200020012002

Slavia - FC MUS Most
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 13. 01. 2001, Praha, Karlín

Utkání: Tipsport cup, sk. B

Sestava: Václavík - Plašil (46. Volšík), Hyský, Petrouš, Šuškavčevič - L. Došek (46. Kalivoda), Vladyka, Tchuř, Sedláček - Švancara (46. Pešír), T. Došek (70. Lexa)

Branky: 13. Vašák 0:1

Průběh: V kombinované sestavě Slavie nastoupilo několik hráčů z béčka a ve středové řadě také futsalový reprezentant Vladyka z Chrudimi, který je v Praze na testech. Slavii se vůbec nedařilo a soupeř zaslouženě zvítězil. Vynikající brankář Mostu Meier nedovolil vyrovnat ani v závěru, kdy se do útočení zapojil i jeho protějšek Václavík.

Diváci: 500

Trenér: K. Jarolím


Slavia - SK České Budějovice
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 14. 01. 2001, Praha, Karlín

Utkání: Tipsport cup, sk. B

Sestava: Černý - Kozel - A. Petrouš (46. Hyský), Skála - L. Došek, Ulich, Dostálek, Kuchař, Tchuř (46. Volšík) - Zelenka, Kuka (75. T. Došek)

Branky: 18. Opravil 0:1, 57, Kuka 1:1

Průběh: Karel Jarolím poslal na hřiště až na novice Müllera a Suchopárka všechny opory a na výkonu týmu to bylo znát. Pražané měli více ze hry, ale řadu velkých šancí spálili a pak byli rádi, že Kuka krátce po přestávce vyrovnal po hrubé chybě budějovické obrany.

Rozhodčí: Filípek

Diváci: 250

Trenér: K. Jarolím: „Nedávno jsme se vrátili ze soustředění, kdy hráči nabírali fyzickou kondici. Výsledkům tady nepřikládám velkou váhu, hlavně že se nikdo nezranil. Obě utkání však splnila účel, měli jsme řadu gólových šancí, ale v koncovce mužstvo selhalo.”


FK Chmel Blšany - Slavia
2 : 3 (1 : 1)

Datum: 17. 01. 2001, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Skácel - Suchopárek (46. Müller) - Müller (46. Petrouš), Skála - L. Došek, Ulich (46. Vladyka), Dostálek, Kuchař, Sedláček (46. Tchuř) - Kuka (46. Zelenka), T. Došek (46. Švancara)

Branky: 22. Bureš 1:0, 29. Kuchař 1:1, 48. Šelicha 2:1, 72. Vladyka 2:2, 82. Zelenka 2:3

Průběh: Na kvalitním terénu si oba celky vypracovaly hodně brankových příležitostí, ale hra byla poznamenána množstvím nepřesností. Do vedení se dostali domácí ve 22. minutě, když Bureš nekompromisní ranou pod břevno překonal brankáře Skácela. Slavia měla do poločasu několik šancí, jen Kuka zahodil tři, ale vyrovnat se podařilo až ranou z dálky Kuchařovi. Po změně stran chyboval Tchuř a Šelicha podruhé dostal Blšany do vedení. Další zvýšení náskoku měli na kopačkách Sourada a Devátý, ale neuspěli a hosté toho využili. Nejprve Vladyka, který je ve Slavii na testování z Chrudimi, z dálky vyrovnal a osm minut před koncem po Tchuřově rohu rozhodl hlavičkou o výhře slavistů Zelenka.

Rozhodčí: Helebrant

Trenér: „Jsem spokojen s vítězstvím a s hrou obrany v prvním poločase,” řekl trenér Slavie Karel Jarolím. „Dostali jsme se do řady šancí, ale skórovali jen jednou. Po změně stran jsme brzo inkasovali a nabídli po chybách soupeři další příležitosti, ale díky větší produktivitě jsme zápas otočili.”


Slavia - ŠK Slovan Bratislava
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 19. 01. 2001, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Václavík - Suchopárek - Müller, Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek, Kuchař, Sedláček - Zelenka, Kuka, 2. poločas: Václavík - Petrouš, Hyský, Suchopárek, Šuškavčevič - Švancara, Ulich (70. Tchuř), Vladyka, Volšík - T. Došek, Pešír

Branky: 26. Kuka 1:0, 31. Zelenka 2:0, 66. Vladyka 3:0

Průběh: V prvním poločase měl Slovan, v jehož mužstvu byl nejlepším hráčem bývalý slavista Nečas, dvě velké brankové příležitosti, ale nedokázal je proměnit. Naopak po 25 minutách hry obstřelil Kuka po Ulichově centru gólmana Bernádyho a za dalších šest minut dorazil míč do branky po Dostálkově centru pohotový Zelenka. Po přestávce zkoušel trenér Slavie Karel Jarolím další fotbalisty a hru se čtyřčlennou obranou. V 66. minutě pak pojistil Pražanům výhru trefou z volného kopu Vladyka.

Rozhodčí: Beneš

Trenér: K. Jarolím: „Je to jen příprava,” poznamenal. „V první půli jsme hráli na tři obránce, ve druhé jsme to zkusili se čtyřmi. Měli jsme ve středu útočnější hráče.”


FK Viktoria Žižkov - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 24. 01. 2001, Praha, Karlín

Utkání: Tipsport cup, sk. B

Sestava: Černý - Hyský - Müller, Skála (46. Šuškavčevič) - L. Došek, Ulich, Král, Kuchař (46. Vladyka), Sedláček (46. Tchuř) - T. Došek (46. Kuka), Zelenka (46. Švancara)

Branky: 45. T. Došek 0:1

Průběh: Až na třetí pokus se fotbalistům Slavie podařilo na zimním turnaji na umělé trávě v Karlíně zvítězit. V pražském derby zdolali brankou Tomáše Doška ze 45. minuty Viktorii Žižkov 1:0. Slavia, v jejíž sestavě chyběli zraněný Petrouš a Suchopárek, kterého trenér Karel Jarolím na umělé trávě šetří, měla v prvním poločase převahu. Největší šanci zmařil Zelenkovi brankář Pižanowski. Až v poslední minutě před přestávkou uvolnil Ulich Tomáše Doška a ten střelou k tyči překonal žižkovského gólmana. Po přestávce mohl zvýšit Kuka, ale z osmi metrů vysoko přestřelil. Slibné šance nevyužil ani Žižkov, takže Slavia, za níž nastoupil košický Král, nejtěsnější výhru uhájila.

Rozhodčí: Filípek

Trenér: K. Jarolím: „Tyhle zápasy toho ani trenérům příliš neukážou.”


Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 3

Datum: 26. 01. 2001, Praha, Karlín

Utkání: Tipsport cup, sk. B

Sestava: Václavík - Skála - Pešír, Hyský, Volšík (46. Sedláček) - Ulich, Vladyka, Kuchař, Tchuř (46. Myškovič) - Kuka (46. Zelenka), Švancara (46. T. Došek)

Branky: 3. Nezmar 0:1, 78. Nezmar 0:2, 63. Valachovič 0:3, 79. Zelenka 1:3

Průběh: Slavia, která dnes odlétá na soustředění do Portugalska, nastoupila v hodně kombinované sestavě, především v obraně. Brankář Václavík, jenž v pátek prodloužil s klubem smlouvu o tři roky, tak měl o práci postaráno. Skóre otevřel již ve třetí minutě Nezmar, který přidal i gól na 3:0, když se mezitím trefil Valachovič. Prohru Slavie zmírnil jedenáct minut před koncem Luděk Zelenka. V záloze červenobílých nastoupil ve druhém poločase Goran Myškovič z Bosny a Hercegoviny, který byl v Edenu na třídenní zkoušce, ale trenéry nepřesvědčil.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 300

Trenér: K. Jarolím


Slavia - FK Lokomotiv Moskva
2 : 3 (1 : 2)

Datum: 29. 01. 2001, Algarve, Portugalsko

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Černý - Šuškavčevič, Suchopárek, Hyský, Skála - Kalivoda, Ulich, Dostálek, Kuchař - T. Došek, Zelenka, 2. poločas: Černý - Šuškavčevič, Suchopárek, Hyský, Skála - Ulich, Dostálek, Vladyka, Kuchař (85. Sedláček) - Švancara, Kuka

Branky: 3. Dostálek z pen. 1:0, 17. Buznikin 1:1, 40. Buznikin 1:2, 48. Pašinin 1:3, 85. Kuka 2:3

Průběh: Slavisté se sice Dostálkovou zásluhou ujali rychlého vedení, soupeř pak ale vývoj utkání otočil a Kuka v závěru po Švancarově centru jen snížil.

Trenér: K. Jarolím


Slavia - VfR Aalen
0 : 2 (0 : 2)

Datum: 01. 02. 2001, Faro, Portugalsko

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Václavík - Šuškavčevič, Hyský, Skála, Sankovič - Kalivoda, Vladyka, Sedláček, Tchuř - Kuka, Švancara, 2. poločas: Václavík - L. Došek, Šuškavčevič, Hyský, Volšík - Kalivoda, Kuchař, Vladyka, Sedláček - Pešír, Švancara

Trenér: „Z naší strany to byl bezkrevný výkon, soupeři stačila bojovnost překvapivě k výhře,” řekl asistent trenéra Dušan Uhrin ml.

Poznámky: Soupeř je z německé regionální soutěže.


Slavia - FK Dinamo Moskva
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 02. 02. 2001, Faro, Portugalsko

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Suchopárek - Šuškavčevič (60. Hyský), Sankovič (80. Vladyka) - L. Došek, Ulich, Dostálek, Kuchař, Volšík (75. Sedláček) - Zelenka (46. Kuka), T. Došek

Branky: Kuka 2, Zelenka, Ulich, Kuchař

Trenér: K. Jarolím

Poznámky: Červenobílí uzavřeli své soustředění v Portugalsku vysokou výhrou nad pátým celkem ruské ligy. Podle genrálního sekretáře Zdeňka Kudely podal tým nejlepší výkon v přípravném období.


Slavia - MŠK Žilina
2 : 0

Datum: 07. 02. 2001

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Šuškavčevič - Suchopárek, Sankovič - L. Došek, Ulich (75. Kalivoda), Dostálek, Kuchař (75. Vladyka), Sedláček (46. Volšík) - Švancara (46. Kuka), T. Došek

Branky: Dostálek z pen, T. Došek


Slavia - 1. FC Kaiserslautern
0 : 0

Datum: 15. 02. 2001, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 4. kolo

Sestava: Černý - Suchopárek (63. Petrouš) - Šuškavčevič, Sankovič - L. Došek, Ulich, Hyský, Dostálek, Kuchař - T. Došek (83. Švancara), Zelenka

Průběh: Jen remízu 0:0 vybojovali fotbalisté Slavie Praha v prvním zápasu 4. kola Poháru UEFA proti šestému celku německé bundesligy 1.
FC Kaiserslautern. Domácí mužstvo bylo lepší, vypracovalo si řadu brankových příležitostí, ale ani jednu nedokázalo proměnit, takže s výsledkem byl spokojenější německý celek. Proti soupeři zvučného jména začali Pražané trochu zakřiknutě a přenechali hostujícím fotbalistům aktivitu. Kaiserslautern z ní vytěžil v páté minutě trestný kop a ránu Baslera z úhlu musel Černý u tyče s námahou nadvakrát zlikvidovat. Zcela nová obrana domácích s dvěma fotbalisty z bývalé Jugoslávie, Sankovičem a Šuškavčevičem, jež zezadu dirigoval po čtyřech letech opět v červenobílém dresu Suchopárek, však již dále soupeři nepovolila prakticky nic. Velice aktivně pracující záloha, která neustále zásobovala míči útočné duo Tomáš Došek - Zelenka, ovládla střed hřiště a německá obrana nevěděla, kam dřív skočit. První velkou šanci domácích měl v 12. minutě T. Došek, jenž se po Kuchařově trestném kopu objevil sám před brankářem Kochem, ale vysoko přestřelil. Zelenka krátce nato po další akci Kuchaře namířil vedle. Proti přednímu celku bundesligy hráli domácí maximálně soustředěně, důrazně v osobních soubojích, výborně napadali, kombinovali a vytvářeli si příležitosti. Jen zakončení chybělo. V 22. minutě vyslal nádherně Dostálek do uličky Zelenku, ten si však tísněn obráncem Ramzym zapletl míč mezi nohy. O dvě minuty později Ulich technickou ránou Kocha nepřekvapil, tentýž hráč na brankáře hostí nevyzrál ani poté, co prošel T. Došek a vybídl jej ke skórování. Když se již téměř vyprodaný strahovský stadión branky dočkal, rozhodčí ji neuznali pro předcházející postavení mimo hru. Po půlhodině hry obstřelil Dostálek technickou ranou z hranice šestnáctky obránce a brankáře, ale i branku, po několika minutách vypálil stejný hráč v jasné šanci vedle. Hráči německého mužstva se dostávali za polovinu hřiště jen sporadicky a brankář Černý neměl prakticky žádnou práci. Na druhé straně gólman Kaiserslauternu stál dobře postaven při Zelenkově střele. V poslední minutě poločasu nasadil k dlouhému sólu L. Došek, prošel mezi trojicí protivníků a na vápně jej čtvrtý fauloval, jenže Kuchařův
trestný kop skončil na hostující zdi.
  Příliš se toho nezměnilo ani po přestávce, nadále se hrálo téměř výhradně na polovině Kaiserslauternu. Po rohu Ulicha a hlavičce Sankoviče bravurně zachránil G. Koch, následnou ránu T. Doška zblokovala obrana. Za dvě minuty pomohlo Kochovi k udržení čistého konta i štěstí. Posila obrany Sankovič unikl po levé straně, posadil míč na hlavu nabíhajícímu T. Doškovi, ale jeho ránu zastavilo břevno. Po hodině hry přišel na trávník exsparťan Lokvenc a hodně oživil útočnou hru hostí, i když jej diváci přivítali pískotem. Další šanci nevyužil T. Došek, na druhé straně Lokvenc poslal do jasné šance Christova, který obešel i Černého, ale Sankovič jeho střelu vyhlavičkoval z brankové čáry. Krátce nato musel Černý ránu Lokvence vyrazit nohama na roh. Na těžkém terénu s přibývajícím časem poznamenal slavisty náročný styl hry a trochu jim začaly ubývat síly. Stále sice měli více ze hry, ale útoky hostí byly stále nebezpečnější. Po jednom z nich napřáhl Basler a tentokrát pomohlo štěstí i Černému, když míč skončil na tyči.

Rozhodčí: Romain (Belgie)

Diváci: 17.840

Trenér: „Mrzí mě to, vítězství by si hráči za předvedený výkon zasloužili. Na druhou stranu jsem rád, že jsme gól neinkasovali, protože v závěru měli šance i hosté a nastřelili tyč,” řekl trenér Karel Jarolím, který věří, že Slavia v odvetě uhraje dobrý výsledek. „Nepojedeme k odvetě s pesimistickou náladou a věřím, že bychom mohli vstřelit nějaký gól,” dodal trenér. Slavistického trenéra velmi mile překvapili diváci. „Chtěl bych jim poděkovat, vytvořili výbornou atmosféru a možná i proto předvedl náš celek v úvodu sezóny tak dobrý výkon. V prvním poločase jsme hráli agresívně, kompaktně, v pohybu a vytvořili si šance, bohužel žádnou neproměnili,” řekl Jarolím.


FC Viktoria Plzeň - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 19. 02. 2001, Plzeň

Utkání: 1. liga 2000/01, 17. kolo

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič, Sankovič - L. Došek, Ulich, Hyský, Dostálek, Lička (63. Sedláček) - T. Došek (46. Zelenka), Kuka (82. Švancara)

Branky: 4. Kuka 0:1, L. Došek 2:0, 66. Vomáčka 1:2, 70. Šuškavčevič 1:3

Průběh:
Lepší start si hosté nemohli přát. Již ve čtvrté minutě si Švejnoha nemotorně zpracovával míč, Kuka mu jej vzal, obešel i brankáře Šilhavého a lacino získal Slavii vedení. Za osm minut mohlo být vyrovnáno, ale Pleškovu ránu z 18 metrů z volného kopu zastavila tyč. Slavia představila v lize poprvé tři posily - Müllera, Sankoviče a Ličku a oba obránci spolu se Šuškavičevičem toho domácím útočníkům mnoho nepovolili. Po čtvrthodině hry vypracoval gólovou šanci Ulich pro Tomáše Doška, ale ten pokračoval ve spalování příležitostí z duelu s Kaiserslauternem. Jeho první střelu stačil vyrazit brankář Šedivý, opakovanou ránu vyhlavičkoval z brankové čáry Jiří Novák. Hosté měli více ze hry a tlak korunovali ještě do přestávky druhou brankou. Po Dostálkově akci přiťukl Tomáš Došek míč svému bratrovi Lukášovi a jeho nekompromisní křížná rána podruhé rozvlnila domácí síť. Po přestávce se diváci dlouho kochali hlavně ohňostrojem uspořádaným skupinou domácích příznivců, fotbal upadl sotva do průměru. Naději vnesl do plzeňských řad v 66. minutě po rozehraném trestném kopu Vomáčka, jehož střelu tečovala slavistická zeď a Černý byl krátký. Šanci Viktorie na zvrat však hosté rychle zažehnali. Za čtyři minuty přizvedl Ulichův roh jeden ze slavistů na zcela volného Šuškavčeviče a ten do prázdné branky vstřelil při pátém ligovém startu premiérovou branku.

Trenér: K. Jarolím: „Nechci říkat, že bychom měli strach, ale po utkání s Kaiserslauternem bylo nejtěžší přeorientovat se na naší ligu, aby se hráči zkoncentrovali a vzali zápas se vší vážností. Domácí nás poměrně lehce pustili do vedení. V průběhu poločasu jsme si vytvořili další tři stoprocentní šance, ze kterých jsme měli skórovat, ale nakonec se ujala až střela Lukáše Doška. Myslím, že jsme mohli vést v poločase 4:0, přesto jsme hráče upozornili, že nelze nic podcenit. Měli jsme hluché pasáže a dali domácím snížením šanci na nadechnutí, ale třetí branka definitivně rozhodla.”

Poznámky: Kukova branka na 1:0 byla 400. vstřelenou brankou Slavie v samostané české lize.


1. FC Kaiserslautern - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 22. 02. 2001, Kaiserslautern, stadion F. Waltera

Utkání: Pohár UEFA, 4. kolo, odveta

Sestava: Černý - Suchopárek - Šuškavčevič, Sankovič - L. Došek, Ulich, Dostálek, Hyský (69. Kuchař), A. Petrouš (78. Švancara) - T. Došek, Zelenka

Branky: 58. Lokvenc 1:0

Průběh: Slavia sehrála na stadiónu Fritze Waltera přinejmenším vyrovnaný zápas, ale stejně jako před týdnem v Praze doplatila na to, že neproměnila ani ty nejvyloženější šance. Domácí hráči začali před svým publikem aktivněji než v Praze a již v třetí minutě
Basler po váhání slavistické obrany s odkopem z dálky poprvé vyzkoušel pozornost brankáře Černého. O čtyři minuty později málem potrestal další nedůraznost obránců Slavie Klose, avšak tento čerstvý německý reprezentant namířil svou střelu jen do tyče a horkou chvilku vzápětí vyřešil Suchopárek odkopem míče na roh. Svou rychlostí zaměstnával obranu Slavie právě především Klose, v záloze se činil na pravé straně Buck, na druhém okraji Pettersson a ze středu hřiště dirigoval spoluhráče uzdravený francouzský mistr světa Djorkaeff. Dvojice předstoperů Šuškavčevič, Sankovič však pracovala spolehlivě, i když musela v první půlhodině zastavit hbité domácí hráče několikrát faulem a oba si vysloužili žlutou kartu. Po čtvrthodině hry se však slavisté začali osmělovat a najednou měla dost práce i domácí obrana. Ve 14. minutě přestal v dobré pozici hrát T. Došek, když pomezní rozhodčí zvedl praporek, ovšem hlavní nechal ve hře pokračovat. Hrubou chybou nabídl domácím příležitost ve 22. minutě Hyský, průbojného Kloseho zastavil až za cenu žluté karty Šuškavčevič. Po půlhodině hry měla gólovou šanci i Slavia: Ulichovu střelu G. Koch jen s námahou srazil a ránu dobíhajícího Zelenky zblokoval na roh Strasser. Po Ulichově rozehrání vyrazil brankář Kaiserslauternu hlavičku Šuškavčeviče jen konečky prstů. Do trvalého tlaku hosté německý celek vůbec nepustili, ale Černý musel zasahovat po průniku
Bucka a již v nastaveném čase měl vedoucí gól na kopačce Lokvenc. Po chybě Petrouše s Ulichem zatáhl po pravé straně útok opět Buck, ovšem exsparťan ve službách Kaiserslauternu se tentokrát proti slavistické obraně neprosadil a z deseti metrů ve vyložené šanci přestřelil.
  Dramatické okamžiky se střídaly krátce po přestávce před oběma brankami a blíže ke skórování měla Slavia. V 48. minutě odcentroval zprava L. Došek, Zelenka se nádherně položil do střely, ale jeho hlavička zazvonila jen o břevno domácí branky. Na druhé straně po skrumáži vypálil z několika metrů Klose, obrana Slavie však zvedla míč nad branku. Hned z protiútoku se řítil Dostálek sám na brankáře, ale Koch vyběhl a v pádu vyrazil střelu slavistického záložníka nohama. Další příležitost nevyužil Zelenka v 58. minutě, když zcela volný namířil hlavou vedle, a na druhé straně přišel trest. Klose prodloužil centr hlavou na Lokvence a ten přesnou a tvrdou ránou z úhlu propálil Černého. V závěrečné půlhodině si Slavia vytvořila několik dalších náznaků příležitostí, ovšem do vyložených šancí ji domácí nepustili. Jen hlavička Sankoviče po rohu dala vyniknout brankáři G. Kochovi, naopak do otevřené obrany pronikl čtyři minuty před koncem Djorkaeff, ale Černý jeho šanci zmařil. Po závěrečném hvizdu se tak domácí radovali z nejtěsnějšího vítězství, které jim vyneslo postup do čtvrtfinále.

Trenér: K. Jarolím: „Mužstvo Kaiserslauternu hrálo zcela jinak než v Praze, s mnohem větším nasazením. V prvním poločase vázla naše kombinace ve středu hřiště, který jsme přenechali soupeři, a ten se lehce dostával před naši šestnáctku. Do druhé části hry nastoupilo trošku jiné mužstvo. Vytvořili jsme si stoprocentní šanci, kterou však Dostálek neproměnil, Zelenkova střela skončila na břevně a měli jsme i další příležitosti. Bohužel jsme je stejně jako v prvním souboji na rozdíl od soupeře neproměnili a tomu stačil jeden gól k postupu.”


FC Slovan Liberec - Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 02. 03. 2001, Liberec

Utkání: 1. liga 2000/01, 19. kolo

Sestava: Černý - Suchopárek - Šuškavčevič, Müller (39.) - L. Došek, Ulich, Dostálek, Kuchař, Sankovič - Zelenka (81. T. Došek), Kuka (86. Hyský)

Branky: 30. Kuka 0:1, 94. Johana 1:1

Průběh: Branka v nastaveném čase rozhodla dnes o remíze Slovanu Liberec v předehrávce
19. kola první fotbalové ligy s hostující Slavií Praha. Na stadiónu U Nisy se hrál velmi rušný a bojovný zápas, v němž oba soupeři dominovali v jednom z poločasů. Prvním střeleckým pokusem byla ve třetí minutě rána slavisty Ulicha, která mířila mimo. Na druhé straně se o dvě minuty později nedohodli v pokutovém území hostů hráči Liberce Kožuch a Štajner a dobrou situaci si sami zmařili. Liberec měl možnost skórovat z velkého množství standardních situací, při absenci zraněného Michalíka je většinou rozehrával středopolař Langer. Ve 20. minutě dal na druhé straně o sobě vědět útočník Slavie Kuka, který se proháčkoval mezi několika libereckými hráči, ale akci nedotáhl do konce. Jeho spoluhráč Müller ve 22. minutě přesně zakončil své sólo, které eliminoval brankář Liberce Kinský. Stejný gólman si za minutu poradil i s Kukovou střelou. Ve 24. minutě kopl liberecký Langer další z mnoha rohů, Štajner byl ve vzdušném souboji u míče dříve
než brankář Černý, ale mířil nad branku. O pět minut později měla šanci opět Slavia, Kuka po přihrávce Kuchaře překopl branku z dvanácti metrů. Kuka si vše vynahradil po půlhodině hry, když naběhl na odražený míč a pohotově jej umístil do sítě - míč se odrazil od tyče za záda brankáře Kinského. Od 38. minuty hrála Slavia o deseti, neboť po Kuchařově chybě se dostal liberecký útočník Štajner za obrannou zónu, deset metrů za polovinou hřiště ho srazil Müller a viděl červenou kartu. Do druhého poločasu nastoupili Liberečtí se snahou větší aktivitou zdolat slavistickou obranu. Kožuch vysunul Štajnera, ale brankář Černý byl u míče dříve. Po centru střídajícího Jůna špatně zasáhl před svou brankou slavista Dostálek, ale Černý opět vše vyřešil. Štajner poslal ideální centr na hlavu Kožucha, který však netrefil přesně, a Černý opět včas zasáhl. Vzápětí naopak Kožuch vysunul Štajnera, tomu Černý míč ukopl. Když kapitán Liberce Pilný poslal míč z přímého kopu vedle, Slavia několikrát zahrozila brejky. Tím nejnebezpečnějším byl v 77. minutě ten Zelenkův, při němž útočník hostí obešel čtyři protihráče, nakonec ho však zastavil brankář Kinský. Nápor Liberce vrcholil. Černý vyrazil skvěle šanci Valachoviče a rozhodčí nastavil čtyři minuty. Hrála se ta poslední, když se Liberec při čtrnáctém rohovém kopu dočkal vyrovnání. Langerův centr proměnil hlavou Johana.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 3.452

Trenér: K. Jarolím: „Začali jsme aktivně, po vedoucí brance jsem věřil, že můžeme utkání dovést k dobrému konci. Příliš dlouho jsme hráli pouze o deseti, domácí měli velké množství standardních situací. Vzhledem k průběhu považuji výsledek za ztrátu.”


FK Teplice - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 07. 03. 2001, Teplice

Utkání: 1. liga 2000/01, 7. kolo

Sestava: Černý - Suchopárek - Šuškavčevič, Petrouš - L. Došek, Hyský, Kuchař (46. Sedláček), Sankovič (54. Lička) - Kuka, Zelenka (77. Švancara), T. Došek

Branky: 25. Verbíř 1:0, 89. Doležal 2:0

Průběh: Bez tří karetních hříšníků - Ulicha, Dostálka a Müllera vyběhli červenobílí ke třetímu jarnímu zápasu venku, zatímco jejich hostitelé měli potřetí výhodu domácího prostředí na Stínadlech, kde však bodově dosud vycházeli naprázdno, což
pochopitelně vyvolalo v klubu dusnou atmosféru. Po včerejším vítězství žlutomodrých barev se však nad Stínadly v tomto směru přeci jen vyčasilo. Severočeši se rostoucímu psychickému tlaku nepoddali a od prvních minut byli aktivnějším týmem. Hned v té úvodní se málem probil Kolomazník až před Černého, v 6. poslal navštívenku z velkého vápna Voříšek těsně nad břevno. Pražané kontrovali v 11. pološancí T. Doška, který se však k zakončení nedostal. V 19. se slavistický brankář poprvé vážněji zapotil při střele Frťaly, kterou kryl až na druhý pokus. O šest minut později však tolik štěstí již neměl při ráně Kolomazníka, který se před ním za blahosklonného přihlížení obránců objevil. Vyrazil míč rovnou před volného Verbíře, který hlavou ukončil svoje dlouhodobé střelecké trápení jako správný kapitán v pravý čas - 1:0. Hosté se sice až do přestávky víc tlačili před Macháčka, měli i výhodu několika trestných kopů, ale o největší možnost případného srovnání skóre se připravili ve 32. sami, když Zelenkův centr do šestnáctky nechtěně přizvedl na penaltě Kuka k zakončení se chystajícímu T. Doškovi. Na opačné straně se zablýsklo ve 36., kdy po rohovém kopu pálil pohotově z voleje Fousek, ale přímo do středu branky, kde byl připraven Černý. Hned po přestávce zachránil slavistický brankář svůj tým od druhé gólové pohromy. Libero Suchopárek zbytečně ztratil míč na půlící čáře, domácí podnikli rychlý brejk a Frťalův centr přeletěl až ke Kolomazníkovi, který se pokusil udělat Černému hokejový blafák, ale ten se oblafnout nenechal a míč mu sebral přímo z kopačky. Za dvě minuty připravil Kolomazník střeleckou příležitost Voříškovi, který však na gólmana Pražanů rovněž nevyzrál. Po hodině hry byli červenobílí blízko vyrovnání. Do té doby nepříliš viditelný Kuka prostrčil míč do vápna T. Doškovi, jehož střelu vybíhající Macháček vyrazil zpátky ke Kukovi, leč ten zblízka téměř prázdnou branku netrefil… To byl pro hosty signál k větší ofenzivě, v 66. pálil znovu Kuka nad branku, ale mnohem nebezpečnější situace se odehrávaly před Černým. V 77. tečovaná střela Kolomazníka zapadla těsně vedle levé tyče, o tři minuty později měl nejlepší domácí kanonýr na noze pojistku vítězství, ale po brejku zatřásla jeho bomba pouze břevnem. Závěrečný nápor Slavie však nepřišel, naopak Tepličtí dvě minuty před koncem udeřili. Fousek zatáhl míč po pravé straně, přetaženým centrem našel úplně volného Doležala, který krátce předtím vystřídal Verbíře a gólově na něj navázal, když si troufl udělat kličku Černému - 2:0. A tak se na Stínadlech po dlouhé době tleskalo, zatímco na Strahově mají o čem přemýšlet, neboť Slavia včera zdaleka nepřipomínala tým, který chce poskočit na druhou příčku, zaručující kvalifikaci Ligy mistrů…

Rozhodčí: Liba

Diváci: 8.721

Trenér: „Hráli jsme něco úplně jiného, než jsem stanovil na poradě. V první půli jsme se zdlouhavým přechodem z obrany do útoku vůbec neprosadili,” zlobil se trenér Slavie Karel Jarolím.


Slavia - FC Baník Ostrava
0 : 0

Datum: 12. 03. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 20. kolo

Sestava: Černý - Suchopárek - Šuškavčevič, Müller - L. Došek, Ulich, Hyský (60. Kuchař), Dostálek, Sedláček (75. Lička) - Kuka, Švancara (66. T. Došek)

Průběh: Krize fotbalistů Slavie Praha pokračovala i v dnešní dohrávce 20. kola, v němž nedokázali na domácím trávníku zdolat Baník Ostrava a vinou remízy 0:0 pošesté v řadě nevyhráli. Trener Karel Jarolím sám bezprostředně po zápase přiznal, že zváží své setrvání ve funkci. Ve snaze něco změnit nechal Jarolím sedět na lavičce T. Doška, Zelenku, Kuchaře i Sankoviče, ale nové složení sestavy se na výkonu příznivě neprojevilo. Záložní řada nedokázala přehrát stejnou formaci hostů a útočné duo Kuka - Švancara dostávalo jen minimum dobrých míčů. Naopak hbitý Baroš dělal svou rychlostí značné problémy Müllerovi a již ve třetí minutě po jeho průniku srazila domácí obrana míč na poslední chvíli na roh. Na druhé straně chytil Švancarovi střelu Baránek, po deseti minutách zamířil Müller ze 20 metrů těsně vedle. Slavisté sice měli ve středu hřiště častěji míč na svých kopačkách, ale pozornou obranu soupeře ničím nepřekvapili. Ve 25. minutě se uvolnil Švancara, následná Ulichova střela skončila na Drozdových zádech a k úspěchu nevedl ani Kukův průnik; včasným vyběhnutím zachránil hosty opět Baránek. Po změně stran se domácí nadechli k náporu, ale gólově svou převahu nevyjádřili. Po trestném kopu Sedláčkově se dostal odražený míč k Dostálkovi, ale jeho rána šla vedle, a o několik minut později se stejný hráč protáhl mezi dvojicí obránců, ale Baránek podruhé včasným vyběhnutím situaci vyřešil. Ostrava bránila v osmi a ke gólu nevedla ani Kukova hlavička, která šla těsně vedle. Když čtvrt hodiny před koncem vystřídal domácí trenér Sedláčka, jemuž se poměrně dařilo, ozvalo se z tribun „Jarolím ven”. Ani závěrečný tlak kýžený gól nepřinesl. Lukáši Doškovi vyškrábl Baránek hlavičku na roh. Hosté se sice radovali z cenné remízy, ale nakonec málem měli důvod slavit tři body. Žůrkův oblouček v nastaveném čase skončil na tyči domácí branky. Vidina účasti v předkole Ligy mistrů se Slavii opět vzdálila, na potřebné druhé místo ztrácejí Pražané stále osm bodů.

Rozhodčí: Dvořáček

Diváci: 3.341

Poznámky: Pavel Řehák, asistent trenéra: „Omlouvám trenéra Jarolíma, jemuž zcela odešel hlas a pouze sípe. Nevyhráli jsme, protože jsme nedokázali zužitkovat svou převahu a nevyužili jsme ani své dvě velké šance, které jsme si vypracovali. Bohužel, když se nám podaří udržet čisté konto, nedáme gól ani my…”


AC Sparta Praha - Slavia
4 : 4 (2 : 0)

Datum: 16. 03. 2001, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 2000/01, 21. kolo

Sestava: Černý - Suchopárek - Petrouš, Müller (46. Kuchař), Sankovič - L. Došek, Dostálek, Ulich, Sedláček (86. T. Došek) - Kuka, Zelenka

Branky: Jarošík 1:0, 40. Kincl 2:0, Kuka 2:1, Kuka 2:2, Obajdin 3:2, 74, Kuka 3:3, 82. Holub 4:3, 90. Kuchař 4:4

Průběh: V předehrávce 21. kola první fotbalové ligy si dnes Sparta
a Slavie na Letné rozdělily body po remíze 4:4. Velkou postavou zápasu byl v dresu Slavie Pavel Kuka, jemuž se povedl hattrick. S osmi góly, dramatickým průběhem a skvělou diváckou kulisou patřilo dvěstěpadesáté derby k nejlepším v historii. Slavia začala s odhodláním ukázat, že rozdíl v kvalitě obou týmů není takový, jak by napovídala tabulka. Ale hned první útok domácích našel její obranu rozhozenou. Obajdin poprvé unikl po pravém křídle, Novotného hlavičku ještě zadáci hostí zblokovali, ale po nevydařeném odkopu se do míče opřel za šestnáctkou Jarošík a napnul síť. Slavia se snažila prosadit postupným útokem, ale vinou nepřesných přihrávek většinou končila v úctyhodné vzdálenosti od brankáře Blažka. Sparťanské přímočaré útoky byly mnohem nebezpečnější. V 21. minutě sklapla červenobílá ofsajdová past naprázdno, Kincl se řítil sám na Černého, ale místo přihrávky na volného Holuba zvolil sólo a neuspěl. Do podobné situace se dostal po chvíli
znovu, ale Černý včas vyběhl. Labant při dalším brejku dokonce obešel i gólmana, ale z ostrého úhlu minul branku. Ve 40. minutě zadákům Slavie znovu ukázal záda Obajdin a Kincl jeho přihrávku hlavou nasměroval do sítě. Útočník, jemuž se na podzim vůbec nedařilo, tak na jaře plní normu - co zápas na Letné, to gól. Slavia se v prvním poločase dostala do vážnější šance jen jednou. Po Abandově promáchnutí však byl Kuka tak zaskočen, že pověst střelce nepotvrdil. Po změně stran si to však vynahradil a v rozpětí šesti minut vyrovnal. Nejprve si naběhl na Dostálkovu přesně načasovanou přihrávku a zkušeně prostřelil Blažka. Pak se zkamenělou letenskou obranou prosmýkl Ulich a pro Kuku bylo hračkou zasunout míč do prázdné branky. Nerozhodný stav ale vydržel jen dvě minuty, než Obajdin předvedl další ze svých bleskových úderů a nadvakrát překonal Černého. Střídající Argentinec Lazzaro mohl náskok domácích zvýšit, ale při pokusu obhodit brankáře minul tyč. Zato Kuka svůj parádní výkon korunoval v 74. minutě třetím gólem. Byl to první hattrick v derby od roku 1994, kdy se stejný kousek povedl sparťanu Sieglovi. V 82. minutě naklonil Holub znovu misku vah na stranu domácích. A opět po akci Obajdina, který měl prsty ve všech čtyřech gólech. Když těsně před koncem opouštěl trávník, sklidil bouřlivý potlesk a určitě přinutil reprezentačního trenéra Jozefa Chovance přemýšlet o tom, zda by mu nemělo připadnout jedno ze dvou volných míst v dosud otevřené nominaci. Ale ani sedmý gól ještě nebyl v derby posledním: v závěrečné minutě totiž z dálky přesně vypálil Kuchař a stanovil tak konečný výsledek na 4:4.

Rozhodčí: Helebrant

Diváci: 16.350

Trenér: K. Jarolím


Slavia - 1. FC Synot
5 : 3 (3 : 2)

Datum: 25. 03. 2001, Praha, Strahov

Utkání: Pohár ČMFS, 4. kolo

Sestava: Černý - Müller - Petrouš, Skála - L. Došek, Ulich, Dostálek, Lička (70. Vladyka), Sedláček - T. Došek (37. Švancara), Zelenka

Branky: 9. T. Došek 1:0, 13. Polách 1:1, 20. Zelenka 2:1, 33. Homér 2:2, 42. Zelenka 3:2, 65. Abrahám 3:2, 81. Vladyka 4:3, 88. Ulich 5:3

Průběh: Až branka střídajícího Vladyky deset minut před koncem zajistila fotbalistům Slavie Praha postup do čtvrtfinále. V Praze na Strahově domácí zdolali celek 1. FC Synot 5:3. I bez reprezentantů Sankoviče s Kukou a zraněných Suchopárka se Šuškavčvičem začala Slavia na hodně podmáčeném strahovském trávníku ofenzivně a již v deváté minutě unikl po pravé straně Ulich a T. Došek přeskočil výrazně vyššího Němčického a hlavičkou otevřel skóre. Obrana domácích však opět byla slabším článkem sestavy. Petrouš zbytečně fauloval jednoho z hostujích hráčů a Polách z 18 metrů přesnou ranou z trestného kopu nedal za čtyři minuty Černému šanci. Na těžkém terénu, který se rychle měnil v bahniště, se fotbalisté Slavie pohybovali lehčeji a Zelenka je ve 20. minutě podruhé poslal do vedení, když udělal kličku i brankáři Drobiszovi a skóroval do prázdné branky. Další lehkovážnost obrany Slavie potrestal Homér, ale po Švancarově přihrávce překonal Zelenka potřetí brankáře Synotu. Hostujícímu trenérovi Komňackému vyšlo střídání v 65. minutě. Na trávník poslal dvojici Kowalík - Abrahám a druhý jmenovaný za půl minuty potřetí vyrovnal, když se krásně trefil křížnou ranou z hranice vápna. Šťastnou ruku měl i domácí kormidelník Jarolím, za jehož důvěru se rozhodující brankou odvděčil Vladyka. Potvrdit vítězství mohl z penalty Dostálek za faul Homéra na Švancaru, ale jeho střelu Drobisz vyrazil, krátce nato Zelenka nastřelil břevno. Pátý gól nakonec do sítě hostí přece jen padl, když Ulich krásně přehodil hostujícího brankáře.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 1.052

Trenér: K. Jarolím


Slavia - FK Teplice
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 31. 03. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 22. kolo

Sestava: Černý - Müller - Petrouš, Skála - L. Došek, Ulich, Dostálek, Vladyka (86. Kalivoda), Kuchař (81. Lička) - Zelenka (86. Švancara), Kuka

Branky: 21. Kuchař z pen. 1:0, 82. Kuka 2:0, 83. Dostálek 3:0

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha po dlouhé době dokázali v lize zvítězit na domácím trávníku, když v úvodním utkání 22. kola zdolali Teplice 3:0. Ze tříbodového zisku se domácí radovali na
Strahově poprvé od 14. října, kdy zdolali 2:1 Brno.
Po necelém měsíci měla Slavia možnost soupeři oplatit prohru z dohrávaného podzimního duelu a využila ji. Pražané nastoupili bez obránců Suchopárka, Šuškavčeviče a Sankoviče a trenéru Jarolímovi chyběli i Sedláček a Tomáš Došek, ale přesto slavisté od první minuty zápasu kralovali. Tepličtí fotbalisté hráli pasivně a domácí si připravovali jednu šanci za druhou. Již v páté minutě po úniku a centru
Petrouše mířil Kuka v tísni vedle. O tři minuty později podběhl Macháček míč po rohu, ovšem Dostálkova hlavička skončila na horní síti. Svůj cíl nenašla ani Kukova hlavička a gólem neskončil ani závar před brankou hostí ve 12. minutě, kdy Zelenkovu střelu vyrazil Macháček a dorážky Vladyky i Lukáše Doška zblokovali obránci. Ve dvacáté minutě Rada fauloval Zelenku a Kuchař při penaltě mířil do opačného rohu, než se vrhl Macháček. Po půlhodině hry šla Kukova hlavička po Zelenkově centru těsně vedle. Hosté poprvé ohrozili domácí branku až ve 38. minutě, ovšem s Verbířovou střelou z trestného kopu neměl Černý žádné problémy.
  Krátce po přestávce prošel přes čtyři domácí hráče nádherně Kolomazník, ale na těžkém terénu neměl již dostatek sil na tvrdší a přesnější zakončení. To však byl ojedinělý záblesk ve hře Teplic, které výrazně oslabilo vyloučení kapitána Verbíře. Ten se snažil „nafilmovat” faul a dostal druhou žlutou kartou. Slavisté ještě více hosty přitlačili, ale potýkali se s vychýlenou muškou. Zelenka z deseti metrů přestřelil, Dostálkovi ve výhodné pozici odskočil míč na nerovném terénu a dvě Vladykovy tvrdé rány šly těsně vedle. Další branky padly až v poslední desetiminutovce. V 82. minutě Macháček neudržel míč po Dostálkově střele a Kuka svým jedenáctým gólem v soutěži zvýšil vedení Slavie. Ani ne za minutu Dostálek krásnou střelou ze dvaceti metrů pečetil výsledek.

Rozhodčí: Řehoř

Diváci: 2.151

Trenér: K. Jarolím: „Jsem rád, že se nám podařilo po tak dlouhé době konečně vyhrát. Po úvodních pětadvaceti minutách mohlo být skóre stejné jako po skončení zápasu. Dostávali jsme se do šancí po útocích po stranách, ale neproměnili je, na čemž se jistě podepsal hodně špatný terén. Teplice nás překvapily velkým počtem defenzívních hráčů. Nám se podařilo jejich útočníky přikrýt. Ve druhém poločase jsme chtěli hrát spíše na rychlé protiútoky, ale to změnilo vyloučení Verbíře. Přišla na nás pasáž, kdy jsme váhali a měli pomalý přechod do útoku, a góly jsme dali až v závěru.”

Poznámky: ČK: 56. Verbíř (Teplice)


Slavia - CU Bohemians Praha
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 03. 04. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 18. kolo

Sestava: Černý - Müller - Petrouš, Skála - L. Došek, Ulich, Dostálek, Vladyka (69. Sedláček), Kuchař - Kuka, Zelenka (74. T. Došek)

Branky: 94. Skála 1:0

Průběh: Až v nastaveném čase se podařilo fotbalistům Slavie Praha překonat úpornou obranu mužstva Bohemians Praha v dnešním zápase dohrávaného 18. kola první ligy. Brankou obránce Skály po střele střídajícího Sedláčka vyhráli 1:0 a vybojovali nesmírně cenné tři body. Mnohem lepší trávník než v sobotním zápase proti Teplicím sice naznačoval, že domácí by mohli uplatnit svou lepší technickou vyspělost, ale fotbalisté Bohemians ji eliminovali především pověstným nasazením a důrazem. První střelu na branku vyslal v deváté minutě Kuchař, ale tečovanou ránu stačil Čontofalský vyrazit na roh. Na dlouho to bylo jediné přímé ohrožení některé z branek. Doležal se nehnul od Kuky, totéž platilo i v případě Zelenky, jehož pečlivě střežil Obermajer. Hosté hrozili především ze vzduchu, ale Janáčkova hlavička mířila nad břevno Černého branky. Hrálo se především ve středu hřiště, ale pro hráče obou mužstev bylo téměř neřešitelným problémem dát za sebou dvě až tři přihrávky, takže brankáři moc práce neměli. Až po půlhodině hry namířil přesně k tyči Kuchař, ale ani tentokrát brankáře Bohemians nepřekvapil. Útočné duo hostí Hartig - Šírl sice překypovalo snahou, rychlým měněním míst se snažilo překonat domácí obranu, ale ta hrála pozorně. Důrazné bránění po celém hřišti, tvrdost, kterou mnohdy rozhodčí Liba přehlížel, byly zbraně, na nichž hra hostí stála i po přestávce. Domácí sice měli většinu času míč pod svou kontrolou, ale na dostřel branky Čontofalského se dostávali hodně sporadicky. Se Zelenkovou hlavičkou si brankář Bohemians poradil snadno, při pokusech Kuchaře a Ulicha ani zasahovat nemusel, protože mířily vedle, a Vladykův pokus z trestného kopu zastavila zeď hostujícího týmu. V poslední půlhodině hry se domácí nadechli k závěrečnému náporu, ale ten alespoň k jedinému úspěchu vedl až v prodloužení, v době, kdy již zklamaní diváci odcházeli z ochozů. Střelu střídajícího Sedláčka tečoval Skála a ponechal svůj tým ve hře o druhé místo v konečné tabulce.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 3.584

Trenér: K. Jarolím: „Bylo to těžké, protože Bohemians přijeli uhrát remízu. Soustředili se na důsledné bránění, někdy až za hranicí únosnosti. Hra byla rozkouskovaná a dalším protivníkem byl terén, na němž míč moc skákal. To nám dělalo potíže, střeleckých příležitostí jsme sice moc neměli, ale za tlak a za to, že hráči dokázali bojovat až do konce, si myslím, že nakonec je nejtěsnější výhra zasloužená.”


SK Sigma Olomouc - Slavia
1 : 5 (0 : 1)

Datum: 06. 04. 2001, Olomouc

Utkání: 1. liga 2000/01, 23. kolo

Sestava: Černý - Petrouš, Müller, Hyský - L. Došek, Ulich, Dostálek, Kuchař (87. Lička), Sedláček - Kuka (80. Švancara), Zelenka (77. T. Došek)

Branky: 44. Sedláček 0:1, 57. Kobylík 1:1, 63. Dostálek 1:2, 69. Zelenka 1:3, 71. Kuka 1:4, 90. T. Došek 1:5

Průběh: Totálním kolapsem fotbalistů Olomouce skončil jejich dnešní domácí zápas 23. ligového kola s pražskou Slavií. Třebaže do 60. minuty sahali minimálně po remíze, po druhém gólu z kopačky Dostálka se zhroutili a závěr se změnil v exhibici hostů, kteří výhrou 5:1 připravili Olomouci jednu z nejtěžších porážek v klubové historii na domácím hřišti.
Před zaplněnými tribunami začali aktivněji domácí, ale s výjimkou Rojkovy šance, při níž hráč nedůrazně přehazoval vyběhnuvšího gólmana Černého, se v koncovce nedostali k vážnějšímu ohrožení soupeřovy brány. Slavia alespoň v úvodu vypadala ve finální fázi nebezpečněji. Ve 14. minutě se k odraženému míči uvnitř velkého vápna Olomouce probil Dostálek, ovšem při střelbě se mu míč jen svezl po nártu a ze slibné pozice skončil nad břevnem. Blízko gólu se zato Pražané ocitli vzápětí. Kuchař načechral svůj rohový kop v 17. minutě přímo na hlavu Petrouše, který orazítkoval břevno Kameschovy svatyně. Hanáci pak otěže zápasu chopili do svých rukou, vyvinuli větší aktivitu, ale nedokázali se vypořádat se zhuštěným prostorem před pokutovým územím hostů. Nejdůležitější moment první půle tak přišel až v jejím závěru: ve 44. minutě Sedláček stříleným lobem z neuvěřitelného úhlu levačkou přehodil Kamesche a otevřel skóre. Ten už v nastaveném čase na poslední chvíli ještě překazil nebezpečný brejk dvojice Kuka - Zelenka. Sigma kontrovala Sieglovou dělovkou, již Černý vytáhl mimo tyče.
Olomoucký kouč Kalvoda, jehož kolega z lavičky Vaďura poprvé kvůli trestu seděl jen na tribuně, o přestávce přeskupil řady a tandem útočníků rozšířil o středopolaře Kobylíka. Ten se mu už v 57. minutě odvděčil nádherným slalomem od postranní čáry, který zakončil přesnou ranou z šestnácti metrů. Na okamžik to vypadalo, že Slavia podlehne euforii domácích, ale spásou jí byla výstavní Dostálkova bomba. Záložník Slavie se z 25 metrů opřel do míče a napnul síť v levém horním rohu olomoucké branky. Strategie Sigmy jako by se tím úplně zhroutila. Na její chabé útočné výpady odpověděl v 69. minutě po Kuchařově rohu hlavou Zelenka, jenž dokázal využít Kameschova špatného vyběhnutí. Čtvrtý hřeb do domácí rakve vzápětí po dalším z rychlých brejků zasadil nadvakrát Kuka, nehlídaný v pokutovém území. Dohrávalo se bez větší snahy domácích odčinit debakl, naopak Slavia svůj triumf ještě zvýraznila. V nastaveném čase utekl Švancara a centrem z levého křídla předložil čistou gólovou šanci Tomáši Doškovi, který nepohrdl a zblízka podtrhl účet utkání.

Rozhodčí: Bejlek

Diváci: 10.147

Poznámky: K. Jarolím: „Byli jsme si vědomi oslabení Olomouce o několik hráčů základní sestavy, navíc jsem cítil, že nehraje v takové pohodě jako na podzim. Tomu jsme přizpůsobili taktiku - zhustili jsme prostor ve středu hřiště a chodili do brejků. Vše nám skvěle vyšlo. Trochu nás přibrzdil vyrovnávací gól, ale nádherná rána Dostálka, která přišla vzápětí, domácí úplně zmrazila a zápas zlomila. Pak jsme měli dost volného prostoru pro další rychlé protiútoky.”


FK Jablonec nad Nisou 97 - Slavia
1 : 1 (0 : 0), prodloužení 0 : 0, penalty 1 : 3

Datum: 10. 04. 2001, Jablonec nad Nisou

Utkání: Pohár ČMFS, čtvrtfinále

Sestava: Václavík - Muller - Hyský, Sankovič - L. Došek, Lička (56. Ulich), Dostálek, Vladyka (56. Kuchař), Sedláček - T. Došek, Švancara (64. Zelenka)

Branky: 52. Čížek 1:0, 90. T. Došek 1:1

Průběh: Prvním semifinalistou se stali hráči Slavie Praha. V normálním čase skončil jejich zápas v Jablonci 1:1 a rozhodnutí nepřineslo ani prodloužení. O postupu rozhodly až penalty, v nich Slavia vyhrála 3:1. Hrdinou rozstřelu byl gólman Slavie Václavík, který zneškondil tři pokutové kopy, před ním hosty ponechal ve hře Tomáš Došek vyrovnávacím gólem v nastaveném čase. Přestože trenér hostí Karel Jarolím tvrdil, že zápas staví na úroveň ligového, sestava, kterou poslal na trávník, tomu vůbec neodpovídala. Na lavičku náhradníků se usadila šestice Černý, Zelenka, Petrouš, Kuka, Kuchař a Ulich, tedy více než polovina hráčů, kteří nastoupili v základní sestavě při ligovém vítězství v Olomouci. Domácí kouč Jaroslav Hřebík si ovšem počínal podobně. Hosté začali útočněji a již ve druhé minutě musel Lovasík hasit nebezpečí po střele Lukáše Doška z bezprostřední blízkosti. O minutu později Tomáš Došek vypálil z deseti metrů, ovšem jen do vybíhajícího domácího brankáře, a vzápětí Vladykova střela mířila těsně vedle. Na druhé straně si Václavík poradil s Laštovkovou střelou z 18 metrů. Po dvaceti minutách pustil do sóla Semana chybující Hyský, ale domácí útočník zbytečně akci zbrzdil a až do přestávky se diváci dost nudili. Jen po Čížkově centru mířil Vodehnal hlavou nad, ale jinak se hrálo jen ve středu hřiště. Po sedmi minutách druhé části hry přišel jeden z mála světlých okamžiků zápasu. Špatného Václavíkova odkopu po malé domů využil Seman, jenž centrem našel Čížka, který nádherným volejem nedal gólmanovi Slavie šanci. Hostující trenér na to zareagoval tím, že na trávník poslal Ulicha, Kuchaře a Zelenku, ale k trvalejšímu tlaku to nevedlo. Po hodině hry odskočil míč od nohy T. Doškovi a naopak Jablonec mohl zvýšit po Slezákově střele, ale Václavík ji vytáhl na roh. Jeho protějšek Lovasík zachránil svůj tým od pohromy o minutu později. Odražený Dostálkův pokus se dostal k Zelenkovi, míč z jeho nohy však domácí brankář reflexivně zastavil nohou. V nastaveném čase se hosté přece jen nakonec dočkali. Na centr Lukáše Doška si naběhl jeho bratr Tomáš a přesným volejem vyrovnal. Prodloužení na 2x15 minut s možností náhlé smrti gól nepřineslo, a tak se o postupujícím rozhodlo až při střelbě penalt. Ve druhé sérii nedal slavista Kuchař, ale jeho spoluhráči Ulich, Sedláček a Zelenka se nemýlili, zatímco na straně Jabloneckých se trefil jen Jirousek. Flachbartovi, Vávrovi a Petrášovi Václavík jejich pokusy zneškodil.

Rozhodčí: Handlíř

Diváci: 3.852

Poznámky: Dostálek si z Jablonce odnesl otřes mozku.


Slavia - FC Marila Příbram
0 : 0

Datum: 13. 04. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 24. kolo

Sestava: Černý - Müller - Petrouš, Skála - Lička (61. T. Došek), Ulich, Hyský (76. Vladyka), Kuchař, Sedláček - Kuka, Zelenka (69. Švancara)

Průběh: Již popáté remizovali fotbalisté Slavie Praha na domácím trávníku v letošním ligovém ročníku 0:0. Tentokrát se ze zisku cenného bodu radovali hráči Marily Příbram, kteří si tak před soupeřem udrželi v tabulce tříbodový náskok. Oslabená Slavia, jejíž trenér Jarolím se musel obejít bez zraněných Dostálka, Lukáše Doška, Suchopárka i dlouhodobých marodů Kozla s Lerchem, začala ve sněhové vánici aktivněji. V 10. minutě vyslal nečekanou ránu Hyský, ovšem Špit byl na místě. Sněžit sice přestalo a vykouklo dokonce sluníčko, ovšem mrazivý vítr a chlad fotbalisty trápily dál. Slavia měla více ze hry, ale výsledkem byl jen trestný kop v 17. minutě. Sedláček z osmnácti metrů vypálil do růžku příbramské branky, ovšem Špit bravurním zákrokem vytlačil míč na roh. Útočné duo hostů Siegl - Kučera neustále drželo domácí obranu v pohotovosti. Po dvaceti minutách narazil Siegl míč Kučerovi a jeho ránu s námahou Černý vyrazil, o pět minut později se dostal míč vyboxovaný brankářem Slavie k Podzemskému a jeho tvrdá rána minula cíl jen těsně. Hosté hru postupně vyrovnali, ale další šanci měl Ulich. Jeho slabá střela ale Špita neohrozila, stejně jako Kuchařův pokus o překvapení při trestném kopu z úhlu.
Po přestávce Slavia svůj tlak zvýšila a již po šesti minutách se ocitl v jasné šanci Kuka. Po Ulichově centru však hlavičkoval vedle. O čtyři minuty později se domácí hodně zlobili, když Mácha podržel Kuku ve vápně, ovšem píšťalka rozhodčího Pučka zůstala němá. Kuka krátce nato z otočky přestřelil branku. Deset minut před koncem šla Sedláčkova střela z trestného kopu nad, ale vzápětí měli velikou šanci i hosté. Müller špatně zpracoval míč a Kulič půl minuty po příchodu na trávník vystřelil těsně vedle. Z protiútoku mohl rozhodnout Ulich, jenže jeho rána skončila na břevně. Stejné štěstí měli i domácí. V 90. minutě nádherně našel Jarolím centrem střídajícího Nehodu a také Černému pomohlo břevno.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 1.920

Trenér: K. Jarolím: „Nezahrála nám středová řada tak, jak jsem si představoval. Především absence Lukáše Doška a Dostálka byla citelnější, než jsem si myslel. Vázla spolupráce a v naší hře bylo dost nepřesností, hlavně v prvním poločase kdy jsme chtěli hosty dostat pod tlak. Věřil jsem i v průběhu druhého poločasu, že si vytvoříme převahu a vypracujeme šance. V závěru mohl rozhodnout Ulich, ale jeho střela skončila na břevně. Ne náhodou má Příbram tolik bodů a tímto zápasem jsme si situaci zkomplikovali. Bohužel budeme muset čekat, jestli soupeři ztratí body.”


FC Stavo Artikel Brno - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 21. 04. 2001, Brno

Utkání: 1. liga 2000/01, 25. kolo

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič, Sankovič - L. Došek, Ulich (46. Skála), Dostálek, Kuchař, Sedláček - Kuka (67. Zelenka), T. Došek (78. Švancara)

Branky: 78. Zelenka 0:1, 88. Švancara 0:2

Průběh: Fotbalisté Slavie vyhráli díky dvěma brankám v závěru v Brně 2:0 a přiblížili se na rozdíl jediného bodu od třetího místa. Obě branky vstřelili náhradníci: skóre otevřel Zelenka a výhru Pražanů zpečetil v 88. minutě bývalý brněnský útočník Švancara. Slavia byla od prvních minut aktivnější. Vyslala také první střelu na branku, ale Kuchařovi vyrazil Přibyl míč s dávkou štěstí na roh. Domácí se dostávali jen k brejkům, Jiříkovského únik zdárně nezakončili, neboť mladý brněnský hráč nestačil rychlostí na Lukáše Doška, který se stačil vrátit a nedovolil Jiříkovskému ani vystřelit. Více práce měl rozhodně Přibyl, který v 18. minutě při přečíslení brněnské obrany zachránil svoji branku pádem pod nohy Tomáše Doška, jemuž přihrál do šance Dostálek. Největší příležitost první půle měl však na opačné straně ve 23. minutě Zbončák, který po chybě Šuškavčeviče běžel sám na brankáře, ale trefil jen vybíhajícího Černého. Postupem času se hra vyrovnala, Brno se začalo častěji dostávat před soupeřovu branku, k čemuž přispěla nezvykle chybující obrana Slavie, která měla největší problémy s Pacandou. Černý však čisté konto udržel. Do druhé půle nastoupili hosté bez zraněného Ulicha, ale i bez něj jejich útočná snaha neumdlévala. Nebezpečnější však byli Brňané. V 59. minutě po trestném kopu trefil Hošťálek tyč. V poslední půlhodině převzala otěže opět do svých rukou Slavia. Nejprve Přibyl zastavil akci Kuky i Tomáše Doška, chytil i střelu Skály v 71. minutě, ale pak přece jen kapituloval. Rozhodující moment zápasu přišel v 78. minutě, kdy Sedláčkův míč po trestném kopu trefil do Přibylovy sítě hlavou Zelenka. Branka Brňany ochromila, na jejich akcích se projevila nervozita, což vedlo k nepřesnostem. Slavia v závěru utkání vítězství potvrdila brankou Švancary.

Rozhodčí: Hábl

Diváci: 9.400

Trenér: P. Řehák: „Brno výborně bránilo a my jsme se nedostali na dostřel jejich branky. Oživení přineslo až vystřídání obou útočných hrotů.”


Slavia - FK Viktoria Žižkov
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 28. 04. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 26. kolo

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič, Skála (46. Hyský) - L. Došek, Dostálek, Lička (80. Švancara), Kuchař, Sedláček - Kuka, T. Došek (58. Zelenka)

Branky: 18. Kuchař 1:0

Průběh: Kuchařova branka z 18. minuty zápasu rozhodla o výhře fotbalistů Slavie Praha v „malém” pražském derby nad Viktorií Žižkov 1:0. Domácí svého soupeře přeskočili v tabulce a posunuli se v ní na čtvrté místo. Žižkovští budou mít možnost porážku odčinit v úterý, kdy se se stejným soupeřem opět na Strahově střetnou v semifinále Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Bez zraněných Sankoviče a Ulicha začali domácí na strahovském trávníku ofenzivněji, měli častěji míč na svých kopačkách, ale jejich snaha končila ještě před šestnáctkou žižkovských fotbalistů. I obrana Slavie však musela být neustále ve střehu, útočné duo Pospíšil - Janoušek svým pohybem nenechalo Müllera a jeho spoluhráče v klidu rozehrát. Po hrubce beka Skály, kterému sebral míč Pospíšil, se naskytla v páté minutě hostům velká šance, ale žižkovský útočník nabíhajícího Janouška přihrávkou nenašel. V osmnácté minutě rozehnal slavistické chmury při myšlence na šestou bezbrankovou remízu na domácím trávníku Kuchař. Lukáš Došek hledal centrem Kuku, kterého přeskočil Buryán, ale míč jen odhlavičkoval k nabíhajícími záložníkovi Slavie a ten přesnou střelou nedal Pižanowskému šanci. I nadále diktovali hráči Slavie tempo a hosté zahrozili jen ve 32. minutě, ovšem Pospíšilova hlavička šla vedle tyče branky Černého. Osm minut před přestávkou nádherně vypálil z 18 metrů z trestného kopu Kuchař, ale Pižanowski stejně krásně míč z růžku své branky vytáhl na roh. Po přestávce se hrálo většinou ve středu hřiště, pozorná domácí obrana svého soupeře do šance nepustila a s trestným kopem Straceného si Černý poradil hravě. Na druhé straně v 66. minutě posunul střídající Zelenka míč na Kuku, ale jeho rána jen rozezvučela tyč. Štěstí stálo o několik minut později i na straně slavistického brankáře, který podcenil trestný kop Ščasného z úhlu, jenže míč zastavila rovněž tyč.

Rozhodčí: Dvořáček

Diváci: 3.071

Poznámky: K. Jarolím: „Spokojen jsem jen se ziskem tří bodů, hra nebyla podle mých představ, výkonem jsem zklamán. Byli jsme hodně produktivní. Z první střely jsme dali branku a v dalším průběhu zápasu nastřelili tyč, více možností vstřelit branku jsme neměli. Hráli jsme úplně něco jiného, než jsme si řekli. Chyběl pohyb, hra po křídlech, takže jediná spokojenost je z vítězství.”


Slavia - FK Viktoria Žižkov
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 01. 05. 2001, Praha, Strahov

Utkání: Pohár ČMFS, semifinále

Sestava: Václavík - Müller - Šuškavčevič, Suchopárek (46. Vladyka) - L. Došek, Hyský, Kuchař, Sedláček - T. Došek (46. Kuka), Švancara (75. Skála), Zelenka

Branky: 20. Pikl z pen. 0:1, 21. Chihuri 0:2, 52. Zelenka 1:2, 90. Pospíšil 1:3

Průběh: Fotbalisté Viktorie Žižkov porazili na Strahově v semifinále pražskou Slavii 3:1 a o své druhé vítězství v této soutěži se střetnou s vítězem středečního souboje Sparta - Blšany. V případě, že zvítězí Sparta, jistý mistr ligy a účastník Ligy mistrů, zajistí si Žižkov jako finalista start v Poháru UEFA. Slavia nastoupila před necelými šestnácti stovkami diváků v brance s náhradníkem Václavíkem. Do sestavy se vrátil i uzdravený kapitán Suchopárek a kouč Jarolím nasadil tři útočné hroty, ale v prvním poločase se Slavia vůbec přes obranu soupeře neprosadila. Aktivnější byli žižkovští fotbalisté. V 18. minutě se snažil překvapit slavistického brankáře z přímého kopu Stracený a vzápětí se již hostující celek radoval. Suchopárek fauloval ve vápně Pospíšila a kapitán Viktorie Pikl nedal z penalty Václavíkovi šanci. Již za minutu se radovali Žižkovští podruhé, když po zmatku ve slavistické obraně našel Stracený na malém vápně Chihuriho a Václavík se na střelu zimbabwského záložníka natahoval marně. Slavistická záloha se stále nemohla dostat přes žižkovský val, a když se ve 36. minutě Lukáš Došek ocitl ve slibné pozici, střela mu nesedla. Do druhého poločasu udělal Jarolím dvě změny - Vladyka nahradil Suchopárka a Kuka Tomáše Doška - a hru domácího týmu střídání oživilo. V 52. minutě také Kuka začal akci, při které našel Švancara nabíhajícího Zelenku a ten bez problémů snížil. Vzápětí po Kuchařově rohu hlavičkoval těsně vedle levé tyče Šuškavčevič. Žižkov se snažil pojistit vedení, ale Buryánovi chyběla přesnost a Straceného střílená přihrávka také nenašla adresáta. Největší šanci měl po Straceného přihrávce Pikl, ale tváří v tvář Václavíkovi neuspěl. Slavia zahrozila jen Sedláčkovým nebezpečným přímým kopem. Výhru Žižkova pojistil v poslední minutě Pospíšil a Viktoria tak oplatila Slavii sobotní ligovou prohru 0:1. Žižkov se dostal do finále poháru po šesti letech. V roce 1995 podlehl Hradci Králové, když o rok předtím se radoval ze zisku trofeje po výhře nad Spartou.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 1.582

Trenér: K. Jarolím: „Penaltový moment rozhodl o dalším průběhu utkání. Na druhé straně také soupeř pravděpodobně zahrál ve vápně rukou, ale pokutový kop byl nařízen až za faul Suchopárka. Druhý gól dal soupeř po nepochopitelné chybě naší obrany. Do druhého poločasu jsme udělali změny a dali kontaktní gól, ale pokud bychom chtěli pomýšlet na vyrovnání, museli bychom si vypracovat nějakou šanci. Naopak po hrubé chybě jsme v závěru inkasovali.”


FK Jablonec na Nisou 97 - Slavia
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 06. 05. 2001, Jablonec nad Nisou

Utkání: 1. liga 2000/01, 27. kolo

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič, Petrouš - L. Došek, Dostálek, Skála, Kuchař (90. Švancara), Sedláček - Kuka (90. Hyský), Zelenka (88. T. Došek)

Branky: 14. Kuchař 0:1, 61. Kuka 0:2, 79. Mašek 1:2

Průběh: Utkání na stadiónu Střelnice začalo o deset minut později oproti předpokládanému výkopu kvůli husté mlze, která trávník zahalila. V prvním poločase chvílemi nebylo z hlediště téměř nic vidět, po přestávce se viditelnost zlepšila. Aktivněji začali domácí a po rohovém kopu Jirouskově už ve 2. minutě hlavičkoval Homola mimo branku. Hned poté skončil těsně vedle ní také míč po Vávrově průniku. Poté se osmělili hosté a domácí brankář Lovásik zázračně kryl Skálovu střelu z 25 metrů. Ve 14. minutě se Slavia ujala vedení, když při Sedláčkově centru zaváhal domácí obránce Kordule a Kuchař vstřelil gól hlavou. Poté se hrálo spíš uprostřed hřiště, šancí již v prvním poločase mnoho nebylo. Důležitý moment přišel ve 31. minutě, kdy byl domácí Vodehnal vyloučen za oplácení faulu. Hru Jablonce o deseti hráčích to poznamenalo tak, že se stáhli dozadu a byli rádi, že Kuka zahodil velkou šanci. Šel sám na brankáře, ale mířil nad branku. Do druhého poločasu nastoupil na jablonecký hrot Slezák, Flachbart se posunul na pravou stranu zálohy a domácí v novém rozestavení začali svižně, již ve 46. minutě se Čížek po dobré kombinaci dostal před branku. Gólman Slavie Černý jeho šanci ale zlikvidoval. Po půlhodině hry se Slavii podařilo zvýšit. Lovásik vyrazil Sedláčkův centr a pohotový Kuka doklepl míč do branky. Deset minut poté zachránil domácí gólman po Dostálkově bombě z dálky spoluhráčům šanci na zvrat a Jablonečtí se skutečně snažili zdramatizovat zápas a Čížek mířil z dobré pozice nad branku. Na druhé straně po Kuchařově akci Dostálek nedokázal prostřelit Lovásika, Zelenka napálil míč do tyče. Hned z protiútoku Čížek zatáhl míč po křídle přesně před branku a střídající Mašek snížil na 1:2. V dramatickém závěru brankář Černý kryl dvě Slezákovy hlavičky Jirouskova střela šla těsně mimo branku Slavie. Rozhodčí nastavil nakonec sedm minut, ale Slavii se podařilo těsné vedení ubránit.

Rozhodčí: Bejlek

Diváci: 4.110

Trenér: K. Jarolím: „V prvním poločase jsem byl jakžtakž spokojen, hráli jsme kombinačně slušně a dobře roztahovali akce po křídlech. V přestávce jsem upozorňoval hráče, aby nic nepodcenili, protože Jablonec bude určitě hrát vabank. Přesto jsme vstoupili do druhé půle trochu ležérně, nicméně jsme dali druhý gól, a kdybychom připojili z další šance třetí, nemusel být závěr tak hektický.”


Slavia - SK České Budějovice
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 14. 05. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 28. kolo

Sestava: Černý - Suchopárek - Müller, Petrouš (71. Švancara) - L. Došek, Kuchař, Dostálek, Skála (81. Hyský), Sedláček - Kuka (77. T. Došek), Zelenka

Branky: 4. Sedláček 1:0

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie porazili v dohrávaném utkání 28. kola první ligy České Budějovice 1:0 a dostali se na druhé místo tabulky, zaručující účast ve třetím předkole Ligy mistrů. Slavia má na druhou Olomouc jednobodový náskok, a když ve 29. kole zdolá doma Blšany a potom zvítězí v Drnovicích, nebude se muset ohlížet na výsledky ostatních mužstev.
  Jedinou branku utkání vstřelil již ve čtvrté minutě Lumír Sedláček, hosté hráli od 65. minuty bez vyloučeného Jana Pejši. Pražané začali na Strahově velkým náporem a již ve čtvrté minutě dal Sedláček pro domácí uklidňující branku. Volejem se totiž opřel na šestnáctce do míče po Kuchařově rohu a prostřelil gólmana Drobného. Už předtím však měli domácí možnost skórovat - českobudějovický brankář se vyznamenal při Kuchařově bombě a vzápětí lízla Zelenkova hlavička břevno. Po brance se hra uklidnila a Jihočeši se snažili favorita překvapit rychlými brejky, ale s Váchovou střelou z úhlu neměl brankář Černý velké potíže. Slavia ale měla nadále převahu a často zkoušela střílet z dálky. Jihočeši zahrozili pouze ve 30. minutě, kdy Pospíšil z přímém kopu protáhl Černého. Vzápětí pálil na druhé straně těsně vedle Kuchař. Tlak Slavie se na konci prvního poločasu stupňoval, ale další branka nepadla. Kukovi totiž v nadějné pozici odskočil míč a Zelenkovu falšovanou střelu z trestného kopu Drobný vyškrábl. Přehlídka domácích zahozených šancí pokračovala i na začátku druhé půle. Nejdříve se ve vápně ukličkoval Zelenka a poté Sedláčkovu střelu odrazil obranný val hostí. Pak se vkradla na kopačky obou týmů nepřesnost a až v 62. minutě zvedli fotbalisté divákům na Strahově adrenalin v krvi. Kuka vybojoval míč, Kuchař se uvolnil na vápně, ale tváří v tvář Drobnému zamířil přesně do českobudějovického brankáře. Důležitý okamžik nastal v 65. minutě, kdy Pejša fauloval unikajícího Zelenku a putoval pod srpchy. V následném náporu zamířil Kuka jen do Drobného a Skála hlavou zblízka minul. Šestnáct minut před koncem měl na kopačce pojistku domácí Kuchař, na značce pro pokutový kop se uvolnil, ale trefil jen tyč. V 87. minutě ještě spálil „tutovku” Dostálek a neskóroval ani vystřídavší Tomáš Došek, jehož pokus z rohu pokutového území mířil nad břevno.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 3.587

Trenér: K. Jarolím: „Do zápasu jsme šli s tím, že chceme dostat soupeře pod tlak a co nejdříve vstřelit branku. To se nám povedlo a myslel jsem, že přijde uklidnění a vypracujeme si nějaké šance. Ale bohužel jsme v prvním poločase měli už jen jednu, při které Kukovi utekl míč. Ve druhém poločase jsme především nechtěli dostat branku. Měli jsme řadu možností, ale nevyužili je. Ve zbývajících dvou zápasech musíme k tomu, abychom uspěli, zlepšit herní projev.”

Poznámky: ČK: 65. Pejša (Č. Budějovice)


Slavia - FK Chmel Blšany
2 : 3 (1 : 2)

Datum: 18. 05. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2000/01, 29. kolo

Sestava: Černý - Suchopárek (76. Kozák) - Müller, Petrouš - Lička (56. Švancara), Ulich, Dostálek, Kuchař, Sedláček - Zelenka (56. T. Došek), Kuka

Branky: 18. Zelenka 1:0, 31. Sourada 1:1, 35. Sourada 1:2, 81. Kuka 2:2 z pen., 82. Devátý 2:3

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie podlehli na svém hřišti Blšanům 2:3 a promarnili tak možnost zajistit si definitivně účast v předkole Ligy mistrů. O překvapivý průběh se nejdřív staral Sourada, který vstřelil dvě branky hostí. Slavia sice vyrovnala, ale osm minut před koncem ji srazil na kolena Devátý. Sourada, který před teprve dvěma týdny dal svůj první ligový gól, trápil domácí obranu hned od začátku. V páté minutě pálil z dobré pozice vedle, pak proklouzl ofsajdovou pastí a ztroskotal až na brankáři Černém. Recept, jak vyzrát na blšanskou obranu našla Slavia v 17. minutě. Kuchař za vápnem vystřelil, Chvalovský, který v brance nahradil zraněného Čecha, míč jen vyrazil a Zelenka již snadno skóroval. Pak ale dvakrát Slavia vyhořela při ofsajdovém systému a Sourada dvěma góly otočil skóre. Ve 31. minutě se dostal za obranu a přeloboval vybíhajícího Černého, o pět minut později ho pro změnu obstřelil po zemi. Mezitím spálil stoprocentní šanci Kuchař, který se ocitl pro Ulichově uličce sám před Chvalovským. Blšanský gólman se znovu vytáhl ve 38. minutě při Ulichově tvrdé střele.
  Ve druhém poločase Slavia soupeře zatlačila, ale do šance se přes pozornou obranu nemohla dostat. Naopak soupeř hrozil neustále rychlými protiútoky. Kouč červonobílých se snažil oživit ofenzívu, na hřiště poslal čerstvé útočníky Švancaru s Tomášem Doškem. Šanci měl Petrouš, ale rána mu nesedla a neuspěl ani dorážející Dostálek, který se ještě snažil vymodlit po Chvalovského zákroku penaltu. To se povedlo až v 81. minutě Švancarovi, který padl po Burešově zákroku a Kuka pokutový kop proměnil. Z brejku ale Blšany rozhodly o tom, že stejně jako na podzim Slavii porazí. Hosté se totiž vřítili do rozhozené obrany, kde už chyběl vystřídáný Suchopárek, a náhradník Devátý z úhlu překonal vybíhajícího Černého.

Rozhodčí: Handlíř

Diváci: 1.865

Trenér: K. Jarolím: „V první poločase jsme se dostali do několika slibných příležitostí, ale nedokázali jsme je využít. I když jsme inkasovali, tak se ocitl Kuchař sám před Chvalovským, ale šanci neproměnil. Oba Souradovy góly padly poté, co nebyla obrana zajištěna. V závěru se nám podařilo vyrovnat a věřil jsem, že do konce ještě branku dáme, ale hned vzápětí udělal Radek Černý chybu, která určitě mrzí jeho i celé mužstvo. Podle ostatních výsledků mohlo být už dneska rozhodnuto a ani ostatní zápasy nemění nic na tom, že jsme ze zápasu zklamaní.”


FK Drnovice - Slavia
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 25. 05. 2001, Drnovice

Utkání: 1. liga 2000/01, 30. kolo

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič, Petrouš - L. Došek, Ulich (89. Hyský), Dostálek, Kuchař, Sedláček - Kuka (90. Švancara), T. Došek (78. Zelenka)

Branky: 27. Ulich 0:1, 71. Randa 1:1, 78. Zelenka 1:2

Průběh: Až šťastný matový tah trenéra Jarolíma, který v 78. minutě zařadil do hry místo Tomáše Doška průbojného Zelenku a ten po necelé minutě pobytu na hřišti vstřelil rozhodující branku, zařídil vítězství Slavie v Drnovicích 2:1 a tím i postupu sešívaných do třetího předkola Ligy mistrů. Slavia sice vedla od 27. minuty po Ulichově brance, ovšem v 71. minutě vyrovnal Randa a ještě udělal v utkání dramatickou zápletku. Souboj se Slavií byl současně po dvou a čtvrt roce rozlučkou drnovického trenéra Karla Večeři, s nímž vedení klubu neprodloužilo smlouvu a vystřídá jej Karel Jarůšek. Ještě před utkáním dostal Večeřa od kapitána týmu Kadlece velkou kytici a drnovičtí fotbalisté se snažili i bez potrestaných hrotových útočníků Cupáka a Tumy rozloučit s trenérem dobrým výkonem. Ovšem ztráta ofenzivní úderné síly Drnovic byla znatelná. Domácí sice drželi v poli se Slavií vyrovnanou partii, v koncovce však znamenali přesně kombinující Pražané mnohem větší nebezpečí. Už v páté minutě hlavičkoval Šuškavčevič vedle branky, o deset minut později ve vyložené příležitosti chyběla Tomáši Doškovi razance i přesnost a jeho střelu z deseti metrů Vaniak chytl. Do třetice už Slavia udeřila přesněji. Špatnou rozehrávku domácího Sninského ve středu hřiště vystihl obránce Petrouš, narazil si míč se Sedláčkem a po křídelním úniku našel Petrouš přesnou přihrávkou zcela volného Ulicha a pro něho nebyl problém vstřelit pro Slavii nesmírně cennou branku. Drnovice ale rozhodně nepůsobily dojmem, že by Slavii v cestě do Ligy mistrů vydláždily pohodlnou dálniční cestu. Snaha o útočnou hru však postrádala přesnou koncovku. Slavia se po vedoucí brance nestáhla do obrany, pokoušela se o rychlé protiútoky. Náskok mohl zvýšit ve 40. minutě Kuka, jemuž gólovou šanci zmařil v poslední chvíli skluzem obránce Kadlec.
   I po změně stran spoléhala Slavia kromě dokonale zajištěné obrany na útočnou hru, aktivitou hýřil zejména Kuka, jenž se pokoušel dotáhnout na nejlepšího ligového kanonýra Tumu, jenž už nemohl sbírku svých patnácti ligových branek zvýšit. Nejblíže k dotažení Tumy měl Kuka v 58. minutě po Dostálkově přihrávce, jeho střelu z bezprostřední blízkosti ale Vaniak stačil špičkou kopačky vytáhnout mimo branku. Neúnavně bojující Drnovice se dočkaly nečekaného vyrovnání, důrazný obránce Randa našel v 71. minutě skulinku v obraně soupeře, protáhl se kolem Petrouše s Müllerem a tvrdou střelou vyrovnal. Z tvrdého úderu se ale Slavia probrala, když trenérovi Jarolímovi vyšel dokonale tah se střídáním. V 78. minutě Tomáše Doška vystřídal Zelenka, který po necelé minutě pobytu na hřišti si naskočil na Sedláčkův centr z levé strany a hlavou vstřelil druhý gól. Drnovice se sice ještě snažily znovu srovnat, vysoké tempo ale hráčům odčerpalo hodně sil a obrana Slavia už chybičku neudělala. Naopak dvě minuty před koncem vyrazil Vaniak tvrdou střelu Sedláčka a následný Ulichův pokus jen olízl břevno drnovické branky.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 4.505

Trenér: K. Jarolím: „Věděl jsem, že nás čeká těžký soupeř. Měl jsem hlavně obavy, jak naši hráči po klopýtnutí s Blšany zvládnou utkání po psychické stránce. Dosáhli jsme zaslouženého vítězství, hlavně v prvním poločase jsme měli dost střeleckých příležitostí, ale dali jsme pouze jednu branku. Po vyrovnávací brance Drnovic se zápas zdramatizoval, šťastným střídáním se nám podařilo rozhodnout o vítězství. První Zelenkův kontakt s míčem znamenal důležitou branku.”


Slavia - LASK
1 : 2 (0:2)

Datum: 26. 06. 2001, Strakonice

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Černý - Hyský, Kozel, Šuškavčevič - Kalivoda, Kuchař, Dostálek, Sedláček, Tchuř - Zelenka, Švancara, 2. poločas: Václavík - Petrouš, Müller, Suchopárek, Novotný - L. Došek, Svoboda, Lička, Skála - T. Došek, Kuka

Branky: 80. Svoboda

Diváci: 1.200


FC Slovan Liberec - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 28. 06. 2001, Nymburk

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Müller - Suchopárek (46. Petrouš), Sankovič (62. Sedláček) - L. Došek, Svoboda (46. Lička), Dostálek, Kuchař, Novotný - T. Došek (46. Švancara), Zelenka (46. Kuka)

Branka: 74. Štajner

Průběh: Branku vstřelil Štajner po hezké individuální akci. Na obou stranách zahodili hráči několik dobrých brankových příležitostí.

Trenér: J. Pešice: „Hráči nejsou zvyklí hrát naplno náročný fotbal. Do hry musejí dát víc srdce, touhy po vítězství a méně pohodlnosti. Zkvalitnit kádr je bezpodmínečně nutné, především v záloze a rovněž v obraně.”


FK Olympie Týn nad Vltavou - Slavia
0 : 10 (0 : 6)

Datum: 30. 06. 2001, Týn nad Vltavou

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Müller (46. Sankovič) - Šuškavčevič, Petrouš - L. Došek (46. Lička), Svoboda (46. Kalivoda), Hyský, Sedláček, Vágner (46. Tchuř) - Zelenka (46. T. Došek), Švancara

Branky: Švancara 5, Zelenka, Kalivoda, Hyský, T. Došek, Svoboda

Trenér: „Bylo to jednoznačné utkání a rozdíl tří tříd byl patrný. Pro nás to byl po čtrnácti dnech tvrdé fyzické přípravy oddych, hráči si s chutí zahráli i zastříleli,” hodnotil utkání trenér Slavie Josef Pešice.


FC Viktoria Plzeň - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 04. 07. 2001, Plzeň

Utkání: přátelské

Sestava: Černý (46. Václavík) - Müller - Šuškavčevič, Suchopárek - L. Došek, Gedeon, Kuchař (53. Svoboda), Dostálek, Skála (46. Sedláček) - Zelenka (83. Hyský), T. Došek (46. Švancara)

Branky: 80. Svoboda


Slavia - KP Polonia Warszawa
4 : 0 (4 : 0)

Datum: 07. 07. 2001, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Černý (46. Václavík) - Müller - Šuškavčevič, Suchopárek (46. Hyský) - L. Došek (46. Lička), Dostálek (46. Svoboda), Gedeon, Kuchař, Sedláček (46. Skála) - Kuka (46. T. Došek), Zelenka (46. Švancara)

Branky: 2. Suchopárek 1:0, 32. Kuchař 2:0, 42. Kuka 3:0, 43. Zelenka 4:0

Průběh: O vysokém vítězství Pražanů nad účastníkem Poháru UEFA, vedeným otcem jednoho ze slavistů Wernerem Ličkou, se rozhodlo již v prvním poločase. Slavisté nastoupili se třemi obránci a pětičlennou středovou řadou, která snadno přehrávala soupeřovu zálohu, a díky tomu si domácí udržovali územní převahu. Skóre otevřel už ve druhé minutě po Sedláčkově rohu hlavou Suchopárek. Další tři branky padly v poslední čtvrthodině prvního poločasu a na všech měl zásluhu Luděk Zelenka. Na druhou přihrál Kuchařovi, na třetí Kukovi a čtvrtý gól vstřelil sám hlavou po centru Sedláčka. Do druhého poločasu vystřídal trenér Slavie Pešice sedm hráčů a úroveň zápasu poklesla.

Diváci: 300

Trenér: J. Pešice: „V naší hře bylo vidět patrné zlepšení. Hlavně v prvním poločase jsme předvedli několik velmi hezkých akcí a dokázali se prosadit i střelecky. Stále je sice co zlepšovat, ale prvních 45 minut naznačilo, že je na čem stavět.”


Slavia - FK CSKA Sofija
0 : 2 (0 : 2)

Datum: 10. 07. 2001, Schrums (Rakousko)

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič, Petrouš (38. Hyský) - L. Došek (55. Lička), Gedeon, Dostálek, Kuchař (70. Svoboda), Sedláček (70. Skála) - Kuka (46. T. Došek), Zelenka (46. Švancara)

Průběh: Slavisté začali dobře a měli i slibné šance. Kuka šel sám na brankáře, ale ukopl si míč, Sedláček v jasné šanci místo střely přihrál. Po přestávce měla Slavia tlak, ale opět doplatila na neproměňování šancí. Dobré příležitosti nevyužili T. Došek a Švancara.

Trenér: „Soupeř nás pak potrestal první brankou. Musím přiznat, že Bulhaři hráli velmi dobře,” řekl asistent trenéra Dušan Uhrin mladší. „O výsledku rozhodlo hlavně to, že jsme nedali góly v úvodu, a potom individuální chyby v obranné fázi.”


Slavia - Ituano FC
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 12. 07. 2001, Lindau, Německo

Utkání: přátelské

Sestava: Sedláček, Zelenka

Branky: 13. Sedláček 1:0, 61. Zelenka vlastní 1:1

Průběh: Nováček první brazilské ligy hrál s Pražany vyrovnanou partii, ale Slavia byla nebezpečnější a hned z první šance skórovala, když Kuka po hrubce soupeřovy obrany připravil „loženku” Sedláčkovi. Další dvě příležitosti spálili Tomáš Došek a Zelenka. Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil, přesto se Brazilci dočkali vyrovnání. Postaral se o ně Zelenka, který přímý kop soupeře lízl nešťastně hlavou do vlastní sítě. Slavia pak nedotáhla do konce několik nadějných brejků.

Trenér: „Je to škoda, zápas se vyvíjel jednoznačně pro nás. Jenže jsme neproměnili vyložené šance a po standardní situaci jsme naopak inkasovali. V tuhle chvíli mi však výsledek tolik nevadí, důležité je, že hrajeme těžké zápasy s mezinárodními soupeři, zkušenosti se nám budou hodit,” prohlásil trenér Josef Pešice, jenž v zápase střídal jen čtyři hráče - na přípravný duel nezvykle málo. „Víc jsem jich ani pořádně točit nemohl, máme dost zraněných. Suchopárek s Kozlem dokonce odjeli kvůli zdravotním problémům ze soustředění domů, Sankovič a Kozák s námi kvůli zraněním ani necestovali,” vypočítal Pešice.

Poznámky: Další zápasy brazilského klubu na evropském turné:
3. července 2001   Grazer A.K. - Ituano FC1 : 2
5. července 2001   Vasas FC - Ituano FC0 : 0
7. července 2001   VfB Stuttgart - Ituano FC1 : 0
10. července 2001   FC Aarau - Ituano FC3 : 0
16. července 2001   Galatasaray Istanbul - Ituano FC0 : 1
17. července 2001   Pogon Stetin - Ituano FC1 : 2
18. července 2001   FC Saarbrucken - Ituano FC3 : 4


Slavia - Kocaelispor K
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 15. 07. 2001, Lindau, Rakousko

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič, Petrouš - Svoboda, Gedeon (46. Lička), Dostálek, Kuchař (78. Vágner), Novotný (65. Sedláček) - T. Došek, Zelenka (46. Švancara)

Branky: 35. ??? 0:1, 36. Svoboda 1:1, 70. ??? 1:2, 76. Lička 2:2

Průběh: Ve svém posledním přípravném zápasu na soustředění v Rakousku remizovali fotbalisté Slavie s tureckým Kocaelisporem 2:2. Souboj poznamenalo nepříznivé počasí, po celou dobu zápasu pršelo. Český celek měl po celý první poločas výraznou herní převahu, ale opět nedokázal proměnit dvě slibné šance; naopak soupeř střelou z třiceti metrů získal v 35. minutě vedení. „Myslím, že se ta střela dala chytit,” přiznal Pešice. Dodal, že i druhý turecký gól padl po chybě brankáře Černého. Hned za minutu však Svoboda po centru Novotného a přiťuknutí Tomáše Doška ranou z hranice šestnáctky vyrovnal na 1:1. Dvacet minut před koncem se turecký tým ujal vedení znovu, remízu pak zajistil slavistům Lička hlavou po Kuchařově akci a centru. Podle trenéra ukázalo soustředění řadu nedostatků, i když některé zápasy naznačily, že mužstvo svou sílu má. „Musí se ale hrát s maximálním nasazením. Celku chybí tvůrce hry, někdo, kdo by ostatní na trávníku usměrnil. Nebude lehké takového hráče najít, ale já doufám, že někdo ze současného kádru na sebe tuto zodpovědnost vezme,” dodal Pešice.

Trenér: J. Pešice


Slavia - FC Zimbru Chişinău
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 21. 07. 2001, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič (70. Hyský), Petrouš - L. Došek, Gedeon, Dostálek (64. Svoboda), Sedláček (70. Skála), Novotný - Zelenka (68. Švancara), T. Došek

Branky: 47. T. Došek 1:0, 60. Zelenka 2:0, 64. Dostálek 3:0

Průběh: V generálce na první ligový zápas zdolali fotbalisté Slavie Praha moldavského vicemistra Zimbru Kišiněv 3:0. Branky na hlavním stadiónu v Edenu nastříleli její hráči až po změně stran. V prvním poločase byla hra vyrovnaná dvacet minut a hosté dokonce ve 14. minutě nastřelili tyč a měli i dvě další slibné šance. Hned dvě minuty po přestávce však šel důrazně do souboje Tomáš Došek, získal míč a chytře přehodil vybíhajícího moldavského brankáře. O minutu později tentýž hráč po spolupráci se svým bratrem Lukášem trefil tyč, ale 2:0 to bylo až po hodině hry. Po rohu se odražený míč dostal k Zelenkovi, jenž pohotovým volejem rozvlnil síť. Nejkrásnější branku dal o čtyři minuty později Dostálek, jehož dělovka ze třiceti metrů trefila přesně růžek branky.

Trenér: „V prvním poločase jsem nebyl vůbec spokojen a taky jsem to hráčům v kabině důrazně řekl. Zdůraznil jsem jim, že bez pohybu neporazíme ani Kišiněv. Právě pohyb se po přestávce zlepšil a po první brance se výrazně zvedl i výkon celého mužstva,” řekl trenér Slavie Josef Pešice, který se musel obejít bez tří zraněných hráčů - Kuky, Suchopárka a Kuchaře.

Poznámky: FC Zimbru Kišiněv (Moldavsko)


FK Tábor - Slavia
0 : 4 (0 : 1)

Datum: 25. 07. 2001, Tábor, stadion Vodních staveb

Utkání: Pohár ČMFS, 2. kolo

Sestava: Černý - Suchopárek (62. Petrouš) - Müller, Šuškavčevič - L. Došek, Gedeon, Novotný (68. Svoboda), Dostálek, Sedláček - Zelenka, Kuka (46. T. Došek)

Branky: 40. Dostálek 0:1, 55. Sedláček z pen. 0:2, 66. Zelenka 0:3, 74. Sedláček 0:4

Průběh: Zaplněné ochozy stadiónu sledovaly statečný souboj domácího divizního týmu s ligovým vicemistrem, který přijel kompletní a postup s přehledem vybojoval.
  Podle očekávání začala Slavia ofenzivně a hned v první minutě museli domácí odvracet na rohový kop. Pak zaútočili i táborští: do úniku si naběhl Turek, po zpracování se dostal k technickému zakončení, ale mířil těsně vedle. Na druhé straně po rychlé kombinaci pálil z hranice velkého vápna Zelenka, brankář Schorník byl však připraven. První výraznější šance odstartovala nápor Slavie, možnosti Kuky a Dostálka ale zůstaly nevyužity. Lukáš Došek nasprintoval do vápna, jeho levačka vyslala tvrdou bombu, kterou Schorník bravurně zlikvidoval a vzápětí táborskému brankáři po Zelenkově hlavičce pomohlo břevno. Nerozhodný výsledek dlouho držel právě Schorník, který zároveň hlasitě dirigoval přetíženou domácí obranu. S blížící se přestávkou Jihočechům přece jen trochu docházely síly, takže skóre otevřel přesně mířenou ranou ve 40. minutě Dostálek.
  Do druhé půle vstoupila Slavia s odhodláním co nejdříve vstřelit druhý gól a přicházely jí proto další příležitosti. Hlavičkoval Tomáš Došek, ale jeho pokus přeletěl břevno táborské branky. Táborským fanouškům se prazentoval také Gedeon, jehož dělovku však gólman Tábora skvěle zneškodnil. V 55. min. upadl ve vápně Dostálek, rozhodčí překvapivě ukázal na značku penalty a nařízený pokutový kop rezolutně proměnil Sedláček. V 66. prolétl míč napříč velkým vápnem domácích, jako poslední se k němu protlačil Zelenka a skóroval potřetí. V 74. pak upravil na konečných 0:4 opět Sedláček.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 2.500

Trenér: J. Pešice: „Vyhráli jsme zasluženě, jsem rád, že se nám před ligovým zápasem nikdo nezranil. Je dobře, že do hry zasáhli i uzdravení hráči Kuka a Suchopárek.”


Slavia - FK Drnovice
4 : 3 (2 : 1)

Datum: 28. 07. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 1. kolo

Sestava: Černý - Müller - Šuškavčevič, Suchopárek - L. Došek, Gedeon, Dostálek, Sedláček (87. T. Došek), P. Novotný (81. Petrouš) - Zelenka (77. Svoboda), Kuka

Branky: 5. Kuka 1:0, 22. Novotný 2:0, 35. Tuma 2:1, 69. Tuma 2:2, 70. Zelenka 3:2, 79. Svoboda 4:2, 90. Gomes 4:3

Průběh: Přestože fotbalisté Slavie Praha vedli po dvaadvaceti minutách nad Drnovicemi 2:0, o vítězství se v zápase úvodního kola nejvyšší domácí soutěže museli prát do poslední minuty. Po dvou nedorozuměních v obraně vyrovnal dvěma hlavičkami nejlepší kanonýr uplynulého ročníku Tuma, ale tři body zajistili Slavii Zelenka a Svoboda. Definitivní podobu výsledku 4:3 dal v poslední minutě Gomes.  Na zrekonstruovaném strahovském trávníku začali domácí hodně aktivně a již v páté minutě dal první slavistický gól sezóny kanonýr Kuka. Pergl si nerozuměl s Brabcem, Kuka jim míč sebral a bývalého spoluhráče Skácela bez problémů překonal. Domácí se velmi dobře pohybovali, přesně kombinovali a Drnovice se jen sporadicky dostávaly za polovinu hřiště. V osmé minutě neudržel Skácel Sedláčkův trestný kop, ale pomohli mu obránci a míč poslali do bezpečí. Po čtvrthodině obešel po autu Zelenka Pergla, ale jeho rána rozvlnila jen boční síť. Trvalý tlak domácí korunovali druhým gólem ve 22. minutě. Navrátilec Pavel Novotný hlavičkoval po centru další posily Gedeona do břevna a Brabec si srazil míč do vlastní sítě. Místo toho, aby srazili soupeře do kolen, domácí zbytečně inkasovali. Po rohu si nerozuměli obráci s brankářem Černým a nejlepší střelec minulého ročníku Tuma hlavičkou vrátil hosty do zápasu. Slavia však nadále hrála velmi dobře. Zelenka chtěl chytře přehodit Skácela, ale ten stačil vyboxovat míč na roh. Poté vypálil Sedláček, míč zachytil Kuka, ale jeho ránu Skácel v pádu nohama zastavil.  Po změně stran se hra vyrovnala a více se hrálo ve středu pole. Důrazný Dostálek mířil těsně vedle a po hodině hry mohl vyrovnat Tuma. Dlouhý centr si zpracoval, ale tísněn domácími obránci již nedokázal vystřelit. Na druhé straně měl jasnou šanci Kuka - po závaru před brankou Drnovic jej našel zcela volného Sedláček, ale Skácel v pádu se štěstím zachránil. V 69. minutě však podruhé zaváhala po rohu domácí obrana a Tuma se v podobných situacích nemýlí - hlavičkou vyrovnal. Odpověď Slavia však byla blesková. Hned po rozehrání nacentroval míč před branku Lukáš Došek a Zelenka poslal Slavii znovu do vedení. Pak se ke slovu dostal střídající Svoboda, jenž se poprvé dotkl míče a byla z toho branka. Slavia vedla podruhé o dva góly, ale ani tentokrát nedokázala tento náskok uhlídat. Už se hrál nastavený čas, když střelou z 20 metrů Brazilec Gomes překvapil slavistického gólmana Černého a snížil na konečných 3:4.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 4.290

Trenér: J. Pešice: Byl to zajímavý fotbal. Obě mužstva dala více sil do útoku, obrany naopak chybovaly. Z pohledu našeho mužstva mě mrzí, že jsme dvakrát vedli o dva góly a dovolili soupeři vyrovnat a podruhé snížit. Myslím, že mužstvo jako je Slavia by mělo podobné zápasy dohrávat ve větším klidu. Tuma měl být hlídaný osobně, standardní situace jsme nesehráli dobře.”


FK Jablonec nad Nisou 97 - Slavia
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 02. 08. 2001, Jablonec nad Nisou

Utkání: 1. liga 2001/02, 2. kolo

Sestava: Černý - Müller - Suchopárek (41. Svoboda), Šuškavčevič (45.), Novotný - L. Došek (79.), Gedeon, Dostálek, Sedláček (46. Petrouš) - Zelenka, T. Došek (77. Švancara)

Branky: 22. Laštovka 1:0, 31. Petráš 2:0, 54. T. Došek 2:1, 84. Barteska 3:1

Průběh: Slavisté
netajili respekt z jablonecké ofenzívy, především z mladého Maška. Proto k němu trenér Pešice přidělil osobního strážce v podobě Jugoslávce Šuškavčeviče. Přesto do poločasu dvakrát inkasovali, roli střelců na sebe vzali obránci. V úvodních dvaceti minutách se mnoho zajímavého na Střelnici neudálo, ovšem hrozící nudu zaplašil nejmladší hráč na hřišti. Josef Laštovka. Na polovině Slavie sebral Gedeonovi míč, geniální kličkou á la Zidane si vychutnal vicemistra
Evropy Suchopárka. a parádní trefou pod horní tyč z dvaceti metrů otevřel skóre, to vše ve 22. minutě - 1:0. Kapitán červenobílých si včera na pravě straně obrany vybral špatný den. Také na druhé brance v Černého sítí totiž nesl vinu. Weber rozehrál ve 31. rohový kop, po krátké chvilce se k němu míč vrátil a při následném centru přeskočil Petráš právě Suchopárka a hlavou zavěsil - 2:0. Oba jablonečtí střelci si včera připsali své premiérové ligové góly. Co na to Pražané? Největší příležitost pokazil Zelenka ve 36., kdy Laštovka chyboval při rozehrávce, Tomáš Došek přistrčil kolegovi z útoku, ale Kouba měl v souboji navrch. Další rána postihla hosty krátce před přestávkou. Michálek si to namířil do brejku, ale brzy se ocitl s vydatnou pomocí Šuškavčeviče na zemi. A rozhodčí Jára vytáhl červenou kartu.  Pešice reagoval střídáním. Ještě v první půli stáhl trápícího se Suchopárka a vyslal na plac I. Svobodu, po pauze vyběhl na trávník místo Sedláčka Petrouš. Ke skórováni měli i ve druhé půli nejprve blíže Severočeši. V 52. unikl po pravé straně König, ale Vodehnalovi chyběl krůček, Spálená šance mrzela Jablonecké o to více, že z protiútoku povolili Slavii kontaktní gól. Po akci na jeden dotek tria Gedeon - Zelenka - T. Došek a přízemní střele posledně jmenovaného Kouba kapituloval - 2:1, Hosté po snížení zapnuli na vyšší obrátky, jablonecká obrana byla ve větší permanenci než v úvodním poločase. Proti obětavým Severočechům si však Slavia nedokázala vytvořit gólovou příležitost. Střela Lukáše Doška z 68. Koubu neohrozila. Poslední zbytky naděje na zvrat vzal červenobílým Lukáš Došek, který na zemi vztekle kopnul Laštovku do citlivých místo a putoval pod sprchy. Třetí hřebíček do rakve Pražanů zatloukl v 84. střídající Barteska, který zakončil sólo přes polovinu hřiště umístěnou střelou - 3:1. Zbytek zápasu doprovázel nadšený potlesk severočeského publika.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 5.520

Trenér: J. Pešice: „Podali jsme nedisciplinovaný výkon, který v některých fázích nebyl hoden Slavie.”


Slavia - SK Smíchov
5 : 1

Datum: 06. 08. 2001

Utkání: přátelské

Trenér: J. Pešice

Poznámky: V utkání nastoupili hráči, kteří nehráli v pátečním ligovém duelu v Jablonci nad Nisou.


Slavia - Panathinaikos AO
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 08. 08. 2001, Praha, Strahov

Utkání: Liga mistrů, 3. předkolo

Sestava: Černý (86.) - Müller - Šuškavčevič, Petrouš - L. Došek (77. Sedláček), Gedeon, Dostálek, Svoboda, Skála (46. Kuchař) - Kuka, Zelenka (61. T. Došek)

Branky: 26. Liberopulos 0:1, 56. Karagunis 0:2, 69. Kuka 1:2

Průběh: Na Slavii, která nastoupila oproti úvodní sestavě z nepodařeného ligového zápasu proti Jablonci se čtyřmi změnami, byla v úvodu vidět snaha se napotřetí o účast v Lize mistrů úspěšně poprat. Jenže pozorná obrana aténského klubu ji do šancí moc nepustila a Panathinaikos
po celý zápas prokazoval, že je pro Slavii velkým soustem. Řekové byli v pokutovém území nebezpečnější a v páté minutě varoval červenobílé Kirgiakos, který hlavičkoval těsně nad. První vážný pokus ohrozit řeckého brankáře Nikopolidise měl Zelenka, který však z přímého kopu mířil jen do zdi. Další hrozba Panathinaikosu přišla v 21. minutě, kdy po průniku po pravém křídle Seitaridis nasměroval nebezpečnou přihrávku na hranici desítky před Černého, avšak lucemburský rozhodčí Hamer přerušil hru pro útočný faul. O pět minut později již druhý tým uplynulého ročníku řecké nejvyšší soutěže udeřil. Finský rychlík Kolkka se prohnal po levém křídle, na přetažený centr si naběhl neobsazený Liberopulos a brankář Černý zachytil míč až za brankovou čárou. Pražané se snažili rychle odpovědět, ale Nikopolidise nedokázali ohrozit ani po dvou standardních situacích. Poprvé musel gólman Panathinaikosu zasahovat v 32. minutě, kdy Dostálek vybojoval míč a poté vypálil tvrdě po zemi. Snaha domácích dostat se za defenzívní val Řeků vzduchem byla marná a pronikající kapitán Kuka viděl po pádu ve vápně jen žlutou kartu za filmování. Naopak další Kolkkův bleskový výpad zakončil na druhé straně tísněný Konstantinu, jenž ve skluzu mířil vedle.
  Do druhého poločasu nahradil Skálu uzdravený Kuchař a Slavia
se snažila těžit opět z úvodního náporu, na centr L. Doška však Gedeon nedosáhl. V 56. minutě otřásl soupeř sebevědomím Slavie podruhé. Atéňané vyrazili do brejku, na jehož konci byla ulička na nabíhajícího Karagunise, který se tváří v tvář Černému nemýlil. Slavia se nevzdávala a konečně se dostala i do šancí. Kuchař zamířil z úhlu do boční sítě a po odvážném průniku Svobody se kopal jen roh. Fanoušci Slavie se dočkali radosti v 69. minutě, kdy po Gedeonově průniku po levém straně zůstal míč ležet za malým vápnem a Kuka nekompromisně snížil. Vzápětí po otočce slavistického kapitána nenašla jeho přihrávka před brankou adresáta. Panathinaikos využíval každé šance k ohrožení branky soupeře, Karagunis trefil z přímého kopu břevno, po akci střídajícího Poláka nigerijského původu Olisadebeho a další ráně Karagunise zachraňoval situaci Černý. V 86. minutě však fauloval pronikajícího Olisadebeho a viděl červenou kartu. Protože Pražané už předtím třikrát střídali, nastoupil do branky Dostálek, ale proti Basinasově penaltě nemusel zasahovat, protože mířila mimo. Kuchař pak z trestného kopu ještě málem vyrovnal.

Rozhodčí: Hamer (Lucembursko)

Diváci: 14.707

Trenér: J. Pešice: „Panathinaikos vyhrál naprosto zaslouženě. V první půli byl lepší, nebyli jsme schopni podat výkon na hranici možností. Jedině tak jsme se mohli soupeři vyrovnat. Až za stavu 0:2, kdy soupeř asi trochu povolil, jsme se dostali do hry. Nemohu říct, že by hráči nebojovali, ale hráli jsme zakřiknutě, nervózně a soupeř nám prostě nic nepovolil. Navíc jsme inkasovali, a to poznamenalo náš výkon. Soupeř byl rychlejší, hrál na jeden dotek a naši hráči byli u všeho později. Naděje na postup umírá poslední, čeká nás 90 minut boje a pokusíme se vykřesat jiskřičku naděje.”

Poznámky: Průběh utkání minutu po minutě je zde .


Slavia - SK Hradec Králové
4 : 0 (3 : 0)

Datum: 11. 08. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 3. kolo

Sestava: Václavík - Kozel - Müller, Petrouš - Gedeon, Kuchař (87. Kuchař), Dostálek (74. Lička), Svoboda, Sedláček - Kuka, T. Došek (62. Švancara)

Branky: 30. T. Došek 1:0, 34. Dostálek 2:0, 45. Sedláček 3:0, 58. Kuka 4:0

Průběh: Další debakl utrpěli fotbalisté Hradce Králové, kteří po prohře v Jablonci 1:5 a doma se Spartou 0:5 podlehli na Strahově v utkání 3. kola první ligy pražské Slavii 0:4. Branky Pražanů vstřelili v prvním poločase Tomáš Došek, Richard Dostálek a Lumír Sedláček, po změně stran se do listiny kanonýrů zapsal Pavel Kuka. Slavia nemohla počítat s potrestanými Lukášem Doškem Šuškavčevičem, ani se zraněnými Suchopárkem a Sankovičem. Na místě posledního se tak objevil po dlouhé době Kozel. V brance místo Radka Černého, který za předešlé dvě ligová kola inkasoval šestkrát a byl vyloučen v předkole Ligy mistrů proti Panathianaikosu Atény, dostal šanci dosavadní náhradník Václavík. Slavia měla od úvodu proti slabě hrajícímu soupeři jasnou převahu a snažila se střelecky prosadit především pomocí centrů do pokutového území. V páté minutě zachránil hradecký gólman Novotný po Sedláčkově stříleném centru před nabíhajícím Kukou. Domácí měli neustále převahu, brejky soupeře nebyly nebezpečné a Václavík neměl příležitost se moc na odvetu Ligy mistrů rozchytat. První vážnější šanci si vypracoval ve 30. minutě Svoboda, jehož pokus zblokovala hradecká obrana na roh. Po něm otevřel skóre Tomáš Došek: míč se k němu náhodně odrazil a útočník červonobílých bez problémů zakončil. Hned za čtyři minuty inkasoval chybující Hradec po dalším rohu podruhé, když Kukovu přihrávku bez přípravy dorazil zblízka Dostálek. Východočeši se prezentovali pouze Skácelovou střelou z přímého kopu, která však Václavíkovu branku neohrozila. V závěrečné minutě prvního poločasu mohl nejdřív hlavou skórovat Kozel, ale Novotný zachránil. Na Sedláčkovu přesně umístěnou střelu, jež se do sítě odrazila od pravé tyče, už ale nestačil.  Do druhého poločasu udělal hostující kouč Petr Uličný hned dvě změny, Blümela nahradil Szabo a Zoubka nejstarší hráč nejvyšší soutěže Pavel Černý. Obraz hry se však nezměnil a Slavia zúročila nápor v další branku. Do další chybě hradecké obrany usměrnil Sedláčkovu přihrávku už do odkryté branky Kuka. Dovršit napotřetí pětibrankový příděl pro ligového nováčka mohl v 74. minutě Gedeon, ale Novotný jeho ránu bravurně zneškodnil. Zkorigovat stav se snažil Szabo, ale jeho střela byla opět nepřesná. Slavia si tak trochu spravila chuť po prohrách v lize s Jabloncem a ve třetím předkole ligy mistrů s Panathinaikosem, ale ztratila v závěru zraněného Kuchaře.

Rozhodčí: Handlíř

Diváci: 2.594

Trenér: J. Pešice: „Měl jsem obavy, co s námi udělá středeční pohárový zápas. Věděli jsme, že soupeř nastoupí v defenzívní sestavě, a měli jsme z toho obavy. Uklidnily nás úspěšné standardní situace, pak už jsme předváděli pěkný fotbal. Kuchaře jsem chtěl střídat před koncem, aby se nezranil, když předtím dlouho nehrál. Je to paradoxní, ale nakopl se sám.”


Slavia - FC Baník Ostrava
3 : 2 (1 : 0)

Datum: 18. 08. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 4. kolo

Sestava: Václavík - Müller - Kozel, Petrouš - Gedeon, Kuchař, Dostálek, Svoboda (72. Novotný), Sedláček (81. Lička) - T. Došek, Kuka (65. Zelenka)

Branky: 45. Kuka z pen. 1:0, 82. Baroš 1:1, 86. T. Došek 2:1, 90. Bolf 2:2, 94. Zelenka 3:2

Průběh: Trenér domácích Josef Pešice poslal na hřiště stejnou sestavu, jaká před týdnem rozstřílela Hradec Králové, ale tentokrát ji čekal podstatně těžší soupeř. Uplynulo sotva dvacet sekund, Barošův strážce Müller máchl do prázdna a ostravský klenot se řítil sám na brankáře. Václavík, který dostal znovu příležitost před Černým, aby se rozchytal na Atény, Slavii podržel. Ve 13. minutě zůstal Kuka ležet v šestnáctce po střetu s Bestou, ale slavisté se penalty dožadovali marně. Nakonec mohli být rádi, že se jejich kanonýr po dlouhém ošetřování vrátil na trávník. Baník s věkovým průměrem 21,5 roku úspěšně vzdoroval a dorostenecký brankář Laštůvka kapituloval až těsně před přestávkou. Kubica chytil Svobodu za dres a Kuka proměnil penaltu.
  Druhý poločas začal opět Müllerovou hrubkou, ale ani tentokrát ji Baroš nepotrestal. Baník však byl v těchto fázích mnohem aktivnější a Pešice marně burcoval své svěřence z letargie. Slabá střelecká aktivita se ještě zmenšila, když trávník opustil Kuka s krvácející ranou na hlavě. V dramatickém závěru viděli diváci v rozpětí osmi minut po dvou gólech na obou stranách. U těch ostravských hrál hlavní roli Baroš. Nejprve udělal pátý zápis v tomto ročníku, pak našel u vzdálenější tyče zcela volného Bolfa. Ale Slavia dokázala pokaždé strhnout vedení na svou stranu a díky vydařeným střelám Tomáše Doška a Zelenky připravila hosty o remízu.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 4.726

Trenér: J. Pešice: „Na takový fotbal si diváci určitě cestu najdou. V prvním poločase jsme neproměnili několik šancí a po Kukově odchodu nebyl na hřišti nikdo, kdo by mužstvo uklidnil. Udělali jsme moc chyb, nejen v obraně, ale i při rozehrávce. V závěru se k nám však obrátilo štěstí čelem.”


Panathinaikos AO - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 23. 08. 2001, Athény, stadion Apostolase Nikolaidise

Utkání: Liga mistrů, 3. předkolo, odveta

Sestava: Václavík - Kozel - Müller, Petrouš, Novotný - Gedeon, Dostálek (68. L. Došek), Kuchař, Sedláček (57. Svoboda) - Kuka, T. Došek

Branky: 27. Basinas z pen. 1:0

Průběh: Ani třetí pokus fotbalistů pražské Slavie o postup do prestižní Ligy mistrů nevyšel. Po prohře na Strahově 1:2 podlehl český vicemistr v Aténách Panathinaikosu na zcela zaplněném stadiónu Apostolose Nikolaidese 0:1 a směřuje do prvního kola Poháru UEFA. Jedinou branku vstřelil ve 27. minutě z penalty Angelos Basinas. Zatímco kouč Panathinaikosu Janis Kirastas úspěšnou sestavu z prvního duelu na Strahově neměnil, jeho protějšek Josef Pešice sáhl hned k šesti změnám. Nenastoupili potrestaný brankář Černý, zraněný Skála a dále Lukáš Došek, Šuškavčevič, Svoboda a Zelenka. Nahradili je gólman Václavík, Kozel, Novotný, Kuchař, Sedláček a Tomáš Došek.
  Slavia začala v úvodu tvrdě a už ve třetí minutě vyfasoval Sedláček žlutou kartu, o sedm minut později ho napodobil Novotný. Problémy před českou brankou dělal nejprve rychlý Fin Kolkka, ve 27. minutě se odhodlal k výpadu obránce Panathinaikosu Henriksen, což bylo pro Slavii osudné, neboť Dána dokázal zastavit jen za cenu nedovoleného zákroku v pokutovém území Kozel. K penaltě se odvážně postavil stejně jako v Praze Basinas a tentokrát zamířil přesně. Zvolil stejnou stranu jako na Strahově proti záložníkovi Dostálkovi, tentokrát s lepší muškou. Ve 35. minutě přišel Panathinaikos o svého kapitána Liberopoulose, který se zranil a nahradil ho Vlaovič. Slavii potřeba vstřelit dvě branky hnala vpřed, centry do vápna soupeře však byly buď nepřesné nebo končily u gólmana Nikopolidise. Po jeho nedorozumění s obranou se však ocitl ve stoprocentní šanci Tomáš Došek, jenž měl z levé strany před sebou prázdnou branku. Hledal ale Kuchaře, jehož střelu hráči Panathinaikosu odvrátili. Hned po třech minutách druhého poločasu spadl při souboji s Kolkkou ve vápně Gedeon, ale penaltového hvizdu švédského sudího Friska se nedočkal. Pak se dostal ke slabé hlavičce Tomáš Došek, na druhé straně vypálil vůbec poprvé (kromě pokutového kopu) na Václavíkovu branku Vlaovič. Slavia se nemohla prosadit a kouč Pešice se snažil o změnu k lepšímu střídáním. Svoboda nahradil Sedláčka a Lukáš Došek Dostálka. Pražanům však chyběla přesnost, naopak rozhodnuto mohlo být po nebezpečné hlavičce po Kolkkově rohu, těsně vedle mířil i Mikaelsen. Deset minut před koncem se rýsovala nadějná situace pro Slavii - z úhlu obcházel brankáře Nikopolidise Kuka, upadl, ale Frisk penaltu nepískl. Další snaha Slavie už byla marná. Naopak jen těsně vedle vystřelil domácí Kolkka.
  Pro Slavii tak skončil další pokus o kvalifikaci do Ligy mistrů, stejně jako v roce 1996 proti Grasshoppers Curych a loni proti Doněcku. Místo čtvrtečního losu základních skupin Ligy mistrů v Monte Carlu jí bude zajímat páteční osudí, kde se bude rozhodovat o dvojicích pro první kolo Poháru UEFA.

Rozhodčí: Frisk (Švédsko)

Diváci: 18.000 (vyprodáno)


FK Teplice - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 25. 08. 2001, Teplice

Utkání: 1. liga 2001/02, 5. kolo

Sestava: Václavík - Kozel - Müller, Petrouš - Gedeon, Dostálek, Kuchař, Sedláček (57. Zelenka), Novotný (64. Svoboda) - Kuka, T. Došek (90. Šuškavčevič)

Branky: 8. Divecký 1:0, 73. T. Došek 1:1, 80. T. Došek 1:2

Průběh: Fotbalisté Slavie poprvé v historii samostatné české ligy vyhráli v Teplicích. Domácí sice dokázali po 368 minutách přerušit sérii bez vstřelené branky, ale pak si v závěru po dvou gólech Tomáše Doška během sedmi minut nechali vítězství sebrat. Teplice v novém ročníku dosud nevstřelily gól, až dnes se stadión na Stínadlech konečně dočkal. Po 368 minutách se opřel do míče Kolomazník, jehož pokus ještě slavistická obrana zblokovala, ale jen k Diveckému, od něhož se dostal do sítě. Rázem byly tepličtí fotbalisté při chuti a především Vachoušek nedával hostům vydechnout. Deset minut po vedoucí brance nastřelil Rampáček tyč, vzápětí se mohl trefit agilní Vachoušek. Stejný hráč byl i na konci další akce, kterou však zakončil přifilmovaným pádem v šestnáctce, po němž se Severočeši hlasitě dožadovali penalty. Činila se ale i Slavia a vyrovnání byla nejblíže po akci Tomáše Doška, který však nevyužil Grličovy chyby a sám před Poštulkou poslal míč mimo. Neúspěšně dopadl i Petroušův pokus. Pak přišly znovu chvíle domácích, kteří dvacet minut před poločasem odehráli v útlumu. V 41. minutě zahodil obrovskou šanci Kolomazník a těsně před poločasem přišel zkrat Diveckého, který z metru místo prázdné branky trefil jen levou tyč.
Po přestávce pokračovala dramatická podívaná a hráčům nevadilo ani úmorné vedro. Více šancí ke vstřelení gólu měli slavisté. Nejdříve Pavel Novotný hlavičkoval zblízka nad, poté Poštulka zneškodnil konečky prstů Kuchařovu přízemní dělovku a vzápětí domácí gólman vychytal další Doškovo sólo. Do řady šancí se mohli dostat i domácí, ale vesměs jim chyběla finální přihrávka nebo dostatečná razance a přesnost střely, jako při dvou pokusech Kolomazníka. Nakonec na to Tepličtí doplatili. V 73. minutě utekl po pravé straně Gedeon a na jeho centr vyskočil nejvýše Tomáš Došek, který hlavou vyrovnal. Stejný hráč si po dalších sedmi minutách pohrál s domácí obranou a střelou kolem Poštulky dal vítězný gól, na který už severočeský klub nedokázal reagovat.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 5.687

Trenér: J. Pešice: „Zápas jsme začali kdovíproč hrozně těžkopádně, jako bychom nebyli dostatečně rozběhaní. Do šancí se dostávali jen domácí a po naší hrubé chybě celkem zaslouženě vedli. Jenže po přestávce nám pomohla hra na tři útočníky, rozhýbali jsme se a dokázali zmobilizovat zbytek sil k otočení zápasu. Mám velkou radost, že jsme vyhráli právě v Teplicích, kde jsem strávil tři krásná léta.”


Slavia - FC Stavo Artikel Brno
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 09. 09. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 6. kolo

Sestava: Václavík - Müller - Petrouš, Šuškavčevič - L. Došek (72. Svoboda), Kuchař, Dostálek (84. Švancara), Gedeon, Novotný (33. Sedláček) - T. Došek, Zelenka

Branky: 17. Dostálek vlastní 0:1, 45. T. Došek 1:1

Průběh: Poprvé ztratili fotbalisté Slavie Praha v novém ligovém ročníku body na domácím trávníku. Po nepřesvědčivém výkonu jen remizovali s Brnem 1:1 a přišli tím o možnost vyhoupnout se do čela ligové tabulky. Domácí trenér se musel obejít bez zraněného útočníka Kuky, v hostující brance se překvapivě objevil Vlasák, zatímco Přibyl zůstal je na lavičce náhradníků. Již ve druhé minutě prošel obranou Brna T. Došek, ovšem Zelenka na jeho přihrávku nedosáhl. Hosté vsadili na pozornou obranu a spoléhali na rychlé brejky, které tahali hlavně Pacanda a Valnoha. V šestnácté minutě stačil Václavík ještě šanci Pacandovi zlikvidovat, ale o minutu později již byl stejný hráč úspěšný. Jeho střelu sice domácí brankář nohama tečoval, ale nestačil míč již zachytit a Dostálek, který se jej snažil odvrátit, jej naopak sklepl za brankovou čáru do vlastní branky. Domácí si pak vytvořili tlak, ale v koncovce štěstí neměli. Zelenka hlavou namířil těsně vedle tyče, stejný hráč ve 34. minutě z šesti metrů trefil jen padajícího Vlasáka. Po centru Lukáše Doška netrefil hlavou branku jen o centimetry Petrouš. Hosté mohli přidat druhý gól. Živný poslal krásným pasem do šance Valnohu, ale ten sám před Václavíkem namířil vedle. Až v nastaveném čase se příznivci Slavie dočkali. Po nádherné akci Kuchaře se Zelenkou splnil svou normu, co zápas to gól, Tomáš Došek. Více šancí ve druhém poločase si vypracovali domácí, ale Zelenka mířil dvakrát vedle, stejně si vedl i L. Došek, jenž se předtím probil obranou Brna. Dvacet minut před koncem však byli blízko ke gólu hosté, Václavík zachránil nebojácným pádem pod nohy Valnohovy. Na druhé straně se i Vlasák blýskl, jenž přesný Sedláčkův trestný kop vyboxoval na roh. Když v poslední minutě Petroušova hlavička po trestném kopu skončila na tyči, rozešli se soupeři remízou.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 3.118

Trenér: J. Pešice: „Moc spokojen nejsem, protože tento zápas jsme měli vyhrát. Ne podle výkonu na hřišti, ale hráči měli dát do souboje více. Začali jsme dobře, šance ovšem nevyužili a z rychlého prvního protiútoku dali hosté gól. Pak se jim hrálo o hodně lépe. Tlačili jsme potom dopředu, otevírali obranu a hosté se dostávali do rychlých protiútoků. Náš největší problém vidím ve středové řadě, kdy hráči nedokáži udržet míč a vypracovat šance pro útočníky. Chybí jim umění obejít soupeře, něco vytvořit a málo se dostávají do šancí. Jak jsme měli v posledních dvou zápasech štěstí, dnes tomu tak nebylo, když jsme nedali šance a zápas skončil asi zaslouženě.”

Poznámky: Průběh zápasu minutu po minutě si můžete stáhnout zde.


CU Bohemians Praha - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 17. 09. 2001, Praha

Utkání: 1. liga 2001/02, 7. kolo

Sestava: Václavík - Suchopárek (Zelenka), L. Došek (Sedláček), T. Došek, Gedeon, Dostálek, Petrouš, Sankovič, Kuka, Müller, Kuchař (Svoboda)

Branky: 68. Činčala 1:0

Průběh: Fotbalisté Bohemians porazili v dnešním závěrečném utkání sedmého kola první ligy v pražském derby na domácím hřišti Slavii 1:0 a dostali se do čela tabulky o bod před Spartu. Zápas rozhodl v 68. minutě střídající Václav Činčala.
  Do sestavy domácích se po zranění vrátil kapitán Michal Petrouš a mohl tak svést souboj se svým mladším bratrem v dresu Slavie Adamem. Hráči Bohemians měli od úvodu míč častěji na svých kopačkách, ale nemohli se prosadit přes obranu červenobílých. Naopak Slavia hrozila nebezpečnými brejky. Už ve třetí minutě po centru svého bratra Lukáše mířil v pádu vedle hlavou Tomáš Došek a za sedm minut musel svůj tým zachránit po dravém Kukově průniku brankář Čontofalský. První střelecký pokus domácích přišel v 19. minutě, ale Šírl vystřelil v pádu nad Václavíkovu branku a stejně dopadl i pokus Lukáše Doška na druhé straně. Tlak Bohemians se stupňoval, ale do konce poločasu si domácí vyloženou šanci nevypracovali. Po Šírlově střeleckém pokusu se snažili sice reklamovat Müllerovu ruku ve vápně, ale marně. Trenér Bohemians Vlastimil Petržela pokračoval po Hartigově odchodu do Sparty v hledání ideálního rozestavení útoku a Šenkeříka se Šírlem nahradili ve druhé části Činčala s Křížem. Zelenobílí sice byli nadále aktivní, snažili se pronikat do vápna, ale do bezprostředního ohrožení slavistické branky se dlouho nemohli dostat. Václavíkovu pozornost vyzkoušel jen z dálky Dvořák. Pak znovu rychlým brejkem zahrozila Slavia a po bratrské spolupráci mířil hlavou nad Lukáš Došek. Vzápětí předvedl pěkné sólo Dostálek, Čontofalský však proti jeho střele zblízka zasáhl nohama a znovu nedovolil změnu stavu. Gól nabídla Slavia domácím sama - po chybě její obrany se v 68. minutě ocitl Činčala sám před Václavíkem a skóroval. Domácí kouč tak měl při střídání šťastnou ruku. Bohemians pak kontrolovali hru, snažili se pojistit vedení a možnost vyrovnat měli jen v závěru Zelenka a Sedláček. Obrana týmu z ďolíčku a Čontofalský ale potvrdili, proč ani ve čtvrtém domácím zápase v letošním ročníku neinkasovali. Slavii dokázali klokani porazit teprve podruhé v jedenácti zápasech samostatné české ligy, předtím se to povedlo hned v prvním ročníku 1993/94.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 8.500

Trenér: J. Pešice


Servette FC Geneve - Slavia
1 : 0

Datum: 20. 09. 2001, Geneve, Švýcarsko

Utkání: Pohár UEFA, 1. kolo

Sestava: Václavík - Müller - Šuškavčevič (79. Sedláček), Petrouš - L. Došek, Dostálek, Gedeon, Sankovič, Kuchař (88. Svoboda) - T. Došek, Zelenka (66. Švancara)

Branky: 75. Oruma 1:0

Průběh: Jediným nerozlučným párem byla dvojice Šuškavčevič - Obradovič, když obránce Slavie se od domácího útočníka takřka nehnul. Hrálo se sice převážně na polovině hostí, ale k brankovým šancím Pešiceho svěřenci soupeře nepustili. Vysoké centry znamenitě odvraceli zdatní hlavičkáři Petrouš se Šuškavčevičem, který navíc dařile eliminoval Obradoviče. Mnohem větší starosti dělal na pravé straně Sankovičovi černý štírek Oruma, vlevo pak útočné akce domácích táhl rovněž výtečný Comisetti. Ženevští fotbalisté se ale dostali jen k několika solidním střeleckým pokusům z dálky, pokaždé však Slavii podržel pozorný Václavík. Až s končící půlhodinou slavisté hru vysunuli dál od své šestnáctky a ukázalo se, že při větší ofenzivní aktivitě by se jim mohlo dařit. Potvrdila to Šuškavčovičova hlavička po Kuchařově přímém kopu, domácí gólman Pedat míč zázračně vytáhl na samé brankové čáře. Do přestávky se pak slavisté ještě několikrát přesvědčili, že víc odvahy by na soupeře jistě platilo. A mnohem víc útočné snahy si hosté přinesli do druhého poločasu. Už to nebyla jen opatrnost, začaly přibývat průniky k soupeřově brance, přestože na opačné straně se při přímých kopech Fourniera a Freie opět zaskvěl Václavík. Mnohem častěji se hrálo na polovině domácích a po hodině zápasu to vypadalo, že slavisté se rozjíždějí naplno. Čtvrt hodiny před koncem však hostující obrana chybovala, nechala až před Václavíka projít nebezpečného nigérijského záložníka Orumu a ten zblízka skóroval. Zoufale útočící Slavii už potom nepomohla ani přesilovka po vyloučení Lonfata. Zápas končil v lijavci a štěstí pro tentokrát pršelo domácím.

Rozhodčí: Douros (Řecko)

Diváci: 5.286

Trenér: „Nemůžeme uspět, když nehrajeme odvážně v útočné fázi, to jsem také hráčům říkal v poločase. Pravda, po přestávce přišly z naší strany náznaky zlepšení, ale pořád to bylo málo, nikdo na sebe navzal takovou odpovědnost jít důrazně dopředu, jako to předváděl jejich nejlepší hráč Oruma,” povzechl si trenér Pražanů Josef Pešice. Ten byl tentokrát spokojen spíše s hrou zadních řad. „Obrana zahrála dobře, ale udělala jedinou chybu jako na Bohemians a zase z toho byl gól. Jinak se soupeř do žádných vážnějších šancí nedostal, jen ke střelám a ty pochytal vynikající Václavík. Kdybychom byli v ofenzivě fotbalovější a chytřejší, mohli jsme se dostat do více než dvou šancí.”

Poznámky: ČK: 76. Lonfat


Slavia - 1. FC Synot
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 23. 09. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 8. kolo

Sestava: Václavík - Müller - Petrouš, Sankovič (69. Svoboda) - L. Došek, Gedeon, Dostálek, Kuchař, Sedláčel (85. Lička) - Zelenka (59. Švancara)

Branky: 64. Blaha 0:1

Průběh: Gól Blahy ve druhé půli zajistil Synotu necekané tri body ze hřiště Slavie, Pražané v lize Synot ještě neporazili, navíc z posledních podzimních tří zápasu včetně Pohání UEFA v Ženevě) vyšli střelecky naprázdno. Kdo čekal, ze se Slavia vzpamatuje z posledních nevýrazných výkonu střeleckého pustu, byl na omylu. Hosté hráli zodpovědně v obraně a favorizované Slavii toho v první půli moc nedovolili. Když už se „sešívaní” dostali do Šestnáctky, byli neškodní. V 17. min. vyboxoval Kuchařův centr Drobisz, ale Gedeon z dorážky netrefil branku. Gólman Synotu si poradil i s pokusem T. Doška, nádherné sólo Kuchaře po levé straně a následný centr před branku odvrátil v závěru půle rybičkou na roh Soldán. Nespokojení fanoušci v té době už pískali. Po přestávce Slavia trochu přidala, ale ke vstřeleni vedoucího gólu to nevedlo. S pokusem L. Doška si poradil Drobisz a zanedlouho vyrazil i bombu Dostálka z hranice šestnáctky. V 64. min. předvedl Synot rychlou akci, která skončila gólem. Dlouhý Drobiszův výkop sledoval důsledně Blaha, Müller se Sankovičem si dávali nepochopitelně přednost, takže vytáhlý útočník Synotu dopravil pohodlně míč za záda bezmocného Václavíka. Slavia se zmohla k náporu, jenže branka hostí jako by byla zakletá. Obrovskou Šanci spálil Dostálek, který se řítil sám na Drobisze. ale trestuhodně trefil jen jeho nohy. Čtvrt hodiny před koncem mířil hlavou těsně vedle Švancara, tentýž hráč promarnil v samotném závěru stoprocentní šanci, když z úhlu mířil vedle.

Rozhodčí: Řehoř

Diváci: 2.514

Trenér: J. Pešice: „Po inkasované brance jsme šli do kolen. Sice si umíme vytvořit šance, ale nedokážeme je pak proměnit. Psychika mužstva jde pak dolů.”


Slavia - Servette FC Geneve
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 27. 09. 2001, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 1. kolo, odveta

Sestava: Václavík - Kozel - Müller, Petrouš - L. Došek (46. Sedláček), Dostálek (74. Kozák), Kuchař, Gedeon - T. Došek (59. Švancara), Kuka, Zelenka

Branky: 13. Oruma 0:1, 89. Petrouš 1:1

Průběh: Do odvety proti ženevskému soupeři postavil trenér Pešice tři útočníky ve snaze co nejdřív otočit nepříznivé skóre z prvního zápasu. Leč místo drtivého náporu domácích viděl poloprázdný strahovský stadion nebojácný lehkonohý fotbal Švýcarů. Na chaotickou a křečovitou hru domácích odpovídal soupeř chytrou rychlou kombinací a už ve 5. minutě skončil míč po hlavičce Mievilleho na Václavíkově tyči… Nejlepší hráč Servette nigérijský záložník Oruma si musel lebedit. Tolik volného prostoru k manévrování na obrovském akčním rádiu, to se mu hned tak nepoštěstí. Je nepochopitelné a trestuhodné, co všechno mu slavisté dovolili. Při té lehkovážnosti domácích pak nebylo divu, že si Oruma ve 13. minutě v pohodě naběhl na Obradovičův centr a přízemní střelou k tyči skóroval. A slavistický fotbal ve stylu zájezdové jedenáctky, která se sešla po letech, pokračoval. Přihrávky na soupeře či spoluhráčům na paty, utápění se v bezúčelných kličkách, bezradnost v bízkosti soupeřova pokutového území, v tom všem se domácí překonávali. Ve 23. minutě z prořídlých ochozů zaznělo poprvé „Leška ven”. Totéž se ozvalo tři minuty před přestávkou a nato slavistickou marnost ukončil neškodnou střelou Zelenka. Ve druhém poločase se sice slavisté snažili o nátlakovou hru, ale jalovost z ní doslova čišela. Hosté přitom hrozili jedovatými brejky, po jednom z nich Dill trefil slavistickou tyč, na opačné straně se vzápětí totéž povedlo Zelenkovi. Od 71. minuty hráli domácí v početní převaze po vyloučení Dilla za dvě žluté karty, ale totálně rozklížený Pešiceho tým přesilovku využil až v 89. minutě.

Rozhodčí: Baškarov (Rusko)

Diváci: 4.698

Trenér: J. Pešice: „Po přestávce jsme si přece jen vytvořili převahu, ale scházely překvapivé momenty, které by soupeře dostaly do kolen. Mám pocit, že hráči by ze sebe dokázali vymáčknout víc, pokud by chtěli. Poslední výsledky se na mužstvu odrazily a přišla nervozita, z níž pak pramení nedostatek odvahy k samostatné akci.”

Poznámky: 79. Dos Santos (ČK)


FK Chmel Blšany - Slavia
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 30. 09. 2001, Blšany

Utkání: 1. liga 2001/02, 9. kolo

Sestava: Václavík - Kozel - Müller (83. Šuškavčevič), Petrouš, Sankovič - Svoboda, Kuchař (62. Kozák), Gedeon, Sedláček - T. Došek, Švancara (79. Zelenka)

Branky: 8. T. Došek 0:1, 65. Velkoborský 1:1, 94. Sedláček 1:2

Průběh: Velice šťastným vítězstvím Slavie skončilo utkání v Blšanech. Rozhodla o něm branka Sedláčka z přímého kopu v 94. minutě utkání.
  Slavii se vydařil začátek. Už v 8. minutě po rychlé akci přihrál Kuchař Tomáši Doškovi a ten získal svým sedmým gólem v letošní sezóně Slavii vedení. Ještě chvilku se slavisté dostávali pěkným útoky k brance domácích, ale to netrvalo dlouho. Domácí pomalu přebírali iniciativu. Velkoborský a Šelicha i další vyhrávali souboje ve středu hřiště, kombinace slavistů byly čím dál více bezradnější. Naštěstí pro Slavii nebyli blšanští v útoku příliš nápadití a spoléhali na vysoké centry do pokutového území. Z nich v první půli ohrozil slavistickou branku jen Zákostelský, ale Václavík jeho hlavičku kryl.
  Po přestávce tlak domácích ještě vzrostl, blšanští fotbalisté byli důraznější, rychlejší, obětavější a pasivní hra Slavie byla jen čekáním na vyrovnávací gól. Toho se domácí dočkali v 65. minutě. Po rohu ho vstřelil hlavou Velkoborský. Převaha domácích pokračovala, útoky se valily na slavistickou branku, defenzíva Pražanů však až do konce zápasu odolala. Slavisté pak zvedli hlavu a v samotném závěru utkání, po faulu na Tomáše Doška dal Sedláček z přímého kopu trochu překvapivý gól, když jeho polocentr, polostřelu nikdo nezasáhl a míč skončil v síti.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 3.115

Trenér: J. Pešice

Poznámky: ČK: 90. Vorel


Tatran Prachatice - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 10. 10. 2001, Prachatice

Utkání: Pohár ČMFS, 3. kolo

Sestava: Václavík - Müller, Petrouš, Hyský, Sankovič - Svoboda (80. Lička), Dostálek, Kuchař (46. Kozák), Sedláček - T. Došek, Švancara (69. Zelenka)

Branky: 57. Dostálek 0:1, 70. Petrouš z pen. 0:2

Průběh: Rozdíl v profesionálních smlouvách nebyl celý první poločas na hřišti vidět. Třetí celek ČFL byl Slavii více než vyrovnaným soupeřem a několikrát mohl jít do vedení. Mrkvičkova střela lízla levou tyč, vzápětí stejný hráč mířil nad. Ve 38. min. šel Šimr sám na branku hostí, ale Václavík jeho střelu vyrazil, po změně stran se Hyský málem postaral o vedení domácích vlastním gólem. Slavii pomohlo zařazení Kozáka do záložní řady, přidala na rychlosti a začala mít i šance. V 55. Tomáš Došek neuspěl, vzápětí se ale už Dostálek nemýlil. V 70. byl v šestnáctce faulován Tomáš Došek a nařízenou penaltu proměnil Petrouš. Domácím ubývaly síly, ale bojovali až do konce a za svůj výkon si zaslouží slova uznání.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 1.379

Trenér: „Domácí hráli moc dobře, navíc jsem rád, že to byl slušně a korektně vedený zápas. Souboj byl pro nás výbornou přípravou na velice důležitý ligový duel se Spartou. Hráče jsem upozorňoval, aby si dali pozor, aby nedostali nějaký hloupý gól a nemuseli dotahovat. Přehráli jsme soupeře zlepšeným pohybem na hřišti a zároveň lepší fyzickou kondicí,” zhodnotil duel Josef Pešice.


Slavia - AC Sparta Praha
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 13. 10. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 10. kolo

Sestava: Václavík - Kozel - Müller, Petrouš, Sankovič (85. Svoboda) - Kuchař, Dostálek, Gedeon (77. Kozák), Sedláček - T. Došek, Zelenka

Branky: 80. Jarošík 0:1

Průběh: Gólem Jarošíka deset minut před koncem zvítězila Sparta v 252. derby. Sparta hrající v osvědčené sestavě z posledních týdnů vyhrála nad domácí Slavií zcela zaslouženě.
   V poměrně vyrovnaném prvním poločase obě mužstva dobře bránila, po ztrátě míče se hned stahovala na vlastní polovinu, takže brankové příležitosti se rodily jen obtížně. Slavisté se do zápasu s favorizovanou a rozjetou Spartou pustili nebojácně, snažili se útočit, ale chybělo jim přesnější zakončení. Útoky Sparty byly nebezpečnější, ale ani Letenští nebyli střelecky úspěšní. Pokus Jarošíka, v sobotu nejlepšího hráče Sparty, kryl Václavík, jedinou stoprocentní šanci v první půli měl Sionko, který šel sám na Václavíka, ale výborného brankáře Slavie nepřekonal.
  Po přestávce Slavia (bez zraněných Kuky či L. Doška) už nebyla směrem dopředu nebezpečná, nepřesnými přihrávkami ztrácela míče a tlak Sparty postupně narůstal. Slavističtí zadáci měli plné ruce práce a že dlouho zůstávalo skóre nezměněné, bylo především Václavíkovou zásluhou. Ten chytil Haškovu střelu, vyboxoval míč těsně před Hartigem, skvěle vyrazil Jarošíkovu hlavičku a hasil ošemetné situace, v nichž měl většinou prsty výborný Jarošík. Bylo jen spravedlivé, že se urostlý středopolař Sparty gólem podepsal pod vítězství svého týmu. Jeho hlavičku po rohovém kopu Václavík jen vyrazil, ale Dostálkem nepokrytý Jarošík pohotově poslal míč do sítě.

Rozhodčí: Michel (Slovensko)

Diváci: 10.123

Trenér: J. Pešice: „Sparta je naše nejlepší mužstvo, přesto jsem na začátku myslel na vítězství. V průběhu bych pak bral i remízu. Gól ze standardky mě mrzí, Dostálek na Jarošíka zapomněl.”

Poznámky: 251. derby těchto rivalů.


FC Slovan Liberec - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 21. 10. 2001, Liberec

Utkání: 1. liga 2001/02, 11. kolo

Sestava: Václavík - Müller, Šuškavčevič, Petrouš, Sankovič (66. Kozák) - Svoboda (83. Lička), Hyský, Dostálek, Sedláček - Zelenka, T. Došek (66. Švancara)

Branky: 17. Šuškavčevič vlastní 1:0, 57. Lukáš 2:0

Průběh: Ani v 11. kole naší nejvyšší fotbalové soutěže se Slavii nepodařilo zlomit herní nepohodu a po slabém výkonu podlehla v Liberci místnímu Slovanu 2:0. První gól zavinil obránce Darko Šuškavčevič, který si srazil míč do sítě, druhou branku přidal po poločase střelou z dálky Lukáš. První polopříležitost si vypracovali hosté – v 5. se po Dostálkově lobu dostal před Kinského Zelenka, situaci však řešil zbrkle a nestačil ani vystřelit. Slovan kontroval o deset minut později, Štajner poslal do uličky Čapka, ten se rozhodl přihrávat na nabíhajícího Baffoura, ke kterému se naštěstí míč nedostal. O chvíli později ale bylo zle, Šuškavčevič ve snaze odkopnout Čapkův centr překonal prudkou střelou pod břevno vlastního brankáře - 0:1. Gól slavisty otřásl, snažili se sice o vyrovnání, chyběl jim však moment překvapení, přesnost a větší důraz. Liberec navíc neustále hrozil z brejků. Na začátku druhé půle mohla Slavia vyrovnat, Sedláčkův přímý kop a průnik Tomáše Doška však branku nepřinesly a navíc znovu udeřil soupeř. V 57. Slavistí nepokryli aut, míč se dostal k volnému Lukášovi a ten se přízemní střelou z dvaceti metrů trefil přesně k tyči – 0:2. Dorazit slabě hrající Slavii mohl Baffour, jehož hlavička z 60. těsně minula branku. Stejný hráč poslal v 67. do sóla Kolouška, který však také mířil mimo. Slavia se až do konce utkání nedokázala prosadit, Slovan ji snadno přehrával a s výjimkou Švancarovy chytré přihrávky na Zelenku, kterou si červenobílý útočník ukvapeně předkopl, domácí hostující celek do ničeho nepustil. Naopak Liberec mohl náskok ještě zvýšit – hlavička Lukáše v 83. po rohovém kopu letěla těsně mimo.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 5.329

Trenér: Miroslav Šafařík, trenér Slavie: „Největší problém vidím v záložní řadě, vytváříme si minimálně šancí. Vrcholem jsou góly, první si dáme vlastní a pak brankář takových kvalit nemůže pustit střelu z takové dálky.”

Poznámky: Slavii vedl v tomto zápase pan Šafařík, hlavní trenér Pešice byl z vážných rodinných důvodů nepřítomen.


Slavia - SFC Opava
5 : 2 (2 : 1)

Datum: 28. 10. 2001, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 12. kolo

Sestava: Václavík - Müller, Petrouš, Hyský, Sankovič - Kuchař, Gedeon, Dostálek, Sedláček (83. Hrdlička) - T. Došek (86. Táborský), Zelenka

Branky: 14. Müller 1:0, 35. Broulík 1:1, 45. Petrouš 2:1, 64. Zelenka 3:1, 85. Petrouš 4:1, 87. Černín 4:2, 90. Petrouš z pen. 5:2

Průběh: Největší brankovou úrodu viděli ve dvanáctém kole první fotbalové ligy diváci na Strahově. Slavia porazila nováčka z Opavy 5:2, ale na kanonádě se víc než její útočníci podíleli zadáci, především libero Petrouš, který vstřelil tři góly. Do sestavy Slavie se vrátil po zranění Kuchař a po trestu Gedeon. Na deštěm zkrápěném trávníku získali domácí převahu, jíž však zpočátku chybělo vyjádření. Diváci se projevovali pokřikem „Leška ven”, ale ve 14. minutě si zakřičeli „Gól”. To z dálky napřáhl obránce Müller a překonal brankáře Schmuckera. Za pět minut skončila Zelenkova tečovaná střela na tyči. Po půlhodině hry se Zelenka znovu hezky uvolnil, ale pak zbrkle přestřelil. Naopak na druhé straně využili hosté chybnou rozehrávku obrany a Broulík překonal Václavíka. Když se již zdálo, že do kabin půjdou soupeři za nerozhodného stavu, spasil domácí Petrouš. Po rohu Kuchaře vyskočil nejvýš a trefil přesně roh opavské branky. Po změně stran přestalo pršet, ale fotbal se nezlepšil. Po necelé půlhodině hry měl vyrovnání na kopačce Onderka, ale jeho střelu za již překonaným Václavíkem odvrátil z brankové čáry Petrouš. Pak domácí uklidnil Zelenka, když hlavičkou prodloužil do sítě Opavy trestný kop Sedláčka. V závěru domácí kouč poslal na trávník tři mladé debutanty Herdu, Hrdličku i teprve šestnáctiletého Táborského, ale hlavní roli hrál Petrouš. Nejprve zvýšil na 4:1 a po Černínově odpovědi přidal z penalty pátý gól. Hosté dohrávali bez brankáře Schmuckera, který dostal červenou kartu za hraní rukou před šestnáctkou.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 1.906 (9% z kapacity Strahova!)

Trenér: J. Pešice: „V první půli jsme hráli dobrý fotbal, ale ze hry jsme branku nedali, prosadili jsme se alespoň ze standardních situacích. Pak jsme Opavu pustili do hry a soupeř ožil. Ve druhé půli jsme zápas dotáhli do úspěšného konce. V závěru jsem mohl dát šanci mladým hráčům. Švancara dostal příležitost v minulých zápasech a nechopil se jí, proto přišli na řadu další.”

Poznámky: ČK: 90. Schmucker (Opava)


FC Marila Příbram - Slavia
2 : 3 (2 : 2)

Datum: 04. 11. 2001, Příbram

Utkání: 1. liga 2001/02, 13. kolo

Sestava: Václavík - Petrouš - Müller, Hyský, Sankovič - Kuchař, Gedeon, Dostálek (90.), Sedláček (60. Herda) - T. Došek (90. Hrdlička), Zelenka (83. Švancara)

Branky: 25. Otepka 1:0, 26. Gedeon 1:1, 40. Mácha 2:1, 45. T. Došek 2:2, 66. Zelenka 2:3

Průběh: V utkání v Příbrami Slavia dvakrát prohrávala a přesto dokázala zvítězit – velmi kvalitní výkon odvedl hlavně Tomáš Došek, který jednu branku vstřelil a na dvě nahrával. Opět se ale Slavia Na Litavce nedohrála v jedenácti, v poslední minutě byl za diskuze vyloučen kapitán týmu Richard Dostálek.
  V prvním poločase se hrál vyrovnaný fotbal, ze začátku měla mírně navrch Příbram. V první šanci se ocitli hosté – Zelenka v 9. centroval do vápna a Dostálkovi chyběl k zakončení krok. V 17. hořelo před slavistickou brankou, po rohu se dostal na hranici vápna míč k Jarolímovi, ten ale místo střely volil centr, který hostující zadáci odvrátili zpět do pole. Hned příští nebezpečná akce skončila gólem – Otepka si na pravé straně vápna zpracoval míč, z 18ti metrů vystřelil a Václavík nestačil zareagovat: 1:0. Příbramští ještě nestačili vychutnat oslavný pocit a bylo vyrovnáno. Nejmenší muž na hřišti Patrik Gedeon si naskočil na perfektní centr Tomáše Doška z pravé strany a hlavou srovnal skóre – 1:1. Už za minutu mohla Slavia vést, tentokrát si oba hráči, kteří se postarali o vyrovnání prohodili role, ale Čaloun situaci vyřešil s přehledem, a tak se stav neměnil. Do vedení se naopak dostala Příbram, ve 40. minutě zahrával Otepka přímý kop, brankář Václavík vyrazil jeho pokus na břevno a odražený míč doklepl do brány Mucha – 2:1. Ve 44. mohlo být ještě hůř, Zápotočného hlavička ale naštěstí skončila vedle. Vzápětí se potvrdilo „nedáš-dostaneš” - v nastaveném čase se řítil Zelenka sám na Čalouna, ten sice stačil před naším útočníkem odkopnout, z druhého sledu však dobíhal T. Došek a ranou pod víko z 25ti metrů srovnal – 2:2.
  Na začátku druhé půle podržel hosty Václavík, když uspěl tváří v tvář Rychlíkovi. Ten se po Sieglově chytré přihrávce hnal na Václavíka zcela sám. Pak se dostali ke slovu slavisté, Dostálkův pokus z 56. skončil ještě na tyči, Zelenka už ale mířil přesně – v 66. si vychutnal ideální centr Tomáše Doška a potřetí rozvlnil síť. Marila se nepoložila a postupem času přidala. Její tlak vrcholil v poslední desetiminutovce. Vyrovnání viselo ve vzduchu, pohromě několikrát zabránil Václavík – vytáhl se zejména v 81., kdy překazil radost Otepkovi, který zahrál přesně standardní situaci, a v 86., kdy stačil nohama vyrazit gólovou střelu Kuliče. S blížícím se koncem soupeř otevíral obranu, Slavia se dostala do několika slibných brejků, při zakončení jí však chyběl větší klid – v 87. mířil nepřesně T. Došek, kterého vyslal před Čalouna střídající Švancara. V poslední minutě zabrnkal na nervy slavistů ještě Otepka, který zkusil z přímého kopu obelstít Václavíka. Nakonec ale neobelstil, a tak jsme si červenobílí odvezli cenné tři body.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 6.926

Trenér: J. Pešice: „Dvakrát jsme prohrávali a nakonec jsme dotáhli utkání k vítěznému konci. Je vidět, že se mužstvo sbírá a je silnější. Když to tak půjde dál, půjdeme výkonnostně ještě výš. Proč jsme se v závěru stáhli? Soupeř potřeboval bodovat, tak se tlačil dopředu. My jsme měli několik šancí z brejků, naši hráči však byli zbrklí, chtělo to ty brankové příležitosti lépe řešit.”


Slavia - FK Chmel Blšany
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 10. 11. 2001, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Černý – Müller, Šilhavý, Hyský, L. Došek – Kuchař (70. Zelenka), Dostálek (46. Gedeon), Herda (46. Sedláček), Hrdlička – Svoboda, Švancara (70. T. Došek)

Branky: 25. Hogen 0:1, 60. Švancara 1:1

Průběh: Utkání sledovalo několik desítek fanoušků, ale Slavia žádný pěkný výkon nepředvedla. Šanci dostali mladí hráči, kteří se sice snažili, ale byla vidět nezkušenost. Ale i třeba Dostálek byl horší než oni. Nebyl špatný Švancara, měl několik pěkných akcí. Gól Slavia dostala tradičně jako první, po centru z levé strany Hogen v klidu hlavou zakončil.

Trenér: J. Pešice: „Spokojený rozhodně nejsem, ten zápas jsme měli vyhrát. Zklamal mě přístup – hráči si pořád stěžují, že nehrají, ale když dostanou příležitost, tak se jí nechopí. Musí se víc snažit, víc bojovat.”


Slavia - SK Sigma Olomouc
0 : 0

Datum: 18. 11. 2001, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2001/02, 14. kolo

Sestava: Václavík - Müller, Kozel, Petrouš - L. Došek (84. Lička), Kuchař, Dostálek, Gedeon, Sedláček (81. Herda) - T. Došek (73. Švancara), Zelenka

Průběh: Fotbalisté Slavie nenašli recept na překonání olomoucké obrany, a proto se museli spokojit se ziskem jednoho bodu za bezbrankovou remízu. Po dlouhé době v sestavě s uzdraveným Lukášem Doškem chtěli domácí prodloužit vítěznou sérii na tři zápasy, ale hosté přijeli s hodně defenzivní taktikou. Ta jim za značného chladu na Strahově vycházela a k udržení bezbrankového stavu jim pomohla i špatná koncovka domácích, především Tomáše Doška, který sám za poločas promarnil tři velmi dobré příležitosti. Domácí vlajkonoši sice do hlediště přišli od první minuty, ovšem čtvrthodinu zápasu zarytě mlčeli. Z protější tribuny se však ozvalo tradiční „Leška ven”, podobné výzvy se však dočkal i jeho olomoucký protějšek Kubíček. Již v páté minutě vyrazil Vaniak hlavičku Tomáše Doška vedle své branky, pak se však půl hodiny nedělo téměř nic a míč poletoval ve středu hřiště z kopaček hráčů jednoho celku na druhé. Druhou příležitost k otevření skóre Tomáš Došek promarnil po Sedláčkově centru ve 36. minutě, když ve skluzu poslal míč vedle a ke gólu nevedla ani akce Gedeona s Dostálkem, druhého jmenovaného stačili hostující obránci v poslední chvíli odzbrojit. Po ojedinělé akci měl však největší šanci Vlček na druhé straně, ale ve stoprocentní šanci namířil do boční sítě, z protiútoku chytil Tomáši Doškovi střelu Vaniak. Po změně stran musel Václavík včasným vyběhnutím zasáhnout před pronikajícím Vlčkem, z následného protiútoku nedokázal Zelenka na značce penalty zpracovat přihrávku Tomáše Doška. Potom sice měli domácí převahu, ale chyběla jim v rozhodujícím momentu přesná přihrávka a moment překvapení, takže hostující obrana veškeré nebezpečí stačila zažehnat. Ze závěrečného tlaku se zrodila dvě minuty před koncem šance střídajícího Ličky, ovšem jeho střela mířila vysoko nad a korunovala tak beznaděj domácích.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 2.588

Trenér: J. Pešice: „V první půli se mi nelíbilo vůbec nic, hra byla statická, alibistická. A hlavně jsem hráčům zdůrazňoval, že musí být odvážnější. Zelenka pro mě byl dnes velkým zklamáním. Jenže on je naším jediným typickým hrotovým útočníkem. Když ho vyndám, co tím získáme? Prostě jsem do poslední chvíle věřil, že se prosadí a gól dá.”


FK Viktoria Žižkov - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 25. 11. 2001, Praha

Utkání: 1. liga 2001/02, 15. kolo

Sestava: Václavík - L. Došek, Müller, Kozel (76.), Petrouš - Piták, Kuchař, Dostálek (76. Herda), Gedeon - T. Došek (66. Švancara), Zelenka (83. Hrdlička)

Branky: 69. Stracený z pen. 1:0

Průběh: Hosté vyrukovali na tým zpod vysílače v modročerných dresech, se čtyřmi zadáky v řadě a novotou vonící posilou jménem Piták na pravé straně zálohy. A v první půli drželi se Žižkovem krok. První šanci ale nabídli soupeři sami. Po chybě Gedeona pelášil na Václavíka v 11. minutě Stracený a v poslední chvíli hasil nebezpečí Petrouš. Coby odpověď vymysleli Zelenka s T. Doškem tutovku pro Kuchaře, jenže Pižanowski se tváří v tvář slavistovi předvedl skvělým zákrokem. Viktoria měla více ze hry, ovšem protivník hrozil individuálními průniky. Ve 28. se proháčkoval Zelenka, ale palebný čas prováhal a pokus T. Doška obrana zblokovala. Ve 32. se zrodila totožná situace, jen z druhé strany a aktéři si své úlohy prohodili. Avšak se stejným výsledkem. Na šance však domácí první poločas vyhráli. „Bodovali” za ně totiž dvě Chihuriho přihrávky (nejprve jeho centr odvrátil před Šmardou Lukáš Došek, pak našel v ideální pozici Straceného, jenž však na malém vápně pas netrefil), Piklovo vysunutí Straceného, jemuž únik překazil vyběhnutím Václavík, Sabouova rána, kterou opět lapil gólman, a Buryánova akce, kterou nezakončil Pospíšil.
  Hned po přestávce stáhl Piták v pokutovém území beztrestně Šmardu, který si nabíhal do šance, pak si fotbal vybral na čtvrt hodiny time-out. Zatímco slavisté se z něj už neprobrali, Žižkov začal od 60. minuty zase hrát. Chihuri nejprve pálil nad a v 64. si na zadní tyči počíhal na Mlejnského centr. Nezasáhl ho dobře, přesto by míč skončil v síti, kdyby se opět nevytáhl Václavík. V 68. Dostálek hloupě fauloval Straceného a sám postižený penaltu proměnil - 1:0. Ke snaze o vyrovnání se slavisté vůbec nedostali. Zato jim plným proudem tekly nervy, i když červenou kartu viděl Kozel poté, co musel zastavit Pospíšilův úprk na bránu. Domácí útočník se tak gólu nedobral, protože v 86. posunul Václavík jeho hlavičku bravurně na břevno a k dorážce se Pospíšil nedostal. V závěru se Slavia dočkala jen vyrovnání v počtu mužů na trávníku, po úmyslné ruce viděl druhou žlutou kartu Sabou. Na srovnání skóre ale hosté rozhodně myslet nemohli. Ve druhé půli podali žalostný výkon, dokonce ani jednou nevystřelili!

Rozhodčí: Liba

Diváci: 6.531

Trenér: J. Pešice

Poznámky: ČK: 88. Sabou (Viktoria Žižkov)


FK Drnovice - Slavia
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 08. 12. 2001, Drnovice

Utkání: 1. liga 2001/02, 16. kolo

Sestava: Václavík - Müller, Kozel, Hyský (65. Sedláček), Sankovič - L. Došek, Kuchař (73. Lička), Dostálek, Gedeon - Piták, T. Došek (53. Zelenka)

Branky: 49. Gomes 1:0, 61. Pergl 2:0, 77. Zelenka 2:1, 81. Zelenka 2:2

Průběh: První červencové kolo přineslo na Strahově velkou přestřelku, v níž Slavia zvítězila 4:3 - i tentokrát byl vzájemný duel na góly bohatý. O aktivní způsob hry se obě mužstva snažila od začátku a za daných klimatických podmínek se nehrál špatný fotbal.
  Přechod z tepla kabiny do mrazivého podvečera zvládli rychleji hosté. Už ve 2. minutě vysunul Dostálek východočeskou posilu Pitáka, a ten trefil nohy brankáře Skácela. O chvíli později opět Piták pěkně našel T. Doška, jeho střela však těsně minula pravou tyč drnovické branky. První pokus domácích zaznamenal v 6. Gomes, ale jeho střele chyběla razance. Asi nejhezčí akci první půle předvedli v 18. Piták s Dostálkem, jenže slalom ryšavého záložníka skončil opět u Skácela. Otěže zápasu začali pomalu přebírat domácí, skákavá střela Němce, Perglova hlavička ani Šímův dloubáček však brankou neskončily. V dobré pozici neuspěl ani ve 40. Pergl, jenž po Tumově uvolnění zamířil jen do Václavíkovy náruče.
  Po přestávce se s góly roztrhl pytel. V 49. nacentroval zleva Brabec, Tuma šikovně přistrčil Gomesovi, a ten zblízka otevřel skóre. Hosté se ani nestačili pořádně otřepat a už se zablýsklo podruhé. V 61. zahrával trestný kop Gomes, na jeho centr vyskočil nejvýš Pergl a Václavík zachytl míč až za brankovou čarou. Svoji chybu slavistický gólman napravil o dvě minuty později, když skvěle chytil Tumovu hlavičku. Tento zákrok společně s vydařeným střídáním zahájily nápor Slavie. Ovoce se sklízelo v 77., kdy Lička odcentroval, Gedeon ještě míč netrefil ideálně, ale Zelenka doklepl do sítě. Střídající hostující útočník se prosadil opět v 81., kdy pro změnu naskočil na Sedláčkův rohový kop.
  V závěru utkání mohly oba celky strhnout vedení na svoji stranu, ale hlavičkový billiard Gomese s Tumou ani Zelenkův pokus levačkou o hattrick změnu skóre nepřinesly.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 2.249

Trenér: J. Pešice: „Když prohráváte během zápasu 0:2, musíte být nakonec s remízou spokojeni. Mužstvo ukázalo vnitřní sílu, dvě hrubé chyby při obdržených brankách mě však mrzí.”

Poznámky: Trenér Pešice mužstvo vedl naposledy, v zimní přestávce jej vyměnil Miroslav Beránek.

  Luděk Zelenka nás svými góly vytrhl v Drnovicích podruhé za sebou. „Je to jen shoda náhod, mám tady asi štěstí. Škoda, že jsme to nedotáhli ke třem bodům, mohlo to tam ,v klidu´ padnout ještě jednou,” nebyl útočník z výsledku nijak nadšený. „V první půli jsme hráli dobře, ale nedávali jsme šance. Po poločase soupeř sice vedl dva nula, jenže ke konci jsme měli navrch my a mohli rozhodnout.” Zelenka se těsně před svou druhou brankou nechal ošetřovat, taktický manévr, který měl Drnovice zmást, to však nebyl. „Záměr? To rozhodně ne, kdyby to šlo, tak bych se nechal vystřídat. Mám nad kotníkem rozseknuté lýtko.”
  K oživení hry přispěl i Lumír Sedláček, který hodnotil utkání takto: „Za stavu 0:2 jsme vsadili všechno na jednu kartu. První půlku jsme sehráli dobře, po poločase jsme ale dostali dva nešťastné góly. Je to smůla a štěstí zároveň,” uvažoval před odjezdem do Prahy náš záložník.
  Michal Václavík měl podobný názor. „Klasika, první půle slušná, ale neproměňovali jsme gólovky. Po pauze nám utekli a my to pak těžko honili.”