190519061907



Slavia - Sportlust Dresden
13 : 2 (7 : 1)

Datum: 18. února 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Malý, Košek

Branky: ?

Průběh: S. K. »Slavia« sehrál včera první mezinárodní letošní zápas s klubem »Sportlust« z Drážďan. Celá hra hrozně trpěla úplně rozmoklým hřištěm a na takové bezedné půdě nemohli arciť hráči ukázati co umí. Přes to ale snažila se útočná řada »Slavie« pěkně kombinovati a podporována byla dobře centr halvem. Mužstvo hrálo v postavení skoro jako loni na podzim, jen Malý hrál na místě Bendy na spojce na pravém křídle. Košek pak zaujal místo Malého a znamená značné sesílení řady útočníků. Brankář »Slavie« pustil dvě rány, které snad na suché půdě byl by udržel. Hosté jsou mužstvo slabší a mimo to hráli tři čtvrti hry jen s deseti útočníky. V první polovici vítězila »Slavie« v poměru 7:1 a v celé hře 13:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 19. února 1906)



Slavia - Schwechater Spielball Club
15 : 0 (10 : 0)

Datum: 25. února 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Ring - Veselý, Benda - Kotouč, Milda, Jindra - Benda J. - Jenny, Košek, Vaněk (sestava vyšla v Národních listech již 24. února 1906)

Branky: ?

Průběh: Druhý letošní zápas mezinárodní hrálo první mužstvo S. K. »Slavia« proti klubu »Schwechat«. Zápas skončil velkým vítězstvím »Slavie« v poměru 15:0 (polovic 13:0). Z počátku hry udali hosté prudké tempo a zdálo se, že zápas bude pro »Slavii« dosti těžký. Ale po 15 minutách byli hosté se svou vytrvalostí u konce, »Slavie« lehce pole opanovala. V druhé polovici hry začala »Slavie« opět hned branky vyráběti a v 10 minutách získala pět goalů. Pak ale velkovýroba přestala částečně vinou »Slavie«, neb hráči podávali vše na pravé křídlo, chtějíce, aby si branku napsalo, protože všickni útočníci již ve výrobě branek se vystřídali a mimo to hosté se stáhli docela před branku a pomýšleli než na obranu. Tím arciť nastala úplně hra na jednu branku a brankář »Slavie« ze svého klidu vyrušen byl asi jen dvakráte, jednou ale velmi nepříjemně a lepší střelec byl by jistě mu míč do sítě vpálil. Obecenstva sešel se slušný počet, které se dobře bavilo, neb nescházely ani výjevy humoristické. Před zápasem tímto hrálo druhé první mužstvo »Slavie« proti »Meteor VIII« a zvítězilo v poměru 3:2 (polovina 2:1 pro »Meteor«). Vítězství těsné, jen tak tak docílené.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: K utkání s Meteorem vyšla 24. února 1906 v Národních listech tato předběžná sestava: Jeník II. - Pulchert - Renner, Vopálecký - Meisl - Kolář, Krátký - Maličký - Čížek - Malý - Pressý

Národní listy

  Schwechater Sp. C., který v neděli dostal tak veliký náklad od Slavie (15:0), vymlouvá svoji porážku mimo jiné též tím, že prý hřiště Slavie jest na poměry vídeňské tuze široké. Tak - tady to máme. Široké hřiště je vinno těmi 15 goaly. Jen když je nějaká »šikovná« výmluva.

Národní listy

  Diskvalifikován až do 1. dubna byl rakouským svazem klub Schwechat, protože v mužstvu jeho proti »Slavii« hrál diskvalifikovaný hráč Löbl. Týž hráč vyloučen na další ještě 2 měsíce, tedy do 8. července.
(Národní listy, 24. února 1906 // Národní listy, 26. února 1906 //
Národní listy, 3. března 1906 // Národní listy, 17. března 1906)



Slavia - S. K. Plzeň
24 : 3

Datum: 4. března 1906

Utkání: ?

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 27. června 1907)



Slavia - SK Smíchov
5 : 1 (1 : 0)

Datum: 11. března 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: Se zájmem očekávaný zápas mezi Slavií a Smíchovem skončil vítězstvím Slavie v poměru 5:1 (1:0). Mužstvo Slavie, ve kterém hrál Pulchert za Veselého a druhý zápas v jednom odpůldni, nehrálo tak, jak již letos ukázalo. Smíchov pak dopustil se chyby, že tuze hleděl na to, aby nejlepší hráči Slavie byli dobře obsazeni. Tím arciť znemožňoval Slavii, aby hodně goalů napsala, sám však tím také nepřišel dost k útoku. Jinak byla hra zajímavá a ukázala, že zápasy domácích mužstev jsou mnohdy zajímavější a lepší, než proti draze zaplaceným cizincům.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky:

Národní listy

  K zápasu Slavia - Smíchov se nám sděluje: Smíchov nastoupil s náhradníkem na levém halvu, jenž později, nemoha vydržeti tempo hry, přešel do forwardu a nahražen byl centrem. Zápas byl prvním matchem Smíchova, čímž se dá omluviti neurovnaná dosud hra.
(Národní listy, 13. března 1906)

Slavia - Holandsko
8 : 0

Datum: 17. března 1906, Praha

Utkání: přátelské

Branky: Košek 7, Baumruk

Poznámky: Reprezentační mužstvo Holandska.


Slavia - Holandsko
5 : 0

Datum: 18. března 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Hejda - Košek, Baumruk, Malý

Branky: 13. Košek 1:0, 27. Baumruck 2:0, 31. Malý 3:0, ?. Košek 4:0, ?. Košek 5:0

Průběh: Odvetný zápas »Slavie« proti representačnímu mužstvu holandskému skončil včera opět vítězstvím »Slavie« v poměru 5:0. Půle hry skončila v poměru 0:0. Mužstvo »Slavie« bylo částečně pozměněno. V brance stál Hejda, který branku »čistou« uchoval, ale mnoho práce ho to nestálo; v útoku pak hrál Malý za Yenyho a ukázal, že malá nehoda mu nikterak neuškodila, neb byl ve svém živlu jako dříve. U hostů na křídle pohostinsku vystoupil hráč Reservy »Úzký« a nic jim nezkazil, naopak připravil jim dvě pěkné chance; však důvěru hostů si nezískal - málo naň podávali - snad ke vlastní jejich škodě. Hosté při zápase včerejším omezili se zvláště na obranu a proto útoky jejich byli ještě spořejší, než při zápase prvním a o kombinaci pak už nebylo ani zdání, neb hráči, k obraně stažení, nedrželi svá místa a tak i dobře odražený míč obranou hostů vždy se stal kořistí zadáků »Slavie«.
  Ale hlavní zásluhu o malý počet branek měl tentokráte brankář hostů, který opět chytal rány útočníků »Slavie« s naprostou jistotou a báječnou chladnokrevností. Též hubený, dlouhý back hostů byl bedlivě na stráži a odrazil vše, co možno bylo jen k odvrácení. Souboje jeho (zvláště s Baumruckem) kvitovalo obecenstvo často pochvalou. V prvé půli hry mnoho ran našich střelců šlo mimo a přes a ty »podařené« rány zase schytal brankář, neb šly do těl četně před brankou »shromážděných« hráčů hostů.
  V druhé půli »výrobu« načal Košek v 13. minutě, druhou branku střelil Baumruck v 27. minutě, třetí Malý pěknou dlouhou ranou v 31. minutě. Z centra Baumruckova píše čtvrtou branku opět Košek, rovněž tak i pátou překrásnou vysokou ranou. Dvě branky pro »off side« neuznány.

Poznámky: Nejlepším hráčem byl brankář hostů. Musel pochytat 46 střel, z nichž bylo 28 velmi prudkých.


Budapesti Postás - Slavia
0 : 8

Datum: 24. března 1906, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: Košek

Branky: Košek 4




Magyar Atletikai Club - Slavia
1 : 9

Datum: 25. března 1906, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: Košek

Branky: Košek 6

Průběh: Vítězství »Slavie« v Pešti na Magyar Athletikai Clubem vysokým score 9:1 všeobecně překvapilo, neb podobných výsledků v Pešti ani Angličané vždy nedocílili. Všeobecně se chválí v listech pešťských hra útočné řady a zejmena Košek opět prohlašován za báječného střelce. Týž sám střelil 6 branek. Maďaři zvláště bránili a byli ve druhé půli docela vyčerpáni. (Původní zpráva z Pešti).

Rozhodčí: Süsz

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 27. března 1906 // Národní listy, 4. listopadu 1906)

Fövarosi T. C. - Slavia
0 : 11 (0 : 4)

Datum: 31. března 1906, Praha, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Košek, Starý, Benda

Branky: Košek 3 (?), Starý 4, Benda 3

Průběh: S. K. Slavia porazil včera v poměru 11:0 Fövarosi T. C. z Pešti. Slavie první mužstvo nastupuje kompletní a jest celou hru ve značné převaze. Hosté udají ostré tempo, které udrží až do konce hry. Půle v poměru 4:0. Ve druhé půli hry hraje se hodně tvrdě a s obou stran někteří hráči používají tuze rukou, takže hra pěkně nepůsobí. Z hostů nejlepší brankář, back s červenou čepičkou, centrhalf „pražský Maďar” Niemetz, který poslední dlí delší čas již v Praze a hrává s Ib. mužstvem Sparty.

Rozhodčí: Joe Gruss (?)

Diváci: ?

Poznámky: U Koška se uvádí i vstřelení pěti branek, ale pak logicky nesedí součet...

Národní listy

  Dnes koná se na hřišti »Slavie« zápas mužstva »Slavie« proti »Fövarosi T.C.« z Pešti. Zápas pořádá »Slavie« ve prospěch Českého olympického výboru a možno tudíž doufati, že návštěva obecenstva bude hodně veliká. »Slavie« staví do pole následující mužstvo: Hejda, Kolář - Renner, Vopálecký - Pulchert - Milda, Úzký - Benda - Čížek - Vosátka - Pressý. Soudcuje p. Joe Gruss.
(Národní listy, 31. března 1906 // Národní listy, 2. dubna 1906 // ???)

Slavia - Corso Berlin
11 : 0

Datum: 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Košek

Branky: Košek 6

Poznámky: Uvádí se i výsledek 13:1


Slavia - Corso Berlin
13 : 1 (8 : 0)

Datum: 18. března 1906, Praha

Průběh: S. K. Slavia první mužstvo porazilo berlínský klub Corso v poměru 13:1 (8:0). Výsledek tento se dal očekávat, neb »Corso« v letošních zápasech berlínských kvalifikoval se z prvé třídy do druhé zpět. »Slavie« byla též na celé čáře v převaze. Náhradník za Jindru na pravém křídle nahradil tohoto úplně. Berlínské mužstvo slušně kombinuje, ale před brankou je se svým uměním u konce.

Utkání: přátelské
(Národní listy, 19. března 1906)

Freiburger FC 1897 - Slavia
0 : 5

Datum: 03. dubna 1906, Freiburg

Utkání: přátelské

Poznámky: Udává se i místo utkání v Praze.




Viktoria Berlin - Slavia
2 : 7 (? : ?)

Datum: 13. dubna 1906, Berlin

Utkání: přátelské

Sestava: Košek, Vaněk, Benda

Branky: Košek 5, Vaněk, Benda

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Výpravu do Berlína vedl Ferdinand Urbánek. Nahlášená sestava v Národních listech ze dne 13. dubna 1906 vypadalo takto: Pulchert, Veselý - Ring, Damil - Kotouč - Benda ml., Vaněk - Malý - Košek - Benda st. - Baumruck; náhradník Majzl.
(Národní listy, 14. dubna 1906)

Slavia - Viktoria Magdeburg
9 : 0 (6 : 0)

Datum: 22. dubna 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Ring, Veselý - Benda, Kotouč, Milda - Baumruck, Malý, Jenda, Benda, Vaněk

Branky: ?

Průběh: S. K. Slavia porazil včera „Viktorii” z Magdeburku v poměru 9:0 (6:0). Naše očekávání, že i bez Koška Slavie velikou převahu ukáže, se úplně vyplnilo a Slavie po krásných kombinacích střelila 9 branek. Hosty opět z nouze vytrhl brankář, který mnoho a mnoho ran odvrátil. Mužstvo Viktorie sestává vesměs ze hráčů velkých a silných postav, kteří ale své váhy nikterak nevyužitkují, naopak hrají zcela fair a až mnoho klidně, tak že zápas neposkytoval zvláštních zajímavých momentů.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 22. dubna 1906 // Národní listy, 23. dubna 1906)

Slavia - 1. FC Nürnberg
12 : 2 (6 : 2)

Datum: 6. května 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Košek, Jeny-Starý

Branky: Košek 6

Průběh: S. K. Slavia porazil včera v poměru 12:2 „F. C. Norimberg”. Půle hry 6:2. Po velké hostině - chudá strava. Slavia hraje docela vlažně, neb má před sebou slabého soupeře. Norimberští se sice namáhají ze všech sil, ale tím nemohou nahraditi nedostatky umění. Jinak v celku sympatické mužstvo, které s klidem porážku přijalo. Jeny-Starý slavil jubileum stého zápasu pro Slavii. Sympatický tento hráč je silnou podporou forvardu Slavie, avšak při zápase včerejším nezdál se býti v „dobré kůži”.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 8. května 1906 // ???)

Slavia - Celtic FC Glasgow
3 : 3 (1 : 1)

Datum: 29. května 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Hejda - Benda, Baumruk, Košek, Vaněk, Malý, Kotouč

Branky: 9. ? 0:1, 16. Baumruck 1:1, 47. Košek 2:1, 65. ? 2:2, 67. Baumruck 3:2, 84. ? 3:3

Průběh: S. K. Slavia hrál včera nerozhodně proti škotskému mistrovskému profesionálnímu klubu »Celtic« v poměru 3:3 (1:1). Hra počíná útokem Celticu a hned první střela na branku jest z »off side«. Hra pohybuje se v poli Slavie a pravá strana hostů pilně zaměstnává obranu našich. Jeník chytá ostré rány, ale nezabrání, aby v 9. m. levá spojka hostů nezaznamenala první branku. Malý podá krásně míč na Vaňka, který střílí daleko kolem branky. A zase zle obléhají hosté. Pak útok našich a po pěkné kombinaci celého útoku střelí Baumruck první branku v minutě 16. Hned na to jistou chanci zahodí Košek. Po střídavé hře »píše« (ale doopravdy - rukou) Košek branku, kterou arciť soudce nemůže uznat. Po několika pěkných útocích dociluje Slavie roh; brzy na to ostrou ránu Vaňkovu chytá při zemi brankář. Též Malý posílá dlouhou ránu na branku - těsně kolem. Půle končí 1:1.
  V druhé půli hry po útoku hostů náhlým útokem dostává se Slavie před branku Celticu, Vaněk podá míč Koškovi a ten píše 2. branku v minutě druhé. Na to série ostrých ran na bránu Škotů. Slavie dociluje opět Bendou branky, která ale opět byla z »off side«.
  Na to zase hráči Slavie (dva) jsou zastaveni pro »off side«. Slavie sice více útočí a ostrý útok Celticu krásně odvrací Jeník. V minutě 20. ale Jeník míč lehce odrazí a zpáteční rána najde místo do sítě Slavie. V 22. m. Vaněk šutuje, brankář Celticu odrazí při zemi míč a Baumruck vrazí třetí míč do sítě hostů. Slavie vede a hosté namáhají se ze všech sil, aby hru aspoň vyrovnali a počínají hráti tuze ostře. Slavie ale také nelení a podniká nebezpečné útoky. Čím dále, tím ostřeji se hraje a chance pro Slavii zkazí Vaněk, který střílí prudce, ale - vedle. Hosté obléhají a konečně v 39. minutě podaří se jim hru vyrovnati. Za poměru 3:3 končí hra, které poznovu ukázala, že Slavie nejen mezi amatéry nemá soupeře, ale že i nejlepší kluby profesionální musejí podnikati hru nejlepší, chtějí-li čestně obstáti. Tím směšněji vyjímá se pak povídání pražských německých listů, které uveřejňují jakési úsudky jednoho člena z klubu Newcastle United. Ten dal D. F. C. černé na bílém, že jest nejlepším klubem na kontinentě. Přejeme jim to; »na papíře« mohou být pražští Němci nejlepší, ale »na hřišti« dokázala Slavie, že mezi amatéry soupeře letos nenašla.

Poznámky:

Průběh utkání - jiný zdroj

  Slavia prohrávala 1:0. Koškovi, který měl nateklý kotník, se hra nedařila. Kulhal, přemáhal bolest. Slavisté se ale bijí jako lvi. Pak unikl Vaněk, přihrál zpět Malému, ten vysunul Baumruka, střela - a bylo vyrovnáno. Tak skončil poločas. Ve 48. minutě rozehráli slavisté „ťukec”: Malý-Kotouč-Malý-Vaněk-Košek-2:1! Drama pokračuje, Celtic vyrovnává. 68. minuta je v referátu popsána takto: „Baumruk vráží do brány míč Vaňkem s takovou silou vstřelený, že brankáři vykroutil ruku. Slavia vedla 3:2. V 86. Celtic vyrovnává.”


Článek

  Celtic Glasgow, mistr Skotska a podle známého názoru trenéra Johny Maddena nejlepší mužstvo zeměkoule a přilehlých planet.
  Tisk po zápase: „Slavia provedla tak skoro zázrak, hrajíc s mistry skotské ligy nerozhodně. Celtic ukázal ohromující techniku míčovou, v níž překvapuje zejména lehkost práce. Kombinace je vzor jednoduchosti. Vidouce hru Skotů a styl Slavie, musíte si říci: skotský football je pravým vzorem pro Slavii, které výborně svědčí a odpovídá. Úspěch našich borců je velkolepý. 29. květen 1906 bude nutno v dějinách Slavie červeně podtrhnouti dvakráte.”
(Národní listy, 30. května 1906 // ???)

Slavia - Berlin FC Preußen 1894
6 : 1 (3 : 0)

Datum: 13. května 1906, Praha, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Vaněk, Košek

Branky: ?. brankář vlastní 1:0, 11. Košek 2:0, 39. Vaněk 3:0, 50. Košek 4:0, ?. Košek 5:0, ?. Košek 6:0, 86. ? 6:1

Průběh: S. K. Slavia porazil včera berlínský klub »Preussen« v poměru 6:1 (půle 3:0). Slavie docílila sice ještě asi o 3-4 branky více, které ale soudce nemohl uznati. Za to zase první branku dal si sám brankář hostů, kterou sice chytil dlouhou ránu Vaňkovu, ale chtěje míč s velkým rozmachem odhoditi, při tomto s míčem se octl v brance. Druhou branku v minutě 11. získal Košek po několika brankářem zpět odražených schootech. Preussen však též útočí a jistou jednu chanci teď zahazují. Hned na to berlínská »ruka«, ale Košek střílí vedle. Hra pohybuje se z pole do pole a teprve v minutě 39. střílí Vaněk do prázdné branky třetí goal. V druhé půli hry hned v minutě 5. z velké chumelice před brankou píše Košek čtvrtou branku. Preussen silně obléhá, ale před goalem hraje chybě a špatně střílí. Jedno velké a jedno malé »sólo« Koškovo končí pátou a šestou brankou pro Slavii. Však i na Preussen se sluníčko na chvíli usměje a ve chvíli té docílí hosté první a poslední branky (41. minuta). Berlínský klub částečně nás zklamal. Útok v poli dobrý, ale před brankou nerozhodný a pak velice špatně střílející (aneb měl tento den velikou smůlu). Brankář jejich výborný. Lepší střelci dali by bývali tento den Slavii jistě tolik branek - kolik dostali.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 14. května 1906)

Slavia - Germania Wien
14 : 0

Datum: 16. května 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Široký

Branky: ?

Průběh: S. K. Slavia porazila včera vídeňské representační mužstvo »Germania« v poměru 14:0 (půle hry 7:0). Prudký liják před zápasem proměnil hřiště v bezedný močál s malým jezírkem u pravé strany dolejší branky. Hra poskytovala hodně veselých momentů, zejmena když hráči hráli vlastně football ve vodě. A smích obecenstva nebral konce, když některý hráč »se vykoupal«. Všeobecná veselost účinkovala i na hráče obou stran, takže vídeňští s lehkým srdcem snášeli veliký náklad branek. Zejmena jich brankář, jinak výborný hráč, docela klidně pouštěl prudké shoty do branky a jen vždy pohybem ruky naznačoval: »to se nedalo chytit«. A skutečně některé rány našich hráčů nebyly k držení. »Slavia« hrála lehce a mohla docíliti ještě o nějaký půl tucet branek více. Na křídle hrál za Baumrucka náhradník Široký, který nic nezkazil. Vídeňští nehráli špatně, dobře bránili a v útoku i slušně kombinovali, nejlepší z nich centr v útoku i halvu (Holdas ?).

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Jednalo se o výběr vídeňských klubů. Národní listy uvedly, že byli-li by hráči dobrých jmen z těchto klubů sehráni, mohli by být Slavii nebezpečným soupeřem.
(Národní listy, 17. května 1906 // ???)

Slavia - Southampton
4 : 0 (3 : 0)

Datum: 19. května 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Hejda - Košek, Malý, Vaněk, Baumruck, Benda

Branky: 6. Košek 1:0, 9. Košek 2:0, ?. Košek 3:0, 72. Malý 4:0

Průběh: S. K. Slavia porazil včera anglický professionální klub Southampton 4:0. Půle hry 3:0. Košek tři branky, jednu Malý.
  O čem mnozí a mnozí jen pochybovali, to stalo se včera skutkem. Čeští amatéři, ochotníci ve sportu - poráží Angličany, hráče ze řemesla a jeden z prvních klubů Anglie. Úspěch tedy našich footballistů velkolepý. A více bylo těch, kteří pochybovali a dokonce psali: Southampton dá 10 i více branek kontinentálním mužstvům - když bude chtít. A kdo včera zápasu přítomen byl, ten musil vidět, že Angličané chtěli a mnoho chtěli, ale nedali nic. Naopak dostali čtyři branky. Arciť dlužno uznati, že Štěstěna dvakráte stála silně na straně Slavie, ale jinak hra našich byla tento den lepší. Aspoň kombinace Slavie byla účelnější a promyšlenější. Též střelba na branku nebyla u všech hráčů Southamptonu stejná a zejména křídla jejich střílela hodně vedle. Hrdinou dne byl však český brankář Jeník, který nikdy ještě tak nehrál a vše možné (i snad už nemožné) schytal.
  Hra počala výkopem Southamptonu, který silně obléhá a první kop posílá hned přes branku. Pak šutuje Milda daleko přes. Jedna chyba obránce anglického stačí a solo Koškovo zaručuje »Slavii« první úspěch v minutě 6. Obrovské nadšení a hromový potlesk otřásá Letnou. »Slavie« zase útočí, Vaněk centruje a krásná jeho rána jde do zámezí, neb nikdo z hráčů našich míč nedoběhne. Brzy na to zas útok »Slavie«, malý šutuje, brankář slabě odráží a již Koškova prudká rána sedí v síti v minutě 9. Angličané blednou, ale proto neochabují ve svých útocích a Jeník má příležitost ukázat, že jest výborným strážcem své budky. Na to po několika oboustranných útocích, při kterých oba brankáři mají plné ruce práce, píše Košek třetí branku, která ale pro »off side« neuznána. Hosté útočí a Jeník opět dvakráte výborně míč odráží. Naši získávají roh, z něho nic. Též Angličané znamenají roh, ostrou ránu odráží Jeník, nová rána na branku a jen tak - tak Veselý míč daleko odkopává. Southampton neustále teď obléhá, ale všecka práce jeho jest marná. Strhuje se obrovský vichr a obecenstvo prchá pod tribuny. Hráči však v tempu nepovolují a zejmena »Slavie« nebezpečně útočí a pilně hledí využitkovati příznivého pro ni větru.
  Hosté bojují zuřivě s našimi i s větrem, který jim míče snáší zpět. Šutu Koškovu chytá brankář. Vaněk zastaven opět pro »off side«. Náhle »Slavie« proráží, krásná kombinace před brankou, Malý zachycuje od branky míč vykopnutý a Košek vpálí třetí branku pro »Slavii«. V druhé půli opět první slovo má »Slavie«, ale Košek střílí vedle. Chance, připravená Baumruckem, zmařena Koškem i Bendou, kteří míč nezachytí a Vaněk střílí přes. Hosté více obléhají a naši jen chvílemi podniknou útoky, které ale vždy jsou nebezpečné.
  Ostrý šut hostů dává Jeník do rohu a hned na to ostrá rána Angličanů odráží se od tyče. Potom zase »Slavie« nabývá převahy krásnou kombinací a Firing báječně jistě zachraňuje. Angličané špatně střílí. Konečně v minutě 27. opět prudký útok »Slavie« a po malém boji před brankou píše Malý branku čtvrtou a poslední. Útoky teď se střídají, však šuty hostů nejsou nebezpečné, tak jako ostré rány našich hráčů. Do konce hry žádná strana nezíská více úspěchu a tak hra končí krásným vítězstvím »Slavie«.
  Dnes hraje se zápas odvetný. Že Angličané dnes napnou všecky síly, aby zvítězili, o tom není pochyby a tak dnes možno očekávati zápas, jaký se asi na Letné ještě nehrál.

Rozhodčí: Joe Gruss

Diváci: 4.000

Poznámky:

Národní listy

  S. K. »Slavia« hraje dnes proti anglickému professionálnímu klubu »Southampton«. Angličané navštívili již Prahu po dvakráte a umění jejich jest ještě v dobré paměti. Dnes pak možno očekávati zápas nad jiné zajímavý, neb i »Slavie« letos ukázala, že dosud mistra nad sebou nenašla. Poraženi odešli i angličtí amatéři - jak skončí zápas proti professionálům? A to professionálům, kteří i ve své vlasti stojí v první řadě, neb Southampton patří nejen mezi nejlepší kluby jižní ligy, ale i celé Anglie. Na borce »Slavie« čekají teď perní dnové a ačkoliv nedá se dobře ani mysliti, že by naši amatéři mohli zdolati nejlepší professionální hráče anglické, přece jenom zase vrátí se nám utajovaná naděje - snad přece se to jednou podaří. Bylo by to tuze hezké - a mnoho k tomu již loni nescházelo. Však nechme loňských vzpomínek, které mnohým nejsou tou nejlepší upomínkou, a doufejme, že to, co loni málem by se podařilo Spartě - to že letos provést může Slavie. A že Slavie zvítězit může - při dnešní formě mužstva, to aspoň jest náš soud. Obecenstvu vřele pak doporučujeme klid a veškeren respekt před výroky soudce, který jediný na hřišti rozhoduje. Zejtra zápas odvetný.


Průběh utkání - jiný zdroj

  Trenér Madden moc dobře věděl, že Angličané budou chtít zápas co nejdříve rozhodnout, proto promyslel novou taktiku a stáhl Baumrucka a Jenny Starého na výpomoc zadním řadám. A byl to dobrý tah, protože na Hejdovu bránu se od prvních minut valil jeden útok za druhým. Dlouhán ve slavistické svatyni dělal mezi třemi tyčemi učiněné zázraky. Schytával všechny střely, mnohé dokonce po způsobu legendárního Robinsona, jak vzpomínali někteří pamětníci. Slavia odpovídala jen ojedinělými pokusy. Ale měla ve svých řadách vynikajícího dribléra Koška. Ten také vstřelil první gól Slavie - dostal míč, rychle se mihnul kolem dvou anglických hráčů a levou nohou zavěsil míč překvapivě do anglické sítě. Jedinečný gól a Slavia vedla. V desáté minutě zvýšil opět Košek. Další půlhodinu útočil pouze Southampton, ale před koncem první půle Hejda vykopl míč až za polovinu hřiště, Malý jej přistrčil hlavou Koškovi k noze a zase sprint, rána a gól.
  Ve druhém poločase začal obrovský tlak Angličanů. Krupobití střel pršelo na domácí bránu. Osmnáct minut před závěrečným hvizdem se utrhl Košek (kdo jiný), vystřelil, brankář míč jen vyrazil a Malý do doklepl do sítě.

Kapitán anglického týmu po zápase řekl: „Slavia je nejen nejznámějším kontinentálním celkem, ale i nejlepším.”
(Národní listy, 16. května 1906 // Národní listy, 17. května 1906 // ???)

Slavia - Southampton
0 : 4 (0 : 2)

Datum: 20. května 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Benda, Vaněk, Baumruck, Košek, Jeny

Branky: ?

Průběh: S. K. Slavia poražena při včerejším odvetném zápase Southamptonem v poměru 4:0 (2:0). Tedy výsledek docela opačný než v sobotu. A příčina toho? Angličané nastoupili sice se 3 novými lidmi, však změnu ve hře nebylo nebylo zvláště pozorovati; pouze kombinace jejich v útoku byla tento den lepší Slavie. Dále stříleli opět tak špatně jako v sobotu, jenže ne z tak velké dálky a pak - hlavní věc - měli tento den velké štěstí. Za to opět Slavie hrála hodně hůře než v sobotu. Košek za celou hru nemohl pořádně zahrát a byl prý churav (nemocní nikdy nehrají); dále úplnou nulou byl tento den Jeny, jinak výborný hráč, který ukázal, že do tak těžkého zápasu se docela nehodí. Měl-li míč, bylo jisté, že buď mu ho hosté uzmou, aneb že ho docela dobrovolně pustí, když některý Saints přímo ostře naň půjde. Vedení Slavie nemožno činiti arciť v ohledu tom výtky, neb Jeny hrál vždy tak, že jeho zařazení bylo úplně oprávněné. Košek i Jeny měli zůstat doma a jistě Malý s Rennerem (namátkou jmenujeme tohoto hráče) byli by více dělali. Ani Benda nebyl ve své kůži a jen Vaněk a Baumruck ještě zachraňovali co se dalo. Ale poslednější zase ukázal, že neumí se ovládati a svým jednáním nemálo přispěl ku pokažení celkového dojmu zápasu. Hrálo se daleko ostřeji než v sobotu a hosté dokázali, »že dovedou také surově hráti«. Mimo to zápas značně pokažen obrovským lijákem, který hřiště proměnil v močál, takže soudce první půli hry brzy zkrátil o 5 minut. V celku neučinil Southampton na nás takový dojem, abychom byli hrou jeho nadšeni a dřívější jeho mužstvo zamlouvalo se nám daleko lépe.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 21. května 1906)

Slavia - Newcastle United
2 : 4 (0 : 2)

Datum: květen 1906, Praha, hřiště na Letné

Utkání: přátelské

Sestava: Košek, Baumruk

Branky: 1. ? 0:1, 25. ? 0:2, 62. Baumruck 1:2, 69. ? 1:3, 70. ? 1:4, ?. Baumruck 2:4

Průběh: S. K. Slavia proti Newcastle United. Hned z výkopu podnikají hosté útok a již v prvních vteřinách hry sedí míč v síti Slavie. Branku dala levá spojka hostů, která již ve středu ve střílení se vyznamenala. Angličané silně útočí; ale i naši dostávají se ke slovu a dvakráte s velikým uměním (nebo štěstím) zachraňuje brankář Newcastlu. Útoky střídají se z pole do pole a teprve v minutě 25. získávají hosté druhé branky zásluhou pravé spojky. Půle hry 2:0 pro Newcastle. V druhé půli útočí opět více Angličané a zaměstnávají pilně obranu našich, ve které se vyznamenává Veselý.
  V 17. minutě prožene Baumruck, podá míč do středu a Košek šutuje. Míč letí přímo do tyče branky, odráží se zpět a znovu odraziv se o jednoho hráče Angličanů, vrací se do sítě zpět.
  Bouřlivá pochvala obecenstva doprovází první úspěch Slavie. Angličané se nyní »lepší« a podnikají nebezpečné útoky. Třetí branku znamená střední útočník hostů v min. 24., docíliv branky pěkným »sólem«. Minuto na to padá branka čtvrtá. Jako obyčejně, i tentokráte ke konci hry Slavie silně útočí a při scrumagi u branky hostů proviní se Angličan »rukou«. Soudce diktuje trestný kop a Angličané nechávají prázdnou branku (od »Angličanů« prapodivné sportovní jednání), takž Baumruck druhou branku pro Slavii lehko získává. Hra pak končí výsledkem 4:2 pro Angličany.

Diváci: 5.733 - dosud největší návštěva na Slavii, udává se i 5.752 (Třicet let Českoslov. Svazu Footballového, vyd. 1931)

Branky: Košek, Baumruk

Poznámky: Košek si hned v začátku utkání narazil kotník a byl nucen odstoupit ze hry.




F. C. Pforzheim - Slavia
0 : 5

Datum: 3. června 1906, Německo, Pforzheim

Utkání: přátelské

Sestava: Malý, Starý, Milde

Branky: Malý 2, Starý 2, Milde

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Nehrál Košek.
(Národní listy, 5. června 1906)

Karlsruher F. V. - Slavia
3 : 4 (1 : 2)

Datum: 4. června 1906, Německo, Karlsruhe

Utkání: přátelské

Sestava: Košek

Branky: Košek 4

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Ozvěna zápasu »Slavia« Karlsruhe F. V.

  Úvodníkář »Deutsche Sport-Zeitung« se vrací k zápasu »Slavie« v Karlsruhe těmito slovy: Byl jsem přítomen hře »Slavia«-K. F. V. a měl jsem - s mnoha jinými návštěvníky - dojem, že toho dne slavil footballový sport v jižním Německu své nejvyšší triumfy. Toto mnoha tisíci diváků lemované hřiště a tato vysokotřídná, ostrá a přece fair hra mužstev, nejživější zájem nadšeného obecenstva, to vše činilo trvalý, imponující dojem na všechny účastníky.
(Národní listy, 5. června 1906 // Národní listy, 9. srpna 1906)

F. C. Zürich - Slavia
1 : 3

Datum: 6. června 1906, Švýcarsko, Zürich

Utkání: přátelské

Sestava: Košek

Branky: Košek 3

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky:

Článek

  S jakým zájmem sledován zápas Slavie v Curychu, ukazuje zvláštní leták, který nám přítelem listu zaslán a který v mnoha tisíci exemplářích rozšířen byl v Curychu. Velký nadpis oznamuje: »Slavia« z Prahy přijede!! Nejlepší mužstvo kontinentu, které před 14 dny porazilo anglické professionály »Southampton« 4:0, proti anglickým amatérům New-Pilgrims zvítězilo 7:0 a proti letošnímu skotskému klubu mistrovskému »Celtic« hrálo 3:3 nerozhodně. Následuje pak oznámení mužstev a j. V rohu letáku pak umístěna kopie prvního plakátu Slavie malíře K. Reisnera.
(Národní listy, 11. června 1906 // Národní listy, 14. června 1906)

F. C. Bayern München - Slavia
0 : 13

Datum: 10. června 1906, Německo, München

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 11. června 1906)

Slavia - České svazové mužstvo
6 : 1 (4 : 0)

Datum: 29. června 1906

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: S. K. »Slavia« (první mužstvo) hráčů včera proti mužstvu českého svazu footballového v poměru 6:1 (půle 4:0). V mužstvu svazu hrál v útoku Benda st. ze »Slavie«, jinak mužstvo složeno z hráčů »Sparty«, »Smíchova« a »Meteoru«. Ač bylo mužstvo toto úplně nesehrané, přece ukázalo se skoro rovnocenným »Slavii« a jen notná smůla, která zejména ve druhé půli hry pronásledovala »kombinované«, přivodila mu porážku v poměru 6:1. V druhé půli hry docela kombinovaní více útočili a zejména levá strana útoku hrála bezvadně. Valášek, Milka a Bělka připravili krásné chance a Kopecký zase úplně v šachu držel levé křídlo »Slavie«. Hra byla dost tvrdá a hodně »rukou« bylo u »Slavie«. Brankáři na obou stranách měli dost práce, kterou s velkou dovedností zastali. zápas konán při slavnosti spolku pro pěstování her české mládeže, která se velice zdařila. Footballový zápas žáků staroměstské realky (VI. proti V. třídě) skončil v poměru 4:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 30. června 1906)



Slavia - Slavia B
3 : 3 (3 : 2)

Datum: 26. srpna 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Soustružník - Renner, Boček - E. Benda, Kotouč, Renner - Malý, J. Benda, Starý, Košek, Vaněk

Branky: 2. Malý 1:0, 8. Mozol 1:1, 22. Vaněk 2:1, 33. Mozol 2:2, 42. Košek 3:2, 88. Mozol 3:3

Průběh: Soudíc podle návštěvy včerejšího meetingu, byl už opravdu čas začíti. Na 1800 osob přihlíželo zajímavé podívané, která se odehrávala na vzorně restaurovaném zeleném koberci. I v nebi, kde se ostatně vydatný pohyb odjakživa těšil přízni (viz známé »Všichni svatí tancovali« atd.), sympatisují s kopanou a nařídili na včerejšek »pravé footballové počasí«. Oč chladnější bylo počasí, o to ohnivější byl boj. Červenobílí nastoupili v sestavení: Soustružník (brankář), Renner, Boček (obránci); E. Benda, Kotouč, Renner (záloha); Malý, J. Benda, Starý, Košek, Vaněk (útočníci). Bílí: Jeník (brankář), Fiering, Veselý (obránci); Vopálecký, Pulchert, Bury (záložníci), Široký, Mozol, Rozmaizl, Pressý, Kopecký (útočníci). Soudce pan J. Kalva; pomezní soudci pp. Sýkora a Süssland. Jakožto podívaná byl zápas zajímavý nad očekávání. Červenobílí, representující z osmi jedenáctin prvé mužstvo, byli v značné převaze v prvé půli a dovedli i v druhých 45 minutách udržeti míč před nepřátelskou brankou, avšak výborná obrana bílých, t. j . obvyklá obrana prvého mužstva, dovedla výborně čeliti útokům červenobílých a na konec zmařili i jejich jistojistě očekávané vítězství.
  Průběh zápasu lze shrnouti v několika poznámkách. Bílý mají výkop, ztrácejí záhy míč, červenobílí podnikají útok s takovým úspěchem, že ještě v 2. minutě se ujímají vedení 1. brankou (Malý hlavou). Obléhají i na dále, bílí odpovídají jednotlivými výpady, z nichž jeden přináší v 8. minutě vyrovnání (Mozolovou brankou). Volné dosud obležení se mění v sevření brány bílých, jichž obrana má spoustu práce, kterou dobře zastává. V 22. minutě teprve obrací Vaněk míč Malým centrovaný do brány bílých - 2. branka.
  Čeho nabyl forward pilný, brankář zručně zastávej! jest chvalitelné heslo, které, bohužel, ne vždy možno plniti, jak zřejmo ze vzniku druhé branky bílých. Pressý prožene, Kopecký centruje, Soustružník mu vyběhne vstříc, míč dostane Mozol a bílí podruhé vyrovnávají (33. minuta). Jestliže i leckterý z dobře založených útoků červenobílých končí nezdarem, na nepřízeň štěstí si přece nemohou stěžovati. Jen výsledkem šťastné náhody jest jejich branka (v 42. min.), neboť míč Fieringem kopnutý se odráží od Koška do brány bílých. »Červení« vedou v polovici 3:2. Mnozí čekali, že v druhé půli »to začne«. Ale nezačlo. Útok červených hrál dobře, mnoho obléhal, dosti a dobře střílel, ale Fiering a Veselý a Jeník odráželi a chytali všechno. Rekovná obrana našla živý ohlas v ostatních řadách mužstva, jež nepropásly žádné příležitosti k útokům, byť i jen chvilkovým. Odvážnému prý štěstí přeje. Nu a maličký Mozol jistě nepostrádá kuráže; miláček Štěstěny (a obecenstva) dobyl třetí branky pro bílé (v 43. min.).
  Zápas zajímavý a - co hlavního - poučný! Jest zakořeněno mínění, že u Slavie je útok všechno. Až na úkor obrany se toto tvrzení opakuje. Včera podán důkaz, že i obrana Slavie má svůj dobrý podíl na skvělých úspěších mužstva. - Měl pravdu ten starý francouzský generál, že umění vítěziti jest ztraceno bez umění odolávati.

Rozhodčí: J. Kalva

Diváci: 1.800

Trenér: ?
(Národní listy, 27. srpna 1906)



Slavia - S. K. Meteor Praha VIII
15 : 0 ( 9 : 0)

Datum: 2. září 1906, Praha, Letná

Utkání: přátelské

Sestava: J. Benda, Košek, Starý, Milda, Vaněk, Baumruck, E. Benda, Kotouč,

Branky: 3. Košek 1:0, 9. J. Benda 2:0, 12. Starý 3:0, 18. Košek 4:0, 28. J. Benda 5:0, 32. J. Benda 6:0, 34. J. Benda 7:0, 38. J. Benda 8:0, 44. Milda 9:0, 50. Starý 10:0, 52. Starý 11:0, 56. J. Benda 12:0, 62. Košek 13:0, 84. Košek 14:0, 89. J. Benda 15:0

Průběh: S. K. Slavia v. S. K. Meteor Praha VIII. 15:0. Meteoru nelze odepříti uznání za kuráž, kterou projevuje tím, že zahajuje sezonu s prvou Slavií. Padá zde na váhu těžce i okolnost, že Meteor postrádá pro nedostatek (nebo lépe řečeno přílišnou vzdálenost) hřiště všeho trainingu. Proto také nesmí včerejší svou porážkou se nechat deprimovati. Training aspoň občasný, není-li už pravidelně možný, několik zápasů a forma rapidně stoupne. Nejvíce zatížena při včerejším zápase ovšem byla obrana Libeňských, v níž zejmena brankář Pech měl řadu šťastných momentů. Než ani obránci a záložníci nehráli nejhůře. Že proti mistrovsky hrajícímu forwardu S. K. S., drtící jeho kombinaci, nedovedli klásti úspěšnějšího odporu, není zrovna hanbou. Osud ten sdílí s nimi dlouhá řada dobrých zajisté mužstev. U Slavie měla obrana zlaté časy; za to útočná řada zastala poctivý kus práce svými patnácti brankami. Jak už řečeno kombinovala velmi dobře, přes vedro pracovala až na chvilková ochabnutí hbitě a málo příležitostí k střílení nechala minouti nevyužitkováno. Hrdinou dne byl Josef Benda, jenž z 15 branek 7 dovedl uvésti na svůj účet. Že vedle střelby vzorně zastával i podávání na pravo, na levo a vzad, netřeba u něho připomínati.
  Štěstí střelecké vedle něho nejvíce vyznamenalo Koška (4); Starý se zúčastnil včerejší velkovýroby 3 úspěšnými shoty; Milda přispěl jednou brankou, jež ovšem u záložníka platí dvojnásobně. Vaněk rychle a vytrvale běhal a užiteečně centroval. Baumruk slibuje nabýti své staré formy. Stejně dobře jako minule hrál Em. Benda; o stupínek níž stála hra Kotoučova. Krásný den odloudil kopané (a získal turistice) mnohého přívržence, takže návštěvu nepřesahovala ani mnoho půldruhého tisíce. Doufejme, že účelu, kterému věnován výtěžek včerejšího zápasu, »Slavia« při vhodné příležitosti opět vzpomene. Zdá se, že o prázdninách disciplina ve »Slavii« se poněkud uvolnila; jinak by zajisté nebylo lze, aby úřad pomezního soudce byl svěřen šestiletému hošíku, jako jsme to bohužel musili vidět při včerejším prvém zápase. Naše mládež sice znamenitě rozumí kopané, ale s těmito sportovními funkcemi - pomalu i vinou »Meteoru« se zdržel začátek druhého zápasu o dobrých 20 minut, což »odstonal« 10 km běh, na který už sportovní horlivost obecenstva po bezmála čtyřhodinovém pobytu na Letné nestačila.
  Meteor má výkop. Slavia obléhá, v 3. minutě zahajuje Košek score. Ojedinělé výpady hostí. V 9. min. 2. branka S. K. S. (J. Benda); po 3. min. připojuje Starý třetí. 13. a 16. min. roh S. K. S. V 18. min. z Baumrukova centra čtvrtý goal (Koškův). 23. min. 3. roh S. K. S. 28. min. Josef Benda vrací slabě Pechem odražený míč - 5. branka. 32. min. opět Benda, podporován jsa zdatně Kotoučem, dobývá 6. a po 90 vteřinách i 7. branky. 36. min. 4. roh S. K. S. V 38. min. využitkuje obratný »Josef« přihrání Starého k osmé návštěvě míče v síti Meteoru. 41. min. 5. roh S. K. S. - V 44. min. nemile překvapuje statečného ochránce meteorské branky prudká rána Mildova 9. branka. Polovice 9:0.
  Koleje, v nichž se hra octla, jsou příliš hluboko vyjety, než aby se zelenobílým podařilo z nich ji vyšinouti. Horko ovšem způsobuje tu a tam chvilkové ochladnutí bojovnosti Slavie (promiňte kontradixi), avšak rozpadlý forward Meteoru nedovede využitkovati situace. Slavia sevře znovu hosty, Starý získá 10. branku v 5. min., Baumruk vynutí 6. roh v 7. min., a už zase Starý nezadržitelně prošel obranou, zarmoutí Pecha (který dnes svému jménu nevolky dělá čest) - 11. branka. Josef Benda zajisté z ušlechtilejšího motivu, než ze závisti v 11. min. 12. brankou následuje jeho příkladu. Konečně i útok Meteoru může zasáhnouti v boj, úspěchem jeho jest roh (jediný hry). Košek překročí v 17. min. tucet 13. brankou, na níž červenobílí dlouho uváznou. Přes vytrvalou ofensivu a příslušný k ní borhardement, musí vzíti Slavia zavděk pouhými 3 rohy, než se dostaví 14. branka (Košek) v 39. min. V 44. min. korunuje dílo dne J. Benda 15. brankou. Zápas lehce ovládal pan MUC K. Freja, podporován korektní hrou obou mužstev.

Rozhodčí: MUC Karel Freja

Diváci: 1.500

Trenér: ?
(Národní listy, 3. září 1906)



Ferencvárosi TC - Slavia
5 : 5 (3 : 2)

Datum: 9. září 1906, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Košek, Em. Benda, J. Benda, Baumruk, Vaněk, Milda, Ring, Malý

Branky: 5. ? 1:0, ?. Malý 1:1, 22. Košek z pen. 1:2, 35. Pakay 2:2, 41. ? 3:2, 47. ? 4:2, 50. ? z pen. 5:2, 60. J. Benda 5:3, 75. Milda z pen. 5:4, ?. Košek 5:5

Průběh: Slavia v. Ferenczvarosi T. C. 5:5. Milleniová dráha měla zase jeden ze svých skvělých dnů; mírně odhadnuto, asistovalo zápasu na 6000 osob, tedy počet, kterému v Praze jsme uvykli pouze při Corinthians a atrakcích jim rovných. Při vstupu na písčinu »milleniového velodromu« uvítáni Češi bouřlivým potleskem. Soudcovský úřad svěřen rukám p. Herczoga. Červenobílí nastupují bez Starého a tudíž s Malým. Slavia prohrávši los, hraje proti větru a slunci. Po výkopu hned zatlačena a Maďaři vynucují si 2 rohy, které odraženy. Útok Čechů, levým bokem podniknutý, vrcholí v ráně Josefa Bendy, kterou chytá brankář. Roh S. K. S. zahozen. Češi útočí, Košek zastaven pro offside. Nový útok červenobílých, nový shot, nové vrácení brankářem. Prudký a dobře kombinovaný útok domácích, podporovaný nedorozuměním mezi Ringem a Jeníkem, získává Maďarům vedení v 5. minutě. Konce neberoucí ovace. Ale zatím Slavia oplácí útok a Malý ze scrumage, v níž se zadrhlo centrum Vaňkovo, vyrovnává. Zápas o vedení se rozpoutává s úsilím zdvojnásobeným. Roh pro F. T. C. odráží obětavý Veselý hlavou.
  Nebezpečné centrum Baumrukovo backem zautováno. Scrumage rozlíná J. Benda ranou těsně mimo; po chvílí stejně nešťastný Malý. Slavia ne a ne se rozehrát; za to hosté rostou téměř očividně, šílení, neočekávaně příznivým jim průběhem boje. Nerozhodné zápolení ve středu pole. Obrana domácích zakročuje, a hned vzápětí Em. Benda si získává vděk svých druhů obratným zakročením. Z útoku Baumrukova roh S. K. S., jejž Maďaři maří. Košek před brankou podkosen, což nemá vliv na soudcův klid. Volný kop proti S. K. S. za ukvapenou Mildovu ruku. Baumruk zastaven pro offside. Stejně se vede dvakrát Bendovi, jehož jedna branka pro to neuznána. Útok Ferenczvarosi, rána vedle. Převaha se sklání k domácím barvám. Útok Slavie, Malý před brankou zneškodněn sražením. 11 metrovka, kterou Košek proměňuje v druhou branku Čechů (22. min.). Temperamentní obecenstvo není spokojeno, syčíc, pískajíc, pokřikujíc a dupajíc. Útoky Maďarů s nepříjemnou pravidelností se opakující nabývají rázu spořádané offensivy, které obrana Čechů dobře čelí, ač musí povoliti roh. Hosté se proti útokům Slavie chrání systémem hry o jednom backu. V 35. min. situace znovu na ostří nože, Pakay vyrovnává (2:2) ranou pod tyč. Košek přesně oplácí; goal prohlášen za offside. Z útoku F. T. C. roh, v 41. min. se hosté ujímají vedení podruhé, 3. brankou. Nový výbuch šílené radosti v obecenstvu. Útoky Slavie, a Jos. Benda skvostnou ranou scoruje; nepřejte si viděti naše dlouhé obličeje, když musíme zříti, že i tentokráte se nejedná - než o offside. Polovice 3:2 pro Ferenczvarosi. Odražený útok Slavie; (?) Uhrů a 2 min. 4. goal (4:2). Útok Čechů se udusí v zámezí; krásně kombinovaná odezva hostí zmařena Ringem tak, že soudce diktuje trestný kop pro domácí, jenž zahozen. V 5. min. 11metrovka za ruku pro Maďary proměněna v 5. branku. 5:2! Marno všechno namáhání Slavie, úspěch se nedostavuje. Rohu jejího nezužitkováno. Češi hrají teprve nyní opravdu dobrý football; domácí nepřejdou vůbec půlící čáru, a konečně v 15. min. Jos. Benda scoruje po třetí pro červeno-bílé barvy. Vaněk a opět Jos. Benda střílejí mimo. Hosté vytrvale obléhají; Maďaři, chtějíce zachrániti vítězství, se stahují k obraně. Bombardement, při němž brankář musí chytati i ránu Veselého, většina ran vedle nebo do tyčí. Em. Benda vypovězen asi v polovici druhé půle soudcem ze hřiště pro surovou hru. Osud Slavie zdá se báti zpečetěn! V 30. min. Baumruk sražen v trestném území k zemi, 11metrovka, z níž Milda připojuje 4. branku Čechů (5:4). Slavia ustavičně v převaze, přerušené dvěma bezbarvými útoky domácích. Baumruk zastaven pro offside.
  Hosté se uvolňují rychlým útokem, který jim získává trestný kop, prý pro surovost. Slavia opouští hřiště za ohlušující bouře v obecenstvu. Domluvám průvodčích mužstva pp. Kalvy a Bulíka se podaří přiměti hráče k pokračování. Nová svízel, soudce nechce pokračovati. Konečně i ten si dá říci; šťastně je všechno na hřišti k spokojenosti obecenstva, které applauduje. Soudce nařizuje provést zmíněný trestný kop, Košek jde do brány a nohou zachraňuje. Slavia teprve teď jako by se byla vzpamatovala. Veta po slávě hostí. Kop pro Slavii zahozen, stejně volný kop, jímž Ferenczvarosi trestán za sražení hráče. Slavia pokračuje v obléhání a Košek z Baumrukova centra k trapnému vystřízlivění soupeřovu i obecenstva vyrovnává 5:5.

Rozhodčí: Herczog (Maďarsko)

Diváci: 6.000

Trenér: ?
(Národní listy, )

Budapesti Ramblerek - Slavia
2 : 7

Datum: 8. listopadu 1906, Budapešť

Utkání: přátelské




Berlin FC Preußen 1894 - Slavia
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 16. září 1906, Německo, Berlin

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - E. Benda, Kotouč, Vaněk, Košek

Branky: ?. ? 1:0, 10. Kotouč 1:1, 23. Baumruk 1:2, 28. Müller 2:2, 35. Zinck 3:2

Průběh: Slavia v Berlíně poražena. Preussen vítězí 3:2. Polovice 1:1. Porážka Slavie nikoho nepřekvapuje; překvapující jest jen způsob, jakým červenobílí poraženi. Zaráží skutečnost, že útok, chlouba to mužstva Slavie, nemohl dáti více než jediné branky. Tolik pro dnešek a nyní stručně průběh zápasu, jenž znamená první porážku Slavie od kontinentálního mužstva od 4. června 1905 (kdy SKS. podlehla WAC. ve Vídni 2:3). SKS. vyhrává los, útočí; míče zmocňují se Preussen, útok jejich zmařen Krummerem tak, že soudce nařizuje trestný kop. Nervosa obou mužstev se prozrazuje v množství outů, až Preussen proměňuje trestný kop v 1. branku; vlhký míč Jeníkovi vyklouzl. V 10. min. Kotouč vyrovnává proměniv volný kop. Střídavá hra, načež SKS. obléhá. Po odpočinku nerozhodná hra, Slavia z kombinace Vaněk-Košek se Baumrukem ujímá vedení v 23. min. Domácí po 5 min. Müllerem vyrovnají (2:2) a v 35. min. Zinckem dobudou vítězné branky (3:2), neboť následující pak ofensiva Slavie nemá úspěchu. Soudce Pavel Neumann, Viktoria (za odřeknuvšího Mathesa). U Slavie výborní E. Benda, Kotouč, Jeník; u Preussen Mills, Massim, Müller.

Rozhodčí: Pavel Neumann

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky:

K matchi Slavia - Preussen.

  Sport im Wort píše: »Utkání přinese podle všeho velice ostrý boj. Komu se podaří dosíci většího počtu branek, těžko říci, nicméně přisuzujeme Slavii trochu větší chanci.« Příznivější horoskop staví Slavii »Neue Sport-Woche«: »Berlín bude míti příležitost viděti famosní mužstvo Slavie v boji proti Preussen. Větší chance mají nepochybně Češi.« Dejž to pán bůh! Po Pešti, bez Ringa a s únavou cesty v údech budou Preussen tvrdý oříšek pro červenobílé.

K matchi Slavia - Preussen.

  Mužstvo Slavie odjede dnes o 3. hod. odpol. do Berlína za vedení p. A. Bulíka. V obraně hraje Krummer a Renner (za Ringa a Veselého), ostatní mužstvo nezměněno. - Soudcem nedělního zápasu bude pan Mathes z Lipska. - Ačkoliv chance Slavie nejsou právě vynikající, máme v červenobílé pevnou důvěru, neboť slavná tradice Slavie nepřipouští dva neúspěchy v bezprostředním sledu za sebou.

Berlínský úsudek o zápase Slavia - Preussen.

  »B. Z.« am Mittag píše: »Po třetí dlela Slavia v Berlíně a po druhé opustila Berlín poražena. Pražané měli své úplné (?) mužstvo... S úžasem jsme pozorovali v neděli úpadek mužstva proti Velikonocům, kdy porazilo Viktorii s naprostou převahou. Velmi málo jsme viděli silné stránky u mužstva, souhry; snad pro cílevědomou hru Preussen, nebo snad pro nedostatek trainingu. Avšak k tomuto měli Pražané přece čas po celé léto. Preussen naproti tomu ukázali opravdu vzornou hru, zejmena vnitřní útočníci. V střelbě ovšem byli Pražané, pokud totiž k ní při pozornosti Preussen přišli. Vedle toho předčili Preussen Slavii ještě energií, kdežto Pražané byli lepší v technice a prozatím v ní sotva mohou býti předstiženi... hra byla bohužel od Pražanů vedena tak ostře, že obecenstvo hlasitě osvědčovalo svou nelibost... U Pražanů byl střední záložník a obránci dobří. Ostatní zvlášť nevynikali.« - Záleží jen na Slavii samotné, jak dlouhé trvání bude mít radost Berlínských.

Článek

  Špatná hra forwardu Slavie v Berlíně dochází svého vysvětlení, nikoli však ovšem omluvy (zdůrazňujeme). Košek musil z příčin služebních jeti teprve v noci; po celou hru prozrazoval, že má cestu v nohou. - Baumruk se necítil volným už od matche s Ferencvárosi, kde dostal ránu nohou do břišní stěny. Jak se včera při vyšetření na chirurgické klinice ukázalo, má protrženou fascii svalovou. Opakovati, že namáhavé výkony sportovní a ustavičná lékařská kontrola jsou nerozlučitelné pojmy, znamená házeti hrách na stěnu. Otužilost, houževnatost jest ctností jen potud, dokud se nezvrhne v hazardování nejdražším statkem člověka, zdravím.

Další úsudek o zápase Preussen - Slavia.

  Neue Sportwoche zařaďuje vítězství Preussen mezi »hezky velká překvapení«. Z dobré formy, kterou na jaře útočníci Slavie ukázali proti Viktorii, bylo málo znáti. Nepřesně přihrávali a především příliš mnoho před brankou kombinovali a příliš málo stříleli. Preussen děkuje vítezství v první řadě své obraně. - V referátě o zápase přiznává list, že Pražané velice zklamali. Vzpomínaje »oslňující« kombinace Slavie na jaře, pokračuje: »Hra Čechů se tentokráte nepovznesla nad niveau průměrného, a kdyby útok Preussen nebyl býval před brankou až příliš chabý, byli by se hosté vrátili s peprnou porážkou... U hostí byl nejlepší muž střední záložník, vedle něho brankář, který podal výkony imponující. Obránci byli dobří, hráli však, zvláště pravý, hodně ostře. Ostatně na sebe upozornili výkony nad prostřednost vynikajícími Baumruk a Košek, avšak tento se nerepresentoval jako hvězda první velikosti.«
  Vylíčení zápasů s Preussen vyžaduje v jistém bodě korrektury. Zdá se, že dosud mnohde není ujasněn rozdíl mezi volným (free kick) a pokutovým čili trestným kopem (penalty kick). V této nejasnosti tone také, jak se zdá, výpravčí Slavie, jenž referoval, že Preussen dobyli prvé branky z trestného kopu; podle souhlasných referátů z jiných i informací, které nám dodány Slavisty, docílili Preussen své branky z volného kopu, jenž dobře Möllerrem zahrán do středu a odtud Lüdtkem proměněn.

Epilog zápasu Preussen - Slavia.

  Poslední vyslechněme úsudek »Sport im Wort«, jenž pokládán jest za nejméně Čechům nakloněný z německé odborné žurnalistiky. V přehledu »Z týdne do týdne« píše: Berlínští zvítězili na nehotovými dosud Čechy 3:2 po velmi napínavé, bohužel poněkud příliš ostře vedené hře. Také in puncto sportovní slušnosti nejsou dosud - jak se zdá - lidé »Slavie« zcela hotovi, neboť by jinak nebyli urazili Preussen odmítnutím vozu, který připraven pro jízdu do města. Třeba býti vždy gentlemanem, i když člověk proti očekávání prohrál.
   V referátě se konstatuje, že »Slavia« jest dosud daleko jarní formy; útočná řada daleko neuspokojila. Před branou mnoho kombinováno a nejlepší příležitosti propaseny. Též oba vnější záložníci byli opravdu slabí a byli od Preussenu činěni neškodnými. Střední záložník (Kotouč) hrál nejen dobře, nýbrž i velice fair. Obrana byla lepší než přední řady, zejmena brankář ukázal umění vynikající. Útočníkům schází dosud pravý důraz v útoku. Souhra byla celkově poněkud lepší než u Preussen, kteří jen někdy se o ni trochu pokoušeli. Jinak jest mužstvo velmi dobré a také silné tělesně, má však náklonnost k ostré hře, mnohdy až k hranici dovoleného. Vraceje se na konci referátu k mužstvům, praví list: Hlavní rozdíl mezi oběma byla cílevědomá hra, Preussen tuto okolnost dovedli vyrovnati rychlostí na míč.
(Národní listy, 14. září 1906 // Národní listy, 15. září 1906 // Národní listy, 17. září 1906 //
Národní listy, 19. září 1906 // Národní listy, 21. září 1906 // Národní listy, 22. září 1906)



Slavia - Hanauer F. C.
8 : 1 (5 : 0)

Datum: 23. září 1906, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Košek, Malý, Jenny Starý, Vaněk, Krumer, Benda, Milda

Branky: 6. Košek 1:0, 13. Košek 2:0, 17. Košek 3:0, 26. Jenny Starý 4:0, 43. Košek 5:0, 67. Jenny Starý 7:0, 72. ? 7:1, 83. Malý 8:1

Průběh: Zápas zahájen výkopem Slavie, jež ihned zatlačena ve svou půli a ohrožena rohem, který hosté zahazují. Hra zůstává v českém poli a v 3. min. ostrý shot levé spojky jen tak tak že přelétl břevno české brány. Volný kop za Mildovu práci rukama Jeníkem pěkně u tyče odražen. Slavia podniká útok, jenž končí ranou Malého vedle. Hosté bez prodlení oplácejí, Jeník chytá centrum od Kotouče odražené. Slavia se vymaňuje rychlým útokem, centr Malého vyražen backem na roh v 6. min., jenž po pěkné souhře Koškovou hlavou proměněn v 1. branku. 9. min. nový roh S. K. S. Útokům hostí čelí jednou Kotouč, jednou Milda. Hosté sevřeni, povolují roh. V 13. min. pozbývají dále půdy, neboť Košek dobývá z Malého podání 2. branky. Opět roh S. K. S. V 17. min. inteligentní kombinace Vaněk, Košek, Starý korunována dělovým výstřelem Koškovým, jenž z nějakých 20 metrů nachází cíl - 3. branka. Hosté strhují na sebe převahu, rána hbitá levé spojky přeletuje branku. 24. min. volný kop za Krumerovo vražení do hráče, Jeník s nouzí odvrací míč na roh, jenž na chvíli zatlačuje Čechy v obrannou posici. V 26. min. Košek pronikne obranu hostí, vyhne se vyběhnuvšímu brankáři, back odráží míč, který J. Benda pálí do příčné tyče, odražený míč konečně vstřeluje Starý - 4. branka. Jeník maří útok středního útočníka. Volný kop proti S. K. S.
  Hra zůstává otevřena, pohybujíc se mezi oběma branami s pravidelností kyvadla. 30. min. roh pro S. K. S. V 33. min. už zase česká brána ohrožena výpadem levé spojky a centerforwarda, které Jeník zbaví míče. Vaňkův útok offside. Útok levého křídla hostí končí v zámezí. Vzorný offside Koškův a Bendův. Jeník velikolepým bočným skokem vyráží míč na roh Hanavských, kteří tísní. V 42. min. útok S. K. S., Starý z blízka míjí bránu. V 43. min. Malý přešed obranu, ze samého zámezí podává v levo vzad Koškovi, jenž snadno připojí 5. branku. Polovice 5:0. Zápas podržuje svůj měnivý ráz i na dále. Slavia sice si připisuje roh, avšak už v 4. min. jí hrozí vážné nebezpečí v jedenáctimetrovce, kterou Jeník za dlouhotrvající pochvaly odráží (postoupiv proti pravidlu před brankovou čáru). V 22. min. Jenny, jehož dneska Štěstěna povážlivě zanedbává, otáčí Vaňkovo centrum v bránu - 6. goal. A po 5 minutách provází zdvořilé obecenstvo vřelejším než pouhým dobrý mrav ukládá potleskem - čestnou branku hostí, která jest dílem nejlepšího útočníka jejich, levé spojky. 30. m. Jeník zachycuje centrum pr. křídla; hůře se vede jeho protějšku, jenž propouští Koškův 7. míč v síť v 32. min. Vzájemné výpady, vzájemné riposity. Teprve v 38. min. unikne Malý až k bráně, která přijímá jeho míč - 8. branka. Jako obyčejně, Slavie zostřuje ke konci tempo, nabývá úplné převahy, útočí, obléhá, střílí, rána za ranou jde na bránu hostí, jejichž brankář šťastně odvrátí řadu shotů. 41. min. roh S. K. S. Ještě jednou zkusí se hosté v útoku, s málo závidění hodnou důsledností přestřelují vysoko i tentokráte.
  Zápasu bylo přítomno 3112 osob. Terrain neočekávaně dobrý. Soudce dr. Trmal (Č. S. F.) měl bystrý zrak pro drsnosti ve hře, jež přísně káral.

Rozhodčí: dr. Trmal

Diváci: 3.112

Trenér: ?
(Národní listy, 24. září 1906)



Slavia - Budapesti Torna Club
7 : 2 (3 : 1)

Datum: 16. října 1906, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Baumruk, Vaněk, Starý, Malý, Košek, Pulchert

Branky: 2. Malý 1:0, 7. ? 1:1, 19. Košek 2:1, 31. Košek 3:1, 46. Vaněk 4:1, 57. Starý 5:1, 62. Malý 6:1, 76. ? 6:2, 81. Malý 7:2

Průběh: Předeslavše včera pro nedostatek místa stručnou charakteristiku zápasu, podáváme tuto vylíčení jeho průběhu. K zápasu se sešlo 4800 osob, jichž prvý potlesk platil jubilantu Baumrukovi, který vyznamenán kyticí od svých obdivovatelů mladší generace a kyticí, ukrývající čestný dar, věnovanou klubem. Ovšem že i hosté vyznamenáni vřelým a dlouho trvajícím potleskem.
   Obě mužstva nastupují v oznámeném sestavení. Slavia má výkop, několik podání sem tam ve středu pole, volný kop pro Čechy, Kotouč zahrává před bránu, Starý střílí, brankář odráží, ale už sedí Malým vrácený míč v síti - 1. branka po 90 vteř. hry. Hosté oplácejí, zatlačeni zpět, sevřeni, a v 4. minutě připisujeme Slavii roh. V 7. minutě se uvolní pravá strana maďarského útoku, pronikne před českou bránu dobrou kombinací, jíž Pulchert na nezvyklém místě nedovede čeliti, připraví míč a pravá spojka - vyrovnává. Po výkopu Slavia přenese hru v nejtěsnější blízkost uherské brány, kdež setrvává po dlouhé a dlouhé minuty, z nichž každá znamená obratný čin některého z útočníků stejně jako hrdinství obránců. Češi musejí vzíti za vděk rohem v 9. min.
   Dlouhá řada volných kopů, Slavii pro záludné surovosti Horváthovy přisouzených, nemění situace. Mnoho krásných chancí Slavie ztraceno tím, že Košek hrál značně pod svou formou. Teprve v 19. minutě napravuje si reputaci, střeliv Starým krásně připravený míč - 2. branka. Vytrvalá offensiva Čechů, přerušovaná ojedinělými, pro znamenitou rychlost však nebezpečnými útoky B. T. C. V 31. min. Vaněk centruje, Malý a Košek rameno na rameni projdou s míčem až k bráně, Izsó odráží ránu Malého, Košek však vnáší míč do brány - 3. branka. Teprve ve 34. min. má Jeník první příležitost zakročiti, což činí uspokojivým způsobem. V 38. min. 3. a 4. roh S. K. S. jest jediným výsledkem zoufalé námahy Slavie. V 43. min. B. T. C. béře v odměnu 1 roh za ostrý výpad. Polovice 3:1.
   Češi zahajují druhou půli opět drtivým útokem, jenž hned v první minutě vede k shotu Malého; Vaněk vyraziv, neponechává brankáři času chytiti sklouznuvší míč a získává 4. branky. Maďaři se pokusí ihned oplatiti, Jeník však odráží. Baumrukovo úsilí vede k 5. a 6. rohu S. K. S. 6. min. 7. roh Čechů. Hosté jsou tísněni tak, že všechen boj se odehrává v obdélníku, jenž označuje trestné území. Ve 12. min. podává Starý z brankové čáry a Vaněk prudkou ranou do rohu dobývá 5. úspěchu.
   Útok B. T. C. zmařen teprve na 18yardové značce u české brány. Těžce zasloužený úspěch slaví Malý, jenž v 17. min. spoustou těl se prodere k bráně, do níž posílá šikmou, krásně umístěnou ránu - 6. branka. V 20. min. zase jednou útok Maďarů, shot do zámezí. Český útok povoluje, hra se přesunuje na 3 minuty k české bráně. Ale v 25. min. už jsou Češi zase na postupu, zaznamenají 8. roha zůstanou u maďarské brány do 31. minuty, kdy levé křídlo hostí, přešedši českou zálohu, střílí, Jeník jen slabě odráží, a střední útočník dobývá svým barvám 2. branky. Češi přidávají tempa s takovým úspěchem, že v 36. min. Malý proměňuje Vaňkovo centrum v 7. branku. Maďaři jakoby se nyní teprve probudili; v divém trysku podnikají útok za útokem. Boj víří od brány k bráně, obě obrany však pracují se zbystřenou pozorností a zdvojeným úsilím, nechtěje v soumraku nechati věc dojít až na brankáře.
   Sensací dne byla skvělá hra Malého na pravé spojce, jehož včerejší výkony jsou nejlepší celé jeho karriery. Košek, který včera doplnil svých 300 branek, neměl zvláště dobrý den. Velikou práci vykonal Baumruk; vyznamenal se Kotouč, který jeste stejně dobrý jako na jaře v anglických zápasech. Soudce pak Hrdlička měl bystrý zrak pro všechna provinění, která s vytrvalou neúprosností trestal nepřehlednou řadou volných kopů, jenž v prvé půli zaviňoval téměř výhradně B. T. C., v druhé půli naopak Slavia.

Rozhodčí: Hrdlička

Diváci: 4.800

Trenér: ?

Poznámky:

Článek

  Budapesti T. C. jest jedno z nejpopulárnějších v Praze mužstev. Ve všech zápasech, jichž výčet jsme včera uvěřejnili, osvědčili Uhři nejen rychlost, kombinační umění a pěknou techniku, nýbrž hlavně vzácnou energii. Nezdolná bojechtivost a energie, stupňovaná v obětavé sebezapírání, charakterisuje všechny jejich zápasy. Viděli jsme B. T. C. prohrávati, těžce prohrávati, nikdy jsme však nepostřehli v těch ztepilých mužstvech, která k nám vysílal, ani stín malomyslnosti, beznaděje, vzdání se soupeři na milost a nemilost. Soupeř, kterého možno poraziti, nikdy však pokořiti, soupeř, jemuž nikdy nelze odepříti úcty a uznání.
   B. T. C. vysílá mezi svými hráči neméně než 8 nositelů mezinárodní čapky. Mužstvo, které přibude dnes o 1/210. hod. več., jest takto sestaveno: Izsó (branka); Sarközy, Rapos (obránci); Ficere - Szamos - Kisfaludy (záloha); Bosnyakovits, Balasz, Horváth, Oláh, Késmarky. Mužstvo Slavie bude asi handikapováno nepřítomností výborného Mildy, kterého by zastupoval Pulchert. Na pravé spojce hraje opět Malý, jemuž místo to velmi dobře svědčí. B. T. C. položí na hrobě Karlínského věnec. Při slavnostním, jenž bude konán v restaurantu Louvre na Ferdinandově třídě, bude Maďarům odevzdáno v upomínku panorama města Prahy s příslušným věnovacím nápisem. Napravujíce nedopatření připomínáme k svému včerejšímu článku, že shoda B. T. C. se Slavií se stala na podzim r. 1905 (a nikoli teprve na jaře).

Článek

  200. mezinárodní zápas v barvách S. K. Slavie hraje dnes JUC. Jindřich Baumruk. Do Slavie vstoupil před 10 léty, od r. 1897 hrál na pravém křídle prvého mužstva. Hráčské kvality Baumrukovy jsou příliš známy, aby bylo třeba dnes o nich se šířiti; stačí prostě konstatovati, že Baumruk se těší evropské pověsti pro klasický styl své hry, s nímž spojuje i pěkné střelecké umění, jak svědčí jeho »score«; nastřílelť během své kariéry 198 branek, z nichž zajisté většina nebyla dobyta bez potu. Výborná forma, v níž se Baumruk jako poslední mohykán z onoho krásného mužstva, které položilo první základy mezinárodní pověsti Slavie, dočkal svého jubilea, dává nám naději, že toto jubileum není jeho poslední.

Článek

  Předpověď naše o tomto zápase v sobotu na tomto místě napsaná se cele splnila. B. T. C. svedl se Slavií boj, jakého jsme už dávno nebyli svědky. Dal v plném světle zářiti všem svým přednostem. Byl rychlý, ukázal dobrou kombinaci, kteréž vlastnosti způsobily množství kritických, rozčilujících episod u české brány. Byl obětavý v obraně tak, že se žalem jsme musili viděti valnou část dobré práce českého forwardu zmařenu. Osvědčil, že jest stále tím hrdým, nepoddajným, nezoufajícím, malomyslnosti neznajícím mužstvem, jakým jsme jej v sobotu označili. Ač pohroma za pohromou se naň řítila, ač útoky jeho se tříštily ma znamenité české obraně a zejména skalopevném Kotoučovi, vždy znovu a znovu se vracel na českou půdu a ohrožoval její bránu. Ba B. T. C. to byl, jenž v posledních minutách zápasu v divokém vzplanutí zoufalé energie strhl převahu na svou stranu, rozrušil českou kombinaci a metal úzkost a strach v srdce přátel Slavie. »Soupeř, kterého možno poraziti, nikdy však pokořiti, soupeř, jemuž nikdy nelze odepříti úcty a uznání« - jsme napsali před zápasem a opakovati musíme po zápase.
(Národní listy, 13. října 1906 // Národní listy, 14. října 1906 // Národní listy, 15. října 1906
Národní listy, 16. října 1906)

Slavia - Pilgrims London
3 : 2

Datum: 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: R. Veselý, Malý

Branky: 60. R. Veselý 1:2

Průběh: Slavia ještě v 60. minutě prohrávala 0:2. Rozhodčí nařídil proti Pilgrims trestný kop z místa, které bylo mnohem blíže k bráně slavistů než soupeře. Obránce Richard Veselý si však všiml, že anglický brankář, s rukama zaklesnutýma do sebe, se opírá o tyč; a poslal mu z těch 60 metrů srdečný pozdrav a milou vzpomínku přesně do opačného rohu brány. Načež se červenobílé voje vzchopily k hroznému útočnému finiši a ještě utkání vyhrály 3:2.


Slavia - Pilgrims London
7 : 0

Datum: 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Košek, Vaněk, Baumruck, Starý, Benda, Ring, Kotouč

Branky: 6. Baumruck 1:0, 19. Vaněk 2:0, ?. Benda 3:0, 63. Starý 4:0, 67. Košek 5:0, 69. Košek 6:0, 82. Starý 7:0

Průběh: 7:0. Slavia - Pilgrims. Sedm - nula! Kolik? - No, sedm nula pro Slavii. - Pro Slavii? - No, ano. - To jest báječné. - A zase: Pane, prosím vás, jak to dopadlo? - Sedm - nula. - Pro Angličany? - Ne, pro Slavii. - Děkuji, to je znamenité. - A tak to šlo neustále - sedm nula - bylo slyšeti z celé Letné. Ne jinak i v městě. Pod Letnou potkáme známého inženýra a ten již pozdravuje. Na zdar! - sedm nula. Několik kroků dále starý »Bleskař« táže se: Prosím vás, jest to pravda, že sedm - nula? Ano, sedm - nula. V kavárně vrchní číšník na nás již čeká a za chvíli celá kavárna šumí - sedm nula. A v redakci zvonek telefonu vrčí a pořád zní jen odpověď: sedm - nula. Vypisovati nadšení 6000 diváků, včerejšímu zápasu přítomných, není možné, to se musilo zažít a hra včerejší musila se vidět. Slavie nad Angličany v úplné převaze, to byl výsledek včerejšího zápasu, který na vždy zůstane zapsán v dějinách českého sportu footbalového. Zvítězila-li Slavie v sobotu více méně náhodou, tedy včera vítězství její bylo nepopíratelné a bez všech námitek. Od počátku hry byla Slavie lepší a již v 6. m. první branku ostře do rohu poslal Baumruck, v 19. m. z přihrání Koškova píše druhou branku Vaněk a třetí zase z centra Vaňkova napsal Benda. Tak končila první půle hry 3:0, ve které český brankář celkem jen dvě rány chytal.
  V druhé půli hry už v 18. m. získává »Slavie« branku čtvrtou. Vaněk centruje, Košek udělá místo Starému a ten nezadržitelně scoruje. Největší potlesk vzbudí pak v 22. m. solo Koškovo, které končí brankou pátou. A za dvě minuty na to opět Košek dociluje branky šesté, ??? lehce, neb dvakráte musí střílet, než brankář míč do sítě pustí. Sedmou a poslední branku vybojuje v minutě 37. Starý, který ale hned potom opouští hřiště. Výsledkem 7:0 končí zápas, při kterém rázně a úplně nestranně soudcoval p. Joe Gruss. »Pilgrims« hráli znamenitě jen první půli sobotního zápasu, ve kterém ukázali skutečně znamenitou míčovou techniku a dobrou kombinaci. Vesměs pak hráli znamenitě hlavou. »Slavii« však podlehli proto, jelikož nemohli s ní ve vytrvalosti stejný krok udržeti. Únava byla na nich patrna, zejména při zápase nedělním, který veden v tak ostrém tempu, že i naši někteří hráči jistě byli rádi, když píšťalka soudcova konec ohlásila. Zvláštní chvály zasluhuje však naše obrana a to zejména Veselý, Ring, Kotouč a Benda ml., kteří výkony svými se překonávali. Zejména Veselý v zápase nedělním neohroženou hrou mnoho zachránil a Kotouč byl vůbec neúnavný a vždy u míče. Z útočníků překvapil Vaněk, který právě v nejtěžších těchto zápasech hrá nejlépe.

Rozhodčí: Joe Gruss

Diváci: 6.000

Trenér: ?
(Národní listy, 30. dubna 1906)



SK Rakovník - Slavia
0 : 13

Datum: 1906, Rakovník
Jedna z prvních fotografíí rakovnického Sportovního kroužku.

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Sportovní kroužek Rakovník
(www.skrakovnik.cz)



Slavia - Old Boys Basel
5 : 1 (2 : 1)

Datum: 28. září 1906, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Košek, Baumruk

Branky: 15. ? 0:1, 23. Košek 1:1, 39. Košek 2:1, ?. Košek z pen. 3:1, 60. Baumruk 4:1, ?. Košek 5:1

Průběh: Hosté potvrdili svou pověst rychlého, houževnatého mužstva. Oni to byli, kteří udali ostré tempo a o nich jen možno říci, že je všichni vydrželi. Jejich míčová technika není také nejhorší, i není divu, že ztrpčili Slavii práci v nejvyšší míře. Opatrná taktika obranná, jež prováděna s rychlostí a důrazem, tříštila kombinace Čechů v zárodku. Že Slavia přes to většinou obléhala, jest výsledkem jen větší její zápasové routiny, proti níž nevystačila obětavost hostí v obraně, ani rychlost v útoku. Při trochu větším umění střeleckém by se hosté nemusili spokojiti pouhou »čestnou« brankou. Bohužel ani dnes nám nelze konstatovati zřetelného pokroku ve formě Slavie. Nepravíme, že Slavia hrála špatně, ale od mužstva, které hledí na tak skvělou sezonu jako byla minulá jarní, máme právo a povinnost žádati více, než dnes poskytuje. Nikoho není dnes tajno, že mužstvu Slavie třeba ještě mnoho a mnoho trainingu. Pak dovede i proti mužstvům tak těžkým, rychlým a obětavým jako jsou naši dnešní hosté vítěziti nejen značným rozdílem branek, nýbrž i v krásně vyrovnaném, klidném slohu. Výsledkem čtvrthodinového obléhaní Slavie jest několik ran, které brankář odvrací a 1 roh. Hosté korunují jeden z nečetných výpadů brankou v 15. minutě (pravé křídlo). Slavia po osmi minutách zlomí udatný odpor Švýcarů a Koškovou ranou z centra Baumrukova vyrovná. Do 39. min. se musí spokojiti tímto stavem, k čemuž vedle dobré obrany hostí přispívá i nepřesná střelba Čechů. Stereotypní branka Koškova z Baumrukova podání jí získá vedení 2:1, s nímž přejde do druhé polovice. Košek proměnou 11metrovky připojí 3. branku, Baumruk prudkou ranou dobude čtvrté (15. min.). Po čtvrt hodině Košek stočí míč z rohu kopnutý po páté do sítě hostí. Soudce p. inž. Vondörfer (Č. S. F.) včasným zakročením nepřipustil vybočení hry z mezí dovoleného užívání tělesné síly, k němuž hosté jevili náběh.

Rozhodčí: inž. Vondörfer (Č. S. F.)

Diváci: 3.200

Trenér: ?
(Národní listy, 29. září 1906)



Slavia - Old Boys Basel
5 : 0 (3 : 0)

Datum: 30. září 1906, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Košek, Vaněk, Jenny Starý, Veselý

Branky: 8. Jenny Starý 1:0, 15. Košek 2:0, 44. Košek 3:0, 49. Jenny Starý 4:0, ?. Košek 5:0

Průběh: Ačkoli hosté měli s dostatek času k zotavení po námahách cesty a ačkoli Češi jim vyšli vstříc, zařadivše Malého místo Baumruka a Mozola místo Jos. Bendy, nevedlo se Basilejským o nic lépe než v pátek. Rychlé jejich výpady Slavia bezpečně odrážela a houževnatou, obětavě vedenou obranu pětkrát přehrála. Švýcaři i tentokráte se osvědčili srdnatými bojovníky, kteří neznají malomyslnosti; obě strany vydržely do posledního okamžiku ostré tempo, jež učinilo zápas zajímavým. Pan MUC K. Freja s obvyklou bezpečností ovládal úřad soudcovský. Získavší v 3. min. rohu, střílí Slavia v 8. min. Jennym první branku. Odrazivši útok hostí, zkruší je těsným obležením, z něhož resultuje 2. branka Koškova v 15. min. I v následující čtvrt hodině zůstává boj lokalisován na švýcarskou půli, již míč opouští teprve v 30. min., kdy Jeník vyrušen z úlohy diváka. 32. min. 2. roh S. K. S. 33. a 35. min. volné kopy proti Slavii, v 36. min. zahazuje Košek v návalu špatně maskované velkodušnosti 11 metrovku. V 41. min. teprve zase má Jeník příležitost zúčastniti se boje, což spojuje s delším výletem do hřiště. V 44. min. 3. roh S. K. S. a v poslední i 3. branka (Koškova). Polovice 3:0.
  Harcování v blízkosti střední čáry. Slavia nabývá však záhy opět své převahy, zatlačuje Švýcary a už v 4. min. se třepetá Jennyho míč v síti - 4. branka. Offensiva Čechů přerušena útoky černooranžových v 8. minutě (odráží Veselý) a 15. min.; - ten se utvářil zvlášť nebezpečně a vyvinul se v offensivu hostí, která vyvrcholila v rohu O. B. v 20. min. V 25. min. Vaňkův shot o tyč se odrazivší pozdraven obecenstvem jako goal, ovšem platí zde slova »mnoho povyku pro nic a za nic«. V 29. minutě vidíme změnu zase O. B. na postupu. Obdržev pěkně propracovaný míč od Vaňka, může Košek střeliti 5. branku. K nemalému potěšení mladé generace příští střela Koškova nachází cíl v přenosném výkladci »pepitářově«. Roh S. K. S. v 44. min. a soudce odpískává konec zápasu. U některých jednotlivců S. K. S. s potěšením zaznamenáváme zlepšení formy. Zápasu přítomno bylo 2500 osob. Napravujíce opomenutí, připomínáme, že pátečnímu zápasu asistovalo 3200 diváků.

Rozhodčí: MUC K. Freja

Diváci: 2.500

Trenér: ?
(Národní listy, 2. října 1906)



Slavia - Boldklub København
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 20. října 1906, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: sestava

Branky: 11. Drescher vlastní 1:0, 60. ? 1:1, 86. Vaněk 2:1

Průběh: Hra, kterou včera hosté ukázali, náleží k nejlepšímu, čím dosud dánský football se na pražské půdě representoval. Některé okamžiky, zvláště druhé půle vybavily živě dojmy nezapomenutelného prvého zápasu s Boldklub od 93. Tělesně zdatnější Dánové ukázali bezpečnou míčovou techniku, rychlost, vytrvalost, prozíravou taktiku a ovšem kombinaci, která je staví po bok výborným anglickým amateurům a odsoudila na celé, dlouhé, trapně se vlekoucí minuty české mužstvo k zoufalé defensivě, v níž mnohdy jen jako zázrakem pohroma minula českou bránu. Tím jsme už naznačili, že umění Slavie neodpovídalo přísným požadavkům, které na representanty českého footballu klademe. Zde mlčení přestává býti zlatem.
   Naopak třeba hodně hlasitě říci plnou pravdu. Schází většině členů mužstva training, jenž jediný jest s to učiniti je schopným čeliti úspěšně soupeřům tak znamenitým, jakým jsou tito Dánové. Z forwardu před přísným soudcem se ctí obstojí pouze Malý, Baumruck a Vaněk. Košek setrvává ve špatné formě. Reuner postrádal včera úplně rozhodnosti, která bývá uváděna jako přední jeho ozdoba. V halvu možno mluviti pouze o Kotoučovi; Emanuel Benda vřaděn do mužstva, ač má podvrtnutou nohu ze středečního trainingu. Ani nejkrásnější obětavost, kterou osvědčoval, není s to nahraditi zdraví, ale ovšem může zhoršiti stav tak, že Slavie bude na několik zápasů zbavena jeho součinnosti. Pulchert na »své« křídlo nestačil. Veselý v backu musel proto často daleko do pole, což spolu s okolností, že Krumer mu dosud nerozumí, zavinilo několik taktických chyb, které se jen proto zle nevymstily Slavii, že Dánové nevynikají rozhodností před brankou.
   Hra v prvé půli byla rovnoměrně rozdělena na obě polovice, útoky Slavie, jsouce důraznější, skrývaly více nebezpečí pro branku hostí. Tito se v prvé půli nemohli najíti, což při jejich »kombinovanosti« ovšem nevzbuzuje podivu. Odtud jejich ofensivná akce nabyla rázu výpadové, křídelní hry, která pro nedostatek porozumění u vnitřích forwardů musila selhati. Kodaň měla výkop a hned navštívila české území, kde Jeník zakročuje. Češi zkoušejí umění Drescherovo. Obě strany se celkem poctivě dělí o míč, vzájemně se navštěvujíce v rychlých útocích. V 7. m. konečně Slavia získá roh, jenž hostmi hned oplacen, ale Češi v zápětí si připíší nový v 11. min. a uspořádavše svou hru, setrvávají v ofensivě, jež jim vynáší 3. roh. Míč obratně zahrán Baumrukem na bránu. Drescher, ohrožen Koškem, uděří míč v kvapu ve vlastní síť - 1. branka S. K. S. Hosté přenesou hru před českou branku, kde Kotouč zaviňuje pro ně 2. roh, který Jeníkšťastněji než jeho protějšek pěstí vyrazí. Ofensiva Dánů, při níž pravé křídlo vynucuje 3. roh, který zásluhou Pulchertovou vede k 4. rohu. V 30. minutě vyráží Drescher na 4. roh SKS. Míč Koškův; i zde roh plodí roh. V 33. minutě podniká Košek výpad s podivným výsledkem: míč se ostne v náruči brankáře, střelec Košek proběhnuv, se doslovně třepe v síti. 34. min. 5. roh Dánů, 37. min. 6. roh SKS. Strastiplné chvíle nastávají v dánské obraně, rána za ronou hučí statečným Seveřanům kolem hlav, několikrát Drescher odvážně musí se vrhnouti do spleti noh a shluku těl, aby odtud vylovil míč. Polovice 1:0 pro SKS. Začátek druhé půle vidí Slavii na postupu, v 5. minutě získává 7. roh. Ale ve footballu není nic stálého než změna; před vteřinami ještě útočník, najednou jest Slavia zahnána před svou branku a ocitá se v posici zoufale obranné. Hosté dobudou rohu a nepovolivše v krásně kombinovaných útocích, které provádí všemi silami, celým mužstvem vyrovnají ranou pravé spojky v 15. minutě. Slavia odpovídá jen sporadickými útoky, které bohužel postrádají podpory zálohy a nedovedou ji trvale vyprostiti z obležení, v němž Dánové ve 20. minutě získají nového rohu, jenž opakován v 24. a 28. minutě. V 30. minutě hrozí nebezpečí hostům, Koškův shot jde nad břevnění. V 33. minutě opět roh pro KB.
   V příštím okamžiku trneme, vidouce, že Jeník poražen na zem a míč několik kroků před brankou vydán něpříteli na pospas; Benda přichází v pravý čas. V 37 minutách Jeník drží pochvalu za udatnou práci v scrumagi. V 41. minutě Malý přelstí obránce, podá Baumrukovi krátký trysk, centr vzad a Vaňkův dlouhý shot získává »Slavii« - druhou branku a vítězství, jež nemožno přizdobiti přívlastkem zasloužené. Vzácně fair hru řídil pan MUC. Freja.

Rozhodčí: MUC Freja

Diváci: 2.200

Trenér: ?
(Národní listy, 21. října 1906)



Slavia - Boldklub København
2 : 3 (0 : 3)

Datum: 21. října 1906, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Baumruk, Vaněk, Malý, Jenny, Renner, Rozmaisl, Krummer, Milda

Branky: 23. ? 0:1, 34. ? 0:2, 35. ? 0:3, 50. Renner 1:3, 60. Jenny 2:3

Průběh: Dánové v stupňované míře osvědčili všechny své přednosti, z nichž pro výsledek zápasu rozhodující byla výborná hra hlavou, podporovaná jejich vesměs průměrně vyššími postavami, než kterými jsou nadáni Češi. Nejen že hlavou docílen byl 3. jejich goal, nýbrž jediné výborné hlavové hře mohou děkovati, že se jim podařilo změřiti množství chancí Slavie. Za soudcování páně Grussova zahajují hosté výkopem, z něhož setrvávají v české půli až do 6. min., kdy Vaněk přenese míč k jejich bráně, kde střelí do opačné tyče. Dánové se vracejí, střelí nad, jiný shot Jeník odráží. V 9. min. útok Čechů, z něhož Kotouč střelí nad bránu. 11. min. volný kop pro Čechy a v 13. min. prvý jejich roh. Střední útočník hostí proniknuv sám před bránu, přestřelí. Osamocený výpad Baumrukův a opět jsou Dánové v útoku. Střela nad bránu. V 18. min. chytá Drescher ránu Malého. Útok Dány oplacen, Slavií odražen, a Renner dává míč hlavou nad. Dánové se stejným výsledkem navštěvují často českou půli. V 20. min. brankář odráží ránu Jennyho; Malý míč zautuje, po chvílí střílí Drescherovi do rukou.
   V 22. min. si vynucují Dánové roh (1.), sevrou Slavii klidnou kombinací, v níž míč nerušeně mězi zmateně pobíhajícími obránci putuje od nohy k noze útočníků a v 23. min. střelen levou spojkou, zakončuje svou pouť v síti Slavie - 1. branka K. B. Podníceni úspěchem, Dánové opanují hřiště, napínajíce těžce síly české obrany, která v 24. min. povoluje 2. roh. Konečně útok Jennyho a Vaňka jí zvedá kratičký oddech. Dánové s neztenčeným úsilím útočí. V 28. min. kopou hosté volný kop za ruku, kterou Baumruk spáchal, upadnuv, odrazí slabý útok Čechů, poděsí obranu Slavie prudkým výpadem pravého křídla, jehož centr Jeník chytne, zneškodní volný kop Slavii za offside přisouzený a vrátí se teprve v 31. min. k své bráně, jež ohrožena výpadem Jennyho, ale zachráněna střelou do tyče. V 33. min. 3. roh K. B. odražen hlavou Veselého, dánský centerforward vypálí z povzdálí raketovitou ránu, která pod břevnem podjede do české brány - 2. branka (34. min.). A že neštěstí nechodívá samo, vidíme hned v přístí minutě míč hlavou středního útočníka poslaný potřetí mezi českými tyčemi - 3. branka. 38. min. volný kop pro Slavii, Baumrukův výpad končí centrem v zámezí. Slavia hledá nápravy, stavíc Jennyho do středu útoku a zlepvšivši tím poněkud svou hru, získá v 40. min. 2. roh, z něhož Jenny zpátečkou posílá míč Drescherovi do náručí. Třemi volnými kopy Slavia se dostává v etapách v před, udržuje se v offensivě a připojuje 3. roh. Polovice 3:0.
   Jakoby byla svrhla neviditelná pouta malomocí se svých údů, vrhá se Slavia jaře, s nadšením a novou silou z tohoto prýštící v boj, aby následujících 45 minut proměnila když už ne ve vítězství hmotné, jež zvážiti, vysloviti a oceniti možno ciframi, tož alespoň v krásný triumf mocně napjaté vůle na malomyslností.
   Srdce, srdce udatné, nezoufající mysl chceme vypěstovati sportem v prvé řadě. A zápasy, jako byl tento, ukazují jasně, že to možno a že k cíli tomu se blížíme. A proto jsme spokojeni, ba potěšeni, i když vítězství nebylo naše. V prvé minutě už má Slavia pěknou chanci ve volném kopu 26 m. od nepřátelské brány diktován. V 2. min. dobude rohu, z něho nebezpečná pro hosty scrumage, trvalé obležení a v 4. min. 5. roh S. K. S. V 5. min. nový volný kop pro Čechy, jenž Kotoučem dobře zahrán před bránu a Rennerem proměněn v 1. branku Slavie. Češi zostřují tempo, jež Dánové ochotně přijímají. V divém útoku přitrhnou před českou bránu, před kterou se zadrhne scrumage. Pomalu, překonávajíce s krajním napětím sil odpor Dánů, proniknou Češi k jejich bráně, již Drescher zachraňuje před ranou Malého. V 10. min. však už jsou Dánové zase v českém poli a získají i 4. roh. Slavia nabývá převahy, v 12. min. Jenny střílí těsně vedle; Dánové se uvolňují dvěma útoky, ale nedovedou zabrániti, aby Jenny se neprotloukl jejich obranou v 15. min. a nezadržitelně nevstřelil - 2. branku S. K. S.
  Pak Jeník klidí potlesk. Malý střílí vedle, Baumruk nad, Drescher chytá dlouhou ránu Jennyho na zemi u samé brankové čáry. V 19. min. zakročuje Jeník. Slavia podniká řadu vehementních útoků, v 24. min. Malý střílí do tyče, v 28. min. Slavia zahazuje 6. svůj roh. Vaněk střílí mimo, jinou jeho ránu zachycuje brankář u samé tyče. V 34. min. 5. roh Dánů a krátká jejich offensiva. Řada útoků Slavie, provázená ranami, které ochránci schytávají udatně těly. Jeník chytá. V 37. min. 7. roh S. K. S. Baumrukovu ránu Drescher odráží, Baumruk se dopouští zbytečné ruky, která pokutována volným kopem, umožňuje Dánům útok, jenž Jeníkem vrácen. Z Vaňkova podání střílí Baumruk vedle. - Dohráno, Slavia nevyrovnala, Dánové, odškodněni osudem za sobotní neštěstí, opouštějí vítězně bojiště za bouřlivého potlesku obecenstva.

Rozhodčí: Gruss

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky:

Článek

  Zápas včerejší se organicky přičleňuje k sobotnímu; čtyři poločasy těchto zápasů se podivuhdoně doplňují v krásně zaorouhlený celek. V první době Slavia vychází z boje vítězně 1:0; v druhé Dánové se ukazují sice lepšími, ale štěstí straní Slavii, takže tato půle číselně končí nerozhodně 1:1. Třetí halftime těchto bojů přináší triumf Dánům, kteří úplně ovládají bojiště, rozrušují hru Slavie a vzorně organisovanými útoky dobudou tří úspěchů.
   Poslední období jest vyplněno znamenitou hrou Slavie, která ukázala zase jednou - bohužel však pozdě pro výsledek tohoto zápasu - co zmůže energie a silné chtění úspěchu.
   Smutná vyhlídka na těžkou porážku pojednou odpoutala všechny latentní síly. Útok na útok pořádán na dánskou bránu, střela sleduje střelu. Jen znamenité umění obrany a značná dávka štěstí zachovala Dánům vítězství, valně ovšem znehodnocené dvěma úspěchy Čechů. Zdá se, že osud chce, aby mezi Kjoebenhavn's Boldklubem a Slavií rovnováha ve výsledcích nebyla porušována. Před třemi lety hrály nerozhodně 3:3, dnes se rozcházejí, jsouce oba vítězem a poraženým, a se stejným dokonce počtem branek pro i proti.
   Zápas nedělní splnil očekávání pouze z části. Dánové dovedli povznésti značně úroveň své hry; ne tak Slavia. V Mildovi se jí nedostalo očekávaného zlepšení, neboť poranění jeho není dosud zhojeno. V některých okamžicích tento kurážný, neúnavný hoch sotva stačil pokulhávati za soupeřem. Za Em. Bendu zařaděn Rozmaisl; není výčitkou, řekneme-li, že nemá s dostatek rutiny pro zápas tohoto významu a tak obtížný. V obraně Krumer dosud zápasí s následky jednoroční pausy ve footballu. Renner ve forwardu nemá dosti propracovanou techniku, jaké třeba pro »hru tří vnitřních« v tak raffinovaném způsobu, v jakém ji provozují Jenny a Malý. Hlavní příčinou porážky bylo pochybené sestavení útočné řady Slavie, v níž nastoupil Malý na pravé spojce, Renner ve středu a Jenny na levé spojce. Ke konci prvé půle se přemístili Jenny a Renner, ale bez zřetelné nápravy. Teprve v druhé půli - jak se zdá - nalezeno postavení, s nímž se hra náhle zlepšila a sotavily se úspěchy. Malý totiž přešel na levou spojku, Jenny zůstal ve středu a Renner přešel v pravo. Často jsme už pozorovali u Slavie jako vážný nedostatek, že nedovede mezi hrou provésti změnu postavení, ač tato mnohdy by přinesla mužstvu prospěch, jak právě ukazuje přítomný případ. Zdá se, že Slavia nemusela opustiti bojiště poražena, kdyby včas byla nalezla správné sestavení.
(Národní listy, 22. října 1906 // Národní listy, 23. října 1906)

Slavia - SV Wiesbaden
11 : 0

Datum: 1906, Praha

Utkání: přátelské




Budapesti TC - Slavia
0 : 1

Datum: 28. října 1906, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: Ordody

Diváci: ?

Trenér: ?
(Národní listy, 28. dubna 1907)



Slavia - First Vienna FC
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 2. listopadu 1906, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Malý, Baumruk, Jenny, Bělka, Košek

Branky: 6. Košek 1:0, 36. Košek 2:0, 75. Košek 3:0

Průběh: Slavia prohravši los, hraje proti silnému větru, nicméně ostrým výpadem dá hned práci Pekarnovi; First Vienna oplatí útok a s pomocí větru získá 1. roh. Češi se vracejí, Baurmuk centruje, Pekarna chytá, napaden Bělkou padá; hra přerušena, načež Pekarna s obnoveným výronem krevním v koleně se vrací na své místo v bráně. Jeník chytá centrum levého křídla. V 6. min. Malý zahrává do středu, Jenny obloukem přehazuje obránce, Košek, proraziv mezi nimi, vstřeluje první branku. V 8. min. Malý zastaven pro offside. Útok hostí zastavuje obětavý Veselý. V 11. min. získá Slavia 1. roh, který výborně umístěn vede k několika obránci odraženým shotům, z nichž poslední Jennyho končí v rukou Pekarnových.
  A jako když sklíčka v kaleidoskopu zachrastí, obrázek rázem se mění, tak sotva stačíme sledovati změnu situace, která vrcholí v obratném zakročení Jeníkově. A hned zase přenese Baumruk míč k bráně vídeňské, pěkné jeho přízemní podaní minulo forwardy. Útok First Vienny, paráda Slavie, útok Slavie, Jenny přestřelí. Pak Košek opožděně podává Malému. First Vienna pěkným přízemním podáváním navštíví české pole, získá rohu, jenž hned opakován. Udržejíc dobytou posici obnoví po čtvrté roh v 24. min. Po 2 minutách back modrožlutých předstihnuv s napjetím všech sil útočícího Jennyho a Bělku, zmocní se mezi nimi křižujícího míče a honem jej střelí vedle brány do zámezí, vole ze dvou zel menšívoda topaní, jímž jistě jest proti brance roh. Jennyho dlouhá přízemní rána vrácena backem. Jeník zaměstnán. Z kombinace Baumruk, Bělka, Jenny střílí Malý mimo. V 31. min. 3. roh S. K. S. Útok nositelů rotschildovských barev. 36. min. volný kop Slavie, po něm scrumage, Malý míč z ní vytlačený připravuje Koškovi, jenž jej posílá po druhé do sítě. Malého prudkou střelu Pekarna zaráží u tyče. 39. min. 5. roh hostí, z něhož výborný Lintschefski pálí mimo. V 41. min. ho nerad zajisté napodobí kolega na pravé spojce.
  V 46. min. (čítajíc v tom přerušení hry na začátku) Pekarna vyloví míč ze shluku, odhodiv jej českým útočníkům k nohám, padá nikým nedotčen k zemi a presentuje druhé vydání scény na počátku zmíněné. V 47. min., vyraziv mistrně u samé tyče na roh S. K. S. míč Baumrukův, odchází kulhaje s hřiště. Bělka, byv udeřen v tlačenici do oka, následuje jeho příkladu. V 49. min. Jeník béře útočiště k rohu, jenž výborně na bránu zahraný výborně chytá. Polovice 2:0 pro S. K. S. Ráz hry se nemění se změnou stran, Slavia nyní má příznivý vítr, zklame však všeobecné očekávání, že v druhé půli udá »schované« shoty. V 3. min. »Skot« Pekarna pěstí vyráží míč, v 5. min. Jeník mu sekunduje, chytiv těžkou ránu. V 8. min. Pekarna maří shot Baumrukův, jenž dnes má znamenitý den a centra jako soustruhovaná. 11. min. offside Jennyho. Dva chabé útoky hostí. 13. min. Baumruk vynucuje roh pro S. K. S., což opakuje v 15. min. 18. min. velikolepý útok tažený Baumrukem, bombardement a konečně roh S. K. S.
  V 20. min. hrozí Čechům pohroma, útok Vídeňáků končí těsným »mimochodníkem«. V 21. minutě Košek proniknuv, vstřeluje takřka se soudcovým signálem míč do sítě; za překážení Koškovi dostane Slavia volný kop, ač mohla míti branku. Inu, spravedlnost je slepá! V 27. min. volný kop S. K. S., který Veselý zahrává do brány, jejíž strážce na štěstí dovede i churavou nohou zakročiti. V 28. min. volný kop pro hosty. V 30. min. Baumruk opouští bojiště, v příští min. odráží back hlavou centr Malého k noze Koškovi, což má smutný pro hosty následek v třetí brance. Zdá se, že teprve teď by Slavia měla pravé »animo« ke hře, tísní a rozmnožuje svou zásobu rohů o dva v 33. min., připojuje nový v 35. min. Z něho Bělka střílí do opačného hořejšího kouta brány, Pekarna vyráží na nový roh S. K. S. A najednou máme po divadle. Kapitán hostí nemístnou poznámkou přeplnil obsáhlou nádobu soudcovy trpělivosti a má pykat nedobrovolným odstupem za kulisy. K čemuž nejeví chuti. Což zase nehledanými slovy oznamuje soudci, jenž přerušuje hru v 36 min. Návštěva přes 3000 osob.

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.000

Trenér: ?
(Národní listy, 5. listopadu 1906)



Slavia - M. A. C.
11 : 1 (5 : 0)

Datum: 6. listopadu 1906, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Bělka, Jenny-Starý, Malý

Branky: 1. Bělka 1:0, 2. Košek 2:0, 9. Bělka 3:0, 14. Malý 4:0, 27. Košek 5:0, 49. ? 5:1, 54, Košek a Bělka 6:1, 27. Košek 7:1, 73. Bělka 8:1, 75. Košek 9:1, 79. Jenny 10:1, ?. Košek 11:1

Průběh: Průběh zápasu byl tento: Slavia z výkopu přejde v útok, jenž ještě před uplynutím prvé minuty nese úspěch dobrou ranou Bělkovou z podání Jennyho. Nenechavši soupeři času, aby se vzpamatoval, podniká Slavia nový útok, Bělka podádá Koškovi, který připojuje ještě v 2. min. 2. branku. Hosté se vzchopí k útoku, jenž odražen. Češi v ofensivě. V 9. min. unikne Bělka obráncům, z nichž jeden ho stíhá, takže Bělkovi nezbude času k míření. Míč dostává vyběhnuvší Sipos, jenž upadnuv, není s to ho udržeti, Bělka, obešed brankáře, vsunuje míč do sítě - 3. branka. 12. min. roh S. K. S. 14. min. M. A. C. offside, 15. roh S. K. S., z něhož Kotouč střílí, Sipos odráží míč ve výši prsou jdoucí Malému k nohám - 4. branka. 18. min. obě strany se proviní »rukou«. 19. min. Sipos odráží ránu Jennyho. 20. min. 3. roh S. K. S. Z útoku Baumrukova centr, Jenny střílí nad. 26. min. krátce trvající návštěva Maďarů v české půli. V 27. min. Košek vybavil vzpomínky na proslulé své »dělové« rány jednou z nich, která narazivši na dolní bránu břevna, vlétne Siposovi vzpaženýma rukama do brány - 5. branka. 28. min. 4. roh S. K. S.
   Slavia poněkud povoluje, čehož hosté využitkují k několika pěkným útokům, které postrádajíce důrazu, snadno jsou zneškodněny Jeníkem nebo backy. 32. min. 5. roh S. K. S. V 35. min. střílí Kotouč mravem svátečních střelců - pánubohu do oken. M. A. C. dobře kombinuje, projde českou obranou, chvíli se drží u její brány, jejíž strážce chytá tvrdý shot středního halva. 40. min. volný kop pro S. K. S. výborně umístěn Koškem a pěkně vrácen Siposem. M. A. C. na útoku. Hra ve středu pole. Z volného kopu střílí Košek do břevna. Současně takřka se signálem, oznamujícím konec prvé půle, prochází Koškův míč mezi tyčemi. Ale bylo odpískáno a branka nemůže platit. Polovice 5:0; rohy 5:0 pro Slavii. Scorovali Bělka 2, Košek 2, Malý.
   Druhá půle se neuchyluje od prvé ani vzhledem ani poměrem branek. Hned v 1. min. Sipos odráží ránu Koškovu a 2. Jennyho. 3. min. 6. roh S. K. S., z něhož podle zvyku střílí Kotouč. Ve 4. min. způsobují hosté překvapení (nemožno říci, že nemilé, soudíc podle zdvořilé pochvaly obecenstva) rychlým útokem a šťastnou ranou pravé spojky - 1. goal M. A. C. 8. min. volný kop pro S. K. S. za poražení Baumruka.
   V 9. minutě Košek a Bělka společným úsilím vtlačí míč do brány. 6. branka. V 11. min. Bělka přistižen při offside. V 12. min. Jeník chytá ránu středního útočníka. Kolem 20. min. přečkají Maďaři šťatně křížovou palbu Čechů. 21. min. 7. roh. S. K. S. 24. min. Košek offside. 25. min. 1. roh M. A. C. 27. min. 7. branka Koškova, v 28. min. se zmocňuje Bělka míče backem špatně odraženého a v zápětí jej posílá na bránu - 8. goal. V 30. min. proměňuje Košek centrum Baumrukovo v 9. branku. V 34. min. činí totéž Jenny s centrem Malého - 10. branka. Jiný jeho míč zastavuje Sipos na samé brankové čáře. Přerušení hry pro úraz některého z hostí; soudce vhazuje míč 20 m. od brány, Bělka vysokým obloukem přihrává Koškovi, jenž těsně podle tyče jdoucí ranou dobývá 11. branky. Výsledek 11:1; rohy 7:1 pro Slavii. Scorovali Košek 5, Bělka 3 (společně oba na svůj účet uvedli 6. branku), Malý a Jenny 1.

Rozhodčí: Joe Gruss

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky:

S. K. Slavia v. M. A. C. 11 : 1

  Slavia hrála dnes neočekávaně pěkně, urovnaně kombinační i dostatečně říznou hru. S upřímným potěšením jsme pozorovali zejména, že tři vnitřní si výborně porozuměli, takže temperamentní Košek a zejména Bělka se dobře doplňují s chladnokrevným rozmyslným Jennym. Jeho pěkně připravené míče dobře jmenovaní přejímali a hend zužitkovali k shotům. Stejně se to mělo s centry obou křídel. Zařadění Mildy do halvu, byť i nebyl dosud úplně zdráv, velice prospělo této řadě i mužstvu, neboť jsme zase po delší době viděli, patřičný kontakt mezi zálohou a útokem. Obrana dobře zastala práci, kterou tu a tam dostala. O hostech nelze mnoho říci; všechno u nich zůstává jen naznačeno, nic není důsledně a cílevědomě provedeno. Jsou rychlí jako všichni Maďaři, mají snahu kombinovat a kombinují také, avšak příliš pomalu, příliš průhledně, než aby poněkud dobrá obrana jejich úsilí neodvedla zmařiti. Před brankou jsou zpravidla s umem v koncích. Dobře celkem hrála obrana; Sipos však v Praze nemá pražádného štěstí. Dostalť zde jako brankář B. T. C. jsa na výši svého umění - podle referátů uherských - svého času tucet branek a dnes musil viděti ve své síti 11 míčů, z nichž 5 v prvé půli. Dobrá vůle hostí odměněna čestnou brankou v druhé polovici. Vysoce fair oběma stranami vedený zápas řídil p. Joe Gruss (Č. S. F.).
(Národní listy, 5. listopadu 1906 // Národní listy, 6. listopadu 1906)



Slavia - FC Victoria Hamburg
14 : 3 (7 : 0)

Datum: 11. listopadu 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Bělka, Vaněk, Jenny, Košek, Milda, Široký,

Branky: 5. Vaněk 1:0, 13. Bělka 2:0, 15. Košek 3:0, 18. Bělka 4:0, 20. Košek 5:0, 23. Košek 6:0, ?. Bělka 7:0, 46. ? 7:1, 48. Jenny 8:1, 50. Vaněk 9:1, 55. Bělka 10:1, 56. Vaněk 11:1, 58. ? 11:2, 64. ? 11:3, 71. Košek 12:3, 75. Košek 13:3, 77, Košek 14:3

Průběh: Hra otevřena v ostrém tempu pohybuje se s polovice na polovici; obě obrany ihned strženy v boj. v 5. min. Jeník dlouhým kopem se zhostí míče, který přejímá Vaněk, krátký běh, několik kliček, prudká rána - 1. branka. Slavia zůstává v offensivě, jíž obrana hostí dobře odolává, nenechávajíc dojíti míč až na brankáře. Tento se vyznamenává teprve v 10. min., odraziv ránu Vaňkovu. Kotouč míč vrací, Jenny opět marně zkouší překonati brankáře. V 12. min. vidíme na postupu hosty, jejichž pravá spojka střílí mimo; už v příští minutě jest Slavia u brány modro-žlutých. Bělka zachycuje míč, který back nedostatečně odrazil hlavou, postoupí k bráně, srazí se s brankářem, učiní skvělý kozelec, v němž má ještě čas vsunouti míč brankáři mezi nohama do sítě - 2. branka. V 14. min. pálí Vaněk vedle, v 15. min. Košek proniká obranu a nezadržitelně vstřeluje - 3. branka. V 18. minutě Jenny přehraje obranu, Bělka vyrazí v čas, aby se zmocnil míče, který posílá podle protilehlé tyče přízemní ranou v síť - 4. branka. Hosté obdrží volný kop, nedovedou však hru odsunouti od své branky, v 20. min. najde Košek průlom v obraně a dobude hravě - 5. branky. Štěstí se usměje na Viktoriány, kteří dovedou uniknouti obraně, opozdivše se však o zlomek vteřiny ztrácejí míč, který Jeník dlouhým obloukem vrací do pole. A zase Slavia útočí a obléhá.
   V 23. min. Jenny střílí, back stáčí míč v levo, Košek přiskočiv, doplňuje půl tuctu branek. Viktorie má volný kop blízko své brány, který provádí podivným způsobem, podávajíc krátkou přízemní ranou. Vaněk, vběhnuv míči do cesty, podává Bělkovi, který s pěknou rozvahou halfvoleyem posílá míč brankáři nad hlavou do brány. 7. branka. Košek střílí přes. Útok hostí, jejichž levé křídlo střílí nejen přes bránu, nýbrž i vedle. Jenny se stejným úspěchem pálí na bránu hostí, která jest příliš nízká i pro příští jeho dvě rány. Míči Širokého vybíhá brankář v ústrety. Hamburští odpovídají útokem pravého boku, jemuž úspěšně čelí Jeník. V 37. minutě získává Slavia roh. Krásně založený útok Milda, Široký, Bělka, Jenny končí ranou Bělkovou do tyče a hned novou přes. Ke konci prvých 45. min. Viktoria se vymaňuje, pronikne v českou půli, ohrozí i českou bránu, kterou ochrání Jeník pěstí. Polovice 7:0. Proti všemu očekávání a v odporu s 45minutovou tradicí tohoto zápasu zahajuje druhou polovici Viktoria úspěchem, dobývajíc už v 1. minutě 1. goalu. Slavia, nedavši se zastrašiti, odpovídá už v 3. min. svou 8. brankou (Jenny). V 5. min. arranžují Češi pěkný útok středem, z něhož dostává míč Vaněk, který zaznamenává 9. branku. Hosté mění brankáře, s nevalným však úspěchem, neboť ve 2 minutách jsou o dvě branky pasivnější.
  V 10. min. vede Vaňkovo ošemetné centrum k shluku, z něhož míč vyloví Bělka, který bez průtahu mu ukazuje cestu do brány - 10. branka. V 11. minutě Vaněk připojuje 11. úspěch. Slavia zastavena offsidem. Nový brankář se rehabilituje, odraziv pěstí míč, který Bělka hlavou poslal na bránu. V 13. min. získává Viktoria roh, který zahrán před branku, Jeník míč odráží, střední záložník z 20 yardů střílí a Jeník, jsa »držen« nepřátelskými útočníky, musí míč pustiti do brány - 2. branka hostí. A nedosti na tom; přes to, že jest v převaze, musí Slavia viděti v 19. min. 3. míč ve své síti, který tam posílá Jeníkovi mezi nohama pravé křídlo hamburských. Košek zastaven pro offside. Širokého branka z dálky pěkně střelena neuznána; snad proto, že hráči Slavie v offside posici bránili brankáři hostí ve hře. Útoky obou stran ztroskotají na offsidech. V 26. min. Košek doplňuje tucet branek, po chvíli Slavia získá 2. roh. Následující její útok odpískán jako kolidující s offsidem. V 30. min. ze scrumage 13. branka (Košek); v 32. min. Košek vskočí i s míčem do brány - 14. branka. 35. min. 2. roh Viktorie, pěkně zahrán; hosté oloupeni o krásnou chanci »rukou« své pravé spojky před samou brankovou čárou. Střídavými útoky, jež nevedou k trvalé offensivě ani úspěchům, vyplněn zbytek hry, již řídil p. Joe Gruss (Č. S. S.)

Rozhodčí: Joe Gruss

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky:

Článek

  K zápasu s Viktorií (Hamburk) sestaveno mužstvo Slavie takto: Jeník (br); Nový, Veselý (obr.); Jirkovský, Kotouč, Milda (záloha); Baumruk, Bělka, Jenny, Košek, Vaněk (útok). Za pozdravivšího se Vaňka ochuravěl Malý (obvyklý výron krevní).

Článek

  Viktoria zklamala, nebo lépe řečeno nesplniula očekávání, které vzbudil úsudek jejího ředitelstva o výkonnos ti mužstva. Hře její schází jednotný ráz, ucelenost, jasné vědomí cíle, účelnost, která diktuje, kdy a jak třeba kombinovati, kdy stříleti. Co chvíli upadá Viktoria v chybu nadkombinace, kombinace pro kombinaci, zapomínajíc, že cílem hry musí býti branka, že kombinace jest jen přípravou k střele. Záloha a obrana hrály obětavě, což neznamená, že i dobře. Dobrou hru ukázali v těchto řadách toliko střední záložník a levý back. Brankář téměř bezmocně přihlížel, jak míč za míčem putuje v jeho síť; byl zajisté povděčen svému kapitánovi, když po deváté brance jej zbavil zodpovědného místa a nahradil jiným hráčem. - Tím, co řečeno, nechceme snižovati včerejší výkon Slavie, bylť zejména v prvé polovici naprosto prvotřídný. K rychlé, krátkými přízemními kopy prováděné hře útočné řady, se přidružila účelná hra zálohy, jejíž členové vždy byli na svém místě, zásobujíce útok četnými, dobře připravenými míči. Obrana lehce potlačila každý projev útočné energie hostí.
  Slavia dovedla jednou kouti žhavé železo; překvapila hosty, zviklala rovnováhu jejich řad a nastřílela během 25 minut neméně než sedm branek. Teprve když poněkud povolila, nabyli hosté času urovnati svou hru a dovedli po celých 20 minut prvé polovice šťastně odrážeti útoky domácích. V druhé půli Slavia dostala první branku; zdá se, že křídelní záložníci událost tuto pojali příliš vážně, pozbyliť na výbojnosti a vrhli se na jednostrannou hru obrannou, čímž ovšem hra útočné řady pozbyla důrazu. I v druhé polovici zaznamenala Slavia svých 7 branek, avšak hra její zřejmě proti prvé půli poklesla jednak pro zmíněnou právě pochybenou hru v záloze, jednak ovšem také mnohem lepší hru Viktorie, která, prohlédnuvši styl Slavie, nalezla nejen prostředky trhati kombinaci Slavie, nýbrž i využitkovati neujasněné hry její obrany tak, že dobyla tří úspěchů, jež - byť i nepatrné vedle 14 Slavie - přece zakalují vítězství Slavie. Češi hráli se Širokým za Baumruka a Jirkovským za stále churavého Em. Bandu; dlužno přiznati, že oba náhradníci dobře se shostiti své úlohy. Vedle Koška a Bělky se zaskvěl dnes jako střelec Vaněk, jemuž krátký vynucený odpočinek zřejmě prospěl. O branky se rozdělili Košek 6, Bělka 4, Vaněk 3 a Jenny 1. Soudce p. Joe Gruss.
(Národní listy, 9. listopadu 1906 // Národní listy, 12. listopadu 1906 // Národní listy, 13. listopadu 1906)



Slavia - Union Berlin
10 : 1 (6 : 0)

Datum: 18. listopadu 1906, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Pulchert - Bělka, Malý, Vaněk, Košek, Jenny, Kotouč, Jirkovský, Nový, Milda

Branky: 4. Jenny 1:0, 7. Malý 2:0, 9. Kotouč 3:0, 20. Bělka 4:0, 24. Košek 5:0, 37. Jenny 6:0, 46. Košek 7:0, 54. Košek 8:0, 57. Jurgen II. 8:1, 84. Bělka 9:1, ?. Košek 10:1

Průběh: Hosté mají výkop, ale zbaveni míče a zatlačeni k své bráně. Slavia má chanci v rohu. Nedavše se zapuditi, svírají Češi soupeře a v 4. min. se ujímají vedení ranou Jennyho z podání Koškova, jemuž míč vypracoval Vaněk. Pulchert i Eichelmann v jediné minutě zabaveni, známka ostrého tempa. V 7. min. dobývá Malý krásného úspěchu, vstřeliv levičkou - 2. branka. 9. min. roh S. K. S., z něho hned druhý, Kotouč jsa na střehu, vstřeluje po břevno - 3. branka. 14. min. roh S. K. S., 17. min. roh Unionu odvrací Kotouč hlavou. V 20. min. se odráží Koškova střela od tyče do pole, vrácena okamžitě Bělkou do sítě - 4. branka.
   Kombinace Vaněk-Košek ohrožuje branku berlínskou, Eichelmann úspěšně zakročuje. V 24. min. dobývají rohu. Slavia se ovšem vrací na jejich pole; přesnou souhrou pronikne zálohu i obranu, Košek rychle přeběhne nechráněné území a připojí 5. branku. V 33. min. Jirkovský centruje nebezpečně před berlínskou bránu. V 34. min. ze souhry 3 vnitřních zasypán nepřítel množstvím střel, které statečně těly odvrací. V 37. min. obratné centrum Vaňkovo unikne všem obráncům a odstihne volného Jennyho, který je proměňuje v 6. branku.
   Zájezd dvojice Košek-Bělka končí ranou tohoto ze vzdálenosti 3 kroků do tyče. Union podniká útok a setrvá chvíli v české půli. V 42. min. zněškodňuje back Vaňkovo centrum, vyraziv je na roh. Útok Unionu. Srážka hlav Nového a Herzogovy potvrzuje starou pověsť »tvrdých českých palic«, neboť Berlíňan bolestí padá. Polovice 6:0. Hned v první minutě druhé půle uspořádá Slavia nádherný útok, v němž celá útočná řada její v rozvinuté čáře v prudkém trysku přilétně až před bránu, do níž míč posílá Košek. A z výkopu se útok opakuje znovu, Eichelmann tentokrát vyráží míč na roh S. K. S. Krátký útok Unionu. V 9. min. Eichelmann s ámahou zaráží při zemi střelu Jennyho, odraženého míče se zmocní Malý, klasický centr opačné spojce a 8. branka. Hosté nepozbývají však chuti k útokům; z pravidla stačí jen zmařiti záloha, nebo je dnes dobře doplňující obrana. Ve 12. min. Berlín provede útok pravým bokem; jeden obránce přehrán, brankáři Slavie nezbývá než vyraziti míč vstříc, než se ho však může zmocniti a než druhý český obránce dospěje k místu šarvátky, míč Jurgou II. střelený se octne v síti, znamenaje čestný, horlivě aplaudovaný úspěch hostí.
   Výpad Koškův vrcholí v střele, kterou odráží Eichelmann. Ostřelování brány berlínské; nebezpečnou ránu Jirkovského chytá brankář. Volným kopem, který jim za ruku přisouzen, přenesou hosté hru do české půle. Pozbudou však míče, pěkná kombinace Slavie vrací hru na berlínské pole, Košek podniká rush - Eichelmann. Hra zůstává těsně u brány hostí, konečně míč vyražen, Malý mu bystře najde uličku mezi těly obránců i útočníků k bráně - kde číhá Eichelmann. Útok Unionu, out u brány S. K. S. A zase Eichelmann v činnosti, tentokráte chytá dokonce míč Veselého. 21. min. Unoin útočí, získá roh, zahodí jej. Kombinace Malý, Jenny, Košek vede k centru Vaňkovu, jež odraženo Eichelmannem, Bělka střílí pak mimo. Návštěvy Unionu v české půli se opakují s jistou pravidelností, která nevěstí Čechům nic dobrého. V 24. min. získá Union roh, který Pulchert odvrátí včasným zakročením. Dostav znovu míč, opozdí se v odražení a musí se zachrániti rohem pro Union, Slavia odpovídá útokem, jenž končí u Eichelmanna. Pravá spojka hostí střílí vedle, 28. min. roh Unionu ze střely levé spojky, pak hosté obléhají až do 31. min., kdy útok Slavie končí ranou Jennyho s obvyklým šťastným zakročením Eichelmanna.
   »Malý zázrak« dovede statečně tělem ochrániti míč proti dorážejícím na něho Vaňkovi i Koškovi. 33. min. roh S. K. S. Útok hostí out, útok Slavie out. Veselý zmaří pěkný útok berlínský. Roh S. K. S. Eichelmann chytá míče Vaňkův a Jennyho. Slavia obléhá, a v 39. min. Bělka v běhu krásně umísťuje míč Jennym přihnaný k opačné tyči - 9. branka. Slavia přidává tempa, kombinace Malého s Jennym připraví chanci, které využitkuje s plným zdarem Košek k ráně, kterou i Eichelmann sotva stačí sledovati očima, nerci-li pohybem těla - 10. branka. Nový útok Čechů, jednu ránu Eichelmann chytá, druhá míjí bránu. Útok Berlínských maří Pulchert, útok Slavie, rána Koškova mimo, útok hostí, out. A nový jejich útok maří Pulchert. Odvetnou akci Slavie zastavuje soudcův signál, ohlašující konec zápasu.

Rozhodčí: MUC. Joe Gruss

Diváci: 3.500

Trenér: John William Madden

Poznámky:

Článek

  K dnešnímu zápasu Slavie s Unionem. Zápas ten jest čtvrtým utkáním klubů, jež všechny tři minulé vybojovaly v jediném roce 1904. Po zrušení boykotu proti Čechům na sjezdu v Kasselu nastoupil Union, který, mimochodem řečeno, si získal zásluhy o zrušení »českého boykotu«, a tím i o smytí skvrny s německého footballu, první proti Slavii 21. února 1904 v Praze, kde poražen 13:2; soudce pan Steiner. Ale už 8. května vzal odplatu na Češích, poraziv je v regulérním boji v Berlíně 5:3; soudce pan Boxhammer. Třetí zápas sehrán opět v Praze, a sice 25. září s výsledkem 2:1 pro Slavii za soudcování páně Saarova. - Slyšíme, že Madden hodlá dnes do mužstva zařaditi Pulcherta místo Jeníka a na pravé křídlo Malého.
Článek

  Slavia ukázala hru úplně na formu nejlepších dnů jejích dosahující. Forward obratně střídal kombinační hru s výpadovou taktikou, pro niž má výborně se hodící temperamenty v Bělkovi a Koškovi. V útocích stejně často a vždy přiměřeně okolnostem užíváno hry křídel i »tří vnitřních«. Včerejší hra ukazovala zlatou střední cestu; jednotlivé individuality došly plného uplatnění, a celek tím netrpěl, ba naopak právě dokonalým využitím zvláštních vlastností všech jednotlivců získal. Malý a Vaněk na křídlech hrají účelnou hru, která nemajíc zvláštního důrazu, zpravidla vede k cíli, neboť postrádá šablonovitosti. Jenny v středu útoku výborně rozděluje práci, v poli krásnými míči umožňuje křídlům rychlé útoky, před branou připravuje oběma spojkám míče, kterých možno okamžitě užíti. V záloze vedle osvědčeného Kotouče a Mildy pozornost budí od zápasu k zápasu rostoucí Jirkovský, jenž jako odchovanec mladší generace má dobrý smysl pro moderní hru záložníka. I tentokráte se dopustila záloha chyby, kterou jsme minulé neděle už vytýkali; křídelní halvové v druhé polovici, kdy Union konečně se rozehrál a útočil, se věnovali obranné hře a ustoupili příliš zpět. Obrana stržena několikrát v boj v druhé půli, dovedla až na jediný případ soupeře udržeti v šachu. Pulchert snadno zastal svůj úkol, jenž mu usnadněn stejně dobrou hrou obránců, jako nejistotou střelby soupeřovy. V Unionu nejlepší výkony jsme viděli od obrany; zejména brankář Eichelmann měl okamžiky, které jsou důstojné slavné minulosti »malého zázraku«, jak nazván Angličany při tourné Schulzeova scratchteamu v Anglii. Obránci i záložníci statečně se snažili mařiti kombinaci Slavie. Forward jest nejslabší řadou mužstva, po dosti dobré kombinaci v poli se mu u branky nedostává schopnosti posouditi situaci a ve shodě s ní jednati. Váhavost a zase ukvapenost v střílení jsou jeho nejhorším nepřítelem. Ráz hry byl naprosto fair, takže soudce p. MUC. Gruss měl zřádka příčinu zakročiti. O branky se rozdělili Jenny 2 (první a šestá), Malý 1 (druhá), Kotouč 1 (třetí), Bělka 2 (čtvrtá a devátá), Košek 4 (pátá, sedmá, osmá a desátá). Zápasu, jenž byl 100. matchem Koškovým za Slavii, přítomno bylo 3500 osob.
(Národní listy, 18. listopadu 1906 // Národní listy, 19. listopadu 1906 // Národní listy, 20. listopadu 1906)



Slavia - Leipziger BC
6 : 1 (5 : 0)

Datum: 25. listopadu 1906, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Jeník - Košek, Jenny, Bělka, Úzký, Veselý, Ring, Kotouč

Branky: 13. Košek 1:0, 25. Košek 2:0, 27. Košek 3:0, 30. Jenny 4:0, 32. Jenny 5:0, 48. ? 5:1, 54. Bělka 6:1

Průběh: Slavia v prvé půli hraje dobrou kombinační hru, již jsme u ní v posledních zápasech uvykli viděti a drží hosty úplně v šachu. První branka se dostavuje teprve v 13. min. Koškovou ranou. Týž připojuje druhpou a třetí v min. 25. a 27. Pak přejímá úlohu střelce Jenny, jež scoruje v 30. a 32. min. Polovice 5:0 pro Slavii. V druhé půli hosté už v 3. min. jsou s to zaznamenati stereotypní čestný goal, který má, bohužel, obvyklý v poslední době u Slavie účinek na zálohu, jejíž útočnost klesá a ustupuje nejasné hře obranné. Slavia oplatí ještě v 9. min. ranou Bělkovou. Odtud však pozbývá její hra v útoku i záloze ucelenosti téměř úplně; hostům se často naskytuje příležitost přejíti k útoku, které používají s takovým úspěchem, že co chvíli jeste česká brána v nebezpečí. Jen opravdu dobrá hra Jeníkova, Veselého, Ringa a Kotoučova ji zachraňuje před pohromou. Od Úzkého ve forwardu žádáme více rozhodnosti, rychlosti a méně hry na muže. Hosté byli rozhodně lepší, ba mnohem lepší než jejich pověsť; dovedliť lépe čeliti Slavii než Union i Viktoria z Hamburku a zejmena byli jich lepší v útoku. Soudce p. Šmucr (S. Č. S.) se hladce shostil úlohy, již žádné z mužstev mu neztěžovalo. Návštěva daleko přes 3500 osob.

Rozhodčí: Šmucr

Diváci: 3.500

Trenér: ?

Poznámky:

Pojímejme sport vážně

  Nedělní zápas znamená zakolísání formy Slavie; nepříjemné nikoliv jako fakt sám, nýbrž pro příčiny jeho. Jest něco jiného, narazí-li dnes mužstvo na těžkého soupeře (třebas neočekávaně vážného) a docílí-li méně dobrého výsledku přes dobrou vůli a snahu hráti dobře a něco jiného ovšem jest, když mužstvo zřejmě o třídu lepší podceňujíc svého soupeře před i po zápase, hraje neurovnanou hru, prostou vší fotbalové krásy, svévolně sestoupí se své výše a s námahou dovede jednu polovici zápasu učiniti nerozhodnou a to s nepřítelem, kterému dovedlo během krátkých 20 minut před půlhodinou dáti pět branek.
   Věc není ovšem k smrti, nějaký půltucet branek nespasí národ ani jejich nedostatek ho nezahubí. Tak se nám namítne. Jestliže se spřátelíme s takovýmito úvahami, pak můžeme také říci: »nebylo v Čechách kopané ani sportu a bylo také dobře.« Když jsme se jednou pustili i do sportu, učinili jsme to zajisté s pevnou vůlí dosíci v něm nějvyšších met.
   A této myšlence musíme zůstati věrni vždy a za všech okolností tím spíše, že veškerá historie české kopané ukazuje, že nejsme méně sportovně nadáni než jiní národové, ba spíše že jsme pro ni lépe než celá řada jich způsobeni. Sportovec dobrovolně se sice podrubuje disciplině, ale tento dobrovolný ráz jeho poslušnosti mu nedává práva vyzouti se z ní, kdy se mu zlíbí, byť i to bylo by jen dočasné zneuznání a odhození povinosti. Kázeň musí nám přejíti do nervů a tepen, do samé dřeni kostní musíme jí býti prosáknuti tak, že už konečněji ani necítíme, že si ji neuvědomujeme, nýbrž že se stáváme instinktivně, automaticky ukázněnými. Takové kázně třeba nám se dopracovati, jestliže chceme, aby nás a naši mládež provázela s hřiště do školních síní, k studijnímu stolku, do kanceláří, do dílen, života rodinného i veřejného. A jen za tuto cenu pracujeme pro rozšíření myšlenky sportovní, jen za tuto cenu připouštíme, že naše mládež část svého času, určeného průpravě pro život, věnuje sportovní činnosti.

Lipský hráč o zápase Slavia v. L. Ballspielclub.

  V N. S. W. pan Block (PhC Becker) shrnuje úsudek o zápasu nedělním v tato slova: »Kritiku mužstva Slavie možno odbýti, řeklenem-li, že Slavia tvoří na kontinentu třídu pro sebe. Lepší kombinace nám nemůže ukázati ani žádné angllické mužstvo. Hry byla nejvíce fair, jakou kdy L. B. C. vybojoval. Obecenstvo plno porozumění a nestranné. Pan Šmucer ideálním rozhodčím.« - Srovnejte tento posudek s kritikami českými a poznáte, jak přísné měřítko na výkony Slavie klademe. A v této přísnosti jest - po našem mínění - jedna (z mnohých ovšem) příčin vysoké třídy Slavie.
(Národní listy, 26. listopadu 1906 // Národní listy, 27. listopadu 1906 // Národní listy, 30. listopadu 1906)



Slavia - M. T. K.
6 : 2 (4 : 1)

Datum: 2. prosince 1906, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Košek, Bělka, Veselý (47.)

Branky: 7. Košek 1:0, 9. Košek 2:0, 28. Bělka 3:0, 32. Bělka 4:0, 44. ? z pen. 4:1, 46. Jenny 5:1, 47. ? z pen. 5:2, 81. Košek 6:1

Průběh: Jednou zase opravdu rozčilující zápas; rozčilující však nikoli průběhem hry, nýbrž okolnostmi kolem ní seskupenými. Jako divadlo jimi ovšem zápas znamenitě získal, sportovně však rozhodně utrpěl, nejen sám, nýbrž v očích seriosních diváků poškodil i sport celý. Neboť každé zúmyslné přerušení hry, vypovědění poslušnosti soudci jest z těch činů, které diskreditují dobrou pověst sportu vůbec. Hra se vyvíjela normálním způsobem, v pěkném oboustranném tempu až do 35. minuty. Tu hosté přerušili zápas, že Vaněk útočil na brankáře. Poněvadž tento měl právě míč, neučinil Vaněk nic, k čemu by mu pravidla nedávala právo. Námitka hostí, že jejich pravidla toho nedovolují, nemá ceny, neboť všude se uznávají pravidla anglické Football Association, která charging brankáře míč majícího dovolují. Doma hraje Slavia podle pravidel Č. S. F., která jsou doslovně přejatá pravidla F. A. Hosté ostatně při zákulisním vyjednávání sami konečně opustili tento důvod a přiznali, že krok jejich diktovala nespokojenost se soudcem. Konstatujeme prostě, že jím byl p. Joe Gruss, jehož kompetence a nestrannost jest povznesena nad každou pochybnost. Maďarský svaz footballový, jehož přísnost jest proslulá a jenž vždy hájí autoritu soudcovského úřadu do posledního puntíku, zajisté horkokrevné pány z M. T. K. upomene na sportovní slušnost; tím spíše, že bude mu moci informacemi posloužiti p. Herzog, známý přísný maďarský soudce, jenž hře byl přítomen. Pan Herzog nás ostatně také zklamal; podle výborné pověsti o něm jdoucí, bychom nikdy nebyli očekávali, že stoje za brankou uherskou, si bude ulevovati výkřiky, které - ať jakýkoli byl jich obsah - pokládáme za nepřípustné mísení se do hry. Co by tomu řekli v Pešti, kdyby si za branku Slavie stoupl někdo z výpravy její a pokřikoval do hřiště? Vážíme si v celku maďarského sportu příliš mnoho, než abychom neželeli takovýchto případů.
   Soudce pan Gruss ovšem nemohl než prohlásiti zápas pod režimem Č. S. F. zakončený s výsledkem 4:0 a - odstoupiti. Z ohledu na obecenstvo se Slavia podrobila diktátu hostí, žádajících jiného soudce, jenž nalezen v osobě dra. Trmala a pokračovala ve hře, která jí přinesla podivné nadělení ve způsobě dvou jedenáctimetrovek a vyloučení kapitána Veselého z hřiště. Dr. Trmal nedovedl zabrániti, aby se neopakovala s malou obměnou příhoda ze zápasu D. F. C. - Sparta.
   Tam vyloučil reklamujícího kapitána, zde vyloučil opět kapitána, jenž už z moci a povinnosti své funkce se zasával svého mužstva; což ovšem plnil tónem příliš důvěrně neomaleným, zapomenuv snad, že dnes mluví k dru. Trmalovi jako soudci a nikoli jako kollegovi, s nímž v jednom mužstvu vybojoval mnohý zápas. Ale dobře se stalo Veselému, neboť čím lepší hráč, tím lépe má znáti i footballového Knigga. Mužstvo Slavie chválíme, že chladnokrevně sneslo i toto seslabení a neučinilo to, co by zajisté rádi viděli jeho nepřátelé - že neopustilo hřiště se svým kapitánem, čímž zhřešil na příklad v pochopitelné, ale neomluvitelné solidárnosti svého času D. F. C. Zápasu přítomno bylo 4000 osob. Pro Slavii scoroval v 7. a 9. min. Košek, třetí a čtvrtou branku připojil Bělka v 28. a 32. min. V 35. min. hra přerušena, 15minutové diplomatické vyjednávání v zákulisí. V 44. (počítána jen doba hry) hosté proměňují 11metrovku, diktovanou za kollisi Veselého s maďarským útočníkem. Polovice 4:1. V 1. min. druhé půle branka Jennyho hlavou - 5. branka. V 2. min. druhá jedenáctimetrovka za druhou srážku Veselého - 2. goal hostí. Veselý vyloučen za svou »kritiku« ze hry. Košek v 36. min. zavírá score 6. brankou.

Rozhodčí: p. Joe Gruss (40. dr. Trmal)

Diváci: 4.000

Trenér: ?

Poznámky:

K matchi M. T. K. - Slavia

  Sbor českých soudců oznamuje, že oficiální výsledek zápasu je 4:0. Maďarskému svazu oznámeno, že M. T. K. bez udání důvodu opustil v 35. min. hřiště a svaz požádán, aby věc vyšetřil a případně potrestal. Současně podána maďarskému svazu stížnost na pana Herczoga pro mísení se do hry a pokřikování na hráče.
(Národní listy, 2. prosince 1906 // Národní listy, 3. prosince 1906 // Národní listy, 4. prosince 1906 // Národní listy, 6. prosince 1906)



Slavia - Germania Berlin
3 : 3 (3 : 1)

Datum: 9. prosince 1906, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Milda, Kotouč, Jenny, Malý, Jirkovský, Ring, Veselý, Bělka, Em. Benda, Košek

Branky: 21. Bredereck (Jeník vlastní ?) 0:1, 23. Malý 1:1, 27. Košek 2:1, 35. Jenny 3:1, 50. Gerhard 3:2, 70. Gerhard 3:3

Průběh: Slavia hrála včera svůj 20. zápas této sezony. Na většině mužstva pozorovati únavu, spíše ovšem duševní než tělesnou. Jest zajisté dosti nesnadno udržeti zájem ustavičně napjatý, hráti neděli jak neděli s plným nadšením a zápalem. To jest asi hlavní příčinou hry takové, jakou jsme včera viděli u Slavie. Zcela přirozený sklon křivky, která by nám graficky znázornila formu mužstva. Jako při jednotlivém zápasu, tak i při celé sezoně nejdříve se únava uplatňuje u řady, která jest nejvíce zatížena, nejvíce namáhána, u zálohy. Zde, v selhání krajních záložníků, jest příčina tří úspěchů hostí, a ovšem v souhlase s dvojsečnou úlohou zálohy i příčina, že Slavia nedocílila více než tří branek. Zápas jak zápas opakujeme, že Em. Benda není dosud zotaven tak, aby mohl zastávati zodpovědný úkol záložníka, a přece zápas jak zápas jest znovu zařaďován. To jest prostě nepochopitelno, tím spíše, že právě nyní Slavie má v Jirkovském dobrého, osvědčeného náhradníka. Em. Bendu omlouvá přestálá choroba.
   Těžko však nalézti vysvětlení pro občasnou špatnou hru Mildovu. Tento hráč, na jaře ještě tak spolehlivý, jeví na podzim nevysvětlitelnou kolísavost. Jednu neděli výborný, hraje druhý zápas jako dokonalý novic. S jediným halvem, byť jím byl i Kotouč, nelze hráti football, jaký žádáme od Slavie. V útočné řadě uspokojili pouze Jenny a Malý. V obraně byl jako back lepší Ring; Veselý, vida časté mezery v záloze, dával se příliš unésti horlivostí a postupoval v před, takže nepostrádá docela oprávněnosti vtip, který jsme včera slyšeli: »Ze zálohy nejlepší jest Veselý«. Ba dožili jsme se i toho, že z centra backova (Veselého) padla branka pro Slavii. Jeník mohl zabrániti prvé, nikoli však druhé a třetí brance. Celkově hrálo mužstvo Slavie neurovnanou hru, která stačila mu dáti převahu, stačila ze Slavie učiniti útočníka a oblehatele, nikoli však vítěze. Slavii v druhé půli přisouzena 11metrovka (za ruku), kterou - na komando obecenstva - vykonavatel Bělka zahodil. - Germania nezklamala nadějí, kterou vzbudily poslední její výsledky a zejmena vítězství nad Herthou.
   Mužstvo činí mnohem příznivější dojem než Union. Jeť rychlé, houževnaté, má dobrou, jednoduchou kombinaci, odhodlaného a rázného muže ve středu útoku, znamenité backy a jedním slovem velkolepého brankáře, jenž schytal soustu ran ve všech směrech a polohách střelených. Hru možno stručně charakterisovati, řekneme-li, že Slavia obléhala, tísnila a svírala; hosté podnikli všeho všudy několik výpadů. Soudce p. Hrdlička úplně dostál svému úkolu.
   Průběh zápasu. Slavia má výkop, ihned tísní, výpad hostů zaražen Ringem. Bělka střílí v zámezí, Vaňkova rána se odráží o hradbu těl. Volný kop pro Germanii, která po chvíli zastavena pro offside. V 6. min. 1. roh S. K. S., Vaněk marně dvakrát zkouší své střelecké umění. V 10. min. zaviní Milda roh (pro Germanii). 11. min. útok Slavie obrácen na roh, 12. min. roh pro Germanii (?), jež dobře útočí, při čemž E. Benda prozrazuje, že není se svůj úkol. Hra přilepena k pomezní čáře. Brankář chytá ránu Malého. Volný kop pro Čechy, v scrumagi Bělka střelí mimo. V 21. min. pronikne pravý bek Germánů, pravá spojka Bredereck pálí přízemní ránu, Jeník míč zastavuje, ale manipuluje s ním tak nešťastně, že sám si jej pošle v síť - 1. branka pro Germanii. Neklesajíc na mysli obnoví Slavia útoky a po dvou minutách vidí své úsilí odměněno ranou Malého - 1. branka S. K. S.
   Obléhání, při němž Veselý postoupí až na levé křídlo centr, Košek, převzav míč, střílí po krátkém běhu po druhé v síť v 27. min. Volný kop pro Slavii. Chance její zmařena důkladnými »hands« Bělkovými, v 32. min. praskne míč a musí býti nahražen novým, což má několik minut trvající nepříznivý vliv na hru, neboť obě strany musejí míči teprve zvykati. V 35. min. zbavena Slavie ovoce své práce tím, že míč, odskočiv od země dotkne se ruky Jennyho, což svědomitý soudce odpíská. V. 35. min. Jenny proběhne zálohu, nadhodí si patou míč a vstřelí, dříve než brankář mohl provésti pěknou robinsonádu - 3. branku S. K. S. Češi vytrvale tísní, vynucují dva rohy, střílejí; brankář a obránci výborně brání. V 44. min. brankář nadzdvihuje ránu Bělkovu na roh S. K. S. Polovice 3:1.
   Germania má výkop, oloupena hned o míč, jímž Slavia ohrožuje její bránu. V 5. min. unikne levé křídlo, Em. Benda v tísni podává zpět, bohužel příliš krátce, než aby back okamžitě vystihl situaci. Míče se zmocňuje Gerhard, Jeník vybíhá mu vstříc, srážka těl, ale míč už získal náskok postačitelný, aby se pomalu skulil do brány - 2. branka Germanie. 9. min. roh S. K. S. 13. min. Jenny třikrát střílí, brankář odráží dvakrát, po třetí kdosi z obránců dopustí ruky. Soudce diktuje 11metrovku, hosté střídají brankáře, pak zase nechtějí vůbec brániti; obecenstvo nabádá »zahodit«, čemuž Bělka vyhovuje. V 16. min. chytá Krätzer ránu Jennyho, v 18. min. Bělkovu.
   Hra se přesunuje na českou půli, kde výborně zakročuje Em. Benda. Slavia aranžuje útok na útok, který téměř korunujíc shotem. Jak už bývá ve footbalu, že stačí jedno minutí míče, aby v nivec přišla práce dlouhých minut; unikne v 25. min. levé křídlo hostí »svému záložníku«, podání do středu, nehlídaný střední útočník (na samé hranici offsidu, ne-li v něm) přijme míč a pošle jej podle vyběhnuvšího brankáře do české sítě. 3:3 a vyrovnáno! Slavia i pak útočí, obléhá, střílí, backům do těl, brankáři do rukou, vynucuje dva rohy, ale úspěchu nedobude. V 36. min. pro změnu uteče pravé křídlo Germanie, získá rohu, který odvrácen. A zase Slavia obléhá, střílí, zase Krätzer koná dovy a zachraňuje Germanii od porážky.

Rozhodčí: František Hrdlička

Diváci: 2.500

Trenér: ?

Poznámky: poznamky
(Národní listy, 10. prosince 1906 // Národní listy, 11. prosince 1906)

Slavia - F. C. Bayern München
8 : 0

Datum: 8. prosince 1906, Praha

Utkání: přátelské