197219731974

Dukla Praha - Slavia
1 : 2 (0 : 2)

Datum: 13. února 1973, Praha, hřiště Tatry Smíchov

Utkání: přátelské

Sestava: Bouška, Karban

Branky: Slaný 1:2 - Bouška, Karban

Průběh: ?

Rozhodčí: Kovařovič

Diváci: 1.200

Trenér: ?

Poznámky: Čistý výtěžek z utkání byl věnován na obnovu Vietnamské demokratické republiky.
(Rudé právo, 14. února 1973)

Tatra Smíchov - Slavia
2 : 3 (2 : 2)

Datum: 16. února 1973

Utkání: přátelské

Sestava: Biroš, Bouška, Karban

Branky: Peřina 2 - Biroš, Bouška z pen., Karban

Průběh: V prvním poločase bylo utkání vyrovnané, slávisté si s Tatrou nedokázali poradit.

Rozhodčí: ?

Diváci: 500

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. února 1973)

Slavia - TJ Baník Ostrava OKD
7 : 0 (5 : 0)

Datum: 27. února 1973, Praha, hř. Tatry Smíchov

Utkání: přátelské

Sestava: Karban, Helešic, Jurkanin

Branky: Karban 4, Helešic 2, Jurkanin

Průběh: ?

Rozhodčí: Volf

Diváci: 500

Trenér: ?
(Rudé právo, 28. února 1973)

Spartak Trnava - Slavia
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 2. března 1973, Trnava

Utkání: 1. liga 1972/73, 16. kolo

Sestava: Stárek, Luža, Klimeš

Branky: ?. Kuna 1:0, ?. Adamec 2:0, ?. Adamec 3:0, ?. Adamec 4:0

Průběh: Hráči Slavie, kteří odjížděli k sehrání zápasu do Trnavy, jistě netušili, že si budou odvážet tak krutou porážku. Se svými silami vydrželi vzdorovat domácím hráčům pouze první poločas, kdy jedinou branku dal Kuna. Potom však se ke slovu dostal Adamec a třemi brankami rozhodl utkání pro svůj celek. Deset tisíc diváků odcházelo spokojeno s prvním zápasem domácích. Rozhodoval Ondrušek.
  Domácí zahájili hru v rychlém tempu a vynutili si již od začátku zápasu velkou převahu. Již ve 2. minutě brankář hostí Stárek tvrdou střelu Kuny je reflexivně vykopl na roh. První gól vstřelil Kuna z hranice pokutového území. Fotbalisté Slavie se snažili čelit lavinovitým útokům domácích hráčů osobním bráněním a často i tvrdou hrou.
  V domácím kolektivu nad průměr vynikli Dobiáš, Adamec a Kuna, u hostí se líbili Luža a Klimeš.

Rozhodčí: Ondrušek

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 3. března 1973)

Slavia - Škoda Plzeň
2 : 2 (2 : 2)

Datum: 11. března 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 17. kolo

Sestava: Zlámal - Medviď, Kamír, Klimeš , Luža , Barták

Branky: 2. Grospič vlastní 0:1, 6. Hoffmann 0:2, ?. Kamír 1:1, ?. Medviď 2:2

Průběh: Začátek zápasu znamenal pro Slavii šok. Ve druhé minutě si Grospič po kopu z rohu dal vlastní gól a čtyři minuty později to bylo už 0:2. To Hoffmann hlavou celkem snadno překonal nejistého Zlámala v brance domácích. V těch chvílích Slavia takřka neexistovala a Süss, nejlepší hráč Plzně, kromě toho, že přihrál na oba góly, ovládl spolu s Kamírem střed hřiště. Lehce nabyté vedení jako by však plzeňské fotbalisty uspalo, slávisté se vymanili z deprese a po 25 minutách hry během dvou minut vyrovnali. Nejprve Kamír změnil směr Bouškovy střely po nakrátko zahraném trestném kopu, a než se hosté vzpamatovali, Medviď z přihrávky Zakopala vstřelil druhý gól.
  Ve druhém poločase se Slavia snažila strhnout vítězství na svou stranu, ale hrála nepřesně a byl to naopak Štrunc, který měl dvě minuty před koncem příležitost ke vstřelení vítězné branky. V utkání nevalné úrovně byly útoky lepší než obrany. U Plzně se vedle Süsse líbil Gomola v útoku a ve druhém poločase i Plass v obraně. V mužstvu červenobílých, které hrálo systémem 4-2-4 s Medviděm na levém křídle, měli pouze okamžiky Barták a Medviď.
  Rozhodčí Rehák nešetřil žlutými kartami. Napomenul Lužu, Bartáka, Süsse a Zakopala za nedovolené zákroky, Klimeše za mluvení.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. března 1973)

Lokomotíva Košice - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 17. března 1973, Košice

Utkání: 1. liga 1972/73, 18. kolo

Sestava: Zlámal - Klimeš, Veselý, Luža

Branky: 10. Ondo 1:0, 71. Klimeš 1:1

Průběh: Oba soupeři nastupovali k tomuto zápasu s odhodláním zlepšit si zatím nepříznivou jarní bilanci. Nakonec byli šťastnější hosté, kteří si z Košic odvážejí důležitý bod. Svěřenci trenéra Vytlačila hráli takticky. V úvodním náporu domácích sice inkasovali gól vstřelený Ondem z 25 metrů, ale spolehlivý brankář Zlámal už vícekrát nekapituloval. Další tlak domácích eliminovali hosté osobním střežením střelce Joszy Lužou a zpomalováním hry. Košičtí se snažili svůj náskok zvýšit, přičemž však zapomněli na obranu. Při jednom z protiútoků Slavie se dopustili domácí faulů na hranici pokutového území. Z nařízeného trestného kopu poslal Veselý centr do „malého“ vápna, kde naběhl Klimeš a hlavou vyrovnal stav na 1:1. Lokomotiva vystupňovala snahu o vstřelení vítězného gólu, ale už se jí to nepodařilo.

Rozhodčí: ing. Jursa

Diváci: 5.000

Trenér: R. Vytlačil
(Rudé právo, 18. března 1973)

Slavia - Dukla Žatec
6 : 0 (3 : 0)

Datum: březen 1973

Utkání: přátelské

Sestava: Friml, Jurkanin, Medviď, Cipro, Karban

Branky: Friml, Jurkanin, Medviď, Cipro, Karban, vlastní

Rozhodčí: Rezek

Diváci: 500

Trenér: ?

Poznámky: Nevím přesně kdy se utkání hrálo ani kdo byl domácím týmem
(Rudé právo, 22. března 1973)

Slavia - TJ Baník Ostrava OKD
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 30. března 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 19. kolo

Sestava: Zlámal - Medviď, Veselý, Barták, Jurkanin

Branky: 10. Mička 0:1, 20. Medviď 1:1, 63. Klement 1:2, 70. Klement 1:3

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie měli včera velkou příležitost odpoutat se ze dna ligové tabulky nebo aspoň udržet těsný kontakt s mužstvy, která figurují na vyšších příčkách ligového žebříčku. Nevyužili ji a po matném výkonu prohráli na domácím hřišti s Baníkem Ostrava 1:3. A nutno říci, že prohráli zaslouženě.
  Slavia měla dobrý nástup, vynutila si mírnou převahu, ale byli to hosté, kteří z prvního vážného útoku vstřelili v 10. minutě vedoucí branku. Jejím autorem byl Mička, jehož první střelu Zlámal jen s námahou vyrazil. Slavia sice do poločasu vyrovnala Medviděm, který ve 20. min. dorazil do sítě míč po pěkné střele Veselého, nejlepšího a vlastně jediného útočníka Slavie. Po přestávce si Slavia ještě čtvrt hodiny udržovala územní převahu. Barták a Jurkanin propásli slibné střelecké příležitosti, ale pak přišel ke slovu ostravský střelec Klement a dvěma pěknými brankami v 63. a v 70. minutě rozhodl utkání. První vstřelil po dokonale provedeném trestném kopu Határa, druhou po úniku Albrechta.
  Ostrava měla tvrdou obranu v čele s Humlem a Vojáčkem, a především rychlý a nebezpečný útok Kolečko-Klement-Albrecht. Celkově předčila Slavii i modernějším pojetím hry. Z mužstva domácích lze pochválit pouze Veselého, především za výkon v prvním poločase. Situace Slavie je po této porážce značně povážlivá.

Rozhodčí: Sarka

Diváci: 5.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 31. března 1973)

Zbrojovka Brno - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 3. dubna 1973, Brno

Utkání: 1. liga 1972/73, 20. kolo

Sestava: Zlámal - Zakopal, Grospič, Luža, Ceniga - J. Bouška, Friml, Barták - Fr. Veselý, Zd. Klimeš (79. Uldrych), Medviď (61. Zd. Jurkanin)

Branky: 1. Kotásek 1:0, 23. Klimeš 1:1

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie se ještě nesmířili s posledním místem ligové tabulky a po bojovném výkonu získali v Brně v utkání 20. kola velmi cenný bod.
  Slavia začala opět nešťastně, již v 1. minutě se dopustila její obrana hrubé chyby a Kotásek vstřelil vedoucí gól domácích. Branka byla signálem k náporu Zbrojovky, který trval 20 minut. Pražané se jen pozvolna vymaňovali z defenzívy. Teprve v 23. minutě založil Medviď nebezpečnou akci a Klimeš z jeho přihrání vyrovnal velmi pěknou střelou, která se odrazila od tyče do branky.
  Hra se poté vyrovnala, útočné akce se střídaly na obou stranách. V 40. min. Václavíček jen těsně přestřelil Zlámalovu branku, o minutu později neproměnil dobrou šanci Klimeš ze Slavie.
  Po změně stran měla Zbrojovka čtvrt hodiny velkou převahu a Slavia se v té době ubránila jen krajně obětavou hrou. Úroveň zápasu pak upadla do průměru, zvýšila se oboustranně nervozita a přibylo i vzruchu před brankami. Největší prospěch z výměny hráčů měla Slavia, když Zd. Jurkanin vystřídal Medvidě. V závěru měla obě mužstva šance k vstřelení rozhodujícího gólu, ale skóre se již nezměnilo.
  Zápas, kterému přihlíželo více než 10 000 diváků, rozhodoval Placek z Bytče. Napomínal žlutou kartičkou bratry Klimeše a navíc Uvízla ze Zbrojovky.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. dubna 1973)

Slavia - Sparta
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 6. dubna 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73

Sestava: Zlámal - Zakopal, Grospič, Luža, Ceniga - J. Bouška, Barták, Friml, F. Veselý, Zd. Jurkanin, Uldrych; střídání Medviď

Branky: 2. Barták 1:0,39. Mašek 1:1, 50. Friml 2:1

Průběh: Po dlouhé době se opět rozevlály slávistické vlajky nad Edenem. Fotbalisté Slavie zaznamenali své první jarní vítězství. Stalo se tak v premiéře 21. kola fotbalové ligy v pražském derby Slavia - Sparta, jež v dávné minulosti bývalo vrcholem naší nejvyšší fotbalové soutěže, bojem o mistrovský titul. Tentokrát však šlo oběma mužstvům o něco zcela jiného. Zatímco pro Spartu bylo derby poslední prověrkou před středečním semifinálovým zápasem Poháru vítězů v Milánu, pro domácí Slavii to byl existenční boj o uchování naděje na záchranu. Tento moment také do značné míry ovlivnil obraz celého zápasu.
  Oba trenéři měli před utkáním značné potíže se sestavením mužstva a do konečných sestav promluvili i lékaři. Slavii vedle dlouho postrádaného Mareše chyběli i zranění Biroš a Cipro a na hrotu útoku Klimeše vystřídal Zd. Jurkanin. Sparta, v jejímž dresu se dlouho neobjeví operovaný Jos. Jurkanin, nastoupila bez Prince, ale už s Károu, na němž však bylo vidět, že není zcela v pořádku. V 65. min. ho vystřídal Josef Veselý.
  Slavia si vytvořila v prvních minutách územní převahu, ale nijak vážněji branku Brabce neohrozila. To sparťanský útok byl daleko nebezpečnější. Po Maškově kopu z rohu nastřelil Stránský hlavou břevno. Od té doby převzala Sparta iniciativu a hlavně zásluhou pohyblivého Stránského získala střed pole. To se odrazilo i v několika nebezpečných situacích před Zlámalovou brankou. Slavii probudila k většímu pohybu první Bartákova branka. Poprvé letos na jaře se slávisté ujali vedení a ukazovali oč lépe se jim hraje, když vítězí. Netrvalo to však dlouho a Maškova tvrdá rána opět vyrovnala skóre. Na začátku druhého poločasu se dostalo slávistům probuzení ve formě druhé branky z kopačky Frimla. Od té chvíle už domácí svou příležitost nepustili, a ač se v závěru museli bránit, uhájili své první jarní vítězství.
  Sparťané tentokrát nepoužili svou největší zbraň, která jim v domácím prostředí přináší úspěch: bojovnost. V útoku nebylo mnoho vidět Káru, nedařilo se příliš ani Bartoňovi, a tak veškerá tíha ležela na B. Veselému. Tomu však věnovali zadáci Slavie často až nevybíravou pozornost. Na středu pole výkon Stránského po dobrém začátku upadal a taktovku středové trojice převzal Mašek, podporovaný Sv. Bouškou. V obraně tentokrát působil nejistým dojmem Chovanec a také brankář Brabec, ač neměl mnoho práce, se nezdál v nejlepší formě.
  V mužstvu Slavie byl hráčem číslo 1 Grospič. Byl oporou zadních řad a dovedl podpořit i útok. Luža ho dobře doplňoval v obranných akcích.Brankář Zlámal kryl několik nebezpečných ran. Středová trojice hraje stále příliš pomalu, kompilovaně, i když prakticky její hráči Barták a Friml dvěma brankami rozhodli o vítězství. Na obou se podílí svými trestnými kopy Jos. Bouška. V útoku ukázali všichni tři hráči snahu, ale jen Fr. Veselý také fotbalové umění. Dostává však málo takových přihrávek, aby mohl něco udělat.
  Celkově bylo utkání jen průměrné úrovně s příliš mnoha nepřesnými přihrávkami a nepříliš vysokým tempem. Do tohoto průměru zapadl i nepřesný rozhodčí Kroček. Diváků 10 000.
  Branky: 2. min. slávista Bouška zahrával trestný kop přes zeď, odražený míč po hlavičkovém souboji Frimla a Tennera Barták pohotově poslal do sítě. 1:0. 39. min. Mašek po přihrávce B. Veselého prudkou ranou k tyči, 1:1. 50. min. Bouškův trestný kop z pravé strany Friml zblízka do branky, obrana Sparty i brankář Brabec jako by v té chvíli strnuli, 2:1.

Rozhodčí: Korček

Diváci: 10.000

Trenér: R. Vytlačil
(Rudé právo, 7. dubna 1973)

ZVL Žilina - Slavia
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 23. dubna 1973, Žilina

Utkání: 1. liga 1972/73, 22. kolo

Sestava: Barták (?. Zd. Jurkanin), Veselý (?. Karban)

Branky: ?. Slezák 1:0, ?. Tománek 2:0, ?. Tománek 3:0

Průběh: V utkání hraném na těžkém terénu se lépe pohybovali hráči domácího celku. Po celých devadesát minut měli hru ve svých rukou a dokázali si vytvořit řadu gólových příležitostí, z nichž tři využili. Hosté oproti tomu se dopouštěli řady chyb, zadní řady špatně podporovaly útok, a tak se v mužstvu Slavie nenašel muž, který by vážněji ohrozl branku Placha. Domácí hráči ve snaze udržet si přední místo se vypjali k velkému výkonu a výsledek zápasu je spravedlivým vyjádřením výkonů obou celků. Vedoucí gól utkání vstřelil Slezák hlavou, druhý připojil Tománek z trestného kopu a tentýž hráč dal i třetí branku. Vyložené brankové příležitosti měli ještě Slezák a Beleš, ale ani jednomu Štěstěna nepřála. Domácí tímto vítězstvím odčinili dvě porážky, s VSS Košice a s Třincem.
  Slavia, která bojuje o záchranu, zvolila špatnou taktiku. Chtěla hrát na remízu a tomu podřidila systém hry.
  V mužstvu chyběli zranění Uldrych a Friml, v průběhu zápasu střídal Z. Jurkanin Bartáka, Karban Fr. Veselého.

Rozhodčí: Roxer

Diváci: 3.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. dubna 1973)

Slavia - Spartak Hradec Králové
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 5. dubna 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 23. kolo

Sestava: Zlámal - Fr. Veselý, Medviď, Luža (?. Friml), Mareš, Grospič, Klimeš

Branky: 21. Plocek 0:1, 60. Klimeš 1:1, 63. Klimeš 2:1

Průběh: Pro Slavii je každý ligový zápas existenčním bojem v té nejtvrdší podobě. Tato skutečnost zřejmě způsobuje, že slávisté hrají nervózně, těžkopádně, pomalu a nepřesně. Hradec, který v letošním ligovém ročníku na hřišti soupeře ještě nevyhrál, měl v sobotu velkou příležitost odvézt si z Vršovic oba body. Od 21. minuty vedli Hradečtí gólem Plocka, který po kopu z rohu pohotově a přesně poslal do branky míč vyražený Zlámalem, a po celý první poločas byli zřetelně lepším mužstvem. Předčili slávisty technicky, rychlostí i koncepcí hry.
  Po přestávce však začali hrát opatrně, jako kdyby se chtěli zaměřit jen na udržení jednobrankového náskoku, a umožnili Slavii, aby převzala iniciativu. Ke slovu přišel Klimeš, v sobotu spolu s Grospičem nejlepší hráč červenobílých, a v 60. a v 63. min. vstřelil dvě téměř stejné branky. Na první mu přihrál Medviď, na druhou Fr. Veselý. Obrana Hradce při obou trochu zaspala a také brankář Kramerius nemá úplně čisté svědomí. Předtím promarnili velké příležitosti slávista Medviď a hradecký Rott. Medviď z vyložené pozice nastřelil tyč a Rott, nejnebezpečnější útočník Hradce, šel sám na Zlámala, ale slávistický brankář zachránil.
  Po dvou brankách Klimeše se hra Slavie přece jen zlepšila a slávisté si až do konce udrželi mírnou převahu a častěji zaměstnávali obranu Hradce. V týmu Slavie se vedle Grospiče a Klimeše líbili i Zlámal a Friml, který na začátku druhého poločase vystřídal Lužu. Po dlouhé době se ve slávistickém dresu objevil i Mareš, na jeho hře byla však patrná dlouhá přestávka. Hradec, hrající dobře v první půli, po přestávce značně polevil. K nejlepším hráčům vedle Rotta patřil až do svého vystřídání Tauchen, ve středové trojici Lubas, v obraně Hrůša.
  V závěru utkání se hra značně přiostřila, na čemž nese vinu i rozhodčí Rehák, který velmi ochotně vytahoval žlutou kartu za mluvení, ale nebezpečné zákroky nechával často bez potrestání.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 11.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 7. května 1973)

Tatran Prešov - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 13. května 1973, Prešov

Utkání: 1. liga 1972/73, 24. kolo

Sestava: Zlámal - Mareš, Luža, Uldrych, Helešic, Veselý, Klimeš

Branky: 29. Vankovič 1:0

Průběh: V Prešově hrála obě mužstva plných 90 minut v ostrém tempu. Rozhodující branka padla ve 29. minutě prvního poločasu, kdy Turčányiho zpracovaný míč poslal Vankovič pohotově přízemní střelou do Zlámalovy branky.
  Hosté přijeli do Prešova ve snaze uhrát co nejlepší výsledek a po celý zápas se snažili vybojovat si alespoň remízu. Tvůrce hry Prešova Igora Nováka pozorně střežil Uldrych a hosté hráli prvních 45 minut prakticky jen se dvěma útočníky: Klimešem a Fr. Veselým. Domácí začali silným náporem a největší příležitost měli v 17. min., kdy Čabalovu bombu z 20 metrů vyrazil Zlámal s námahou nad horní břevno. V této fázi hry byli domácí útočnější a hosté ohrožovali prešovskou branku jen Františkem Veselým.
  Ve druhém poločase pokračovali domácí neustálým tlakem na branku Slavie, ale zvýšit skóre se jim nepodařilo. V oboustranně rychle hraném utkání se líbili u Prešova Sopko, Čabala, Igor Novák, Turčányi, Vankovič, u Slavie Zlámal, Mareš, Luža, Uldrych, Helešic a František Veselý.
  Před návštěvou 4500 diváků úzkostlivě rozhodoval Kopcio.

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 4.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 14. května 1973)

Slavia - VSS Košice
0 : 0

Datum: 19. května 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 25. kolo

Sestava: Zlámal - Veselý, Klimeš

Průběh: Přes velkou snahu a bojovnost všech hráčů se Slavii nepodařilo získat tolik potřebné vítězství, které by jí uchovalo naději na udržení v první lize. Přitom k němu měla doslova otevřené dveře: Košičtí s výjimkou brankáře Švajlena ani trochu nepřipomínali mužstvo, které má možnost promluvit do boje o titul. Ale právě Švajlen udělal škrt přes slávistické naděje. Pádem pod nohy vyřešil slibné šance Veselého a Klimeše, s jistotou zneškodnil i tvrdé rány těchto dvou slávistických útočníků. Další příležitosti, z nichž největší byla Uldrychova, promarnili domácí fotbalisté, sami zbrklostí a nepřesnou muškou.
  Slávisté si po celý zápas udržovali převahu, což jim umožňovaa nepřesná a laxní hra košické středové trojice Pollák - Štafura - Daňko. Také v obraně VSS se našlo hodně mezer, Slavia však není v současné době mužstvem, které by to dokázalo využít. Košičtí hráči, ač své soupeře fotbalově viditelně převyšovali, ohrožovali brankáře Zlámala jen střelbou z dálky. Z jedné z mála nebezpečných akcí nastřelil Daňko čtyři minuty před koncem tyč.
  Utkání sotva průměrné úrovně sledovalo 10 000 diváků. Jediným kladem zápasu byla slušná hra obou mužstev, takže rozhodčí Kopcio měl značně usnadněnou práci.

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 21. května 1973)

TŽ Třinec - Slavia
1 : 4 (1 : 1)

Datum: 23. května 1973, Třinec

Utkání: 1. liga 1972/73, 26. kolo

Sestava: Zlámal - Luža, Mareš, Veselý, Cipro, Helešic, Klimeš

Branky: 23. Nevrlý 1:0, 30. Klimeš 1:1, 56. Veselý 1:2, 70. Cipro 1:3, 84. Helešic 1:4

Průběh: V prvním poločase měli Třinečtí šance alespoň na tříbrankové vedení, ale nervózní hráči domácího týmu (zejména Solčán a Škereň) dokázali všechny zahodit. Velkou překážkou byl pro ně také brankář Zlámal, který zneškodnil celou řadu tvrdých střel. Vedoucí gól Třince zaznamenal ve 23. minutě Nevrlý, který dorážel po střele Lamoše. Domácí pak vystupňovali tlak a Slavia se dlouhé minuty jen zoufale bránila. Ve 30. min. však přišla pro Třinec sprcha, když po nedorozumění středních obránců Pospíchala a Kuchára se zmocnil na půlící čáře míče Klimeš, proběhl až před Hadravu a lehce skóroval.
  Po přestávce se Slavia osmělila, začala nebezpečně útočit, zvláště dojicí Veselý-Klimeš. V 56. min. přišel další kiks Kuchára, k míči se dostal Veselý a pohodlně poslal míč do prázdné branky. V 70. min. po chybě Vaška zaznamenal Cipro třetí gól a bylo jasné, že si oba body odveze Slavia. Její hráči pak předváděli na hřišti doslova koncert a v 84. min. Helešic uzavřel skóre na 1:4.
  Hráči Slavie podali v Třinci velmi bojovný výkon. Opírali se především o jistého Zlámala v brance, Lužu a Mareše v obraně.

Rozhodčí: Horbas

Diváci: 7.000 (5.000 ?)

Trenér: ?

Poznámky: Jiný zdroj uvádí: Domácí měli nesmírnou převahu, slavisté se nedostávali ani na polovinu soupeře a prohrávali 1:0. Také Třinec, stejně jako Slavia, hrál o ligovou jistotu. Ve 30. min. Klimeš vpochodoval s míčem až do brány - vyrovnáno. Po poločase začal Třinec ztrácet dech, a tak Slavia střílela branky - Veselý, Cipro, Helešic.
  Slavii přišel do kabiny povzbudit herec František Smolík.
(Rudé právo, 24. května 1973)

Sparta - Slavia
3 : 3 (2 : 2)

Datum: 1. června 1973, Praha, hř. Sparty

Utkání: přátelské - 80 let obou „S“

Sestava: Zlámal - Zakopal, Grospič, J. Bouška, B. Smolík - Cipro, Barták, Helešic - F. Veselý, Friml, Klimeš; střídání Medviď, Voborník, Zd. Jurkanin

Branky: 20. J. Bouška 0:1, 38. Smolaga 1:1, 39. Klimeš 1:2, 44. Kára 2:2, 80. Friml 2:3, 83. Žádný 3:3

Průběh: Ve prospěch obnovy Vitnamu sehrála včera večer na Letné pražská „S“ přátelské fotbalové utkání. Oběma mužstvům chyběli někteří hráči. Spartě B. Veselý, Brabec, Bartoň a Bouška, Slavii kromě Biroše Mareš s Lužou. Na výkonu obou mužstev to však nebylo znát, neboť se hrálo otevřeně, s chutí.

Rozhodčí: Fiala (Praha)

Diváci: 1.000

Trenér: J. Jareš

Poznámky:

Sparta - Slavia přátelsky

  Celotýdenní fotbalový klid v Praze přeruší dnes večer po dlouhé době přátelské fotbalové utkání Sparty a Slavie. Oba oddíly celkem vhodně využily přestávky k zápasu, jehož výtěžek věnují na obnovu Vietnamu. Tím spojily užitečnou přípravu s prospěšnou akcí a je na Pražanech, aby jejich snahu podpořili.
  Hraje se bez prémií, neboť se jich zřekli hráči obou mužstev a také rozhodčí. O to může být zápas zajímavější.
  Sparta určila pro zápas dva mladé brankáře, Kislingera a Pavlíčka, dále osvědčený kádr mužstva, ovšem bez reprezentanta B. Veselého a zraněných Boušky a Bartoně. Není vyloučeno, že se na hřišti objeví i nadějní dorostenci Smolaga a Hřebejk.
  Slavia určila k zápasu kompletní prvoligový tým: Stárek, Zlámal, Mareš, Grospiš, Smolík, Friml, J. Bouška, Cipro, Barták, F. Veselý, Klimeš, Uldrych, Voborník a Medviď.
  Začátek utkání je v 18.30. hod.
(Rudé právo, 1. června 1973 // Rudé právo, 2. června 1973)

Slavia - AC Nitra
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 13. června 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1972/73, 27. kolo

Sestava: Cipro, Grospič, Luža, Uldrych, Klimeš

Branky: 45. Grospič 1:0, 52. Cipro 2:0

Průběh: Konečně se příznivci červenobílých dočkali. Viděli tolik potřebné vítězství svého mužstva a jeho nejlepší jarní výkon na domácím hřišti. Slávisté hráli od první minuty velmi bojovně a soustředěně a udržovali si po většinu hry převahu. Cipro na hrotu útoku a Klimeš na levé straně, dva nejnebezpečnější útočníci Slavie, si vypracovali několik pěkných brankových příležitostí, k jejichž proměnění jim však chybělo více klidu a snad i trochu štěstí. A tak asi 14 000 diváků si muselo počkat na první gól až do poslední minuty prvního poločasu. Ale stál za to. Obránce Grospič krásnou ranou asi z 20 metrů trefil přímo horní roh Szabóovy branky.
  Po přestávce domácí pokračovali v náporu a pojistili si vítězství v 52. minutě brankou Cipra po přesném centru Uldrychově. Teprve v posledních 20 minutách nitranští fotbalisté hru vyrovnali, ale proti pozorné obraně Slavie se nedokázali prosadit.
  Nejlepším hráčem hostujícího týmu byl Ižold, ve středu hřiště se líbil Rapan a v útoku jen Takacz. Slavia si své vítězství, které jí v podstatě zvýšilo naději na záchranu, plně zasloužila. Všichni hráči bojovali s velkým zaujetím a s ohromnou snahu. Zvláštní pochvala patří Grospičovi, Lužovi, Uldrychovi a Ciprovi s Klimešem.
  Před 14 000 diváky řídil přímo úzkostlivě rozhodčí Holan, který napomínal Porubského a Horna z Nitry a slávisty Uldrycha a Klimeše.

Rozhodčí: Holan

Diváci: 14.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 14. června 1973)

Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 16. června 1973, Bratislava

Utkání: 1. liga 1972/73, 28. kolo

Sestava: Zlámal - Veselý (75. Barták), Klimeš (60. Medviď), Cipro, Helešic

Branky: 47. Pekárik 1:0, 62. Pivarník 2:0

Průběh: Soustavný tlak Bratislavských vynesl proti mužstvu pražské Slavie zasloužené vítězství, které se však zrodilo až ve druhém poločase.
  Úvodem k vítězství bratislavských hráčů bylo zpracování ideální přihrávky Jokla ve 47. min. Pekárikem, který skákavý míč nezadržitelně vsítil. Další branku přidal v 62. minutě střelou asi z 25 metrů Pivarník. Podobnou vyslal o čtyři minuty dříve, ale brankář Zlámal míč vyrazil na roh.
  Utkání plně odpovídalo postavení obou mužstev v tabulce. Především v prvním poločase byla hra oboustranně rozháraná a začátek zápasu budil dojem, ž oba soupeři mají v mužstvu nováčky, kteří se učí zpracovávat míč a přihrávat.
  Rychlejí se dostali do tempa Bratislavští, kteří od 10. minuty převzali plně iniciativu ve hře, soustavně útočili a vyvíjeli tlak na soupeřovu branku. V útočných akcích tak bylo málo vtipu a důrazu. Střelba byla nepřesná a navíc slabá, hlavičky útočníků směřovaly mimo branku.
  Slávisté se spokojovali se zónovým bráněním, odrážením míčů. Při tomto způsobu hry měli v průběhu prvního poločasu z minima útočných akcí dokonce dvě brankové příležitosti. První po střele Helešice zněškodnil Vencel a druhou pokazil útočník Cipro slabou střelou.
  Pražští fotbalisté si ve druhém poločase nevypracovali ani jedinou gólovou šanci. Vencel nemusel téměř vůbec zasahovat a bratislavští obránci se mohli plně věnovat podpoře útočných akcí svého mužstva.
  Před 7000 diváky rozhodoval Placek. Slovan v 87. min. Pekárika nahradil Móderem, v mužstvu Slavie v 60. min. Klimeše nahradil M. Medviď a v 75. min. namísto Fr. Veselého nastoupil Barták.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 7.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. června 1973)

Dukla Praha - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 20. června 1973, Praha

Utkání: 1. liga 1972/73, 29. kolo

Sestava: Zlámal - Smolík, Veselý (?. Karban), Bouška, Uldrych, Luža , Helešic

Branky: 61. Gajdůšek 1:0

Průběh: Nebyl to hezký zápas. Jeho důležitost (pro Slavii) poznamenala kupodivu nejen hru slávistů, ale i vojáků. Nervozita ubírala hráčům obou mužstev na přesnosti a tak pěkné akce se daly počítat na prstech jedné ruky. A oč bylo méně líbivého fotbalu, o to bylo více nepěkných zákroků, nedovolené tvrdosti.
  Obě mužstva nastoupila ve složení z minulých kol. Od prvních minut se pohybovaly po hřišti dvojice hráčů, kteří se důsledně kryli, a plynulých útoků bylo vidět poskrovnu. Obrany na obou stranách nenechávaly soupeřovým útočníkům mnoho prostoru a tak za celý první poločas se jak slávisté, tak vojáci dostali pouze jednou do brankové šance. Helešicovi však vypíchl míč v posledním okamžiku Dvořák a Slaného střelu vyrazil brankář Zlámal na tyč.
  Také druhý poločas skýtal podobný obraz. Jednu branku však 14 000 diváků přece jen vidělo. V 61. minutě střílel Gajdůšek trestný kop, slávistická zeď se před jeho tvrdou střelou rozestoupila a Zlámal v brance byl bezmocný. Slávisté pak odpověděli dvěma prudkými střelami Veselého, ale první šla nad a druhá těsně vedle.
  Dukla nehrála tak dobře jako v minulých zápasech v Praze, zejména útok se těžko prosazoval. Nejlepší řadou byla obranná čtveřice Macela, Dvořák, Samek, Bendl, za níž chytal bezchybně Viktor. Také Slavia měla spolehlivou obranu, ve středové řadě se líbil v první půli Uldrych a po celý zápas Bouška (až na přílišnou tvrdost). Všichni slávisté hráli obětavě a velmi bojovně. Rozhodčímu Smejkalovi se utkání příliš nevydařilo. Nebyl to ovšem lehký zápas k řízení. Žlutou kartu ukázal Pšurnému a Gajdůškovi z Dukly a Lužovi a Helešicovi ze Slavie. V závěru zápasu střídal Karban Veselého a Geleta Gajdůška.

Rozhodčí: Smejkal

Diváci: 14.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 21. června 1973)

Slavia - Sklo Union Teplice
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 24. června 1973, Praha

Utkání: 1. liga 1972/73, 30. kolo

Sestava: Zlámal - Klimeš (?. Medviď), Uldrych, Veselý, Cipro

Branky: 6. Uldrych 1:0, ?. Cipro 2:0, 66. Medviď 3:0, 71. Bičovský 3:1

Průběh: Branka Uldrycha hned v 6. minutě dodala slávistům klid, který v minulých utkáních často postrádali. Domácí fotbalisté bojující svůj rozhodující zápas o udržení hráli od této chvíle soustředěně, rychle a s větší vůlí po vítězství než Tepličtí. Ti byli technicky lepší, v poli založili řadu pěkných akcí, ale pro Zlámalovu branku neznamenali velké nebezpečí. To slávisté ohrožovali Sedláčka v brance Teplic častěji a do poločasu korunovali svou snahu druhou brankou z hlavy Ciprovy po přesném centru Veselého.
  Po přestávce tepličtí fotbalisté přidali a výsledkem byla pěkná Melicharova střela do tyče. Ale slávisté ještě nenasytili svůj hlad po gólech. V 66. min Medviď, který krátce před tím vystřídal Klimeše, využil chyby teplického Nováka a zvýšil na 3:0. O pět minut později slávistická obrana trochu zaspala, Bičovský se po ideálním pasu od Melichara ocitl sám na hranici pokutového území a přesně přehodil vyběhnuvšího Zlámala. Pak ještě Vejvoda nastřelil tyč slávistické branky a to bylo vše.
  Slavia si své cenné vítězství zasloužila. Byla iniciativnějším a bojovnějším celkem. Měla dobrého Zlámala v brance, obrana až na jedno zakolísání hrála celkem spolehlivě, ve středové trojici byl nejlepší pracovitý Uldrych, který se ve druhém poločase rozehrál k výbornému výkonu. Tepličtí fotbalisté za celé jaro nezískali na hřišti soupeře ani bod a ani v Praze nevypadali jako nebezpečný soupeř. Líbil se Mixa a Koubek v obraně, Findejs, Bičovský a Stratil, kterému se však nedařilo v koncovce.
  Rozhodčí Placek měl ulehčenou úlohu slušnou hrou obou týmů. Utkání sledovalo 14 000 diváků.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 14.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. června 1973)

IFK Nörrkoping - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 30. června 1973, Stockholm

Utkání: Interpohár, 1. kolo

Sestava: Bouška, Voborník

Branky: 27. Olofsson 1:0, 70. Bouška 1:1

Průběh: Slavia se prosadila především díky kombinační hře, vynikl Helešic, který byl nejlepším hráčem na hřišti. Prvních dvacet minut měla Slavia převahu, potom se hra vyrovnala. Ve druhém poločase nastoupil známý profesionál Kindvall, který se však neprosadil. I v této části hry byla Slavia produktivnější, ale rozhodčí neuznal v 62. minutě branku Voborníka.

Rozhodčí: Dahlberg (Švédsko)

Diváci: 3.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 2. července 1973)

Slavia - FC Zürich
2 : 1

Datum: 7. července 1973, Praha

Utkání: Interpohár, 2. kolo

Sestava: Klimeš, Veselý, Bouška (70. Barták), Helešic

Branky: 49. Martinelli 0:1, 80. Barták 1:1, 85. Veselý 2:1

Průběh: Pražská Slavia rozhodla o svém těsném vítězství v utkání 2. kola 4. skupiny mezinárodní fotbalové letní soutěže až v závěru. V 80. minutě, když už se stmívalo, vystřelil nečekaně Barták ze vzdálenosti 25 m a vyrovnal, pět minut před koncem Veselý z přísně nařízeného přímého volného kopu zaznamenal vítězný gól.
  Charakter střetnutí určila dvě fakta: rozmoklý terén po hodinovém lijáku, oprava trávníku po ligové soutěži stála 70 000 Kčs, a opožděný přílet švýcarských fotbalistů, kteří čekali pět hodin ve Frankfurtu nad Mohanem na letadlo ČSA. Zápas proto začal místo v 17 hod. až v 18.30 hod.
  První poločas se odbýval bez většího vzruchu. V 8. minutě prošel Klimeš, odcentroval, ale míč před brankou švýcarského mužstva nikdo nezpracoval. Po přestávce se fotbalisté FC Zürich začali prosazovat jako technicky vyspělé mužstvo. Po jednom z rychlých protiútoků nastřelil v 49. min. Katič tyč branky Slavie a dobíhající Martinelli pohotově dorazil míč do sítě - 0:1. Fotbalisté Slavie pak poněkud přiostřili hru. V 70. min. trenér Jareš vystřídal Boušku, kterému se nedařilo, a na hřiště přišel Barták. V 84. min. vyloučil rozhodčí Jelínek Helešice z mužstva Slavie a Katiče z hostujícího týmu. Zápas sledovalo 2000 diváků.

Rozhodčí: Jelínek

Diváci: 2.000

Trenér: J. Jareš
(Rudé právo, 9. července 1973)

FC Nancy - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 13. července 1973, Francie, Nancy

Utkání: Interpohár, 3. kolo

Sestava: ?

Branky: 18. di Caro 1:0

Průběh: Další utkání Interpoháru v kopané v Nancy za umělého osvětlení před 5000 diváky řídil rozhodčí Wirtz. Mužstvo Slavie hrálo zejména v prvním poločase technický fotbal, líbil se jeho kolektivní hra v poli, útok však střelecky zklamal. Vytvořil si zejména v prvním poločase mnoho střeleckých příležitostí, které zůstaly nevyužity. Jediný gól vstřelil v 18. minutě di Caro, nová posila domácích, která se výborně uvedla.

Rozhodčí: Wirtz

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 16. července 1973)

FC Zürich - Slavia
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 21. července 1973, Švýcarsko, Curych

Utkání: Interpohár, 4. kolo

Sestava: ?

Branky: 70. Katič 1:0, 73. Jauffret 2:0, 79. Rutschmann 3:0

Průběh: V posledním utkání mezinárodní letní soutěže hraném v zahraničí podlehla pražská Slavia výborně připravenému soupeři teprve v závěru utkání, kdy v rozmezí devíti minut padly všechny tři branky. Slavia doplatila na neproduktivní hru; projevila se stará bolest - zakončení akcí. Po první brance, která padla podle slov trenéra Jareše nejméně z pětimetrového ofsajdu, se mužstvo psychivky položilo. Hrálo se hodně nečistě, protože se hodně oplácely hříchy z pražského utkání. První branku vstřelil v 70. min. Katič, druhou v 73. Jauffret a třetí v 79. min. Rutschmann. Přihlíželo 7000 diváků.

Rozhodčí: ?

Diváci: 7.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 23. července 1973)

Slavia - FC Nancy
2 : 1

Datum: 28. července 1973, Praha

Utkání: Interpohár, 5. kolo

Sestava: Stárek - Bouška, Smolík, Helešic, Veselý, Herda, Medviď, Voborník

Branky: 5. Herda 1:0, 38. Medviď 2:0, 75. Dicaro 2:1

Průběh: Na kluzkém terénu si vybojovali slávisté zasloužené vítězství, když v prvním poločase měli zaslouženou převahu a dokázali ji vyjádřit dvěma brankami. První vstřelil v páté minutě Herda po centru Veselého, druhou ve 38. min. ing. Medviď po úniku Helešice. V prvním poločase měla hra jen průměrnou úroveň, po přestávce se zrychlila, řada brankových příležitostí na obou stranách však zůstala nevyužita. Jediný gól druhého poločasu zaznamenal Francouz Dicaro v 75. minutě.
  Francouzští fotbalisté se představili jako rychlí, technicky dobře vybavení hráči, kteří však většinou hráli příliš individuálně. Slavia je předčila právě svým kolektivním způsobem hry. Chybovala však často tím, že útočila především středem. V jejím mužstvu až na jedno nevhodné vyběhnutí chytal spolehlivě Stárek, v obraně byl nejlepší Bouška a Smolík, ve středu hřiště Helešic a v útoku se ve druhém poločase rozehrál Veselý. V týmu Nancy se líbil rychlý střední útočník Prost, dále Chenu a brankář Fauche. Utkání přihlíželo asi 2000 diváků, řídil rozhodčí Kopcio.

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 2.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 30. července 1973)

Prachatice - Slavia
0 : 6 (0 : 5)

Datum: 1. srpna 1973

Utkání: přátelský

Sestava: Herda, Uldrych, Bouška, Mareš, Grospič, Lochman

Branky: Herda, Uldrych, Bouška, Mareš, Grospič, Lochman

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 8. srpna 1973)

Slavia - IFK Nörrkoping
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 4. srpna 1973, Praha

Utkání: Interpohár, 6. kolo

Sestava: Zlámal - Grospič, Mareš, Luža, Smolík - Helešic (67. Voborník), Bouška - Uldrych, Veselý, Lochman, Herda

Branky: 19. Lochman 1:0, ?. Herda 2:0, 48. Lochman 3:0, 89. Bouška 4:0

Průběh: V posledním kole zvítězila Slavia Praha nad prvoligovým mužstvem IFK Nörrkoping 4:0 (2:0). Domácí tým si v prvním poločase vytvořil značnou převahu, kterou také vyjádřil brankami. V 19. min. unikl po pravém křídle Veselý a jeho centr proměnil Lochman ve vedoucí branku. Následujících příležitostí ke skórování Slavia nevyužila, když střely Boušky, Veselého a Herdy švédský brankář Anderson kryl. Druhé branky dosáhl až ke konci poločasu Herda, který usměrnil do sítě Bouškovu střelu.
  Ve druhé půli pokračovali domácí ve svém náporu a již ve 48. minutě tvýšil Lochman po samostané akci na 3:0. Švédští fotbalisté vážněji ohrozili branku Slavie jen v 56. min. Švédský reprezentant Nordin však příležitosti nevyužil. V 89. min. uzavřel skóre zápasu Bouška krásnou střelou z 25 m.
  Z vítězného týmu se líbili Veselý, Herda, Uldrych a Lochman. U Švédů zaslouží pochvalu brankář Andreson a v útoku Nordin.

Rozhodčí: Sarka (Bratislava)

Diváci: 2.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 6. srpna 1973)

Škoda Plzeň - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. srpna 1973, Plzeň

Utkání: 1. liga 1973/74, 1. kolo

Sestava: Zlámal - Cipro, Veselý, Klimeš, Herda

Branky: 17. Bican 1:0

Průběh: 20 000 diváků pod plzeňskými reflektory ve Štruncových sadech vidělo pěkný fotbal jen v prvním poločase, kdy hráči obou mužstev ještě stačili bojovat s plným nasazením fyzických sil. Domácí Škoda byla v této fázi hry před brankou Zlámala důraznější, a tak vedoucí a jediná branka Bicana byla spravedlivým vyjádřením poměru sil.
  Ve druhém poločase se obraz hry změnil a slávistické útočné trio Veselý - Klimeš - Herda zle ohrožovalo branku Plzeňských. Brankář Čaloun však domácí tým doslova podržel, dokázal odvracet od své branky jeden míč za druhým, a když v 62. minutě ostrá přízemní střela Cipra se odrazila od tyče zpět do pole, začala střelecká potence slávistů slábnout. V konci již Plzeňští kontrolovali hru a těsné vítězství a tím i první dva body dokázali zachránit.
  U domácích se vedle výborného Čalouna v brance plne osvědčili dva prvoligoví debutanti Pressl ve středu pole a Forman na hrotu útoku. Mužstvo hostí mělo v útočném triu svůj největší trumf. Jedinou branku utkání vsítil v 17. minutě Bican, když nekompromisně proměnil hlavou centr obránce Sudíka z pravé strany. Řídil Hanák z Brna.

Rozhodčí: Hanák

Diváci: 20.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 13. srpna 1973)

Slavia - Tatran Prešov
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 15. srpna 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1973/74, 2. kolo

Sestava: Zlámal - Klimeš, Veselý, Helešic, Herda, Uldrych

Branky: 3. Klimeš 1:0

Průběh: Hned první útok Slavie mohl být korunován gólem: Uldrychova rána podél ležícího Červeňana však jen těsně minula prešovskou branku. Silný nápor domácích fotbalistů však přece jen došel ocenění. Ve třetí minutě našel Veselý volného Klimeše na hranici pokutového území a ten poslal přízemní míč přesně do rohu branky. Nápor Slavie trval ještě pár minut a potom se hra vyrovnala. Nepřesné přihrávky na obou stranách však způsobily, že se hrálo většinou ve středu hřiště. Vzrušení přinesla jen 34. min. Veselý šel po levé straně sám na prešovskou branku, před Červeňanem zasekl míč a z otočky nastřelil jen břevno prázdné branky.
  Ve druhém poločase měla Slavia znova dobrý nástup, tentokrát se však neodrazil na číselném ukazateli. Slávisté si udržovali neustále mírnou převahu, ale zakončování akcí bylo slabým článkem jejich hry. Prešovští teprve v závěru několikrát ohrozili Zlámalovu branku, nejnebezpečnější byla Sopkova střela z ostrého úhlu, ale vyrovnat se jim nepodařilo.
  Prešovští fotbalisté mají zatím daleko do své formy z loňského podzimu. Jejich středová trojice nedokázala kromě poslední části hry vyvinout tlak, v útoku byl osamocen technicky výborný Bubenko, který však chybuje dlouhým držením míče. Slávisté zvítězili především zásluhou velké bojovnosti a obětavosti, ovšem ke spokojenosti s jejich hrou ještě hodně chybí. Obrana hrála spolehlivě, ve středové trojici se líbil zejména v první půli Helešic, nedařilo se naopak Herdovi. V prvním poločase pro zranění kolena odstoupil slávista Uldrych a prešovský Takács.

Rozhodčí: Sarka

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 16. srpna 1973)

Lokomotíva Košice - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 19. srpna 1973, Košice

Utkání: 1. liga 1973/74, 3. kolo

Sestava: Zlámal - Luža, Grospič, Bouška , Karban

Branky: Ujhely - Mareš

Průběh: Stává se už pomalu tradicí, že „sešívaní“ neodcházejí z Košic naprázdno. Nebylo tomu jinak ani teď. I když trenér Slavie Jareš na tiskovce po zápasu otevřeně přiznal, že výsledek neodpovídal velké územní převaze domácích, faktem zůstává, že jeho mužstvo si opět veze z metropole východu cenný bod. Železničáři měli v poli skutečně velkou převahu, a přesto, že Pražané bránili místy až deseti hráči, vypracovali si množství vyložených gólových příležitostí. Brankář Zlámal, nepochybně nejlepší muž na hřišti, se však překonával a svými bravurními zákroky přiváděl košické útočníky do zoufalství. Když se jim ho konečně podařilo řekonat, stáli na brankové čáře Luža a později Grospič, kteří míč směřující do sítě vykopli do bezpečí.
  Až do 61. minuty měl zápas slušný průběh. V této minutě si však slávista Bouška vysloužil za řečnění žlutou kartičku, vzápětí však dostal za další řečnění červenou. Oba celky potom zjevně znervózněly, hra se přiostřila, ale k vážnějším přestupkům už nedošlo.

Rozhodčí: Rehák

Diváci: 4.000

Trenér: J. Jareš

Poznámky: Disciplinární komise ČSFS vynesla na svém zasedání pro J. Boušku tento trest: zastavení činnosti na tři týdny nepodmíněně od 19. 8. do 8. 9., za kritizování výkonu rozhodčího. Navíc zaplatil pokutu 300 Kčs.
(Rudé právo, 20. srpna 1973 // Rudé právo, 24. srpna 1973)

Slavia - Sklo Union Teplice
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 24. srpna 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1973/74, 4. kolo

Sestava: Zlámal - Herda

Branky: 50. Herda 1:0

Průběh: Pro slávistické fotbalisty je každý zápas těžkou a tvrdou dřinou. V jejicj hře není ani trochu lehkosti, málo vtipu a nápaditosti, ale hodně snahy a úsilí. Jedna z pouček moderního fotbalu říká, že hrají i hráči, kteří právě nejsou u míče. Ve slávistickém týmu byl naopak většinou vždy v pohybu hráč s míčem, zatímco ostatní stáli. A protože i tepličtí fotbalisté hráli staticky a nepřesně, a ze začátku i bez zjevné snahy, odbýval se první poločas převážně ve středu hřiště a bez velkého vzruchu. Za zmínku z prvních 45 minut stojí jen střely Vejvody, Senického a Stratila zdálky, které Zlámal vyrazil.
  Teprve po přestávce Slavia přece jen vyvinula tlak a v prvních pěti minutách se Herda dostal třikrát do gólové pozice. Jedné své příležitosti využil. Bylo to v 50. minutě, kdy zachytil Melicharovu malou domů, vystřelil nejprve do tyče a teprve odražený míč dorazil z ostrého úhlu do branky.
  Tepličtí potom trochu přidali, ale vyrovnat se jim už nepodařilo.
  Pokud hra Slavie neuspokojila, pak Tepličtí přímo zklamali. Překvapilo to zejména u reprezentantů.

Rozhodčí: ?

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. srpna 1973)

Slavia - Dukla Tábor
0 : 3 (0 : 2)

Datum: září 1973

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Nevím o zápase nic bližšího. Ani kdo byl domácím tmem.
(Rudé právo, 5. září 1973)

Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
5 : 1 (1 : 0)

Datum: 9. září 1973, Bratislava

Utkání: 1. liga 1973/74, 5. kolo

Sestava: Veselý

Branky: ?. Ondruš 1:0, 47. Švehlík 2:0, 55. Pekárik 3:0, ?. ? 4:0, ?. Veselý 4:1, ?. ? 5:1

Průběh: Slávisté se po celý první poločas úporně a někdy i se štěstím bránili tlaku bratislavských fotbalistů. Ti však hráli převážně středem, jejich hře však chyběl větší pohyb a moment překvapení, a tak akce dostávaly vzruch, jen když útočil Pivarník. Slávisté bratislavské zadáky příliš nezaměstnávali a brankář Vencel byl po většinu poločasu bez práce. Když už se zdálo, že hosté odejdou do kabin s čistým kontem, vstřelil Ondruš po kopu z rohu hlavou první branku zápasu.
  Po přestávce se hráči Slovanu rozhýbali, zrychlili hru, útočili více po křídlech a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Ve 47. min. po akci Masného vstřelil Švehlík druhou branku, v 55. minutě Pekárik po centru Novotného třetí a o zápasu bylo rozhodnuto. Slavia otevřela trochu hru, ale rozjetý Slovan už nepustil iniciativu. U Slovanu se vedle Pivarníka líbil Medviď ve středu pole a v útoku Masný a zejména rychlý Švehlík, autor dvou gólů. Branku Slavie vstřelil za stavu 4:0 Veselý.

Rozhodčí: Jelínek

Diváci: 15.000

Trenér: ?

Poznámky: Není jisté datum utkání.
(Rudé právo, 10. září 1973)

Slavia - Sparta
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. září 1973, Praha, Slavia

Utkání: 1. liga 1973/74, 6. kolo

Sestava: Zlámal - Grospič, Mareš, Luža, B. Smolík - Helešic, Cipro, J. Bouška - F. Veselý, Klimeš, D. Herda; střídání Biroš, Karban

Branky: 24. Grospič 1:0

Průběh: Grospičova přesná přízemní rána asi ze 40m, která se ve 24. minutě odrazila od tyče Kislingerovy branky rozhodla o jednobrankovém vítězství Slavie ve 183. derby pražských „S“. Bylo to vítězství zcela zasloužené a při větším klidu slávistických útočníků mohlo být větší. Červenobílí byli po většinu zápasu lepším mužstvem, středová trojice Josef Bouška, Cipro, Helešic předčila stejnou řadu Sparty, v níž se příliš nedařilo Maškovi a Svat. Bouškovi a slávisté vyhrávai většinu soubojů ve středu hřiště. Také útok Sparty znamenal pro Zlámalovu branku menší nebezpečí něž útok domácích pro branku Kislingera.
  Hned v nástupu do druhého poločasu nastřelil Klimeš, který ve slávistickém útoku udělal největší kus práce, tyč a i v dalších minutách si Slavia udržovala iniciativu. V 67. min. vystřídal Princ Maška, Sparta přidala. Zlámal však zlikvidoval dvě ostré střely Stránského a Bartoně. 5 minut před koncemměl vyloženou šanci Veselý, obešel i Kislingera, který ho chytil za ruku, ale místo přihrávky volnému Herdovi chtěl sám skórovat a Chovanec zachránil. V poslední minutě měla štěstí Slavia: Bartoňova hlavička z bezprostřední blízkosti skončila v náručí dobře chytajícího Zlámala.
  Utkání mělo v prvním poločase dobrou úrověň, po přestávce se hrálo dosti nečistě. Rozhodčí Horbas měl plné ruce práce, ale zhostil se svého úkolu dobře.

Rozhodčí: Horbas

Diváci: 27.000

Trenér: J. Jareš


Bohemians Praha - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 15. září 1973, Praha, Bohemians

Utkání: 1. liga 1973/74, 7. kolo

Sestava: Zlámal - Grospiš, Helešic, Herda, Klimeš

Branky: 24. Knebort 1:0, 66. Packert 2:0, ?. Panenka 3:0, 88. Herda 3:1

Průběh: Jen půl hodiny udrželi slávisté krok s fotbalisty Bohemians, kteří ve Vršovickém derby nasadili od samého počátku vysoké tempo. V těch prvních třiceti minutách byla také hra nejhodnotnější. Útok střídal útok, hrálo se rychle, tvrdě (někdy však příliš nečistě), hodně se střílelo, takže brankáři i diváci si přišli na své. S postupem času však klokani získávali zásluhou středové trojice Jílek-Knebort-Panenka iniciativu a červenobílé dresy se zvolna vytrácely ze hřiště.
  Fotbalisté Bohemians předvedli svou líbivou i účelnou hru rychlých přihrávek na jeden dotek, byli neustále v pohybu a nedovolili slavistické obraně ani na okamžik vydechnout. Góly, jak už to bývá na Bohemians zvykem, byly opět ukázkové. První vstřelil ve 24. minutě Knebort z trestného kopu přes zeď, v 66. min. zvýšil Packert přízemní ranou z dálky a třetí gól zaznamenal Panenka skvělou bombou do horního rohu opět z trestného kopu. Tři minuty před koncem snížil Herda z přihrání Klimeše na 3:1.
  V mužstvu Bohemians hrála velmi dobře středová trojice a v ní zejména Jílek, dále Packert, Jarkovský a brankář Ledecký. U Slavie není Zlámal bez viny na první brance, v obraně byl nejlepší Grospič, v záloze Helešic, v útoku v prvním poločase Klimeš. Před vyprodaným hledištěm (15 000 diváků) řídil rozhodčí Placek, který odpustil Slavii penaltu za sražení Jarkovského v pokutovém území.

Rozhodčí: Placek

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. září 1973)

Kovo Děčín - Slavia
1 : 2 (1 : 1, 0 : 1); v prodloužení

Datum: 19. září 1973, Děčín

Utkání: Český pohár

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 20. září 1973)

Slavia - Spartak Trnava
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 7. října 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1973/74, 8. kolo

Sestava: Stárek - Veselý, Herda, Grospič, Bouška, Klimeš

Branky: 30. Herda 1:0, 79. Herda 2:0

Průběh: Mnoha chyb se dopouštěli včera v Edenu hráči obou mužstev, ale ty největší udělal rozhodčí Kopcio. Ve 22. minutě ukázal žlutou kartu Klimešovi za faul na brankáře Kekétiho, ale ruční odvetu Dobiáše už nechal bez trestu. O osm minut později si vymyslel penaltu, která všechny hráče i diváky nemálo překvapila. Hagara na straně pokutového území vyrazil ostře na Klimeše, v poslední chvíli však oba uhnuli a minuli se bez doteku. (Kopcio: „Pískal jsem Hagarův šlapák.”) Pokutový kop bezpečně proměnil Herda. Slavia měla do té dby více ze hry, častěji se dostávala do blízkosti trnavské branky, v níž zraněného Kekétiho vystřídal Geryk. Teprve po brance Slavie se hra vyrovnala a Trnava Kramlíkem poprvé ohrozila brankáře Stárka.
  Po přestávce Trnavští přidali, ale pořádnou brankovou příležitost si nevypracovali. Stříleli jen z dálky, a to na pozorného Stárka neplatilo. Závěr pak patřil opět Slavii. V 78. min. šel Veselý sám na trnavskou branku, ale nastřelil jen Geryka. O minutu později vyrazil Geryk tvrdou ránu Boušky, k míči se dostal na pravé straně Herda a vtipným a přesným obloučkem překonal trnavského brankáře.
  Vítězství Slavie bylo zcela zasloužené. Slávisté, i když nehráli nijak mimořádně, po celý zápas houževnatě bojovali a byli lepším celkem než Trnava, která je v současné době jen stínem loňského mužstva. Náš mistr nemá vůbec nebezpečný útok a také ve středové trojici to často skřípe. Z pětadvaceti hráčů, kteří se objevili na hřišti, podal nejlepší výkon slávista Grospič.

Rozhodčí: Kopcio

Diváci: 11.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 8. října 1973)

AC Nitra - Slavia
3 : 2 (1 : 2)

Datum: 21. října 1973, Nitra

Utkání: 1. liga 1973/74, 9. kolo

Sestava: Herda, Klimeš

Branky: ?. ? 0:1, 4. ? 0:2, 6. Janeček 1:2, 22. Jenčák 2:2, ?. Štarke 3:2

Průběh: Nitra již ve 4. min. prohrávala 0:2, přesto nakonec utkání vyhrála. Pomohl jí gól Janečka v 6. minutě, který za pomoci Helešice snížil vedení hostí. S přibývajícími minutami získala Nitra sebedůvěru.
  Domácí zahrávali sérii rohových kopů za sebou. Z pátého prudkou hlavičkou Takáče do tyčky brankáře hostí sice neohrozili, ale odražený míč Jenčák ve spleti hráčů dorazil do sítě - 2:2. V 73. min. Klimešovu bombu Szabó s námahou zneškodnil. Po následující samostatné akci, při níž Takáč přešel celou obranou Slavie, vsítil Štarke hlavou třetí gól. Po něm opět měla Nitra převahu. V 84. min. unikl Klimeš, na jeho centr naběhl Herda a Szabó jen zázračným zákrokem zachránil.

Rozhodčí: Roxer

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 22. října 1973)

Slavia - TJ Baník Ostrava OKD
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 27. října 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1973/74, 10. kolo

Sestava: Stárek - Klimeš, Herda

Branky: 81. Tondra 0:1

Průběh: Kdyby se nehrál v Edenu první poločas, nikdo z 8000 diváků by o nic nepřišel. Obě mužstva produkovala v této části hry nudný, bezkrevný fotbal, míč většinou neukázněně poletoval uprostřed hřiště.
  Teprve po přestávce zatroubil Baník k náporu a během prvních pěti minut si vypracoval několik vyložených brankových šancí. Klement, Radimec a Mička nedokázali však ani z bezprostření blízkosti překonat slábistického brankáže Stárka. Nástup Baníku vyburcoval k zvýšené činnosti i Slavii a ta v další čtvrthodině získala převahu. Vypracovat si gólovou příležitost bylo však tentokrát nad síly domácích hráčů. A tak Schmuckerově brance mohlo hrozit nebezpečí snad jen z pokutového kopu, kterého se slávisté dvakrát dožadovali. Potom se zápas několikrát proměnil v duel nejlepšího útočníka Ostravy Klementa s nejlepším hráčem Slavie Stárkem. Až do 81. minuty udržoval Stárek své konto čisté, pak po další akci Klementa a následující střele Tondry kapituloval.
  U Ostravy se velde Klementa líbil i Mička a Vojáček, který sváděl tuhé boje s jediným aspoň trochu nebezpečným útočníkem domácích Klimešem. Slavii nehrála dobře středová trojice, v níž nastoupil nový muž, Skřivan, a hodně mezer se objevilo i ve středu obrany. Rozhodčí Horbas napomenul Knappa, Vojáčka a Tondru z Ostravy a Herdu ze Slavie.

Rozhodčí: Horbas

Diváci: 8.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 29. října 1973)

VSS Košice - Slavia
3 : 1 (3 : 0)

Datum: 3. listopadu 1973, Košice

Utkání: 1. liga 1973/74, 11. kolo

Sestava: Voborník

Branky: Daňko 2, Strausz - ?. Voborník 3:1

Průběh: Košice nastupovaly k zápasu odlhodlané napravit si pošramocenou pověst po matných výkonech v posledních zápasech ligy i Slovenském poháru. Na druhé straně slávistům chyběli v sestavě čtyři nemocní a dva hráči (Biroš a Herda) pro zastavenou činnost za tři žluté kartičky. Citelná byla především neúčast Luži ve středu obrany.
  Utkání mělo dva rozdílné poločasy. V prvním VSS naznačily, že fotbal hrát dovedou, a hlavně zásluhou střelecky disponovaného Daňka svou velkou územní převahu vyjádřily i třemi góly. Ve druhé části hry přebraly iniciativu hosté. Umožnila jim to hlavně slabá hra VSS, ve které se opět vyskytly staré chyby z posledních zápasů. Pražané však svou převahu využili jen na vstřelení jediného gólu.

Rozhodčí: Čejka

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 5. listopadu 1973)

Slavia - Zbrojovka Brno
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 10. listopadu 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1973/74, 12. kolo

Sestava: Stárek - Luža, Klimeš , Herda, Biroš, Veselý, Helešic, Smolík, Bouška, Voborník

Branky: 49. Helešic 1:0

Průběh: Slavia podala zejména ve druhém poločase snad nejlepší podzimní výkon (i když stále ještě hodně vzdálený od představ fanoušků červenobílých), a přesto mnoho nechybělo, aby si Zbrojovka odvezla z Edenu bod. Slávisté totiž nedokázali proměnit řadu dobrých brankových příležitostí a také rozhodčí Ondrušek jim v rozhodujících okamžicích neprojevil mnoho přízně. Jako např. ve 34. minutě: Veselý sledovaný obráncem Pospíšilem dostal přihrávku před brankáře Pelikána. Veselý hned nevystřelil, snad se pokusil o kličku a brankář Pelikán - možná už v okamžiku, kdy nehrozilo bezprostřední nebezpečí - mu podržel nohu a strhl ho na zem. Rozhodčí nechal pokračovat ve hře.
  Po vyrovnaném prvním poločase padla ve 49. min. jediná branka zápasu. Klimešův trestný kop nedokázal brněnský brankáž Pelikán udržet v rukou, vyražený míč se snažil poslat do sítě nejprve Bouška, po něm Veselý, až se to nakonec podařilo Helešicovi. V 54. min. slávista Klimeš prošel mezi třemi zadáky Zbrojovky, až ten čtvrtý ho v pokutovém území zezadu podtrhl. Rozhodčí snad nechával výhodu, protože míč se zakutálel až k Herdovi, ale ten míč netrefil.
  Slavia hrála už s Lužou ve středu obrany (chyběl ale Grospič), s Herdou ve středové trojici a Voborníkem na křídle. Změny se osvědčily. Herda patřil s Klimešem k nejlepším hráčům, líbil se i Biroš a po přestávce se rozehrál Helešic a také Veselý, ovšem až na to zakončování. Brno v současné době nemá prakticky útok. Mikloš je těžkopádný, a tak jediné nebezpečí Stárkovi v brance Slavie hrozilo, když se dopředu dostal Hrdlička.
  Vzrušení přinesla v Edenu poslední minuta. Když už se zdálo, že vítězství nemůže Slavii utéci, nařídil rozhodčí za Smolíkovu neúmyslnou ruku pokutový kop. Stárek však Miklošovu nepříliš vydařenou střelu na brankové čáře chytil. Zatímco spoluhráči objímali Stárka, rozhodčí zapískal a ukázal ke středu. Někteří hráči a také diváci si jeho gesto zřejmě špatně vyložili (Klimeš dostal za protestování žlutou kartu), a protože se už dále nehrálo, nevěděli mnozí diváci, jak vlastně utkání skončilo.

Rozhodčí: Ondrušek

Diváci: 7.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. listopadu 1973)

Inter Bratislava - Slavia
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 18. listopadu 1973, Bratislava

Utkání: 1. liga 1973/74, 13. kolo

Sestava: Stárek - Biroš , Herda, Veselý, Voborník

Branky: 7. Herda 0:1, 2. Levický 1:1, 47. Herda 1:2, 64. Herda z pen. 1:3

Průběh: Na bratislavských Pasienkách se zrodilo překvapení. Domácí Inter nevyužil prostředí a dovolil soupeři zvítězit.
  Pražská Slavia přijela do Bratislavy s úmyslem vybojovat co nejčestnější výsledek. Rozhodčí Holan si v zápase vysvětloval pravidla po svém. Vytahoval žluté kartičky prakticky za nic, dokonce bratislavskému Šolínovi proto, že zahrál míč rukou. Kromě Šolína ukázal žlutou kartu domácímu Bajzovi a Luprichovi, u hostí to postihlo Biroše a Voborníka, ovšem za běžné fauly. Na druhé straně „šlapáky”, které jsou nebezpečnější, ani nekvalifikoval za fauly.
  Bratislavané začali utkání s velkým elánem. Dostali sice první branku už v 7. minutě, ale podařilo se jim ještě v prvním poločase při stálem tlaku vyrovnat.
  Po přestávce využil chybné „malé domů” Jurkemika útočník Herda, který byl dříve u míče než obránce Takáč.
  Vítězství pražské Slavie dovršil pokutový kop, který rozhodčí Holan nařídil za pád Fr. Veselého a Šolína. Všechna snaha bratislavských hráčů vyzněla naprázdno. Dvě velmi dobré gólové příležitosti „spálil” Levický, když v 73. minutě jeho střelu vyrazil Stárek nad bránu, a v 80. min. centrovaný míč od Szikory poslal vedle branky.
  Branky: v 7. min. Herda, obešel brankáře Majthényiho, ve 29. min. Levický střelou z úhlu vyrovnal, ve 47. min. Herda po „malé domů” Jurkemika a v 64. min. z pokutového kopu opět Herda.

Rozhodčí: Holan

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)

Dukla Praha - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 24. listopadu 1973, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1973/74, 14. kolo

Sestava: Stárek - Luža , Biroš, Herda, Mareš, Jurkanin (?. Klimeš ), Grospič

Branky: 52. Mareš vlastní 1:0

Průběh: Sobotní derby na stadiónu Bohemians přineslo tvrdý a vyrovnaný boj, svou fotbalovou úrovní zůstalo však za úterním zápasem vojáků s Bohemians. Slavia, která nastoupila s Klimešem ve středové trojici a s Jurkaninem na hrotu útoku, hrála dobře v prvním poločase a zejména v úvodní čtvrthodině plně zaměstnávala obranu Dukly. Teprve potom Gajdůšek, nejlepší hráč na hřišti probudil dvěma bombami své spoluhráče k většímu pohybu. Vojáci však i nadále vedli své útoky příliš do šířky a naráželi na zformovanou obranu Slavie. Ve 33. minutě došlo ke srážce Macely s Voborníkem, po níž obránce Dukly opusil hřiště s přeraženým nosem. Vystřídal ho Geleta.
  Po přestávce Duky zrychlila hru, vyvinula větší tlak a z jejího náporu padla v 52. min. jediná branka utkání. Gergel nastřelil tvrdou ranou tyč, odražený míč znovu vystřelil Fandel a Mareš ho nadzvedl nad padajícího Stárka. O dvě minuty později mohlo být vyrovnáno. Marešovu hlavičku směřující do Viktorem opuštěné branky vyrazil na čáře Samek. Několik šancí zůstalo na obou stranách nevyužito. Tu největší měl dvě minuty před koncem Nehoda. Šel sám na Stárkovu branku, ale trefil jen tyč.
  Slavia v posledních kolech značně zlepšila svou hru v poli, její útoky jsou však stále příliš komplikované a zakončování akcí zůstává trvalou slabinou. Ve slavistickém týmu se líbili Stárek, Biroš, Luža a Herda, u Dukly vedle Gajdůška Viktor, Geleta, Samek a Slaný.
  Před 10 000 diváky řídil rozhodčí Živný, který napomenul Gergela, Lužu a Dvořáka za fauly, Klimeše za mluvení.

Rozhodčí: Živný

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 26. říjan 1973)

Slavia - ZVL Žilina
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 1. prosince 1973, Praha, Eden
Brankář Cep Voborníkův trestný kop vyrazil přímo
ke Zdeňku Jurkaninovi, který ho pohotově vrátil za jeho
záda. Na dolním snímku jásá šťastný střelec.

Utkání: 1. liga 1973/74, 15. kolo

Sestava: Stárek - Marek, Luža, Jurkanin, Lochman, Grospič

Branky: 24. Jurkanin 1:0

Průběh: Mrazivé počasí a zejména pak zmrzlý terén nepříznivě ovlivnily úroveň zápasu. Většině hráčů dělalo potíže jen se udržet na zledovatělém povrchu, natož pak sprintovat, přihrávat nebo dokonce střílet. Připravit si míč ke střelbě byl pro oba týmy takřka neřešitelný problém, a i když už se někdo odhodlal vystřelit, byla to obyčejně nepovedená rána, která skončila daleko vedle a pokud byla přesná, sotva doskákala do sítě.
  Za těchto okolností je možno označit vítězství Slavie za šťastné. Poměrně šťastný byl i její gól, vstřelený ve 24. minutě. Po Voborníkově trestném kopu vypadl žilinskému brankáři Cepovi míč z rukou a Jurkanin celkem bez námahy skóroval. Žilina měla svou jedinou šanci hned v úvodu utkání. V 5. min. Slezák odcentroval a hlavička Štefana Tománka se odrazila od tyče.
  Slavia hrající bez Klimeše a poprvé na podzim s Lochmanem měla v prvním poločase mírnou převahu, ale její útočníci s výjimkou Veselého byli málo nebezpeční. Své si uhrála obranná čtveřice, zejména oba střední Mareš a Luža, v záloze až do svého zranění Grospič. Žilině patřilo úvodních dvacet minut druhého poločasu. Vynutila si územní převahu, ale před brankou Stárka byli žilinští útočníci hodně bezradní. Slezák ve středu útoku byl dobře kryt, křídlům se nedařilo, a tak jediné nebezpečí hrozilo Slavii z kopaček Š. Tománka. Ten také byl spolu se Zigem ve středu obrany nejlepším hráčem hostí.
  Před návštěvou necelých 4000 diváků řídil dobře rozhodčí Jelínek.

Rozhodčí: Jelínek

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 3. prosince 1974)