196619671968



Slavia - Dynamo Kobylisy
4 : 1 (3 : 1)

Datum: 5. ledna 1967, Praha, hř. na Děkance

Trenér Slavie František Havránek
(* 11.7.1923 - † 26.3.11)

Utkání: přátelské

Sestava: Vokáček, Balogh, Novák, Linhart, Kadraba, Veselý

Branky: Kadraba 2, Vokáček, Veselý - Němeček

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.500

Trenér: František Havránek

Poznámky: Kobylisy hrály v sezóně 1966/67 divizi.

(slavia.cz)



Slavia - TJ Spartak Čelákovice
6 : 3 (2 : 2)

Datum: 8. ledna 1967, Praha, hř. na Děkance

Utkání: přátelské

Sestava: Píša, Balog, Novák a Morávek

Branky: Píša, Balog, Novák, Morávek, 2 vlastní

Průběh: Zápas začal překvapením, když po čtvrthodině Čelákovice vedly 2:0. Trenér Slavie Havránek vystřídal 15 hráčů, chyběli zraněný brankář Vošta a Kadraba. V brance nastoupil Šmejkal. Hrálo se na zasněženém terénu, před návštěvou 2000 diváků, rozhodoval Sláma. V 60. min. byl vyloučen Borecký z Čelákovic pro nesportovní chování. Branky Slavie vstřelil Píša, Balog, Novák a Morávek z pokutového kopu, dvě byly vlastní (Vojtěch a Potměšil). Za Čelákovice skórovali Vojtěch, Krejča a Šimice z pokutového kopu.

Rozhodčí: Sláma

Diváci: 2.000

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 9. ledna 1967)



Slavia - Motorlet Praha
7 : 0 (3 : 0)

Datum: 14. ledna 1967, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: V. Novák, Šimek, Tesař, Morávek

Branky: V. Novák 3, Šimek 2, Tesař, Morávek

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Slavia nastoupila bez nemocných Lály, Veselého, Kadraby, Linharta a Baloga.

(Rudé právo, 15. ledna 1967)



Slavia - Spartak Vlašim
5 : 1 (2 : 0)

Datum: 21. ledna 1967, Praha, hř. na Děkance

Utkání: přátelské

Sestava: Ziegler, Veselý, Morávek, Novák, Vokáček

Branky: Ziegler, Veselý, Morávek (z pen.), Novák, Vokáček - Bílek

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Slavia hrála bez Lály, Vošty, Kadraby a Balogha.

(Rudé právo, 22. ledna 1967)



Slavia - Spartak Radotín
5 : 1 (2 : 0)

Datum: 25. ledna 1967, Praha, hř. Tatry Smíchov

Utkání: přátelské

Sestava: Píša, Veselý

Branky: Píša 3, Veselý 2 - Dvořák

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 26. ledna 1967)



Slavia - Lokomotiva Lipsko
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 29. ledna 1967, Praha, hř. na Děkance

Na snímku je okamžik před brankou Slavie.

Utkání: přátelské

Sestava: Linhart, Píša (?. Bouška), Nepomucký, Tesař, Vokáček (?. Ziegler), Veselý, Novák

Branky: 15. Giesler z pen. 0:1

Průběh: Aktivní obrana Lokomotivy, bezradnost útočníků Slavie, bláto a kaluže, ve kterých se brodili hráči i 4000 diváků, byly hlavní znaky prvního mezinárodního fotbalového utkání v letošním roce v Praze. Zápas rozhodla branka z pokutového kopu v 15. min., který proměnil střední obránce Giesler. Rozhodčí Kalaš nařídil pokutový kop za sražení pronikajícího Löweho Linhartem.
   Slavia měla po celé utkání zřetelnou převahu. Její útoky s množstvím krátkých přihrávek, které blátivý terén zpomaloval, působily těžkopádně, útočníci přitom zapomínali na střelbu. Za počáteční zřetelné převahy vystřelili poprvé na branku až ve 20. min. Ve druhém poločase nastoupil místo Vokáčka Ziegler, Veselý se přestěhoval na poslední půlhodinu na místo levé spojky, a tím Novák, který jediný myslel na střelbu, zůstal na pravé straně osamocen. Ani odchod Píši, za kterého nastoupil Bouška, hru útoku nezlepšil, střed hřiště ovládla dvojice Nepomucký-Tesař, ale pro vývoj utkání to nemělo žádný význam. Obrana na kluzkém terénu nehrála právě nejjistěji.

Rozhodčí: Kalaš

Diváci: 4.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 30. ledna 1967)



Slavia - TJ Nové Zámky
0 : 0

Datum: 2. února 1967, Praha, hř. Tatry Smíchov

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Průběh: Fotbalisté Slavie měli po celé utkání znatelnou převahu, ale střelecky vyšli naprázdno.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: V mužstvu Slavie chyběli Kadraba, Píša, Novák, Ziegler a Ledecký.

(Rudé právo, 2. února 1967)



Slavia - Dukla Tachov
5 : 0 (4 : 0)

Datum: 4. února 1967, Praha, hř. na Děkance

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Vokáček, Balogh

Branky: Vokáček 4, Balogh

Průběh: Tři tisíce diváků vidělo dobrý fotbal jen v prvním poločase. Ve druhém se hostující Dukla stáhla do obrany a Slavia se spokojila se čtyřbrankovým náskokem. Nejlepším hráčem Slavie byl Vokáček, střelec čtyř branek, pátou přidal Balogh.

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 5. února 1967)



Maccabi Haifa - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 18. února 1967, Izrael, Haifa

Utkání: Zájezd do Izraele

Sestava: Linhart, Bouška, Nepomucký

Branky: 50. Smulowitch 1:0, 80. Smulowitch 2:0

Průběh: Dlouho očekávaný zájezd do Izraele zahájilo mužstvo pražské Slavie prohrou v Haifě s místním mužstvem Maccabi 0:2 (0:0). Těžký terén hřiště nesliboval pěkné utkání, ale 10 000 diváků vidělo velmi dobrou, rychlou a bojovnou hru. Často odměňovalo pěkné a plynulé útoky Slavie potleskem. První poločas měla Slavia dvě výborné šance. V 10. minutě Veselý střílel do branky nad ležícím brankářem, ale ten stačil ještě reflexivním pohybem míč vyrazit. Totéž se mu podařilo při bombě Zieglera ve 33. minutě.
   Druhý poločas měli zpočátku domácí pěkný nástup, ve kterém jejich nejlepší hráč Smulowitch zaznamenal v 50. min. vedoucí branku. O sedm minut později překonal Ziegler hlavou brankáře a míč skončil v síti. Hlavní rozhodčí Klein nejprve branku uznal, ale na pokyn pomezního rozhodčího branku odvolal. Slavia postupně získávala převahu, ale překonat výbornou obranu domácích se jí nepodařilo. V 80. min. po rychlém protiútoku zaznamenal Smulowitch druhou branku. Nejlepšími hráči Slavie byli Linhart, Bouška, zejména ve druhém poločase, kdy hrál v záloze, a Nepomucký. U domácích vynikli vysoko nad ostatní brankář Gerschoni a levá spojka Smulowitch.

Rozhodčí: Klein

Diváci: 10.000

Trenér: ?

Poznámky: Zájezdu se účasntnili tito hráči: Ledecký, Vošta, Hildebrandt, Bouška, Kadraba, Lála, Linhart, Morávek, Nepomucký, Novák, Píša, Smolík, Šimek, Tesař, Veselý, Vokáček, Zeigler

(Rudé právo, 15. února 1967 // Rudé právo, 19. února 1967)



Maccabi Tel Aviv - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 21. února 1967, Izrael

Utkání: Zájezd do Izraele, Memoriál M. Rubinsteina

Sestava: Vošta - Ziegler, Linhart, Vokáček, Nepomucký, Novák

Branky: ?. Vokáček 0:1

Průběh: Jednobrankovým vítězstvím zahájila pražská Slavia svoji účast ve fotbalovém turnaji izraelské fotbalové asociace Memoriálu M. Rubinsteina (člena izraelské fotbalové asociace).
   Zápasu, který se hrál v Tel Avivu, přihlíželo za deštivého počasí 10 000 diváků. Během utkání se déšť změnil v průtrž mračen, takže hra musela být v 15. minutě druhého poločasu na deset minut přerušena.
   V prvním poločase Slavia neustále útočila. Největší příležitost měl ve 12. min. Ziegler, který prudkou střelou nastřelil brankáře. V 18. min. Novák prošel až před prázdnou branku, ale míč skončil na postranní tyči. Další střelecké příležitosti Nepomuckého, Linharta a Nováka zůstaly nevyužity.
   Ve druhé půli začala opět Slavia velkýnm náporem. Hned v první minutě nastřelil Vokáček břevno. Ve 3. minutě zabránil brankář Vošta vyložené brankové příležitosti nejlepšího domácího útočníka. Jedinou branku střetnutí zaznamenal po dobré kombinaci celého útoku Vokáček střelou z 30 m.
   V závěru střetnutí byli to opět hráči Slavie, kteří nevyužili několika brankových příležitostí. Vynikající výkon u Slavie podal stoper Linhart, dále Nepomucký a v útoku Ziegler, který se stačil i vracet a nebezpečně útočit. Utkání řídil izraelský rozhodčí Aškenázy.

Rozhodčí: Aškenázy (Izrael)

Diváci: 10.000

Trenér: ?

Poznámky: V dalším zápase turnaje zvítězil Hapoel Tel Aviv nad izraelským celkem Hapoel Petah Tiqva 1:0. V dalším střetnutí se utká pražská Slavia v sobotu s izraelským týmem Hapoel Tel Aviv.

(Rudé právo, 22. února 1967)



Hapoel Tel Aviv - Slavia
0 : 2 (0 : 2)

Datum: 25. února 1967, Izrael, Tel Aviv

Utkání: Zájezd do Izraele, Memoriál M. Rubinsteina

Sestava: Ledecký - Lála, Linhart, Tesař - Hildebrandt, Nepomucký - Šimek (Veselý), Novák (Píša), Morávek, Ziegler, Vokáček (Bouška)

Branky: 4. Novák 0:1, 16. Ziegler 0:2

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie vyhráli v Izraeli Memoriál M. Rubinsteina, když ve finálovém střetnutí porazili po velmi dobrém výkonu tým Hapoel Tel Aviv 2:0 (2:0).
  Pražané začali toto důležité utkání velkým náporem, který přinesl již ve 4. min. první branku. Novák po centru Vokáčka poslal prudkou střelou míč do levého rohu. Druhou branku připojil v 16. min. po akci celého útoku Ziegler ranou ze 30 metrů pod břevno. Slavia měla v prvním poločase ještě řadu dalších gólových šancí, kterých nevyužila. Ziegler dvakrát po sólové akci nastřelil tyč a další nadějné akce Morávka skončily rovněž v zázemí.
  Ve druhém poločase se obrana Slavie dopustila několika chyb, ale nebezpečné akce domácích zklikvidoval pozorný Ledecký. Rovněž Pražané několikrát nevyužili možnosti ke skórování. Zieglerovi se opět podařilo projít bezvýsledně až před brankáře, jeho další střela skončila na tyči. Ani akce Veselého a Píši neuspěly.
  Z vítězného týmu nejlépe zahráli Ziegler, který je ve velmi dobré formě, Linhart a Nepomucký. Hrálo se za velkého vedra. Utkání řídil s přehledem známý rozhodčí Aškenázy.

Rozhodčí: Aškenázy (Izrael)

Diváci: 15.000

Trenér: ?

Poznámky: Konečné pořadí turnaje: 1. Slavia Praha, 2. Hapoel Tel Aviv, 3. Maccabi Tel Aviv, 4. Hapoel Petak Tiqva. Po předání Rubinsteinova poháru projevili pořadatelé velký zájem o opětovný start Slavie v Izraeli v příštím roce.

(Rudé právo, 26. února 1967)



Hapoel Petah Tikva - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 27. února 1967, Izrael, Tikva

Utkání: Zájezd do Izraele

Sestava: Vošta - Tesař, Hildebrandt (?. Lála) - Smolík, Bouška, Linhart - Šimek (?. Veselý), Kadraba, Novák, Ziegler, Vokáček

Branky: 21. Ziegler 0:1, 38. Rosenthal 1:1, 78. Bouška 1:2

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie zvítězili včera v posledním utkání svého zájezdu do Izraele v městečku Tikva vzdáleném asi 20 km od Tel Avivu nad osminásobným mistrem země Hapoelem Petah Tikva 2:1 (1:1).
  Domácí tým hrál bojovně se snahou porazit čs. mužstvo - vítěze turnaje v Tel Avivu. Ale mužstvo Slavie se na zájezdu dostalo do velmi dobré formy a mělo téměř po celé utkání převahu. Je to pro mužstvo dobrá předzvěst před jarními ligovými boji. Střetnutí přihlíželo přes 5000 diváků a hrálo se za velkého vedra (26° ve stínu).
  Vedoucí branku Slavie vstřelil ve 21. min. Ziegler. Ve 38. Rosenthal vyrovnal na 1:1. Vítězný gól pražských fotbalistů dal v 78. min. Bouška. Slabším rozhodčím byl Handtwerk z Izraele.
  U Slavie v obranných řadách zahrál dobře Smolík a Lála ve druhém poločase, z útočníků byl nejlepší Ziegler. Dále si vedl dobře Tesař. Na Linhartovi a Novákovi se projevila únava, Vokáček nevyužil dvě vyložené příležitosti.

Rozhodčí: Handtwerk (Izrael)

Diváci: 5.000

Trenér: ?

Poznámky: Zdroj uvádí, že ke změně v sestavě došlo po přestávce.

(Rudé právo, 28. února 1967)



Slavia - Dukla Slaný
6 : 1 (3 : 1)

Datum: 5. března 1967

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 6. března 1967)



Slavia - Spartak Trnava
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 11. března 1967, Praha

Utkání: 1. liga 1966/67, 14. kolo

19. minuta a míč končí poprvé ve slávistické síti.

Sestava: Ledec1ký - Lála, Tesař, Linhart, Smolík - Nepomucký, Bouška - Veselý, Kadraba, Ziegler, Vokáček

Branky: 19. Švec 0:1, 41. Adamec 0:2, 67. Adamec 0:3, ?. Kadraba z pen. 1:3

Průběh: Smutní z prohry svého mužstva opouštěli příznivci Slavie v sobotu odpoledne stadión v Edenu. Červenobílí však před zcela vyprodaným hledištěm ztratili dva body s vedoucím mužstvem tabulky a navíc trnavští fotbalisté předvedli v Praze výkon, kterým nenechali nikoho na pochybách o svých kvalitách. Fotbalový export z Trnavy Pražany překvapil. Přes zimní přestávku mužstvo Trnavy nejenže neztratilo podzimní formu, ale zdá se, že někteří mladí hráči už »dozráli« pro vrcholnou soutěž a celý kolektiv získal na klidu a jistotě. Pochopitelně po prvním zápase nelze dělat předčasné závěry, ale Trnavští v Praze naznačili, že to myslí s bojem o jedno z nejpřednějších míst v ligové soutěži vážně a že k tomu mají předpoklady. Porážka od vedoucího mužstva tabulky by Slavii nemusela příliš mrzet, kdyby...
  Ano, kdyby se totiž také v sobotu neukázaly některé staré bolesti mužstva, především ve hře útoku. Co byl platný třeba 20minutový nápor ve druhém poločase, když prakticky žádný z útočníků nedovedl najít odvahu jit »do ohně« mezi trnavské zadáky, uplatnit patřičný důraz i rychlost a hlavně žádný nedokázal bez dlouhé přípravy tvrdě vystřelit. Přitom, jestliže bychom chtěli hledat na sobotním výkonu Trnavy nějaká okénka, pak se občas objevila právě v obraně. Trenéra Havránka čeká s jeho svěřenci ještě dost práce. A ač se to zdá někomu sebevíc nepochopitelné, máme za to, že jednou z nejslabších stránek Slavie je taktika. Projevovalo se to už na podzim a v zápase s Trnavou byl obraz stejný. Útočí se krátkými přihrávkami, vzniká tlak na soupeřovu branku, ale většinou pouze na několika čtverečních metrech. Že by bylo třeba přenést hru dlouhými přihrávkami třeba na křídla nebo rychle vysunout některého z útočníků, to jsme v sobotu viděli u domácích opravdu poskrovnu.
   Tohle všechno však zvládli hosté téměř na jedničku. Rychlé přenesení hry na polovinu soupeře, přesná přihrávka a následovala důrazná útočná akce. Rytmus hry se měnil podle potřeby, a když se člověk díval na práci trnavských útočníků, těžko by mohl najít podobný útočný kvintet mezi dalšími dnešními prvoligovými celky. Prostě Trnava produkovala v Praze opravdu dobrou a hlavně účelnou kopanou.
   Z jednotlivců u vítězů si vedli v zadních řadách nejlépe Dobiáš a Hagara, ale také Majerník a Jarábek nic nezkazili. Výborně zahrál ve středu hříště Kuna, dobře mu sekundoval Hrušecký. Z útočníků Adamec vynikal střelecky, Kabát přesnými přihrávkami, stejně jako Farkaš na pravém křídle, a Švec byl jedním z »konstruktérů« útočné hry. V celku Slavie v zadních řadách zahráli nejlépe Linhart a Nepomucký, Lála se nedostal do tempa. Smolík sice bojoval, ale neměl přesné přihrávky. Z útočníků se zlepšil Veselý až ve druhém poločase, Vokáček naopak měl lepší okamžiky v prvních 45 minutách. Nedařilo se Kadrabovi, Bouškovi a Zieglerovi.
   Autorem první branky Trnavy byl v 19. minuté Švec a 4 minuty před koncem poločasu zvýšil Adamec na 2:0. Ve druhém poločase ve 22. min. dal Adamec třetí branku. Čestný úspěch Slavie vstřelil těsně před koncem utkání Kadraba z pokutového kopu. Rozhodčí Valeš nepotrestal ve 33. min. prvního poločasu Trnavu za sražení Zieglera v trestném území a pokutový kop dvě minuty před koncem zápasu byl zřejmou kompenzací.

Rozhodčí: Valeš

Diváci: 40.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 12. března 1967)



Slavia - VCHZ Pardubice
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 14. března 1967, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Linhart, Morávek, Šimek

Branky: Morávek z pen., Šimek - Šindelář, Veverka

Průběh: Další přípravný zápas v Edenu měl jen průměrnou úroveň. Trenér Havránek vystřídal 14 hráčů. V celku domácích uspokojil jen Linhart.

Rozhodčí: ?

Diváci: 2.000

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 15. března 1967)



VSS Košice - Slavia
4 : 1 (2 : 1)

Datum: 19. března 1967, Košice

Utkání: 1. liga 1966/67, 15. kolo

Sestava: Vošta - Veselý

Branky: 2. Scherer 1:0, 27. Veselý 1:1, 30. Boroš 2:1, 48. Mravec 3:1, 55. Scherer 4:1

Průběh: Fotbalisté VSS Košice se o mnoho dříve přizpůsobili těžkému terénu, a to rozhodlo o jejich vítězství. Hned po zahájení hry se pustili do prudkých útoků a už ve 2. minutě Scherer skóroval. Košičtí svůj tlak neustále zvyšovali a fotbalisté Slavie se prvých deset minut museli jen bránit. Podnikali jen samostatné akce, které »táhl« Veselý. V 27. min. Veselý obehrál čtyři obránce hostí a nezadržitelně vsítil. Míč v síti Švajlena vyburcoval domácí k zvýšenému náporu. Úspěch se dostavil v 30. minutě, kdy se Košice opět ujaly vedení brankou Boroše.
  Po přestávce začali hráči VSS velkým náporem. Ve 48. minutě výborně hrající Scherer tvrdě vystřelil na branku Slavie, Vošta stačil střelu vyrazit a dobíhající Mravec ji dotlačil do branky. Další akce domácích obránci hostí jen s velkým vypětím sil odvraceli. Poslední gól střetnutí zaznamenal v 55. minutě z hranice trestného území opět Scherer. Po tomto gólu se hráči Slavie smířili s prohrou a přestali útočit. Stejně jako v prvním poločase zůstal neúnavný jen Veselý. V 60. minutě Bomba tohoto hráče srazil v trestném území a rozhodčí Galba nařídil pokutový kop. Ani tuto velkou šanci však Slávia nevyužila. 6000 diváků, rozhodoval Galba, poločas 2:1.

Rozhodčí: Galba

Diváci: 6.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 20. března 1967)



Slavia - Spartak Brno ZJŠ
3 : 1 (3 : ?)

Datum: 23. března 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1966/67, 16. kolo

Sestava: Veselý, Ziegler, Kadraba

Branky: Veselý, Ziegler, Kadraba - Svoboda

Průběh: Předčasný apríl měl ve čtvrtek odpoledne v Edenu hody. Sníh, déšť, trochu sluníčka, hodně zimy a k tomu všemu hlavně ve druhém poločase ligový »odvar«. Celková bilance je však přesto pro příznivce Slavie uspokojivá, neboť jejich mužstvo konečně získalo první jarní body. Kdyby však nebylo těch, neměli by moc důvodů k radosti. Brněnské mužstvo zejména prvních 45 minut »přesvědčovalo« diváky, proč je na posledním místě tabulky. Jeho útok neudržel míč, zadní řady často chybovaly, takže tři branky v síti Padúcha byly považovány za minimum, čeho domácí dosáhli. Šance totiž měli nejméně na dvě další. Druhý poločas Brněnští začali bojovat s větším úsilím, častěji útočili a v těch chvílích upadala hra Slavie do starých chyb. Nedařily se plynulejší akce, těžký terén ubíral nemálo sil i chuti. Rozhodčí Obtulovič, 12 000 diváků. Branky Slavie Veselý, Ziegler a Kadraba, za Brno Svoboda.

Rozhodčí: Obtulovič

Diváci: 12.000

Trenér: ?

Poznámky: poznamky

(Rudé právo, 24. března 1967)



Slavia - Grasshoppers Club Zürich
12 : 0 (5 : 0)

Datum: 28. března 1967, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Kadraba, Nepomucký, Šimek, Veselý, Boučka, Tesař, Ziegler

Branky: Kadraba 3, Nepomucký 2, Šimek 2, Veselý 2, Boučka, Tesař, Ziegler

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 28. března 1967 // Rudé právo, 29. března 1967)



Inter Bratislava - Slavia
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 2. dubna 1967, Bratislava

Utkání: 1. liga 1966/67, 17. kolo

Sestava: Vošta - Nepomucký, Lála, Tesař, Píša, Veselý

Branky: 57. Obložinský 1:0, 66. Nepomucký 1:1, 75. Veselý 1:2, 90. Ondrášek 2:2

Průběh: Střetnutí mělo překvapující průběh. Do poločasu bylo jen několik rušných momentů. Vošta v brance Slavie vyřešil skvělým způsobem několik vysokých střel, Fülle v brance Interu měl sice méně příležitostí, ale po střele Tesaře mu míč vypadl z ruky a Píša jej dorazil do sítě. Rozhodčí Smejkal však gól neuznal pro napadení brankáře. Hra se začala vlastně rozvíjet až v druhém poločase, kdy začaly padat i branky. V 57. minutě Obložinský z nezvyklé situace vystřelil, Vošta měl zakrytý výhled, na střelu nereagoval, a Inter získal vedení. Slavia vyrovnala v 66. min. Nepomuckým. Hosté pak získávali stále více ze hry, Inter byl minutu od minuty nervóznější. V 75. min. podnikl Lála únik, vtipně »předhodil« míč Veselému a ten vedle vybíhajícího Fülleho získal Slavii vedení 1:2. Závěr střetnutí vyzněl v exhibici Slavie, ale v poslední minutě se její chyba nevyplatila a domácí vyrovnali gólem Ondráška. Slávia podala solidní, disciplinovaný a bojovný výkon. Předvedla hru krátkých přihrávek a vypracovala si více brankových šancí než Inter.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 5.000

Trenér: František Havránek: „Hráli jsme původně na jeden bod. V průběhu zápasu se ukázalo, že můžeme získat i oba. V závěru jsme udělali chyby.”

(Rudé právo, 3. dubna 1967)



Lokomotiva Praha - Slavia
0 : 4 (0 : 2)

Datum: 5. dubna 1967

Utkání: přátelské

Sestava: Novák, Kadraba

Branky: Novák 2, Kadraba 2

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 6. dubna 1967)



Slavia - Dukla Písek
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 11. dubna 1967

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 12. dubna 1967)



Slavia - Sparta
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 15. dubna 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1966/67, 18. kolo

Sestava: Ledecký - Lála, Hildebrandt, Linhart, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Kadraba, Ziegler, Šimek

Branky: 6. Mráz 0:1, 64. Nepomucký 1:1

Míč vystřelený Mrázem skončil v příštích okamžicích podél Hildebrandta a Linharta
v síti za Ledeckého zády. Sparta vedla 1:0.

Průběh: Patří to k tradici. Zaplněné tribuny, ona zvláštní atmosféra rivalského střetnutí provázená napjatým očekáváním, jak to tentokrát dopadne. A patří už také k tradici to, že fanouškové táborů buď s obavou, nebo nadějí očekávají, zda favorit klopýtne. V podzimním kole se dávalo víc šancí Spartě a vyhrála Slávia. Také na trávníku v Edenu byla Sparta v sobotu odpoledne favoritem. Ale »pravidlo hry« nebylo porušeno, i když ne na plných 100 %. Vedoucí mužstvo ligové tabulky ztratilo ve Vršovicích bod a nerozhodný výsledek je nesporně větším úspěchem pro Slavii, jejíž forma byla v dosavadních kolech jarní poloviny soutěže dost nevyrovnaná. V sobotu však domácí podali svůj nejlepší letošní výkon. Celou hodinu byli lepším mužstvem, a kdyby útočníci přesněji stříleli, mohli být příznivci Sparty ještě smutnější...

ZVRAT PO 30 MINUTÁCH

  Na začátku utkání působila Sparta celistvějším dojmem, její útok dovedl udržet míč na polovině soupeře a hlavně akce obou křídel, Pospíchala a Maška, dělaly zadákům Slavie hodně starostí. Vedoucí branka už v 6. min. hráče Sparty uklidnila. Mezi 20.—30. minutou však přišla »přípravná doba« zvratu. Mužstvo Slavie s velkým úsilím zastavilo nápor Sparty a pozvolna přecházelo do útoku. Poslední čtvrthodina prvního poločasu už patřila domácím. Ovládli střed hřiště, rychlými přihrávkami se dostávali na polovinu Sparty, která jako by najednou ztrácela dech. A tlak Slavie k nemalému překvapení nepolevil ani po celý druhý poločas, spíš naopak. V závěru měla Slavia už jasnou převahu, a kdyby nakonec získala oba body, byl by to podle průběhu utkání zasloužený úspěch.


CO VYŠLO A NEVYŠLO

  Sparta začala dobře, ale brzy došlo k tomu, co asi trenér Ježek těžko mohl před zápasem předpokládat. Dyba totiž začal ztrácet ve středu hřiště řadu míčů, neměl dostatek sil v soubojích, a tak tu stál Kvašňák sám, bez podpory. Dybův výkon však zapůsobil negativně i na obranné řady Sparty. Tichý a Možíš nemohli na přesné přihrávky svým útočníkům nikdy ani pomyslet, a když, potom si ještě Vojta začal hledět víc nohou soupeře než míče, pevná jarní »zeď« sparťanské obrany se několikrát povážlivě zakymácela.
  Slavia byla v podobné situaci prvních dvacet minut. Několik okének na vlastní polovině, někdy i zbytečně tvrdě hrající Linhart a nesourodý útok, kde se nedařila zejména kombinace. Jenže už v průběhu této fáze boje začali doslova vyrůstat tři hráči, jejichž výkony strhly celé mužstvo k velké ofenzívě. Byl to především Lála, dále Tesař a Nepomucký. Ti doslova sebrali Spartě nejen střed hřiště, ale i klid a jistotu. Postupně se k nim přidávali ostatní, a Slavia dohrála zápas v pěkném tempu a její mužstvo ma zásluhu na tom, že diváci viděli hlavně ve druhém poločase dobrou a rušnou kopanou.


K VÝKONŮM JEDNOTLIVCŮ

  O Lálovi, Tesařovi a Nepomuckém z mužstva Slavie jsme již hovořili a nutno jen dodat, že byli opravdovými oporami jak pro svou bojovnost, tak i přehled. Ledecký v brance zachytal spolehlivě, z dalších obránců hráli dobře Smolík a především Hildebrand. Linhart nabyl jistotu ve druhém poločase. Z útočné čtveřice se nejlépe v utkání vedlo Zieglerovi, který ve druhých 45 minutách si vypracoval několik pěkných příležitostí. Veselý na pravém křídle zrychlil hru až ve druhém poločase a v této části zápasu působil obraně Sparty značné potíže. Kadrabovi chyběl větší důraz při střelbě a Šimek na levém křídle nezklamal.
   U Sparty zachytal Kramerius spolehlivě, v obraně byl nejlepším hráčem Tichý. Vojta hrál také spolehlivě, ale — jak jsme se již zmínili — zbytečná tvrdost jeho výkon snižovala. Možíš byl dobrý ve hře hlavou, bylo však znát, že nemá ještě dostatek zkušeností z těžkých zápasů a podobně to platí i o mladém obránci Rosickém. O Dybovi byla již řeč, ale je třeba říci, že také Jurkanin se tentokrát neprosadil a ve druhém poločase Mašek na levém křídle od něho málokdy dostal přesnou přihrávku. Nedařilo se ani Mrázovi, takže nakonec zůstali Kvašňák, Pospíchal a Mašek, jejichž výkony v závěru zápasu však ztratily počáteční jistotu a důraz. Rozhodčí utkání Fencl neměl snadnou úlohu. Snažil se udržet zápas v mezích dovolené tvrdosti, a tak pískal hodně často, někdy i zbytečně.

Rozhodčí: Fencl

Diváci: 40.000

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 16. dubna 1967 // ???)



Bohemians Praha - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 18. dubna 1967, Praha, Eden

Na snímku jeden z útoků Veselého, ale ani ten nevedl k úspěchu.

Utkání: 1. liga 1966/67, 19. kolo

Sestava: Ledecký - Veselý, Nepomucký, Zeigler, Tesař, Balogh, Morávek

Branky: 69. Horák 1:0

Průběh: Říká se, že posvícení není každý den, a příznivci Slavie se o tom mohli v úterý v Edenu přesvědčit v míře opravdu nebývalé. Jejich mužstvo po velmi dobrém sobotním výkonu proti Spartě jim totiž v dalším pražském ligovém derby připravilo rozčarování. Nutno však již v úvodu říci, že vítězství Bohemians v zahajovacím utkání 19. kola I. ligy kopané bylo zcela zasloužené. Všeho moc totiž škodí, a když navíc k přílišnému sebevědomí mužstva Slavie, a tím i podcenění soupeře, připočteme bojovného a takticky dobře připraveného protivníka, dopadá to zpravidla tak jako v úterý v Edenu.
   Jistotou hráčů Slavie neotřáslo ani několik rychlých akcí Bohemians už krátce po zahájení utkání. V 6. min. totiž Motl minul z bezprostřední blízkosti branku Slavie a také další příležitost neproměnil Findejs. Domácí, jimiž tentokrát byli na hřišti v Edenu hráči Bohemians, to však nevyvedlo z míry, spíše naopak. Dali se do boje se sebejistým soupeřem, získali iniciativu na svou stranu a důraznou hrou ve vlastní polovině zastavovali rozvíjející se útoky mužstva Slavie.
   Ve druhém poločase jsme však byli svědky kopané, jaké si přejeme na našich hřištích co nejméně. Ne že by zápas ztratil na rušnosti, ale na obou stranách se množily nedovolené zákroky a nakonec rozhodčí Krňávek vyloučil Kříže za jeden z takových zákroků na Veselého.
   Útok Slavie byl nejslabší řadou na hřišti. V prvém poločase se uplatnil Ziegler. Nepomucký byl tentokrát jen stínem hráče, který působil v sobotu zadákům Sparty takové starosti. Chybou bylo, že Ziegler přešel do obrany místo Morávka a Balogh nastoupil do útoku. Zadní řady hrály celkem spolehlivě. Místo Lály nastoupil v obraně Tesař. Z celku Bohemians byl v zadních řadách největší oporou Růžička, spolehlivě bojovali i Horák, Packert, Holeček a až do svého vyloučení Kříž. V útoku udělal hodně práce Findejs a také Motl bojoval úspěšně. Ivančík patřil pak k nejrychlejším.
   Jediná branka, která padla ve 24. minutě druhého poločasu, byla tak trochu kuriózní. Horák kopal trestný kop, chtěl přihrát nabíhajícímu Findejsovi, ten však míč minul. Další dráha míče pokračovala na tyč a odtud do sítě. Hráči Bohemians byli překvapeni, ale ještě víc asi brankář Slavie Ledecký. Rozhodčí Krňávek se dopustil několika chyb a největší tím, že chtěl utkání řídit velkoryse, v prvém poločase dost »dovolil« a potom musel nasadit mnohem přísnější měřítko a někdy byl tím i sám vyveden z konceptu. Zápasu přihlíželo více než 20 000 diváků.

Rozhodčí: Krňávek

Diváci: 20.000

Trenér: ?

Poznámka: Slavia prohrála brankou po chybě brankáře Ledeckého, který pustil míč vystřelený asi z 50 metrů. Za Slavii už od tohoto okamžiku nikdy nechytal...

(Rudé právo, 19. dubna 1967)



Slavia - Jednota Trenčín
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 23. dubna 1967, Praha, Eden

Na snímku je souboj útočníka Slavie Veselého, jehož se snaží zastavit trenčínský Bartovič.

Utkání: 1. liga 1966/67, 20. kolo

Sestava: Ledecký - Tesař, Novák (84. Kadraba)

Branky: 89. Kadraba 1:0

Průběh: Poslední dvě utkání Slavie v Praze mají sestupnou tendenci. Domácí po dobrém výkonu proti Spartě zahráli hůře proti Bohemians a včera proti Trenčínu, i když zvítězili, byl jejich výkon nejslabší. Úkol domácích nebyl snadný. Trenčínští přijeli totiž do Prahy se snahou nedostat branku, a proto hráli systémem 5-2-3, v útoku ponechávali pouze Navrátila, Masného a Jenčíka. Tato trojice ohrozila Ledeckého vážněji až v 75. minutě! Na druhé straně si útok Slavie nedovedl vůbec poradit s obrannou hrou hostí. Hráčům chyběl nejen vtip, ale i přesnost přihrávek a účinný tah na branku. Také systém na postavení mimo hru, který důsledně praktikovali trenčínští obránci, často dělal domácím velké potíže. A tak se vlastně střetnutí změnilo ve vyčkávací taktiku na chybu některého obránce. Ta se dostavila až necelé dvě minuty před koncem utkání, kdy Kadraba, jenž asi pět minut předtím vystřídal zraněného Nováka na pravé spojce, zachoval klidnou hlavu a ze shluku rozhodl o vítězství Slavie. Dá se říci, že bylo zasloužené, protože domácí se snažili, i když jen s malým úspěchem, po celé utkání hrát útočně, zatímco Trenčínští se k tomuto způsobu hry prakticky neodhodlali. U domácích zahrály spolehlivě zadní řady. Oba záložníci, zejména Tesař, nedovedli přesně přihrát a v útoku nebyl nikdo, kdo by této řadě dovedl vtisknout určitý systém. V mužstvu Trenčína byl organizátorem celé obrany neúnavný Hojsík, jemu se výkonem přiblížili Čemez, Schwarz, ve středu pole vykonal velký kus práce Bartovič.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 14.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 24. dubna 1967)



Spartak Hradec Králové - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 6. května 1967, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 1966/67, 21. kolo

Sestava: Vošta — Lála, Hildebrandt, Smolík, Tesař, Linhart — Veselý, Bouška, Nepomucký, Kadraba, Vokáček

Branky: 16. Fišer 1:0, 55. Veselý 1:1

Průběh: Fotbalistům Hradce Králové, kteří v jarní sezóně nezískali ještě ani jeden bod, šlo v tomto utkání o mnoho. Nejen o získání potřebných bodů do ligové tabulky, ale především o získání sebevědomí, které po sedmi prohraných ligových utkáních ztratili. Od prvních minut bojovali o každý míč, snažili se, ale co je to všechno platné, když hráčům chybělo fotbalové umění a jejich hra postrádala jakoukoliv koncepci. V mužstvu není žádná individualita, dirigent, který by dovedl usměrnit hru a dát jí nějaký systém. Oporou zadních řad byl nestárnoucí Hledík, ale ten se již na začátku prvního poločasu zranil. Byl vyměněn Cermanem, který ho při nejlepší vůli nemohl nahradit. V mužstvu Hradeckých uspokojil jen dobře pozičně hrající Tauchen a také Konečný, střelec jediné branky, měl několik dobrých okamžiků. Přesto, že Hradec získal jeden bod, nezlepšila se nijak podstatně jeho kritická situace na konci ligové tabulky.
   Slavii přijelo do Hradce povzbudit několik set jejích příznivců. Byli však zklamáni bezzubým a neškodným výkonem slavistických hráčů, kteří postrádali, zejména v prvním poločase, i potřebnou bojovnost. Nepřesné přihrávky, špatná střelba, bezduché útoky, to byly charakteristické znaky pro mužstvo, které rychle ztratilo svoji dřívější formu a hraje kopanou průměrné úrovně. Z mužstva Slavie lze pochválit pouze ofenzivního Lálu a z dalších Linharta a Veselého. Kadrabu, který býval ještě nedávno významnou postavou při každém zápase, nebylo na hřišti téměř vidět.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ MINUTY

V 6. minutě nevyužil Tauchen výborné střelecké pozice a poslal míč mimo branku. O několik minut později se zranil Hledík a po krátkém statování musel odstoupit. V 11. minutě měli velkou příležitost hráči Slavie, založili několik nebezpečných útoků, ale jejich výsledkem bylo pouze nastřelení břevna Vokáčkem. V 16. minutě po samostatném úniku vstřelil Fišer asi ze 20 metrů první — a jak se později ukázalo — i poslední branku Hradeckých. Vina na této brance spadá plně na konto brankáře Vošty.
   Po přestávce se hra poněkud zlepšila. V 55. minutě se ve skrumáži před brankou Hradeckých zmocnil míče Veselý a podle špatně vyběhnuvšího brankáře Jindry vsítil vyrovnávací branku. Domácí nedeprimováni zvýšili tlak na branku soupeře a osm minut před koncem zápasu poslal Buranský míč do sítě Slavie. Rozhodčí ji však pro postavení mimo hru neuznal.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 7. května 1967)



Slavia - Dukla Mimoň
11 : 1

Datum: 9. května 1967

Utkání: přátelské

Sestava: Kadraba, Morávek, Lála, Hildebrandt

Branky: Kadraba 7, Morávek 2, Lála, Hildebrandt

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 10. května 1967)



Slavia - Lokomotíva Košice
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 11. května 1967, Praha

Utkání: 1. liga 1966/67, 22. kolo

Sestava: Vošta — Lála, Hildebrand, Linhart, Smolík — Tesař, Nepomucký — Veselý, Kadraba, Bouška (46. Píša), Ziegler

Branky: 63. Kadraba z pen. 1:0, 74. Nepomucký 2:0

Průběh: Brankář Flešar, nejlepší hráč Lokomotivy, která hrála od 32. min. bez vyloučeného Šerfözöho, kapituloval až v 63. min. před střelou Kadraby z pokutového kopu a před umístěnou přízemní ranou Nepomuckého v 74. min. Rozhodčí Mitrič vyloučil Šerfözöho za kopnutí Linharta bez míče a pokutový kop nařídil za ruku Ištóka.
   O překvapivý a málo pěkný průběh utkání se postarala Slavia velmi slabým výkonem v prvním poločase. Přes tři záložníky a čtyři obránce Lokomotivy, z nichž zejména střední Urban a Knap byli k nepřekonání, se útočníci Slavie v prvních 45 minutách téměř nedostali. Střely zdálky bezpečně kryl Flešar. Udělal chybu jen v 18. min., kdy nevyběhl a Bouška mohl skórovat. Jinou příležitost Slavia za poločas neměla. Lokomotiva hrála odvážněji, využívala každé příležitosti k protiútoku, ale s malým úspěchem.
   Teprve Píša, který nastoupil do druhého poločasu místo Boušky, přinesl do hry více vzruchu. Jeho první akce ve druhém poločase byly úspěšné. První zneškodnil Flešar v posledním okamžiku, kdy vyrazil jeho hlavičku, při druhém byl Flešar již překonán, ale míč snrávně Píšou zahraný hlavou do země odskočil přes branku.
   Lokomotiva se stáhla do obrany a umožnila tak domácím neustálé zakládání akcí. Hra Slavie se zlepšila, zejména zásluhou Veselého, který se spolu s Kadrabou ve druhém poločase dobře rozehrál.

Rozhodčí: 10.000

Diváci: Mitrič

Trenér: ?

(Rudé právo, 12. května 1967)



Sklo Union Teplice - Slavia
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 28. května 1967, Teplice

Utkání: 1. liga 1966/67, 23. kolo

Sestava: Ledecký - Smolík, Lála, Píša

Branky: Stratil 2, Dočkal

Průběh: Více než 12 000 diváků čekalo na rozhodnutí tohoto zápasu téměř 80 minut. Do té doby byl totiž výsledek 0:0, a přestože Tepličtí byli útočnějším mužstvem a vytvořili si nejednu střeleckou příležitost, nedovedli překonat brankáře Slavie Ledeckého. Nakonec však bylo obecenstvo spokojeno, nebot vidělo tři pěkné branky. Autorem dvou byl Stratil, jednu zaznamenal Dočkal. Domácí produkovali útočnou kopanou. Velmi dobře zahrály zadní řady, v útoku pak byli nejlepší Dočkal a Stratil. Slavia nehrála tak špatně, jak ukazuje výsledek, ale její útok byl v tomto utkání praktický neškodný. Z mužstva hostí byl až do 80. minuty výborný brankář Ledecký, z krajních obránců předčil Smolík Lálu, v útoku snese přísnější měřítko Píša.

Rozhodčí: Škvaryl

Diváci: 12.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 29. května 1967)



Slavia - Slovan CHZJD Bratislava
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 31. května 1967, Praha, Eden

Na snímku je zachycen útočník Slavie Ziegler v souboji
s levým obráncem hostí Mutkovičem.

Utkání: 1. liga 1966/67, 24. kolo

Sestava: Ledecký - Smolík, Lála, Píša, Ziegler, Linhart, Tesař, Nepomucký

Branky: goly

Průběh: Vedoucí mužstvo tabulky Slovan Bratislava přijelo do Prahy v roli favorita, ale okázalo se, že hosté toto zatížení »neunesli«. Když navíc hráči Slavie podali v tomto střetnutí dosud svůj nejlepší jarní výkon, vytvořilo utkání obrat, který diváky překvapil a příznivce Slavie velmi potěšil. Vítězství domácích bylo zasloužené, měli téměř po celých 90 minut převahu, a kdyby vedle Zieglera měli ještě dalšího pohotového střelce, mohl Slovan odejít s vyšší porážkou. Hráči Slavie si svůj úspěch zasloužili bojovností, obětavostí, velmi dobrou hrou v zadních řadách a rychlejšími akcemi útoku.
   Proč Slovan v Praze prohrál? Pět útočníků bratislavského mužstva za celý zápas ani jednou neohrozilo brankáře Slavie Ledeckého prudší střelou. Tato charakteristika nejlépe hovoří o důvodech porážky hostujícího celku, který kromě nedůrazu svého útoku ukázal i dost nepřesné kombinace, a co nejvíc překvapuje, pomalost většiny, zejména mladých hráčů. Jedinou branku zápasu zaznamenal v 80. min. Ziegler. Popluhár přihrával malou domů, brankář Vencel pozdě reagoval a naběhnuvší Ziegler umístil míč do sítě.
   Z mužstva Slavie byl brankář Ledecký prakticky bez práce, ze spolehlivých zadních řad si nejlépe vedli Lála a zejména Smolík. Také Linhart bojoval spolehlivě. Ve středu hřiště vykonali velký kus práce Tesař a hlavně pak Nepomucký, který doslova dřel a vytvořil svým spoluhráčům nejednu dobrou šanci. Z ostatních útočníků podali pěkné výkony Píša a především Ziegler. Z mužstva Slovanu se brankář Vencel dopustil jedné chyby a ta ho stála branku. Ze zadních řad byl spolehlivý po celé utkání Popluhár, uspěl také Urban. Ze záložníků měl dobré okamžiky Zlocha. Z útočníků nelze nikoho zvlášť chválit, v této řadě bylo dost málo snahy a bojovnosti. Rozhodčí Jelínek měl ve druhém poločase ztíženou úlohu několika tvrdými zákroky hostujícího celku. Zápasu přihlíželo 20 000 diváků.

Rozhodčí: Jelínek

Diváci: 20.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 1. června 1967)



Slavia - Dukla Praha
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 5. června 1967, Praha, Eden

Situace před brankou Dukly, zleva Brumovský, Vokáček a Viktor.

Utkání: 1. liga 1966/67, 25. kolo

Sestava: Ledecký (65. Vošta) — Lála, Hildebrandt, Linhart, Smolík — Tesař, Nepomucký — Veselý, Píša , Ziegler, Vokáček

Branky: 12. Štrunc 0:1, 48. Rödr 0:2, 84. Ziegler 1:2

Průběh: Na stadiónu Slavie v Edenu bylo v pondělí sehráno poslední střetnutí předposledního kola naší nejvyšší fotbalové soutěže, ve kterém nastoupilo domácí mužstvo proti Dukle. Zápas, jenž byl ještě před týdnem označován za jeden z klíčových pro závěrečné boje na špici tabulky, ztratil po výsledcích ze dvou kol v uplynulém týdnu svou důležitost pro získání titulu mistra. Dukla po dvou posledních porážkách se Slovanem a Spartou Šance už neměla a ambice Slavie pominuly v průběhu dřívějších kol jarní poloviny. A tak o co v tomto střetnutí mohlo jít, byla snaha o přední místo v tabulce, ale v tomto dalším pražském derby hrála podstatnou úlohu otázka prestiže. Osmdesát minut jsme byli svědky vcelku průměrného ligového boje, posledních deset minut však necelých 10 000 diváků vzrušilo. Opět jsme totiž byli v závěru zápasu svědky toho, že mnozí naši fotbalisté se nedovedou ovládat, ztrácejí smysl pro slušnost jeden vůči druhému ve chvílích, kdy by bylo na místě sportovní gesto.
  Oněch deset nepěkných závěrečných minut v Edenu zahájil Píša. Byl faulován Vacenovským, po odpískání mu to však ještě stačil odvést a byl vyloučen. Druhým vyloučeným za několik minut po Píšovi byl Čmarada pro nebezpečný zákrok na Zieglera. Rozhodčí Placek však musel ještě odpískat několik dalších přestupků proti slušné hře. Je nutno v této souvislosti hovořit právě o jeho výkonu. Obě vyloučení byla správná, rozhodčí Placek zachoval klid a dovedl zasáhnout účinně ve chvílích, kdy někteří hráči ztráceli hlavu. Možno říci, že utkání právě v závěrečných minutách zvládl velmi dobře.
  Slavia měla často dlouhé minuty územní převahu, ale její útočné akce byly neproduktivní, vázla přesná kombinace a útočníci si málokdy dokázali připravit střeleckou příležitost. Naproti tomu mužstvo Dukly působilo celistvějším dojmem. Dovedlo využít některé slabší chvíle v zadních řadách Slavie, hrálo především účelnější kopanou. Zadní řady vojáků spolehlivě bránily a také ve středu hřiště si počínala Dukla jistěji. Její akce byly nebezpečnější než mužstva Slavie, i když také střelci Dukly přílišnou produktivitou nehýřili.
  Vedoucí branku Dukly zaznamenal ve 12. minutě Štrunc po vtipné přihrávce od Rödra. Do dvacáté minuty byla Dukla útočnější, potom však převzala iniciativu Slavia. Velkou příležitost měl ve 32. minutě Vokáček, který přímo z voleje pouze nastřelil brankáře Viktora. Ve 35. minutě vyrazil Čmarada míč z brankové čáry. Ve druhém poločase už ve třetí minutě střílel Rödr trestný kop a asi z 30 metrů tvrdou ranou k tyči zvýšil náskok Dukly na 2:0. Slavia se snažila o zkorigování výsledku. Podařilo se jí to ve 39. min., když Ziegler z trestného kopu snížil na 1:2. Výsledek zůstal až do konce zápasu nezměněn. V mužstvu Dukly vystřídal ve druhém poločase zraněného Brumovského Dvořák a u mužstva Slavie nastoupil v 65. min. za zraněného brankáře Ledeckého Vošta.
  Z mužstva Dukly plně uspokojili v zadních řadách především brankář Viktor, dále Novák a Táborský, ve středu hřiště vykonal velký kus práce Geleta a také Brumovský v prvním poločase bojoval dobře. Z útočníků osvědčil několikrát svou rychlost Štrunc, dobře si vedl Vacenovský a proti posledním zápasům se zlepšil Rödr. Nejslabší byl Knebort. U Slavie byl v zadních řadách po celé utkání nejspolehlivější Smolík, příliš úspěšný nebyl tentokrát zejména v přihrávkách Tesař. V útoku se dařilo Zieglerovi, Nepomucký se zlepšil ve druhém poločase, Veselý byl dobře kryt Táborským.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 10.000

Trenér: ?

Poznámky: Čmarda

(Rudé právo, 6. června 1967)



Jednota Žilina - Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 11. června 1967, Žilina

Utkání: 1. liga 1966/67, 26. kolo

Sestava: Vošta — Lála, Hildebrandt, Smolík — Morávek, Linhart — Veselý, Kadraba, Nepomucký, Ziegler, Vokáček

Branky: 44. Veselý 0:1, 65. Hrablík 1:1

Průběh: Spravedlivou remízou se rozloučili fotbalisté pražské Slavie a žilinské Jednoty s letošním ročníkem I. ligy. Zápasu nepřálo počasí a terén byl těžký. Několikadenní déšť zanechal citelné stopy na hrací ploše stadiónu. Terén kladl zvýšené nároky na hráče a ztěžoval kontrolu míče. Zhoršeným podmínkám se lépe přizpůsobili hosté, kteří volili systém krátkých přihrávek a častěji se dostávali před žilinskou branku.
   Domácí se snažili důstojně zakončit I. ligu, hra se jim vsak zpočátku na kluzkém terénu nedařila. Až po změně stran, a zejména po vyrovnávací brance, zesílili tlak na branku soupeře. Pro pozornou hru obrany Slavie nepodařilo se domácím zvítězit. Skóre zahájil Veselý ve 44. min. po chybě žilinské obrany. V 65. min. vyrovnal Hrablík z přihrávky Kuchára. Hostům stačila remíza k postupu ze šestého na páté místo v tabulce. Rozhodčí Mácha neměl mnoho práce, avšak přes slušnou hru mužstev byly jeho verdikty problematické.

Rozhodčí: Mácha

Diváci: 2.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 12. června 1967)



Spartak Moskva - Slavia
3 : 2 (2 : 2)

Datum: 7. července 1967, Sovětský svaz, Lvov

Utkání: přátelské

Sestava: Moreček - Novák, Veselý

Branky: 4. Osjanin 1:0, 10. Novák 1:1, 12. Osjanin 2:1, 33. Novák 2:2, 62. Chusajnov 3:2

Průběh: V rámci festivalu družby Československé a sovětské mládeže se uskutečnilo ve Lvově přátelské fotbalové utkání, v němž Slavia Praha podlehla Spartaku Moskva 2:3 (2:2).
   Slávia nastoupila bez Lály, Hildebrandta, Linharta, Nepomuckého, Kadraby a Píši, s Morečkem z Nových Zámků v brance. Asi 10 000 diváků na stadiónu Družby bylo zklamáno předvedenou hrou. Obě mužstva chybovala v obraně a v útoku se hráči předháněli v nepřesných přihrávkách.
   Již ve 4. min. se ujal Spartak Moskva po chybě obrany hostí vedení brankou Osjanina. V 10. min. po kombinaci celého slávistického útoku vyrovnal Novák na 1:1 a ve 12. min. zvýšil Osjanin vedení sovětského mužstva na 1:2. Ve 28. min. odpustil rozhodčí domácím ruku v trestném území a ve 33. min. vyrovnal opět Novák na 2:2. V 62. min. zajistil Chusajnov domácím vítězství 2:3, když těsně předtím byl sražen Veselý v gólové pozici.

Rozhodčí: Baklanov (SSSR)

Diváci: 10.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 8. července 1967)



Goriň Rovno - Slavia
1 : 0 (0 : 0); nedohráno

Datum: 15. července 167, SSSR, Ukrajina, Rovno

Utkání: přátelské

Sestavy:

Rovno:
Vasin, ? (???)
Slavia:
? (???)

Branky: 55. Vasin 1:0

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie se utkali v Rovnu s družstvem druhé sovětské ligy Goriň Rovno. Střetnutí mělo neobvyklý průběh.
   Slávisté prohrávali 0:1 brankou, kterou vstřelil v 55. minutě Vasin. Pět minut před koncem zápasu se však strhla nad stadiónem prudká bouře spojená s takovou průtrží mračen, že fotbalisté museli opustit hřiště a zápas zůstal prakticky nedohrán.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 16. července 1967 // Československý sport, 17. července 1967)



TJ Jiskra Třeboň - Slavia
0 : 8 (0 : 4)

Datum: 27. července 1967, Třeboň

Utkání: přátelské

Sestavy:

Třeboň:
? (???)
Slavia:
Mareček (?. Vošta) - Beran, Hildebrandt (?. Knesl), Linhart, Smolík - Šimek (?. Bouška), Knesl (?. Tesař) - Veselý, Hamár, Novák, Ziegler (???)

Branky: Ziegler 4, Hamár 2, Veselý, Tesař

Průběh: Slavia sehrála ve čtvrtek druhý zápas na jihu Čech, poslední před odjezdem do NSR a Švýcarska.Nejlepsím mužem na hřišti byl útočník Hamár.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 1.500

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Československý sport, 20. července 1967 // Rudé právo, 28. července 1967 // Československý sport, 28. července 1967)



VfB Stuttgart - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 1. srpna 1967, NSR, Stuttgart

Utkání: přátelské

Sestavy:

Stuttgart:
Larsson, ? (???)
Slavia:
Mareček - Lála, Hildebrand, Smolík - Tesař, Linhart - Veselý, Hamar, Nepomucký, Novák, Ziegler

Branky: 13. Nepomucký 0:1, 44 Larsson 1:1, 57. Hamár 1:2

Průběh: Slávisté zahájili zájezd těsným, ale zaslouženým vítězstvím nad příslušníkem Bundesligy. Podali výbornou technickou hru, měli spolehlivé zadní řady včetně brankáře Marečka, uvedl se mladý útok, který byl na výši především technickou hrou. Potlesk sklidil v 60. minutě Hamár, který po centru Veselého zaznamenal vítěznou branku nůžkami, skóre utkání zahájil ve 13. minutě Nepomucký z 20 m, ve 44. vyrovnal nový švédský hráč Larsson na 1:1. Novák a dvakrát Tesař nastřelili ještě třikrát tyč. Slavia hrála v sestavě: Mareček — Lála, Hildebrand, Smolík — Tesař, Linhart — Veselý, Hamar, Nepomucký, Novák, Ziegler. Hrálo se na velmi těžkém terénu (před utkáním byla bouře) přihlíželo 12 000 diváků, řídil výborně Handwerker ze Stuttgartu. Slavia bude hrát další utkání ve švýcarském Baselu a zakončí zájezd v neděli s SC Winterthur. Po utkání se vrací letadlem do Prahy.

Rozhodčí: Handwerker

Diváci: 12.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

Rudé právo, 2. srpna 1967

  V prvním utkání v NSR zvítězili fotbalisté Slavie Praha ve Stuttgartu nad místním VfB 2:1 (1:1). Ve střetnutí, které bylo hráno za velmi špatného umělého osvětlení před návštěvou 12 000 diváků, dali branky vítězů ve 13. min. Nepomucký a v 57. min. Hamár. Jedinou branku domácích vstřelil ve 45. min. Larsson.
   Slavia měla značnou technickou převahu i řadi brankových příležitostí - střely Tesaře a Hamára i hlavička Nováka se však odrazily od břevna.

(Rudé právo, 2. srpna 1967 // Československý sport, 2. srpna 1967)



FC Basel - Slavia
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 5. srpna 1967, Švýcarsko, Basel

Utkání: přátelské

Sestavy:

Basel:
Laufenburger - Kiefer, Michaud, Pfirter, Stocker - Odermatt (?. Ramseyer), Schnyder (?. Mundschin) - Rüfli, Frigerio, Hauser, Wenger
Slavia:
Mareček - Lála, Hildebrant, Knesl, Smolík - Tesař (75. Šimek), Nepomucký - Veselý, Hamár, Novák, Ziegler

Branky: 9. Novák 0:1, 68. Frigerio 1:1, 73. Hauser 2:1, 85. Veselý 2:2

Průběh: Ligová Slavia sehrála v sobotu večer v Basileji přátelské utkání s novým švýcarským mistrem, FC Basel. Zápas skončil po zásluze nerozhodně. Červenobílým patřil začátek utkání a závěr, domácí mužstvo hrálo dobře hlavně první půlhodinu druhého poločasu, kdy také vstřelilo dvě branky.
   V prvním poločase se však hrálo místy až nebezpečně tvrdě. Po ostrém zákroku Hamára musel opustit hříště ve 20. minutě Schnyder (poraněný meniskus), později rovněž pro zranění odstoupil švýcarský internacionál Odermatt, a do třetice byl zraněn Stocker. V pražském mužstvu opustil hříště v 75. minutě Tesař a nahradil ho Šimek. Stínem zápasu bylo vyloučení Zieglera v 41. minutě.
   Na švýcarské mužstvo platila těsná osobní obrana, jeho útočníci museli rychle přihrávat míč, a dopouštěli se při tom mnoha nepřesností. Rychlí útočníci Slavie, zejména pak Veselý a Hamár naopak velmi často zaměstnávali zesílenou obranu domácích, v níž chyběl první brankář Kühle. K nejlepším hráčům Slavie patřili Lála, Smolík, Veselý a Hamár. Jak padaly branky? V 9. min. prudce vystřelil Hamár, brankář sice míč vyrazil, ale dobíhající Novák ho vrátil do sítě. V 68. min. z podobné akce vyrovnal hráč domácích Frigerio, v 73. min. vstřelil překrásnou branku Hauser a energický Veselý vyrovnal pět minut před koncem. Slavia: Mareček — Lála, Hildebrant, Knesl, Smolík — Tesař (75. Šimek), Nepomucký — Veselý, Hamár, Novák, Ziegler. FC Basel: Laufenburger — Kiefer, Michaud, Pfirter, Stocker — Odermatt (Ramseyer), Schnyder (Mundschin) — Rüfli, Frigerio, Hauser, Wenger. Zápasu přihlíželo na hříšti Concordie 5600 diváků, rozhodčí Boller (Švýcarsko). V předzápase: Concordia — Stará garda Slavie 6:3.

Rozhodčí: Boller (Švýcarsko)

Diváci: 5.600

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Československý sport, 7. srpna 1967)



SC Winterthur - Slavia
2: 2 (2 : 1)

Datum: 6. srpna 1967, Švýcarsko, Winterrhur

Utkání: přátelské

Sestavy:

Winterthur:
Konietzka, ? (???)
Slavia:
Vošta - Šimek, Hildebrant, Knesl, Smolík - Bouška, Nepomucký - Veselý, Hamár, Novák, Kopecký

Branky: 16. Veselý (pen.) 0:1, 20. Konietzka 1:1, 36. Konietzka 2:1, 80. Nepomucký 2:2

Průběh: Závěrečné utkání Slavie na zájezdu ve Švýcarsku. Winterthur sestoupil z první do druhé ligy. Slavia přes velkou únavu ze sobotního večerního zápasu s mistrem ligy Basilejí měla i v nedělním zápase velkou převahu, ale silně kombinovaná sestava s radou zraněných hráčů a únava hráčů vykonaly své. Nastoupila ve složení: Vošta — Šimek, Hildebrant, Knesl, Smolík — Bouška, Nepomucký — Veselý, Hamár, Novák, Kopecký. Pro zranění z Basileje nenastoupili Lála a Tesař, v průběhu zápasu se zranil navíc ještě Knesl. Řada hráčů dohrála jen se sebezapřením Branky: 16. min. Veselý z penalty za sražení Nováka, 20. Konietzka, 36. Konietzka, 80. Nepomucký nádhernou střelou z 20 metrů. V týmu Winterthuru hraje nová posila, známý západoněmecký fotbalista Konietzka.
   K telefonu přišel i trenér červenobílých Havránek: „Jsme rádi, že se v pondělí vracíme domů, protože hlavně ve Švýcarsku jsme nastoupili proti mužstvům, která hrála velmi tvrdě. Nejhorší v tomto směru bylo utkání s mistrem Švýcarska FC Basel. Přispívalo k tomu i obecenstvo. V zápase byl vyloučen i Ziegler za atakování brankáře. Nebyl to faul na vyloučení, rozhodčí po zápase přišel za námi do kabiny a vysvětlil nám, že Zieglera vyloučil proto, aby vyšel vstříc obecenstvu. V posledním zápase nastoupila celá řada hráčů se zraněními a trnuli jsme hrůzou, abychom nepřivezli ještě víc marodů. Těžký zápas prověřil schopnosti především mladých hráčů.”

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 7. srpna 1967 // Československý sport, 7. srpna 1967)



TJ Škoda Ostrov - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 9. srpna 1967, Ostrov

Utkání: Československý pohár

Sestavy:

Ostrov:
? (???)
Slavia:
Mareček - Šimek, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Novák, I. Kopecký

Branky: 20. Novák 0:1, 85. Tesař 0:2

Průběh: Přes 2000 diváků se přišlo podívat na pražskou Slavii. Domácí hráli bojovně, hosté naopak zůstávali příliš dlouho vlažní a domácí měli dokonce několik brankových příležitostí. Výborně chytal brankář Mareček. Kromě něj zahráli dobře Tesař a Nepomucký.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: Franitšek Havránek

Poznámky:

(Československý sport, 10. srpna 1967)



Slavia - TJ Lokomotíva Košice
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 13. srpna 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 1. kolo

Sestavy:

Lokomotíva:
Flešar - Ištok, Urban, Šandor, Šlosiarik - Hájek, Kozman - Šnýr, Gyurek (78. Kassai), Moder, Dáno
Slavia:
Mareček - Lála - Hildebrant, Knesl, Smolík - Tesař, Nepomucký (30. ligový gól) - Veselý, Hamár (1. lig. zápas), Novák (1. ligový gól), Ziegler

Branky: 2. Nepomucký 1:0, 7. Novák 2:0, 52. Lála 3:0, 75. Šnír 3:1

Průběh: Střetnutí v Edenu bylo zahájeno malou rodinnou slavností, Nepomucký slavil patnáct let a Lála deset let věrnosti červenobílému dresu. Diváci se přitom pěkně rozloučili i s Kadrabou, který odchází za zaměstnáním do Rakouska. Po čtvrthodině hry pak všichni na stadiónu splnili smutnou povinnost a na pokyn rozhodčího Špotáka uctili minutou ticha památku zesnulého internacionála Vlasty Kopeckého . . . A mezitím si domácí mužstvo dokázalo impozantním nástupem vlastně zajistit vítězství! Mnozí z opozdilců se teprve trousili do hlediště, když Slavia vedla 2:0 a utkání vypadalo pro Lokomotivu na katastrofu. Její obrana, a zvláště stopper Urban, vršila chybu na chybu a omlazený útok slavie hýřil elánem i snahou po střelbě. Kolotoč roztočený kolem Flešarovy branky se však s přibývajícími minutami začal přibrzďovat a po přestávce už přišly i hluché chvíle, kdy se zastavil docela. Náskok Pražany ukolébal do bezstarostnosti, začali se zahazováním vyložených brankových příležitostí (Ziegler, Veselý) a nakonec nechybělo mnoho, aby se tříbrankový náskok rozplynul. V posledních deseti minutách měli totiž i Košičtí dvě vyložené brankové příležitosti.
   Košické mužstvo se v Praze nechalo překvapit a zklamala především obrana, která byla v poslední době právě oporou mužstva. Jinak však tým Lokomotivy pojetím hry naznačil určité zlepšení. Většinu svých záměrů ovšem nakonec nepřesností nedokázal realizovat. U Slavie se před tradičně spolehlivou obranou útočná řada vlastně teprve sehrávala, ale rozhodně nezklamala. Zvláště Novák dokázal, že se nad ním lámala předčasně hůl, byl nejlepším útočníkem na hřišti. Dohromady si útočníci dokázali připravit neobvyklé množství brankových příležitostí, ale stejně neobvyklé množství jich zatím také neproměnili. Vítězství potvrdili shodou okolností právě jubilanti...
   Branky: 2. Nepomucký po pěkné Novákově přihrávce, 7. Novák zastavil tělem Urbanův odkop a po sólu téměř z poloviny hřiště stačil vsunout míč pod brankáře, 52. Lála prošel slalomem košickou obranou, 75. Šnír obešel i brankáře. V 77. min. nastřelil Ziegler břevno. Rohy 6:2, 18 000 diváků.

Rozhodčí: Pavel Špoták

Diváci: 18.000 (20.000)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

Rudé právo, 14. srpna 1967

  V mužstvu Slavie prošla v posledních měsících největší změnou útočná řada. Včera v Edenu v ní nastoupili mladí hráči a příznivci byli právem na její výkon zvědavi. Možno říci, že útočná pětice předvedla dobrou produktivní kopanou, která se líbila. I když po prvním utkání nelze dělat předčasné závěry, zdá se, že by útok Slavie mohl hrát dobře. Potřebuje však ještě určité sehrání a taktické vyzrání. Jinak lze říci, že útočníci hráli rychle, průbojně. Na branku svého soupeře vyslali 24 střel. Řadu dobrých střeleckých příležitostí však promarnili. Je otázkou, jak si tito hráči povedou, až narazí na důraznější obranu. Ve vítězném celku, který měl pěkný nástup a diktoval tempo utkání, hrál dobře brankář Mareček, střední obránce Hildebrandt, záložník Knesl, bojovně Novák a s přehledem Nepomucký.
   Košická Lokomotiva v utkání více bránila a vyrážela jen k ojedinělým únikům. Její velkou oporou byl brankář Flešar, obránce Šlosiarik, konstruktivní záložník Hájek a v útoku Šnír. Utkání se hrálo slušně a diváci odcházeli spokojeni. První branku vstřelil již ve 2. min. Nepomucký z přihrání Hamára, v 6. min. Novák, v 51. min. Lála slalomem z poloviny hřiště, v 75. min. Šnír. Utkání před návštěvou 20 000 diváků rozhodoval Špoták.

(Rudé právo, 14. srpna 1967 // Čs. sport, 12. srpna 1967 // Čs. sport, 14. srpna 1967)

(???)


TJ Spartak TAZ Trnava - Slavia
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 19. srpna 1967, Trnava

Utkání: 1. liga 1967/68, 2. kolo

Sestavy:

Trnava:
Geryk - Brunovský, Dobiáš, Jarábek, Hagara - Kravarik (55. Hrušecký), Kuna - Hrušecký (55. Farkaš), Švec, Adamec, Kabát
Slavia:
Mareček - Lála, Hildebrant, Knesl, Smolík - Beran, Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamar, Novák (75. Ziegler)

Branky: 49. Tesař 0:1, 56. Kuna 1:1, 78. Švec 2:1

Průběh: Trnava sice včera zaslouženě zvítězila, dlouho však trvalo, než se jí podařilo ztéci obranný val »sešívaných«, který především tvořila trojice Lála — Hildebrandt — Knesl. Nejednou se totiž ze hry domácích vytratila ona lehkost, improvizační schopnost, přesné manévrování na širokém prostoru, jakým imponovala na jaře. Útok za útokem se valil na branku, kterou se snažil střežit nejistý Mareček, ale většina z těchto akcí šla do »plných«, tlačena spíše silou než onou obvyklou elegancí. Přesto však oněch 14 000 diváků v ochozech stadiónu i další tisíce u televizorů vidělo řadu pěkných akcí.
  Slavia přišla do Trnavy se systémem 4 — 3 — 3, po valnou část utkání byla však nekompromisně zatlačena do obrany. Pokud mladým hráčům zůstaly síly, dovedli ještě rychle přenést hru na polovinu Trnavy, ale tam bezpečně pracovali pod taktovkou Jarábka Dobiáš a Hagara. Pražští hráči se sice snažili držet dlouho míč, jejich »trojúhelník« však nejčastěji končil špatnou přihrávkou, z níž Trnava přecházela okamžitě do rychlých a nebezpečných protiútoků a zvyšovala svůj tlak na přetížené obranné řady Slavie.
   Prvý poločas skončil bez branek, třebaže několikrát při akcích Kuny s Kabátem a Švecem to doslova »hořelo«. Po změně stran zaútočila Slavia, domácí jí ponechali větší prostor, jako by ji chtěli vytáhnout ze zhuštěné obrany, ve 49. min. byl faulován Novák a Tesař pěknou střelou překonal Geryka, aby získal Slavii nečekané vedení. Trnava se znovu vložila do hry, žel, ta se nebezpečně přiostřila. Došlo k sérii dosti nepěkných zákroků, které rozhodčí sice registroval, pískal, energičtější postoj by však neuškodil. Výsledek trnavského tlaku se dostavil — po kopu z rohu vyrovnal Kuna v 57. min.
  Ale více než dalších dvacet minut si museli trnavští diváci počkat, než si mohli znovu zakřičet »gól«. V 78. min. se z krásné akce Kunovy dostal míč přes hlavy pražských hráčů ke Švecovi a jeho »nůžky« znamenaly druhou branku v síti Slavie a nakonec i oba body — první pro Trnavu v této ligové sezóně.

Rozhodčí: Jaroslav Kocman

Diváci: 15.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Čs. sport, 19. srpna 1967 // Rudé právo, 20. srpna 1967 // Čs. sport, 21. srpna 1967
Čs. sport, 1. září 1967 // Čs. sport, 2. září 1967)



Slavia - VTJ Dukla Tábor
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 22. srpna 1967, Praha, Eden

Utkání: Československý pohár, 2. kolo

Sestavy:

Slavia:
Mareček - Lála, Hildebrant, Knesl, I. Kopecký - Tesař, Nepomucký - Veselý (70. Šimek), Hamár, Novák, Ziegler
Tábor:
? (???)

Branky: 32. Veselý 1:0, 33. Ziegler 2:0, 64. Hamár 3:0, 89. Ziegler 4:0

Průběh: Pohárový los svedl dva soupeře, kteří mají přece jen hodně rozdílnou výkonnost. Statečně bojující mladý tým divizní Dukly Tábor dokázal odolávat náporu červenobílých bez pohromy jen v první půlhodině. Potom přišly v závěsu dvě branky (ta druhá, Zieglerova, byla opravdu ligová) a utkání už bylo jen otázkou skóre. Hráčům Slavie je třeba přiznat, že se opravdu snažili střílet. Zpracováváni míče před střelbou či samotné „zalícení” však trvalo většinou příliš dlouho a míč pak skončil na těle některého z obránců. Řada dalších střeleckých pokusů pak měla dobrou razanci (Ziegler, Tesař), ale špatný směr. Prostě diváci (asi 3500) se zdaleka nedočkali takové úrody jako v předzápase, kdy červenobíle oděné družstvo žen naložilo svým soupeřkám třináct branek! Stínem utkání bylo zranění Veselého, jemuž při jednom rychlém úniku přišlápl Černík nohu. Marodka Slavie, na níž jsou již Linhart a Smolík, se tak před pátečním utkáním s Ostravou opět rozrostla... Branky: 32. Veselý podle brankáře po rychlém sprintu s míčem, 33. Ziegler prudkou střelou z levé strany, 64. Hamár zblízka po ostřelování branky, 89. Ziegler doťukl do sítě míč vyražený brankářem po Tesařově trestném kopu. Ve 44. min. nastřelil Novák tyč. Rozhodčí Kumpa.

Rozhodčí: Kumpa

Diváci: 3.500 (3.000)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

Rudé právo, 23. srpna 1967

  Mužstvo Slavie nepodalo nijak přesvědčivý výkon. Nedovedlo si poradit především s obrannou hrou vojáků a teprve po půlhodině hry Veselý a Ziegler v jedné minutě rozhodli utkání. V útoku Slavie chyběli Hamárovi síly ke střelbě, Veselý po srážce ve druhém poločase odstoupil a nahradil ho Šimek. V obraně, která neměla příliš mnoho práce, chyběl zraněný Smolík, za něhož nastoupil Ivan Urban.

(Rudé právo, 23. srpna 1967 // Čs. sport, 23. srpna 1967)



Slavia - TJ Baník Ostrava
2 : 2 (2 : 1)

Datum: 25. srpna 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 3. kolo

Sestavy:

Slavia:
Mareček - Lála, Hildebrandt, Knesl (46. Linhart), Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Novák, Ziegler
Ostrava:
Schmucker - Večerek, Sládeček, Daněk, Janoščin - Jünger, Barsch (61. Michalík), Pivovarský - Haspra, Bartalský, Mička

Branky: 9. Bartalský z pen. 0:1, 15. Tesař 1:1, 36. Ziegler z pen. 2:1, 67. Bartalský 2:2

Průběh: Nováček nejvyšší fotbalové soutěže Baník Ostrava v prvních třech zápasech dosud neprohrál. Po nerozhodném výsledku v Plzni a vítězství nad Slovanem Bratislava přijeli Ostravští k utkání se Slavií bez velkého respektu a po 90 minutách sice rušného, ale neurovnaného boje získali další důležitý bod. Zápas milovníky dobré kopané sice příliš nenadchl, ale na jeho konci mnozí museli uznat, že remíza je zaslouženým úspěchem Baníku Ostrava. A kdyby chtěli posuzovat, kdo měl větší vyhlídky na zisk obou bodů, pak by tyto šance vyzněly ve druhém poločase více pro hosty. Mužstvo Baníku bylo totiž druhých 45 minut lepším celkem, jeho akce měly určitou koncepci.
   Důležitým činitelem v tomto utkání byla hra zadních řad u obou mužstev. U Slavie jsme v průběhu utkání viděli před vlastní brankou hodně chyb, a i když se Ostravští rovněž těchto nedostatků nevyvarovali, přece jen jejich zadáci působili jistějším dojmem. V prvém poločase byla hra vyrovnaná. Slavie byla sice častěji na polovině Ostravy, ale útoky hostí byly nebezpečnější. Ve druhém poločase Ostrava převzala iniciativu a po 15minutovém náporu se jí podařilo vyrovnat. V závěru hosté remízu udrželi.
   Vedoucí branku Ostravy vstřelil z pokutového kopu Bartalský v 9. minutě, když po chybě Hildebrandta Knesl srazil Haspru ve vyložené střelecké pozici. O 6 minut později Tesař z trestného kopu pěknou střelou vyrovnal na 1:1. Ve 36. minutě Janoščin srazil Veselého a Ziegler získal z pokutového kopu Slavii vedení na 2:1. Vyrovnávací branku zaznamenal ve 22. min. ostravský Bartalský po zaváhání zadáků Slavie. Zejména v prvém poločase nevyužili střelci obou mužstev několik pěkných příležitostí.
   Z mužstva Slavie byl brankář Mareček nejistý, ze zadních řad splnili svůj úkol oba krajní obránci, Lála a Smolík, ale nedařilo se Hildebrandtovi, a zejména Kneslovi, který byl ve druhém poločase vystřídán Linhartem. Ten však zahrál pouze průměrně. Další slabinou Slavie byl ve středu hřiště Tesař. Upozornil na sebe sice velmi pěknou brankou, ještě víc pak nepěkným zákrokem ve 12. minutě na Jüngra, ale jinak ho bylo na hřišti málo vidět. Tím pochopitelně trpěl Nepomucký a vůbec celý útok domácích. Zde plně uspokojil pouze Veselý, ostatní střídali slabší okamžiky s lepšími, ale těch prvních bylo podstatně víc, hlavně u Nováka a Zieglera.
   Ostravě zachytal spolehlivě brankář Schmucker, v zadních řadách uspokojil především Daněk, Večerek, Sládeček. K nejlepším hráčům na hřišti patřil Jünger, který bezpečně ovládal střed hřiště a vykonal velký kus práce v obraně i v podpoře útoku. V této řadě byl nejlepší Bartalský, spolehlivě bojovali také Pivovarský a až do svého zranění Barsch. Haspra na pravém křídle se neprosadil a navíc byl napomínán za zdržování hry a za nedovolený zákrok na Smolíka. Rozhodčí Maťašovský, který je prvoligovým nováčkem, měl opravdu těžkou úlohu. Po prvé čtvrthodině pískal doslova všechno, snažil se v nervózním prostředí udržet zápas za každou cenu a není divu, že za těchto okolností nejednou přerušoval hru zbytečně.

Rozhodčí: Dezider Matašovský

Diváci: 25.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Čs. sport, 26. srpna 1967 // Rudé právo, 26. srpna 1967 // Čs. sport, 28. srpna 1967)



1. FC Köln - Slavia
2 : O (1 : 0)

Datum: 30. srpna 1967, NSR, Köln

Utkání: Pohár veletržních měst, 1. kolo

Sestavy:

Köln:
Šoškić - Rausch, Weber, Pott, Hemmersbach - Overath, Simmet, Flohe - Rühl, Thielen (?. Horning), Löhl (???)
Slavia:
Vošta - Lála, Hildebrandt, Linhart, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Novák, Ziegler

Branky: 41. Rühl 1:0, 59. Lehr 2:0

Průběh: Vstup Slavie Praha do Poháru veletržních měst neskončil úspěšně, ale nevzal jí naději na konečný úspěch. Téměř celý první poločas dokázala Slavie zásluhou svých zadních řad vzdorovat domácím, pro které asi 15 000 diváků vytvořilo výborné prostředí. Jen zaváhání obrany při brankách Rühla a Lehra je připravilo o úspěšnější výsledek. V 41. min. pronikl Rühl po pravém křídle a podle vybíhajícího Vošty zaznamenal první branku. V 59. min. unikl ze středu hřiště Lehr a prudkou ranou z hranice pokutového území skóroval.
   Druhá branka znamenala i zvrat utkání. Zpočátku Slavie velmi úspěšně vzdorovala náporu domácích a první šance se ji naskytla už ve druhé minutě. Prudkou Tesařovu ránu stačil Šoškič jen vyrazit a Novák ze dvou kroků poslal míč mimo branku. Ve 30. min. se pěknou kombinací dostali Nepomucký s Hamárem až před Šoškiče a Nepomucký asi ze 4 metrů přestřelil. Po druhé brance začala záloha Slavie odpadávat, zejména zásluhou neproduktivní hry útočníků. Připravila jim až do té doby několik výhodných šancí.
   U Slavie podaly velmi dobrý výkon zadní řady, které se snažily podporovat útok, ve kterém se však nenašel hráč, který by se odvážně pustil do osobních soubojů před brankou. Tím ulehčili situaci obraně domácích, která nakonec vytvořila převahu domácího týmu v druhém poločase.

Rozhodčí: Lennemayer (Rakousko)

Diváci: 15.000

Trenér: František Havránek

Poznámky: Soutěž byla založena v roce 1955 jako Veletržní pohár, přejmenována na Pohár UEFA byla v roce 1971 a od roku 2009 nese název Evropská liga UEFA.

(Čs. sport, 29. srpna 1967 // Čs. sport, 30. srpna 1967 // Rudé právo, 31. srpna 1967)



TJ Inter Slovnaft Bratislava - Slavia
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 3. září 1967, Bratislava

Utkání: 1. liga 1967/68, 4. kolo

Sestavy:

Inter:
Javorek - Hrica, Weiss, Deutsch, Dano - Buberník, Obložinský - Levický, Szikora (62. Molnár), Medviď, Ondrášek
Slavia:
Vošta (43. Mareček) - Lála, Hildebrandt, Beran, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Novák (65. Kopecký), Ziegler

Branky: 4. Medviď 1:0, 34. Medviď 2:0, 89. Levický 3:0

Průběh: Tři branky — Medviď ve 4. a 34. min. a Levický v 89. min. — byly malým vyjádřením převahy Interu, který před návštěvou 15 000 diváků za dobrého řízení rozhodčího Davídka zahrál hlavně v prvním poločase pěknou kopanou. Domácí útočníci však nevyužili řady příležitostí. Velkou překážkou jim byl brankář Slavie Vošta, který podal v prvním poločase vynikající výkon. Dvě minuty před koncem poločasu však byl zraněn a nahrazen Marečkem. Mužstvo Slavie se zlepšilo druhých 45 minut, několikrát ohrozilo branku Interu, ale jeho pomalá, statická hra nemohla vést k úspěchu. V mužstvu Interu byl spolehlivý Javorek, v obraně zahráli nejlépe Hrica a Weiss, ve středu hřiště uplatnil svou techniku i tah na branku Buberník. V útoku byl nejproduktivnějším hráčem Medviď. Szikora hrál rovněž dobře, ale střelecky se tentokrát neprosadil. V mužstvu Slavie zachytal dobře i druhý brankář Mareček, v obraně bylo několik chyb, poměrně nejspolehlivěji bojoval Hildebrandt. V útoku se v neděli příliš nedařilo Veselému, spolehlivý standard ukázal Nepomucký. Hamár se zlepšil v závěru zápasu. Celkově mužstvo Slavie v Bratislavě svým výkonem zklamalo a jeho hra nedávala naději na příznivější výsledek.

Rozhodčí: Václav Davídek

Diváci: 12.000 (15.000)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 4. září 1967 // Čs. sport, 2. září 1967 // Čs. sport, 4. září 1967
Čs. sport, 5. září 1967)



Slavia - TJ Sparta ČKD Praha
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 9. září 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 5. kolo

Sestavy:

Slavia:
Vošta - Lála, Knesl, Hildebrandt, Smolík - Šimek (85. I. Kopecký), Tesař, Ziegler - Veselý, Hamár, Píša
Sparta:
Kramerius - Vojta, Migas, Tichý, Možíš - Dyba, Kvašňák - Pospíchal, Jurkanin, Mašek (86. Vrána), Veselý

Branky: 59. Knesl 1:0

Průběh: Tradice bojů dvou dávných soupeřů dokázala udržet jejich přitažlivost, ať to s naší kopanou i vývojem obou oddílů bylo v dávné i nedávné minulosti jakékoliv. Historie zapisuje obě »S« do svých análů s obdivuhodnou vytrvalostí, jejich vzájemná střetnutí si dokáží udržet svou atmosféru za všech možných podmínek i situací. Ta současná, pokud jde o momentální výkonnost obou soupeřů, nebyla při pohledu na ligovou tabulku pro jejich 168. zápas příliš povzbudivá. Přesto však bylo hodně těch, kteří věřili, že mistrovský celek Sparty má přece jen k úspěchů blíž. A podmínky? Už dlouho nebyl trávník v Edenu nasáklý vodou tak jako v sobotu a také fanouškové obou mužstev byli nuceni myslet víc na nutný zisk bodů než pietně vzpomínat na tradici.
   Nakonec se však tradice přihlásila. Především v tom, že také v sobotu překvapilo mužstvo, kterému bylo dáváno méně šancí. Řekněme však, že vítězství Slavie bylo zasloužené. Málokdo totiž mohl předpokládat, že po celkem vyrovnaném prvním poločase to budou domácí, kteří rozhodnou o výsledku po viditelné převaze. Právě oněch druhých 45 minut Slavia ukázala, co znamená bojovnost mužstva, pevná vůle po vítězství a v neposlední řadě i přizpůsobení se daným podmínkám.
   A to bylo nemalé překvapení. Zatímco na kluzkém trávníku mužstvo Sparty volilo koncepci »hry na pětníku«, útočníci se snažili procházet spoustou kliček do nejtěsnější blízkosti branky soupeře, Slavia hrála jednodušeji, ale o to účinněji. Zpočátku měli zadáci dost starostí s útočníky Sparty, ale prosadili se a nakonec tuto soupeřovu řadu, která v loňském ročníku byla jeho nejsilnější zbraní, doslova »přehráli«. To bylo, podle našeho soudu, rozhodující pro konečný výsledek. Také útoky Slavie nebyly tak »komplikované«. Domácí prostě v tomto střetnutí hráli nejen bojovněji, ale i chytřeji.
   O Spartě se při zahájení letošního ročníku tvrdilo, že největší slabinou jsou obránci a že mají rozhodující podíl na dosavadních neúspěších. Tentokrát se však ukázalo, že ani útok není takovou řadou, která by dovedla mužstvo podržet a nakonec i zápas vyhrát. Sparta si vlastně vypracovala pouze dvě brankové příležitosti. Při první ve 26. min. Mašek nastřelil tyč a tu druhou tři minuty před koncem zápasu promarnil Dyba. Slavia, především ve druhém poločase, měla víc příležitostí. Jediné brance zápasu v 59. min. předcházela zajímavá situace. Míč šel do trestného území Sparty, zachytil ho Veselý, obešel i brankáře Krameriuse, ale dostal se do nevýhodného střeleckého úhlu. Při pokusu o střelbu byl na hranici trestného území faulován Migasem. Trestný kop střílel Píša a jeho centr proměnil Knesl hlavou v branku, která znamenala cenné body.
   Jak jsme již hovořili, u mužstva Slavie zahrály velmi dobře zadní řady. Dva výkony zde však byly mimořádné. Platí to o Kneslovi a především o Lálovi. Tito dva hráči spolehlivě zastavovali útočníky Sparty, dokázali však i podpořit vlastní útok. Také Hildebrandt a Smolík bojovali houževnatě. Smolík byl v průběhu zápasu zraněn a od 14. min. do 30. min. hrála Slavia o deseti. Také Mašek byl na začátku zraněn a ve druhém poločase ho vyměnil Vrána. Dvě minuty před koncem zápasu pro křeč v noze odstoupil Šimek a nahradil ho I. Kopecký. Ještě několik slov k útoku Slavie. Nejlepším hráčem zde byl Veselý, Šimek uspokojil a vytvořil s Tesařem dobrou středovou dvojici. Svůj úkol splnil také Píša.
   U Sparty podal velmi dobrý výkon brankář Kramerius, ze zadních řad uspokojil Migas a nejlepší byl Dyba. Útok měl dobré okamžiky v prvém poločase, ve druhém už to bylo podstatně horší. Rozhodčí Smejkal upozornil v prvém poločase kapitány na některé ostřejší zákroky a od té chvíle se bojovalo oboustranně slušně a zápas měl dobrý průběh.

Rozhodčí: Bohumil Smejkal

Diváci: 23.000 (25.000)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

Článek

  „Lilo jako z konve a střelci na obou stranách ne a ne se prosadit. Uprostřed druhé půle kopal Ziegler z levého křídla roh. Z tradiční tlačenice na hranici malého vápna se nejvýš vynořila hruď a hlava Karla Knesla. Opřel se do míče a ta hlavička měla sílu dělovky vystřelené nohou. Sparťan Kramerius v brance neměl nárok. Výsledek 1:0 už zůstal.”

(Rudé právo, 10. září 1967 // Čs. sport, 9. září 1967 // Čs. sport, 11. září 1967)



TJ TVL Žilina - Slavia
4 : 3 (3 : 1)

Datum: 13. září 1967, Žilina

Utkání: 1. liga 1967/68, 6. kolo

Sestavy:

Žilina:
Plach - Srbecký, Staškovan, Štolfa, Sudora - Zigo, Chlapík - Král, Takacz, Kuchár, Pažický (82. Hrablík)
Slavia:
Vošta (46. Mareček) - Lála, Hildebrandt, Knesl, Smolík (46. Balogh) - Šimek, Kopecký - Veselý, Píša, Hamár, Ziegler

Branky: 6. Takács 1:0, 28. Knesl 1:1, 34. Kuchár 2:1, 41. Zigo 3:1, 58. Ziegler 3:2, 79. Zigo 4:2, 88. Veselý 4:3

Průběh: Žilina hrála v neděli v Bratislavě a lilo jako z konve. Obdobně tomu bylo i v utkání se Slavií. Tentokrát se Žilinští lépe přizpůsobili těžkému terénu a celá první půle patřila jim. Získali dvoubrankový náskok. Především díky dobré hře útoku, který využíval menši pohyblivosti zadáků Slavie. Ve druhé půli hra ochabla, přiostřila se a na hříšti bylo hodně nervozity. Zajímavé byly tři momenty. V 57. min. fauloval brankář Žiliny Plach pronikajícího Veselého, a byla z toho penalta. Druhá penalta byla v 88. min., když Srbecký na brankové čáře zabránil jisté brance. Obě slávisté bezpečně proměnili. A dvě penalty proti domácím, to už v lize dlouho nebylo! V 75. mm. přerušil rozhodčí Valeš hru pro hlučné prostředí a požádal kapitány i pořadatele o uklidnění obecenstva. Pak se utkání klidně dohrálo a skončilo zaslouženým vítězstvím Žiliny. Dosáhla čtyř branek a hrála o třídu lépe než v neděli se Slovanem. Za bojovnost zasluhují pochvalu všichni hráči. Pro zranění nehráli Podolák a Gargulák. Hosté nastoupili bez zraněných Linharta, Nepomuckého, Tesaře a diskvalifikovaného Nováka. Nedoléčený byl Smolík, který byl po první půli vystřídán. Takřka všichni Pražané měli problém s těžkým terénem, jen nejlehčí Veselý byl pro Žilinu stálým nebezpečím.

Rozhodčí: Zdeněk Valeš st.

Diváci: 6.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

Rudé právo, 14. září 1967

  Po vysoké prohře v Bratislavě se Žilinští fotbalisté snažili před vlastním obecenstvem proti mužstvu pražské Slavie o rehabilitaci. Nastoupili i s novým jménem — ZVL — které nahradilo dosavadní označení Jednota.
   Stálý déšť neovlivnil rychlé tempo a bojovné výkony obou týmů. Domácí začali velkým náporem a už v 6. min. získali vedení — Takács usměrnil centrovaný míč Krále. Žilina měla stále územní převahu, avšak střelecky úspěšní byli hosté — ve 28. min. vyrovnali Kneslem. Snahu Žiliny proměnil v 34. min. Kuchár brankou, čtyři minuty před koncem záložník Zigo zvýšil na 3:1.
   Tempo zápasu nekleslo. V 58. min. rychlou akci Fr. Veselého brankář Plach nedovoleně zastavil, pokutový kop proměnil Ziegler. Branka nedeprimovala Žilinu, ale podnítila její bojovnost. V 79. min. dal Zigo čtvrtou branku. Hosté 2 minuty před koncem proměnili Fr. Veselým druhý pokutový kop, který nařídil Valeš za ruku Srbeckého, který vyrazil míč před opuštěnou brankou.
   I přes těžký terén mělo utkání dobrou úroveň. Žilina se proti předcházejícím zápasům zlepšila zejména ve střelbě. Uspokojili Sudora, Zigo, Kuchár a Pažický, u Slavie podali spolehlivé výkony Lála, Knesl a Fr. Veselý. O celkové převaze Žiliny svědčí i poměr rohů 17:4.

(Rudé právo, 14. září 1967 // Čs. sport, 13. září 1967 // Čs. sport, 14. září 1967)



Slavia - TJ VSS Košice
2 : 3 (2 : 1)

Datum: 17. září 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 7. kolo

Sestavy:

Slavia:
Vošta - Lála, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Beran, Šimek - Veselý, Píša, Hamár, Ziegler (72. Kopecký)
Košice:
Švajlen - Pivarník, Št. Jutka, Desjatník, V. Jutka - Pollák, Daňko (84. Kanassy) - Hoholko, Štrausz, Mravec, Boroš

Branky: 4. Štrausz 0:1, 37. Píša 1:1, 43. Knesl 1:2, 47. Mravec 2:2, 52. Štrausz 2:3

Průběh: Trenér Havránek nebyl před utkáním v dobré situaci. Chyběli mu oba stabilní hráči do zálohy — Nepomucký s Tesařem — do obrany pak Linhart. Hosté zase nemohli počítat se zraněným Bombou. Na průběhu utkáni se to projevilo. Slavii prakticky po celé utkání chyběl hráč, který by dovedl uprostřed hřiště vybojovat míč a přihrát jej spolehlivě útočníkům. V mužstvu Košic zase středová dvojice Pollák, Danko, byla strůjcem dobrého výkonu hostujícího mužstva. Zejména mladý Danko, který hrál druhé ligové utkání, překvapil rychlostí i nebojácnou střelbou. Košické mužstvo navíc mělo sourodější útočnou řadou, jejíž hlavní předností byl přímý tah na branku. Zejména Boroš a Strausz se několikrát vyznamenali dobrými akcemi. Přidáme-li k tomu i spolehlivý výkon zadních řad, pak dostáváme obraz, proč domácí prohráli.
   Snad jenom pro dokreslení je nutno říci, že brankář Vošta neměl tentokrát svůj den, mohl jedné brance zabránit, vůbec se nedařilo Beranovi v záloze a Zieglerovi v útoku. Nejnebezpečnějšimi byli Veselý s Píšou. V obraně uhráli své Lála s Hildebrandtem. Na Kneslovi a Smolíkovi bylo patrné, že nastoupili se zraněním.
   Sled branek: 4. min. Š. Jutka střílel trestný kop, Voštovi vypadl míč z rukou a Strausz pohodlně dal první branku, 38. Píša z trestného kopu asi z 20 m, 43. min. Knesl hlavou po trestném kopu, 47. min. Mravec, 53. min. Strausz. Rozhodčí Galba byl dosti nepřesný.

Rozhodčí: Karol Galba

Diváci: 15.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 18. září 1967 // Čs. sport, 16. září 1967 // Čs. sport, 18. září 167)



Slavia - TJ Lokomotiva České Budějovice
5 : 0 (1 : 0)

Datum: 20. září 1967, Praha, Eden

Utkání: Československý pohár, 3. kolo

Sestavy:

Slavia:
Vošta - Lála, Hildebrant, I. Kopecký, Smolík - Šimek (75. Bouška), Hamár - Veselý, Píša, Novák, Ziegler
Č. Budějovice:
? (???)

Branky: 43. Hamár 1:0, 61. Hamár 2:0, 64. Hamár 3:0, 65. Novák 4:0, 85. Novák 5:0

Průběh: Stará fotbalová formule říká, že každý hraje tak, jak mu soupeř dovolí. A Budějovičtí včera v Edenu dovolili Slavii prakticky všechno. Některým hráčům dělal míč doslova potíže a ohrozit Voštu bylo nad jejich síly. Přitom červenobílým trvalo plnou hodinu, než si zajistili bezpečné vítězství, které mohlo být klidně dvojciferné. Chvílemi se 1000 diváků už muselo jen smát, jaké příležitosti lze ještě zahodit. Pochvalu alespoň za snahu zasluhují Lála, Smolík a Veselý, u hostí nikdo. Branky: 43. Hamár hlavou, 62. Hamár do prázdné branky, 63. Veselého střelu nepatrně tečoval opět Hamár, 65. Novák do prázdné branky, 85. Novák.
   Vzácně slušné utkání řídil Krulich.

Rozhodčí: Krulich

Diváci: 1.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

Článek

  Kompletní ligový tým Slavie si zajistil vítězství až zlepšeným výkonem ve druhém poločase. Hosté mnoho fotbalového umění nepředvedli a nebyli domácím důstojným sparingpartnerem.

(Čs. sport, 21. září 1967 // ???)



TJ Jednota Trenčín - Slavia
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 24. září 1967, Trenčín

Utkání: 1. liga 1967/68, 8. kolo

Sestavy:

Trenčín:
Rihošek - Pokorný, Schwarz, Hojsík, Čemez - Mojžíš, Janovský - Navrátil, Bencz, Masný, Jenčík (65. Hochel)
Slavia:
Vošta - Lála, Tesař, Hildebrandt, Smolík - Kopecký, Hamár, Šimek (52. Ziegler) - Veselý, Novák, Píša

Branky: 50. Masný 1:0, 80. Bencz 2:0

Průběh: Trenčínští fotbalisté po delší době hráli kompletně a v jejich boji se Slavií Praha to bylo znát. Od začátku do konce střetnutí měli viditelnou převahu a zaslouženě zvítězili brankami Masného a Bencze. Do 20. min. se nemohl trenčínský útok »najít«, ale potom, když Bencz nastřelil tyč, vyvinul velký tlak na Voštovu branku. Bylo jen otázkou času, kdy brankáře hostí překoná. Domácí neustále obléhali soupeřovu branku, ale dík výbornému výkonu Vošty skončil poločas bez branek. Útok Slavie, která se zaměřila především na obranu, si vypracoval za celý první poločas jen jednu šanci, ale Šimek netrefil prázdnou branku. Po přestávce domácí převahu vystupňovali, hráli důrazněji a dvakrát se jim podařilo vyšachovat obranu soupeře, z čehož padly obě branky. Jejich převaha trvala až do konce střetnutí. Hosté ani po přestávce neupustili od obranné taktiky a jejich hra krátkých přihrávek nemůže slavit úspěch. Před 10 000 diváků řídil Jelínek

Rozhodčí: Zdeněk Jelínek

Diváci: 9.000 (10.000)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 25. září 1967 // Čs. sport, 25. září 1967)



Slavia - TJ Medik Praha Košíře
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 3. října 1967, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestavy:

Slavia:
Vošta - Šimek, Linhart, Hildebrandt, Smolík - Tesař, Knesl - Veselý, Nepomucký, Ziegler, Vokáček; stř. Píša, Kopecký, Mareček (???)
Medik:
? (???)

Branky: Tesař, Knesl, Veselý

Průběh: 500 diváků se přišlo v úterý podívat na přípravné utkání Slavie, za kterou po zranění nastoupili už i Linhart, Tesař, Knesl a Nepomucký. Hrálo se na škvárovém hříšti, v tréninkovém tempu a v improvizované sestavě. Branky dali Tesař, Knesl a poslední Veselý z pok. kopu. Z uzdravených hráčů hráli celých 90 minut Tesař, Linhart a Nepomucký a všichni, včetně Knesla, prokázali dobrou formu.

Rozhodčí: Dvořák

Diváci: 500 (1.500)

Trenér: trener

Poznámky: Medik Praha byl účastníkem městského přeboru.

(Rudé právo, 4. října 1967 // Čs. sport, 4. října 1967)



Slavia - TJ Škoda Plzeň
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 7. října 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 9. kolo

Sestavy:

Slavia:
Vošta - Lála, Hildebrant, Smolík - Tesař, Linhart - Veselý, Hamár, Nepomucký, Píša, Ziegler
Plzeň:
Čaloun (77. Hopp) - Vacín, Štrunc, Plass, Bakič - Süss (39.), Mysliveček - Herbst (77. Sudík), Kamír, Michálek, Pokorný

Branky: 4. Smolík 0:1, 34. Nepomucký 1:1, 57. Ziegler z pen. 2:1

Průběh: Běžela čtvrtá minuta ligového boje v Edenu, kdy při prvním vážnějším útoku Plzně Michálkem tísněný Smolík usměrnil hlavou centr Pokorného do vlastní branky. Hosté vedli 1:0 a Slavia začala hrát velmi nervózně. I když její mužstvo vyvinulo dost úsilí a získalo územní převahu, byli to hosté, kteří byli při svých útocích nebezpečnější. V této době hrála Plzeň opravdu pěknou moderní kopanou. Červenobílí se však pozvolna dostávali z počáteční deprese, stále častěji útočili, a když se jim ve 34. min. podařilo Nepomuckým vyrovnat, získali opět sebevědomí. Předtím však plzeňský Pokorný nastřelil břevno slavistické branky.
   První poločas byl hrán oboustranně dosti tvrdě, u obou mužstev jsme viděli několik nedovolených zákroků. Důsledek přinesla 39. minuta, kdy po kolizi s Nepomuckým byl vyloučen plzeňský útočník Süss. Byla to pro hosty citelná ztráta, neboť tento hráč v roli středního útočníka patřil do té doby k nejlepším. Přesně přihrával a byl rychlý.
   Ve druhém poločase si Slavia vynutila zřetelnou převahu, vypracovala si několik velmi dobrých střeleckých příležitostí a zaznamenala vedoucí branku v 57. minutě, když Ziegler proměnil pokutový kop za sražení Veselého. Plzeňští však ani za této situace nekapitulovali, hráli i nadále bojovně a zanechali v Praze svou hrou dobrý dojem. Slavia podle našeho soudu i podle mínění trenéra Havránka ještě nepodala takový výkon, jaký je v jejích schopnostech, ale většina hráčů bojovala.
   Z mužstva Slavie v zadních řadách hráli krajní obránci spolehlivě, zklamal Linhart. Ve středu hřiště vykonal velký kus práce Nepomucký, z útočníků patřil k nejlepším Veselý a překvapením byl pěkný výkon Hamára. Tesař vynikl několika tvrdými střelami a sedm minut před koncem zápasu nastřelil břevno. Z plzeňského celku podal velmi dobrý výkon brankář Čaloun a také Hop, který Čalouna v závěru zápasu vystřídal, měl několik pěkných zákroků. Z obránců patřil k nejlepším hráčům na hřišti Plas, rovněž Štrunc uspokojil. Z útočníků vedle Süsse se snažil Kamír a několik nebezpečných akcí »táhl« Pokorný. K nejslabším mužům na hřišti však tentokrát patřil rozhodčí Škvařil. V plzeňském mužstvu vedle zraněného Čalouna odstoupil také Herbst, za kterého přišel na hříště Sudík. Utkání přihlíželo 22 000 diváků a lze říci, že po převaze ve druhém poločase viděli zasloužené vítězství Slavie.

Rozhodčí: Škvaril

Diváci: 22.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 8. října 1967 // Čs. sport, 5. října 1967 // Čs. sport, 9. října 1967)



Slavia - 1. FC Köln
2 : 2 (2 : 0)

Datum: 11. října 1967, Praha, Eden

Utkání: Pohár veletržních měst, 1. kolo, odveta

Sestavy:

Slavia:
Vošta - Šimek, Hildebrandt, Tesař, Smolík - Lála, Nepomucký - Veselý, Hamár, Novák, Ziegler
Köln:
Šoškić - Rausch, Weber, Roder (50. Rumor), Hemmersbach - Siemeth, Overath, Flohe - Rühl, Löhr, Hornigh

Branky: 3. Tesař 1:0, 38. Lála 2:0, 51. Löhr 2:1, 60. Rühl 2:2

Průběh: Účastník západoněmecké »bundesligy« FC Köln přijel k odvetnému utkání v Poháru veletržních měst s dvoubrankovým náskokem a podle toho také »zařídil« svou taktiku. Ale hosté se brzy přesvědčili, že s defenzivou nic nepořídí. Slavia se dostala do tempa a když už ve třetí minutě dosáhla vedoucí branky, západoněmecké mužstvo znervóznělo, ztratilo jistotu a přenechalo svému soupeři volné pole působnosti. V těchto chvílích však domácí promarnili několik výborných příležitostí ke zvýšení skóre. Veselý minul prázdnou branku, Hamár ze tří kroků stačil ještě několik metrů branku přestřelit, dvě další vyložené příležitosti neproměnil Novák atd. A tak, když sedm minut před koncem poločasu zvýšil Lála na 2:0, zůstal nad tímto úspěchem stín, neboť do přestávky mohla Slavia nastřílet ještě jednou tolik branek. Hrála totiž, až na onu střelbu, dobře.
   Příležitost byla i na začátku druhého poločasu, kdy znovu Novák prokázal svou nejistotu a neobratnost. Potom však stačilo okénko Hildebrandta a hosté snížili na 2:1. Od této chvíle hra Slavie klesla na úroveň posledních slabých ligových výkonů. Další Hildebrandtova chyba přivodila vyrovnání a pak už jsme byli svědky nezáživné kopané, při níž si zřejmě všichni hráči Slavie pozdě uvědomovali, jakou příležitost tentokrát promarnili. Hosté po první brance častěji útočili a ukázali několik rychlých a důrazných akcí.
   Nepomucký, Lála, Tesař a Smolík strhli v první části zápasu celé mužstvo k soustavným náporům. Lála, hrající v tomto střetnutí v záloze, neúnavně podporoval útok, ale tady, kromě Hamára v prvním poločase a několikrát také Veselého, nenašel pochopení. A tak není divu, že z celé té převahy vytěžila Slavie dvě branky z trestných kopů. První dal ve 3. min. Tesař a ve 38. min. se jeho střela odrazila od prsou brankáře Šoškiče a Lála stačil klidně míč poslat do sítě.
   V prvním poločase a ještě na začátku druhého byli diváci s výkonem Slavie spokojeni, ale potom už se jen divili, jak může dojít k takovému zvratu. Bylo to však vedle deprese po první brance hostí pochopitelné i z toho důvodu, že Nepomucký a hlavně Lála byli už hodně vyčerpáni a sil jim kvapem ubývalo.
   V plném tempu dohrál utkání snad jedině Smolík, který patřil k nejlepším na hřišti. Měl ztíženou úlohu tím, že jak Šimek na pravé straně obrany, tak i Hildebrandt ve středu, hlavně ve druhém poločase na rychlé soupeře často nestačil. Tesařovi se rovněž dařilo víc prvních 45 minut a Ziegler s Novákem promarnili nejednu příležitost. I když je nutno pochopit, že mladý Novák potřebuje získat zkušenosti, je někdy překvapující, jak tento hráč při svém talentu nemá dostatek rychlosti. Naproti tomu Hamár je sice dostatečně rychlý, dře, ale v tomto zápase byl před brankou soupeře nejednou zbytečně ukvapený. Zápasu přihlíželo asi 6000 diváků.

Rozhodčí: Birsczak (Maďarsko)

Diváci: 7.000 (6.000)

Trenér: František Havránek: „Kdo to neviděl, ten neuvěří, jak lehce lze takový zápas ztratit. V prvním poločase jsme dali dvě branky, ale neproměnili jsme navíc snad šest dalších příležitostí. Pak přišly chyby obrany a za stavu 2:1 mužstvo přestalo bojovat. Mužstvo FC Köln mne překvapilo tím, že hrálo mnohem hůře než v prvním utkání. Změny v obraně se celkem osvědčily, s výkony Šimka, Tesaře, Lály a Nepomuckého jsem byl spokojený...”

Poznámky:

(Čs. sport, 12. září 1967 // Rudé právo, 12. října 1967 // Čs. sport, 10. října 1967
Čs. sport, 11. října 1967 // Čs. sport, 12. října 1967)



TJ Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 15. října 1967, Bratislava

Utkání: 1. liga 1967/68, 10. kolo

Sestavy:

Slovan:
Vencel - Urban, Popluhár, Hrivňák, Mutkovič - Zlocha, Obert - Cvetler, Jozef Capkovič (67. Medviď), Hrdlička, Ján Čapkovič
Slavia:
Vošta - Šimek, Hildebrant, Linhart, Smolík - Tesař, Lála, Nepomucký - Veselý, Píša (68. Ziegler), Hamár

Branky: 88. Zlocha 1:0

Průběh: Stálá převaha bratislavského mužstva, nepřesnost ve hře, zejména pokud šlo o zakončení akcí domácích, a z toho vyplývající nervozita Bratislavských poznamenaly celkový průběh střetnutí. Nakonec Slovan zvítězil gólem dvě minuty před koncem zápasu, který vsítil Zlocha. Střetnutí přihlíželo 20 000 diváků, mnoho nepřesných výroků měl rozhodčí Mitrič.
   Slavia začala v rozestavení 4—3—3, s Lálou ve střední trojici a Šimkem na místě pravého obránce. To však bylo jen na začátku, protože hosté se vlivem stálého tlaku Bratislavských museli stáhnout do obrany a středovou trojici doplňoval téměř stále buď Hamár, nebo Fr. Veselý. Jen v posledních 20 minutách zápasu, kdy nastoupil Ziegler, zůstávali vpředu nebezpeční hráči, Fr. Veselý a Hamár. Bratislavští začali sice se svým tradičním rozestavěním 4—2—4, ale se stále narůstající převahou útočili střídavě i s obráncem Urbanem. Převaha však nebyla vyjádřena brankami, protože v zhuštěném obranném prostoru Slavie se domácí nedokázali orientovat. Slavia měla odvážný začátek a v 5. min. pěknou šanci, kterou však Lála nevyužil. Na druhé straně v prvním poločase nevyužil výhodné pozice Cvetler v 12. min. a v závěrečných pěti minutách šly dvě prudké střely Oberta mimo branku Vošty a střelu Cvetlera po centru Jána Čapkoviče přímo z voleje stačil ještě Vošta zneškodnit.
   Druhý poločas nasadil bratislavský Slovan už od začátku prudký nápor. Obrana Slavie likvidovala všechny akce už před trestným územím. Jedinou nebezpečnou akcí sa zdálo být vysunutí Jána Čapkoviče Obertem v 54. min. Již se zdálo, že soupeři odejdou do kabin se ziskem jednoho bodu. Bratislavští však využili nedorozumění v obraně Slavie. Medviď, přestože ho Hildebrandt fauloval, přehlavičkoval míč před branku Slavie a tam ho nabíhající Zlocha prudce umístil za brankáře Voštu.

Rozhodčí: František Mitrič

Diváci: 15.000 (20.000)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 16. října 1967 // Čs. sport, 14. října 1967 // )

(Čs. sport, 26. října 1967)



Slavia - TJ Bohemians ČKD Praha
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 29. října 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 11. kolo

Sestavy:

Slavia:
Mareček - Lála, Hildebrandt, Linhart, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Šimek (82. Ziegler), Píša, Hamár
Bohemians:
Ředina - Horák, Valent, Růžička, Packert Kratochvíl, Novák - Rusňák, Ivančík, Jarabinský, Kolman

Branky: 12. Jarabinský 0:1, 71. Veselý 1:1

Průběh: Na kluzkém trávníku v Edenu vidělo asi 12 000 diváků od prvého až do posledního hvizdu rozhodčího Fencla velký ligový boj se všemi aspekty. Bohemians zahájili s velkým nadšením, všichni hráči bojovali o každý míč. To byla největší zbraň a přednost zelenobílých. Trenér Rubáš k výkonu Bohemians po zápase řekl, že byl spokojen s hrou svých svěřenců 60 minut. »Pak upustili od toho, co jsem jim určil.« Bohemians měli více ze hry v prvém poločase, kdy také spálili několik vyložených střeleckých šancí (Jarabinský). Slavia se zlepšila ve druhém poločase, i když hosté měli opět několik příležitosti.
   Po celé utkání se urputně bojovalo, někdy i nečistě. O tom svědčí i počet odpískaných nedovolených zákroků 46:18 v neprospěch Bohemians. Slavia vedle spolehlivého brankáře Marečka měla v zadních řadách nejvýrazněji postavu v Hildebrandtovi. V útoku se nedařilo Tesařovi, který rozhodně nemůže tvořit hru v útočné řadě s Píšou. A tak největší kus práce udělal pohyblivý Veselý. Bohemians byli jako celek vyrovnanější, ale přesto zaslouží pochvalu především Ředina v brance, v zadních řadách Valent a Růžička, v útoku uspokojili rychlý Kolman a Ivančík. Ve 43. min. Píša se rukou ohnal po Kolmanovi, rozhodčí vsak stál obrácen zády. Branky Jarabinský, za Slavii Veselý. Nerozhodný výsledek je spravedlivým vyjádřením hry.

Rozhodčí: Stanislav Fencl

Diváci: 12.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 30. října 1967 // Čs. sport, 30. října 1967 // Čs. sport, 3. listopadu 1967)



Lokomotíva Košice - Slavia
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 19. října 1967, Košice

Utkání: Československý pohár, 4. kolo

Sestava: Mareček - Šimek, Hildebrandt, Smolík, Tesař - Linhart, Nepomucký - Veselý, Hamár, Píša (46. Bouška), Ziegler

Branky: 4. Gyurek 1:0, 38. Móder 2:0

Průběh: Ve 4. kole Čs. poháru v kopané zvítězili fotbalisté Lokomotívy Košice nad pražskou Slavií 2:0 (2:0). Pohárové střetnutí bylo kromě prvních 30 minut hladkou záležitostí fotbalistů domácí Lokomotívy. Hosté byli rovnocenným partnerem jen první půlhodinu, pak domácí ovládli hrací plochu, dobře kombinovali a zaslouženě zvítězili.
  Košičtí fotbalisté i v tomto střetnutí potvrdili, že vzestup jejich výkonnosti je trvalý. Jejich hra má potřebnou rychlost, vtip a zakončování akcí i razanci. Pravým opakem je výkon hostí. Hru, kterou předvedli v Košicích, možno označit jen jako průměrnou a jejich prohru nemůže omluvit ani neúčast čs. reprezentanta Lály a Knesla.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 3.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 20. října 1967)



TJ Lokomotíva Košice - Slavia
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 19. října 1967, Košice

Utkání: Československý pohár, 4. kolo

Sestavy:

Košice:
sestava
Slavia:
sestava

Branky: 4. Gyurek 1:0, 38. Móder 2:0

Průběh: prubeh

Rozhodčí: sudi

Diváci: pocet

Trenér: trener

Poznámky: poznamky

(slavia.cz)

(???)


Slavia - AS Dukla Praha
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 5. listopadu 1967, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 12. kolo

Sestavy:

Slavia:
Mareček - Lála, Hildebrandt, Linhart (46. Kopecký), Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár (1. ligový gól), Kopecký (46. Novák), Ziegler
Dukla:
Viktor - Čmarada, Novák, Čadek, Táborský - Geleta, Masopust, Vacenovský (74. Kopenec) - Brumovský, Štrunc, Nedorost

Branky: 17. Nepomucký 1:0, 38. Nedorost 1:1, 85. Hamár 2:1

Průběh: Po neúspěchu se Spartou prohrála Dukla na stadiónu v Edenu v neděli další rivalské střetnutí. A také tentokrát vcelku zaslouženě, neboť domácí mužstvo, hlavně ve druhém poločase, bylo bojovnějším celkem a pět minut před koncem zápasu rozhodlo o svém vítězství. Utkání mělo sice poněkud lepší průběh než sobotní mezi Spartou a Bohemians, ale přesto jsme příliš mnoho ukázek prvotřídní kopané neviděli. Domácí měli na začátku více ze hry, po vyrovnávací brance sedm minut před koncem prvního poločasu se zdálo, že Dukla bude opakovat svůj výkon proti Slovanu Bratislava.
   Došlo však k pravému opaku. Jako by hráči mužstva vojáků byli spokojeni s nerozhodným výsledkem, hned od začátku druhého poločasu zajišťovali svou obranu a doslova přenechali soupeři střed hříště. Slavie toho využila, a připočteme-li k tomu, že útok Dukly zahrál proti jejím spolehlivým řadám opravdu slabě, nebylo vojákům »pospíchání« v posledních pěti minutách už nic platné. Slavia si vypracovala také více brankových příležitostí.
   V prvém poločase hned v 10. min. měl velkou šanci Štrunc, když postupoval sám na branku Slavie, ale vůbec nevystřelil. O sedm minut později přihrál Tesař Nepomuckému a ten pohotově pěknou ranou asi z 20 metrů zaznamenal vedoucí branku. Dukle se podařilo vyrovnat ve 38. min. Nedorostem. Ve druhém poločase měla Slavia více šancí, ale teprve ve 40. min. po trestném kopu Veselého vstřelil Hamár vítěznou branku. U Slavie ve druhém poločase místo Linharta nastoupil Novák a v mužstvu Dukly 17 minut před koncem zápasu vystřídal Vacenovského Kopenec. Z mužstva Slavie v zadních řadách byli nejlepší oba krajní obránci, Lála a zejména Smolík. Ve středu hřiště vykonali velký kus práce Tesař s Nepomuckým, z útočníků byl nejnebezpečnější Veselý. U Dukly zadní řady, především Táborský s Novákem, bojovaly ze všech sil, v záloze hrál dobře Geleta, i když neopakoval svoje výkony z posledních utkání. V útoku jsme viděli celou řadu nepřesných přihrávek, nejnebezpečnější zde byl Štrunc. Rozhodčí Mácha v některých chvílích »nasazoval« přísný kurs, ale v řadě dalších případů nedovolené zákroky nepískal.

Rozhodčí: Frantošek Mácha

Diváci: 20.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 6. listopadu 1967 // Čs. sport, 4. listopadu 1967 // Čs. sport, 6. listopadu 1967)

(Čs. sport, 11. listopadu 1967)



TJ Sklo Union Teplice - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 9. listopadu 1967, Teplice

Utkání: 1. liga 1967/68, 13. kolo

Sestavy:

Teplice:
Sedláček - Stibor, Myslivec, Novák, Hoffman (60. Malina) - Smetana, Jílek - Holomoj (60. Hofman), Bičovský, Dočkal, Stratil
Slavia:
Mareček - Šimek, Hildebrandt, Kopecký, Smolík - Lála, Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Ziegler

Branky: 66. Veselý 0:1, 76. Hoffman 1:1

Průběh: Zápasu v Teplicích přihlíželo více než 15 000 diváků, kteří byli zvědavi, zda také tentokrát získá jejich mužstvo oba body. Nestalo se tak, pražští fotbalisté si odvezli z teplického trávníku nerozhodný výsledek. Utkání bylo bojovné a bohaté na rušné okamžiky před oběma brankami. Obecenstvo mělo několikrát příležitost zatleskat oběma mužstvům za dobrou hru. Nerozhodný výsledek je spravedlivý a vyjadřuje poměr sil na hřišti.
   V zahajovací čtvrthodině měli domácí více ze hry, ovládli střed hřiště a byli častějšími hosty před brankou Slavie. Útočníci však byli málo důrazní a vypracovali si pouze jedinou příležitost. Střelu Dočkala však brankář Slavie Mareček vyrazil na roh. Ani Slavia nehrála v těchto fázích zápasu defenzivně a využila každé příležitosti k zaútočení. Nejlepším hráčem v útoku Slavie byl Veselý, který patřil k nejlepším na hřišti vůbec. Jeho centry však spoluhráči nedovedli střelecky využít. Zejména Hamár promarnil dvě velké příležitosti. Prostě Slavia předvedla v Teplicích dobrou kopanou.
   Ve druhém poločase opustil hřiště teplický Holomoj a místo něho nastoupil Malina. V 60. min. dal Veselý branku Slavie, ale rozhodčí ji neuznal pro postavení mimo hru. První branka padla v 66. minutě. Ziegler odcentroval a Veselý po chybě brankáře Sedláčka skóroval. V 76. minutě domácí vyrovnali Hoffmannem na 1:1.
   Z mužstva Slavie vedle Veselého bojovali velmi dobře Lála, Hildebrandt, brankář Mareček a Hamár, který však střelecky neuspěl. Z mužstva Teplic plně uspokojil Dočkal, dále Hoffman a až do svého zranění bojoval velmi dobře Holomoj. Úspěšně si vedl také dorostenec Bičovský.

Rozhodčí: Bohumil Kopcio

Diváci: 11.000 (15.000)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 10. listopadu 1967 // Čs. sport, 9. listopadu 1967 // Čs. sport, 10. listopadu 1967)

(Čs. sport, 17. listopadu 1967)



Greece Americans - Slavia
0 : 0

Datum: 19. listopadu 1967, USA, New York, Randalls Stadium

Utkání: Cesta kolem světa

Sestavy:

Greece Americans:
Hatzicannu - Gakis, Manusos - Plessas, Kompolis, Tonorezos - Hanezos, Cantalis, Manos, Kosmides, Calonides
Slavia:
Mareček - Šimek, Hilderandt, Kopecký, Smolík - Tesař, Nepomucký, Veselý, Hamár Novák, Ziegler

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie zahájili svou cestu kolem světa v neděli zápasem v New Yorku, kde hráli s týmem Greeks-Americans (řečtí Američané) 0:0. Ještě dvě utkání vybojují ve Spojených státech, dříve než se na pacifickém pobřeží nalodí k další cestě na Západ.
   Zápas začal slavnostním výkopem F. Pláničky a skončil spravedlivým bezbrankovým poměrem 0:0. Hrálo se v neděli večer na Randalls Stadium na špatném terénu při teplotě kolem bodu mrazu. Ostrý mrazivý vítr nepříznivě ovlivnil výkony obou mužstev. V utkání se střídaly útoky na obou stranách. Převaha Slavie v prvním poločase byla vyjádřena jen tvrdou střelou Novákovou ve 42. minutě, při které se míč odrazil od tyče daleko do pole.
   V druhé polovině zápasu byli američtí Řekové důraznější a v některých chvílích byla slávistická branka jen štěstím uchráněna od pohromy. I útočníci Slavie promarnili několik dobrých příležitostí. Přes nepříznivé hrací podmínky bylo utkání poměrně rychlé. Hrálo se oboustranně ostře, ale slušně.
   Mezi zmrzlými diváky byli převážně američtí Řekové a českoslovenští krajané. Utkání přihlížel také velvyslanec ČSSR v USA dr. K. Duda.

Rozhodčí: sudi

Diváci: 2.619 (2.800)

Trenér: John di Salvatore

Poznámky:

(Rudé právo, 21. listopadu 1967 // Čs. sport, 21. listopadu 1967)



Chicago Mustangs - Slavia
1 : 8 (0 : 3)

Datum: 23. listopadu 1967, USA, Chicago, White Sox Park

Utkání: Cesta kolem světa

Sestavy:

Chicago:
Kowalik, ? (???)
Slavia:
Vošta - Tesař, Hildebrandt, Knesl, Šimek, Hamár, Nepomucký, Veselý, Novák, Kopecký, Zeigler

Branky: 24. Novák 0:1, 25. Kopecký 0:2, 36. Kopecký 0:3, 50. Nepomucký 0:4, 71. Hamár 0:5, 74. Ziegler 0:6, ?. Kowalik 1:6, 81. Nepomucký 1:7, ?. Bouška 1:8

Průběh: Další zápas na své cestě kolem světa sehrála Slavia Praha v Chicagu proti mužstvu profesionální ligy (FIFA) Chicago Mustangs ve čtvrtek dopoledne. Před 4000 diváky dobře rozhodoval Američan Dignesz. Hrálo se na stadiónu White Sox Park za slunečného, ale chladného počasí. Mužstvo Chicago Mustangs je složeno z evropských profesionálních hráčů, z Italů, Poláků, Němců a Angličanů. Slavia zahájila hru mohutným náporem a ve 24. minutě vstřelil Novák první branku. O minutu později připojil další Kopecký po přihrávce Veselého a ve 36. min. skóroval znovu Kopecký hlavou. Ve druhém poločase zahájil skóre už v 5. min. Nepomucký a další branky padly v tomto pořadí: 26. min. Hamár, 29. min. Ziegler, 36. min. Nepomucký. Výsledek zápasu uzavřel po pěkné akci Veselého nejhezčí brankou dne Bouška, který vystřídal ve druhém poločase Nováka. Jediný gól Chicago Mustangs vstřelil Kowalik za stavu 6:0 pro Slavii. Obecenstvo odměnilo hru Slavie velkým potleskem.

Rozhodčí: Dignesz

Diváci: 4.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 2. listopadu 1967 // Čs. sport, 24. listopadu 1967 // Čs. sport, 25. listopadu 1967)



San Francisco (amatéři) - Slavia
1 : 8 (0 : 6)

Datum: 25. listopadu 1967, USA, San Francisco

Utkání: Cesta kolem světa

Sestavy:

San Francisco:
Lopez, ? (???)
Slavia:
Hamár, Veselý, Kopecký, Ziegler, Novák, ? (???)

Branky: 88. Lopez 1:8 - Hamár 3, Kopecký 2, Ziegler, Novák, Veselý z pen.

Průběh: Na žádost pořadatelů sehrála Slavia v sobotu mimo program svého zájezdu do Spojených států tréninkový exhibiční zápas proti vybranému mužstvu amatérů San Francisca. Slavia po exhibiční hře zvítězila 8:1 (6:0). Zejména ve druhém poločase předváděla pěknou ukázkovou hru a vedla už 8:0. Teprve dvě minuty před koncem Lopez zaznamenal čestnou branku domácích.
   Hrálo se za slunečného počasí a střetnutí přihlíželo asi 2000 diváků.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 2.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 27. listopadu 1967 // Čs. sport, 27. listopadu 1967)



XI Kalifornie - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 26. listopadu 1967, USA, Los Angeles

Utkání: Cesta kolem světa

Sestavy:

Kalifornie:
? (???)
Slavia:
Mareček - Tesař, Hildebrandt, Knesl (?. Kopecký), Smolík - Hamár, Nepomucký - Veselý, Novák (?. Bouška), Ziegler, Šimek? (???)

Branky: 18. Novák 0:1

Průběh: Další zápas na své cestě kolem světa sehrála Slavia v neděli v Los Angeles proti vybranému týmu profesionální ligy státu Kalifornie. Utkání se hrálo na malém hřišti, které lépe vyhovovalo domácím než hráčům Slavie. Slavia se ujala vedení brankou Nováka v 18. minutě po úniku Veselého. Na pražském mužstvu se jevila únava z předešlých zápasů a z cesty. Vynikli Hildebrandt a Tesař a v prvním poločase také Knesl, který pro zranění musel být vystřídán Kopeckým. Nejlepším hráčem domácích byl brankář, který kryl řadu nebezpečných střel. Ve druhém poločase vystřídal Nováka Bouška.
   Ve středu 29. listopadu byla Slavia pozvána v Los Angeles na společný trénink s hráči kalifornské fotbalové asociace.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 28. listopadu 1967 // Čs. sport, 28. listopadu 1967)



vybrané mužstvo Jižní Kalifornie - Slavia
1 : 9 (0 : 2)

Datum: 28. listopadu 1967, USA, Los Angeles

Utkání: Cesta kolem světa

J. Kalifornie:
? (???)
Slavia:
Vošta - Lála, Hildebrandt, Knesl, Šimek, Tesař, Nepomucký, Veselý, Hamár (?. Novák), Kopecký, Ziegler

Branky: 42. Kopecký 0:1, 45. Ziegler 0:2, 51. Novák 0:3, 55. Veselý 0:4, 65. Novák 0:5, 73. ? 1:6, 81. Veselý 1:6, 84. Nepomucký 1:7, 88. Novák 1:8, 90. Novák 1:9

Průběh: V posledním zápase ve Spojených státech nastoupila Slavia v úterý v Los Angeles proti vybranému mužstvu jižní Kalifornie a vyhrála opět vysokým poměrem 9:1 (2:0). Utkání se hrálo při umělém osvětlení na městském stadiónu Wrigley Field za poměrně chladného počasí. Slavia nastoupila v sestavě: Vošta — Lála, Hildebrandt, Knesl, Šimek, Tesař, Nepomucký, Veselý, Hamár, Kopecký, Ziegler.
   Přes značnou převahu se Slavia ujala vedení teprve ve 42. min. brankou Kopeckého. Ziegler zvýšil na 2:0 v 45. minutě z trestného kopu. Ve druhém poločase vystřídal zraněného Hamára Novák, který už v 51. min. z přihrávky Veselého zvýšil na 3:0. V 55. min. upravil Veselý skóre na 4:0 z přihrávky Lály. Další branky potom padaly v tomto pořadí: 65. min. Novák, 81. min. Veselý po samostatném úniku z půli hřiště, 84. min. Nepomucký, 88. min. Novák. Novák byl také v 90. min. posledním střelcem zápasu, když předchozí prudkou střelu Zieglera stačil domácí brankář jen vyrazit. Jedinou branku kalifornského výběru vsítil v 73. min. pravý křídelní útočník.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: František Havránek

Poznámky: Slavia sehrála ve Spojených státech celkem pět utkání. Čtyři z nich vyhrála a v jednom remizovala s celkovým skóre 26:3.

(Rudé právo, 30. listopadu 1967 // Čs. sport, 30. listopadu 1967)

(Čs. sport, 30. listopadu 1967)



Auclandské kluby - Slavia
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 2. prosince 1967, Nový Zéland, Auckland

Utkání: Cesta kolem světa

Auckland:
? (???)
Slavia:
Vošta - Lála, Hildebrandt, Knesl, Smolík, Tesař (Šimek), Nepomucký, Veselý, Novák (Tesař), Kopecký, Ziegler

Branky: ?. ? 1:0, ?. Kopecký 1:1, ?. ? 2:1, ?. Ziegler 2:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha sehráli další utkání na svém zahraničním zájezdu. Remizovali při umělém osvětlení na Novém Zélandu s vybraným týmem Aucklandu 2:2 (1:1). Obě branky mužstva Slavie vstřelil Kopecký. Po vyrovnaném prvním poločase měla Slavia ve druhé části hry značnou převahu.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 8.000

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 4. prosince 1967 // Čs. sport, 2. listopadu 1967 // Čs. sport, 4. listopadu 1967)

(Čs. sport, 6. prosince 1967)



Canterbury Christchurch - Slavia
1 : 7 (0 : 5)

Datum: 4. prosince 1967, Nový Zéland, Christchurch

Utkání: Cesta kolem světa

Christchurch:
? (???)
Slavia:
Mareček - Šimek, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Kopecký, Ziegler

Branky: 20. Veselý z pen. 0:1, 22. Kopecký 0:2, 25. Tesař (bobmou k tyči) 0:3, 27. Ziegler 0:4, 33. Ziegler 0:5, 54. Kopecký 0:6, 66. Madrussoln 1:6, 80. Hamár 1:7

Průběh: Po jednodenním odpočinku sehráli fotbalisté Slavie Praha na Novém Zélandě svůj druhý zápas ve městě Christchurch. Po exhibiční hře porazili reprezentační tým fotbalové asociace Cantenbury 7:1 (5:0). Zápas, který se hrál za umělého osvětlení, byl dobré technické úrovně. Mužstvo Cantenbury trpělo nesehraností, mělo však dobré jedince.
   Ze Slavie podali nejlepší výkon Veselý, Nepomucký a Knesl, v brance se vyznamenal Mareček. Pro zranění v předchozím zápas nenastoupil Lála.
   Střetnutí bylo posledním na Novém Zélandě, dnes odletí Slavia do Austrálie, kde sehraje 6. prosince v Sydney zápas s FC Prague Sydney.

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.000

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 5. prosince 1967 // Čs. sport, 12. prosince 1967)



FC Prague a Panhelenic Sydney - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 6. prosince 1967, Austrálie, Sydney

Utkání: Cesta kolem světa

Prague & Sydney:
? (???)
Slavia:
Vošta - Lála, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Tesař, Nepomucký (46. Píša) - Veselý, Hamár, Kopecký, ziegler

Sestava: Vošta - Tesař, Veselý, Hamár, Kopecký, Nepomucký

Branky: 10. Nepomucký 0:1, 21. ? vlastní 0:2, 74. Tesař 0:3

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie v dalším utkání svého zájezdu zvítězili v australském městě Sydney nad kombinovaným týmem FC Prague a Panhelenic Sydney 3:0 (2:0). Pražské mužstvo předvedlo exhibiční hru. Zápas se hrál při umělém osvětlení před návštěvou 6500 diváků. Vedoucí branku Slavie vstřelil v 10. min. Nepomucký hlavou po centru Veselého. Ve 21. min. střílel Hamár a střední obránce domácího mužstva usměrnil míč do vlastní branky. V 74. min. Tesař prudkou ranou upravil na 3:0. U vítězů chytal spolehlivě Vošta. Dobře zahrála celá obrana. Z útočníků si vedli nejlépe Veselý, Kopecký a Hamár. Dnes odcestuje výprava Slavie do Melbourne, kde hraje v pátek večer. Další cesta vede do Adelaide, kde vybojují přátelské utkání v sobotu.

Rozhodčí: ?

Diváci: 8.000 (6.500)

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 7. prosince 1967 // Čs. sport, 7. prosince 1967)



Victoria Melbourne - Slavia
3 : 3 (2 : 1)

Datum: 8. prosince 1967, Austrálie, Melbourne

Utkání: Cesta kolem světa

Melbourne:
Schrojf, ? (???)
Slavia:
? (???)

Branky: ?

Průběh: Fotbalové mužstvo Slavie hrálo s vybraným týmem australského státu Victoria 3:3 (1:2). Diváci na olympijském stadiónu v Melbourne se těšili na první porážku pražských fotbalistů, kteří v 75. minutě prohrávali 1:3. Domácí mužstvo statečně odolávalo technické hře pražských fotbalistů, ale nedokázalo odvrátit vyrovnání. Největší zásluhu má brankář Schrojf, který nastoupil v brance domácích. Pochopitelně chtěl podat co nejlepší výkon a ukázat, že neztratil nic ze svých vynikajících brankářských schopností. Plně se mu to podařilo.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

(Rudé právo, 9. prosince 1967 // Čs. sport, 9. prosince 1967)



Juventus Adelaide - Slavia
1 : 3 (0 : 3)

Datum: 9. prosince 1967, Austrálie, Adelaide

Utkání: Cesta kolem světa

Adelaide:
? (???)
Slavia:
Vošta - Lála, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Tesař, Hamár - Veselý, Šimek, Kopecký, Ziegler

Branky: 5. Šimek 0:1, 10. Ziegler 0:2, 17. Ziegler 0:3, 60. ? 1:3

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v dalším utkání svého zámořského zájezdu v hlavním městě jižní Austrálie Adelaide nad místním klubem Juventud 3:1 (3:0). Mužstvo Slavie mělo v prvním poločase zřetelnou převahu. Skóre zahájil v 5. min. Šimek, další branky - v 10. a 17. min. - připojil Ziegler. Ve druhém poločase se již na hráčích Slavie začala projevovat únava z předchozího utkání a hráli především na udržení výsledku. Domácímu týmu se podařilo v 60. minutě snížit na 3:1. Oporou celku Slavie byli Vošta v brance, v obraně Smolík, ze středové dvojice Tesař a levá strana útoku Kopecký-Ziegler.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 10. prosince 1967 // Čs. sport, 11. prosince 1967 // ???)

(Čs. sport, 13. prosince 1967 // Čs. sport, 14. prosince 1967)



Kambodža - Slavia
1 : 3 (1 : 2)

Datum: 13. prosince 1967, Kambodža, Phnom Penh

Utkání: Cesta kolem světa

Kambodža:
? (???)
Slavia:
Vošta - Lála, Knesl, Smolík - Linhart, Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár (81. Píša), Kopecký (35. Ziegler), Šimek

Branky: 1. Sieng Tera 1:0, 32. Nepomucký 1:1, 43. Hamár 1:2, 64. Šimek 1:3

Průběh: Na své cestě kolem světa sehrála Slavia 11. zápas s národním mužstvem Kambodže a zvítězila 3:1 (2:1). Zápas se hrál na národním stadiónu v Phnom Penhu před 14 000 diváky. Přihlížel mu předseda kambodžské vlády Sonn Sann se členy vlády, čs. velvyslanec dr. K. Petrželka s členy velvyslanectví, diplomatický sbor a členové čs. kolonie.
   Kambodžské mužstvo zahájilo hru rychlými útoky a už v první minutě po hrubé chybě Smolíka vstřelil nejlepší jejich hráč, Sieng Tera, bezmocnému Voštovi první branku. Teprve ve 32. min. Nepomucký krásnou střelou vyrovnal. Další branku vstřelil ve 43. min. Hamár. V 64. min. stačil tvrdou střelu Tesaře brankář domácích jen vyrazit a Šimek dopravil míč potřetí do sítě. V 35. min. vystřídal zraněného Kopeckého Ziegler a v 81. min. se zranil Hamár, kterého vystřídal Píša.
   Po zápase pozdravil obě mužstva předseda kambodžské vlády a čs. velvyslanec. Předseda vlády předal kapitánu Slavie Tesařovi stříbrný pohár.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 14.000

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 14. prosince 1967 // Čs. sport, 14. prosince 1967)



Hongkong - Slavia
1 : 4 (1 : 2)

Datum: 17. prosince 1967, Hongkong

Utkání: Cesta kolem světa

Hongkong:
York, Vah Kit, Chevna Kiook, ? (???)
Slavia:
Vošta - Tesař, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Fr. Veselý, Šimek, Kopecký, Ziegler

Sestava: Vošta - Tesař, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Fr. Veselý, Šimek, Kopecký, Ziegler

Branky: 30. York 1:0, 38. Šimek 1:1, 40. Šimek 1:2, 55. Šimek 1:3, 74. Ziegler 1:4

Průběh: Fotbalisté Slavie zvítězili ve svém dvanáctém utkání na cestě kolem světa nad reprezentačním týmem Hongkongu 4:1 (2:1). Předvedli pěknou kombinační hru, která se v závěru změnila v exhibici a líbíla se přítomným 10 000 divákům. Vedení se ujali domácí v 30. minutě pravým křídením útočníkem Yorkem. V 38. min. Šimek po předchozí střele Tesaře vyrovnal. O dvě minuty později nastřelil Nepomucký tyč a vzápětí Šimek hlavou usměrnil míč centrovaný Veselým podruhé do sítě domácích. Ve druhém poločase ovládl tým Slavie zásluhou dobře hrajících zadních řad zcela hřiště. V 55. min. byl autorem třetí branky červenobílých opět Šimek - dorazil brankářem vyražený míč do sítě. Skóre zápasu uzavřel v 74. min. Ziegler střelou ze vzdálenosti 20 m do „šibenice”.
   Slavia nastoupila v sestavě: Vošta - Tesař, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Fr. Veselý, Šimek, Kopecký, Ziegler. Pro žaludeční potíže nehrál obránce Lála. V dobře hrajících obranných řadách vítězů vynikl Nepomucký. Útočná řada červenobílých dobře kombinovala, ale váhavostí zmařila hodně šancí. Nejlepší byli Šimek a Fr. Veselý. Další zápas na své pouti kolem světa sehrají fotbalisté Slavie v úterý v Hongkongu proti kombinovanému mužstvu.

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.000

Trenér: František Havránek

(Rudé právo, 18. prosince 1967 // Čs. sport, 18. prosince 1967)

(Čs. sport, 19. prosince 1967)



Hongkong (Čínský fotbalový výběr) - Slavia
2 : 4 (0 : 0)

Datum: 19. prosince 1967, Hongkong

Utkání: Cesta kolem světa

Sestavy:

Hongkong:
Čon Či-doi (64.), ? (???)
Slavia:
Vošta - Tesař (?. Novák), Hildebrandt, Linhart, Smolík - Hamár, Nepomucký - Veselý, Šimek, Kopecký, Ziegler

Branky: 51. Čon Či-doi 1:0, 74. Ziegler 1:1, 77. Kopecký 1:2, 79. Novák 1:3, 80. Novák 1:4, 82. ? 2:4

Průběh: Ke svému 13. utkání na zájezdu kolem světa nastoupili fotbalisté Slavie Praha v Hongkongu proti vybranému mužstvu města, které po zlepšeném výkonu v druhé půli porazili 4:2 (0:0).
   Oba týmy propásly v prvním poločase několik brankových příležitostí. Těsně před jeho koncem byl zraněn Tesař a nahrazen Novákem, který přešel do útoku a Šimek na místo pravého obránce. V druhé půli Slavia zásluhou zlepšeného výkonu tandemu Hamár—Nepomucký ovládla hru, na což čínské mužstvo odpovědělo zvýšenou tvrdostí. V 51. min. nejlepší hráč Číňanů, pravá spojka Čon Či-doi, z náhlého útoku vstřelil k pravé tyči první gól domácích. V 64. min. byl Čon Či-doi vyloučen za sražení Zieglera pěstí. O 10 minut později Ziegler krásnou brankou z těžkého úhlu vyrovnal a domácí tým se zcela zhroutil. Během čtyř minut inkasoval další tři branky: V 77. min. Kopecký a v 79. a 80. min. Novák. Ve zbývající části hry Pražané polevili a domácí, mohutně povzbuzováni diváky, snížili v 82. min. bratrem vyloučeného kapitána Čon Či-doia na 2:4.
   Zápas se hrál za umělého osvětlení před 20 000 diváky. Slavia nastoupila bez Lály (žaludeční potíže), Knesla (výron v kotníku) v této sestavě: Vošta — Tesař, Hildebrandt, Linhart, Smolík, — Hamár, Nepomucký — Veselý, Šimek, Kopecký, Ziegler.

Rozhodčí: ? (Anglie) (???)

Diváci: 20.000

Trenér: ?

Poznámky:

(Rudé právo, 20. prosince 1967 // Čs. sport, 20. prosince 1967)



Singapur - Slavia
1 : 6 (0 : 1)

Datum: 23. prosince 1967, Singapur

Utkání: Cesta kolem světa

Sestavy:

Singapur:
? (???)
Slavia:
Mareček - Lála, Knesl, Linhart (67. Kopecký), Smolík - Hamár, Nepomucký - Veselý, Šimek, Kopecký (67. Píša), Ziegler

Branky: 35. Hamár 0:1, 53. Kopecký 0:2, 64. Novák 0:3, 72 Nepomucký 0:4, 79. Ziegler 0:5, 85. ? z pen. 1:5, 86. Píša 1:6

Průběh: Ve 14. utkání svého zájezdu kolem světa zvítězili v Singapuru fotbalisté pražské Slavie nad národním mužstvem Singapuru 6:1 (1:0).
   V prvním poločase si hráči Slavie — s výjimkou prvních deseti minut, kdy měli potíže s dýcháním — udržovali mírnou převahu, pro zhuštěnou obranu domácích ji však vyjádřili jedinou brankou Hamára ve 35. min. Ve druhém poločase odstoupil Hamár, jemuž se obnovilo zranění kolena, a nahradil ho Novák. Tým Singapuru, jehož trenérem je bývalý bulharský hráč Kocev, se pouze bránil lavinovitým útokům Slavie, která své vedení zvýšila v 53. min. brankou Kopeckého z přihrání Veselého. Sled dalších branek: 64. Novák, 72. Nepomucký střelou z 20 m, 79. Ziegler a 86. min. Píša. Domácí snížili v 85. min. z penalty, nařízené za ruku Knesla.
   Nejlepším hráčem Slavie byl Lála, který zakládal většinu útoků po pravé straně, z útočníků si nejlépe vedl Kopecký a ve druhém poločase Nepomucký.
   Slavia nastoupila v sestavě: Mareček — Lála, Knesl, Linhart (67. Kopecký), Smolík — Hamár, Nepomucký — Veselý, Šimek, Kopecký (67. Píša), Ziegler.
   Hrálo se za umělého osvětlení při 30 stupních Celsia. Utkání sledovalo 2000 diváků.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 2.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Rudé právo, 24. prosince 1967 // Čs. sport, 27. prosince 1967)



Jižní Indie - Slavia
0 : 7 (0 : 3)

Datum: 25. prosince 1967, Indie, Madras

Utkání: Cesta kolem světa

Sestavy:

Jižní Indie:
? (???)
Slavia:
Mareček - Šimek, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Kopecký, Novák a Ziegler

Branky: ? - 20. Novák 0:1, Šimek 3, Píša 2, Ziegler? (???)

Průběh: Slavia přiletěla do Madrasu v časných ranních hodinách v pondělí a odpoledne nastoupila na Néhrúově stadiónu za úmorného vedra — 42 stupňů ve stínu. K utkání, kterému přihlíželo 8000 diváků, nastoupila Slavia v sestavě: Mareček — Šimek, Hildebrandt, Knesl, Smolík — Tesař, Nepomucký — Veselý, Kopecký, Novák a Ziegler. Ve druhém poločase odstoupil Mareček, dále Knesl, Novák a Tesař, kterému se obnovil výron, a místo nich nastoupili Vošta, Linhart, Hamár a Píša.
   Snaživé a rychlé mužstvo domácích stačilo klást houževnatý odpor jen prvních dvacet minut. Pak Novák po chybě brankáře vstřelil první branku a zápas se stal jednostrannou záležitostí. Tři další branky dal Šimek, dvě Píša a jednu Ziegler.
   Dobrý výkon podali Hildebrandt a Šimek, nedařilo se Kopeckému, který si vyměnil ve druhém poločase místo se Šimkem.
   V úterý odletěli slávisté do Bombaje a ve středu v pozdních odpoledních hodinách přicestovali po sedmihodinovém zpoždění letadla do Teheránu.
   V hlavním íránském městě nastoupí Slavie dnes proti vybrané jedenáctce Teheránu a ráno 30. prosince odcestuje z Teheránu do Frankfurtu nad Mohanem.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 8.000

Trenér: František Havránek

Poznámky:

(Čs. sport, 27. prosince 1967 // Rudé právo, 29. prosince 1967 // Čs. sport, 29. prosince 1967)



XI Teheránu - Slavia
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 29. prosince 1967, Írán, Teherán

Utkání: Cesta kolem světa

Sestavy:

Teherán:
Talehi, Vatachi, ? (???)
Slavia:
Vošta - Lála, Knesl, Kopecký, Hildebrandt - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Šimek, Ziegler

Branky: 54. Talehi 1:0, 75. Hamár 1:1, 85. Vatachi z pen. 2:1

Průběh: Teprve v šestnáctém, závěrečném utkání na cestě kolem světa našli fotbalisté pražské Slavie přemožitele: prohráli v Teheránu s vybranou jedenáctkou města 1:2 (0:0). K vítězství domácích hráčů přispěl íránský rozhodčí, který pět minut před koncem nařídil proti Slavii pokutový kop za domnělou ruku Hildebrandta.
   Zápas, který byl hrán na pískovém hřišti v nadmořské výšce 1300 m při teplotě 5 st. pod nulou, sledovalo 20 000 diváků. Začátek zápasu patřil rychlému a tvrdému celku domácích. Výborně chytající Vošta uchránil do poločasu bezbrankový stav.
   Také začátek druhé půle patřil týmu Teheránu, který se ujal vedení v 54. minutě levým křídelním útočníkem Talehim. V 75. min. vyrovnal Hamár prudkou střelou pod břevno asi ze vzdálenosti 20 m. Penaltu v 85. min. proměnil nejlepší hráč na hřišti, Vatachi.
   Kromě výborně chytajícího brankáře Vošty zaslouží z kolektivu červenobílých pochvalu výkon Kopeckého a Veselého, svůj standard odvedli Lála a Knesl.
   Slavia nastoupila v sestavě: Vošta — Lála, Knesl, Kopecký, Hildebrandt — Tesař, Nepomucký — Veselý, Hamár, Šimek, Ziegler. Pro nachlazení nenastoupil Smolík. Výprava Slavie přiletí dnes v poledních hodinách do Prahy.

Rozhodčí: ? (Írán) (???)

Diváci: 10.000 (20.000)

Trenér: František Havránek

Poznámky: Celý zájezd Slavie dopadl takto:
16 zápasů, 12 vítězství, 3 remízy a 1 porážka, celkové skóre 69:17. Začal 17. listopadu 1967, skončil 31. prosince 1967.

(Rudé právo, 30. prosince 1967 // Čs. sport, 30. prosince 1967)