189618971898

Slavia - DFC II.
1 : 3

Datum: 7. března 1897

Utkání: Mistrovství Prahy


Slavia - DFC I.
2 : 2

Datum: 21. března 1897, Praha, Smíchov, Královská (Císařská) louka

Utkání: Mistrovství Prahy

Průběh: Zajímavý zápas footballový odehrál se v neděli na Královské louce u Smíchova. Sportovní klub »Slavia« a »Deutscher Fussball-Club« postavily se k zápasu o mistrovství Prahy. »D. Fussball C.» požívá v celé Evropě zvučné pověsti a nebyl dosud nejen od českého, ale ani od rakouského mužstva v podlecní době poražen. Ale »Slavie« dovedla obhájiti svou pověsť nejlepšího českého mužstva footballového a prudkými výpady i neodolatelnými útoky na bránu Fussball-Clubu budila všeobecný podiv obecenstva, jehož na několik tisíc bylo přítomno. Do skončení hry docílila »Slavia« 3 branek proti nulle »Fussball-Clubu«. Teprve když soudce hru prodloužil, zmohl se »D. Fussball-Club« na dvě brány. Byl tedy výsledek 3:2. Avšak k velikému překvapení všech oznámil soudce p. Bell z Drážďan, že prý je výsledek nerozhodný 2:2. Marně protestovala »Slavia« a hlasitě svou nespokojenost projevovalo obecenstvo. Stranický soudce svůj výrok nezměnil. »Slavie« však svým skutečným výsledkem může býti nejen spokojena, ale i hrda. (Národní listy, 23. března 1897)

Rozhodčí: p. Bell (Drážďany, Německo)

Diváci: několik tisíc


Slavia - DFC II.
1 : 2

Datum: 25. března 1897, Praha, Smíchov, Královská (Císařská) louka

Utkání: Mistrovství Rakouska

Průběh: Ve čtvrtek 25. t. m. odehrály se na Královské louce opět dva interessantní zápasy, které v pražské společnosti footballistické očekávány byly s velikým napětím. Utkala se tu opět mužstva nejlepší pověsti se těšící a to I. mužstvo D. Fussball Clubu s I. mužstvem footballového odboru S. K. »Slavia« a II. mužstvo D. Fussball C. s. A. C. »Sparta«. První zápas byl na napínavé a téměř dramatické momenty velmi vděčný. Prudké útoky, krásné kopy, vydatná obrana a znamenité hájení bran obou stran měly výsledek, že obě tato nejlepší pražská mužstva téměř až do poslední minuty zápasila bez positivního výsledku pro tu či onu stranu. Teprve v posledních pěti minutách podařilo se D. Fussball Clubu zachycením míče přes metu již došlého s diváky zpět do hříště odraženého docíliti jedné branky. Soudce ohlásil výsledek 1:0 ve prospěch D. Fussball Clubu, »Slavia« ohlásila protest.

Poznámky: Tento výsledek se uvádí i v knize Třicet let Českoslov. Svazu Footballového, kde se vztahuje k zajímavosti, že od tohoto zápasu neprohrála Slavia s domácím soupeřem předlouhých 12 let. Po zmíněných 12 letech ji porazil SK Smíchov .


Slavia - D. F. C.
X : X

Datum: 17. října 1897, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: Mistrovství Zemí Koruny České

Průběh: prubeh

Poznámky: 17. října 1897 vyšel v Národních listech tento krátký článek, který sloužil jako pozvánka: „Zápasy footballové o mistrovství zemí koruny české zahájeny budou dnes dne 17. t. m. o 1/23. hod. odp. na hřišti Sportovního klubu »Slavia« na Letné. Dnes je první utkání ve kterém setkají se nejsilnější mužstva pražská: Deutscher Fussball-Club contra A. team sport. klub »Slavia«. Bude tedy saisona letošní zahájena zápasy velmi zajímavými. Platiť D. Fussball-Club za nejlepší klub rakouský. »Slavia« pak utkala se s ním letos na jaře dvakráte nerozhodně. O titul mistrovský bude zajisté boj tuhý. Přístup ku hříšti Slavie je přes park letenský kolem hříště D. Fussball-Clubu nebo kolem hříště dětského. Začátek přesně o 1/23. hod. Nejdříve hraje D. Fussball-Club contra A. team »Slavie« a po 75 minutách Český Sculling Cercle contra B. team »Slavie«.“


Slavia - Český Sculling Cercle
5 : 0

Datum: 24. října 1897, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: Mistrovství Zemí Koruny České

Průběh: V neděli 24. října pokračovalo se v zápasech o mistrovství ve hře kopané na hříšti Sport. klubu »Slavia« na Letné. Proti A team Slavia postaveno bylo kombinované mužstvo Č. Scull. Cerclu a sesíleno 4 nejlepšími hráči A. C. Sparty. Boj byl velice tuhý a nesčetným obecenstvem se zájmem sledován. Vzdor ostrým útokům »Slavie« nepodařilo se do polovice hry docíliti branky. V druhé polovici hry byl boj možno-li ostřejší a krásným kombinacím a výborné souhře podařilo se asi po 15 min. docíliti první goal a v malém okamžiku na to druhý. Míč pak nedostal se již od brány Č. Sculll. Cerclu a do konce hry docílila »Slavie« ještě 3 goaly. Zvítězila Slavia 5:0. (Národní listy, 25. října 1897)


Slavia - Slavia B
3 : 1

Datum: 31. října 1897

Utkání: Mistrovství Zemí Koruny České - finále

Sestava: Semanský - Paclt, Tichna - Pokorný, Vosátka, Hrabě - Baumruk, Zámostný, Setzer, Horáček, Gästner

Průběh: Footballové zápasy o mistrovství zemí koruny české pro rok 1897 byli v neděli dne 31. října ukončeny. Na hříště postavil se A. team »S. K. Slavia« proti B. team »S. K. Slavia«, neboť obě z dosavadních zápasů kvalifikovány 4 body. Boj velice napínavý sledován byl četným obecenstvem s opravdovým zájmem a skýtal neobyčejně zajímavé momenty. Hlavně dlužno uvésti, že obě dnes jistě nejlepší česká mužstva vyznamenala se hrou neobyčejně elegantní, přesnou obratností a výtečnými kombincemi. A. team, který sestává z hráčů starších a zkušených, podařilo se docíliti vítězství 3 goaly proti 1. Tím A. team sportovního klubu »Slavia« v Praze stal se mužstvem mistrovským »Zemí koruny české« celkem 6 body. Druhým v zápasech těchto je B. team sportovního klubu »Slavia« 4 body. Český Scull Cercle 2 body, D. Fussballclub 0 body. (Národní listy, 4. listopadu 1897)


Slavia - Český Sculling Cercle I.
6 : 0

Datum: 14. listopadu 1897

Utkání: Mistrovství království českého


Slavia - Český Sculling Cercle II.
5 : 0

Datum: 21. listopadu 1897

Utkání: Mistrovství Království českého

Poznámky: Slavia se stala mistrem Království českého.


Další zprávy:

· V neděli v Praze pořádá také cvičební match mužstev Sp. kl. »Slavia« a Českého sp. klubu na Letné v kopání míče, při němž docílila »Slavia« vítězství 9:0 branek. (Národní listy, 3. června 1897)

· Při krádeži dopaden. Onehdy vloudil se do boudy na letenském hříšti, v níž nalézá se různé nářadí sportovního klubu »Slavie«, neznámý zloděj a odcizil žluté střevíce a několik závodních košil. Bouda byla od té doby střežena a včera byl pachatel zatčen. Členové sportovního klubu zpozorovali totiž, že přes zábradlí přelezl na hříště mladík, jenž pozorně se blížil k boudě. Mladík ten byl zadržen a k nemalému překvapení shledáno, že nosí střevíce, před časem z boudy odcizené. Zloděj pak byl zatčen a k soudu odveden. Jest to 17letý natěračský učeň Vilém Mladějovský. (Národní listy, 2. listopadu 1897)