195619571958

TJ Baník Děčín - Slavia
1 : 2 (0 : 2)

Datum: 17. února 1957, Děčín

Utkání: Zimní turnaj

Sestava: Jareš, Nepomucký

Branky: Jareš, Nepomucký, Kletečka 1:2

Rozhodčí: Havel

Diváci: 4.000


Slavia - Ferencvárosi TC
3 : 3 (1 : 1)

Datum: 27. února 1957, Praha, Eden
Obrázek ukazuje dva nejlepší hráče na hřišti: levý křídelní útočník hostí Fenyvesi se marně snaží obejít mladého obránce Lálu.

Utkání: přátelské

Sestava: Dolejší - Lála, Hildebrandt, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - Jareš, Hemele, Trnka, Nepomucký, Pešek

Branky: Nepomucký 2, Hemele - Kertész 2, Orosz

Průběh: Deset tisíc diváků se přišlo podívat ve středu odpoledne na stadion Dynama v Praze, kde startovalo jedno z nejlepších maďarských fotbalových mužstev - Ferencváros. Jeho soupeřem byl ligový celek Dynama Praha. Zápas se hrál na velmi kluzkém terénu, který měl pochopitelně i vliv na výkony obou mužstev. V neposlední řadě však hlavně na hře Dynama byl až příliš patrný teprve začátek fotbalové sezóny.
  Hosté byli rychlejší, lépe kombinovali a také pohotově stříleli. Teprve po přestávce začalo mužstvo domácích mnohem více bojovat a získlao převahu. Útočníkům Ferencvárose se teprve v posledních deseti minutách podařilo vsítit dvě branky, z nichž vyrovnávací padla minutu před koncem zápasu.
  U Dynama Praha podal vynikající výkon Dolejší v brance, v obraně hrál dobře Lála. Ve druhém poločase se uplatnili Andrejkovič, Trnka a Nepomucký. Slabě zahráli oba křídelní útočníci Dynama Pešek a Jareš.
  Z mužstva hostí si vedl velmi dobře přední obránce Mátrai, dále záložník Dékány, z útočníků byli nejlepší Fenyvesi a Orosz. (Rudé právo, 28. února 1957)

Diváci: 10.000


Slavia - Spartak Hradec Králové
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 3. března 1957, Praha, hřiště Dukly na Invalidovně

Utkání: Zimní turnaj

Sestava: Hemele, Nepomucký

Branky: Hemele 2, Nepomucký

Rozhodčí: Sojka

Diváci: 5.000


Slavia - Jiskra Liberec
11 : 1

Datum: 10. března 1957, Praha

Utkání: Zimní turnaj

Sestava: Nepomucký, Hemele, Pešek, Štádler, Trnka

Branky: 1. Vacátko 0:1, Nepomucký 4, Hemele 3, Pešek 2, Štádler, Trnka

Průběh: 12.000 diváků se přišlo podívat na utkání pražského Dynama v zimním turnaji s libereckými fotbalisty, se kterými minulý týden representační mužstvo remisovalo 1:1. Zdálo se, budou předvedenou hrou spokojeni - Liberec již v prvé minutě vedl brankou Vacátka 1:0. Dynamo však vyrovnalo, do poločasu vstřelilo ještě dvě branky a po přestávce dalších osm. Mužstvo Jiskry Liberec odpadlo, hrálo bez viditelného zájmu a tak 11 branek na jeho kontě není ničím udivujícím. (Rudé právo, 11. března 1957)

Rozhodčí: Duda

Diváci: 12.000

Záběr z utkání, bohužel pouze ve 256 stupních šedi.


Slavia - ČH Bratislava
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 17. března 1957, Praha, Eden
Tak padla první branka utkání: Pešel prováděl rohový kop a Nepomucký hlavou usměrnil míč do branky. Obrázek je bohužel jen ve 256 stupních šedi.

Utkání: 1. liga 1957/58, 1. kolo

Sestava: Dolejší - Lála, Hildebrandt, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - Štádler, Hemele, Trnka, Nepomucký, Pešek
Sestava Bratislavy: Molnár, Tichý

Branky: 26. Nepomucký 1:0, 73. Molnár 1:1

Průběh: Na stadionu Dynama ve Vršovicích přišlo zhlédnout zahajovací ligové utkání přes 20.000 diváků. Domácí nastoupili s několika maldými hráči, z nichž nejlépe zahrál Lála. Již na počátku střetnutí mohlo dosáhnout Dynamo dvou úspěchů. Hned v prvé minutě Štádler z pravého křídla pěkně odcentroval, Pešek však zblízka nastřelil tyč. O minutu později se situace opakovala jen s tím rozdílem, že přesný centr Trnka hlavou přestřelil. Teprve ve 26. minutě po kopu z rohu získal Nepomucký vedení pro Dynamo. Ve druhém poločase se podařilo Rudé hvězdě v 28. minutě vyrovnat na 1:1. I když se dá říci, že mělo Dynamo více ze hry, ukazuje se opět, že jeho největím nedostatkem bude příliš rozvleklá a neúčelná hra v poli. Již v prvém utkání se také projevila stará bolest. Střelecká nepohotovost útočníků. Hosté se dostávali daleko rychleji před soupeřovu branku, a to zásluhou rychlých křídel. Hra byla celkem dobré úrovně.

Rozhodčí: Roman (Vídeň)

Diváci: 20.000


Slavia - Djurgården I. F.
3 : 2 (1 : 2)

Datum: 20. března 1957, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Dolejší - Kubeš, Hildebrandt, Moravec - Vlasák, Nedvídek - Štádler, Hovorka, Trnka, Nepomucký, Pešek

Branky: Vlasák, Hovorka, Nygren vlastní - Eklund, Olsson
Výborný brankář hostí Lindberg při zákroku. Situace brankou neskončila.

Průběh: Téměř 12.000 diváků se ve středu odpoledne na stadionu ve Vršovicích znovu přesvědčilo, že mužstvo Dynama Praha je vcelku nedostatečně připraveno na letošní fotbalovou sezónu. Jeho utkání s klubem švédské fotbalové ligy Djurgården to plně potvrdilo. Domácí sice zvítězili rozdílem jedné branky, avšak jejich výkon, zejména v prvém poločase, vžádném směru nemohl uspokojit.
  V té době totiž mužstvo Dynama, ačkoliv mělo v poli převahu, předádělo ukázky zcela neproduktivní hry. Zejména útok se doslova „utápěl” v neplodné kombinaci krátkých přihávek do šířky, ale jakmile se kterýkoliv z útočníků dostal do blízkosti švédského mužstva, jeho fotbalové umění končilo.
  Naproti tomu švédští hráči, ačkoliv byli převážnou většinu zápasu v defensivě, dovedli vytěžit z několika rychlých útoku dvě branky, a tak se postarali o počáteční překvapení. Teprve ve druhém poločase se hra Dynama poněkud zlepšila, ovšek střelecká nemohoucnost a nerozhodnost před brankou soupeře byla trvalým zjevem po celé utkání. Naskýtá se otázka, zda Dynamo Praha ve své dnešní formě skýtá záruku dobré representace naší kopané v mezinárodních utkáních. Podle našeho názoru nynější celek Dynama má totiž celou řadu nedostatků. Hovořili jsme již o útoku, ovšem ve středečním střetnutí byly značné mezery i ve hře obrany, kde Kubeš ani Moravec svůj úkol nesplnili. Tím se pochopitelně špatně hrálo zejména oběma záložníkem Vlasákovi a Nedvídkovi, kteří ovšem neměli dostatek času na důslednou podporu svého útoku.
  Z jednotlivců lze pochválit Nedvídka a ve druhém poločase se podstatně zlepšil Nepomucký. Dolejší v brance nezachytal s takovou jistotou jako obvykle. Trnka ve středu útoku Dynama se snaží sice o roli vedoucího, ale většina jeho přehrávek byla tentokrát nepřesná.
  Švédové zahráli v Praze průměrně. Vynikali jedině rychlostí a hrou hlavou, po stránce technické byli slabší. Dovedli však z několika málo příležitostí vytěžili maximum. (Rudé právo, 21. března 1957)

Rozhodčí: Jungr

Diváci: 12.000


Spartak Vokovice Aritma - Slavia
2 : 4 (1 : 1)

Datum: 23. března 1957, Praha, hřiště Aritmy

Utkání: přátelské

Sestava: Hovorka, Hemele, Nepomucký (Slavia prý nastoupila v úplné sestavě, jsou mi ale známa jen tato tři jména)

Branky: Hovorka 2, Hemele, Nepomucký


Sparta - Slavia
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 27. b?ezna 1957, Praha, Sparta

Utkání: 1. liga 1957/58, 2. kolo

Sestava: Dolejší - Lála, Hildebrandt, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - Štádler, Hemele, Trnka, Nepomucký
Obrana Sparty odvrací útok Slavie. (Obrázek bohužel není v lepší kvalitě.)

Branky: Kraus 1:0, Crha 2:0, 55. Pešek 2:1, 75. Kadraba 3:1

Průběh: Střetnutí obou oddílů dovede po každé soustředit velkou pozornost pražských fotbalových příznivců. Tak tomu bylo i včera při utkání, které dovršilo počet - 145. Hřiště Spartaku na Letné se zaplnilo do posledního místečka více než 35.000 diváky, kteří však nebyli příliš spokojeni s úrovní hry.
  Hra měla rychlý spád a útočníci Sokolova se dostávali často k tomu, aby ohrozili soupeřovu branku. S přibývajícími minutami však tempo hry pokleslo, mužstva slevila na bojovnosti a hlavně ve snaze předvést divákům co nejlepší kopanou. Domácí získali již v prvém poločase dvoubrankový náskok. Velkým dílem k tomu ovšem přispěly hrubé chyby obrany Dynama. Autorem první branky byl Kraus, druhé Crha.
  Ve druhém poločase, když se podařilo v 10. minutě po pěkné samostatné akci Peškovi snížit náskok Spartaku na 2:1, se zdálo, že se hra zlepší a že se Dynamo pokusí o vyrovnání. Ale nestalo se tak. Naopak byli to domácí, kteří 15 minut před koncem zápasu zvýšili nejhezčí brankou celého utkání na 3:1. Dosáhl jí Kadraba, který přímo z pěkného Pazderova podání bez přípravy poslal míč do sítě.
  Vítězné mužstvo se opíralo především o dobrý taktický výkon obrany (zvláště Hledík a Hertl). Záložníci Hejský a Procházka stále ještě nehrají v nejlepší formě. Z útoku si nejúspěšněji vedla pravá strana zásluhou rychlého a vtipně hrajícího Pazdery. Mužstvo Dynama mělo neproduktivní a střelecky neschopnou útočnou řadu. Zde ani tentokráte nebyl jediný hráč, který by dokázal usměrnit hru útoku a pohotově střílet. Také výkon Hildebrandta ve středu obrany měl mnoho nedostatků. Nejlépe u Dynama zahráli Vlasák a Nedvídek. (Rudé právo, 28. března 1957)

Rozhodčí: Obtulovič

Diváci: 38.000

Trenér: A. Rýgr

Poznámky: Jakoby návrat do starých časů. Nádherná návštěva, nádherný zápas. Komentáře jsou plné superlativů. Ze Slavie především na jména Dolejší, Hildebrandt, Trnka, Pešek. Tak hovoří jiný zdroj...


Slavia - Dukla Praha
2 : 2

Datum: 31. března 1957, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1957/58, 3. kolo

Sestava: Dolejší - Lála, Trnka, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - Hovorka, Hemele, Jareš, Nepomucký, Pešek

Branky: 15. Masopust 0:1, 49. Pluskal 0:2, 65. Hemele, 90. Pešek 2:2

Průběh: Jediné nedělní ligové utkání sledovalo ve Vršovicích 16.000 diváků, kteří viděli hru jen průměrné úrovně. Obě mužstva předvedla několik změn. U Dukly se opět v záloze objevil Masopust a Pluskal přešel do útoku na pravou spojku. U Dynama hrál ve středu zálohy Trnka a ve středu útoku Jareš. Na pravém křídle vystřídal Štádlera Hovorka. Hra Dynama se také sice jen o málo, přece jen proti posledním zápasům zlepšila. Stále však zůstává největším problémem střelba útočníků. V tomto utkání měli domácí řadu pěkných příležitostí, ale vstřelil z nich jen dvě branky.
  Počátek zápasu byl ve znamení převahy hostů, kteří také v 15. minutě vytěžili z pěkné akce Urbana vedoucí branku, jejímž autorem byl Masopust. Pak se hra vyrovnala, ale posledních 15 minut mělo převahu mužstvo Dynama. Ve druhém poločase již ve 4. minutě vstřelil Pluskal druhou branku způsobem, kkterý je vidět na našich hřištích jen ojediněle. Šafránek pronikl po levé straně a odcentroval, Pluskal, ač otočen zády k brance, „nůžkami” přehodil vysunutého Dolejšího. První úspěch domácích zaznamenal ve 20. minutě Hemele umístěnou střelou z dálky. Pak se hra vyrovnala a již se zdálo, že vojáci získají oba body. Ale v poslední minutě se dostal uprostřed hřiště k míči Pešek, obešel několik hráčů a na hranici trestného území přihrál dvěma svým vysunutým spoluhráčům. Jeden z nich poslal míč do sítě. Nyní však došlo k nepěkným scénám. Rozhodčí Greguš nejdříve odpískal postavení mimo hru. Tak tak ukázal pomezní rozhodčí. Ale po dlouhém a nepěkném dohadování, doprovázeném pískotem nespokojených diváků, nařídil rozhodčí proti Dukle trestný kop s hranice velkého čtverce. Pešek umístěnou ranou vyrovnal. Utkání celkem po zásluze skončilo nerozhodně. (Rudé právo, 1. dubna 1957)

Rozhodčí: Greguš

Diváci: 16.000


Tatran Prešov - Slavia
2 : 0

Datum: 7. dubna 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 4. kolo

Sestava: Dolejší

Branky: Pavlovič 1:0, 54. Gavroň 2:0

Průběh: Domácí byli po celé utkání útočnější a neustále zaměstnávali obranu Dynama a hlavně brakáře Dolejšího. Dynamo nastupovalo k zápasu s úmyslem odrazit počáteční nápor Tatranu a nepřipustit útočníky, aby ohrozili Dolejšího. Tento plán jim však nevyšel, neboť Šimanský, R. Pavlovič a ostatní byli velmi pohybliví. První branky dosáhl R. Pavlovič po kopu z rohu, který dobře provedl Šimanský. Druhý úspěch zaznamenal v 9. min. druhého poločasu Gavroň, když předtím Dolejší slabě vyrazil míč. Gavroňovi stačilo míč dorazit do sítě. (Rudé právo, 8. dubna 1957)

Rozhodčí: ?

Diváci: 8.000


Slavia - Dukla Pardubice
3 : 3 (1 : 1)

Datum: 14. dubna 1957, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1957/58, 5. kolo

Sestava: Jonák - Nedvídek, Hovorka, Pešek

Branky: Pešek 2, 1 vlastní - Zikán, Pospíchal, Šonka

Průběh: Pražské Dynamo získalo v neděli bod proti soupeři, který byl rozhodně lepší. Mladé mužstvo Dukly Pardubice praktikovalo jednoduchou, účelnou hru, kterou přinutilo brankáře Dynama Jonáka podat jeden ze svých nejlepších výkonů. Dynamo mělo štěstí, neboť jednu branku si vstřelil obránce hostí Ošťádal sám. Dukle se zranil Pospíchal, takže její útok ve II. poločasu ztratil hodně na svém důrazu. Dynamo neuspokojilo, jedině Jonák, Nedvídek a Hovorka podali dobré výkony. U Dukly vynikali Kvašňák, Šonke, Zikán a až do svého zranění Pospíchal. (Rudé právo, 15. dubna 1957)

Rozhodčí: Korelus

Diváci: 20.000

Pardubická Dukla si z Prahy odvezla bod a nechybělo mnoho, aby pražské Dynamo bylo poraženo. Obrázek bohužel jen ve 256 stupních šedi.


Slavia - 1. FC Saarbrücken
4 : 2 (2 : 0)

Datum: 21. dubna 1957, Praha

Utkání: Velikonoční turnaj

Sestava: Štádler, Hemele, Pešek, Trnka

Branky: Trnka 1:0, Pešek 2, 1 vlastní - Albert, Binkert

Průběh: V prvém nedělním utkání velikonočního turnaje v Praze mělo Dynamo za soupeře jedno z nejlepších západoněmeckých mužstev Saarbrücken, které je na druhém místě jihozápadní německé ligy. Dynamo, které nastoupilo s Melicharem uprostřed obrany a Štádlerem na pravé spojce, mělo na počátku více ze hry. Byl to také Trnka, který po kopu z rohu hlavou vstřelil vedoucí branku. S přibývajícími minutami se hosté rozehráli k pěknému výkonu. Také jejich nedostatkem byla nepřesná a málo důrazná střelba. U vítězného mužstva dobře střílel Pešek. Slabě zahráli Štádler a Hemele. V zadních řadách uspokojil Trnka. (Rudé právo, 23. dubna 1957)

Rozhodčí: Charouzek

Diváci: ?

Záběr z fotbalového utkání. Snímek je bohužel jen ve 256 stupních šedi.


Slavia - Budapesti Vasas SC
5 : 2 (2 : 0)

Datum: 22. dubna 1957, Praha
Zaváhání obrany Dynama. Na snímku právě Vasas snižuje náskok svého soupeře.

Utkání: Velikonoční turnaj

Sestava: Jonák - Hovorka, Pešek, Štádler, Trnka, Melichar, Hemele

Branky: 4. Hemele 1:0, 39. Štádler 2:0, 68. Szilágyi 2:1, 68. Hovorka 3:1, 78. Hemele 4:1, 81 Pešek z pen. 5:1, 90. Bundzsák 5:2

Průběh: Pro ty, kteří neviděli nedělní utkání, se může zdát toto přesvědčivé vítězství Dynama překvapením. Avšak mužstvo Dynama překvapilo svého soupeře obětavou a nadšenou hrou. Hráči Vasasu z počátku svého soupeře podceňovali, takže domácí měli prvních dvacet minut více ze hry a ve 4. minutě Hemele získal Dynamu vedení. Pak poznali Maďaři, že musí zahrát naplno, nechtějí-li prohrát. I když měli více ze hry, vyjma posledních deseti minut prvého poločase, o čemž svědčí také 8 rohových kopů, nedovedli se prosadit proti dobré hře zadních řad Dynama. Zvláště Jonák, který nastoupil místo Dolejšího, chytal spolehlivě. Také Trnka, který vystřídal ve středu obrany Melichara, bezpečně kryl Szilágyiho. Ve 39. min. Štádler z pravého křídla po druhé překonal Kamarasze v brance Vasasu. Ve druhém poločase měli sice hosté více ze hry, avšak útočníci Dynama velmi vydatně pomáhali v obraně. Ve 23. min. Szilágyi snížil na 2:1. Zdálo se, že nastane obrat ve hře, ale ještě v téže minutě Hovorka z Peškova přihrání zvýšil na 3:1. O deset minut později Hemele pohotovou ranou dal další branku a v 36. min. proměnil Pešek, který patřil k nejnebezpečnějším útočníkům na hřišti, pokutový kop v pátou branku. V posledních vteřinách utkání dosáhli hosté druhé branky střelou Bundzsáka. (Rudé právo, 23. dubna 1957)

Rozhodčí: Vlček

Diváci: ?

Poznámky:   Turnaje se zúčastnily 4 celky, Slavia jej vyhrála.


Slovan Bratislava - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 28. dubna 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 6. kolo

Sestava: Jonák - Trnka, Hildebrandt, Lála, Hovorka, Štádler

Branky: 88. Štádler 3:1

Průběh: Bratislavský Slovan promeškal v neděli velkou příležitost získat číselně výrazné vítězství nad pražským Dynamem. Po prvých dvaceti minutách důrazné ofensivní hry v obou poločasech umožnil ve zbývajícím čase neproduktivně kombinujícímu soupeři, aby se vzchopil k tvrdšímu odporu a nakonec ještě dosáhl branku. Stalo se tak proto, že vedle výborně bojujících záložníků Urbana a Vengloše i útočníků Oberta, Demoviče a Bílého hráli ostatní, s výjimkou Hasoně, podstatně slaběji s častými chybami v obraně, pomalu a nepřesně v útoku. Dynamo, když poznalo, že Slovan polevil, zvýšenou rychlostí a tvrdostí dosáhlo čestné porážky. V zadních řadách velmi dobře zastali svá místa Jonák, Trnka, Hildebrandt a Lála, v útoku jen v závěru hry Hovorka a Štádler, který byl i autorem jediné branky hostí v 88. minutě. (Rudé právo, 29. dubna 1957)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Spartak Čelákovice - Slavia
3 : 3 (3 : 0)

Datum: 1. května 1957

Utkání: přátelské


Slavia - Baník Ostrava
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 5. května 1957, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1957/58, 7. kolo

Sestava: Jareš , Hovorka

Branky: 35. Jareš 1:0, 41. Hovorka z pen. 2:0, ?. Jareš 3:0

Průběh: Dynamovci po delší přestávce získali ve Vršovicích oba body. Usnadnila jim to především slabá hra soupeře, který mohl odejít poražen ještě větším rozdílem, kdyby útočníci Dynama dovedli využít řady vyložených brankových příležitostí. Domácí nastoupili s Müllerem v útoku, který ukázal sice snahu při střelbě na branku, ale většina jím vystřelených míčů však šla mimo. První úspěch Dynama vsítil ve 35. minutě Jareš a druhý Hovorka z pokutového kopu. Bylo to čtyři minuty před koncem poločasu. Po změně stran dovedli domácí z četných příležitostí vytěžit jen jediný úspěch, kterého dosáhl Jareš. Kazem utkání, které bylo jen průměrné úrovně, byla nedovolená hra Jareše a Jahody. Oba byli pro vzájemné napadení vyloučeni. (Rudé právo, 6. května 1957)

Rozhodčí: Macko

Diváci: 12.000

Poznámky: Jahoda (Ostrava)

Snímek z utkání Slavia - Baník Ostrava.


Slavia - RH Brno
2 : 2

Datum: 8. května 1957

Druh zápasu: 1. liga 1957/58, 8. kolo

Sestava: Dolejší - Müller, Pešek, Štádler

Branky: Zamastil 0:1, Hajský 0:1, Štádler 1:2, Müller 2:2

Průběh: Asi 15.000 diváků vidělo utkání průměrné úrovně s dramatickým závěrem. Dynamo mělo sice po celý zápas mírnou převahu, nedovedlo ji však využít. Mužstvo Rudé hvězdy rychlou a jednoduchou hrou poměrně snadno se dostávalo před branku soupeře. V útoku dobře zahrála obě křídla a střední útočník Bubník. Nejlepším hráčem na hřišti byl střední obránce Sláma. V mužstvu Dynama má Dolejší vinu na prvé brance. Ve 13. min. Zamastil po hrubé chybě brankáře Dolejšího zajistil Rudé hvězdě vedení 1:0. V 35. min. Hajský ranou z dálky překonal Dolejšího - 2:0. O minutu později snížil Štádler na 2:1 a ve 36. min. Müller z centru Peška vyrovnal na 2:2. (Rudé právo, 9. května 1957)

Rozhodčí: Tyl (Olomouc)

Diváci: 15.000

Trenér: trener

Poznámky: Protože se v roce 1957 stále ještě počítal čas ve 2. poločase od 1. minuty a ne od 46. jako dnes a protože neznám poločasový stav utkání, nevím, v jakých minutách ve skutečnosti branky padly.


SONP Kladno - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. května 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 9. kolo

Sestava: Jonák - Lála, Trnka, Andrejkovič - Melichar, Vlasák - Hovorka, Müller, Štádler, Svoboda, Pešek

Branky: 30. Böhm 1:0, 59. Majer 2:0, 62. Kuchler 3:0

Průběh: Utkání na Kladně přineslo hladké a zasloužené vítězství domácímu mužstvu. Hosté udrželi otevřenou hru pouze v prvním poločase, kdy v 5. min. Pešek promarnil pěknou příležitost k úspěchu. Po přestávce domácí ovládli hru a převahu si udrželi až do konce utkání. V mužstvu hostí uspokojil několika pěknými zásahy brankář Jonák, z obránců měl dobré momenty Trnka. Útok zklamal. Nejlepším hráčem na hřišti byl domácí Kofent, v záloze Baníku vynikli Kožlík a Rys, v útoku velmi dobře zahráli Majer, Kuchler a Böhm na levém křídle. Vedoucí branku vstřelil ve 30. minutě Böhm, když pohotově vrátil míč vyražený Jonákem. V 59. min. zvýšil Majer po pěkné přihrávce od Němečka na 2:0 a v 62. min. Kuchler upravil konečný stav pěknou ranou ze strany na 3:0 pro domácí mužstvo. (Rudé právo, 13. května 1957)

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: ?


Slavia - Spartak Trnava
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 2. června 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 10. kolo

Sestava: Dolejší - Lála, Trnka, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - Hovorka, Hemele, Svoboda, Nepomucký, Pešek

Branky: 20. Hemele 1:0, 51. Pešek 2:0

Průběh: Dynamovci získali v domácím prostředí dva cenné body v utkání se Spartakem Trnava. Kromě začátku důrazněji útočili domácí, tentokrát i pohotově stříleli a jen štěstí často rozhodlo o tom, že branka hostí byla uchráněna od pohromy. Ve 20. minutě hlavou vstřelil Hemele vedoucí branku Dynama a další úspěch připojil v 6. min. druhého poločasu Pešek. Útočné akce trnavského mužstva, které se snažilo opravit nepříznivý výsledek, byly již bezvýsledné. Poměr rohových kopů 5:2 pro Dynamo. (Rudé právo, 6. června 1957)

Rozhodčí: Karas

Diváci: ?

Na snímku je situace před brankou trnavského Stacha.


Spartak Hradec Králové - Slavia
0 : 0

Datum: 9. června 1957, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 1957/58, 11. kolo

Sestava: Dolejší - Lála, Trnka, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - Hovorka, Jareš, Svoboda, Nepomucký, Pešek

Průběh: Dobrá hra obran a záloh v obou mužstvech, špatné výkony útoku. Tak lze hovořit o tvrdém ligovém utkání v Hradci. Bylo opravdu neradostné dívat se na hru hradeckých a pražských útočníků. Ty tam byly vtip, rychlost a jednoduchá kombinace hradeckých, kterým tleskali diváci v Praze při utkání se Spartakem Sokolovo. Útočníci hradeckého mužstva se doslova utápěli v kombinacích do šířky, ale jakmile přišli do trestného území soupeře, byl konec.
  A útok Dynama? S tím to bylo ještě horší. Za celý zápas vyslal pouze tři rány na branku soupeře. O nějaké plynulejší kombinaci a systému hry útoku nelze hovořit. Vedle nejslabšího hráče Dynama Nepomuckého zklamal i Jareš, takže zde zbývali Pešek a Hovorka. Ti však sami nestačili. Utkání bylo průměrné úrovně a svým průběhem neuspokojilo. Hradecké mužstvo získalo na začátku druhého poločasu převahu, kterou však pro střeleckou nemohoucnost útočníků zůstala nevyjádřena. (Rudé právo, 10. června 1957)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Tatran Teplice - Slavia
2 : 4 (2 : 1)

Datum: 12. června 1957, Teplice

Utkání: přátelské

Sestava: Vlasák, Hemele, Svoboda, Jareš

Branky: Vlasák, Hemele, Svoboda, Jareš - Vlk, Basl

Rozhodčí: ?

Diváci: 4.000


1. FC Köln - Slavia
4 : 3 (3 : 1)

Datum: 21. června 1957, Kolín nad Rýnem

Utkání: přátelské, zájezd do Německa

Sestava: Hemele, Nepomucký

Branky: Fendl 1:0, Hemele 1:1, Breuer 2:1, Breuer 3:1, Nepomucký 3:2, Čajkovský 4:2, Nepomucký 4:3

Průběh: Fotbalisté Dynama Praha sehráli v pátek večer první zápas svého zájezdu do Německé spolkové republiky v Kolíně nad Rýnem, kde se střetli s mužstvem 1. FC Köln n. R. Vedoucí branku domácích vstřelil Fendl. O dvě minuty později Hemele vyrovnal. Breuer dvěma brankami zajistil domácímu mužstvu v poločase vedení 3:1. Po přestávce Nepomucký snížil na 2:3, ale potom Čajkovský dal čtvrtou branku 1. FC Köln n. R. Nepomucký upravil konečný stav na 3:4. (Rudé právo, 22. června 1957)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


1. FC Saarbrücken - Slavia
5 : 2 (1 : 1)

Datum: 22. června 1957, Saarbrücken

Utkání: přátelské, zájezd do Německa

Sestava: Trnka, Jareš

Branky: Trnka 0:1, Jareš 2:3

Průběh: Také ve druhém zápase zájezdu do NSR bylo mužstvo pražského Dynama poraženo. Dynamo vydrželo rychlé tempo jen v prvém poločase. Po změně stran únavou a vyčerpáním značně polevilo. Začátek patřil Dynamu, které vedlo Trnkovou brankou. Teprve tři minuty před koncem poločasu domácí vyrovnali. Mocným nástupem do druhé půle získali vedení 3:1. Jareš snížil na 3:2, ale v dalším průběhu vstřelili domácí další dvě branky. (Rudé právo, 23. června 1957)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


XI Schweningen - Slavia
2 : 4 (2 : 2)

Datum: 26. června 1957, Schweningen

Utkání: přátelské, zájezd do Německa

Sestava: Hemele, Svoboda

Branky: Hemele 3, Svoboda

Průběh: Fotbalové mužstvo Dynama Praha na svém zájezdu do Německé spolkové republiky sehrálo další utkání ve Schweningen. Porazilo representační XI města po zlepšeném výkonu 4:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Freiburger FC 1897 - Slavia
1 : 5 (0 : 1)

Datum: 30. června 1957, Freiburg

Utkání: přátelské, zájezd do Německa

Sestava: Nepomucký, Pešek, Štádler

Branky: Nepomucký 2, Pešek 2, Štádler


Tatran Teplice - Slavia
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 27. července 1957, Teplice

Utkání: pohárové utkání

Sestava: Pešek, Svoboda

Branky: 17. Pešek 1:0, 17. Basl 1:1, 12. 57. Basl 1:2, 84. Svoboda 2:2

Průběh: Pohárové utkání v kopané sledovalo v sobotu ve Vršovicích 5000 diváků. Výsledek odpovídá poměru sil. Vedení se ujalo Dynamo v 17. minutě Peškem. V téže minutě však Basl za hosty vyrovnal. Ve 12. min. druhého poločasu vstřelil Basl druhou branku Tatranu, šest minut před koncem vyrovnal Svoboda na 2:2. (Rudé právo, 28. července 1957)

Diváci: 5.000

Poznámky: Nezjitil jsem, o jaké pohárové utkání šlo.

Brankář teplicekého Tatranu patří k nejlepším hráčům ve I. lize.


Spartak Brno ZJŠ - Slavia
? : 3 (0 : 1)

Datum: 31. července 1957

Utkání: přátelské

Sestava: Müller, Nepomucký, Linhart

Branky: Müller 2, Nepomucký z pen.

Průběh: Hosté zvítězili nad obětavě hrajícím soupeřem dvěma brankami Müllera a jednou Nepomuckého z penalty. Dynamo hrálo jeden poločas ve středu zálohy již s uzdraveným Linhartem, který podal velmi dobrý výkon.

Poznámky: O utkání jsem našel informace v Rudém právu (1. srpna 1957). Stránka byla bohužel přeložena, takže konečný výsledek, stejně jako ve kterém poločase nastoupil Linhart, mi nejsou známy.


Slavia - Spartak Stalingrad
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 3. srpna 1957, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Nepomucký

Branky: Fiktus 2, Hubálek - Nepomucký

Rozhodčí: Kaucký

Diváci: 6.000

Situace před brankou Dynama, obrázek je bohužel pouze v „kvalitě” 256 stupňů šedi.


Baník Kladno - Slavia
2 : 3 (0 : 3)

Datum: 11. srpna 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 12. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Moravec - Vlasák, Trnka - Jareš, Nepomucký, Lichtnégl, Svoboda, Pešek

Branky: Trnka, Pešek, Nepomucký - Bína, Sršeň

Průběh: Utkání oddílů z dolní poloviny tabulky provázel obyvklý průvodce - nervosita a s ní průměrný výkon obou mužstev. Utkání ukázalo, že krise kladenského oddílu není zdaleka ještě překonána. Neúčast Kofenta v zadních řadách donutila stavitele mužstva k improvisaci, v níž to zcela pochopitelně skřípalo. Prošek v brance Baníku nese vinu na dvou brankách a zdá se, že tu Kladno nejtíživěji postihl právě odchod Čtvrtníčkův. V útočné řadě, jejíž výkon snese přísnější měřítko ař teprve ve druhém poločase, zahrál dobře Böhm a střelec jedné z branek - Bína.
  Soupeřem kladenského mužstva bylo pražské Dynamo, jehož výsledky v přípravě nebyly také právě nejlepší. Dolejší využít mezer v obraně i slabého Proškova výkonu v brance a do poločasu si brankami Trnky, Peška a Nepomuckého zabezpečilo tříbrankový náskok. Po změně stran Dynamo zesílilo obranu, útočilo pouze dvěma, třemi hráči a výsledek tak - udrželo. Převaha kladenských hráčů v té době stačila jen na dvě branky - Bínovu a Sršňovu z trestného kopu. Dynamu chytal spolehlivě Dolejší, uspokojili Hildebrandt a Vlasák, útočná řada těžila především z Peškovy hry i z bojovného výkonu Nepomuckého. (Rudé právo, 12. srpna 1957)

Rozhodčí: Tyl (Olomouc)

Diváci: 8.000


Slavia - Spartak Hradec Králové
4 : 2 (1 : 1)

Datum: 17. srpna 1957
Na snímku, který je bohužel získán pouze ve 256 stupních šedi, zasahuje hradecký brankář Matys.

Utkání: 1. liga 1957/58, 13. kolo

Sestava: Dolejší - Lála, Linhart, Hildebrandt - Vlasák, Trnka - Hovorka, Nepomucký, Lichtnégl, Svoboda, Pešek

Branky: 15. Macek 0:1, 20. Svoboda 1:1, 59. Macek 1:2, 70. Nepomucký 2:2, 81. Lichtnégl 3:2, 88. Nepomucký 4:2

Průběh: Po vítězství v Kladně získalo pražské Dynamo další dva ligové body v rušném a zajímavém zápase, který sledovalo na 18 tisíc diváků. Hradečtí rychlou, důraznou, místy i dosti tvrdou hrou si vynutili převahuna počátku zápasu a pak na začátku druhé půle. Vítězný celek většinu hry hrál dosti neurovnaně. Chyboval jak v obranných řadách, tak i v útoku, který se probíjel více středem a nedovedl si vypracovat příležitosti ke střelbě.
  Hradečtí byli v pojetí hry lepší, rychleji kombinovali. U vítězů dobře chytal Dolejší, výborně zahrál Lála, v záloze si velmi dobře vedl Vlasák a v útoku Nepomucký. V hradeckém mužstvu se Matys dopustil v druhé půli hrubých chyb, obránci, zejména Štěrba, mělý ostrý start na míč, dobře si vedli Pičman v záloze a v útoku Kvaček s Mackem.
  Vedení se ujal Spartak v 15. minutě Mackem, ale ve 20. min. za Dynamo Svoboda vyrovnal. Po změně stran ve 14. minutě Macek dal druhou branku hostí, ve 25. min. vyrovnal Nepomucký, ve 36. min. Lichtnégl dal třetí branku a konečný poměr branek 4:2 upravil ve 43. min. Nepomucký. (Rudé právo, 18. srpna 1957)

Rozhodčí: Machoň

Diváci: 18.000


RH Brno - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 14. srpna 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 14. kolo

Sestava: Pešek, Lichtnégl

Branky: Pešek 0:1, Lichtnégl 0:2

Průběh: Pražské Dynamo dosud v podzimním kole neprohrálo ani jediné utkání. Také ve III. kole zaslouženě zvítězilo, díky především své vtipné hře, výbornému výkonu zadních řad, z nichž Linhart bědlivě střežil Bubníka a Lála zahrál jeden ze svých nejlepších zápasů a pochopitelně díky své důraznější útočné řadě. Rudá hvězda zklamala své příznivce. Střežený Bubník nedovedl a také nemohl s úspěchem dirigovat svůj útočný kvintet, a když ještě slaběji zahráli zadáci, kteří dříve patřili ke strůjcům úspěšných výsledků brněnského mužstva, bylo vlastně o výsledku rozhodnuto. První branku utkání přesně umístil z trestného kopu Pešek, druhou po kopu z rohu Lichtnégl. (Rudé právo, 25. srpna 1957)

Rozhodčí: Macko

Diváci: 15.000


Slavia - Dukla Praha
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 1. září 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 15. kolo
Záběr z utkání.

Sestava: Dolejší - Lála, Linhart, Hildebrandt - Vlasák, Trnka - Jaroš, Nepomucký, Lichtnégl, Svoboda, Pešek

Branky: 69. Brumovský 0:1, 85. Dvořák 0:2, 90. Nepomucký 1:2

Průběh: Když skončil první poločas utkání, mnoho diváků věřilo, že v zápase neuvidí ani jednu branku. Útoky obou mužstev hrály totiž velmi špatně, a tak řízné obrany na obou stranách dovedly vždy každou akci v zárodku zneškodnit. Přesto však měla Dukla po celý první poločas slabou převahu, protože bojácní útočníci Dynama toho zkazili svou nemohoucností a nedůrazností mnohem více než útočný kvintet Dukly.
  Ve druhém poločase ihned po zahájení hry měli hosté značnou převahu, ale všechny jejich akce skončily na řízné obranné trojici Dynama Lála, Linhart, Hildebrandt. Pozvolna se hra vyrovanávala a od 10. minuty druhé poloviny měli dokonce domácí značnou převahu.
  Ve 24. minutě podnikli vojáci ojedinělý útok, stačilo nedorozumění Linharta s Trnkou, chybné vyběhnutí Dolejšího a rychlý Brumovský pohotově dopravil míč po prvé do sítě. Bojovnost domácích byla trochu podlomena, hra se opět vyrovnala a upadla do stejných chyb, v jakých se pohybovala v prvním poločase. Pět minut před koncem zápasu Dolejší chytil malou ránu a od hranice pokutového území poslal dlouhý výkop až za polovinu hřiště, ale přímo na Dvořáka, který okamžitě poslal douhý oblouk, jenž skončil dříve v brance, než se Dolejší stačil vrátit.
  Jak tato pohotově a chytře vstřelená branka byla důležitá, ukázaly poslední minuty hry, kdy Nepomucký zaznamenal jediný a zasloužený úspěch Dynama.
  V zadních řadách Dynama hrál opět nejlépe mladý Lála, Linhart se pomalu rozehrává, ale mnohdy zbytečně zvyšuje i tvrdost. Záložníci se zlepšili až o poločase a v útoku hrál jediný Pešek. Ostatní jako by na hře měli málo zájmu (Jareš).
  U Dukly jako obvykle zahrály spolehlivě zadní řady, i když ještě bez Nováka a Ječného, s Hofmanem na pravé straně. Šafránek hrál tentokráte v útoku a rozhodně zde byl platnější než v obraně. Z ostatních útočníků se stále lepší Brumovský a Vacenovský, Dvořák kromě pěkné branky nic neukázal. Rozhodčí Růžička byl v prvním poločase velmi dobrý (pravidlo o výhodě), ve druhém trochu nepřesný.

Rozhodčí: Růžička

Diváci: ?


Slovan Bratislava - Slavia
5 : 0 (1 : 0)

Datum: 8. září 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 16. kolo

Sestava: sestava

Branky: 19. Obert 1:0, 59. Varga 2:0, 78. Obert 3:0, 82. Balažík 4:0, 88. Balažík 5:0

Průběh: Pražské Dynamo po pěkném začátku v podzimním kole rozhodně neodjíždělo do Bratislavy v roli outsidera. Vždyť Slovan v několika posledních zápasech, především v Prešově, zahrál slaběji, ale jeho výkon, zejména ve druhém poločase, jasně ukázal, že hráči se jen těžko ve středu rozloučili s prvním místem v tabulce a že se chtějí na špici naší nejvyšší fotbalové soutěže co nejdříve vrátit.
  V prvním poločase byla hra ještě částečně vyrovnaná. To mělo Dynamo ještě hodně sil a několikrát nebezpečně Schroifovu branku ohrozilo. Ale s přibývajícími minutami získal Slovan pozvolna převahu a již ke konci prvního poločasu jen spolehlivý výkon zadních řad pražského mužstva a skvělé Jonákovy zákroky zabránily několikrát v poslední chvíli pohromě.
  Po změně stran již od první minuty „zalehlo” všech 10 domácích hráčů obranu Dynama jako peřina a celý druhý poločas se hosté dostali sotva desetkrát do nebezpečnější blízkosti Schroifovy svatyně. Ale neproduktivní útok se Štádlerem na levé spoji byl hravě obehráván zadáky domácích.
  Ještě 20 minut dovedla přetížená obrana Dynama vzdorovat soustředěným náporům domácího celku. Ale pak se zhroutila a utkání se stalo jen otázkou score. Slovan Bratislava toho dokonale využil a nebýt vyniakjícího výkonu Lály a Jonáka, mohlo být jeho vítězství ještě výraznější.

Rozhodčí: Kusák (Brno)

Diváci: ?


Slavia - FC Chaux-de-Fonds
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 14. září 1957, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Svoboda, Müller

Branky: 30. Svoboda 1:0, 49. Müller 2:0

Průběh: Téměř 12.000 diváků přivítalo v sobotu ve Vršovicích jedno z nejlepších švýcarských fotbalových mužstev FC Chaux de Fonds, které přijelo k odvetnému utkání s pražským Dynamem, jež loni ve Švýcarsku vyhrálo nad ním 7:0. Postrádalo sice i jednoho z nejlepších svých útočníků Maureho (?), přesto však ukázalo rychlou, jednoduchou hru a při trošce střelecké rozhodnosti mohlo ve druhém poločase dosáhnout ještě příznivějšího výsledku. Dynamo neuspokojilo. Hrálo jen průměrně a útočná řada nedovedla ani tentokrát překonat obranu hostů náležitou taktikou.
  V prvém poločase mělo více ze hry Dynamo, ale teprve ve 30. minutě získalo vedení Svobodou. Po změně stran ve 4. min. Müller zvýšil na 2:0. Hosté potom přidali, často útočili, opravit brankový poměr se jim však nepodařilo. Obě mužstva hrála slušně, takže rozhodčí Charouzek měl značně ulehčen svůj úkol.

Rozhodčí: Charouzek

Diváci: 12.000


Tatran Prešov - Slavia
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 17. září 1957, Prešov

Utkání: 1. liga 1957/58, 17. kolo

Sestava: Dolejší - Trnka, Hildebrandt, Lála

Branky: 15. L. Pavlovič z pen. 1:0, 24. L. Pavlovič z pen. 2:0, 75. Ferjančík 3:0

Průběh: Fotbalisté prešovského Tatranu potrdili v odloženém zápase s pražským Dynamem, sehraným v úterý v Prešově, že jsou ve velmi dobré formě. Měli od začátku více ze hry.
  V 15. min. II. poločasu srazil Hildebrandt Ference v trestném území a nařízený pokutový kop proměnil L. Pavlovič v první branku domácích. O 9 minut později za ruku Trnky nařídil rozhodčí Frýdecký další pokutový kop, který L. Pavlovič proměnil v druhou branku Tatranu. Třetí branku dal ve 30. minutě Ferjančík ostrou ranou k tyči. Z vítězného mužstva podali velmi dobrý výkon Felszeghy v obraně, Semeší v záloze s Ferjančíkem a v útoku L. Pavlovič a Šimanský. U Dynama dobře zahrál Dolejší v brance, rovněž Lála s Hildebrandtem podali velmi dobrý výkon. (Rudé právo, 18. září 1957)

Rozhodčí: Frýdecký

Diváci: 8.000


Slavia - Baník Ostrava
4 : 2 (3 : 1)

Datum: 22. září 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 18. kolo

Sestava: Hovorka, Nepomucký, Müller, Trnka, Svoboda

Branky: 4. ? 0:1, 15. Müller 1:1, 30. Müller 2:1, 35. Nepomucký z pen. 3:1, 59. Hovorka 4:1, ?. Wiecek 4:2

Průběh: Situace obou oddílů začínala být v tabulce povážlivá. Ale ostravští byli na tom lépe, že v posledních zápasech vyhrávali a byli v lepší formě než domácí. Proto zápas o velmi důležité body byl očekáván opravdu s napětím. A skutečně 20.000 diváků bylo s jeho průběhem spokojeno. Dynamo začalo tradičně špatně a již ve 4. minutě po chybě obrany prohrávalo 1:0. Autorem prvních dvou branek Dynama byl v 15. a 30. min. Müller, třetí dal ve 35. min. Nepomucký z pokutového kopu, který rozhodčí Galba nařídil za sražení Svobody Ondračkou.
  Po změně stran se hráči Baníku Ostrava vypjali k mohutnému náporu, ale dobře hrající zadní řady, v nichž dominoval tentokráte Trnka, jej - i když mnohdy se štěstím - odvrátily. Když ve 14. min. dal po pěkném úniku Hovorka čtvrtou branku domácích, bylo již o výsledku rozhodnuto. Výslednicí závěrečného náporu Ostravy byla jen ukázková branka Wiecka. (Rudé právo, 23. září 1957)

Rozhodčí: Galba

Diváci: 20.000


Dukla Pardubice - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 29. září 1957, Pardubice

Utkání: 1. liga 1957/58, 19. kolo

Sestava: Dolejší - Lála, Hildebrandt, Andrejkovič - Vlasák, Trnka - Hovorka, Nepomucký, Svoboda, Jareš, Pešek

Branky: 14. Zikán 1:0

Průběh: Přes 7000 diváků sledovalo na pardubickém stadionu důležité ligové střetnutí, které bylo sehrány na těžkém a kluzkém terénu. Rozhodčí Placek ještě ke všemu připustil ostrou a nebezpečnou hru. Dynamo bylo v poli lepším mužstvem, zklamala však útočná řada, především střelecky, kde zvláště Pešek a Svoboda zahodili několik pěkných střeleckých příležitostí. Domácí mužstvo po zranění Zikána před koncem prvého poločasu slevilo ze své přesné hry v útoku. U obou mužstev hrály nejlépe tedy obranné řady. U Dukly se vyznamenal Kvašňák, u hostů Hildebrandt. (Rudé právo, 30. září 1957)

Rozhodčí: Placek

Diváci: 7.000


Slavia - Sparta
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 4. října 1957, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1957/58, 20. kolo

Sestava: Dolejší - Lála, Linhart, Hildebrandt - Vlasák, L. Svoboda - Hovorka, Müler, Trnka, Andrejkovič, Pešek

Branky: Pešek 3, Andrejkovič - Svoboda

Průběh: Přes 27.000 diváků přišlo v pátek odpoledne na stadion Dynama ve Vršovicích, aby zhlédli tradiční
Snímek z utkání. Bohužel pouze ve 256 stupních šedi.
derby mezi Dynamem Praha a Spartakem Praha Sokolovo. Spartak Sokolovo nastoupil v sestavě: Čtvrtníček - Hertl, Hledík, Kopta - Hejský, Macek - Pazdera, Svoboda, Kadraba, Kraus a Crha. Dynamo Praha: Dolejší - Lála, Linhart, Hildebrandt - Vlasák, Trnka - Hovorka, Andrejkovič, Müller, Svoboda, Pešek.
  Prvních deset minut mělo mužstvo Spartaku velký nápor. Ve čtvrté minutě dokonce Kadraba nastřelil tyč. Avšak byli to domácí, kteří ve 12. minutě Peškem získali vedení. Minutu nato dosáhl Pešek druhé branky, která byla nejhezčí z celého utkání. Hovorka unikl po pravém křídle, odcentroval a Pešek přímo z voleje tvrdou ranou překonal Čtvrtníčka. Pak se hra vyrovnala. Ale byli to opět Dynamovci, kteří ve 30. minutě po Hovorkově akci zvýšili na 3:0. Jedinou branku Sokolova do poločasu vstřelil Svoboda. Ve druhém poločase, ned v 9. minutě, Pešek zvýšil na 4:1.
  Dynamo v tomto utkání překvapilo především účelnou hrou. Dvěma, třemi přihrávkami se útočníci dostávali před soupeřovu branku. K zakládání rychlých protiútoků používali vítězové nejčastěji obou křídel, z nichž zvláště Pešek zahrál ve velmi dobré formě. Nejenže snadno procházel soupeřovou obranou, ale ještě také nejčastěji střílel na branku. Také zadní řady Dynama tentokráte předčily soupeře. Zvláště Lála, Trnka, Vlasák i Hildebrandt hráli obětavě a neustále se snažili zásobovat útočníky dobře zpracovanými míči. Útočná řada vítězů zbytečně nedržela míč. Naopak.
  Útočníci se snažili vytěžit z každé dobré akce co nejvíce. Velký kus práce v poli udělal také Andrejkovič, který se tentokrát objevil v mužstvu Dynama v roli útočníka.
  Mužstvo Spartaku zklamalo své příznivce neproduktivní hrou, ve které si nejvíce libovali útočníci, kteří se doslova před soupeřovou brankou utápěli v neúčelné a neplodné kombinaci. Tím dávali dost příležitostí soupeřovým obranným řadám, aby je zbavovaly míče. Ani jeden z útočné řady Sokolovo tentokrát neuspokojil. Připočteme-li k tomu ještě velmi slabý výkon obránců a záložníků, z nichž hlavně Hledík zahrál velmi slabě, pak je vítězství Dynama v tomto utkání zcela zasloužené.
  Utkání řídil rozhodčí Vrbovec, který se dopustil několika chyb, jež však neměly vliv na výsledek utkání.

Rozhodčí: Vrbovec

Diváci: 28.000

Trenér: A. Rýgr

Poznámky: Slavia se konečně po 8 porážkách v derby dočkala.
  Jiný zdroj píše o průběhu utkání takto:
  Excelentně chytal Dolejší a střelecky zařídila výsledek levá strana útoku Andrejkovič-Pešek.
  Hned v první minutě napálil Kadraba (tehdy ještě sparťan) míč do tyče. Osmadvacet tisíc diváků to vzalo za předznamenání dalšího debaklu hostitelů. Třináctá minuta ale přinesla štěstí dlouho tupené Slavii; nehlídaný Jiří Pešek dostal přihrávku a zbytek vyřešil bez problémů. Ještě neuplynula minuta, situace se skoro navlas opakovala a chytrý střelec si dal repete. To už bariéry zbystřily, sparťané u vědomí vážné situace šli do protizteče, ale ve středu soupeřovi obrany neúprosně a drsně úřadoval „Manda“ Linhart.
  Když konečně favorit dal svůj první a poslední gól, měl na vlastním kontě už tři. To se ještě předtím chytrým obloučkem vyznamenal i Jan Andrejkovič, bek, kterého trenér Rýgr toho dne postavil na hrot útoku - a neprohloupil. 3:1 v první půli naplnilo slavistická srdce velikou nadějí. Ale stále ještě tu byla i tíseň zrozená z krutých porážek předcházejících let.
  Po přestávce už sparťané Peška střežili. Stejně dokázal ještě jednou překonat Čtvrtníčka. A jiný gól už nepadl.


Slavia - Spartak Trnava
5 : 2

Datum: 3. listopadu 1957, Praha, Vršovice

Utkání: 1. liga 1957/58, 21. kolo

Sestava: Dolejší - Štádler, Linhart, Andrejkovič - Trnka, Vlasák - Urban, Hemele, Müller, Svoboda, Pešek

Branky: Pešek 3, Müller, Trnka - Galbička, Jakubčík

Průběh: Přes 15.000 diváků, kteří přišli v neděli odpoledne na stadion Dynama ve Vršovicích, bylo zvědavo na toto střetnutí, v němž oběma oddílům šlo o zlepšení svého umístění ve druhé polovině ligové tabulky. Domácí Dynamo nastoupilo bez několika hráčů, kteří nastoupili vojenskou základní službu.
  Hned od počátku přineslo střetnutí zajímavou podívanou pro diváky, a to především proto, že obě mužstva začala s velkou chutí a bojovností. Na obou stranách se střídaly nebezpečné situace před brankami našich representačních brankářů, kteří několikrát velmi pěkně zasáhli. S přibývajícími minutami získávalo utkání na tvrdosti a u mnohých hráčů i záludností. Rozhodčí Karas byl zpočátku k některým nepěkným a nedovoleným zákrokům především se strany trnavských příliš shovívavý, zvláště při nepěkném zákroku Galbičky na brankáře Dolejšího. Teprve ve druhém poločase si uvědomil svůj odpovědný úkol a podobných chyb se vyvaroval. Obě mužstva, zvláště domácí Dynamo, těžila z velmi dobré hry útočníků Urbana a Peška, kteří byli iniciátory většiny útočných akcí. Také Svoboda zahrál v poli dobře. Ze zadních řad na sebe upozornil Vlasák, Trnka a brankář Dolejší. Jinak celé mužstvo hrálo obětavě se snahou dosáhnout co nejlepšího výsledku.
  I když mužstvo Trnavy odešlo poraženo vysokým rozdílem, přesto bylo Dynamu více než vyrovnaným soupeřem. Většinu útoků táhli levou stranou, kde se opět ukázal velmi dobře Koiš, který byl také největším nebezpečím pro branku Dolejšího. Jinak trnavští vynikají rychlostí a tvrdostí. (Rudé právo, 4. listopadu 1957)

Rozhodčí: Karas

Diváci: 15.000


ČH Bratislava - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 9. listopadu 1957

Utkání: 1. liga 1957/58, 22. kolo

Sestava: Dolejší - Štádler, Linhart, Hildebrandt - Vlasák, Trnka - M. Urban, Hemele, Müller, Svoboda, Pešek

Branky: ?. Kačáni 1:0, ?. Scherer 2:0, ?. Buberník 3:0

Průběh: Průběh tohoto zápasu jen potvrdil, že pražské Dynamo hraje mnohdy příliš pomalu a váhavě kombinuje a při dostatečně důrazné obraně soupeře vážně neohrožuje jeho branku. Mužstvo Rudé hvězdy ovládlo, kromě několika momentů ve druhém poločase, hru od začátku až do konce. Převyšovalo soupeře ve všech řadách a předvedlo zejména v prvé půli, v níž branku vstřelil Kačáni, pěknou plynulou hru.
  Po přestávce domácí trochu polevili, ale ani tehdy se mužstvo Dynama neprosadilo. V poslední fázi utkání zaznamenal Scherer druhou a Buberník třetí branku vítězů.
  Hrálo se na kluzkém trávníku. Domácí měli jisté zadní řady, v útoku se nejlépe osvědčili Molnár, Kačáni a částečně Buberník. U Dynama celkově straší hráči již nestačili. V obraně uspokojil Hildebrandt a Trnka. (Rudé právo, 10. listopadu 1957)

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 12.000


Spartak Hradec Králové - Slavia
1 : 2

Datum: 24. listopadu 1957, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 1957/58, 24. kolo

Sestava: Dolejší - Pešek, Hovorka, Urban, Hildebrandt, Linhart, Andrejkovič

Branky: 41. Urban 0:1, 48. Hovorka 0:2, 84. Šmíd 1:2

Průběh: Prvním překvapením v ligovém fotbalovém utkání v Hradci byla velmi slabá návštěva. Jen na 6 tisíc diváků přišlo zhlédnout poslední letošní mistrovské utkání hradeckého mužstva na jeho hřišti. A byli jeho výkonem a samozřejmě i výsledkem střetnutí zklamáni. Hradečtí sice měli více než 30 minut prvého poločasu velkou převahu, v mnohých minutách doslova obléhali Dolejšího branku, ale ani jeden z pěti útočníků nedovedl vyslat kloudnou střelu. Naproti tomu Dynamo teprve v 16. minutě podniklo prvý nebezpečný útok na brankuk domácích. Teprve ke konci poločasu se hra vyrovnala a hosté několikrát ještě nebezpečně zaútočili. Dosáhli také ve 41. minutě vedoucí branky, kterou vstřelil Urban.
  Po změně stran se situace obrátila. Nástup patřil dynamovcům, kteří také ve třetí minutě Hovorkou zvýšili na 2:0. Pak přišli opět ke slovu domácí, avšak opět jejich hra byla bezvýsledná. Až teprve šest minut před koncem zápasu se podařilo Šmídovi upravit konečný stav na 2:1 pro Dynamo.
  Největším nedostatkem domácího mužstva byla neproduktivní hra především útočné řady, která většinu akcí vedla středem. Dále to bylo přílišné otálení s míčem před brankou Dynama a samozřejmě jako v mnohých jiných zápasech i neplodné kličkování a přemíra kombinace na úkor pohotové střelby. V mužstvu hrál nejlépe v tomto utkání střední obránce Chobot, který zachránil své mužstvo od ještě větší porážky. Ostatní hráči většinou neuspokojili.
  Pokud jde o hru Dynama, byla daleko plodnější a účelnější. Vyplývalo to z toho, že většina hráčů se pokoušela o jednoduchou kombinační hru a že využívali rychlého Hovorky v útoku, který spolu s Peškem byl iniciátorem většiny akcí. Pešek však přílišnou ležérností neproměnil dvě vyložené brankové příležitosti. A tak se částečně přičinil o to, že závěrečné minuty střetnutí, kdy se podařilo hradeckým snížit na 2:1, probíhaly za velkého náporu domácích, kteří se samozřejmě snažili o to, aby získali aspoň jediný bod. Vedle Hovorky zahráli dobře u Dynama Hildebrandt s Andrejkovičem v obraně, Linhart svým výkonem uspokojil, avšak v prvním poločase byly jeho přihrávky nepřesné. Utkání řídil rozhodčí Tyl z Olomouce, který se dopustil několika chyb. (Rudé právo, 25. listopadu 1957)

Rozhodčí: Tyl (Olomouc)

Diváci: 6.000


Spartak Praha Stalingard - Slavia
3 : 3

Datum: 28. listopadu 1957, Praha, Eden

Druh zápasu: O Křišťálový pohár

Sestava: Hovorka, Müller, Pešek (Grégr), Fiktus, Hubálek

Branky: Fiktus 2, Hubálek

Průběh: Zahajovacímu utkání zimní pohárové fotbalové soutěže při večerním osvětlení ve čtvrtek přihlíželo ve Vršovicích asi 4000 diváků. Spartak byl zejména v prvním poločase rychlejším a pohotovějším celkem. vynikli u něho Ipser, Kos a Fišer v obraně, v útoku Motl. Dynamo se ve druhém poločase zlepšilo, zejména útok, kde dobře zahrál na křídle Grégr, který vystřídal Peška. Výsledek utkání odpovídá výkonu obou mužstev.

Rozhodčí: Fencl

Diváci: 4.000


Slavia - Baník Kladno
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 1. prosince 1957, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1957/58, 23. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Trnka, Andrejkovič - Nedvídek,Vlasák - Svoboda, Hemele, Urban, Hovorka, Pešek

Branky: Hovorka 1:0, Svoboda 2:0, Pešek 3:0, Hemele 4:0, Pešek 5:0

Průběh: Pražské utkání bylo pro Baník Kladno více než důležitým. Vítězstvím nad Baníkem Ostrava se zvětšila jeho naděje na záchranu ligové příslušnosti, slibný byl zvláště před týdnem zlepšený výkon kladenského mužstva. A první poločas v Edenu nikterak nenasvědčoval, že do Prahy přijelo poslední mužstvo tabulky. Po jeho valnou část mělo Kladno více ze hry, hrálo jednodušeji a rychle pronikalo k trestnému území soupeře. Tam se však jeho akce většinou končily. Nepřesná, i když tvrdá, střelba a dobrý výkon zadních řad Dynama otupila ostří kladenských útoků. Kladenské mužstvo však stále bojovalo, rychle útočilo, záložníci zásobovali útok přesnými přihrávkami, opravdu nic nepředpovídalo konečný výsledek - vysokou porážku. Nic platné, rozhodují branky a ty kladenští útočníci nedovedli vstřelit.
  A rozhodlo něco jiného - chronická nemoc kladenského mužstva - chyby obrany a brankáře především. Obrana hrála nejistě, špatně kryla útočníky, a tak nejprve Hovorka a později neobsazený Svoboda z malé vzdálenosti vstřelili prvé branky vítězného mužstva.
  Po změně stran se obraz hry zcela změnil. Kladenští se po dalších chybách obránců takřka zhroutili a výrazná převaha Dynama se proměnila v další tři branky, vstřelené postupně nekrytým Peškem, hlavou Hemeleho po Peškově centru a opět Peškem po chybě Proška. Dalším výsledkem převahy Dynama byla tyč, nastřelená Hemelem, a několik dalších vyložených příležitostí promarnila váhavost i obava před říznými zadáky soupeře. Závěrečné minuty přinesly pokus kladenského mužstva o vstřelení alespoň čestného úspěchu, ovšem bez úspěchu.
  Dynamu zahrály velmi dobře zadní řady, které nastoupily bez Linharta, ve složení Dolejší - Hildebrandt, Trnka, Andrejkovič - Nedvídek a Vlasák, v útoku zahrála rychlá pravá strana Urban - Hovorka. Pešek střídal dobré okamžiky se slabšími. V mužstvu Kladna uspokojila v prvém poločase útočná řada, po změně stran se však zranil Sršeň, který byl ošetřován mimo hřiště, Němeček, který se do hry vrátil až 15 minut před koncem, obránce Kozlík stratoval na křídle a také zraněný Böhm ztratil na své pohyblivosti. Slaběji zahrál také Kofert a Rys. (Rudé právo, 2. prosince 1957)

Rozhodčí: Lassek (Rakousko)

Diváci: 10.000

Poznámky: Kolo bylo z původního termínu odloženo z důvodu státního smutku kvůli úmrtí prezidenta ČSR Antonína Zápotockého.


Vybrané mužstvo reprezentace ČSR - Slavia
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 8. prosince 1957, Praha, Letná, hřiště Sparty

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Jonák - Hildebrandt, Trnka, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - Urban, Hovorka, Hemele, Svoboda, Grégr, 2. poločas: Pašek - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Vlasák, Trnka - Urban, Müller, Souček, Svoboda, Pešek

Branky: ?. Vojta 1:0, 45. Svoboda 1:1, 54. Wiecek 2:1, 74. Obert 3:1, 82. Pešek z pen. 3:2

Průběh: Úroveň tohoto střetnutí byla lepší předcházejícího utkání (ČSR B - Spartak Praha Stalingrad 1:0). Vítězové byli důraznější v útočné řadě a měli i spolehlivější obranu, mužstvo Dynama mělo více ze hry v prvém poločase, kdy nevyužilo několika velmi dobrých příležitostí k dosažení branek. Po změně stran poněkud polevilo a více útočili representanti.
  K střetnutí, které řídil Fencl, nastoupila mužstva v sestavách: vybraný A team: Čtvrtníček - Starý, Popluhár, Pohunek - Kos, Jarábek - Mikeska, Wiecek, Obert, Zikán, Böhm. Dynamo: Jonák - Hildebrandt, Trnka, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - Urban, Hovorka, Hemele, Svoboda, Grégr. Ve 40. minutě za zraněného Mikesku nastoupil Vojta, ve druhém poločase pak za Čtvrtníčka hrál Hasoň, Vojta přešel na levou spoj místo Zikána a na pravé křídlo nastoupil Hradeský. Později Kosa vystřídal Rys.
  Dynamo mělo více změn a hrálo druhou polovinu zápasu ve složení: Pašek - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Vlasák, Trnka - Urban, Müller, Souček, Svoboda, Pešek.
  A-mužstvo mělo velmi dobrý začátek, později však ujalo se iniciativy Dynamo, ale jeho nápor byl bezvýsledný. Těsně před koncem poločasu Vojta získal A-mužstvu vedení, ale v poslední minutě prvé půle Svoboda vyrovnal na 1:1. V 9. min. II. půle vstřelil Wiecek druhou branku vítězů a ve 29. min. Obert z přihrání Wiecka zvýšil náskok na 3:1. Osm minut před koncem hry Pešek z pokutového kopu snížil na 3:2. (Rudé právo, 9. prosince 1957)

Rozhodčí: Fencl

Diváci: 4.000


Slavia - Spartak Hradec Králové
4 : 1 (3 : 1)

Datum: 15. prosince 1957, Praha, hřiště Slavoje Praha Údržba na Žižkově

Utkání: O Křišťálový pohár

Sestava: Herčík, Hovorka

Branky: Herčík 2, Hovorka 2 - Šmíd

Průběh: Mužstvo Dynama nastoupilo k zápasu na zmrzlém terénu v teplácích. Zaslouženě zvítězilo, když předčilo svého soupeře zejména ve střelbě. U Dynama se uplatnil nově získaný hráč Herčík na levé spojce.

Rozhodčí: Ráš (?)

Diváci: 4.000