195519561957

Stuttgarter Kickers - Slavia
2 : 3 (1 : 1)

Datum: 1. ledna 1956, Stuttgart

Utkání: přátelské

Sestava: Bican, Hemele, Pešek

Branky: 20. Kronenbitter 1:0, 40. Bican 1:1, 49. Kronenbitter z pen. 2:1, 56. Hemele 2:2, 84. Pešek 2:3

Průběh: Po sobotním zápase v Offenbachu odcestovalo mužstvo Dynama Praha ještě týž den do Stuttgartu, kde v neděli nastoupilo proti dalšímu přednímu klubu jižní skupiny fotbalového mistrovství Německé spolkové republiky. Také v tomto uktání předvedli pražští fotbalisté technicky dobrou hru. Hráli s Bicanem ve středu útoku, který má na vítězství velký podíl. Téměř po celý zápas bylo mužstvo Dynama v převaze, domácí se vymaňovali z defensivy jen výpadovými útoky. Při jednom z nich ve 20. minutě prvního poločasu se jim podařilo Kronenbitterem získat vedení, ale 5 minut před koncem poločasu vyrovnal Bican na 1:1.
  Po změně stran ve čtvrté minutě dosáhl Kronenbitter z pokutového kopu druhé branky domácích, ale o sedm minut později Hemele vyrovnal na 2:2. Pak bylo Dynamo v naprosté převaze, dosáhlo dalších dvou branek, které však rozhodčí neuznal. Několik ran pražských útočníků se odrazilo od tyče a břevna. Teprve ve 39. min. rozhodl Pešek třetí brankou zápas ve prospěch hostů. (Rudé právo, 2. ledna 1956)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


FC Geislingen - Slavia
0 : 8

Datum: 6. ledna 1956, Geislingen, býv. SRN

Sestava: Jonák (Kabíček) - Kocourek, Hildebrandt (Matějíček), Štádler - Trubač, Ipser - Michl, Feureisl, Bican, Hemele, Pešek

Branky: Pešek 3, Morávek 2, Michl, Hubálek, Hemele

Průběh: Fotbalové mužstvo pražského Dynama zakončilo v pátek zájezd do Německé spolkové republiky zápasem ve městě Geislingen nedaleko Stuttgartu. Předvedlo 6000 divákům technicky dobrou hru, která byla po skončení utkání odměněna dlouhotrvajícím potleskem. Přes špatné počasí měl zápas dobrý průběh. Na bahnitém terénu uplatnili hosté technickou vyspělost a ovládali utkání od začátku až do poslední minuty. Nastoupili v sestavě: Jonák - Kocourek, Hildebrandt, Štádler - Trubač, Ipser - Michl, Feureisl, Bican, Hemele, Pešek. Během utkání byl Jonák vyměněn Kabíčkem, za Hildebrandta hrál Matějíček a útok ve druhém poločase hrál ve složení: Hubálek, Hemele, Feureisl, Pešek, Morávek. Velmi dobře zahrál Kocourek v obraně a ve druhém poločase i Matějíček, v útoku se dobře rozehrál Hemele a Feureisl. (Rudé právo, 7. ledna 1956)

Rozhodčí: ?

Diváci: 6.000

Trenér: trener

Poznámky: Nejpravděpodobněji se jednalo o SC Geislingen. V Německu dále působí ještě TSV Geislingen.


Sparta Vokovice Aritma - Slavia
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 26. února 1956, Praha, Dejvice, hřiště Na Růžku

Utkání: přátelské

Sestava: Trubač, Hubálek

Branky: Čadek, Pešek - Trubač, Hubálek


Slavia - Baník Ostrava
1 : 1 (0 : 1)
Datum: 11. března 1956, Praha

Utkání: 1. liga 1956, 1. kolo

Sestava: Jonák - Kocourek, Hildebrandt, Štádler - Ipser, Trubač - Jareš, Hemele, Svoboda, Pešek, Morávek

Branky: 23. Míček 0:1, Morávek 1:1

Průběh: Přes 8000 diváků nebylo spokojeno s hrou dynamovců. Ostravané byli vyrovnanějším a v první půli také lépe hrajícím kolektivem. Dynamo se představilo se všemi svými chybami z loňského roku. Útočníci se sice dostávali často až k velkému čtverci soupeře, zde se však předháněli v neúčelné kombinaci, zbytečném kličkování, chyběl jim důraz a střelba. Chvílemi to vypadalo, jako by v útoku nikdo nechtěl vystřelit než Jareš nebo Pešek. Vedení se ujali ostravští ve 23. min., když Míček po pádu usměrnil míč do Jonákovy branky. Dynamo sice vyrovnalo Morávkem, avšak byl to opět Baník, který měl v závěru utkání víc přáležitostí k vítězství. Rozhodčí Machoň, který jinak řídil zápas dobře, nepotrestal sdomácí pokutovým kopem za ruku Ipsera. (Rudé právo, 12. března 1956)

Rozhodčí: Machoň

Diváci: 8.000

Trenér: ?

Ostravský brankář Benedikt chytá míč po kopu z rohu.

Slavia - Spartak Košice
5 : 1 (2 : 0)

Datum: 18. března 1956, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1956, 2. kolo

Sestava: Jonák - Kocourek, Štádler - Ipser, Hildebrandt, Hlaváček - Hubálek, Hemele, Svoboda, Jareš, Pešek

Branky: Pešek 1:0, 43. Hemele 2:0, 60. Pešek 3:0, 65. Jareš 4:0, 75. Buberník 4:1, Pešek 5:1

Průběh: Přes deset tisíc diváků se přišlo podívat na hřiště Dynama na první start nováčka přeboru Spartak Košice v Praze, který v utkání s Ústředním domem armády hrál nerozhodně. Diváci však byli jeho hrou zklamáni. Hlavně v prvém poločase se útočníci Dynama předháněli v zahazování vyložených brankových příležitostí. Prvé branky dosáhl Pešek. Druhou branku dvě minuty před koncem prvého poločasu vsítil Hemele. Ve druhém poločase se hra dynamovců zlepšila. V 15. minutě poslal Pešek přímo z voleje odražený míč od hořejší tyče po třetí do soupeřovy branky. O pět minut později zvýšil Jareš umístěnou střelou na 4:0. Ve 30. minutě Pešek neproměnil pokutový kop a z protiútoku dosáhli košičtí Buberníkem jediného úspěchu. Poslední branku zápasu vstřelil Pešek z Hubálkova přihrání hlavou. (Rudé právo, 19. března 1956)

Rozhodčí: Kosok

Diváci: 15.000


ČH Bratislava - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 24. března 1956

Utkání: 1. liga 1956, 3. kolo

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Hemele, St. Hlaváček

Branky: 12. Dolínský 1:0

Průběh: Útok Dynama, který před týdnem nastřílel košickému Spartaku v Praze pět branek, se tentokráte nedostal skoro vůbec do výhodného postavení ke střelbě. Jen 12 minut před koncem Hemele zblízka nastřelil tyč. To byla jediná vyložená příležitost hostů, jinak ostatní útočné akce Dynamovců mařili obránci Rudé hvězdy dříve, než se útočníci dostali ke střelbě. Zatím co Hlavatý v brance Rudé hvězdy neměl příležitost se uplatnit, Jonák v brance Dynama byl ve stálé činnosti. Ve 12. minutě kapituloval před tvrdou střelou Dolínského asi ze 14 metrů, potom však s úspěchem vyřešil mnoho nebezpečných situací, často s pomocí středního obránce Hildebrandta, v poli nejlepšího hráče hostí.
  Rudá hvězda byla po celý zápas lepším mužstvem. Vynutila si převahu větší rychlostí, bojovností a důrazem svých hráčů. Nejlepšími útočníky byli Balažík a Kačáni. V zadních řadách vynikli Tichý a Urban. V Dynamu kromě Jonáka a Hildebrandta hrál dobře St. Hlaváček, z útočníků měl Hemele dobré okamžiky.

Rozhodčí: Charouzek

Diváci: 12.000

Trenér: ?


Slavia - IF Göteborg
3 : 1 (3 : 0)

Datum: 1. dubna 1956, Praha, hřiště Sparty

Utkání: Velikonoční turnaj

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Hemele, Svoboda, Pešek

Branky: ?

Průběh: Od Švédů byl očekáván daleko lepší výkon. Podlehli soupeři, aniž ten musel vynaložit všechny své síly a celé své umění k dosažení vítězství, které sice v závěru utkání bylo švédskými hráči ohrožováno, ale... ve švédské kopané nejsou střelci zřejmě o nic úspěšnější než u nás a kdyby bylo možno soudit jen podle mužstva Göteborgu, pak je to ve Švédsku ještě dokonce daleko horší než u nás.
  Obvyklý výkon dynamovců doplněný v prvé půlhodině skutečně neobvyklou střeleckou pohotovost, rozvrátil zadní řady švédského mužstva, které pak jen zvolna nabývalo přesvědčení, že jeho soupeř není tak nebezpečný, za jakého jej v začátku pokládalo, a že je možno proti němu úspěšně bojovat. To však již bylo pozdě.
  Z kolektivu dynamovců je třeba vyzvednout výkon brankáře Jonáka a záložníka Hildebrandta. (Rudé právo, 3. dubna 1956)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Slavia po čtyřech letech opět vyběhla na hřiště v tradičních červenobílých dresech, které jí byly v roce 1952 zabaveny na příkaz „shora”. Nadšení obecenstva neznalo mezí, tleskali i příznivci Sparty, dalšího účastníka turnaje.


Slavia - NK Hajduk Split
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 2. dubna 1956, Praha
Jonák vyráží střelu jugoslávského útočníka. Vpravo od něho Hildebrandt.

Utkání: Velikonoční turnaj

Sestava: Jareš, Hubálek, Pešek

Branky: 43. Jareš 1:0, ?. Rebac 1:1, ?. Hubálek 2:1, 49. Jareš 3:1

Průběh: Utkání nedělních vítězů mělo lepší úroveň, a to zejména zásluhou hráčů Dynama, kteří zvláště ve druhém poločase zahráli velmi dobře. Hajduk nepodal takový výkon jako v neděli, ale především proto, že mužstvo Dynama mu to nedovolilo. Celkem šestkrát se během devadesáti minut octl míč ve Vuličově brance, ale z toho jen tři branky rozhodčí Charouzek uznal. Další tři byly zásluhou takticky hrající jugoslávské obrany vstřeleny z postavení mimo hru.
  Dlouho se nedařilo žádnému mužstvu získat vedení. Teprve dvě minuty před koncem poločasu překonal Vuliče Jareš, který stočil Peškovu střelu do sítě. Po přestávce patřilo prvních 10 minut mužstvu Hajduku. Hned po zahájení hry vyrovnal Rebac na 1:1. To ale také bylo všechno. Zbytek zápasu patřil hráčům Dynama. Druhou branku dal Hubálek, který oklamal Vuliće, a třetí připojil ve 24. minutě Jareš. (Rudé právo, 3. dubna 1956)

Rozhodčí: Charouzek

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Turnaje se účastnily 4 celky, kromě Slavie, Hajduku Split a IFK Göteborg ještě pražská Sparta. Slavia celý turnaj vyhrála.


Slavia - Spartak Hradec Králové
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 8. dubna 1956, Praha,
Záběr z utkání.
Eden

Utkání: 1. liga 1956, 4. kolo

Sestava: Hubálek, Pešek, Bican, Jareš

Branky: 20. Pešek 1:0, 40. Šindelář 1:1, 90. Hubálek 2:1

Průběh: Přes 30.000 diváků bylo zvědavo, jak si povede hradecký Spartak v utkání s vítězem pražského velikonočního turnaje. Stovky dalších se již na přeplněný stadion Dynama nedostaly. Samotné utkání však plně neuspokojilo. Bylo jen průměrné úrovně. Vítězství domácího mužstva bylo více méně šťastné, když minutu před koncem zápasu Hubálek z přihrání Peška ze shluku před brankou dopravil po druhé do Matysovy branky. Hradečtí měli několik nedostatků, na druhé straně však i předností před svým soupeřem. Nedostatek v technické zdatnosti nahrazovali obětavostí a nadšením. Přednost měli v jednoduché hře bez zbytečných příkras, kterou hlavně v posledních 15 minutách prvního poločasu dovedli útočníci doplňovat pohotovou střelbou. Dvakrát během utkání nastřelili tyč Jonákovy branky. Jejich útoky byly daleko nebezpečnější než domácích. Vítězové se proti utkáním ve velikonočním turnaji zhoršili. Útočníci přeháněli kombinaci, jejich přihrávky často končily na kopačkách soupeřů. Velká chyba je, že trenér Dynama Bican nestaví Morávka a že Jareše, který je daleko užitěčnějším hráčem na křídle, staví na spojku. Prvou branku dal ve 20. minutě Pešek, když dorazil lehkou střelu Jareše do sítě. Ve 40. min. Šindelář po hrubé chybě domácí obrany pohotovou střelou vyrovnal na 1:1. Vítěznou branku vstřelil Hubálek v poslední minutě hry. (Rudé právo, 9. dubna 1956)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Dynamo Žilina - Slavia
1 : 2

Datum: 14. dubna 1956, Žilina

Utkání: 1. liga 1956, 5. kolo

Sestava: Jaroš, Hemele, Pešek, Andrejkovič, Kocoure, Hildebrandt

Branky: 40. Jaroš 0:1, 49. David 1:1, 69. Pešek 1:2

Průběh: Utkání hrané v Žilině před návštěvou více než 10.000 diváků skončilo zaslouženým vítězstvím technicky i takticky lepšího mužstva Dynama. Domácí začali zápas s velkým náporem, avšak 20minutovou převahu nedovedli střelecky vyjádřit. V dalších minutách měli více ze hry hosté. Ve 40. min. nekrytý Jaroš po chybě levého obránce Pagáče vstřelil vedoucí branku Dynama Praha. Také druhý poločas byl zahájen náporem Žiliny, která ve čtvrté min. vyrovnala Davidem. Po čtvrthodině technicky vyspělejší pražské Dynamo získalo převahu a přesnými přihrávkami a úniky křídelních hráčů se dostávalo před branku Žiliny. Ve 24. min. po chybě obrany domácího mužstva Pešek vstřelil vítěznou branku.
  Dynamo převyšovalo domácí přesností přihrávek a mělo spolehlivé obranné řady. Nejlepšími hráči v obraně byli Kocourek a Hildebrandt, ze záložníků byl lepší Andrejkovič. V útoku podali dobrý výkon Jaroš, Hemele a Pešek. (Rudé právo, 15. dubna 1956)

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.000

Trenér: ?


Baník Vítkovice VŽKG - Slavia
4 : 3 (3 : 0)

Datum: 16. dubna 1956, Ostrava

Utkání: přátelské

Diváci: 4.000


Slavia - Spartak Trnava
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 30. dubna 1956, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1956, 6. kolo

Sestava: Hubálek, Hlaváček, Pešek

Branky: 8. Hubálek 1:0, 15. Hlaváček 2:0, 60. Hubálek 3:0, ?. Hubálek 4:0, 87. Pešek 5:0

Průběh: Poslední utkání VI. kola přeboru v kopané přineslo změnu jak na prvém, tak i na posledním místě tabulky. Dynamo rozhodným vítězstvím se dostalo do čela, neboť má lepší rozdíl branek než bratislavský Slovan. Naopak trnavský Spartak prohrou sestoupil z předposledního na poslední místo, které dosud zaujímal Spartak Sokolovo, jenž má nyní lepší rozdíl než Trnavští.
  Pondělní zápas hraný ve Vršovicích před 13.000 diváků měl zajímavý průběh. Vítězové dovedli technickou převahu i lepší kombinační hru vyjádřit číselně. Trnavští měli slabinu v útočné řadě, která byla střelecky nepohotová. Vítězové měli produktivnější útočnou řadu, v níž jednotlivci pohotově stříleli, zejména Hubálek, autor tří branek.
  Vedoucí branku dal v 8. min. Hubálek a v 15. min. Hlaváček pěknou ranou z dálky zvýšil na 2:0. V 15. min. druhého poločasu vstřelil Hubálek třetí branku, o čtvrt hodiny později týž hráč hlavou dosáhl čtvrtého úspěchu a 3 minuty před koncem zakončil Pešek score pěknou střelou na 5:0. (Rudé právo, 1. května 1956)

Rozhodčí: Placek (Žilina)

Diváci: 13.000

Trenér: trener

Poznámky: poznamky


SC Motor Karl-Marx-Stadt - Slavia
5 : 3

Datum: 10. května 1956, Karl-Marx-Stadt (Chemnitz), hřiště Ernsta Thälmanna

Utkání: přátelské

Průběh: Ani v tomto utkání pražští fotbalisté neuspokojili. Přestože měli více ze hry, neproměnili řadu příležitostí.

Poznámky: Utkání bylo sehráno před dojezdem VIII. etapy Závodu míru.


Sparta - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 13. května 1956, Praha, Sparta

Utkání: 1. liga 1956

Sestava: Jonák - Kocourek, Hildebrandt, Štádler - Trubač, St. Hlaváček - Jareš, Fiktus, Hemele, Andrejkovič, Pešek

Branka: 3. Svoboda 1:0

Průběh: Utkání mělo
Záběr z prvního poločasu utkání.
dva rozdílné poločasy. Zatím co první část hry byla rychlá a ucelená, bohatá na pěknou střelbou, druhá byla značně neurovnaná a hráči, zejména útočníci obou mužstev, se předháněli v tom, kdo toho více pokazí.
  Hned na začátku zápasu mlo Dynamo více ze hry a jeho útočníci se lehce, krátkými přihrávkami dostávali kupředu. Avšak jen do prostoru velkého čtverce, kde jejich umění končilo na kopačkách znamenitého Hledíka a Menclíka. Ve 3. minutě podniklo mužstvo Spartaku náhlý, ale rychlý útok. Svoboda využil zaváhání obrany Dynama, bystře proběhl s míčem a podle vyběhnuvšímho Jonáka vsítil jedinou branku utkání. Po této brance získávalo mužstvo Spartaku pomalu převahu a často ohrozilo Jonáka v brance Dynama. Přecházelo do útoku dlouhými přihrávkami, které zakončovali útočníci Sokolova tvrdou střelbou.
  Ve 22. minutě vystřelil Kraus asi ze třicetimetrů. Jeho prudkou ránu Jonák pohotově vyrazil a ještě stačil krýt míč znovu vstřelený Kadrabou. O tři minuty později to byl znovu Kraus, který s pravé strany prudce střílel a opět výborný Jonák odvrátil nebezpečí na roh. Za této ofensivy Sokolovo se ve 30. minutě znovu vyznamenal Jonák, když vyrazil ostrou střelu Pazdery na roh. Mužstvo Dynama vydrželo tento nápor a dokonce mu náležel závěr prvního poločasu, ale jeho nedůrazný útok nedovedl využít (zejména tři vnitřní) ani takové příležitosti, když Pešek unikl, odcentroval a úplně velný Fiktus nedokázal překonat Hloušku. Byl z toho jen roh.
  Jak jsme již uvedli, ve druhé části hry obě mužstva polevila ve výkonu a tak ještě více vynikla hra těch, jež byli skutečnými oporami svých mužstev po celý zápas. U Spartaku Menclík a Hledík, střelbou Kraus, tvrdostí a houževnatostí Svoboda a rychlostí Pazdera. U Dynama zahráli pěkně Jonák, Hildebrandt, Štádler, Hlaváček a Hemele. (Rudé právo, 14. května 1956)

Rozhodčí: Růžička

Diváci: 25.000 (30.000)

Trenér: J. Bican

Poznámky: Slavia v derby opět v červenobílých dresech, ve kterých v tomto roce hrála už na Velikonočním turnaji.


Slavia - Tatran Prešov
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 26. května 1956, Praha

Utkání: 1. liga 1956, 8. kolo

Sestava: Jonák - Pešek, Hubálek, Fiktus, Jareš, Hemele

Branky: Jareš, Hemele, 49. Ferenc 2:1, 81. Jareš 3:1
Jedna z rušných situací před brankou Tatranu.

Průběh: V sobotním důležitém utkání fotbalového přeboru jsme si opět mohli ověřit, že je lépe si hledět hry než nohou soupeře. Prešovští byli téměř po celé utkání vyrovnaným soupeřem domácích, přesto nakonec byli poraženi. Jejich předností byly rychlé a důrazné útoční akce, které většinou táhla levá strana. Nejednou překvapili jednoduchou, ale o to účelnější kombinací. Méně rozhodní však byli prešovští útočníci před soupeřovou brankou.
  Pokud jde o Dynamo, je třeba říci, že až na malé výjimky celé mužstvo bojovalo obětavě. Útočná řada byla dobře podporována zálohou a velmi často zaměstnávala soupeřovu obranu. Na 14.000 diváků, kteří zápasu přihlíželi, bylo však opět svědkem neproduktivní hry útoku před brankou. Hlavně Pešek, Hubálek a Fiktus se doslova utápěli v neúčelném driblování místo pohotové střelby. Nejlépe si tentokrát vedli v útoku Jareš, který dobře střílel, a Hemele, jenž se snažil účelně rozdělovat míče.
  První poločas vyhráli domácí 2:0. Branky vstřelili Jareš a Hemele. Hned v prvých minutách druhého poločasu se hosté snažili náporem snížit náskok domácích. A to se jim také podařilo ve čtvrté minutě Ferencem. Jestliže hosté v prvém poločase mnohdy hráli příliš ostře, „toto své úsilí” ještě znásobili, když se jednalo o vyrovnání. Ve čtrnácté minutě při jednom z útoků si bezohledně počínal útočník Petroš, který zranil brankáře Jonáka. Byl proto po právu rozhodčím Radmilem vyloučen. Přes veškerou snahu se v dalších minutách hry již hosté přes řady nebezpečných útoků nedovedli o čtyřech útočnících proti důrazné obraně domácích prosadit. Ve 36. minutě připojil Jareš třetí branku. Čtyři minuty před koncem utkání z přísně nařízeného pokutového kopu nedokázal Pešek vsítit čtvrtý úspěch. A tak utkání skončilo vítězstvím Dynama 3:1.
  Prešovským, kteří hráli třicet minut jen o desíti lidech, se tedy nebezpečná a nedovolená hra některých jejích hráčů nevyplatila. Je třeba, aby si to celý kolektiv Tatranu uvědomil a hlavně pak trenér mužstva, který hned o poločase utkání má hráče vést k tomu, aby se podobného nesprávného způsobu hry vyvarovali. Jde přece o sport, a ne o to, zranit spoluhráče. To musí mít na peměti všichni fotbalisté. Také rozhodčí by měli daleko přísněji posuzovat nedovolenou a záludnou hru. (Rudé právo, 27. května 1956)

Rozhodčí: Radmil

Diváci: 14.000

Trenér: ?


Slavia - Dynamo Karlovy Vary
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 30. května 1956, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Nepomucký, Morávek, Fiktus, Jareš

Branky: Nepomucký, Morávek, Fiktus, Jareš

Diváci: 4.000


Slovan Bratislava - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 3. června 1956

Utkání: 1. liga 1956, 9. kolo

Sestava: Jonák

Branky: 43. Moravčík 1:0, 76. Bílý 2:0

Průběh: Slovan zvítězil zaslouženě, neboť rychleji útočil a vypracoval si více střeleckých příležitostí. Vedoucí branku vstřelil ve 43. min. Moravčík, když se odrazil od tyče do sítě. Po přestávce ve 31. min. Moravčík pěkně centroval a Bílý hlavou dal druhou branku. Potom oba tito útočníci ještě přestřelili a několikrát Jonák zachránil. Dynamo mělo několik příležitostí zejména v prvém poločase. (Rudé právo, 4. června 1956)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Slavia - Baník Kladno
0 : 0

Datum: 10. června 1956, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1956, 10. kolo

Sestava: Jonák

Průběh: Na těžkém terénu stadionu ve Vršovicích a za stálého deště vidělo více než 5000 diváků bojovné utkání. Po počátečním nástupu domácí polevili a hosté rychlými přihrávkami získali převahu. Zvláště jejich útočníci vynikli, kteří využili každé příležitosti k tvrdé střelbě. Jen dobrá hra zadních řad mužstva Dynama Praha v čele s brankářem Jonákem zabránila kladenským útočníkům vstřelit vítěznou branku. Na začátku druhého poločasu se převaha hostí ještě zvýšila. Teprve ke konci utkání několikrát domácí nebezpečně ohrozili branku soupeře.

Rozhodčí: ?

Diváci: 5.000


ÚDA Praha - Slavia
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 13. června 1956, Praha

Utkání: 1. liga 1956, 11. kolo

Sestava: ?

Branky: 1. Dvořák 1:0, 1. Přáda 2:0, 62. Přáda 3:0, 64. Borovička z pen. 4:0, 85. Dvořák 5:0

Průběh: Účast v letošním ročníku Středoevropského poháru si fotbalisté ÚDA zajistili středečním vítězstvím nad Dynamem Praha 5:0 (2:0). Přes dvacet tisíc diváků bylo svědky vysokého vítězství mužstva ÚDA, které kromě patnácti prvních minut ve druhém poločase mělo neustále převahu. Hned v prvé minutě získali vojáci svoubrankový náskok. První branku vstřelil Dvořák a druhou Přáda. Ve druhé části hry v 17. min. Přáda připojil třetí branku, v 19. minutě Borovička proměnil pokutový kop na 4:0 a 5 minut před koncem zápasu Dvořák zvýšil na 5:0. Rozhodčí Polák řídil zápas velmi dobře. (Rudé právo, 14. června 1956)

Rozhodčí: Polák

Diváci: 20.000


Slavia - Associação Atlética Portuguesa
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 27. června 1956, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák - Jareš, Nepomucký, Bílý, Pazdera

Branky: 8. Nepomucký 1:0, Perinho 1:1, Perinho 1:2

Průběh: Málokdy mělo mužstvo pražského Dynama takovou příležitost zaznamenat vítězství do rejstříku svých mezinárodních zápasů jako včera. Co však je všechno platná celkem dobrá hra v poli a poměrně zdařilá kombimace, když hráči Dynama nedokázali proměnit několik vyložených příležitostí. Nepomucký neproměnil za stavu 1:2 v 17. minutě pokutový kop.
  Dynamo pěkně začalo, mělo v prvních minutách značnou převahu. V 8. minutě nastřelil Jareš tyč a vrácený míč zpět do pole pohotově dorazil Nepomucký do sítě hostí. Hra se potom vyrovnala a hráči Portuguesa začali hlavně díky své dokonalé technické vyspělosti pronikat zadními řadami Dynama. Zejména pravá strana brazilského útoku Barbosa a Perinho připravili řadu horkých chvil obraně domácího mužstva. A bylo to právě pravé křídlo Portuguesa Barbosa, který dokonalým způsobem doslova obkličkoval tři hráče Dynama v bezprostřední blízkosti Jonákovy branky, přihrál své spojce Perinhovi, pro něhož již bylo snadno dopravit míč do branky Dynama.
  Po změně stran se hosté zlepšili, zatím co v mužstvu Dynama začala váznout kombinace. Jednotlivé útoky byly spíše akcemi jednotlivců než kolektivu. Velkou příležitost měl Bílý. Ten však zblízka vstřelil míč podél vybíhajícího brankáře vedle branky. Jedinou branku druhého poločasu dal opět z přihrání Barbosy Perinho. Poté se hosté snažili udržet výsledek, a i když Dynamu náležel závěr, nepodařilo se mu jiř vyrovnat.
  Brazilské mužstvo podalo dobrou hru. Jeho hráči si sice často nepřesně přihrávali, ale mají jako jednotlivci vynikající technickou vyspělost. Se střelbou z dálky to bylo také slabší.
  V mužstvu Dynama posíleném Pazderou (Sokolovo) a Bílým (Teplice) lze těžko vyzvedávat jednotlivce. Všichni hráči se snažili, ale nepohotovou střelbou se připravili o vítězství. Rozhodčí Holko by měl lépe uplatňovat pravidlo o výhodě.

Rozhodčí: Holko

Diváci: 20.000

Poznámky: První mezinárodní zápas Slavie na novém hřišti v Edenu. Za Sao Paulo hráli mj. brankář Antonio Silva, střední záložník Santos či útočník Perinho.


Slavia - Jiskra Strašnice ZSN
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 4. července 1956

Utkání: přátelské

Poznámky: Utkání hráno v rámci oslav Jiskry Strašnice ZSN. Datum není jisté, informace o utkání vyšla v Rudém právu 5. července 1956.


TJ Baník Opava - Slavia
0 : 7 (0 : 5)

Datum: 25. července 1956, Opava

Utkání: přátelské

Sestava: Bican, Hemele, Hubálek, Pešek, Hildebrandt

Branky: Hubálek 3, Hemele 2, Bican 2

Průběh: Skvěle zahráli Bican, Hemele, Hubálek, Pešek, Hildebrandt. Nejlepším hráčem Baníku byl brankář Morávek.


Spartak Mladá Boleslav - Slavia
1 : 4 (1 : 1)

Datum: 5. srpna 1956

Utkání: přátelské

Sestava: Hluzík, Hovorka, Hemele

Branky: Hluzík 2, Hovorka, Hemele

Diváků: 2.500


D.S.O. Stodůlky - Slavia
4 : 5

Datum: 12. srpna 1956

Utkání: přátelské

Sestava: Bican

Poznámky: Josef Bican se zápasu účastnil jako hrající trenér.


Slavia - Spartak Košíře Meopta
13 : 2 (10 : 1)

Datum: 15. srpna 1956, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák, Kabíček - Kocourek, Štádler, Melichar - Andrejkovič, Hlaváček, Trubač, Ipser - Hovorka, Hemele, Jareš, Fiktus, Hubálek, Pešek (těchto 16 hráčů se v utkání vystřídalo, přesnou sestavu neznám)

Poznámky: Poslední přípravné utkání před zájezdem do Švýcarska a Jižní Afriky.


FC Chaux-de-Fonds - Slavia
0 : 7 (0 : 3)

Datum: 18. srpna 1956, Švýcarsko, La Chaux

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák (1. Kabíček) - Kocourek, Hildebrandt, Štádler - Hlaváček, Andrejkovič - Hovorka, Hemele, Bican (Jareš), Hubálek, Pešek

Branky: Hubálek 3, Jareš 2, Hovorka, Pešek

Průběh: V prvém zápase zájezdu do Švýcarska a Francie dosáhli fotbalisté Dynama Praha pozoruhodného úspěchu. Porazili rozhodným způsobem velmi dobré mužstvo Chaux de Fonds, které bylo loni mistrem Švýcarska i vítězem poháru. Zápas byl hrán před 5000 diváky, kteří sledovali zajímavou hru a velmi dobrý výkon hostů.
  Vítězové v sestavě Jonák (Kabíček) - Kocourek, Hildebrandt, Štádler - Hlaváček, Andrejkovič - Hovorka, Hemele, Bican (Jareš), Hubálek, Pešek podali technicky vyspělou hru a dovedli svou převahu vyjídřit brankami. Nejlépe si vedli oba záložníci. Jonák byl již v prvé minutě zraněn, a tak celý zápas hrál Kabíček. Útok velmi dobře pronikal a uspokojil jak v prvém, tak i ve druhém poločase, kdy jej vedl Jareš.
  Švýcaři hráli obětavě, rychle, jejich akcím však obrana hostů se zálohou dobře čelily. (Rudé právo 19. srpna 1956)

Rozhodčí: Wysling

Diváci: 5.000

Trenér: Josef Bican

Poznámky: Datum není jisté, informace o utkání vyšla v Rudém právu 19. srpna 1956.


Racing Club Franc-Comtois Besançon - Slavia
0 : 4 (0 : 3)

Datum: 22. srpna 1956, Francie, Besançon

Utkání: přátelské

Průběh: Po rozhodném vítězství v Chaux-de-Fonds hrálo mužstvo Dynama Praha ve středu ve francouzském městě Besançonu, kde stejně jako ve Švýcarsku předvedlo opět velmi dobrou, technicky vyspělou hru. Mělo po celý zápas převahu a docílilo již v prvém poločase osmi branek, z nichž rozhodčí jen tři uznal. Ve druhém poločase sice Dynamo poněkud ochablo, mělo však i nadále hru ve své moci a jeho výkon téměř 14.000 diváků často nadšeným potleskem. (Rudé právo, 23. srpna 1956)

Diváci: 14.000


Spartak Košice - Slavia
1 : 2

Datum: 26. srpna 1956

Utkání: 1. liga 1956, 13. kolo

Sestava: Štádler, Hlaváček

Branky: Trnka - Štádler, 85. Hlaváček 1:2

Průběh: Mužstvo Košic, které nastoupilo již s Trnkou, mělo po celý zápas znatelnou převahu, ale nedovedlo ji využít. Až do 85. minuty zápasu byl stav nerozhodný 1:1, když branku Dynama vstřelil Štádler a Košic Trnka. V 85. minutě podniklo Dynamo ojedinělý útok, ze kterého Hlaváček dosáhl vítězné branky. (Rudé právo, 27. srpna 1956)


Baník Ostrava - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 30. srpna 1956, Ostrava

Utkání: 1. liga 1956, 12. kolo

Sestava: Jareš, Hovorka

Branky: Křižák, Věncek, Míček

Průběh: Odložené utkání prvního kola fotbalové ligy, hrané ve čtvrtek před 16.000 diváků v Ostravě, mělo dobrou úroveň. Obě mužstva předvedla bojovnou, avšak také technickou hru, s důslednou přízemní kombinací. Úspěšnější bylo mužstvo domácích, kterému se podařilo odvrátit mohutný počáteční nápor Dynama, jež po 25 minut vedlo neustálé útoky na ostravskou branku. V této době se vyznamenal brankář Benedikt, který pěknými zákroky zneškodnil mnoho střel Jareše a Hovorky.

Diváci: 16.000


TJ Sokol Vlčnov - Slavia
1 : 14

Datum: léto 1956 (datum není jisté)
Fotografie účastníků utkání. Slavia už je samozřejmě ve svých červenobílých dresech.

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Bican

Branky: Ančinec - Bican 5

Průběh: Podle zdrojů Bican zpočátku vůbec nechtěl nastoupit, přemluvit se nechal až poté, co mu místní obchodník Kužela slíbil 1 litr slivovice. Pak vběhl na druhý poločas na hřiště a vstřelil 5 branek.

Poznámky: Zprostředkovatelem utkání byl Ota Hemele, který se právě ve Vlčnově za války schovával před nasazením do Německa. Soupeř byl v té době účastníkem přeboru republiky. Data a fotografie pochází z archívu Jana Křapy.
(www.vlcnov.cz/sport)

Slavia - ČH Bratislava
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 2. září 1956

Utkání: 1. liga 1956, 14. kolo

Sestava: Pešek, Jareš, Hovorka

Branky: Košnár 0:1, 49. Laskov 0:2, 52. Jareš 1:2, 87. Jareš 2:2

Průběh: Rušné a bojovné utkání ve Vršovicích sledovalo asi 8000 diváků a řídil je Pacovský. Dynamo v něm zachránilo jeden bod doslova v posledním okamžiku. I když mělo zejména v prvním poločasu více ze hry. Ke konci první půle obléhali útočníci Dynama branku Rudé hvězdy, ale útočníkům Rudé hvězdy stačil jediný protiútok, aby Košnárem získali vedení. Druhý poločas začal v rychlejším a rušnějším tempu. Hned ve 4. minutě dosáhl Laskov druhé branky Rudé hvězdy a zdálo se, že Dynamo odejde poraženo, zvláště když Hovorka nedokázal proměnit ani pokutový kop. To bylo v 5. minutě. O dvě minuty později se podařilo Jarešovi snížit na 1:2 a Rudá hvězda hrála pak již jen na udržení výsledku. Tato taktika se v posledních minutách změnila ve zdržování, které se však mužstvu nevyplatilo. Pešek vystihl přihrávku, poslal míč na Jareše a ten tři minuty před koncem zápasu vyrovnal na 2:2.

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 8.000


Spartak Hradec Králové - Slavia
4 : 2 (2 : 0)

Datum: 7. září 1956, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 1956, 15. kolo

Sestava: Hemele, Pešek, Hubálek, Hovorka, Ipser

Branky: 2. Malík 1:0, 3. Macek 2:0, 49. Pičman 3:0, 52. Dvořák 4:0, 79. Hemele 4:1, Hemele 4:2

Průběh: Do posledního místečka naplněný stadion hradeckého Spartaku s více než 14.000 diváky byl v pátek svědkem zajímavého utkání prvé fotbalové ligy, ve kterém domácí zvítězili 4:2, když v 7. min druhého poločasu vedli již 4:0. Spartakovcům stačily po zahájení hry jen tři minuty k tomu, aby získali náskok 2:0. Prvou branku vstřelil ve 2. minutě Malík z Pičmanova centru, minutu na to Macek pochybě obrany Dynama, hlavně Ipsera, zvýšil na 2:0. Nápor domácích trval asi 25 minut.
  Pak se Dynamovci rozehráli, měli do konce poločasu i více ze hry i výborných příležitostí svoubrankový náskok soupeře vyrovnat, avšak střelecká nemohoucnost, především Jareše a Peška, tomu zabránily. Také ve druhém poločase měli domácí mocný nástup. Hned v prvých minutách si připravili řadu dobrých příležitostí. Jednu z nich, a to ve 4. min., Pičman využil ke zvýšení na 3:0. O tři minuty později Dvořák z více než 20 metrů prudce umístěnou střelou upravil stav na 4:0. Teprve ve 34. min. se podařilo Hemelemu z několika málo metrů snížit na 4:1 a krátce před koncem utkání opět Hemele upravil stav zápasu na 4:2.
  Mužstvo Spartaku bylo lepším, vyrovnanějším celkem, jehož hlavní předností byla vedle obětavé a nadšené hry pohotová střelba, která rozhodla o vítězství. Sledovali jsme pozorně, jak trenér mužstva J. Ludl v průběhu utkání usměrňuje hráče a jak oni jeho pokyny přesně plnili.
  Dynamovci měli »okénka« v obraně, hlavně Ipser, v útoku byl nejnebezpečnějším hráčem Hovorka, kterému však jeho spoluhráči málo přihrávali. Ve slabé formě jsou Hubálek a Pešek. Těmto hráčům se nic nedařilo.
  Za přesné řízení utkání zaslouží rozhodně pochvalu rozhodčí Machoň z Tábora. Nejlepšími hráči na hřišti byli Královéhradečtí Pičman (v útoku) a Matys (v brance).

Rozhodčí: Machoň

Diváci: 14.000


Provincie Natal - Slavia
1 : 3

Datum: 15. září 1956, Durban, Jihoafrická republika

Utkání: Zájezd do Jižní Afriky

Trenér: J. Bican


Transvaal Johannesburg - Slavia
1 : 4 (1 : 2)

Datum: 22. září 1956, Johannesburg, Jihoafrická republika

Utkání: Zájezd do Jižní Afriky

Sestava: Jonák - Kocourek, Hildebrandt, Štádler - Hlaváček, Lála - Hovorka, Hemele, Jareš, Andrejkovič, Pešek

Branky: 3. Montgomery 1:0, Jareš 1:1, Pešek 1:2, Pešek 1:3, Pešek 1:4

Průběh: Českoslovenští fotbalisté předvedli velmi dobrou hru a po pěkném výkonu zvítězili. První branku zápasu vstřelil ve 3. minutě Montgomery. Radost v hledišti byla obrovská, ale netrvala dlouho. Jareš brzy vyrovnal a Pešek upravil na 1:2. Po přestávce hrála Slavia oproti prvnímu poločasu po silném větru a na její hře to bylo znát. Pak byl ošetřován bankář Jonák a Pešek přidal ještě dvě branky.

Diváci: 15.000

Trenér: J. Bican

Poznámky: Uvádí se i 1:4.


Angličtí profesionálové - Slavia
0 : 7 (0 : 4)

Datum: 26. září 1956, Johannesburg, stadion Rand, Jihoafrická republika

Utkání: Zájezd do Jižní Afriky

Sestava: Jonák - Kocourek, Ipser, Štádler - Hlaváček, Lála - Nepomucký, Hemele, Jareš, Andrejkovič, Pešek

Průběh: Fotbalové mužstvo Dynama Praha sehrálo ve středu třetí zápas svého zájezdu do Jižní Afriky v Johannesburgu. Střetlo se při umělém osvětlení s mužstvem bývalých anglických profesionálů, nad nimiž zvítězilo přesvědčivým způsobem 7:0.
  Začátek utkání ukázal, že domácí budou uplatňovat takovou hru, jakou běžně předvádějí anglické kluby. Slavisté hráli pěkný, přízemní fotbal. V 5. min. se krásně uvolnil Pešek a připravil míč Hemelemu a ten se nemýlil - 1:0 pro Slavii. Slavia hrála svou hru. Dvanáct tisíc diváků obdivovalo styl červenobílých a tleskalo. Ve 20. se dostal k míči Pešek a zvýšil na 2:0. Ve 33. minutě dal další branku. Ve 39. přihrál skvěle hrající Pešek přes celé hřiště Nepomuckému a ten upravil na 4:0. Po změně stran, v 48. minutě, dal pátý gól z penalty Jareš, pak se trefili ještě jednou Jareš a Pešek - 7:0.

Rozhodčí: May

Diváci: 12.000

Trenér: J. Bican


Západní Kapská provincie Jižní Afriky - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 29. září 1956, Kapské město, Jižní Afrika

Utkání: Zájezd do Jižní Afriky

Trenér: J. Bican


Lourenco Marques - Slavia
1 : 6 (1 : 2)

Datum: 5. října 1956, Lourenco Marques, Mozambik

Utkání: Zájezd do Jižní Afriky

Sestava: Hovorka, Nepomucký, Kocourek, Hemele

Branky: Carimo - Hemele, Pešek, Jareš, Kocourek, Andrejkovič, Hlaváček

Průběh: První poločas byl hrozivý, hrálo se za obrovského vedra. Teploměr ukazoval 50 °C. V 18. minutě málem omdlel Hemele, dopotácel se do stínu a padl obličejem do trávy. Do poločasu se vzchopil a znovu nastoupil. Hráči se pak začali střídat jako při hokeji, nikdo si toho nevšiml. Mezitím, za stavu 2:1, se zvedl vítr, přihnal mraky, slunce se schovalo a Slavia začala hrát. Za posledních patnáct minut vstřelila 4 branky. Dali je Hovorka, Nepomucký, Kocourek a nevídanou střelou z dálky pod břevno Hemele.

Trenér: J. Bican


Vybrané mužstvo Jižní Afriky - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 06. října 1956, Johannesburg, Jihoafrická republika

Utkání: Zájezd do Jižní Afriky

Branky: 4. Ziespra 1:0, 67. Feerie 2:0

Průběh: Slavia zaplatila daň za zápas a cestování z předchozího dne. Johannesburg byl totiž od Lourenco Marques vzdálen 400 mil (cca 650 km). Měla spoustu šancí, nedokázala však zúročit ani jedinou, navíc domácím skvěle zachytal brankář, jenž dříve hrával za Charlton. Domácí byli také navýši po taktické stránce.

Trenér: J. Bican

Poznámky: Ve výpravě fotbalistů Slavie do Jižní Afriky byli: Jonák, Kabíček, kocourek, Štádler, Melichar, Lála, Hildebrandt, Andrejkovič, Hlaváček, Hovorka, Hemele, Fiktus, Jareš, Pešek, Nepomucký, Ipser a trenér Josef Bican. Periodika, která jsem zatím prostudoval nevěnovala zájezdu velkou pozornost, Slavia se tehdy, jak známo, netěšila u vládnoucí komunistické strany valné přízně. A tak jen tu a tam článek kdy a kde se hrálo, střelci branek a další program zájezdu.

Poznámky:
Ohlas startu Dynama v Jižní Africe
  Úspěšný zájezd fotbalistů Dynama Praha do Jižní Afriky má v celé Jihoafrické Unii mocný ohlas. Tisk konstatuje, že Dynamo Praha předvedlo výbornou hru s ukázkami bezvadné kombinace a střelecké pohotovosti. Tisk současně vyzdvihuje vzorné vystupování hráčů, jejich skromnost a přátelský vztah k protihráčům. Pozoruhodný je zvlášť článek časopisu »New Age« o zápase Dynama proti mužstvu Jižního Transvaalu, které Dynamo vyhrálo 4:1. List konstatuje, že Dynamo přes silný vítr předvedlo výborný výkon, který se nedá srovnat s hrou anglických a skotských mužstev Wolverhampton Wanderers, Motherwell, Hearts i vybraného celku anglické FA, jež zdaleka nezanechala v Jihoafrické Unii tak pěkný dojem. Zatím co mužstvo Transvaalu vynikalo rychlostí a fysickou silou, čs. mužstvo hrálo po zemi a jeho krátká, přesná přihrání mařila odpor Transvaalců, kteří hrou soupeře byli přivedeni úplně z konceptu. Hra Dynama byla čistá, bez všech záludností. (Rudé právo, 11. října 1956)


Slavia - Sparta
2 : 6 (1 : 3)

Datum: 14. října 1956, Praha, Eden
Rušný okamžik před brankou Dynama.

Utkání: 1. liga 1956, 18. kolo

Sestava: Jonák - Kocourek, Hildebrandt, Štádler - Lála, St. Hlaváček - Nepomucký, Hemele, Ipser, Andrejkovič, Pešek

Branky: 3. Hemele 1:0, 16. Hejský 1:1, 17. Kadraba 1:2, dále v neurčeném pořadí Pešek - Svoboda 2, Crha 2, přičemž střelci sparťanských branek se v různých zdrojích liší

Průběh: Na 30.000 diváků přišlo zhlédnout boj dvou pražských oddílů. Avšak jen v prvých dvaceti minutách viděli diváci velmi pěkné výkony obou mužstev, zakončované tvrdou střelbou. Přímo ukázkou střelecké pohotovosti byla prvá branka Dynama, vstřelená už ve 3. minutě Hemelem. Když však Spartak v 16. minutě vyrovnal Hejským a o minutu později zvýšil Kadrabou, začalo Dynamo odpadávat. Až do konce utkání měli pak spartakovci naprostou převahu, kterou vyjádřili dalšími brankami: Svoboda a Crha po 2, za Dynamo Pešek z penalty. Štádler neproměnil penaltu.
  Příčinou tak vysoké porážky Dynama byla slabá hra zadních řad. Utkání velmi přesně řídil rakouský rozhodčí Roman. Nedostatkem byla pořadatelská služba jak na hlavní tribuně, tak i ve hřišti. (Rudé právo, 15. října 1956)

Rozhodčí: Roman (Rakousko)

Diváci: 30.000

Trenér: J. Bican

Poznámky: Po zápase byl odvolán trenér Bican.


Spartak Trnava - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 21. října 1956

Utkání: 1. liga 1956, 17. kolo

Sestava: Nepomucký, Hemele

Branky: 2. Hemele 0:1, 24. Jakubčík 1:1, 70. Tibenský 2:1

Průběh: 7000 diváků vidělo rušný a bojovný zápas, ve kterém domácí těsně, ale zaslouženě zvítězili. Hned ve 2. minutě střílel Nepomucký. Stacho míč vyrazil, ale volný Hemele jej pohotově vrátil do sítě. Domácí i po této brance zůstali v převaze a ve 24. minutě po akci Ištvánoviče Jakubčík vyrovnal na 1:1. Po přestávce domácí mužstvo polevilo, ale obrana přece stačila zneškodnit všechny útoky Dynama. Ve 25. minutě po trestném kopu Ištvánovičem, zaznamenal Tibenský vítěznou branku. (Rudé právo, 22. října 1956)

Diváci: 7.000


Tatran Prešov - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 28. října 1956, Prešov

Utkání: 1. liga 1956, 19. kolo

Sestava: Nepomucký

Branky: 48. Nepomucký 0:1, 76. Semeši 1:1

Průběh: V Prešově sledovalo utkání 5000 diváků. Po bezbrankovém poločase se hra zlepšila a domácí měli znatelnou převahu. Přesto však to bylo mužstvo Dynama, které se ve 3. minutě ujalo vedení brankou Nepomuckého. Ve 31. minutě vstřelil vyrovnávací branku domácích Semeši.

Diváci: 5.000


Slavia - Dynamo Žilina
2 : 3 (0 : 1)

Datum: 31. října 1956, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1956, 16. kolo

Sestava: Štádler, Pešek

Branky: 10. Hančin 0:1, 66. Pešek 1:1, 2. Fillo 1:2, 80. Hančin 1:3, 83. Štádler 2:3

Průběh: Přes 7 tisíc diváků přišlo ve středu odpoledne do Vršovic, aby zhlédli utkání I. fotbalové ligy oddílů, kterým šlo o získání bodů, důležitých pro udržení v naší nejvyšší soutěži. Pražské Dynamo mělo výhodu domácího prostředí a náskok tří bodů. Vítězství v tomto utkání by bylo už po tomto zápase zajistilo domácímu mužstvu účast v I. lize.
  O výsledku se však rozhoduje na hřišti. A v tomto zápase Dynamo Praha zklamalo své příznivce. Jeho hra byla neurovnaná, hráči přeháněli kombinaci na úkor účelnosti, nedovedli využít ani silného větru v zádech ke střelbě z dálky a konečně soupeř je předčil i obětavostí. S tímto výkonem pražské Dynamo nemůže obstát v I. lize. Je třeba od základů změnit způsob jeho hry - přejít k moderní a jednoduché účelné hře. Tento váážný úkol stojí nyní před trenérem A. Rýglem.
  Právě u Žiliny jsme si ověřili, co znamená rychlost, obětavost a systém ve hře. Vítězné mužstvo využívalo rychlých křídel, především pak pravé strany Babík-Hančin, k rychlým protiútokům, které končily zpravidla tvrdou střelou. Výborný výkon Hančina a Filla ukazuje, že v našich oddílech máme řadu dobrých hráčů, kteří mohou s úspěchem representovat naši kopanou.
  Vítězství žilinských fotbalistů bylo zasloužené. Je třeba také konstatovat, že rozhodčí Vlček prokázal malou rozhodnost a že mnohdy přehlížel nedovolené přestupky u hráčů obou mužstev. Zvláště v 21. min. druhého poločasu se projevila jeho váhavost a nerozhodnost, neboť teprve na domluvy domácích hráčů nařídil pokutový kop. To se rozhodně nemá stát u rozhodčích naší nejvyšší soutěže. Sled branek v 10. min. Hančin (po nedorozumění domácí obrany), v 66. min. Pešek, v 72. min. Fillo, v 80. min. Hančin a v 83. min. Štádler (asi z 30 m). (Rudé právo, 1. listopadu 1956)

Rozhodčí: Vlček

Diváci: 7.000

Trenér: A. Rýgr


Slavia - Slovan Bratislava
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 4. listopadu 1956

Utkání: 1. liga 1956, 20. kolo

Sestava: Pešek, Hovorka

Branky: 77. Moravčík 0:1, 83. Hovorka 1:1

Průběh: Domácí nastupovali opět k důležitému zápasu, ve kterém potřebovali získat tolik nutné body pro záchranu v soutěži. Přes deset tisíc diváků vidělo dva různé poločasy. V prvém měli více ze hry dynamovci, kteří nevyužili několika dobrých příležitostí k získání vedení. Největší měli ve12. minutě, kdy volný Hovorka vystřelil prudkou střelu na Schroiffovu branku. Vičan však obětavým pádem vyrazil míč na roh. Přitom se dotkl míče rukou. Rozhodčí Pacovský nařídil pokutový kop. Peškovu střelu však Schroiff vyrazil. Zdá se, že někteří brankáři správně vystihují to, že Pešek, který je „levák”, střílí míč do pravého rohu branky. Toho využil i Schroiff.
  Ve druhém poločase měli daleko více ze hry Bratislavští, kteří získali vedení ve 32. minutě Moravčíkem. Již se zdálo, že Dynamo ztratí oba body. Ve 38. min. se však podařilo Hovorkovi ze shluku vyrovnat na 1:1. Utkání bylo jen průměrné úrovně. Dynamo v tomto zápase nevyužilo příležitosti získat oba body. (Rudé právo, 5. listopadu 1956)

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 10.000

Poznámky:
Potlesk na Dynamu patřil maďarskému lidu
  Končí první poločas utkání. Mezi diváky se hovoří o všem možném. Náhle však hlediště utichá. Místní rozhlas vysílá zprávu o vítězství maďarských pracujících nad krvavou fašistickou kontrarevolucí. Poslední slova hlasatele „I my se radujeme z tohoto vítězství...” zanikají v potlesku tisíců diváků. Se všech stran se ozývají hlasy souhlasu a radosti z tohoto vítězství.
  Tisíce diváků přišlo za sportovní podívanou. Ale v těchto chvílích jsou všichni s vítězným maďarským lidem. (Rudé právo, 5. listopadu 1956)

  Inu, taková byla doba...


Baník Kladno - Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 11. listopadu 1956, Kladno

Utkání: 1. liga 1956, 21. kolo

Sestava: Jonák - Hemele, Pešek

Branky: 5. Pešek 0:1, 53. Tesárek 1:1, 73. Tesárek 2:1

Průběh: V nedělním předposledním kole I. ligy kopané byl největší zájem soutředěn na dvě utkání: na Kladně a v Trnavě, kde se čekalo rozhodnutí o druhém sestupujícím. Ani tentokrát se však situace nevyřešila: pražské Dynamo promarnilo příležitost a prohrálo na Kladně 1:2, zatím co dva další kandidáti sestupu - Spartak Trnava a Dynamo Žilina - se rozešli nerozhodně bez branek. Dynamo se Spartakem Trnava mají po 17 bodech, zatím co Dynamo Žilina o jeden méně. Na otázku, kdo sestoupí se Spartakem Košice, dá tedy odpověď až poslední kolo. A jaké jsou vyhlídky? Dynamo má sice pře Spartakem Trnava výhodu lepšího brankového poměru, má však příští neděli těžkého soupeř: hraje s mistrem I. ligy Duklou Praha, která v neděli rozdrtila Baník Ostrava 9:0, zatím co právě Trnava má za soupeře Baník Ostrava, který je nyní ve slabé formě a dostal v posledních dvou utkáních 13 branek, aniž by jedinou vstřelil, a je nyní až na pátém místě. Žilina hraje doma se Spartakem Sokolovo a nemá na záchranu mnoho nadějí. V každém případě se však příští neděli bude v Ostravě, Žilině i na Strahově urputně bojovat o záchranu.
  Ani jedno z mužstev nepodalo výkony hodné naší nejvyšší soutěže. Domácí Kladno se proti čtvrtečnímu utkání s Ostravou zhoršilo o celou třídu. Útočníci domácích zapomněli na svoje střelecké umění, prokázané v zápase s Ostravou, a jen tu a tam Tesárek či Sršeň vystřelili na branku Dynama. K vítězství domácích ovšem dopomohl slabý výkon Dynama, jehož hráči, i když bojovali téměř existenční utkání, neukázali tolik umění, aby si zasloužili vítězství. K vítězství jsou potřeba branky, útočníci Dynama však jen zřídka ohrozili Čtvrtníčka v brance Kladenských. U Kladna zahrál dobře Linhart, zatím co útok postrádal Kuchlera a také souhra hodně vázla. Dynamovci měli dobrého brankáře v Jonákovi. V útoku je možno pochváliti Hemeleho. Dynamo se ujalo vedení Peškem již v páté minutě, Kladno vyrovnalo teprve v 8. minutě druhého poločasu Tesárkem, který připojil ve 28. minutě vítěznou branku Kladenských. (Rudé právo, 12. listopadu 1956)

Rozhodčí: Korelus

Diváci: pocet

Trenér: trener

Poznámky: Sazka před utkáním uváděla: Kladenští hráči i přes poslední porážku od ÚDA prokazují dobrou výkonnost (Kladno bylo před utkáním sedmé, s jednobodovým náskokem před Slavií a se zápasem k dobru. (pozn. autora)), o čemž svědčí i jejich postavení v tabulce. Dynamu však jde o záchranu v soutěži. Poslední zápas obou soupeřů skončil 0:0.


Dukla Praha - Slavia
6 : 3 (3 : 2)

Datum: 18. listopadu 1956, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 1956, 22. kolo

Sestava: Jonák - Pešek, Nepomucký

Branky: 5. Dvořák 1:0, Pešek z pen. 1:1, Šafránek 2:1, Nepomucký 2:2, Šafránek 3:2, 55. Dvořák 4:2, 61. Borovička 5:2, Pešek 5:3, Šafránek 63

Průběh: Na třech hřištích - v Ostravě, v Žilině a na Strahově -
Záběr z utkání zachycuje okamžik, kdy Šafránek střílí jednu z branek Dukly. Na zemi leží brankář Jonák a přihlíží obránce Kocourek.
se rozhodovalo o tom, kdo bude druhým sestupujícím, který „doprovodí” Spartak Košice na málo radostné cestě do II. ligy. V Praze zaznamenal strahovský stadion jednu z největších letošních návštěv na utkání Dukla Praha - Dynamo Praha, v němž Dynamo mělo poslední možnost zachránit se „vlastními” silami. Nepodařilo se mu to. Mistr ligy zvítězil 6:3 a tak příznivcům Dynama nezbylo než netrpělivě čekat na další zprávy z Ostravy a Žiliny. První přišla z Ostravy: Trnava hrála s Baníkem 1:1 a tím se definitivně zachránila. Pozornost se rázem obrátila k Žilině, kde od výsledku Spartaku záleželo pro Dynamo všechno. Pražský oddíl nenechal svého starého letenského rivala „na holičkách”, vybojoval v Žilině nerozhodný výsledek 3:3 a tak zachránil Dynamo v lize. Dynamo uniklo setupu jen o vlásek, když při stejném počtu bodů se Žilinou má lepší brankový poměr.
  V posledním ligovém utkání mělo mistrovské mužstvo Dukla Praha rozhodně lepšího soupeře, než tomu bylo před týdnem. Z počátku to sice vypadalo obdobně, když útočníci Dukly pronikali obranou Dynama, jak chtěli.
  Borovička bezvadně rozděloval míče a ostatní útočníci dovedlli z těchto přihrávek dobře střílet. Nebylo proto divu, když už v páté minutě vojáci vedli brankou Dvořáka po vzorném prohození Borovičkou. Deset minut byli hráči Dukly pány na hřišti. Ale potom jako by ztratili zájem na hře, povolil v tempu (především zadní řady) a Dynamo vyrovnalo brankový náskok tvrdou ranou Peška z pokutového kopu. Šafránek sice znovu získal Dukle vedení, ale Nepomucký zase vyrovnal. Ještě jednou se dostal ke slovu Šafránek a umístěnou ranou získal Dukle do poločasu vedení 3:2.
  Druhý poločas začalo mužstvo Dukly klidnou hrou, která mu vynesla v desáté minutě Dvořákem čtvrtou branku. Opět měl na ní lví podíl Borovička přesným prohozením Dvořákovi. Dynamo pak mělo několik příležitostí ke snížení nepříznivého poměru branek. Ale jeho útočníci nedovedli proměnit ani nejpříznivější situaci. Naopak v 16. minutě Borovička z bezprostřední blízkosti překonal brankáře Jonáka po páté. Po této brance to vypadalo na vysoké vítězství mužstva Dukly. Pak ale Pešek přesnou ranou snížil čtvrt hodiny před koncem na 5:3. To byl okamžik, který „vyprovokoval” hráče Dynama ke zvýšené aktivitě. Zadáci Dukly měli plno práce, ale nebezpečí číhalo na jejich branku jenom z kopaček Peškových. A to rozhodně nestačilo. Nakonec ještě Dukla zpečetila své vítězství brankou Šafránka. 6:3 je celkem spravedlivým vyjádřením sil obou soupeřů. Diváků bylo asi 17 tisíc. (Rudé právo, 19. listopadu 1956)

Diváci: 17.000