V pátek a v neděli minulého týdne byla Slavia hostem v Dánsku, hrajíc oba dny proti kombinovaným teamům čtyř, druhý den pěti nejlepších klubů. Jestliže u nás bývají kombinované jedenáctky mnohdy s mnohými mužstvy, ukazují výsledky Slavie (první match Slavie vyhrála 2:1, druhý prohrála 3:5), že takové representační kodaňské XI jsou naopak mužstvy vskutku lepšími klubových. Po Rapidu v Praze dostala Slavia porážku v kodani; to nelze omlouvat. Ale tvořit z toho ostré dedukce bylo by stejně špatné. Věru Slavie učí naše sportsmany i umět prohrát; není v tom útěchy, jen upozornění na naše nedostatky snésti porážky a učit se z nich, což Slavie dosud neumí. První den hrála kompletní (Seifert místo Kumra). Druhý zápas hrál místo Kratochvíla dobře Šimonek, Kumr místo Seiferta a ve II. poločase Čapek místo Puče a od 35. min. I. poločasu místo zraněného Pláničky Štaplík, jenž pustil jen penalty.
  Ve Slavii si stále stěžovali na útok, že dává málo branek; bylo to hodně pravda. Ale zapomínali přemýšlet o tom, že obrana, ač ji skvěle podporuje Plánička, pouští mnoho míčů k síti. Nyní je z toho stížnost na celé mužstvo - snad zbytečně. Pravděpodobně by stačilo věnovat pozornost těm poměrům na backu; ptát se, odpovídá-li výkon její tradici jmen ji tvořící a je-li tmelena přátelskou souhrou. Rázné zakročení (odborníků ovšem!), střídání hráčů, pozorování jejich hry (upozornění na klasické chyby), pěstování zejména taktiky hry zadních řad, mělo by okamžitý význam pro zlepšení celkové formy. Stačí si pro ukázku "taktiky" Slavistů představiti nedávno v listech otisknutý obrázek, aby se ukázala jedna z chyb taktiky: je na něm vidět, jak pět hráčů zálohy a obrany čeká, co se stane s vysokým míčem, který je sledován jediným odpůrcem, zatím co vedle jsou volní jiní ptočníci soupeře. Vždyť Slavie může se jen ohlédnout na Spartu, kde může hledat vzor obránců., stejně jako uvažovat o tom, že Sparta překonala těžkou krisi zas v útoku, poměrně lehce a byť i s chybami, přec s rozhledem a rychlostí obdivuhodnou.

Dopis z Francie - Něco o kopané

  „Slavia byla v Kodani. Jedna výhra, jedna prohra. Dobrá. Prosím vás, nevěřte však všemu, co se vám z Kodaně do republiky poslalo. Ušetříte si alespoň ten klamný dojem, že Slavia nás reprezentovala s úspěchem. Neboť, mám-li věřiti zprávě francouzského korespondenta „L´Echo des Sports” u Kodaně, Slavia vyhrála první zápas, a ještě stěží, proti vybranému mužstvu - juniorů. Dopis jsem četl dnes večer v redakci a jistě francouzský dopisovatel Baly jest zde neutrální stranou, nejedná se tedy o tendenci. Junioři prý byli slabší Slavie v počtu let, tělesné a technické vyspělosti. Ale píše, že Slavia ať poděkuje svým obranným řadám, zvláště Pláničkovi, že to tak šťastně dopadlo.
  Ve druhém zápase nastoupila proti Slavii kombinace několika klubů (domů se napíše, že to bylo t. č. nejlepší národní mužstvo). A Češi byli prý celi ohromeni, jak se může hráti kopaná úžasně rychle a při tom s ohromnou technickou vyspělostí, naš záloha Slavie svým „klusotem” prostě nestačila. Píše dále, že, ačkoliv Slavia dělala, co jí síly stačily, přece srovnání dánského amatérského footballu s profesionály ze střední Evropy dovoluje Dánům, aby se podládaly za z nejlepších Evropy, profesionály nevyjímaje.
  Až sem dopis. Na štěstí pro nás, že se zítra pro nedostatek místa objeví jen stručný výtah. Kopií dopisu bych mohl Slavii posloužiti.”


192519261927

Red Stars Paris/Stade Français - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 1. ledna 1926, Paříž

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička - Hojer, Dobiáš, Kratochvíl, Pleticha, Puč, Seifert (Kumr), Silný, Šoltys

Branky: Silný, Šoltys

Průběh: Sport: „Novoroční zápas Slavie v Paříži se skončil jistým vítězstvím červenobílých, které nebylo výraznější jen proto, že hra domácích byla velmi ostrá, což mělo za následek zranění Puče a Seiferta. Goaly vstřelili Silný a Šoltys.”
  Jiný článek Sportu: „Slavia zvítězila 2:0; může děkovat nebesům za tak příznivý výsledek. Ačkoliv domácí hráli o mnoho slaběji než s Amateury, zasluhovali si alespoň jedné branky, když ne nerozhodného zápasu.
  Konec jest velikou poklonou obranným řadám Slavie, neboť všichni tři a zvláště Plánička měli ohromné momenty. Imponoval klid a jistota Hojera, když čekal na útočníka a často působil dojmem obětavosti, ajk běhal neúnavně za míčem. Několikráte ohromnými skoky zachránil zlé situace, když už jsme si zacpávali uši, abychom neohluchli při tom řevu. Ostatně, obecenstva bylo méně než na Amateure, nějakých 7.000, ač bylo pškné počasí.
  Drobnou práci vykonával Seifert, který byl ke konci nahrazen Kumrem. Jeho pád byl naprosto nevinným a tak, když ho odnášeli se hřiště, publikum pískalo a řvalo: podvod! Zde se velice nerado vidí, když se dělají ,živé mrtvoly’, někdy si ovšem zapískají neprávem. Pak zde hrozně nenávidějí úmyslné ruce v poli, to mohou zlostí vyletět z kůže. To jest vesměs specialitou středoevropských mužstev.
  Plánička byl skvělý, neboť chytil z několika kroků rány útočníků, které pomalá záloha nechávala zvláště v první půli snadno procházet. Dobře to charakterizoval jeden hráč: ,Co já se budu na takové sadaře dřít?’ a mávl rukou. To udělá někdo jiný za něj. On se přece za těch pár korun nepředře! Pěkné naděje pro budoucnost.
  Útok hrál příjemnou hru. Puč neměl do svého zranění příležitost ke střelbě, v jednom okamžiku měl pěknou šanci, ale prudkou ránu nemohl dobře stočiti, takž šla vedle. Byl nahrazen Čapkem asi v 25. min., který byl agilním, krásně kombinoval, ale neměl štěstí ve střelbě, právě tak jsko Silný. Ten scoroval po prvé, když skvěle obkličkoval téměř na místě tři soupeře a umístil z deseti metrů slabou ránu do rohu. Tato branka byla živě aplaudována pro brilantní výkon Silného. Šoltys střílel nejčastěji, mnohdy z těžkých posic, ale nikdy si nevzpomněl, že by mohl lehce podati prázdné spojce před bránou. Tím podle mého mínění zavinil slabé score Slavie. Teprve v druhém poločase se mu podařilo dáti branku. A co jich mohlo býti s trochou taktiky! Křídla byla dobrá, Kratochvíl měl lepší běh a techniku, Dobiáš tělesně slabý. Pleticha hrál pro útok, křídelní halvové pro obranu. A to nešlo dohromady, neboť nejlepší útočník domácích, Nocolas, byl stále volným. Proto často a nebezpečně střílel, naštěstí pro Slavii, že vedle. Pravá spojka Cordon dala dvě rány do tyče, z nichž první se odrazila do pole, ale ještě chvíli branka hořela.
  Domácí byli složeni z pěti hráčů Red Staru, pěti z Clubu Français a pravým halvem byl Bonnardel, z Quevilly, bývalý hráč Red Staru.
  Hráli rychlou, ,kladenskou’ rushovou hru a utíkali často pomalé záloze. Stříleli často vedle, ostatní zachránil krásnými hlavami Hojer a Plánička. Ten má nevýhodu ve svém stylu, že s téměř každým balonem jde na zem a mohl by přijíti snadno při srážce k úrazu. Nebylo tedy na místě, když Francouzi ohrožovali a naši protestovali. Potom už se zbavovali rychleji balonu. Ve druhém zápase byl takovým způsobem lehce zraněn.
  Francouzi hráli průměrně. Výsledek 5:2 by ale vystihoval lépe situaci. Slavia chybovala zmíněnou netaktickou hrou u brány.
  Útok domácích Sentubery, Cordon, Nicolas, Darques, Dufour bude asi tvořiti útočnou řadu národního mužstva. Jest to slušná řada, která málo kombinuje, ale jde zato řízně vpřed a co hlavního: hraje s nadšením. Má slabší druhý poločas, ale co zvláštního, jak proti Amateurům, tak proti Slavii končila dosti silně. Před svým obecenstvem není k podceňování, neboť ono jest již na doprovod připraveno z novin, v cizině se ale objeví jistě tento nedostatek.Levý hlav Courquin a levý back Langenove jsou ve výhodě robustní postavou, oba budou asi hráti representačně. Centerhalv Jourda má styl našeho hráče, ale i špatnou vlastnost, že si často pomáhá rukama, právě jako Plodr. Když šel Silný po míči hlavou, lechtal ho vždy zezadu Jourda, ale slabý soudce nikdy nepískal. O dobrém chování Silného svědčí, že nikdy neprotestoval, což musím poznamenati. Útok byl po této stránce slušným. Terén pružný, výborný pro techniku Slavie. Seifert zavinil rukou penalty, ale soudce nepískal.

Poznámky: Vybraná jedenáctka dvou francouzských klubů. V řadách domácích hrálo devět francouzských internacionálů a jeden Angličan.


Red Star Paris - Slavia
1 : 9 (1 : 7)

Datum: 02. ledna 1926, Paříž

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička - Plodr, Silný, Šoltys, Pleticha, Hojer, Čapek

Branky: Silný 4, Šoltys 2, Pleticha, Hojer, Čapek

Průběh: Sport: „Sobotní zápas, jak vidíte z nadpisu byl pro Slavii treningem. Původně bylo projektováno sensační utkání s Amateury, ale ti nechtěli ani slyšeti, že prý mají spoustu hráčů zraněných z nedělního zápasu. Prodělalo by se ohromě, neboť nejenže taková soustředění jsou úplně lhostejna pro Pařížany, ale i velkou konkurenci tvořil rugbyový mezistátní zápas Francie - Skotsko 6:20. Ač hrán ve vzdáleném Colombes za deště, měl slušnou návštěvu 25.000 lidí. A na Slavii do Buffala přišlo nějakých 800 diváků! Před takovým ,davem’ není mistr Československa jistě zvyklým hráti.
  Soupeřem mu bylo vybrané pařížské mužstvo - ale I. B třídy! Výsledek 9:1 (7:1) by měl býti úměrným prvnímu poločasu, ale nebylo oč státi. Zápas nebyl naprosto napínavým, ale útok Slavie odměnil hlouček diváků skvělou hrou. Výborným byl Šoltys a Čapek, poslední byl snad proti technicky slabým soupeřům ve svém živlu. Hra nebyla jednostrannou, mnohdy měl Hojer a Plánička dosti práce. Goal dali domácí za stavu 2:0, když si Hojer a Plodr hráli. Levé křídlo jim ukradlo balon, střílí, Plánička vyráži na tyč a míč je v síti. Před koncem poločasu se jim Hojer pomstil, ale jak! Dá ze 70m (!) bombu na bránu, goalman vybíhá, balon ho přeskočí a my píšeme sedmý goal!
  Druhý poločas byl bez historie.”
  Slavia překvapila mlčenlivostí. Hojer ani nekápl, když mu roztrhli trenýrky. Byla tedy včerejší kampaň tisku Slavii velice užitečnou.

Diváci: 800

Poznámky: Soupeř bývá někdy uváděn i jako výběr Paříže. Zápas byl pokažen deštěm.
  Našel jsem i utkání s Promotion Paris, které skončilo také vítězstvím Slavie 9:1. Patrně jde jen o jiný název stejného soupeře.


FC Rouen - Slavia
2 : 5 (2 : 1)

Datum: 03. ledna 1926, Rouen

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička - Šoltys, Kratochvíl

Branky: Šoltys 4, Kratochvíl

Průběh: Sport: „Znavené mužstvo povolilo v neděli svému soupeři náskok dvou goalů. Pak dala čtvrtou branku Šoltysem z mimohry, když si bodrá spojka připravila balon rukou. Soudce goal uznal a než se hráči a obecenstvo vzpamatovalo, Slavia vedla a skončila 5:2.”

Poznámky: Plánička později vzpomínal: „Jednou jsme byli se Slavií ve Francii a po dvou výhrách v Paříži jsme hráli třetí den v Rouenu. Puč se předtím zranil, zůstal v Paříži a šel se podívat na tenisový zápas Borotra - Cochet. My už jsme prohrávali 0:2 a pak domácí poslali z půlky nacentrovaný míč do našeho trestného území. Skočil jsem po něm, ale minul jsem ho a míč už směřoval za mne do branky. Jen tak v zoufalství instinktivně jsem v pádu vykopl nohy nahoru a balón ještě srazil. Lidé si tenkrát mysleli, že je to můj parádní kousek...”


Slavia - Slovan Wien
3 : 7 (1 : 2)

Datum: 06. ledna 1926

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička - Hojer, Kumrman - Podrazil, Kuchař, Vodička - Dobiáš, Štapl, Silný, Čapek, Kratochvíl; stř. Lokajíček

Branky: 11. Žďárský 0:1, 16. Štapl 1:1, 37. Eckl 1:2, 50. Bejbl 1:3, 52. Štapl 2:3. 54. Bejbl 2:4, 60. Lokajíček 3:4, 61. Haněl 3:5, 72. Bejbl 3:6, 77. Haněl 3:7

Průběh: Sport: „O hře samé je již zbytečno se příliš rozepisovati. Úspěch Slovana, který měl totéž mužstvo jako ve dvou dřívějších zápasech, je velmi pěkný a opět zcela zasloužený. Slavia měla mužstvo Plánička - Hojer, Kumrman - Podrazil, Kuchař, Vodička - Dobiáš, Štapl, Silný, Čapek, Kratochvíl. Po přetávce hrál na levé spojce Šoltys a záloha v sestavě Kuchař, Lokajíček, Vodička. Změny ty mužstvu sice prospěly, ale nezachránily je již. Bylo to hlavně nepromyšlené sestavení zálohy, které zavinilo úplné vyčerpnání ostatních řad. Pokud to šlo, hráli z tohoto mužstva dobře Plánička, Kumrman, Dobiáš, Silný a Šoltys. Slovan měl opět oporu ve vynikající útoční řadě, ač i ostatní hráči byli spolehliví. Branky nastříleny v tomto pořadí: 11. min. Žďárský za Slovan, 16. min. Štapl za Slavii, 37. min. Eckl za Slovan, . Po poločase v 5. min. Bejbl zvýšil score hostí, které změnšil v 7. min. Štapl. V 9. min. socoroval opět Bejbl, v 15. min. Lokajíček, o minutu později Haněl (Slovan), pak v 27. min. Bejbl a poslední branku ve 32. min. Haněl. Asi 6000 diváků, ne vždy dost slušných, přihlíželo hře, řízené soudcem Cejnarem, jehož výkon nebyl tentokráte uspokojivým.”

Rozhodčí: Cejnar

Diváci: 6.000

Poznámky: Zápas byl připraven běz vědomí těch, kteří byly na zájezdu ve Francii a protože vídenští Češi měli v té době výbornou formu, byla unavená Slavia poměrně lehkým oříškem.
  Sport: „Je již příliš dobře známa tato neobyčejná porážka Slavie, jistě jedna z největších, jaké v posledních letech utrpěla. Ale okolnosti, za jakých k tomu došlo, jsou takové, že je nutno dodatečně tu věc pro budoucno zaznamenati nejen jako pouhé konstatování skutečnosti, ale hlavně jako odstrašující příklad stávajících poměrů. Zdá se, že ti, kdož onen zápas ujednali, zapomněli na to, že i profesionál zůstává ,jen’ člověkem a není stroj, který by v případě velmi nutném snesl o mnoho více, než na kolik je jeho únosnost vypočtena. A vypoví-li někdy i stroj službu, tím spíše tak může učiniti člověk. Neboť, uvážíme-li, že mužstvo hrálo v pátek, sobotu i v neděli - a to za hodně nepříznivého deštivého počasí - pak jelo dva dny, přijelo večer a hned příští den nastoupilo k zápasu rozhodně ne lehkému, pak jistě nezaslouží výtky za tu porážku, ale zaslouží ji - a to mnoho větší - právě ti lidé, kteří nechali k tomu dojíti, nebo to přímo způsobili. Není divu, že se z toho dnes chce kdekdo dostat a vymlouvá se na druhého. Za dnešních poměrů je jistě těžko rozhodnout, komu lze spíše věřit. Tvrdí-li člen mužstva z turné se vrátivšího, že většina hráčů je znavena a nechce hráti a funkcionář tvrdí opak, je tu na vybranou. A nepomohou tu ani výmluvy, že se počítalo s mužstvem, v němž budou hráti zbylá hráči, zájezdu se nezúčastnivší, případně doplněni amatéry nebo hráči jiného klubu. Třeba hned zdůrazniti, že právě hráči, kteří se buď nezúčastnili nebo byli za hranicemi jen jako náhradníci, hráli daleko slaběji něž ostatní. Omluva, že hráči byli unaveni, a proto že se prohrálo, může platiti jen po ?? (nečitelné slovo). Mohl-li někdo obětovati otázku finanční, která jistě nebyla zde úlohou podřadnou, za dobrou pověst klubu, je jistě hoden všeho možného jen ne tak odpovědného a čestného úkolu o věcech Slavie - vlastně jejího footballu - rozhodovati. Ani ne v tom případě, že předpokládal hladké vítězství znaveného mužstva; to by zase svědčilo o jeho odborných znalostech kopané a stejně ho kvalifikovalo. Ale je třeba rozlišiti jedno: klub, jako takový, utrpěl tím hodně; ale nejde tu o centrální klubové vedení, nýbrž o záležitost footballové sekce či vlastně jen několika jedinců, kteří o věci rozhodují. Není proto divu, že část členstva má o jeden pádný důvod více, býti nespokojena..”


Berliner Schlittschuhklub - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 1926

Utkání: přátelské

Sestava: Loos, Šroubek

Branky: Molander 1:0, Šroubek 1:1, Loos 1:2

Průběh: Sport: „Start pražské Slavie byl očekáván v Berlíně s velkým napětím, a dávno před začátkem zápasu byl zimní palác naplněn. V ostře hraném boji měli s počátku převahu domácí a dobyli také prvého úspěchu Molanderem. Šroubek však zanedlouho poté vyrovnnal. Po přestávce byla v převaze Slavie, a domácí omezovali se jen na ojedinělé výpady. Po vítězné brance Slavie, vstřelené Loosem, měla však její obrana hodně práce, aby si vítězství udržela.”


Slavia - Wiener Sport Club
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 31. ledna 1926

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička - Hojer, Kumr - Vodička, Pleticha, Plodr (6. Hliňák) - Dobiáš, Šoltys, Silný, Čapek, Kratochvíl

Branky: 18. Silný 1:0, 32. Čapek 2:0, 41. Budin 2:1

Průběh: Soupeř hrál v sobotu, tedy den před tímto utkáním, zápas s Vršovicemi, které prohrál 4:5. Hosté pozměnili sestavu a jejich obrana se zlepšila o třídu - Edy měl několik pěkných momentů. Zato slabě hrál Mika; útok, lépe krytý než v sobotu, měl lepší momenty a dobré tempo ve druhém poločase, zejména v prvních 20 minutách. U Slavie hrál výborně Plánička, Kumr a chvílemi Hojer. V útoku byl dobrý Šoltys. Již v 6. min. se Slavii zranil Plodr, za kterého nastoupil na hřiště Hliňák. Po mnoha marných útocích zahájil score Silný v 18. min.; v 30. scoroval Höss, ale sudí branku neuznal pro domělý offside. Po přestávce zvýšil score Čapek ve 32. minutě po pěkném Kratochvílově rohovém kopu, pohotovým krátkým shootem. Hosté po chybě pravé strany zálohy a obrany dali v 41. min. branku Budinem, který prošel sám až před bezmocného Pláničku. Zápas řídil před 3500 diváky Fabián ke konci velmi nejistě. Ovšem obecenstvo mu to dalo často znát. Terén byl dnes umrzlý a rozbrázděný, takže znemožňoval přesné zahrání míče.

Rozhodčí: Fabián

Diváci: 3.500


Slavia - Nuselský SK
11 : 4 (7 : 1)

Datum: 07. �nora 1926, Praha

Sestava: Plánička - Hojer, Kummerman - Kuchař, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Čapek, Kratochvíl

Branky: 7. Šoltys 1:0, 8. Šoltys 2:0, 9. Silný 3:0, 10. Šoltys 4:0, ??. Kocourek 4:1, ??. Šoltys 5:1, ??. Čapek 8:1, ??. Langhans 8:2 (padla ve stejné minutě jako gól na 8:1), 64. Šoltys 9:2, 73. Čapek 10:2, 81. Čapek 11:2, ??. Veselský 11:3, ??. Langhans 11:4

Průběh: Sport: „Na těžkém terénu zvítězila Slavia vysokým score nad Nuselským, jenž si ani tak kruté porážky nezasloužil. Zápas byl více soubojem forwardů, neboť obrana Nuselského po celý zápas nestačila na dobrou hru tří vnitřních červenobílých a obrana Slavie po zbytečném odchodu Hojerově se ve druhém poločase zhroutila a každý útok Nuselského byl pro Pláničkovu svatyni velkým nebezpečím.
  U Slavie nejlepší řadou byl útok, zejména Silný a Šoltys, první precisním rozdělováním míčů, druhý technikou, průbojností, bojovností a skvělou pohotovostí střeleckou. Dobiáš i Čapek dobře zapadli, Kratochvíl, ač se zlepšil, mnoho útoku neprospěl. Záloha byla dobrá, obrana rovněž, zvláště Plánička, jenž v druhém poločase několikrát sám s úspěchem čelil útočníkům Nuselského a v první polovině v 37. min. skvěle kryl od tyče odraženou jedenáctimetrovku. Mužstvo Nuselského podalo podprůměrný výkon, v útoku jedině Jansa a Kocourek vynikli nad své okolí.
  Hned na počátku dvě prudké střely Silného, jež Hocke krásně kryl robinsonádou, dávaly tušiti vysoké score Slavie. Příval goalů dostavil se velmi rychle. Od sedmé do desáté minuty v minutových intervalech padaly goaly, dva Šoltysovy, jeden Silného a opět Šoltysův. Nuselský však nedeprimován útočil a Kocourkovi zdařilo se po chybě Hojerově docíliti prvního goalu. Slavie ihned odpověděla brankou Šoltysovou, jenž pak spolu se Silným dalšími dvěma brankami uzavřel score poločasu.
  Po přestávce byl to Nuselský, jenž zatlačil Slavii do obrany, ale přes to Čapek po krátkém dribblingu vsítil osmou branku Slavie, na niž ještě v téže minutě odpověděl Nuselský Langhansem. V 18. min. Plánička skvěle vyrazil Jansovu ránu ze tří kroků. Další goaly Slavii vydobyli Šoltys v 19. a Čapek v 28. a 36. min. Zdálo se již, že Slavie dovrší score na tucet, než osud rozhodl jinak a byl to Nuselský, jenž v posledních minutách zlepšil své score brankami Veselského a Langhanse.
Potleskem uvítaný soudce Štěpánovský podal velmi dobrý výkon. Návštěva asi 4000 osob. Oznámený předzápas Č. A. F. C. s Unionem Žižkov byl v poslední chvíli odřeknut, což bylo nelibě přijato značnou částí obecenstva, jež to také projevila demonstrativním odchodem.”

Rozhodčí: Štěpánovský

Diváci: 4.000


SK Slavoj Žižkov - Slavia
1 : 6 (1 : 2)

Datum: 13. �nora 1926, Praha, hřiště Slavoje

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Čtyřoký (jun.), Nytl - Kuchař, Pleticha, Vodička - Čapek, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl

Branky: 2. Puč 0:1, ??. Silný 0:2, 36. Kára 1:2, ??. Kratochvíl 1:3, 60. Puč 1:4, 81. Šoltys 1:5, 89. Čapek 1:6

Průběh: Sport: „Na hřišti žižkovského Slavoje sehráli červenobílí sobotní ligový zápas. Hřiště, které bylo ve středu i před oběma brankami rozblácené do ne možnosti, se naprosto nehodilo k sehrání ligového zápasu a bylo rozhodně větším handicapem pro team červenobílých, kteří nemohli na něm uplatniti jemnou kombinační hru své útočné řady, to jediné, čím mužstvo Slavie nyní dobývá vítězství. Slavoj naopak rychlou agilní hrou a prudkým startem na míč měl v ojedinělých výpadech zvláště příznivé situace, které se zejména v prvém poločase utvářely tak nebezpečně, že nerozhodný výsledek této poloviny by nebyl překvapil. Teprve po změně stran počala Slavia hráti lépe. Její útok zásluhou Silného volil systém kolmého přihrávání, jediný možný prostředek na bahnitém terénu. Je zajímavé, že hra útočné řady Slavie se zlepšila ještě více po odchodu Puče v druhé polovině, kdy tento hráč po srážce s brankářem si přivodil obnovení staré rány (výron) a musel opustiti hřiště. Slavii velice pěkně hrála obrana, kde se Čtyřoký dobře uvedl. V záloze si nejlépe vedl Vodička a v útoku Silný. Také Čapek na křídle hrál slušně. U domácích hrála dobře obrana a pravá strana útoku. Zápas řídil Ruml, jenž při offsidech, rozích a posuzování tvrdé hry několikrát chybil. V prvé polovině byla hra střídavá, ale Slavia častěji obléhala, v druhé polovině měla Slavia již velkou převahu, zvláště ke konci hry.
  Jak se vyvíjelo score? V 2. min. dal Puč první goal Slavie. Pak mohl Slavoj vyrovnati z penalty, ale Plánička míč chytil. Hned na to dal Šoltys z prohození Silného druhý goal. Pak Slavia obléhala, Silný zahodil několik chancí. Brankář Slavoje čelil ráně Pletichově. Puč zahodil míč, ztratil příležitost z přihrávky Silného. Slavoj obléhal a Čtyřoký i Nytl dobře vraceli míče za vzorné podpory obětavého Vodičky. Silného ránu vyrážel brankář Slavoje na roh a Puč střílel z dálky. V 36. min. unikl Morávek Vodičkovi, Plánička dvakrát zachraňoval, ale Slavoj přece dobyl goalu Károu. Za sražení Puče přisouzeno Slavii penalty, které střelil Pleticha brankáři do rukou.
  Po změně stran dobyl Kratochvíl z penalty třetí goal Slavie. Pučovo otálení přineslo Slavii pouze out. V 15. min. střílel Pleticha, obránce Svoboda srazil hlavou míč k Pučovi, jenž dal čtvrtý goal. Pak Slavia dobyla rohu a v 18. min. zastaven Šoltys pro offside (?). V 21. min. neuznán Slavoji goal pro offside. Puč po srážce s brankářem opustil hřiště. V 37. vyloučen pravý halv domácích pro tvrdou hru. V 38. střílel min. Čapek, brankář vyrážel míč a Šoltys vrátil. V poslední minutě se probil Silný až před branku, střílel, brankář vyrážel a Čapek vrátil míč po šesté do branky.”


Sparta - Slavia
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 21. �nora 1926, Praha, Sparta

Utkání: Středočeská 1. liga1925/26

Sestava: Plánička - F. Hojer, Kummermann - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Štapl, Šoltys, Čapek, Kratochvíl

Branky: Dvořáček, A. Hojer, Šíma - F. Hojer 2

Průběh: Sport: „Vrcholný zápas sezóny, ligový boj obou starých letenských rivalů, který tolik vzrušoval nervy sportovní veřejnosti, je za námi. Málo i chybělo a byli bychom přišli o tento match, neboť po krásném počasí po celý týden rozpršelo se v sobotu tak, že bylá obava, že hřiště bude nezpůsobilé ke hře. Ale v neděli bylo již zase hezky a také hřiště Sparty bylo v dobrém stavu, až na bláto před oběma brankami. Přes 12.000 diváků přišlo shlédnouti match který, jako ostatně všechny zápasy těchto dvou klubů, neukázal tak vysoké úrovně hry, jako na příklad poslední zápas Sparta - Viktoria Žižkov. Lepší mužstvo zvítězilo. Sparta měla více ze hry, neboť po počáteční převaze Slavie značně se zlepšila a mezi 20. až 80. minutou prvého poločasu byla v úplné převaze, potom však povolila a byla to Slavie, jež až do poločasu více útočila. V druhé půli po počáteční vyrovnané hře měla pak Sparta hru úplně ve své moci, ale ke konci zase povolila. Při nástupu mužstev přichystala Slavie publiku malé překvapení. Neoznámila své sestavy a zařadila v poslední chvíli do útoku Čapka a Štapla za zraněného Puče a nemocného Silného, jehož nepřítomnost zvláště byla pociťována, a nastoupila tedy v sestavě: Plánička - Fr. Hojer, Kummermann - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Štapl, Čapek, Šoltys, Kratochvíl. Sparta nastoupila v předem ohlášené sestavě: Hochman - Hoger, Perner - Kolenatý, Káďa, Červený - Sedláček, Šíma, Dvořáček, Hajný, Hrubý.
  Zápas soudcoval Matura. Nejlepším mužem Slavie byl Plánička. On byl duší mužstva a udržel Slavii tento výsledek. Byl téměř stále v permanenci, neobyčejně pružně šel vstříc všem míčům, bezvadně vybíhal a bral míče forwardům s nohy, vrhal se odvážně do scrumagí a hrál trochu třetího backa, nikdy však nezapomínaje, že nemá nechati branku opuštěnu. Proti vstřeleným brankám byl bezmocný, poněvadž všechny byly vstřeleny zblízka. Je to hráč, na něhož může býti klub skutečně hrdý. Také obrana Fr. Hojer a Kummermann je výborná. Podobá se v mnohém obraně Sparty. Fr. Hojer má pěkné odkopy a stavění se v poli jako jeho bratr, třeba nemá jeho pružnosti, a Kummermann vyniká jako Perner v boji o míč a jeho nejlepšími vlastnostmi jsou rychlost a klid i v nejtěžších situacích. Výkon těchto tří hráčů, možno tedy nazvati skutečně prvotřídním. Záloha Slavie byla již o něco slabší. Pleticha podal sice ohromný výkon v prvém poločase, kdy zastínil i Káďu, ale v druhém poločase se vyčerpal a poněkud povolil. Plodr na pravém halvu je skvělý technik a pěkné podporuje své křídlo, ale špatně obsazuje cizí křídlo, které pak volně uniká. To si snad může dovoliti Kolenatý při své sehranosti s Hojerem, ale u něj při pomalosti Fr. Hojera nese to s sebou vždy velké nebezpečí. Na levém halvu nastoupil Vodička přes to, že se mluvilo na tomto místě o Seifertovi, a podal celkem dobrý výkon, ač měl proti sobě dobře sehranou dvojici Šíma-Sedláček. Jen své zbytečné fouly by si měl ještě odvyknouti, zvláště, když na něj bylo hráno úplně fair.
  Útok v takové sestavě nemohl udělati víc. Nedostal se vlastně ani k brance a také nevstřelil ani jediného goalu, neboť obě branky vstřelil z penalty Fr. Hojer. Je podivné, že Slavia má nejvíce profesionálních hráčů z našich klubů, není s to, aby postavila dobrého náhradníka do útoku. Dobře hrál pouze Dobiáš, který sváděl pěkné boje s Červeným a pěkně centroval, jsa dobře podporován Štaplem který však toho jinak mnoho neukázal. Nemohl také, když neměl předtím příležitostí si zahrát a byl ihned stavěn do tak těžkého matche. Čapek hrál celkem dobře, ale musí si odnavyknouti kopati zezadu do nohou protivníka. Šoltys na levé spojce byl dobrý technicky, ale bez Silného velmi málo nebezpečný. Kratochvílovi, ač hrál dobře, podařilo se jen málokdy uniknouti výbornému Kolenatému. U Sparty měl Hochman málo příležitostí ukázati své umění. Byl velmi málo zaměstnán útokem Slavie, protože jej zaráželi už backové. To, co měl, chytil spolehlivě a oběma penalty, ostře vstřeleným, nemohl ovšem čeliti.V obraně podal Hojer jednu ze svých nejlepších her. Po počátečních několika nejistých odkopech - rozehrál se tak, že spolu s Kolenatým mařil zcela bezpečně útoky Slavie. Obdivuhodná byla souhra jeho s Kolenatým a Káďou. Jeho důstojným partnerem byl Perner, který hrál s velikým nadšením, vyrážeje dokonce míče hlavou robinsonádami. Byla to zase „betonová obrana”. Z halvů byl nejlepší Kolenatý, jenž je dnes v plné formě. Byl rychlý, technicky skvělý a stejně dobře bránil jako podporoval útok. Káďa hrál v prvém poločase slaběji než ve druhém, kdy zase ovládl pole a byl oporou mužstva. Také Červený hrál dobře a pěkně obsazoval Dobiáše.
  Ve forwardu byl nejlepší Dvořáček a po něm Sedláček. Prvý pěkně procházel a svou střelbou několikráte hodně polekal Pláničku a také kombinačně byl dobrý, druhý zase pěkně unikal a centroval přes to, že byl dobře obsazován Vodičkou, jen střílel špatně. Velmi hezky mu přihrával míče Šíma. který však jinak byl příliš měkký a málo střílel. Střelecky zase neexistoval Hajný, který jinak dobře dribluje a prochází. Za celou hru neviděli jsme ho ani jednou střeliti na goal. Hrubý hrál dobře, trochu sice zbrkle, ale často znepokojoval obranu Slavie a ke konci měl několik dobrých momentů.
  Soudce Matura zůstal sice klidný po celou hru, ale jinak neuspokojil. Chtěl s počátku udržeti hru ve slušných mezích, ale pak nepískal několik foulů na obou stranách a nejméně jednu penalty po každé straně pískal zbytečně.
  Obecenstvo bylo přirozeně rozčileno, ale nikde nevybočilo ze slušných mezí a mělo hroznou radost z toho, že kapitány mužstev na obou stranách jsou oba Hojerové.

Průběh zápasu:


  Počáteční nervosa obou mužstev vybíjí se několika fouly. Ve 4. min. střílí Dvořáček mimo a brzy n to Fr. Hojer za foul svého bratra dává volný kop také vedle. V 7. min. chytá Hochman střelu Vodičkovu. Potom, po několika útocích na obou stranách, Kolenatý způsobuje nebezpečnou posici u své branky a brzy nato Kummermanu hraje foul na Dvořáčka. V 9. min. chytá Hochman střelu Šoltysovu a v následující minutě Plánička Sedláčkovu. Potom proniká Hrubý a píše zblízka přes. Obě mužstva se uklidňují a rozehrávají. Ve 12. min. Pernerův volný kop za foul Fr. Hojera chytá Plánička. Pak zase Hochman dvakrát pěkně zachraňuje, Kummermann zastavuje útok Hrubýho, Červený střílí do outu. V 19. min. Plánička krásně vybíhá, béře míč Šímovi s nohy a také v následujících minutách je silně zaměstnán. Ve 24. min. chytá střelu Dvořáčkovu. Pak byl sražen Kolenatý Vodičkou, ale brzy zase nastoupili.
  Ve 26. min. Dvořáček pěkně prokličkuje asi čtyři hráče, obejde i Pláničku a střílí první goal Sparty.
  Ve 29. min. Sparta celou minutu obléhá, až Fr. Hojer dlouhým odkopem zachrání. Potom se zase vyznamenává jeho bratr u Sparty. Ve 32. min. Červený zachraňuje před brankou a brzy nato Perner vyráží robinsonádou havou, ale dělá pak chybu před brankou, avšak Štapl, ač neobsazen, střílí do outu. Ve 35. min. Vodička zaviňuje roh.
  Ve 36. min. dostává Šoltys v offside posici míč, jde vpřed, je však sražen Ant. Hojerem a z diktované penalty Fr. Hojer střílí prvý goal Slavie.
  Ve 38. min. Hojer odráží volný kop Králův na roh a v následující minutě získává zase Sparta roh. Ve 42. min. hraje Čapek foul. Ve 43. min. nebezpečná situace před brankou Slavie, v poslední minutě hraje Pleticha foul na Káďu a poločas končii nerozhodně.
  V druhé půli má Plánička brzy příležitost ukázati své umění, chytiv robinsonádou střelu Dvořáčkovu. Potom Červený špatným přihráním zaviňuje roh, ze kterého Vodička střílí mimo a další roh dělá Perner špatným odkopem. V 6. min. nebezpečné momenty u branky Slavie. Pak diktuje soudce dvě problematické penalty:
  V 8. min. Kummermann dělá foul na Hrubýho a z diktované penalty střílí Ant. Hojer druhou branku Sparty.
  V 10. min. dostává Ant. Hojer míč na prsa na lině trestného území, soudce však píská ruku a penalty proměňuje Fr. Hojer ve druhou branku Slavie.
  V 11. chytá Plánička po stálém obléhání střelu Hrubýho, pak se Kratochvíl sráží s Pernerem a je zraněn. Ve 14. min. Dvořáček pěkně proniká, přehrává na Šímu, ale Fr. Hojer zachraňuje na roh. V 18. min. Vodička zaviňuje další roh. Ve 20. min. Plánička krásně chytá centr Hrubýho a hned nato několikrát parádně zakročuje. Ve 22. min. Dvořáček střílí přes a v následující minutě hraje Čapek foul. Několik krásných situací se vytvořilo před oběma brankami. Sparta je v převaze a to vyjadřuje ve 24. min. Šíma, který dohnal míč přes Pláničku až po goalu. Třetí goal Sparty.
  Pak Sparta nebezpečně útočí. Ve 25. min. získává rohu, ale ve 25. min. je Sedláčkovi ve krásném stylu vzat míč Pláničkou, který pak v 31. min. krásně vyráží na roh ránu Dvořáčkovu a ve 35. min. vzdušnou robinsonádou kryje míč. Ve 36. min. Perner zase robinsonádou zachraňuje, je však při tom zraněn. Slavia je sice v převaze, ale přes to musí ve 38. min. krýti robinsonádou míč do levého rohu a ještě v poslední minutě vyráží robinsonádou bodlo Dvořáčkovo.”

Rozhodčí: Matura

Diváci: 25.000

Trenér: J. W. Madden


Slavia - SK Kladno
3 : 1 (0 : 0)

Datum: 28. �nora 1926, Praha, hřiště Slavie

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Pleticha, Seifert, Puč, Kratochvíl, Čapek, Šoltys, Fr. Hojer

Branky: 62. Hojer z pen. 1:0, 79. Čapek 2:0, ??. Šoltys 3:0, 85. Ladman 3:1

Průběh: Sport: „Po vítězství Kladna nad Čechií Karlín potvrdili v neděli Kladenští znovu a na hřišti Slavie, že jsou nyní v dobré formě, jež jim může přinésti čestné místo v lize. Slavia v tomto matchi nehrála ligovým stylem - hrála špatně v útoku, kde Čapek byl pomalý a nestřílel a Šoltys si zahrál teprve na konci zápasu. Jedině Puč, ač marně dával pěkné míče Kratochvílovi, byl přes své dřívější zranění pohyblivý a často střílel. V záloze nastoupil celkem úspěšně Seifert; Pleticha byl velmi dobrý. Obranu opět bezpečně doplňoval Plánička. Hosté měli v útoku nejlepšího muže v Ladmanovi a jím vedená řada, stejně i záloha hrála takticky a dobře zakládala útočné akce. S podporou obrany, u níž Horák hrál přesně, Koubek trochu tvrdě a Štorek v brance velmi bezpečně, tvořilo Kladno jedenáctku, která v prvním poločase byla Slavii zcela rovnocenným teamem. Teprve když v II. poločase hosté unaveni tempem poněkud povolili, mohla Slavia si zabezpečit vítězství. V 17. min. dal Hojer z penalty první branku, v 34. min. střelil Šoltys do tyče a Čapek spíše náhodou míč hlavou poslal do sítě a brzo potom z podání Dobiášova vstřelil Šoltys třetí branku. Hosté ve 40. min. scorovali Ladmanem po Hojerově chybě.. Zápas řídil před 2000 diváky Kettner celkem dobře; přehlížel příliš ostrou hru v trestném území kladenských.”

Rozhodčí: Kettner

Diváci: 2.000


Slavia - D. F. C.
5 : 3 (1 : 3)

Datum: 07. b�ezna 1926

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl

Branky: 1. Patek 0:1, 10. Kanhäuser 0:2, 33. Kuchynka 0:3, 34. Silný 1:3, 54. Šoltys 2:3, 65. Puč 3:3, 67. Silný 4:3, 75. Hojer z pen. 3:5

Průběh: Sport: „Na kluzkém a blátivém hřišti Slavie sešly se dnes dva sousedící kluby sehráti přátelské utkání, které se však vinou některých hráčů skončilo téměř nepřátelsky. Zápas byl očekáván s velkým zájmem, zvláště po nádherném výkonu D. F. C. minulou neděli. Začal zcela dobře a hladce a ukazoval opět na značné vítězství Němců, leč, když se dostavil obrat, vybočila hra ze slušných mezí a byla místy nebezpečnou. A je zajímavo, že to byli právě ti hráči, kteří obyčejně tvrdě nehrají a jsou dosti vyspělí technicky, takže hrát tvrdě nepotřebují. Ale nejen že hráli tvrdě, ba docela si vyhrožovali a úmyslně se kopali, čímž úplně pokazili počáteční dojem pěkné hry Je to snad po prvé od obnovení styků mezi oběma kluby, co jejich mužstva spolu hrála takovým způsobem. Zaráží jistě, že to bylo technicky lepší mužstvo D. F. C., které se častěji uchylovalo k surové hře. Takové podražení Šoltyse Jimmym, nebo Patkovo kopnutí Seiferta, když hra již byla přerušena, dále Krombholzův přímo zběsilý způsob jíti po hráčích ke konci zápasu, to vše bylo příliš odporné. Leč, stejně tak nebyly ani dost pěkné stoličky Seifertovy, strkání Vodičkovo a Schilingerovo. Ale to nejsou všichni, to jmenujeme jen ty nejvíce v tom ,vynikající’, neboť průběhem hry neopomenuli i ostatní stejné stejným opláceti a příliš mnoho využíti tělesné váhy. Soudce Štěpanovský, který nebyl vždy nejlepší, měl dnes věru horký den; trestal hodně, ale přece ještě to na hráče neplatilo. Ani, když právem vyloučil Mahrera pro nemístné mluvení, se hra neuklidnila, ba naopak. Tohle je stará chyba jinak vynikajícího hráče Mahrera, že málokdy bývá s přísným rozhodováním soudce spokojen.

Vítr a jiní činitelé

  O technické stránce hry lze říci následující: Dnešní zápas byl novým důkazem, že různé okolnosti nezůstávají bez vlivu na hru. Silný vítr, panující po celou hru, byl dnes dobrým pomahačem strany, která hrála po jeho směru. Proto měl v první polovině D. F. C. daleko více ze hry a snadno docílil vedení 3:0, kdežto po přestávce se karta obrátila a Slavia zůstala pánem situace až do konce. Bylo to ovšem také zaviněno změnou v druhém poločase, když do obrany nastoupil Kummermann a Seifert šel do zálohy místo Vodičky. To již vše v mužstvu domácích klapalo, i v útoku, kde dnes Puč byl nejslabším mužem. Snad ho omlouvá ostrá hra soupeře, proti níž se nechtěl vystavovati opětnému zranění. Silný na začátku nepřišel hned do tempa, potom ale jako dříve způsoboval hostům spolu se Šoltysem trpké chvíle. Plánička byl opětně skvělým mužem červenobílých a také Podrazil si dnes zaslouží zmínky. Hosté byli vyrovnanější s lepším startem na míč a přesnější souhrou, zvláště v prvém poločase, kdy dokonale zaměstnávali Pláničku. Záloha byla velmi dobrou a hybnou pákou všech akcí. Když však Slavia nabývala půdy, pozbylo částečně mužstvo Němců klidu a nepovedlo již tak dobře vzdorovati. Zvláště, když byl vyloučen Mahrer a šel na jeho místo Sedlaczek; ten však byl později vyměněn Tintíkem, který ale pro stejný přečin jako Mahrer také vyloučen. Obecenstva bylo přes 4000 a mohlo si zas jednou dokonale uvolniti hrdla jednak projevy radosti, jednak nemístným řvaním, vyvolaným příliš horkými hlavami. Sestavy mužstev byly: D. F. C.: Taussig - Kuchynka, Jimmy - Krombholz, Mahrer, Schilinger - Bobor, Patek, Kanhäuser, Less, Sedlaczek; Slavia: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl.

Průběh hry

  Hned v prvé minutě střílí Patek po krátké souhře mezi Lessem a Kanhäuserem mistrně umístěnou ranou po rohu goalu první branku Němců. Plánička dvakrát vyráží a Patkova střela se odráží od břevna zpět do pole. Následuje roh pro D. F. C. Převaha D. F. C. Sedlaczek ztrácí míč. Mahrer a Schilinger hrají foul. Taussig chytá slabou ránu Kratochvílovu. Šoltys s pomalostí ztrácí dvakráte velké chance. V 10. min. se odráží vysoká rána Kanhäuserova od tyče do goalu Slavie. Ve 14. min. druhý roh pro D. F. C. Vodička foul na Bobora. Less posílá míč těsně hlavou u tyče do outu. Taussig chytá centr Podrazilův. Plánička dusí střelu Kanhäuserovu na lině. Hned nato střílí Less těsně v out. Schilinger hraje dvakráte bezohledně na Puče. Plánička zachraňuje po chybě obou obránců. V 28. min. dva rohy pro Slavii. Seifert foul na Patka. V 33. min. zaviní Vodička ruku na hranici trestného území a Kuchynka střílí z volného kopu třetí goal D. F. C. Ve 34. min. vyráží Taussig nedostatečně míč a Silný dává přes padajícího brankáře i obránce první goal Slavie. Seifert foul na Patka, trestný kop vyráží Plánička pěstí vysoký míč, padající jižjiž do goalu. Roh pro D. F. C. Tvrdá hra. Patek foul na Pláničku. Pak Silný žene, Taussig vybíhá, Silný zasahuje slabě míč, který v poslední minutě zachraňuje ze samé branky Kuchynka na roh. Sedlaczek zarazuje jistý goal. Kuchynka foul na Seiferta, tento foul na Sedlaczeka. Podrazil střílí do tyče.
  Po změně stran obléhá hned z výkopu Slavia. Puč i Šoltys zahazují několik výhodných míčů. Puč atakuje vyběhnuvšího brankáře Němců, dostává míč, ale pro těžkou posici nemůže stříleti. Pleticha foul na Lessa. Puč střílí z dálky těsně nad branku. V 9. min. prohazuje Silný Šoltysovi, který dobře umístěnou střelou dává druhý goal Slavie. Následuje nebezpečný rush Boborův a Hojer zachraňuje na roh. Lažírování trojice Hojer - Plodr - Pleticha mohla snadno přispěti k brance D. F. C. Silný foul na Mahrera, Seifert na Patka, tento oplácí. V 15. min. vyloučen Mahrer. V 17. min. sráží Puč hlavou centr Podrazilův a brankář D. F. C. chytá míč těsně na lině (?). Sedlaczek hraje místo Mahrera ve středu zálohy. Ve 20. min. Podrazil centruje, míč se odráží od tyče a Puč vyrovnává na 3:3. Ve 22. min. střílí opět Podrazil, míč jako předtím se odráží od tyče a Silný vrací jej po čtvrté do goalu. Jimmy foul na Silného. Trestný kop střílí Hojer v out. Patek foul na Pletichu. Pleticha přestřeluje. Roh pro D. F. C. V 30. min. sráží Jimmy bezohledně útočícího Šoltyse a Hojer střílí z penalty pátý goal. Hned nato vyloučen Tintík, nastoupivší místo Sedlaczka, pro odmlouvání. V 35. min. roh pro Slavii. Jimmy foul na Podrazila. V 41. min. roh pro Slavii, míč poskakuje na břevně branky D. F. C. Za obléhání branky Němců končí zápas.”


Slavia - Sparta
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 21. b�ezna 1926, Praha, Slavia

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - F. Hojer, Kummermann - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek

Branky: 13. Šoltys 1:0, 33. Hajný 1:1, 48. Dobiáš 2:1, 88. Šoltys 3:1

Průběh: Sport: „

Sensace v Praze

  Nepěkné vystoupení Sparty. Převaha Slavie na počátku prvého poločasu Sparty ke konci prvého a ve druhém poločase.
  Slavii podařilo se dnes dobýti krásného výsledku v ligovém zápase se Spartou na svém hřišti před návštěvou asi 20.000 osob. Byla to zase jednou zajímavá hra, což bývá jinak v matchi těchto dvou klubů výjimkou, zajímavá a napínavá až do posledního okamžiku, avšak stejně i tvrdá. Soudce Kettner měl těžkou úlohu udržeti obě mužstva ve slušných mezích a podařilo-li se mu to, možno nazvati jeho výkon skutečně dobrým.

Mužstva nastoupila v sestavách:

  Slavia: Plánička - Hojer Fr., Kumr - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek.
  Sparta: Hochman - Hojer Ant., Perner - Kolenatý, Káďa, Červený - Sedláček, Šíma, Dvořáček, Hajný, Horejs.
  První vběhla na hřiště Slavia s novým mužem na levém křídle, Šimonkem (dříve Sparta), jenž po prvé nastoupil za Slavii proti svým dosavadním klubovým kolegům. Brzy na to objevila se i Sparta, ale vypadala trochu smutně; snad si byla příliš dobře vědoma posledních slabších svých výsledků. A tato malá sebedůvěra ji také připravila tak těžkou porážku. Kdežto Slavia hrála po celou dobu s chutí a nadšením, rvala se o každý míč a nedala se ničím disgustovati, Sparta naproti tomu hrála jaksi bez chuti, a na co jsme u ní nejméně zvyklí, bez onoho sebevědomí, které jim v nejtěžších chvílích pomáhalo vyhráti i téměř prohraný zápas. A pak Sparta nedovedla gentlemensky prohráti; zejména, když score stálo proti ní, uchylovala se k tvrdé, až nebezpečné hře a stále protestovala, až ztratila také sympatie obecenstva. Takto nesmí se chovati tak vynikající mužstvo.

Stručný průběh hry:

  Slavia měla ohromný nástup. Od počátku až asi do 30. min. prvého poločasu tísnila a obléhala spartánskou branku, před níž obrana rudých zažila mnohou těžkou chvilku, až konečně ve 13. min. soudce diktoval za malý foul Červeného na okraji trestného území trestný kop proti Spartě, který prudkou přízemní ranou proměnil Šoltys. Pak byla Slavia ještě nějakou dobu v převaze, až se Spartě podařilo vymaniti se z obležení a dostati se ke slovu. Situace se obrátila; Sparta snažila se vyrovnati a Slavia se bránila, jak mohla. V 33. minutě podařilo se Spartě vyrovnati Hajným a až do konce poločasu byla v převaze, která po přestávce vyvrcholila obléháním slavistické branky. Nepodařilo se jim ale ani jednou dopraviti míč do sítě a naopak Slavia vstřelila vítěznou branku ve 3. min. Dobiášem po volném kopu na okraji trestného území a po následující scrumaži zase za foul Hojera na Puče. Sparta se pak zoufale snažila vyrovnati, ale obrana Slavie skvěle bránila a zvláště Kumr se vyznamenával. To deprimovalo Spartu tak, že poněkud povolila, kdežto Slavia útočila, potom však zase přešla Sparta do své bezvýsledné převahy, kterou podržela až po posledních minut hry, které patřily Slavii a jež jich dovedla užíti ke zvýšení score ve 43. min. Šoltysem.
Jak hrála mužstva.
  U Slavie jako vždy byl výborný Plánička, který, ač byl zraněn při srážce s Hajným, zápas se sebezapřením dohrál. Také obrana, ze které nutno zvláště pochváliti Kumra, vykonala veliký kus práce. V záloze nejlepší byl Pleticha, jemu se výkonem přiblížil Vodička, který zároveň s Fr. Hojerem hrál nejtvrději z mužstva domácích a poměrně nejslabší byl Plodr, který však měl těžkou práci s Hajným a Horejsem. V útoku exceloval hlavně v první půli Silný; jsa vyšší postavy, měl převahu nad Káďou ve hře hlavou a také jeho přihrávky byly rychlé a účelné.
  Také o pravé straně útoku lze se zmíniti jen s pochvalou. Byl-li Šoltys někdy trochu pomalý, vyrovnal to vstřelením dvou goalů a také třetí byl vstřelen s pravé strany, Dobiášem. Levá strana útoku byla stále dobře střežena, Kolenatý nepustil Šimonka ani na chvíli s očí a Puč se zase těšil zvláštní pozornosti Hojerově, ale přes to nehrála špatně a několik Pučových bomb hodně polekalo Hochmana.
  Byla-li snad Slavia individuálně lepší, byla zase Sparta lepší jako celek, i když nehrála svou nejlepší hru. Měla však více hrát a méně mluvit a snad by to pak dopadlo lépe. Také vypomáhání si tvrdou hrou vypadá velmi nehezky a uchýlil se k němu tentokráte několikrát kromě Pernera, Červeného, Dvořáčka a Hajného i Káďa, který jindy sloužil za vzor fair hráče. Doufáme, že se tak stalo výjimečně a že se zase vrátí ke své slušné hře. - Obrana Sparty nemá na porážce viny. Hochman, ač nastoupil indisponován, schytal vše, co se dalo, a také Hojer s Pernerem podali prvotřídní výkon. Avšak záloha byla již slabší. Kolenatý, přes to, že si někdy příliš dlouho hrál s míčem, hrál z této řady nejlépe; Káďa, který s počátku proti Sinému skoro neexistoval, zlepšil se až v druhé polovici prvého poločasu a úplně se rozehrál teprve až ve druhém. Na Červeném se nejvíce zračil nezájem a nechuť mužstva do hry; nedržel vždy dobře své křídlo a také s přihrávkami si nedal velkou práci. - Útok, ač podnikal občas pěkné akce, nebyl nepřátelské brance příliš nebezpečným. Nejlepším jeho mužem byl Hajný, který krásně dribloval a také si několikrát pěkně střelil, ale ke konci si příliš hrál s míčem. Dvořáček byl dobře střežen a to ho příliš zdisgustovalo; ztratil několik pěkných chancí. Také Šíma, kdyby si míč vždy tak dlouho nechystal, nemusil vyjíti naprázdno. Sedláček měl těžkou posici proti tělesně silnějšímu Vodičkovi, ale zhostil se své úlohy celkem dobře. Zato Horejs, který ke konci hry přešel na pravou spojku, příjemně překvapil a podnikal po celou hru nebezpečné útoky.
  Průběh hry. Ihned z výkopu útočí Slavia. Šimonek hraje foul na Kolenatého, Hajný na Silného. Plánička chytá lehký shoot. Přihrání Silného na Dobiáše skončilo veselou příhodou, když míč naletěl do kotlíku prodavače párků, jež rozházel. V 5. min. provedla levá strana útoku Slavie nebezpečný výpad, střelu Šimonkovu kryl Hochman nedostatečně, míč se dostává před branku, kde Dobiášovo otálení odvrací jistý goal, scrumage dostupuje vrcholu a Pletichovu ránu vyráží Perner z liny branky. Byla to jedna z největších šansí Slavie za celý zápas. Káďa klade slabý odpor a útok Slavie se udržuje stále před brankou Sparty, kde Puč i Šoltys přestřelují. V 8. min. střílí Dvořáček, stojící ve velice výhodné posici, přes branku. Slavia obléhá, Káďa hraje foul. Slavia útočí a míč přechází s nohy útočníků Slavie, aniž by se ho protivník dotknul. V 13. min. zaráží Červený foul rush Šoltyse. Týž střílí z trestného kopu mezi hráče a míč uniká pod tělem na zem se vrhnuvšího Hochmana i podle Hojera do goalu - první goal Slavie. V 14. min. hraje Kumr foul na Dvořáčka, trestný kop chytá bezpečně jistý Plánička. Pak opět velká šanse, které z akce Puč - Šimonek nedovede Silný využíti. V 17. min. kryje Plánička přesně hraný roh Sparty. Pak Červený surově napadá Dobiáše, jehož útok znemožňuje pak Perner, drže jej rukama. V 19. min. střílí Puč zbytečně z velké dálky a hodně vedle branky. V 20. min. uniká Puč a po srážce s Kolenatým střílí v out. Fr. Hojer zaráží pěkně výpad Dvořáčkův. Ve 22. min. se vrhá Plánička pod nohy útočícího Hajného, jenž ho nepřeskakuje a způsobuje mu tržnou ránu na levém uchu. Po tříminutové přestávce ošetřený Plánička pokračuje ve hře. V 27. min. se odráží střela Silného od tyče v out. Slavia se udržuje stále v ofensivě. Hojer foul na Puče. Plánička chytá bravurně centr Horejsův a Hochman daleký shoot Šoltysův. V 32. min. kope Dvořáček do nohy F. Hojera. V 33. min. přižene neobsazený Horejs míč, Plánička může jen slabě vyraziti a Hajný vyrovnává. Hned nato znovu hraje Hojer foul na Puče. Sparta se rozehrává a počíná míti převahu. V 36. min. opět foul Červeného na Šoltyse. Kumr zachraňuje jistý goal, zadržev útočícího Šímu. V 37. min. vyráží Hochman nejistě střelu Pučovu. V 38. min. první hrubší foul Plodra na Hajného a hned nato na Červeného. Pak Vodička zachraňuje jistý goal, když béře míč Šímovi. V 40. min. foul Hojera na Horejse, trestný kop chytá Plánička v kleče. Záloha Slavie povolila a Sparta má převahu. V 42. min. uniká Šimonek a Šoltys, ačkoli má čas, zahazuje ukvapenou ranou přes branku jistý goal. V 43. min. se odráží střela Šímova od tyče a v 44. min. Plánička kryje nejvýše nebezpečný útok Dvořáčkův. V poslední minutě útočí Silný, Hochman jde po míči, Silný se uhne a Perner učiní přemet přes ležícího kolegu, jehož lehce raní.
  Po změně stran přechází Sparta opět v ofensivu, kterou měla ke konci prvého poločasu, a dobývá rohu, který hraje Šíma hlavou v out. Soudce Kettner, který volil v tomto zápase metodu svých předchůdců, t. j. trestati sebemenší provinění proti fair play, které snad by v jiných utkáních nebylo vážně hráno, posuzuje z tohoto stanoviska i zakročení Ant. Hojera proti Pučovi v 3. min. Trestný kop střílí Fr. Hojer, míč odráží od tyče zpět do pole, vzniká scrumage a Dobiáš vrací jej do sítě. 2:1 pro Slavii. Sparta nasazuje tempo. Ve 4. min. vyráží Plánička těžký shoot Dvořáčkův na roh, z něhož střílí Kolenatý těsně v out. Hraje se tvrdě s obou stran. Útoky Sparty postrádají klidu. V 9. min. chytá Plánička střelu Dvořáčkovu. V 10. min. roh pro Slavii z útoku Silného. Hned nato Hajný foul na Pletichu. V 13. min. Vodička, jemuž se uvolnily trenýrky, zachraňuje v této nevýhodné situaci třikráte a vesměs s úspěchem. Ve 14. min. střílí Šíma v out. V 16. min. bezvadný útok Slavie a Káďa zachraňuje na roh. V 18. min. vyráží Plánička dělovku Hajného na roh, z něhož přízemní ránu Sedláčkovu, puštěnou zúmyslně, ale riskantně Hojerem, chytá Plánička těsně před linou brankovou. Káďa foul na Puče. Nepěkné protestování Kolenatého. V 22. min. střílí Hajný hlavou těsně v out. V 26. min. Šíma offside. Perner foul na Silného a Červený na Dobiáše. V 27. min. vyráží Vodička shoot Sedláčkův na roh. Slavia se brání. Daleký shoot Ant. Hojera chytá Plánička. V 30. min. vrací Puč hlavou centr Dobiášův na goal, Hochman vyráží a Šoltys těsně u tyče míjí míč. V 31. min. píská soudce Červenýmu ruku, tento dává nespokojenost najevo odkopnutím míče v out. Káďa foul na Puče. Slavia počíná se od 32. min., kdy vynutí roh, opět lepšiti. Horejs přechází na pravou spojku a Šíma na levé křídlo. Sparta opět zkouší ofensivu a vynutí roh, když Vodička vyráži shoot Dvořáčka na out. V 36. min. zraněn Šoltys Červeným. Plodr několikrát zachraňuje. V 37. min. Káďa prokličkuje míč a střelí v out. Minuty ubíhají, blíží se konec. Sparta hraje hodně tvrdě, Slavia se úspěšně brání. Poslední minuty však náležejí Slavii. V 40. min. chytá Hochman trestný kop za ruku Pernerovu, v poli střelený Dobiášem. V 43. min. padá rozhodnutí. Dobiáš unikne Pernerovi, přehrává na Silného, jemuž se vrhá pod nohy Káďa, přiskočí Šoltys a, ač foulován, střílí třetí goal Slavie. Hned nato končí se hra, obecenstvo zaplavuje hřiště a odnáší Šoltyse, Dobiáše a Kummermanna na ramenou.”

Rozhodčí: Kettner

Diváci: 18.500

Trenér: J. W. Madden


Slavia - SK Viktoria Žižkov
2 : 2

Datum: 28. b�ezna 1926, Praha, hřiště AC Sparty

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Hojer, Kumr - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Čapek, Šimonek

Branky: 35. Dobiáš 1:0, 68. Mareš 1:1, 72. Dobiáš 2:1, 83. Mareš 2:2, 84. Křišťál 2:3

Průběh:   Sport: „V neděli hrály se na hřišti Sparty vlastně dva zápasy Viktorie Žižkov se Slavií. První byly však jen tři minuty, které zbývalo dohráti z podzimního ligového zápasu klubů, který byl v prosinci na Ohradě přerušen asi v 41. minutě, když po protestech hráčů V. Ž. i obecenstva se mísilo do hry bouřlivými projevy proti soudci, který hru právem předčasně skončil. Soudce Minář dnes vhodil míč znovu do hry, ale za tři minuty se na stavu score ničeho nezměnilo a o body se tedy oba kluby rozdělí. Potom se hned, bez změny stran, normálním způsobem začal přátelský match, za dobrého soudcování Chrle staršího. Byl sehrán ostře a unfair hrála častěji Slavia a zejména Čapek, Vodička a několikrát Šimonek hráli ostřeji než dovoleno. Mnoho si však obě mužstva nemusejí vyčítat. Zápas však v celku zůstal v přípustných mezích a jest velmi litovati náhodného vážného úrazu sympatického obránce Viktorie Mattuše na obličeji (asi na nosní kosti). Část obecenstva využila tohoto případu k projevům proti hráčům Slavie a celému klubu, užívaje termínů nejhrubšího zrna.
  Celý zápas byl zajímavý a jen v poločasu ochabla na chvilku hra, aby pak zas zásluhou Viktorie dostala živé tempo. Lze těžko tvrdit, že měla ze hry více Viktoria, nebo že ztratila více chancí. Je faktem, že její útok rychleji hrál a lépe užil svých akcí u branky, nijak nejsa deprimován dvojnásobným vedením Slavie. Zápas však podstatně pomohly změnit dvě velké chyby Vodičkovy a nerozhodnost Čapka. Ale tyto fakta se nesmí uvádět na zmenšení zaslouženého vítězství V. Ž. Její útok s Vaníkem místo Jelínka byl čilý a dobře procházel. Mnohé z jeho prudkých ran schytal Plánička nebo šly vedle či se odrazily od břevna. Také Hojer v druhém poločase jich tělem několik šťastně odrazil. Záloha hrála výborně, zvláště Mikše. Carvan ve druhém poločase trochu polevil. Obrana byla bezpečná a pomalejší útok Slavie ji těžko zdolával. U Slavie byl výborný Plánička, dobrý Hojer, ač horší než minulé neděle, Kumr měl těžkou posici za Vodičkou, který byl nejslabším mužem na hřišti a ještě více činil dojem primadony. Pleticha hrál celou hru dobře, Plodr chvílemi velmi pěkně. Útok uspokojil vlastně jen v poli, ač dostal zvláště od Šimonka hodně dobrých centrů. Dobiáš opět vystihl moment, aby vstřelil branku. Jestliže se chválí hra V. Ž., zvětšuje jen její úspěch fakt, že Slavia hrála vlastně stejně dobře, jenže neuměla na konec skončit hru vítězně. Je to ostatně stará bolest Slavie, že jí občas vítězství vstoupí do hlavy, že nedovede pochopit, že i další hry se musí vybojovat, že nespadnou do klína. Je jejim štěstím, že byla to dnes V. Ž., jež jí dala velmi slušnou lekci a tato lekce je vlastně malým trestem na nerozvážnost červenobílých, s jakou přijali vítězství nad Spartou. Vítězství Viktorie však má ještě jeden potěšitelný význam. V únoru hrála V. Ž. se Spartou 3:3, se Slavií teď vyhrála 3:2 a hraje již dlouhou dobu ve výborné kondici, což nebývalo u Viktorie pravidlem v dobách, kdy její mužstvo mnohdy bylo rozebíráno - prostě Viktoriáni se dotáhli definitivně na úroveň Sparty a Slavie, aniž by se jim cokoliv muselo přidat. Je to zvláště duch mužstva, které, vedeno Carvanem, jenž je jeho duší jako ve Spartě Káďa, činí z Viktorie team skvělých kvalit v celku i v jednotlivcích.

Sestavení mužstev:

  Viktoria: Benda - Ženíšek, Stehlík (Matuš) - König, Carvan, Mikše - Mareš, Novák, Meduna, Křišťál, Vaník.
Slavia: Plánička - Hojer, Kumr - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Čapek, Šimonek.

Průběh hry.

  Nástup Slavie. Střela Šoltysova se odráží od tyče. Šimonek uniká a Dobiášův útok končí rohem pro Slavii, která obléhá. Plodr špatně drží Vaníka. Silný střílí přesně k tyči a Benda výborně ránu kryje. König tvrdý foul na Šimonka. Vaník v offside uniká, odcentruje, se scrumage hraje Vodička hlavou a Plánička těžce zachraňuje. Ženíšek foul. Hned nato Silný zahazuje šansi. Šoltys foul. Čapek foul. Plánička kryje ránu zachycenou kolenem Novákovým. Ženíšek foul. Silný zahazuje šansi. Roh pro Slavii. Mareš uniká offsidem a Křišťál střílí v out. Viktoria tísní a dobývá rohu. Vaníkova rána jde těsně u tyče. Foul Hojerův. Křišťál střílí v out. Viktoria dobře kombinuje v poli, před brankou však ztrácí míč. Hojer několikrát zachraňuje v kritickém okamžiku. Šoltys foul. Roh pro Slavii. Vodička foul. Přehlédnut foul Kumrův. Nový roh pro Slavii. Novák unikne, je dohnán před brankou Vodičkou a Plánička těžce kryje útok i dosti nejistě nový shoot Vaníkův na roh pro Viktorii. Z tohoto rohu však mistrně chytá vysoký míč. Plodr foul. Slavia obležena. Vaník a Meduna střílejí do těl obránců a tvrdý shoot Křišťálův dusí na lině Plánička. Vodička foul. Benda chytá pod břevnem velice pěknou ránu Silného a pěstí vyráží střelu Šoltysovu. V 35. min. unikne Dobiáš Stehlíkovi a z jeho přihrávky střílí Dobiáš první goal Slavie. Slavia pak obléhá a Benda chytá umístěný shoot Šoltysův. Kumr foul na Nováka. Dva fouly Čapkovy. Benda opět čelí ráně Šoltysově. Střídavá hra. Plánička kleče chytá dělovku Křišťála a nový jeho shoot do rohu branky. Po změně stran velký nástup Viktorie a obležení Slavie, která sice dobude rohu, ale povolí rovněž roh Viktorii. Plánička pěstí vyráží míč ze shluku. Útok Viktorie obléhá, ale špatně střílí. Novákova rána z dálky se nese nad břevnem. Mareš uniká offsidem. V 14. minutě Stehlík si obnovuje staré zranění při špatném odkopu, je nahražen Matušem, který po srážce s jedním ze spoluhráčů a s Čapkem v 20. minutě, kdy všichni tři šli po míči hlavou, je odnesen z hřiště a místo něho opět nastupuje Stehlík. Silný stáčí centr Dobiášův velice pěkně hlavou do branky, kde Benda chytá. Slavia opět obléhá. V 23. minutě uniká Mareš a prudkou ranou vyrovnává. Ruka Čapkova pokazí velké šanse Slavie před brankou soupeře. V 27. minutě Silný hraje na Šimonka, ten centruje, Silný přes hlavu pouští míč na Dobiáše, jenž dobrou ranou pod břevno získá vedení Slavii 2:1. Viktoria, povzbuzována obecenstvem, obléhá. Slavia klidnou hrou získává však opět půdu. Útoky se střídají. Viktoria ztrácí jistý goal pádem Křišťála. V 38. minutě unikne Vodičkovi Mareš a stejným způsobem jako při prvé brance Viktorie vyrovnává na 2:2 a hned v příští minutě po souhře Meduny s Křišťálem obchází tento Hojera a střílí velice pěknou ranou vítězný goal Viktorie. Co se tvrdosti a foulů týče, měla v ní Slavia prim.”


Ferencvaros TC - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 01. dubna 1926, Budapešť

Utkání: Velikonoční turnaj v Budapešti

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert, Silný, Šoltys, Kratochvíl, Puč

Branky: 17. Toth 1:0, 47. Šoltys 1:1

Průběh: Sport: „Vedoucí mužstvo Pešti nebylo poraženo jen proto, že jinak zcela dobrý soudce Egner neuznal regulérní vítězný goal Šoltysův. Slavia nastoupila v obyvyklé sestavě, v obraně hrál Hojer se Seifertem. V prvním poločase byli Maďaři lepším mužstvem, častěji útočili, ale výborná obrana Slavie v čele s „božským” Pláničkou dovolila jim vstřeliti pouze jednu branku, kterou vstřelil v 17. minutě prudkou ranou Toth z levého křídla. Po přestávce však se obraz hry změnil, Slavia opanovala pole, ve 47. min. Šoltys unikl, přihrál na levou stranu, Puč pustil míč Kratochvílovi, který šikmým shootem vyrovnal. Slavia dobyla pak v 63. Šoltysem neuznané branky a udržela si až do konce hry slabou převahu, které nevyužila hlavně vinou slabého Silného, zatímco Šoltys s Krytochvílem vynikali. Ač byl všední den, sešlo se na hřišti plných 12.000 diváků, kteří po odpískání konce uspořádali oběma teamům zasloužené ovace.”

Rozhodčí: Egner

Diváci: 12.000


Magyar TK Budapest - Slavia
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 04. dubna 1926, Budapešť

Utkání: Velikonoční turnaj v Budapešti

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Šimonek (v druhé půli Dobiáš), Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl

Branky: ??. Jenny 1:0 - Silný, Puč

Průběh: Sport: „Zápas se hrál v neděli a Slavia v něm vzbudila sensační zájem evropské sportovní veřejnosti, neboť poraziti M.T.K. v Pešti se hned tak každému nepodaří. Po loňském vítězství v Elberfeldu, dobytým stejným poměrem, je nedělní triumf Slavie novým důkazem převahy československého footbalu nad maďarským a Slavii za to patří vřelý dík československých sportovců. Před 28.000 diváků nastoupili červenobílí v sestavě: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Šimonek (v druhé půli Dobiáš), Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl. M.T.K. měl v poli mužstvo: Remete - Koscis, Senkey I - Rebro, Kleber, Nadler - Senkey II, Molnar, Braun, Opata, Jenny, tedy nejlepší a nejsilnější, jaké má nyní k disposici. Slavia se rychle rozehrála, hlavně v útoku, kde Silný a Puč hodně stoupli ve formě, a byli také střelci branek a několik prudkých ran zmařila tyč. Po přestávce měla Maďaři zprvu převahu a scorovali Jennym, ale pak Slavia, tvořící ucelený team, měla ze hry více, ale nerozhodností útočníků byla připravena o pronikající vítězství.”

Diváci: 28.000


Újpesti TE - Slavia
3 : 3

Datum: 05. dubna 1926, Budapešť

Utkání: Velikonoční turnaj v Budapešti

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl

Branky: 12. Silný 0:1, 27. Schaller 1:1, 43. Šoltys 1:2, 52. Priboj z pen. 2:2, 69. Limbert 3:2, 76. Puč 3:3

Průběh: Sport: „V pondělí nastoupili Češi k rozhodujícímu matchi s U.T.E. Červenobílí nastoupili s týmž mužstvem, které hrála v druhé půli nedělního zápasu, a proto byla na některých hráčích viditelna únava z těžkých předcházejících bojů. Přesto obětaví Slavisté bojovali s hrdinným sebezapřením a pouze tím, že soudce neuznal dvě regulérní branky, byli připraveni o zcela zaslouženou výhru a různými triky o první místo v turnaji. 30.000 diváků dychtilo po spatření vítězů nad M. T. K., kteří již ve 12. min. vstřelili vedoucí branku Silným a po 4 minutách byla získána druhá regulérní branka, kterou soudce Salgo z průhledných příčin neuznal. (Kratochvíl vstřelil, maďarský obránce vrazil si míč do branky a rozhodčí dal kopati offside proti Slavii ?!) U. T. E. vyrovnal v 27. min. ranou Schallera, ale Šoltys dobyl Pražanům po druhé vedení v 43. min. - V 52. min. udělala obrana Slavie faul a z penalty Priboj zase vyrovnal. Maďaři přidali a v 69. min. Limbert jim vstřelil vedoucí třetí goal. Již se zdálo, že unavená Slavia podlehne, když v 76. min. Puč skvělou ranou vyrovnal score na 3:3. Týž hráč po několika minutách svým typickým způsobem vsítil zase branku, ale ani té soudce neuznal, ač na ní nebylo té nejmenší závady.”

Rozhodčí: Salgo

Diváci: 30.000

Poznámky: Ostatní zápasy přinesly tyto výsledky: M. T. K. - U. T. E. 4:0, F. T. C. - U. T. E. 2:1 (K tomuto nedělnímu zápasu nastoupila obě mužstva se svými zálohami, aby hráči prvního teamu byli čerství pro rozhodující pondělní zápasy se Slavií a M. T. K. Je to jistě nesportsmanské a odsouzeníhodné.) F. T. C. - M. T. K. 0:0. Zápas, který se hrál v pondělí po matchi Slavia - U. T. E., nebyl dohrán. Za hry byl totiž zraněn záložník M. T. K. Nadler a odnesen ze hřiště, při čemž Braun (M. T. K.) napadl v rozčilení Bluma (F. T. C.). Byl za to soudcem vyloučen a do hřiště vstoupil policejní úředník, aby varoval a napomenul soudce i hráče. Zatím se Nadler vzpamatoval, vrátil se do hřiště a urazil policejního úředníka, který ho zatkl (!). Nato M. T. K. odešel ze hřiště a F. T. C. byl prohlášen za vítěze matche (?!). Slavia se musí právem ohraditi proti současnému stavu věcí, podle něhož je první F. T. C., druhá Slavia, třetí M. T. K. a čtvrtý U. T. E. Za těto okolností by jistě nikdo nedovedl upříti Slavii vítězství, kterého by si rozhodně ze všech mužstev nejvíce zasloužila. Ale i když zůstane druhá, zůstává velikonoční zájezd stále skvělým úspěchem.


Slavia - SK Meteor Praha VIII
7 : 1 (5 : 0)

Datum: 10. dubna 1926

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26, 4. kolo

Sestava: Plánička - Hojer, Kumr - Plodr, Pleticha, Hliňák - Dobiáš, Šoltys, Čapek, Puč, Kratochvíl

Branky: 24. Hojer 1:0, 29. Čapek 2:0, 34. Čapek 3:0, 40. Šoltys 4:0, 44. Hojer z pen. 5:0, 55. Hojer 6:0, 85. Král 6:1, 86. Čapek 7:1

Průběh: Sport: „V sobotu přilákal dvojmatch na hřiště Slavie přes 4000 diváků, kteří byli po 20. minutě nepříjemně překvapeni prudkým deštěm, trvajícím až do přestávky. První vystoupení Slavie po úspěšném zájezdu do Pešti bylo přirozeně očekáváno s nevšedním zájmem a v některých chvílích hra ukazovala na výborné pešťské výkony. Na začátku se hrálo s obou stran, ale zvláště Slavia, rozháraně a obě mužstva potřebovala nějakého tmelitele na hru bez ladu a skladu. Slavii se ho dostalo v podobě neúnavného Pletichy, tlumícího a vzorně přihrávajícího každý míč a s nastalým deštěm mohla se uplatniti technická převaha červenobílých, kteří na kluzkém terénu jsou vždy doma. V době deště a prvou čtvrthodinu po přestávce Libeňští skoro neexistovali, neboť přízemní souhra Slavistů je mnohdy odsuzovala k roli statistů. Ale, jak již u Slavie ani jinak býti nemůže, za stavu 6:0 upadli do přílišné lehkomyslnosti a vlažnosti a útok nedovedl využitkovit mnoha příležitostí, nabízejících se ke zvýšení počtu branek. A možno říci hned, že Slavia, nemíti štěstí, dostala ke konci hry tři branky, zatímco útok, v němž byl Puč často tvrdě napadán, se vlastně zmohl na jedinou, nepočítáme-li volný kop Hojerův. Kdyby si Slavia zvykla hráti lehčí zápasy, resp. zápasy se značným scorovým náskokem, doopravdy s chutí a větší energií, muselo by score oněch zapasů býti dvojnásobné, jak bylo v sobotu jasně vidět.
  Slavia nastoupila bez Silného a Vodičky v sestavě: Plánička - Hojer, Kumr - Plodr, Pleticha, Hliňák - Dobiáš, Šoltys, Čapek, Puč, Kratochvíl. Plánička byl jako vždy výtečný a pozorný ve hře a nebezpečným padáním pod nohy často rozuzlil hrozivě pro Slavii vypadající situaci. Budou mu snad vyčítati chybu při brance Meteoru, ale podle našeho pohledu byla to chyba obrany a ne jeho. Obrana pracovala spolehlivě a Hojer se pomalu, ale jistě blíží formě svých velkých dnů a také dnes nastřílel tři branky. V záloze byl vedle Pletichy výborný Plodr, kdežto Hliňák zcela Vodičku nenahradil. Největším překvapením zápasu byla rapidně zlepšená forma vůdce útoku Čapka, který sice pro útok neznamená to, co Silný ve formě, ale přes to vynikal v přesných rychlých přihrávkách, střelbě i samostatných akcích. Doufejme, že vzestup jeho formy bude trvalý. Z křídel byl lepší a rychlejší agilní Dobiáš. Šoltys neukázal nic zvláštního a v druhé půli zklamal nepřesnou střelbou a ani Puč, i když bereme ohled na časté fouly, na něm páchané, se více válel po trávě než přesně střílel.
  Meteor hrál v sestavě: Graser - Pavlín, Buriánek - Bartůněk, Čepelák, Rozvoda - Číp, Král, Máca, Zeman, Škoda. Brankář nemohl goalům zabrániti a co mohl, chytil. Z obránců se uvedl slibně na začátku Buriánek zvláště mohutnými odkopy, ale pak trochu odpadl. Ostrý Čepelák v záloze byl dobrý, proti Pletichov ovšem horší protějšek. Z křídelních, kteří sz musili skoro pořád věnovali obraně, byl lepší Rozvoda. Útok, od něhož jsme si nejvíce slibovali, zklamal na celé čáře. Jen chvilkami Škoda s Mácou a Králem se zmohli na kloudný útok. - Soudce Parpl řídil zápas zcela dobře, ale překvapilo nás u něho, známého svou přísností, že poměrně málo trestal tvrdou hru.

Průběh hry.

  Počala v malém tempu, byla chvíli střídavou a Slavia nemohla se rozehráti. Nebylo to to, co jsme čekali od návratu z Pešti. Hrálo se hodně vlažně, bezstarostně, v pevném přesvědčení, že goalu se dostaví. Ale přišel ten prvý hodně pozdě. Teprve ve 24. min. a to ještě z trestného kopu za foul na Puče, provedeného přesně Hojerem. A hned v zápětí přišel lijavec, s nim více svěžesti do hry a též lepší tempo, ačkoli byl terén horší a hráči na něm neustále klouzali. V 29. min. se již třepal druhý míč v síti Libeňských, poslaný tam přízemní ranou Čapkovou, v 34. min. prošel Kratochvíl, odcentroval, Šoltys kiks, Dobiáš vracel centrem a Čapek dal 3. goal, jemuž již v 40. min. opět z přihrávky tohoto hráče připojil Šoltys, jenž se vyhul kličkou brankáři, čtvrtou branku a v 44. min. dal Hojer z penalty za foul na Puče pátou branku.
  Po změně stran nastoupila Slavia v modrých a Meteor v zelených trikotech. Déšť ustal a zdálo se, že Slavia lépe využitkuje pro ni příznivý kluzký terén a dobude score dvojciferného, tím spíše, že její soupeř, na němž byla patrna únava a deprese, počal odpadávati. Slavisté hráli sice pro podívanou pěkně, ale pomalost Šoltysova a váhavost Čapkem hodně zanedbávaného Puče, jenž zbytečně dlouho držel míč a zapomínal jako ostatní na střelbu, dovolila domácím připojiti pouze dvě branky. V 55. min. byl sražen za linou Kratochvíl, soudce diktoval trestný kop v poli a Hojer pěkně umístěnou ranou dal 6. goal. Pak červenobílí byli většinou v převaze a propásli nesčetně příležitostí k dobytí branek. Teprve v 86. min. dal Čapek z centra Kratochvíla 7. goal, ale pak Meteor dvakráte vážně ohrozil branku Slavie, při čemž mu práci usnadnila netaktická obrana. Při jednom takovém výpadu v 85. min. přehodil Král přes vyběhnuvšího Pláničku míč do goalu a v poslední minutě zápasu po špatném zahrání Hojerově zachraňoval Kumr hlavou z prázdné branky.”

Rozhodčí: Parpl

Diváci: 4.000


Slavia - SK Libeň
7 : 3 (3 : 1)

Datum: 17. dubna 1926, Praha, hřiště Slavie

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Hojer Fr., Seifert - Kuchař, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl

Branky: 8. Heřman 0:1, Silný 1:1, 22. Silný 2:1, 42. Šoltys 3:1, Heřman 3:2,

Průběh: Sport: „Minulou sobotu nastoupila Libeň na hřišti Slavie k ligovému zápasu v sestavení: Pelcner - Dráb, Kovařík - Hájek, Klicpera, Žonek, Maloun, Křížek, Jehlička, Heřman, Hrubý. Domácí postavili mužstvo: Plánička - Hojer Fr., Seifert - Kuchař, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl. Zápas, sehraný za soudcování E. Krause na kluzkém terénu, byl živý spíše přičiněním Libně, než domácích. Zvláštní pozornosti si zaslouží Libeň. Útok, vedený nedávným dorostencem Jehličkou, podnikal již v prvé půli časté útoky, ve druhém poločase měl pak část doby i značnou převahu, s níž také match skončil. Výborně si vedla levá strana, majíc usnadněnou úlohu ve velmi slabém pravém záložníku domácích. Pravá strana byla kryta lépe, ale také časem tvrdě jak Vodičkou, tak Seifertem. Záloha podala průměrný výkon a byla lepší na křídlech než ve středu, kde Klicpera měl více úspěchu až po poločase; pravý záložník hrál však v půli na Puče několikrát tvrdě, ve druhém poločase pak učinil chybu, opustiv Kratochvíla, a přispěl tak přímo k jedné brance. Obránci byli velmi dobří. Slavia měla v obraně oporu v Pláničkovi, který za slabě hrající backy měl těžkou posici. V záloze vynikal Pleticha. Kuchař vpravo často chyboval, zdá se, že byl deprimován vlastními chybami. Vodička si musí zvykat chodit za míčem a ne za hráčem, jinak se octne mimo hru; je trochu divoký, ač poctivý hráč. V útoku byl vůdcem Silný, Kratochvíl hrál s úspěchem a Puč bezhlavě. Šoltys měl zase jeden ze svých zakletých dnů a dokázal ztratit dvě výborné chance. Dobiáš dobrý. V celku hrála Slavia chabě, což kontrastovalo s nadšením hostí, kteří zasloužili si dobře výsledek. Měli lépe využít lepších chancích levé strany útoku, záloha měla by hledat lepší spojení mezi obranou a útokem, neboť někdy buď byla příliš vzadu, buď zase vpředu. Pak ztrácí hra souvislost a soupeř snad přechází do nebezpečných útoků. Je ovšem věcí středního záložníka, jak rozvinuje akce mužstva a Klicpera by si měl svoji úlohu uvědomit.
  Po začátečném náporu Slavie podnikla Libeň v 53. minutě útok, který výborně zakončil Heřman první brankou. Hned nato však Slavia poměrně lehce vyrovnala Silným. Následující útoky Slavie byly bez zakončení a marně se probíjely výbornou obranou. Nečekaná rána Silného ze vzduchu ve 67. minutě dobyla Slavii vedení a pomohla jí k převaze, jíž vyjádřil Šoltys ve 87. minutě pěkným útokem a ranou se strany do sítě. Libeň nehrála pasivní roli, ale její útoky byly bez systému a před brankou nehotové a nejisté. Po poločase následovala převaha Libně a Heřman proměnil centr zprava hlavou v bezpečnou branku. Slavia podnikla několik útoků, ale obrana včas zakročovala. Teprve v 60. minutě unikl Kratochvíl a proměnil přihrání Silného ve čtvrtý goal. O dvě minuty později vstřelil Kratochvíl z trestného kopu pátý goal, jemuž mohl brankář zabránit, kdyby padl robinsonádou míči vstříc a nikoliv po goalové lině. Přes tyto neúspěchy měla opět Libeň více ze hry, ale nebezpečnější, ač méně časté zůstaly útoky Slavie. Ve 68. minutě byl Silný foulován a penalty nastřelil Hojer. Hosté útočili znovu, ale chybně stříleli, nebo jim kazila úspěch obrana, zejména když šel útok středem. Slavia ve 87. minutě zakončila sérii útoků goalem Silného, na němž měl lví podíl Kratochvíl. Konečně se pak i hostům podařilo zlepšit score ve 88. minutě, kdy Hrubý zakončil obléhání branky Slavie ranou podle Hojera do sítě.”

Rozhodčí: E. Kraus


ČAFC Vinohrady - Slavia
1 : 4

Datum: 25. dubna 1926, Praha, hřiště Č. A. F. C.

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Hojer, Kumr - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl

Branky: 10. Hojer 0:1, 21. J. Švejnoha 1:1, 45. Šoltys 1:2, Šoltys 1:3, Hojer 1:4

Průběh: Sport: „V neděli na hřišti u Olšan se sešlo na 4000 diváků podívat se na zápas, jehož výsledek, ač se čekalo vítězství Slavie, přec jen nebyl zcela jistý. Neboť tak, jako Slavia, i Č. A. F. C. je schopný překvapit. Velmi silný vítr, metající do očí spoustu prachu a písku, stal se podstatným činitelem při vytváření hry. Pomohl v prvním poločase k značné převaze domácích, stejně jako ve druhém poločase podpořil převahu hostí. Slavia
nastoupila kompletní a zřejmě jí nesvědčil tvrdý terén, na němž míč se nedosti přesně zahrával. Snad to bylo jednou z příčin, proč útok Slavie nebyl s počátku s to podniknout kloudnou akci. Ovšem obrana Příhoda, Perry (Hubka) byla tvrdým oříškem řadě Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl. Měla ostrý start po míči i bezpečný odkop, a brankáři ponechala málo práce; uplatnil se velmi dobře i Perry, chybiv jen jednou ve druhém poločase při třetím goalu. Ovšem Slavisté nebyli přesní v kombinaci, ač Silný byl dobrým vůdcem v poli. Hrál však více s vynikajícím Šoltysem a s Dobiášem, opomíjeje Kratochvíla a Puče. Puč sice hraje již delší čas nerozvážně, často padá a zbytečně se protlouká obranou, ale tak špatný není, aby musel být tak odstavován, zejména když tím trpí i Kratochvíl. Jde-li o zálohy, pak domácí trojice Karas, Kašpar, Čipera hrála více pro útok, zejména v prvém poločase, kdežto hosté Plodr, Pleticha, Vodička v té době měli více práce pro obranu a jen Pleticha sledoval útok neúnavně a dobře.
  Ve druhém poločase se situace obrátila. Obrana Slavie Plánička, Hojer, Kumr byla mnoho zaměstnána v prvém čase a Plánička, přes dobrou obranu, musel několikrát chytat těžké míče. Kumr byl pohyblivější, Hojer pevnější, ale jeho odkopy se v druhém poločase těžko zpracovávaly, a utekl-li mu hráč, bylo zle. Útok domácích hrál však ve vynikající formě a ostrým tempem. Tvořili jej Švejnoha A., Švejnoha J., Pilát, Špičák a Glusko, který byl poměrně nejslabší náhradník teamu, kdežto jeho partner na pravém křídle byl nebezpečnější. Pilát je starý taktik a zvolňoval-li tempo, chtěl to nahradit dribblingem, jímž sice vznikaly těžké chvíle Slavie, nevyužité však málo čerstvou, byť výbornou střelbou. Zápas řídil Štěpanovský v celku dobře a zůstal klidný i při hlasitých pokřicích obecenstva obou táborů. Udržel hru v dovolených mezích i v situacích dosti kritických vzniklých zraněním Hojera a pak brankáře a levého křídla domácích, kteří všichni (poslední po 10 minutách absence) však zápas dohráli. - Score zahájila Slavia pokutovým kopem Hojera v 10. minutě za ruku obrany. Je dobře říci, že ruka vznikla v momentě, kdy branka byla stejně neodvratná. Pak z častého obléhání střelil ve 21. minutě Švejnoha J. ze vzduchu stočeným míčem nádherný goal. Několik útoků Slavie skončilo se v poslední minutě goalem Šoltyse, který výborně využil podání Silného a prošel až před branku. Po poločase zas tísnila Slavia, a opět to byl Šoltys, který sledoval míč, zachytil jeho odražení váhajícím Perrym a zblízka dal třetí branku. Hojer uzavřel score z penalty za nastřelenou ruku; v tomto případě to byl trest příliš velký.”

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: 4.000


Slavia - Nuselský SK
5 : 2 (2 : 0)

Datum: 01. května 1926, Praha, hřiště Slavie

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26, 6. kolo

Sestava: Plánička - Hojer, Kumermann - Plodr, Pleticha, Seifert - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl

Branky: 30. Pleticha 1:0, Pleticha 2:0, Puč 3:0, Silný 4:0, 77. Srba 4:1, Puč 5:1, Ruml 5:2

Průběh: Byl to velmi dobrý boj, až na malé výjimky slušně vedený, v němž se obě mužstva poctivě dřela. Hosté, kteří si v poslední době docílili pěkných výsledků, dobrou pověst potvrdili a způsobili, že Slavia musela si vítězství těžce vydobíti. Měli dobrou obranu, v čele s brankářem Hockem, který hrál vynikajícím způsobem, rovněž zálohu, v jejímž středu mladičký Volf hrál snad nejlepší svoji hru a konečně útok, který v celku nezůstal za zadními řadami. Hlavně pravá strana, hodně důrazná a sledující každý míč. Slavii trvalo dnes delší dobu, než se rozehrála. V útoku to dost neklapalo a tak měla dobrá záloha hodně práce; zastala ji zcela dobře. V obraně Plánička opět vynikl, maje k tomu ještě před sebou dobrou dvojici. Rozhodně byly tentokráte zadní řady lepší než útok, ač obě branky hostí si zavinila obrana hrubými chybami. Kromě zmíněných zaslouží zmínky výkon Seifertův a Pletichův, který dovedl bystře vystihnouti situaci a dvakrát si zascoroval.

Průběh hry

  Mužstva nastoupila v sestavách: Poražení: Hocke - Šamonil, Slíva - Škvor, Volf, Kudrna - Suza, Jansa, Ruml, Kocourek, Srba (tito dva si v druhém poločase vyměnili místa); vítězové: Plánička - Hojer, Kumermann - Plodr, Pleticha, Seifert - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Kratochvíl. Hned v 1. min. byl útok Slavie u branky hostí a Puč poslal ze dvou metrů pozdrav do nebes. Nuselský oplatil, získal dva rohy, nezužitkoval je a hned se mohl Hocke vyznamenati. V 11. min. byl roh Slavie, při čemž správně soudce nepískal nastřelenou ruku v území. Pak zahodil Srba volný kop za foul Seifertův. V 21. min. Dobiáš zkouší střílet, brankář kryje. Potom zas velké nebezpečí u vlastní branky odvrací v poslední chvíli Hojer. Po kopu z rohu ve 30. min. dostal míč Pleticha a střelil prudkou ránu k brance. Hocke o zlomek vteřiny šel pozdě, takže míč se odrazil od hořejší tyče na jeho záda a odtud do sítě jako první goal. Oba brankáři ukazovali několikrát pěkné umění, až to byl zase Pleticha, postřehl dobře situaci a zase ostrou ranou scoroval. Hocke mající před sebou hradbu těl, míč vůbec neviděl, až když mu pěkně smetl s hlavy čepici. V předposlední minutě ještě kryl Plánička shoot Kudrny, když byl před tím zahozen roh Slavie.
  Po přestávce po několika rozích na obou stranách byl prudký útok Slavie, při němž Puč dosáhl míč a dal mu směr do sítě - třetí goal. A za několik minut vstřelil čtvrtou branku Silný. Potom přišla slabá chvilka obrany domácích. Ve 32. min. získal Nuselský roh, Hojer nezachytil míč a Srba ihned dobyl prvé branky. Hned potom oplatil Puč, skočil bravurně po míči a hlavou dal pátou branku. Poslední goal zápasu byl dílem Rumla, vystihnuvšího chybu obrany. Hru řídil objektivně Zadák.

Rozhodčí: Zadák


Slavia - SK Rapid Wien
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 02. května 1926, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Seifert (15. Srba) - Pleticha, Seifert, Hojer, Vodička, Dobiáš, Šoltys, Čapek, Puč, Šimonek

Branky: 17. Vessely 0:1

Průběh: Lepší mužstvo poraženo. Může-li ovšem zváno lepším to mužstvo, které má takovou převahu, že docílí jedenáct rohů proti dvěma soupeře a nedovede této převahy využíti aspoň k vyrovnání, natož k vítězství. Rozháraná hra nebyla žádným pěkným
požitkem a nemohla uspokojiti. Ani vídeňští hosté nebyli lepší, stylově zůstali ještě hodně za Slavií. Domácí mužstvo chybovalo hlavně tím, že hrálo vysoké míče, v čemž Rapid byl o mnoho lepším. Jediný Pleticha neustále hrál přízemní hru, ale nebyl vůbec podporována a přetížen prací se vyčerpal. Seifert byl slabší než v sobotu. Vodička zastal dobře práci s nejlepším mužem Vesselým. V obraně to šlo nejlépe a Srba (Nuselský S. K.), který vypomohl v brance, byl velmi dobrý, ač i Seifert, který tam 15 minut hrál, se těšil velkým sympatiím, hlavně dám a mladých dívek. Slabina byla dnes v útoku Dobiáš, Šoltys, Čapek, Puč, Šimonek, v němž Šoltys s Čapkem byli nejslabšími. Rapid měl na pravém backu Regnarta, na pravé spojce Budina (známého tu ze startu vídeňského Slovana) a ve středu útoku Hofmana, který byl lepší sobotního předchůdce. Jedinou branku vstřelil ostrou ranou k levé tyči Vessely v 17. min., vystihnuv situaci, když ještě Srba nebyl při výměně se Seifertem dobře připraven. Soudce Kettner byl objektivním rozhodčím, ač mohl klidně diktovati proti hostům penalty, jednou za ruku a jednou za foul v území. Ke konci hry hrál Šimonek v záloze, Seifert v obraně, Puč na křídle a Hojer na levé spojce, ale ani ten to nespasil a porážce nezabránil.

Rozhodčí: Kettner


reprezentační výběr Dánska - Slavia
2 : 1

Datum: 1926, Kodaň

Druh zápasu: přátelský


reprezentační výběr Dánska - Slavia
5 : 3

Datum: 1926, Kodaň

Druh zápasu: přátelský

Poznámky:   V týdeníku Sport ze dne 19. května 1926 jsem nalezl tyto dva články. Jeden je jakousi celkovou zprávou k oběma utkáním, ten druhý výkony Slavie kritizuje.

Slavia v Kodani
Slavia - Arsenal FC
1 : 5

Datum: 15. května 1926, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička - Hojer, Kumr - Plodr, Pleticha, Hliňák - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek

Branky: 20. Brain 0:1, Brain 0:2, Lee 0:3, Brain 0:4, Buchan 0:5, Puč 1:5

Průběh: Sport: „S mocným vzrušením odcházely v sobotu 15. května tisícové zástupy ze hřiště Slavie, které snad v posledních letech nevidělo tak perfektní footballový výkon, jaký předvedl v exhibičním slohu londýnský Arsenal.
  Arsenal zahájil své evropské tourné v Pešti, kde nastoupil ihned po několikadenní jízdě vlakem a hrál s kombinovaným teamem M. T. K. a F. T. C. 2:2. Po čtvrtečním matchi odejel Arsenal do Prahy, kde jeho

příjezd

  byl stanoven na pátek v půl 22 hodin. Přijel kompletní, až na zraněného Harpera, v počtu 21 osob, provázen jsa původcem zájezdu populárním Hugo Meislem z Vídně. Největší pozornosti se těšil slavný Buchan, který přijel i s chotí a také hezká neteř Mr. Chapmana se těšila zasloužené pozornosti. - Bez dlouhých okolků nasedlo se do aut a odjelo do hotelu Šroubek, kde byli Angličané ubytováni.
  V sobotu na hřišti se horlivě debatovalo, jak to dopadne. Většina vlivem zklamání z posledních startů Britů houževnatě tvrdila, „že nic neukážou” a budou biti. Jiní rozvážnější zase, že sem tam ukážou nějakou parádičku a techniku, ale že Slavie o goal vyhraje. Poslední třetina vzpomínala na prvý start West Hamu a Boltonu a chtěla vidět reprisu. A konečně několik jednotlivců věřilo v pronikavé vítězství hostů a jeden dokonce správně uhodl před matchem výsledek. Ti ovšem měli radost největší. Po skončeném předzápasu D. F. C. - Slavoj Žižkov 2:0, 18.000 diváků ustrnulo v napjatém očekávání. Po chvíli se ozve z uličky hukot a tleskot, vše upíná oči k východu, ale je to Slavie, vítaná potleskem svých přátel. Konečně se objevují hlavy vytoužených hostů, lidé stoupají na špičky, natahují krky, kinooperátoři točí klikou a na hřiště za velkého potlesku vstupuje první Angličan v červeném triku a bílých kalhotkách. Jako roj vos sesypá se hejno fotografů na mužstvo a zvláště je obléhán Buchan. Přichází soudce Kvítek, kapitáni Buchan a Hojer si za potleku podávají ruce a prvý vyhrává los a volí po větru směrem k vodárně. Na postranní lině autaří vedoucí hostů Chapman a

hra se počíná

  výkopem Slavistů. Ve 4. min. Seddon zahrává volný kop k Buchanovi, který hlavou sráží míč prudce do branky, ale Plánička míč v letu zachycuje. V 7. min. mělo obecenstvo po prvé příležitost tleskati populárnímu Buchanovi, který obešel klasickým stylem
dva hráče a prudce vstřelil těsně vedle. Slavie nyní více útočí, ale stále bez úspěchu v cifrách. V 20. min. proniká Brain, ale Hojer mu krásně bere míč s nohy. Ve 22. min. skvělý útok Arsenalu, Buchan přihrává Brainovi, ten Ramsayovi, který jde s míčem vzad a z 25 m přesně do rohu pod tyč je umístěn nádherný shoot - 1:0. Slavie přidává a soudce nařizuje penalty za remplování Šimonka, což se v Anglii netrestá. Buchan protestuje, přes to, že Hojer, jsa znervosněn, vysoko přestřelil. V 31. a 32. min. Ramsay ohromě do rohu střílí, Plánička však brilantně zachraňuje na roh a za dvě minuty bezvadně kryje míč Buchanův. Ke konci poločasu zahodil Puč výhodné šance, většinou přestřelením.
  Nastává druhý poločas za střídavých útoků. V 8. min. byl jeden z nejzajímavějších momentů, když Butler ve scrumagi chytil míč mezi nohy a s míčem poskakoval až za trestné území, čímž vzbudil veliký úžas diváků i hračů Slavie. Po chvíli zachraňuje Plánička bravurním pádem pod nohy a v 13. min. Šoltys z metru přestřeluje, ač nastavením nohy mohl dobýti branky. V 17. min. útočí levá strana hostí, míč dostane Brain, který, ač tísněn Hojerem, nezadržitelně vsíťuje branku - 2:0. Na tom však nebylo dosti, neboť v 18. min. obrana Slavie nechala utéci Lee, Plánička proti němu vybíhá, ale klidný Angličan z nemožné přímo posice u liny umisťuje přesně další goal k druhé tyči. Plánička přišel o malou chvíli později. V 23. min. dal Silný první kloudnou ránu na branku, ale Lewis přesně vystihl místo a snadno kryl. V 26. min. vyhazují hosté out, Buchan útočí, obránce Slavie mu klade odpor a Plánička chce chytiti vysoký míč vyběhnutím. Ale fenomenální taktik pustil míč vedle běžícímu Brainovi, který klidně přehodil míč vedle bezmocného Pláničky do sítě - 4:0. Slavia se pokouší scorovat, ale shoot Pučův jde vedle a domácí morálně deprimovaní vysokou porážkou povolují a dovolují Buchanovi provésti hezkou parádičku. Slavný tento player si několikrát mezi hráči Slavie nadhodil míč nohou a pak jej přehrál ještě hlavou na spoluhráče. V 34. min. uvedl Buchan ojedinělým kouskem obecenstvo do bouřlivého jásotu. Kousek za středem dostal míč, šel s ním rychle ke hranici trestného území, kde se mu stavěli v cestu dva Slavisté. Ale jedinečný taktik zázračným způsobem se octl před nimi sám v trestném území, volně běžel s míčem až k Pláničkovi, kterého spletl s tak perfektní rafinovaností, že mohl klidně jíti s míčem až do sítě a hřiště se skoro otřásalo hromovým potleskem - 5:0. Konečně v 36. min. dociluje Slavie čestné branky Pučem, který pěknou ranou předchozí úniku scoroval. Za exhibice Angličanů

se končí hra,

  po níž nadšení diváci uspořádali těmto footballovým umělcům dlouhotrvající ovace.

Obraz zápasu

  ukázal znatelné nedostatky československého footballu, často nemístně přeceňovaného. Zatím co Slavie se pokoušela předvésti hru přízemní a kombinační, ukázali Angličané, že změněný offsidový systém byl hrobem pro hru přízemní a zvolili taktiku polovysokých míčů, pro kterou je mužstvo vzorně vytrénované. O výhodách a přednostech tohoto způsobu hry se zmíníme v kritice výkonu ostrovních hostů (hodnocení zde není pro jeho velký rozsah). Hra Slavie, ač byla absolutně vzato velmi dobrá a jevila se částečně vinou několika jednotlivců jako primitivní a netaktická, ač při lepší formě několika hráčů mohla i proto Arsenalu přinésti ovoce.

Sestava Angličanů.

  Lewis - Parker, John - Blyth, Butler, Seddon - Hear, Buchan, Brain, Ramsay, Lee.

Slavia, rozdrcená a přece velmi dobrá.

  Plánička - Hojer, Kumr - Plodr, Pleticha, Hliňák - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek.
  Slavia se nemusí za sobotní porážku nijak styděti, neboť prohráti s Arsenalem 1:5 není pro žádný team na kontinentě hanbou. Slavia hrála velmi pěkně a někteří jednotlivci podali nádherné výkony. Předně zaslouží jmenování Pleticha, který je nyní nejlepším mužem červenobílých, dále Vodička, jehož styl na anglické hosty platil. Plánička snad chybil vybíháním, ale co měl dělat, když obrana mu pustila hráče Arsenalu až před branku. Jinak chytal ve velkolepém slohu a byl často tak "obtěžován" při vykopávání, zne míč raději vyhazoval. Hojer, v prvé půli výborný, po přestávce povolil a chyboval tím, že chodil příliš vpřed. Plodr byl špatný a málo podporoval útok. V útoku vynikl jedině agilní Puč, který s úspěchem pronikal a také vstřelil branku. Silný byl slabý a zbytečně držel míč, i když byl obklopen protivníky, křídla podprůměrná a Šoltys nejhorší muž pole. Snad mu prospěje odpočinek.

Soudce a obecenstvo.

  Soudce Kvítek byl velmi dobrý, byť i na rozpacích, má-li pískati dovolené remplování Angličanů, u nás trestané. Obecenstva bylo asi 18.000 osob a v prvém poločase příliš odsuzovalo trochu ostrou hru Angličanů, ale čím více se blížil konec, tím se většily ovace Angličanům, které dovršil famosní goal Buchanův.

Na shledanou, Arsenale!

  Pražská Slavia by jistě získala vřelý dík celé pražské sportovní veřejnosti, kdyby se jí podařilo získati Angličany k revanši. Také pro národní team proti Maďarsku by to byl jedinečný trening. A voláme k Arsenalu: Když ne letos, tedy narok na shledanou!”

Rozhodčí: Kvítek

Diváci: 18.000


Slavia - Viktoria Žižkov
2 : 4 (1 : 1)

Datum: 19. května 1926, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Štaplík - Kumr, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek

Branky: 9. Puč 1:0, 30. Meduna 1:1, 61. Šoltys 2:1, 74. Novák 2:3, 80. Jelínek 2:4

Průběh: Sport: „Slavia podlehla v jarní sezoně již po druhé žižkovské Viktorii. Bylo to ve středu v zápase o zlatý pohár Čs. Footballové Asociace, ve kterém červenobílí nedovedli vystihnouti výhodných okamžiků, jež se jim naskytly hlavně v prvé polovině, kdy tři vnitřní byli v bezprostřední blízkosti branky žižkovské Viktorie a nedovedli nejprimitivnějším způsobem získati náskoku. Tato nemohoucnost útočné řady měla přirozeně morální vliv i na ostatek mužstva a když poměr 2:1 pro Slavii byl Viktorií proměněn na remisu, když se pak i dostavila vedoucí branka, opakovala se v malém vydání příhoda s anglickým Arsenalem. Mužstvo Slavie pozbylo klidu, rovnováhy, nervosa a rozháranost nastoupily do jejich řad a Viktorie poměrně lehce získala vítězné branky. A měla ještě smůlu, neboť při rozhárané hře červenobílých mohla se snadno dostaviti branka pátá i šestá. Viktorie, o které se dříve právem říkalo, že nemá na Slavii hráti, že na ní nemá štěstí a podobně, je nyní pravým opakem. Nejen že umí vystihnouti slabiny teamu letenského, ale i jeho depresi, která obyčejně nastupuje tehdy, když Slavia zbytečně jista příznivým okamžitým scorem povolí a hraje tak, jako by měla vítězství jisté. Tato dovednost Žižkovských, kterou ostatně již také praktikovali letos proti Spartě, které pouze penalty přineslo nezaslouženou remisu 3:3, se jí vyplatilo již po druhé. Slavia, která nastoupila v sestavě Štaplík - Kumr, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek, předvedla v prvé polovině hru uspokojivou. Ačkoli ani v té době nebyl výkon jejího útoku vzorný, přece vyvolával před brankou těžké situace při nichž se obrana Viktorie Benda, Ženíšek, Stehlík, dobře osvědčovala. Byl to hlavně Ženíšek, u něhož končily všechny akce slavistických útočníků. Jeho neobyčejně ostrý start (který v druhé polovině byl zaměněn vyloženou tvrdostí) držel v úctyhodné vzdálenosti útok Slavie, z něhož pouze Puč riskoval jíti do rány, a sledoval míč tak dlouze, jak se to dalo. Silný a zejména Šoltys se báli. Také záloha Viktorie König, Klicpera, Mikeč, ačkoli byla bez dřívější opory Carvana, si vedla velmi slibně. Zejména Klicpera ku podivu dobře se zahrál na místo svého předchůdce, jehož nepřítomnost ani nebyla patrna. Útok Viktorie měl velkou přednost před útokem domácích. Byl mnohem rychlejší, před brankou pohotovější ve střelbě a především v rozhodných okamžicích důraznější. Byl to pravý opak vlažného útoku Slavie. Řada Mareš, Novák, Meduna, Křišťál a Jelínek byla velmi nebezpečná. Úlohu jí usnadňovala především sama obrana Slavie. Mezi Seifertem a Kumrem nebylo žádoucí souhry. Seifert, jenž si v některých okamžicích nemohl uvědomiti, zdali je v záloze či v obraně, hrál zbytečně vpředu. Dobrými rushovými výpady se pak ocital útok Viktorie za ním a pomalý Kumr nestačil na zastavení nebezpečí, takže těžce se orientující Štaplík byl nucen vybíhati při předem již ztracených okamžicích a obyčejně mnoho nepořídil. Hlavně nejistá hra a netaktičnost obránců Slavie jakož i bezdůraznost a bídná střelba útoku Slavie prohrály domácím zápas. Dobře hrála u Slavie pouze záloha (zejména Vodička), z útoku obě křídla a Puč. Zápas řídil Ed. Kraus, jenž celkem nezavinil takových chyb, které by snad měly vliv na ciferný výsledek zápasu, ale přehlížením vyložených tvrdostí a trestáním malicherností působil dojmem, že tvrdou hru prosazoval podle okamžitého score a že si chtěl zachovati sympatie obou stran.

Průběh hry:

  S počátku převaha Viktorie. Křišťál sražen v penalty area. Silný míjí wolleyem vysoké přihrání. Slavia počíná po 5. min. obléhati, Dobiáš několikrát dobře zasahuje a v 9. min. Puč falšovanou ranou, která se ještě odrazila od jednoho z obránců, dobývá první goal Slavii. Ve 14. min. sbírá Štaplík míč s nohy Nováka a v 15. min. zachraňuje Benda výpad Pučův, jenž střílel mezi oběma obránci a jehož střelu zastavil na brankové lině a Ženíšek zachránil na roh. Střídavá hra. Vodička několikrát dobře brání. Po výborné hře Dobiáše střílí Šoltys slabě na branku. V 21. min. roh pro Viktorii, v zápětí pro Slavii druhý roh. V 26. min. Štaplík chytá pod břevnem ránu Medunovu. Viktoria tísní. V 30. min. Meduna pěknou ranou vyrovnává. Viktoria dále obléhá, Slavia hraje nervosně a samé vysoké míče. Seifert, ačkoli v obraně, hraje daleko vpředu, mezi záložníky. Vodička zachraňuje jistý goal. Pak Benda zachraňuje mezi Silným a Šoltysem. Šimonek atakuje brankáře, začež ho Ženíšek zezadu kope! Hned nato ostrá hra. Viktoria střílí z každé posice. Roh pro Viktorii chycen přímo Štaplíkem.
  Po změně stran hned v prvé minutě střílí Novák těsně u tyče. Seifert bezvadně zaráží útočícího Medunu a vrací do pole. Štaplík skokem se vrhá po prudké ráně Jelínkově (offside). V 5. min. Šoltys otálením zahazuje jistý goal. V 7. min. roh pro Slavii chytá Benda. Slavia útočí, ale všechny útoky končí u Ženíška. V 10. min. Štaplík výborně kryje ránu Nováka. Střídavé útoky. Ženíšek vbíhá do rány Silnému. V 15. min. roh pro Slavii. V 16. min. sleduje Šoltys míč, obránci s ním současně běžící očekávají vyběhnutí brankáře a 2. goal Slavie je zajištěn. Štaplík chytá míč nad hlavou Jelínka. Slavia obléhá. Pletichovu ránu chytá Benda. V 23. min. vybíhá Štaplík, od něhož se míč odráží k Marešovi, jenž prudkou ranou pod břevno vyrovnává (2:2). Viktoria obléhá. Seifert a Vodička zoufale brání. V 28. min. roh pro Slavii, který Benda mistrně chytá. V 29. mn. žene Novák, Štaplík vybíhá, Kumr nedrží hráče, Novák se opět dostává k míči a střílí do prázdné branky 3. goal Viktorie. V 35. min. Jelínek unikne Plodrovi a střílí 4. goal Viktorie. V 36. min. roh pro Slavii, po něm řada hlav před brankou Viktorie a Puč střílí do outu. V 40. min. roh pro Viktorii. V 42. min. Novák střílí v out.”

Rozhodčí: Ed. Kraus


Slavia - SK Čechie Praha VIII
11 : 0

Datum: 22. května 1926

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek

Branky: 3. Šoltys 1:0, 5. Šimonek 2:0, 7. Šimonek 3:0, 12. Pleticha 4:0, 14. Šoltys 5:0, 15. Šimonek 6:0, 35. Puč 7:0, 38. Šoltys 8:0, 47. Puč 9:0, 55. Dobiáš 10:0, 80. Šoltys 11:0

Průběh: Sport: „Po zamítnutí malicherného protestu Sparty proti prohranému zápasu se Slavií, stávají se červenobílí vedle Sparty jediným kandidátem na I. místo. Je jisto, že oba kluby vyhrají vesměs své zápasy, až na utkání Slavia - Viktoria Žižkov, které může snadno Slavia prohráti a tím by Sparta dobyla mistrovství. Skončí-li match nerozhodně, rozhodne mezi oběma kluby score, které má zatím lepší Slavia. Sobotní ligový zápas na hřišti Slavie byl pokažen hustým deštěm, který rozmočil terén, přes to poměrně dobrý ligový zápas. Ale déšť, spustivší se za měnění branek, uvedl části hřiště do podoby močálů. Je přirozeně, že měkký terén byl velikou výhodou pro tehnický team domácích, který již v 15. min. hry vedl 6:0 (!). Hráči Slavie se na kluzké trávě pohybovali daleko lehčeji a měli lepší stabilitu než Libeňští, kterým svědčí menší a tvrdé hřiště. Slavia zvítězila jistě nečekaným rozdílem, ale mohla vyhráti zápas ještě rozhodněji, kdyby útok měl ve svých akcích aspoň polovinu štěstí obranných řad. Červenobílí měli sice stále dosti převahu, ale fialoví přecházeli, pokud mohli, k protiútokům, v jichž odvrácení měli obránci i záložníci domácích „šťastnou nohu”.
  Čechie nemusí bráti porážku tragicky, neboť při dychtivosti Slavie po napravení předchozích porážek a rozmoklém terénu by i lepší mužstva byla Slavií rozdrcena. Mužstvo nehrálo špatně, dělalo, co mohlo, bylo obětavé, ale porážce zabrániti nemohlo. Nejlépe si vedla obrana, Štěpánek v brance vedle několika chyb se také mnohokráte vyznamenal a Mareš budil značnou pozornost jistými odkopy. Výbornou osou mužstva byl světlovlasý Štochl, který se rychle vyvíjí ve vysokotřídního záložníka a zvláště precisně přihrává útoku. V útoku Mašat byl iniciátorem řady slibných akcí, z nichž jen náhodou nebyla vstřelena čestná branka.
  Slavia nastoupila v sestavě Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek. Obrana byla velmi dobrá a poněkud pozornější než obvykle. Také záloha byla v plné formě a s Pletichou v čele vydatně zásobovala útok míči. Tato řada měla v sobotu dvě velká překvapení a počneme s tím příjemným Šimonkem, který byl skvělý a podal svůj nejlepší výkon v červenobílých barvách. Opak je Silný, který budil úžas svou vpravdě mizernou hrou, kterou chvílemi znemožňoval celý útok a zvláště Puče, jenž zahozením jistých branek není na listině vyznamenných. Šoltys ukázal konečně snahu ke zlepšení, která snad bude trvalá a zvětší se. Dobiáš se rozehrál až po přestávce. Slavia prvá překročila hranici 100 vstřelených branek a není bez zajímavosti, že její soupeř má zase rekord ve 100 obdržených goalech.
  Zápas řídil před 1500 diváky Vokurka sice s chybam, ale dobře.

  Průběh deště branek:
  Ve 3. min. Šoltys z podání Silného 1:0.
  V 5. min. Šimonek ze sóla 2:0.
  V 7. min. Šimonek z Pučova sóla 3:0.
  Ve 12. min. Pleticha z volného kopu 4:0.
  Ve 14. min. Šoltys, proniknuvší až do branky, 5:0.
  V 15. min. Šimonek šikmou ranou 6:0.
  V 35. min. Puč k tyči 7:0.
  V 38. min. Šoltys skvěle pronikl a od tyče k tyči 8:0.
  V 47. min. Puč dorazil míč Šoltysův, vyražený Štěpánkem, 9:0.
  V 55. min. Dobiáš, jemuž pustil Šoltys míč, pod tyč 1:0.
  V 80. min. Šoltys z trestného kopu za své foul 11:0.

  Podotknouti se sluší, že Štěpánek vyrazil penalty za foul, střílené Pletichou v 28. min., čímž bylo vyváženo netrestané foul v území Slavie.”

Rozhodčí: Vokurka

Diváci: 1.500


Slavia - Nemzeti SC Budapest
5 : 0

Datum: 26. května 1926

Utkání: přátelské


Slavia - AFK Vršovice
2 : 1

Datum: 29. května 1926

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Šoltys, Čapek, Puč, Šimonek

Branky: Hofman 0:1, 25. Čapek 1:1, 30. Čapek 2:1

Průběh: Mužstva byla sestavena takto: Vršovice: Bělík - Krejčí, Kašpar - Hofman, Pinc, Průšek - Vimr, Knížek, Hybš, Havlín, Hallinger; Slavia: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Šoltys, Čapek, Puč, Šimonek. Je nutno zdůrazniti hned s počátku, že
Vršovice byli daleko lepší než score napovídá a že si rozhodně nezasloužily prohry. Tedy nejdříve o nich, jako mužstvu lepším. Bělík nejen že kryl spoustu dobrých ran, ale také dvě jedenáctimetrovky, střílené Pučem a Hojerem, dovedl velmi dobře zneškodniti. Oba spolehliví obránci měli daleko lepší odkopy než jejich protějšek. Záloha zdatně pomáhala ostatním řadám a útok byl velmi pohyblivý, bystře procházel a nebezpečně střílel, dopřávaje tak Pláničkovi častokráte se vyznamenati. Obecenstvo dnes velmi hlučně projevovalo radost z pěkného výkonu hostí, kteří si toho plně zasloužili. Pravým opakem byla Slavia. Jediným, kdo zcela uspokojil, byl brankář. Ostatní hráli slabě, někteří docela podprůměrně. Ještě tak levá strana útoku se činila. Je zajímavé, že obě branky Slavie byly z akce Podrazila, jinak velmi slabého hráče tohoto zápasu. Obránci jen stěží odkopávali míč, záloha rovněž nebyla na výši a tak byl útok docela místy bezradným. K tomu ještě střílel vedle nebo přes, i když byla prázdná brána, ale hlavně střílel málo, hlavně v prvé půli, kdy se nezmohl na pořádnou ránu. Proto také mohly Vršovice dobýti prvé branky, když po chybě obrany zachytil míč Hofman a ostře umístěnou ranou, kterou Plánička pro shluk těl před brankou neviděl, poslal do hořejšího rohu goalu. Ve druhém poločase byli opět hosté lepší a měli více ze hry, ale nepodařilo se jim docíliti branek. Převaha trvala asi 25 minut a teprve pak domácí trochu přidali. V 25. min. se Podrazilovi povedly dvě kličky, centroval před branku, kde Čapek střelil svou prvou ránu do brankáře a odražený míč vrátil zblízka do sítě jako vyrovnávací goal. Obecenstvo jásalo, ale ne dlouho, neboť hosté opět zle obléhali. Leč ve 30. min. nepřízeň osudu rozhodla o porážce Vršovic. Podrazil centroval, míč dostal zase Čapek a po chvilce napínavého čekání umístil do brány. Nic se pak již nezměnilo; jen prudký déšť vadil v posledních minutách hry. Ještě předtím byl Hybš po srážce s Vodičkou odnesen z hřiště, takže Vršovice dohrály 12 minut o desíti hráčích, přes to však jim neubylo na útočnosti. Soudce Kettner rozhodně nebyl stranický, ale velmi často chyboval, proti čemuž diváci, jichž bylo asi 5000, reptali. Neměli ale pravdy tehdy, když reklamovali delší dobu hry, podle špatně jdoucích hodin na tabuli v rohu hřiště.

Rozhodčí: Kettner


Slavia - 1. FC Nürnberg
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 30. května 1926, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Dobiáš, Čapek, Silný, Puč, Šimonek

Branky: 43. Hojer z pen. 1:0, 53. Hojer z pen. 2:0, 80. Silný 3:0, 90. Seifert vlastní 3:1

Průběh: Sport: „Hned v 1. min. střílí Silný do obránce. Plodr zaviní ruku. Slavia útočí. Centr Šimonkův nezužitkován. Puč ruku. Hojer dvakráte pěkně zachraňuje. V 7. min. se Plánička zmocní skokem do výše míče, který měl Huber. Hned nato Silný nedovede v trestném území využíti kritické situace. Šimonkův centr
zachraňuje brankář hostí, jehož atakuje Puč. Pak dvakrát je v permanenci Plánička, Seifert skvěle vrací, stejně jako Popp míč Silného. Puč přestřeluje a Dobiášovu ránu chytá brankář. Šimonek pěkně hraje a dobře centruje. Slavia má více ze hry. Útok podává příliš vpřed, což je výhodou pro Stuhlfauta, který se tak dříve dostane k míči. V 14. min. Träg offside. V 15. min. dobíhá Puč míč současně s backem a vynutí roh, který Stuhlfaut zachraňuje. Silný střílí do backa a pak Slavia dobude rohu, který pokazí offsidem. Puč výborně točí rány a často přestřeluje. Čapek hraje pomalu a nevyužitkuje přihrávek Dobiáše. V 23. min. Silný proniká rushem, střílí, míč se odrazí od obránce k Stuhlfautovi. Pak roh pro Slavii, který celý útok hlavami mine. Seifert zahrává si před brankou a zaviní situaci, která se těžce napravuje. Plodr hraje tvrdě. V 27. min. opět kritická situace před brankou Slavie, kde Plánička nedostatečně vyráží, shluk, několikrát se chystá Kalb i Hochgesang k střílení, až Hojer zachraňuje. Branka Slavie náhodou zachráněna. V 30. mia. hraje Hojer foul na Kalba, ten ho vzápětí kope. Slavia obléhá. Silného ránu chytá Stuhlfaut klidně pod břevnem, stejně jako trestný kop za foul. Střídavé útoky. Popp v obraně hostí se překonává. Hezká, zajímavá hra na obou stranách. V 36. min. ulička Šimonkova na Silného, běh, skok a Stuhlfaut vyráží na roh, jejž opět všichni míjí. Pak velká šance Slavie před brankou, až Šimonek zadovkou přestřeluje. V 40. min. vbíhá Stuhlfaut útočícímu Pučovi do rány a zachraňuje. Hojer se odvažuje až do útoku a střílí, ale slabě. Pak sráží foul Hubera loktem. V 43. min. padá míč na ruku Poppa, penalty a Hojer dává 1. goal Slavie. Zadák napomíná Hojera. Po změně stran Hochgesang střílí hlavou přes. Hosté útočí. Plánička pěstí vyráží vysoký míč, ač sražen do branky. V 8. min. sleduje Puč míč, Stuhlfaut vybíhá, sráží se s Pučem, který znovu dostává míč, střílí však šikmo mimo branku, míč vrací centrem Dobiáš, při čemž Schmidt zaviní ruku a Hojer z penalty střílí 2. goal. V 11. min. roh pro hosty. V 15. min. odchází Winter. V 17. min. rush Pučův klidně maří Stuhlfaut poklekem a vyražením. V 20. min. Silný dává míč daleko v out. V 20. min. nastupuje Reis. Pak Hojer vyráží ránu Träga hlavou. V 25. min. roh pro Slavii. V 27. min. velký foul Poppův na Puče. Z trestného kopu útočí Dobiáš a jeho míč vyráží Stuhlfaut rukou. Hned nato ležerní hra Hojerova a Uhlův míč vyráží ohromným stylem Plánička na roh. Puč dvakráte přestřeluje. Vodička zachraňuje jistý goal po kiksu Trägově. V 35. min. kombinace Čapek, Dobiáš a Silný střílí lehkou ranou podle Stuhlfauta 3. goal. V 38. min. se srazí Plodr s Wiederem. Wieder mu oplácí a je vyloučen. Slavia si v posledních minutách pokazí velkou šanci offsidem. V 45. min. útočí levé křídlo, Uhl, střílí, Plánička se pokouší míč, který jde mimo branku chytit, Seifert v domění, že střela jde do goalu, zachytí míč kolenem a vráží jej do vlastního goalu.”

Rozhodčí: Zadák




Slavia - Wiener Amateure SK
6 : 0

Datum: 10. června 1926, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Zeman - Hojer, Seifert - Šindelář, Steffl (D. F. C.), Čipera (Č. A. F. C.) - Podrazil, Svoboda, Šoltys, Jansa (Nuselský), Šimonek

Branky: 6. Podrazil 1:0, 17. Podrazil 2:0, 27. Podrazil 3:0, 71. Hojer z pen. 4:0, 76. Podrazil 5:0, 83. Svoboda 6:0

Průběh: Sport: „Dnešnímu zápasu předcházelo prohlášení Slavie, oznámené obecenstvu megafonem, o němž se lze dočíst v sekci Historie, a které způsobilo v obecenstvu pochopitelné pobouření a výkřiky, odsuzující jednání Associace footballové. V důsledku toho nastoupila
Slavia s mnoha náhradníky poráží mužstvo vídeňských
Amateure 6:0. Obr Lohrman a Blíženec (skrytý) nemohou se
ubrániti Podrazilovi.
Slavia, doplněná hráči jiných klubů, v sestavě: Zeman - Hojer, Seifert - Šindelář, Steffl (D. F. C.), Čipera (Č. A. F. C.) - Podrazil, Svoboda, Šoltys, Jansa (Nuselský), Šimonek. Toto mužstvo mělo býti podle úsudku footballových odborníků slabé, avšak jak se průběhem hry ukázalo, zdaleka stačilo na mužstvo hostí, kteří nehráli v nejlepší sestavě: Lohrmann - Blíženec, Schneider - Briza, Reiterer, Princ - Cutti, Wieser, Ševčík, Geyer, Klein. Brzo po zahájení hry mohlo obecenstvo pomalu se uklidniti a postupem času bylo úplně bez obavy o osud pražského mužstva; naopak hra, která se brzo dostala do pěkného proudu, uspokojovala více než se očekávalo. Již v 6. minutě přeběhl Svoboda na levou spojku, přehrál míč ke bráně a Podrazil jej po dvojím pokusu dopravil do brány. Následovaly útoky Slavie řízně prováděné, které obrana hostí stěží kryla, jmenovitě ostrou ránu Svobodovu z obtížné posice Lohrmann chytil nejistě. To již obecenstvo podněcovalo domácí a bylo jisto, že další úspěch je otázkou času. A již v 17. minutě byl tu Svoboda, který si ku podivu dobře rozuměl s Podrazilem, provedl útok, míč dostal Jansa, jeho ránu vyrazil brankář k Podrazilovi, který za pomoci obránce střílel druhý goal. Hosté pak také útočili, avšak výtečná záloha i obrana, v níž vynikal Hojer a Zeman, dobře kryla. V 27. minutě to byl zase Podrazil, který měl velké štěstí, vsítiv třetí branku, když Jansa hlavou zasáhl dříve míč než brankář. Ve 33. minutě Hojer špatně kopl volný kop. V 39. minutě napínavá a současně komická scéna před brankou skončila šťastně pro vídeňské. V 42. minutě Šindelář, výborně po celý zápas hrající, odešel zraněn, avšak po přestávce opět nastoupil s obvazem na hlavě.
  Po přestávce již byli hosté dokonale rozladěni, poněvadž se nevedlo dobře, takže Wieser mnohokráte řečnil a rozčiloval se na dobrého soudce Maturu i na své spoluhráče. Byl s Cuttim nejlepším hráčem útoku, ale dnes si na Hojera a Šindeláře nekopl; i když se mu někdy povedlo projíti, byl tu zas Zeman, který skvěle držel jeho střely. Hosté bezvýsledně útočili a hned zas museli krýti útoky domácích, čímž obrana měla hodně práce. Oporou její byl Blíženec, vynikající protějšek Hojera. Lohrmann je ještě dobrý, ač nízké přízemní rány mu nejdou k duhu pro obtížné ohýbání těla. Domácí to dobře vystihli a většinou mu stříleli takové rány; také Hojer mu v 71. minutě dal z penalty za sražení Jansy v území Reiterem goal volnou ranou po zemi. Pak zase Zeman ukázal krásně svoje umění, ale nové a nové útoky Slavie přinesly další úspěch. V 76. minutě Šoltys takticky pustil míč Svobodovi, ten přehodil Podrazilovi, krátký běh a ostrá rána posledního znamenala pátý goal. Osm až devět tisíc diváků bylo již dokonale ve varu a dlouho tleskalo tomuto úspěchu. Domácí tím byli jen povzbuzeni a docílili další branky v 83. minutě Svobodou, od něhož se falšovaný míč odrazil do brány. Poslední roh, jichž poměr byl 8:3 pro Slavii, získali domácí v 86. minutě. Dvě maličkosti ještě protestovaly proti jednání Associace: Slavia hrála v zelených tričkách a číslo na návěštní tabuli - označené nápisem Slavia hosté - nebylo hned po prvém goalu vytaženo a teprve na žádost diváků se tak stalo. Tak skončil zápas nečekaným vítězstvím nad výborným rakouským mužstvem, které sice bylo oslabeno neúčastí několika dobrých hráčů, ale jemuž se předem nemohla taková porážka předpovídati.”

Rozhodčí: Matura

Diváci: 8.000 - 9.000

Trenér: ?
(????)

SK Pardubice - Slavia
1 : 4 (0 : 2)

Datum: 13. června 1926, Pardubice

Sestava: Zeman - Hojer, Kumerman - Kratochvíl, Šindelář, Seifert - Podrazil, Šoltys, Čapek, Puč, Dobiáš

Branky: 3. Puč 0:1, 9. Puč 0:2, 48. Křtěn vlastní 0:3, 75. Vojta 1:3, 83. Puč 1:4

Průběh: Sport: „Tuto neděli sehrá v Pardubicích footballový zápas mezi SK Slavií a SK Pardubice s výsledkem 1:4 (0:2) pro Slavii. Slavie v prvém poločase předvedla krásnou hru, která byla obecenstvem bouřlivě odměňována. V druhém poločase domácí opanovali pole a pouze nemohoucností svého útoku připravili se o řadu úspěchú. Návštěva rekordní. Soudce pan Maršíček učinil řadu chybných rozhodnutí a více poškodil hosty než domácí. Slavia nastoupila: Zeman - Hojer, Kumerman - Kratochvíl, Šindelář, Seifert - Podrazil, Šoltys, Čapek, Puč, Dobiáš. Pardubice: Levinský - Pies, Meisner - Skála, Křtěn, Lahůlek - Kudrna, Meisner V., Bednařík, Levý. Ve druhém poločase nastoupil za Kudrnu Rule.
  Ve 3. min. hry krásný útok Slavie a Puč s posice offside vstřeluje prvou branku za Slavii, poté hráno střídavě, při čemž brankář Slavie se vyznamenává, v 9. min. hry je to opět Puč, který dobývá druhý goal pro Slavii, ve 14. a 15. min. zachraňuje brankář Slavie s velkou dávkou štěstí, v 16. min. roh pro Slavii obranou Prdubic odvrácen. V 21. min. Kratochvíl offside a hned nato Šoltys přes. 23. min. je ve znamení rohu pro Pardubice, z kterého Bednařík dává hlavou out. V min. 28. Bednařík probíjí se k brance Slavie, nemá však štěstí, Zeman chytá jeho střelu ze 4 metrů! Ve 28. min. druhý roh pro Pardubice nevyužit. Ve 33. min. podniká Levý pěkný útok, střílí a brankář Slavie je opět na místě. Od této chvíle jsou domácí v převaze, ale řada pěkných útoků, založených Levým, nemá výsledku. Ve 41. min. Puč střílí nad, ve 42. min. brankář Pardubic se vyznamenal, ale nemohl minutu nato zabrániti, aby Šoltys jím odražený míč neposlal do sítě, soudce goal neuznal, ač byl regulérní.
  Hned ve 3. min. druhé půle potkává Pardubice nehoda, volný míč zasahuje Křtěn, posílá míč do své branky, kde jest marná snaha Meisnera situaci zachrániti, vykopl sice míč z branky, soudce však píská branku, nejsa pevně přesvědčen zda byla. Od této chvíle jsou domácí pány situace, po dlouhou dobu usazují se na polovině hostí, goal visí ve vzduchu, ale útok Pardubic zapomíná na střelbu, když pak i právem přisouzený 11m kop Rule zahazuje, jest mezi obecenstvem po náladě. Konečně ve 30. min. usměje se štěstí na Pardubice a tito Vojtou dobývají čestné a perně zasloužené branky. Slavia po tomto úspěchu se vzchopuje a v 37. min. skoruje Puč po čtvrté. Ve 41. min. je vyložená posice pro domácí, ale Rule do prázdné branky nedovede poslati míč a střílí do tyče! Minuto potom Bednařík a Meisner sami před goalem Slavie a branka hostí opětně bez pohromy! Ve 43. min. Zeman zase s úspěchem chrání svoji svatyni, čímž končí hra a zápas, který sice Slavia rozdílem třídy vyhrála, jsouc technicky lepší. Ale porážka Pardubic rozdílem jedné branky lépe vyjadřovala by obraz hry.”

Rozhodčí: Maršíček


Slavia - SK Viktoria Žižkov
2 : 2 (1 : 2)

Datum: 19. června 1926, Praha, hř. Slavie

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Šindelář, Pleticha, Vodička - Svoboda, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek

Branky: 25. Puč 1:0, 30. Meduna 1:1, 35. Jelínek 1:2, 53. Silný 2:2

Průběh: Veliká hra se rozvinula dnes na hřišti Slavie před zraky 12.000 diváků. Byl to skutečný ligový zápas, ve kterém byla Sparta jakýmsi tajným společníkem a proto snad ten značný zájem obecenstva o výsledek. Po dnešní nerozhodné hře dosáhli věční rivalové Sparta a Slavia stejný počet bodů. Slavia má lepší poměr score (105:24) než Sparta (92:24), ale zbývají jí ještě dva zápasy, a to s Vršovicemi a Čechií Karlín, kdežto Sparta hraje již jen s Libní. Ovšem přijdou ještě v úvahu eventuelní protesty, které podají Meteor VIII a respektive Čechie Karlín proti zápasům se Spartou. Dnešní zápas měl takový průběh, že tipovati vítěze bylo velmi těžké. Prvá poloviny náležela rozhodně Viktorii, která v tomto poločase byla mužstvem celistvějším, rozhodnějším a hlavně sebevědomějším. Slavia nebojovala, nýbrž pouze hrála. Na Viktorii byla patrna chuť k vítězství a její celá hra tomu i odpovídala. Útok Viktorie hrál mnohem lépe než Slavie, měl více nebezpečných akcí a čtyřikrát střílel do tyče. Slavia měla těch okamžiků méně, ale při nejisté hře brankáře Žižkovských byly rovněž nebezpečně a často se štěstím zažehnány. Útok Žižkovských procházel dobře nevalně hrající obranou Slavie, kde se hodně „kiksalo” a kde poslední slovo - skoro vždy úspěšně - měl brilantní Plánička. Pronikání útoku bylo usnadněno hlavně pravým bokem zálohy Slavie, kde Šindelář absolutně nestačil na dvojici Jelínek-Křišťál a zasahoval pouze hrou hlavou. Obrana Slavie se sice během prvé poloviny rozehrála, ale z útoků Viktorie šla stále hrůza. Záloha Žižkovských, ačkoli bez Carvana, hrála velmi dobře. Měla, jako celý team pruhovaných, rychlejší start na míč a bila se o každou píď půdy. Stejně si počínala obrana, kde však Ženíšek šel nebezpečně do rány, a většinou unfair způsobem. Soudce byl k jeho hře hodně benevolentní, stejně jako ke Königovi v záloze, který poněkud naivním způsobem při hře o míč, upadnuv, dovedl soudce přivésti v omyl a vynutiti na něm trestné kopy ve prospěch svého mužstva. Ačkoli hra těchto dvou hráčů byla velice účelná, přece nebyla nijak sympatická. Stehlík a Mikše dokázali, že možno hráti stejně účelně a při tom fair. Benda nebyl v kondici, ačkoli několikrát dobře zasáhl. Při shlucích byl velice nejistý a míč se mu stále vytáčel z rukou.
  Útok Slavie měl lepší levou polovinu, kde Šimonek s Pučem hráli velmi obětavě a točené přihrávky Pučovy na křídlo byly skutečně velmi efektní. Silný hrál výborně. Dovedl dlouho držeti míč, správně si ho krýti a dobře přihrával. Šoltys byl velice dobrý po stránce technické, ale pozdě přihrával a ztrácel míč. Svoboda chtěl za každou cenu dát branku. V druhé polovině, když šel z křídla na spojku, měl k tomu několikrát příležitost, ale vždy ji propásl buď otálením, nebo dal ukvapeně přes. V některých chvílích byl velkým sobcem. Křídla Viktorie Mareš a Jelínek pracovala velmi přesně. Celý útok hrál pěkně pouze v prvém poločase, ve kterém Viktorie zaslouženě vedla. Po změně stran byl obrácený poměr. Slavia opanovala úplně pole a to, co jsme uvedli ve prospěch Viktorie v prvém poločase, to platilo pak o Slavii. Ačkoli Šindelář se v tomto poločase nezlepšil, byla to přece jen lepší hra zálohy, která přímo hnala před sebou útok na polovinu Viktorie. Pleticha stoupl téměř o třídu. Vrhal se stále do shluků za míčem, a vyloviv jej, podával hned na Puče, nebo jinému hráči v útoku. Když Slavia vyrovnala Silným, nebylo ještě nebezpečí zažehnáno, neboť Viktorie stále se pokoušela o získání vedoucí branky, ale nedařilo se jí to již tak pěkně. Červenobílí se dostali několikrát do hodně trapné situace, ale byl zde již jistější výkon, míč putoval s nohy na nohu a obyčejně z útoku Viktorie byl mnohem nebezpečnější útok Slavie. Odpor Žižkovských slábl, stávalo se často, že hráči se pletli druh druhu, obrana pospíchala s osvobozujícími odkopy, klid prchal a vítězná branka Slavie byla na obzoru. Finish Slavie byl tak překvapující, jak neočekávaný byl slabý odpor Viktorie. V tomto poločase pískal soudce Dlabač mnohou věc zbytečně v neprospěch Viktorie, právě tak jako v prvé polovině hodně křivdil Slavii. Celkem však řídil zápas dobře, neboť jeho omyly neměly šťastnou náhodou vliv na ciferný výsledek.

Průběh hry.

Viktoria: Benda - Ženíšek, Stehlík - König, Klicpera, Mikše - Mareš, Novák, Meduna, Křišťál, Jelínek. Slavia: Plánička - Hojer, Seifert - Šindelář, Pleticha, Vodička - Svoboda, Šoltys, Silný, Puč, Šimonek.
  Hned v prvé minutě se odrážela střela Puče od břevna a Benda vyrážel na roh pro Slavii. Pak byla střídavá hra, obě obrany v permanenci, na obou stranách
hodně foulů. Plánička stěží zachraňoval střelu točenou Marešem z liny a Svoboda opět na druhé straně dal přes. König, Ženíšek a Hojer hráli foul. V 12. minutě byl vehementní útok Viktorie, obrana Slavie kolísala, Plánička musel s nasazením zdravých údů zachraňovati. Viktorie obléhala. V 15. minutě byl druhý roh pro Slavii a v 17. minutě střílel Klicpera do tyče a Vodička zachraňoval. Svoboda zastaven pro offide (?). V 18. min. Pleticha zvyšuje kritickou situaci před brankou, přihnav nerozmyšleně zpět do trestného území, odkud Křišťálova střela se odráží znovu od tyče. Kolem 20. minuty prožívá branka Slavie kruté obležení. Plánička chytá centr Jelínkův z liny. Ve 23. min. roh pro Slavii. V 25. minutě tři vnitřní Slavie propasou jistý goal, míč si přihrávají hlavami a nemohou se odhodlati k ráně. Hra Slavie se lepší a v 25. minutě dostává se k míči Puč, obejde Ženíška a přes netakticky vyběhnuvšího Bendu se přenese rána do branky. Slavia vede 1:0. Viktoria znovu útočí. V 30. minutě přihrává Novák Medunovi, který střílí prvý goal Viktorie. Seifert hraje foul. V 35. minutě přihrává Křišťál Jelínkovi, jehož ránu míjí vyběhnuvší Plánička. Žižkovští zvyšují tempo. V 37. minutě foul Pletichy (?), útok Viktorie a Meduna střílí do tyče. V 43. minutě jde Šoltys do rány Ženíškovi a soudce píská foul proti Slavii (?). V 44. minutě Plánička ojedinělým způsobem se vrhá pod nohy útočícího Nováka a maří neodvratný goal. Po změně
stran útočí Viktorie a Novák přestřeluje. Hned protiútok Slavie. Benda stěží chytá pěknou střelu Šoltyse, kterou Puč dobře dobíhá. V 7. minutě nevyužije Silný přesně uličky, do které mu přihrál Šoltys. V 8. min. hraje Ženíšek foul na Puče, před trestným územím. Silný provádí kop a prudká rána prolétně klečícímu Bendovi nohama. Vyrovnáno 2:2. Od tohoto okamžiku nastává převaha Slavie. V 10. minutě má již čtvrtý roh, po němž Benda pouští míč. Útok Svobodův odvrácen Žěníškem. V 13. minutě útočí Jelínek, Hojer odvrací na roh a Jelínek, jsa sražen, nevstává a je odnesen do šatny. Od této chvíle hraje Viktorie o 10 lidech. V 16. minutě Klicpera vráží do Pletichy, ale soudce píská foul Slavii (?). Hned nato Klicpera zezadu napadá útočícího Silného. Viktoria hraje tvrdě. Také Křišťál přispěchal se svou trošku do mlýna. V 18. minutě střílí Svoboda, ačkoli mohl podati výhodněji stojícímu Pučovi. V 19. minutě prominuto hákování Šimonka. V 20. minutě sráží opět unfair Křišťál ženoucího Šindeláře. Benda chytá míč, točený hlavou Puče z centru Šimonka. Viktoria opět chvíli útočí, ale v 23. minutě je opět Viktoria úplně zatlačena na svou polovinu. Puč a Svoboda nejčastěji pak střílí, Benda však nejistě čelí. V 26. minutě pátý roh pro Slavii. V 28. minutě Benda vyráží střelu Šoltysovu a Šimonek dává hlavou přes. Křišťál foul na Pletichu. Šindelář zaviní ruku. Viktoria se opět pokouší o útoky. V 35. minutě se vrací Jelínek. Hned nato Svoboda ukvapeně přestřeluje. Slavia obléhá. Puč několikrát střílí. Za obléhání branky Žižkovských končí poslední minuty zápasu. Poměr rohů 5:2 pro Slavii.


Sparta - Slavia
3 : 4 (1 : 3)

Datum: 24. června 1926, Praha, Sparta

Utkání: Turnajový zápas

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Šindelář, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Silný, Puč, Šimonek

Branky: 1. Maloun 1:0, 10. Silný 1:1, 32. Svoboda 1:2, ??. Hojer z pen. 1:3, 51. Svoboda 1:4, 57. Carvan z pen. 2:4, 62. Carvan z pen. 3:4

Průběh: Čtvrteční zápas Sparty se Slavií začal se ve stylu, odpovídajícím minulým soubojům, ale ve druhém poločase se zvrhl v řadu nepěkných scén, neboť často chybující soudce nebyl dosti energický, aby ochránil hráče Slavie před ostrou hrou některých hráčů Sparty a nakonec ji neovládal. Měl ztíženou posici nedosti disciplinovaným publikem, vadilo mu, stejně jako celé hře, šero, za něhož se zápas dohrával a v němž zanikaly rychlé její detaily; smutný rámec matche dovršil liják ke konci utkání.
  K zápasu, sehraném v rámci Associačního turnaje sletového o zlatý pohár na hřišti Sparty, postavili domácí team: Kaliba - Perner, Steiner - Kolenatý, Carvan, Červený - Maloun, Hajný, Dvořáček, Baldin, Horejs. Slavia: Plánička - Hojer, Seifert - Šindelář, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Silný, Puč, Šimonek.
  Hrálo se s počátku ostře a s převahou Sparty, u níž po 10 minutách hry se objevil pokles formy záložní řady, stupňující se se vzrůstající agilností hostí v časté selhání Carvana, čímž přirozeně trpěli křídelní záložníci, zvlášť Kolenatý, jenž často musel hrát i na obranu. Útočná řada nebyla Dvořáčkem dirigována dobře a nezotavila se ani ve druhém poločase vystřídáním s Hajným a na konec přechodem Kolenatého na pravou spoj. Vadila jí střelecká nepohotovost i zanedbávání Hajného, ale zejména se ukázalo, že i v celku není v dobré kondici. Nedovedla prostě překonat obranu Slavie, ani na konci hry, kdy měla značnou převahu a mnoho krásných příležitostí ke střílení. Byla pomalejší, než obrana hostí a pak si její jednotlivci (Dvořáček) někdy více všímali těla soupeře nežli míče, na škodu teamu a jeho dobré pověsti i ke škodě celé hry. Na konci druhého poločasu a na začátku druhé poloviny činila Sparta dojem rozvráceného mužstva. Myslíme, že příliš tu chyběl Káďa, který kromě hry je i v přátelském vztahu k celému teamu, jejž nejen podporuje, ale i inspiruje. V tomto směru ho Carvan ještě vůbec nenahradil. Hře Sparty prospělo chvilkové odstoupení Pletichy, který byl zraněn Dvořáčkem, a i když se brzo vrátil, vypadl na dlouhé minuty z tempa. Prospěla mu i neprávem diktovaná penalty za domnělou ruku ve 12. minutě, ač Šindelář zřejmě hrál kolenem. Prospěla Spartě i druhá penalty v 17. minutě, jak soudce sdělil, za foul Šindeláře, který s tribuny nebylo lze kontrolovat, ale přes to nemohli domácí vyrovnati velký a regulérní náskok hostí. Smutným faktem je, že Sparta, prohrávajíc 4:1, byla nečestná k soupeři, a někteří její hráči divoce šli za míčem. Byl to Dvořáček, který dovršil nezpůsoby, udeřiv Svobodu ve tvář, ač byli oba bez míče; za to jej soudce jen napomenul. Pak on i Hajný poslali k zemi Hojera a i na jiné vášnivě útočili, probíhajíce tvrdě vpřed, často zbytečně a bez míče se ocitajíce v síti slavistické branky, když se jim soupeři uhnuli. Proti těmto věcem zůstala ostrá hra některých Slavistů slabými příběhy. Na štěstí nedošlo k revanším, které by sotva dovolily zápas dohrát.
  Mužstvo Slavie mělo oporu v obraně, která rychlým startem, ve druhém poločase někdy ostře, odpovídala na útoky domácích. V záloze byl Pleticha prostě výborný a má lví podíl na úspěchu teamu. Křídelní záložníci byli slabší, Vodička ostrý. Útok byl velmi rychlý a nebezpečně blízko pronikal dobře založenými akcemi; Šimonek byl neúnavný a v prvním poločase často vítězil nad Kolenatým. Svoboda se osvědčil jako střelec a s Podrazilem tvořil dobrou část forwardu. Silný hrál jednu z velmi dobrých her a spojoval dobře řadu se zálohou. Na konec hrál dobrou roli Plánička, který se nedal ztremovati ani pokřikem kluků, obsadivších území za brankou, a, jak si stěžoval, házejících naň škváru. Slavia byla uceleným teamem, rychlým, pohotovým a nadšeným. Zakolísala v sebedůvěře, když byl poraněn Pleticha, když trpěla ostrou hrou soupeře i rozhodnutími soudce, ale dovedla přes to udržet vítězství.
  První branku dobyla Sparta již v první minutě Malounem, kterému bezvadně přihrál Hajný šikmou ranou. Následovala převaha útoků Sparty, a Slavia se často bránila. Hra se však od 8. min. zvolna vyrovnávala, když v 10. minutě Silný mimo Kolenatého a vyběhnuvšího Kalibu vyrovnal za Svobodova přihrání, hrála Slavia stejnou roli jako Sparta. Ve 26. min. zachránil Hojer jistý goal, pak ve 30. min. podobně se vyznamenal Kolenatý. Převaha Slavie rostla a ve 32. min. Svoboda zleva dal 2. goal. K němu připojil Hojer třetí za Pernerovu ruku, v 36. min. Slavia ovládla pole. Ve 41. minutě odešel sám se poranivší Dvořáček, ale nastoupil po poločase znovu. Brzo pak naletěl na Pletichu, který byl zraněn a na 5 minut mimo hru. Již v 6. min. střelil Svoboda, marně krytý Steinerem 4. goal Slavie. Pak začla ostrá hra, a když ve 12. min. Carvan vstřelil první zmíněnou penalty jako 2. goal Sparty, začli domácí hrát s převahou, k níž podstatně přispíval Kolenatý, který se překonával a hrál za dva. V 17. min. střelil Carvan druhou penalty jako poslední branku dne. Proti ojedinělým útokům Slavie postavila Sparta úžasnou houževnatost a zajistila si proti deprimované Slavii, také ochabnuvší v záloze, velkou převahu v poslední čtvrthodině. Ve 30. min. došlo k zmíněnému činu Dvořáčka, pak se již často hrálo i se strany Slavie ostře. Zápas se skončil za šera a v lijáku, pohoršiv diváky svou divokostí.

Rozhodčí: Chrdle

Diváci: 15.000

Trenér: J. W. Madden

Poznámky: Výtěžek věnován ČSČK.
  V odvetě si naposledy před přestupem do Sparty zahrál v červenobílém dresu Silný, premiéru slavil Svoboda, nová akvizice z vinohradského Rapidu.


I. ČsŠK Bratislava - Slavia
4 : 3 (2 : 2)

Datum: 27. června 1926, Bratislava

Sestava: Plánička - Čtyřoký, Plodr - Šindelář, Pleticha, Vodička - Podrazil, Šoltys, Čapek, Šimonek, Dobiáš

Branky: 16. Vodička 0:1, 21. Šoral 1:1, 28. Čabelka 2:1, 43. Šimonek 2:2, 47. Bončo vlastní 2:3, 71. Čabelka 3:3, 74. Poláček 4:3

Průběh: Neděle 27. června bude patřiti mezi nejúspěšnější dny slovenského mistra v jeho historii, neboť po výborné hře podařilo se jeho mužstvu poraziti mistra československé kopané, pražskou Slavii. Tohoto výsledku nedobylo mužstvo I. Čs. Š. K. Bratislava náhodou - přes to, že scházeli 4 hráči prvého mužstva Slavie (Hojer, Seifert, Silný a Puč) - ale v důsledku výborné hry, která slibuje pro budoucnost to nejlepší. V sestavě: Hollý - Čulík, Pongrácz II - Bončo, Papp, Suchý - Uher, Poláček, Čabelka, Karacsony, Šoral hrálo mužstvo bratislavského klubu rychlou, důraznou hrou, spojenou s rozhodností útoku před brankou, vyznačující se vedle toho ohromnou obětavostí a výborným startem na míč. Hry Bratislavy byla velmi jednoduchá, při tom účelná. Obrana svým neobyčejně rychlým zasahováním při útočných akcích nedopřála útočníkům soupeře času, aby mohli střeliti na branku. Tak se stalo, že Plánička v brance Slavie měl více práce jako Hollý a že jen jedna branka Slavie padla z rány slávistického útočníka při útoku. Ostatní dvě byly jedna z trestného kopu a druhá byla vlastní brankou Bratislavy. Halvové hráli ohromně obětavě a dřeli se do úpadu. Byli lepší v obraně, jak v podporování útoku. Všichni tři stejně dobří. Útok tentokráte překvapil, přes to, že Karacsony na levé spojce byl průměrný a svou pomalostí hodně zkazil. Čabelka ve středu útoku měl jistotně jeden z nejlepších dnů ve své kariéře. Nekličkoval zbytečně, jak bylo jeho zvykem, rychle rozděloval míče a když se dostal k ráně, dobře střelil. Vedle něho byl výborný Šoral na levém křídle. Svou rychlostí a dravostí byl stále velmi nebezpečný a jeho útoky byly vzorným příkladem pro účelnost křídelné hry. Uher měl málo práce, Poláček hrál poněkud slaběji jako v minullých zápasech. V celku pracoval útok jednoduše a účelně. Jeho hra byla pravým protikladem hry slávistického útoku. Nerozhoduje vždy technika a taktika, které nemají možnost se uplatniti, ale pravé vlastnosti útočnické, to je rychlý tah na branku, spojený s dobrou střelbou. Nutné je ještě zmíniti se, že hru ohromné třídy podal Čulík. Jeho některé momenty, kdy bleskurychle zasahoval a v nemožných posicích vracel míče, byly prostě fenomenální. Slavia v sestavě: Plánička - Čtyřoký (z amatérů Slavie), Plodr - Šindelář, Pleticha, Vodička - Podrazil, Šoltys, Čapek, Šimonek, Dobiáš nehrála samozřejmě tak, jako hrála proti Spartě minulý čtvrtek, přes to podala krásný výkon. Vynikající byla technika a taktika všech hráčů, kombinace výborná, styl hry mužstva v poli skvělý - jen samé servírování přízemních míčů. Nedostatky mužstva Slavie byly malá průbojnost útoku a slabší výkon obránců, kteří nemohli nahraditi Hojera a Seiferta. Dobiáš na nezvyklých místech na pravém halvu (na začátku zápasu) a na levém křídle byl rozhodně slabší, než když hrával v Bratislavě, překvapující byl u něho nedostatek rychlosti. Výkony nejlepší mezinárodní třídy podali Plánička a Pleticha. Průběh hry vykazoval asi z poloviny větší útočnost Bratislavy a z poloviny Slavie. Bratislavě patřily začátek a konec zápasu, Slavii druhá poloviny prvého a první poloviny druhého poločasu. Branky padly: 16. min. Vodička krásnou ranou trestného kopu z liny 18 yardového území dobyl první branky Slavie, v 21. min. Šoral prudkou přízemní ranou k tyči z trestného kopu asi z 20m vyrovnal. 28. min. Čabelka po dobré přihrávce Poláčka šikmou ostrou ranou získal Bratislavě vedení. 43. min. Šimonek přízemním shootem vyrovnal.
  47. min. Bončo, pravý halv Bratislavy, měl tu smůlu, že - obrácený čelem k vlastní brance - špatně zasáhl míč a expedoval jej do vlastní sítě. Vypadalo to tak, jakoby si popletl branky a myslel, že střílí na branku Slavie. 71. min. Čabelka pěkně prošel obranou a ostře k tyči střelený míč znamenal 3:3. 74. min. Při prudkém útoku Bratislavy Poláček obdržel míč a jeho rána pod tyč přinesla Bratislavě vítězství, jež výborná obrana udržela.
  Dalšími událostmi do konce zápasu bylo chycení jedenáctimetrového kopu Pláničkou a několik parádních obran brankáře Bratislavy Hollého v posledních minutách hry, kdy Slavia učinila nápor, aby vyrovnala. Soudce Kettner učinil několik nesprávných rozhodnutí, jež neměla vlivu na výsledek zápasu; jeho výkon nebyl sice špatný, některá jeho rozhodnutí nebyla jistá.
  Plánička si podle dochovaných zdrojů dirigoval obranu a na obránce pokřikoval, aby si „toho maličkého” hlídali...

Rozhodčí: Kettner




D. F. C. - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 06. 07. 2010, Praha, hřiště Slavie

Druh zápasu: Pohár Asociace

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Silný, Puč, Šimonek

Branka: 43. Patek 1:0

Průběh: „Předposlední zápas o zlatý pohár Asociace se hrál v úterý na hřišti Slavie, jejíž porážka nebyla čekána a hlavně zklamal útok. Obě mužstva předvedla hru technickou a líbivou, ale málo účelnou, hlavně u červenobílých, kteří si v zadních řadách zbytečně podávají míč mezi sebou a v útoku nedovedli založiti lépe propracovanější akci. Hráči forwardu zbytečně zvedali míč a postrádali spojitost celku a tak dobrá, ale nikoli (absolutně vzato) skvělá obrana Němců měla velmi ulehčenou posici. U Slavie je neodpustitelná chyba, že po vítězství nad Spartou vždy se strojovou pravidelností prohrává, domnívaje se, že jediným výsledkem porazí všechny soupeře. Chtějí-li domácí si titul mistra ligy opravdu zasloužiti, musí se proti útoku daleko zlepšiti zejména v útoku, neboť jinak by se mohlo důvodně tvrditi, že mistrovský titul není u Slavie na pravém místě. Tímto výsledkem nesmírně stoupla důležitost sobotního utkání DFC s Viktorií Žižkov na hřišti Slavie, v němž se rozhodne, zda zlatý pohár obdrží jeden ze soupeřů nebo Sparta.
  Slavia nastoupila v sestavě: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Silný, Puč, Šimonek. Politování hodná je obrana, která skoro po celou hru výborně hájila branku domácích a přece krátce před koncem náhodná rána Patka rozhodla o jejich porážce. Plánička byl skoro nepřekonatelný a dvě dělovky Bobora a Lesse odvrátil v oslňujícím stylu. Oba obránci proti nebezpečnému útoku Němců se zaskvěli v plném lesku a i zálohu, kde se krajní polepšili, je možno jen chváliti a již jsme u příčiny porážky útoku. Hráči byli tam dost agilní, ale jednoduchá obrana DFC je místy úplně odzbrojovala. Šimonek byl dobrý, ale chyboval tím, že místo utíkání s míčem jej vždy jen zcentroval. Tato taktika se u forwardu domácích neosvědčila, neboť jí neporozuměli a jejich umění nedostačovalo na její využití. Puč byl velmi slabý a zapomínal na příčné přihrávání míče na pravou stranu. Silný až na několik momentů selhal. Největší cenu přinesla Slavii hra Svobodova, jehož účelný výkon dobře vystihli obránci vítězů a soustřeďovali k němu svou pozornost. Podrazil byl celkem dobrý. Pořád se naříkalko na Šoltyse jako na původce slabých výkonů červenobílých a ukázalo se, že to nejde i bez něho. Druhotřídní mužstvo by se muselo stydět za to, kdyby pouze jediný hráč z celého teamu poslal několik prudkých ran na branku a v tomto matchi se to stalo Slavii, u níž pouze Svoboda jedině a dobře střílel.
  DFC měl mužstvo: Taussig - Weigelholz, Jimmy - Schillinger, Steffl, Krompholz - Bobor, Patek, Kannhäuser, Less, Brezany. V útoku předčil Slavisty lepší souhrou, kombinací, přízemní hrou i střelbou normálně rozdělenou na více útočníků. Největší zásluhu má na cenném úspěchu jednoduše bez příkras hrající obrana, která zavrhovala okázalé přihrávání míčů záloze jako Slavia, ale posílala je rychle i přesně útoku. Velký podíl má Taussig, v brance neobvykle dobrý a jistý, ač několik nečekaných Svobodových ran ho přivedlo z klidu. V záloze Šteffl si podržel poslední výbornou formu a se zdarem rozrážel četné nápory červenobílých dobře doplňován Krumpholzem, dnes slušnějším než Schillinger. V útoku Brezany málo zasahoval do hry, ale soused Less ukázal veliký vzestup formy. Ostatní hráli průměrně, Patek trochu slaběji, což úplně vyvážil vstřelením vítězné branky. Je zajímavo, že DFC, pověstný individualismem v útoku, přechází ke kolektivismu.
  Průběh hry, jejíž poměr rohů byl 6:1 (2:1) pro Slavii, měl některé zajímavé momenty. Tak již v prvních minutách nastalo vzrušení, když dělovka Svobodova s trestného kopu zatřásla břevnem a opakovalo se, když Plánička vyrazil strašlivě prudký shoot Boborův a Silný přehodil míč přes nechráněnou branku. Hra byla celkem otevřená. Po přestávce strhli Slavisté na sebe značnou převahu, které slabý forward neuměl využíti. V 35. min. pískal soudce ruku a Silný za zlomek vteřiny vstřelil branku, která ovšem nemohla býti uznána. Ve 43. min. dostal míč Patek a ostrou střelou umístil vítězný, jediný a rozhodující goal, hlučně po vstřelení i konci hry aklamovaný. Soudce Stěpanovský byl velmi dobrý, ale měl by více běhati a dávati pozor na ruce.”
Sport (7. července 1926)

Rozhodčí: Stěpanovský (Štěpanovský)

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: poznamky


Slavia - SK Čechie Karlín
6 : 0 (2 : 0)

Datum: 11. �ervence 1926, Praha, hřiště Slavie

Utkání: Středočeská 1. liga 1925/26

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Silný, Šoltys, Kratochvíl

Branky: 18. Silný 1:0, 22. Šoltys 2:0, 50. Svoboda 3:0, 56. Svoboda 4:0, 60. Šoltys 5:0, 70. Svoboda 6:0

Průběh:

Naděje Slavie na mistrovský titul značně stouply
V nedělním ligovém zápase na hřišti Slavie připravili domácí útočníci 1500 diváků nehorázné zklamání a zaznamenali proti úternímu matchi s D. F. C. další pokles. Částečně se to dá vysvětliti sestavou forwardu bez Puče i Šimonka, ale to nemůže býti příčinou pro špatný výkon Silného se Šoltysem. Čechie byla lepším soupeřem, než se čekalo, hlavně na počátku matche, a ukázala, že katastrofální porážka od Č. A. F. C. byla zaviněna náhradním brankářem. Hra nebyla nijak vysoké úrovně a tempo mělo do ligového chvílemi hodně daleko, zvláště se strany několika jednotlivců domácích. Slavia se přiblížila značně mistrovskému titulu, neboť má při stejném počtu ztracených bodů lepší score proti A. C. Spartě. Zbývající zápas s Vršovicemi za stavu 0:1 od 36. min. bude pro Slavii velmi těžký a při dnešní formě Vršovic se velmi pochybuje o vítězství červenobílých.
  Slavia nastoupila v sestavě: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Silný, Šoltys, Kratochvíl. V druhé půli se přehodili Svoboda se Šoltysem. Z jednotlivců začneme spolehlivým Pláničkou, nemajícím mnoho práce, výborným Seifertem dobrým Hojerem. Záloha hrála průměrně, ale vynikl jako nyní již obvykle Pleticha. V útoku podal uspokojivý výkon po celou dobu hry pouze Podrazil. Svoboda byl v prvé půli úplně nemožný, Silný špatný v přihrávkách, Šoltys s Kratochvílem slabí. Po přestávce se znamenitě pozvedl Svoboda, zato však Silný zklamal na celé čáře.
  Čechie měla mužstvo: Homola - Ptáček, Paulín J. - Potoček, Paulín E., Kliment - Kučera, Junek, Strnad, Pečenka, Karas. Nejlepším hráčem byl fenomenální Homola v brance, který zachránil mužstvo od dvojciferné porážky. Výborná byla také obrana, agilní, spolehlivá i důrazná. V záloze byl oporou E. Paulín, který místy úplně zneškodnil Silného. Útok hrál dobře kombinačně, ale před brankou neměl ani té nejmenší rozhodnosti.
  Soudce Fráňa neuspokojil.
  Průběh branek: ve hře, kterou Slavisté celkem ovládali: V 18. min. po útoku Silný-Podrazil-Silný poslední zblízka prudkou ranou 1:0. Ve 22. min. Silný střílel hlavou, brankář se vrhl po míči, ale Šoltys jej přes něho přehodil do sítě 2:0. V 50. min. Šoltys skvěle prohodil Svobodovi, který proběhl s míčem až do malého území a scoroval po třetí 3:0. 56. min. viděla famósní solo Svobody, který, ač tísněn a napadán, se ohromě probil mezi obránci a nezadržitelně scoroval - 4:0. V 60. min. podnikl Podrazil útok, centroval, Svobodův míč, vstřelený hlavou, se odrazil od břevna, ale Šoltys jej definitivně dorazil 5:0. V 70. min. útok Šoltys-Silný-Svoboda, který prudkou ranou k tyči zakončil score - 6:0.

Rozhodčí: Fráňa

Diváci: 1.500

Trenér: ?




AFK Vršovice - Slavia
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 17. �ervence 1926, Praha,

Druh zápasu: druh

Sestava: Plánička – Hojer, Seifert – Plodr, Pleticha, Vodička – Podrazil, Svoboda, Silný, Puč, Šimonek

Branky: 63. Knížek 2:0, 84. Podrazil 2:1

Průběh: Týdeník Sport:
  Podle rozhodnutí paritní komise bylo dnes dohráváno 54 minut ligového utkání, t. j. od 36. minuty prvého poločasu za stavu 1:0 pro Vršovice. Vršovice byly v letošní sezoně teamem, jenž v zápasech s našimi předními kluby dobyl pozoruhodných výsledků. Vršovičtí, jichž pověstný pravý bok útoku, Wimr, Knížek, byl stavěn do representačních teamů, jichž záloha s výborným Pincem ve středu zcela dobře mohla býti srovnávána se zálohou Sparty, Slavie i Viktorie, a jichž obrana se znamenitým Krejčím byla vždy úspěšná proti pomalým útočníkům, ať již na vlastním či cizím hřišti, nezklamali ani ve finale ligového mistrovství. Zápas se dohrával od 36. minuty prvého poločasu. Jakou cestou se dospělo k této hranici, to je záhadou. Od této minuty nebylo rozhodování soudce prvého utkání uznáno za správné, neboť on byl hlavní příčinou, pro kterou byl zápas dnes dohráván. A kdybychom měli báti spravedlivými, nebyl jeho nástupce – Štěpanovský – v některých okamžicích lepším. Vítězství Vršovic bylo dnes plně zasloužené, ale opět utrpělo úhony právě chybami, které vlastně měly býti tímto zápasem odčiněny. Byly-li v prvém utkání poškozeny Vršovice, má po tomto zápase stejné právo stížnosti Slavia. Hájíce však zásadu, že rozhodnutí soudce, třeba i chybné, jest konečné a rozhodující, jsme proti každému novému protestu, kterého se však v tomto případě není třeba obávati. Soudce Štěpanovský měl dostatečnou legitimaci k řízení ligového finale. Také jeho výkon v prvé čtvrthodině naplňoval klidem diváky – mimochodem řečeno hodně prosycené nepřátelstvím k Slavii -, že řízení hry bylo svěřeno pevným rukám. Bohužel soudce Štěpanovský se několikrát zmýlil a to tak pádně, že i hodně objektivní divák se musel zamysliti. Přirozeně, že vznětlivé charaktery v obecenstvu, za něž nemůže nikdo bráti odpovědnost, posuzovaly tyto chyby již „otevřeněji“ a tak vznikla atmosféra, kterou si nikdo jistě nepřál. Na jedné straně často oprávněné, někdy však zbytečné rozčilování a na druhé straně hec a vysmívání se nepodařeným akcím. Za takovýchto okolností budou se u nás hráti ligové zápasy stále hůře, až dospějeme k niveau takového vídeňského obecenstva, z jehož divokých scén jako známek nekulturnosti máme tajnou radost, ale při tom sami zapomínáme, že nejsme o nic lepší. Je to hezké, máme-li některý klub v lásce, ale nesmí to býti sympatie tak zaslepené, abychom ztráceli objektivnost a nekřivdili. Soudce Štěpanovský chyboval. Především počal přehlížeti ruce hráčů Vršovic. S počátku to byl jeden, dva případy, později i tři bezprostředně za sebou. Pak trestal Slavii za tvrdou hru Vršovic a konečně jí upřel dvakrát roh. V obyčejném zápase bychom přes tyto chyby přešli k dennímu pořádku, ale právě v zápase, ve kterém mělo býti napraveno předchozí chybné rozhodování a který nějakým božím vnuknutím byl dohráván právě od 36. minuty prvého poločasu, padala tato chybná rozhodnutí dvojnásobnou tíží na vážky spravedlnosti. Vršovice si tímto zápasem nemohly nic polepšiti ani zhoršiti. Naproti tomu Slavia, která vcházela na hřiště již s prohrou 0:1 a které body a goaly k dosažení mistrovského titulu byly odměřovány následkem vytvořivšího se poměru ve score téměř na dekagramy, byla v rozhodné nevýhodě proti soupeři, s nimž za normálních okolností nejsou žerty. Proto právě vyžadovalo řízení zápasu dvojnásobné pečlivosti a vystříhání se nejnepatrnějších poklesků. V dnešním zápase tomu tak nebylo. Snad by se v opačném případě nebylo změnil score ve prospěch Slavie, která si dnes vítězství nezasloužila, ale dost možná, že její hra by byla bývala klidnější, ucelenější a tím by bylo dnešní zasloužené vítězství Vršovic ještě efektnější.
Jak hrály Vršovice?
  Výkon Vršovic byl především dokonalý po stránce technické. Byla zde chuť, rychlost, pohotovost, včasná výměna hráčů a především bojovnost s jakou Vršovičtí se dali do obléhání branky Slavie. Jejich útočná řada se skvělou dvojicí na pravém boku, s rozvážným a z tuhých zápasů vídeňských vyškoleným Bejblem ve středu útoku, byla bezvadná. Za ní měli hosté tuhou zálohu, jejíž krajní ostrým startem na míč, střední pak klidem, rozhledem a správnými přihrávkami přímo donucovali útok k ofensivě.Rozhodné slovo měla obrana, neboť jednoduchou hrou, při níž hlavní starost byla odpraviti míč do bezpečné vzdálenosti, udržela slavistický útok v šachu. Vršovice ovládaly většinu hry a byly mužstvem lepším, ucelenějším.
Slavia.
  Hrála nemožně v útoku. Byl to snad jediný Silný, jehož střely šly v druhé polovině blízko kolem tyčí. Jinak všichni přestřelovali. Křídla Slavie hrála lépe než tři vnitřní. Jinak nebylo v útoku souhry, chybně se přihrávalo a špatně střílelo. Ze zálohy uspokojil pouze Pleticha. Oba krajní nedovedli udržeti křídel a hráli často tvrdě. Naopak obrana Slavie byla nejlepší řadou. Dopustila se sice několika hrubých chyb, ale jinak převyšovala výkon zálohy a hlavně útoku o třídu. Plánička byl velmi dobrý.
Průběh hry.
  S počátku obléhala Slavia a dobyla rohu. Ve 4. min. však již Seifert s krajním vypětím zachraňoval při rushi Knížka a hned na to dal na roh pro Vršovice. Vršovice obléhaly a v té době se nejvíce vyznamenal Pleticha. Po dohraných 9 min. změněny strany. Svoboda hned na začátku přestřelil, velkou příležitost propásl i Podrazil. Vršovice opět opanovaly pole a celá obrana i záloha Slavie byla zaměstnána. V 6. min. chytil Plánička ve velkém slohu vysoký shoot. Pak hrál Krejčí foul na Šimonka. V 11. min. přestřelil Puč. Potom přehlédnuty soudcem ruce Vršovic a v 18. min. dal Knížek po chybě nevýhodně stojícího Hojera druhý goal podle vyběhnuvšího Pláničky. Po této brance střílel Silný těsně u tyče a to ve 20. a 22. min. V 24. min. diktován foul na Podrazila chybně proti Slavii. V 25. min. se červenobílí zoufale bránili. Úplné obležení branky Slavie. V 28. min. přehlédnuta ruka Pince. V 34. min. zahrál Hojer míč hlavou na roh. Míč šel těsně kolem branky! V 35. min. roh pro Slavii, která hraje poněkud lépe. V 39. min. obdrží Podrazil míč a po krátkém běhu střílí prvý goal Slavie. Přehlédnuta ruka Bejblova a Wimr zastaven pro nesprávný offside. V 43. min. dva rohy pro Slavii. Poměr rohů 4:2 pro Slavii.
Sestavy mužstev.
  Vršovice: Bělík – Krejčí, Kašpar – Hofman, Pinc, Průšek – Wimer, Knížek, Bejbl, Rubeš, Havlín.
  Slavia: Plánička – Hojer, Seifert – Plodr, Pleticha, Vodička – Podrazil, Svoboda, Silný, Puč, Šimonek.
  Po skončení dohrávané ligy hrála mužstva po přestávce 36 minut zbývajících do regulérní doby jako zápas přátelský. Score nebylo v něm změněno a obraz hry zůstal stejný, ač v obou mužstvech byli náhradníci. Šoltys za Svobodu u Slavie, Eisler za Wimmra a Halinger za Hofmanna u Vršovic. Hosté zůstali mužstvem útočnějším a chvílemi hráli skoro pro podívanou. Slavie se se Šoltysem v útoku mnoho nezlepšila. V obraně vysadil Hojer, Seifert, mnohdy úspěšný, se občas zapomínal v pravidlech proti slušné hře...

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Týdeník Sport napsal k utkání dne 28. července 1926 ještě tento článek:
  "Shodou okolností to zase jsou Vršovice, které pomáhají nastolovat nového ligového mistra. Loni jejich osud znamenal úspěch Slavie, letos zas Sparty; pro kluby jsou případy osvědčením poctivé hry. Letošní první zápas Slavia vyhrála 2:1, ač hrála velmi slabě; soudce zápasu byl špatný a Vršovice poškodil. Z toho vznikl protest Vršovic, žádající anulování celé hry. Slavia, stále s Vršovicemi žijící na „přátelské noze“, ničeho proti tomu nenamítala. Ale věci pomohlo jednání u zeleného stolu a také inž. Svoboda, předsedající komisi, jež případ rozřešila originálním způsobem. Ač soudce doznal své chyby, i tu, po níž Vršovice získaly první branku (pískal roh, který nebyl), byl vynešen neodůvodněný, šalamounský rozsudek, že zápas se nemá hrát celý, nýbrž od 36. min. 1. půle a za stavu 1:0 pro Vršovice, ač to nebylo oprávněné, ani toto Vršovice nežádaly. Proč se to však udělalo takhle, pochopí však každý, kdo zná pražský vzduch. Proti rozhodnutí slíbili protest soudci, ale věc se vlekla a ztratila, až teprve po zápase se ligová komise usnesla požádat župu, aby proti tomuto rozhodnutí protestovala, stejně jako v případě Sparta – Meteor VIII. Slavia zatím dohrávanou hru s Vršovicemi prohrála 2:1 a protestovala. Zajisté byl protest za naznačených okolností zcela oprávněný, ale rozhodně po porážce nepopulární a odmítaný zvláště těmi, kdo drží palce rudým. V ovduší stálých protestů se stal každý protest nesympatický; tak i Slavia protestem nezískává sympatií a jsou-li její přívrženci přesvědčeni o jejím dobrém právu, přec přijmou protest s ironickým úsměvem. Nebude asi trvat dlouho úřední jednání o protestu, neboť Sparta odjíždí do Ameriky a lákavý titul, Americe slibovaný, byl by dobrou reklamou. Skutečně jde také o věc obchodního významu a měla by se proto řešit definitivně, aby bylo zcela jasno. Konečně dnes ani tak nerozhoduje hmatatelné právo, jako počet hlasů; čím dříve se to skončí, tím dříve se na věc zapomene a bude se moci přemýšlet o jiné."




Slavia - Karlsbader F. C.
10 : 2 (3 : 1)

Datum: 28. �ervence 1926

Druh zápasu: ?

Sestava: Štaplík - Kummermann, Seifert - Šindelář, Pleticha, Plodr - Podrazil, Hojer, Čapek, Puč, Kratochvíl

Branky: 11. Puč 1:0, 18. Podrazil 2:0, 23. Čapek 3:0, 32. Wölfel 3:1, 46. Puč 4:1, 50. Čapek 5:1, 52. Podrazil 6:1, 59. Wölfel z pen. 6:2,

Průběh: Týdeník Sport: „Mužstvo hrálo v silné sestavě: Štaplík - Kummermann, Seifert - Šindelář, Pleticha, Plodr - Podrazil, Hojer, Čapek, Puč, Kratochvíl a ukázalo velmi početnému obecenstvu pěknou hru. Bylo také po zásluze odměněno nadšenými projevy shromážděných diváků, hlučně aklamujících jak výkony jednotlivců, tak přesnou souhrou celku, vyspělou techniku a dobrou střelbu. kterou zahájil v 11. min. Puč prvým úspěchem. Pak střílel branky v 18. min. Podrazil a ve 23. min. Čapek. Domácí zvýšili potom svoje úsilí, které jim vyneslo ve 32. min. volný kop před územím, z něhož Wölfel ostrou ranou dobyl prvého goalu Němců. Po změně stran měli hosté ještě znatelněji mnohem více ze hry, do níž hned s počátku dali pěkné tempo. Již v 1. min. po útoku vstřelil Puč čtvrtou branku a náskok zvětšil Čapek v 5. a Podrazil v 7. minutě. Karlsbader ještě získal druhý goal ve 14. minutě, když Wölfel proměnil penalty za ruku obránce. Slavia byla potom často před brankou domácích a střílela ostatní goaly Podrazilem v 18., Hojerem ve 24., Pučem v 27. a Čapkem ve 30. minutě. Hra byla pak pro déšť zkrácena o několik minut. Domácí mužstvo vzdorovalo, pokud mu stačily síly; mělo však málo štěstí a po takovém výkonu hostí muselo se spokojiti více méně na obranu.”

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Český Lev Neštěmice - Slavia
2 : 3

Datum: 4. srpna 1926, Neštěmice




S. K. Náchod - Slavia
0 : 9 (0 : 3)

Datum: 04. srpna 1926, Náchod

Druh zápasu: ?

Sestava: Plánička - Čtyřoký, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Hojer, Čapek, Puč, Svoboda

Branky: 6. Hojer 0:1, 23. Hojer 0:2, 24. Puč 0:3, 49. Čapek 0:4, 50. Svoboda 0:5, 51. Hojer 0:6, 63. Svoboda 0:7, 70. Hojer 0:8, 76. Puč 0:9

Průběh: Slavia zvítězila v neděli v Náchodě v sestavě: Plánička - Čtyřoký, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Hojer, Čapek, Puč, Svoboda po exhibiční hře, při které však Náchod byl lepším než score naznačuje. Za četné návštěvy pod dobrým soudcem Kmochem z Hradce Králové zahájil score Hojer v 6. minutě a připojil v 23. minutě druhou branku, které za jednu minutu následovala 3. branka, vstřelená Pučem. Po změně stran dal Čapek hlavou 4. goal, pak připojil Svoboda z výpadu pátý a Hojer z přihrávky Podrazilovy šestý goal. Tyto branky padly ve 4., 5. a 6. minutě. V 18. minutě dal Svoboda sedmý, v 25. minutě Hojer osmý a v 31. minutě Puč devátý goal. Domácí hráli v sestavě Maťátko - Lochman, Hubička - Švajdler, Dobeš A., Zelený - Stránský, Pulchert, Dobeš V., Švácha, Zimmler.

Rozhodčí: Kmoch

Diváci: ?

Trenér: ?




AFK Kolín - Slavia
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 11. srpna 1926, Kolín

Druh zápasu: ?

Sestava: Zeman - Čtyřoký (2. poločas Plodr), Seifert - Plodr (2. poločas Šindelář), Pleticha, Vodička - Šimonek, Puč, Čapek, Hojer, Podrazil

Branky: 10. Uher 1:0, 35. ? 1:1, 65. Šafr 2:1, 72. Puč 2:2

Průběh: Týdeník Sport: „Slavia přijela do Kolína v sestavení: Zeman - Čtyřoký, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Šimonek, Puč, Čapek, Hojer, Podrazil. Kolín v obvyklé sestavě bez Rákosníka. Velice pěkný a fair hraný zápas. Kolín začal hráti s vědomím, že má co dělati s jedním z letenských leadrů, opatrně a po několikátém, velice zdařilém útoku scoruje Uher prvou branku pro barvy modrobílé v 10. min., Slavia potom se rozehrává, tiskne často Kolín, avšak obrana brání dokonale. Zrovna tak, jak vyniká Čapek, Hojer, Puč stejně vynikají Kolíňáci Kříž, Martínek, Vavák v obraně. Avšak asi v 35. min. nastává scrumage před brankou Kolína, Kříž leží na zemi, Vavák vyráží kolenem s brankové liny míč, soudce p. Dlabač v předpokladu, že míč je za linou, odpíská prvý goal pro Slavii. Do konce půle nic na výsledku nezměněno, ač Slavie měla více ze hry a jen obětavostí Kolíňáků nezdařilo se jí scorovati. Druhá půle začala hrou rovnocennou za střídavých útoků obou mužstev, až ve 20. min. Šafr svou rychlostí dobývá vedoucí branku pro Kolín. Slavia skutečně má smůlu, útok, hlavně Hojer, Čapek, Puč, předvádí krásný, kombinační football a pro špatné obsazování Šimonka Neprašem je Slavia častým hostem branky Kolína a konečně v 27. min. Puč střílí vyrovnávací branku. Bezesporně Slavia měla lepší hru, hráči Seifert, Pleticha, Hojer, Čapek převyšovali technikou Kolíňáky, avšak proti obětavosti všech Kolíňáků nepodařilo se Slavii zvítěziti. U Kolína zasluhuje pochvalu Uher, Vavák, Rajna a Šafr. Soudcoval vzorně p. Dlabač.”

Rozhodčí: Dlabač

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Další článek z týdeníku Sport. Ten vyšel 18. srpna 1926:
  Slavia tentokráte nepochodila. Do Kolína se nejezdí na procházku, jak již Kolínští často dokázali proti výborným soupeřům. Stačilo chybování vysokou a méně přesnou hrou, aby hosté nemohli zvítězit proti obětavému teamu domácích. Domácí již v 10. min. Bínou zahájili score, avšak Hojerovi, hrajícímu zas na pravé spojce (Puč na levé a Čapek v centru), se podařilo ve 24. min. vyrovnat. Po přestávce opět domácí ujali se vedení po Zemanově chybě ve 23. min. Puč sice za 3 minuty vyrovnal, ale tento stav již se nezměnil přes velkou snahu hostí. Kolínským je výsledek pěkným povzbuzením do nové sezony.
  Mužstva hrála v sestavení:
Slavia:
Zeman
ČtyřokýSeifert
PlodrPletichaVodička
PodrazilHojerČapekPučŠimonek


A. F. K. Kolín:
Kříž
VavákMartinek
NeprašPtáčekDvořák
LaurUherBínaRajnovičŠafránek

Slavia ve II. poločase nahradila Čtyřokého Plodrem, resp. toho zas Šindelářem.


SK Rapid Wien - Slavia
4 : 3 (2 : 2)

Datum: 15. srpna 1926, Vídeň

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Čapek, Puč, Šimonek

Branky: 5. Uridil 1:0, 7. Svoboda 1:1, ?. Puč 1:2, ?. ? z pen. 2:2, ?. Haněl 3:2, ?. Uridil 4:2, ?. Puč 4:3

Průběh: Týdeník Sport: „Rapid dovedl poraziti Slavii v Praze, a proto ani nemohla překvapiti porážka Slavie v nedělním zápase ve Vídni. Na hřiště Rapidu dostavilo se 15.000 diváků, kteří byli výkonem obou mužstev, hlavně však výsledkem zápasu, zcela spokojeni. Slavia nastoupila v sestavě: Plánička - Hojer, Seifert - Plodr, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Čapek, Puč, Šimonek.
  Byla zvláště v prvém poločase teamem lepším, přes to, že odchod Silného zavinil v útoku slabinu velmi citelnou. V teamu Rapidu vynikl záložník Richter, v útoku pak Wessely, v mužstvu Slavie vedl si nejlépe Pleticha. Zápas řídil maďarský rozhodčí Biro, který nebyl sice bezvadným, řídil však zápas naprosto korektně.
  Zápas zahájila obě mužstva s neobyčejným elánem, a prvá branka padla již v 5. min., když dobyl Uridil Rapidu vedení, ne však na dlouho, neboť Svoboda již za dvě minuty vyrovnal. Vedení dobyl Slavii skvělou ranou Puč, Rapid vyrovnal však ještě před přestávkou z penalty, diktované po srážce Hojera s Uridilem. Po přestávce byl to opět Rapid, který zahájil score Hanělem, jehož zásluhou padl i čtvrtý goal vstřelený Uridilem. Slavii podařilo se jen zmírniti porážku goalem Pučovým, vstřeleným po pěkném útoku Čapkově.”

Rozhodčí: Biro

Diváci: 15.000

Trenér: ?




Slavia - Slavoj Žižkov
5 : 0 (3 : 0)

Datum: 21. srpna 1926, Praha, hřiště Slavie

Druh zápasu: 1. liga 1926/27

Sestava: Plánička - Kumr, Seifert - Šindelář, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Šoltys, Puč, Šimonek

Branky: 3. Šoltys 1:0, 10. Puč 2:0, 15. Puč 3:0, 52. Svoboda 4:0, 84. Puč 5:0

Průběh: Slavia zahájila v sobotu na svém hřišti sezonu ligovým zápasem se Slavojem, ale nepochodila valně. Jednak její mužstvo nebylo v žádné mimořádné formě a za druhé bylo nuceno hráti od 22. min. prvé půle bez zraněného Pletichy, což mělo na jeho výkon značný vliv. Hra byla vedena ostře hlavně se strany hostů, kteří byli ve druhé půli v poli více než rovnocenným soupeřem domácímu mužstvu, při němž jako obvykle značně pokulhávala střelecká pohotovost. Slavia chtěla zkusiti team: Plánička - Kumr, Seifert - Šindelář, Pleticha, Vodička - Podrazil, Svoboda, Šoltys, Puč, Šimonek, který hrál však soudržně pouze do 22. min., takže nelze o něm pronést definitivní úsudek. Pokud se týče výkonů jednotlivců lze pochváliti hlavně výborného Pláničku, který se vrhal odvážně pod nohy nepřátelských forwardů a byl skoro absolutně jistý. Po delší přestávce nastoupivší Kumr uspokojil a Šindelář, zaskočivší do středu zálohy za Pletichu, se také podivuhodně dobře držel. V útoku Šoltys ukázal rozhodně snahu, kterou mu nedovolilo plně realisovati zranění na oku. Šimonek byl velmi dobrý, spojky uspokojily, Podrazil vynikl i v útoku i v záloze, kam přešel po odchodu Pletichy.
  Slavoj měl mužstvo: Moučka - Zimmermann, Dubský - Smejkal, Sýkora, Tomeš - Duda, Morávek, Blažek, Barták, Houk. V záloze byl velmi dobrý Sýkora, který byl mužstvu Žižkovských spolehlivou oporou. Také Tomeš se často vyznamenal. V útoku lze pochváliti pouze rychlého a průbojného Morávka. Zápas řídil Koubek, který na zápas, ač byl veden ve volném tempu, rozhodně nestačil a poškozoval obě strany, při čemž Slavia více trpěla.
  Průběh hry: V prvém poločase měla Slavia více ze hry a dobyla vedení již ve 3. minutě, když brankář hostí netakticky vyběhl proti podání Svobodovu a umožnil tak Šoltysovi scorovati. V 10. minutě Puč skvělou ranou přímo ze vzduchu zvýšil score na 2:0. V 15. min. Podrazil utekl, poslal dlouhou ránu na branku soupeře, kde Moučkovi vypadl míč, který pak Puč lehce vrátil do sítě. Ve 22. min. odešel Pleticha, což povzbudilo Slavoj k útokům. Ve 41. a 44. min. měl Svoboda dvě výborné chanse, ale jednou přehodil míč hlavou nejen přes vyběhnuvšího brankáře, nýbrž i přes břevno, a po druhé se jeho dělovka odrazila do pole od břevna. Po přestávce byla hra střídavou a kolem 30. min. měl i Slavoj převahu. V 7. min. zvýšil score Svoboda skákavou ranou z trestného kopu a v 39. min. je uzavřel Puč přízemní ranou k tyči po rychlém útoku. Návštěva 2000 diváků.

Týdeník Sport, 25. srpna 1926

Rozhodčí: Koubek

Diváci: 2.000

Trenér: ?




Slavia - Slovan Wien
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. z��� 1926, Praha, hřiště Slavie

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Plánička - Hojer, Kumr - Šebesta, Sýkora, Seifert - Podrazil, Svoboda, Čapek, Puč, Kratochvíl

Branky: ?. Čapek 1:0, 59. Podrazil 2:0, 61. Svoboda 3:0

Průběh: Druhý přátelský zápas obou klubů, sehraný v tomto roce na hřišti Slavie, byl Slavii příležitostí k revanchi za lednovou porážku (3:7). Tehdy Slavia, sotva se vrátila z turné, ihned poslala divně postavený team do boje proti Slovanu. Výsledek podle toho dopadl. V neděli se tedy Slavia snažila oplatit porážku a podařilo se jí to více, než se očekávalo k její slabé formě i než odpovídalo hře.
  Mužstvo: Plánička - Hojer, Kumr - Šebesta, Sýkora, Seifert - Podrazil, Svoboda, Čapek, Puč, Kratochvíl ukázalo tentokrát více, než se čekalo a naznačilo snad vzestup formy. Plánička jako obvykle byl jistý, na backu Kumr překonával sám sebe taktikou a technikou a spolu se Seifertem zcela znemožnil útočnost pravé strany hostí. Hojer byl lepší v prvním poločase, jsa k tomu povzbuzen výkonem partnera. V záloze konal pilně až do konce práci Sýkora ve středu zálohy a v celku s úspěchem. Hraje často hlavou, což je výhodou, jde-li o hru přesnější. Sýkorův výkon byl poctivý a účelný, potřebuje však ještě zjemnění. Šebesta vpravo se často omezoval na obranu jako Seifert, který však měl řadu nádherných momentů a znovu dokázal, že nehraje-li pro publikum, že je vždy prvotřídní. Celkem záloha byla pevnou řadou. V útoku nastoupil po delším čase Kratochvíl a byl přes to dobrý. Útok vedl Čapek, vlastně chtěl vésti, ale spojky jej málo pochopovaly a probíjejíce se na vlastní pěst, měly málo úspěchu. Podrazil, který stále špatně drží své místo, byl jinak často úspěšný a stal se i střelcem první branky.
  Hosté: Hloušek - Černický, Grüner - Barbák, Baar, Machek - Kužel, Sobotka, Žďárský, Štěpán, Bureš měli velkou vadu: mnoho řečí. Někteří jejich hráči „Pražáci”, měli v druhém poločase zvláště stále velmi mnoho poznámek a protestů k soudci, čímž kalili jinak výborný dojem celého teamu. Tím se také stalo, že zápas byl skončen předčasně v 38. min. V tu chvíli byla diktována za foul penalty proti Slovanu a došlo k debatě mezi „Slovany” a soudcem, který pak vyloučil Žďárského, jenž jen velmi váhavě odcházel, zatím co se dál debatovalo, až se soudce rozhodl a zápas skončil. Kritisujíce tuto neblahou vlastnost hostí, nemíníme nijak hájiti soudce Maturu, který učinil dosti chyb a neprospěl klidu ve hřišti i mimo něj. Neuznal v 10. min. prvé půle branku Slovanu, pískaje off-side, při nejmenším sporný. Snad tím byl dán hlavní popud k pohoršení hostí, kteří však ztratili potom právo přispívati k znervosnění hry. Jejich výbornou oporou byli obránci, kteří dovedli najíti systém proti nepřesné souhře útoku Slavie a odvrátili i samostatné úniky jednotlivců, až na dvě chyby, z nichž padly branky po přestávce. Záloha byla průměrnou řadou, nespojující přední a zadní řadu dosti účelně. V útoku bylo s počátku větší nebezpečí pro domácí a pravé straně, která však byla dobře obsazena, takže Žďárský musel více zaměstnávat levou stranu útoku. Ta byla velmi úspěšná v poli, ale také se nedostala ke střelbě. V celku byl Slovan mužstvem ucelenějším, elegantnějším. Přesněji kombinoval a jeho sloh byl lepší na pohled a účelnější, dokud nebyl rozražen zmíněnými hráči Slavie. Hra byla v prvé půli celkem střídavá, chvílemi na počátku s větší převahou Slovana, který zakládal rozumnější útoky. Slavia pak v druhém poločase měla místy více ze hry a zasloužila si vítězství, avšak těsnější. Převahu vyjadřovala útočnými nárazy, jimž dodávala síly záloha. První branku vstřelil Čapek těsně před přestávkou, poslav ze shluku u branky míč pod břevno do sítě. Po poločase ve 14. min. Podrazil, běže vedle Svobody, vkopl jím puštěný míč po druhé do sítě. A již v 16. min. Svoboda zachytil míč, odražený obranou Slavie při vážném útoku Slovana a sám proběhl s ním šikmo k brance a než mu někdo mohl bránit, prudkou ranou dal poslední goal dne. V 25. min. byl za foul diktován pokutový kop proti Slavii, avšak Plánička chytil špatně umístěnou ránu Černického. V 37. min. došlo již k dříve zmíněnému případu a hra se skončila. Návštěva byla asi 6000 osob.

Rozhodčí: Matura

Diváci: 6.000

Trenér: ?


Slavia - Juventus FC
6 : 1

Datum: 18. z��� 1926, Praha

Druh zápasu: druh

Sestava: Plánička – Hojer (42.), Kumrman – Šindelář, Sýkora, Seifert – Podrazil, Šoltys, Čapek, Puč, Šimonek

Branky: 4. Hojer 1:0, 13. Čapek 2:0, 33. Šoltys 3:0, 38. Puč 4:0, ?. Vojak 4:1, ?. Podrazil 5:1, 84. Šoltys 6:1

Průběh: Na hřiště přišlo nejdříve mužstvo Slavie: Plánička – Hojer, Kumrman – Šindelář, Sýkora, Seifert – Podrazil, Šoltys, Čapek, Puč, Šimonek; pak přišli Italové: Combi – Rosetta, Allemandi – Viola, Meneghetti, Grabbi – Munneratti, Rossi, Vojak,
Hirzer, Gatti, konečně přišel soudce Eda Kraus, výboři s kyticí, řeči atd. a pak se začalo hrát. Bez douhého rozviklávání hned prudce se silným útočením hostí, které jim vyneslo dva nezužitkované rohy. Ale již ve 4. min. Slavia docílila branky. Viola si zahrál tvrdě v území a přísně – ale oprávněně – diktovaný pokutový kop Hojer umístil do goalu. Mužstvo tím bylo povzbuzeno, zlepšovalo hru, využívajíc každé příležitosti k dobré akci, jakou byl též Čapkův druhý goal. Ve 13. min. sledoval míč, když Allemandi jej včas neodkopl a přízemní placírkou poslal do pačného rohu branky. Italové ostře oplácejí útoky, ale nemají úspěchu; naopak domácí se stále drží na soupeřově půli a střílejí další branky: Šoltysem ve 33. a Pučem ve 38. min. Po přestávce přešel Viola do středu zálohy a mnoho prospěl mužstvu, které se hodně zlepšilo. Plánička měl pak častěji příležitost zakročiti; tak v 10. min. skvěle vyrazil střelu Hirzerovu, aby již za chvíli pustil nádherný shoot Vojakův do sítě jako jediný úspěch hostí. Leč Slavia se dnes nedala. Hned z výkopu Čapek přihrál dozadu Podrazilovi, jehož rána skončila pátou brankou. Score zakončil opět Šoltys ve 39. minutě. Hosté pak se opět zlepšili a často útočili, ale spolehlivá obrana jim dobře čelila. Ani když ve 42. min. byl pro nemístnou poznámku vyloučen Hojer, nedoznala hra změny.
  Dnešní výkon prokázal, že Slavia je zase schopna slušného výkonu. Zcela určitě se ukázala dobrou sestava útočné řady, kde Šoltys byl nejlepším hráčem na místě, kam výhradně patří – pravé spojce. Čapek zas byl platnou silou rozumějě si dobře se Šoltysem i ostatními. Nemohou přece být obě spojky tak divoké a centre pomalý, jak tomu je při sestavě Puč, Šoltys, Svoboda. Záloha se hodně polepšila a obrana dobře bránila. Italové měli nejlepší chvíle na začátku a ke konci hry, kdežto mezi tou dobou vynikaly spíše výkony jednostlivců, než práce celku. Bylo ovšem již marné snažiti se udržeti jakž takž souhru, zvláště v útoku, když někteří hráči neměli dost pochopení. Soudce Kraus nebyl na výši a nebude divu, když na něj budou Turinští naříkati.

Rozhodčí: Eduard Kraus

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Juventus přijel na první utkání do naší republiky se všemi svými internacionály. Ve druhém zápase pak porazil Viktorii Žižkov 3:1.




Slavia - Radlický A. F. K.
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 19. z��� 1926, Praha, hřiště Slavie

Druh zápasu: ?

Sestava: Štaplík - Čtyřoký, Hojer - Štefan, Sýkora, Šindelář - Kratochvíl, Svoboda, Čapek, Šoltys, Podrazil

Branky: 9. Fišer 0:1, 15. Čapek 1:1, 39. Svoboda 2:1, 86. Svoboda 3:1

Průběh: Nedělní předzápas na hřišti Slavie vyhrálo domácí mužstvo Štaplík - Čtyřoký, Hojer - Štefan, Sýkora, Šindelář - Kratochvíl, Svoboda, Čapek, Šoltys, Podrazil po hře nevalného výkonu, který se po sobotní krásné hře nedal očekávat. Hráči byli unaveni a proto hráli bez většího zájmu i důrazu. Jen někteří jednotlivci se více snažili, ale celek zůstal jen průměrným teamem. Hosté měli mužstvo Šmejkal - Šťastný, Fremut - Fiala, Ejem, Lošánek - Fišer, Stehlík, Němec, Adolf, Klikar a ukázali se dobrým soupeřem, hrajícím s velkou chutí, obětavostí i individuálními výkony. Spolehlivá obrana, dobrý střední záložník a rychlá křídla zabraňovala většímu úspěchu červenobílých a dovedla si též udržeti větší část hry převahu. Radlický byl též mužstvem, které první střílelo goal v 9. min. Fišerem z dobře vypracovaného útoku. Slavia vyrovnala v 15. min. Čapkem z přehrání Svobody, který zas byl autorem obou dalších branek ve 39. a 86. min. Hru řídil ne vždy přesně Taussig.

Rozhodčí: Taussig

Diváci: ?

Trenér: ?


Slavia - Hakoah Wien
? : ?

Datum: 1926


Slavia - Čechoslovan Košíře
2 : 3 (1 : 3)

Datum: 26. listopadu 1926, Praha, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička – Hojer, Čtyřoký – Plodr, Šindelář, Štefan – Šebesta, Šoltys, Čapek, Palman (45. Vopařil), Vlk

Branky: 9. Novák 0:1, 15. Čapek 1:1, 20. Brabec 1:2, 30. Čtyřoký vlastní 1:3, ?. Čapek z pen. 2:3

Průběh: Kombinovaný team Slavie byl minulou neděli na vlastním hřišti poražen, ač jeho sestava opravňovala klub k daleko lepším nadějím. Plánička – Hojer, Čtyřoký – Plodr, Šindelář, Štefan – Šebesta, Šoltys, Čapek, Palman (ve druhé půli Vopařil), Vlk – to bylo mužstvo, které při trochu poctivější hře nemohlo prohrát. Ale zájem, s jakým většina hráčů si „odkopala“ povinných devadesát minut, nijak neodpovídal jménu klubu, i když šlo o druhou garnituru, doplněnou několika členy amatérského mužstva, kteří se poměrně nejlépe drželi. Takový Štefan v záloze zůstal jistě nejlepším mužem řady. která měla největší vinu na neúspěchu; leč ani útok nezůstal v tomto směru pozadu. Ostře hrající obrana i záloha Čechie lehce mařila slabou kombinaci vnitřního tria, které pomalostí samo přispívalo ke ztrácení míčů. Nepoměrně menší počet dobrých ran poslali útočníci domácích na branku soupeřovu, kde brankář lehce mohl být přehrán, zatím co forward hostí dobře vystihl Pláničkovu nevýhodu hry proti slunci a přesnými ranami v I. půli zajistil si vítězství. Tak již v 9. min. to byl Novák, který z velké dálky šikmou ranou překvapil Pláničku umístěnou ranou do opačného rohu, nikým neohrožován. Slavia vyrovnala v 15. min. dosti lehce, neboť obránce Libeňských špatně ztlumil míč, jenž se odrazil k Čapkovi a ten jej snadno vstřelil do goalu. Ale již za pět minut hosté opět vedli obdobným způsobem, jako při prvé brance. Brabec dostal pěkně prohozený míč a ostrou ranou jej vsítil. Slavia pak často bezvýsledně obléhala. Naopak to byli soupeři, kteří zvýšili náskok; při shluku před brankou ve 30. min. byl míč odkopnut na goal, Plánička jej chtěl robinsonádou krýt, ale v posledním okamžiku jej Čtyřoký zasáhl slabě hlavou a stočil k tyči jako třetí úspěch Čechie. Po přestávce zlepšil se výkon některých hráčů domácích, zejména Plodr byl velmi užitečným hráčem, ale přece to nestačilo býti nebezpečným soupeřově brance. Jedinou branku tohoto poločasu dal Čapek z jedenáctimetrovky za foul. Čechie, která měla mužstvo Venhoda – Porkat, Mareš – Rus, Štochl, Karel – Novák, Brabec, Čermák, Šesták a Fryč, hrála příliš tvrdě. Proto jí také soudce Fabian st. vyloučil dva hráče.

Sport, 23. listopadu 1926

Rozhodčí: Fabian st.


Slavia - SK Pardubice
12 : 0 (5 : 0)

Datum: 24. ��jna 1926, Praha, hřiště Slavie

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Štaplík - Hojer, Čtyřoký (Pechar) - Plodr, Sýkora, Vodička - Šebesta, Šoltys, Čapek, Svoboda, Šimonek

Branky: 5. Šoltys 1:0, 20. Šoltys 2:0, 32. Svoboda 3:0, 38. Čapek 4:0, 44. Svoboda 5:0, 47. Svoboda 6:0, 55. Čapek 7:0, 59. Svoboda 8:0, 60. Šebesta 9:0, ?. ? 10:0, 70. Čapek 11:0, 90. Svoboda 12:0

Průběh: Týdeník Sport:"
Blátivý terén. - Slabá návštěva. - Exhibiční hra útoku a zálohy Slavie. - Ed. Kraus přesným rozhodčím.
  Na hřišti Slavie, rozmočeném celodenním sobotním i dnešním deštěm, nastoupila mužstva v těchto sestavách: Slavia: Štaplík – Hojer, Čtyřoký (Pechar) – Plodr, Sýkora, Vodička – Šebesta, Šoltys, Čapek, Svoboda, Šimonek. Pardubice: Levinský – Krčma, Pies – Skála, Svoboda, John – Sandhaus, Kudrna, Meissner, Bednařík, Levý.
  Slavia rozdrtila přímo hosty stejným systémem, jaký užila proti Č. A. F. C. ve finale poháru. Jemná technika tří vnitřních, vedená hlavně Čapkem a Šoltysem, jenž zřejmě přichází do formy, odsoudila obranu hostí s počátku k bezradnému pobíhání a konečně k úplné kapitulaci. Také záloha hostí, která se musela spíše věnovati hře obranné, nestačila na rafinovaný způsob hry soupeře. Ještě tak v prvých okamžicích hry byl výkon pardubských dobrý, ale čím více se hřiště rozdupávalo, čím hlouběji zapadal míč do bláta, tím větší byla převaha červenobílých, kteří jednoduchou přízemní kombinací (v druhé polovině až někdy zbytečně přeháněnou) překonávali odpor soupeře, jenž volil často jako poslední prostředek tvrdý způsob hry, hlavně proti tělesně slabším hráčům Slavie (Šoltys, Čapek).
  Technika jako by byla Pardubským španělskou vesnicí. Hráli tak primitivní, průhledný football, že zkušený materiál Slavie jejich systém v prvé čtvrthodině prohlédl a pak už byla katastrofa neodvratná. Tvrdé rány Svobodovy nebo jemně umístěné střely Čapkovy a Šoltysovy znamenaly vždy jisté goaly. Taktika obrany hostí ulehčovala jim v mnohých případech práci. Typický venkovský football nemohl býti důstojným protějškem hře Slavie, kde rushové výpady těžkého Svobody se střídaly s vzornými technickými výkony Čapka a Šoltyse. Zvláště Čapek měl úžasně bystrý postřeh a připravoval nádherné uličky oběma spojkám i přesně hrané míče na křídla. Šebesta na pravém křídle hrál velmi pěkně a byl důstojným protějškem Šimonka. Celá záloha hrála dokonale. Zejména Sýkora a také Plodr, jenž měl během hry několik světlých okamžiků. Obrana, ačkoli jistá, zůstala přece jen o něco za výkonem útoku i zálohy. Pardubičtí dnes zklamali. Věříme, že nejsou tak špatným teamem za příznivějších okolností. Dnes však byli v mnohé chvíli odkázáni k úplně bezmocnému přihlížení na hráče Slavie, kteří zvláště v druhé polovině procházeli jak chtěli.
  Jak vznikl branky? V 5. min. střílí Šoltys z přihrávky Čapka první goal a ve 20. min. umisťuje týž po klidném stopnutí podání Svobodova k tyči druhou branku. V 32. min. dobývá Svoboda tvrdou ranou k tyči (po předchozí souhře Čapka se Šoltysem) třetí goal, v zápětí střílí do tyče, v 38. min. prokličkuje Čapek tři hráče a dává téměř z liny čtvrtý goal a v 44. min. Svoboda dlouhou ostrou ranou pátý goal. - Po změně stran hned v 2. min. neobsazený Svoboda volnou ranou šestou branku, v 10. min. Čapek dlouhou, přesně k tyči umístěnou ranou sedmý goal, v 14. min. pouští Čapek centr Šebestův na Svobodu – osmý goal, v 15. min. Šebesta pěknou ranou pod břevno devátý goal, v 25. min. Čapek hlavou po kopu z rohu jedenáctou branku a v 45. min. Svoboda doráží střelu Šoltysovu – dvanáctý goal. Poměr rohů 3:2 pro hosty. Hru řídil velice objektivně Ed. Kraus."

Rozhodčí: Eduard Kraus

Diváci: ?

Trenér: ?


Slavia - ČAFC Vinohrady
10 : 0 (3 : 0)

Datum: 1926

Utkání: Středočeský pohár, finále

Sestava: Puč, Šimonek, Hojer, Pleticha, Podrazil

Branky: 8. Puč 1:0, 27. Hojer z pen. 2:0, 38. Pleticha 3:0, 51. Puč 4:0, 57. Puč 5:0, 64. Šimonek 6:0, ?. Podrazil 7:0, 73. Puč 8:0, Puč, Šimonek

Průběh:

Skvělá hra vítěze. – Mnoho okolností příčinou tak vysoké porážky. – Tvrdá hra. – Malá účast diváků.

  Nejdříve několik věcí, které souvisí se hrou až v druhé řadě. Soutěž, jejíž finale se dnes na hřišti Slavie odbylo, je jistě takového významu, že si zaslouží lepší pozornosti, než jaká se projevila dnešní návštěvou. Bylo-li tam 1200 až 1500 lidí, je to číslo, které hodně mluví v neprospěch těch, kdož se rádi ohánějí zájmem o kopanou. Těm věrným se pak říká „fanoušci, nechybící na žádném zápase“, ale právě dnešní utkání si zasloužilo větší návštěvy pro účel, jemuž je věnováno – podpoření úrazového fondu župy, z něhož jsou pak podporováni zranění hráči. Počasí ovšem bylo velmi malým lákadlem do přírody, aby v něm člověk stál půl druhé hodiny na hřišti, leč pak si nesmí takoví diváci říkati „sportsman“ jako ten na hřišti, který vykoná svou povinnost, ať již jako amatér nebo profesionál. Po té stránce je tedy dnešní finále úplným fiaskem, neboť z něho bude jen nepatrný příjem pro svrchu zmíněný fond.
  Nyní k příčinám či lépe okolnostem, které spolupůsobily při této velké porážce, kterou Praha nepamatuje při pohárovém finale. V prvé řadě to byl terén a vedení vinohradského klubu, nebo – chcete-li – obráceně. Je jeho věcí, uzná-li za rozumné, postaviti na blátivý terén v obraně dva hráče úctyhodné váhy, kteří se pak nemohou pochopitelně tak jistě pohybovati jako na suchém hřišti. To platí zvláště o Pecharovi, který také již delší dobu nehrál a chyboval proto častokráte velmi značně. Mělo to jistě rozhodný vliv na celou hru. V druhé řadě to byl soudce Dlabač, na něhož jistě poražení (to sice bývá vždy, že poražený je nespokojen se soudcem, ale dnes to je hodně oprávněné) nebudou vzpomínati s rozkoší. V případě prvé jedenáctimetrovky za ruku Hubkovu trestal snad oprávněně, ale zbytečně přísně, neboť mu míč skočil na ruku, pak při šesté brance přehlédl Šimonkův offside a i v poli několikrát chyboval zcela opačnými rozhodnutími. Od dob řízení zápasu Slavia-Viktoria, kdy zazářil jak nová hvězda, nebyl již jeho výkon takový. (Tehdy měl ovšem také výhodu, že hra byla nerozhodná 2:2, což bylo oběma tábory přijato sympaticky.) Již v sobotním zápase Viktorie s W. A. C. byl jeho výkon hodně slabý a ani dnešní jej nemohl rehabilitovati.
  Konečně v třetí řadě to byl samotný výkon Slavie, proti němuž soupeř neobstál. Technicky i takticky lepší team domácích s vynikající levou stranou mužstva, nadto ještě se lépe pohybující na rozbahněném hřišti, musel zvítěziti. Přece však hra Č. A. F. C. ukázala, že na suché půdě by vítězství Slavie nebylo tak veliké a také ne tak snadné; za to ale nikdo nemůže, že někdo je zvyklý hrát na trávě, někdo na písku, někdo zas - - vždyť to znáte, co všechno se obvykle říká.
  Tvrdá hra, té bylo až dost; a v tom není možno žádným způsobem Vinohradským slevit. Jak rozdílné bylo na příklad strkání hráčů Slavie a hráčů hostí, nebo jíti nohou po hráči místo po míči a podobně. Za to byl právem Kašpar I vyloučen, třebas v okamžiku, kdy se tak stalo, nebyl přestupek tak značný, ale on toho měl již trochu nastřádáno. Proti tomu zas je dobře konstatovati slušnou hru Noskovu, který dříve slynul právě opakem.
  Nyní několik kritických podrobností. V mužstvu Slavie: Plánička, Kumr, Hojer, Seifert, Pleticha, Vodička, Šimonek, Puč, Čapek, Šoltys, Podrazil, byl při uceleném výkonu celého teamu třídou pro sebe Plánička. Zvláště dva okamžiky, které se ovšem dají těžko popsati, nutno zdůrazniti ve druhém poločase, když prudce rozběhnutému Štaplovi vzal míč od nohy a chvíli se točil jako káča, chráně se tak před zraněním i přidržuje tak lépe míč, a pak při robinsonádě – velmi efektní jako účelné -, kdy leže na zemi levou rukou zadržel prudký míč před čarou a v zápětí jej pravou rukou přitlačil k zemi, aby neunikl. Podporován ještě taktickými obránci, z nichž Kumr byl lepší, tvořil tak znamenitou oporu mužstva, které se mohlo s větší jistotou soustřediti na útočné akce. V záloze hrál dnes vynikající úlohu Seifert a v útoku byla rovněž levá strana lepší. Tím ovšem se nemá snížiti výkon ostatních, kteří platně přispívali k vítězství, majíce proti sobě také lepší hráče soupeřovy. Souhra mužstva byla dobrá, stejně jako střelba útočníků; mnohdy šel míč od nohy k noze z obrany až ke goalu soupeřovu, což samozřejmě vyčerpávalo síly zálohy Vinohradských. Ti měli team: Král, Hubka, Pechar, Čipera, Kašpar I, Nosek, Hliňák, Kašpar II, Tichý, Štapl, Dobiáš. Brankář byl slabý, leč nemůže se mu to příliš vytýkati, poněvadž to není stálý hráč I. teamu, který nemá těch zkušeností a možností se zapracovati. Obrana – to byl kámen úrazu. V záloze – jako dosud vždy – byl nejlepší Čipera, slabší než obvykle byl Nosek. Útok byl obětavý a důrazný, hlavně tři vnitřní, místy slušně kombinoval, ale ke všemu neměl ještě štěstí ani v okamžicích, kdy mnoho nechybělo k překonání i Pláničky. Štapl měl dobrý den, jak technicky, tak nebezpečnými střelami, často procházel až k brance, jsa stálým nebezpečím svým bývalým druhům, stupňuje průběhem hry svůj výkon obdobně jako Plánička.
  V prvých minutách hry je Slavia útočnější, Čapek propásl dobrou posici; Puč z obtížné posice střílí vedle. Hned potom soudce po prvé chybuje, takže musí vhazovat míč. Č. A. F. C. zísal první roh, z něhož Kašpar poslal míč přes. Puč dokazuje, že je v kondici, přesným dribblingem. Čapek posílá „volňáska“ na bránu. Král chytá, aby zas hned Kumr musel bezvadně zakročit. Konečně v 8. min. Čapek prohodí Pučovi, krátký běh a ostrá rána, již obětavý Čipera se marně snaží vyraziti z čáry, míč má směr do brány – první goal.
  Pak zas Štapl útočí, brankář kryje. Hojer sráží Kašpara II, volný kop Čipera poslal vedle. Šimonek tísní pak Štapla, ale soudce rozhoduje proti Vinohradským (!). Ve 14. min. Puč zbytečně střílí vedle; hned potom Hliňák uteče, dobře centruje ke goalu, kam Kašpar stejně dobře točí míč, leč Plánička je na místě. V 17. min. druhý roh Slavie, z toho shluk, kopání do míče i nohou, konečně míč v zámezí. Ve 20. min. Čipera skočil na míč, klouzl a nešťastně upadl, po chvilce však obětavě hraje dále. Dobrý útok domácích pak Čapek zkazil rukou. Pleticha se pokouší střílet, ale špatně. Druhý goal byl v 27. min. vstřelen z penalty Hojerem za ruku Hubkovu. Vodička hraje místy ostře. Druhá penalty je ve 34. min. za ruku Pecharovu, Hojer ji přestřelil. Do třetice všeho dobrého třetí pokutový kop v 38. min. zas pro změnu střílel Pleticha za foul Čipery na Podrazila jako třetí branku. Ke konci poločasu zase hosté útočí, Tichý a Kašpar střílí, Plánička vše kryje, i nebezpečný shoot Štaplův z volného kopu vyrazil. Po poločase se Slavia ještě zlepšila, zatím co Č. A. F. C. byla částečně unavena. Přes to ale hra byla i teď zajímavou s oboustrannými útoky, jež však prováděla Slavia s lepší přesností. Již v 6. min. Čapek prohodil Pučovi, jenž volně k tyči scoroval po čtvrté. Pak byly chvíle Pláničkovy skvělé hry, aby zas hned Čapek poslal pozdrav k nebesům. Šimonek ve 12. min. centruje dopředu. Puč dobíhá a brankáři vyklouzlý míč doráží jako pátý úspěch. Také Dobiáš se pokouší střílet – bez úspěchu. V 19. min. padl šestý goal; Šimonek v offsidu daleko v poli dostal míč a doběhl s ním až do brány. Šoltys sražen ve 20. min. Kašparem I, který vyloučen. A zase goal – sedmý; jeden z dobrých útoků Puč, Čapek, Šoltys, Podrazil, poslední dobře využil. V 28. min. Čapek ostře střílí, míč se odrazil od hořejší tyče a Puč pohotově vrátil do sítě po osmé. Hra je pak již méně zajímavá, jedenáctý hráč hostům zřejmě schází a nemohou zabrániti dalším úspěchům Šimonka a Puče, když byl brankář předtím pěkně vyrazil střelu Čapkovu. Pechar ke konci povoluje, Hubka se sice zlepšil, ale hrál také ostřeji. Útok hostí však nepovoluje ani teď a snaží so obětavě proniknouti, udržuje – jako po celou dobu – otevřenou hru, ale smůlu má opět, vše je marné, Slavia se dnes nedala překonati. V poslední minutě vyloučen Pechar pro mluvení a konec hry.

Rozhodčí: Dlabač

Diváci: 1.200 - 1.500

Trenér: ?

Poznámky: 65. Kašpar I , 89. Pechar


Slavia - Magyar TK Budapest
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 03. ��jna 1926, Praha, hřiště Slavie na Letné

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička – Hojer, Kumr – Vodička, Sýkora, Seifert – Podrazil, Šoltys, Bejbl, Puč, Šimonek

Branky: 29. Bejbl 1:0, 35. Šoltys 2:0, 37. Orth 2:1

Průběh:

Hra vyrovnaných soupeřů. – Fair zápas. – Zajímavý začátek a nudný konec. – Obě strany spokojeny. – 15.000 diváků.

  Na hřišti Slavie utkala se dnes populární Hungaria s domácím mužstvem. Ačkoli měla Slavie hlavně na počátku prvé poloviny převahu, možno utkání nazvati vyrovnaným soubojem dvou teamů, které stylem hry jsou si velice podobny. Slavia předvedla výkon uspokojující. Nastoupila v sestavě: Plánička – Hojer, Kumr – Vodička, Sýkora, Seifert – Podrazil, Šoltys, Bejbl, Puč, Šimonek. Hrál tedy v útoku po prvé vršovický Bejbl a možno říci, že s úspěchem. To, co mělo vedení Slavie v daném okamžiku k disposici, z toho padl dobře do útočné řady, ačkoli neměl vedle zbrklého Puče a váhavého Šoltyse posici nejvhodnější. Při vysoké hráčské inteligenci a výborné technice se rychle vpravil do nových poměrů. Útok Slavie, ačkoli hrál v poli kombinačně přesně, zklamal skoro každého muže ve střelbě. Měl dnes, zejména v prvé polovině, celou řadu t. zv. vyložených šancí, a to nikoli mimo trestné území, nýbrž v bezprostřední blízkosti brankové čáry. Dlouhé váhání se střelbou a nerozhodnosti útoku připravily dnes červenobílé o jisté vítězství, které mohli poměrně lehce dobýti. Byl to zejména Podrazil, jenž střílel, když měl centrovat, hodně sobecký Puč, jenž tvrdošíjně se chtěl probýti hradbou těl, když volný spoluhráč čekal na přihrání, a pomalý Šoltys, jenž se rozhodl sledovati míč teprve tehdy, když rozhodný okamžik minul. Celkem hrála dnes levá strana útoku hodně slabě. Záloha splnila úkol pouze středním mužem Sýkorou, jenž se již vyšinul na důstojného zástupce Pletichy, až na ta nešťastná gesta, kterými se dovolával pomoci proti „křivdícímu“ soudci, a to obyčejně v takových křiklavých případech, kdy je očividně viníkem (sražení Ortha zezadu). Krajní halvové měli velké nedostatky. To platí zejména o Seifertovi, jenž zbytečnými parádičkami chce vynutiti obdiv obecenstva. Měl skvělé momenty, kdy efektním způsobem zvítězil nad soupeřem v boji o míč, ale v zápětí toto těžce získané vítězství pokazil přihrávkou přímo na protivného hráče. V tom chyboval též Vodička. Na štěstí křídla Maďarů dnes nebyla tak nebezpečná, jak tomu bývá obyčejně u mužstev jejich země. Velmi dobře hráli oba obránci. Hlavně Kumr vynikl v drobné práci a obětavosti. Hojer svou ležérností se často podobal hodně Seifertovi. Plánička byl opět mužem, na nějž se možno úplně spolehnouti. Mužstvo hostí podalo vyrovnaný výkon, v němž nelze vyzdvihovati hru jednotlivců. Snad to byl jedině Kleber ve středu zálohy a brankář Kropaczek. Přirozeně že klidem, bystrým postřehem a správným řešením situací poutal pozornost marciální Orth ve středu útočné řady. Ovšem, že všechny výkony byly prováděny s velkou sebevědomostí a tvrdostí hodnou populární maďarské footballové veličiny. Hosté nastoupili v sestavě: Kropaczek – Kövago, Kocsis – Rebro, Kleber, Molnár – Braun, Tritz, Orth, Opata, Jenny. Obě spojky měly dobrý start na míč, slušná byla souhra tří vnitřních, průměrný výkon obrany s jistým brankářem. Hráli většinou vysokou hru, dobře umisťovali rohy, ale celkem velmi špatně stříleli – Ortha nevyjímaje. Hra byla v prvé polovině velice zajímavá. Zahájena byla ostrým nástupem Slavie, která se často po několik minut nedostala z trestného území hostí, kde se většinou kombinovalo, připravovalo výhodnou posici ke střelbě, ale když tato měla býti uplatněna, tak byli červenobílí s uměním v koncích. Tak to šlo valnou část prvé poloviny, k jejímuž konci opět měli převahu hosté. V druhém poločase se Maďaři značně zlepšili. Pomalu, ale jistě zatlačili Slavii do obrany. V té době se červenobílí ve všech řadách dopustili nejvíce chyb v nepřesných přihrávkách, v lehkomyslném zahrávání s míčem v trestném území a v nejisté hře celého útoku. Od 25. minuty možno nazvati hru nezajímavou. Zdálo se, že obě strany jsou s výsledkem spokojeny. Snad spíše Maďaři jevili více touhy po vyrovnávací brance než červenobílí pro zvýšení score. Teprve od 40. min. se tempo opět zlepšilo, bylo několik rušných situací před goalem Hungarie, ale také v zápětí serie rohů u branky Slavie, kde vyrovnávací goal byl na cestě. Jak padaly goaly? Score zahájil Bejbl, jenž při útoku na vlastní pěst poslal z dálky asi 25 m neočekávanou, ale velice pěknou ránu, která v 29. min. uvízla v levém zadním rohu branky. V 35. min. přihrál Bejbl přesně na volného Šoltysa, jenž dohnal míč do bezprostřední blízkosti branky a dal druhý goal. V 37. min. zaskvěl se Orth ve slávě svých velkých dnů. Jeho mistrný, dlouhý, plavný shoot, neobyčejně prudký, končil v goale Pláničkově. Nejpěknější okamžiky zápasu. V 30. min. zachraňuje Plánička, který se vrhl k nohám útočícího Tritze, jehož po každé straně sledovali naši obránci. Ve 3. min. druhého poločasu se vrhá Plánička k nohám útočícího Ortha a zmocní se míče. Orth v tomto okamžiku podal nejlepší důkaz, že, když hráč chce, může i v prudkém běhu vyhnouti zranění odvážného brankáře. V 11. min. prudký shoot Braunův do tyče otřásá goalem Slavie. V 12. a 13. min. dvě pěkné střely Pučovy. V 24. min. neobyčejně prudká a efektně točená rána Pučova končí v rukou brankáře. V 25. min. opět odvážné zakročení Pláničkovo, jenž se pokládá pod nohy útočícího Jennyho a na něm visícího Vodičky. Poměr rohů 5:3 pro hosty. Fair zápas řídil dobře vídeňský soudce Zwicker, jenž měl při slušné hře obou mužstev lehkou úlohu.

Sport, 3. října 1926

Rozhodčí: Zwicker

Diváci: 15.000

Poznámky: „Zde hřiště SK Slavie na Letné, kde před chvílí začal fotbalový zápas Slavie s mistrem Maďarska Hungarií.”, byla první slova Josefa Laufra, který komentoval svůj první zápas v životě. Ten byl prostřednictvím Radiojournalu poprvé přenášen do celé republiky.
  Někdy se uvádí název klubu jako Hungaria Budapešť. Je to způsobeno tím, že klub právě v tomto roce měnil svůj název z MTK na Hungaria FC.


Slavia - Vasas SC Budapest
7 : 2

Datum: 10. ��jna 1926, Praha

Utkání: přátelské


Slavia - SK Slavoj Žižkov
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 13. ��jna 1926, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: Středočeský pohár, semifinále

Sestava: Plánička - Hojer, Kummer - Vodička, Sýkora, Seifert - Podrazil, Svoboda, Šoltys, Puč, Šimonek

Branky: 20. Svoboda 1:0, 45. Hojer z pen. 2:0, 70. Hojer z pen. 3:0, 79. Houk 3:1

Průběh: Semifinale poháru, hrané v sobotu na hřišti Slavie, dalo nám jednoho finalistu. Jest jím Slavia. V případě, že by Sparta nehrála v Americe, byla by na ni v semifinale narazila a při slabé sobotní hře by jistě špatně obstála. Dodáme-li ještě, že ani Slavoj nepodal obvyklý výkon, pak lze si představiti nezajímavou a nanejvýše nudnou hru; k tomu ještě silnou indisposici soudce Mencla, který hromadil chybu za chybou a máme tu pravý obraz ubohé hry. Jedině atletické vložky přinesly dobrý sport a rozproudily krev diváků.
  Slavia nastoupila v sestavě: Plánička - Hojer, Kummer - Vodička, Sýkora, Seifert - Podrazil, Svoboda, Šoltys, Puč, Šimonek. Nehrál tedy Pleticha a Bejbl, který hrál již v tomto poháru za Vršovice a nemůže podle pohárových pravidel hráti ještě za druhý klub. Útok byl slabinou mužstva a sám vlastně ještě ztěžoval práci zadním řadám zbytečným ztrácením míčů a nevracením se. Nejlepší byl vedle Pláničky Seifert a v útoku Svoboda, zejména střelbou. Ostatní nehráli jako obvykle jednak pro tvrdou hru soupeře, jednak se šetřili na zápas s Vasasem.
  Slavoj Žižkov v sestavě: Tranta – Zimmermann, Vožický – Šmejkal, Tomeš, Houk – Morávek, Blažej, Svoboda, Kučera, Barták hleděl čeliti Slavii hned s počátku tvrdou hrou, ač k tomu neměl důvodů. Při větším klidu a lepší taktice mohli býti slabě hrajícím domácím ještě nebezpečnějším soupeřem. Tranta podal krásný výkon a byl nejlepším mužem hostí. Na brankách nenese viny. Ostatní hráči bez výjimky dali se strhnouti k tvrdé hře, což zápasu nikterak neprospělo.
  Průběh hry: Již v 5. min. má Slavoj možnost scorovati Kučerou, ale míč odráží se od tyče. V 9. min. Puč střílí pod tyč, Tranta krásně vyráží. V 11. min. jest to opět Puč, který podniká sólo, které se končí v rukách brankáře. V 15. min. odchází Vodička, ale za 5 minut již opět nastupuje. Ve 20. min. Podrazil žene míč k brance, míč jest již v outu, soudce nepíská a Podrazil, využiv nedorozumění hostů centruje a Svoboda dlouhou ranou zaznamenává prvý úspěch červenobílých: 1:0. V 25. min. Kummer sráží hlavou míč k nohám Blažeje, který lehkomyslně přestřeluje. V 27. min. Vožický vrazí nohou přímo do Svobody, která odchází z hřiště a Hojer trestný kop krásnou ranou střílí vedle. Za 5 minut Svoboda se vrací a již v 34. min. hraje Tomeš unfair na Puče v trestném poli, ale soudce nařizuje trestný kop z liny. V 40. min Barták po krátké přípravě střílí a Plánička s námahou vyráží. V 45. min. Šoltys útočí, je sražen a z penalty Hojer umisťuje, 2:0. V 50. min. Seifert zachraňuje nebezpečnou situaci. V 53. min. Vodička krásně píše trestný kop se strany, Tranta však chytá. V 63. min. Puč kopnut do nohy, hraje však dále. V 66. min. jest nebezpečná situace u branky Slavoje, vzniklá vyběhnutím brankáře. V 70. min. proměňuje Hojer nové penalty za foul na Svobodu ve třetí a poslední branku domácích, 3:0. V 74. a 76. min. Svoboda krásně střílí; jednou těsně vedle a jednou do tyče. 79. minuta přináší prvý a poslední úspěch hostí. Houk krásně střílí trestný kop za foul Vodičky a po shluku, v němž Hojer míč minul, loví Plánička míč ze sítě. Ještě v 83. min. má Slavia možnost zvýšiti score. Podrazil uniká, střílí do tyče, míč se odráží k Svobodovi, který dává do ležícího branáře. Poměr rohů 6:4 pro Slavii.

Rozhodčí: Mencl

Diváci: ?

Trenér: ?




Slavia - AFK Vršovice
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 31. ��jna 1926, Praha

Druh zápasu: ?

Sestava: Plánička - Kumr, Hojer - Vodička, Pleticha, Seifert - Podrazil, Šoltys, Čapek, Puč a Kratochvíl

Branky: 38. Čapek 1:0, 70. Mašat 1:1

Průběh:

Otevřená, ostrá hra. – Soudce Cejnar nikoli vždy přesným. – Souboj dvou brankářů. –
Pěkný výkon útoku Slavie. – Dobrá hra obranných řad Vršovic.

  Slavia byla favoritem, snad proto, že osm jejich hráčů hrálo v mužstvu Č. S. R. proti Italům. Ale záúas opětně dokázal, že proti domácímu soupeři se hůře hraje. Oba teamy se znají dokonale a vědí, jak mají druh na druha hráti. Vršovičtí měli v tomto směru plus. Rušili lépe hru červenobílých, bohužel nikoli vždy nejsympatičtějším způsobem. Rozhodli se pro ostrý start a jakmile volí protivník Slavie tento systém proti lehkým útočníkům Slavie, jsou tito pochopitelně v koncích s jemnou kombinací, která je jejich hlavní zbraní. Nerozhodný výsledek „zavinili“ oba výborní brankáři Plánička a Bělík. Jejich hře se nedá ničeho vytknouti. Byl to prvotřídní výkon dvou pružných strážců branek. Žárlili na sebe. Překonávali se. Jak hezký to byl souboj. Snad to nejhezčí z celé hry! Vršovická obrana měla prudký start na míč. Místy až příliš prudký! Tento zjev se ostatně opakoval i na druhé straně, hlavně u křídelních halvů Slavie. Ostrým startem na míč rušila výborná obrana Vršovic a sní i záloha veškeré pokusy všech pěti útočníků Slavie. Krejčí i Kašpar byli jistější v odkopech než Hojer a Kumr, také halv Vršovic Hofman, Pinc, Průšek se lépe stavěl a šel šikovněji do rány. Pinc často zastínil Pletichu a Hofman přihrával Vimrovi podle liny jedna radost. Z útoku Vimr, Knížek, Mašat, Rubeš, Havlín se nejvíce uplatňovali Rubeš a Mašat. Nejvíce střílel Rubeš. Velice lehkou práci měla při nejistém výkonu Seifertově dvojice Knížek–Vimr. Rozhodně Seifert proti nim udělal více foulů než pěkných věcí. Slavia. Vyznamenání za nejlepší výkon náleží opět Pláničkovi. Plánička „vyhrál“ zápas, neboť zmařil nejméně tři jisté goaly. Chcete-li věděti jak hrál, vezměte k ruce starší čísla Sportu. Jako vždycky – skvěle. Obránci Kumr a Hojer měli střídavé momenty. Není to však dvojice, která by patřila před tak spolehlivého brankáře. Či tak snad hrají, že mají muže takové kvality za zády? Záloha Vodička, Pleticha, Seifert měla největší slabiny v křídelních záložnících a když povolil Pleticha, nastalo bezradné běhání, „flákání“, odpusťte ten vulgární výraz, který to však nejlépe charakterisuje. Hodně taktických chyb, přihrávky cizím místo svým, neobsazování křídel a velká vzdálenost mezi nimi a útokem. Útok hrál za výše uvedeného již způsobu hry obrany dobře. Podrazil, Šoltys, Čapek, Puč a Kratochvíl se aspoň snažili a často hráli pěkně. Tři vnitřní byli řádně „otesáváni“ obranou Vršovic. Zvláště na Puče, jenž jde odvážně do rány, měli svrchu. Čapek, ačkoli nehrál tak jako proti Itálii, byl opět nejlepším mužem této řady. Po něm nejlepší byl Kratochvíl.
  Hru řídil soudce Cejnar, jenž snad zbytečně se dává rušit obecenstvem. Větší ignorování diváků s jeho strany by jeho úřadu jen prospělo. Dlužno doznati, že obecenstvo bylo „řádně nabité fanouškovstvím“. Projevovaly to oba tábory, někdy hodně šťavnatě. Soudce Cejnar dovedl v některých okamžicích postřehnouti i pouhé úmysly k tvrdé hře. Trestal je správně. Ale v zápětí prominul i foul velkého kalibru. Bylo to hodně nedůsledné. Zdálo se nám vůbec, že ve snaze, aby se mu nemohla vytýkati „stranictví“, šel někdy příliš daleko.
Technické momenty:

  V 38. min. Puč po boji se 3 hráči Vršovic v trestném území dobude konečně definitivně míč, podá jej Čapkovi, ten rovněž oň chvíli bojuje, ale konečně se uvolní a střílí první goal. V 25. min. druhé poloviny střílí neobsazený a úplně volný. Mašat ostrou přízemní ranou k tyči první goal Vršovic.
  Poměr rohů 8:7 pro Slavii svědčí o rovnocennosti soupeřů a otevřené hře. V prvé polovině převaha Vršovic, v druhé Slavie.

Sport, 1926

Rozhodčí: Cejnar

Diváci: ?

Trenér: ?




Slavia - SK Viktoria Žižkov
7 : 1 (4 : 1)

Datum: 07. listopadu 1926, Praha, hřiště Slavie

Druh zápasu: ?

Sestava: Plánička – Kumr, Seifert – Sýkora, Pleticha, Vodička – Podrazil, Svoboda, Bejbl, Puč, Šimonek

Branky: 20. Svoboda z pen. 1:0, 29. Puč 2:0, 30. Puč 3:0, 35. Puč 4:0, 38. Novák z pen. 4:1, 72. Puč 5:1, 75. Puč 6:1, 88. Podrazil 7:1

Průběh: Týdeník Sport:
Neočekávaná porážka Viktorie. - Halv Slavie a Puč rozhoduje o vítězství.
  Slavia: Plánička – Kumr, Seifert – Sýkora, Pleticha, Vodička – Podrazil, Svoboda, Bejbl, Puč, Šimonek. Viktoria: Benda – Ženíšek, Stehlík – König, Klicpera, Mikše – Mareš, Novák, Meduna, Hrdina, Jelínek. Návštěva 13.000 osob. Soudce Štěpanovský. Poměr rohů 4:3 pro Žižkovské. Zápas se hrál na hřišti Slavie a skončil neočekávaně velkou porážkou Viktorie, která si ji zasloužila. Žižkovští jsou teamem, který bude míti stále dobrou přitažlivost pro diváky. Na 13.000 osob se dnes tísnilo za bariérami a mnoho z nich očekávalo velký výkon pruhovaných. Zněly typy pro ně 4:2, 3:1 nebo na těsná vítězství 2:1, 3:2 a podobně. Při vrtkavosti mužstva Slavie měli Viktoriáni pevnější kurs. Všechny tyto předpoklady se po 30. min. prvé poloviny úplně zhroutily. Ačkoli možno říci, že Slavia neměla v té době více ze hry, byla její hra líbivější, s větší elegancí prováděná a co hlavní, účelnější. Rozhodné slovo do výsledku promluvila dnes záloha Slavie, ve které Vodička stoupl o třídu, Sýkora našel své místo na pravé straně zálohy, kde hrál velice dobře, a na konci Pleticha, jenž nejen že tempo vydržel, ale ke konci ještě přidal. Byl nejlepším mužem této řady, hlavně pokud se týče podporování útoku, zatím co Vodička byl velmi dobrý v akcích obranných. V obraně jako obyčejně vynikal Plánička, ačkoli neměl dnes při slabém střeleckém dni útoku Viktorie mnoho práce. Velice dobrý byl Kumr. Seifert si zase zahrál v backu. Dobře. Bez zbytečných okras (až na jeden případ a z něho byl též hned roh pro Viktorii). Stejně Vodička zanechal zbytečných efektů, hleděl jako obránci co nejdříve odpraviti míč od branky v bezpečí a tím stoupl jeho výkon nepoměrně. V útoku hrál nejlépe Puč. Nikoli snad proto, že dal ze sedmi branek pět, ale že dokázal při svém nepatrném tělesném fondu hodně neohroženosti a statečného srdce, a to i v takových situacích, kdy vyhlídka na úspěch byla nepatrná, ale kdy zásluhou jeho agilnosti, se kterou sledoval téměř ztracený míč, byla utvořena situace nová, příznivá. Jak smutně proti němu vyhlížel Svoboda na pravé spoji. Byl také nejslabším mužem této řady. Ani shoot, ani přihrávka, přihrávka, ani jistota ve výpadech na vlastní pěst. Nic. Střed útoku vedl skvěle Bejbl. Jeho práce vedle goaly střílejícího Puče snad se ztrácela pro oko laika, ale ve skutečnosti byl to on, jenž připravoval výborným technickým ovládáním míče výhodné okamžiky oběma spojkám. Na Podrazilovi se poněkud odrážela slabá hra Svobody. Viděli jsme ho již lépe hráti. Šimonek měl lepší start na míč, ale jeho centry šly spíše do goalu než na tři vnitřní. – Viktorie! Zklamala. Především útok, jenž nedovedl udržeti míč, jenž neměl systému ve hře a jemuž scházelo sto procent do elanu, který ukázal kdysi v zápasech, ajk proti Slavii, tak i proti Spartě. Jelínek i Mareš jsou úplně z formy. Po odchodu Křišťála zmizela i vzorná kombinace tohoto muže s Jelínkem. Zdá se, že jeden bez druhého nejsou nebezpečni. Hrdina nebyl rozhodně hrdinou. On i Meduna i Novák se nedostali ke shootu. Jejich střely byly vesměs velice slabé a pro Pláničku přímo hravé. A pak ta záloha! Ta úplně zklamala. Snad jedině Mikše si dobře vedl. Klicpera měl pouze okamžiky a ke konci jej omrzelo podporovati útok, jenž měl tolik šancí a nedovedl ani z jedné těžiti. König, jako obyčejně tvrdý a po každém foulu se usmívající, ukázal toho velmi málo. Halv Viktorie, který nedovedl překonati útok Slavie, má hodně viny na prohře. Obrana Viktorie byla její nejlepší řadou přes to, že míč prošel sedmkrát tyčemi. Ženíšek, který v posledních zápasech přestal hráti tvrdě (což jsme v jeho kritice na tomto místě zdůraznili), se opět vrátil k tomuto způsobu a to mu vyneslo vyloučení v 4. min. druhého poločasu, když srazil útočícího Puče. Je jisto, že Puč při lehkém tělesném fondu je hráč hodně labilní, že dosti nepatrný takling naň úplně stačí. To, co však udělal Ženíšek ve zmíněné 4. min., nebylo žádné hraní tělem, nýbrž promyšleným foulem – nastavením nohy. Nestačí-li mé umění na zastavení rushujícího hráče, nesmím sahati k takovým prostředkům, které nejsou důstojny hráče, jenž si vysloužil internacionální čapku. Benda v brance a Stehlík v obraně hráli dobře.
  Slavia dobyla prvé branky v 20. min. z penalty Svobodou za nastřelenou ruku Stehlíkovu. V 29. min. z přihrávky Bejblovy dal Puč druhý goal a o minutu později týž skvělou ranou z dálky pod tyč třetí goal – nejpěknější branku zápasu. V 35. min. dal opět Puč čtvrtou branku a v 38. min. diktoval soudce penalty proti Slavii, jelikuž Kumr a Vodička vzali rushujícího Nováka „do presu“. Novák proměnil penalty v první a poslední goal hostí. Po změně stran stočil Puč v 27. min. centr Podrazilův hlavou v síť, v 30. min. opět doběhl téměř ztracený míč a přes vzpažené ruce brankáře dal šestý goal. V 43. min. rushující Svoboda ztratil míč, kterého se zmocnil Podrazil a ukončil ranou k tyči score. V prvém poločase měla s počátku převahu Viktoria, pak byla hra střídavá a od 25. min. převaha Slavie. Také konec druhého poločasu patřil Slavii. Často se stalo, že Viktoria obléhala – a Slavia dávala goaly. Hru řídil správně soudce Štepanovský.

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: 13.000

Trenér: ?




Slavia - Teplitzer F. K.
2 : 0 (1 : 0)

Datum: listopad 1926

Druh zápasu: ?

Sestava: Štaplík- Kumr, Seifert – Sýkora, Pleticha, Vodička – Podrazil, Čapek, Bejbl, Puč, Kratochvíl

Branky: 30. Puč 1:0, 56. Čapek 2:0

Průběh: Se zájmem byl očekáván v Praze start teplických Němců, kteří v poslední době dobyli několika znamenitých výsledků, hodných dobré pověsti svého klubu ještě z dřívějších dob. Byli poraženi, leč jejich výkon byl velmi dobrý a splnil očekávání více než 5000 diváků, kteří se přišli na match podívati. A je potřeba hned zdůrazniti, že si poctivě zasloužili dobýti branky, jsouce v poli úplně rovnocenným soupeřem; také daleko více zaměstnávali brankáře domácích avšak nemohli scorovati pro jeho dobrou hru. S mužstvem Höfer – Schaffer, König – Mizera, Banasz, Neugebauer – Rejzek, Morawetz, Šíma, Haftl, Tampe často nebezpečně útočili a zase se dobře bránili, jsouce jednolitějším celkem než domácí. Zvláště ve hře polovysokých míčů byli vždy ve výhodě, kdežto Slavia zas naopak měla okamžitě převahu, jakmile držela míč při zemi. Obrana Němců houževnatě odolávala náporům domácích, často zachraňujíce na roh, nebo zas hned vracejíc míč do útoku, který rychle se dostával vpřed a ostřeloval branku, často ostrými dlouhými ranami stejně nebezpečnými. A to ještě Šíma – dokonalý technicky – nevžil se dosud úplně do úlohy středního útočníka, často daleko kupředu prohazuje míče, kterých nemohli spoluhráči dostihnouti; ale i tak zůstal nejlepším mužem hostí spolu se středním záložníkem, obětavým i rychlým Banaszem. Slavia měla mužstvo s malými změnami: Štaplík- Kumr, Seifert – Sýkora, Pleticha, Vodička – Podrazil, Čapek, Bejbl, Puč, Kratochvíl; které dovedlo lépe využíti situací a tak zvítěziti, ač jinak poslalo na branku méně ran než soupeři a asi stejný počet do outu. Po několika slabších chvílích na začátku hry se Seifert rozehrál a obrana v čele s brankářem stala se pak nerozbornou částí mužstva. V záloze nejslabší Sýkora a Vodička zas zbytečně tvrdý, zarážel Rejzka nedovoleným způsobem, když mu několikrát utekl. Útok vedl dobře Bejbl, nebojácný a velmi pohyblivý jako obě spojky. Kratochvíl nebyl nejlepší a Podrazil neměl štěstí ve střelbě. Zápas měl zajímavý průběh. Hned po výkopu Slavia dobyla dvou rohů a zkoušela štěstí Bejblem, jehož tvrdý a nebezpečný shoot šel do tyče; Kratochvíl pak vrátil míč do outu. Hned potom Rejzek zcentroval míč, Morawetz jej takticky pustil Šímovi, jenž přestřelil. Týž za chvíli střílel do tyče, v čemž jej napodobil Rejzek. Slavia oplatila útoky, získala další roh, aby zas hned Štaplík musel zakročit. Bejbl pak poslal míč hlavou vedle. Tempo hry bylo dobré, útok stíhal útok, chvilková převaha se hned vyrovnávala a minuty ubíhaly, aniž padla branka. Ani Puč ve 23. min. nemohl scorovati, dvě jeho střely zblízka odrazil Höfer. Také volné kopy, jichž bylo ve hře na obou stranách dost, nebyly využity. Štaplík se vyznamenává, míč dostal útok, Bejbl nádherně prohodil do uličky Pučovi a ten z velmi obtížné posice a ještě tísněn Schaffrem bezvadně k tyči vstřelil 1. goal ve 30. min. Domácí pak více útočili, číselně však převahy nevyjádřili. Po přestávce byla Slavia s počátku častěji u branky hostí, kde brankář měl trochu více práce, chytiv několik ostrých ran od vnitřních útočníků. Následovaly pak šestý a sedmý roh Slavie, kterých opět nevyužito. V 11. min. zarazil Vodička útok hostí, podal míč Čapkovi, ten si jej připravil, klička, a 2. goal seděl, hlasitě aklamován obecenstvem. Potom Tampe centroval do brány, kde Štaplík s námahou kryl vysoký míč. Sýkory pak odešl ze hry, vystřídán Čtyřokým, ale vrátil se po pěti minutách. Puč pak útočil, zapomínaje, že není sám a zkazil situaci dlouhým otálením. Nové dva rohy a dva volné kopy Slavie obrana jistě odvrátila. Tepličtí dovedli se opět vzchopiti a měli lehkou převahu, při níž získali roh, z něhož Šíma hlavou stáčel míč do goalu, brankář chytil. Ve 37. min. zase nebezpečný útok, Štaplík daleko vyběhl, zdálo se již, že Šíma musí dát goal, ale Kumr v poslední chvíli odkopl mu míč s nohy do rohu. Slavia oplatila útokem, který unfair zastaven; Kratochvíl špatně provedl volný kop, kdežto hosté za několik minut získali poslední roh. Poslední chvilky již končily bez větší zajímavosti. Soudce Zadák dovedl bezpečně hru ovládati po celou dobu, i když byla místy hodně tvrdá, aniž by na něj kdokoliv mohl naříkati.

Sport, 14. listopadu 1926

Rozhodčí: Zadák

Diváci: 5.000

Trenér: ?


reprezentační výběr Francie - Slavia
0 : 7

Datum: 1926, Paříž

Druh: přátelský




Slavia - SK Viktoria Žižkov
8 : 3 (3 : 3)

Datum: 05. prosince 1926, Praha

Druh zápasu: ?

Sestava: Plánička - Seifert, Kumr, Pleticha, Bejbl, Puč, Vodička, Svoboda, Šimonek

Branky: 7. Novák 0:1, 10. Svoboda 1:1, ?. Bejbl 2:1, 29. Svoboda z pen. 3:1, 30. Novák 3:2, 43. Novák 3:3, 60. Svoboda 4:3, 63. Svoboda 5:3, 68. Šimonek 6:3, 75. Puč 7:3, 84. Bejbl 8:3

Průběh: Dnešní zápas zakončila Slavia opět vysokým score, ač před poločasem na to její hra neukazovala. Její mužstvo je však zřejmě v tempu, a dovede se bít, což je vlastnost, která mu dříve často chybívala. Tak šlo stále za vítězstvím i při značných slabinách, jimiž v první půli byli křídelní záložníci, zejména Vodička. Po poločase se i celková hra záložní řady, neúnavně ztmelované Pletichou, zlepšila, takže útok měl více klidu a našel momenty, kdy překonav tuhou obranu hostí, střílel i z dostatečné dálky branky. Mnoho pro celek vykonal Bejbl, který právě v okamžicích deprese byl tak pohyblivý a pilný, že pozdvihl výkon celé řady, v níž tentokráte Puč byl méně úspěšný, jsa pečlivě, místy tvrdě, střežen Königem. Křídelní hráči Slavie byli obsazeni podobným způsobem, ale nezklamali. V obraně měl Seifert s Kumrem mnoho práce v prvním poločase a počátkem druhého. Zastali ji dobře vzhledem k zmíněné hře křídelních záložníků. Nemohli však zůstati v bezpeční spolupráci s Pláničkou a tak jako celek byla obranná hra chvílemi v první půli roztříštěna a utužila se až po přestávce.
  Hosté Slavie neměli v zápase co ztratit, ale mnoho mohli získat. Podle toho se zařídili; začali viktoriánským tempem. Rychle a důrazně podle potřeby i trochu ostře, otevřeli hru. Obrana Stehlík-Matuš měla lehčí práci proto, že záloha vedená Suchým s dobrým rozhledem a na křídelních místech s Königem a Mikšem, konala výborně svůj úkol. Tím měl útok otevřené pole působnosti a Meduna neopomněl toho užít. Akce se dařily bezpečněji na levé straně, kde dvojice Jelínek-Křišťál způsobila mnoho starostí záložníku Sýkorovi i na backu Kumrovi. Naopak Novák s Marešem měli snažší posici proti Vodičkovi, který se trochu rozehrál až po přestávce. Jako celek byli Viktoriáni starou osvědčenou jedenáctkou, která umí bojovat. Dnes bylo u Königa a Mikše chvílemi té bojovnosti až přespříliš. Viktoria mohla snad i zvítězit, kdyby se jí bylo podařilo z tempa nastřílet branky na náskok pro druhou půli. Ale nikoliv pro smůlu, prostě proto, že nebylo možno tak často překonati obranu Slavie, musela se Viktoria spokojiti se třemi goaly. Zvláštní zmínku si vynucuje soudce zápasu E. Kraus. Chybami začal a nedovedl si zajistiti posici, jaká je nutná v matchi, do něhož pak začalo publikum, zvláště část, jež přála Viktorii, mluviti způsobem naprosto neslušným. Na konci bylo nutné, aby soudce byl doprovoděn stráží do kabiny - na tolik vzrostla vášnivost obecenstva, jíž podráždila tak velká prohra Viktorie. Také někteří hráči Slavie byli předmětem málo příjemných kritik při odchodu ze hřiště, ač nebyli mužstvem tvrdším. Kraus neměl již vícekráte štěstí při těžších matchích a nejen proto měl by nyní na čas omeziti působení na hřišti, neboť jistě mu to i znesnadňuje jeho postavení ve funkci předsedy župy. Mezi hrou činil některá rozhodnutí, zcela opačně než jak situace vypadala. Také byl dosti přísný, ač k tomu měl právo a důvod, když diktoval penalty proti Viktorii, ale bylo nepochopitelné, že trestal Kumra, který slušně prsama kryl Medunu. Snad tím mělo býti vyváženo penalty proti Viktorii. To ovšem by bylo „politickým aktem”, který však na vážnosti vždy jen ubere. Nelze tvrditi, že pan Kraus Slavii k vítězství pomohl, ale Viktorii poškodil, když přehlédl ve druhé půli offside Podrazila, z jehož centra padla šestá branka domácích. Po této chybě se k soudci rozběhl brankář Viktorie Benda příliš i působením ruky intensivně se snažil soudce přesvědčiti o jeho chybě. Byl za to vyloučen, takže od 25. min. druhé půle a za stavu 6:3 dohrávala Viktoria o desíti mužích s Matušem v brance.
  Průběh hry: Z nástupu Viktorie střelil v 7. min. Novák první branku, když ani Seifert ani Vodička nedovedli chytiti přihraný míč. Již v 10. min. střelec dne, Svoboda, vyrovnal z podání Bejblova ranou pod břevno. Po útoku levé strany a z podání proběhnuvšího Puče dal Bejbl vedoucí goal a Svoboda ve 29. min. třetí z penalty za foul na Bejbla v dobré útočné posici. Hned po výkopu nadiktoval soudce zmíněné již penalty proti Slavii, z něhož Novák dal druhý goal Vitkorie. Ve 43. min. týž hráč pěknou hlavou z podání Křišťála vyrovnal. Po poločase v 15. min. z Vodičkova trestného kopu dal točenou ranou Svoboda čtvrtou branku Slavie a za další tři minuty tvrdou, nechytatelnou ranou, pátou. Pak ve 23. min. přišla zmíněná branka Šimonkova a následovalo vyloučení Bendy. Ve 30. min. Puč dal po doběhnutí míče sedmý goal a ve 39. min. Bejbl score zakončil. V první půli byla Viktoria v poli v lehčí převaze, po poločase hra se vyrovnala a Slavia pak často byla v převaze. Stále řídnoucí útoky hostí byly na konec snadno kryty. Diváků asi 7000, část z nich pokřikovala, mezi sebou se hádajíc, hrubě. Skoro jako při zápasech gladiátorů v cirkuse!

Rozhodčí: E. Kraus

Diváci: 7.000

Trenér: ?


Slavia - First Vienna FC
2 : 1

Datum: 12. prosince 1926, Praha

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Plánička – Kummermann, Seifert – Sýkora, Pleticha, Vodička – Podrazil, Svoboda, Bejbl, Puč a Kratochvíl

Branky: 52. Puč 1:0, 66. Bejbl 2:0, 72. Siklossy 2:1

Průběh: Lepší mužstvo odešlo dnes z letenského hřiště poraženo! First Vienna, ten populární modro-žlutý vídeňský klub, věru nezklamala, ukázavši hru, jež zřejmě předstihla domácí. Nejlepší částí tohoto mužstva bylo obranné trio Maresch–Reiner–Blum, v němž zejména starý internacionál Blum byl dubem, jímž slavistický vichr nedovedl otřást, jakkoli dobyl dvou úspěchů. Maresch udělal jen jedinou chybu a ta měla za následek druhý goal červenobílých. Také záloha vídeňská, hrající v sestavě Ludwig–Hofmann–Kaller, předčila svým výkonem protějšek ve Slavii, a to zejména účelnými přihrávkami míče útoku; jediným stínem jejího výkonu byla chvílemi ostrá hra. Poměrně nejslabší řadou hostí byl útok, který v sestavě Seidl–Gschweidl–Bulla–Siklossy–Mausner si sice dobře vedl v poli, ale před brankou se nedovedl náležitě uplatniti.
  Slavia nastoupila v sestavě Plánička – Kummermann, Seifert – Sýkora, Pleticha, Vodička – Podrazil, Svoboda, Bejbl, Puč a Kratochvíl – tedy téměř stejně jako proti D. F. C. a Viktorii. Kde však zůstal její výkon proti těmto soupeřům? Jedině vždy spolehlivý Plánička, Seifert a Bejbl mohli dnes uspokojit. - Ostatek jen mlčení.
  Přesnější a účelnější hrou měla Vienna značnou část zápasu ve své moci. Hned z výkopu nebezpečně útočila, avšak Slavia odolala a získala dva rohy. Při druhém se Bejbl zranil a odešel ze hřiště, v čemž ho za chvíli následoval Puč, který se však zanedlouho zase vrátil. Ve 20. min. přišel také Bejbl a hned dal Vídeňákům pocítit svou přítomnost: jeho ránu Maresch stěží vytěsnil na roh. Ve 23. min. soudce prominul Slavii pokutový kop, nařídiv trestný kop na lině, ač Vodičkova ruka se stala v trestném území. Teprvě po změně stran se hra Slavie poněkud zlepšila. Z rychlého útoku v 7. min. získal Puč vedení ostrou ranou, ač byl dobře kryt, a brzy potom odešel Pleticha, za nějž naskočil Šindelář. Druhý goal Slavie vstřelil v 21. min. Bejbl falšovanou ranou a Vienna pak scorovala Siklossym po kopu z rohu v 27. min. Match řídil Štěpanovský poněkud slabě.

Sport, 12. prosince 1926

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: ?

Trenér: ?




Slavia - Čechoslovan Košíře
7 : 2 (4 : 1)

Datum: 19. prosince 1926, Praha

Druh zápasu: ?

Sestava: Plánička - Čapek, Šoltys, Sýkora, Svoboda, Kratochvíl, Plodr, Podrazil

Branky: Svoboda 2, Čapek, 28. Janík 3:1, 31. Kratochvíl 4:1, ?. Polanecký 4:2, ?. Plodr 5:2, ?. Kratochvíl 6:2, ?. Podrazil 7:2

Průběh: O těžké porážce fialových bylo rozhodnuto teprve v posledních 15 minutách hry, ve kterých nasadila Slavia, nastoupivší bez Bejbla, Puče a Pletichy, nahrazených dobře Čapkem, Šoltysem a Sýkorou, finish, kterým upravila Čechoslovanu příznivé score 4:2 rázem na 7:2.
  Slavia měla obvyklou oporu v dobré hře Pláničkově, Čechoslovan hrál rozhodně lépe, než jak naznačuje výsledek. Dobrým Pláničkovým protějškem byl Štrýgl, který, ač zraněn, vedl si velmi spolehlivě, v obraně hrál bezvadně Stáša, v útoku pak Janík a Tožička.
  Po dobrém nástupu Slavie byl průběh zápasu pro fialové velmi neutěšený, neboť dvěma goaly Svobody a brankou Čapkovou vedla již v 25. minutě Slavia 3:0. Čechoslovan se pak nečekaně vzchopil a při otevřené hře dovedl náskok Slavie snížit goalem Janíkovým, ne však na dlouho, neboť již za tři minuty poté scoroval Kratochvíl za Slavii po čtvrté.
  Po přestávce vynutili si fialoví dokonce i převahu, která trvala až do 20. minuty a dobyli též zaslouženého druhého úspěchu Polaneckým po centre Mrázově. Pak se však dostavil finish Slavie, kterému fialoví nedovedli již úspěšně čeliti, a Slavia brankami Plodrovou, Kratochvílovou a Podrazilovou připravila jim debakle, které si za svou dobrou hru opravdu nezasloužili.
  Zápas, kterému přihlíželo asi 1000 diváků, řídil dobře Dlabač.

Rozhodčí: Dlabač

Diváci: 1.000

Trenér: ?


Újpesti TE - Slavia
1 : 0

Datum: 25. prosince 1926, Budapešť

Utkání: přátelské


Ferencvaros TC - Slavia
2 : 1

Datum: 26. prosince 1926, Budapešť

Utkání: přátelské



• Průběhy utkání v tomto roce jsou většinou převzaty z týdeníku Sport z roku 1926. Většinu jsem nechal v původní nezkrácené podobě i jazyce.