195819591960

Spartak Smíchov Tatra - Slavia
4 : 4 (2 : 4)

Datum: 7. února 1959, Praha, břeh u železničního mostu

Utkání: Turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Müller, Štádler, Halbich

Branky: Hochman, Hudec, Wansch, Hovorka - Müller 2, Štádler, Halbich

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Sparta - Slavia
3 : 3 (2 : 1)

Datum: 8. února 1959, Praha, hřiště Sparty na Letné (hřiště Tatry Smíchov)

Utkání: Turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hildebrandt (Kubeš), Trnka, Kettner - Vlasák, Nedvídek - M. Urban, Hemele (Štádler), Hochman (Nedvěd), Hercík, F. Morávek

Branky: Kraus, Mašek, Pazdera - Nedvěd 2, Hochman

Průběh: Utkání na Letné bylo zajímavé a rušné zásluhou mužstva Spartaku, které mělo více ze hry. Bylo v převaze v prvém poločase a v závěru hry, kdy jen výborná hra brankáře Jonáka zabránila domácím vyjádřit svou převahu i číselně. Zápas byl hrán za citelného chladna.
(Rudé právo, 9. února 1959)

Rozhodčí: Kment

Diváci: 8.000

Trenér: V. Kopecký


Slavia - SONP Kladno
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 14. února 1959, Praha, hřiště Spartaku Karlín na Invalidovně

Utkání: O Pohár ČKD Praha

Sestava: Dolejší - Zamazal, Nedvěd, Hercík, Urban

Branky: ?. Nedvěd z pen. 1:0, ?. Nedvěd 2:0, ?. Richtrmoc 2:1, ?. Hercík 3:1, 90. Urban z pen. 4:1

Průběh: Velmi kluzký, zmrzlý terén a mrazivé počasí vytovřily sobotnímu fotbalovému utkání v soutěži o Pohár ČKD Praha značně nepříznivé podmínky. Lépe se jim přizpůsobilo mužstvo Dynama, které rychleji a přesněji kombinovalo i lépe střílelo. Na začátku druhého poločasu se Kladenští zlepšili, v závěru však opět ochabli. U Dynama velmi dobrý výkon podal hlavně v prvé půli bojovný Nedvěd. Dobře se uvedl Zamazal ve středu obrany a několika velmi přesnými zákroky vynikl Dolejší. Z kladenského mužstva upozornili na sebe dobrým výkonem oba brankáři Vydra a Dlouhý, dále z obrany Fábera, v záloze Kosař a v útoku majer, ve druhé půli i Richtrmoc.
  V prvém poločase vedlo Dynamo brankami Nedvěda, z nichž prvá byla z pokutového kopu. Po změně stran Richtrmoc snížil na 2:1, Hercík upravil na 3:1 a Urban v poslední minutě vstřelil z pokutového kopu čtvrtou branku.

Rozhodčí: Stárek

Diváci: 1.500


Slavia - Spartak Praha Stalingrad
3 : 2 (2 : 1)

Datum: 26. února 1959, Praha, hřiště Spartaku Karlín na Invalidovně

Utkání: O Pohár ČKD Praha

Sestava: ?

Branky: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.000

Poznámky: Závěrečný zápas poháru. Datum není jisté, informace o utkání vyšla v Rudém právu 27. února 1959.


Slavia - Slavoj Praha MP
16 : 2 (10 : 0)

Datum: 1. března 1959, Praha, Libeň, Na Korábě

Utkání: přátelské


Slavia - Aritma Praha
6 : 2 (2 : 1)

Datum: 8. března 1959

Utkání: přátelské

Sestava: Hercík, Morávek, Müller, Nedvěd

Branky: Hercík 2, Morávek 2, Müller, Nedvěd - Procházka, Kapička

Průběh: Vítězové měli více ze hry.

Rozhodčí: sudi


Slavia - Sparta
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 21. března 1959, Praha, Slavia

Utkání: 1. liga 1958/59, 14. kolo
Jeden z Čtvrtníčkových zásahů před dobíhajícími útočníky Slavie.

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Zamazal (78. Zamazal), Kettner - Vlasák, Trnka - M. Urban, Nedvěd, Hemele, Hercík, F. Morávek

Branky: Vlasák, Hercík - Mašek

Průběh: Zatímco Slavii skvěle zachytal Dolejší, Sparta doplatila na slabý výkon svého brankáře Čtvrtníčka. Naposledy hrál derby Ota Hemele.
  Ligové utkání v kopané bylo sehráno na hřišti Dynama ve Vršovicích před 25.000 diváků. Zápas řídil Obtulovič. Z počátku utkání akce Sokolova byly celistvější a již v 6. min. Mašek získal pěknou ranou jeho vedoucí branku. Dynamo se postupem času zlepšilo, jeho útoky byly kombinačně lepší a rychlejší. V 17. min. Vlasák vyrovnal na 1:1. Pět minut před koncem poločasu se dopustil chyby brankář Čtvrtníček, kterému vypadl při útoku Dynama míč z rukou a Hercík snadno dosáhl druhé branky. V prvém poločase bylo Dynamo lepším celkem. Druhých 45 minut však hráči Spartaku bojovali již lépe, všemožně se snažili o vyrovnání. Měli převahu, ale útok příliš kombinoval, nedovedl využít pěkných střeleckých příležitostí. Zápas byl průměrné úrovně. U Spartaku nastoupil ve druhém poločase za zraněného Ječného Sirotek, u Dynama 12. min. před koncem utkání vystřídal Nedvídek Zamazala.

Rozhodčí: Obtulovič

Diváci: 25.000

Trenér: V. Kopecký


Slavia - Dukla Praha
0 : 0

Datum: 27. března 1959, Praha, Eden

Utkání: Spartakiádní turnaj

Sestava: Goldšmíd, Nedvídek, M. Urban

Průběh: První finálový zápas spartakiádního turnaje krajského kola byl sehrán ve čtvrtek ve Vršovicích před 1000 diváků. Hrálo se za deště, který teprve v průběhu zápasu ustal. Kluzký terén ztěžoval ovládání míče. Obě mužstva hrála s náhradníky, Dynamo mělo v záloze Goldšmída a Nedvídka, v mužstvu Dukly hrál v brance Kouba, levého obránce za Nováka Růžička a útok vedl v prvním poločase Mrázek a ve druhém Borovička. U Dynama se vyznamenala obrana, u Dukly vynikal hlavně brankář Kouba. Obě útočné řady neuspokojily, ve druhém poločase byla slabá především střelba. Dynamo naproměnilo M. Urbanem pokutový kop, nařízený za ruku I. Urbana.

Rozhodčí: Kment

Diváci: 1.000


Jednota Košice - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 29. března 1959

Utkání: 1. liga 1958/59, 15. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt

Branky: 47. Hájek 1:0

Průběh: O mužstvu Dynamo Praha je známo,že nedovede na cizím hřišti získávat body. Potvrdilo se to i v neděli, kdy po slabém výkonu prohrálo v Košicích s Jednotou. Dynamu patřila jen prvá čtvrthodina utkání, potom získali převahu Košičtí a udrželi si ji po celý zápas. Často svírali soupeře dlouhé minuty před jeho brankou. Velmi dobře chytající Dolejší kapituloval jen ve 2. minutě druhého poločasu, kdy Švarc oklamal Hildebrandta, přihrál Hájkovi, který vstřelil jedinou branku. Další útoky Košických byly jednoduché, postrádaly však důraz a střelbu. Nejlepšími hráči vítězů byli záložník Gajdoš a levé křídlo Švarc.

Rozhodčí: Rybecký

Rozhodčí: 8.000


Spartak Radotín - Slavia
1 : 4 (0 : 4)

Datum: 8. dubna 1959, Praha, Radotín

Utkání: přátelské

Sestava: Štádler, Svoboda

Branky: Vonter ? - Štádler 2, Svoboda, vlastní

Průběh: Slavia zvítězila po dobrém výkonu.


Slavia - Baník Ostrava
2 : 2 (1 : 2)

Datum: 12. dubna 1959, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1958/59, 16. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Morávek, Nedvídek, Hofman, Kettner

Branky: 11. Morávek 1:0, 18. Pospíchal 1:1, 27. Kettner vlastní 1:2, ?. Köhler vlastní 2:2

Průběh: Asi 12 000 diváků sledovalo v Praze na hřišti Dynama utkání, které po zásluze skončilo nerozhodně. Domácí mužstvo překvapilo pěkným nástupem. Útočná řada se jednoduchou kombinací snadno dostávala před ostravskou branku. Jednotliví hráči nezapomínali ani na střelbu. A tak v jedenácté minutě se dynamovci ujali vedení. Nástup Dynama však netrval ani 20. min. Stačila vyrovnávací branka v 18. min., jejímž autorem byl Pospíchal, aby se útočné ostří domácích podstatně otupilo. Pak převzali hosté iniciativu a měli až do konce poločasu více ze hry. Ve 27. minutě po rušné situaci před Dolejšího brankou obránce Dynama Ketner usměrnil míč do vlastní branky. Ostravané získali vedení.
  Ve druhém poločase měla hra podstatně nižší úroveň. Hrálo se většinou uprostřed hřiště a útočníci na obou stranách se jen občas dostávali ke střelbě. Svědší o tom i fakt, že autorem vyrovnávací branky byl vlastní ostravský hráč Köhler. U domácího mužstva zklamali někteří zkušení hráči, jako např. Hildebrandt, ani Dolejší v brance nebyl příliš jistý. V útočné řadě byl největším nebezpečím pro soupeřovu branku Morávek na levém křídle. Také ostravské obranné řady měly výkyvy ve svém výkonu. Platí to především o Ondračkovi, který často nepřesně přihrával svým spoluhráčům. Z útočné řady byli nejlepší Křižák a Pospíchal.

Rozhodčí: Macko

Diváci: 12.000


Slavia - Dukla Praha
1 : 1 (1 : 1), prodloužení 1 : 0

Datum: 15. dubna 1959, Praha, Letná

Utkání: Spartakiádní turnaj, odveta

Sestava: Dolejší - Zamazal, Hemele, Vlasák, Morávek

Branky: 2. Morávek 1:0, 12. Dvořák 1:1, 92. Vlasák 2:1

Průběh: Druhý finálový zápas spartakiádního turnaje (kola MV Praha) přilákal ve středu na Letnou asi 4000 diváků, kteří sledovali rušný boj. Jelikož v normálním čase skončilo utkání nerozhodně a první zápas byl rovněž nerozhodný, bylo nutno středeční střetnutí prodloužit o 2krát 10 minut, teprve v nastaveném čase se podařilo Dynamu rozhodnout utkání pro sebe a zajistit si tak postup do hlavního kola. Obě mužstva předvedla rychlou hru. Vedení se ujalo Dynamo ve 2. minutě Morávkem, o 10 minut později Dvořák vyrovnal. Teprve zařazení Hemeleho přineslo důraznější hru útočné řady Dynama, které potom bylo nebezpečnější a ve 2. minutě nastaveného času Vlasák dal druhou a vítěznou branku Dynama. Z jednotlivců zaslouží u vítězů pochvaly brankář Dolejší, z obránců Zamazal, v útoku Hemele a průbojný Morávek. U Dukly brankář Kouba nebyl příliš jistý, dobře hráli obránci a v útoku Chrudimský a Dvořák.

Rozhodčí: ?

Diváci: 4.000


RH Brno - Slavia
2 : 3 (1 : 1)

Datum:
19. dubna 1959, Brno

Utkání: 1. liga 1958/59, 17. kolo

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Hochman, Zamazal, Morávek, Hercík

Branky: 14. Hercík 0:1, 20. Koláček 1:1, 60. Hochman 1:2, 65. Koláček 2:1, 77. Hercík 2:3

Průběh: Pražská Slavia překvapila v Brně dobrou hrou všech řad. V obraně si vedli nejlépe Hildebrandt a Zamazal, která na snímku před Jonákovou brankou zastavuje útočnou akci Hajského. Útočná řada Rudé hvězdy, přestože už nastoupila s Bubníkem, nepodala očekávaný výkon...
  V prvním poločase, kdy Dynamo hrálo po větru, byla hra celkem vyrovnaná, domácí však podnikali nebezpečnější nápory. Nedovedli je zakončovat přesnou střelbou. Po změně stran, kdy RH pomáhal silný vítr, se většinou hrálo na půli hostí, ale nepřesnost přihrávek a slabá střelba nedovedly ohrozit Jonáka v brance hostí. Přičteme-li k tomu ještě spolehlivý výkon zadních řad červenobílých, zejména středního záložníka Zamazala, ojedinělé, avšak nebezpečné útoky, které vedli zejména Morávek a Hercík, pak bylo o vítězství pražského mužstva rozhodnuto.
(Stadion, 24. dubna 1959 / Rudé právo, 20. dubna 1959)

Rozhodčí: Hartman

Diváci: 12.000


Slavia - Slovan Bratislava
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 25. dubna 1959, Praha, hřiště Slavie

Utkání: 1. liga 1958/59, 18. kolo

Sestava: Dolejší - Hercík, Nedvídek, Vlasák, Hildebrandt, Kettner

Branky: 22. Moravčík 0:1, 62. Hercík 1:1, 70. Hercík 2:1
Na zemi leží brankář Tibenský, pro míč si jde Vengloš.

Průběh: Zápas dvou rozdílných poločasů - tak lze nazvat utkání Slavia Praha - Slovan Bratislava. A tentokrát mohou slávisté mluvit o štěstí. Bratislavské vnitřní trio Moravčík-Pažický-Molnár předvádělo v prvním poločase skvělou technickou hru, ale výsledkem byla jen jediná branka s kopačky Moravčíka. Dolejší totiž zachytal ve skvělé formě a zabránil čtyřem jistým brankám! Ve druhé půli se však rozehráli i domácí. Hercík vyrovnal na 1:1 a pak - po chybě Popluhára - vstřelil i vítěznou branku. Brankář Tibenský v dresu Slovanu zdaleka nenahradil Schroifa.
(Stadion, č. 18, 1. května 1959)


  Málokdo z více než dvaceti tisíc diváků, kteří v sobotu přihlíželi fotbalovému ligovému utkání na pražském Dynamu, ještě na počátku druhého poločasu věřil ve vítězství domácích. Až do sedmnácté minuty druhého poločasu, kdy se podařilo Hercíkovi po kopu z rohu vyrovnat jednobrankový náskok hostí, bylo mužstvo Slovanu lepším celkem. Bratislavští se technickou kombinační hrou a daleko větší rychlostí svých hráčů snadněji dostávali před branku Dolejšího. Připravili si několik velmi dobrých brankových příležitostí, ale vyjma jediné branky, kterou vsítil ve 22. minutě Moravčík, je nedovedli využít.
  Po vyrovnávací brance nastal ve hře obrat, domácí převzali iniciativu, hráli důrazněji, hlavně obě křídla, zlepšila se i hra dosud slabě hrajících obránců Hildebrandta a Kettnera. Dynamovci svou převahu dovedli udržet až do konce zápasu. Vítěznou branku vsítil ve 25. minutě Hercík.
  Toto utkání znovu potvrdilo, že sebelepší technická a kombinační hra, jíž schází důrazné a pohotové střelecké zakončení, nemůže přinést úspěch. Kdyby útočníci Slovanu před soupeřovou brankou dali přednost střelbě, nemuseli odejít poraženi. Až do vyrovnávací branky byl nejaktivnějším útočníkem Pažický, v záloze hrál dobře Bílý, v obraně Popluhár. U vítězů projevil v průběhu celého utkání nejvíce snahy Morávek a oba záložníci Nedvídek a Vlasák. V posledních třiceti minutách hry se zlepšili i ostatní, zvláště Hercík a oba obránci. Spolehlivě zachytal Dolejší.
(Rudé právo, 26. dubna 1959)

Rozhodčí: Růžička

Diváci: 25.000


Dynamo Žilina - Slavia
4 : 1 (2 : 1)

Datum: 1. května 1959, Žilina

Utkání: 1. liga 1958/59, 19. kolo

Sestava: Dolejší - Morávek

Branky: 10. David 1:0, 17. Morávek 1:1, 42. David 2:1, 48. Pažický 3:1, 54. Marušin 4:1

Průběh: V utkání I. ligy kopané dosáhlo žilinské Dynamo v pátek na vlastním hřišti zaslouženého vítězství. Bylo bojovnějším a střelecky pohotovějším celkem, který se na kluzkém terénu lépe pohyboval. Měl spolehlivou zálohu a v útoku vynikli David a obětavý Majerčík. Útočná řada se proti posledním zápasům značně zlepšila a velmi často ohrožovala Dolejšího v brance pražského Dynama.
  Hosté praktikovali krátká přihrání, v bojovnosti však nedosáhli domácích a jen obranné řady měly dobré okamžiky.
  Žilinští začali zápas s velkým náporem a již v 10. minutě se ujali Davidem vedení. O sedm minut později Morávek po chybě Rufuse vyrovnal, ale ve 42. minutě David dal druhou branku domácích. Po změně stran ve 3. minutě zvýšil Pažický z pokutového kopu náskok na 3:1 a v 9. minutě dal Marušin 4. branku vítězů.
(Rudé právo, 2. května 1959)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Slavia - Grimsby Town
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. května 1959, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hildebrandt, Zamazal (Kettner), Štádler - Vlasák, Trnka (Nedvídek) - Urban, Hemele, Hochman, Svoboda, Hercík

Branky: 10. Hochman 1:0, 20. Hochman 2:0, 33. Urban 3:0, 38. Urban 4:0

Průběh: Start anglického fotbalového mužstva Grimsby Town v Praze přinesl jen průměrnou hru. Dynamo zvítězilo bez zvláštní námahy. Předčilo soupeře v přesnější souhře i v lepší střelbě. Jen v prvém poločase byli hosté vážnějším odpůrcem, mělli v té době několik příležitostí k dosažení branek, po změně stran ovládli hru domácí, kteří svou převahu i číselně vyjádřili. Vítězové nastoupili v sestavě: Dolejší - Hildebrandt, Zamazal, Štádler - Vlasák, Trnka - Urban, Hemele, Hochman, Svoboda, Hercík. Ve druhé půli Dolejšího vystřídal Jonák, za Trnku nastoupil Nedvídek a později zraněného Zamazala nahradil Kettner. Vlasák, Hochman a Svoboda vedli si poměrně nejlépe.
  V prvém poločase vedlo Dynamo brankou Hochmana, vstřelenou v 10. minutě, ve druhém poločase dal ve 20. minutě Hochman druhou branku, ve 33. minutě Urban zvýšil na 3:0 a týž hráč byl ve 38. minutě autorem čtvrté branky.
(Rudé právo, 13. května 1959)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Slavia - Dukla Praha
1 : 4 (0 : 1)

Datum: 17. května 1959, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1958/59, 20. kolo

Sestava: Dolejší (Jonák) - Kettner, Svoboda, Urban, Vlasák, Hemele, Hildebrandt, Zamazal

Branky: Vlasák - ?. Brumovský 0:1, ?. Sůra 0:2, Vacenovský 0:4, Masopust

Průběh: Utkání, hrané v neděli dopoledne
na hřišti Dynama ve Vršovicích, přineslo překvapení nejen ve slabém výkonu Dynama, ale především ve zlepšené hře útoku Dukly. V průběhu jarní sezóny totiž útočníci loňského mistra takřka zapomněli střílet. V zápase s Dynamem se po této stránce zlepšili. Přínosem nesporně bylo zařazení Brumovského, který až do svého zranění patřil k nejlepším hráčů vítězů. Svou rychlostí platil na zadáky Dynama a sám také několikrát pěkně vystřelil. Také výkon ostatních útočníků se zlepšil. Vacenovský byl rychlý a nejčastěji se pokoušel o střelbu. Také Borovička na levém křídle se uplatnil, stejně jako Sůra. Masopust celou řadu z místa spojky dobře dirigoval.
  Zadní řady Dukly zahrály spolehlivě. Především obranné trio Šafránek. Čadek a Novák měli zásluhu na tom, že útočníci Dynama se zřídkakdy dostali do blízkosti branky Dukly. Brankář Pavlín mnoho práce neměl. Ze záložníků bojoval lépe Urban. Jako celek podalo mužstvo Dukly dobrý výkon a převyšovalo ve všech řadách svého soupeře.
  Dynamo zahrálo tentokrát špatně.Zejména útok si nedokázal vytvořit střelecké příležitosti, jeho kombinace na krátké vzdálenosti bylo neplodná. K nejslabším útočníkům patřili Urban, Hemele a Svoboda. V záloze byl nejlepší Vlasák. Z obranného tria uspokojil Hildebrandt, Zamazal měl několik „okének”. Brankář Dolejší má podíl na druhé a třetí brance. Zápas svým průběhem diváky neuspokojil. Branky za vítěze: v prvém poločase Brumovský, ve druhém poločase Masopust, Sůra a Vacenovský. Jedinou branku Dynama vstřelil Vlasák. U Dynama vystřídal ve druhém poločase Dolejšího Jonák, u Dukly nastoupil za zraněného Brumovského Mrázek.
(Rudé právo, 18. května 1959)

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 14.000


Spartak Ústí nad Labem - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 20. května 1959, Ústí nad Labem

Utkání: 1. liga 1958/59, 21. kolo

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Morávek, Hercík

Branky: 14. Hercík 0:1, 43. Majer 1:1, 83. Morávek 1:2

Průběh: Ústecké mužstvo se jako obvykle v zápasech na domácí půdě pustilo ihned po zahájení s velkým zápalem do hry. Vynutilo si také téměř po celý první poločas znatelnou převahu. Po změně stran sice trochu polevilo, ale přesto mělo stále více ze hry. Jejich útočná řada se nedovedla střelecky prosadit, hodně zachránil brankář Jonák v brance hostí. Škoda, že ústečtí hráči mají stále více nadšení do boje než technického umění.
  Vedení se ujalo Dynamo již ve 14. minutě Hercíkem. Ve 43. minutě Majer z trestného kopu vyrovnal. Po změně stran ve 12. minutě byl domácím vyloučen obránce Fialka za napadení Hercíka. Rozhodující branku vstřelil sedm minut před koncem Morávek. U Sp. Ústí zahráli nejlépe brankář Žejdlík, obránci Matějka a Wiegort, v útoku majer. Hovorka byl dobře střežen. U Dynama zachytal spolehlivě Jonák, v obraně byl nejlepší Hildebrandt a v útoku, který až příliš přeháněl kombinaci, Hercík.
(Rudé právo, 21. května 1959)

Rozhodčí: Galba

Diváci: 12.000


Tatran Prešov - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 24. května 1959, Prešov

Utkání: 1. liga 1958/59, 22. kolo

Sestava: Jonák - Hochman, Morávek

Branky: Hochman, Morávek

Průběh: Již dlouho Prešov na svém hřišti neprohrál. Tentokrát se o překvapení postaralo Dynamo, když dovedlo v Prešově zvítězit 2:0. Na hřišti však poměr sil na tento výsledek nevypadal. V prvním poločase měl Prešov znatelnou převahu, ale nedovedl překonat dobře hrající obranu pražského mužstva, v níž se několikrát vyznamenal brankář Jonák. Po změně stran mělo Dynamo prvních 10 minut převahu, později prešovští hráči pokračovali v nesourodých útočných akcích. Z několika náhlých výpadových útoků dovedli Hochman a Morávek zaznamenat rozhodující branky. L. Pavlovič předtím neproměnil pokutový kop.
(Rudé právo, 25. května 1959 // Stadion (č. 22), 29. května 1959)

Rozhodčí: Tyl

Diváci: 9.000


SK VO Rostov na Donu - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 27. května 1959, Rostov na Donu, Sovětský Svaz

Utkání: přátelské

Sestava: Dolejší - Morávek

Branky: 52. Morávek 0:1

Průběh: V prvním utkání na zájezdu v SSSR zvítězilo mužstvo Dynama Praha nad SK VO Rostov na Donu 1:0 (0:0). V druhém poločasu měli na začátku převahu domácí, ale hosté se dobře bránili. V 7. min. druhého poločasu zaznamenali z protiútoku jedinou branku Morávkem. Pokusy sovětských hráčů o vyrovnání byly bezúspěšné. V brance Dynama se vyznamenal Dolejší.
(Rudé právo, 28. května 1959)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Moldova Kišinev - Slavia
3 : 0

Datum: 31. května 1959, Chişinău (Kišiněv), Sovětský Svaz

Sestava: Štádler, Hildebrandt

Branky: ?

Průběh: V neděli sehráli fotbalisté pražského Dynama druhý zápas v Sovětském Svazu. Nastoupili v Kišiněvě před 30 000 diváků proti jednomu z předních mužstev I. sovětské ligy. Domácí uplatnili rychlý start na míč a důraz před brankou. Mužstvo Dynama neuspokojilo a poměrně dobře si vedli jen Štádler e ve druhém poločase Hildebrandt.

Rozhodčí: ?

Diváci: 30.000

Utkání: přátelské

Poznámky: Dnes nese klub název FC Zimbru Chişinău.


Šachťor Stalino - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 3. června 1959, Stalingrad, Sovětský Svaz

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák - Hochman, Štádler, Zamazal, Kettner, Trnka

Branky: 18. Sapronov 1:0, 27. Hochman 1:1, 82. Zacharov 2:1

Průběh: Poslední střetnutí fotbalového mužstva Dyn. Praha v SSSR přihlíželo ve středu ve Stalinu 20 000 diváků. Hosté v utkání s místním kolektivem - Šachťorem Stalino, předvedli dobrou technickou hru, ale střeleckou nepohotovostí se připravili o lepší výsledek.
  Velmi dobře zahrál Jonák v brance, dále Štádler a ve středu útoku v prvém poločase Trnka a ve druhém poločase Hochman. V obraně podali slbší výkon Zamazal a Kettner. Ačkoliv Dynamo mělo v průběhu utkání převahu, dosáhlo jen jediné branky, kterou vstřelil ve 27. min. druhého poločasu Hochman. Štádler střílel trestný kop a Hochman míč nasměroval hlavou do sítě.
  První branku zápasu vstřelil zo sólového útoku v 18. min. Sapronov a vítěznou ve 37. min. II. poločasu Zacharov zdálky. Jonák měl špatný výhled a nemohl jí zabránit. Oba úspěchy domácích byly vstřeleny po chybách obrany Dynama. Mužstvo Dynama se vrátí do Prahy v pátek.
(Rudé právo, 4. června 1959)

Rozhodčí: ?

Diváci: 20.000


Dukla Pardubice - Slavia
0 : 0

Datum: 7. června 1959

Utkání: 1. liga 1958/59, 24. kolo

Sestava: Zamazal

Průběh: Utkání, které skončilo bez branek, zdaleka nevyjadřovalo poměr sil na hřišti. Dukla měla po celý zápas převahu, místy skutečně velkou, hlavně ve druhém poločase. Avšak chybnou taktikou útoku, který zapomínal na křídelní hru, jí nevyjádřila. Zbytečná kombinace v trestném území umožňovala zadním řadám Dynama soustavnou obranu. Jako celek hráli hosté pomalu a jejich útočná řada byla nejslabší formací na hřišti. U obou mužstev zahráli spolehlivě střední obránci. U domácíh Jeřábek, u Dynama Zamazal.
(Rudé právo, 7. června 1959)

Rozhodčí: Korelus

Diváci: 8.000

Poznámky: Datum není jisté, je možné, že se hrálo i v sobotu, 6. června 1959.


Slavia - Spartak Trnava
2 : 1

Datum: 10. června 1958

Utkání: 1. liga 1958/59, 23. kolo
Hochman v souboji s trnavským Švecem.

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Zamazal, Kettner - Vlasák, Nedvídek (Trnka) - Urban, Štádler, Hochman, Svoboda, Morávek

Branky: ?. Štádler 1:0, ?. Urban 2:0, ?. Galbička 2:1

Průběh: V Edenu se ve středu hrálo odložené utkání X. kola jarní poloviny naší nejvyšší fotbalové soutěže. Pro 15 000 diváků i pro celou naši kopanou mělo mimořádný význam. Na výsledku utkání totiž záviselo rozhodnutí o tom, kdo letos bude reprezentovat Československo ve Středoevropském poháru. Pražské Dynamo kromě toho mělo vyhlídky svým vítězstvím postoupit na druhé místo ligové tabulky. Podle toho se také vyvíjelo celé utkání. Význam výsledku nesvázal pražským hráčům nohy, naopak donutil je k dobrému výkonu.
  Úvod utkání i celý prvý poločas patřil pražským fotbalistům. Vtipnou kombinační hrou, na níž se podílel zejména Štádler, Hochman i Urban s Morávkem, dokázala útočná řada vytvořit si několik velmi dobrých střeleckých situací. Jestliže jen Štádlerovu branku si mohli hosté zapsat na svém kontě, bylo to vinou nejen poměrně dobře hrající trnavské obrany, ale i nepřesné střelby pražských útočníků a dobrého výkonu Stacha. Po změně stran upadla hra do průměrnosti. Dobré útočné akce na obou stranách končily většinou na hranici trestného území, střelba byla nepřesná, váhavá. Teprve Urbanova branka, jíž domácí zvýšili svůj náskok na 2:0, donutila trnavské hráče ke zvýšenému úsilí. V závěru utkání pak měli více ze hry a upravili výsledek utkání po chybě zadních řad Dynama brankou Galbičky na 1:2.
  V brance Dynama uspokojil spolehlivý Jonák, ze zadních řad byl nejlepší Hildebrandt se Zamazalem, v útoku Štádler s Hochmanem a zejména Morávkem. Soupeř měl dobře chytajícího Stacha, obranu, pracující nejlépe v prvém poločase, v útoku dobrou dvojici Šibranyi-Galbička.
  Po utkání rozhodla ústřední sekce kopané, že podle původního usnesení - pro Středoevropský pohár bude nominováno po X. kole - nastoupí proti prvému maďarskému mužstvu Dynamo Praha, které v tabulce zaujalo druhé místo, a proti prvému družstvu Jugoslávie Baník Ostrava. Je sice čtvrtý, ale třetí mužstvo tabulky - RH Brno - odjíždí na významný zájezd do SSSR, Číny a Koreje. Ostrava proto tentokrát také uvidí Středoevropský pohár, který začíná 5. VII.
(Rudé právo, 11. června 1959)

Rozhodčí: Tesař

Diváci: 15.000

Poznámky: Utkání bylo na 10. června přeloženo. Zřejmě z důvodu slávistického zájezdu do SSSR.


Spartak Stalingrad - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 13. června 1959, Praha

Utkání: 1. liga 1958/59, 25. kolo

Sestava: Dolejší - Hochman, Štádler, Urban, Zamazal, Hemele, Morávek, Svoboda, Vlasák
Štádler jakoby se díval, jak domácí Fišer provádí kotoul.Hochman byl u míče dřív a hlavou překonává brankáře Mizeru.

Branky: ?. Hochman 0:1, ?. Morávek z pen. 0:2

Průběh: Bylo to utkání dvou rozdílných poločasů. Prvních 45 minut existovalo na hřišti jen domácí mužstvo, jež mělo ostrý nástup, a které zahodilo nejméně pět vyložených šancí! Slavia se pouze bránila a její útok podnikal jen ojedinělé výpady. Co však byla platná převaha domácích hráčů v poli, když všechny jejich akce ztroskotali v nedůrazné, nepohotové a mdlé hře před brankou Dolejšího.
  Ve druhé půli se však Slavia rozehrála a svou převahu vyjádřila číselně. Když pak po změně stran vystřídal v útočné řadě Dynama Hemele Svobodu, obraz hry se změnil. Hry celého kvintetu Dynama alespoň dostala jakýsi systém, vtip. Mužstvo si dokázalo vytvořit řadu pěkných příležitostí a vynutit si převahu. Jejím výsledkem také byla branka, které po akci Hemeleho dosáhl Hochman. Později proměnil Morávek pokutový kop, nařízený za sražení Urbana ve druhý úspěch Dynama.
  V mužstvu domácích uspokojil Mizera v brance, v obraně Ipser s Fišerem, v útoku Král s Kopsou. Soupeř měl výborného středního obránce Zamazala, v záloze uspokojil Vlasák, v útoku Morávek se Štádlerem, po změně stran i Hochman a Hemele.
(Rudé právo, 14. června 1959)

Rozhodčí: Polák

Diváci: 14.000


Slovan Prostějov - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 17. června 1959, Prostějov

Utkání: Spartakiádní pohár, 1. kolo

Sestava: ?

Branky: 69. (89. ?) Dočkal 1:0

Průběh: Utkání I. kola celospartakiádního poháru v kopané bylo sehráno ve středu v Prostějově a skončilo nečekaným vítězstvím domácích. Hosté nesplnili očekávání a svým výkonem zklamali. Jedinou branku zápasu vstřelil v 69. (89. ?) minutě Dočkal z přihrávky Copkovy.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Slavia - ČH Bratislava
0 : 0

Datum: 20. června 1959, Praha, Eden
Na snímku řeší Dolejší situaci před svou brankou. Za jeho zády jsou Švec a Zamazal, vlevo sleduje akci Gajdoš (č. 7).Poslední hvizd rozhodčího Fencla byl tečkou za letošním ročníkem ligy. Hráči Dynama a ČH Bratislava si podávají ruce. Vpředu vlevo Hložek (č. 2) a Weiss, vpravo Morávek a Kettner.

Utkání: 1. liga 1958/59, 26. kolo

Sestava: Dolejší - Morávek, Kettner, Štádler, Vlasák, Zamazal

Průběh: Utkání mistra ligy s jedním z čs. reprezentantů v letošním ročníku Středoevropského poháru přineslo v sobotu ve Vršovicích rušnou a zajímavou hru. V prvém poločase měla obě mužstva velmi pěkné příležitosti k dosažení branek, po změně stran vypracovalo si více šancí Dynamo, ale výborná hra bratislavské obrany jejich vyjádření nedovolila. Hosté byli technicky na výši, po té stránce se u nich vyznamenal především Buberník, dále Cimra a později i Kačáni. Oporou obrany byl brankář Hlavatý. V útoku rychlostí vynikal Gajdoš. Dynamovci měli rovněž dobrou obranu s výborným Zamazalem v čele. Ze záložníků byl lepší Vlasák a útok hrál dobře v poli zásluhou Štádlerovou.
(Rudé právo, 21. června 1959)



  Utkání Dynamo - RH Bratislava hodně slibovalo, ale nakonec odcházelo 17 000 diváků poměrně zklamáno. Přebornické mužstvo, hrající s improvizovanou levou stranou útočné řady, mělo 75 minut více ze hry, chyběl mu však důraz před brankou. Dynamo se vypjalo v poslední čtvrthodině k mohutnému náporu, který vrušil celé hlediště - ale branka nepadla.
(Stadion, 26. června 1959)

Rozhodčí: Fencl

Diváci: 17.000


Slavia - Slovan Prostějov
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 25. června 1959, Praha, Eden

Utkání: Spartakiádní pohár, 1. kolo, odveta

Sestava: Morávek, Hochman

Branky: 14. Hochman 1:0, 88. Morávek z pen. 2:0

Průběh: Odvetné utkání ve spartakiádním turnaji v kopané bylo sehráno ve čtvrtek ve Vršovicích před 2000 diváků. Domácí podali zpočátku vlažnou hru a teprve ve druhém poločase, když se hosté úporně bránili, se zlepšili. První branku Dynama dal ve 14. minutě Hochman, dvě minuty před koncem Morávek z pokutového kopu, nařízeného za ruku, zvýšil náskok na 2:0. Dynamo postupuje do dalšího kola.
(Rudé právo, 26. června 1959)

Rozhodčí: ?

Diváci: 2.000


Slavia - Spartak Smíchov Tatra
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 30. června 1959, Praha, Smíchov

Utkání: přátelské

Sestava: Nedvěd, Hochman

Branky: Nedvěd, Hochman

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.000
(Rudé právo, 26. června 1959)


MTK Budapest - Slavia
5 : 0 (3 : 0)

Datum: 4. července 1959, Budapešť

Utkání: Středoevropský pohár

Sestava: Hochman

Branky: 6. Szimczak 1:0, 20. Lantos z pen. 2:0, 38. Molnár 3:0, 48. Bödör 4:0, 79. Molnár 5:0

Průběh: Výsledek je pro pražské mužstvo nesporně nečekaný. Pražané sice udrželi celkem otevřenou hru, vytvořili si dokonce několik velmi dobrých příležitostí, avšak jejich výslednicí byly pouze dvě nastřelné tyče.
  Mnohem průbojněji hráli Maďaři. Dlouhými, přesnými přihrávkami účinně přenášeli těžiště hry, a jakmile se již jednou dostali do trestného území, byli vždy krajně nebezpeční. To nelze říci o Pražanech, z jejichž šesti útočníků zasluhuje absolutorium jediný Hochman.
  MTK měl spolehlivého a málo zaměstnaného brankáře Gellera, z obránců hrál velmi dobře, hlavně pozičně, Lantos, střední záložník Sipus a v útoku až do svého zranění byl hybnou pákou Sander. Hodně práce vykonal Szimczaka konstruktivní Molnár z levého spoje.
  Branky: 6. min. Szimczak, 20. Lantos z pokutového kopu za sražení Sandera, při kterém se dva hráči zranili a po čtvrthodině odstoupili, 38. Molnár, 48. Bödör a 79. Molnár.
(Rudé právo, 7. července 1959)

Rozhodčí: Oliverani (Itálie)

Diváci: 15.000


Slavia - MTK Budapest
4 : 2 (1 : 1)

Datum: 11. července 1959, Praha, Eden

Utkání: Středoevropský pohár, čtvrtfinále, odveta

Sestava: Jonák - Hildebrandt (Moravec), Zamazal, Štádler - Vlasák, Nedvídek - Urban, Hercík, Hochman, Svoboda, Morávek

Branky: Morávek 2 (oba z pokutových kopů), Molnár 2:4

Průběh: Na 15 000 diváků přišlo v pátek odpoledne zhlédnout odvetné utkání Středoevropského poháru, které bylo vybojováno v Praze ve Vršovicích. Po vysoké porážce dynamovců v Budapešti 0:5 ani ten největší příznivec nedoufal, že by mohli domácí tento vysoký náskok výborného maďarského mužstva vyrovnat. Mužstvo MTK také nastupovalo s vědomím své výhody a havně na počátku prvého poločasu se nechalo překvapit velkým náporem dynamovců. Mužstvo Dynama celých 20 minut mělo převahu díky obětavému, bojovnému a nadšenému výkonu celého mužstva. Přispěla k tomu také v 9. minutě vedoucí branka, jejímž autorem byl Morávek. Četné brankové příležitosti však domácí nedovedli v prvé části hry využít. Naopak ve 30. minutě se podařilo Maďarům zásluhou nepozorného Jonáka vyrovnat.
  Druhý poločas přinesl velmi dramatickou a chvílemi i vzrušující podívanou pro diváky. Hned v prvních minutách rozhodčí přehlédl, že jeden z maďarských hráčů zahrál míč rukou. Avšak vzápětí nato musel odpískat pokutový kop, který proměnil Morávek na vedoucí úspěch Dynama. To bylo v 5. minutě. O minutu později byl Morávek autorem třetího úspěchu, opět z pokutového kopu. Hra nabývala ma dramatičnosti, dynamovci přidali na svém úsilí a také v 15. minutě se jim podařilo Štádlerem z trestného kopu asi z 20 m získat čtvrtý úspěch. Domácí však rozhodující okamžik utkání propásli právě za tohoto stavu, kdy měl Hochman jedinečnou příležitost zvýšit náskok na 5:1. Jeho střela však šla těsně vedle branky. Když se pak podařilo mužstvu MTK Molnárem snížit na 4:2, bylo již jasné, že postoupí do dalšího kola.
  Vítězství Dynama je naprosto zasloužené. Bylo v tomto utkání bojovnějším a obětavějším mužstvem. Je to poučení pro všechny hráče Dynama, neboť se přesvědčili, že kdyby v prvém zápase v Budapešti bojovali jako v Praze, nemuseli odejít tak vysoko poraženi. Brankář Jonák, který nahradil Dolejšího, nese vinu hlavně na prvé brance, také při druhém úspěchu hostí měl být při vybíhání daleko rychlejší. Z obránců hrál nejúspěšněji střední obránce Zamazal, v útoku byl nejplatnějším hráčem průbojný Morávek. V poraženém mužstvu na sebe upozornil přehledem brankář Geller, střední obránce Sipos a v útoku pak Molnár. hostí, i když zůstali dlužni mnoho svému výkonu v Budapešti, přesto dokázali, že jsou velmi nebezpečným, technicky vyspělým kolektivem.
(Stadion, 26. června 1959)


  Jiný zdroj: „Dynamo podalo dobrý výkon jako vždy na začátku obou poločasů. To měli hráči hodně sil (hlavně Vlasák), ale třicetistupňové vedro nakonec jejich úsilí otupilo. V 60. min. byl stav 4:1 (Morávek dal dvě branky z pokutových kopů!), ale pak se hra opět vyrovnala a Molnár ze sóla snížil na 2:4. K nejlepším hráčům Dynama patřil Hercik, i když není po zranění stále ještě ve ,své kůži' ”.

Mužstvo MTK Budapešť. Zleva stojí Szicsák, Kovacs III., Nagy, Bota, Palicsko, Danszky, Molnar, Kuti, Bödör, Geller a Sipos.
Brankář Geller chytal skvěle. Nepotrpí si na zbytečné efekty a snaží se vždy, aby byl míč v bezpečné vzdálenosti od jeho branky. Tentokrát vyráží vysoký míč, o jehož dosažení hlavou usilují také Hochman a Svoboda.
Na snímku uniká Hercik Kovacsovi, vzadu je Nagy, vpředu Hochman a na druhé straně očekává přihrávku Urban.

Rozhodčí: ?

Diváci: 15.000


Dynamo Karlovy Vary - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 5. srpna 1959, Karlovy Vary

Utkání: Spartakiádní pohár, čtvrtfinále

Sestava: Štádler

Branky: 3. Štádler 0:1

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(zdroj)


Slavia - Spartak Stalingrad
1 : 4

Datum: 12. srpna 1959, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1959/60, 1. kolo

Sestava: Dolejší - Hercík, Morávek, Urban, Vlasák

Branky: Hercík - Fiktus, Sedláček, Hubálek, Kopsa

Průběh:
Jedna z četných akcí Stalingradu, zasahuje Dolejší. Fotografie pouze ve 256 stupních šedi.
Odložené utkání prvého kola fotbalové ligy přineslo více než 18 000 divákům, kteří ve středu odpoledne přišli na stadion Dynama, překvapení. Spartakovci, kteří se den předtím vrátili z úspěšného zájezdu do Francie, zvítězili zcela přesvědčivě po dobré hře celého mužstva. Hned první minuty hry přinesly nápor mužstva Stalingradu. Mnozí z diváků byli jistě přesvědčeni, že dynamovci hru vyrovnají a že sami v další části hry přejdou do ofenzívy. Nic takového se však nestalo. Vítězné mužstvo mělo téměř po celé utkání mírnou převahu, kterou dovedlo také číselně vyjádřit. Vedle spolehlivé obrany, ve které byl opět nejlepší Ipser, měli spartakovci daleko lepší, hlavně účelnější útočnou řadu. Příjemným překvapením byl i výkon nováčka v mužstvu Stalingradu Sedláčka, který projevil dostatek technického přehledu i střelecké pohotovosti. Zvláště jeho branka, kterou dosáhl ve 35. minutě po pěkném Motlově centru, se jen málokdy na našich hřištích vidí. „Duší” útoku, i když hrál jenom jeden poločas, byl opět Král. Také ostatní hráli obětavě a přičinili se o konečný úspěch.
  Mužstvo Dynama „překvapilo” své příznivce především neurovnanou a neúčelnou hrou, která nemohla mít pochopitelně úspěch proti rychlému a důraznému soupeři. Obranné řady v čele s brankářem Dolejším mají značný podíl na čtyřech obdržených brankách. Také útočná řada, zvláště po odtoupení v 19. minutě zraněného Morávka, se nedovedla během celého utkání vážněji před soupeřovou brankou prosadit. Jedině Urban a částečně Hercík snesou přísnější kritiku. V záloze pak byl nejúspěšnějším hráčem červenobílých Vlasák.
  Vítězství, i když překvapující, kterého dosáhli hráči Stalingradu, je napsrosto zasloužené. Je však třeba, aby trenér Rubáš domluvil především obránci Fišerovi, neboť jeho zákrok, kterým vyřadil Morávka pravděpodobně z nejbližších ligových bojů, byl přinejmenším velmi nebezpečný. Také rozhodčí Klusák z Brna musí být ve svém rozhodování přesnější a daleko více také trestat nebezpečnou hru.
(Rudé právo, 13. srpna 1959)

Rozhodčí: Klusák

Diváci: 18.000

Trenér: ?

Poznámky: Utkání bylo z původního termínu odloženo kvůli zájezdu Spartaku, časopis Stadion (č. 33, 14. srpna 1959) k tomu napsal: "Spartak Stalingrad si vyjel na zájezd do Francie, což je dost podivné, když se ústřední sekce kopané snaží neustále prosazovat zásadu, že na prvním místě je domácí soutěž a její regulérnost a pravidelnost."


Slovan Bratislava - Slavia
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 16. srpna 1959, Bratislava

Utkání: 1. liga 1959/60, 2. kolo

Sestava: Hildebrandt, Zamazal, Kettner

Branky: 4. Moravčík 1:0, 16. Moravčík 2:0, 45. Hercík 2:1, 76. Bílý 3:1

Průběh: Pražské Dynamo nezahájilo ligu šťastně, dvě poměrně vysoké porážky nesvědčí o dobré letní přípravě. I v Bratislavě prohrálo Dynamo zcela zaslouženě. V prvním poločase bylo domácím ještě vyrovnaným soupeřem a udrželo otevřenou hru. Po zěměně stran až do 20. minuty měli domácí daleko více ze hry, avšak dobrý výkon obranné trojice Hildebrandt, Zamazal, Kettner, která byla nejlepší řadou hostí, jim zabránila ve zvýšení náskoku. V závěru se Dynamo uchýlilo k zbytečně tvrdé a nebezpečné hře, což rozhodčí Tyl málo trestal.
  Domácí celek zahrál s chutí. Zlepšil se výkon útočné řady, jehož duší byl tentokrát Molnár, z jehož akcí padly také obě první branky. Uvedl se i Moravčík a průbojný Bílý. Zadní řady zahrály spolehlivě, záložníci Vengloš a Král byli nejslabší. Branky vstřelili: ve 4. a 16. min. Moravčík, 45. Hercík, 76. min. Bílý po trestném kopu Popluhára. Utkání se hrálo za silného větru, který ve druhém poločase stále sílil a znemožňoval kontrolu míče.

Rozhodčí: Tyl

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 15. srpna 1959)


Slavia - Dynamo Karlovy Vary
2 : 1 (? : ?)

Datum: 18. srpna 1959, Praha, Eden

Utkání: Spartakiádní pohár, čtvrtfinále, odveta

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Nedvěd, Hercík, Hochman

Branky: ?. Hönig z pen. 0:1, ?. Hercík 1:1, ?. Hochman 2:1

Průběh: V pražském Edenu se hrálo v úterý odvetné čtvrtfinálové utkání spartakiádního turnaje v kopané. Střetla se v něm mužstva Dynama s Dynamem Karlovy Vary, když v prvém utkání hraném v K. Varech zvítězili pražští hráči 1:0. I v úterý dovedli své vítězství opakovat. Vyhráli 2:1. Hosté sice vedli brankou Höniga z pokutového kopu, později se však domácí rozehráli. Hercík vyrovnal a Hochman vstřelil vítěznou branku. Dynamo mělo po větší část utkání převahu, střelecky i takticky však neuspokojilo. Jeho nejlepšími hráči byli Dolejší, Hildebrandt a Nedvěd. Karlovy Vary hrály bez Farajzla.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 19. srpna 1959)


Slavia - Spartak Hradec Králové
4 : 3 (3 : 1)

Datum: 21. srpna 1959, Praha, Eden
Na snímku bojuje slávista Vlasák s Michálkem (č. 6). Vzadu je Černý, na zemi leží Pičman a za ním je nejlepší hráč utkání Krejčí.

Utkání: 1. liga 1959/60, 3. kolo

Sestava: Vlasák, Hildebrandt, Nedvěd, Morávek, Hercík

Branky: Nedvěd 2, Hercík 2 - Kvaček, Černý, Malík

Průběh: Zahajovací utkání III. kola fotbalové ligy přišlo v pátek do Vršovic zlédnout na 30 tisíc diváků, kteří byli svědky zajímavého, rušného a bojovného střetnutí. Domácí zvítězili a získali tak prvé body. Avšak přestože vedli již 4:1, nescházelo mnoho v závěru zápasu, aby hosté vyrovnali. V prvém poločase měli více ze hry Dynamovci. Útok zařazením Nedvěda získal na průbojnosti, útočníci více stříleli a to jim také přineslo vedení 3:1.
  Ve druhém poločase se obraz hry změnil. Mužstvo Spartaku se vložilo do hry, získalo převahu, kterou si udrželo téměř až do konce utkání. Zvláště když se podařilo ve 25. minutě Malíkovi snížit náskok domácích pouze na jedinou branku, byli diváci svědky velikého náporu Spartakovců, kteří měli několik velmi dobrých příležitostí k dosažení branky. U vítězů obranné řady často ve druhém poločase vynechávaly. Nejspolehlivější výkon podal Hildebrandt a v útoku se plně uplatnil dravý Morávek a střelecky Nedvěd s Hercíkem. K nejlepším hráčům Dynama patřil i Vlasák. U Spartaku byl nejlepším hráčem záložník Krejčík, který patřil vůbec k nejúspěšnějším na hřišti. Dokázal dobře bránit i vytrvale podporovat útočnou řadu. Zklamáním byl výkon brankáže Jindry, který musel být vystřídán.
  Rozhodčí Rybecký často chyboval.

Rozhodčí: Rybecký

Diváci: 30.000
(Rudé právo, 22. srpna 1959 // ?)


Slavoj Vyšehrad - Slavia
2 : 2 (0 : 2)

Datum: 26. srpna 1959, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Nedvěd

Branky: Nedvěd, Havlík - Nedvěd 2

Průběh: Slavoj Vyšehrad získal zasloužený úspěch.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. srpna 1959)


Jednota Košice - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 30. srpna 1959

Utkání: 1. liga 1959/60, 4. kolo

Sestava: Dolejší

Branky: 25. Švarc 1:0

Průběh: Zdá se, že košické mužstvo bude pokračovat v tradici a na vlastním hřišti bude svým soupeřům jen velmi těžko odevzdávat body. I v nedělním utkání proti pražskému Dynamu zahráli Košičtí dobře a měli po celý zápas hru ve své moci. V prvním poločase si vypracovali několik pěkných pěkných příležitostí k dosažení branky, nebezpečné střely Kostiniho, Švarce a Pintera však výborně chytající Dolejší zneškodnil. I po změně stran pokračovalo domácí mužstvo ve stálém tlaku na branku hostí. V 25. min. se Švarcovi přece podařilo zaznamenat první a nakonec i rozhodující branku. Mužstvo Košic lze pochválit za nadšený výkon. U Dynama jako obvykle vázla střelba a mnohdy i spojení útoku se zadními řadami.

Rozhodčí: Macko

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 31. srpna 1959 // Stadion (č. 36), 4. září 1959)


Slavia - Sparta
4 : 1 (1 : 0)

Datum: 12. z 1959, Praha, Eden
Těsně vedle šla Urbanova střela! Na snímku zleva Gura, Urban, Starý, Ječný, Čtvrtníček.Do boje o míč se pustili obránce Hertl ze Sparty a slávista Hercík.

Utkání: 1. liga 1959/60, 5. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Zamazal, Štádler - Vlasák, L. Svoboda - M. Urban, Nedvěd, Hochman, Hercík, F. Morávek; střídání Jonák, Nedvídek

Branky: Hochman 2, M. Urban, Nedvěd - Kraus

Průběh: Téměř 30 000 diváků bylo zvědavo na tradiční fotbalové derby dvou největších pražských fotbalových oddílů. Oba, jak Sokolovo i Dynamo, nejsou právě v novém ročníku naší nejvyšší fotbalové soutěže na tom příliš dobře. Oba potřebovaly nutně získat body. První půlhodina utkání nasvědčovala tomu, že úspěšnější budou spartakovci. Avšak Mašek a další útočníci nedovedli proměnit ani tak zvané „vyložené” brankové příležitosti. A tak půlhodinová útočná ofenzíva Sokolova vyzněla naprázdno. Naopak byli to domácí, kterým se podařilo ve 30. minutě zaznamenat Urbanem vedoucí branku.
  Po tomto úspěchu se dynamovci vzchopili a měli místy více ze hry. Ve druhém poločase ve třetí minutě Svoboda po pěkné a nezištné přihrávce od Krause vyrovnal. Zdálo se - a nasvědčovala tomu i zvýšená aktivita hostí - že přece jen budou úspěšnější. Avšak velmi slabá hra zadních řad, zvláště brankáře Čtvrtníčka, dovolila dynamovcům, aby získali další tři branky a tím i vítězství.
  U vítězů vynikal především brankář Dolejší, který prokázal velký postřeh a pohotovost. Z obránců byl na výši Štádler, který zaskočil za Kettnera, v útoku byli nejnebezpečnější Nedvěd a Morávek. Teprve ve druhém poločase se zlepšil Hochman.
(Rudé právo, 13. září 1959)



  „Čím se může pyšnit Dynamo: Vynikajícím výkonem brankáře Dolejšího. Pohotovou střelbou útočníků. Bojovným elánem až do konce utkání. Kolektivním pojetím hry. Věrností jednoho ze svého středu (Štádler hrál osmistý zápas v dresu červenobílých).
  Co se nedá upřít Sokolovu: Vůle po vítězství. Nesmírná bojovnost. Slušná hra (s výjimkou Starého, kterého podmíněný trest zřejmě nepoučil). Minusy: Četná okénka i okna zadních řad. Neligový výkon brankáře Čtvrtníčka. Útočníci nedovedli vsítit míč z vyložených pozic.
  Spartak Sokolovo, oddíl s nejstarší a nejslavnější fotbalovou tradicí, uzavírá po pátém kole ligovou tabulku. Jeho hráčům nechybějí vlastnoti skutečných fotbalových bojovníků, nedostává se jim však technické vyspělosti, pohotovosti při střelbě. Bez nich není možné vyhrávat, z tradice se nedá žít.“
  Ještě 20 minut před koncem byl stav utkání 1:1.
(Stadion č. 38, 18. září 1959)

Rozhodčí: Korelus

Diváci: 30.000

Trenér: K. Finek


RH Brno - Slavia
1 : 2 (0 : 2)

Datum: 19. září 1959, Brno

Utkání: 1. liga 1959/60, 6. kolo

Sestava: Dolejší - Zamazal, Štádler, Hercík

Branky: 5. Štádler 0:1, 39. Hercík 0:2, 53. Obert 1:2

Průběh: Dynamo dovede v Brně získávat body. Tentokrát stačil dobrý nástup a ve druhém poločase spolehlivý výkon obranných řad k vítězství.
(Rudé právo, 20. září 1959)



  Ve druhém poločase se hrálo více před brankou Slavie, ale ta se ubránila. Zejména byl Zamazalem dobře střežen Bubník, střední útočník reprezentačního mužstva, který se do střelecké pozice dostal jen několikrát.
(Stadion č. 39, 25. září 1959)


Slavia - Dinamo Tbilisi
1 : 6 (0 : 0)

Datum: 23. září 1959, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Zamazal, Kettner - Vlasák, Moravec- Nedvěd, Hercík, Štádler, Svoboda, Trojníček

Branky: Hercík - Gogoberidze 2, Kalojev 2, Barkaja, Gagnidza

Průběh: Ve středu odpoledne bylo v Praze vybojováno mezinárodní utkání v kopané, ve kterém proti pražskému Dynamu nastoupilo jedno z předních mužstev I. ligy Sovětského Svazu. Asi sedm tisíc diváků, kteří střetnutí sledovali, bylo spokojeno především ve druhém poločase s výkonem hostí. První poločas skončil bez branek. Tu se také hra většinou pohybovala uprostřed hřiště. Domácí, kteří nastoupili oslabeni o Morávka, Urbana, Hofmana a brankáře Dolejšího, postrádali hlavně v útoku hráče, který by hru usměrnil a pohotově vystřelil.
  Ve druhém poločase hosté, kteří vynikali především rychlostí, nabývali stále větší převahy. Dovedli ji také vyjádřit číselně. I když obrana Dynama nehrála příliš spolehlivě, některé ze šesti branek, které pustil brankář Jonák, byly ukázkou pravé střelecké pohotovosti. Jeden z nejstarších fotbalistů mužstva Gogoberidze svými dvěma brankami i hrou dokázal, jak je třeba si počínat v rozhodujících okamžicích před soupeřovou brankou. Hráči Dynama Tbilisi nejčastěji rozehrávali míč po prvém doteku, což pochopitelně zrychlovalo hru a nedovolovalo soupeři, aby úspěšně zakročil.
  Vítězství hostí bylo naprosto zasloužené, i když, jak jsme již uvedli, při účasti chybějících hráčů by bylo došlo k vyrovnanějšímu střetnutí. Všichni hráči Tbilisi jsou dobře fyzicky připraveni. Vynikají přehledem, dovedou dobře technicky zpracovat míč a v pravý okamžik využít i své rychlosti. V tomto směru předčili hráče Dynama Praha.
  U mužstva poražených mohl brankář Jonák přinejmenším zabránit třetímu úspěchu hostí. Obranné řady hrály jen průměrně a z útoku byl nejiniciativnějším hráčem Hercík.

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 7.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. září 1959)


Slavia - Slovan Nitra
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 27. září 1959, Praha

Utkání: 1. liga 1959/60, 7. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Zamazal, Kettner - Vlasák, Svoboda - Nedvěd, Štádler, Hochman, Hercík, Morávek

Branky: 53. Hercík 1:0, 55. Koník 1:1

Průběh: Téměř 15 000 diváků bylo v neděli zvědavo na první start nováčka ligy Slovanu Nitra v Praze. Utkání však nesplnilo zdaleka očekávání. Nitra volila převážně obrannou taktiku a hrála téměř po celé utkání se sedmi hráči, kteří se věnovali jen obraně. V útoku pak zbyla jen jeho pravá strana Navrátil, Cintula a Buranský. Tito hráči však několikrát nebezpečně dovedli ohrozit slabě hrající obranné trio Dynama. Velmi dobrý výkon podal zejména Novotný na pravém křídle, jehož tah na branku, vtip i rychlost byly příkladné.
  Dynamo tentokrát zklamalo. Velmi slabě hrál Hildebrandt (má vinu na jediné brance) s Kettnerem. V záloze uspokojil Vlasák. Útočníci si nedovedli poradit se zesílenou obranou hostí. Místo, aby rychlými přihrávkami a přebíháním si získávali volný prostor, drželi zbytečně míč, který se pak snadno stával kořistí hráčů Nitry. Utkání bylo slabé úrovně s častými hrubými chybami hráčů na obou stranách.
  První branku vstřelil v 53. minutě Hercík z pěkného prohození Hochmana, o dvě minuty později Koník vyrovnal.

Rozhodčí: Rébr

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 28. září 1959)


Slavia - ČH Bratislava
0 : 0

Datum: 10. října 1959, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1959/60, 8. kolo

Sestava: Dolejší - Nedvídek, Vlasák, Morávek, Urban

Průběh: Zahajovací utkání 8. kola naší nejvyšší fotbalové soutěže, které bylo vybojováno v sobotu odpolene ve Vršovicích, svou úrovní příliš neuspokojilo asi dvacet tisíc diváků. První půlhodina hry byla velmi rozháraná. Většinou se bojovalo uprostřed hřiště a hráči na obou stranách se dopouštěli četných chyb. Teprve v závěru prvního poločasu nabyli domácí převahy, avšak neproduktivní útočná řada, kde jen oba křídelní útočníci Morávek a Urban uspokojili, se nedovedla prosadit proti soustředěné a důrazné hře záložníků a obránců Rudé hvězdy.
  Ve druhém poločase měli dynamovci prvních dvacet minut převahu. Avšak ani jeden z útočníků nedovedli ohrozit brankáře hostí. S přibývajícími minutami se ale stále více prosazovali bratislavští hráči, kteří si vypracovali několik dobrých příležitostí. Jen výborný výkon brankáře Dolejšího v závěru střetnutí zachránil dynamovcům bod. Nejlepšími hráči Dynama byli oba záložníciNedvídek a Vlasák, u hostí ze spolehlivých zadních řad na sebe upozornil především Buberník, v útoku bylo vidět na Kačánim, že není zcela ve své kůži.

Rozhodčí: Hertman

Diváci: 20.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 11. října 1959)


Tatran Teplice - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 14. října 1959

Utkání: přátelský

Sestava: Hercík

Branky: ?. Hercík 0:1

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 15. října 1959)


Dukla Pardubice - Slavia
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 24. října 1959, Pardubice

Utkání: 1. liga 1959/60, 9. kolo

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hildebrandt (17.), Hochman (Nedvěd)

Branky: Marušin, Masný, Kozman

Průběh: V ligovém utkání v Pardubicích Dynamo zklamalo. Již v 17. minutě byl vyloučen Hildebrandt za sražení Masného a od této chvíle dynamovci nedovedli vážněji ohrozit Pakostu v brance Dukly. Největší slabinou pražského mužstva byl útok, který nepřesně kombinoval, nezmohl se ani na jedinou pořádnou střelu. Také v zadních řadách bylo Dynamo slabé, mělo velké mezery. Brankář Dolejší má podíl na dvou brankách Dukly.
  Pardubické mužstvo zahrálo v tomto střetnutí velmi dobře a vítezství si plně zasloužilo. Bylo bojovnějším, důraznějším a hlavně rychlejším celkem. Z obrany a zálohy Dukly lze pochválit především Jarábka, který patřil k nejlepším na hřišti. Také Vengloš svůj úkol splnil. Dobře si v útoku vedli Masný na levém křídle a hlavně Borovský ve středu, který dokázal řadu ztmelit.
  Zápas probíhal za převahy domácích, kteří hlavně ve druhém poločase byli častými hosty před brankou Dynama. Zápas byl hrán dosti nečistě a rozhodčí Radmil měl podle našeho názoru méně diskutovat s hráči, o to přísněji však trestat jejich přestupky. U domácích v závěru zápasu nastoupil místo Borovského Stibor. Ve druhém poločase vystřídal Jonák Dolejšího a Nedvěd Hochmana.

Rozhodčí: Radmil

Diváci: 6.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. října 1959)


Slavia - Spartak Kbely
6 : 2 (6 : 1)

Datum: 4. listopadu 1959

Utkání: přátelský

Sestava: Vovorský, Hercík, Morávek, Hochman, Vlasák

Branky: Vovorský 2, Hercík, Morávek, Hochman, Vlasák

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: pocet

Trenér: ?
(Rudé právo, 5. listopadu 1959)


Slavia - Spartak Trnava
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 8. listopadu 1959, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1959/60, 10. kolo

Sestava: Dolejší - Svoboda, Zamazal, Urban, Hochman, Morávek, Hercík, Vovorský, Švec, Moravec (?)

Branky: 53. Hercík 1:0, 70. Šturdík 1:1, 76. Stacho z pen. 1:2

Průběh: 8000 diváků odcházelo ze stadiónu Dynama ve Vršovicích nespokojeno jak s úrovní hry, tak hlavně s výkonem domácího mužstva. V prvním poločase se hrálo většinou uprostřed hřiště a útočníci na obou stranách se jen občas dostali k tomu, aby vystřelili. Když se o to konečně někdo z Dynama pokusil, šly zpravidla jejich střely vedle nebo nad Stachovu branku. Již dlouho jsme nebyli svědky - hlavně ve druhém poločase - tak slabého výkonu většiny hráčů Dynama, jako právě v tomto střetnutí. V útoku občas na sebe upozornil Hercík. Jinak Urban, Hochman i Morávek se předháněli v nepřesné hře a tak zadní řady Trnavy měly celkem snadnou práci. Také záložníci, hlavně Svoboda, měli být ve druhém poločase vyměněni. Jedině Zamazal uspokojil.
  Za této situace stačilo hostům, aby využili několika příležitostí k překonání brankáře Dolejšího. V 53. minutě sice Hercík získal domácím vedení, ale v 70. minutě Šturdík využil zaváhání obrany Dynama a vyrovnal. O šest minut později Stacho bezpečně proměnil pokutový kop za ruku Moravce ve vítěznou branku Trnavy. Brankář Slavie Dolejší byl proti jeho střele bezmocný. Vítězství Trnavy je zasloužené, neboť byli přece jen vyrovnanějším kolektivem než Dynamo. Nejlepším hráčem byl Stacho, v útoku Stibrányi a v záloze neúnavný Tibenský.

Rozhodčí: Mach

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 9. listopadu 1959 // Stadion č. 43, 13. listopadu 1959)


Tatran Prešov - Slavia
3 : 2 (3 : 0)

Datum: 15. listopadu 1959, Prešov

Utkání: 1. liga 1959/60, 11. kolo

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hildebrandt (Kettner), Zamazal (Hildebrandt), Štádler - Vlasák, Nedvídek - Urban, Hercík, Hochman, Vovorský, Morávek

Branky: 22. Martinček 1:0, 36. Ľ. Pavlovič 2:0, 41. Pál 3:0, 65. Hochman 3:1, 75. M. Urban 3:2

Průběh: Domácí celek Tatran Prešov podal jeden ze svých nejlepších výkonů v podzimní sezóně - ovšem jen v prvním poločase. V této době podali vítězové bojovný výkon, žádný míč nebyl pro hráče ztracen, dobré útočné akce dovedli útočníci proměňovat i v branky. Po změně stran domácí snad pod dojmem značného náskoku polevili a Dynamo získávalo pozvolna převahu. Prospěly tomu i některé změny v družstvu, které provedl nový trenér Finek. Slabého brankáře Dolejšího nahradil jonákem, místo Zamazala hrál ve středu obrany Hildebrandt, na jehož místě nastoupil Kettner. Hosté získávali převahu a v závěru utkání museli Prešovští usilovně bránit alespoň jednobrankový náskok. Nejlepšími hráči vítězů byli obránci Varga a Čepček, útočníci Martinček a Gavroň, u Dynama uspokojili Jonák, Hildebrandt, Nedvídek, Hercík a Morávek.

Rozhodčí: Galba

Diváci: 7.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 16. listopadu 1959)


Slavia - Dukla Praha
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 21. listopadu 1959, Praha

Utkání: 1. liga 1959/60, 12. kolo
Dvořák střílí jedinou branku utkání.

Sestava: Dolejší - Vlasák, Štádler, Urban, Hildebrandt, Zamazal, Hercík, Hochman, Nedvídek (80. Troník)

Branky: 15. Dvořák 0:1

Průběh: Sobotní pražské utkání I. fotbalové ligy přineslo průměrnou kopanou a celkem šťastné vítězství Dukly. Mužstvu vojáků stačil první poločas k tomu, aby se ujalo vedení, a to si udrželo až do konce. Hráči Dynama totiž i přes převahu dobrých 45 minut nedokázali náskok svého soupeře vyrovant, ačkoliv k tomu měli několik pěkných příležitostí. Dukla Praha zahájila zápas v dobrém tempu, útok se dík hlavně vtipné hře levé strany často dostával před branku soupeře. Tuto převahu korunoval v 15. minutě Dvořák první a také jedinou brankou zápasu. Hra se postupně vyrovnávala.
  Ve druhém poločase dynamovci postavili Vlasáka do obrany a Štádler hrál v záloze. Mužstvo zvýšilo svou bojovnost, ale útok se nedovedl prosadit proti velmi dobře hrajícím zadním řadám Dukly. Z vítězného mužstva zachytal spolehlivě Pavlis, z obrany a zálohy byl nejlepší Pluskal, avšak také Šafránek, Čadek, Novák a Masopust splnili svůj úkol dobře. Z útočníků se uplatnil Dvořák, Jelínek hrál dobře v prvém poločase, po přestávce polevil a byl vystřídán Urbanem. Vacenovský ukázal rovněž několik dobrých akcí. U Dynama Dolejší zachytal spolehlivě, ze zadních řad často chyboval Zamazal, dobře bojoval Hildebrandt, Vlasák, Štádler. Nedvídek byl 10 minut před koncem vystřídán Troníčkem. V útoku uspokojili Hercík, Hochman bojácností prohrál řadu soubojů o míč. Akce křídel byly nedůrazné.

Rozhodčí: Sárka

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 22. listopadu 1959)


Baník Ostrava - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 29. listopadu 1959, Ostrava

Utkání: 1. liga 1959/60

Sestava: Dolejší - Kubeš, Hildebrandt, Štádler - Vlasák, Vovorský - Urban, Hercík, Hochman, Troníček, Morávek

Branky: 15. Šindelář 1:0

Průběh: Ostravští fotbalisté zakončili podzimní polovinu soutěže těsným vítězstvím nad pražským Dynamem. Zápasu přihlíželo 12 000 diváků a rozhodčím byl Fencl (Plzeň). V prvních chvílích utkání dělal průběh hry dojem, že dynamovci odjedou z Ostravy s těžkou porážkou. Po 28 minut domácí neustále útočili a předváděli rychlou hru vysoké úrovně s tvrdými střelami na Dolejšího branku, jejich převaha však byla vyjádřena až v 15. min., kdy Zavalský odcentroval do trestného území a Šindelář prudkou přízemní střelou do dolního levého rohu vstřelil pražskému brankáři jediný gól. Další střely ostravských hráčů Dolejší, který byl nejlepším hráčem hostí, kryl. Po 20 minutách se hra postupně vyrovnávala a dynamovci převzali iniciativu. Úroveň hry poklesla. Konec utkání patřil opět domácím.
  Nejlepšími hráči Baníku byli Köhler, Slauczo, Štěrba, Šindelář a Valošek - u hostí kromě Dolejšího Hildebrandt, Štádler a Hochman.

Rozhodčí: Fencl (Plzeň)

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 30. listopadu 1959)