199920002001

FK Mladá Boleslav - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 19. 01. 2000

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Rada (46. Kozel) - Vlček (46. Hyský), Petrouš - L. Došek (46. Lerch), Ulich, Dostálek, Horváth, Kuchař (46. Kučera) - T. Došek, Zelenka

Branky: 17. Zelenka 0:1, 36. T. Došek 0:2, 53. Ulich 0:3

Průběh: Ve svém prvním zápase zimní přípravy zdolala Slavia v Mladé Boleslavi domácí druholigový celek 3:0. Svou převahu na zmrzlém, ale velmi dobře připraveném terénu vyjádřil vedoucí ligový celek již do přestávky dvěma góly. Konečně se dostal na hřiště uzdravený Luboš Kozel. Góly vstřelili Tomáš Došek, Zelenka a Ulich. U dvou gólů asistoval aktivní Richard Dostálek. Gól Tomáše Doška padl po akci Tomáše Kuchaře.

Rozhodčí: Vodička

Diváci: 1.000

Trenér: „Jsem rád, že poprvé od svého květnového zranění kolena nastoupil aspoň na poločas Luboš Kozel,” zdůraznil trenér červenobílých František Cipro


FK Chmel Blšany - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 22. 01. 2000, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Rada, Vlček (71. Stibůrek), Hyský (46. Krištofík) - L. Došek (28. Kozel), Ulich (76. Herda), Lerch, Horváth, Petrouš - T. Došek (55. Svoboda), Zelenka

Branky: 67. Svoboda 0:1, 85. Horváth z pen. 0:2

Průběh: Ve druhém přípravném střetnutí v zimní přestávce zvítězili fotbalisté Slavie Praha v Blšanech nad dalším účastníkem nejvyšší soutěže, domácím Chmelem, 2:0. O branky se po přestávce podělili Svoboda a Horváth z penalty. Na těžkém, zledovatělém, ale velmi dobře upraveném terénu viděli diváci vyrovnané utkání, v němž rozhodla lepší koncovka hostujících fotbalistů. Domácí se při absenci Bittengela a Šimáka těžko prosazovali kombinační hrou a proti důrazné obraně Slavie neměli moc příležitostí. Tu největší za stavu 0:1 zahodil Šmarda, jehož pokus zlikvidoval Černý. Gól padl až po více než hodině hry a po Horváthově akci si první střelecký úspěch v novém dresu připsal dvaadvacetiletý útočník Svoboda. Toho Slavia získala z divizní Chocně, kde byl nejlepším střelcem skupiny C. Pět minut před koncem zpečetil výhru podzimního mistra Horváth z pokutového kopu, který rozhodčí Jára nařídil za Zbožínkovo sražení Zelenky.

Trenér: F. Cipro

Poznámky: Stínem zápasu bylo zranění Lukáše Doška, který po jednom ze soubojů utrpěl tržnou ránu na hlavě.


Slavia - 1. FC Košice
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 26. 01. 2000, Nymburk

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Rada 46. Koller), Vlček 46. Kozel), Petrouš (46. Hyský) - L. Došek 46. Petrouš, Ulich, Dostálek, Horváth (46. Krištofík), Kuchař - T. Došek, Zelenka (46. Vágner)

Branky: 32. Dostálek 1:0, 41. Špilár vlastní 2:0, 73. Dzurik 2:1, 88. Vágner 3:1

Průběh: Za silného mrazu a na sněhu byli vítězové jasně lepším mužstvem. V prvním poločase prakticky nepustili soupeře za polovinu hřiště, ale vedoucí branku dal Dostálek po přihrávce Zelenky až po půlhodině hry. Do té doby nastřelil Horváth z bezprostřední blízkosti košického brankáře a vyloženou šanci neproměnil ani Tomáš Došek. Ještě do přestávky si dali hosté druhý gól sami, když Špilár srazil centrovaný míč za záda Semana. Po přestávce se hra vyrovnala, ale Slavia si nadále udržovala převahu. Její hráči se lépe pohybovali i kombinovali, ale přesto skóroval košický tým. Po rohovém kopu překonal gólmana Černého hlavou Dzurik. Definitivní podobu dal výsledku dvě minuty před koncem Vágner gólem na 3:1.

Rozhodčí: Liba

Trenér: F. Cipro


FC Viktoria Plzeň - Slavia
2 : 3 (1 : 3)

Datum: 27. 01. 2000, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Rada (74. Kozel) - Vlček (66. Hyský, Petrouš (46. Koller) - L. Došek, Ulich (77. Krištofík), Dostálek (70. Vozábal), Horváth. Kuchař (46. Skála) - T. Došek, Zelenka (46. Vágner)

Branky: 10. Ulich 0:1, 11. Zelenka 0:2, 21. Švejnoha 1:2, 35. T. Došek 1:3, 83. Pleško 2:3

Průběh: V mrazivém počasí na dobře upraveném terénu Slavia v úvodní desetiminutovce využila během jedné minuty dvou chyb v obraně Plzně k získání náskoku. Na hře „domácích” hráčů byl od úvodního hvizdu rozhodčího Berbra, který v zápase ukončil svoji dvacetiletou kariéru, patrný zjevný velký respekt. Po hrubých chybách obrany Viktorie se slavisté ujali v desáté a jedenácté minutě vedení 2:0. Ligový tým byl lepší i v další části zápasu. Hráče Plzně převýšil zejména pohybem a rychlostí, navíc se fotbalisté Slavie dokázali lépe přizpůsobit zasněženému trávníku. V prvním poločase zabránil dalším gólům brankář Viktorie Jiří Vosyka, i když v pětatřicáté minutě inkasoval ještě třetí branku. Bylo to však již v době, kdy se předtím trefil i domácí Švejnoha, poločas skončil 1:3. Ve druhé části nastoupili Bečka, Zapoměl, Šelicha a Zákostelský, hra se vyrovnala a sedm minut před koncem upravil na přijatelných 2:3 po přihrávce Švejnohy Pleško.

Rozhodčí: Berbr (loučil se s aktivní kariérou)

Diváci: 500

Trenér: F. Cipro: „Byl to solidní zápas před odjezdem do Portugalska, kdy s námi ještě mohli hrát čtyři reprezentanti. V první půli jsme měli hodně šancí, ve druhé po častém střídání se náš herní projev trochu rozmělnil.”

Poznámky: Jedním z rozhodčích byla na čáře asistující Damková.


Slavia - VfL Borussia 1900 Mönchengladbach
2 : 2 (2 : 2)

Datum: 01. 02. 2000, Faro, Portugalsko

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Koller, Petrouš, Hyský (46. Kozel) - L. Došek (68. Lerch), Ulich (46. Vágner), Dostálek, Kuchař (46. Vozábal), Skála - T. Došek, Zelenka (79. Svoboda)

Branky: 21. Van Lent 1:0, 29. Dostálek z pen. 1:1, 40. Van Lent z pen. 2:1, 43. Zelenka 2:2

Průběh: Skóre otevřel Nizozemec Van Lent, o osm minut později srazil v pokutovém území pronikajícího Zelenku bývalý obránce Slavie Ašanin a z penalty vyrovnal Dostálek. Penaltu kopalo i německé mužstvo, když Ulich zastavil nedovoleně Witeczeka. Ještě před přestávkou ale unikl Tomáš Došek a po jeho přihrávce stanovil konečný stav zápasu Zelenka.

Trenér: F. Cipro: „Při absenci čtyř reprezentantů dostali příležitost další fotbalisté. I tak jsme podali dobrý výkon, i když šlo jen o přípravu. Soupeř podlehl v pondělí Lokomotivu Moskva 1:6, a tak se chtěl rehabilitovat. Zápas byl z jeho strany poměrně dost vyhecovaný.”


Slavia - FK Lokomotiv Moskva
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 02. 02. 2000, Faro, Portugalsko

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Koller, Hyský (46. Kozel), Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek, Kuchař (70. Vozábal), Skála (46. Lerch) - T. Došek (70. Svoboda), Zelenka (46. Vágner)

Branky: 60. Těrenin 0:1, 85. Svoboda 1:1

Průběh: Podzimní mistr české ligy měl v prvním poločase nad Moskvany výraznou převahu, kterou však nedokázal vyjádřit gólově. Jen Tomáš Došek zahodil čtyři stoprocentní brankové příležitosti. Ruský celek se ujal vedení po hodině hry gólem z ofsajdu, ale nápravu zjednal v závěru Svoboda, který ve skrumáži před brankou Lokomotivu propálil vše, co mu stálo v cestě.

Trenér: F. Cipro: „Byl to kvalitní souboj na hranici tvrdosti. Na rozehrání vynikající soupeř, po německém stylu potkali naši hráči ruský fotbal. Výsledek není až tak důležitý, hlavně že můžeme kvalitně trénovat.”


Slavia - FC St. Pauli 1910
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 04. 02. 2000, Faro, Portugalsko

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Koller (46. Kozel), Hyský, Petrouš - L. Došek, Ulich (54. Vozábal), Dostálek, Kuchař (46. Krištofík), Lerch - T. Došek (59. Vágner), Zelenka (68. Svoboda)

Branky: 56. Zelenka 1:0

Průběh: Na velmi dobrém trávníku poznamenal výkon obou mužstev silný vítr. V prvním poločase hrála Slavia proti a zápas byl celkem vyrovnaný, s jeho podporou po přestávce měla trvalou převahu, kterou však dokázal brankově vyjádřit pouze Zelenka v 56. minutě. Slavisté měli řadu dalších slibných příležitostí, ale ani ty nejvyloženější nedokázali Zelenka a Koller využít.


SK Union Čelákovice - Slavia
0 : 4 (0 : 1)

Datum: 14. 02. 2000, Čelákovice

Utkání: Pohár ČMFS, 4. kolo

Sestava: Černý - Rada (79. Hyský) - Petrouš, Vlček - Kuchař (76. Lerch), Horváth, Dostálek, Ulich, L. Došek - Zelenka (70. Svoboda), T. Došek

Branky: 5. Rada 0:1, 55. Horváth z pen. 0:2, 65. Ulich 0:3, 72. T. Došek 0:4

Průběh: Duel sledovala na městském stadionu v Čelákovicích ohromující návštěva takřka pěti tisíc lidí. Už ve 4. poslal Ulich do uličky míč Zelenkovi, ale ten trefil pouze nohy padajícího brankáře Rathouského a odstartoval tak svůj hodinový festival zahozených šancí.
Jenže o minutu později se Pražané radovali z vedoucího gólu. Trestný kop Kuchaře z levé strany domácí gólman neudržel a pro kapitána červenobílých Radu bylo hračkou dokopnout zblízka míč do sítě.
  Hosté měli podle očekávání herní převahu, ale skóre se neměnilo ani po sólu T. Doška ve 20. a rozehraném trestném kopu Horvátha o tři minuty později, po němž nestihl Zelenka skluzem usměrnit míč. Ve 26. si Union vytvořil slibnou příležitost k vyrovnání, když po uvolnění Skuhravého běžel zprava Kargl na Černého, ale ten se prostřelit nenechal. Ve zbývajícím čase hrál hlavní roli spalovače slavistický útočník Luděk Zelenka, který měl pětkrát (!) od svých spoluhráčů gólově nabito, ale ani jednou Rathouského nepřekonal...
  Do druhé půle vstoupili domácí odvážněji, ale brzy se hrálo podle předchozích not včetně další zahozené „tutovky” Zelenky. V 53. se na střelecké trápení nemohl zřejmě dívat Lukáš Došek, sólem z vlastní poloviny prošel až před čelákovickou branku, ale jen zatřásl břevnem! Za dvě minuty však přišlo pro slavisty vysvobození. Brankář Rathouský s obráncem Mallym faulovali v šestnáctce pronikajícího Zelenku a Horváth se z nařízené penalty nemýlil. Druhý inkasovaný gól vysál z domácího týmu další litry sebevědomí a vůle. Ulich nejprve dvakrát napodobil Zelenku, ale v 65. po přímočaré akci dvojice T. Došek-Horváth elegantně poslal potřetí míč do sítě.
  Hra Slavie potom místy připomínala exhibici, která přinesla sice řadu další šancí (Ulich, Dostálek, Hyský), ale pouze jediné gólové vyjádření, o něž se zasloužil v 71. po milimetrovém centru Horvátha přesnou hlavičkou T. Došek.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 4.650

Trenér: F. Cipro: „Jediné, co jsem od hráčů chtěl, bylo, aby soupeře nepodcenili. To od začátku plnili.”

Poznámky:
 Pro Slavii to bylo 5. utkání v historii, které sehrála v Čelákovicích.
 Tým Čelákovic vedl bývalý hráč Slavie a Ciprův svěřenec Petr Čermák.


Baník Ostrava - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 18. 02. 2000, Ostrava

Utkání: 1. liga 1999/2000, 17. kolo

Sestava: Černý - Rada - Vlček, Petrouš - L. Došek, Ulich, Horváth, Dostálek (81. Lerch), Kuchař (67. Skála) - Zelenka (90. Vágner), T. Došek

Branky: 18. T. Došek 0:1, 35. Ulich 0:2, 55. Zelenka 0:3, 58. Poštulka 1:3

Průběh: Tři čtvrtiny prvního poločasu se odehrály na polovině hřiště domácích. Hosté byli v poli výrazně lepší, měli hru zcela pod kontrolou. Rychlejším startem na míč, předvídavostí a hbitostí vyhrávali osobní souboje. Šéfem hry byl tradičně Horváth, jehož přihrávky jsou jedinečné a byly i včera. Jemu se výkonem vyrovnal Ulich, ale vezmeme-li hráče po hráči, slavisté baníkovce v prvních 45 minutách
jasně převyšovali všichni!
  První brankovou příležitost si sice v 5. minutě vypracovali domácí, ale pak dlouho práci brankáři Černému (slavil 26. narozeniny) nedali. Na dobře zahraný volný kop Veselým před malým vápnem naskočil Milan Poštulka a míč po jeho hlavičce skončil na síti za břevnem. Hned vzápětí předvedla přímočarý útok Slavia. Dostálek směroval přihrávkou balon za obranu, ale nabíhající Zelenka v rozhodujícím momentu míč netrefil a promáchl. V 18. minutě se Pražané poprvé objímali. Baníkovci ztratili míč při zakládání útoku, zmocnil se jej Horváth, bezvadně přihrál volnému T. Doškovi, který se trefil mezi kopačky vybíhajícího brankáře Baránka i vedle tyčky do sítě - 0:1! Za pět minut přihrávku za obranu zopakoval Petrouš, nabíhal štírek Ulich, jeho střelu chytil u tyče V. Baránek. Ulich svoje střelecké schopnosti předvedl ve 35. minutě, když levačkou možná ze 30 metrů trefil přesně do pravého horního rohu branky Baníku - 0:2! Až ve 36. se podařilo dostat se s míčem u kopaček do velkého vápna Slavie Lukešovi, pálil však vedle branky.
  Do druhé půle ostravský kouč Lička změnil rozestavení hráčů, v první vzbuzující značné rozpaky. Caha si prohodil místo s Jankulovským, vrátil se levý kraj obrany a reprezentační záložník na levou stranu druhé vlny. Na hrot útoku se postavil Marek Poštulka, jemuž se v přípravě střelecky dařilo, a v kabině zůstal nevýrazný J. Baránek. Baník už v rozestavení 4-3-3 se nadechl k náporu a produkoval fotbal, který tribuny od něj očekávaly od začátku utkání. Gól na kopačce měl v 52. Šlachta, leč oslavenec Černý byl proti. A do toho Zelenkova paráda. V 55. si slavistický útočník připravil střeleckou příležitost na levé straně velkého pokutového území (s přispěním M. Ličky), vystřelil v pravý čas a přesně. Míč prolétl vedle bližší tyče do branky - 0:3!
  Třetí zásah pro domácí tým smrtelný nebyl. V 58. kapitán Veselý vybojoval míč, potáhl jej dopředu, přihrávka prošla obranou Slavie k Poštulkovi a ten balon s jistotou napálil do sítě - 1:3. Dobývání branky Slavie snaživými baníkovci pokračovalo. V 70. přihrávku Baroše na Marka Poštulku v posledním možném momentě ukopl K. Rada, v 78. Černý s jistotou chytil hlavičku Marka Poštulky pod břevno. Ale i slavisté prahli po gólu a v 85. Horváth svojí vyhlášenou levačkou těsně minul vzdálenější tyč Baránkovy branky.

Rozhodčí: Handlíř

Diváci: 5.854

Trenér: F. Cipro: „Jsem spokojen s vítězstvím, Ostrava hrála v přípravě velmi dobře. První poločas jsme zvládli vynikajícím způsobem, domácí jsme nepustili do žádné šance, naopak jsme vstřelili dvě branky. První zápas po zimě měl velmi dobrou úroveň.”


Slavia - Hradec Králové
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 26. 02. 2000, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1999/2000, 18. kolo

Sestava: Černý - Rada - Vlček, Petrouš (59. Koller) - Lerch, Kuchař (70. Svoboda), Dostálek, Horváth, Skála - Vágner, Ulich (84. Hyský)

Branky: 51. Kuchař 1:0, 76. Svoboda 2:0, 83. Horváth 3:0

Průběh: Až zlepšeným výkonem po přestávce si fotbalisté Slavie zajistili v předehrávaném střetnutí 18. kola první ligy Hradcem Králové zisk tří bodů. Hosté dokázali v prvním poločase eliminovat útočnou snahu domácích, ale po vedoucí brance Kuchaře odpadli a prohráli 0:3. Podle očekávání přijel Hradec do Edenu především bránit. Domácí
trenér Cipro se musel obejít bez trojice hráčů základní sestavy: Zelenkovi vystavily stop čtyři žluté karty a bratři Doškové zůstali v posteli s teplotami. Místo nich dostali příležitost Vágner, Kuchař a Skála, ale absence tří opor byla na trávníku citelně znát. V deváté minutě vyzkoušel pozornost hradeckého brankáře Novotného po trestném kopu Horváth a dvě minuty nato skončil míč po dalším trestném kopu Kuchaře na břevně. Tím byly úvodní šance domácích na vyčerpány. Až ve 20. minutě nechal Homoláč volného Ulicha, ovšem jeho hlavička po centru Dostálka mířila vedle. Hráči Hradce se soustředili na odkopávání míčů a tato taktika dlouho slavila úspěch. Domácí se nedokázali proti zhuštěné obraně prosadit, nebezpečí znamenala jen Vlčkova střela po rohu Kuchaře, ale minula svůj cíl. Slavistům pomohla až Zoubkova chyba. Hbitý Ulich mu sebral míč, pohotově našel nabíhajícího Kuchaře, jenž střelou mezi nohy Novotného otevřel skóre. O tři minuty později s námahou vyrazil hradecký brankář střelu Vágnera na roh. Na druhé straně musel Černý po ojedinělé akci Hradce nadvakrát likvidoval střelu Krause. Hostům ubývaly síly, ale nejistá obrana domácích jim nabízela šance. Nedorozumění Rady s Černým však hosté nepotrestali a neuspěl ani málo důrazný pokus Bílka. Na druhé straně načechral Horváth míč Ulichovi a jeho nádherný volej zastavilo břevno. Obrana Slavie se nepoučila, Kollerovu malou domů brankář Černý při odkopu minul, ale Zemánek tuto chybu nevyužil. Až v 76. minutě šel sám Ulich na brankáře Novotného, nezištně nahrál Svobodovi a posila z Chocně se po šesti minutách pobytu na prvoligovém trávníku zapsala mezi střelce. Definitivní podobu dal nádhernou ranou z 25 metrů Horváth, na jehož dělovku byl Novotný krátký.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 6.868

Trenér: F. Cipro: „Všechna podobná utkání mají stejnou režii. Výsledek je pokaždé otázkou prvního gólu. Hradec rozboural hru, my jsme se nedokázali dostat do šancí, naštěstí jsme ale dali rychlý gól po přestávce. Kdyby se to nepovedlo, asi bychom se trápili více. Absence tří hráčů základní sestavy hru narušila, nebyli jsme v šestnáctce soupeře dost úderní.”


Slavia - Udinese Calcio
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 29. 02. 2000, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 4. kolo

Sestava: Černý - Rada - Koller, Hyský - Lerch (72. Vágner), Ulich, Dostálek, Horváth, Skála (51. Kuchař) - Zelenka, T. Došek (90. Kozel)

Branky: 76. Zanchi vlastní

Průběh: Viróza znemožnila nastoupit dvojici domácích reprezentantů do jednadvaceti let Lukáši Doškovi a Petroušovi, kvůli žlutým kartám chyběl také Vlček. Trenér Cipro tak musel na trávník poslat zcela novou obranu, v ní to trošku zaskřípalo hned v první minutě, Muzzi však mířil nad branku. Na druhé straně zůstal chvíli volný Dostálek, ale jeho pokus skončil podobně.
  Udine zcela naplnilo pověsti o dobře organizované obranné hře, i když i hostujícímu trenérovi chyběli potrestaní Bertotto a Sotil. Slavisté jen těžko hledali recept na důraz a pohyb soupeře, i nadějná Zelenkova střela ve 13. minutě byla zbytečná, neboť Ulich se ocitl v postavení mimo hru. Hrálo se většinou ve středu hřiště a brankáři příliš práce neměli. V 17. minutě Jörgensen pohotově prodloužil míč na Muzziho, jeho střela nůžkami však mířila přesně do náruče Černého.
  K úspěchu nevedla ani nepříliš tvrdá střela Horvátha z trestného kopu. Příznivcům Slavie zatrnulo krátce poté, co po hezkém signálu po trestném kopu hasila domácí obrana nebezpečí až na poslední chvíli. Po půlhodině hry pronikl Zelenka pro levé straně a jeho centr zastavil vracející se Zanchi rukou, ovšem píšťalka rozhodčího Nilssona ze Švédska zůstala němá. Sudí přehlédl i stažení Rady rukama jednoho z hostujících obránců po následném rohovém kopu. Tři minuty před koncem se italská obrana dopustila jediné chyby, ale střelu T. Doška z dvaceti metrů stačil ještě Manfredini zblokovat.
  S příchodem Kuchaře v 51. minutě, který podpořil výborně hrající trojici záložníků Ulich, Horváth, Dostálek, se dostavil očekávaný tlak domácích, který však neměl valný účinek. Přesto hlavička Kollera po centru Horvátha šla snad jen centimetry vedle tyče branky, dvě střely Kuchaře zase neměly v prvním případě razanci a ve druhém směr.
  Tlak domácích nakonec byl korunován úspěchem. V 76. minutě prodloužil Dostálek na levou stranu na Horvátha, který odcentroval. Před Tomášem Doškem však vyskočil výše stoper Zanchi a k překvapení brankáře Turciho poslal míč do vlastní sítě. O dvě minuty později potvrdil svou formu Černý, jenž bravurně zlikvidoval nebezpečnou střelu Argentince Sosy.

Rozhodčí: Nilsson (Švédsko)

Diváci: 13.149

Trenér: F. Cipro: „Viděli jsme velice dobrý zápas,” hodnotil kouč Slavie. „Nevyšel nám první poločas tak, jak jsme si představovali, což bylo poznamenáno dost velkým počtem změn v naší sestavě a hráči byli i trošku nervózní” , říkal Cipro, který poukázal na to, že soupeř hraje neustále, zatímco v české lize byla tříměsíční přestávka.
  „Ve druhém poločase jsme byli jasně lepší a myslím, že vítězství je zasloužené i po vlastním gólu soupeře. To se však ve fotbale stává, na druhou stranu v prvním poločase rozhodčí neodpískal jasnou penaltu za ruku a vzápětí faul ve vápně na Radu,” pokračoval Cipro, který ví, že zatím je v pohárovém souboji za oběma mužstvy jen první díl, druhý je čeká v Udine.
  „I když žádný trenér nemůže být s hrou nikdy plně spokojen, náš výkon byl při absenci tří opor ve druhém poločase optimální. Pohárové šance jsou vždy 50 na 50, ale výhrou jsme je nyní zvýšili. Máme zkušené mužstvo a výsledek 1:0 je velmi dobrý,” uzavřel Cipro, jež si pochvaloval především výkon brankáře Černého, Rady, Horvátha, Ulicha a po nemoci i T. Doška.

Poznámky: Průběh zápasu minutu po minutě si můžete stáhnout zde .


FC Slovan Liberec - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 03. 03. 2000, Liberec

Utkání: 1. liga 1999/2000, 19. kolo

Sestava: Černý - Rada - Vlček, Petrouš - Lerch (59. L. Došek), Ulich, Dostálek, Horváth, Kuchař (74. Vágner) - T. Došek (90. Koller), Zelenka

Branky: 90. Horváth 0:1

Průběh: Až v nastaveném čase zásluhou branky Horvátha rozhodli fotbalisté Slavie Praha o výhře 1:0 v dnešní předehrávce 19. kola první ligy v Liberci. Na těžkém terénu měli v prvním poločase převahu domácí, po přestávce naopak soupeře přitlačila Slavia, měla několik vyložených příležitostí, ale ke třem bodům ji pomohlo
také trochu štěstí.
  Na silně mokrém a kluzkém terénu začali domácí proti favorizované Slavii bez ostychu a s velkým elánem. Ještě v první desetiminutovce obešel Čapek po pravé straně Petrouše, ale střela z úhlu nemohla brankáře Černého překvapit. Na druhé straně Jůn přešel přes Ulicha a před nabíhajícími domácími útočníky hasil nebezpečí opět Černý. Slavia se snažila hrát techničtěji, ale na důraz a obětavost domácích marně hledala recept. Až po dvaceti minutách posílal Ulich do šance T. Doška, tomu ji však v poslední moment zmařil skluzem Pilný.
  Po řadě nepřesností ve 25. minutě napřáhl ke střele Liuni, do rány se mu však stačil postavit Vlček. O deset minut později šli Jůn s Liunim sami na Radu, ale prvně jmenovaný místo přihrávky volil střelu, kterou mu obránce Slavie zblokoval. V závěru poločasu měla ještě šanci Slavia, ale trestný kop z ideální pozice poslal Petrouš vysoko nad branku.
  Ještě v úvodu druhého dějství měli zásluhou lepšího pohybu navrch domácí, ale stále častěji se krátkými přihrávkami na jeden dotek prosazovali hosté. Po rychlém útoku Zelenky stačil před nabíhajícím Ulichem změnit směr přihrávky konečky prstů Kinský, po hodině hry naopak po centru Ulicha hlavičkoval Zelenka vedle. Z tlaku se rodily šance, ale kromě domácích hráčů je mařil hostům také špatný terén. Ulich, Zelenka i T. Došek ztroskotali na bahně, ránu Horvátha odvrátila obrana na roh a hlavičku Vlčka zastavil na brankové čáře Johana.
  Ani další šance hostů nevedly k brance a naopak v poslední minutě liberecký Neumann zatáhl po levé straně a stoprocentní šanci Liuniho z bezprostřední blízkosti skvěle chytil Černý. Když se již zdála dělba bodů jistá, napřáhl v nastaveném čase z 25 metrů Horváth a s pomocí sklouznutí míče po bahně rozhodl o vítězi.

Rozhodčí: Filípek

Diváci: 3.415

Trenér: F. Cipro: „Myslím, že jsme na špatném terénu viděli velice pěkný souboj. První poločas jsme neodehráli tak, jak jsem si představoval, hráči se zřejmě nedokázali plně koncentrovat po úterním souboji s Udine. Po přestávce jsme si vytvořili tlak, měli šance a když jsem si již myslel, že to skončí bez branek, tak měl Liuni na kopačce gól. Skončilo to však naopak, z branky jsme se radovali my. Za výkon ve druhém poločase si však myslím, že naše výhra je zasloužená.”

Poznámky: Radek Černý si připsal na konto již dvanáctou vychytanou nulu v tomto ligovém ročníku.


Udinese Calcio - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 07. 03. 2000, Udine

Utkání: Pohár UEFA, 4. kolo, odveta

Sestava: Černý - Rada - Vlček (34. Hyský), Koller - L. Došek, Ulich, Dostálek, Horváth, Petrouš - Zelenka (76. Vágner), T. Došek (90. Kuchař)

Branky: 22. Fiore 1:0, 42. Koller 1:1, 52. Sosa 2:1

Průběh: O
postup do semifinále se slavisté
střetnou s vítězem duelu Leeds United - AS Řím, jejichž odveta po remíze 0:0 se hraje ve čtvrtek, 9. března. První čtvrtfinálový zápas čeká Slavii 16. března na hřišti soupeře.
  Trenér Udine Luigi De Canio byl nucen postavit do branky mladého De Sanctise, který nahradil zraněného Turciho. Ze sestavy z prvního utkání v Praze poslal na trávník stadiónu Friuli jen šest hráčů. František Cipro oproti očekávání nechal na lavičce Kuchaře a vyztužil obranu Kollerem, jenž zaujal místo Petrouše, který se posunul do zálohy.
  Hned v první minutě slavisté naznačili, že nepřijeli jen bránit, ale Dostálek mířil nad. V první čtvrthodině Dostálek pálil ještě dvakrát nepřesně, na druhé straně odpověděl stejně Giannicheda. Domácí, které přišlo povzbudit poloprázdné hlediště, vážně zahrozili po 20 minutách. Reprezentant Fiore vypálil po závaru před brankou Slavie z osmi metrů, ale Černý zázračně nohama jeho střelu reflexivně vyrazil.
  Obrana hostů se však nepoučila a za dvě minuty ji Fiore krutě potrestal. Gargo na něj poslal centrovaný míč, který nepřesně zasáhl Vlček a domácí střelec tentokrát Černého nohy propálil.
  Po inkasované brance hosté hru opět vyrovnali, ovšem jejich snaha končila před hranicí velkého vápna. Pouze střelu agilního Dostálka z dvaceti metrů musel italský brankář vyrazit na roh. Až ve 42. minutě rozehrál od pravé lajny trestný kop Horváth, míč nádherně posadil na hlavu Kollerovi a ten zmrazil domácí tifosi. Krátce předtím přišel na trávník Hyský, který nahradil do té doby nejistého Vlčka, kterému rychlonozí a techničtí soupeři dělali značné potíže.
  Brzy po přestávce nedosáhli Ulich a Horváth na přízemní centr Lukáše Doška z pravé strany. Domácí trenér poté poslal na trávník Sosu za nevýrazného Margiottu a argentinskému hráči stačilo snad 20 sekund, aby se De Caniovi odvděčil za důvěru. Trestný kop poslal do vápna nejlepší domácí hráč Fiore, Sosa na něj vyskočil nejvýše a míč po jeho hlavičce se
zastavil až v síti.
  Rychlá odpověď na vyrovnávací branku vlila domácím nový elán. Na branku Černého se valil jeden útok italského celku za druhým, hostující fotbalisté nedokázali udržet míč na svých kopačkách a obrana byla v plné permanenci. Výborný Locatelli rozděloval přesné přihrávky a po jedné z nich musel Černý likvidovat nebezpečnou střelu Muzziho. Tlak domácích nabíral hrozivých rozměrů a obrana Slavie se nevyvarovala chyb. Po centru od rohového praporku promáchl naprázdno Rada a teprve Dostálek před nabíhajícími soupeři ukopl míč na roh.
  Nejzaměstnanějším hráčem na hřišti byl Černý. Ránu Fioreho z úhlu zneškodnil s jistotou a krátce nato přihlížel, jak Sosova rána míří vysoko nad. Domácí měli postup na dosah devět minut před koncem. Rozhodčí neodpískali Locatellimu postavení mimo hru, italský útočník udělal Černému kličku, ale jeho rána naštěstí pro Slavii se jen otřela o vnější část břevna. Slavisté uhájili šťastný postup i ve zbytku infarktového závěru, v němž se prakticky nedostali za polovinu hřiště.

Rozhodčí: Hauge (Norsko)

Diváci: 25.000

Trenér: F. Cipro: „Samozřejmě, že jsem spokojen. Je to velký úspěch nejen můj, ale všech hráčů i celého českého fotbalu. První poločas jsme odehráli velice dobře a o přestávce jsme si mysleli, že tři branky Italové nemohou dát, ale málem se to stalo. Nám se nedařilo držet míč ve středu hřiště. Při protiútocích a přečíslení jsme tyto situace neřešili dobře. Průběh ovlivnily dvě situace. Nejdříve jsme po změně stran neproměnili šanci a naopak první kontakt s míčem Sosy znamenal gól. Od této chvíle jsme byli pod velikým tlakem.”

Poznámky: Luděk Zelenka, který obdržel třetí žlutou kartu v tomto ročníku poháru UEFA, bude v 1. čtvrtfinálovém zápase Slavii chybět.

Průběh zápasu minutu po minutě si můžete stáhnout zde .


Slavia - FK Chmel Blšany
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 12. 03. 2000, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1999/2000, 20. kolo

Sestava: Černý - Rada - Koller, Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek, Horváth (90. Lerch), Kuchař (79. Skála)- Zelenka, T. Došek (64. Vágner)

Branky: 7. Zelenka 1:0, 68. Dostálek 2:0, 81. Hogen 2:1

Průběh: Po jednoznačném průběhu si fotbalisté Slavie Praha v utkání s Chmelem Blšany připsali na konto další tři body a v tabulce si udrželi čtyřbodový náskok před Spartou. Po trvalém tlaku vedli domácí góly Zelenky a Dostálka 2:0, výsledek korigoval exslavista Hogen.
  Od prvních chvil bylo na trávníku v Edenu patrné, že proti sobě nastoupila mužstva, mezi kterými je v tabulce dvaadvacetibodový rozdíl. V sedmé minutě poslal Kuchař přímý kop přes zeď, Chvalovský jen s námahou vytáhl míč zpod břevna, ale dobíhající Zelenka stačil dorazit za jeho záda.
  Kombinační hrou většinou na jeden dotek rozebírali hráči Slavie obranu Blšan, ale nedůraznou koncovkou nechali hostům naději. Vysoké centry likvidoval Chvalovský, a přestože se hrálo prakticky na jednu branku, měli domácí v prvním poločase už jen dvě příležitosti při střelách Horvátha a Ulicha. Hosté poprvé zahrozili po půlhodině, ale Gedeon z úhlu mířil vedle a Tichotovu ránu z trestného kopu v závěru poločasu bez problému zlikvidoval Černý.
  Po přestávce obešel T. Došek Velkoborského, ale místo střely hledal zbytečně spoluhráče a korunu svému nepřesvědčivému výkonu dal po hodině hry. To jej chybou uprostřed hřiště poslal do samostatného nájezdu na Chvalovského blšanský Tichota, ale útočník Slavie zbytečně a hodně nepřesně vystřelil. Pojistku na tři body připravil Ulich, který obelstil Šmardu a Dostálek po jeho zpětné přihrávce střelou po zemi nedal brankáři šanci. Hosté situaci zkomplikovali, když v 81. minutě posadil Pazdera míč na hlavu Hogenovi a ten překonal Černého. Tři body však domácí s přehledem uhájili.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 6.407

Trenér: F. Cipro: „Začali jsme střetnutí velmi dobře, dali rychlý gól, ale dobrý výkon nepotvrdili druhou brankou. Po inkasované brance, kdy jsme nechali odcentrovat Pazderu, jsme se nakonec strachovali o vítězství. Mrzí mě velké množství soupeřových tvrdých zákroků, po jednom z nich má Horváth lehký otřes mozku a možná zlomený nos.”

Poznámky: Fotbalisté Slavie Praha sice získali v souboji s Blšany tři body, ale v závěru utkání přišli o Horvátha. Klíčový hráč vedoucího týmu tabulky opustil hřiště na nosítkách. Po vzájemném souboji se po něm ohnal loktem Hogen a podle první diagnózy lékaře týmu Josefa Maurera má tvůrce hry slabý otřes mozku a podezření na zlomený nos.
  „To ukáže až rentgen. Pavel měl nos již jednou zlomený a pokud se zlomenina nepotvrdí, mohl by v pondělí již lehce trénovat,” míní Maurer. V opačném případě je ohrožen jeho start ve čtvrtečním souboji čtvrtfinále Poháru UEFA v Leedsu. „Mohli bychom vytáhnout z depozitáře masku, se kterou hrál při stejném zranění Petrouš, a soupeře tak postrašili,” pokračoval trochu veseleji Maurer, který se přiklání k názoru, že nosní přepážka zlomená není.
  Trenér domácích František Cipro si po souboji na neúměrnou tvrdost soupeře postěžoval, zejména se mu nezamlouvali fauly zezadu. „Fotbal je bohužel kontaktní sport, při každém rohu je to doslova válka,” oponoval jeho protějšek Miroslav Beránek a zdůraznil: „Já rozhodně nejsem z těch trenérů, který by své hráče nabádal k záludným zákroků.”


Leeds United AFC - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 16. 03. 2000, Leeds, stadion Elland Road

Utkání: Pohár UEFA, čtvrtfinále

Sestava: Černý - Rada (75.) - Vlček (55. Vágner), Koller - L. Došek, Ulich, Dostálek (65. Hyský), Horváth, Kuchař, Petrouš - T. Došek

Branky: 39. Wilcox 1:0, 54. Kewell 2:0, 59. Bowyer 3:0

Průběh: Po prvním zápase čtvrtfinále Poháru UEFA v Leedsu s domácím United jsou šance hráčů Slavie Praha na postup vinou prohry 0:3 minimální.
  Na trávník stadiónu Elland Road se hned na začátku dostavil očekávaný nápor domácích fotbalistů. Ve druhé minutě jim k tomu napomohl obránce Koller, který minul lehký míč, a Australan Kewell se ocitl tváří v tvář brankáři Černému. Ten však vyběhnutím zmenšil soupeři
úhel a bravurně jeho šanci zmařil. Obrana Slavie vypadala v úvodu dost dezorientovaně, ale o pět minut později naznačil Tomáš Došek, že ani obránci domácích nejsou nepřekonatelní. Obhodil si norského hráče Haalanda, ten však stačil ještě skluzem chybu napravit. Další šanci nabídl nepřesnou malou domů domácím Vlček, naštěstí Bridges přehodil nejen Černého, ale i branku. Postupem času se hosté začali stále více osmělovat a zaměstnávat obranu protivníka, dirigovanou Radebem. Ten po Kuchařově centru hasil nebezpečí před T. Doškem a odvrátil míč na roh. Ve 22. minutě nasadil od vlastní šestnáctky k sólu Kuchař, protihráči před ním ustupovali, takže se slavista dostal až střele, ovšem rána z osmnácti metrů šla těsně vedle Martynovy
branky. Více práce než brankář Leedsu však měl Černý na druhé straně. Ve 26. minutě vytáhl Kewellovu ránu na roh. V protiútoku unikl T. Došek, Radebe jeho centr minul, ale překvapený Ulich toho využít nedokázal. Když se zdálo, že hosté udrží příznivý výsledek do přestávky, vlastní chybou o něj přišli. Koller nepřesně rozehrál trestný kop, Bowyer pohotově vyslal dopředu Wilcoxe a ten přesnou ranou pod břevno rozjásal diváky. Ještě do poločasu podržel Černý svůj celek, když skvělým zákrokem zkazil radost Bowyerovi.
  Druhý těžký úder pro Slavii přišel již po deseti minutách druhého poločasu. Po pravé straně unikl a zacentroval Bakke, Lukáš Došek nestačil pokrýt nabíhajícího Kewella a pro toho nebyl problém ze tří metrů dorazit míč do sítě. Ještě než se hosté stačili vzpamatovat, zasadili mu domácí další ránu. Po rychlé kombinační akci naservíroval „českou uličkou” Bridges míč do běhu Bowyerovi, který přesnou střelou po zemi k tyči překonal Černého potřetí.
  Naději
zkorigovat výsledek nabídl nepřesným výkopem Horváthovi brankář Martyn. Záložník Slavie pohotově z první zamířil k tyči, ovšem Martyn se stačil vrátit a konečky prstů vyrazil míč na roh. Rychlá a důrazná hra anglického týmu dělala Slavii veliké problémy a jen Černý zabránil debaklu, když „vychytal” Bridgese, který se na něj řítil zcela sám. Poslední šanci Slavia ztratila, když v rozmezí dvou minut rozhodčí Merk ukázal dvakrát žlutou kartu Radovi, takže český celek dohrával čtvrt hodiny o deseti. I v oslabení se snažil alespoň snížit, ovšem s Ulichovou střelou doprostřed branky si Martyn hravě poradil a větší šanci si kolektiv v červených dresech nevypracoval.

Rozhodčí: Merk (Německo)

Diváci: 39.519

Trenér: F. Cipro: „Je to hodně tvrdá porážka. I když naděje před odvetou je malá, v Praze se pokusíme uhrát dobrý výsledek. Budeme určitě zkušenější, hrát budeme jinak a ve fotbale se může stát leccos,” uvažoval trenér Slavie František Cipro po zápase.
  „Někteří naši hráči by potřebovali hrát takové zápasy jednou měsíčně. Vyhovuje nám kontinentální fotbal, proto jsem si přál za soupeře AS Řím. Tři nula je dost, ale na druhou stranu chytil Černý ještě minimálně dvě jisté branky,” přiznal Cipro, který za zlomový okamžik souboje považuje druhý gól. „První jsme si dali prakticky sami, druhý hráče položil,” usoudil.
  Podle kouče na jeho mužstvo hodně působila atmosféra na stadiónu. Na několika to viděl deset minut, na jiných celý zápas. „Naopak mě příjemně někteří překvapili. Zvažoval jsem, zda poslat do hry Kuchaře, a nakonec byl naším nejlepším hráčem. Svůj fotbal jsme začali praktikovat až za stavu 0:3 a v deseti jsme hráli tak, jak jsme měli od začátku,” dodal Cipro.

Poznámky:
  Útočník Slavie Luděk Zelenka sledoval zápas pro tři karty jen z hlediště a s hrou svých spoluhráčů rozhodně spokojen nebyl. „Domácí se strašně lehce dostávali do šancí, naštěstí toho Radek Černý ještě hodně pochytal. Chtěli jsme zde uhrát výsledek, který by nám dával před odvetou šance bojovat o postup, ale takto to bude velice těžké,” řekl Zelenka.
  Nespokojen s rozhodováním sudího Merka byl kapitán Slavie Karel Rada. „Myslím, že na takové utkání by měli nasazovat lepší rozhodčí. První žlutou kartu mi dal po zákroku pomezního, jehož jsem šel upozornit, že neodmával ofsajd, a červenou po vzájemném souboji. Zdálo se mi, že na něco podobného čeká,” rozlítil se vyloučený hráč.
  Brankář Radek Černý řekl, že si nepamatuje již dlouho tolik pochytaných šancí, ale všechny zastřel fakt, že třikrát inkasoval. „Nezbývá nám, než se pokusit v Praze soupeře překvapit a vybojovat alespoň výhru a přidat body do pohárového koeficientu. Soupeř hrál hodně důrazně a například poté, co na mě šel Wilcox sám a neprostřelil, mi alespoň prošlápl nohu,” zakončil líčení svých dojmů gólman.
  Vysoké vítězství příznivě naladilo domácího trenéra Davida O'Learyho. „Tempo zápasu bylo hodně vysoké, z naší strany však nasazení o poznání vyšší a z tlaku vzešly i branky, takže považuji naše vítězství za zasloužené. Nic není rozhodnuto, ale velmi dobré je, že jsme nedostali branku. Ze své hráčské kariéry vím, že na kontinentu se nám nehraje tak dobře, ale v postup věřím,” řekl O'Leary.


Slavia - Dukla Příbram
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 20. 03. 2000, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1999/2000, 21. kolo

Sestava: Černý - Rada - Hyský, Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek, Horváth (84. Lerch), Kuchař (82. Skála) - T. Došek (79. Vágner), Zelenka

Branky: 19. Čížek z pen. 0:1, 33. Ulich 1:1, 52. Kuchař 2:1, 77. Horváth z pen. 3:1

Průběh: Nečekaně mnoho práce měli fotbalisté Slavie Praha v dohrávce 21. kola proti Dukle Příbram. Tři body vybojovali po vydřené výhře 3:1 a v tabulce si nadále udrželi čtyřbodový náskok před svým největším konkurentem Spartou Praha.
  Opět bez Vlčka,
kterému se obnovilo zranění kotníku, se domácí do Dukly zakousli od prvních minut. Hned v úvodu pálil Ulich bez přípravy vedle a krátce nato po krásné přihrávce od Dostálka protáhl Čalouna, který stihl vyrazit míč na roh. V 19. minutě však udeřilo na druhé straně. Semanův přihraný pád po souboji s Radou na rozhraní šestnáctky posoudil rozhodčí Šedivý jako faul a Čížek z penalty získal hostům překvapivé vedení. Domácí příznivci si vylili zlost na sportovním řediteli Sparty Peltovi, který za pokřiku „Sparta ven” raději opustil tribunu. Slavisté po inkasovaném gólu příbramské hráče přitlačili před šestnáctku a druhý pokus Dostálka s Ulichem již vyšel. Prvně jmenovaný vybídl ke skórování dlouhou přihrávkou za obranu hostů Ulicha a ten zkušeně přehodil vybíhajícího Čalouna. Hosté bránili v devíti a rozhodčí přilil podruhé olej do ohně, když ve 37. minutě srazil Mácha pronikajícího Horvátha, ale tentokrát se penalta nekopala.
  Po přestávce se domácí brzy dočkali uklidnění v podobě druhé branky. V 52. minutě se míč po rohovém kopu odrazil ke Kuchařovi, jehož lehce tečovaná střela z dvaceti metrů skončila v síti. Hráči Slavie si vypracovali ještě další šance, ale Čaloun v příbramské brance byl pozorný. Kapituloval až 13 minut před koncem, když Horváth z penalty nařízené za faul Schindlera na Zelenku stanovil konečné skóre.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 6.427

Trenér: F. Cipro: „Obdivuji naše hráče, že vše v tak nabitém programu zatím zvládají. Věděli jsme, že zápas bude těžký a ještě se zkomplikoval, když jsme prohrávali. Přesto jsem věřil, že vyhrajeme. První poločas byl tak hektický, že jsem již dlouho něco podobného nezažil. Tím myslím odpískanou penaltu, neodpískanou penaltu a to, co se stalo v hledišti, i když to nechci komentovat.”

Poznámky: Nejslabším článkem dohrávaného střetnutí 21. kola první fotbalové ligy mezi Slavií Praha a Duklou Příbram byl hlavní rozhodčí Milan Šedivý. Diváci v Edenu mu zle spílali a delegát Oldřich Rott jeho výkon ve svém hodnocení ocenil známkou pět.
  Nejdříve Šedivý obrátil dvě situace, kdy Slavia měla kopat roh. Nejvíce nadávek si vyslechl v 18. minutě, kdy herecký výkon Semana po souboji s Radou posoudil jako faul a nařídil penaltu. To neunesli diváci. Své zlostné výkřiky však přenesli ze sudího na sportovního ředitele Sparty Miroslava Peltu, který seděl na tribuně.
  „Pan Pelta měl vstupenku do prostorů VIP, ale přesto usedl mezi normální diváky. Po incidentu předčasně opustil stadión,” řekl hlavní pořadatel zápasu Miloslav Rýdl. Oba trenéři se odmítli k výkonu rozhodčího vyjádřit. „Trenéři za hodnocení rozhodčího dostávají pokuty, proto jeho výkon komentovat nebudu,” řekl hostující Jiří Kotrba. Domácí František Cipro byl ještě stručnější: „Od hodnocení je tady delegát a ten by se měl vyjádřit.”


Slavia - Leeds United AFC
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 23. 03. 2000, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, čtvrtfinále, odveta

Sestava: Černý - Kozel - Koller, Hyský - L. Došek, Dostálek (54. Lerch), Ulich, Kuchař (85. Vozábal), Skála - T. Došek (54. Vágner), Zelenka

Branky: 48. Kewell 0:1, 53. Ulich 1:1, 78. Ulich z pen. 2:1

Průběh: Disciplinární tresty Petrouše s Radou a zranění Vlčka přinutili trenéra domácích Františka Cipra, že musel na trávník poslat zcela novou obranu. Spolu s Kollerem a Hyským nastoupil po téměř roční absenci po zranění od začátku souboje Kozel a navíc s kapitánskou páskou dirigoval zadní
řady vedoucího mužstva domácí soutěže. Ani hostující trenér David O'Leary neposlal na trávník očekávanou sestavu, překvapivě poslal do hry dvojici Woodgate a Jonese.
  Již v 10. min. se dostal do šance McPhaill, ale Černý včasným pádem pod nohy situaci vyřešil ve prospěch domácích. Hráči Slavie se však oproti střetnutí v Leedsu nenechali zatlačit do defenzívy a naopak to byli oni, kdo diktovali tempo hry. Ulich a T. Došek se svou rychlostí dostávali k únikům po křídlech, ovšem jejich centry většinou končily na obranné zdi anglického celku, konkrétně hlavně na dvojici cizinců Radebe (JAR) a Noru Haalandovi.
  Na druhé straně nebezpečně napřáhl Kelly, jeho tvrdá křížná rána však svůj cíl nenašla. Po půl hodině hry „vyrobil” dvě chyby brankář hostů Martyn. Nejprve jeho špatný odkop naštěstí pro něj se odrazil od Zelenky zpět do jeho náruče, vzápětí Zelenka po dalším nepřesném výkopu přetáhl centr na nabíhajícího T. Doška. Rychlé protiútoky anglického mužstva byly velice nebezpečné,
navíc obrana domácích si nepočínala zejména při soubojích, jeden na jednoho, nejjistěji. Ve 34. min. chyboval Koller a McPhaill hned pohotově vyzkoušel pozornost Černého. Krátce nato poslal Bridges přes zeď trestný kop přesně k tyči, ovšem domácího brankáře nepřekvapil.
  Pět minut před přestávkou nabídl šanci Kewellovi chybující Kozel, naštěstí svou hrubku stačil ještě vzápětí napravit. Poslední chvíle před odchodem do kabin byly hodně dramatické. Ridge zápasnickým chvatem odstavil od míče Kozla a řítil se na Černého, ten však bravurním zásahem svůj celek od inkasované branky uchránil. Z protiútoku zblokoval Radebe Doška v poslední moment a opakovanou ránu chytil Zelenkovi Martyn.
  Branky se dočkali diváci až po změně stran. Bohužel tu první viděli v síti Slavie a tím Angličané vzali domácím zbytek naděje na případný dostup. Dostálek ztratil naprosto zbytečně míč, Hyský již nestačil včas pokrýt rychlonohého Kewella a australský reprezentant sám proti Černému nezaváhal. Naštěstí to fotbalisty Slavie nezlomilo a za pět minut bylo vyrovnáno. Tomáš Došek našel na moment neobsazeného Ulicha, který rozjásal více jak 13tisícovou návštěvu. Nadšený výkon oslabeného domácího mužstva slavil nakonec zasloužený úspěch. 11 min. před koncem srazil Harte pronikajícího Zelenku a Ulich i když trochu se štěstím, když Martyn stačil míč tečovat, penaltu proměnil. V závěru ještě Kuchař mířil přesně z trestného kopu pod břevno. Anglický brankář však stačil ránu vyrazit.

Rozhodčí: Sarvan (Turecko)

Diváci: 13.460

Trenér: F. Cipro: „Kdybychom hráli v Leedsu zítra či za týden, určitě by souboj vypadal zcela jinak.”

Poznámky: Průběh zápasu minutu po minutě si můžete stáhnout zde .


SK Sigma Olomouc - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 26. 03. 2000, Olomouc

Utkání: 1. liga 1999/2000, 22. kolo

Sestava: Černý - Rada - Vlček, Petrouš - L. Došek, Ulich (82. Lerch), Dostálek, Kuchař, Skála (86. Hyský) - T. Došek (89. Vozábal), Zelenka

Branky: 52. Dostálek 0:1, 62. Skála 0:2

Průběh: Stíhací jízda pražských „S” může psát další díly. Vedoucí celek tabulky z Edenu odpověděl na sobotní tři góly v brněnské síti dvěma kousky za záda olomouckého Bureše a stále si udržuje čtyřbodový náskok na Spartu!
  Nabité hlediště si na pořádné napětí v magnetu kola muselo přece jen chvíli počkat. Do zahřívacích minut se vešel střílený centr Heinze ze 3. minutě, na který byl S. Vlček krátký, Ulichova přihrávka na T. Doška z 8., která nakonec skončila v zámezí, a další akce útočně laděnějšího dvojčete, kterou slavistům překazil Kováč v 11. odkopnutím na roh. Na Sigmě byl přece jen patrný respekt před úspěšným pohárovým účastníkem. Všichni hráči v modrých dresech se poctivě vraceli, aby plnili svoje defenzivní povinnosti, v předních řadách moc vzruchu tedy neudělali. Naopak se museli dívat na rychlou akci T. Doška, který obral na půlicí čáře o míč Zbožínka. Plzeňská posila si vybrala svého spoluhráče z útoku, ale Zelenkovu střelu z 12. vytlačil Bureš nad břevno. Další rychlou akci, kterou táhli Dostálek s Kuchařem, zmařil Machala účinným blokem. To už se však pomalu blížila pohledná pětiminutovka domácího expresu s číslem sedm. Ve 23. adresoval S. Vlčkovi překrásnou dlouhou přihrávku E. Nečas, na kterou si olomoucký útočník šikovně zaběhl za svého hlídače A. Petrouše. S ideálně se snášejícím míčem se nemazlil a rovnou jej z voleje napálil na branku R. Černého, ale těsně ji minul. Za čtyři minuty uvolnil nejúspěšnějšího současného kanonýra Olomouce přes hlavu Heinz a S. Vlček se řítil sám na R. Černého. Balon mu však neposlušně odskočil, takže jeho stíhač K. Rada jej stačil čistě v pokutovém území odzbrojit. Aktivitu ze čtvrthodinky před přestávkou (Skálovu i Radovu střelu likvidoval Bureš, Ulichův oblouček ze 40. nebyl dobře vyměřen), si přenesli červenobílí i do dalšího dějství.
  První zahrozil P. Vlček, který nohou donutil Bureše k tomu, aby hostům umožnil další rohový kop. Po něm se v 51. dostal k míči Skála, který našel zpětnou přihrávkou Ulicha. Ten se na hranici pokutového území rozhodl ke střele, kterou filigránsky patičkou tečoval Dostálek k tyči! Vedení posílilo už tak vysoké sebevědomí favorita, jenž dokazoval, proč se v Poháru UEFA dostal až mezi elitní osmičku. Takovému mužstvu přeje i štěstí, což se potvrdilo v 61. minutě. Skála si to zamířil na levé straně do pokutového území, před sebou už měl jenom Machalu. Olomoucký kapitán jeho střelu tečoval do Burešova protipohybu a ruce Pražanů šly nad hlavu podruhé. Pokud někdo očekával razantní změnu stylu Sigmy, tak se jí nedočkal. Na kopačky jejich fotbalistů se ve větší míře usadila nepřesnost, Černého vlastně nijak neohrozili. Výjimku tvořila akce dvojice Heinz S. Vlček, ale nejpilnější střelec brankáře Slavie svoji ranou příliš nevyvedl z klidu a pohody. Definitivní pojistku bodového exportu mohl dát v 76. Zelenka. Uvolnil se přes obránce, dostal se i za Bureše, ale delším váháním a vymýšlením ještě elegantnějšího zakončení o svoji velikou šanci přišel. Náladu to jemu ani jeho spoluhráčům nemohlo pokazit.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 12.022

Trenér: F. Cipro: „Přijeli jsme s obavami, znali jsme sílu Olomouce. V prvním poločase jsme nehráli podle mých představ a přizpůsobili jsme se domácím. Ve druhém poločase jsme začali hrát svoji hru, prosadili jsme se i na nerovném terénu kombinacemi a dali dva góly. Vyhráli jsme zaslouženě a mohli jsme vyhrát ještě více.”

Poznámky: Brankář Černý vychytal již svou třináctou nulu.


Slavia - FK Drnovice
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 02. 04. 2000, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1999/2000, 23. kolo

Sestava: Černý - Rada - Vlček, Petrouš (73. Vozábal) - L. Došek, Ulich, Dostálek (59. Vágner), Horváth (85. Lerch), Kuchař - Zelenka, T. Došek

Branky: 21. Ulich 1:0, 27. Cupák 1:1, 82. Zelenka 2:1

Průběh: Tři body doslova vydřeli fotbalisté Slavie v souboji s Drnovicemi. Jejich rychlé vedení po Ulichově brance zlikvidovali hosté stejně promptně po Cupákově sólu a téměř celý druhý poločas odolávali v deseti bez vyloučeného Valnohy tlaku domácích. Vysvobození a tři body zajistil vedoucímu týmu soutěže až osm minut před koncem Zelenka.
  V důležitém souboji se přece jen na trávníku objevil v domácím mužstvu špílmachr Horváth, jehož zranění stehenního svalu se v posledních dnech výrazně zlepšilo. Od prvních minut bylo vidět, že hosté sice přijeli více bránit, ale žádnou příležitost k rychlému protiútoku nepromarnili. Již v šesté minutě však mohli inkasovat, chybu hostující obrany však Tomáš Došek využít nedokázal. O několik minut později stačil Kuchař v poslední chvíli zblokovat Holeňákovu střelu po prvním rychlém brejku hostí.
  Z tlaku vytěžili domácí vedení. Horváth poslal centr do vápna, Ulich si míč přiťukl a pohotově z hranice šestnáctky trefil nádherně růžek Vaniakovy branky a určitě si řekl minimálně o místo kandidáta na titul střelce měsíce. Zároveň tím ukončil 297 minut trvající neprůstřelnost drnovického brankáře.
  Z vedení se však vedoucí celek tabulky neradoval dlouho. O pět minut později se Cupák protáhl kolem Petrouše a přízemní přesnou střelou k tyči srovnal. Po půlhodině hry vyzkoušel pozornost Černého Valnoha, ale poslední vteřiny poločasu již neviděl, protože po druhé žluté kartě musel předčasně pod sprchy. Ještě předtím mohli domácí vstřelit druhou branku, když Zelenka vybojoval ve skrumáži míč, ale Ulich před vybíhajícím Vaniakem vysoko přestřelil z několika metrů.
  Početní převaha pro Slavii žádnou velkou výhodu neznamenala. Domácí sice „zavřeli” soupeře na jeho polovinu, ale jejich hře chyběl moment překvapení. Soupeře při postupných útocích doslova valili před sebou, ke střelbě se téměř nedostali a když ano, tak mířili Lukáš Došek či Horváth nepřesně.
  Hosté zdržovali, kouskovali hru fauly a na kopačky červenobílých se stále více vkrádaly beznaděj a nervozita. Vysvobození přišlo až osm minut před koncem. Kuchař rozehrál zpět trestný kop na Horvátha, jeho střela se zastavila ve skrumáži před Vaniakem a Zelenka míč protlačil do sítě. Hned po rozehrání divákům zatrnulo. Tuma napřáhl z šestnácti metrů, ale míč skončil jen na boční síti.

Rozhodčí: Hábl

Diváci: 9.026

Trenér: F. Cipro: „Před zápasem bych bral jakoukoliv výhru. Dvacet až třicet minut jsme hráli velmi dobře, vytvořili si slibné akce, která však neskočily brankovými příležitostmi. Nehráli jsme však dobře v obraně, špatně pokrývali Tumu s Cupákem a po jednou takovém nepokrytí inkasovali vyrovnávací gól. Soupeř chytře po přestávce rozkouskoval hru a myslím, že moc čistého času se dnes nehrálo, to však k fotbalu již patří. Měli jsme štěstí, ale myslím, že jsme vyhráli zaslouženě.”


FK Viktoria Žižkov - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 07. 04. 2000, Praha

Utkání: 1. liga 1999/2000, 24. kolo

Sestava: Černý - Hyský - Petrouš (75. Šoltys), Vlček - L. Došek, Ulich, Horváth, Kuchař (58. Vágner), Skála (46. Dostálek) - T. Došek, Zelenka

Branky: 36. Sabou 1:0, 57. Horváth 1:1, 72. Chihuri 2:1, 80. Pikl 3:1

Průběh: Prvního přemožitele v letošním ligovém ročníku našli fotbalisté Slavie Praha na Žižkově, kde domácí Viktoria zvítězila v předehrávaném utkání 24. kola 3:1. Prohra Slavie nahrála jejímu největšímu konkurentovi v boji o titul Spartě, která může v nedělním utkání proti Ostravě šanci snížit ztrátu na čelo tabulky na jediný bod.
  Viróza nepustila na trávník oporu zadních řad Slavie Radu, na jehož místě se objevil Hyský. Domácí začali s velkým nasazením a měli v úvodu více ze hry. Hráči Viktorie chodili důrazněji především do osobních soubojů, čímž nabourali snahu Slavie o technickou hru.
  Jako první vyzkoušel hostujícího brankáře Černého Chihuri, ale jeho střela byla slabá. Na druhé straně zahrozil Ulich, ale po zpětné přihrávce od Zelenky mířil nad. Krátce nato poslal Horváth dlouhý míč Ulichovi, ale tomu v rozhodujícím okamžiku na hrbolatém terénu odskočil balón od nohy.
  Prioritou domácích byla pozorná hra v obraně, ale především od Straceného a Kincla hrozilo slavistické branec při rychlých protiútocích stálé nebezpečí. Po půlhodině hry unikl Sabou Hyskému a nebezpečí hasil až dobře pozičně hrající Vlček. Na konci 36. minuty už Žižkov uspěl. Čupr rozehrál rohový kop a Sabou se hlavičkou přes celou branku poprvé zapsal mezi ligové střelce.
  Po přestávce přišel Dostálek místo Skály, ale výkon Slavie se nezměnil. Přesto hosté dosáhli rychle vyrovnání. Vágner už se chystal střídat Kuchaře, ale ten ještě stačil zacentrovat z levé strany a Horváth hlavičkou vyrovnal.
  slavisté poté získali převahu, ale do šancí je Žižkovští nepustili. Naopak Stracený z druhého rohového kopu poslal míč k přední tyči Chihurimu a ten díky důrazu v souboji s brankářem Černým získal domácím znovu vedení. Slabý výkon hostů potrestal ještě Pikl, když si po brejku Straceného zasekl míč před Hyským a technickou střelou pojistil domácím zisk tří bodů.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 4.283

Trenér: F. Cipro: „Myslím, že jsme prohráli zaslouženě. Podali jsme nejhorší výkon za celou sezónu, zejména v prvním poločase. Když jsme vyrovnali, tak jsem myslel, že zápas ještě otočíme, ale opak byl pravdou. Hráči k utkání nepřistoupili tak, jak měli. První poločas odehráli, jako kdyby to byl přátelák.”

Poznámky: Na otázku, co říkal trenér Cipro slavistům o přestávce, odpověděl záložník z Edenu Tomáš Kuchař, jak je jeho zvykem, upřímně: „Řval na nás, že jsme všichni na vystřídání. Myslím ale, že oba poločasy byly z naší strany hrozné. Nedomnívám se však, že by nás tahle prohra měla rozhodujícím způsobem rozhodit v boji o titul. Musíme se rychle oklepat, stále jsme ještě v čele tabulky.”


FC Slovan Liberec - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 12. 04. 2000, Liberec

Utkání: Pohár ČMFS, čtvrtfinále

Sestava: Václavík - Kozel - Koller, Hyský - Lerch, Vozábal, Šoltys, Krejčík, Skála - Svoboda, Vágner

Branky: 62. Liuni 1:0, 80. Štajner 2:0

Průběh: Branka Argentince Liuniho z 62. minuty posunula mužstvo Slovanu Liberec do semifinále Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Domácí nakonec zdolali Slavii Praha 2:0 a oplatili soupeři porážku z loňského poháru, v němž neuspěli ve finále v Praze na Strahově.
  V sestavě Slavie se z posledního ligového zápasu na Žižkově objevil pouze obránce Hyský. Trenér Cipro dal příležitost hráčům, kteří v lize hrají minimálně, a doplnil je fotbalisty z B-týmu. Na trávníku se to také projevilo, domácí celek na rozbahněném terénu měl od začátku více ze hry, dostával se do šancí, ale opět potvrzoval svou střeleckou nemohoucnost.
  Po čtvrthodině hry napřáhl z dvaceti metrů Čapek a brankář hostí Václavík se musel hodně natahovat, aby míč vyrazil na roh. Hosté spoléhali na rychlé brejky, ale příliš se k nim nedostali. Po jednom z nich prodloužil Vágner Lerchův centr, ale míč těsně minul branku.
  Důraznější domácí tým si vytvářel šance, ale hráči buď mířili nepřesně, nebo jim střely likvidoval Václavík. Ve třicáté minutě vyskočil Johana nejvýše na Michalíkův centr, ale jeho hlavička šla vedle, krátce nato Jůn ze tří metrů poslal míč do oblak. Neuspěl ani Liuni, který zcela neobsazen pálil hlavou vedle.
  Hned po změně stran zamířil Johana hlavou po rohu vedle, ale hosté hru postupně vyrovnali. Kombinační hrou a krátkými přihrávkami drželi domácí fotbalisty dále od Václavíkovy branky, ale jejich snaha končila na pozorné liberecké obraně, kterou výborně dirigoval Johana.
  V 62. minutě Michalík snadno přešel přes Lercha, naservíroval míč nabíhajícímu Liunimu, a ten nemohl udělat nic jiného než skórovat. Deset minut před koncem opět nejlepší hráč na hřišti Michalík po průniku po levé straně zopakoval ideální přihrávku, tentokrát na Štajnera, a ten pojistil Severočechům postup.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 2.000

Trenér: F. Cipro: „Já si myslím, že Liberec si postup zasloužil, pro úspěch udělal více jak my. Někteří naši hráči, kteří si myslí, že patří do základu se přesvědčili, že tomu tak není. Já si myslím, že ti, co nastoupili, měli velkou šanci se ukázat. Po našem programu a výpadku na Žižkově se základní sestava věnuje tréninku a myslím, že jsem udělal dobře, protože nyní máme jiné priority.”


Slavia - Slezský FC Opava
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 16. 04. 2000, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 1999/2000, 25. kolo

Sestava: Černý - Rada (86. Kozel) - Petrouš, Vlček - L. Došek, Ulich (71. Šoltys), Dostálek, Horváth, Kuchař (81. Svoboda) - Zelenka, T. Došek

Branky: 32. T. Došek 1:0, 56. Ulich 2:0, 73. Nohavica 2:1, 78. Horváth z pen. 3:1

Průběh: Červenobílí vytáhli do důležitého boje se sestupem ohroženými Slezany v nesilnější možné sestavě, tedy i s uzdravenými marody K. Radou a Ulichem. Už v 9. minutě Eden málem jásal. Lukáš Došek obral na polovině hřiště o míč Vychodila, vybídl ke skórování svého bratra Tomáše, ten běžel na Schmuckera sám, jenže dlouhána v opavské brance nepřelstil.
  Hosté využili úvodní slavistické nervozity, která vedla k nepřesným přihrávkám, a sami rovněž zahrozili. Ve 21. Černý jen s největší námahou vyrazil Špiláčkovu dělovku. Slavii dostala z žižkovské deprese až 32. minuta - Horváth našel centrem zprava hlavu T. Doška, který zaznamenal svůj jubilejní desátý gól sezóny - 1:0.
  Vášně v Edenu pak rozjitřily některé diskutabilní výroky sudího Járy a především pomezního Fryše. Ve 39. mohl atmosféru sportovním kouskem uklidnit Zelenka, jenž svými kličkami posadil na zem skoro všechny obránce Slezanů, Schmucker však jeho ránu zblízka kryl.
  Krátce po přestávce nevyužili svá sóla Ulich a T. Došek. V 55. prošel opavskou obranu jako nůž máslem Ulich, jenže přestřelil. Druhý gól visel ve vzduchu. V 56. z něj spadl - Schmucker vyrazil centr T. Doška před Ulicha, a ten míč pohotově poslal do odkryté branky - 2:0. Opava se zdála být na kolenou. V 58. unikal po pravém křídle nažhavený Ulich, Špiláček je poslal k zemi, uviděl druhou žlutou kartu a šel předčasně do sprch. Slavia v té době při přesilovce koncertovala. T. Došek s Dostálkem se řítili sami na Schmuckera, ale nepřihráli si přesně, dalšímu Ulichovu voleji chyběl kousíček přesnosti. Jenže v 73. si domácí vybrali slabou chvilku - Sedláček zprava zacentroval a nabíhající obránce Nohavica zblízka snížil na 1:2. Za pět minut zápletku zrušila penalta, slavistický slovenský náhradník Šoltys po střetu s Nohavicou upadl a Horváth nařízený pokutový kop bezpečně proměnil - 3:1.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 7.248

Trenér: F. Cipro: „Se třemi body jsem spokojen, na fotbal se dalo koukat, ovšem promarnili jsme šanci výrazně si vylepšit skóre. Bylo až neuvěřitelné, co jsme všechno nevyužili.”

Poznámky: ČK: 58. Špiláček


FK Jablonec nad Nisou 97 - Slavia
0 : 0

Datum: 21. 04. 2000, Jablonec n. N.

Utkání: 1. liga 1999/2000, 26. kolo

Sestava: Černý - Rada - Vlček, Petrouš - L. Došek (75. Vágner), Ulich, Dostálek, Horváth, Kuchař - T. Došek, Zelenka

Průběh: Překvapivým výsledkem skončila televizní předehrávka 26. kola první fotbalové Gambrinus ligy, v níž se sestupem ohrožený Jablonec vytáhl na vedoucí tým soutěže. Pro Severočechy může být bezbranková remíza v konečném účtování výhrou, „sešívaní” ztratili v souboji o titul další dva důležité body. Jablonecký trenér Dejmal vypustil na hřiště divoké vosy a slavisté nestačili uhýbat zelenobílým žihadlům. Severočeský důraz dělal Pražanům především v prvních dvaceti minutách obrovské problémy, své o tom věděl zejména Petrouš. Probíhala teprve 5. minuta, když důrazný Vávra vyhrál osobní souboj právě s Petroušem, uvnitř šestnáctky se elegantní zasekávačkou zbavil Rady, ale vzápětí z nějakých sedmi metrů trestuhodně přestřelil! Rychlí a důrazní útočníci Holub s Vávrou, vydatně podporováni krajními záložníky Papouškem a Webrem, nutili zadáky Slavie k nedovoleným zákrokům, na což po devíti minutách hry doplatil Petrouš. Po faulu na Holuba uviděl osmou žlutou kartu, a tak si může nechat zdát o nadcházejících střetnutích s Teplicemi a Spartou. Slavisté, kterým nezahráli klíčoví borci (od Ulicha se takřka na krok nehnul Urbánek), se na Střelnici začali rozkoukávat ke konci první půlhodiny. Ve 26. musel Podhajský boxovat střílený centr Horvátha, o pár minut později se neujal ani technický pokus agilního Kuchaře. Pět minut před koncem prvního poločasu zbytečně řečnil Horváth (dostal sedmou žlutou kartu!), vzápětí doslova vlétl do šestnáctky Slavie po pravé straně Papoušek a donutil gólmana Černého k dalšímu ostrému zákroku. Tečku za překvapivě se vyvíjejícím prvním poločasem udělal pohotovým, leč nepřesným volejem Dostálek.
  Favorizovaná Slavia začala po přestávce daleko víc útočit, ve 48. odcentroval Horváth a hlavičkující L. Došek mířil těsně nad Podhajského branku. Uplynulo devět minut a slavisté zvedali radostí ruce nad hlavu - předčasně. Po střele Dostálka sice skončil míč v jablonecké síti, ale rozhodčí Bejlek branku Slavie pro předchozí faul na Urbánka neuznal. Domácí pokračovali v bojovném výkonu, místy hráli na hranici sebeobětování. Po více než hodině hry sáhl trenér Dejmal během čtyř minut ke dvojnásobnému střídání, přičemž Urbánkův náhradník Kordule převzal štafetový kolík a okamžitě zaujal místo po boku osobní obranou znechuceného Ulicha. Závěrečnou čtvrthodinu zápasu odehráli Pražané s trojicí útočníků (na hřiště přišel čerstvý Vágner) a domácím zle zatápěli. V 80. napřáhl z pětadvaceti metrů Kuchař a tečovaná střela zatřásla břevnem jablonecké branky, hlavičku dobíhajícího T. Doška se štěstím a reflexivně vyrazil Podhajský na rohový kop! slavistický finiš přišel pozdě, do černého netrefil Ulich a v nastaveném čase ani opět dobře hlavičkující T. Došek. Jablonec remízu uhájil a do kabin vyprovázel domácí fotbalisty bouřlivý potlesk pěti tisícovek diváků.

Rozhodčí: Bejlek

Diváci: 5.370

Trenér: F. Cipro: „Začali jsme špatně, dvacet, pětadvacet minut jsme se hledali. Teprve pak jsme začali hrát naši hru a po přestávce to byl fotbal na jednu branku, ale gól jsme nedali. Z takové převahy bychom skórovat měli, bohužel v poslední době ztratili útočníci formu. Nervózní výkon mužstva pramení i z pocitu zodpovědnosti, ale jsem přesvědčen, že na Spartě zvítězíme. Trochu mě však děsí žluté karty, za dvacet minut nám dnes rozhodčí rozdal tři, Petrouš bude proti Spartě chybět. Víc se k jeho výkonu nebudu vyjadřovat.”

Poznámky: Slavia naposledy vyhrála v Jablonci nad Nisou v dubnu 1995, ve 22. kole!


Slavia - FK Teplice
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 30. 04. 2000, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1999/2000, 27. kolo

Sestava: Černý - Rada - Koller, Vlček (76.) - L. Došek, Ulich, Dostálek, Horváth, Skála (55. Zelenka - Vágner (82. Šoltys), T. Došek

Branky: 77. Verbíř z pen. 0:1

Průběh: Nedělní zápas na jednu - teplickou - bránu totiž přinesl nečekané rozuzlení. Čtrnáct minut před koncem podnikli hosté ve druhé půli první nebezpečný brejk, P. Vlček chytal náhradníka Diveckého před šestnáctkou, ten však spadl až uvnitř trestného území a Puček ve spolupráci s pomezním Holým nařídil k úžasu diváků penaltu, kterou Verbíř bezpečně proměnil (Vlčka předtím rozhodčí bez diskuse správně vyloučil). Vzhledem k výhře Sparty v Blšanech tak nepřesní sudí obrali sobotní derby pražských „S” o jeho velký náboj - Letenští totiž vedou tři kola před koncem ligu již o čtyři body a i kdyby se Slavií prohráli, stále budou o bod v čele a budou mít situaci ve své moci.
  Utkání začali slavisté (bez karetních hříšníků A. Petrouše a Kuchaře) před zraky věhlasných zahraničních trenérů Zdeňka Zemana, Otto Rehhagela (Kaiserslautern) a Roye Hodgsona (Grasshoppers Curych) vskutku ve velkém stylu. Jejich útočnému snažení a kombinacím ovšem chybělo to nejdůležitější - góly. Kollerovy hlavičky po rozích Horvátha a Ulicha totiž zachytil na čáře buď brankář Macháček (ve 2. minutě), nebo Kolomazník (v 10.). Teplický gólman se štěstím zlikvidoval i Dostálkův střelecký pokus ve 25. minutě, dalekonosný pokus Luk. Doška dvě minuty před přestávkou pak letěl mimo tyče. Bránící Teplice zahrozily v prvním dějství pouze v 5. minutě - jediný a osamocený útočník Verbíř pálil z úhlu těsně vedle.
  Krátce po začátku druhé půle nasadil trenér domácích do hry i třetího útočníka Zelenku, ani to však ke gólu nevedlo. Horváth v 62. zamířil z hranice šestnáctky těsně vedle, stejně jako P. Vlček hlavou po centru stejného hráče. Když pak agilní Horváth propasíroval míč až před volného Zelenku (71.), ten si nechal v rozhodující chvíli míč ukopnout...
  A pak už přišla výše zmíněná „penaltová” situace korunovaná Vlčkovým vyloučením a Verbířovým gólem. Oslabení červenobílí si na hřišti nejspíš v té chvíli vůbec neuvědomili, že i remíza jim před derby stačí k tomu, aby měli svůj osud ve svých rukou. Klesli do kolen a Verbíř z dalšího brejku mohl zvýšit na 2:0. Slovenský náhradník Pražanů Šoltys pak už napnul jen boční síť a byl konec.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 7.036

Trenér: F. Cipro: „Prvních dvacet pět minut jsme hráli vynikající fotbal, nevyužili jsme však tři čtyři šance. Když nepřicházel gól, dostali jsme se ve druhé půli do křeče. K zákroku na Diveckého došlo minimálně metr před vápnem, zklamalo mě ale, že si za stavu 0:1 valná většina našich hráčů neuvědomila, že před derby stačí i remíza, sklopili hlavu a zabalili to...”


AC Sparta Praha - Slavia
5 : 1 (3 : 1)

Datum: 06. 05. 2000, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 1999/2000, 28. kolo

Sestava: Černý - Rada - Vlček (60. Kozel), Koller - L. Došek, Ulich, Dostálek, Horváth (50. Šoltys), Kuchař - T. Došek (58. Vágner), Zelenka

Branky: 19. Dostálek 0:1, 20. Lokvenc 1:1, 32. Lokvenc 2:1, 34. Gabriel 3:1, 53. Baranek 4:1, 67. J. Novotný 5:1

Průběh: Fotbalisté pražské Sparty porazili v derby Slavii 5:1 a už v době, kdy do konce soutěže zbývají dvě kola, rozhodli o tom, že získají sedmadvacátý mistrovský titul. Staronový mistr si lepší korunovaci sotva mohl přát, kulisou triumfu byla vyprodaná Letná a protivníkem odvěký rival z Edenu. Pro Slavii to byla nejkrutější porážka v derby v historii samostatné české ligy.
  Trenér hostí Cipro sice už v pátek tvrdil, že liga je rozhodnutá, ale jeho svěřenci se pustili do boje o uchování naděje. V 19. minutě poslal Ulich centr do šestnáctky a Dostálek oslavil páteční narození syna gólem. Jenže vzápětí zaúřadoval i druhý novopečený otec Lokvenc a Fukalův centr poslal hlavou nezadržitelně k tyči. Byl to jeho osmdesátý gól v lize a dvacátý v této sezóně.
  Na Slavii zapůsobila tak rychlá ztráta náskoku jako ledová sprcha a jen těžko se vyrovnávala s důrazem domácích. Koncentraci ztrácela v neustálých protestech, což se jí vymstilo. Ve 32. minutě Lokvenc na hranici šestnáctky vypíchl míč Vlčkovi a druhým gólem si pojistil korunu krále střelců. Už za dvě minuty přišel další úder - po Svobodově rohovém kopu stočil Gabriel hlavou míč potřetí za Černého záda.
  V úvodu druhého poločasu postihla Slavii další ztráta, když z trávníku odkulhal její tvůrce hry Horváth. V 53. minutě Rosický bleskovým únikem po pravé straně otevřel červenobílou obranu, v níž citelně chyběl distancovaný Petrouš. Baranek si pohrál se zadáky a zamířil přesně do růžku Černého branky. To už fanoušci hostí sbalili své prapory a domácí kotel začal oslavovat.
  Takový vývoj by zlomil i psychicky odolnější mužstvo, než jaké má v současné době Slavia, a to ještě nebyl konec. Další hořkou pilulku jí naservíroval Novotný, jemuž hosté před brankou dopřáli příliš volného prostoru.
  Před ještě větším debaklem vršovický tým zachránil brankář Černý, který zneškodnil Fukalovu bombu, Sieglovu dorážku, Svobodův falšovaný přímý kop i Rosického sólo. Na druhé straně musel Svoboda vykopnout míč z prázdné branky, ale to byl jen ojedinělý pokus Slavie zachovat si tvář. Sparta ukončila černou sérii v derby, v němž marně usilovala o vítězství od září 1997, a s předstihem si zajistila mistrovský titul.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 18.849

Trenér: František Cipro prozradil, že po nadějném úvodu měl pocit, že zápas dopadne dobře. „Dvacet minut jsme hráli dobrý fotbal, dali gól, ale inkasovali jsme hned z protiútoku a pak se znovu ukázalo, že mužstvu chybí odolnost. Někteří to podobně jako proti Teplicím zabalili,” posteskl si Cipro a pokračoval v nelítostné kritice: „Udělali jsme tady ostudu, ale někomu jako by to bylo jedno. Přál bych hráčům, aby museli projít uličkou sparťanských fanoušků jako já cestou na tiskovou konferenci.”
  Trenér Slavie se nevymlouval na žádné sporné výroky rozhodčího a chyby hledal jen ve vlastních řadách. „Nemá cenu bavit se o tom, jestli před druhým gólem byl faul, nebo ne. To, jak Vlček bránil Lokvence, to bylo ‚úžasné’,” kroutil hlavou Cipro. O přestávce prý dal pokyn, aby nejlepšího ligového střelce převzal Koller. „Ale ještě šest minut ve druhém poločase to hráli jako na začátku. Co k tomu mám dodat?”, zlobil se trenér. Přiznal, že jeho svěřenci stres nezvládli, mnozí jsou psychicky na dně a že například bratrům Doškům v závěru ligy úplně odešla forma.

Poznámky:
  Sami slavisté přiznávali, že jejich výkon na Letné byl místy žalostný. „Byla to zoufalost,” kroutil nechápavě po utkání hlavou Tomáš Kuchař a připojil, že hosté si zklamání připravili sami. „Do 1:0 pro nás to ještě šlo, ale pak jsme opravdu hráli hrozně,” pokyvoval smutně hlavou.
  Jeho kolega ze zálohy Ivo Ulich z letenské kabiny doslova utekl a v běhu jen prohodil: „Obrana byla příšerná, stačí vám to jako vysvětlení?”
  Ani brankář Radek Černý nemohl pochopit, co se s jeho spoluhráči stalo. „Do čtvrté, nebo páté branky byla každá střela gól, to jsem snad v tak důležitém utkání ještě nezažil,” sklonil hlavu a na otázku, v čem je příčina tak kruté prohry, výmluvně prohlásil: „Jedině v nás, nikdo jiný za náš výkon nemůže. Asi jsme moc chtěli dokázat, že jsme lepší, a vidíte, jak to dopadlo.”
  Snad nejzdrcenější byl Lukáš Došek. Dostal ze sebe jedinou větu: „Vždycky, když o něco jde, tak to promázneme.”
  A jeho starší kolega Karel Rada vysvětloval, proč si stěžoval u rozhodčího Beneše po druhé brance. „To patří k emocím, myslel jsem, že Lokvenc fauloval. Jenže fakt je, že jsme si to zkazili sami. Především tím, že jsme nezvládli standardky domácích, přestože každý ví, že jsou v nich silní,” vypočítal slavistický kapitán.


Slavia - SK České Budějovice
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 13. 05. 2000, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1999/2000, 29. kolo

Sestava: Černý - Rada - Koller, Kozel - Lerch (55. L. Došek), Dostálek, Ulich, Kuchař, Skála - Zelenka (73. Horváth), Vágner (46. T. Došek)

Branky: 34. Ulich 1:0, 37. Vágner 2:0, 83. Jukl 2:1, 84. T. Došek 3:1, 89. Horváth 4:1

Průběh: Loučení se starým stadiónem v Edenu se dnes fotbalistům Slavie vydařilo. V zápase 29. kola porazili Budějovice 4:1 a po třech kolech se dočkali výhry. O branky se rozdělili Ulich, Vágner, Tomáš Došek a Horváth. Slavia už boj o titul prohrála, tým Budějovic si v minulém kole zajistil ligu i pro příští rok, a tak oba trenéři sáhli ke změnám v osvědčené sestavě. Hosté nastoupili bez útočných es Jandy a Váchy a Slováka Obšitníka, domácí Cipro dokonce nechal na lavičce bratry Doškovy, Vlčka a ne úplně zdravého Horvátha. Zraněný Petrouš ani na soupisce nebyl. Bez nich domácí, kteří netradičně nastoupili s Kozlem na pozici předstopera, nemohli dlouho vymyslet nic, co by budějovickou obranu zaskočilo. Do první šance zápasu Dostálek posunul Zelenku, ale tomu střelu zblízka včasným pádem chytil brankář Drobný. Slavia pak začala spoléhat na sehrané signály z trestných kopů. Nejdřív se ve 24. minutě ke střele dostal Kuchař, jehož ránu vyrazil Drobný nad břevno. O deset minut později už secvičená akce domácím vyšla. Za obranu hostů, která čekala střelu zdálky, si na krátkou přihrávku naběhl Ulich a ukončil rozpačitý úvod. Hbitý záložník, který s Kuchařem dělil o Horváthovu roli tvůrce hry, vzápětí odcentroval od čáry a na Vágnerovi zůstalo jen správně nastavit nohu. Jihočeši si za celý zápas vypracovali jedinou vážnější šanci, kterou jim svou chybou nabídl libero Rada. Míč mu prošel mezi nohama k rozběhnutému Kopeckému, ale brankář Černý nezaváhal. Poslední půlhodina se odehrávala kolem šestnáctky Budějovic, ale slavisté obranu nemohli překonat ani po příchodu Horvátha. Recept jim ukázal na druhé straně pohotovou střelou Jukl. Hned z protiútoku uklidnil domácí fanoušky Tomáš Došek a poslední gól ve starém Edenu vstřelil z trestného kopu Horváth.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 3.240

Trenér: F. Cipro: „Chtěli jsme vyhrát s ohledem na fanoušky. V zápase byly okamžiky, kdy jsme úplně nekontrovali hru. Mohli jsme vyhrát i větším rozdílem, jen kdybychom proměnili víc šancí. Doufám, že jsme na tomto stadiónu hráli opravdu naposledy. Některé hráče jsem šetřil vzhledem k jejich nabitému programu, což je případ bratří Došků, nebo kvůli tomu, že odcházejí, jako Vlček. Nechápu proč si Horváth nechal dát žlutou kartu, když dobře věděl, že bude jeho osmá.”


FC Stavo Artikel Brno - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 17. 05. 2000, Brno

Utkání: 1. liga 1999/2000, 30. kolo

Sestava: Černý - Koller, Rada, Kozel - Lukáš Došek, Ulich, Dostálek, Kuchař (79. Lerch), Skála (46. Vozábal) - Vágner, T. Došek (46. Zelenka)

Branky: 24. Švancara 1:0, 58. Koller 1:1, 62. Křivánek 2:1, 75. Siegl 3:1

Průběh: Hned od úvodu si vytvořila Slavia územní převahu, která po deseti minutách okoukávání začala nabývat drtivých rozměrů. Jenže brněnská defenziva fungovala na sto procent a do vyložené šance sešívané nepustila. Za zmínku s přídavkem nebezpečí lze snad pojmout střelu Kuchaře, kterou Přibyl vyrazil na roh.
  Brno z obranné ulity vyráželo do brejků. Už úniky Siegla a Libora Doška naznačovaly, že domácí budou na výpady hodně spoléhat. Ve 24. se na polovině hřiště zmocnil míče Švancara, přešel přes Radu a Kollera, mohl nahrát volnému Doškovi, ale zvolil individuální akci až do konce. Počínal si jako slalomový mág Tomba, ještě jednou obešel vracejícího se stopera Slavie a Černému nedal šanci 1:0. V závěru půle vyslal do dalšího brejku Siegl Zbončáka, jenž ovšem svého spoluhráče z útoku nenapodobil, Černý si s jeho střelou poradil. Po přestávce se hrálo podle stejných not, tedy s herní převahou Slavie, ale už s menším brejkovým nebezpečím Brna. Hosté svůj tlak zákonitě proměnili ve vyrovnání. Míč z rohu přizvedl hrozen hráčů a do sítě jej zblízka poslal Koller 1:1. Jenže Slavia se z nerozhodného stavu dlouho neradovala. Siegl načechral trestný kop přesně na hlavu dlouhána Křivánka 2:1. Brno tak opět brejkově ožilo a mělo na kopačce další gól. Černý s námahou vyrazil Zbončákovu střelu, zpět před branku centroval Libor Došek, ale Švancara z pěti metrů přestřelil. Výtečně ho ale zastoupil Siegl. Ze 23 metrů zahrál trestný kop a na teč ve zdi nestačil Černý zareagovat - 3:1. Zbývající minuty se odehrály více méně v poklidu za skandování spokojených brněnských fandů.

Rozhodčí: Jirků

Diváci: 8.100

Trenér: F. Cipro: „Nemám k zápasu mnoho co říci. Za stavu 1:1 jsem očekával, že zápas udržíme a ještě vyhrajeme.”


Slavia - FK Chmel Blšany
0 : 5

Datum: 15. 06. 2000, Mariánské Lázně

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Lerch, Kozel, Šuškavčevič, Skála (46. Koller) - Kuchař (46. Kozák), Hyský, Nečas, Dostálek - Svoboda, Zelenka

Branky: Boček 2, Devátý, Bittengel, Koubek

Průběh: Úvodní poločas byl poměrně vyrovnaný, i když chmelaři si vypracovali více šancí a ujali se z brejku vedení 1:0. Výsledek a další vývoj utkání ovlivnil začátek druhého poločasu, v němž Severočeši mezi 47. a 50. minutou dvěma slepenými góly zvýšili na 3:0 a zbytek duelu se už odehrál v jejich režii.

Diváci: 1.000

Trenér: F. Cipro: „Pište teď o mistrovství Evropy. Jakoby jsme spolu nemluvili,” říkal žertem. „Kdybych se vymlouval, že nám chybělo devět hráčů základní sestavy a že je nás teď v přípravě jen třináct, vyznělo by to hloupě. Klub jako Slavia by měl mít dvaadvacet vyrovnaných hráčů, kteří dokážou takové díry v sestavě zacelit. Jenže už dubnový zápas v Liberci ukázal, že tomu tak není,” dodal vážněji.


Slavia - AIK Stockholm
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 26. 06. 2000, Praha

Utkání: přátelské

Sestava:  1. poločas: Černý - Kozel - Koller, Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek, Nečas, Kuchař, Skála - Zelenka, 2. poločas: Skácel - Kozel - Petrouš, Hyský - L. Došek, Ulich, Nečas, Skála, Kuchař - Svoboda, Pešír

Branky: 23. Zelenka 1:0, 68. Alm 1:1

Průběh: Ve druhém zápase přípravy na nový ročník první fotbalové ligy remizovala Slavia Praha se švédským celkem AIK Stockholm 1:1. Na vedoucí Zelenkovu branku ze 23. minuty odpověděli hosté po přestávce v 68. minutě, kdy skóroval Alm. Zatím pouze se dvěma posilami Nečasem a brankářem Skácelem v sestavě byla Slavia v prvním poločase výrazně aktivnější, ale ze tří stoprocentních příležitostí využila jedinou. Nehrál ani Tomáš Došek, který si naštípl v tréninku kotník, a nohu bude mít měsíc v sádře. Drobná zranění nepustila na trávník ani další dvě posily, Šuškavčeviče a Kozáka. Po přestávce mohl zvýšit Ulich, který byl sám před brankářem, ale nedal, stejně jako Pešír a v souboji se druhým švédské ligy přišel trest v podobě vyrovnání.

Trenér: F. Cipro


Slavia - SK Hradec Králové
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 28. 06. 2000, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava:1. poločas: Skácel - L. Došek, Petrouš, Koller, Skála - Ulich, Dostálek, Nečas, Sedláček, Kuchař - Zelenka, 2. poločas: Václavík - Kozel - Hyský, Koller - Svoboda, Dostálek, Nečas, Skála, Sedláček - Zelenka, Pešír

Branky: 38. L. Došek 1:0, 76. Zelenka 2:0, 81. Svoboda 3:0, 88. Zelenka 4:0

Průběh: Ve druhém přípravném zápasu zvítězili fotbalisté Slavie Praha v Edenu nad Hradcem Králové 4:0, když navíc řadu příležitostí nevyužili. Od prvních minut měla Slavia značnou převahu, ale branku Nečase rozhodčí Petřík neuznal kvůli ofsajdu. Až sedm minut před koncem vyjádřil převahu domácích vedoucím gólem Lukáš Došek. Další šance zahodili Zelenka a Ulich. Po změně stran si stejně vedl Svoboda a góly přišly až v závěru, kdy se trefili Zelenka a dvakrát Svoboda. Poprvé se v dresu Slavie představil Sedláček, který začátkem týdne přestoupil v Opavy.

Trenér: F. Cipro


CU Bohemians Praha - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 01. 07. 2000, Nová Včelnice

Utkání: Turnaj v Nové Včelnici, semifinále

Sestava: Černý - L. Došek, Koller, Kozel, Šuškavčevič - Kuchař, Nečas (36. Sedláček), Dostálek, Skála (36. Svoboda) - Ulich, Zelenka

Branky: 20. Kisel z pen.

Průběh: Úvodní semifinále hrané na 2x35 minut rozhodla 20. minuta, ve které fauloval ve velkém vápně Skála Matuszného a Kisel se z nařízené penalty nemýlil. Ve druhé půli mohli vršovické derby srovnat Kozel se Zelenkou, ale Čontofalský jejich tutovky spolehlivě pokryl.

Rozhodčí: Havlíček

Diváci: 500

Trenér: F. Cipro: „Nepřikládám výsledkům velkou váhu, vždyť jsme tu ani nestartovali v kompletním složení. Vrchol přípravy přijde až za týden na soustředění v rakouském Seefeldu.”


Slavia - SK České Budějovice
2 : 2 (2 : 1), pen. 3 : 1

Datum: 01. 07. 2000, Nová Včelnice

Utkání: Turnaj v Nové Včelnici, o 3. místo

Sestava: Václavík - L. Došek, Koller, Hyský (36. Kozel), Šuškavčevič (61. Svoboda) - Ulich, Sedláček (48. Nečas), Dostálek, Kuchař - Pešír (36. Lerch), Zelenka

Branky: 7. Kuchař 1:0, 14. Kuchař 2:0, 21. Pejša 2:1, 51. Obšitník 2:2

Průběh: Rozhodující penaltu dal Kuchař.

Rozhodčí: Havlíček

Diváci: 500

Trenér: F. Cipro

Poznámky: Z mužstva Českých Budějovic dostal v 55. minutě červenou kartu Hauzr.
Ostatní zápasy na turnaji: Brno - Č. Budějovice 2:0 (semifinále), Brno - Bohemians 1:2 (finále).


Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 05. 07. 2000, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: I. poločas: Černý - L. Došek, Rada, Šuškavčevič, Skála - Ulich, Kuchař, Dostálek, Nečas, Sedláček - Zelenka. II. poločas: Černý - Lerch, Kozel, Koller, Šuškavčevič - Ulich (70. Kalivoda), Nečas, Hyský, Sedláček - Svoboda, Pešír

Branky: 83. Kozel 1:0

Průběh: V souboji dvou prvoligových fotbalových mužstev rozhodl v přípravném zápase o výhře domácí Slavie Praha nad mužstvem Slovanu Liberec až sedm minut před koncem Kozel. Dlouho to v Edenu vypadalo, že souboj skončí bezbrankovou remízou. Hosté hráli, tak jako v lize proti stejnému soupeři vysloveně defenzivně a v prvním poločase pustili do šance jen Ulicha, ten však příležitost skórovat nevyužil. Hlavně po přestávce byli domácí aktivnější, vypracovali si i šance, ale brankář Bárta byl vždy na místě. Až sedm minut před koncem posadil z trestného kopu Nečas míč na hlavu Kozlovi a ten zajistil Slavii výhru.

Rozhodčí: Filípek

Diváci: 150

Trenér: F. Cipro: „Hráči, kteří nastoupili po přestávce, mě příjemně překvapili.”


Slavia - 1. FC Synot
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 08. 07. 2000, Staré Město

Utkání: Turnaj ve Starém Městě, semifinále

Sestava: Václavík - Rada Lerch, Petrouš - L. Došek, Dostálek (41. Skála), Ulich, Nečas, Šuškavčevič (41. Kuchař) Zelenka, Pešír

Branky: 2. Zelenka 1:0, 51. L. Došek 2:0

Průběh: Skóre zápasu otevřel už ve druhé minutě Zelenka. Moravané měli možnost srovnat ve 40. z penalty. „Tu však gólman Václavík Malárovi chytil,” litoval Komňacký (trenér Synotu). Ve druhé půli si Synot dokázal vypracovat tři vyložené šance, branka ale padla na druhé straně. Konečnou podobu skóre stanovil v 51. L. Došek.

Trenér: F. Cipro

Poznámky: Ve druhém semifinále porazil StavoArtikel Brno Jihlavu 1:0.


FC Stavo Artikel Brno - Slavia
2 : 1

Datum: 08. 07. 2000, Staré Město

Utkání: Turnaj ve Starém Městě, finále

Sestava: Skácel - Rada (55. Kozel) - Koller (46. Pešír), Petrouš - L. Došek, Kuchař (65. Lerch), Dostálek, Nečas (67. Svoboda), Šuškavčevič - Ulich, Zelenka (65. Sedláček)

Branky: 41. Křivánek 1:0, 62. Nečas 1:1, 72. Libor Došek 2:1

Průběh: Slavia si sice ve finále vypracovala v úvodním poločasu více střeleckých příležitostí, v koncovce si však její útočníci nedokázali poradit s výborným brankářem Přibylem. Brňané spoléhali na protiútoky, po jednom z nich nastřelil Křap tyčku a druhý proměnil Křivánek ve vedoucí branku. Po změně stran sice Nečas střelou z dvaceti metrů vyrovnal, ale závěrečná půlhodina se již odehrávala zcela v režii Brňanů, jejichž vítězný gól zaznamenal v 72. minutě po Sieglově akci Libor Došek.

Trenér: F. Cipro

Poznámky: V utkání o 3. místo vyhrál FC Synot nad Jihlavou 3:0.


Slavia - Besiktas JK Istanbul
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 13. 07. 2000, Weitlingen (Švýcarsko)

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Koller (70. Kozel), Rada, Petrouš - L. Došek, Kuchař (60. Hyský), Dostálek, Nečas, Skála (52. Sedláček), Lerch - Zelenka (70. Svoboda)

Branky: 12. Nečas 1:0, 25. Kuchař 2:0, 77. Kozel 3:0

Průběh: Turci, které přišlo povzbudit 4000 jejich krajanů pracujících ve Švýcarsku, sice měli první šanci, ale Francouz Nouma, jehož slavisté znají z Lensu, trefil jen břevno. Ve 12. minutě vystihl Nečas chybnou rozehrávku obránců a chytře obstřelil brankáře. Na 2:0 zvýšil Kuchař po přihrávce Lukáše Doška, který unikl po křídle. Po přestávce podržel Slavii brankář Černý, který chytil dvě jasné šance. Slibné akce však nevyužili ani Zelenka a Dostálek. Uspěl až třináct minut před koncem střídající Kozel, který hlavou usměrnil míč do sítě po centru velmi dobře hrajícího Nečase.

Trenér: F. Cipro

Poznámky: „Podali jsme opravdu velmi dobrý výkon a soupeře, který stejně jako my bude hrát ve druhém kole předkola Ligy mistrů, zcela jasně zdolali,” řekl vedoucí mužstva Slavie Zdeněk Kudela.


Slavia - FK Vojvodina Novi Sad
0 : 2 (0 : 2)

Datum: 19. 07. 2000, Praha, Strahov

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Kozel (46. Šuškavčevič), Rada, Petrouš - L. Došek, Ulich, Lerch (46. Skála), Dostálek (46. Vágner), Nečas, Kuchař (66. Sedláček) - Zelenka (72. Svoboda)

Branky: 21. Bogdanovič 0:1, 27. Bogdanovič 0:2

Rozhodčí: Beneš

Trenér: F. Cipro


Slavia - FK Sämkir
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 26. 07. 2000, Praha, Strahov

Utkání: Liga mistrů, 2. předkolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Petrouš - L. Došek, Ulich (46. Sedláček), Dostálek, Nečas, Kuchař (64. Vágner) - Zelenka, Švancara

Branky: 38. Zelenka 1:0

Průběh: Jen nejtěsnějším rozdílem 1:0 zvítězili fotbalisté Slavie Praha v úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů nad ázerbájdžánským mistrem FK Sämkir. Z mnoha šancí dokázal proměnit Zelenka ve 38. minutě jen jedinou, ve 14. minutě neproměnil Ulich penaltu za sražení Zelenky. Do odvety, která se hraje za týden v Baku, tak pojede Slavia s minimálním náskokem.
  V očekávané sestavě, tedy i s nejnovější posilou Švancarou v útoku, začali domácí fotbalisté očekávaným náporem, jejich hra však trpěla především nepřesnými přihrávkami. Petrouš s Kozlem osobně hlídali Kvaraccheliju a Kulikova, ale ázerbájdžánští hráči se příliš dopředu nehrnuli. Již ve třinácté minutě chybovali hosté při ofsajd systému a Zelenka se po Dostálkově přihrávce řítil sám na brankáře Mechtijeva. Zezadu jej však stačil ještě srazit Džabarov a makedonský rozhodčí Božinovski nekompromisně odpískal penaltu. Na tu se jen minimálně rozběhl Ulich, ale jeho střelu k pravé tyči Mechtijev vystihl.
  Domácí se snažili dostat za soupeřovu obrany zejména po pravé straně, kde unikali Ulich a hlavně L. Došek, ovšem jejich centry spoluhráče nenacházely. Hostující hráči vyzkoušeli pozornost Černého střelou z dálky I. Mamadova, Zelenka odpověděl ve 23. minutě ranou těsně vedle. O pět minut později promarnil Ulich svou druhou velkou šanci, když po uličce Švancary sám před gólmanem pálil zbrkle vedle. Gólu se skromná návštěva na Strahově dočkala až ve 38. minutě. Kozel vyslal kolmou přihrávkou Zelenku a i když jeho ránu stačil Mechtijev tečovat, míč skončil za jeho zády. V poslední minutě poločasu musel ještě ukázat své umění Černý, když obránci nechali nebezpečně střílet hostujícího kanonýra, Gruzínce Kvaraccheliju.
  Hru plnou nepřesností předváděli fotbalisté Slavie i po změně stran a do šancí se dostávali jen po standardních situacích. Ve 48. minutě hlavičkoval Petrouš a Mechtijev nadvakrát vyrazil na roh. O pět minut později po dalším rohu Nečase pálil hlavou do tyče Kozel a opakovanou hlavičku akrobaticky chytil brankář Sämkiru.
  Nad břevno mířila i další střela hlavou Zelenky po centru Nečase. Největší šanci druhého poločasu zahodil Nečas dvacet minut před koncem. Švancara hezky unikl po křídle, Zelenka se zbavil soupeřova obránce a našel nabíhajícího Nečase, který ovšem namířil jen do nohy brankáře Mechtijeva. Gólový efekt neměla ani poslední šance domácích - Petrouš v nastaveném čase z dobré pozice vysoko přestřelil.

Rozhodčí: Božinovski (Makedonie)

Diváci: 2.819

Trenér: F. Cipro: „Jsem zklamaný z výsledku, 1:0 je vzhledem ke kvalitám obou mužstev velmi málo. Ve druhém poločase jsem byl navíc velice zklamán i hrou,” kritizoval domácí trenér. „Několikrát jsme se dostali z ofsajdových pastí, ale chyběla finální přihrávka. Ve druhém poločase jsme měli tlak, ale jen k šestnáctce. Chybou bylo hlavně to, že jsme hráli moc komplikovaně a neprosadili jsme se ve standardních situacích, i když jsme měli výškovou převahu. To mě hodně mrzí.”

Poznámky:
Exekutora pokutového kopu Ivo Ulicha jeho chyba mrzela. „Měl jsem vypálit větší silou,” přiznal. Do druhého poločasu nenastoupil, protože mu jeden z protihráčů přilehl kotník, pochroumaný z přípravného zápasu proti Hradci Králové. Další tvořivý hráč Pražanů přisoudil hubenou výhru také tomu, že mužstvo není v této části sezóny úplně rozehrané.„Věřím, že za týden v odvetě podáme lepší výkon a postoupíme. Po dnešním výsledku to rozhodně není nemožné,” vyslovil za všechny.
Víru v postup doložil svými slovy i střelec jediného gólu Luděk Zelenka. „Nejtěžší bude, vypořádat se s atmosférou v Ázerbajdžánu. Rozhodně máme na postup, budeme hrát líp,” vzkázal fanouškům, kteří vyprovodili Slavii do kabin rozpačitým pískotem.


1. FC Synot - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 29. 07. 2000, Staré Město

Utkání: 1. liga 2000/01, 1. kolo

Sestava: Černý - Rada - Koller, Kozel - L. Došek, Ulich (84. Lerch), Dostálek, Kuchař (46. Nečas), Skála - Zelenka, Švancara (61. T. Došek)

Branky: 2. Němčický vlastní 0:1, 6. Blaha 1:1

Průběh: Nováček vsadil na útočnou hru a hned v úvodu zlikvidoval šanci Bosáka brankář Černý. Zkušená Slavia už s uzdraveným Ulichem v sestavě stačila rychle kontrovat. Právě Ulichovu střelu v 2. minutě vyrazil gólman Drobisz pouze před obránce Němčického, od něhož putoval míč do vlastní sítě. O minutu později navíc trefil Kuchař z dvaceti metrů tyč branky Synotu. Ligový nováček se ale rychle otřepal a na nohy jej postavil v 6. minutě Blaha, jenž hlavou proměnil Malárův centr ve vyrovnávací branku.
  Pohyblivější a technicky zdatnější středová řada Slavie sice v dalším průběhu diktovala tempo, překážkou byl ale vedle pozorně hrající obrany zejména výborný brankář Drobisz. Ten stačil v 15. minutě reflexivně vyrazit Skálovu hlavičku a o čtvrt hodiny později i Zelenkovu přesnou střelu. Defenzivní hru prokládal Synot pokusy o rychlé křídelní protiútoky, které po pravé straně zakládal Bosák a na opačném pólu hřiště agilní Vajda. Ovšem centrované míče stačili vysocí zadáci Slavie bezpečně odvracet a do vážnější šance soupeře nepustili.
  Z obranné ulity se po změně stran Synot častěji pouštěl do útočení. Jeho střeleckým pokusům z větší vzdálenosti ale chyběla nejen přesnost, ale také razance. Hru Slavie dirigoval společně s Dostálkem a Ulichem také technický Nečas, jenž po poločase vystřídal Kuchaře. Ovšem Slavia právě ve středu pole ztrácela často nejen míče, ale i prostor, který využíval nováček k častým a nebezpečným protiútokům.
  Zejména v závěrečné půlhodině navzdory častým dešťovým přeháňkám a kluzkému terénu dostala hra spád i rytmus. Nejblíže ke skórování měl v 75. minutě Vajda, jenž obešel Kollera a jeho střelu stačil brankář Černý pouze s námahou vyrazit. V závěru se už Slavia zaměřila spíše na udržení nerozhodného stavu.

Rozhodčí: Filípek

Diváci: 5.600

Trenér: F. Cipro: „Předpokládal jsem, že vyhrajeme, což se nestalo. Vítězství jsme si v určitých fázích hry zasloužili. Až na divokých pět minut jsme měli hrát lépe, když jsme se dostali do vedení. Špatně jsme pokryli vysokého Blahu, jenž nám dělal daleko více potíží než Malár. Po změně stran jsme se dostávali do příležitostí pět na tři, nedokážeme ale tyto střelecké situace řešit, což je momentálně náš největší problém. Chyběl nám Petrouš, který si natrhl zadní stehenní sval, ani Ulich s Nečasem nejsou stoprocentně fit.”

Poznámky: Průběh zápasu minutu po minutě si můžete stáhnout zde.


FK Sämkir - Slavia
1 : 4 (0 : 1)

Datum: 02. 08. 2000, Baku

Utkání: Liga mistrů, 2. předkolo, odveta

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek, Nečas (72. Lerch), Skála (50. Kuchař) - Zelenka, T. Došek (67. Švancara)

Branky: 38. Dostálek 0:1, Kvaracchelija 1:1, 57. T. Došek 1:2, 60. T. Došek 1:3, 70. Švancara 1:4

Průběh: S Tomášem Doškem místo Švancary v útoku a Skálou na levé straně zálohy místo Kuchaře nastoupila Slavia na hrbolatý trávník národního stadionu Tofiga Bachramova v Baku za tropického horka. Oba celky začaly hodně opatrně, do první šance se dostali fotbalisté Slavie. Již v šesté minutě po centru Tomáše Doška překvapený Zelenka nedokázal zpracovat míč. Přihrávka I. Mamadova našla spoluhráče jen v ofsajdu, ale domácí se nadechli k náporu. M. Gurbanov našel Orujova a Černý po jeho tvrdé ráně musel poprvé zasahovat. Skálova střela na druhé straně šla hodně nad a ve 28. minutě měl gól na kopačce Zelenka opět po centru T. Doška, ale pohotovou ranou bez přípravy trefil padajícího Mechtijeva. Po půlhodině hry se již domácí diváci zvedali ze sedadel, když Kvaracchelija poslal míč na nabíhajícího Kulikova, skluzem však zatáhl za záchrannou brzdu Petrouš. Po následném rohu stálo při hostech štěstí. Kvaracchelija vypálil tvrdě a přesně, ale trefil do hlavy Kulikova, který tak Slavii nechtěně zachránil od pohromy. Ve 34. minutě volil T. Došek sám před brankářem místo střely přihrávku a šanci tak propásl. O čtyři minuty později jeho bratr Lukáš nádherně pronikl po pravé straně, před brankářem tečoval míč Zelenka a zcela volný Dostálek dostal hosty do vedení. Domácí vrátil do hry krátce po změně stran Gruzínec Kvaracchelija. Po kolmé přihrávce se dostal sám před Černého a křížnou ranou jej s jistotou překonal. O minutu později mohlo být Slavii ještě hůře. V podobné situaci však stačil Rada střelu autora domácího gólu tečovat na roh. Odpověď Slavie byla rychlá a dostatečně pádná. V 57. minutě Ulich zprava zacentroval a T. Došek hlavičkou přeloboval brankáře Mechtijeva. O tři minuty později stejný hráč nečekaně napřáhl asi ze 24 metrů a potřetí překonal domácího brankáře, což byl pro diváky signál k houfnému opouštění stadionu. Od té chvíle byl zbytek zápasu již jen formalitou. Domácí rezignovali a další ránu jim zasadil střídající Švancara, který vstřelil svou první branku v dresu Slavie - po Zelenkově přiťuknutí přetlačil brankáře Mechtijeva.

Rozhodčí: Olsen (nor.)

Diváci: 19.000

Trenér: F. Cipro: „Věděli jsme, že pokud neuspějeme, sezona tím pro nás prakticky skončí ještě dříve, než začala.”

Poznámky: Hrálo se za tropického vedra, teplota dosahovala až 50°C!


Slavia - FC Viktoria Plzeň
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 05. 08. 2000, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 2. kolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek, R. Nečas (63. Sedláček), Kuchař (72. Vágner) - Zelenka, T. Došek (55. Švancara)

Branky: 7. Kašťák 0:1, 67. L. Došek 1:1, 90. Sedláček 2:1 (gól padl až v 96. minutě)

Průběh: Přestože trenér Slavie František Cipro avizoval, že dá příležitost hráčům širšího kádru, do letošní ligové premiéry před vlastními diváky poslal na strahovský trávník stejnou sestavu jako před třemi dny v Baku. Hra Slavie však byla od prvních minut neurovnaná, středové řadě chyběl pohyb a opět přesná přihrávka. Plzeňský trenér Luboš Urban sliboval, že v Praze nebude jeho celek bránit, ale útočit. To se také vyplnilo a již v sedmé minutě nechali domácí na levé straně zcela volného Filingera, který odcentroval do vápna, kde se nejlépe orientoval Kašťák a hlavou překvapivě otevřel skóre. Po čtvrthodině hry mohl zvýšit Bečka, ale jeho rána hlavou mířila přímo do náruče Černého. Domácí fotbalisté působili hodně unaveným dojmem, byli pomalejší, jejich hře chyběl nápad, vtip a uvolnění. Přesto měli hráči Slavie míč častěji na kopačkách, ale jejich snaha končila většinou ještě před šestnáctkou Plzně nebo nepřesnou střelou. Až v 22. minutě unikl T. Došek po pravé straně, ale nabíhajícímu Zelenkovi chybělo k míči půl kroku. Kuchařovu ránu z trestného kopu zlikvidoval jistě Vosyka, dvě Dostálkovy rány z dálky nenašly prostor mezi třemi tyčemi. Naopak hosté byli v 37. minutě blízko druhé brance, jenže Kozel stačil před Krausem srazit přihrávku na roh. Slavistické trápení pokračovalo i po přestávce a nebezpečí pro hosty hrozilo jen z trestných kopů. Nečas však mířil dvakrát nad a Kuchařův pokus zastavilo břevno. Až v 67. minutě Zelenka chytře vrátil míč na L. Doška, na jehož ránu si stačil Vosyka jen sáhnout a bylo vyrovnáno. O dvě minuty později vypálil z 18 metrů Ulich, ale Vosyka stačil stejně vydařeně vyboxovat míč na roh. Přes veškerou snahu se domácí druhého gólu nemohli dlouho dočkat. V nastavení nejdříve zmařil Vosyka volej Zelenky po rohovém kopu Ulicha, po dalším rohu však Sedláček ranou bez přípravy rozhodl o výhře favorita.

Rozhodčí: Holub

Diváci: 3.821

Trenér: F. Cipro: „Naše hra byla ve druhé půli dobrá, kdyby padaly góly, byla by vynikající.”

Poznámky:
  „Ještě se mi chvěje hlas,” omlouvá se plzeňský trenér Luboš Urban, než spustí vodopád kritických slov směrem k výkonu rozhodčího Holuba. „Vidím, že se ještě musím učit. Hrálo by se do doby, než dá Slavia vítězný gól... Branku jsme inkasovali v 95. minutě, utkání se protáhlo přes 97. minutu a přitom sudí předtím ukazoval, že nastaví jen čtyři minuty,” rozčiloval se po svém teprve druhém ligovém utkání kouč Západočechů. Na tiskové konferenci bylo zaděláno na hádku. „Vidím, že se mladý kolega asi opravdu musí ještě učit,” kontroval slavistický trenér František Cipro. „Rozhodčí prodloužil nastavení, protože jste během něj střídali, bylo tam z vaší strany zdržování a ošetřování,” oponuje kouč červenobílých.
  Filinger z Plzně dostal v 90. minutě červenou kartu za zakopnutí míče po vstřelení druhého gólu Slavie.


FK Šachťor Doněck - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 09. 08. 2000, Doněck, Ukrajina

Utkání: Liga mistrů, 3. předkolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Koller - L. Došek, Ulich, Dostálek, Kuchař (88. Lerch), Petrouš - T. Došek (90. Sedláček), Zelenka (79. Vágner)

Branky: 88. Ulich 0:1

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha vybojovali v Doněcku v prvním zápase 3. předkola Ligy mistrů cenné vítězství 1:0 nad místním Šachťorem. Zejména v prvním poločase měli domácí velkou převahu, do brankových šancí je ovšem hostující celek téměř nepustil. V závěru rozhodl chytrým obloučkem o zisku dvou bodů Ulich.
  V úvodních minutách to sice vypadalo, že Slavia nebude myslet jen na obranu, ale domácí ji rychle přitlačili před branku Černého. Již ve čtvrté minutě Vorobej elegantně unikl Kozlovi, ale v souboji s Radou zkoušel „nafilmovat” penaltu; francouzský rozhodčí Garibian pro to neměl pochopení a ukázal mu žlutou kartu. Na druhé straně Lukáš Došek vyzkoušel z dálky pozornost brankáře Virta, který musel míč vyrazit na roh.
  To však
bylo na dlouhou dobu vše, nač se fotbalisté Slavie zmohli. Tlak domácích neustále sílil a obrana Slavie měla plné ruce práce. V desáté minutě vypálil Timoščuk, ale trefil jednoho ze spoluhráčů, takže Černý ani nemusel zasahovat. Při ojedinělém protiútoku našel Zelenka nabíhajícího Dostálka a Virt jeho ránu z 18 metrů zneškodnil s velkým štěstím. Následující minuty sevřeli domácí Pražany jako do kleští a vytvářeli si jednu šanci za druhou; v koncovce však byli nepřesní. V 21. minutě Bacharev vysunul kolmicí Atělkina a Černý musel ukázat veškeré umění, aby míč neskončil za jeho zády. Svou rychlostí i technickým umem dělal nejvíce práce obraně Slavie Zubov na pravé straně, v 29. minutě šla jeho tečovaná rána vedle. Krátce nato vypracoval šanci pro Vorobeje, ale i on mířil nad. Po půlhodině opět Zubov obešel Petrouše a zbavil se i Kollera, jenže branku netrefil ani tentokrát.
  slavisté číhali na možnost rychlého brejku a ten se jim naskytl v 41. minutě. Po akci T. Došek - Ulich střílel druhý jmenovaný, Virt
však v pádu stačil nohou situaci vyřešit. Těsně před přestávkou napřáhl ještě z velké dálky Timoščuk, ale mezi tyče nešla ani jeho rána.
  Na vývoji hry se příliš nezměnilo ani po přestávce. Jako vlny se valily útoky domácích na obranu Slavie, tu však velmi dobře dirigoval reprezentant Rada, takže slavisté hráče Šachťoru do vážnější šance nepustili. Postupně se však hostující fotbalisté přece jen vymanili z defenzívy, kombinační hrou drželi míč více ve středu pole a hrozili rychlými brejky. Do šance se sice dostal Atělkin, ale Kozel stačil jeho pokus zblokovat na roh. Na druhé straně po přenesení hry vyzkoušel Virtovu pozornost nabíhající L. Došek. Jeho bratr Tomáš se zase pokoušel domácího brankáře po kolmém pasu přehodit, ten však stačil včas vyběhnout a míč vyrazit na roh. Nebezpečná byla hlavička střídajícího Bělika, ten ji však umístil přímo do náruče slavistického brankáře. Hosté však již v těch chvílích hru zcela vyrovnali a Dostálkovu bombu z 25 metrů z trestného kopu Virt jen stěží vyboxoval nad sebe.
  Když Zubov nevyužil osm minut před koncem souboje ani největší příležitost zápasu, když z deseti metrů zcela sám namířil vedle, udeřila Slavia. Po Petroušově centru přiťukl T. Došek míč Ulichovi a ten chytrým obloučkem přehodil Virta.

Rozhodčí: Garibian (Francie)

Diváci: 33.000

Trenér: F. Cipro: „Myslím, že diváci viděli zajímavý a velice dobrý zápas. My hráli dobře v obraně, byli připraveni na útočnou fázi Šachťoru a myslím, že jsme pustili soupeře za celý zápas jen do dvou šancí. Bohužel se nám nedařily brejky, na které jsme chtěli hrát. Bylo zde fantastické publikum a víme, že to v Praze nebude lehké, ale budeme na to připraveni. V týmu Šachťoru jsou vynikající především Abramov a Zubov.”

Poznámky:
  Ivo Ulich: „Vystřelil jsem levou nohou, protože na pravou mi nevyšel čas. Navíc míč byl vysoko, takže jsem musel volit oblouček. Obránce, který se vracel, byl daleko od branky a nestačil se odrazit a míč vyhlavičkovat.”
  Tomáš Došek: „Při mé šanci jsem mohl stihnout brankáře přehodit, ale trošičku jsem zaváhal a chyběl mi snad půlkrok.”
  Adam Petrouš: „Hrál jsem na nezvyklém místě na levé straně. Hlídal jsem Zubova, který byl velmi pohyblivý, ale myslím, že jsem mu příliš často centrovat nedovolil. Když jsme šli ve třech na dva soupeřovy obránce, tak jsem situaci vyřešil špatně.”


CU Bohemians Praha - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 12. 08. 2000, Praha

Utkání: 1. liga 2000/01, 3. kolo

Sestava: Černý - Rada - A. Petrouš, Koller - L. Došek, Ulich, Dostálek, Sedláček (60. Švancara), Kuchař - Zelenka, T. Došek

Branky: 37. T. Došek, 45. Činčala

Průběh: Slavia, favorit v prestižním derby, mnohem častěji střílela. Nejdřív během dvou minut nebezpečně pálili z osmnácti metrů Kuchař a Sedláček. Krátce po přestávce přistál Kuchařův nepovedený centr na břevně. Ve 38. minutě vyšel hostům dokonale brejk, byl jako z učebnice, téměř na jeden dotek. Dostálek dal míč Ulichovi, ten posunul na střelce T. Doška a parádní rána z hranice velkého čtverce zapadla do růžku. Bohemians kopali v prvním poločase osm rohů, ten poslední předcházel gólu. Už se hrála druhá minuta nastavení, když na Návratův roh krásně naskočil Činčala - 1:1.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 8.235


Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 18. 08. 2000, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 4. kolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Petrouš - L. Došek, Ulich (78. Vágner), Dostálek, Lerch, Kuchař - T. Došek (46. Švancara), Zelenka (74. Šuškavčevič)

Branky: 68. Zelenka 1:0

Průběh: Jen těsně, ale zcela zaslouženě porazila Slavia Liberec, mužstvo, které po třech ligových kolech stálo v čele tabulky. Domácí přes značnou převahu znovu potvrdili, že proti důsledně bránícímu soupeři góly střílejí jen těžko. Slavia začala náporem a půlhodiny se hrálo jen na polovině Liberce. Slavistické útoky se stejně jako v minulých zápasech rozbíjely o zhuštěnou a velmi dobře hrající obranu hostů. Pilný, Johana, Jiránek, Lexa odvraceli centry do pokutového území a před jeho hranicí zastavovali útočné pokusy červenobílých. Liberec se snažil o rychlé protiútoky a obraně Slavie dělal větší potíže dravý Steiner než Liuni. Sedm minut před přestávkou unikl po pravé straně, jeho přihrávku před branku na nabíhajícího Liuniho zneškodnil v poslední chvíli Petrouš. Také v samém závěru poločasu Steiner unikl a připravil ideální šanci Liunimu, ale ten ani na dvakrát nepřekonal výborného Černého. I druhý poločas začal tlakem Slavie a před brankou Liberce bylo rušno. Přízemní střela L. Doška těsně minula branku, střídající Švancara z úhlu volil střelu místo přihrávky, Ulichovu ránu vyrazil brankář Hauzr. Až v 68. min. se slavisté dočkali: Dostálek vysunul po pravé straně Ulicha a jeho centr poslal Zelenka hlavou do sítě. Vítězství domácích mohl pojistit osm minut před koncem po faulu brankáře Hauzra na Vágnera Kuchař, ale jeho pokutový kop skončil na tyči.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 3.502

Trenér: F. Cipro: „Byl to pro nás těžký zápas, Liberec potvrdil, že jeho postavení není náhodné. Ale vyhráli jsme zaslouženě, ve druhé půli jsme předváděli kvalitní fotbal a měli dost šancí.”


Slavia - FK Šachťor Doněck
0 : 1 (0 : 0), po prodloužení 0 : 2

Datum: 22. 08. 2000, Praha, Strahov

Utkání: Liga mistrů, 3. kolo, odveta

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Koller - L. Došek, Lerch, Dostálek (98. Švancara), Ulich, Petrouš - T. Došek (46. Vágner, 71. Kuchař), Zelenka

Branky: 90. Voroběj 0:1, 97. Atělkin 0:2

Průběh: Sny fotbalové Slavie o milionové Lize mistrů mají hořký konec. Po výhře 1:0 na soupeřově půdě drželi červenobílí v odvetě se Šachťorem Doněck devadesát minut postupový výsledek 0:0, jenže v nejzazší možné době, v nastaveném čase, dostali „prodlužovací” gól a v prodloužení dokonal jejich smutný osud Atělkin. Ukrajinský soupeř si však postup mezi evropskou smetánku v souhrnu zasloužil víc, na Slavii nyní zbyl Pohár UEFA. Neriskovat! Tak znělo hlavní heslo, se kterým vyběhli slavisté na trávník. Bylo to pochopitelné, v zádech měli jednobrankový náskok z prvního utkání. Zato Ukrajinci si uvědomovali, že chtějí-li postoupit, musí útočit. Ihned se vrhli do ofenzivy, valili se před Černého a hrálo se převážně na půlce domácích. Po půlhodině vykazovaly všechny herní statistiky větší čísla na straně Šachťoru, ovšem výrazněji se v té době zachvěl křehký náskok Pražanů jen třikrát. Poprvé už v 9. minutě, kdy volný Atělkin hlavičkoval z jasné šance vedle. Podruhé při závaru o deset minut později odehnala nebezpečí až Kozlova svíčka a konečně ve 31., kdy Starosťjakovu překvapivou ránu vyrazil Černý na roh. Ciprovi svěřenci čekali na brejky, jenže mnoho příležitostí pokazili nepřesnými rozehrávkami a zbytečnými odevzdávkami míče soupeři. Přesto se Slavia dostala do několika šancí. Zelenka však po nedorozumění Starosťjaka s Virtem nemohl lépe zamířit, Petrouš po rohu na malém vápně promáchl a po Zelenkově uličce se ve 41. řítil na Virta sám Ulich, jenže chyběl mu k míči krok. Další dvě možnosti stihl do pauzy i Šachťor. Starosťjakův centr přeletěl celou obranu až k Abramovovi, proti němuž však házenkářsky zakročil Černý a poradil si rovněž s pokusem Zubova.
  Úvod druhé půle sice patřil hlavičce střídajícího Vágnera, jehož obrana Šachťoru zapomněla za sebou, jenže šla mimo a Ukrajinci poté přitlačili na pilu. Obraz hry se až příliš podobal tomu z prvního zápasu, Pražané se ocitli pod velkým tlakem. Nebyli schopni podržet míč, ledva ho odkopli, už se před Černého vracel. V 52. zasáhl brankář nadvakrát proti střele Zubova, za chvíli prošel míč zkoprnělou obranou až na zadní tyč, ale před Atělkinem v poslední chvíli ukopl Koller na roh. Slavia hořela, ovšem držel ji Černý - zneškodnil pokusy Abramova i Timoščuka. Až po šanci Dostálka v 70. (vysoko nad) ocelové sevření trochu polevilo. Šlo však jen o nádech před závěrečným srdnatým pokusem Doněcku vynutit si alespoň prodloužení. V těžkých chvílích držel Slavii opět Černý, zaskvěl se opět při dvou ranách neúnavného tahouna Zubova. Když se s vypršením 90. minuty znovu opřel do míče Zubov, gólman fantastickým zákrokem vyrazil na roh. Po něm poslal odražený míč obloučkem do brány Bacharev, vracející se Černý balon ze šibenice vytáhl, jenže místo na roh jen k Vorobějovi, který ho zblízka nekompromisně napálil do sítě. Pár vteřin nato pískl sudí konec normální hrací doby... Ani v prodloužení se Pražané nevzpamatovali a byli stále pod tlakem. Už po sedmi minutách vyrobil fatální hrubku Koller, nabídl únik Vorobějovi, ten předložil na malé vápno volnému Atělkinovi, a přestože proti jeho první střele Černý opět famózně zakročil, dorážka už se Ukrajinci povedla - 0:2. Rozklad domácích mohl dokonat Zubov, jenž ve 100. trefil tyč... Až v úplném konci první části prodloužení se dostala Slavia na půli soupeře, ovšem Zelenkova hlava jiskru nevykřesala - střela se otřela o tyč. V závěrečné prodloužené čtvrthodině už Šachťor soupeři ani náznakem nedovolil, aby si alespoň lokl naděje, a bez problémů si dokráčel pro postup.

Rozhodčí: Irvine (Sev. Irsko)

Diváci: 8.578

Trenér: F. Cipro: „Co chceme víc? Máme náskok 1:0, hrajeme doma, všechno máme ložené. V kabině do hráčů hučím, že soupeře přejedeme, vypadá to dobře. Oni pak ale vyběhnou na hřiště a osm z nich vůbec nechce míč. Jakmile nám o něco důležitého jde, spadne nám srdce do kalhot.”, rozhovor pro deník Sport.

Poznámky:
L. Zelenka: „Herní projev byl velmi špatný. Přesto jsem věřil, že buď jednu šanci proměníme, nebo alespoň uhrajeme bezbrankovou remízu.” „Co blesklo slavistickému útočníkovi hlavou, když Voroběj zařídil prodloužení?” „Je to v prd...”
R. Černý: „První centr jsem vyrazil, zpětnou hlavičku vytáhl ze šibenice. Čekal jsem, že někdo ze spoluhráčů balon odpálí pryč. Při druhé stál přede mnou doněcký hráč sám, první střelu jsem vyrazil, proti dorážce nebyla šance.”
J. Lerch: „Děsný pocit. Doufal jsem, že se k nám konečně přikloní štěstí a postoupíme. Bohužel to dopadlo jinak a zůstal nám jen Pohár UEFA. Hráli jsme zakřiknutě, k ničemu nás nepustili. Ještě se máme hodně co učit.”
R. Dostálek: „Věděli jsme, co jsou zač. Zápas se vyvíjel podobně jako na Ukrajině. Jenomže jsme ztráceli v přechodu do útoku hrozně moc míčů. Po tom prvním inkasovaném gólu už jsme zápas psychicky nezvládli. Trenérova taktika zněla dovést prodloužení na penalty.”


FC Baník Ostrava - Slavia
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 25. 08. 2000, Ostrava

Utkání: 1. liga 2000/01, 5. kolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Petrouš - L. Došek, Ulich (83. Sedláček), Lerch, Nečas (54. Dostálek), Kuchař - Švancara, Zelenka (88. T. Došek)

Branky: 9. Lička 1:0, 34. Ulich 1:1, 63. Dostálek 1:2, 64. Ulich 1:3

Průběh: Fotbalisté Baníku Ostrava podlehli v utkání pátého kola první ligy pražské Slavii 1:3. Domácí tým sice vedl od 9. minuty gólem Ličky, ale hosté ve 34. minutě vyrovnali brankou Ulicha. V 63. minutě dostal slavisty do vedení Dostálek, jenž vystřídal ve druhé půli Nečase. Dvě minuty nato pečetil výhru Pražanů, kteří nastoupili k zápasu jen tři dny po nešťastném vyřazení z Ligy mistrů, svým druhým gólem výborně hrající Ulich. Ostravští hráli od začátku ve vysokém tempu a soupeře přehrávali rychlou kombinační hrou. Počáteční nápor korunoval již v 9. minutě vedoucím gólem Lička po nádherné akci. Záložník Veselý unikl po pravé straně a ideálně nahrál míč do pokutového území svému spoluhráči, jenž umístěnou střelou zblízka do levého horního rohu nedal brankáři Slavie Černému žádnou šanci. Hosté mohli hned v následující minutě vyrovnat, Zelenka však nepodařenými „nůžkami” trefil jen břevno ostravské svatyně. Slavisté po inkasovaném gólu začali častěji útočit, obrana Ostravy však hrála spolehlivě, a tak se červenobílí dostávali na dostřel jen ojediněle. Ve 33. minutě ohrozil gólmana Baníku Kuchař z trestného kopu, ale Susko jeho střelu k pravé tyči s jistotou zneškodnil. Pražané se ale dočkali vyrovnání hned v následující minutě, když ostravského brankáře překonal Ulich. Hosté rychle rozehráli přímý kop a středopolař Slavie pohotově skóroval ze skrumáže. V závěru první půle mohl Slavii dostat do vedení Švancara, z hranice „šestnáctky” však mířil vedle. Již v první minutě druhého poločasu měl vyloženou gólovou příležitost slavistický záložník Nečas, jenž elegantním obloučkem překonal brankáře Baníku, ale Németh míč z brankové čáry vykopl. O tři minuty později se naopak dostal do výhodné střelecké pozice Páleník po nádherném Lukešově centru z pravého křídla, ale ani on nebyl při zakončení akce úspěšný. V 54. minutě vystřídal Nečase v pražském týmu Dostálek a změna Slavii prospěla. Dostálek devět minut po svém příchodu na hřiště prostřelil Susku bombou z dvaceti metrů a poprvé dostal pražský celek do vedení. Ostravští hráči se ještě nestačili vzpamatovat z obdrženého gólu a vzápětí inkasovali další branku. Švancara z pravé strany nacentroval míč do pokutového území a střelec prvního gólu Slavie Ulich zvýšil v 65. minutě hlavičkou na 3:1. V závěru střetnutí poslal ostravský trenér Bokša na hřiště čerstvé hráče - Žůrka, Cahu a Kišu, ale změny ke zvratu nevedly a hosté si za kvalitní výkon ve druhé části odvezli z Ostravy zaslouženě tři body.

Rozhodčí: Bejlek

Diváci: 3.475

Trenér: F. Cipro: „Vyhráli jsme zaslouženě a mohli i víc, když jsme se stále zlepšovali. Jsem rád, že jsme zápas zvládli, někteří hráči jsou z náročného začátku sezóny hodně unaveni.”


FK Česká Třebová - Slavia
2 : 6 (0 : 3)

Datum: 30. 08. 2000, Česká Třebová

Utkání: Pohár ČMFS, 2. kolo

Sestava: Václavík - Kozel - Koller, Šuškavčevič - Lerch, Ulich, Dostálek, Kuchař - Sedláček - T. Došek, Švancara

Branky: 8. T. Došek 0:1, 24. Sedláček 0:2, 31. T. Došek 0:3, 48. T. Došek 0:4, 56. Lerch 0:5, 59. Dostálek 0:6, 65. Krystl 1:6, 67. Sklenář 2:6

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha si bez problémů poradili v odloženém utkání druhého kola Českomoravského poháru na hřišti divizní České Třebové a zvítězili vysoko 6:2. Ve třetím kole bude jejich soupeřem mužstvo Albrechtic. Pražané nastříleli domácím za půlhodinu tři branky a o jejich postupu bylo rozhodnuto. Po přestávce zvýšili rychle na 6:0 a teprve za tohoto stavu dovolili domácím hráčům skóre alespoň zkorigovat. Blýskl se Tomáš Došek, který se do střelecké listiny zapsal třikrát. Stínem zápasu bylo zranění Ulicha, který skončil na nosítkách již v 18. minutě s podezřením na natažení vnitřních vazů v kolenu.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 4.300

Trenér: F. Cipro


Refotal Město Albrechtice - Slavia
0 : 4 (0 : 1)

Datum: 05. 09. 2000, Město Albrechtice

Utkání: Pohár ČMFS, 3. kolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel (74. Šuškavčevič), Koller - Lerch - Kuchař, Dostálek, Kozák (68. Pešír), Sedláček (59. Krištofík) - Zelenka , T. Došek

Branky: 18. Zelenka 0:1, 46. Koller 0:2, 56. T. Došek 0:3, 80. T. Došek 0:4

Průběh: Pražská Slavia nezačala v Albrechticích nejlépe. Přizpůsobila se tempu domácích a chyběla jí rychlejší přechodová fáze do útoku a také pověstný presink. Domácí Miczka tak mohl ve 4. minutě levačkou prověřit brankáře Černého, před nímž míč ještě poskočil. Už v 6. min. měl stoprocentní příležitost dostat Slavii do vedení Dostálek, ale nedorozumění v domácí obraně skončilo po jeho střele pouze na domácím brankáři Hekerovi. Ve 14. minutě měl ideální parketu z trestného kopu Sedláček a jeho levačka zamířila jen těsně vedle levé tyče. V 18. už šla Slavia do vedení, když Menoušek ztratil míč, Kozák ho posunul na Zelenku a ten střelou k pravé tyči skóroval. Poté přeci jen Slavia začala nacházet recept na domácí mužstvo. Snažila se často prostrkávat míče středem za obranu nebo těžit z centrů ze stran.
  Po přestávce Slavia brzy rozhodla o svém postupu. Nejprve dal ve 46. minutě zblízka Koller druhý gól a v 56. utekl Zelenka, zasekl před brankářem a předložil T. Doškovi před prázdnou branku. Domácí místy zkoušeli přitvrdit, což rozhodčí Marada toleroval, ale domácí se gólu nedočkali a vítězství v závěru pečetil znovu T. Došek.

Rozhodčí: Marada

Diváci: 1.385

Trenér: K. Jarolím: „Domácí bojovali, dokud cítili šanci. Naštěstí se nám podařilo brzy rozhodnout.”

Poznámky: Hlavní trenér, František Cipro, byl v Dánsku a pozoroval soupeře pro pohár UEFA, celek Akademisk Boldklub Kodaň.


Slavia - Akademisk Boldklub Kodaň
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 14. 09. 2000, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 1. kolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Koller - Lerch, Dostálek, Švancara (79. Kozák), Kuchař, Šuškavčevič - Zelenka, T. Došek (84. Krištofík)

Branky: 30. Kuchař 1:0, 53. T. Došek 2:0, 73. Kuchař 3:0

Průběh: Výhra fotbalistů Slavie se zrodila volným tempem. Občasné zrychlení na bezzubého protivníka stačilo, své umění při střelbě trestných kopů osvědčil záložník Kuchař, autor dvou branek. Slavia byla vedena snahou oprostit se tentokrát v sestavě oslabené o olympioniky Lukáše Doška s Petroušem a zraněné Ulicha, Nečase, Sedláčka a Skálu od své tradiční kombinační hry a pokoušela se co nejrychleji a nejjednodušeji přenášet míč do blízkosti pokutového území soupeře. Nepříliš zažitá taktika měla za následek řadu nepřesností a první hrozba pro hostujícího brankáře Hoffmanna přišla až ve 22. minutě, ale ani Šuškavčevič z úhlu, ani Švancara následnou dalekonosnou střelou po odraženém míči úspěšní nebyli. Gól padl po půlhodině. Nejprve zatáhl Švancara, podporující hrotové duo z pozice staženého třetího útočníka, míč středem a byl faulován. K trestnému kopu se postavil Kuchař, ze vzdálenosti zhruba dvaceti metrů obstřelil špatně postavenou zeď a umístil balón přesně k levé tyči. Herní styl severského týmu se obešel bez myšlenky, ani reprezentant Nielsen v roli tvůrce ho neobohatil ničím překvapivým, nebo účinným. Kodaňské útoky končily před šestnáctkou, ne-li dřív. Od střely byli hosté na hony daleko a v obranné fázi se snažili fotbal maximálně kouskovat. Na Pražany to platilo do první minuty nastaveného času, kdy Švancarovo zpětné přiťuknutí využil Tomáš Došek pouze k voleji, mířícímu mimo branku. Po změně stran to nejprve vypadalo, že Slavia hodlá hrstku diváků v hledišti uspat, až v 53. minutě se dali hráči konečně do pohybu. Zelenka převzal po rychlém přenesení hry na hranici ofsajdu míč, po levém křídle se uvolnil, na jeho centr naběhl z hloubi pole Došek a bez přípravy vypálil prudce k tyči kolenem! Dvoubrankový náskok červenobílých vybudil protivníka k aktivitě, ovšem s nulovým efektem. A tak když na druhé straně vedení domácích nepojistil Zelenka, jenž sám před gólmanem zašlápl míč do země, pykal dánský celek znovu z přímého kopu. Kuchař tentokrát poslal míč přes zeď ke vzdálenější tyči. Teprve potom přišla první střela na Černého branku z kopačky Andersena. To už ale domácí kontrolovali vývoj zápasu a konečný výsledek jim dává do odvety, která se bude hrát za dva týdny v Kodani, z hlediska postupu solidní pozici.

Rozhodčí: Bosat (Turecko)

Diváci: 4.254

Trenér: F. Cipro: „První půle nebyla podle našich představ, ve druhé už se na to dalo koukat. Přiblížili jsme se některým předešlým výkonům v pohárech. Samozřejmě výkon některých hráčů nebyl optimální, ale je třeba říct, že hráli poprvé po dlouhé době, nebo na nezvyklých místech v sestavě.”

Poznámky: „Ještě nikdy jsem v pohárech nedal dva góly,” radoval se úspěšný exekutor trestných kopů Tomáš Kuchař. „Sestava byla kombinovaná, ale mě vyhovovalo, že jsem mohl nastoupit uprostřed zálohy. Ze začátku se nám tolik nedařilo, ale první branka nás nastartovala. Můj první gól byl těžší, protože byl z většího úhlu a brankář si asi postavil hůř zeď. Před druhou se k míči hrnul Rada a říkal, že dá branku, ale já mu ho sebral a dal ji sám.”


Slavia - FC MUS Most
6 : 1 (1 : 0)

Datum: 20. 09. 2000

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Kozel, Rada, Koller, Šuškavčevič - Dostálek, Kozák, Švancara, Hyský (46. Krištofík) - Zelenka (46. Pešír), T. Došek

Branky: 23. Kozel 1:0, 47. Došek T. 2:0, 56. Pešír 3:0, 66. Šuškavčevič 4:0, 75. Dostálek, 76. Kozák 6:1 - 75. Štěpaník

Trenér: F. Cipro

Poznámky: Trenér František Cipro se musel obejít bez obou olympioniků Lukáše Doška a Adama Petrouše, zraněných Nečase, Sedláčka, Ulicha a Skály, i bez nových posil Suchopárka a Kuky.


FK České Budějovice - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 23. 09. 2000, Tábor

Utkání: přátelské

Sestava: Černý (46. Václavík) - Kozel, Rada, Koller, Šuškavčevič (56. Hyský) - Kozák, Dostálek (56. Krištofík), Švancara, Kuchař - T. Došek

Branky: 34. Praženica 1:0, 65. Kozák 1:1, 69. Zelenka 2:1

Průběh: Hned v 1. minutě se k nebezpečné střele z hranice vápna dostal Kozák, ale brankář Jakubech stačil jeho střelu k tyči vyrazit, podobně jako o 6 minut později Kuchařův pokus. Zhruba po deseti minutách o sobě začali dávat i „domácí”. Ve 13. trefil Zelenka nohy sudího Hlaváčka, k míči se dostali budějovičtí a v přesile tři na jednoho postupovali proti osamocenému Černému a jednomu obránci Slavie - Brozman však střílel těsně vedle a v 15. se zrodila první obrovská šance zápasu, když po akci Lafaty a Vybírala šel Obšitník zcela sám na brankáře Černého, ale pokus o blafák mu nevyšel. O tři minuty později měli domácí další velice slibnou příležitost, když po Obšitníkově přihrávce Praženica utekl po levé straně a ideálně po zemi míč vrátil nabíhajícímu Obšitníkovi, jehož střela bez přípravy šla vedle. Činila se i Slavia a ve 25. minutě pro změnu Jakubech vyrazil nohama gólovou střelu Tomáše Doška. Minutu nato Marek ve skluzu posunul míč Fujdiarovi, který se řítil v plném běhu do vápna Slavie, ale v rozhodující chvíli uklouzl. Ve 34. Jihočeši korunovali svou výbornou hru neméně krásným gólem, jehož autorem byl Praženica. Brankář Černý na jeho střelu přes zeď z trestného kopu vůbec nestačil zareagovat. Po rozehrání měl ještě ve 36. šanci Zelenka, ale z hranice vápna přestřelil.
  Po změně stran domácí vystřídali sedm hráčů, a přestože v 60. minutě mohl Klinka po Pěničkově centru náskok zvýšit, patřila taktovka do rukou Pražanů. V 66. Kozák hlavou po přesném Kuchařově centru vyrovnal a o čtyři minuty později po nacvičeném signálu a Krištofíkově akci prostřelil Došek zblízka Jankecha. Domácí lavička zareagovala a v 69. se do hry vrátil Horejš, který předtím ve 46. z hřiště odešel. Budějovice si potom ve snaze vyrovnat připravili jednu slibnou příležitost (Jukl z malého vápna přestřelil) a jednu obrovskou: Kozel nechtěl nechat přejít míč do zázemí, zastavil jej na čáře, sám jej ale přeběhl a nechal ho jako na tácku Pěničkovi, který přihrál osamocenému Klinkovi před branku, ten však neuvěřitelně trefil jen tyč. O poslední vzrušení se postaral Kuchař, který se s míčem dostal až do malého vápna a tam si ho nechal lehce a čistě sebrat obránci.

Rozhodčí: Hlaváček

Diváci: 400

Trenér: F. Cipro: „Zápas rozhodně splnil účel, kvůli kterému jsme sem jeli. Teď nás po dlouhé době čeká náročnější program, protože hrajeme ve čtvrtek v Kodani a v neděli ligu v Příbrami. V době, kdy jsme hráli na jednu bránu, udělal Kozel chybu, kterou by neměl udělat ani devatenáctiletý kluk, jenž chce hrát první ligu a on to udělá třicetiletý rutinér!”


Akademisk Boldklub Kodaň - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 28. 09. 2000, Kodaň

Utkání: Pohár UEFA, 1. kolo, odveta

Sestava: Černý - Rada - Koller, Kozel - L. Došek, Kuchař (73. Kozák), Lerch (83. Hyský), Dostálek, Petrouš T. Došek, Zelenka (60. Švancara)

Branky: 46. Dostálek 0:1, 90. T. Došek 0:2

Průběh: První velkou šanci měla po čtvrthodině Slavia. Zrodila se po křídelní akci Tomáše Doška, jehož centr z levé strany usměrnil na domácího gólmana Zelenka. Přestože to měl „na dlouhou nohu”, Hofmanna řádně protáhl, stejně jako následnou dorážkou Lukáš Došek. Zanedlouho se blýskalo na druhé straně. Daugaard, máchající rukama jako větrný mlýn, semlel Radu a z jeho zpětné přihrávky měl „loženku” Korčagin, jenže mířil příliš blízko Černého na to, aby hostujícího gólmana překvapil. To se málem podařilo Sulemu, jenž si nádherně vyskočil na centr, ale prudkou hlavičku Černý bravurně vyrazil. Při Daugaardově bombě po přetaženém rohovém kopu už strážci slavistické branky musela pomoci tyč. Rušné okamžiky se střídaly s chvílemi bezbřehé nudy. Slavisté, hrající původně na tři předstopery, postupně přešli na osobní bránění dvou kodaňských hrotů, avšak Petrouš, jemuž zbylo poměrně dost prostoru směrem vpřed, se musel vracet, stejně jako Lerch, Lukáš Došek a případně Dostálek ve chvílích, kdy Akademisk Boldklub zaútočil ve čtyřech až v pěti. Soustavný tlak si tím nevytvořil, ale krátce před koncem prvního poločasu se zase začaly dít věci. Nejprve utekl po levé straně Daugaard jak Lukáši Doškovi, tak Kozlovi a nebezpečně vypálil po zemi. Černý usměrnil míč nohou za brankovou čáru, rozhodčí ale jeho zásah neviděli a nechali pokračovat hru bez rohu. Ten se zrodil z protiútoku a svištivým projektilem vyzkoušel Lukáš Došek po odraženém míči ze závaru Hoffmanna. Šanci skórovat měl Sule, avšak jeho umístěná střela placírkou narazila za ležícím Černým podruhé v zápasu do tyče. Stejný hráč Kodaně v následující samostatné akci soupeřova brankáře obešel kličkou, ale míč si dal daleko od nohy. Poslední slovo před přestávkou měla Slavia. Lukáš Došek uvolnil Kuchaře, jehož zatočená střela zatřásla břevnem.
  Jako by ani nebyla pauza, Pražané v aktivitě nepolevili, zatímco jejich protivník propadl v testu celozápasové koncentrace. Dostálkovi stačilo vystihnout laxní kombinaci Kodaně na půlicí čáře, pronikl kolmo do pokutového území a přesně mířeným míčem postavil domácí celek před úkol vstřelit k postupu pět branek, což bylo evidentně nad jeho síly. Povzbuzení hosté soupeře přitlačili, v dobrých pozicích se ocitli Zelenka a pak znovu Dostálek, skóre se ale nezměnilo. Hrstka povzbuzujících diváků požadovala od AB vyrovnání, dánské úsilí však mělo blíž k pokusnému ostřelování než ke kloudným akcím. O postupu bylo rozhodnuto, což zbylé minuty nutně poznamenalo. Když svou gólovou příležitost nevyužil Korčagin, potrestal to po Radově kolmém vysunutí v nastaveném čase Tomáš Došek. Zápas skončil dvoubrankovým vítězstvím slavistů, kteří tak splnili přání svého trenéra Cipra přidat další body do klubového i českého pohárového koeficientu.

Rozhodčí: Stuchlik (Rakousko)

Diváci: 4.338

Trenér: F. Cipro: „Hráli jsme, jako by se nic nemohlo stát. Soupeř nám ale připomněl, že to tak není, a jestli jsme my mohli dát dva góly, oni tak čtyři. U nás hráli vysloveně špatně, tady teprve bylo vidět, čeho jsou schopni. ”


FC Marila Příbram - Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 01. 10. 2000, Příbram

Utkání: 1. liga 2000/01, 9. kolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Petrouš (43.) - L. Došek, Lerch, Dostálek, Kozák, Kuchař (80. Nečas) - T. Došek (63. Skála), Kuka (73. Zelenka)

Branky: 39. Kuka 0:1, 70. Novák 1:1, 77. Novák 2:1

Průběh: Střeleckou nit po návratu do české ligy navázal po sedmi letech fotbalový reprezentant Pavel Kuka. Ve 39. minutě získal pro Slavii Praha v Příbrami vedení, ale z výhry se nakonec radovala Příbram. Domácí fotbalisté dokázali po přestávce využít Petroušovo vyloučení ze 43. minuty a dvěma brankami Nováka vybojovali tři body. Domácí se do favorizované Slavie, které stále chyběli zranění Sedláček s Ulichem a Skála s Nečasem seděli jen na lavičce náhradníků, pustili s velkou vervou. Již ve čtvrté minutě po špatném odkopu Lercha pálil do boční sítě Jarolím. Překvapivě mnohem nebezpečnější byly akce příbramských fotbalistů a po Novákově hlavičce musel s velkou námahou míč vyrážet na roh Černý. Právě on byl nejzaměstnanějším mužem a ještě v deváté minutě po nedorozumění Rady s Petroušem musel ukázat své umění po střele Kuliče. Ve 25. minutě se řítil Kučera sám na branku a stíhal jej Kozel. Domácí hráč míč zasekl a vybídl ke skórování Zušťáka, ale ten ze 16 metrů pálil vedle. Teprve to Slavii probudilo. O tři minuty později se odražený míč po Kuchařově rohu dostal ke Kozlovi, který krásnou ranou bez přípravy již Špita překonal, ale na brankové čáře svého gólmana hlavičkou zastoupil Otepka. Ke gólu vedlo až rychlé rozehrání trestného kopu Kozáka na Tomáše Doška, ten unikl po levém křídle a na jeho centr si výborně naběhl Kuka. Kanonýr tak ve svém stodvaašedesátém ligovém startu rozhojnil svůj brankový účet na 74. Dvě minuty před přestávkou stáhl školácky Petrouš za dres Jarolíma, který si jej obhodil, a protože již předtím jednu žlutou kartu viděl, znamenala druhá automaticky vyloučení. Již v nastaveném čase se zaskvěl opět Černý. Postavení mimo hru tří domácích hráčů rozhodčí přehlédli, ale ránu Zušťáka brankář Slavie bravurně zneškodnil. Po přestávce nejdříve přesně trefil z trestného kopu Kuchař, ale Špit byl připraven. Domácí trenér Kotrba poslal po hodině hry na trávník čtvrtého útočníka Michala Nehodu a vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat. Obrana Slavie se v 70. minutě doslova rozestoupila před Novákem a ten opět ukázal, že Příbrami v jeho osobě vyrostl výborný kanonýr. Slovenský záložník vsítil už čtvrtou brankou ve čtvrtém po sobě jdoucím zápase. Tentýž hráč dokonce o sedm minut později otočil skóre, když zužitkoval Otepkův únik po levém křídle.

Rozhodčí: Helebrant

Diváci: 8.730

Trenér: F. Cipro: „Kdybych řekl to, co bych chtěl, tak si budete myslet, že je Slavia ubrečená. Každý si zhodnotí zápas sám. Potřetí jsme zde dohrávali v deseti; v klíčovém momentě nás rozhodčí podtrhne. Vyloučení Petrouše bylo vymyšlené. První karta vůbec nebyla a v závěru byla podobných, za něž dostal druhou, celá řada bez povšimnutí. Kuka splnit to, co od něj očekáváme. Na hřišti byl vidět, dal gól, takže jeho přínos hodnotím pozitivně. Měl tréninkový výpadek a sám si požádal o vystřídání.”


Slavia - SK Hradec Králové
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 10. 10. 2000, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Kuka, Nečas

Branky: 8. Barbarič 0:1, 29. Kuka 1:1, 82. Nečas z pen. 2:1

Rozhodčí: Petřík

Trenér: F. Cipro

Poznámky: Trenér Cipro vystřídal v průběhu zápasu 20 hráčů.


Slavia - FC Stavo Artikel Brno
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 14. 10. 2000, Praha

Utkání: 1. liga 2000/01, 10. kolo

Sestava: Černý - Rada - Petrouš, Kozel - L. Došek, Ulich, Lerch, Nečas (90. Skála), Dostálek - T. Došek (69. Zelenka), Kuka (83. Švancara)

Branky: 40. T. Došek 1:0, 63. Ulich 2:0, 68. Krško 2:1

Průběh: Se čtyřmi novými hráči Klagem, Pěničkou, Návratem i Krškem přijeli brněnští fotbalisté do Prahy viditelně pro bod. Mysleli především na to, aby neinkasovali a čekali na možnost rychlého protiútoku, ale k tomu se v prvním poločase vůbec nedostali. Naopak Slavia s uzdravenými Ulichem a Nečasem se do soupeře zakousla od první minuty, ovšem hostující obrana v čele se Zúbkem a Kotůlkem bez problémů veškeré pokusy Slavie likvidovala. Lehkou střelu T. Doška chytil Přibyl, stejně jako pokus Petrouše. Po dvaceti minutách tlak domácích ochabl, Kuka však dokázal vypracovat příležitost pro Nečase, ovšem ten z hranice šestnáctky mezi tyče nezamířil. Dostálek z dálky pálil nad, stejně jako Ulich z trestného kopu. Až pět minut před poločasem vyškolil Nečas Krška, prudký centr sice stačil Přibyl vyrazit, ale přímo na nabíhajícího T. Doška, který dopravil míč do sítě.
  Po změně stran hosté přece jen hru otevřeli a v 50. minutě toho využil Lerch k úniku po levé straně. Na jeho centr si naběhl Kuka, ale rozhodčí branku neuznal pro údajné postavení mimo hru. Netrvalo však dlouho a diváci se dočkali dalšího gólu. To Kuka přihrál Ulichovi, proti tomu vyrazil Přibyl, míč ale nezasáhl a domácí záložník zvýšil na 2:0 do prázdné branky. Krátce na to po přihrávce Dostálka vypálil Tomáš Došek, ale Přibyl třetí brance bravurně zabránil. Naopak na druhé straně první střela mezi tyče znamenala snížení. Po akci Pacandy s Návratem z těsné blízkosti překonal Černého hlavou slovenský olympionik Krško, který přišel z Trenčína. Tříbodovou pojistku měl na kopačce čtyři minuty před koncem Švancara, jenž však při prvním dotyku s míčem rozezvučel jen břevno.

Rozhodčí: Hábl

Diváci: 3.405

Trenér: F. Cipro: „Kdyby tu bylo 30 000 diváků, tak by to byl vynikající zápas. Na naší hře bylo vidět citelné zlepšení. Hrálo se, hlavně ve druhém poločase, ve velkém tempu, a já věřím, že budeme hrát v dalších zápasech ještě lépe.”

Poznámky: Podrobný průběh zápasu si můžete stáhnout zde.


SK Viktoria Žižkov - Slavia
1 : 2 (1 : 2)

Datum: 20. 10. 2000, Praha

Utkání: 1. liga 2000/01, 11. kolo

Sestava: Černý - Rada - Petrouš, Kozel - L. Došek, Ulich (90. Švancara), Lerch, Dostálek (73. Kozák), Nečas - Kuka, T. Došek (67. Zelenka)

Branky: 17. Kuka 0:1, 23. Chihuri 1:1, 38. Ulich 1:2

Průběh: V jarní části minulého ročníku fotbalové ligy utrpěla Slavia na Žižkově prohru, která stála na začátku ztráty mistrovského titulu. Tentokrát si hosté spravili chuť a po výhře 2:1 nad Viktorií vybojovali tři body. Bez potrestaných Hunala se Sovičem a především bez zraněného brankáře Pižanowského začali domácí fotbalisté proti favoritovi bez respektu. Již ve čtvrté minutě se jim naskytla příležitost, čtyři hráči Žižkova šli na dva hostující obránce, ale Chihurimu stačil sebrat míč Kozel. Na druhé straně Kobr s námahou vyrazil na roh Dostálkovu hlavičku a v poslední chvíli vzal míč pádem pod nohy Kukovi, kterého krásně uvolnil Ulich. V 17. minutě ale Nečas přesně poslal trestný kop na hlavu nabíhajícího Kuky a ten bez problémů dostal hosty do vedení. Za šest minut se Pospíšil probil až před Černého, který musel vyřešit situaci vyražením míče na roh a po jeho rozehrání Žižkov srovnal skóre. Na centr Straceného si nejlépe vyskočil Chihuri a bylo vyrovnáno. Po půlhodině hry vypálil Dostálek z hranice vápna sice tvrdě, ale vedle, přesto šli do kabin spokojenější fotbalisté Slavie. Dlouhý výkop Černého přizdvihl hlavou Kuka a Ulich, ač tísněn, akrobaticky přehodil Kobra. Vyrovnat mohl podruhé Chihuri, jenž se zbavil Rady, ale namířil vedle tyče.
  Po přestávce se častěji do šancí dostávali důraznější a bojovnější domácí fotbalisté. Po chybě Lukáše Doška vyrazil Černý střelu Straceného, stejně si poradil i s hlavičkou Chihuriho. Právě hráč ze Zimbabwe byl pro hostující obranu stálým nebezpečím a v 68. minutě zcela sám netrefil prázdnou branku. Hostující obrana měla až příliš okének a za to, že neinkasovala, mohla děkovat především Černému a nepřesné koncovce žižkovských hráčů.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 2.300

Trenér: „Ve středu hřiště jsme neudrželi míč, chyběla nám mezihra,” říkal slavistický trenér František Cipro. „Hráči měli trochu strach z vítězství, na poslední zápasy na Žižkově totiž nemají dobré vzpomínky,” připomněl prohry v posledních dvou letech.


OFI Kréta - Slavia
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 26. 10. 2000, Heraklion

Utkání: Pohár UEFA, 2. kolo

Sestava: Černý - Rada - L. Došek, Kozel, Petrouš - Ulich, Dostálek (88. Skála), Lerch, Nečas - T. Došek, Zelenka (80. Švancara)

Branky: 32. Nečas 0:1, 43. Kollitsidakis 1:1, 69. Rada 1:2, 77. Mauro 2:2

Průběh: Na zaprášeném, dosud nedostavěném stadionu v Heraklionu, kde se před zápasem sedadla čistila „povojensku” proudem vody, zatímco ze zdí trčely dráty elektrického vedení, chtěla Slavia Praha v prvním utkání II. kola Poháru UEFA začít s nápravou sedm let staré blamáže. V roce 1993 ji totiž OFI Kréta hned v prvním dějství stejné soutěže překvapivě vyřadila. Ve čtvrteční noci už červenobílí na řeckém ostrově podruhé neprohráli - remizovali s 13. celkem místní ligy 2:2, když ale dvakrát vedli. Trenér Cipro nasadil do boje kromě Kuky, jenž ještě nemůže za Pražany na podzim v Evropě hrát, žižkovskou sestavu se dvěma pamětníky sedm let staré porážky 0:1 Nečasem a Lerchem. Exstuttgartského útočníka nahradil Zelenka. Pokud jde o tým OFI, pětatřicetiletý řecký internacionál, středopolař Nioplias neseděl ani na lavičce, stejně jako slovenský útočník Michal Gottwald. Bouřlivé publikum, které však po nepřesvědčivých ligových výkonech svých miláčků nové tribuny zcela nezaplnilo, jen zahučelo, když v 5. minutě hlavičkoval Zelenka z výhodné pozice nad branku albánského reprezentanta Beqaie. Aktivní Ciprovi svěřenci drželi Kréťany stále na distanc, až na konci první čtvrthodiny přetlačil kostarický kanonýr Gómez Radu, vypálil však přímo do Černého náruče. Ve 20. minutě Pražané už málem zvedali ruce nad hlavu - to zcela dezorientovaný Katsiavos při odvracení slavistického centru hlavičkoval těsně vedle vlastní branky. Za chvíli se dostal do šance T. Došek, ani on ale nezamířil mezi tyče. Ve 31. byla slavistická aktivita konečně korunována gólem nizozemský sudí Van der Ende, jenž se na trávník vrátil po roce a půl po úspěšné léčbě rakovinového onemocnění, nařídil volný přímý kop a Nečas dokázal, že ze svého někdejšího působení zná řecké trávníky jako své boty. Z více než 20 metrů technickou střelou přesně trefil pravý rok krétské svatyně - 0:1. To červenobílé podle podzimní tradice zase ukolébalo, navíc jim začaly ztěžovat život nepřesné přihrávky. Ve 43. po velkém chaosu v obraně hostí pálil Brazilec Mauro do tyče a Nečas ještě odvrátil nebezpečí na roh. Ten ovšem zahrál perfektně Dermitzakis a Kollitsidakis prudkou hlavičkou srovnal před přestávkou na 1:1.
  Zmatek ve slavistické defenzivě pokračoval i na začátku druhého poločasu. Před Radkem Černým se dvakrát ocitl zcela sám Ipiriotis, poprvé mířil nepřesně, podruhé mu hostující brankář stačil jeho pokus bravurně vyrazit. Až zase v 63. zatáhl balon po levé straně Nečas, přihrál před branku Zelenkovi, jehož střelu zblízka vytáhl Beqai na roh. Podobně si vedl za pět minut při Ulichově ráně z voleje. Nečasův rohový kop po přizvednutí ovšem dorazil u vzdálenější tyče zblízka do sítě kapitán Rada a vrátil Slavii ztracené vedení - 1:2. Další „tutovku” spálil nekrytý Ulich. A trest přišel v 77. - Jihoameričané z brejku opět přečíslili nejistou obranu červenobílých a po Gómezově přihrávce Mauro znovu srovnal na konečných 2:2. Výsledek to pro odvetu není špatný, ovšem vzhledem ke kvalitě soupeře měl český vicemistr na Krétě nejspíš vyhrát.

Rozhodčí: Van der Ende (Holandsko)

Diváci: 4.500

Trenér: „Zápas to byl dobrý, dva dva je pro nás velmi dobrá výchozí pozice před odvetou. Škoda hloupých gólů, mohli jsme vyhrát,” zalitoval kouč Slavie František Cipro.


Slavia - FK Jablonec nad Nisou 97
0 : 0

Datum: 29. 10. 2000, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 12. kolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel (80. Sedláček), Petrouš - L. Došek, Lerch (48.), Dostálek (53. Zelenka), Ulich, Nečas - Kuka, T. Došek (59. Švancara)

Průběh: Únava z cesty z Poháru UEFA na Krétě, nebo herní krize. Jedno z toho jistě dolehlo na hráče Slavie, kteří nedokázali zdolat Jablonec, pohybující se u dna tabulky, a předvedli doslova mizerný výkon. Přesto měli domácí již od úvodního hvizdu mírně navrch a soupeře ze severu Čech svírali na jeho polovině. O taktických plánech Jablonce svědčilo jednoznačně i rozestavení. V útoku se totiž vyskytoval pouze jeden hráč, což přímo vybízelo ke hře v zajištěné obraně s možností rychlého brejku. Slavia se ovšem nedokázala dostat do vyložené brankové situace a vlastně jediným náznakem hrozby v úvodu se stala neúspěšná hlavička T. Doška po centru uvolnivšího se Dostálka. Ten měl ve 26. ideální příležitost, ale sled rychlých přihrávek nestihl a míč si nezpracoval. Právě finální fáze byla kamenem úrazu ve hře Pražanů. O první střelu na bránu vůbec se postaral hostující Hübschman po půlhodině hry, leč mířil přímo doprostřed Černého svatyně. O slabším výkonu zejména slavistické středové řady svědčí i to, že se útočník Kuka musel vracet až do hloubi pole, aby vytvořil alespoň nějakou kloudnou akci. To se mu povedlo ve 40., kdy si narazil míč se spoluhráčem a hned poté vysunul do dobré šance Dostálka, ten však opět míč nezpracoval. Zvýšená snaha domácích se dala vypozorovat až v závěru půle, kdy znovu Kuka přiťukl hlavou T. Doškovi, ale ani on nedokázal míč trefit. Ihned po pauze se o rozruch postaral Lerch, jenž doslova skosil Čížka a musel po druhé žluté předčasně do kabiny. Trenér Cipro ihned zareagoval a poslal na hřiště překvapivě další útočníky Zelenku se Švancarou namísto nevýrazných Dostálka s T. Doškem. Jenže ani to na hru Slavie příliš vliv nemělo, její hráči si opakovaně nedokázali ani přihrát. Nebezpečně se projevil do 60. minuty vlastně jen Nečas, který se ze značné dálky pokusil zaskočit nováčka v brance Jablonce Lovasíka. Hosté nikterak neupustili od své taktiky a čekali na možnost brejku. Tu také hned několikrát měli, ale domácí vždy stačili nebezpečí zažehnat. V 74. sudí Šedivý poslal přísně po druhé žluté předčasně pod sprchy i jabloneckého Korduleho. „Sešívaní” se okamžitě usadili na soupeřově polovině a začali konečně hrozit. Nejprve v 77. napřáhl z trestného kopu z velké dálky opět Nečas a Lovasík se jen modlil, aby jím vyražený míč mířící doprostřed branky nakonec neskončil v síti. Závěrečná desetiminutovka přinesla zoufalou převahu slavistů, ale Sedláček s Kukou nedokázali zblízka míč dorazit do branky a Ulicha vychytal Lovasík. Utkání tak domácí dohráli za pokřiku nespokojených fanoušků, kteří vyzývali k odstoupení jak trenéra Cipra, tak prezidenta klubu Lešku.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 3.185

Trenér: F. Cipro: „Hráčům nemohu nic vytknout až na to, že nedali gól. Hráli jsme na jednu bránu i o desíti. Vytvořili jsme si málo šancí, chyběl nám důraz v šestnáctce, střely z dálky přišly až po přestávce. Lépe by se samozřejmě hovořilo po špatném výkonu a výhře, ale i takovéhle zápasy, ve kterých se hráči snaží a nedají gól, prostě přijdou.”

Poznámky: Jablonecký Kordule dostal v 74. minutě červenou kartu, v závěru byl vykázán na tribunu i jablonecký trenér Jaroslav Hřebík.


SK České Budějovice - Slavia
3 : 2 (3 : 1)

Datum: 04. 11. 2000, České Budějovice

Utkání: 1. liga 2000/01, 13. kolo

Sestava: Černý - Rada - L. Došek, Koller (46. Nečas), Petrouš - Ulich, Dostálek, Lerch (46. Skála) - Švancara, Kuka, Zelenka (66. T. Došek)

Branky: 8. Janda 1:0, 14. Vácha 2:0, 27. L. Došek 2:1, 40. Janda 3:1, 52. Švancara 3:2

Průběh: Naprosto zoufalý vstup Pražanů do sobotního utkání potrestali Jihočeši za čtvrt hodiny dvěma brankami a dostali do extáze nejen tribuny, ale i sami sebe, v první půli hráli vynikající fotbal. Úvod druhého dějství sice pro změnu zastihl v totálním zmatku a dezorientaci domácí defenzivu, která slavistům „nabídla” řadu výtečných brankových příležitostí, ale červenobílí proměnili jedinou, a proto odjeli domů s prázdnou. Klíčovou roli hrál v utkání domácí útočník Janda. Už v 5. svým důrazným atakováním k smrti vyděsil Kollera a v 8. pak k úžasu všech, zejména brankáře Slavie Černého, otevřel (na první pohled nijak zvlášť nebezpečnou) střelou z hranice šestnáctky skóre! Ve slavistických řadách zavládla panika - ve 12. se domácí rozčilovali, že pohyb míče mezi Kollerem a Černým neposoudil sudí jako malou domů... Ale o dvě minutky později už na to zapomněli, neboť přednost dostaly oslavy druhé branky! Vozábal vybojoval v hloubce obranné poloviny balon, kolmo ho potáhl a posléze posunul do pravého křídla na Jandu, jehož centr si našel ideální cestu k Váchovu výstavnímu voleji, krásný „angličan” zvýraznil domácí náskok na 2:0. Hosté se nevzdali, Drobného hned poškádlil Kuka, ale mnohem víc práce měl Černý s Vozábalovou překvapivou ránou ze střední vzdálenosti. Ve 27. ovšem přeci jen slavistické akcie posílily, když se individuálně prosadil Lukáš Došek, šikovně si připravil míč na levačku a zavěsil ze šestnácti metrů nekompromisně pod břevno - 2:1. Přestože byli slavisté zaskočeni nečekanou metamorfózou domácího ligového outsidera v nezastavitelnou eskadru smrti, nárazově se dostávali i do dalších šancí (např. Zelenkova hlavička těsně mimo). Celkově však byli pomalejší v pohybu i myšlení a třetí hmatatelný důkaz této skutečnosti v jejich síti přistál ve 40. minutě. Nevzali v potaz varování z předchozího útoku, kdy po Pennerově průniku a centru „prošvihl” Janda střelecký moment jen o chloupeček. Při nejbližší příležitosti se ovšem po (tentokrát) Váchově centru polepšil a zase pošoupl skóre o kus dál - 3:1. Pražská obrana se v průběhu této akce vyskytovala neznámo kde. Dvě změny, kterými Cipro v poločase opravil svou základní sestavu, byly cítit - Slavia dostala Jihočechy, jejichž defenzivu v úvodu druhého dějství postihla totální krize, pod drtivý tlak hydraulického lisu. Balon neustále poletoval v těsné blízkosti Drobného branky, ale přestože slavisté křižovali šestnáctkou jako sršni, nebyli - až na jedinou výjimku schopni dopravit kulatý předmět na jimi vytouženou adresu. Ve 47. byl Nečas úplně sám před brankářem, ale Drobného nepropálil, mladý domácí gólman exceloval i v 54., kdy vyrazil Zelenkovu hlavičku a vzápětí i Kukovu okamžitou dorážku. Mezitím ovšem v 52. přeci jenom kapituloval, když se slavistickému zoufalství v koncovce vymkl důrazný Švancara - 3:2. Jihočeši se postupně začali vymaňovat z totální defenzivy, občas zahrozili brejkem. Jenže jednou nevyužili přečíslení tři na dva, vzápětí zase Fujdiarem získaný míč nezúročil Vozábal, neboť jeho ránu likvidoval výtečným zákrokem Černý. Slavia se vidiny (alespoň) bodu nevzdávala do posledního hvizdu, v 80. Drobného parádně protáhl Nečasův trestný kop, v 86. po Skálově centru a Kukově hlavičkovém posunutí míče na druhou tyč překopl v superpozici Švancara. Ve vzrušené atmosféře závěru duelu vykázal sudí Vidlák na tribunu dvě jihočeské horké hlavy, již vystřídaného Vozábala a posléze trenéra Dejmala, cenný skalp však už domácímu celku od pasu nikdo neodtrhnul.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 7.076

Trenér: F. Cipro: „Rozhodl první poločas, kdy v obranné fázi hrála velice špatně celá čtveřice. A dnes se na výsledku podepsal i brankář Černý. Věřil jsem i ve druhém poločase, že vyhrajeme, ale neproměnili jsme šance.”

Poznámky: Po tomto zápase byl odvolán trenér František Cipro!
  Trenér pražské Slavie František Cipro byl jako třetí kouč v průběhu fotbalové ligy odvolán z funkce. Sdělil to generální ředitel klubu Vladimír Leška. Vedením mužstva byl pověřen dosavadní Ciprův asistent Karel Jarolím. „Po dvou velkých neúspěších, ztrátě titulu a vyřazení v předkole Ligy mistrů s Doněckem, se nepodařilo zlepšit situaci klubu na uspokojivou úroveň. Proto jsme se dohodli, že trenér Cipro už nebude trénovat první mužstvo a tým převezme Jarolím. Jeho prvním cílem bude zvládnutí čtvrteční odvety a postup přes OFI Krétu do třetího kola Poháru UEFA,” řekl Leška po dnešní schůzce s oběma trenéry.


Slavia - OFI Kréta
4 : 1 (0 : 0)

Datum: 09. 11. 2000, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 2. kolo, odveta

Sestava: Černý - L. Došek, Rada, Petrouš, Skála - Ulich, Lerch, Dostálek, Nečas (51. Kuchař) - T. Došek (46. Švancara), Zelenka

Branky: 60. Munoz 0:1, 61. Kuchař 1:1, 70. Zelenka 2:1, 78. Zelenka 3:1, 89. Zelenka 4:1

Průběh: Premiéra novému trenérovi Karlu Jarolímovi výsledkově vyšla, ale jeho svěřenci se proti průměrnému soupeři šedesát minut trápili a probudila je až inkasovaná branka, která v tu chvíli posouvala do dalších bojů soupeře. S téměř shodnou sestavou jako v posledním ligovém zápase v Českých Budějovicích, jen se Skálou místo Kollera v obraně a bez Kuky, který nemůže v pohárech hrát, začala Slavia velice rozpačitě. Tomáš Došek sice zpětnou přihrávkou vybídl Dostálka ke střele, ale albánský gólman Beqai byl na místě. Své spoluhráče podržel i při Nečasově střele z trestného kopu, kdy konečky prstů vytlačil míč na břevno, ale to bylo na dlouhou dobu ze strany domácích vše. Po 20 minutách minul odkop Petrouš, Mauro přihrál Niopliasovi, ale ten z 12 metrů zamířil přesně do náruče Černého. Slavia se snažila o kombinační hru, ale přihrávky postrádaly přesnost, takže hosté bez problémů zastavovali akce Pražanů ještě daleko před svým vápnem. Největší šanci poločasu měli řečtí fotbalisté: v 34. minutě zakončil rychlý brejk Dingozis, ale Černý stačil včas zmenšit střelecký úhel a střelu vyrazil. Pět minut před přestávkou zblokovali hosté ránu Lukáše Doška a jeho bratr Tomáš z dvanácti metrů vysoko přestřelil. To se již z prořídlých ochozů začínal ozývat pískot a hosté, spoléhající na rychlé protiútoky, zahrozili ještě jednou. Po průniku Brazilce Maura stačil jeho ránu zblokovat Rada, takže do kabin šly oba celky za bezbrankového stavu. Po změně stran sice domácí mužstvo fotbalisty Kréty na chvíli přitlačilo, ale po další rychlé akci Ipiriotise musel Černý na poslední chvíli zasáhnout před Maurem. V 55. minutě po centru Ulicha odvrátili hosté míč před nabíhajícím Skálou a za pět minut využili dalšího Petroušova zkratu. Obránce na hranici vápna doslova daroval míč Muňozovi a kostarický hráč bez problémů překonal Černého. Krátce po rozehrání se ale efektně uvolnil střídající Kuchař a technickou ranou obstřelil obránce i gólmana. Tentýž hráč mířil za pět minut těsně vedle, ale v 70. minutě již domácí vedli. Ulich zpracoval Dostálkův centr, stačil ještě přihrát Zelenkovi a pro toho nebyl problém do prázdné branky přidat postupovou pojistku. Tentýž hráč byl i autorem třetí branky, když jeho střelu, mířící do sítě, ještě tečoval hlavou jeden z hostujících fotbalistů. Sedm minut před koncem Zelenka odmítl hattrick, další šanci spálil Švancara, ale minutu před koncem přece jen Zelenka přidal svůj třetí gól a zpečetil vysokou výhru domácích.

Rozhodčí: Ingvarsson (Švédsko)

Diváci: 4.210

Trenér: „S tím, že jsme postoupili do třetího kola, spokojen jsem, ale předvedená hra mě šedesát minut příliš neuspokojila. Věřil jsem v postup, ale bylo to za větších bolestí, než jsem počítal,” řekl Karel Jarolím. Špatnou úvodní hodinu hry přisoudil slavistický trenér nervozitě a malému důrazu v osobních soubojích. „Naštěstí jsme vyrovnali rychle a působili potom fotbalověji. Chtěl bych pochválit střídající hráče, kteří do hry vnesli dost fotbalových momentů. Doufám, že tento výsledek a především to, že dokázali otočit nepříznivě se vyvíjející zápas, hráčům pomůže psychicky,” dodal.


FK Chmel Blšany - Slavia
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 12. 11. 2000, Blšany

Utkání: 1. liga 2000/01, 14. kolo

Sestava: Černý - Rada - Kozel, Skála - Petrouš, Ulich, Dostálek, Lerch - Zelenka (81. T. Došek), Kuka, Švancara (68. Kuchař)

Branky: 60. Kuka 0:1, 84. Vachoušek 1:1, 89. Zákostelský 2:1

Průběh: Až v závěru zápasu přišli fotbalisté Slavie Praha o výhru v Blšanech. Od 60. minuty vedli po Kukově brance, avšak v dresu domácích se pak trefili Vachoušek a Zákostelský. Slavisté nastoupili se třemi útočníky a s jasnou snahou předejít tlaku domácích. V sestavě chyběli oba bratři Doškové, Petrouš se posunul do záložní řady a v obraně jej nahradil Kozel. Ani tyto změny však neeliminovaly letos již tradiční chyby v obraně Pražanů. Již ve 13. minutě odvrátil Skála po Gedeonově centru před dvojicí dotírajících domácích hráčů míč až v tísni, krátce poté se protáhl Velkoborský strnulou obranou hostí a Černý v pádu se štěstím srazil střelu na roh. Domácí důrazně napadali téměř po celé ploše fotbalisty Slavie a tím mařili jejich kombinační hru. Přesto se Zelenka dostal ke hlavičce, ale namířil do Čechovy náruče. Po půlhodině chyboval Kozel, Vachoušek ovšem vyslal na Černého jen lehkou střelu. Největší šanci poločasu měl Zelenka, jenž vystihl zpětnou přihrávku Velkoborského, brankáře Čecha překonal, ale jeho ránu zastavila tyč. V závěru poločasu ještě našel Kuka centrem volného Ulicha, ale ten míč nezpracoval a sebral mu jej Čech. Krátce po změně stran Černý nadvakrát chytil Tichotův tečovaný trestný kop, poradil si i tvrdou ranou Vachouškovou. Po hodině hry a Ulichově rohu se v šestnáctce domácích nejlépe orientoval Kuka a svým třetím gólem po návratu do Slavie přivedl svůj tým do vedení. Úspěšný střelec pak sebral míč Drobnému, nabídl šanci skoróvat Zelenkovi, ale tomu skvělým zákrokem zmařil šanci brankář Čech. To nakonec hosty hodně mrzelo, protože pak teprve události nabraly spád. Zvrat začal v 84. minutě, kdy po dlouhém centru Vorlově Vachoušek hlavou sedm minut před koncem vyrovnal. Když už se zdálo, že remíza je konečným výsledkem, dal minutu před koncem vítězný gól domácích Zákostelský.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 3.948

Trenér: K. Jarolím: „Vstoupili jsme do zápasu trochu nervózně, sám nevím proč. Nedařilo se nám hrát to, co by na domácí platilo. Spíše jsme míče nakopávali a až v závěru prvního poločasu jsme více kombinovali. Díky většímu pohybu jsme se dostali i do šancí, ale bohužel jsme gól nedali. To se podařilo až ve druhém poločase a zdálo se, že střetnutí máme pod kontrolou. V závěru jsme udělali chyby, rozhodně bychom v posledních minutách o výhru přijít neměli.”

Poznámky: Touto porážkou se Slavia dostala až na osmou příčku ligové tabulky!


Slavia - FK Drnovice
0 : 0

Datum: 18. 11. 2000, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 15. kolo

Sestava: Černý - Rada - Skála, Šuškavčevič - Petrouš (77. L. Došek), Ulich, Dostálek (62. Švancara), Kuchař (77. Nečas) - T. Došek, Zelenka, Kuka

Průběh: Krize fotbalistů Slavie v domácí soutěži pokračovala i dnes v zápase 15. kola proti Drnovicím, s nimiž favorizovaní Pražané uhráli na Strahově přes neustálou převahu jen bezbrankovou remízu. Domácí trenér Jarolím slíbil po prohře v Blšanech změny v sestavě, mnoho jich ovšem nebylo. Zařazení jugoslávského obránce Šuškavčeviče si vyžádal Kozlův „karetní” trest, jinak si už jen Petrouš se Skálou vyměnili na pravé straně místa - druhý z nich nastoupil v obraně, první v záloze. Do základu se vrátil Tomáš Došek a červenobílí zkusili opět hru na tři hroty. Drnovice bez zraněného libera Kadlece nepřekvapily, když se na tomto postu objevil Schindler. Už ve druhé minutě se ocitl v solidní pozici Kuka, ale místo okamžité rány si míč zpracoval a obránci hostů mu mezitím zakryli střelecký úhel. První se trefil mezi tyče Brazilec Gomes, a hned dvakrát, ale vždy mířil do stojícího brankáře Černého. Domácí obrana pochopila, že zahraniční posilu soupeře bude muset hlídat pozorně, i tak jí ale Gomes působil svou rychlostí problémy. Drnovice brzy začaly hrát na rychlé protiútoky, neboť je Slavia přitlačila před jejich pokutové území. Domácí se přes velkou převahu nemohli dlouho dostat do vyložené šance, největší možnost Kuka promrhal zdlouhavým přemýšlením, co s míčem. Své spoluhráče zásoboval dobrými pasy zejména záložník Kuchař. Ve 26. minutě vyslal dopředu Ulicha, jehož střelu z dobré pozice vyrazil vybíhající brankář Vaniak na roh. Na druhé straně se krátce před přestávkou po sérii ofsajdových úniků prosadil dovoleně Gomes, ale i tentokrát byl proti jeho střele přes Skálovu nohu Černý připraven. Z následného rohu trefil Müller hlavou vedle. V závěru prošel Ujlakyho centr až k nehlídanému Tumovi, jenž ale na malém vápně předvedl bez cizího přičinění pád na ústa jako vystřižený z němé grotesky. Po změně stran se Slavia pustila do útočení s nezměněnou vehemencí a její tlak vyústil v další z Kukových gólovek, ale nejzkušenější hráč domácích po Radově uličce sám před Vaniakem opět předvedl, proč se mu říká spalovač šancí. Obraz hry se nezměnil, ani když se v sestavě domácích objevil čtvrtý útočník Švancara. Dobře obsazení hráči červenobílých se tlačili přehuštěným středem a obrana hostů plynule přešla z elastické v úpornou. Nedala však soupeři šanci kopat trestný kop, z něhož by hrozila změna skóre. V 73. minutě rozmnožil T. Došek řadu hráčů, kteří zahodili vyloženou příležitost, zbrklou ranou do dosahu Vaniakových paží. Když se stejným způsobem v nastaveném čase prezentoval Ulich a ležící Zelenka nedokázal zblízka dorazit míč do branky, slavistický zmar byl úplný.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 2.720

Trenér: K. Jarolím: „Hlavně v první půli jsme nehráli, co jsme chtěli. Skřípalo to ve středu pole, odkud soupeř vyrážel k rychlým protiútokům. Soupeřovi útočníci nebyli dobře pokrytí. Ve druhé půli už bylo vidět větší nasazení, víc pohybu, získávali jsme odražené míče. Jenže jsme nedali žádnou z řady šancí. Snažíme se o jiné rozestavení, z krize můžeme vyjít jedině neustálou prací.”

Poznámky: Další bodová ztráta fotbalistů Slavie po dnešní bezbrankové remíze v 15. ligovém kole s Drnovicemi zavdala příčinu k tomu, že se několik diváků na stadiónu Evžena Rošického na Strahově pokusilo po utkání proniknout na tribunu pro čestné hosty se zjevným úmyslem napadnout vedení pražského klubu. Průlom asi osmi diváků, oblečených do slavistických dresů, kulichů a šál, se málem podařil, protože v první chvíli mu čelili pouze dva pořadatelé. Zanedlouho se jich seběhlo na místo incidentu na hlavní tribuně více, takže zůstalo jen u pokusu. Nejagresivnější z rozlícených fanoušků alespoň rozdal několik ran pěstí. Rozzlobené příznivce přišel uklidnit dokonce i obránce Jan Suchopárek, jenž se v létě do Slavie vrátil ze zahraničního angažmá. Již v průběhu zápasu se z ochozů ozývalo skandování „Leška ven”, vybízející slavistického šéfa Vladimíra Lešku k rezignaci. Postupem času volání zesílilo a nakonec skandovala velká část z dvou a půl tisíce návštěvníků. Vedení klubu se situaci pokusilo řešit výměnou trenéra Františka Cipra za asistenta Karla Jarolíma, avšak pod jeho vedením slavisté prohráli v Blšanech a nyní remizovali s Drnovicemi. Incident na tribuně se obešel bez následků, neboť u něj nebyl přítomen žádný z policistů. Všechny fanoušky se podařilo dostat ven před stadión. Leška, jenž zmizel v prostorách V.I.P. bezprostředně po závěrečném hvizdu, se k záležitosti nevyjádřil.


NK Osijek - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 23. 11. 2000, Osijek

Utkání: Pohár UEFA, 3. kolo

Sestava: Černý - Rada - Petrouš, Skála - L. Došek, Ulich, Lerch, Nečas, Kuchař - T. Došek, Zelenka (76. Švancara)

Branky: 33. Turkovič 1:0, 82. Brkič 2:0

Průběh: Na očekávaný počáteční nápor Osijeku čekali příznivci domácích marně. Naopak Nečasův rohový kop už ve 2. minutě gólman Balič minul a míč skončil jen těsně vedle tyče v autu. O pět minut později Nečas z dálky mířil nepřesně, stejně jako o chvíli později Zelenka. Slavisté se snažili ovládnout střed hřiště, zatímco domácí spoléhali především na rychlé protiútoky. Poprvé pohrozili Chorvati po deseti minutách hry a brzy nato se Prišč dostal do čisté gólové šance, kterou však brankář Černý včasným vyběhnutím zneškodnil. Pražané odpověděli střelou Nečase, nicméně druhou velkou příležitost ke skórování měl v 25. minutě Turkovič. Ani on však na skvěle chytajícího Černého nevyzrál. V 33. minutě se však domácí už radovali. Po chybě Rady se Turkovič snadno dostal přes Petrouše a na jeho střelu k tyči byl Černý krátký. Už za pět minut však mohlo být vyrovnáno. Trestný kop Kuchaře zastavila tyč a následnou Zelenkovu dorážku pro změnu břevno!! Po přestávce hlavičkoval Neretljak po rohu těsně vedle, na druhé straně se po spolupráci s bratrem Lukášem dostal do dobré šance útočník Tomáš Došek, ale Baliče nepřekvapil. V 57. minutě se Černý vyznamenal potřetí, když kryl střelu uniknuvšího Prišče. Hra v té době měla spád, útoky se přelévaly z jedné strany na druhou. Rychlí a technicky dobře vybavení hráči Osijeku byli sice nebezpečnější, ale slavistická obrana je do vážnějšího ohrožení branky nepustila. Spíše Zelenka byl blízko ke gólu, když jeho střela těsně minula levou tyč chorvatské branky. Slavia se snažila hrát odvážně, ale vytvořit si slibnou střeleckou možnost jim důrazní domácí zadáci nedovolili. A navíc stále mysleli na brejky, z nichž jeden jim osm minut před koncem stoprocentně vyšel. Obránce Neretljak obehrál hned několik hráčů Slavie a nakonec podle Černého poslal míč do sítě - 2:0. Naše mužstvo vsadilo vše na útok, nastěhovalo se na polovinu soupeře a mělo i gólovou příležitost. Kuchař však z dobré pozice přestřelil.

Rozhodčí: Piraux (Belgie)

Diváci: 16.000

Trenér: „Prohrát po takových brankách, po individuálních chybách, to mrzí vždy. V zápase jsme si i my vypracovali šance, ale bohužel zůstalo jen při nich,” hodnotil utkání trenér Slavie Jarolím.


Slavia - 1. FC Synot
0 : 0

Datum: 27. 11. 2000, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 16. kolo

Sestava: Černý - Rada - Šuškavčevič, Kozel (46. Petrouš) - L. Došek, Ulich, Dostálek, Nečas, Kuchař (60. Zelenka) - Kuka, Švancara (69. T. Došek)

Průběh: Již ve čtvrté minutě Polách mířil těsně vedle, ale skóre mohl otevřít Ulich. Místo do otevřené brány však vystřelil do břevna a odražený míč se vrátil pro změnu od tyče do pole. Kuka potom dvakrát z dálky zamířil vedle, ale i na druhé straně bylo horko. Ve 21. minutě našel Lysáček volného Bosáka, ovšem Černý stačil v pádu nohama jeho šanci zmařit. Po půlhodině hry se domácí zlobili na rozhodčího, že neodpískal stažení Ulicha v šestnáctce. Hosté se více zaměřili na bránění, ale nevynechali žádnou příležitost k rychlému protiútoku. Malár obehrál Kozla, ale Hlahůlkovu střelu stačil Černý vytlačit na roh. Ve smolném vystoupení pokračoval Ulich čtyři minuty před přestávkou, nádherná rána bez přípravy ze 23 metrů zazvonila na břevně. Po změně stran sevřeli fotbalisté Slavie hosty jako do kleští a půl hodiny je nepustili za polovinu, ale brankáře Drobisze prakticky neohrozili. Pomalou rozehrávkou soupeře nepřekvapili a Kuchařův trestný kop skončil na hostující zdi. Fotbalisté Synotu úspěšně kouskovali hru, před brankářem vytvořili téměř neprostupnou hráz a centrované míče bezpečně sbíral Drobisz. Kuka hlavičkoval po Nečasově centru nad, a když pak konečně zamířil do brány, trefil dobře postaveného Drobisze. Naopak z ojedinělého brejku Malár přešel přes Šuškavčeviče, a kdyby jej domácí hráč nestáhl za dres, šel by hostující fotbalista sám na Černého, takže Šuškavčevič byl rád, že se v ruce rozhodčího objevila jen žlutá karta. V závěru tlak domácích gradoval, ale když Zelenka konečně dopravil míč do sítě, gól pro předcházejícím Nečasově hraní na zemi rozhodčí neuznal. Hosté se tak mohli radovat ze zisku cenného bodu.

Rozhodčí: Hábl

Diváci: 3.120

Trenér: K. Jarolím: „Bylo to podobné jako proti Drnovicím. Štěstí se k nám otočilo zády, nastřelili jsme břevno, od kterého šel míč do tyče, a pak znovu břevno.”


Slavia - AC Sparta Praha
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 01. 12. 2000, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 6. kolo

Sestava: Černý - Rada (43.) - Šuškavčevič (83. Švancara), Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek (86. Skála), Kuchař, Tchuř - Zelenka (46. Hyský), Kuka

Branky: 23. Kuka 1:0, 36. Hašek 1:1, 77. Jarošík 1:2, 82. Koloušek 1:3

Průběh: Slavia nastoupila v základní sestavě překvapivě s Danielem Tchuřem, kterého získala v minulém týdnu z Vítkovic. A ten se uvedl již ve třetí minutě skvělým průnikem po levé straně, odkud odcentroval do pokutového území, ale tam by Pavel Kuka potřeboval k hlavičkování trampolínu. O minutu později se objevil v šestnáctce Sparty osamocený Ulich, který však vystřelil tak vysoko a daleko, že nechybělo mnoho, aby se míč dokutálel až k návštěvníkům Hradčan. Slavia i nadále hýřila aktivitou a v 11. minutě předvedla nádhernou fotbalovou akci. To Zelenka připravil patičkou nadějnou pozici ke střelbě Dostálkovi a ten pořádně vyprášil rukavice brankáře Blažka. Hned vzápětí vyslal kolmici směrem k brance Sparty Dostálek, Ulich si pohrál s obranou hostí a jeho střela minula cíl jen o pověstný chloupek. Ve 23. minutě se Slavia dočkala zasloužené odměny za svoji aktivitu. To Ulich načechral míč z přímého kopu na hlavu Kuky, ten měl na malém vápně neuvěřitelné kvantum prostoru a v pohodě usměrnil míč pod tělo padajícího gólmana Sparty - 1:0 . Kontrovat mohl ve 29. minutě Rosický, jenž si pohrál s dvojicí Petrouš-Rada, ovšem svou pověstnou „šajtlí” zazvonil jen o tyč. V 35. minutě chyběly milimetry naopak domácím, když se z dvaceti metrů napřáhl Kuka, o jehož střele se nedá napsat, že by na břevno zazvonil: on ho spíše málem zlomil. Za minutu nato se přilepila smůla na slavistické paty ještě mnohem více, protože se její hráči jen dívali, jak Obajdin našel nádhernou zpětnou přihrávkou Haška a ten si tváří v tvář brankáři Černému věděl rady 1:1. Ve 42. minutě předvedla akci jak z fotbalové učebnice dvojice Obajdin-Rosický, ale posledně jmenovaný nedokázal Obajdinovu nabídku přetavit v gól a zamířil těsně vedle. Uplynula minuta a domácí fotbalisté se čertili na rozhodčího Libu za to, že vyloučil Radu, který skolil na zem Kincla postupujícího směrem k Černého svatyni. Převaha jednoho muže v poli však nebyla zpočátku druhé půle ani tak znatelná. Naopak to byli červenobílí, kdo si po změně stran vytvořil jako první dobrou příležitost: hlavičku střídajícího Hyského ale zneškodnil na brankové čáře stojící Martin Hašek. Postupem času Sparta přece jen zatlačila svého rivala do obranné ulity, jenže k větší šanci se - až na Obajdinovu parádní střelu ze 65. minuty - dlouho nemohla dostat. Naopak v 70. minutě měl příležitost zapsat se do listiny střelců domácí Dostálek, jemuž zkazil radost perfektní reflexivní zákrok gólmana Blažka. Za tři minuty napřáhl ze vzdálenosti třiceti metrů Horňák, ale Černý dokázal uhájit pavučinu v levém horním rohu své svatyně. V 74. minutě se slavistický brankář vytáhl znovu, když přisál na své magnetické rukavice Kinclovu hlavičku. Sparťanský tlak však sílil a v 77. minutě urodil i gólové ovoce. To když po Kolouškově rohovém kopu vyrostl v pokutovém území nejvýše Jarošík a přehlavičkoval Černého - 1:2. Kalich hořkosti dal slavistům dopít až do dna Koloušek, na něhož zívala po Rosického centru a Kinclově vzdušném souboji s Černým prázdná branka - 1:3.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 8.590

Trenér: K. Jarolím: „Zvláště v prvním poločase jsme viděli na těžkém terénu velice kvalitní fotbal. Dostali jsme se do vedení, další střela Kuky skončila na břevně a vzápětí jsme inkasovali na 1:1. I když jsem říkal, že se nebudu vyjadřovat k rozhodčím, tak dnes se tomu nevyhnu. V závěru poločasu si vzal otěže zápasu do svých rukou Liba a další průběh střetnutí ovlivnil na škodu nejen nás, ale celého utkání. Takových zákroků, za který byl vyloučen Rada, vidím v lize nespočet, bohužel rozhodčí na to mají odlišný názor. Již před zápasem jsme zvažovali, zdali do branky nenastoupí Václavík, ale rozhodlo to, že Černý nás v posledních zápasech několikrát podržel. Věděli jsme, že Radek má problémy s vybíháním, a to se bohužel ukázalo osudným.”

Poznámky:
Góly:1:  3
Tyče a břevna:1:  1
Přesné střely:5:  7
Nepřesné střely:6:  3
Rohy:5:10
Ofsajdy:0:  6
Fauly:2:14
Žluté karty:2:  4
Červené karty:1:  0


Slavia - NK Osijek
5 : 1 (2 : 1)

Datum: 07. 12. 2000, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 3. kolo, odveta

Sestava: Černý - Rada - Koller (24. Petrouš), Skála - L. Došek, Ulich (79. Švancara), Hyský (85. Kozák), Dostálek, Kuchař - T. Došek, Zelenka

Branky: 15. T. Došek 1:0, 28. Zelenka 2:1, 45. Turkovič 2:1, 53. T. Došek 3:1, 90. Zelenka 4:1, 90. Kuchař 5:1

Průběh: V odvetě třetího kola dnes zdolali chorvatský tým NK Osijek 5:1 a smazali tím prohru 0:2 z prvního střetnutí. Jméno svého dalšího soupeře se dozvědí ve středu při losování ve švýcarském Nyonu. Trenér Karel Jarolím nakonec nepostavil do branky Václavíka a opět dal důvěru Černému. Před posledního Radu však poslal překvapivě Kollera se Skálou, zatímco Petrouš zůstal na lavičce. V mrazivém večeru začali domácí sebevědomě a od první minuty jasně udávali tempo hry. Záložní řada zásobovala pohyblivé a důrazné útočníky Tomáše Doška se Zelenkou množstvím přihrávek, obrana oproti minulým zápasům působila jistě a snahu soupeře o rychlé brejky bezpečně likvidovala. Již v páté minutě vypálil Hyský z dálky nad a naznačil, že domácí hodlají hrát hodně ofenzivně. Pak mířil Zelenka do Baličovy náruče. Vzápětí vybojoval míč Tomáš Došek, Dostálek prošel mezi dvěma obránci, ale vracející se Beširevič mu stačil míč ukopnout na roh. Po čtvrthodině hry už tlak Slavie přinesl gólový efekt. Ulichův přetažený centr zpracoval Kuchař, přihrál Tomáši Doškovi, který se protáhl kolem Zebiče a nekompromisní ranou rozevlál síť. Černého na druhé straně protáhl jen Brkič, ovšem jeho rána šla zřejmě vedle. Hezky vypálil z dálky Kuchař, ale míč šel těsně vedle. Slavisté smazali manko z prvního utkání, ještě než uběhla půlhodina. Beširevičovu zpětnou přihrávku vystihl Zelenka, nebojácně se protáhl mezi dvojicí soupeřů a střelou z úhlu rozehřál podruhé diváky na strahovském stadiónu. Zdálo se, že Slavia tento náskok do přestávky udrží, ale náhle udeřili hosté. Jejich hvězda Bjelica přesně zamířila z trestného kopu přes zeď, Černý stačil míč jen vyrazit před sebe a střelec první branky z Osijku Turkovič pohotově dorazil míč do sítě. V té chvíli to se Slavií nevypadalo dobře, ale domácí se dokázali oklepat a po návratu na trávník pokračovali v útočné hře. V 53. minutě prodloužil Zelenka dlouhý pas na Tomáše Doška a ten si přesnou křížnou ranou vzpomněl na své lepší střelecké časy. Domácí doslova přikovali chorvatské hráče k jejich šestnáctce, stříleli často, ovšem nepřesně. Dostálek z dálky stejně jako Kuchař minuli jen těsně, Skálova pohotová rána přes hlavu šla těsně nad. Obrana Osijku nevěděla kam dřív skočit, ale vyloženou šanci si domácí nevytvořili. Další Dostálkova krásná rána minula cíl jen o centimetry a gólem neskončil ani Ulichův trestný kop, po kterém hlavičkoval Hyský a nabíhajícímu Dostálkovi chybělo půl kroku. Zoufalý závěrečný nápor, když se diváci už začali smiřovat s vyřazením pražského týmu, přece jen přinesl kýžený úspěch. Nejprve musel po druhé žluté do kabin Grnja, a když běžela 90. minuta odcentroval Tomáš Došek míč do vápna a Zelenka rozjásal prořídlé tribuny. Konečnou pečeť dal výsledku nádhernou ranou do šibenice v nastaveném čase Kuchař.

Rozhodčí: Gallagher (Anglie)

Diváci: 4.125

Trenér: K. Jarolím: „Přál jsme si vstoupit do zápasu jako proti Spartě a to se podařilo. V průběhu celého prvního poločasu jsme měli převahu, dostávali se do šancí i dvoubrankového vedení. Bohužel v závěru jsme inkasovali po jedné z ojedinělých akcí Osijku, takže slibný náskok se změnil v postupové naděje soupeře. V poločase jsme si některé věci vyříkali. Nabádal jsem hráče, že podobné utkání jsme zde sehráli s Novim Sadem. Nezbývalo nic jiného než přidat další dvě branky, a byli jsme přesvědčeni, že pokud dokážeme udržet nasazené tempo, tak přijdou situace, ze kterých bychom mohli skórovat. První gól přišel poměrně brzo, takže byl dostatek času a trpělivost do poslední minuty se vyplatila.”

Poznámky: Z mužstva NK Osijek dostal v 88. minutě červenou kartu Grnja.


Slavia - SK Sigma Olomouc
2 : 2 (0 : 2)

Datum: 11. 12. 2000, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 8. kolo

Sestava: Černý - Petrouš - Hyský, Skála - L. Došek, Ulich, Dostálek (71. Sedláček), Kuchař - T. Došek, Kuka, Zelenka (54. Švancara)

Branky: 9. Kobylík 0:1, 21. Vlček 0:2, 74. Kuka 1:2, 84. Švancara 2:2

Průběh: Jako pára nad hrncem se rozplynul výborný výkon Slavie ze čtvrteční pohárové odvety s Osijekem a proti Olomouci se mužstvo zase od začátku trápilo. Bez zraněných Kozla, Lercha, Tchuře a potrestaného Rady byl žalostný především výkon obrany. V deváté minutě sice hostující gólman Kamesch nadvakrát zlikvidoval Zelenkovu střelu z dálky, ale z protiútoku zahřmělo na druhé straně. Na Urbánkovu křížnou přihrávku za pomalé domácí obránce si naběhl Kobylík a Černému nedal šanci. To bylo to nejlepší, co si hosté - poprvé bez Ujfalušiho a zraněných Hapala s Machalou - mohli přát. O tři minuty později přišel druhý smrtelný protiúder. Kotrys unikl po levé straně, rychlý Vlček se objevil sám před Černým a pohotově přidal druhý gól. Domácí reklamovali postavení mimo hru, protesty však vynesly trenéru Jarolímovi jen vykázání do hlediště. Po přestávce sice Slavia soupeře přitlačila před jeho šestnáctku, ale její převaha byla platonická, hosté ji do vážnější šance prakticky nepustili. Až v 74. minutě se dostal odražený míč ke Kukovi a ten svým pátým gólem po návratu do Slavie - prvním nohou - vykřesal pro domácí naději. Alespoň bod zajistil Pražanům šest minut před koncem střídající Švancara, k němuž se míč dostal po Kukově hlavičce, která skončila na břevně. Trenér Jarolím tak ani v pátém ligovém zápasu neokusil se Slavií radost z vítězství.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 2.834

Trenér: K. Jarolím: „Chtěli jsme vyhrát, ale vzhledem k průběhu utkání jsme rádi za bod.”