200220032004

Slavia - FK AS Pardubice
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 15. 01. 2003

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Kratochvíl (46. Herda), Suchopárek, Nachtman, Novotný - Sláma, Krajčík, Kotrba, Kučera - T. Došek, Vachoušek

Branky: 70. T. Došek 1:0

Průběh: V prvním střetnutí si Slavia vytvořila víc příležitostí než soupeř, ke gólu měl blízko Sláma, který v 62. minutě trefil břevno. O výsledku rozhodl v 70. Tomáš Došek - po centru Vachouška a zpětné přihrávce Slámy prostřelil z otočky brankáře.

Trenér: M. Beránek

Poznámky: „Určitě je příjemnější hrát než běhat,“ řekl útočník Štěpán Vachoušek. „Technická úroveň asi nebyla nejvyšší, ale v úvodních zápasech jde spíš o nasazení a bojovnost,“ dodal.


Slavia - FK AS Pardubice
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 15. 01. 2003

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl - Piták, Dostálek, Gedeon, Hottek (76. Kotrba) - Kuka, Adauto

Branky: 80. Adauto 1:0, 83. Kaciáň 1:1

Průběh: Ve druhém utkání padaly góly v závěru. Skóre otevřel v 80. Brazilec Adauto, kterému nahrával Pavel Kuka. Vedení však červenobílí neudrželi, zanedlouho vyrovnal pardubický Kaciáň.

Trenér: „Absolvovali jsme první přípravu z plného tréninku. Důležité je, že se nikdo nezranil,“ uvedl kouč Miroslav Beránek, který v noci ze čtvrtka na pátek odlétá se svými svěřenci na soustředění do turecké Antalye.



Slavia - FK Dinamo Moskva
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 18. 01. 2003, Antalya, Turecko

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Kozáčik - Kratochvíl, Bejbl, Suchopárek, Novotný - Sláma, Kučera, Kotrba, Hottek - Kuka, T. Došek; 2. poločas: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Skácel - Krajčík, Dostálek, Gedeon, Piták - Vachoušek, Adauto

Branky: 85. Lučenko 0:1

Průběh: Moskvané si v úvodních dvaceti minutách vypracovali tři brankové příležitosti, za červenobílé se do největší šance dostal Pavel Kuka, samostatný nájezd však nevyužil. Po přestávce se v nadějné pozici octli dvakrát Adauto a jednou Štěpán Vachoušek, jeho gólovou střelu srazil brankář na roh. O výsledku rozhodl v závěru Lučenko, který zužitkoval odražený míč.

Trenér: M. Beránek: „Vyzkoušeli jsme dvaadvacet fotbalistů, myslím, že jsme viděli oboustranně velmi kvalitní zápas.”

Poznámky: „V prvním poločase se hrálo ve středu hřiště, ale po přestávce měl šanci Adauto. Vhodný okamžik ke střele však propásl,” popsal další slavistické příležitosti vedoucí mužstva Pavel Řehák. O minutu později pak poslal Piták do šance Krajčíka, ten však nastřelil jen spojnici břevna s tyčí. „Rozhodnout pak mohli ještě Adauto s Vachouškem, jenže oba šanci promarnili. Na druhé straně pak překvapil naši obranu Lučenko,” dodal Řehák


Slavia - FK Metalurg Zaporižžja
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 19. 01. 2003, Antalya, Turecko

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Kratochvíl, Šuškavčevič, Suchopárek, Novotný - Sláma, Kotrba, Vachoušek, Kučera - Adauto, Krajčík; 2. poločas: Václavík - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl - Piták, Dostálek, Gedeon, Hottek - Kuka, T. Došek

Branky: 43. Vachoušek 1:0, 52. Kuka z pen. 2:0

Průběh: I přes celodenní vytrvalý déšť se hrálo na dobrém terénu. slavisté předvedli kvalitní výkon s řadou vydařených akcí. Skóre otevřel těsně před poločasem Štěpán Vachoušek, který trefil z voleje ideální centr Brazilce Adauta. Druhý gól padl z penalty - Pavel Kuka potrestal v 52. faul na Tomáše Doška.

Trenér: M. Beránek: „Obě mužstva hrála velmi dobře, zápasu nechyběla rychlost. Jsem rád, že se nám vycházely kombinace, vítězství mohlo být i vyšší.”


Slavia - FK Rapid Bucureşti
2 : 2 (1 : 1), na penalty 4 : 1

Datum: 21. 01. 2003, Antalya, Turecko

Utkání: Antalya Cup

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl (46. Hottek) - Piták (75. Krajčík), Dostálek, Gedeon, Vachoušek - T. Došek (46. Adauto), Kuka (70. Novotný)

Branky: 20. Braiv 0:1, 40. T. Došek 1:1, 47. Florian 1:2, 76. Adauto 2:2; penalty za Slavii: Petrouš, Dostálek, Gedeon, Adauto

Průběh: Ve svém prvním vystoupení ve skupině A remizovala Slavia s rumunským Rapidem Bukurešť v normální hrací době 2:2 a na penalty zvítězila 4:1. K bodu za remízu si tedy přičetla ještě jeden pomocný, který bude rozhodovat v závěrečné tabulce v případě stejného bodového zisku.
  V Antalyi již tři dny vytrvale prší, což se projevilo na stavu hrací plochy, na které se tvořily kaluže a zastavoval míč. Nepříznivé podmínky vadily více Slavii, která však měla i tak navrch. Soupeř se soustředil především na obranu a protiútoky. Taktika se mu vyplatila - ve 20. minutě se trefil Braiv. Odpovědět mohl Richard Dostálek, který nebezpečně střílel k tyči a později napálil i břevno. Vyrovnání přišlo ve 40. - po centru Patrika Gedeona skóroval přesnou hlavičkou Tomáš Došek. Těsně po přestávce však přidal další branku Rapidu Florian. Druhý gól červenobílých zařídil čtvrthodinu před koncem Adauto. V penaltovém rozstřelu kraloval gólman Radek Černý, který zlikvidoval dva pokusy rumunských fotbalistů.

Trenér: M. Beránek: „I přes velmi těžký terén, na kterém vázla kombinace, jsme sehráli dobré utkání ve velkém nasazení.”

Poznámky: Pátým určeným hráčem na kopání penalty byl Vachoušek.
Regule turnaje umožňují střídat pět hráčů, na trávník se tak nedostali pouze Jan Suchopárek a Matúš Kozáčik.
Další zápasy turnaje se kvůli již zmíněnému dešti nekonaly.


Slavia - SpVgg. Unterhaching 1925
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 23. 01. 2003, Antalya, Turecko

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Šuškavčevič, Suchopárek, Nachtman (48. Novotný), Novotný (46. Hottek) - Krajčík, Kotrba, Sláma, Kučera - Adauto, T. Došek (46. Kratochvíl)

Branky: 16. Adauto 1:0, 43. Seifert 1:1

Průběh: V dalším přípravném utkání na soustředění v Turecku remizovala Slavia s Unterhachingem 1:1. Hrálo se ve svižném tempu, úroveň duelu však nepříznivě ovlivnil silně podmáčený terén - v Antalyi téměř týden vytrvale prší. První branku vstřelil po samostatné akci z pravé strany v 16. minutě Adauto. Za německý celek vyrovnával těsně před poločasem Seifert. Pro natažený sval nedohrál Lukáš Nachtman, zranění je však lehčího rázu a fotbalista by měl být brzy v pořádku.

Trenér: M. Beránek: „Dali jsme příležitost zejména mladým hráčům a těm, kteří nenastupují pravidelně v základní sestavě. Náš účel zápas splnil. Bohužel byl poznamenán špatným počasím.”


Slavia - FK Levski Sofija
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 25. 01. 2003, Antalya, Turecko

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl – Krajčík (80. Sláma), Gedeon, Dostálek, Piták - Kuka (66. Vachoušek), Vachoušek (46. T. Došek)

Branka: 65. Kuka 1:0

Průběh: V přípravném zápase na soustředění v Turecku porazila Slavia druhý celek bulharské ligy Levski Sofia 1:0. Hrálo se na ideálním terénu, po několikadenním dešti se v Antalyi konečně vyjasnilo a teploměr ukazoval dvaadvacet stupňů. Červenobílí měli v průběhu celého střetnutí navrch, vítězství zařídil v 65. minutě Pavel Kuka - po rychlé akci Lukáše Doška a centru jeho bratra Tomáše vymetl výstavním volejem šibenici.

Trenér: M. Beránek: „Sehráli jsme výborné utkání, velmi spokojený jsem s výkonem mužstva v defenzívě, soupeře jsme nepustili prakticky do žádné šance.”


Slavia - FK Crvena zvezda Beograd
2 : 3 (1 : 1)

Datum: 26. 01. 2003, Antalya, Turecko

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Kratochvíl, Suchopárek, Šuškavčevič, Novotný - Kučera, Sláma (74. Gedeon), Kotrba, Hottek - Adauto (68. Dostálek), T. Došek

Branky: 15. Suchopárek 1:0, 21. Boskovič z pen. 1:1, 63. Mrzdža 1:2, 65. Basta 1:3, 74. Kratochvíl 2:3

Průběh: Namísto zápasu s Galatasaray Istanbul, který zástupci soupeře na poslední chvíli zrušili, se Slavia utkala s CZ Bělehrad, třetím celkem jugoslávské ligy a tradičním městským rivalem Partizanu, a který Slavia vyřadila ve druhém kole Poháru UEFA. Skóre otevřel po čtvrthodině hry z přímého kopu Jan Suchopárek, vedení však slavisté dlouho neudrželi, po faulu Pavla Novotného vyrovnal z penalty Boskovič. Ve druhé půli inkasovali dvě rychlé branky, na konečných 2:3 snížil Karel Kratochvíl po rohu Tomáše Doška. Ten mohl o něco později vyrovnat, svou velkou šanci však nevyužil. Stejně se vedlo i střídajícímu Patriku Gedeonovi, jenž trefil tyč.

Trenér: M. Beránek: „I přes porážku jsme podali velmi dobrý výkon, o lepší výsledek nás připravil krátký výpadek mezi třiašedesátou a pětašedesátou minutou, kdy jsme dostali dva góly.”


Slavia - ŠK Slovan Bratislava
0 : 0

Datum: 29. 01. 2003, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Kratochvíl, Šilhavý, Suchopárek, Novotný - Sláma, Kučera, Kotrba, Hottek – Vachoušek (46. Hrdlička), Adauto

Průběh: V prvním utkání si obě mužstva vytvořila několik slibných příležitostí, gólmana však nepřekonal nikdo, a tak se soupeři rozešli smírně.

Trenér: M. Beránek


Slavia - ŠK Slovan Bratislava
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 29. 01. 2003, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl - Piták, Gedeon, Dostálek, Krajčík (46. Hrdlička) - Kuka (46. Vachoušek), T. Došek

Branky: 68. Bejbl 1:0, 70. T. Došek 2:0, 74. Vachoušek 3:0

Průběh: Ve druhém zápase padaly branky po přestávce, o svém vítězství jsme rozhodli v průběhu šesti minut. V 68. zakončil rychlou akci po ose Piták - Vachoušek – Dostálek obránce Radek Bejbl, pojistku přidal vzápětí Tomáš Došek, kterému nahrával bratr Lukáš. Třetí gól zaznamenal Štěpán Vachoušek - Tomáš Hrdlička vybojoval na levé straně míč a přízemním centrem našel v šestnáctce slavistického útočníka, který se chladnokrevně trefil k tyči.

Trenér: M. Beránek


Slavia - FK Chomutov
5 : 2 (3 : 0)

Datum: 01. 02. 2003, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl – Krajčík, Piták, Gedeon, Hottek - Vachoušek, T. Došek

Branky: 15. T. Došek 1:0, 22. Vachoušek 2:0, 40. T. Došek 3:0, 67. Vachoušek 4:0, 83. Benát 4:1, 87. Piták 5:1, 90. Kostečka 5:2

Průběh: Do zápasu s Chomutovem vstoupila Slavia svižně. Do čtvrté minuty se dvakrát zastřeloval Jakub Hottek, v 15. nacentroval zleva před branku, k míči se na zadní tyči dostal Tomáš Došek a otevřel skóre. Za několik okamžiků mohl zvýšit Karel Piták, po chybě chomutovského obránce střílel z deseti metrů mimo. Na druhé brance se však podílel ve 22. - narazil ve vápně Vachouškovi a ten se nemýlil. Slavisté nadále určovali tempo hry, s chutí kombinovali a svého soupeře nepustili do vážnější šance. Na 3:0 upravil ve 40. minutě znovu Tomáš Došek, když dorážel vlastní ránu.
  Převaha červenobílých trvala i po přestávce, svůj druhý gól zaznamenal v 67. Vachoušek, kterému nahrával z levé strany Hottek. O tři minuty později pálil po akci Krajčíka a Pitáka Tomáš Došek z otočky nad. Chomutov snížil z ojedinělého protiútoku Benátovou brankou v poslední desetiminutovce, krátce na to se dočkal dnešní slavistický kapitán Karel Piták, který se trefil z hranice pokutového území. Poslední slovo patřilo hostům, těsně před koncem upravil na 5:2 Kostečka.

Trenér: M. Beránek: „Vytvořili jsme si celou řadu příležitostí, utkání mělo kvalitu. Těší mě, že jsme předvedli elastický a technický fotbal. Mrzí mě pouze, že jsme dvakrát inkasovali.”


Slavia - FK Chemopetrol Litvínov
7 : 1 (0 : 1)

Datum: 01. 02. 2003, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Šilhavý, Suchopárek, Novotný – Kučera, Sláma, Kotrba, Lexa - Kuka, Adauto

Branky: 15. Bohata 0:1, 55. Suchopárek 1:1, 65. Kuka 1:2, 67. Kučera 1:3, 69. Kučera 1:4, 74. Kuka 1:5, 82. Kučera 1:6, 90. Kučera 1:7

Průběh: I v utkání proti Litvínovu dosáhla Slavia výrazného vítězství. Ještě o půli však divizní soupeř překvapivě vedl 1:0. Pak ale vzali vývoj střetnutí do rukou domácí a nastříleli sedm gólů. Čtyři přesné zásahy si připsal Tomáš Kučera.

Trenér: M. Beránek: „Dali jsme příležitost hráčům širšího kádru a juniorky. Viděli jsme dva rozdílné poločasy, s tím druhým jsem velmi spokojen. Opět jsme se dostali do mnoha šancí.”


FK Chmel Blšany - Slavia
1 : 3 (1 : 0)

Datum: 05. 02. 2003, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl – Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel - Vachoušek, T. Došek (46. Kuka)

Branky: 45. Sýkora 1:0, 62. Gedeon 1:1, 71. Skácel 1:2, 80. Dostálek z pen. 1:3

Průběh: Na zmrzlém terénu otevřel skóre soupeř - těsně před poločasem se po trestném kopu trefil Sýkora, který se ujal odraženého míče. Vyrovnání přišlo po přestávce z kopačky Patrika Gedeona, exblšanský hráč vymetl dalekonosnou střelou šibenici. Do vedení jsme se dostali po gólu uzdraveného Rudolfa Skácela, kterému do šestnáctky nahrával Karel Piták. Konečnou podobu výsledku stanovil Richard Dostálek - ranou k levé tyči proměnil penaltu nařízenou za faul na Pavla Kuku.

Trenér: M. Beránek


FK Chmel Blšany - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 05. 02. 2003, Blšany

Utkání: přátelské

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl (46. Adauto), Šilhavý, Suchopárek, P. Novotný – Krajčík, Sláma, Hrdlička, Hottek (46. Lexa) - Kuka (46. Vachoušek), Kučera

Branky: 72. Krajčík 0:1

Průběh: Ve druhém utkání si oba týmy vytvořily několik šancí, slavisté však působili fotbalovějším dojmem. Střetnutí rozhodla jediná branka ze 72. minuty. Rychlou akci zahájil Tomáš Kučera, který zatáhl míč po levém křídle a odcentroval do vápna, kde se nejlépe zorientoval Matěj Krajčík a zaznamenal tak premiérový gól v našem mužstvu.

Trenér: M. Beránek


Slavia - FK Viktoria Plzeň
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 08. 02. 2003,

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl – Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel - Kuka (60. T. Došek), T. Došek (30. Vachoušek)

Branky: 24. T. Došek 1:0

Průběh: První zápas se hrál na čerstvě napadaném sněhu, což se na trávníku odrazilo - k vidění byla řada soubojů. Slavia začala svižně, hned po úvodním hvizdu se do šance dostal Pavel Kuka, následovaný o něco později Tomášem Doškem. Ten se gólu dočkal ve 24. minutě - po centru bratra Lukáše z pravé strany zasáhl na přední tyči ve skluzu míč a otevřel skóre. Vyrovnat mohl krátce před poločasem plzeňský Káník, svou příležitost však nevyužil. Po obrátce terén nadále ztěžoval kombinaci, i tak byly k vidění zajímavé momenty. V 53. letěla prudká rána Zapoměla z rohu vápna nad. Na druhé straně předvedli pohlednou akci Richard Dostálek a Karel Piták, po narážečce však Dostálek střílel z patnácti metrů vedle. Blízko ke gólu byl Barteska, ideální centr Michala Petrouše mu ale nesedl a ze dvou kroků minul bránu. Poslední slovo patřilo slavistům - těsně před koncem našel aktivní Dostálek na malém vápně Štěpána Vachouška, který z bezprostřední blízkosti natrefil brankáře.

Trenér: M. Beránek


Slavia - FK Viktoria Plzeň
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 08. 02. 2003,

Utkání: přátelské

Sestava: Kozáčik - Šilhavý, Suchopárek, P. Novotný, Lexa – Krajčík, Sláma, Kotrba, Hottek - Kučera, Hašler

Branky: 71. Procházka 0:1, 80. Hašler 1:1, 89. Hašler 1:2

Průběh: V dalším utkání přišly šance společně s brankami až v závěru. V 71. poslal do vedení hosty Procházka. Výsledek otočil útočník Tomáš Hašler. Nejprve se trefil po rohu Matěje Krajčíka, na 2:1 upravil minutu před koncem po akci Krajčík - Sláma.

Rozhodčí: sudí

Diváci: počet

Trenér: „Úroveň prvního zápasu poznamenala sněhová nadílka, terén se zlepšil až ve druhém. Pozitivní je, že se nám podařilo zvrátit nepříznivý vývoj,” uvedl kouč Miroslav Beránek. „Hašler? Je to gólový a pracovitý fotbalista, o tom jsme věděli, a proto k nám přišel,” poznamenal k naší posile.


Slavia - FK Hradec Králové
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 16. 02. 2003, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 16. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel (71. Hrdlička) - T. Došek (64. Adauto), Vachoušek (62. Kuka)

Branky: 5. Vachoušek 1:0, 39. T. Došek 1:0, 60. T. Došek 3:0, 67. Skácel 4:0

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie bez potíží porazili předposlední Hradec Králové 4:0 a hned v úvodním jarním kole první ligy snížili svou ztrátu na vedoucí Spartu na pouhý bod. Vítězství na dobře připraveném trávníku na Strahově zařídili dvěma góly Tomáš Došek, jednou se trefili Štěpán Vachoušek a Rudolf Skácel. Červenobílí začali s vědomím, že by je vítězství přiblížilo v boji o titul blízko k jejich rivalovi a rychle získali vedení. Ve čtvrté minutě ještě Zemánek zblokoval střelu Tomáše Doška na roh, ale vzápětí již brankář Svoboda inkasoval. Po Müllerově ráně strážce hradecké branky, který dostal příležitost při Podhajského zranění, zachránilo břevno, ale odražený míč poslal hlavou do sítě Vachoušek. V následující pětadvacetiminutovce měli sice slavisté herně navrch, ale nedokázali se přes východočeskou obranu prosadit. Hosté poprvé zahrozili ve 29. minutě, kdy Bouškův centr poslal hlavou mimo Krmaš. Práci tak měl opět Svoboda: nejdříve vyrazil Skácelův střílený centr a poté mu nezbylo než sledovat, jak spaluje šance Vachoušek. Střelci prvního gólu v obou případech přihrával Tomáš Došek. Vachoušek nejprve z levé strany poslal míč po zemi vedle, poté osamocen z deseti metrů přestřelil. Ve 39. minutě se Tomáš Došek proměnil z nahrávače ve střelce. Skácel rozehrál z rohu signál na hranici šestnáctky, Gedeonovu střelu hradecký gólman jen vyrazil a slavistický hrot byl na místě. Za dvě minuty Svoboda Pitákův pokus kryl, na druhé straně přestřelil Kučera.
  Stejný hráč se snažil prosadit na začátku druhé půle, ale také nebyl úspěšný. Naopak Slavia svůj náskok dokázala v 60. minutě ještě zvýšit. Vachoušek nejdříve trefil tyč, ani při dorážce nebyl úspěšný, ale Tomáš Došek nekompromisně přidal svou sedmou trefu v ligovém ročníku. Trenér Miroslav Beránek poté oba útočníky vystřídal a poslal do hry Kuku s Adautem. Změny v sestavě udělal i hostující Leoš Kalvoda, ale přestože Hradec možnosti na zkorigování stavu měl, zhořkla trenérovi ligová premiéra na východočeské lavičce ještě více v 67. minutě. V otevřené obraně měl dost prostoru na zakončení Skácel. Následné střelecké pokusy Hradce likvidoval Černý, věrné slavistické fanoušky zase zahřály Adautovy akce. Po jedné z nich zkazil radost z branky Hrdličkovi gólman Svoboda.

Rozhodčí: Helebrandt

Diváci: 2.624

Trenér: „Chtěli jsme dnes uspět, což se povedlo,“ pochvaloval si kouč Miroslav Beránek. "Využili jsme už druhou příležitost, pak se zklidnili a před přestávkou zvýšili vedení. Pozitivní je i to, že se protočili všichni čtyři útočníci a zahrál si i Tomáš Hrdlička. Teď se však maximálně koncentrujeme na Besiktas,“ dodal.


Slavia - Beşiktaş JK
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 20. 02. 2003, Praha, Strahov

Utkání: Pohár UEFA, osmifinále

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel (86. Hrdlička)- T. Došek (80. Adauto), Vachoušek (74. Kuka)

Branky: 62. T. Došek 1:0

Průběh: Branka Tomáše Doška ze 62. minuty rozhodla o tom, že v prvním zápasu osmifinále Poháru UEFA zvítězili fotbalisté Slavie Praha v Praze na Strahově nad tureckým Besiktasem Istanbul 1:0. Slavia tím přerušila sérii 28 soutěžních zápasů soupeře bez porážky. Odveta se hraje za týden v Istanbulu.
  Velice slušně zaplněné strahovské hlediště, v němž bylo i kolem dvou tisíc hlučných Turků, nejprve uctilo v mrazivém počasí minutou ticha vzpomínku na zesnulého velkého příznivce Slavie Miroslava Horníčka. Domácí se pak pustili do soupeře s velkou vervou a po signálu ve čtvrté minutě, kdy Skácel rozehrál trestný kop na Pitáka, namířil exhradecký záložník jen těsně vedle. O ráznosti turecké obrany se rychle přesvědčil Vachoušek, ale španělský rozhodčí Ibaněz ukázal okamžitě žlutou kartu Zagovi, který už okusil, co je to hrát za brazilskou reprezentaci. Do slibné pozice se dostal po akci Tomáše Doška Skácel, ale nastřelil jen dalšího brazilského obránce Ronalda. Nápor domácích rychle fotbalisté Besiktasu otupili. Výborně vykrývali na své polovině prostor a zápas se přesunul spíše do polohy taktické bitvy. Hráči vedoucího mužstva turecké ligy příliš do ofenzivy nespěchali a brankář Černý byl téměř bez práce. Ani jeho protějšek, Kolumbijec Córdoba, moc složitých situací řešit nemusel. Ve 25. minutě však osvědčil svůj přehled. Skácel sebral míč trochu laxně hrajícímu Dobruovi, ale Córdoba stačil míč včasným vyběhnutím vyrazit. Hře Slavie chyběla oproti souboji s Hradcem Králové především přesná přihrávka a nedostávala se do tlaku. Až těsně před přestávkou se dostal ke střele Tomáš Došek, ale jeho ránu srazila turecká obrana. V náporu slavisté pokračovali i po přestávce. Skóre mohl otevřít Skácel, ovšem na centr Lukáše Doška nedosáhl. Na velice dobře připraveném trávníku se domácí přece jen postupem času dostali do většího tempa a zatlačili Turky před jejich branku. Ke zteči zavelel kapitán Dostálek, který nádherně poslal míč za Zagova záda na nabíhajícího Tomáše Doška, Córdoba nesmyslně vyběhl a slavistický útočník jej technickou střelou snadno přehodil. Turecký celek po gólu trochu více otevřel hru, k čemuž přispěl i Sergenův příchod na hřiště. Tomu, aby se Besiktas skutečně dostal do tlaku, zabránil Zago. Po souboji o míč s Pitákem oplácel a rozhodčí mu ukázal druhou žlutou a následně červenou kartu. Domácí se snažili ještě přidat druhý gól, ale Gedeon namířil vedle a po individuální akci Kuky a přiťuknutí Pitáka nastřelil Adauto jen hlavu jednoho z obránců.

Rozhodčí: Ibaňez (Španělsko)

Diváci: 12.375

Trenér: M. Beránek


CU Bohemians Praha - Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 23. 02. 2003, Praha

Utkání: 1. liga 2002/03, 17. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl - Krajčík (61. Sláma), Dostálek, Gedeon, Skácel (84. Hrdlička) - Kuka, T. Došek

Branky: 26. Skácel 0:1, 81. Bednář 1:1

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie remizovali v pražském derby na hřišti Bohemians 1:1, přesto se dostali se do čela prvoligové tabulky. Na prvním místě mají lepší skóre než Sparta, která dohrává 17. kolo v pondělí proti Českým Budějovicím. Slavii dostal ve 26. minutě do vedení Rudolf Skácel, devět minut před koncem vyrovnal Aleš Bednář.
  Utkání začalo s více než dvacetiminutovým zpožděním, protože sudí Puček si vzal chvíli na to, aby rozhodl, zda uzná terén za způsobilý. Slavia se musela obejít bez záložníka Pitáka a útočníka Vachouška, kteří se zranili ve čtvrtečním úvodním utkání Poháru UEFA proti Besiktasu Istanbul. Na domácí soupisce chyběl bek Kozel, který mohl nastoupit proti týmu, v němž strávil nejúspěšnější část své kariéry. Promrzlý podklad trávníku dělal hráčům potíže při kombinaci a především při startu na míč. Hlavně pruh pod hlavní tribunou, kam se nedostanou sluneční paprsky, jim činil potíže. Úvodní dvacetiminutovka moc pohledné hry nepřinesla a diváky vzrušily jen náznaky šancí hostujícího Tomáše Doška a domácího Obajdina, které však nebezpečné nebyly. Až v 18. minutě se dostal do slibné střelecké pozice Lukáš Došek, ale mířil těsně mimo. Favorit měl za pět minut další příležitost. Krajčík nacentroval na Skácela, jehož pokus na brankové čáře vyrazil gólman Holec. Ve 26. minutě už poslední tým tabulky inkasoval, protože Bejblovu ránu Holec vyrazil jen nad sebe a dobíhající Skácel otevřel skóre. Domácí Černého vážněji neohrozili, protože jejich centry slavistický brankář bez problémů sbíral a střelecké pokusy Bohemians postrádaly přesnost. Zato slavističtí obránci byli při chuti a Müllerovu bombu pod břevno s námahou vytlačil Holec. Ve druhém poločase si „Klokani” sice vytvořili územní převahu, ale Černý byl dlouho bez práce. Při rychlém protiútoku totiž sebral míč Kiselovi spolehlivě Bejbl a i další akce končily u slavistické obrany. Deset minut před koncem nevyužil možnost zvýšit Kuka a vzápětí bylo vyrovnáno. Po rohovém kopu hlavičkoval do pravého růžku branky Bednář.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 8.350

Trenér: Slavistický trenér Miroslav Beránek považoval terén za hlavní důvod horší kvality zápasu. „Více než fotbal to byl boj. Obě mužstva se na tomto terénu těžko dostávala do šancí. My jsme si získali vedení a paradoxně jsme inkasovali poté, co jsme nevyužili šanci,” řekl Beránek. „Jsem hlavně rád, že se nikomu nic nestalo,” dodal.


Beşiktaş JK - Slavia
4 : 2 (1 : 0)

Datum: 27. 02. 2003, Istanbul, stadion Inönü, Turecko

Utkání: Pohár UEFA, osmifinále, odveta

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl (67. Kuka) - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek (71. Adauto), Vachoušek (78. Hrdlička)

Branky: 41. Pancu 1:0, 61. Ronaldo 2:0, 67. Dursun 3:0, 70. Ilhan 4:0, 76. Dostálek z pen. 4:1, 84. Hrdlička 4:2

Průběh: Cesta fotbalistů Slavie Praha, posledního českého zástupce v evropských pohárech, skončila v osmifinále Poháru UEFA. Po výhře nad Besiktasem Istanbul 1:0 v Praze podlehli slavisté v odvetě 2:4, když tři branky inkasovali mezi 61. a 70. minutou. Až za stavu 0:4 snížil Dostálek z penalty a šest minut před koncem byl úspěšný Hrdlička, ale na postup to nestačilo.
  Domácí trenér Mircea Lucescu udělal v týmu oproti prvnímu zápasu pět změn, ale v úvodu byla i tato sestava hodně překvapena vývojem střetnutí. Slova trenéra Miroslava Beránka před zápasem o tom, že chce soupeře zaskočit ofenzivní hrou, nebyla planá a červenobílí se do vedoucího celku turecké ligy pustili zostra. Již v páté minutě mířil jako první mezi tyče Dostálek, ale s jeho lehkou ranou si Córdoba hravě poradil. O dvě minuty později jej kapitán Slavie již překonal. Míč mu za obranu domácích poslal Piták, Dostálek šel sám na kolumbijského reprezentanta, ale jeho střela skončila na břevně. I pověstné bouřlivé istanbulské publikum bylo nezvykle klidné a Černý zasahoval poprvé až ve 12. minutě, když vyboxoval centr a při následné střele Ibrahima mu pomohl zblokováním míče Lukáš Došek. Po čtvrthodině hry nevyužili hráči Slavie druhou jasnou šanci. Vachoušek unikl po pravé straně a Tomáš Došek z jeho centru pálil sice pohotově z voleje, ale těsně minul pravou tyč domácí branky. Až po půlhodině hry přišel očekávaný tlak domácích a obrana Slavie mnohdy odvracela nebezpečí jen dlouhými odkopy.
  Ve 33. minutě sice Dursun po trestném kopu Sergena dopravil míč za záda Černého, ale rozhodčí viděl ruku a tureckého hráče odměnil žlutou kartou. O pár minut později Dostálek ve snaze odvrátit nebezpečí „namazal” míč Tayfurovi, ten naštěstí mířil jen do boční sítě. Na druhé straně po rychlém brejku chybělo málo, aby Tomáš Došek dosáhl na Vachouškův centr.
  Čtyři minuty před přestávkou však domácí manko ze zápasu z Prahy smazali. K odraženému míči po rohu se dostal Pancu a střelou po zemi k tyči zvedl vlnu nadšení v hledišti. Ještě do poločasu mohl přidat druhý gól kanonýr Ilhan, ale po Dursunově akci ve velmi dobré pozici přestřelil.
  Po přestávce nejdříve Piták po přetaženém centru napálil z několika metrů jen ruku domácího brankáře a v 56. minutě po spolupráci bratří Došků mířil k tyči opět Piták, ovšem Córdoba, i když s námahou, stačil vyrazit míč na roh. Černou desetiminutovku si Slavia vybrala mezi 60. až 70. minutou. Vše začal Brazilec Ronaldo, který skluzem poslal míč do branky po centru Yildirima. Další ránu zasadil Slavii velice aktivní Dursun a do kolen poslal hosty Ilhan, když se po dlouhém pasu dostal až před Černého, který stačil jeho ránu srazit, ale ta přesto doputovala do sítě.
  Slavia se ze šoku probrala až čtvrt hodiny před koncem. Nejprve Dostálek proměnil penaltu po faulu na Adauta. Když chvíli po něm přesně hlavičkoval osamocený Hrdlička, domácí znervózněli a z jasného zápasu se stalo drama. V zoufalém náporu se krásně z trestného kopu z dálky trefil Piták, ale pro údajný ofsajd jej rozhodčí Messina neuznal. Hráči Slavie tak opouštěli Istanbul i Pohár UEFA s pocitem křivdy.

Rozhodčí: Messina (Itálie)

Diváci: 24.172

Trenér: Trenér Slavie Miroslav Beránek byl z vyřazení hodně rozladěn. Zlobil se především na italské rozhodčí. „O postupu Besiktase rozhodly tři faktory. Za prvé to byl první poločas, v němž jsme neproměnili jasné šance. Za druhé tři velmi laciné a slepené góly během deseti minut a za třetí nepochopitelně neuznaný gól v nastaveném čase,” vypočítal důvody vyřazení Beránek.

Poznámky: „Jsem velice zklamaný, především z neuznané branky, která by znamenala náš postup. Musíme se však zlobit i sami na sebe, za deset minut jsme hodili za hlavu vše, co jsme v této pohárové sezoně dokázali,” řekl kapitán a střelec první branky Slavie Richard Dostálek. Brankář Radek Černý si zoufal, že Slavia odehrála nešťastný zápas. „Pro mě byl smůlovatý dvojnásob, neboť všechno, co šlo na branku, skončilo v síti,” posteskl si a dodal, že při žádném nemohl nic pořádně dělat. „Při prvním jsem viděl míč, až když vylétl z houštiny těl, další dva padly po skrumáži a o posledním snad ani nemá cenu mluvit. Ilhanovu střelu jsem vyrazil, ale míč se k němu biliárově vrátil,” povídal Černý.


Slavia - FK Marila Příbram
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 03. 03. 2003, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 18. kolo

Sestava: Černý - L. Došek (46. Krajčík, 70. Adauto), Müller, Petrouš, Hrdlička - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek, Vachoušek (46. Kuka)

Branky: 34. Skácel 1:0, 35. Otepka 1:1, 88. Piták 2:1, 90. Adauto 3:1

Průběh: Až napotřetí dokázali fotbalisté Slavie Praha zdolat na Strahově příbramskou Marilu. Po dvou předchozích bezbrankových remízách se v dnešní dohrávce 18. kola radovali domácí hráči z vítězství 3:1, kterou jim v závěru zajistili Karel Piták a Brazilec Adauto. Slavia se tak vyhoupla díky lepšímu skóre do čela ligové tabulky před Spartu.
  Slavisté, kteří nastoupili bez obránce Bejbla, jehož nepustila na trávním chřipka, začali náporem. Již ve třetí minutě unikl Dostálek, poslal centrovaný míč na hlavu Tomáše Doška, ale ten namířil jen do tyče Sňozíkovy branky. Po této akci se však diváci půl hodiny nudili, protože obě mužstva jim toho moc neukázala. Chyběla kombinace, přesná přihrávka a k zakončení se fotbalisté vůbec nedostali. Až ve 34. minutě poslal nádherně Vachoušek do šance kapitána domácích Dostálka, ale ten zcela osamocen před příbramským gólmanem nepochopitelně váhal a nakonec poslal míč do Sňozíka. Dobíhající Skácel nicméně neměl problém dopravit balón do prázdné branky. Z vedení se však červenobílí radovali pouze necelou minutu. Po nedorozumění Petrouše s Černým vyrazil slavistický brankář centrovaný míč přesně na nohu Otepky, který nezaváhal a za stavu 1:1 se začínalo znovu bojovat o tři body.
  Do druhého poločasu poslal domácí trenér Beránek do hry dvojici čerstvých hráčů Krajčíka s Kukou. V první šanci se ocitl již po třech minutách Dostálek, ale z deseti metrů vysoko přestřelil. V 56. minutě předvedli domácí rychlou akci: Krajčík vyslal Tomáše Doška, na jeho přízemní centr z pravé strany si naběhl Kuka, ovšem míč se mu od stehna odrazil do tyče. Příbram nikam nespěchala a soustředila se na udržení nerozhodného výsledku. Po rychlé akci se přece jen v šanci ocitl Gomés, jenže jeho střelu brankář Černý vyrazil na tyč. Hosty připravil o remízu dvě minuty před koncem Piták: Dostálkův centr totiž Sňozík vyrazil přesně na jeho nohu a tím zajistil Slavii tři body. V závěru ještě viděl červenou kartu Mácha a definitivní tečku udělal v nastaveném čase po sólu z půlky hřiště střídající Adauto.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 2.085

Trenér: M. Beránek: „Čekali jsme těžké utkání, protože Příbram je známa dobrou defenzivou. V úvodu jsme nastřelili tyč, a kdyby to byl gól, tak by byl zápas určitě jiný. Když už jsme branku dali, tak jsme o vedení velmi rychle přišli. Do druhého poločasu jsme museli vystřídat dva hráče, pak i Krajčíka. Museli jsme improvizovat a fotbalisté hráli na místech pro ně nezvyklých. Podržel nás brankář Černý a nakonec velikou vůlí jsme dovedli zápas k výhře. Vyhrát, když hra není optimální, je někdy mnohem cennější.”


FK Jablonec nad Nisou 97 - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 10. 03. 2003, Jablonec nad Nisou

Utkání: 1. liga 2002/03, 19. kolo

Sestava: Václavík - L. Došek (30. Adauto), Müller, Petrouš, Bejbl - Piták (88. Novotný), Dostálek, Gedeon, Skácel - T. Došek (78. Hrdlička), Vachoušek

Branky: 54. Vodehnal 1:0, 55. Piták 1:1

Průběh: Fotbalisté Jablonce potvrdili, že pražskou Slavii umějí zahrát. V zápase, v němž byli lepším týmem, měli mnohem blíže k výhře, ale nakonec se museli spokojit s remízou 1:1. V souboji na dálku Slavie se Spartou to pro Slavii znamená další ztrátu a dvoubodové manko v tabulce.
  Hosté přijeli na sever Čech bez útočníka Kuky a brankáře Černého, které zmohla chřipka. Poprvé v sezoně tak nastoupil v brance Slavie Václavík a rozhodně si nemohl stěžovat na nedostatek práce. Jablonec si v poslední době na Slavii věří a jinak tomu nebylo ani dnes. V prvním poločase Slavii naprosto jasně přehrál a hosté jen zásluhou nepřesné koncovky domácích a několikrát i notné dávky štěstí ubránili čisté konto. Už ve třetí minutě po Müllerově chybě namířil Gula vedle, ale v dalším průběhu hry to byl právě on, kdo spolu s Majsniarem a Vodehnalem zle zatápěli obraně Pražanů. Po čtvrthodině hry centroval na Majsniara a Václavík zachraňoval nadvakrát. Gula posílal na branku Slavie jeden centr za druhým, na jeden si naběhl Vodehnal a po jeho hlavičce pomohlo Václavíkovi až břevno. Každá standardní situace domácích znamenala pro branku Slavie značné nebezpečí a po další Gulově přihrávce se Majsniar otočil kolem Lukáše Doška a Václavík podruhé děkoval dobře postavené tyči. Slovenský záložník to pak zkoušel z trestného kopu a po pěkné akci po ose Majsniar - Vodehnal i prudkou střelou, ale Václavíka nepřekonal. Domácí vyhrávali osobní souboje, u míče byli téměř vždy rychleji než soupeř, který naopak hrál velice nepřesně. Trenér hostů Beránek na nepříznivý vývoj zareagoval vystřídáním nejistého Lukáše Doška Adautem, ale vývoj zápasu se nezměnil. Jablonečtí na těžkém terénu měli stále navrch a ve 31. minutě po Gulově rohu a Vítově hlavičce zachránil hosty skvělým zákrokem Václavík. Když brankou neskončila ani akce Vodehnala, který se zbavil Petrouše, ale z malého vápna namířil vedle tyče, branky se diváci v první půli nedočkali.
  Hosté se neprobrali ani po přestávce a Jablonec je zaslouženě potrestal. V 53. minutě nechala obrana hostů dlouho volného Čápa, ten měl dost času zatáhnout míč až do vápna, jeho přihrávku prodloužil Herzán k Vodehnalovi a ten zamířil přesně k pravé tyči. Odpověď Slavie však byla rychlá a brankou skončila hned její první nebezpečná akce zápasu. Po centru zprava stačil Vachouškovu střelu ještě Lovásik vyrazit, ale Piták ze tří kroků míč do sítě dorazil. Slavia převzala iniciativu, ale do šancí se proti dobře ogranizované obraně Jablonce prakticky nedostala. Slabým náznakem byl Adautův průnik, který ale zakončil nepřesnou střelou. Rozhodnout mohl Tomáš Došek, k němuž se odrazil míč, ale jeho prudkou střelu parádně vyrazil gólman Lovásik. Slavia tak s Jabloncem v české lize posedmé remizovala.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 6.032

Trenér: Jako zápas dvou zcela odlišných poločasů viděl střetnutí hostující kouč Miroslav Beránek. „Z našeho pohledu to byl zápas dvou rozdílných poločasů. V prvním jsme nehráli dobře, domácí měli šance a při některých jsme měli velké štěstí. Po přestávce jsme se zlepšili, ale paradoxně dostali gól. Naštěstí jsme vzápětí vyrovnali a byli až do konce lepším týmem,” řekl Beránek.


Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 10. 03. 2003, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Šilhavý, Stibůrek, Novotný (64. Lexa) – Kučera (46. Kalivoda), Sláma, Hrdlička, Hottek (69. Táborský) – Hašler, Táborský (46. Adauto)

Branky: 84. Sláma 1:0

Průběh: V přípravném utkání v Edenu porazilo kombinované mužstvo Slavie náhradníky mistrovského Liberce 1:0. Slavisté se prosadili až v závěru – v 84. minutě určil podobu výsledku záložník Radek Sláma.

Trenér: M. Beránek: „Střetnutí jsme sehráli především kvůli hráčům, kteří se v neděli v Jablonci nedostali na trávník. Z tohoto pohledu splnilo účel. Navíc jsme zvítězili a neinkasovali,” uvedl kouč Miroslav Beránek, který pochválil gólmana Matúše Kozáčika. „Podal výborný výkon.”

Poznámky: V mužstvu Liberce nastoupili náhradníci, v mužstvu Slavie hráči týmu A, kteří 9. března nenastoupili proti Jablonci, doplnili je hráči B mužstva.
  Střelec jediné branky Radek Sláma byl s duelem spokojen. „Po delší době jsem nastoupil na celých devadesát minut. V první půli to bylo lepší, po přestávce jsme spíš nakopávali balóny a skoro se nedostali do šance a soupeře naopak pustili do dvou, které vyřešil Matúš,“ komentoval zápas. „Můj gól? Dobře to vymyslel Ivo Táborský, narazil si s Adautem a já měl pak před sebou prázdnou bránu. I když lehké to nebylo, míč mi skočil.“


Slavia - FK Teplice
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 15. 03. 2003, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 20. kolo

Sestava: Václavík - Bejbl, Müller, Petrouš, Hrdlička (76. Kuka) - Piták (90. Hottek), Gedeon, Dostálek, Skácel - T. Došek (55. Vachoušek), Adauto

Branky: 45. Adauto 1:0, 54. Rada 1:1, 64. Vachoušek 2:1, 70. Skácel 3:1

Průběh: V předehrávaném utkání 20. kola první fotbalové ligy zvítězila Slavia Praha na domácím trávníku nad Teplicemi 3:1. Díky tomu se minimálně do nedělního zápasu Sparty dostala v tabulce o bod před pražského rivala. Slavia již počtvrté za sebou získala s Teplicemi tři body, počtvrté jí také nastřílela tři branky. Dnes ale slavila úspěch až po zlepšeném výkonu ve druhém poločase.
  Teplický trenér František Straka se před soubojem netajil, že považuje Slavii za jasného favorita a podle toho naordinoval svým svěřencům taktiku. Hosté se soustředili na obranu a využívali každou možnost, jak pozdržet hru co nejdelším pobytem na trávníku strahovského stadionu. Domácí nastoupili bez zraněného Lukáše Doška a po dobrém výkonu v Jablonci dal trenér Miroslav Beránek opět šanci v brance Václavíkovi, který měl však v prvním poločase minimálně práce. V útočné dvojici nahradil v předchozích zápasech nevýrazného Vachouška Brazilec Adauto. Na poměrně kvalitním trávníku se hrálo většinou ve středu hřiště a až po půlhodině se do náznaku šance dostal Bejbl, ale vysoko přestřelil. Slavia přitlačila soupeře až v závěru poločasu, Poštulka měl hodně práce se Skácelovým trestným kopem, ale stačil jej vyrazit nad břevno. Když se hrálo v již nastaveném čase, Adauto si vyměnil míč s Dostálkem a přesnou střelou k tyči po zemi překonal teplického gólmana. Potvrdil tak zisk titulu „Hráč měsíce” Slavie. Druhý poločas byl fotbalově zajímavější a otevřenější hrou k tomu přispěli i hosté. Po první vážnější akci a závaru před brankou Václavíka dostal hlavičkou míč do sítě Rada a po 323 minutách přerušil gólovou „impotenci” svého celku. Po chybě Petrouše mohl exslavista Zelenka přidat druhý gól, ale skvělý Václavík bravurně zasáhl. Domácí na šanci soupeře rychle odpověděli. Vachoušek, který byl na trávníku teprve deset minut, si narazil míč s Dostálkem a střelou mezi nohy získal domácím opět vedení. To podtrhl v 71. minutě Skácel, který si sám nakopl míč za teplickou obranu a potřetí překonal Poštulku.

Rozhodčí: Helebrandt

Diváci: 2.517

Trenér: M. Beránek: „Výhra je důležitá, odskočili jsme na dostatečně velkou vzdálenost. Teď budeme usilovat o nejvyšší pozici,“ uvedl kouč Miroslav Beránek. „Výsledek je zasloužený, byli jsme lepší a vypracovali si i víc šancí. Pustili jsme sice lacinou brankou soupeře do hry, ale nakonec jsme zápas zvládli,“ dodal k průběhu střetnutí.”


Slavia - SC Xaverov Horní Počernice
3 : 2 (2 : 1)

Datum: 18. 03. 2003, Praha, Strahov

Utkání: přátelské

Sestava: Černý - Mil. Zachariáš, Šilhavý (29. Dubský), Suchopárek, Lexa (46. Kounovský) - Sláma, Kalivoda (61. Lexa), Stibůrek, Hottek - Hašler, Kuka

Branky: 13. Bartoš 0:1, 19. Stibůrek 1:1, 36. Kuka 2:1, 71. Kuka 3:1, 73. Homola 3:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha porazili v přípravném utkání na Strahově v kombinované sestavě druholigový Xaverov 3:2. Do zápasu zasáhli členové juniorky, širšího kádru A- týmu a uzdravení Pavel Kuka, Radek Černý a Jan Suchopárek. Utkání skončilo špatně pro Tomáše Šilhavého, který si v průběhu prvního poločasu natrhl stehenní sval.
  První pološanci si vytvořili domácí, po centru aktivního Hottka a hlavičce Šilhavého hasili obránci soupeře nebezpečí na poslední chvíli. Udeřilo však na druhé straně, neuplynula ani čtvrthodina a nekrytý Bartoš se po rohovém kopu trefil hlavou. Srovnáno bylo záhy, Stibůrek mířil z osmnácti metrů z voleje k tyči. Slavia mohla jít do vedení ve 28. minutě, ale dělovka Slámy orazítkovala pouze tyč. Druhý zásah tak zařídil až Pavel Kuka - ve 36. se po přesné přihrávce Slámy ocitl sám před brankářem a elegantně ho obstřelil. Vyrovnání měl na kopačce kapitán hostů Šindelář, který z hranice vápna nikým neatakován pálil nad.
  Ve druhém poločase se hrálo převážně mezi šestnáctkami. Vybočily jen šance Karnaye, jenž z malého čtverce střílel vedle, a dalekonosná přízemní rána slavistického záložníka Jakuba Hottka, kterou Marek kryl. Skóre se měnilo v 71. po Lexově nenápadném centru za obranu, který zpracoval Pavel Kuka a mazácky přehodil gólmana. Xaverov ještě snížil, v 73. se znovu po rohu prosadil Homola.

Trenér: M. Beránek: „Zahráli si fotbalisté, které trápila viróza, hráči, kteří pravidelně nenastupují, a kluci z béčka. Pro ně je to kvalitní příprava a cenné zkušenosti. Mrzí mě pouze zranění Šilhavého.”

Poznámky: „Klasický přátelák, není to první liga, ale člověk si rád zahraje. Zvítězili jsme, tři body doma, takže pohoda,“ zavtipkoval útočník Pavel Kuka, autor dvou gólů.


FC Tescoma Zlín - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 22. 03. 2003, Zlín

Utkání: 1. liga 2002/03, 21. kolo

Sestava: Václavík - Bejbl (77. Kuka), Müller, Petrouš, Hrdlička - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel (46. T. Došek) - Adauto (90. Kučera), Vachoušek

Branky: 28. Dobeš 1:0, 37. Rzeszoto 1:1

Průběh: Heroický výkon Zlína dnes obral fotbalisty Slavie o další body v boji o ligový titul. V dramatickém utkání týmů z opačných pólů tabulky se nakonec zrodila remíza 1:1, která přinesla až v osmém vzájemném duelu Zlínu první bodový zisk.
  Slavisté začali v slunečném počasí lépe, ale Adauto svou teč po Dostálkově střele poslal na úvod vedle a Hrdlička v páté minutě nastřelil z 30 metrů tyč. Jenže pak se probudili i domácí a jejich snahu táhl svými pokusy především Blaha, který jako první vyzkoušel střelou z 20 metrů pozornost Václavíka ve slavistické brance. Neuspěl, stejně jako jeho spoluhráč Babnič, jenž z podobné pozice pálil nad. A do třetice Václavíka testoval znovu Blaha, ale jeho hlavička v třinácté minutě skončila jen v náručí hostujícího gólmana. Pražané se snažili o nátlakový fotbal, ale domácí při svých rychlých přechodech do útoku byli překvapivě nebezpečnější a po necelé půlhodině slavistickou obranu dokonale zaskočili. Müller se nechal v souboji přetlačit domácím Dobešem, který se uvnitř šestnáctky po individuálním průniku pokusil vystřelit a s pomocí Petroušovy teče dal svůj premiérový gól v první lize. Slavisté rychle pochopili, že případná ztráta by mohla jejich útok na titul hodně zkomplikovat, a okamžitě se vrhli do útoku. V 38. minutě po Dostálkově rohu stačil Vachoušek ze sedmi metrů jen slabě vystřelit na padajícího brankáře Rzeszota, jenže ten míč nezachytil a ještě ho ve snaze chytit postrčil do vlastní sítě. Do druhého poločasu vstoupili domácí aktivně, cítili šanci na případný nečekaný úspěch. Babnič ve spolupráci s Dobešem svými kombinacemi několikrát červeno-bílé z levé strany pořádně pozlobili, ale větší šance si Zlínští nevytvořili, podobně jako zakřiknutě hrající slavisté. Jejich jediným pokusem byla Adautova střela z 20 metrů, kterou však Rzeszoto vyrazil. Hostům k velkému náporu nepomohl ani poločasový příchod střídajícího Tomáše Doška, hrajícího 150. ligový zápas, ani dalších útočníků Kuky a Kučery v závěru. A Pražané nakonec byli rádi, že nepřišli i o ten jediný bod; Lasotovu bombu v třetí minutě nastaveného času však Václavík zlikvidoval.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 3.250

Trenér: M. Beránek: „Bohužel nejsme schopni střetnutí na hřištích soupeřů dovést k vítězství. Dnes jsme se nepřizpůsobili povrchu. Hráli jsme moc komplikovaně, chyběla nám jednoduchost,“ uvedl kouč Miroslav Beránek. „Ale není to jen v terénech. Teď se budeme připravovat na domácí utkání s Budějovicemi, pak jedeme na Spartu,“ konstatoval.


Slavia - CU Bohemians Praha
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 28. 03. 2003, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Václavík - Kučera (70. Bálek), Müller, Bejbl, Lexa (56. Herda) – Piták, Kotrba (46. Sláma), Skácel, Hottek – Kuka, T. Došek

Branky: 67. Piták 1:0, 69. Müller 2:0

Průběh: V přípravném fotbalovém utkání dnes vyhrála Slavia Praha v Edenu nad Bohemians 2:0. Trenér Pavel Trávník, který ve vítězném týmu zastoupil Miroslava Beránka, postrádal reprezentanty Dostálka, Vachouška, Gedeona a Hrdličku, v dresu Slavie nenastoupili ani marodi Petrouš, Černý, Krajčík, Lukáš Došek a Novotný.
  Slavie začala aktivněji, už ve druhé minutě zkoušel střelu z dálky Hottek, témuž hráči se nepodařilo prosadit přes brankáře Šimona o pět minut později po centru Kotrby. Ve 20. se dostal před Václavíka Polodna, ale domácí gólman jeho akci zneškodnil. Poté se opět připomněl Hottek, když se prohnal po levé straně a jeho střela minula levou tyčku. Bohemka si mohla vstřelit vlastní gól ve 41., kdy Melecký zachraňoval před Pavlem Kukou v malém vápně.
  Do druhého poločasu vystřídal Radek Sláma Václava Kotrbu, Radek šel napravo do obrany, Tomáš Kučera se posunul do zálohy a Karel Piták do středu zálohy. Václavík měl práci s několika střelami z trestňáků, ale buď je pochytal nebo vyrazil. V 68. se konečně podařilo vstřelit gól Pitákovi, když se ocitnul sám před gólmanem. Za dvě minuty kopal Müller standardku a nádhernou střelou zvýšil na 2:0. V 85. minutě mohl ještě změnit skóre Skácel, ale jeho střela zamířila jen pod gólmana.

Rozhodčí: Polák

Trenér: „Sehráli jsme klasické přípravné utkání, v němž dostali příležitost i hráči, kteří pravidelně nehrají. Zvítězili jsme a já jsem spokojen,” řekl Trávník.


Slavia - SK České Budějovice
6 : 1 (2 : 0)

Datum: 06. 04. 2003, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 22. kolo

Sestava: Václavík - L. Došek, Müller, Petrouš, Skácel (65. Bejbl) - Piták, Dostálek (61. Hrdlička), Gedeon, Vachoušek - T. Došek (60. Kuka), Adauto

Branky: 2. Skácel 1:0, 36. Piták 2:0, 46. Vachoušek 3:0, 51. T. Došek 4:0, 66. Adauto 5:0, 74. Chlebek 5:1, 75. Adauto 6:1

Průběh: Debaklem 6:1 vyprovodili fotbalisté pražské Slavie tým Českých Budějovic. Pro hosty je výsledek hodně krutý. Hlavně v prvním poločase byli domácím vyrovnaným soupeřem, ale neprosadili se střelecky. Naopak před jejich brankou se ve druhém poločase strhla kanonáda a gólman Seman musel míč ze své sítě lovit čtyřikrát. Dvakrát se o to postaral Brazilec Adauto, který v sešívaném dresu zaznamenal v lize poprvé více než jednu branku a neměl daleko i k hattricku. Na tři další branky navíc nahrál a byl jednoznačně nejlepším hráčem zápasu. První příspěvek ve vydařeném zápase vykouzlil už ve 2. minutě. Unikl po pravé straně, přetáhl centr až ke Skácelovi a ten křížnou ranou vstřelil svůj sedmý gól sezóny. Záložník, který znovu nastoupil na postu levého obránce, se tím dotáhl na nejlepšího střelce mužstva Tomáše Doška. Hosté se snažili hrát otevřenou partii a dostali se i do šancí. Gólman Václavík, jenž znovu dostal přednost před Černým, musel zasahovat pádem pod nohy Svobody, další ex-slavista v sestavě hostů Sedláček mířil nad. Slavia poté šlápla na plyn a znovu si vynutila změnu skóre. Postaral se o to Piták, jemuž Adauto chytře pustil Skácelovu přihrávku. Ještě předtím sklidil potlesk spoře zaplněných tribun Müller za nádhernou dalekonosnou ránu, kterou hostující gólman Seman vyškrábl zpod břevna na roh. V závěru měli dvakrát blízko ke skorování i Jihočeši. Ve 41. minutě se vyznamenal Václavík, který bravurně zlikvidoval hlavičku Horejše ze čtyř metrů po Sedláčkově trestném kopu a těsně před odchodem do kabin poslal Latka hlavičkou míč po Svobodově úniku doprostřed branky.
  I úvod do druhého poločasu domácím vyšel podle představ. Na konci akce na jeden dotek po ose Lukáš Došek, Dostálek, Tomáš Došek, Adauto byl Vachoušek a potřetí rozvlnil síť českobudějovické branky. Hosté sice drželi s domácími krok ve středu hřiště, ale propastný rozdíl byl v efektivitě zakončení. Čtvrtý gól přidal Tomáš Došek, který se opět posunul do čela slavistických střelců a branky se dočkal i skvěle hrající Adauto. Po rychlé akci si narazil míč s Pitákem a s pomocí tyče přidal pátý gól. Až poté přišli ke slovu i hosté, když Chlebek hlavou po rohu snížil. Zpět na pětibrankový rozdíl upravil skóre svou druhou brankou Adauto, který uklidil ránu z 25 metrů přesně k tyči. Pět minut před koncem měl dokonce na dosah bleskový hattrick, ale sám před prázdnou brankou si přišlápl míč.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 1.544

Trenér: Bez emocí přijal vysoké vítězství svého mužstva trenér Slavie Miroslav Beránek. „Fotbal se hraje na góly a rozhodly ty naše, vstřelené v úvodech poločasů. Potom jsme se již zklidnili a naše produktivita byla dnes vysoká a mohli jsme vyhrát i více. Jasné vedení mi umožnilo i v klidu vystřídat,” řekl Beránek.
  Potěšil jej hlavně Adautův výkon. „Už se dostatečně adaptoval a má ve své hře prvky, které čeští hráči nemají,” řekl na adresu brazilského hráče Beránek. S ohledem na jednoznačný vývoj zápasu a nabitý program příštích dní si všechna střídání vybral už do 65. minuty. „Další ligový zápas hrajeme v sobotu se Spartou, ve středu nás navíc čeká pohár s HFK Olomouc. A ještě k tomu čtyři hráči měli po třech žlutých kartách,” objasnil poměrně časná střídání tří hráčů.


HFK Olomouc - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 09. 04. 2003, Olomouc

Utkání: přátelské

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Müller, Suchopárek, Bejbl - Sláma (46. Gedeon), Stibůrek, Hrdlička, Hotek - Kuka (78. Piták), Hašler (46. T. Došek)

Branky: 55. Suchopárek 0:1, 58. Kuka 0:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha splnili v osmifinálovém souboji Poháru ČMFS cíl a na trávníku druholigového HFK Olomouc zvítězili 2:0. Obě branky vstřelili Pražané až ve druhém poločase, kdy se trefili vicemistři Evropy Suchopárek a Kuka.
  Trenér Miroslav Beránek nechal před sobotním derby na Spartě stejně jako jeho sparťanský kolega Jiří Kotrba odpočívat většinu opor mužstva, ale Slavia na rozdíl od Sparty změny přestála bez úhony. Hráči domácího HFK jí vzdorovali jen v prvním poločase. Stejně jako hosté si vypracovali dvě šance, ale míč v brance neskončil.
  Po změně stran přišli na trávník Gedeon a Tomáš Došek a hra favorita se výrazně zlepšila. Výsledkem byl průnik Tomáše Doška, kterého zezadu srazil Macík a uviděl za to červenou kartu. Z následného trestného kopu navíc Suchopárek tvrdou ranou z osmnácti metrů dostal hosty do vedení. Postup Slavie pak pojistil po kombinaci Kuka střelou z pěti metrů.

Rozhodčí: Matějek

Diváci: 855

Trenér: „Splnili jsme cíl a postoupili. Pohárové zápasy nebývají jednoduché. Jsem spokojen i s tím, že jsme dali šanci mladým fotbalistům, kteří podali poctivý výkon,“ prohlásil kouč Miroslav Beránek. „Musím pochválit Kozáčika, byl v bráně velmi jistý. Že o přestávce střídal Hašler, nebylo kvůli výkonu, ale pro zranění - nejspíš má lehký otřes mozku.”

Poznámky: ČK: 55. Macík (Olomouc)


AC Sparta Praha - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 12. 04. 2003, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 2002/03, 23. kolo

Sestava: Václavík - L. Došek, Müller, Petrouš, Skácel (77. Kuka) - Piták, Dostálek, Gedeon, Vachoušek - T. Došek, Adauto (34. Bejbl, 61. Hrdlička)

Branky: 69. Kincl 1:0, 84. Jun 2:0

Průběh: Fotbalisté Sparty porazili v 257. derby na vyprodané Letné Slavii 2:0. Vedení jim v 69. minutě zajistil Marek Kincl, tříbodový zisk pro Spartu pečetil šest minut před koncem Tomáš Jun. Sparta díky dnešnímu vítězství vede prvoligovou tabulku po neúplném 23. kole před Slavií již o sedm bodů a sahá po titulu.
  Slavisté byli v utkání dlouho lepší, jenže duel ztratili v poslední půlhodině. Sparťanům sice patřil úvod zápasu, kdy se do soupeře zhurta zakousli, ale příliš velkých šancí si z mírného tlaku nevytvořili. Nejnebezpečněji nakonec vypadal Sionkův volej po Junově přistrčení ve třetí minutě, který však zblokoval Petrouš. Slavistický gólman Václavík nemusel dlouho řešit žádnou ošemetnou akci soupeře a jeho spoluhráči přestěhovali dění na druhou stranu trávníku. Sparťanská obrana nepůsobila jistě, dvojice útočníků soupeře jí dělala velké starosti a nebýt brankáře Blažka, mohl se zápas vyvíjet jinak. Poprvé se vyznamenal už při první akci červenobílých, kdy Petráš slabou malou domů vyslal do sóla Adauta, jenže Blažek mu včasným pádem pod nohy šanci zlikvidoval. Podobně dopadl i další slavista Tomáše Došek o chvíli později - po rychlém brejku mu Adauto poslal přízemní centr z levé strany, jenže Došek selhal. Sparťané se vrátili do hry až čtvrt hodiny před koncem prvního poločasu, ale ve své aktivitě dál zapomínali na zadní vrátka a nebýt dalšího Blažkova pádu pod Doškovy nohy, mohli slavisté oslavovat. I sparťané se však snažili, aby dali gól ještě před poločasem, jenže Michalík ve dvou střeleckých pokusech z hranice šestnáctky zklamal. To už na hřišti nebyl zraněný Adauto, kterého vystřídal Radek Bejbl.
  Druhý poločas začal o poznání opatrněji, ale znovu to byli slavisté, kteří byli aktivnější a jejich kombinační hra na sparťany platila. V 54. minutě se také dostali do další šance, jenže Vachouškova střela těsně minula pravou Blažkovu tyč. Po hodině se hra pomalu přesunula před Václavíkovu branku. Grygerova dělovka z 61. minuty byla prvním větším varováním a krátce poté na trávník přišel domácí útočník Kincl, který se měl brzy dočkat své velké chvíle. Osm minut po příchodu totiž dokázal využít Václavíkovy hrubé chyby, po níž se míč snášel mezi něho a Müllera. Kincl míč hlavou trefil a dočkal se týden po svých třicátých narozeninách padesátého gólu v nejvyšší soutěži. Slavia se v závěru vrhla do útoku, ale o to méně se věnovala defenzivě a sparťané toho mistrně využili. Šest minut před koncem se dostal deset metrů od branky míč k Junovi, který zády k Václavíkovi poslal oblouček do slavistické sítě a definitivně tak rozhodl o osudu derby.

Rozhodčí: Michel (Slovensko)

Diváci: 18.228

Trenér: „Viděli jsme velmi dobré derby ve vynikající atmosféře. Skvěle jsme odehráli první půli, bohužel jsme nebyli schopni střílet branky,“ povzdechl si kouč Miroslav Beránek, který musel už ve 34. minutě střídat Adauta. Slavia pak přeskupila sestavu, na trávník se dostal Radek Bejbl a Štěpán Vachoušek se vysunul do útoku. „Ofenzivní síla se zmenšila, Adauto, pokud je zdravý, představuje permanentní nebezpečí.“ Ve druhém poločase se zranil i Bejbl. „Krátce po jeho odchodu jsme udělali chybu, kterou Sparta dokázala potrestat. Sice jsme se pak snažili o vyrovnání, ale nepovedlo se a inkasovali jsme podruhé. Domácí byli efektivnější.“


FK Teplice - Slavia
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 16. 04. 2003, Teplice

Utkání: Pohár ČMFS, čtvrtfinále

Sestava: Černý - Müller, Suchopárek, Petrouš (22.) - L. Došek, Dostálek, Gedeon, Vachoušek, Skácel (59. Piták) - Kuka (75. Hašler), T. Došek (64. Hrdlička)

Branky: 24. Verbíř z pen. 1:0, 30. Rezek 2:0, 65. Horváth 3:0

Průběh: Nepříznivý výsledek se začal rodit ve 22. minutě, kdy stáhl obránce Adam Petrouš ve vápně Rezka. Byla odpískána penalta a faulující hráč navíc dostal červenou kartu. Verbíř se z penalty nemýlil. Hned o chvilku později přidal druhou branku domácí Rezek a se Slavií to nevypadalo vůbec dobře. Ve 35. minutě však svitla trocha naděje. Domácí obránce Tomáš Hunal dostal druhou žlutou kartu a stav hráčů se tak vyrovnal. Do poločasu se však snížit nepodařilo.
  Ve druhém poločase byl cíl jednoznačný. Dát co nejdříve branku, aby byla šance na vyrovnání. To se bohužel nedařilo. Tepličtí byli navíc stále nebezpeční. Slavistické šance buď zažehnala domácí obrana či zlikvidoval Poštulka. Navíc, v 65. minutě dostali slavisté další ránu, když vstřelil třetí branku teplických Pavel Horváth!

Rozhodčí: Jára

Diváci: 2.454

Trenér: „Fotbal, který jsme měli hrát, jsme hráli pouhých pětadvacet minut. Pak přišel klíčový okamžik - vyloučení a penalta. Od té chvíle jsme se nezvedli,“ hodnotil utkání rozladěný kouč Miroslav Beránek. „Nevytvořili jsme si potom šanci a praktikovali fotbal, jaký se v Evropě už dávno nenosí,“ pokračoval. „Důsledky? Co je v kabině, v ní má také zůstat. Podobná střetnutí jsou velmi důležitá, ukáže se, s kým lze do příští sezóny počítat a s kým nikoliv.“

Poznámky: ČK: 35. Hunal (Teplice)


Slavia - 1. FC Synot
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 21. 04. 2003, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 24. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Bejbl, Hrdlička - Piták, Dostálek, Gedeon, Skácel (86. Sláma) - Kuka (89. Hašler), T. Došek

Branky: 18. Bejbl 1:0, 59. Činčala 1:1, 69. Kuka 2:1, 83. T. Došek 3:1

Průběh: Až napotřetí dokázali fotbalisté Slavie Praha v první lize na domácím trávníku zdolat 1. FC Synot. Po předchozích bezbrankové remíze a prohře 0:1 zvítězili dnes nad moravským mužstvem 3:1 a v tabulce snížili náskok vedoucí Sparty na pět bodů. Domácí trenér Miroslav Beránek byl nucen pozměnit sestavu, neboť pro disciplinární tresty mu chyběli Vachoušek s Petroušem a kvůli zranění postrádala Adauta.
  Slavisté začali tradičně aktivně a vytvořili si převahu. Jejich tlak však končil před šestnáctkou Synotu. Naopak v desáté minutě vyzkoušel pozornost Černého, který se po zranění vrátil do slavistické branky, Malár, ale domácí gólman byl pozorný. Na druhé straně vypálil tvrdě Dostálek. Branky se diváci dočkali poměrně rychle. V 18. minutě po rohu zastavil Bejblovu první střelu jeho spoluhráč Kuka, druhý pokus slavistického obránce už si cestu do sítě našel. Pro Slavii to byla první branka, kterou dala v lize na Strahově Synotu. Pro Bejbla zase první gól po sedmi letech v červenobílých barvách a třicátý ligový. Hosté příliš branku neohrozili. Pohotová Kowalíkova rána šla těsně vedle a Činčalu osamoceného před Černým tak zaskočilo, že k němu prošel míč, že vůbec nevystřelil.
  Po přestávce překvapivě převzali iniciativu hosté, ale v šanci se objevil domácí Piták. V dobré pozici však vysoko přestřelil. Trest za pasivní přístup Slavie přišel po hodině hry. Palinek rozehrál trestný kop na Polácha, který míč prodloužil na Činčalu, jehož neuhlídal Tomáš Došek a bylo vyrovnáno. Hosté se však radovali jen deset minut. Na Müllerův trestný kop si k zadní tyči naběhl Kuka a prvním gólem v letošním ligovém ročníku zajistil Slavii tři body. Hosté dohrávali v deseti, když po druhé žluté kartě musel předčasně pod sprchy jeden z nejlepších hráčů Synotu Šumulikoski. Slavia využila početní převahu a nejlepší střelec mužstva Tomáš Došek svým devátým gólem v tomto ročníku zvýraznil její vítězství.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 2.219

Trenér: „Viděli jsme oboustranně slušný fotbal. Oba týmy jsou útočně laděné a chtějí hrát dopředu,“ pochvaloval si trenér Miroslav Beránek, kterému scházeli distancovaní Vachoušek a Petrouš a zranění Adauto, Krajčík, Šilhavý a Kučera. „Dostali jsme se do vedení, před přestávkou jsme však neřešili dobře celou řadu slibných příležitostí. Ve druhé půli jsme byli deset minut pasivní, za což jsme zaplatili - po standardní situaci jsme soupeři zbaštili signál a bylo vyrovnáno. Našli jsme v sobě vůli na zvrat, což je nejdůležitější,“ zakončil Beránek svůj rozbor. „Titul? Ztrácíme teď pět bodů, ale po pravdě řečeno, před utkáním jsem se spíš díval za nás, příště jedeme do Liberce, který teď zvítězil v Ostravě. Kdybychom nebodovali na sto procent, hodně bychom ho motivovali. Chceme samozřejmě vyhrát všechno, ale venku se nám zatím nedaří. Tuhle v uvozovkách tradici se pokusíme zlomit.“


FC Slovan Liberec - Slavia
0 : 0

Datum: 26. 04. 2003, Liberec

Utkání: 1. liga 2002/03, 25. kolo

Sestava: Černý - Müller, Bejbl, Petrouš, Hrdlička - Dostálek, Gedeon, Vachoušek, Skácel - Kuka (65. L. Došek), T. Došek

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha ani v duelu 25. kola nedokázali přerušit svou sérii bez vítězství na soupeřově hřišti. V Liberci sice před obhájcem titulu udrželi osmibodový náskok, ale bodovou výhodu Sparty v čele ligy se jim podařilo stáhnout o pouhý bod. Sparťané navíc zvítězili ve večerní dohrávce s Hradcem Králové 2:0 a zvýšili tak svůj náskok o další dva body.
  Oba týmy slibovaly ofenzívní představení a své předsevzetí pilně naplňovaly od úvodního hvizdu. Ve slavistické sestavě překvapivě chyběl záložník Piták, kterého přes noc přepadla angína. Trenér Beránek se snažil jeho neúčast nahradit zařazením tří útočníků, ovšem brzy své rozestavení změnil. Měl k tomu pádné důvody, protože domácí brzy převzali otěže hry a slavistická obrana se dostávala pod tlak. V první minutě měl sice Tomáš Došek velkou šanci, ale navázal na tradici posledních týdnů a pálil jen do boční sítě. Liberec předváděl hru, s níž slavil úspěchy před rokem a agresivní fotbal mohl brzy nést ovoce. První šance přišla v sedmé minutě po centru, po němž Nezmar přes hlavu hodně vystrašil gólmana Černého, ale ten exceloval, podobně jako při hlavičce Hološka a Kolouškově trestném kopu. Hosté ale nezůstávali své pověsti nejlépe střílejícího týmu soutěže nic dlužni, ovšem také oni si nepočínali přesně. Nejlépe lehkost, s níž se slavisté do šancí dostanou, ale také ji spálí, dokumentovala Dostálkova akce, při níž záložník minul zcela odkrytou polovinu domácí branky. Po přestávce slavisté změnili obraz hry a dokazovali, že v druhých polovinách zápasů se jim daří mnohem lépe. Donutili domácí, aby se přizpůsobili jeji kombinační hře a zápas už neměl tak zajímavý průběh a šancí byli minimum. A to ještě nejslibnější střeleckou pozici měl liberecký mladík Broschinský, který v 57. minutě pálil z dvaceti metrů nebezpečně, ale nad břevno. Největší šance slavistů tak přišla patnáct minut před koncem, kdy se míč od střídajícího Lukáše Doška k jeho bratrovi Tomášovi nedostal, přesto orazítkoval k překvapení brankáře Kinského jeho levou tyč. Slavisté byli aktivnější i v závěru zápasu, ale výhru na svou stranu už nestačili strhnout.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 6.400

Trenér: M. Beránek: „Přestože střetnutí skončilo 0:0, hrály oba celky na vítězství. V prvním poločase si vypracoval víc šancí Liberec, my byli po přestávce přesnější ve středu pole, čímž jsme si vynutili převahu. Bohužel bez efektu.“


Slavia - FC Baník Ostrava
7 : 0 (2 : 0)

Datum: 05. 05. 2003, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 26. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička - Piták, Gedeon (79. Kalivoda), Dostálek, Skácel (66. Hottek) - T. Došek (76. Kuka), Vachoušek

Branky: 27. T. Došek 1:0, 37. Piták 2:0, 52. Skácel 3:0, 60. Gedeon 4:0, 85. Dostálek z pen. 5:0, 89. Vachoušek 6:0, 92. Kuka 7:0

Průběh: Na čtyři body se přiblížili fotbalisté Slavie vedoucí Spartě. V dohrávce 26. ligového kola porazili Ostravu vysoko 7:0 a znovu oživili úvahy o útoku na titul. Hostujícímu týmu nepomohla výměna trenéra, Pavel Vrba, který v týdnu nahradil Ericha Cviertnu, neodvrátil čtvrtou ligovou prohru v řadě, a ještě musel strávit drsný debakl. O sedm branek Slavie se postaralo sedm různých střelců.
  Baník se s novým trenérem moc nepředvedl. Od první minuty se hosté uzavřeli před vlastní brankou, a sami se téměř o nic nepokoušeli. V prvních dvaceti minutách se jim ještě celkem dařilo držet slavistické útoky pod kontrolou, ale to se domácí teprve rozjížděli. Zpočátku to byly jen pokusy z dálky, které se neujaly: Vachoušek trefil uprostřed branky připraveného gólmana Laštůvku, Dostálek zase z přímého kopu o kousek minul. Že by cesta k úspěchu mohla vést z pravého křídla naznačil dvěma centry Piták. Poprvé míč prošel do pokutového území ke Gedeonovi, jenž vystřelil nepřesně. Příště pravý záložník přihrával k bližší tyči T. Doškovi, ale tomu míč sebral brankář. Gólovou přihrávku poslal z Pitákova prostoru L. Došek, Vachoušek míč přistrčil T. Doškovi, který zakončoval v rychlosti skluzem. Míč se odrazil od brankáře Laštůvky do obránce Dvorníka a pomalu se dokutálel do sítě. Tam ještě dobíhal Drozd, ale jeho skluz přišel pozdě. Napůl vlastní byla i druhá branka, kterou dal po narážečce s T. Doškem ve 37. minutě Piták. Zakončení mu ulehčila srážka obránců Pospěcha s Dvorníkem, po kterém stačilo už jen obhodit vybíhajícího brankáře Laštůvku. To už Slavia mohla hrát v pohodě a těšit diváky rychlými průniky i pěknými kombinacemi. Potlesk si vysloužili i obránci, kteří Ostravě brali naděje na obrat. Když Petrouš v pokutovém území čistě vypíchl míč Svěrkošovi, a odvrátil tak hrozící velké nebezpečí, zatleskal mu i brankář Černý. Po přestávce Slavia rychle svůj náskok zdvojnásobila. V 52. minutě se T. Došek nemohl dostat přes důrazně bránícího Dvorníka, ale zpětnou přihrávkou ještě našel nabíhajícího Skácela, který přízemní střelou k tyči zvýšil na 3:0. Čtvrtý gól padl po překvapivé Pitákově rozehrávce přímého kopu. Místo centru do pokutového území nahrál dozadu Gedeonovi, a ten bombou z 25 metrů trefil horní roh ostravské branky. Gólman Laštůvka se v 68. minutě nechal vystřídat, ale jeho kolega Raška musel pro míč do branky ještě třikrát. Po Bolfově faulu na Pitáka jej překonal z pokutového kopu Dostálek střelou doprostřed brány. V 89. minutě přesně odcentroval náhradník Kalivoda a Vachoušek hlavou zblízka přidal šestou branku. Poslední slovo měl další střídající hráč Kuka, který v nastaveném čase utekl obráncům a přehodil vybíhajícího Rašku.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 2.362

Trenér: M. Beránek: „Rozhodl první gól. A o našem vysokém vítězství ten třetí. Byli jsme bezchybní v defenzívě a produktivní v útoku. Jestli bych někoho vyzdvihl? Bylo by to nefér vůči ostatním, málokdy chválím jednotlivce. Předvedli jsme týmový výkon,“ prohlásil spokojený kouč Miroslav Beránek. „Jsem také rád, že jsme mohli dát znovu příležitost mladým hráčům,“ dodal.


1. FC Brno - Slavia
0 : 0

Datum: 10. 05. 2003, Brno

Utkání: 1. liga 2002/03, 27. kolo

Sestava: Černý - Müller, Bejbl, Petrouš, Hrdlička (76. Hottek) - Lukáš Došek, Piták, Gedeon, Skácel (56. Kuka) - T. Došek, Vachoušek (80. Kalivoda)

Průběh: Slavisté, namlsaní vysokou domácí výhrou nad Ostravou, začali svižněji, ale jejich hře příliš nepřál nerovný terén. Přesto jim jejich první vydařená kombinační akce málem vyšla i gólově. Vachoušek po přihrávce od Tomáše Doška v deváté minutě obešel i gólmana Belice, jenže se přitom dostal do ostrého úhlu a nastřelil pouze boční síť brněnské branky. Také největší šance domácích během prvního poločasu rozvlnila jen vnější síť. Zrodila se už v sedmé minutě, kdy si po Musilově přistrčení Pacanda chytře došel pro střeleckou možnost metr do pokutového území, ale Černého neohrozil. Po úvodu, v němž byli slavisté aktivnější, se začali více osmělovat domácí a zvláště Pacanda několikrát zamotal soupeřově obraně hlavu. Jeho další střelecké pokusy ale skončily mimo tyče.
  I po přestávce hosté nedokázali opustit svůj fotbalovější styl, jímž neuměli najít účinnou zbraň na účelnou hru Brna. Domácí řešili obranné situace jednodušeji, v ofenzívě nacházely přízemní pasy všudybyla Pacandu a vysoké centry vytáhlého Libora Doška, zatímco slavistům citelně chyběla chytrá přihrávka absentujícího Dostálka. V 55. minutě našel recept k překonání nedobytné brněnské obrany Vachoušek: vyslal středem šestnáctky do uličky Pitáka, který ale v tísni nestačil míč usměrnit a mířil přímo do Belice. Nastartoval tím však alespoň aktivnější hru svého týmu, kterému při stíhání vedoucí Sparty remíza nevoněla. Jenže šance si slavisté nevytvářeli a místo toho otvírali okénka v obraně. V 74. minutě na to málem doplatili, protože Abrahámův centr našel nabíhajícího Libora Doška, který ve slibné šanci hlavou přestřelil, stejně jako vzápětí Pacanda. Největší šanci si však domácí nachystali až na předposlední minutu. To vypálil Zúbek z pěti metrů z voleje po Pacandově rohu, ale do jeho střely skočil Petrouš a zachránil tím Slavii před porážkou.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 1.985

Trenér: M. Beránek: „Věděli jsme, že Brno má formu a v posledních zápasech nedostává góly, i dnes hrálo v obraně pozorně. Obě mužstva si nějaké šance vypracovala, ale nikdo je nedokázal proměnit.” Úroveň utkání byla podle něho dobrá, ale ovlivnil ji špatný terén a velké horko. „Zejména ve středu hřiště se na hrbolatém povrchu v podstatě nedalo kombinovat. Dostálek je naším klíčovým hráčem, takže nám samozřejmě velmi chyběl, zvlášť tady v Brně, kde má vždy velkou motivaci,” dodal kouč.


FK Chmel Blšany - Slavia
1 : 2 (0 : 2)

Datum: 18. 05. 2003, Blšany

Utkání: 1. liga 2002/03, 28. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička (68. Müller) - Piták (78. Kalivoda), Dosálek, Gedeon, Vachoušek - Kuka, T. Došek

Branky: 23. Kuka 0:1, 28. Kuka 0:2, 85. Žemlík 1:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha ukončili více než šestiměsíční čekání na výhru na soupeřově hřišti a dvě kola před koncem ligy si zajistili minimálně druhé místo. Po vítězství 2:1 v Blšanech jsou už tři body za vedoucí Spartou, která však čeká na osud nedohraného utkání na Bohemians. Blšanům k definitivní záchraně chybí stále ještě bod.
  slavisté rozehráli v Blšanech svůj obvyklý kombinační koncert, ale více šancí měli na svých kopačkách domácí. Ti dokázali využít rychlých akcí po levé straně, kde slavisty zlobil především Josef Němec. Ve třetí minutě sice po Burešově centru ohrozil hlavičkou branku i Žemlík, ale jinak si neuměl poradit s pohyblivými slavisty a většina jeho akcí končila nezdarem. Jenže domácí nebezpečí skončilo už v osmé minutě, kdy Josef Němec tvrdě pálil nad Černého branku. Po čtvrthodině hosté zcela ovládli trávník a kombinační souhra na domácí platila. Narážečky mezi domácími stopery vycházely a nebýt tradičně výborného Jiřího Němce, mohli hosté vést už brzy. Nakonec si museli počkat až do 22. minuty, kdy Piták našel přízemním pasem z levé strany Kuku a ten do prázdné branky překonal Chvalovského poprvé. Zároveň tím po 344 minutách ukončil slavistický střelecký půst na hřištích soupeře. A když po hrubé Pleškově chybě přidal tentýž hráč vzápětí druhý gól, vypadalo to, že slavisté konečně prolomí svou sérii zápasů bez vítězství mimo Strahov. Hned po změně stran sice mohl cestu za výhrou slavistům zkomplikovat Josef Němec, ale jeho oblouček skončil po teči v rohu a pak už znovu úřadovali hosté. Po protiútoku mohl domácí osud zpečetit Dostálek, ale ačkoliv nebyl nikým tísněn, poslal svůj hlavičkový pokus nad Chvalovského břevno. Kuka zanedlouho zase mohl postupovat sám na branku, ale míč si v rozhodujícím okamžiku ukopl. V závěrečné půlhodině byli sice aktivnější domácí, ale jejich akce končily daleko před brankou Slavie. A když se už přece jen nějaký domácí hráč pokusil o střelbu, pálil mimo branku nebo do připravených obránců. Hosté si hlídali výhru a radost už jim nepokazil ani domácí kanonýr Žemlík, který po Bejblově zaváhání pět minut před koncem snížil na 1:2. Slavia se tak po dvou letech znovu může pokusit proniknout jako druhý český klub do Ligy mistrů.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 3.185

Trenér: M. Beránek: „Rozhodlo se před přestávkou. V prvním poločase jsme hráli velmi dobře a mohli přidat i další branky. Jenže po dalších spálených možnostech hned po přestávce se Blšany zlepšily a my se zbytečně přizpůsobili jejich hře. Nakonec jsme ještě nechali zápas v závěru zbytečně zdramatizovat.”

Poznámky: Slavia vyhrála venku poprvé od 10. 11. 2003. Tehdy vyhrála na Žižkově 4:0.


SK Benešov - Slavia
0 : 6 (0 : 3)

Datum: 21. 05. 2003, Benešov

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Černý - Kratochvíl, Müller, Bejbl, Novotný – Sláma, Stibůrek, Hrdlička, Hottek – Kuka, T. Došek, 2. poločas: Václavík – L. Došek, Suchopárek, Petrouš, Mil. Zachariáš – Kalivoda, Piták, Gedeon, Kučera – Vachoušek, Adauto

Branky: 4. Kratochvíl 0:1, 25. P. Novotný 0:2, 27. Hrdlička 0:3, 50. Adauto 0:4, 73. Petrouš 0:5, 82. Piták 0:6

Průběh: V přátelském duelu zvítězila Slavia v Benešově 6:0. Trenér Miroslav Beránek vyslal proti diviznímu soupeři přes dvacet hráčů, do utkání se zapojilo i několik fotbalistů juniorky. Ve druhém poločase nastoupil i uzdravený Brazilec Adauto.
  Červenobílým vyšel vstup do zápasu, už ve 4. minutě se po přímém kopu Jakuba Hottka trefil Karel Kratochvíl. Po necelé půlhodině přidali slavisté další dvě branky. Přesnou přihrávku Filipa Stibůrka proměnil netradičně pravou nohou Pavel Novotný, na 3:0 zvýšil střelou z dvaceti metrů Tomáš Hrdlička. Slavia udávala tempo hry i po přestávce. V 50. minutě zakončil efektní kombinaci se Štěpánem Vachouškem Adauto, pátý gól zaznamenal v 73. Adam Petrouš po rohu Davida Kalivody. Na konečných 6:0 upravil v závěru Karel Piták, kterému nahrával Patrik Gedeon.

Trenér: M. Beránek: „Dneska šlo spíš o propagaci fotbalu, Benešov slaví devadesát let. Každý si zahrál pětačtyřicet minut, takže i z tohoto pohledu střetnutí splnilo účel.”


Slavia - FK Viktoria Žižkov
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 24. 05. 2003, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2002/03, 29. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Bejbl, Hrdlička (48. Suchopárek) - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel - Kuka (79. Kalivoda), Vachoušek (59. Adauto)

Branky: 41. Kuka 1:0, 51. Kuka 2:0, 78. Adauto 3:0

Průběh: Dvě branky kapitána Pavla Kuky položily základ vítězství pražské Slavie v malém pražském derby nad Viktorií Žižkov 3:0. Souboj druhého celku tabulky se třetím pečetil třetí brankou Brazilec Adauto. „Sešívaní” dnes v posledním domácím představení potvrdili pozici nejlepšího týmu na domácím hřišti. V 15 zápasech kromě dvou remíz pokaždé zvítězili. Slavia se v prvním poločase dostávala do tempa pomaleji a v prvních minutách očekávaný festival ofenzivního fotbalu nespustila. Až ve 12. minutě mířila na branku Viktorie první střela, z přímého kopu napřáhl Skácel, ale Pižanowski byl u své pravé tyče připraven. Žižkov byl neškodný a všechny síly soustředil na utlumení narůstajícího tlaku Slavie. V 17. minutě vypálil z 25 metrů Dostálek a žižkovský brankář s námahou jeho dělovku vyboxoval před sebe. Hosté poprvé zahrozili po akci Dirnbacha, který unikl po levé straně, ale následný pokus Šebesty zblokovala slavistická obrana. Domácí byli blízko první brance ve 31. minutě, Gedeon našel centrem přesně hlavu Dostálka, ale ryšavý záložník v dobré pozici mířil mimo. Vzápětí na polovině hřiště předvedl minelu Lukáš Došek a gól měl na dosah i Žižkov. Záložník Sabou ale nejprve na Dirnbachův centr nedosáhl a pak jeho střelu po Ščasného přízemním centru zázračně vytěsnil gólman Černý. Z protiakce udeřilo na druhé straně: Piták zatáhl míč po pravé straně a jeho centr hlavou usměrnil do sítě domácí kapitán Pavel Kuka. Těsně před poločasem ještě Kuka předložil míč Skácelovi a ten z voleje pálil metr vedle.
  Pohledný zápas plný vzruchu nezbrzdila ani poločasová pauza, hned po ní vystrašil brankáře Černého žižkovský Pikl, který z přímého kopu nastřelil břevno. Jeho druhý pokus z podobné pozice Černý lapil. Poté se poloprázdný Strahov dočkal druhé branky, Dostálek chytrým prostrčením přelstil obranu Viktorie a chladnokrevný Kuka podél vyběhnuvšího Pižanowského skóroval pošesté v letošní sezoně. Po druhém gólu Slavie tempo hry upadlo, tleskalo se především návratu rekonvalescenta Adauta a střele Suhopárka, který hrál v sešívaném dresu své poslední domácí utkání. Bezradná Viktoria inkasovala potřetí v 78. minutě. Dostálek krásnou kolmicí našel rozběhnutého Adauta a miláček ochozů pokořil „jesličkami” bezmocného Pižanowského. Slavia zahrozila ještě v poslední minutě, ale Piták už na žižkovského gólmana nevyzrál.

Rozhodčí: Matějek

Diváci: 2.324

Trenér: „Chtěli jsme udržet naši domácí sérii výher, což se nám podařilo. Celý zápas jsme měli pod kontrolou a zasloužili si vyhrát,“ uvedl na tiskové konferenci kouč Miroslav Beránek. „Za stavu 1:0 jsme se uklidnili a protivníka přehráli svojí hrou,“ dodal.

Poznámky: Slavia tedy neprohrála v tomto ligovém ročníku ani jeden domácí zápas, třináct jich vyhrála a jen dvakrát remízovala. Skóre z těchto zápasů je 45:7.


SK Sigma Olomouc - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 31. 05. 2003, Olomouc

Utkání: 1. liga 2002/03, 30. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Bejbl - Piták (64. Kalivoda), Dostálek, Gedeon, Skácel - Kuka (74. Adauto), Vachoušek (84. T. Došek)

Branky: 12. Kuka 0:1, 89. Adauto 0:2

Průběh: V posledním utkání sezony olomoučtí fotbalisté poprvé na jaře doma prohráli. Osudem se jim stala pražská Slavia, která byla ve vyrovnaném utkání klidnější, měla přesnější kombinaci a v Kukovi měla také nejlepšího střelce závěru sezony. Olomouckým nevycházela finální přihrávka a její hráči zcela selhali střelecky.
  V úvodu to byli domácí, kteří zahrozili zásluhou Kučery z dvanácti metrů. Po něm to zkoušel Reiter obloučkem ze 40 metrů, ale v obou případech byl brankář Slavie Černý připraven. Ve 12. minutě dostal Kuka přihrávku na hranici ofsajdu a sám postupoval na Vaniaka. Ten zaváhal s vyběhnutím a slavistický útočník pak bezpečně střelou k pravé tyči dostal své mužstvo do vedení. Ve 25. minutě předvedl Reiter pěkné sólo od půlky hřiště, vystřelil z hranice šestnáctky přesně, ale jeho střela nakonec skončila na břevně Černého branky. Ve 27. minutě Kučera po vzorové kolmé přihrávce běžel sám na Černého, ale ten pohotově vyběhl až na hranici šestnáctky, zmenšil olomouckému hráči střelecký úhel a míč šel mimo levou tyč branky hostů. V závěru poločasu se domácí pokoušeli o střelbu z dálky, ale ani střídající Siegl, ani Reiter nebyli úspěšní. Po přestávce Olomouc zatlačila Slavii do obrany, ale vyrovnat se jí nepovedlo. V 52. minutě uhasil Vyskočilův útok v poslední chvíli Müller, stejně tak si chvíli na to počínal Lukáš Došek, když odvrátil míč před dotírajícím Reiterem. Po hodině hry trenér Uličný překvapivě nahradil Vyskočila Rojkou a domácím se přestalo kombinačně dařit. V dresu hostů měl vzápětí šanci Kuka, ale Vaniak stačil střelu vyrazit na roh. Olomouci na druhé straně chyběla přesnost v kombinaci i ve finální přihrávce. Ještě čtvrt hodiny před koncem mohl vyrovnat Rozehnal, ale po rohu střídajícího Siegla mířil těsně vedle levé tyče. Třináct minut před koncem pak prošel trestným územím hostí Rojka, dobře se uvolnil, ale Gedeon si s ním v poslední chvíli, byť za cenu faulu, poradil. Hosté už v poslední desetiminutovce vedení bezpečně udrželi a na jejím konci jej ještě zdojnásobili. Minutu před koncem prošel střídající Adauto nikým neatakován až před Vaniaka a druhým gólem rozhodl definitivně o vítězství Pražanů.

Rozhodčí: Dvořáček

Diváci: 4.538

Trenér: „I přestože šlo o poslední střetnutí ročníku, se hrál velmi kvalitní fotbal s celou řadou hezkých kombinací. Každé utkání musíme hrát na vítězství. O našem dnešním vítězství rozhodla větší produktivita a herní zkušenost. Podali jsme kvalitní výkon. Rád bych konkrétně vyzdvihl Patrika Gedeona, který ovládl střed hřiště,“ uvedl kouč Miroslav Beránek, který si pochvaloval stav trávníku. „Dobrá tráva je základ,“ poznamenal.


FC Tescoma Zlín - Slavia
1 : 2 (0 : 2)

Datum: 27. 06. 2003, Luhačovice

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Černý - L. Došek, Šilhavý (46. Zachariáš), Petrouš, Hrdlička (73. Kalivoda) – Piták, Dostálek, Stibůrek, Skácel – Fořt (60. T. Došek), Tokody (70. Adauto)

Branky: 34. Fořt 0:1, 44. Fořt 0:2, 50. Švach z pen. 1:2

Průběh: V prvním herním testu od zahájení letní přípravy porazila Slavia v Luhačovicích ligový Zlín 2:1. Oba slavistické góly vstřelila posila v červenobílém dresu Pavel Fořt.
  Slavia v úvodním poločase získala dvoubrankový náskok, po půlhodině hry se trefil po centru Maďara Tibora Tokodyho Pavel Fořt, druhý zásah přidal těsně před přestávkou opět po akci Tokodyho a centru Rudolfa Skácela. Zlín si vypracoval příležitost v úvodu, tu však kryl Radek Černý. Konečnou podobu výsledku určil ve druhé půli z penalty Švach. Červenobílí mohli své vítězství zvýraznit, ale Adauto ani Karel Piták neuspěli. Pavel Fořt měl na kopačce hattrick, jeho střelu však odvrátili obránci soupeře na brankové čáře.

Trenér: „Hráli jsme v Luhačovicích, pro místní obyvatele bylo utkání svátkem. Co říkám vystoupení Fořta? Potvrdil, proč k nám přišel, umí se dostat do šance a proměnit ji. Má čich na góly, takový typ útočníka jsme potřebovali,“ pochvaloval si kouč Miroslav Beránek.


SK Moravská Slavia Kroměříž - Slavia
0 : 3 (0 : 0)

Datum: 28. 06. 2003, Kroměříž

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Malatinec - Lukáč, Šilhavý, Petrouš (46. Zachariáš), Sedláček - Sláma, Dostálek (60. Hrdlička), Lička, Kalivoda (70. L. Došek) - Adauto (70. Fořt), T. Došek (60. Hašler)

Branky: 54. T. Došek 0:1, 64. Zachariáš 0:2, 82. Hrdlička 0:3

Průběh: V dalším přípravném zápase vyhrála Slavia v Kroměříži 3:0. Trenér Miroslav Beránek vyslal na trávník oproti pátečnímu duelu se Zlínem obměněnou sestavu, příležitost dostali i slovenští fotbalisté Malatinec a Lukáč, kteří jsou u nás na testech.
  Třetiligový tým Kroměříže byl Slavii důstojným soupeřem, v prvním poločase si vypracoval dvě vyložené šance, jednu zneškodnil gólman Malatinec, při druhé letěl míč těsně nad. Slavisté se zlepšili po přestávce, kdy začaly padat branky. Nejprve ve skrumáži dorážel Tomáš Došek, na 2:0 zvyšoval po centru Sedláčka Milan Zachariáš a skóre uzavřel střelou z dvaceti metrů Hrdlička.

Trenér: „První půli jsme neodehráli podle představ, mužstvo nastoupilo v tomto složení poprvé, trochu jsme se trápili. Ve druhém poločase šel náš výkon nahoru a začala nám vycházet koncovka. Zápas měl klasický přípravný charakter,“ zhodnotil střetnutí asistent Pavel Trávník.


SK Rakovník - Slavia
0 : 5 (0 : 1)

Datum: 29. 06. 2003, Rakovník

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - Milan Zacháriáš, Műller, Bejbl, Novotný – Kalivoda (46. Sláma), Stibůrek (46. Hrdlička), Piták, Skácel – Kuka, Hašler (46. Adauto)

Branky: 13. Kuka 0:1, 50. Kuka 0:2, 60. Adauto 0:3, 66. Piták 0:4, 73. Novotný 0:5

Průběh: Na závěr prvního týdne přípravy sehráli slavisté utkání v Rakovníku, uspořádané u příležitosti oslav stých narozenin tamního klubu. Ve velkém vedru se červenobílí proti diviznímu soupeři prosadili poprvé už po třinácti minutách, kdy centr Novotného sklepl Hašler Kukovi a kanonýr z bezprostřední blízkosti ani nemohl minout. V prvním poločase si Slavia vytvořila i další šance, ale dvakrát musel zasahovat také brankář Matúš Kozáčik.
  Zápas se odehrával za jasné převahy slavistů, která se po přestávce odrazila i v narůstajícím skóre. Na druhý gól přihrával Skácel znovu Kukovi, třetí přidal opakovanou střelou Adauto, čtvrtou vstřelil krásnou ranou z hranice vápna pod břevno Piták a skóre na konečných 5:0 uzavřel Pavel Novotný po nádherné kombinaci s Pitákem, který v Rakovníku operoval ve středu zálohy. Slavisté tak přispěli k vydařeným oslavám, na které se přišlo podívat bezmála dva tisíce fanoušků. Stínem utkání je zranění Rudolfa Skácela po hrubém faulu domácího hráče, po kterém musel okamžitě střídat.

Diváci: téměř 2000


Slavia - FK Teplice
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 02. 07. 2003, Blšany

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Nachtmann (46. Šilhavý), Novotný (46. Mil. Zachriáš) – Piták (63. Hašler), Dostálek, Stibůrek (46.Bálek), Sedláček – Kuka, T. Došek

Branky: 23. Tomaček 0:1, 73. Bálek 1:1

Průběh: První zápas s Teplicemi hraný v rámci blšanského soustředění skončil nerozhodně 1:1. Slavisté vyrovnali až 17 minut před koncem. Na polovině soupeře vypíchl míč Bálek a proměnil samostatný nájezd na brankáře.

Rozhodčí: Tulinger

Trenér: „Vytvořili jsme si řadu šancí, ale naprosto jsme selhali v koncovce. Jen v první půli jsme mohli dát čtyři góly, ale namísto toho inkasovali z první šance soupeře,“ komentuje průběh zápasu vedoucí mužstva Pavel Řehák. „Je to škoda, podobné šance jsme měli další tři…,“ povzdechl si Řehák.


Slavia - FK Teplice
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 02. 07. 2003, Blšany

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Műller, Petrouš, Hrdlička – Sláma, Gedeon, Kalivoda, Skácel (46. Hašler)- Fořt (67. Bálek), Tokody (76. Mil.Zachariáš)

Branky: 5. Divecký 0:1, 21. Fořt 1:1, 45. Skácel 2:1, 58. Tokody 3:1

Průběh: Ve druhém utkání byli slavisté střelecky o poznání úspěšnější a nadělili teplickým fotbalistům tři góly.

Rozhodčí: Filípek

Trenér: „Naše výhra je naprosto zasloužená, v průběhu utkání jsme byli jasně lepší než soupeř,“ poznamenal vedoucí mužstva Pavel Řehák. Už potřetí v přípravě se střelecky prosadil Pavel Fořt, svoji první branku ve slavistickém dresu vstřelil i Maďar Tokody.


Slavia - FK AŠK Inter Slovnaft Bratislava
1 : 1 (0 : 0), na penalty 4 : 2

Datum: 05. 07. 2003, Jindřichův Hradec

Druh zápasu: Turnaj v J. Hradci, kvalifikace

Sestava: Kozáčik - Milan Zachariáš, Šilhavý, Nachtmann, Novotný (46. Martin Zachariáš) - Sláma (46. Otočka), Stibůrek (46. Kratochvíl), Kalivoda, Sedláček (46. Bálek) - Hašler (46. T. Došek), Adauto

Branky: 55. Adauto

Průběh: V prvním zápase zvítězili hráči, kteří jsou spíše ze širšího kádru, nad Interem Bratislavou až na penalty, v normální hrací době s Bratislavou remizovali 1:1. Celých devadesát minut hrál Adauto, který měl být údajně zraněný, nicméně Interu vstřelil gól a ještě se stihnul přemístit do Rakouska, kde nastoupil proti Rapidu Vídeň. Spolu s ním odehrál zápas proti Interu i proti Rapidu i David Kalivoda.


Slavia - FC Viktoria Plzeň
1 : 1, na penalty 4 : 5

Datum: 05. 07. 2003, Jindřichův Hradec

Druh zápasu: Turnaj v J. Hradci, finále

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Šilhavý, Novotný (65. Martin Zachariáš), Martin Zachariáš (46. Nachtman) - Otočka, Sláma, Stibůrek, Sedláček - Bálek, T. Došek

Branky: 25. Josef Němec 0:1, 74. Nachtman 1:1

Průběh: Ve finále se méně střídalo, hráli hráči, kteří si připsali proti Bratislavě jen druhý poločas. Někteří hráči se zkoušeli i na jiných postech, než na které jsou zvyklí.


SK Rapid Wien - Slavia
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 05. 07. 2003, Freistadt, Rakousko

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Bejbl, Hrdlička - Lukeš, Gedeon, Dostálek, Skácel (78. Kalivoda) - Kuka, Fořt (62. Adauto)

Branky: 42. Lukeš 0:1, 48. Fořt 0:2, 82. Hrdlička 0:3, 85. Sturm 1:3

Průběh: Vítězstvím 3:1 nad Rapidem Vídeň zakončili slavisté druhý týden přípravy. Zápas v rakouském Freistadtu vyhráli zcela po zásluze, protože po celou dobu utkání byli jasně lepším týmem. Slavisté si vynutili převahu kvalitní kombinační hrou a od zhruba dvou tisícovek diváků nejednou sklidili potlesk na otevřené scéně.
  Dvaačtyřicet minut se hrálo bez branek a to pouze zásluhou výkonu Ladislava Maiera v brance Rapidu, který v průběhu první půle zlikvidoval dvě šance Pavla Kuky. První z nich vytáhl konečky prstů na rohový kop a druhou, razantní střelu z hranice vápna, vyrazil stěží před sebe. Parádním zákrokem se ale musel vytáhnout také Radek Černý, když skokem zlikvidoval ránu, mířící ze dvaceti metrů pod břevno. Ve 42. minutě zacentroval z pravé strany do skrumáže před brankou Martin Lukeš, jeden z domácích hráčů míč lehce tečoval a Slavia vedla 1:0.
  Ve druhém poločase odcentroval Lukáš Došek míč přesně na hlavu Pavla Fořta, který hlavou uklidil míč přes brankáře ke vzdálenější tyči. Nová posila červenobílých z Plzně se zatím střelecky činí. Útočník české reprezentační dvacítky nastoupil za Slavii ve třech přípravných zápasech a už stihl dát čtyři góly. Pomalu se uzdravující Adauto si zahrál posledních 15 minut. Krátce po svém příchodu na hřiště si vynutil faul zhruba tři metry před pokutovým územím a nařízený přímý kop proměnil překrásnou střelou do šibenice Hrdlička. Domácí snížili rovněž střelou z přímého kopu, který rozehráli do odkryté brány v době, kdy si Radek Černý rovnal zeď. Ani ztráta čistého konta však slavistům nemohla zkazit náladu z dobrého výkonu a výborného výsledku.

Diváci: 2.000

Trenér: M. Beránek

Poznámky: Víkendových zápasů s Teplicemi a Rapidem Wien se nezúčastnili lehce zranění Petrouš a Piták. Oba dva by však měli být do odjezdu na soustředění do Německa v pořádku.


SSV 90 Landsberg - Slavia
1 : 7 (1 : 1)

Datum: 09. 07. 2003, Landsberg, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - L. Došek (46. Gedeon), Müller (46. Bejbl), Novotný, Zachariáš - Sláma, Kalivoda (75. Hrdlička), Kratochvíl, Sedláček - Tokody, T. Došek (64. Adauto)

Branky: 28. Kluhmann 1:0, 36. Sedláček 1:1, 57. Tokody 1:2, 58. T. Došek 1:3, 62. Sláma 1:4, 66. Adauto 1:5, 78. Adauto 1:6, 89. Tokody 1:7

Průběh: Přímo z autobusu nastoupili slavisté do zápasu proti týmu německé Landesligy SSV Landsberg. Vinou dopravních omezení a ucpaných silnic totiž dorazili ke svému prvnímu soupeři v rámci německého zápasového turné doslava na poslední chvíli. Možná i proto se mužstvo dostávalo déle do zápasového tempa, možná to bylo i proto, že ze začátku hrálo proti silnému větru, nakonec ale zvládlo přípravné utkání s očekávaným přehledem.

Trenér: M. Beránek


Hannoverscher SV von 1896 - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 10. 07. 2003, Hannover, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - L.Došek, Bejbl, Műller, Hrdlička – Piták, Dostálek, Gedeon, Lukeš (46. Fořt) – Adauto (85. Kalivoda), T. Došek

Branky: 3. Štajner 1:0, 68. Adauto 1:1, 85. Kaufman 2:1

Průběh: V Hannoveru utrpěla Slavia první porážku přípravného období. Shodou okolností, obě branky, které padly do naší sítě vstřelili čeští legionáři: Štajner a Kaufman. První branku inkasovali hosté už ve třetí minutě utkání, kdy nesoustředěná obrana červenobílých umožnila skórovat slavistickému odchovanci Jiřímu Štajnerovi. V 68. minutě se slavisté dočkali zaslouženého vyrovnání, když Adauto doklepl do prázdné brány míč nabídnutý Pitákem. „Karel výborně zapracoval, sebral domácím obráncům balón a nabídl ho Adautovi do jasně gólové pozice“, popisuje vyrovnávací akci Řehák. O remízu však Slavia přišla v 85. minutě, kdy si Jiří Kaufman naskočil na centrovaný míč a hlavou rozhodl zápas.

Trenér: Trenéři si pochvalovali hlavně výkon ve druhém poločasu. „Zejména druhý poločas byl z naší strany slibný. Měli jsme zápas pod kontrolou, ale o naší prohře rozhodlo to, že jsme nevyužili šance,” řekl trenér Miroslav Beránek.


MSV 02 Duisburg - Slavia
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 13. 07. 2003, Hamborn, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl (46. L. Došek), Müller, Novotný (46. Petrouš), Sedláček - Tokody, Lukeš, Sláma (46. Mil. Zachariáš), Kalivoda (46. Skácel) -T.Došek (46. Adauto), Fořt (46. Kuka)

Branky: 21. Burgera 1:0, 73. Adauto 1:1, 82. Petrouš 1:2

Průběh: Dva rozdílné poločasy sehráli slavisté v německém Hambornu, kde se střetli s týmem 2. německé Bundesligy, MSV Duisburg. První branku jsme inkasovali ve 21. minutě, kdy Bugerův přímý kop prošel slavistickou zdí a míč skončil v brance. Na nekvalitním terénu jsme hráli příliš komplikovaně a soupeře výrazněji neohrozili. Do druhého poločasu poslali trenéři šest čerstvých hráčů a obraz zápasu se podstatně změnil. V 73. minutě Adauto vystihl malou domů, zmocnil se míče a do střelou prázdné brány vyrovnal na 1:1. V 82. potom rozehrával Sedláček rohový kop, na který si naskočil Petrouš a hlavou rozhodl o naší výhře. Adamova střela se odrazila od spodní hrany břevna a zapadla k tyči.

Trenér: „Po přestávce jsme poslali na hřiště nové hráče, jednou nás ještě podržel brankář Kozáčik, ale jinak jsme měli hru ve své moci. Jsem rád, že na hráčích byla vidět chuť poprat se s nepříznivým stavem a otočit výsledek,“ poznamenal k zápasu Pavel Trávník.


VfB Stuttgart 1893 - Slavia
3 : 2 (2 : 2)

Datum: 15. 07. 2003, Villingen, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Černý - L. Došek (46. Kratochvíl), Bejbl (67. Milan Zachariáš), Petrouš, Hrdlička (64. T. Došek) - Piták (81. Sláma), Dostálek, Gedeon, Skácel (79. Sedláček) - Adauto (71. Kalivoda), Kuka (C) (64. Fořt)

Branky: 7. Cacau 1:0, 10. Cacau 2:0, 32. Kuka 2:1, 35. Hrdlička 2:2, 48. Kuranyi 3:2

Průběh: V dalším přípravném zápase v rámci soustředění v Německu se Slavia představila ve Villingenu proti Stuttgartu, bundesligovému vicemistru. Soupeře pamatuje několik hráčů našeho mužstva. Se Stuttgartem se slavisté utkali na jaře 1998 ve čtvrtfinále již zaniklého Poháru PVP. Útočník Pavel Kuka nastoupil proti svému bývalému zaměstnavateli, dres VfB oblékal před návratem do Slavie. V oboustranně kvalitním duelu, který sledovaly tři tisícovky diváků, podlehla Slavia podlehli 2:3.
  Slavistům nevyšel vstup do utkání, Adauto sice v jasné šanci nastřelil tyč, pak ale úřadovali domácí - v 7. a 10. minutě dvakrát skóroval Jeronimo Cacau, dvaadvacetiletá brazilská posila. Slavia se nepoložila a dokázala ještě před přestávkou vyrovnat. Nejprve ve 32. snížil hlavou po centru Lukáše Doška Pavel Kuka, na 2:2 upravil vzápětí Tomáš Hrdlička střelou levou nohou po asistenci Karla Pitáka.
  Nerozhodný stav dlouho nevydržel. Vedení vrátil Stuttgartu další Jihoameričan, jednadvacetiletý střelec Kevin Kuranyi. Trenér Miroslav Beránek prostřídal ve druhé půli sedm hráčů, na hřiště se podívali i nadějní mladíci Karel Kratochvíl a Milan Zachariáš. I ve změněné sestavě mohli červenobílí dosáhnout na remízu, Adauto však v samostatném nájezdu trefil gólmana a v nastaveném čase neuspěl v podobné situaci Richard Dostálek.

Diváci: 3.000

Trenér: „Trochu nás mrzí, že jsme všechny tři branky dostali přes střed obrany. Do jiných šancí jsme protivníka nepustili,” uvedl vedoucí mužstva Pavel Řehák.

Poznámky: Sestava Stuttgartu, účastníka Ligy mistrů: Masic - Hinkel (46. Lahm), Meira (73. Marques), Bordon (C) (46. Dangelmayr), Gerber (46. Wenzel) – Meißner, Vranjes – Hleb (46. Mutzel), Heldt – Cacau (46. Amanatidis), Szabics (46. Kuranyi)


SC Rot-Weiß Essen - Slavia
2 : 4 (1 : 0)

Datum: 17. 07. 2003

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Kozáčik - Kratochvíl, Bejbl, P. Novotný - L. Došek, Sláma, Müller, Sedláček - Kalivoda - Tokody, T. Došek; 2. poločas: Kozáčik - Kratochvíl, Zachariáš, Petrouš, Skácel - Gedeon - Dostálek, Hrdlička - Piták, T. Došek, Adauto

Branky: 27. Weber z pen. 1:0, 43. Skácel 1:1, 50. Weber 2:1, 67. T. Došek 2:2, 73. Skácel 3:2, 82. Adauto 4:2

Průběh: Naši fotbalisté dvakrát dotahovali. Po půlhodině utkání otevřel skóre z penalty domácí Weber, krátce po přestávce vyrovnal Rudolf Skácel. Na Weberovu druhou branku z přímého kopu odpověděl Tomáš Došek. Třetí gól přidal znovu Skácel, na konečných 4:2 upravil Adauto.


DSC 1905 Arminia Bielefeld - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 19. 07. 2003, Großbardorf, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Bejbl, Novotný, Martin Zachariáš - Gedeon, Müller - Dostálek - Otočka, Hašler, Adauto

Branky: 66. Hašler 0:1, 88. Kratochvíl 0:2

Průběh: V předposledním zápase na soustředění v Německu porazila Slavia v Großbardorfu u Schweningenu Arminii Bielefeld, která letos sestoupila z Bundesligy, 2:0.
  V téměř pětatřicetistupňovém vedru vycházeli naši fotbalisté z perfektně zajištěné obrany a nepustili soupeře ani k jedné nebezpečné střele. Utkání jsme rozhodli ve druhé půli. V 66. minutě hlavičkoval po rohu Gedeona Kratochvíl, brankář vyrazil jen na Halšera a ten poslal míč hlavou do sítě. Pojistku přidal Kratochvíl - nedlouho před koncem prodloužil ke vzdálenější tyči Dostálkův přímý kop.

Trenér: V tvrdě vedeném střetnutí rozdal rozhodčí pět žlutých karet na každé straně. „Je pozitivní , že jsme se nenechali vyprovokovat a neustále zvyšovali tempo,” pochvaloval si kouč Miroslav Beránek


1. FC Nürnberg - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 20. 07. 2003, Weismain, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl, Hrdlička (76. Mil. Zachariáš) – Sláma, Sedláček, Skácel – Piták, Tokody – Kuka, Adauto (50. Kalivoda)

Branky: 58. Čirič 1:0, 60. Mintál 2:0

Průběh: V posledním střetnutí na soustředění v Německu se Slavia utkala ve Weismainu s druholigovým Norimberkem. Před více jak třemi tisíci diváky prohrála 0:2. Na útulném stadiónku místního regionálního mužstva promarnili slavisté několik příležitostí, neuspěli Piták, Skácel, Kuka ani Adauto. Prohra červenobílých se zrodila ve druhé půli, kdy se v krátkém rozmezí trefili Čirič po rohovém kopu a Slovák Mintál, který se prosadil po samostatné akci ve středu pole.

Diváci: 3.000

Trenér: „Byla na nás znát únava,“ uvedl kouč Miroslav Beránek. „Rozhodly dva slepené góly během dvou minut a naše neproměněné šance. Utkání se podobalo zápasům se Stuttgartem a Hannoverem, která jsme také prohráli – inkasovali jsme poměrně laciné branky,“ konstatoval trenér.


FK Náchod-Deštné - Slavia
1 : 1 (0 : 0), na penalty 7 : 8

Datum: 22. 07. 2003, Náchod

Druh zápasu: Pohár ČMFS, 2. kolo

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Müller, P. Novotný (63. Hrdlička), Sedláček – Sláma (46. Piták), Kalivoda, Mil. Zachariáš, Skácel – Fořt, Hašler (46. Kuka)

Branky: 54. Hájek 1:0, 76. Kuka 1:1, penalty: Kuka, Skácel, Piták (nedal), Hrdlička, Fořt, Müller, Zachariáš, Sedláček, Kalivoda (nedal), Kratochvíl. Za soupeře neuspěli tři hráči.

Průběh: Druhé kolo Poháru ČMFS přineslo nečekané drama. V zápase proti třetiligovému soupeři byla Slavia, která nastoupila v kombinované sestavě, aktivnější, nezužitkovala však šance a po necelé hodině hry musela dotahovat, Kozáčika překonal Hájek. Na 1:1 vyrovnal patnáct minut před koncem střídající Pavel Kuka. Postupujícího určil penaltový rozstřel. V něm měli pevnější nervy červenobílí a zvítězili 8:7, rozhodující pokutový kop proměnil Karel Kratochvíl.

Trenér: „Sehráli jsme typické pohárové utkání ve vynikající atmosféře. První poločas jsme si nevypracovali šanci, soupeř také ne. Po přestávce jsme se zlepšili a začali si vytvářet příležitosti. Paradoxně v době, kdy jsme měli jednu za druhou, šli domácí do vedení, což je povzbudilo. My nakonec vyrovnali, ale zase jsme neproměňovali šance. Při penaltách podržel brankář Kozáčik. Hráči si vyzkoušeli tlak a stres,“ hodnotil střetnutí kouč Miroslav Beránek.


Slavia - FK Viktoria Žižkov
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 26. 07. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 1. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Petrouš, Bejbl, Hrdlička - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel (83. Milan Zachariáš) - Kuka (76. Fořt), Adauto (62. T. Došek)

Branky: 45. Piták 1:0, 47. Skácel 2:0

Průběh: Už počtvrté za sebou porazili slavisté Žižkov, aniž by dostali gól. „Slavia vyhrála zaslouženě. Především v úvodních dvaceti minutách byla lepší a vytvořila si šance. Mrzí mě, že jsme neměli ve druhé půli více odvahy zvrátit výsledek,” posteskl si žižkovský trenér Vítězslav Lavička. slavisté měli skutečně výborný úvod a jen skvělé zásahy Pižanovského držely čisté konto hostů. Žižkovský gólman vyrazil na tyč Dostálkovu bombu z 20 metrů, kryl Kukovu pohotovou přízemní střelu zblízka po Pitákově přihrávce i Skácelovu tvrdou ránu z úhlu. O převahu Slavie se staral především neúnavný Gedeon, který kraloval ve středu hřiště, Kuka s Adautem, ale i Piták se Skácelem nenechali žižkovskou obranu ani na chvíli v klidu. Hosté odpovídali jen jednotlivými akcemi, které však nepostrádaly nebezpečí. Na centr mladého Hottka, na jaře ještě hráče Slavie, Oravec nedosáhl a o chvíli později unikajícímu Oravcovi vypíchl míč Gedeon. Slavia, která po dobré úvodní dvacetiminutovce zvolnila tempo, se dočkala až v poslední minutě první půle. K odraženému míči po zásahu Ščasného se dostal Piták a získal Slavii vedení. Hned po přestávce slavisté své vedení potvrdili druhým gólem. Kuka běžel s míčem z poloviny hřiště, na hranici pokutového území přihrál volnému Skácelovi a ten překonal žižkovského gólmana podruhé. Kuka pak předvedl ještě jedno sólo od půlící čáry, byl překvapivě rychlejší než mnohem mladší Klimpl, ale Pižanowski zachránil. Domácí pak kontrolovali hru až do konce zápasu, ale na výsledku se už nic nezměnilo.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 5.468

Trenér: „Začali jsme aktivně a rychle, ale byli jsme bohužel na štíru s koncovkou. Pak jsme dvěma góly střetnutí rozhodli a mohli přidat i další. Faktem je, že jsme některé situace až příliš přehrávali,“ komentoval malé derby trenér Miroslav Beránek. „I když jsme se nevyhnuli hluchým místům, utkání jsme měli pod kontrolou. Vítězství je zasloužené. Jsem rád, že jsme neinkasovali,“ pochvaloval si.


FK Leotar Trebinje - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 30. 07. 2003, Trebinje, Bosna a Hercegovina

Druh zápasu: Liga mistrů, 2. předkolo

Sestava: Černý - L. Došek, Bejbl (46. Müller), Petrouš, Hrdlička - Piták, Dostálek (90. Zachariáš), Gedeon, Skácel - Kuka, Adauto (75. T. Došek)

Branky: 16. Adauto 0:1, 42. Delibašič z pen. 1:1, 49. Dostálek 1:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha zvládli první krok na cestě do Ligy mistrů. V utkání 2. předkola Ligy mistrů na hřišti Leotaru Trebinje vyhráli 2:1 a v odvetě, která se hraje ve středu 6. srpna na Strahově v 19 hodin Pražanům stačí k postupu remíza, dokonce mohou prohrát 0:1.
  Domácí začali hodně aktivně. Krunič pálil těsně vedle Černého svatyně, vzápětí neměl seřízená mířidla Stojanovič, jenž se dostal po Kruničově přistrčení za střed slavistické obrany, ale míč poslal vedle pravé tyče. Petrouš pak v poslední chvíli zastavil Delibašiče. Vučeničovu ránu bravurně lapil brankář Slavie. Po čtvrthodině se osmělili i hosté. Skácelovu dělovku z přímého kopu brankář Stojkovič ještě kryl, ale z dalšího útoku už udeřil. Kuka našel kolmicí Skácela, jeho ránu brankář vyrazil před sebe a Adauto dorážel přesně - 0:1. Fotbalisté Leotaru ve snaze vyrovnat zatlačili Slavii k její brance, ale Černý lapil velkou šanci hlavičkujícího Stojanoviče, který záhy pálil vedle. Příležitosti měli i Pražané. Po rohovém kopu se ve velké šanci octl Piták, další hlavičku Hrdličky na brankové čáře zastavil Vučinič. Jenže tři minuty před poločasem Lukáš Došek fauloval ve velkém vápně Stojanoviče a Delibašice z penalty vyrovnal. Černý pak musel ještě likvidovat dvě nebezpečné střely Muliny a Kruniče. Trenér Beránek nahradil po přestávce Bejbla Müllerem, který měl v hlavičkových soubojích eliminovat Stojanoviče. Pražanům navíc vstup do druhého poločasu vyšel náramně. Adautovu ránu vyrazil Stojkovič jen na roh, který posadil Skácel na hlavu Hrdličky, jehož pokus do sítě usměrnil hlavou Dostálek - 1:2. Leotar si pak vytvořil mírnou převahu, ale vážnou příležitost si nevytvořil. Naopak dělovka Kuky jen těsně prosvištěla kolem břevna branky Leotaru. Slavia pak už bezpečně kontrolovala vítězství a soupeře do šance nepustila. Leotaru nepomohlo už ani trojí střídání, při němž vydatně posílil ofenzívu.

Rozhodčí: Sergej Šebek (Ukrajina)

Diváci: 4.256

Trenér: M. Beránek: „Nevyhnuli jsme se potížím, ale na druhou stranu je třeba říci, že jsme si vypracovali ve druhém poločase nejméně tři dobré šance, takže naše vítězství mohlo být i vyšší. To vítězství se počítá nejen vzhledem k odvetě, ale i kvůli našemu i českému koeficientu.”


FK Chmel Blšany - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 02. 08. 2003, Příbram

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 2. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Hrdlička - Kalivoda (46. Dostálek), Bejbl, Gedeon, Skácel - Fořt (61. Adauto), T. Došek (78. Kuka)

Branky: 29. Vorel vlastní 0:1, 86. Kuka 0:2

Průběh: Slavisty čekalo v Příbrami, kde nyní hrají svoje domácí zápasy Blšany, dosti nepříjemné počasí. Bylo velké teplo a dusno a při nabitém programu našeho týmu to odebírá ještě více sil. Možná i proto nastoupila pozměněná sestava, v útoku tentokrát dostala šanci druhá útočná dvojice, na pravé straně zálohy nastoupil David Kalivoda a uprostřed Radek Bejbl. Na soupisce chyběl Karel Piták, který si léčí zranění po zápase v Trebinje.
  Slavia měla celé utkání pod kontrolou, v první půli se však dařilo méně, přesto si několik tutovek vypracovala. V záloze spolehlivě pracoval Gedeon, ale i Radek Bejbl, který odehrál mnohem lepší zápas než ve středu v Trebinje. Nedařilo se však Pavlu Fořtovi, který někdy až příliš fauloval a nebyl tak nebezpečný. Zato Tomáš Došek toho opět hodně naběhal a taky se dostal do několika šancí, ale pokaždé zaváhal.
  V první poločase si soupeř vypracoval jen jedinou stoprocentní šanci a to po chybě Martina Müllera, který nedokázal správně vrátit míč Černému, a tak se najednou na slavistického gólmana řítila dokonce dvojice hráčů. Lubomír Myšák běžící uprostřed dostal míč a měl před sebou prázdnou bránu, ale trefil pouze Černého, který srazil míč k tyči a naštěstí pro nás se nakonec odrazil od brány pryč. První gól Slavie dal blšanský Vorel, který si centr Lukáše Doška srazil hlavou do vlastní brány. Dobře tu zapracoval Rudolf Skácel, takže měl též na gólu svůj podíl. Do druhého poločasu potřebovali slavisté zlepšit tah na bránu, proto nastoupil Richard Dostálek a bylo to znát. Sám hráč měl snad tři vyložené šance, ale ani jednu neproměnil. Velké šance si vypracoval snad každý hráč, např. Adam Petrouš z trestného kopu napálil tyč, či Dostálek ze standardní situace zakroutil svůj pokus těsně vedle brány. Slavia předvedla pohledný fotbal s velmi malou produktivitou, kdyby dala deset branek, nikdo by se nemohl divit. Blšany byly opravdu bezradné, kromě jedné šance. Kdyby Slavia vstřelila dříve pojišťovací gól v podání Pavla Kuky za spolupráce Adauta, mohla pak více šetřit síly.
  Během zápasu byla mela na hlavní tribuně, nejdřív byl jeden „fanoušek” vyváděn policií, ale nějak se mu to nelíbilo, byly tam nějaké dohady. Za chvíli však přiběhli další, kteří se začali prát s policií. Po chvilce se vše uklidnilo a slavisté konečně reagovali fanděním.

Rozhodčí: Helebrant

Diváci: 2.187

Trenér: „Avizoval jsem, že v náročném programu zátěž rozložíme na víc hráčů,“ podotkl kouč Miroslav Beránek ke složení mužstva. „Do vedení jsme se dostali paradoxně po nešanci. Neproměnili jsme několik příležitostí a soupeři naopak jednu dovolili,“ pokračoval. „Ve druhé půli jsme byli svědky festivalu neproměněných šancí z naší strany. Jsem spokojený hlavně s výsledkem, jako trenér jsem v Příbrami vyhrál snad poprvé. Ale k optimálnímu výkonu jsme měli daleko.“ dodal.


Slavia - FK Leotar Trebinje
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 06. 08. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: Liga mistrů, 2. předkolo, odveta

Sestava: Černý - L. Došek (46. Müller), Petrouš, Zachariáš, Hrdlička - T. Došek (61. Piták), Dostálek, Gedeon, Skácel - Kuka, Adauto (77. Fořt)

Branky: 43. Kuka 1:0, 73. Skácel 2:0

Průběh: Český vicemistr dlouho nepředváděl nic moc, ale góly Kuky a Skácela musely nadchnout. Chtějí-li Pražané na počtvrté konečně projít do nejprestižnější klubové soutěže, musí už v úterý v prvním utkání 3. předkola ve Vigu předvést ještě víc. Na ambiciózní a silnou Celtu by výkon předváděný do 60. minuty nestačil. Až pak se Slavia báječně rozjela. A to hlavně díky Adautovi, jemuž se nakonec tleskalo vestoje. „Soupeř hrál koncentrovaně v obraně. Až ve druhé půli z nás spadla křeč,” říkal trenér Miroslav Beránek. Počáteční nápor Pražanů byl jen snem. Centr do šestnáctky, který musel vyrazit gólman a Petroušova bomba z dálky mířící s pomocí teče kousíček nad, nic víc slavisté za půl hodiny nepředvedli. Po sérii nepřesností, nedostatku pohybu a nudné podívané zněl tribunami pískot. Soupeř se do vyložené pozice také neprodral. Trpělivě bránil a čekal. Vždyť jediný gól by jej zase posunul do hry. V nejvážnější chvíli Petrouš zastavil gólovou příhru na Stojanoviče. Až ve 32. minutě domácí předvedli pěknou věc - Adauto hlavou přiťukl balón Dostálkovi, ale brankář mu sebral radost včasným vyběhnutím. Pak se museli fanoušci zase „prokousat” nezáživnou desetiminutovkou, než se dočkali nejkrásnější chvíle večera: Gedeon na své polovině nádherně obehrál dvojici Kerkez, Popovič, postupoval na půlku soupeře, dal míč Skácelovi, ten ho milimetrově poslal za hranici šestnáctky Kukovi, jehož střela se zastavila v pravém horním rohu - 1:0. Druhá půle byla o dost svižnější a o mnoho pohlednější, Slavia však úporného soka ne a ne dorazit. Nejvíce jí chyběla finální přihrávka. „Létající” útočník Adauto dvakrát mířil z voleje kousek mimo, až svými driblérskými kousky vymyslel druhý krásný druhý gól. Poslal míč mezi zoufalé beky a Skácel ho napálil levačkou za Stojkoviče. Hosté se na nic nezmohli. Když pak Adauto střídal, aplaudoval mu celý stadión. Tak, jako před týdnem v Trebinje!

Rozhodčí: Vuorela (Finsko)

Diváci: 6.141

Trenér: M. Beránek


Slavia - FK Tescoma Zlín
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 09. 08. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 3. kolo

Sestava: Kozáčik - L. Došek, Mil. Zachariáš, Bejbl, Müller - Lukeš, Kratochvíl, Dostálek (65. Gedeon), Kalivoda (46. Piták) - T. Došek, Fořt (70. Kuka)

Branky: 56. Dostálek 1:0, 65. Fořt 2:0

Průběh: Pražané naplnili vše, co si mohli přát. Potřetí vyhráli, odskočili Spartě už na čtyři body, nedostali gól, ušetřili síly na úterní utkání Ligy mistrů ve Vigu a třem tisícům diváků trmácejícím se na rozžhavený Strahov předvedli navíc nové tváře. slavisté se rozjeli až ve druhé půli, kdy rozhodli a Zlín jasně předčili. Jen čtyři fotbalisté byli v sestavě proti jedenáctce, která ve středu porazila Trebinje. Sedm mužů tvořících osu mužstva sedělo na lavičce a na hře to také bylo znát - v první půli se domácí neprobili do jediné vyložené šance a topili se v hromadě nepřesností. Nejzajímavější chvilky před oběma brankami? T. Došek střílel dvakrát vedle, nezužitkoval ani vtipnou přihrávku Kratochvíla, a tak nejnebezpečnější byla hlavička Muchy na druhé straně, jež letěla kousek nad břevno náhradníka Kozáčika. „Zlín v první půli dobře bránil. Ve finální části byly chyby, ale moc nedostatků jsem neviděl,” říkal trenér Slavie Miroslav Beránek, jenž o pauze hráčům trochu vyčinil a ti se zvedli. Zlepšili pohyb, a hlavně dali krásný gól: v 57. minutě T. Došek bleskovým zrychlením obešel Koubského, takřka od brankové čáry krásně a přesně vrátil míč na Dostálka a ten měl ve vápně místa a času víc než jen na jeden zásah do černého. V běhu napálil míč k tyči - 1:0. Hosté v útoku zcela propadli, nic nezmohl ani jejich nejlepší muž Lasota. A Slavia, která poslala na hřiště Pitáka, Gedeona a po druhém gólu i Kuku, tak mohla pobavit. Právě Piták poslal míč T. Doškovi, ten vypálil z hranice šestnáctky, tečovanou střelu Baránek jen vyrazil a Fořt, dvacetiletá posila z Plzně, dal do prázdné branky první gól nejen za Slavii, ale i v lize. Po chvilce však musel se zraněným nártem střídat. Zlín se složil, Kuka napálil ještě tyč a sudí Šedivý směšně neodpískal penaltu po faulu gólmana na Pitáka, který mu udělal kličku a už měl před sebou jen prázdné tyče.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 2.993

Trenér: M. Beránek


RC Celta Vigo - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. 08. 2003, Vigo, Španělsko

Druh zápasu: Liga mistrů, 3. předkolo

Sestava: Černý - L. Došek (90. Latka), Zachariáš, Petrouš, Hrdlička (66. Lukeš) - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel - Adauto (57. T. Došek), Kuka

Branky: 17. Mostovoj 1:0, 49. Jesuli 2:0, 55. Edú 3:0

Průběh: Jen poločas žila naděje fotbalistů Slavie na lichotivý výsledek ve Vigu v úvodním utkání třetího předkola Ligy mistrů. Po jediné brance v první půli domácí po pauze srazili slavisty do kolen dalšími dvěma a mají nakročeno do prestižní soutěže. Vigo tlačilo od první minuty. Černý ale odolával hlavičkám Miloševiče i Contrerase. Kuka na druhé straně pálil nad, ale v 17. minutě udeřil Mostovoj. Z přímého kopu mezi dvěma krajními hráči ve zdi poslal oblouček k tyči. Černý stačil z druhé poloviny brány udělat jen dva kroky a nezbylo mu než sledovat pohromu. Nápor domácích pokračoval. Adauto při záblesku pohasínající ofenzivní síly Slavie však z ojedinělého útoku drze zahrozil z úhlu. Cavallero se zaskočit nenechal. Neškodné Slavii po pauze pomohla náhoda. Ke Kukovi se v šestnáctce dostal odražený míč, ale rovnal si ho tak dlouho, až obránci odvrátili na roh. Parádou krátce nato skvělý výkon korunoval Jesuli. Z 25 m míč nekompromisně napálil míč do šibenice. Tlak Viga pak dostal podobu smrště. Jose Ignacia Černý ještě vychytal, ale dorážku obstaral Edú. Domácí dál vplouvali do obranných řad Slavie, ale už bez efektu. Hráli uvolněně. Jen do náznaků šancí pouštěli hosty.

Rozhodčí: Veissiere (Francie)

Diváci: 23.000

Trenér: „Chtěl bych Celtě pogratulovat, její vítězství je zasloužené,“ uznal trenér Miroslav Beránek. „Zezačátku jsme se dostali pod tlak, ačkoliv jsme chtěli být aktivnější. Paradoxně v době, kdy jsme začali zvedat hlavu, přišel gól,“ litoval kouč. „Situace se opakovala ve druhém poločase, začali jsme lépe než v prvním, ale zchladila nás překrásná trefa Jesuliho. Vzápětí přišla třetí branka. I pak jsme se snažili alespoň snížit, abychom si vypracovali lepší pozici, ale bohužel se to nepovedlo. Šance na postup? Vigo je na tom po výhře 3:0 daleko lépe, ale naděje umírá naposledy,“ dodal Beránek.

Poznámky: Hlasy slavistů po losu:
  Nejspokojenější byl záložník Patrik Gedeon: „Určitě je to dobrý soupeř, hlavně, že nejedeme na Východ. Vigo je kvalitní, ale viděli jsme, že si s ním Liberec poradil. Určitě nejsme favority, myslím, že naše šance jsou tak 40:60.” Rudolf Skácel měl opačný názor: „Nejsem nadšený.Nejprve musíme udělat vše pro to, abychom se na Vigo dostali (rozhovor byl ještě před odvetou s Leotarem Trebinje), a potom ho překonat. Já si příál třeba Anderlecht, a když silného soupeře, tak Chelsea. Postoupit však chceme za každou cenu a je jedno přes koho.” Nejzkušenější hráč červenobílých Pavel Kuka byl zdrženlivější: „Já nemám rád pomýšlení na něco, co ještě není. Teď máme před sebou jiného soupeře, ještě jsme ho neporazili. Los mohl být horší i lepší.”


FC Vitkoria Plzeň - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 16. 08. 2003, Plzeň

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 4. kolo

Sestava: Černý - Bejbl (57. Adauto), Zachariáš, A. Petrouš, Hrdlička - Lukeš (73. L. Došek), Piták, Gedeon, R. Skácel - Kuka, T. Došek (63. Latka)

Branky: 6. Skácel 0:1, 37. Barteska 1:1, 59. Knakal 2:1

Průběh: Další propadák si po pohárové prohře ve Vigu připsala Slavia. Ztratila těsné vedení v Plzni a nováčkovi nabídla premiérové vítězství v tomto ročníku soutěže. Přitom na počátku střetnutí vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že ztratí vůbec první body v tomto ligovém ročníku. Vedla od šesté minuty, když Skácel poslal míč pod padajícím Čalounem, a mohla dát další branky. „Zase nám utekl začátek, byla to hrubá chyba, obrana se rozestoupila. Pak jsme měli štěstí, že nás Slavia nepotrestala ještě víc. Dostat druhý gól, bylo by to ztracené, ke konci půle už jsme se zvedli,” hodnotil domácí kouč František Cipro. slavistům to postupem času v koncovce stále více vázlo, ale i domácím to v tahu na bránu hodně drhlo. Pomohla jim standardní situace. Přímý kop ve 37. minutě obloučkem přes zeď proměnil v gól Barteska. Brankář Černý nestačil vůbec reagovat. Útlum hostů pokračoval i po pauze a namlsaní domácí zkoušeli dál střelecké štěstí. Pálil i Brazilec Edno, nejnovější posila Plzně. Dělovku z nějakých dvaceti metrů akrobaticky likvidoval Černý. A musel být dál hodně obezřetný. Kouč hostů Miroslav Beránek přesto posílil ofenzívu. Efekt byl nulový. Radovali se zase Plzeňští, když si devatenáctiletý plzeňský stoper Knakal záhy připsal premiérový gól v soutěži. Míč poslal zblízka parádně pod břevno. „Měli jsme šance na druhý gól, soupeře jsme ale vlastně sami posadili na koně,” podotkl zklamaně Beránek, jehož tým se nezmohl na obrat. Nápor nepřinesl nic. Adauto sice zblízka mohl zakončovat, ale pálil nad a navíc byl v ofsajdu.

Rozhodčí: Liba

Diváci: 4.071

Trenér: „Do střetnutí jsme vstoupili aktivně, tedy tak, jak jsme chtěli. Přišel rychlý gól a měli jsme na další branku. Před poločasem jsme si začali hrát na příliš velké profesory a přišlo vyrovnání,“ zlobil se trenér Miroslav Beránek. „Soupeř byl na koni a jeho výkon byl na hranici sebeobětování. I za stavu 1:2 jsme se snažili změnit výsledek, ale bohužel se to nepovedlo,“ povzdechl si Beránek. „Jestli na nás nechalo stopy nepodařené střetnutí ve Vigu? V hlavách některých fotbalistů možná ještě bylo, ale s tím se každý musí vyrovnat,“ dodal.


Slavia - FK Jablonec nad Nisou 97
0 : 0

Datum: 22. 08. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 5. kolo

Sestava: Kozáčik - Bejbl (56. L. Došek), Zachariáš, Petrouš, Hrdlička - Lukeš (46. Adauto), Dostálek, Gedeon (63. Latka), Skácel - Piták, Kuka

Průběh: Velké trápení ze strany Slavie a úporné bránění Jablonce nabídl čtvrteční fotbalový večer na Strahově. Po dvou porážkách diváci marně čekali na excelentní výkon červenobílých, který by přinesl toužebně očekávané vysoké vítězství. Toho se nedočkali, naopak Jablonec si počtvrté v řadě odvezl z trávníku Slavie bod. „Začali jsme dobře, ale neproměnili jsme šance, pak už jsme tápali. Nepomohla ani střídání po změně stran, i když jsme zlepšili hru, gól jsme nedali. Určitě mužstvu nemohu upřít vůli po vítězství. Větší ztrátou než dva body jsou zranění Lukeše a Gedeona,” ohlédl se za zápasem trenér domácích Miroslav Beránek. Slavia, opět s Kozáčikem v brance a konečně s uzdraveným Dostálkem ve středové řadě, začala s chutí, ale první dvě šance Skácel neproměnil. Tlak domácích se však postupně vytrácel a změnil se v neškodnou územní převahu, korunovanou jen několika nedotaženými akcemi. Hosté se pak na dostřel Kozáčikovy branky vůbec nedostali. A tak v první půlhodině roztleskaly diváky, volající marně po příchodu Adauta, jen Skácelův volej do náruče Lovásika, trestný kop Petrouše, který těsně minul branku, a hlavička Bejbla po rohu, již vytlačil gólman hostí nad břevno. Slavia na svého soupeře, čekajícího jen na vlastní polovině, nic účinného nevymyslela. Po změně stran sice Adauto přišel a oživil domácí útok, ale ani on nemohl dlouho najít klíč k obraně Severočechů. Když už se zdálo, že gól přijde, zahodil Skácel další šanci. Na druhé straně se dostal až před Kozáčika Hrotek, ale ani on nebyl úspěšný. Slavia však měla míč častěji na kopačkách, tlačila se do koncovky, ale co mířilo mezi tyče, v pohodě zlikvidoval Lovásik. V závěru zápasu opět Slavia přitlačila Jablonec k jeho šestnáctce, ale obranný val nedokázala prostřelit. V samém závěru domácí reklamovali Gulovu ruku v šestnáctce a Adauto krásným obloučkem protáhl Lovásika, vytoužený gól však nepadl.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 3.518

Trenér: „Potvrdilo se, že Jablonec je pro nás nepříjemným soupeřem,“ povzdechl si kouč Miroslav Beránek. „Dobře jsme začali, měli i šance, které jsme bohužel neproměnili. Pak jsme trochu tápali v kombinaci a nemohli se dostat do zajištěné obrany protivníka,“ rozebíral zápas. „Zkoušeli jsme to po zemi, po stranách a ve finále i vzduchem ze standardních situací. Vytvořili jsme si tlak, ale chyběly buď přesnost, klid nebo důraz a konečně i štěstí,“ prohlásil Beránek.


Slavia - RC Celta Vigo
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 27. 08. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: Liga mistrů, 3. předkolo, odveta

Sestava: Kozáčik - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička (73. Latka) - Piták, Dostálek, Zachariáš, R. Skácel (81. Fořt) - T. Došek, Kuka (60. Adauto)

Branky: 18. Dostálek 1:0, 30. Hrdlička 2:0

Průběh: V odvetě 3. předkola Ligy mistrů zvítězili na Strahově fotbalisté Slavia Praha nad španělským mužstvem Celta Vigo 2:0. Po prohře v prvním zápase 0:3 však hlavní soutěž bude hrát soupeř. Již po půlhodině vedli domácí 2:0, ale třetí gól, znamenající prodloužení už nedali, byť měli deset minut početní převahu po vyloučení Mostového.
  Španělský kouč Miguel Angel Lotina se poučil z dva roky staré zkušenosti, když jeho předchůdce podcenil odvetu v Poháru UEFA v Liberci a do odvety poslal opravdu nejsilnější sestavu. Domácí tým však přesto začal výborně, hráči jakoby zcela zapomněli na tři poslední nevydařené zápasy. První šanci však měli Španělé. Ve 4. minutě poslal Mostovoj přesnou střelu z trestného kopu k tyči, ale brankář Kozáčik se ve svém prvním pohárovém utkání trenérovi Beránkovi odvděčil za důvěru skvělým zákrokem.
  Po deseti minutách zahrozili domácí poprvé. Na centr Lukáše Doška si naběhl Kuka, ale jeho hlavička šla těsně vedle, vzápětí vyzkoušel Kozáčika střelou z dálky Angel. Hráči Slavie však hýřili aktivitou, překypovali bojovností a soupeři se vyrovnali i po technické stránce. Ve 12. minutě podržel Kozáčik domácí podruhé, když Edú hlavičkoval těsně pod břevno, devatenáctiletý gólman však míč však vytáhl nad branku. Z rychlého brejku po chybě Velaska se řítil na branku Viga Tomáš Došek, ale místo přihrávky na volné Kuku a Pitáka si to namířil přímo do soupeřova obránce. V 18. minutě se však diváci dočkali. Po rohu Hrdličky poslal míč za záda argentinského brankáře Cavallera Dostálek. Hostující kouč Lotina poté vehementně protestoval, až jej rozhodčí Bleeckere poslal na tribunu.
  O tři minuty mohlo být srovnáno. Po rohu šli do skluzu Ignacio spolu s Hrdličkou a míč po jejich souboji orazítkoval břevno. Domácí nakopávali míče za obranu Celty a to Španělům dělalo problémy. Po půlhodině ukrojili domácí z náskoku Viga další díl. Dostálek poslal z přímého kopu dlouhý centr před branku, kde hosté nechali volného Hrdličku a ten nadvakrát překonal Cavallera. Obrana Viga byla v těch chvílích hodně propustná a domácí vycítili šanci. Ještě do poločasu střílel z úhlu nebezpečně Skácel, hlavička Tomáše Doška mířila vedle a po patičce Kuky vypálil tvrdě Piták, ale jen doprostřed branky. Příležitost měli i hosté. Po střele Josého Ignacia dorážel Miloševič, Kozáčik byl ale na místě.
  Po změně stran čtvrtý celek minulého ročníku španělské ligy vsadil vysloveně na bránění svého náskoku. Snažil se co nejvíce kouskovat hru, nezdráhal se zdržovat všemi možnými způsoby. Oproti prvnímu poločasu se hrálo většinou ve středu hřiště, brankáři měli práce minimálně. Nadějně vypadal v 52. minutě průnik Tomáše Doška, ale Cavallero mu v rozhodujícím okamžiku pádem pod nohy míč sebral.
  Hráče Slavie hnalo kupředu vynikající, byť prořídlé publikum. Deset minut před koncem se řítil do přečíslení v rychlém brejku po rohu hostů střídající Adauto a vracející Mostovoj jej zezadu srazil - viděl druhou žlutou kartu a musel předčasně pod sprchy. I v deseti však zkušený španělský celek dokázal ubránit těsný postup a nic na tom nezměnila ani Skácelova střela. Když Tomáš Došek minul centr Adauta mohli se z prvního postupu do Ligy mistrů začít radovat fotbalisté z Viga. Na Slavii zbyl opět jen Pohár UEFA.

Rozhodčí: Bleeckere (Belgie)

Diváci: 8.091

Trenér: „Do utkání jsme vstoupili tak, jak jsme chtěli. Vstřelili jsme první gól, pak druhý. Protivník znervózněl, dostali jsme se na kontakt. Ve druhé půli Celta ukázala, že fotbal hrát umí a má výborné fotbalisty. I tak jsme si vytvořili na konci utkání tlak, v koncovce nám ale chybělo štěstí,“ uvedl kouč Miroslav Beránek. „Kdybychom si vynutili prodloužení, tak vzhledem k rozložení sil věřím, že bychom se nakonec radovali my,“ poznamenal k červené kartě Mostového. Beránek uznal, že Slavia se o postup připravila ve Vigu. „Nehráli jsme tam dobře a domácí podali výborný výkon. Ale ani naše individuální výkony nebyly dobré.“

Poznámky: Na trenérovi hostů Miguelu Lotinovi byla patrná úleva. „Trpěli jsme víc, než jsme čekali, Slavia nasadila v úvodní půli tempo, se kterým jsme si nevěděli rady. Naštěstí jsme podlehli jen 0:2 a postupujeme,“ oddechl si. „Střetnutí jsme protrpěli. Velkou roli hrálo naše vítězství 3:0 z Viga, které nás ukolébalo. Dnes si myslím, že by bylo lepší, kdybychom doma jen remizovali nebo vyhráli 1:0. Vybojovali jsme však historický postup, pozítří si nikdo nevzpomene, jak duel probíhal,“ pokračoval Lotina, který byl ještě před přestávkou vykázán za diskuse s rozhodčími na tribunu. „Několika rozhodnutími mě rozčílil pomezní, teď toho ale lituji,“ vysvětloval. „Možná jsem první trenér, který se do Champions League dostal z tribuny,“ podotkl s úsměvem.
  ČK: 80. Mostovoj (Celta Vigo)


AC Sparta Praha - Slavia
0 : 0

Datum: 30. 08. 2003, Praha, Letná

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 6. kolo

Sestava: Kozáčik - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička (87. Fořt) - Piták, Dostálek, Zachariáš (59. Latka), Skácel - T. Došek (52. Adauto), Kuka

Průběh: Další, v pořadí již 144. ligové derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie vítěze nemělo. Oba týmy se v předehrávce 6. ligového kola rozešly bez branek a více radosti z remízy mají sparťané. Od 11. minuty totiž hráli v deseti bez obránce Martina Zbončáka, který byl po faulu na pronikajícího Karla Pitáka rovnou vyloučen. Zatímco Slavia nastoupila v očekávaném složení, ve sparťanské sestavě byly překvapivé změny. Na lavičce zůstali Gluščevič s Ježkem, šanci dostali Sionko a po delším čase i Michalík. Derby začalo svižně a už v šesté minutě mohly zaplněné ochozy jásat. Jun si chytře zaběhl na Hübschmanův pas, jenže jeho oblouček zamířil vysoko nad. O minutu později měli domácí ještě lepší příležitost, když Jun od brankové čáry hledal před opuštěnou brankou nabíhajícího Sionka, tomu však k vedoucí trefě chyběl přinejmenším krok. Slavisté se dostali k Blažkovi poprvé na konci první desetiminutovky a hned z toho byl klíčový okamžik zápasu: Piták se řítil sám na branku, Zbončák jej podle mínění rozhodčího Járy fauloval zezadu a Sparta od té chvíle hrála v deseti. Poté přišla slavistická pasáž, v níž se domácí snažili především najít ideální rozestavení, jak zachytit soupeřův nápor. Michalík se přesunul do obrany a vedl si nad očekávání dobře. Vyznamenal se zvláště po Skácelově ráně z hranice šestnáctky, kterou zblokoval. Krátce před tím už další Skácelův pokus z trestného kopu musel likvidovat Blažek a zdálo se, že slavistický tlak bude narůstat. Jenže hosté jako by nemohli setřást středeční únavu z vyčerpávajícího pohárového zápasu s Vigem a domácí je navzdory početnímu oslabení několikrát vystrašili. Nejvíce při Kováčově dělovce před poločasem, kterou srazil Hrdlička mimo. To už byl předčasně v kabině ošetřovaný Zachariáš, který se sice po přestávce na trávník vrátil, ale krvácení v tváři se mu brzy vrátilo a musel být střídán. Na trávníku se brzy objevil i Adauto a brzy se prezentoval přesnou střelu, která však šla přímo na Blažka. Ani jeho příchod ale nepomohl příliš stereotypní hru červenobílých rozhýbat. Sparťané v deseti jen vyčkávali, co udělá soupeř, a sami byli v 74. minutě byli blízko brance: Poborský si všiml, jak mu nabíhá za obranu střídající Kincl, jehož ostrý a krásný volej skončil jen na boční síti. Slavisté si přes početní převahu už nedokázali šanci vypracovat. Spoléhali se jen na nakopávané míče do šestnáctky, kde však kralovali Blažek s Johanou. Sparťané tak poprvé na podzim ztratili body na svém hřišti, slavisté už tři ligové zápasy v řadě nedokázali vyhrát.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 16.662

Trenér: „Utkání začalo ve velkém stylu, rychle, agresivně. Oba týmy chtěly hrát dopředu, bylo na co se dívat,“ začal svůj komentář kouč Miroslav Beránek. „Zlomovým momentem byla červená karta pro Zbončáka, která určila ráz hry. V první půli jsme v rychlých útocích špatně řešili koncovku, po přestávce se Sparta zaměřila na defenzívu. My se proti zhuštěné obraně těžko prosazovali,“ podotkl Beránek. „Měli jsme na to téměř osmdesát minut, ve druhé půli jsme střídali, snažili jsme se změnit vývoj střetnutí, ale nepovedlo se. Byla na nás také vidět únava ze středečního duelu proti Celtě,“ řekl kouč.

Poznámky: ČK: 10. Zbončák (Sparta)


Slavia - FC Baník Ostrava
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 15. 09. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 7. kolo

Sestava: Kozáčik - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička (40. Latka) - Piták, Dostálek, Zachariáš (68. Müller), Lukeš (75. Fořt) - Adauto, Kuka

Branky: 33. Pospěch 0:1, 45. Kuka z pen. 1:1, 69. Heinz 1:2

Průběh: Výbornou formu v úvodu sezony potvrdili fotbalisté Baníku Ostrava v sedmém kole i na trávníku Slavie Praha. V kvalitním souboji zvítězili 2:1 a v tabulce vedou před druhým Brnem již o čtyři body. Nad Slavií zvítězili na jejím hřišti v české lize poprvé, když předtím osmkrát prohráli a dvakrát remizovali.
  I bez zraněného reprezentanta Gedeona začala Slavia útočněji, hostující celek však hned od prvních minut jasně ukázal, že přijel ve zcela jiné formě než při jarním souboji, kdy si ze Strahova odvezl sedmibrankový debakl. Ostravští působili velice kompaktním dojmem, hráli jistě v obraně, důrazně ve středu hřiště a vepředu čekala na svou šanci dvojice útočníků Heinz, Varadi.
  První střelu vyslal na branku Ostravy její bývalý hráč Lukeš, ale Laštůvka si s ní bezpečně poradil, Piták z dálky namířil vedle. Hosté zahrozili poprvé z hlavy Bystroně po rohu, střela však šla vedle, ale ve 33. minutě jim již stejná standardní situace vyšla perfektně. Látal našel přesně nabíhajícího Pospěcha, proti jeho tvrdé ráně hlavou neměl Kozáčik šanci a po 213 minutách skončila jeho prvoligová neprůstřelnost. Vzápětí mohli hosté zvýšit. Na osamoceného Petrouše se řítil Heinz, míč dal nabíhajícímu Varadimu, ale ten šanci promarnil, když Kozáčik nadvakrát jeho střelu - podruhé až na brankové čáře - zastavil. Hosté hráli nadále uvolněně, přesně kombinovali, ale domácí si přece jen vytvořili tlak. Jeho výsledkem však byla jen střela Adauta vedle a ránu Lukeše zblokovali ostravští obránci na roh. Až v poslední minutě zamotal obranu hostů Adauto, přihrál nabíhajícímu Dostálkovi, kterého však nedovoleně rukou zastavil Pospěch a Kuka chladnokrevně z penalty vyrovnal. Byl to jeho 100. ligový gól.
  Kvalitní fotbal viděli diváci i po změně stran. Na střelu Čížka nad odpověděli domácí rychlou akcí dvojice Piták - Adauto, ale Laštůvka skvěle po střele bez přípravy z kopačky brazilského hráče zachránil. Po hodině unikl Adauto Bolfovi, ale míč se mu v rozhodujícím momentě zamotal mezi nohy. Podobně zabránil před Heinzem v poslední chvíli L. Došek, ale štěstí se přiklonilo na stranu hostů. Po rohu střílel z dvaceti metrů Varadi, Heinz ránu tečoval a míč skončil za zády bezmocného Kozáčika. Pro ostravského hráče to byla již šestá trefa do černého a potvrdil tím vedení svého mužstva v ligové tabulce. Nic na tom nezměnil ani závěrečný tlak domácích, při němž bez přípravy pálil Piták, ale jen do náruče hostujícího brankáře.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 3.888

Trenér: „Viděli jsme utkání dvou rozdílných poločasů. V prvním jsme nehráli dobře a paradoxně jsme vyrovnali z penalty po jedné vydařené akci. Po přestávce jsme se podstatně zlepšili, z prvního střeleckého pokusu hostů jsme ale inkasovali,“ povzdechl si trenér Miroslav Beránek. „Snažili jsme se oživit hru střídáním, ale museli jsme z obrany stáhnout Milana Zachariáše, který si ledoval koleno a už nemohl. Jinak by se na trávník dostal i Tomáš Došek,“ pokračoval Beránek. „Chtěli jsme náš projev zjednodušit, ale byli jsme křečovití. Rozhodly dvě standardní situace, které jsme neubránili,“ připomněl, že obě branky Baníku padly po rohu.

Poznámky: Slavisté se v domácí soutěži trápí. Beránkův soubor nevyhrál od třetího ligového kola. Po domácí prohře s Ostravou hledali Pražané těžko slova. „Hráli jsme špatně a nic jiného než prohrát jsme si nezasloužili. První poločas byl z naší strany katastrofální, ve druhém nám v koncovce zase chyběl klid,” soukal ze sebe obránce Radek Bejbl. Sám zamířil s kritikou do vlastních řad. „Momentálně o fotbalu tolik nepřemýšlíme, nejsme dost koncentrovaní,” kroutil hlavou Bejbl.
  Prvním gólem Baník ukončil sérii neprůstřelnosti Slavie na domácím hřišti. Trvala 604 minut.
  Rohy 6:7, ofsjady 3:4.


FK Marila Příbram - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 20. 09. 2003, Příbram

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 8. kolo

Sestava: Kozáčik - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Zachariáš - Piták (73. Adauto), Dostálek, Latka, Hrdlička (46. Lukeš) - Kuka (46. Fořt), T. Došek

Branky: 11: Novák 1:0

Průběh: V pátém zápase v řadě nedokázali fotbalisté Slavie Praha v lize zvítězit. V dnešním úvodním zápase osmého kola prohráli v Příbrami 0:1 a generálka na duel Poháru UEFA se Smeredevem se jim tak nevyvedla. Domácí naopak přetrhli nepříznivou sérii a zásluhou branky slovenského záložníka Nováka z jedenácté minuty poprvé od prvního kola zvítězili. Už od začátku šli domácí třem bodům vstříc.
  V 10. minutě Bejbl nechtěně připravil míč pro Zavadila, ale ten pálil vedle. Hosté se však nepoučili a o minutu později prohrávali. Přetažený Otepkův roh našel zcela volného Nováka a proti jeho střele z hranice malého vápna neměl Kozáčik šanci zareagovat. Ani to hráče Slavie neprobudilo. Hráli nepřesně, jejich hře chyběla rychlost i fotbalový nápad. Domácí hlavně zásluhou Otepky a Zavadila přehrávali Pražany ve středu hřiště a ve 24. minutě měl kanonýr Siegl na kopačce druhý gól. Přestože měl dostatek času, z deseti metrů namířil vedle Kozáčikovy branky. Na vstup mezi desítku elitních střelců ligové historie si tak znovu bude muset minimálně další týden počkat. Vzápětí Hrdlička z trestného kopu lehce přestřelil, ale navrch měli i nadále fotbalisté Příbrami. Tvůrce hry Otepka našel přesně Siegla, který už byl v záklonu a s jeho lehkou hlavičkou si bez problémů poradil Kozáčik. Největší šanci na vyrovnání měl v poslední minutě prvního poločasu Dostálek, který tísněn domácím obráncem nastřelil boční síť. Důrazná domluva v kabině Slavie o přestávce a dvojnásobné střídání podstatně oživilo hru hostujícího celku. Přesto těsně po zahájení druhého poločasu musel Kozáčik konečky prstů vytáhnout Cesarcovu ránu na roh. Na druhé straně se probíjel Piták, ale střela Tomáše Doška z deseti metrů šla hodně vysoko. Domácí brankář Sňozík podržel svůj celek po tvrdé Dostálkově střele z vápna a po Lukešově akci zachránil v poslední chvíli před Fořtem. V závěru se hosté snažili alespoň získat bod, ale Fořtův nadějný pokus zastavil za překonaným Sňozíkem obránce Riegel.

Rozhodčí: Hlaváč

Diváci: 4.282

Trenér: „První poločas jsme sehráli hodně špatně, prohospodařili jsme ho,“ zlobil se Miroslav Beránek. „Nechali jsme si dát gól po rohu. Přitom právě na standardky jsme se pečlivě připravovali,“ pokračoval kouč, který po pětačtyřiceti minutách vyslal na trávník Lukeše s Fořtem a stáhl Pavla Kuku a Tomáše Hrdličku. „O přestávce jsme střídali, hra se zlepšila, vypracovali jsme si i šance, ale jak už to bývá, když je mužstvo v nepohodě, nedotáhli jsme je do konce. Chybí nám klid, převažuje nepřesnost a křečovitost,“ uvedl Beránek.

Poznámky: Gól ze hry dala Slavia naposledy v Plzni ve čtvrtém kole. „To je na pováženou. Je třeba, aby na sebe vzali zodpovědnost nejzkušenější,“ řekl trenér. K defenzívě poznamenal: „Poslední dobou dostáváme branky ze standardních situací. Stále se to opakuje. Pokud se nedaří herně a tréninkově, vede cesta přes disciplínu. Chybí nám zraněný Gedeon, umí tým stmelit,“ posteskl si Miroslav Beránek.


FK Sartid 1913 Smederevo - Slavia
1 : 2 (0 : 2)

Datum: 24. 09. 2003, Smederevo, Srbsko a Černá Hora

Druh zápasu: Pohár UEFA, 1. kolo

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl (73. L. Došek), Müller, Petrouš, Zachariáš - Lukeš (88. Hrdlička), Bejbl, Dostálek, Piták - T. Došek, Adauto (69. Kuka)

Branky: 43. T. Došek 0:1, 45. Dostálek z pen. 0:2, 90. Kočič 1:2

Průběh: Úspěšně vstoupili fotbalisté Slavie do souboje prvního kola Poháru UEFA. Na hřišti srbskočernohorského Sartidu Smeredevo vyhráli 2:1 a před odvetou, která se v Praze hraje za tři týdny, si vytvořila velice slibnou pozici.
  Trenér Pražanů Beránek splnil svůj slib a provedl změny v sestavě, a tak jen na lavičku usedli L. Došek, Kuka, Hrdlička i Latka. Na útulném stadionu nedaleko Bělehradu vítěz domácího poháru Sartid začal náporem a mohl jít rychle do vedení. V první minutě však Pantelič špatně zpracoval míč, takže mu jej brankář Kozáčik stačil sebrat, vzápětí po centru pětatřicetiletého bývalého reprezentanta Bogdanoviče poslal hlavičku Mirosavljevič do náruče brankáře Slavie. Na druhé straně trestný kop Petrouše vyrazil domácí brankář, další pokus Müllera mířil nad břevno. Domácí hráli od počátku velmi agresivně a za čtvrt hodiny viděli dvě žluté karty. V 19. minutě zastavil Paunovič pronikajícího T. Doška faulem, viděl druhou žlutou kartu a tím automaticky i červenou. Svěřenci trenéra Beránka však dlouho marně hledali klíč k překonání oslabeného soupeře. Neuspěl T. Došek, který šel po přihrávce Adauta sám na brankáře, ale skórovat mohli i domácí. Po půlhodině hry si narazili míč Pantelič s Bogdanovičem, ale kanonýr Mirosavljevič napálil z pěti metrů jen nohy Kozáčika, střela aktivního Panteliče šla těsně vedle. Až ve 43. minutě Adauto obelstil obránce, našel T. Doška a ten ranou bez přípravy nedal Žiličovi šanci. Již v nastaveném čase po přihrávce Lukeše kličkoval Piták ve vápně tak dlouho, až jej Zorič fauloval a kopala se penalta. Její exekutor Dostálek sice mířil příliš vysoko, ale pro předčasné vběhnutí jednoho z domácích fotbalistů do vápna ji rozhodčí Megia Davila ze Španělska nechal opakovat a Bejbl míč pod tělem padajícího gólmana propasíroval do sítě.
  Po změně stran se hrálo prakticky pouze na branku domácích, ale v koncovce se hráči Slavie trápili jako v domácí soutěži. Adauto z dálky mířil vedle, Petroušův pokus z trestného kopu vyrazil Žilič nad břevno. Velkou šanci pak měli ale domácí - Mirosavljevič si narazil po akci z půlky hřiště s Mudriničem, ale Kozáčik včasným vyběhnutím a pádem pod nohy mu míč sebral. Na opačné straně skončil obdobně souboj T. Doška s domácím brankářem, přesto se skóre nakonec ještě jednou pohnulo - v nastaveném čase po trestném kopu snížil hlavou Kočič.

Rozhodčí: Megia Davila (Španělsko)

Diváci: 6.500

Trenér: Po dlouhé době měl trenér fotbalistů Slavie Miroslav Beránek možnost radovat se z vítězství, ale výkonem ho jeho svěřenci zcela neuspokojili. Hodně ho rozladil inkasovaný gól v nastaveném čase.
  „Chtěli jsme získat dobrou výchozí pozici pro odvetu, a to se povedlo, byť to naše vítězství kazí gól v závěru. Po posledních zápasech jsem ani nemohl čekat výkon bez chyb,” řekl Beránek. Při dvoubrankovém vedení podle jeho slov hráči vývoj až do osmdesáté minuty kontrolovali, pak ale hodně polevili. „Jestli mě něco neuspokojilo, tak to byla poslední desetiminutovka. Ale změny se osvědčily a myslím, že na této základní sestavě lze stavět,” řekl trenér Slavie. Soupeř prý hrál to, co Pražané očekávali. „Domácí byli rychlí a kvalitní v defenzívě. Rozhodne se až v odvetě,” uzavřel Beránek.

Poznámky: ČK: 19. Paunovič
  „Terén byl nerovný, hodně to skákalo, ale rychle jsme si na to zvykli. Na mou neproměněnou penaltu to nemělo vliv,” nevymlouval se Richard Dostálek. „Chtěl jsem ji kopnout tak, abych brankáři nedal šanci,” a s úsměvem dodal: „To se také povedlo.” Ve srovnání s minulými zápasy viděl ve hře Slavie náznaky zlepšení. „Ale stále ještě nejsme v pohodě, to se potvrdilo v závěru zápasu,” dodal Dostálek.
  Opakovanou penaltu proměnil Radek Bejbl. „Bez diskusí jsem si vzal míč a šel ji kopat. Míč skončil v síti trochu se štěstím, snažil jsem se dát prudkou ránu a věřil, že to tam prolítne. Hráli jsme lépe, ale stále tam bylo hodně nepřesných přihrávek, chybí nám pohoda,” řekl Bejbl.
  Úvodní branku pražského celku vstřelil bez přípravy Tomáš Došek. „Dostal jsem perfektní přihrávku od Adauta a kupodivu jsem míč trefil do volného prostoru. Již předtím jsem měl šanci, ale nevšiml si, že za mnou běží hráč, a to je chyba,” přiznal Tomáš Došek.


Slavia - 1. FC Brno
4 : 1 (3 : 0)

Datum: 29. 09. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 9. kolo

Sestava: Kozáčik - Bejbl, Müller, Kratochvíl, Hrdlička - Dostálek, Zachariáš, Piták, Lukeš - Adauto, T. Došek

Branky: 2: Adauto 1:0, 36. Zachariáš 2:0, 45. Müller 3:0, 61. Musil 3:1, 83. Fořt 4:1

Průběh: Fotbalisté Slavie si po pěti zápasech bez výhry připsali v devátém kole nejvyšší soutěže tři body. V dnešní dohrávce zvítězili na Strahově 4:1 nad Brnem, které tím přišlo o svou dosavadní neporazitelnost. I bez zraněných opor Gedeona a Petrouše začali tentokrát domácí maximálně koncentrovaně a ti diváci, kteří se jen trochu opozdili, přišli o první branku. Už v druhé minutě vysunul Hrdlička dlouhým pasem nabíhajícího Adauta, ten s ničím neotálel a ještě před hranicí šestnáctky přízemní střelou překonal Belice.
  Fotbalisté Brna však dokazovali, že v popředí tabulky nejsou náhodně. Dobře kombinovali a vypracovali si i brankové příležitosti. Přesto již v páté minutě měl Adauto na kopačce druhý gól, ale Belic s námahou vyrazil na roh. O dvě minuty později se objevil Pacanda sám před Kozáčikem, ale domácí gólman s jistotou jeho ránu chytil. Ještě větší příležitost vyrovnat potom promarnil Belej, jenž z hranice malého vápna namířil hlavou vedle, další hlavičku Libora Doška zlikvidoval Kozáčik. Pražané působili mnohem uvolněněji než v minulých zápasech a po půlhodině hry se mohl zapsat mezi střelce Tomáš Došek, ale zamotal si míč mezi nohy a hostující obrana nebezpečí odvrátila. Skóre se přesto do poločasu změnilo ještě dvakrát. Nejdříve prodloužil roh Bejbl a Zachariáš dal hlavou svou premiérovou ligovou branku. V poslední minutě pak napřáhl po špatně odvráceném rohu z 25 metrů Müller a s Křivánkovým přispěním kapitulovala dosud nejlepší obrana v lize potřetí.
  Deset minut po přestávce přešel Tomáš Došek přes dva brněnské obránce a naservíroval míč do stoprocentní šance Bejblovi, ten však z osmi metrů Belice nepřekonal. O šest minut později se dočkali i hosté. Libor Došek se probíjel mezi třemi obránci, míč se odrazil k Musilovi, jenž obešel i Kozáčika a snížil. V závěru Brno ve snaze zkorigovat výsledek otevřelo hru a domácí se dostali do několika dalších šancí. Nejdříve Tomáš Došek šel sám na Belice, ale jeden z obránců jej stačil přistrčit a šanci tak zmařil. Sám před Belicem se pak ocitl i střídající Fořt, brankáře sice přehodil, ale míč šel těsně vedle. Fořt ovšem uspěl alespoň napodruhé, když si narazil míč s Bejblem a stanovil konečný výsledek.

Rozhodčí: Puček

Diváci: 2.256

Trenér: „Pomohl nám rychlý gól,“ pochvaloval si kouč Miroslav Beránek. „Hosté pak museli otevřít hru. Je paradoxem, že si Brno vypracovalo v první půli víc šancí. Ve druhém poločase, který skončil 1:1, jsme jich měli víc my,“ poznamenal Beránek. „Vítězství jsme po sérii špatných výsledků moc potřebovali. Mám radost z naší ofenzívy, soupeř inkasoval v průběhu ligy jen čtyřikrát, my jsme mu dali další čtyři góly v jednom zápase a mohli přidat i další,“ pochvaloval si lodivod Slavie.

Poznámky: Rohy: 8:9.


FK Teplice - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 04. 10. 2003, Teplice

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 10. kolo

Sestava: Kozáčik (45. Černý) - Kratochvíl, Müller, Petrouš, Bejbl - Piták, Lukáš (40. Latka), Zachariáš (30.), Piták - Adauto (72. Kuka), T. Došek

Branky: 69. Piták 0:1

Průběh: Slavia má za jedinou střelu na branku tři body, Teplicím zůstal pro útěchu jen dobrý pocit z předvedené hry. „Udělaly” zápas, gól by ovšem nedaly snad ani do půlnoci.
  Už od první minuty domácí mátožné a v obraně zalezlé Pražany předčívali. Byli o moc lepší, agresivnější, běhali jako o život, jenže... Kdyby se vyhlašovali největší střelečtí nešťastníci, byli by jistě odměněni Lengyel a Benčík. Dohromady mohli dát minimálně šest branek! Když už se druhý z nich ve 22. minutě radoval, neboť levačkou obstřelil Kozáčika, mával sudí ofsajd.
  Velmi sporný moment se udál přesně po půl hodině: domácí útočník Rezek sprintoval na branku společně s bekem Zachariášem, oba zaklesnutí jeden do druhého, před šestnáctkou měl Rezek malinký náskok a padl. Udivený slavista viděl rovnou červenou! Po následném trestném kopu Verbíře už část tribun jásala, jenžc napnula se jen boční síť. Bejbl se stáhl do obrany a teplické „bušení na slavistická vrata” mohlo pokračovat. Před pauzou šli do ostrého souboje Benčík s Kozáčikem a gólman Slavie mířil do kabin na nosítkách se zkrvavenou hlavou. Po delší pauze si tak mezi tyče mohl stoupnout opět Radek Černý. Po oddechu nebyl nápor Teplic tak očividný, ale šance proti oslabené Slavii i tak přicházely. Dvakrát během pár vteřin se na sebe zlobil po přesných centrech Verbíře Benčík. Poprvé mířil vedle, podruhé míč báječně zastavil mezi nohama na čáře gólman Černý. V 66. minutě se už domácí přímo vztekali, to totiž šel Lengyel z boku sám na branku a gólman Slavie si připravil svou nejlepší chvilku: míči plachtícímu do sítě nastavil reflexivně levou ruku. A tak zaútočili sešívaní a bylo hotovo. Piták si v 69. minutě narazil s Adautem, míč se k němu ještě odrazil od nešťastníka Ryšky, jenž střídal pár minut před tím zraněného Radu, a záložník Slavie ho uklidil k tyči. Domácí upadli do křeče, ale i v ní mohli srovnat, jenže v nastaveném čase dvakrát bezmocně klesli do kolen, dvakrát totiž selhal Lengyel.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 6.722

Trenér: „V první půli jsme museli ustát dvě zlomové situace. Poté jsme rychle vyčerpali dvě střídání,“ řekl kouč Miroslav Beránek, který vedle náhradního gólmana Radka Černého poslal ještě v první půli na hřiště za Martina Lukeše jmenovce Latku. Matúš Kozáčik musel po střetu s Benčíkem odstoupit, bolestivý šrám si vyžádal dvanáct stehů na hlavě.
  „O přestávce jsme zdůrazňovali náš remízový zápas na Letné proti oslabené Spartě a také vítězství Teplic, které v deseti porazily Liberec,“ pokračoval Beránek. „Semkli jsme se a zodpovědně bránili,“ ocenil své svěřence. „Samozřejmě jsme se nevyhnuli šancím soupeře. Některé situace jsme ustáli i se štěstím,“ uvědomuje si trenér. „Ale za velkou vůli přišla odměna. Zvítězili jsme, věřím, že to bude výzva do další práce. Dnes jsme se znovu přesvědčili, že fotbal má mnoho podob,“ uvedl Beránek, který pochválil brankáře Radka Černého. „Kdyby to šlo, v současné době bych postavil Černého i Kozáčika. Radek vypadal v tréninku velmi dobře.“


Slavia - FK AS Pardubice
2 : 0 (0 : )

Datum: 07. 10. 2003, Praha, Eden

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Černý - L. Došek, Švec, Bejbl (46. Müller), Hrdlička - Lukeš, Dostálek, Gedeon, Kalivoda (61. Kratochvíl) - Adauto (46. Krajčík), T. Došek

Branky: 79. Hrdlička 1:0, 90. Krajčík 2:0

Průběh: V úterním přípravném zápase porazila Slavia druholigové Pardubice 2:0. Skóre otevřel deset minut před koncem Tomáš Hrdlička, v nastaveném čase zvyšoval uzdravený Matěj Krajčík, který nastoupil za A-mužstvo poprvé od března, kdy si poranil koleno. Celých devadesát minut absolvoval i Patrik Gedeon. V obraně si odbyl premiéru za A-tým dorostenec Michal Švec, kapitán reprezentace do sedmnácti let.
  V první šanci se v úvodu ocitli hosté, po nezdařeném odkopu Radka Bejbla střílel těsně vedle Pavlík. Slavisté kontrovali vzápětí, střelu Adauta, kterému nahrával Martin Lukeš, ale zastavil gólman. Krátce nato poslal Lukeš míč z přímého kopu o kousek nad. Po čtvrthodině neuspěl před Černým osamocený Peteřík. Slavia zahrozila rychlým protiútokem, ale Gedeon dva metry před bránou centr Adauta do sítě neusměrnil. Pak se dlouhé minuty nic nedělo, domácí byli sice aktivnější, šance si však nevytvářeli, naopak mohli inkasovat, Bosák pálil ve 34. minutě po standardní situaci nad. V pardubické šestnáctce bylo rušno sedm minut před přestávkou, Adautovu nepovedenou střelu Kaufman málem srazil za záda vlastního brankáře.
  Ve druhém dějství se do útoku vysunul Martin Lukeš a na pravém kraji zálohy se objevil střídající Matěj Krajčík. Právě Lukeš mohl v 53. strhnout vedení na naši stranu, jeho dělovku z úhlu Šimon vyrazil s obtížemi. Stejný hráč „namazal“ ve vápně Krajčíkovi. Slovenský středopolař ale jen nastřelil Šimáčka. Jinak však vázla souhra a červenobílí se před branku hostů příliš nedostávali. Trest mohl přijít v 67. minutě - Pazdera stíhaný Švecem ale sám před Černým nezamířil přesně. Góly padaly až v závěru utkání. V 79. zužitkoval Tomáš Hrdlička přihrávku Martina Lukeše a z úhlu překonal Šimona netradičně pravou nohou. Slavisté pak přidali a odměnou jim byla druhá trefa, kterou se štěstím zaznamenal Matěj Krajčík, těsně před koncem centroval do vápna a chybující brankář spadl s míčem za čáru.

Trenér: „Zápas splnil očekávání – nastoupili uzdravení Patrik Gedeon a Matěj Krajčík plus fotbalisté, co nehrají pravidelně. Zkusili jsme talentovaného Švece, který nezklamal. A nikdo se nezranil,“ uvedl trenér Pavel Trávník, který vede tým v nepřítomnosti Miroslava Beránka, asistenta u reprezentace (Kvalifikace na ME 2004 v Portugalsku, zápas Rakousko - ČR 2:3). „Chtěli jsme ale víc využívat křídelních prostorů, a to se nedařilo, jak jsme si představovali,“ mrzelo ho.


Slavia - FK Sartid 1913 Smederevo
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 15. 10. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: Pohár UEFA, 1. kolo, odveta

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Müller, Petrouš, Zachariáš (55. Nachtman) - Dostálek (76. Kuka), Bejbl, Latka, Piták - T. Došek, Adauto (67. Fořt)

Branky: 5. Dostálek 1:0, 29. Adauto 2:0, 47. Mirosavljevič 2:1

Průběh: Zprvu suverénně, poklidně, pak trochu lopotně šli fotbalisté Slavie na Strahově do 2. kola Poháru UEFA přes Sartid Smederevo. Komplikace si v chladném večeru přivodili zbytečně, všechny krátce po přestávce. Přesto dosáhli třicáté výhry v této soutěži.
  O čem slavisté toužebně mluvili, to se jim krásně vyplnilo. Sejmout hosty ze Srbska a Černé hory hned zkraje a zvýšit tři týdny starý náskok 2:1. Stalo se to v 5. minutě: T. Došek potáhl míč zleva, obrana jej odvrátila k úplně volnému Dostálkovi, a ten se do něj v běhu opřel vší silou - 1:0. Jenže domácí se sotva doradovali a už mohlo být srovnáno. To když se Mirosavljevič postavil k trestnému kopu a míč plachtící přes zeď k tyči Kozáčik jen konečky prstů vytlačil na tyč... To byl, jak se později ukázalo, klíčový moment. Slavia si oddechla a začala využívat notně disharmonické obrany soupeře.
  T. Došek i Adauto ještě v jasných pozicích nastřelili gólmana Žiliče, ale po necelé půlhodince se asi i obránce Petrouš divil, jak daleko se dostal, poslal výtečně „do ulice” Adautovi a po druhé trefě byl klid. Jenže k údivu všech jen dočasný...
  V úvodu druhého poločasu totiž Pražané na trávníko snad ani nebyli! A soupeř konečně ukázal, proč v lize dokázal zdolat Partizan Bělehrad hrající Ligu mistrů. Mirosavljevič krkolomně snížil a obrana Slavie se ocitla v ráji zmatků. Vyrovnání bylo blizoučko a sešívaní mohli opakovaně děkovat Kozáčikovi, který zmařil tutovky osamocených Mudriniče i Panteliče. Až pak Slavia přidala, zklidnila se a byť nedala pár šancí, může se v pátek při losu modlit, aby zase nemusela někam na Balkán...

Rozhodčí: Van Edmond (Nizozemsko)

Diváci: 4.243

Trenér: „Obě mužstva chtěla hrát, Sartid ukázal sílu, zejména v ofenzívě. Vstoupili jsme do utkání dobře, podařilo se nám vstřelit gól, který jsme v dalším průběhu potvrdili,“ hodnotil duel kouč Miroslav Beránek. „V nástupu do druhého poločasu nás ale hosté potrestali za nekoncentrovanost, byli jsme poté nervózní a křečovití,“ pokračoval v komentáři. „Pak jsme se však uklidnili a měli další šance. I když jsme je neproměnili, postoupili jsme a z tohoto pohledu můžeme být spokojení,“ dodal lodivod Slavie.

Poznámky: Po prvním poločase se zdálo, že si Slavia dojde pro bezproblémové vítězství. Po rychle inkasované brance na 2:1 v úvodu druhé půle však domácí působili dost nejistě. Přišel čtvrthodinový útlum.
  „Asi jsme nebyli dost rozhýbaní, ale nesmí se nám to stát,” říkal Adam Petrouš.
  Přestávka se protáhla skoro o 10 minut kvůli zranění rozhodčího, snad i to mohlo hrát roli. „Ne, bylo to vinou našeho uspokojení, začátek druhého poločasu vyzněl z naší strany strašidelně,” přiznal sebekriticky Karel Piták.
  „Asi na nás byla znát reprezentační pauza, i když vymlouvat se na to nemůžeme. Na hře obrany se podepsalo i zranění Milana Zachariáše, který si už v prvním poločase poranil koleno a pak musel střídat. O výsledek jsme se ale nebáli,” tvrdil Richard Dostálek, který nastoupil netradičně na pravém kraji zálohy.
  Brankář Matúš Kozáčik, jenž se dozvěděl, že nastoupí, až den před zápasem, menší obavy o výsledek přiznal. „Po přestávce na nás vlítli, asi byl problém v psychice,” uznal slovenský gólman, jemuž po zápase vyndávali stehy z hlavy, které měl z posledního ligového utkání v Teplicích.

Švédský sudí nahradil kolegu

  Ve 20. minutě zápasu se zranil první asistent rozhodčího Meints. Před časem měl operovaný meniskus a podvrtnutí kolena mu přivodilo zdravotní problém.
  Jeho místo u pomezní čáry zaujal čtvrtý sudí, Nizozemec Oscam, zatímco Meints převzal jeho úlohu. V poločase se však ukázalo, že zranění je natolik vážné, že nemůže dál pokračovat. Nastal problém, kdo převezme roli čtvrtého rozhodčího, která je při evropských pohárech nezbytná.
  Situaci pomohl vyřešit přítomný švédský rozhodčí. Bývalý mezinárodní sudí Karel Bohuněk, který má arbitry a delegáty na starosti, k situaci řekl: „Problém se vyřešil rychle, protože v hledišti byli švédští sudí, kteří budou řídit utkání Poháru UEFA v Teplicích (domácích s Kaiserslauternem). Stejnou roli čtvrtého rozhodčího sehrál Jonasson i na Strahově. Pokud by došlo k dalšímu zranění, hledali bychom výzvou místního rozhlasu sudího s licencí UEFA v hledišti,” uvedl Bohuněk.


Slavia - Slezský FC Opava
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 18. 10. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 11. kolo

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Petrouš, Müller, Nachtman (69. Hrdlička) - Dostálek, Bejbl, Latka (46. Fořt), Piták - T. Došek, Adauto (77. Kuka)

Branky: 13. Adauto 1:0, 28. Adauto 2:0, 54. T. Došek 3:0, 75. Dort 3:1, 90. Bejbl 4:1

Průběh: Brazilský útočník Adauto dal do půl hodiny dva góly a Slavia měla od Opavy klid. Pražané dotáhli páté utkání v řadě k vítězství v pohodě, Slezané naopak v letošním ročníku ani pošesté venku nezískali jediný bod.
  Pozorovatelé Levski Sofia, dalšího soupeře sešívaných v Poháru UEFA, se možná divili, jak je v Praze na fotbale liduprázdno, po půli si ale museli zapsat u jména Adauto hned několik vykřičníků. Málo totiž chybělo, aby dal za poločas hattrick.
  Jeho první chvilka přišla po třinácti minutách: T. Došek oklamal hodně nejistého Horňáka, odcentroval, obrana třikrát nedokázala balón odkopnout, a tak ho Adauto pohotově napálil tam, kde ho chtěl mít on - 1:0. Doslova darované vedení mohla snaživá Opava záhy srovnat, dobré šance kapitána Baránka, Svitáka i Dorta ovšem byly k ničemu.
  A tak opět slavil Adauto. Na půli si rychle a šikovně narazil s Latkou, obráncům snadno utekl a Vaška lehce obstřelil. Dál nebylo moc o co hrát. Trochu mrzutý byl jen Adauto, že v poslední minutě první půle nevyšperkoval sprintérské zesměšnění beka Kuttyho třetí trefou.
  Opava bojovala i po přestávce, i když jí dal brzy třetí gól T. Došek, jehož za to hrstka fandů „odměnila” skandováním „Došek ven, Kuka na plac”. Slavia mohla dát i další branky, ale místo toho oddechový čas domácí obrany využil ke snížení Dort - 3:1. To bylo od hostů vše, v nastaveném čase se ještě krásně z 25 metrů trefil Bejbl.

Rozhodčí: Čuřín

Diváci: 2.124

Trenér: M. Beránek


SK Sigma Olomouc - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 25. 10. 2003, Olomouc

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 12. kolo

Sestava: Kozáčik - Kratochvíl, Petrouš (50.), Müller, Zachariáš - Dostálek, Latka (74. Lukeš), Bejbl, Piták - T. Došek (78. Kalivoda), Adauto (72. Fořt)

Branky: 69. Reiter 1:0, 80. Babnič 2:0

Průběh: Hanáci podali parádní výkon, prakticky celé utkání byli lepši a zaslouženě ukončili osmiletou domácí sérii bez vítězství nad Slavií.
  Sigma začala aktivně, ale poprvé se ke střele dostala až v 15. minutě, když R. Hubník mířil hlavou těsně vedle. Stejně se o chvíli později vedlo dvakrát i Kučerovi. Branku netrefil ani Zbožínek, byť jeho rána z 25 metrů vypadala nebezpečně. Slavia se na dostřel Vaniakovy branky téměř nedostávala.
  Do druhé půle ale slavisté vstoupili jako vyměnění. Hned ve 47. minutě se dostal do vyložené šance Piták, ale Vaniak jeho technickou střelu z levé strany pokutového území zázračně vytáhl na roh. O tři minuty později ale přišel zkrat Petrouše, který nadějnou akci Sigmy hasil nepochopitelně rukou a musel předčasně pod sprchy. Domácí ale i poté ještě chvíli působili strnule a toho Slavia málem využila. V 52. minutě si pohrál s Hudcem Adauto, našel Dostálka, ale ten ve vyložené pozici trefil jen Kučeru.
  Pak už ale chytila otěže zápasu do svých rukou Sigma, když ke zteči zavelel v 57. min. hlavičkou pod břevno Kučera. Kozáčik však byl na místě, když zmařil tutovku střídajícímu Ševelovi. V 69. minutě ale již neměl šanci, když Reiter hlavou poslal centr Urbánka z přímého kopu do šibenice. Bezmocný byl i o deset minut později. Přízemní střelou, která se odrazila do sítě od levé tyče, ho překonal Babnič poté, co ho nádherně uvolnil Vyskočil.

Rozhodčí: Helebrandt

Diváci: 6.659

Trenér: „V první půli jsme nehráli dobře zejména směrem dopředu, udělali jsme příliš nevynucených chyb, na tom naše ofenzíva ztroskotávala. Přesto jsme se do jedné šance dostali,“ vzpomněl trenér Slavie Miroslav Beránek příležitost Karla Pitáka. „Ve druhém poločase jsme začali lépe, průběh však ovlivnila červená karta pro Adama Petruše. Nerozhodný stav jsme neudrželi také proto, že jsme neuhlídali standardní situaci, po které otevřel skóre Reiter. I pak jsme mohli vyrovnat, ale protože jsme gól nedali, podlehli jsme. Ke konci jsme hru víc otevřeli a z toho samozřejmě vyplývaly brejky soupeře,“ prohlásil Beránek.

Poznámky: Naděje Slavie na slušný výsledek v zápase na Hané výrazně poklesly v 51. minutě. Adam Petrouš naskočil do vzdušného souboje s Lubošem Reiterem, netrefil však míč a z nepochopitelného důvodu si balón stáhl rukama. Sudí Helebrant neměl na vybranou a poslal slavistického stopera pod sprchy. „Byl to instinkt, stalo se mi to poprvé v životě, byla to hloupost,“ kál se Petrouš.


FC Vysočina Jihlava - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 28. 10. 2003, Jihlava

Druh zápasu: Pohár ČMFS, 3. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Zachariáš, Hrdlička (39. Dostálek) - Lukeš (46. T. Došek), Piták, Bejbl, Kalivoda - Fořt (59. Hašler), Adauto

Branky: 24. Kotrys 1:0

Průběh: Fotbalisté Vysočiny se včera postarali o největší překvapení třetího kola poháru ČMFS. Gólem Kotryse vyřadili ze hry pražskou Slavii a 17. března se střetnou s vítězem duelu Bohemians Praha - Plzeň. Slavia tak prožila nejrychlejší a nejtrapnější vyřazení z domácího poháru za posledních 10 let.
  Sešívaní začali v Jihlavě bohorovně. V 18. minutě sice jejich nejaktivnějěší hráč Adauto v gólové pozici místo zakončení hledal pokrytého Fořta, ale jinak se tleskalo hlavně nadšeně bojujícím domácím. Zatímco Vysočina se snažila hrát po zemi, slavističtí zadáci hledali na hrotu hlavu Fořta, jehož bez problémů uskákali Šourek s Čepem. Ve 24. minutě padlo rozhodnutí. Místo zraněného Vladyky přetáhl rohový kop Večeřa, Čep vrátil v těžké pozici míč do ohně a Kotrys „opěrnou” pravačkou prostřelil přemísťujícího se Černého.
  Trenér Beránek na nepříznivý vývoj reagoval trojím střídáním, ale ani opory Dostálek s Tomášem Doškem zvrat nepřinesly. Jihlava se štěstím přežila nástup do druhé půle. Při střele Adauta chytala ve 47. minutě za překonaného Vorla tyč a sólo T. Doška zastavil o deset minut později učebnicově čistý skluz Šourka. Největší šance Slavie přišla v 83. minutě: T. Došek uvolnil Dostálka, ten vlétl do vápna, ale sám před Vorlem měl vychýlenou mušku a na zadní tyči dorážející Adauto skončil v síti místo míče. Definitivně rozhodnout ale mohli i domácí. Hlavičkující Polónyii se ale minutu po příchodu na trávník šance zalekl a Večeřa v 87. minutě hokejové přečíslení dva na nikoho nezvládl.

Rozhodčí: Dvořáček

Diváci: 2.816

Trenér: Po druhé prohře v řadě byl kouč Miroslav Beránek velmi rozladěn. „Zdůrazňovali jsme hráčům, že pohárová utkání jsou specifická. Zejména v první půli si to někteří nevzali k srdci. Předvedli jsme malé nasazení, neproměnili šance, inkasovali ze standardní situace,“ vypočítával průběh tragického úvodního dějství.
  „Po přestávce jsme se zlepšili. Soupeř obětavě bránil a my zmařili další příležitosti. Pak nemůžeme uspět,“ zlobil se Beránek, který ještě v první půli vyslal na hřiště Richarda Dostálka. Po přestávce následovala v rychlém sledu další dvě střídání. „Chtěli jsme dostat do hry fotbalisty, kteří nenastupují pravidelně, aby dokázali, že na lavičku patří neprávem. Ale stal se spíš opak,“ uvedl trenér. Z vystoupení svých svěřenců vyvodí důsledky. „Samozřejmě přijmeme opatření, ale špinavé prádlo vypereme doma,“ prohlásil.

Poznámky: O prohře Slavie v Jihlavě se rozhodlo v prvním poločase. Červenobílí byli všude pozdě, hráli nepřesně a bez nasazení. „Bylo to špatné, rozhodně ne na sto procent. Měli jsme málo respektu,“ přiznal útočník Adauto, jeden z mála, který snesl přísnější měřítko. „Věděli jsme, že se vyhecujou, trenéři nám zdůrazňovali, že se jim v tom musíme vyrovnat. Asi jsme si mysleli, že se nám nemůže nic stát,“ kroutil hlavou záložník David Kalivoda.
  A tak zákonitě přišel trest. Po rohovém kopu se prosadil David Kotrys. „Branku ze standardní situace jsme vůbec neměli dostat. Do poločasu to byla křeč,“ mrzelo Richarda Dostálka, který ještě v první půli nahradil Tomáše Hrdličku. „Gólem jsme je posadili na koně,“ podotkl Kalivoda.
  Zlepšení nastalo ve druhém poločase. „V kabině byla bouřka,“ svěřil se Dostálek. „Pokyny? Měli jsme hrát s dvojnásobným nasazením,“ řekl Adauto. Právě brazilský útočník mohl pohromu několikrát odvrátit, ze čtyř šancí ale neproměnil ani jednu. Nejblíže gólu byl krátce po přestávce, kdy si na hranici vápna pohrál s obranou Jihlavy a trefil tyč „To snad není normální, měla to být branka,“ divil se ještě po zápase.
  I když jsme v závěru soupeře zmáčkli, kýžené vyrovnání nepřišlo a ostuda v podobě vyřazení byla na světě. „Za neúspěchem stojí náš slabý výkon. Motivaci bychom měli mít, vždyť víme, jaké to je držet trofej nad hlavou,“ nehledal výmluvy Richard Dostálek.


Slavia - 1. FC Synot
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 03. 11. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 13. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Kratochvíl - Hašler (83. Kalivoda), Dostálek (74. Gedeon), Bejbl, Piták - Kuka (67. Fořt), Adauto

Branky: 38. Piták 1:0, 86. Adauto 2:0

Průběh: Cíl v podobě vítězství Slavia splnila, herně však prořídlé strahovské ochozy rozhodně nezahřála.
  Domácí byli dlouho zoufale nepřesní, kombinace z jejich strany bylo málo, přechod do útoku váznul. Snaha Pražanů narážela na zformovanou defenzívu Synotu, který nebyl nebezpečný, ale Slavii mnoho nedovolil. Hosty potopil nepochopitelný kiks Malára, jenž namazal míč Pitákovi, ten volným středem prošel až na velké vápno a přízemní střelou k tyči skóroval.
  Gól domácí nabudil. Takřka vzápětí nebezpečně pálil Bejbl. Po narážečce Adauta s Doškem a jeho centru hlavičkoval Kuka do náručí Drobisze. Kuka měl pak ještě šanci po Dostálkově přiťuknutí, ale nedal stejně jako v 57. minutě, kdy po zpětné přihrávce Pitáka pálil nad.
  Sporé útoky však nemohly překrýt špatný projev Slavie, do jejíž nejisté obrany stále častěji vráželi hosté, ale Abrahámovu střelu zblokovala obrana a Malár, který se snažil odčinit svou chybu z 37. minuty, pálil vysoko.
  Synot se tlačil do útoku ve snaze vyrovnat, domácím se otevřel prostor k brejkům. Patnáct minut před koncem Adauto přesprintoval Polácha, který unikajícího útočníka Slavie stáhl k zemi a musel předčasně pod sprchy. Proti deseti útočně hrajícím si domácí vytvořili další šance, ale po Pitákově přiťuknutí Petrouš přestřelil, stejně si vedl po Kalivodově zpětné přihrávce Adauto, a tak se Slavia o výhru strachovala až do 86. minuty, kdy Pražané přečíslili obranu hostí a brazilský útočník míč pohodlně dopravil do prázdné branky.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 1.501

Trenér: „Viděli jsme otevřený fotbal. Oba týmy chtěly hrát dopředu. Je pravda, že jsme se pomalu rozjížděli, pak jsme ale dali gól a Pavel Kuka mohl vedení potvrdit. To se nám ale nepodařilo ani ve druhé půli, kdy jsme si vytvořili řadu příležitostí. Zklidňující gól přišel až před koncem,“ hodnotil duel kouč Miroslav Beránek. „Celkově si myslím, že jsme zvítězili zaslouženě. Jsem rád, že jsme i přes některé chyby udrželi čisté konto a že po delší době nastoupil Gedeon,“ zakončil Beránek svůj komentář.


Slavia - PFK Levski Sofija
2 : 2 (1 : 0)

Datum: 06. 11. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: Pohár UEFA, 2. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Kratochvíl - Dostálek (66. Kalivoda), Gedeon (81. Fořt), Bejbl, Piták (83.) - Kuka, Adauto (84. Latka)

Branky: 23. Kuka 1:0, 77. Ivanov 1:1, 90. Müller vlastní 1:2, 90 (+2). Fořt 2:2

Průběh: Ještě třináct minut před koncem držela Slavia v úvodním utkání 2. kola Poháru UEFA s bulharským Levski Sofie výsledek, který byl pro odvetu velmi slibný. Nakonec byla ráda, že dokázala v posledních vteřinách hektického závěru srovnat!
  Pětadvacet minut se hrála na Strahově vyrovnaná partie, s přibývajícím časem získala Slavia převahu. Domácí byli blízko gólu v 8. min., kdy Topuzakov srazil centr Adauta na břevno vlastní branky Slavii dělaly problémy míče za obranu, po jednom z nich šel Ivanov sám na Černého, ten však střelu lapil. Z další akce už pražský tým udeřil, když centr L. Doška zprava přizvedl hlavou Adauto a Kuka pálil neomylně - 1:0. Pojistku mohl přidat Piták, ale po narážečce s Adautem ztroskotal na brankáři, záhy neuspěl po centru Gedeona hlavičkující Kuka.
  Po přestávce měli hosté míč častěji na kopačkách, domácí obrana působila nejistě a Levski získalo územní převahu. Temile z dálky ani hlavičkující Kolev však na Černého nevyzráli. Slavia hrozila z rychlých kontrů, ránu Pitáka ale zblokoval Stojnavov dělovku Kratochvíla k tyči vyškrábl Ivankov, gól Petrouše po centru Adauta sudí neuznali pro ofsajd. Za nevyužité šance stihl Slavii zákonitý trest, když při bránění zaspal Piták. Temile prošel až do velkého vápna. jeho střelu sice Černý vyrazil a Došek zastavil i hlavičku Ivanova, proti opakované dorážce už ovšem nezmohl nic - 1:1. Piták pak spatřil po strkanici s Ivankovem druhou žlutou kartu, sudí ho omylem nechal pokračovat Ve hře o deseti hráli domácí až od okamžiku, kdy hříšníka měl střídat Lukeš.
  Bylo zle a mělo být ještě hůř. V nastaveném čase totiž centr Telkijskie zleva hlavou přizvedl Müller proti pohybu Černého a míč zapadl do sítě 1:2. Domácí ze zoufalé situace vybruslili, když pas Bejbla proměnil ve vyrovnávací gó1 střelou zpoza velkého vápna střídající Fořt…

Rozhodčí: Michael McCurry (Skotsko)

Diváci: 4.966

Trenér: Trenéra Miroslava Beránka zklamal průběh druhého poločasu. „Během pauzy jsme zdůrazňovali hráčům, aby udrželi čisté konto, které je v poháru velmi důležité. Mohli jsme své vedení zvýšit, nakonec jsme i druhý gól dali, ale nebyl uznán, což považuji za klíčový moment,“ připomněl Beránek odpískaný ofsajd Adama Petrouše. „Pak jsme odkryli levou stranu a inkasovali na 1:1,“ pokračoval.
  Miroslav Beránek se vyjádřil i ke kurióznímu momentu v podobě vyloučení Karla Pitáka, jemuž sudí zapomněl po druhé žluté kartě ukázat červenou. Na svůj omyl přišel až v době, kdy Pitáka vystřídal Martin Lukeš, kterého arbitr poslal vzápětí zpátky na lavičku. „Hlavní sudí si chybu neuvědomil a teprve na upozornění čtvrtého rozhodčí tam Lukeše nepustil.“


FC Slovan Liberec - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 10. 11. 2003, Liberec

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 14. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Zachariáš, Petrouš, Kratochvíl - Kalivoda (71. Hašler), Latka, Bejbl, Piták - Kuka, E. Adauto (80. Fořt)

Branka: 22. Piták 0:1

Průběh: Bez zraněných Gedeona a Dostálka se v pondělní dohrávce 14. kola první fotbalové ligy představila na libereckém trávníku Slavia. A ač oslabeni o dva klíčové hráče, mohli se Pražané po závěrečném hvizdu radovat z nejtěsnějšího vítězství, když jediným úspěšným střelcem zápasu byl v prvním poločase Piták. Výhra Slavie znamená, že se v tabulce dotáhla na druhou Spartu a se stejným bodovým ziskem je třetí jen vinou horšího skóre. Ligu vede s šestibodovým náskokem Ostrava.
  Prvních deset minut zápasu nevěděli slavističtí obránci kam dřív skočit. Liberečtí fotbalisté se totiž pustili od samého začátku do velké ofenzivy. Do nebezpečné blízkosti Černého branky se směle probíjel hlavně domácí útočník Pospíšil, při jednom z průniků mu nestačil Zachariáš, ale Pospíšilova střela se jen mihla nad horním růžkem slavistické branky. Slavisté se spoléhali především na rychlé brejky, v nichž vynikal bleskový driblér Adauto. Po čtvrthodině se Pražané dostali z nejhoršího, Adauto hrál v jejich týmu ústřední roli a připravil gólovou šanci Kukovi. Jenže Kukův pohotový volej skončil metr vedle. Tato akce hosty namlsala a začali být ještě odvážnější. V poli sice měli víc ze hry domácí, ale protiúdery Slavie byly krajně nebezpečné. Opět byl ve velké šanci Kuka, ale opět příležitost propásl. Liberecká okénka v obraně potrestal až ve 21. minutě Piták, když si přesně naběhl na časovanou přihrávku Kalivody a brankáře Kinského propálil pohotovou přízemní střelou bez přípravy. Domácí se dál snažili seč mohli, ale selhávali při finální přihrávce, navíc slavistická obrana byla pozorná. Gólman Černý se musel pořádně natahovat jen při technické střele libereckého Kisela, naštěstí pro něj šel míč o centimetry vedle. Těsně před přestávkou se znovu držel za hlavu Kuka. Míč mu opět naservíroval Adauto, ale slavistický veterán v jasné pozici pár metrů před brankou ho za Kinského záda usměrnit nedokázal…
  Ve druhém poločase se domácí vzepjali k obrovskému náporu, takřka permanentně se hrálo v blízkosti pokutového území Slavie, ale nevídaný tlak ke kýženému efektu nevedl. Střídající Papoušek měl v 56. minutě vyrovnání na kopačce, jenže to by nesměl z ideální pozice a nikým neobtěžován napálit míč jen do brankáře Černého. Při domácí převaze se hostím čím dál víc naskýtaly možnosti ke smrtícím brejkům. Jeden z nich promarnil Adauto, který své sólo zakončil střelou do vyběhnuvšího Kinského. Zanedlouho se slavistická útočná vozba opět řítila na domácí branku, tentokrát však Adauto celou akci zmařil nepřesným centrem. S přibývající časem se do hry Libereckých začala vkrádat nervozita, slavisté nikam nepospíchali a při pozorné defenzivě hráli, co potřebovali. Domácí se v závěru zmohli jen na Kiselův přímý kop metr nad, průnik Hološka a následný centr kryl brankář Černý. A už v nastaveném čase ze závaru před Černým domácí obránce Pilný míč do slavistické branky také nepropasíroval…

Rozhodčí: Liba

Diváci: 5.680

Trenér: „Viděli jsme vynikající ofenzivní kopanou. Obě mužstva chtěla hrát dopředu. My narozdíl od Liberce alespoň jednu šanci využili,“ uvedl na tiskové konferenci trenér Slavie Miroslav Beránek. „Ve druhé půli jsme nedrželi míč, jak jsme chtěli, přesto přišly další příležitosti. Pak jsme i se štěstím přestáli hektický konec zápasu,“ doplnil kouč svůj komentář.


FK Viktoria Žižkov - Slavia
0 : 0

Datum: 16. 11. 2003, Praha

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 16. kolo

Sestava: Černý - Kratochvíl, Müller, Latka (45.), Hrdlička - Kalivoda (46. Fořt), Hašler, Bejbl, Piták - Kuka, Adauto (59. Otočka)

Průběh: Řežba nevalné úrovně skončila bezbrankovou remízou. Slavia, která celou druhou půli malého pražského derby hrála o deseti, o bod předstihla dosud druhou Spartu, na Ostravu ztrácí pět bodů. Domácí po předehrávce 16. kola (kvůli reprezentačním povinnostem mladých slavistů) zůstali na patnácté, sestupové pozici.
  V celém utkání se narodila snad jediná pohledná akce. Ve čtvrté minutě nasadil domácí Mikulík u šestnáctky jesle Kratochvílovi, nacentroval, ale Ščasný v dobré pozici z voleje pálil nad. Jinak domácí tradičně nakopávali dlouhé míče na vysunutého Oravce, Slavia se velmi ochotně nepohlednému a delší dobu už také hodně neúčinnému stylu domácích přizpůsobila. Postupně se přitvrdilo. Rozhodčí Vidlák v řadě situací ani vzdáleně nepřipomínal arbitra mezinárodního kalibru, opakovaně rozporuplnými verdikty rozdmýchával emoce. Došlo i na strkanice.
  Vylučovalo se ale až v nastaveném čase první půle. Latka zastavil do šance pospíchajícího Dirnbacha, po zásluze viděl druhou žlutou kartu, a tedy i červenou. „Jiné podobné zákroky ale kartou vůbec ohodnoceny nebyly,” povzdechl si trenér Beránek, jehož svěřenci si sami nevytvořili žádnou šanci. Opakovaně jim ji velkoryse nabídli domácí Klimpl a Pikl (v nezvyklé roli obránce), když pokazili malou domů, ale Adauto ani jednou Pižanowského v domácí brance neobešel.
  Žižkov měl po pauze převahu, šance však žádné. Chihuri zdálky pálil slabě, stejně tak Oravec zblízka hlavičkoval. Jinak domácí při přesilovce bezradně tiskli slavistickou obranu, do níž Beránek nasadil i Fořta, jindy hráče ofenzívy. Na druhé straně Müllerovu bombu z 30 metrů z přímého kopu Pižanowski likvidoval nadvakrát. Stejný hráč v samém závěru pálil mimo branku. Všichni si oddechli, že je konec nevábné podívané.

Rozhodčí: Vidlák

Diváci: 4.011

Trenér: M. Beránek


Slavia - SK České Budějovice
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 21. 11. 2003, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2003/04, 15. kolo

Sestava: Černý - L. Došek, Müller, Bejbl, Kratochvíl (84. Krajčík) - Kalivoda, Latka, Lukeš (64. Hašler), Piták - Adauto (46. Fořt), Kuka

Branka: 82. Vozábal 0:1

Průběh: Prohrou 0:1 se s hrstkou nejvěrnějších fanoušků rozloučili s domácí podzimní sezonou fotbalisté Slavie Praha. V utkání proti Českým Budějovicím tahali za kratší konec a generálka na odvetu druhého kola Poháru UEFA na hřišti Levski Sofie jim vůbec nevyšla. Červenobílí střelci vyšli už podruhé za sebou naprázdno.
  Slavia nastoupila opět ve velice kombinované sestavě, do níž se po zranění vrátil pouze Lukáš Došek. V základní jedenáctce chyběli vedle Gedeona a Tomáše Doška i Dostálek s Petroušem, kteří se před přestupem do Kazaně se Strahovem rozloučili z tribuny.
  Jihočeši byli aktivnější a před brankou nebezpečnější. Ve třetí minutě hledal Kulič nabíhajícího Plocka, ale přihrál příliš prudce. Obrana Slavie působila nejistě, středová řada nedokázala udržet míč a tím pádem se k němu prakticky nedostali útočníci. Hosté byli blízko brance ve 13. minutě, ale střely Vozábala a Plocka skončily ve skrumáži hráčů před gólmanem Černým. O dvě minuty později se Kulič dostal za domácí obranu, ale namířil vedle. Českobudějovičtí fotbalisté byli i nadále aktivnější, ale v koncovce jim chyběla přesnost. Ve 23. minutě nechala domácí obrana volného Lafatu, reprezentant do 21 let však branku netrefil.
  Po přestávce to dvacet minut vypadalo, že domácí získávají převahu, ale ta byla hodně platonická. Bez Adauta ztratila Slavia své útočné ostří. Kafka v budějovické brance příliš zasahovat nemusel. Bejbl vystřelil nad, střídající Fořt mířil vedle. Hostující gólman si poradil i s další Fořtovou a naopak mohlo udeřit na druhé straně. Naštěstí pro domácí však Černý při Vozábalově střele z pár metrů prokázal dobrý reflex. Slavia chtěla rozhodnout, ale na otevření hry doplatila. Deset minut před koncem se ještě Vozábal z velmi dobré pozice mezi tyče netrefil, ale na druhý pokus mu to vyšlo. Čtyři hostující hráči se řítili na dva domácí obránce, Adam vrátil míč na Vozábala a ten nezaváhal.

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 2.279

Trenér: „Na poslední chvíli jsme museli dělat změny v obraně, Hrdlička dostal v den zápasu virózu a Petrouš si ve čtvrtek obnovil zranění tříšel. V první půli jsme vyrobili v defenzívě tolik chyb, co jindy za čtyři střetnutí. Nevedlo se nám ani dopředu, kromě dvou náznaků jsme nic neukázali,“ komentoval katastrofální vystoupení svých svěřenců kouč Miroslav Beránek, v jehož souboru dostali příležitost záložník Martin Lukeš a uzdravený obránce Lukáš Došek. Radek Bejbl se stáhl ze zálohy do stoperské dvojice s Martinem Müllerem.
  „Po přestávce jsme si vytvořili převahu, a protože se nám nedařilo kombinačně, poslali jsme na trávník vyšší hráče. Chyběl nám však důraz v koncovce. I přes špatný výkon jsme chtěli urvat výhru a dát jednu branku. Nepovedlo se a po jedné naší standardní situaci jsme nechali otevřenou obranu a inkasovali. Ke konci jsme měli šanci srovnat, ale nepovedlo,“ povzdechl si v narážce na příležitost Pavla Fořta.


PFK Levski Sofija - Slavia
0 : 0

Datum: 27. 11. 2003, Sofija, Bulharsko

Druh zápasu: Pohár UEFA, 2. kolo, odveta

Sestava: Černý - L. Došek, Latka, Müller, Kratochvíl - T. Došek (75. Lukeš), Švec (78. Martin Zachariáš), Bejbl, Kalivoda - Adauto, Kuka (59. Fořt)

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha v odvetném utkání druhého kola Poháru UEFA na hřišti bulharského týmu Levski Sofie po remíze 2:2 v prvním utkání nedosáhli na potřebné vítězství a jsou z dalších bojů vyřazeni.
  Zranění nepustila do hry Dostálka, Petrouše, Gedeona a Hrdličku, chyběli také Milan Zachariáš a distancovaný záložník Piták. A tak v záloze Slavie nastoupil k vůbec prvnímu utkání teprve šestnáctiletý Švec. Domácí začali aktivněji. Centr Temeleho zprava odhlavičkoval Latka k Bogarevovi, ale jeho střela šla hodně mimo, po kiksu hostující obrany pak těsně vedle mířil Ivanov. Toho vzápětí vybídl ke skórování Čilikov, ale Černý byl jistotou Slavie. Když pak Ivanov sklepl míč pro Čilikova, šel míč z hranice velkého vápna těsně nad. Hosté začali s přibývajícím časem stále častěji ohrožovat bulharskou branku, ale chyběla jim přesnost ve finální přihrávce. Po spolupráci Adauta s Kukou běžel Kalivoda sám na Ivankova, ten skokem pod nohy protihráče nebezpečí zažehnal. Nástup do druhého poločasu se odehrával jednoznačně v režii Slavie. Po trestném kopu Adauta v 57. minutě měli tutovou šanci v malém vápně číhající Kuka a po něm Bejbl, míč však do sítě nedopravili. Za pár vteřin se do míče při trestném kopu opřel Müller, jehož dělovku Ivankov reflexivně se štěstím vykopl, dorážející Bejbl pak hlavičkoval nad. Domácí se postupně ze sevření vymanili a Ivanov mohl skórovat, pálil však jen do náruče Černého. Útočník Sofie měl pak ještě dvě velké šance: nejprve po centru Temileho hlavičkoval mimo, po chybě Bejbla pak z otočky jeho rána jen těsně minula břevno. Slavia se sice snažila vstřelit kýžený gól, ale všechno bylo marné. Domácí je do žádné vyložené šance už nepustili, převzali otěže utkání a postup s přehledem uhlídali, či v závěru spíše uzdržovali. Pražané po utkáních se Žižkovem a Č. Budějovicemi vyšli znovu naprázdno. Před dvěma lety stál neúspěch se Servette Ženeva místo trenéra Josefa Pešiceho, nyní se podobně naklání křeslo pod Miroslavem Beránkem.

Rozhodčí: Nicolai Vollquartz (Dánsko)

Diváci: 26.450

Trenér: „Po pražské remíze 2:2 jsme nebyli v lehké situaci, přijeli jsme bez sedmi hráčů. Proto nastoupili i ti, co nehrají pravidelně. Včetně Švece, pro kterého to byla premiéra,“ komentoval duel trenér Miroslav Beránek. „Přesto tým musím pochválit, zejména v defenzívě jsme předvedli dobrý výkon a nepustili soupeře prakticky do žádné stoprocentní příležitosti. Jediné, co chybělo, byl gól. Jsem hodně zklamán, že jsme z Evropy vypadli,“ mrzelo kouče.