196019611962

Spartak Smíchov Tatra - Slavia
0 : 6 (0 : 4)
Datum: 15. ledna 1961, Praha, hřiště Tatry u Železničního mostu

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák - Lála, Hildebrandt, Morávek - Vlasák, Růžička - Samsonek, Andrejkovič, Hochman, Nepomucký, Kotočani; stř. Kopečný, Nedvídek, Hovorka, Hercík

Branky: Nepomucký 4, Hochman 2

Průběh: Mužstvo Dynama předvedlo dobrou hru a jeho hráči prokázali lepší připravenost. Střídání proběhlo ve druhém poločase.

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.000

Poznámky: Pravděpodobně šlo o zápas Zimního turnaje Tatry Smíchov.
(Rudé právo, 16. ledna 1961)


Dukla Karlín - Slavia
0 : 4 (0 : 2)
Datum: 21. ledna 1961, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Lála, Andrejkovič, Hochman, Nepomucký

Branky: Lála, Andrejkovič, Hochman, Nepomucký

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?
(Rudé právo, 23. ledna 1961)


Spartak Hradec Králové - Slavia
2 : 0 (1 : 0)
Datum: 29. ledna 1961

Utkání: přátelské

Sestava: Lála, Vlasák

Branky: 35. Zikán 1:0, 73. Pokorný 2:0

Průběh: Obě mužstva zahrála v poli dobrou kopanou, ale před brankami byly obě útočné řady nerozhodné, zejména útok Dynama. U domácích vynikli v obraně Hledík a Pičman a v útoku Zikán se Šonkou. Hosté měli dobrého Lálu v obraně a Vlasáka v záloze. První branku dal v 35. min. Zikán po akci Krejčího a v 73. min. Pokorný zvýšil na 2:0.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?
(Rudé právo, 30. ledna 1961)


Dukla Praha - Slavia
3 : 2 (1 : 0)
Datum: 4. února 1961

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Štádler, Hovorka

Branky: Dvořák 2, Vacenovský - Štádler z pen, Hovorka

Průběh: Další zápas zimního turnaje Spartaku Tatra Smíchov Tatra. Utkání přineslo oboustranně rychlý a zajímavý boj. Ještě 4 minuty před koncem byl stav 2:2. Mužstvo Dukly bylo důraznější.

Rozhodčí: Urban

Diváci: 4.000
(Rudé právo, 5. února 1961)


Slavia - Spartak Praha Motorlet
4 : 2 (? : ?)
Datum: 18. února 1961, Praha, u železničního mostu na Smíchově

Utkání: přátelské



(Rudé právo, 18. února 1961)
Snímek zachycuje souboj Fišera (vlevo) s Hochmanem.

ČSSR - Slavia
1 : 2 (0 : 2)
Datum: 22. února 1961

Utkání: přátelské

Sestava: Hochman, Hercík

Branky: Scherer 1:2 - Hochman, Hercík

Průběh: Čs. fotbaloví reprezentanti se sešli letos poprvé ke společné přípravě, která má vyzkoušet jejich připravenost před zahájením ligových bojů i před mezistátním utkáním se Švédskem (28. března v Praze). Ve středu se v rámci přípravy střetli na hřišti Tatry Amíchov s Dynamem Praha. Trenér Vytlačil dal možnost všem hráčům a zkoušel různé sestavy. proto ani porážka nepřekvapuje. Dynamo zvítězilo dík velmi dobrému začátku a dobré přízemní hře. jeho branky dali Hochman a Hercík, reprezentantů Scherer.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

(Rudé právo, 23. února 1961)
Na tomto nekvalitním snímku jsou zleva Scherer, brankář Slavie Jonák a Pluskal.

Kostelec nad Labem - Slavia
0 : 7 (0 : 2)
Datum: 26. února 1961

Utkání: přátelské

Sestava: Hochman, Samsonek, Hovorka, Lála, Hercík

Branky: Hochman 3, Samsonek, Hovorka, Lála, Hercík

Průběh: Dynamo mělo po celé utkání převahu.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?
(Rudé právo, 27. února 1961)


Slavia - Spartak Plzeň
3 : 1 (0 : 1)
Datum: 5. března 1961, Praha, Vršovice

Utkání: Spartakiádní pohár, 3. kolo

Sestava: Kopecký - Hochman, Hovorka, Nedvídek, Hildebrandt

Branky: Hovorka 2, Nedvídek - Kohout

Průběh: Domácí se zlepšili teprve ve druhém poločase, dobře zachytal brankář Kopecký, v zadních řadách se uplatnili Lála a Hildebrandt a v útoku jedině Hochman.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 6. března 1961)


Spartak Stalingrad - Slavia
2 : 0 (1 : 0)
Datum: 11. března 1961, Praha
Hubálek střílí prvou branku utkání.

Utkání: 1. liga 1960/61, 14. kolo

Sestava: Lála, Hildebrandt, Vlasák

Branky: 25. Hubálek 1:0, 89. Kaura 2:0

Průběh: Utkání slabé úrovně a značně neurovnané - tak lze charakterizovat střetnutí Stalingradu s Dynamem. Za vcelku zasloužené vítězství vděčí Stalingrad především přece jen ucelenějšímu a zejména takticky lepšímu výkonu mužstva, v němž hrála spolehlivě obrana a takticky dobře dvojice záložníků Fiktus-Kokta. Dynamo mělo také dobré obránce Lálu a Hildebrandta, v záloze Vlasáka, který v druhém poločase přešel do útoku, kde však jeho výkon značně poklesl, stejně jako ostatních hráčů útočné řady. Vcelku utkání diváky neuspokojilo, k jeho slabé úrovni se připojila řada nečistých zákroků ze strany obou mužstev. Dynamo po této porážce uzavírá ligovou tabulku.

Rozhodčí: Kelner (Rakousko)

Diváci: 18.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. března 1961)


Slavia - Slovan Nitra
0 : 1 (0 : 1)
Datum: 19. března 1961, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1960/61, 15. kolo

Sestava: Hildebrandt, Lála, Andrejkovič, Samsonek

Branky: 1. Hrnčlár 0:1

Průběh: Jen asi 7000 diváků sledovalo v Praze na hřišti Dynama střetnutí domácího oddílu se Slovanem Nitra. Stejně jako před týdnem
Útočníci Dynama se v utkání s Nitrou často dostávali před soupeřovu branku, ale velmi málo ke střelbě. Na snímku vidíme marnou snahu Andrejkoviče a Samsonka.
i tenkráte odcházeli zklamáni velmi slabou a neproduktivní hrou domácího mužstva. Hosté hrající v prvním poločase po větru získali již v prvé minutě vedoucí branku, jejímž autorem byl Hrnčlár. Domácí se častěji dostávali k míči, avšak jejich útočné akce zpravidla končily již před trestným územím Slovanu.
  Ani po změně stran, kdy bylo „větrná” výhoda na straně Dynama, se obraz hry podstatně nezměnil. Zpočátku měli hráči Dynama převahu. Soupeř však zesílil svou obranu, kde často bránilo až sedm hráčů, v útoku ponechával jenom tři. Nepřesná hra, zbytečné držení míče, neustálé pokiusy útočníků Dynama prorazit středem obrany soupeře, to byly hlavní nedostatky, které nakonec přinesly Dynamu opět porážku a ztrátu dalších velmi cenných bodů. Jediným hráčem, který dovedl udržet míč a přesně jej rozehrát svým spoluhráčům, byl Lála, který hrál tentokráte pravého záložníka. Dále uspokojil Hildebrandt. V útoku nebylo jediného hráče, který by dokázal hru usměrnit, využít lépe křídel.
  Hosté hráli obětavě a posledních dvacet minut utkání se snahou dostat míč co nejdále od vlastní branky. Ve svém kolektivu neměli výraznějších jedinců, přesto však zaslouží uznání především Patera a Pucher. Celkově převyšovali domácí hráče rychlostí. Utkání řídil Fechler (?), který se dopouštěl menších nepřesností.

Rozhodčí: Fachler

Diváci: 7.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 20. března 1961)

Slavia - Spartak AZKG
0 : 4 (0 : 2)
Datum: 24. března 1961

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

(Rudé právo, 25. března 1961)
Dynamo Kobylisy - Slavia
2 : 7 (1 : 5)
Datum: 25. března 1961

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

(Rudé právo, 26. března 1961)
Spartak Hradec Králové - Slavia
1 : 1 (0 : 0)
Datum: 3. dubna 1961, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 1960/61, 16. kolo

Sestava: Kopečný - Vlasák, Nepomuck, Hercík, Morávek

Branky: ?. Hercík 0:1, ?. Zikán 1:1

Průběh: Poslední družstvo ligové tabulky Dynamo Praha neodjíždělo do Hradce k ligovému utkání s velkou nadějí na zisk potřebných bodů. Vždyť v jarních zahajovacích zápasech prohrálo dvakrát na svém hřišti (se Stalingradem a Nitrou) a naproti tomu Hradečtí přivezli dva důležité body z Brna. Dynamovci však podali hlavně v zadních řadách nadšený a obětavý výkon. Téměř po celé utkání měli domácí velmi značnou převahu, která však většinou skončila na hranici trestného území. Obě branky utkání padly po chybách obranných řad. Dynamo vstřelilo branku Hercíkem, když obrana domácích zbytečně reklamovala postavení mimo hru, a za Hradecké vyrovnal Zikán za značné podpory brankáře hostí Kopečného.
  U domácích uspokojil pouze Hledík, Pičman a Kománek. U Dynama zahrál dobře v záloze Vlasák a v útoku Nepomucký. Deset minut před koncem utkání neproměnil Hledík pokutový kop, když předtím Morávek vyrazil míč z prázdné branky rukou.

Rozhodčí: Korelus

Diváci: 6.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 4. dubna 1961)

Slavia - ČH Bratislava
2 : 2 (1 : 1)
Datum: 9. dubna 1961, Praha, Eden
Záložník Rudé hvězdy Buberník střílí vyrovnávací branku. Zleva Hildebrandt, Vlasák, Kopečný, Buberník, Lála.

Utkání: 1. liga 1960/61, 17. kolo

Sestava: Kopečný - Lála, Hildebrandt, Nepomucký, Andrejkovič, Vlasák

Branky: Hercík, Treníček - Gajdoš, Buberník

Průběh: Asi 8000 diváků bylo zvědavo, jak obstojí pražské Dynamo v dalším ligovém utkání o ligové body, které by mu mohly zlepšit situaci v tabulce. Viděli vcelku utkání dobré úrovně. Dynamovci zahájili boj vůlí dosáhnout co nejlepšího výsledku. I když se jim hra vždy, a to především v útočné řadě, nedařila, projevili velkou snahu a obětavost. Domácí útočníci byli pomalejší a jen těžko se dostávali přes obranné řady soupeře. Zvláště Tichý a Buberník je zbavovali míče, přesto však v 25. min. druhého poločasu dynamovci získali vedení 2:1. Pak hosté přidali a ještě soustředěněji se zaměřili na útočné akce a za tři minuty po vedoucím úspěchu Dynama se jim podařilo vyrovnat.
  U Dynama plně uspokojili v obraně Lála s Hildebrandtem, kteří vytrvale úspěšně bojovali se soupeřovými útočníky. Ze záložníků byl nejaktivnější Vlasák, v útočné řadě, kde chyběl Andrejkovič, se nejčastěji dostával k míči Nepomucký, který vykonal velký kus práce i při bránění. Rudá hvězda předčila domácí větší technickou zdatností i vyrovnaností svých řad. Z obránců byl nejlepší Tichý a ze záložníků Buberník, který byl také nejnebezpečnějším střelcem svého mužstva, a v útoku pravá strana Gajdoš-Scherer.

Rozhodčí: Kusák

Diváci: 8.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 10. dubna 1961)

Sparta - Slavia
1 : 0 (1 : 0)
Datum: 15. dubna 1961, Praha, Sparta

Utkání: 1. liga 1960/61, 18. kolo
V souboji jsou sparťan Dočkal a Hildebrandt ze Slavie.

Sestava: Kopečný - Lála, Hildebrandt, F. Morávek - Vlasák, Růžička - Štádler, Nepomucký, Hochman, Hercík, Andrejkovič

Branky: 39. Mašek 1:0

Průběh: Tradiční pražské fotbalové derby přilákalo na stadión Spartaku na Letné téměř 30 000 diváků. Tak veliký byl zájem o utkání, ve kterém šlo oběma oddílům o důležité body. Jestliže desetitisíce příznivců obou oddílů očekávaly zajímavé, rušné a bojovné střetnutí a jestliže mnozí i doufali, že budou svědky dobré kopané, rozhodně odcházeli po devadesáti minutách hry zklamáni. Domácí zvítězili nejtěsnějším brankovým rozdílem. Autorem jediné branky Sokolova byl ve 39. min. prvého poločasu Mašek. Na tomto úspěchu má značný podíl brankář Dynama Kopečný, který byl při Maškově střele nepozorný.
  Téměř prvních 20 minut měli dynamovci více ze hry. Jejich útočné akce však končily ještě před velkým čtvercem. Záložníci i obránci Sokolova, především pak Kraus a Procházka, si věděli rady s pomalými a nedůraznými útočníky soupeře. Postupně se hra vyrovnávala a Sokolovo získávalo iniciativu a zásluhou středního útočníka Dočkala vyslalo několik střel na branku Dynama. Hra však byla nevalné úrovně, bohatá na nepřesné přihrávky a nezajímavé souboje uprostřed hřiště. Ani ve druhém poločase se obraz hry podstatně nezměnil, naopak. Prvních dvacet pět minut přineslo ještě slabší kopanou. Trenér Sokolova dal přednost zesílené obraně, které se také podařilo udržet jednobrankový náskok. Ke konci zápasu měli dynamovci několik příležitostí, avšak nenašel se hráč, který by dokázal vyslat na branku Rufuse prudší střelu. Rozhodčí Mach ve snaze udržet utkání v mezích pravidel někdy hru zbytečně kouskoval.

Rozhodčí: Mach

Diváci: 30.000

Trenér: A. Rýgr

Poznámky: Derby poprvé v přímém televizním přenosu. Byl poprvé použit i bílý míč, zvaný „televizní”.

(Rudé právo, 16. dubna 1961 // ?)

Slavia - Kovostroj Děčín
2 : 3
Datum: 19. dubna 1961

Utkání: Československý pohár, 4. kolo

Sestava: Nepomucký

Branky: Nepomucký 2 - Grobár, Vitek, Šmíd

Průběh: Výsledek jen nasvědčuje klesající formě pražského oddílu.

(Rudé právo, 20. dubna 1961)

Slavia - RH Brno
1 : 2
Datum: 23. dubna 1961, Praha, Eden
Na snímku je slávista Štádler, střelec jediné branky Slavie.

Utkání: 1. liga 1960/61, 19. kolo

Sestava: Lála, Hildebrandt, Štádler

Branky: Štádler - Šón, Hradský

Průběh: 10 000 diváků vidělo v Praze-Vršovicích další porážku domácího Dynama. V tomto utkání, ve kterém šlo oběma oddílům o získání důležitých bodů, jež by jim pomohly zlepšit jejich situaci na konci tabulky, se v plné míře opět projevily nedostatky ve hře Dynama. Přestože jeho hráči měli ve druhém poločase daleko více ze hry než hosté, jejich umění zpravidla končilo ještě před velkým čtvercem. Útočná řada Dynama hrála neproduktivně, její akce byly pomalé a málo důrazné. Naproti tomu útočníci RH, i když si vypracovali méně střeleckých příležitostí, byli daleko nebezpečnější a dovedli vstřelit hned v prvém poločase dvě branky. U vítězů zahrál nejlépe Schmucker, Sláma, v útoku Lichtnégl a Bubník, u Dynama jako vždy byli oporou v zadních řadách Lála s Hildebrandtem, v útočné řadě nebylo hráče, který by uspokojil. Branky vítězů Šón a Hradský, za poražené Štádler, který však neproměnil pokutový kop.

Rozhodčí: Macháček

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. dubna 1961)


Slavia - Spartak Žižkov Tesla
3 : 1 (2 : 1)
Datum: 27. dubna 1961, Praha, Eden

Utkání: přátelské
(Rudé právo, 28. dubna 1961)


Baník Ostrava - Slavia
1 : 5 (1 : 3)
Datum: 5. května 1961, Ostrava

Utkání: 1. liga 1960/61, 20. kolo

Sestava: Mačinec - Štádler, Nepomucký, Hochman, Hildebrandt

Branky: Wiecek - Štádler 2, Hochman 2 (4:1), Nepomucký

Průběh: Odložené utkání první ligy skončilo včera v Ostravě překvapivě vysokým vítězstvím Dynama Praha, jehož výkon rozhodně neodpovídal umístění na posledním místě v tabulce. Vítězství Dynama bylo naprosto zasloužené. Hráči Dynama předváděli kombinačně i technicky výbornou hru, kterou kupodivu úspěšně zakončovali umístěnými střelami. Úlohu jim ovšem usnadnily zadní řady Baníku, které se dopouštěly hrubých chyb. Zpočátku soupeře trochu podceňovaly a pak už nedokázaly čelit jeho vtipné přízemní hře. Utkání ovlivnily podstatně dvě minuty: 43. min. první půle, kdy nový brankář Dynama Mačinec (?) chytil Pospíchalovi pokutový kop (za stavu 3:1 pro Dynamo) a hned pak 48. minuta druhé půle, kdy Hochman unikl (domácí reklamovali postavení mimo hru) a zvýšil na 4:1. V mužstvu Dynama kromě brankáře zahráli střední obránce Hildebrandt a v útoku Štádler s Nepomuckým. U domácích zas ? v záloze a dorostenec Kozovsky v útoku podali výkon, který snese přísnější měřítko.
  Před 17 000 diváků, kteří byli spokojeni jedině se snaživou a vtipnou hrou hostí dobře rozhodoval Fanso (?) z Bratislavy.

Rozhodčí: Fanso (Bratislava)

Diváci: 17.000

Trenér: ?

Poznámky: Naskenovaný výtisk Rudého práva, byl natolik nekvalitní, že bylo občas nutné z kontextu alespoň odhadnout nečitelné slovo. To se mi bohužel nepodařilo zvláště u jmen brankáře Slavie a rozhodčího. Dále jsem nevyluštil jméno jednoho záložníka Ostravy.
(Rudé právo, 6. května 1961)


Spartak Trnava - Slavia
5 : 0 (2 : 0)
Datum: 7. května 1961, Trnava

Utkání: 1. liga 1960/61, 21. kolo

Sestava: ?

Branky: Horvath 2, Adamec, Kozinka, Puchly

Průběh: Po dobrém výkonu Dynama v Ostravě se očekávalo, že budou pražští fotbalisté domácím vážnějším soupeřem. Mužstvo Spartaku Trnava však zahrálo tentokrát výborně a hlavně útok dobře střílel. Nejlepšími hráči vítězů byli Jarábek, Kozinka, Štibrányi, Švec a Adamec.

Rozhodčí: Valeš

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 8. května 1961)


Slavia - Jednota Trečín
0 : 1 (0 : 0)
Datum: 21. května 1961

Utkání: 1. liga 1960/61, 22. kolo

Sestava: Hochman, Nepomucký, Štádler,

Branky: ?. Masný 0:1

Průběh: Asi 8000 diváků bylo zvědavo, jak dopadne střetnutí dvou posledních oddílů v tabulce. Odcházeli však zklamaní především slabým výkonem domácích. V prvém poločase měli dynamovci více ze hry. Jejich útočníci se častěji dostávali před soupeřovu branku, avšak zde celé jejich „umění” končilo. Ani jediný nedokázal vážně ohrozit brankáře hostí. Hochman, Nepomucký, Štádler a další nevyužili řady příležitostí. Naproti tomu hosté, hlavně ve druhém poločase, i když měli v útoku většinou jen tři hráče, podnikali nebezpečné útoky, které dovedli zakončovat pohotovou střelbou. Nakonec před závěrem zápasu po pěkné akci levého křídla Koiše se podařilo Masnému zaznamenat jediný úspěch, který přinesl Trenčínským dva důležité body.

Rozhodčí: Bouz

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 22. května 1961)


SONP Kladno - Slavia
6 : 2 (5 : 0)
Datum: 24. května 1961, Kladno

Utkání: 1. liga 1960/61, 23. kolo

Sestava: Nedvídek

Branky: Kadraba 3, Rys 2, Šolc J. - Nedvídek, Linhart vlastní

Průběh: Ještě neuplynulo 30 minut a Dynamo prohrávalo na Kladně 0:5. To nejlépe charakterizuje úlohu, k jaké byli pražští fotbalisté v tomto zápase odsouzeni. A jestliže pak se jim do konce střetnutí podařilo „uhrát” přece jen přijatelnější výsledek, mají na tom větší zásluhu domácí než hosté sami. Kladenské mužstvo totiž hlavně ve druhém poločase dávalo najevo, že mu náskok z prvního poločasu stačí.
  Většina hráčů Dynama s výjimkou Nedvídka těžko snese přísnější měřítko, především za výkon v prvém poločase, jen snaha ve druhých 45 minutách a několik dobrých akcí nestačily.
  Za této situace mělo kladenské mužstvo hodně možností zlepšit si svůj brankový poměr. Plně ji však využilo pouze v prvém poločase. V této době byl při chuti zejména útok, kdy Rys a Kadraba předváděli velmi pěknou kopanou. Hlavně Rys znovu potvrdil, že pro svůj důraz i dobrou spolupráci s ostatními útočníky patří k našim nejlepším. V závěru utkání nastřelilo Dynamo dvakrát tyč a domácí jednou.

Rozhodčí: Špoták

Diváci: 6.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. května 1961)


Slavia - Slovan CHZJD Bratislava
0 : 1 (0 : 0)
Datum: 27. května 1961, Praha

Utkání: 1. liga 1960/61, 24. kolo

Sestava: Jonák - Hercík, Štádler, Nedvídek

Branky: ?. Molnár 0:1

Průběh: Asi 5000 nejvěrnějších příznivců pražského Dynama se ve včerejším utkání znovu přesvědčilo, že domácí oddíl hraje neproduktivní kopanou. Vždyť v prvém poločase se dynamovci dostali několikráte do bezprostřední blízkosti brankáře Schroifa, avšak ani Hercík, Štádler a jiní nedokázali vstřelit branku.
  Hra neměla zvláštní úroveň. Přesto však bylo vidět, že hosté se příliš nenamáhají, že především se snaží využít chyb soupeře k tomu, aby se co nejrychleji dostali před jeho branku. V tomto směru byl nejnebezpečnější Molnár, který byl také ve druhém poločase autorem jediného úspěchu svého družstva.
  V zadních řadách vítězného kolektivu hrál opět s přehledem Popluhár, který většinou stačil sám zastavovat útoky domácích útočníků. U Dynama snese přísnější kritiku výkon brankáře Jonáka, který po delší přestávce se opět objevil v brance svého mužstva. V záloze hrál dobře Nedvídek, v útoku pak nebylo hráče, který by dokázal pohotově vystřelit.

Rozhodčí: Valeš

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 28. května 1961)


Slavoj Žižkov - Slavia
0 : 0
Datum: 31. května 1961, Praha, hřiště Slavoje Žižkov

Utkání: přátelské
(Rudé právo, 1. června 1961)


Dukla Praha - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 3. června 1961, Praha, Na Julisce

Utkání: 1. liga 1960/61, 25. kolo

Sestava: Jonák - Nepomucký, Štádler, Hercík

Branky: 20. Hercík 0:1, 30. Tauchen 1:1, 58. Borovička 2:1

Průběh: Průběh utkání nikterak nenasvědčoval, že hrálo prvé mužstvo s posledním. Dynamo začalo nadšeně, téměř po celý prvý poločas vydatně útočilo a mělo převahu. O jeho porážce rozhodl jen důrazný výkon útočníků Dukly a větší zkušenosti obranných řad soupeře. Nejlepšími hráči Dynama byli Jonák v brance, v záloze Nepomucký a v útoku Štádler. Dukla se nevypjala k velkému výkonu, dovedla dobře využít dobré formy svých křídelních hráčů, kteří se podíleli na obou brankách. Svým výkonem uspokojil Pavlis, Pluskal, Brumovský a Jelínek.

Rozhodčí: Bernes

Diváci: 4.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 4. června 1961)
Borovička v souboji s obránci Slavie.


Slavia - Tatran Prešov
3 : 3 (3 : 2)
Datum: 9. června 1961, Praha

Utkání: 1. liga 1960/61, 26. kolo

Sestava: Nedvídek, Hercík, Urban, Nepomucký, Morávek, Růžička

Branky: Hercík 2, Morávek - L. Pavlovič, Bomba, Růžička vlastní

Průběh: Asi 5000 diváků se přišlo podívat na poslední utkání pražského Dynama v letošním ročníku I. fotbalové ligy. Přestože domácí měli v průběhu více ze hry, skončilo střetnutí nerozhodně. Prešovští se nedostávali tak často před Jonákovu branku, ale přesto každá jejich útočná akce byla nebezpečná. U Dynama zahrál dobře Nepomucký v záloze, v útoku hrál s velkou chutí Hercík a v prvém poločase Urban. Uspokojil také Nedvídek. U Prešova se rozehrál k dobrému výkonu Bomba, v útoku byl nejnebezpečnější L. Pavlovič. Rozhodčí Fencl měl přísněji posuzovat nečisté zákroky hráčů obou stran.

Rozhodčí: Fencl

Diváci: 5.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 10. června 1961)
Snímek z utkání.

Spartak Praha Motorlet - Slavia
1 : 3 (2 : 1)
Datum: 14. června 1961, Praha, hřiště Spartaku Smíchov Tatra

Utkání: přátelské
(Rudé právo, 15. června 1961)


Spartak Kbely - Slavia
0 : 4 (0 : 1)
Datum: 14. června 1961, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Ženíšek, Morávek

Branky: Ženíšek 3, Morávek
(Rudé právo, 29. června 1961)


Slavia - Súdán
3 : 1 (2 : 1)
Datum: 30. června 1961, Praha, Eden
Snímek z utkání.

Sestava: Hájek

Branky: 34. Dar Sachem 0:1, ?. Hájek 1:1, ?. Hájek 2:1, 62. Hájek 3:1

Průběh: Ve dnech přátelství československého a afrického lidu přijelo do Československa vybrané mužstvo Súdánu, aby oplatilo návštěvu četným čs. oddílovým týmům, které při zimních zájezdech v minulých letech v jejich zemi startovaly. První zápas Súdánců v Československu, který se uskutečnil v pátek ve Vršovicích před 3000 diváků, měl zajímavý průběh.
  Prvou půlhodinu hosté útočili nebezpečněji než domácí a také se ve 34. minutě ujali Darim Sachem vedení. Dynamu se podařilo krátce poté vyrovnat Hájkem na 1:1 a týž hráč získal domácím těsně před koncem prvého poločasu vedení 2:1. V 62. minutě byl znovu Hájek autorem třetí branky Dynama.
  Hosté nezklamali. Předvedli rychlou hru s velkou obětavostí a nadšením. Na jejich výkonu je patrna dobrá práce zahraničních trenérů, hlavně našeho Starosty, na jehož jednoroční působení Súdánci vděčně vzpomínají. Ze 14 hráčů hostí, kteří se v pátek představili během hry na trávníku Dynama, si vedli nejlépe brankář Faiseí, pravý obránce Ali Sid, záložník Anad Ad Allah, střední útočník Ibrahimme a pravé křídlo Zaki. jsou to převážně hráči z města Omdurmanu, kde se hraje nejlepší kopaná v Súdánu.

Rozhodčí: Davídek

Diváci: 3.000

Trenér: ?

Poznámky: Naskenovaný výtisk Rudého práva byl, bohužel, natolik nekvalitní, že jména súdánských hráčů jsou většinou odhadnuta, i když výrazné nepřesnosti nepředpokládám. Problémem se však stalo skloňování jména střelce branky hostů. Dále vlajka Súdánu, kterou známe dnes, vznikla až v roce 1970. Tu, která platila v roce 1961, neznám.
(Rudé právo, 1. července 1961)


Slavia - Volha Kalinin
1 : 2
Datum: 12. července 1961, Schwerin, NDR (Německá demokratiská republika)

Utkání: Baltský pohár

Sestava: Hercík

Branky: ?. Hercík 1:0 - Pozomarov, Zurinin

Průběh: Fotbalové mužstvo Dynama Praha sehrálo ve středu večer v Schwerinu (NDR) další utkání mezinárodního turnaje o Pohár Baltského moře. Střetnutí přihlíželo 5000 diváků, rozhodčím byl Haag (NDR). Branky sovětského týmu vstřelili Pozomarov a Zurinin po chybách obrany Dynama. Dynamo vedlo 1:0 brankou Hercika.

Rozhodčí: Haag (NDR)

Diváci: 5.000

Trenér: ?

Poznámky: Z důvodu nekvalitního skenu výtisku Rudého práva jsem jméno střelce branky Kalininu Pozomarova jen odhadl. Liší se snad ale pouze v písmenu „z”.
(Rudé právo, 13. července 1961)


Spartak Hradec Králové - Slavia
2 : 1 (1 : 0)
Datum: 3. srpna 1961, Hradec Králové

Utkání: přátelské

Sestava: Dvořák

Branky: Malík, Šonka - Dvořák
(Rudé právo, 4. srpna 1961)


Slavia - Spartak Čelákovice
7 : 0 (3 : 0)
Datum: 10. srpna 1961, Praha, Eden
Hercík střílí prvou branku Dynama do sítě Spartaku Čelákovice.

Utkání: 2. liga, sk. A, 1961/62, 1. kolo

Sestava: Hercík, Urban, Hochman, Dvořák, Lála

Branky: Hercík 3 (1:0), Urban, Hochman, Dvořák, Lála

Průběh: ?

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 10.000

Trenér: ?

Poznámky: V předehrávce bylo sehráno utkání oblastní dorostenecké soutěže Dynamo Praha - SONP Kladno.

(Rudé právo, 11. srpna 1961)

Slovan Liberec - Slavia
1 : 5 (1 : 4)
Datum: 19. srpna 1961

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 2. kolo
(Rudé právo, 20. srpna 1961)


Slavia - Kovostroj Děčín
3 : 1 (3 : ?)
Datum: 27. sprna 1961

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 3. kolo
(Rudé právo, 28. srpna 1961)


Jiskra Poděbrady - Slavia
2 : 7 (0 : ?)
Datum: 30. srpna 1961

Utkání: přátelské
(Rudé právo, 31. srpna 1961)


Slavia - Dukla Tábor
3 : 0 (2 : 0)
Datum: 1. září 1961, Praha, Eden

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 4. kolo

Sestava: Hercík, Nepomucký

Branky: Hercík 2, Nepomucký

Průběh: Dynamo z velké převahy vytěžilo minimum.

Rozhodčí: ?

Diváci: 8.000
(Rudé právo, 2. září 1961)


Slavia - Jiskra Montáže
8 : 1 (5 : 1)
Datum: 5. září 1961

Utkání: přátelské
(Rudé právo, 6. září 1961)


Spartak Ústí nad Labem - Slavia
3 : 3 (3 : 3)
Datum: 9. září 1961

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 5. kolo
(Rudé právo, 10. září 1961)


Spartak Plzeň - Slavia
5 : 4 (1 : 2)
Datum: 19. srpna 1961, Plzeň

Utkání: přátelské

Sestava: Dvořák, Nepomucký, Vlasák

Branky: Böhm 2, Homola 2, Vacín - Dvořák 2, Nepomucký, Vlasák

Průběh: ?
(Rudé právo, 13. září 1961)


Slavia - Slovan Teplice
7 : 2 (4 : 0)
Datum: 16. září 1961

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 6. kolo
(Rudé právo, 17. září 1961)


Slavia - Spartak Plzeň
3 : 1 (1 : 0)
Datum: 19. září 1961, Praha, Vršovice

Utkání: přátelské
(Rudé právo, 20. září 1961)


Spartak Mladá Boleslav - Slavia
0 : 2 (0 : 0)
Datum: 22. září 1961

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 7. kolo
(Rudé právo, 23. září 1961)


Spartak Praha Motorlet - Slavia
? : ?
Datum: 28. září 1961, Praha

Utkání: přátelské
(Rudé právo, 28. září 1961)


Slavia - Dukla Tachov
6 : 0 (5 : 0)
Datum: 30. září 1961

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 8. kolo
(Rudé právo, 2. října 1961)


Sparta - Slavia
1 : 1 (0 : 1)
Datum: 07. jna 1961, Praha, Sparta

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák - Vlasák, Hildebrandt, Šleichert - Růžička, Nepomucký - M. Urban, Hercík, Hochman, F. Dvořák, F. Morávek; střídání Mittelbach, Hambálek

Branky: Hochman 0:1, Kořínek 1:1

Průběh: Asi 12 000 diváků vidělo jen průměrnou kopanou. U obou mužstev vyniklo několik jedinců. U Sokolova Hertl, Kořínek a Svoboda. U Dynama Hildebrandt, Nepomucký a brankář Jonák.

Rozhodčí: Chalupa

Diváci: 12.000

Trenér: A. Rýgr
(Rudé právo, 8. října 1961 // Derby Sparta - Slavia)


Spartak Radotín - Slavia
3 : 1 (2 : 0)
Datum: 11. října 1961, Praha

Utkání: přátelské
(Rudé právo, 12. října 1961)


Slavoj Žižkov - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 15. října 1961, Praha

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 9. kolo

Sestava: Hercík

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 12.000 (vyprodáno)

Trenér: ?

(Rudé právo, 12. října 1961)

Snímek zachycuje souboj domácího Tyšera s Hercíkem.


Slavia - Dynamo České Budějovice
1 : 0 (1 : 0)
Datum: 22. října 1961

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 10. kolo
(Rudé právo, 23. října 1961)


Spartak Stalingrad - Slavia
4 : 2 (1 : 1)
Datum: 28. října 1961, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Hochman, Nepomucký

Branky: Knebort, Kos, Kopsa, Motl - Hochman, Nepomucký
(Rudé právo, 29. října 1961)


Chemička Ústí nad Labem - Slavia
0 : 1 (0 : 0)
Datum: 5. listopadu 1961

Utkání: 2. liga 1961/62, sk. A, 11. kolo

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 29. října 1961)


Jiskra Náchod - Slavia
4 : 2 (0 : 1)
Datum: 12. listopadu 1961

Utkání: Československý pohár, 1. kolo

Poznámky: Porážka Slavie byla velkým překvapením
(Rudé právo, 13. listopadu 1961)


Slavia - Spartak Plzeň
4 : 2 (1 : 0)
Datum: 3. prosince 1961, Praha, Smíchov, u železničního mostu
Snímek zachycuje jednu z branek v síti Plzně.

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Hildebrandt, Kamír, Ženíšek, Hambálek, Hercík

Branky: Kamír 2, Hambálek, Hercík - Giba, Lopata

Průběh: V zahajovacím utkání turnaje Dynamo Praha zvítězilo nad třetím mužstvem I. ligy. Podalo pěkný výkon. V obraně vynikl Hildebrandt a v útoku Kamír se Ženíškem. U Plzně zachytal výborně v prvém poločase Hlavatý. Čainuo (?) ve druhém poločase byl o něco slabší. Z ostatních hráčů se nejvíce uplatnil Lopata.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 4. listopadu 1961)

Slavia - Spartak Hradec Králové
4 : 2 (3 : 0)
Datum: 3. prosince 1961, Praha, Smíchov, u železničního mostu

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Paták, Hercík

Branky: Paták 3, Hercík - Krejčí, Malík

Průběh: Další překvapující vítězství pražského Dynama nad příslušníkem I. ligy. Dynamo hrálo dobře zejména v obranných řadách, kde vynikli Lála s Hildebrandtem. V útoku se uplatnil Paták z Dukly Tachov, který vstřelil tři branky. Čtvrtou dal Hercík z pokutového kopu. Spartak Hradec Králové nehrál špatně, ale jeho útok nepřesně střílel. Branky dali Krejčí a Malík.

Rozhodčí: ?

Diváci: 6.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 4. prosince 1961)

Slavia - Dukla Praha jun.
? : ?
Datum: 17. prosince 1961, Praha, Smíchov, u železničního mostu

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Poznámky: Z celého turnaje (5 utkání) získala Slavia 9 bodů. Protože v roce 1962 remizovala v této soutěži se Spartakem Stalingrad, na toto utkání zbývá pouze vítězství.
(Rudé právo, 17. prosince 1961)


Slavia - Greifswald Einheit
6 : 0
Datum: 1961, Rostov

Utkání: Baltský pohár


Slavia - Lokomotiva Falkenberg
9 : 4
Datum: 1961, Rostov

Utkání: Baltský pohár


Slavia - Skovshoved IF
3 : 4
Datum: 1961, Rostov

Utkání: Baltský pohár


Slavia - Guinea
2 : 0
Datum: 1961, Praha

Utkání: přátelské

Poznámky: Národní mužstvo Guiney.