201220132014



Slavia – Bohemians 1905
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 16. ledna 2013, Praha, Eden

Utkání: Tipsport liga

Sestava: 1. poločas: Čontofalský – Dostál, Bortel, Hubáček, Čonka – Nitrianský, Šimeček, Zmrhal, Koreš – Kisel – Škoda; 2. poločas: Čontofalský – Dostál, Dobrotka, Petrák, Zmrhal – Jarolím – Koreš (67. Tusjak), Hrubý, Gecov, Mičola – Hurka

Branky: 23. Nitrianský 1:0

Průběh: V nominaci do zápasu bylo 21 hráčů, z nich se na hřiště vůbec nedostal pouze gólman Karel Hrubeš. První poločas nabídl lepší podívanou než ten druhý, který by se dal krátce charakterzizovat jako holomajzna. V základu nastoupila slovenská posila Bortel, ale ani on, ani zbytek obrany v prvním poločase moc situací řešit nemuseli, Slavia měla nad svým soupeřem převahu.Ve 4. minutě hlavičkoval Škoda po centru Kisela zprava pod břevno, brankář Kuru vyrazil balón nad bránu. Na druhé straně v 9. minutě po rohu hlavičkoval mimo bránu Bálek, v 19. minutě Čontofalský lapil pokus Šimla z dálky. První slávistický gól vstřelil Milan Nitrianský ze standardní situace ve 23. minutě, z 25 metrů krásně zavěsil pod břevno. O čtyři minuty později mohlo být srovnáno, po rohu hlavičkoval Šmíd do tyče a z brankové čáry vykopával Bortel.
  Do druhé půle naskočila obměněná sestava, v 67. minutě po střídání se Tusjak přesunul na levý kraj zálohy a napravo hrál Mičola. Jak už bylo napsáno v úvodu, fotbal se hrál značně nepohledný, první šanci si Slavie vypracovala až po 15 minutách hry. Soupeř se dostal do zajímavější akce v 73. minutě, kdy si Juhar málem vstřelil vlastní gól. V 80. minutě se k dvakrát prodlouženému míči po rohu dostal na zadní tyči Bartek, ale Čontofalský jeho střelu vyrazil. Poslední šanci na změnu skóre měl v 83. minutě Hrubý, jeho střelu doprostřed brány ale chytil Kuru.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Petr Rada
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz // www.slavistickenoviny.cz)



Slavia – FK Baumit Jablonec nad Nisou
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 19. ledna 2013, Praha, Eden

Utkání: Tipsport liga

Sestava: I. poločas: Rakovan – Nitrianský, Dobrotka, Bortel, Juhar – Gecov, Jarolím – Mičola, Kisel, Tusjak – Hurka
  II. poločas: Čontofalský – Dostál, Škoda, Hubáček, Čonka – Petrák, Zmrhal – Koreš, Hrubý, Šimeček – Fenin

Branky: 29. Juhar 1:0, 32. Tusjak 2:0, 73. Škoda 3:0, 80. Hrubý 4:0

Průběh: Fotbalisté Jablonce podruhé v zimním přípravném období prohráli. V sobotu po poledni utrpěli v pražském Edenu vysokou porážku 0:4 se Slávií Praha.
  Jablonec mohl jít do vedení hned v začátku zápasu, nedokázal ale potrestat chybu brankáře Rakovana. Na druhé straně zatřásl břevnem Fendrichovy branky technickou střelou Hurka. Slavia se s přibývajícím časem zlepšovala, Mičolu vychytal ve velké příležitosti Fendrich. Poprvé se skore měnilo po půlhodině hry, Dobrotkovu hlavičku vyrazil jablonecký brankář k Juharovi, který neměl problém vstřelit úvodní branku. Jen o tři minuty kapituloval Jablonec podruhé, parádní ranou s pomocí břevna se prezentoval Tusjak. Jablonec musel navíc už v prvním poločase dvakrát nuceně střídat, zraněného Kopice s Čížkem v sestavě postupně nahradili Jablonský s Eliášem.
  V druhém poločase mohl snížit právě Jablonský, míč ze standardní situace skončil jen na tyči slávistické branky. Pak předvedl hned několikrát své kvality jablonecký brankář Fendrich, postupně vychytal Fenina a ve třech šancích uspěl i proti Korešovi! Gólman Jablonce kapituloval až po tečované střele Petráka, kterou dorazil do sítě ve skluzu Škoda. Debakl Jablonce dokonal deset minut před koncem Hrubý. V závěru zápasu mohli alespoň kosmeticky korigovat výsledek Novák a Pázler, ani jednomu se ale míč do sítě nepodařilo dostat. Vysoká výhra Slavie v závěrečném zápase skupiny A zimní Tipsport ligy zároveň rozhodla o tom, že o postup do semifinále turnaje se popere Liberec se Slavií.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Petr Rada
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Slovan Liberec – Slavia
2 : 3 (2 : 0)

Datum: 23. ledna 2013, Praha, Eden

Utkání: Tipsport liga

Sestava: Čontofalský – Dostál, Dobrotka, Hubáček, Čonka – Gecov, Petrák (88. Čepelák) – Koreš (67. Hrubý), Kisel (82. Červenka), Zmrhal – Fenin

Branky: 11. Hadaščok 1:0, 16. Šural 2:0, 39. Kisel z pen. 2:1, 44. Petrák 2:2, 86. Červenka 2:3

Průběh: Zajímavostí bylo, že na lavičce byli připraveni i hráči juniorky Kolařík, Čepelák a Červenka. Liberec postavil silnou sestavu, v níž nechyběly ani nejnovější posily. První se osmělili právě hráči zpod Ještědu, ale Hadaščokova střela po rohovém kopu byla zblokována. Podruhé už se ale Hadaščok prosadil, po dobré přihrávce Šurala z boku neměl těžkou pozici. Srovnat mohl Kisel, ale střílel těsně vedle Hauzrovy branky. Náš kapitán byl aktivní a krátce po své střele byl faulován, povedenou ránu Čonky ale Hauzr zlikvidoval. Místo srovnání opět udeřil efektivní Liberec. Po centru ze strany se prosadil z blízka nehlídaný Šural. Slavia mohla vzápětí odpovědět, ale Fenin ve velké šanci hostujícího brankáře neprostřelil. Slavia pak měla delší dobu optickou převahu, ale šance si nevytvořila. Po pěkné akci na levé straně přišel centr do vápna, při němž zahrál jeden z obranců Slovanu rukou. Karol Kisel penaltu s přehledem proměnil a snížil na 1:2! Brzy mohlo být vyrovnáno, ale Fenin neproměnil svou druhou šanci v zápase. Pálil vysoko nad. Sešívaní však do konce poločasu skóre přeci jen dorovnali, po pěkné akci Kisela s Petrákem s přehledem vsítil branku druhý jmenovaný.
  Slavia začal druhou půli aktivněji, v koncovce ale znovu selhal Martin Fenin. Šanci si následně vytvořil i Liberec, Pavelkovu střelu ale dokázal zlikvidovat Čontofalský. Po delší době, kdy se nic zajímavého nedělo, upadl ve vápně Koreš, ale rozhodčí druhou penaltu neodpískal. Koreš byl každopádně při střetu zraněn a musel střídat. Nahradil ho Robert Hrubý. Čontofalský posléze zariskoval při kličce ve vápně a jen tak tak ve skluzu odkopával míč před libereckým hráčem. Zahrozili i domácí, akce aktivního dua Zmrhal – Kisel skončila ale jen zákrokem libereckého strážce svatyně. Druhé penalty se nakonec slávističtí hráči dočkali. V šanci byl brankářem faulován Hrubý, ale Kisel penaltu trestuhodně zahodil, když branku přestřelil! Slavia tak mohla být potrestána, ale Pavelkovu střelu zastavila tyč! Následně došlo k dalšímu střídání, svého debutu v zimní přípravě áčka se dočkal Marek Červenka, který nahradil Karola Kisela. A právě bratr slavného hokejisty se hned po pár minutách prosadil po přiťuknutí Martina Fenina – 3:2! Svého startu se pak na závěr dočkal i Marek Čepelák. Více už se nestalo a Slavia může slavit postup ze skupiny do semifinále Tipsport ligy!

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Petr Rada
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FK Teplice
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 23. ledna 2013

Utkání: Tipsport liga

Sestava: Rakovan – Nitrianský (60. Čepelák), Bortel, Kolařík, Juhar – Tusjak (75. Hrubý), Jarolím, Šimeček, Mičola – Hurka (72. Červenka) – Škoda

Branky: 10. Mahmutović z pen. 0:1, 88. Kerič 0:2

Průběh: Teplice nastoupily proti Slavii v silné sestavě s většinou opor včetně Mahmutoviče a Vachouška. Slávisté naopak některé své opory nasadili do důležitějšího utkání proti Liberci, i tak však sestava červenobílých vypadala velice konkurenceschopně. Na stoperu se představil Petr Kolařík z juniorky, Milan Škoda nastoupil na svém postu na hrotu útoku. Hned pár minut po úvodním hvizdu se Slavia dostala do nepříjemné situace, sudí proti sešívaným odpískal penaltu, kterou proměnil Mahmutovič – 0:1. Slávisté nepředváděli dobrý fotbal a jedinou šanci prvního poločasu si vytvořili až těsně před závěrečným hvizdem, po Tusjakově přihrávce střílel Mičola jen do připraveného Grigara.
  Také na začátku druhé půle byla Slavia horším týmem a Rakovan musel zasahovat proti šancím Vondráška a Mahmutoviče. Na druhé straně neplatil vyrovnávající Mičolův gól pro ofsajd. Po chybě Čajiče mohl vyrovnat Mičola, ale ani tentokrát si nedokázal ve velké šanci poradit. Střídající Červenka pak nebyl daleko ke vstřelení další důležité branky, trefil však jen spojnici tyče a břevna. Po jeho přiťuknutí pak střílel také Jarolím, ovšem vedle. Neproměněné šance tak potrestal chvíli před koncem teplický Kerič a Slavia tak zaznamenala první porážku v přípravě. Nic to však nezměnilo na tom, že v sobotu v Berouně bude hrát semifinále Tisport ligy proti Hradci Králové

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Petr Rada
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FC Hradec Králové
3 : 2 (2 : 0)

Datum: 26. ledna 2013, Praha, Eden

Utkání: Tipsport liga, semifinále

Sestava: 1. poločas: Čontofalský – Dostál, Bortel, Hubáček, Juhar – Zmrhal, Gecov – Mičola, Kisel, Hůrka – Škoda
  2. poločas: Rakovan – Nitrianský, Kolařík, Dobrotka, Čonka – Jarolím, Petrák – Hrubý (80. Čepelák), Červenka, Tusljak – Fenin

Branky: 11. Mičola 1:0, 33. Juhar z pen. 2:0, 42. Fenin 3:0, 59. Fukal 3:1, 69. Fukal 3:2

Průběh: ?

Rozhodčí: Vlasjuk

Diváci: ?

Trenér: Petr Rada
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – SK Sigma Olomouc
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 27. ledna 2013, Beroun

Utkání: Tipsport liga, finále

Sestava: 1. poločas: Čontofalský – Nitrianský, Dobrotka, Hubáček, Čonka – Hrubý, Petrák, Zmrhal, Tusjak – Červenka, Fenin
  2. poločas: Rakovan – Dostál, Bortel, Kolařík (74. Čepelák), Juhar – Gecov, Jarolím – Mičola, Kisel , Hurka – Škoda

Branky: 54. Škoda 1:0, 72. Mičola 2:0

Průběh: Fotbalisté Slavie potřetí v historii vyhráli zimní Tipsport ligu. Pražský tým ve finále v Berouně porazil Olomouc 2:0 a ovládl šestnáctý ročník tradičního přípravného turnaje.
  „Sešívaní”, kteří v Tipsport lize uspěli poprvé od roku 2004, byli odměněni částkou 250 tisíc korun, Sigma jako poražený finalista dostala 125 tisíc.
  Po čtvrthodině hry se do první větší šance dostala Slavia. Petrák prodloužil rohový kop na Nitrianského, ale s jeho střelou ve skluzu si poradil olomoucký brankář Blaha. Ve 33. minutě mohla jít do vedení Sigma, ale proti Ševčíkovi tentokrát dobře zasáhl slávistický gólman Čontofalský, jenž vyrazil míč na roh.
  Pražané o výhře rozhodli až v druhém poločase, do kterého znovu nastoupili v kompletně jiné jedenáctce. V 54. minutě odcentroval Gecov a Škoda se prosadil přesnou hlavičkou. O dvanáct minut později přidal druhou branku Mičola, když se po Jarolímově přihrávce trefil Blahovi mezi nohy.
  Slávisté měli v závěru převahu, ale přes několik slibných příležitostí třetí branku nepřidali. Kontaktnímu gólu Olomouce pak na druhé straně zabránil dobrým zákrokem Čontofalský.

Rozhodčí: Kovařík

Diváci: ?

Trenér: Petr Rada: „Důležité bude odstartovat dobře ligu. Paradoxně začínáme hned v Olomouci. To, že jsme vyhráli, mě samozřejmě těší, ale liga bude něco jiného, hlavně jiné povrchy. Chci, abychom byli dobře připravení. Čeká nás teď uzavření první fáze přípravy, v dalším týdnu odlétáme na soustředění do Turecka. Budou tam lepší terény a budeme se soustředit hlavně na to, abychom se lépe sehráli a dobře se připravili na jarní část, protože naše postavení v tabulce není ideální.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – Spartak Trnava
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 1. února 2013, Praha, Eden, UMT

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Čontofalský – Dostál, Dobrotka, Hubáček, Juhar – Gecov – Koreš, Šimeček, Tusjak – Kisel – Škutka
  2. poločas: Rakovan – Mikula, Nitrianský, Bortel, Čonka – Petrák – Vošahlík, Bazal, Hurka, Mičola – Škoda

Branky: 18. Vyskočil 0:1, 33. Škutka 1:1, 70. Škoda 2:1

Průběh: Slavia pokračuje ve vítězné přípravě. Po triumfu v Tipsport lize si sešívaní v pátek poradili se slovenskou Trnavou, i když vítězství bylo tentokrát těsné – 2:1.
  První poločas přinesl vyrovnanou hru a nakonec i vyrovnaný výsledek. K první šanci se dostali hosté, když Čontofalský vyrazil střelu Lietavy jenom k Vyskočilovým nohám. Záložník Trnavy poslal míč za sebe na Augustiniho, který ale z velkého vápna odkrytou branku minul. V 18. minutě šla Trnava do vedení. Augustini prošel zprava do našeho vápna a poslal přihrávku na volného Vyskočila, který z osmi metrů prostřelil Čontofalského. Na druhé straně měl velkou šanci Karol Kisel, když gólman Raška jen vyrazil Juharův povedený přímý kop, dorážku našeho kapitána ale Raška dokázal dobrým zákrokem zlikvidovat. Sešívaným se podařilo vyrovnat ve 33. minutě zásluhou první branky nové útočné akvizice Dávida Škutky. Ten si naběhl do vápna a hlavou poslal míč do sítě po centru Karola Kisela. Poločas zakončila opět šance našeho kapitána, který z malého vápna střílel po Tusjakově přihrávce těsně vedle.
  Do druhé půle poslal trenér rada tradičně kompletní novou jedenáctku, která měla během celé pětačtyřicetiminutovky převahu. V 50. minutě mohl Hurka pálit po Škodově přihrávce, branku ale z velkého vápna minul. Dvakrát nebezpečně pálil Mičola, jeho pokusy ale dokázal gólman Raška zlikvidovat. Rozhodnutí zápasu přinesla 70. minuta. Po faulu na Mikulu si míč k přímému kopu postavil Martin Hurka a balon zakroutil přesně na zadní tyč. Gólman Trnavy vyboxoval centr před sebe do zad Milana Škody, od kterých se balon nakonec odrazil do branky. Útočník Slavie jako by se gestem omlouval spoluhráčům za takovou branku. Vedení Slavie mohl těsně před koncem zvýšit ještě Milan Bortel, náš stoper ale mířil hlavou z osmi metrů těsně vedle levé tyče. Sešívaní i tak poslední utkání před odletem na soustředění zvládli, v Turecku je čekají zápasy s Krakovem, Vasluí a Horsens.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Wisła Kraków SA – Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 6. února 2013, Belek, Turecko

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Rakovan – Nitrianský, Bortel, Hubáček, Čonka – Hrubý, Gecov, Hurka, Mičola – Fenin, Vošahlík
  2. poločas: Rakovan – Dostál, Dobrotka, Petrák, Juhar – Koreš, Zmrhal, Šimeček, Tusjak – Škoda, Škutka

Branky: 6. Hurka 0:1, 54. Škutka 0:2

Průběh: Ani v prvním zápase na herním soustředění v Turecku nenaznačil trenér Petr Rada, jak si představuje základní sestavu pro jarní část sezóny. Do první půle vyběhla opět kombinovaná jedenáctka, ve které byli jak hráči, kteří by měli být oporami, tak ti, u kterých se očekává, že začnou sezónu na lavičce náhradníků. Slávisté vstoupili do zápasu aktivně a už v páté minutě vedli. Nejprve po akci Hrubého střílel Hurka nad břevno, o pár vteřin později se už ale Hurka nemýlil a po podobné kombinaci poslal červenobílé do vedení – 1:0. Po vstřelené brance se hrálo především ve středu pole, další šance nepřicházely ani na straně Slavie ani z kopaček hráčů polského týmu. Další vzrušení tak přišlo až těsně před přestávkou, kdy Vošahlík usměrnil míč do tyče, byl mu však pískán ofsajd.
  Do druhého poločasu byla nasazena, vyjma brankáře Rakovana, kompletně jiná sestava. Hned v úvodu fauloval blízko našeho vápna Dostál, ale se střelou z přímého kopu si náš gólman poradil. Na druhé straně krásně pálil Zmrhal, ale bohužel těsně minul branku. Slavia byla nadále aktivnější, po povedené spolupráci Škutky s Korešem atakoval druhý jmenovaný svou střelou brankovou konstrukci! Tempo zápasu bylo poté narušeno několika střídáními na straně polského týmu. Sešívaní se mohli kuriózně prosadit, ale brankář Wisly byl u malé domů, která mu utekla mezi nohama, dříve než Tusjak. Deset minut před koncem řádné hrací doby mohlo být vyrovnáno. V našem pokutovém území vypukl závar, z něhož vyústila střela, kterou ale Rakovan vyrazil. A tak o osudu zápasu rozhodla naše nejnovější akvizice – Dávid Škutka. Po Šimečkově přihrávce šel sám na brankáře a bez problémů skóroval. Byla to již jeho druhá branka ve druhém zápase za sešívané. Více už se do konce utkání nestalo a Slavia si připsala další výhru v zimní přípravě.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Petr Rada
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Vaslui – Slavia
0 : 0

Datum: 9. února 2013, Belek, Turecko

Utkání: přátelské

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Bortel, Dobrotka (46. Hubáček), Juhar (46. Čonka) – Koreš (46. Vošahlík), Petrák, Zmrhal, Šimeček – Kisel (46. Fenin) – Škoda

Průběh: Další přípravné utkání Slavie v Turecko se nedohrálo kvůli silnému dešti, který doplnily na začátku druhé půle i kroupy.
  Slávisté vstoupili do dalšího přípravného utkání s pozměněnou sestavou. V brance tentokrát dostal příležitost Kamil Čontofalský, stoperské duo tvořili Bortel s Dobrotkou a v útoku nastoupil Milan Škoda. Naopak volno dostali Marcel Gecov a Tomáš Mičola, kterého trápila bolest zad. Nejedná se však o nic vážného. Úvod utkání vyložené šance nepřinesl, aktivnější byla Slavia. Hned ve třetí minutě si míč k přímému kopu postavil Martin Juhar, jeho tvrdá rána skončila na zdi. Sešívaní dále hrozili víceméně jen z rohových kopů, ale ani jeden centr od praporku se neujal. Po deseti minutách hry zkoušel rumunskou obranu a brankáře překvapit obloučkem Karol Kisel, jeho pokus šel nad branku. Zhruba po dvaceti minutách začalo nad Belekem opět pršet, a tak hra pokračovala ve stejném duchu jako utkání Slavia – Wisla Krakow. Padající kapky deště prospěly slávistům, kteří si záhy připsali silnou tříminutovku. Nejprve centr Štěpána Koreše do vápna lízl jeden ze slávistů tak, že brankář Cerinauskas musel nadvakrát zasahovat. Následně se do střelecké příležitosti po dobré kombinaci s Jardou Zmrhalem dostal kapitán Karol Kisel, jeho pokus ale na kluzkém povrchu mířil vedle. Za další minutu se sám prosadil Zmrhal, který se dokázal uvolnit na levé straně hřiště a pokusil se překvapit obranu FC Vaslui střelou na bližší tyč, ta však mířila vedle. Ve 34. minutě bylo utkání poprvé kvůli dešti přerušeno, po pár minutách se ale opět hrálo. Ještě před přestávkou si střelu z dálky Temwanjery v pohodě pohlídal Kamil Čontofalský, a tak se do kabin šlo za stavu 0:0. O přestávce udělal trenér Rada čtyři změny. Juhara, Koreše, Kisela a Dobrotku nahradila čtveřice Čonka, Vošahlík, Fenin a Hubáček.
  Druhá půle začala zostra. Po souboji Čonky s Antalem ve vápně se kopala penalta. Kamil Čontofalský skvěle vystihl střelu, která mířila k levé tyči jeho branky, a po následné skrumáži míč odkopl Jan Vošahlík.
  Více se ale už v zápase nestihlo, protože ten byl v 54. minutě kvůli obrovské průtrži mračen za silného deště a krupobití ukončen.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Zápas nám toho bohužel moc neukázal, v prvním poločase si hráči spíše hodně zaběhali, protože hrát v takovýchto podmínkách včetně silného větru není jednoduché. Ale je to pryč, mě to mrzí, protože jsme se na ten zápas připravovali a chtěli jsme si už něco vyzkoušet. Zejména útočníky, ve druhém poločase jsme chtěli, aby spolu nastoupili Milan Škoda s Martinem Feninem. Máme trošku nakřáplého Tomáše Mičolu s Marcelem Gecovem, kteří do zápasu nezasáhli, ale dostali šanci jiní. V prvním zápase taky nechytal Kamil Čontofalský, který měl odehrát dnešní zápas,” uvedl trenér Slavie Petr Rada.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



AC Horsens – Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. února 2013, Belek, Turecko

Utkání: přátelské

Sestava: Čontofalský – Nitrianský (79. Dostál), Dobrotka, Bortel (30. Hubáček), Juhar (46. Čonka) – Gecov (66. Tusjak) – Mičola (46. Koreš), Petrák (78. Šimeček), Zmrhal (79. Hurka) – Kisel (46. Škoda) – Fenin (66. Vošahlík)

Branky: 45. Spelmann z pen. 1:0

Průběh: Posledním těžkým soupeřem před startem ligy byl Slavii dánský klub AC Horsens a Petr Rada konečně představil jedenáctku, kterou zřejmě vyšle na hřiště i v Olomouci. Na levé straně zálohy nastoupil Zmrhal a na hrot útoku se trošku překvapivě postavil Fenin, zbytek sestavy byl přesně podle očekávání většiny fanoušků. Ti proti týmu ze středu tabulky dánské ligy po dobrých výsledcích v přípravě očekávali vítězství, byl to však soupeř, který se dostal do první velké šance, byl to konkrétně Mehl, kterého skvěle vychytal Kamil Čontofalský. Za Slavii kontroval Karol Kisel po akci Fenina s Juharem, také on však ztroskotal na brankáři soupeře. O chvíli později pak přestřelil Petrák po přistrčení Mičoly. Úsměv na tváři většiny fanoušků pak musí vyvolat informace, že v 30. minutě se na hřiště dostal David Hubáček, když musel střídat zraněného Milana Bortela. V poslední minutě první půle byla proti Slavii odpískána penalta po souboji Dobrotky s Nworuhem. Proměnil ji Spelmann a slávisté tak po první půli o jednu branku prohrávali.
  Do druhé půle poslal trenér Rada na hřiště tři nové hráče a v útoku se tak pohybovala dvojice Fenin – Škoda. Vyrovnat mohl deset minut po přestávce právě Škoda, jeho ránu však zastavilo břevno. Slávisté se do žádného soustavného tlaku dostat nedokázali a dlouho si nevytvořili žádnou větší šanci. Do konce zápasu pak zahrozili sešívaní už jen ze standardních situací, v síti ale neskončila ani rána Nitrianského ani pokus střídajícího Hurky. Zápas tak skončil pro Slavii rozpačitým výsledkem 0:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „V prvním poločase byla hra vyrovnaná ve středu hřiště, soupeř byl hodně živelný, byl to spíše boj než fotbal. Museli jsme nuceně střídat Milana Bortela, který se zranil, takže místo něj přišel David Hubáček. Takže ani první půli jsme nedohráli tak, jak jsme chtěli. Zbytečně jsme dostali branku z penalty v poslední minutě prvního poločasu, kdy jsme to tam nepokryli při autovém vhazování,” popsal trenér Slavie Petr Rada.
  Na otázku, zda už má trenér jasno o sestavě pro jarní ligové zápasy, Petr Rada odpověděl: „Samozřejmě kostra toho mančaftu je složená, v tom posledním zápase byly některé výkony rozdílné, někdo byl dobrý a někdo horší. Uvidíme, jak na tom budou hráči zdravotně. Jsem rád, že hráči se vracejí zdraví až na Milana Bortela, ale věřím, že u něj to nebude nic vážného, má z utkání nakopnutý kotník. Do zápasu nenastoupil Dávid Škutka, protože měl trošku svalové problémy, nechtěli jsme riskovat. Po příjezdu do Prahy ale bude už normálně trénovat.”
(slavia.cz // www.slavistickenoviny.cz)



Slavia – SK Kladno
4 : 2 (1 : 0)

Datum: 17. února 2013,

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Čontofalský – Nitrianský, Dobrotka, Bortel, Juhar – Petrák, Gecov – Mičola, Kisel, Zmrhal – Škoda; 2. poločas: Rakovan – Dostál, Kolařík, Hubáček, Čonka – Koreš, Hurka, Šimeček, Tusjak – Vošahlík, Škutka

Branky: 25. Juhar 1:0, 58. Samek 1:1, 63. Rada vlastní 2:1, 68. Hurka 3:1, 82. Samek z pen. 3:2, 86. Koreš 4:2

Průběh: Od prvních minut měli slávisté víc ze hry, dlouho se ale nemohli dostat do větší šance. Poprvé tak udeřili až ve 25. minutě, kdy se k centru z pravé strany dostal po rychlém protiútoku Tomáš Mičola a nikým nehlídaný Martin Juhar poslal hlavou míč do sítě. Výsledkem 1:0 skončil i první poločas. Gólové hody pak ale přinesla až druhá půle, ve které padlo pět branek. Hned úvodní pětiminutovka přinesla tři velké šance sešívaných, Škutka s Hurkou ale ztroskotali na gólmanovi Kladna a Vošahlík poslal svůj oblouček těsně vedle pravé tyče. V 58. minutě udeřili na druhé straně kladenští a z první větší šance vyrovnali na 1:1. Tóth centroval z rohového kopu a Samek poslal míč z malého vápna za Rakovanova záda. Sešívaní ale dokázali jít během deseti minut do dvougólového vedení. V 63. minutě Škutka krásně prodloužil dlouhý centr ke Korešovi, jehož prudkou přihrávku si do vlastní sítě srazil Zdeněk rada. O pět minut později nechal Vošahlík projít Hubáčkovu přihrávku až na velké vápno k Hurkovi a náš záložník poslal míč přesně k tyči. Kladnu se ještě jednou podařilo dostat míč za Rakovana, to když byl v 82. minutě faulován v našem vápně Petr Růžička a Samek proměnil nařízenou penaltu ve svůj druhý gól v zápase, Poslední slovo ale měli opět červenobílí. Rychlou akci po levé straně korunoval Tusjakův centr, který na zadní tyči poslal do branky hlavou Štěpán Koreš. V poslední minutě zápasu měl ještě velkou Šanci Jan Vošahlík, který dostal od Škutky přihrávku před odkrytou bránu, jeho střelu ale dokázal jeden z obránců Kladna vychýlit mimo tři tyče. Generálka na ligu tak pro sešívané skončila výhrou 4:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: 450

Trenér: Petr Rada
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



SK Sigma Olomouc – Slavia
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 24. února 2013, Olomouc

Utkání: 1. liga 2012/13, 17. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Bortel , Dobrotka, Juhar – Mičola (83. Škoda), Gecov (71. Škutka), Petrák, Nitrianský – Kisel (71. Vošahlík) – Fenin

Branky: 8. Gecov 0:1, 14. Doležal 1:1, 18. Ordoš 2:1

Průběh: Deštivé odpoledne v Olomouci Slavii body nepřineslo, i když se zápas se Sigmou vyvíjel příznivě.
  Už v osmé minutě se trefil Marcel Gecov, olomoučtí ale za deset minut zápas otočili. Utkání tak skončilo výsledkem 2:1. Sešívaní nastoupili se třemi zimními posilami v základní sestavě, vedle Martina Dobrotky se na stopera postavil Milan Bortel, do středu zálohy Marcel Gecov a na hrot útoku Martin Fenin, a utkání pro ně začalo příznivě. Už v osmé minutě poslal Kisel míč před vápno Marcelu Gecovovi, jeho střela sklouzla po mokrém trávníku a gólman Zlámal ji nedokázal zachytit – 1:0. Čtyři minuty nato mohla Slavia zvýšit po rychlé akci na 2:0. Zmrhal centroval po rychlém protiútoku z levé strany, dobíhající Mičola se ale ve vápně srazil s brankářem Zlámalem a na míč nedoskočil. Olomouc dokázala výsledek otočit během čtyř minut po podobných akcích Olomouce z pravé strany. Ve 14. minutě poslal Schulmeister přízemní centr na malé vápno a Martin Doležal dokázal ve skluzu poslat míč za Čontofalského. O čtyři minuty později přišel vysoký centr ze stejné strany, Kamil Čontofalský se nechal přeskočit důrazným Michalem Ordošem a Sigma vedla 2:1. Největší šanci na srovnání skóre měl do poločasu Tomáš Mičola, který dostal hezkou kolmou přihrávku do vápna, Zlámal ale včas vyběhl a Mičolovu střelu po zemi dokázal vykopnout. Nedlouho poté střílel z rohu vápna Zmrhal a Zlámal jeho pokus znovu neudržel, tentokrát se ale míč dokutálel těsně vedle tyče.
  Ve druhé půli poslal trenér Rada na hřiště nejprve v 71. minutě Vošahlíka se Škutkou a Slavia zamkla Olomouc na její polovině. Nejprve v 73. minutě tečoval Fenin Mičolův centr těsně vedle bližší tyče, o dvě minuty později byl pak sám před Zlámalem právě Škutka, jehož střelu z otočky dokázal gólman Olomouce vyrazit nad břevno. V 83. minutě byl pak blízko k vyrovnání Jan Vošahlík, který tečoval prudký centr z levé strany, Zlámal ale jeho střelu vyrazil na roh. Ani přes příchod čtvrtého útočníka Milana Škody a tlak Slavie se už do konce zápasu skóre nezměnilo. Slavia na úvod jara podlehla Olomouci 1:2 a příští neděli ji čeká těžký domácí zápas proti Mladé Boleslavi.

Rozhodčí: Martin Nenadál

Diváci: 5.057

Trenér: „Do utkání jsme vstoupili dobře, vedli jsme. Byla tam šance ještě Mičoly, ale nedal. Zápas byl dobře rozjetý, ale pak jsme udělali dvě chyby a prohrávali jsme,” litoval slávistický trenér Rada.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FK Mladá Boleslav
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 3. března 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2012/13, 18. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský , Bortel, Dobrotka, Juhar – Vošahlík , Gecov, Petrák , Zmrhal (72. Mičola) – Škutka, Fenin (15. Škoda )

Branky: 61. Štohanzl 1:0, 81. Mičola 1:1

Průběh: Slavia s Mladou Boleslaví remizovala. V 61. minutě poslal hosty do vedení Štohanzl, za Slavii vyrovnával devět minut před koncem
svým prvním gólem ve Slavii Tomáš Mičola.
  Slavia nastoupila k prvnímu jarnímu domácímu utkání v Edenu proti Mladé Boleslavi. Sešívaní se museli obejít bez zraněného kapitána Karola Kisela, který si v tréninku poranil koleno. Vyšetření však ukázalo, že se nejedná a nic vážného. Samotné utkání zahájil čestným výkopem režisér David Ondříček, jehož film Ve stínu si včera odnesl devět Českých lvů. Slavia zahájila hru se dvěma útočníky, duo Škutka – Fenin však vydrželo jen do patnácté minuty, kdy Martina Fenina zastavilo zranění kotníku a musel hřiště opustit. Předtím ještě stihl útočník, který do Slavie přišel v zimě z Chotěbuzi, rozehrát první větší slávistickou šanci. Fenin přihrál doprava Vošahlíkovi, jehož centr na zadní tyč našel Marcela Gecova. Hlavička našeho defenzivního záložníka však zamířila těsně vedle pravé tyče. Za další šancí prvního poločasu stál dnešní kapitán Martin Dobrotka. Nejprve prošel celé hřiště, pak přihrál Dávidu Škutkovi a skrze přihrávku do vápna od Milana Škody se k němu míč vrátil, jenomže prudkou přízemní střelu slávistického stopera skvěle vyrazil brankář Miller. V závěru první půle mohli udeřit také hosté, když se po dobré práci Sivriče dostal ke střele z voleje Bořil, ale jeho pokus skončil na tyči Čontofalského branky. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.
  V úvodu druhé půle si připsaly po jedné šanci oba týmy, zejména hlavička Milana Škody po centru Vošahlíka a reflexivní zákrok Millera stály za to. Skóre otevřeli v 66. minutě hosté. Magera poslal za obranu míč na Štohanzla, který přehodil bezmocného Čontofalského. Slavia odpověděla v 81. minutě gólem střídajícího Tomáše Mičoly, který si tak připsal první branku v sešívaném dresu. Po Škutkovi se k míči dostal Honza Vošahlík, který udělal kličku brankáři Millerovi, ale Boleslavi se stále dařilo udržet míč před brankovou čárou. Zdánlivě ztracenou šanci pak svou dorážkou zachránil Tomáš Mičola. Slavia ani posedmé v řadě nevyhrála, v tabulce zůstávají sešívaní na 11. místě a v pátek jedou do Brna.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 5.823

Trenér: „Věřil jsem, že šňůru bez vítězství konečně zlomíme. V prvním poločase jsme si vytvořili spoustu šancí na to, abychom šli do vedení," poznamenal Rada po nedělní remíze 1:1. "A po přestávce se Boleslav dostala do vedení vzápětí poté, co Škoda neproměnil další příležitost. A zase to bylo po naší hrubce, kdy jsme soupeři odevzdali míč a ten toho využil.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Zbrojovka Brno – Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 8. března 2013, Brno

Utkání: 1. liga 2012/13, 19. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Bortel , Dobrotka, Čonka – Gecov (46. Zmrhal), Juhar, Petrák, Mičola (90. Šimeček) – Škutka (67. Škoda), Vošahlík

Branky: 61. Juhar 0:1

Průběh: Fotbalisté Slavie mohou konečně oholit své vousy. Po sedmi ligových zápasech bez výhry totiž v 19. kole na hřišti Brna prolomili krizi a zvítězili těsně 1:0. Za tříbodový zisk mohou děkovat střele záložníka Juhara z 61. minuty, ale hlavně chybě domácího brankáře.
  Snad nikdo na stadionu nečekal, že by ten pokus mohl brněnský gólman Doležal pustit. Míč po Juharově střele zpoza pokutového území sice skákal, ale Doležal měl na přesun k bližší tyči dost času. Přesto inkasoval. Díky tomuto momentu v jinak podrůměrném zápase spadl slávistům kámen ze srdce. Vždyť se dočkali výhry na půdě soupeře po sedmnácti měsících a sedmnácti utkáních! Tak dlouho trvala jejich venkovní mizérie. Nyní se jim bude dýchat o něco lépe, v neúplné tabulce poskočili na osmé místo. Naopak Zbrojovka prohrála sedmý z posledních jedenácti zápasů a hrozí jí další pokles. Slávistického trenéra Petra Radu potěšilo ukončení série bez výhry, výkon svých svěřenců už ne tak docela. „S prvním poločasem jsem nebyl spokojen, hráčům jsem o přestávce vyčinil. Brno bylo živější. Ale je důležité, že máme tři body. Sebevědomí by se hráčům nyní mělo zvednout,” doufá Rada. Utkání sousedů v tabulce začala lépe Slavia. V šesté minutě vypálil z hranice vápna Juhar a notně vystrašil brankáře Doležala. Zbrojovka se do tempa dostávala pozvolna, první šanci měl v 16. minutě Mezlík, ke kterému se odrazil míč po rohu. Zkušený brněnský záložník ale tvrdou ranou těsně minul branku. Poté se hrál bídný fotbal s minimem šancí na obou stranách. První poločas tak skončil bez branek a ani po přestávce diváky v chladném počasí hra moc nebavila. Zbrojovka postrádala kvalitu v rozehrávce, navíc kvůli zdravotním problémům musel ze hry odstoupit kapitán Švancara a útočná činnost Brna se tím v podstatě zhroutila. Pražané se nikam netlačili a čekali na soupeřovu chybu. Jedna z nich přišla v 61. minutě. Míč propadl na malé vápno, kde byl připravený Mičola, ovšem jeho rána z otočky skončila vysoko nad bránou. Jenže první varování Zbrojovce nestačilo a o minutu později už inkasovala. Slavia od té doby kontrovala výsledek a až na jedinou výjimku žádné komplikace nepřipustila. Zbrojovka si šanci na vyrovnání vytvořila jen v 90. minutě, kdy se k dlouhému centru dostal Pernica, ale Čontofolský vytáhl míč nad břevno. Ani potřetí tak Brno nedokázalo v jarní části soutěže bodovat.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 4.102

Trenér: Trenér Petr Rada byl po zápase rád za to, že sešívaní po více než roce a půl zvítězili na půdě soupeře. „Já jsem spokojen ani ne tak s výkonem, ale hlavně s tím, že jsme prolomili dlouhou sérii bez venkovní výhry. Navíc v Brně, kde se Slavii dlouhodobě nedaří,” komentoval po utkání trenér Petr Rada.
  „Během první půle se hra odehrávala hlavně ve středu pole, šance nebyla prakticky ani na jedné straně. S první půli jsem z naší strany nebyl spokojený, hráčům jsem o přestávce vyčinil,” přidal slávistický kouč.
  „Myslím si, že ve druhé půli jsme si to vzali k srdci. Více jsme bojovali, více jsme se tlačili dopředu a dostali se i do vedení,” těšilo trenéra našeho klubu. „Nevyužili jsme bohužel naše další možnosti nebo náznaky, takže se hrálo až do konce vabank, kdy domácí stupňovali svůj tlak a my jsme z brejků nic nevytěžili,” pokračoval trenér Slavie.
  „Pro mě je velmi důležité to, že jsme získali tři body a přerušili jsme tu nepříjemnou venkovní sérii. Věřím tomu, že se hráčům do příštích zápasů zvedne potřebné sebevědomí,” hledí slávistický kouč nejen k nadcházejícímu utkání s Libercem, který se v Edenu hraje v sobotu 16. března od 15:40.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz // www.idnes.cz)



FC Slovan Liberec – Slavia
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 16. března 2013, Liberec

Utkání: 1. liga 2012/13, 20. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Bortel , Dobrotka, Čonka – Mičola , Zmrhal, Petrák , Juhar (89. Gecov) – Kisel (69. Skácel) – Škutka (81. Škoda)

Branky: 39. Dobrotka 0:1, 49. Štajner 1:1, 55. Škutka 1:2, 63. Kisel 1:3

Průběh: Mnoho radosti přineslo slávistům sobotní odpoledne v Edenu. Čtyři góly, vítězství nad úřadujícím mistrem, první ligové branky Martina Dobrotky a Dávida Škutky, gól Karola Kisela, kterým oslavil narození syna Kaie nebo návrat Rudolfa Skácela do sešívaného dresu.
  Na začátku zápasu ale konečným oslavám nic nenasvědčovalo. Dlouho se hrálo bez větší šance, až ve 27. minutě se za obranu sešívaných dostal Šural a z levé strany postupoval na Čontofalského. Slovenský gólman ale jeho střelu vyrazil na roh. Hned po něm poprvé zvonila slávistická tyč. Míč se po centru od praporku odrazil ke Keličovi, který orazítkoval brankovou konstrukci. Ve 39. minutě ale jako první otevřela skóre Slavia. Juhar nacentroval z rohového kopu a Martin Dobrotka poslal hlavou z malého vápna Slavii do vedení. Pro slovenského stopera, který při absenci Karola Kisela nosil kapitánskou pásku, to byla první branka v sešívaném dresu. Ještě v poslední minutě prvního poločasu měla Slavia velké štěstí, když poslal Rabušic míč hlavou do břevna a Fleišman následně střílel vedle Čontofalského brány.
  Liberec srovnal na začátku druhé půle a radost jeho fanoušků byla dvojnásobná. Jiří Štajner nejenže vrátil Severočechy do zápasu, ale zároveň zaznamenal svůj stý ligový gól a vstoupil tak do Klubu ligových kanonýrů. Od té doby ale dělala svým fanouškům radost jenom Slavia. V 55. minutě liberečtí po rohovém kopu ztratili míč a Slávisté se ve čtyřech řítili do rychlého protiútoku. Kisel přibrzdil akci na velkém vápně a tentokrát ještě volil přihrávku na Dávida Škutku, který měl dost času na zpracování a poslal míč k pravé tyči Kovářovy brány. 63. minuta pak přinesla gólovou radost i pro našeho kapitána. Karol Kisel si zpracoval dlouhý balon, přetlačil svého obránce a podél libereckého gólmana poslal míč do sítě. Bouřícím tribunám potom nadšený Kisel pod dresem ukázal triko se jménem svého novorozeného syna Kaie. To už bylo bez trenéra Rady na lavičce, náš hlavní kouč byl po druhé brance Slavie vykázán na tribunu. Za bouřlivých ovací Kisel v 69. minutě přepustil své místo na hřišti.Rudolfu Skácelovi, který byl v 82. minutě blízko čtvrté brance, jeho střelu z otočky ale gólman Kovář vyrazil na roh. Exekuci si vzal na starost znovu Skácel a po jeho centru hlavičkoval Dobrotka těsně vedle branky.
  Slavia tak zvítězila podruhé za sebou, poprvé na jaře doma a kotel v Edenu si mohl poprvé od říjnového utkání s Příbramí užít vítěznou děkovačku.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 5.999

Trenér: Slávistický trenér Petr Rada si pochvaloval, že jeho svěřenci vyhráli podruhé za sebou. „Jsem rád, že jsme konečně doma zvítězili. Taky jsem rád, že jsme potvrdili tři body zvenku z Brna, které pro nás mají velkou cenu,” řekl Rada na tiskové konferenci.
  Připustil, že v prvním poločase Slavii pomohlo i štěstí, když Liberec dvakrát nastřelil brankovou konstrukci. „Věděli jsme, že se hra Liberce odvíjí od hry Jirky Štajnera. Nechtěli jsme proto zbytečně otevírat střed hřiště. První poločas jsme přežili, i když tam byly tyčka a břevno. My jsme se naopak dostali do vedení po krásném rohu Juhara,” řekl Rada.
  „V poločase jsem hráče upozorňoval, aby si nemysleli, že je to hotové. Přesto jsme inkasovali. Mančaft si ale věřil a dostali jsme se po dvou brejcích do dvoubrankového vedení. Pro všechny tři naše hráče byly ty góly důležité,” podotkl Rada.
  Třetí už nemohl sledovat ze střídačky, protože ho sudí kvůli opuštění vymezené zóny vykázali mimo lavičku. „Chtěl jsem jen Čontofalskému říct, aby to za stavu 2:1 uklidnil. Odešel jsem asi dva metry do hřiště. Samozřejmě pravidla taková jsou, byla to moje chyba. Ale neberu to tak, že by se stalo něco vážného. Půjdu na disciplinárku a uvidíme,” dodal.

Poznámky: 66. Sackey (Liberec)
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FK Teplice – Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 31. března 2013, Teplice

Utkání: 1. liga 2012/13, 21. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský , Bortel, Dobrotka, Čonka – Vošahlík (80. Mičola), Petrák, Zmrhal, Juhar – Škutka (88. Škoda), Fenin (86. Gecov )

Branky: 70. Vošahlík 0:1, 89. Vondrášek 1:1

Průběh: Fotbalisté Teplic remizovali v 21. ligovém kole s pražskou Slavií 1:1. Bod jim minutu před koncem základní hrací doby zachránil gól Tomáše Vondráška, Slavia vedla od 70. minuty díky Janu Vošahlíkovi. Výsledek ani pro jeden z týmů příliš neřeší – Teplice klesly na sestupovou patnáctou příčku, Pražané zůstali osmí.
  Zápas nabízel hodně zajímavostí. Teplice zřejmě poprvé v novodobé historii poskládaly obranu jen z odchovanců, kterých měly v sestavě hned šest, Slavia zase poslala na hřiště šest Slováků. Se Slavií navíc přijel trenér Petr Rada, který Teplice vedl v kariéře hned třikrát. Nastoupil i útočník Martin Fenin, teplický odchovanec, který na Stínadlech nikdy nehrál v dresu jiného klubu. Teplický kotel ho ale před zápasem a nakonec i při střídání vybučel, zřejmě i kvůli předzápasovým výrokům. První půlhodinu byli důraznější a živější Severočeši, kteří vyhrávali většinu soubojů ve středu hřiště a rozjížděli z nich přímočaré akce. Po pěti minutách se mohli dočkat odměny. Jindráček odcentroval ze strany, míč doletěl až k Vachouškovi, jenže ten ho v záklonu poslal těsně nad. Jindráček nahradil v teplickém útoku lehce zraněného Mahmutoviče, ale víc než vlastními útočnými akcemi hrozil přesnými pasy. Za dalších deset minut poslal opět zleva za obranu Litsingiho, který před padajícím Čontofalským ještě na míč stihl šlápnout, ale otočku neustál a spadl. Teprve pak začala Slavia dostávat zápas pod kontrolu, jejím akcím ale chyběla dravost. Aspoň trochu nebezpečná byla za první poločas jen jedna: Juhar v 29. minutě prošel po levé straně a už z ostrého úhlu vypálil na Grigara. Ten ale míč vyrazil.
  Po pauze Slavia přidala v nasazení, začala se dostávat do šancí a postupně převzala iniciativu. Pomohlo tomu zřejmě i střídání Teplic, které stáhly štítového záložníka Matulu a místo něj poslaly na hřiště Mahmutoviče. V 53. minutě musel Grigar sebrat míč zabíhajícímu Juharovi a před jeho brankou postupně přituhovalo. V 69. minutě měl na vápně spoustu času na nepříjemnou střelu Vošahlík, a i když ještě těsně minul, za pár desítek sekund se už stejně radoval. Po další akci si naskočil na zadní tyči na přetažený centr a zblízka ho poslal do sítě. Tři minuty po gólu si Grigar nechal spadnout na břevno Juharův centr, tentokrát bez následků. Teplice upadly do herní křeče, času jim zbývalo minimum, nakonec ale měly štěstí. Pravý bek Vondrášek rychlou akci zakončil nepříliš prudkou střelou po zemi, Čontofalskému ale proklouzla rukavicemi, ťukla o tyč a dojela za čáru.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 4.820

Trenér: Slavistický kouč Petr Rada byl po vyrovnávacím gólu Teplic hodně naštvaný a divoce gestikuloval k hráčům. „Padnul ze situace, která se měla řešit klidně odkopem. Úplně zbytečný gól. Vyřešíme si to interně,” řekl po zápase novinářům Rada. „Jsem zklamaný, odehráli jsme vyrovnané utkání a domácí do vyložených šancí nepouštěli. Pak ale dostaneme takový gól,” dodal.
  Slavia je v nekompletní tabulce osmá, ale na patnáctou příčku má náskok jen sedmi bodů. Rada přiznal, že pořád sleduje spíš soupeře pod sebou. „Každý zápas koukáme, abychom se odpoutali od toho spodku. Dneska k tomu bylo hodně blízko. Vyhrát tady, bylo by všechno lehčí. Takhle máme pořád hodně co napravovat,” dodal.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – Dukla Praha
0 : 0

Datum: 5. dubna 2013, Praha, Eden
Na jaře poprvé nastoupil na trávník Rudolf Skácel.

Utkání: 1. liga 2012/13, 22. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Bortel, Dobrotka , Čonka – Vošahlík (52. Skácel), Petrák , Zmrhal, Juhar (87. Mičola) – Kisel – Škutka (66. Škoda )

Průběh: Fotbalisté Slavie remizovali ve 22. ligovém kole v malém pražském derby s Duklou 0:0 a bez branek tak skončil i čtvrtý vzájemný zápas v nejvyšší soutěži. Oba týmy trefily břevno, v první půli nejprve hostující Borek a po změně stran domácí Zmrhal. Dukla potvrdila pověst remízového krále a připsala si desátý nerozhodný výsledek. V neúplné tabulce se posunula na pátou příčku, slávisté po pátém utkání bez prohry zůstali osmí
  Předešlé tři duely byly skoupé na góly i na velké šance a v podobném duchu se s výjimkou začátku nesl i dnešní souboj. Dukla v úvodu lépe kombinovala a v 16. minutě málem otevřela skóre. Borek první střelou napálil domácího Dobrotku, míč se k němu vrátil a gólman Čontofalský jen sledoval, jak se za jeho zády otřáslo břevno. Borkovi chyběly centimetry k tomu, aby navázal na dvě branky z předešlého kola proti Českým Budějovicím a gólově oslavil čtvrteční 27. narozeniny. Prakticky z protiakce zahrozila také Slavia. Vošahlík zacentroval z pravé strany, k hlavičce se natlačil Kisel, ale radost ze sedmé branky v sezoně mu zkazil výborným zákrokem gólman Filip Rada, syn slávistického kouče Petra Rady. Tím výčet šancí na dlouho skončil. Hra se přesunula do středu hřiště a oba týmy brzdila řada nepřesností. Domácím fanouškům začala docházet trpělivost a žádali nasazení navrátilce Skácela, který po příchodu ze Skotska ještě ani jednou nenastoupil v základní sestavě. Ospalé tempo oživila až situace ze 37. minuty, kdy Zmrhal ze strany mířil mimo.
  Také v úvodu druhé půle byla nebezpečnější Dukla. Nejprve Přeučilova rána nečekaně přidělala starosti Čontofalskému, který balon zkrotil s problémy až na druhý pokus. Vzápětí se ve vápně srazili dva domácí obránci, Borek ale hradbu těl před sebou neprostřelil. Kouč Rada vyslyšel přání fanoušků a poslal na trávník Skácela. Slávistická hra díky němu ožila. V 72. minutě napřáhl z dálky z voleje Zmrhal a povedená rána skončila na spojnici tyče a břevna. Pak vystihl Škoda špatnou malou domů, po závaru upadl na hranici vápna, ale sudí Ardeleánu faul neodpískal. Závěrečný nápor domácích už Dukla ustála a slávističtí fanoušci po konečném hvizdu skandovali „Rada ven”.

Rozhodčí: Petr Ardeleánu

Diváci: 5.510

Trenér: Slávistický trenér Petr Rada po remíze s Duklou litoval, že jeho svěřenci prospali první půli. „V prvním poločase to nebyl z naší strany dobrý výkon. Báli jsme se, čekali jsme na Duklu, i když pokyny byly trochu jiné,” řekl Rada na tiskové konferenci.
  „Ve druhém poločase jsme se zlepšili. Nastoupili jsme aktivně a vytvořili jsme si i některé slibné situace. Byli jsme aktivnější, bohužel nám to tam nepadlo,” posteskl si. Litoval, že ani ve čtvrtém malém derby s Duklou nepadl gól. „Pro diváka je to špatné, když góly nepadají. Čtyři remízy 0:0, to je pro fotbal škoda a málo,” uvedl Rada. Mrzelo ho skandování fanoušků, kteří v průběhu utkání žádali jeho odchod, byť Slavia pětkrát po sobě neprohrála. „Když jsme sedmkrát po sobě nevyhráli, chápal jsem to. Měli jsme sérii bez výhry, bylo to na místě. Ale teď jsme pětkrát neprohráli a myslím, že jsme odehráli dobrá utkání s Libercem, Boleslaví, v Olomouci i v Teplicích,” uvedl Rada.
  „Je to nepříjemné, tahle situace už nejde zastavit. Bude to pokračovat, i když vyhrajeme dva zápasy. Je to nastavené tak, že diváci jsou nespokojeni. Musíme se o tom poradit s určitými lidmi. Hlavně se trošku bojím, aby to nedolehlo na nějaké mladší hráče,” dodal Rada.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Sparta – Slavia
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 13. dubna 2013, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 2012/13, 23. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Dobrotka, Hubáček, Čonka – Petrák, Gecov – Vošahlík , Kisel (88. Škutka), Skácel (83. Juhar) – Škoda (78. Fenin)

Branky: 19. Hubáček vlastní 1:0, 27. Kadlec 2:0, 50. Vošahlík 2:1, 84. Krejčí 3:1

Průběh: Vítězství v derby a symbolický klíč od města Prahy zůstane tentokrát na Letné. Po podzimním vítězství Slavie se jarní derby stalo kořistí Sparty, která vyhrála 3:1.
  Skóre načal smolný vlastní gól Davida Hubáčka, snížení sešívaných přišlo z kopačky Jana Vošahlíka, který se tak po Teplicích trefil ve druhém venkovním zápase za sebou. Trenér rada udělal oproti zápasu s Duklou tři změny v sestavě. Juhara nahradil na pravé straně Rudolf Skácel, Škutku v útoku Škoda a místo nemocného Bortela nastoupil po dlouhé pauze na stoperu právě David Hubáček.
  Zápas začal opatrně z obou stran a ani jeden tým se do velkých šancí nehnal. Prvním zápisem do statistik byla až žlutá karta pro Rudolfa Skácela ze 16. minuty. O dvě minuty dříve hlavičkoval po centru z rohového kopu Milan Škoda, v těžké pozici ale poslal míč nad. První branka přišla v 19. minutě, vstřelil ji slávista, radovali se ale fanoušci v rudých dresech. Po centru Josefa Hušbauera z levé strany se nedohodli David Hubáček s Kamilem Čontofalský a náš stoper, který nahradil v sestavě nemocného Milana Bortela, tečoval hlavou míč do sítě. První šťastná branka sparťany nabudila a domácí byli následujících několik minut aktivnějším týmem. Ve 26. minutě přišlo první varování po zaváhání v naší rozehrávce, po němž střílel Krejčí ještě nad. O minutu později se už ale po další chybě naší obrany dostal ke střele z velkého vápna Kadlec a přesnou ranou k tyči navýšil vedení Sparty na dvě branky.
  Do druhé půle naskočila Slavia velmi aktivně, napadala rozehrávku Sparty a agresivní hrou dostala domácí pod tlak. Ve 48. minutě se sice do první příležitosti dostal na druhé straně David Lafata, když mířil z deseti metrů do boční tyče a o dvě minuty později se radovali červenobílí. Nitrianský doběhl na pravé straně přetažený centr a vrátil míč před branku, kam naběhl Jan Vošahlík a krásnou ranou k pravé tyči překonal Vaclíka. Sparta znervózněla a Slavia ještě zvýšila svůj tlak, do šancí se ale dlouho nemohla dostat. Naopak na druhé straně byl ve velké šanci v 67. minutě Lafata, který na hranici ofsajdu převzal přihrávku a křížnou střelou z pravé strany trefil vzdálenější tyč Čontofalského brány. Do největší slávistické šance druhé půle se v 74. minutě dostal Ruda Skácel, který v sestavě nahradil oproti předchozím zápasům Martina Juhara. Dobře hrající Vošahlík zavezl míč po levé lajně až před vápno Sparty a nacentroval na bližší tyč, kde Skácel svou hlavičku z osmi metrů namířil nad branku. Místo vyrovnání tak přišel o dalších deset minut později protiútok Sparty a definitivní pojistka. Kadlec prostrčil přihrávku mezi našimi stopery na Krejčího, který střelou podél Čontofalského pečetil výsledek na 3:1.

Rozhodčí: Jiří Jech

Diváci: 19.410

Trenér: Trenér Slavie Petr Rada litoval toho, jak lacino jeho mužstvo inkasovalo první a druhou branku. „Přitom do dvacáté minuty byl zápas docela vyrovnaný. Ale naše vlastní branka Spartu posadila do sedla. Navíc za chvíli jsme inkasovali podruhé, což byl šok,” řekl Rada, jehož tým dnes v lize prohrál poprvé po pěti zápasech.
  Vlastní gól ale prý stoperovi Davidovi Hubáčkovi, který dnes hrál vůbec první jarní zápas, vyčítat nebude. „Byla to situace, která prostě vyplyne ze hry. Možná, kdyby byl trochu jinak postavený, kdyby tam třeba stál vyšší obránce Bortel... Ale je to pryč, asi tam trochu vázla komunikace. Fakt je i to, že na jaře inkasujeme hodně zbytečných branek a dnešek nebyl výjimkou,” posteskl si Rada.
  Jediným pozitivem pro Radu dnes bylo, že Slavia snížením na 1:2 krátce po poločase dokázala derby zdramatizovat, aby stejně v závěru potřetí inkasovala. „Sparta po naší brance znervózněla, ale její třetí gól rozhodl,” poznamenal Rada. Po porážce v derby prý neřeší, zda může být jeho pozice ohrožena.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – 1. FC Slovácko
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 22. dubna 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2012/13, 24. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Bortel , Hubáček , Čonka – Vošahlík, Petrák, Gecov (88. Zmrhal), Skácel (72. Juhar) – Kisel (89. Fenin) – Škoda

Branky: 26. Kisel 1:0

Průběh: Fotbalisté Slavie porazili v domácí dohrávce 24. kola první ligy Slovácko 1:0 díky gólu Slováka Karola Kisela z prvního poločasu. Pražský tým napravil nepovedené derby se Spartou a soupeři vrátil podzimní porážku 0:3. Tým z Uherského Hradiště prohrál sedmý soutěžní zápas za sebou a zůstává v tabulce jedenáctý, Slavia se posunula na osmé místo před Jihlavu, která má však k dobru úterní dohrávku s Ostravou.
  Hosté, v jejichž základní sestavě chyběly i karetně ohrožené opory Trousil s Doškem, se v Edenu dostali do prvních šancí. Ve čtvrté minutě Daníček odražený míč trefil jen do náruče připraveného brankáře Čontofalského, Košút pak po rohovém kopu tvrdou ranou z první přestřelil. V dalších minutách převzala iniciativu Slavia, ale zpočátku své akce nedokázala dotáhnout do konce. To se domácím podařilo ve 26. minutě. Čonka přesnou přihrávkou z levé strany našel volného Kisela, který z hranice šestnáctky zakončil přízemní střelou k tyči. Kapitán a nejlepší střelec „sešívaných” se prosadil posedmé v sezoně. Na konci prvního poločasu mohli aktivnější slávisté přidat druhý gól, ale hlavičku Skácela vytáhl výborným zákrokem brankář Slovácka Melichárek.
  Po změně stran se do prvního brankového ohrožení dostali hosté. K jejich smůle však Košút po standardce Volešáka zblízka těsně minul. Na druhé straně po individuální akci přestřelil také Kisel. Jediný střelec zápasu se neprosadil ani v 74. minutě, když po Škodově přiklepnutí z šestnáctky volejem opět zamířil pouze nad. V závěrečných minutách Slavia kontrolovala svůj náskok a soustředila se především na defenzivu. V poslední minutě mohl přidat pojistku Škoda, ale obloučkem znovu minul. Slovácko Čontofalského branku výrazněji neohrozilo a z posledních pěti ligových zápasů má na kontě jediný vstřelený gól.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 5.449

Trenér: Trenér Slavie Petr Rada byl rád, že jeho tým si nejtěsnější výhrou nad Slováckem zvedl sebevědomí po derby se Spartou (1:3) a bodově si polepšil.
  „Pro nás je vítězství velice důležité po prohře na Spartě. Máme třicet bodů a teď sobotu chceme uspět v Příbrami,” uvedl na pozápasové tiskové konferenci Rada. „Věřím, že nás tři body uklidnily a teď už by na nás neměla ležet taková tíha, že potřebujeme ještě bodovat. Ale samozřejmě chceme vyhrát i zbývající zápasy,” doplnil kouč vršovického celku. Ocenil střelce jediné branky Karola Kisela i autora gólové přihrávky Matúše Čonky. „Čonka to vyhodnotil velmi dobře, když všichni nabíhali do brankáře, dal zpětnou přihrávku, kterou Karol trefil. Je vidět, že Kisel pro nás má pořád největší efektivitu ze všech hráčů,” řekl Rada.
  „Některé hráčské výkony byly lepší, jiné horší. Celkově předvedl mančaft proti Slovácku dobrý výkon,” pochválil své svěřence slávistický trenér.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



1. FK Příbram – Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 27. dubna 2013, Příbram

Utkání: 1. liga 2012/13, 25. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský (46. Dostál), Petrák, Hubáček (77. Škutka), Čonka – Gecov, Zmrhal – Vošahlík , Kisel, Mičola – Fenin (66. Škoda)

Branky: 15. Wágner 1:0, 90. Wágner 2:0

Průběh: Fotbalisté Příbrami ve 25. kole první ligy zvítězili doma nad Slavií 2:0 a odskočili sestupovým příčkám už na šest bodů. O oba góly se postaral Tomáš Wágner. Příbram na svém hřišti bodovala podeváté za sebou a potěšila svého trenéra Františka Straku, který v minulé sezoně působil právě u pražského celku, kde rezignoval po protestech fanoušků.
  Příbrami se přitom proti Slavii dlouhodobě nedařilo a z předchozích 16 vzájemných duelů vyhrála jediný. Dnes však byla od začátku lepším týmem. Rychlým přechodem do útoku zaměstnávala obranu hostí a ve vápně Slavie mnohem častěji dusno než na opačné straně.
  „Sešívaní” totiž dělali příliš mnoho chyb v rozehrávce, zbytečně nakopávali míče na osamoceného Fenina a celkově působila jejich hra chaoticky. Nebylo proto překvapením, když hosté za celý první poločas ani jednou nevystřelili. Naopak Příbram několikrát zahrozila. Především pak v 15. minutě, kdy domácí dostali poměrně zadarmo rohový kop. Po něm vznikl před brankou závar, Pilík vrátil míč do ohně a Wágner zblízka poslal Příbram do vedení.
  Po změně stran Slavia lehce ožila, zlepšila kombinaci, ale nadále byla nebezpečnější Příbram. Nejprve po signálu při rohovém kopu měl šanci Koukal, ale obrana hostů ho zablokovala, následná „pumelice” Tarczala šla vedle. Následně předvedl pěknou ekvilibristiku Wágner, který střihl ve vzduchu nůžkami, ale míč skončil těsně vedle slávistické branky. Až po hodině hry Slavia poprvé zamířila mezi tři tyče, ale Mičolovu střelu gólman Hruška bez problémů chytil. Pak Hájovský na poslední chvíli zachránil nebezpečnou situaci před Škodou. Další náznaky šancí se už neujaly, naopak v poslední minutě propadl dlouhý výkop brankáře Hrušky až k Wágnerovi, který se trefil podruhé v utkání.
  Slavia tak potvrdila své trápení na hřištích soupeřů, kde vyhrála jediné z posledních 21 utkání.

Rozhodčí: Jaroslav Bílek

Diváci: 2.587

Trenér: Trenér Slavie Petr Rada nechápal, co se s jeho hráči na hřišti stalo. „Celý týden si říkáme, že když tohle utkání zvládneme, tak nám to dá šanci, abychom ještě mohli zabojovat o posun tabulkou. Hráči byli nabuzení, jenže pak vyběhli na trávník a všechno zmizelo. Jejich nasazení a bojovnost byly úplně fuč,” hodnotil Rada na pozápasové tiskové konferenci.
  Litoval, že hned první šance Příbrami skončila gólem. „Připravovali jsme se na jejich úvodní tlak, což nám vyšlo, jenže pak hned z první pološance udeřili. Přitom jsme utkání v obraně zvládli poměrně dobře na to, jak jsme museli improvizovat a dát na stopera záložníka Petráka,” řekl Rada.
  Problémem však podle něj byl především neproduktivní útok. „Dopředu musíme být mnohem aktivnější a nebezpečnější. Dnes jsme však byli jaloví. Měli jsme příliš mnoho ztrát,” uznal trenér Slavie.
  Zlobil se také na pravého beka Nitrianského, jenž dostal osmou žlutou kartu v sezoně za zbytečně zakopnutý míč. „V takové situaci, která nic neřeší, to byl opravdu velký přestupek. Když ví, že má sedm karet, tak musí udržet nervy. Zvlášť reprezentant do 21 let. Kdyby to bylo nějak vyhecované, tak neřeknu, ale tohle bylo opravdu zbytečné oslabení na další zápasy,” dodal Rada, který o poločase Nitrianského střídal kvůli zranění.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FK Baumit Jablonec nad Nisou
5 : 1 (3 : 0)

Datum: 5. května 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2012/13, 26. kolo

Sestava: Čontofalský – Dostál, Bortel , Hubáček, Čonka (66. Koreš) – Vošahlík (75. Mičola), Kisel, Gecov, Zmrhal, Juhar – Škoda (60. Škutka)

Branky: 30. Gecov 1:0, 33. Juhar 2:0, 43. Juhar 3:0, 68. Hubník 3:1, 79. Mičola 4:1, 90. Mičola 5:1

Průběh: Praha – Fotbalisté pražské Slavie zabrali po výměně trenérů a ve 26. kole první ligy doma porazili 5:1 Jablonec, kterému se po čtvrté prohře za sebou vzdaluje třetí místo a start v příštím ročníku Evropské ligy. Pražané pod vedením staronového kouče Michala Petrouše, který v týdnu nahradil Petra Radu, excelovali a Jablonec porazili po sedmi zápasech. Dvěma góly a jednou přihrávkou se blýskl záložník Juhar, dvakrát se trefil i střídající Mičola a jednou také Gecov. Jablonci nepomohlo snížení Hubníka na 1:3.
  Slavia se posunula na osmé místo, čtvrtý Jablonec teď ztrácí tři body na podještědského rivala Liberec. Navíc mu může v pondělní dohrávce s Teplicemi utéct i Olomouc. Půlhodinové tápání, pak útočná smršť korunovaná třemi góly na konci první půle. Takovým způsobem došli slávisté ke své druhé nejvyšší výhře v sezoně, čímž stylově oslavili pětileté výročí otevření „nového” Edenu. Souboj ve výsledkové krizi se potácejících týmů přitom mohl o mnoho lépe začít pro Jablonec. Severočeši ve 13. minutě promarnili velkou šanci na vedoucí gól, kdy útočník Hubník špatně trefil míč a nechal vyniknout brankáře Čontofalského. A když Třešňák už míč do branky Slavie dostal, jeho radost zmařil signalizovaný ofsajd. Domácí, na jejichž soupisce úplně chyběly zvučné zimní posily Fenin se Skácelem, naopak dlouho tápali. V ofenzivě byli chvílemi bezradní, jako by je ani změna trenéra neprobrala. Až ve 30. minutě domácí spasila standardní situace: roh kapitána Kisela usměrnil do sítě Gecov a slavil svůj druhý gól po zimním návratu ze zahraničí. Jablonec, se Slavií neporažený více než čtyři roky, najednou znejistěl a opět jej postihl syndrom průchodné defenzivy, jako se už v jeho posledních zápasech stalo tradicí. Těsně po Gecovově trefě se prosadil i další záložník Juhar, který zužitkoval další přesný Kiselův pas a tvrdou křížnou ranou překonal brankáře Špita. Juhara vstřelený gól řádně nažhavil: slovenský středopolař zazářil i těsně před poločasem, když zblízka dorazil mezi tyče přihrávku Gecova a dvěma zaznamenanými góly vyrovnal svoji celkovou porci nastřílených branek v české lize. Juhar byl k neudržení a defenziva Jablonce, která v lize v posledních třech duelech inkasovala deset branek, jej nebyla schopná zkrotit.
  Hned po nástupu do druhé půle slovenský záložník promarnil šanci na hattrick, když jej na zteč nechtěnou přihrávkou vyslal jablonecký stoper Beneš. Hosté vypadali zlomeně, ale ještě stačili zvednout hlavu a odvrátit debakl. Po centru beka Eliáše se v 68. minutě trefil útočník Hubník, který se tak ukončil svůj střelecký půst v zeleném dresu po lednovém příchodu z Olomouce a v české lize se trefil poprvé od listopadu 2010.
  Slavia najednou vypadla z role, a kdyby za pět minut uspěl i Třešňák, mohlo být ze závěru drama. To už „sešívaní” nepřipustili. v 79. minutě dali pečeť na své vítězství po další akci skvělého Juhara, který svojí přihrávkou vybídl k lehké brance střídajícího Mičolu. Ten zazářil i v poslední minutě, kdy nezaváhal tváří v tvář Špitovi ani na druhý pokus.

Rozhodčí: Jiří Adam

Diváci: 5.897

Trenér: Kouč Slavie Michal Petrouš byl nadšený z toho, jak mu vyšla obnovená premiéra na lavičce pražského klubu, kde jej před rokem a půl vystřídal František Straka. Vysokého vítězství 5:1 nad Jabloncem si Petrouš považoval. „Moc jsem si přál, abychom vyhráli. A že to je takovým rozdílem, to je taková třešnička. Ale zásluhu na tom mají hlavně hráči. My jsme jim jenom mohli dát nějaký návod, na nich bylo, aby se s tím popasovali. A dnes jim to vyšlo skvěle,” pochvaloval si Petrouš.
  Byl rád i za to, jakým způsobem Slavia za přesvědčivou výhrou došla. „Fanoušci musí být spokojení, dali jsme pět gólů a bylo by krásné, kdyby to klukům vydrželo až do konce ligy,” přál si Petrouš. Hráče prý už v týdnu při tréninku nabádal, ať v útočné fázi ztratí ostych. „Hráčům jsem říkal, že musí daleko víc riskovat. Hrát víc kolmo do útoku, mít tam náběhy z krajů. Jsme rád, že pochopili, co od nich chceme,” uvedl Petrouš.
  Potěšila jej i gratulace od kouče Petra Rady, kterého v úterý na lavičce vystřídal. „I jemu patří velký dík. Jestliže chceme hrát náročný fotbal, hráči musí být dostatečně kondičně připraveni a ve Slavii je vidět, že tady absolutně problém není. Petr (Rada) mi po utkání volal a i z toho je vidět, jaký to je charakter. Ne každý by takové gesto udělal,” řekl Petrouš, který věří, že Slavia zabere i v sobotu na hřišti vedoucí Plzně.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Viktoria Plzeň – Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 11. května 2013, Plzeň

Utkání: 1. liga 2012/13, 27. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský , Bortel, Hubáček, Dostál – Gecov, Zmrhal (64. Petrák) – Vošahlík (76. Mičola), Kisel , Juhar (18.) – Škoda (81. Fenin)

Branky: 15. Škoda 0:1

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha i v dlouhém oslabení porazili ve 27. kole první ligy Plzeň na jejím hřišti 1:0 a zkomplikovali tak domácím cestu za titulem. Viktoria má sice nadále pětibodový náskok na druhou Spartu, která však má k dobru nedělní duel s Mladou Boleslaví. Slavia, která hrála od 19. minuty bez vyloučeného Martina Juhara, rozhodla gólem Milana Škody a ukončila Plzni sérii 11 domácích zápasů bez porážky. „Sešívaní” venku uspěli teprve podruhé z posledních 22 zápasů.
  Plzeň začala náporem a už ve čtvrté minutě musel Kolářovu nebezpečnou střelu tečovat nad branku obránce Bortel. Slavia však nápor ustála a sama naopak šla do vedení. Vošahlík ještě souboj s brankářem Kozáčikem nevyhrál, ale v 15. minutě předvedl pěknou akci Škoda. Vytáhlý útočník zužitkoval dobré napadání Zmrhala, prodral se kolem tří protihráčů a povedenou střelou zpoza vápna překonal Kozáčika, který zřejmě mohl zasáhnout lépe. Jenže jen o tři minuty později předvedl „klukovinu” slávista Juhar. Horváth do něj lehce strčil, což slovenský záložník neunesl a dal plzeňskému kapitánovi pohlavek. Sudí Kocourek neváhal a ukázal mu červenou kartu.
  Oslabená Slavia se zatáhla do obrany a na Plzeň čekalo urputné dobývání. Aktivita sice domácím nechyběla, ale nedařilo se jim dostávat centry před branku. Povedlo se to až Procházkovi, který střílenou nahrávkou našel na zadní tyči Ďuriše, ten však zakončil nedůrazně a gólman Čontofalský stačil míč z branky vyrazit. Jinak se Plzeň dostávala hlavně ke střelám z dálky a většinou nepřesným. Naopak hosté hrozili z brejků, ale osamocený Škoda to měl těžké.
  Ve druhé půli Západočeši přikovali soupeře k jeho vápnu a střídající Rajtoral pomohl rozhýbat pravou stranu ofenzivy, hosté však bojovným výkonem odolávali. Neuspěl ani Horváth s přímým kopem zhruba z 18 metrů, jenž poslal těsně vedle. Přestože byl tlak Plzně vytrvalý, obrana Slavie neudělala žádnou větší chybu a nepustila favorita do vyloženější šance. Oslabení Pražané tak nakonec slavili velmi cenou výhru a i ve druhém utkání pod novým koučem Michalem Petroušem získali plný počet bodů.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 11.705

Trenér: Pro trenéra Slavie Michala Petrouše šlo prý o nejtěžší utkání během jeho trenérské kariéry, čítající 24 zápasů. „Ve své krátké kariéře jsem těžší zápas nezažil. Brzké vyloučení zcela narušilo naší taktiku. Naštěstí to ale už bylo v době, kdy jsme vstřelili gól. Plzeň si pak vytvořila velký tlak, ale věřil jsem, že dnes je ten den, kdy prostě nedá gól, i kdybychom hráli dva dny,” řekl Petrouš na tiskové konferenci.
  Vyloučení Martina Juhara za políček plzeňskému kapitánovi Pavlu Horváthovi hodnotil jako zasloužené. „Minimálně náznak tam byl, stejně jako kontakt, takže červená byla podle pravidel. Taková klukovina se neslučuje s profesionálním výkonem. Budu si to s ním muset vyříkat,” prohlásil Petrouš.
  Ocenil však týmový výkon svých hráčů. „Mužstvu musím pogratulovat, protože hrát 70 minut v deseti proti Plzni a udržet nulu je velký výkon. Bylo to o srdíčku a kluci ukázali, že ho mají na správném místě. Pokud budou hrát takto, tak nemám obavy, že by v budoucnu Slavia nebyla v tabulce výše,” řekl Petrouš.
  Potěšilo ho i to, že jediný gól vstřelil Milan Škoda, který na branku čekal od listopadu. „Milanovi jsem to strašně přál. Pracuje poctivě, ale nemohl se trefit. Věřím, že mu to pomůže a začne si více věřit,” uvedl slávistický kouč.
  I přesto, že se svým týmem ztížil Plzni cestu za titulem, věří, že Viktoria nakonec bude mistrem. „Jsem rád, že jsme to zdramatizovali. Diváci se mají na co těšit. Věřím ale, že Plzeň má tak silné a zkušené mužstvo, že titul uhájí,” dodal Petrouš.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – SK Dynamo České Budějovice
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 22. května 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2012/13, 28. kolo

Sestava: Čontofalský – Dostál, Bortel, Hubáček, Čonka – Vošahlík (72. Koreš), Gecov, Zmrhal, Kisel , Mičola (80. Skácel) – Škoda (61. Škutka)

Branky: 26. Mičola 1:0, 55. Mičola 2:0, 63. Mičola 3:0

Průběh: Fotbalisté
Českých Budějovic prohráli ve 28. kole první ligy na hřišti Slavie Praha 0:3 a výrazně se jim vzdálila záchrana. Jihočeši zůstali na posledním místě tabulky a na čtrnáctou Příbram ztrácejí dvě kola před koncem sezony pět bodů. O vítězství Slavie dnes rozhodl svým premiérovým hattrickem v nejvyšší soutěži Tomáš Mičola. Pražané tak vyhráli pod trenérem Michalem Petroušem i třetí zápas.
  Jihočeši se v případě výhry mohli dostat před Hradec na patnácté místo tabulky a výrazně oživit naděje na udržení, většinu času ale tým bojující o záchranu moc nepřipomínali. Převahu si vytvořila Slavia a hosté se museli hlavně bránit. Domácí zprvu hrozili především střelami ze střední vzdálenosti. Nejprve třikrát netrefili bránu, jednou po Mičolově střele s přispěním teče. V 25. minutě už musel Daněk zasahovat, Gecovův pokus k tyči vytlačil na roh. Vzápětí už domácí vedli. Hubáčkův centr sklepl Vošahlík pro Mičolu a ten přízemní střelou k tyči překonal hostujícího gólmana. České Budějovice zvýšily aktivitu až za nepříznivého stavu a ve 33. minutě mohly srovnat. Javorek po Sandrově vysunutí obešel Čontofalského, z úhlu ale trefil jen tyč. Z následné dorážky pak Táborský vysoko přestřelil.
  Místo pokusu o zvrat se po přestávce Jihočeši zcela sesypali. Ve snaze srovnat otevřeli hru a domácí tak mohli podnikat útoky do otevřené obrany. Ve velké šanci selhal Vošahlík, jehož při samostatném úniku vychytal Daněk. V 55. minutě už ale slávisté zvýšili vedení. Zmrhal našel Mičolu a Daňkovi jeho střela z úhlu prošla do sítě. Domácí záložník tak navázal na dvě trefy z posledního domácího duelu s Jabloncem, který Pražané vyhráli vysoko 5:1. Mičola však neměl dost a v 63. minutě zkompletoval svůj první ligový hattrick, když po Škutkově prodloužení trefil přesně horní roh branky. Dynamo se zcela položilo a jen díky Daňkovi a nedůrazu domácích útočníků neodjelo domů s ještě vyšší porážkou.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 6.456

Trenér: Kouč Slavie Michal Petrouš dovedl Pražany i ve třetím duelu k výhře, za první poločas ale hráče nechválil. „S první půlí nemůžu být spokojený. Přestože jsme vedli 1:0, tak jsme vlastní lajdáckostí nabídli soupeři dvě tři šance ke vstřelení branky,” uvedl Petrouš.
  „V kabině jsme si řekli, že to musíme změnit, že ani Budějovice se neporazí samy. Jsem rád, že si to kluci vzali k srdci. Pomohl nám druhý gól a pak už to byla taková malá exhibice. Tři zápasy, devět bodů a skóre 9:1, co víc si přát,” pochvaloval si Petrouš dosavadní bilanci.
  S týmem chce ve zbylých dvou zápasech ještě zkusit zabojovat o páté místo. „Byť je ta šance teoretická, tak se o to pokusíme porvat. Je lepší být pátý než sedmý. Laťka je nastavená vysoko, doufám, že to vydrží do dalších dvou zápasů a do další sezony. Slavia musí mít ty nejvyšší cíle. Dnešní první půle byla malým varováním, že když se trochu poleví, je to matné,” doplnil kouč „Sešívaných”.
  Zatím prý neřeší, zda u týmu bude pokračovat i po sezoně. „Možná o tom vedení třeba přemýšlí, ale já pracuji s tím, co mi bylo sděleno; že je to výpomoc na pět zápasů. Víc neřeším, nic konkrétního zatím nevím,” řekl Petrouš. V týdnu prý absolvoval s vedením schůzku ohledně skladby mužstva pro příští sezonu. „Bez ohledu na to, jestli tady budu nebo ne, musíme řešit hráčský kádr,” dodal.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FC Hradec Králové
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 26. května 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2012/13, 29. kolo

Sestava: Čontofalský – Dostál, Bortel, Hubáček, Čonka – Vošahlík, Gecov (55. Petrák), Zmrhal, Koreš (77. Hurka) – Kisel – Škoda (70. Škutka )

Branky: 14. Kisel 1:0, 36. Čonka 2:0, 88. Hurka 3:0

Průběh: Fotbalisté Hradce Králové prohráli ve 29. kole první ligy na hřišti pražské Slavie 0:3 a sestupují do druhé ligy. Východočeši z předposledního místa ztrácí na čtrnáctou příčku nedostižné čtyři body a nejvyšší soutěž opouštějí po třech sezonách. Slavia zvítězila i ve čtvrtém zápase pod trenérem Michalem Petroušem s celkovým skóre 12:1 a udržela proti Hradci domácí ligovou neporazitelnost. O dnešní výhře rozhodli brankami z prvního poločasu Slováci Karol Kisel s Matúšem Čonkou, třetí gól přidal v závěru střídající Martin Hurka.
  Ani na lavičce vršovického mužstva nebyl autor hattricku proti Českým Budějovicím Tomáš Mičola, kterého do hry nepustilo zranění paty. Před úvodním výkopem proběhlo slavnostní rozloučení s bývalým kapitánem Slavie Lukášem Jarolímem. Domácí ohrozili branku soupeře poprvé ve čtvrté minutě. Škoda si dobře naskočil na rohový kop, ale hlavou trefil jen prostředek branky a gólmana Lindra, který míč reflexivně vyrazil. Za deset minut už se Pražané z pohledné akce prosadili. Čonka našel před šestnáctkou volného Kisela a slávistický kapitán umístěnou „šajtlí” do růžku nedal Lindrovi šanci. Slavia měla jasnou převahu a ve 36. minutě už vedla o dva góly. Lindr se Škodou po vzdušném souboji zůstali na zemi, rozhodčí však nechal hru pokračovat a Čonka z dálky dorazil míč do prázdné branky. Slovenský krajní bek si ve svém 28. ligovém startu připsal premiérový gól. Východočeši mohli brzy snížit. Domácímu brankáři Čontofalskému po tvrdé střele Hochmeistera vypadl míč, ale dobíhající Harba ho nedokázal uklidit za jeho záda. Na druhé straně Lindr těsně před pauzou vyrazil konečky prstů další hlavičku Škody.
  Slavia začala lépe i po změně stran. Škoda běžel sám na hradeckou branku a jeho obloučku chybělo jen několik centimetrů. Na druhé straně opět vypadl míč Čonfotalskému, ale Hradec to ani tentokrát nepotrestal. Mezi tři tyče se netrefil ani střídající hradecký útočník Hadaščok. Domácí si hlídali dvoubrankový náskok a občas dovolili protivníkovi zahrozit. Ten si však nedokázal vypracovat vyloženou příležitost a střílel hlavně ze střední vzdálenosti. V 73. minutě byl blízko své druhé trefě Kisel, jeho pokus však výborně vykopl Lindr. Dvě minuty před koncem už se slávisté dočkali třetí branky, když rychlé přečíslení zakončil po přihrávce Kisela střelou do prázdné branky náhradník Hurka. „Sešívaní” tak Hradci vrátili podzimní porážku 2:3. Hosté nedali gól ve třetím utkání za sebou.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 6.190

Trenér: Michal Petrouš byl spokojený s úrovní zápasu. „I přesto, že to bylo 3:0, tak si myslím, ze diváci viděli z obou stran hodně kvalitní utkáni a myslím, že Hradec tomu přispěl velkou měrou,” ocenil soupeře Petrouš.
  „Za stavu 2:0 ve druhé půli nás Kamil (Čontofalský) podržel. Tam Hradec byl lepší a vytvořil si i nějaké příležitosti, kdyby vyrovnal, tak by se nemohl nikdo divit a měli jsme štěstí. Pak jsme to třetím golem uklidnili. Pokud bychom to ale brali na šance, tak jsme asi zaslouženě vyhráli,” doplnil kouč Slavie.
  Od chvíle, kdy na lavičce nahradil Petra Radu, vyhrál všechny čtyři utkání se skóre 12:1. Zatím však neví, zda Slavii povede i v příští sezoně. „Vůbec se o ničem nejednalo, proběhly tiskem zprávy, že by údajně mohl přijít trenér (Jihlavy) Komňacký. Pan Řebicek (majitel klubu) mi napsal SMS, že mám být v klidu, že s žádným trenérem nejedná, abych se nerozptyloval,” prozradil Petrouš.
  „Čeká mě ještě jedno utkání a pak se uvidí. Mou práci musí vyhodnotit vedeni a pak se rozhodnout. Je pro mě čest trénovat Slavii a to, že se takhle daří, je jedině dobře,” dodal Petrouš.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Vysočina Jihlava – Slavia
3 : 1 (3 : 1)

Datum: 1. června 2013, Jihlava

Utkání: 1. liga 2012/13, 30. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál, Bortel , Hubáček, Čonka – Vošahlík, Petrák, Kisel (46. Hurka ), Zmrhal, Juhar – Škutka (65. Červenka)

Branky: 23. Vaculík 1:0, 30. Koloušek 2:0, 33. Hubáček 2:1, 40. Marek 3:1

Průběh: Fotbalisté Slavie prohráli v posledním 30. kole první ligy na hřišti nováčka Jihlavy 1:3 a ukončili sérii čtyř vítězných zápasů pod trenérem Michalem Petroušem. Pražský tým ukončil sezonu na sedmém místě, nováček soutěže z Vysočiny o tři pozice níže. Zápas rozhodli už v prvním poločase domácí Lukáš Vaculík, Václav Koloušek a Tomáš Marek, za Slavii snižoval David Hubáček.
  Jihlava, která už před tímto kolem měla jistotu, že jí titul „remízového krále” po patnácti nerozhodných výsledcích nikdo nesebere, vstoupila do utkání aktivně. Už ve druhé minutě se dral do šance Masopust, ale jeho lob skončil nad brankou. Vysočina měla dál územní převahu, gólově ji však dokázala zúročit až ve 24. minutě. Jungr nacentroval z pravé strany na Vaculíka, který poslal domácí do vedení. O šest minut později Jihlava přidala druhý zásah. Po rychlé a pohledné kombinaci Kolouška s Masopustem se prvně jmenovaný dostal znovu k míči a zamířil přesně k tyči. Radost z dvougólového náskoku vydržela svěřencům Františka Komňackého jen dvě minuty, než se Kiselův centr od rohového praporku snesl přesně na hlavu obránce Hubáčka. Konečnou podobu skóre prvního poločasu ale dal pět minut před přestávkou Marek, jenž po přihrávce Kolouška lobem přehodil vyběhnuvšího gólmana Rakovana.
  Po hodině hry o sobě dávali vytrvale vědět hlavně hostující fanoušci, kteří neváhali spustit na své tribuně ohňostroj, použili i dýmovnice a hustý černý kouř museli utnout až zasahující hasiči a těžkooděnci. Největší šanci na snížení měl po 70 minutách střídající slávista Hurka, ale brankář Blažek jeho pokus dokázal vytěsnit na roh. Jihlava tak udržela domácí neporazitelnost v jarní části.

Rozhodčí: Jan Kalenda

Diváci: 3.690

Trenér: S nikým jiným nemá kouč Slavie Michal Petrouš tak špatnou bilanci, jako s týmy, které trénuje František Komňacký. Když byl Komňacký na lavičce Jablonce, utrpěl Petrouš porážky 0:3 a 0:4 a tentokrát odjel bez bodu i z Jihlavy. „Ale už se zlepšuji, dali jsme gól,” glosoval statistiku Petrouš, kterému na konci června ve Slavii končí smlouva.
  Sám stále neví, jestli bude u Pražanů pokračovat. „Hráčům jsem poděkoval za krásný měsíc. Mise u mužstva mně a Ivo Knoflíčkovi nyní končí a řekl jsem jim, ať v těch výkonech pokračují i v příští sezoně,” uvedl trenér, který v pěti zápasech na lavičce Slavie získal 12 z možných 15 bodů.
  „V Jihlavě jsme si to prohráli v první půli, kdy jsme vyrobili moc chyb v defenzivní činnosti. Moc dobře jsme věděli, že Jihlava má výborný přechod do ofenzivní činnosti. Z prohry ale tragédii nedělám,” řekl.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Inter Baku PIK – Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 24. června 2013, Rakousko, Scheffau am Wilden Kaiser

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Rakovan – Nitrianský, Bortel, Kolařík, Tusjak – Petrák, Hrubý, Zmrhal – Bazal, Fenin, Juhar
  2. poločas: Rakovan – Dostál, Botel, Kolařík, Čonka – Čepelák, Vondráček, Šimeček – Koreš, Škoda, Hurka

Branky: 15. Amirjanov 1:0, 88. Škoda 1:1

Průběh: Soupeřem pro první zápas rakouského soustředění byl slávistům třetí tým uplynulého ročníku ázerbajdžánské ligy Inter Baku, který v létě čekají zápasy předkola Evropské ligy. K utkání musely oba týmy cestovat oproti předpokladům trochu déle, hřiště v Uttendorfu totiž podmáčel silný déšť, zápas se tak přesunul do několik desítek kilometrů vzdáleného Scheffau.
  Slavia měla na začátku zápasu více ze hry a už po dvou minutách mohl Milan Bortel, který při absenci nejzkušenějších hráčů navlékl kapitánskou pásku, poslat sešívané do vedení. Po rohovém kopu ale poslal svou hlavičku jen do tyče. Poměrně mladá jedenáctka Slavie bez Kisela, Gecova nebo Mičoly, zato s Rakovanem, Kolaříkem, Hrubým nebo Bazalem, měla i nadále více ze hry, v 10. minutě pálil nebezpečně Nitrianský. Branku ale vstřelil soupeř v modrobílých dresech. Po čtvrthodině hry rozehrál Inter nakrátko rohový kop, míč se dostal na velké vápno a střelou k tyči otevřel skóre zápasu Amirjanov. Baku se poté soustředilo na obranu a nedovolilo slávistům dostat se do větších šancí. Ty přišly až ve druhé půli. V 51. minutě si na Šimečkův centr z rohového kopu naskočil Koreš a hlavou těsně minul bližší tyč. V 73. minutě pak po závaru před brankou Baku centroval Vondráček a do své druhé velké šance se dostal Bortel, tentokrát ale stál v cestě jeho střele gólman Agayev. Kompaktně bránící Baku hrozilo na druhé straně z rychlých kontrů. Po jednom takovém se blýskl gólman Rakovan, který reflexivním zákrokem nohou utnul samostatný únik Amirjanova. Vyrovnat se Slavii podařilo dvě minuty před koncem řádné hrací doby. Hurka našel přihrávkou z velkého vápna Milana Škodu a ten hlavou přehodil gólmana Interu. Minutu na to pálil nebezpečně Hurka, brankář soupeře ale tentokrát vytěsnil míč konečky prstů na roh. Zápas tak skončil nerozhodně 1:1, na trávník se podívali všichni zástupci juniorky, kteří absolvují s áčkem letní přípravu. Dalším utkáním na programu je čtvrteční souboj s FC Krasnodar.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Krasnodar – Slavia
3 : 5 (1 : 1)

Datum: 27. června 2013, Rakousko, Bischofshofen

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Čontofalský – Dostál, Bortel, Čepelák, Čonka – Mičola, Šimeček, Kisel – Hrubý, Koreš – Škutka
  2. poločas: Čontofalský – Nitrianský, Bortel, Kolařík, Tusjak – Šimeček – Hurka, Bazal, Zmrhal, Juhar – Vondráček

Branky: 6. Wanderson 1:0, 23. Škutka 1:1, 49. Nitrianský 1:2, 62. Kolařík 1:3, 64. Juhar 1:4, 68. Joazinho z pen. 2:4, 75. Bazal 2:5, 86. Wanderson 3:5

Průběh: Sešívaní si ve svém druhém přípravném utkání v Rakousku zastříleli! Po divokém zápase s ruským FC Krasnodar se svěřenci trenéra Petrouše radují z výhry 5:3!
  Trenér Petrouš musel v sestavě oželet trojici Petrák, Gecov, Fenin. Naše defenzivní záložníky trápí problémy s kolenem, Martina Fenina do hry nepustila bolavá záda. Všichni tři absolvovali v době zápasu individuální trénink v posilovně. Naopak v základní jedenáctce se oproti utkání s Baku objevili například kapitán Karol Kisel, Tomáš Mičola nebo Dávid Škutka. V brance tentokrát dostal přednost Kamil Čonofalský. Úvod zápasu sešívaným příliš nevyšel. Nejprve o sobě dal vědět Petrov, který si naběhl na zadní tyč, ale střílel mimo. V 6. minutě už se hráči Krasnodaru mohli radovat, kdy Čontofalského přízemní střelou překonal Wanderson. Po patnácti minutách o sobě začínala dávat vědět Slavia. Nejprve se k centru z levé strany na značce pokutového kopu dostal Štěpán Koreš, jeho prudká střela bohužel mířila doprostřed brány, kde byl připravený Filtsov. Následně zpoza vápna zkoušel štěstí Hrubý, ale brankář si i s tímto pokusem poradil. Vyrovnání se sešívaní dočkali ve 23. minutě. Slávisté na levé straně dobře zakombinovali, k centru se dostal Matúš Čonka a jeho pěknou nabídku zužitkoval přesnou hlavičkou Dávid Škutka. Slavii patřila v první půli zejména střední pasáž, Krasnodaru spíše úvod a konec.
  Do druhé půle poslal trenér Petrouš obměněnou sestavu, šanci dostali zejména hráči z juniorky. Nejvíce však o sobě dal v úvodu poločasu vědět o něco málo starší Milan Nitrianský. Nejprve střílel krásně z přímého kopu, brankář Filtsov míč vytěsnil na roh. Po něm už se ale náš pravý bek a s ním celý tým radoval. Nitrianského střela totiž zapadla přesně k tyči. Vedení mohl navýšit Jirka Vondráček, který ale na centr Zmrhala z levé strany na malém vápně těsně nedosáhl. Slávisté nadále útočili, což přinášelo kýžený úspěch. V 62. minutě si na rohový kop naběhl Petr Kolařík a přesnou hlavičkou přidal další gól. Dvě minuty nato se předvedl Martin Juhar, respektive jeho dělová levačka. Náš záložník si před vápnem vzal míč, namířil a míč skončil přesně u pravé tyče. Divokou šestiminutovky zakončil Joazinho z Krasnodaru, který v 68. minutě proměnil penaltu po faulu Kolaříka. Čtvrthodiny před koncem dovršili slávisté „bůra”. Ve vápně se nádherně uvolnil přes obránce Josef Bazal a přesnou střelou pod gólmanem uzavřel slávistický střelecký účet. Krasnodar snížil čtyři minuty před koncem, kdy na si na zadní tyči po rohu počkal Wanderson a přidal svůj druhý gól v zápase. Slávisté tedy porazili ruského soupeře 5:3 a v neděli čeká tým Michala Petrouše závěrečné utkání v Rakousku, soupeřem bude německý Fürth.

Rozhodčí: ?

Diváci: 100

Trenér: Michal Petrouš
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



SpVgg Greuther Fürth – Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 30. června 2013, Rakousko, Schwaz

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Černý – Dostál, Kolařík, Nitrianský (12. Čepelák), Čonka – Gecov – Bazal, Vondráček, Zmrhal, Juhar – Škoda
  2. poločas: Černý – Dostál, Kolařík, Čepelák, Tusjak – Gecov (61. Šimeček) – Mičola , Koreš, Hrubý, Hurka – Fenin

Branky: 27. Djurdjić z pen. 1:0, 59. Fall 2:0, 62. Weilandt 3:0

Průběh: A tým se v neděli rozloučil s týdenním soustředěním v Rakousku. Svěřenci Michala Petrouše odehráli na závěr utkání s německým Greuther Fürth, který letos spadl z Bundesligy. Výsledek však radost hráčům neudělal, německému klubu podlehli 0:3.
  Slavia ve svém posledním utkání pod Alpami nastoupila s Radkem Černým v brance a nutno podotknout, že se zkušený brankář pod obdrženými góly nepodepsal. Několikrát tým naopak podržel jistými zákroky nebo dobrým vyhodnocením situace. Úvod zápasu příliš atraktivní fotbal z obou stran nepřinesl. Oba týmy se spíše poznávaly. Ještě než přišla střelecká příležitost, musel trenér Petrouš sáhnout ke střídání. Po střetu musel s poraněnou hlavou odstoupit Milan Nitrianský, který hrál na místě stopera, a nahradil ho Marek Čepelák. V utkání s Fürthem nechal trenér Petrouš odpočívat Kisela, Bortela, Čontofalského nebo Petráka. Obrana měla tedy po odstoupení Milana Nitrianského podobu téměř totožnou s tou z minulé sezony juniorky. Ve 23. minutě se ke střele po rohovém kopu dostal Azemi, jeho pokus ale těsně minul branku Černého. Na druhé straně byl na pravé straně faulován po hezkém průniku Bazal. Na centr ze standardky si naběhl Jaromír Bazal, s jehož střelou si gólman Fürthu poradil a vyrazil ji, k dorážce se dostal Bazal, jehož střela ale mířila vysoko nad poloodkrytou branku. Skóre se měnilo zanedlouho. Konkrétně ve 27. minutě, kdy Kolařík fauloval ve vápně Brosinského a nařízenou penaltu proměnil Djurdič. Po pár minutách zakončoval po rohovém kopu těsně vedle naší branky Sparv. Slavia o sobě dala pořádně vědět s úvodem druhé půle, do které sešívaní vstoupili velmi aktivně. Hned ve 47. minutě utekl po pravé straně Mičola a poslal centr na vzdálenější tyč, kde byl připravený Koreš, který po pěkném zpracování vystřelil, ale pokus našeho záložníka gólman vyrazil. Následovala příležitost Martina Fenina po rohovém kopu Čonky, ale střela z malého vápna našemu útočníkovi příliš nesedla. Po deseti minutách druhé půle o sobě dal vědět také německý tým, kdy se do bezprostřední blízkosti před Černého dostal Fall, ale na poslední chvíli mu míč sebral Čepelák. Fall se ale dočkal v 60. minutě, kdy ho na zadní tyči našel Gießelmann, a útočník Fürthu se hlavou prosadil. Za dvě minuty dostal výsledek konečnou podobu. Drexler prošel po levé straně až do vápna, zpětnou přihrávkou našel Weilandta, který zhruba ze značky pokutového kopu prostřelil našeho bezmocného brankáře a navýšil na 3:0 ve prospěch svého týmu. Slávisté si do konce utkání připsali ještě po dvou šancích. Nejprve se po pěkné kombinaci aktivní dvojice Mičola – Fenin dostal ke střele Martin Hurka, ale jeho pokus zpoza vápna těsně minul tyč. V závěru utkání o sobě opět dali znát vicemistři světa do 20 let. Mičola našel centrem hlavu Fenina, jehož jemná teč poslala míč těsně nad břevno. Sešívaní se tak s Rakouskem rozloučili třígólovou prohrou s Fürthem, ale obohaceni o zkušenosti ze souboje s loni ještě bundesligovým týmem. Ve středu čeká Slavii utkání v Pardubicích.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FK Pardubice – Slavia
5 : 1 (5 : 0)

Datum: 3. července 2013, Pardubice

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš – Prošek, Synek (46. Červenka), Zákostelský, Bejbl (80. Bazal) – Čepelák – Bazal (73. Smolák), Hrubý (61. Peterka), Hurka, Tusjak (46. Duga) – Vondráček

Branky: 29. Pospíšil 1:0, 36. Pospíšil 2:0, 40. Přibyl 3:0, 43. Vencl z pen. 4:0, 44. Fusek 5:0, 85. Hurka 5:1

Průběh: Za Slavii nastoupili hráči širšího kádru doplnění o další z juniorky. Zbytek A týmu totiž ve čtvrtek po poledni odléta do švýcarska k pátečnímu utkání s Young Boys Bern. Úvod utkání nenapovídal tomu, že klíčoví hráči A týmu zůstali v Praze. Slavia byla Pardubicím více než vyrovnaným soupeřem. Zhruba po čtvrthodině hry ale začali domácí přeci jen diktovat tempo hry. Zaváhání ve slávistické rozehrávce využil ve 29. minutě domácí Hundák, který se po tvrdém střetu se Zákostelským dostal do vápna, a sám před Hrubešem našel na pravé straně Pospíšila, pro kterého nebyl problém trefit odkrytou branku. Další úspěch přidali domácí po sedmi minutách a byl u toho opět Hundák, jehož centr z rohového kopu zužitkoval opět Pospíšil a hlavou navýšil skóre. Na 3:0 zvýšil po kličce gólmanovi Přibyl. Následovaly dvě branky takřka během minuty. Nejprve přidal další úspěch domácích z penalty Vencl, následně se Fusek prohnal po levé straně hřiště, dostal se až před brankáře Hrubeše, kterého prostřelil mezi nohama. Ve druhé půli domácí už gól nepřidali, slávisté hráli vyrovnanější fotbal a připsali si i po šancích. Hned po šesti minutách se ve vápně hezky uvolnil Bazal, ale jeho kroucená střela branku netrefila. Sedm minut před koncem Červenka po centru Proška krásně přiťukl Dugovi, ale jemu střela nesedla. Co Dugovi opravdu sedlo, byl centr v 85. minutě. Nádherně jím totiž z vlastní poloviny našel nabíhajícího Bazala, který předložil na zadní tyč Hurkovi a ten tak zaznamenal čestný úspěch slávistických mladíků, pro které bylo středeční utkání jistě velkou školou a ponaučením.

Rozhodčí: Drábek ze Starého Hradiště

Diváci: 920

Trenér: „Na zápas v Pardubicích jsme širší kádr A–týmu doplnili o hráče juniorky a tři hráče dorostu. Juniorka i dorost začali přípravu teprve v pondělí, hráči měli za sebou dva tréninky, takže z tohoto pohledu to bylo pro ně těžké utkání. Příjemným překvapením byl například Denis Duga, který odehrál velice slušný poločas. Také Venca Prošek neodehrál na pravém beku vůbec špatný zápas. K nejlepším hráčům patřil bezesporu Jirka Vondráček, je vidět, že má za sebou soustředění s áčkem a že během minulé sezony udělal velký pokrok. Byl aktivní, vyhrával souboje, nenechal se odstavit,” popsal trenér Slavie Michal Petrouš.
  „Až na ten desetiminutový výpadek kluci nezačali vůbec špatně. Pardubice tam do té doby měly jen jednu šanci, kterou Karel Hrubeš chytil. Naopak jsme to byli my, kdo tam měl čtyři slibné situace, bohužel dvakrát to jejich gólman chytil a dvě střely byly zblokované. Pro kluky je takový zápas obrovská zkušenost. Deset minut měli výpadek a soupeř to okamžitě potrestal. Na druhou stranu někteří hráči musejí přidat, je to o tom, že musejí umět zabrat i směrem dozadu, ustát osobní souboje, naučit se bránit. To všechno k fotbalu patří. A někteří v tom ještě mají obrovské rezervy, nemůžou spoléhat jen na to, že máme mužstvo dobré dopředu, musejí se naučit hrát i směrem dozadu,” ohlédl se Michal Petrouš za utkáním v Pardubicích.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



BSC Young Boys – Slavia
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 5. července 2013, Švýcarsko, Köniz

Utkání: přátelské

Sestava: Čontofalský – Dostál (46. Kolařík), Nitrianský, Bortel, Čonka – Gecov – Mičola, Zmrhal, Juhar (85. Koreš) – Kisel (80. Šimeček) – Škoda (46. Fenin)

Branky: 34. Juhar 0:1, 52. Constanzo z pen. 1:1, 85. Kubo z pen. 2:1, 73. Juhar 2:2

Průběh: Slávisté remizovali s Young Boys Bern 2:2, když obě branky vstřelili domácí z pokutových kopů. Nejprve po faulu Kolaříka, v závěru po sporném faulu Čontofalského. Za sešívané se dvakrát trefil Martin Juhar.
  V brance Slavie se objevil Kamil Čonotalský. Ve středu obrany nastoupila dvojice Milanů – Bortel s Nitrianským. Vpravo tedy operoval Martin Dostál. Záloha měla své tradiční složení a na hratu nastoupil Milan Škoda. V první půli byl švýcarský klub lepším týmem, ale v brance Slavie stál Kamil Čontofalský. V zápase velká překážka pro hráče Young Boys. Náš brankář vychytal v první půli čtyři velké šance soupeře, jednou mu pomohla tyč. Jako první se ale z gólu radovali svěřenci trenéra Petrouš. Ve 34. minutě se po brejkové situaci prosadil Martin Juhar. A v závěru půle mohlo být ještě veseleji, ale po centru Mičoly vychytal dobrý hlavičkový pokus Milana Škody pro změnu gólman Švýcarů.
  Do druhé půle vstoupili lépe domácí, protože hned v 52. minutě vyrovnali. Nařízenou penaltu po faulu Kolaříka proměnil Costanzo. Petr Kolařík se tak může považovat za penaltového nešťastníka této přípravy, protože po jeho zákroku sudí nařídil už třetí pokutový kop. Jenomže Slavie měla vedle Kamila Čontofalského v sestavě také Martina Juhara, který svůj výkon podtrhl v 73. minutě. Slovenský záložník napřáhl z pětadvaceti metrů a jeho rána skončila přímo v šibenici. Konečnou podobu dala výsledku 85. minuta. Sudí nařídil druhý pokutový kop ve prospěch domácích, tentokrát po sporném faulu Kamila Čontofalského. S penaltou si poradil Japonec Kubo. Sešívaní si připsali ve Švýcarsku velmi dobrou prověrku před startem Gambrinus ligy. Slavia do nového soutěžního ročníku vstoupí přesně za dva týdny soubojem s Baníkem Ostrava. Už zítra (6. července, 17:00) čeká opět hráče širšího kádru utkání na Xaverově s Hradcem Králové. Vstupné je volné.

Rozhodčí: ?

Diváci: 2.050

Trenér: „Prověřil nás soupeř, který v minulé sezoně hrál Evropskou ligu, není náhoda, že sebrali body i Liverpoolu. První půli jsme sice vyhráli 1:0, i když jsme paradoxně tahali za kratší konec. Druhá půle už byla z naší strany vyrovnanější, myslím si, že v poli jsme už byli soupeři rovnocenným partnerem. Škoda, že jsme v závěru zápasu dostali branku na 2:2. Na druhou stranu je asi remíza zasloužená, soupeř tam měl přece jen více šancí. Takový zápas byl pro nás velkou zkouškou, hráči viděli, kde musejí být, pokud chtějí hrát evropské poháry. Je před námi ještě určitě hodně práce,” uvedl po zápase trenér Michal Petrouš.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FC Hradec Králové
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 6. července 2013, Praha, Xaverov

Utkání: přátelské

Sestava: Černý (46. Rakovan) – Dostál, Krejčí, Kolařík (26. Zákostelský), Tusjak – Čepelák, Salašovič (70. Duga ) – Bazal (46. Prošek), Koreš, Hurka (63. Peterka) – Vondráček (55. Červenka)

Branky: 62. Tafat 0:1, 73. Červenka z pen. 1:1, 75. Červenka 2:1

Průběh: Slavia porazila díky dvěma gólům Červenky ve druhé půli Hradec Králové 2:1. Sešívaní, které v tomto utkání vedl trenér juniorky Daniel Šmejkal, testovali na postu stopera Jiřího Krejčího.
  V sestavě sešívaných se objevil Radek Černý a v obraně Jiří Krejčí, kterého Slavia testovala na postu stopera. Přes 190 cm vysoký obránce má za sebou angažmá v Jablonci, řecké Soluni, rumunském Temešváru nebo maďarské Pécsi. Hned ve 2. minutě se do šance po centru Hurky dostal Kolařík, jehož nebezpečnou hlavičku vyrazil jeden z obránců Hradce. Poté převzal iniciativu východočeský klub, v osmé minutě se blýskl Radek Černý, když si bravurně poradil se střelou Bodláka z pravé strany. Mezi 19. a 22. minutou si po vážnější příležitosti připsaly oba týmy. Nejprve hledal z pravé strany Zelený Zeca, ale jeho hlavička z nebezpečné pozice mířila nad branku. O tři minuty později se do protiútoku hnal Hurka, posunul doprava na Koreše, jehož prudká střela z voleje mířila těsně vedle pravé šibenice. Do druhé půle vstoupil lépe Hradec, respektive jako první se radoval ze vstřelené branky. Po akci na pravé straně se míč před Rakovanem dostal až na zadní tyč, kde byl připravený Tafat a otevřel skóre utkání. Vyrovnání přišlo poté, co na hřiště nastoupil Marek Červenka. Nejprve v 73. minutě suverénně proměnil penaltu po faulu na Dugu a hned o dvě minuty později si naběhl za obranu na krásnou přihrávku Peterky a z pravé strany obstřelil gólmana Koubka. V závěru utkání ještě po špatném výběhu Rakovana zachránil výhru Zákostelský.

Rozhodčí: Černý

Diváci: 200

Trenér: Daniel Šmejkal
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FK Baník Most
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. července 2013, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Petrák (78. Kolařík), Bortel, Čonka – Kisel (66. Hurka), Gecov, Zmrhal – Mičola (46. Štěpán), Škoda (58. Fenin), Juhar (58. Koreš)

Branky: 34. Bortel 1:0, 56. Štěpán 2:0, 70. Koreš 3:0, 80. Koreš 4:0

Průběh: Slavia si připsala vydařenou generálku na nadcházející ročník Gambrinus ligy. V pátek večer porazila v Edenu Baník Most 4:0, dvakrát se trefil Štěpán Koreš, premiérovou branku si hned v prvním zápase v sešívaném připsal záložník Vojtěch Štěpán.
  Začátek zápasu přinesl aktivitu hostů, když už po čtyřech minutách hry musel Vojtovu střelu likvidovat Čontofalský, po čtvrthodině hry ale převzala otěže zápasu Slavia. Nejprve mířil hlavou nad Milan Škoda, o několik minut později se míč po centru z levé strany dostal k Nitrianskému, kterého ale vychytal gólman Belaň. Slavia se první branky dočkala ve 34. minutě. Kisel rozehrál rohový kop, míč se z velkého vápna odrazil k volnému Milanu Bortelovi a ten prostřelil mosteckého gólmana. V závěru poločasu ještě Juhara po krásné kombinační akci vychytal Belaň a Škoda po Mičolově narážečce pálil do boční sítě.
  Do druhého poločasu nastoupila nová akvizice sešívaných, záložník Vojtěch Štěpán, jehož přestup byl definitivně dotažen jen několik hodin před výkopem. Osmadvacetiletý fotbalista z Hradce Králové se sedmi stovkám přihlížejících fanoušků představil v tom nejlepším světle. Už po jedenácti minutách pobytu na hřišti dostal přihrávku od Martina Juhara a do poloodkryté branky poslal Slavii do dvougólového vedení. Zbytek zápasu byl v režii Štěpánů – jednoho jménem a druhého příjmením. V 70. minutě centroval Vojtěch Štěpán z pravého křídla, míč propadl na malé vápno ke Štěpánu Korešovi a ten zvýšil na 3:0. O deset minut později ztratili mostečtí míč na půlce hřiště, Vojtěch Štěpán našel centrem rozběhnutého Štěpána Koreše a ten své sólo přes půl hřiště zakončil obloučkem přes padajícího gólmana. Slavia tak poslední přípravné utkání zvládla, Most porazila 4:0 a přesně za týden, v pátek 19. července od 20:15, ji čeká ostrý start do nového ročníku proti Baníku Ostrava.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FC Baník Ostrava
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 19. července 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2013/14, 1. kolo

Sestava: Čontofalský – Nitrianský, Petrák, Bortel, Čonka – Kisel (90. Fenin), Gecov , Zmrhal – Mičola (87. Štěpán), Škoda (61. Škutka), Juhar

Branky: 60. Kukec 0:1, 62. Mičola 1:1

Průběh: Pátou sezonu po sobě nezačala Slavia vítězně. V ligové premiéře ročníku 2013/2014 ji nepomohlo ani šestnáctiminutové nastavení po výpadku osvětlení a s ostravským Baníkem remizovala 1:1.
  Slávisté vstoupili do sezony vítězně naposledy v mistrovském ročníku 2007/2008, kdy zásluhou gólu Standy Vlčka porazili Jablonec, a toto čekání si ještě minimálně o rok prodlouží. Zápas přitom začal aktivně. Ve skvělé atmosféře se už v páté minutě mohli ujmout vedení hosté, Engelmann ale po Lukešově centru z voleje přestřelil. Na druhé straně po jedenácti minutách rozehráli slávisté rychle přímý kop, Nitrianský našel na velkém vápně Juhara a jeho bomba zamířila metr nad břevno. Ve zbytku prvního poločasu se hrál vyrovnaný fotbal, ve kterém se ani jedno z mužstev nedostalo do větší gólové šance. Až minutu před koncem dostal Karol Kisel přihrávku do vápna Ostravy a kličkou se zbavil obránce, jeho následnou střelu ale zblokovala hráz padajících hráčů Baníku.
  Druhá půle přinesla mnohem více šancí a to hlavně před brankou hostů. Po deseti minutách hry nacentroval Čonka míč na Mičolovu hlavu a náš záložník poslal míč několik desítek centimetrů nad břevno. O dvě minuty později hlavičkoval z podobného místa Juhar, proti němu se pro změnu blýskl gólman Bárta. Jako první ale skórovala překvapivě Ostrava. V 60. minutě se v jednom z jejích brejků dostal míč k Davoru Kukecovi, na jehož střelu z dvaceti metrů si Čontofalský sice sáhl, v cestě do sítě ji ale zabránit nedokázal. Trenér Petrouš okamžitě reagoval, když poslal na hřiště místo Škody čerstvého Škutku, a Slavia se vrhla za vyrovnáním. To se naštěstí povedlo už za dvě minuty, Nitrianského centr propadl na zadní tyči k Tomáši Mičolovi a náš záložník z voleje o břevno poslal míč do sítě. V 63. minutě měl pak vedení na noze Škutka, střelou z otočky ale trefil jen nohy Dediče. Slavia měla převahu, její tlak možná trochu přibrzdil čtvrthodinový výpadek proudu, po kterém na stadionu zhaslo osvětlení, i po něm se ale sešívaní mohutně pokoušeli o zvrat v zápase. V 85. minutě mířil střídající Škutka hlavou jen těsně nad, o čtyři minuty později tečoval stejný hráč Zmrhalův prudký centr, na branku ho ale nasměrovat nedokázal. Sešívaní tlačili i v téměř sedmnáctiminutovém nastavení. V obrovské šanci se octl Martin Fenin, který se uvolnil na penaltové značce, následnou střelu mu ale zblokoval padající hráč Baníku. Dvě minuty před koncem zápasu se pak ke střele z voleje dostal ve vápně Nitiranský, míč z jeho nohy ale těsně minul vzdálenější tyč. V posledním útoku utkání se pak k hlavičce dostal Milan Bortel, z malého vápna ale poslal míč nad břevno. Slavia tak vstoupila do ligy ziskem jednoho bodu, za týden v neděli ji čeká zápas v Liberci.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 7.575

Trenér: Dát vítěznou branku se však Petroušovým svěřencům nepodařilo, sbírali jen roh za rohem. „Snaha byla, ale dneska jsme to štěstí neměli. V silách mužstva ale je hned za týden v Liberci získat body zpátky,” věří trenér červenobílých.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



FC Slovan Liberec – Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 28. července 2013, Liberec

Utkání: 1. liga 2013/14, 2. kolo
Vladyslav Kalitvincev z Liberce a Matúš Čonka ze Slavie.

Sestava: Černý – Nitrianský , Petrák, Bortel , Čonka – Kisel , Gecov , Zmrhal – Juhar (56. Koreš), Fenin (66. Škutka ), Mičola (76. Štěpán)

Branky: 44. Kisel 0:1, 46. Rabušic 1:1, 59. Rabušic 2:1

Průběh: Sešívaným nevyšel první venkovní zápas nové sezony. Slavia sice po prvním poločase vedla zásluhou Karola Kisela, dvě branky domácích po přestávce ale zápas otočily.
  První půle začala velkou šancí Rybalky, kterou naštěstí zastavil ofsajd. Na druhé straně vystrašil Kováře prudkou křížnou střelou Juhar, liberecký gólman ale dokázal jeho pokus vyrazit a Nitrianskému znemožnil dorážku Kelić. Ve 39. minutě se zastřeloval Karol Kisel, když mu po prudkém Zmrhalově centru nesedla rána z velkého vápna. Dvě branky tak orámovaly až poločasovou přestávku. Ve 44. minutě to byl právě kapitán Slavie Kisel, který umístil míč do šibenice po Nitrianského přihrávce a poslal tak Slavii do vedení. Hned minutu po začátku druhé půle se ale natlačil v našem vápně natlačil před Radka Černého Michael Rabušic a prudký centr z pravé strany tečoval do naší sítě. 1:1. Liberec po vstřelené brance ožil a hrozil hlavně akcemi z pravé strany. V 54. minutě ještě mířil Rabušic na přední tyči mimo, o pět minut později ale poslal domácí do vedení. Kušnír nacentroval od pravé lajny a liberecký útočník otočil svým druhým gólem průběh utkání. Těsně po vedoucí brance Liberce si Radek Černý včasným vyběhnutím poradil s únikem Dzona Delarge, šance na vyrovnání měla ale i Slavia. V 62. minutě mířil Karol Kisel krásnou střelou do šibenice, Kovář ale jeho pokus vyrazil na roh. O tři minuty později si v největší šanci Slavie ve druhé půli naběhl na Nitrianského centr Štěpán Koreš, z voleje ale namířil balon metr nad branku. Do konce zápasu si obě družstva připsala ještě po jedné šanci, Delarge ale pálil do tyčky a Petrák, ke kterému se odrazil míč po zákroku libereckého brankáře, poslal svou střelu z malého vápna mimo tři tyče. Slavia má tak po dvou zápasech nového ligového ročníku bilanci jedna remíza a jedna prohra, Liberec jí oplatil jarní porážku 1:3 z Edenu. V dalším kole čeká sešívané domácí zápas se Sigmou Olomouc.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 6.638

Trenér: „Jsem obrovsky zklamaný, v první půli nic nenasvědčovalo tomu, že bychom měli z Liberce odjet s prázdnou,” přiznal na úvod pozápasové tiskové konference trenér Slavie Michal Petrouš. „Úvod druhé půle nás nezastihl v dobré formě, nechali jsme si dát dva góly. Soupeř se pak zatáhl a hrál na brejky. Ale i my jsme měli šance na vyrovnání, třeba Štěpán Koreš,” pokračoval Petrouš. „Jsme určitě z průběhu druhé půle zklamaní. Máme v kádru dost zkušených hráčů, kteří měli takový zápas dovést do vítězného konce. Nechat si po půlce dát dvě branky je velká škoda. Musíme se podívat na příčiny, proč k tomu došlo, a nezbývá nám než na to doma zareagovat,” zakončil Michal Petrouš.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – SK Sigma Olomouc
2 : 3 (0 : 1)

Datum: 5. srpna 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2013/14, 3. kolo

Sestava: Černý – Nitrianský (66. Škutka), Bortel, Petrák, Čonka – Gecov – Koreš (56. Štěpán), Zmrhal, Kisel, Juhar – Fenin (46. Škoda )

Branky: 35. Šindelář 0:1, 61. Navrátil 0:2, 69. Petrák 1:2, 80. Lietava 1:3, 88. Kisel 2:3

Průběh: Fotbalisté Olomouce zvítězili v dohrávce 3. ligového kola na Slavii 3:2 a získali první body v sezoně. Hosty poslal do vedení premiérovou trefou v nejvyšší soutěži Šindelář, po pauze přidal druhý gól Navrátil. Pak snížil Petrák, ale v 80. minutě rozhodl Lietava. Slavia už jen zkorigovala skóre Kiselem. S Olomoucí prohrála třetí z posledních čtyř vzájemných duelů a s jedním bodem je předposlední.
  Na Pražanech byl špatný start do sezony mnohem viditelnější než na soupeři a první půle tak patřila hostům. Poprvé zahrozili v osmé minutě, kdy si na přímý kop naběhl Dreksa a domácí zachránil brankář Černý. Slávistům se nedařilo. V ofenzivě byli nepřesní, a když už se dostali do dvou brejků, pokazili si je nepřesností. Střední část úvodního dějství postrádala vzruch, oběma týmům navíc ztěžoval hru nekvalitní terén, který po zápase čeká rekonstrukce. Od úterý bude v Edenu probíhat instalace nového trávníku před Superpohárem mezi Bayernem Mnichov a Chelsea. Trápení slávistů vrcholilo deset minut před pauzou. Při rohovém kopu zůstal trestuhodně volný Šindelář a jeho hlavička z poměrně velké dálky zapadla do sítě. Dvě minuty nato mohlo být s domácími ještě hůř. Falta postupoval sám na Černého a Pražany zachránila tyč. Až pak se Slavia probudila, Kiselův přímý kop ale vytáhl bývalý gólman červenobílých Zlámal a Petrák vzápětí mířil po rohovém kopu vedle.
  Petrouš do druhé půle poslal Škodu místo nevýrazného Fenina, svůj tým ale z letargie neprobudil a Sigma ho navíc brzy utnula. Nejprve po Schulmeisterově rohu ještě Lietava hlavičkoval, po hodině hry už ovšem Olomouc pojistila svůj náskok. Při brejku zůstal úplně sám Navrátil a s přehledem obstřelil Černého.
  Domácí mohl nadobro srazit Dreksa, který doklepl míč zblízka do sítě, jenže pomezní sudí chybně odmával ofsajd. Místo definitivního rozhodnutí slávisté zápas zdramatizovali. Zlámal v 69. minutě neodhadl centr z rohového kopu a Petrák svým druhým gólem v lize snížil. Domácí ale na zvrat pomýšleli jen jedenáct minut, než Lietava s přehledem zakončil další brejk a druhou brankou v olomouckém dresu hosty opět uklidnil. Slavia se nevzdala a Kisel v 88. minutě z přímého kopu snížil. Nápor domácích umocnilo vyloučení Škerleho, ale na vyrovnání už neměli čas. Sigma tak napravila minulou porážku z Dukly 0:4.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 5.842

Trenér: „Z naší strany to bylo absolutně nevydařené utkání, výsledek 2:3 je pro nás milosrdný. Můžu být spokojen jen s poslední dvacetiminutovkou, kdy jsme se nadechli k tlaku, zkorigovali výsledek. Zase takovýhle začátek, jeden bod ze tří zápasů, to je ostuda. Jsme málo poctiví směrem dozadu, chyba je v bránění celého mužstva. Chvílemi jsem měl sto chutí vlítnout na hřiště. Utkání bylo o charakteru, o vůli a myslím, že někteří hráči v tom mají rezervy. Jedna věc je, když se daří. Na jaře jsme neměli co ztratit, teď když je trochu tlak, to vypadá, že neběháme. To, že jsme na jaře zvládli čtyři zápasy, neznamená, že to půjde samo. Bylo vidět, že někteří hráči to pod tlakem nezvládají a tlak se bude ještě stupňovat. Budu si muset s některými pohovořit.”

Poznámky: 89. Škerla (Olomouc)
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FK Dukla Praha – Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 9. srpna 2013, Praha, Juliska

Utkání: 1. liga 2013/14, 4. kolo

Sestava: Černý – Nitrianský , Bortel, Kolařík (56. Škutka), Dostál – Petrák – Štěpán (65. Koreš), Kisel , Zmrhal, Juhar (90. Čonka) – Škoda

Branky: 27. Kisel 0:1

Průběh: Premiérový gól v zápasech Slavie s Duklou, premiérový ligový start Petra Kolaříka, ale hlavně premiérová výhra sešívaných v probíhajícím ročníku. Takový byl zápas Slavie s Duklou. Červenobílí berou díky Karolu Kiselovi na Julisce tři body.
  Trenér Petrouš „dodržel slovo” a oproti zápasu s Olomoucí výrazněji sáhl do sestavy. Na postu stopera si ligovou premiéru odbyl Petr Kolařík, ještě v loňské sezoně opora úspěšné juniorky, Ondra Petrák se vrátil na „svůj” post defenzivního záložníka. Na kraji obrany nahradil Čonku Dostál, na kraji zálohy zase nastoupil místo Koreše Vojtěch Štěpán a v útoku místo Fenina Milan Škoda. Na sešívaných byla od samého začátku vidět snaha o první ligové vítězství a v počátečních dvaceti minutách pustili Duklu jen sporadicky na svoji polovinu. Kýženou branku ale tlak nepřinesl, naopak ve 20. minutě se do první velké šance dostali domácí. Kolařík za sebou nechal Bergera, jehož ránu ale stačil skvěle vykopnout Černý. Míč se ještě odrazil ke Kaloudovi, jeho dorážku ale zblokoval obětavým skokem právě Kolařík. Ve 27. minutě zápasu se diváci dočkali historického okamžiku. Poprvé od návratu Dukly na prvoligové trávníky padl v jejím zápase se Slavií gól a k radosti hráčů i fanoušků v červenobílých dresech míč rozvlnil síť za brankářem Radou. Milan Nitrianský našel centrem z pravé strany na malém vápně kapitána Kisela a ten se střelou ke vzdálenější tyči nemýlil. Kisel dal třetí branku v sezoně a poslal Slavii do vedení.
  Obrovskou šanci navýšit skóre měli slávisté hned na začátku druhé půle. Juharova křížná střela skončila na Radově levé tyči a míč se odrazil přesně k Milanu Škodovi, náš útočník ze sebe ale nesetřásl střeleckou smůlu a svou dorážkou trefil jen ležícího brankáře Radu. Po 56 minutách hry musel navíc trenér Petrouš sáhnout k překvapivým změnám v rozestavení. Zraněného debutanta Kolaříka nahradil Dávid Škutka a na místo stopera se stáhnul Milan Škoda. V 72. minutě zahrozili domácí. Malého centr našel ve vápně Kaloudu, ten ale naštěstí netrefil míč ideálně a poslal svou střelu vedle levé tyče. Krátce nato srazil gólman Rada ve vápně pronikajícího Kisela, rozhodčí Ardeleánu ale k překvapení všech slávistů neodpískal penaltu a našemu kapitánovi navíc udělil žlutou kartu. Dukla si v závěru zápasu vytvořila tlak, k větším šancím se ale nedostal ani nejlepší ligový střelec Pospěch, ani žádný z dalších hráčů ve žlutém. V nastaveném čase navíc viděl za zákrok na Škutku červenou kartu exslávista Jan Vorel. Sešívaní si za výhru 1:0 připsali první ligovou výhru a se čtyřmi body se jim bude dívat na tabulku přeci jen o něco lépe. V dalším kole přivítá Slavia na svém stadionu v pondělí 19. srpna Teplice.

Rozhodčí: Petr Ardeleánu

Diváci: 4.916

Trenér: „Nepustili jsme Duklu k její hře, která je specifická a nepříjemná pro soupeře. Při jedné šanci nás Radek (Černý) podržel, ale i my měli dobré příležitosti,” připomněl Petrouš.
  Kvůli zranění třísla musel ze hřiště debutant Kolařík a na poslední půlhodinu ho na stoperském postu zastoupil útočník Škoda. „Udělal jsem risk, že jsem Milana posunul do obrany, kde asi před deseti lety hrál. Nakonec nám pomohl ve dvou ve třech hlavičkách. Zaslouží velké absolutorium, protože to pro něj nebylo lehké," ocenil Petrouš.
  „Dneska po dlouhé době rozhodl týmový duch a bojovnost, což nám v předchozích zápasech chybělo. Doufám, že to nebyla jen jedna vlaštovka. Moc si cením výhry na Dukle, hraje se tu těžko. Kluci to vítězství moc potřebovali, doufám, že v utkání s Teplicemi to potvrdí,” dodal Petrouš.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FK Teplice
0 : 7 (0 : 2)

Datum: 19. srpna 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2013/14, 5. kolo

Sestava: Černý – Nitrianský , Bortel, Kolařík, Dostál (65. Fenin) – Petrák, Zmrhal – Štěpán, Kisel (70.), Juhar (45. Koreš) – Škoda (65. Škutka)

Branky: 11. Táborský 0:1, 28. Jablonský 0:2, 64. Mahmutović 0:3, 72. Matula 0:4, 79. Mahmutović 0:5, 87. Mahmutović 0:6, 90.– Ljevaković 0:7

Průběh: Fanoušci v Edenu si zavzpomínali na časy Ligy mistrů. A bohužel, nebylo to veselé vzpomínání. Téměř šest let starou porážku 0:7 z Arsenalu zopakovaly v Edenu Teplice a slávisty vyprovodil ze hřiště pískot tribun.
  Teplice měly před pátým kolem o čtyři body více než Slavia, přesto asi nikdo, kdo si našel v pondělí večer cestu do Edenu, nečekal tak tragický výsledek. Zápas skončil porážkou domácí Slavie 0:7, což je nejhorší porážka Slavie v její historii. První šance Slavie přišla v sedmé minutě. Juhar našel mezi stopery Škodu, náš útočník ale zamířil hlavou mimo. Pohříchu, byla to ale poslední nadějnější šance červenobílých v celém utkání. V jedenácté minutě načali totiž svůj účet hosté. Na Vachouškův roh si naskočil Táborský a hlavou poslal míč do sítě. Ve 27. minutě pak padla druhá branka první půle a znovu ze standardní situace. Vachoušek poslal z přímého kopu polovysoký centr a volný David Jablonský tečoval před Radkem Černým míč do branky.
  Druhá půle dopadla pro slávisty ještě katastrofálněji, než ta první. V 64. minutě poslal Milan Bortel pomalou malou domů, kterou vystihl Mahmutovič. Černý sice stačil míč špičkou kopačky vychýlit z jeho dráhy, Mahmutovič ale souboj ustál a do odkryté branky poslal svou první a teplickou třetí branku. Frustrace hráčů Slavie, kterým se nedařil přechod do útoku a nedokázali si vytvořit šance na snížení, vyvrcholila v 70. minutě. Za protesty po Kolaříkově faulu viděl kapitán Karol Kisel dvě žluté karty několik vteřin po sobě a musel opustit hřiště. Hra sešívaných, kteří v té chvíli hráli na riziko už jen se třemi obránci, se tak ještě více otevřela a výsledkem byly čtyři branky v posledních dvaceti minutách. V 72. minutě poslal Matula po další standardce míč do sítě hlavou, v 79. a 87. minutě pak zkompletoval Mahmutovič po dvou rychlých kontrech hostů hattrick. Poslední slovo měl pak v 90. minutě do zcela rozhozené obrany červenobílých Ljevakovič. Slavia utrpěla na domácí půdě ostudný debakl a bude se muset vzpamatovat do dalšího utkání. To ji čeká v sobotu 24. srpna v Brně proti Znojmě.

Rozhodčí: Libor Kovařík

Diváci: 6.458

Trenér: „V každém utkání je snaha dostat soupeře pod tlak, dát brzký gól, jako se to povedlo třeba Dukle s Olomoucí. Opak byl bohužel pravdou. Dostali jsme dva hloupé góly po standardních situacích. Hráči mají určené své hráče a musí plnit své úkoly. Ta první půle bohužel ovlivnila vše," okomentoval první půli Michal Petrouš. O přestávce ještě netušil, co mu jeho tým připraví...
  „Druhá půle přinesla na začátku paradoxně oživení, hlavně příchodem Koreše. Cítili jsme, že můžeme ten gól dát. Pak ale přišla chyba a následně vyloučení Karola Kisela. Zariskovali jsme, nabádali jsme krajní záložníky, aby pomáhali obraně, ty čtyři góly jsme si ale dali sami," pokřačoval trenér s tím, že něco podobného nepamatuje.
  „Ve fotbale už jsem zažil hodně špatné situace, takovouhle ale opravdu ještě ne," přiznal kouč. „Takový výsledek je obrovská ostuda. Jsem pod tím podepsaný jako hlavní trenér. Pro mě je čest trénovat Slavii, ale takhle prohrát. Já tomu ani teď nemůžu věřit. Pořád si říkám, že to je špatný sen," pokračuje trenér, který po zápase ani nestačil s nikým promluvit.
  „Jen jsem seděl ve své kanceláři a lámal jsem si hlavu," přiblížil svůj pozápasový stav. „Opakuji, je to ostuda. Z boje neutíkám, ale zároveň neutíkám před ničím," nezříká se slávistický trenér zodpovědnosti.
  Ve druhé půli poslal trenér do hry další dva útočníky. O tom, že by vsadil na obranu, neuvažoval. „Byla to také varianta. Já jsem vsadil na to, že než prohrát 0:3 nebo 0:4, tak se ještě pokusit o zkorigování," líčil trenér, který se ve druhé půli musel obejít bez vyloučeného Karola Kisela.
  „Měl by se ovládnout. Jsem si vědom toho, že každý hráč je frustrovaný, ale kdyby toto udělal každý, tak se zápas ani nedohraje. Měl by udržet nervy," vysvětloval trenér, který na druhou stranu kapitána bránil.
  
„Máme málo lídrů. Pouze Karola. Nikdo to neseřval, nezvedl prapor. To jsem tam neslyšel, já to z lavičky neuřvu. Je to o charakteru, o individualitách, o srdci. Vypadá to, jakoby hráčům bylo jedno, jak to dopadne," lituje trenér.
  Komu výsledek nebyl lhostejný, jsou fanoušci. „Nemůžeme se jim divit. Každý slávista je na svůj klub hrdý, na tu hvězdu. Když pak vidí toto, tak se nemůžou ničemu divit. Možná, kdybychom byli v Turecku, tak by se děly i horší věci. Doufám, že dojedu zdravý domů," zakončil trenér zřejmě nejhorší pozápasovou tiskovou konferenci ve svém životě.

Poznámky: Internetové deníky iDnes a Sportovní noviny přinesly k utkání mezi dalšími i tyto články:
2013–08–19 • Teplice uštědřily Slavii nejtěžší porážku v samostatné lize 0:7
2013–08–19 • Zlobě fanoušků se nedivím, doufám, že dojedu domů, řekl trenér Slavie
2013–08–20 • Jsem spoluviník, přiznal trenér Petrouš po historickém debaklu
2013–08–20 • Naši fanoušci si to nezasloužili, je to fotbalová tragédie, řekl Kisel
2013–08–20 • Slávisté dle fandů nemají nosit sešívané dresy, dokud se nezlepší
2013–08–20 • Šéfové Slavie řeší blamáž, hráči i trenéři se jim budou zodpovídat
2013–08–21 • Slavii by pomohl úspěch, nebo absolutní krach, říká šéf kotle Strašák
2013–08–21 • Vedení Slavie kouče Petrouše po debaklu neodvolalo
2013–08–22 • Slávisté zaplatí milion. Další nevyhraná utkání je budou stát polovinu
2013–08–22 • Za trest bez sešívaných dresů. Neblázněme, nabádá Cipro
(slavia.cz // www.idnes.cz // www.sportovninoviny.cz)



1. SC Znojmo – Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 24. srpna 2013, Brno

Utkání: 1. liga 2013/14, 6. kolo

Sestava: Černý – Dostál, Bortel, Dobrotka, Čonka – Gecov – Štěpán, Petrák (83. Šimeček), Zmrhal, Koreš (72. Hurka) – Škoda (64. Škutka)

Branky: 25. Koreš 0:1

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha porazili v 6. kole první ligy v Brně nováčka soutěže Znojmo 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil ve 25. minutě Štěpán Koreš. Svěřenci trenéra Michala Petrouše vítězství částečně odčinili pondělní domácí debakl 0:7 s Teplicemi a odvrátili hrozbu půlmilionové pokuty, kterou by dostali od vedení klubu v případě dnešního neúspěchu.
  Na hráčích Slavie byla patrná snaha odčinit debakl a svého soupeře převyšovali větší herní aktivitou i územní převahou. Znojmo sice po změně stran výrazně zlepšilo, po střeleckém koncertu v minulém kole v Jablonci ale vyšlo gólově naprázdno. Nováček zůstal i po šestém kole bez vítězství na posledním místě tabulky a zatím ve třech zápasech v brněnském azylu nedal branku. Trenér Slavie Petrouš oproti nevydařenému duelu s Teplicemi pozměnil hlavně složení obranné čtveřice, kde se nově objevili uzdravený Dobrotka a Čonka. Hned v úvodní minutě se po hrubce zadáků Slavie ocitl zcela sám před brankářem Černým znojemský Reljič, který už měl málo prostoru k přesnějšímu zakončení. To ale byla na celý úvodní poločas jediná hrozba nováčka. Po tomto varování převzala Slavia pevně do svých rukou režii zápasu. Tempo diktovala středová řada, v níž vynikali přehledem Petrák a rychlými útoky po pravé straně Štěpán. Už ve 2. minutě Petrák zamířil dělovku přímo do náruče brankáře Hrubého. Dalších dvacet minut sice měla Slavia územní převahu, nedokázala si ale poradit s pozornou obranou protivníka. Střeleckým pokusům ze střední vzdálenosti chyběla přesnost. Až ve 25. minutě prošel středem hřiště Petrák, poslal do útoku Koreše, který přesnou střelou k tyči otevřel skóre utkání. Znojmo se sice po inkasovaném gólu pokusilo otevřít hru, snaha se ale projevila v herním chaosu a častých chybách. Slavia se po nich dostávala častěji k zakončení, ve 34. minutě po Škodově centru zahodil příležitost zvýšit náskok Zmrhal.
  Trenér Znojma Kalvoda nebyl s výkonem v prvním poločase vůbec spokojen a po bouřce v šatně se hra jeho svěřenců zlepšila. Ligový nováček zvýšil bojovnost i důraz v osobních soubojích a vypracoval si i možnosti k vyrovnání. Nejblíže ke srovnání skóre měl po signálu z trestného kopu Hnaníček, jenž sám před brankářem Černým mířil hlavou vedle. V závěru ještě kouč Kalvoda posílil ofenzívu zařazením dalšího útočníka Vašíčka. Deset minut před koncem si neporadil s brankářem Černým ani Nepožitek.
  V závěru navíc Znojmo dohrávalo o deseti poté, co se Reljič ohnal po soupeři a dostal červenou kartu za oplácení.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 1.485

Trenér: „Byl to zápas dvou rozdílných poločasů. V prvním jsme dominovali, bohužel jsme kromě jedné branky další góly nedali. Přestože jsme chtěli hrát i ve druhém poločase aktivně, tak se nám to podařilo asi deset minut. Potom jsme se zbytečně zatáhli. Naštěstí Znojmo šance neproměnilo. Měli jsme obavy ze standardních situací Heinze, který umí míč zatočit do sítě. Jsme rádi, že jsme po pondělním výprasku vyhráli. Pro hráče to nebyl zápas lehký. Ještě jsme nehráli tak dobře, jako dnes v prvním poločase. Asi budeme muset být pod tlakem v každém utkání. V závěru jsme měli v hlavách, že musíme náskok udržet. Chyběla nám druhá stránka, přidat ještě branku. Měli jsme ve středu pole hodně mladých kluků. Brankář Černý předvedl podobný výkon jako na Dukle. Za branky proti Teplicím nemohl. Základní kámen úspěchu byl obránce Dobrotka, jenž patřil k tahounům obrany.”

Poznámky: 89. Reljič (Znojmo)
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Chomutov – Slavia
0 : 7 (0 : 2)

Datum: 28. srpna 2013, Chomutov

Utkání: Pohár České pošty, 2. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál (51. Nitrianský), Kolařík, Bortel, Čonka – Koreš, Zmrhal, Kisel (61. Fenin), Gecov (46. Petrák), Hurka – Škutka

Branky: 13. Bortel 0:1, 30. Hurka 0:2, 47. Kisel 0:3, 60. Hurka 0:4, 64. Čonka 0:5, 82. Škutka 0:6, 86. Koreš 0:7

Průběh: Slávisté zvládli 2. kolo Poháru České pošty v Chomutově. Domácí klub přestříleli vysoko 7:0, dva góly vstřelili Martin Hurka a Dávid Škutka.
  V základní sestavě tentokrát dostal šanci brankář Matej Rakovan, do zálohy se vrátil pro Znojmo vykartovaný Karol Kisel a na hrotu útoku nastoupil Dávid Škutka. Od počátku zápasu byli na novém stadionu v Chomutově sešívaní aktivnějším týmem. Ve 2. minutě zahrozili svěřenci trenéra Petrouše po akci Koreše se Škutkou, ve 13. minutě už se radovali z vedení. Martin Hurka odcentroval z rohového kopu, míč propadl na zadní tyč, kde byl připraven Milan Bortel a v pohodě otevřel skóre zápasu. Za deset minut prošel Karol Kisel středem hřiště, vysunul vpravo nabíhajícího Škutku a ten tváří v tvář gólmanovi mířil těsně vedle levé tyče. Po půlhodině hry sešívaní slavili dvougólové vedení. Škutka našel krásnou kolmicí nabíhajícího Hurku, který se trefil přesně k tyči. Minutu před koncem ještě v dobré příležitosti minul branku Štěpán Koreš a do šaten se šlo za stavu 2:0 pro Slavii.
  Po přestávce nahradil Marcela Gecova Ondřej Petrák. Hlasatel na stadionu tuto změnu ani neohlásil a Slavia vedla už 3:0. Kapitán Kisel si postavil míč k přímému kopu a nádhernou střelou z 25 metrů upravil skóre na rozdíl třídy. V 60. minutě zvýšil na 4:0 po krásném centru Milana Nitrianského z pravé strany na zadní tyči připravený Martin Hurka a připsal si tak svůj druhý gól v zápase. Hned za čtyři minuty předvedli sešívaní možná nejhezčí akci zápasu. Od levé lajny přenesli Čonka s Petrákem hru až doprava na Nitrianského, který si gólovou asistenci zopakoval. Tentokrát našel střelce Dávida Škutku. Osm minut před koncem našel Koreš „dloubáčkem” za obranou tři slávisty, míč si vzal Škutka a přes marnou snahu domácího gólmana Zaťka přidal šestý gól Slavie. Přání slávistických fanoušků vyslyšeli slávisté v 86. minutě, kdy přidali kýžený sedmý gól. Za obranu si naběhl Štěpán Koreš a podobně jako v Brně proti Znojmu chladnokrevně zakončil. Slávisté tak porazili Chomutov 7:0 a ve třetím kole se utkají s HFK Olomouc.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 3.255

Trenér: „Jsem moc rád, jak k utkání kluci přistoupili, na hřišti to bylo samozřejmě vidět. Zažil jsem pohárový výbuch v Převýšově, jsem moc rád, že kluci nenechali nikoho na pochybách. Těší mě zejména efektivita, že jsem dávali góly. Věřím, že takové vítězství hráčům moc pomůže, zejména před utkáním s Jihlavou, které musíme zvládnout, abychom v reprezentační přestávce dobře potrénovali a co nejlépe se připravili na domácí zápas s Mladou Boleslaví. Rádi bychom potěšili naše fanoušky konečně i doma,” uvedl trenér Slavie Michal Petrouš.
(slavia.cz)



FC Vysočina Jihlava – Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 1. září 2013, Jihlava

Utkání: 1. liga 2013/14, 7. kolo

Sestava: Černý – Dostál, Bortel , Dobrotka , Hurka – Petrák, Zmrhal – Štěpán (46. Mičola), Kisel, Koreš (64. Juhar) – Škutka (78. Škoda)

Branky: 14. Škutka 0:1, 74. Vaculík z pen. 1:1, 86. Kopic 2:1

Průběh: Slavia v rámci 7. kola fotbalové Gambrinus ligy prohrála 1:2 v Jihlavě. Na Vysočině přitom po gólu Škutky vedla, ale po přestávce skóre otočili Vaculík, jenž se trefil z penalty, a Kopic. Svěřenci trenéra Petrouše tak nesplnili úkol tří výher, který dostali po debaklu od Teplic, a čeká je další půlmilionová pokuta.
  Od začátku to byli hosté, kdo byl na Vysočině nebezpečnější. Ve 13. minutě ještě Petrák nezamířil po rohu přesně, ale o chvíli později už hlavou po centru z levé strany síť za Blažkovými zády rozvlnil Škutka. Jihlavané ohrožovali branku Černého pouze střelami z dálky, o které se staral hlavně Harba, nebo tradičně ze standardních situací. Slávisté mohli ve 27. minutě pojistit vedení, ale při závaru před brankou jim chyběl větší důraz a brankář Blažek jim radost pokazil. Ani ve druhém poločase Jihlava žádný ofenzivní válec nepředvedla. Až v 74. minutě v souboji s Dobrotkou upadl ve vápně Harba, rozhodčí Jech nařídil pokutový kop a kapitán domácích Vaculík se nemýlil. Vrátit vedení Slavii mohl Kisel, ale zblízka netrefil Blažkovu branku. Slavia sice dál tvořila hru, ale rozhodující branku vstřelili domácí, když se čtyři minuty před koncem střelou k pravé tyči prosadil Kopic. Znojmo a v poháru Chomutov sice slávisté porazili, ale třetí část úkolu tentokrát nezvládli a budou znovu platit.

Rozhodčí: Jiří Jech

Diváci: 3.780

Trenér: „Jsme obrovsky zklamaní, přišli jsme o tři body. Zápas jsme měli dobře rozehraný, první půle byla jednoznačně v naší režii,” uvedl slávistický kouč Michal Petrouš. „Před přestávkou jsme si hodně slibovali, že bychom tady mohli vyhrát,” doplnil
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



1. FC Union Berlin – Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 7. září 2013, Německo, Berlin

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas Rakovan – Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Čonka – Hurka, Petrák – Fenin, Kisel, Koreš – Škutka; 2. poločas Hrubeš – Nitrianský, Uyi , Dobrotka, Dostál – Petrák (78. Vondráček), Gecov – Mičola, Bunjaku, Juhar – Škoda

Branky: 45. Teroode 1:0, 48. Bunjaku 1:1

Průběh: Slavia remizovala v přátelském zápase na půdě Unionu Berlín 1:1. Domácí šli do vedení v poslední minutě první půle, ve 48. minutě ale srovnal skóre testovaný záložník Alban Bunjaku.
  Slávisté odjeli do Berlína celkem s dvaceti hráči, když na poslední chvíli vyřadilo lehké zranění z nominace Petra Kolaříka. Dva testovaní fotbalisté, Sergio Uyi a Alban Bunjaku se oba představili ve druhém poločase. V první půli byl lepším týmem domácí Union. Poté, co v deváté minutě sebral Korešovi nadějnou šanci domácí gólman Glinker, se na dlouhou dobu jiskřilo jen před brankou Slavie. V 11. minutě zachránil Slavii ofsajd, který znemožnil uznat Özbekovu dorážku. Za dalších jedenáct minut hlavičkoval bez jednoho centimetru dvoumetrový stoper Unionu Christian Stuff, Rakovan ale jeho pokus chytil. Gólman Slavie si za celý první poločas neodpočinul ani pár minut. Hned ve 26. minutě perfektním zákrokem vyškrábl na roh Kohlmannovu střelu, za minutu lapil další hlavičkový pokus Stuffa a hned po další akci Unionu musel reflexivně vykopávat Quiringovu střelu z deseti metrů. Šance Slavie přišla až ve 34. minutě. Hurka našel na levém kraji vápna kolmicí Koreše, ten si míč posunul a svou střelou jen těsně minul vzdálenější tyč. Pět minut nato pálil zpoza vápna Fenin, branku ale také těsně minul. Nakonec se branky přeci jen dočkali domácí. Po centru z pravé strany se nedohodli bránící hráči v našem vápně, po nešťastném Nitrianského odkopu se k míči dostal Terodde a střelou o tyč Rakovana v poslední minutě první půle překonal.
  Sešívaní do druhé půle obměnili sestavu a na hřiště poslali oba dva testované hráče a právě jeden z nich, záložník Alban Bunjaku se už ve 48. minutě odvděčil gólem. Na polovině soupeře obral o míč váhajícího obránce a podél gólmana poslal míč do sítě. 1:1. Po vyrovnávací brance byla pro změnu aktivnějším týmem Slavia, postupem času se hra ale vyrovnala a míč se pohyboval převážně na středu hřiště. V 80. minutě slávistický stoper Uyi nedosáhl na míč a dal tak příležitost Dauschovi, ten ale svou střelu poslal vedle Hrubešovy branky. V 83. minutě se na druhé přes Dostála a Juhara dostal míč k Bunjakuovi, jeho střelu ale vyrazil gólman Glinker na roh. Slavia tak remizovala v Berlíně s Unionem 1:1. Přesně za týden se představí už v ostrém utkání, v Gambrinus lize hostí v sobotu od 20:15 Mladou Boleslav.

Rozhodčí: ?

Diváci: 918

Trenér: „V první půli jsme úmyslně zvolili opatrnější taktiku, protože jsme měli v nohách dlouhou cestu, bylo vidět, že měli kluci těžší nohy, tak jsme nechtěli zbytečně otevírat hru. Taktika se nám vyplatila až na ty poslední dvě minuty, kdy jsme soupeře po vlastní chybě pustili do vedení. Zatímco soupeř hrozil spíše ze standardek, my jsme měli tři nebo čtyři povedené brejky, škoda, že jsme ty situace před brankou lépe nevyřešili,“ uvedl k prvnímu poločasu Michal Petrouš.
  „Ve druhé půli jsme v poli vyměnili sedm hráčů, hra byla z naší strany živější a zaslouženě jsme vstřelili branku. Druhá půle byla naprosto vyrovnaná, utkání jsme mohli vyhrát, ale samozřejmě jsme spokojeni i s remízou. Utkání splnilo svůj účel, myslím si, že to klukům pomůže i po psychické stránce, hráli jsme s druhým celkem druhé německé Bundesligy,“ dodal trenér Slavie.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FK Mladá Boleslav
0 : 4 (0 : 1)

Datum: 14. září 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2013/14, 8. kolo

Sestava: Hrubeš – Nitrianský, Kolařík, Dobrotka, Dostál – Gecov (46. Rakovan), Zmrhal – Koreš, Kisel (81. Šimeček), Hurka – Škutka (62. Škoda)

Branky: 34. Štohanzl 0:1, 61. Ščuk 0:2, 69. Nešpor 0:3, 85. Chramosta 0:4

Průběh: Domácí trápení slávistických fotbalistů pokračuje. Pražané v prvním utkání před svými diváky po historickém debaklu 0:7 s Teplicemi prohráli s Mladou Boleslaví rovněž vysoko 0:4 a ze čtyř duelů této sezony na vlastním hřišti získali jediný bod. Duel 8. ligového kola rozhodli brankami Štohanzl, Ščuk, Nešpor a Chramosta, tři góly dali hosté v přesilovce po vyloučení brankáře Hrubeše.
  Mladoboleslavští zvítězili na hřišti Slavie vůbec poprvé a protáhli neporazitelnost na šest utkání. V tabulce jsou čtvrtí, zato Slavia je až třináctá a doma má nejhorší bilanci ze všech celků. Slávistický trenér Petrouš musel oproti poslednímu prohranému utkání v Jihlavě udělat kvůli zraněním několik změn v sestavě. Největším překvapením bylo nasazení dvacetiletého brankáře Hrubeše, který si při zdravotních problémech Černého odbyl mezi tyčemi ligovou premiéru. Mladá slávistická sestava se nejprve snažila a zahrozila první. Kiselova hlavička se odrazila od Škutky těsně vedle. Od druhé části první půle se začala projevovat kvalita mladoboleslavské zálohy. V 27. minutě zatočil Fabián přímý kop do malého vápna, kde míč lehce tečoval Nešpor a Hrubeš měl štěstí, že ho hlavička trefila. Za sedm minut už hosté vedli. Chramosta chytře našel před brankou Štohanzla a ten prostřelil Hrubeše. Připsal si patnáctý gól v lize, ten poslední dal shodou okolností také na Slavii. V 41. minutě mohlo být s Pražany ještě hůř. Chramosta postupoval ze strany sám za branku, trefil ale jen vnější tyč. Nevydařený poločas domácích korunovalo poslední minuta. Brankář Hrubeš daleko před vápnem srazil unikajícího Nešpora a rozhodčí mu bez váhání ukázal červenou kartu. Při své ligové premiéře tak odchytal jen poločas, do druhé půle naskočil mezi tyče Rakovan. Hosté s přehledem kontrolovali vedení a rychle ho mohli navýšit, kdyby Štajner nemířil těsně vedle. V 61. minutě už Mladoboleslavští přidali uklidňující druhou trefu. Jarolímův roh proskočil až ke Ščukovi a ten hlavou vstřelil už svůj třetí gól v sezoně.
  Pražané neměli sílu na zvrat a ještě dvakrát inkasovali. Z podobné situace jako Ščuk se po Jarolímově rohu prosadil také Nešpor a pět minut před koncem dokonal debakl po úniku Chramosta.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 4.929

Trenér: Miroslav Koubek: „Myslím, že jsme nezačali vůbec špatně do toho inkasovaného gólu, viděl jsem světýlko na konci tunelu. Bohužel jsme inkasovali hloupý gól po individuální chybě. Po vyloučení už jsme neměli sílu to zvrátit, soupeř přidal ještě další tři branky. Porážka 0:4 je strašná frustrace. Dva zápasy doma 0:7 a 0:4, to je šílené. Tohle je moje konečná, mé dny ve Slavii jsou sečteny. Před zápasem jsem nad tím strašně dlouho přemýšlel tři čtyři dny a řekl jsem si, že pokud to dneska nezvládneme, moje mise tady končí. Tohle byla poslední kapka. Tomu mančaftu už nemám co dát. Musí přijít někdo jiný, kdo ty kluky nezná, není zatížený. Musí je nějakým způsobem probrat. Není mi to lhostejné, neutíkám z boje, ale po těch dvou domácích debaklech musí přijít změna.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



1. HFK Olomouc – Slavia
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 18. září 2013, Olomouc

Utkání: Pohár České pošty, 3. kolo

Sestava: Slavie: Rakovan – Dostál, Dobrotka, Bortel, Čonka – Mičola (84. Hurka), Kisel, Zmrhal, Juhar (76. Koreš) – Fenin (77. Gecov), Škutka

Branky: 40. Škutka 0:1, 52. Škutka 0:2, 63. Korčián 1:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha porazili v 3. kole Poháru České pošty třetiligový HFK Olomouc 2:1. Zápas už na tribuně v Olomouci sledoval nový kouč slávistů Miroslav Koubek, tým ale ještě z lavičky vedli dosavadní asistenti Juraj Šimurka a Ivo Knoflíček. O výsledku rozhodly dvě přesné hlavičky útočníka Škutky, ovšem v poslední půlhodině se Slavia o postup strachovala.
  Koubek se nechtěl zatím k ničemu vyjadřovat. „Musím plnit dohodu s vedením klubu, že budu komunikovat s médii až na zítřejší tiskovce," řekl ČTK Koubek, kterého na utkání doprovázel ředitel klubu Jaromír Šeterle. Nového kouče ale pohárový výkon jeho nastávajících svěřenců, kterým se po zápase představil v šatně, zřejmě příliš nepotěšil. Osmý tým tabulky MSFL držel s favorizovanými Pražany po většinu utkání krok. Ligovými porážkami sužované Slavii sice nechyběla bojovnost, kombinace však vázla. Akcemi bez nápadu se hosté dlouho nedostali k vážnější střelecké příležitosti.
  Holického brankáře Šroma prověřil pouze přízemní střelou z 30 metrů Škutka. Domácí tým se snažil o otevřenou hru, větší šanci měl ale pouze Korčian, jehož tvrdou ránu brankář Rakovan vyrazil. Až nedlouho před koncem poločasu vybojoval Mičola na pravé straně míč a přesnou přihrávkou poslal do úniku Dostála, z jehož centru Škutka hlavou otevřel skóre utkání.
  Vedoucí branka Slavii uklidnila a po změně stran převzala režii zápasu do svých rukou. V 53. minutě sice další Škutkovu hlavičku stačil Šrom rukou ještě tečovat, míč ale přesto zapadl za jeho zády podruhé do sítě. Po druhém gólu ale Slavia za deště na kluzkém trávníku začala ztrácet jistotu. Obránce Dostál loudavou malou domů nahrál míč přímo na kopačku Korčianovi, který snadno překonal bezmocného Rakovana. Kontaktní branka vyburcovala domácí fotbalisty ke snaze o vyrovnání. Soupeře dostali pod tlak, hru Slavie občas poznamenal chaos, těsné vítězství ale ubránila.

Rozhodčí: O. Pechanec

Diváci: 628

Trenér: „První poločas jsme hráli lépe, ve druhém se po inkasované brance na hráčích projevilo, že pod psychickým tlakem jim chybí sebedůvěra. Doplatili jsme na hrubou chybu obránce Dostála, po níž jsme dostali branku,” poznamenal trenér Slavie Šimurka.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FK Baumit Jablonec – Slavia
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 22. září 2013, Jablonec nad Nisou

Utkání: 1. liga 2013/14, 9. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál, Dobrotka , Petrák , Čonka – Zmrhal, Gecov – Mičola (68. Štěpán), Kisel (81. Lička), Juhar – Škutka (77. Fenin )

Branky: 15. Kopic 1:0, 64. Škutka 1:1, 90. Beneš 2:1

Průběh: Fotbalisté Slavie při premiéře pod novým koučem Miroslavem Koubkem prohráli v Jablonci 1:2. Domácí v duelu 9. ligového kola vedli po rychlé brance Jana Kopice, za Slavii sice srovnal po změně stran Dávid Škutka, ale drama rozhodl ve čtvrté minutě nastavení obránce Vít Beneš. Slávisté potřetí za sebou nebodovali a do derby se Spartou půjdou z předposledního místa. Jablonec poskočil na šestou příčku.
  Duel týmů, které své předešlé dva zápasy shodně prohrály, dlouho vyzníval pro Jablonec. Byť se Slavia po nástupu kouče Koubka, jenž do sestavy vrátil slovenské duo Čonka, Juhar, neprezentovala v obranné fázi tak naivně jako při nedávných vysokých porážkách, prohrávala na severu Čech už po čtvrthodině. Levý bek Novák připravil excelentní centr pro Kopice a subtilní záložník netradičně hlavou otevřel skóre. Slavistům mohlo být ještě hůř po dalších sedmi minutách, brankář Rakovan ale výborně zasáhl proto Vošahlíkovi. Pražané se v útoku hledali a při kombinaci ztráceli míče ještě před pokutovým územím. Druhý poločas, to už byla jiná Slavia. Hostům pomohly korektury v sestavě i výměna záložníků Mičoly s Juharem, kteří si prohodili místa proti úvodnímu dějství. Právě Mičola nejprve po chybné rozehrávce domácího Vošahlíka selhal ve slibné šanci, ale v 64. minutě připravil vyrovnání pro útočníka Škutku. Chytrým lobem přes hlavu nacentroval do pokutového území a slovenský forvard se trefil ve venkovním zápase stejně jako při posledním výjezdu Pražanů v Jihlavě. Jablonecký brankář Špit tak znovu promarnil šanci vychytat sté čisté konto v kariéře.
  Vyrovnání s Jabloncem zamávalo, Slavia si dál držela převahu. Přesto se v závěru Severočeši hnali za vítěznou trefou. Kouč domácích Skuhravý měl málem šťastnou ruku, protože střídající záložník Kubista byl blízko ke své první ligové trefě. Jeho velkou příležitost ale znovu zmařil gólman Rakovan. Ten se blýskl i v poslední desetiminutovce při hlavičce Beneše a pak měl štěstí, když Kopic namířil svoji další hlavičku do břevna. Zápas téměř neodvratně směřoval k remíze, když Jablonec udeřil z posledního útoku. Ve čtvrté minutě nastavení slávisté neodvrátili centr z pravé strany, brankář Rakovan neustál v závaru souboj tělo na tělo a stoper Beneš trefil prázdnou bránu. Odstartoval tak velkou euforii v domácím týmu, který s vypětím všech sil oslavil druhou domácí výhru v sezoně. Slavii dokázal porazit po třech zápasech.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 2.876

Trenér: Miroslav Koubek: „Nemluví se mi dobře, emoce ve mně pořád plápolají. Uznávám, že Jablonec je momentálně lepší než Slavia, ale my jsme jim to dokázali znepříjemnit. Hráči splnili určité taktické záměry a přestože ve finální fázi máme rezervy, nebylo to úplně špatné. Bod jsme si zasloužili, ale nebyli jsme odměněni. Dostali jsme gól, i když se už hrálo přes nastavený čas. Proto v nás je hořkost. Při druhém gólu Jablonce byl podle mě faulován náš brankář. Byl atakován, nemohl vyskočit na centr. To je pro brankáře nejtěžší situace, jako bývalý gólman to znám. Když do mě někdo vrazí, podle mě to faul je. Dobré je, že hráči ukázali dobrý přístup a odhodlání. Přes nasazení, disciplínu a plnění úkolů by naše výkonnost měla jít nahoru. Špatné je, že máme málo bodů. Musíme se zmobilizovat. Čeká nás derby, ale to je to nejlepší, co nás z hlediska motivace může čekat.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – AC Sparta Praha
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 28. září 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2013/14, 10. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál (86. Koreš), Dobrotka, Bortel, Neves – Gecov , Zmrhal (72. Lička) – Štěpán, Kisel (90.), Juhar – Škutka (62. Škoda)

Branky: 61. Vácha 0:1, 90. Dočkal 0:2

Průběh: Fotbalisté Sparty vyhráli v 280. pražském derby na hřišti Slavie 2:0 a v čele prvoligové tabulky si po 10. kole udrželi čtyřbodový náskok na mistrovskou Plzeň. Červenobílí zůstávají na předposledním místě a v Edenu prohráli čtvrté z pěti utkání v sezoně. Duel rozhodli odchovanci Slavie. Po hodině hry se z přímého kopu trefil Lukáš Vácha, v závěru pojistil vítězství s přispěním obránce Bořek Dočkal. Gól byl podle zápisu označen jako vlastní Milana Bortela.
  V sestavě Slavie se již objevila poslední posila Neves. Obránce z kapverdských ostrovů nastoupil na levém beku a svým důrazem pomohl zpevnit defenzivu červenobílých. Byl rovněž na začátku akce, která v 26. minutě přinesla Slavii největší šanci první půle. Nevesův dlouhý nákop z vlastní poloviny propadl až ke Škutkovi, který však ve velké šanci trefil jen před sebou stojícího sparťana Brabce. Chvíli předtím měla šanci i Sparta. Krejčí pálil z velkého úhlu a málem překvapil brankáře Rakovana, který na poslední chvíli zareagoval a střelu vyrazil na roh. Těsně před půlí pak zahrozil znovu domácí Škutka, který po rohu hlavičkoval pod břevno, ale jen do míst, kde stál brankář Vaclík. Jinak se toho v první půli na trávníku moc nedělo, a tak na sebe spíš upoutávali pozornost slávističtí fanoušci dvěma vydařenými chorey ke stému výročí narození legendy klubu Josefa Bicana. Naopak sparťanští příznivci několikrát donutili rozhodčího přerušit zápas vhazováním světlic a jiných předmětů na hrací plochu. Po změně stran se oba týmy v útoku nadále trápily, Spartě však pomohla sporně nařízená standardní situace. Brabec hezkým sólem uvolnil Vacka, kterému vypíchl míč Gecov, ale sudí to posoudil jako faul a nařídil přímý kop. K němu se postavil Vácha a parádní střelou poslal Spartu do vedení.
  Slavii se snažil vysvobodit zejména kapitán Kisel, který několikrát nebezpečně pálil, ale míč posílal jen těsně vedle. Na svou přemotivovanost ale Kisel doplatil v 89. minutě, kdy za zajetí do brankáře Vaclíka dostal druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Slavia už se pak do šance nedostala a potřetí za sebou nedala doma gól. Naopak Sparta v nastavení šťastně zvýšila, když Dočkal odcentroval a míč smolně tečoval do branky Bortel. Utkání mělo nepříjemnou dohru. Sparťanští fanoušci při děkovačce vtrhli na hrací plochu a museli je zahnat až těžkooděnci. Svůj stadion se rozhodli chránit i domácí příznivci, ale policii se povedlo oba tábory udržet od sebe.

Rozhodčí: Libor Kovařík

Diváci: 15.884

Trenér: Miroslav Koubek: „Byli jsme nervózní, proto Sparta lépe začala. Postupem času jsme srovnali krok a byly tam pasáže, kdy jsme si vytvořili menší tlak. Sparta je teď herně vyspělejší a dobře pracuje s prostorem. Je to o hodně běhání, které bere síly. My v tomto ještě takovou kvalitu nemáme, tam byl rozdíl. Ale bojovností a disciplínou jsme měli soupeře na distanc a do žádné větší šance jsme ji nepustili. Derby rozhodl přímý kop ze situace, kdy faul nebyl. To vidím jako velký problém. Druhý gól padl v době, kdy už jsme v deseti hráli vabank. Klukům patří uznání za hru dozadu, směrem dopředu máme ještě na čem hodně pracovat. Stejně jako v Jablonci jsme si ten bod zasloužili, ale opět padl polemický gól. Karol Kisel dřel a jeho vyloučení vyplynulo z velké snahy. Mohlo se to posoudit citlivěji.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FK Varnsdorf – Slavia
0 : 0

Datum: 5. října 2013, Varnsdorf

Utkání: Pohár České pošty, osmifinále, 1. zápas

Sestava: Černý – Dostál, Dobrotka, Neves, Čonka – Štěpán (45. Nitrianský), Gecov, Zmrhal, Juhar (75. Lička) – Škoda, Škutka (63. Koreš)

Průběh: Slávisté vezou z prvního zápasu osmifinále Poháru České pošty z Varnsdorfu bezbrankovou remízu. Sešívaní přežili
několik stoprocentních šancí domácích, v největší šanci Slavie trefil Juhar břevno.
  Slavia začala utkání katastrofálně a jen fantastický zákrok Radka Černého po minutě hry ji uchránil od inkasované branky. Po autovém vhazování se domácí Volf prokličkoval z pravé strany až před branku, kde stanul tváří v tvář Radkovi Černému, náš gólman ale jeho střelu skvěle vychytal. V osmé minutě zahodil domácí Varnsdorf další tutovku. Nevesovu riskantní kličku vystihl Rudnytskyy a postupoval sám na naši branku, na poslední chvíli mu ale míč skvělým skluzem ukopl Martin Dobrotka. Hned z dalšího útoku se k první velké šanci dostala Slavia, Škoda přebral za obranou chytrou kolmici a poslal míč podél gólmana Fendricha, jen o centimetry při tom minul vzdálenější tyč varnsdorfské branky. Po divokém úvodu se hra trochu zklidnila, míč ale měli na kopačkách spíše domácí hráči a slávisté se nemohli dostat k větší šanci. Ve 25. minutě vypadal slibně závar před domácí brankou, jak Škodovu, tak Gecovovu střelu ale zastavili obránci. Největší šance Slavie přišla ve 29. minutě. Škoda zpracoval ve vápně dlouhý balon a když se mu nepodařilo vystřelit, posunul za sebe na Juhara. Následná střela našeho záložníka skončila na břevně Fendrichovy branky. Poslední velká příležitost první půle přišla ve 30. minutě a opět si ji na své konto připsal domácí Varnsdorf. Míč se z pravé strany dostal do našeho vápna, kde ale zcela volný hráč domácích prováhal vhodný moment ke střelbě a následný pokus mu zablokovala naše obrana. Míč se ale odrazil k pravé tyči, kde ho Rudnytskyy ve skluzu poslal metr nad.
  Druhý poločas přinesl o poznání méně šancí, míč měli ale na kopačkách častěji domácí hráči. V 61. minutě měl Radek Černý problémy s nepříjemnou standardkou domácího kapitána Kotiše, nakonec ale stačil míč nadvakrát zkrotit. O deset minut později se k ráně z pětadvaceti metrů dostal střídající Mikinič, Černý ale jeho pokus mířící do šibenice vyrazil na roh. Poslední vzrušení před naší brankou přinesla 74. minuta, kdy měli po Dobrotkově faulu domácí možnost kopat přímý kop z hranice velkého vápna, Matěj Kotiš ale poslal míč metr nad břevno. Slávisté se ve druhé půli na dostřel domácí branky nedostávali. Jednou z mála výjimek byla akce z 82. minuty, ve které hledal Lička obloučkem za obranu volného Nitrianského, tomu byl ale odmáván ofsajd. První utkání 4. kola domácího Poháru České pošty tak skončilo v severočeském Varnsdorfu bez branek. Odveta je naplánovaná na 30. října na domácím stadionu v Edenu.

Rozhodčí: Lerch

Diváci: 2.953

Trenér: „Myslím si, že jsme viděli typický pohárový duel se soupeřem z první ligy. Bylo to přesně takové, jaké jsme čekali. Jsou to vždycky náročné zápasy, což vidíme i na výsledcích jiných soupeřů, Viktorka Žižkov porazila Brno, Varnsdorf tu předtím porazil Teplice, které mají na podzim obrovskou formu,“ začal své hodnocení trenér Slavie Miroslav Koubek.
  „Věděli jsme, že duely s takovým soupeřem, který se nachází v dobré sportovní pohodě a praktikuje zajímavý a pěkný způsob hry, budou hodně náročné. Více zakončení měli domácí, byli nesmírně uvolnění, čiperní, pracovití a běhaví a s jejich stylem dlouhých nákopů za linii jsme občas měli problém, i když jsme na ně byli připraveni. Hráčům bych v defenzivní fázi spoustu věcí vytknul,“ viděl Koubek nedostatky ve hře Slavie.
  „Myslím si, že první poločas nakonec na šance skončil stejně, branka nepadla. Ve druhém poločase jsme si místy vytvořili územní převahu, soupeř nás ale k ničemu většímu nepustil. Varnsdorf má navíc velmi dobrý přechod do útoku, celý zápas byl nebezpečný,“ pokračoval kouč sešívaných.
  „Suma sumárum náš výkon v tuto chvíli hodnotím jako účelový. Prvním cílem bylo tady neinkasovat a občas i se štěstím jsme všechny příležitosti soupeře přežili, i když vstup do utkání byl katastrofální, hned v první minutě gólovka. To druhé jsme ale nesplnili. Chtěli jsme tady dát branku,“ mrzelo Koubka.
  „Duel se ještě nepřiblížil rozhodnutí. Víme, že výsledek je ošemetný a ve druhém zápase máme co dělat,“ je si vědom trenér Slavie.
(slavia.cz)



MFK Trutnov – Slavia
1 : 4 (0 : 2)

Datum: 12. října 2013, Trutnov

Utkání: přátelské

Sestava: . poločas: Černý – Dostál, Škoda, Neves, Čonka – Nitrianský, Gecov, Šimeček, Lička, Štěpán – Juhar; 2. poločas: Rakovan – Koreš, Škoda, Čepelák, Smolák – Prošek, Lička, Gecov (71. Salašovič), Hrubý, Bazal – Škutka

Branky: 8. Šimeček 0:1, 35. Štěpán 0:2, 52. Prošek 0:3, 57. Hrubý 0:4, 66. Vilám 1:4

Průběh: Fotbalisté Slavie si zpestřili reprezentační přestávku přípravným zápasem s MFK Trutnov. Místní celek porazili 4:1, když se postupně trefili Šimeček, Štěpán, Prošek a Hrubý. Za domácí snižoval ve druhé půli Vilám. Fotbalisty Slavie čekalo v Trutnově přátelské prostředí a pěkná fotbalová atmosféra, sešívané přijela podpořit na severovýchod Čech početná enkláva fanoušků. Utkání provázel bohatý doprovodný program, o přestávce vzbudila velký zájem autogramiáda vybraných hráčů Slavie a vedoucího mužstva Standy Vlčka. Slávisté otevřeli skóre už v 8. minutě, kdy vše odstartovala pěkná kombinační akce Vojty Štěpána a Martina Dostála. Právě na Dostálův centr si naběhl Viktor Šimeček a krásnou střelou z hranice vápna nedal domácímu gólmanovi šanci. Deset minut před koncem Slavia zvýšila na 2:0. Mario Lička poslal míč za obranu, jeho přihrávku našel Martin Juhar a společně s Vojtou Štěpánem postupovali sami na branku. Ve vápně poté Martin Juhar předložil nezištnou přihrávku Štěpánovi a ten střílel do prázdné branky.
  Do druhé půle poslal trenér Koubek obměněnou jedenáctku, když vystřídal devět hráčů včetně brankáře. Svůj aktivní vstup do druhé půle slávisté zúročili v 52. minutě. Robert Hrubý našel krásným obloučkem za obranu Václava Proška, který se ve vápně z deseti metrů trefil přesnou ránou k tyči. V 57. minutě zvýšil na 4:0 Robert Hrubý po přesné přihrávce, kterou mu předložil Josef Bazal, za domácí už jen upravil v 66. minutě konečný výsledek Vilám. Slavia tak vyhrála přípravné utkání v Trutnově 4:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.671

Trenér: Trenér Koubek chtěl po svém mužstvu více vstřelených gólů. „V týdnu jsme absolvovali náročné objemné tréninkové jednotky, je dobře, že jsme hráli s divizním soupeřem,“ pochvaloval si kouč Slavie.
  Podle trenér splnili jeho svěřenci v utkání předzápasové pokyny. „Utkání hodnotím pozitivně. Hráči k tomu přistoupili zodpovědně tak, jak jsme si na přípravě řekli. On to zase tak jednoduchý duel nebyl vzhledem k těžkému hrbolatému terénu a velké motivaci domácího ambiciózního celku,“ pochválil trenér Miroslav Koubek na úvod své svěřence za přístup k utkání.
  „Hráči splnili to, co se očekávalo. Zdůrazňovali jsme, že musíme být hodně v pohybu a vytvořit si mnoho náběhů. V tomto utkání jsem to viděl. Byla spokojenost s tím, že jsme si vytvářeli hodně šancí,“ těšilo slávistického kouče. „Ale měli jsme přidat více gólů, to je zase mínus,“ pokáral své svěřence.
(slavia.cz)



FC Viktoria Plzeň – Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 19. října 2013, Plzeň

Utkání: 1. liga 2013/14, 11. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál, Dobrotka (K), Škoda, Neves – Zmrhal (87. Škutka), Petrák – Prošek (68. Štěpán), Lička, Nitrianský (79. Koreš) – Juhar

Branky: 30. Juhar 0:1, 60. Rajtoral 1:1

Průběh: Slavia remizovala v rámci 11. kola Gambrinus ligy na půdě úřadujícího mistra z Plzně 1:1. A v nevšední sestavě, na stoperu podal výborný výkon Milan Škoda, gólově se prosadil netradiční útočník Martin Juhar. V závěru chytil Horváthovi penaltu Matej Rakovan.
  Slavia byla od úvodu utkání aktivním týmem a snažila se poctivě minimálně o bodový zisk. První šanci si připsal po sedmi minutách hry Martin Juhar, když se po skvělé hlavičce Milana Nitrianského dostal za obranu domácích, jeho lob ale mířil nad Kozáčikovu branku. Náš útočník si spravil chuť po půlhodině hry. Domácí stoper Procházka se nedohodl s brankářem Kozáčikem, jeho chyby využil právě Martin Juhar a po kličce gólmanovi pohodlně uklidil do prázdné branky. Vedení mohl navýšit po dlouhé době nováček v základní sestavě Václav Prošek. Do vápna se sešívaní dostali v pěti lidech, míč dobře potáhl Nitrianský, zpětnou přihrávkou našel Juhara a ten předložil doprava právě mladému záložníkovi. Václav Prošek ale prázdnou branku z jasné pozice těsně netrefil. Pár minut před koncem fauloval domácí kapitán Horváth Ondru Petráka, jeho úder poslal našeho záložníka nejen k zemi, ale z krvácejícím obličejem také mimo hřiště kvůli ošetření. Ihned po příchodu se Petrák hnal z pravé strany na Kozáčika, střelu našeho středopolaře z dobré pozice zblokoval jeden z domácích obránců.
  Do druhé půle vstoupili sešívaní tak, jak zakončili poločas první. Do šance se z pravé strany hnal Václav Prošek, jeho pokus vyrazil domácí brankář. Václav Prošek podal v dnešním zápase výborný výkon. Viktoria pak začala postupně navyšovat svůj tlak, střelu Hořavy ještě Rakovan vyrazil, ale v 60. minutě se domácím podařilo utkání srovnat. Horváthova přihrávka do vápna našla Rajtorala a ten střelou o břevno upravil skóre na 1:1. V 81. minutě se po delší době dostala do šance opět Slavia, Ličkova nenápadná střela z 25 metrů díky následné teči těsně minula tyč Kozáčikovy branky. Tři minuty před koncem se v hlavní roli objevil sudí Jílek. Plzeň získala šanci zvrátit výsledek ve svůj prospěch, když rozhodčí odpískal pokutový kop. S Matejem Rakovanem změřil své síly domácí kapitán Pavel Horváth a náš gólman ze souboje vyšel jako vítěz. Horváthovu střelu vyrazil na roh.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 10.834

Trenér: Miroslav Koubek: „Bodu z Plzně si musíme vážit. Jsem rád, že jsme po těžké sérii zabodovali, nechtěl jsem tři porážky po sobě. Před zápasem bychom byli s jedním bodem maximálně spokojeni, na základě průběhu a stoprocentních gólových šancí, které jsme si vytvořili, jsme mohli vytěžit ze zápasu víc. Umřeli jsme na spalování šancí, mladý Prošek se ještě musí trochu učit. Poločas klidně mohl být i 3:0 pro nás. V druhém poločase nedal Prošek nájezd, pak se to začalo lámat. Hráli jsme náročný, běhavý fotbal, který nás stál hodně sil. Plzeň nás pak dostala pod tlak, vyústilo to gólem, ale při penaltě se konečně na Slavii usmálo štěstí. Mohlo být víc než bod, ale hlavní je, že se zlepšuje naše hra. Progres je patrný. Cosi nám v minulých zápasech nefungovalo, tak jsme udělali razantnější změny ve výběru hráčů do pozic, kteří jsou nositeli ofenzivy.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – Bohemians 1905
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 25. října 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2013/14, 12. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál, Škoda, Dobrotka, Neves – Petrák (86. Zmrhal), Gecov – Prošek (54. Mičola), Lička (75. Kisel), Nitrianský – Juhar

Branky: 45. Juhar 1:0

Průběh: Fotbalisté Slavie v domácím duelu 12. kola potvrdili solidní výkon z Plzně a hosty z Bohemians porazili nejtěsnějším rozdílem 1:0. O jediný gól utkání se v závěru prvního poločasu postaral Juhar. Nový slávistický kouč Miroslav Koubek se tak ve čtvrtém utkání dočkal prvního vítězství.
  Do zápasu vstoupila lépe Slavia, která si rychle vytvořila tlak a převahu. Domácímu kouči Koubkovi tak dál vycházel experiment se sestavou: stejně jako při minulé remíze v Plzni (1:1) nastoupil útočník Škoda na stoperu a levý bek či záložník Juhar hrál v útoku. A oba si na svých pozicích vedli dobře. První šance utkání přišly v polovině poločasu. Nejprve z dobré pozice přestřelil domácí Nitrianský a o minutu později vystrašil slávisty Hora, který si šikovně naběhl na kolmici Jindřiška. Hora si pohrál s domácím zadákem Škodou, ale jeho nepříliš prudkou střelu vyrazil Rakovan na roh. To už se hosté vzchopili a asi čtvrt hodiny soupeře převyšovali. Jenže závěr první půle patřil zase slávistům. Domácí soupeře opět zatlačili, Petrák šikovnou hlavičkou střílel nad, ale ve 45. minutě se už síť klokanů rozvlnila. Neves hezky uvolnil uvolnil Juhara. Ten si míč zpracoval a levačkou přibližně z dvanácti metrů zamířil přízemní střelou k tyči. Zasloužené vedení domácích obstaral muž, který skóroval i v Plzni.
  Do druhé půle vstoupili Bohemians mnohem odvážněji a obrana domácích musela být hodně pozorná. Nebezpečí však přišlo před brankou klokanů, když po hezké narážečce střílel Juhar. Míč však skončil nad. Dál se hrálo nahoru – dolů, slávisté toužili po pojišťovacím gólu, Bohemians zase po vyrovnání. Po hodině zápasu znovu střílel domácí Juhar, ale obránce míč srazil na roh. Hned po něm se octl ve stoprocentní šanci Dobrotka, který však zblízka nastřelil jen hostujícího brankáře. Domácí měli s blížícím se koncem navrch. Druhý gól mohli slávisté přidat jedenáct minut před koncem, jenže Nitrianský po centru střídajícího Mičoly hlavičkoval těsně nad. A stejný hlavičkový pokus předvedl v 89. minutě domácí Škoda.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 7.842

Trenér: Miroslav Koubek (Slavia): „Jsem rád, že jsme vyhráli, protože to pro nás byla dnes povinnost. Je to úleva i pro mě, ten vstup do mé mise s těmi těžkými soupeři byl z hlediska progresu hry úspěšný, ale body chyběly. Nebylo to lehké z hlediska psychiky, mužstvo si uvědomovalo tíhu okamžiku, že musíme zabrat. V prvním poločase tím byla naše hra poznamenaná, neměli jsme tu lehkost. Bohemka nás držela na distanc a těžko jsme se tam dostávali. První poločas byl vyrovnaný. Moc nám pomohl gól do šatny. Potom se mužstvo uklidnilo a druhý poločas už byla z naší strany lepší podívaná. Vytvořili jsme si větší množství už vyložených šancí, a kdybychom proměnili aspoň jednu, bylo by to potom už uvolněnější. To se nestalo a museli jsme to až do konce vydřít. Ale myslím, že z hlediska obranné činnosti jsme měli tu nulu pod kontrolou.“
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FK Varnsdorf
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 29. října 2013, Praha, Eden

Utkání: Pohár České pošty, osmifinále, odveta

Sestava: Rakovan – Dostál, Škoda, Dobrotka, Neves – Gecov – Mičola (87. Škutka), Lička, Kisel (65. Zmrhal), Nitrianský – Juhar (78. Prošek)

Branky: 7. Mičola 1:0

Průběh: Po bezbrankovém výsledku ze severu Čech rozhodoval o postupujícím do další fáze Poháru České pošty zápas v Edenu. V tom byla šťastnější Slavia, Varnsdorf porazila díky brance Tomáše Mičoly 1:0 a na jaře si zahraje čtvrtfinále domácího poháru.
  Slávisté po nepříliš vydařeném prvním zápasu vykročili za postupem aktivně a už ve čtvrté minutě se dostali do první šance. Kisel vysunul Nitrianského, jeho sražená střela z úhlu ale skončila jen na boční síti. Slavia nastoupila do odvety v nejsilnější sestavě, z vítězné víkendové sestavy proti Bohemians vypadl pouze zraněný Ondřej Petrák, místo kterého hrál od začátku Karol Kisel, Václava Proška pak nahradil uzdravený Tomáš Mičola. Už v sedmé minutě padla první a nakonec i jediná branka utkání. Gecovova sražená přihrávka prošla mezi dva obránce hostů k rozběhnutému Tomáši Mičolovi, ten udržel v souboji míč a podél padajícího Fendricha poslal míč do sítě. 1:0. Po šestnácti minutách hry se do první šance dostali hosté z Varnsdorfu, Rakovan ale stačil Tvarohův centr vyrazit a míč odkopl před dobíhajícími útočníky Milan Nitrianský. Ve 32. minutě pálil nebezpečně opět Tvaroha, Rakovan ale jeho střelu opět lapil. Závěr poločasu přinesl několik nebezpečných protiútoků na obou stranách. Nejprve ve 38. minutě vracel míč před bránu Schubert, Breite ale na penaltovém puntíků ve skluzu míč nezasáhl. O dvě minuty později pak pálil pravačkou Juhar a Kisel jeho střelu tečoval hlavou jen metr nad břevno, za další minuty střílel z otočky Mičola, Fendrich ale jeho ránu vyrazil na roh.
  Druhý poločas přinesl poměrně vyrovnanou hru s řadou nepřesností zejména v útočné fázi, přesto si oba týmy vypracovaly několik šancí na změnu skóre. V 58. minutě se za obranu hostů dostal Juhar, kličkou obešel Fendrycha, ale střelu, mířící do odkryté branky, zastavil u tyče stojící Zbrožek. V 72. minutě pak po levé straně utekl obraně sešívaných Schubert, svou střelu ale poslal jen do boční sítě. V 81. minutě se mohla Slavia definitivně uklidnit, Škoda ale ve stoprocentní šanci po rohovém kopu hlavou přestřelil. Fanoušci v Edenu se tak o výsledek strachovali do poslední minuty. Varnsdorf se ale k větší šanci už nedostal a sešívaní si tak po výhře 1:0 zajistili postup do čtvrtfinále Poháru České pošty.

Rozhodčí: Orel

Diváci: 1.945

Trenér: „Jsme rádi, že jsme dokázali tento nepříjemný dvojzápas s Varnsdorfem zvládnout. Bylo nám jasné, protože druhou ligu sledujeme pečlivě, že jsme hráli s jedním z nejlepších týmů soutěže. Mužstvo hraje dobrý fotbal. My jsme v obou zápasech dokázali udržet nulu, a to rozhodlo,“ komentoval trenér Miroslav Koubek úterní duel.
  „Výkon hodnotím jako poměrně křečovitý a nervózní. Věděli jsme, že to bude obtížné. Zápas jsme spíše vydřeli, než uhráli fotbalovou krásnou. Podstatné ale je, že jsme dokázali vstřelit gól a postoupit,“ těšilo slávistického trenéra.
(slavia.cz)



FK Příbram – Slavia
0 : 0

Datum: 2. listopadu 2013, Příbram

Utkání: 1. liga 2013/14, 13. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál, Škoda, Dobrotka (81. Koreš), Neves – Gecov , Zmrhal (61. Petrák) – Nitrianský, Lička, Mičola (67. Škutka) – Juhar

Průběh: Ve 13. kole Gambrinus ligy mezi Příbramí a Slavií branka nepadla. Nejblíže k ní měl na straně sešívaných v úvodu zápasu Nitrianský, Hrušku ale nepřekonal. Na druhé straně trefil Hájovský hlavou tyč.
  Pod trenérem Koubkem se ustálila sestava s Martinem Juharem na hrotu a Milanem Škodou na pozici stopera, přesto ale museli slávisté k jedné změně oproti předchozímu zápasu sáhnout. Kapitán Karol Kisel nemohl do utkání zasáhnout kvůli svalovému zranění, sešívaní tak nastoupili s dvěma defenzivními záložníky Marcelem Gecovem a Jaromírem Zmrhalem. První půle sice branku nepřinesla, šance se ale ve vytrvalém dešti rodily na obou stranách. Do té první se už po třech minutách hry dostal domácí Pilík, jeho střelu ale Rakovan konečky prstů vyrazil na roh. Ve 13. minutě pak přišla největší šance Slavie, když se po kombinaci na jeden dotyk a Ličkově kolmici dostal sám před Hrušku Nitrianský, domácího brankáře ale střelou pravačkou nepřekonal. O další čtyři minuty později měl druhou velkou šanci Juhar, který mohl opět těžit z Ličkovy přihrávky, s balonem se ale dostal z ideálního střeleckého úhlu a gólman Hruška jeho pokus vyrazil nohama. Domácí hrozili opět Pilíkovou střelou, se kterou si ale i napodruhé poradil Rakovan. Do konce první půle si oba týmy připsaly ještě po jedné šanci, Nevesova těžká střela ze záklonu ale mířila nad branku a aktivní Tomáš Pilík svou další střelu poslal jen metr vedle bližší tyče.
  Do druhé půle nevstoupili sešívaní zrovna pravou nohou a jen velkému štěstí mohli děkovat za to, že neinkasovali. Ve 49. minutě Mareš po Švancarově přihrávce pálil nad, po rohovém kopu o minutu později trefil Hájovský hlavou dokonce tyč. Slávisté zahrozili jen v 60. minutě, když Lička našel v rychlém protiútoku na levé straně Juhara, křižná střela našeho útočníka ale minula vzdálenější tyč. Pak už se ale blýskalo jen před naší brankou. V 65. minutě musel Rakovan nadvakrát zažehnávat nebezpečnou akci Příbrami, když nejprve vyrazil Pleškův centr a hned poté konečky prstů vyrážel balon před dobíhajícím Pilíkem, o čtyři minuty později hasil Pilíkovu střelu včasným skluzem Milan Škoda. Další komplikace pro Slavii přišla ještě v 80. minutě, kdy se po souboji v našem vápně zranil kapitán Martin Dobrotka a s pochroumaným pravým nártem musel odstoupit, domácí se do šance ale už nedostali. Slavia tak neprolomila střeleckou smůlu, která ve Startip Areně trvá už tři roky.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 4.288

Trenér: Miroslav Koubek: „Myslím, že jsme viděli typickou bitvu dvou mužstev, která momentálně hrají na chvostu tabulky. Byl to spíš boj než líbivý fotbal. Očekávali jsme, že to přesně takové bude. S mnoha souboji a kontakty. Domácí jsou v tomto směru dobří, zatímco nám takový způsob hry nevoní a nelehce jsme se s tím vyrovnávali. Po stránce kombinace a přesnosti hry jsme měli podat kvalitnější výkon, jsem zklamaný z úrovně naší hry. Jsme vystresovaní a mužstvo to vydřelo. Jsme v situaci, kdy mužstvo víc bojuje, než že by předvádělo fotbal, jaký bych si přál já. V porovnání výkonu a výsledku je pro nás v tuto chvíli cennější bod. Získali jsme plusový bod, zatímco soupeři způsobili dva minusové. Karol Kisel vypadl kvůli svalovému zranění a ve středu hřiště nám to skřípalo, byla tam spousta nepřesností.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – FC Zbrojovka Brno
0 : 0

Datum: 10. listopadu 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2013/14, 14. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál, Škoda, Petrák, Neves – Gecov , Lička – Prošek (46. Koreš), Kisel (69. Škutka), Nitrianský – Juhar

Průběh: Fotbalisté Slavie hráli ve 14. kole první ligy s Brnem 0:0 a připsali si druhou bezbrankovou remízu po sobě. Pražané měli celý zápas navrch, žádnou ze šancí ale neproměnili. Červenobílí počtvrté za sebou neprohráli, dál ale zůstávají v pásmu sestupem ohrožených týmů. Na třináctém místě mají jednobodový náskok na předposlední pozici. Brno získalo teprve druhý venkovní bod v sezoně a je desáté.
  Slavia chtěla navázat na zlepšení z posledních utkání a začala aktivně. Po deseti minutách se uvolnil na levé straně Nitrianský a přízemní střelou orazítkoval vnější část tyče. V 19. minutě měli Pražané k vedoucí trefě ještě blíž. Po rohovém kopu hlavičkoval Škoda a již překonaného gólmana Hladkého zastoupil na brankové čáře Fischer, který zabránil jistému gólu. Balon ale odvrátil jen na velké vápno, odkud vypálil Lička a tečovaná střela prolétla pár decimetrů vedle tyče. Slavia dál solidně kombinovala, stejně jako v celé sezoně však prožívala trápení v koncovce. Červenobílí i dnes nechtěně dokazovali, proč dali v předešlých třinácti kolech jen deset gólů a mají nejhorší útok v lize. Deset minut před pauzou vysunul Lička Juhara, který šel sám na Hladkého, obloučkem však minul.
  Domácí trenér Koubek poslal do druhé půle Koreše místo Proška a mladý záložník mohl po sedmi minutách na trávníku otevřít skóre, jenže po pěkné kombinační akci trefil jen Hladkého nohy. Brno jako by svazovala tristní bilance ze zápasů na Slavii, kde ještě nikdy v historii samostatné ligy nevyhrálo a v předešlých devatenácti soubojích tam uhrálo jen tři remízy. Domácího brankáře Rakovana Zbrojovka zaměstnala jen několika málo nebezpečnými centry, jinak se soustředila na bránění. Defenzivní linii vystavělo Brno nezvykle vysoko a Slavii tak snadno chytalo do ofsajdových pozic. Trenér Koubek nasadil i druhého útočníka Škutku, k většímu náporu ale slávisty nabudila až další zahozená šance z 76. minuty. Juhar zblízka nastřelil gólmana Hladkého, od něhož se míč odrazil právě ke Škutkovi, ale ten zpracovával balon tak dlouho, až jeho dorážku do odkryté branky stihl vykopnout Buchta. Víc už Slavia nestihla a s pěti získanými body zůstává nejhorším týmem na domácím hřišti.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 4.407

Trenér: „Když se zamýšlím, co můžu mužstvu vytknout, je to jen zakončení. Jinak jsme hráli na jednu branku, nedovolili jsme Brnu jedinou šanci, prakticky ani střelu na brankáře Rakovana,“ pokračoval v hodnocení trenér Slavie Miroslav Koubek.
  „Vytvořili jsme si pět situací, které se dají podle mě charakterizovat jako stoprocentní. Ty jsme bohužel nedali, proto jsme nevyhráli,“ litoval slávistický kouč.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



1. FC Slovácko – Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 24. listopadu 2013, Uherské Hradiště

Utkání: 1. liga 2013/14, 14. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál (79. Škutka), Škoda, Petrák , Neves – Gecov, Lička – Prošek, Koreš (46. Kisel), Nitrianský (71. Zmrhal) – Juhar

Branky: 38. Kerbr z pen. 1:0, 62. Došek 2:0, 90.+2 Volešák 3:0

Průběh: Fotbalisté Slavie prohráli v 15. kole první ligy na půdě Slovácka stejně jako před rokem 0:3 a po polovině soutěže klesli na sestupovou předposlední příčku. Branky vítězů vstřelili Kerbr z pokutového kopu a po změně stran Došek se střídajícím Volešákem. Slovácko se posunulo do horní poloviny tabulky na osmé místo.
  Slavia v Uherském Hradišti potvrdila, že zažívá velké trápení v koncovce. Pražané ve třetím ligovém duelu za sebou vyšli gólově naprázdno a na branku v nejvyšší soutěži čekají už 315 minut.
  Slavia přitom v prvním poločase působila aktivnějším dojmem, ovládla střed pole a několikrát nebezpečně zahrozila. Jenže v proměňování brankových šancí hosté selhávali a potvrdili, že jsou s deseti góly týmem s nejhorším útokem v lize.
  Nejprve zahrozil Juhar, který ale místo přesné střely přepadl přes dva obránce soupeře. Ve dvacáté minutě se dvakrát chytil za hlavu Koreš, jako by sám nevěřil tomu, jaké šance se dají zahodit. Nejdříve po Proškově centru z pravé strany jeho hlavičku stačil Melichárek na poslední chvíli vyrazit a vzápětí brankář Slovácka špičkou kopačky vyrazil i přízemní střelu.
  Snaha Slovácka o rychlé protiútoky po stranách zpočátku končila na nepřesných přihrávkách. Před přestávkou ale domácí tým přidal na tlaku a vyneslo mu to vedení. Ve 37. minutě po standardní situaci stáhl obránce Slavie Neves ve vápně Košúta a následný pokutový kop s přehledem proměnil přízemní střelou k levé tyči Kerbr. Nejlepší střelec Slovácka dal svůj sedmý gól v sezoně.
  Trenér Slavie Koubek poslal do druhého poločasu Kisela místo Koreše. I když byli hosté dál fotbalově lepší, v koncovce působili bezradně. V 52. minutě se po ose Kisel, Prošek dostal do vyložené šance Juhar, jeho střelu ale stačil konečky prstů Melichárek vyrazit.
  Slovácko spoléhalo na rychlé protiútoky a po jednom z nich přidalo v 62. minutě druhou branku. Kuncl poslal míč před branku a Došek hlavičkou načal svou druhou stovku ligových branek. I když měla Slavia dál mírnou převahu, Slovácko s přehledem vítězství uhájilo. Navíc už v nastavení ještě přidal střídající Volešák třetí gól

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 4.187

Trenér: „Zní to paradoxně, ale neměli jsme daleko k tomu, abychom uspěli,” řekl Miroslav Koubek. „Vypracovali jsme si stoprocentní šance v podání Koreše. Bohužel skončily tak, jak je to u nás obvyklé. Naložili jsme s nimi nepřesně, nedůrazně. Zlomový moment byla odpískaná penalta. Byla to velmi diskutabilní situace. Tento impulz dostal domácí tým do lepšího rozpoložení. Druhý poločas jsme začali lépe, měli jsme šanci k vyrovnání, Juhar ovšem trefil z malého vápna brankáře. Tyto momenty nás srážely a doplatili jsme na ně prohrou. Nepohlídali jsme centrované míče na vysokého Doška a inkasovali jsme druhý gól. Po něm už to bylo složité s otočením výsledku. V závěru jsme otevřeli hru a spoléhali na vabank a pokus o zázrak. Slovácko vyhrálo proto, že naše chyby využilo. Hrálo dobře a bojovně. My jsme určitě měli čistější šance. Oni naše chyby využili a my nikoliv.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia – SK Slovan Liberec
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 2. prosince 2013, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2013/14, 16. kolo

Sestava: Rakovan – Dostál, Škoda, Dobrotka, Neves – Lička (68. Gecov), Petrák – Nitrianský (42. Koreš), Kisel (86. Prošek), Zmrhal – Juhar

Branky: 9. Rabušic 0:1, 25. Juhar 1:1, 63. Juhar 2:1

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie nestráví zimní přestávku na posledním místě ligové tabulky. Po výhře 2:1 v 16. kole nad Libercem „sešívaní” poskočili až na 11. pozici, mají ale jen minimální odstup od sestupového pásma. Výhra v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže zpříjemnila domácímu kapitánovi Karolu Kiselovi loučení s kariérou.
  Slavia se v lize dočkala výhry po třech zápasech a dnes se nenechala rozhodit ani vedoucí brankou hostujícího Rabušice. Skóre ve prospěch domácích otočil dvěma trefami univerzál Juhar. Liberec posledních šest duelů nedokázal zvítězit a zůstal na šestém místě.
  Slávisté začali zápas v duchu svých posledních vystoupení: už ve třetí minutě selhal ve velké šanci Neves, za což vzápětí Pražané pykali před svojí brankou. Liberec, který si ve čtvrtek prohrou s Freiburgem zkomplikoval boj o postup v Evropské lize, předvedl skvělý brejk a Rabušic po Fleišmanově pasu přesným obloučkem zařídil Severočechům vedení. Při akci selhali oba slávističtí stopeři a při vyběhnutí z branky zaváhal i gólman Rakovan. Pražané se zdáli být ještě víc přikovaní na chvostu tabulky, ale nepříznivým vývojem se zlomit nenechali. Záložník Lička těsně po Rabušicově trefě pálil těsně vedle, po akci beka Nevese se neprosadil ani loučící se kapitán Kisel. Až v 25. minutě „sešívaní” uspěli: Fleišmanovu špatnou rozehrávku vystihl Dostál a po následném centru Nitrianského se pohotovou střelou prosadil Juhar. Slávisté v lize skórovali po třech zápasech, v nichž marně čekali na gólovou radost, a i proto jsou nejhůře útočícím týmem soutěže. Slavia slavila gól po dlouhých 340 minutách. Obrat v utkání navíc ještě před přestávkou mohl zařídit záložník Zmrhal, jenže zamířil vedle tyče.
  Rušný druhý poločas nejprve opanovali aktivnější hosté, Slavia se do hry dostávala pomaleji a po hodině hry u sudího Jílka její hráče marně žádali nařízení penalty za ruku stopera Karišika, který v liberecké sestavě zastoupil Keliče. Domácí však udeřili z následného trestného kopu: hrdina zápasu Juhar při své ráně využil Rybalkovy teče ve zdi a jeho střela se snesla až za záda zaskočeného libereckého brankáře Kováře.
  Severočeši nechtěli dopustit další nepříznivý výsledek, kterých se jim v závěru podzimu nakupilo přespříliš. V 72. minutě se už málem radovali z penalty: sudí Jílek nejprve střet stopera Škody s Rabušicem posoudil jako slávistův faul, ale po konzultaci s asistentem pokutový kop k nelibosti libereckého týmu odvolal.
  Rozhozený Liberec už víc Slavii ohrozit nedokázal a rozpačitým závěrem utkání výstižně dokumentoval nepovedený konec celé podzimní části. Liberec poslední ligové utkání vyhrál na konci září. Slavia si částečně zlepšila reputaci na domácím stadionu, kde na podzim vyhrála teprve druhý zápas.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 4.023

Trenér: „Značná úleva. To je potřeba přiznat. Když jsme se před zápasem dostali na poslední místo, tak ten motiv byl obrovský. Podařilo se nám porazit Liberec, což je chvályhodné. Mužstvo za výhrou šlo s bojovností a důrazem,“ těšilo po zápase trenéra Miroslava Koubka.
  „Byly tam fotbalové kvalitní akce. Mohli jsme ještě nějakou branku přidat. Střídaly se pasáže, kdy někdy byl lepší Liberec, někdy my. Vyšlo z toho vydřené vítězství. Uspokojilo mě spojení morálky, nasazení a herního projevu,“ přidal trenér Miroslav Koubek.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)