194619471948



Bohemians AFK Vršovice - Slavia
6 : 6 (4 : 3)

Datum: 9. března 1947, Praha, Vršovice, Dannerův stadion

Utkání: přátelské

Sestavy:

Bohemians: Leština - Urban, Vedral - Röder, Jíra, Kalous - Liška, Plánický, Golob, Žďárský (Müller), Pešek
Slavia: Kabíček - Luka (Kocourek), Kocourek (Říha) - Bradáč (Trojan), Buchta (Hampejz), Hanke (Bradáč) - Holman, Hemele (Pajkrt), Bican, Pajkrt (Kopecký), Vlk

Branky: 2. Pajkrt 0:1, 4. Pajkrt 0:2, 13. Kocourek vlastní 1:2, 18. Žďárský 2:2, 25. Hofman 2:3, 29. Žďárský 3:3, 42. Plánický 4:3, 51. Plánický 5:3, 55. Müller 6:3, 65. Urban vlastní 6:4, 85. Pajkrt 6:5, 90. Bradáč 6:6

Průběh: Mnoho nechybělo a v hlavním zápase mohlo dojít k sensaci. Stejně však nerozhodný výsledek je do jisté míry překvapením. Potvrdilo se tak již tradiční nepsané pravidlo, že Slavia nedovede na Bohemians v přátelském zápase zahrát. Také tentokrát měla namále, když domácí ještě šest minut před koncem vedli o dvě branky. V zoufalém finiši však se červenobílým podařilo vyrovnat.
   Utkání začalo pro Slavii slibně. Již ve 2. minutě se ujala vedení Pajkrtem, který o dvě minuty později zvýšil na 2:0. Ve 13. minutě Kocourek posílal „malou domů” a míč skončil v síti 2:1. Domácí se vymanili z obležení a v 18. minutě Žďárský vyrovnal. Ve 25. min. sice zajistil Slavii Hofman vedení, ale ve 29. min. Žďárský opět vyrovnal a ve 42. min. Plánický vstřelil čtvrtou branku Bohemians.
   Ve druhém poločase, přesto, že Slavia vyměnila čtyři hráče a Bohemians jen jednoho, měli domácí pěkný nástup, ze kterého vytěžili dvě branky, v 6. minutě Plánickým a v 10. min. Müllerem. Ve 20. min. Bradáč střílel a Urban usměrnil míč do sítě - 6:4. Od této chvíle se Slavia zlepšila a neustále útočila. Ve 40. min. snížila Pajkrtem a v poslední minutě šťastně vyrovnala Bradáčem na 6:6.
   Slavia přesto, že měla na hřišti celkem 15 hráčů, nepodala očekávaný výkon. Hrála již WM systémem, který jí mnoho „neseděl”.
   Hanke s Bradáčem byli nejlepší. Z útočníků překvapil rychlý Vlk na levém křídle, který si lépe rozuměl s Pajkrtem než ve druhém poločase s Kopeckým, který se specialisoval na nahrávání dobrému Bicanovi. Také Holman uspokojil.
   Bohemians mohli zachrániti vítězství lepší taktikou v závěru, když zapomněli, že „útok je nejlepší obranou”. Z obranné trojice měli nejlepšího Vedrala, ač i Leština v brance uspokojil. V záloze byl na výši střední Jíra, z krajních lepší Kalous. Příjemným překvapením byl výkon Peška na levém křídle, který si dobře rozuměl se Žďárským. Golob se na těžkém terénu neprosadil, uspokojili Plánický a Müller. Uzdravený Liška není ještě ve formě.
   Rozhodčí Trojan neuspokojil - připustil místy nebezpečnou hru.

Rozhodčí: Trojan

Diváci: 12.000

Trenér: ?

Poznámky:

(Rudé právo, 9. března 1947 // Rudé právo, 11. března 1947 // Rudé právo, 14. března 1947)



SK Slezská Ostrava - Slavia
2 : 5 (0 : 3)

Datum: 16. března 1947, Ostrava

Utkání: 1. liga 1946/47, 14. kolo

Sestavy:

Sl. Ostrava: Schäfer, Foldina, Marinčák, Šimonek, Bradinec, Schajer, Hranec, Reček, Bouzek, Křižák, Pščolka
Slavia: Kabíček - Kocourek, Říha - Bradáč, Buchta, Hanke, Holman, Hemele - Bican Pajkrt, Vlk

Branky: ?. Pajkrt 0:1, ?. Bican 0:2, ?. Pajkrt 0:3, ?. Pščolka 1:3, ?. Hranec 2:3, ?. Hemele 2:5, ?. Bican 2:5 (???)

Průběh: Mužstvo Slavie ve svém prvém ligovém zápase v jarní sezóně hostovalo v Ostravě, kde narazilo na dobře připravené mužstvo domácích. Avšak místo očekávaného tvrdého zápolení předváděla Slavia na těžkém blátivém terénu ukázkovou kopanou, takže o jejím vítězství nebylo od prvé minuty nejmenších pochyb. Útok velmi dobře dirigovaný Bicanem křídly poměrně snadno pronikal k brance soupeře, v níž Schäfer zachytal opravdu skvěle. Jen jemu a střednímu záložníku Radimcovi mohou domácí poděkovat, že dostali pouze 5 branek. Ve druhém čase bylo mužstvo Ostravy přestavěno, což se projevilo i na jeho výkonu, takže v této době se hra poněkud vyrovnala. Vedení se ujala Slavia Pajkrtem a Bican zvýšil na 2:0. Po necelé čtvrthodině střelil Pajkrt 3. branku. Po přestávce se Ostrava vzchopila a Pščolka s Hrancem upravili na 3:2. V posledních 15 minutách zpečetili Hemele a Bican dvěma brankami porážku domácích. Mužstvo Slavie nemělo slabin. Domácí uspokojili.

Rozhodčí: Michálek (Rudé právo, 14. března 1947)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 14. března 1947 // Rudé právo, 18. března 1947)



Slavia - SK Olomouc ASO
4 : 1 (0 : 1)

Datum: 23. března 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1946/47, 15. kolo

Sestavy:

Slavia: Kabíček — Kocourek, Říha — Bradáč, Buchta, Hanke — Holman, Hemele, Bican, Pajkrt, Vlk
Olomouc: Doležal — Vojtíšek, Krupka — Hendrych, Šenk, Holiš — Kocík, Tauber, Trenčanský, Dvořák, Slaný

Branky: goly37. Slaný 0:1, 70. Holman 1:1, 72. Bican 2:1, 74. Bradáč 3:1, 76. Holman 4:1

Průběh: Minuta stačila k tomu, aby Slavia v neděli na Spartě zachránila téměř ztracený zápas. ASO útočí celou pěticí, Kocourek sráží v trestném území Dvořáka, ozývá se píšťalka, ale k překvapení celého hlediště, rozhodčí ukazuje na roh. »Psychologický« okamžik, jenž rozhodl. Vzápětí vyrovnávací branka domácích a do konce zápasu ještě tři míče v síti Doležala, to vše už šlo na konto mužstva, které prostě ztratilo svůj počáteční elán, nevydrželo několikaminutový nápor soupeře, a nedovedlo včas užiti jediné možně taktiky v těchto kritických okamžicích — útočit. Než se hosté vzpamatovali a vymanili se z obležení, byl konec. Konec utkání, jež svým průběhem dovedlo plně zaujmout a jehož úroveň uspokojila.
   Vedoucí ligový klub začal příliš sebevědomě a přenechal iniciativu po celý první poločas hostům, kteří však dokázali ze svých několika dobrých šancí vstřeliti pouze jednu branku ve 37. min. Slaným hlavou po kopu z rohu. Bylo to věru málo za tak mnoho námahy. Ještě po přestávce mohlo ASO lehce svůj náskok zvýšiti, ale jednou Hanke vykopl míč z prázdné branky, po druhé ji zase Tauber opuštěnou přestřelil. A pak přišel psychologický moment celého utkání - 70. minuta. Holman hlavou vyrovnal a rázem všechna bojovnost a nadšení hostů zmizely. Byli u konce svých sil, které právě Slavia, jako by po celý zápas střádala; a Doležal pak už jen lovil ještě třikrát míč ze své sítě. Bican hlavou, Bradáč krásně z dálky a opět Holman po dokonalé souhře Vlk—Bican—Hemele—Holman ve 27., 29. a 31. min. byli autory tří branek Slavie. Slavie uspokojila teprve v závěru.
   Vítězové měli dobrého Kabíčka v brance, zato obrana často vynechávala, což se jí nemusí v boji se silnějším soupeřem vyplatit. Kocourek lepší nečistě hrajícího Říhy. Záloha se velmi dlouho rozehrávala, útočníci ASA jí procházeli příliš lehce. Nejužitečněji byl v ní zvláště Bradáč. Útok si dlouho nemohl pořádně vystřelit. Zato ke konci si to vynahradil. Nejvíce se z nich líbil Holman, Vlk v I. poločase, Bican se uplatnil jen částečně, Pajkrt byl užitečný v poli. Hemele poměrně nejslabší.
   Výborný výkon ASA. U ASA Doležalovi vypadávaly míče z rukou, ve spolehlivé obraně byl na výši Krupka. Také záloha hrála velmi dobře, v závěru však, zvláště Hendrych, nestačila s dechem, útok těžil ze hry rychlých křídel, která stejně jako Tauber s Trenčanským dobře střílela. Rozhodčí Beneda poškodil hosty, čímž proti sobě často popudil diváky. kterých se sešlo na 15.000.

Rozhodčí: Beneda

Diváci: 15.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 21. března 1947 // Rudé právo, 25. března 1947 // Rudé právo, 26. března 1947)



SK Viktoria Plzeň - Slavia
4 : 3 (4 : 2)

Datum: 30. března 1947, Plzeň

Utkání: 1. liga 1946/47, 16. kolo

Sestavy:

Plzeň: Folta - Bešťák, Prokeš - Bína, Sloup II., Svoboda - Perk, Sloup I., Formánek, Kareš, Šamberger
Slavia: Kabíček - Kocourek, Říha, Trojan, Buchta, Hanke - Holman, Hemele, Bican, Kopecký, Vlk

Branky: 20. Sloup 1:0, 25. Bican 1:1, ?. Šamberger 2:1, ?. Kareš 3:1, 39. Perk 4:1, 41. Bican 4:2, 60. Bican 4:3 (???)

Průběh: Když ve 39. min. prvého poločasu v ligovém zápase Slavie - Viktoria Plzeň v Plzni vstřelil Perk čtvrtou branku domácích a upravil tak stav na 4:1, vyhlíželo to se Slavií velice špatně. Volání desetitisíc diváků po dalších brankách zůstalo však nevyslyšeno.
   Zápas byl zahájen náporem Viktorie Plzeň, která se ve 20. minutě ujala vedení brankou Sloupa. 5 minut nato Bican vyrovnal. Po půl hodině hry však domácí opět vedli brankou Šambergera, k níž připojil Kareš třetí. 6 minut před koncem poločasu Perk krásně unikl po rychlé výměně míče se Šambergerem, přešel do středu hřiště a nezadržitelně vsítil čtvrtý úspěch domácích. Ve 41. min. Bican upravil na 4:2. Ve druhém poločase Slavia nasadila tempo, ale vsítila jedinou branku opět Bicanem v 15. min. Viktoria Plzeň podala velmi dobrý výkon. V brance výborný Folta, v obraně Bešťák, útok byl výborně veden Formánkem. U Slavie Kabíček dobrý, též Kocourek uspokojil. V záloze nejlepší Hanke, v útoku skvělý Bican a dobrý Kopecký. Rozhodčí Kluc.

Rozhodčí: Kluc

Diváci: 10.000

Trenér: ?

Poznámky:

(Rudé právo, 1. dubna 1947)



Slavia - SK Baťa Zlín
4 : 2 (3 : 2)

Datum: 4. dubna 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1946/47, 17. kolo

Sestavy:

Slavia: Kabíček - Říha, Kocourek - Bradáč, Buchta, Hanke - Holman, Hemele, Bican, Kopecký, Pajkrt
Zlín: Jordák - Novák, Bartonec - Řepka, Tichý, Hlobil - Janík, Pastrňák, Hönig, Konečný, Michlovský

Branky: 10. Konečný 0:1, 11. Bradáč 1:1, 32. Bican 2:1, 37. Tichý 2:2, 39. Hemele 3:2, 60. Bican 4:2

Průběh: Velmi špatně by býval Baťa dopadl v pátečním zápase se Slavií, kdyby jeho brankář Jordák »držel krok« s většinou svých podprůměrných spoluhráčů. Ten však schytal řadu jistých branek a spolu se středním záložníkem Tichým zachránil své mužstvo od daleko větší porážky, než je dvoubrankový rozdíl. Utkání samo nebylo zvláštní úrovně, jen pěkné momenty před Jordákovou brankou a nádherná branka Bradáčova (2 tyče) z trestného kopu, jakou snad člověk nevidí za celý rok, zachraňovaly utkání přívlastek »ligové«.
   Slávia nezahrála tak, jak se očekávalo. Obrana zvláště z počátku si několikráte při rychlých útocích Bati »zaplavala«, levá strana zálohy byla také slabinou a útok postrádal střelce, který by z četných příležitostí dovedl překonati výborného Jordáka v brance. V zahazování »vyložených« branek se vyznamenal Hemele. Pajkrt pak nikdy nebude levým křídlem. Útok tvořila vlastně dvojice Bican-Kopecký s čilým Holmanem na pravém křídle, v záloze vynikal Bradáč a z obranné trojice byl nejlépší Kocourek. Baťovci měli tentokráte v mužstvu jen tři hráče, kteří snesou přísnou kritiku. Vedle skvělého Jordáka v brance se vyznamenal Tichý při WM systému jako ideální střední záložník. Dobře držel Bicana a postaral se o to, že ten jen dvakráte scoroval. Svůj úkol splnil dobře i obránce Bartonec. Slabinou byli oba krajní v záloze a celý útok, který ve druhém poločase se nezmohl ani na jednu pěknou útočnou akci.
   Jen prvních patnáct minut uspokojilo náročnějšího diváka. To v 1. min. Holman z několika kroků vstřelil do Jordáka, v 10. min. Konečný za pomoci Hankeho zajistil hostům vedení a o minutu později Bradáč krásnou ranou z trestného kopu vyrovnal. Pak obě strany, jako by jim na výsledku nezáleželo, povolily. Ve 32. min. vstřelil Bican druhý úspěch Slavie, ve 37. min. Tichý z 10 m kopu vyrovnal a o dvě minuty později Hemele zajistil Slavii vedení. Ve druhém poločase se hrálo jen na polovině obětavě se bránících hostí. V 15. min. Bican jedinou brankou zakončil score zápasu na 4:2 pro červenobílé.

Rozhodčí: Jirák

Diváci: 10.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 5. dubna 1947)



SK Nusle - Slavia
4 : 3 (1 : 0)

Datum: 12. dubna 1947, Praha, hřiště u Bělka

Utkání: přátelské

Sestavy:

Nusle: Vohanka, Čapek, Mikeš (???)
Slavia : Sandhaus (???)

Branky: Vohanka 2, Čapek, Mikeš - Sandhaus 3 (???)

Průběh: Slavia nastoupila bez hráčů zařazených do reprezentačních výběrů.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 1.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 12. dubna 1947 // Rudé právo, 13. dubna 1947)



ŠK Jednota Košice - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 20. dubna 1947, Košice

Utkání: 1. liga 1946/47, 19. kolo

Sestavy:

Košice: Zibrini, Klimek, Danko, Prešovský, Matys (???)
Slavia: Peikert, Hemele, Bican, Kocourek, Kuchta (???)

Branky: 6. Peikert 0:1

Průběh: Start Slavie v Košicích přilákal 13.000 diváků, kteří se však nedočkali překvapení v podobě porážky vedoucího mužstva ligy. Slavia i když nepodala v Košicích vynikající hru, své vítězství si plně zasloužila, neboť byla mužstvem technicky lepším. V obraně podal dobrý výkon Kocourek, v záloze nejlepší Kuchta, v útoku Bican s Hemelem.
   U Jednoty nově získaný Matys z Polabanu Nymburk se velmi dobře uvedl, z obránců možno pochváliti Prešovského, v záloze výborný Zibrini, v útoku pouze Klimek s Dankem ohrozili v některých okamžicích branku hostí. Jedinou branku zápasu vstřelil Peikert v 6. minutě.

Rozhodčí: Týřl

Diváci: 13.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 18. dubna 1947 // Rudé právo, 22. dubna 1947)



AC Svit - Slavia
1 : 4 (0 : 3)

Datum: 21. dubna 1947, Svit

Utkání: přátelské

Sestavy:

Svit:
Rado (???)
Slavia:
Bican, Hemele, Vlk (???)

Branky: Rado z pen. - Hemele 2, Bican, Vlk (???)

Průběh: V pondělí měli ve Svitu senzaci v podobě startu veedoucího mužstva fotbalové ligy, SK Slavia Praha. Slavia hrála ve stejném složení jako v Košicích. V prvním poločase měli velkou převahu hosté, ve druhém domácí. Skórovali: Hemele 2x, Bican a Vlk po 1 za Slavii, Rado z pokutového kopu za Svit. Nutno poznamenat, že Slavia vedla už v 16. minutě 3:0, takže 74 minut se hrálo nerozhodně. Před rekordní návštěvou 4500 lidí rozhodoval Bartečko z Košic.

Rozhodčí: Bartečko (Košice)

Diváci: 4.500 (3.000)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Národná obroda, 22. dubna 1947 // Národná obroda 23. dubna 1947)



Slavia - Bohemians AFK Vršovice
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 27. dubna 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1946/47, 20. kolo

Sestavy:

Slavia: Kabíček - Kocourek, Říha - Bradáč, Buchta, Ipser - Holman, Hemele, Bican, Kopecký, Vlk
Bohemians: Leština - Urban, Vedral - Röder, Jíra, Kalous - Liška, Plánický, Golob, Rubáš, Pešek

Branky: ?. Bican 1:0, ?. Bican 2:0, ?. Liška 2:1

Průběh: Tentokráte mohou Vršovičtí mluviti opravdu o smůle. Provázela je během celých 90 minut a tak přesto, že měli celý zápas pěknou převahu, odešli ze hřiště poraženi. Dvakráte Ipser a jednou Kocourek vykopávali míč z prázdné branky, několikráte se nedovedli střelecky neschopní útočníci Bohemians trefiti do opuštěné slavistické svatyně a dvě pěkné rány skončily na tyči branky červenobílých - na víc se útok „Klokanů” nezmohl, ačkoliv branky v Kabíčkově síti „visely” stále ve vzduchu.
   Slavia, největší kandidát letošního mistrovského titulu neuspokojila přítomných více jak 15.000 diváků. Hlavně útočná řada se nemohla proti řízné obraně Bohemians prosaditi. Jen Bican a chvílemi Kopecký byli nebezpečím pro pozorného Leštinu. V záloze byl nejlepší, ale také nejostřejší Bradáč, z obrané trojice byli opravdovými oporami Kabíček a obránce Kocourek.
   Bohemians až přespříliš v poli kombinovali, na hranici trestného území jejich umění končilo. Jejich útok, který nastoupil bez zraněného Žďárského, neměl střelce - a to stálo Bohemians oba body. Jen Plánický a Golob, v poli nejlepší, se pokoušeli o střelbu - bezúspěšně. V záloze podal velmi pěkný výkon střední Jíra, obránná trojice zastala spolehlivě svůj úkol.
   Branky Slavie obě Bican, za Bohemians těsně před koncem zápasu Liška. Při jediné brance Bohemians byl zraněn Kabíček a odnesen ze hřiště, v brance Slavie dohrál Říha. Rozhodčí Běták neuspokojil.

Rozhodčí: Běták

Diváci: 15.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 25. dubn 1947 // Rudé právo, 27. dubna 1947 // Rudé právo, 29. dubna 1947)



SK Kladno - Slavia
1 : 4 (0 : 4)

Datum: 1. května 1947, Kladno

Utkání: 1. liga 1946/47, 18. kolo

Sestavy:

Kladno: Biskup, Carvan, Sklenička, Möstl, Svatoň, Rašplička V., Mrázek, Rieger, Božkov, Seidl, Sršeň
Slavia: Deršák, Kocourek, Říha, Bradáč, Buchta, Ipser, Trojan, Pajkrt, Bican, Kopecký, Vlk

Branky: Vlk, Carvan (vlastní), Bican 2 - Sršeň

Průběh: Porážka Kladna, upřímně řečeno, nijak nepřekvapila. Ovšem nejde ani tolik o dva ztracené body, jako o celkovou hru celého mužstva SK Kladna, které v tomto vtkání se Slavií bylo odsouzeno opravdu k trapné úloze. To, čím mužstvo Slavie přímo překypovalo — totiž přesná souhra, taktické stavění hráčů, prostě určitý systém ve hře — to všechno chybělo Kladnu, ze kterého vždy jenom jakési torso útoku — dva, tři hráči — se dostali k brance Slavie, aby tam školácky zahodili těch několik málo příležitostí, které vůbec měli.
   Rozhodoval p. Charous, proti kterému si několikráte diváci docela po právu zabouřili.
   Branky za Slavii Vlk, Carvan vlastní, Bican 2 (na jedné z nich má zásluhu Biskup). — Za SK Kladno Sršeň 1.
   Mluviti o výkonech v mužstvu SK Kladno jest opravdu těžká úloha. Biskup v brance měl mnoho práce a několikrát dokázal hezky zakročit. Obrana Carvan—Sklenička měla ztíženou úlohu po zranění Rašpličky, Svatoň v záloze nezahrál tentokráte nejlépe, a totéž se dá říci i o Möstlovi na levé straně. Útok je samostatná kapitola. Bylo to většinou jenom přihlížení přesné kombinaci slavistických útočníků. Střelecká sláva Riegrova patří již dávné minulosti, Seidl ve druhém poločase vypomáhal přetížené záloze a nevěnoval se vůbec útoku. Nový vedoucí útoku Božkov měl smůlu, že zrovna to byla Slavie, proti které prvně v ligovém utkání nastoupil. Ale i tak Božkov jest střelec, který Kladnu prokáže ještě mnoho dobrých služeb.
   Slavia mohla vyhrati daleko větším poměrem branek. Deršák v brance Slavie neměl mnoho práce, obrana docela lehko stačila na kladenský útok. Chváliti jednotlivé hráče zálohy jest stejně jako chváliti celou zálohu. Útok Slavie předváděl chvilkami vedle nohou kladenského útoku přímo footballová kouzla s míčem, až někdy přeháněná.

Rozhodčí: Charous

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 30. dubna 1947 // Rudé právo, 3. května 1947)



SK Židenice - Slavia
3 : 3 (1 : 2)

Datum: 4. května 1947, Brno, Židenice

Utkání: 1. liga 1946/47, 21. kolo

Sestavy:

Židenice: Rulc, Krejčíř (???)
Slavia: Deršák, Bican, Ipser (???)

Branky: Rulc, ?. Krejčíř 3:2, ?. Krejčíř 3:3 - Bican 2, ?. Ipser 3:1 (???)

Průběh: Židenice postoupily v neděli na vlastním hřišti jeden z nejdůležitějších bojů o záchranu v lize. Mohou mluvit o velikém štěstí a poděkovat slabé hře slavistických útočníků, že se jim podařilo dosáhnout nerozhodného výsledku. Zápas sám o sobě měl rušný průběh. V prvém poločase vstřelil dvě branky Slavie Bican, za domácí Rulc. Po přestávce Ipser vstřelil 3. branku Slavie, avšak Krejčíř dvěma brankami vyrovnal na 3:3. Mužstvo Slavie kromě Deršáka podalo jen průměrný výkon. Zato domácí nadšením vyrovnali technické nedostatky.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 6. května 1947)



SK Rapid Wien - Slavia
5 : 3 (3 : 1)

Datum: 15. května 1947, Rakousko, Wien

Utkání: přátelské

Sestavy:

Rapid: Musil - Binder (???)
Slavia: Kabíček - Kocourek, Říha - Trojan, Buchta, Ipser - Holman, Bradáč, Bican, Pajkrt, Vlk

Branky: 9. Bican 0:1, ?. Binder 1:1, ?. Holan 5:2, ?. Vlk 5:3

Průběh: V dnešním mezinárodním footballovém utkání na vídeňském stadioně porazilo nejlepší vídeňské mužstvo FC Rapid ligové mužstvo pražské Slavie. Zápasu, který byl hrán v ostrém tempu, přihlíželo na přeplněných tribunách 50.000 diváků.
   Rapid byl vysloveně lepším mužstvem a ještě 15 min. před koncem hry vedl 5:1. Během zbývajících 15 minut hry podařilo se Holanovi a Vlkovi snížit porážku Slavie na 3:2. První branku zápasu vstřelil v deváté minutě Bican, avšak po několika minutách vyrovnal za Rapid Binder. Výkon, který předváděla Slavie od tohoto okamžiku, byl pro většinu diváků zklamáním a podle všeobecného názoru byla předválečná Slavie mnohem lepším celkem.
   Během zápasu zadržela sovětská vojenská policie dosud neidentifikovaného člověka, jehož projevy nadšení pro domácí(?) team byly nebezpečné pro okolní diváky.
   Nejlepšími hráči zápasu byli brankář Rapidu Musil, slavistický střední útočník Bican a v záloze Bradáč.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 50.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 11. května 1947 // Rudé právo, 14. května 1947 // Rudé právo, 15. května 1947
Rudé právo, 16. května 1947)



Slavia - ŠK Žilina
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 17. května 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1946/47, 22. kolo

Sestavy:

Slavia: Kabíček - Pajkrt, Vlk, Bican (???)
Žilina: Pochab - Šedo (???)

Branky: Pajkrt, Vlk, Bican (???)

Průběh: Jen prvních dvacet minut byli Slováci červenobílým více jak rovnocenným soupeřem. V této době nedovedli však z několika pěkných příležitostí ani jednou překonati výborného Kabíčka. Slavie zvolna hru vyrovnávala a získala převahu. Slavie měla spolehlivou obranu, výborného Trojana v záloze a v útoku úspěšnou dvojici Bican-Pajkrt.
   Hosté měli oporu v brankáři Pochabovi a v středním záložníku Šedovi. Obránci hráli zbytečně tvrdě, útok, zejména ve druhém poločase, se střelecky vůbec neprosadil.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 18. května 1947 // Rudé právo, 20. května 1947)



Slavia - SK Libeň
10 : 1 (? : ?)

Datum: 30. května 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1946/47, 23. kolo

Sestavy:

Slavia: ? (???)
Libeň: ? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: ? (???)

Rozhodčí: Michálek

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 30. května 1947)



ŠK Bratislava - Slavia
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 8. června 1947, Bratislava

Utkání: 1. liga 1946/47, 24. kolo

Sestavy:

Bratislava: Rajman - Vičan, Šimanský, Kubala, Venglár, Žáček, Arpáš, Šubrt (???)
Slavia: Bican, Kopecký, Vlk (???)

Branky: 10. Černý 0:1, 23. Šimanský 1:1, ?. Arpáš 2:1, ?. Bican 2:2, ?. Šubrt 3:2 (???)

Průběh: Po dvouleté přestávce hrála pražská Slavia v Bratislavě a po velmi rychlém, tvrdém a dramatickém boji podlehla vytrvalejším domácím. Od 28. minuty hrála jen o deseti hráčích, když Vlk se srazil s Venglárem a Žáčkem a zlomil si klíční kost, takže musel býti odvezen do nemocnice. Po jeho zranění hráli červenobílí jen se 4 útočníky a Kopecký ještě vypomáhal v záloze. Byl spolu s Bicanem nejlepším hráčem hostů. Obranná trojice zachránila Slavii od větší porážky. Nejlepším hráčem a tvůrcem vítězství domácích byl Vičan, zatím co brankář Bratislavy Rajman zavinil vybíháním obě branky.
   Stručný průběh hry: v I. poločase při naprosto vyrovnané hře scorovali v 10. min. Černý, Šimanský pak dorazil Kubalův centr do sítě ve 23. min. Po změně stran vstřelili branky Arpáš, Bican hlavou a Šubrt.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 22.000

Trenér: ? (???)

Poznámky: poznamky

(Rudé právo, 10. června 1947)



Slavia - SK Viktoria Žižkov
10 : 1 (? : ?)

Datum: 15. června 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1946/47, 25. kolo

Sestavy:

Slavia: Kabíček - Kopecký, Bradáč, Holman, Černý (???)
Žižkov: Hanzl - Pejša, Zuzánek, Kvapil, Waltr, Vrátil, Menclík (???)

Branky: Bradáč 6, Kopecký 2, Holman, Černý - ?. Pejša 2:1 (???)

Průběh: I bez Bicana dovedla v neděli Slavia vysoko poraziti Viktorii Žižkov, dokonce ještě větším score, než před nedávnem Sparta. A to ještě Žižkovští se zřejmou snahou pomoci Spartě zahráli, alespoň v prvním poločase, jednu ze svých nejlepších jarních her. Ale ani na oslabenou Slavii Viktorie nestačila - vlastně nevydržela se silami. První poločas, i když Slavia měla mírnou převahu, přece jen se Viktorie ještě s úspěchem bránila a podnikala nebezpečné útoky. Po přestávce však vyčerpána úplně odpadla a Slavie, dík slabému brankáři Viktorie Hanzlovi a výborně střelecky disponovanému Bradáčovi, který hrál na místě Bicana, lehce docílila dvojčíselného vítězství. Nejvíce se o tento pěkný úspěch přičinil Kabíček v brance, Kocourek v obraně, dravý Ibser na levém okraji zálohy a v útoku technicky vyspělá dvojice Bradáč-Kopecký. Rozhárané mužstvo domácích mělo průměrnou obranu, v záloze nejlepší Zuzánek, v útoku pravá strana Kvapil-Waltr a Vrtátil na levé spojce. Od Menclíka se čekalo více.
   O deset brankek červenobílých se rozdělili: Bradáč 6, Kopecký 2, Holman a Černý, čestnou branku Viktorie vstřelil za stavu 2:0 Pejša.
   Před návštěvou 2500 diváků soudcoval dr. Nekovář.

Rozhodčí: dr. Nekovář

Diváci: 2.500

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 11. června 1947 // Rudé právo, 13. června 1947 // Rudé právo, 15. června 1947)



Slavia - AC Sparta Praha
3 : 5 (1 : 4)

Datum: 27. června 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1946/47, 26. kolo

Sestavy:

Slavia: Kabíček - Kocourek, Říha - Trojan, Buchta, Bradáč - Holman, Pajkrt, Bican, Kopecký, Vlk
Sparta: Horák - Senecký, Zástěra - Koubek, Kolský, Ludl - Kokštejn, Říha, Cejp, Hronek, Zmatlík

Branky: 5. Zmatlík 0:1, 7. Kokštejn 0:2, 12. Pajkrt 2:1, 24. Ludl 1:3,

Průběh: Letošní ligový závěr se opravdu vydařil skvěle. Až přespříliš pěkné počasí, rekordní návštěva a konečně i na to vedro, kopaná velmi dobré úrovně — co víc jsme si od našeho derby mohli přát? Napřed označovaný favorit, Sparta, vyhrál, takže se člověku opravdu již zdá, že tradiční porážky favoritů se stanou v našem derby již jen minulostí. Ale ani vítězstvím nad Slavií nezískala Sparta titul mistra ligy, i když snad dnes je hodně odborníky označována za naše nejlepší mužstvo. Několikeré zakolísání rudých během soutěže a již připadl letošní titul zástupcům pěticípé hvězdy.
   I když vyrovnané mužstvo Sparty podalo pěkný výkon a zaslouženě zvítězilo, musíme ihned v úvodu podotknout, že úspěch se dostavil, dík velmi dobré taktice rudých.
   Bývaly časy, že útok Sparty předváděl skutečně technicky a kombinačně skvělou hru, téměř bez chyb, ale přece Sparta prohrála. Proč? Lehká odpověď — útočná řada byla neproduktivní, právě taková, jako je dosud útočné kvinteto Slavie. Hra na krásu, nikoliv na branky. Dnešní forward Sparty jako by se znovu narodil, a to s novou taktikou, přinášející opravdu úspěch. Žádné zbytečné kličky, žádná neproduktivní kombinace — naopak, jedna pěkná přihrávka, rychlý únik, odcentrování a tvrdá rána na branku. To vše v pátečním zápase mužstvo Slavie postrádalo (nejen v pátečním zápase, ale vůbec v poslední době) a tak proti Spartě tentokráte vyhrát opravdu nemohlo. Zvláště když mužstvu chyběla přihrávka, kterou alespoň jindy červenobílí mistrně ovládají. Ale ani střelba se jim nedařila, i když by tentokráte na velmi nepozorného Horáka v brance Sparty, splnila svůj účel.
   Přes to, že mužstvo Sparty bylo dobrým celkem, musíme zvláště pochváliti tvrdého Seneckého v obraně, neúnavnou dvojici Kolský-Ludl v záloze a v útoku vtipného a stále nebezpečného Kokštejna, kterému výkonem se přibližovala levá strana útoku Hronek—Zmatlík. Zejména ze začátku byl dobrý i Cejp. Říha zkazil co mohl. Ve 39. min. II. poločasu odstoupil pro zranění ze hry.
   Z mužstva poražených Kabíček v brance na porážce nenese celkem viny. — V obraně Kocourek úplně zastínil Říhu. Záloha byla nejslabší řadou.
   Zklamal zde zejména Bradáč, snažil se Trojan. Z útočné řady zasluhuje uznání jen Kopecký s Pajkrtem, ale jen pro obětavé vracení se! Bican zřejmě nebyl ještě ve své kůži. Utkání mělo dva různé poločasy. V prvním byla naprostým pánem na hřišti Sparta, ve druhém měla více ze hry Slavie. Přes to si rudí nechali utéci velkou příležitost, když za stavu 5:1 povolili a Slavie dvěma brankami snížila svoji porážku na celkem přijatelnou.
   Minuty branek: Již v 5. min. se Sparta ujala vedení Zmatlíkem. O dvě minuty později Kokštejn hlavou zvýšil na 2:0. Pajkrt sice ve 12. min. snížil na 2:1, ale ve 24. min. Ludl z trestného kopu a ve 29. min. Hronek upravil stav poločasu na 4:1. Ve druhém poločase z přesně umístěného trestného kopu Zmatlík zvýšil až na 5:1, ale pak přišla konečně ke slovu Slavie a dvěma brankami ve 35 min. Pajkrtem a ve 37. min. Holmanem zakončila score zápasu na 5:3 pro Spartu.
   Rozhodčí Běták na utkání vůbec nestačil a je s podivem, jak může vůbec býti ligovým rozhodčím.

Rozhodčí: Běták

Diváci: 40.000

Trenér: Emil Seifert

Poznámky:

Další článek:

  Letenský stadión zase jednou praská ve švech. S kabáty a svetry by bariéry sotva takovou návštěvu vydržely; léto budiž pochváleno! I když zase — všeho moc škodí. Sluníčko žhne a všichni se těší, až se schová za betonovou západní tribunu. Trávník před zápasem pokropili, ale jen to zasyčelo. Výheň! A to ještě nikdo netuší, že o létě, které teprve začíná, se bude vyprávět a psát ještě po desetiletích.
  Neboť je 27. červen 1947. A hraje se poslední kolo fotbalové ligy. S ním 117. derby ve znamení „S“. O nic tu vlastně už nejde; Slavia má tříbodový náskok, titul byl už řádně oslaven. A Spartě také nemůže druhé místo vzít nikdo a nic.
  Takže — co je v sázce? Samozřejmě dobrá pověst mistra. Ostatně má co vracet: v loňské lize prohrál oba zápasy hanebným skóre 2:9, na podzim dostal na blátě čtyři kusy a sám si ani neškrtl ... Červenobílí dychtí po odvetě. Hned zkraje utočí. Scénář se zdá být jasný. Po pěti minutách marného obléhání Horákovy branky ale Senecký odkopává, Kokštejn na pravém křídle rudých sprintersky zadupe, to on umí. Říha (slávistický bek Bohumil, neplést se sparťanským útočníkem Janem) má k míči blíž, ale zaváhá — a už se Kokštejn řítí s míčem na Kabíčka. Ten vyběhne, co také jiného dělat, ale chytře zaseknutý míč letí zpátky na Cejpa, ten jej chytře pustí na volného Zmatlíka — a je to! Neuplyne ani minuta, Sparta kope roh — 2:0! Hlouček nadšených fandů si vzpomene na hokejové skandování deset, deset; v mžiku se přidá polovina hlediště, jejíž srdce bijí pro hostitele.
  Sem tam se valí vlny útoků, Horák si nejde ven z branky pro míč, Slavia snižuje. Pak Antonín Bradáč napálí „trestňák" do břevna, co chybělo k vyrovnání? A situace se opakuje na protější straně. Zeď je neprostupná. Jenomže chytrý Ludl vystihne, že i pro Kabíčkův výhled. Řeší to dokonale vyprojektovaným obloučkem. Pak ještě nahraje do běhu — a čerstvě korunovaní šampióni prohrávají 1:4. Až po půlhodince hry kopali první roh. Ale když jdou mužstva do šaten, prohrávají i na tomhle poli 1:7.
  A to stále ještě není kalich jejich hořkosti naplněn až po okraj. Po přestávce jdou do boje za všech sil. Neboť jsme v časech, kdy tříbrankový náskok soupeře ještě dávno nikdo nepovažuje za neodvratnou katastrofu. A když útok vede Bican... Horko je toho podvečera po celé Praze, ale před sparťanskou brankou po značnou část druhé půle dvojnásob. jenže ouha! Proti zteč, Buchtův faul, Zmatlíkův volný přímý kop... Nedáš, dostaneš, je to už 5:1... Vypadá to na krutý debakl. Kdekdo už vidí Slavii definitivně na lopatkách.
  Ale kdeže! Hned z výkopu se červenobílí vrhají dopředu, Bicanova rána neprojde, ale nakonec je míč stejně v síti. Sudí Běták je starý kozák, teď ale rozčilením ztrácí píšťalku. Chvilku ji hledá. Komická vložka, dokonale načasovaná — jako u Shakespeara. Uleví nervům; v tomto případě nejenom diváků, ale i dvaadvaceti aktérů.
  Už se hraje dál. Zbývá deset minut. Slavia útočí a útočí. Desátým rohem konečně dostihla sparťanský náskok v téhle dílčí statistice. Zahrává jej Vlk zleva. Parádně! Holman se stejně bravurně opře do míče z voleje, Horákova akrobatická robinzonáda je marná! Chvilku nato se sparťanský brankář ale zaskvěje. Jedenáctý roh pro Slavii – ale na góly už to zůstane 5:3.
  Osm kusů – a v takovém nerváku! Co by si kdo ještě mohl přát? A to, prosím, vlastně o nic nešlo. Hrát se takové derby dnes – nebylo by zase vždycky plno?

(Rudé právo, 25. června 1947 // Rudé právo, 26. června 1947 // Rudé právo, 27. června 1947
Rudé právo, 28. června 1947 // Gól, 2. března 1990 // Rudé právo, 29. června 1947 // Rudé právo, 2. července 1947 // ???)



Český Lev Beroun - Slavia
2 : 11 (? : ?)

Datum: 24. července 1947, Beroun

Utkání: přátelské

Sestavy:

Beroun: ? (???)
Slavia: ? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: Hladké vítězství Slavie.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 25. července 1947)



SK Český Brod - Slavia
1 : 4 (1 : 1)

Datum: 27. července 1947

Utkání: přátelské

Sestavy:

Český Brod: ? (???)
Slavia: ? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: Lehké vítězství kombinovaného mužstva Slavie.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky: Nevím, kde se utkání hrálo.

(Rudé právo, 29. července 1947)



Slavia - ŠK Banská Bystrica
5 : 4 (3 : 1)

Datum: 2. srpna 1947, Banská Bystrica

Utkání: Pohár SNP, 3. ročník, semifinále

Sestavy:

Slavia: ? (???)
B. Bystrica: ? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: Zápas měl rychlý spád.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky: Ve druhém utkání porazila Crvena zvezda Beograd Želeničáře Vrútky 7:3 (3:3).

(Rudé právo, 3. srpna 1947)



Slavia - FK Crvena zvezda Beograd
4 : 1 (2 : 1)

Datum: 3. srpna 1947, Banská Bystrica

Utkání: Pohár SNP, 3. ročník, finále

Sestavy:

Slavia: ? (???)
Beograd: ? (???)

Branky: 9. Ipser 1:0, 11. Sobotka 2:0, 26. Djajič 2:1, ?. Pajkrt 3:1, 75. Sobotka 4:1

Průběh: Slavia zahrála tentokrát v nevídané formě a místy byla její hra přímo exhibicí. Autorem prvé branky byl v 9. minutě Ipser. V 11. min. zvýšil Sobotka na 2:0, ve 26. min. docílili hosté branku Djajičem. Po změně stran Pajkrt dal třetí branku Slavie, score zápasu pak uzavřel ve 30. min. Sobotka na 4:1. Po zápase, který řídil rozhodčí Holák z Bratislavy, byl Slavii odevzdán putovní pohár.

Rozhodčí: Holák (Bratislava)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky: V prvém utkání dne nastoupili poražení ze soboty o třetí a čtvrté místo. FC Železničáři Vrútky - Banská Bystrica 4:4 (3:3).

(Rudé právo, 4. srpna 1947)



SK Břevnov - Slavia
2 : 5 (1 : 3)

Datum: 14. srpna 1947, Praha, hřiště SK Břevnov

Utkání: přátelské

Sestavy:

Břevnov: Saudhaus, Prchlík (???)
Slavia: Bican, Sobotka, Vlk (???)

Branky: Saudhaus, Prchlík - Vlk 2, Sobotka 2, Bican (???)

Průběh: ? (???)

Rozhodčí: Sechovský

Diváci: 2.000

Trenér: ? (???)

Poznámky: Hrálo se u příležitosti oslav 40 let trvání břevnovského klubu.

(Rudé právo, 15. srpna 1947)



TŠS Trnava - Slavia
3 : 3 (2 : 2)

Datum: 7. září 1947, Trnava

Utkání: 1. liga 1947/48, 2. kolo

Sestavy:

Trnava: Tibenský, Marko (???)
Slavia: Bican, Holman, Houška, Pajkrt (???)

Branky: 14. Holman 0:1,, 18. Tibenský 1:1, 25. Pajkrt 1:2, 35. Houška vlastní 2:2, 61. Tibenský 3:2, 80. Bican 3:3

Průběh: 15.000 diváků bylo v neděli svědky na stadionu TŠS Trnava napínavého ligového zápasu. Jejich nejlepším hráčem na hřišti vůbec byl Marko ve středu zálohy. Vedení se ujala Slavia ve 14. minutě, když Holman zblízka vsítil prvý goal. V 18. min. Tibenský vyrovnal. Hosté ve 25. min. Pajkrtem zaznamenali druhou branku. Ve 35. min. Tibenský II. ostře vystřelil a Houška si dopravil míč sám do své branky. Po změně stran v 16. min. střelecky dobře disponovaný Tibenský zaznamenal třetí branku domácích. V 35. min. Bican vyrovnal na konečný stav 3:3.

Rozhodčí: Vlček

Diváci: 15.000

Trenér: ? (???)

Poznámky: Slavia nastoupila do nového ročníku až ve 2. kole. V tom prvním kvůli lichému počtu účastníků soutěže nehrála.

(Rudé právo, 5. září 1947 // Rudé právo, 9. září 1947)



Slavia - MTK
2 : 7 (1 : 5)

Datum: 11. září 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: přátelské

Sestavy:

Slavia: Houška (zraněn, 30. Kabíček) - Luka, Kocourek, Bradáč (Trojan), Buchta, Ipser (Bradáč), Holman, Pajkrt, Bican (Sobotka), Sobotka (Crha), Vlk
MTK: Solymosi, Kovacz II., Bosanszky, Kovacz I., Börzsel, Meszaros, Sandor, Hidegkuti, Kerteszi, Bodola, Hegedüs

Branky: Holman, Pajkrt - Kerteszi 3, Hegedüs 2, Hidegkuti, Bosanszky z pen.

Průběh: Po porážce Sparty od Újpestu z minulého týdne dostavila se ve čtvrtek na naši kopanou další pohroma. Maďarský MTK více než sedmdesát minut doslova učil našeho mistra - Slavii - jak se má hrát moderní kopaná. Byla to opravdová footballová lahůdka vidět maďarský útok v akci. Žádná klička, několik kolmých přihrávek kupředu a tvrdá přesná rána, která skorem vždy zasáhla přesně svůj cíl. Hráči se jeden druhému pěkně ukazovali, všechny akce byly nejen rychle, ale i velmi přesně prováděny, takže chvílemi, kdy tento stroj pracoval naplno, bylo na hřišti opravdu jen mužstvo jedno - MTK.
   Náš mistr ligy na přesně prováděný maďarský WM systém nezahrál. Zatím co obranné řady se pokoušely o M-systém, hrál útok způsob „hraj každý jak chceš”. Všechny přihrávky byly nepřesné. K účelu hry - vstřeliti branku - se vůbec útok nedostal nejen proto, že byl pečlivě obsazován Maďary, ale vůbec již tím, že mu chyběla taktika - jak na Maďary jít.
   Hosté zahájili hru velkým náporem a dík skvělým křídlům, Sandorovi a Hegedüsovi, přivedli úplně obranu Slavie z rovnováhy. Ve druhém poločase odstoupil zraněný Bican, Slavia se zlepšila, měla dokoncce patnáctiminutovou neplodnou převahu, ale taktičtí Maďaři nejenže si náskok z prvního poločasu udrželi, naopak ho ještě zvýšili. Mimo obě skvělá křídla měli Maďaři oporu v pravé spoji Hidegkutim a výborně střílejícím Kerteszim. V záloze podal pěkný výkon Börzsei - průměrná byla obranná trojice.
   Z trosek mužstva Slavie zasluhuje pochváliti jen tvrdý Bradáč a obětavý Trojan v záloze. Brankáři mimo „malé domů” si mnoho nezachytali - co rána, to branka. Zklamala obrana, útok téměř neexistoval.

Rozhodčí: Vlček

Diváci: 35.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(slavia.cz)



SK Čechie Karlín - Slavia
5 : 6 (3 : 4)

Datum: 14. září 1947, Praha, Invalidovna

Utkání: 1. liga 1947/48, 3. kolo

Sestavy:

Čechie: Studnička - Koubek, Balzer, Preis, Sousedík, Bílek, Kutil, Provalil (???)
Slavia: Luka, Bradáč, Crha (???)

Branky: Preis 2, Sousedík 2, Kutil - Bradáč 3, Crha 2, Sobotka

Průběh: Přihlížel-li asociační kapitán Pichler v neděli dopoledne ligovému utkání Čechie Karlín - Slavia, jistě se nad tímto spolu s 9000 diváků zamyslil. To, co po 90 minut obě mužstva ukazovala, bylo totiž kopanou v pravém slova smyslu. Takového něco bychom v dřívějších dobách klasifikovali snad jako předzápas ligového souboje, ale rozhodně ne, jako utkání naší nejvyšší footballové soutěže. Chce někdo tvrdit, že na příklad takový Koubek v obraně Čechie, nedisciplinovaný, nevybíravý hráč, patří do ligy? Nebo že tři, po hřišti bezradně pobíhající postavy jsou zálohou mistra ligy? Co je Slavii platné, že vyhrála, že Bradáč, jako vedoucí útoku zahrál velmi pěkně, že Luka se dostává opět do formy a Crha z Břevnova ukázal se být skutečnou posilou, když po celý zápas celek předvádí football divisní úrovně a od prvé do poslední minuty má spoluúčast na chabém, nevzrušujícím utkání i přes jedenáct branek na obou stranách. Karlínští propásli velkou příležitost a řekněme hned vinou již jmenovaného Koubka. Ten „dirigoval” záložníky tam, kam neměl, úplně znechutil zadní řady a sám, kromě tvrdosti, neukázal nic. V záloze přes dobrý výkon Balzer nechával velkou mezeru mezi sebou a útokem, kde byl markantní postavou obětavý Preis. Sousedík a Bílek dobří, Kutil a Provalil na křídlech zahodili, co mohli.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 9.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 13. září 1947 // Rudé právo, 16. září 1947)



Slavia - SK Viktoria Plzeň
4 : 2 (2 : 0)

Datum: 28. září 1947, Praha, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1947/48, 4. kolo

Sestavy:

Slavia: Kabíček, Luka, Říha, Trojan, Buchta, Bradáč, Holman, Sobotka, Bican, Kopecký, Crha
Plzeň: Folta, Bešťák, Berka, Bína, Sloup II., Tajčner, Perk, Sloup II., Kareš, Šamberger, Volek

Branky: 2. Bican 1:0, 9. Kopecký 2:0, 46. Bican z pen. 3:0, 65. Kareš 3:1, 87. Sobotka 4:1 (z pěkného úniku), 89. Sloup I. 4:2

Průběh: V nedělním ligovém zápase na Letné rozhodla o vítězi vlastně již první čtvrthodina utkání. To Slavie svého soupeře pěkně sevřela a dík dobře kombinující útočné řadě se často dostávala do nebezpečné blízkosti Foltovy svatyně. Dvě slabé chvilky plzeňské obrany slavistickým útočníkům stačily, aby tito odnesli míč skoro až do plzeňské branky. Najednou, jako by si obě strany řekly dost, bylo po pěkné hře, hráči si začali všímat víc nohou svého soupeře než míče (nepěkné souboje Bradáč—Sloup I, a Holman—Berka). Slavie ve druhé polovině odpadla, ale zároveň marná byla snaha Plzeňských po vyrovnání. Luka v obraně byl tentokrát opravdu pilířem. Dobrým průměrem byli i Kabíček v brance, Trojan v záloze a Kopecký v útoku. Bican až do svého zranění dobře vedl svou řadu. Viktorie při lepší střelbě mohla ze zápasu vyjít ještě čestněji. Chybovala, že táhla většinu svých útoků levou stranou, i když tam měla nejlepšího útočníka Volka. Perk na druhé straně byl úplně opomíjen. V záloze podal pěkný výkon Sloup II., v obraně starý nezmar Bešťák.

Rozhodčí: Bláha

Diváci: 12.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 2. září 1947 // Rudé právo, 28. září 1947 // Rudé právo, 30. září 1947)



MTK - Slavia
3 : 2 (0 : 1)

Datum: 8. října 1947, Maďarsko, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestavy:

MTK:
Geller, Kovacz II., Biro — Birczar, Börzsei, Meszarosz, Sandor, Kovacz I., Bodola, Hidekutti, Hegedüs
Slavia:
Kabíček — Luka, Říha — Trojan, Hampejz, Bradáč — Sobotka, Pajkrt, Bican, Kopecký, Crha

Branky: ?. Crha 0:1, 52. Crha 0:2, 57. Hidekutti 1:2, 66. Sandor 2:2, 87. Meszarosz 3:2

Průběh: Mužstvo Slavie se utkalo ve středu v Budapešti v odvetném utkání s MTK a ani tentokrát se červenobílým nepodařilo Maďary porazit. Největší zásluhu na neúspěchu Slavie má však stranický rozhodčí Kamaras, jehož neobjektivnost vyvrcholila 3 minuty před koncem zápasu, kdy proti všem pravidlům nařídil pokutový kop za nastřelenou ruku Trojana. Asi 10.000 diváků bylo předvedenou hrou obou mužstev zklamáno. Bilance Slavie z utkání v Budapešti není radostná. Nepředvedla takovou hru, jaká byla od ní očekávána a na druhé straně ztratila opět na delší dobu dva ze svých nejlepších hráčů, Bicana a Kopeckého, kteří byli během utkání zraněni.
   Prvou čtvrt hodinu po zahájení zápasu snažila se obě mužstva vnésti trochu živosti do hry, ale bez úspěchu. Na obou stranách bylo promarněno několik dobrých chancí. V těchto chvílích byla hra velmi slabé úrovně. Teprve po třiceti minutách se úroveň zápasu trochu zlepšila, nikoli však zásluhou hráčů Slavie. Maďaři však ke své střelecké nepohotovosti měli hodně smůly. Těsně před koncem prvého poločasu střílel Holman prudký míč, jenž vypadl Gellerovi z rukou a Crha pěknou ranou dal vedoucí branku Slavie.
   Bylo to deset minut poté, kdy odstoupil ze hry Pajkrt. Do druhého poločasu nastoupila Slavie opět se změněným útokem.
   Nehrál Kopecký, kterému se obnovilo staré zranění a nahradil jej opět Pajkrt. Útok hrál pak v tomto složení: Holman, Sobotka, Pajkrt, Bican a Crha. Ve 29. minutě odstoupil ze hry ještě Bican, kterému se rovněž obnovilo staré zranění. Na jeho místo do útoku přišel Bradáč a levého záložníka hrál Bican. MTK vyměnil v deváté minutě Bodolu Kertessim. Druhý poločas přinesl se změnou mužstva také o mnoho lepší hru Slavie. Její mužstvo v této fázi hry převyšovalo svého soupeře jak technikou, tak i kombinací. V sedmé minutě zahrál Bican na Holmana a z jeho centru Crha v prudkém běhu dal druhou branku. Ve dvanácté minutě Hidekutti snížil na 2:1. Devět minut nato prošel Sandor obranou červenobílých a »padákem« vstřelil vyrovnávací branku MTK. Ve 42. minutě došlo k nepochopitelnému rozhodnutí rozhodčího Kamarase, jenž nařídil pokutový kop proti Slavii. Tento proměnil za značných protestů obecenstva Meszarosz. Slavia mohla docílit v Budapešti daleko lepší výsledek.
   Zasloužila si hrát při nejmenším nerozhodně. Měla výborného Kabíčka v brance, v obraně Luka lepší Říhy, v záloze se líbil Trojan a v útoku Pajkrt, Sobotka a Crha. MTK nepodal takovou hru jako v Praze. Utkání bylo poměrně slabé úrovně. Rozhodčí zápasu poškodil naše mužstvo, zejména pak v závěru. — Poměr rohů byl 11:0 pro MTK.

Rozhodčí: Kamaras

Diváci: 10.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 8. října 1947 // Rudé právo, 9. října 1947)



ŠK Žilina - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 12. října 1947, Žilina

Utkání: 1. liga 1947/48, 5. kolo

Sestavy:

Žilina:
Timkanič, Pažický, Bielek, Trenčanský (???)
Slavia:
Kabíček - Trojan, Sobotka, Bican (???)

Branky: 59. Bican 0:1

Průběh: Ligový zápas hraný v Žilině skončil šťastným vítězstvím Slavie. Žilina měla po celé utkání více ze hry a byla útočnějším mužstvem. Nešťastná problematická branka ji připravila o nerozhodný výsledek. U Žiliny zklamal útok, v němž tři vnitřní, Pažický, Bielek a Trenčanský se nedovedli prosadit. Rozhodnutí zápasu přišlo ve 14. minutě druhého poločasu, kdy Pajkrt obešel Timkaniče a přihrál Bicanovi (offside?), který vstřelil jedinou branku zápasu. Utkání mělo rušný a bojovný průběh. Slavia měla oporu v Kabíčkovi. V záloze vynikal Trojan a v útoku zahráli nejlépe Sobotka a Bican.

Rozhodčí: Kočíř

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 11. října 1947 // Rudé právo, 14. října 1947)



Slavia - ŠK Jednota Košice
2 : 2 (2 : 1)

Datum: 19. října 1947, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 1947/48, 6. kolo

Sestavy:

Slavia:
Kabíček - Bradáč, Hampjez, Vlk, Sobotka (???)
Košice:
Kuchar, Turek, Zibrini, Prešovský, Danko, Putera (???)

Branky: Sobotka, Vlk - Turek, Kuchar (???)

Průběh: Nedělní nerozhodnou hru s Jednotou Košice může Slavia považovat za svůj úspěch. Jednota byla po celý zápas v převaze a zejména druhá polovina vyzněla úplně v její prospěch. Košičtí se představili jako rychlý a hlavně bojovný celke, jejž připravila o vítězství jen střelecká nepohotovost útoku. V obraně zahrál výborně Prešovský, v záloze byl nejlepším Zibrini. V útoku vynikl Kuchar a Danko. Jednota byla značně oslabena zraněním Putery, který se vrátil až po čtvrthodině. Slavia, která nastoupila bez Bicana a Kopeckého, měla nejlepšího muže v Bradáčovi. Vedle něho uspokojil v záloze ještě Hampejz. Výborně zachytal Kabíček, jemuž mohou červenobílí poděkovat za nerozhodný výsledek.
   Zápas byl, až na několik minut ve druhé polovině, celkem slabé úrovně.

Rozhodčí: Brabec

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

Postřehy:

  Jednota Košice předčila Slavii v několika směrech. Nejzřetelněji to bylo vidět na hře hlavou. Téměř z každého souboje vycházeli košičtí vítězně. Při každém rohovém kopu Slováci odstavovali brankáře Slavie Kabíčka. V jednom případě si ho vzal na starost urostlý Zibriny. Gól z toho sice nebyl, ale i tak se síť v brance třepala. Místo míče se v ní však houpal Kabíček. Slavia prý hrála tak špatně, že se i pražské obecenstvo postavilo na stranu soupeře.

(Rudé právo, 18. října 1947 // Rudé právo, 19. října 1947 // Rudé právo, 21. října 1947)



AC Sparta Praha - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 26. října 1947, Praha, Letná, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1947/48, 7. kolo

Sestavy:

Sparta:
Horák, Senecký, Zástěra, Koubek, Bláha, Kolský, Hronek (Zmatlík), Vejvoda, Cejp, Říha, Zmatlík (Hronek)
Slavia:
Kabíček, Luka, Říha, Bradáč, Buchta, Kocourek, Pajkrt, Sobotka, Bican, Kopecký, Crha

Branky: 5. Cejp 1:0, 25. Senecký (Horák?) vlastní 1:1

Průběh: Nedělní letenské derby na hřišti Sparty na Letné nejen neuspokojilo příznivce rudých, neboť jejich mužstvo jako favorit nedovedlo porazit Slavii, ale zároveň celé utkání bylo zklamáním pro přátele dobré kopané, neboť zůstalo daleko za úrovní předcházejících bojů. Nespokojeno odcházelo z Letné čtyřicet tisíc diváků jistě včetně sovětských footballistů CDKA, kteří přihlíželi utkání.
   To, co nám obě mužstva za devadesát minut předvedla, bychom těžko mohli klasifikovat přísnějším ligovým měřítkem. Za celý zápas jsme neviděli ani na jedné straně plynulou útočnou akci, o dobré střelbě ani nemluvě. Ta vůbec v nedělním derby neexistovala. Konečně o střelecké schopnosti obou útočných řad svědčí již ta okolnost, že obě branky byly dílem nervosních obran. Kombinace na obou stranách vázla, přihrávalo se většinou spoluhráči. Utkání začalo pro Spartu slibně. Již v 5. min. se ujali rudí vedení. To Luka poslal »malou domů« a Cejp prodloužil do sítě. Další příležitosti útočníci Sparty nevyužili, stejně tak jako útočná pětice Slavie zahodila, co mohla ve své 25minutové, převaze koncem prvního poločasu. Ani po změně stran se obraz hry nezměnil. Slavia vyrovnala ve 25. min., když Senecký chtěl odkopnouti míč, Horák se mu vrhl pod nohy a míč si vrazil do vlastní branky.
   Předtím ve 14. min. Cejp nastřelil břevno. Konečný nápor Slavie na výsledku nic nezměnil.
   Sparta bez Ludla a Kokšteina zklamala. Jen její záloha zasluhuje pochvaly. Bláha dobře držel Bicana, Kolský jediný dovedl svému útoku přihrát a Koubek byl nejobětavěji hráč rudých. Obranná trojice byla jen průměrná a v útoku uspokojila jen dvojice Říha a Cejp. Slavia bez Holmana s Kocourkem v záloze také nepodala zvláštní hru, ale svým obětavým výkonem své příznivce překvapila. Její zadní řady byly lepší útoku. Dobře zachytal Kabíček a před vyrovnanou obrannou dvojicí se poctivě snažili i všichni tři záložníci. Bradáč byl zbytečně ostrý. Útočná pětice se za celý zápas neprosadila. Nejslabší zde byli Kopecký s Pajkrtem.
   Rozhodčí Kopřiva poškodil Spartu, zejména v prvním poločase, když neviděl ruku v trestném území Slavie.

Rozhodčí: Kopřiva

Diváci: 40.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 24. října 1947 // Rudé právo, 25. října 1947 // Rudé právo, 26. října 1947
Rudé právo, 28. října 1947)



Slavia - ŠK Bratislava
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 1. listopadu 1947, Praha, hřiště Sparty na Letné

Utkání: 1. liga 1947/48, 8. kolo

Sestavy:

Slavia:
Bican (???)
Bratislava:
Šimanský, Baláži, Karel (???)

Branky: goly

Průběh: Více než 25.000 diváků navštívilo v sobotu odpoledne utkání červenobílých s nejlepším slovenským klubem Bratislavou. Rušný zápas byl hrán velmi tvrdě, v pravém ligovém tempu. Nerozhodný výsledek odpovídá průběhu hry. Slavia podala opět matný výkon, zvláště pak útočná řada, kde se tentokráte dařilo jen Bicanovi. Slováci byli nejen důraznějším celkem, ale i stylově lepším mužstvem. V jejich řadách zahrál nejlépe Baláži.
   Branky: Ve 2. minutě Karel, Bican vyrovnal, náskok zvětšil Šimanský a score uzavřel opět Bican z trestného kopu.

Rozhodčí: Kejř

Diváci: 25.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 31. října 1947 // Rudé právo, 1. listopadu 1947 // Rudé právo, 4. listopadu 1947)



Bohemians AFK Vršovice - Slavia
3 : 2 (2 : 0)

Datum: 9. listopadu 1947, Praha, Vršovice

Utkání: 1. liga 1947/48, 9. kolo

Sestavy:

Bohemains:
Leština - Rubáš, Vedral - Havlíček, Jíra, Kalous - Liška, Plánický, Golob, Pešek, Müller
Slavia:
Kabíček - Kocourek, Říha - Bradáč, Buchta, Vk - Holman, Sobotka, Bican, Pajkrt, Crha

Branky: 2. Golob 1:0, 10. Vedral 0:2 (z trestného kopu za faul Říhy na Goloba), 69. Holman 1:2, 75. Bican 2:2 (z trestného kopu), 80. Plánický 3:2 (ze shluku)

Průběh: Po ukončení nedělního ligového zápasu ve Vršovicích si jistě oddechli jak domácí hráči, tak i pořadatelé. Vždyť Bohemians získali zaslouženě oba body a tak povítězství nad Spartou a Bratislavou porazili i třetího ze svých velkých soupeřů Slavii, čímž alespoň na hřišti dokázali, že oni byli vedle Sparty nejvhodnějším soupeřem sovětskému mistru CDKA.
   Špatná kritika patří tentokrát pořadatelům. To, co jsme viděli před i po zápase, se jen tak na ligových hřištích nevidí. Je pravdou, že Dannerův stadion na větší podniky nestačí, ale pak bylo na pořadatelích, aby do hřiště vpustili nejvíce 18.000 diváků, kterými je stadion úplně nabit. V neděli hodně z těch skorem jak 20.000 si odnesli potrhané šaty a četná zranění, nemluvě o scénách před stadionem před začátkem. Utkání přineslo pravou ligovou kopanou. V prvním poločase dík velkému náporu z počátku získali domácí nejen dvoubrankový náskok, ale i potřebné sebevědomí a byli celých 45 minut lepším musžtvem.
   Po změně stran červenobílí vida blížící se porážku přestavěli mužstvo. Bradáč ze zálohy přešel do útoku na místo nemožného Pajkrta - a Slavia vyrovnala. Bohemians však byli šťastnější a 10 minut před koncem vstřelili vítěznou branku, čímž docílili zslouženého vítězství. „Klokani” měli ve vyrovnanějšímu mužstvu velmi dobrou obrannou trojici, v záloze Jíra znemožnil Bicana, Havlíček lepší Kalouse. V sehraném útoku byl hybnou pákou všech akcí neúnavný Plánický, který si velmi dobře rozumněl s Liškou. Poměrně nejslabším byl Golob.
   Slavia tentokráte zklamala. Jen Kabíček v brance a Vlk v záloze podali velmi pěkný výkon. Obrana „hořela” celý první poločas, v záloze Buchta se rozehrál až ke konci, Bradáč nestačil. Útok byl nejslabší řadou. Slabou hrou obou spojek, Sobotky a zejména Pajkrta byl útok úplně roztržen a svojí velmi nedokonalou technikou a zbytečnými „kundrlinkami” na robustní obranu domácích vůbec nestačil.

Rozhodčí: Inovecký

Diváci: 18.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 7. listopadu 1947 // Rudé právo, 9. listopadu 1947 // Rudé právo, 11. listopadu 1947)



Slavia - SK Slezská Ostrava
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 16. listopadu 1947, Praha, Letná, hř. Sparty

Utkání: 1. liga 1947/48, 10. kolo

Sestavy:

Slavia:
Kabíček - Kocourek, Říha - Trojan, Buchta, Vlk - Holman, Trnka, Bican, Crha, Bradáč
Sl. Ostrava:
Schäfer - Foldyna, Marynčák - Reček, Radimec, Šimonek - Janík, Bouzek, Křižák, Pščolka, Dubovský

Branky: 7. Janík 0:1, 28. Bican z pen. 1:1, 44. Bradáč 2:1

Průběh: Dokud Slavia měla v nedělním ligovém zápase na Letné za soupeře jedenáct hráčů Slezské Ostravy, předváděla skutečně velmi pěknou kopanou. Zvláště můžeme tuto chválu shrnouti na útočnou pětici červenobílých.
   Bican s vtipem posílil vpřed obě křídla Bradáče a Holmana a velmi dobře si rozuměl s oběma spojkami, z nichž Trnka po prvé v dresu Slavie podal velmi dobrý výkon. Zejména pak v první půli, kdy si výborně rozumněl s Bicanem. Být lepší a častější střelby, mohli slavisté v poločase vésti více než o branku.
   Čtyři minuty před koncem poločasu se srazil Marynčák se Šimonkem. Prvním musel odstoupiti ze hry, takže celý druhý poločas hrála Ostrava o deseti lidech. Přesto se však Moravané s elánem vložili do hry a o čtyřech útočnících po poločase zel slavistické obraně zatápěli. Hra přibyla na ostrosti, obě strany hrály velmi rozháraně, takže přítomných 20.000 diváků odcházelo na konec celkem zklamáno. Utkání samo potvrdilo nám jen úpadek letenské kopané. Velmi slabě řídil Kočíř. Zbytečně nařídil oba pokutové kopy.
   Minuty a branky: V 7. min. Janík po chybě Říhy 1:0 pro Sl. O. Ve 28. min. Bican z 10 m za problematický foul na Bradáče 1:1 a ve 44. min. Bradáč pohotově 2:1 pro Slavii. V 55. min. Bouzek vstřelil 10m kop do tyče.

Rozhodčí: Kočíř

Diváci: 20.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(slavia.cz)



SK České Budějovice - Slavia
1 : 1 (1: 1)

Datum: 23. listopadu 1947, České Budějovice

Utkání: 1. liga 1947/48, 11. kolo

Sestavy:

Č. Budějovice:
Čapek (???)
Slavia:
Kabíček (???)

Branky: ? (???)

Průběh: Mužstvo Slavie jelo do Budějovic jako velký favorit, ale asi 8000 diváků, kteří se shromáždili v přeplněném hledišti, na hřišti U Vodárny, bylo výkonem loňského mistra ligy zklamáno. Slavia měla sice poměrně více ze hry, ale její útočníci se nedovedli prosadit a zahodili několik vyložených příležitostí před soupeřovou brankou. Naproti tomu mužstvo domácích se odpoutávalo z obležení ojedinělými útoky, které však byly velikým nebezpečím pro Kabíčkovu branku. Mimo Kabíčka nepodal ve slavistické obraně nikdo nadprůměrný výkon. Útok byl bezdůrazný. České Budějovice měly velmi dobrého brankáře v Čapkovi, v zá (zde článek z Rudého práva zřejmě chybou tiskárny končí).

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 8.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 23. listopadu 1947 // Rudé právo, 25. listopadu 1947)



Slavia - SC Wacker Wien
4 : 3 (2 : 1)

Datum: 30. listopadu 1947, Praha, Letná, hřiště Sparty

Utkání: přátelské

Sestavy:

Slavia:
Kabíček - Kocourek, Říha - Trojan, Buchta, Vlk - Holman, Trnka, Bradáč, Kopecký, Crha
Wacker:
Pelikan - Pawuza, Loidold - Zwanzl, Hanappl, Brinek - Bokon, Wagner, Reitmaier, Hahnemann, Strobl

Branky: 3. Bradáč 1:0, 18. Hahnemann 1:1, 35. Bradáč 2:1, 54. Strobl 2:2, 65. Wagner 2:3, 69. Kopecký 3:3, 81. Bradáč 4:3

Průběh: Více než 16.000 diváků bylo zvědavo na souboj druhých mužstev naší a rakouské ligy, loňských mistru svých zemí. Obecenstvo bylo spokojeno, neboť utkání přineslo kopanou výborné úrovně, o což se postarala obě mužstva stejným dílem. Utkání samo, mimo živý, místy i velmi rušný průběh, nám přineslo i jeden velký poznatek. A to, že stará česká ulička, když se dobře provádí, postaví na hlavu každý moderní systém. Viděli jsme to ihned v prvních minutách zápasu u mužstva Wackeru, kdy s »vídeňskou školou«, která je vlastně totožná a naší českou uličkou, si nevěděli slavističtí obránci rady. Bylo pravým požitkem pozorovati strojovou kombinaci tří vnitřních vídeňského útoku. Míč šel neustále po zemi, hráči se jeden druhému pěkně ukazovali, několik krátkých a rychlých přihrávek — a již Kabíčkově brance hrozilo nebezpečí. Vídeňáci však tentokráte nebyli střelecky na výši.
   Slavia proti posledním zápasům se značně zlepšila, i když nastoupila bez Bicana. Útočnou řadu dobře vedl Bradáč, který se snažil, aby svůj útočný kvintet vedl po starém osvědčeném způsobu: několik rychlých prohození a tvrdá rána. Tu střelbu obstaral většinou sám, ta prohození, vlastně »uličky«, mu mistrně připravovali střídavě Kopecký s Trnkou.
   Slavistická křídla byla dnes slabší. Ani Slavii se střelba nedařila. Několikrát již již jsme viděli míč v síti, někdy však nepřesná střelba, většinou pak váhavost (Trnka) zabránily, aby vítězství červenobílých bylo větší. I Bradáčovi musíme vytknout velkou chybu. K jeho umění nepotřebuje používat někdy přespřílišné a zbytečné tvrdosti, kterou si kazí zbytečně svoji pověst. Z obranné trojice zahráli velmi dobře Kabíček v brance s obráncem Kocourkem, v záloze byl tentokráte nejlepší Trojan.
   Z mužstva Wackeru mimo tři vnitřní útočníky jsme obdivovali záložní dvojici, mladičkého středního Hanappiho a internacionála Brinka. Tito dva nejen, že s úspěchem čelili naším útokům, ale jejich přesné přízemní přihrávky, jimiž neustále zásobovali svůj útok, byly přímo vzorem všem našim záložníkům Také obránce Pawuza a brankář Pelikan byli »muži na svých místech«.
   V prvním poločase patřil Wackeru jen začátek. Slavia se brzy rozehrála a vynutila si na svém soupeři převahu, kterou však vyjádřila jen jednobrankovým náskokem.
   Brzy po změně stran nejen, že Vídeňští přidali a vyrovnali, ale svou převahu vyjádřili ještě vedoucí brankou. — V posledních 25 minutách se Slavia ale opět našla a strhla vítězství nakonec na svou stranu.
  Minuty branek: 3. min. Bradáč proběhl 1:0 pro Slavii. V 18. min. Hahnemann z centru Bokona 1:1. Ve 35. min. Bradáč z trestného kopu 2:1 pro Slavii. Po změně stran v 9. min. Strobl 2:2, ve 20. min. Wagner 2:3 pro Wacker. Ve 24. min. Kopecký hlavou po kopu z rohu vyrovnal na 3:3. Ve 36. min. Bradáč zakončil na 4:3 pro Slavii. Několik minut poté rozhodčí Kopřiva neviděl regulérní branku Kopeckého, jehož míč se odrazil od sítě zpět do hřiště.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 16.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 29. listopadu 1947 // Rudé právo, 30. listopadu 1947)

Slavia Karlovy Vary - Slavia
3 : 8 (2 : 4)

Datum: srpen 1947, Karlovy Vary

Sestava: Bican, Holman, Crha, Vlk

Branky: Vyhnal, Fronk - Bican 3, Holman 2, Crha 2, Vlk

Diváci: 6.000




SK Teplice-Šanov - Slavia
5 : 2 (1 : 1)

Datum: 1947

Utkání: přátelské

Sestava: Kabíček - Kocourek, Říha, Bradáč, Buchta, Trojan (Hampejs), Holman, Ipser, Bican, Pajkrt, Vlk

Branky: ?

Průběh: Nejlepší teplickou řadou byla záložní, která daleko předčila stejnou řadu soupeře. V ní pak hrál prim Vostrý, který bez jediného tvrdšího zákroku znemožnil Bicana a ještě zásoboval spoluhráče dobře zpracovaným přihrávkami.

Rozhodčí: ?

Diváci: 14.000

Trenér: ?

(www.fanklubfkt.cz)

Slavia - Slezská Ostrava
2 : 1

Datum: 16. listopadu 1947

Utkání: 1. liga 1947/48, 10. kolo


SK České Budějovice - Slavia
1 : 1

Datum: 23. listopadu 1947

Utkání: 1. liga 1947/48, 11. kolo


Slavia - TŠS Trnava
3 : 2

Datum: sez. 1947/48

Utkání: 1. liga 1947/48


Slavia - Viktoria Plzeň
4 : 2

Datum: sez. 1947/48

Utkání: 1. liga 1947/48


Slavia - Čechie Karlín
4 : 1

Datum: sez. 1947/48

Utkání: 1. liga 1947/48


Slezská Ostrava - Slavia
3 : 4

Datum: sez. 1947/48

Utkání: 1. liga 1947/48



• Podle Rudého práva ze dne 9. května 1947 se měla Slavia 10. května utkat s SK Meteor VIII na hřišti Meteoru VIII v Libni. Další informace - Rudé právo, 9. května 1947.