197619771978

RH Strašnice - Slavia
0 : 5 (0 : 3)

Datum: 9. ledna 1977

Utkání: Turnaj RH Strašnice

Sestava: Segmüller, Lubas, Veselý, Turček

Branky: Segmüller 2, Lubas, Veselý, Turček

Průběh: ?

Rozhodčí: Bydžovský

Diváci: 500

Trenér: ?

Poznámky: Slavia hrála v kompletním složení.
(Rudé právo, 10. ledna 1977)

Slavia - VTJ Písek
4 : 2 (3 : 1)

Datum: 15. ledna 1977

Utkání: Turnaj RH Strašnice

Sestava: Vrabec, P. Herda, Veselý

Branky: Vrabec, P. Herda, Veselý 2

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Tisk před utkáním:
  Kompletní ligové mužstvo Slavie IPS nastoupí v 13.30 h na hřišti RH Strašnice k přátelskému přípravnému utkání s týmem VTJ Písek. V družstvu „sešívaných” nastoupí také Cipro s Birošem, kteří složili ve čtvrtek závěrečné zkoušky svého studia na právnické fakultě.
(Rudé právo, 15. ledna 1977 // Rudé právo, 17. ledna 1977)

Spartak Vlašim - Slavia
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 23. ledna 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Lubas, Segmüller

Branky: Findejs, Tupec - Lubas, Segmüller

Průběh: V turnaji Rudé hvězdy Strašnice hrálo v neděli kompletní ligové družstvo Slavie Praha s druholigovým Spartakem Vlašim 2:2 (0:0). V rušném a zajímavém utkání hrál tým Slavie velmi opatrně, hráči zřejmě mysleli více na pondělní odjezd do Řecka. Slavia vedla góly Segmüllera a Lubase. Vlašimský Spartak, který nastoupil již s Vejvodou z Teplic a ing. Hřebíkem z Plzně, se v závěru vypjal k pěknému výkonu a vyrovnal brankami Findejse a Tupce.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. ledna 1977)

Slavia - ŽD Bohumín
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 26. ledna 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Veselý

Branky: Veselý


AEK Atény - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 26. ledna 1977, Řecko, Atény

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: V sestavě Slavie chyběli reprezentanti Biroš a Svoboda. Utkání bylo přípravou řeckého týmu na Pohár UEFA.
(Rudé právo, 27. ledna 1977)

Slavia - Sparta Košíře
7 : 0 (4 : 0)

Datum: 05. nora 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Radolský, D. Herda, Vrabec, Veselý

Branky: Radolský 3, D. Herda 2, Vrabec, Veselý


Slavia - ČSAD Benešov
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 06. nora 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Radolský, Vrabec

Branky: Radolský, Vrabec


VP Frýdek-Místek - Slavia
2 : 3 (0 : 0)

Datum: 13. února 1977, Frýdek-Místek

Utkání: 1. liga 1976/77, 16. kolo

Sestava: Herda P., Veselý, Segmüller, Hotový , Biroš

Branky: 67. Levinský 1:0, 68. Segmüller 1:1, 72. Marchevský 2:1, 88. Veselý 2:2, 90. P. Herda 2:3

Průběh: Utkání na těžkém terénu a za stálého sněžení mělo překvapivý průběh. Domácí po sérii neúspěšných výsledků v přípravném období od samého počátku převzali iniciativu. Byli útočnější, hbitější a důsledným ofsajd-systémem likvidovali náznaky útočných akcí Slavie. Hostům se nedařilo celých 80 minut. Měli těžkopádnou zálohu a hráli pomalu. V prvním poločase domácí zbytečně dlouho drželi míč a ztráceli jej v blátě, avšak jejich převaha byla jednoznačná. Vyjadřuje i poměr rohů 7:0. I po přestávce domácí nepovolili, přenášeli hru ze středu do stran a zcela zákonitě se ujali vedení v 67. minutě Levinským. Už za minutu později hosté po úniku Veselého vyrovnali. Rozjetý stroj domácích však nepřibrzdili. V 72. min. znovu vedli. Teprve v závěrečných minutách, kdy Válcovny začali věřit svému vítězství, se hosté nečekaně prosadili. V 88. min. domácí zadáci reklamovali ofsajd Veselého, ten však došel s míčem až do branky a bylo vyrovnáno. V poslední minutě získala Slavia nepřímý volný kop a P. Herda děravou zdí Válcoven zaznamenal vítěznou branku. Vzhledem k celkovém průběhu utkání je vítězství Slavie šťastné. Domácím však v rozhodujících fázích chyběl větší přehled a klid.

Rozhodčí: Korček

Diváci: 6.000

Poznámky: Tisk před utkáním: „Slavia je stižena chřipkou a zraněními, takže o několika hráčích musí rozhodnout až před zápasem lékař. S týmem necestoval Lubas, který má horečky.”
(Rudé právo, 14. února 1977)

Slavia - Slovan CHZJD Bratislava
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 21. února 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1976/77, 17. kolo
Slávista Hotový při střelbě na Vencelovu branku.
Brání mu Pivarník, vlevo přihlíží Novotný.

Sestava: Veselý, Grospič, Cipro, Biroš, Pauřík, Segmüller, Hotový, P. Herda

Branky: 55. Jozef Čapkovič 1:0, 60. Krištof 2:0, 75. Ján Čapkovič z pen. 2:1

Průběh: Tři branky vstřelili fotbalisté Slovanu v posledním zápase 17. ligového kola a přece odešli z Edenu poraženi. Ty první dvě byly totiž vlastní. Bratislavští však nemohou mluvit o smůle nebo o nešťastném zápasu. Slavia vyhrála zaslouženě, góly byly výsledkem jejího vlastního tlaku.
  První poločas přinesl spíš než fotbalovou krásu množství osobních soubojů. Hráči se osobně kryli, jedna strana nedovolila druhé rozvíjet plynulé akce. Přesto měla hra svou dramatičnost, bojovalo se s plným nasazením i v pěkném tempu. Slávisté útočili více po pravé straně, kde Veselý unikal Göghovi, i když i Hotový na druhém křídle dělal Pivarníkovi dost starostí. Slovan táhl většinu svých útoků přes Masného, který se přestěhoval na levou stranu, kde se snadněji prosazoval proti Pauříkovi. Každé mužstvo mělo jednu velkou šanci, ale ani Barto, ani Peter Herda neprokázali v dobrém postavení dostatek klidu.
  Po přestávce vzrostl tlak Slavie, k velkému výkonu se rozehrál Biroš, do tempa se dostala i středová řada a Veselý zaměstnával celou bratislavskou obranu. Z jeho úniků padly oba góly domácích. V 55. minutě odcentroval a Jozef Čapkovič srazil míč hlavou do Vencelovy branky a o pět minut později po ideálním pasu od Segmüllera se znovu dostal až k brankové čáře a jeho přízemní přihrávku v tísni Krištof poslal podruhé do vlastní sítě.
  Převaha Slavie pokračovala i po těchto dvou brankách. Chvilkového polevení kolem 75. min. však dokázali hosté využít. Při jednom z jejich útoků strhl jinak dobře hrající Cipro rukou Novotného v pokutovém území a nařízenou penaltu v 76. minutě Ján Čapkovič proměnil. Závěr patřil opět Slavii, která už nepustila zápas ze své moci.
  Před 23 000 diváky řídil rozhodčí Veverka, který napomenul Gögha, Krištofa a Novotného ze Slovanu a Grospiče a Cipra ze Slavie.

Diváci: 23.000

Rozhodčí: Veverka
(Rudé právo, 22. února 1977)

Škoda Plzeň - Slavia
2 : 2 (1 : 0)

Datum: 27. února 1977, Plzeň

Utkání: 1. liga 1976/77, 18. kolo

Sestava: Herda P., Veselý, Frydrych, Segmüller (89. Jebavý)

Branky: 42. Veselý 0:1, 52. Dvořák 1:1, 55. Karafiát 2:1, 60. P. Herda 2:2

Průběh: Utkání před 13 000 diváky v Plzni na rozbahněném terénu mělo dobrou úroveň. Pražané čelili převaze domácích nenápadnou hrou v poli, technicky však ovládali všechny situace před svou brankou a uprostřed hřiště. Po několika šancích domácích se dostali i oni do brankové příležitosti těsně přeed koncem poločasu. Ve 42. minutě vyšachovali plzeňskou obranu a Veselý zaznamenal vedoucí branku Slavie. Když po změně stran hned v úvodu druhého poločasu Forman zabránil vyložené brance, nikdo z diváků nevěřil v úspěch domácích. Zvrat ve hře však přinesla vyrovnávací branka, kterou vstřelil v 52. minutě Dvořák za pomoci slávistické obrany. O tři minuty později prošel Karafiát hřištěm a nevídanou střelou získal domácím dokonce vedení. Plzeň dřela a Slavia lehce kontrolovala vývoj na hřišti. V 60. minutě po centru Veselého Peter Herda hlavou vyrovnal. Hra měla spád až do závěru utkání. V 87. minutě však rozhodčí Čejka nabídl domácím jedinečnou příležitost. Za faul Frydrycha ve vzdušném souboji s Rejdou nařídil pokutový kop. Sloup však nastřelil jen břevno slávistické branky. O převaze plzeňského mužstva svědčí poměr rohových kopů 9:5, ale nerozhodný výsledek je spravedlivým vyjádřením sil na hřišti. V 62. min. střídal v dresu domácích Brusnický Štrunce a v 89. minutě Jebavý Segmüllera, celkem dobře řídil rozhodčí Čejka z Třebíče.

Rozhodčí: Čejka

Diváci: 13.000 (12.000 ?)

Poznámky: Tisk před zápasem: „Slavia jede do Plzně bez Grospiče (3 ŽK), na jeho místě se objeví někdo z trojice Frydrych, Nachtman nebo Peclinovský). Navíc dostal Biroš chřipku.”
(Rufé právo, 28. února 1977)

Slavia - ZVL Žilina
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 5. března 1977, Praha, Eden
František Veselý hraje na jaře opět ve výborné formě.
Na snímku je s obráncem Žiliny Staškovanem.

Utkání: 1. liga 1976/77, 19. kolo

Sestava: Zlámal - Svoboda, Lubas, Segmüller (?. Jebavý), Hotový (?. D. Herda), Veselý, Cipro

Branky: 78. Beleš 0:1, 87. Svoboda 1:1

Průběh: Hned první slávistický útok dovedl Svoboda až do pokutového území Žiliny, ideálně uvolnil Segmüllera, ten však nedokázal překonat žilinského brankáře Krále. Vzápětí Král vyrazil tvrdou střelu Lubasovu a zdálo se, že zápas bude pro slávisty hladkou záležitostí. Brzy však i hosté vystrčili růžky a slávistický optimismus se pomalu rozplýval. Žilinští fotbalisté předčili domácí v rychlosti a nedovolili jim vyvinout větší tlak. Levý obránce Šmehyl uhlídal - někdy i za cenu nedovolených zákroků - Veselého a tím otupil ostří slávistického útoku. Ve středu žilinské obrany dominoval neúnavný Tománek a středová trojice v čele s Belešem byla nejlepší řadou hostí.
  Slávisté se tentokrát dostávali kupředu dosti komplikovaně, pomalu, a tak většinou naráželi na zformovanou obranu hostí, která bez velké námahy odvracela vysoké slávistické centry. Trenér Jareš ve snaze posílit útok poslal na hřiště Jebavého místo Segmüllera (Svoboda přešel na hrot útoku) a Dušana Herdu místo Hotového, byli to však hosté, kteří se v 78. minutě ujali vedení: průbojný Frič pronikl slávistickou obranou a z jeho přihrávky Beleš překonal Zlámala. Když už se zdálo, že si hosté z Edenu odvezou oba body, probil se Svoboda přes dva žilinské zadáky a vyrovnal. Bylo to tři minuty před koncem.
  Před 12 000 diváky řídil rozhodčí Krchňák, který se dopustil jediné chyby: Šmehylův faul na Veselého metr v pokutovém území potrestal jen trestným kopem z čáry pokutového území. Napomenul Cipra, Šmehyla a Miškolciho.

Rozhodčí: Dušan Krchňák

Diváci: 12.000

Trenér: Jaroslav Jareš

Poznámky: Tisk před duelem: „Domácím budou chybět Stárek, Biroš (po chřipce a potíže s kolenem), Radolský, Stričko a Grospič (distanc pro žluté karty).”
(Rudé právo, 7. března 1977)

Sparta - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 13. března 1977, Praha, Letná, stadion Sparty, TV přenos

Utkání: 1. liga 1976/77, 20. kolo

Sestava: Zlámal - Pauřík, Biroš, Frydrych, D. Herda, R. Svoboda, Nachtman, Lubas - F. Veselý, Segmüller, Hotový; střídání P. Herda

Branky: Stránský 1:0, Segmüller 1:1, Segmüller 1:2

Průběh: V
Slavista Dušan Herda a sparťan Melichar.
Praze na Letné se hrálo 191. derby tradičních pražských soupeřů Sparty a Slavie. Vyrovnané utkání nakonec skončilo vítězstvím Slavie, která měla v závěru více sil a snad i více štěstí.
  Obě mužstva nastoupila proti posledním zápasům s několika změnami v sestavách. Sparta s Melicharem v obraně a Urbanem ve středové řadě, Slavia s Dušanem Herdou na levém okraji obrany, s uzdraveným Birošem ve středu a s Nachtamenm ve středové trojici. Utkání mělo od prvních minut rychlé tempo, ale snaha o rychlost a nervozita, která derby obvykle provází, byly příčinou mnoha nepřesností a ukvapeností. Hráči se navzájem důsledně kryli, a tak slibně se rozvíjející útočné akce končily většinou předčasně. Františka Veselého střežil dobře Caudr a na druhé straně Pauřík nedovolil mnoho Vdovjakovi.
  Sparťané byli v první půli přece jen o poznání iniciativnější, připravili si i velkou šanci, Vdovjak však po Čermákově akci zblízka přestřelil. A tak se první - i když předčasně - radovali slávisté. Ve 34. minutě, po nedorozumění v domácí obraně, přihrál Segmüller Veselému a ten poslal míč do Poštulkovy sítě. Rozhodčí Chrostov však na pokyn pomezního branku pro postavení mimo hru neuznal. O tři minuty později naběhl Stránský odkrytým středem slávistické obrany a nádhernou střelou pod břevno získal Spartě vedení.
  Slávisty obdržená branka na určitou chvíli utlumila. Probudil je až vyrovnávací gól v 56. minutě. Jeho autorem byl Segmüller, který po trestném kopu Dušana Herdy hlavou překonal pozdě reagujícího Poštulku. Hosté potom zrychlili hru, ve středové řadě se rozběhal Lubas, zvolna se lepšil i Svoboda. Letenští však ještě nekapitulovali, znova si vynutili tlak, ale získali z něho jen několik rohových a trestných kopů. Poslední čtvrthodina zápasu pak patřila Slavii. Segmüllerova a Veselého šance po pěkných útocích zůstaly ještě nevyužity, ale v 80. minutě přišlo rozhodnutí. Poštulka nedosáhl na rohový kop, Frydrych vrátil míč před branku a Segmüller opět hlavou zajistil Slavii vítězství.
  V bojovném a rychlém utkání napomenul rozhodčí Christov Bohumila Veselého za faul.

Rozhodčí: Christov

Diváci: 25.000 (23.000 i 27.000)

Trenér: Jaroslav Jareš

Poznámky: V 99. ligovém (191. celkem) derby Slavii chyběl pro tři žluté karty František Cipro.
  Derby zatím: Slavia - Sparta    191    66     38     87

Tisk před utkáním:

  13. března, v 16.30, dá na Letné rozhodčí ing. Christov pokyn k zahájení 191. derby tradičních pražských rivalů Sparty a Slavie. Slavii bude chybět levý obránce Cipro, který dostal v utkání se Žilinou třetí žlutou kartu, určitě však nastoupí Grospič, jemuž vypršel trest, a s největší pravděpodobností i Biroš, který po chřipce a zranění kolena už celý týden trénoval. Sparta bude postrádat Kotála (třetí žlutá karta) a trenér Hložek ho nahradí buď Stratilem, nebo Kotkem. „Derby nemá nikdy favorita, a prot je takové střetnutí vždy zajímavé a obvykle i fotbalově hodnotné. Těším se na neděli,” řekl trenér Sparty. A jeho slávistický kolega Jareš tvrdí: „Chceme hrát náš pohledný fotbal tak, jak jsme v letšní sezóně na cizích hřištích zvyklí.” Utkání vysílá Čs. televize.
(Rudé právo, 12. března 1977 // Rudé právo, 14. března 1977)

Slavia - Spartak Trnava
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 18. března 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1976/77,
Tento míč, vystřelený Dušanem Herdou,
trnavský Kozinka nechytil. Fr. Veselý
už mohl jen s uspokojením přihlížet.
Slavia vedla 1:0 v utkání, které zahájilo
další kolo I. ligy.
21. kolo

Sestava: F. Veselý, D. Herda, Pauřík, Svoboda, Lubas

Branky: 30. D. Herda 1:0, 47. Svoboda z pen. 2:0, 76. Lubas 3:0

Průběh: Úvodní utkání 21. kola fotbalové ligy mělo po celých devadesát minut zcela jednostranný průběh: slávisté útočili, Trnava se bránila. Vítězství domácích fotbalistů je tedy naprosto zasloužené, i když jejich výkon ani celková úroveň zápasu tentokrát nenadchly.
  Trnavští fotbalisté se zaměřili na obranu, vpředu nechali jen dva vysunuté hráče, a tak se hrálo většinou na polovině Trnavy. Střela Feketeho hned ve druhé minutě hry byla za celý zápas vlastně jediným vážnějším pokusem o ohrožení slávistické branky. Domácí fotbalisté přes velkou převahu však těžko hledali klíč k trnavské obraně, kterou před Kozinkou dobře dirigoval Dobiáš a ve středové řadě Kuna, nejlepší hráč Trnavy.
  Hosté zastavovali slávistické útoky často za cenu nedovolených faulů, především akce Veselého končily obvykle nedovolenými zákroky jeho strážce Martiňáka. Ve 20. min. byl Martiňák napomínán a ve 35. minutě musel opustit hřiště. Nebyl jediným, kdo včera spatřil v ruce rozhodčího červenou kartu. V 59. min. byl na pokyn pomezního Horbase napomínán Baďura a vzápětí za nesportovní chování byl i on vyloučen. Slávisté však nedokázali své početní výhody nijak výrazně využít, zakládali své útoky pomalu, pozdě si přihrávali a vedli je - především po odchodu Veselého (v 65. minutě nahrazen Jebavým) - většinou středem, kde byla trnavská obrana nejpevnější.
  První gól vstřelil ve 30. min. Dušan Herda zblízka po zaváhání brankáře Kozinky, druhý připojil ve 47. minutě Sovoboda z pokutového kopu nařízeného za faul Mrvy na Lubase a skóre uzavřel v 76. min. Lubas z přihrávky Svobodovy. Před 8000 diváky řídil rozhodčí Wencl, který napomenul ještě Dobiáše.

Rozhodčí: Wencl

Diváci: 8.000 (6.700)

Poznámky:   Jiný zdroj o utkání:
  Už rozestavění naznačilo, že Trnava má ze Slavie respekt. Vpředu byli jen dva a ostatní vytvořili na své půli hráz. Trvalo celou půlhodinu, než se hosté dopustili chyby. Po Pauříkově centru, který se často zapojoval do útoku, totiž zcela zapomněli na Dušana Herdu, jenž placírkou pohodlně otevřel skóre. Do té doby se hrálo jen na Kozinkovu branku, ale střelci Slavii prostě chyběli. A to nebyla jediná chyba domácích. Začínalo to už u zadáků, kterým trvalo snad celou věčnost, než rozehráli míč dopředu. A když už se tak stalo, byl tu tvrdý „basketbalový” presink hostí. Po hřišti běhali hráči často ve dvojicích. Jeden takový pár vytvořil Veselý s Martiňákem, útočník Slavie byl tak „přísně” střežen, že rozhodčímu Wenclovi po osmém faulu a předchozím ukázání žluté karty došla trpělivost a Martiňáka ve 35. minutě vyloučil. Druhým takto postižením byl Baďura. Nejprve za faul dostal žlutou a za zahození míče musel rovněž předčasně ze hřiště.
  Jinak fotbal to na pohled nebyl nijak pěkný, ale omluvou pro slavisty může být, že Trnava se mnohokrát uchylovala k brutální hře. V Edenu se prezentovala opravdu slabým výkonem a jediným mužem, který snese kritiku a byl nad věcí, byl nestárnoucí Kuna. Už Dobiáš si chvílemi nevěděl rady, za což i on byl potrestán.
  ČK: 35. Martiňák, ?. Baďura (oba Trnava)
Střely na branku 8:4, mimo 11:3, rohy 9:3
(Rudé právo, 19. března 1977)

Slavia - RH Sušice
6 : 0 (3 : 0)

Datum: 24. března 1977

Utkání: přátelské

Sestava: D. Herda, Hotový, Mareš, Segmüller

Branky: D. Herda 2, Hotový 2, Mareš, Segmüller
(Rudé právo, 25. března 1977)

Slavia - ligový dorost
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 29. března 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Svoboda, Segmüller, D. Herda

Branky: Svoboda, Segmüller, D. Herda
(????)

Slavia - Dukla Tachov
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 31. března 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Jebavý, Nachtman, Segmüller, Hotový

Branky: Jebavý, Nachtman, Segmüller, Hotový
(Rudé právo, 1. dubna 1977)

VSS Košice - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 4. dubna 1977, Košice

Utkání: 1. liga 1976/77, 22. kolo

Sestava: Segmüller, Cipro

Branky: 14. Gallis 1:0

Průběh: Prvním varovným mementem pro Slavii byla nebezpečná střela Polláka z 25 metrů už ve druhé minutě. Slávisté však jako by to neregistrovali. Přenechali iniciativu i prostor košickým hráčům. Ti hráli s nebývalou chutí, v neustálém pohybu. Hra jejich středových hráčů, především Polláka a Štafury, připomínala staré časy výborného celku VSS. Posílali útočníkům přihrávky, které snesou nejpřísnější kritiku. Obrana Slavie, která byla nejlepší řadou tohoto celku, měla stále mnoho práce. V 11. minutě Cipro v pokutovém území jen za cenu faulu likvidoval únik Andrejka, ale bez následků. Výsledkem snahy byl gól Gallise ve 14. minutě. První vážnější příležitost si vypracovala Slavia až ve 26. minutě, kdy Segmüllerova hlavička šla těsně velde branky. Druhý poločas byl fotbalově slabší. Domácí se zaměřovali spíš na uhájení těsného vedení. Jejich soupeř však neměl ani na to, aby vyrovnal. Jedinou žlutou kartu viděl Audi.

Rozhodčí: Košár

Diváci: 7.000 (10.000, 6.000 ?)

Poznámky: Slavia sudímu po zápase udělila trojku, tedy vyjádřila svou spokojenost. U vítězných Košic však zcela propadl (jednička).
(Rudé právo, 5. dubna 1977)

Slavia - Baník Ostrava
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 11. dubna 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1976/77, 23. kolo

Sestava: Svoboda, Frydrych

Branky: 24. Frydrych 1:0, 69. Svoboda 2:0

Průběh: Utkání ve Vršovicích přineslo fotbal výborné úrovně. Zásluhu na tom měla v prvním poločase obě mužstva, ve druhém převážně slávisté. Střetnutí se nevyvíjelo pro Slavii nijak příznivě. Hned v 9. minutě se zranil Biroš, kterého nahradil P. Herda, a do středu obrany přišel Nachtman. Slávisté byli iniciativnější, především Segmüller se Svobodou znamenali časté nebezpečí pro ostravskou branku. Michalík však chytal v reprezentační formě. Ve 24. minutě však přece jen musel kapitulovat. Přesně zahraný rohový kop nadzvedl Hotový hlavou a Frydrych rovněž hlavou a Frydrych rovněž hlavou poslal míč do sítě.
  Ostravští v té době předváděli zcela otevřenou hru, nezůstávali domácím nic dlužni. Knapp, který hrál po dlouhé době zaviněné zraněním, a Sionko podnikali rychlé protiútoky, střelbu obstarával Radimec a jedna jeho rána skončila na břevnu Zlámalovy branky.
  Po přestávce se slávisté rozehráli k nejlepšímu jarnímu výkonu a zatlačili hosty do defenzívy. Plně se rozehrála středová řada s bratry Herdovými, útok hýřil vtipem i pohybem, takže bylo nač se dívat. Dlouho ostravská obrana vzdorovala, až přesná přízemní střela Svobodova v 69. minutě z hranice pokutového území definitivně potvrdila vítězství Slavie. Bylo to vítězství zasloužené, slávisté se představili jako mužstvo bez slabin. Před návštěvou 10 000 diváků řídil rozhodčí ing. Jursa, který napomenul za faul ostravského Fokse.

Rozhodčí: Jursa

Diváci: 9.000 (10.000)

Poznámky: Tisk před utkáním: „Domácí nastoupí bez Cipra, který má poraněné oko a Lubase (zranění nohy po zápase s VSS). Místo nich pravděpodobně nastoupí D. Herda nebo Nachtmann a P. Herda.”
(Rudé právo, 12. dubna 1977)

Inter Bratislava - Slavia
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 15. dubna 1977

Utkání: 1. liga 1976/77, 24. kolo

Sestava: P. Herda, Fr. Veselý

Branky: Herda P.

Průběh: Za asistence televizních kamer se včera uskutečnilo předehrávané utkání 24. kola nejvyšší fotbalové soutěže. Utkala se v něm mužstva bojující o titul. V prvním poločase se hrálo většinou ve středu hřiště, domácí se sice častěji dostávali na polovinu Pražanů, ale dlouho se nedokázali prosadit proti dobře hrající obraně hostí.Navíc hráli komplikovaně, přihrávkám chyběla přesnost. A tak to nakonec byli slávisté, kteří si po akci Františka Veselého vypracovali první příležitost. Ve 37. minutě hry zaváhala obrana Bratislavy a po nastřelení tyče Jebavým se zmocnil odraženého míče P. Herda, který s jistotou skóroval. O necelé dvě minuty později chybovala pro změnu obrana Slavie (bála se faulů na Petráše) a Šajánek z nezištné přihrávky vyrovnal.
  Po změně stran nastoupil Inter jako vyměněný. Jeho hráči hráli rychle, střelecky se prosazovali Jurkemik a Novotný, ale efekt stále nepřicházel. Až v 84. minutě obešel Šajánek dva obránce Slavie, přihrál Jurkemikovi a ten tvrdou ranou získal domácím vedení. Dvě minuty před koncem zápasu Novotný uzavřel skóre utkání.

Rozhodčí: Vašat

Diváci: 7.000 (12.000, 9.000 ?)
(Rudé právo, 16. dubna 1977)

Slavia - TJ UD Příbram
4 : 2 (3 : 1)

Datum: 20. dubna 1977, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Vrabec, Radolský, Veselý, D. Herda

Branky: Vrabec, Radolský, Veselý, D. Herda - Lochamn, Pinter


Slavia - TJ Jednota Trenčín
4 : 0 (0 : 0)

Datum: 25. dubna 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1976/77, 25. kolo

Sestava: Zlámal - Biroš, Lubas, D. Herda, Svoboda, Segmüller, Veselý, P. Herda, Cipro

Branky: 49. Svoboda z pen 1:0, 71. Veselý 2:0, 81. D. Herda 3:0, 87. P. Herda 4:0

Průběh: Poslední utkání 25. kola první fotbalové ligy hrané včera v Edenu mělo dobrou úroveň. Obě mužstva hrála v rychlém tempu a slávisté museli o své vítězství bojovat mnohem víc, než snad naznačuje výsledek.
  V poločase posledního zápasu 25. kola první fotbalové ligy hraného včera večer v Edenu asi nikdo ze 14 000 diváků netušil, že hosté odejdou tak vysoko poraženi.
  Slávisté nastoupili s uzdravenými Birošem a Lubasem a s Dušanem Herdou na levém křídle a měli po většinu zápasu územní převahu. V prvním poločase jejich útočné snahy však končily na dobré obraně Trenčína nebo v rukou brankáře Machače. Segmüllerova střela asi z 20 metrů se jen otřela o břevno, Veselého ránu z úhlu Machač vyrazil, ale největší šanci pervního poločasu měli hosté. Hráli jen s dvěma vysunutými útočníky, dovedli však rychle přecházet do protiútoků a při jeednom z nich mladý Ančic ideálně přihrál Sokolovi, jehož nepříliš prudký míč však Zlámal kryl.
  Krátce po přestávce se domácí ujali vedení brankou z penalty, ale hosté nerezignovali. Přečkali krátký nápor Slavie a znovu vyrovnali hru. O osudu zápasu rozhodla až druhá branka.
  Branky: 48. Svoboda z penalty za ruku 1:0, 71. Veselý po centru Svobody a hlavičce Segmüllera 2:0, 81. Dušan Herda tvrdou střelou 3:0, 87. Peter Herda hlavou po centru Veselého. V 88. min. Svoboda druhou penaltu, rovněž za ruku, neproměnil.
  Rozhodčí Klačanský napomenul Lindtnera a Kriška z Trenčína a Cipra ze Slavie.

Rozhodčí: Klačanský

Diváci: 14.000

Poznámky: Tisk před zápasem: „Start Hotového a Frydrycha je prý vyloučen, o Birošovi a Lubasovi rozhodne lékař. Poprvé po zranění by měl nastoupit Segmüller.”
(Rudé právo, 26. dubna 1977)

TJ Sklo Union Teplice - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 1. května 1977, Teplice

Utkání: 1. liga 1976/77, 26. kolo

Sestava: Herda P.

Branky: Herda P.

Průběh: Slavia bojuje o titul, Tepličtí o únik z ohroženého pásma. Tato skutečnost ovlivnila úroveň hry v první půlhodině, hrálo se nervózně, obě mužstva chybovala množstvím nepřesných přihrávek. Melichar se snažil vnutit svému mužstvu určitou koncepci, hlavně jeho zásluhou měli domácí mírnou převahu, hosté odpovídali nebezpečnými protiútoky.
  Po půlhodině přišly i branky a s nimi se zvýšilo tempo hry i dramatičnost utkání. Teprve ve druhém poločase obě mužstva už bojovala ze všech sil, hrálo se ofenzívně a před brankami se střídaly napínavé okamžiky. Velkou příleežitost měl Veselý, po něm Segmüller a na druhé straně Pokluda a Thorovský. Rozuzlení padlo čtvrt hodiny před kopcem. Melichar, hrající dvousté ligové utkání v dresu Teplic, překonal Zlámala a zajistil svému mužstvu vítězství.
  Slavia měla svého nejlepšího hráče ve Veselém, kterého tepličtí zadáci často zastavovali jen fauly, dále ve Svobodovi, Nachtmanovi a Zlámalovi, v domácím mužstvu vedle Melichara byli výborní i Weigend, Thorovský a Sedláček.
  Branky: 30. min. Bříza po narážečce s Weigendem 1:0, 33. min. Peter Herda hlavou po Svobodově trestném kopu 1:1, 75. Melichar po ideální přihrávce Thorovského 2:1.

Rozhodčí: Princ

Diváci: 6.000

Poznámky: Tisk před utkáním: „Slavia bude mít k dispozici 16 hráčů a trenér Jareš pravděpodobně nebude měnit vítěznou sestavu z utkání s Trenčínem. Hotový a Frydrych sice ještě nebudou hrát, ale jejich zdravotní stav se podstatně lepší.”

Snímek z utkání
Snímek z utkání
(Rudé právo, 2. května 1977 // www.fanklubfkt.cz)

Slavia - Dukla Praha
0 : 1 (0 : 1)

V blátě a kalužích utopili slavisté poslední šanci
na získání titulu. Prohráli doma s Duklou 0:1.
V této chvíli brankář vojáků Netolička
zachraňuje před Segmüllerem, jehož střeží
Dvořák. Vzadu číhá František Veselý.
Datum:
6. května 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1976/77, 27. kolo

Sestava: Zlámal - Segmüller, Veselý, P. Herda, Frydrych, Lubas , Svoboda

Branka: 18. Pelc 0:1

Průběh: Utkání vedoucích mužstev tabulky probíhalo na těžkém kluzkém terénu za stálého lijáku, který připomínal záhřebské semifinále mistrovství Evropy. Obě mužstva začala s velkým elánem, ale také hodně nečistě. Rozhodčí Christov musel časo zchladit rozpálené hlavy hráčů obou stran a jen za první půlhodinu odpískal 30 faulů.
  Slávisté měli po většinu zápasu převahu, ale jejich útoky ztroskotávaly na pozorné hře obrany Dukly. Vojáci z hlouby vlastní obrany přecházeli do rychlých a nebezpečných protiútoků, které dělaly obranným řadám Slavie hodně starostí. Z jednoho takového protiútoku padla v 18. minutě jediná branka utkání: Vízek unikl po praqvé straně Birošovi a z jeho přesné přihrávky Pelc překonal brankáře Zlámala. Slávisté měli smůlu, když ve 32. minutě se nádherná střela Frydrychova asi z 25 metrů odrazila od tyče Netoličkovy branky a potom znovu po přestávce, když Peter Herda po kopu z rohu poslal míč na břevno. Také Dukla měla velkou příležitost zvýšit svůj náskok, ale sólový únik Bilského zachránil brankář Zlámal.
  Obě mužstva hrála bojovně, s maximálním úsilím strhnout vítězství na svou stranu, ale někteří hráči bojovnost zaměňovali za hrubé zákroky. Vojáci hráli soustředěněji, lépe se vyrovnali s těžkými podmínkami a to byla hlavní příčina jejich vítězství. Utkání bylo i po přestávce bohaté na nepěkné fauly; v 65. minutě rozhodčí oběma kapitánům, ale příliš to nepomohlo. Snad měl dříve za některé zákroky (Zlámalův faul na Bilského) sáhnout k přísnějším trestům.
  Přihlíželo asi 12 000 diváků, žluté karty dostali Rott a Vízek z Dukly, Lubas a Svoboda ze Slavie.

Rozhodčí: Christov (odpískal 63 faulů!)

Diváci: 16.000

Trenér: J. Jareš

Poznámky:
Chce to rozvahu
  Vášně byly vybičovány na zeleném trávníku, vlastně močálu stejně jako za bariérami, nervové napětí dosahovalo nadprůměrného počtu „voltů”. Dnes již většinu odvál „čas” a odliv chladnější rozvahy, nutný ke střízlivému pohledu na proběhlý děj. A ze všech faktů, názorů i hypotéz je nejrealističtější skutečnost, že pražská Dukla ne o krok, ale o několik skoků se přiblížila k titulu mistra republiky.
  Získá-li jej, pak zřejmě bude vysloveno hodně shodných názorů, že její herní systém i vyspělost jí dává ze všech našich mužstev největší možnosti „něco” udělat v evropských fotbalových soutěžích.
  Ale na takové prognózy je času hodně, a proto se ještě vrátíme do čtvrtečního lijákového podvečera v Edenu. Sportovně si zde Dukla vykřesala dva body především z výborně organizovaných obranných „zákopů”, kde neponechala protivníkovi nejmenší naději probít se středem. Slavii zbyla křídelní hra a centrované míče před Netoličkovu branku a vzdor mnoha vítězným vzdušným soubojům Dvořáka i Netoličky se přece jen našly skuliny, odkud bylo možno odstřelovat tvrz Dukly a které Slavii také poskytly řadu možností, k jejímu neštěstí nevyužitých čí neproměněných. Předností Dukly pak byla ještě schopnost měnit rytmus hry a jemná technická mechanika při vlastních akcích, zatímco mechanismus Slavie předl příliš stereotypně.
  Eden je „ráj” , ale ten vršovický se změnil ve čtvrtek v „peklo”. Dlouho se bude zřejmě diskutovat o tom, kdo vlastně otevřel dvířka tohoto „pekla”, zda domácí či hosté. Trenér Dukly Vejvoda po zápase usoudil, že povel dal Lubas. Jeho slávistický kolega Jareš si naopak stěžoval na Rotta a Štambachra. Náš příspěvek k „diskusi”: vetší ostrost na kopačkách Dukly byla plně „vyvážena” záměrností některých domácích hráčů (např. Cipra, Svobody). Rozhodčí ing. Christov? Už jsme v referátě psali o náročnosti, jež se snesla na jeho píšťalku i o tom, že v začátku měl možnost, právo i povinnost alespoň žlutými kartami pozhasínat rozněcující se jiskry. A pak ještě jedna připomínka, navazující na náš nedávný komentář o rozhodčích: podpora pomezních partnerů hlavnímu rozhodčímu v tomto zápase, kdy „hrály" nejen nohy, ale i ruce a nervy, se v Edenu žel prakticky omezila jen na auty a ofsajdy.
  Slavia tedy poprvé v letošním ročníku prohrála na vlastním hřišti, a to v „životním” svém utkání, což jí vzalo 99 procent naděje na titul. A sešikovalo ji do bodové roviny s Interen a vítěznou brněnskou Zbrojovkou, takže zajímavost co do boje o korunu sice poklesla, ale co do získání druhé příčky naopak vyskočila. Stínový duel na Letné mezi Spartou a Bohemians potvrdil remízový primát klokanů (dvanáctkrát, s toho s plnou polovinou bezbrankových výsledků!). Tento víkend si hráči, rozhodčí, funkcionáři a diváci odpočinou, aby všichni mohli v klidu zpytovat své svědomí, neb ani jedna kategorie se nejeví na některých nežádoucích jevech bez viny!
(?, 7. května 1977)

Bohemians Praha - Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 15. května 1977, Praha, hřiště Bohemians

Utkání: 1. liga 1976/77, 28. kolo

Sestava: Hotový, P. Herda, Cipro, Veselý

Branky: 10. Hotový 0:1, 85. Prokeš 1:1

Průběh: Vršovické derby skončilo po zásluze nerozhodně, i když se dlouho zdálo, že si vítězství odnesou hostující slávisté. Slavia byla v prvním poločase lepším mužstvem a po rychlé první brance kontrolovala hru. Autorem gólu byl v 10. minutě Hotový, nejlepší útočník Slavie, který proměnil přesnou přihrávku Veselého. Fotbalisté Bohemians měli zpočátku nepříliš jistou obranu, ve středové řadě hrál jen Bouška, nejlepší hráč domácích, který se s Roubíčkem v útoku znamenal jediné nebezpečí pro Zlámalovu branku. Bouška v 7. minutě dokonce bombou nastřelil břevno.
  Po přestávce se tempo hry zvýšilo, domácí mužstvo přidalo, ale obrana Slavie dlouho odvracela útoky Bohemians. Vyrovnání přišlo až pět minut před koncem. Panenka zahrál trestný kop z pravé strany a Prokeš hlavou vyrovnal. Nejlepšími hráči Slavie byli Hotový, Peter Herda a Cipro, u Bohemians se vedle Boušky líbili Roubíček a Prokeš.

Rozhodčí: Veverka

Diváci: 9.000 (10.000 ?)
(Rudé právo, 16. května 1977)

Slavia - Škoda Ml. Boleslav
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 18. května 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Segmüller, Jegla

Branky: Segmüller, Jegla
(????)

Letná Plzeň - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 20. května 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Radolský, Turček

Branky: Radolský, Turček
(Rudé právo, 21. května 11977 // ???)

Slavia - Sparta Rotterdam
2 : 3 (1 : 3)

Datum: 21. května 1977, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Herda D., Hotový

Branky: 16. Michelsen 0:1, 37. Clark 0:2, 40. D. Herda 1:2, 43. Clark 1:3, 70. Hotový 2:3

Průběh: Na stadiónu v Edenu sehráli domácí fotbalisté přátelské mezinárodní utkání se Spartou Rotterdam před dojezdem poslední etapy Závodu míru. Hostující celek zvítězil bez větší námahy.
  Holandské mužstvo hrálo typický holandský fotbal, který byl založen na rychlém startu na míč, dobrém pohybu a přísné osobní obraně. Domácí, kteří nastoupili v kompletní ligové sestavě, se proti tomuto stylu nedokázali prosadit. Jenom v ojedinělých případech se dokázali z vlastní poloviny dostat před branku hostí, kde však byli dobře hrající zadáci. Náhradní brankář Berens neměl proto mnoho práce.
  Skóre utkání otevřeli hosté Michelsenem již v 16. minutě po přihrávce od De Goeye, druhou branku přidal ve 37. min. Clark. O tři minuty později přišli ke slovu domácí, kdy Dušan Herda snížil. Skóre prvního poločasu uzavřel ve 43. minutě opět Clark. Ve druhém poločase se slávisté snažili zkorigovat výsledek, a to se podařilo v 70. min. Hotovému. K vyrovnání však již nedošlo.

Poznámky: Tisk před zápasem: „Domácí nastoupí bez P. Herdy (v reprezentaci „21”) a Biroše, který si doléčuje zranění.”
  Nizozemský klub nese oficiální název Sparta. Kvůli shodě s naší pražskou Spartou jsem uvedl i město, ve kterém se klub nachází.
(Rudé právo, 23. května 1977 // ???)

Slovan Varnsdorf - Slavia
1 : 4 (1 : 1)

Datum: 24. kvtna 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Cipro, Veselý, D. Herda, Hotový

Branky: Cipro, Veselý, D. Herda, Hotový


Zbrojovka Brno - Slavia
2 : 2 (2 : 0)

Datum: 28. května 1977, Brno

Utkání: 1. liga 1976/77, 29. kolo

Sestava: Herda P., Jebavý, Segmüller, Pauřík

Branky: 7. Kotásek 1:0, ?. Kroupa 2:0, 48. Jebavý 2:1, ?. Herda P. 2:2

Průběh: Prvních 45 minut patřilo plně domácím, kteří byli iniciativnější, rychlejší, důraznější v osobních soubojích a jistější v zakončování brankových šancí. Slavia se naopak rozehrála k dobrému výkonu až po přestávce, kdy předčila bojovností i přesností domácí fotbalisty, kterým se vymstilo po dvoubrankovém vedení polevení v tempu. Slavia zaskočila hned v úvodu soupeře otevřenou hrou. Již z prvního útoku měl velkou příležitost Peter Herda, jehož hlavička po Segmüllerově centru šla těsně nad. To bylo varovným signálem pro domácí, kteří zpozorněli a soupeři nedávali příliš prostoru před vlastní brankou. Skóre utkání otevřel již v 7. minutě Kotásek, který doklepl do sítě nezištnou přihrávku Jarůška. Iniciátorem druhé branky domácích byl obránce Svoboda, který přešel středem hřiště, kolmým pasem uvolnil Kroupu, jenž přehodil bezmocně ležícího Zlámala.
  Zcela jiný obraz měl druhý poločas, kdy domácí obránci prožili nejednu horkou chvilku. Chuť jim vzala zejména branka Jebavého, který ve 48. minutě stočil hlavou Pauříkův centr poprvé za Hronova záda. Později dokonce Peter Herda vyrovnal.
  Brněnští se po utkání zlobili na rozhodčího Kmece, že odpustil Pražanům pokutový kop za sražení Kotáska ve vyložené pozici.

Rozhodčí: Kmec

Diváci: 30.000 (35.000 i 23.000)

Poznámky: Tisk před utkáním: „Slavia nastoupí bez Biroše a Grospiče.”
(Rudé právo, 30. května 1977)

Slavia - Lokomotíva Košice
2 : 4 (1 : 1)

Datum: 6. června 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1976/77, 30. kolo

Sestava: Herda P.

Branky: Herda P. 2 (1 z penalty) - Józsa 2, Móder, Žitnár

Průběh: Bezchybný výkon středové trojice Kozák, Fecko, Móder a na hrotu útoku vysunutý nebezpečný střelec Józsa - to byly hlavní fotbalové zbraně Lokomotívy Košice. Slavii zastihl závěr ligy „v nedbalkách”, jak se po utkání trefně vyjádřil trenér Jareš. Neporadila si s přímočarými a jednoduchými útoky Lokomotivy středem hřiště a mohla košickým hráčům jen závidět rychlé a přesné přihrávky. Za zmínku hlavně stojí dva překrásné góly Józsy. Jeden vstřelil ze vzdálenosti 25 m prudkou, nechytatelnou polovysokou střelou a druhý - opět tvrdě a přesně - z volného přímého kopu.

Rozhodčí: Korček

Diváci: 10.000 (11.000)

Poznámky: Tisk před utkáním:
  1. V Edenu nastoupí domácí Slavia (36 b.), která má možnost si udržet druhé místo, proti Lokomotivě Košice (31 b.). Lokomotiva zaznamenala v posledních kolech značný vzestup výkonnosti a nastoupí v kompletní sestavě s Kozákem, Móderem a Józsou, který útočí na titul krále střelců. Slávisté mají k dispozici stejný kádr jako před utkáním v Brně, tedy bez Biroše a pravděpodobně i bez Hotového.
  2. Hosté stále ještě bez Stárka, Jebavého a D. Herdy a k nim se připojil letošní smolař Frydrych (namožená třísla).
  V utkání utrpěl zranění Grospič.
(Rudé právo, 7. června 1977)

Landskrona BoIS - Slavia
3 : 5 (0 : 3)

Datum: 26. června 1977, Švédsko, Landskrona

Utkání: Interpohár, 1. kolo

Sestava: Segmüller, Svoboda, Jarolím, Nachtman, Jegla, Lauda

Branky: Olsson, Aronsson, Theander - Segmüller 4, Svoboda

Průběh: Útočná hra Slavie slavila na severu úspěch. Vršovičtí měli po celý zápas převahu. Dařilo se střelecky Segmüllerovi, který byl autorem čtyř branek. V závěru Pražané za stavu 4:0 zvolnili tempo a zbytečně dovolili soupeři zkorigovat výsledek. Celkem dobře se uvedl Jarolím v záloze, ve druhé půli i Lauda v útočné řadě. V nezvyklé sestavě hráli stopeři Nachtman - Jegla.
(Rudé právo, 27. června 1977 // ???)


Bryne IL - Slavia
0 : 4 (0 : 1)

Datum: 28. června 1977, Norsko, Bryne

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Jebavý, Lubas, D. Herda, Hotový

Branky: Jebavý, Lubas, D. Herda, Hotový

Poznámky: Norský fotbalový klub, dnes pod názvem Bryne FK.


Slavia - BSC Young Boys
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 2. července
Na snímku Hotový v akci před brankou soupeře.
1977, Praha

Utkání: Interpohár, 2. kolo

Sestava: Jebavý, Segmüller, Houška, Jarolím, Veselý, D. Herda, Jegla

Branky: Jebavý 2, Segmüller, Houška, Jarolím (místo Houšky je uváděn i Nachtman)

Průběh: Slavia, která hrála s Jeglou ve středu obrany, s Jarolímem ve středové řadě a v útoku ve druhém poločase s Laudou a posledních dvacet minut i s Houškou, měla po celé utkání zřetelnou převahu. Hosté z Bernu se představili jako snaživý, ale fotbalově příliš jednoduchý soupeř, který nepřinutil domácí fotbalisty k většímu vypětí sil.
  Branky: 7. min. Jebavý hlavou po centru Veselého, 20. Segmüller opět hlavou po trestném kopu D. Herdy, 67. minuta Jarolím do třetice hlavou po akci Veselého a D. Herdy. 81. min. Houška z přihrávky D. Herdy, 90. min. Jebavý z pokutového kopu za sražení Houšky.

Rozhodčí: Kopal

Diváci: 3.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. července 1977)

Slavia - WWKS Legia Warszawa
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 9. července 1977, Praha, Eden

Utkání: Interpohár, 3. kolo

Sestava: Stárek - D. Herda, Veselý, Cipro, Lubas, Jarolím, P. Herda

Branky: 14. Nowak 0:1, 72. D. Herda 1:1

Průběh: Polské mužstvo překvapilo v Praze dobrým výkonem. Předvádělo moderní fotbal s neustálým pohybeem všech hráčů a předčilo Slavii rychlostí a důrazem v osobních soubojích. Mělo říznou obranu, proti níž se slávističtí útočníci dlouho nedokázali prosadit, ve středové řadě při neúčasti Deyny držel taktovku další polský reprezentant Cmikiewicz a v útoku byli nebezpeční Kusko a Nowak. Kusko už v 8. minutě nastřelil tvrdou ranou z trestného kopu břevno Stárkovy branky, ve 14. minutě Nowak po rychlé akci získal Legii vedení.
  Slávisté už s Ciprem a Peterem Herdou hráli v první půli ve srovnání s hosty staticky a komplikovaně a teprvě po přestávce s příchodem Lubase do středové řady se rozběhali a hru zrychlili. Rozehrál se i Jarolím a Peter Herda a ten v 72. minutě pěknou střelou z voleje po centru Veselého z levé strany vyrovnal. Vzápětí pěkné Lubasovo sólo skončilo střelou těsně vedle.
  Hosté hráli od 75. m,in. bez obránce Jagiella vyloučeného za opakované fauly.
  Barvou dresů soupeře i průběhem zápasu toto střetnutí připomínalo utkání se Žilinou v jarní části ligy. Bod ztracený na domácí půdě nebyl dvakrát příjemný.

Rozhodčí: Pouček

Diváci: 3.500

Trenér: ?

Poznámky: Tisk před utkáním: „Tento duel bude vlastně soubojem o první místo ve skupině. Trenér Jareš počítá se stejným kádrem jako před týdnem proti Young Boys Bern a k němu ještě přibudou Cipro a Petr Herda. Zkoušeni dále budou Jarolím a Lauda.”
   Jerzy Jagiełło (70.) - informace ze stránky polského klubu, Rudé právo uvádí 75. minutu.
(Rudé právo, 11. července 1977 // http://www.legia.net/)

Sokol Bečváry - Slavia
1 : 12 (0 : 5)

Datum: 10. července 1977

Utkání: přátelské

Sestava: D. Herda, P. Herda, Lauda, Jarolím, Nachtman, Pauřík, Segmüller

Branky: D. Herda 4, P. Herda 2, Lauda 2, Jarolím, Nachtman, Pauřík, Segmüller

Poznámky: Rudé právo z 12. července 1977 uvádí výsledek 11:1. Jiný, mě už neznámy zdroj, ale uvádí u střelců celkem 12 branek.
(Rudé právo, 12. července 1977 // ???)

Slavia - Landskrona BoIS
6 : 1 (3 : 0)

Datum: 16. července 1977, Praha, Eden, TV přenos
Na snímku Jana Drhlíka je zachycen v akci Hotový.

Utkání: Interpohár, 4. kolo

Sestava: P. Herda, Segmüller, Patlejch, Hotový

Branky: 17. P. Herda 1:0, 31. Patlejch 2:0, 34. Segmüller 3:0, 57. Aronsson 3:1, 68. P. Herda z pen. 4:1, 72. Segmüller 5:1, 80. Segmüller 6:1

Průběh: V pohodě hrající slávisté předčili švédské fotbalisty po všech stránkách a o jejich vítězství nebylo ani na chvíli pochyb. Nastoupili s novým mužem Patlejchem ve středu obrany a Laudou na pravém křídle, posledních dvacet minut se na hřišti objevil i Svoboda. Největší zásluhu na stálé převaze měla středová trojice Peter a Dušan Herdové, Jarolím, obrana byla spolehlivá, v útoku se střelecky prosadil Segmüller.
  Švédové se snažili o otevřenou hru, jejich největší zbraní byla rychlost. Měli důraznou obranu, většina jejich útočných pokusů však končila nepřesnou přihrávkou a tak ohrožovali Zlámalovu branku jen sporadicky.
  Penalta byla nařízena za ruku, poslední branku dal Segmüller technické střele.

Rozhodčí: Wencl

Diváci: 2.000

Poznámky: Tisk před utkáním: „Trenér Jareš počítá se složením mužstva jako proti Varšavě, jen by se měl na trávníku objevit nový muž - jablonecký Patlejch.”
(Rudé právo, 18. července 1977)

Slavia - ŽD Bohumín
7 : 1 (3 : 0)

Datum: 19. července 1977, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: P. Herda, Nachtman, Segmüller, D. Herda

Branky: P. Herda 2, Nachtman, Segmüller 3, D. Herda - Řádek

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: poznamky
(Rudé právo, 20. července 1977)

BSC Young Boys - Slavia
1 : 4 (1 : 1)

Datum: 23. července 1977, Bern

Utkání: Interpohár, 5. kolo

Sestava: Zlámal - Svoboda, Lauda (?. Lubas), Segmüller, Jarolím

Branky: Svoboda, Lubas, Segmüller, Jarolím

Průběh: Díky zlepšenému výkonu ve druhém poločase se podařilo Pražanům vysoko zvítězit. Proti pražskému střetnutí začali Švýcaři lépe, měli i několik střeleckých příležitostí, které však brankář Zlámal zmařil. Pražská Slavia se po přestávce zlepšila především díky Lubasovi, který nahradil Laudu. Domácím se nepodařilo skórovat ze hry, jejich jediný gól zaznamenal v 65. min. Lorenz z pokutového kopu. Za Slavii se do střelecké listiny letošního Interpoháru zapsali Svoboda, Segmüller, Lubas a Jarolím. Mužem dne byl brankář Zlámal. Dostal jedinou branku z penalty a to ještě stačil další penaltu zneškodnit.

Rozhodčí: Isler

Diváci: 3.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. července 1977 // ???)

Darmstadt OP - Slavia
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 24. července 1977, NSR, Darmstadt

Utkání: přátelské

Sestava: Herda D.

Branky: Herda D.

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 23. července 1977 // ???)

Slavia - Kuban´ Krasnodar
4 : 1 (1 : 1)

Datum: 27. července 1977, Praha, Eden

Sestava: Jebavý, Nachtman, D. Herda, Jegla

Branky: Jebavý, Nachtman, D. Herda, Jegla - Plošnik

Utkání: přátelské

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Poznámky: Soupeř hrál druhou nejvyšší ligu Sovětského svazu.
  „Střelci branek byli obvyklí hráči, upoutali jen dvě branky stopera Nachtmana, jedna po perfektním slalomu z poloviny hřiště a druhá efektní hlavičkou po kopu z rohu,” psal Poločas z 24. srpna 1977. Tím se ale liší střelci branek, které jsem zjistil už dříve.
(Rudé právo, 28. července 1977 // Poločas, 24. srpna 1977)

Slavia - SK Rakovník
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 8. srpna 1977, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Veselý

Branka: Veselý 1:0

Poznámky: Tisk před utkáním: „Trenér Jareš vyzkouší všechny hráče užšího kádru kromě nemocných Biroše, Frydrycha a Grospiče.”


WWKS Legia Warszawa - Slavia
2 : 2 (2 : 0)

Datum: 30. července 1977, Polsko, Varšava

Utkání: Interpohár, 6. kolo

Sestava: P. Herda, Jebavý, ?. (Jurkanin)

Branky: 17. Jebavý 0:1, 44. P. Herda 0:2, 62. Deyna 1:2, 88. Deyna 2:2

Průběh: V rozhodujícím utkání skupiny si Slavia remízou na hřišti soupeře zajistila první místo. Zejména v prvním poločase byli slávisté lepším týmem. Převyšovali své soupeře především po technické stránce. Svoji převahu dokázali vyjádřit i brankami. V 17. minutě otevřel po zaváhání polské obrany skóre Jebavý. V poslední minutě první části hry přidal druhou branku Pražanů P. Herda střelou z volného kopu. Ve druhém poločase se Slavia nepochopitelně stáhla do obrany, přestala se snažit útočit a iniciativu převzali polští hráči. Jejich náporu odolávali slávisté až do 62. minuty, kdy Deyna skóroval z problematicky nařízeného pokutového kopu. Tentýž hráč byl také dvě minuty před koncem autorem druhé branky.
  Poprvé se v červenobílém dresu objevil Josef Jurkanin.

Rozhodčí: ?

Diváci: 18.000

Poznámky: Tisk před utkáním: „Slavii stačí k prvenství ve skupině bod. V zápase budou chybět zranění Veselý a Svoboda (oba potíže s achillovkami). Plánovaná sestava: Zlámal - Pauřík, Patlejch, Nachtman, Cipro, P. Herda, Jebavý (Lubas), Jarolím, Lauda, Segmüller, Hotový.”


Spartak Vlašim - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 5. srpna 1977

Sestava: Lauda

Branky: Lauda 0:1

Průběh: Utkání výborné úrovně, obě mužstva podala velmi dobrý výkon.


Slavia - Radotín
1 : 5 (1 : 1)

Datum: srpen 1977 (v tisku vyšlo 7. srpna)

Utkání: přátelské


Slavia - Viktoria Žižkov
4 : 0 (0 : 0)

Datum: 11. srpna 1977, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Segmüller, P. Herda, Lauda

Branky: Segmüller 2, P. Herda, Lauda

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. srpna 1977)

Jednota Trenčín - Slavia
3 : 2 (0 : 1)

Datum: 18. srpna 1977, Trenčín

Utkání: 1. liga 1977/78, 1. kolo

Sestava: Zlámal - Hotový, Herda P., Svoboda

Branky: 17. Svoboda 0:1, 56. Sokol 1:1, 61. Herda P. 1:2, 87. Rusnák 2:2, 90. Kovács 3:2

Průběh: Domácí nastoupili ke střetnutí úvodního kola nového ligového ročníku s odhodláním odčinit dvě porážky z minulé ligy. Prvních dvacet minut byla hra vyrovnaná. Poté až do konce poločasu měla Jednota výraznou převahu, obrana Slavie v čele s brankářem Zlámalem však hrála bezchybně. Vedoucí branku Pražanů vstřelil v 17. minutě Svoboda, když předchozí Herdovu střelu brankář domácích vyrazil.
  Druhý poločas přinesl čtvrthodinový nápor Trenčína. V té době (56. minuta) se podařilo Sokolem domácím vyrovnat. V 61. minutě však byl v pokutovém území faulován Hotový a penaltu Herda bezpečně proměnil. Domácí pak měli mnoho příležitostí, Zlámal však chytal v repreznetační formě. V 87. minutě se Rusnákův trestný kop odrazil od zdi hráčů Slavie za záda bezmocného Zlámala. V 90. minutě hry zaznamenal z pokutového kopu Kovács vítěznou branku domácích. O dvě minuty později rozhodčí Horbas střetnutí ukončil.

Rozhodčí: Horbas

Diváci: 11.000
(Rudé právo, 19. srpna 1977)

Slavia - Baník Ostrava
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 24. srpna 1977, Praha, Eden
Na snímku z utkání Segmüller (vpravo) v hlavičkovém souboji
s Radimcem, vlevo přihlíží brankář Michalík.

Utkání: 1. liga 1977/78, 2. kolo

Sestava: Nachtman, Segmüller, Pauřík

Branky: 54. Segmüller 1:0, 56. Mrázek 1:1, 64. Nachtman 2:1

Průběh: Od prvních minut se domácí pustili do svého soupeře s vervou a velkým úsilím, jediným efektem jejich stálé převahy však v prvním poločase byla jen série osmi rohových kopů. Ostrava útočila jednoduše, ojediněle, ale skoro vždycky nebezpečně. Branek se hlediště dočkalo až po změně stran, kdy Slavia svůj nápor ještě vystupňovala. V 54. min. Pauřík centroval z pravé strany, od nohou ostravských obránců se míč odrazil k Segmüllerovi a jeho střela skončila v síti. O dvě minuty později Mrázek po zaváhání slávistické obrany vyrovnal. Vítěznou branku vstřelil v 64. min. z dáky Nachtman.

Rozhodčí: Kmec

Diváci: 22.000 (18.000)

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. srpna 1977)

Sklo Union Teplice - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 27. srpna 1977, Teplice

Utkání: 1. liga 1977/78, 3. kolo

Sestava: Herda P.

Branky: Herda P.

Průběh: Utkání v Teplicích přineslo utkání solidní úrovně, v němž obě mužstva, zejména domácí, neproměnila řadu brankových příležitostí. Hned v úvodu utkání se ujali vedení hosté, a to ve 4. minutě brankou Petra Herdy, domácí poté zvyšovali tlak a vyrovnali po zásluze ve 42. min. po Koubkově přihrávce Pokludou na 1:1. Druhý poločas byl ve znamení úsilí domácích získat vítězství, avšak marně. Nachtman dostal žlutou kartu za úmyslnou ruku.

Rozhodčí: Hora

Diváci: 11.000

Poznámky: Tisk před utkáním: „Hostům bude chybět Segmüller, ale do Teplic už pojede Jurkanin.”
(Rudé právo, 28. srpna 1977)

Meteor Praha 8 - Slavia
1 : 6 (1 : 2)

Datum: 31. srpna 1977, Praha, hřiště Meteoru v Libni

Utkání: Český pohár, 3. kolo

Sestava: Lauda, P. Herda, Hotový, Patlejch, Jarolím

Branky: Vaněk - Lauda 2, P. Herda, Hotový, Patlejch, Jarolím

Průběh: Vysoké vítězství Slavie se zrodilo v tréninkovém tempu.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 1. září 1977)

Slavia - RH Strašnice
10 : 0 (7 : 0)

Datum: 6. září 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Segmüller, P. Herda, Lubas, D. Herda, Lauda, Veselý

Branky: Segmüller 4, P. Herda 2, Lubas, D. Herda, Lauda, Veselý

Průběh: prubeh

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 7. září 1977)

Slavia - Spartak Trnava
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 11. září 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1977/78, 4. kolo

Sestava: Herda P., Segmüller

Branky: 22. Segmüller 1:0, 37. P. Herda 2:0

Průběh: Slávisté začali vlažně a jaksi nesoustředěně, jako by byli už myšlenkami v Lutychu. Nepřesně přihrávali, byli nedůrazní v soubojích, hráli poměrně pomalu. Trnavští fotbalisté byli v první půlhodině čilejší, lépe o sobě věděli a patřil jim střed hřiště. Zásluhu na tom měl především zkušený Kuna, který pěkně uvolňoval své spoluhráče, ale útok pouze s dvěma hráči se proti obraně Slavie, v níž dominoval Pauřík, neprosadil. Pouze Takácz tvrdou střelou přinutil Zlámala k zákroku.
  Slávisté se ujali vedení ve 22. minutě Segmüllerem po úniku Hotového, ale jejich nápor přišel až v poslední čtvrthodině před poločasem, když se ve středové řadě rozehrál Jarolím. Po jeho pěkné individuální akci zvýšil ve 37. minutě Petr Herda na 2:0, další dvě golové šance po Jarolímových únicích slávisté promarnili.
  Hrálo se slušně.

Rozhodčí: Pouček

Diváci: 10.000 (11.000)

Poznámky: Tisk pře duelem: „Domácí mají v kádru již také Frydrycha, v rekonvalescenci jsou nadále Biroš s Grospičem. V předzápase se střetnou dorosty Slavie a UZ Plzeň.”
(Rudé právo, 12. září 1977)

R Standard Club Liégois - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 14. září 1977, Belgie, Liége

Utkání: Pohár UEFA, 1. kolo

Sestava: Zlámal - Pauřík, Nachtman, Frydrych, Cipro - Jebavý, Jarolím (70. Svoboda), P. Herda, Patlejch - Segmüller, Hotový

Branky: 83. Nickel 1:0

Průběh: Soupeřem a favoritem byl silný belgický celek, mj. s mladíkem Preud´homem v brance. 40 tisíc diváků bylo zvědavo na výkon svých hochů.
Známé tváře lutyšských – Gerets, Plessers,
Renquin (později trenér OGC Nice
proti Slavii), za Slavii Segmüller a Jebavý.
Slavisté nastoupili s obrannou čtveřicí Pauřík, Frydrych, Nachtman a Cipro, v brance se Zlámalem. Uprostřed pole byli Jebavý, P. Herda, Jarolím a Patlejch, který měl za úkol na slavistické polovině důsledně střežit nejlepšího střelce Standardu Sigurvinssona. Obstál výborně. Vpředu hrála dvojice Segmüller, Hotový, přičemž mezi ni podle situace nabíhali Jebavý, Herda a Jarolím a po jeho vystřídání pro menší zranění Svoboda.
  Po počátečnám velkém náporu domácích se hra vyrovnala, Hostující Slavia se držela, výborně bránila a dlouho domácí k ničemu nepustila. Zlámal v brance čaroval. Slavia měla dokonce ještě před koncem půle šance - brankář domácích však bombu Jebavého i hlavičku P. Herdy zázračně zneškodnil. Poločas byl bez branek. V druhé půli nadále Slavia kontrolovala vývoj utkání, byla i lepší a chvílemi soupeře hodně přitlačila. Obrovské šance měli Svoboda a Jebavý. Standard přitvrdil hru a hrál až nebezpečně, naštěstí však sudí Reynolds z Walesu ukázal, jak se má zápas řídit. Nepodlehl nátlaku publika, pískal každý větší faul a dokonce vyloučil v závěru Grafa po brutálním zákroku na Pauříka bez míče. Přesto v 83. min po soupeřově nevinně vyhlížející akci následnou střelu vyrážel Zlámal na tyč, ale Nickelova dorážka už znamenala gól - 1:0. Standard pak ožil, slavisty zatlačil k bráně, ale skóre už se nezměnilo.

Rozhodčí: Thomas Reynolds (Wales)

Diváci: 24.000 (40.000 ?)

Trenér: Jaroslav Jareš: „Bylo to nesmírně poučné utkání s výtečným soupeřem. Zasloužili jsme se rozhodující měrou o vynikající úroveň a donutili jsme Lutych k maximu. Někteří jeho hráči s přibývajícím časem ztráceli nervy, a tak se hra stále více přiostřovala. Publikum skvěle povzbuzovalo, ale nelíbilo se nám samozřejmě neustálé vhazování lahví na hřiště. Rozhodčí Reynolds však vyučoval řízení takového boje. To se jinak hraje! Soupeř měl sice v úvodu a v závěru velký tlak, ale vyloženou šanci si nevytvořil. Vynikající výkon podal zejména Zlámal, Pauřík, Herda a a Jebavý.”
Josef Jebavý: „Dařila se nám hra, škoda zbytečného gólu. Jinak jsem věřil stoprocentně v postup.”
Boby Zlámal: „Mužstvo hrálo výborně, ač byl soupeř neúprosný, těžký. Můj názor - nejlepším hráčem na hřišti byl Petr Herda.”
Miroslav Stárek: „Prožil jsem na lavičce obrovské napětí. Standard je skvělý celek, v odvetě se mají diváci na co těšit. Nejlepší byli Zlámal, Herda a Jebavý.”
Petr Herda: „Už dlouho jsme si tak nezahráli na skvělém terénu, proti výbornému soupeři, v nádherné fotbalové atmosféře a pod nekompromisním a objektivním rozhodčím. Osobně věřím, že už protrhneme smůlu a postoupíme.”
František Patlejch: „Bylo to hodně těžké, myslím však, že jsme ostudu neudělali.”
Robert Segmüller: „Začátek byl hrozivý, bránili jsme v deseti, ale pak jsme se vymanili a v druhé půli se třásla kolena Standardu. Bez nadsázky - mohli jsme i vyhrát!”
František Cipro: „Standard je velké mužstvo, hraje s ohromným nasazením. Museli jsme odpovědět maximálním vypětím. Bojovalo se jako snad nikdy. V odvetě musíme dát pozor, přechod Belgičanů z obrany do útoku je doslova raketový.”

Poznámky:   89. Graf (Standard)

V Lutychu vyprodáno

  Slávisté odletěli včera do Belgie a dnes večer ve 20 hodin nastoupí v Lutychu proti domácímu Standardu, jenomu z nejznámějších mužstev belgické kopané. „Standard dodržuje rozestavení 4-4-2, ale přesto je jeho pojetí útočné,” říká trenér Slavie Jaroslav Jareš, který viděl v Lutychu utkání Standard - Bruggy (2:2). „Byl jsem překvapen obrovským úsilím všech hráčů, rychlostí a jednoduchostí útočných akcí.”
  K oporám mužstva patří 30letý brankář Piot, dlouholetý reprezentant Belgie, který však byl v poslední době zraněn, dále mladí reprezentanti v obraně Renquin a Gerets. Ve středové řadě má své stálé místo islandský reprezentant Sigurvinsson, z dalších cizinců působí ve Standardu Rakušan Riedel a Nickel z NSR. Slávisté budou postrádat Lubase, který má trest od UEFA za loňské provinění v Sofii, na jeho místě bude hrát Jebavý, nebo Patlejch a místo něho by přešel do středu obrany Frydrych. Jinak zůstává sestava z posledních ligových zápasů. O utkání v Lutychu je velký zájem, stadión pro 42 000 diváků je vyprodán. Řídí rozhodčí Reynolds z Walesu.
(Rudé právo, 15. září 1977 // ???)

Sparta - Slavia
0 : 0

Datum: 24. září 1977, Praha, Sparta
Tato střela skončila v rukou brankáře Zlámala. Před ním jsou zleva Frydrych, Čermák, P. Herda a Stránský.

Utkání: 1. liga 1977/78, 5. kolo

Sestava: Zlámal - Pauřík, Nachtman, Frydrych, Cipro - Jebavý, Patlejch, P. Herda, K. Jarolím - F. Veselý, Hotový; střídání Segmüller, D. Herda

Průběh: Jubilejní derby tradičních soupeřů (posté o mistrovské body) nemělo jubilejní úroveň. Obě mužstva sice po celých devadesát minut bojovala s velkou vervou, ale výsledek jejich snahy byl nulový. A tak pouze bojovnost a úsilí se daly zapsat na stranu kladů.
  Sparta měla k vítězství blíže, především v prvním poločase byla lepším mužstvem a vynutila si zřetelnou převahu. Ta však skončila většinou na hranici pokutového území nebo po vysokých centrech v rukách spolehlivého Zlámala. Nejblíže ke vstřelení branky měl Čermák, jeho dvě tvrdé rány a dvě pěkné hlavičky v závěru poločasu však minuly branku.
  Slávisté nastoupili bez Segmüllera s Jebavým ve středu útoku. Ten však posiloval středovou řadu a vpředu zůstali vysunutí jen Veselý s Hotovým a sparťanské obraně mnoho starostí nenadělali. Vždyť první nebezpečnou střelu na Cepovu branku vypálil Hotový až téměř po hodině hry. V té době v útoku Slavie hrál Segmüller místo Veselého, ale údernost slávistického útoku se tím nezvýšila. Snad i proto, že sparťanská obrana hrála zcela spolehlivě a v ní především Chovanec, nejlepší muž domácího celku.
  Druhý poločas byl vyrovnanější, ve slávistické středové řadě se rozehrál P. Herda, který se dostal dvakrát před Cepovu branku, na druhé straně Buškovu střelu Zlámal s námahou vyrazil na roh a Stránského hlavička minula cíl.
  Ve Spartě se vedle Chovance líbil Princ, v útoku dřel Raška, Slavia měla své nejlepší hráče ve Zlámalovi, Pauříkovi a Nachtmanovi.

Rozhodčí: Princ

Diváci: 20.000 (30.000)

Trenér: J. Jareš
(Rudé právo, 26. září 1977 // ???)

Slavia - R Standard Club Liégois
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 28. září 1977, Praha, Eden

Utkání: Pohár UEFA, 1. kolo, odveta

Sestava: Zlámal - Pauřík, Nachtman, Patlejch , Cipro - P. Herda, Jarolím (61. D. Herda), Jebavý - Veselý, Segmüller (72. Svoboda), Hotový

Branky: 15. Nickel 0:1, 25. Veselý 1:1, 46. Sigurvisson 1:2, 53. Hotový 2:2, 78. Nachtman 3:2

Průběh: Slávistický Eden zažil
Míč z kopačky Veselého již směřuje do branky. Znamenalo to vyrovnání stavu na 1:1.
včera dvě zklamání. O to první se postarali fanoušci Slavie - ti, kteří nepřišl a dali přednost televiznímu přenosu. Utkání, v němž domácí fotbalisté potřebovali podporu obecenstva, sledovalo jen 8000 věrných, z toho asi 1000 Belgičanů. To druhé zklamání připravil svým příznivcům Zlámal. Slávistický brankář, který celý rok prokazuje vysokou formu, měl včera černý den a podepsal se pod obě branky.
   Standard dvakrát vedl, a tato skutečnost značně ovlivnila průběh zápasu. Slávisté si uvědomovali, že k postupu musí vyrovnat a vstřelit ještě dvě branky, a v důsledku toho byla jejich hra křečovitá, postrádala klid a obvyklou lehkost. Obrana byla nejistá, útočníci se v první půli jen těžkou prosazovali proti zadákům Standardu. Belgičané hráli jen se dvěma vysunutými útočníky, z nichž obzvláště Nickel byl stále nebezpečný, a v prvním poločase útočili více než Slavia. Dva hráče na hrotu okamžitě doplňovali další dva ze středové řady a celou hru dokonale dirigoval islandský reprezentant Sigurvisson.
   Slávisté se dostali do tempa teprve po druhém vyrovnání a pak až do konce zápasu zatlačili Belgičany před jejich branku. Největší zásluhu na tomto tlaku měl Veselý, který se podílel na všech třech gólech, po přestávce se rozehrál i P. Herda a prospěl taky příchod D. Herdy na místo Jarolíma. V závěrečném náporu chyběla Slavii i trocha štěstí. Petr Herda po sólové akci nastřelil tyč a falšovaný roh Dušana Herdy brankář Preudhomme stačil vyrazit jen do břevna. Rozhodčí Fickel řídil nepřesně.
   Branky: 14. min. Zlámalovi vypadl míč z rukou a Nickel ho poslal pohodlně do prázdné branky, 0:1. 26. min. Veselý po ostřelování belgické branky 1:1. 46. min. Sigurvisson přízemní ranou z 25 metrů 1:2. 53. min. Hotový hlavou po centru Veselého 2:2. 79. min. Nachtman hlavou po centru Veselého 3:2.

Rozhodčí: Rudolf Frickel (NSR)

Diváci: 8.000 (10.000)

Trenér: ?

Poznámky:   Jedna zajímavá statistika uvádí, že se hrálo 55:03 minut čistého času (27:43 v prvním poločase, 27:20 ve druhém). Delší přerušení se odehrála při vstřelení pěti branek, ošetření tří hráčů Standardu a „zneškodnění” fanouška hostí, který po prvním gólu vběhl na hrací plochu.

Další referát

  Na 8.000 diváků přihlíželo nevídané fotbalové bitvě. Slavia potřebovala zvítězit o dvě branky, takže nutnost útoku byla jasná. Jenže už v 15. minutě Eden oněmí šokem. Lehký míč Zlámalovi vypadne z rukou a dorážející Nickel jej pohotově zasouvá do sítě - 0:1! Ve 25. min. Slavia vyrovnává. Po ostřelování z kopaček Segmüllera, Jebavého a Hotového se ujímá až další pokus Veselého, jenž umístěně prostřeluje obrannou hráz hostí - 1:1.
  Sešívaným tedy chybí na začátku druhého poločasu k postupu stále dvě gólové radosti. Jenže zmrazení a šok přichází hned zkraje - ve 46. min. hvězda soupeře Sigurvisson střílí z veliké dálavy přízemní pokus směrem k Zlámalovi. Ač ten čas byla celá věčnost, míč do sítě opravdu zapadl, neb Zlámal na něj nedosáhl - 1:2. Sedm minut na to se ozvala gólem pro změnu Slavia - Veselý předvede krásný únik po křídle se vším všudy a jeho centr pohotově uklízí na 2:2 Hotový. Stejný únik předvede Veselý ještě v 78. min a neomylným uživatelem exportního centru je tentokrát Nachtman - 3:2. Jenže další tlak už s výsledkem nehnul. A Slavia tedy o dvě branky nezvítězila. I když při trefách bratří Herdů do brankové konstrukce se otřásalo vše, co v tu chvíli s danou situací souviselo. Včetně sešívaných srdcí.
(Rudé právo, 29. září 1977 // ???)

Slavia - Dukla Praha
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 2. října 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1977/78, 6. kolo
Na snímku se slávistovi Veselému snaží zabránit ve střelbě Rott,
přihlíží jeho spoluhráč Štambachr.

Sestava: Segmüller, Veselý , P. Herda

Branky: 19. Segmüller 1:0, 48. Nehoda 1:1

Průběh: Pražské derby mělo dobrou úroveň a po celý zápas i svižné tempo. Po oboustranně opatrném začátku se slávistické útoky stávaly postupně nebezpečnějšími, především zásluhou rychlého Hotového a bratří Herdů ve středové řadě. Dukla v první půli chybovala tím, že se snažila pronikat především středem, kde obrana Slavie byla nejméně zranitelná. Na obou stranách se bojovalo s velkým úsilím, ale obvykle chyběla poslední přesná přihrávka, a tak většina akcí končila už před pokutovým územím nebo střelbou z dálky. Jedna taková střela z kopačky Segmüllera asi z dvaceti metrů si našla v 19. minutě překvapivě cestu do sítě Dukly: brankáři Netoličkovi podjel míč pod tělem. Dukla odpověděla Bilského obloučkem z trestného kopu přes zeď do břevna a před poločasem skončila na břevně i hlavička Petera Herdy po centru Veselého.
  O přestávce se snesl na trávník prudký liják a s mokrým terénem se v úvodu do druhého poločasu rychleji vyrovnala Dukla. Po kopu z rohu ve 48. minutě Nehoda tvrdou střelou k tyči vyrovnal. Potom měl ještě šanci Vízek, ale postupně vzrůstal tlak Slavie, na který Dukla odpovídala jen rychlými protiútoky. Převaha Slavie však končila na spolehlivé obraně Dukly, v níž hrál prim Fiala, který dvanáct minut před koncem v poslední chvíli zabránil vystřelit dobře postavenému Segmüllerovi.
  Před 10 000 diváky řídil rozhodčí ing. Jursa, který napomenul Macelu za faul a Veselého za nesportovní chování.

Rozhodčí: ing. Jursa

Diváci: 10.000 (11.000)
(Rudé právo, 3. října 1977)

ZVL Žilina - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 8. října 1977, Žilina

Utkání: 1. liga 1977/78, 7. kolo

Sestava: Zlámal - Nachtman, Jarolím, Hotový, Pauřík, D. Herda, Lauda

Branky: 14. Jarolím 0:1, 45. Tománek 1:1, 75. Hotový 1:2

Průběh: Fotbalisté ZVL Žilina prohráli již třetí zápas na domácím trávníku a dostávají se do nezáviděníhodné situace. Hosté se ujali vedení ve 14. minutě Jarolímem a po vyrovnávací brance Tománka ve 45. minutě (po chybě Zlámala) si Slavia zabezpečila po pěkné akci Dušany Herdy křídelním útočníkem Hotovým v 75. min. dva ligové body. Žilina byla pomalejší a ves srovnání se Slavií si její hráči nepřesněji přihrávali. Mužstvo Slavie se opíralo o výkon zadní řady, kde vynikali především Pauřík a Nachtman. Ve středu pole neúnavně pracoval Jarolím a na hrotu byl nejnebezpečnější Hotový.
  „Hotový unikl po křídle, Lauda mi přihrávku pustil, neváhal jsem a vystřelil,” zní v dobovém tisku popis prvního gólu v podzimním zápase Slavie se Žilinou od jejího autora Karla Jarolíma. „Šlo to do protisměru pohybu brankáře, pamatuji si to dobře, byla to moje první branka v lize, vyhráli jsme dva jedna,” vylíčil trefu slavistický kouč po dvaceti letech, před utkáním 1. předkola LM v roce 2007.

Rozhodčí: Litoš

Diváci: 2.500 (2.000)
(Rudé právo, 10. října 1977 // ???)

Slavia - RH Cheb
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 10. října 1977, Praha

Utkání: Český pohár, 4. kolo

Sestava: P. Herda, Segmüller, Lauda

Branky: ?. P. Herda 1:0, ?. Segmüller 2:0, ?. Segmüller 3:0

Průběh: V úvodním utkání 4. kola Českého poháru fotbalistů zvítězila Slavia Praha IPS nad RH Cheb 3:0. První poločas střetnutí přinesl zajímavý průběh. Hosté z Chebu byli útočnější, měli i několik brankových příležitostí, koncovka je však jejich slabinou. Lindenthal a Kutil měli na svých kopačkách vyložené příležitosti.
   Až po přestávce se Slavia zlepšila. Skórovat jí však pomohl brankář hostí Jenčík. Lauda přihrál P. Herdovi a ten pohodlně po chybě Jenčíka skóroval. V posledních dvaceti minutách pak dvakrát skóroval Segmüller.

Rozhodčí: Junek

Diváci: 1.800

Trenér: ?
(Rudé právo, 12. října 1977)

Slavia - reprezentační výběr města Prahy
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 08. jna 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Segmüller, D. Herda

Branky: Segmüller, D. Herda


Slavia - reprezentační výběr města Prahy
6 : 2 (2 : 0)

Datum: 19. jna 1977

Utkání: přátelské

Sestava: Jurkanin, Segmüller, Vokáček, Dostál

Branky: Jurkanin 2, Segmüller, Vokáček, Dostál 2


Slavia - Škoda Plzeň
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 17. října 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1977/78, 8. kolo

Sestava: Herda P., Herda D., Segmüller, Jebavý, Jarolím, Patlejch

Branky: Herda P., Herda D.

Průběh: Poslední zápas osmého kola, hraný včera večer v Edenu, přinesl poměrně snadné vítězství domácí Slavii, ale dobrý fotbal jen do přestávky. Plzeňské mužstvo se představilo v Praze jako bezelstný celek, jehož středoví obránci Sloup a Forman se navíc dopouštěli školáckých chyb. Slávisté naproti tomu začali s chutí a v dobrém tempu, a tak se v prvním poločase na plzeňskou branku valil útok za útokem.
   Vedení se ujali slávisté ve 22. minutě Peterem Herdou, který po perfektní přihrávce Segmüllerově obešel i Čalouna. O dvě minuty později se P. Herda znovu ocitl sám před plzeňským brankářem zásluhou Formana, ale Čaloun zachránil. Druhou branku po hrubé chybě Sloupa vstřelil ve 37. Dušan Herda a v poslední minutě před poločasem ještě Patejch hlavou nastřelil tyč.
   Po přestávce se obraz hry změnil. Plzeňští fotbalisté přidali, ze hřiště se naopak začali vytrácet Jebavý a Jarolím. Ze středové řady zůstal jen Peter Herda, který ještě dvakrát dal možnost Čalounovi vyniknout. Plzeňští se častěji osmělovali, více útočili, jejich akce však postrádaly koncovku. Jen Dvořák znamenaljakési nebezpečí pro slávistickou branku.

Rozhodčí: Wencl

Diváci: 12.000 (11.000)
(Rudé právo, 18. října 1977)

Zbrojovka Brno - Slavia
5 : 2 (3 : 1)

Datum: 17. října 1977, Brno

Utkání: 1. liga 1977/78, 9. kolo

Sestava: Zlámal - Herda Peter

Průběh: Boj o vedení v ligové tabulce přilákal do ochozů brněnského stadiónu rekordní návštěvu. Diváci nebyli zklamáni jak výkonem svého mužstva a vítězstvím, tak také úrodou branek. Zbrojovka hned od počátku vyvinula velký tlak a již v 8. minutě Pešiceho bomba skončila na břevně a o dvě minuty později Janečkova střela minula těsně branku. Tlak byl korunován prvním gólem v 11. min., když odražený míč poslal Kroupa do slávistické sítě. Na straně Slavie docházelo k nervozitě a Peter Herda uviděl žlutou kartu. Nedal si však pokoj a o dvě minuty později za urážku rozhodčího musel předčasně opustit hřiště. Slavia se stáhla do obrany a v útoku nechala osamoceného Segmüllera. Bylo to trochu ironií, že právě v tlaku Brna slávisté po hrubé chybě Hronu a Dvořáka ve 33. min. vyrovnali. Svůj den měl však Kroupa, autor čtyř branek, který strhával mužstvo k dalším ztečím, a to se dařilo. Již ve 38. minutě zvýšil na 2:1 a ve 45. min. bombou, na kterou Zlámal nestačil reagovat, upravil poločase na 3:1. Do druhé půle nastoupili pražští fotbalisté s uspávací taktikou, za což si vysloužili nelibost domácího publika. Taktika však byla úspěšná, neboť uspala brněnské fotbalisty natolik, že po hrubé chybě, tentokrát Václavíčka, slávisté snížili na 3:2. S přibývajícím časem ubývalo pražským hráčům sil a byl to opět Kroupa, který další dělovkou přes celou bránu zvýšil na 4:2, a v 80. min. dílo dovršil Bureš ranou zblízka na konečných 5:2.

Rozhodčí: Čejka

Diváci: 30.647

Poznámky:   Rozhodčí Čejka byl za nezvládnutí zápasu potrestán zákazem činnosti na 4 zápasy.

Tisk před utkáním:

  „Slavia odjela bez Hotového, Svobody, Biroše a Grospiče, čeká se stejná sestava jako proti Plzni (tedy s D. Herdou na levém křídle). Kvůli mlze červenobílí odřekli letadlo a cestují autokarem.”

Další článek

  Podle dobového tisku nepouštěla Zbrojovka soupeře prvních deset minut vůbec na svou polovinu hřiště. Tato excelentní desetiminutovka během níž zazvonilo Zlámalovi na bráně sešívaných dvakrát břevno, byla zakončena gólem Janečky, pěstním soubojem Petera Herdy s Klimešem, odměnou Herdovi byla žlutá a po třech minutách neustálých konverzacích s rozhodčím byl vykázán pod sprchy. Za svůj monolog později od disciplinární komise obdržel stop v zápasech na dva měsíce nepodmíněně. Polemiky se též vedli okolo Janečkovy branky, původně byla připsána Kroupovi, ale po průzkumu televizních záběrů byla Janečkovi po třech dnech opět vrácena. Tento zápas byl takřka až do konce podzimu předmětem zájmu disciplinární komise kvůli neustálým protestům sešívaných. Řešil se na třikrát, při posledním dějství byl Klimeš zbaven všech obvinění z hrubého ataku gólmana Zlámala a vyprovokování bitky po inkasovaném gólu.
(Rudé právo, 24. října 1977 // ???)

Slavia - Dukla Banská Bystrica
2 : 2 (2 : 1)

Datum: 29. října 1977, Praha, Eden
Na snímku hostující obránci zbavují míče domácího Segmüllera.

Utkání: 1. liga 1977/78, 10. kolo

Sestava: Zlámal - Herda D., Jurkanin, Cipro, Lubas

Branky: 4. Jurkanin 1:0, ?. Mráz 1:1, 36. D. Herda z pen. 2:1, 77. Majzlík 2:2

Průběh: Jako kdyby spolu s nezvyklými modrými dresy nastoupilo na trávník stadiónu v Edenu i docela jiné mužstvo Slavie. Její příznivci bývali na domácí půdě zvyklí na docela jiné výkony.
  Díky Jurkaninovi sice Slavia získala jednobrankový náskok už ve čtvrté minutě, ale hosté rychle odpověděli Mrázem. Ten spolu se Šimčekem zůstával na hrotu útoku a oba svůj úkol plnili velmi dobře. Ve středové řadě dominoval Pollák, který byl ústřední postavou banskobystrických vojáků usilujících o jednoduchý, ale účinný fotbal.
  Přesto se ještě jednou domácí, jimž citelně chyběl Peter Herda, dostali do vedení. Dušan Herda proměnil pokutový kop, který rozhodčí Řezníček nařídil devět minut před koncem poločasu za Kotianovu ruku. Majzlíkova akce, při níž v 77. minutě obešel i brankáře Zlámala, byla tečkou za vývojem skóre a zaslouženě přinesla hostujícímu celku bod.

Rozhodčí: Řezníček

Diváci: 5.500 (5.000)
(Rudé právo, 31. října 1977)

AŠ Mladá Boleslav - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 2. listopadu 1977, Mladá Boleslav

Utkání: Český pohár, čtvrtfinále

Sestava: ?

Branky: 54. Barták 1:0

Průběh: V Mladé Boleslavi na ústředním sportovním stadiónu se včera odpoledne zrodilo další překvapení ve čtvrtfinále Českého poháru v kopané. AŠ Mladá Boleslav zdolala po velmi dobré a vyrovnané hře Slavii Praha 1:0 brankou Batáka v 9. minutě druhého poločasu. Rozhodčí Votroubek z Liberce řídil utkání s chybami.

Rozhodčí: Votroubek
(Rudé právo, 3. listopadu 1977)

Tatran Prešov - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 6. listopadu 1977

Utkání: 1. liga 1977/78, 11. kolo

Sestava: Patlejch, Segmüller, Jebavý

Branky: 30. Bubenko 1:0, 50.Bubenko 2:0

Průběh: Za chladného podzimního počasí vidělo 6000 diváků od prvních minut tvrdý zápas. Domácí se vynutili v prvních deseti minutách výraznou převahu. Již ve 4. minutě Bubenko našel Sobotu, který prošel celým hřištěm, dal však vedle. Ve 30. minutě po skrumáži ve velkém vápně hostů Sobota našel volného Bubenka - 1:0. Hosté vypálili v první půli na Červeňana jen dvakrát. Prešov pokračoval v tempu i ve druhé půli a v 50. min. Bubenko střelou ze 16 metrů zvýšil na 2:0. V 55. min. po pěkné kombinaci se Patlejch dostal před domácí branku, Červeňan reflexívně zachránil. V 62. minutě měli opět velké šance Jebavý a Sobota. Sedm minut před koncem nastřelil Segmüller břevno.

Rozhodčí: ing. Hora

Diváci: 6.000

Poznámky: Tisk před zápasem: „Dosavadní ligová bilance mluví pro Prešov. (Slavia - Prešov 34  10  9  15  37:46)
Slavia odjíždí se stabilním kádrem, teprve před utkáním rozhodnou trenér s lékařem o sestavě.”
(Rudé právo, 7. listopadu 1977)

Slavia - VTJ Čáslav
10 : 0 (4 : 0)

Datum: 17. listopadu 1977,

Utkání: přátelské

Sestava: Dostál, Lubas, Frydrych, Veselý, D. Herda, Patlejch

Branky: Dostál 3, Lubas 3, Frydrych, Veselý, D. Herda, Patlejch

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Trenér Jaroslav Jareš měl podle tisku v utkání vyzkoušet širší kádr mužstva.
(Rudé právo, 17. listopadu 1977 // Rudé právo, 18. listopadu 1977 // ???)

Slavia - Lokomotíva Košice
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 20. listopadu 1977, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1977/78, 12. kolo

Sestava: Zlámal - Lubas, Segmüller, D. Herda, Cipro, Nachtman

Branky: 76. Lubas 1:0

Rozhodčí: ing. Zelník

Průběh: Během dvaceti minut mohlo být v Edenu rozhodnuto. Jen Segmüller se třikrát ocitl ve výtečné střelecké pozici, ale neměl dobrou mušku, zblízka přestřelil Nachtman a Lubasovu bombu košický brankář Seman skvěle vyrazil. Tyto šance nebyly ani tak výsledkem dobré hry domácích jako spíše mezer ve středu košické obrany. Slavia postižená rozsáhlou marodkou táhla většinu akcí po levé straně. Tam se dařilo D. Herdovi na křídle a za ním Lubasovi. D. Herda nastřelil z trestného kopu přes zeď břevno, ale před poločasem měli svou šanci i hosté: Móderovu střelu Zlámal vyrazil před sebe, Ujhély zblízka dorážel a na zemi ležící Zlámal zachránil.
   Po přestávce nahradil ve středu slávistického útoku Segmüllera, který nastoupil po chřipce, nováček Dostál. I on měl brzy gólovou šanci, ale postupně přebírali iniciativu ve středu hřiště hosté. Zásluhu na tom měli především Móder a Kozák, oba technicky výborně vybavení fotbalisté, hrající však málo účelně. Lokomotíva se ani příliš nesnažila vstřelit gól, zdálo se, že se spokojuje s udržením remízy, a to se jí nakonec nevyplatilo. V 76. min. Móder, ačkoliv mohl přihrát dopředu, volil přenesení hry z jedné strany hřiště na druhou, míč se dostal k Pencákovi, jeho malou domů vystihl Lubas a pohodlně skóroval.
   Vítězství Slavie, i když nijak nenadchlo, bylo zasloužené. Vedle D. Herdy a Lubase se líbil i Cipro a Nachtman v obraně. Hosté měli výborného Semana v brance a Dobroviče v obraně, o Kozákovi a Móderovi už byla řeč.

Diváci: 7.000 (8.000)

Trenér: ?

Poznámky:

Článek před utkáním

  V Edenu se po delší přestávce představí v červenobílém dresu Biroš, chybět bude naproti tomu potrestaný P. Herda, nejistý je i start Segmüllera. Lokomotíva kompletní s Józsou, Kozákem, Móderem. Rozhodčí ing. Zelník.
(Rudé právo, 19. listopadu 1977 // ???)

Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 26. listopadu 1977, Bratislava

Utkání: 1. liga 1977/78, 13. kolo

Sestava: Zlámal - Herda D., Lauda (?. Segmüller), Lubas

Branky: 78. D. Herda 0:1, 79. Segmüller 0:2, 89. Ondruš 1:2

Průběh: Za sněhové vánice, na těžkém terénu a před téměř prázdným hledištěm zvítězila Slavia překvapivě, ale naprosto zaslouženě na Tehelném poli. Měla spolehlivou obranu, v níž Cipro osobně střežil Masného, a za celý zápas mu nic nedovolil. Všichni hráči Slavie předvedli bojovný výkon a dokázali rychle přecházet do útoku. Už v prvním poločase měl Dušan Herda, jeden z nejlepších hráčů hostí, pěknou příležitost, jeho hlavičku však brankář Matula vyrazil přes břevno; brzy po přestávce se octl v dobré střelecké pozici Lubas, střelil však vedle.
  Domácí fotbalisté útočili častěji, celý zápas však marně hledali skulinu ve slávistické obraně, a tak se uchylovali ke střelbě z dálky. V 18. minutě Zlámal jen s námahou vyrazil Elefantovu střelu a o čtvrt hodiny později měli slávisté štěstí, když bomba mladého bratislavského hráče Hikla ze 30 metrů skončila jen na tyči Zlámalovy branky.
  Rozhodnutí o vítězství Slavie padlo během dvou minut v poslední čtvrthodině zápasu. Vedení se slávisté ujali v 78. minutě brankou D. Herdy, jehož míč proklouzl bratislavskému Matulovi pod tělem. O minutu později čerstvý Segmüller (těsně před tím střídal Laudu) unikl bratislavským zadákům a vstřelil druhý gól. Domácí snížili minutu před koncem Ondrušem, který dorazil do sítě míč odražený od tyče po střele Gallisově. Utkání dobře řídil rozhodčí Marko, který napomenul Gallise za mluvení.

Rozhodčí: Marko

Diváci: 1.000 (800)

Trenér: ?

Poznámky:

Tisk před utkáním:

  Domácí jsou kompletní a nastoupí s Ondrušem v obraně, slávisté odletěli do Bratislavy s Pauříkem a Hotovým, o jejich startu se však rozhodne až před zápasem.
(Rudé právo, 26. listopadu 1977 // Rudé právo, 28. listopadu 1977)

Slavia - Inter Bratislava
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 4. prosince 1977

Utkání: 1. liga 1977/78, 14. kolo

Sestava: Hotový, D. Herda, Patlejch (?. Veselý)

Branky: 13. Brezík 0:1, 59. Hotový 1:1

Průběh: Inter zahájil utkání v Edenu zcela proti zvyklostem naší ligy: přestože hrál na cizím hřišti, od první minuty útočil a převzal iniciativu. Jeho středová řada, v níž svým výkonem příjemně překvapil Kalmár, zneškodňovala útočné snahy Slavie hned při jejich zrodu, do ofenzívy Interu se zapojoval i velmi dobrý Barmoš na pravé straně obrany. Z převahy Interu padla ve 13. minutě i první branka: Kalmárův přesný centr z pravé strany poslal zcela volný Brezík hlavou do sítě.
   Slavii, která nastoupila s Hotovým a D. Herdou na křídlech, se nedařilo především ve středu pole, a tak trenér Jareš už po půlhodině odvolal Patlejcha, na hřiště přišel Veselý a D. Herda přešel do středové trojice. Hra domácích se tím nijak výrazně nezlepšila, Inter hrál klidněji a jeho spolehlivá obrana, v níž byl pouze Zrubec slabším mužem, bez námahy odvracela trochu těžkopádné a křečovité útoky Slavie. Teprve po přestávce se dostavil tlak Slavie, vyrovnání Slavii však nabídla až hrubá chyba Interu, v 59. min. Bajza chybně rozehrál, Veselý míč zachytil a z jeho přihrávky Hotový skóroval. V 63. min. byla hra po výpadek elektrického proudu na půl hodiny přerušena, ve zbývající části zápasu měli domácí výraznou převahu, Inter se však ubránil.
   V závěru se hrálo zbytečně tvrdě a nečistě, což rozhodčí Pouček netrestal.

Rozhodčí: Pouček (Krchňák ?)

Diváci: 4.000 (5.000)

Trenér: ?
(Rudé právo, 5. prosince 1977)

Bohemians Praha - Slavia
3 : 3 (1 : 1)

Datum: 10. prosince 1977, Praha
Antonín Panenka (na snímku při střelbě) rozhodl v pražském derby o dělbě bodů.

Utkání: 1. liga 1977/78, 15. kolo

Sestava: Herda D., Nachtman, Segmüller, Veselý (?. Lauda), Jurkanin, Frydrych (?. min.)

Branky: 3. Bičovský 1:0, 12. Nachtman 1:1, 53. Segmüller 1:2, 82. Lauda 1:3, 85. Panenka 2:3, 93. Panenka 3:3

Průběh: „Bylo to dobré utkání a mohlo být ještě lepší,” řekl po vršovickém derby trenér Bohemians Pospíchal. Ti, kdo střetnutí viděli, jistě pochopili i to, co trenér Pospíchal zamlčel. Mohlo být lepší, kdyby úrovni zápasu odpovídal i výkon rozhodčího Prince. Tomu se utkání nevyvedlo. Nedovedl udržet jednotné měřítko pro stejné přestupky, kompenzoval své chyby dalšími, utápěl se v kompromisech a výsledkem byla zbytečná nervozita na hřišti i v hledišti, sedm žlutých karet (čtyři Bohemians a tři Slavia) a v závěru i vyloučení slávisty Frydrycha (za strčení do Kloučka po přerušení hry).
  Hrálo se v rychlém tempu od jedné branky ke druhé, o dramatické okamžiky nebyla nouze. Na blátivém terénu docházelo však často k nečistým zákrokům. Fotbalisté Bohemains se hned v úvodu ujali vedení krásnou hlavičkou Bičovského, slávisté však brzy vyrovnali. Motorem většiny jejich akcí byl D. Herda, po přestávce ho dobře doplňoval i Jurkanin, v útoku byl těžko k zastavení Veselý. Také Bohemians měli svou hlavní sílu ve středové řadě, kde největší kus práce odvedl Bičovský. Rozdíl byl ve výkonu obran. Zatímco slávistická hrála spolehlivě, obrana Bohemians měla dost mezer. Proto také slávisté měli ve druhé půli více střeleckých příležitostí a šest minut před koncem vedli 3:1. Pak však našel Panenka svou střeleckou mušku a dvakrát se zapsal do střelecké listiny.
  Branky: 3. minutě Bičovský hlavou v pádu po Panenkově centru, 12. minuta Nachtman přízemní ranou 1:1, 53. minuta Segmüller hlavou z centru D. Herdy 1:2, 82. minuta Lauda (nastoupil místo Veselého) po akci D. Herdy 1:3, 85. minuta Panenka přímo z rohového kopu (!) 2:3, 90. minuta Panenka z trestného kopu vedle zdi 3:3.

Rozhodčí: Princ

Diváci: 11.000 (10.000 ?)
(Rudé právo, 12. prosince 1977 // ???)


• Údajně existuje ještě zápas AEK Atény - Slavia, který skončil remízou 0:0. Patrně se ale jedná o chybu a o zápas, jež se hrál 26. ledna a skončil výsledkem 1:0 pro řecký tým.