194919501951

Slavia - SONP Kladno
4 : 1

Datum: 26. února 1950

Utkání: přátelské

Poznámky: Nevím, kde se utkání hrálo a kdo byl domácím týmem.


Slavia - ZSJ Technomat Teplice
3 : 2 (3 : 1)

Datum: 5. března 1950, Plzeň, na Borech

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 1. kolo

Sestava: Jonák - Kopecký , Bradáč

Průběh: Zahajovací utkání na hřišti Slavie nepřesvědčuje o dobré pořadatelské službě domácího oddílu. Na zápas totiž bylo vydáno více vstupenek, než pojme hlediště, neboť mnoho diváků se zakoupenými vstupenkami zůstalo před policejně uzavřenými branami stadionu. V hledišti dvakrát povolilo ohražení hrací plochy tlaku diváků. Jistě si z tohoto případu vezme vedení Slavie ponaučení a napříště vydá jen tolik vstupenek, aby každému přihlížejícímu diváku byla zaručena bezpečnost. Zápas sám přinesl hru dosti rušnou a místy i oboustranně zbytečně ostrou. Slavia měla více ze hry v prvním poločase, Teplice v závěru. Kopecký ze Slavie byl vyloučen za odmlouvání rozhodčímu. Branky vítězů dali Bradáč 2 a Kopecký, za Teplice Pacenhauer a Masopust.

Poznámky: Debut brankáře Aloise Jonáka ve Slavii.
  Pro urážku rozhodčího potrestala disciplinární komise Kopeckého zastavením činnosti na 6 týdnů.
(Rudé právo, 7. března 1950)

ZSJ ČSD Plzeň - Slavia
3 : 1 (0 : 0)

Datum: 12. března 1950, Plzeň

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 2. kolo

Sestava: Jonák - Hlaváček

Branky: Kavina, Papoušek, Havrman - Hlaváček

Průběh: Slavia nepodala v Plzni dobrý výkon a tak domácí mužstvo zvítězilo, i když nezahrálo podle očekávání. Slavia navíc hrála bez distancovaného Kopeckého, kterému disciplinární komise zastavila činnost na 6 týdnů.
  Brankář Jonák se po dvaceti minutách srazil s atakujícím Engelmajerem a s míčem v náručí klesl v bezvědomí k zemi. Odnesli jej do zámezí a lékař usoudil, že jde asi o nalomení žebra. Jonák se probral a chtěl znovu nastoupit, což i udělal. Teprve po zápase byl převezen do nemocnice, kde lékaři zjistili, že má prasklou ledvinu a pobřišnici a krevní výron pod játry.

Rozhodčí: Lakota

Diváci: 9.000


Slavia - Sokol NV Bratislava
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 19. března 1950, Praha

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 3. kolo

Sestava: Benda, Čapek, Urban

Branky: Skýva 0:1, Čapek, Urban

Průběh: Přestože Slavia nastupovala s několika náhradníky, dosáhla po obětavém výkonu zaslouženého vítězství, neboť byla bojovnějším a vytrvalejším celkem. Mužstvo Bratislavy hrálo z počátku velmi sebevědomě, ale nechalo se znervosnit vyrovnávací brankou Slavie. U obou mužstev byly nejlepší zálohy a nejlepším hráčem na hřišti byl záložník Slavie Benda.

Rozhodčí: Dosek

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Z tisku: „Disciplinární komise I. a II. CMS a mistrovství A a B v kopané se rozhodla podati návrh technické komisi rozhodčích, aby rozhodčí Dosek, který řídil zápas Slavia ZSJ Dynamo - ZSJ NV Bratislava již více nebyl delegován k řízení zápasů celostátní mistrovské soutěže ani na jiná mistrovská utkání. K tomuto názoru dospěla disciplinární komise po prozkoumání zápisu, kde rozhodčí Dosek neuvedl z utkání Slavia-Bratislava vůbec žádné podrobnosti.” (Rudé právo, 24. března 1950)


ATK Praha - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 1. dubna 1950, Praha, hřiště Sparty na Letné

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 4. kolo

Sestava: Kabíček - Forejt, Benda, Vlk

Branky: 65. Haisl 1:0, 83. Forejt 1:1

Průběh: Překvapující výsledek zápasu, je po posledních slabších výkonech vojáků, jejich nesporným úspěchem. Nikdo ze 17.000 diváků na Spartě by nebyl překvapen, kdyby po prvním poločase vedl ATK o čtyři branky, neboť měl stálou převahu. Slavia se zmohla jen na několik málo nebezpečných protiútoků.
  Ve druhé půli, do které ATK nastoupil se startujícím Pokorným na křídle, se hra poněkud vyrovnala. Ve 20. minutě to byl Haisl, který zaznamenal první úspěch vojáků. Slavia přeřadila svého nejlepšího hráče Bendu do středu útoku a 7 minut před koncem Forejt vyrovnal.
  Z mužstva ATK, kde všichni bez výjimku hráli krajně obětavě, byli nejlepší Houška, Timkanič a Putera. Ze Slavie byli dobří Kabíček, Benda a Vlk. Rozhodčí Novák řídil zápas velmi dobře.

Rozhodčí: Novák

Diváci: 17.000

Trenér: ?


Sparta - Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 05. dubna 1950, Praha, Sparta

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 5. kolo

Sestava: Kabíček - Jelínek, Štěpán - Nejedlý, Hampejs, Hanke -
Fiktus ze Slavie bojuje o míč se sparťanem Koubkem.
L. Hlaváček, Fiktus, Benda, A. Bradáč, Vlk

Průběh: Přestupy, které byly v našich footballových oddílech uskutečněny na začátku letošní sezóny, měly naší kopané pomoci k vyšší úrovni. Jak to zatím dopadlo, to jsme viděli již v řadě utkání letošního celostátního mistrovství a především ve středu na Spartě. V mužstvu Sparty hráli slabě v obraně dav bývalí útočníci Zuzánek a Blažejovský a ve Slavii byl postaven do středu útoku dnes jeden z nejlepších záložníků u nás, Benda. A když jsme viděli v předzápasech záložních mužstev obou oddílů ku příkladu výkon obránce Sparty Lva, je neuvěřitelné, proč není dávána větší příležitost mladým hráčům.
  Že se dobré výsledky dostaví, to jsme viděli tentokrát v útoku Sparty. Mladý Pazdera na levém křídle byl nejlepším hráčem a vedoucí útočné řady Hertl, i když potřebuje v mnohých směrech ještě zlepšení, podal mnohem lepší výkon nežli v neděli a vstřelil také nejhezčí branku zápasu. Utkání rozhodla záloha Sparty, v níž všichni tři Koubek, Bláha a Menclík dovedli zadržet nápor Slavie a v rozhodných okamžicích dobře podporovat útok. Rovněž Roček v brance byl výborný. Zklamal Bílek. Výkon Sparty jako celku byl však i přes některé klady průměrný.
  Levý záložník Slavie Benda, s takovou hrou, jakou jsme od něho viděli v posledních zápasech, patří do národního mužstva. Najednou však byl postaven do středu útoku a rázem se z Bendy stal průměrný hráč. Slavie jako celek, hlavně pak ve druhém poločase, neuspokojila. Hlaváček sice hodně běhá, ale více bez míče, než s míčem. Bradáč si zase začíná všímat nohou soupeře a Vlk si hraje s míčem tak dlouho, až mu ho někdo vezme. Dobrou, ale tvrdou řadou byla obrana, záloha průměrná. Zápas, zejména v závěru, byl rušný, ale podle skutečné footballové hodnoty utkání nepřekročilo průměr. (Rudé právo, 6. dubna 1950)

Branky: Hertl, Koubek - Hlaváček

Rozhodčí: Michalík

Diváci: 23.000 (30.000 ?)

Trenér: E. Seifert

Poznámky: Tisk před zápasem: Vzhledem k tomu, že o velikonočních svátcích bude na hřišti Sparty uspořádán fotballový turnaj za účasti předních maďarských mužstev Edosz a Textiles, bylo přeloženo utkání V. kola CMS Slavia-Sparta na dnešní den. Zápas bude sehrán na hřišti Sparty v 16.45 hodin. Podle předběžných zpráv nastoupí Sparta v této sestavě: Roček, Senecký, Zuzánek, Koubek, Bláha, Menclík, Kokštejn, Ludl, Hertl, Borovička, Korytenský. Nebude-li moci nastoupit Senecký, bude hrát pravého obránce Blažejovský. Slavia má se sestavou potíže, neboť není dosud rozhodnuto, zda nastoupí Bradáč a Hlaváček. V tom případě, že oba jmenovaní budou hrát nastoupí mužstvo Slavie v tomto složení: Kabíček, Štěpán, Jelínek, Hanke, Nejedlý, Benda, Hlaváček, Hampejz, Bradáč, Vlk. Připraveni budou ještě Urban a Forejt. V předzápase v 15 hodin nastoupí záložní mužstva obou oddílů. (Rudé právo, 5. dubna 1950)


ÉDOSZ SE - Slavia
5 : 3 (4 : 1)

Datum: 09. dubna 1950, Praha, hřiště Sparty

Utkání: Velikonoční turnaj

Sestava: Kareš, Hlaváček, Vlk

Branky: Kocsis 3, Budai 2 - Kareš, Hlaváček, Vlk

Průběh: Již dloho jsme neviděli Slavii zahrát tak, jako ve druhém poločase tohoto utkání. Měla neustálou převahu a dík bojovnosti všech hráčů zachránila zápas, jehož začátek vypadal na vysokou porážku. nakonec se Slavia připravila špatnou střelbou o ještě lepší výsledek. Toto utkání bylo velmi pěkné úrovně a Maďaři nám v něm ukázali, že není rozhodující, jakou převahu si dovede některé mužstvo vynutit, ale to, kdo dovede lépe využít příležitostí před brankou soupeře. U Edoszu hrála dobře záloha a pravá strana útoku. U Slavie byla rovněž záloha na výši, útočníci se rozehráli ve druhém poločase. (Rudé právo, 12. dubna 1950)

Rozhodčí: Vlček

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Soupeřem byl přejmenovaný celek Ferencváros Budapešť.


Budapesti Textiles - Slavia
0 : 3 (0 : 0)

Datum: 10. dubna 1950, Praha, hřiště Sparty

Utkání: Velikonoční turnaj

Sestava: Hampejz, Nejedlý, Benda, Trubač, Hlaváček

Branky: Hlaváček, Štěpán, kareš

Průběh: V tomto utkání mužstvo Slavie podalo opravdu znamenitý výkon. Mělo celý zápas znatelnou převahu a přízemní kombinační hrou se dovedlo proti rychlému soupeři dobře prosadit.Nejlepší řadou u Slavie byla tentokrát záloha, kde Hampejz, Nejedlý a hlavně Benda podali výborné výkony. V útoku zahráli velmi dobře Hlaváček a Trubač. u Textiles útočná řada nebyla tak důrazná jako v neděli (se Spartou) a obrana se dopustila několika chyb.

Rozhodčí: Karas

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Soupeřem byl přejmenovaný celek MTK Budapešť.
Turnaje se účastnila 4 mužstva, Slavia skončila na 1. - 2. místě. Ostatní výsledky: Textiles - Sparta 3:1, Sparta - ÉDOSZ 2:1.


Sokol Slovena Žilina - Slavia
1 : 3 (0 : 0)

Datum: 17. dubna 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 6. kolo

Sestava: Kareš

Branky: Gansner - Hlaváček 2, Kareš

Průběh: 9.000 diváků vidělo v Žilině pěkný výkon Slavie, která nastoupila již s Karešem ve středu útoku. U domácích zklamala záloha a brankář.

Rozhodčí: ?

Diváci: 9.000

Trenér: ?

Poznámky: Datum není jisté, ale je velice pravděpodobné.


Slavia - Sokol Vítkovické železárny
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 23. dubna 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 7. kolo

Sestava: Kareš, Kopecký

Branky: Kopecký - Zelinka, Číž, Pščolka (Vlk vlastní ?)

Průběh: Velmi pěkný zápas svým průměrem uspokojil 10.000 diváků. Obě mužstva praktikovala hru krátkých přízemních přihrávek, takže utkání mělo i přes těžký terén poměrně rychlý spád. Hra byla vyrovnaná, ale hosté dovedli více střelecky využít. Hrálo se za deště, ještě na starém hřišti na Letné a Slavii to v útoku s Karešem a Vlastou Kopeckým vůbec nešlo.

Rozhodčí: Pavlík

Diváci: 10.000

Trenér: ?


Sokol Škoda Plzeň - Slavia
4 : 2 (0 : 0)

Datum: 7. května 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 8. kolo

Sestava: Hlaváček, Kareš

Branky: Svoboda 2, Hyťha 2 - Hlaváček, Kareš

Průběh: Velmi pěkný, rušný zápas skončil zaslouženým vítězstvím domácích.

Rozhodčí: Lohnert

Diváci: 10.000

Trenér: ?


Slavia - Sokol Kovosmalt Trnava
1 : 2

Datum: 13. května 1950, Praha

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 9. kolo

Sestava: Kabíček - Štěpán, Benda, Forejt, Šmejkal, Hampejz, Hlaváček, Trubač, Kareš, Kopecký, Vlk

Branky: Kareš - Tibenský, Malatinský

Průběh: Rychlá, vtipná a častou střelbou zakončovaná hra Trnavy a proti ní neproduktivní pomalá hra Slavie, přičemž o střelbě nelze ani mluvit, to byl obraz prvního poločasu, jehož těsný výsledek je ještě úspěchem domácích. Ve druhé půli se Slavia zlepšila a pokud hrála po zemi, měli i značnou převahu, kterou však pro slabou střelbu nedovedla vyjádřit, zatím co řídké úniky hostí byly pro obranu domácích vždy nebezpečné.
  Štajer v brance Trnavy chytal dobře, obráncům ulehčovala práci skvěle hrající záloha v čele s Markem a v útoku zahrálo dobře vnitřní trio, v němž byl nejlepší Malatínský. U Slavie Kabíček zachránil něklik jistých branek, dalším dobrým hráčem zadních řad byl Benda, dobře zahrál i Šmejkal, Forejt na nezvyklém místě záložníka se zlepšil ve druhé půli, v útoku byl jediný nebezpečný Hlaváček, který však zapomínal na přihrávky spoluhráčům. Vlk nedokázal svou hrou oprávněnost nominace do národního mužstva. Kareš hrál bojácně, Kopeckému se hra nedařila. Vítězství hostí je zasloužené hlavně pro hru v prvém poločase. Před 12.000 diváky řídil dobře rušný a zajímavý zápas Nezbeda.

Rozhodčí: Nezbeda

Diváci: 12.000

Trenér: ?


Bohemians - Slavia
0 : 0

Datum: 27. května 1950, Praha

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 10. kolo

Sestava: Kabíček - Vlk

Průběh: Další zápas pražských mužstev skončil bez branek. Výsledek však naprosto neodpovídá průběhu utkání, neboť Slavia měla po celý zápas značnou převahu, kterou tentokrát dovedla zakončovat častou střelbou. V brance Bohemians však výtečně zachytal Pavlis, který byl útočníkům Slavie největší překážkou. Bohemians tentokrát zklamali a většinu zápasu se jen bránili. Záloha se ani zdaleka nevyrovnala stejné řadě soupeře, útok neměl příležitosti, aby nebezpečně zaútočil. U Slavie Kabíček byl spolehlivý, v zadních řadách vynikal bez chyb hrající Vlk a útočný střední záložník Nejedlý. V útoku byla nejlepší obě křídla.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Slavia - Dukla Prešov
2 : 3 (2 : 1)

Datum: 3. června 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 11. kolo


Sokol LVA Hradec Králové - Slavia
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 8. června 1950, Hradec Králové

Utkání: přátelské

Poznámky: Přátelské utkání se hrálo u příležitosti sportovních her LVA.


Slavia - ZSJ Dynamo ČSD Košice
3 : 0

Datum: 12. června 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 12. kolo

Sestava: Kareš, Hlaváček, Vlk, Kopecký

Branky: Kareš, Hlaváček, Vlk

Průběh: Vítězství domácích bylo zcela zasloužené. Hosté nedosáhli i v průběhu zápasu ani svého ovyklého průměru. Nejlepšími hráči Slavie byli Hlaváček, Vlk a Kopecký, u hostí Labudič a Zibrini.

Rozhodčí: Pavlík

Diváci: 20.000

Trenér: ?


OD Čechie Karlín - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 16. června 1950, Praha

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 13. kolo

Sestava: Bradáč

Branky: Vokoun 1:0, Bradáč 1:1

Průběh: Utkání celostátního mistrovství v kopané bylo hráno na hřišti Obchodní domy před 12.000 diváky a skončilo nerozhodně. V prvém poločase měli domácí pěkný nástup, ale poté hosté přešli do útoku. Jejich útočníci však špatně stříleli. Také ve druhé polovině mělo Dynamo převahu a teprvě v závěru domácí přešli do útoku. Bradáč skóroval z trestného kopu. (Rudé právo, 17. června 1950)

Rozhodčí: Černý

Diváci: 12.000

Trenér: ?


Slavia - OD Čechie Karlín
4 : 2

Datum: 27. června 1950, Praha, hřiště Sparty

Utkání: Bleskový turnaj Národní fronty, zápas o 3. místo

Sestava: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: E. Seifert

Poznámky: Výtěžek turnaje byl věnován Národní frontě. Zápasy ve skupinách byly hrány pouze na 2x10 minut a proto je neuvádím v detailu. Slavia hrála se Spartou i s Viktorií Žižkov 0:0, stejným výsledkem dopadl i duel mezi Spartou a Viktorkou. O postupu Slavie bylo rozhodnuto losem, neboť všechny 3 celky měly po 2 utkáních 2 body a skóre 0:0.


Preciosa Jablonec - Slavia
2 : 7 (1 : 3)

Datum: 28. června 1950, Jablonec nad Nisou

Utkání: přátelské

Sestava: Kopecký, Fiktus, Bradáč, Trubač, Ledecký, Hlaváček

Branky: Kopecký 2, Fiktus, Bradáč, Trubač, Ledecký, Hlaváček

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


ZSJ Technomat Teplice - Slavia
2 : 3 (0 : 2)

Datum: 11. srpna 1950, Teplice

Utkání: Celostátní mistrovství 1950

Sestava: Kareš, Bradáč, Kopecký

Branky: Pravda 2 - Kareš, Bradáč, Kopecký

Průběh: Slavia překvapila dobrým výkonem a důraznější střelbou, kterou si zajistila vítězství.

Rozhodčí: Dosek

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. srpna 1950)

Sokol Buzuluk Komárov - Slavia
1 : 17 (0 : 6)

Datum: srpen 1950, Teplice

Utkání: ?

Sestava: Kareš, Bradáč, Fiktus, Trubač, Vlk, Ledecký

Branky: Kareš 6, Bradáč 4 (1 z pen.), Fiktus 2, Trubač 2, Vlk 2, Ledecký

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: V tisku vyšla informace 18. srpna 1950 (Rudé právo).


Slavia - ZSJ ČSD Plzeň
9 : 1

Datum: 21. srpna 1950, Praha

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 15. kolo

Sestava: Kareš, Bradáč, Hlaváček, Vlk, Kopecký

Branky: Kareš 3, Bradáč 2, Hlaváček 2, Vlk, Kopecký - Svoboda

Průběh: Utkání hrané na Slavii před 8000 diváky, přineslo hladké vítězství domácích teprve v závěru utkání, když hosté hráli bez zraněného Ženíška a vyloučeného Fialy.

Rozhodčí: ?

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 22. srpna 1950)

ČOS A - Slavia
6 : 3 (2 : 3)

Datum: 22. srpna 1950, Praha

Utkání: přátelské / přípravný

Sestava: Kopecký, Bradáč, Kareš

Branky: Pešek 4, Tomáš, Žďárský - Kareš, Bradáč, Kopecký

Průběh: Naši footballisté sehráli v úterý na Slavii přípravný zápas na mezistátní utkání s Bulharskem. Representanti nastoupili v této sestavě: Kabíček (Roček) - Steiner, Venglár - Malatinský, Vičan, Vlk - Hlaváček, Bouzek, Tomáš (ing. Tegelhof), Žďárský a Pešek. Utkání nesplnilo své poslání. Mužstvo representantů trpělo nesehraností a neúspěšně praktikovalo WM systém. Uspokojili oba brankáři, Steiner v obraně, Vlk v záloze, Pešek, Žďárský a Hlaváček v útoku.
  Slavia podala dobrý výkon, což platí zejména o Kopeckém a Bradáčovi. (Rudé právo, 23. srpna 1950)

Rozhodčí: Nezbeda

Diváci: 6.000

Trenér: ?


Sokol NV Bratislava - Slavia
3 : 2

Datum: 1. září 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 16. kolo

Sestava: Fiktus, Kareš

Branky: Malatinský 2, ing. Tegelhof - Fiktus, Kareš

Průběh: Utkání celostátního mistrovství v kopané bylo ve znamení houževnatého a tvrdého boje. Úroveň hry byla dobrá v prvním poločase, kdy domácí pěkně kombinovali a byli v převaze. Po přestávce Bratislava polevila, její útočníci byli nejistí a zbrklí. Ke konci mužstvo Slavie působilo dojmem lépe připraveného mužstva. (Rudé právo, 2. září 1950)

Rozhodčí: Hanuš Novák

Diváci: 25.000

Trenér: ?


Slavia - ATK Praha
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 9. září 1950, Praha

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 17. kolo

Sestava: Bradáč, Kopecký

Branky: Bradáč, Kopecký - Tomáš

Průběh: 18.000 diváků bylo svědky celkem nečekaného vítězství Slavie. Slavia byla lepším celkem, kombinačně i střelecky předčila svého soupeře. Nejlepší řadou mužstva byla záloha, která dovedla útočnou hrou rozleptati protivníka. U ATK tentokráte uspokojilo jen několik jednotlivců, celek neuspokojil.

Rozhodčí: ?

Diváci: 18.000

Trenér: ?


Slavia - Sparta
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 24. z 1950, Praha, Sparta

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 18. kolo

Sestava: Jonák - Nejedlý, Jelínek - Hampejs, Trnka, Vlk - L. Hlaváček, Fiktus, Kareš, Vl. Kopecký, A. Bradáč

Branky: Kareš 1:0, Zahradník 1:1, Borovička 1:2

Průběh: Porážka favorisovaného mužstva Slavia je překvapením. Vedoucí branku vstřelil Kareš, po změně stran Zahradník z pokutového kopu vyrovnal a Borovička vstřelil vítěznou branku Sparty. Mužstvo Sparty rozhodlo zápas pro sebe větší vytrvalostí.

Rozhodčí: Dvořák

Diváci: 30.000 (28.000 ?)

Trenér: E. Seifert

Poznámky: První derby brankáře Aloise Jonáka.
  Z tisku:
  • Utkání celostátního mistrovství kopané Sparta-Slavia bývají vlastně vyvrcholením pražské footballové sezóny, soustředí na sebe vždy největší zájem veřejnosti. Tak tomu bylo i v neděli. Utkání však bylo v některých fázích boje ukázkou takového sportu, který rozhodně na naše hřiště nepatří. Již častokráte v minulosti bylo o podobných zjevech diskutováno, velmi často se úspěšně přikročilo k nápravě v nejrůznějších formách a výsledek této dobré snahy našich funkcionářů se již projevuje na našich hřištích. Vždyť dnes máme již více takových mužstev, jako je ukázněný kolektiv vojáků - ATK. Ovšem na druhé straně musíme vidět ještě nedostatky, a to v celé jejich velikosti a šíři a jim vyhlásit nejostřejší boj.
  A k tomuto druhu utkání patřilo také nedělní Sparta-Slavia, jemuž kromě 30.000 diváků přihlíželi representanti francouzského pracujícího lidu - tělocvikáři, členové FSGT. Utkání rozhodně k dobré pověsti naší kopané nepřispělo a bylo špatným vysvědčením oběma mužstvům i rozhodčímu.
  Kde nyní hledat příčiny všech nesportovních výstupů? Je snadné přejít tyto trapné události konstatováním častých chyb rozhodčího, který pravda byl jednou z příčin. Musíme však také vidět, že každý hráč, který si je vědom svého poslání na hřišti, nemá zneužívat chyb a nedostatků rozhodčího a nemá ohrožovat svého protihráče. Vina tedy tkví i v hráčích. Ludlovo strčení do rozhodčího, nedisciplinovanost Kopeckého, nebezpečná hra Seneckého, Koubka a Zuzánka učinily ze zápasu naší vrcholné soutěže utkání, které nebylo hodné velkých a slavných jmen obou oddílů ani poslání naší sjednocené tělovýchovy.
  Proti takovýmto vystoupením je třeba co nejostřeji bojovat a nebát se sáhnout k prostředkům, které zaručí, že náš nejlidovější sport bude vychovávat dobré sportovce, zdravé, zdatné a morálně vyspělé občany naší republiky.
  • Ve čtvrteční schůzi (5. října 1950) disciplinární komise ústředí kopané ČOS byl hráč Kopecký ze Slavie potrestán zastavením činnosti na 8 týdnů. Současně byl zbaven funkce kapitána mužstva. Rovněž Koubek ze Sparty nesmí zastávat funkci kapitána ve svém oddílu. Senecký z téhož oddílu má zastavenou činnost na 4 týdny, Ludl, rovněž ze Sparty, má nadále zastavenu činnost do doby, než dojde a bude přešetřena výpověď rozh. Dvořáka. U ostatních hráčů bylo upuštěno od potrestání pro nedostatek průkazního materiálu.
(Rudé právo, 6. října 1950 // Rudé právo, 26. září 1950)

Slavia - Sokol Slovena Žilina
0 : 0

Datum: 30. září 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 19. kolo

Sestava: Trnka

Průběh: O bezbrankový výsledek zápasu se zasloužily rovnou měrou střelecky nemohoucí útok Dynama, jako výborná hra obránců hostí v čele s brankářem Dankem. V prvním poločase byla hra slabší úrovně. Ve druhém poločase se obě mužstva zlepšila. Domácí po celý zápas měli více ze hry, ale žilinské protiútoky byly nebezpečnější. Z družstva Dynama zaslouží pochvalu neúnavný Trnka ve středu zálohy. V mužstvu Žiliny hrál vedle výborného brankáře dobře také Krásnohorský a celá záloha. Kazem hry Žilinských bylo ovšem několik nebezpečných zákroků. Před 10.000 diváky řídil s chybami Čermák.

Rozhodčí: Čermák

Diváci: 10.000

Trenér: ?


Sokol Vítkovické železárny - Slavia
3 : 2 (2 : 0)

Datum: 9. října 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 20. kolo


Slavia - Sokol Škoda Plzeň
6 : 0 (3 : 0)

Datum: 16. října 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 21. kolo

Sestava: Hemele, Fiktus, Bradáč, Kareš

Branky: Hemele 2, Fiktus 2, Bradáč, Kareš

Průběh: Zasloužené vítězství Slavie nad náladovým mužstvem hostů. (Rudé právo, 17. října 1950)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Sokol Kovosmalt Trnava - Slavia
2 : 3 (2 : 1)

Datum: říjen 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 22. kolo

Poznámky: Informace o odehraném utkání vyšla v Rudém právu 31. října 1950. Hrálo se některý den mezi 28.-30. říjnem 1950.


Sparta - Slavia
1 : 4 (0 : 3)

Datum: 5. listopadu 1950, Praha, Sparta

Utkání: O primát předsedy Prahy 7

Sestava: Jonák (Houška) - Ječný (Jelínek), Štěpán - Trnka, Hampejs, Ipser - L. Hlaváček, Fiktus, Kareš, Hemele, A. Bradáč

Branky: Bílek - Kareš 2, Fiktus

Průběh: Velmi dobrý výkon podala slavistická záloha.

Rozhodčí: Vlček

Diváci: 15.000

Trenér: E. Seifert


Slavia - Železničáři Praha
4 : 2 (2 : 1)

Datum: 12. listopadu 1950

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 22. kolo

Sestava: Bradáč, Kareš, Trnka, Fiktus

Branky: Bradáč, Kareš, Trnka, Fiktus - Müller, Bílek

Průběh: Slavia měla neustálou převahu.


Dukla Prešov - Slavia
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 19. listopadu 1950, Prešov

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 24. kolo


ZSJ Dynamo ČSD Košice - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 26. listopadu 1950, Košice

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 25. kolo

Sestava: Hemele

Branky: Dobay, Putera - Hemele

Průběh: Sestupem ohrožené Košice podaly v tomto utkání velmi dobrý výkon a nebýt střelecké nepohotovosti útočníků, mohly zvítězit větším rozdílem. U Slavie neuspokojila tentokrát záloha.

Rozhodčí: Kozok

Diváci: 8.000

Poznámky: Celé kolo bylo podle deníku hráno na těžkém terénu, přesto měly všechny zápasy dobrou úroveň a hrálo se slušně.
(Rudé právo, 28. listopadu 1950)

Slavia - OD Čechie Karlín
3 : 3 (0 : 3)

Datum: 3. prosince 1950, Praha, hřiště Slavie

Utkání: Celostátní mistrovství 1950, 26. kolo

Sestava: Bradáč, Kareš

Branky: Kareš 2, Bradáč - Vokoun 2, Reiff

Průběh: Utkání hrané na hřišti Slavie skončilo nečekaným úspěchem Karlínských, kteří podali zlepšený výkon.

Rozhodčí: Pavlík

Diváci: 12.000

Trenér: ?