190119021903

Slavia - Slavia B
8 : 5

Datum: 2. března 1902, Praha

Utkání: přátelské

Průběh: Z výsledku je patrno, že též B-team »Slavie« dlužno počítati do prvé třídy mezinárodní. Mužstva obě hrála velice slušně a jsou již v dobré kondici, jen brankář A-teamu měl špatný den.
(Národní listy, 3. března 1902 // Národní listy, 6. března 1902)

Slavia - ČAFC Vinohrady
9 : 1 (4 : 0)

Datum: 16. března 1902, Praha

Utkání: Challenge Cup, kvalifikace

Sestava: Šustera - Baumruck, Kryš, Kokta, Setzer st.

Branky: 1. ?. 1:0, 10. ? 2:0, 12. ? 3:0, 33. ? 4:0, 48. ? 5:0, 50. ? 6:0, 62. ? 7:0, 69. ? 7:1, 86. ? 8:1, 90. ? 9:1

Průběh: Poslední zápas okruhu českého o »Challenge Cup« konal se, jak již oznámeno, v neděli. Zvítězil A-team »Slavie« proti Českému Athletic a Football klubu »Král. Vinohrady« v poměru 9:1. Že »Slavie« zvítězí, všeobecné bylo očekáváno, avšak výsledek překvapil, neboť mužstvo »Vinohradských« považováno bylo za lepší, než ve skutečnosti se ukázalo. Možná že okamžitá indisposice něco zavinila, však chyba »Vinohradům« již v Pešti vytýkaná, i v Praze byla nápadnou. Harcovníci jejich totiž počínají si před brankou nerozhodně a zvláště schází jim jistota ve směru shootu do branky. Za to »Slavie« uvedla se s malou změnou oproti loňsku co nejlépe. Oblíbený ochránce Kryš nastoupil do středu ochránců, na místo Hraběte a místo Kryšovo zaujal Kokta, který měl velice štastný den a do mužstva prvého znamenitě se hodí.
  Též nové křídlo útočníků na místě dřívějšího hráče Růženy bylo na svém místě a nedalo příčiny k nijakému stesku. Ostatní hráči podrželi svá místa loňská. Útočníci »Slavie« kombinovali tak, jak vzhledem k pověsti jich bylo lze se nadíti a zejména Setzer st. byl výborným ve středu jich, Baumruck nepřišel tentokráte do pravého ohně; čas jeho přijde při zápasech mezinárodních, kdy nebude mít práci tak snadnou jako tentokráte. Výborný den měl brankář Šustera, kterému se povedlo i kop pokutový l0yardový krásně zachytiti. V první půli hry udělila »Slavie« Vinohradům goaly v minutě 1. 10. 12. a 33. V druhé půli v minutě 3. 5. 16. 40. a 45. Vinohradští docílili jediného úspěchu v druhé půli hry, v minutě 23 po pěkném výkopu z rohu.
(Národní listy, 18. března 1902)

Slavia - FC Karlsvorstadt Stuttgart
9 : 2 (3 : 1)

Datum: 23. března 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Bloomer, Krýš, Baumruck, Veselý, Benda, Vaněk

Branky: 2. ? 1:0, 12. ? 1:1, 22. Bloomer 2:1, ?. ? 3:1, 46. ? 4:1, 53. ? 5:1, 50. ? 6:1, 77. 6:2, 82. ? 7:2, ?. ? 8:2, ?. ? 9:2

Průběh: Včera vybojoval A-team »Slavie« svůj letošní první mezinárodní match a díky pokročilému secvičení celého mužstva zvítězil ve velmi příznivém poměru 9:2.
  A přece soupeř »Slavie« klub »Karlsvorstadt« ze Štutgartu těší se dobré pověsti v jižním Německu, takže takový výsledek nebyl snad nikým očekáván. Mužstvo hostí sestávalo vesměs z mladých hráčů s nestejnou však výkonností. Oproti nim hrálo celé mužstvo české jako z jednoho celku ulité a jen levá spojka útočníků několikrát na sebe upozornila svými kopy do branky, ale vždy vedle jdoucími.
  Znamenitý den měl nejlepší toho času muž A-teamu, Krýš, který na svém novém místě ve středu obránců překonával sama sebe a byl všude, kde ho jen zapotřebí bylo. Též nový kapitán mužstva, Baumruck, objevil se v nejlepší kondici a většina branek spadá na jeho účet.
  Mužstvo »Slavie« hrálo opět s malou změnou v sestavení mužstva, však souhře to nikterak nevadilo, neb náhradníci dobře zastupovali své soudruhy.
  Zápas započal tentokráte mimořádně v pravý čas za četné návštěvy obecenstva, které ani velkým vichrem a deštěm nedalo se odstrašiti, aby až do konce zápasu na hřišti nesetrvalo.
  V první půli hry dociluje »Slavie« prvé branky hned v druhé minutě. Ale hosté nenechají dlouho čekati na vyrovnávací branku, které docilují již v minutě 12. a to tím snáze, jelikož český brankář padá v tom okamžiku, kdy již již míč zachycuje. Druhý úspěch »Slavie« připravil pěkně Baumruck, který míč krásně do středu podává, Benda jej zachycuje a Bloomer nezadržitelně do branky posílá v minutě 22.
  Za 24 minut dociluje »Slavie« úspěchu třetího, zásluhou Baumruckovou a Vaňkovou.
  Prvá půle hry končí výsledkem 3:1.
  V druhé půli hry hned po výkopu zmocnili se čeští hráči míče a podporováni větrem docilují za pár vteřin čtvrté branky. Však již za 7 minut opět třepe se míč v síti hostů a v minutě 24 znamenají pražští šestého úspěchu. Ale i hostům podařil se jeden prudký výpad, který skončil v minutě 33 brankou. Hra stává se pak pomalejší, neb hosté nedodržují tempo »Slavií« udané, takže i obránce Veselý příležitost nachází dlouhým kopem v minutě 38 sedmé branky pro »Slavii« získati. Do konce pak hry stekli borci branku Němců ještě dvakráte, takže vítězili pražští velkým score v poměru 9:2.

Rozhodčí: Ing. C. Hammer K.

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Dnes odpoledne o půl 4. hodině koná se na hřišti »Slavie« na Letné první mezinárodní zápas tohoto mistrovského mužstva. Soupeřem jest mu klub »Karlsvorstadt« ze Stutgartu, jedno z dobrých mužstev jihoněmeckých, které ve Stutgartě má primát nad četnými soupeři, ale i v zápasech s jinými mužstvy dokázal svou sportovní kvalitu. Z jeho zápasův možno uvésti samá vítězství nad kluby štutgartskými; dále zvítězil ze znamenitějších nad F. C. »Allemannia« v poměru 5:1, a nad F. C. »Victoria« z Mannheimu 4:0, a nad F. C. »Pforzheimem« 2:1. Zvláště vynikají jeho útočníci, však též obrana jest prvé třídy. Slavii bude dnešní match výbornou přípravou na svátky velikonoční.
Mužstvo klubu »Karlsvorstadt«:
M. Rennberger
Richle - Köhler
Doll - Rennherger A. (cap.) - Munk
Kipp - Hanberger - Fischer - Vogel - Schuhmacher
  Soudce: Ing. C. Hammer K.
  Před zápasem s »Karlsvorstadtem« hraje se match Slavie C - hradčanský S. K.
  Po dnešním matchi s klubem »Karlsvorstadt« koná se večírek v »Měšťanské besedě«.
(Národní listy, 23. března 1902 // Národní listy, 24. března 1902)

Slavia - FC Zürich
5 : 1 (2 : 0)

Datum: 31. března 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Šustera - Baumruck, Setzer, Yenny, Bloomer, Pressler

Branky: 10. Baumruck 1:0, 28. Yenny 2:0, 81. ? 2:1, 86. Bloomer 3:1, ?. Bloomer 4:1, ?. Baumruck 5:1

Průběh: Druhý den 31. března nastoupil A-team »Slavie«, aby Švýcarům oplatil porážku předešlého dne českému mužstvu udělenou (pozn.: nastoupilo kombinované mužstvo Slavie a Unionu, které prohrálo 0:4). Tentokráte hráli Švýcaři daleko lépe a s větší chutí. Však proti našemu mistrovskému mužstvu měli těžké postavení, ačkoliv naši opět jednou s velikou »smůlou« hráli, neb četné kopy na branku hostů šly často těsně mimo. Hra byla pak dosti ostrá, tak že soudce p. Horáček často obě strany pokutami trestati musil. První branka ve prospěch našich padla zásluhou Baumrucka v 10. minutě, který předběhne s míčem všecky nepřátelské hráče a pak míč krásně do středu podá. Tam dobře připraveno stojí pravé křídlo, které nezadržitelným kopem z bezprostřední blízkosti míč do branky vpálí.
  Na to Švýcaři podporováni jsouce velikým větrem, útočí ostře na pražskou branku, ale jich útoky tříští se již o obránce, z nichž zejména levý »Setzer« bouřlivou pochvalu sklízí, za skvělé hájení. Co neuchrání obránci, to jistě odvrací brankář Šustera, který má dobrý den.
  Útoky našich jsou čím dále tím ostřejší a tak nedá druhý goal na sebe dlouho čekati. V minutě 28. pěkná kombinace českých útočníků je korunována výsledkem, neb Yenny dociluje druhé branky pro Slavii. Švýcaři pak dávají též jeden goal našim hráčům, ale soudcem nepřiznán, jelikož levé křídlo hostí stálo off-side. Následuje opět útok Slávistů, který končí autem, ačkoliv branka byla vyložena, neboť brankář hostí vyběhl daleko a neměl více času se vrátiti. Další útoky českých borců tříští se o opatrnější teď obranu brankáře i obránců. Do konce prvé půle hry dávají pak Švýcaři i Šusterovi příležitost, aby umění své ukázal. V druhé půli hry velice vítr polevil, takže výhodu větru v zádech naši nepoznali. Prvého »rohu« docilují naši v minutě 8 a Švýcaři v minutě 12. Ale oba výkopy končí bez úspěchu. Na to Švýcaři pilně útočí, ale výsledku nedocilují, neb špatně střílí na branku českou.
  Zápas pohybuje se s pole do pole a zdá se, že výsledek v prvé půli hry docílený zůstane již do konce. Teprve za 36 m. povede se Švýcarům prvého a posledního goalu našim uštědřiti. Po tom hra je ještě ostřejší a přes to, že Švýcaři zuřivě chrání, dociluje Bloomer třetího goalu ve prospěch bílých v minutě 41. Konec hry se blíží a naši hledí co možná ještě nějakého úspěchu docíliti. Výsledek je pak ten, že dva docílené »rohy« převedeny jsou jistě v branky.
  Oba kopy z rohu provede krásně Pressler. V goaly převedou je Bloomer a Baumruck, tak že »Slavie« vítězí v poměru 5:1.

Rozhodčí: Horáček

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Zejtra hraje proti »F. C. Zurichu« úplný A-team »Slavie« bez náhradníka. Začátek rovněž o půl 4. hod. Před tím hraje C-team »Slavie« s »S. K. Unionem II.« Večírek s přáteli švýcarskými koná se dnes v neděli v restaurantu p. Brejšky, kde odevzdána bude jim skvostná vlajka. V pondělí po zápase sejdou se členové »Slavie« k přátelské schůzce se studenty švýcarskými.
  Zápasy tyto vyžadují hmotných obětí a »Slavie« doufá, že obecenstvo hojnou návštěvou odmění snahy její po získání soutěže nejlepší.
  Pro dnešní a zejtřejší zápasy mají platnost pouze volné vstupenky, platící pro jednu osobu, podepsané jednatelem »Slavie« a opatřené razítkem klubovým.
  Členové klubů »Slavie« a »Unionu« platí vstupné 20 h.
(Národní listy, 30. března 1902 // Národní listy, 1. dubna 1902)

Slavia - Magyar Uszó Egyesület
8 : 1 (2 : 0)

Datum: 6. dubna 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Baumruck, Benda, Bloomer, Yenny, Kryš, Pressler, Vaněk

Branky: 2. ? 1:0, 33. Baumruck 2:0, 47. ? 3:0, 53. Vaněk 4:0, 68. ? 4:1, 71. Bloomer 5:1, 78. Baumruck 6:1, ?. Bloomer 7:1, ?. Baumruck 8:1

Průběh: Včera vybojoval A team »Slavie« zápas footballový s uherským klubem »Magyar Uszó Egyesület«.
  Zápas očekáván s dychtivostí, neb měl podati důkaz, v jakém asi poměru stojí naše mistrovské mužstvo proti dobré druhé třídě anglické. Zápasil totiž »M. U. E.« minulý týden a anglickým klubem »Richmond« a poraženi Uhři v poměru 9:1. »Slavie« zvítězila v poměru 8:1 a tím provedla důkaz, že je rovnocena s klubem anglickým. »Slavie« zvítězila vlastně v poměru 10: 1, ale dva goaly soudcem, po nevídaném protestování hostů, přiznány nebyly. A pan soudce z obavy, aby snad hosté hru nepřerušili, skutečně nátlaku naň činěnému podlehl. Vůbec hra a způsob provedení celého zápasu se nám, co se týče hostí, docela nezamlouval. Mužstvo maďarské mnoho toho neumí a co mu schází na kombinaci a technice míčové, to hledí nahradit prudkou vášnivou hrou, rychlým během a »křikem«. A poslednější měrou velkou. S takovými zhraněnu arciť nesmí se útočit na naše secvičené borce, kteří dovedou každé udané tempo dodržeti a přeje-li si to protivník, dovedou též hráti bez rukaviček. Následkem toho byla hra tuze ostrá, takže pokut na obou stranách bylo víc než dost. Z hostů vynikl brankář, který měl plné ruce práce a často branku od stečení uchránil.
  Též obránci krásnými kopy se vyznamenali, zejména levá strana obětavě do hry zasahovala. Ochránci nebyli již takoví a jich střed více křičel než hrál. Útoční řada je pak slabina mužstva a nepodaří-li se jednotlivci na vlastní pěst nějaký úspěch, tedy jinak úspěchu nezíská. Naše mužstvo chválit není ani třeba, neboť každý jednotlivý hráč byl na svém místě a hráno vesměs velmi dobře. Arciť při větším štěstí bylo by score našich daleko větší neb mnoho ran přelétlo přes i kolem branky.
  Ve 3/44 mají hosté odkop a hrajíce proti slabému větříku, přepouští míč našim, kteří dlouhých okolků nedělají a již v minutě druhé třepe se míč v síti hostí zásluhou Baumrucka, Bendy a Yennyho. Druhý útok našich hned následuje a pěkná rána Bloomerova narazí na tyč. Ve 12 m přecházejí Uhři k útoku a dostanou se až před branku, ale útok jejich končí autem. Útoky střídají se z jednoho pole na druhé a zejména uherský brankář má mnoho práce a příležitost k vyznamenání se. V minutě 17. skvělou kombinaci našich útočníků korunuje úspěch druhý, ale soudcem na protest Maďarů neuznaný.
  Hned na to má náš brankář příležitost ukázat, že v ničem nezadá brankáři hostů. Mimo jednotlivé výpady hostů útočí neustále naši borci, ale výsledku nějakého dlouho docíliti nemohou, až v minutě 33. dá Baumruck skvostným dlouhým kopem goal druhý (vlastně již třetí). Obligátní protestování Maďarů i proti tomuto výkonu následovalo.
  Až do konce prvé půle nedocílí žádná strana více úspěchu, takže první půle skončí ve prospěch našich v poměru 2:0.
  V druhé půli hry naši hráči přišli teprve do pravého ohně a útočili skoro neustále. Rána na ránu posílána na branku hostů a při větším štěstí našich byli by Maďaři daleko více goalů si domů odnesli. V minutě 2. padne prvý goal v druhé půli ve prospěch našich, v celku tedy čtvrtý úspěch a uznaný třetí goal. V minutě 8. prožene pěkně sám si míč Vaněk a dociluje pro naše borce úspěchu čtvrtého. Pak opět jeden goal neuznán, neboť Maďaři protestují.
  Konečně i hosté úspěchu zaznamenají. V minutě 23., když Kryš nechá si vzít míč, levá strana hostů míč přivede před branku a tam pravé křídlo píše prvý úspěch hostů. Hned na to v minutě 26. znamenají naši ale úspěch pátý, docílený z pěkného podání Kryšova Bloomerem. Následuje trestný kop ve prospěch našich, ale rána Presslerova jde přímo do branky. Šestý goal našich v minutě 33. spadá opět na účet obětavé práce Baumrukovy.
  Za neustálého útočení dociluje Bloomer pro »Slavii« úspěchu sedmého a naposled, tedy po osmé steče branku zase Baumruck, takže »Slavie« vítězí v poměru 8:1.
  Před zápasem tímto hrál Union II. s D-teamem »Slavie« a vítězem zůstal »Union« v poměru 3:0.

Rozhodčí: IngC. Hammer

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Dnes o půl 4. hodině odpoledne podstoupí na Letné A-team »Slavie« poprvé v tomto období match s mužstvem maďarským »Magyar Uzsó Egyesület« z Pešti. Mužstvo téhož, jež po druhé již zavítá do Prahy, jest I. třídy uherské a má pověst běhounů nejlepších. Utkalo se s »Budapesti Torna Clubem« s výsledkem 2:0 a lze tudíž očekávati zápas zajímavý. Soudcem jest pan IngC. Hammer.
  Mužstvo »Magyar Uzsó Egyesület«:  

Fehéry
   Stana J., Bodor O.,
   Kiss Gy., Poszonyi J., Peczely A.,
   Geber, Gillemot, Gilly, Hoffmann, Halmay.

   Řada útočná jest výborná. Před tím na závodním hřišti hraje o 2. hodině odpoledne »Slavia B.« c. »Slavia C.« Na trainingovém hřišti zápasí dnes odpoledne o 2. hodině »Slavia D.« c. »Union II.« Odpoledne o 4. hod. »Union I.« - S. K. »Olympia« Praha VII. Zápas tento jest S. K. »Union« přípravou k prvnímu mezinárodnímu zápasu, který odbude se již příští neděli na hřišti »Slavie« s V. F. C. »Graphií« z Vídně.
  Příští neděli opět opustí »Slavie« Prahu, aby navštívila hlavní město uherské, kde zápasiti bude s mužstvem známého »Budapesti Torna Clubu«, jenž vždy byl nebezpečným protivníkem »Slavie«; v obraně téhož hraje back vídeňský Wachuda (dosud hráč W. A. C), nyní sídlem v Pešti, spolu se starým Wagnerem. Ve forwardu maďarském pak zaujal levou spojku známý hráč Fred Windett, jenž dosud hrál v předních klubech anglických.



  Tuto neděli dne 6. t. m. hráti bude A-team „Slavie” v Praze s dobrým soupeřem „Magyar Uzsó Egyesület” z Pešti. Mužstva maďarská mají celkem dobrou pověst, především svou rychlosti. „Magyar U. Egye.” zaujímá místo po „B-Torna Cl.", jak svědčí poslední výsledek 2:0 ve prospěch B. T. C. Klub prvější osvědčil se nebezpečným protivníkem i mužstvům vídeňským. (W. A. C. vítězí nad ním v poměru velmi těsném 3:2). Se „Slavií” utká se již po čtvrté. Posud poraženo bylo vždy „Slavií” v poměru 8:0, 4:2, 5:1. Obě mužstva M. U. E. i „Slavie” jest v plné formě.
(Národní listy, 6. dubna 1902 // Národní listy, 7. dubna 1902)

Budapesti Torna Club - Slavia
4 : 2

Datum: 13. dubna 1902, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: Schärfe (Schärfl ?)

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Včera hrála »Slavie« v Budapešti a poražena tam Budapesti Torna Clubem v poměru 4:2. První letošní porážka A-teamu Slavie ukazuje, že celková výkonnost mužstva nestála na obvyklé výši, neb dle výsledků letošních měla Slavie býti o 5-6 goalů lepší než Torna Club. Klesnutí formy A teamu Slavie je tím závažnější, jelikož ke konci tohoto měsíce podstoupí své nejtěžší hry a sice proti anglickému klubu »Southampton«.
(Národní listy, 14. dubna 1902)

Slavia - Victoria Cottbus
8 : 0

Datum: 20. dubna 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Šustera - Pressler, Baumruck, Vaněk, Kryš, Hrabě, Setzer, Paclt, Jenny, Bloomer, Benda

Branky: Baumruck

Průběh: A-mužstvo Slavie zápasilo s německým klubem „Viktoria” s Cottbusu. Mužstvo hostů sestává z velice mladých sympatických hráčů, kteří ale na „pohostinské hry” do ciziny ještě jezditi neměli. Celková jich hra nikterak nevynikala. Domácích mužstev máme takých celý tucet. Zejména až komicky působilo, jak často hosté používali „rukou” a případy, kdy hráči míč do obou rukou chytli, nebyly nic zvláštního. Proti takovému mužstvu měla Slavie-A mít lehkou práci, ale klesnutí formy u našeho mistrovského mužstva je nápadné a tak po velké námaze skončila prvá půle pouze v poměru 2:0. Teprve v druhé půli hrála Slavie asi tak, jak by byl pravý poměr vyžadodoval a dala Victorii dalších 6 branek, tak že v celku zvítězila Slavie v poměru 8:0. Z našich hráčů opětně na prvém místě dlužno jmenovati Baumrucka, který maje za sebou kamaráda Presslera, s ním pěkně kombinoval a mimo to provedl jednu „solo branku”, za kterou se mu dostalo dlouho trvajícího potlesku. Též Pressler hrál velmi dobře a obětavě a pravé křídlo bez něho není ani dobře myslitelno. Na levém křídle znamenitě se držel Vaněk ač nebyl Kryšem tak podporován jako Baumruck Presslerem, Kryš i nově opět postavený do středu ochrany Hrabě, hráli též dobře a obětavě. Obránci Setzer a Paclt měli méně práce a brankář Šustera docela pak jen jednou měl příležitost svoji branku před stečením uchrániti. Výborně ten den střílel Jeny a jen Bloomer a Benda nepřišli po celou hru do pravého ohně. Hra celého mužstva nedělala pak tak příznivý dojem jako jindy. Ke konci dlužno podotknouti, že matche na dny 26., 27. a 28. s anglickým klubem „Southampton” ustavené, odbývali se nebudou, jelikož v posledním matchi dne 19. t. m. o „anglicky pohár” hrál Southampton nerozhodně v poměru 1:1 proti klubu Sheffield United a bude zápas tento 26. t. m. opakován, tak že Angličanům není možno do Prahy více přijeti, neb v květnu dle jich stanov již nehrají.

Rozhodčí: sudi

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Dnes odpoledne o půl 4. hod. hraje na závodním hřišti na Letné A-team »Slavie« proti »F. C. Victoria« z Chotěbuzu, kterýžto klub, nedav se odstrašiti boykotem, vyhlášeným v Německu proti »Slavii«, nabídl sám našemu studentskému sdružení zápas. »Victoria« jest dobré mužstvo, které získalo již několik let po sobě mistrovství Dolní Lužice. Zejména dobrá jest její řada útočná, pak brankář. Zápas poskytne jistě zajímavou podívanou.
  Mužstvo »F. C. Viktoria« z Chotěbuzu:
Lehmann
A. Schluricke (cap.)     Duhian
M. Stock     O. Schluricke     Krüger
W. Schluricke     Schneider     Broda     Stock     Prenzel.
»S l a v i a«:
Vaněk     Jenny     Bloomer     Benda     Baumruck
Kryš     Hrabě     Pressler
Setzer     Paclt
Šustera.
  Před tím hraje »Slavia« B s komb. A a B mužstvem »S. K. Unionu«.
(Národní listy, 20. dubna 1902 // Národní listy, 21. dubna 1902)

Ferencvarosi TC - Slavia
1 : 4 (0 : 2)

Datum: 4. května 1902, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: Šustera - Bloomer, Pressler, Baumruck, Veselý, Hrabě

Branky: 16. Hrabě 0:1, 29. Baumruck 0:2, 49. Benda 0:3, 62. Pressler 0:4, ?. ? 1:4

Průběh: Včera porazil A-mužstvo S. K. »Slavia« uherský klub z Pešti »Ferenczvarosi Torna Club« v poměru 4:1, tedy asi v témž poměru, v jakém nad »Ferenczvarosi« zvítězil nejlepší maďarský klub »Budapesti Torna Club«, který docílil poměru 6:1. Při tom dlužno podotknouti, že výsledek mohl býti mnohem příznivější pro »Slavii« a jediný úspěch hostí docílen pouze z kopu trestného 10metrového. »Slavia« hrála opět v jiném postaveni mužstva než dříve a sice do středu útoku postaveno bývalé pravé křídlo ochrany Pressler, který dobře se tam osvědčil, za to Bloomer hrál levé spojení. Na místě Presslerově dobře se držel náhradník Veselý, který již několikráte se osvědčil. Bylo by dobře, kdyby na tomto sestavení nebylo více měněno, neboť při hře bylo pozorovati, že schází jen trocha souhry a zvyku, aby mužstvo stálo opět na obvyklé výši. Že výsledek nebyl pro »Slavii« lepší, dlužno přičítati i tomu, že nemělo tento den pražské mužstvo žádného štěstí a cela řada dobrých útoku končila kopy těsně kolem a nad brankou. Kromě toho brankář hostí velice dobře bránil.
  Až do té doby, kdy Maďaři trestným kopem v neprospěch »Slavie« úspěchu získali, byla hra našich pěkná, ale pak znatelně ochabla. Mužstvo hostů maďarských zamlouvalo se nám velice. Ze všech dosud maďarských mužstev, které jsme v Praze viděli, zamlouvalo se nám nejvíce svojí tichou a fair hrou. Sestává vesměs z mladých hráčů, velmi dobrých běhounů a jen řada útočníků je slabší.
  Arciť nesmíme zapomenouti, že naši obránci tento den pracovali s nevídanou jistotou, takže brankář Šustera málo měl příležitosti do hry zasáhnouti. Z počátku hry střídají se útoky z pole do pole, ale přece koná se hra více před brankou hostů. Naši hráči ukazují pěkné výkony, ale trvá to až do minuty 16., kdy výsledku docilují zásluhou Hraběte, který z dálky pěkně »šotuje« přímo do branky. Brankář maďarský míč sice odrazí, ale Pressler nezadržitelně zpět do branky vpálí. Hra nabývá ostřejší povahy, takže Pressler po jedné nemilé srážce nachvíli musí ustat od hry, což okamžitě je pozorovat. Za několik však minut hraje Pressler opět dále.
  V minutě 29. docílí hosté rohu, kterého ale špatně využitkují, takže naši okamžitě přejdou k útoku a úprkem se ženou k brance maďarské. Brankář hostů vyběhne našim útočníkům vstříc, ale míč mine se. Baumruck pěkným kopem získává druhého bodu pro »Slavii«. Do půle hry, ač naši silně oblehají, více úspěchu nedocílí. V druhé půli hry dostávají Maďaři již v minutě 4. prvý goal, v celku třetí, který píše Benda po pěkné kombinaci levé strany. Ale i hosté prorážejí řady našich a Šustera musí všecko své umění ukázati, aby míč nepropustil.
  Teprve opět v minutě 17. dlouhým kopem při zemi získává Pressler 4. branky pro »Slavii«. Že bude úspěch tento též posledním, toho snad nikdo nečekal. Ačkoliv »Slavie« podniká prudké útoky, nemůže více žádného úspěchu získati. Maďaři občas prorazí též k brance české a při jednom takém útoku ustanovuje soudce pokutný kop 10metrový v neprospěch »Slavie«, který arciť lehko volnou cestu našel do branky našich. První tato branka hostů byla též poslední vůbec. Po tomto intermezu ochabnou naši a ačkoliv i oni ke konci hry mají trestný kop v neprospěch Maďarů, nedocílí více žádného výsledku, tak že hra končí v poměru 4:1 ve prospěch našich.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Tuto neděli sehrán bude na hřišti »Slavie« na Letné match A-teamu »Slavie« s mužstvem »Ferencvárosi Torna Club« v Pešti. Klub tento hraje se »Slavií« poprvé. Založen byl před dvěma lety a vyšinul se mezi maďarské kluby I. třídy. Podařilo se mu poraziti i »Magyar Uzsó Egyesület«. Mužstvo jeho jest složené z dobrých běhounů. Zápas nedělní bezpochyby tedy řaditi se bude ke zdařilým zápasům »Slavie«.
(Národní listy 4. května 1902 // Národní listy, 5. května 1902)



Slavia - Cricket & FC Vienna
3 : 3

Datum: 8. května 1902

Utkání: Challenge Cup, semifinále

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: Slavia byla zdecimována divokou hrou soupeřovou a nehodami, nicméně po 2x45 minutách skončilo utkání výsledkem 3:3. Soudce nařídil pokračovati v zápase, Slavia odmítla s neúplným mužstvem nastoupiti a Cricketa porazila »imaginárního« soupeře čtvrtou brankou. Ve všech nám známých statistikách (i vídeňském páně Schmalovu Jahrbuchu) je však zápas tento veden jako nerozhodný 3:3.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky:
(Národní listy, 8. prosince 1907)

Slavia - S. S. Union
  4 : 1

Datum: 16. května 1902, Praha, hř. Slavie na Letné

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: Na hřišti »Slavie« zápasil A-team Slavie proti S. S. Unionu a zvítězila Slavie v poměru 4:1. Hra celá ukázala, že Union je vážným soupeřem Slavie. Brankář Unionu, který nastoupil k matchi s poraněnou nohou, nemohl účinně do hry zasáhnouti a pustil dvě branky, které jinak by byl jistě zadržel. Mimo to, jeden obránce Unionu sám jednu branku svému klubu zavinil.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 17. května 1902)

Slavia - Germania Vídeň
10 : 0

Datum: 21. května 1902

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: trener
(??)

Slavia - Boldklub 1893 København
3 : 4

Datum: 21. května 1902, Praha, hř. Slavie na Letné

Utkání: přátelské

Sestava: Kryš, Hrabě, Pressler, Baumruck, Bloomer

Branky: ?

Průběh: Footballový zápas »Slavie« A s dánským »Boldkluben of 93« z Kodaně byl nejzajímavějším celého letošního jarního období. Tentokráte stál proti »Slavii" soupeř rovnocenný a proto též hra podstatně se lišila ode všech letos vybojovaných zápasů. Dánové sice zvítězili v poměru 4:3, ale nic nescházelo, aby naši hru byli vyrovnali a při větším štěstí a zejména lepší obraně brankářově i zvítězili. Mužstva jsou skoro rovnocenná, ačkoli lze pražské hráče pokládati za lepší v kombinaci.Způsob jich hry liší se od způsobu našich hráčů, kteří krátkým podáváním při zemi kombinují. Za to hosté často dávají vysoké kopy a spoléhají se tak na kombinace jako na náhlé výpady křídel i středu útoku.
  Obrana byla u obou mužstev slabší proti výkonům ostatním. Brankář »Slavie« neměl štastný den, třeba že několikráte zachránil branku. Obránci činili se všemožně, aby hosty ve slušné vzdálenosti udržovali; tak i ochránci, Kryš a Hrabě, výborně bránili a zejména "hlavy" tohoto překonaly pověstné odrazy hlavou Dánů. V obraně i útoku byl pilným Pressler, který s Baumruckem je pro »Slavii« nenahraditelným. Promyšlená hra těchto hráčů opětně tentokráte vynikla a přispěla nemálo k úspěchu »Slavie«. Ale i ostatní útočníci hráli tak, jak pověst útoku »Slavie« vyžadovala.
  Z teamu dánského nejsilnější byl střed a pravé křídlo útoku. Mužstvo Dánů sestává vesměs skoro z postav velkých a několika hráčů nikoli zcela mladých. Hra byla celkem v mezích dovoleného, ačkoliv byla hodně ostrá a tempo zejména z počátku velmi rychlé. Mezi hrajícími i v obecenstvu bylo znamenati značné rozčilení. Ke konci hry, když jeden z Dánů míč rukou odrazil, následoval trestný kop 10metrový, který obyčejně brankou končívá. Ale i tato poslední příležitost ke srovnání výsledků byla zmařena. Bloomer, který měl míč do branky poslati, v rozčilení hry přehodil míč přes branku a tím zmařen jistý úspěch pražských. Hned na to hra končila výsledkem 4:3 ve prospěch Dánů.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: poznamky
(Národní listy, 23. května 1902)

Slavia - First Vienna FC
6 : 0

Datum: 29. května 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Šustera - Benda, Jenny, Vaněk, Baumruk, Bloomer

Branky: 2. Jeny 1:0, 8. Benda 2:0, 33. Benda 3:0, 52. Benda 4:0, 60. Jeny 5:0, 79. Bloomer 7:0

Průběh: Poslední mezinárodní footballový zápas letošního jarního období sehrála o minulém svátku »Slavie« proti »First Vienna Football klubu« z Vídně. Mužstvo vídeňské vyšinulo se poslední čas na prvé místo mezi kluby vídeňskými a proto očekáván zápas s jistým zájmem. Mužstvo hostů ale zklamalo, neb mimo přímo výtečného brankáře Hildebranda (vlastně se jmenuje ten pán Pekarna), daleko se pražským hráčům nevyrovnalo a poraženo bylo v poměru 6:0. A poměr tento by býval mnohem ještě výhodnější pro »Slavii«, kdyby řečený brankář vídeňský nebyl tak skvěle hájil svou svatyni, jak dosud v Praze nebylo snad viděno. Však též český brankár Šustera měl velice dobrý den a při svém »posledním« matchi, před nastoupením totiž služby vojenské, ani jednou míč do své sítě nepropustil. Arciť neměl tentokráte mnoho práce, neboť »Slavie« skoro ustavičně útočila, zvláště v druhé půli hry a mimo to obránci i ochránci málo míčům dovolili až k brankáři proniknouti. Útok »Slavie« stál na neobvyklé výši a kombinační hra jejich přispěla k pěknému vítězství.
  Prvního goalu hned v 2. minutě docílil Jeny, který dnes hraje i s větší odvahou než jindy. Druhé branky opět se soustředného kopu Vaňkova dociluje v minutě 8. Benda. Prudké útoky pražských byly jistý čas bezvýsledné, až opět Benda v minutě 33. zapsal třetí branku a poslední v prvé půli hry.
  V druhé půli hry hrálo se neustále skoro před brankou vídeňskou. Za 7 m. udílí Benda čtvrtou branku, za 15 m. Jeny a 22 m. opět Vaněk posílá míč do sítě, avšak poslední bránu soudce neuznává. Konečně v minutě 34. Baumruck míč krásně podává do středu před branku a Bloomer jistě posílá míč do branky.

Rozhodčí: sudi

Diváci: pocet

Trenér: trener

Poznámky: poznamky
(Národní listy, 31. května 1902)

Slavia - Slavia B
X : X

Datum: 8. září 1902, Praha, hřiště Slavie na Letné

Utkání: Oslavy 10 let trvání klubu


Slavia - SK Union
7 : 0

Datum: 14. září 1902

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: Podzimní období v kopané zahájeno včera matchem A-mužstva »Slavie« proti I. mužstvu »S. K. Union«. O výsledku hry nebylo pochyby, ale přes to výsledek překvapil, neb »Slavie« hrála s náhradníky, kteří hráčům mužstva prvého vyrovnati se nemohli. »Slavie« zvítězila v poměru 7:0. První půle hry skončila v poměru 4:0. Hráči »Unionu« z počátku kladli tuhý odpor dostati se dříve k útoku než »Slavie«, však nedostatek kombinace a špatné rány na branku úspěchy jich mařily. Hra v celku byla velice ostrá a místy taková, jakou pravidla hry nedovolují. Ve prospěchu hry kopané neměly by se podobné zúmyslné přestupky hry tak lehko prehlížeti a zejména není zapotřebí takovým způsobem hráti, když stojí proti sobě mužstva česká. Ale právě naopak počínají si naši hráči a ne poprvé pozorováno, že pravé matche mužstev domácích bezohlednou hrou se vyznamenávají. Soudce pan Ženíšek sice dosti trestal, však pro příště bylo by přísnějších trestů zapotřebí, aby hra někdy pak neskončila takovým způsobem, který by našim footballistům docela ke slávě nebyl.

Rozhodčí: Ženíšek

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Národní listy ze 14. září 1902 uvádějí, že zápasu bude soudcovat M. Horáček.
(Národní listy, 15. září 1902)

Slavia - ČAFC Vinohrady
8 : 1 (4 : 0)

Datum: 21. září 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Hejda

Branky: ?

Průběh: Včera sehrálo A-mužstvo „Slavie” svůj druhý podzimní zápas. Soupeřem mu bylo mužstvo I. Č. A. F. K. na Král. Vinohradech. Jako obyčejně při zápasech proti domácím klubům, tak i tentokráte ukázal A-team „Slavie” velkou převahu, neb zvítězil v poměru 8:1. Do půl času byl poměr 4:0. „Slavie” nastoupila s mužstvem bez náhradníků a ukázala mnohem lepší formu, než předešlé neděle. Hra byla celkem též více fair, než při matchi s „Unionem”, ačkoliv i tentokráte pozorováno, že jeden hráč a právě ten, který by měl být vzorem ostatním, chvílemi pletl si nohy svých protivníků — s míčem. „Vinohrady” postavily letos mužstvo dosti těžké, v němž vyniká obrana.
  Zejména brankář Jenda a obránce Vedral znamenitě přispěli k tomu, že porážka mužstva „Vinohrad” nebyla větší. Slabší je u mužstva toho ochrana, která málo harcovníky podporovala a míč obyčejně tuze daleko do předu podávala. Harcovníci vinohradští mají sice celkem dobrou techniku míčovou, ale schází jim kombinace a zejména nejisté kopy do branky docela úspěchy jim zmařily. „Slavie” ukázala celkem vyrovnanou hru a jen nedostatek rychlosti v běhu byl u některých hráčů pozorován: Příležitost ukázat, co umí, měl tentokráte brankář Hejda, který zkoušku tuto přestál výborně a bude asi rovnocenným nástupcem Ženíška i Šustery.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 22. září 1902)

Slavia - Haag. Voetbal Verrining
6 : 1 (3 : 1)

Datum: 28. září 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Hejda - Baumruck, Pressler, Starý, Setzer, Šetela, Vosátka, Vaněk, Kryš

Branky: 6. Starý 1:0, 12. ? 1:1, 15. Setzer 2:1, 19. Starý 3:1, ?. Vaněk 4:1, 56. Baunruck 5:1

Průběh: Velké vítězství slavil včera A team »Slavie«, neb porazil »Haagsche Voetball Vereeniging« v poměru 6:1. Mimo to ještě jediný goal, který hostům připočítán, byt vlastním hráčem »Slavie« zaviněn. Již po hře proti »pražskému teamu« nebylo ve sportovních kruzích pochyby, že »Slavie« zvítězí, ač ozývaly se hlasy, ž Hollanďané ukáží teprve svoji pravou hru při matchi s A teamem »Slavie«. Skutečně hráli pak včera Hollanďané lépe než v sobotu, ale proto přece ne daleko tak, jako mužstvo pražské a docela pak ne tak, jak zprávy před matchem oznamovaly. Arciť uváděny ve zprávách těchto výsledky se zápasy mužstev, která právě byla po cestě po moři, kdežto výsledky regulérní (jako druhý match s »Preussen« v Haagu) neuvedeny. Mimo to nejsou asi Haagští v té formě jako bývali, neb jinak těžko by bylo si vysvětliti těžkou jim porážku »Slavií« přičiněnou. Poměr 6:0 stavěl by Hollanďany o celou třídu níže než A team »Slavie«. Hra samotná ukázala pak velikou převahu »Slavie«, a to zejména v kombinaci. Ale i v technice míčové naši ukázali se býti mistry nad Hollanďany a triky, které prováděli zejména Baumruck a Pressler, přiváděli nejen obecenstvo, ale i hráče hollandské v úžas, kteří malomocné přihlíželi k vyškolené hře našich. A pak náš nový brankář. Byl Ženíšek výborný, neméně Šustera, ale včerejší křest brankáře Hejdy ukázal, že takového brankáře dosud jsme neměli.
  Obrovskou svojí postavou je v náramné výhodě, ale ta mu docela nevadí, aby byt velice obratnýma mistrným hlídačem branky »Slavie«. Všecky rány, až na nešťastný kop z rohu, zadržel, a to takovým způsobem, že obecenstvo nadšenou pochvalou ho vyznamenávalo. Ale i ostatní hráči »Slavie« musili bychom všechny vyjmenovati, kdybychom zaslouženou pochvalu jim vzdáti chtěli a jen připomenouti musíme, že náhradník v řadě útočníků, Šetela (?), hrál velmi dobře a nekazil nijak veleznámou souhru našich harcovníků. A tak chválu, která vlastně měla byt údělem hostů, musili jsme předem vzdáti »Slavii«. »Nejlepším mužstvem na pevnině« nazýváni Hollanďané před matchem (mimochodem pocta to, kterou dostane skoro každý druhý klub, který u nás zápasí), ale po matchi sotva kdo titulu toho jim udělí. Hra jejich je sice prvé třídy, jednotliví hráči jsou vynikající, jako Hesseling a levé křídlo, též kombinace celého útoku za pomoci Hesselinga je dobrá, ale proti tomu nejistota v střílení na branku nebyla k omluvení u mužstva takového. Mimochodem vzpomínáme na jiné »nejlepší mužstvo na pevnině«, totiž na Dány, kteří v Praze dvakráte hráli a jichž hra nepoměrně lépe se líbila než hra Hollanďanů. Hráli-li ale Hollanďané tak, jakou mají pověst, pak »Slavie«, která je tak jistě porazila, může s klidem nastoupiti tuto sobotu a neděli proti mužstvu University »Cambridge«.
  Průběh hry byl krátce následující: Na počátku hry hned útočí hosté a Hejda má příležitost do hry zasáhnouti. Útoky našich jsou velice důrazné a již v 6. minutě pěkně soustředěný míč Baumruckem vrazí Starý do branky hostů. V minutě 12. kopou hosté roh a míč vletí do skupiny našich hráčů, kteří jeden druhému překážejí a sami tak zaviní, že míč, aniž by se ho hráč protivné strany dotekl, cestu do brány najde. Jediný to »úspěch« hostů. V minutě 15. opět Baumruck po pěkné kombinaci míč podá do středu před branku a ostatní již obstará Setzer tak, že naši znamenají druhý goal. Ale i třetí goal našich připraví Baumruck za pomoci dobrého »střelce« Starého v minutě 19. Na to skoro neustále naši útočí, ale i hosté prorážejí a kopou dvakráte po sobě rohy, které ale skvěle odvrací Jula Vosátka i Hejda. Tak končí půle hry 3:1. V druhé půli opět z počátku útočí hosté a první útok Baumruckův odpískán, jelikož byl off side. Za 7 m. dá čtvrtý goal Vaněk a pátá branka docílena Baumruckem, který sám míč ke brance prožene, proti němu vyhěhnoucímu brankáři hostů se vykličkuje a nezadržitelně do sítě vrazí v minutě 11.
V minutě 20. odchází Kryš z hřiště. Na to hosté silně útočí a počínají si zvláštním způsobem mařiti útoky našeho forwardu. Jeden jich obránce (back) totiž vždy jde tak dalece do předu, že náš útočník, který míč obdržel, byl vždy skoro off side. Ale ani tento »nový« způsob nezmaří útoky našich docela, a v 26. m. padne šestý goal, který pěkně Šetela do středu na Baumrucka podal. Ke konci hry nasazují hosté vše možné, aby aspoň nějakého úspěcha docílili. Hra jejich jest teď nejlepší a chvílemi krásně kombinujíce dostávají se až před branku našich, ale tam drolí se všechny jich snahy o báječnou obranu našich a zejména o skvělé chránění Hejdovo. A tak končí hra velkým vítězstvím A teamu »Slavie« v poměru 6:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 29. září 1902)

Slavia - Cambridge University T. C.
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 5. října 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Hejda (?. Jula) - Setzer, Vaněk, Šetela, Pressler, Hrabě, Gindely, Baumruck

Branky: ?. ? 0:1

Průběh: Jak veliký zájem vzbudila ve sportovních kruzích včerejší hra studentů university »Cambridge« proti mistrovskému mužstvu českému, nejlépe dokázala veliká návštěva obecenstva, které ale nedosti uspokojeno domů odcházelo. Poražena byla totiž »Slavie« Angličany v poměry 1:0 a to po zápase, jaký hned tak nebyl u nás viděn. Zápas, který velice pěkně pokal, po nehodě českého brankáře Hejdy, veden tak ostrým způsobem, že upuštěno ode vší kombinace a promýšlené hry a hráno jen v urputném boji muž na muže Jak sobotní hru hostí jsme pochválili, tak opět musíme tentokráte jim vytknouti přílišné využitkování tělesné převahy. Naši hráči pak neměli se dáti svésti též k takovéto hře, neb jsou tělesně slabší a mimo to dojem takové hry špatně působí na obecenstvo, které pak v každé srážce vidí úmyslnost, byť by i hráč proti pravidlům hry se neprovinil. Celkový dojem hry arciť pak nebyl takový, jaký skýtá zápas, stojí li proti sobě mužstva nerovnocenná, kdy mužstvo silnější má příležitost ukázati vlastně, co umí a kdy zejména kombinace se uplatní.
  Ačkoliv Angličané zvítězili, přece naše mužstvo dokázalo, že se jim na roveň postaviti může. Jen kombinace středních tří hráčů v útoku Angličanů stála na větší výši než u pražských hráčů a mimo to pak krátké podávání míče při zemi bylo u hostů znamenitě nacvičeno. Jinak ukázali se hosté hráči prvé třídy a vynikají vesměs skvělou technikou míčovou a jsou znamenití běhouni. Naše mužstvo pak stiženo bylo patrnou trémou. Zejména z počátku hrálo tak nejistě, že převaha Angličanů zdála se býti veliká. Však během hry přece hráči naši se »našli«, ale ne docela a jindy výborný Yenny v útoku našich hrál tak nejistě a neodhodlaně, jak dlouho jsme ho neviděli. Arciť nebylo mu tak snadno postaviti se proti hráči vážícímu 106 kg a pak asi zarážely ho »kopy« Angličanů, ale ty asi, které nebyly na míč namířeny. Nebohý byl včerejšího dne nejlepší český hráč Baumruck, neb dva hráči hostů neustále starali se o to, aby dlouho míč neměl a když jinak nešlo, tedy i ještě třetí jich soudruh jim přispěl na pomoc, aby ho učinili neškodným.
  Za takových okolností arciť Baumruck nepřišel ku platnosti, že ale hostům žádnou nemilou ránu nedaroval, to snad nemusíme ani připomínati. Nejlépe však hrála česká obrana a oba backs překonávali jeden druhého v rychlé a odhodlané hře. Neohrožený Jula však nemusil chvílemi tak krutě oplácet Angličanům zranění Hejdovo. Skvělý den měl český brankář Hejda, který najisto prokázal, že takového ochrance branky »Slavie« dosud neměla. Klidnost, s jakou odrážel ty nejprudší rány a s jakou míč od nohou protivníků odebíral, byla obdivuhodná a zajistila mu všeobecnou pochvalu a oblibu u obecenstva. Presler a Hrabě hráli velice obětavé a jen »starý« hrač Gindely nebyl dostatečnou náhradou za nemocného Kryše. Co mohli, to dělali Vaněk a Šetela a jediný Setzer zachoval úplný klid a udržoval částečně kombinaci útočníků. Na počátku hry útočí skoro neustále Angličané a dávají příležitost Hejdovi, by ukázal, co umí. Dvakráte odvrátí Hejda nebezpečí před svojí brankou, než dostanou se též naši k útoku, ale špatně mířená rána zmaří úspěch »Slavie«. Na to následuje pravé bombardování české branky a Hejda má plné ruce práce.
  Ne méně než šestkráte za sebou pálí Angličané do sítě Slavie, ale Hejda chytá vše, byť by i při tom upadl. Naši podniknou opět útok, který ale brankář hostů chladnokrevně odvrátí. V minutě 37. srazí se Hejda se středním útočníkem hostů a ustává ve hře hodiv míč »do rohu«. Po krátké pause, kdy Hejda není schopen okamžitě dále hráti, dá soudce znamení ke hře. Angličané kopou roh a z něho docílí jediného úspěchu, neb Hejda stojí podepřen o tyč branky a nemůže pro bolesti v noze ani kroku učiniti. Hned na to usedá na zem, což pohne Angličany k tomu, že nechtějí hru znovu započít, dokud nebude brankář na svém místě. Nastupuje tudíž do branky Jula. Za chvíli pak přece Hejda, ač silně kulhá, zaujímá opět svoje místo, ale chrání branku pouze rukama, neb kopat více nemůže. Od té chvíle začala hra býti náramně surovou a prudké srážky byly každou chvíli na pořádku. I v druhé půli hry hráči nepovolili a tak opakuje se sražení brankáře po druhé. Jen že tentokráte postiženým byl brankář hostů.
  Na chvíli hra přerušena, až Angličan opět svoje místo nastupuje. Soudce trestá skoro každou minutu, ale ničeho to nespomáhá, nebo hráči jsou silně rozčileni a každá strana hledí na každý způsob úspěchu dobýti. Naši mají příležitost vyrovnati, neb soudce přiřkl jim 10metrový kop. Ale Setzer, který míč do branky kope, podá míč přímo na brankáře, který ostrou a nebezpečnou ránu jistě zachytí. Hned na to při útoku na branku »Slavie« střední útočník hostů klouzne a padne k zemi. Jelikož se nezvedá, jest opět hra na chvíli přerušena. Po chvíli odnesen je host svými krajany pryč s hřiště, neb stižen jest křečmi a nemůže dále hráti. Od té chvíle obléhají hráči »Slavie« neustále branku hostů, až na jednotlivé sólové výpady Angličanů, ale nemohou úspěchu docíliti, neb obrana »Cambridge« pracuje s obzvláštním štěstím a neohrožeností. Mimo to i jedna rána, kterou každý již do sítě hostů poslánu viděl, odrazila se jen tak tak o tyč branky a tak skončena hra bez úspěchu našich.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Mužstvo University »cambridgské« nastoupí dnes v »kopané« proti A-teamu »Slavie«. Zápas slibuje přátelům tohoto odvětví sportovního velmi napínavé divadlo, neboť dle výsledků v Pešti a ve Vídni budou státi proti sobě mužstva úplně rovnocenná. V Pešti zvítězili Angličané v poměru 10:1, 6:0 a 11:0. Ve Vídni proti »Athl. Sp. Clubu« zvítězili sice jen v poměru 2:1, však dlužno uvážiti, že hráli jen se čtyřmi útočníky. Ke zvláštní cti slouží mužstvu cambridgskému, že je vítá kterýsi pražský německý orgán úštěpky a zlehčováním, s onoho místa ovšem náramně »bolestným«. Angličané dali totiž přednost matchi se známou ve světě »Slavií« a před nabídkou »mohovitější« snad, ale patrně málo známé organisace německé. Dokud páni sportsmani z onoho okruhu mysleli, že »Cambridge« bude hrát i s nimi, nebylo o výtečné kvalitě hostů z Anglie pochyby. Pojednou pozbyli na ceně. Úkaz, který způsobil mnoho veselosti v kruzích sportovních i na straně anglických hostí. Obecenstvo zajisté hojnou návštěvou nahradí »Slavii« oběti, tomuto utkáni přinesené a projeví svoje sympathie tak i hostům, za čest si pokládajícím hráti proti mužstvu českému, které považují za nejváženější soupeře na svém kontinentálním tourné.
(Národní listy, 5. října 1902 // Národní listy, 6. října 1902)

Slavia - FC Karlsvorstadt Stuttgart
8 : 1 (3 : 1)

Datum: 13. října 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Trnka, Růžička

Branky: 10. ? ?:?

Průběh: V oboru »kopané« hrál včera S. K. Slavia A-team proti klubu »Karlsvorstadt« ze Stutgartu a zvítězil v poměru 8:1, ačkoliv hrál s několika náhradníky. Hra nebyla valně zajímava, neboť převaha »Slavie« byla veliká, tak že se hráči ani nenamáhali. V první půli byl poměr 3:1. První, ale též poslední goal dali hosté za 10 min. Na místě Hejdy hrál Trnka a Kryže též dobře zastoupil Růžička.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 14. října 1902)

Slavia - Berliner FV
8 : 1 (3 : 1)

Datum: 19. října 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Trnka, Růžička, Benda, Šetela

Branky: ?

Průběh: Včera hrál sportovní klub »Slavia« s »Berlínským volným sdružením sportovním« a zvítězil v poměru 8:1. První polovice hry končila v poměrem 3:1. Celkové utváření hry bylo takové, jaké uvykli jsme vídati tehdy, kdy »Slavie« hraje se soupeřem slabším. Tak bylo i tentokráte opět pozorovati pěknou souhru celého útoku a bezstarostnou hru obránců, kteří náhlé útoky hostů nebrali doopravdy. Následkem toho obligátní jednu branku dostala též »Slavia«. V útoku pražských hráčů hrál tentokráte Šetela střed, kdežto Benda nastoupil na svoje staré místo, ale nehrál tak, jak očekáváno. Též Růžička na místě Kryže neměl dobrý den, ač se všemožně snažil Kryže nahraditi. Dobře hrál zástupce Hejdův brankář Trnka. Hosté jsou vyškolení hráči, kteří ale spoléhají více na výkony jednotlivců, než na společnou souhru. Nejlepšími z nich jest střední hráč v útoku i v ochraně. Též obrana byla dobrá a zejména brankář hostů často pochvalu sklidil za pěkné chránění. Výborného soudce poznali jsme tento den, který ani té nejmenší chyby neodpustil a hru v mezích dovoleného, tím dobře udržel. Byl to host z Belgie pan König, sekretář footballového oddělení »Racing Club de Bruxelles«. Tuto sobotu pak hráti hude se »Slavií« nejlepší dánský klub »Frem«, který porazil i v Praze známý klub »Boldkluben of 93« v poměru 1:0.

Rozhodčí: König (Belgie)

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Dnes odpoledne hraje A team S. K. »Slavia« o 1/44. hod. s representačním mužstvem Berlína (klubů mimo svaz). V Berlíně existuje totiž svaz, jehož členové na nátlak zdějšího německého footb. klubu hráti se »Slavií« nesmějí; mimo svaz stojící kluby zastoupeny jsou ve sdružení, jehož representačních mužstvo právě dnes se »Slavií« hraje. Berlínské kluby měly vždy velmi dobrou pověst i lze za to míti, že tato dneškem se úplně potvrdí. »Slavia« nastupuje k zápasu s 3 náhradníky.
  Mužstvo »Slavie«: Hejda, Veselý, Murray, Pressler, Hrabě, Růžička, Eminger, Šetela, Setzer, Starý, Vaněk
(Národní listy, 19. října 1902 // Národní listy, 20. října 1902)

Slavia - BK Frem København
3 : 2 (1 : 2)

Datum: 25. října 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Ženíšek - Yenny, Růžička, Baumruck, Veselý

Branky: ?. ? 0:1, ?. Yenny 1:1, ?.? 1:2

Průběh: Včerejší zápas v kopané mezi »Slavií« a »Boldklubben Frem« z Kodaně skončil vítězstvím »Slavie« v poměru 3:2. Neočekávaný to výsledek, jelikož »Slavie« nastoupila s náhradníky. Tak za brankáře Hejdu hrál kdysi výborný Ženíšek, kterýž i tentokráte uhájil svou pověst. I »Jula« scházel a musil býti nahrazen hráčem z III. mužstva, který dobře místo jeho zatím vyplnil. Náhradník za Kryše, Růžička, též se činil a tak to, čeho nikdo neočekával, stalo se, že — »Slavie« po velice napínavém boji těsně zvítězila.
  »Slavie« zahájila hru jen s 10 muži, čekalo se na Julu, však když tento dlouho nepřišel, nastoupil zaň za 15 m. náhradník. Hned z počátku hry podniká Baumruck ostrý útok, ale 5 Dánů maří jeho práci a to nikoli způsobem dovoleným. Soudce trestá hosty pokutným kopem. Ve 4. minutě Baumruck učinil branku, která však neuznána, ježto hráč stál »off side«. Hned na to ostrý útok hostů korunován je výsledkem, více méně náhodným. Hra pak počíná býti velice ostrá, chvílemi až surová. »Slavie« neustále téměř útočí a všecky chvilkové útoky hostů výborně odvrací zejména Veselý. Velká chumelenice strhne se před brankou hostů. Yenny pěkným goalem hru vyrovnává. Na to Ženíšek má příležitost ukázati, že dovednost svou ještě nezapomněl.
  Leč prvá půle hry končí ve prospěch hostů v poměru 2:1. Hned po zahájení druhé půle Baumruck hru vyrovnává a to vysokým kopem, který brankář sice zachytí, ale udržeti nemůže. Ostré útoky »Slavie« nemíjí se s výsledkem, nebot v minutě 9. Baumruck pohání míč ke středu a Setzer neodvrátitelným »výstřelem« získává »Slavii« vedení. Tento úspěch našich nutí hosty ku přeměně v postavení hráčů. Teprve však v posledních 20 minutách nabývají útoky hostů nebezpečné tvářnosti. Však Ženíšek a oba obránci i ochránci statečně brání svou svatyni, tak že hosté již úspěchů se nedodělávají. Hra skončena v poměru 3:2 ve prospěch »Slavie« a sice pro nastalou tmu před ustanovenou dobou.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 25. října 1902 // Národní listy, 26. října 1902)



Magyar Atletikai Club - Slavia
2 : 3

Datum: 1. listopadu 1902, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: Bloomer

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: Des. Lauber

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 3. listopadu 1902 // Národní listy, 4. listopadu 1906)

33 FC Budapešť - Slavia
3 : 1

Datum: 2. listopadu 1902

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: ?

Poznámky: V sobotu a v neděli hrál »S. K. Slavia« v Pešti. Po výsledcích podzimního období všeobecně očekáváno, že »Slavie« lehko v obou matchích zvítězí. Tím větší překvapení připravili sportovnímu světu čeští hráči, neb první den jen stěží zvítězili proti »Magyar Athletikai Clubu« v poměru 3:2. Druhý den pak docela poraženi »33. Football Clubem« v poměru 3:1. »Slavii« omlouvá jen to, že do Pešti nejelo celé prvé mužstvo, neboť Jula, Hrabě a Šetela zůstali v Praze. Mimo to druhý den nastoupila »Slavie« bez Bloomera. Výsledky pešťských zápasů bude náš klub nucen brzo opraviti, neboť oba pešťské kluby nestojí ani v první řadě klubů na pevnině, ani v tomto soustátí.
(Národní listy, 3. listopadu)

Slavia - Vienna Cricket FC
4 : 0

Datum: 9. listopadu 1902, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: Hejda - Baumruck, Yenny, Pressler, Růžička,

Branky: 35. Růžička 1:0, 70. Yenny 2:0, 78. Yenny 3:0, 82. Baumrick 4:0

Průběh: Za přečetné návštěvy obecenstva konán včera na Letné match v kopané S. K. Slavia proti Vienna Cricket and Football Clubu z Vídně. Po neúspěchu Slavie v Pešti a naopak zase po pěkných výsledcích, kterých »Cricketa« před týdnem docílila, všeobecně se soudilo, že spíše vítězství odnesou vídeňští. Ale »papírová forma« tentokráte důkladně postavena na hlavu, neb Slavie zvítězila v poměru 4:0 a mimo to ukázala po celou dobu hry velikou převahu. Od veliké porážky zachránila hosty jen přímo výborná ohrana a zvláště dobře známý hráč Wagner zadržel často vehementní útoky harcovníků Slavie. Útočníci vídeňští nemohou se porovnati s výtečně sehranou řadou forwardů Slavie, ač k jich omluvě dlužno uvésti, že střední a nejlepší jich hráč Angličan Shires s sebou nehrál. Není pak pochyby, že Slavie, kdyby byla jela do Pešti v tom sestavení, jak včera hrála, by lehce musila zvítěziti nad kluby »Magyár Athletikai« i nad »33 F. C.«
  Průběh hry byl velice napínavý a sváděl obecenstvo nejen ku projevům pochvaly, ale i ke hlasitým protestům proti soudci v druhé půli hry. V první půli hry soudcoval totiž ke všeobecné spokojenosti pan Kindl, ale v druhé půli hry ku přání Vídeňáků soudcoval jistý člen klubu vídeňského. Pán ten projevil takové strannictví, že nedivili jsme se docela nic hlasitým protestům obecenstva, které rozčilováno bylo patrnými a soudcem netrestanými přestupky hostů. Přes to, že Cricketa v druhé půli hry měla »svého« soudce, tedy přece výsledek v prvé půli hry byl pro hosty lepší, než v druhé. Průběh hry byl skoro po celou hru stejný. Naši neustále útočí a několik málo útoků hostů, z nichž jen jeden nebezpečný, lehko zadrží obránci, takže Hejda v brance má málo práce, ale přes to s bravurou dvakráte ostré útoky hostů odvrátí. Dlouho nemůže »Slavie« úspěchu docíliti, neb osm hráčů vídeňských stojí v brance.
  Cricketa nedostává se ani přes půli hřiště, ačkoliv jich pravé křídlo stojí pořáde skoro mimo hru. V minutě 35. šutuje ochránce Růžička z velké vzdálenosti a na branku hostů, ačkoliv je branka plna hráčů, tedy přece míč, jedním ochráncem hostů částečně hlavou zadržený, do branky vklouzne. Bouřlivá pochvala obecenstva odměňuje hráče »Slavie« za první tento úspěch. Do poloviny hry nedocílí žádná strana více branky a tak končí první půle v poměru 1:0 pro »Slavii«.
  Druhá půle hry byla v ostřejším mnohem tempu vedena. Zásluhu o to měl hlavně soudce, jenž svými výroky nejen hráče, ale i obecenstvo zbytečně rozčiloval. Dlouho opět trvá bombardování »Slavie« než branka hostů jest ztečena. Teprve v minutě 25. prožene a do středu podá míč Baumruck a Yenny nezadržitelně střelí míč do branky. Týž hráč dociluje i třetí branky v minutě 33. po pěkné souhře s Baumruckem a Presslerem. Konečně v minutě 37. píše pro »Slavii« čtvrtý a poslední branku Baumruck, tak že hra končí ve prospěch »Slavie« v poměru 4:0. Matchem tímto důkladně se »Slavie« revanchovala Cricketě za match na jaře sehraný, kdy naši byli nuceni hřiště ve Vídni opustiti při stavu hry 3:3.
  Příští neděle hraje »Slavie« s Pešti Torna Clubem, nejlepším to klubem maďarským.

Rozhodčí: 1. poločas: Kindl, 2. poločas: Strauss (Vídeň)

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 10. listopadu 1902)

Slavia - Budapesti Torna Club
9 : 2 (5 : 2)

Datum: 16. listopadu 1902, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Hejda - Setzer, Baumruck, Vaněk, Hrabě, Šetela, Yenny, Růžička

Branky: ?. Baumruck 1:0, 4. Hrabě 2:0, 20. Yenny 3:0, ?. Šetela 4:0, ?. ? 5:0, 37. ? 5:1, ?. ? 5:2, 60. Vaněk 6:2, 67. Baumruck 7:2, ?. Šetela 8:2, ?. Šetela 9:2

Průběh: Včera hrál A team »Slavie« proti »Budapesti Torna Clubu« na Letné za obrovského účastenství obecenstva, jaké již dlouho jsme nepozorovali. Zdá se tudíž, že zájem pro »kopanou« jen stoupá a zajisté se klamali ti, kteří krátký život sportu kopané předpovídali. A nikdo zajisté včera nelitoval, že hřiště Slavie navštívil, neb hra byla velice napínavá a při vší ostrosti a prudkosti skoro úplně dokonalá. Slavie stála včera na výši své výkonnosti a porazila Torna Club v poměru 9:2. Takovou porážku maďarský klub vůbec dosud neutrpěl a k omluvě jeho slouží jen to, že mužstvo hrálo se třemi náhradníky, neb do Prahy nepřijeli Badoni, Wagner a Manno Miltiades. Mužstvo hostů sestaveno bylo následovně:
Kellner
Buda    Stobbe
Boka    Skrobák    Hajos
Hlavay    Ott    Ujvary    Helmich    Minder.
  Slavie hrála v postavení jako předešlé neděle proti »Cricketě«, které asi letos již změny nedozná, neb Růžička již v mužstvu zůstane, jelikož Kryž více letos hráti nebude a Šetela dávno již prokázal, že lepší je než Benda. Hned z počátku hry, než hosté si na hřiště zvyknou, podniká útok Hrabě a posílá míč na branku. Brankář vyběhne míči naproti a v chumáči mine ho, takže Baumruck lehko píše prvou branku. Ale již v minutě 4. opět naši úspěchu znamenají a je to opět Hrabě, který z velké dálky míč přímo na branku pošle a prudkou vysokou ranou úspěchu docílí. Uhři nyní se vzpamatují a podnikají chvílemi pěkné útoky, ale bez úspěchu. Třetí branky pro Slavii docílí Yenny v 20 m., kterému ale znamenitě nepřátelské hráče »drží« Setzer, který dnes má opět skvělý den. Hned na to útok našich končí ranou Šetelovou do branky hostů. Pátého úspěchu docílí Slavie z trestného kopu 11metrového, a též Maďaři z trestného kopu docilují prvé branky v minutě 37. a z volného pokutového kopu druhé branky, právě před ukončením prvé půle. Končí tudíž první půle v poměru 5:2 pro Slavii. V druhé půli obléhají z počátku silně hosté, ale čeští borci brzo se vymaní z oblehání Maďarů a v minutě 15. prožene Baumruck míč před branku a Vaněk píše 6. goal pro Slavii. Hosté nyní přestavují mužstvo a jiný hráč staví se do branky. S tím ale není spokojen starý brankář hostů a nehraje dále, neb postaví se vedle českého brankáie Hejdy a baví se s ním až do konce hry. Sedmého goalu v minutě 22. dociluje »hlavou« opět Baumruck s podání Hraběte a 8. a 9. branku píše Šetela. Slavie hrála velmi dobře a celé mužstvo činilo se, seč bylo. U hostů slabší byla obrana, zejména brankář tím mnoho pustil, že daleko vybíhal z branky.
  Příští neděle hraje Slavie s Ferencvarosi Torna Clubem z Pešti.

Rozhodčí: M. Horáček

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: K dnešnímu matchi »Slavie« versus »Torna Club« vypraví »Slavie« úplné prvé mužstvo, které již delší dobu v takovém sestavení nehrálo. Peštský klub vysílá »do boje« následující mužstvo: brankář Badony, obránci Wagner a Stobbe, ochránci Mannó Miltiades, Skrobák, a Hayos Guttman a útočníci Halmay, Roka, Buda, Ot. Minder a Kakas. Z mužstva hostů je osm hráčů, kteří již v Praze v kopanou hráli, neb v jiných sportech závodili. Nejznámější z nich zajisté je mistr veslař zemí koruny české Mannó Miltiades.
(Národní listy, 16. listopadu 1902 // Národní listy, 17. listopadu 1902)

Slavia - Ferencvárosi TC
8 : 3

Datum: 23. listopadu 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Pressler, Vaněk, Baumruck, Šetela, Bloomer

Branky: ?. Bloomer 1:0, 11. Baumruck 2:0, ?. ? 2:1, ?. ? 2:2, ?. ? vlastní 3:2, ?. ? 3:3, ?. Baumruck 4:3, ?. Vaněk 5:3, 70. Šetela 6:3, 76. Vaněk 7:3, ?. ? z penalty 8:3

Průběh: Na hřišti »Slavie« hrál včera »Ferenczvarosi Torna Club« z Pešti proti A mužstvu S. K. »Slavie«. Ačkoliv byl tuhý mráz, přece dostavil se dosti slušný počet obecenstva. Zápas byl velice zajímavý a podal důkaz, že mužstvo hostů značně se proti jaru zlepšilo. »Slavie« z počátku neměla velké převahy a teprve v druhé půli hry větší vyškolenost a vytrvalost její řádně se uplatnila. Mimo to hráli hosté dosti »fair«, což o pražském mužstvu tentokráte zrovna říci se nemůže. V prvé půli hry dociluje »Slavie« hned z počátku opětovným shotem Blomerovým prvého úspěchu, kterému v 11. minutě přičiní z velké chumelice před brankou Baumruck druhý. Brzy ale na to docílí hosté též dvou branek a tak hru vyrovnají.
  Do konce prvé půle hry získá »Slavie« ještě jedné branky, však ne vlastní zásluhou, neb Uhři sami branku tu si napíší. Prvá půle končí tudíž ve pro spěch »Slavie« v poměru 3:2.
  V druhé půli hry ku všeobecnému překvapení hosté hru v 11. minuté vyrovnají. Od té chvíle počíná »Slavie« tvrdší a důraznější hru a hned také z centra Presslerova získává Baumruck 4. branku pro »Slavii«. Minutu na to píše 5. branku Vaněk a v minutě 25. zase Šetela píše goal pro »Slavii«. »Slavie« má teď více ze hry a získává 7. branky v minutě 31. pěknou ránou Vaňkovou. Poslední a osmou branku znamená »Slavie« z kopu pokutového.
  Zvítězila tudíž »Slavie« v poměru 8:3.
  Podotknouti dlužno, že přísně soudcoval p. Ing. C. Strádal, na kterého hosté jistě naříkati nebudou.

Rozhodčí: Ing. C. Strádal

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: poznamky
(Národní listy, 24. listopadu 1902)

Slavia - SK Union
4 : 0

Datum: 1902

Utkání: Challenge Cup


Cricket & FC Vienna - Slavia
4 : 3

Datum: 1902, Vídeň

Utkání: Challenge Cup, finále

Průběh: V závěru utkání se stalo toto: slavisté odešli po skončení zápasu za stavu 3:2 ze hřiště, jenže rozhodčí dal znovu pokyn ke hře a hráči Crickety dali čtvrtý gól. Slavia se proto dalších ročníků neúčastnila.


Slavia - Slavia C
4 : 2

Datum: 1902

Utkání: O Pohár časopisu Sport, finále


Slavia - Boldklub 1893 København
2 : 3

Datum: 1902

Utkání: přátelské


Slavia - Boldklub 1893 København
3 : 2

Datum: 1902

Utkání: přátelské




Slavia - Budapesti Torna Club
9 : 2

Datum: 16. listopadu 1902, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: M. Horáček

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 28. dubna 1907 // ???)

Slavia - FC Sport-Favorit Prag
4 : 0

Datum: 1902, Praha

Utkání: přátelské


...bez záruky

· Slavia patrně sehrála v tomto roce zápas s ČAFC, v němž zvítězila 2:0.