196719681969

Slavia - Dukla Praha
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 4. února 1968, Praha

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Kopecký, Hamár, Netolický

Branky: Kopecký, Hamár, Netolický - Smolík

Sudí: Vlk (pískal svůj 900. zápas)

Diváci: 4.000

(Rudé právo, 4. února 1968)

Spartak Vlašim - Slavia komb.
2 : 0

Datum: 10. února 1968

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

(Rudé právo, 11. února 1968)

Slavia - LIAZ Jablonec nad Nisou
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 18. února 1968, Praha

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Petrovič, Kopecký

Branky: Petrovič, Kopecký - Majer

Průběh: Vítězové nastoupili bez Lály, Smolíka a Veselého, hosté, zvláště v prvním poločase byli lepším mužstvem, nedokázali však skórovat.

(Rudé právo, 19. února 1968)

Bohemians Praha - Slavia komb.
1 : 1

Datum: 24. února 1968

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Poznámky: Mužstvo Slavie bylo prý hodně kombinované.

(Rudé právo, 25. února 1968)

Lokomotiva Beroun - Slavia
1 : 5 (0 : 1)

Datum: 25. února 1968

Utkání: přátelské

(Rudé právo, 26. února 1968)

Jiskra Kolín - Slavia
1 : 7 (0 : 1)

Datum: 28. února 1968

Utkání: přátelské

(Rudé právo, 29. února 1968)

Spartak Karlín Dukla - Slavia
0 : 6 (0 : 0)

Datum: 2. března 1968, Praha, hřiště Tatry Smíchov na Invalidovně

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

(Rudé právo, 3. března 1968)

Slavia - VTŽ Chomutov
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 7. března 1968, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Hamár, Veselý

Branky: Hamár, Veselý - Jelínek

Průběh: Fotbalisté Slavie nastoupili až na Lálu v kompletní sestavě, za hosty nehráli ohlášení Ledecký a Vojta.

Sudí: Kubák

Diváci: 2.000

(Rudé právo, 8. března 1968)

Slavia - Dukla Tachov
2 : 3 (2 : 0)

Datum: 9. března 1968, Praha, Eden

Utkání: přátelské

(Rudé právo, 10. března 1968)

Slavia - Spartak Čelákovice
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 14. března 1968, Praha, stadion K. Aksamita v Holešovicích

Utkání: přátelské

Sestava: Linhart

Branky: 89. Linhart 1:0

Průběh: Střetnutí bylo slabé úrovně. Na těžkém terénu fotbalisté Slavie nepodali očekávaný výkon. Branku vstřelil dvě minuty před koncem Linhart.

Sudí: Kubák

Diváci: 2.000

(Rudé právo, 8. března 1968)

Lokomotíva Košice - Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 17. března 1968, Košice

Utkání: 1. liga 1967/68, 14. kolo

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Kopecký, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár (65. Linhart), Petrovič, Ziegler

Branky: 29. Ziegler 0:1, 47. Šnír 1:1

Průběh: První utkání jarní části mezi Lokomotivou Košice a Slavií Praha bylo ve znamení začátku sezóny. Oba celky předvedly jen průměrnou hru s pomalými akcemi, nepřesnými přihrávkami a slabou střeleckou muškou. Celek Košic v prvním poločase nevyužil tři vyložené gólové šance. Za domácí byl úspěšný Šnír (47. min.). Vedoucí branku hostí vstřelil Ziegler (29. min.).
  První poločas měla převahu Lokomotiva. Její hráči byli rychlejší, častěji se dostávali před Voštovu branku, ale v území šestnáctky jejich umění končilo. Hosté se od začátku utkání zaměřili na co nejdelší kontrolu míče a snažili se pomalu, ale přesně přihrávat. Měli vysunutého jen Veselého, který jediný z útočníků Slavie ukázal dobrý tah na soupeřovu branku. Po jednom z úniků v 29. min. byl faulován obráncem Šlosiarikem. Nepřímý kop, který zahrál sám Veselý, usměrnil Ziegler hlavou do sítě.
  Po přestávce hosté více útočili. Jejich snahu udržet jednobrankové vedení už ve 47. min. zmařil Šnír, když ze stejné situace jako Slavia v prvním poločase zaznamenal vyrovnávací gól. Potom hra ztratila na zajímavosti a rychlosti, akce probíhaly většinou ve středu hřiště a i přes snahu obou mužstev zůstal výsledek nezměněn. Oporou domácích byl brankář Holeš, v zápoze Hájek a v útoku Guyrek a Móder. U hostí se líbil Smolík, v záloze Tesař a v útoku Veselý. Od 80. min. hrál místo Čabana Kassay a u hostí od 65. min. místo Hamára Linhart. Před 5000 diváky rozhodoval Mácha.

Rozhodčí: Mácha

Diváci: 5.000

(Rudé právo, 18. března 1968)

Slavia - Spartak Trnava
0 : 1

Datum: 23. března 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68
Snímek zachycuje situaci před brankou Trnavy. Míč usměrňuje hlavou na branku Kozinky Petrovič, akci sleduje kapitán trnavských Jarábek.

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Kopecký, Smolík - Tesař, Linhart (?. Hamár), Nepomucký - Veselý, Petrovič, Ziegler

Branky: 15. Adamec 0:1

Průběh: V úvodu referátu o tomto sobotním utkání na hřišti Slavie nutno konstatovat jednu skotečnost: jestliže útočníci Slavie budou také v dalším zápase produkovat takovou jru jako tentokráte proti Trnavě, budou mít nemalé potíže i ve všech dalších zápasech. Vždyť prvních 45 minut střetnutí nemusel brankář Trnavy Kozinka ani jednou zakročit proti střelám domácích útočníků. Ti se totiž pokusili o střelbu pouze dvakrát, a to ještě míče letěly daleko mimo branku. Trnava byla v tomto směru trochu lepší, avšak systém jejího útoku „vše na Adamce” vyšel až ve druhém poločase, kdy právě Adamec v 15. min. prudkou ranou nezadržitelně vsítil jedinou branku zápasu.
  Je však ironií pro pražské fotbalisty, že prohráli utkání v době, kdy byli útočnějším mužstvem, získali územní převahu a často zaměstnávali zadní řady Trnavy. Jenže ti s „likvidací” nedůrazných akcí neměli příliš velkou práci, a když navíc ke střelbě se z útočníků Slavie odhodlával jedině Ziegler, dovedli si s náporem domácích celkem snadno poradit. Vedle střelby, která byla největším nedostatkem, se Slavie dopouštěla ještě jedné nemalé chyby. Jejich útoky nebyly vedeny přímo k brance, rozehrávalo se hodně do šířky a často nepřesně. Trnava byla lepší v prvním poločase, u jejích hráčů se projevovala větší rychlost. Druhých 45 minut už hosté tolik neútočili, ale využívali toho, že zadáci Slavie ve snaze podporovat vlastní útok už tolik nekryli především křídla. Úroveň zápasu však celkově dosahovala slabšího ligového průměru. 25 000 diváků příliš spokojeno nebylo.
  Z mužstva Trnavy v zadních řadách podali velmi dobrý výkon Jarábek a zejména pak Dobiáš, který často podporoval i vlastní útok. Také Zlocha hrál dobře. Ve středu hřiště bojoval houževnatě Kuna, ale při zakládání útoků byl nepřesný a někdy i pomalý. Z útočné řady byl nejnebezpečnější Adamec. Měl by si však opět uvědomit, že zbytečné diskuse na hřišti s rozhodčím i protihráči mu na sympatiích nepřidají. Z celku Slavie Vošta působil hlavně v prvním poločase nejistým dojmem, z obránců byl rychlejší a důraznější Smolík, i když Lála s Hildebrandtem niz nezkazili. Dobře se uvedl Linhart, který měl na starosti krytí Adamce, byl však ve II. poločase nahrazen Hamárem. Ve středu hřiště se snažil Tesař tlačit svůj útok neustále dopředu, ale tam příliš velké pochopení neměl. Největším nebezpečím pro obranu Trnavy byl Veselý, ale spoluhráči nedovedli využívat jeho centrů. Ziegler se snažil o střelbu, ale nejednou to bylo na úkor přihrávky nebo i rychlejšího „posunutí” k soupeřově brance. Nepomucký nepodal očekávaný výkon.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 25.000

(Rudé právo, 23. března 1968)

Slavia - Dukla Tábor
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 27. března 1968, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Linhart

Branky: ?. Linhart 1:0

Průběh: Utkání bylo slabé úrovně.

(Rudé právo, 28. března 1968)

Baník Ostrava - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 31. března 1931, Ostrava

Utkání: 1. liga 1967/68, 16. kolo

Sestava: Vošta - Šimek, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Tesař, Hamár, Kopecký - Veselý, Petrovič, Ziegler

Branky: 38. Bartalský 1:0, 70. Petrovič z pen. 1:1, 75. Tesař 1:2

Průběh: Slavia přijela do Ostravy bez Lály a s defenzívní taktikou. Utkání se pro ni nevyvíjelo příznivě. Ve 32. min. se sice podařilo Hamárovi vypíchnout Schmuckerovi míč a poslat jej do ostravské sítě. Rozhodčí Jurza však tuto branku po konzultaci s pomezním rozhodčím neuznal pro předchozí porušení pravidel. Ostravští nehráli zvlášť dobře, přesto však měli od počátku v poli převahu. V 38. min. založil pěknou akci na pravém křídle Michalík, nahrál Bartalskému, ten si takticky podržel v chumlu hráčů míč a z nepřehledné situace jej poslal umístěnou střelou do sítě bezmocného Vošty.
  Také nástup po změně stran patřil Ostravě. Od další pohromy uchránilo Slavii v 48. min. jen břevno (po Bartalského pohotové střele z otáčky). V té době ponechávali slavisté v útoku většinou jen osamocenou dvojici Veselý-Ziegler. Zdálo se, že jsou smířeni s porážkou, a Veselého ojedinělé pokusy o útok zřejmě nebrali ostravští obránci moc vážně. To se jim nevyplatilo. V 70. min. se Veselému podařilo obhodit obránce a pronikl do pokutového území, kde byl sražen. Rozhodčí nařídil pokutový kop, který Petrovič bezpečně proměnil ve vyrovnávací branku. Slavia jako by od té chvíle chytila druhý dech. A byl to opět Veselý, který o pět minut později založil nebezpečnou akci. Po hrubé chybě Janoščina se k míči dostal Kopecký, všiml si, že Schmucker opouští branku, a přihrál vtipně nabíhajícímu Tesařovi. Ten jej poslal do opuštěné ostravské branky. Celkově byl zápas na Bazalech jen průměrné úrovně.

Rozhodčí: Jurza

Diváci: 25.000

(Rudé právo, 1. dubna 1968)

Slavia - Inter Bratislava
1 : 0 (1 : 0)

Hamár právě vsítil jedinou a rozhodující branku domácích při těžkém utkání s Interem Bratislava.
Datum: 7. dubna 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 17. kolo

Sestava: Vošta - Veselý, Hamár, Lála

Branky: 17. Hamár 1:0

Průběh: Zatímco 20 000 diváků, převážně příznivců Slavie, opoštělo s radostnými pocity stadión v Edenu, sešli jsme se na hlavní tribuně na pravidelné krátké tiskové poradě s oběma trenéry. Trenér Havránek mj. charakterizoval průběh i výsledek střetnutí tak, že je to cenné vítězství, zvláště proto, že Inter patří mezi nejlepší mužstva naší ligy. Především útočná řada produkuje moderní, rychlou kopanou. Proti takovému způsobu hry, násobenému velikou rychlostí, se velmi těžko bojuje. Doslova řekl: „Cením si výkonu Lály, který kopal velmi dobře. Otevřeně jsme si spolu řekli, co jsme měli na srdci, Lála si to zřejmě uvědomil a velmi mužstvu pomohl. Velkou hru dále předvedl Veselý.”
  Slavia se dala do boje s velkým elánem, na každém hráči - i když se všem nedařila hra stejně - bylo vidět snahu a touhu po vítězství. Celý první poločas měli domácí daleko více ze hry. V 17. min. po jednom z typických úniků Veselého využil Hamár zaváhání soupeřovy obrany v čele s brankářem Füllem a poslal míč za jeho záda. Ve druhém poločase už tradičně Slavia chytala druhý dech. Inter podnikal nebezpečné útočné akce, vypracoval si několik dobrých střeleckých příležitostí. Ale brankář Vošta za přispění zadáků je vyřešil. S přibývajícími minutami se Slavia opět rozehrála a měla několik dobrých příležitostí k tomu, aby zvýšila svůj náskok. Především Lála, který tentokrát hrál ponejvíce ve středu hřiště a velmi často jsme jej viděli v útoku, měl na kopačce dvě brankové příležitosti. Vítězství domácích je naprosto zasloužené. Vedle Veselého a Lály podali i ostatní snaživý a bojovný výkon. Inter se opíral o hru některých jednotlivců. Největším nedostatkem byla nedostatečná hra obou křídelních útočníků, především Levického, který není stále ve své bývalé formě. Rozhodčí Valeš se dopustil několika drobnějších chyb, které však neovlivnily výsledek střetnutí.

Rozhodčí: Valeš

Diváci: 20.000

Trenér: F. Havránek

(Rudé právo, 8. dubna 1968)

Sparta - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 13. dubna 1968, Praha, Slavia

Utkání: 1. liga 1967/68, 18. kolo

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Smolík - Tesař, Knesl - F. Veselý, Hamar, Šimek (72. Nepomucký), Petrovič, Ziegler

Branky: 21. Mašek 1:0, 51. Petrovič 1:1, 83. Nepomucký 1:2

Průběh: V
Mašek unikl Hildebrantovi a podle vyběhnuvšího brankáře Vošty posílá míč do sítě.Brankář Vošta v 1. poločase nepůsobil příliš jistě. Na snímku bojuje s Mrázem (č. 8) a míč mu vypadl z ruky. Ve druhém poločase vše napravil.
sobotním prvoligovém derby pražských „S” byla tentokrát favoritem Slavia. Zatímco Sparta v jarní polovině nejvyšší soutěže v dosavadním zápase získala pouze jediný bod a nevstřelila ani jedinou branku, Slavia měla za sebou vítězství v Ostravě a nad Interem Bratislava. V těchto zápasech je však tradicí také to, že favorit se často nedokáže prosadit. Zdálo se, že v sobotu prožijeme něco podobného. Slavia v prvém poločase nehrála dobře, mužstvo Sparty působilo lečím dojmem. Nakonec však Vršovičtí dokázali druhých 45 minut uplatnit svoji bojovnost, měli více sil v závěru zápasu a ziskem obou bodů splnili očekávání svých příznivců. A ještě jedno je nutno o tomto derby říci. Viděli jsme v něm dobrou kopanou, zápas, který svým průběhem udržoval diváky v napětí až do závěrečných minut.
  Spartě patřil první poločas. Byla celistvějším mužstvem naž Slavia. Hráči Sparty byli útočnější, jejich akce především zásluhou Maška a Dyby byly nebezpečné, zadní řady Slavie měly hodně práce. Vedoucí branku zaznamenal ve 21. minutě Mašek. Taktika Sparty byla založena na středové dvojici Dyba a Kos, vzadu pak dostal rychlý Semenďák „speciální” úkol. Měl osobně střežit Veselého po celém hřišti. A tak nejlepší útočník Slavie měl téměř celých 90 minut za sebou „stín” v podobě levého obránce Sparty, který svoje poslání plnil opravdu svědomitě. Vyrovnal se Veselému rychlostí a zejména v prvém poločase ho nepřipustil k vážnější akci. Až ve druhé polovině zápasu, kdy Slavia zvýšila tlak,, často útočila, Semenďák nejednou chyběl na svém místě, neboť vzniklou mezeru další zadáci Sparty někdy „nepokryli”.
  A to se Spartě nevyplatilo. Po vyrovnávací brance v 15. min. druhého poločasu, když odražený míč od tyče po Zieglerově střele vrátil Petrovič do sítě, přišla 8 minut před koncem zápasu rozhodující akce. Veselý se Semenďákem byli kdesi ve středu hřiště a po pravém křídle unikl Tesař. Měl volný prostor, přihrál vtipně Nepomuckému a ten pohotově zaznamenal vítěznou branku Slavie.
  Mužstvo Sparty mělo prvních 45 minut několik dobrých šancí, ale využilo pouze jediné. Chyběla větší střelecká rozhodnost, Mašek sám na všechno nestačil. Příliš se nevedlo oběma křídlům, Vránovi a Jurkaninovi, která byla dobře kryta. V zadních řadách po celé utkání hrál nejlépe Táborský ve středu obrany. Ostatní, kromě Dyby a Semenďáka, slevili druhých 45 minut ze svých výkonů. Kosovi v této fázi zápasu rychle ubývaly síly. Prostě závěr tohoto boje se Spartě nevydařil, ztratila se především jistota řady hráčů z prvního poločasu.
  Slavia na tom v prvém poločase příliš dobře nebyla. V zadních řadách vládlo dost nervozity a útok s pečlivě hlídaným Veselým měl málo času na promyšlené akce. Snaha Tesaře, Smolíka a dalších nebyla korunována úspěchem. Ve druhém poločase však hráči Slavie bojovali jako vyměnění. Mužstvu prospěla změna v tom, že se Lála vrátil na místo pravého obránce a Šimek hrál ve středu hřiště.
  Slavia si vynutila převahu, bojovala ze všech sil a nakonec předčila soupeře i v rychlosti. Brankář Vošta byl jistější ve druhém poločase, ze zadních řad byl nejlepší Smolík a také Knesl hrál dobře. Šimek se podstatně zlepšil, když přešel ve druhém poločase do zálohy a Lála hrál lépe na svém starém místě. Velký kus práce udělal Tesař, který ve druhém poločase téměř neustále tlačil svůj útok dopředu. Zde Veselý dostal možnost k několika akcím teprve v závěru zápasu, z ostatních se jak Hamár, tak Petrovič i Ziegler podstatně zlepšili ve druhé polovině utkání. Dobrým rozhodčím byl Placek ze Žiliny.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 30.000

Trenér: F. Havránek

(Rudé právo, 14. dubna 1968)

Slavia - Jednota Žilina
2 : 0 (1 : 0)

Na snímku je vidět jedna jedna z rušných situací před brankou Žiliny, v popředí je nejblíže u míče Nepomucký.
Datum: 17. dubna 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 19. kolo

Sestava: Ziegler, Veselý, Hildebrandt, Hamár (?. Šimek), Nepomucký

Branky: ?. Ziegler 1:0, 88. Šimek 2:0

Průběh: Asi 12 tisíc diváků v pražském Edenu vidělo vítězství domácího týmu, ale kokpanou jen průměrné úrovně. Obě mužstva začala velmi rozháraně, nepřesně, teprve postupem času se Slavia rozehrávala a získávala stále větší územní převahu. Útočníci si vypracovali několik střeleckých příležitostí, ale nedokázali je proměnit. Asi v 23. min. měl jedinečnou možnost Nepomucký, který dostal na hlavu přesný centr od Veselého, ale poslal míč nad horní břevno. Diváci si v této chvíli zavzpomínali na znamenitého hlavičkáře Kadrabu, který dovedl podobné šance proměnit. Slavie chybovala tím, že se většina snažila probít středem hřiště, málo využívala křídelních útočníků. Přesto však v prvém poločase získala vedení pohotovou střelou Zieglera.
  Ani ve druhém poločase nenastal podstatný zvrat v úrovni hry. Hosté se sice snažili, ale jejich útočné akce byly jen ojedinělé, málo důrazné a nepřesné. A když v 3. min. před koncem Šimek hlavou po typickém úniku Veselého poslal podruhé míč do sítě, bylo o zaslouženém vítězství domácích rozhodnuto. Koho pochválit u domácích? Především pohotového Hildebrandta, z útočníků Veselého, Šimka (který nahradil Hamára) a Zieglera. U hostí, kteří překvapili po vítězství nad Slovanem nemastnou neslanou hrou, na sebe výrazněji „upozornil” Kozinka, a to hrubým faulem na Zieglera. Za to měl být vyloučen. Rozhodčí Řehák se dopustil drobnějších chyb, ale výsledek tím neovlivnil.

Rozhodčí: Řehák

Diváci: 12.000

(Rudé právo, 18. dubna 1968)

VSS Košice - Slavia
4 : 2 (1 : 1)

Datum: 21. dubna 1968, Košice

Utkání: 1. liga 1967/68, 20. kolo

Sestava: Ziegler, Lála, Knesl

Branky: ?. Ziegler 0:1, ?. Scherer 1:1, 65. Straus 2:1, 68. Scherer z pen. 3:1, 86. Pivarník 4:1, ?. Ziegler 4:2

Průběh: Po nerozhodném poločase, ve kterém měli domácí několik takzvaných vyložených příležitostí, přišly ve druhé části hry střelecké hody. Slavia se neubránila velkému náporu domácích hlavně proto, že záloha ztrácela střed pole a často kazila přihrávky.
  Domácí začali v rychlém tempu, každý jejich útok znamenal nebezpečí pro branku Slavie. Ta zřejmě přijela do Košic s úmyslem uhrát bod, a podle toho také vypadalo rozestavení hráčů na hřišti. I přes to se však domácí útočníci, vydatně ze zadních řad podporování Pivarníkem, dokázali prosadit a vstřelit v tomto ligovém kole největší počet branek. Skóre střetnutí však zahájila Slavia, když po rohovém kopu se dostal k míči Ziegler, vystihl špatné postavení brankáře Švajlena a poslal míč do košické branky. Domácí však nebyli tímto gólem zdeprimováni a hned v následující minutě Scherer po Daňkově přihrávce vyrovnal tvrdou střelou pod břevno.
  Ve druhé části hry domácí ještě více zesílili svůj tlak na branku Pražanů a v 65. min. se ujali vedení Strausem po akci Pivarníka. Straus těsně předtím nastoupil na hřiště místo Mravce, který promarnil tři gólové šance. Třetí úspěch Košic zaznamenal Scherer z pokutového kopu v 68. min. za ruku Knesla v pokutovém území. Autorem čtvrté branky domácích byl Pivarník v 86. min. a těsně před skončením zápasu uzavřel skóre Ziegler, opět po chybě Švajlena. Nejlepším hráčem na hřišti byl košický obránce Pivarník. Z domácích se líbili ještě Š. Jutka, Pollák a Boroš; u hostí Lála, Knesl a obě rychlá křídla.

Rozhodčí: Hartman

Diváci: 14.000

(Rudé právo, 22. dubna 1968)

Slavia - Jednota Trenčín
0 : 0

Datum: 4. května 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 21. kolo

Sestava: Vošta - Veselý

Průběh: Pěkná májová sobota lákala více do přírody než do ochozů fotbalových stadiónů. A přesto do pražského Edenu přišlo 15 000 nejvěrnějších příznivců „sešívaných”, kteří nakonec odcházeli velmi zklamáni. To, co viděli za celých 90 minut, bylo všechno možné, jen ne ligová kopaná. A tak nakonec se museli slavisté spokojit se ziskem jednoho bodu.
  Jak už jsme uvedli v úvodu, na 15 tisíc slavistických fanoušků nelitovalo cestu do Vršovic. Ale kdyby byli jasnovidci a tušili, co uvidí, pak by se rozhodně sešli jen ti skalní. Popravdě řečeno, bylo to jedno z nejslabších utkání, jaké jsme na jaře na pražských ligových hřištích viděli. Trenčínští fotbalisté přijeli do Prahy zcela zřejmě s úmyslem urvat, co se dá. Mám na mysli aspoň jeden bod. A podle toho přizpůsobili celou svou koncepci, která nespočívala v ničem jiném, než co nejvíce zhustit obranu, nedovolit soupeři, aby rozvinul křídelní útočnou hru, aby se co nejméně pokusil ohrozit brankáře Rihoška.
  Po devadesáti minutách „boje”, neboť tímto pravým jménem se nedá průběh střetnutí nazvat, si skutečně bod odvezli. Slavia nastoupila bez Hamára. Doslova stoprocentně se přizpůsobila soupeřově hře. Za celé utkání, až na jednu výjimku, nedostal Veselý míč, který potřebuje k tomu, aby s ním rychle postupoval kupředu a pak jej odcentroval před soupeřovu branku. Hrálo se uprostřed hřiště nebo před trenčínskou brankou. Prorazit i devítičlenný obranný val, to je velmi nesnadné. Například ve druhém poločase na Voštovu branku nepřišel doslova kloudný míč. Ani tato převaha bez gólu neznamená nic jiného než zbytečné plýtvání sil.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

(Rudé právo, 5. května 1968)

Škoda Plzeň - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 12. května 1968, Plzeň

Utkání: 1. liga 1967/68, 22. kolo

Sestava: Vošta - Knesl, Veselý, Nepomucký, Smolík (?. Petrovič)

Branky: 22. Segmüller 1:0, ?. Lukáč 1:1, ?. Hamár 1:2

Průběh: Utkání, v němž šlo domácím o zlepšení nelichotivé situace v zadním sledu tabulky i o tvrzení, že překvapivé vítězství v Bratislavě nebylo náhodné, provázel vytrvalý déšť. Na notně znehodnoceném terénu začala obě mužstva velmi opatrně, což platí zejména o Slavii. Zdálo se, že domácím se podaří splatit soupeři porážku z podzimu, začali vytvářet před brankou Vošty velmi nebezpečné situace, počínaje 5. minutou, kdy nebezpečí z kopačky Herbsta odvrátil v posledním okamžiku Knesl. Ve 22. minutě však tentýž plzeňský útočník založil akci, z níž nezadržitelně skóroval Segmüller.
  O tři minuty později se zranil Smolík, byl nahrazen Petrovičem a zdálo se, že domácí ještě více zvýší tlak. Místo toho se však vzchopila Slavia. její útočníci se začali častěji objevovat před plzeňskou brankou, zvláště zásluhou Nepomuckého a houževnatě bojujícího Hamára. Přesto to byl opět Herbst, který na začátku druhé půle propásl další výbornou příležitost ke zvýšení skóre. Vzápětí stačilo zaváhání zadáků Plzně a hosté vyrovnali Lukáčem.
  V dalším průběhu ještě bylo na obou stranách dost šancí, což platí především o celku domácích (Süss, Herbst), vítězného gólu však dosáhli nedlouho před koncem utkání Hamárem hosté.
  U vítězů podal velmi dobrý výkon Nepomucký, který byl po odchodu Smolíka pilířem obranných akcí a spolehlivě kontoloval střed hřiště, v útoku překvapil Lukáč a střelecky se uplatnil Hamár. Hostům značně pomohlo, že na kluzkém terénu zvolili krátké přihrávky a uměli nakonec získat převahu v poli. U domácích byl nejlepší Bakič, který udržel Veselého, dobře hrál Vacín, nevedlo se Plassovi. Michálek s Myslivečkem hráli do poločasu a v útoku byli nejlepší Süss a Segmüller.

Rozhodčí: ?

Diváci: 30.000

(Rudé právo, 13. května 1968)

Slavia - Slovan CHZJD Bratislava
0 : 0

Datum: 16. května 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 23. kolo

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Kopecký, Šimek - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Lukáč, Ziegler

Průběh: Poslední utkání 23. ligové kola uspokojilo jen asi 9000 diváků ve vršovickém Edenu svým zajímavým a rušným průběhem. Zklamalo však tím, že hráči obou týmů nedokázali doslova z „moře” šancí využít ani ty nejvyloženější ke vstřelení branky.
  Kdyby Slovan, hrající tentokráte s velkou chutí, vedl po prvém poločase rozdílem 4 branek, nidko by se asi z diváků nedivil. Kolik bezprostředních střeleckých příležitostí, které si postupem času připravili i útočníci Slavie, zůstalo na kopačkách hráčů, bylo až s podivem. Hned ve 2. minutě Ziegler nastřelil brankáře Vencla. Na druhé straně to byli Bizoň, k rychlým protiútokům. Jen výborný výkon výkon Hildebrandta a dalších zadáků a v neposlední řadě i pozorného Vošty odvracely nebezpečí. Slavia měla největší příležitost ve 33. minutě, kdy rozhodčí Kocman nařídil za sražení pronikajícího Veselého pokutový kop. Zieglerovu nevýraznou střelu brankář Vencel bezpečně kryl. O 7 minut později Veselý poslal hlavou lehký míč směrem na prázdnou Venclovu branku, ale Mutkovič jej z brankové čáry v posledním okamžiku vykopl. Další vyloženou šanci měl Hrdlička, který nastřelil tyč.
  Slavia se opírala o pozorné výkony Hildebrandta a Lály. V útoku byli největším nebezpečím pro soupeřovu branku Ziegler, Veselý a Hamár.
  Hosté byli rychlejším a někdy i vtipnějším týmem. Veliký kus práce zastal v zadních řadách Zlocha, který měl ještě dostatek sil k podpoře svých útočníků. Popluhár byl pomalejší, ale velmi poziční. V útoku vyrůstají v Bizoňovi a Móderovi nejen velmi rychlí útočníci, ale především hráči, kteří se dovedou rychle přizpůsobit situaci na hřišti, kterým však zatím chybí větší zkušenost a někdy i větší odhodlání ke střelbě. Úspěšně bojoval i Hrdlička. Slovanu chybělo několik zranšných hráčů (Jokl, Horvát).

Rozhodčí: ?

Diváci: 9.000

(Rudé právo, 13. května 1968)

Bohemians Praha - Slavia
0 : 3

Datum: 24. května 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1967/68, 24. kolo

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Knesl, Šimek - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, Petrovič, Ziegler

Branky: Petrovič, Ziegler, Hamár

Průběh: Průběh střetnutí připomínal všechno možné, jen ne prvoligovou kopanou. Podle výsledku by se mohlo zdát, že Slavia vyhrála velmi lehce po dobrém a střelecky pohotovém výkonu. Nebylo tomu tak. Bohemians měli nespočítatelné brankové příležitosti, ani jedinou neproměnili. Bylo až neuvěřitelné, co všechno se dá z bezprostřední blízkosti doslova zahodit. Potom se nelze divit, že toto mužstvo je poslední v tabulce. Tolik možností, kolik útočníkům Bohemians dali zadáci Slavie, se dá jen málokdy vidět. Hrálo se bez zápalu, jako by o nic nešlo. Slavia dala tři branky, na kterých má největší zásluhu její útočník Veselý, který sice nebyl autorem ani jediné, ale byl jejich iniciátorem. Utkání se hrálo místy nečistě, a tak rozhodčí Rehák musel v 63. minutě za nesportovní chování zcela poprávu vyloučit hráče Bohemians Čapka.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 10.000

Poznámky: Tisk před utkáním:
  Po krátké přestávce bude dnes zahájena naše nejvyšší fotbalová soutěž dvěma zápasy. V pražském derby, v kterém prakticky už o nic nepůjde, nastoupí na hřišti v Edenu mužstvo Bohemians proti týmu Slavie. Bohemians i Slavie nastoupí k utkání bez několika zraněných hráčů. Trenér Bohemians nominoval tyto hráče: Růžek, Ředina, Horák, Růžička, Valent, Novák, Packert, kovařík, Holeček, Savko, Ivančík, Kolman, Jarabinský, Panenka a Bohatý. To znamená, že nenastoupí Findejs, který má nohu v sádře. Také Slavie má na marodce zraněného Hamára a Kopeckého a navíc je nemocen Mareček. O sestavě rozhodně trenér až těsně před zápasem. Připraveni jsou: Vošta, Smejkal, Lála, Hildebrandt, Knesl, Linhart, Smolík, Tesař, Nepomucký, Šimek, Petrovič, Veselý, Lukáč, Ziegler a V. Novák.

(Rudé právo, 24. května 1968 // Rudé právo, 25. května 1968)

Slavia komb. - Viktoria Žižkov
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 28. května 1968, Praha, Vršovice

Utkání: přátelské

Sestava: Knesl

Branky: ?. Knesl vlastní 0:1

Průběh: Knesl si dal vlastní branku, když stočil střelu Jílka do sítě.

(Rudé právo, 29. května 1968)

Slavia - Spartak Vlašim
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 4. června 1968

Utkání: přátelské

Sestava: Veselý, Linhart

Branky: Veselý 3, Linhart

(Rudé právo, 5. června 1968)

Dukla Praha - Slavia
5 : 1

Rezignace! Míč se opět třepetá v síti, v popředí brankář Mareček, vzadu jeho spoluhráči Linhart s Tesařem.Na snímku je zachycen Linhart, jak odvrací nebezpečí od své branky. Jeho zákroku přihlíží obránce Dukly Čmarada.
Datum: 9. června 1968, Praha, Juliska

Utkání: 1. liga 1967/68, 25. kolo

Sestava: Vošta (?. Mareček) - Knesl (?. Linhart), Hamár, Petrovič, Smolík

Branky: ?. Vacenovský 1:0, 15. Vacenovský 2:0, 22. Hamár 2:1, 44. Smolík vlastní 3:1, 71. Hudec 4:1, 79. Brumovský 5:1

Průběh: Utkání na Julisce mělo pěknou úroveň. Na velmi kluzkém terénu začala Dukla výborně kombinačně, její hráči na mokré trávě se lépe pohybovali a také postavení Štrunce na Hildebrandta mělo svůj význam, protože rychlost tohoto hráče dělala stoperovi Slavie velké starosti. Dukla měla strhující nástup. Hned z prvního útoku Štrunc přihrál patou míč obránci Bendlovi do běhu a jeho centr proměnil Vacenovský v první branku. V 15. min. po centru Hudce opět Štrunc patou přihrál Vacenovskému zpět a ten zaznamenal druhou branku. Ve 22. min. snížil Hamár hlavou po centru Petroviče na 2:1, ale ve 44. min. Smolík tísněn Hudcem si dal vlastní branku. Do druhého poločasu vyměnila Slavia Voštu Marečkem a Knesla Linhartem, ale opět začala velmi špatně. Dukla ji zatlačila přesnou hrou před její trestné území a zákonitě se dostavily i další branky. V 71. min. centroval Vacenovský a Hudec hlavou zvýšil na 4:1 a v 79. min. Brumovský po hrubé chybě Tesaře upravil skóre na 5:1. U Dukly nad průměr vynikl v zadních řadách Bendl, v útoku Štrunc a hra se dařila Nedorostovi. Obětavě bojoval i Vacenovský. U Slavie uspokojili jen Hamár a Petrovič.

Rozhodčí: Pouček

Diváci: 8.000

(Rudé právo, 10. června 1968)

Slavia - Sklo Union Teplice
5 : 2 (1 : 0)

Datum: 14. června 1968, Praha

Utkání: 1. liga 1967/68, 26. kolo

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Tesař, Nepomucký - Veselý, Hamár, ing. Lukáč, Ziegler

Branky: 3. Ziegler 1:0, 52. Lukáč 2:0, 58. Lukáč 3:0, 60. Veselý 4:0, 73. Ziegler 5:0, 77. Vojta 5:1, 85. Hoffmann 5:2

Průběh: V druhém utkání závěrečného kola I. fotbalové ligy zahrála Slavia po velké porážce od Dukly ve všech řadách daleko lépe a zvítězila zcela hladce. Zejména ve druhém poločase se jí dařilo i střelecky. Hráči obou mužstev hráli s chutí a obětavě. Zvláště bylo sympatické na mužstvu hostí, že i když od samého začátku prohrávalo, ve druhém poločase dokonce 0:4, hrálo stále otevřeně. Dokonce za tohoto stavu si chvílemi vynutilo územní převahu. Před závěrem se Teplickým podařilo snížit stav na 5:2.
  První poločas byl vyrovnaný, útok obou mužstev se rychle střídaly a před oběma brankami byla řada rušných momentů. Slavia se ujala vedení ve 3. min. brankou Zieglera, který po akci Veselého poslal míč z těžkého úhlu do sítě Sedláčkovy branky. Po změně stran útočili Tepličtí, ale v rozmezí osmi minut vstřelila Slavia tři branky. V 52. a v 58. min. Lukáč, v 60. min. Veselý bombou pod břevno zvýšil na 4:0. V 73. min. Hamár „nůžkami” poslal dopředu Zieglera a ten prudkou střelou pod břevno zaznamenal pátou branku. hosté snížili v 77. min. Vojtou na 5:1 a konečný stav utkání upravil v 85. min. Hoffmann z trestného kopu.
  Ve vítězném mužstvu zachytal Vošta bez chyb, obrana polevila teprve před závěrem, když bylo o výsledku rozhodnuto. Ve středové dvojici předvedl dobrou hru Tesař, Nepomucký tvořil pátého útočníka. V útoku byl technicky ny výši Hamár, velmi dobře se vedlo oběma křídlům - Veselému a Zieglerovi - a střelecky se uplatnil Lukáč.
  Oporou obrany hostujícího celku byl Myslivec, z dalších hráčů podali dobré výkony Jílek, obě křídla - Vojta a Bydžovský - před brankou se nedařilo Kantorovi.

Rozhodčí: Kumpa (Karlovy Vary)

Diváci: 8.000

(Rudé právo, 15. června 1968)

FC Wacker Innsbruck - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 23. června 1968, Rakousko, Innsbruck

Utkání: přátelské

Sestava: Ziegler, Lála, Tesař, Nepomucký

Branky: Voggenberger, Siber - Ziegler

Průběh: Utkání bylo dobré úrovně, z hráčů Slavie podali nejlepší výkon Ziegler, Lála, Tesař, Nepomucký

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.000

(Rudé právo, 24. června 1968)

vybraná XI kraje Steiermark - Slavia
3 : 11 (3 : 4)

Datum: 26. června 1968, Rakousko, Trieben

Utkání: přátelské

Sestava: Ziegler, Tesař, Linhart

Branky: ? - Ziegler 6, Tesař 3, Linhart 2

Poznámky: Že se jedná o kraj Steiermark usuzuji podle článku v Rudém právu (29. června 1968), kde se píše, že se Slavia utkala v Triebenu s vybranou XI kraje. Protože se Trieben nachází ve spolkové zemi Steiermark (Štýrsko), myslím si, že se jednalo právě o tento kraj. V Rudém právu ze dne 22. června 1968 se uvádí, že Slavia se na zájezdu do Rakouska utká ve svém druhém zápase s FC Trieben Steyermark.

(Rudé právo, 22. června 1968 // Rudé právo, 29. června 1968)

Slavia - Slovan CHZJD Bratislava
0 : 3

Datum: 10. srpna 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1968/69, 1. kolo

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Knesl, Smolík - Tesař,
Nepomucký - Veselý, Hamár, Konečný, Ziegler

Branky: 14. Ján Čapkovič 0:1, 40. Popluhár 0:2, 49. Móder 0:3

Průběh: První letošní ligové pražské utkání mělo několik překvapujících znaků - především poměrně slabou hru obrany domácích, která ještě na jaře byla oporou, poměrně slabou návštěvu na utkání, jež mělo patřit k „tahákům” podzimního kola, a velmi dobrý výkon křídelních útočníků Slovanu.
  Nelze však říci, že utkání byo nezajímavé. Zejména prvních 45 minut přineslo hezkou podívanou. Slavia téměř neustále útočila a vypracovala si řadu velmi dobrých příležitostí, ale Slovan střílel branky. Když však domácí dostali na začátku druhé části hry třetí branku, bylo po hezké hře. Slovan se s náskokem spokojil a domácí již neměli sil jej jakýmkoliv způsobem změnit.
  Začátek střetnutí byl plně v moci červenobílých. Neustále útočili, ale nemohli najít skulinku v obraně Slovanu. Ve 14. min. při jednom z mála útoků Hildebrandt nezasáhl míč hlavou a Ján Čapkovič dal pohodlně první branku. Ihned po znovuzahájení hry nastřelil Hamár tyč, v 17. min. poslal míč Konečný těsně vedle a ve 34. min. vykopl Popluhár Zieglerovu střelu z brankové čáry. Ve 40. min. po rychlé a přesné akci bratislavského útoku dal druhou branku. Po přestávce v 49. min. Móder snadno obešel Hildebrandta a dal poslední branku utkání.
  Slavii tentokráte nezahrály dobře zadní řady, jen Knesl se zlepšil po přestávce, v tandemu se nedařilo Nepomuckému a Tesař, který začal velmi dobře, se brzy vyčerpal. A útočníci? Ti se snažili přehrát důraznější a zkušenější zadáky soupeře zbytečným kličkováním, hrou „na pětníku” a nevelkým důrazem neměli příliš mnoho nadějí. Jen Veselý a nováček Konečný se snažili vtisknout útočné hře koncepci. Slovan hrál rychle, důrazně, s přesným přenášením míče, prostě moderně. Měl výbornou obranu a v útoku nebezpečná křídla a Módera.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: F. Havránek

Poznámky: Tisk před utkáním:
  Tisíce fotbalových příznivců zaplní dnes po delší přestávce opět ochozy a tribuny našich fotbalových hřišť. Kolotoč naší nejvyšší soutěže v kopané se tedy opět rozjíždí a my chceme věřit, že nám, divákům přinese nejen vzrušující podívanou, ale také hodnotný sport.
  Ligová premiéra bude v pražském Edenu, kam se také soustředí hlavní pozornost. Domácí Slavia hostí mužstvo Slovanu Bratislava, které zejména v zápase Interpoháru prokázalo velmi dobrou formu. Slavisté mají v kádru prvoligového mužstva dvacet hráčů.
  Pro dnešní zápas má trenér Havránek potíže se sestavou, neboť z Lutychu přivezl tři zraněné hráče: Hamára, Tesaře a Šimka, o jejichž startu se rozhodně až před utkáním. Nenastoupí Petrovič, který sice podepsal žádost o odložení vojenské základní služby, ale podle zpráv předsedy oddílu Vopravila podlehl nakonec tlaku funkcionáře z B. Bystrice a odjel zpět do tohoto města. Myslíme si, že tyto nečestné a nechutné manýry by už měly z naší kopané definitivně zmizet. Na soustředění před dnešním utkáním odjeli hráči: Vošta, Smejkal, Lála, Šimek, Hildebrandt, Knesl, Smolík, Linhart, Tesař, Nepomucký, Veselý, Hamár, Konečný, Ziegler, Lukáč a Kopecký. Trenér Slovanu Bratislava má k dispozici tyto hráče: Vencel, Kontír, Ján Zlocha, Ľudovít Zlocha, Horváth, Popluhár, Mutkovič, Hřivnáč, Hrdlička, Sokol, Šišolák, Móder, Cvetler, Jokl, Ján Čapkovič, Jozef Čapkovič, Bizoň, Onufrák a dorostenec Poša. Utkání začíná v 17 hodin a přenáší ho Česká televize.

Další poznámky:
  Po zápase zasedl výbor a se souhlasem trenéra Havránka nenominoval k dalším utkáním osvědčené starší hráče kapitána Hildebrandta, Lálu a Nepomuckého. Novým kapitánem se stal František Veselý.

(Rudé právo, 10. srpna 1968 // Rudé právo, 11. srpna 1968)

Lokomotiva Plzeň - Slavia
3 : 3, na penalty 3 : 4

Datum: 14. srpna 1968, Plzeň

Utkání: Český pohár, 1. kolo

Sestava: Ziegler, Šimek, I. Kopecký, Knesl, Linhart, Tesař

Branky: Velíšek, Vágner, Knesl (vlastní) - Ziegler, Tesař, ?. Ziegler 3:3; penalty Staff 3/5 - Ziegler 3/5

Průběh: Dramatický boj se odehrával na hřišti Lokomotivy Plzeň, kde domácí ještě 2 min. před koncem utkání vedli nad pražskou Slavií 3:2. Vyrovnávací branku vstřelil Ziegler. Pokutové kopy střílel za Plzeň Staff, za Slavii Ziegler. Zadní řady Slavie hrály v sestavě: Šimek, Ivan Kopecký, Knesl, útok vedl Linhart.

Rozhodčí: Vavera

Diváci: 1.500

(Rudé právo, 15. srpna 1968)

Lokomotíva Košice - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 18. srpna 1968, Košice

Utkání: 1. liga 1968/69, 2. kolo

Sestava: Vošta - Votava, Linhart, Kopecký, Smolík - Šimek, Tesař - Fr. Veselý, Hamár, Konečný, Ziegler

Branky: 80. Ondo 1:0

Průběh: Slavia přijela do Košic bez Lály, Nepomuckého a Hildebrandta a její mladí hráči byli rozhodnutí odnést si z trávníku Lokomotivy alespoň cenný bod. Dlouho se jim to dařilo. Navíc k tomu pomáhal kluzký terén a nepřesná hra domácích hráčů. Slavia volila taktiku okamžitého atakování volného soupeře, takže hráči Lokomotivy se často ocitli na trávě. Mírnou převahu v poli nedokázali domácí útočníci efektivněji proměnit v očekávaný úspěch, což jim značně znemožňovala i velmi dobře zkoncentrovaná obrana hostí. Až v 60. min., když Luža vyměnil slaběji hrajícího ing. Hájka, dostala hra domácího mužstva svižnější tempo, které se vystupňovalo v závěrečné čtvrthodině. V 73. min. měl velkou šanci Šnýr, ale z výhodné pozice přestřelil. Poté vyměnil trenér Havránek Hamára ing. Lukášem, ale to již domácí mocně útočili a v 80. min. se zmocnil několikrát odraženého míče Ondo, který zblízka zaznamenal jediný, ale rozhodnující gól střetnutí. V posledních minutách vyrazil Vošta ještě krásnou střelu Modare a vzápětí Luža střílel nad branku. V průměrném střetnutí zahráli domácím nejlépe Flešar v brance, ing. Ištok v obraně a v útoku Hric, Moder a Ondo. Z mužstva Slavie si zaslouží uznání výkon Vošty, dále uspokojili Linhart, Smolík, Tesař a Veselý.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 6.000 (8.000 ? - nečitelný údaj)

Trenér: F. Havránek

Poznámky: Tisk před utkáním:
  S velkými obavami očekávají příznivci červenobílých start svého mužstva v Košicích s Lokomotivou. Poslední porážka od Slovanu v domácím prostředí působila na hráče pražské Slavie velmi depresívně, takže v Košicích budou bojovat nejen se soupeřem, ale i se svým psychickým stavem.

(Rudé právo, 18. srpna 1968 // Rudé právo, 19. srpna 1968)

Slavia - Bohemains Praha
3 : 1

Datum: 4. září 1968

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

(Rudé právo, 5. září 1968)

LIAZ Jablonec nad Nisou - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 6. září 1968, Jablonec nad Nisou

Utkání: přátelské

Sestava: Nepomucký

Branky: 15. Nepomucký 0:1

Průběh: Hosté nastoupili v úplné sestavě.

Rozhodčí: Neugebauer

Diváci: 2.500

(Rudé právo, 7. září 1968)

Viktoria Žižkov - Slavia
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 8. září 1968, Praha, na Žižkově

Utkání: přátelské

Sestava: Vošta - Linhart, Tesař, Nepomucký, F. Veselý, Hamár

Branky: 50. Engel 1:0, 57. Nepomucký 1:1, 65. Tesař 1:2, 80. Strejc 2:2

Průběh: Přátelský zápas v kopané, hraný dopoledne na Žižkově před návštěvou 4000 diváků, přinesl dobrou hru obou mužstev, zejména v prvním poločase. Oba týmy nastoupily v úplných sestavách a vystřídaly několik hráčů. Rozhodčím byl Rezek. Žižkovská Viktorie se ujala vedení v 50. min. Engelem. O sedm minut později Nepomucký vyrovnal. V 65. min. z přímého kopu asi z 20 metrů Tesař prudkou ranou k tyči dal druhou branku Slavie. V 80. min. Strejc po netaktickém vyběhnutí Vošty upravil na 2:2. Ve druhém poločase, kdy byly vstřeleny všechny branky, úroveň hry poklesla. V domácím mužstvu podali velmi dobrý výkon oba brankáři Šilhart a Pakosta. V obraně si úspěšně vedl střední Karásek, v útoku patřili k nejlepším hráčům Wagner, dále Engel a Strejc. U Slavie Vošta až na chybu při druhé brance chytal spolehlivě. Z obránců se uplatnil ostrý Linhart. K oporám patřili dále Nepomucký, F. Veselý a Hamár.

Rozhodčí: Rezek

Diváci: 4.000

(Rudé právo, 9. září 1968)

Slavia - Spartak Trnava
1 : 2

Datum: 13. září 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1968/69, 3. kolo

Sestava: Vošta - Lála, Tesař, Linhart, Smolík - Šimek, Nepomucký (61. Konečný) - Veselý, Barták, Hamár, Kopecký

Branky: ?. Hamár 1:0, 33. Martinkovič 1:1, ?. Martinkovič 1:2

Průběh: Vlivem nedávných událostí se stalo, že další podzimní kolo nejvyšší fotbalové soutěže mělo delší přestávku a tento „půst” poznamenal i páteční boj v Edenu, kde hostem domácího mužstva Slavie byl mistrovský celek Spartaku Trnava.
Na zápas se přišlo podívat pouze 12 000 diváků a i když střetnutí přineslo rušnou hru, budou si muset fanouškové z Edenu na opravdu vrcholnou kopanou ještě nějaký ten čas počkat. Tím spíš, že výkonnost dnešního mužstva Slavie neslibuje nějaké rychlé zlepšení. V utkání s Trnavou se domácí hráči sice snažili, dokázali si v některých fázích zápasu vynutit i převahu, ale nakonec nezískali ani bod, když obě branky Trnavy padly po chybách zadáků Slavie. Nemíníme tím však nijak snižovat úspěch trnavského mužstva. I když nepodalo mistrovský výkon, přece jen bylo takticky lepším a hlavně rychlejším celkem.
  Zejména rychlost hostí platila na zadáky Slavie. Ti se sice od samého začátku snažili krýt Adamce, ale na ty další jako by zapomínali. Trnava se však v úvodu zápasu střelecky neprosadila a naopak to byli domácí, kteří vyrovnali hru a dokonce se ujali vedení. Jenže hráči Slavie místo toho, aby využili zakolísání soupeře, nezvýšili tlak a naopak se sami dopouštěli chyb. A největší z nich udělal Lála ve 33. min., když ledabyle zaváhal s odkopem a hosté vyrovnali. Ale ani potom nebyla Slavia bez šancí. Jednu z nich Veselý 2 min. před koncem poločasu sice neproměnil, ale ve druhém poločase, asi od 15. min. do 30. min. domácí doslova soupeře „mačkali”, ten znervózněl a naděje fanoušků Slavie stoupaly.
  Jenže jak už to někdy bývá, právě v tomto náporu se Trnava dostala do útoku, Adamec vyměnil svou úlohu střelce za nahrávače a po jeho přihrávce nekrytý Martinkovič vystřelil, jak chtěl... Bylo to 2:1 a Trnava až do konce zápasu už byla pánem na hřišti. Přesto však její výkon měl nekteré nedostatky. Především se ukázalo, že bez Š vece nemá Adamec nikoho dalšého, kdo by mu připravil střeleckou příležitost. Když navíc opustil krátce po zahájení zápasu hřiště Kabát, museli Trnavští hodně improvizovat. Patří jim však uznání, že i za této situace získali oba body.
  Slavia hrála snaživě, měla i dobré chvíle, ale co je to platné, kombinace „na pětníku” v současné kopané příliš velké naděje na úspěch nemá. Navíc hráči Slavie jako by jedinou svou spásu viděli v tom, zda se Veselému podaří, či nepodaří únik, a tak většina míčů směřuje na pravou strasnu útoku. Je to škoda, neboť v prvním poločase Kopecký na levém křídle nejednou dokázal, že je schopen táhnout útočnou akci přímo k brance soupeře. Nu a pak zde byly už zmíněné chyby, kterých však bylo tentokrát zejména v závěru utkání dost.
  Z jednotlivců u vítězného mužstva chytal spolehlivě Geryk, ze zadáků byl nejjistější a také nejklidnější Majerník. Dobiáš se zlepšil teprve ve druhém poločase, více útočil, ale dojem si pokazil nepěkným zákrokem na Kopeckého při přerušení hry. Jarábek střídal dobré okamžiky se slabšími, Hagara hrál spolehlivě. Ve středu hřiště byl lepší Hrušecký než Kuna, kterému se nedařilo. Z útočníků se uplatnili především Martinkovič a Adamec. U Slavie Vošta byl proti oběma brankám bezmocný, ze zadáků byl nejslabší Lála. Také Smolík několikrát zaváhal. Nejplatnějším byl zde Tesař, který poctivě bojoval po celých 90 min. Šimek se snažil, ale v závěru už neměl dostatek sil. Z útočníků byl daleko nejlepší Veselý. Z dalších uspokojili Kopecký, Hamár ve druhém poločase polevil a těžko se prosazoval Barták. Branku Slavie zaznamenal Hamár, za Trnavu obě Martinkovič. Rozhodčím zápasu byl Valeš.

Rozhodčí: Valeš

Diváci: 12.000

Trenér: trener

Poznámky: Tisk před utkáním:
  Situace pražské Slavie je jak po sportovní, tak i po finanční stránce dost svízelná, takže hráči i pokladník nutně potřebují doping, který by se v tomto případě měl projevit především rekordní návštěvou. Příznivci červenobílých už mnohokrát v minulosti prokázali své mimořádné morální kvality, takže lze předpokládat, že se všichni dnes v 16 hodin sejdou na hřišti v Edenu.
  Soupeř Slavie, mistrovský celek Spartak Trnava, bude pravděpodobně postrádat svého nejzkušenějšího hráče, kapitána Švece, který je zraněn. Vynikající forma Trnavských, především jejich útočný systém hry i individuální přednosti většiny hráčů tohoto mužstva, zaručují dobrý sport a velký boj o vítězství. Slávisté po posledních zápasech na tom nejsou dobře ani psychicky, a tak bude hodně záležet na tom, jak se v průběhu střetnutí projeví kolektivní bojovnost, která tomuto mužstvu už mnohokrát zajistila úspěch. Slavia nastoupí v obvyklé sestavě, avšak bez Hildebrandta (začne s tréninkem až příští týden) a také bez Konečného, který má otravu krve v noze po utkání v Jablonci.

(Rudé právo, 14. září 1968)

Wiener SC - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 18. září 1968, Rakousko, Wien

Utkání: Pohár veletržních měst, 1. kolo

Sestava: Ziegler, Kopecký, Smolík, Lála, Hamár

Branky: 15. Buzek 1:0

Průběh: Pražská Slavia bojovala ve Vídni a její porážka nemusí znamenat vyřazení z Poháru veletržních měst. Asi 5000 diváků se obávalo až do poslední minuty zápasu o vítězství svého mužstva, získané v 15. min. brankou Buzkovou.
  V poslední půlhodině přitiskla Slavia domácí j jejich brance, ale výsledkem byla jen série rohových kopů, ve kterých byli Pražané celkově lepší poměrem 12:8. Ještě pět minut před koncem stříleli Ziegler, Kopecký a Smolík na ležícího brankáře Kaipela, a přece vždy stačila obrana domácích odvrátit. Byla nejlepší řadou svého týmu a má velikou zásluhu na vítězství. Hrála však velmi tvrdě, v začátku a na konci zápasu tvrdost zbytečně přeháněla.
  Slavia se opět přesvědčila, že dobrá hra v poli na úspěch nestačí. V začátku zápasu nemohl „chytit tempo” Lála a Hürmayer mu snadno unikal. Velkou slabinou byl Hamár, který snad nepřihrál ani jednou dobře.
  Utkání řídil rozhodčí Bircsak z Maďarska, který připustil velmi tvrdou hru domácích.

Rozhodčí: Bircsak (Maďarsko)

Diváci: 5.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 19. září 1968)

Slavia - Hraničář České Budějovice
6 : 0 (3 : 0)

Datum: 24. září 1968

Utkání: Český pohár, 2. kolo

Sestava: Konečný, Ziegler, I. Kopecký, Šimek

Branky: Konečný 2, Ziegler 2 (1 z pen.), Ivan Kopecký, Šimek

Průběh: Utkání slabé úrovně skončilo zaslouženým vítězstzvím Slavie.

Rozhodčí: Hloušek (Jičín)

Diváci: 500

Trenér: ?

(Rudé právo, 25. září 1968)

Jednota Trenčín - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 29. září 1968, Trenčín

Utkání: 1. liga 1968/69, 4. kolo

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Tesař, Smolík, Šimek, Nepomucký, Fr. Veselý, Hamár, Konečný, Ziegler

Branky: 66. Masný 1:0, 78. Albrecht 2:0

Průběh: Střetnutí domácích fotbalistů se Slavií Praha mělo dobrou úroveň a bylo bohaté na dramatické momenty před oběma brankami. O jeho výsledku rozhodl větší důraz domácích ve druhém poločase.
  V prvém poločase si sice domácí udržovali mírnou převahu, zejména dík přesným kolmým přihrávkám, ale vypracování akcí, kterých bylo hodně, nedokázali proměnit ani ze dvou až třech kroků. Mimořádnou smůlu měl včera nejlepší střelec domácích Masný, který sám zahodil vyložené čtyři šance. Hra hostí se zaměřila především na zisk jednoho bodu. Jejich útok praktikoval hru krátkých přihrávek, což nemohlo vést k přímému ohrožení Oravce. Jediným nebezpečím byl Fr. Veselý, který dvakrát tvrdě vystřelil, ale brankář Oravec byl vždy na místě.
  Po přestávce se obraz hry nezměnil. Trenčín nadále útočil a Slavie se bránila. Od 66. min., kdy dal Masný vedoucí branku, obrana Slavie polevila v úsilí, čehož využili domácí ke vstřelení dalšího úspěchu, v 78. min. Albrechtem. Útok Slavie přestal po brankách existovat a vzdal se veškeré námahy na zkorigování výsledku.

Rozhodčí: Borbas

Diváci: 4.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 29. září 1968)

Slavia - Wiener SC
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 2. října 1968, Praha, Eden

Utkání: Pohár veletržních měst, 1. kolo, odveta

Sestava: Vošta - Lála (Šimek), Hildebrandt, Nepomucký, Tesař, Kopecký, Konečný, Ziegler, Veselý

Branky: ?. Nepomucký 1:0, ?. Tesař 2:0, Ziegler, Kopecký, Nepomucký

Průběh: Po porážce ve Vídni v prvém kole Veletržního poháru se čekal v odvetném střetnutí těžší boj o postup, než sme nakonec byli téměř v prázdném tadiónu v Edenu svědky. Na Slavii se přišlo tentokrát podívat necelých tři tisíce dináků, ale ti nakonec nelitovali. Viděli vítězství domácího mužstva rozdílem pěti branek, kterým si bezpečně zajistilo postup do 2. kola soutěže. Rakouští fotbalisté však, bohužel, nebyli tentokráte takovým soupeřem, který by mohl mužstvo domácích jaksepatří vyzkoušet přes sobotním ligovým derby se Spartou.
  Rakušané na začátku zápasu sice několikrát nebezpečně zaútočili, měli dokonce jednu nebo dvě pěkné šance, ale postupem času stále více odpadávali. Po dvoubrankovém náskoku Slavie v prvních 45 minutách ce druhém poločase jako by vídeňské mužstvo hrálo bez ambicí, ztartilo rychlost a dopouštělo se řady chyb v obraně. Prostě, středeční soupeř Slavie byl opravdu velmi průměrným celkem a těžko pětibrankové vítězství nad ním nějak vysoce hodnotit.
  Přesto však je nutno říci, že především ve 2. poločase hrála Slavie dobře kombinačně, její útok byl důrazný a často střílel. Trvalo však celých 45 minut prvního poločasu, než se Slavia rozehrála. Měla po celé utkání převahu a kromě 5 branek nastřelili její útočníci ještě 2 tyče. Nakonec mohlo být vítězství Slavie ještě vyšší. První branku zaznamenal Nepomucký a Tesař z trestného kopu upravil skóre poločasu na 2:0. Ve druhém poločase dali branky Ziegler, Nepomucký a Kopecký, když obešel i brankáře hostí.
  Z mužstva Slavie byl Vošta prakticky v brance bez práce, v zadních řadách zahráli nejlépe Hildebrandt, Knesl a zejména pak Tesař. Tesařovy trestné kopy byly vskutku ukázkové a jeden z nich skončil v síti hostí. Ve 2. poločase nastoupil místo Lály do obrany Šimek z pravé spojky a tam hrál Kopecký. Tato změna prospěla jak Šimkovi samotnému, tak celému útoku. Nejlepším útočníkem Slavie byl Veselý, který sice nedal ani jendu branku, ale na několika se podílel. Velký kus práce vykonal také Nepomucký a ve 2. poločase se poněkud zlepšili Konečný a Ziegler. Sportklub Vídeň sice nastoupil bez svých nejlepších hráčů Hoffa I. a Buska, ale to těžko může omluvit jeho slabý a bezkrevný výkon. V zadních řadách v I. poločase měl několik dobrých zásahů Lankenburg, z útoku Halla. To však byly jediné světlejší body. Jinak vídeňské mužstvo v Praze zklamalo. Zápas řídil švýcarský rozhodčí Heymann.

Rozhodčí: Heymann

Diváci: necelé 3.000

Trenér: ?

(Rudé právo, 3. října 1968)

Slavia - Sparta
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 6. října 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1968/69, 5. kolo

Sestava: Vošta - Šimek, Hildebrandt, Smolík - Tesař (75. Lukáč), Knesl - F. Veselý, I. Kopecký, Nepomucký, Konečný, Ziegler

Branky: Lukáč 1:0

Průběh: Derby mezi Spartou a Slavií mají svůj „zákon” v tom, že favorit většinou neuspěje. V sobotním ligovém utkání na stadiónu v Edenu měla Sparta podle očekávání svých fanoušků vyhrát. Ne proto, že by její dosavadní výkony byly vynikající, ale Slavia na tom byla ještě hůř. Vždyť na podzim nezískala v lize dosud ani bod a taková bilance před derby mnoho dobrého neslibuje. Ale řekněme hned v úvodu, že vítězství Slavie bylo zasloužené. Byla vytrvalejším a především bojovnějším mužstvem. To bylo v tomto rušném, ale svou úrovní v průměrném zápase rozhodující.
  20 000 diváků nemělo příliš mnoho příležitostí tleskat perfektním fotbalovým akcím. Své výkony vykonaly jak těžký terén, tak nervozita obou mužstev. Mělo to vliv na přesnost hry, hlavně útočných řad. Za těchto okolností byly důležité výkony zadáků obou celků. Domácí byli úspěšnější. Podařilo se jim „přikrýt” obě křídla Sparty, Maška a Veselého, a naproti tomu F. Veselý ze Slavie měl přece jen více prostoru.
  Mužstvo Slavie se pomalu rozehrávalo, Sparta byla zpočátku iniciativnější. Postupem času si však domácí především ve druhém poločase vynutili svou bojovností a důrazem mírnou převahu a tuto vyjádřili vítěznou brankou Lukáče, který nastoupil ve 30. minutě druhého poločasu místo Tesaře. V lize toho zatím moc nenahrál. Proti Spartě se však vytáhl a z několika metrů překonal po centru Zieglera brankáře Sparty Krameria kolenem. U Sparty nastoupil rovněž ve druhém poločase místo Mráze Vrána. Na obou stranách vázla střelba, Veselý ze Slavie jednou trefil břevno.
  Z vítězného mužstva chytal spolehlivě Vošta. V zadních řadách byli nejúspěšnější Knesl a především Smolík, jeden z nejlepších hráčů na hřišti. Také Šimek s Hildebrandtem uspokojili. Tesař nehrál tak dobře jako ve středu proti Sportklubu. Nepomucký ve středu hřiště vykonal velký kus práce, z dalších útočníků byl nejlepší Veselý. U Sparty chytal Kouba dobře, krajní obránci někdy zaváhali a jedna tato chyba stála branku. Nejlepší ze zadních řad byl Kvašňák, své si zastal Táborský a v prvním poločase překvapil Chovanec. Dyba ukázal jen několik akcí, v útoku byli poměrně nejlepší Jurkanin a Mašek, ale ani jim se příliš proti důrazné obraně Slavie nevedlo. Rozhodčí zápasu Pouček pískal nepřesně.

Rozhodčí: Pouček

Diváci: 18.000

Trenér: F. Havránek

Poznámky: První derby po 21. srpnu 1968. Sovětská vojska se usadila v areálu Edenu. Utkání mělo pro Slavii existenční nádech. Byla poslední bez bodu po pěti kolech. Lukáč byl hrdinou dne, ale derby si už nikdy nezahrál. Před utkáním odjeli hráči na soustředění do hotelu René v Nechanicích u Jíloviště. Před výkopem se kluboví lékaři snažili o zázraky, Lálu uzdravili, Nepomuckého bohužel ne (to je trochu v kolizi se sestavou, ale prameny tak uvádí…).


Slavia - Spartak Vlašim
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 9. října 1968

Utkání: Český pohár, 3. kolo

Sestava: Nepomucký, Kopecký, Ziegler, Knesl (20. Votava)

Branky: 17. Nepomucký 1:0, 38. Ziegler 2:0, 62. Oščipovský 2:1, 83. Kopecký 3:1

Průběh: Slavia nastoupila v sestavě, ve které porazila Spartu, Vlašim s několika náhradníky. Slavia měla slabší převahu, kterou vyjádřila v 17. min. brankou Nepomuckého, v 38. min. Zieglera a v 83. min. Kopeckého. V 62. min. Oščipovský byl autorem branky Vlašimi. Ve 20. minutě vystřídal zraněného Knesla Votava.

Rozhodčí: Nikl

Diváci: 2.500

Trenér: ?

(Rudé právo, 10. října 1968)

ZVL Žilina - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 13. října 1968, Žilina

Utkání: 1. liga 1968/69, 6. kolo

Sestava: Vošta - Šimek, Hildebradt, Knesl, Smolík - Tesař, Nepomucký - F. Veselý, Kopecký, Konečný, Ziegler

Branky: 33. Zigo 1:0

Průběh: Za stálého deště hrála na žilinském stadiónu mužstva, která měla potvrdit stoupající formu. Těžký a kluzký terén byl však velkou překážkou technické hře obou mužstev. Přesto podali slavisté i žilinští snaživý, bojovný a obětavý výkon, místy však vyostřený zbytečně tvrdými zákroky. Domácí si vytvořili více gólových příležitostí, a kdyby jejich útočníci byli přesnější ve střelbě, mohli dosáhnout ještě výraznějšího vítězství. Obrana ZVL hrála spolehlivě. V útoku podali dobré výkony Zigo s Chlapíkem, zatímco střelbu obstarával nejčastěji Pažický. Hosté měli dobrého Voštu v brance. Obrana byla lepší než útok, jehož slabinou byla i tentokráte střelba. Po počátečních oboustranných útocích se domácí ve 33. minuutě ujali vedení brankou Ziga, který usměrnil Pažického přihrávku k tyči Voštovy branky. Po změně stran domácí vystupňovali svou převahu a zatlačili slavisty do defenzívy.

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 4.500

Trenér: ?

(Rudé právo, 13. října 1968)

Slavia - Inter Bratislava
0 : 0

Datum: 27. října 1968, Praha

Utkání: 1. liga 1968/69, 7. kolo

Sestava: Vošta - Veselý

Průběh: Pražské Slavii se ani v dalším utkání na domácím hřišti nepodařilo zvítězit. Výkon, jaký domácí hráči předvedli, jen potvrdil postavení mužstva v tabulce. Dvě vstřelené branky a zisk tří bodů v dosavadních kolech odpovídají výkonu tohoto mužstva. Slavia, vedená trenérem Nedvídkem (Havránek je nemocen), hrála velmi slabě, pomalu, i zpracování míče dělalo hráčům potíže. Absolutorium zasluhují jen brankář Vošta a Veselý na křídle. Bratislavský Inter se většinou jen bránil, v závěru dokonce velkému, ale neurovnanému náporu.

Rozhodčí: Kocman

Diváci: 11.000

Trenér: Nedvídek
(Rudé právo, 28. října 1968)

VSS Košice - Slavia
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 3. listopadu 1968, Košice

Utkání: 1. liga 1968/69, 8. kolo

Sestava: Vošta - Šimek, Tesař, Hildebrandt, Smolík - Linhart, Nepomucký, F. Veselý, Hamár, Konečný (Ziegler), Kopecký (ing. Lukáč)

Branky: ?. Nepomucký z pen. 0:1, ?. Strausz 1:1,

Průběh: Košicím se i přes vítězství mnoho nedařilo. V prvním poločase měli sice převahu a často se dostávali před branku Slavie, ale překonat Voštu se jim nepodařilo. Velké starosti jim působila také důsledná „osobka” slávistů na klíčové hráče. Ve druhém poločase v 65. min. vedli sice domácí gólem Daňka, ale o devět minut později Nepomucký za sražení Veselého v pokutovém území z jedenáctky vyrovnal. Košičtí si pak vynutili asi čtyřminutovou převahu a v 81. min. se jim podařilo ze skrumáže před brankou dát vítězný gól.
  Slavia překvapila přítomné diváky proti minulým střetnutím dobrou hrou hlavně v poli. Sympatické bylo, že i když hrála na soupeřově hřišti nezaměřovala se v hlavní míře na obranu, ale předváděla otevřenou hru založenou na zajišťování si prostoru před vlastní brankou. To se jimtaké dařilo hlavně v prvním poločase. Dá se říci, že prohrála dosti nešťastně, poněvadž ve druhém poločase si dokázala vypracovat několik nebezpečných akcí, zakončených tvrdě umístěnými střelami, se kterými měl košický brankář Švajlen hodně práce.
  Nejlepšími hráči u domácích byli brankář Švajlen, obránce Pivarník, ze záložníků Pollák, který operoval na velkém prostoru, a z útočníků průbojný Daňko.
  Z mužstva hostí byl výborný brankář Vošta, v obraně nestárnoucí Hildebrandt, dobře zahrála i středová dvojice a v útoku vynikl kapitám mužstva Veselý.

Rozhodčí: Vácha

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. listopadu 1968)

Slavia - Sklo Union Teplice
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 9. listopadu 1968, Praha
, Eden

Utkání: 1. liga 1968/69, 9. kolo

Sestava: Vošta - Šimek, Hildebrandt, Tesař, Smolík - Linhart, Nepomucký - Veselý, Hamár, Konečný (58. Ziegler), Kopecký (75. Lukáč)

Branky: Hamár 2 - Bičovský

Průběh: Postavení pražské Slavie v tabulce je skutečně nezáviděníhodné, ale její fanouškové se dnes spokojují se vším, jen když to přinese vytoužené body. V sobotním střetnutí v Edenu s Teplicemi příznivci červenobílých nakonec jásali nad vítězstvím svého mužstva, ale se hrou asi příliš spokojeni nebyli. Nutno však přiznat, že mužstvo Slavie, i když zdaleka nemá ještě krizi za sebou, tentokrát bojovalo ze všech sil.
  Zápas byl hrán na těžkém terénu, přinesl pouze průměrnou kopanou, ale hlavně ve druhém poločase rušnou a zajímavou, neboť do závěrečných minut nebylo o vítězství rozhodnuto. Z mužstva Slavie byli v zadních řadách nejlepší Tesař a hlavně Smolík, který musel často zaskakovat jak za Hildebrandta, tak Šimka. Nepomucký ve středu hřiště bojoval houževnatě, z útočníků byl nejlepší Veselý. V mužstvu Slavie nastoupil v 58. min. místo Konečného Ziegler a v 75. vystřídal Kopeckého Lukáč.
  U Teplic podal velmi dobrý výkon brankář Kameník. V obraně byl nejlepší Myslivec, velký kus práce vykonal Student s Jílkem a dále se líbil zejména levý křídelní útočník Gomola. Stratilovi se příliš nedařilo. U Teplic musel ve 26. min. odstoupit pro zranění Vítů, kterého nahradil dobrý Bičovský. Dvě min. před koncem zápasu nastoupil za zraněného Gomolu Smetana.

Rozhodčí: Ondrušík

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 11. listopadu 1968)

VCHZ Pardubice - Slavia
2 : 0

Datum: 17. listopadu 1968, Pardubice

Utkání: 1. liga 1968/69, 10. kolo

Sestava: Vošta - Šimek, Hildebrandt, Smolík, Tesař - Linhart, Veselý - Hamár (?. Kopecký), Nepomucký, Lukáč, Konečný

Branky: Lazar, Kára

Průběh: Start pražské Slavie přilákal do ochozů pardubického Gottwaldova stadiónu 12 000 diváků, kteří byli plně spokojeni pouze s výkonem domácích. Zato příznivci Slavie si mohli plně uvědomit, že včerejší jejich útok není schopen zakončit akci pořádnou střelou, natož dát branku. Celá pětice se doslova utápěla v bezúčelné kombinaci, bez pohybu, a tak nevyšel ani systém „vše na Veselého”. Domácí bojovali s plným zaujetím a jejich vítězství mohlo být daleko větší. Mnoho tvrdých střel chytil Vošta, jednu Tesař vyhlavičkoval z prázdné branky a míč z kopačky Hojsíkovy skončil na tyči.
  Tým Slavie v Pardubicích zcela zklamal. Absolutorium snese pouze brankář Vošta, pravý obránce Šimek, záložník Linhart. Nepomohla ani výměna Hamára Kopeckým ve druhém poločase.

Rozhodčí: Živný

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. listopadu 1968)

Hamburger SV - Slavia
4 : 1 (3 : 1)

Datum: 20. listopadu 1968, Hamburg

Utkání: Veletržní pohár, 2. kolo

Sestava: Vošta - Tollar, Hildebrandt, Smolík, Tesař, Knesl, Veselý, Šimek, Nepomucký, Linhart, Ziegler (88. Kopecký)

Branky: 17. H. Schulz 1:0, 29. Fock 2:0, 34. W. Krämer 3:0, 41. Tesař 3:1, 80. H. Krämer 4:1

Průběh: Hamburger
SV byl soupeřem nad síly Slavie. Při současné výkonnosti mužstva si nemohli červenobílí dovolit otevřenou hru na krásném městském stadiónu v Hamburku. S obrannou taktikou, zřejmou už ze složení týmu, však vydrželi jen do 17. min., kdy padla první branka. W. Krämer dostal míč do nekrytého prostoru hřiště, rychle se s ním vysunul k brance, „narazil” míč nabíhajícímu H. Schulzovi, který bezpečně skóroval. „Rybička” Šimka, který se hlavou vrhl do centru Veselého, náležitě vystrašila brankáře Oezcana. Chytil míč v okamžiku, kdy 9000 diváků se již smiřovalo s vyrovnávací brankou.
  Po obdržené brance hledala Slavia dosti dlouho koncepci hry. Středové hráči nestačili rychlostí na hbité spojky Krämera a Höniga, kteří s H. Schulzem vytvářeli hru týmu. Ve chvíli, kdy se zdálo, že se Slavia začíná tlačit k brance modrobílých, přišlo „pekelných” pět minut, v nichž domácí rozhodli zápas. Začaly v 29. min. brankou Focka po krásné akci Höniga a Dorfela. Míč šel na jeden dotek od nohy Höniga v polovině hřiště na Dorfela na levém křídle, který obešel Tollara a z jeho centru Fock skóroval. Při této a třetí brance (z kopačky Krämera ve 34. min.) se zdálo, že střední obránci Pražanů „zkameněli”. Třetí branka ve Voštově síti byla pro Slavii dokonalým k. o.
  Z otřesu pomohla Slavii branka Tesaře (41. min.) nevídanou střelou z 30 metrů, kterou už v šeru brankář Oezcan pustil do sítě přímo nad hlavou. Ve druhém poločase, hraném za umělého osvětlení, se dařilo červenobílým mnohem více. Domácí útok se už tak snadno nedostával přes střed hřiště, kde se konečně „chytili” Tesař s Nepomuckým. V 52. a 90. min. měl Veselý šance, které bylo přímo hříchem neproměnit. Slavia nedokázala vytěžit branku ani v „penaltovém intermezzu” v závěru utkání. V 80. min. fauloval Smolík Dringelsteina a z pokutového kopu vstřelil Krämer čtvrtý gól domácích. O 3 min. později Dieckmann složil v pokutovém území Veselého. Veselý sám prováděl penaltu, ale brankář Girschowsky stačil jeho střelu celkem pohodlně vyrazit. Fotbalisté Slavie šli do utkání s úmyslem uhrát remízu. Nepodařilo se jim to proto, že v každé řadě to neklapalo tak, jako v týmu soupeře.
  „Jestliže pojedeme k odvetnému zápasu do Prahy s tříbrankovým náskokem, pak by to mělo znamenat jistý postup do třetího kola,” řekl trenér Hamburku SV Koch před utkáním Pražanů s Hamburkem v druhém kole soutěže o Veletržní pohár v kopané. Kochovi se jeho přání splnilo. Hamburský tým vyhrál 4:1 (3:1). Před 9000 diváky na svém hřišti nastoupil bez svých nejlepších hráčů Seelera a W. Schulze. Půl hodiny hráli Hamburčané vynikající kopanou a do 34. minuty vedli už uklidňujícím náskokem 3:0. Branky dali H. Schulz (17.), Fock (29.) a W. Krämer (34.). Čestnou branku hostí dosáhl ještě před poločasem Tesař (41.), zatímco W. Krämer proměnil pokutový kop ve čtvrtou branku hostí. V 3. min. odvrátil brankář Girchowsky, který nastoupil po přestávce za Turka Oeczana, penaltu střílenou Veselým.

Rozhodčí: Smith (Anglie)

Diváci: 9.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 21. listopadu 1968)

Slavia - Baník Ostrava
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 24. listopadu 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1968/69, 11. kolo

Sestava: Vošta - Tolar, Hildebrandt, Tesař, Smolík - Linhart, Nepomucký - Veselý, Šimek, Konečný, Kopecký

Branky: Šimek, Kopecký

Průběh: Fotbalisté Slavie nejsou v záviděníhodné situaci. Je pro ně důležitý každý bod, chtějí-li v jarní sezóně úspěšně bojovat o záchranu. V nedělním utkání v Edenu nastupoval Baník Ostrava proti domácím v roli favorita, ale červenobílí překvapili na velmi těžkém a za téměř neustálého deště poměrně dobrou hrou a hlavně pak velkou bojovností. Mužstvo Slavie si v obou poločasech udržovalo mírnou převahu a jeho dvoubrankové vítězství bylo zasloužené. Tentokrát byla úspěšná i útočná řada, která nadělala zadákům Ostravy nemálo starostí. Ostravští fotbalisté v Praze zklamali. Přestože trenér Šubrt nemá k dispozici několik stabilních hráčů, jako celek Baník Ostrava nepředvedl takovou kopanou, jakou bychom od předního mužstva v tabulce očekávali.
  Z mužstva Slavie neměl Vošta příliš mnoho práce, v obraně podal nečekaně dobrý výkon Tolar, který stačil rychlostí na útočníky Ostravy, byl důrazný a má i dobrou přihrávku. Také Hildebrandt se Smolíkem nic nezkazili. Tesař patřil mezi nejlepší zadáky Slavie. Ve středu hřiště hráli Linhart s Nepomuckým. Zdá se, že Linhartovi toto místo začíná „sedět”. Nepomucký se ve druhém poločase často objevoval před brankou Ostravy. Z útočníků byli nejlepší Veselý, jehož některé akce po křídle byly velmi rychlé a zakončované přesnými centry, dále bojovný Konečný a dobře si vedl také Šimek. Z ostravského celku podal výborný výkon brankář Schmucker, který v několika případech ukázal rychlou reakci a zachránil svoje mužstvo od větší porážky. Ze zadáků byl poměrně nejlepší Večerek a vůbec nejlepším hráčem Ostravy byl Ondák ve středu hřiště. Z útočníků se příliš nedařilo Bartalskému, několikrát nebezpečně zaútočil Michalík. Z ostravského mužstva ve druhém poločase vystřídal Jüngera Parsch.

Rozhodčí: Jursa

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé Právo, 25. listopadu 1968)

Slavia - Hamburger SV
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 27. listopadu 1968, Praha, Eden

Utkání: Veletržní pohár, 2. kolo, odveta

Sestava: Vošta - Tolar, Hildebrandt, Tesař, Smolík - Linhart, Nepomucký - Veselý, Šimek, Konečný, Kopecký (46. ing. Lukáč)

Branky: ?. Kopecký 1:0, ?. Veselý 2:0, ?. Hönig 2:1, ?. Lukáč 3:1

Průběh: Po porážce Slavie v prvním utkání Veletržního poháru
se západoněmeckým mužstvem Hamburger SV 1:4 před týdnem v Hamburku mohl málokdo předpokládat, že pražské mužstvo má ještě nějakou šanci na postup. Pravda, fotbalisté Slavie byli nakonec ze soutěže vyřazeni, ale podívejte se s námi na stručný film tohoto utkání:
  Uplynulo 20 minut a Slavia vedla brankami Kopeckého a Veselého 2:0, do konce poločasu nastřelili pražští fotbalisté dvakrát tyč západoněmeckého družstva. Ve druhém poločase za stavu 2:0 rozhodčí odpustili západoněmeckému mužstvu pokutový kop. Hosté snížili Hönigem na 2:1, potom Lukáč dal třetí branku Slavie a deset minut před koncem zápasu si západoněmečtí zadáci sami nastřelili tyč vlastní branky. Tato fakta nejlépe naznačují, že boj v Edenu byl rušný a že domácí fotbalisté nebyli bez šancí.
  I když letošní „pouť” Slavie ve Veletržním poháru skončila, nutno říci, že její mužstvo v odvetném utkání zahrálo velmi dobře, zejména v prvním poločasu. Blátivý terén ve středu hřiště a před oběma brankami neubíral na důrazu akcí útočníků Slavie, kteří si vytvořili několik pěkných šancí. Prostě červenobílí tentokrát bojovali ze všech sil a nechybělo mnoho k plnému úspěchu. Hosté přijeli zřejmě s vědomím, že nemohou už nic ztratit, a málem se jim to nevyplatilo. Měli hodně štěstí a ve druhém poločase i přízeň rozhodčího. Ukázali se však zkušeným celkem a ve druhém poločase zaměřili svou taktiku na udržení výsledku, který pro ně znamenal postup.
  V zadních řadách Slavie podal stejně jako v neděli pěkný výkon obránce Tolar a také Smolík s Tesařem vykonali na vlastní polovině velký kus práce. Linhartovi se podpora vlastního útoku někdy příliš nedařila. Jedním z nejlepších hráčů Slavie byl Nepomucký, který hrál od první do poslední minuty zápasu. Výborný výkon v útoku Slavie podával po celé utkání Veselý na pravém křídle, dobře si vedl i Kopecký, Šimek byl někdy pomalejší. Kopecký byl však ve II. poločase pro zranění nahrazen mladým Lukáčem. Ze západoněmeckého mužstva v zadních řadách brankář Özcan měl slabší začátek, ale potom ukázal několik vynikajících zákroků. Z obránců se uplatnili Horst a Kurbjuhn, z útočníků byl pak nejlepší Dörfel. Na rakouského rozhodčího Linemayera si rozhodně mohou stěžovat víc domácí než hosté.

Rozhodčí: Linemayer (Rakousko)

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 26. listopadu 1968 // Rudé právo, 28. listopadu 1968)

Dukla Praha - Slavia
0 : 0

Datum: 1. prosince 1968, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1968/69, 12. kolo

Sestava: Vošta - Tolar, Hildebrandt, Tesař, Smolík - Linhart, Nepomucký - Veselý, Šimek, Konečný, Kopecký (63. Ziegler)

Průběh: Hlavní pozornost předposledního podzimního ligového kola byla soustředěna na pražské derby Slavia-Dukla. Vojáci nastoupili k utkání s dobrou vizitkou z minulého kola, kdy „rozstříleli” Pardubice, ale tentokrát narazili na mnohem lepšího a zkušenějšího soupeře. Taktika domácího týmu byla založena především na blokování dvou nejlepších střelců vojáků, Štrunce a Hudce, a tím také zcela otupila ostří útočné řady Dukly. Štrunc byl velmi pozorně střežen Smolíkem a rovněž Tolar nedal Hudcovi mnoho příležitostí k proniknutí do blízkosti Voštovy branky. Zbývající dva útočníci Dukly, Laššo a Nedorost, měli sice často před sebou volný prostor, ale hráli příliš ukvapeně a ani jednou si nedokázali připravit dobrou pozici, z níž by mohli na branku soupeře tvrdě vystřelit.
  I když střetnutí skončilo bezbrankovou remízou, mělo zajímavý a rušný průběh, v němž často docházelo na obou stranách k nečekaným a rychlým zvratům v útočných akcích. Červenobílí, stejně jako vojáci, měli v zápase i několik vyložených brankových příležitostí, které však váhavostí svých hráčů nebo bravurními zákroky brankářů Vošty či Viktora nebly korunovány brankou. Nerozhodný výsledek odpovídá průběhu hry a obě mužstva mohou být se ziskem jednoho bodu spokojena.
  V týmu vojáků podal standardní výkon brankář Viktor, v zadních řadách nejčastěji zastavoval útoky červenobílých Novák a Brumovský. Tandem Geleta-Vojkůvka neustále podporoval útok svého mužstva a byl u vojáků jejich nejsilnějších zbraní. Zejména Geleta hraje ve vynikající formě a byl i v tomto zápase nejlepším hráčem na hřišti. Útočná řada kombinovala příliš ve středu hřiště, na malém protoru, a ani jednou se jí nepodařilo využít běžeckých a střeleckých kvalit Štrunce k úspěšnému zakončení svých akcí.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 2. prosince 1968)

Dukla Banská Bystrica - Slavia
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 8. prosince 1968, Banská Bystrica

Utkání: 1. liga 1968/69, 13. kolo

Sestava: Vošta - Tolar, Hildebrandt, Smolík, Tesař - Linhart, Šimek (Lukáš) - Veselý, Nepomucký, Knesl, Konečný

Branky: 25. Petráš 1:0, 59. Petráš 2:0, 72. Petráš 3:0, 84. Šarišský 4:0

Průběh: V Banské Bystrici se střetla dvě poslední mužstva tabulky. Slavia v posledních utkáních naznačila určité zlepšení a případným vítězstvím by se dostala z posledního místa v tabulce. Domácí mužstvo však nenechalo nikoho na pochybách, že chce rozhodnout toto střetnutí ve svůj prospěch. Mělo jasnou převahu, neustále útočilo, hrálo vtipně, kombinačně přesně a útočníci často a nebezpečně stříleli.
  Střetnutí však bude mít ještě dohru na ústřední fotbalové sekci. Došlo totiž k ojedinělému případu, který je v rozporu se soutěžním řádem, jenž stanoví, že v ligových zápasech může každé mužstvo střídat pouze dva hráče. Domácí však kromě brankáře střídali ještě další dva hráče v poli. Vedení oddílu Slavie podalo písemný protest proti neregulérnosti utkání.

Rozhodčí: Davídek

Diváci: 1.200

Trenér: ?

Poznámky: Za stavu 3:0 byl vyloučen Tesař, B. Bystrica vystřídala nepovolený počet hráčů - 3. Komise rozhodla na protest Slavie kontumačně 3:0 pro Slavii, ale pak po odvolání Dukly ponechala výsledek ze hřiště.



Tesař bude „odpočívat”

  Bedřich Tesař z pražské Slavie si za výrok v utkání Dukla Banská Bystrica - Slavia Praha v posledním kole proti rozhodčímu Davídkovi „ty srabe plešatej” odpočine šest týdnů. Disciplinární komise, která vyloučení Tesaře řešila, pokládá jeho výrok za hrubou urážku rozhodčího. Protože Tesař už byl během utkání rozhodčím Davídkem napomínán za nepřípustné poznámky, odepřela mu polehčující okolnosti a zastavila mu činnost od 8. prosince do 18. ledna 1969.



Rozhodnutí technické komise
3:0 pro Slavii

  Podzimní část první ligy kopané měla dohru ve sportovně technické komisi ústřední sekce kopané, která řešila utkání Dukla Banská Bystrica - Slavia Praha. Domácí v tomto utkání zvítězili 4:0, ale vystřídali tři hráče, to je o jednoho více, než povoluje soutěžní řád.
  Při projednávání případu vyšlo jasně najevo, že k překročení soutěžního řádů nedošlo úmyslně. Přílišná radost z velkého vítězství vzala radost trenérovi i vedoucímu mužstva rozvahu a orientaci a tím došlo k nešťasné výměně minutu před koncem zápasu.
  Během projednávání případu promluvili všichni účastníci, zástupci obou mužstev i všichni tři rozhodčí. Hlavní rozhodčí Davídek i pomezní Placek a Petrovič své chyby přiznali. Dukla Banská Bystrica navrhla sportovně technické komisi k potrestání všechny činovníky, kteří chybu zavinili. Požadovala však, aby nebylo trestáno mužstvo. Zástupci Slavie však trvali na splnění soutěžního řádu. Asi po hodinové poradě rozhodla sportovně technická komise o přiznání kontumačního výsledku 3:0 a dvou bodů za porušení soutěžního řádu článku 113 o střídání hráčů. V tajném hlasování bylo devět členů komise pro kontumační výsledek, jeden pro ponechání výsledku a jeden pro opakování zápasu.
  Od rozhodnutí disciplinární komise se distancoval člen STK a předseda sportovně technické komise slovenského fotbalového svazu Belice slovy: „ Rozhodčí Davídek vzal chybu na sebe a tím se sám označil za hlavního viníka. Rozhodnutí komise je fackou morálce a soutěžnímu řádu.”
  Zástupce Dukly Banská Bystrica oznámil, že se oddíl odvolá do patnáctidnů k předsednictvu ústřední sekce kopané.



Tečka za případem B. Bystrica - Slavia
Dukla ztrácí dva body
Slavia vychází z jednání bez bodového zisku

  Řešení odolání Dukly Banská Bystrica proti rozhodnutí sportovně technické komise ústřední sekce kopané o jejím ligovém střetnutí se Slavií bylo posledním případem, který řešila tato sekce.
  Ústřední sekce kopané použila své pravomoci a změnila rozhodnutí STK takto:
  1. Ponechává se výsledek utkání 4:0 dosažený na hřišti.
  2. Podle článku 1 B bodu 8 disciplinárního řádu odeberou se Dukle Banská Bystrica po skončení soutěže 2 body za hrubé nerespektování soutěžního řádu.
  3. Ponechávají se disciplinární tresty vynesené sportovně technickou komisí.
  4. Ukládá se STK a komisí rozhodčích, aby vypracovala návrhy na doplnění řádů ve smyslu případu, který řešila.
  5. Předsednictvo ukládá komisi rozhodčích, aby disciplinárně potrestala rozhodčí Davídka, Placka a Petroviče. Do vyřešení jejich případů nemají být jmenovaní rozhodčí obsazováni na zápasy I. a II. ligy.
  Jednání je výsledkem určitého kompromisu. Hlasování aklamací dopadlo 8:6 a dva členové se zdrželi hlasování.
  Celé řešení se zpozdilo o několik hodin, neboť čtyři členové slovenské sekce nemohli do Prahy přicestovat, letecké spojení bylo pro mlhu zdrženo. Přítomen byl však dostatečný počet členů ústřední sekce, aby mohl případ řešit. Zahájení schůze ústřední sekce bylo proto odloženo z 10 hodin dopoledne na 13 hod.
(Rudé právo, 9. prosince 1968 // Rudé právo, 13. prosince 1968 // Rudé právo, 20. prosince 1968 // Rudé právo, 24. ledna 1969)

Sunderland A. F. C. - Slavia
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 11. prosince 1968, Sunderland

Utkání: Zájezd do Anglie

Sestava: D. Herda

Branky: 3. Kerr 1:0, 35. Kerr 2:0

Průběh: Než si hráči Slavie zvykli na osvětlení, které prosvěcovalo silnou mlhu, prohrávali brankou Kerra 0:1. Bylo to ve 3. min. utkání. Kerr dal ještě ve 35. min. druhou branku. To bylo vše, co pražské mužstvo domácím dovolilo. O vyrovnanosti střetnutí svědčí poměr rohových kopů 10:9 ve prospěch Slavie.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. prosince 1968)

Stockport County - Slavia
3 : 2 (2 : 1)

Datum: 16. prosince 1968, Stockport, Edgeley Park

Utkání: Zájezd do Anglie

Sestava: D. Herda, F. Veselý, Knebort

Branky: 2. Hartle 1:0, 10. Harley 2:0, 21. Veselý 2:1, 54. Young 3:1, 63. Knebort 3:2

Průběh: V dalším utkání svého zájezdu do Anglie prohráli fotbalisté pražské Slavie s předním týmem III. divize anglické ligy po vyrovnaném boji. Hosté předvedli dobrou technickou hru, s níž bylo 10 000 přihlížejících diváků spokojeno. Nejlepšími hráči Slavie byli Knesl, Veselý, Knebort a Herda.
  Vedoucí branku Stockport County vstřelil již ve 2. min. Hartle. V 10. min. Harley zvýšil na 2:0. Potom se Slavia rozehrála a ve 21. min. Veselý po akci Kneborta dal první gól hostí. V 54. min. Young zvýšil na 3:1, v 63. min. Knebort upravil na konečný stav 3:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. prosince 1968)

Slavia - Sparta
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 29. ervna 1968, Praha, Slavia

Utkání: přátelské

Sestava: Vošta - Lála, Hildebrandt, Smolík - Knesl, Nepomucký - F. Veselý, Hamar, Tesař, Šimek, Ziegler; střídání Linhart, I. Kopecký

Branky: Hamar - B. Veselý

Rozhodčí: Cornell (USA)

Diváci: 2.000

Trenér: F. Havránek

Poznámky: Hráno v rámci oslav 75 let obou S. Zápas trval pouze 2 x 20 minut. Poprvé hráno s kovovými kulatými tyčemi. Naposledy hraje derby Lála.


R Standard Club Liégeois - Slavia
0 : 1

Datum: 07. srpna 1968, Lutych

Utkání: přátelské


LIAZ Jablonec nad Nisou - Slavia
2 : 0

Datum: sez. 1968/69

Utkání: Český pohár, osmifinále