1970

Angouleme - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 1. ledna 1970, Angouleme, Francie

Utkání: přátelské

Sestava: Stárek

Branky: 70. Seratin 1:0

Průběh: Slavia prohrála s týmem ze 6. místa I. francouzské ligy po vyrovnaném boji. Jedinou branku domácího týmu dal po chybě Stárka v 70. minutě hlavou po kopu z rohu Seratin. Slavia nastoupila bez Smolíka a Veselého, kteří se ze zájezdu museli vrátit domů, do Prahy, kvůli reprezentačním povinnostem.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Forejt
(Rudé právo, 3. ledna 1970)

NK Šibenik - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 8. února 1970, Šibenik, Jugoslávie

Utkání: přátelské

Sestava: Stárek (Zlámal) - Linhart, Mareš, Kopecký (46. Luža), Smolík - Hamár, Konečný - Kantor, Knebort, Kravárik (55. Lochman), Herda

Branky: Kantor 3 - Orušujak

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie absolvovali v neděli ve své přípravě v Jugoslávii první utkání v Šibeniku, kde zvítězili 3:1 (2:0). Za slunného počasí, ale na těžkém terénu, neboť celou noc před nedělí pršelo, překvapili slávisté poměrně dobrým výkonem a Kantor, který hrál na pravém křídle, hattrickem. Branku domácího mužstva vstřelil Orušujak. U Slavie podali dobrý výkon oba brankáři, Stárek a Zlámal, v útoku se dařilo Knebortovi s Kantorem, v záloze Konečnému a dobře si vedl i nováček Luža, který nastoupil v druhém poločase místo Kopeckého.
  V úterý absolvuje mužstvo návštěvu Splitu a trénink na hřišti Hajduku. Ve středu je naplánováno přípravné utkání v Omiši a v neděli zakončí slávisté své 14denní soustředění zápasem v Rijece. V pondělí nastoupí cestu do Prahy, kde jsou očekáváni v úterý.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Forejt
(Rudé právo, 10. února 1970)

NK Makarska - Slavia
1 : 3 (1 : 2)

Datum: 12. února 1970, Jugoslávie

Utkání: přátelské

Sestava: Knebort

Branky: 11. Ivančić 1:0, 19. Knebort 1:1, 28. Knebort 1:2 33. Knebort 1:3

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 13. února 1970)



NK Rijeka - Slavia
0 : 1

Datum: únor 1970

Utkání: přátelské

Sestava: Kantor, Herda

Branky: ?. Kantor 0:1

Průběh: Branka dal Kantor po úniku Herdy.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Forejt
(Poločas, 18. března 1970)

Tatra Smíchov - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 22. února 1970

Utkání: přátelské

Sestava: Knebort, Herda

Branky: Knebort 2 (1 z penalty), Herda

Průběh: ?

Rozhodčí: Pouček

Diváci: 500

Trenér: ?
(Rudé právo, 23. února 1970)

Škoda Plzeň - Slavia
0 : 2 (0 : 2)

Datum: 1. března 1970

Utkání: přátelské

Sestava: Knebort

Branky: Knebort 2 (1 z penalty)

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 2. března 1970)

Dukla Praha - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 4. března 1970, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Knebort, Kantor, Hamár, Veselý, Šimek

Branky: 60. Šimek 0:1

Průběh: Slavia byla po celé utkání lepším týmem. Zejména v první části. Měla několik velmi dobrých brankových příležitostí, ale střely Kantora. Veselého, Kneborta a Hamára minuly Viktorovu branku. Jedinou branku utkání vstřelil v 6. min. Šimek.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 5. března 1970)

Sigma MŽ Olomouc - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 8. března 1970

Utkání: přátelské

Sestava: Hamár, Veselý

Branky: Brückner - Hamár, Veselý

Průběh: ?

Rozhodčí: Šimek

Diváci: 500

Trenér: ?
(Rudé právo, 9. března 1970)

Slavia - Slovan Varnsdorf
0 : 6 (0 : 4)

Datum: 12. března 1970, Praha, hřiště Tatry Smíchov u železničního mostu

Utkání: přátelské

Sestava: Konečný, Herda, Kantor, Kravárik

Branky: Konečný 2, Herda 2, Kantor, Kravárik

Průběh: V posledním přípravném utkání na ligovou soutěž zvítězili fotbalisté pražské Slavie na hřišti Tatry Smíchov nad Slovanem Varnsdorf.

Rozhodčí: Kopal

Diváci: 500

Trenér: ?
(Rudé právo, 13. března 1970)

Jednota Trenčín - Slavia
0 : 0

Datum: 15. března 1969, Trenčín

Utkání: 1. liga 1969/70, 18. kolo

Sestava: Zlámal - Knesl, Kravárik, Kantor, Veselý

Průběh: Utkání se domácím fotbalistům nevydařilo. V souboji s pražskou Slavií přes převahu nedovedli proměnit ani nejvyloženější gólové šance. Domácí začali velkým náporem. Výborně připravený trávník dovoloval rozvíjet plynulé akce. Trenčínským se dařily, ale střelba - jejich slabá stránka - opět chyběla. V 17. min. Albrecht přímo z rohu nastřelil tyč a několik střel v rozpětí tří minut vychytal výborný brankář Zlámal v brance Slavie. Po přestávce vyběhli hosté jako vyměnění. Zrychlili pohyb, přihrávky směrovaly kolmo dopředu, a už v 48. min. Schwarz vyhlavičkoval Kravárikovi střelu z prázdné branky. O tři minuty později zahodil příležitost Kantor, když domácí brankář Rihošek už kapituloval. Po tomto náporu Slavie, který trval téměř 15 minut, se trenčínští probrali z letargie a zápas měli v rukou už až do konce. Přesněji stříleli. U domácích byl brankář Rihošek nejistý, v obraně byli oporami Hojsík a Urvay a ze záložní dvojice byl lepší Mojžíš a v útoku se nejvíce dařilo Albrechtovi. Slavia měla v brance vynikajícího Zlámala, v obraně se dařilo Kneslovi a v útoku dělali nejvíce starosti trenčínské obraně Kravárik a Fr. Veselý.

Rozhodčí: Horbas

Diváci: 500

Trenér: ?
(Rudé právo, 16. března 1970)

Slavia - NK Hajduk Split
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 18. března 1970, Praha, Eden

Utkání: Středoevropský pohár, 2. kolo

Sestava: Zlámal - Knesl, Mareš, Linhart, Smolík - Tesař, Konečný - Hamár, Veselý, Kantor, Kravárik

Branky: 11. Kravárik 1:0, 87. Ferić 1:1

Průběh: Ve druhém kole Středoevropského poháru měla Slavia v prvním utkání v Praze za soupeře přední jugoslávské mužstvo Hajduk Split, které přijelo do Prahy s vizitkou neporaženého celku na svém nedávném středoamerickém zájezdu.
  Je ironií, že vyrovnání přišlo ve druhém poločase, v těch fázích zápasu, kdy Slavia byla jasně útočnějším mužstvem, kdy měla v poli zřetelnou převahu. Ale co je platná sebevětší snaha po útočení, když se nenajde nikdo, kdo by dokázal tvrdě a přesně vystřelit. Hosté udrželi v prvém poločase vyrovnanou hru a v některých minutách byli i útočnější. Tehdy však hráli po větru. Ani jim se však střelecky nedařilo. Ve druhých 45 minutách přešla iniciativa na kopačky hráčů Slavie, ale na ně se také „přilepila” i střelecká neschopnot a často bezradnost, jak pronikat zhuštěnou obranou Hajduku. Výsledkem byla pouze řada rohových kopů, dále několik skrumáží před brankou hostí, ale skóre se neměnilo.
  Z jednostlivců u mužstva Slavie brankář Zlámal neměl mnoho práce, ale má značný podíl na vyrovnávací brance Hajduku tři minuty před koncem zápasu. Z obrany bojovali spolehlivě Knesl, Mareš a také Linhart se Smolíkem byli poměrně jistí. Horší to bylo už ve středu hřiště, kde jak Tesař, tak i Konečný nedokázali zásobovat svůj útok přesnými přihrávkami. Z útočného kvarteta Slavie zahráli nejlépe Veselý na pravém křídle a Kravárik. Hamár často chyboval nepřesnými přihrávkami a Kantorovi chyběla rozhodnost před brankou. Jugoslávci hráli rychleji než fotbalisté Slavie, měli v zadních řadách několik okének a snažili se využít každé možnosti k rychlým protiútokům. Předvedená hra byla pouze průměrná a asi 6000 diváků příliš spokojeno nebylo.
  Vedoucí branku Slavie zaznamenal v 11. min. prvního poločasu Kravárik po přihrávce Kantora. vyrovnání přišlo až v 87. min., kdy autorem branky byl Ferić.

Rozhodčí: Wöhler Franz (Rakousko)

Diváci: 6.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 19. března 1970)

Slavia - Tatran Prešov
0 : 0

Datum: 22. března 1970, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1969/70, 19. kolo

Sestava: Fr. Veselý

Průběh: V jediném bezbrankovém střetnutí tohoto kola vidělo asi 13 000 diváků na stadiónu v Edenu slabou kopanou a pražští fanoušci nemohli být s předvedenými výkony obou mužstev spokojeni. Domácí hráči zklamali především tím, že nedokázali překonat obrannou hru Prešova. Přestože útočníci Slavie měli několik příležitostí ke skórování, nedovedli jich využít ani jednou. Prešov získal v Praze bod za kopanou, která může příznivce spíš odradit než získat. Ale málo platné, odváží si za ni z Prahy cenný bod.

Rozhodčí: Korček

Diváci: 13.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 23. března 1970)

Slavia - Baník Ostrava
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 26. března 1970, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1969/70, 20. kolo

Sestava: Zlámal - Knebort, Kantor, Kopecký, Fr. Veselý, Hamár, Konečný, Mareš

Branky: 32. Knebort 1:0, 51. Kolečko 1:1

Průběh: V posledním utkání 20. kola první fotbalové ligy nastoupila ve čtvrtek odpoledne na stadiónu v Edenu Slavia proti Baníku. Obě mužstva na tom nejsou v nejvyšší soutěži příliš růžově, takže se právem očekával tuhý boj o body.
  Průběh zápasu však diváky zklamal, zejména pokud se týče výkonu Slavie. Domácí hráli téměř celých 90 minut rozháranou kopanou a nedokázali se prosadit proti důrazným řadám hostí.
  Baník Ostrava byl v tomto střetnutí rozhodně fotbalově lepší, jeho akce byly kombinačně přesnější také před brankou ostravští útočníci znamenali pro brankáře Zlámala větší nebezpečí než na druhé straně domácí hráči pro Schmuckera. Jak už to však někdy bývá, vedení se ujala Slavia v době, kdy Ostrava byla útočnějším celkem. Bylo to ve 32. minutě, v níž po akci Herdy a chybě Schmuckera zaznamenal Knebort vedoucí branku. A ve druhém poločase, kdy Slavia začala několika pěknými útoky, v 6. minutě Večerek přešel do útoku, odcentroval a volný Kolečko vyrovnal na 1:1. Skóre zůstalo až do konce utkání nezměněno, ale nejblíže k vítězství měli ostravští.
  U Slavie zklamala především středová dvojice Hamár-Konečný, který nedokázala podpořit vlastní útok přesnými centry. Ani obránci nehráli příliš spolehlivě, nejlepší zde byl Mareš. Brankář Zlámal neukázal mnoho jistoty. Za této situace se hrálo špatně útoku, zvláště když Veselý byl téměř po celé utkání bezpečně kryt ostravským Mochelem. O přímý tah na branku se snažil snad jedině Knebort. Zklamal Kantor, který ve druhém poločase odstoupil a nahradil ho Kopecký. Ostravští fotbalisté měli spolehlivé řady, i když kupříkladu Herot někdy zbytečně přeháněl tvrdost. Nejlepší zde byl Večorek, spolehlivě hráli také Huml s Píškem. Brankář Schmucker sice chyboval při jediné brance Slavie, ale jinak bezpečně ovládal trestné území, zejména při rohových kopech. Z ostravského útoku byl nejlepší Korta, který často vypomáhal zadním řadám, nejednou nebezpečně zaútočil a hlavně přesně přihrával. Střelecky se uplatnil Kolečko. Rozhodčí Mitrič byl při posuzování nedovolených zákroků někdy nepřesný.

Rozhodčí: Mitrič

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 27. března 1970)

Bohemians Praha - Slavia
0 : 0

Datum: 30. března 1970, Praha, Eden, hřiště Slavie

Utkání: 1. liga 1969/70, 21. kolo

Sestava: Kravárik, Hamár, Knebort

Průběh: Pražské derby přineslo pro 10 000 diváků jen zklamání, od první do poslední minuty viděli podprůměrnou kopanou. Slávisté si v prvním poločase vytvořili přece jen mírnější převahu a brankář Kozinka byl častěji zaměstnáván, většinou však pouze při rohových kopech. Po změně stran zcela odpadla středová trojice Bohemians a převaha Slavie se chvílemi stávala drtivou. Před pokutovým územím byli však útočníci zcela bezradní a kloudné střely se diváci vůbec nedočkali.
  Za celé utkání měla obě mužstva prakticky jen tři možnosti k dosažení branky: ve 38. minutě nastřelil Jarkovský z hranice pokutového území břevno a Hamár v 55. min. a Kravárik v 89. min. minuli z velké vzdálenosti branku Bohemians. Na obou stranách zaslouží pochvalu jen obránci, ve středu hřiště byli jistější červenobílí, především zásluhou Kravárika, u Bohemians se snažil Fludejs.

Rozhodčí: Sarka

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 31. března 1970)

Slavia - Sparta
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 31. března 1970, Praha, Slavia

Utkání: 1. liga 1969/70, 22. kolo

Sestava: Stárek - Linhart, Knesl, Mareš, Tesař - Hamar, I. Kopecký - F. Veselý, Knebort, Kravarik, D. Herda

Branky: 41. D. Herda 1:0, 63. Urban 1:1

Průběh: Tradiční pražské fotbalové derby je svým způsobem »tradiční« i v tom, že tzv. papírový favorit má v něm zpravidla potíže a často neuspěje. Tentokrát byla favoritem Sparta, což dokazuje její postavení v prvoligové tabulce na jednom z předních míst, zatímco Slavia není daleko od pásma sestupujících. V průběhu devadesátiminutového boje v Edenu však tento rozdíl nebyl patrný. Naopak, uplynula hodina zápasu a Slavia vedla 1:0. Mužstvo Sparty nakonec sice vyrovnalo, oba celky získaly po bodu, ale rozhodně je to větší úspěch Slavie než fotbalistů z Letné.
  Zápas začal dost nervózně, akce útočných řad obou mužstev byly nesourodé, ale po 15. minutách hry převzala Sparta iniciativu a udržovala si mírnou převahu, jenže čtyři minuty před koncem poločasu obránce Sparty Táborský »zaspal«, což pomohlo Herdovi k rychlému úniku a ke vstřelení první branky červenobílých. Hra obou soupeřů v této části neměla příliš vysokou úroveň. Slavia brzy ztratila střed hřiště, ale útočníci Sparty toho nedokázali využít.
  Ve druhém poločase Slavia začala náporem, byla útočnější, ale v 18. min. unikl Veselý a Urban tvrdou střelou pohotově vyrovnal na 1:1. Tím byl také všechen »prach« vystřílen a snaha útočníků Slavie i Sparty ve zbývajících minutách zápasu vyzněla naprázdno. Střelba obou útoků byla slabá. Druhých 45 minut však přineslo lepší podívanou než úvodní polovina zápasu. Hrálo se rychleji, a i když ani v těchto fázích jsme nebyli svědky žádných vynikajících výkonů, bylo před oběma brankami někdy dost vzruchu.
  O vzruch na hřišti téměř po celé utkání se však nejvíc staral tentokrát rozhodčí Fiala. Některé jeho verdikty byly težko pochopitelné, řadu nedovolených zákroků pískal obráceně a některé nepískal vůbec. V prvním poločase odpustil Slavii pokutový kop za sražení B. Veselého Marešem v trestném území a tuto svou chyba kompenzoval ve druhém poločase, když »prominul« Spartě faul Migase na F. Veselého rovněž v trestném území.
  Mužstvo Slavie mělo spolehlivé zadní řady a v nich především vynikajícího Mareše, který patřil k nejlepším hráčům na hřišti. Rovněž Knesl, Tesař a Linhart bojovali dobře. Středová dvojice Hamár, Kravárik se dlouho nemohla rozehrát. Kravárik sice začal dobře, ale rychle mu ubývaly síly. Po přestávce však »chytil druhý dech« a podstatně se zlepšil. V útoku byl Veselý stále střežen, k několika rychlým akcím se dostal až ve druhém poločase. Knebort se snažil, ale k pořádné střele se nedostal. Brankář Stárek ukázal dostatek jistoty.
  Z celku Sparty v zadních řadách chytal Kramerius spolehlivě, ze zadáků patřili k nejlepším Migas a Urban. Táborský byl pomalejší. Chovanec nepřesně přihrával a Kessel až do svého vystřídání ve druhém poločase Semenďákem neměl »na práci« nic jiného, než hlídat Veselého. Z útočníků byla levá strana podstatně slabší než pravá. Vrána hrál pomalu. Jarabinský nebyl pro zadáky Slavie žádným nebezpečím, takže veškerá tíha spočívala na B. Veselém a hlavně Jurkaninovi. Ten zahrál ve velmi dobré formě. Škoda, že některé přihrávky jeho spoluhráči nedokázali využít k pohotové střelbě. Bouška hrál v prvém poločase příliš vzadu a teprve druhých 45 minut byl platnějším hráčem.

Rozhodčí: Fiala

Diváci: 13.000

Trenér: J. Forejt
(Rudé právo, 1. dubna 1970cz)

TJ Gottwaldov - Slavia
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 5. dubna 1970, Gottwaldov (Zlín)

Utkání: 1. liga 1969/70, 23. kolo

Sestava: Herda, Veselý, Mareš, Linhart, Tesař, Knesl

Branky: 65. Jugas 1:0, 83. Mareš 1:1, 89. Malita 2:1

Průběh: V době, kdy se již zdálo, že oba týmy jsou smířeny s nerozhodným výsledkem, stačilo zaváhání obrany červenobílých a Malita v 89. min. zajistil Gottwaldovu šťastné vítězství.
  V utkání se dlouho bojovalo o střed hřiště. Červenobílí předvedli vyspělou technickou hru, již gottwaldovští čelili obětavostí a elánem. Vedoucí gól Gottwaldova vstřelil v 65. min. Jugas, 7 minut před koncem Mareš vyrovnal, v 89. min. Malita zajistil svému týmu oba cenné ligové body.
  Slavii dobře zahrály zadní řady, zvláště Mareš, Knesl a Tesař. Linhart si neodpustil několik tvrdých zákroků a vysloužil si napomenutí rozhodčího Pauloviče. V útoku se nejlépe vedlo Herdovi, dobré okamžiky měl i Veselý.
  Oporou gottwaldovského celku byl stoper Klimeš, obránce Němec, dobře si vedl tandem Jugas-Kučera, v útoku se nejvíce uplatnili Jugas a Malita.

Rozhodčí: Paulovič

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: poznamky
(Rudé právo, 6. dubna 1970)

NK Hajduk Split - Slavia
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 11. dubna 1970, Split, Jugoslávie

Utkání: Středoevropský pohár, 2. kolo, odveta

Sestava: Zlámal - Linhart, Mareš, Knesl, Tesař - Luža, Kopecký - Kantor (20. Šimek), Knebort, Kravárik, Herda

Branky: Kravárik 1:0, Knebort 2:1, Mužinić 2:2

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie remizovali v odvetném utkání 2. kola Středoevropského poháru ve Splitu s Hajdukem 2:2 (0:0) a postupují do semifinále soutěže. Po remíze 1:1 v Praze rozhodlo o postupu červenobílých, že vstřelili na hřišti soupeře dvě branky. Mladé mužstvo Hajduku postrádalo zkušenosti z velkých bojů a nedokázalo se vyrovnat s chytrou kombinační hrou Slavie, jíž tleskalo 12 000 diváků.
  Střetnutí nezačalo očekávaným náporem Hajduku. Slavii se podařilo udržet otevřenou hru a zásluhou vtipné a takticky promyšlené hry nepřipustila rychlé hráče Hajduku často ke své „šestnáctce”.
  Po bezbrankovém poločase Jugoslávci znervózněli. Slavia toho využila a v 51. min. zaznamenala Kravárikem vedoucí gól hlavou po pěkné Herdově akci. O sedm minut později nařídil maďarský rozhodčí Bircsak přísně pokutový kop za Tesařovu ruku na hranici trestného území a Pavlica vyrovnal na 1:1. Byla to pro domácí vzpruha, útočili a v 63. min. zachraňoval Linhart po Jerkovićově střele na samé brankové čáře. Slavia však prokázala morální kvality, zvýšenou bojovností nápor soupeře odrazila a v 75. min. si zajistila pěknou Knebortovou brankou opět vedení - 2:1. Knebort převzal míč vhozený Herdou z autu, obešel dva obránce a podle vyběhnuvšího brankáře skóroval. Pět minut před tím měl gólman Vukević plné ruce práce s nádhernou Knebortovou „bombou”, kterou srazil jen na břevno své branky.
  Na postupu Slavie nemohlo již nic změnit ani vyrovnání skóre v 78. min. Mužinićem, který využil zaváhání obrany Pražanů a hlavou poslal míč do sítě - 2:2.
  O pěkný výsledek se přičinili všichni hráči Slavie. Vynikali především brankář Zlámal, stopeři Mareš a Knesl, v záloze se dobře uvedl nováček Luža a v útoku úspěšně bojoval zvláště Herda, který při neúčasti Františka Veselého (musel odcestovat k mezistátnímu střetnutí Rakousko-ČSSR) zaměstnával celou obranu Hajduku. Kantor nastoupil s příznaky angíny a musel být pro dýchací potíže ve 20. min. vystřídán Šimkem.

Rozhodčí: Bircsak (Maďarsko)

Diváci: 12.000

Trenér: ?

Poznámky: Utkání se mělo původně hrát již 8. dubna, ve Splitu ale po dvacet hodin před utkáním pršelo a rozhodčí, Maďar Bircsak, neuznal hřiště za způsobilé.
(Rudé právo, 11. dubna 1970)

Slavia - Lokomotíva Košice
0 : 3

Datum: 15. dubna 1970, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1969/70, 24. kolo

Sestava: Stárek (Zlámal) - Linhart, Veselý, Luža, Kopecký, Herda, Knesl

Branky: Ondo, Farkaš, Linhart vlastní

Průběh: Výsledek utkání na stadiónu Slavie v Edenu je překvapující. Ovšem pro těch 15 000 diváků to bylo tentokrát skutečné utrpení. A to hned z několika důvodů najednou. Slavia totiž i při tak vysoké porážce měla územní převahu, ale bylo až neuvěřitelné, co všechno její útočníci dokázali „spálit”. Nu a na druhé straně neméně neuvěřitelné byly i chyby domácích zadáků, kteří se podíleli na dvou brankách hostí. Tím ovšem nechceme snižovat zejména po taktické stránce dobrý výkon celku Lokomotivy, která převyšovala červenobílé jak koncepcí hry, tak i rychlostí a důrazem. Útoky hostí, i když nebyly tak časté jako mužstva Slavie, byly daleko nebezpečnější a zakončovány pohotovou střelbou. Slavia dala hodně sil do útoku, ale co to bylo platné, když se tady nenašel žádný střelec a když středová dvojice Luža-Kopecký zklamala, jak v podpoře svého kvarteta, tak i v bránění. Obránci se dopouštěli častých chyb, Knesl má podíl na první brance a tu třetí si dal dokonce sám Linhart. V útoku Veselý potvrdil, že není ve své podzimní formě, poměrně nejrychlejší zde byl Herda. Lokomotiva měla vynikajícícho brankáře Flošara, který patřil k nejlepším na hřišti. Neméně dobrý výkon podal Hric, uplatnili se také zadáci Urban a Knapp. Utkání řídil s chybami Horbas. Hosté nastřelili břevno a ze Slavie Veselý ve druhém poločase tyč.

Rozhodčí: Horbas

Diváci: 15.000

Trenér: Na tiskové besedě v Edenu po zápase byl trenér Slavie Forejt stručný: „Co má říkat trenér po takové porážce svého mužstva na vlastním hřišti? Ostatně, sami jste to viděli a můžete sami posoudit.”
(Rudé právo, 16. dubna 1970)

Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 19. dubna 1970, Bratislava

Utkání: 1. liga 1969/70, 25. kolo

Sestava: Zlámal

Branky: 17. Jokl 1:0

Průběh: Vedoucí mužstvo tabulky nejvyšší fotbalové soutěže - Slovan Bratislava - muselo vynaložit velké úsilí, aby získalo oba body v zápase s pražskou Slavií. Vyhrálo 1:0 (1:0) brankou, kterou v 17. minutě zaznamenal Jokl. Před 25 000 diváky s chybami rozhodoval Placek.
  Střetnutí mělo dva rozdílné poločasy. V prvním bratislavské mužstvo neustále diktovalo tempo, útočilo, a ve druhém jako by spalo a dosti často přenechávalo iniciativu soupeři. Vcelku měl zápas slabší úroveň. Bratislavané převyšovali soupeře technikou, zpracováním míče a v prvním poločase i rychlostí, ve druhých 45 minutách se tyto klady však úplně ztratily. Mužstvo sice bojovalo, ale když se mu nedařilo úspěšně zakončit akce v trestném území soupeře, postupně znervóznělo a ve hře mězi oběma trestnými územími se dopouštěli hráči mnoha nepřesností. Obrana Slavie hrála však v tomto zápase velmi dobře a měla vynikajícího brankáře Zlámala, který své mužstvo podržel i při největším tlaku soupeře.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 25.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 20. dubna 1970)

Slavia - SK Kladno
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 22. dubna 1970, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1969/70, 26. kolo

Sestava: Mareš, Herda, Tesař, Veselý, Hamár (Konečný), Šimek (Kravárik), Luža, Knebort

Branky: 42. Veselý 1:0, ?. Knebort 2:0

Průběh: Na hřišti v Edenu se hrálo
důležité střetnutí pro obě mužstva. Kladno je na tom sice podstatně hůře než Slavia, ale jeho vítězství nad Trnavou mu dalo tentokrát naději. Naproti tomu Slavia po posledních neúspěších nebyla příliš v růžové situaci. Utkání však probíhalo celkem „normálně”, neboť domácí zapnuli hned v první čtvrthodině a udržovali si mírnou převahu po celé střetnutí. Kladenští se soustředili na obranu, ovšem zpočátku některé jejich útoky byly dosti nebezpečné. S přibývajícím časem však Slavia, zejména dík dobře pracující středové dvojici Tesař-Šimek, zpřesnila svou hru, neusále zvyšovala tlak a výsledkem bylo několik dobrých střeleckých příležitostí.
  Ale první branka padla teprve tři minuty před koncem prvního poločasu. Bylo to po chybě brankáře Kladna Šrelera, který vyrazil střelu Šimka, a Veselý míč dorazil. Ve druhém poločase byla hra rychlejší, zejména Slavie přešla na křídelní hru a hned se to projevilo před brankou Kladna. Jedinou branku, i když příležitostí měli domácí víc, zaznamenal Knebort po příhrávce od Herdy. Vítězství Slavie v tomto střetnutí bylo zasloužené, převyšovala kladenské mužstvo bojovností a hlavně pak důrazem před brankou. Hosté se sice soustředili převážně na obranu, spoléhali na rychlé protiútoky, ale proti dobré obraně červenobílých neuspěli.
  Z mužstva Slavie v zadních řadách podali spolehlivý výkon všichni obránci, zejména pak Mareš. Ve středu hřiště dřel Tesař a velký kus práce odvedl také Luža se Šimkem. V útoku byl tentokrát nejlepším hráčem Knebort, Veselý se zlepšil ve druhém poločase a také Herda s Hamárem ukázal několik rychlých akcí. U Kladna hrály zadní řady celkem průměrně, poměrně nejlépe si zde vedl Hůla. V útoku byl nejlepší Kára, příliš se nedařilo Smolíkovi a Kořínek měl více sil v prvním poločase. Rozhodčí zápasu Jelínek se snažil řídit střetnutí velkoryse, ale vyšlo mu z této snahy skutečné torzo. Zápasu přihlíželo asi 18 000 diváků, kteří byli spokojeni především s vítězstvím svého mužstva. U Slavie nahradil v průběhu střetnutí Kravárik Šimka a Konečný Hamára. Před koncem zápasu musel odejít pro zranění Knebort. U Kladna byl zraněn ve druhém poločase Feřtek a nahradil ho Žemlík.

Rozhodčí: Jelínek

Diváci: 18.000

Trenér: ?
(Rudé práva, 23. dubna 1970)

Sklo Union Teplice - Slavia
0 : 0

Datum: 26. dubna 1970, Teplice

Utkání: 1. liga 1969/70, 27. kolo

Sestava: Stárek - Mareš, Smolík, Tesař, Kopecký, Herda

Průběh: Stejně jako na většině hřišť také v Teplicích se hrálo nedělní střetnutí na velmi těžkém terénu. Přesto však diváci viděli bojovné a rušné utkání, V prvním poločase měli převahu domácí, ale hosté byli v útoku při svých náhlých akcích neméně nebezpeční. Druhých 45 minut temppo hry poněkud pokleslo. V závěru zápasu hráči Slavie byli útočnější a měli blíž k vítězství. Střelecky se však útočníkům obou mužstev nedařilo.
  U Slavie chytal dobře Stárek, v obraně byli nejlepší Mareš a Smolík, v záloze Tesař s Kopeckým. V útoku zahrál dobře Herda. U Teplic vynikl nad průměr Vítů, Setínský a Smetana.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 27. dubna 1970)

Slavia - Spartak Trnava
1 : 2 (1 : 2)

Datum: 29. dubna 1970

Utkání: 1. liga 1969/71, 28. kolo

Sestava: Kravárik, Herda, Veselý, Tesař

Branky: 4. Kabát 0:1, 6. Herda 1:1, 32. Kabát 1:2

Průběh: Dva šťastné zásahy Kabáta přinesly Trnavě vítězství. Přitom však průběh zápasu na ně neukazoval. Slavia přiváděla obranu Trnavy velmi často do úzkých. Přičinil se o to Tesař, který dobře střežil Kunu, a při slabé hře Hrušeckého nebyla středová dvojice Trnavy téměř znát. Proto hostující tým nepůsobil příliš celistvě. Vpředu bojovala jen čtveřice útočníků, z nichž Varadín hodně vypomáhal ve středu hřiště a většinu akcí táhla rychlá křídla Kabát a Martinkovič. Zato v obraně Trnavy to znatelně skřípalo. Božik byl nervózní a nejistý, a to se přeneslo i na jeho partnery.
  Asi 15 tisíc diváků udrželo utkání v napětí od první do poslední minuty a jistě je svou zajímavostí i úrovní uspokojilo. Již ve 2. min. Kravárik přestřelil trnavskou branku ze tří kroků. Ve 4. min. Kabát dosáhl první branky přímo z rohu. O 2 min. později bylo vyrovnáno: po centru Veselého se dostal k odraženému míči Herda a hlavou skóroval do prázdné branky. Ve 25. min. Dobiáš vykopával míč z brankové čáry po akci Veselého. Ve 32. min. vstřelil Kabát druhou branku z přímého volného kopu, který umístil podél „zdi”. Ve 49. min. měla Trnava štěstí, neboť Herdova střela skončila na břevnu.

Rozhodčí: Špoták

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 30. dubna 1970)

Slavia - Dukla Praha
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 3. května 1970, Praha

Utkání: 1. liga 1969/70

Sestava: Zlámal (Stárek) - Herda, Kravárik, Hamár, Knebort, Veselý

Branky: 2. Geleta 0:1, 25. Kravárik 1:1

Průběh: Penaltovým „intermezzem” zachránila Slavia remízu. Ve 2. min. zůstal před brankou Slavie zcela nekrytý Gelelta a jeho střelu nestačil Zlámal v brance Slavie krýt. Z 3 min. na to Suchánek hlavou přehodil vybíhajícího Zlámala, ale Kopecký rukou přehodil míč přes břevno. Před pokutovým kopem vyměnila Slavia Zlámala za Stárka. Jeho první zásah sehrál důležitou roli v utkání. Vyrazil Samkovu střelu z pokutového kopu na roh. Ve 25. min. se na vlas stejná situace opakovala před brankou Dukly. Veselý přehodil vybíhajícího Viktora a Suchánek nemohl udělat nic jiného než rukou vyrazit z brankové čáry. Z pokutového kopu Kravárik vyrovnal. Dukla měla ještě ve 35. min. velkou příležitost, ale Štrunc, ačkoliv zcela sám před Stárkem, nedokázal poslat míč do branky. Osobka Dukly byla tentokrát pro útočníky Slavie neřešitelným rébusem. Veselý se jen málokdy dostával před Bendla, Knebort urputně bojoval s Čadkem, Hamár se jen chvílemi zbavil Nováka a Herda měl také velkého protivníka v Suchánkovi. Středoví hráči obou týmů nebyli ve své „kůži”. Dařilo se z nich jen chvílemi Samkovi. Slavia však byla ve druhém poločase aktivnější.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. května 1970)

ZVL Žilina - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 6. května 1970, Žilina

Utkání: 1. liga 1969/70, 30. kolo

Sestava: Herda

Branky: 4. Herda 0:1

Průběh: Žilinské mužstvo i v posledním utkání letošní ligy prohrálo na svém hřišti, tentokrát s pražskou Slavií 0:1 (0:1). Jediný gól zaznamenal už ve 4. minutě Herda. Před 2500 diváky rozhodoval Klačanský.
  Ani v závěrečném zápase domácí mužstvo neuspokojilo a opět dokázalo, že jeho výkonnost na jaře zápas k zápasu klesla až na minimum. Žilinští po gólu Herdy znervózněli, špatně stříleli a celý kolektiv působil unaveným dojmem, který čeká jen na to, aby už byl konec soutěže. Hosté, ačkoliv nastoupili bez své opory, Veselého, byli všestranně lepším celkem. Mohli zaznamenat i další branku, ale míč se dvakrát odrazil od tyče a jednou Herda z vynikající pozice vystřelil vedle. Prohra domácího mužstva je plně zasloužená. V 46. minutě Garguláka vystřídal Kirth a v 86. minutě Galiána Beleš.

Rozhodčí: Klačanský

Diváci: 2.500

Trenér: ?
(Rudá právo, 7. května 1970)

TJ Spartak Hulín - Slavia
0 : 2

Datum: 9. května 1970, Hulín

Utkání: přátelské

Sestava: Zlámal

Poznámky: Po utkání se uskutečnilo přátelské posezení hráčů a funkcionářů obou klubů, které se povedlo tak, že hráči Slavie nechali do Prahy odjet prázdný autobus a odjeli až druhý den ráno vlakem s rizikem udělení pokuty. Hráči byli hlavně solidární s Františkem Zlámalem, kterému se tak prodloužil pobyt u své maminky.


Slavia - Budapesti Vasas FC
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 17. května 1970, Praha

Utkání: Středoevropský pohár, semifinále

Sestava: Stárek

Branky: ?. Menszel vlastní 1:0, ?. Meszöly 1:1

Průběh: První semifinálové utkání Středoevropského poháru na hřišti Slavie sledovalo 10 000 diváků, kteří nebyli příliš spokojeni s výkonem pražského mužstva. Slavia se ujala v prvém poločase vedení vlastní brankou Menszela. Druhých 45 minut se podařilo po Stárkově chybě hostům vyrovnat Meszölym na 1:1.

Rozhodčí: Wührer (Wöhrer ?) (Rakousko)

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. května 1970)

Budapesti Vasas FC - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 1. června 1970, Maďarsko, Budapešť

Utkání: Středoevropský pohár, semifinále, odveta

Sestava: Stárek

Branky: 7. Farkas 1:0

Průběh: V odvetném semifinálovém utkání Středoevropského poháru v Budapešti podlehli fotbalisté pražské Slavie týmu Vasas Budapešť 1:0 (1:0) a byli ze soutěže vyřazeni. O postupu maďarského týmu rozhodl již v sedmé minutě Farkas brankou ze shluku, když brankář Slavie Stárek předtím míč vyrazil.

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 2. června 1970)

GAIS Göteborg - Slavia
2 : 3 (2 : 2)

Datum: 28. června 1970, Švédsko, Göteborg

Utkání: Interpohár, sk. 2

Sestava: Veselý, Herda, Hamár

Branky: 12. Bloom 1:0, 25. Parsson 2:0, 30. Veselý 2:1, 38. Hamár 2:2, 75. Herda 2:3

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha vybojovali svůj první zápas v Göteborgu s místním účastníkem švédksého šampionátu týmem Gais. Zápasu přihlíželo 1114 diváků a Slavie zvítězila 3:2 (2:2). Rozhodčím zápasu byl Dán Bent Nielsen. Domácí tým Gais vedl již 2:0 brankami Blooma ve 12. a Parssona ve 25. min., ale 10 minut před poločasem snížil Veselý a v 38. min. Hamár vyrovnal. Po přestávce padla už jen jedna branka a jejm autorem byl v 75. min. Herda.

Rozhodčí: Bent Nielsen (Dánsko)

Diváci: 1.114

Trenér: ?
(Rudé právo, 29. června 1970)

Slavia - Servette FC Genève
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 5. července 1970, Praha

Utkání: Interpohár, sk. 2

Sestava: Veselý

Branky: 10. Veselý 1:0

Průběh: Jen 4000 diváků přihlíželo v Edenu tomtuto střetnutí. Červenobílí nedokázali po úspěchu ve Švédsku výrazně zvítězit nad slabším švýcarským soupeřem. Slávisté chybovali tím, že přecházeli pomalu z obrany do útoku, dlouho drželi míč a to defenzívně hrajícímu soupeři dovolilo, aby zhušťoval obranu a v případě potřeby vyrážel k protiútoku. Jediný nebezpečný útočník Slavie Veselý nedostal přihrávku. Ale přesto to byl on, kdo v 10. minutě zaznamenal jediný úspěch svého mužstva.

Rozhodčí: ?

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 6. července 1970)

First Vienna FC - Slavia
2 : 3 (1 : 1)

Datum: 11. července 1970, Vídeň

Utkání: Interpohár, sk. 2

Sestava: Zlámal - Šimek (46. Linhart), Mareš, Luža, B. Smolík - Tesař, Lochman - Veselý, Knebort, F. Smolík, Herda (46. Hamár)

Branky: 21. Knebort 0:1, 28. Liener z pen. 1:1, 46. Hamár 1:2, 76. Knebort 1:3, 86. Partsch 2:3

Průběh: Fotbalisté Slavie překvapili dobrou hrou a zejména ve druhém poločase byli lepším týmem než domácí Vienna. Zásluhu na tom měl Luža, který bezpečně dokázal krýt Masného, v prvním poločase nejlepšího hráče domácího týmu. V brance Vienny chytal další čs. hráč, Schrojf. Vedení se ujala Slavia v 21. min. Knebortem, o 7 minut později vyrovnal Liener z pokutového kopu. Hned minutu po přestávce Hamár hlavou získal znovu Slavii vedení a v 76. min. Knebort umístěnou střelou k tyči zvýšil na 3:1. Poslední slovo měli domácí, kterým se podařilo v 86. minutě zaznamenat druhou branku Parischou (?). Slavii hrál dobře Zlámal v brance, v obraně Mareš a po přestávce i Luža. Nejlepším hráčem však byl Veselý.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 13. července 1970)

Servette FC Genève - Slavia
2 : 4 (1 : 1)

Datum: 19. července 1970, Ženeva

Utkání: Interpohár, sk. 2

Sestava: Lochman, Luža, Knebort, Kopecký, Machurka

Branky: 9. Schindelholz 1:0, 38. Lochman 1:1, 65. Doerfel 2:1, 81. Kopecký 2:2, 88. Machurka 2:3, 90. Lochman z pen. 2:4

Průběh: Vedení se ujali domácí v 9. minutě brankou Schindelholze, v 38. min. vyrovnal Lochman. Po přestávce domácí vytěžili z náporu v 65. min. opět vedoucí branku. Vstřelil ji Doerfel. Posledních deset minut patřilo Slavii, která dala tři branky. Nejprve v 81. min. Kopecký vyrovnal, v 88. min. zvýšil Machurka na 3:2 a v 90. min. Lochman z penalty 4:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Poznámky: Bylo rozhodnuto. Slavia měla už nyní jisté první místo ve skupině a tak i 10 000 švýcarských franků.
(Rudé právo, 20. července 1970)



Lausanne Sports - Slavia
3 : 3 (1 : 1)

Datum: 22. července 1970

Utkání: přátelské

Sestava: Konečný, Tesař

Branky: Konečný 2, Tesař

Průběh: Po nedělním vítězství v Ženevě v Interpoháru sehrála Slavia ve středu večer přátelské utkání s Lausanne Sports, jehož členem je i Lála. Střetnutí skončilo 3:3 (1:1). Dvě branky hostujícího mužstva dal Konečný, jednu Tesař, přihlíželo 3500 diváků. V zápase byl zraněn Linhart po srážce s Lálou.

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. července 1970)

Slavia - GAIS Göteborg
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 25. července 1970, Praha

Utkání: Interpohár, sk. 2

Sestava: Zlámal - Šimek, Mareš, Kopecký (Grospič), Luža - Lochman, František Smolík - Veselý, Knebort (Machurka), Hamár, Herda

Branky: 8. Knebort 1:0, F. Smolík, 66. Lochman 3:0, 89. Herda 4:0

Průběh: Slavia měla zajištěno vítězství ve své skupině Interpoháru již před týdnem a bylo to patrné i na jejím utkání s Gais Göteborgem. Měla sice celé utkání velkou převahu, ale každému bylo jasné, že charakter zápasu je tréninkový a že je nutno vyzkoušet nové hráče před nastávající ligovou sezónou. Místy pěkná kombinační hra končila před velkým čtvercem, protože hráči nic neriskovali už proto, že v 8. min. Knebortova branka z přímého volného kopu zajistila slávistům vedení. Švédský soupeř byl příliš slabý, než aby domácí vyprovokoval ke zvýšenému tempu. A tak domácí zvyšovali vedení, a když v 66. minutě vedli 3:0, spokojili se s pohodlnou kombinační hrou, která již nemohla vzrušit tři a půl tisíce diváků. V poslední minutě utkání padla ještě čtvrtá branka z kopačky Herdy.

Rozhodčí: Lenemayer (Rakousko)

Diváci: 3.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 27. července 1970)

Slavia - ZJŠ Brno
2 : 1

Datum: 30. července 1970, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: Utkání mělo dobrou úroveň.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)

Slavia - First Vienna FC
1 : 1

Datum: 2. srpna 1970, Praha, Eden

Utkání: Interpohár, sk. 2

Sestava: Zlámal (7. Stárek) - Knebort, Smolík, Veselý

Branky: 11. Reiter 0:1, ?. Knebort 1:1

Průběh: Závěrečné utkání Interpoháru v Praze se hrálo plných 90 minut za prudkého deště. Slávisté chybovali nepřesným rozehráváním, především ze středu hřiště, a tvrdý soupeř si s jejich pomalými akcemi snadno poradil. Hosté se také ujali vedení v 11. min. Reiterem po chybě Stárka, který v 7. min. vystřídal zraněného Zlámala. Po 20 minutách hry zpřesnili domácí kombinaci a začali diktovat tempo. Hlavně pravá strana (Veselý, Knebort) a Smolík dělali zadním řadám hostí hodně starostí. Branku Slavie dal Knebort.

Rozhodčí: Hubo (Švýcarsko)

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 3. srpna 1970)

Slavia - TJ Gottwaldov
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 9. srpna 1970, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1970/71, 1. kolo

Sestava: Zlámal - Linhart, Mareš, Luža, B. Smolík - Tesař, Lochman, Konečný - Veselý, Knebort, F. Smolík (65. Hamár)

Branky: 3. Knebort 1:0

Průběh: Po
dlouhé přestávce bylo včera v pražském Edenu zahájena opět prvoligová fotbalová sezóna. Domácí mužstvo pod novým vedením trenéra Rýgra nastoupilo včera proti vítězi Československého poháru TJ Gottwaldov. Vítězství domácích bylo zasloužené, i když o něm rozhodla již třetí minuta, kdy se Knebort pěkně uvolnil od všech obránců, oklamal i brankáře Juráska a míč poslal pohodlně do sítě.
  Mužstvo Slavie podalo ucelenější výkon bež soupeř a po celé střetnutí mělo mírnou, chvílemi i zřetelnou převahu. Zasloužili se o to především útočníci Veselý s Knebortem, kteří byli duší všech útočných akcí a právě z jejich kopaček hrozilo soupeřově brance největší nebezpečí. Slávisté se tedy představili celkem v dobrém světle, ale neměli ještě mužsvto bez slabin. Z obránců byl nejlepší B. Smolík, Linhart - zejména ve druhém poločase - nepůsobil nejjistějším dojmem. Také oba záložníci, Tesař a zejména nováček v mužstvu Lochman, chybovali nepřesnými přihrávkami. Hra v útoku stála i padala s hrou pravé strany. Knebort byl tentokrát nejlepším na hřišti, výborně své spoluhráče uvolňoval. Byl to jeden z jeho nejlepších zápasů v červenobílém dresu.
  Mužstvo Gottwaldova spoléhalo více na jistou obranu, kterou často posilovalo hráči ze zálohy i útoku. Nejvíce práce zde vykonali oba stopeři Klimeš a Hojsík. Ze záložníků byl nejlepší Jugas a v útoku Urban.
  Jedinou branku střetnutí vstřelil ve 3. minutě Knebort. V prvém poločase měla Slavia ještě řadu příležitostí. Jmenujme alespoň dvě. Ve 25. minutě Tesař po ideální přihrávce od Kneborta zmařil tzv. vyloženou příležitost, ve 31. minutě střelu Konečného kryl výborně brankář Jurásek. Druhý poločas měl velmi rušný začátek. Již v prvních pěti minutách měl dvakrát příležitost gottwaldovský Kučera po chybě Mareše, další dvě příležitosti měl Veselý. V 75. minutě Knebort výborně uvolnil Veselého, který sprintoval sám k soupeřově brance. Byl však zezadu sražen Klimešem a rozhodčí Placek nařídil pokutový kop. Slabou střelu Kneborta však gottwaldovský brankář kryl.
  Žilinský rozhodčí Placek řídil střetnutí velmi dobře, nebál se napomínat nejen za tvrdé zákroky, ale i za úmyslné zdržování hry a všechny přestupky, které do kopané nepatří. Nasadil pro naše ligové rozhodčí laťku dosti vysoko. Byli bychom rádi, kdyby se všem dařilo řídit střetnutí v podobném duchu. S citem pro hru, ale i s nekompromisností.

Rozhodčí: Placek

Diváci: ?

Trenér: Antonín Rýgr
(Rudé právo, 10. srpna 1970)

ZVL Žilina - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 16. srpna 1970, Žilina

Utkání: 1. liga 1970/71, 2. kolo

Sestava: Knebort, Veselý

Branky: 19. Tománek 1:0, 71. Slezák 20, 80. Gomola 3:0

Průběh: Po úspěšném vstupu do nového ligového ročníku potvrdili fotbalisté ZVL Žilina i ve druhém kole, že jejich vítěztví nad Teplicemi nebylo náhodné. Dík dobré kondiční připravenosti, rychlosti, kolmým přihrávkám a zejména pohotovější střelbě vypracovalo si domácí mužstvo podstatně víc gólových příležitostí než soupeř. Slavia hrála zbytečně do šířky a v útočných akcích se opírala zejména o pravou útočnou dvojici Knebort - Veselý. S výjimkou 20 minut ve druhém poločase měli žilinští více ze hry, jejich obránci a středová trojice neúnavně zásobovali přihrávkami útočníky a často zaměstnávali brankáře hostí Zlámala. Mimořádně dobře zahráli Tománek, Gáborik, Staškovan a v útoku dvojice Gomala - Slezák.
  Vedoucí gól dal v 19. min. Tománek, který hlavou usměrnil přihrávku Gáborika z rohového kopu. Druhý gól dal Slezák, kterému přihrál obránce Gargulák (v 71. minutě). Skóre uzavřel v 80. min. Gomola po ideální přihrávce Slezáka.

Rozhodčí: Živný

Diváci: 7.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. srpna 1970)

Slavia - Sklo Union Teplice
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 19. srpna 1970, Praha

Utkání: 1. liga 1970/71, 3. kolo

Sestava: Knebort, Veselý, B. Smolík, Mareš

Branky: 7. Veselý 1:0

Průběh: Po zápase řekl trenér hostí Forejt: „Odešli nám tři hráči - Bičovský, Gomola a Jílek. Zejména posledně jmenovaný chybí ve středu hřiště. Slavia vyhrála zaslouženě.” Trenér Rýgr: „Víme, že doma musíme vyhrávat. Ani u nás nemáme dokonalého hráče pro střed hřiště.” Tyto dva výroky dosti výstižně charakterizují průběh včerejšího střetnutí. Obě mužstva bojovala, hrála houževnatě, ale oběma chyběla především dobrá koncepce útočných akcí, která se rodí v prostoru před obránci. Domácí byli v prvním poločase a v závěrečných patnácti minutách lepším týmem. Jejich akce však již nebyly tak důrazné jako v prvním střetnutí proti Gottwaldovu. Knebortovi se tolik nedařilo uvolňovat své spoluhráče, zejména Veselého, a bylo to na hře celého útoku znát. Mužstvo Teplic se představilo jako bojovný celek s dobrou a pozornou obranou, ale v útoku se mu tak nedařilo. To proto, že nejnebezpečnější útočníci Stratil a Melichar byli osobně střeženi, stejně jako Veselý v mužstvu Slavie. Několik pěkných příležitostí ve druhém poločase nedovedlo využít.
  Vedoucí branku Slavie vstřelil v 7. minutě Veselý po chybě Kollára, tentýž hráč měl ještě dvě pěkné příležitosti, ve 38. minutě nastřelil břevno a v 79. minutě nedokázal překonat z bezprostřední blízkosti Sedláčka. Nejlepší u vítězů Mareš, B. Smolík, Veselý, u poražených Sedláček, Vítů, Smetana.

Rozhodčí: Kocman

Diváci: 15.000

Trenér: Antonín Rýgr
(Rudé právo, 20. srpna 1970)

Slavia - Dukla Praha
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 23. srpna 1970, Praha, Eden
Na snímku je jedna z akcí Slavie, která však k úspěchu nevedla.

Utkání: 1. liga 1970/71, 4. kolo

Sestava: Zlámal (?. Stárek) - Mareš, Luža, Veselý, Knebort, Petrovič

Branky: 1. Štrunc 0:1, 40. Štrunc 0:2, 82. Hudec 0:3

Průběh: První útok Dukly, první nedovolený zákrok zadáků Slavie, první střela Štrunce z trestného kopu a z kopu asi 22 metrů, špatný zákrok brankáře Zlámala a Dukla vedla 1:0. Takový úspěch znamená pochopitelně pro každé muýžstvo částečné uklidnění a povzbuzení do dalšího boje, který trval ještě 89 minut. Dukla toho plně využila a byla s výjimkou prvních 15 minut na začátku každé poločasu lepším mužstvem. Slavia se po první brance „nepoložila”, ale snažila se zkorigovat pro ni nepříznivý výsledek. Jenže útočníci, zejména Knebort, zapomněli na to, co hráli v prvním střetnutí proti Gottwaldovu. A tak zbytečně kličkovali a tím se prosadili robustnější obránci Dukly. Obraz hry se příliš nezměnil ani ve druhé půli. Slavii sice opět patřil začátek poločasu, ale v závěru se Dukla prosadila. První branku vstřelil již v 1. minutě Štrunc, druhou dal ve 40. minutě rovněž Štrunc, opět z trestného kopu těsně kolem zdi obránců Slavie. Před tím, ve 34. min. nařídil rozhodčí Klačanský pokutový kop za téměř neviditelný” faul Bendla na Kneborta. Střelu Petroviče Viktor vyrazil. Po změně stran v 52. min. Hudec nastřelil prudkou ranou břevno a v 82. min. upravil Hudec hlavou po přihrání Nedorosta na 3:0. Nejlepšími u vítězů byli v obraně Dvořák a Novák, Bendl s úspěchem střežil Veselého, v záloze uspokojil Geleta a v útoku až do svého zranění v 67. min. Štrunc, dále Bičovský i Hudec. V mužstvu Slavie Zlámal byl vystřídán Stárkem, v obraně se líbil Mareš a Luža, záložníkům se příliš nedařilo, v útoku byl alespoň částečně nebezpečný Veselý. Přihlíželo 10 000 diváků, hrálo se za stálého deště na kluzkém terénu.

Rozhodčí: Klačanský

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. srpna 1970)

Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 26. srpna 1970, Bratislava

Utkání: 1. liga 1970/71

Sestava: Stárek - Herda, Tesař

Branky: 58. Herda 0:1, 78. Tesař 0:2

Průběh: Také třetí soupeř Slovanu v novém ročníku ligy si z bratislavského stadiónu na Tehelném poli odnesl dva body. Slavia vyhrála v Bratislavě zaslouženě, protože taktickou hrou - zesílenou obranou a rychlými protiútoky - dokázala eliminovat všechnu snahu Bratislavanů.
  V zápase došlo ke změně jen v mužstvu Slovanu. Trenér Vičan od 48. min. místo Tománka postavil Švehlíka a od 74. min. nahradil Módera Rizoněm.
  Slávisté usilovali o udržení hry dále od vlastní branky a zpomalovali tempo hry. Nezapomněli ani útočit rychlými výpady, především velmi dobře pohybujícím se Veselým.
  Střelecky se nejvíce uplatnil Tesař, který má zásluhu na obou gólech. První dal Herda doražením míče, který Vencel vyrazil po Tesařově přímém kopu, a druhý dal sám, když sice překvapivě, ale nakonec celkem lehce přešel přes obranu Slovanu a prudce skóroval.
  Těsně po druhém gólu Slavie Ján Čapkovič ideálně přihrál před branku, ale brankář Stárek stačil ještě před Bizoněm vyrazit. Největší šance měli Ján Čapkovič a Bizoň, když nedokázali míč dopravit do branky už překonaného Stárka.
  Před asi 20 000 diváky rozhodoval Hanák, který se opozdil a tak utkání začalo později.

Rozhodčí: Hanák

Diváci: 20.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 27. srpna 1970)

Slavia - Tatran Prešov
0 : 0

Datum: 30. srpna 1970, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1970/71, 6. kolo

Sestava: Veselý, Knebort, Mareš, Tesař, Herda

Průběh: Slavia měla, zejména ve druhém poločase, zdrcující převahu, ale nedokázala se proti pověstné zhuštěné obraně Prešova prosadit. O její převaze svědčí i poměr rohů 19:8. Ve 35. minutě sice Herda dopravil po vtipné Knebortově akci míč z bezprostřední blízkosti do prešovské sítě, ale branka nemohla být uznána pro postavení mimo hru. Prešovští v prvém poločase měli vpředu pouze dva hráče, a to Bubénka a Pasterba (?). Přesto dokázali slávistické obraně připravit několik horkých chvil. Máme-li hodnotit výkon jednotlivých hráčů, pak největší tíha ve Slavii spočívala na Marešovi, Tesařovi, který se podstatně zlepšil proti minulým výkonům, a v útoku pak na pravé straně Veselý - Knebort. Ostatní podali snaživé výkony, ale chybělo to nejdůležitější - pohotové a bezpečné zakončení. Celý prešovský tým, který přijel do Prahy se „staronovou” taktikou, vsadil sice všechno na obranu, ale přece jenom se odhodlal k protiútokům. A tak nakonec, přestože převaha Slavie byla tak jednoznačná, je nerozhodný výsledek odměnou za jejich obětavý výkon.

Rozhodčí: Korček

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 31. srpna 1970)

Spartak Vlašim - Slavia
2 : 3 (2 : 1)

Datum: 9. září 1970, Vlašim

Utkání: Český pohár, 2. kolo


Jednota Trenčín - Slavia
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 13. září 1970, Trenčín

Utkání: 1. liga 1970/71, 7. kolo

Sestava: Knebort (14. Hamár, ?. Lochman)

Branky: 42. Nagy 1:0, 43. Nagy 2:0, 62. Albrecht 3:0

Průběh: Asi 6000 diváků vidělo v Trenčíně zasloužené vítězství domácího musžtva. Jednota předváděla proti Slavii dobrou útočnou kopanou a zejména v prvním poločase měla územní převahu. Obléhání branky Slavie však trvalo plných 42 minut, než se ocitl první míč v síti hostí. Pak tam byl však hned dvakrát těsně za sebou. Ve 42. a 43. minutě byl totiž Nagy autorem dvou branek Trenčína. Třetí vstřelil v 62. min. Albrecht. Hosté hráli v prvním poločase defenzivně, ve druhém se snažili otevřít hru, ale zadní řady domácích jim příliš mnoho příležitostí nedaly. U domácích hrály zadní řady spolehlivě, v útoku byli nejlepší Albrecht a Nagy. Z mužstva Slavie nepodal žádný hráč nadprůměrný výkon. Trenér domácího mužstva vystřídal 10 minut před koncem zápasu Navrátila Michálkem a Řádka Jančurou. U Slavie už ve 14. min. vystřídal Kneborta Hamár a ve druhém poločase nastoupil místo Hamára Lochman.

Rozhodčí: Surka

Diváci: 6.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 14. září 1970)

Slavia - TJ Uhelné sklady
2 : 3 (0 : 2)

Datum: 16. září 1970, Praha

Utkání: Český pohár, 3. kolo

Sestava: Luža, Kopecký

Branky: Luža, Kopecký 2:2

Průběh: Rozhodující třetí gól padl po náhodné a zbloudilé akci Uhelných skladů.
(Rudé právo, 17. září 1970)

Slavia - TŽ Třinec
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 19. září 1970, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1970/71, 8. kolo

Sestava: Stárek (?. Zlámal) - Veselý, Kravárik (?. Šimek)

Branky: ?. Kuchar 0:1

Průběh: 9000 diváků na stadiónu v Edenu vidělo nemohoucnost svého mužstva, které nebylo schopno vstřelit alespoň jedinou branku soupeři, který od 37. min. hrál bez vyloučeného Sykyty za faul na Veselého. Domácí jsou prostě v takovém stavu, že nedokáží proměnit ani ty nejvyloženější šance. Měli jich skutečně hodně (Luža nastřelil břevno), ale nebylo jim to nic platné. Třinec podal v Praze velmi pěkný výkon, zejména v prvních 30 minutách, kdy ukázal rychlé útoky a praktikoval otevřenou hru. Z jednotlivců byli u mužstva Třince nejlepší brankář Blin, v zadních řadách Laciga a Škeren, v útoku obě křídla Zbouněk a Poštulka. U Slavie podal alespoň průměrný výkon Veselý. Z týmu hostů střídal ve druhém poločase Vápeník a Pisárek, u Slavie nastoupil ve druhém poločase místo zraněného brankáře Stárka Zlámal a za Kravárika hrál Šimek. Autorem jediné branky zápasu byl Kuchar, rozhodoval přísný Placek.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 9.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 21. září 1970)

Škoda Plzeň - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 26. září 1970, Plzeň

Utkání: 1. liga 1970/71, 9. kolo

Sestava: Stárek - Herda, Tesař, Veselý

Branky: 72. Herda 0:1, 87. Pleška 0:2

Průběh: Po slabších výkonech pražského týmu v posledních zápasech málokdo očekával jeho vítězství. Hosté sice v Plzni nepředvedli žádný vynikající fotbal, ale svou taktikou a obětavostí všech hráčů nakonec zaslouženě získali oba ligové body. Úspěšně odvrátili počáteční nápor plzeňského mužstva, v jehož kolektivu zklamala především útočná řada.
  Obrany obou celků narušovaly útočné akce ještě před svým trestným územím, a tak jen tři střely v prvních 45 minutách hry donutily brankáře, aby ukázali, co dovedou. Nejprve to byl Süss, jehož dvě umístěné střely brankář Slavie Stárek jen s vypětím kryl, a pak vzrušila hlediště Herdova bomba, který také vedoucí brankou pomohl Slavii k pozdějšímu vítězství. V závěru střetnutí se štěstí obrátilo k plzeňským zády a tři minuty před koncem Pleško vlastní brankou zpečetil porážku domácích fotbalistů.
  Slavia vytěžila z minima maximum. Velmi dobře si vedl především Tesař, který nedovolil Plassovi rozvinout akci, výborný byl také Machůrka na špici útoku. Veselý se blýskl až v posledních třiceti minutách několika bleskovými úniky a má zásluhu na obou brankách.
  V brance domácích so odbyl prvoligový debut dorostenec Lauh. Nic nezkazil, na obdržených brankách nenesl vinu. Z obránců měl těžký úkol Špinka, který střežil Veselého. Ve středové dvojici zklamal zejména Plass, útok se neprosadil. Platí to především o Bicanovi a Zieglerovi, který zkazil, co se dalo.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 7.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 28. září 1970)

Baník Most - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 30. září 1970

Utkání: přátelský

Sestava: Herda

Branky: ?. Herda 0:1

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 300

Trenér: ?
(Rudé právo, 1. října 1970)

Sparta - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 10. října 1970, Praha, Sparta

Utkání: 1. liga 1970/71, 10. kolo

Sestava: Stárek - Šimek, Mareš, Luža, I. Kopecký - Tesař, Petrovič - F. Veselý, F. Smolík, Machurka, D. Herda

Branky: ?. Chovanec 1:0, ?. Migas z pen. 2:0

Průběh: 175. utkání starých rivalů Sparty a Slavie na Letné přišlo zhlédnout na 33 000 diváků. A je třeba hned v úvodu říci, že tentokrát viděli nečekaně dobrou kopanou, zápas, který měl dva rozdílné poločasy a nakonec přinesl zasloužené vítězství Spartě. Slavie totiž byla v prvních 45 minutách iniciativnějším celkem, častěji se dostávala do poloviny Sparty, ale její útok nedokázal vážněji ohrozit brakáře Krameriuse. Naproti tomu Sparta, která se v první části zápasu tak trochu „hledala”, ve druhém poločase podstatně zlepšila svůj útok, byla rychlejším a důraznějším týmem. To také rozhodlo.
  Slavia měla sice v určitých fázích zápasu, zejména před přestávkou, převahu, ale její akce končily zpravidla na velmi dobré hře zadáků Sparty, především Migase a Urbana. Také u Slavie hrály v této části zadní řady dobře, zejména Mareš a Luža. Osud zápasu tedy „visel” na útočnících. U Slavie podali pěkné výkony Veselý a především Machurka, méně už se dařilo Herdovi a Smolíkovi. Ale ani Veselý, ani machurka nedokázali vystřelit rychle a bez přípravy. To Sparta na tom byla přece jen lépe, hlavně ve druhém poločase. Zlepšil se velmi Jurkanin, který druhých 45 minut hrál výborně a také Veselý ukázal několik akcí. Rovněž Mašek plně uspokojil až druhých 45 minut. První branku hned po zahájení druhého poločasu zaznamenal Chovanec a druhou pak Migas z pokutového kopu za ruku Tesaře, ještě je nutno zmínit se o výkonu rozhodčího Krňávka. Byl velmi dobrý a měl zásluhu i na tom, že si nekompromisně sjednal pořádek, když někteří diváci začali házet různé předměty do hřiště. Je i jeho zásluhou, že zápas proběhl nakonec v klidu a ve sportovním duchu. Bylo to opravdu jedno z oněch dobrých derby utkání v posledních letech.

Rozhodčí: Krňávek

Diváci: 33.000 (20.000 ?)

Trenér: A. Rýgr
(Rudé právo, 12. října 1970)

Slavia - Spartak Trnava
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 17. října 1970, Praha

Utkání: 1. liga 1970/71, 11. kolo

Sestava: Stárek - Petrovič, Herda

Branky: 65. Herda 1:0, 78. Kabát 1:1, 88. Martinkovič 1:2

Průběh: V úvodu utkání měla Slavia územní převahu, v tretném území Trnavy však byla bezradná. S přibývajícími minutami Trnava vyrovnala hru, ale rovněž si nevypracovala žádnou brankovou příležitost. Druhý poločas byl fotbalově mnohem zajímavější. už ve 48. min. provedl ukázkově Petrovič trestný kop, ale brankář Geryk střelu kryl. Slavia častěji útočila a v 65. min. po Petrovičově úniku a centru dorazil Herda míč prvně do trnavské sítě. Od této chvíle slavisté nehráli již zdaleka tak soustředěně a odpovědně a dovolili trnavským útočníkům často pronikat před Stárkovu branku. V 78. min. prováděl Adamec trestný kop téměř od rohového praporku. Vysoký centr Stárek špatně vyrazil a nekrytý Kabát míč dorazil do sítě. Od této chvíle bylo viodět na hřišti jen jedno mužstvo, a tím byla Trnava. Vypracovala si v posledních minutách ještě několik brankových příležitostí a z jedné z nich v 88. min. nekrytý Martinkovič vstřelil gól a zajistil hostům vítězství.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 19. října 1970)

Bohemians Praha - Slavia
2 : 2 (1 : 1); na penalty 5 : 4

Datum: 23. října 1970, Praha, hřiště Bohemians

Utkání: O pohár předsedy ONV Praha 10

Sestava: Smolík, Konečný

Branky: Panenka 2 - Smolík, Konečný

Průběh: Utkání se hrálo za umělého osvětlení.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Obě mužstva měla nastoupit v plných sestavách.
(Rudé právo, 24. října 1970)

Inter Bratislava - Slavia
1 : 0

Datum: 1. listopadu 1970, Bratislava

Utkání: 1. liga 1970/71, 12. kolo

Sestava: Stárek - Herda, Veselý, Mareš, Lochman

Branky: 47. Krnáč 1:0

Průběh: Fotbalisté Interu v domácím prostředí zaslouženě zvítězili a získali dva cenné body. Projevili více snahy o dosažení vítězství než jejich soupeř, který se zřejmě spokojil tím, aby neprohrál vysoko. Jedinou branku vstřelil ve 47. minutě Krnáč, ačkoliv byl atakován Marešem. Zpracoval centr Ondrášika z přímého kopu a míč poslal bezpečně do prázdné branky, kterou Stárek opustil. Před návštěvou asi 4000 diváků rozhodoval Mitrič.
  Inter se od prvních minut pustil s velkou snahou do boje o body. V rozestavení 4-2-4 zatlačili pražského soupeře do obrany. Domácí získali územní převahu, ale chybělo jim rozehrávání míče před tretným územím a hráč, který by se dostal do gólové šance. Slavia hrála v rozestavení 4-4-2. Zabezpečovala především obranu. Vpředu se pohybovali jen Machurka s Veselým, a to bylo málo na vážnější ohrožení branky domácích. O střely z dálky se postarali Krnáč, Herda, Veselý, Lochman, ale jejich rány byly slabé a velmi nepřesné. Druhý poločas se podobal prvnímu. Rozdíl byl jen v tom, že Inter přece jen ve své územní převaze našel alespoň jednou způsob, jak překovat zhuštěnou obranu soupeře.

Rozhodčí: Mitrič

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 2. listopadu 1970)

Slavia - Baník Ostrava
0 : 0

Datum: 7. listopadu 1970, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1970/71, 13. kolo

Sestava: Zlámal - Luža, Mareš, Veselý, Knebort (?. Konečný), Petrovič (?. Šimek), Lochman, Kopecký

Průběh: Necelých 5000 diváků bylo na stadiónu v Edenu alespoň částečně spokojeno s průběhem tohoto ligového zápasu jen ve druhém poločase. Avšak pokud jde o příznivce Slavie, ti měli málo důvodu k radosti téměř po celé utkání. V prvních 45 minutách byla hra domácích velmmi slabá a teprve výměna Konečného za Kneborta přinesla do jejich výkonu více vzruchu. Ostrava sice spoléhala na důraznou obranu, ale zejména v prvním poločase byly její útoky nebezpečné. Ve druhé části zápasu nastřelil v 7. minutě Veselý tyč, potom ještě vystřelil pěkně Luža, ale to bylo také celkem všechno, i když si Slavia udržovala převahu. Z jednotlivců u domácích chytal velmi dobře brankář Zlámal, v zadních řadách uspokojili Mareš a Luža. Šimek, který nastoupil už v prvním poločase za zraněného Petroviče, hrál slabě. Ve středu hřiště bojoval spolehlivě Lochman, z útočníků se dařilo ve druhém poločase Veselému. Z týmu Ostravy byl velmi dobrý brankář Mandík, v obraně byli nejlepší Večerek a Huml, ve středu hřiště Herot s Határem a z útočníků nejnebezpečnější rychlý klement.

Rozhodčí: Paulovič

Diváci: necelých 5.000

Trenér: ?

Poznámky:

Incident

  Vůbec to nevypadalo na to, že by mohlo k něčemu dojít. Rozhodčí Paulovič ukončil na stadiónu v Edenu prvoligové utkání Slavia - Baník Ostrava a prochladlí diváci opouštěli hřiště. Příliš spokojení nebyli, viděli průměrnou kopanou. Snad si příznivci červenobílých trochu postěžovali, že rozhodčí neodpískal tři minuty před koncem zápasu pokutový kop ve prospěch jejich mužstva za faul na Kopeckého v trestném území, ale upřímně řečeno, ani tohle je moc nevzrušilo.
  Mužstva a rozhodčí odcházejí ke vchodu do „tunelu”, domácí dávají přednost ostravským, několik pořadatelů se snaží udělat kordón. A najednou, aniž někdo stačí zasáhnout, vyráží proti rozhodčímu muž... Hráči Slavie a pořadatelé rychle reagují a za několik minut je útočník odváděn příslušníky VB ze hřiště.
  Je to nehezký závěr sportovního boje a je také dost těžko pochopitelné, jak se mohou tito lidé dostat až přímo do hřiště. Původcem incidentu v Edenu byl jakýsi A. Ž. z Milostína, okr. Rakovník, zaměstnanec ČSD. Věřme, že nejmenší radost z takového příznivce má oddíl Slavie, ale nelze připustit, aby tenhle fandovský „zápal” dospěl tak daleko, že si začnou vyřizovat účty neodpovědní lidé s kýmkoli, prostě kdy si zamanou. Tuto „pomoc”, jak jsme byli svědky v Edenu, potřebuje jak Slavia, tak i celá naše kopaná ze všeho nejméně...
(Rudé právo, 9. listopadu 1970)

Slavia - Csepel SC
0 : 2 (0 : 2)

Datum: 12. listopadu 1970, Praha, hřiště Bohemians

Utkání: Středoevropský pohár, 1. kolo

Sestava: Zlámal - Šimek (46. Linhart), Mareš, Luža (46. Kopecký), B. Smolík - Tesař (46. Luža), Lochman (46. Šimek) - Veselý, Knebort, Machurka, Herda

Branky: 18. Šimek vlastní 0:1, 44. Csordás 0:2

Průběh: Nový ročník Středoevropského poháru v kopané pro Prahu skončil, sotva začal. Slavia hostila pod reflektory na hřišti Bohemians 7. mužstvo maďarské ligy - Csepel - a protože pokračovala ve slabých výkonech, na něž jsme si už zvykli v ligové soutěži, prohrála 0:2 (0:2).
  Tento výsledek jí dává pro budapešťskou odvetu jen minimum nadějí. Lze říci, že jako zatím minula sláva Slavie, tak také Středoevropský pohár už není soutěží minulosti. Tentokrát se hrálo jen před 5000 diváky, z nichž málokdo odcházel spokojen.
  Slavia volila systém 4-2-4, čímž naznačila, že chtěla hrát na útok. V prvním poločase jí totálně selhala středová dvojice Tesař-Lochman, a i když měli místy červenobílí převahu, nechali se snadno vyšachovat rušovými útoky maďarských fotbalistů, vedených většinou ve dvojici.
  Po změně stran odstoupili Tesař i Lochman, na jejich místa přišli Šimek s Lužou a na hře se to projevilo. Téměř půl hodiny měla Slavia drtivou převahu, ovšem střelecky se ani tentokrát neprojevila.
  Kromě Zlámala v brance Slavie, který kryl několik vyložených brankových příležitostí, zahráli v zadních řadách ve druhém poločase Mareš s Linhartem, uspokojila středová dvojice Luža-Šimek, v útoku Machurka. To vše na lepší výsledek nestačilo.
  Maďaři hrála se „zametačem” Molnárem, před nímž byla čtveřice obránců. Útok prakticky spočíval jen na Kalmarovi a Gulyasovi, jimž v případě potřeby pomáhal rychlý Varga. Ani maďarští fotbalisté nijak neoslnili, byli však rychlejší, důraznější a fotbalově produktivnějším celkem. Vyhráli zcela zasouženě.

Rozhodčí: Buzek (Rakousko)

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 13. listopadu 1970)

Lokomotíva Košice - Slavia
0 : 0

Datum: 15. listopadu 1970, Košice

Utkání: 1. liga 1970/71, 14. kolo

Sestava: Zlámal - Herda, Veselý

Průběh: Střetnutí v Košicích mezi domácí Lokomotivou a pražskou Slavií se hrálo při umělém osvětlení. Skončilo bezgólovou remízou. Očekávalo se, přestože oba celky v poslední době podávají slabší výkony, že domácí využijí vlastního prostředí a získají oba body, Ukázalo se však, že domácí mužstvo produkuje slabý fotbal a proti Slavii se nedokázalo prosadit. V průběhu celého zápasu neměla Lokomotiva ani jednu gólovou šanci a byli to naopak hosté, kteří při své defenzivní taktice, zaměřené na nerozhodný výsledek, měli dvě šance. První v 70. min., kdy Herda minul Veselého centr, a o 7 minut později Veselého únik zlikvidoval Flešar. Utkání mělo vcelku slabou úroveň. Domácí měli v prvním poločase více ze hry, ale střelba byla více než nedostatečná. Slavia se zaměřila na obrannou hru. Před brankářem Zlámalem bylo často až pět obránců, kteří svůj úkol splnili velmi dobře. V mužstvu Košic v 63. min. Módera vystřídal Mycio.

Rozhodčí: Valeš

Diváci: 1.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 16. listopadu 1970)

Csepel SC - Slavia
0 : 0

Datum: 18. listopadu 1970, Budapešť

Utkání: Středoevropský pohár, 1. kolo, odveta

Sestava: Zlámal - Linhart, Mareš, Kopecký (75. Šimek), B. Smolík - Luža, Tesař, F. Smolík - Veselý, Machurka, Herda

Průběh: Lépe než v Praze skončilo odvetné utkání prvního kola Středoevropského poháru v kopané mezi Slavií a maďarským týmem Csepel Budapešť. Slavia zahrála v Budapešti daleko lépe, měla po celé utkání více ze hry a 8000 diváků doslova trnulo v obavách o postup svého týmu, zejména ve 23. minutě, kdy Veselý nastřelil břevno a o čtyři minuty později, kdy rozhodčí Monty neuznal zcela regulérní branku Slavie. Odpískal postavení mimo hru a přehlédl, že v brance stojí jeden z obránců.
  Slavia začala velmi opatrně, a když její obrana v čele s Marešem, který byl daleko nejlepším hráčem celého utkání, s úspěchem odvracela jen platonické útoky domácích, vrhla se sama do útoku a měla až do konce poločasu znatelnou převahu. V té době pracovala dobře i záložní trojice, zejména Luža, a dařilo se i útoku až na Herdu.
  Ve druhém poločase patřil nástup opět Slavii a v 60. minutě měl jasnou gólovou šanci Machurka. Teprve od té chvíle se domácí vzpamatovali. Postupně hru vyrovnali a v poslední čtvrthodině měli převahu a mohli minutu před koncem dosáhnout vítězné branky Gulyasem, ale jeho ukvapená střela šla vedle.
  Csepelu zahráli vynikajícím způsobem brankář Fater a stoper Molnár, kteří byli pro útočníky Slavie téměř nepřekonatelní. Měli i dostatek štěstí. V útoku se dařilo Rottenhillerovi a Gulyásovi.

Rozhodčí: Monty

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 19. listopadu 1970)

Slavia - VSS Košice
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 22. listopadu 1970, Kladno

Utkání: 1. liga 1970/71

Sestava: Marek, Fr. Smolík

Branky: Marek, Fr. Smolík - ?. Strausz 2:1

Průběh: Hrstce nejvěrnějších příznivců Slavie, kteří přijeli na Kladno, se podařilo vidět nakonec její zasloužené vítězství. Jak bojovala? Slavia podala zejména v prvém poločase dobrý výkon. Měla však daleko více gólových šancí, než ukazuje výsledek. Mnozí tomu říkají střelecká smůla. Jiní, že to všechno zavinil brankář Švajlen. Ale ať chceme nebo ne, rozhodující je umět proměnit dobré střelecké příležitosti. Slavia, přestože měla územní převahu, to dokázala jen dvakrát. Košičtí bránili, hráli obětavě, především Pivarník s Bombou, ale na vítězství to nestačilo. Je třeba říci, že to bylo slušně hrané utkání, i když rozhodčí Smejkal musel několikrát napomínat hráče hostí.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 1.300

Trenér: ?

Poznámky: Slavia měla uzavřené hřiště.
(Rudé právo, 23. listopadu 1970)

Teherán - Slavia
0 : 0

Datum: listopad 1970, Írán

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, 1. zápas
(Rudé právo, 2. prosince 1970)

Írán - Slavia
1 : 0

Datum: listopad 1970, Írán

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, 2. zápas
(Rudé právo, 2. prosince 1970)

komb. tým města Basra - Slavia
0 : 5

Datum: prosinec 1970, Írán, Basra

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, ?. zápas

Poznámky: 3. zápas zájezdu měla hrát Slavia 1. prosince
(Rudé právo, 11. prosince 1970)

Ahwas - Slavia
2 : 3

Datum: 4. prosince 1970, Ahwas

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, ?. zápas

Diváci: 25.000

Poznámky: Jednalo se o místní ligový klub.
(Rudé právo, 12. prosince 1970)

vybraný tým města Abad - Slavia
1 : 2

Datum: 5. prosince 1970, Ahwas

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, ?. zápas

Diváci: 7.000
(Rudé právo, 12. prosince 1970)

Port Basra - Slavia
0 : 4

Datum: 6. prosince 1970, Irák, Basra

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, ?. zápas

Diváci: 8.000

Poznámky: Podle Rudého práva měl být toto 1. zápas Slavie v Iráku. Ale podle
(Rudé právo, 12. prosince 1970)

iráčtí železničáři - Slavia
0 : 3

Datum: 12. prosince 1970, Irák, Bagdad

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, ?. zápas

Diváci: 7.000
(Rudé právo, 15. prosince 1970)

armádní XI Iráku - Slavia
1 : 0

Datum: 14. prosince 1970, Irák, Bagdad

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, ?. zápas

Diváci: 7.000
(Rudé právo, 16. prosince 1970)

Bagdád - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: prosinec 1970, Irák, Bagdad

Utkání: Zájezd na Blízký Východ, ?. zápas

Průběh: Utkání mělo dobrou úroveň.

Diváci: 20.000

Poznámky: Jednalo se o vybraný městský celek Bagdádu.
(Rudé právo, 18. prosince 1970)

Zbrojovka Brno - Slavia
? : ?

Datum: podzim 1970, stadion Za Lužánkami

Utkání: přátelské

Diváci: Podle internetových stránek FC Brno přišlo 15 - 20.000 diváků.