198819891990

Slavia - Sparta
0 : 5 (0 : 2)

Datum: 04. ledna 1989, Praha, hala v Edenu

Utkání: přátelské

Sestava: Přibyl, Jánoš - Šimůnek, Janů, Jeslínek, Beránek, Zálešák, Ondrejčík, Mysliveček, Frýda, Žák, J. Novák, M. Procházka, Řehák, Váňa, P. Čermák

Branky: Lavička, Hašek, Bielik, Skuhravý, Čabala

Rozhodčí: Grégr + Pelíšek

Diváci: 800

Poznámky: Dobročinná akce hraná podle pravidel halového fotbalu na 2x30 minut. Utkání se hrálo na podporu obětem zemětřesení v Gruzii. Sparta byla rozehranější, Slavia trénovala druhý den. Zápas není započítáván do oficiálních statistik derby.


Slavia - TJ Viktoria Žižkov
1 : 1 (0 : 0)

Datum: únor 1989 (v tisku vyšlo 27. února)

Druh zápasu: Turnaj RH Strašnice

Poznámky: V 80. letech se název Viktorie měnil z TJ Viktoria Žižkov Strojimport na TJ Viktoria Žižkov PSO. Nevím ve kterém roce to ale přesně bylo.


Slavia - VTJ Písek
7 : 0 (3 : 0)

Datum: únor 1989 (v tisku vyšlo 27. února)

Druh zápasu: přátelský



DAC Dunajská Streda - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 01. bezna 1989

Utkání: 1. liga 1988/89, 16. kolo

Sestava: Přibyl - Šimůnek, Ondrejčík, Jeslínek, Susko, Jinoch, Mysliveček, Frýda (83. Siva), Žák - Váňa, Řehák

Branka: Pavlík 1:0

Průběh: Slavia téměr celý zápas úspěšně odolávala neplodnému náporu domácích, a o zasloužený bod ji připravil až devět minut před koncem jedinou brankou utkání Pavlík. Přitom fotbalisté DAC si těžkopádnou a nepřesnou hrou za předchozích 80 minut nevypracovali prakticky žádnou gólovou šanci. Naopak hosté projevovali ve hře víc dynamiky i snahy pronikat do soupeřovy obrany. V 28. minutě Jinoch trefil zblízka boční síť a také po přestávce měla Slavia více příležitostí. Tu největší měl v 50. min. Jeslínek, ale jeho střela brankáře Vahalu nepřekvapila.

Rozhodčí: Chocholouš

Diváci: 6.533

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Tisk před utkáním: „Slavia odjíždí na Žitný ostrov s odhodláním neprohrát, její kádr je kompletní až na juniorského reprezentanta Nováka, který si z MS v Saúdské Arábii přivezl kotník v sádře.”


Slavia - Bohemians Praha
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 06. bezna 1989, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1988/89, 17. kolo

Sestava: Přibyl - Šimůnek, Jeslínek, Ondrejčík, Susko - Jinoch (46. Víger), Frýda, Mysliveček, Žák - Váňa, Procházka (46. Beránek)

Branky: 5. Válek 0:1, 22. Mojžíš 0:2, 51. Čurilla 0:3, 88. Jeslínek z pen. 1:3

Průběh: V souboji o krále Vršovic získal oba body zcela nečekaně celek Bohemians, který měl před prvním jarním pražským derby po nedělních výsledcích doslova nůž na krku… Hosté přesnou kombinací, tvrdým atakováním i bojovností dokonale vyvedli Slavii z konceptu. Pokud vůbec šlo o nějakém systému po první brance klokanů (Válek dotlačil do sítě Přibylovi vypadnuvší míč z náruče) u Slavie hovořit. Bezradnost v útoku doplňovala rozpačitost statistů v defenzívě (zejména Šimůnka i obou stoperů). I když po nečekaném vedení hostů byl v šanci dvakrát domácí Frýda (břevno z trestného kopu) a rozhodčí Havlíček odpustil klokanům penaltu za sražení Šimůnka Žďárským v 9. minutě. Jenže přišel perfektní pas Válka na Mojžíše při druhé brance do mezery obrany domácích zvící tolik prostoru jako zbouraná tribuna Slavie a bylo vlastně rozhodnuto. Zvláště když ještě před přestávkou šel předčasně do kabin Váňa za zákeřný faul na Čurillu. Definitivně hosté Slavii zdecimovali šachovou rošádou Beláka s Válkem, po jejichž akci nasadil mat Čurilla, pak ještě Tymich trefil břevno a jediný úspěch červenobílých - z penalty za faul na Sadílka na Vígera - už mnoho příznivců domácích nevidělo… Mířili totiž na tramvaj!

Rozhodčí: Havlíček

Diváci: 10.451 (10.421)

Trenér: I. Kopecký: „Když se dělají takové chyby, nelze nikoho porazit. Výsledek ovlivnilo i vyloučení Váni.”



Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 12. bezna 1989, Bratislava, Tehelné pole

Utkání: 1. liga 1988/89, 18. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík (53. Jinoch), Jeslínek, Zálešák - Víger, Mysliveček, Klusáček, Žák - Susko (40. Novák), Frýda

Branky: 55. Vankovič z pen. 1:0, 71. Vankovič 2:0

Průběh: Úvod střetnutí patřil Slavii, která, i když hrála vlastně bez jediného útočníka, se častěji dostávala do blízkosti šestnáctky soupeře. Scházela jí však přeznější a důraznější koncovka. Slovan hrál dlouho rozháraně a jen bojovnost byla jeho zbraní. Krátce po přestávce utekl Timko a zastavil ho až v pokutovém území za cenu faulu Zálešák. Penaltu Vankovič bezpečně proměnil (nejednomu pravověrnému slavistovi pak při porovnání této situace s nepotrestaným faulem Beláka na Šimůnka vzkypěla krev v žilách). O čtvrt hodiny později obešel Timko Zálešáka a před brankou se orientoval opět Vankovič. Zbývající slavistická iniciativa bez střelby zůstala neplodná. Slavia si tak na jaře přivezla z Tehelného pole další prohru.

Rozhodčí: Stiegler

Diváci: 4.724 (4.794)

Trenér: I. Kopecký: „Slovan si výhru zasloužil za větší aktivitu v první půli. Nám ovšem dělá větší starosti marodka, která se nám nyní rozrostla o oba stopery.”

Poznámky: Ligová premiéra brankáře Jánoše.


Slavia - Dukla Praha
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 17. bezna 1989, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1988/89, 19. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Klusáček, Ondrejčík, Susko - Víger, Frýda, Mysliveček, Žák (82. Jinoch) - Novák (35. Zákostelský), Procházka

Branky: 9. Luhový 0:1, 64. Klusáček 1:1, 73. Foldyna 1:2

Průběh: Tradiční derby v pražském Edenu otevřelo 19. kolo nejvyšší soutěže fotbalistů. Slavia bojovala, ale i nadále zůstává jediným mužstvem, které na jaře ještě nebodovalo.
  Po oboustranně opatrném začátku přišlo pro domácí nečekané zmrazení. Němec vybojoval na levé straně míč a jeho centr mezi dezorientovanými obránci poslal s přispěním Klusáčka Luhový hlavou do branky. Oslabená Slavia hrála ještě několik minut v útlumu, ale pak velkou bojovností zatlačila Duklu před její branku a dlouhé minuty nepustila vojáky k půlící čáře. Výsledkem drtivého náporu byly střelecké pokusy Frýdy a Žáka, Procházkovo břevno a pak jen spousta nepřesných přihrávek.
  Po změně stran pokračoval nápor domácích, zejména Žák tahal jejich útoky, ale snaze chyběla přesnost a větší klid. Přesto ji po centru Frýdy Klusáček korunoval vyrovnávajícím gólem. Tlak domácích sílil, ale zmrazil jej Foldyna přesnou střelou z 25 metrů. Stínem utkání byla 50. minuta, kdy Žák fauloval brankáře Kostelníka, mstitel Karoch ho bez míče knokautoval, ale oba dostali od nepřesného sudího Pelíška jen žluté karty.

Rozhodčí: Pelíšek

Diváci: 4.317

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Tisk před utkáním: „Červenobílí mají rozsáhlou marodku, chybět budou Jeslínek, který je po operaci kolenních vazů a na jaře už si nezahraje, Siva, Řehák, nepatrné jsou naděje na start Beránka (zlomený nos) a větší u Ondrejčíka (výron v kotníku), k dispozici není ani distancovaný Váňa.



Plastika Nitra - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 26. bezna 1989

Utkání: 1. liga 1988/89, 20. kolo

Sestava: Jánoš - Beránek, Frýda, Klusáček, Mysliveček, Ondrejčík, Řehák, Susko, Šimůnek, Víger, Žák

Branka: 36. Hipp 1:0

Průběh: Slavisté Řehák a Ondrejčík hned na začátku své šance spálili, ovšem na druhé straně je napodobili pomácí Jež, Lednický a dvakrát Moravčík. Fotbal se hrál podobný, Nitra si dokonce notně zahrávala s přízní diváků, když trestuhodně zahodila do přestávky další šance. Teprve po změně stran získala převahu, ale tu provázela střelecká marnost. Podobně však dopadali z brejků hosté (opět Ondrejčík, Řehák a navíc Mysliveček). Od 60. min. se přestal hrát fotbal...

Rozhodčí: Líška

Diváci: 4.823

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Slavia prohrála popáté za sebou.



TJ Vítkovice - Slavia
1 : 3

Datum: 29. bezna 1989

Utkání: Český pohár, čtvrtfinále

Rozhodčí: Pekař


Slavia - TJ Vítkovice
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 02. dubna 1989

Utkání: 1. liga 1988/89, 21. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík, Klusáček, Beránek - Řehák, Mysliveček, Žák - Siva (76. Jinoch), Frýda, Novák (83. Zálešák)

Branky: 6. Siva 1:0, 33. Ondrejčík 2:0, 72. Grussmann 2:1

Průběh: V rozpětí čtyř dnů porazila Slavia už podruhé Vítkovice; poprvé ve čtvrtfinále Českého poháru. Červenobílí už se Sivou a prakticky jen bez zraněného Jeslínka a distancovaného Váni hráli snaživě, důrazně, ale střídali dobré okamžiky se slabšími. Protože nebyla na výši „druhá vlna”, často vázla kombinace, přechod do útoku byl pomalejší a před brankou soupeře byli domácí někdy nerozhodní. Základ k jejich vítězství položil už v 6. minutě Siva, který zužitkoval Ondrejčíkův vrácený míč od lajny. Pak měli hosté příležitost vyrovnat, ale neproměnili rozhodčím Stieglerem správně nařízenou penaltu za faul Šimůnka, který oběma rukama stáhl Jeřábka… Kovačíkovu střelu Jánoš nadvakrát kryl. Na Pražany se usmálo štěstí. Z protiútoku hosté faulovali na pravé straně trestného území, Mysliveček zahrál trestný kop a zcela nekrytý Ondrejčík zvýšil na 2:0. Po změně stran Vítkovičtí přidali, Slavia znervózněla, své protiútoky nedotáhla a nevyužila dalších šancí (Žák, Novák, Siva). Hosté korunovali své úsilí v 72. min. Grussmannem po chybě brankáře Jánoše. V 75. min. mohl Bartl vyrovnat, jeho prudkou hlavičkou k zemi však brankář vyrazil nohou.

Rozhodčí: Stiegler

Diváci: 4.908

Trenér: I. Kopecký: „Bylo to pro nás strašně důležité utkání. Prohra by nás srazila až na dno. I proto jsem vsadil na zkušenost.”

Poznámky: Střely 9:6, fauly 14:21.
Žlutou kartu u Jinocha uvádí jen některé noviny.



RH Cheb - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 08. dubna 1989, Cheb

Utkání: 1. liga 1988/89, 22. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Klusáček, Ondrejčík, Susko - Mysliveček, Řehák, Frýda (81. Beránek), Žák - Novák (46. Zálešák), Siva

Branky: 43. Kuka 1:0, 50. Šimůnek 1:1

Průběh: Byl to průměrný, ale zajímavý fotbal. Pouze sudí Dibitanzl svým výkonem potvrdil, že časté kritiky na hlavu rozhodčích mají své opodstatnění. Oba celky hrály otevřeně, a tak o vzruch před oběma brankami nebyla nouze. Hraničářům se nepodařilo dostat Pražany pod tlak a blíže ke vstřelení branky měli hosté. Slavia totiž už ve 13. minutě po akci Žáka se Sivou naznačila, že nehodlá hrát druhé housle. Skutečnost však byla zcela obrácená a první se radovali domácí, když nepříliš prudkou Kukovu ránu nešťastně zadní částí těla tečoval Ondrejčík. Ve druhé půli slavisté prahli po odvetě, ale pojistku na vedení měl na kopačce chebský Lindenthal. Zbytečně razantní střelou však minul odkrytý roh branky hostí, a tak hosté vyrovnali v 50. minutě, kdy za faul na Řeháka kopal Šimůnek penaltu. Jeho první ránu Krbeček vyrazil, ale dorážka už byla přesná. Až do konce utkání měli domácí dost zjevnou převahu, ale Slavia zisk bodu uhlídala. Šance měli obě strany - Žák, Šimůnek i Řehák na jedné a Šilhavý se Sopkem na druhé straně je však nevyužili. Slavii řádně zatrnulo v samém závěru, kdy však po zákroku na Šilhavého zůstala píšťalka rozhodčího němá. Remíza vcelku odpovídá průběhu utkání a pro domácí je to nepříjemná a nečekaná ztráta.

Rozhodčí: Dibitanzl

Diváci: 3.738

Trenér: Asistent trenéra Kopeckého Petržela: „Jsme rádi, že jsme remizovali, mohli jsme však získat oba body … ale i prohrát!”

Poznámky: Střely přímé 4:6, mimo 13:4, rohy 7:7, fauly 17:12.
Tisk před utkáním: „Červenobílí zřejmě nezmění mužstvo z utkání s Vítkovicemi. Budou mít však už k dispozici Vígera, který odpočíval pro 6 žlutých karet.”


Slavia - Sigma ZTS Olomouc
4 : 1 (2 : 1)

Datum: 17. dubna 1989, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1988/89, 23. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Klusáček, Ondrejčík, Beránek - Mysliveček, Víger (69. Žák), Řehák, Frýda - Novák, Siva (78. Zálešák)

Branky: 5. Řehák 1:0, 24. Maroši 1:1, 36. Klusáček 2:1, 73. Novák 3:1, 89. Mysliveček 4:1

Průběh: V závěrečném utkání 23. kola fotbalové ligy zvítězili slavisté zaslouženě nad Olomoucí a v tabulce postoupili na 5. místo.
  Na mokrém trávníku a za stálého deště se hrál rychlý fotbal. Slavisté se brzy ujali vedení Řehákem po pěkné akci Beránkově. Agilní a důrazný Řehák představoval i v dalších minutách největší nebezpečí pro olomouckou branku a udělal i nejvíce práce v poli. Opravdu překvapil, neboť kromě vedoucího gólu vyslal na branku soupeře osm dalších střel, rozehrával, bojoval, založil akci, která skončila třetím gólem a - měl smůlu, když z penalty za sražení Zálešáka Kouřilem trefil znovu břevno (předtím hlavou při jiné akci).
  Ale ani hosté nezapomínali útočit a zanedlouho poměrně šťastně vyrovnali, když brankář Jánoš neudržel v rukou Drulákovu střelu z přímého kopu a Mároši zblízka přes ležícího brankáře poslal míč do sítě. Přesněji kombinující domácí si však dále udržovali převahu a do přestávky získali Klusáčkem znovu vedení. To rohový kop Myslivečka přizvedl hlavou Řehák a Klusáček také hlavou skóroval.
  Ve druhé půli slavisté na čas vypadli z tempa, hosté převzali iniciativu, ale chybělo jim zakončení. V těch chvílích byl výsledek na vážkách, konec obav slavistů o vítězství udělala až přesná hlavička mladého Nováka, která znamenala třetí gól. Od tohoto okamžiku byli už domácí pány hřiště, přesnou kombinací se dostávali do blízkosti Doležílkovy branky. Olomoučtí se dopouštěli ve statické obraně řady chyb, kterých Slavia využila vstřelením čtvrtého gólu.
  Utkání přihlížel technický ředitel FIFA W. Jagg.

Rozhodčí: Chocholouš

Diváci: 3.684

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Některé zdroje uvádí mezi žlutými kartami i Beránka.
  Střely 15:8, rohy 5:6, fauly 18:1



Spartak Hradec Králové - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 20. dubna 1989, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 1988/89, 24. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík, Klusáček, Beránek - Žák, Frýda (43. Zálešák), Mysliveček - Siva, Řehák, Novák (75. Víger)

Branka: 32. Řehák 0:1

Průběh: Hradečtí začali bojovně, měli více brankových příležitostí, ale v rozhodujícím okamžiku chyběla střelám větší přesnost a důraz. Šance měli v 6. min. Černý, v 15. Polák, v 19. Kovárník, ve 23. minutě vyrazil Kovárníkovu bombu brankář Jánoš na roh. Ve 40. min. nastřelil Černý z 8 metrů gólmana, ve 44. Chaloupka dal hlavou těsně vedle. Slavisté podnikali brejky, přechod do útoku měli daleko rychlejší než domácí, finální přihrávky směřovaly do gólových šancí. Při jedné takové domácí obrana zaváhala, obránce Šimůnek prošel po pravé straně a nikým nekrytý Řehák vstřelil rozhodující branku Slavie. Největší podíl na vítězství má brankář Jánoš, který čaroval i ve druhém poločase. Domácí ho začali náporem, ale útočníkům chyběl rychlejší pohyb. Šance ovšem měli také hosté, v 62. minutě Řehák dokonce nastřelil z trestného kopu tyč.

Rozhodčí: Marko

Diváci: 13.326

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Střely na branku 10:4, mimo 7:5, rohy 10:2, fauly 14:26.
  Brankář Zdeněk Jánoš se stal při svém sedmém vystoupení v lize mužem 24. kola.
  O Zdeňku Jánošovi napsaly noviny toto: „...brankář Jánoš měl včera magnetické nejen rukavice, ale prakticky celé tělo. Protože celkem třikrát v prvním poločase při střele Poláka, hlavičce Kovárníka a bombě Černého vytlačil míč vždy do bezpečí... Ve druhém poločase se posunul ještě více převahopoměr ve prospěch domácích. Jenže Jánoš celkem třikrát vzal odvahu Chlaoupkovi, protože mu chytil i nemožné.”


Slavia - VTJ Tábor
3 : 1 (2 : 0)

Datum: duben 1989 (v tisku vyšlo 27. dubna)

Utkání: přátelské



Inter ZŤS Bratislava - Slavia
3 : 3 (2 : 0)

Datum: 03. kvtna 1989, Bratislava

Utkání: 1. liga 1988/89, 25. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Klusáček, Ondrejčík, Beránek - Mysliveček, Řehák, Žák (46. Víger), Frýda - Siva (46. Zálešák), Novák

Branky: 26. Brezík 1:0, 32. Brezík 2:0, 61. Řehák 2:1, 65. Řehák z pen. 2:2, 80. Brezík z pen. 3:2, 90. Mysliveček 3:3

Průběh: Poslední tři prohry se bratislavskému Interu navzdory množství brankových příležitostí nepodařilo pražské Slavii oplatit. První poločas měli hráči Bratislavy stále převahu, ale příliš dlouho rozehrávali a před brankou zbrkle stříleli nebo přihrávali. Vedli 2:0 a před koncem prvního poločasu měl Kramoliš dvě výborné šance a krátce po přestávce Richter, opět Kramoliš a Weiss zahodili další „čisté” brankové šance. Hodinu zakřiknutě hrající Slavia, v útoku bez myšlenky a v obraně nejistá, se probudila. Dovolil jí to výkon domácích a v průběhu pěti minut vyrovnal Řehák.
  Do zápasu plného chyb dobře „zapadla” i trojice rozhodčích, která měla problémy s rozeznáváním ofsajdových pozic. Rozhodčí Jašek přisoudil překvapivě Interu pokutový kop, když v 79. min. střídající Stojka padl před Klusáčkem a Brezík z penalty získal znovu vedení. Domácí toho nevyužili, naopak v posledních sekundách po Vígerově nastřelení tyče ještě stačil Mysliveček srovnat na 3:3.
  Bratislavští fotbalisté tedy pokračovali v domácím výprodeji bodů i se Slavií, domácí trenér byl přístupem svých hráčů rozladěn, jeho kolega na lavičce Slavie své svěřence naopak chválil, funkcionáři Interu pak byli krajně rozhořčeni na sudího Jaška za neuznaný gól. Záznam však jasně ukázal, že branka padla z ofsajdu.

Rozhodčí: Jašek

Diváci: 3.388

Trenér: I. Kopecký: „Po první půli, kdy jsme sice hráli ofenzívně, ale zároveň neopatrně v obraně, přišel ve druhém poločasu zvrat, k němuž napomohl příchod Vígera. Rychle jsme vyrovnali na 2:2, pak jsme gólem z penalty sice prohrávali, ale mužstvo bojovalo až do konce a srovnalo skóre znovu. Toho si na hráčích nejvíce cením!”


Spartak Pelhřimov - Slavia
0 : 4 (0 : 1)

Datum: květen 1989 (v tisku vyšlo 11. května)

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Frýda, Žák, Mysliveček, Procházka

Branky: Frýda, Žák, Mysliveček, Procházka


Slavia - Sparta
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 15. kvtna 1989, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 1988/89, 26. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík, Klusáček, Beránek - Víger, Frýda, Mysliveček, Žák - J. Novák (79. Procházka), Řehák (69. Siva)

Branky: 1. Šimůnek 1:0, 15. Řehák 2:0. 47. Kukleta 3:0

Průběh: Po tříletém čekání na vítězství v tradičním derby pražských „S” se ve včerejší dohrávce 26. kola fotbalové ligy příznivci červenobílých přece jen dočkali. Eden tentokrát nebyl pro sparťany rájem a v nadprůměrném utkání dokázala domácí Slavia porazit letenský celek 3:0, čímž v čele soutěže situaci znovu zkomplikovala - ostravský Baník ztrácí na vedoucí Spartu opět jen tři body.
  Slavisté, prahnoucí stále ještě po účasti v Poháru UEFA, vstoupili do utkání impozantně. Na ukazateli času ještě nenaskočila první minuta a už se míč třepetal za Stejskalovými zády. Přetažený Žákův centr totiž vrátil Víger před šestnáctku hostů, Šimůnek volej před Stejskalem poskočil a z jeho náruče se odrazil pod horní tyč - 1:0. Lepší vstup si domácí - při vyrovnanosti momentálních řad (chyběli jim dlouhodobě zranění Jeslínek a Váňa, Spartě Hašek s Čabalou) - ani nemohli přát. Získali sebevědomí, zatímco při absenci se v letenském týmu nenašel během celého střetnutí nikdo, kdo by vtiskl Jarabinského svěřencům řád i nápad.
  A po čtvrthodině hry se slavisté radovali podruhé. Novákův centr přeskočil Bielika, ten se sice snažil skočit Řehákovi do rány, ale domácí útočník v souboji kapitánů chytře zvolil kličku a minimální mezerou u pravé tyče Stejskalovy svatyně skóroval - 2:0. Teprve pak se hosté dokázali prosadit častěji před Jánošovou šestnáctkou, Kukleta parádní střelou donutil slavistického gólmana k zákroku a ten stejně pohotově zasáhl při dalších střelách Lavičky i Vrabce. Do varu však přivedla vršovické tribuny 42. minuta. Řehák po souboji s Bielikem zůstal ležet v pokutovém území, ale rozhodčí Marko (od místa přestupku dost vzdálený) o penaltě přesvědčen nebyl.
  Ještě než se mohla případná snaha hostů po korigování výsledku po přestávce projevit, bylo rozhodnuto, a znovu u toho byl Bielik. Frýdův centr zbytečně přizvedl před vybíhajícím Stejskalem a pro Myslivečka číhajícího u levé tyče nebylo problémem vysoký oblouček hlavičkou usměrnit do sítě. Od tohoto okamžiku byla i Sparta aktivnější, ale její snaha byla marná. Neměla patřičné zrychlení, a když rozhodčí Marko v 64. min. kompenzoval z první půle nenařízenou penaltu stejným ohodnocením Jánošova zákroku na Němečka, bylo jasné, že vedoucí tým ligy tentokrát branku nedá. I když hlavička Grigy v poslední minutě k ní neměla daleko. Bohužel s daným stavem se sparťané dost těžko vyrovnávali, čehož dokladem byly hrubé zákroky Kuklety na Myslivečka a především Vrabce na Řeháka (zezadu bez míče), z nichž ten druhý byl oceněn žlutou kartou jen díky značné benevolenci rozhodčího. A jen o vlas minuly cíl výpady Sivy a Frýdy do otevřené defenzívy Sparty v samotném finiši. U Slavie obstáli Klusáček (zcela vymazal Grigu), Víger Mysliveček a Řehák, u Sparty snad Němeček. Vůbec nebyl vidět P. Novák, kterého měli sledovat zástupci Panathinaikos Atény.

Rozhodčí: Marko

Diváci: 10.203

Trenér: I. Kopecký: „Souhlasím s názorem kolegy, první gól nás uklidnil, kdežto soupeře srazil. V dalších minutách si hráči sáhli až na dno svých sil. Zápas to byl pohledný, jen si myslím, že některé zákroky, zvláště na Řeháka, byly zbytečné.”

Tisk před utkáním: „Slavia může ještě pošilhávat po Poháru UEFA, Sparta s ní však dobrých 5 let neprohrála.
  I. Kopecký: ,Neprohrát se Spartou je pro každého úspěchem. Nesmíme se dostat pod tlak, protože každý z hráčů umí zaútočit, a na hrotu jsou hlavičkáři. Mužstvo chce soupeře pokořit, pro nás mluví elán a ctižádost hráčů.’
  Mužstvo je až na Jeslínka a Váňu kompletní, nad startem Řeháka visí otazník. Pravděpodobná sestava: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík, Klusáček, Beránek - Víger, Mysliveček, Frýda, Žák - Řehák, J. Novák.”
  Ohlasy po utkání:
  M. Frýda: „Příjemný pocit vyhrát nad Spartou. Výsledek je dílem kolektivního výkonu. Výborně, jak Klusáček přikryl Grigu.” Šimůnek komentuje první branku: „Řehák mi ideálně přiťukl míč a přestože není levačka moje silná noha, sedl mi dobře. Jsem šťasten.” Víger: „Sparta zapomněla hrát to, co bývalo její silnou zbraní, a toho jsme využili. Teď máme šanci i na Pohár UEFA.”



Spartak Hradec Králové - Slavia
2 : 3 (2 : 1, 2 : 2) v prodl.

Datum: 18. kvtna 1989

Utkání: Český pohár, semifinále

Sestava: Přibyl - Řehák (?), Ondrejčík, Susko, Siva, Víger (od 60. min.), Novák (od 60. min.), Žák (?)

Branky: 18. Siva 0:1, 23. Pacák 1:1, 45. Havránek 2:1, 75. Víger 2:2, 103. Řehák 2:3

Průběh: Vítězství Slavie se nerodilo lehce. Snad i kvůli tomu, že měla v nohách ne právě jednoduché pondělní derby v Edenu. I to vedlo slavistického trenéra Ivana Kopeckého k tomu, že na východě Čech poslal na hřiště od začátku hned čtyři čerstvé muže.
  V prvním poločase měli Hradečtí převahu, i když jim chyběl potrestaný Chaloupka, nastoupil však potrestaný Havránek. Překvapení přišlo v 18. minutě. Obrana domácích zůstala stát a reklamovala ofsajd, Siva však nezaváhal a vstřelil vedoucí branku Slavie. Ve 23. min. po kopu z rohu brankář hostí Přibyl nezachytil míč a Pacák hlavou vyrovnal. A ve 45. min. Havránek z 20 metrů překvapil Přibyla tvrdou střelou - 2:1. Druhý poločas začali opět Hradečtí náporem, v 53. měl Černý velkou šanci, ale netrefil branku. V 60. min. hosté dvdkrát střídali, do hry nastoupili Víger a Novák. Jejich hra se zlepšila a byl to právě Víger, který vyrovnal z trestného kopu na 2:2. Ve 103. minutě v prodloužení hradecká obrana odvrátila míč, ale pouze k Řehákovi, který nezaváhal a dal jí třetí branku. Ve 110. mohl Polák vyrovnat, ale ze šesti metrů trefil jen tyč…

Rozhodčí: Stiegler

Diváci: 6.000

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Střely přímé 7:7, mimo 6:5, rohy 9:5.
  Prameny se liší ve žlutých kartách - některé uvádějí Řeháka, jiné Žáka (Ondrejčíka a Suska všechny).



Dukla Banská Bystrica - Slavia
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 22. kvtna 1989

Utkání: 1. liga 1988/89, 27. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík, Klusáček, Beránek - Frýda, Mysliveček, Víger, Žák - Siva (78. Procházka), Řehák

Branky: 13. Baláž 1:0, 18. Řehák 1:1, 45. Suchánek 2:1, 87. Diňa 3:1

Průběh: Slavia po šesti kolech bez prohry v Banské Bystrici propadla, i když domácí vojáci hráli hodinu bez vyloučeného Baláže. Slavii se nepodařilo zopakovat výkon z pražského derby se Spartou. Soupeř byl rychlejší, důraznější, líp kombinoval. Pražané ještě dokázali odpovědět na Balážův gól Řehákem, vyrovnali hru, dostali Duklu pod tlak, vytvořili si několik velice dobrých příležitostí, ale pak inkasovali gól „do šatny”, když Valkučákovu bombu Jánoš vyrazil a Suchánek trefil do černého. Slavisté pak ve druhém poločase přidali na důrazu, ale branku vojáků obléhali marně. Naopak tři minuty před koncem z trestného kopu Diňa zpečetil jejich porážku.

Rozhodčí: Czetö

Diváci: 3.095 (3.085)

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: ČK: 30. Baláž (Dukla) za faul a oplácení na Žáka.
  Tisk před utkáním: „Červenobílí letí do B. Bystrice v obvyklé sestavě, tedy nadále bez Jeslínka a Váni.”


Sparta - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 28. kvtna 1989, Jablonec nad Nisou, stadion LIAZ Jablonec n./N. na Střelnici

Utkání: Český pohár, finále

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík, Klusáček, Beránek - Víger (Zálešák), Mysliveček, Frýda, Žák - Siva (Procházka), Řehák

Branka: 15. Griga 1:0

Průběh: Návrat uzdraveného Haška do základní sestavy Spartě ohromně pomohl! Psychicky, ale hlavně herně, protože mistr mohl opět vyrukovat se silnou zálohou, s níž stojí i padají jeho výkony, a jak se v posledních týdnech ukázalo i výsledky. Letenský kapitán to také byl, kdo jako první
zavelel ke zteči a k odplatě za nedávnou krutou ligovou prohru. Už v 1. min. poslal zpoza šestnáctky prudký volej k Jánošově pravé tyči tak nekompromisně, že mladý slavistický gólman mohl mluvit o zázraku a štěstí současně, že stačil ještě míč vytáhnout na roh, šest minut poté se zaskvěl podruhé, když stejně perfektně zmařil vyloženou šanci P. Nováka, po čtvrt hodině se však ukázalo, že ani on není kouzelník a nezvládne nemožné. Po Bielkově dlouhém autu a Skuhravého prodloužení se totiž Griga ocitl s míčem na hlavě dva kroky před brankovou čarou a proměnit tu šanci byla pro něho maličkost.
  Zpočátku ofenzivně naladěná Slavia, chtějící stejně jako před nedávnem v lize dělat hru a diktovat režii finále, se najednou cítila vyvedena z konceptu a z míry. Ocitla se nejen v dešťová spršce, hřmění hromů a křižování blesků, ale i v letenském tlaku, který se stupňoval a sílil. Mistr, zpočátku až chytře vyčkávající, lákající soupeře na svou polovinu a spoléhající na rychlé, jednoduché, ale krajně nebezpečné protiútoky, se vedoucím gólem natolik uklidnil, že na jablonecké trávě vzpomínal na své velké chvíle a nalézal svou někdejší tvář. Především díky neúnavné záloze, která předčila stejnou protivníkovu řadu a přesností, důrazem, a hlavně pak pohyblivostí a rychlostí, ale i přičiněním Grigy, jenž tentokrát nejen čekal na své gólové šance, ale připravoval je i jiným. Jako např. ve 37. min., kdy předložil ideální míč Haškovi, který rozvlnil slavistickou síť podruhé. I rozhodčímu Grégrovi se akce jako
vystřižená z fotbalové učebnice určitě moc a moc líbila, ale pro ofsajd gól uznat nemohl.
  Ani po změně stran neztratilo pohárové derby náboj, tempo, zajímavost a spád, neboť motivace obou celků byla dál velká. Sparta si samozřejmě vedení chtěla pojistit (a příležitosti k tomu měla - největší v 73. minutě P. Novák, jenž se ocitl zcela sám před Jánošem), Slavia se naproti tomu nechtěla vzdát svého snu, že by prostřednictvím poháru mohla nakouknout do „Evropy”. Kopeckého svěřenci proto zákonitě přidali, na rozdíl od prvního poločasu začali k útočení daleko častěji využívat křídelních prostorů, do ofenzívy se zapojovali i krajní obránci Šimůnek s Beránkem. Efekt slavistického snažení byl ovšem nulový, neboť mu chybělo to hlavní - finální přihrávka a koncovka.
  Šimůnek si kupř. dokázal postupně pohrát s celou letenskou obranou, v šestnáctce si položit na zem a obejít dva protihráče, ale přesně už nepřihrál. Siva při několika akcích předvedl totéž, takže vyrovnání, a tudíž alespoň prodloužení, zůstalo pro tým z Edenu fatou morgánou. Nepomohlo ani dvojnásobné střídání v průběhu poločasu, ani zoufalý závěrečný finiš, plný snahy, bojovnosti, vůle, ale i nervozity, a tudíž i křečovitosti. Nejblíže k vyrovnání měl střídající Procházka, ale hlavičkoval vedle. Sparta se vrátila k taktice v úvodu finále, kdy také spoléhala na obranu a snažila se přesnou kombinací držet míč pod kontrolou a myslela při tom na rychlé protiakce. Tato taktika jí také skutečně vyšla! Nakonec jí vynesla už devátý primát v Českém poháru, který po 90minutové jablonecké partii převzal po zásluze z rukou předsedy VFS ČÚV ČSTV J. Kořínka Letenský kapitán I. Hašek.

Rozhodčí: Grégr

Diváci: 9.600 (uvádí se i 9.700 či 9650)

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Tisk před zápasem: „Pro dlouhodobé zranění by neměli hrát Jeslínek a Váňa, pro 6 žlutých karet Mysliveček.”
  O utkání v Jablonci je velký zájem a pořadatelé očekávají vyprodané hlediště. Pro fanoušky je připraven bohatý a kulturní sportovní program, např. beseda s J. Bicanem či autogramiáda knihy V. Ježka ,Trénoval jsem mistry’. Dopoledne před zápasem začne žákovský turnaj.
  I. Kopecký před utkáním: „Pro mne to bude po loňském s Vítkovicemi druhé finále... Těším se na atmosféru v Jablonci, Sparta je vysoký favorit a porazit ji dvakrát za sebou (před 14 dny v lize 3:0) je velmi těžké! Škoda, že se Novák při rozcvičce před utkáním v Banské Bystrici zranil a má nohu v sádře, Klusáček a Víger budou zřejmě v pořádku.”
  Předpokládaná sestava Slavie: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík, Klusáček, Beránek - Frýda, Mysliveček, Víger, Žák - Siva, Řehák.


Slavia - Spartak Trnava
5 : 1 (3 : 1)

Datum: 01. ervna 1989, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1988/89, 28. kolo

Sestava: Jánoš - Beránek, Frýda, Klusáček, Ondrejčík, Řehák, Siva (stř.), Šimůnek, Víger, Zálešák, Žák (stř.); stř. Susko, Procházka

Branky: 25. Řehák z pen. 1:0, 33. Řehák z pen. 2:0, 41. Siva 3:0, 45. Klejch z pen. 3:1, 58. Frýda 4:1, 79. Procházka 5:1

Průběh: V posledním zápase 28. kola pogratulovali slavisté pěti góly k 85. narozeninám Františku Pláničkovi. Zároveň tím dokázali, že se nevzdávají naděje na účast v Poháru UEFA.
  Slavia byla celý zápas lepším, důraznějším i aktivnějším mužstvem a vytrvale útočila. Po pěkných akcích Frýdy a Šimůnka si připravila řadu dobrých střeleckých příležitostí, ale ironií zůstává, že první dvě branky vstřelila z pokutových kopů po nedovolených zákrocích trnavského Hutty. Třetí pak připojil hlavou agilní Siva po přesném Frýdově centru. Slavisté ovládli hřiště i v druhém poločase, vtipnou kombinací procházeli snadno obranou Trnavy a dostávali se do dobrých střeleckých pozic. Hráli ale už trochu lehkomyslně, ukojili už svůj hlad po gólech, ale přesto dvěma dalšími brankami zvýraznili své zasloužené vítězství. Na Trnavě bylo vidět, že o nic nehraje, hlavně ve druhém poločase působila zcela odevzdaným dojmem. Jedinou branku vstřelila těsně před poločasem z pokutového kopu, když Ondrejčík Brezinovu střelu vyrazil z branky rukou.

Rozhodčí: Chocholouš

Diváci: 5.084

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Utkání předcházela malá slavnost: František Plánička, brankář Slavie a vicemistrů světa 1934, přijal v předvečer svých 85. narozenin, blahopřání oddílu, TJ i odboru přátel.



TJ Zbrojovka Brno - Slavia
4 : 1 (1 : 1)

Datum: červen 1989, v tisku vyšlo 7. června

Utkání: přátelské

Sestava: Beránek

Branky: Kafka 4 (1 z pen.) - Beránek



Baník Ostrava - Slavia
4 : 1 (1 : 1)

Datum: 11. června 1989, Ostrava

Utkání: 1. liga 1988/89, 29. kolo

Sestava: Jánoš - Susko, Klusáček, Ondrejčík, Beránek - Víger, Mysliveček, Frýda (79. Jinoch), Zálešák - Řehák, Procházka (79. Siva)

Branky: 38. Beránek 0:1, 41. Daněk 1:1, 75. Staš 2:1, 76. Škarabela 3:1, 89. Škarabela 4:1

Průběh: Od první minuty to byla partie pro divákovo oči. Oba soupeři vsadili totiž na útok, což se ostatně čekalo, neboť naději Slavie na Pohár UEFA živila jenom výhra na Bazalech, a domácí se v sezóně nesporně úspěšné chtěli ve stejném duchu rozloučit se svými fanoušky. Prostě, vyhrát chtěli oba, a fotbal na tom vydělal.
  Za první poločas si lepší známku za aktivitu zasloužila Slavia, i když při střídání stran bylo skóre srovnáno. Sešívaní těžili z výborné hry druhé vlny, za prvních pětačtyřicet minut vystřelili na Mikloškovu branku osm přesných ran, a to je dobré vysvědčení. Už v 7. minutě reprezentačního brankáře ohrozil pravačkou Beránek, v 8. Víger nádhernou střelou trefil toč a ve 20. Frýda břevno! Mikloško musel zasáhnout proti znamenité střele Myslivečka, který přesným nápřahem zakončoval spolupráci s Frýdou. Na druhé straně bojiště brankář Jánoš hasil požár ve 13. a 28. minutě, v 9. si oddechl, že Daňkovu střelu teč spoluhráče vytlačila mimo jeho branku, a ve 14., že Horváth špičkou kopačky výborný Chýlkův centr poslal těsně mimo. Také se mu ulevilo ve 33. minutě, když Klusáček uklouzl a Chýlek své sólo zakončil bombou do boční sítě. Dva góly padly v závěru první půle. Ve 38. minutě Procházka báječným centrem od brankové čáry našel u vzdálenějšího rohu malého vápna rozběhnutého Beránka a ten hlavičkou nedal Mikloškovi šanci - 0:1. Vyrovnáno bylo za tři minuty. Horváth utekl Suskovi, odcentroval přesně na hlavu nabíhajícího Daňka, a ten se těšil ze 110. ligové branky - 1:1. Kazem bylo, že se v gólovém momentu zranil a musel být vystřídán.
  Čistou gólovou šanci nabídl ve 46. minutě Horváthovi pomezní rozhodčí Strechaj. Neviděl dvoumetrový ofsajd, ale ostravský útočník trefil jenom tělo brankáře Jánoše a vyražený míč kopl nad. Co všechno se dá neproměnit, viděly Bazaly v 54. minutě. Mysliveček vystřelil jako z děla, Mikloško stačil míč jen vyrazit před sebe, přímo na kopačky Řeháka. A náš muž minulého kola z pěti metrů přestřelil úplně prázdnou branku… Vítězství Baníku zařídili stopeři na přelomu poslední čtvrthodinky. V 75. minutě vystřelil Staš možná ze třiceti metrů, před Jánošem kdosi míč tečoval a brankář Slavie byl zaskočen - 2:1. Uplynulo jenom několik desítek sekund, když se na své polovině hřiště zmocnil míče Škarabela a odvážně se pustil do sólové akce. Nikdo ho neatakoval a mladý ostravský stoper tuhle příležitost jaksepatří využil - 3:1.
  Vzhledem k obrazu hry zcela nečekaný výsledek pečetil svým druhým gólem Škarabela v 89. minutě.

Rozhodčí: Líška

Diváci: 6.616

Trenér: I. Kopecký: „Tři čtvrtiny zápasu jsme měli v rukách, přesto jsme prohráli!”

Poznámky: Střely na branku 9:0, mimo 8:7, rohy 2:6, fauly 19:20.


Slavia - Škoda Plzeň
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 14. ervna 1989, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1988/89, 30. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek, Procházka (stř.), Zálešák, Víger, Řehák, Mysliveček, Ondrejčík, Frýda, Klusáček, Šimůnek; stř. Siva, Jinoch

Branka: 25. Zálešák 1:0

Průběh: Utkání bylo ovlivněno, hráči dostali od vedení Bohemians 30.000 korun. Přineslo však tvrdý boj, branku vstřelil ve 25. minutě Zálešák po Vígerově přihrávce.

Rozhodčí: Hycl

Diváci: 6.075

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Tisk před utkáním: „Červenobílí mají problémy se sestavou, protože na marodce jsou nadále Jeslínek, Novák, Váňa, nejistý je start Šimůnka (stěžuje si na třísla) a Frýdy, který pro svalové zranění nedohrál v Ostravě.”



Rot-Weiß Visbeck - Slavia
0 : 9

Datum: červenec 1989

Utkání: příprava v NSR

Poznámky: V tisku vyšlo 26. července.



SpVgg. Blau-Weiss 90 Berlin - Slavia
3 : 0 (0 : 0)

Datum: červenec 1989 (V tisku vyšlo 24. července)

Utkání: příprava v NSR



Amisia Papenburg - Slavia
1 : 6

Datum: červenec 1989

Utkání: příprava v NSR

Poznámky: V tisku vyšlo 26. července. V přípravě jsou s mužstvem Slavie v NSR už noví hráči Galbavý a Faktor a z vojny se vrátivší Kuka, Urban a Feřtek, zatímco rekonvalescenti Šimůnek, Jeslínek a Vandas se připravují v Edenu.



SHSV Emden - Slavia
1 : 12 (1 : 4)

Datum: červenec 1989

Utkání: příprava v NSR

Sestava: Mysliveček, Galbavý, Ondrejčík, Zákostelský, Řehák, Víger, Feřtek

Branky: Mysliveček 3, Galbavý 2, Ondrejčík 2 a Zákostelský 2, Řehák, Víger, Feřtek

Poznámky: Zákostelský byl po tomto zápase se sedmi brankami nejlepším střelcem týmu. V tisku vyšlo 28. července.



FSV Jever - Slavia
2 : 17

Datum: červenec 1989

Utkání: příprava v NSR

Poznámky: V tisku vyšlo 1. srpna.



SV Aurich - Slavia
1 : 2

Datum: červenec 1989

Utkání: příprava v NSR

Poznámky: V tisku vyšlo 1. srpna.



Tuspo Lamspringe - Slavia
2 : 8

Datum: červenec 1989

Utkání: příprava v NSR

Poznámky: V tisku vyšlo 1. srpna. Slavisté z celé této přípravy 6 zápasů vyhráli a jen jeden prohráli.


Örebro SK - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 06. ervence 1989, Örebro

Utkání: Interpohár - Panasonic Cup

Branky: 44. Karlen 1:0, 65. Millqvist 2:0

Průběh: Slavia ve Švédsku nepřesvědčila, soupeř ji předčil v jednoduchosti a rychlosti. Šance si hosté vytvořili jen ke konci poločasu, ale neproměnili je.

Rozhodčí: Nillson (Švédsko)

Diváci: 1.500


Siófoki Bányász - Slavia
2 : 1

Datum: 08. ervence 1989, Siófok

Utkání: Interpohár - Panasonic Cup


Slavia - Siófoki Bányász
4 : 1

Datum: 1989, Praha

Utkání: Interpohár - Panasonic Cup

Poznámky: Jako místo utkání se uvádí i Staré Město na jižní Moravě.


Slavia - Örebro SK
0 : 4 (0 : 2)

Datum: 12. ervence 1989, Praha

Utkání: Interpohár - Panasonic Cup

Sestava: Přibyl - Šimůnek (53. Feřtek), Ondrejčík, Klusáček, Zálešák - Víger, Mysliveček (46. Urban), Žák, Frýda (46. Galbavý) - Kuka, Řehák (46. J. Novák)

Branky: 23. Sjögren 0:1, 38. Karlen 0:2, 56. Blohm 0:3, 90. Dunberg 0:4

Průběh: Domácí svým počtem příznivců (1790) jako by chtěli připomenout datum francouzské revoluce. Přišlo jich sice o jednoho více na to, aby počty souhlasily, nicméně pro publikum se převratné děly věci: kdo totiž čekal snadné vítězství či alespoň dobrý výkon domácích, byl notně zklamán. Lehkonohý nováček švédské ligy, který zatím v Panasonic cupu neztratil ani bop, dirigovaný 35násobným reprezentantem Nilssonem, byl lepší po všech stránkách a dezorientované obraně lehce střílel pohledné branky. Blohmovu sólu přes polovinu hřiště musely tribuny uznale zatleskat.

Rozhodčí: Grégr

Diváci: 1.791

Trenér: Mužstvo vedl V. Petržela (I. Kopecký byl na dovolené). Ivan Kopecký: „Dá se mluvit o ostudě, ovšem zápas jsme brali jako přípravu a v té jsou podobné výpadky možné.“


Slavia - FC Wettingen
4 : 0

Datum: 15. ervence 1989

Utkání: Interpohár - Panasonic Cup

Poznámky: Tisk před zápasem: Červenobílí už mohou myslet jen na druhou příčku a 15 tisíc marek. Budou chybět Šimůnek (bolesti třísel) a J. Novák (chřipka). Dále Frýda a Řehák (s reprezentací v Aarau), Vandas s Jeslínkem zatím jen lehce trénují. Nastoupit by měli nováčci Feřtek, Galbavý a Urban.



FC Wettingen - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 19. ervence 1989, Curych (Wettingen?)

Utkání: Interpohár - Panasonic Cup, 6. kolo

Sestava: Jánoš - Ondrejčík, Klusáček, Zálešák, Urban, Víger, Novák, Mysliveček, Žák, Řehák (80. Feřtek), Kuka (57. Galbavý)

Branky: 25. Víger 0:1, 35. Rueda 1:1, 89. Feřtek 1:2

Průběh: Hosté měli od počátku mírnou převahu, kterou vyjádřil Frýdek vedoucí brankou, domácí před poločasem vyrovnali, ale zisk dvou bodů pojistil minutu před koncem střídající Feřtek.

Rozhodčí: Sandoz

Diváci: 750

Poznámky: Tisk před zápasem: „Červenobílí bojují o 2. místo, budou postrádat operovaného Frýdu, ale už nastoupí Řehák.”

Zápas byl posledním utkáním Slavie ve skupině. Skončila na 2. místě a získala prémii 15.000 DM.
1. Örebro
2. Slavia
3. Wettingen
4. Siófok
6
6
6
6
5
3
2
2
0
0
0
0
1
3
4
4
16:  5
11:10
  9:13
  7:15
10
  6
  4
  4
(?, 24. července 1989)

TJ Slavoj Žirovnice - Slavia
? : 3

Datum: 06. srpna 1989, Žirovnice

Druh zápasu: Perleťový pohár, kvalifikace


Slavia - TJ Zbrojovka Brno
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 06. srpna 1989, Žirovnice

Druh zápasu: Perleťový pohár, finále

Sestava: Žák

Branky: Žák - Schneider, Kafka

Poznámky: 56. ročník turnaje o Perleťový pohár v Žirovnici se vydařil po všech stránkách! Dobrým znamením už byla přízeň počasí: celý týden zima takřka listopadová, déšť a vítr, den před turnajem a při něm jako zázrakem teplo a slunečno, v pondělí ráno už zase prška… Fotbalisté se odměnili maximálním nasazením a dobrými výkony, takže všechny čtyři zápasy se rozhodně líbily - a 2.200 diváků zase na oplátku připravilo zejména ve finále téměř ligovou atmosféru!
  Pozorní pořadatelé připravili řadu cen: za nejrychlejší branku na turnaji dostal Feřtek dvojitý lovecký salám z místního závodu Masného průmyslu, stejná pochutina čekala i na nejlepšího střelce turnaje, kterým se stal nečekaně domácí Burza - jeho spoluhráč Vodáček sice také dal dva góly, z toho jeden ovšem do vlastní sítě, takže byl ze hry vyřazen… Trenéři obou finalistů, Ivan Kopecký (Slavia) a František Cipro (Brno) zase jako upomínku dostali pěkné přikrývky z Partexu.
  Finalisté byli očekáváni, přesto ale cesta ligových týmů do finále nebyla tentokráte tak jednoznačná jako jindy, kdy ligisté v kvalifikaci většinou nadělovaly kolem deseti gólů: tentokráte dala Slavia domácímu Slavoji jen tři a Zbrojovka zkušenému Adamovi v brance Lokomotivy dokonce jen dva góly, takže jich na turnaji padlo dohromady jen dvanáct - konto 56 ročníků narostlo na 1.206 branek. O ten letošní tucet se rozdělilo deset střelců, většinou ze hry protože se střílely jen tři penalty: Zamazal (Brno) a Leština (Loko) je proměnili, Žák (Slavia) neuspěl.
  Další zajímavosti ze Žirovnice jen jednou větou:
  Čestný výkop na turnaji měli herci Luděk Kopřiva a Milan Mach. Ve finále nastoupili oba soupeři ve stejných dresech (i barvy Zbrojovky jsou červenobílé), takže Moravané nakonec nastoupili v dresech s nápisem Slavoj Žirovnice… Z domácích hráčů se dařilo Stanislavu Markovi, kterého si všímá kdekdo a do notýsku si jeho jméno zapsal i slavistický předseda Epstein…
  A na závěr lakonický výrok bývalého brněnského kanonýra Karla Kroupy, který vlastně hovoří za všechny komentáře: „Veliké, nádherné, velkolepé!”



BSS Brandýs nad Labem - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 09. srpna 1989, Brandýs nad Labem

Utkání: Český pohár, 3. kolo

Sestava: Jánoš - Susko, Ondrejčík, Klusáček, Zálešák, Urban, Žák, Víger, Mysliveček (46. Galbavý), Novák, Kuka (81. Zákostelský)

Branky: 56. Váňa 1:0

Průběh: Na pražskou Slavii se vytáhl účastník národní první fotbalové ligy. Domácí předčili ligového soupeře, který si v úvodu a v závěru vytvořil jen tři šance, hrou i bojovností. Střelcem jediného, ale rozhodujícího úspěchu domácích byl v 56. minutě Váňa. Toto jméno se ještě nedávno objevovalo právě na soupisce červenobílých.

Poznámky: Tisk před utkáním: „Červenobílí nemohou počítat s Faktorem a Řehákem, kteří jsou v trestu, a s nemocnými Jeslínkem, Vandasem (oba po operaci již trénují), Šimůnkem (třísla) a Frýdou (rameno).”

Rozhodčí: Krondl

Diváci: 1.500


Slavia - Spartak Trnava
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 14. srpna 1989, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1989/90, 1. kolo

Sestava: Jánoš - Susko, Ondrejčík, Klusáček, Zálešák, Víger, Mysliveček, Urban, Žák, Kuka (75. Galbavý), Novák (83. Zákostelský)

Průběh: V Edenu překvapil „zbytek Slavie”, který v poslední půlhodině přidal několik pěkných akcí a dal slabé Trnavě tři branky. Slavia v podstatě postavila juniorskou sestavu, absence zkušených nebere konce.
  Celý první poločas měla Slavia jasnou územní převahu. Její snažení však chyběl fotbalový nápad, jednoduchost a především schopnost obejít protihráče a přesně přihrát. Omluvou nemůže být ani neúčast čtyř hráčů stálé sestavy, z nichž nejvíce scházel tvořivý Frýda. K podprůměrnému fotbalu přispěli i hosté, kteří se spokojovali pouze s bráněním bezbrankového výsledku. Po změně stran přidala Slavia na důrazu a to se jí vyplatilo. V 59. minutě trefil Žák tyč, vzápětí byl faulován Urban Duchoněm, nařízenou penaltu Opálek Myslivečkovi vyrazil, ale Novák pohotově vrátil do sítě. O dvě minuty později po rohovém kopu zvýšil na 2:0 ze skrumáže Klusáček. Domácí pokračovali v náporu, také Trnavští se osmělili k několika akcím, ale nedokázali se prosadit. Zlepšenou kvalitu poškodil několika chybami rozhodčí Hycl. Přehlédl sražení Kuky Huttou v 65. minutě či Solárův úder Žákovi. Neukázal kartu ani Malatinskému se Zálešákem, kteří do sebe strkali, netrestal ani potyčky Duchoně s Žákem a bez povšimnutí ponechal i extempóre Solara. Slavia nakonec ještě dokázala vstřelit třetí gól.

Branky: 61. Novák 1:0, 63. Klusáček 2:0, 90. Zákostelecký 3:0

Rozhodčí: Hycl

Diváci: 5.659

Trenér: I. Kopecký: „Nehledejme alibi v absencích hráčů. Připouštím však, že po dvou předchozích prohrách - s Brnem na turnaji a s Brandýsem v poháru - pro nás mohla být ligová premiéra těžká hlavně psychicky. Rozhodl úvodní gól přinesl zlom. Stále příliš mnoho bojujeme, dřeme, chybí nám fotbalovost. Před utkáním jsme na tom nebyli psychicky dobře, museli jsme vsadit na bojovnost.”

Poznámky: Jeden hráč uvedený mezi střídajícími nastoupil od začátku utkání a patří tedy ještě do základní sestavy, není mi však známo, který z nich to byl.


Slavia - Radotín
5 : 1 (1 : 1)

Datum: 16. srpna 1989, Praha, Eden

Utkání: přátelské



Slovan CHZJD Bratislava - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 20. srpna 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 2. kolo

Sestava: Jánoš - Susko, Ondrejčík, Klusáček, Zálešák, Víger, Mysliveček, Urban, Žák, Novák (51. Galbavý), Kuka (78. Zákostelský)

Branky: 23. Varga 1:0, 87. Pecko 2:0

Průběh: Hosté byli rychlejší, důraznější, v útoku přímočařejší. Brzy se také dostali do vedení, které přineslo na jejich kopačky více klidu a přesnosti. Slavia měla velkou šanci už v první půli, Ekhardt však vykopával z prázdné brány. Mladý, zraněními zdecimovaný tým Slavie tedy na vyrovnání měl, ale šance Kuky a Myslivečka přišly vniveč.

Rozhodčí: Stiegler

Diváci: 8.375

Trenér: I. Kopecký


Slavia - Inter Bratislava
2 : 2 (1 : 2)

Datum: 24. srpna 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 3. kolo

Sestava: Jánoš - Susko (46. Vandas), Jeslínek, Ondrejčík, Zálešák, Víger (80. Zákostelský), Klusáček, Mysliveček, Žák, Urban, Novák

Branky: 27. Weiss 0:1, 35. Luhový 0:2, 40. Žák z pen. 1:2, 89. Urban 2:2

Průběh: Jen sám sobě mohl bratislavský Inter „poděkovat” za to, že si místo první podzimní výhry odvezl z Edenu jen bod. V epilogu třetího ligového kola byl lepším, nebezpečnějším a hlavně fotbalovějšía mužstvem, jenže své přednosti prokazoval pouze v první půli. Po změně stran začal nepochopitelně hájit hubené vedení a za pasivitu byl potrestán.
  Zraněními, nemocemi a tresty zdecimovaná Slavia se sice od prvních minut snažila dělat hru, uchopit aktivitu a zatlačit soupeře do ofenzívy, k čemuž mělo posloužit osobní krytí nejnebezpečnějších hráčů soupeře, jenže jejich snažení bylo čistě platonické a efekt nepřinášelo. Absence šesti hráčů základní sestavy byla totiž až příliš patrná, neúčast dirigenta Frýdy téměř nenahraditelná a když navíc musel trenér Kopecký zpřeházet složení týmu a např. Klusáčka z postu stopera vysunout do zálohy, bylo jasné, že domácí budou mít problémy nejen s protivníkem, ale především sami se sebou... Tušení se také skutečně začalo po necelé půlhodině naplňovat, neboť hosté dvakrát udeřili a za 7 minut vedli 2:0. Nejprve totiž prošel domácí obranou Lancz a naservíroval Jakubcovi přihrávku z říše snů a pohádek, mladík v žlutočerném dresu se jí však zalekl, téměř na brankové čáře se dvakrát po sobě netrefil do míče, ale rutinér Weiss všechno napravil a Inter do vedení dostal. Šokovaná Slavia se ještě neprobrala ze zlého snění, když Weiss zaúřadoval podruhé. Tentokrát pro změnu utekl Suskovi a jeho centr poslal mladší z bratrů Luhových hlavou do sítě. Ke cti domácích budiž poznamenáno, že ani takovéto k. o. je nesrazilo do kolen, ale začali bojovat ještě usilovněji než v úvodu. Za své snažení se také dočkali zasloužené odměny - po faulu na Urbana přišla penalta, kterou Žák neomylně proměnil a postaral se tak o doping pro svůj tým do druhého poločasu.
  Ten po přestávce skutečně působil... Jednak proto, že trenér Kopecký posílil útok a po roční absenci poslal na ligový trávník Vandase, hlavně však proto, že rychlejší, techničtější a nápaditější Inter nepochopitelně vyklidil pole a začal jen bránit hubené vedení. Domácí tak měli dostatek prostoru, volnosti i času k vytrvalé ofenzivě, která skutečně přišla trvala 25 minut. Jejím výsledkem však byla jen hlavička Urban a bomba Žáka z trestného kopu do tyče. Teprve když už sešívaní fanoušci houfně opouštěli Eden, usmířil Urban ty nejvěrnější z věrných. Hlavou zachránil domácím bod a Inter dokonale potrestal za pasivitu.

Rozhodčí: Benedik

Diváci: 5.204

Trenér: I. Kopecký


Sparta - Slavia
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 28. srpna 1989, Praha, Sparta

Utkání: 1. liga 1989/90, 4. kolo

Sestava: Jánoš - Víger, Jeslínek, Zálešák - T. Urban, Klusáček, Mysliveček, Žák (79. Vandas) - Kuka, Řehák

Branky: 11. Skuhravý 1:0, 17. Hašek 2:0, 62. Bílek z pen. 3:0

Průběh: Mladý slavistický gólman Jánoš se stal smutným hrdinou 105. derby pražských „S”. V pouze průměrném zápase, jenž zůstal hodně za očekáváním a v němž domácí hráli jen to, co k bezpečnému vítězství potřebovali, zanechal totiž svůj výrazný autogram pod všemi třemi inkasovanými brankami, a tím i pod prohrou svého týmu.
  Nic horšího snad Slavii v úvodu derby ani potkat nemohlo... Deset minut se snažila hrát na Letné rovnocennou roli a držet s favorizovanou Spartou krok. Jaká to naivní představa! Jak pošetilé předsevzetí! Jaká troufalost! Zvláště, když hostující obrana jakoby nebyla na záměrech svého mužstva příliš zainteresována, zejména, když brankář Jánoš se asi tělem i duší zapoměl v Edenu, takže než si pořádně sáhl na míč, prohrával jeho tým rozdílem dvou gólů...
  Nejdříve totiž slavistický brankář neudržel Vrabcovu bombu zpoza šestnáctky a Skuhravý míč v pádu dorážel, pouhých šest minut poté Jánoš pro změnu zaspal při centru Němečka a Haškovi nedalo mnoho práce hlavou letenské vedení pojistit. Slavistická pohroma mohla být dokonána v 21. min., kdy si Čabala prošel šestnáctkou jako po lázeňské promenádě a nabídl Grigovi, aby si také dal gól. Domácí kanonýr ale hlavičkoval jen do padajícího brankáře! Kopeckého svěřenci pak zkusili hrát, co původně chtěli, jenže vše už byla marnost nad marnost. Mužstvu chyběl systém i dirigent, v obraně zely obrovské díry, útočné snažení ztroskotávalo na zoufalých nepřesnostech. Sparta tak s klidem a suverénně režírovala derby k obrazu svému a mohla své vedení ještě zvýšit, když těsně před přestávkou po Čabalově „ulici” utekl Kukleta, ale tváří v tvář Jánošovi nepochodil, stejně jako v zápětí Hašek.
  Po přestávce už byla předkládaná fotbalová nadílka hubená a jako čajíček slaboučká. Ani penalta nařízená po Němečkově sražení Jánošem a bezpečně proměněná Bílkem nepřinesla oživení, natož aby pozvedla úroveň. Spartu snad mohly utěšit dva body a dokonalá odplata za jarní prohru 0:3 v Edenu, Slavia se však po předvedeném výkonu nemohla utěšovat vůbec ničím!

Rozhodčí: Grégr

Diváci: 9.000

Trenér: I. Kopecký: „Sparta hrála velice dobře v místech, kde se dne fotbal rozhoduje - tedy v šestnáctkách. Navíc dala brzy gól a namísto nátlakové hry si chodila do naší otevřené obrany jak se jí zachtělo. Jánoše jsem chtěl po druhém gólu střídat, ale protože jsem ho vytipoval jako jedničku a nechtěl jsem nalomit jeho psychiku, nechal jsem ho nakonec v brance.”


Slavia - Dukla Praha
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 01. z 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 5. kolo

Sestava: Jánoš - Urban, Klusáček, Jeslínek, Zálešák - Víger, Faktor (79. Ondrejčík), Žák (63. Novák), Mysliveček - Kuk, Řehák

Branky: 15. Víger 1:0, 21. Mysliveček 2:0, 74. Karoch 2:1, 80. Kuka 3:1

Průběh: Utkání průměrné úrovně. Rychleji vyřešili otázku, co s míčem na dostřel branky, když není komu přihrát, domácí. Už v 8. min. ze 20 metrů napálil míč do břevna. Následující hlavičku Faktora odvracel na čáře Bažant. V 15. minutě Víger obhlédl zkušeným zrakem přelidněnou šestnáctku a křížnou střelou z její hranice dokonale překvapil spícího Kostelníka. Slavisté pak přidali a ve 21. min. prokázal u rohového praporku Kuka důraz v souboji o míč, našel Myslivečka, jehož opakovaná prudká střela nejdříve knockautovala Radu a pak i síť za zády brankáře hostí. Vojáci se utápěli v kličkách, když Němcovi tentokrát úspěšně konkurovali i ostatní. Až příchod Karocha po přestávce oživil útočné snahy vojáků. Sám jmenovaný šel sólově na Jánoše, ale neuspěl. Vzápětí na druhé straně měl Kostelník několik šancí napravit si pokaženou reputaci, po Kukově střele z několika kroků mu pomohlo břevno. Čestný úspěch hostí dal po nádherném sólu Karoch čtvrthodinu před koncem, vzápětí kontroval po „české uličce” Kuka.

Rozhodčí: Marko

Diváci: 4.646

Trenér: I. Kopecký


Česká Lípa - Slavia
1 : 7 (0 : 2)

Datum: září 1989 (v tisku vyšlo 14. září)

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Žák, Kuka, Urban, Ondrejčík

Branky: Žák 3, Kuka 2, Urban, Ondrejčík



Sigma ZTS Olomouc - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 17. z 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 6. kolo

Sestava: Jánoš - Faktor, Frýda, Jeslínek, Klusáček, Kuka (stř.), Mysliveček, Řehák, Urban, Víger (stř.), Zálešák; stř. Ondrejčík, Žák

Branky: Kouřil - Faktor

Rozhodčí: Chocholouš

Diváci: 7.758

Trenér: I. Kopecký


Slavia - Zbrojovka Brno
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 23. z 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 7. kolo

Sestava: Jánoš - Faktor, Frýda, Jeslínek, Klusáček, Kuka, Mysliveček (stř.), Řehák, Urban, Víger (stř.), Zálešák; stř. Novák, Žák

Branky: Novák, Žák - Zelníček

Rozhodčí: Bohuněk

Diváci: 5.716

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: ČK: Michal (Brno)



Dukla Banská Bystrica - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 11. jna 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 8. kolo

Sestava: Jánoš - Faktor, Frýda, Jeslínek, Klusáček, Kuka, Mysliveček, Novák, Urban, Zálešák, Žák (Zákostelský)

Branky: Gostič 1:0, Gostič 2:0

Rozhodčí: Strechaj

Diváci: 1.839

Trenér: I. Kopecký


Slavia - ZVL Povážská Bystrica
4 : 1 (1 : 1)

Datum: 29. jna 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 9. kolo

Sestava: Jánoš - Faktor, Frýda, Jeslínek, Kuka (stř.), Novák, Ondrejčík, Řehák, Šimůnek, Urban (stř.), Zálešák; stř. Žák, Mysliveček

Branky: Jeslínek 2, Frýda, Novák - Fiantok

Rozhodčí: Líška

Diváci: 4.118

Trenér: I. Kopecký



Baník Ostrava - Slavia
0 : 0

Datum: 05. listopadu 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 10. kolo

Sestava: Jánoš - Faktor, Frýda, Klusáček, Kuka (stř.), Novák (stř.), Ondrejčík, Řehák, Šimůnek, Zálešák, Žák; stř. Urban, Vandas

Průběh: Po nadějné první čtvrthodině zabředl zápas do hlubokého podprůměru, šancí bylo na obou stranách jako šafránu. V uzívaném utkání stojí za zmínku snad jen Nečasova střela v 73. minutě, která se odrazila od břevna slavistické branky.

Rozhodčí: Strechaj

Diváci: 5.158

Trenér: I. Kopecký


Slavia - TJ Vítkovice
2 : 0

Datum: 18. listopadu 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 11. kolo

Sestava: Jánoš - Faktor, Frýda (stř.), Jeslínek, Kuka (stř.), Novák, Ondrejčík, Řehák, Šimůnek, Zálešák, Žák; stř. Mysliveček, Urban

Branky: Urban, Žák

Trenér: I. Kopecký



Plastika Nitra - Slavia
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 19. jna 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 12. kolo

Sestava: Jánoš - Faktor, Frýda (stř.), Jeslínek, Klusáček, Kuka, Mysliveček (stř.), Novák, Šimůnek, Urban, Zálešák; stř. Řehák, Žák

Branky: Moravčík 2, Hipp - Jeslínek 2

Rozhodčí: Stiegler

Diváci: 3.739

Trenér: I. Kopecký



Bohemians Praha - Slavia
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 03. prosince 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 14. kolo

Sestava: Jánoš - Faktor (stř.), Frýda, Jeslínek, Kuka, Novák, Ondrejčík, Řehák, Šimůnek (stř.), Zálešák, Žák; stř. Mysliveček, Urban

Branky: Siva, Beznoska, Holota - Novák

Průběh: Bohemians odehráli skoro celý zápas v oslabení.

Rozhodčí: Ulrich

Diváci: 3.692

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Bylo to 80. derby mezi Slavií a Bohemians.
ČK: Jakubec (Bohemians).



DAC Dunajská Streda - Slavia
5 : 0 (3 : 0)

Datum: 10. prosince 1989

Utkání: 1. liga 1989/90, 15. kolo

Sestava: Přibyl - Klusáček, Kuka, Mysliveček, Novák, Ondrejčík, Řehák, Šimůnek, Urban (Frýda), Zálešák, Žák

Branky: Király 2, Fieber, Pavlík

Rozhodčí: Czetö

Diváci: 4.322

Trenér: I. Kopecký


Slavia - RH Cheb
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 16. prosince 1989, Eden

Utkání: 1. liga 1989/90, 13. kolo

Sestava: Jánoš - Šimůnek, Ondrejčík, Klusáček, Zálešák - Frýda, Řehák, Mysliveček (69. Urban), Žák - Novák, Kuka (77. Galbavý)

Branka: 39. Žák 1:0

Průběh: V Edenu se ukázalo, jak důležitým hráčem je pro Slavii Frýda. V sobotu neměl den, dlouho držel míč a slavistický dtobal byl těžkopádný, upracovaný, Frýda navíc promarnil dvě slibné příležitosti a především ta druhá, když se objevil sám před brankářem Venclem a místo střely ho chtěl ještě obejít, patřila do kategorie vyložených. Vencel však vzal Frýdovi míč z nohy a vyznamenal se i při únicích Šimůnka a Galbavého, zakončených střelami. Kapituloval jen jednou: ve 39. minutě viděl snad jen rozhodčí Czetö faul na Nováka před šestnáctkou a z přímého kopu namířil Žák dělovkou vedle chebské zdi přímo k pravé tyči. Slavia měla štěstí, že ve vyrovnaném zápase byli hosté nedůrazní v koncovce. Po změně stran se domácí zlepšili, vynutili si tlak, ovšem velké šance zahodili Kuka, Frýda, Žák a především střídající Galbavý, jenž sprintoval po nádherném sólu s míčem u nohy přes půlku hřiště. Z chebské strany Siegl hned v úvodu poslal míč hlavou vedle a pak už ho nebylo mnoho vidět. Několik menších chebských šancí - mezi nimi i bombu Šilhavého - zneškodnil brankář Jánoš.

Rozhodčí: Czetö

Diváci: 1.718

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Zápas byl pravděpodobně odložen a toto uvedené datum platí. Původně se utkání mělo hrát 25. listopadu.


KalednářSeznam