200120022003

Slavia - AC Sparta Praha
0 : 0

Datum: 12. 01. 2002, Františkovy Lázně

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Suchopárek, Hrdlička - Sláma, Musil, Kuchař, Hottek - T. Došek, Kuka (46. Švancara)

Průběh: V prvním ze dvou utkání hraném na sněhem pokrytém škvárovém hřišti se týmy rozešly bez branek. Oba trenéři postavili řadu neznámých mladíků z rezervních týmů, kteří však předvedli zajímavé výkony a zvláště sparťanští záložníci Hochmeister a Michal Zelenka svého kouče museli potěšit. V utkání měla navrch Sparta, ale Michal Zelenka ani Lubomír Blaha své šance neproměnili.

Rozhodčí: Bouše

Diváci: 500

Trenér: M. Beránek


Slavia - AC Sparta Praha
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 12. 01. 2002, Františkovy Lázně

Utkání: přátelské

Sestava:Václavík - Kuhan, Müller, Petrouš, Tchuř - Svoboda, Kozák, Lička, Sedláček (60. Penc) - Piták, Švancara (46. Luděk Zelenka)

Branky: 67. Svoboda 1:0

Průběh: Ve druhém, mnohem bojovnějším a prestižnějším utkání, Sparta postavila zcela novou obranu a na jejím výkonu se to odrazilo. Podle trenéra Jaroslava Hřebíka však rozhodlo také to, že slavisté nastoupili lépe obuti. Možná měl na mysli to, že rozhodčí Bouše kvůli šroubům v kolíkách kopaček nejprve vykázal z hřiště Sedláčka a ze stejného důvodu se musel přezout kopačky i jeho spoluhráč Luděk Zelenka. Podobně dopadl i sparťan Flachbart. Jedinou branku viděly čtyři stovky fanoušků až v 67. minutě, kdy se trefil Ivo Svoboda. Vyrovnat mohl po chvíli Kincl, ale v šanci nezachoval klidnou hlavu a slavisté se tak mohli radovat z výhry.

Rozhodčí: Bouše

Diváci: 400

Trenér: „Šlo jen o přípravné zápasy, ale vítězství nad Spartou si ceníme pokaždé,” těšilo nového trenéra Slavie Miroslava Beránka.


Slavia - FC Slovan Liberec
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 15. 01. 2002, Nymburk

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Suchopárek, Hrdlička - Sláma (46. Sedláček), Kuchař, Musil, Herda - Kuka (66. T. Došek), T. Došek (46. Zelenka)

Branky: 12. vlastní 1:0, 43. T. Došek 2:0, 48. Kuchař 3:0, 84. L. Došek z pen. 4:0

Průběh: Proti libereckým náhradníkům si v prvním souboji Slavia vytvořila řadu střeleckých příležitostí, z nichž čtyři dokázala využít a bez nejmenších problémů vyhrála.

Rozhodčí: Zejda

Trenér: M. Beránek


Slavia - FC Slovan Liberec
3 : 4 (0 : 3)

Datum: 15. 01. 2002, Nymburk

Utkání: přátelské

Sestava: Nakamura (46. Černý) - Kratochvíl, Penc, Petrouš, Tchuř - Svoboda, Müller, Lička, Piták - Švancara, Zelenka (46. Sedláček)

Branky: 3. Zbončák 0:1, 30. Zbončák 1:1, 35. Nezmar 0:3, 67. Koloušek 0:4, 76. Petrouš z pen. 1:4, 78. Piták 2:4, 79. Švancara 3:4

Průběh: V druhém souboji naopak mladí obránci Slavie nechávali přílišprostoru hbitým libereckým hráčům a ti již do poločasu vedli 3:0, když dvě branky vstřelil Zbončák. Po změně stran Liberec zvýšil na 4:0, ale pětiminutový výpadek znamenal, že se nakonec strachoval i o nejtěsnější výhru.

Rozhodčí: Pospíšil

Trenér: M. Beránek

Poznámky: Hráno na zasněženém a zmrzlém nymburském hřišti. Trenér Slavie se musel obejít bez zraněných Gedeona, Sedláčka, Václavíka, Kozáka, Šuškavčeviče a Sankoviče, takže příležitost dostala řada hráčů z rezervního celku. Na seznam marodů však přibyl i Sláma, který si po pádu na zmrzlý trávník zranil koleno. „Máme stále plno zraněných, ale zase nám to dává příležitost vyzkoušet mladé hráče. Mnozí se jeví velmi dobře a to je příslibem,” zdůraznil Beránek. „Byla to poučná střetnutí, v prvním nastoupil Liberec s druhým mužstvem, proto bylo naše vítězství tak přesvědčivé. V dalším zápase byl soupeř kopmpletní, my nastoupili s několika mladými hráči, pro které to byla velká zkušenost, zápas měl svou kvalitu. Velkou kaňkou je bohužel zranění Radka Slámy, prognóza není vůbec příznivá,” řekl dále.


Slavia - FK Mogul Kolín
2 : 3 (0 : 2)

Datum: 17. 01. 2002, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Nakamura - Kratochvíl, Šilhavý, Vaněk, Tchuř - Knobloch (46. Jelínek), Penc, Sedláček, Kreuz (46. Hottek) - Svoboda, Lexa (46. Isteník)

Branky: 6. Bálek 0:1, 14. Paták 0:2, 38. Lexa 1:2, 63. Svoboda 2:2, 78. Bálek 2:3

Průběh: V přípravném zápase prohráli fotbalisté Slavie Praha v Edenu s mužstvem Mogul Kolín 2:3. Největší podíl na vítězství druholigového nováčka měl střelec dvou branek Bálek, který je v Kolíně na hostování právě ze Slavie. Slavistický trenér Miroslav Beránek dal příležitost hráčům širšího kádru a hosté vedli nad mladíky v domácím dresu po čtvrthodině o dvě branky. Do přestávky ještě kuriózní střelou ze 40 metrů snížil Lexa, po změně stran vyrovnal Svoboda, ale Bálek svým druhým gólem zajistil výhru Kolínu.

Rozhodčí: Čuřín

Trenér: M. Beránek


Slavia - FC Artmedia Petržalka
0 : 0

Datum: 17. 01. 2002, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Zachariáš, Hrdlička - Kuchař (70. Hottek), Musil, Lička, Herda - Piták (80. Knobloch), Švancara (25. Zelenka)

Rozhodčí: Beneš

Trenér: M. Beránek

Poznámky: Obě utkání (toto a s Kolínem) byla hrána na perfektně připravené umělé ploše.
  „Bylo to rychlé střetnutí s technicky zdatným soupeřem. První poločas byla hra vyrovnaná, po přestávce jsme měli několik dobrých příležitostí, ale ani tu nejvyloženější Piták neproměnil,” řekl sportovní ředitel Slavie Jan Říčka.


FK Teplice - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 20. 01. 2002, Faro, Portugalsko

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek (31. Lička), Šilhavý, Petrouš, Hrdlička - Svoboda (31. Piták), Gedeon, Dostálek, Herda - Švancara, T. Došek

Branky: 14. Doležal 1:0, 23. Petrouš 1:1

Trenér: Hodnocení Miroslava Beránka je u dalšího zápasu s Teplicemi.

Poznámky: Zápas byl hrán pouze na 2x30 minut.


FK Teplice - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 20. 01. 2002, Faro, Portugalsko

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - L. Došek, Šuškavčevič, Novotný, Tchuř - Svoboda, Lička, Kuchař, Sedláček - Zelenka, Piták

Branky: 5. Sedláček 0:1, 29. Vachoušek 1:1, 51. Vachoušek 2:1

Trenér: M. Beránek: „Bez ohledu na výsledky obou utkání s Teplicemi jsem spokojen. Suchopárka s Müllerem postavím možná už v příštím zápase, jen Kuka má úlevy, neboť ho ještě stále trápí koleno.”

Poznámky: Zápas byl hrán pouze na 2x30 minut


Quarteira - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 25. 01. 2002, Faro, Portuglasko

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Müller, Šuškavčevič, T. Šilhavý, Tchuř - Svoboda, Lička, F. Herda, Sedláček - Švancara (46. Kuchař), Zelenka

Branky: 11. Zelenka 0:1, 85. Zelenka 0:2

Průběh: Slavia se utkala s celkem Quartira, který působí ve třetí portugalské lize. Soupeř hrál s nadšením, slavistická defenzíva však pracovala bezchybně. Zasloužené vítězství červenobílých zařídil nejlepší muž na hřišti Zelenka.

Trenér: M. Beránek


Slavia - SK Buldoci Karlovy Vary-Dvory
8 : 0 (2 : 0)

Datum: 28. 01. 2002, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Suchopárek, Novotný - Kuchař (46. Švancara), Dostálek, Gedeon, Hrdlička - Piták, T. Došek

Branky: 16. Piták 1:0, 45. Kuchař 2:0, 51. Švancara 3:0, 61. Švancara 4:0, 63. T. Došek 5:0, 73. Gedeon 6:0, 78. Švancara 7:0, 87. T. Došek 8:0

Průběh: Slavia na soustředění v Blšanech porazila v přípravném zápase třetiligové Karlovy Vary 8:0. Průběh utkání znesnadňoval silný boční vítr, Slavii však v rozletu nezastavil. O gólový příděl se podělili Piták, Kuchař, Tomáš Došek, Gedeon a Švancara, který zaznamenal hattrick. Tomáš Hrdlička navíc nastřelil tyč.

Trenér: M. Beránek: „Zkusili jsem si některé prvky, které chceme hrát na jaře. Je dobře, že to hráči pojali s chutí a že byla z jejich projevu cítit lehkost a radost.”


Slavia - FK Chomutov
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 30. 01. 2002, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas Václavík - Svoboda, Šuškavčevič, Sankovič, Sedláček - Šesták, Lička, Kozák, Kuchař - Zelenka, Piták; 2. poločas: Černý - L. Došek, Petrouš, Suchopárek, Müller - Šesták, Dostálek, Gedeon, Hrdlička - T. Došek, Švancara (72. Piták)

Branky: 10. Kuchař z pen. 1:0, 64. T. Došek 2:0, 78. Piták 3:0

Průběh: V přípravném utkání na soustředění v Blšanech porazila Slavia druholigový Chomutov 3:0. Skóre otevřel v 10. minutě Kuchař z penalty, po poločase přidali dvě branky Tomáš Došek a Karel Piták. V sestavě se objevil i slovenský záložník Stanislav Šesták, který je ve Slavii na testech.

Rozhodčí: Zlámal

Trenér: M. Beránek: „Vyzkoušeli jsme všechny hráče, odpočíval pouze Pavel Novotný, kterého pobolívají záda. Byl jsem celkem spokojen s herním projevem mužstva, Chomutov jsme nepustili do žádné šance, naopak jsme si jich několik vytvořili a tři z nich proměnili. Je vidět, že hráči začali věřit systému, který chceme praktikovat. Šesták? Hrál na pravé straně zálohy a dvacet minut v útoku, ale to asi není jeho post. Nastoupil s námi poprvé, takže se adaptoval a střídal lepší momenty s horšími, něco se mu povedlo, něco ne. Uvidíme do konce týdne.”


Slavia - FK Mladá Boleslav
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 03. 02. 2002, Praha, Strahov

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš (46. Kozák), Suchopárek, Šuškavčevič - Šesták (32. Kuchař), Gedeon (78. Lička), Dostálek (46. Zelenka), Hrdlička - T. Došek (80. Sedláček), Piták (57. Svoboda)

Branky: 23. Piták 1:0, 37. Hrdlička 2:0

Průběh: Slavia Praha v posledním přípravném duelu před startem prvním ligy porazila po kvalitním výkonu druholigovou Mladou Boleslav. O své výhře rozhodli slavisté dvěma brankami už před přestávkou a zvláště v rozmezí mezi 25. a 40. minutou mohli po řadě kombinačních akcí skórovat ještě vícekrát. V první půlhodině se v červenobílém dresu objevil i slovenský fotbalista Šesták a počínal si velmi dobře. Mladá Boleslav se postupně zbavovala respektu, slavistická obrana však pracovala spolehlivě a soupeři mnoho nedovolila. Další šance slavistů zůstaly nevyužity a skóre se již nezměnilo.

Trenér: M. Beránek: „Potěšilo mě, že jsme nedostali gól, nepustili Boleslav do šancí a sami si jich dost vytvořili. Musíme však zapracovat na jejich lepším řešení. První poločas byl kvalitnější než druhý, je to také tím, že se střídáním narušila součinnost mužstva.”


Slavia - FK Jablonec nad Nisou 97
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 09. 02. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 17. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Suchopárek, Müller (71. Kuchař) - Piták (87. Kozák), Dostálek, Gedeon, Hrdlička - T. Došek, Zelenka (63. Švancara

Branky: 25. Jun 0:1, 39. Dostálek 1:1, 54. Petráš 1:2, 78. Kuchař 2:2

Průběh: Slavnostní rozloučení s dlouholetou oporou Jiřím Lerchem, dvojí dotahování náskoku výtečně hrajícího soupeře a v závěru planá zloba tribun na rozhodčího, který neskočil Dostálkovi na penaltový lep. Tak vypadal ze slavistického pohledu sobotní strahovský duel.
  Slavia začala jako z partesu, dařily se jí křídelní průniky (Piták, Hrdlička), ale koncovka byla nepřesná - kolem Koubovy branky létal jeden míč za druhým, mezi tyče však nemířil žádný. Ve 21. min. Homola narýsoval kolmici na Juna, domácí obrana spala a Černý musel čarovat. O čtyři minuty později Michálek šokoval stadion, když na něj letící míč z pravého křídla hned poslal na malé vápno Junovi a host ze Sparty tentokrát nadvakrát Černého překonal - 0:1. Slavia ztratila klid, tím spíš, že ve 29. Weber z trestného kopu prostřelil zeď a Černý musel zase zachraňovat. Ve 39. minutě však hosté nechali asi 25 metrů od brány Dostálka, aby si v klidu srovnal míč a ten už se za chvilku třepal v šibenici. Na začátku druhé půle, právě když se po tribunách nesla zvěst, že Neumanová získala na OH 2002 v Salt Lake City bronz v běhu na 15 km, vyhrál Homola hlavičku po rohovém kopu a Petráš vpálil odražený míč do sítě - 1:2. Slavia vrhla všechny síly do útoku, ale vzadu měla okénka: v 74. mohl Jun z dalšího brejku definitivně rozhodnout, ale křížná střela jen těsně minula branku. To v 76., po rychlé kombinaci Piták - Dostálek, doputoval míč ke střídajícímu Kuchařovi, a ten se nemýlil - 2:2. Rušno bylo až do konce: důležité rohy, Koubovo podběhnutí nepotrestal Dostálek, na druhé straně trkl míč těsně mimo Homola. A v 87. nespolkl rozhodčí Řehoř Dostálkovu penatlovou návnadu.

Rozhodčí: Řehoř

Diváci: 3.520

Trenér: M. Beránek: „Před zápasem jsem hráče upozorňoval přesně na situace, z nichž jsme inkasovali. Přitom v přípravě jsme soupeře do šancí nepouštěli.”


Slavia - FK Spolana Neratovice
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 12. 02. 2002

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Svoboda, Šuškavčevič, Šilhavý, Sedláček – Kuchař (46. Knobloch), Shade (61. Kounovský), Lička, Kozák (79. Penc) - Arinze (46. Musil), Švancara

Branky: 60. Švancara 1:0, 86. Švancara z pen. 2:0

Průběh: Slavia nastoupila s hráči, kteří se nevešli do základní sestavy sobotního zápasu proti Jablonci a také nigerijští hráči, Obighalia Arinze, kterému je teprve 16 let, a Akinrolasa Shade, kterému je 19 let. Ve druhém poločase se do hry dostali i hráči našeho béčka. Svoboda a Sedláček nastoupili do obrany, i když na tomto postu nehrají, ale měli za úkol podporovat útok, takto již v přípravě jednou hráli. První poločas nebyl moc pohledný, Slavia měla sice územní převahu a soupeře k ničemu nepustila, ale sama se k ohrožení branky také nedostala. První vážnější moment první půle byl ve 39. min., kdy se do brejku dostal Kozák, ale jeho slabá střela z hranice vápna brankáře neohrozila. Oba nigerijci hráli přijatelně, snažili se oba dostávat do zakončení, ale občas vázla souhra s hráči.
  Do druhého poločasu nenastoupil již nigerijský hráč Arinze a Kuchař, kteří byli nahrazeni Musilem a Knoblochem. Hra byla najednou aktivnější a Slavia se dostávala také více k zakončení. V 50. minutě mohl dát úvodní branku Lička, jenže míč z voleje netrefil dobře a střela byla velice slabá a nemohla brankáře ohrozit. V 56. minutě mohli „domácí” prohrávat, Václavík bravurně z malého vápna zabránil brance, kdy soupeř pouze napálil gólmana Václavíka. O pár minut později se již slavisté mohli radovat z úvodní branky, když kapitán Petr Švancara byl nahrávkou vyslán k bráně a z velkého vápna chytře přehodil brankáře.
Svou druhou branku dal Švancara z penalty tři minuty před koncem zápasu, když byl předtím ve vápně faulován Lička.

Diváci: 100

Trenér: M. Beránek


SK Hradec Králové - Slavia
0 : 0

Datum: 17. 02. 2002, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 2001/02, 18. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Šuškavčevič, Suchopárek, Müller - Kuchař (83. Kozák), Gedeon, Dostálek, Hrdlička - T. Došek, Zelenka (77. Švancara)

Průběh: Ani druhé vystoupení slavistických fotbalistů v jarní části první ligy neskončilo očekávaným tříbodovým ziskem. Po domácí remíze 2:2 s Jabloncem Pražané v dnešním utkání 17. kola uhráli bezbrankový výsledek v Hradci Králové a ani pod trenérem Miroslavem Beránkem se dosud nedokázali vymanit ze svých podzimních nepřesvědčivých výsledků. Divákům Všesportovního stadiónu sice hosté předvedli leccos, ale bez gólového efektu. Východočeši se ke svému soupeři přidali, a tak byl k vidění nadprůměrný prvoligový fotbal.
Již v šesté minutě zápasu Slavia neproměnila jasnou šanci. Tomáš Došek utekl po křídle, prodloužil po zemi Zelenkovi, pro kterého i prázdná branka byla malá. Kombinačně lepší hosté naráželi na pozornou defenzívu soupeře a když už byla hradecká obrana překonána, zasáhl brankář Podhajský. Ten po Dostálkově sólu vykopl vsedě přízemní střelu slavistického záložníka. Postupně se do protivníkova pokutového území dostali i domácí a ve 13. minutě zlikvidoval dobře postavený Černý Klapkovu bombu. Kombinační převaha hostí sice pokračovala, domácí však rozhodně nebyli odevzdaným týmem a především zásluhou velmi dobře chytajícího Podhajského udrželi v první části čisté konto. Naopak v před přestávkou se do slibné šance dostal Kříž, Černého však nepřekonal.
Ani po změně stran pozorná východočeská sestava nepovolila favorizovaným Pražanům, dostat se do vytouženého vedení. Naopak Bouškovu i Lesákovu střelu k tyči jen s námahou vytáhl Černý. Na druhé straně hřiště pálil vedle Dostálek, když už tlak hostů donutil Podhajského k chybě, nebyl v jejich sestavě nikdo, kdo by ji dokázal využít. Hradecký gólman pak kryl pohotovou ránu střídajícího Švancary a do konce zápasu už si s východočeskou obranou ani on ani žádný jeho spoluhráč neporadil.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 6.529

Trenér: M. Beránek: „Na tom terénu, který v průběhu měknul, se hrál velmi kvalitní fotbal, hlavně v prvním poločase. Bylo vidět hodně šancí, my jsme si jich vypracovali víc. Jsem spokojen, že jsme nedostali gól a nespokojen, že jsme gól nedali.”


Slavia - SC Xaverov Horní Počernice
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 19. 02. 2002

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Novotný, Petrouš (46. Mejzlík), Penc, Zachariáš – Sedláček (46. Hottek), Lička (63. Musil), Kozák, Svoboda (63. Knobloch) – Švancara (36. Piták), Kuka (76. Lexa)

Branky: 2. Švancara, 27. Kuka z pen. 2:0, 71. Piták 3:0

Průběh: V chladném a větrném počasí začala Slavia velice dobře a již ve druhé minutě vedla. Petr Švancara vybojoval míč, dostal se zleva do vápna a na dvakrát překonal brankáře Víška z Xaverova - 1:0. V první půli hrála Slavia velice aktivně a měla převahu, v 16. minutě se Pavel Kuka dostal před brankáře, ale střela mezi nohy neskončila v síti. Velice dobře hrající Petr Švancara se dostal sám před brankáře a snažil mu udělat kličku, jenže gólman Víšek fauloval a byla nařízena penalta. K ní se postavil kapitán Pavel Kuka a nemýlil se - 2:0. Ve 36. minutě byl faulován Švancara a bohužel musel opustit trávník, pravděpodobně má výron v pravém kotníku. Švancaru nahradil Karel Piták a již o tři minuty později pěkně nahrál Kukovi do šance, jenže jeho střelu brankář vyrazil.
  Přestávka překvapivě netrvala 15 minut, ale pouhých pět minut! Do druhého poločasu nastoupili dva hráči B týmu, Jakub Mejzlík a Jakub Hottek. Zápas ztratil již ten správný náboj, i když měli slavisté stále převahu. Občas zahrozil též soupeř. V 58. minutě Slavia zahrávala přímý volný kop, k míči se postavil Marcel Lička a jeho střela letěla těsně pravé tyče. V 71. minutě Pavel Kuka vyslal nahrávkou do brejku Karla Pitáka, který se nemýlil. Poté dostali příležitost i další mladíci Slavie, velké příležitosti si však již nevypracovali. Zápas nakonec skončil o tři minuty dříve, než měla vypršet devadesátá minuta!

Trenér: M. Beránek

Poznámky: Za Xaverov nastoupil jako hostující hráč slavista Filip Herda.


FC Baník Ostrava - Slavia
0 : 0

Datum: 24. 02. 2002, Ostrava

Utkání: 1. liga 2001/02, 19. kolo

Sestava: Černý - Müller, Petrouš, Suchopárek, Hrdlička - L. Došek, Dostálek, Gedeon, Skácel (66. Kuchař) - Piták (90. Kozák), T. Došek

Průběh: Bezbrankovým smírem skončil v 19. kole první ligy zápas fotbalistů Ostravy a Slavie Praha. Domácí měli sice mírně navrch, ale soustředěnou defenzívu Pražanů nepřekonali. Slavia po třetí remíze stále čeká na první jarní vítězství.
Hosté na protivníka vyrukovali s novou posilou Skácelem na levém okraji zálohy a hned z první akce naznačili, že do Ostravy nepřijeli s defenzivní taktikou. Piták mohl Pražanům už ve třetí minutě získat vedení, ale po perfektním centru Tomáše Doška se v koncovce musel červenat - nikým neobtěžován poslal ze tří metrů míč do břevna. Tím útočná aktivita Slavie na dlouhé minuty ochabla. I bez nemocného Látala si pak Ostravští vynutili mírnou územní převahu. Jejím vrcholem byla v 11. minutě individuální akce Matušoviče, který se na hranici pokutového území lehce zbavil Petrouše, ale jeho umístěnou ránu pod břevno Černý vyboxoval. Na rozbahněném terénu kombinační schopnosti obou týmů rychle ustoupily do pozadí. Baník se ztíženým podmínkám přizpůsobil rychleji, jeho hráči bojovali, ale ze svého tlaku už vytěžili jen sérii rohových kopů. Po jednom z nich se ve 22. minutě ve slibné pozici ocitl Špilár, jenže se nestačil zorientovat a z otočky míč poslal vysoko nad. Až v závěru poločasu se probral také soupeř. Ve 35. minutě na sebe samostatným průnikem upozornil Tomáš Došek, avšak Laštůvka jeho přízemní ránu k bližší tyči stihl vyrazit.
  Zařazením Papouška na Žůrkovo místo nabral tlak domácích v úvodu druhé půle na intenzitě. Ostravané svého soupeře hned v nástupu přikovali k jeho brance a vytvořili si dvě příležitosti, po nichž se mohlo měnit skóre. Bystroňovu střelu těsně před Černým ještě přizvedl Prohászka, ale gólman reflexivně zakročil, a vzápětí zažehnal nebezpečí i před dotírajícím Lukešem s Prohászkou. Převaha Baníku však stejně rychle odezněla a po hodině hry domácí obranu pro změnu dvakrát v krátkém sledu provětrali Pražané. Unikajícího Pitáka stačil čistým skluzem zastavit Besta a odražený míč, který doputoval až k volnému Skácelovi, skončil po jeho nápřahu jen těsně vedle pravé tyče. O boční síť se záhy otřel i volej Lukáše Doška. Závěr patřil Ostravě. Po Bolfově hlavičce se vyznamenal Černý a už v nastaveném čase mohl slavistickou obranu přelstít přímo z rohového kopu Papoušek, ale jeho zakroucený centr odvrátil z brankové čáry Hrdlička.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 6.819

Trenér: M. Beránek: „Na těžkém terénu si hráči obou týmu sáhli na dno sil. Oba týmy si vypracovaly řadu gólových šancí, zápasu by proto slušel asi jiný než bezbrankový výsledek. Nemohu být spokojen s proměňováním šancí, bez branek se nedá vyhrát, a i proto na jaře zatím čekáme na plný bodový zisk. V závěru nás Baník přitlačil standardkami, ale naštěstí jsme odolali.”


Slavia - FK Teplice
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 01. 03. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 20. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Suchopárek (65. Šuškavčevič), Hrdlička - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel - T. Došek (82. Švancara), Kuka (72. Kuchař)

Branky: 40. Kuka 1:0, 50. Kuka 2:0, 56. Skácel 3:0

Průběh: Po třech jarních remízách se dočkali fotbalisté Slavie Praha v první fotbalové lize konečně vítězství. V předehrávaném střetnutí 20. kola si domácí poradili hladce s Teplicemi 3:0, když dvě branky vstřelil Kuka. Ještě déle čekal na ligovou výhru domácí trenér Beránek, naposledy se radoval z tříbodového zisku v srpnu loňského roku v 5. kole na lavičce Blšan proti Olomouci.
  Po čtyřech měsících se po zranění vrátil do sestavy Slavie střelec Kuka a hned ve čtvrté minutě mohl své konto rozšířit. Sám před brankářem Poštulkou však tak dlouho mířil, až míč poslal přesně na teplického gólmana. O tři minuty později musel Poštulka podruhé jeho střelu vyrážet na roh. Domácí soupeře od začátku zatlačili do defenzivy, ale jejich snaha končila na obraně Teplic, či na vlastní nepřesnosti. Po dvaceti minutách poslal Suchopárek trestný kop těsně vedle, hezkou střelu L. Doška z hranice vápna vyrazil Poštulka na roh. Hosté měli jedinou příležitost, když Dostálek chyboval, ale Černý včasným vyběhnutím zabránil pohromě. Až krátce před přestávkou zahrál trestný kop z levé strany Skácel a na hlavičku Kuky byl Poštulka krátký. Ani to nepřinutilo trenéra hostů Cipra k odvážnější hře a osamocený Divecký na hrotu útoku se pochopitelně prosadit nemohl. Naopak na druhé straně si naběhl na dlouhý pas Kuka, před vápnem obešel i vybíhajícího Poštulku a přidal druhou branku. Tepličtí odpověděli jen střelou M. Doležala, ta však pozorného Černého překvapit nemohla. Krátce nato zmařil jasnou příležitost T. Došek, který namířil vedle. O minutu později si stejně vedl Hrdlička, ale vzápětí se po kombinaci dostal míč ke Skácelovi a ten zaznamenal v dresu Slavie svou první branku.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 1.665

Trenér: M. Beránek: „Jsem spokojen, že jsme potřetí po sobě neinkasovali. Věděl jsem, že jak dáme gól, tak se uklidníme, což se také stalo, i když jsme proměnili až čtvrtou šanci. Nějakým nepřesnostem jsme se nevyhnuli, přesto mužstvi hrálo až do konce náročný fotbal a snažilo se zvýšit náskok. Kuka? Co k tomu říct, za pětašedesát minut si vypracoval pět příležitostí a dal dvě branky.”


FC Stavoartikel Brno - Slavia
0 : 0

Datum: 08. 03. 2002, Brno

Utkání: 1. liga 2001/02, 21. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Suchopárek (73. Šuškavčevič), Hrdlička (60. Sankovič) - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel - T. Došek, Švancara (64. Kuchař)

Průběh: Bezbranková remíza v úvodním zápase jedenadvacátého kola první ligy mezi Stavo Artikelem Brno a Slavií Praha nepřinesla změnu v tabulce - Moravané jsou šestí o bod před Pražany. Brno zejména ve druhém poločase odolávalo vytrvalému tlaku soupeře, avšak v nastaveném čase jen zákrok brankáře Černého proti střele Libora Doška zachránil hostům bod. Při rozcvičení těsně před zápasem ztratila Slavia svou hlavní střeleckou oporu Kuku, jemuž se obnovilo zranění, a trenér Beránek místo něj zařadil exbrňana Švancaru. Opatrný fotbal s důrazem na defenzivní hru na dlouhé minuty vytlačil na obou stranách případnou útočnou taktiku.
  I když měla Slavia územní převahu, do bezprostředního ohrožení domácí branky se takřka nedostala. Ve 14. minutě sice Dostálek vystrašil po trestném kopu brněnského brankáře Přibyla, střele ale chyběla přesnost. Totéž platilo o pět minut později o Pitákovi, jenž špatně zasáhl míč po Skácelově centru z levé strany do otevřené domácí obrany. Po defenzivní dvacetiminutovce začínaly napadat brněnské fotbalisty útočné myšlenky. Signál k občasným pokusům dal Libor Došek střelou ze dvaceti metrů, kterou poprvé prověřil kvality Černého. Za pouhé tři minuty vynikl slavistický brankář podruhé, když zlikvidoval včasným vyběhnutím Pacandovu slibnou akci. V závěru poločasu přidala Slavia na důrazu, ve 36. minutě hledal Piták zbytečně Švancaru, který sice dopravil míč do branky, ovšem z postavení mimo hru.
  Po změně stran převzala na chvíli režii hry do svých rukou Slavia. Brankou zaváněly dvě akce, které založil agilní Piták. V 53. minutě jeho přihrávku nezakončil přesně Švancara a vzápětí nezužitkoval Dostálek chybu obránce Drgy. Po tomto varování se Brňané probrali, srovnali krok a v 58. minutě po akci Libora Doška těsně minul cíl přízemní střelou Pacanda. Z výkonu Brňanů v závěru vyzařovaly značný respekt ze soupeře a až přehnaná snaha nedostat branku. Tato obava nahrála do karet Slavii, která znovu získala vrch a přetížená domácí obrana jen s vypětím sil odvracela valící se útoky. Tlak Pražanů postrádal přesnost v koncovce a Brňané drželi čisté konto. Naopak v nastaveném čase ještě mohlo Brno rozhodnout o svém vítězství, ale střelu Libora Doška Černý vyrazil před Cupáka, jenž přestřelil.
  Slavia v jarní sezóně uhrála čtvrtou remízu z pěti utkání a ačkoli zůstala neporažena, ze sedmého místa se v tabulce výš nedostala. Před úterním pohárovým zápasem v Hradci Králové se navíc po Kukovi zranil i další zkušený hráč Jan Suchopárek, jenž si ve svém dvoustém ligovém startu natáhl postranní vazy v koleně.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 4.422

Trenér: M. Beránek: „Do zápasu jsme vstoupili aktivně, měli jsme územní převahu, ale naše zakončení nebylo kvalitní a důrazné. Hráli jsme dobře po šestnáctku, ale to v současném fotbalu neplatí. Po změně stran jsme si vytvořili další šance. Po vynucených střídáních v naší obraně měl šance soupeř. Defenzívní práce obou mužstev ale byla kvalitnější.”


Slavia - SK Hradec Králové
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. 03. 2002, Praha, Strahov

Utkání: Pohár ČMFS, 4. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička - Piták (65. Svoboda), Dostálek, Gedeon (58. Kuchař), Skácel - T. Došek, Vachoušek (76. Švancara)

Branky: 28. L. Došek 1:0, 50. T. Došek 2:0, 53. Petrouš 3:0

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie udělali první ze čtyř kroků nutných ke splnění jejich cíle pro zbytek sezóny - ve čtvrtém kole domácího poháru porazili Hradec Králové 3:0. Z ligy se do evropských klubových soutěží již zřejmě nedostanou a zbývá jim jediná možnost - vyhrát ještě tři zápasy Poháru ČMFS včetně toho finálového. Domácí trenér Beránek postavil do základu už i čerstvě angažovaného Vachouška, jenž v sobotu naposledy oblékl dres Teplic. Až na rekonvalescenty Kuku a Suchopárka hrála ligová sestava včetně zimních hradeckých posil Pitáka a Skácela. Naproti tomu Sedláček, zapůjčený na východ Čech právě ze Slavie, nebyl ani na lavičce a hostující jedenáctka byla z velké části složena z náhradníků včetně rezervního brankáře Svobody. Ten také zmařil jedinou gólovou příležitost červenobílých v jejich úvodním mírném tlaku - umístěnou střelu Tomáše Doška zpoza pokutového území vytlačil pádem k tyči na roh. Jinak se favorit téměř půlhodinu do vážnější šance nedostal. Po jednom z rohových kopů se celé hradecké mužstvo natlačilo do bezprostřední blízkosti své branky a Svobodou vyražený míč vrátil směrem k ní přízemní ranou nikým neobtěžovaný Lukáš Došek. Chumel obránců ji sice zpomalil, ale zároveň mírně změnil její směr, až se míč dokutálel za brankovou čáru. Do přestávky mohl zvýšit Vachoušek, jenž dostal do běhu kolmici za obránce, ale před dobře postaveným Svobodou zvolil místo střely přihrávku do ztracena. Vysoký lob Tomáše Doška přes Svobodu pak šikovně vykopl z prázdné branky vracející se Kubeš.
  Po změně stran se střídající Kraus a krátce po něm Bouška neúspěšně pokusili propálit Černého, mnohem lépe si ovšem na druhé straně počínali spoluhráči slavistického brankáře. Další dva góly se zrodily znovu po rohových kopech. Druhý padl ze závaru, v němž Svoboda vleže vyrazil Vachouškovu střelu zblízka, ale na další pohotový pokus Tomáše Doška již nestačil. Na třetí si Petrouš počkal u vzdálenější tyče, kam mu míč od rohového praporku poslal Skácel. Hostující Kraus sice několikrát protivníka pozlobil rychlými úniky a nakonec i hlavičkou do tyče, jenže spolu s pozdějším Klapkovým volejem byly jeho pokusy vrcholem hradecké snahy. Vzadu hráli Východočeši nepřesně a nestačili krýt hráče soupeře natěsno. Jen ledabylost pražských fotbalistů v koncovce a viditelná úspora sil zabránily nárůstu rozdílu ve skóre. Vítězný celek si alespoň necelý měsíc po vzájemné ligové remíze 0:0 proti témuž protivníkovi spravil chuť.

Rozhodčí: Helebrant

Diváci: 1.523

Trenér: Domácí trenér Miroslav Beránek byl hlavně rád, že jeho svěřenci splnili postupný cíl, a potvrdil, že vítězství v poháru je slavistickou prioritou. „Do třetího gólu jsem byl spokojen, po půlhodině hry se mi to zdálo z naší strany dost bezstarostné, někteří hráči se málo zapojovali do defenzívy,” našel skvrnu na výkonu vítězů jejich kouč. Podle něj vznikaly v obranné činnosti chyby, jež by se stávat neměly. Nevinil z nich ale Šilhavého, jenž zastoupil nepoměrně zkušenějšího Suchopárka na místě středního obránce. Také Vachoušek podle Beránka neměl s adaptací na nové prostředí žádný problém. „Na druhou stranu jsou s námi někteří hráči celé dva měsíce, a problémy měli,” postěžoval si znovu.


Slavia - CU Bohemians Praha
2 : 2 (2 : 1)

Datum: 15. 03. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 22. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Šilhavý, Hrdlička - Piták (77. Kuchař), Gedeon, Dostálek, Skácel - Kuka (19. T. Došek), Vachoušek

Branky: 12. Šírl 0:1, 29. Šenkeřík 0:2, 31. Petrouš 1:2, 51. Skácel 2:2

Průběh: Šestý jarní ligový zápas přinesl fotbalistům Slavie už pátou remízu, tentokrát v poměru 2:2 v pražském derby proti Bohemians, jež zahájilo program 22. kola. Po čtyřech mistrovských utkáních a úterním pohárovém brankář Černý opět inkasoval. I tak mohli domácí vyhrát, ale množstvím neproměněných šancí se o tři body připravili sami.
  Trenér Petržela obětoval ze čtyřčlenné obrany Obermajera na osobní hlídání slavistického rekonvalescenta Kuky. Ten se stahoval hodně do středu hřiště, ale jím vzniklý prostor zapomínal zaplňovat pravý záložník Piták. Na jeho straně hřiště vznikal nebývale volný prostor a trest pro Slavii přišel záhy. Starší z bratrů Petroušů Michal unikl po křídle, precizním centrem mezi domácími obránci a brankářem Černým našel Šírla, jenž nekompromisní ranou zblízka otevřel skóre. Vyrovnání mohlo přijít záhy po spolupráci bývalých královéhradeckých fotbalistů, ale Skácelovo prostrčení nezužitkoval Piták, neboť mu střelu bez přípravy vyrazil Čontofalský na roh. V době, kdy sílil nápor červenobílých, přišel nečekaný úder protivníka z rohového kopu. Obermajerovu hlavičku po skvělém výskoku ještě bravurně vyrazil Černý, ale proti nekrytému Šenkeříkovi u tyče už zasáhnout nestačil. Domácí udržel ve hře Adam Petrouš. Ze středu obrany si naběhl na Skácelův centrovaný přímý kop až do malého vápna a těsně před strnulým Čontofalským šikovnou tečí snížil. I bez Kuky, jehož návrat do sestavy se vzhledem ke zdravotnímu stavu ukázal jako příliš brzký, jeho spoluhráči nadále diktovali tempo. Paradoxně byl nejblíž gólu na druhé straně Šenkeřík, jehož přízemní pokus vyrazil Černý nohama.
Druhou půli zahájily dvě šance Tomáše Doška. V první Kukův náhradník zaváhal a volil přihrávku, následná hlavička nadělala Čontofalskému dost starostí. Útočník Slavie se pak dočkal aspoň gólové asistence - Skácel po ní už neměl problém zblízka zakončit. Hra najednou nabrala nevídané tempo, útoky se valily od branky k brance a o něco nebezpečnější byli nadále slavisté. Tato fáze vyvrcholila další možností Tomáše Doška, jehož pokus o umístěnou střelu vyrazil Čontofalský těsně vedle tyče. Pak se utkání změnilo v přehlídku domácích zahozených šancí. Tu největší měl opět agilní Tomáš Došek, jenže místo aby si vybral některý z poodkrytých koutů branky, trefil hruď hostujícího gólmana. Bohemians se snažili zachovat si fotbalovou tvář občasnými protiútoky, ale ani ty změnu stavu již nepřinesly.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 2.509

Trenér: „Diváci byli svědky utkání v obrovském tempu, obě mužstva chtěla hrát rychle dopředu. Mrzí mě, že jsme pustili Bohemku do vedení, zejména mě mrzí druhý gól ze standardky. Mrzí mě i neproměněné šance. Na druhou stranu mě potěšilo, že ani za stavu 0:2 se mužstvo nevzdalo a o výsledek se popralo. Jsem rád, že zápas přenášela televize a že ho viděli diváci v celé republice,” uvedl Miroslav Beránek, který se vyjádřil i k výkonu obrany. „Určité chyby tam byly, ale naši zadáci jsou mladí, Šilhavý má za sebou první ligovové střetnutí, Hrdlička šesté. Z pěti zadních hráčů nastoupili čtyři odchovanci. Jsou to naděje slavistického fotbalu, budeme s nimi pracovat i nadále. Podržím je.”


1. FC Synot - Slavia
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 23. 03. 2002, Staré Město

Utkání: 1. liga 2001/02, 23. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička (36. Sankovič) - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel - Vachoušek, T. Došek (70. Švancara)

Branky: 19. Vachoušek 0:1, 22. Meduna 1:1, 76. Piták 1:2, 90. Skácel 1:3

Průběh: Hned v prvních sekundách se mohli radovat domácí. Slavistický gólman Černý podcenil centr Kowalíka, Krupník sice míč minul, ale Vajda už mířil do sítě. Na brankové čáře zachránil Slavii Šilhavý. Synot měl sice převahu, ale brejky Slavie byly nebezpečnější. Vachouška musel v 8. minutě zastavovat až v šestnáctce Šumolikovski. Ani šance Dostálka po Pitákově kolmém vysunutí neskončila pro Drobisze zvláštní námahou. Vše podstatné se v prvním poločase odehrálo v průběhu tří minut. Nejdříve zastavil Hrdlička na hranici šestnáctky unikajícího Krupníka, ale slovenský sudí Ligocký trestal pouze žlutou kartou. Z trestného kopu Palinek technicky jen těsně minul. Hned z výkopu brankáře Černého se řítil na branku Vachoušek, jeho první střelu Drobisz vyrazil, na dorážku už nestačil. Nákladná posila z Teplic se tak dočkala své první branky v dresu Slavie. Uklidnění hosté chybovali po třech minutách. Kowalíkův centr přesně bez přípravy trefil v šestnáctce úplně volný Meduna. Pak se ještě blýskl brankář Drobisz. Odvážným vyběhnutím mimo šestnáctku likvidoval Vachouškův brejk, ale odkopl jen k Dostálkovi. Jeho technickou střelu do prázdné branky stačil pohotově ještě mimo vápno vyhlavičkovat.
  Po přestávce se hrálo hodně opatrně, přesto měl Synot s přibývajícími minutami stále více ze hry. Oživení na trávník přinesl rychlonohý Míca, z jehož akcí sice bylo před Černým horko, ale míč se do sítě domácím dostat nepodařilo. Slavia vyčkávala na chybu a dočkala se v 76. minutě. Šumolikovski s Činčalou si nerozuměli s Drobiszem a Piták tak snadno přišel ke gólu. Vabank hrající Synot dostal ještě jeden úder. Těsně před koncem chybovala stejná dvojice ještě jednou, tentokrát se radoval z gólu Skácel.

Rozhodčí: Ligocký (Slovensko)

Diváci: 3.298

Trenér: M. Beránek: „Dali jsme tři góly na hřišti soupeře, to svědčí o naší kvalitní ofenzívě. Bylo to výborné utkání, v němž je nutné ocenit i výkon domácích. Po přestávce jsme čekali na šanci a ta přišla. I když je nutné říci, že nám hodně pomohl chybující soupeř.”


Slavia - FK Chmel Blšany
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 30. 03. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 24. kolo

Sestava: Černý - L. Došek (89. Sankovič), Šilhavý, Petrouš, Hrdlička - Piták (76. Kuchař), Gedeon, Dostálek, Skácel - T. Došek (56. Švancara), Vachoušek

Branky: 13. Tóth 0:1, 43. Dostálek 1:1, 70. Dostálek 2:1, 89. Vachoušek 3:1

Průběh: Fotbalisté Chmelu Blšany ještě svůj boj o záchranu v nejvyšší soutěži nevzdali a na Strahově potrápili Slavii. Hráli otevřený fotbal, dokonce se ujali vedení, ale kapitán domácích Richard Dostálek dvěma střelami rozhodl, že body zůstanou v Praze. Hosty pak v poslední minutě dorazil gólem na 3:1 Vachoušek.
  Předposlední tým tabulky si před utkáním vypůjčil z Třince Miroslava Tótha a útočník, který zatím hrál jen moravskoslezskou fotbalovou ligu a neuspěl na zkoušce v Opavě, potřeboval pouhých 24 minut na ligovém trávníku, než dal první gól. Domácí zadáci dovolili Šelichovi odcentrovat, Tóth zblízka vypálil a Černý si v beznadějné pozici míč srazil do sítě. K domácí ofenzívě velel Dostálek jako správný kapitán. V jeho opakovaných soubojích s Chvalovským byl však dlouho úspěšnější blšanský gólman. Chladnokrevně zneškodnil svému protivníkovi nebezpečnou hlavičku i individuální průnik středem obrany. Poradil si také s táhlou střelou svého bývalého spoluhráče Gedeona. A když mu vypadl z ruky centrovaný míč, nebyli domácí útočníci dost pohotoví, aby toho využili. Až minutu před přestávkou byl Dostálek odměněn za vytrvalost, s níž se pouštěl na zteč. Pitákovu vyraženou střelu nasměroval do sítě.
  Ani po změně stran však Blšany nevypadaly jako tým, který kdekdo již odsoudil k sestupu, a svému bývalému trenérovi Beránkovi připravovaly horké chvilky na lavičce Slavie. Domácí brankář Černý měl přinejmenším stejně práce jako jeho protějšek Chvalovský. Tomu úkol hodně usnadnili červenobílí střelci, kteří si v koncovce počínali hodně zbrkle. Až dvacet minut před koncem zamířil podruhé přesně Dostálek a Vachoušek po chybě obrany hostí výhru zpečetil.

Rozhodčí: Dvořáček

Diváci: 2.694

Trenér: M. Beránek: „Před zápasem jsem hráčům zdůrazňoval, že to nebude jednoduché, ať nepromeškají ani minutu. Začátek ale nebyl dobrý, pustili jsme soupeře do vedení. Důležitá byla 43. minuta, kdy se nám podařilo srovnat. O přestávce jsem své svěřence nabádal, aby byli trpěliví, že to přijde. Vítězství je cenné v tom, že jsme uspěli v době, kdy se nám nedařilo. Jednotlivci jsou určitě schopni lepších výkonů.”


AC Sparta Praha - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 05. 04. 2002, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 2001/02, 25. kolo

Sestava: Černý - Sankovič (80. Kozák), Petrouš, Šuškavčevič, Hrdlička - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel (58. Kuka) - T. Došek (67. Kuchař), Vachoušek

Branky: 44. Jůn 1:0, 86. Dostálek 1:1

Průběh: Dostálkova trefa čtyři minuty před koncem rozhodla o tom, že 252. derby mezi Spartou a Slavií zůstalo bez vítěze. Sparťanští fotbalisté v důležitém utkání 25. ligového kola dlouho vedli po Junově trefě ze závěru prvního poločasu, ale po Dostálkově brance na 1:1 o výhru přišli a zkomplikovali si tak souboj o mistrovský titul. Hosté ani v jedenáctém zápase na jaře neprohráli.
  Úvod derby, do něhož nakonec trenér Lavička neposlal útočníka Tumu, žádné obvyklé oťukávání nepoznamenalo. Zvláště Sparta se snažila podle svých slibů útočit a už v druhé minutě pálil Sionko z voleje mimo. Slavisté byli o něco opatrnější, z některých hráčů jako by až příliš čišela nervozita z tak důležitého zápasu. V sedmé minutě sice Vachoušek v pádu po rohu sparťanskou branku ohrozil, ale neuspěl. Podstatně lépe už vypadala Dostálkova táhlá střela o čtyři minuty později, ale tu Čech stačil vyrazit na roh. V chladném počasí dorazilo na Letnou méně diváků, než se čekalo, a radikální příznivci domácích dávali hlasitě najevo, že vinu za krizi minulých týdnů dávají klubovému vedení a nikoli odvolanému trenéru Hřebíkovi. V šestnácté minutě spálila Sparta svoji první velkou šanci, do níž se dostal po Michalíkově obloučku Sionko, ale sám před Černým zklamal. Ještě více ale šokoval své příznivce mladík Jun, který se dostal po ideálním lobu od Flachbarta za slavistickou obranu, ale ač šest metrů od branky nikým neatakován, poslal svůj pokus vysoko nad. Brzy ale dostal možnost svoje zaváhání napravit. Ve 44. minutě už další Flachbartův centr s přehledem proměnil a těsně před přestávkou dostal Spartu do vedení.
  Po změně stran se Slavia přece jen probudila, v 50. minutě musel Čech likvidovat nebezpečnou hlavičku Šuškavčeviče. Hosté tím spustili svoji výraznější ofenzívu, kterou brzy posílil i kanonýr Kuka. Sparta se snažila oplácet brejkovými akcemi, a tak se hrálo nahoru-dolů, byť chvílemi na úkor přesnosti. Fanoušci nápaditého fotbalu ale byli spokojeni. Sparta ani v závěru nevsadila na bránění těsného náskoku, a tak se po celém hřišti bojovalo až do posledního hvizdu rozhodčího Liby; ten už jako přímý aktér slyšel i útočník Tuma, kterého si dnes Sparta přivedla na hostování z Příbrami. Jenže zároveň zažil i slavistické vyrovnání na 1:1, které zařídil v 86. minutě Dostálek po Kukově přesném přiťuknutí. Pak ještě v nastaveném čase mohl svým barvám vrátit výhru Sionko, ale v šanci znovu zamířil nad břevno.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 12.686

Trenér: M. Beránek


Slavia - FC Slovan Liberec
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 08. 04. 2002, Praha, Strahov

Utkání: Pohár ČMFS, čtvrtfinále

Sestava: Černý - Sankovič, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel - Vachoušek (81. Švancara), T. Došek

Branky: 27. T. Došek 1:0, 47. Dostálek z pen. 2:0, 65. Štajner z pen. 2:1

Průběh: Do semifinále Poháru ČMFS se v Praze na Strahově probojovali fotbalisté Slavie. Vedoucí celek ligové soutěže Slovan Liberec zdolali domácí hráči 2:1. Svěřenci trenéra Beránka tak udělali další krok ke splnění svého cíle, kterým je postup z domácího poháru do evropských soutěží. Na sestavě hostí bylo patrné, že pro severočeský celek je v současné době prioritní ligová soutěž. Trenér Škorpil nechal jen na lavičce trojici hráčů základní sestavy Nezmar, Janů, Koloušek a Langer se neobjevil ani v zápisu. Domácí se zase museli obejít bez zraněných Lukáše Doška, Kuky, Suchopárka a Müllera.
  Již v třetí minutě vystrašil Pražany únikem po pravém křídle Štajner, zcela volný Hodúr však po jeho centru hlavičkoval přesně na brankáře Černého. Slavia poté převzala iniciativu a liberecká obrana byla v plné permanenci. Několik slibných náznaků šance nedotáhli domácí do konce, ale po necelé půlhodině hry se prodral Vachoušek po levé straně přes Pilného a centrem našel volného Tomáše Doška, který měl dost času zpracovat si míč na prsou a bez problémů překonat brankáře Kinského. Od druhé branky zachránil hosty v 39. minutě Holeňák, jenž z brankové čáry za již překonaným Kinským vykopl Skácelovu střelu.
  Skóre se znovu změnilo krátce po zahájení druhé části hry. Pronikajícího Pitáka stáhl v 47. minutě rukou k zemi Zbončák a Dostálek nedal libereckému brankáři při pokutovém kopu šanci. Další příležitost ale Dostálek nevyužil a na druhé straně přišel trest. Štajner upadl na hranici vápna přes nohu Šilhavého a sám z druhé penalty zápasu snížil. Hosty to povzbudilo a čtvrt hodiny před koncem měl na kopačce prodloužení Zbončák, ale místo do prázdné brány namířil do padajícího Šilhavého. Na druhé straně Dostálkova dalekonosná rána těsně minula branku a oba celky pak už střetnutí jen v poklidu dohrály.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 4.733

Trenér: M. Beránek: „Nevstoupili jsme do střetnutí dobře, což se nestalo poprvé. Naše obrana hrála v novém složení, určité problémy v defenzívě byly. Po změně stran jsme se dostali do dvougólového vedení a vypracovali si i další kvalitní akce, bohužel s nekvalitní koncovkou. Místo pojištění výsledku soupeř snížil na 2:1 a mužstvo znervóznělo. Jinak si myslím, že zápas byl kvalitní a že jsme si zasloužili o jeden gól vyhrát.”

Poznámky: „Zvítězili jsme a postoupili, splnili jsme svůj cíl. Nebylo to lehké, ale utkání jsme měli ve své režii. Co rozhodlo? Naše penalta hned po přestávce. Škoda, že se nám nepodařilo za stavu 2:0 využít ještě nějakou šanci, zkomplikovali jsme si to sami. Náš postup je i tak zasloužený, sedmdesát minut jsme režírovali hru,” uvažoval útočník Štěpán Vachoušek.Před odjezdem ze Strahova diktoval do novinářských bloků své dojmy i záložník Patrik Gedeon. „Soupeř byl kvalitní, kdyby dotáhl některé akce do konce, měli bychom problémy. Šance jsme ale měli také a dvě z nich proměnili. Jsem spokojený, Liberec se neporáží často. Už je to však pryč, v pátek nás čeká derby,“ připomněl nejbližší program sešívaných. „Poslední dny jsou náročné, ale na to si musí fotbalista zvyknout,“ dodal.


Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 3 (0 : 0)

Datum: 14. 04. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 26. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Sankovič, Petrouš, Hrdlička - Piták (78. Kozák), Stibůrek, Dostálek (78. Švancara), Skácel - Kuka (71. Kuchař), Vachoušek

Branky: 54. Koloušek 0:1, 55. Stibůrek 1:1, 74. Nezmar 1:2, 78. Nezmar 1:3

Průběh: V domácí sestavě chyběli kromě dlouhodobých marodů Suchopárka s Müllerem i potrestaný Gedeon a Tomáš Došek, který má z derby se Spartou zraněný palec na noze, a tak poprvé v základní sestavě dostal příležitost v záloze Stibůrek. Hosté naopak oproti pohárovému souboji postavili nejsilnější sestavu s jasným cílem: upevnit se své postavení na čele ligové tabulky, kde se na ně nyní místo Sparty tlačí Žižkov. Oba celky však hrály hodně opatrně, více než na ofenzívu myslely na obranu s cílem neudělat chybu. Proto se hrálo většinou ve středu hřiště a první střelu na brankáře vyslal až po dvaceti minutách Koloušek. Domácí obránci mu nechali až příliš prostoru a Černý musel ukázat všechno své umění, aby míč vyrazil na roh. Na druhé straně se ve slibné střelecké pozici ocitl Piták, ovšem místo střely hledal nabíhajícího Kuku a Kinský jeho úmysl vystihl. Těsně před přestávkou zachránil v poslední chvíli před Dostálkem důrazný Johana a domácí brankář musel opakovaně likvidovat jedovatou ránu Kolouška.
  Hodně vzruchu přinesl úvod druhého poločasu. Nejdříve po akci Štajnera z pěti metrů přestřelil Nezmar a poté odpískal rozhodčí Jára údajný faul na Štajnera. Koloušek krásnou střelou z trestného kopu z osmnácti metrů k tyči nedal Černému šanci. O minutu později přehlédl Jára faul útočníků Slavie na brankáře Kinského a do prázdné branky pohodlně vyrovnal Stibůrek. Po jeho chybě ve středu hřiště se však hosté podruhé dostali do vedení. Koloušek vysunul Štajnera, jeho ránu stačil Černý ještě vyrazit, ovšem nabíhající Nezmar do prázdné brány nezaváhal. Tentýž hráč zasadil Slavii rozhodující úder o pět minut později, když se po Papouškově akci trefil z bezprostřední blízkosti a svou čtrnáctou ligovou trefou se dotáhl na dosud vedoucího spoluhráče Štajnera.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 6.275

Trenér: „Nemluví se mi lehce, neuspěli jsme. Do přestávky jsme hráli docela slušně, dobře jsme bránili a nedali Slovanu prostor. Naše akce ale končily třicet metrů před brankou, dál jsme je nedokázali přenést. V prostoru, kde se fotbal rozhoduje, nám chyběla kvalita. Také jsme to zdůrazňovali hráčům po první půli. Nechtěli jsme pustit Liberec do vedení, ale stalo se. Po vyrovnání se utkání lámalo. Možná jsme chtěli až příliš dát druhý gól, po naší chybě před šestnáctkou přišel rychlý brejk tři na tři. Soupeř má natolik zkušené fotbalisty, aby si s takovou situací poradil. Chtěli jsme oživit hru střídáním a přišel třetí úder. Rozhodlo se v pokutových územích a tam byl Liberec důraznější,” shrnoval duel Miroslav Beránek. Náš kouč okomentoval i výkon Filipa Stibůrka, který se premiérově představil od úvodního hvizdu a navíc se mu jako jedinému z domácího týmu podařilo rozvlnit síť. „Od chvíle, kdy dostal Gedeon sedmou žlutou kartu, se s námi připravoval, hráčů na tento post moc nemáme. Jevil se dobře, i dnešní zápas proti těžkému protivníkovi zvládl celkem slušně.”


SFC Opava - Slavia
1 : 2 (0 : 2)

Datum: 21. 04. 2002, Opava

Utkání: 1. liga 2001/02, 27. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Šuškavčevič, Sankovič - Kuchař, Stibůrek, Skácel (46. Vachoušek), Hrdlička - T. Došek (61. Kozák), Švancara (71. Kalivoda)

Branky: 11. T. Došek 0:1, 23. Šuškavčevič 0:2, 60. Rozsypal 1:2

Průběh: Sestup fotbalistů Slezského FC Opava z první ligy nabyl defintivní platnosti. O zbytek teoretické naděje na záchranu v nejvyšší soutěži je připravila pražská Slavia, která i s torzem základní sestavy na hřišti nejslabšího týmu ligy vyhrála 2:1. Soupeř sice z obvyklé sestavy nechal před důležitým pohárovým duelem s Ostravou odpočívat Kuku, Vachouška i Pitáka a kvůli disciplinárním trestům chyběli Dostálek s Petroušem, ale i silně kombinovaný celek vzal Opavě utopickou šanci na udržení už po necelé půlhodině. Pražané v poli sice nijak neexcelovali, ale odevzdaný protivník položil vlastními chybami sám hlavu na popravčí špalek. Hosty poslalo v 11. minutě do vedení nedorozumění opavského Šlachty s gólmanem Baránkem, kterého při malé domů předstihl Tomáš Došek. Po rychlé kličce stačilo útočníkovi červenobílých z úhlu trefit prázdnou branku. I druhou příležitost proměnila Slavia v gól - ve 23. minutě umístil nekrytý Šuškavčevič do sítě Kuchářův roh. Černou dvacetiminutovku Opavy mohl završit po odvážném slalomu Skácel, ale jeho střela našla jen náruč připraveného Baránka. Opava se osmělila až v závěru poločasu. Signál dvojice Baránek - Šlachta odkryl ideální palebnou pozici pro Hampela, jenž však míč špatně trefil. V nastaveném čase už opavské tribuny po Suchánkově teči téměř jásaly, ale domácí útočník usměrnil Baránkův centr špičkou kopačky milimetry vedle pravé tyče.
  Zdálo se, že druhá půle bude zcela v režii Pražanů. Slavia domácím do 60. minuty prakticky nepůjčila míč, její hráči snadno kombinovali a narážečkami lehce procházeli do nebezpečné blízkosti Baránkovy branky. Přesně po hodině hry ale Rozsypal z 25 metrů zakroutil míč z přímého kopu do levého horního rohu hostující branky a hosté znejistěli. Opava vycítila šanci na bod a nutila se více do útoku, ale gólman Černý přes její zoufalý nápor přežil závěr zápasu bez obtížného zákroku. V 89. minutě byl Slezský FC blízko bodu. Na rohový kop se do pokutového území Slavie vydal i gólman Baránek, ale roli hrdiny po skrumáži odmítl mladý Hlaváč, který odražený míč při svém prvoligovém debutu napálil vedle.

Rozhodčí: Bejlek

Diváci: 3.423

Trenér: M. Beránek: „Na kvalitě utkání se podepsala skutečnost, že oba týmy do něj nastoupily citelně oslabeny. My jsme se lacino dostali do vedení, které jsme vzápětí pojistili druhým gólem a do závěru první půle zápas kontrolovali. Potom už však naše hra nebyla dobrá. Ze hry jsme stáhli některé ne zcela zdravé hráče a domácí v závěru zápas zdramatizovali. Za pozitivní zjištění snad mohu považovat to, že jsme dokázali ubránit standardní situace.”


Slavia - FC Baník Ostrava
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 24. 04. 2002, Praha, Strahov

Utkání: Pohár ČMFS, semifinále

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička - Piták (74. Kuchař), Dostálek, Gedeon (84. Stibůrek), Skácel - T. Došek, Vachoušek (90. Švancara)

Branky: 38. Gedeon 1:0

Průběh: První střela zápasu mířící na branku rozhodla semifinále Poháru ČMFS. Domácí Slavia Praha zdolala ostravský Baník 1:0 gólem Patrika Gedeona ve 48. minutě z velké dálky. Ve finále soutěže tak na fanoušky čeká 13. května pražské derby, neboť v úterý si postup zajistila Sparta. Slavia se zkraje pokusila přitlačit soupeře k jeho pokutovému území, ale postupně optickou převahu ztrácela, neboť její záložní řada nebyla schopna vymyslet překvapivou akci. Z protiútoku už v deváté minutě zatřásl nehlídaný Prohászka svým dalekonosným pokusem jednou z tyčí za zády domácího brankáře Černého. Obrana Baníku většinou dobře četla směr slavistických centrů i narážeček. A když už se některý z domácích útočníků ocitl v dobré pozici, nezpracoval si míč, jako například Tomáš Došek na hranici malého vápna. Bez gólové šance se pohárový fotbal na Strahově obešel až do 31. minuty, kdy se odražený míč dostal k volnému Pitákovi, ale domácí záložník pálil z rohu pokutového území vedle. Pražané soupeře znovu zatlačili, po sérii rohových kopů se usadili před jeho brankou na dlouhé minuty, ale výsledkem byla jen Šilhavého hlavička nad branku.
  Po změně stran ostravský celek naznačil, že i on si uvědomuje šanci dostat se do pohárové Evropy. Slavisté se poprvé v druhé půli dostali před branku hostů - Dostálkova střela sice byla ještě zblokována, ale ve více než dvacetimetrové vzdálenosti od branky si na míč naběhl Gedeon, jehož přízemní střela skončila v Suskově síti. Hosté se začali pouštět častěji do útoku a obraz hry to změnilo. Volný prostor pro ofenzívní hráče červenobílých znamenal více vzruchu před Suskem. Vachoušek v pádu, ani tísněný Došek ale neskórovali, Látalův zákrok na Skácela nechal rozhodčí Beneš bez povšimnutí. Na druhé straně se výtečně uvolnil Lukeš, jenže však mířil vysoko nad branku. Slavii mohla ještě zvýšit. Došek uvolnil sám sebe pohlednou zasekávačkou, ale šanci nevyužil. Trenér hostů Jarabinský osvěžil sestavu útočnými typy hráčů a střídající Žůrek brzy prudkou ranou vyzkoušel Černého pozornost. Slavia pak měla až do konce znovu více ze hry a kontrolovala svůj postup do finále.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 4.625

Trenér: „Posledních šest sedm zápasů jsme pokaždé inkasovali. Baník je navíc silný v ofenzívě, proto jsem rád, že jsme udrželi čisté konto. Je vidět, že se naše obranná čtveřice začíná pomalu stabilizovat, hráči si na sebe zvykají. Radost mi samozřejmě udělal hlavně postup. O poločase jsem své svěřence nabádal, aby byli trpěliví, že šance přijdou. Což se stalo a my jednu z nich využili. Myslím, že je naše vítězství zasloužené,” uvedl Miroslav Beránek, který dnes oslavil pětačtyřicáté narozeniny.


Slavia - FC Marila Příbram
0 : 0

Datum: 28. 04. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 28. kolo

Sestava: Černý - L. Došek (82. Kozák), Šilhavý, Sankovič, Hrdlička - Piták (79. Švancara), Stibůrek (59. Kuchař), Gedeon, Skála - T. Došek, Vachoušek

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha propásli možnost bodově se v tabulce dotáhnout na mužstvo Bohemians. V souboji s Marilou Příbram nenašli klíč k překonání obrany hostí a rozešli se s ní smírně 0:0.
  Bez karetních hříšníků Petrouše a Dostálka chyběla od prvních minut Slavii přesnost. Domácí se jen těžko prosazovali proti trojčlenné obraně Marily, v níž potrestaného Šmejkala nahradil Novák. První zahrozili hosté, ale hlavička Gomése mířila vedle. Většinou se hrálo ve středu, hře chyběla oboustraně kombinace a tak diváci pohledných fotbalových akcí viděli poskrovnu. Po čtvrthodině nabídl chybující Jarolím míč Vachouškovi, ten uvolnil T. Doška, jeho rána však neměla potřebnou razanci. O tři minuty později stejný hráč namířil z dobré pozice po souboji s Novákem nad břevno. Do poločasu si hráči nevytvořili ani jednu brankovou příležitost a oba gólmani neměli šanci prokázat své kvality.
  Po změně stran domácí svou hru zrychlili, přidali i na důrazu a hra se více přenesla před branku Příbrami. V přehuštěném prostoru však ale domácí fotbalisté marně hledali klíč k překonání žlutého obranného valu. V 57. minutě T. Došek přešel přes dvojici Mácha - Novák, ale finální přihrávku na nabíhajícího Vachouška stačil ještě Krejčík odvrátit na roh. Hosté sázeli na rychlé protiútoky, po jednom z nich našel Němcův centr hlavičku Siegla a Černý jen konečky prstů stačil míč vytlačit nad břevno. O pár minut později Černý vyrazil tvrdou ránu Gomésa nad sebe a vzápětí se hosté po jeho souboji se Sieglem dožadovali penalty. Do otevřené obrany Slavie se Příbramští dostávali poměrně snadno a Jarolímovu střelu musel brankář Slavie krýt nadvakrát. Ani závěrečných deset minut přesilovky po vyloučení Kučery nedokázala Slavia využít a musela se spokojit s jediným bodem.

Rozhodčí: Dvořáček

Diváci: 2.553

Trenér: M. Beránek: „Nejsem spokojený, chtěli jsme zvítězit. Dnes jsme nehráli dobře, ale nechci tím snižovat kvalitu soupeře. První půli hrál to, co potřeboval, po přestávce jsme změnili způsob hry a zlepšili se. Chtěli jsme naši převahu vystupňovat i střídáními, ale paradoxně v době, kdy byla Marila v deseti, jsme se do žádného tlaku nedostali.”

Poznámky: ČK: 79. Kučera (Příbram)


SK Sigma Olomouc - Slavia
0 : 0

Datum: 03. 05. 2002, Olomouc

Utkání: 1. liga 2001/02, 29. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Sankovič (46. Vachoušek) - Gedeon, Dostálek, Stibůrek (62. Piták), Hrdlička - T. Došek, Skácel (81. Kuchař)

Průběh: V úvodní patnáctiminutovce měli míč většinou na svých kopačkách domácí, zatímco Pražané pouze vyčkávali. V 5. minutě vystřelil z dálky Siegl, Černý však odvrátil na roh. Chvíli nato unikl po pravé straně Vlček, nacentroval míč k nabíhajícímu Reiterovi a tomu chyběly k přesné hlavičce pouze centimetry. V závěru úvodní čtvrthodiny to Vlček zkusil ještě jednou, z dobré pozice však mířil nad břevno. V 16. minutě vyslal do útoku Lukáš Došek svého bratra Tomáše a po jeho centru měli velké šance ke vstřelení branky Hrdlička a Stibůrek, ale jejich pokusy se podařilo olomoucké obraně zblokovat. V 26. minutě pak unikl opět po pravé straně Tomáš Došek, jenže nabíhající Skácel sám před prázdnou brankou Sigmy na míč nedosáhl. Ve hře Olomouce přibylo nepřesných přihrávek, po kterých Slavia vyrážela k nebezpečným protiútokům.
  Do druhého poločasu poslal trenér Beránek místo Sankoviče na hřiště Vachouška, který záhy využil Špiláčkovy chyby a po jeho centru Tomáš Došek přestřelil. O chvíli později se prodral šestnáctkou před branku domácích Gedeon, ale jeho bomba minula Vaniakovu pravou tyč. Pak se dostali do několika slibně vypadajících akcí domácí, chyběla jim však přesnější finální přihrávka. V 60. minutě dal střelou z dálky vyniknout Černému Reiter, chvíli nato předvedl Kučera parádní sólo od půlicí čáry, ale v šestnáctce mu už k přesnějšímu zakončení chyběly síly. V 69. minutě zase na druhé straně hřiště Vaniak efektně zlikvidoval střelu Lukáše Doška. Čtvrt hodiny před koncem mohl po rohovém kopu rozhodnout zápas pro hosty Šilhavý, z hranice šestnáctky ale nastřelil pouze levou tyč Vaniakovy branky. V závěru ještě Kobylík po sólu trefil jen obránce hostí a Špiláčkovu střelu Černý nadvakrát zlikvidoval.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 4.830

Trenér: M. Beránek: „Chtěli jsme dohnat ztracené body z minulého utkání doma s Příbramí. Dnes jsme k vítězství měli blíže než před týdnem. Mohu být spokojen s defenzívou mužstva, problémem je ale útočná fáze. V koncovce nám chybí klid a lepší řešení. Potřebujeme akce kvalitněji dohrát.”


Slavia - FK Viktoria Žižkov
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 10. 05. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2001/02, 30. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Šilhavý (46. Šuškavčevič), Hrdlička - Piták (88. Stibůrek), Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek, Vachoušek (57. Kuka)

Branky: 86. Kuka 1:0

Průběh: Oslavovaným hrdinou fotbalové Slavie se stal její útočník Pavel Kuka. Na hřiště přišel až ve druhém poločase, ale svou trefou pět minut před koncem vzal Viktorii Žižkov mistrovský titul. Slavii výhra vylepšila nepovedený ročník. V tabulce sice skončila pátá, ale místo v Poháru UEFA už má jisté díky účasti ve finále Poháru ČMFS, v němž se utká se Spartou. Oba týmy vstoupily do zápasu opatrně. Hra se odehrávala ve středu hřiště, do velkých šancí se žádný ze soupeřů dlouho nedostával, chyběla i účinná střelba. Více aktivity sice bylo na kopačkách slavistů, ale i oni příliš neriskovali a kromě průniku Tomáše Doška v 8. minutě, který odhadl brankář Pižanowski, nebyli domácí nebezpeční. Hosté začali být vidět až po dvaceti minutách, kdy se na hranici šestnáctky dvakrát opřel do míče Stracený, ale jednou mířil nepřesně a podruhé našel přesně stojícího Černého. Větší nebezpečí pro domácí branku přišlo až po příchodu Chihuriho, který vystřídal zraněného Straceného. Jenže neujala se ani střela Ščasného, která ke zděšení bohorovného gólmana Černého orazítkovala z boku tyč, ani Piklův lob těsně před přestávkou v síti neskončil. Kapitán Žižkova se při svém nevydařeném pokusu navíc zranil, a krátce po přestávce zamířil předčasně ze hřiště. Jeho odchodem Žižkov ve svém výkonu hodně polevil, na druhé straně naopak přinesl zřejmé oživení střídající Kuka. Slavisté své šance ale spalovali. V 58. stačil oblouček Tomáše Doška vyškrábnout Pižanowski, stejně jako vzápětí Gedeonovu dělovku. Slavistický tlak v závěru vrcholil, hosté se už zmohli jen na bránění nerozhodného výsledku. Na jejich kontě přibývaly jen ošklivé fauly a žluté karty. V 71. minutě se domácí dožadovali penalty za Šmardovo sražení Lukáše Doška, ale rozhodčí Beneš nechal hru pokračovat. Chvíle domácích přišla až v samém závěru. Kuka, který byl po svém příchodu nejlepším hráčem na trávníku, se pět minut před koncem prodral na pětimetrovou vzdálenost před Pižanowského a prostřelil ho střelou k tyči. Slavisté se z gólu radovali tak, jako kdyby titul vyhráli oni a ne Liberec, kterému mu ho na dálku vybojovali.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 3.825

Trenér: M. Beránek: „První půle byla oboustranně kvalitní. Žižkov nás dobře napadal, stálo ho to však hodně sil. Po přestávce jsme si vytvořili místy až drtivou převahu. Fotbal se však hraje na góly a moc nechybělo, abychom se rozešli smírně. Po celkovém průběhu si ale myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Chtěl bych poděkovat svému týmu. Je vidět, že hrana mezi úspěchem a neúspěchem je velmi tenká,” uvedl spokojený Miroslav Beránek. „Kuka? Splnil, co jsme si řekli a co jsme čekali. Nejdřív měli dva útočníci pracovat a až bude soupeř unavený, měl nastoupit Pavel a hrát svou hru,” podotkl kouč k nasazení slavistického střelce.”

Poznámky: Hráči Žižkova dostali od rozhodčího 8 žlutých karet.


AC Sparta Praha - Slavia
1 : 2 (1 : 2)

Datum: 13. 05. 2002, Praha, Strahov

Utkání: Pohár ČMFS, finále

Sestava: Černý - L. Došek, Šuškavčevič, Petrouš, Skácel - Piták, Dostálek, Gedeon (86. Stibůrek), Kuchař - T. Došek, Kuka (10. Vachoušek)

Branky: 2. T. Došek 0:1, 17. T. Došek 0:2, 21. Novotný 1:2

Průběh: Fotbalisté Slavie zdolali ve finále Poháru ČMFS Spartu 2:1 a potřetí se radovali z této trofeje. Slavia navázala na triumfy z 1997 a 1999 a od vzniku samostatné České republiky je tak v této soutěži nejúspěšnějším klubem. Dvoubrankové vedení získal v 255. derby pražských „S” Slavii na Strahově Tomáš Došek, za Spartu snížil v 21. minutě Jiří Novotný.
Slavii vyšel vstup do utkání a už v druhé minutě vedla. Sparta zapomněla na volného Tomáše Doška, který tváří v tvář brankáři Čechovi otevřel tečovanou střelou skóre. Na druhé straně mohl po Petroušově zaváhání vyrovnat Tuma, Černého pak vyzkoušel střelou i Jarošík a brankářem vyražený míč odvrátila na roh obrana Slavie. Vystřídat poté musel pro zranění slavistický kapitán Kuka, jehož nahradil Vachoušek. Poté si vypracovali zase několik dobrých střeleckých pozicí červenobílí, ale Vachouškův pokus z úhlu vyrazil Čech a Dostálek s Tomášem Doškem mířili vedle. V 17. minutě však již Slavia zvýšila. Vachouškovu střelu ještě zablokoval Novotný, zřejmě rukou, pokračovalo se ale dál a Tomáš Došek se s pomocí pravé tyče Čechovy branky zapsal podruhé do listiny střelců. Sparta rychle odpověděla a snížila. Za čtyři minuty totiž Flachbartovu střelu tečoval kapitán Novotný. Poté zkoušel štěstí z dálky Jarošík, ale do velkých šancí se do konce prvního poločasu už ani jeden celek nedostal.
Po pěti minutách druhého poločasu připravil pro Juna šanci Michalík, ale pojistku slavistického vedení měl na druhé straně necelou půlhodinu před koncem utkání Vachoušek. Tomáš Došek uspěl na hranici vápna v souboji s gólmanem Čechem, Piták našel nabíhajícího Vachouška, ale ten nedokázal trefit odkrytou branku, v níž v té chvíli Čech chyběl.Poté znovu Vachoušek přestřelil a v 73. minutě po faulu na téhož hráče viděl druhou žlutou a tedy i červenou kartu Flachbart. Proti oslabenému soupeři pak nebezpečně hlavičkoval Piták a Čech vyrazil tvrdou Skácelovu ránu. Pět minut před mohl dovršit hattrick Tomáš Došek, ale přestřelil. A když rozhodčí Vidlák neposoudil Jarošíkův pád ve vápně jako faul, skončil finálový zápas výhrou Slavie, která bude hrát v prvním kole Poháru UEFA...

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 8.820

Trenér: „Povedl se nám začátek, po prvním gólu jsme se však nevyhnuli určité pasivitě. Druhou slabší chvilku jsme si vybrali na začátku druhé půle. Jinak si myslím, že jsme byli kreativnější, vytvořili jsme si mnohem víc vyložených šancí. Kdybychom pojistili výsledek, neměl by soupeř příležitost vyrovnat až do konce zápasu,” prohlásil na tiskové konferenci Miroslav Beránek. „Z celkového pohledu je výhra zasloužená. Gratuluji svým svěřencům, je to jejich odměna na cestě, kterou jsme se vydali. Chci však zdůraznit, že jsme teprve na začátku,” pokračoval. K problémům v sestavě podotkl: „Chybělo nám sedm obránců, použil bych i mladého Zachariáše, který je s národním výběrem do osmnácti let. Hráči, kteří nastoupili, se svých úkolů zhostili výborně,” dodal kouč, který si úspěchu velmi cení. „Pohár je druhá nejvýznamnější soutěž u nás, navíc jsme porazili Spartu. Mám pochopitelně radost.”

Poznámky: ČK: 73. Flachbart.
  Část sparťanské sestavy nesla prohru v finále domácí pohárové soutěže se Slavií v poměru 1:2 těžce a při odchodu do šaten zejména kapitán Jiří Novotný neměl pochopení pro výkon rozhodčího. Svými výkřiky označil výsledek za zmanipulovaný a odmítl převzít pohár za druhé místo. Rozezlený byl i brankář Petr Čech, napůl na sudího, napůl na spoluhráče. „Říkali jsme si, že budeme hrát něco úplně jiného. Nebyli jsme dost agresívní a já jsem na každého řval,” popsal atmosféru v mužstvu. Přesto bylo podle něj dost času na to, aby Sparta vyrovnala.
  Tomáš Došek, střelec dvou rychlých branek Slavie, které padly na začátku prvního poločasu, se nad svým kanonýrským uměním trochu ušklíbal. „Ani nevím, jak se to stalo,” komentoval první přesnou trefu. Podíl na druhé prý měl také menší, neboť míč se k němu náhodně odrazil. „Štěstí, že jsem nepřestřelil,” oddechl si ještě po zápase a připojil, že míč do sítě tlačil očima.
  Záložník Tomáš Kuchař dostal v základní sestavě červenobílých příležitost po dlouhé době a jako by se rozpomněl na derby z předchozího ligového ročníku, v němž zajistil na Letné přímým kopem dělbu bodů za remízu 4:4. U levé postranní čáry byl těžko uhlídatelný. „Když mi to trenér ráno řekl, byl jsem překvapený. Byla to super zpráva,” pochvaloval si. Zápas si prý užil. „Dva rychlé góly nám hrozně pomohly,” pokračoval. Své šance ve druhém poločase řešil netradičně přímými střelami. „Musel jsem pálit z první. Dobíhali ke mně,” vysvětlil jindy technický hráč. Slavisté se shodli v tom, že soupeř měl za stavu 2:1 možnost vyrovnat a zápas zdramatizovat.
  Do největší šance se dostal Tomáš Jun v 50. minutě, ale brankář Radek Černý bravurním pádem střelu střídajícího sparťana zblízka kryl. „Míč mi přišel na delší nohu,” vysvětlil svůj střelecký nezdar Jun. Chtěl prý zamířit ke vzdálenější tyči, ale netrefil balón dobře. „Bylo to typicky vyhecované derby, škoda, že se hrálo od čtyř hodin, třeba by nás jinak přišlo povzbudit víc lidí,” uvažoval útočník, jenž s hořkým úsměvem připomněl letošní bilanci Sparty - dvakrát druhá.
  O gólovou pojistku se mohl postarat Štěpán Vachoušek, ale dvakrát z vyložené pozice mířil nepřesně. Otázky na své pocity přijal napůl omluvně a napůl ustrašeně. „Nespadlo to tam,” snažil se vyhnout analýze svých nepovedených nákopů. „Sparta nás pak zatlačila a měl jsem trochu strach, aby nevyrovnala,” kál se ještě slavistický náhradník, ale úlevně dodal, že dostat se do Poháru UEFA a vyhrát domácí pohár, to je dobrý závěr sezóny. Vachoušek vystřídal Pavla Kuku, jenž před třemi dny zajistil svému mužstvu výhru 1:0 v posledním ligovém kole proti Viktorii Žižkov. Tentokrát ze hřiště odkulhal záhy. „Úplně mi strnula noha. Nemohl jsem na ni vůbec stoupnout. I doktor na to koukal s obdivem,” ironizoval svou situaci hráč, sužovaný zdravotními problémy celé jaro. Dovolenou prý stráví s berlemi a má tři neděle času na to, aby se vyléčil. Dnešní oslavu si ale ujít nenechá.


Slavia - FC Marila Příbram
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 22. 06. 2002, Rožmitál pod Třemšínem

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Müller, Šilhavý, Stibůrek, Hrdlička - Kučera, Gedeon, Musil, Skácel - Kuka, Jirásek

Branky: 21. Jirásek 1:0, 30. Šmejkal 1:1, 51. Šmejkal 1:2

Rozhodčí: Mencl

Trenér: M. Beránek


Slavia - FC Marila Příbram
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 22. 06. 2002, Rožmitál pod Třemšínem

Utkání: přátelské

Sestava: Slavík - L. Došek, Šuškavčevič, Novotný (40. Šilhavý), Kreuz - Lička, Herda, Dostálek, Hottek - Vachoušek, T. Došek

Branky: 19. Gomes 0:1, 21. T. Došek 1:1, 60. Jarolím 1:2, 90. Siegl 1:3

Rozhodčí: Čuřín

Trenér: M. Beránek: „Jsme po tvrdém soustředění zaměřeném na fyzickou připravenost. Vyzkoušeli jsme široký kádr hráčů z B celku i dorostu. Výsledky v této fázi nejsou až tak důležité. Každý má šanci ukázat svou výkonnost.”


Slavia - 1. FC Synot
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 25. 06. 2002, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička – Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel – Vachoušek, T. Došek; 2. poločas: Černý – L. Došek (60. Šuškavčevič), Müller, Petrouš, Hrdlička – Dostálek (75. Lička), Gedeon (60. Stibůrek), Herda, Skácel (60. Kučera) – T. Došek (78. Sedláček), Piták

Branky: 2. T. Došek 1:0, 11. Kostka 1:1, 54. Malár 1:2, 86. Kučera 2:2

Trenér: „Vyzkoušeli jsme si, jak na tom hráči jsou, jak se vyrovnávají s únavou a do jaké míry jsou schopni ji překonat. To je v téhle fázi hlavní účel, taktických prvků ve hře zatím moc nebylo,” uvedl kouč Miroslav Beránek.


TJ Sušice - Slavia
0 : 8 (0 : 3)

Datum: 29. 06. 2002, Sušice

Utkání: přátelské

Sestava: Slavík - L. Došek, Šuškavčevič, Petrouš, Sedláček - Lička (46. Kotrba), Bejbl, Herda (46. Lička), Skácel - Piták (65. Švancara), T. Došek (70. Řehák)

Branky: 6. T. Došek 0:1, 15. Piták 0:2, 23. T. Došek 0:3, 52. Skácel 0:4, 59. Herda 0:5, 73. Švancara 0:6, 74. Řehák 0:7, 84. Švancara 0:8

Průběh: U příležitosti oslav devadesáti let od založení TJ Sušice porazili slavisté své hostitele 8:0. Do utkání proti třetímu mužstvu západočeského přeboru vedl tým s kapitánskou páskou Radek Bejbl. Na posledních dvacet minut zápasu, jehož výtěžek byl věnován na charitativní účely nastoupil i vedoucí pražského ligového týmu Pavel Řehák a dokonce se zapsal do střelecké listiny. Premiéru si ve druhém poločase odbyl také Václav Kotrba, který k 1.7. přestupuje do Slavie právě ze Sušice. Už v minulé sezóně Kotrba úspěšně hostoval v ligovém dorostu Slavie a v jejím B-týmu.

Trenér: M. Beránek


FC Jílové - Slavia
1 : 7 (0 : 4)

Datum: 30. 06. 2002, Jílové u Prahy

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Müller, Šilhavý (46. Stibůrek), Suchopárek, Hrdlička (46. Musil) - Gedeon, Dostálek, Kuchař - F. Veselý st.(60. Řehák, 77. Zlámal), Kuka, Kučera

Branky: 22. Dostálek 0:1, 27. Kučera 0:2, 42. Kuka 0:3, 43. Veselý 0:4, 59. Kučera, 65. Dostálek, 74. Kučera

Průběh: Druhá část slavistického týmu přispěla v sobotu odpoledne k oslavám osmdesáti let fotbalového klubu FC Jílové u Prahy. Vedle současných opor a mladých nadějí nastoupil se sedmičkou na dresu a s kapitánskou páskou na rukávu také legendární František Veselý. Na postu pravého křídla si počínal znamenitě a diváky potěšil i krásným gólem, když nádherně přeloboval domácího brankáře. Do hry (nikoliv v brance) zasáhl také František Zlámal a střelecky se blýskl Tomáš Kučera, autor tří branek. Slavia v „exhibiční“ sestavě porazila přední tým středočeské 1. B třídy 7:1 a zhruba tisíc diváků pobavila nejednou pohlednou akcí.

Diváci: 1.000

Trenér: M. Beránek


Slavia - FC Viktoria Plzeň
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 03. 07. 2002, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Müller, Šuškavčevič, Suchopárek, Sedláček - Kučera (46. Lička), Herda, Stibůrek (69. Kučera), Kuchař - Kuka, Vachoušek (73. T. Došek)

Branky: 27. Kuka z pen. 1:0, 32. Knapp 1:1, 63. Kuka 2:1

Průběh: První část slavistického týmu chystajícího se na novou sezónu sehrála v Blšanech utkání s Plzní. Kvalitní přípravný zápas, do něhož šli naši hráči z plné tréninkové zátěže vyhrála 2:1 a hráči ještě neproměnili řadu dalších gólových šancí. Oba slavistické góly vstřelil Pavel Kuka, první z pokutového kopu nařízeného za sražení Vachouška v pokutovém území.

Trenér: M. Beránek


FK Chmel Blšany - Slavia
0 : 0

Datum: 03. 07. 2002, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Sedláček (46. Lička) - Piták, Bejbl, Dostálek, Gedeon - T. Došek, Švancara (46. Kučera)

Průběh: Druhá část slavistického týmu se na soustředění v Blšanech utkala odpoledne s domácím týmem FK Chmel. V zápase velmi dobré úrovně branka nepadla, slavisté sice působili fotbalovějším dojmem, v koncovce se na nich však projevovala únava z náročného tréninkového programu.

Trenér: M. Beránek


Slavia - FK Chomutov
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 06. 07. 2002, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Václavík - Müller, Šuškavčevič, Suchopárek, Herda - Kučera, Lička, Stibůrek, Kuchař - Švancara, T. Došek; 2. poločas: Černý - L. Došek, Šilhavý, Suchopárek (68. Müller), Sedláček - Piták, Dostálek, Gedeon, Kuchař (68. Herda) - Kuka, Vachoušek

Branky: 22. T. Došek 1:0, 45. Müller 2:0, 55. Vachoušek z pen. 3:0, 80. Šilhavý 4:0

Průběh: Slavia odehrála poslední přípravný zápas před odjezdem ze soustředění v Blšanech, soupeřem jí byl druholigový Chomutov a odjížděl domů s čtyřgólovou nadílkou.
  V úvodu utkání si žádný z týmů nevytvořil převahu, Slavia se dočkala několika rohových kopů, které zahrávali Tomáš Kuchař a Marcel Lička, ale nedokázali je zužitkovat. Chomutov se k prvnímu rohu propracoval až ve 20. minutě. Hned vzápětí se naskytla obrovská příležitost Tomáši Kučerovi - jeho střela však byla vykopnuta z brankové čáry. Poté Tomáš Došek tečoval pokus Filipa Herdy vedle levé tyče. Tomáš Došek byl i u akce ve 22. - levačkou se trefil k levé tyči. Slavisté se snažili i o střelbu z dálky, ale Stibůrkova střela mířila jen do náručí gólmana Chomutova. Až do 40. se nic zajímavého, až na roh Chomutova, z kterého stejně nic nebylo, nedělo. Ve výše zmiňovaném čase přehlavičkoval Tomáš Došek těsně břevno, když se k němu dostal míč po rohu. Špatně si nepočínal ani Marcel Lička o dvě minuty později, ve vápně si zpracovával míč, ale soupeř mu nedovolil pořádně zacílit. Po Švancarově pokusu olíznul balon tyč, ale stejně by případný gól neplatil pro ofsajd. Tomáš Došek si zkusil spolupráci s Tomášem Kuchařem, ten však zamířil jen do gólmana. První poločas skončil pro Slavii dobře - ve 45. se bombou z dálky trefil do sítě Martin Müller.
  Do druhé půle naskočila jiná jedenáctka, vlastně spíše devítka, protože Honza Suchopárek a Tomáš Kuchař v sestavě zůstali. V 54. minutě se před brankou ocitli chomutovští, když se nedokázala rychle vrátit slavistická obrana a celou situaci zachraňoval Lukáš Došek. Následný protiútok náš soupeř nezvládnul - Piták byl faulován, k penaltě se postavil Štěpán Vachoušek, jeho razantní střela mířila k levé tyči a Slavie tak vedla 3:0. Penaltový exekutor se připomněl i o pět minut později - po Pitákově přihrávce nastřelil břevno, odražený míč se dostal ke Kuchařovi, kterého následně vychytal brankář Chomutova. Vachoušek mířil nad břevno i o chvíli později po přihrávce Pavla Kuky. Z hranice velkého vápna se snažil prosadit Patrik Gedeon svými střelami, které však byly blokovány. Trenér Beránek sáhnul v 68. k dvojitému střídání, ze hřiště odešli Tomáš Kuchař a Honza Suchopárek, nahradili je Filip Herda a Martin Müller. Ve 72. si krásně Patrik Gedeon obešel protihráče, kterého si položil na zem, tvrdě vystřelil, ale další branku nepřidal, k odraženému míči se dostal Štěpán Vachoušek a mířil hodně nad. Poslední gól přidal Tomáš Šilhavý střelou asi ze třiceti metrů.

Trenér: M. Beránek

Poznámky: Slavisté tento zápas odehráli na konci náročného soustředění a tak není divu, že nebyli schopni hrát nahoru dolu. Hráči, kteří naskočili do druhého poločasu byli možná aktivnější, do ofenzivy se hodně zapojoval Lukáš Došek, své místo si tak střídal s Karlem Pitákem. Vyloženě nezklamal nikdo, dost aktivně si počínal Tomáš Kuchař, svou práci odvedla i obrana, ve které hrál třeba i Filip Herda s Lumírem Sedláčkem, kteří by se určitě cítili lépe v záloze. Příliš nepřesvědčil Pavel Kuka, občas ztrácel míče, ale to se může stát každému. Je škoda, že kvůli lehkému zranění nemohl nastoupit Radek Bejbl, stejně jako trojice Skácel, Petrouš, Hrdlička.


Slavia - FK AS Pardubice
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 10. 07. 2002, Ledeč nad Sázavou

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Václavík - L. Došek, Šilhavý, Suchopárek, Sedláček - Kučera, Dostálek, Gedeon, Skácel - Piták, T. Došek; 2.poločas: Václavík - Műller, Šilhavý, Šuškavčevič, Sedláček (63. Herda) - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel - Švancara, T. Došek

Branky: 26. Gedeon 1:0, 53. Gedeon 2:0

Průběh: V přípravném utkání hraném v Ledči nad Sázavou porazila Slavia Pardubice 2:0. Střelecky se dařilo Patriku Gedeonovi, autorovi obou gólů. Za zmínku stojí zejména první z nich, který padl po vydařené ráně ze dvaceti metrů.

Trenér: M. Beránek: „Utkání splnilo účel, hráli jsme proti dobrému mužstvu, které podle mého názoru bude patřit do užší špičky druhé ligy. Jsem spokojen i s tím, že jsme nedostali gól.”


Slavia - SK Sigma Olomouc
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 13. 07. 2002, Hlinsko v Čechách

Utkání: Profil Cup

Sestava: Václavík - Milan Zachariáš, Müller, Suchopárek, Sankovič - Kučera (54. Táborský), Gedeon (31. Herda), Dostálek, Sedláček - T. Došek (31. Jirásek), Švancara

Branky: 5. Švancara 1:0, 10. Sedláček 2:0, 46. Kučera 3:0

Průběh: Trenéři měli pro turnaj v Hlinsku připraveny dva týmy. První z nich si bez problémů poradil s béčkem olomoucké Sigmy, když dvakrát udeřil hned v úvodu utkání. Slavisté si vytvořili i další šance, za rozhodnutého stavu v bráně dvakrát výborně zasáhl Michal Václavík proti šikovnému Nigerijci Paschalu Ekwuememu. Poprvé se po návratu z mistrovství světa a následné dovolené představil v obraně Goran Sankovič, trenér Beránek dal příležitost i mladým talentům z A-dorostu a třetiligového béčka Milanu Zachariášovi, Ivo Táborskému a Tomáši Jiráskovi.

Trenér: M. Beránek

Poznámky: Zápasy na turnaji byl hrán na 2x30 minut. Druhý „kvalifikační” zápas o finále byl sehrán mezi Slovanem Liberec a Českými Budějovicemi a skončil vítězstvím Budějovic na penalty 5:4. Zápas o třetí místo mezi Olomoucí a Libercem musel být ve 42. min. z bezpečnostních důvodů předčasně ukončen, když se nad stadionem setmělo a v bezprostřední blízkosti začaly dunět hromy a létat blesky. Po půl hodině bylo sice po dešti, ale i po fotbalu, trávník totiž překryla souvislá, zhruba pěticentimetrová vrstva vody. O vítězi turnaje tak nakonec kuriózně rozhodoval los, ve kterém měl šťastnou ruku slavistický kapitán Jan Suchopárek.


Slavia - KS Groclin Dyskobolia Grodzisk-Wielkopolski
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 16. 07. 2002, Bad Wörishofen, Německo

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Müller, Šuškavčevič, Suchopárek, Sankovič – Kučera, Kuchař, Herda, Sedláček – Švancara, Jirásek (60. Táborský)

Branky: 11. ??? 0:1, 28. Kuchař 1:1, 28. Švancara 2:1

Průběh: V prvním přípravném utkání na soustředění v německém Bad Wörishofenu zvítězila Slavia nad polským prvoligovým klubem Dyskobolia Grodzisk 2:1. Soupeř se dostal do vedení v 11. minutě po chybě Slavie ve středu obrany. Slavisté si poté vypracovali dvě šance, ujala se však až třetí – po patičce Sedláčka srovnal ve 28. Kuchař. Vítězství nad Poláky, kteří ve druhé půli vystřídali sedm fotbalistů, zařídil Švancara, který zužitkoval čtvrt hodiny po obrátce nádhernou kolmici Herdy. Střetnutí se však nedohrálo, necelých deset minut před koncem se ke slovu dostaly přírodní živly a rozhodčí kvůli vydatné průtrži mračen duel ukončil.

Trenér: M. Beránek


Slavia - Galatasaray SK
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 18. 07. 2002, Schaffhausen am Bodensee, Německo

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička (54. Bejbl) – Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel (65. Kuchař) - T. Došek, Vachoušek

Branky: 21. Hrdlička 1:0, 62. Berkant 1:1, 75. Piták 2:1

Průběh: V druhém přípravném utkání na soustředění v Německu porazila Slavia po výborném výkonu slavný Galatasaray Istanbul 2:1. V sestavě tureckého mistra se postupně objevily všechny jeho hvězdy.
  Sešívaní měli zápas v první půli pod kontrolou a vypracovali si několik šancí, například Piták neproměnil samostatný nájezd. Skóre otevřel ve 21. minutě Tomáš Hrdlička. Gól padl po rohu Skácela, na přední tyči prodloužil Vachoušek a náš obránce rozvlnil síť. Později však musel odstoupit pro tržnou ránu na hlavě, která si vyžádala dva stehy. Po obrátce Turci přidali a vytvořili si asi dvacetiminutovou převahu, kterou v 62. korunoval Berkant. Slavisté se ale se silným protivníkem dokázali vypořádat a strhli vítězství na svou stranu - konečnou podobu výsledku stanovil v 75. záložník Karel Piták, který dorazil projektil z Dostálkovy kopačky.

Trenér: M. Beránek: „Galatasary je mužstvo z evropské špičky, které toho hodně dosáhlo, střetnutí bylo velmi náročné. Výhry si cením.”

Poznámky: Sestava soupeře: Mondragon - Vedat (80. Emre), Sarr (82. Bülent), Murat (46. Müslim), Duro (46. Cihan) – Batista (46. Felipe), Ayhan (71. Hasan Şaş), Suat (46. Ergün), Baliç (75. Ümit Davala) – Serkan (46. Eloi, 71. Arif), Ümit Karan (46. Berkant)


Slavia - SpVgg. Unterhaching 1925
2 : 3 (1 : 0)

Datum: 19. 07. 2002, Gerestried bei Műnchen, Německo

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Müller, Šuškavčevič, Suchopárek, Sedláček - Kuchař, Herda, Bejbl (46. Sankovič), Kuchař - Švancara (60. Táborský), Jirásek

Branky: 9. Herda 1:0, 50. Jakomin 1:1, 68. Sukalo 1:2, 80. Sedláček 2:2, 87. Leitl z pen. 2:3

Průběh: A-mužstvo Slavie na soustředění v Německu podlehlo SpVgg Unterhachingu, účastníkovi druhé bundesligy 2:3. Zápas odehrála druhá část kádru, která při včerejším vítězném souboji s Galatasarayem odpočívala. V zápase Slavia dlouho vedla, skóre otevřel v 9. minutě Herda, Jakomin ale krátce po přestávce srovnal. Čtvrthodinu před koncem zařídil Sukalo svému týmu vedení, Sedláček sice stačil srovnat, konečnou podobu výsledku však stanovil z penalty těsně před vypršením normální hrací doby Leitl.

Trenér: „Tři inkasované branky nejsou dobrým vysvědčením pro naši defenzívu. Ale jedná se o přípravu. Dali jsme znovu příležitost fotbalistům širšího kádru, máme před sebou náročnou sezónu, a proto je třeba, aby byli všichni co nejlépe připraveni,“ uvedl trenér Miroslav Beránek. Od 60. minuty jsme dohrávali s dorosteneckým útokem - na hrotu bojovalo duo Táborský-Jirásek. Kouč k zařazení mladíků podotkl: „Pro oba to byla velká škola, ještě letos kopali dorosteneckou ligu. Včera viděli na vlastní oči Galatasaray, dnes si zahráli proti Unterhachingu.“


Slavia - 1. FC Köln
0 : 1

Datum: 20. 07. 2002, Weiler/Allgau, Německo

Utkání: přátelské

Sestava: Slavie: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička - Piták, Bejbl, Dostálek, Gedeon - T. Došek, Vachoušek (71. Kuchař)

Branky: 24. Scherz

Průběh: V posledním zápase na soustředění v Německu podlehla Slavia mužstvu 1. FC Köln 0:1. V prvním poločase se hrál vyrovnaný fotbal, soupeř se však dostal po necelé půlhodině do vedení. Po změně stran si slavisté vytvořili jasnou převahu, selhali ale při proměňování šancí - na nepřesné mušce vyhořeli dvakrát Tomáš Došek a Dostálek, mimo mířili i Gedeon s Bejblem.

Trenér: M. Beránek: „S výkonem jsem spokojen, odehráli jsme další velmi kvalitní přípravu. Mrzí mě pouze špatná efektivita v proměňování příležitostí.”


FC Pragis Satalice - Slavia
0 : 8 (0 : 3)

Datum: 23. 07. 2002, Satalice

Utkání: Pohár ČMFS, 2. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička - Piták, Bejbl, Dostálek, Gedeon - T. Došek, Vachoušek

Branky: 2x vlastní, T. Došek, Vachoušek, Gedeon, Švancara, Piták, Bejbl

Průběh: Celý zápas měla Slavia pod kontrolou, soupeře do šancí nepustila. V první půli se domácí dostali pouze ke dvou vážnějším šancím. Střelecké hody červenobílých otevřely dva vlastní góly soupeře. K prvnímu pomohl Vachoušek, který vystřelil a soupeř dorážkou zavěsil. Na druhé vlastní brance má podíl Gedeon, který se již snažil nahrávat Tomáši Doškovi, ale jeho nahrávka byla zblokována do brány. Třetí branku dal Tomáš Došek po geniální nahrávce Dostálka, který asi patřil mezi nejlepší hráče zápasu.
  Druhý poločas byl exhibicí, soupeř se vytratil fyzicky a na slavistický neustálý pohyb neměl šanci. Ligový tým postupně přidával góly, v podstatě všechny byly krásné. Prázdnou branku netrefil Vachoušek ještě za stavu 3:0. Poslední branku zápasu vstřelil navrátilec Radek Bejbl.

Trenér: M. Beránek


SK Hradec Králové - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 29. 07. 2002, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 2002/03, 1. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý, Petrouš, Hrdlička (77. Müller) - Piták, Dostálek, Bejbl, Gedeon (63. Kuchař) - T. Došek, Vachoušek (68. Kučera)

Branky: 25. Kraus 1:0, 30. Vachoušek 1:1

Průběh: Slavia, adept na titul, vstoupila do nového ročníku fotbalové ligy jen remízou na hřišti Hradce Králové, stavěného nezřídka do role kandidáta na sestup. A mohla i prohrát.
  Beránkovým svěřencům první velkou příležitost nabídli sami Východočeši. Kubeš zmateně rozehrával napříč obranou, ale zaskočený útočník hostí T. Došek ve výhodné pozici liknavě a nepřesně přehazoval Čalouna v bráně. Mimo tyče míři na druhé straně také Homoláč hlavou, ale slavisté v úmorném horku hrající profesorsky chladně varování nevzali vážně.
  Ve 25. minutě se bránící Petrouš a Šilhavý pozdě sešli u Kříže, který se štěstím v pádu poslal míč do šestnáctky volnému Krausov, a ten pravačkou po zemi zakončil - 1:0. Na druhé straně před pokutovým územím ukořistil míč Vachoušek, brilantními kličkami se prosmýkl mezi zadáky a vyrovnal. Ve vyrovnané bitvě se zdály domácí akce v koncovce o chloupek nebezpečnější. Bouška ale pálil nad a ani nebezpečný Kraus už podruhé Černého nepřekonal. Oba týmy se střídaly v iniciativě i po půli.
  Kraus dál hrozil na jedné straně, na druhé slavisté chtěli penaltu poté, co Lesák tahal za dres Hrdličku. Velké chvíle přišli kolem 70. minuty. Míč směřující po Kuchařovey ráně do sítě vyhlavičkoval Bouška, vzápětí po závaru na hradecké brankové čáře zachraňoval Kubeš. Domácí se ale rychle otřepali. Kraus poskytl Křížovi stoprocentní šanci, ale Černý vyrazil a Bouškova rána skončila na slavistické tyči.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 5.320

Trenér: M. Beránek


FK Chmel Blšany - Slavia
2 : 3

Datum: 31. 07. 2002, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Müller, Šuškavčevič, Suchopárek, Zachariáš (46. Kratochvíl)– Kučera, Kuchař, Kotrba, Hottek – Jirásek (46. Táborský), Adauto (70. Jirásek)

Branky: 21. Michal 1:0, 45. Zemlík 2:0, 50. Adauto 2:1, 65. Kučera 2:2, 72. Kuchař 2:3

Průběh: Slavia porazila v přípravném utkání v Blšanech místní ligový celek 3:2. Trenér Beránek vyslal na trávník hráče, kteří odpočívali v Hradci Králové, a několik nadějných mladíků. Představil se i Brazilec Adauto, který po přestávce za stavu 0:2 zavelel kontaktním gólem k obratu. Jeho oblouček brankář vyrazil před sebe, na dorážku byl však krátký.

Trenér: M. Beránek


Slavia - FC Bohemians Praha
4 : 1 (1 : 1)

Datum: 05. 08. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 2. kolo

Sestava: Černý - L. Došek (60. Müller, 70. Suchopárek), Bejbl, Petrouš, Hrdlička - Piták, Dostálek, Gedeon (80. Kuchař), Skácel - T. Došek, Vachoušek

Branky: 27. Kulig 0:1, 33. Petrouš 1:1, 50. Vachoušek 2:1, 51. T. Došek 3:1, 59. Piták 4:1

Průběh: První pražské derby nového ligového ročníku Slavia - Bohemians dnes vyznělo celkem jasně pro domácí fotbalisty, kteří na Strahově zvítězili 4:1. Bohemians se sice ujali vedení, ale po přestávce je slavisté zcela jednoznačně přehráli.
  Na novém trávníku strahovského stadiónu začali domácí hráči Slavie ofenzívněji. Ve čtvrté minutě Dostálkovu střelu vyrazil Čontofalský a následný pokus Tomáše Doška usměrnili hostující obránci na roh. Dostálek hýřil aktivitou, ale v koncovce mu chyběl důraz a přesnost; totéž platilo i o Tomáši Doškovi. Po dvaceti minutách vypálil Tomáš Došek hodně tvrdě, ale brankáři Bohemians jen vyprášil rukavice. Domácí měli trvalou převahu, ale v pokutovém území soupeře postrádali přesnost. Skácel to zkusil střelou z dálky, ale namířil nad břevno. Bohemians se na dostřel branky Černého dostávali ojediněle, ale přesto se v 27. minutě ujali vedení. Roh soupeře sice obrana Slavie ještě odvrátila, ale na přesný a tvrdý volej Kuliga stačil gólman Slavie zareagovat až ve chvíli, kdy byl už míč v síti. Krátce nato se probil obranou Bohemians Vachoušek, zpětnou přihrávkou ideálně našel nabíhajícího Dostálka, ale ten ani nadvakrát nedokázal míč dopravit za záda Čontofalského. V 33. minutě se ale příznivci domácích konečně dočkali. Trestný kop Adama Petrouše nešťastně tečoval jeho bratr Michal a bylo vyrovnáno. Před poločasem spálil další šanci Dostálek, ale krátký časový úsek po změně stran už přinesl rozhodnutí. V 48. minutě skončila ještě Vachouškova hlavička těsně vedle, ale o dvě minuty později už domácí střelec zamířil přesně, když k němu míč doputoval z kopaček bratří Došků. A než se hosté otřepali, inkasovali potřetí. Odražený míč se dostal k Tomáši Doškovi, a ten elegantně přeloboval vybíhajícího brankáře Čontofalského. Uklidněná Slavia poté byla jasným pánem na trávníku. Obranu výborně dirigoval na místě stopera Bejbl, který se před domácím publikem představil poprvé po šesti letech, strávených v zahraničí; v útoku zase hrozilo největší nebezpečí z kopaček Vachouška. Ten krátce před hodinou hry nezištně pustil přihrávku Tomáše Doška na Pitáka, který dopravil míč do sítě počtvrté a stanovil konečnou podobu výhry Slavie.

Rozhodčí: Řehoř

Diváci: 3.709

Trenér: M. Beránek: „Jasno mohlo být do poločasu, příležitosti na to jsme si vytvořili. Ještě před odchodem do kabin měl vedení na kopačce Dostálek. V kabině jsme hráče nabádali, že máme na to, abychom střetnutí zvládli, což se nakonec potvrdilo. Mrzí mě ale, že jsme museli pro zranění střídat dva obránce. Nebylo tak možné, abych vyzkoušel mladého útočníka Jiráska.”

Poznámky: „Myslím, že je vítězství zasloužené. Naštěstí jsme stihli vyrovnat před pauzou. Pak jsme praktikovali svoji hru,“ pochvaloval si Štěpán Vachoušek, který v 50. minutě strhnul vedení na naši stranu. „Jak k tomu došlo? Dostal jsem z pravé strany krásný centr od Lukáše Doška a pak už to bylo jednoduché,“ popisoval s úsměvem zdařilou hlavičku. „Hosté šli z jedné šance do vedení, důležité bylo brzké vyrovnání,“ přikyvoval Karel Piták, který se do listiny střelců zapsal také. „Tomáš Došek zatáhl napravo balón a poslal ho do vápna, křikl jsem si na Vachyho, ať mi ho pustí. No a pak jsem stál sám před Čontofalským.” Tři body hřály i Rudolfa Skácela, který se na trávník dostal po zranění achilovky poprvé v této sezóně. „Věřil jsem, že to otočíme. Vítězství je důležité, doufejme, že na dnešní výkon navážeme v Příbrami.“ Svůj postřeh přidal i brankář Radek Černý. „Trochu nás přibrzdil první gól, naštěstí se Adam Petrouš nádherně trefil z třiceti metrů. Těch patnáct minut po přestávce bylo excelentních, to už jsem tady dlouho nezažil,“ rozplýval se Černý, který se zamyslel i nad svou úlohou. „Měl jsem mnohem míň práce než před týdnem, obrana fungovala velice dobře.“


Slavia - FK AS Pardubice
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 17. 08. 2002, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Bejbl, Skácel - Piták (77. Sláma), Dostálek, Gedeon, Kuchař - T. Došek (60. Vachoušek), Vachoušek (30. Adauto)

Branky: 19. Petrouš 1:0, 51. Adauto 2:0, 58. Piták 3:0, 72. Březina 3:1

Průběh: Na utkání přišlo kolem 500 diváků, což byla na přátelský zápas solidní návštěva. V zápase nastoupila sestava, která se měla objevit v odloženém ligovém utkání v Příbrami. Všichni tři útočníci, T. Došek, Vachoušek a Adauto, si shodně zahráli 60 minut. To byl záměr, který již na čtvrteční besedě nastínil Beránek. Též si po zranění na 13 minut mohl zahrát Sláma.
  Slavia nezačala moc dobře a také první dvě větší šance byly na straně Pardubic. Již ve třetí minutě udělal před pokutovým územím chybu Petrouš, přišel o míč a protihráč hned střílel k tyči, pozorný Černý nezaváhal a střelu vyrazil. O osm minut později se soupeř dostal do přečíslení dva na jednoho, ale střela z hranice vápna nebyla prudká a navíc mířila do náruče Černého, který s ní neměl problémy.
  Po těchto prvních minutách konečně převzali iniciativu domácí a prakticky soupeře do konce poločasu už nepustili ke své bráně. V 16. min. zahrál Piták z pravé strany centr na Vachouška, který hlavičkoval těsně vedle. O minutu později měli domácí roh, které zahrával Kuchař a jeho nahrávky byla přesná! Z rohu krásně nahrál na vzdálenější stranu pokutového území Pitákovi, který rovnou z voleje napálil míč na bránu, bohužel protihráč stačil míč tečovat na roh. Opět zahrával Kuchař, tentokrát centr mířil před bránu, kde se ocitl úplně sám Petrouš a v pohodě zavěsil.
  Ve 23. minutě Vachoušek vystrašil přízemní střelou z 25 metrů soupeřova brankáře, leč střela letěla těsně vedle. Ve 30. minutě se na hřiště dostal "černoušek" Adauto a hned o minutu později se dostal do brejku, mířil na brankáře, už mu udělal kličku, jenže byl před pokutovým územím sražen brankářem, který za to dostal pouze žlutou kartu a Slavia tedy zahrával pouze přímý kop. K tomu se postavil Dostálek, ale jeho technická střele mířila asi 2 metry nad bránu. Ve 34. minutě Skácel z levé strany v půli hřiště nahrál Pitákovi, který zatáhl míč blíže pokutovému území a z pravé strany rychle nahrál na Tomáše Doška, který prudce hlavičkoval jen těsně nad branku.
  Ve druhé půli měli domácí zápas opět pod kontrolou a již v 50. minutě zvýšili skóre. Gedeon nahrál Adautovi do brejku, jenž nejdříve myslel, že by měl být ofsajd, ale když se nic nepískalo, pořádně se rozběhl, šel sám na brankáře a chladnokrevně zakončil střelou k pravé tyči. V 59. minutě byl v akci opět Adauto, před pokutovým územím chytře zaloboval T. Doškovi, který ale nemohl z první střílet, podržel tedy míč, seběhli se k němu dva protihráči, rychle nahrál zpětnou přihrávkou Pitákovi a ten který hned z první asi z 10 metrů míč napálil přímo do levé šibenice.
  Od 70. minuty červenobílí trochu polevili a to se jim vymstilo v 75. minutě, kdy se do brejku dostal soupeř a nahrávkou podél pokutovým územím Březina hladce zavěsil do prázdně brány. V 77. minutě nastoupil Sláma místo Pitáka a hned o dvě minuty byl v akci, když Lukáš Došek nahrál právě Slámovi, ten obešel protihráče, rychle nahrál Vachouškovi, který před pokutovým územím vystřelil. Jeho střela jen těsně minula pravou šibenici… Poslední šance byla v 83. minutě, v pokutovém území byl faulován Kuchař. K penaltě se postavil Dostálek, ale jeho nepovedenou střelu brankář vyrazil.

Diváci: 500

Trenér: M. Beránek

Poznámky: Nováček Adauto předvedl dobrý čich na góly, ještě mu ale chybí víc kombinačních schopností, občas moc dlouho zbytečně držel míč, někdy špatně nahrál. Na druhou stranu by měl být občas i sobec, v zápase se např. dostal do brejku, po levé straně s ním běžel Vachoušek, který ale byl před protihráčem a Adauto místo střely, kterou by určitě vsítil branku, nahrával a byl z toho pouze ofsajd!


Slavia - FC Viktoria Plzeň
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 17. 08. 2002, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Kratochvíl (70. Sláma), Šilhavý, Suchopárek, Novotný - Kučera, Musil, Herda, Hottek - Jirásek, Táborský (65. Lexa)

Branky: 53. Kučera 1:0

Průběh: Ve druhém přípravném zápase náhradníci porazili druholigovou Plzeň 1:0 brankou Kučery. V sestavě se objevilo i několik mladíků z rezervy


FK Teplice - Slavia
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 24. 08. 2002, Teplice

Utkání: 1. liga 2002/03, 5. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl (51. Novotný), Petrouš, Skácel - Piták, Gedeon, Dostálek, Kuchař (87. Jirásek) - T. Došek, Vachoušek (73. Adauto)

Branky: 41. Rada vlastní 0:1, 67. Gedeon 0:2, 75. Adauto 0:3, 93. Kolomazník 1:3

Průběh: Nedobytnost teplických Stínadel v lize po půl roce skončila porážkou 1:3. Fotbalisté pražské Slavie dnes soupeři rázně přetrhli šňůru šesti domácích výher v řadě. Teplické načal vlastní gól exslavisty Rady, po změně stran pak dílo dokončili Gedeon a debutující Brazilec Adauto. Ten na svůj první střelecký zápis potřeboval pouhých 67 sekund. Přitom obrana hostí s Bejblem na místě stopera působila hodně nejistě a několikrát nechala brankáře Černého na holičkách. Jenže svěřenci trenéra Cipra toho vůbec nedokázali využít. Už ve druhé minutě ofsajdovou pastí pronikl Divecký, ale ztroskotal na strážci slavistické branky. Pak se Verbíř prosmýkl mezi třemi obránci, do cesty se mu však připletl spoluhráč Zelenka. Slavia se pokusila odpovědět Dostálkovou střelou z dálky a Vachouškovou hlavičkou, ale brankář Poštulka s tím moc práce neměl. Co nedokázali útočníci Slavie, povedlo se domácímu obránci Karlu Radovi. Ve 40. minutě se snažil ukopnout míč Dostálkovi, ale nasměroval ho přesně do vlastní sítě. Ale velkou šanci měli i domácí. Bejblův skluz pod nohy unikajícího Diveckého v šestnáctce volal po penaltě, jenže rozhodčí Puček byl jiného názoru.
  Hned po přestávce měli tepličtí hráči jen krůček k vyrovnání. Střídající Tesařík důkladně prověřil brankáře Černého. Gólman Slavii znovu podržel při dvou Zelenkových nájezdech i při Horváthově přímém kopu, mířícím pod břevno. Ale v 67. minutě vrátil Dostálek míč na hranici šestnáctky rozběhnutému Gedeonovi a ten ho z voleje poslal nekompromisně do sítě. Zatímco domácí pokračovali v zahazování vyložených šancí a Zelenka otřásl břevnem, dostali lekci z produktivity od Brazilce Adauta. Jihoamerický útočník hned po příchodu na hřiště elegantně obešel Radu a svou ligovou premiéru ozdobil při prvním kontaktu s míčem nádherným gólem. Uzdravený Kolomazník, hrající první zápas po půl roce, v nastaveném čase snížil. Teplice doma v lize prohrály poprvé od 10. února, kdy tady ukořistil tři body Žižkov.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 4.421

Trenér: M. Beránek: „Jsem spokojený s výhrou, se třemi vstřelenými góly na hřišti soupeře, ale v obraně jsme neodehráli dobrý zápas. Naštěstí Radek Černý chytal ve znamenité formě a podržel nás. Byl určitě nejlepším hráčem utkání.”


FK Marila Příbram - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 28. 08. 2002, Příbram

Utkání: 1. liga 2002/03, 3. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Suchopárek (46. Šilhavý), Petrouš, Hrdlička (58. Adauto) - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek, Vachoušek (71. Kuchař)

Branky: 31. Siegl 1:0, 35. Petrouš 1:1, 51. Kulič 2:1

Průběh: Dvě velké série skončily v dohrávce 3. kola fotbalové ligy, v níž Příbram po výborném výkonu porazila Slavii 2:1. Domácí tým po sedmi ligových zápase konečně zvítězil a slavisté zase ukončili desetizápasovou sérii, kdy na hřištích soupeře neprohráli. Příbram nastoupila se třemi změnami proti nedělní sestavě a na její hře se to výrazně projevilo. Měli převahu a zároveň se dostávali do šancí.
  Všechno začala Rychlíkova bomba v šestnácté minutě, kterou čerstvý reprezentant Černý vyrazil a nastartoval další skvělý individuální výkon. Na jeho rukavicích totiž skončily i Randův pokus, Kuličovo sólo ze šestadvacáté minuty a Jarolímova dělovka z hranice šestnáctky po půlhodině. Ale nejen domácí si vytvářeli šance. Slavisté podobně jako v Teplicích začali zakřiknutě, ale o to slibněji pokračovali. Stoprocentní možnost spálil po Pitákově sólu ve dvacáté minutě Tomáš Došek, který z pěti metrů netrefil branku. V jednatřicáté minutě se po dlouhé době konečně dočkal gólové trefy Siegl. Kuličova střela z hranice trestného území sice nebyla nijak zvlášť vydařená, ovšem všudybyl Siegl jí využil ke vstřelení své 153. ligové branky. Jenže domácí hráči se z vedení neradovali dlouho: v pětatřicáté minutě brankář Sňozík jen sledoval, jak mu Petroušova dělovka z 35 metrů míří za záda. Petroušovi se střelba z dálky zalíbila, a tak o pět minut později podobným způsobem vystřelil nepochopitelně směrem na Černého. Ten akrobatickým zákrokem situaci zachránil, ale podle pravidel měl být poté nařízen nepřímý kop devět metrů od branky. Ovšem mezinárodní sudí Hlaváč jen rozpažil, na což v hledišti zareagoval zakroucením hlavy i šéf komise rozhodčích Milan Brabec. Poločasový účet nakonec podtrhl zahozením šance Piták, který šel sám na Sňozíka, ale mířil mimo. Rozhodující úder domácích, kteří i po přestávce dlouhé minuty ovládali hru, přišel v 51. minutě. Siegl prodloužil hlavičkou míč ke Kuličovi a ten si v šanci věděl rady. Pražané se dostali více do hry až v závěrečných dvaceti minutách, kdy přišel na hřiště na úkor defenzívy Brazilec Adauto, ale ani to už Slavii nepomohlo a poprvé letos prohrála.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 6.930

Trenér: „V první půli se hrál kvalitní fotbal. Znovu jsme však museli dotahovat. Podařilo se nám vyrovnat a vytvořit si ještě před přestávkou další příležitosti. Bohužel jsem doplatili na chybu v obraně, která v současné době není dobrá. Po druhém gólu se soupeř zatáhl a už jsme si moc šancí nevytvořili,“ uvedl Miroslav Beránek, pod kterým sešívaní poprvé prohráli venku. „Na statistiku moc nekoukám. V každém případě je teď na nás, abychom začali novou sérii,” podotkl kouč.


Slavia - FC Tescoma Zlín
5 : 1 (3 : 0)

Datum: 01. 09. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 6. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička - Piták (71. Kučera), Dostálek, Gedeon, Skácel (62. Adauto) - T. Došek (77. Kuka), Vachoušek

Branky: 16. Skácel 1:0, 21. T. Došek 2:0, 37. T. Došek 3:0, 59. Dostálek 4:0, 73. Hrdlička 5:0, 87. Koubský 5:1

Průběh: Až v nečekaně jednoduchou záležitost se pro slavisty vyvinulo jejich utkání s ligovým nováčkem ze Zlína. Hráli s chutí, od začátku drželi otěže zápasu ve svých rukou a dostávali se poměrně snadno za poněkud bezelstnou zlínskou obranu. Skóre otevřel po čtvrthodině hry Piták hlavou po přesném centru Skácela a pak se dvakrát zapsal do střelecké listiny velmi aktivní Tomáš Došek. Nejprve po ideální uličce Dostálka vystřelil přesně k tyči a potom hlavou poslal do sítě rohový kop Gedeona. Zlínští se k brance Slavie dostávali jen sporadicky, jedinou opravdovou příležitost v první půli měl Koubek, který si naběhl na Červenkovu přihrávku za obranu Pražanů, ale jeho tvrdou střelu brankář Černý kryl.
  Po přestávce slavistická pohoda pokračovala. T. Došek oplatil přihrávku Dostálkovi z první půle a bylo to už 4:0. Hrdlička zanedlouho přidal pátý gól. Tím už slavisté nasytili svůj hlad po brankách, zbytek zápasu však pojali příliš exhibičně a další své slibné akce chtěli provést až příliš dokonale. Nakonec ještě umožnili soupeři, aby Koubským zaznamenal čestný úspěch.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 2.699

Trenér: M. Beránek: „Vstoupili jsme dobře do zápasu, hezkými brankami jsme získali náskok a uklidnili se. A hlavně jsme také zlepšili defenzivní činnost.”

Poznámky: Celková bilance se Zlínem v samostatné české lize hovoří jasně pro Slavii. Ze sedmi utkání vyhrála Slavia všechny a skóre je také výmluvné: 19:1.


FC Vysočina Jihlava - Slavia
2 : 4 (1 : 1)

Datum: 06. 09. 2002, Jihlava

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - L. Došek (46. Müller), Šuškavčevič, Bejbl, Novotný - Piták (46. Sláma), Gedeon (46. T. Došek), Dostálek, Skácel - Vachoušek, Adauto

Branky: 14. Adauto 0:1, 21. Slavík 1:1, 49. P. Bartoš 2:1, 69. Vachoušek 2:2, 86. Vachoušek z pen. 2:3, 90. Vachoušek 2:4

Průběh: Na historicky první návštěvu slavné Slavie přišlo více diváků než na druholigové boje o mistrovské body.
  Až na trenéra Beránka, Černého, Hrdličku a zkušeného Kuku přijeli sešívaní do Jihlavy kompletní. Ujali se role favorita a ve 14. minutě šli do vedení, když osamoceného Adauta našel na malém vápně zleva Vachoušek a hravý Brazilec si vychutnal brankáře domácích J. Bartoše. O sedm minut později Ryškovu střelu tečoval za Václavíkova záda Slavík a od té doby působila prvoligovým dojmem také Jihlava. Po půlhodině se dvakrát tleskalo Šebkovi a za odvážný průnik také Pacholíkovi.
  Tři minuty po přestávce proběhl obranou Slavie bleskurychlý Pavel Bartoš, který dělal hodně starostí „čápovi” Novotnému, a uspěl i při blafáku Václavíkovi - 2:1. V 63. minutě pelášil zleva sám na slavistického gólmana Šebek, ale ten jeho křižnou střelu konečky prstů vyrazil. V závěru však hosté Vysočinu přejeli fyzicky, úlohu nemilosrdného kata bezchybně sehrál Štěpán Vachoušek. V 69. min. byl u míče dříve než gólman J. Bartoš a prakticky dovedl míč až do sítě. V 86. předvedl po zákroku na Dostálka penaltu, kterou lépe kopnout nešlo a vše završil mazácky zahraným trestňákem v poslední minutě.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 2.124

Trenér: P. Trávník: „Na zápas jsme se připravovali se vším všudy, vždyť jsme jím zahájili cyklus neděle - středa. Jihlavu hodnotím jako jeden z nejlépe organizovaných týmů ve druhé lize. Hodně nás prohnala, a to je dobře, ale v závěru odpadla fyzicky.”

Poznámky: Smrtelně vážně vzali oba trenéři přípravný zápas s charitativním podtextem. Ředitel FC Vysočina odvezl 12. září do jihočeské obce Majdalena výtěžek 50 tisíc korun na pomoc postiženým povodněmi.


TJ Svitavy - Slavia
2 : 5 (1 : 3)

Datum: 11. 09. 2002, Svitavy, stadion Míru

Utkání: Pohár ČMFS, 3. kolo

Sestava: Slavie: Černý - Müller, Šilhavý, Suchopárek, Novotný - Sláma, Bejbl, Kuchař, Kučera (58. Vachoušek) - Adauto (46. T. Došek), Kuka (75. Skácel)

Branky: 4. Ehrenberger 1:0, 18. Kuka z pen. 1:1, 23. Adauto, 1:1, 36. Kuka 1:3, 72. Kuka 1:4, 68. T. Došek 1:5, 82. Králíček z pen. 2:5

Rozhodčí: Matějek

Diváci: 2.650

Trenér: „Celá řada fotbalistů odehrála za áčko po zranění celý soutěžní zápas. Objevili se například Pavel Novotný, Martin Müller, Radek Sláma nebo Pavel Kuka. Z tohoto pohledu splnil duel naše očekávání,“ uvedl Miroslav Beránek. „Kuka dal tři góly, což hovoří samo za sebe,“ podotkl kouč k návratu kanonýra. Pochvaloval si i záložníka Radka Slámu, který se rozehrává po těžkém zranění kolene. „Vydržel všechno, podílel se i na jedné brance. Vzhledem k jeho dlouhé absenci jsem určitě spokojený.” O samotném utkání Beránek prohlásil: „Samozřejmě nám nevyšlo vše tak, jak bychom si přáli. Ale jak jsem říkal, účel střetnutí splnilo.”


SK České Budějovice - Slavia
1 : 3 (0 : 0)

Datum: 14. 09. 2002, České Budějovice

Utkání: 1. liga 2002/03, 7. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička (62. Müller) - Piták (25.), Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek (89. Adauto), Vachoušek (79. Kuka)

Branky: 49. Dostálek 0:1, 60. Dostálek 0:2, 68. Dostálek 0:3, 70. Vozábal 1:3

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie vyhráli na hřišti ligového nováčka v Českých Budějovicích 3:1, přestože se museli déle než hodinu obejít bez vyloučeného Karla Pitáka. V oslabení dal všechny tři branky kapitán hostí Richard Dostálek.
  V domácí sestavě hráli prim tři exslavisté, kteří měli proti svému bývalému týmu mimořádnou motivaci. Kapitán Vozábal neúnavně tvořil hru, Sedláček rozehrával velmi nebezpečné standardní situace a Svoboda byl u akce, která ve 25. minutě změnila poměr sil. Po nepovedeném rohu hostí se nadechl k brejku, Piták ho hned za půlicí čárou zbytečně fauloval a dostal červenou kartu. Jihočeši už předtím hráli aktivně a v osmé minutě se Pennerova střela odrazila od tyče. Početní převaha po Pitákově vyloučení však paradoxně domácím spíš uškodila. Ve 40. minutě slavisté přečíslili obranu, ale Skácel místo zpětné přihrávky na Vachouška zvolil střelu z ostrého úhlu a brankáře tím nepřekvapil.
  Nástup do druhého poločasu Slavii vyšel dokonale. Ve 49. minutě si Skácel došel pro faul těsně před šestnáctkou a kapitán Dostálek míč z přímého kopu šikovně zatočil do sítě. Až inkasovaný gól domácí probral z útlumu a Sedláček s Plockem v rychlém sledu dvakrát po sobě přinutili Černého, aby ukázal své brankářské umění. Ale po hodině hry předvedl Dostálek další parádu a nechytatelnou bombou z osmnácti metrů zvýšil na 2:0. Pro osmadvacetiletého záložníka to byl jubilejní padesátý gól v lize. A jak byl při chuti, přidal po rychlé kombinaci s Tomášem Doškem třetí zásah a dotáhl se tak na čelo střelecké tabulky. Až za tohoto stavu Vozábal z otočky snížil na 1:3, ale na zvrat už domácí neměli sílu. Slavia mohla náskok ještě zvýšit, ale Kukovu střelu pět minut před koncem zastavilo břevno.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 3.400

Trenér: M. Beránek: „Dostálek podal vynikající výkon, ale sehráli jsme výborný zápas i jako tým. V šatně jsme si řekli, že chceme zápas vyhrát i v deseti, přestože dalším problémem byl Hrdličkův natažený sval. Hodně nám pomohl první gól, v závěru už jsme hru kontrolovali.”

Poznámky: Střelec dne Richard Dostálek dokonce soudí, že Slavii postavilo na nohy právě oslabení. „Karel Piták nám pomohl, po jeho vyloučení jsme se semkli,” řekl a potvrdil, že to byl jeho první ligový hattrick. Poděkoval spoluhráčům za přihrávky. „Hlavně třetí akce s bratry Doškovými byla nádherná. Po ní nebylo problémem uklidit míč do sítě,” liboval si Dostálek.


Royal Excelsior Mouscron - Slavia
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 19. 09. 2002, Mouscron, Stadion Le Canonnier, Belgie

Utkání: Pohár UEFA, 2. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl (90.), Petrouš, Hrdlička - T. Došek (85. Kuka), Dostálek, Gedeon (80. Suchopárek), Vachoušek, Skácel - Adauto (62. Piták)

Branky: 42. Vachoušek 0:1, 49. Petrouš 0:2, 73. Mpenza 1:2, 90. Mpenza z pen. 2:2

Průběh: S dost nečekaným rozestavením začali hráči Slavie. Trenér Miroslav Beránek stáhl do záložní řady dvojici hrotových hráčů Tomáše Doška s Vachouškem a vpředu se pohyboval jediný Adauto, který se v sestavě Slavie od první minuty objevil poprvé. A byl to právě on, kdo mohl otevřít skóre. V páté minutě se ukázkově zbavil Claeyse, ale místo okamžité střely si míč ještě chtěl zaseknout a vracející se Besengez jej o šanci připravil. I domácí kouč Lorenzo Staelens vsadil na ofenzívu, za dvojici útočníků Mpenza - Bakadal postavil třetího, v loňské sezóně nejlepšího střelce mužstva Michala Žewlakova. O deset minut později měl brazilský útočník Slavie na kopačce další stoprocentní šanci. Míč do uličky mu poslal Vachoušek, rychlý Adauto přespurtoval Besengeze, ale střelu namířil jen do padajícího belgického reprezentačního brankáře Vandendriesscheho. Hned z protiútoku se zapotil i jeho protějšek Černý, když Mpenzovu hlavičku jen s velkou námahou vyrazil nad břevno. Domácí, kteří v prvním poločase hráli na nakloněném hřišti do kopce, naplňovali to, co Pražané věděli: mnohem nebezpečnější byli ve hře dopředu. Důrazným napadáním několikrát získali míč a obrana Slavie nevěděla, kam dřív skočit. Jednou za záchrannou brzdu jen za cenu žluté karty zatáhl Petrouš, Dugardein ale ze 17 metrů namířil nad. Deset minut před koncem poločasu se Mpenza prodral přes Petrouše a Černý zachránil reflexívně v pádu rukou. Když se už zdálo, že do kabin půjdou oba celky za bezbrankového stavu, povedl se Slavii rychlý útok na jeden dotek. Na jeho konci byl po Skácelově centru Vachoušek a hlavičkou překonal domácího gólmana.
  Také vstup do druhého poločasu vyšel Slavii výborně. Po čtyřech minutách rozehrál Gedeon trestný kop zpět na Petrouše a ten dělovkou z téměř třiceti metrů překonal podruhé domácí oporu. Domácí celek spoléhal na dvojici útočníků, které se spoluhráči snažili neustále zásobovat centrovanými míči, ale obrana Slavie, kterou s přehledem dirigoval Bejbl, je dokázala bez větších potíží pokrýt. Fotbalisté Excelsioru se stále ve větším počtu pouštěli do útočení a hostům se naskýtal prostor k rychlým brejkům. Po jednom z nich v 66. minutě chtěl T. Došek přelstít Vandendriesscheho technickou střelou, ale gólman jeho úmysl vystihl. Na druhé straně mohl snížit střídající Sishuba, ale sám před Černým trefil míč velice nepřesně. Branky se však domácí přece jen dočkali. Po centru Žewlakova zůstal na moment nekrytý Mpenza a hlavičkou pod padajícího Černého se štěstím rozjásal domácí publikum. Vzápětí po Sishubově průniku musel Černý nadvakrát ukázat své umění. V nastaveném čase po chybě v rozehrávce fauloval Bejbl pronikajícího Mpenzu - zbytečně, neboť Černý měl k míči blíž. Slavistický stoper za to viděl červenou kartu a z penalty, kterou kopal sám postižený, belgické mužstvo vyrovnalo na konečných 2:2.

Rozhodčí: Dani Koren (Izrael)

Diváci: 5.327

Trenér: „Vzhledem k průběhu utkání nemůžu být spokojen. Vypracovali jsme si náskok, o který jsme přišli těsně před koncem díky nesmyslně rozehrané standardní situaci. Pak následoval celý ten penaltový příběh,“ kroutil hlavou trenér Miroslav Beránek. „Jestli si myslím, že jsme nyní v roli favorita? Neřekl bych, psychická výhoda je na straně Mouscronu, dokázal se zvednout,“ domnívá se Beránek. „Jsme teprve v poločase, šance jsou stále padesát na padesát,“ dodal.

Poznámky: Hřiště Excelsioru má jednu zajímavost: je mírně z kopce, rozdíl od jedné brány k druhé je zhruba metr.


Slavia - AC Sparta Praha
0 : 0

Datum: 23. 09. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 8. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Müller - T. Došek (46. Kuka), Dostálek, Gedeon, Skácel (66. Kuchař) - Adauto, Vachoušek (86. Kučera)

Průběh: V pražském derby mezi Slavií a Spartou v osmém kole nejvyšší fotbalové soutěže na Strahově branka nepadla. Nejblíž ke gólu měl v 78. minutě slavista Štěpán Vachoušek, který trefil z přímého kopu břevno. Vedoucí Sparta si tak udržela i po 142. ligovém derby před svým rivalem tříbodový náskok.
  Domácí Slavia nastoupila bez potrestaného záložníka Pitáka, na hrotu s vysunutým Brazilcem Adautem, kterého v ofenzívě podporovali především Vachoušek s Tomášem Doškem. Spartě vypadl zraněný středopolař Sionko, jehož místo zaujal Michalík. Více než hodinový vytrvalý dešť před utkáním promáčel trávník, ale míč nedělal hráčům v úvodu potíže a během čtvrthodiny si oba celky vypracovaly všechny šance, které byly v prvním poločase k vidění. Již ve třetí minutě měl na šestnáctce prostor Adauto a vystřelil těsně vedle Blažkovy branky. Vzápětí na druhé straně Poborského centr nebezpečně tečoval Pospíšil, ale Slavii zachránila Černého reflexivní reakce. Slavia do desáté minuty zahrozila ještě dvakrát, nejdříve mířil nepřesně Dostálek a po Adautově přihrávce chyběla přesnost i Skácelovi. Také u zrodu druhé sparťanské možnosti byl Poborský, po jehož rohu hlavičkoval vysoko Grygera. Hra se pak odvíjela převážně ve středu pole. Rozhodčí Beneš nereagoval v 21. minutě na pád Poborského při střetu s Petroušem na hranici vápna. Iniciativu postupně přebírali hosté, jenže možnosti už v první části ani na jedné straně nebyly.
  Do druhého poločasu poslal trenér Miroslav Beránek místo Tomáše Doška na hrot zkušeného Kuku a do zálohy se stáhl Vachoušek. Stoprocentní příležitost měli v mlhovém oparu, který vytvořila dýmovnice sparťanských fanoušků, slavisté. Na konci kombinační akce stál po Dostálkově přistrčení v 52. minutě Adauto, ale zblízka přestřelil. Na druhé straně kontrovala Sparta, Mareš však v pádu na balón pořádně nedosáhl. Sparťanský kouč Jozef Jarabinský vyměnil na hrotu Pospíšila za Juna a novic na hřišti hned po třech minutách po Zelenkově centru a Černého nepodařeném zákroku ve skluzu minul. Následně z vápna nebezpečně pálil Jarošík. Dvacet minut před koncem se zase probíjel Adauto, z těžkého úhlu na Blažka nevyzrál. Celkově 256. derby pražských „S” nerozhodli domácí Vachoušek, ani hostující Jun. První trefil z přímého kopu břevno, druhý pak sám před Černým podélnou střelou minul branku.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 8.421

Trenér: M. Beránek


1. FC Synot - Slavia
0 : 0

Datum: 29. 09. 2002, Staré Město

Utkání: 1. liga 2002/03, 9. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Müller - Piták (79. Skácel), Dostálek, Gedeon, Vachoušek - Adauto (63. Kuka), T. Došek (83. Kuchař)

Průběh: V zajímavém střetnutí se diváci gólu nedočkali, byť zejména slavisté si vypracovali řadu šancí. Sebevědomím hýřící hosté vůbec nevzali na vědomí, že hrají na cizím hřišti, a od začátku se vrhli do útoku. Velikou překážkou však pro ně byl brankář Drobisz. Staroměstský gólman zlikvidoval tři vyložené šance T. Doškovi a skvěle zasáhl i proti Pitákovi, jemuž ideálně předložil míč do výhodné pozice Vachoušek. Synot se vymanil z tlaku až po půlhodině, Činčala ovšem mířil z otočky těsně vedle. Přesnou mušku neměl chvíli na to ani po nadějně vyhlížející individuální akci, při níž se kličkou zbavil Müllera. Blízko ke gólu byl osm minut před pauzou i Vajda, sám před brankářem Černým ovšem z deseti metrů přestřelil. Po přestávce rušných momentů před brankami ubylo, míč se pohyboval dvacet minut převážně uprostřed hřiště. Pak se znovu připomněli Pražané. T. Došek ovšem prohrál souboj s Drobiszem a střídající Kuka, který na Slovácku sehrál jubilejní dvoustý prvoligový zápas, hlavičkoval vedle. Synot spoléhal hlavně na rychlé protiútoky. Při jednom z nich se dopustil hrubky Černý, ale Abrahámovi, který měl před sebou odkrytou branku, skočil balón nešťastně na ruku. V dramatickém závěru se ještě dvakrát blýskl Drobisz, jenž zlikvidoval šance Vachouškovi a Gedeonovi. Ani domácí Polách nedovedl sólo do úspěšného konce. S bezbrankovou remízou byli očividně spokojenější hráči Synotu.

Rozhodčí: Řehoř

Diváci: 3.483

Trenér: M. Beránek: „Měli jsme řadu akcí, řešili jsme je ale hodně špatně. S výkonem jsem docela spokojený, s výsledkem ovšem nikoliv. Pomýšleli jsme na tři body.”


Slavia - Royal Excelsior Mouscron
5 : 1 (3 : 0)

Datum: 03. 10. 2002, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 2. kolo, odveta

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Skácel - Piták, Dostálek (81. Hrdlička), Gedeon, Kuchař - T. Došek (66. Kuka), Vachoušek (74. Adauto)

Branky: 3. T. Došek 1:0, 9. Gedeon 2:0, 40. T. Došek 3:0, 53. Vachoušek 4:0, 80. Adauto 5:0, 84. Müller vlastní 5:1

Průběh: Než se někteří diváci stačili na deštěm zkrápěném Strahově usadit, Slavia vedla. Vachoušek našel před brankou Tomáše Doška a ten poslal ve skluzu míč do sítě. Po devíti minutách už to bylo 2:0, když přetažený centr Gedeona usměrnil za záda belgického gólmana Piták. První akce hostí přišla ve 21. min., se střelou Mpenzy z hranice šestnáctky si však Černý nadvakrát poradil, polský útočník Zewlakow mířil o chvíli později jen do náruče brankáře Slavie. Pražané se nechali ukolébat snadným vedením a skoro půlhodinu předváděli spíš uspávací fotbal. Probudili se až v závěru půle, kdy se v nahrávače znovu proměnil Gedeon a T. Došek dal hlavou svůj druhý gól v zápase.
  I po přestávce hrálo jen jedno mužstvo, Mouscronu nepomohlo ani dvojnásobné střídání. Petrouš hlavičkoval po centru Kuchaře sice jen do boční sítě, ale zanedlouho předvedli slavisté bleskovou akci do otevřené obrany, která skončila dalším gólem. T. Došek přihrál rozběhnutému Vachouškovi a ten svůj sólový nájezd chladnokrevně zakončil technickou střelou levačkou. Pohotová hlavička Mpenzy, kterou Černý bravurně zlikvidoval, byla nadlouho jediným zábleskem Mouscronu. Slavia hrála místy exhibici, po efektní patičce Vachouška prosvištěla bomba Skácela jen těsně nad brankou. Čtvrt hodiny před koncem skončila Kuchařova dorážka na břevně. Výborný výkon domácích završil pátým gólem Brazilec Adauto, jemuž naservíroval míč jako na zlatém podnosu Kuka. Za hosty už jen zaznamenal čestný úspěch paradoxně domácí obránce Müller nešťastnou tečí do vlastní branky. I přesto vyprovázel sešívané do kabin zasloužený aplaus.

Rozhodčí: Capitanis (Kypr)

Diváci: 5.267

Trenér: M. Beránek: „Vstoupili jsme do zápasu dobře, z prvních dvou šancí padly dva góly. Mužstvo se zklidnilo a mohlo se soustředit na defenzívu. I po přestávce jsme hráli poctivě dozadu a eliminovali nevětší přednost protivníka - kolmé přihrávky a oba kvalitní útočníky. Navíc jsme předvedli řadu pohledných akcí a mohli zvítězit i vyšším rozdílem. Nutno poznamenat, že se Mouscron nevzdal ani za stavu 5:0 a čestný úspěch si zasloužil,” uvedl trenér Slavie Miroslav Beránek. Ke střelecké potenci svých svěřenců poznamenal: „Kdybychom se trefili z prvních příležitostí i na Starém Městě, průběh by byl úplně jiný, jsem o tom přesvědčen.”


Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 07. 10. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 10. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Skácel - Piták, Dostálek, Gedeon, Kuchař - T. Došek (89. E. Adauto), Vachoušek (80. Kuka)

Brank: 53. Vachoušek 1:0

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha porazili v dnešním dohrávaném utkání desátého kola první ligy na domácím hřišti Slovan Liberec 1:0 a ukončili tak neporazitelnost obhájce titulu na hřištích soupeřů v letošní sezóně. Vítězný tým se tak minimálně na dvě hodiny dostal do čela ligové tabulky.
  Duel dvou úspěšných českých pohárových zástupců měla pevně v režii od první minuty domácí Slavia. Hosté nastoupili bez zraněných Čapka, Baffoura a Papouška, navíc kouč Ladislav Škorpil neposlal na trávník střelce Nezmara i dalšího útočníka Slepičku. V útoku se tak vedle Blahy postavil Ančic. Oba však příliš šanci ohrozit branku Černého neměli, protože většinou se hrálo na polovině Liberce. Již v osmé minutě si zasekl míč T. Došek, ale bez přípravy namířil do Kinského. Na druhé straně mířila hlavička Blahy z deseti metrů nad. Festival zahozených příležitostí zahájil ve 22. minutě Dostálek, který po akci T. Doška s Vachouškem namířil vedle. O dvě minuty zopakoval totéž T. Došek po přihrávce Skácela a za další dvě minuty minul branku v dobré pozici Kuchař. Paradoxně inkasovat mohla po půlhodině hry Slavia. Po nepřehledném závaru vykopával Kuchař z brankové čáry po střele Slepičky. Hned z protiútoku Vachoušek našel patičkou Dostálka, ale ten namířil je do náruče Kinského. Totéž zopakoval Vachoušek. Obraz hry se v druhém poločasu nezměnil. V 53. minutě namířil Dostálek v dobré pozici nad a o minutu později se domácí dočkali branky. Piták z pravé strany našel dobře postaveného T. Doška, ten prodloužil na zcela volného Vachouška, který z pěti metrů přehodil Kinského. O chvíli později vybídl Vachoušek ke zvýšení Kuchaře, ovšem ten v jasné pozici branku minul. Liberečtí mohli vyrovnat - po nepřehledné skrumáži se dostal míč k Langerovi a po jeho střele Černý děkoval břevnu.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 3.209

Trenér: „Diváci viděli velmi kvalitní utkání. Oba celky hrály dopředu a předvedly řadu rychlých a nápaditých akcí. Na rozdíl od střetnutí s Excelsiorem se nám tolik nedařilo v koncovce. Do druhého poločasu jsme nevstoupili nejlépe, a přesto jsme šli paradoxně do vedení. Slovan zlobil dál, nám se na druhou stranu otevíral prostor do jeho otevřené defenzívy,“ uvedl spokojený trenér Slavie Miroslav Beránek.


Slavia - FK Teplice
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 14. 10. 2002, Litoměřice

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Müller (60. Sláma) – Piták (46. T. Došek), Kuchař (46. Kučera), Gedeon, Skácel – Kuka, Adauto

Branky: 30. Kuchař 1:0, 85. Doležal z pen. 1:1

Průběh: Slavisté, kteří nastoupili bez pěti reprezentantů (Vachoušek, Černý, Dostálek, Šilhavý, Hrdlička), byli po celý zápas lepším týmem a po půlhodině hry šli zaslouženě do vedení – po narážečce Pavla Kuky a Lukáše Doška se k míči na hranici vápna dostal Tomáš Kuchař a trefil se přesně k levé tyči. Severočeši vyrovnali pět minut před koncem, kdy Doležal proměnil penaltu nařízenou za faul Kučery na Zelenku. Vítězství mohli Pražané i tak strhnout na svou stranu – v samotném závěru spálil stoprocentní příležitost Adauto.

Trenér: P. Trávník: „Jsem spokojen s přístupem hráčů, podali jsme dobrý výkon a nepustili soupeře do ani jedné vyložené šance. V koncovce jsme však nebyli tak důrazní, jak bychom měli být.”

Poznámky: Asistent trenéra Pavel Trávník zastupoval Miroslava Beránka v reprezentační pauze.


FC Baník Ostrava - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 21. 10. 2002, Ostrava

Utkání: 1. liga 2002/03, 11. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Skácel - Piták, Dostálek, Gedeon, Kuchař (70. Adauto) - T. Došek (46. Kuka), Vachoušek

Branky: 19. Lička 1:0, 52. Gedeon 1:1

Průběh: Lehkovážná hra v prvním poločase připravila slavistické fotbalisty o lepší výsledek, než jakým je jejich remíza v Ostravě. Pražané si v úvodu ligové dohrávky 11. kola nejspíš mysleli, že se jim domácí vzdají bez boje. Jinak by nemohli začít tak trestuhodně vlažně a herní iniciativu blahosklonně přenechat domácím. Dvacet minut si zahrávali. Nejprve si málem dali vlastní gól, potom nechali nebezpečně střílet Ličku, přihlíželi i hlavičkovým pokusům opět Ličky a Dvorníka.
  Nic z toho je nevyburcovalo, takže Ostravští s končící dvacetiminutovkou dotáhli jednu z nebezpečných akcí do úspěšného konce. Učebnicová kombinace začala u Látala, míč šel přes Bystroně, který kličkou posadil na zem Bejbla, naservíroval ideální zpětnou přihrávku Ličkovi a ten levačkou střelou k tyči skóre zápasu otevřel. Slavisté se ani potom na velký odpor nezmohli a jejich trenér Miroslav Beránek na lavičce chvílemi provinile klopil oči. Jako by se nemohl dívat na neslaný nemastný pokus Tomáše Doška, který nedůraznou střelou ostravského brankáře sotva poškádlil. Se závěrem první půle slavisté hru přece jen poněkud vyrovnali, o což se přičinili hlavně bojovníci Kuchař s Gedeonem. Ale v blízkosti domácí šestnáctky byli nadále neškodní. Naopak ostravský Žůrek při jednom z ostravských útoků vyškolil Bejbla a gólman Černý měl co dělat s tvrdou střelou z úhlu.
  Do druhého poločasu poslal kouč Beránek na hřiště místo nevýrazného Tomáše Doška veterána Kuku, ale o zlepšenou hru Pražanů se po bouřce v kabině postaralo celé mužstvo. Častěji se začalo hrát na ostravské polovině a domácí obrana byla neustále v permanenci. A právě Kuka začal akci, která brzo po přestávce vyústila ve vyrovnání. Po jeho zatažení kouzlil s míčem zdařile Kuchař, po něm se k Laštůvkově brance probíjel Vachoušek, který ostravskou obranu zaskočil nečekanou patičkou na Gedeona. A tento slavistický záložník tečovanou střelou bez přípravy skóroval. S přibývající časem se domácí probudili, začalo se hrát útočně od branky k brance. Ostravský trenér Erich Cviertna oživil tým dvojím střídáním, po chvíli ukázal i jeho protějšek Beránek, že s bodem se spokojit nehodlá, a místo záložníka Kuchaře posílil ofenzivu brazilským útočníkem Adautem. Čtvrt hodiny před koncem šel na trávník po střídajícím Prohászkovi další ofenzivně laděný domácí hráč Lukeš, dramatický zápas gradoval. Ostravští měli třikrát vystřídáno, slavisté ještě jednoho čerstvého hráče v záloze. Navrch měli hosté, kteří byli před soupeřovou brankou přece jen nebezpečnější. Devět minut před koncem střílel Dostálek z přímého kopu po faulu na Adauta, brankář Laštůvka kryl. Poté nasadil ke střele Piták, gólman vyrážel, další pokus Dostálka skončil vedle. Slavistický hlad po třech bodech byl hmatatelný, ale kýžený vítězný gól nepřišel. Pražané tak mohou litovat laxních minut v první půli.

Rozhodčí: Hriňák

Diváci: 4.606

Trenér: Kouč Beránek si posteskl, že především v první půli byl výkon jeho týmu špatný. „Nehráli jsme dobře v ofenzívě ani defenzívě, na můj vkus a naše poměry jsme udělali řadu nevynucených chyb,” uvedl. „Po důrazné domluvě v kabině jsme rychle vyrovnali, a pak už sehrálo nahoru-dolů. Chtěli jsme vyhrát, ale několik akcí jsme pokazili ve finální fázi.”


Slavia - 1. FC Brno
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 27. 10. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 12. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Skácel - Piták (86. Müller), Gedeon, Dostálek, Kuchař (80. Adauto) - T. Došek (46. Kuka), Vachoušek

Branky: 67. Dostálek 1:0, 90. (93.) Dostálek 2:0

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie zdolali doma na Strahově Brno 2:0 a posunuli se na druhé místo v tabulce před Liberec. Na vedoucí Spartu ztrácejí svěřenci Miroslava Beránka pět bodů. Obě branky vstřelil kapitán Richard Dostálek, který do Slavie přestoupil právě z Brna.
  Domácí se marně snažili vytvořit si v domácím prostředí tlak, protože Brno hrálo velice aktivně. Hosté nepustili Pražany dlouho do žádné možnosti a naopak sami si jich několik vypracovali. Ve 12. minutě stačila slavistická obrana po rohovém kopu a následném závaru zblokovat Živného pokus. Další obrovské příležitosti měli hosté ve 28. minutě. Schusterova bomba z přímého kopu z pětadvaceti metrů se však odrazila od břevna jen na čáru a při Krškově hlavičce zastoupil Černého v brance Skácel. Slavia odpověděla také po standardní situaci a po rohovém kopu olízla Petroušova hlavička břevno. Pak pálil těsně nad Dostálek a po dalším rohu před Bejblem odvracel na poslední chvíli brankář Brezovan. Na druhé straně mířila mimo střela Libora Doška, jenž s Pacandou hodně zlobil beky červenobílých.
  Do druhého poločasu, v jehož úvodu se museli hráči vyrovnat se silným deštěm a větrem, poslal na hřiště domácí trenér Beránek místo Tomáše Doška Kuku, který mírně útočnou fázi oživil. Hned v úvodu druhé části spálil obrovskou šanci Dostálek, který zblízka netrefil odkrytou branku. Hosté podnikali nebezpečné protiútoky, ale Pacanda byl také nepřesný. Těsně mimo skončila i Brezovanem vyražený míč po Kukově průniku. V 65. minutě zastavila Kuchařovu střelu z přímého kopu horní tyč, ale za dvě minuty už měl kapitán Dostálek tak dobrou pozici pro zakončení, že bez problémů skóroval. Dvě minuty před koncem se mohl mezi střelce zaúsat i střídající Adauto, ale sám se proti Brezovanovi neprosadil. Další únik střídajícího Brazilce zastavil až za cenu červené karty Schuster. Adauto toho stihl za deset minut na hřišti hodně a v nastaveném čase patičkou připravil druhý gól pro Dostálka, jenž se trefil již pošesté v sezóně.

Rozhodčí: Matějek

Diváci: 3.192

Trenér: M. Beránek: „Čekali jsme těžký zápas, hosté se ukázali ve velmi dobrém světle, zejména před přestávkou. V první půli jsem nebyl s naší hrou spokojen, byli jsme málo důrazní a chybovali v defenzívě. Po domluvě v kabině jsme šli nahoru, cítil jsem, že hráči jdou za gólem. Obě branky byly vyústěním vývoje na trávníku.”


FK Partizan Beograd - Slavia
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 31. 10. 2002, Bělehrad

Utkání: Pohár UEFA, 2. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Skácel - Piták, Dostálek, Gedeon, Kuchař (46. Kuka) - T. Došek (73. Adauto), Vachoušek (90. Müller)

Branky: 5. Lažovič 1:0, 32. S. Ilič 2:0, 57. Dostálek 2:1, 69. Vukič 3:1

Průběh: Tři rychlé akce s přesnou koncovkou domácích pohřbily naděje fotbalistů Slavie na úspěšný výsledek v druhém kole Poháru UEFA na půdě Partizanu Bělehrad. Hosté působili lepším dojmem, ale nezachytili smrtící brejky soupeře, který si před odvetou po výhře 3:1 veze slibnou postupovou šanci. Slavisté potřebují k postupu v odvetě vyhrát alespoň 2:0.
  Smolnější úvod slavisty nemohl potkat. V druhé minutě se sice sami dostali po akci Dostálka k prvnímu střeleckému pokusu, jenže gólman Radiša Ilič míč vyrazil, a zahájil tak sérii zázračných zásahů. Domácí se dostali do první vážnější akce sice až v páté minutě, jenže hned z toho byl gól. Miškovič poslal z leva nevinný centr do šestnáctky, kde se však vymrštil Lazovič, který vystřihl parádní nůžky. Inkasovaný gól slavisty nezaskočil a přitlačili soupeře na jeho polovinu, jenže jejich akce nebyly tak překvapivé a domácí obrana se vždy dokázala potřebně zformovat. V patnácté minutě sice pálil Vachoušek, ale jeho volej z hranice trestného území minul branku a podobně dopadl i Kuchařův pokus z dvaceti metrů. Domácí spoléhali na rychlé kontry po stranách, při nichž měli slavisté problémy a po půlhodině inkasovali podruhé: tentokrát z pravé strany poslal přesný polovysoký míč před Černého pravý obránce Čirkovič a nabíhající Saša Ilič poslal míč podruhé do sítě. Slvisté byli dál aktivnější, ale nedařilo se jim v koncovce. Když už se dostali do šance, tak zklamali; Vachoušek hlavou nastřelil gólmana a ten krátce před koncem poločasu zneškodnil i největší příležitost Slavie, v níž se na něho Tomáš Došek řítil ze strany zcela sám.
  Trenér Beránek o přestávce poslal na hřiště třetího útočníka Kuku ve snaze vstřelit alespoň tolik důležitý gól. Slavisté znovu ukazovali, že jejich ofenzíva k tomu má dostatek invence, ale dál ztroskotávali na gólmanovi Partizanu. Ten se vyznamenal v 51. minutě po dělovce Vachouška. Po necelé hodině se ale Slavia konečně dočkala. Přesná kombinace na hranici trestného území skončila uličkou Pitáka na Dostálka a kapitán z těžkého úhlu zprava přízemní křížnou střelou konečně Partizan zaskočil. Po gólu slavistický tlak ještě zesílil a domácí se dlouhé minuty nemohli dostat ani za půlící čáru a až na poslední chvíli hasili šance hostů, z nichž nejslibnější měl znovu Vachoušek. Jenže Partizan se jen na okamžik vymanil z obležení a znovu udeřil. Vukič se dvacet minut před koncem opřel osmnáct metrů od branky do míče tak silně, že brankář Černý neměl jedinou šanci jeho projektil zastavit. Slavisté dostali lekci z efektivity a od vyšší porážky je po další střele Vukiče uchránil jen gólman.

Rozhodčí: Costa (Portugalsko)

Diváci: 15.000

Trenér: M. Beránek: „Největší rozdíl byl v efektivitě. Domácí měli tři šance a dali tři góly, my jsme řadu slibných možností nedokázali dotáhnout do konce. Připravovali jsme se na to, že největší nebezpečí přijde ze stran, ale největší domácí zbraň jsme přesto nedokázali eliminovat. Do odvety máme horší pozici. Ale zatím je předčasné o ní hovořit.”

Poznámky: Kouč domácího celku Ljubiša Tumbakovič by byl raději, kdyby jeho svěřenci neinkasovali. „Nemyslím si, že bychom měli postup jasný. Škoda, že jsme dostali branku, výsledek 2:0 by byl lepší.
  Gólman Radek Černý neudělal chybu a přesto se třikrát smutně ohlížel za sebe. „Moc jsem si nezachytal, šlo na mě pět střel. Do třicáté minuty jsem si nesáhl na míč a bylo to 0:2. Takže z tohohle pohledu to byl nepříjemný zápas,” svěřoval se po utkání. „Útočníci Partizanu působili sebevědomě, což se projevovalo v koncovce. Vyšlo jim, na co šáhli, třeba ta první trefa, to se povede jednou za dlouhou dobu,“ připomněl Černý Lazovičovu lahůdku. „V předchozích střetnutích jsme hráli dobře dozadu, tentokrát nás poznamenal rychlý úvodní gól. Obrana zažila den blbec. Ale to se někdy stává,“ vrátil se k vystoupení červenobílého souboru obránce Radek Bejbl. „Nutno podotknout, že Bělehrad byl zatím nejlepší tým, se kterým jsme se letos utkali. Jestliže chceme jít dál, musíme začít od defenzívy, vyhrát 2:0 podle mě není nereálné.“ Postupovou naději zažehl cenným gólem ze hřiště soupeře kapitán Richard Dostálek. Ani on nebyl s konečným výsledkem spokojen. „Ačkoliv jsme byli upozorňování na rychlost a údernost útočníků Partizanu, nechali jsme je dvakrát úplně volné na středu. V odvetě se musíme víc cpát do koncovky a víc střílet. Pak věřím, že postoupíme. Dneska jsme byli lepší v poli, ale nevypracovali jsme si tolik vyložených šancí co domácí.“


Slavia - FK Chmel Blšany
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 03. 11. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 13. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl (14. Müller), Petrouš, Hrdlička - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel (62. Kuka) - T. Došek (77. Adauto), Vachoušek

Branky: 32. Hrdlička 1:0, 90. Vachoušek z pen. 2:0

Průběh: Slavisté se od začátku nadýchli k územní převaze, ale pozorní blšanští obránci je do šancí nepouštěli. Ve 13. minutě vyvolal v poloprázdném hledišti bouři nevole hostující Pešír: bezohledným skluzem skosil Bejbla, kterého o chvíli později museli lékař s masérem odvést rovnou na ošetřovnu. Podle první diagnozy zle pohmožděný kotník s podezřením na natržené vazy. Pešír vyfasoval pouze žlutou kartu, což se skalním slavistickým fanouškům nelíbilo a skandovali „soudce ven”. Vzápětí zůstal na trávníku bezvládně ležet domácí Vachoušek, nechal se vynést na nosítkách a tím jen přilil oleje do ohně. Po minutě rozzuřené fandy naštěstí uklidnil Vachouškův návrat do hry.
  Slavisté se stále nemohli dostat do obrátek, potíže jim činil těsný soupeřův forčekinka leckdy i nepřesná přihrávka. A jakmile se k míči dostal blšanský hráč s číslem 23, z hlavní tribuny znělo „Pešír ven, Pešír ven”. Po dvaceti minutách se slavisté k blšanské brance začali prokousávat přece jen úspěšněji. V sólovém nájezdu ale ještě zklamal Tomáš Došek, Hrdličkovu střelu bez přípravy vyrazil na čáře zázračně Chvalovský a poté Gedeon pálil těsně vedle. Narůstající tlak domácí zužitkovali ve 32. minutě. Skácel zahrál nakrátko roh, Gedeon míč načechral před blšanskou branku a Hrdlička oslavil návrat do sestavy gólovou hlavičkou. Slavistickou muziku potom tvrdil opět Gedeon, jehož dělovka z dálky jen těsně minula horní růžek Chvalovského branky.
  Záhy po přestávce si Dostálek vyšlápl na Jiřího Němce, dostal žlutou kartu a nosítky byla v pertmanenci podruhé. I Němec se však po ošetření za lajnou do hry vrátil. Mezitím Tomáš Došek dostál své pověsti posledních týdnů a projevil se coby suverénní spalovač šancí. Nejprve mu míč odskočil v ideální pozici osm metrů před gólmanem Chvalovským, o chvíli později nezvládl sólo a blšanského brankáře nastřelil... A když už se slavistický nešťastník trefil a Chvalovský střelu neudržel, míč se skulil do autu. Na poslední půlhodinu šel na hřiště veterán Kuka a za vystřídaného Skácel se stáhl do pole Vachoušek. Slavisté si až do konce udržovali výraznou převahu, zatímco hosté párkrát zazlobili nedotaženými protiútoky. Dvanáct minut před koncem mohl vítězství domácích stvrdit střídající brazilský útočník Adauto, ale gólman Chvalovský jeho chytrý lob vystihl. Po chvíli Adauto geniálně uvolnil do šance Kuku, jenže nejzkušenější domácí fotbalista přestřelil... To mohlo Beránkovy svěřence hodně mrzet, protože v 82. minutě mohl vyrovnat blšanský Sourada, jehož oblouček skončil na břevně. V samotném závěru necitlivý sudí Šedivý ukázal druhou žlutou kartu Pešírovi za nevinné vražení do Lukáše Doška a provinilec musel ven. Za oprávněné námitky pak rozhodčí počastoval napomenutím ještě Jiřího Němce. V poslední minutě pak před blšanskou brankou selhal Vachoušek, který si všechno vynahradil v nastaveném čase gólem z penalty, nařízené za sražení pronikajícího Dostálka blšanským Josefem Němcem.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 2.309

Trenér: M. Beránek: „Mohli jsme dát uklidňující druhý gól, ale naši střelci selhávali jeden za druhým,” postěžoval si domácí trenér Miroslav Beránek. „Takže jsme se toho zaslouženého druhého gólu dočkali až v nastavení.”

Poznámky: ČK: 84. Pešír (Blšany)


FK Viktoria Žižkov - Slavia
0 : 4 (0 : 2)

Datum: 10. 11, 2002, Praha

Utkání: 1. liga 2002/03, 14. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Hrdlička - Piták (76. Sláma), Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek (71. Adauto), Vachoušek (65. Kuka)

Branky: 22. Skácel 0:1, 45. Skácel 0:2, 70. T. Došek 0:3, 79. Petrouš 0:4

Průběh: Zaplněný zrekonstruovaný žižkovský stadionek a slunečné počasí rámovaly nedělní dopolední duel domácí Viktorie se Slavií. Na mokrém těžkém terénu se hrál vcelku solidní fotbal a úspěšnější byli hosté, kteří se tříbodovému zisku přiblížili dvěma góly živého a pohotového Skácela už do přestávky. Třetí pak přidal v době žižkovského náporu dvacet minut před koncem Tomáš Došek a žižkovskou zkázu dokonal Petrouš. Série třiceti domácích zápasů bez porážky byla ukončena.
  Do zápasu vstoupili lépe o poznání aktivnější slavisté, kteří si také brzo začali vytvářet brankové šance. Po přihrávce Vachouška měl blízko ke gólu Tomáš Došek, jehož křížná střela žižkovskou branku jen těsně minula. Poté to zkoušel technickým obloučkem Gedeon, míč šel nad. Na opačné straně hřiště nasadil po čtvrhodině ke střele nebezpečný Pikl, ale Gedeon stačil míč tečovat na roh. Stejně to dopadlo při pohotovém pokusu Janouška. To už bylo ve chvílích, kdy slavisté ze svého nasazení poněkud slevili a tak se do hry dostávali víc domácí. Jenže přišla 22. minuta, při rychlém protiútoku vysunul Tomáš Došek Skácela a ten tvrdou ranou z 18 metrů pod břevno skóre zápasu otevřel. Po této brance přišly hluché minuty, které ukončila až Piklova střela z přímého kopu ve 39. minutě. Tečovaný míč kryl slavistický brankář Černý v posledním okamžiku, nebezpečně ho při tom atakoval dobíhající Sabou a toho pak povali rozhořčený Tomáš Došek. Rázem vznikl nepřehledný strkající se chumel a dramatické chvíle skončily udělením žlutých karet Sabouovi a T. Doškovi. Chvíli poté mohl Sabou skórovat, ale do ideálního centru od Straceného mu obětavě skočil Lukáš Došek. Když už oba soupeři mysleli spíš na teplý čaj v kabinách, na přetažený níč za žižkovskou obranu naběhl Skácel, domácí brankář udělal fatální kiks a slavistický záložník dal pohodlně svou druhou branku zápasu.
  Do druhé půle vstoupili lépe Žižkovští a soupeře na dlouhé minuty zatlačili na jeho polovinu. V jejich sestavě se místo levého záložníka Janouška objevil útočník Šebesta, do přední linie se vysunul Pikl a Stracený se stáhl na levý kraj středové řady. Čisté šance si sice domácí nevypracovali, ale i tak se hostující obrana i gólman Černý museli dost ohánět. Slvisté pohrozili jen při brejku, který zakončoval střelou Tomáš Došek a brankář Kučera míč vyrazil na roh. Po více než hodině hry žižkovští hráči Mlejnský a Buryán nevybíravými zákroky úspěšně zlikvidovali nebezpečného Vachouška, za což dostali žluté karty. Vachoušek se s diváky loučil na nosítkách a místo něj vyběhl z lavičky veterán Kuka. Naštěstí pro slavisty se Vachoušek po ošetření postavil na vlastní nohy. Dvacet minut před koncem, když v domácí sestavě už byl další ofenzivní hráč Lička místo obránce Buryána, inkasoval žižkovský tým třetí úder. Do odkryté obrany pronikl Dostálek, ideálně uvolnil Tomáše Doška a ten s pomocí teče vyběhnuvšího brankáře Kučery poslal míč z hranice šestnáctky do sítě. Bylo rozhodnuto a tak si mohl prvoligový debut odbýt slavista Sláma. Zkázu domácích dokonal v 79. minutě Petrouš, který hlavou usměrnil do žižkovské sítě centr Skácela z rohového kopu.
  Po minulém domácím vítězství 4:0 nad Libercem museli nyní domácí fotbalisté skousnout výsledek právě opačný…

Rozhodčí: Puček

Diváci: 4.848

Trenér: M. Beránek: „I na těžkém terénu se hrál kvalitní fotbal, který se fanouškům musel líbit. Vyhráli jsme zaslouženě, ale dlouho se z toho těšit nemůžeme. Už od těchto chvil se musíme soustředit na náší čtvrteční pohárovou odvetu s Partizanem Bělehrad.”

Poznámky: Slavia tímto debaklem ukončila sérii neporazitelnosti Žižkova na domácí půdě, která trvala 30 zápasů.
  Návrat Tomáše Hrdličky do základní sestavy Slavie si užívá i jeho spoluhráč Rudolf Skácel. Mladému spoluhráči s radostí přenechal místo v obraně a vrátil se do záložní řady, odkud dnes vstřelil dva góly Žižkovu. „Jsem ofenzivní hráč, tohle místo mi víc vyhovuje. Konečně jsem dal gól, na který jsem tak dlouho čekal,” pochvaloval si juniorský mistr Evropy po výhře 4:0. Jeho trefy byly první od března tohoto roku. Změna v sestavě, ke které sáhli už v pondělním utkání s Blšany trenéři Slavie, zatím mužstvu přináší jen samý užitek. V minulém kole dal gól Hrdlička, dnes dvakrát skóroval Skácel.


Slavia - FK Partizan Beograd
5 : 1 (2 : 0), prodloužení 2 : 0

Datum: 14. 11. 2002, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 2. kolo, odveta

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Hrdlička (108. Kuchař) - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel - T. Došek (78. Kuka), Vachoušek (91. Adauto)

Branky: 11. Vachoušek 1:0, 41. Vachoušek 2:0, 87. Petrouš z pen. 3:0, 90. Ivič 3:1, 94. Gedeon 4:1, 110. Adauto 5:1

Průběh: Až v třiceti minutách nad rámec normální hrací doby si Slavia zajistila postup do dalšího kola Poháru UEFA přes jugoslávský Partizan Bělěhrad. Devadesát minut odvety skončilo stejným výsledkem jako první zápas. Přitom utkání měla Slavia po většinu času jasně pod kontrolou. Už během první půle domácí vymazali dvoubrankové manko a ve druhé si i přes zvýšenou aktivitu Partizanu vypracovali řadu nadějných příležitostí ke zvýraznění náskoku.
  Navíc hosté hráli od 67. minuty o deseti. Ale ani třetí gól nepomohl Slavii ke klidnému postupu. Oslabený soupeř si brankou na konci normální hrací doby vynutil dalších třicet minut hry. V nich postupový gól zařídil Patrik Gedeon, pátou trefu přidal Evandro Adauto. Utkání mělo po dlouhou dobu jednoznačný průběh. Slavia vědoma si dvoubrankové ztráty byla od úvodních minut aktivnější, naopak Partizan nikam nespěchal a i za občasného zdržování si hlídal náskok. Ten se však ztenčil už po deseti minutách hry. Centr Tomáše Doška z levé strany od rohového praporku odvrátil hostující Igor Duljaj jen ke Štěpánu Vachouškovi, který z 15 metrů tvrdou střelou po zemi překonal jugoslávského brankáře. Do té doby domácí zahrozili jen jednou, Gedeonovům trestný kop z hranice pokutového území brankář Ilič vyboxoval do pole. Hosté kotrovali průnikem Delibašiče, nebezpečí ve spolupráci s gólmanem Černým zažehnala obrana. Partizan se ani po inkasované brance nehnal dopředu, slavistický brankář zasahoval jen po falšované střele Duljaje. Slavia pokračovala v napadání soupeřovy rozehrávky a obranu Partizanu zaměstnávala rychlými protiútoky, do nichž se dostávali především oba útočníci T. Došek s Vachouškem a krají záložníci Skácel s Pitákem. O nadějné příležitosti se však připravovala sama nepřesnými přihrávkami ve finální fázi. Jedinou přímou střelu mezi tyče vyslal kapitán Dostálek, brankář Ilič jeho pokus ze 17 metrů u tyče kryl. Neškodnému Partizanu se pasivita vymstila čtyři minuty před přestávkou. Podél postranní čáry zatáhl míč Lukáš Došek a hlavička Štěpána Vachouška k bližší tyči po jeho centru přiblížila Slavii třetí kolo.
  Do druhé půle vstoupil Partizan jako vyměněný. Přidal na aktivitě a slušně zaplněný strahovský stadión sledoval obroustranně útočný fotbal. Hned na začátku se dvakrát prosadil po pravé straně Ivica Iliev, dobře zakročila domácí obrana. Otevřená hra Partizanu nabízela Slavii možnost pojistit vedení, ale brankář Ilič střely Dostálka a Skácela ze střední vzdálenosti zneškodnil. Situaci svému týmu zkomplikoval vyloučením Bajič, který stáhl za dres unikajícího Pitáka, jenž se po přihrávce Gedeona řídil sám na brankáře. Gólové šanci Slavie ale předcházela vyložená šance Partizanu. Brankář Černý včas vystartoval proti volnému Vukičovi a jeho pokus z penaltové značky vyrazil na roh. Více prostoru na hřišti logicky prospělo Slavii a znovu získala kontrolu nad děním na trávníku. Blízko třetího branky byl Dostálek, ale z ideální pozice po pěkné Skácelově zpětné přihrávce trefil jen padajícího brankáře. I dalších minutách se oslabený Partizan jen s těží bránil nájezdům Slavie, domácí měli několik vyložených Po Vachouškově centru se do šance prodral Piták, gólovou radost mu nedopřál Ilič, Kuka trefil jen obránce a Dostálek dokonce netrefil téměř prázdnou branku. Nakonec se více jak 8500 diváků třetího gólu dočkalo. Gólman Ilič fauloval v pokutovém území kličkujícího Vachouška a Petrouš nařízenou penaltu bezpečně proměnil. Svoji střelu nasměroval k opačné tyči, než se vrhl brankář. Ale ani tři branky nemusely Slavii stačit k postupu. Přes trvalý tlak domácích Partizan nesložil zbraně a v době, kdy se blížil konec normální hrací doby, se hlavou po centru z pravé strany prosadil Ivič. Stejný výsledek, jakým skončil první zápas před čtrnácti dny v Bělehradě, připravil třicetiminutové prodloužení.
  V něm jasně kralovala Slavia a dvěma góly rozhodla o svém postupu. Nejprve Piták chytře pustil Skácelův roh ke Gedeonovi, který se z hranice šestnáctky trefil k tyči, druhý gól přidal střídající Adauto, když sám před brankářem zachoval klid. Za stejný výsledek, jakým skončil zápas prvního kola proti Mousscronu, a předvedený výkon odměnili diváci Slavii skandovaným potleskem.

Rozhodčí: Duros (Řecko)

Diváci: 8.563

Trenér: „Zdůrazňovali jsme hráčům, že jsou po prohře v Bělehradě teprve v půlce. Dnes jsme proměňovali šance, po vedoucím gólu soupeř znervózněl. Po přestávce jsme fotbalisty nabádali k trpělivosti, ať si počkají na nebezpečné brejky. Mnohokrát jsme mohli vedení zvýšit, ale podařilo se to až v závěru. Pak ale po situaci, která byla jak přes kopírák z prvního utkání, hosté skórovali,” uvedl náš kouč Miroslav Beránek. „Prodloužení jsme zvládli, fotbalistům jsme říkali, že jsou v jedenácti a jsou lepší. Po brance na 4:1 Partizan odešel,” pokračoval. „Chtěl bych poděkovat fanouškům, na postupu mají velký podíl,” dodal spokojený trenér.

Poznámky: Za jeden z klíčových okamžiků považoval záložník Karel Piták dva přesné zásahy do přestávky. „Pak jsme měli ještě další šance. Po desítce Adama Petrouše jsme si mysleli, že je hotovo. Partizan bohužel snížil a my trochu znervózněli. Ale v prodloužení jsme dali rychle další gól a bylo nám jasné, že už to nepustíme,” vyprávěl Piták, který byl přímým aktérem situace, po které byl vyloučen Bajič. „Ruda mi dal balón a já šel sám na kasu. No a Bajič mě přepálil zezadu, jasná červená,” popisoval středopolař. Hodnocení Rudolfa Skácela se neslo v podobném duchu. „Vletěli jsme na ně, první půle byla z říše snů, soupeř pak musel otevřít hru. Pak to bylo trochu drama. Je super, že fanoušci vydrželi a pořád fandili,” pochvaloval si. „Věděli jsme, že musíme rozhodnout v prodloužení, penalty by byly obrovské riziko,“ pronesl útočník Pavel Kuka, který se na trávník dostal necelou čtvrthodinu před koncem řádné hrací doby.
  ČK: 67. Bajič (Partizan)


Slavia - SK Sigma Olomouc
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 17. 11. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 15. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Hrdlička (46. Vachoušek) - Kuchař, Dostálek, Gedeon, Skácel - Kuka (64. Piták), Adauto (72. T. Došek)

Branky: 85. T. Došek 1:0

Průběh: Po střeleckých hodech fotbalistů Slavie Praha v posledních zápasech se tentokrát její hráči trápili. Téměř z toho vytěžila bod Sigma Olomouc, ale pět minut před koncem jí naději na remízu vzal střídající Tomáš Došek. Hosté dali hned po pár vteřinách jasně najevo, že nehodlají v Praze jen bránit. Reiter unikl po pravém křídle, ale Urbánek svou hlavičku nasměroval jen do náruče brankáře Černého. Čtvrthodinu se hrálo prakticky pouze ve středu hřiště, diváci se pohledným fotbalem rozhodně nerozehřáli. Slabé střely Kuky, Kuchaře a Dostálka příliš hostujícího kapitána Vaniaka neprověřily. Až ve 21. minutě dvojice „náhradníků” v útoku Kuka - Adauto o sobě dala vědět. Prvně jmenovaný našel volného Brazilce, ale ten namířil jen do nohou padajícího Vaniaka. Slavistická ofenzíva nabrala na obrátkách, ale i když akce byly na pohled hezké, chybělo jim to hlavní - zakončení. Ke gólu nevedla ani akce Adauta, který vybídl ke střele Kuchaře, ovšem jeho pokus šel hodně vysoko.
  Do druhého poločasu poslal domácí trenér Beránek na trávník místo obránce Hrdličky třetího útočníka Vachouška a hře Slavie to prospělo. Soupeře zatlačila na jeho polovinu, ale pozor si musela dávat na rychlé brejky, při nichž dlouhými pasy hledali olomoučtí hráči především nebezpečného Vlčka. Ke gólu měli nakonec blíže hosté. Po nepřesném odkopu jednoho z obránců Slavie v 63. minutě pálil Reiter, ale již překonaného gólmana Černého zastoupil na brankové čáře Müller a zachránil svůj tým od pohromy. Dvacet minut před koncem poslal Petrouš ideálně do uličky Dostálka, ovšem ten místo střely hledal ještě Vachouška, který byl v postavení mimo hru. V závěru se snažili domácí rozhodnout, ale hostující obrana pracovala dlouho spolehlivě. Dvanáct minut před koncem se Vachoušek dožadoval penalty, ovšem rozhdočí Beneš mu naopak ukázal žlutou kartu za filmování. A když Vaniak vyškrábl Tomáši Doškovi konečky prstů střelu na roh a totéž poté provedl s pokusem jeho bratra Lukáše, zdálo se, že se Hanáci budou radovat z nečekaného zisku bodu. Z následného rohu, který kopal Skácel však vyskočil nejvýše právě Tomáš Došek a pátou brankou sezóny jim radost zkazil. Olomouc tak pod novým koučem Jiřím Kotrbou nebodovala ani na třetí pokus.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 3.757

Trenér: Až v závěru střetnutí s Olomoucí si trenér Slavie Miroslav Beránek oddechl. „Pro mě je to velice cenné vítězství. Někdy se na vítězství 1:0 nadřete víc jak na 5:1,” řekl spokojený kouč, který šetřil několik hráčů ze základní sestavy. „Chtěli jsme rozložit síly na více hráčů, protože jsme měli v nohách těžký čtvrteční pohárový zápas. Nabádali jsme hráče, aby byli trpěliví a šli za výhrou s větším zápalem a nakonec jsme byli odměněni,” řekl Beránek. „Vachouška s Tomášem Doškem čeká v týdnu navíc reprezentační zápas, od střídajících Adauta a Kuky jsem čekal, že se prosadí,” vysvětlil Beránek změny v sestavě.


Slavia - FK Jablonec nad Nisou 97
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 25. 11. 2002, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 4. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl (23. Hrdlička, 67. Kuka), Petrouš, Müller - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek (72. Adauto), Vachoušek

Branky: 12. Petrouš 1:0, 27. Vodehnal 1:1

Průběh: V dohrávaném zápasu čtvrtého kola fotbalové ligy uhrála Slavia Praha doma s Jabloncem jen remízu 1:1. V tabulce si tak sice upevnila před zimní přestávkou druhé místo, ale na vedoucí Spartu ztrácí čtyři body. Slavia nedokázala Jablonec na svém trávníku porazit už potřetí za sebou: v minulé sezóně týmy remizovaly 2:2 a rok předtím se hrálo bez branek.
  Domácí nastoupili již s uzdraveným Bejblem a začali s viditelnou chutí. Hostující kouč Vlastimil Palička překvapivě nechal jen na lavičce Maška, Webera, Herzána a Michálka, tedy čtyři hráče základní sestavy. V chladném podvečeru rozehřála Slavia diváky již ve dvanácté minutě, když po rohovém kopu vrátil míč před branku Dostálek, Bejbl jej sice dobře netrefil, ale Petroušova střela si už cestu do Lovásikovy sítě našla. Bejbl však na strahovském trávníku nepobyl příliš dlouho a v 23. minutě jej musel kvůli obnovenému zranění kotníku vystřídat Hrdlička. O minutu později měl šanci zvýšit vedení Piták, poradil si se dvěma protihráči, ale v koncovce mu chyběla přesnost. Míč si do sítě našel cestu za další dvě minuty, to ale skončil za zády domácího gólmana Černého. Na Gulův rohový kop vyskočil nejvýše Vodehnal a po 457 minutách ukončil neprůstřelnost slavistického brankáře. Vyrovnání hráče Slavie viditelně zaskočilo a proti důrazně hrajícím soupeřům se náhle prosazovali podstatně méně než před inkasovanou brankou. Do poločasu se zmohli už jen na Gedeonovu střelu z dálky, ta však šla nad břevno hostující branky.
  Po přestávce se jablonecký celek ještě více stáhl do obrany, ale nevynechal žádnou příležitost k rychlému brejku; a těch bylo zásluhou nepřesností domácích fotbalistů poměrně dost. Trenér Beránek posílil ofenzívní sílu mužstva o Kuku a Adauta, ale soupeřova obrana odolávala. V závěru domácí svůj tlak přece jen vystupňovali, ale Vachoušek z voleje poslal míč jen do Lovásikovy náruče a Müllerova dalekonosná bomba prosvištěla těsně vedle tyče.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 2.007

Trenér: M. Beránek: „Čekali jsme těžké utkání a jsem nespokojen s tím, že jsme nevyhráli. Na druhou stranu nemohu hráčům nic vytknout, bojovali a usilovali o výhru. Dostali jsme gól ze standardní situace těsně po vystřídání.” Kouč litoval zranění Radka Bejbla. „To je pro nás před souboji s PAOK Soluň možná větší ztráta než dva body," přiznal Beránek. "Před druhým poločasem jsem hráče nabádal, aby zlepšili pohyb, ale musím říci, že Jablonec dobře bránil a šikovně zdržoval,” dodal.

Poznámky: Adam Petrouš vstřelil 500. branku Slavie v samostané české lize.


FC PAOK Thessaloniki - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 28. 11. 2002, Thessaloniki (Soluň), Řecko

Utkání: Pohár UEFA, 3. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Müller, Skácel - Piták, Dostálek, Gedeon, Kuchař (73. Kuka) - T. Došek (78. Adauto), Vachoušek (87. Hrdlička)

Branky: 52. Jorgiadis 1:0

Průběh: Strhující bitvu svedli fotbalisté Slavie v řecké Soluni s místním týmem PAOK, gólem z 52. minuty však prohráli 0:1. V úvodní partii třetího kola Poháru UEFA měli Pražané několikrát blízko ke vstřelení branky, většinu zápasu byli lepším mužstvem, ale žádnou z velkých šancí nevyužili. Bouřlivé publikum vidělo atraktivní fotbal hraný ve vysokém tempu, o postupu se ale bude rozhodovat až za čtrnáct dní v Praze na Strahově.
  Domácí celek vyrukoval na Slavii s většinou hráčů, kteří před rokem byli u toho, když jejich mužstvo deklasovalo v témže poháru Marilu Příbram 6:1. Fotbalisté Slavie však začali mnohem obezřetněji a v bouřlivém kotli i bez zraněného obránce Bejbla vůbec nepustili řecké fotbalisty do trvalejšího tlaku. Až po čtvrthodině musel Černý poprvé zasahovat, ale se střelou kyperského reprezentanta Okkase z dálky si poradil bez větších problémů. Právě Okkas byl nejaktivnějším domácím hráčem a o dvě minuty později po Kafesově trestném kopu vyzkoušel hlavou pozornost brankáře Slavie podruhé, avšak se stejným výsledkem. Pražané dobře kombinovali, důrazně obsazovali fotbalisty Soluně a ti marně hledali recept na jejich překonání. Našel jej až v 21. minutě Polák Kukielka, když přetažený centr zprava poslal hlavou na opačnou stranu branky, ale za již překonaným Černým pomohla hostům tyč. Od tohoto momentu ale převzala iniciativu Slavia a každá její akce byla pro domácí obranu hodně nebezpečná. Po kombinaci s Pitákem vystřelil Dostálek vedle, s pokusem Lukáše Doška si poradil nadvakrát Tohuroglu. Největší šanci Slavie měl v 25. minutě Vachoušek: po přiťuknutí Tomáše Doška se ocitl sám před gólmanem, ale místo kličky či technické střely napálil míč jen do něj. To se jistě nelíbilo ani hlavnímu pozorovateli Olympique Marseille Josipu Skoblarovi, který zápas a zejména slavistického útočníka sledoval. Hodně práce měl Tohuruglu s Kuchařovou ránou z úhlu, po Skácelově stříleném rohu pak jen konečky prstů vyrazil míč, mířící k tyči. Příležitost změnit skóre ale měli i domácí. Čtyři minuty před koncem poločasu se po uličce sám před Černým ocitl současný nejlepší střelec řecké ligy Jorgiadis, ale brankář Slavie včasným vyběhnutím snížil úhel a nebezpečí zažehnal.
  To, co se domácím nepodařilo v úvodu střetnutí, jim vyšlo rychle po změně stran. Po centru zleva podklouzl Skácel a hbitý Jorgiadis přehodil vybíhajícího Černého. Na druhé straně se dostal ke střele z hranice vápna Dostálek: vypálil sice tvrdě, ale téměř přesně do náruče Tohuroglua. Po hodině hry se přes svého strážce prodral Tomáš Došek, ale domácí brankář stačil míč srazit na roh. I po brance se hráči PAOK, hnáni publikem, tlačili do útoku, ale hosté již bránili pozorně. Naopak na druhé straně se po signálu z rohového kopu dostal k ráně Gedeon, ale zopakovat přesnou trefu jako proti Partizanu Bělehrad se mu nepodařilo a jeho střela skončila mimo cíl.

Rozhodčí: Alain Sars (Francie)

Diváci: 28.000

Trenér: M. Beránek


Slavia - FC Slovan Liberec
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 05. 12. 2002, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Václavík - Šuškavčevič, Šilhavý, Suchopárek, Novotný – Sláma, Kuchař, Kotrba, Hottek – Adauto, Kuka; 2. poločas: Černý – L. Došek, Müller, Petrouš, Hrdlička – Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel – Adauto (71. Kuka), Vachoušek

Branky: 43. Kuchař 1:0, 66. Adauto 2:0, 86. Skácel 3:0

Průběh: Křik dětí a koledy se nesly stařičkým stadionem v Edenu před přátelským zápasem Slavie s Libercem. Utkání totiž předcházela autogramiáda a mikulášská nadílka. Mezi dětmi byly velké dohady, zda je lepší podpis Vachouška nebo kapitána Dostálka, další zase obdivoval záložníka Gedeona. „Nestačil jsem podpisy ani počítat, bylo jich strašně moc. Jsem ale rád, že jsme dětem mohli udělat radost,” pochvaloval si akci Dostálek. V samotném zápase, ve kterém dostali příležitost i hráči širšího kádru, uspěli domácí, když po brankách Kuchaře, Adauta a Skácela porazili Liberec 3:0.
  Utkání mělo slavnostní úvod. Výkop provedla ministryně zdravotnictví Marie Součková. Moc si pochvalovala slavistický dres, který si na začátek zápasu oblékla. Nezdráhala se ani tipnout výsledek. „Doufám, že Slavia vyhraje o dva góly.” Úvod zápasu však patřil Liberci. Trenér domácích Beránek nechal odpočívat největší opory a na hřišti to bylo znát. Brankář Václavík musel likvidovat dvě nepříjemné rány Nezmara. Ten nejprve střílel z dálky, neuspěl pak ani z blízka, když slavistický gólman jeho střelu z deseti metrů vyrazil. Domácí zahrozili až před přestávkou. Novotný připravil šanci pro Hottka, jeho střelu brankář Macháček vyrazil. Ve třiačtyřicáté minutě se slavisté dočkali. Vedení jim zajistil Kuchař.
  Do druhého poločasu se až na Adauta celá slavistická jedenáctka vyměnila. Právě Adauto zvýšil v šedesáté šesté minutě po Vachouškově přihrávce na 2:0. „Zakřičel si na mě, přihrával jsem podél brány, gólman vyběhl ke mně. Adauto dával míč do prázdné branky,” popsal situaci záložník Vachoušek. Na druhé straně neuspěl proti Černému Hodúr. Deset minut před koncem pečetil výsledek Skácel.

Trenér: M. Beránek


Slavia - FC PAOK Thessaloniki
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. 12. 2002, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, 3. kolo, odveta

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Müller, Hrdlička - Piták (87. Kuchař), Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek (82. Adauto), Vachoušek (75. Kuka)

Branky: 13. Skácel 1:0, 51. Vachoušek 2:0, 89. Kuka 3:0, 90. (94.) Kuka 4:0

Průběh: Hráči Slavie Praha budou v jarních evropských pohárech jako jediní zastupovat český fotbal. V odvetě 3. kola Poháru UEFA dokázali proti PAOK Soluň na Strahově smazat jednobrankovou prohru z prvního duelu v Řecku a po brankách Skácela, Vachouška a dvou trefách střídajícího Kuky zvítězili 4:0.
  S obrovským nasazením se domácí fotbalisté pustili do soupeře a již v první minutě byli blízko vytouženého rychlého gólu. Tomáš Došek unikl po levém křídle, přetaženým centrem našel Pitáka, který však trochu zaváhal a jeden z hostujících obránců stačil jeho střelu zblokovat. O minutu později vypálil Gedeon nad. Příznivci Slavie se v mrazivém počasí rozhodně nenechali zahanbit početnou a především bouřlivě povzbuzující řeckou skupinou a hnali domácí celek stále kupředu. Stoprocentní šanci otevřít skóre promarnil v šesté minutě Dostálek, jemuž poslal krásně míč Vachoušek, ovšem domácí kapitán nedotáhl kličku brankáři Tohurogluovi k úspěchu. Na druhé straně i Řekové ukázali, že v ofenzívě jsou hodně nebezpeční. Po rychlé akci se ocitl v dobré střelecké pozici Okkas, ale namířil nad. Rychlá branka přece jen přišla. V 13. minutě prodloužil dlouhý pas svého bratra Lukáše hlavou Tomáš Došek na nabíhajícího Skácela, ten se neukvapil a přesnou střelou ke vzdálenější tyči - svým prvním pohárovým gólem - smazal náskok soupeře z prvního zápasu. Tři minuty nato musel ukázat své umění reprezentační gólman Černý, když zlikvidoval šanci Okkase, který se před ním objevil zcela sám. Slavia po vedoucím gólu trochu polevila a PAOK byl více na její polovině, ale do dalších šancí jej domácí nepustili. Naopak Skácel mohl po půlhodině hry přidal druhý gól, ale střela mu nesedla. Další jasnou šanci měl Vachoušek v 38. minutě. Dostálek mu přesně posadil míč na hlavu, ale domácí kanonýr namířil vedle; předtím si Černý poradil s hlavičkou Frusose. Před přestávkou ještě Vachoušek ještě vypálil z otočky a málem zaskočil brankáře hostí, jemuž míč skoro proklouzl mezi nohama do sítě.
  I vstup do druhého poločasu vyšel Slavii výborně. Po šesti minutách si Vachoušek došel pro faul a sám z trestného kopu z dvaceti metrů trefil přesně levý růžek řecké branky. Posunul tím Slavii do jarních pohárových bojů a dal již svůj pátý gól v letošním ročníku Poháru UEFA. Vachoušek mohl za dalších deset minut pojistit postup, ale ve se stoprocentní šancí naložil hanebně, když jen lehce poslal míč do Tohurogluovy náruče. Domácí však v těchto fázích střetnutí nehráli příliš dobře, neudrželi míč na svých kopačkách a Řekové zlobili. Divákům zatrnulo v 72. minutě, kdy Jorgiadis našel nabíhajícího Kutsise, ale ten napálil míč daleko vedle tyče. Definitivní postupovou pojistku zajistili dva střídající hráči: Kuchař poslal centr na hlavu Kuky a ten se po dlouhé době zapsal mezi střelce. Navíc po přihrávce dalšího střídajícího útočníka, Brazilce Adauta, dorazil Kuka soupeře čtvrtou brankou, znamenající pro PAOK debakl.

Rozhodčí: Antonio Jesus Nieto Lopez (Španělsko)

Diváci: 8.563

Trenér: „Do zápasu jsme vstoupili tak, jak jsme chtěli - tedy aktivně,“ pochvaloval si kouč Miroslav Beránek. „Dostali jsme se do vedení. Poté PAOK ukázal, že první místo v lize mu nepatří náhodou. Před půli jsme mohli ještě zvýšit. O přestávce jsme fotbalisty nabádali, že další branky přijdou. Vachoušek se pak krásně trefil a my měli prostor pro brejky,“ pokračoval trenér. „Nakonec jsme dva proměnili. Vítězství je vysoké, ale zasloužené. V tomhle roce jsme tady v poháru sehráli tři nádherné duely a porazili týmy, které vedou své soutěže. To mluví za všechno,” dodal.

Poznámky: Na jaře se Slavia utká s tureckým Besiktasem Istanbul.