200920102011



Slavia - FK Bohemians Praha
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 20. 01. 2009, Praha, Eden, umělá tráva

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Krajčík, Vomáčka, Čelůstka, Hubáček - Grajciar, Koreš, Trapp, Hloušek - Tecl, Vlček; 2. poločas: Hanuš - Krajčík, Hošek, Kopic, Hubáček - Kysela, Trapp (71. Duranski), Janda, Trubila - Ivanovski, Naumov

Branky: 3. Turtenwald vlastní 1:0, 17. Tecl 2:0, 52. Ivanovski 3:0, 55. Kincl 3:1, 71. Naumov 4:1

Průběh: Středeční dopoledne se na tréninkovém hřišti neslo v duchu připravného utkání Slavie s Bohemians Praha. Slavisté hráli aktivně a nad svým soupeřem zvítězili 4:1.
  O vývoji utkání rozhodl úvod zápasu. Slavia šla do vedení již ve 3. minutě po rohovém kopu Hlouška, kdy si Turtenwald hlavičkou poslal míč do vlastní branky. Skóre se měnilo znovu v 17. minutě. Koreš vybojoval míč a přihrál ho na Standu Tecla, který se nádherně zorientoval ve vápně, vypálil z otočky a bylo to 2:0. Slavia nadále útočila, ale šance Standy Vlčka a Štěpána Koreše v první půli již brankou neskončily.
  Do druhého poločasu Slavia nastoupila v pozměněné sestavě a diváci se dočkali branky po šesti minutách. Jandovu ránu z hranice vápna vyrazil gólman Belaň před sebe. Nejrychleji dokázal zareagovat Mirko Ivanovski, který se z jasné pozice nemýlil. V 55. minutě snižoval hlavou Marek Kincl na 3:1. Slavia ale měla zápas pod kontrolou. Na tříbrankový rozdíl upravil výsledek v 71. minutě Riste Naumov po centru Kysely. Slavisté předvedli kombinační fotbal a zaslouženě vyhráli 4:1. V utkání nastoupili poprvé za A-tým Filip Duranski a Stanislav Tecl, který navíc vstřelil i svoji premiérovou branku ve Slavii.

Rozhodčí: Hrubeš

Diváci: 100

Trenér: "Samozřejmě, že nelze výsledek přeceňovat, ale každá výhra potěší. Byl bych rád, kdyby naším podobným vítězstvím skončil i první jarní ligový zápas, který se stejným soupeřem sehrajeme v Gambrinus lize,” řekl po utkání trenér Karel Jarolím.




Slavia - FC Vysočina Jihlava
4 : 1 (1 : 0)

Datum: 22. 01. 2010, Praha, Eden, umělá tráva

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Romanovs - Krajčík, Vomáčka, Kopic, Trubila - Grajciar, Janda, Trapp, Hloušek - Naumov, Vlček; 2. poločas: Diviš - Hubáček, Hošek, Čelůstka, Trubila - Vasiljevič, Grajciar (72. Duranski), Kisliak, Janda - Tecl, Ivanovski

Branky: 3. Grajciar z pen. 1:0, 56. Vasiljevič 2:0, 62. Franěk 2:1, 72. Janda 3:1, 82. Kysliak 4:1

Průběh: Fotbalisté Slavie mají za sebou další přípravný zápas před startem jarní části sezony. Na umělé trávě v Edenu se i přes opravdu mrazivé počasí hrál svižný a útočný fotbal, který ocenily přes dvě stovky diváků. Slavia porazila Vysočinu Jihlava stejným poměrem, jako Bohemians Praha, tedy 4:1.
  Hned v úvodu kopali sešívaní dvě penalty. První Adam Hloušek nevyužil, jeho střela skončila na tyči. Z té druhé se ve třetí minutě poprvé trefil Peter Grajciar. Další branka přišla až po poločase, v 56. minutě se k odraženému míči po střele Kisliaka dostal Vasiljevič a ze dvou kroků se nemýlil. Jihlava o šest minut později snížila, trefil se Franěk, od té doby byl ale zápas opět v režii červenobílých. V 72. minutě po přihrávce Ivanovskiho skóroval Janda a osm minut před koncem uzavřel na konečných 4:1 Kysliak, který se po střele Duranskiho dostal ke sraženému míči a nedal hostujícímu brankáři nejmenší šanci.

Rozhodčí: Franěk

Diváci: 200

Trenér: Trenér Karel Jarolím po utkání komentoval výkon Sergeje Kisliaka. "Není tady u nás náhodou, o jeho přednostech ofenzivního záložníka víme, na tuto pozici bychom hráče potřebovali. Ukázal, že má přehled ve hře i zakončení, jednu branku dal, další padla po jeho střele, má určitě předpoklady,” uvedl.
  K samotnému utkání řekl: "Dostali jsme se do vedení, pak ale hra ztratila na plynulosti. Ve druhé půli byly dobré momenty i trochu horší. Ale dali jsme čtyři branky, nastřelili jsme tyče, viděli jsme i rychlé akce na jeden dotek. Když se taková akce jednoduše založí na jeden dotek, je hned šance jít efektivně dopředu.”




Slavia - SK Dynamo České Budějovice
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 27. 01. 2010, Praha, Eden, umělá tráva

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Romanovs - Krajčík, Vomáčka, Kopic, Hubáček - Grajciar, Duranski, Janda, Hloušek - Vlček, Šenkeřík; 2. poločas: Romanovs - Krajčík, Jan Hošek, Kopic, Hubáček - Vasiljevič, Volešák, Janda, Trubila (63. Duranski) - Tecl, Naumov

Branky: 20. Kopic 1:0, 28. Horejš 1:1, 38. Vlček 2:1

Průběh: Fotbalisté Slavie si připsali vítězství i ve třetím přípravném zápase. Na umělé trávě v Edenu porazili v mrazivém počasí České Budějovice 2:1. Všechny góly padly v prvním poločase.
  Do vedení šla ve 20. minutě Slavia. Adam Hloušek vyslal centr na vzdálenější tyč, kde číhal Milan Kopic a perfektní hlavičkou poslal míč do branky. O osm minut později srovnal skóre David Horejš. Sedm minut před koncem prvního poločasu šla do vedení opět Slavia. Po přesném centru Adama Hlouška se trefil Stanislav Vlček. Oba poločasy odchytal brankář Deniss Romanovs, který se blýskl několika perfektními zákroky.

Rozhodčí: Libor Kovařík

Diváci: 150

Trenér: "Zatím se nám v přípravě daří vyhrávat, určitě bych se nezlobil, kdyby nám to vydrželo i do ligy. Dnes nám vypadlo několik hráčů, kteří mají drobné šrámy, věřím, že se dají do zápasu s Jabloncem dohromady,” uvedl po zápase trenér Karel Jarolím. Trenér se také vyjádřil k testovaným fotbalistům Ivanovskému a Kisliakovi, kteří nastoupili v zápasech minulý týden. "Ještě to není uzavřené, proto je předčasné cokoliv k jejich možnému příchodu říkat.”




Slavia - FK Baumit Jablonec
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 30. 01. 2010, Praha, Eden, umělá tráva

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vaniak - Krajčík, Čelůstka, Kopic (61. Hošek), Hubáček - Grajciar (61. Kysela), Duranski (61. Volešák), Ragued (61. Vasiljevič), Hloušek (61. Janda) - Vlček (61. Naumov), Šenkeřík (61. Tecl)

Branky: 13. Lafata 0:1

Průběh: Za slunečného, ale mrazivého počasí sehráli fotbalisté Slavie další přípravné utkání na umělé trávě v Edenu, soupeřem jim byl tentokrát Jablonec. Do sítě zamířil už ve 13. minutě Lafata, slávisté už na vyrovnání nedosáhli, nejblíže mu byl Grajciar, jeho střelu z penalty ale vystihl brankář Špit. Šenkeřík trefil spojnici tyče a břevna, do brankové konstrukce mířili po přestávce dvakrát také hosté. Základní sestava odehrála šedesát minut, po vystřídání se našim fotbalistům už tolik nedařilo.
  Zápas začal lépe pro Jablonec. Po pokusech Marka Jarolíma se ve 13. minutě gólově prosadil Lafata - po centru Kovaříka z pravé strany poslal míč ve skluzu do slávistické sítě. Iniciativu po obdržené brance převzala Slavia. Hned v 18. minutě fauloval Drsek ve vápně Zdeňka Šenkeříka a nabídla se tak možnost na vyrovnání v podobě pokutového kopu. Střelu Petera Grajciara k levé tyči ale dokázal gólman Špit vystihnout. Slavia v útočné snaze nepřestávala. Největší šanci měl po akci Ragueda s Hlouškam Šenkeřík, technickou střelou ale trefil jen spojnici břevna a tyče. V několika dobrých příležitostech byl také Stanislav Vlček.
  I v druhém poločase se Slavia snažilo o vyrovnání. Grajciar z přímého kopu minul svojí táhlou střelou tyč asi o metr. Hosté aktivně napadali slavistickou rozehrávku velmi pozorně bránili. Sami se ale dostali i do šancí - Valenta v 74. minutě a následně i Kovařík v minutě 84. minutě trefili dokonce břevno. Slavisté tak i přes svoji územní převahu nedokázali svému soupeři vstřelit branku a prohráli 0:1.

Rozhodčí: Kocourek

Diváci: 300

Trenér: "Po prostřídání to byl jiný fotbal, než jaký bychom si představovali, proto k závěru těžko co říct, do té doby to co se týče projevu a způsobu hry bylo v pořádku, ale chyběla efektivita s proměňováním šancí, nedali jsme penaltu, v několika šancích byli Šenkeřík i Vlček,” uvedl po utkání trenér Karel Jarolím.




Slavia - FC Spartak Trnava
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 03. 02. 2010, Nymburk

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Hanuš - Krajčík (70. Mikula), Vomáčka, Kopic, Hubáček - Grajciar (81. Volešák), Ragued (46. Trapp), Duranski (46. Janda), Hloušek - Šenkeřík (46. Naumov), Vlček (46. Kysela)

Branky: 36. Kopúnek 0:1, 49. Kysela 1:1, 52. Naumov 2:1

Průběh: Slavisté mají za sebou další přípravné utkání, v Nymburce porazili na umělé trávě celek Trnavy 2:1. Soupeř především v první půli nepustil slávisty zahuštěnou obranou do šancí a navíc sám skóroval. Slavia ale v útočné fázi nepolevila a díky druhému poločasu otočila vývoj utkání a nakonec zvítězila.
  Slavia se snažila hned od úvodu utkání útočit. Ofenzivní snahy slávistů ale narážely na dobře připravenou obranu soupeře, který také obranné hře uzpůsobil svoje rozestavení. Jedinou branku první půle tak vstřelila Trnava. Ve 36. minutě se odrazil míč z pravé strany na hranici vápna, kde stál Kamil Kopúnek a trnavský záložník poslal míč přesně k tyči. Slavia ale v útočení neustala. Svoji snahu zúročila dvěma brankami během tří minut. Ve 49. minutě se z otočky z hranice vápna trefil krásně pravačkou Jan Kysela. V 52. minutě stanovil konečný výsledek utkání Riste Naumov. Po akci Krajčíka s Jandou doklepával míč pohodlně do soupeřovy branky. Velkou šanci měl ještě v závěru utkání Jan Mikula, který se připojil k týmu z A-dorostu. Slávistický obránce vypálil metr za vápnem a jeho křižná střela skončila těsně vedle tyče. Slavia tak v Nymburce porazila Spartak Trnava 2:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: 150

Trenér: "S prvním poločasem jsem nebyl tolik spokojen, bylo to tam hodně nevynucených chyb, druhá půle se v tomto směru přece jen o něco zlepšila, navíc jsme i pro nás nepříznivý výsledek otočili,” uvedl po zápase trenér Karel Jarolím.
  Žádné větší závěry zatím z přípravných zápasů prozrazovat nechce. "Začínáme téměř za měsíc, hráči se objevují více pospolu, aby si případně na sebe zvykli. Ale samozřejmě ještě uvidíme, co s tím ještě do začátku jarní části uděláme,” dodal slavistický kouč.




Slavia - MFK Petržalka
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 05. 02. 2010, Eden, umělá tráva

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Romanovs - Krajčík, Vomáčka, Lafrance, Hubáček - Grajciar, Trapp, Janda, Hloušek - Kysela, Naumov; 2. poločas: Vaniak - Mikula, Lafrance, Vomáčka, Hubáček - Kysela, Ragued, Duranski, Hloušek - Tecl, Šenkeřík

Branky: 54. Tecl 1:0

Průběh: Slavia si v pošmourném pátečním odpoledni připsala poslední výhru před odletem na soustředění na Kanárské ostrovy. Na umělé trávě v Edenu před očima zhruba tří stovek diváků zvítězila nad MFK Petržalka 1:0 brankou Stanislava Tecla.
  Sešívaní byli celý zápas aktivnější a dostávali se do více šancí. V jedenácté minutě měl gólman Kiss plné ruce práce s hlavičkou Naumova, v minutě 22. trefil Peter Grajciar krásným obloučkem břevno. Naopak nováček na druhé straně, stoper Lafrance, nemusel řešit žádnou složitější situaci a s přehledem si dirigoval obranu červenobílých. Domácí tým se gólově prosadil až po výměně stran. V 54. minutě se nové útočné duo na hřišti Šenkeřík – Tecl dostalo za obranu soupeře a po přihrávce prvního jmenovaného neměl Standa Tecl problém dostat míč do odkryté sítě. Od té doby se hrálo zejména na středu hřiště, do dvou šancí se dostal Zdeněk Šenkeřík, v prvním případě mu ale rána nesedla a tři minuty před koncem pálil jen několik centimetrů vedle tyče týmu z Bratislavy.

Rozhodčí: ?

Diváci: 300

Trenér: "Už jsme o něm samozřejmě nějaké informace měli, ale chtěli jsme ho vyzkoušet s našimi hráči, jak se předvede. Myslím si, že určitě prokázal, že potenciál má,” uvedl trenér Karel Jarolím o stoperovi Kevinovi Pierre Lafranceovi, který je ve Slavii na testech z Baníku Most.

Poznámky: "Byla to krásná akce, šli jsme tam tři na dva, Šenky se dobře uvolnil a dal mi to před prázdnou branku. To kdybych nedal, tak už bych se šel asi zahrabat,” uvedl s úsměvem Stanislav Tecl ke vstřelenému gólu.




UD Las Palmas - Slavia
0: 1 (0 : 0)

Datum: 10. 02. 2010, Laspalomas, Kanárské ostrovy

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Krajčík, Lafrance, Hubáček, Trubila - Grajciar, Trapp, Janda, Hloušek - Šenkeřík, Vlček; 2. poločas: Senecký - Krajčík, Lafrance, Hubáček, Trubila - Grajciar, Vaněk, Ragued, Hloušek - Ivanovski, Kysela

Branky: 71. Ivanovski 0:1

Průběh: Slavia sehrála svůj první zápas na soustředění na Kanárských ostrovech. V příjemném počasí a na kvalitním terénu jsme se ve středu večer utkali s druholigovým U.D. Las Palmas.
  Už první půle ukázala, že Slavia bude v zápase lepším týmem. Poprvé se prosadil Stanislav Vlček už v sedmé minutě, jeho branka ale nebyla uznána pro postavení v ofsajdu. Stejně dopadl se svým gólem ve 22. minutě Zdeněk Šenkeřík. Jeho krásnou hlavičku opět "pokazil" zdvižený praporek rozhodčího. Soupeř se předvedl až těsně před koncem poločasu, Darino po hezkém průniku trefil boční síť. Radovat se tak Slavia mohla až v 71. minutě. Hlouškův roh vrátil hlavou před branku Trubila, ve vápně se zorientoval Ivanovski a poslal míč přesně k tyči. Velmi dobrý zápas odehráli v obraně Hubáček a Lafrance, kteří nepřipustili žádnou větší šanci soupeře. Ve druhém poločase navíc poprvé za Slavii nastoupil slovenský gólman Štefan Senecký, který na 45 minut vystřídal Vaniaka.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: "Přestože jsme hráli se soupeřem ze druhé španělské ligy, byla to pro nás slušná prověrka,” pochválil zápas trenér Slavie Karel Jarolím.
  "Poprvé jsme navíc hráli na přírodní trávě. Nedostali jsme branku, i když jsme museli řešit několik obtížných situací. Z obrany navíc vypadl kvůli bolavé achilovce Kopic, takže jsme museli malinko improvizovat, vzadu hrál Vitali Trubila, se kterým počítáme spíše do zálohy.”




U. D. Vecindario - Slavia
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 11. 02. 2010, Maspalomas, Kanárské ostrovy

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Romanovs - Mikula, Trapp, Hubáček, Hloušek - M. Černý, Vaněk, Ragued , Janda - Ivanovski, Kysela; 2. poločas: Hanuš - Krajčík, Trapp , Lafrance, Mikula - Grajciar, Duranski, Ragued (70. Vaněk), Trubila - Šenkeřík, Tecl

Branky: 51. Jacinto 1:0, 58. Šenkeřík z pen. 1:1, 71. Grajciar 2:1, 85. Saul 2:2

Průběh: Na soustředění na Kanárských ostrovech proveřil Slavii v dalším přípravném zápase celek U.D.Vecindario. Hřiště v Maspalomas nabídlo pro utkání perfektně připravený trávník a příjemných 20 stupňů. Obě mužstva předváděla kombinační fotbal se šancemi na obou stranách, branky začaly padat až ve druhé půli. Zápas nakonec skončil smírně 2:2.
  Na přípravné střetnutí se začalo svižně a tvrdě. V první půli napomenul rozhodčí žlutou kartou hned čtyři hráče. První gólová šance skončila břevnem po střele domácího Oscara z 15. minuty. Slavia ale nezůstala v šancích pozadu, ve 26. minutě hlavičkoval po rohohovém těsně vedle Mikula. O devět minut později zakončoval Ivanovski po chybě bránkáře Santiho do odkryté branky, míč ale stačil akrobaticky vykopnout zadák Dorta.
  Ve druhém poločase se oba celky prosadily i gólově. Nejdříve šlo do vedení Vecindario - v 51. minutě se trefil hlavou Jacinto. Odpověď Slavie na sebe nenechala dlouho čekat, když po ruce Sancheze z 58. minuty srovnal z penalty Zdeněk Šenkeřík. V 71. minutě poslal míč do sítě Grajciar nechytatelnou ránou pod břevno z dvaceti dvou metrů. Domácí stihli ještě v 85. minutě uzavřít brankový účet utkání. Vyrovnání přišlo znovu ze vzduchu, když hlavičkou po centru z pravé strany vyrovnal Saul.

Rozhodčí: Juan Marin

Diváci: ?

Trenér: "Hráli jsme druhé utkání ve dvou dnech. Vzhledem k tomu, kolik máme vypadlých hráčů, jsme museli vytvořit kombinovanou sestavu. I přesto mě samozřejmě mrzí, že jsme nevyhráli. Dostali jsme dvě branky po nedůsledném pokrytí hráčů v našem vápně,” zhodnotil utkání trenér Slavie Karel Jarolím.




Slavia - FK Ústí nad Labem
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 20. 02. 2010, Praha, Strahov

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Senecký - Krajčík, Kopic, Trapp, Hubáček - Grajciar, Ragued (55.Janda), Koreš (75. Vaněk), Hloušek - Vlček (73. Naumov ), Ivanovski (46. Šenkeřík)

Branky: 22. Jindráček 0:1, 55. Šenkeřík

Průběh: Ústecký trenér Svatopluk Habanec měl k dispozici téměř kompletní kádr. Jediný "marod” byl Ladislav Benčík, který se na utkání díval v civilu z lavičky. V půl třetí už bylo na zasluněném Strahově vše připraveno k výkopu. Na začátku utkání byla znát na ústeckých fotbalistech mírná nervozita. V 7. minutě musel na poslední chvíli před Korešem zasáhnout skvěle hrající exslávista Alois Hyčka. S postupem času začali Ústečané získávat herní převahu a Slavii často nepouštěli do bezprostředního nebezpečí Porcalovy branky. Slavie se snažila zaskočit hostující zkušené stopery nakopávanými balony za obranu, ale 99% šancí skončilo u pomezního rozhodčí, který správně mával offsidy Slavie. Ústí mělo první šanci v 17. minutě, rychlonohý Jindráček obešel stopera Slavie, ale na poslední chvíli se mu pod nohy vrhl brankář Senecký. Poprvé se v přátelském utkání předvedl Alen Melunovič, Svatopluk Habanec s ním bude mít jistě dost práce. Ve 21. minutě se bosenský útočník prezentoval tvrdou střelou přímo na Seneckého. Slavia mohla udeřit ve 22. minutě. Stanislav Vlček se prodral do vápna, vystřelil, ale nohou ho vychytal Radek Porcal. Z následného protiútoku udeřilo Ústí! Po 60-ti metrovém sprintu zakončil svou akci krásně Martin Jindráček, který v souboji jeden na jednoho nedal Seneckému šanci. Ve 38. minutě se na hranici vápna napřáhl Grajciar, jeho tečovaný pokus Janem Martykánem vyrazil špičkami prstů na poslední chvíli Porcal.
  Trenér Habanec udělal do druhé půle několik změn. V útoku se představilo duo Brožík - Karlík. V druhém poločase měla optickou převahu Slavia, ale narážela na ústeckou bezchybnou obranu. Po jedné z mála chyb se dostal do úniku Vlček, naservíroval míč před bránu a i přes zákroky Nováka a obrany Ústí ho dopravil do brány Zdeněk Šenkeřík. V 68. minutě zneškodnil střelu Grajciara Novák. Novák si připsal ještě jeden důležitý zákrok. A to v 84. minutě, když vychytal Vaňka. V poslední minutě nedůrazně odkopl míč Pavel Mišák, a následnou střelu Šenkeříka musel vykopávat z čáry Lukáš Dvořák.
  Ústí si tedy veze z Prahy zaslouženou remízu 1:1.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 200 - 500

Trenér: "V první půli tam byla spousta situací, kdy jsme se přes střed hřiště dostali, ale tou předfinální přihrávkou jsme to pokazili. Přesto tam měl Standa Vlček téměř tutovou šanci, bohužel gól jsme nedali, ale naopak hned z protiútoku jsme inkasovali a to po zbytečné ztrátě a špatném zpracováním míče. Takových chyb se musíme příště vyvarovat," uvedl trenér Karel Jarolím.
  "Druhý poločas byl z naší strany svižnější, měli jsme tam řadu situací, ale bohužel jsme je nedokázali kromě jedné vyjádřit gólově. Věřím, že za týden, kdy to vypukne, snad dokážeme proměnit situace, které máme, a že nebudeme podobně lacině inkasovat, jako tomu bylo dnes," uzavřel Karel Jarolím.




Slavia - FC Hradec Králové
0 : 0

Datum: 17. 02. 2010, Praha, Eden, umělá tráva

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Senecký - Krajčík, Ragued, Hubáček, Trubila - Grajciar, Trapp, Koreš, Hloušek - Vlček, Šenkeřík; 2. poločas: Vaniak - Mikula, Lafrance, Hubáček, Trubila - Milan Černý, Vaněk , Janda, Hloušek - Ivanovski, Kysela

Branky: 46. Pilař 0:1, 88. Ivanovski 1:1

Průběh: Po návratu ze soustředění sehráli slávisté další ze zimních přípravných zápasů proti Hradci Králové. A teplotní rozdíl přes dvacet stupňů a přechod z přírodní trávy zpět na tu umělou v Edenu jim příliš nesvědčil. Slavia sice měla po celý zápas převahu, dlouho to ale vypadalo na vítězství hostů. Až na samotném konci zápasu zachránil remízu Mirko Ivanovski.
  Sešívaní nastoupili s dvojicí stoperů Ragued – Hubáček, ovšem daleko více práce měla v první půli obrana Hradce. Jenomže ani Šenkeřík, ani Vlček se ve svých šancích nedokázali prosadit. První branka tak padla až po změně stran, a to do sítě za Martinem Vaniakem, který pro druhou půli vystřídal Seneckého. Po průniku z pravé strany se ve 46. minutě trefil Pilař. Slavia dlouho nemohla dobýt obranný val hostů, vstřelit branku se jí povedlo až dvě minuty před koncem řádné hrací doby. Po akci Mikuly na pravé straně a přihrávce Vaňka se technickou střelou přes gólmana prosadil Ivanovski. Závěrečný tlak přinesl hlavičku Mikuly a technickou střelu Ivanovskiho, druhou branku se ale domácím vstřelit nepodařilo. Slavia tak s Hradcem Králové remizovala 1:1.

Rozhodčí: Franěk

Diváci: ?

Trenér: "Pořád je to zatím improvizované v obraně, dnes jsme na pozici stopera v první půli vyzkoušeli Hocine Ragueda. Milan Kopic by měl už být snad brzy v pořádku, doufáme, že do toho sobotního zápasu už bude moci nastoupit. Situace jsme si vytvářeli, ale v některých případech to chtělo přesnější zakončení a více důrazu v šestnáctce. Prospali jsme úvod druhé půle, když jsme inkasovali branku. Převahu jsme sice měli, ale před brankou to chtělo být pohotovější a určitě důraznější," uvedl po zápase trenér Karel Jarolím.
  Na Kanárských ostrovech v zápase proti Vecindariu nastoupil na pozici stopera Petr Trapp, proti Hradci Králové Hocine Ragued. "Oba hrají na pozici defenzivního záložníka, tak jsme je chtěli vyzkoušet. Myslím si, že určitá varianta by to mohla být," dodal Karel Jarolím.




FC Bohemians Praha - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 27. 02. 2010, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 17. kolo

Sestava: Senecký - Krajčík, Lafrance, Kopic, Hubáček - Grajciar, Janda, Trapp (61. Ragued), Hloušek (22. M. Černý ) - Šenkeřík (86. Kysela), Vlček

Branky: 26. Grajciar 0:1

Průběh: Fotbalisté mistrovské Slavie zažili vítězný vstup do jarních bojů první ligy. V dnešním utkání 17. kola zvítězili na Strahově nad Bohemians Praha brankou Petera Grajciara 1:0. Na podzim slavisté vyhráli venku jen dvakrát, ale tentokrát nastoupili v dobře známém prostředí na pražském Strahově, kde měli donedávna dlouhodobý náhradní azyl a kde nyní mají svůj "domov” Bohemians Praha. Při absenci zraněných Vomáčky a Hoška nastoupili ve středu hostující obrany nováčci Kopic a Lafrance a do branky se postavil třetí debutant Senecký. Tým z Edenu mohl jít do vedení hned ve druhé minutě, ale hlavička Trappa z malého vápna mířila do náruče gólmana Belaně. V jedenácté minutě po střele Vlčka sice už domácí brankář kapituloval, ale gól kvůli ofsajdu neplatil. Z branky se hosté radovali až před uplynutím půlhodiny hry. Aktivně hrající Grajciar napřáhl z osmadvaceti metrů a Belaň na míč nedosáhl. To však již nebyl na hřišti reprezentant Hloušek, který se zranil. Vystřídal jej Milan Černý. Po inkasovaném gólu začali být nebezpečnější i hráči střížkovského klubu. Po centru Dobeše hlavičkoval Pospíšil přímo do Seneckého, potom Dobeš prošel ve vápně mezi několika obránci, ale vystřelil slabě. Slavia mohla zvýšit, ale Grajciar místo přihrávky na lépe postaveného Vlčka zbrkle vystřelil vedle.
  Krátce po přestávce po kombinační akci zakončoval Vlček a jeho střela se otřela o boční síť. Na druhé straně po nedorozumění obrany Slavie měl na kopačce vyrovnání Ibe. Šel sám na Seneckého, ale vystřelil vedle levé tyče. Senecký podržel Slavii po hodině hry. Střelu Macha vyrazil jen před sebe a vzápětí skvěle zlikvidoval dorážku Pospíšila z malého vápna. Slavia sice měla míč častěji na svých kopačkách, ale do zakončení se více dostávali domácí. Doplatili ale na nepřesnost. Po dobré kombinaci pohrdl vyrovnáním třeba Kincl, který z malého vápna vystřelil vedle. Na druhé straně v samém závěru ještě Milan Černý nastřelil tyč.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 4.568

Trenér: Utkání hodnotil trenér Slavia Karel Jarolím: "Z naší strany byl asi lepší první poločas. Dostali jsme se do vedení, velkou šanci měl ještě Grajciar. Vedení jsme mohli pojistit druhou brankou, tu jsme ale nedali. Trochu nám situaci zkomplikovalo brzké odstoupení Adama Hlouška. Snažili jsme se držet míč, občas jsme to ale měli řešit rychlejší přihrávkou. Nakonec jsme vítězství vybojovali. Domácí měli také šance, při kterých nás podržel nás brankář Senecký.”




Slavia - SK Dynamo Č. Budějovice
3 : 2 (3 : 2)

Datum: 08. 03. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 18. kolo

Sestava: Senecký - Krajčík, Kopic, Lafrance, Hubáček - Grajciar , Janda (46. Milan Černý), Trapp, Trubila - Vlček (86. Šenkeřík), Naumov (87. Ivanovski)

Branky: 3. Vlček 1:0, 26. Černák 1:1, 33. Janda 2:1, 39. Ondrášek 2:2, 44. Vlček 3:2

Průběh: Fotbalisté Slavie vyhráli i druhý jarní zápas a v první lize se posunuli již na páté místo. V dohrávaném utkání 18. kola dnes zdolali Dynamo České Budějovice 3:2, když všechny branky padly již v prvním poločase. Dvě domácí trefy zaznamenal Stanislav Vlček, který skóroval v lize poprvé od loňského návratu z Anderlechtu.
  Lepší vstup do zápasu si slávisté ani nemohli přát. Již ve druhé minutě po centru Hubáčka nastřelil Hunal nešťastně Naumova, od nějž se míč odrazil k Vlčkovi a ten sám tři metry před prázdnou brankou přišel k jedné z nejlacinějších branek v kariéře. Čtyřiatřicetiletý útočník rychlým gólem oslavil jubilejní 400. ligový start, jímž se zařadil do společnosti dalších osmi veteránů, kteří se mohou pochlubit podobou bilancí.
  Sestavu Slavia opět poznamenala široká marodka, která se rozrostla o reprezentanta Hlouška. Kouč hostů Jaroslav Šilhavý nemohl poslat do hry Volešáka, jež je v Dynamu na hostování právě ze Slavie. Jihočeši nepřijeli do Edenu jen s obrannou taktikou a každou šanci jít dopředu využili. Přestože na hrotu útoku operoval osamocený Ondrášek, musela být obrana Slavie ve střehu. V 11. minutě Vlček šel sám na gólmana Kučeru, ale jeho střela šla od jedné tyče do druhé a dorážku Grajciara stačil v pádu Krob odvrátit. V chladném podvečeru domácí diváky doslova zmrazil ve 26. minutě Černák. Čtyřiatřicetiletý slovenský záložník napřáhl ze třiceti metrů a vstřelil svoji první branku v české lize. Zatímco v prvním zápase za Slavii byl gólman Senecký hlavním strůjcem vítězství nad Bohemians Praha, po tomto gólu se musel červenat, protože střela mířila téměř doprostřed branky. Slavia se ale rychle nadechla k dalšímu náporu. Trappovu hlavičku skvěle Kučera vytáhl, o minutu později šla Naumovova střela hlavou těsně vedle. Ve 33. minutě hlavičkoval do břevna Trubila a Janda, který šel důrazně do koncovky, strhl opět vedení na stranu Slavie. Obrana domácích ale působila nadále nejistě. Ve 37. minutě z bezprostřední blízkosti trefil Stráský jen do obličeje gólmana Seneckého. Naumova na druhé straně vychytal Kučera, ale hrubka Seneckého znamenala vyrovnání, když slovenský brankář pustil mezi nohama lehkou střelu Ondráška. Ještě do přestávky našel Grajciar centrem nabíhajícího Vlčka, který svou devadesátou ligovou brankou dostal domácí potřetí do vedení.
  Ve slušném tempu se hrálo i po přestávce. Milan Černý unikl po levé straně svému strážci, předložil míč Grajciarovi a Kučera musel ukázat své umění. Ofenzivní fotbal pokračoval, ale branky již nepadaly. V 69. minutě vyslal Grajciar kolmicí Vlčka, jenž sám před brankářem trefil jen jeho nohy. Domácí pak v poklidu dovedli zápas ke druhému jarnímu vítězství a snížili svou ztrátu na první místo na šest bodů.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 7.334

Trenér: "Se zápasem jsem dnes spokojen, až tedy na to, že jsme dvakrát inkasovali. Budějovice nevyslaly nijak vysoký počet střel, ale dvakrát to tam spadlo. Navíc za stavu 1:0 neproměnil Vlček šanci, když šel sám na branku, místo 2:0 to bylo 1:1. Za stavu 2:1 udělal to samé Naumov. Opět místo 3:1 bylo vyrovnáno," řekl po zápase trenér Slavie Karel Jarolím.
  "Druhá půle už nebyly takové manévry, přesto jsme si vítězství mohli pojistit. Bohužel Standa Vlček svoji šanci neproměnil. V závěru jsme vedli jen o branku, Budějovice nakopávaly míče na vysoké hráče, mohlo tam něco spadnout," dodával trenér.
  "Pro nás jsou dnes důležité tři body, vítězství mohlo být ale přesvědčivější. Štefan Senecký si dnes sice vybral slabší chvilku, ale je důležité, že jsme zápas vyhráli. V minulém zápase zachytal výborně, na Bohemians nám zachránil vítězství," dodával ještě Jarolím.




Slavia - FK Teplice
0 : 0

Datum: 13. 03. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 19. kolo

Sestava: Senecký - Krajčík, Kopic, Hubáček, Starý - Grajciar, Janda (31. Milan Černý ), Trapp, Trubila - Vlček (69. Ivanovski), Naumov (44. Šenkeřík)

Průběh: Stíhací jízda fotbalistů Slavie Praha za čelem první ligy se v 19. kole zadrhla. Obhájci titulu uhráli v magnetu kola s vedoucími Teplicemi jen bezbrankovou remízu a na dnešního soupeře v tabulce nadále ztrácejí devět bodů. Zápas poznamenala vážná zranění, kvůli nimž už v prvním poločase odstoupili domácí Janda s Naumovem a hostující Matula.
  Teplice nastoupily během osmi dnů již ke třetímu zápasu. Domácí kouč Karel Jarolím se musel obejít bez dlouhodobých marodů a navíc bez Lafrance, kterého
vyřadily bolesti třísel. Na jeho místo se postavil Hubáček a na levé straně obrany nastoupil ke své ligové premiéře dvaadvacetiletý Starý. Slavia začala aktivněji a po Krajčíkově kolmici na Jandu domácí záložník odcentroval v pádu na Vlčka, jehož střelu z úhlu vytěsnil Slavík na roh. Domácí sice měli optickou převahu, ale většinou se hrálo ve středu hřiště. Hosté zahrozili v 18. minutě, po střele Stožického z 25 metrů brankář Senecký vyrazil míč na roh. Poté poměrně slušné tempo zbrzdily smolné okamžiky a vážná zranění. Nejprve ve 27. minutě vlétl Matula do hlavičkového souboje s Jandou a ten skončil na nosítkách. Slávistický záložník nedohrál i minulý zápas s Českými Budějovicemi. Hřiště opustil s podezřením na poranění lebky také teplický obránce. Ještě horší moment přišel po skluzu Kleina, který trefil míč, ale i nohu Naumova. Domácího útočníka odvezla z trávníku sanitka se zlomenou holenní kostí. Po dlouhém přerušení se pokračovalo ve hře a ve dvanáctiminutovém nastavení měli domácí dvě šance. Po akci Šenkeříka našel Vlčkův centr nabíhajícího Trubilu, ten ale svojí slabší pravou nohou vystřelil jen lehce, takže gólman Slavík bez problémů míč chytil. I druhý moment obstarala stejná dvojice. Vlček z otočky odcentroval a běloruský hráč poslal v pádu svoji hlavičku těsně vedle.
  I po změně stran měli domácí podstatně více času míč na svých kopačkách, ale jejich snaha končila na teplické obranné zdi. Až v 54. minutě našel prodloužený centr před brankou volného Vlčka, jenž se snažil zakončit pravou nohou, ale míč skončil nad břevnem. Jak na soupeře, ukázal až v 73. minutě střídající Ivanovski. Individuálně se prosadil přes tři hráče, jeho střela však mířila vedle. Na druhé straně po rychlé akci a centru Mahmutoviče přeskočil gólmana Seneckého Došek, ale po jeho hlavičce skončil míč těsně vedle tyče.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 8.761

Trenér: Utkání hodnotil trenér Slavie pan Karel Jarolím: "Zranění určitě průběh utkání ovlivnila. Hra byla hodně rozkouskovaná. Přesto jsme měli dost šancí o utkání rozhodnout. Někdy chyběl důraz, jindy se mělo zvolit jiné řešení situace. Nebezpečně střílel Ivanovski, velkou šanci měl Vlček. Bohužel jsme ale branku nevstřelili. Kromě šance Doška toho Teplice dopředu moc nepředvedly. Měli jsme na to získat 3 body. Ztráta bodů mrzí, chtěli jsme vyhrát. Viděl jsem zákrok na Petra Jandu. Ke střetu asi došlo po odehrání míče, je na rozhodčím, jak to posoudí. Bylo to necitlivé a nebezpečné, myslím ale, že úmysl v tom nebyl. Janda je otřesen a podstoupí další vyšetření. Riste Naumov má zlomenou nohu v bérci, večer podstoupí operaci,” oznámil novinářům zdravotní stav svých svěřenců slávistický trenér.




1. FC Slovácko - Slavia
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 22. 03. 2010, Uherské Hradiště

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 20. kolo

Sestava: Senecký - Krajčík, Kopic , Hubáček, Starý (58. Vlček) - Grajciar, Trapp, Koreš, Trubila (46. Vaněk) - Kysela (82. Šenkeřík), Ivanovski

Branky: 8. Trapp 0:1, 14. Fujerik 1:1, 26. Nestoroski 2:1, 73. Ondřejka 3:1

Průběh: Fotbalisté Slovácka porazili v dohrávce 20. kola první ligy Slavii Praha 3:1 a udělali první krok k záchraně v soutěži. První gól zápasu sice dal v 8. minutě slávista Trapp, ale pak už skórovali pouze domácí. Slovácko tak ukončilo sérii sedmi zápasů bez vítězství a odskočilo na čtyřbodový rozdíl posledním dvěma týmům v tabulce Kladnu a Bohemians. Naopak obhájce titulu Slavia ztrácí po první jarní porážce na vedoucí Spartu už jedenáct bodů.
  Oba trenéři sáhli k překvapivým změnám v základních sestavách. Kouč Slovácka Josef Mazura po nepřesvědčivém vstupu do jarní sezony a zisku pouhého bodu ze tří zápasů nechal na lavičce náhradníků opory Zelenku, Valentu a útočníka Švancaru. Jeho protějšek Karel Jarolím nepostavil
Vlčka a Šenkeříka a dal přednost Kyselovi s Ivanovským. Šťastnější ruku měl Mazura, i když Slovácko už po osmi minutách inkasovalo. Koreš sklepl hlavou míč Trappovi, jehož střela levačkou překvapila brankáře Filipka. Gólman si sice sáhl na míč, ale špatně jej zasáhl a ten skončil za jeho zády. Slovácko na neúspěch zareagovalo ještě větší útočnou iniciativou. Do ofenzivy se zapojovali vedle Nestorovského po stranách Ondřejka a Fujerik. V 10. minutě brankář Senecký jen s námahou vyrazil trestný kop Urbánka a o čtyři minuty později domácí fotbalisté vyrovnali. Ondřejka po krátkém sprintu s míčem po levé straně přihrál Nestorovskému, který se otočil a přesným pasem poslal do šance Fujerika. Ten se ocitl po chybě zadáků Slavie zcela sám před Seneckým a chytrou střelou do opačného roku branky skóroval. I když měla Slavia po většinu času míč pod kontrolou, do koncovky se nedostala. Naopak domácí fotbalisté hrozili protiútoky zejména z obou stran. Ve 26. minutě trestný kop z hloubi pole Němčický prodloužil hlavou na Fujerika, jenž poslal střílený centr před branku. Senecký stačil míč pouze vyrazit před Nestorovského a ten jej pohotově namířil do sítě.
  Hlavně levá strana obrany Slavie byla v prvním poločase hodně děravá, také proto sáhl kouč Jarolím ke dvěma změnám. Po přestávce Trubilu nahradil Vaněk a po necelé hodině hry posílil ofenzivu Vlček, jenž nahradil obránce Starého. Výkon Slavie se zlepšil, ale chyběla přesnější koncovka. Nejblíže k vyrovnání měl v 56. minutě Koreš, jenž mířil vedle. Nad břevno letěla i Kyselova střela hlavou a v 72. minutě trefil Vaněk tyč. Hned z protiútoku Ondřejka zatočil trestný kop z levé strany tak šikovně, že míč skončil potřetí v síti Slavie. Po tomto gólu se už Pražané na výraznější odpor nezmohli.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 6.100

Trenér: "Utkání se zpočátku pro nás vyvíjelo dobře, dali jsme vedoucí branku, což jsme si přáli. Ale vlastními chybami jsme soupeře pustili do hry a následně do vedení. První branka padla po rychlém protiútoku, i když si myslím, že tam byla šance tu akci přerušit. Druhá branka byla z naší strany hodně naivní, předcházel jí prohraný souboj při standardce, měli jsme to odvrátit a ne si míč zpracovávat před naší brankou. A důslednost hráčů Slovácka způsobila, že jsme inkasovali podruhé," zhodnotil první poločas trenér Slavie Karel Jarolím.
  "Do druhé půle jsme udělali změny, přeskupili jsme hru a hráli hodně na riziko, vzadu na tři obránce. Měli jsme tam slibné situace, za stavu 1:2 jsme mohli skóre srovnat, ale prováhali jsme to nesprávným řešením nebo špatným zakončením. Naopak jsme inkasovali potřetí, opět to byla branka, kterou nedokázal nikdo z našich hráčů odvrátit," dodal ke druhému poločasu trenér Slavie. Upřesnil také zdravotní stav Petra Jandy. "Do příštího zápasu by mohl být k dispozici, ale týden byl bez zápasového zatížení," uvedl.




Slavia - FC Slovan Liberec
0 : 2 (0 : 2)

Datum: 25. 03. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 21. kolo

Sestava: Romanovs - Krajčík, Kopic, Trapp, Hubáček - Grajciar (75. Jaroslav Černý), Janda, Ragued, Koreš (46. Trubila) - Kysela (46. Šenkeřík), Vlček

Branky: 19. Kerić 0:1, 25. Vulin 0:2

Průběh: Nevydařený první poločas a dvě branky ve slávistické síti určily osud čtvrtečního zápasu Gambrinus ligy proti Slovanu Liberec. Sešívaní i přes velkou převahu ve druhé půli nedokázali dát branku, už ve druhém domácím zápase za sebou, a Slovanu podlehli 0:2.
  Slavnostní výkop zápasu provedl pan Jaroslav Jareš, který nedávno oslavil své osmdesáté narozeniny. Jaroslav Jareš působil ve Slavii jako hráč a v letech 1973-79 a 1984-86 i jako trenér A-týmu. Gratulaci a slávistický dres s číslem 80 přijal od generálního ředitele Slavie Petra Doležala. Začátek zápasu příliš pohlednou kopanou nepřinesl. Do první šance se sice dostal ve 13. minutě Standa Vlček, který po Jandově centru poslal svoji tvrdou střelu z voleje nad, více příležitostí si ale pohříchu vytvořili liberečtí. Tu první proměnili po devatenácti minutách hry. Kerič přesprintoval naši obranu, přebral dlouhou přihrávku a po zemi prostřelil Romanovse. O šest minut později vedli hosté už o dvě branky. Na centr z rohového kopu si na malém vápně naskočil Vulin a hlavou poslal míč do sítě.
  Do druhé půle Slavia vyměnila hned dvojici hráčů, do hry naskočili Trubila a Šenkeřík, gól už ale sedm a půl tisíce diváků v Edenu nevidělo. Slavia si vytvořila převahu, měla po většinu času míč na svých kopačkách a Liberec prakticky nepustila na útočnou polovinu, větší šanci si ale vytvořit nedokázala. V 56. minutě se po Hubáčkově přihrávce dostal do vápna Šenkeřík, jeho křižná střela ale mířila metr vedle pravé tyče. O pár minut později se stejný hráč dostal po rohovém kopu k hlavičce na malém vápně, míč ale namířil metr nad branku. Slavia tak podlehla Liberci 0:2, fanoušky může těšit alespoň návrat Jaroslava Černého do sestavy. Vrátil se po dlouhém zranění, kdy nehrál od 31. srpna minulého roku.

Rozhodčí: Drahoslav Drábek

Diváci: 7.418

Trenér: "Upozorňovali jsme hráče na standardní situace a na kolmé přihrávky dopředu. Věděli jsme, že to Liberec hraje, ale nedokázali jsme to uhlídat. Je to přitom škoda, první šanci měl Standa Vlček, měl s ní naložit lépe, průběh zápasu by pak byl úplně jiný," povzdechl si trenér Slavie Karel Jarolím.
  "Druhý poločas jsme měli územní převahu, ale nebyli jsme schopni vytvořit si gólovou šanci. Liberec se soustředil na obranu a my nebyli schopni je překonat," dodával ještě Karel Jarolím ke druhé půli.
  Kouč sešívaných se vyjádřil i k situaci brankářů: "Gólman Senecký nás v minulých zápasech nepřesvědčil, proto dnes dostal šanci Romanovs. Jeho výkon ještě určitě budeme hodnotit. Před druhou brankou byla chyba obrany, že jsme nechali hráče hlavičkovat, při první brance to Kerić provedl dobře, jinak dnes neměl Romanovs moc práce."




FC Baník Ostrava - Slavia
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 29. 03. 2010, Ostrava

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 22. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Lafrance, Kopic , Hubáček - Grajciar, Janda, Ragued (66. Jaroslav Černý), Trapp, Trubila (34. Ivanovski ) - Vlček (73. Tecl)

Branky: 7. Vydra 1:0, 22. Bolf 2:0, 34. Trapp 2:1, 65. Mičola 3:1

Průběh: Po téměř dvanácti letech podlehli fotbalisté Slavie na hřišti Ostravy a porážka 1:3 by měla být posledním zápasem trenéra Karla Jarolíma na lavičce mistrovského celku. Jarolím nesplnil nedělní ultimátum vedení klubu, že musí na Bazalech bodovat, aby se udržel ve funkci. Kouč však po třetí prohře za sebou rezignaci nepodal a ředitel klubu Petr Doležal uvedl, že se o Jarolímově osudu rozhodne v úterý.
  Hosté doplatili na hrubky v obraně, už za 22 minut po gólech Vydry a Bolfa prohrávali 0:2. Trapp sice vykřesal pro Slavii naději, ale třetím gólem hosty definitivně zlomil Mičola. Baník se vyšvihl na třetí místo v tabulce. Kouč Jarolím povolal v existenčním zápase o své křeslo ze zálohy gólmana Vaniaka, základní sestavu změnil na třech postech, ale Slavii táhly od počátku ke dnu hrubky v defenzivě. Už v sedmé minutě spáchali první fatální nedorozumění Kopic s Hubáčkem a ostravský teenager Vydra napálil míč z malého vápna bez váhání do sítě. Slavia zareagovala díky Grajciarovi. Jeho první ránu z přímého kopu zastavil Neuwirth ve zdi rukou a repete z ideální parkety na středu velkého čtverce vyboxoval Baránek. Pak přišel druhý lapsus hostující defenzivy. Lafrance školácky přišel o míč, ale Varadi, který šel na ránu sám s Vydrou, trefil Vaniaka. Domácí gólová radost tak podruhé vytryskla až o pár momentů později, když Bolf se při rohovém kopu Lukeše zbavil strážce a míč si po jeho hlavičce i s Kopicovou tečí našel cestu do sítě. Mistr neměl co bránit, zvýšil aktivitu v ofenzivě a soupeř hrozil z brejků. Po půlhodině nechybělo moc, aby Vydra v pádu po Mičolově úniku skóroval potřetí. Pak však Pražané zatroubili na zteč. Trapp se parádně opřel do balonu z třiceti metrů a Baránek vzduchem plachtil marně. Před přestávkou se navíc hosté hodně zlobili na sudího Jecha, že za střet Neuwirtha s Trappem nenařídil penaltu.
  Druhá půle začala příležitostí Mičoly, kterému ovšem pokazil radost Vaniak. Slavia přesto převzala režii, ale dvacetiminutová převaha uprostřed pole jí byla k ničemu. Baník ji definitivně rozehnal třetím gólem. Ze dvou vyhraných hlavičkových soubojů Nevese a Varadiho v pokutovém území těžil Mičola, který se znovu dostal hostům za záda a proti jeho bombě pod břevno neměl Vaniak nárok. Snahu Slavie pohltila křeč a bylo jasné, že na zvrat už nemá. Baník si nad pražským celkem mohl po dvanácti letech užívat domácí ligovou výhru. Čtvrtým gólem ji málem přizdobil Lička, ale Vaniak jeho ránu k tyči vytlačil.

Rozhodčí: Jiří Jech

Diváci: 10.055

Trenér: "Chtěli jsme zesílit střed hřiště. Věděli jsme o dobrém přechodu Baníku do útoku. Měli jsme vycházet ze zabezpečené obrany dopředu. Plány nám ale zhatily triviálně inkasované branky. Udělali jsme nějaké změny, poslali jsme tam druhého útočníka, nic jiného nám nezbývalo. Po vstřelené brance se naše hra zlepšila, bohužel bez výsledku vepředu. Za stavu 2:1 nám byla upřena penalta, myslím, že by se to vyvíjelo jinak. Poté přišla třetí branka a my jsme zbytek dohráli v křeči," hodnotil ukání trenér Slavie Karel Jarolím.
  Dohodu s vedením, že Slavia nesmí na Bazalech prohrát, si trenér během zápasu nepřipouštěl. "Nemyslel jsem na to. Něco před zápasem řečeno bylo, ale bylo by smutné, kdybych v průběhu zápasu měl na to myslet, vedl jsem mužstvo tak jako v každých jiných zápasech," uvedl trenér Slavie.
  Odmítl také, že by byl vystaven nějakému většímu tlaku. "Pod tlakem je člověk pořád, pochopitelně když nejsou výsledky, jaké jsme si představovali, tak člověk může počítat s tím, že tato situace nastane," dodal Karel Jarolím.




Slavia - AC Sparta Praha
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 01. 04. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: Ondrášovka Cup, čtvrtfinále

Sestava: Vaniak - Krajčík, Kopic, Trapp, Hubáček - Grajciar, Janda (68. J. Černý ), Ragued, Kysela - Vlček (90. Ivanovski), M. Černý (84. Šenkeřík)

Branky: 16. Černý 1:0

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie dva dny po výměně na trenérské lavičce zabrali a pod vedením staronového kouče Františka Cipra, který vystřídal Karla Jarolíma, dnes v úvodním utkání Ondrášovka Cupu porazili v pražském derby Spartu 1:0. Sešívaným náskok do odvety, která se uskuteční za dva týdny na
Stanislav Vlček bojuje o míč se sparťanem Kuckou.
Letné, zajistil v 16. minutě Milan Černý. Mezitím se ještě oba rivalové 12. dubna na půdě Sparty utkají v rámci ligy.
  Tradiční derby ještě víc nevyhrotil start sparťanského obránce Ericha Brabce, který loni jako kapitán právě Slavii dovedl za druhým mistrovským titulem po sobě. Brabce nakonec do hry nepustilo poranění přitahovače stehenního svalu. Slavisté v derby nevypadali, že by do pohárového klání vstupovali v pozici osmého týmu ligy, který na sparťanského lídra nejvyšší soutěže ztrácí propastných patnáct bodů a za sebou má tři prohry, které stály místo Jarolíma. Podle dění na hřišti to spíše vypadalo, že na koni jsou sešívaní, kterým zřejmě pomohla změna na trenérské lavičce. Cipro, který Slavii vedl po deseti letech, přitom k žádným výrazným změnám nesáhl, pouze ze zálohy na stoperský post přesunul Trappa a na hrotu dal šanci Milanovi Černému. Čím Slavia však upoutala víc, bylo její zaujetí a nasazení. O první vzrušení v zápase se sice postaral útočník Sparty Wilfried, když v desáté minutě ostře "zajel” do brankáře Vaniaka, ovšem pak už dění na hřišti začala ovládat agresivně hrající Slavia. Ve třinácté minutě ještě Janda z dobré pozice minul, za tři minuty později si už domácí vedli v zakončení o mnoho lépe. Rychlou akci po pravém křídle zakončil Krajčík přízemním centrem a Milan Černý i s přispěním teči sparťanského kapitána Řepky překonal Blažka. Sparta v ofenzivě tápala, s málo nápaditými kombinacemi soupeře nemohla přehrát. Od svých fanoušků si letenští vyslechli i nelichotivé skandování o malé bojovnosti. Jedinou výjimkou byla rychlá akce z 27. minuty, když útočník Kadlec po pasu z hloubi pole přesprintoval zadáky Slavie, ale únik pokazil střelou vedle. Slavisté před sedmi tisícovkami diváků postupně mírně ubírali na své aktivitě, jakoby je i vidina jednobrankového vítězství před odvetou na Letné uspokojila. Sparťané se po změně stran nastěhovali na polovinu domácích, ale na vyloženou šanci, po níž by mohli pomýšlet na vysněné vyrovnání, čekali marně a nepomohla jim ani výměna útočníků Kadlece za Lačného. Až deset minut před koncem slávistům zatrnulo, když Sionko z trestného kopu trefil tyč. Sparťané ještě ve druhé minutě nastavení zahrozili hlavičkou Wilfrieda, ale Vaniaka nepřekonali. Slavisté tak nechali zapomenout na podzimní prohru s odvěkým sokem v Edenu, a trenér Cipro si užíval ovací publika. Zkušený kouč si navíc proti Spartě vylepšil svoji trenérskou bilanci, když dnes v derby získal teprve své druhé vítězství, proti kterým stojí dvě remízy a pět proher.

Rozhodčí: Dagmar Damková

Diváci: 7.439

Trenér: "Z tohoto vítězství nemůžeme dělat vůbec žádné závěry. Na české poměry jsme viděli skvělý fotbal. V prvním poločase jsme byli, domnívám se, lepší. Ve druhé půli držela míč Sparta, hrála dobře. Neříkám, že jsme během druhého poločasu neměli dobré momenty, ale celkově jsme tahali za kratší konec. S výkonem v první půli jsem spokojen, s výkonem některých hráčů obzvlášť. Myslím, že třeba Ragued odehrál asi nejlepší zápas od té doby, co přišel do Slavie. Nebo Milan Černý hrál po dlouhé době skvělý zápas. Ale celý kolektiv, hlavně v první půli, odvedl výborný výkon,” hodnotil utkání trenér Slavie František Cipro.




Slavia - Bohemians 1905
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 05. 04. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 23. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Kopic , Trapp, Hubáček - Kysela (67. Jaroslav Černý), Ragued, Janda (86. Trubila), Grajciar - Milan Černý, Vlček (60. Šenkeřík)

Branky: 71. Grajciar 1:0, 78. Grajciar 2:0, 83. Trapp 3:0

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie po nástupu staronového trenéra Františka Cipra během čtyř dnů zvládli i druhé pražské derby. Na čtvrteční úspěch ve čtvrtfinále domácího poháru se Spartou navázali ligovou výhrou nad Bohemians 1905 a přerušili sérii tří porážek. Gólů se více než třináctitisícová návštěva dočkala až v poslední dvacetiminutovce, dvakrát se parádně trefil z přímých kopů Grajciar a vítězství zpečetil šest minut před koncem Trapp.

  Pokud se ale fanoušci Slavie těšili na to, že jejich oblíbenci vletí s elánem i na vršovické
Během historicky prvního vršovického derby na novém stadionu v Edenu vzdali fanoušci hold Karlu Jarolímovi. Na severní tribuně se objevila choreografie se slovy Karle, díky a doprovodilo ji skandování jeho jména. Diváci na východní tribuně povstali ze svých míst a připojili se potleskem, ten zazněl také ze sektoru hostů, kde byli fanoušci Bohemians 1905.
rivaly, museli být zklamaní, když dlouho sledovali marnou snahu domácích o rozvrácení obranného bloku hostí. Slávisté byli na hřišti chvílemi až bezradní, na branku hostů, kteří téměř rezignovali na ofenzivní snahy, první přímou střelu vyslali až po půlhodině hry, ale slabý pokus Krajčíka dokumentoval útočný zmar mistra. Skalní fandové sešívaných na severní tribuně tak nerušeně mohli spustit choreografii, která vyjadřovala dík odvolanému trenérovi Karlu Jarolímovi. Křečovití hráči Slavie na trávníku tápali dál, i když po poločase už soupeře přikovali blíž před jeho bránu. Ve dvou nadějných pozicích však neuspěl Grajciar, stejně jako střídající útočník Šenkeřík po hodině hry. Když nápor Slavie sílil, mohli naprosto nečekaně udeřit na druhé straně hosté. Ze hry soupeře sice neohrozili, ale po rohovém kopu Kaufmana se v 68. minutě opřel do hlavičky útočník Hartig a Slavii zachránil jen skvělý zákrok brankáře Vaniaka, který jinak během zápasu mezi tyčemi práci téměř neměl. Slavisty nakonec spasila excelentní pravačka jejího záložník Grajciara. Když už domácí pomalu začínali propadat beznaději, postavil si slovenský středopolař u autové čáry míč k trestnému kopu a skvěle jej zakroutil až ke vzdálenější tyči. Třetí gól v sezoně ho namlsal, za dalších osm minut se postavil k dalšímu trestnému kopu a nyní se trefil přes zeď přímo do šibenice. Z domácích definitivně opadla nervozita a jejich rozlet šest minut před koncem korunoval stoper Trapp, který využil centr střídajícího Jaroslava Černého z levé strany. Slavia tak nechala částečně zapomenout na předchozí tři ligové nezdary, na které doplatil Jarolím, výhru v nejvyšší soutěži poznala téměř po měsíčním čekání. Bohemians naopak na jaře už potřetí na hřišti soupeře prohráli 0:3 a jejich na podzim výborná obrana je v troskách.

Rozhodčí: Tomáš Adámek

Diváci: 13.441

Trenér: "Dnes se hrál solidní fotbal před výbornou kulisou z obou stran, klobouk dolů před oběma tábory fanoušků," začal hodnocení zápasu trenér Slavie František Cipro.
  "Hráli jsme dobrý kombinační fotbal, jak jsme ho hrát chtěli. Pro Bohemku je to asi hodně kruté, mohlo to být navíc jinak, kdyby Vaniak za stavu 0:0 nechytil jasný gól Bohemians. Druhou velkou šanci chytil ještě za stavu 2:0. Chodili jsme pořád do plných, nedařilo se nám v první půli skórovat. A když už jsme mohli jít do rychlého protiútoku, nezvládli jsme situaci jeden na jednoho. To byl ale záměr Bohemians, takhle hrát, proto taky Bohemians zatím dostali v lize tak málo gólů," dodával František Cipro.




AC Sparta Praha - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. 04. 2010, Praha, Letná

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 24. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík , Trapp, Kopic, Hubáček - Kysela, Ragued , Janda (53. J. Černý), Grajciar (60. Trubila) - Tecl, Šenkeřík (71. Ivanovski)

Branky: 39. Sionko 1:0

Průběh: Sparťanští fotbalisté vyhráli ligové derby proti Slavii 1:0, vrátili svému soupeři stejnou pohárovou prohru a jdou zpět do čela prvoligové tabulky. Hosté zůstávají na osmém místě. O konečném výsledku rozhodnul ve 39. minutě záložník Libor Sionko.
  Půl hodiny před zápasem začalo vytrvale pršet a úrovni derby mokrý trávník spíše pomohl. Na nevyzpytatelném terénu neměl nikdo ze soupeřů náladu příliš licitovat, a tak se hrálo ve svižném tempu pořádně
od podlahy. Už ve čtvrté minutě složil v plné rychlosti sparťanský stoper Řepka unikajícího Kyselu, ale kartu za svůj zákrok neviděl. Sudí Franěk ho ale přece jen za chvíli napomenul, přestože další faul na Šenkeříka na kartu nevypadal. Hra měla zajímavý průběh a první velkou šanci přes sparťanský úvodní nápor měli hosté. Záložník Grajciar totiž přesně zamířil svůj trestný kop a od vrchní části břevna putoval za branku. Slávistickou branku jako první ohrozil stoper Kopic, který dezorientován srazil míč s pořádnou vervou těsně mimo vlastní branku. Sparta byla sice aktivnější, ale svoji převahu zesílila až v závěru půlhodiny, kdy se dostal do tempa její klíčový hráč Sionko. Reprezentačního záložníka bylo celé hřiště: bránil, střílel, rozehrával trestné kopy a dokázal přes svou výšku vyhrávat i hlavičkové souboje. Měl také první šanci svého týmu, ale v té ještě ve 26. minutě neuspěl poté, co mířil na osamoceného stopera Hubáčka, který dokázal jeho střelu zblokovat a zanedlouho dokázal dorážku téhož hráče zlikvidovat Martin Vaniak. Ve 39. minutě už byl však i slávistický "čaroděj” bezmocný: po autu Sionko pálil z rohu šestnáctky a po teči Kopice ve skrumáži míč doputoval až do sítě. Brzy mohl přidat letenský veterán další gól, ale po jeho hlavičce vytáhnul další skvělý zákrok Vaniak. Hosté závěr prvního poločasu spíše protrpěli a k Blažkovi se příliš nedostávali, což pokračovalo i po pauze. Až v 59. minutě předvedli hosté rychlý výpad zakončený nebezpečnou střelou Kysely, kterou musel Blažek vytlačit na roh.
  Sparta se prosazovala kombinacemi po stranách a po jedné z nich našel Žofčák v šestnáctce Wilfrieda, jeho rána z první ale mířila vysoko nad branku. Další možnost měl po rohu Hoheneder, ale jeho hlavička minula o centimetry Vaniakovu levou tyč. Závěr utkání už byl ovšem opatrný, sparťané se báli o těsný výsledek a hosté dnes neměli dostatek síly, aby se zápasem něco udělali.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 18.639

Trenér: František Cipro byl potěšen, že se utkání hrálo před plným stadionem. "K nadprůměrné úrovni určitě atmosféra přispěla, byla důstojná a odpovídající derby. Sparta si na rozdíl od nás dokázala vytvořit šance a nejvíce ze standardek, které nám dělají potíže. V druhé půli jsme se trochu zvedli, měli dobré fáze, ale chyběl nám důraz v koncovce a vyloženou šanci jsme si proto nevytvořili,” vysvětlil Cipro, proč jeho tým prohrál.
  "Na sudího si ale stěžovat nemůžeme, jeho dnešní rozhodování respektuji a dnešní průběh rozhodně neovlivnil,” dodal smířlivě slávistický trenér.

Poznámky: Sudímu Fraňkovi byl po zápase disciplinární komisí udělen zákaz činnosti na 5 soutěžních utkání.




AC Sparta Praha - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 15. 04. 2010, Praha, Letná

Druh zápasu: Ondrášovka Cup, čtvrtfinále, odveta

Sestava: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic , Hubáček - Janda, Ragued, J. Černý , Grajciar (45. Šenkeřík) - Vlček (89. Ivanovski), M. Černý (82. Koreš)

Branky: 8. J. Černý z pen. 0:1

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v odvetě čtvrtfinále Ondrášovka Cupu na hřišti Sparty 1:0 a po stejném výsledku z úvodního duelu v Edenu postoupili do semifinále soutěže, kde se utkají s Jabloncem. Třetí pražské derby během dvou týdnů rozhodl v osmé minutě z penalty Jaroslav Černý. Slávisté si postupem udrželi naděje na účast v evropských pohárech,
kam se už téměř s jistotou nemohou probojovat z ligy.
  Sparta vyrukovala do odvety v nejsilnější sestavě a jako by se tím snažila vyvrátit spekulace, že se oba kluby dohodly na tom, že ligový duel vyhrají Letenští a pohárový dvojzápas opanuje Slavia. Za hosty poprvé od návratu po zranění nastoupil v zahajovací jedenáctce Jaroslav Černý a záhy sehrál jednu z klíčových rolí. Domácí Řepka zasáhl míč v sedmé minutě na hranici vápna rukou a rozhodčí Adam usoudil, že k přestupku došlo už v šestnácte, i když televizní záběry ukázaly spíše opak. Právě Černý pak poslal z následného pokutového kopu hosty do vedení. Letenskou ofenzivu jako tradičně rozhýbal Sionko. V desáté minutě trefil z úhlu Vaniaka, o chvíli později pak pálil v dobré pozici vedle tyče. Mírná sparťanská převaha vrcholila po půlhodině hry, kdy dvakrát vymýšlel útočné akce Zeman. Nejprve vybídl zpětnou přihrávkou ze strany Kucku, který kvůli karetnímu trestu chyběl při pondělní ligové výhře Sparty 1:0, ale Vaniak byl dobře postavený. Ve 34. minutě zkoušel Zeman štěstí sám, ovšem slávistický "čaroděj” jeho přízemní střelu k tyči z přímého kopu vyškrábl na roh. Na opačné straně centroval ze strany Krajčík a nabíhajícímu Vlčkovi chyběly k míči jen centimetry. Těsně před pauzou přišli hosté o Grajciara, který po faulu Kušníra ihned zamířil na nosítkách do útrob stadionu a s těžce zhmožděným kotníkem odjel na vyšetření do nemocnice.
  Sparta se v úvodu druhé půle pokusila vyvinout nápor, po kterém v 50. minutě hlavičkoval těsně nad bývalý slávistický kapitán Brabec. Domácí sice i poté, co trenér Chovanec stáhl ze hry Sionka, častěji drželi míč, ale k výraznějším šancím se nedostávali. Vzruch tak přinesla hlavně drobná potyčka pořadatelů s fanoušky v domácím "kotli”. Sparta na zvrat neměla a hosté naopak několikrát mohli pojistit skóre z rychlého brejku. V 62. minutě pálil z nadějné akce nad branku střídající Šenkeřík a stejný hráč pak selhal i o jedenáct minut později. Slávisty to ovšem vůbec mrzet nemuselo, v závěru si postup s přehledem pohlídali.

Rozhodčí: Jiří Adam

Diváci: 10.577

Trenér: "Samozřejmě se mi mluví dobře. Postoupili jsme a navíc jsme vyhráli. Kdo viděl i předchozí derby, tak musí jasně vidět, že hráči na trávníku vyvrátili všechny spekulace. Atmosféra na hřišti i na lavičce byla hodně vyhrocená. Sparta byla ubrečená, jako vždycky,” řekl slavistický kouč František Cipro.
  Podle něj chtěla Sparta určitě dnes vyhrát. "A prohru asi nese hodně těžko. Dnešní souboj asi nedosáhl kvality toho ligového, ale my jsme hráli lépe. Nastoupili jsme v kompletnější sestavě a mohli jsme vést již po poločase o dvě branky,” pokračoval Cipro.
  Kouč Slavie si je vědom dalšího náročného programu mužstva. "O víkendu nás čeká liga s Kladnem a hned ve středa jedeme v poháru do Jablonce. Bohužel jsme přišli o Grajciara. Naštěstí rentgen vyvrátil zlomeninu, ale má těžce pohmožděné vazy,” řekl Cipro.

Poznámky: Slavia se v semifinále poháru střetne s Jabloncem.

-- -- --
Sparta podává protest proti výkonu rozhodčích

  Praha • Fotbalová Sparta bezprostředně po skončení dnešního odvetného utkání čtvrtfinále Ondrášovka Cupu se Slavií oznámila, že podá protest proti výkonu rozhodčích v čele s hlavním Jiřím Adamem. Podle zástupců letenského klubu neoprávněně odpískal po ruce Tomáše Řepky penaltu, která rozhodla o výhře hostů 1:0. Sparta rovněž podává podnět disciplinární komisi svazu za údajné simulování slávisty Zdeňka Šenkeříka po souboji s domácím Tomášem Řepkou.
  "Podle našeho názoru rozhodčí hrubě ovlivnili průběhu zápasu,” řekl novinářům tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Letenským se nelíbila především situace ze sedmé minuty, kdy Adam nařídil penaltu po Řepkově ruce, i když televizní záběry prokázaly, že přestupek se odehrál ještě před vápnem.
  "Ještě musíme zápas zanalyzovat, ale penalta nebyla. Bylo to před vápnem a navíc ruka Řepky byla nastřelená,” vysvětlil Kasík, proti čemu Sparta protestuje.
  Letenský klub se domnívá, že dnešní duel ovlivnil pondělní incident z ligového derby, kdy sudí Pavel Franěk neudělil Řepkovi kartu za faul na unikajícího slávistu Jana Kyselu. Komise rozhodčích mu za to zastavila činnost na pět zápasů. "Hysterie kolem faulu Řepky v ligovém souboji ovlivnila regulérnost Ondrášovka Cupu,” tvrdil Kasík.
  Sparťané zároveň podávají podnět disciplinární komisi kvůli údajnému hrubému simulování Šenkeříka, po němž Řepka obdržel žlutou kartu. "Prokazatelně se Šenkeříka nedotkl v obličeji,” uvedl Kasík.

Sportovní noviny, 15. dubna 2010



Slavia - SK Kladno
0 : 0

Datum: 18. 04. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 25. kolo

Sestava: Vaniak - Dens, Trapp , Kopic , Hubáček - Kysela (65. Šenkeřík), J. Černý, Ragued, Janda - M. Černý, Vlček (8. Ivanovski)

Průběh: Fotbalisté Kladna dnes uhráli v boji o záchranu bezbrankovou remízu na půdě obhájce titulu v Edenu. Slavia nedokázala využít ani více než půlhodinovou početní převahu poté, co byl po druhé žluté kartě vyloučen kladenský Procházka.
  Kromě dlouhodobých marodů se musel domácí kouč František Cipro obejít bez v poháru zraněného Grajciara a potrestaného Krajčíka. Místo něj se poprvé v české lize objevil na pravé straně obrany brazilský
fotbalista Dens. A aby toho nebylo málo, tak již v osmé minutě opustil hřiště pro svalové problémy slávistický kapitán Vlček. Hosté přijeli s očividně defenzivní taktikou. Vepředu byl osamocený Tatanašvili, naopak před vlastní šestnáctkou bylo často osm až devět hráčů. Domácí marně hledali klíč k překonání obranného valu Kladna, diváci marně čekali nejen na gól, ale celý první poločas i na vážnější ohrožení branky. A tak se o nejvíce vzruchu se postarali fanoušci ve slavistickém kotli. Transparenty a po půlhodině i odchodem z hlediště protestovali proti projektu, podle nějž by se Slavia měla v příští sezoně dělit o stadion s Bohemians 1905. Na prázdná místa se vrátili až po přestávce.
  Hned po změně stran hlavičkoval Kopic po rohu nad branku, po chvíli kladenský brankář Kostolanský jen vyrazil před sebe trestný kop Jaroslava Černého ze třiceti metrů, ale Kysela vystřelil nad břevno. Slavia hru zrychlila a v 54. minutě po hezké kombinační akci již napřahoval Ivanovski ke střele, ale tu mu stačil zblokovat Strnad. V 58. minutě obránce Procházka zbytečně srazil zezadu Dense a po druhé žluté kartě mu rozhodčí Kovařík ukázal i červenou. Tlak domácích ještě zesílil. V 67. minutě se Ivanovski probil kladenskou obranou, ale trefil jen gólmana Kostolanského. Na druhé straně po zcela ojedinělé akci hlavičkoval Tatanašvili po centru Zoubka a míč dopadl na břevno Vaniakovy branky. Čtvrt hodiny před koncem po Hubáčkově centru hlavičkoval osamocený Ivanovski, ale na míč pořádně nedosáhl a poslal ho vedle branky. V 79. minutě se v jasné šanci ocitl Jaroslav Černý. Zcela volný ve vápně ale špatně trefil centrovaný míč. A když osm minut před koncem vyboxoval Kostolanský dělovku Ragueda a chytil i přímý kop Jaroslava Černého, mohli se hosté začít radovat z cenného bodu.

Rozhodčí: Libor Kovařík

Diváci: 8.633

Trenér: "Dopadlo to tak, jak jsem si nepřál. Nemůžu ale hráčům nic vytknout, vzhledem k zatížení, které mají poslední dobou. Nic jsme neměnili, nespekulovali jsme se sestavou. I když jsem se bál zranění, zápasový rytmus středa – neděle by měli hráči zvládnout," začal svůj komentář k utkání trenér Slavie František Cipro.
  "V první půli se mi hra nelíbila, bylo to takové mrtvé. Navíc atmosféra nebyla nejlepší, když se zranil Standa Vlček. Ve druhé půli nemám, co bych vytknul. Takovýhle styl hry nám prostě nevyhovuje, nemáme typické hráče, na které by směřovaly centry."
"Standa Vlček má zadní stehenní sval v křeči, nevypadá to ale, že by měl sval natržený," připojil trenér ještě informace o zdravotním stavu útočníka.

Poznámky: 58. Procházka (Kladno)




FK Baumit Jablonec - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 21. 04. 2010, Jablonec nad Nisou

Druh zápasu: Ondrášovka Cup, semifinále

Sestava: Vaniak - Krajčík (90.), Trapp, Kopic (32. Lafrance), Hubáček - Milan Černý , Ragued, Jaroslav Černý (78. Trubila), Janda - Kysela,
Ivanovski (87. Šenkeřík)

Branky: 90. Jarolím z pen. 1:0

Průběh: Proměněná penalta v poslední minutě rozhodla o vítězství domácího Jablonce 1:0 v prvním semifinálovém utkání Ondrášovka Cupu proti pražské Slavii. Ze standardní situace překonal Martina Vaniaka Marek Jarolím, i když slávistický brankář si na míč sáhl. Odveta se bude hrát za týden v Edenu.
  Jarolím přitom zahájil zápas překvapivě jen v roli náhradníka a na hřiště přišel až osm minut před rozhodující akcí. Při ní Michálek poslal prudký centr z pravé strany a ve vápně po souboji Lafaty s Krajčíkem skončil domácí hráč na zemi. Slávistický obránce byl vyloučen a rozhodčí Drábek nařídil penaltu, kterou Jarolím proměnil.
  Začátek zápasu poznamenala nepřízeň počasí v podobě deště, sněhu a krup. Domácí na to nedbali a po šesti minutách měli na kontě dvě nebezpečné hlavičky Pekharta a střelu Zábojníka vysoko nad. Postupně se hosté vymanili z defenzivy a hrálo se většinou ve středu hřiště. Kombinace ale oboustranně vázla a dlouhé nakopávané míče šance na úspěch nedávaly. První větší šanci měli Lafata a Pekhart ve 26. minutě, ale po centru Kovaříka na míč nedosáhli. Po půlhodině hry odkulhal ze hřiště slávistický stoper Kopic a střídající Lafrance hned při prvním kontaktu s míčem ohrozil po rohu hlavičkou domácí branku, střela Ragueda z dálky šla nad. Vzruch přinesl až závěr poločasu. Ve 41. minutě Kovařík pustil míč na Loučku, ale Vaniak skvělým zákrokem udržel čisté konto, na druhé straně poslal Janda v jasné šanci střelu vedle. Minutu před přestávkou se Lafata ve vápně obtočil kolem Lafranceho, který jej držel za dres, a vystřelil vedle.
  Po přestávce vysvitlo sluníčko, ale hra se příliš k lepšímu nezměnila. Blíž ke gólu ale měli domácí, když v 65. minutě po centru Kovaříka trefil Huber Lafatu, od kterého se odrazil míč na tyč Vaniakovy branky. A chvíli nato po dalším centru Kovaříka hlavičkoval opět Lafata do brankové konstrukce. I v závěru byli aktivnější hráči Jablonce, ale často přerušované hře chyběl spád. Slavia byla viditelně spokojená s remízou, která by jí před odvetou dávala slušné naděje na postup do finále. Její akcie ale poklesly v úplném závěru, když z hranice autu poslal Michálek míč do vápna, kde rozhodčí posoudil Krajčíkův zákrok na nabíhajícího Lafatu jako nedovolený.

Rozhodčí: Drahoslav Drábek

Diváci: 2.485

Trenér: "Zápas, který prohrajete penaltou v poslední minutě, se samozřejmě nehodnotí moc dobře, uvidíme příští týden v Praze," začal své pozápasové hodnocení trenér Slavie František Cipro.
  "Ze zraněných hráčů bychom mohli sestavit druhou jedenáctku. Milan Kopic má něco s kolenem, víc zatím nevíme," zmínil se trenér ještě o zdravotním stavu stopera.




SK Sigma Olomouc - Slavia
3 : 1 (0 : 1)

Datum: 25. 04. 2010, Olomouc

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 26. kolo

Sestava: Vaniak - Dens, Hošek, Lafrance, Mareš - Kysela (75. Duranski), Ragued , Koreš, Trubila - Tecl (68. Zákostelský), Ivanovski (83. Hurka)

Branky: 24. Ivanovski 0:1, 64. Šultes 1:1, 70. Hubník 2:1, 80. Hubník 3:1

Průběh: Fotbalisté Olomouce si ve 26. kole první ligy poradili se Slavií a díky třem gólům ze závěrečných pětadvaceti minut ji porazili 3:1. Mistr nechal před pohárovou odvetou s Jabloncem odpočívat všechny opory, ale poločas přesto vyhrál po první ligové trefě Ivanovského.
Sigma však po obrátce přidala a převahu korunovala třemi góly. Dvakrát se trefil střídající Hubník, jednou Šultes, který se devátou trefou dotáhl na spoluhráče Ordoše na druhém místě tabulky střelců.
  Souboj dvou celků, které se upínají na úspěch v domácím poháru, před semifinálovými odvetami vzali prestižněji domácí. Slavia totiž přivezla na Hanou ze zdravotních a disciplinárních příčin silně kombinovaný výběr bez všech opor, přesto byl první poločas překvapivě v její režii. Sešívaným vázla realizace ve finální fázi, ve středu pole však kombinovali plynuleji a byli více u míče. Jediná dotažená akce jim stačila i na gól: Koreš se ve 24. minutě prohnal na pravé straně přes Dreksu a jeho přihrávku poslal z malého vápna Ivanovski za záda gólmana Drobisze, který se v olomoucké sestavě objevil poprvé od korupční aféry. Sigma v úvodu vyloženě neměla den. Nedařila se jí mezihra a teprve ve 44. minutě oklamala slávistickou obranu kolmou přihrávkou Janotky, ale Vaniak se ranou Šultese z obtížného úhlu nenechal zaskočit.
  Domácí se vzchopili až po změně stran. Zpřesnili kombinaci, zrychlili přechod do útoku, ale nejdříve si vynutili jen územní tlak. Po hodině hry už přišly i šance. Ordoš odmítl vyrovnání, když z několika kroků hlavou do sítě netrefil ideální centr Navrátila. Povedlo se to až po průniku Šultese, který kličkovanou v pokutovém území zakončil nepříliš tvrdou, zato umístěnou střelou ke vzdálenější tyči. Olomoucký kouč Psotka vzápětí Šultese vystřídal, ale byl to prozíravý tah. Náhradník Hubník se už po čtyřech minutách dostal k hlavičce, která přes Vaniaka obloučkem zapadla do sítě. Nezkušený výběr mistra Sigmě v závěru nestačil. Po šťastném odrazu míče od Komárkových zad se deset minut před koncem do míče znovu opřel Hubník a Vaniak neměl nárok. Slavia utkání už jen dohrávala, trenér Cipro poslal do hry další tři nováčky z béčka.

Rozhodčí: Jaroslav Bílek

Diváci: 6.037

Trenér: "V prvním poločase jsme hráli velice slušně, výkony některých hráčů mě i příjemně překvapily. Vedli jsme 1:0 a hra se mi celkem líbila. Ve druhé půli už jsme ztratili hru a nepodrželi jsme míč vepředu, takže se to na nás valilo. A naším problémem jsou hlavně standardní situace. Prohráli jsme, ale utkání mi ukázalo, kteří hráči na to mají nebo eventuálně v budoucnu budou mít, nebo kteří ve Slavii nemají co dělat," uvedl po zápase trenér Slavie František Cipro.




Slavia - FK Baumit Jablonec
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 21. 04. 2010, Jablonec nad Nisou

Druh zápasu: Ondrášovka Cup, semifinále, odveta

Sestava: Vaniak - Krajčík , Trapp, Hošek, Hubáček (C) - Dens, Jaroslav Černý, Ragued, Grajciar (69. Ivanovski) - Janda (80. Šenkeřík), Milan Černý

Branky: 37. Lafata 0:1, 57. J. Černý z pen. 1:1, 88. Trapp 2:1

Průběh: Jablonec dostal do vedení v 37. minutě David Lafata. Po přestávce vyrovnal z penalty Jaroslav Černý a dvě minuty před koncem vybojoval pro Slavii výhru Petr Trapp.
Postupový gól však už Pražané vstřelit nestihli.
  Slavia chtěla rychle dohnat jednogólové manko, ale v základní sestavě nebyl ani jeden klasický útočník: na hrotu hráli Janda a Milan Černý. Slávisté ale začali v Edenu zostra a hned v první minutě musel Špit vyrazit Krajčíkovu ránu nad břevno. Na druhé straně se k hlavičce dostal nejmenší hráč na hřišti Haurdič a brankář Vaniak musel zasahovat. Slavia se tlačila do útoku. Po Grajciarově centru z přímého kopu si ke vzdálenější tyči naběhl volný Ragued, míč však nezpracoval a nezakončil. Hosté trpělivě čekali na svou šanci, v 26. minutě po Jarolímově centru hlavičkoval Lafata do břevna. O 11 minut později se ale jablonecký kanonýr dostal do druhé šance a už nezaváhal. Grajciar chyboval, jeho zbytečnou a nepřesnou malou domů využil pohotový Lafata a obloučkem přehodil vybíhajícího brankáře Vaniaka.
  Po změně stran vsadili domácí na jednu kartu. Nastěhovali se před branku Jablonce, ale jeho obrana a gólman Špit nájezdy s jistotou odvraceli. Po pěti minutách zakončoval po rohu Trapp, jeho střelu ale stačil odvrátit z brankové čáry Loučka. Naději vykřesali domácí v 57. minutě. Eliáš v pokutovém území stáhl Milana Černého, rozhodčí mu ukázal červenou kartu a nařídil penaltu, kterou umístěnou střelou k levé tyči proměnil Jaroslav Černý. Slavia poté svého soupeře ještě více sevřela, ale hosté hráli disciplinovaně, zahustili prostor před vápnem a Pražané si s tím nedokázali poradit. Navíc Lafata hrozil nebezpečnými brejky. Až dvě minuty před koncem po ostřelování jablonecké branky se dostal míč k Trappovi, který technickou ranou přece jen zajistil Slavii výhru. Ta ale měla trpkou nepostupovou příchuť.

Rozhodčí: Drahoslav Drábek

Diváci: 2. 485

Trenér: "I když jsme vyhráli, tak je nám to k ničemu. Měli jsme vyhrát s nulou, to se nám nepovedlo. Nechtěli jsme dopadnout jako včera Lyon, který byl v podobné pozici. Myslím si, že nepostoupilo lepší mužstvo, postoupilo mužstvo, které mělo více štěstí," řekl po utkání trenér Slavie František Cipro.
  "Druhá strana mince je ta, že jsme měli velký tlak, jiné mužstvo by z toho góly dalo, my ne. To, že dal gól zase Petr Trapp, o lecčems svědčí. Nemáme gólového útočníka. Kromě tří gólů Bohemce, které padly po standardních situacích, jsme se moc nepředvedli. To je náš nynější problém."
  "Dostali jsme takový polovlastní gól, při něm si ale vinu rozdělili oba dva, Grajciar i Vaniak. Jak mám Vaňouse rád a chci, aby pro další sezónu zůstal, dneska při obdrženém gólu pozdě vyběhl. Peter Grajciar zase posílal malou domů hlavou z půlky hřiště."
  "To, že nebudeme hrát poháry, je po sportovní stránce hodně špatné. Se Slavií jsem sehrál mraky pohárových zápasů, možná nejvíce v republice. Je to špatně pro hráče, pro fanoušky, pro celý český fotbal, pro koeficient. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale Sparta a Slavia by měly hrát poháry," dodával ještě trenér Cipro.

Poznámky: Eliáš (Jablonec) (57.)




Slavia - 1. FK Příbram
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 02. 05. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 27. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Trapp, Hošek , Hubáček - Dens, Janda (58. Grajciar), Ragued, Jaroslav Černý (73. Kaufman) - Milan Černý , Zákostelský (65. Ivanovski )

Branky: 54. Krajčík 1:0, 57. Dens 2:0, 62. Zákostelský 3:0

Průběh: Fotbalisté Slavie se po třech zápasech
dočkali ligového vítězství. Ve 27. kole porazili na domácím trávníku v Edenu Příbram 3:0. O tříbodovém zisku rozhodl neúspěšný obhájce titulu během osmi minut ve druhém poločase, kdy se trefili postupně Krajčík, Brazilec Dens a mladík Zákostelský. Pro posledně dva jmenované to byly první góly v nejvyšší soutěži. Při stále početné marodce poslal domácí kouč František Cipro poprvé od začátku zápasu na hřiště teprve osmnáctiletého Jana Zákostelského, jehož otec Luboš v červenobílých barvách hrál před dvaceti lety a nyní trénuje vedoucí celek ČFL Sezimovo Ústí. A posledních sedmnáct minut si zahrál i obránce Jiří Kaufman, který sice do Slavie přišel již v zimní přestávce 2009, ale po opakovaných zraněních na ligovou premiéru za Slavii dosud čekal. Příbram na podzim Slavii porazila a do Edenu nepřijela jen bránit. Již v šesté minutě domácí Hubáček zapomněl na Pilíka, který se zjevil sám před vybíhajícím Vaniakem. Dokázal slávistického brankáře přehodit, ale střelu nasměroval vedle pravé tyče. Domácí odpověděli přízemním centrem z pravého křídla a střelou Milana Černého z hranice šestnáctky nad branku. Před slabou návštěvou necelých pěti tisíc diváků měl největší šanci prvního poločasu v 19. minutě hostující obránce Plašil, ale po centru Borka stačil gólman Vaniak včas míč vyrazit. Hosté se pak ubránili při rohovém kopu, následná Hubáčkova dělovka šla těsně nad příbramskou brankou.
  V pochmurném počasí se lepší fotbal hrál zásluhou Slavie až po přestávce. V 54. minutě rozehrál Jaroslav Černý přímý kop posunutím míče na nabíhajícího Krajčíka a ten přízemní střelou z jedenadvaceti metrů poslal míč k pravé tyči Krbečkovy branky. V lize se slovenský zadák trefil po tříleté přestávce. Už za tři minuty se domácí diváci radovali podruhé. Příbramská obrana míč odkopla jen k volnému Densovi a slávistický záložník tvrdou střelou z osmnácti metrů zaznamenal svoji první ligovou branku. Za pět minut jej napodobil Zákostelský, který usměrnil do příbramské sítě střelu Milana Černého.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 4.799

Trenér: "Hrál se svižný ligový fotbal, v první půli jsme ale hráli pořád do plných. Když jsme dostali míč na hrot, bylo to přehuštěné a my jsme ho hned ztratili. Ve druhé půli nám pomohla standardka, pak už se z naší strany hrál lepší fotbal, spadlo to z nás. Celkově teď hrajeme lépe ve druhých poločasech," řekl k utkání trenér Slavie František Cipro.
  Trenér se zmínil i o debutantovi v základní sestavě Janu Zákostelském: "Máme problémy s útočníky, se vstřelením branky, s najitím finální přihrávky. Tomu klukovi je devatenáct a my tu typově nikoho takového nemáme. Ani výškově, ani technicky. Dneska byl trochu nervózní, možná toho na něj bylo hodně, ale kdy jindy, než v takovémhle zápase, by se mohl podobný hráč vyzkoušet."




FC Viktoria Plzeň - Slavia
4 : 2 (1 : 2)

Datum: 05. 05. 2010, Plzeň

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 28. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Trapp , Hošek, Hubáček - Dens (72. Šenkeřík), J.Černý (79. Koreš), Ragued (61. Lafrance), Grajciar - Ivanovski, M. Černý

Branky: 5. Ivanovski 0:1, 22. Kolář 1:1, 35. Ivanovski 1:2, 50. Rezek 2:2, 59. Střihavka 3:2, 66. Horváth 4:2

Průběh: Plzeňští fotbalisté se po šesti zápasech dočkali ligového vítězství. Ve 28. kole porazili pražskou Slavii 4:2. O tříbodovém zisku rozhodli Viktoriáni
během sedmnácti minut druhé půle, kdy třemi góly zvrátili vedení hostů. Slavii nepomohly ani dvě trefy Mirka Ivanovského. Domácí finalisty Ondrášovka cupu táhl především Pavel Horváth, který se podílel na třech brankách.
  Utkání zahájily oba týmy ofenzivně a již ve čtvrté minutě pořádně protáhl Horváth gólmana Slavie Vaniaka dalekonosnou ranou. Z protiútoku ovšem vysunul po levé straně Milan Černý rychlonohého Ivanovského. Makedonský útočník předběhl plzeňské stopery a tváří v tvář brankáři Daňkovi nezaváhal. Domácí se pokoušeli vyrovnat, ale dopláceli na nepřesnou koncovku. V 18. minutě se po samostatné akci odhodlal Horváth zpoza šestnáctky k pro sebe netradiční střele pravou nohou, ale Vaniak tygřím skokem k pravé tyči uchránil hosty od pohromy. Jenže o čtyři minuty později nacentroval Horváth z levé strany přesně na Koláře, jehož hlavička z malého vápna přeci jen skončila v levém horním rohu slávistické branky. Hosté zareagovali zlepšenou hrou záložní řady. Za to byli odměněni ve 35. minutě, kdy Jaroslav Černý šikovně prostrčil míč na nabíhajícího Ivanovského a ten zblízka pohodlně vrátil Slavii vedení. Vzápětí mohl srovnat skóre za hostující obránce zabíhající Střihavka, jemuž míč při pokusu o kličku skvěle odebral padající Vaniak.
  Po přestávce se rozpršelo, ale to mohutně útočícím domácím vůbec nevadilo. V 50. minutě si totiž pas za obranu zpracoval hbitý Rezek a oslavil své dnešní osmadvacáté narozeniny úspěšným přelobováním vybíhajícího Vaniaka. Za chvíli po další svižné akci přiťukl Kolář balon do běhu Petrželovi, jehož střela mířila těsně nad. Nápaditě kombinující plzeňská středová řada dostala Slavii pod drtivý tlak. Po rohovém kopu Petržely zakončoval na zadní tyči osamocený Navrátil, Vaniak ale zastavil balon ještě před brankovou čarou. V 59. minutě zachybovala přetížená defenziva hostů a po špatné malé domů trefil Vaniak odkopem pouze dotírajícího Střihavku, který následně střelou do opuštěné branky dokonal obrat na 3:2. Definitivně Slavii položil rohový kop Petržely v 66. minutě, po němž balon po sérii odrazů doputoval až k Horváthovi a plzeňský kapitán prostřelil houštinu těl před sebou. Šest minut na to se prohnal po pravé straně Petržela, tvrdě vypálil a hosty od debaklu zachránilo břevno. Slavia tak venku prohrála popáté za sebou, z toho čtyřikrát dostala minimálně tři branky.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 3.953

Trenér: "Měli jsme nepochopitelný výpadek ve druhém poločase, který si vůbec nedovedu vysvětlit. V prvním poločase jsme viděli celkem solidní hru z obou stran, hrál se svižný fotbal. Ale to, co jsme sami předvedli ve druhé půli, je nepochopitelné, během necelých dvaceti minut jsme dostali tři góly a byly to navíc góly polovlastní, ne-li zcela vlastní. To, jakým způsobem jsme tu druhou půli odehráli, tak jsme těch branek mohli dostat více. Takže pro mě nepochopitelný výpadek a u některých hráčů nepochopitelné chyby," uvedl po zápase trenér Slavie František Cipro.




Slavia - FK Baumit Jablonec
0 : 3 (0 : 1)

Datum: 08. 05. 2010, Jablonec nad Nisou

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 29. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Trapp, Hošek (25. Grajciar) Hubáček - Černý Milan , Janda (61. Šenkeřík), Ragued, Jaroslav Černý - Vlček, Ivanovski (72. Tecl)

Branky: 26. Pekhart 0:1, 39. Jarolím 0:2, 75. Lafata 0:3

Průběh: Poslední domácí utkání této
sezony se slávistům vůbec nevydařilo, třikrát inkasovali a všechny body odvezl ze Synot Tip Areny Jablonec. Dvakát se do sítě trefili bývalí slávisté Marek Jarolím a Tomáš Pekhart, třetí gól přidal David Lafata.
  První příležitost na vstřelení gólu měl na kopačce Petr Janda, kterého pěkným přízemním centrem našel na značce pokutového kopu Matej Krajčík. Janda však zkoušel štěstí svou slabší levou nohou a branku minul. První branka hostů přišla ve 26. minutě. Po rohovém kopu se dostal k centru Jarolím, ve vápně našel Pekharta a ten poslal míč patičkou do Vaniakovy branky. Šest minut před poločasovou přestávkou zvýšil na rozdíl dvou branek Jarolím, který od půlky postupoval sám na Vaniaka. Ve 41. minutě mohli slávisté zkorigovat skóre. Vlček vyslal z pravé strany centr, který z úhlu trefil Ivanovski, Špita ale nepřekonal.
  Druhá půle už tolik fotbalových momentů nepřinesla. První přišel až v 75. minutě, bohužel opět skončil brankou hostů. Po centru z přímého kopu si na hranici vápna zpracoval míč Lafata a poté přesně zamířil k tyči. Rychlý protiútok Slavie v závěru utkání zakončil střelou Peter Grajciar, jenž mířil do tyče. Slavia tak podlehla Jablonci 0:3.

Rozhodčí: Dagmar Damková

Diváci: 4.605

Trenér: Trenéru Františku Ciprovi se utkání nehodnotilo snadno: "Abych byl upřímný, chvílemi mi hráčů bylo líto. Po vyřazení z poháru dohráváme v hlubokém útlumu. Hráči, o kterých vím, že fotbal hrát umí, si nepřihrajou na tři metry. Rozdíl mezi námi a Jabloncem je v produktivitě. Oni třikrát vystřelí, dají tři góly. My to z našich šancí nepotvrdíme a na vstřelení branky se hodně nadřeme. Po vyřazení z poháru absolutně chybí motivace. I když hráči hrají o své další angažmá, o peníze. Ale jakmile inkasují, jsou totálně na dně. Je laciné bavit se o tom, jestli tu dříve byli jiní klíčoví hráči, kteří za to vezmou na hřišti i v kabině. Mně vadí to, že se o to ani nepoperem, nepřitvrdíme. V Plzni nám nakope Rezek, a tady nám potřetí za sebou nakope Lafata."




FK Mladá Boleslav - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 15. 05. 2010, Mladá Boleslav

Druh zápasu: 1. liga 2009/10, 30. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík , Trapp , Hošek (67. Lafrance), Hubáček - Grajciar, Ragued, Janda (42. Šenkeřík), Jaroslav Černý - Vlček, Kysela (86. Kaufman)

Branka: 51. J. Černý z pen. 0:1

Průběh: Z posledního zápasu sezony vezou slávisté tři body. Sešívaní porazili Mladou Boleslav 1:0 gólem Jaroslava Černého z penalty, přeskočili tak svého soupeře v tabulce a v sezoně 2009/2010 skončili na sedmém místě.
  V první půli diváci na promrzlém městském stadionu branku neviděli, více příležitostí si ale vypracovala domácí Boleslav. Už v sedmé minutě si Vaniak připsal první ze svých zákroků, když vyrazil střelu Bořila. Ve 35. minutě hlavičkoval Chramosta v dobré pozici mimo a těsně před koncem poločasu trefil stejný hráč tyč. Jedinou nebezpečnější střelu Slavie vyslal Grajciar, mířil ale nad.
  Po přestávce šli do vedení sešívaní. Po zákroku na Kyselu byl nařízen pokutový kop, který bez problémů proměnil Jaroslav Černý. Další branka už nepadla i přes velké šance na obou stranách. Králi zápasu se stali oba gólmani, Šeda i Vaniak se blýskli výbornými zákroky.

Rozhodčí: Libor Kovařík

Diváci: 2.820

Trenér: "O mnoho už v dnešním zápase nešlo, přesto to bylo velmi hektické, hlavně v druhém poločase. Hrálo se ve svižném tempu, v prvním poločase byla lepší Boleslav, měla i šance, ale nás podržel Martin Vaniak. Ve druhé půli jsme měli více šancí my, vstřelili jsme branku a další střely nám pochytal Šeda. Nakonec nám zachránil vitězství svými zákroky znovu Martin Vaniak," zhodnotil průběh střetnutí trenér Slavie František Cipro.




Slavia - FC Viktoria Plzeň
3 : 3 (0 : 1)

Datum: 16. 06. 2010, Praha, Eden, tréninkové hřiště č. 1

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Jaakkola - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - J. Černý, Kisel, Dembélé, Grajciar, Jarolím - Vlček; 2. poločas: Jaakkola - Vranjes, Hošek, Trapp, Božič - Koreš, Volešák, Belaid (76. Gulajev), Janda - Zákostelský, Concistre

Branky: 34. Tatanashvili 1:0, 51. Božič 1:1, 67. Vaněček 2:1, 68. Hora 3:1, 83. Concistre 3:2, 90. Concistre 3:3

Průběh: Slavia se na domácí půdě v tréninkovém areálu v Edenu představila v prvním přípravném zápasu před novou sezónou. S vítězem Ondrášovka cupu Viktorií Plzeň nakonec uhrála remízu 3:3.
  První půle sice přinesla kombinační a svižný fotbal, hrálo se ale převážně na středu hřiště a mnoho šancí si ani jeden tým nevytvořil. Do vedení šla ve 34. minutě Plzeň zásluhou Tatanashviliho, který obstřelil testovaného finského gólmana Jaakkolu.
  Druhá půle začala pro sešívané lépe. V 51. minutě se po Belaidově centru prosadil chorvatský obránce Božič. Pak ale přišly nešťastné dvě minuty pro Slavii. V 67. Vaněček a v 68. Hora překonali finského gólmana a Plzeň vedla 3:1. Slavia ale dokázala zásluhou dvou branek argentinského útočníka Lucase Concistreho vyrovnat. Hráč, který je ve Slavii na testy z klubu Olimpo, nejprve dorazil za Daňkova záda míč po střele Petra Jandy a v 90. minutě poslal do sítě střelu po krásné akci a přihrávce Ládi Volešáka. Tomu míč připravil Petr Janda.

Rozhodčí: Kocourek

Diváci: 150

Trenér: "Po herní stránce jsem byl více spokojený s prvním poločasem, i když jsme ho paradoxně prohráli. Měli jsme v útoku situace, které jsme mohli vyřešit lépe. Druhý poločas už takový nebyl, ale kluci spolu hráli poprvé, skřípalo nám to. Po chybách jsme inkasovali branky, ale jsem rád, že jsme alespoň srovnali skóre. Na mistrovství světa moc branek nepadá, tady jich diváci viděli šest. Na výsledek ale v této fázi nelze přikládat vážnost. Prosadil se argentinský útočník Consistre, dokázal, že branky dávat umí,” uvedl po zápase trenér Karel Jarolím.
  "Testovaní hráči jsou s námi od pondělí, je složité je na základě poločasu jednoho zápasu hodnotit. Určitě mě nezklamal záložník Dembélé, předpoklady má i vysoký mladý finský brankář Jaakola. Zůstanou s námi ještě do sobotního turnaje, pak bychom měli rozhodnout,” dodal slávistický trenér s tím, že další testovaný útočník Franck Madou by měl dostat šanci o víkendu.




Slavia - FK Mladá Boleslav
1 : 1 (0 : 1); pen. 3 : 4

Datum: 19. 06. 2010, Čelákovice

Druh zápasu: Turnaj v Čelákovicích, kvalifikace

Sestava: Valeš - Vranjes , Vomáčka, Božič, Mareš (51. Čelůstka) - Hurka, Ragued (41. Dembélé), Koreš (50. Belaid), Volešák, Janda - Zákostelský (41. Madou)

Branky: 32. Kulič 0:1, 53. Madou 1:1; penalty proměnili Madou, Volešák, Čelůstka - Sylvestre, Kúdela, Brunclík, Hrdlička

Průběh: Slavia má za sebou první zápas na tradičním
turnaji v Čelákovicích. Zápas s Mladou Boleslaví dokázali sešívaní ve druhé půli srovnat zásluhou Madoua, nakonec ale prohráli 3:4 po penaltovém rozstřelu.
  První půle příliš šancí divákům nepředvedla. Jediným úspěšným střelcem byl do poločasu Marek Kulič, který ve 32. minutě dorazil za Valeše střelu Kúdely.
  Do druhé půle naskočil v sešívaném dresu Franck Madou a hned ve 44. minutě (zápas se hrál na 2 x 40 minut) se ocitl ve velké šanci. Po Korešově kolmici ještě ale gólmana Šedu nepropálil. Skórovat se mu povedlo až v minutě 53. Madou nejprve vybojoval rohový kop a následný centr uklidil přesnou hlavičkou pod břevno boleslavské brány.
  O postupujícím do finále tak rozhodovaly pokutové kopy. Hned v první sérii Grajciar přestřelil Šedovu branku a Boleslav šla díky Sylvestrově proměněném pokusu do vedení. V druhé sérii se trefil s přehledem Madou, Kulič ale zamířil do břevna. Volešák a Kúdela proměnili, ve čtvrté sérii ale technický pokus Belaida skončil na břevně, Brunclík se trefil a Hrdlička pak mohl svoji penaltou rozhodnout.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: ?

Trenér: "Je škoda, že došlo na penalty, mohli jsme některé situace dotáhnout k brance a rozhodnout o postupu. Někteří testovaní hráči nastoupí ještě odpoledne, mohu řict, že výkon Francka Madoua se mi stejně jako divákům líbil,” uvedl pro náš web trenér Karel Jarolím.

Poznámky: Druhý zápas: FK Teplice - FK Baumit Jablonec 1:1 (0:0, na penalty 2:3)




Slavia - FK Teplice
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 19. 06. 2010, Čelákovice

Druh zápasu: Turnaj v Čelákovicích, o 3. místo

Sestava: Jaakkola - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - Grajciar, Kisel, Dembele (41. Ragued), L. Jarolím, J. Černý (72. Janda) - Vlček (41. Concistre)

Branky: 24. Grajciar 1:0, 49. Kisel 2:0

Průběh: Slavia má za sebou i druhý zápas turnaje v Čelákovicích. Po smolné prohře na penalty s Mladou Boleslaví si sešívaní poradili 2:0 s týmem FK Teplice.
  V prvním poločase se tentokrát jako jediný tým prosadila Slavia. Ve 24. minutě poslal míč krásnou ranou pod břevno po Čelůstkově přihrávce
Peter Grajciar.
  Po změně stran a několika neproměněných šancích se své první branky v sešívaném dresu dočkal Karol Kisel. Grajciar rozehrál chytře přímý kop k Jardovi Černému, ten přiťukl Kiselovi a záložník se z dvanácti metrů nemýlil. V 70. minutě neměl daleko k dalšímu gólu v dresu Slavie Lucas Concistre, ale po centru z pravé strany trefil pouze břevno. V naší bráně se několika jistými zákroky předvedl gólman Jaakkola. "Jsem rád, že jsem svým gólem pomohl napravit svoji neproměněnou penaltu z dopoledního rozstřelu, myslím si, že jsme nad Teplicemi vyhráli zaslouženě, měli jsme víc ze hry i více šancí,” uvedl po zápase střelec první branky Petr Grajciar.
  Po utkání převzal Lukáš Jarolím, který měl v zápase kapitánskou pásku, pohár za třetí místo od starosty Čelákovic.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: ?

Trenér: Karel Jarolím

Poznámky: Finále: FK Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav 3:1 (0:1).
  Všechny zápasy byly hrány na 2x40 minut.




Slavia - SK Dynamo České Budějovice
0 : 0; na pen. 3 : 2

Datum: 23. 06. 2010, Nová Včelnice

Druh zápasu: Turnaj v Nové Včelnici, kvalifikace

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - Milan Černý (31. Janda), Jarolím, Kisel, Ragued (31. Dembélé), Grajciar - Vlček

Průběh: Slavia si na tradičním turnaji v Nové Včelnici zahraje o první místo. Ve svém prvním zápase sešívaní porazili Dynamo České Budějovice 3:2 na penalty po výsledku 0:0 v normální hrací době.
  První půle přinesla po jedné velké šanci na obou stranách. Už v deváté minutě mohla jít do vedení Slavia, když Karol Kisel obešel gólmana Kučeru a střílel do odkryté brány. Míč ale nakonec stačil z brankové čáry vykopnout obránce Žižka. Těsně před poločasem se na druhé straně vytáhl Martin Vaniak, když lapil Sedláčkovu střelu z deseti metrů.
  Ve druhém poločase byl po deseti minutách hry v největší šanci Grajciar. Gólman Kučera ale vystihl jeho kličku a chytil míč zpod nohou našeho záložníka. Zápas tak skončil 0:0 a stejně jako v Čelákovicích musela Slavia projít penaltovým rozstřelem. Ten měl tentokrát pro sešívané lepší konec a po trefách Čelůstky, Trappa a Kisela postupuje Slavia do finále.

Rozhodčí: Milan Makovička

Diváci: ?

Trenér: Karel Jarolím

Poznámky: Hráno na 2x30 minut.
  Druhý zápas: Brno - Liberec 0:3 (0:1)




Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 23. 06. 2010, Nová Včelnice

Druh zápasu: Turnaj v Nové Včelnici, finále

Sestava: Valeš - Božič, Hošek, Vomáčka, Mareš - Janda, Belaid, Ragued (31. Dembélé), Volešák (57. Koreš), Húrka (31. Milan Černý) - Soukouna (31. Dabo)

Branky: 8. Janda 1:0, 42. Vojta 1:1, 49. Vlasko z pen. 1:2

Průběh: Slavia na turnaji v Nové Včelnici zopakovala loňské druhé místo. Po penaltovém vítězství nad Českými Budějovicemi podlehli sešívaní ve finále 1:2 Slovanu Liberec.
  Po prvním poločase přitom sešívaní vedli a byli na nejlepší cestě k zisku turnajového vítězství. Už v osmé minutě se totiž po Volešákově centru trefil hlavou na přední tyči Petr Janda. Sebevědomí navíc slávistům zvedl gólman Valeš, který v 15. minutě zneškodnil Dočkalovu penaltu.
  Druhá půle ale přinesla obrat. Nejprve se ve 42. minutě trefil Vojta, který ve vápně tečoval Bosančičův centr mimo dosah našeho gólmana, o sedm minut později už Liberec vedl, když se po Valešově faulu postavil Bosančič k druhému pokutovému kopu a panenkovským dloubákem proměnil.
  Slávisté tedy berou pohár za druhé místo, dočkali se i individuálních ocenění. Martin Vaniak obdržel cenu za nejlepšího gólmana turnaje, Petr Janda za nejrychlejší branku. Janda se stal navíc nejlepším hráčem Slavie na turnaji.

Rozhodčí: Milan Makovička

Diváci: ?

Trenér: "V prvním utkání jsme podali kompaktnější výkon, v tom druhém jsme zkoušeli dva útočníky, výkon už tak kvalitní nebyl, vedli jsme, ale soupeř výsledek otočil,” uvedl po turnaji trenér Karel Jarolím. Testování hráčů, kteří jsou ve Slavii od minulého týdne skončilo. "Někteří z nich uspěli, jednáme o podmínkách jejich angažmá, rozhodne se v nejbližších dnech, konkrétnější být zatím ale nechci,” dodal trenér k testovaným hráčům.

Poznámky: Hráno na 2x30 minut.




Slavia - SK Kladno
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 26. 06. 2010, Praha, Eden, tréninkové hřiště č. 1

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - Grajciar, Koreš, L. Jarolím, J. Černý - Janda, Soukouna; 2. poločas: Hanuš - Čelůstka, Hošek, Vomáčka, Mareš - Janda (53. Hurka), J. Černý, Koreš, Belaid, M. Černý - Gulajev

Branky: 26. Čelůstka 1:0, 52. J. Černý z pen. 2:0, 70. Hurka 3:0

Průběh: Slávisté k dnešní přípravě nastoupili už jen s jedním testovaným hráčem, útočník Soukouna odehrál první poločas. Kladno sice hned v první minutě zahrávalo standardku, ale pak se hra na dvacet minut přesunula před Pavlíkovu bránu, Martin Vaniak se musel v bráně trochu nudit. Slávisté bušili do kladenské obrany, parádní střelu k tyči předvedl ve 13. minutě Koreš, ale Pavlík byl na místě. U zrodu další šance byl Janda, přihrál Grajciarovi, ale míč se od Pavlíka odrazil do zámezí. Po následném rohovém kopu na přední tyči Čelůstka usměrnil balón patičkou na pravou tyčku, od které se míč odrazil do brány. Po půlhodině hry se protáhnul na druhé straně Vaniak, Hlava však mířil jen těsně vedle brány. Ve 35 minutě zlikvidoval krásnou střelu Jaroslava Černého Pavlík, když ji vyškrábnul na roh. Další dělovku poslal na kladenskou bránu ve 39. minutě Koreš, ale cinkla jen o pravou tyč. Čtyři minuty před koncem první půle postupoval sám na Pavlíka Soukouna, ale zblízka ho nepropálil.
  Druhý poločas byl ze strany Slavie horší, Kladno se dostalo více do hry. V 50. minutě mířil nad bránu Bartoš, na druhé straně ale nakopnul do břicha Jandu Procházka a kopala se penalta. K jejímu zahrávání se postavil Jarda Černý a bez problémů přidal druhý slávistický gól. Janda musel být po faulu vystřídán, na hřiště se dostal aktivní Martin Hurka. Právě Hurka byl u třetího gólu v 70. minutě, když si narazil míč s Milanem Černým a sám pak zakončoval. Hanuš předvedl dobrý zákrok v 75. minutě při rohovém kopu Kladna, kdy vyrazil mimo bránu míč od Zachariáše. Pět minut před koncem mohl přidat svůj druhý gól v utkání Hurka, ale nastřelil jen tyčku.

Rozhodčí: Adam

Diváci: ?

Trenér: "V zápase jsme už měli některé dobré herní momenty, je škoda, že jsme nevyužili další šance, které jsme si vypracovali,” zhodnotil utkání trenér Slavie Karel Jarolím.




Slavia - Baník Sokolov
5 : 2 (4 : 1)

Datum: 30. 06. 2010, Eden

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - J. Černý, Kisel, L. Jarolím, Koreš, Grajciar - Vlček; 2. poločas: Hanuš - Čelůstka, Hošek, Vomáčka, Mareš - Hurka, Koreš (72. Gulajev), Belaid, Janda, M. Černý - Hora

Branky: 2. Grajciar 1:0, 18. Čelůstka 2:0, 20. Vlček 3:0, 29. Vlček 4:0, 36. Podrazký z pen. 4:1, 86. Duchnič 4:2

Průběh: Slavia si v posledním přípravném zápase před odjezdem na herní soustředění do Seefeldu poradila s týmem Baníku Sokolov 5:2.
  Sešívaní začali "zostra" a hned po dvou minutách vedli 1:0. K velké radosti osmi stovek diváků v Synot Tip Areně se po Kiselově pasu trefil Peter Grajciar. V 18. minutě to bylo 2:0, když se po centru z přímého kopu hlavou trefil Ondřej Čelůstka. Ve 20. a 30. minutě přišly chvíle Stanislava Vlčka. První branku dal po zpětné přihrávce Petera Grajciara, druhý gól vsítil z rychlého protiútoku po přesném pasu stejného hráče. Čisté konto zkazil Martinu Vaniakovi v 36. minutě Podrazký, který z penalty zamířil na opačnou stranu, než kterou zvolil slávistický brankář.
  Po změně stran nastoupila Slavia s obměněnou sestavou a jeden z nováčků, Jakub Hora, přidal v 55. minutě pátou sešívanou branku. Kličkou obešel vyběhnuvšího gólmana i jednoho z obránců a střílel do odkryté sítě. Slavia kontrolovala výsledek, poslední slovo měl ale Sokolov, když se v 86. minutě trefil Duchnič. Sešívaní tak nakonec porazili soupeře ze severu Čech 5:2.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 800

Trenér: "Potěšily mě vstřelené branky, které padly po slušných fotbalových akcích, v prvním poločase jsme jich dotáhli víc. Mrzí mě inkasované branky, soupeř víc šancí neměl. Chtěli jsme odehrát jeden zápas na hlavním stadionu, aby si hlavně noví hráči zkusili prostředí,” uvedl trenér Karel Jarolím. "Na soustředění nás čekají kvalitnější soupeři, uvidíme, jak nás prověří. Odehrajeme tam tři utkání v týdnu, proto s námi pocestuje takový kádr, aby nám to vyšlo na dvě jedenáctky a mohli jsme rozložit síly, případné zúžení přijde až po soustředění,” dodal trenér.




Slavia - Olympiacos FC
1 : 3 (1 : 2)

Datum: 04. 07. 2010, Geretsried

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - Grajciar, Kisel, Dembélé, L. Jarolím, J. Černý - Vlček; 2. poločas: Hanuš - Čelůstka, Trapp, Koubský, Hubáček (69. Mareš) - Janda, Ragued, Belaid, Koreš - Hora, M. Černý.

Branky: 6. Bravo Sanfelix 0:1, 11. Grajciar 1:1, 34. Santo Luis 1:2, 83. Derbyshire 1:3

Průběh: První přípravné utkání na soustředění v Seefeldu absolovovali slávisté proti celku Olympiacos Piraeus. Před návštěvou přibližně tisícovky diváků podlehla Slavia řeckému týmu 1:3.
  Olympiacos se ujal vedení hned na začátku utkání. V 6. minutě se po rohovém kopu prosadil hlavičkou Bravo Sanfelix. Slavia dokázala na vedoucí branku rychle odpovědět - po dlouhém pasu Davida Hubáčka po přihrávce Standy Vlčka se prosadil v jasné šanci Peter Grajciar, který překonal v brance Olympiacosu veterána Antonise Nikopolidise. Po další hlavičce ve 34. minutě šel Olympiacos znovu do vedení, tentokrát zamířil přesně Santo Luis, který vymetl pravou horní šibenici branky, Vaniak byl bez šance zasáhnout.
  Ve druhém poločase si Slavia vytvořila několik slibných šancí. Pokusy Ragueda, Jandy a Milana Černého však vyrovnání nepřinesly, po akci M. Černého a Jakuba Hory vykopávali Řekové míč z prázdné branky. V 83. minutě tak znovu udeřil Olympiacos, Derbyshire se dostal za obranu, obešel gólmana Hanuše a stanovil závěrečné skóre utkání na 1:3. Akce zaváněla přinejmenším hraničním ofsajdovým postavením.

Rozhodčí: Sippel (Německo)

Diváci: 1.000

Trenér: "Byla to dobrá konfrontace s kvalitním soupeřem. V prvním poločase jsme dostali dvě laciné branky. Přesto jsme po přestávce měli řadu šancí. Utkání jsme mohli zremizovat nebo i vývoj zápasu otočit. Místo toho jsme ale v závěru inkasovali po situaci, která zaváněla ofsajdem. Je to sice příprava, myslím ale, že jsme měli uhrát lepší výsledek,” hodnotil utkání trenér Slavie Karel Jarolím.

Poznámky: Olympiacos FC Pireus




Slavia - KKS Lech Poznań
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 07. 07. 2010, Angerberg

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vaniak (46. Jaakkola) - Čelůstka, Trapp, Koubský, Hubáček - Ragued (62. Dembélé), Jarolím (85. Hurka) - Grajciar, Kisel (62. Janda), M. Černý (62. Koreš) - Vlček (46. Hora)

Branky: 37. Vlček 1:0, 68. Hora 2:0

Průběh: V druhém přípravném utkání v rámci soustředění v Rakousku porazili slávisté úřadujícího polského mistra Lech Poznaň 2:0. Trefili se útočníci - Standa Vlček a Jakub Hora.
  Utkání se hrálo za krásného počasí na výborně připraveném trávníku v Angerbergu. Trenér Karel Jarolím nemohl v utkání počítat s marody Vomáčkou, Kaufmanem, Hoškem, do utkání nezasáhl ani Jaroslav Černý, který má naražené koleno ze zápasu s Olympiakosem. V úvodu utkání dvěma zákroky podržel Martin Vaniak, zejména jeho zákrok po střele Stiliče z přímého kopu a Wichniarkově šanci. Skóre tak mohli otevřít slávisté, za obranu se dostal Milan Černý, předložil míč do vyložené pozice Standovi Vlčkovi a ten překonal Kotorowského.
  Po přestávce slávisté své vedení zvýšili, Štěpán Koreš přenesl přesným pasem hru na druhou stranu hřiště, Lukáš Jarolím nacentroval na Jakuba Horu a mladý útočník prudkou hlavičkou poslal míč pod břevno.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: "Je to jenom příprava, ale vítězství mě samozřejmě potěšilo,” uvedl po zápase trenér Karel Jarolím. "Už v zápase s Olympiakosem jsem byl s nasazením i herním projevem spokojený, tentokrát jsme to potvrdili i výsledkem. Byla to dobrá příprava proti silnému soupeři, navíc se trefili útočníci, věřím, že to pro ně bude povzbuzení,” dodal slávistický kouč.




CFR 1907 Cluj - Slavia
2 : 4 (0 : 2)

Datum: 11. 07. 2010, Abtenau

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Koreš, Koubský, Trapp, Mareš - J. Černý, Kisel, Ragued, L. Jarolím (31. Dembélé), Grajciar - Vlček; 2. poločas: Jaakkola - Koreš, Čelůstka, Trapp, Hubáček - Hurka (75. Zákostelský), Dembélé, Belaid, M. Černý - Hora, Janda.

Branky: 17. Jarolím 0:1, 40. Grajciar 0:2, 48. Janda 0:3, 66. Traore 1:3, 74. Hora 1:4, 87. Traore 2:4

Průběh: S netradiční obranou vstoupili do posledního přípravného zápasu hráči Slavie. Úvod zápasu šance nepřinesl, ale když už se v 17. minutě na hřišti odehrálo něco zajímavého, byla z toho hned branka. To Peter Grajciar poslal roh na zadní tyč, kde ho usměrnil do brány Lukáš Jarolím a Slavia nad mistrem Rumunska, který ve středu porazil v přípravě Anderlecht 3:0, vedla 1:0. Slavia pak kopala další dva rohy, ale neprosadila se. Poté se nepotvrdily zprávy o vyrovnání Kluže a Slavia tak stále vedla o branku. V 31. minutě střídal pokopaný Jarolím a na hřiště přišel Bassirou Dembélé. Účastníkovi nadcházející sezóny Ligy mistrů vstřelili slávisté druhý gól v 40. minutě. Branku vstřelil Peter Grajciar po akci, do které se zapojili všichni ofenzivní hráči Slavie - J. Černý poslal míč do křídla Vlčkovi, jeho centr přistrčil Kisel střílejícímu Grajciarovi. Tím první poločas skončil, slávisté vedli o dvě branky.
  Druhá půle začala stejně jako ta první skončila - brankou Slavie. To už hráli sešívaní v obměněné sestavě, Belaid přihrál Jandovi a ten prudkou křížnou ranou prostřelil golmana soupeře. Proti obměněné sestavě Slavie se začali hráči rumunského klubu prosazovat častěji a po několika zmařených šancích se dočkali snížení, Traoré zakončoval do odkryté brány po centru z pravé strany. Slávisté si to však nenechali líbit a brzy kontrovali další brankou. Nejdříve Belaid z přímého kopu bránu těsně přestřelil, ale o minutu později zvýšil na 4:0 Jakub Hora, když vybojoval míč, prošel obranou a zavěsil do pravé šibenice. V závěru zápasu ještě kosmeticky upravil skóre opět Traoré, když se dostal za obranu sešívaných.
  Slávisté si tak v závěru přípravy zvedli sebevědomí, v posledních pěti zápasech nastříleli 15 branek, připsali si skalpy polského a rumunského mistra. V pátek je již čeká v Edenu ostrý zápas proti Bohemians 1905. Ještě předtím bude jistě předsezónní tisková konference, na které se mimo jiné představí nová sada dresů.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Karel Jarolím




Bohemians 1905 - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 16. 07. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 1. kolo

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Trapp, Koubský , Hubáček - J. Černý, Kisel, Ragued, M. Černý (73. Janda), Grajciar (82. Belaid) - Vlček (60. Hora)

Branky: 2. Bartek 1:0, 17. Kisel 1:1

Průběh: První fotbalová liga začala remízou 1:1. Ve vršovickém derby mezi Bohemians 1905 a Slavií Praha dnes daly oba týmy po gólu už v první dvacetiminutovce a Slavii pak k rozhodující trefě nepomohla ani téměř půlhodinová přesilovka po vyloučení Rychlíka. V Edenu, kde mají od této sezony domácí hřiště oba dnešní soupeři, otevřel skóre již v první minutě "klokan” Bartek, v 17. minutě vyrovnal Kisel.
  Zápas se hrál v komorním prostředí, v hledišti stadionu s dvacetitisícovou kapacitou sledovalo ligovou premiéru 5623 diváků. Tábory nejvěrnějších příznivců obou týmů duel bojkotovaly a místo do hlediště se vydaly na protestní pochod k dosavadnímu stadionu Bohemians 1905. I kdyby někteří z nich nakonec do hlediště dorazili, možná by ani nestihli první gól. "Klokani”, kteří v minulém ligovém ročníku dali ze všech týmů nejméně branek, totiž v nové sezoně otevřeli střelecký účet hned po minutě hry. Po pravé straně unikl Moravec, na jeho přízemní centr si naběhl Bartek a přesnou střelou k tyči nedal Vaniakovi šanci. Slávisty, kteří byli podle zápisu hosty, gól na chvíli zaskočil, jako kdyby bylo znát, že kvůli bolavému kotníku nemohl nastoupit nový kapitán Lukáš Jarolím. Soupeř napadal již na polovině hřiště a v první čtvrthodině jim nedovolil hrát kombinační hru. Přesto se Slavia dočkala brzy vyrovnání, když po pasu Jaroslava Černého z pravé strany se za obranu Bohemians dostal Kisel, šel sám na brankáře a chladnokrevně zakončil střelou po zemi. Po svém návratu do ligy z působení v Austrálii se trefil hned v prvním střetnutí v červenobílém dresu. A za šest minut měl na kopačce druhý zápis: brankář Vaniak rychle rozehrál, po Rychlíkově uklouznutí se k němu dostal míč, ale Kisel váhal se střelou a nakonec slabá rána skončila ve Sňozíkově náruči. Hosté zahrozili podruhé až těsně před přestávkou, po rychlém brejku střídající Škoda vystřelil z hranice vápna těsně vedle.
  I v úvodu druhého poločasu zahrozili nejprve Bohemians. Na branku Slavie se řítil osamocený Bálek, ale Vaniak včasnou reakcí nájezd zmařil. Bálek se dostal k míči i napodruhé, ale slávistický gólman mu jej skvělým zákrokem rukou vypíchl. Pak ale opět převzala iniciativu Slavia a pomohl jí k tomu i Rychlík. Obránce Bohemians v 63. minutě dostal za faul druhou žlutou kartu a nabídl Slavii téměř půlhodinovou přesilovku. Z ní ale slávisté nic nevytěžili, na druhé straně naopak musel další zákrok vytáhnout nejstarší hráč ligy Vaniak proti střele Moravce, který z dálky zakončil rychlý protiútok. Blýsknout se ale musel i domácí Sňozík, který chytil přesnou ránu Jaroslava Černého.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 5.623

Trenér: Trenér Slavie Karel Jarolím si posteskl, že zápas se pro jeho tým nezačal vyvíjet šťastně. "Bohemians šli do vedení po naší individuální chybě. Vše, co jsme si říkali v přípravě, vzalo za své,” zlobil se na mužstvo kvůli brzy inkasovanému gólu. Ale hráči podle něj dokázali na situaci zareagovat. "Snažili se hrát kombinačně a myslím, že si vytvořili i plno situací, ale zakončení neřešili nejlépe,” řekl Jarolím. Také ve druhém poločase měli Slávisté momenty, které mohli podle kouče vyřešit lépe. "A početní převahu jsme absolutně nezvládli. Měli jsme více kombinovat a být trpělivější,” dodal Jarolím.

Poznámky: Rychlík (Bohemians) (63.)




FC Baník Ostrava - Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 25. 07. 2010, Ostrava

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 2. kolo

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Koubský, Vomáčka, Hubáček - Grajciar, Ragued, Kisel, J. Černý (71. Janda ) - Hora (83. Vlček), M. Černý

Branky: 37. Kisel 0:1, 52. Frejlach 1:1

Průběh: Souboj ostravských fotbalistů se Slavií ve druhém kole nejvyšší soutěže skončil remízou 1:1. Baník byl aktivnější a měl víc příležitostí, síť pražského celku však parádní ranou z voleje rozvlnil jen Tomáš Frejlach. Hosté na Bazalech vedli, když se znovu prosadil Karol Kisel, který je zatím jediným střelcem Slavie v letošním ročníku. Oba týmy si připsaly druhou remízu v sezoně.
  Ostrava už od úvodních okamžiků tahala za delší konec, jenže neúčast potrestaného Lukeše se znovu jevila jako velká přítěž. Územní převahu nedokázali domácí proložit přesnou finální přihrávkou a Slavia proto trnula jen při standardních situacích. Ty měl místo Lukeše v popisu práce Frejlach. Po jeho rohu nejprve ve třinácté minutě hlavičkoval vedle z malého vápna Neves, pak sám Frejlach Vaniakovi zavařil dvěma trestnými kopy. Slavistický gólman se vyznamenal hlavně ve dvacáté minutě, kdy s vypětím sil vytlačil Frejlachovu dalekonosnou bombu na roh. I další rána ostravského záložníka Vaniaka o devět minut později pálila v dlaních, nadvakrát však balon zkrotil. Zatímco Baník marně kombinoval na útočné polovině, hostům ke štěstí stačil jeden vydařený brejk. Po ostravské ztrátě míče ve středu hřiště přešli do bleskového protiútoku, Milan Černý efektní patou srazil míč do volného prostoru mezi stopery Kiselovi, který průnik středem pokutového území zakončil přízemní střelou k tyči. Vedení hostům vydrželo čtvrthodinu. Frejlachovi to už do třetice vyšlo, odražený balon nechytatelným volejem z velkého vápna napasoval do pravého horního rohu Vaniakovy branky. Vyrovnávací gól byl pro Ostravu podnětem k dalšímu náporu. Už za pár sekund se za druhým gólem dral Zeher, ale přestřelil. Pražanům pak znovu největší obtíže činily standardní situace a soupeřův důraz ve vápně. V 63. minutě nepokryli hosté Bolfa, jehož hlavičku zkoprnělý Vaniak očima tlačil mimo branku. Záhy bylo po Frejlachově rohu před brankou Slavie znovu dusno, ale Varadiho pokus těsně minul tyčku. Další gólové situace už závěr zápasu nenabídl.

Rozhodčí: Tomáš Adámek

Diváci: 6.075

Trenér: Slavistický trenér Karel Jarolím byl spokojen především s defenzivou. "V tom jsme obstáli, nedopouštěli jsme se takových individuálních chyb jako na jaře, kdy jsme tady prohráli 3:1. Z tohoto pohledu můžu být spokojený. Ale věděli jsme, že Ostrava hodně spoléhá na standardní situace a těch na mé gusto zahrávala poměrně dost. Když tam byly nějaké závary, podařilo se nám je naštěstí vyřešit,” řekl Jarolím.
  Litoval, že vedení jeho tým neuhájil déle. "Po zdařilém rychlém protiútoku se nám povedlo skórovat, škoda, že se nám to nepodařilo udržet delší dobu. Myslím, že to bylo otevřené na obě strany. Měli jsme pár situací, které jsme mohli dotáhnout lépe. Ale s přístupem hráčů jsem spokojen. Škoda jen, že jsme to utkání nevyhráli. I Baník šel za výhrou, ale nemyslím, že kromě gólů a závarů by měl nějaké šance,” dodal Jarolím.




Slavia - FK Mladá Boleslav
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 31. 07. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 3. kolo

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - Ragued , Kisel - Jaroslav Černý (83. Belaid), Janda (59. Vlček), Milan Černý – Hora (73. Zákostelský)

Branky: 75. Vlček 1:0

Průběh: Karel Jarolím se musel v zápase obejít nejen bez zraněných Hlouška, Naumova a L. Jarolíma, ale také bez Petera Grajciara, o jehož přestupu Slavia v současnosti jedná. Jeho místo v sestavě zaujal Petr Janda. Oproti minulému kolu už naopak byl k dispozici Petr Trapp, který se
vrátil na místo stopera. Začátek zápasu přinesl svižný fotbal, ale žádný náznak šance se neujal, nejvíce nebezpečná byla křížná střela Sedláčka po zemi. Na druhé straně to dvakrát zkusil z dálky J. Černý, neuspěl ani on. Průniky Jakuba Hory pak vždy stihla zablokovat obrana. První velká šance Slavie přišla v 26. minutě, kdy po odvrácené standardce centroval do vápna Trapp a Čelůstka sám ve vápně míč netrefil ideálně. Vzápětí střílel z hranice vápna Milan Černý, ovšem jen do náruče Millera. V závěru poločasu se Slavia dokázala dostat do zajímavých situací v okolí vápna Boleslavi, ovšem akce Jandy či Milana Černého brzdily nepřesnosti v předfinální fázi. Když už se sešívaní dostali po rychle rozehraném rohu do vápna, zpětná přihrávka nenašla adresáta, který by měl už hodně jednoduchou situaci. Po dalším rohu a zblokované střele J. Černého napřáhl ve vápně Čelůstka, ale míč poslal nad bránu Millera. Do kabin se tak šlo za bezgólového stavu.
 Druhou půli začala Slavia krátkým náporem, ale kroužení kolem vápna a centry dovnitř nepřinesly kýžený efekt. Na druhé straně odpověděla Boleslav sérií tří rohů a po tom třetím hlavičkoval Chramosta jen těsně vedle Vaniakovy brány. V 65. minutě se v největší šanci dosavadního průběhu zápasu objevil střídající Vlček, bránu však přestřelil. O chvíli později hlavičkoval po rohu v nadějné pozici Koubský také nad Millerovu bránu. Vzápětí spálil tutovku hostující Chramosta, který tváří v tvář Vaniakovi poslal míč vedle brány. Eden se tak dočkal branky až v 75. minutě, kdy se po standardní situaci prosadil Standa Vlček - 1:0. Závěr zápasu byl velmi hektický, Boleslav se tlačila do útoku a slávisté se do otevřené obrany mohli dostávat po brejkových situacích. Šance tak přicházely na obou stranách. Ani ty nejvyloženější šance však slávisté nedokázali proměnit a stav tak zůstal 1:0, sešívaní mají první vítězství v lize a alespoň na pár hodin poskočili na první místo tabulky.

Rozhodčí: Drahoslav Drábek

Diváci: 4.259

Trenér: Myslím, že jsme viděli zajímavé utkání. Hlavně poté, co jsme se dostali do vedení. Předcházela tomu ale velká šance Boleslavi. Tam jsme zaváhali a pustili si hráče za záda," řekl po zápase na tiskové konferenci trenér Slavie Karel Jarolím.
"V první půli jsme měli šance, které se daly zakončit lépe. Věděli jsme taky o kvalitě Boleslavi a nechtěli jsme hru příliš otevírat. Myslím si, že jsme byli trpěliví. Za stavu 1:0 jsme to mohli potvrdit další brankou, gól jsme ale nedali a tak jsme si prožili drama až do konce," pokračoval Jarolím.
"Upozorňovali jsme hráče, aby zachovali větší klid a aby se gólově prosadili. Měli jsme krom gólu i další šance, které jsme nevyužili. Zvláště za stavu 1:0 mohlo být toho klidu v zakončení více."
"Chtěl bych poděkovat fanouškům, kteří přišli a vyjádřili nám podporu. Mám nějaké informace o jednání mezi vedením a fanoušky, sledujeme to. Ale už jsem se k tomu vyjadřoval. Myslím si, že nepřítomnost fanoušků není šťastné řešení, že tím podporu klubu rozhodně nevyjádří," zakončil Jarolím.




FC Zbrojovka Brno - Slavia
2 : 3 (2 : 1)

Datum: 06. 08. 2010, Brno

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 4. kolo

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Vomáčka, Trapp, Hubáček - J. Černý (76. Janda), Ragued, Belaid (46. L. Jarolím), Kisel - M. Černý, Hora (46. Vlček)

Branky: 20. Kalabiška 1:0, 28. Střeštík 2:0, 42. Jaroslav Černý 2:1, 53. Kisel 2:2, 58. Lukáš Jarolím 2:3

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha porazili v předehrávce čtvrtého kola první ligy v Brně domácí Zbrojovku 3:2, i když v prvním poločase prohrávali už 0:2. Hosté však díky gólům Jaroslava Černého, Kisela a Lukáše Jarolíma utkání na půdě posledního týmu tabulky otočili a v Brně vyhráli po pěti porážkách a pěti letech. Poražený celek je nadále bez bodu.
  Trenér Slavie Jarolím nechal překvapivě pouze na lavičce střelce Vlčka a zařadil na hrot útoku pouze devatenáctiletého Horu. Na výkonu Brňanů nebyl navzdory třem porážkám znát stres. Vsadili na agresivitu v osobních soubojích, napadali soupeře hned po ztrátě míče a snažili se o útočnou
hru. Pražané spíše vyčkávali na chybu protivníka, zaměřili se hlavně na kombinaci ve středu pole a jediným vážnějším náznakem ofenzivního pojetí byla Kiselova střela z hranice trestného území, která však minula cíl. Po dvaceti minutách domácí fotbalisté poprvé udeřili. Polách poslal z pravé strany centrovaný míč před branku, Vaniak po nedorozumění s obránci jej stačil v pádu pouze zasáhnout tak, že ho odrazil před sebe. Nejblíže k míči byl Kalabiška, který jej pohotově levačkou poslal do odkryté branky. Krátce nato Brňané hrubkou nabídli soupeři šanci k vyrovnání. Brankář Bureš vyběhl na levou stranu mimo trestné území, nevšiml si, že jej napadá Milan Černý. Ten vystihl zpětnou přihrávku a Brno zachránil v poslední chvíli skluzem obránce Trousil. O pouhé dvě minuty později domácí zvýšili. Centrovaný míč zastavil hrudí Rabušic přímo před kopačku Střeštíka, na jehož ostrou střelu bez přípravy přesně k tyči nestačil Vaniak vůbec reagovat.I pak se Brňané snažili o útočnou hru. Slavia se vzpamatovala až v závěru poločasu. Domácí zadáci sice stačili ve 41. minutě srazit první střelu Jaroslava Černého, k němuž se ale odrazil míč zpět a jeho mnohem přesnější opakovaný pokus skončil v síti.
  Trenér Jarolím se o přestávce odhodlal hned ke dvěma změnám. Útočníka Horu nahradil zkušený Vlček a ve středu pole nevýrazného Belaida vyměnil Lukáš Jarolím. Tah vyšel dokonale, Slavia hrála najednou mnohem jednodušeji s přímočarým tahem na branku. V 53. minutě nejlepší letošní střelec Slavie Kisel hlavou vyrovnal, když Vlček šikovně odclonil obránce Trousila. Šokovaní Brňané zcela vypadli z role. Ztráceli míče a jejich defenzivní hra postrádala organizaci. O pět minut později po kolmé přihrávce Jaroslava Černého unikl po pravé straně Vlček a z jeho zpětné přihrávky se střela Lukáše Jarolíma odrazila od břevna do sítě. V poslední čtvrthodině si odbyl v brněnském dresu soutěžní premiéru Srb Kovačevič, který se dostal do dvou vyložených šancí. Při první v pádu trefil pouze tyčku a ve druhé rovněž z bezprostřední blízkosti minul cíl. V poslední minutě ještě Oklešťkovu střelu zastavil na brankové čáře Milan Černý. I když se Brno snažilo útočnou hrou o zvrat, na první bod v sezoně nedosáhlo.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 2.529

Trenér: "V Brně jsme vyhráli po pěti letech, jsem spokojený, hlavně po tom rozpadu v prvním poločasu. Byli jsme zralí na ručník, ještě že Jarda Černý snížil do přestávky," řekl po zápase trenér Slavie Karel Jarolím.
 "Škoda, že Vlček neproměnil i další svoje šance, ale ve druhé půli mělo příležitosti i Brno. Poslali jsme na hřiště zkušené hráče, Lukáše a Standu Vlčka. Nechtěli jsme pouštět Brno do šancí. Ale měli jsme okýnka, hlavně v obranných řadách. Doufám, že se Slavia už sehrává," zakončil Jarolím.




Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 3 (1 : 2)

Datum: 15. 08. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/2011, 5. kolo

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Vomáčka (80. Janda), Trapp, Hubáček - J. Černý (46. Zákostelský), L. Jarolím, Ragued, M. Černý - Vlček (71. Hora), Kisel

Branky: 7. Kisel 1:0, 29. Kerič 1:1, 90. Kerič 1:2, 37. Štajner 1:3

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha poprvé v ligovém ročníku prohráli. V 5. kole si z Edenu po výhře 3:1 odvezl výhru Liberec, který naopak poprvé zvítězil. Slavia vedla již od sedmé minuty po gólu Kisela, ještě do poločasu skóre otočili Kerič a Štajner, v poslední minutě se podruhé trefil Kerič. Domácí kouč Karel Jarolím poslal na trávník
sestavu, která v minulém kole ve druhém poločase otočila zápas v Brně, jeho protějšek Josef Petřík naopak dost sestavu pozměnil. Čtveřice Holeňák, Papoušek, Liška a Nezmar usedla jen na lavičku náhradníků a důvěru dostali Dejmek, Gecov, Bosančič a Martan, poslední z nich byl v základní sestavě Liberce poprvé v kariéře. K radosti hráčů Slavie se poprvé v sezoně naplnil domácí kotel fanoušky, kteří přerušili bojkot. A hráči se jim odvděčili hodně rychle. Již v sedmé minutě na hranici šestnáctky Vlček pěkně prostrčil míč na volného Kisela a ten přesnou ranou ke vzdálenější tyči propálil Bičíka a vstřelil již svůj letošní čtvrtý ligový gól. Domácí měli více ze hry, kombinačními akcemi se dostávali k soupeřově brance, ale do brankových příležitostí již ne. Naopak ve 27. minutě hosté po ojedinělé útočné akci vyrovnali. Bosančič přistrčil míč Keričovi, který se prodral podél Vomáčky a přízemní střelou překonal Vaniaka. Liberec byl dokonale efektivní. Ve 37. minutě si Štajner zaběhl na hranici ofsajdu za obranu na pas Bosančiče, sám před Vaniakem si míč zasekl a v klidu jej obstřelil.  Slavia vstoupila do druhého poločasu aktivně. Čelůstka přešel přes tři hráče až do šestnáctky, kde předložil míč střídajícímu Zákostelskému, ten z voleje vypálil tvrdě, ale vedle. Po hodině hry se domácí dvakrát zlobili na rozhodčího Adama, když se dožadovali penalty. Nejdříve Kelič rukama poslal k zemi Vlčka, a krátce nato se na zemi po souboji s Dejmkem ocitl Kisel. V obou případech ale zůstala píšťalka němá. To samé ale platilo čtvrt hodiny před koncem i na druhé straně po zákroku Vomáčky na Keriče. Hosté pozorně bránili, ale jakmile se jim naskytla šance zaútočit, tak ji využili a byli nebezpečnější než fotbalisté Slavie. Třetí gól měl na kopačce v 76. minutě Vácha, ale úplně sám před Vaniakem zbrkle vysoko přestřelil.  Slavia v zápase potvrdila, že na Liberec hrát neumí. Nic na tom nezměnila ani hlavička Zákostelského, která skončila na tyči, naopak v poslední minutě pojistil výhru Kerič. Slavia Liberec neporazila popáté za sebou, z posledních šesti domácích zápasů zvítězila jen jednou.

Rozhodčí: Jiří Adam

Diváci: 8.998

Trenér: Slávistický kouč Karel Jarolím litoval první prohry v ročníku. "Zápas jsme přitom rozehráli dobře a dostali se rychle do vedení. Celkem slušně jsme potom kombinovali a byli nahoře, Liberec byl pod tlakem, ale vlastními chybami jsme se psychické výhody zbavili. Při první brance jsme soupeři dopřáli až moc prostoru a i druhá branka padla po chybě, kdy jsme zůstali stát a nezareagovali na nabíhajícího Štajnera," řekl Jarolím.  Určitá naděje prý svitla v závěru poločasu, ale Jaroslav Černý šanci nevyužil. "Chtěli jsme zvýšit důraz před a v šestnáctce a myslím, že zápas se lámal v momentě, kdy Vlček byl faulován Keličem a měla se pískat penalta," řekl Jarolím.  Proti dobře organizované hře Liberce prý bylo těžké se prosadit. "Hrát do plných je vždy složité a měli jsme i trošku smůly, když jsme v závěru nastřeli tyč," pokračoval slávistický kouč. "Starosti mi dělá obrana i útok. Připravovali jsme se na dva klíčové útočníky Keriče a Štajnera, ale neuhlídali je a také produktivita našeho útoku je velmi špatná," přiznal Jarolím.




FK Teplice - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 23. 08. 2010, Teplice

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 6. kolo

Sestava: Jaakkola - Čelůstka, Trapp , Vomáčk a, Hubáček - J. Černý, Janda (69. L. Jarolím), Ragued, Kisel, M. Černý – Hora (60. Vlček)

Branky: 22. Vidlička vlastní 0:1, 37. Kalivoda 1:1, 68. Verbíř 2:1

Průběh: Fotbalisté Teplic porazili Slavii 2:1 a připsali si druhou výhru v sezoně, po níž se na soupeře bodově dotáhli. Pražané přitom v dohrávce 6. ligového kola vedli díky kurióznímu vlastnímu gólu Vidličky, pak ale vyrovnal Kalivoda a ve druhém poločase rozhodl Verbíř. Teplický veterán
proměnil v 67. minutě penaltu nařízenou po ruce Čelůstky a Slavia už sílu na zvrat nenašla.
  Trenér Jarolím udělal v sestavě Slavie hned několik změn a do branky letos poprvé postavil Fina Jaakkolu, zatímco Vaniak zůstal jen na lavičce. Teplice ale zpočátku Jaakkolu moc nezaměstnávaly. Snažily se sice tvořit hru, jejich úsilí ale končilo jen nepřesnými centry. Po deseti minutách se navíc hra obou týmů začala tříštit uprostřed pole a šancí ubylo. O nebezpečí před teplickou brankou se staral hlavně pravý obránce domácích Vidlička. Už v 16. minutě neúspěšně zkoušel hrudí sklepnout centr a místo malé domů daroval Slavii nebezpečný roh. Kiselův centr přizvedla mlýnice těl a Vomáčkově skluzu před prázdnou brankou chyběly k míči decimetry. Za šest minut už takové štěstí Vidlička neměl. Po Čelůstkově nákopu se snažil vyzvat Grigara k dlouhému odkopu, jenže se trefil přesně do jeho protipohybu. Míč se pomalu došoural do branky, Slavia šla do vedení a Tepličtí strnuli. Najednou se jim nic nedařilo, ztráceli lehké míče a akce Slavie hasili jen se štěstím. I v hledišti získal najednou jasnou převahu početný kotel Slavie. Ze zmaru vysvobodila domácí 37. minuta. Rosa se uvolnil na levé straně, prostrčil na Zoubeleho a míč vzápětí přistál na velkém vápně přímo na nohu Kalivody, který ho z voleje uklidil do horního růžku branky.
  Vyrovnání zápasu hodně pomohlo. Po přestávce se začalo hrát ještě ve větším tempu, probudili se fanoušci a šance se střídaly na obou stranách. Nejdřív mohli strhnout vedení na svou stranu domácí; v 58. minutě sklepl Verbíř na Mareše, který obelstil Vomáčku a Jaakkola měl štěstí, že tvrdá střela trefila jen prostor, kam dokázal vymrštit ruce. Hned vzápětí zase neuznali rozhodčí Mahmutovičův ofsajdový gól. Pak bylo ještě větší horko na druhé straně. Po rychlé akci Slavie se dostal k hlavičce na malém vápně Kisel a reflexivní zákrok Grigara rozpoutal desetisekundový biliár neúspěšných odkopů a dorážek, který ale nakonec Tepličtí s obrovským štěstím uhasili. Za další dvě minuty vyslal Kisel do parádního brejku Jandu a Grigar mohl jen sledovat, jak míč míří do zámezí. Zdálo se, že Slavia půjde za výhrou mnohem hladověji. Akci Slavie paradoxně založil špatným pasem Vidlička, ale osud mu nakonec přisoudil ještě jednu lepší roli. V 67. minutě našel centrem volného Mareše, jenže do cesty se postavila Čelůstkova ruka. Nařízenou penaltu vzápětí proměnil Verbíř a role se úplně prohodily. Teplicím už stačilo bránit a dařilo se jim to takřka bezchybně; z brejků totiž víc hrozily samy. Slavia se už do konce zápasu zmohla jen na střely zpoza vápna a odešla poražena.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 7.515

Trenér: "Myslím si, že jsme viděli slušný ligový zápas v dobré atmosféře, bohužel jsme tahali za kratší konec. Za stavu 1:0 jsme měli utkání rozhodnout, měli jsme na to dobré příležitosti. Naší první inkasované brance předcházela nedůslednost, kterou soupeř využil," hodnotil trenér Slavie Karel Jarolím.
  "Ve druhé půli jsme neproměnili dvě tutovky, které měly skončit brankou. Jsem přesvědčený, že by zápas dopadl jinak. Neodehráli jsme špatné utkání, ale bohužel to bylo bez výsledného efektu. Dnes jsme měli určitě na víc," uvedl ještě slávistický kouč.
  Svůj první ligový start si v zápase v Teplicích připsal finský gólman Anssi Jaakkola. "Martin Vaniak měl nějaké menší zdravotní problémy, tak jsme se rozhodli pro Jaakkolu," dodal trenér Jarolím ke změně na postu brankáře.




Slavia - SK Sigma Olomouc
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 27. 08. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 7. kolo

Sestava: Jaakkola - Čelůstka, Trapp, Ragued , Hubáček – Janda (45. Hora), Koreš (77. Belaid), Dembélé, J. Černý – Kisel - M. Černý (89. Zákostelský)

Branky: 56. Jaroslav Černý 1:0, 79. Hubník 1:1

Průběh: Fotbalisté Sigmy Olomouc udrželi ligovou neporazitelnost i po předehrávce sedmého kola na hřišti Slavie, kde se štěstím remizovali 1:1. Pražané téměř celé utkání útočně laděného soupeře k ničemu nepustili, od 56. minuty vedli po střele Jaroslava Černého, ale jedenáct minut před koncem o výhru přišli. Chybu finského brankáře Jaakkoly potrestal chytrým obloučkem Hubník, který se s šesti góly dostal do čela tabulky kanonýrů.
  Slávistický kouč Karel Jarolím musel vinou zranění výrazně překopat sestavu. Na stopera se stáhl jindy defenzivní záložník Ragued a poprvé v sezoně nastoupili Koreš a Dembélé. Mladý středopolař z Mali si dokonce odbyl premiéru ve slávistickém dresu, ale nervozitu rychle setřásl a od úvodu patřil k nejaktivnější hráčům na trávníku. Poprvé se
Dembélé ukázal po čtvrthodině, kdy povedenou ranou zpoza vápna pořádně protáhl hostujícího brankáře Blahu. Slavia neměla na hřišti jediného "čistokrevného" útočníka, přesto se v mnoha hráčích dostávala do ofenzivy. Jindy útočná Olomouc čelila tlaku, na jaký není v této sezoně zvyklá, a ve hře dopředu působila téměř celou první půli neškodně. Naopak slávisté viditelně toužili jako první v sezoně získat skalp Hanáků. Ve 22. minutě Kisel krásně přepustil Korešovu přihrávku z pravé strany na volného Jandu, kterého ovšem v poslední chvíli zablokovala olomoucká obrana. O chvíli později přišel druhý velký moment Dembélého - po centru Jaroslava Černého se akrobaticky položil do míče a Sigmu uchránil od pohromy jen pohotový Blaha. Hanáci poprvé zahrozili až v nastaveném čase úvodního dějství. Na rohový kop si naskočilo několik hráčů, Dreksa ani Rossi však prostor mezi tyčemi netrefili.
  Po pauze hosté na chvíli přidali, ovšem slávisté jejich zvýšenou aktivitu rychle utnuli. V 52. minutě málem zaskočil hostujícího gólmana Kisel, chytrou a překvapivou střelou z velké dálky jen těsně minul pravou tyč. Další dalekonosný pokus už poslal Pražany do vedení. Jaroslav Černý napřáhl z necelých třiceti metrů a i když si Blaha na míč u pravé tyče sáhl, v cestě do sítě mu nezabránil. Olomoučtí museli tvořit a dlouho se jim to příliš nedařilo. Vepřek mířil z přímého kopu mimo, čtvrthodiny před koncem zase nekrytí Hubník s Petrem netrefili míč. Přesto nakonec Sigma vybojovala šťastný bod, když chybujícího Jaakkolu, který zbytečně vyběhl příliš z branky, přehodil obloučkem ze strany Hubník. Hanácký střelec tak oslavil 150. zápas v lize a posunul se do čela tabulky střelců.

Rozhodčí: Jaroslav Bílek

Diváci: 5.794

Trenér: Trošku jsme zamíchali se sestavou, některé z těch změn byly vynucené. Protože se nám rozpadla obranná řada, nastoupil na stoperu Hocine Ragued. I v záloze jsme dali šanci dalším hráčům z kádru. Bylo to očekávání, hlavně vepředu. Nebyli jsme nadšeni ze hry našich útočníků, proto naskočili Milan Černý a Petr Janda. Ten zase musel kvůli zranění o poločase střídat," komentoval obtíže se sestavou trenér Slavie Karel Jarolím.
  "Potřetí za sebou jsme vedli, ale nedokázali jsme dotáhnout zápas do vítězného konce. V Teplicích jsme podcenili situaci před první brankou soupeře, to samé se stalo dnes. Soupeři jsme to usnadnili. Proti Liberci jsme si nechali vyrovnat po autovém vhazování, kdy jsme měli být zkonsolidovaní. Jedno zaváhání a soupeř to dokáže ztrestat," pokračoval trenér.
  "Dembélé byl uprostřed hřiště cítit, je to agresivní typ hráče. Odehrál dobrý zápas a věřím, že je to příslib. Řekl si o další šance. Jaakkola v Teplicích ani za jednu branku nemohl. Působil v brance celkem klidně. To, co měl vyřešit, tak vyřešil, proto dostal šanci i v tomto utkání. Bohužel udělal hrubou chybu, budeme se tím zabývat," zakončil Jarolím.




FK Pardubice - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 01. 09. 2010, Pardubice

Druh zápasu: Ondrášovka Cup, 2. kolo

Sestava: Vaniak - Koreš, Ragued, Hubáček, Palko – Belaid (60. Janda), Dembélé, Kisel, J. Černý – Vlček (90. Hurka), Zákostelský (75. Hora)

Branky: 34. Vlček 0:1

Průběh: Poprvé se v dresu A týmu Slavie představuje levý obránce Lukáš Palko, na pravém kraji obrany nastoupil Štěpán Koreš. Slavia začala tlakem, v první pětiminutovce si připravila tři šance, ale Vlček netrefil pořádně míč a střela J. Černého ani hlavička Zákostelského branku nenalezly. Domácí vytvořili před svým pokutovým územím val, který se slávisté snažili překonat kombinací. Ta občas vázla, když už se slávisté do šance dostali, Belaidovu střelu z vápna dokázali domácí zablokovat. Domácí se po 20 minutách značně osmělili a začali být Slavii vyrovnaným soupeřem. Po odraženém míči ze standardní situace to vyzkoušel futsalový reprezentant Rešetár a Vaniak si oddechl, že míč minul jeho bránu. A o minutu později Vaniak chytil Fikejzovu střelu, šancím domácích však konec nebyl a Rešetár to zkusil ještě dvakrát, přitom ve druhém případě postupoval dokonce sám na Vaniaka. Slavia odpověděla nejlepším možným způsobem a po rychlé akci Vlček přehodil domácího brankáře - 0:1. Ještě před poločasem mohl zvýšit Zákostelský, jeho hlavičku po centru Vlčka však skvěle zneškodnil brankář Shejbal a stejně si poradil i s dalekonosnou střelou Belaida, v poločase tak sešívaní vedli o branku.
  Do druhé půle nastoupili slávisté beze změn, ovšem pokud byl výkon v první půli špatný, hra Slavie se ve druhém poločase nedá nazvat jinými slovy než mizerná, bez pohybu a s nulovým zájmem. Domácí na hřišti kralovali a dostávali se do šancí, které hasila obrana nebo Vaniak na poslední chvíli. Jednu z největších měl Fikejz, Vaniak skvěle vyrazil a Štěpán Koreš si zhluboka oddychl, že se od něj neodrazil míč prudčeji a stihl jej ještě vykopnout z brány. Na druhé straně slávisté šance ledabyle zahazovali, když už se do nějakých dostali. To je případ střely Zákostelského, pokusů Kisela a Hory po brejku 4 na 2 i tutovky Vlčka. Na druhé straně naštěstí nepadla branka ani po chybě Koreše - Vaniak na poslední chvíli zachránil - ani po dvou závarech ve vápně. Slávisté odjíždějí s povinným postupem, ovšem výkonem naprosto zklamali. Domácí mohou žehrat na neproměňování šancí, kterých si vypracovali tolik, v kolik před zápasem asi ani sami nedoufali. Ve třetím kole se Slavia za tři týdny utká s Ústí nad Labem.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 2.900

Trenér: "Přesto, že jsme postoupili, musím pogratulovat domácím k dobrému výkonu. Hrálo proti nám kompaktní a nebezpečné mužstvo, které nás ve druhém poločase dokonce přehrávalo. To by se nám určitě nemělo stávat," komentoval utkání asistent trenéra Michal Petrouš.
  "S hráči si utkání určitě důkladně rozebereme. Postoupili jsme se štěstím," doplnil ještě Petrouš.

Poznámky: Ve třetím kole se Slavia utká 22. září s Ústí nad Labem.




FC Hradec Králové - Slavia
0 : 0

Datum: 12. 09. 2010, Hradec Králové

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 8. kolo

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Koubský , Trapp, Hubáček - M. Černý, L. Jarolím, Kisel, Koreš (89. Dembélé), J. Černý (82. Janda) - Vlček (74. Hora)

Průběh: Jen remízu 0:0 uhrála v osmém kole první fotbalové ligy Slavia Praha na trávníku nováčka Hradce Králové. Slavia tak prodloužila čekání na výhru na čtyři zápasy, ale dělba bodů je vzhledem k průběhu souboje spravedlivá.
  Po dvouzápasové přestávce se branky Slavie vrátil Vaniak. Domácí fotbalisté si hned od začátku vytvořili mírný tlak. A v jedenácté minutě po rohu Pilaře na vzdálenější tyč měli první šanci. Ale přestože byl
Hubáček sám na dvojici Dvořák - Kasálek, hlavička Kasálka skončila vedle. Ještě předtím se ale "ukázali" fanoušci Slavie. Na hrací plochu vhodili dýmovnici, další zapálili ve svém sektoru, a tak je hasiči museli postříkat vodou. Hostující kouč vyztužil středovou řadu a na hrotu útoku byl osamocený Vlček, ale oba krajní záložníci Milan a Jaroslav Černí jej vydatně podporovali. Po čtvrthodině hry se Jaroslav Černý prodral středem mezi trojicí domácích obránců, ale vybíhající gólman Lindr v pádu srazil míč na roh. Hráči Slavie dobře napadali rozehrávku domácích ve středu hřiště a poté hrozili rychlým přechodem do útoku. Po úniku Milana Černého si jeho centr zpracoval Kisel na hrudi, ale z otočky trefil jen domácí obránce. Východočeši se ve 28. minutě dožadovali penalty, když po centru Pilaře skončil po souboji s Koubským Pavel Černý na zemi, ale rozhodčí nechal pokračovat ve hře. Těsně před odchodem do kabin na přestávku se do slibné šance dostali domácí. Po zpětné přihrávce se přes nedůrazné obránce Slavie dostal míč k Dvořákovi, ale ten namířil vedle a brankář Vaniak své spoluhráče důrazně upozornil, že takto by to nešlo.
  Krátce po změně stran měli domácí další velkou šanci. Roh nedokázali obránci Slavie odvrátit a po závaru před brankou se ke střele dostal střídající Karal, jeho nedůraznou ránu ale stačil v poslední moment vyškrábnout na roh Vaniak. Zaplněný stadion, v němž bylo nejméně patnáct tisíc diváků, přestože oficiální kapacita je šest tisíc, hnal domácí dopředu. Akce Slavie byly sice nebezpečné, ale v koncovce se opět Slavii nedařilo. V 66. minutě Milan Černý potáhl míč do pokutovému území, zpětnou přihrávku Vlček pustil za sebe, ovšem nikdo další na prudkou přihrávku nedosáhl. Osm minut před koncem udělal hrubou chybu Chleboun, ale po přihrávce Kisela stačil Lindr nebezpečnou ránu Hory zlikvidovat. V poslední minutě mohl rozhodnout Hochmeister, ale Vaniak skvěle zachránil.

Rozhodčí: Roman Hrubeš

Diváci: 6.000

Trenér: Slávistický trenér Jarolím byl připraven na to, že Hradec bude obtížným soupeřem. "Věděli jsme, že Hradec je doma silný tým, což dokázal se Spartou i Jabloncem. Snažili jsme se na trochu jiný způsob hry připravit a celkem se to dařilo," řekl Jarolím, který litoval nevyužité šance Jaroslava Černého. Podle Jarolíma se zápas začal lámat kolem 60. minuty. "To jsme se dostávali do brejkových situací, ale nepodařilo se je dotáhnout do konce. A při střele Hory podržel domácí gólman. Hradec zlobil při standardních situacích a v samotném závěru nás podržel Vaniak perfektním reflexem na brankové čáře," řekl Jarolím. "Při některých situacích jsme měli smůlu, ale chybělo nám hlavně více klidu, s míčem se dalo naložit podstatně efektivněji," dodal.




Slavia - AC Sparta Praha
1 : 2 (1 : 0)

Datum: 20. 09. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 9. kolo

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Trapp, Koubský, Hubáček – Milan Černý, Koreš (56. Ragued), Jarolím, Kisel (69. Janda), Jaroslav Černý – Vyhnal (81. Hora)

Branky: 22. Trapp 1:0, 64. Kadlec 1:1, 90. Wilfried 1:2

Průběh: Fotbalisté Sparty porazili ve 158. ligovém derby pražských "S" domácí Slavii 2:1, přestože v poločase prohrávali po Trappově brance. Po změně stran však nejprve ve 64. minutě vyrovnal Kadlec a minutu před koncem otočil výsledek Wilfried. Letenští před nejvyšší návštěvou sezony přes 15 tisíc diváků zdolali odvěkého rivala potřetí za sebou a upevnili si třetí místo
v tabulce. Naopak slávisté protáhli čekání na výhru už na pět zápasů.
  Domácí získali od zahajovacího výkopu, který symbolicky obstarala patronka nadace Teribear Tereza Maxová, mírnou převahu a ta jim hned v úvodní desetiminutovce vynesla dvě slibné příležitosti. Nejprve po centru Jaroslava Černého hlavičkoval těsně vedle Kisel a pak v deváté minutě hostující obrana v poslední chvíli zblokovala střelu Milana Černého. Letenští se rychle oklepali a po jedenácti minutách neměli daleko k vedoucí trefě. Pamičův centr proletěl šestnáctkou na nabíhajícího Sionka, který však z první mířil mimo. Vzápětí se protáhl po levé straně Kadlec, vrátil pod sebe těsně za malé vápno, kde lépe postavenému Sionkovi uzmul míč Wilfried a po zaseknutí napálil pouze slávistického beka. Když už to vypadalo, že sparťané definitivně vyrovnali hru, udeřila v 22. minutě Slavia. Centr Lukáše Jarolíma z přímého kopu prodloužil Koubský hlavou na zadní tyč, kde nepokrytý Trapp prostřelil Blažka. Letenští se pokusili rychle odpovědět, Pamičově ráně z dálky příliš nescházelo. Domácí se po brance stáhli a přenechali střed hřiště soupeři. K výraznějším šancím ale sparťany dlouho nepouštěli. Výjimkou byla Wilfriedova přízemní střela z 34. minuty, která těsně minula Vaniakovu pravou tyč.
  Po změně stran hosté svoji aktivitu stupňovali. V 48. minutě centroval ze strany Sionko a poté, co promáchl Koubský, odvrátil dezorientovaný Kisel nad břevno na roh. Slávisté na svoji pasivitu doplatili v 64. minutě - na Vackův přímý kop si naskočil Kucka, posunul míč na Kadlece a ten z podobné situace jako v první půli Trapp srovnal. Už za dalších šest minut ale mohli slávisté opět překlopit skóre na svoji stranu. Milan Černý obehrál u postranní čáry Řepku a postupoval ze strany sám na Blažka. Celou akci ale prováhal, místo střely vrátil balon pod sebe a Vyhnal nakonec pálil vedle. S domácími jako by vyrovnávací gól vůbec neotřásl a v závěru se tlačili za výhrou. V zakončení však postrádali důraz, což dokumentovala Trappova zablokovaná střela čtvrt hodiny před koncem. Na konci vyrovnaný duel gradoval. Když už se zdálo, že si oba celky rozdělí body, naskočil si v 89. minutě na centr mladíka Podaného Wilfried a hlavou rozhodl.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 15.142

Trenér: "Musím říct, že hlavně s prvním poločasem jsem byl spokojen. Plnili jsme to, co jsme si řekli, hráli jsme dostatečně agresivně. Dostali jsme se do vedení. Ale samozřejmě tam byly i horší momenty. To jsme si řekli v kabině," komentoval první půli trenér Slavie Karel Jarolím.
  "V úvodu druhého poločasu jsme se nechali zatlačit, dostali jsme vyrovnávací gól. Nechci, aby to vypadalo, že brečíme, ale bylo tam ofsajdové postavení při standardní situaci. To ale nic nemění na tom, že jsme tam Kadlece nechali téměř samotného. Milan Černý se pak dostal do šance, myslím, že to mohl řešit střelou nebo lepší přihrávkou. V závěru pak přišel prohraný osobní souboj u postranní čáry a nepokrytý Wilfried v šestnáctce. To byla chyba.""Popáté za sebou jsme prohráli. O tomhle utkání jsme věděli, že bude těžké, ale chtěli jsme ho vyhrát. Z těch předchozích čtyř mělo každé jiný průběh. Proti Spartě jsme se znovu dostali do vedení, znovu jsme to nedokázali udržet. Nezbývá nám než zmobilizovat síly a tuhle situaci napravit."




1. FC Slovácko - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 24. 09. 2010, Uherské Hradiště

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 10. kolo

Sestava: Vaniak - Čelůstka, Koubský, Vomáčka , Hubáček – Dembélé (62. Jaroslav Černý) - Milan Černý, Kisel, Jarolím (77. Ragued), Janda (70. Belaid) - Vyhnal

Branky: goly

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha pošesté v řadě v lize nevyhrála a po prohře 0:3 na hřišti Slovácka v desátém kole v Uherském Hradišti může v tabulce klesnout do sestupových vod. Na Slovácku se Slavii nedaří a dnes to jen potvrdila - z osmi zápasů dokázala v Uherském Hradišti vyhrát jen jednou. Domácí se v tabulce posunuli již na čtvrté místo.
  Trenér hostujícího celku Karel Jarolím po prohraném derby se Spartou zamíchal sestavou, ale na hře Slavie se to nijak pozitivně neprojevilo. Naopak již ve dvanácté minutě zahrál rukou ve vápně Koubský a rozhodčí Adam ukázal nekompromisně na značku pokutového kopu. Ten stejně nekompromisně proměnil Švancara, když poslal míč na opačnou stranu, než kam se vrhl gólman Vaniak. Koubský navíc vystrašil své spoluhráče v 17. minutě, když před dotírajícími hráči Slovácka přihrál brankáři Vaniakovi, který situaci nakonec vyřešil odkopem. První šanci měli hosté ve 22. minutě, ale brankář Filipko střelu Lukáše Jarolíma k tyči zastavil na brankové čáře. Slavia se sice snažila hrát útočně, ale její snahu o vyrovnání brzdila nepřesná rozehrávka. Obranu Slavii nejvíce zlobil její někdejší hráč Švancara. Po půlhodině hry se prokličkoval mezi hostujícími obránci, ale ti se nakonec ubránili. O minutu později hlavičkoval po rohu Košút, ale poslal míč těsně nad bránu. V závěru poločasu si hosté vytvořili tlak, ovšem do brankových šancí se nedostali.
  Slavia po přestávce trochu domácí přitlačila, ale stejně jako v předchozích zápasech byla nemohoucí v zakončení. V 65. minutě z levé strany odcentroval Kisel, ale Vyhnal míč netrefil dobře a brankář Filipko střelu chytil. Vzápětí se po podobné situaci dostal k míči Milan Černý, ale ani on netrefil přesně a domácí gólman nemusel ani zasahovat. Fotbalisté Slovácka nikam nespěchali a trpělivě čekali na chybu soupeře. A ta přišla v 79. minutě. Aktivní Švancara uvolnil na pravé straně Fujerika a na jeho přízemní centr nedosáhl nikdo z bránících slávistů, ale domácí Volešák skluzem ano a podruhé poslal míč za záda bezmocného Vaniaka. Slavia mohla zdramatizovat koncovku v 85. minutě. Dlouhý nákop vrátil Koubský hlavičkou před branku a Vyhnal jen těsně minul domácí branku. Místo toho Pražané inkasovali potřetí a odvezli si debakl. V poslední minutě se střídající Szmek protáhl mezi dvěma obránci do šance a nekompromisní ránou prostřelil brankáře Vaniaka.

Rozhodčí: Jiří Adam

Diváci: 6.951

Trenér: „Zápas se mi nehodnotí dobře. Prohráli jsme 3:0, i když jsme před zápasem věřili, že nějaké body tady získáme. Utkání se pro nás přestalo vyvíjet dobře po inkasované brance z pokutového kopu. Přesto si myslím, že jsme se snažili hrát dopředu a situace tam určitě byly, ale nedokázali jsme je vyřešit tak, aby skončily brankou,“ zhodnotil první poločas trenér Slavie Karel Jarolím.
  „Ve druhé půli to bylo podobné, věděli jsme, že Slovácko bude spoléhat na brejkové situace. O výsledku rozhodla druhá inkasovaná branka. Ještě předtím jsme byli nuceni střídat a po tomto střídání se nám trošku organizace hry zhroutila. Druhé inkasované brance předcházela chyba v rozehrávce a Slovácko touto brankou v podstatě rozhodlo o výsledku. Vše bylo ještě korunováno třetí brankou, takže odjíždíme s debaklem,“ doplnil hodnocení zápasu trenér Karel Jarolím.
  „V této chvíli jsem rozhodnutý, že budu kontaktovat vedení a že skončím. V zájmu toho, aby přišel nějaký nový impuls, tak si myslím, že to bude nejlepší řešení,“ prohlásil bezprostředně po zápase trenér Karel Jarolím.




Slavia - FC Viktoria Plzeň
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 01. 10. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 11. kolo

Sestava: Zlámal - Janda (90. Vomáčka), Koubský, Ragued, Hubáček - M. Černý, Kisel , Dembélé (78. J. Černý), Belaid - Vyhnal , Hora (85. Petrák)

Branky: 17. Rezek z pen. 0:1

Průběh: Slávistické tápání ve fotbalové lize pokračuje. Červenobílí s novým trenérem Michalem Petroušem v 11. kole podlehli Viktorii Plzeň 0:1 a z výhry se neradovali již sedm zápasů. Naopak Plzeň, které zařídil tři body gólem z penalty Rezek, vyhrála podesáté za sebou a upevnila si vedení v tabulce.
  Slavia zažila další horký týden. Kouč Karel Jarolím definitivně tým opustil a od středy jeho místo zaujal dosavadní asistent Petrouš, ale ani tato změna mužstvu body nepřinesla. Petrouš zdědil bohatou marodku, na kterou navíc přibyl Čelůstka, jenž se zranil na tréninku. A nový kouč i proto pořádně zamíchal se sestavu. Do
branky se postavil poprvé Zlámal, jenž přišel na začátku září na hostování z italského Udine, ve stoperské dvojici nastoupil vedle Koubského tuniský reprezentant Ragued. V základní sestavě byl i jeho krajan Belaid a v útoku dvojice mladíků Hora s Vyhnalem, zatímco veterán Vaniak neusedl ani lavičku náhradníků. Domácí začali velkým tlakem a už v třetí minutě po Belaidově rohu nechala hostující obrana osamoceného Kisela, ale ten z několika metrů pálil z voleje jen do břevna a dorážka Milana Černého mířila nad. Z branky se ale záhy radovali hosté. V 16. minutě se dostal za slávistickou obranu Rezek a Zlámal jej v šestnáctce poslal k zemi. Sám faulovaný hráč penaltu bezpečně proměnil, když Zlámal skočil na opačnou stranu, než kam šel míč. Slavia sice měla častěji míč na kopačkách, krátkými přihrávkami dobře kombinovala, ale jen před šestnáctku hostů. Finální přihrávka nebo individuální průnik domácím chyběly stejně jako střelba z dálky. Až v 37. minutě Belaid napřáhl těsně za vápnem a trefil jednoho z plzeňských hráčů do ruky; diváci chtěli penaltu, ale sudí Franěk ji neodpískal. K vyrovnání nevedla ani standardní situace Slavie v závěru poločasu, naopak po brejku Zlámal s potížemi míč zkrotil až napodruhé.
  Po přestávce hosté vsadili na důslednou defenzivu a míče dostávali do bezpečí dlouhými odkopy. Iniciativu přenechali domácím a čekali na bleskové brejky. Hrálo se prakticky na jedné polovině, ale stále jen po velké vápno Plzně a centry do šestnáctky se od hostujících obránců odráženy jako od zdi. Tlak Slavie byl drtivý, ale domácí opět dopláceli na nepřesnou a nedůraznou koncovku. A když už přišel nebezpečný centr, tak hosté měli štěstí, že jej nikdo netečoval a míč chytil gólman Pavlík. Alespoň bod odmítl v 81. minutě Vyhnal, když sám před Pavlíkem po Kiselově centru namířil vysoko nad.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 6.133

Trenér: „Zápas se mi nehodnotí dobře, prohráli jsme, to je rozhodující. Ale myslím, že zápas měl kvalitu. Bylo tam nasazení, osobní souboje na hranici, možná občas i za hranicí sebeobětování. Po této stránce byl zápas hodně kvalitní, bohužel se šťastnějším koncem pro Plzeň,“ řekl na úvod tiskové konference po zápase s Viktorií Plzeň trenér Slavie Michal Petrouš.
  „Zezačátku tam byly šance na naší straně, Kisel nastřelil břevno. Potom bohužel po individuální chybě Dembélého se kopala penalta. S kluky to ale nezamávalo. Chtěli celých devadesát minut hrát. Jestli se Plzeň dostala za druhou půli dvakrát za půlku tak je to moc. Slavia ukázala, že se může zvednout. Dříve nebo později to musí přijít,“ dodal Michal Petrouš.




Slavia - FK Ústí nad Labem
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 12. 10. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: Ondrášovka Cup, 3. kolo

Sestava: Zlámal - Janda (37. Trapp), Čelůstka, Koubský, Hubáček - Hora , Jarolím, Belaid (70. Vyhnal), Milan Černý - Kisel , Hloušek (81. Koreš)

Branky: 16. Jindráček 0:1, 20. Koubský 1:1, 51. Kisel z pen. 2:1, 68. Kisel 3:1, 82. Veverka 3:2

Průběh: Praha - Fotbalisté Slavie Praha zkompletovali šestnáctku účastníků osmifinále Ondrášovka Cupu. V dohrávaném utkání 3. pohárového kola dnes v Edenu zdolali Ústí nad Labem 3:2, když dvě branky dal Kisel a jednu Koubský, za hosty skórovali Jindráček a Veverka. Slavia se v boji o čtvrtfinále dvakrát střetne v pražském derby s Viktorií Žižkov. Slavia a Ústí se utkají dvakrát během šesti dnů, po dnešním duelu čeká oba soupeře ještě nedělní ligový souboj.
  Domácím chyběli reprezentanti Milan Černý a Čelůstka, ale do sestavy se po zranění vrátil Trapp a v průběhu zápasu nastoupil i Hloušek, který byl kvůli zranění kolena přes sedm měsíců mimo hru. Hned v první minutě hostující gólman Buček špatně odkopl malou domů jen ke Kiselovi, jenže od toho se míč odrazil příliš daleko a stopeři si s jeho výpadem poradili. Po úvodním tlaku Slavie ale udeřili hosté. V 16. minutě nechali domácí ve středu hřiště prostor Jindráčkovi, který z pětadvaceti metrů přesně trefil růžek Zlámalovy branky. Slavia rychle vyrovnala. Za čtyři minuty se po rohu míč odrazil k Trappovi, který tvrdě vypálil a míč mířící vedle branky se odrazil od Koubského do sítě. Ještě do poločasu dvakrát pálil Kisel, ale oba jeho pokusy hosté zblokovali. Vyhnal se po přihrávce za obranu ocitl sám před brankářem, ale střelu poslal vedle pravé tyče. Další góly přišly po přestávce. V 50. minutě si Kisel naběhl na kolmici, gólman Buček se mu vrhl pod nohy a rozhodčí bez váhání ukázal na penaltu. Sám faulovaný ji bezpečně proměnil. Zvýšit mohl volný Belaid, ale slabě vystřelil přímo na Bučka. Jasnou šanci zahodil v 63. minutě Vyhnal, jenž šel sám na branku, ale z deseti metrů přestřelil. Okamžitě poté jej nahradil Hloušek. Pojišťovací branku přidal Kisel. Janda odcentroval, na přední tyči Hora pustil míč za sebe na Kisela, ten si jej zpracoval a poslal přesně k pravé tyči. Konec zápasu ale zdramatizoval gólman Zlámal, který neudržel Volkovu střelu z dálky a Veverka snížil. V závěru ještě domácí Koreš nastřelil tyč, na druhé straně pak slávisté v poslední chvíli zblokovali střelu Francovi a mohli se radovat z postupu.

Rozhodčí: Drahoslav Drábek

Diváci: 2.103

Trenér: "Jsem zklamaný, zápas jsme měli jednoznačně vyhrát. Šli jsme do vedení, soupeř hraje o deseti, ale ani ne po minutě inkasujeme. Míč jsme měli zahrát do autu, pak jsme spoléhali, že rozhodčí pískne faul, který ani nebyl," nehledal po utkání žádné výmluvy slávistický trenér Michal Petrouš. "K vítězství nám chybělo proměnit některé šance, dohrát je s větším přehledem a důrazem, Ústí ale také mělo nebezpečné brejky, které mohly dotáhnout k zakončení a mohlo být ještě hůř," dodal náš trenér. "Ještě jsme si kalich hořkosti nevypili do dna," povzdechl si.

Poznámky: 55. Janů (Ústí)




FK Ústí nad Labem - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 17. 10. 2010, Ústí nad Labem

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 12. kolo

Sestava: Zlámal - Janda (37. Trapp), Čelůstka, Koubský, Hubáček - Hora , Jarolím, Belaid (70. Vyhnal), Milan Černý - Kisel , Hloušek (81. Koreš)

Branky: 66. Kisel z pen. 0:1, 68. Krbeček 1:1

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie prodloužili šňůru bez ligového vítězství už na osm zápasů. Ve 12. kole jen remizovali v Teplicích s domácím Ústí nad Labem 1:1, přestože hráli skoro 40 minut proti oslabenému soupeři a kopali i penaltu. Tu sice proměnil ve vedoucí gól Kisel, domácí ale brzy vyrovnali a Slavii dokonce v závěru tlačili. Oba týmy mají shodně 11 bodů a jen lepší skóre drží Slavii nad pásmem sestupu.
  Reprezentační přestávka zamíchala se sestavami obou týmů. Největší změnou pro Slavii byl ligový návrat Hlouška, který se v sestavě objevil poprvé od březnového zranění kolena, ústecká novinka zase spočívala v zařazení třetího útočníka, Jindráček ale hrál většinu času zatažený do zálohy. Ani jeden z nich ale nebyl v úvodu zápasu poslem fotbalové zábavy. Té totiž celkově na hřišti moc nebylo. Slavia se sice snažila kombinovat a dostat se do tlaku, ale domácí hráli v defenzivně pozorně i obětavě a co prošlo, to uhasil rychlými výběhy brankář Buček. Podle první čtvrthodiny se mohlo zdát, že Slavia do záchranářských bojů přece jen nepatří a Ústí fotbalově převyšuje, jenže pak se role prohodily. Ústečané začali vyhrávat souboje ve středu hřiště, hru více než vyrovnali a začali se dostávat i do skutečných šancí. Ve 21. minutě propadl mezi obránci Doležalův centr z levé strany a Krbečkův skluz na malém vápně dělily od míče jen centimetry. Parametry skutečné gólové šance pak měla narážečka Džubana s Krautem v 32. minutě, jenže druhý jmenovaný jí zakončil z bezprostřední blízkosti jen střelou do brankáře Zlámala. Kraut se před přestávkou mohl chytat za hlavu ještě jednou, to když k němu na zadní tyč prošel centr z rohu a míč už mířil do brány, jenže do cesty se připletl padající Trapp a za svá záda ho nepustil.
  Poločasová přestávka Slavii hodně pomohla. Vymanila se z tlaku domácích a za pět minut se dočkala i první velké příležitosti . Na kolmici z hloubi pole si zaběhl Milan Černý a stihl přehodit i vybíhajícího Bučka, jenže míč ještě před brankovou čarou doběhl domácí Janů a odkopl ho do bezpečí. Za dalších pět minut bylo pro domácí hůře. Nešlo o žádnou šanci Slavie, nýbrž o na pohled banální souboj uprostřed hřiště; Hora sebral odražený míč a po třech krocích se srazil s Janů. Pro ústeckého obránce to skončilo druhou žlutou kartou a vyloučením. Teprve proti deseti si Slavia dokázala získat územní převahu. Do vedení jí ale pomohl až další verdikt rozhodčího. Valenta v 65. minutě zahrál ve vápně rukou kousek od těla a nařízenou penaltu proměnil Kisel. Ústí ovšem pocit křivdy paradoxně pomohl. Začalo bojovat ještě urputněji a už za dvě minuty se dočkalo vyrovnání. Zdánlivě ztracený míč ještě přinesl centr z levé strany, po němž se prosadil hlavou k tyči Krbeček. V rozháraném závěru, v němž fanoušci obou týmů nešetřili pyrotechnikou a dělobuchy, už další góly nepřišly, přestože šancí bylo dost a Ústečané dokonce dohrávali poslední minuty v náporu.

Rozhodčí: Radek Matějek

Diváci: 4.328

Trenér: Slavia je v krizi a trochu rezignované hodnocení zápasu z úst trenéra Michala Petrouše to výmluvně ilustrovalo. "Můžu souhlasit, že remíza je zasloužená. Taky jsme mohli prohrát, kdyby Ústí dotáhlo některý z těch brejků v závěru," řekl Petrouš a při hodnocení situace v tabulce mluvil mnohem častěji o jejím spodku, než o ujíždějícím pelotonu. "Nebudeme si nic nalhávat, taková je realita. Navíc Ústí není špatné mužstvo," dodal.
  Sešívaní se s Ústím potkali podruhé během šesti dnů, ale tentokrát si nechali výhru proklouznout mezi prsty. "Měli jsme to vedení udržet déle, takhle to byla snad jen minuta. Sice jsme před inkasovaným gólem mysleli, že se bude pískat faul, ale to už nezměníme," hodnotil Petrouš. Z rezignovaného tónu přesto na chvíli vybočil. "Ještě jsme se neodrazili ode dna, ale chci aspoň vidět, že je to náznak změny k lepšímu, na Slovácku jsme prohráli 0:3, dneska máme aspoň bod," srovnával s předchozím zápasem na hřišti soupeře, po němž se s týmem rozloučil kouč Karel Jarolím.

Poznámky: 55. Janů (Ústí)


Slavia - SK Dynamo České Budějovice
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 24. 10. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 13. kolo

Sestava: Zlámal - Janda, Trapp, Čelůstka, Hubáček – Dembélé (46. Jarolím) - Milan Černý (78. Koreš), Belaid, Kisel, Hora – Vyhnal (62. Hloušek)

Branky: 2. Kisel 1:0, 51. hora 2:0, 64. Čelůstka 3:0, 78. Milan Černý 4:0

Průběh: Praha - Fotbalisté pražské Slavie po osmizápasovém čekání poznali vítěznou radost a dlouhý půst ukončili stylově výhrou 4:0 nad Českými Budějovicemi. Vítězný tým tak poskočil ze sestupového pásma a bodově se ve vyrovnané tabulce dotáhnul
Hodně dlouho nepoznali hráči Slavie radost z ligového vítězství!
na deváté místo, o které se dělí s Hradcem Králové. Přesvědčivý triumf Slavie svými trefami podtrhli Kisel, Hora, Čelůstka a Milan Černý. Hosté dohrávali bez vyloučeného Laštovky. Slávisté před zápasem věděli o vysoké výhře Brna i hrozbě, že by mohli zůstat po 13. kole na úplném chvostu tabulky, což je možná vybudilo k hodně povedenému startu do utkání se soupeřem, na kterého ztráceli čtyři body. Už na konci druhé minuty totiž ze dvaceti metrů napřáhl záložník Kisel a svoji povedenou ránu proměnil už ve svůj šestý letošní gól. Budějovice vypadaly mátožně, podobně jako při posledním nepovedeném venkovním vystoupení v Příbrami. Zatrnulo jí při dalších šancích Kisela a Vyhnala, který ale neukončil čekání na svůj první ligový gól. Hosté v prvním poločase ze svojí bezradnosti vystoupili jen jednou ale nejlepší budějovický střelec Ondrášek v 16. minutě selhal při své dorážce.
  Slávisté při nástupu do druhé půle nechali zapomenout na nevýrazný konec úvodního dějství a hned budějovickou obranu zasypali řadou střel. Po té Kiselově v 50. minutě se k rázné gólové dorážce odhodlal útočník Hora, který ve třináctém ligovém zápase premiérově střelecky udeřil. Rozklad Jihočechů dokonal jejich obránce Laštovka. Ten si nechal dát dvě žluté karty rychle po sobě a půlhodiny před koncem pro něj zápas skončil. Odevzdaní spoluhráči vzápětí nechali po trestném kopu Belaida prostor stoperovi Čelůstkovi, který jemnou tečí navýšil slávistické vedení už na tříbrankové a poprvé od loňského srpna zažil v lize gólovou radost. Pokud měli hosté ze Slavie komplex, protože z posledních osmi vzájemných zápasů uhráli jedinou remízu, tak se po dnešku musel ještě zvětšit. Zmar Dynama v 74. minutě totiž dokonal čtvrtou trefou Slavie Milan Černý. Slávisté v lize soupeři naposledy nasázeli čtyři či více branek v říjnu před dvěma lety, kdy s pětibrankovým výpraskem odjíždělo Kladno.

Rozhodčí: Dagmar Damková

Diváci: 4.056

Trenér: „Mám obrovskou radost, hlavně za kluky. Ležela na nich deka a čekali na něco takového jako na smilování,“ netajil se se svými pocity po utkání trenér Slavie
Trenér Slavie Michal Petrouš si první výhru v roli trenéra jistě užil.
Michal Petrouš.
  „To vítězství, i když vypadá jasně, jednoduché nebylo. Vstoupili jsme do utkání dobře, dali jsme branku, měli jsme další šance. Ale nic z toho nebylo. Nechali jsme pak Budějovicím iniciativu, mohli vyrovnat, měli dvě šance. Další důležitý moment byl druhý gól, který asi rozhodl o utkání. Hora to krásně trefil z voleje, to kluky uklidnilo. Potom se přidalo vyloučení...“
  „Nechtěl jsem klukům o výsledku z Brna vůbec říkat, ale měl jsem náznaky před utkáním, že už ho znají. Nevěděli jsme, co to s nimi udělá, naštěstí to byla ta lepší varianta. Vyburcovalo je to. O přestávce jsem s kluky mluvil o tom, proč jsme ve druhé části poločasu polevili. Možná to bylo nějaké uspokojení po těch šancích, zdálo se, že to půjde samo. Soupeř nás chvíli přehrával, nevěděli jsme kam skočit,“ pokračoval Petrouš.
  „Karol Kisel jde v každém zápase na sto procent. Znám ho už z Bohemky, nevypustí nic, neuleví si. Jde tomu štěstí prostě naproti, proto dává tolik branek. Všichni vidíme, jaká je na Slavii situace s útočníky, proto jsme zvolili variantu s Kiselem do útoku,“ poznamenal trenér na adresu nejlepšího letošního slávistického střelce.
  „Je to hezký pocit, mít první ligovou výhru v trenérské kariéře. Ale je to pořád jenom jeden zápas. Ve středu hrajeme pohárové utkání. Věřím, že to kluky nakopne, že to z nich spadne a hráči se uvolní a půjdou s výkonem nahoru,“ zakončil slávistický kouč.

Poznámky: 60. Laštovka (Č. Budějovice)




FK Viktoria Žižkov - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 27. 10. 2010, Prah, Žižkov

Druh zápasu: Ondrášovka Cup, 4. kolo

Sestava: Jaakola - Janda, Vomáčka, Čelůstka, Kaufman (78. Trapp) - J. Černý, Ragued, Koreš (81. Duranski), M.Černý, Hora - Zákostelský (57. Vyhnal)

Branky: 11. Folprecht z pen. 1:0, 53. Jaroslav Černý z pen. 1:1

Průběh: Kouč Michal Petrouš
v zápase šetřil mnoho hráčů ligové základní sestavy a do zápasu postavil hráče, kteří bývají v lize na lavičce nebo se nedostanou ani tam, jmenujme například Jaakkolu, Kaufmana, Vomáčku, J. Černého nebo Zákostelského. Mezi náhradníky jsme mohli nalézt například Hurku, Palka nebo Duranského. Ve dvanácté minutě domácí kopali penaltu po zákroku Vomáčky a Folprecht ji proměnil - 1:0. Slávisté mohli vyrovnat po centru J. Černého z přímého kopu, který tečoval Vomáčka,Vaclík vyrazil na roh. Vzápětí nenašel nikoho zpětnou přihrávkou Milan Černý a o dalších pár minut později tentýž hráč neusměrnil správně centr Hory. Aktivita Slavie však rychle opadla a následovaly dlouhé minuty neplodné územní převahy. V závěru poločasu ještě mířil Jakub Hora těsně vedle v solidní šanci, do kabin tak slávisté šli za nepřízivého stavu.
  Po poločase Michal Petrouš nevystřídal a Slavia tak nastoupila ve stejné sestavě. Aktivita sešívaných přinesla průnik Koreše a následný Vaclíkův faul na něj a také slávisté kopali penaltu. Postavil se k ní J. Černý a stejně jako domácí Folprecht proměnil - 1:1. Vzápětí tentýž hráč bránu Vaclíka minul střelou z dvaceti metrů a o minutu později zakončoval další útok Slavie Koreš, tentokrát si Vaclík poradil. Brankáře Žižkova ohrozil i spoluhráč Bodeček, ani v tomto případě se reprezentant do 21 let nenechal překonat. Tlak Slavie nepřinesl ovoce ani v 65. minutě, kdy hlavičkoval volný Čelůstka přímo do míst, kde stál golman domácích, poté následovala střela Kaufmana vysoko nad. V šanci byl také střídající domácí kanonýr Markovič, naštěstí však před odkrytou bránou míč dobře netrefil. Závěr zápasu patřil domácím, naštěstí však už branka nepadla a zápas skončil remízou 1:1.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 1.853

Trenér: "Věděli jsme, že nás nečeká jednoduchý zápas. Viktorku jsme v posledních zápasech sledovali, potvrdilo se nám to, že dokáží hrát nadoraz a k soupeři včas přistupovat, což se potvrdilo hlavně v prvním poločase, kdy jsme se nemohli vůbec dostat do hry. První půle byla z naší strany vysloveně špatná," uvedl po zápase trenér Michal Petrouš.
  "Po přestávce jsme změnili rozestavení a začali jsme mít herně navrch, z toho vyplynula i penalta, protože jsme soupeře dostali malinko do tlaku. Hraje se na dva zápasy, z tohoto pohledu je to cenná remíza, půjdeme do odvety s výhodou," dodal trenér sešívaných.




1. FK Příbram - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 30. 10. 2010, Příbram

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 14. kolo

Sestava: Zlámal - Janda, Čelůstka, Koubský, Hubáček - Hora, Jarolím, Belaid (67. Trapp), Kisel, Černý M. - Vyhnal (74. Hloušek)

Branky: 7. Klesa 1:0, 50. Hora 1:1

Průběh: Fotbalisté pražské Slavii remizovali v utkání 14. kola první ligy v Příbrami 1:1 a potřetí za sebou nedokázali u Litavky naplno bodovat. Domácí poslal po sedmi minutách do vedení Klesa, krátce po změně stran vyrovnal Hora a hosté se minimálně do večera posunuli do horní poloviny tabulky na osmé místo. Kouč Středočechů Roman Nádvorník se ani na třetí pokus nedočkal premiérové výhry v
nejvyšší soutěži.
  Příbramští doma hned v pěti zápasech nedokázali skórovat, ale tentokrát se střelecky prosadili možná dřív, než sami čekali. V sedmé minutě nacentroval Divíšek z levé strany do vápna a Klesa ve skluzu z první vážnější možnosti překonal slávistického gólmana Zlámala. Rychlá branka výrazně ovlivnila další průběh zápasu. Středočeši se zatáhli, pečlivě a urputně bránili a Pražany pouštěli přes zformovanou defenzivu jen k náznakům šancí. V 17. minutě poslal ostrý míč do šestnáctky Belaid, Koubský se protlačil k hlavičce a domácí zachránil těsně před brankovou čarou Huňa. Slávistům nebyla územní převaha příliš platná, k zakončení se skrz příbramský obranný val celou první půli takřka nedostávali. Po půlhodině hry chyboval při odkopu Pleško, ale Hora pálil z úhlu jen do Hruškovy náruče. Těsně před pauzou domácího gólmana příliš nevylekal ani Belaidův pokus z dálky, který mířil těsně nad.
  Příbramští i po pauze pokračovali v defenzivní taktice, což se jim záhy vymstilo. Kisel v 50. minutě vybojoval míč ve středu hřiště, přiťukl Horovi a slávistický mladík přesnou přízemní střelou k tyči vyrovnal. Pražané se u Litavky radovali z přesné trefy po 234 minutách. Odpovědět mohl domácí Divíšek, kdyby v dobré pozici lépe trefil míč. Hra i vinou neukázněných fanoušků Slavie, kteří zaházeli hřiště světlicemi, ztratila plynulost a spád nabrala až v poslední čtvrthodině. Hosté poslali na trávník čerstvého Hlouška, ale otočit skóre a navázat na minulou výhru 4:0 nad Českými Budějovicemi se jim nepovedlo. Naopak ke třem bodům měli v závěru blíž domácí. Klesa v 84. minutě našel přihrávkou napříč vápnem Huňu, příbramský kapitán však dokumentoval své podzimní tápání. Z metru minul prázdnou branku.

Rozhodčí: Drahoslav Drábek

Diváci: 5.311

Trenér: „Utkání se mi nehodnotí dobře, měli jsme sice optickou převahu, ale fotbal se hraje na góly a ten nám dala Příbram, my jsme si vyložené šance nevypracovali. I vyrovnávací branka byla spíš vypracovaná a zakončená dobrou střelou Jakuba Hory. V závěru jsme měli štěstí, protože domácí spálili obrovskou tutovku, jinak bychom nevezli ani bod," uvedl trenér Slavie Michal Petrouš.




Slavia - FK Baumit Jablonec
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 05. 11. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 15. kolo

Sestava: Zlámal – Janda (46. Kaufman), Čelůstka , Koubský, Hubáček - Ragued - Hora, Lukáš Jarolím, Koreš (61. Belaid) - Kisel - Milan Černý

Branky: 28. Pekhart 0:1, 36. Lafata 0:2, 73. Zábojník 0:3

Průběh: Fotbalisté Slavie prohloubili krizi a v předehrávce 15. ligového kola prohráli s Jabloncem stejně jako v květnovém duelu v Edenu 0:3. Hosté rozhodli o svém triumfu dvěma góly hlavičkou během osmi minut úvodní půle - nejprve zaznamenal desátý zásah v sezoně Pekhart, jeden z šesti bývalých slávistů v základní sestavě Baumitu, a pak se trefil Lafata. Pojistku přidal v závěru Zábojník. Severočeši protáhli neporazitelnost na pět utkání a na jediný bod se přiblížili třetí Olomouci, naopak Pražané vyhráli jen jediný z posledních jedenácti duelů.
  Začátek přitom nenasvědčoval tomu, že by se Slavia měla znovu trápit. Pražané rychle získali územní převahu a dostávali se i do šancí. Jenže v zakončení jim jako po celý podzim chyběl větší důraz. V sedmé minutě prošel přízemní centr z pravé strany až na zadní tyč, kde nabíhal Koreš, ale Špita vůbec neohrozil a mířil vedle. V 25. minutě sklepl míč Hora na Kisela, jehož nadějnou střelu v poslední chvíli zablokovala hostující obrana na roh. Slávisté neuspěli ani z následného závaru a v 28. minutě pykali. Gólový úder jim přitom zasadili jejich bývalí hráči - Vošahlík zacentroval do vápna a úplně volný Pekhart se hlavou nemýlil. Domácí marně reklamovali ofsajd. Jablonecký kanonýr se desátou trefou v ročníku dotáhl na nejlepšího ligového střelce plzeňského Rezka. Ještě než se Pražané vzpamatovali, inkasovali podruhé. V 36. minutě tentokrát centroval pro změnu z levé strany Jablonský a postavou nepříliš vysoký Lafata hlavou využil dalšího zaváhání domácí obrany. Slávistickému gólmanovi Zlámalovi tak dnešní 25. narozeniny ještě do poločasu pořádně zhořkly. Vzápětí mohl snížit Kisel, ale Špit si s jeho podařenou ránou k tyči poradil. Zdecimovaní domácí se po pauze marně snažili dobýt jabloneckou branku. Místo toho hned zkraje druhého poločasu málem inkasovali z rychlého protiútoku. Pekhart se řítil v 54. minutě z úhlu sám na Zlámala, ale druhý gól v zápase nepřidal. Neujal se ani následný Pitákův pokus o lob, který přeletěl břevno. Přesto se Baumitu nakonec podařilo vyrovnat výsledek z posledního vzájemného měření sil v Edenu, který v květnu vyhrál 3:0. Po Pitákově centru z přímého kopu Pražané opět zaspali a Zábojník prvním gólem v sezoně uzavřel skóre. Slávisté se nedočkali ani čestného gólu, neboť Milanu Černému sudí branku kvůli ofsajdu neuznali.

Rozhodčí: Jiří Adam

Diváci: 3.974

Trenér: „Utkání se mi moc dobře hodnotit nebude. Rozhodovalo se v první půli, my měli více příležitostí vstřelit branku, ale góly dával Jablonec. Dalo by se říct, že Slavia hrála, Jablonec dával branky,“ okomentoval utkání trenér Slavie Michal Petrouš.
  „Hned v 6. minutě byla situace, kdy Koreš střílel do prázdné. Bohužel trefil Kiselovu nohu a míč branku minul. Upozorňovali jsme hráče na Pekharta, že je nebezpečný. Když máme na hřišti snad nejvyššího hráče v lize, je špatné, že se nám ho nepodaří eliminovat.“
  „Mysleli jsme si, že vítězství proti Budějovicím mužstvo povzbudí. Že přijde takováhle studená sprcha, to nikdo nečekal. Jablonec nás potrestal v první půli ze dvou centrů. My jsme podobné situace měli taky, bohužel jsme je neproměnili. Nakonec jsme gól dali, údajně z ofsajdu. Ani útěcha v podobě čestného gólu nám nebyla přána. Jablonec si to ke konci ohlídal, hráli zkušeně,“ pokračoval sklesle trenér Petrouš.
  „Ve hře je do zimní přestávky ještě šest bodů. V zimě uvidíme, ale určitě to teď není tak, že bychom to zabalili a soustředili se na to, co bude v zimě. Máme ještě tři zápasy, z toho jeden pohárový.“




Slavia - FK Viktoria Žižkov
3 : 0 (3 : 0)

Datum: 09. 11. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: Ondrášovka Cup, 4. kolo, odveta

Sestava: Jaakkola - Kaufman, Čelůstka, Koubský, Hubáček - Hora, Jarolím, Belaid, Jaroslav Černý (72. Hurka) – Kisel (60. Koreš) - Milan Černý (84. Pázler)

Branky: 18. Koubský 1:0, 21. Černý J. 2:0, 24. Belaid 3:0

Průběh: Fotbalisté Slavie jsou prvním postupujícím týmem do jarního čtvrtfinále domácího poháru. Po remíze 1:1 z úvodního duelu čtvrtého kola na hřišti Viktorie Žižkov zcela ovládli dnešní odvetu v Edenu a druholigového soupeře s přehledem
Josef Kaufman
porazili 3:0. Všechny tři góly dali domácí během úvodních 24 minut.
  Slávisté se v ligové soutěži krčí na třináctém místě a Ondrášovka Cup je pro ně poslední reálnou možností jak proniknout do evropských pohárů. I proto nasadil domácí kouč Petrouš do malého pražského derby nejsilnější sestavu, pouze v brance dostal před Zlámalem tentokrát přednost Fin Jaakkola. Většinu času však mezi tyčemi ani nemusel být. Červenobílí získali nad čtvrtým týmem druhé ligy jednoznačnou převahu a záhy se začali prosazovat i gólově. Po necelé půlhodině bylo rozhodnuto. V 18. minutě otevřel hlavou skóre Koubský, za tři minuty přidal povedenou střelou druhý gól Jaroslav Černý a vzápětí proměnil Belaid penaltu po faulu na Kisela. Od té doby se duel v podstatě jen dohrával. Pozornost tak upoutala i mexická vlna, kterou se podařilo dvěma tisícovkám diváků v prázdném Edenu rozběhnout v druhé půli. Chvíli předtím zachránila hosty v jejich posledním soutěžním duelu před zimní pauzou od čtvrtého úderu po Korešově střele tyč.

Rozhodčí: Petr Ardeleánu

Diváci: 2.158

Trenér: Kouč Petrouš byl rád, že si jeho svěřenci vylepšili reputaci po posledních nezdarech v lize. "Jsme spokojeni, že jsme po debaklu s Jabloncem dnešní zápas zvládli. Pomohl nám první gól ze standardky. Jestli nás to nakopne, ukáže až páteční zápas s Ostravou. Chci věřit tomu, že ano," řekl Petrouš na tiskové konferenci po zápase.




Slavia - FC Baník Ostrava
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 12. 11. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 16. kolo

Sestava: Zlámal - Kaufman , Čelůstka , Koubský, Hubáček - Dembélé - Hora , Belaid (69. Jarolím), M. Černý (76. Koreš) - J. Černý, Kisel (90. Ragued)

Branky: 30. Koubský 1:0, 90. + 2. Hušbauer 1:1

Průběh: Fotbalisté Ostravy uhráli při premiéře nového kouče Karola Marka v předehrávce 16. kola nejvyšší soutěže na hřišti Slavie remízu 1:1. Bod jim v souboji dvou tradičních klubů, které
se letos trápí na konci tabulky, zajistil v nastavení Hušbauer. Za domácí otevřel po půlhodině skóre svým premiérovým ligovým gólem v červenobílém dresu Koubský.
  Do Edenu nakonec dorazilo asi dvě stě ostravských příznivců, kteří sice ve svém sektoru během utkání zapálili několik dýmovnic, ale jinak se v rizikovém utkání žádných větších výtržností nedopustili. Na hřišti získala v úvodu navrch Slavia. První velkou šanci si vytvořila po čtvrthodině, kdy Daněk vyrazil střelu Jaroslava Černého před sebe, ale dobíhající Kisel hlavičkoval v záklonu nad břevno. Nebezpečná byla i rána Milana Černého, která o kousek minula tyč. Baník zpočátku působil pod novým koučem zakřiknutě, přesto měl po 24 minutách blízko k otevření skóre. Fantiš přiťukl ve vápně volnému Šenkeříkovi, který ještě v minulé sezoně oblékal slávistický dres, a gólmana Zlámala zachránila tyč. Aktivitu domácích však ojedinělá šance Baníku nijak výrazně nezbrzdila a svoji převahu Pražané přesně po půlhodině hry korunovali úvodní brankou. Kisel trefil z hranice vápna tyč a Koubský pohotově dorazil míč za bezmocného Daňka. V závěru poločasu ještě dvakrát zahrozili oba slávisté Černí, zkušenější Jaroslav ani jeho kolega Milan však prostor mezi tyčemi netrefili.
  Po přestávce se Slavia více zatáhla a Baník marně hledal ofenzivní nápady. Jeho snaha byla stereotypní, pomalá a Zlámal si dlouho takřka nesáhl na míč. Naopak hostující gólman Daněk se v 70. minutě hodně natahoval, aby konečky prstů zneškodnil střelu Milana Černého. Sedm minut před koncem odmítl pojistku Kisel, jehož pokus směřující do branky vykopl hostující bek Neves, a slávisty to hodně mrzelo. Když už se zdálo, že v klidu dokráčejí k třem bodům, napřáhl Hušbauer a střelou do horního rohu v posledních sekundách srovnal.

Rozhodčí: Zelinka

Diváci: 4.407

Trenér: Slávistického kouče Michala Petrouše hodně mrzelo, že jeho svěřenci ztratili v nastavení proti Ostravě dva body. "Fotbal dokáže být hodně krutý, my jsme v tom dneska hráli hlavní roli. Dostat góla v poslední sekundě je tragédie, vyžrali jsme si to do dna," řekl Petrouš na tiskové konferenci.
  Slávisté podle něj měli přidat druhý gól. "Měli jsme to rozhodnout v první půli, kdy jsme Ostravu jasně přehrávali a bohužel jsme dali jen jednu branku. V druhé půli nás začala Ostrava přehrávat, na kluky možná dolehla únava z úterního pohárového utkání," mínil Petrouš.
  Své hráče ale za výkon pochválil. "Kluci jsou skleslí, ale nemají se za co stydět. Ukázali, že umějí hrát fotbal," uvedl Petrouš, jehož svěřenci na podzim už mnohokrát ztratili vedení. "Určitý posun tam ale je. Předtím jsme inkasovali hned vzápětí po vstřeleném gólu, dnes se nám to stalo na konci. Příště už snad soupeři nedáme šanci na vyrovnání. Beru to s nadsázkou, protože by nebylo dobrý být negativní," dodal.




FK Mladá Boleslav - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 20. 11. 2010, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2010/11, 17. kolo

Sestava: Zlámal - Kaufman, Čelůstka, Koubský , Hubáček - Dembélé (61. Jarolím) - Janda, Kisel , M. Černý - Pázler (67. Hloušek), J. Černý

Branky: 7. Procházka 1:0, 50. Koubský 1:1, 51. Toleski 2:1, 56. Kulič 3:1

Průběh: Fotbalisté Mladé Boleslavi zvítězili v utkání 17. ligového kola nad Slavií 3:1 a vršovického soupeře porazili poprvé po devíti duelech. O svém
triumfu na závěr vydařeného podzimu rozhodli Středočeši v úvodu druhé půle, kdy na Koubského vyrovnávací gól odpověděl po minutě exslávista Toleski a za chvíli přidal třetí gól Kulič. Boleslav poskočila na třetí místo tabulky, naopak Pražané se propadli na čtrnácté místo a v pondělí se před ně může dostat Brno.
  Slávisté toužili proti soupeři, se kterým do dnešního dne prohráli jen jediný ze třinácti vzájemných duelů, zapomenout na předchozí podzimní mizérii a aspoň trochu se před zimní pauzou odpoutat od sestupových pozic. Horší vstup si ale těžko mohli představit. V sedmé minutě neuhlídali po Kuličově rohovém kopu zadní tyč a nepokrytý Procházka hlavou otevřel skóre. Domácí se po vedoucím gólu tolik netlačili vpřed, ale Slavia byla v ofenzivě bezradná. Její kombinace končily před šestnáctkou a ani ligový debutant Pázler příliš oživení do trápícího se útoku nepřinesl. Naopak Středočeši v závěru půle dvakrát po sobě zahrozili z brejku, nebezpečnější z obou akcí pokazil při přečíslení do otevřené hostující obrany těžkou přihrávkou na Kuliče Opiela.
  Největší šanci úvodního dějství si Pražané vytvořili v poslední minutě. Jaroslav Černý ze strany přiťukl Kiselovi, ale nejlepší slávistický střelec dlouho váhal a trefil jen Millera. Pět minut po pauze však už hosté srovnali, když se po Kiselově rohu prosadil hlavou Koubský a vstřelil gól ve třetím soutěžním zápase po sobě. Odpověď domácích byla blesková. Hned o minutu později napřáhl z hranice vápna Toleski a svoji premiéru v mladoboleslavské základní sestavě si osladil trefou proti bývalému klubu. V 56. minutě přidala nabuzená Boleslav pojišťující trefu - Mendyho střelu doklepl na zadní tyči za Zlámala Kulič. Domácí kapitán dal šestou branku v sezoně. Hostující kouč Petrouš poslal na hřiště Hlouška, který už původně neměl na podzim nastoupit, ale slávisté na zvrat neměli. V největší šanci vychytal Milana Černého šest minut před koncem Miller.

Rozhodčí: Libor Kovařík

Diváci: 3.328

Trenér: "Utkání se mi vůbec nehodnotí dobře, znovu jsme udělali řadu individuálních chyb, které soupeř dokázal potrestat. Určitě bychom na jaře spoléhali na hráče, kteří se takových chyb nedopouštějí. Během čtrnácti dnů posoudíme u každého hráče jeho perspektivu v týmu, samozřejmě, že svoji roli sehraje také ekonomická situace klubu. Věřím, že náš herní projev a výsledky budou v jarní sezoně mnohem lepší," uvedl slávistický trenér Michal Petrouš.