197119721973

SK Kumanovo - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: únor 1972, Skopje (Kumanovo?), Jugoslávie

Utkání: Soustředění v Jugoslávii

Sestava: Cipro, Gruzovský

Branky: Cipro, Gruzovský

Diváci: 5.000

Poznámky: Druholigový tým jugoslávské ligy.
(Rudé právo, 17. února 1972)

FK Vardar Skopje - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: únor 1972, Skopje (Vardar?), Jugoslávie

Utkání: Soustředění v Jugoslávii

Sestava: Luža

Branky: Balevski 2, Nikolovski - Luža

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 21. února 1972)

Hutnik Bor - Slavia
0 : 1

Datum: únor 1972

Utkání: Soustředění v Jugoslávii

Sestava: Novák

Branky: 10. Novák 0:1

Průběh: Utkání se hrálo za velkého chladna a značné mlhy.

Rozhodčí: Serenčević

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: V r. 1972 druholigový tým.
  V Jugoslávii se v současné době nachází klub FK Bor. V minulosti se ale slovo Hutnik v jeho názvu neobjevilo. Nevím, zda je mezi oběma kluby nějaká souvislost.
(Rudé právo, 28. února 1972)

FK Pobeda Prilep - Slavia
1 : 2

Datum: 1972, Skopje, Jugoslávie

Utkání: Soustředění v Jugoslávii


Slavia - Dukla Sušice
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 4. března 1972, Praha, hř. RH Strašnice

Utkání: přátelské

Sestava: Cipro

Branky: Cipro - Borták

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. března 1972 // Rudé právo, 7. března 1972)

Slavia - SONP Kladno
4 : 1 (1 : 0)

Datum: 7. března 1972, Praha, hř. Tatry Smíchov

Utkání: přátelské

Sestava: Klimeš, Veselý, Cipro, Gruzovský

Branky: Klimeš, Veselý, Cipro, Gruzovský - Škvára

Průběh: ?

Rozhodčí: Pařížek

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 8. března 1972)

Slavia - Zbrojovka Brno
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 17. března 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1971/72, 16. kolo

Sestava: Cipro, Mareš, Luža, Jurkanin, Klimeš, Gáborik (?. Kopecký), Veselý, Jurkanin

Branky: Jurkanin, Klimeš, Cipro z pen. 3:1 - 8. Popluhár 0:1

Průběh: Střetnutí svým průběhem asi 12 000 diváků příliš nenadchlo. Vzrušujících okamžiků před oběma brankami bylo poskrovnu a když už si vypracovali útočníci nějakou šanci, nedokázali ji střelecky proměnit. Hosté přijeli do Prahy s jednoduchou taktikou, která znamenala především zajišťovat vlastní polovinu hřiště.
  Domácí jim však poskytli v první polovině celkem nečekanou příležitost k rozvíjení útoků, takže Brno hlavně v prvních 20 minutách bylo rychlejším a důraznějším celkem. Ujalo se vedení, avšak po vyrovnání klesal výkon brněnských fotbalistů do průměru, v němž zápas také skončili. Ani Slavia neprodukovala žádnou velkou kopanou, i když ve druhém poločase měli její hráči na svých kopačkách více iniciativy i jistoty. Zápas ukázal některé slabiny nejen pokud šlo o střelbu, ale na obou stranách jsme viděli i řadu nepřesných přihrávek i slabší hru většiny středových hráčů obou soupeřů. Výjimkou byl pouze Cipro u Slavie, který patřil k nejlepším hráčům svého mužstva. Dále zahráli u vítězů spolehlivě především Mareš s Lužou, nedařilo se Gáborikovi, který byl už v prvé půlhodině vystřídán Kopeckým. Z útočníků domácích se snažil Klimeš, celkem se dařilo Jurkaninovi, z obou křídel měl několik dobrých okamžiků Veselý, především v prvním poločase. V závěru zápasu neproměnil vyloženou brankovou příležitost.
  U mužstva brněnské Zbrojovky bojoval dobře v obraně Vítů, své si uhrál také Popluhár. Ve středu hřiště bojoval Václavíček, útočníkům se dařilo většinou jen v prvním poločase. V této fázi zápasu několikrát unikl zadním řadám Slavie Kotásek a také Mikloš bojoval dobře. Ve druhém poločase byl však pro zranění vystřídán Kroupou. V týmu Brna došlo ještě k jedné změně, když za Soukala nastoupil Gaštan. Branky vítězů dali: Jurkanin, Klimeš a autorem třetího úspěchu byl Cipro z pokutového kopu za sražení Veselého Popluhárem. Před touto brankou však došlo k přehlédnutí rozhodčích, kteří nepískali postavení mimo hru a zadáci Brna přestali hrát. Jedinou branku hostí zaznamenal Popluhár po trestném kopu už v 8. min.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. března 1972)

Inter Bratislava - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 25. března 1972, Bratislava

Utkání: 1. liga 1971/72, 17. kolo

Sestava: Fr. Veselý, Gruzovský, Smolík, Grospič, Luža, Smolík

Branky: 20. Petrovič z pen. 1:0

Průběh: Inter bojující o záchranu měl téměř po celý zápas převahu, vypracoval si množství gólových příležitostí a nakonec jen zásluhou gólu z jedenáctky, který dal v 20. min. Petrovič. Před 8000 diváky rozhodoval Horbas.
  Bratislaviští začali velmi dobře, hráli s chutí a jejich nápor se stále stupňoval. Obrana Slavie byla často dezorientovaná, což vyústilo sražením Krnáče Smolíkem asi metr ve velkém čtverci. Petrovič nařízenou jedenáctku proměnil. Krnáč se však při Smolíkově faulu zranil - později odstoupil ze hry a v 35. min. se zranil též slibně hrající nováček stoper Jurkemik.
  Slavie hrála defenzívně systémem 4-4-2 s vysunutými Fr. Veselým a Gruzovským. Útočné hroty Pražanů se snažila obrana Interu eliminovat ofsajd systémem. Několikrát nevyšel. Ale ani František Veselý, ani Gruzovský neuměli akce dotáhnout do konce. Největší šance měli v 35. min., kdy Gruzovský hlavičkoval do tyče, a čtyři minuty před koncem Klimeš.
  Celé utkání bylo poměrně tvrdé. Zejména Grospič, Luža a Smolík v mužstvu hostí a Šolín u domácích často používali nedovolené zákroky. Rozhodčí Horbas ani jednou nevytáhl žlutou kartu.

Rozhodčí: Horbas

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 27. března 1972)

Slavia - Bohemians Praha
0 : 1 (0 : 1)

Datum: duben 1972, Praha, Eden

Utkání: O Pohár předsedy ONV Praha 10

Branky: Jarkovský 0:1
(Rudé právo, 4. dubna 1972)

Slavia - VSS Košice
0 : 0

Datum: 1. dubna 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1971/72, 17. kolo

Sestava: Stárek - Kopecký, Mareš, Luža, Smolík, Cipro, Jurkanin, Gáborik -
Veselý, Klimeš, Machurka (30. Gruzovský)

Průběh: Asi 5000 prokřehlých diváků, kteří přišli do Edenu, nevidělo na mokrém a kluzkém terénu moc dobrou kopanou. Košičtí hráči začali náporem a budili dojem domácího celku. Dobře se uvolňovali, měli nebezpečné akce, ale se střelbou to bylo horší. Vysoké tempo, které trvalo skoro půl hodiny, dobře podporovala středová dvojice, a tak obrana Slavie byla stále v permanenci. V těchto fázích hry, i potom po celé utkání, zahrál ve vynikající formě Mareš, který vyhrál všechny hlavičkové souboje a přes kterého se hráči soupeře vůbec nedostali. I na kluzkém terénu hrál s přehledem, bez faulů a zbavoval hráče VSS míče v posledním momentě. Spolu s Lužou zasahoval, kde se dalo a kde to hořelo.
  U VSS byl velkou postavou v poli Pollák, který byl iniciátorem většiny akcí. Běhal téměř po celém hřišti a hráči Slavie ho museli stále hlídat. Hodně práce měli domácí také s nebezpečnými úniky křídel a důrazným Štrauszem. Před koncem prvního poločasu hráči VSS poněkud polevili, čehož využila Slavia k několika velmi slibným útokům. Jejich akce však končily vždy na obraně VSS nebo v rukou jistého Švajlena.
  Ve druhém poločase na hráčích obou týmů bylo znát, že jim sil na těžkém terénu již ubylo, a hra začala upadat do průměrnosti. I když se dá říci, že Slavia měla blíže k vítězství, košické mužstvo vsadilo všechny síly na začátek zápasu a potom již nestačilo. Podalo v Praze dobrý výkon a jeho slabinou byli snad jen útočníci, kteří po počátečním náporu polevili a pak již jen ojediněle ohrozili brankáře Stárka. Slavia se rozehrála po půlhodině hry, měla dost gólových šancí, ale výborný Švajlen vše schytal. Ve 33. minutě jen reflexivně vyrazil hlavičku Mareše, v téže minutě střela Gáborika skončila na tyči. Luža překonal už i Švajlena, ale střela šla vedle tyče. Ještě v 89. minutě střílel Veselý, Švajlen byl mimo branku, ale Pivarník z brankové čáry stačil vykopnout.

Rozhodčí: Šíbal

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. dubna 1972)

Tatran Prešov - Slavia
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 16. dubna 1972, Prešov

Utkání: 1. liga 1971/72, 19. kolo

Sestava: Stárek - Luža, Mareš, V. Novák, Cipro, Jurkanin

Branky: 6. Turčányi 1:0, 11. Bubenko 2:0, 72. I. Novák z pen. 3:0, 82. V. Novák 3:1

Průběh: O výsledku prakticky rozhodlo prvních 15 minut, v nichž Prešov dvakrát překonal pražského Stárka a zvýšil si tak naději na odpoutání se z nebezpečného pásma sestupu.
  Prešovští vsadili všechno na jednu kartu. Od první minuty překvapili soupeře nečekaně rychlým nástupem, dobře rozehrávali útočné akce a svou územní převahu v první čtvrthodině vyjádřili dvěma brankami. V této části hry byla převaha Prešova viditelná.
  Po změně stran se prešovští opět vzchopili, přesněji si přihrávali, měli lepší pohyb s míčem i bez něj a vypracovali si více velmi dobrých střeleckých příležitostí. V 75. minutě ukázal rozhodčí Sarka brankáři hostí Stárkovi žlutou kartu za kopnutí Komanického.
  U domácích se líbili I. Novák a Komanický, chvílemi též Bubenko. U hostí byl velmi dobrý brankář Stárek, líbila se středová dvojice Luža-Mareš, ze záložníků Cipro, z útočníků Z. Jurkanin.

Rozhodčí: Sarka

Diváci: 3.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. dubna 1972)

Slavia - AC Nitra
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 23. dubna 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1971/72

Sestava: Cipro, Veselý, Luža, Gáborik

Branky: 14. Cipro z pen. 1:0

Průběh: Do té chvíle, než se Slavia ujala ve 14. minutě vedení brankou z pokutového kopu, který vstřelil Cipro, měli hosté dvě velmi pěkné šance. Neproměnili je, dostali branku a ta také rozhodla o vítězství domácích. Asi 10 tisíc diváků však příliš velkou radost ze hry svého mužstva nemělo. Především útočníci Slavie se nedovedli prosadit proti pohyblivým zadákům Nitry. Veselému se podařilo sice několik akcí, ale ostatní spoluhráči nedovedli z jeho hry mnoho vytěžit. Ve středu hřiště bojoval Cipro, dále uspokojili Luža a Gáborik. Nitra nepodala nadprůměrný výkon, slabinou, stejně jako u Slavie, byla střelba útočníků. V jejím týmu zahráli spolehlivě Michálek a Štarke, dále Švec a Porubský. V mužstvu Nitry vystřídal ve druhém poločase Dominka Rapana a Takács Ivančíka.

Rozhodčí: Kocman

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. dubna 1972)

Sparta - Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 30. dubna 1972, Praha, Sparta

Utkání: 1. liga 1971/72, 21. kolo

Sestava: Stárek - I. Kopecký, Mareš, Luža, B. Smolík - Zd. Jurkanin, Gáborik, Cipro - F. Veselý, Klimeš, Machurka; střídání Čičatka, Gruzovský

Branky: ?. Cipro z pen. 0:1, 46. Kára 1:1, 63. B. Veselý 2:1

Průběh: Budiž řečeno hned v úvodu, že na 30 000 diváků vidělo v neděli večer na stadiónu Sparty pěkný boj v tradičním pražském derby. 179. utkání obou soupeřů přineslo rychlou a rušnou kopanou od první do poslední minuty zápasu. Obě mužstva bojovala ze všech sil a nakonec zvítězili zaslouženě hráči Sparty, když se prosadili především ve druhém poločase. Domácím patřily začátky obou poločasů, kdy si vypracovali několik velmi pěkných střeleckých příležitostí, avšak proměnili je teprve ve druhé části hry.
  Na obou stranách jsme viděli v tomto utkání několik velmi dobrých šancí, o čemž nakonec svědčí i to, že útočníci Sparty nastřelili třikrát tyč. Slavia se pomalu rozehrávala, ale v závěru prvních 45 minut působila klidnějším dojmem.
  Rozhodující pro výsledek byla hra středových trojic. Přestože sparťanskému Jurkaninovi se nedařilo hlavně v prvním poločase, Mašek a Chovanec dokázali zásobovat útočné trio vpředu dobře zpracovanými míči. Zde pak se dařilo především Veselému a také Kára uspokojil. Ze zadních řad byl nejlepší Táborský, velmi dobře bojoval také Chovanec. Migas se rozehrál ve druhém poločase. Několik pěkných zákroků měl brankář Brabec.
  Branku za Slavii v prvním poločase dal Cipro z pokutového kopu. Za Spartu vyrovnal v 1. min. druhého poločasu Kára s v 18. min. vstřelil Veselý vítěznou branku Sparty.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 30.000 (25.000 ?)

Trenér: A. Rýgr
(Rudé právo, 1. května 1972)

Slavia - TŽ Třinec
1 : 0 (1 : 0)

Datum: květen 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1971/72, 22. kolo

Sestava: Cipro

Branky: 6. Cipro 1:0

Průběh: ?

Rozhodčí: ing. Jursa

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 10. května 1972)

Jednota Trenčín - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 9. května 1972, Trenčín

Utkání: 1. liga 1971/72, 23. kolo

Sestava: Stárek - Kopecký, Veselý, Klimeš, Smolík

Branky: 70. Nagy 1:0, 77. Michálek

Průběh: Sedm minut po změně stran rozhodlo o zisku obou bodů pro fotbalisty Jenoty Trenčín v jejich důležitém ligovém zápase proti pražské Slavii. Za vítěze skórovali: v 70. min. Nagy a v 77. min. Michálek. Před asi 5000 diváky rozhodoval Hanák.
  Fotbalisté Jednoty začali boj o ligové body velkým náporem. Od 1. do 9. min. měli výhodu 7 kopů z rohu, ale obrana Slavie v čele s brankářem Stárkem se nedala překvapit. Bránící se Slavia měla výbornou příležitost v 43. min., kdy po úniku Smolíka brankář Oravec vynikajícím způsobem odvrátil hlavičku Klimeše.
  V domácím celku se líbili brankář Oravec, obránce Mojžíš a útočník Michálek, oporou Slavie byl brankář Stárek, Kopecký v obraně a z útočníků byl nejlepší František Veselý. V mužstvu Jednoty došlo k jediné změně - v 72. min. Bencu vystřídal Brezovský.

Rozhodčí: Hanák

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 10. května 1972)

Slavia - Spartak Trnava
0 : 2 (0 :2)

Datum: 9. května 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1971/72, 24. kolo

Sestava: Mareš, Cipro, Klimeš (?. Novák), Veselý, Luža

Branky: Masrna, Valentovič

Průběh: Mužstvo Trnavy se představilo na stadiónu v Edenu zejména v prvém poločase ve velmi dobrém světle. Hrálo rychlo moderní kopanou a mužstvo červenobílých jen s námahou zastavovalo jeho útoky. Rozdíl ve hře obou mužstev byl patrný především v rychlosti. V té trnavští červenobílé předčili. Hosté získali v první části zápasu dvoubrankový náskok a nakonec i vítězství.
  Slavia se ve druhém poločase podstatně zlepšila, zrychlila hru, vypracovala si několik pěkných příležitostí, ale Trnava se ubránila. 10 000 diváků vidělo zápas dobré úrovně, hlavně ve druhém poločase. Z mužstva Trnavy byli nejlepšími hráči brankář Keketi, ze zadáků Valentovič, Hagara, ze středu hřiště Hrušecký, Masrna a Kabát. Z týmu Slavie se rozehrál ve druhém poločase Mareš, dále bojoval s plným úspěchem Luža, dařilo se Ciprovi a nejlepším útočníkem byl Veselý. U domácích se zranil v prvním poločase Klimeš, kterého nahradil Novák. Rozhodčím zápasu byl Roxer. Slavia nastřelila ve druhém poločase tyč.

Rozhodčí: Roxer

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 10. května 1972)

Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
3 : 1

Datum: 24. května 1972, Bratislava

Utkání: 1. liga 1971/72, 25. kolo

Sestava: Jurkanin, Veselý

Branky: 13. Švehlík 1:0, 36. Veselý 1:1, 62. Ján Čapkovič z pen. 2:1, 76. Švehlík 3:1

Průběh: Vidina opětovného vedení v prvoligové tabulce poznamenala výkon Bratislavy v prvním poločase. Vyvinuli sice tlak na branku soupeře, ale střelba a závěr akcí se vyznačovaly nervozitou. Po druhé brance bratislavští v stupňovaném náporu ovládli pole.
  První gól dal v 13. min. Švehlík po přihrávce Masného od rohové čáry. V 36. min. vyrovnal z 25 m František Veselý. V 62. min. z pokutového kopu za ruku Jurkanina po bratislavském rohovém kopu proměnil Ján Čapkovič 11metrový kop. V 76. minutě zvýšil vedení Slovanu Švehlík. Slovan měl více brankových příležitostí. Již v 6. min. Švehlík z otočky trefil břevno, v 78. min. nejprve Jokl z úhlu trefil tyč a odražený míč poslal Švehlík rovněž do tyče.
  Slavia začala ofenzívně, ale postupně hráči Slavie více bránili a využívali každou příležitost k protiútoku. Po přestávce měli již málo možností. Slovan již v prvním poločase vyvinul velký tlak a útočili i obránci. Po vedoucí brance však polevili. Před 15 000 diváky rozhodoval Smejkal.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. května 1972)

Slavia - Lokomotíva Košice
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 27. května 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1971/72, 26. kolo

Sestava: Mareš, Smolík (?. Grospič), Veselý, Gáborik (?. Čičatka)

Branky: ?. Jósza 0:1

Průběh: Slavia, která po posledních porážkách potřebovala nutně získat body, podala v sobotu před vlastním obecenstvem jeden z nejslabších výkonů sezóny, ztratila další body a klesla až na samotný okraj prvoligového propadliště. Hosté naopak zahráli solidně, měli lepší začátek, celý druhý poločas a zvítězili naprosto zaslouženě. Měli přesnější přihrávku, rychle, mnohdy na jeden dotek přecházeli z obrany do útoku a byli pohotovější i ve střelbě. Slavia měla sice po slabém začátku, kdy jen se štěstím zůstalo její konto čisté, do konce prvního poločasu převahu, ale její útočníci všechny šance, které se jim nabízely (zásluhou Veselého), dokázali zmařit. Na začátku druhého poločasu po pěkné brance Józsy sehrály svoji úlohu nervy. Mužstvo Slavie se rozpadlo nadobro a konec zápasu již jen v pravém slova smyslu „dokopalo”. Poslední jiskru naděje na získání alespoň bodu zmařil dvě minuty před koncem Urban, když po hlavičce Mareše vykopl míč z prázdné branky. U Slavie zahrál dobře pouze Veselý a uspokojil Mareš. Ve druhém poločase vystřídal Grospič Smolíka a Čičatka Gáborika. Košice měly dobrou obranu, v útoku byli nejlepší Jósza a Farkaš.

Rozhodčí: Ondrušek (Bratislava)

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 29. května 1972)

TJ Baník Ostrava OKD- Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 2. června 1973, Ostrava

Utkání: 1. liga 1972/73, 27. kolo

Sestava: Stárek - Veselý

Branky: 13. Michalík 1:0, 82. Klement 2:0

Průběh: V zahajovacím zápase 27. kola I. ligy kopané proti sobě hrála mužstva ohrožená sestupem. Slavia jela do Ostravy s odhodláním uhrát co nejlepší výsledek. Ovšem něco jiného je chtít a jiné je hrát. To, co slávisté předváděli v prvním poločase, bylo až žalostné. Kromě prvých několika minut, kdy útočili, se utápěli v kličkách, zbytečných nahrávkách dozadu a většina přihrávek šla na kopačky domácích.
  Ostravští podnikali jen ojedinělé útoky, které byly ale velmi nebezpečné. V 10. min. po kopu z rohu šel míč od břevna Stárkovy branky na zem a ven do hřiště. Rozhodčí odpískal branku, ale po konzultaci s pomezním ji neuznal. Přišla však 13. minuta, kdy vystřelil Tondra, jeho ránu Stárek srazil a Michalík zaznamenal první branku Ostravy. Až do konce poločasu byli domácí lepší, měli několik pěkných šancí. Slavia hrála nepřesně.
  Ani ve druhém poločase se hra nezměnila. Ostravští ve všech řadách výrazně přehrávali hráče Slavie, kteří se dopouštěli řady zbytečných faulů. Ve 20. min. si hosté málem dali vlastní branku. Osm minut před koncem utkání po úniku Jirouska dostal centr Klement a podruhé umístil míč k tyči Stárkovy branky. V závěru měla Slavia několik pěkných útočných akcí, ale výborná obrana ostravských je zmařila. V mužstvu Ostravy zahráli dobře Mandík, Tondra, Michálek a Klement, u Slavie jediný Veselý. V mužstvu domácích nastoupil za Slaného Jirousek. Rozhodčí Ondrušek nepřesný.

Rozhodčí: Ondrušek

Diváci: 6.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 3. června 1972)

Slavia - Sklo Union Teplice
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 7. června 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1971/72, 28. kolo

Sestava: Machurka, Klimeš, Gáborik (?. Novák), Findejs (?. Knebort), Cipro

Branky: 11. Machurka 1:0

Průběh: Hráči Slavie nenastupovali včera na stadiónu v Edenu proti Teplicím v záviděníhodné situaci. Po pěti prohraných zápasech museli hrát na vítězství, aby zachovali ligovou příslušnost. Proto od začátku zápasu vsadili na útok. Záloha dobře podporovala útočníky, ale tři jisté gólové šance nedokázali proměnit. Až v 11. min. vybojoval míč Cipro, přihrál před branku, Machurka vystřelil a míč od tyče šel podle Sedláčka do sítě - 1:0. Tepličtí hráči si v poli dobře přihrávali, podnikalli ojedinělé útoky, ale zadáci Slavie byli tentokrát dobře připraveni. Do blízkosti své branky soupeře nepustili. Do druhého poločasu nastupovala obě mužstva nervózně. Slávisté ve snaze udržet výsledek, hosté, aby nedostali více branek. S přibývajícími minutami však červenobílí získávali na jistotě a své vítězství udrželi až do konce zápasu. Důležité minuty: ve 3. minutě Klimeš nastřelil brankáře Sedláčka ve vyložené situaci, 5. min. tentýž hráč z pěti metrů střelil vedle, v 10. min. Jurkanin vypracoval nádhernou šanci, ale nikdo z útočníků nezasáhl, ve 30. minutě při hlavičkovém souboji se zranil Vítů a musel odejít ze hřiště, nastoupil za něj Kovář. Změny v mužstvech: Za Gáborika nastoupil Novák, Knebort nahradil Findejse.

Rozhodčí: ing. Jursa

Diváci: 13.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 8. června 1972)

Slavia - Dukla Praha
2 : 1

Datum: 1. června 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1971/72, 29. kolo

Sestava: Cipro, Veselý, Mareš , Klimeš, Smolík

Branky: ?. Kuruc 0:1, ?. Cipro 1:1, ?. Veselý 2:1

Průběh: Vítězství pražské Slavie bylo plně zasloužené. Její hráči měli rychlejší start na míč. Větší pohyblivost, ovládnutý střed hřiště, řízný a pohotový útok byly jejich největšími devizami. Jenom ještě to zbytečné váhání se střelbou z bezprostřední blízkosti branky soupeře. Brankář Sárek chytal spolehlivě, moc práce v tomto smyslu neměl, obránci spolu se zálohou platili na útočníky Dukly a svými přihrávkami tlačili útočnou řadu k soupeřově brance. Slavia vůbec překvapila kolektivní hrou, a co nejvíce překvapilo, byla častá dobrá střelba.
  Hráči Dukly svým výkonem trochu zklamali. Výborný Viktor v brance hostí měl před sebou nejisté obránce a zálohu, útok byl nesourodou, rozklíženou řadou, která pro domácí nebyla nebezpečná. Na Nehodovi byla znát přestávka, Štruncovi to nešlo a Bičovský byl dobře střežen. Svou jedinou branku dali hosté po jedné z mála vtipných akcí.
  U Slavie tentokrát dobře zahrál Cipro, snad nejlepší muž na hřišti, Klimeš, Veselý, Smolík, u Dukly Viktor, bojovali Dyba a Ilavský. Rozhodčí Jurza, který ukázal žlutou kartičku Marešovi.

Rozhodčí: Jurza

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. června 1972)

ZVL Žilina - Slavia
1 : 2 (0 : 1))

Datum: 14. června 1972, Žilina

Utkání: 1. liga 1971/72, 30. kolo

Sestava: Cipro, Klimeš

Branky: 16. Cipro 0:1, 78. Zigo z pen. 1:1, 90. Veselý 1:2

Průběh: Po začátečním náporu domácích zbytečně stoper Žiliny Zigo v 16. min. fauloval - strčil do útočícího Klimeše - a z nařízeného trestného kopu asi ze 17 metrů Cipro překvapil žilinského brankáře Placha a získal vedoucí gól.
  Po změně stran si vypracovali domácí třikrát gólové šance. Avšak ani Kráľ, Gerhát, ani Slezák je neproměnili. Vyrovnávací gól padl až v 78. min., kdy Zigo proměnil pokutový kop za sražení útočníka Rusnáka v pokutovém území.
  V poslední minutě se podařilo hostujícímu celku získat oba body pravým křídelním útočníkem Veselým. Vítězství Slavie bylo zasloužené, protože bylo dílem ucelenějšího a bojovnějšího výkonu. Domácí zůstali dlužni pověsti z předcházejících zápasů a prohráli poprvé na domácím hřišti v jarní části soutěže.

Rozhodčí: Hanák

Diváci: 2.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 15. června 1972)

Malmö FF - Slavia
2 : 1 (2 : 1))

Datum: 24. června 1972, Švédsko, Malmö

Utkání: Interpohár, 1. zápas

Sestava: Novák, Machurka (?. Jurkanin), Mareš)

Branky: ?. ? 1:0, ?. ? 2:0, 27. Novák 2:1

Průběh: O výsledku bylo rozhodnuto už v prvních deseti minutách. Domácí zahájili velkým náporem a vedli 2:0. Ve 27. min. snížil Novák na 1:2. Ve druhém poločase se výkon Slavie podstatně zlepšil. Její útok hrál důrazněji než v první části hry a v 65. min. neuznal rozhodčí druhou vyrovnávací branku Slavie. Přestože se pražští fotbalisté snažili v závěru utkání získat alespoň bod, domácí těsné vítězství ubránili. Nejlepším hráčem na hřišti byl stoper Slavie Mareš, u domácích zahrál nejlépe reprezentant Larssen. Zápasu přihlíželo 5000 diváků. Ve druhém poločase vystřídal v mužstvu Slavie Machurku Jurkanin.

Rozhodčí: ?

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 26. června 1972)

Slavia - OGC Nice
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 1. července 1972, Praha, Eden

Utkání: Interpohár, 2. zápas

Sestava: Stárek - Grospič, Cipro, Veselý, Biroš, Luža, Helešic, Kopecký

Branky: 14. Helešic 1:0, 24. Cipro 2:0, 56. Cirpo 3:0, 65. Luža 4:0

Průběh: Slavia hrála uvolněně, diktovala po celý zápas ostré tempo a vyhrála nejen přesvědčivě, ale také zaslouženě. Branky vstřelili ve 14. minutě Helešic po trestném kopu, ve 24. min. Cipro hlavou z přihrání Veselého, v 56. min. opět Cipro a v 65. min. Luža střelou z 25 metrů. Zápas sledovalo 4000 diváků, rozhodoval Kopcio. Poločas 2:0.
  Slavia se představila s novým pravým obráncem Birošem, v útoku se objevil Helešic. Oba se velmi dobře uvedli a společně s Grospičem, Ciprem a Veselým byli nejlepšími hráči.
  Ve Slavii zahráli dobře zadáci, ve středové řadě se kromě Grospiče uplatnil Luža a v útoku se ke konci zlepšil i Kopecký.
  Francouzské mužstvo se opíralo o tři zahraniční posily. V záloze vynikl švédský internacionál Erikson a v útoku Rakušan Kaltenbrunner a Holanďan Van Dijk. Tito dva byli také jediní, kteří vážně ohrozili branku pražského mužstva. Měli však smůlu, protože oba dvakrát nastřelili tyč a několik pěkných střel Van Dijka zdálky kryl pěkným způsobem brankář Stárek. Slabinou francouzského mužstva byl brankář Peyron a také oba stopeři Chorda a Isnard nepatřili k nejlepším.
  Francouzské mužstvo působilo sympatickým dojmem, snažilo se držet krok s lépe disponovanými domácími. Chyběl mu však větší důraz a také pohotová střelba.

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 4.000

Trenér: Miroslav „Manda“ Linhart, asistent Stanislav Kocourek
(Rudé právo, 3. července 1972)

Slavia - Sparta
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 2. července 1972, Turnov

Utkání: přátelské

Sestava: Zlámal (Stárek) - Biroš, Mareš, Luža, Smolík - Grospič, Gáborik, Cipro - F. Veselý, Helešic, Machurka

Branky: Cipro - Urban (Bartoň)

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 5.000

Trenér: A. Rýgr

Poznámky: Hráno na oslavu 700 let města Turnova.


Slavia - Alemania Aachen
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 8. července 1972, Praha

Utkání: Interpohár, 3. kolo

Sestava: Luža

Branky: 73. Luža 1:0

Průběh: Teprve po velkém boji porazila Slavia Praha čtvrtý klub západoněmecké regionální ligy Allemanii Aachen v dalším kole Interpoháru 1:0 (0:0).
  Kdo viděl její hladké vítězství před týdnem nad OGC Nice 4:0, mohl si utvořit obrázek a současné výkonosti francouzského a západoněmeckého fotbalu. Allemania byla totiž soupeřem těžkým. Dokázala po celý zápas tvrdě bojovat, hrála otevřený fotbal a tento systém dělal mužstvu Slavie velké potíže.
  Jednobrankové vítězství domácích je zasloužené. Ovšem mnoho nescházelo, aby si hosté odvezli cenný bod do této soutěže. V 83. min. totiž Adamcza po chybě obrany Slavie nastřelil z vyložené pozice břevno. Slavia hrála bez Kopeckého a Klimeše a nemohla najít způsob, jak překonat tvrdou obranu Allemanie v čele s vynikajícím brankářem Marwigem.
  Nejlepším hráčem Slavie byl tentokrát Luža, který také vstřelil v 73. minutě zblízka rozhodující gól. V mužstvu hostí podal nejlepší výkon Breurer.

Rozhodčí: Krňávek

Diváci: 4.000

Trenér: trener

Poznámky: poznamky
(Rudé právo, 10. července 1972)

OGC Nice - Slavia
2 : 2 (1 : 1)

Datum: červenec 1972, Francie, Nice, Stade Municipal du Ray

Utkání: Interpohár, 4. kolo

Sestava: Klimeš

Branky: 12. Chorda 1:0, 36. Klimeš 1:1, 61. ? 1:1, 75. Montagnoli 2:2

Průběh: Jihofrancouzským fotbalistům se nepodařilo oplatit pražské Slavii krutou porážku 4:0, kterou utrpěli minulou sobotu na hřišti Slavie v Edenu. V odvetném zápase dokázali pouze remizovat. Ve vyrovnané hře měla obě mužstva přibližně stejný počet příležitostí.
  Francouzští diváci se radovali, když ve 12. minutě vsítil první branku utkání Chorda. Tato překvapivá branka vyvedla slávisty poněkud z míry. Nedali se však deprimovat a zapli všechny síly. Jejich úsilí bylo korunováno v 36. min., kdy Klimeš vyrovnal. V 16. min. druhého poločasu se slávisté ujali dokonce vedení 2:1. Svůj náskok však nedokázali udržet. Ve 30. min. vyrovnal Montagnoli na 2:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Utkání se hrálo 15. nebo 16. července 1972.
(Rudé právo, 17. července 1972)

Olympique Marseille - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 18. července 1972, Francie, Rouen

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: 84. Skoblar 1:0

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 20. července 1972)

Alemania Aachen - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 22. července 1972, NSR, Aachen

Utkání: Interpohár, 5. kolo

Sestava: Klimeš

Branky: ?. ? 1:0, 40. Klimeš 1:1

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. července 1972)

Slavia - Malmö FF
0 : 0

Datum: červenec 1972, Malmö

Utkání: Interpohár, 6. kolo

Sestava: Stárek - Biroš, Mareš, Grospič, Smolík - Cipro, Gáborik - Veselý, Helešic, Klimeš, Voborník

Průběh: Nezasvěcený divák by těžko uvěřil, že toto utkání rozhodovalo o vítězství ve čtvrté skupině Interpoháru, a tím i o získání peněžité prémie. Obě mužstva předvedla bezbarvý fotbal, chudý na vtip a na vzrušující okamžiky. Malmö FF se představilo jako tvrdý, jednoduchý tým s důraznou obranou. V ní dominoval nejlepší hráč Švédů stoper Kristensson.
  Slavia bez Luži, s Grospičem na místě druhého stopera hrála svou hru z ligového jara: statickou, nepřekvapivou, s krátkými přihrávkami a malou nápaditostí. Přitom ani jednomu z hráčů nelze upřít snahu, ale tato snaha stačila jen k mírné převaze a nikoliv k vítězství.
  Z chudého průběhu stojí za zmínku jen Voborníkem nastřelená tyč ve 30. minutě a několik tvrdých střel zdálky ve druhém poločase: dvě Veselého, Fribergova a Rheinholdssenova.

Rozhodčí: Placek

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Utkání se hrálo 30. nebo 31. července 1972.
(Rudé právo, 31. července 1972)

Český Lev Tachov - Slavia
0 : 6 (0 : 4)

Datum: 3. srpna 1972

Utkání: přátelské

Sestava: Voborník, Klimeš, Cipro, Uldrych, Machurka, Chladil

Branky: Voborník, Klimeš, Cipro, Uldrych, Machurka, Chladil

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.000

Trenér: ?

Poznámky: Hráno v rámci tréninkového pobytu.
(Rudé právo, 5. srpna 1972)

Slavia - FC Rott-Weiß Erfurt
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 6. srpna 1972, Praha, Eden

Sestava: Klimeš, Voborník - Schroeder

Branky: Klimeš, Voborník

Průběh: Diváci byli svědky bojovného a rušného utkání, v němž hosté hráli často až příliš tvrdě. Slavia nastoupila v kompletní sestavě. Voborník neproměnil penaltu.

Rozhodčí: Havlasa

Diváci: 1.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 7. srpna 1972)

Slavia - Spartak Trnava
0 : 0

Datum: 11. srpna 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 1. kolo

Sestava: Stárek - Biroš, Mareš, Luža, Smolík - Cipro, Grospič, Gáborik - Veselý, Klimeš, Voborník

Průběh: Slavia v netradičních červených dresech a poměrně slabá návštěva byly překvapením ligové premiéry v Edenu. Mistr ligy v Praze neuspokojil a Slavia v bojovném utkání měla blíže k vítězství.
  První poločas měl vyrovnaný průběh, Slavia si sice udržovala mírnou převahu, ale trnavští častěji zakončovali své útoky střelbou. Při jednom z nich Stárek jen s námahou vyrazil ostrou střelu Fandela a Masrna nevyužil střelecké příležitosti. Druhý poločas začala Slavia mohutným náporem a jeho výsledkem byla velká příležitost Klimeše ve 48. minutě. Výborně obešel na hranici pokutového území Majerníka, ale brankáře Kekétiho se mu nepodařilo překonat. Druhou velkou šanci Slavie přinesla 70. minuta: Veselý z levé strany nastřelil přízemní ranou tyč.
  Spartak Trnava bez Adamce nezanechal v Praze nejlepší dojem. Hagara s Majerníkem ve středu obrany nepůsobili nejjistějším dojmem, útočná trojice se proti slávistické obraně neprosadila. Trnavští ohrozili branku Slavie jen tvrdými střelami z dálky. Stárek však prokázal dostatek postřehu a jistoty. U Trnavy se líbili brankář Kekéti, Varadin v obraně a ve středové trojici Kuna a Fandel.
  Slavia si zaslouží pochvalu za bojovný výkon. K zisku obou bodů jí tentokrát chybělo i trochu štěstí. Bez chyby chytal brankář Stárek, v obraně vynikli Mareš a Luža, v záloze bojoval nejúspěšněji Grospič a útok se zlepšil druhou půli především zásluhou Veselého.

Rozhodčí: Ondrušek

Diváci: 8.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. srpna 1972)

Škoda Plzeň - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 16. srpna 1972, Plzeň

Utkání: 1. liga 1972/73, 2. kolo

Sestava: Stárek - Mareš, Luža, Voborník, Klimeš,

Branky: 30. Kamír 1:0, 60. Klimeš 1:1

Průběh: Plzeňská premiéra měla výbornou kulisu - 25 tisíc diváků, rozsvícené reflektory, říznou dechovku a hlavně bojovnou náladu domácích Škodováků. Udávali od prvé minuty tón hry, ovšem jejich snaha tentokrát končila na vynikající obraně pražských slávistů - brankáři Stárkovi a hlavně dvojici Mareš - Luža. První gól padl ve 30. minutě, kdy po akci Gomoly Kamír dal vedoucí gól za nadšeného jásotu hlediště. Plzeň si udržovala nadále velkou převahu i po změně stran. Přesto však ojedinělé útoky hostí byly krajně nebezpečné a jeden z nich v 60. min. po vtipném centru Voborníka proměnil Klimeš tvrdou ranou ve vyrovnávací gól Slavie. Plzeň vydala pak ze sebe maximum, ovšem obrana Slavie měla nejenom štěstí, ale také patřičný klid a cennou remízu udržela. Bylo to utkání zajímavé, bojovné i dramatické, i když nejvíce se radovali početní příznivci Slavie, kteří přijeli z Prahy v počtu 5000 a s nimi i příznivci sešívaných od Domažlicka až po Cheb.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 25.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. srpna 1972)

Slavia - Lokomotíva Košice
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 19. srpna 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 3. kolo

Sestava: Stárek - Mareš, Biroš, Jurkanin, Cipro, Veselý, Klimeš

Branky: 30. Nagy 0:1, 62. Veselý 1:1, 77. Klimeš 2:1

Průběh: Plnou hodinu se slávisté marně pokoušeli ztéci dobře organizovaný obranný val Lokomotivy. Hráli sice bojovně, ale vedli své útoky převážně středem před Flešarovu branku vysoké centry, které se stávaly kořistí urostlých košických zadáků a spolehlivého brankáře. A když si i za této situace červenobílí vytvořili dobrou brankovou příležitost, nedokázali ji zakončit. Tu největší měl ve 47. min. Cipro: pokutový kop vstřelil vedle. Rozhodčí Jursa nabídl Slavii tuto penaltu za zákrok na Veselého zřejmě jako kompenzaci za nepotrestaný faul Knapa na Klimeše ve 23. minutě.
  Košičtí vedli od 30. min. brankou Nagye, který se po jednom ze sporadických útoků Lokomotivy ocitl sám před Stárkem. Už se zdálo, že si hosté zopakují jarní jednobrankové vítězství, ale tu se ujal taktovky Fr. Veselý, v sobotu nejlepší hráč na hřišti, a v 62. minutě korunoval svůj výborný výkon hezkou vyrovnávací brankou. Vítězný gól Slavie vstřelil v 77. minutě Klimeš hlavou po pěkné akci Jurkanina. Vedle Veselého udělal v útoku velký kus práce Klimeš, v zadních řadách se líbil Mareš a Biroš. Lokomotiva měla spolehlivou obranu, ve středu pole vynikl Nagy, v útoku Josza.

Rozhodčí: Jursa

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 21. srpna 1972)

TJ Baník Ostrava OKD - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 23. srpna 1972, Ostrava

Utkání: 1. liga 1971/72, 4. kolo

Sestava: Fr. Veselý, Mareš

Branky: 14. Mička 1:0, 90. Klement 2:0

Průběh: Ostrava začala s velkou chutí, vytrvale útočila a zcela zatlačila Slavii do defenzívy. Teprve ve čtvrtém ligovém střetnutí vsítili ostravští fotbalisté první ligové branky a získali cenné body. Ve 14. min. skóroval Mička, jemuž ideálně nahrál Barsch. V poslední minutě utkání Klement zvýšil na 2:0.
  K nejlepším hráčům Baníku patřili v obraně Vojáček a Barsch, v útoku Mička. Z týmu Slavie snesl přísnější měřítko pouze Fr. Veselý.
  Před návštěvou 12 000 diváků rozhodoval velmi slabě Sárka z Bratislavy, který žlutou kartou napomínal Mareše za řečnění.

Rozhodčí: Sarka

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 23. srpna 1972)

Slavia - Zbrojovka Brno
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 6. září 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 5. kolo

Sestava: Veselý, Klimeš, Luža, Jurkanin

Branky: 19. Kopenec 0:1, 56. Klime 1:1, 57. Klimeš 2:1, 73. Kotásek 2:2

Průběh: Ani dvě úspěšné hlavičky Klimeše během dvou minut nezajistily červenobílým zisk obou bodů. Přišly však právě včas (v 56. a 57. minutě), aby zvedly náladu v hledišti a výkon mužstva na trávníku. Až do té chvíle byli totiž brněnští - hlavně zásluhou Hrdličky - lepším celkem. Dostávali se celkem snadno přes středovou trojici Slavia a často nebezpečně stříleli. Jedna z Hrdličkových ostrých ran skončila na břevně, další rány Václavíčka a Mikloše šly těsně vedle branky. Do sítě si našla cestu v 19. minutě tvrdá střela Kopence tečovaná Lužou, slávisté odpověděli do poločasu jen Jurkaninovou bombou do břevna.
  Po přestávce měla Zbrojovka další šanci, ale pěkná Konečného hlavička se odrazila znovu jen od břevna. Pak přišel ke slovu Klimeš dvěma svými téměř na vlas stejnými brankami (obě po přesných centrech Veselého) a Slavia ovládla hřiště. Ne však nadlouho. Po čtvrthodině vzal Hrdlička znovu otěže hry do svých rukou a Brno Kotáskem v 73. min. vyrovnalo.
  Před 9000 diváky řídil shovívavě rozhodčí Placek.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 9.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 7. září 1972)

Sparta - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 9. září 1972, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 1972/73, 6. kolo

Sestava: Stárek - Biroš, B. Smolík, Luža, Ceniga - Cipro, Gáborik, Helešic - F. Veselý, Klimeš, Voborník; střídání Machurka

Branky: 16. Kára 1:0, 49. Jurkanin 2:0, 68. Kára 3:0

Průběh: Pražské derby přineslo bojovný, místy až příliš nečistý fotbal, s mnoha dramatickými okamžiky před oběma brankami. Sparta nastoupila s Táborským a po dlouhé době i s B. Veselým, který si však na začátku druhého poločasu obnovil zranění a nedohrál. Vyhrála zcela zaslouženě, i když výše porážky je pro červenobílé příliš krutá. Největší podíl na vítězství má Jurkanin, který dal krásný druhý gól a na další ideálně přihrál, a Kára, pohotový střelec dvou branek. Slávisté byli domácím po 70 minut rovnocenným soupeřem, v prvním poločase měli i tři dobré brankové příležitost. U Slavie byl hráčem číslo jedna brankář Stárek. V obraně chybí Mareš (i když Biroš nehrál špatně), ve středu pole se snažil jen Helešic, útok Slavie tvoří jen dva muži: F. Veselý a Klimeš. A to na spolehlivou obranu Sparty bylo málo. U Sparty vedle Jurkanina a Káry se líbil i Sv. Bouška a v obraně byla znát přítomnost Táborského.
  Branky: v 16. min. Kára po Maškově kopu z rohu, ve 49. min. Jurkanin pocentru Káry a rychlé kličce v pokutovém území , v 68. min. Kára po akci Jurkanina. Rozhodčí Korček řídil zápas nepřesně a autoritu si vynucoval žlutou kartou, napomenul celkem 6 (!) hráčů.

Rozhodčí: Korček

Diváci: 22.000 (25.000)

Trenér: M. Linhart
(Rudé právo, 11. září 1972)

Slavia - ZVL Žilina
1 : 2 (1 : 2)

Datum: 17. září 1972, Praha

Utkání: 1. liga 1972/73, 7. kolo

Sestava: Stárek - Veselý, Klimeš

Branky: 2. Klimeš 1:0, 39. Tománek 1:1, 43. Král 1:2,

Průběh: Možná, že to byla práve třicátá sedmá minuta, která rozhodla o výsledku nedělního pražského utkání. F. Veselý unikl po pravém křídle, přesně odcentroval a volný Klimeš z několika metrů nedokázal hlavou překonat trochu dezorientovaného Smaka v brance Žiliny. Slavia v té době vedla 1:0 gólem Klimeš (2. min.) a druhá branka mohla značně zvýšit naděje červenobílých na konečný úspěch. Místo toho však o dvě minuty později přišla přízemní bomba Josefa Tománka z hranice pokutového území a bylo vyrovnáno. Další pohroma na sebe nedala dlouho čekat. Ve 43. minutě si narazil Král vtipně míč se Slezákem a pod tělem Stárka ho poslal podruhé do sítě.
  Žilina byla ovšem kromě první čtvrthodiny lepším mužstvem. Má ve svém středu fotbalisty, kteří tvoří dobrou osu mužstva: Staškovana v obraně, bratry Tománky ve středu pole, Slezáka v útoku. Slavii naopak hráči, kteří by dovedli mužstvu vtisknout určitou koncepci, chybějí. A tak všichni - snad s výjimkou Veselého - pouze improvizují.
  Před 10 000 diváky řídil nepřesně málo pohyblivý rozhodčí Roxer.

Rozhodčí: Roxer

Diváci: 10.000

Trenér: ?

Poznámky:

Chmury nad Edenem

  Slávistický trenér Linhart seděl na tiskové besedě s hlavou v dlaních. Jako by nechtěl vidět okolní svět. Ze čtyř posledních ligových zápasů získali slávisté pouze jediný bod a jejich postavení v tabulce má vytrvale sestupnou tendenci. V neděli prohráli na domácím hřišti se Žilinou. „Vyhrát nad Slavií dnes není žádné umění,” říká smutně trenér Linhart. „V prvních kolech jsme udělali pár bodů dík bojovnosti, ale varoval jsem, že nejde pořád spoléhat na bojovnost. Potřebovali bychom vyhrávat také fotbalově.”
  Na to ovšem červenobílí v současné době nemají. Jejich hra je ukázkou nemodernosti, zastaralého pojetí. Téměř žádný pohyb bez míče, statická hra, přihrávky na krátko, dlouhé držení míče. Žilinští fotbalisté, i když nehráli nijak mimořádnou kopanou, nastavili slávistů, nemilosrdné zrcadlo. Byli lepší jak v individuální rychlosti, tak zejména fotbalově - ve zpracování míče, v myšlení. Navíc předstihla Žlina červenobílé i v koncepci, to je věc, která Slavii chybí. Divák má pocit, že slávisté hrají s nadějí, že se jim něco podaří, a ne s předem promyšleným záměrem, aby se to podařilo. „Všichni jsou uspěchaní, ustrašení, nechápu, jak mohou dělat takové chyby,” stěžoval si trenér Linhart.
  Trenér Linhart má jistě svůj plán, jak zlepšit, zmodernizovat hru svých svěřenců. Ale bude mít čas ho uskutečnit? Stejný plán měl již Havránek, Forejt i Rýgr - neboť tato pomalá statická hra krátkých přihrávek jako by byla už řadu let zakořeněna ve slávistickém trávníku - ale realizovat ho nestačili. Trenéři odešli (ne z vlastní vůle) a nemoderní hra v Edenu přetrvává.
  „Nemáme hráče. Někteří jsou úplně z formy, ” rozebírá dál neradostnou situaci slávistický trenér. Slavia dnes skutečně nemá hráčskou individualitu, která by byla schopná hru na hřišti organizovat, utvářet. Nemá typ hráče, jakým je třeba Hrdlička v Brně nebo Igor Novák v Prešově či bratři Tománkovi v Žilině. Nemá dokonce ani vhodnou náhradu za některé hráče na klíčových místech. Co by zbylo z útoku, kdyby se například zranil F. Veselý? Stoper Mareš je potrestán disciplinární komisí a všichni fanoušci hledí s obavami do kalendáře, jak dlouho bude ještě chybět.
  V podzimní sezóně se objevili v červenobílém dresu Biroš a Helešic. Oba nadějní fotbalisté, kteří by však potřebovali přijít do mužstva, kde by je zkušení borci vedli a pomáhali jim. Urychlilo a usnadnilo by to jejich fotbalový růst. Slávistický dres oblékalo i v minulých sezónách několik mladých hráčů, kteří nebyli nijak vynikajícími fotbalisty, ale jinde dnes hrají první housle. Připomeňme Hamára a Herdu. Hamár je oporou druholigových Pardubic a Herda za rok vyrostl v Dukle v hráče národního mužstva. Naproti tomu přišel do Slavie teplický Voborník, který ve Sklo Unionu byl nebezpečným křídlem a patřil k úspěšným střelcům mužstva. V Edenu však zatím ještě na sebe ničím neupozornil. Jako by na svou teplickou minulost zapomněl.
  Uplynulo zatím jen sedm ligových kol a bylo by zbytečné, aby příznivci červenobílých propadali pesimismu. Ale není na škodu si uvědomit, že určité nebezpečí tu hrozí. Nový výbor fotbalového oddílu má jistě dost námětů k zamyšlení.
(Rudé právo, 18. září 1972 // Rudé právo, 19. září 1972)

Spartak Hradec Králové - Slavia
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 23. září 1972, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 1972/73, 8. kolo

Sestava: Jurkanin

Branky: 11. Finger 1:0, 25. Tauchen 2:0

Průběh: Ani pražské Slavii se nepodařilo porazit hradecký Spartak na jeho hřišti, kde se mu zatím daří. Hráči pražské Slavie zcela zklamali svou neproduktivní a pomalou hrou, které chyběl vtip a zakončení. Již v 11. minutě dostala Slavia nevídanou branku z kopačky Fingra, přímo z rohového kopu. Do konce prvního poločasu zvýšil skóre ve 25. minutě Tauchen po pěkné akci Kuchaře, který dobře podporoval útok a ovládal střed hřiště. Teprve ve druhé části hry se hosté probrali z útlumu a ve 48. min. vystřelili na hradeckou branku. Vypracovali si ještě několik příležitostí, ale všechny zůstaly nevyužity. 14 000 diváků vidělo nudný zápas. Rozhodčí Rehák byl až na drobné chyby dobrý, žlutou kartou napomenul pouze Jurkanina.

Rozhodčí: Řehák

Diváci: 14.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 23. září 1972)

Slavia - Tatran Prešov
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 30. září 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 9. kolo

Sestava: Stárek - Veselý, Helešic, Cipro, Grospič

Branky: 48. Bubenko 0:1, 83. Bubenko 0:2

Průběh: Ani pražské Slavia nepřerušila obdivuhodnou sérii Tatranu Prešov. Prešovští po devět ligových kol ještě neprohráli a jediný bod ztratili v Hradci Králové. Popravdě řečeno v sobotu v Edenu však nijak neoslnili. Začali vlažně a zejména hráči středové trojice v čele s Igorem Novákem působili dojmem, jako by si byli příliš vědomi své fotbalové převahy nad současným mužstvem Slavie.
  Po přestávce hosté přece jen zrychlili hru, Igor Novák ve 48. minutě přešel přes tři zadáky Slavie a Bubenko pohotovou ranou pod břevno vstřelil první gól zápasu. Slavia se snažila o vyrovnání, ale neměla štěstí. Ciprova hlavička minula těsně branku, rány Veselého a Helešice bezchybně chytající Červeňan kryl. Prešov pak už čím dále tím více kontroloval hru a v 83. min. Bubenko po chybě Stárka zvýšil na 0:2.
  V mužstvu Slavie, která postrádala v útoku Klimeše, všichni hráči bojovali a předvedli zřejmě maximum svých možností. Pochvalu si zaslouží Gropič, který dobře kryl Bubenka.

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, )

Slovan Liberec - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 3. října 1972, Liberec

Utkání: Český pohár, 4. kolo

Sestava: Jurkanin

Branky: 76. Zd. Jurkanin 0:1

Průběh: Včera bylo zahájeno v Liberci zápasem domácích s prvoligovou Slavií čtvrté kolo Českého poháru v kopané. Ve střetnutí velmi slabé úrovně, ve kterém zklamaly na obou stranách útočné řady, byli šťastnější hosté, kteří brankou Zd. Jurkanina v 76. min. získali oba body.
  Ze začátku měli domácí více ze hry, ale útočníci byli před brankou Slavie bezradní. Po půlhodině hry převzala iniciativu Slavia, ale to také bylo vše. Až na tu jedinou branku toho asi 700 diváků mnoho z fotbaového kumštu nevidělo.

Rozhodčí: Výborný

Diváci: 700

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. října 1972)

VSS Košice - Slavia
0 : 0

Datum: 7. října 1972, Košice

Utkání: 1. liga 1972/73, 10. kolo

Sestava: Zlámal - Veselý , Bouška, Barták

Průběh: Vysoký favorit zápasu, mužstvo VSS, nečekaně ztratilo na domácí půdě první bod v této sezóně. Po celý zápas byli domácí pány na hřišti, avšak několik šancí, které si proti zhuštěné obraně hostí jen s námahou vypracovali, zahodili. Už v 5. minutě měl velkou příležitost ke skórování Strausz, ale výborný brankář Zlámal jeho prudkou střelu zblízka vyrazil. Jedinou velkou šanci „sešívaných” měl v 33. min. Klimeš, ale jeho hlavička ze 6 metrů šla těsně nad. Slavia si odváží domů cenný bod i zásluhou dvou nových posil, Boušky a Bartáka. Před návštěvou 4000 diváků rozhodoval Kopcio, který ukázal žlutou kartu Kišovi z VSS a Veselému ze Slavie.

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 9. října 1972)



Slavia - Spartak Vlašim
4 : 1 (1 : 0)

Datum: 11. října 1972

Utkání: přátelské

Sestava: Veselý, Uldrych, Barták

Branky: Veselý 2, Uldrych, Barták - Hlaváč

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. října 1972)

Budapest Vasas SC - Slavia
1 : 2 (0 : 2)

Datum: říjen 1972, Budapešť

Utkání: přátelské

Sestava: Zlámal - Biroš (Smolík), Grospič, Luža, Cipro, Bouška, Barták, Helešic, F. Veselý, Klimeš, Ulrych

Branky: 8. Klimeš 0:1, 43. Veselý 0:2, 72. Vidáts 1:2

Průběh: V přátelském utkání v Budapešti hraném v rámci družby obou klubů, zvítězili fotbalisté pražské Slavie po dobrém výkonu. Za chladného větrného počasí na hřišti Vasasu přihlíželo střetnutí 1000 diváků, rozhodčím byl Balla.
  Vedoucí branku Slavie vstřelil v 8. minutě Klimeš, ve 43. min. F. Veselý zvýšil na 2:0, v 72. min. Vidáts upravil na 2:1.
  Začátek utkání byl ve znamení střídavých útoků. V 8. min. unikl Klimeš, oklamal maďarského obránce a jeho poměrně slabší střela znamenala vedoucí branku pražské Slavie, když brankář Méstáros pozdě reagoval. Vasas potm zvýšil tempo, jeho útočníci se snažili sólově pronikat, ale jejich akce jistá obrana Slavie zneškodňovala. Ve 30. min. brankář Slavie Zlámal vyrazil střelu Müllera. Potom se hra vyrovnala a ve 43. minutě František Veselý dal asi ze čtrnácti metrů k pravé tyči druhý gól.
  Po přestávce domácí mužstvo mělo převahu, brankář SLavie Zlámal se několikrát vyznamenal. V 72. min. z přihrání Lackingera Vidáts hlavou dal jediný gól Vasasu. Maďaři se marně snažili o vyrovnání.
  K oporám mužstva Slavie vedle brankáře Zlámala patřili Grospič a Barták. Slavia měla spolehlivé obranné řady, útočníci vynikali rychlostí a dařile se jim kombinace.

Rozhodčí: Balla

Diváci: 1.000

Trenér: ?

Poznámky: Utkání se hrálo zřejmě
(Rudé právo, 19. října 1972)

Slavia - TŽ Třinec
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 21. října 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 11. kolo

Sestava: Zlámal - Veselý (44.), Barták, Uldrych, Cipro, Klimeš, Luža

Branky: 46. Zbončák 0:1, 70. Jos. Bouška 1:1

Průběh: Obrázek jako vystřižený z jihoamerických stadiónů poskytla divákům v Edenu 44. minuta. Po faulu Vaška na Veselého došlo v pokutovém území Třince k nepřehledné bitce, která vyvrcholila direktem Veselého, po němž šel Vašek k zemi. Tyto dva hráče poslal rozhodčí Horbas ze hřiště, hříšníků bylo ovšem více. Už před touto nechutnou scénou byli pro tvrdou hru napomínáni Vašek, Luža a Solčán, po jehož nepěkném zákroku opustil nováček ve slávistickém dresu Barták hřiště se zraněným kolenem. Třinečtí fotbalisté v prvním poločase dobře využili mezer v zadních řadách Slavie a zaměstnávali brankáře Zlámala častěji než červenobílí Hadravu v brance Třince. Góly padly ale až po přestávce. Hned ve 46. min. se hosté ujali vedení brankou Zbončáka po přihrávce Poštůlky. Slavia potom zvýšila tlak na branku třineckých a během čtyř minut si vypracovala tři pěkné brankové příležitosti. Dvě promarnil Klimeš, jednou výborně zasáhl Hadrava. Vyrovnávací branku Slavie vstřelil pak v 70. minutě přesnou přízemní ranou z 20 metrů Jos. Bouška. U Třince se líbili Hadrava, Poštůlka, Kuchár a Zbončák, u Slavie Zlámal, Cipro, do zranění Barták a ligový debutnat Uldrych.

Rozhodčí: Horbas

Diváci: 7.000

Trenér: ?

Poznámky: 44. Vašek (Třinec)
  Tisk před zápasem: „Slavia s největší pravděpodobností nastoupí v sestavě, se kterou byla úspěšná v Budapešti, tedy už s Uldrychem, kterému 20. října matriční komise schválila přestup.”
(Rudé právo, 23. října 1972)

AC Nitra - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 25. října 1972, Nitra

Utkání: 1. liga 1972/73, 12. kolo

Sestava: ?

Branky: ?. Horn 1:0

Průběh: Nitra narazila na dosud nejslabšího souběře, kterého hostila na podzim doma. Je však také pravda, že nitranští nezahráli v lize tak slabě jako proti Slavii. Jen do té doby, než se ujali vedení, se hráči snažili ve spleti bránících se hráčů Slavie. Po dosažení branky s přibývajícími minutami fotbalové umění, ale i snaha pomalu, ale jistě vymizela z domácího mužstva.
  S fotbalem měla cosi společného jen akce, po níž Nitra dosáhla první branku. Po přihrávce mezi dvojicí Starke-Takáč dostal míč Horn, který tvrdou střelou dal jediný gól utkání. Do přestávky vzrušil diváky únik Ternényiho v 38. min., který prošel po levé straně a z jeho přihrávky Hornův volej minul branku Slavie.
  Slavia úspěšně čelila náporu Nitry a vydržela i ve druhém poločase. Brankář Nitry Sabó se nedostal k míči ani jednou po přímé střele.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 26. října 1972)

Slavia - Sklo Union Teplice
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 5. listopadu 1972, Praha, Eden

Utkání: Český pohár, čtvrfinále

Sestava: Zlámal

Branky: 67. Bičovský 0:1

Průběh: Čtvrtfinálové střetnutí Českého poháru v kopané vidělo na hřišti v Edenu asi 3000 diváků. Zápas měl velmi slabou úroveň, někteří hráči jako by neměli zájem na výsledku. Jediná branka padla v 67. minutě, když Bičovský pěknou střelou z 25 metrů překonal brankáře Zlámala. Tentýž hráč dosáhl v poslední minutě druhé branky, kterou však rozhodčí neuznal.

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 6. listopadu 1972)

Slavia - Slovan CHZJD Bratislava
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 12. listopadu 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 13. kolo

Sestava: Stárek - Barták, Bouška, Grospič, Cipro, Medviď, Klimeš

Branky: 12. Barták 1:0, 33. Medviď 2:0, 52. Bouška 3:0, 77. Grospič 4:0

Průběh: Slavia nastoupila bez distancovaného Františka Veselého, Slovan přijel do Prahy s úmyslem hrát otevřenou hru. V 9. min. Ján Čapkovič zblízka přestřelil po kombinaci Gögh-Švehlík-Ján Čapkovič. Mezi 10.-12. min. několikrát pěkně vystřelil Jokl, Stárek však jeho střely vždy zneškodnil. Ve 12. min. otevřel skóre Barták, když Vencelovi vyklouzl míč. Pak se však karta začala obracet, „belasí” začali tlačit a vyrovnání viselo ve vzduchu. Ve 33. ale v souboji Cipra s Pivarníkem a Ľudovítem Zlochou a následném pádu domácího obránce v pokutovém území nařídil rozhodčí penaltu. Brankář Vencel ji sice vyrazil, jenže rozhodčí nařídil opakování s odůvodněním, že Gögh vběhl do vápna dříve, než Bouška vypálil. Druhý pokus Medviď proměnil - 2:0. Pro zajímavost - jeho bratr v té době oblékal dres právě bratislavského Slovanu. V dalších minutách začali hosté ztrácet nervy. Ve 42. domácí Klimeš strčil do Ľudovíta Zlochy, ten nad sebou ztratil kontrolu, udeřil ho loktem a byl vyloučen. Vzápětí k sudímu přiběhl jeho bratr Ján Zlocha, rozhodčímu kartu vytrhl a začal mu s ní mávat před obličejem. Když mu ji vrátil, musel pod sprchu i on. Další góly padly oba z ofsajdu. Nejprve Bouška zvýšil na 3:0. Bylo to v 55. minutě. Postranní rozhodčí mával zjevný ofsajd slávistických hráčů. Hráči Slovanu přestali hrát a Bouška pomalu zasunul míč do prázdné sítě. Poté Grospič upravil na konečných 4:0. Po třetí brance se hráči Slovanu sebrali a odcházeli ze hřiště. Jejich trenér Hucko jim vlastním tělem zatarasil cestu a poslal je zpátky na hřiště.

Rozhodčí: Krňávek

Diváci: 12.000

Trenér: M. Linhart

Poznámky: Utkání bylo ovlivněno, rozhodčí Krňávek podplacen, praví se v jednom z pramenů. Bohužel, už nevím ve kterém.

* * *
O rozhodčích a faulech

  Celkem poklidnou hladinu ligového fotbalu rozvířilo nečekané nedělní odpoledne v Edenu. Dva vyloučení, opakovaná penalta, branka, při níž pomezní signalizoval ofsajd a hlavní rozhodčí nechal pokračovat ve hře, touha některých hráčů odejít ze hřiště, kapitán, jenž po zápase odmítl podat ruku rozhodčímu. Na jedno utkání až příliš mnoho událostí, které naštěstí nejsou v naší nejvyšší fotbalové soutěži běžné.
  Zvážit míru provinění hlavních aktérů tohoto podivuhodného zápasu přísluší nyní jiným komisím. Nutno jen konstatovat, že hráči Slavie se ničím neprovinili a jejich vítězství bylo zasloužené. Trenér Bratislavských dr. Hucko označil výkon rozhodčího Krňávka za jednostranný a vyloučení Ľ. Zlochy za nesprávné. Snad by tuto vyjádřeni mohlo být důvodem k malé rozvaze o rozhodování ligových zápasů.
  Diskutovat o tom, zda měl být Ľ. Zlocha po svém faulu vyloučen, či ne, by nemělo cenu. Vystupuje tu však jiný problém. Neměli by mít naši rozhodčí na přestupky jednotnější metr? Samozřejmě rozhodčí nejsou stroje, posuzování přestupků je značně subjektivní záležitost, ale přece jen... Vezměme srovnání ze soboty a neděle. Za tvrdý zákrok Gráče, který už nemohl nijak zastavit pronikajícího Gajdůška, nebyl nitranský fotbalista jinak dobrým rozhodčím Horbasem ani napomenut, za faul na Klimeše, i když po odpískání, byl Ľ. Zlocha bez předchozího napomenutí vyloučen. Potvrzuje se, že naši rozhodčí velmi ochotně vytahují žluté karty, kdykoli se hráč dotkne jejich osoby nebo když dva hráči do sebe strčí po odpískání, ale již mnohem hůře se rozhodují napomenout za tvrdý, nebezpečný zákrok ve hře. A že tvrdých, nebezpečných zákroků je v našem fotbalu dost, to by mohli dosvědčit lékaři ligových mužstev. Faul Solčána na Bartáka v utkání Slavia - Třinec byl rozhodně větším proviněním než faul Ľ. Zlochy na Klimeše.
  .....
  Rozhodčí Krňávek po utkání v Edenu zdůvodnil všechna svá rozhodnutí a možná, že měl pravdu. Nabízí se teď však jiná otázka: počínal by si stejně, kdyby se utkání hrálo v Bratislavě? Nechal by opakovat penaltu proti domácímu mužstvu? Vyloučil by dva hráče domácímu týmu? Nereagoval by na pokyn pomezního a uznal by branku hostí? Obávám se, že ne. (Rudé právo, 14. listopadu 1972)

* * *
Z jednání disciplinární komise - zatím nerozhodnuto

  Projednávání vyloučení bratří Zlochů v zápase Slavia - Slovan Bratislava, které včera řešila disciplinární komise, zůstala bez rozhodnutí. Do příští schůze jsou pozváni kapitán Slovanu Vencel, hráč Slavie Klimeš, rozhodčí utkání Krňávek a pokud možno i oba pomezní rozhodčí. Komise si vyžádá filmové záběry bratislavské televize z tohoto utkání, které vysílala ve své relaci „Futbalové zrkadlo”.
  Vcelku se výpovědi obou bratří shodovaly, rozpor se zápisem rozhodčích byl pouze v tom, že Ľ. Zlocha tvrdil, že neúmyslně udeřil Klimeše pravou rukou a rozhodčí Krňávek napsal, že levou.
  Rozhodčí Krňávek v zápise napsal, že v okamžiku, kdy odpískal faul Klimeše, jej Ľ. Zlocha udeřil levou rukou do pasu. Přestupek Jána Zlochy byl jasný, neboť vytrhal hlavnímu rozhodčímu žlutou kartičku a dožadoval se změny trestu pro svého bratra a nejméně minutu odmítal rozhodčímu kartičku vrátit. Ján Zlocha svůj přestupek přiznal, omlouval jej nervovým napětím a také litoval.
  Fotbalový oddíl Slovanu Bratislava v dopise o projednávání případu a návrhu trestu uvádí, že považuje zápas za neregulérní a že podává protest. Podle názoru výboru oddílu se Ľ. Zlocha nedopustil žádného přestupku, jeho vyloučení bylo nesprávné, a proto mu nenavrhuje žádný trest. Pro Jána Zlochu navrhl měsíc podmíněně anebo zastavení činnosti na dva ligové zápasy. (Rudé právo, 17. listopadu 1972)
(Rudé právo, 13. listopadu 1972 // Rudé právo, 14. listopadu 1972 // Rudé právo, 17. listopadu 1972)

Slavia - Dukla Praha
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 18. listopadu 1972, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 14. kolo

Sestava: Stárek - Grospič, Medviď, Mareš, Barták

Branky: 8. Medviď 1:0

Průběh: Po vítězství nad Slovanem získala Slavia další dva důležité body v pražském derby s Duklou. Slávisté vyhráli zaslouženě, byli vyrovnanějším a celistvějším mužstvem než vojáci. V utkání průměrné úrovně si udržovali po celý zápas mírnou převahu a dostávali se častěji před branku Viktora.
  Zdá se, že v říjnovém přestupním termínu červenobílí vhodně doplnili mužstvo a že jsou z nejhorší krize venku. Návratem Mareše se zpevnila obranná čtveřice, v níž ukazuje vzestupnou formu Grospič, v záložní řadě byl v sobotu nejlepším hráčem Barták, kterýznamená vydatnou podporu i pro útok. Útočná trojice získala příchodeming. Medvidě. Je to inteligentní fotbalista se smyslem pro kolektiv a na jeho přihrávky se asi nejvíc těší distancovaný Veselý.
  Dukla pronásledovaná celý letošní podzim velkou marodkou nehrála dobře. Vojáci bez Dvořáka, Bendla, Pšurného a Herdy nedokázaly tentokrát vytvořit kompaktní celek. Pochvalu zaslouží jen střední obránci Macela a Samek, který však ve srovnání s jinými zápasy nepřesně přihrával. V útoku měl dobré okamžiky pouze Gajdůšek, prakticky jediný nebezpečný hráč pro branku Stárka. Zvyká si však dlouho držet míč a hrát příliš sólově. Móder působil dojmem, že ho fotbal příliš nebaví.
  Jedinou branku vstřelil už v 8. minutě Medviď po chybě Rosického. Před 8000 diváky řídil dobře rozhodčí Smejkal.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 20. listopadu 1972)

Sklo Union Teplice - Slavia
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 15. listopadu 1972, Teplice

Utkání: 1. liga 1972/73, 15. kolo

Sestava: Stárek (30. Zlámal) - Medviď, Veselý, Barták, Klimeš

Branky: 11. Stratil 1:0, 25. Žalud 2:0

Průběh: Ziskem důležitých bodů se rozloučili s ligovým podzimem fotbalisté Sklo Unionu Teplice, čím jen potvrdili, že se jim závěr soutěže - zejména v domácím prostředí - vydařil. Modrožlutým patřil i tentokrát úvod střetnutí. Praktikovali důsledně systém 4-3-3. Hlavně středová trojice Findejs, Melichar, Bičovský předčila stejnou řadu Pražanů - především konstruktivnějším pohybem, přesnější a účelnjší přihrávkou. Z dlouhých pasů těžil do poločasu Stratil, z jehož akcí také padly obě branky.
  V druhých 45 minutách se obraz hry podstatně změnil. Iniciativu kupodivu převzala Slavia, která vytrvale útočila, ale tak jako domácí v první půli, nedokázala proměňovat ani ty nejlepší příležitosti v branky. Snad největší měl Klimeš v 65. minutě, kdy „dokázal” střelit z malého čtverce vedle. Zaznamenat alespoň čestný úspěch se nepodařilo ani Medviďovi, Veselému, Bartákovi, byť i oni měli velmi dobré šance. Na gólech, které Slavia dostala, má svůj podíl brankáž Stárek, kterého vystřídal v 30. min. Zlámal (zachytal velmi dobře), v teplickém týmu si odbyl svůj ligový debut v závěru zápasu mladý Weigent (přišel z Dukly Žatec).
  Skóre utkání otevřel v 11. min. Stratil. Naběhl na pas Findejsův, unikl po křídle a jeho centr proměnil Bičovský na 1:0. V 25. minutě se akce téměř opakovala. Pro změnu Stratilovu akci dokončil na 2:0 Žalud. Objektivním rozhodčím byl Placek, s epilogem pak spokojeno víc než 8000 diváků.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. listopadu 1972)

Slavia - TJ Slavoj Vyšehrad
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 2. prosince 1972, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 74 dubna 1972)

Spartak Písek - Slavia
0 : 3

Datum: 1972

Utkání: Český pohár