201420152016



Slavia - AS Trenčín
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 21. ledna 2015, Praha, Eden, umělá tráva

Utkání: přátelské

Sestava: Rakovan - Mikula, Latka, Fialka, Švec (46. Mihajlović) - Deli, Piták - Bazal (46. Červenka), Kenia (88. Prošek), Prošek (76. Bazal) - Škoda

Branky: 51. Kenia 1:0, 53. Bero 1:1, 77. Bero 1:2

Průběh: Slavii ve středu na umělce v Edenu čekala první dvě přípravná utkání a hned v tom dopoledním se postavila soupeři ze Slovenska. AS Trenčín, momentálně druhý celek slovenské nejvyšší soutěže, však domácím mnoho prostoru k radosti neponechal. Sešívaní svůj první duel prohráli těsně 1:2.
  V prvním zápase se od samého počátku představila i nejnovější posila sešívaných Simon Deli, a to rovnou s kapitánskou páskou. Do obrany se pak postavil Michal Švec, který se slávisty v současné době trénuje. Sešívaní se poprvé dostali k příležitosti ohrozit branku soupeře zhruba po deseti minutách hry. Nejprve při rozehrávce standardky trefil Kenia pouze skrumáž před brankářem, posléze z volného přímého kopu těsně přestřelil břevno Karel Piták. Deliho pokus pro změnu značně minul pravou tyč. Trenčín se snažil prosadit hlavně po levé straně, kde Holúbkovy pokusy slávisté úspěšně blokovali. Do větší šance se však ani jeden z týmů stále nemohl dostat. V prvních pětačtyřiceti minutách se tak branky diváci nedočkali.
  Druhý poločas se na trávníku představili i Červenka s Mihajlovićem a sešívaní začali výrazně aktivněji, než v první půli. Hned po minutě se dostal tváří v tvář brankáři Milan Škoda, s jeho prudkou střelou si ale Šemrinec poradil. V 51. minutě se však po jeho hrubce sešívaní konečně prosadili. Jeden z hostí dal lehkou malou domů, Šemrinec si ale míč ukopl. K němu se bleskově dostal Levan Kenia, trefil prázdnou branku a poslal tak Slavii do vedení. To ovšem netrvalo dlouho, o dvě minuty později se prosadili hosté. Střelou o tyč srovnal skóre Matúš Bero. Sešívaní se do další velké šance dostali v 68. minutě a byl to Milan Škoda, kdo se předvedl krásnou střelou z voleje. O dvě minuty pak slávistický útočník prudkou střelou jen těsně minul pravou tyčku. Nakonec to ale byli hosté, kdo se radoval z vítězné branky. Z levé strany se v 77. minutě prosadil křižnou střelou Matúš Bero. Slavii se už v závěru zápasu nepodařilo skóre srovnat, se slovenským celkem tak na úvod přípravy prohrála 1:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - FK Varnsdorf
2 : 3 (1 : 3)

Datum: 21. ledna 2015, Praha, Eden, umělá tráva

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš - Nitrianský , Bílek, Kodr, Dostál - Zmrhal, Hrubý - Vukadinović, Boudjemaa (54. Červenka), Juhar (58. Mihajlović) - Diop

Branky: 2. Martan z pen. 0:1, 27. Hrubý 1:1, 33. Zieris 1:2, 44. Rudnytskyy 1:3, 69. Diop 2:3

Průběh: Druhý přípravný duel s druholigovým Varnsdorfem. V sestavě se tentokrát objevili například Bílek, Boudjemaa nebo Diop.
  Úvod utkání ovlivnila hned situace z 2. minuty, kdy po kombinaci mezi Bílkem a Hrubešem slávistický gólman fauloval ve vápně a sudí nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil Martan. Varnsdorf působil sympatickým dojmem a pro sešívané nebylo jednoduché obranu hostí překonat. Povedlo se to až ve 27. minutě, kdy se na levém křídle skvěle prosadil Vukadinović, ve vápně míč zasekl a dal pod sebe na Hrubého a slávistický odchovanec se prosadil střelou pod gólmanem. O šest minut později se ale opět radovali hosté, kteří využili standardní situace a následného zmatku ve vápně Slavie, nejlépe se zorientoval Zieris a vrátil vedení na stranu soupeře. Třetí branku přidal Varnsdorf ještě minut před koncem první půle. Po centru Tvarohy ze standardky se na zadní tyči nemýlil Rudnytskyy.
  Chvíli po půli se do hry dostal opět Marek Červenka, který v 54. minutě nahradil Damiena Boudjemu. Stejně jako testovaný Zoran Mihajlović, ten se dostal na hřiště ve druhém zápase o čtyři minuty později místo Juhara. Dvacet minut před koncem se slávisté dočkali snížení. Na levé straně se prosadil Zmrhal a skvělým centrem našel hlavu Diopa, který neměl problém se zakončením. O čtyři minuty později mohlo být srovnáno, Hrubý ze standardky našel na zadní tyči zcela volného Červenku, který v těžké pozici přestřelil. V závěru zápasu hrozila zejména trojice Hrubý - Bazal - Diop, ale ani jeden z tohoto tria se kýženého vyrovnání nedočkal. Sešívaní si tak proti Varnsdorfu připsali těsnou prohrou, v sobotu jsou na programu přípravné duely se Žilinou (10:00) a Pískem (12:00).

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - MŠK Žilina
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 24. ledna 2015, Praha, Eden, umělá tráva

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš - Prošek, Bílek, Fialka, Mikula - Deli, Hrubý - Vukadinović (69. Juhar), Kenia, Zmrhal - Škoda

Branky: 14. Kenia 1:0, 27. Zmrhal 2:0, 81. Škrinar z pen. 2:1

Průběh: Slávisté si v sobotu připsali další dvě přípravná utkání, ve kterých si poradili nejprve s Žilinou 2:1 a následně s třetiligovým Pískem 2:0.
  Slávisté do svého prvního zápasu nastoupili v sobotu proti lídrovi slovenské ligy Žilině, kterou čekalo už třetí přípravné utkání proti pražskému týmu. Po začátku, kdy se oba týmy na hřišti otrkávaly a hra s přelévala z jedné strany na druhou, se o první slávistickou šanci postaral Milan Škoda, který si v osmé minutě vyskočil na Mikulův dlouhý aut. Jeho hlavička však ještě mířila nad. O šest minut později už ale stál slávistický útočník u první branky sešívaných, když využil špatného výkopu gólmana Žiliny Le Gianga. Míč sklepnul na Levana Keniu, který ho následně uklidil do prázdní branky. Útočné výpady Žiliny končily většinou v autu nebo v rukavicích Karla Hrubeše, a tak bylo na slávistech, aby se prosadili. Na počátku akce z 27. minuty byl opět Milan Škoda, který tentokrát na levé straně skvěle našel Jaromíra Zmrhala. Slávistický záložník nejprve zkusil brankáře prostřelit šajtlí, Le Gianga ale míč vyrazil před sebe. Zmrhal pak už nezaváhal a dorazil míč do sítě Žiliny. O dvě minuty později slávistům zatrnulo při střele Williama. Ten se jako první zorientoval ve skrumáži u Hrubešovy levé tyče a vypálil. Jeho střela však jen orazítkovala vzdálenější tyč. Před koncem první půle ještě zkusil Hrubešovu pozornost Klec, slávistický gólman ale jeho střelu vyrazil.
  Začátek druhého poločasu nebyl na zajímavé akce příliš bohatý. Potlesk si od diváků vysloužil Milan Škoda, který se po Hrubešově dlouhém nákopu prosmýkl mezi dvěma obránci a nepřesně zakončil. V 66. minutě faulovali sešívaní těsně před hranicí vápna, Škvarek v dobré pozici zkusil obstřelit zeď, míč ale zapadl do autu. Po dvou minutách bylo opět před Hrubešem rušno, první Paurovu střelu Hrubeš vyrazil, dorážku Žiliny odkopl od branky Jiří Bílek a i pokus zakončit číslo tři byl Slavií zblokován. Žilina byla ve druhém poločase aktivnější než v první půli, Hrubeš ale sešívané držel. Škvarkovu nebezpečnou střelu ze 71. minuty vyrazil na roh. Hosté se nakonec alespoň jedné branky dočkali poté, co rozhodčí odpískal Mikulovi ve vápně ruku. Míč si postavil Škrinar a střelou doprava Hrubeše překonal. Na samý závěr utkání ještě Milan Škoda krásně obelstil dva protihráče, nejprve Škrinara a posléze Králika, z pravé strany poslal míč před branku, nachystaný Kenia ale trefil jen Mabouka. Utkání tak skončilo 2:1 a Slavia si připsala první výhru v přípravě.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - FC Písek
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 24. ledna 2015, Praha, Eden, umělá tráva

Utkání: přátelské

Sestava: Rakovan - Dostál, Routek, Kodr, Juhar (46. Vavrouš) - Bazal, Piták - Mičola (65. Juhar), Diop (15. Batka), Mihailovič - Červenka

Branky: 42. Bazal 1:0, 45. Routek 2:0

Průběh: Ve druhém sobotním zápase se Slavii postavil třetiligový Písek. V sestavě sešívaných se objevila také trojice dorostenců.
  Hned od úvodní minuty se do stoperské dvojice vedle Marka Kodra postavil Miroslav Routek ze Slavie U19, který tak navázal na svou premiéru v A-týmu, kterou si připsal na podzim proti Norimberku. V sestavě se také téměř po roce od posledního přípravného duelu, do kterého nastoupil, objevil Tomáš Mičola a vydržel po zranění 65 minut na hřišti. První vážnou příležitost, a na delší dobu poslední, si připsali hosté. Bývalý hráč Slavie Martin Voráček se dostal do úniku na pravé straně, jeho křižná střela šla těsně vedle levé tyče. Sešívaní odpověděli o tři minuty později, po Dostálově centru hlavičkoval do břevna Mihajlović, k dorážce se dral Diop, ale jeho nůžky chytil brankář Písku. Nůžky se staly pro Diopa osudovými, protože po pádu na zem zůstal otřesený a musel být vystřídán. Podle prvních zpráv by se však nemělo jednat o vážný problém. Do hry se tak dostal další dorostenec, poprvé atmosféru zápasu A-týmu okusil nejlepší střelec nejvyšší dorostenecké soutěže Lukáš Batka. Slávisté byli aktivnějším týmem a takřka všichni ofenzivní hráči se dostali do nebezpečného zakončení, dobrým výkonem se prezentoval brankář Písku Dominik Rodinger. Úvodní branky se diváci dočkali tři minuty před poločasem. Písečtí dali Josefu Bazalovi hodně prostoru, ten si po přihrávce Mihajloviće přetáhl míč z levé strany na pravou a křižnou střelou z hranice vápna překonal Rodingera. V poslední minutě první půle bylo ještě veseleji. Po rohovém kopu si totiž první gól v A-týmu připsal právě Miroslav Routek.
  Do druhé půle nastoupil také třetí z dorostenců, a to David Vavrouš, který nahradil Martina Juhara. Po hodině hry se perfektním zákrokem předvedl Rakovan, který vychytal v samostatném úniku Helda. V 75. minutě se ve vápně dostal k míči Martin Dostál, kterého sestřelil jeden z obránců a sudí nařídil penaltu. Míč si postavil Marek Červenka, ale trefil pouze levou tyč. Pět minuty před koncem se po přihrávce Červenky mohl svého druhého gólu dočkat Routek, ale k míči mu chybělo pár centimetrů. Minutu před koncem ještě zahrozil Bazal, ale skóre se už neměnilo. Slavia si tak ve čtvrtém přípravném utkání připsala výhru 2:0. Ve středu sešívaní hrají od 10:00 na umělce s Vlašímí, od 18:00 v Aue na hlavním stadionu s druholigovým německým soupeřem.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



FC Erzgebirge Aue - Slavia
2 : 4 (1 : 3)

Datum: 28. ledna 2015, Německo, Aue

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš (46. Rakovan) – Mikula, Latka (62. Fialka ), Bílek, Dostál – Baéz (62.Piták), Hrubý (75. Červenka) – Prošek (86. Mihajlović), Kenia (75. Nitrianský), Zmrhal – Škoda

Branky: goly

Průběh: Poslední zápas před odletem do Turecka čekal Slavii celek druhé Bundesligy. Sešívaní se ale zahraničního soupeře nezalekli a saské FC Erzgebirge Aue porazili výsledkem 4:2.
  Slavia vlétla do zápasu se saským soupeřem po hlavě. Už po pěti minutách načal skóre utkání Milan Škoda. Rychlý protiútok sešívaných ale začal u Levana Kanii, který Škodu za obranou našel a slávistický útočník se pak nenechal překvapit obráncem domácích a poslal svůj tým do vedení. I v další velké šanci to byl Škoda, kdo se dostal do zakončení. Standardní situaci rozehrával Robert Hrubý, na jeho centr si vyskočil právě náš útočník, jehož hlavička ale tentokrát mířila těsně nad břevno. O tři minuty později se prosadili domácí. Po centru z pravé strany si s Hrubešem poradil útočník Dorian Diring. Remízový stav ale vydržel pouhých jedenáct minut, dokud si dvojice Škoda – Hrubý nezopakovala svou spolupráci. Hrubý vybojoval míč a nabídl ho svému spoluhráči, který tentokrát příležitosti využil na sto procent a prosadil se přesnou střelou k levé tyči. Ve 34. minutě pak Slavia zvýšila svůj náskok na 3:1. Kombinační akci sešívaných ukončil Martin Dostál centrem do vápna. Tam ho sice některý z hráčů tečoval vysoko do vzduchu, brankář Männel si ho ale k sobě nestáhl. Robert Hrubý tak využil nabízené příležitosti a zakončil.
  Do druhé půle nastoupila Slavia se změnou na brankářském postu, do hry přišel místo Hrubeše Matej Rakovan. Oběma týmům pak chvíli trvalo, než se opět rozhýbaly. Sešívaní nicméně pokračovali v zavedené spolupráci Hrubého se Škodou, kterým se dařilo vytvářet nebezpečné šance. V roli nahrávajícího byl v 55. minutě Milan Škoda, který si na levém křídle míč zasekl a vyslal do vápna přesný centr na Hrubého. Hlavička slávistického záložníka však prošla těsně nad břevnem. V 73. minutě se domácím podařilo snížit na 2:3. K centru z pravé strany se dostal Alibaz, který našel na značce pokutového kopu Mugosu a osamocený útočník Aue se nerozpakoval Rakovana propálit. Po deseti minutách už ale sešívaní opět vedli o dvě branky. To když Kenia vyslal do křídla Zmrhala, který se vzápětí rozhodl pro přízemní přihrávku na zadní tyč. Karel Piták ji pustil za sebe, kde číhal Václav Prošek a vstřelil poslední branku zápasu. K vidění pak byly ještě dvě nebezpečné akce, na každé straně hřiště jedna. Při té slávistické vybojoval v 74. minutě míč Piták, který ho posunul na skvěle hrajícího Škodu. Útočník sešívaných vyslal vpřed unikajícího Levana Keniu, v souboji tváří v tvář se slávistou byl tentokrát úspěšnější brankář Männel. O pět minut později se do šance dostalo Aue, a to opět po centru z pravé strany. Jungen jím našel Mugosu, jehož hlavičce scházely jen centimetry, aby místo do zámezí vedle levé tyče zapadla do branky.
  Sešívaní tak ve svém posledním přípravném zápase před odletem do Turecka zvítězili nad německým Aue 4:2.

Rozhodčí: Siebert

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - Cracovia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 2. února 2015, Turecko, Antalya

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš – Mikula, Bílek, Fialka, Dostál – Deli , Hrubý – Vukadinović (67. Mičola), Kenia (67. Boudjemaa), Zmrhal – Škoda (77. Červenka)

Branky: 30. Škoda 1:0

Průběh: Slavii čekal v pondělí ráno první soupeř na soustředění v Turecku. S polskou Cracovií Krakow si sešívaní připsali vítězství, a to výsledkem 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil ve 30. minutě Milan Škoda.
  Utkání se hrálo za silného větru a na začátku prvního poločasu nebylo k vidění mnoho zajímavých momentů. Hra se držela zejména na středu hřiště, a ačkoli sešívaní drželi většinu času míč, na první pěknou akci si museli počkat až do desáté minuty. Na levé straně vysunul Dostál Zmrhala, který ještě stihl odcentrovat před branku, tam ale postup Slavie utnul soupeř odehráním na roh. V patnácté minutě se po standardce, kterou rozehrával Hrubý, dostal ke střele z voleje Jaromír Zmrhal, míč ale proletěl nad břevnem. I Hrubý v další šanci branku přestřelil, a tak trvalo třicet minut, než se Slavii podařilo v Turecku vstřelit první branku. O tu se postarala dvojice Levan Kenia a Milan Škoda. Gruzínský záložník nejprve vybojoval míč, postupoval s ním do vápna a šikovně našel Škodu, který nemilosrdně zakončil. Slavia si pak druhou největší šanci poločasu vybojovala po standardce Cracovie, při níž se míč odrazil od zdi a sešívaní se tak mohli vydat do rychlého protiútoku. Dostál s Vukadinovićem celou akci dotáhli až k vápnu soupeře, kde srbský záložník centroval na Milana Škodu. Tomu chyběly milimetry, aby si připsal druhý gól. Cracovia se před samým koncem poločasu vzpamatovala a stihla ještě před přestávkou zahrozit. Centr z rohového kopu se snesl na hlavu Čovila, jehož pokus vykopl na poslední chvíli z branky pohotový Mikula.
  Druhý poločas začal v podobném duchu jako první polovina, slávisté sice drželi míč, ale nakonec to byla Cracovia, kdo zahrozil jako první. Po centru z pravé strany propadl míč až k zadní tyči, kde byl nachystaný Rakels. Jeho střelu z voleje ale Hrubeš vytěsnil na tyč. Sešívaní se nicméně nenechali zatlačit, v 64. minutě se do zakončení tlačil Kenia, který si ještě na poslední chvíli všiml volného Hrubého. Mladého záložníka ale tváří v tvář vychytal gólman Pilarz. O pět minut později si vybojoval míč Zmrhal a postupoval s ním otevřenou obranou soupeře. Kousek před hranicí vápna se napřáhl ke střele a ta jen těsně minula pravou tyčku. Vzápětí opět hrozil soupeř, který byl na pár minut tím aktivnějším mužstvem. Na pravé straně se prosmýkl do vápna Kapustka a posunul míč na Budzińského. Jeho prudká střela šla pak těsně nad branku. Slavia si pak opět vybudovala mírnou převahu, ale kromě přímého kopu, který po faulu na Zmrhala zahrával Boudjemaa zhruba metr za vápnem, se už do vážnějších šancí slávisté nedostali. Žádnou nebezpečnou akci už nezaložila ani Cracovia, a tak sešívaní zaslouženě vyhráli nad svým prvním soupeřem 1:0.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - FK Vardar
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 2. února 2015, Turecko, Antalya

Utkání: přátelské

Sestava: Rakovan – Nitrianský, Latka, Kodr, Prošek – Bazal, Baéz, Piták, Mihajlović (61. Mičola) – Diop (73. Červenka), Červenka (46. Boudjemaa)

Branky: 90. Miranjan 0:1

Průběh: Slavii čekal v rámci druhého pondělního zápasu makedonský soupeř Vardar Skopje. Základní sestava se od té ranní zcela lišila, jediným, kdo z ní zasáhl do duelu s Cracovií, byl Marek Červenka. Utkání pak rozhodla poslední minuta, kdy sešívaní inkasovali a podlehli tak Vardaru 0:1.
  Utkání s Vardarem se odehrávalo na krásném stadionu Mardan a také odpolední souboj slávistů měl pomalý rozjezd. Pražský tým měl po většinu zápasu více ze hry. První nebezpečná šance ale přišla pro sešívané až po šestadvaceti minutách, kdy se po rohovém kopu dostal k hlavičce Mihajlović a jen těsně minul levou tyčku. Centimetry k zakončení chyběly v témže okamžiku i Červenkovi. Soupeř hrál velmi ostře a Slavii se dařilo vybojovat standardní situace, ze kterých hrozil nebezpečnými centry Karel Piták. Ten však nabízel svým spoluhráčům možnost zakončit i ze hry. Pět minut před koncem poločasu vrátil míč nabíhajícímu Červenkovi, který ho ještě posunul na Diopa. Ten se v daném okamžiku ocitl ve svízelné situaci, z těžké pozice se ještě k zakončení dostal, střela šla ale mimo branku. Tvrdá hra soupeře, která byla místy až za hranou, vyvrcholila v 49. minutě, kdy viděl Hambarcimyan druhou žlutou kartu a musel hřiště opustit. Protože šlo o přátelské utkání, Vardar i tak mohl dohrávat v jedenácti hráčích. Slavia se snažila prosadit stůj co stůj. Sešívaní založili tentokrát nebezpečnou akci na levé straně, a i když se Proškův centr z vápna odrazil až k jeho úplné hranici, čekal tam na něj nachystaný Diop, který ho rovnou z voleje poslal na brankáře. Pachovski ale bleskurychle zareagoval a míč vytěsnil. Vardar se s ubíhajícími minutami vzepjal k závěrečnému náporu a v poslední desetiminutovce o sobě dal nepříjemně vědět. Sedm minut před koncem museli po rohovém kopu zachraňovat situaci Rakovan s Proškem, kteří nakonec nebezpečnou hlavičku zpacifikovali. Vzápětí se po centru z levé strany dostal Cederick a zkusil překvapit slávistického brankáře, míč však prošel jen vedle tyče. Zbývala zhruba minuta do konce zápasu a Bazal mohl být hráčem, který celé utkání rozsekne. Naběhl si na krásný centr, který vyslal z poloviny hřiště Kodr, a mohl jít sám na brankáře. Pachovski ale slávistického záložníka tváří v tvář vychytal. Přišla poslední minuta zápasu a s ní konečně první branka, která bohužel spadla za záda Mateje Rakovana. Před vápnem Slavie se u míče zjevil Miranyan a střelou o tyč rozhodl utkání.
  Sešívaní si tak po dopolední výhře nad Cracovií 1:0 připsali tentokrát prohru s Vardarem Skopje 0:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - NK Domžale
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 5. února 2015, Turecko, Antalya

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Rakovan – Švec, Latka, Kodr, Dostál – Hrubý, Baéz – Nitrianský (28. Mihajlović), Boudjemaa, Prošek – Diop (28. Červenka); 2. poločas: Hrubeš – Mikula, Bílek, Fialka, Tamás – Deli , Piták – Vukadionvić, Kenia, Bazal (74. Mihajlović) – Škoda

Branky: 2. Simić 0:1, 87. Škoda 1:1

Průběh: Ve čtvrtek čekal sešívané lídr slovinské nejvyšší soutěže NK Domžale a trenér Beránek postavil pro každý poločas jinou sestavu, aby vyzkoušel všechny hráče. Slavia sice po rychlé brance dlouho prohrávala, konečnou remízu 1:1 ale před koncem zařídil po práci Pitáka Milan Škoda.
  Zápas ještě ani pořádně nezačal a sešívaní už prohrávali. Slovinskému celku se podařilo dobře zakombinovat na středu hřiště a před Radovanem se následně zjevil Veljko Simić, kterému se i s dávkou štěstí podařilo překonat slávistického gólmana. Sešívaní ale chtěli utkání opět srovnat, k zakončení se jako první dostal Michal Švec, který si v Turecku připsal premiérový start. Jeho střelu k vzdálenější tyči ještě zkusil do branky dorazit Nitrianský, trefil však jen tyčku. Slavia měla šanci zužitkovat standardní situace, které vycházely z faulů soupeře, Boudjemu zastavili bránící hráči nedovoleně dokonce třikrát za sebou. Ani on, ani Hrubý však svými centry brankáře Vidmara neohrozili. Po Hrubého pokusu se sice Boudjemaa dostal ke střele, byl však hodně nepřesný. Největší šanci srovnat si Slavia v prvním poločase připsala v pětatřicáté minutě. Baéz skvěle ve středu pole vybojoval míč pro Boudjemu, který ho ještě posunul doprava na Červenku. Mladý útočník byl sám před brankářem, Vidmar ho ale vychytal. Červenka si ještě těsně před přestávkou zkusil napravit střeleckou reputaci, tentokrát mu však situaci ztěžoval příliš ostrý úhel, a tak střela z pravé strany těsně minula levou tyč.
  Do druhé části zápasu nastoupili sešívaní s novou jedenáctkou a Bazal se hned pokoušel vyslat do zakončení Škodu, před kterým však míč sebral Vidmar. Po deseti minutách hry zpracoval míč naopak útočník sešívaných, který našel na pravé straně Vukadinoviće. Ten se mu ještě těsně před brankou pokusil míč vrátit, finální přihrávka však ke Škodovi nedoputovala. Slovinský tým zkoušel pozornost Hrubeše zejména střelami z dálky, jeho pokusy však byly hodně nepřesné. Hra se pak střídáním Domžale na chvíli rozkouskovala. Další pokus, jak překonat Vidmara, vzala na svá bedra dvojice Levan Kenia a Milan Škoda. Gruzínský záložník našel v 68. minutě přihrávkou za obranu Škodu, který vzápětí přeloboval vyběhnutého gólmana, míč však bohužel mířil těsně mimo tyče. Domžale se nechtělo nechat zahanbit, Simić a Majer však při svých nebezpečných výpadech narazili pouze na Mikulu, který jim míč odebral. Deset minut před koncem se po shodě šťastných odrazů sám na Hrubeše řítil Grvala, i jeho střela na zadní tyč však branku minula. Psala se minuta osmdesátá sedmá, když se Slavii konečně podařilo rozvlnit síť za Vidmarem. Slávisté nejprve poslali míč za obranu, kde si Karel Piták na zádech skvěle pokryl dva obránce a postupoval z levé strany sám do vápna. V něm si všiml volného Škody, posunul na něj míč a náš útočník střelou o břevno vyrovnal.
  Slavia tak byla těsně před koncem odměněna za svůj dobrý výkon a vybojovala tak ve vyrovnaném zápase se slovinským celkem remízu 1:1. Poslední dva zápasy jí na soustředění čekají v neděli 8. února.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - FK Rad
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 8. února 2015, Turecko, Antalya

Utkání: přátelské

Sestava: Rakovan (46. Řehák) – Švec, Nitrianský, Kodr, Dostál – Baéz, Bazal – Prošek (63. Mihajlović), Boudjemaa, Mihajlović (46. Mičola) – Diop (68. Rakovan)

Branky: 16. Milošević z pen. 0:1, 61. Boudjemaa z pen. 1:1, 90. Marković 1:2

Průběh: Slavia nastoupila v neděli dopoledne proti FK Rad Bělehrad. Sešívaní odešli ze zápasu nejen s prohrou 1:2, ale i se dvěma zraněnými hráči. Vyrovnané utkání rozhodl soupeř brankou v poslední minutě.
  Slavia vstoupila do utkání nebezpečnou akcí, když Mihajlović vybojoval na levé straně míč a vyslal centr do vápna. Na ten byl sice Diop krátký, u zadní tyče ale číhal Boudjemaa a ten už vypálil. Trefil však jen obránce před sebou. Mihajlović po chvíli ještě zahrozil hlavičkou, ani on sám se ale neprosadil. Po čtvrt hodině utkání odpískal rozhodčí první penaltu zápasu z těch, které se kopaly, nebo kopat mohly. Míč podle něj trefil Martin Dostál ve vápně rukou a ne obličejem, jak se mu snažili sešívaní důrazně vysvětlit, a Miloševič tak využil šanci poslat Bělehrad do vedení. Branka Rad povzbudila, Simič dostal přihrávku za obranu a zjevil se tak osamocen před Rakovanem. Brankář sešívaných si s ním ale poradil. I gólman Radunovič ukázal, že ho souboje tváří v tvář neděsí, a vychytal Václava Proška, kterého vyslal do útoku Boudjemaa. Krásným zakončením se po půlhodině hry prezentoval Dostál, k němuž propadl míč na hranici vápna. Obránce sešívaných mířil do šibenice, odkud míč vyškrábl skvělým zákrokem Radunovič. Ani Diopovy nůžky pak za brankářem soupeře neskončily. Před půlí se dožadovali penalty sešívaní, když byl podle nich Diop bráněn zákroky za hranicemi pravidel, rozhodčí ale v tomto případě nepískl a Slavia tak po první půli prohrávala 0:1.
  Pro druhou pětačtyřicetiminutovku se do branky postavil Řehák, více práce měl ale brankář hostí. Když se proti němu vyřítil Prošek, pomohl si faulem a Boudjemaa tak v 61. minutě srovnal z penalty stav utkání. Prošek pak ale musel kvůli problémům s kotníkem střídat a vzápětí nuceně střídal i faulovaný Diop, který si narazil po zákroku brankáře kyčel. Slavia sice mohla zahrát svůj druhý pokutový kop, Dostál ale Radunoviće nepřekonal. Slávisté zároveň museli improvizovat, do branky se vrátil Matej Rakovan a Řehák se tak posunul netradičně do útoku. V rozkouskované hře pak trvalo, než si oba týmy vytvořily příležitost zakončit. Rodićův pokus skvěle zpacifikoval Rakovan, Švecovu střelu zblokoval obránce. Přišlo tak nastavení a v něm poslední dvě velké šance, na každé straně jedna. První příležitost zvrátit vítězství na svou stranu měl Tomáš Mičola, který mohl po Boudjemově přímém kopu umístit míč do prázdné branky. Zvolil ale místo hlavičky zakončení nohou, a to mu nesedlo. Na opačné straně byl o poznání úspěšnější Marković, který dostal míč, když stál zcela osamocen na značce pokutového kopu, nikým neatakován ho vyslal k levé tyči a zajistil tak Bělehradu výhru 2:1. Sešívaní pak ještě zkoušeli po zákroku na Bazala vyhádat penaltu, rozhodčí ale utkání ukončil.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - FC Amkar Perm
0 : 0

Datum: 8. února 2015,

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš – Mikula, Latka, Fialka, Tamás – Deli , Hrubý – Vukadinović (78. Mičola), Piták, Zmrhal – Červenka

Průběh: Sešívané čekal na samý závěr soustředění ruský Amkar Perm. Ve vyrovnaném kvalitním utkání podržel vzadu slávisty Karel Hrubeš, který udržel čisté konto, trápila je ale koncovka. Ani jednu z vybojovaných šancí nedotáhli do zdárného konce.
  Po pozvolném začátku utkání, kdy se oba celky zlehka testovaly, vyrazil jako první do útoku Amkar. Hrubeše ovšem střela z voleje nezaskočila a prezentoval se hned na úvod povedeným zákrokem. Bělorukov se ho následně pokusil překvapit z dálky, s jeho pokusem ale neměl brankář sešívaných moc práce. V prvním poločase sice musel lovit jednou míč ze sítě za svými zády, Prudnikov byl ale v ofsajdu a stále tak se hrálo bez branek. Na druhé straně se prezentoval střelou z otočky Latka, před Pitákem musel Vukadinovićův centr chvatně uklízet na roh jeden z obránců. Sešívaní nastoupili při absenci Milana Škody na hrotu s Markem Červenkou a ten často balancoval na hranici ofsajdu. V první slávistické šanci to byl právě on, kdo dal ve vápně přihrávku pod sebe na Pitáka a zkušený záložník promarnil skvělou příležitost tím, že si chtěl míč ještě posunout, a dostihl ho jeden z obránců. Ve středu hřiště operoval Karel Piták s přehledem a vytvářel svým spoluhráčům řadu zajímavých šancí. Jeho přihrávku například centrem prodloužil do vápna Zmrhal, Hrubý ovšem hlavičkoval nad břevno. Když vysoko nad břevno vyslal střelu i Nikitin, ukončil rozhodčí první poločas.
  Začal druhý poločas a obrana Permu nepolevovala v ostražitosti, Vukadinovićův prudký centr vyhlavičkovala z vápna. O necelých pět minut později hledal Zmrhal ve vápně Pitáka a i před ním ale stihl soupeř míč odklidit. V šedesáté minutě už Zmrhal Pitáka ve vápně našel a ten ještě posunul míč na Hrubého, který byl nachystaný za vápnem. I tato střela mířila nad branku, i když ji od břevna dělily pouhé centimetry. Perm pak po centru z pravé strany opět zkoušel zaskočit Hrubeše, ten se ovšem odmítal vzdát čistého konta a připsal si další skvělý zákrok. Sešívaní pokračovali v dopoledním trendu, šance si sice vytvořit dokázali, jejich exekuce už ale pokulhávala. Pět minut před koncem řádné hrací doby vybojovali slávisté roh a Piták tentokrát našel svým centrem Martina Latku, který pohotově zakončil. I jemu chyběly centimetry, aby míč zapadl do sítě, bohužel jen proletěl kolem levé tyčky.
  V nastavení čekal oba týmy volný přímý kop a Slavia byla první, kdo měl příležitost ho rozehrát. Piták ještě našel Tamáse, na jeho centr zleva už ale nikdo ze slávistů nedosáhl. Sešívaní se tak mohli děsit, aby se neopakovala situace z předchozích zápasů, kdy na samém konci branku naopak dostali. Kolomejcev však mířil vysoko nad branku a utkání tak skončilo výsledkem 0:0.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



Slavia - FK Viktoria Žižkov
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 14. února 2015, Nymburk

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš – Mikula, Bílek, Fialka , Dostál – Hrubý (59. Boudjemaa), Deli (46. Baéz) – Vukadinović (46. Prošek), Kenia (46. Piták ), Zmrhal (78. Kodr) – Škoda (70. Červenka)

Branky: 13. Zmrhal 1:0, 64. Škoda 2:0, 66. Zrmhal 3:0

Průběh: Slavii čekala v nymburské generálce na ligu Viktoria Žižkov. Sešívaní si ale s pražským soupeřem poradili a třemi brankami si vystříleli vítězství.
  Druholigový celek byl tím, kdo jako první zaměstnal brankáře soupeře. Ve třetí minutě protáhl Hrubeše svou střelou do šibenice Hašek, gólman sešívaných byl ale připraven. Slávisté se v první velké šanci ocitli ve třinácté minutě a hned ji zužitkovali. Vukadinović se nejprve prosmýkl po pravé straně a nacentroval do vápna. Míč se odrazil za jeho hranici, odkud pohotově vypálil Hrubý, jehož střelu ještě stihl Pokorný vyrazit, bohužel pro Žižkov jen ke Zmrhalovi. Záložník sešívaných pak propálil z levé strany vše, co mu stálo v cestě, a poslal Slavii do vedení. Hrubeš se ale v brance na opačné straně hřiště rozhodně nenudil, s Haškovou střelou si pohotově poradil, Součkův a Podrazkého pokus pak mířily vedle branky. I když se Hašek o pár minut později ocitl před Hrubešem zcela sám, držel brankář sešívaných stále nulu. Slávisté se snažili postupovat kupředu, jenže Škodu po Fialkově centru za obranu zradilo zpracování a Keniu při samostatném průniku zastavil soupeř. Pět minut před půlí pak zahrával přímý kop Žižkov a Podrazký trefil břevno.
  Do druhého poločasu prostřídali sešívaní tři hráče a Piták hned rozpohyboval Škodu. Ten nejprve míč prodloužil na Zmrhala, jeho centr se ale ve vápně neujal. V další akci už se mohl do zakončení pustit sám, míč mu ale sebral gólman Pokorný. Žižkov pak opět vyslal několik střel na slávistickou branku, Voltrův pokus byl ale příliš slabý a Hrubeš ho bez obtíží chytil do náruče. Zpoza vápna pak vypálil i Bartošák, jeho zakončení bylo ale hodně nepřesné, a tak mohli opět útočit sešívaní. Zmrhalova spolupráce s Boudjemou ještě branku nepřinesla, Škodova individuální akce už však ano. Slávistický útočník se po rychlé kombinaci bleskově dostal za obranu, hodil si míč za Pokorného a ten rovnou doplul do branky, aniž by ho Škoda musel ještě dorážet. O dvě minuty později založil gólovou šanci Prošek, který stihl vybojovat na pravé straně před brankářem soupeře míč. Obratem ho poslal před branku, kde ho Jaromír Zmrhal uklidil patičkou do sítě a sešívaní už vedli 3:0. Viktorka se snažila ještě zmírnit skóre, Šťastného střelu ale zblokoval Zmrhal, o standardku se postaral Fialka a Karafiátovu střelu vyrazil na roh Karel Hrubeš. Chvíli před koncem ještě potěšili diváky krásnou narážečkou Piták s Červenkou, finální střela našeho útočníka mířila k tyči, Pokorný však tentokrát nezaváhal. Sešívaní tak v posledním zápase před sobotním startem ligy v Liberci porazili v generálce Viktorii Žižkov 3:0.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Miroslav Beránek
(slavia.cz)



FC Slovan Liberec - Slavia
1 : 3 (1 : 3)

Datum: 21. února 2015, Liberec

Utkání: 1. liga 2014/15, 17. kolo

Sestava: Hrubeš – Mikula, Bílek (K), Fialka, Tamás – Hrubý (90. Dostál), Deli – Vukadinović (60. Baéz), Kenia (78. Piták), Zmrhal – Škoda

Branky: 4. Škoda 0:1, 25. Obročník 1:1, 36. Škoda 1:2, 37. Škoda 1:3

Průběh: Slavii se vstup do jarní části sezony vydařil. V Liberci o sobě dala vědět brankou již v začátku utkání. Milanu Škodovi však úvodní gól nestačil, vstřelil ještě dva a oslavil tak začátek ligy hattrickem.
  Trenér Beránek dal v prvním jarním ligovém zápase důvěru stejné základní sestavě jako v generálce proti Žižkovu, na levé straně obrany akorát místo Dostála nastoupila uzdravená zimní akvizice Krisztián Tamás. Vstup do utkání vyšel sešívaným skvěle. Do vápna se dostal Kenia, který předložil před prázdnou branku Škodovi, pro kterého nebyl problém otevřít skóre zápasu a začít tak svůj povedený střelecký večer. Ve 13. minutě o sobě dali poprvé vědět domácí. Brankář Hrubeš vyboxoval centr z pravé strany a přesto, že se při tom lehce zranil, tak nejen, že pokračoval ve hře, navíc si poradil i s dorážkou zpoza vápna z kopačky Pavelky. Sešívaní hráli velmi aktivně a zejména Levan Kenia znamenal pro obranu soupeře velké nebezpečí. Vedení mohl ve 22. minutě navýšit při své premiéře Simon Deli, ale zpětnou přihrávku od Zmrhala ve vápně napálil nad branku. Po pětadvaceti minutách se předvedly oba týmy. Na straně Slavie se Kenia neuvěřitelným průnikem dostal až do vápna, míče se následně chopil Zmrhal a centrem našel hlavu Milana Škody. Toho v zakončení vychytal domácí gólman Kolář. Na druhé straně ale udeřilo, to když zhruba metr za vápnem napřáhl Obročník a po zemi se trefil přesně k tyči a vyrovnal. Už za tři minuty mohli vést opět sešívaní, Hrubému ale zblokoval střelu jeden z obránců. Po pravé straně utekl Vukadin Vukadinović, dostál se do vápna, kde dal pod sebe právě na Hrubého, jehož střelu ale obrana zpacifikovala. Zaslouženého vedení se tak Slavia dočkala až za dalších osm minut a byla to parádní akce. Celý útok začal na levé straně opět u Kenii, ten prostrčil na Hrubého, který vybídl k průniku Zmrhala. Slávistický reprezentant do 21 let prošel s míčem až do vápna, kde před gólmanem posunul na Škodu a ten opět díky skvělému postavení doklepával do prázdné branky. Za dvě minuty bylo ještě veseleji! A opět u toho byl Milan Škoda, který využil zmatků v obraně Liberce, sebral soupeři míč a střelou o tyč dovršil svůj hattrick. Do kabin šli tedy sešívaní za dvoubrankového vedení.
  Chvíli po přestávce mohl opět udeřit neudržitelný Škoda, ale jeho povedené zakončení po skvělém průniku Zmrhala vytáhl na roh povedeným zákrokem Kolář. Ve druhé půli se následně hra uklidnila a k vidění už nebylo tolik šancí jako před přestávkou. Domácí diváky jen rozrušily dva momenty, kdy sice Liberec dovršil dvou branek, ale ty nebyly pro ofsajd uznány. Liberečtí se ale nevzdávali, ještě těsně před koncem se ke střele protáhl Ndiaye a vypadalo to, že z této pozice domácí alespoň sníží. Ndiaye však míč napálil vysoko nad a ve druhém poločase tak diváci branku neviděli.
  Slavia se po úvodním vítězství představí příští sobotu poprvé doma, kde hostí od 20:15 Teplice a Eden tak uvidí souboj o páté místo v lize.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 6.103

Trenér: „Hned náš první protiútok jsme úspěšně zakončili gólem, což se podepsalo na sebevědomí obou týmů. Domácí ještě stačili odpovědět, ale my jsme pak přidali ještě dvě branky. Ty padly z podobných situací a bylo tam ještě více šancí, které jsme mohli dotáhnout,“ načal hodnocení Miroslav Beránek. „Druhý poločas jsme byli více zaměřeni na defenzivu. Bylo tam ovšem hodně ztrát míče a nechali jsme soupeře hrát. Naše hra neměla parametry prvního poločasu, ale šli jsme za vítězstvím. Jsem si jistý, že nás to nakopne do dalších zápasů,“ věří trenér.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia - FK Teplice
2 : 2 (1 : 2)

Datum: 28. února 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2014/15, 18. kolo

Sestava: Hrubeš - Mikula, Latka (K), Bílek, Tamás (89. Boudjemaa) - Hrubý, Deli - Vukadinović (70. Prošek), Piták (79. Červenka), Zmrhal - Škoda

Branky: 11. Potočný 0:1, 19. Škoda 1:1, 23. Potočný 1:2, 54. Grigar vlastní 2:2

Průběh: Slavia hostila v prvním domácím utkání jara Teplice, na které jí v tabulce scházel pouhý bod. V Edenu museli slávisté dvakrát dotahovat, utkání se jim ale otočit nepodařilo, a tak se rozešli s Teplicemi smírným výsledkem 2:2.
  Slavia čekala doma v Edenu Teplice, soupeře, který sešívaným poslední dobou radost příliš nedělá. Domácí se ale od začátku snažili hrát aktivně, trvalo to necelých deset minut, než poprvé zahrozila. Hrubého roh a Tamásovu dorážku hosté ubránili. Hrubý pak ještě jednou poslal míč do vápna, kde hlavičkoval Bílek a brankář Grigar musel zasahovat. První nakonec skórovali hosté, kteří využili Deliho zaváhání na středu hřiště. Po Vachouškově přihrávce se dostal k zakončení Potočný a střelou pod břevno poslal Teplice do vedení. Slavia dělala maximum, aby jim náskok dlouho nevydržel. V šestnácté minutě načal nadějnou akci Zmrhal, který posunul míč před vápno na Pitáka a ten ještě prodloužil na Škodu. Slávistický útočník to měl na dlouhou nohu a ze souboje vyšel vítězně brankář Grigar. O minutu později Škoda po Tamásově centru hlavičkoval nad. Do třetice se už ale Milan Škoda prosadil. Robert Hrubý rozehrál standardní situaci centrem na nabíhajícího Škodu, který hlavičkoval přesně a srovnal stav utkání. Teplice však odpověděly během pouhých čtyř minut a i u nich byl v tomto duelu pouze jeden střelec. Potočný se ve 23. minutě prosadil po rohovém kopu. Sešívaní se zlobili, Vachoušek, který mu nahrál, byl podle nich s míčem už v zámezí. To ale rozhodčí neviděl.
  V minutě pětatřicáté se opět dral do zakončení Škoda, který dostal dlouhý centr od Zmrhala. Následně obešel bránícího hráče a tvrdě vypálil. Vyběhnutého Grigara, se mu sice prostřelit podařilo, ten však míč svým zákrokem natolik zpomalil, že ho za sebou stihl ještě sebrat. První poločas tak skončil za stavu 1:2.
  Do druhé půle naskočili slávisté opět aktivně a tlačili na svého soupeře. Po rohovém kopu se do zakončení dostal Deli a Grigar míč vyrazil pouze ke Zmrhalovi, který ho vrátil před branku na Bílka. Stopera sešívaných ale tísnil obránce a zakončení mu nevyšlo. Teplice pak zachránila dvakrát za sebou branková konstrukce. Poprvé, když si Tamás fantasticky poradil se třemi bránícími hráči a posunul míč na svou levou stranu, kde byl nachystaný Zmrhal, který napálil tyčku. Podruhé srazil Tamásův centr do břevna jeden z obránců. V 54. minutě už ale přišlo vytoužené vyrovnání. Milan Škoda vzal akci po dlouhém Mikulově autu na sebe a střelou ve vápně se štěstím srovnal o břevno stav utkání. Míč tečoval brankář Grigar, v zápise o utkání je ale jako střelec dvakrát uveden Milan Škoda. Slavia tlačila dál. Po zákroku na Pitáka se Slavia dožadovala penalty, dostala pouze žlutou kartu, která vyřadila Vukadinoviće z dalšího duelu s Plzní. Ve velké skrumáži před brankou o něco později prostrčil Piták míč ke Škodovi, který se dobře uvolnil a pálil jen těsně vedle tyče. Teplice ale nechtěly dát kůži zadarmo a málem to byly ony, kdo se opět dostal do vedení. Potočný si zahrával volný přímý kop zhruba z 19 metrů a míč proletěl až k Hrubešovi, který ho pohotovým zákrokem vytěsnil.
  Slavia tak nakonec remizovala s Teplicemi 2:2 a v příštím kole se představí v sobotu 7. března od 20:15 v Plzni.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 6.221

Trenér: „Myslím, že takovéhle zápasy, byť jsme nevyhráli, se fanouškům musí líbit,“ zhodnotil na tiskové konferenci trenér sešívaných a současně ocenil výtečnou atmosféru v Edenu, která jeho tým hnala kupředu.
  Miroslav Beránek otevřel své hodnocení zápasu s Teplicemi slovy: „Diváci viděli atraktivní duel. Padly čtyři krásné góly, bylo hodně šancí. Z našeho pohledu jsme první gól dostali po naší chybě v rozehrávce, pak jsme po standardce vyrovnali krásnou hlavičkou Škody. Dostali jsme druhý gól, který ale neměl platit, protože míč byl mezitím v zámezí. Po přestávce náš enormní tlak vyústil v naši vyrovnávací branku,“ shrnul důležité momenty.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia - FK Mladá Boleslav
3 : 4 (2 : 2)

Datum: 13. března 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2014/15, 20. kolo

Sestava: Hrubeš – Mikula , Latka (C) (85. Fialka), Bílek, Tamás – Hrubý, Deli – Kenia (77. Baéz), Boudjemaa (66. Prošek), Zmrhal – Škoda

Branky: 23. Zmrhal 1:0, 37. Kenia 2:0, 38. Ščuk 2:1, 43. Šisler 2:2, 47. Škoda 3:2, 62. Skalák 3:3, 90. Wágner 3:4

Průběh: Fanoušci v Edenu viděli v chladném pátečním večeru sedm branek, nakonec ale většina z nich odcházela zklamaná. Slavia dvakrát vedla, přesto nakonec podlehla Boleslavi 3:4. Zápas rozhodla Wágnerova branka v 91. minutě. Po vyrovnaném úvodu se jako první radovala zaplněná Tribuna Sever. Ve 23. minutě si vysoký míč ve vápně zpracoval Martin Latka, přes jednoho z obránců ho ale nedokázal protlačit směrem k bráně. Ze souboje se balon ovšem odrazil na levou stranu vápna k Jaromíru Zmrhalovi, který prostřelil Šedu poprvé. Druhá branka sešívaných přišla ve 37. minutě a vůbec poprvé se v sešívaném dresu trefil gruzínský špílmachr Levan Kenia. Ten si postavil míč k přímému kopu cca 22 metrů od branky a krásnou střelou přes zeď zamířil přesně k levé tyči boleslavské branky. Slavia vedla 2:0, do šaten se o přestávce ale přesto šlo za nerozhodného stavu. Hned minutu po Keniově gólu se totiž k míči na našem velkém vápně dostal Jasmin Ščuk, přehodil si ho na levačku a střelou ke vzdálenější tyči snížil. Dvě minuty před pauzou pak bránící slávisté nedokázali dostat míč ze svého vápna, vyběhnuvší gólman Hrubeš na balon nedosáhl a Jan Šisler tvrdou střelou prostřelil jak našeho brankáře, tak u levé tyče strážícího Mikulu.
  Do druhého poločasu ovšem sešívaní nastoupili velkým tlakem a už ve 47. minutě šli opět do vedení. Jaromír Zmrhal se krásně protáhl po levé straně, od brankové čáry vrátil míč před bránu Milanu Škodovi a ten ve skluzu poslal míč o pravou tyčku do sítě.
  V následující desetiminutovce předvedli domácí několik rychlých brejků, které ale gólem neskončily, a síť se tak rozvlnila na druhé straně. Z podobné pozice jako v první půli Kenia skóroval v 62. minutě z přímého kopu Jiří Skalák. Boleslav měla krátce poté ještě dvojici šancí, proti Zahustelovi se ale předvedl Karel Hrubeš a Skalákova následná hlavička mířila vedle. V 70. minutě nahradil právě Zahustela Michal Duriš a hned za dvě minuty mohl poslat hosty do vedení, po centru z pravé strany ale poslal míč hlavou jen do tyče. O deset minut později se na Šedovu branku mohl řítit pro změnu Kenia, kterého podezřelým zákrokem zastavil jeden z obránců, rozhodčí ale zákrok jako nedovolený k nevoli většiny stadionu neposoudil. Slavia si v závěru vytvořila tlak a sahala po vítězství. Po centru z levé strany hlavičkoval na zadní tyči snad nejmenší muž na hřišti Aldo Baéz, vzdálenější tyč Šedovy branky ale těsně minul. Tamasův přímý kop v předposlední minutě zápasu pak zamířil nad břevno. V nastaveném čase tak přišel trest. Z nenápadné akce nacentroval Vacek a Wágner tečoval na malém vápně balon mimo Hrubešův dosah. Domácí se ještě snažili srovnat, Prošek ale v poslední akci zápasu střílel z malého vápna nad branku. Slavia tak dvakrát vedla, body ale ze zápasu s Mladou Boleslaví nevytěžila. Zápas skončil 3:4.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 5.182

Trenér: Miroslav Beránek: „Pro diváky asi hodně atraktivní utkání, dramatické, spousta šancí a z mého pohledu zklamání z výsledku. V první půli, kdy jsme nehráli dobře a byli rozházení, jsme se dostali do dvoubrankového vedení. Podle mého se pak rozhodovalo v těch sedmi minutách první půle, kdy jsme si nechali snadno vyrovnat. Máme dost zkušených hráčů na to, abychom si to pohlídali. Pak jsme se dostali do vedení znovu a zase jsme inkasovali gól z trestňáku. Chtěli jsme vyhrát, měli jsme enormní tlak, ale jak už to ve fotbale bývá, gól jsme nedali a naopak ho dostali v nastavení. Za první tři jarní kola jsme dali osm gólů, to by mělo stačit minimálně na sedm nebo i devět bodů. Ale dostali jsme laciné góly, se čtyřmi inkasovanými brankami se těžko vyhrává. Každá porážka s týmem, na který se chcete dotáhnout, je komplikace. Dneska jsme prohráli s Boleslaví, minule jsme neporazili Teplice, přitom v obou zápasech jsme podle mě měli na vítězství.“
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Zbrojovka Brno - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 22. března 2015, Brno

Utkání: 1. liga 2014/15, 21. kolo

Sestava: Berkovec – Mikula, Bílek (K), Fialka, Tamás – Hrubý (58. Piták), Deli – Prošek (72. Boudjemaa), Kenia , Zmrhal – Škoda (27. Diop)

Branky: 51. Pašek 1:0, 64. Čtvrtníček 2:0, 89. Sýkora 3:0

Průběh: Slavii se v poslední době proti Brnu nedaří, z moravské metropole odjíždí poražena, Milan Škoda navíc musel kvůli zranění střídat. Domácí vstřelili v zápase tři branky, sešívaným se prosadit nepodařilo, v největší šanci pálil těsně vedle Karel Piták. Trenér Beránek se musel v utkání stále obejít bez svého kapitána Martina Latky, kterého trápí problémy se stehenním svalem. Vedle Jiřího Bílka se tak postavil opět Lukáš Fialka, na pravém křídle dostal přednost Václav Prošek a do středu zálohy se vrátil Robert Hrubý.
  Úvod utkání se nesl v opatrném duchu, oba týmy si uvědomovaly, že jedná o těžké utkání, ve kterém se střetli sousedi v tabulce. Na straně Slavie zahrozil Václav Prošek po akci Kenii a Škody, ale k zakončení se mladý záložník nedostal. Bohužel útočník Milan Škoda toho v utkání více nestihl. Ve 20. minutě ho dojel u lajny Aleš Schuster, slávistický útočník ještě zkusil pokračovat ve hře, ale ve 27. minutě definitivně přenechal místo pro Dameho Diopa. Tím bohužel přišel slávistický útočník i o nominaci do reprezentace. Po půlhodině hry se do prvního vážného zakončení dostali domácí, když se po centry Sýkory z pravé strany tlačil k míči Čtvrtníček, ale i za pomocí Bílka skončil míč nad brankou. Na straně Slavie po rychlém brejku zahrozil prudkou střelou Kenia, ale jeho pokus zblokovala domácí obrana.
  Vstup do druhé půle vyšel lépe domácí, protože v 51. minutě David Pašek otevřel skóre zápasu, když se k němu dostal míč z pravé strany, na malém vápně se otočil a přesně zamířil ke vzdálenější tyči. Za patnáct minut už bylo domácí vedení dvoubrankové. Po pravé straně utekl Josef Čtvrtníček a tváří v tvář Berkovcovi zachoval chladnou hlavu a zamířil přesně na zadní tyč. Slávistický brankář se blýskl o pár minut později, když skvělým zákrokem zlikvidoval tvrdou střelu Zoubeleho. Největší šanci Slavie si po sérii vystřídání připsal devět minut před koncem Karel Piták. Ve vápně ho z levé strany našel přesným centrem Damien Boudjemaa, nejzkušenější slávistický hráč mířil z voleje těsně vedle. Navýšit náskok domácích zkusil ještě pět minut před koncem Jugas, nakonec se to povedlo v 89. minutě Sýkorovi. Jeho první střelu Berkovec pohotově vyrazil, na dorážku už ale nedosáhl a Brno tak vedlo 3:0.
  Slavii teď čeká reprezentační přestávka, po ní se o velikonočním víkendu představí doma v sobotu 4. dubna ve vršovickém derby s Bohemians. Chybět jim bude Levan Kenia, který dnes viděl svou čtvrtou žlutou kartu.

Rozhodčí: Jiří Houdek

Diváci: 5.318

Trenér: „Zranění Škody náš výkon ovlivnilo, ale nechci se na to vymlouvat. Náš výkon byl slabý. Za celé utkání jsme měli jednu střeleckou možnost. V prvním poločase byla hra plná osobních soubojů a z naší strany se spoustou nepřesností. Po prvním obdrženém gólu jsme se zhroutili. Nevyhrávali jsme souboje na zemi ani ve vzduchu. I když jsme střídali a snažili se něco se zápasem udělat, tak se nám to nedařilo,“ láteřil slávistický trenér Miroslav Beránek.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia - Bohemians 1905
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 4. dubna 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2014/15, 22. kolo

Sestava: Berkovec – Tamás , Deli, Bílek (C), Mikula – Baéz , Hrubý (69. Dostál) – Zmrhal (75. Švec), Piták, Vukadinović (58. ) – Škoda (85. Červenka)

Branky: 55. Vukadinović 1:0, 89. Mikuš 1:1

Průběh: První poločas plný šancí, ale bez branek, pak vedoucí gól Slavie, červená karta a vyrovnání Bohemians v poslední minutě zápasu. Tak by se dalo shrnout utkání 22. kola mezi Slavií a Bohemians, které nakonec v Edenu skončilo remízou 1:1.
  První poločas se fanouškům v Edenu musel líbit, neboť nabídl fotbal s řadou šancí na obou stranách. Ve 14. minutě se do první šance dostala Slavia, když Pitákova tečovaná přihrávka našla za obranou Bohemians na hraně ofsajdu stojícího Vukadinoviće. Toho ale tváří v tvář vychytal gólman Zlámal. Ani ne dvě minuty na to mohl Vukadinović postupovat z pravé strany na Zlámala podruhé, nohy hostujícího brankáře byly ale opět rychlejší. Další velké vzrušení nastalo ještě v 16. minutě. Po několika odrazech balonu dokázal míč ve vápně vybojovat Baéz a podél padajícího Zlámala ho poslal do sítě, rozhodčí ale odpískal našemu záložníkovi ruku. Slavia pokračovala v tlaku a za další minutu posílal krásný centr do vápna Tamás, Škoda ale hlavičkoval těsně nad břevno. Ve 21. minutě se do první velké šance dostali Bohemians. Radův centr z rohu doletěl na zadní tyč k Bartkovi a jeho hlavičku musel reflexivně vyrážet Martin Berkovec. Za další dvě minuty se ale útočilo zase na druhou bránu – Škoda skvěle vybojoval míč a na vápně našel Pitáka, jeho střela ale zamířila nad břevno. Po půlhodině hry střílel hostující kapitán Jindříšek metr vedle pravé tyče, za dalších pár minut si ale balon k přímému kopu postavil Tamás a Zlámal jeho ránu z 28 metrů musel vyboxovat na roh. Těsně před poločasem pak Škoda ani Vukadinović těsně nedosáhli na Zmrhalův centr z levé strany. V poslední minutě poločasu se po dlouhém centru dostal k hlavičce Milan Škoda, i tentokrát se ale vytáhl na brankové čáře gólman Zlámal.
  Branky se ale Eden dočkal až ve druhé půli. V 55. minutě se po dlouhém centru dostal k míči na pravé straně Vukadin Vukadinović a krásným obloučkem přes Zlámala odčinil své neproměněné šance z první půle. Za další tři minuty se ale Vukadinović octl ve zcela jiné situaci. Na středu hřiště prohrál souboj s Radou, hostujícího záložníka následně fauloval a z rukou rozhodčího Příhody viděl rovnou červenou kartu. Sešívaní dohrávali v devíti lidech v poli, Bohemians díky tomu získali převahu a Slavia se soustředila na bránění svého náskoku. Hrubého v sešívaném dresu nahradil Dostál a Zmrhala po souboji se Zlámalem Michal Švec, pro kterého to byl první zápas za Slavii po více než sedmi letech. Svůj díl práce pak přidal i brankář Berkovec, který v 76. minutě chytil Šmídovu nebezpečnou hlavičku. Vyrovnat se hostujícím hráčům podařilo až v poslední minutě řádné hrací doby. Po Pitákově faulu si míč k přímému kopu z cca 22 metrů postavil Matúš Mikuš a na jeho střelu přes zeď Berkovec nedosáhl. Slavia tak v půlhodinovém oslabení uhrála s Bohemians 1905 remízu 1:1. Za týden ji čeká derby na Letné se Spartou.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 8.019

Trenér: Miroslav Beránek: „Myslím, že to bylo pravé derby se vším všudy. První poločas byl otevřený, šance na obou stranách, ostřejší zákroky z obou stran. V druhém poločase jsme se dostali do vedení a potom přišel podle mého názoru rozhodující moment, kterým byla červená karta. Jsou pravidla, je duch pravidel a pak duch hry. Jestliže tenhle zápas je takhle ostrý, klidně to mohla být žlutá karta. Ale je to jen můj názor, rozhodčí se rozhodl takhle, je to jeho věc. Viděl jsem další ostré zákroky, třeba Bratanoviče, který sestřelil Bílka po odehrání míče. Myslím, že ten zákrok byl daleko nebezpečnější a byla jen žlutá. Po červené kartě jsme se zatáhli, bránili v bloku a vedení bohužel neudrželi. Když vám vyrovnají v předposlední minutě, je to nepříjemné. Jsme zklamaní, hráči tam ještě teď sedí. Vydali se ze sil a nebyli odměněni. Všechny tři poslední zápasy doma jsme mohli vyhrát, bohužel se to nepovedlo.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



AC Sparta Praha - Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 11. dubna 2015, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 2014/15, 23. kolo

Branky: 4. Škoda 0:1, 66. Lafata 1:1, 89. Brabec 2:1

Sestava: Berkovec – Švec (85. Boudjemaa), Latka (K), Bílek, Tamás – Baéz , Piták – Hrubý , Kenia (90. Červenka), Prošek (60. Dostál) – Škoda

Průběh: Slavia do derby na Letné vstoupila skvěle, už od 4. minuty vedla zásluhou Milana Škody a mohla přidat i další branky. Ve druhém poločase nicméně srovnali domácí a minutu před koncem řádné hrací doby utkání bohužel otočili.
  Ač to ještě v týdnu nevypadalo se složení slávistické obrany dobře, na derby se nakonec stoperská dvojice Latka – Bílek dala dohromady. Chyběl tak jen Jan Mikula, kterého trápí problémy s lýtkovým svalem, a jeho náhradník Michal Švec zvládl svou premiéru v základní sestavě po návratu z ciziny na jedničku. Samotné 283. derby začalo pro tým Miroslava Beránka fantasticky. A v hlavní roli byl aktuálně nejlepší střelec Synot ligy Milan Škoda. Ten se dostal na levé straně hřiště k míči, nejprve se zbavil skvěle Brabce, následně obešel Holka a celou akci korunoval střelou mezi nohy sparťanského brankáře Marka Štěcha. Tím však neřekli sešívaní na Letné všechno, dalším hráčem, kdo byl nejblíže gólu, byl opět Milan Škoda. Slávistický útočník si ve 32. minutě krásně zpracoval dlouhý výkop, otočil se s míčem a ze zhruba 25 metrů nastřelil břevno domácí branky. Hned o dvě minuty nato slávisté opět zahrozili. Kenia se uvolnil před vápnem, kam posunul na Pitáka. Jeho střelu Štěch vyrazil před sebe, o dorážku se pokoušel Milan Škoda a následně Levan Kenia, ale jeho chytrý pokus vyrazila domácí obrana na roh.Pět minut před koncem první půle o sobě první šancí dali vědět sparťané, když se k míči dostal zhruba na hranici vápna Dočkal a jeho nebezpečný pokus šel nad branku. Do kabin se tak šlo za zaslouženého vedení Slavie.
  Také do druhé půle vstoupili červenobílí skvěle. Karel Piták poslal krásný centr za otevřenou domácí obranu na Roberta Hrubého, který postupoval sám na Štěcha. Domácí gólman ale slávistického odchovance dokázal skvělým zákrokem vychytat. Po hodině hry se předvedl také Martin Berkovec, když dokázal vytěsnit Kadlecovu střelu zpoza vápna na tyč. O tři minuty později byl slávistický gólman proti střele Dočkala opět úspěšný, na Lafatovu dorážku do odkryté branky už ale nemohl stačit a Sparta vyrovnala na 1:1. Berkovec se pak blýskl dalším povedeným zákrokem, když vychytal tvrdou střelu Krejčího špičkou kopačky. Sparta se ale snažila sešívané přetlačit i dál, Lafata mířil vedle, jeden z Dočkalových centrů vyhlavičkoval Latka. Až přišla pro sešívané osudná 89. minuta. Po rohovém kopu domácích se dostal po hlavičce Costy k zakončení Brabec a zblízka překonal Berkovce. Sešívaným už se bohužel srovnat nepodařilo, a tak i přes nadějný začátek odjíždějí z Letné bez bodu.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 18.665

Trenér: Miroslav Beránek: „Do zápasu jsme vstoupili velmi aktivně, nechtěli jsme Spartu pustit do její hry. Měli jsme tam nějaké brejky, které jsme bohužel nevyužili. Druhý poločas jsme také chtěli hrát aktivně, ale projevila se kvalita Sparty a dostali jsme se pod tlak. Ale i tak jsme tam měli příležitosti na zlomový moment, dvakrát to byl Robert Hrubý, ale nevyužili jsme je. Sparta byla efektivnější než my v zakončení.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia - FC Vysočina Jihlava
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 18. dubna 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2014/15, 24. kolo

Sestava: Berkovec - Švec, Bílek (K), Deli, Tamas - Baéz, Piták - Hrubý (60. Boudjemaa), Kenia (77. Diop), Prošek (46. Červenka ) - Škoda

Branky: 50. Špulek 0:1, 65. Kučera 0:2, 82. Diop 1:2

Průběh: Do Prahy přijela ve 24. kole Jihlava a s sebou si přivezla lichotivou statistiku – tým z Vysočiny byl jediným účastníkem Synot ligy, kterého Slavia v Edenu dosud neporazila. Nepříznivou bilanci se bohužel prolomit nepodařilo, i přes Diopovo snížení v závěru prohrála 1:2.
  První střelou se v 7. minutě prezentoval hostující Šulek, Berkovec ale s jeho pokusem z velkého vápna neměl větší problémy. Pár minut na to předvedli rychlou akci Kenia s Tamásem, prudký centr druhého jmenovaného ale včas zastavil jeden z jihlavských obránců. V 11. minutě přišla první větší šance v zápase. Škoda našel krásným obloučkem za obranu nabíhajícího Roberta Hrubého, někdejší slávista v jihlavské brance Jan Hanuš ale včas vyběhl a jeho ránu vyrazil. Po dvaceti minutách hry odcentroval z levé strany Prošek, Škoda ve vápně přenechal Hrubému a ten vypálil z voleje, z hranice vápna ale zamířil jen vedle levé tyče. Jihlava se v první půlhodině do šancí nedostávala, a když už míč ve vápně získal Haris Harba, nedokázal se prosadit přes trojici obránců. Až ve 32. minutě hosté poprvé výrazněji ohrozili Berkovce. Chyby v rozehrávce Slavie využil Matěj Hybš a nepříjemně vystřelil z velkého vápna, náš gólman ale jeho pokus kryl. Ve 38. minutě si pak svou akci zopakovali Škoda s Hrubým, druhého jmenovaného ale rozhodil souboj tělo na tělo s obráncem Tlustým a ve slibné příležitosti tak zakončit nedokázal.
  Do druhé půle udělal trenér Beránek jednu změnu a Proška nahradil na pravém křídle Červenka, v 50. minutě se ale skóre změnilo na druhé straně. V rychlém protiútoku se míč dostal na levou stranu, odkud z první přihrával Fulnek, před brankou se k balonu ve skluzu dostal Peter Šulek a prudkou ranou nedal Berkovcovi šanci. Po hodině hry poslal Kenia hezkou kolmici do vápna na Pitáka, ten se ale přes svého obránce ke střele neprodral. Podruhé tak mohlo zahřmít na druhé straně. Kliment se dostal k přihrávce z pravé strany, slávistická obrana nechala na velkém vápně volného Tomáše Kučeru a ten střelou k tyči navýšil jihlavské vedení. A mohlo být ještě hůř, když v 78. minutě slávistická obrana úplně propadla a na bránu se řítila dva jihlavští hráči, Martin Berkovec se ale vytáhl a fantastickým zákrokem vyrazil Jánošovu střelu na roh.
  Trenér Beránek poslal na hřiště místo Kenii Dame Diopa a úspěšný střelec juniorky posledních kol se mu odvděčil svou první ligovou brankou. V 82. minutě si naběhl na Boudjemův centr z přímého kopu a hlavičkou na zadní tyč překonal Hanuše. Slavia vycítila šanci, v poslední minutě řádné hrací doby pálil z otočky Škoda, Hanuš ale jeho střelu vyrazil. Stejný hráč se dostal k hlavičce v poslední akci zápasu, míč ale poslal jen vedle vzdálenější tyče.
  Nepříznivou bilanci s Vysočinou tak Slavia neprolomila a prohrála 1:2. V příštím kole ji čeká zápas na severu na půdě silného Jablonce.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 4.351

Trenér: Miroslav Beránek: „Věděli jsme, že v našem postavení to pro nás bude zápas o všechno, ale i když jsme to hráčům celý týden zdůrazňovali, tak jsme to bohužel nezvládli. Od začátku nás brzdila nervozita a zbrklost, pokazili jsme spoustu míčů. V prvním poločase jsme měli pár momentů, ale nepodařilo se nám vstřelit branku. Po přestávce to z nás spadlo, ale chybou v rozehrávce jsme soupeře pustili do vedení a po druhém gólu už jsme byli v křeči. Je potřeba si nalít čistého vína, situace je kritická.”
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FK Baumit Jablonec - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 25. dubna 2015, Jablonec nad Nisou

Utkání: 1. liga 2014/15, 25. kolo

Sestava: Berkovec – Švec, Bílek (K), Fialka, Mikula (78. Červenka) – Baéz (70. Hrubý), Deli – Vukadinović, Piták (64. Kenia), Tamás – Škoda

Branky: 4. Novák 1:0, 11. Škoda 1:1, 62. Pospíšil 2:1

Průběh: Slavia zavítala v rámci 25. kola do Jablonce. Na půdě třetího týmu tabulky předvedla zejména v první půli dobrý výkon, ale ani patnáctá branka Milana Škody v sezoně nestačila. Sešívaní podlehli domácím 1:2.
  Trenér Beránek tentokrát v utkání udělal v sestavě několik změn. Do obrany se po zápasové pauze vrátil Lukáš Fialka, protože Simon Deli zaujal pozici v záloze vedle Alda Baéze. Druhým nováčkem v obraně byl Jan Mikula. Krizstián Tamás se totiž posunul do zálohy. Levan Kenia tentokrát začal jen na lavičce a po karetním trestu se do základní sestavy vrátil Vukadin Vukadinović. Samotné utkání začalo ve velmi svižném tempu, domácí se dostali do vedení ve 4. minutě. Na zadní tyči si na centr z pravé strany naběhl obránce Novák a z voleje nedal Berkovcovi šanci. Sešívaní mohli nejprve odpovědět za čtyři minuty, ale Pitákovi chyběl kousek k zakončení. Vyrovnávací branky se svěřenci trenéra Beránka dočkali v 10. minutě, kdy se po rohovém kopu prosadil Milan Škoda a vstřelil tak svou patnáctou branku v sezoně. Sešívaní byli v první půli lepším týmem, po půlhodině hry se do velké šance po hezké akci dostal opět Piták, ale jeho zakončení chybělo pár centimetrů. Závěr půle nabídl dva velké závary v obou vápnech, ale ani jedna akce se neujala. Nejblíže ke gólu byli sešívaní po rychlé protiútoku, který táhl Vukadinović, tomu se ale nepovedlo přihrát na volného Škodu ve vápně.
  Slávistický útočník se tak do zakončení dostal až těsně po půli, když ho na pravé křídlo vyslal Piták, Škodovu střelu ze strany ale brankář Hrubý pohlídal. Tři minuty nato zahrozil na druhé straně opět Novák, ale gólu nakonec nedocílil. Do šance se tlačil také Lukáš Fialka, ale jeho hlavička po rohovém kopu byla nakonec zblokována.
  Vítězná branka nakonec padla bohužel do sítě Martina Berkovce, když se individuálně prosadil Martin Pospíšil. Jablonecký záložník potáhl míč středem hřiště a jeho přesná střela šajtlí zapadla k zadní tyči. Domácí zahrozili ještě po akcích Doležala, Romery a Mingazova, při jehož střele se blýskl Berkovec, ale další branku už nepřidali.
  Slavia tak nakonec po dobrém výkonu bohužel prohrála v Jablonci 1:2. Za týden přivítají sešívaní v Edenu České Budějovice. Hraje se v neděli 3. května od 17:00.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 4.230

Trenér: „V první půli jsme byli lepším týmem. Bohužel šance, které jsme měli, jsme neproměnili, a to byl rozhodující moment utkání. V druhém poločase domácí přidali, měli větší kvalitu s míčem a nás brzdila nepřesnost. Nakonec rozhodla individuální akce Pospíšila. Domácí byli produktivnější a kvůli tomu zvítězili,“ řekl slávistický trenér Miroslav Beránek.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - SK České Budějovice
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 3. května 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2014/15, 26. kolo

Sestava: Berkovec – Švec, Latka (kap.), Bílek , Tamás – Deli, Piták – Vukadinović (77. Mikula), Kenia (58. Hrubý), Zmrhal (69. Baéz) – Milan Škoda

Branky: 1. Škoda 1:0, 90. Škoda 2:0

Průběh: Slávističtí fotbalisté zlomili sérii, o kterou nestáli. V 26. kole první ligy porazili České Budějovice 2:0, vyhráli po osmi zápasech, v nichž získali jen dva body za remízy, a takřka jistě si zajistili záchranu. Na sestupové příčky mají devítibodový náskok, ve hře je dvanáct bodů.
  Slávisty proti poslednímu týmu tabulky spasil střelec Škoda svým šestnáctým a sedmnáctým gólem sezony. Nejdřív se položil do centru Keniji a krásně se trefil hlavou. Běžela teprve 46. vteřina. Předzvěst střelecký manevrů? Ne, další gól padl až v samém závěru. Dostal přihrávku za obranu, přetlačil soupeře a první slávistickou střelou na bránu ve druhém poločase zvýšil vedení. Škoda se ve střelecké tabulce dotáhl na sparťana Lafatu. Přestože šlo o souboj trápících se týmů ze dna tabulky, hrál se v první půli solidní fotbal s šancemi především před hostující brankou. Pražané vstoupili do utkání velmi aktivně a brzy vedli.
  Po dalším centru mohl zvýšit Latka, který se vrátil do slávistické sestavy po zranění, ale Křížek jeho hlavičku vyrazil a poradil si i s dorážkou dalšího uzdraveného domácího hráče Zmrhala. V deváté minutě mohlo Dynamo vyrovnat. Funda trefil bližší tyč a dorážející Varadi překopl břevno.
  Jinak ale hrozili spíše Pražané a při chuti byl Škoda. V desáté minutě pálil jen do středu branky, o chvíli později pro změnu přestřelil branku. V závěru poločasu pak protáhl Křížka Kenija.
  Slávisté vstoupili aktivně i do druhého dějství, ale pojišťující gól nepřidal ani Vukadinović, který při pokusu o obstřelení hostujícího brankáře zamířil do boční sítě.
  V 67. minutě nastoupil hostující Michal Škoda a na hřišti se tak potkal se svým bratrem ve slávistickém dresu Milanem. Českobudějovický útočník měl na hlavě minutu před koncem vyrovnání, ale těsně minul. Prakticky z protiútoku šel sám na bránu jeho bratr Milan a druhý gólem rozhodl.

Rozhodčí: Petr Ardeleánu

Diváci: 4.493

Trenér: „Do dvanácté minuty mohl dát Milan Škoda další tři góly. Šance jsme zahazovali, nicméně hra v první půli byla hodně dobrá, jen tomu chybělo brankové vyjádření. Chtěli jsme pokračovat v aktivní hře i po přestávce, ale opak byl pravdou. Postupem času se nám do hry začala vkrádat nervozita. Druhý poločas nebyl z naší strany dobrý,“ řekl slávistický trenér Miroslav Beránek.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



1. FK Příbram - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 9. května 2015, Příbram

Utkání: 1. liga 2014/15, 27. kolo

Sestava: Berkovec – Švec, Bílek (K) , Deli , Tamás – Piták, Baéz (89. Kodr) – Vukadinović, Kenia (75. Černý), Hrubý (90. Červenka) – Škoda

Branky: 16. Škoda 0:1, 25. Bednář 1:1, 90. Bednář 2:1

Průběh: Slavia vstoupila do zápasu s Příbramí dobře. Už v 16. minutě se mohli sešívaní radovat z branky Milana Škody. Domácí ale zvládli srovnat ještě do poločasu a v samém závěru utkání si míč nešťastně srazil při bránění Bednáře do branky Bílek.
  Trenér Beránek se musel opět obejít bez Martina Latky a Jaromíra Zmrhala. Slávistického kapitána stále trápí svalové zranění, Jaromír Zmrhal má lehké problémy s kotníkem a jeho startem v utkání se nechtěla riskovat případná další absence. Sešívaní do samotného zápasu vstoupili skvěle, hned v první minutě se za obranu dostal Milan Škoda a mohl tak navázat na jeho rychlou branku proti Budějovicím. Po souboji s obránce ale zůstal nejlepší střelec SYNOT ligy ležet na zemi, ale sudí Kocourek penaltu nezapískal. Chuť si ale nejlepší střelec soutěže spravil v 16. minutě. Piták hezky uvolnil na levé straně Hrubého, který ještě posunul na nabíhajícího Tamáse, jehož centr před brankou v obležení obránců zužitkoval právě Škoda, který otevřel skóre zápasu a oslavil tak svou letos už 18. ligovou branku. Za devět minut bylo ale srovnáno, když se prosadil Roman Bednář. Ten si naběhl na přesný centr od Zemana, hlavou lízl míč a ten zapadl přesně ke vzdálenější tyči Berkovcovy branky. Za dalších osm minut už mohli vést opět sešívaní. Milan Škoda se z křídla dostal až do vápna, vystřelil a míč se po Kelemenově zákroku dostal k Hrubému, který napálil tyč. Těsně před půlí zahrozil aktivní Zeman, jehož centr se z levé strany snesl na břevno. Těsně před tím na druhé straně se do velké šance hnal Vukadin Vukadinović, i když byl ve vápně sražen obráncem, ani teď se pokutový kop nepískal a do kabin se šlo za remízového stavu.
  V úvodu druhé půle se hrál dlouho vyrovnaný zápas, ani jeden tým nechtěl udělat chybu. Jako první vážněji zahrozil opět Milan Škoda, když se v 69. minutě hnal středem hřiště a jeho tečovaná střela těsně minula pravou tyč. V 75. minutě se po dlouhé době, v roce 2015 poprvé, dostal do ligového zápasu Milan Černý, který se zotavil po zranění kolene. Na druhé straně do hry zasáhl Pavel Fořt, který ve Slavii dříve působil a získal se sešívanými mistrovský titul. Hra se pak hodně rozkouskovala a ani jeden tým se nedostal do větší šance, domácí zastavil ofsajd, Vukadinović na opačné straně přihrál Škodovi jen na paty.
  Slavia držela krok až do samotného závěru zápasu, kdy se v 90. minutě dostal do zakončení Roman Bednář. Nákop domácích si zpracoval Mareš a posunul ho na domácího útočníka, toho tísnil Bílek a nešťastně tečoval míč tak, že přehodil Berkovce a domácí se mohli radovat z vítězství.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 4.826

Trenér: „Chtěli jsme tady uspět a myslím, že jsme nepodali špatný výkon. V prvním poločase se hrál oboustranně rychlý fotbal, čemuž pomohl určitě i déšť. Podařilo se nám jít rychle do vedení, domácí ale po krásné akci vyrovnali. Zeman pak nastřelil ještě břevno, ale myslím, že jsme ho přikryli dobře,“ pochválil trenér Miroslav Beránek hlídání záložníka domácích.
  Pak už ale hledal slabiny. „Chleba se lámal při našich šancích, které jsme nevyužili. Ve druhém poločasu už byla hra hodně rozkouskovaná, hodně soubojů. Dařilo se nám zápas kontrolovat, ale v 90. minutě jsme si dali vlastní gól, který nakonec utkání rozhodl,“ dodal Beránek.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - FK Dukla Praha
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 17. května 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2014/15, 28. kolo

Sestava: Berkovec – Švec, Latka (kap.), Deli, Mikula – Piták, Baéz – Vukadinović, Kenia (71. Hrubý), Zmrhal (87. Kodr) – Škoda (79. Červenka)

Branky: 36. Kenia 1:0, 89. Červenka 2:0

Průběh: Slavia porazila v důležitém zápase Duklu Praha 2:0. V první půli se nádherně trefil Kenia a výhru pečetil v 89. minutě střídající Marek Červenka. Sešívaní se tak díky prohrám Hradce a Budějovic nemusí v posledních kolech ohlížet na výsledky soupeřů.
  Zápas začal vzpomínkou na nedávno zesnulého trávníkáře a mládežnického trenéra Slavie Milana Zajíčka, po minutě ticha se ale rozeběhlo aktivní utkání. V závěru první desetiminutovky ohrozil Berkovce hostující kapitán Marek Hanousek, jehož střela z velkého vápna o půl metru minula levou tyč, na druhé straně o pár minut později propadl balon ke Zmrhalovi, který ale mířil daleko vedle vzdálenější tyče. V 16. minutě si na Delího centr z pravé strany naskočil Škoda, hlavou ale v souboji s obráncem poslal míč mimo. Tři minuty nato pálil nebezpečně prozměnu Matěj Hanousek, i jeho pokus ale mířil mimo tři tyče. Největší šance Slavie přišla ve 28. minutě. Sešívaní si házenkářsky předali míč kolem celého vápna, Mikula nacentroval z levé strany a Karel Piták tečoval balon hlavou do tyče. Po následném rohovém kopu střílel z úhlu Vukadinović, nepropálil ale hradbu těl v malém vápně. Po půlhodině hry se do nadějné šance dostala Dukla. Prudký centr z pravé strany sice nedoletěl a k Přikrylovi, k odraženému balonu se ale dostal Karavaev a jeho prudkou střelu musel skluzem srazit na roh Martin Latka. O minutu později střílel z velkého vápna opět Karavaev, svou ránu tentokrát poslal nad břevno.
  Poprvé se skóre změnilo ve 36. minutě a Levan Kenia si řekl minimálně o nominaci na gól měsíce. Gruzínský záložník převzal přihrávku na polovině hřiště, prosmýkl se mezi dvěma bránícími hráči, posunul si balon na střed a vystřelil z velkého vápna. Jeho rána levačkou přeletěla gólmana Radu a o břevno zapadla do branky. Krátce před půlí mohl ještě navýšit náskok Slavie Zmrhal, kterého do úniku vyslal opět Kenia, slávistický záložník ale křížnou střelou minul vzdálenější tyč.
  Dukla mohla vyrovnat krátce po nástupu do druhého poločasu. Tomáš Berger se probil do vápna z pravé strany a prudkou ranou na bližší tyč překonal Berkovce, rozhodčí Příhoda ale branku neuznal kvůli postavení clonícího Přikryla v ofsajdu. Druhé půli i nadále dominovali hráči Dukly, k vyloženým šancím se ale nedostávali. V 67. minutě hosté po závaru ve vápně reklamovali ruku Jana Mikuly, rozhodčí ale nechali celou akci dohrát a výsledkem byl prudký centr z pravé strany, který srazil vedle pravé tyče jeden z dobíhajících hráčů hostí. V 72. minutě se Dukla dostala do rychlého Brejku, který skončil Latkovým faulem na Blažka, náš kapitán ale viděl naštěstí „jen“ žlutou kartu. Berger trefil z následného přímého kopu jen mnohačlennou slávistickou zeď.
  Nakolik byla druhá půle chudší na šance, přinesla poslední čtvrthodina zápasu vzrušení na obou stranách. Nejprve si míč k přímému kopu postavil hostující Mareš a z dvaceti metrů trefil krásnou ranou břevno. Několik minut poté našel Vukadinović rovněž střídajícího Červenku, který posunul míč na pravou stranu na volného Baéze, střelu argentinského záložníka ale gólman Rada zlikvidoval. Hned za další minutu šlo na Radu opět duo Vukadinović – Červenka, první jmenovaný ale místo střely volil přihrávku a míč skončil na kopačkách obránců. Do třetice se Vukadinović octl před Radou v 85. minutě po Zmrhalově pasu, i tentokrát ale vyšel ze souboje vítězně gólman Dukly. Svůj um musel předvést i Martin Berkovec, když se před ním v 86. minutě octl Čajić, jeho hlavičku ale slávistický brankář senzačně vytáhl. Rozhodující branku dal tak nakonec až minutu před koncem Marek Červenka. Ten po sérii neproměněných brejků dostal na levé straně dlouhou přihrávku od Vukadinoviće a nadvakrát překonal brankáře Radu.
  Slavia si tak díky třem bodům zajistila setrvání v nejvyšší soutěži. České Budějovice prohrály 3:4 v Ostravě a Hradec Králové 0:2 v Liberci a náskok sešívaných na sestup tak činí 9 bodů.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 3.331

Trenér: „Myslím, že jsme viděli bojovné, dramatické utkání,“ načal své pozápasové hodnocení trenér Miroslav Beránek. „Dukla byla silnější v držení míče, ale myslím, že neměla tolik brankových příležitostí. Těch jsme si vytvořili více my, takže z tohoto pohledu jsme zaslouženě zvítězili. Je ovšem škoda, že druhá branka nepřišla dřív, pak by pro nás byl závěr utkání klidnější,“ mrzelo ho.
  Ve druhém poločase se hostům podařilo sešívané zatlačit. „Nebylo záměrem se stáhnout, chtěli jsme hrát aktivně. V prvním poločase jsme narušovali rozehrávku soupeře vysoko, ale Dukle se z toho dařilo dostávat, byli silnější na míči. My pak šli do vedení, takže nebyl důvod hrát vysoko celý poločas. Měli jsme více brankových příležitostí, ale ne vše jsme vyřešili, jak jsme měli. Soupeři se navíc dostal jen jedné hlavičce a standardce, po které trefil břevno,“ okomentoval Beránek největší šance Dukly.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Hradec Králové - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 23. května 2015, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 2014/15, 29. kolo

Sestava: Berkovec – Švec, Bílek (K), Kodr, Dostál – Piták, Deli – Vukadinović (88. Černý), Kenia (60. Hrubý), Zmrhal – Škoda

Branky: 52. Škoda 0:1

Průběh: Slavii čekalo poslední venkovní utkání v probíhajícím ligovém ročníku a sešívaní se vydali na hřiště už jistě sestupujícího Hradce Králové. V prvním poločase sice diváci marně čekali na branku, v minutě 52. ale Milan Škoda vstřelil jediný gól utkání a sešívaní tak zvítězili nad Votroky 1:0.
  V utkání se museli sešívaní obejít bez kapitána Martina Latky, který tak může doléčit svalové zranění, které si přivodil v průběhu jara. Trenér Beránek se musel také obejít bez vykartovaného Jana Mikuly. Ve středu obrany se tak představil Marek Kodr, na levé straně pak poprvé v sezoně v základní sestavě Martin Dostál. Sešívaní byli od úvodu zápasu aktivnějším týmem a drželi míč na svých kopačkách. Ve 20. minutě se svěřenci trenéra Beránka hnali vstříc první velké šanci, když si na pěknou přihrávku za obranu naběhl Piták. Ten se snažil před brankou najít Keniu, ale jeho centr srazila domácí obrana. Hned dvě minuty nato se slávisté sice radovali z gólu, ale ten neplatil pro těsný ofsajd. Kenia našel za obranou nabíhajícího Deliho, který místo střely zvolil přihrávku na zcela volného Vukadinoviće, tomu ale sudí odpískal ofsajdové postavení. Hradec zahrozil v první půli těsně před přestávkou, ale jeho závar ve vápně pro domácí nic nepřinesl. Za sešívané mohl tečku za první půli udělat Jaromír Zmrhal, ale těsně před zakončením ve vápně podklouzl.
  Do druhé půle vstoupili sešívaní skvěle. Po rohovém kopu Kenii hlavičkoval těsně nad branku nejlepší slávistický střelec Milan Škoda, ale chuť si spravil o několik málo minut později. Po rohu se míče ujal Martin Dostál a křižnou přihrávkou našel za obranou právě Škodu a ten přeloboval gólmana a přidal tak svou osmnáctou letošní branku. V 63. minutě domácí nejvážněji ohrozili Martina Berkovce, když se ke střele ze zhruba 25 metrů dostal Schwarz, ale slávistický brankář jeho přízemní pokus vytěsnil mimo tři tyče. Dvanáct minut před koncem slávisté předvedli povedenou akci ve středu pole, po níž se na pravém křídle dostal k míči Vukadinović a jeho centr poslal těsně vedle levé tyče Robert Hrubý. Vukadinović pak ještě čtyři minuty před koncem zkusil po přihrávce od Deli zakončit sám, brankář Kuciak si ale s jeho střelou poradil. Votroci se před koncem zápasu dostali ještě k hlavičce, Vaněčkův pokus šel ale vysoko nad břevno.

Rozhodčí: Jiří Houdek

Diváci: 2.014

Trenér: „Myslím, že jsme v obou poločasech kontrolovali vývoj utkání. V první půli jsme dali gól, ale nepohlídali jsme si ofsajd. Ve druhé půli jsme gól dali, ale pak jsme neproměnili další příležitosti, a proto jsme nechali Hradec ve hře až do konce. Z mého pohledu je to zasloužené vítězství,“ hodnotil slávistický trenér Miroslav Beránek.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - 1. FC Slovácko
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 30. května 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2014/15, 30. kolo

Sestava: Berkovec – Mikula (76. Diop), Kodr, Bílek (kap.), Dostál – Deli, Zmrhal – Vukadinović (46. Hrubý), Piták, Kenia (58. Červenka) – Škoda

Branky: 17. Došek 0:1, 55. Trávník 0:2, 69. Valenta 0:3, 88. Bílek 1:3

Průběh: V posledním zápase sezony oplatilo Slovácko sešívaným porážku z jejího úvodu. V červenobílém dresu se jako jediný prosadil Jiří Bílek a protože hosté mířili přesně hned třikrát, skončil zápas výsledkem 1:3.
  Hned ve druhé minutě byl blízko gólu Milan Škoda, když za obranou převzal dlouhý balon a kličkou obešel hostujícího gólmana. Akci ale nakonec zastavil odmávaný ofsajd našemu útočníkovi, který na dálku soupeřil s Davidem Lafatou o korunu krále ligových střelců. Ve 14. minutě už měli blízko ke gólu hned dva slávisté. Po Keniově centru z rohu míč nejprve hlavou tečoval nehlídaný Škoda, zamířil ale jen k zadní tyči. Tam míč spadl pod nohy Jaromíru Zmrhalovi, který ho ale přes ležícího obránce nedokázal ani nadvakrát dostat do branky. V 17. minutě se tak překvapivě dostalo do vedení Slovácko. Rychlý brejk skončil na pravém křídle centrem Jaroslava Diviše a nehlídaný Došek z malého vápna hlavou překonal Berkovce. Dvě minuty na to šel podruhé sám na Heču Milan Škoda, i tentokrát ho ale zastavil zdvižený praporek rozhodčího. Škoda se chtěl ukázat nejen jako zakončovatel, ale i jako hráč, který dokáže šance připravit. Po necelé půlhodině hry zpracoval balon na velkém vápně a poslal míč napravo na Vukadinoviće, jeho střelu po hezké zasekávačce ale zkrotil gólman Heča. Za dalších pár minut pálil z přímého kopu Piták a jen o pár centimetrů minul břevno hostující brány. Sešívaní hledali ve většině útoků ve vápně Milana Škodu a často ho i nacházeli. Třeba ve 35. minutě, kdy Škoda hlavičkoval po Zmrhalově centru, v záklonu ale poslal míč mimo tři tyče. Pět minut před poločasem se v podobné šanci ocitl Košút, vedl si ale podobně jako Škoda.
  Do druhé půle nahradil Vukadinoviće Hrubý a hned v úvodu se postaral o vzruch ve vápně, když se po tvrdém zákroku octl na zemi, ani na něj, ani pár vteřin nato na Keniu ale rozhodčí faul neodpískal. Znovu tak udeřilo Slovácko. V 55. minutě se k balonu dostal na velkém vápně Michal Trávník a svou skrytou střelu poslal přesně k pravé tyči. Minutu nato mohlo být vyrovnáno, když Hrubý chytrou přihrávkou poslal do úniku Keniu, gruzínský záložník ale místo střely volil další kličku a balon následně ztratil.
  Trenér Beránek posílil útok, vedle Škody postavil místo Kenii Marka Červenku a ten v 66. minutě vystrašil brankáře Heču, jeho střela z voleje z patnácti metrů ale přeletěla břevno branky Slovácka. Slavii se ale nedařilo přecházet přes obranu hostů a i třetí gól zápasu tak padl do sítě Martina Berkovce. V 69. minutě si míč k přímému kopu z 25 metrů postavil Jiří Valenta a nechytatelnou ranou přes zeď o břevno poslal hosty do vedení 3:0. Čtvrt hodiny před koncem poslal trenér Beránek na hřiště i třetího útočníka, když Dame Diop nahradil Jana Mikulu a Slavia se začala dostávat do šancí, Deli i Diop ale krátce po sobě mířili těsně mimo. Sešívaným se povedlo snížit až v 88. minutě. Po rohovém kopu se ve skrumáži dostal k míči nejrychleji Jiří Bílek a střelou pod břevno nedal Hečovi šanci.
  Slavia se tak s ligovou sezónou rozloučila prohrou a konečným 11. místem.

Rozhodčí: Martin Nenadál

Diváci: 3.987

Trenér: „Chtěli jsme navázat na poslední zlepšené výkony i výsledky, což se nám bohužel nepovedlo. Pak jsme nepohlídali soupeře a Došek dal hned z první akce hezký gól hlavou. Své šance jsme naopak nevyužili, dobrou příležitost měl například Zmrhal. Naše centry končily na prvním hráči,“ poukázal na slabiny sešívaných trenér Miroslav Beránek.
  O přestávce ale chtěli sešívaní vývoj zápasu změnit. „Po půli jsme chtěli hru oživit a připravit se na varianty, které mohou nastat. Na začátku druhého poločasu jsme se i dostali do tlaku. Dali jsme dokonce do hry všechny tři útočníky. Ne vše se nám podařilo, soupeř nás naopak trestal. Z každé střely dával gól. My jsme ještě snížili a i si vytvořili další šance, dnes nám ale nebylo přáno. Sezona tak pro nás končí zklamáním,“ dodal ke skončenému ročníku kouč Slavie.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



FC Graffin Vlašim - Slavia
2 : 2 (0 : 2)

Datum: 24. června 2015, Vlašim

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Hrubeš – Švec, Latka, Deli, Dostál – Mičola, Baéz, Hrubý, Bazal – Piták – Voltr; 2. poločas: Rakovan – Mikula, Bílek, Kodr, Černý – Fotr, Boudjemaa, Souček, Kenia – Červenka, Diop

Branky: 7. Voltr 0:1, 35. Bazal 0:2, 53. Nečas 1:2, 78. Petrů z pen. 2:2

Průběh: Slavia ve svém prvním přípravném
utkání remizovala s Vlašimí 2:2. Sešívaným se více vydařila první půle zápasu, nováček Radek Voltr se prosadil už v 7. minutě, druhý gól přidal Josef Bazal v minutě 35. Domácí pak srovnali z pokutového kopu, který sudí nařídil po ruce Kodra.
  Slavii čekalo první přípravné utkání letošního léta a sešívaní se představili na hřišti druholigové Vlašimi. Červenobílým chyběl brankář Martin Berkovec a volno dostal také kanonýr Milan Škoda. Do prvního poločasu tak šli slávisté na hrotu s nováčkem Radkem Voltrem, kterého se hned v první minutě pokusil vyslat do útoku Tomáš Mičola. Do prvního zakončení se třiadvacetiletý útočník dostal o tři minuty později, brankář Bujčuk si s jeho pokusem ale poradil. V minutě 7. už ale mířil přesně. Voltr nejprve získal na hranici vápna míč, pak se s ním otočil kolem obránce a přesnou střelou k tyči otevřel skóre zápasu. O chvíli později mohl druhou branku sešívaných přidat Karel Piták, jeho tvrdou střelu ale obránce na poslední chvíli srazil na roh. Sešívaní se i nadále drželi kolem branky soupeře, Latka ale hlavičkoval nepřesně a Mičola byl při zakončení v ofsajdu. Piták pak stál u zrodu další pohledné akce sešívaných. Nahrál míč do vápna Voltrovi, který pohotově našel vpravo volného Mičolu. Střelu slávistického záložníka ale domácí zblokovali na rohový kop. Ani další spolupráce Voltra s Mičolou branku nepřinesla. Voltr po nahrávce od Hrubého kličkou obešel gólmana, a protože se dostal se příliš do úhlu, volil přihrávku právě na Mičolu, s jehož přízemní střelou si brankář poradil. Vlašim poprvé výrazněji zahrozila ve 33. minutě z rychlého protiútoku. Průcha centroval do vápna, kde z voleje pálil volný Jícha, Hrubeš ale jeho střelu poradil.zpacifikoval. O dvě minuty později se pak opět radovali sešívaní, to když se na pravé straně vápna uvolnil Mičola a krásným centrem našel na zadní tyči zcela volného Bazala, jehož volej zaplul za záda Bujčuka.
  Do druhého poločasu nastoupili sešívaní v jiné sestavě na hrotu s dvojicí Diop – Červenka, těm ale na počátku druhé části hatil plány praporek sudího, který je nachytával v ofsajdovém postavení. V 53. minutě se tak nakonec prosadili domácí. Po špatné rozehrávce Kenii se za obranu dostal Nečas, zcela osamocen před brankou si poradil s Rakovanem a bylo to 1:2. I další velká šance druhé půle vzešla z kopaček domácího celku, střela Haška byla ovšem nepřesná. Vlašim však dostala v 78. minutě možnost srovnat, když v pokutovém území zahrál rukou Marek Kodr. Jiří Petr pokutový kop proměnil střelou o břevno a bylo srovnáno. Slávisté se ještě snažili vítězství zvrátit na svou stranu. Červenka udržel na zádech dva obránce a naservíroval míč volnému Fotrovi, do jeho střely na zadní tyč však na poslední chvíli stihl vskočit jeden z domácích obránců. Dvě minuty před koncem se Fotr dostal do dalšího zakončení, jeho střela levou nohou ovšem minula levou šibenici.

Rozhodčí: Hocek

Diváci: ???

Trenér: Slavia odehrála pod trenérem Dušanem Uhrinem první utkání a na začátku přípravy remizovala s Vlašimí 2:2. „Je to přípravné utkání, které jsme samozřejmě chtěli vyhrát, ale nepovedlo se to. V první půli jsme hráli velice dobře. Vystřídali jsme 22 hráčů, je to příprava. My jsme včera trénovali třikrát a dnes jsme měli trénink dopoledne, takže toho hráči mají dost. Samozřejmě ale nejsem rád, že jsme druhou půli prohráli, protože jsme dostali zbytečné góly,“ mrzelo po premiéře trenéra.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - ŠK Slovan Bratislava
1 : 4 (0 : 2)

Datum: 27. června 2015, Čelákovice

Utkání: Ministerský pohár, kvalifikace

Sestava: 1. poločas: Berkovec – Švec, Latka, Bílek, Dostál – Mičola, Souček, Hrubý, Černý – Piták – Diop; 2. poločas: Berkovec – Švec, Bílek, Deli, Dostál – Kenia, Baéz, Hrubý (70. Boudjemaa), Černý (62. Bazal) – Voltr, Červenka

Branky: 4. Mészárós 0:1, 26. Štefánik 0:2, 58. Červenka 1:2, 71. Kubík 1:3, 80. Kubík 1:4

Průběh: Slavia vstoupila do turnaje v Čelákovicích prohrou se Slovanem Bratislava. Jediný gól sešívaných dal v 58. minutě Marek Červenka, jinak se prosazoval pouze soupeř. Sešívané tak odpoledne čekal zápas o třetí příčku. Slavii čekal v Čelákovicích jako první soupeř bratislavský Slovan, který v uplynulé sezoně získal bronzovou příčku ve slovenské nejvyšší soutěži. V letní přípravě se poprvé postavil do branky Martin Berkovec, chyběl Milan Škoda, který se předchozí den lehce zranil. Zápas se hrál na dvakrát čtyřicet minut.
  Na cestě za Ministerským pohárem byl aktivnější Slovan, kterému se podařilo vstřelit první branku utkání už ve 4. minutě, když se střelou zpoza vápna prosadil Mészáros. Bratislavský celek hrozil i dál. Ve 13. minutě se na pravé straně šikovně uvolnil Peltier, obešel dva protihráče a nabil Oršulovi, který ale branku minul. Berkovec pak musel o pět minut později vytáhnout skvělé zákroky, aby si poradil s Vittekovou střelou i následnou dorážkou. Ve 26. Minutě ho ale soupeř dokázal překvapit, Štefánik se prosmýkl středem hřiště a střelou ke vzdálenější tyči poslal Slovan do vedení 2:0. Sešívaným se příliš nedařilo zakončení. Po nahrávce Diopa mířil Pitákův oblouček hlavou nad břevno. Švecova střela před koncem poločasu pak trefila pouze blokujícího obránce a ani Mičola se z otočky před hvizdem neprosadil.Do druhého poločasu pak šli sešívaní v obměněné sestavě a útočné duo Voltr – Červenka se snažilo vybojovat branku i pro sešívané. Předtím, než se jim to poveldo, musel ještě Berkovec zpacifikovat Vittekovu tutovku. V 58. minutě se na levé straně se uvolnil Voltr a z první dal před branku Červenkovi, který zkušeně mezi nohama brankáře snížil. Pak už se bohužel prosazoval jen slovenský celek. V 71. minutě se napravo uvolnil Zrelák a jeho pěkný centr před branku trefil hlavou Kubík přímo k tyči. Ten samý hráč pak přidal svou druhou branku těsně před koncem zápasu. Deli už nestačil napravit svou chybu, Kubík ho obral o míč a poslal přesnou střelu na zadní tyč.

Rozhodčí: Myška

Diváci: ?

Trenér: Jsme v přípravě a Slovan Bratislava za týden hraje evropské poháry. Nevyšlo to, protože jsme nedali nějaké branky a v první půli jsme byli trošku rozházení. Trvalo nám dlouho, než jsme se rozběhali. Druhou půli jsme začali hrát dobře, ale udělali jsme dvě zbytečné hrubky. V podstatě je to pro mě opravdu počátek přípravy. Nejdříve musíme hráče nachystat fyzicky a až následně se budeme zabývat hrou. Trénovali jsme teď trojfázově každý den, to si myslím, že Slovan určitě nedělal. Při skládání sestavy jsme museli brát ohled i na to, že nás čeká ještě druhý zápas a také na únavu a zdraví hráčů, aby nám to vyšlo na oba duely. Abychom postavili dvě kvalitní jedenáctky.

Poznámky: Ve druhém semifinálovém se utkaly Jablonec s Brnem, po remíze 1:1 se nakonec po penaltovém rozstřelu radovali Jablonečtí.
(slavia.cz)



Slavia - FC Zbrojovka Brno
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 27. června 20115, Čelákovice

Utkání: Ministerský pohár, o 3. místo

Sestava: Rakovan (41. Hrubeš) – Mikula, Latka (61. Kodr), Deli (52. Souček), Fialka – Mičola (41. Prošek), Boudjemaa, Piták (64. Hrubý), Bazal (53. Mysliveček) – Fotr (52. Diop), Voltr (41. Červenka)

Branky: 11. Mičola 1:0, 44. Bazal 2:0

Průběh: Slavii čekal v Ministerském poháru v Čelákovicích souboj o třetí příčku se soupeřem z Brna. Sešívaní si díky trefám Mičoly a Bazala se Zbrojovkou poradil a stejně jako v loňském roce obsadili na turnaji třetí příčku.
  Slavii čekala v souboji o třetí místo Zbrojovka Brno a sešívaní rozhodně nechtěli vstup do utkání podcenit. Bazal se nejprve uvolnil na hranici vápna a vystřelil na zadní tyč, mířil však bohužel mimo. Aktivita sešívaných však byla odměněna už v 11. minutě, kdy unikající Piták vyslal na pravé křídlo Tomáše Mičolu a ten poslal sešívané do vedení. Brno mohlo využít standardní situace z hranice vápna, Weberův střílený centr ale odvrátil Deli na roh. Slávisté byli aktivnější mužstvem na trávníku, ale příliš se jim nedařilo dostávat se do zakončení. Ve 27. minutě hledal Mikula ve vápně nabíhajícího Voltra, ten však v obtížné pozici míč tečoval pouze do zámezí.
  Napínavější akce přinesl druhý poločas, na jehož začátku Slavia udělala tři změny v sestavě. Ve 44. minutě utekl aktivní Červenka po křídle, vyčkal si, až bude Bazal v dobré pozici, předložil mu skvělou přihrávku a sešívaní vedli díky Bazalově trefě už 2:0. Červenka to o chvíli později vyzkoušel z levé strany, dokázal překonat Doležala, ten ale míč ještě na poslední chvíli stihl tečovat mimo branku, takže ani dobíhající Fotr už na dorážku nedosáhl. Rychlý protiútok si vyzkoušeli po pravé straně i Mikula s Proškem, s přízemní střelou našeho záložníka si ale gólman poradil. Také Hrubeš musel prokázat, že je pozorný. Z pravé strany vyslal prudkou střelu Pašek, brankář Slavia ji ale vyrazil před sebe. Sešívaní chtěli přidat ještě třetí gól, to se jim ale nedařilo. Mysliveček trefil z přímého kopu zeď, Fialkův pokus skončil nad břevnem a Diopova střela levačkou v 66. minutě těsně minula levou šibenici.

Rozhodčí: Myška

Diváci: ?

Trenér: Dušan Uhrin ml.

Poznámky: Ve finále poháru porazil celek Jablonce Slovan Bratislava
(slavia.cz)



Slavia - FC Vysočina Jihlava
4 : 1 (1 : 1)

Datum: 1. července 2015, Praha, Xaverov

Utkání: přátelské

Sestava: Rakovan – Mikula, Latka, Deli (80. Kodr), Jablonský – Fotr (60. Diop), Baéz (73. Souček), Hrubý, Bazal – Piták – Červenka (77. Škutka)

Branky: 24. Červenka 1:0, 32. Batioja 1:1 64. Baéz 2:1, 66. Bazal 3:1, 69. Piták 4:1

Průběh: Slavia se poprvé představila svým fanouškům v Praze a ve středu dopoledne ji čekal zápas s Vysočinou Jihlava. Po nerozhodném prvním poločase zvrátili sešívaní
vítězství na svou stranu třemi brankami ve druhé půli.
  Slavii čekal v prvním přípravném zápase na domácí půdě soupeř z Jihlavy a slávisté do zápasu vtrhli aktivněji. Na levém kraji obrany se představil navrátilec Tomáš Jablonský, který do zápasu vstoupil dokonce s kapitánskou páskou na ruce. Sešívaní si na začátku utkání museli poradit s rohovým kopem hostí, pak už ale hrozili více oni a většina akcí se v prvním poločase odehrávala po levé straně hřiště. Ve 4. minutě si dlouhý aut sebral ve vápně Červenka, otočil se a chtěl ho ještě prostrčit před branku, v cestě mu však stál obránce. O tři minuty později se ke střele dostal po centru od Jablonského Josef Bazal, tečovaný míč však líznul pouze boční síť. O minutu později zakončoval Piták, ani on ale nemířil přesně a ani jeho následný střelecký pokus z voleje ještě do branky nezapadnul. Slavia šla do vedení ve 24. minutě. Baéz nejprve vybojoval míč, našel na levé straně volného Červenku, který ho mezi nohami brankáře Štěpanovského poslal k zadní tyči. O osm minut později ovšem po chybě sešívaných srovnal Batioja. Jihlavu to nabudilo, ale slávistická obrana byla pozorná. První poločas pak zakončil přímý kop hostí, Přeučil však pálil mimo, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu 1:1.
  Druhý poločas už ovšem patřil sešívaným. Jeho začátek byl pozvolnější, to však divákům vynahradila sedmá desetiminutovka zápasu. V 64. minutě šli sešívaní opět do vedení, po Mikulově autu šikovně sklepl míč Červenka, ten se dostal k Baézovi a netradiční střelec přidal střelou o levou tyč druhou branku Slavie. Už o pouhé dvě minuty se slávisté opět radovali. Baéz tentokrát vysunul na levé straně Bazala, ten byl sice hodně v úhlu, měl před sebou ale odkrytou branku a ve skluzu uklidil míč k zadní tyči. V minutě 69. pak završil střelecké hody Karel Piták, který po přihrávce od Marka Červenky napálil míč pod břevno Štěpanovského branky. Zápas se pak dohrával ve znamení střídání, do hry se podíval například navrátilec z hostování v Podbrezové Dávid Škutka. Slávisté kombinovali a nehnali se bezhlavě kupředu a utkání tak dohráli se skóre 4:1.
  V podvečer je v Ďolíčku čeká od 17:30 utkání s Bohemians.

Rozhodčí: Černý

Diváci: ?

Trenér: Dušan Uhrin ml.
(slavia.cz)



Bohemians Praha 1905 - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 1. července 2015, Praha, hř. Bohemians

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš – Švec, Kodr, Bílek, Fialka (22. Mysliveček) – Prošek (74. Peterka), Boudjemaa (83. Hrubý), Souček, Dostál – Škutka (66. Červenka), Diop

Branky: 72. Kodr 0:1

Průběh: Slavii čekalo ve středu odpoledne druhé utkání dne a opět se jim postavil jeden z ligových soupeřů. Ve přátelském vršovickém derby se nakonec radovali slávisté, kterým hlavičkou zařídil výhru Marek Kodr.
  Slavia se v rámci svého druhého středečního zápasu představila ve vršovickém Ďolíčku. Po opatrném začátku se jako první do větší akce dostali domácí. Po devíti minutách hry střílel po Acostově přihrávce Schick a Hrubeš musel jeho pokus vyrazit. Bukadinovičovu dorážku pak zastavil ofsajd. Ve třinácté minutě rozehrával trestný kop Slavie Boudjemaa a Diopova hlavička o zem byla tečována do zámezí. Slavii se dařilo získávat standardní situace v průběhu celého poločasu, finální zakončení se jim už tolik nedařilo. Na druhé straně vytěsnil Hrubeš ve 23. minutě Morarijův centr na zadní tyč k Vukadinovićovi a situaci musel vyřešit odkopem Martin Dostál. Sešívaní pak museli střídat, zraněného Fialku nahradil Mysliveček. Největší šance domácích přišla ve 28 minutě, Hrubeš nejprve vyboxoval první střelecký pokus domácích, míč se ale dostal k Haškovi, který svou dorážku mířil pod břevno a gólman sešívaných musel vytáhnout parádní zákrok. Škutka čtyři minuty před koncem poločasu trefil pouze clonícího obránce a přestávka tak začala, aniž by diváci v Ďolíčku viděli jedinou branku.
  Druhé dějství začalo za pomalejšího tempa a sešívaní vážněji zahrozili, až když přišel do hry marek Červenka. V 69. minutě ho našel na vzdálenější tyči svým centrem Martin Dostál a slávistický útočník těsně minul Dočekalovu branku. V 72. minutě zahrávala Slavia po tečované Součkově střele rohový kop. Na Myslivečkův centr si vyskočil Marek Kodr a hlavou usměrnil míč do sítě. Slavia vedla 1:0 a byla to jediná branka, kterou diváci viděli. Většina dalších útočných pokusů končila ofsajdem nebo nepřesnými střelami z dálky. Čížkův pokus ze standardky zlikvidoval Švec, o jeho zakončení o minutu později zblokoval Bílek. Tři minuty před koncem ještě po přihrávce od Peterky střílel Diop, Dočekal ale míč u své leté tyče pokryl.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: ?

Trenér: Dušan Uhrin ml.
(slavia.cz)



Slavia - MSV Duisburg
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 3. července 2015, Rakousko, St. Johann

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš – Švec, Latka (65. Souček), Bílek, Dostál – Mičola (46. Diop), Baéz, Hrubý (75. Vukadinović), Jablonský (46. Bazal) – Piták (46. Červenka) – Voltr (62. Mikula)

Branky: 54. Bílek 1:0, 90. Dum 1:1

Průběh: Slavia se ve svém prvním zápase na soustředění v Rakousku utkala s německým druholigovým Duisburgem. Sešívaní šli díky hlavičce Jiřího Bílka do vedení v 54. minutě. Těsně před koncem ovšem na závěrečných 1:1 srovnal střídající Dum.
  Slavii na samý počátek zápasu zachránil praporek rozhodčího, jinak by už od třetí minuty prohrávala. Brandstetter stál naštěstí pro sešívané v ofsajdu. I v další útočné akci zápasu figuroval německý útočník, tentokrát ho ale tváří v tvář vychytal Karel Hrubeš. Slávistům se zpočátku nedařilo prodrat do vápna Duisburgu, do zakončení se dostal Piták, který po zemi rozehrál standardku na Hrubého a sám se pak na konci akce dostal do zakončení. Střelu ovšem zblokoval obránce na rohový kop. Po míči za obranu byl v dobré střelecké pozici také Voltr, ten ale míč hlavičkou tečoval pouze nad břevno. Víc práce tak měl asi v první půli z obou gólmanů Hrubeš, zakončení Duisburgu byla ovšem také nepřesná. Slávisté měli možnost jít do vedení v 41. minutě, po rohovém kopu se jako třetí dostal k hlavičce Švec, který ale míč poslal pouze vedle levé tyče. Na závěr poločasu hlavičkoval do břevna ještě Latka, ten si ale při svém počínání pomohl faulem a první půle tak končila bez branek.
  Do druhé části zápasu nastoupila Slavia se třemi změnami v sestavě a po devíti minutách hry se mohla konečně radovat z branky. Červenka byl na počátku útočné akce faulován, a proto mohl přímý kop rozehrávat Hrubý. Ten po domluvě s Jiřím Bílek našel svým centrem právě stopera sešívaných, který hlavičkou prostřelil Ratajczaka. Hrubeš pak musel ještě jednou na zem, aby lapil střelecký pokus zeber. Postup Dusiburgu ovšem často brzdil ofsajd. Do hry také poprvé zasáhl Miljan Vukadinović a hned po příchodu na hřiště se ujal rozehrávky. Jeho centr ze standardní situace ale skončil v zázemí. Necelých deset minut před koncem mohli sešívaní svůj náskok navýšit. Po Dostálově vhazování propadl míč až k Baézovi, jeho střelu ovšem stačil Ratajczak vytěsnit nad břevno. Slávisté těsně před koncem vyslali na brankáře zeber ještě dvě střelu, Vukadinović po úniku na pravé straně mířil nad, Červenka, který se prosmýkl středem, pak vyslal míč vedle levé tyče.
  Nakonec to byl Duisburg, kdo zakončil zápas brankou. V 90. minutě srovnal na 1:1 poslední střídající hráč zápasu Sascha Dum. Slavia tak remizovala s Duisburgem a v úterý odpoledne ji čeká Dynamo Moskva.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Určitě to byl dobrý přípravný zápas, i když bylo velké vedro a hráli jsme v sedmatřiceti stupních,“ okomentoval podmínky Dušan Uhrin a vrhl se do hodnocení samotného průběhu.
  Slavii se podle něj podařil vstup do zápasu, ale i tak zde viděl nedostatky. „První poločas jsme byli lepší, když jsme kontrolovali hru, ale chtěl bych po hráčích, aby byli důraznější a aby tam z naší strany byla větší bojovnost,“ nastínil trenér, co je potřeba změnit.
  Konečná remíza ho mrzela. „To utkání jsme zbytečně ztratili, když nám dál soupeř na konci srovnávací branku. Je to škoda, protože jsme před tím měli obrovskou šanci navýšit na 2:0. Takhle se prostě utkání ztratit nemůže. Někteří hráči, kteří tam přišli, do toho musejí dát víc. Je vždycky problém, když se v jednom utkání prostřídá moc hráčů, ale na to se vymlouvat nemůžeme,“ nechtěl hledat výmluvy.
(slavia.cz)



Slavia - FK Dynamo Moskva
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 7. července 2015, Rakousko, Haiming

Utkání: přátelské

Sestava: Berkovec – Švec, Latka, Bílek, Jablonský – Vukadinović (46. Mičola), Zmrhal (88. Souček), Hrubý (72. Baéz), Černý (75. Diop) – Piták (67. Mikula ) – Červenka (46. Voltr)

Branky: 14. Valbuena 0:1, 20. Piták 1:1

Průběh: Slavia se v úterý střetla na soustředění v Rakousku s druhým zahraničním celkem. Proti výbornému soupeři podali sešívaní dobrý výkon a stejně jako v předchozím zápase byl konečný výsledek 1:1. Náskok Dynama Moskva smazal po krásné kombinační akci Karel Piták.
  Slavii čekal v Haimingu čtvrtý tým ruské Premier ligy a hned na začátku mohli sešívaní svému soupeři zatopit. Do úniku se vydal Vukadinović, který zvolil zakončení, jeho střela ale těsně minula branku. Vzápětí se střílelo i na druhé straně, Sosnin ale také mířil mimo. Po rohu Dynama pak musel zasahovat Martin Berkovec a vytěsnit míč z vápna. Po necelé čtvrthodině hry šel ruský tým do vedení. Sešívaní nezabrzdili rychlý protiútok soupeře, Valbuena si u pravé tyče vyskočil na míč a zakončil do prázdné branky. Slavii se podařilo poměrně rychle srovnat. Ve 20. minutě předvedli sešívaní krásnou kombinační akci. Zmrhal nejprve prostrčil míč na Černého, který neváhal a okamžitě našel na středu vápna Karla Pitáka a ten po zemi překonal brankáře Šunina. Útočné výpravy pak na obou stranách končily před vápnem, střela Dynama ze standardní situace byla hodně nepřesná. Soupeř to pak zkoušel po levé straně, Žirkovův centr ještě lehce tečoval Kokorin, Berkovec si ale míč ohlídal. Sešívaní byli více vidět až před poločasovou přestávkou, Vukadinovićova křížná střela ale mířila vedle tyčky a ani z rohového kopu k ohrožení Šuninovy branky nedošlo. Poločas tak skončil za stavu 1:1.
  Do druhé části vyslal trenér Uhrin čerstvou ofenzivní dvojici Mičola a Voltr. Sešívaní se ke střele dostali po rohovém kopu Hrubého, s přízemním zakončením si ovšem poradil Šunin. Na druhé straně se musel činit Berkovec, když v 59. minutě našel Valbuena na hranici vápna Dzsudzsáka, který okamžitě vypálil. Jeho střelu ovšem gólman Slavie zpacifikoval. Do další šance sešívaných se hnal Voltr, který si v 74. minutě si narazil s Mikulou. Slávistický bek mu vrátil míč do vápna, odkud náš útočník pohlednými nůžkami zakončil nad branku. Sám Mikula pak vystihl rozehrávku soupeře, sběhl si s míčem do středu vápna a zakončil, jeho pokud bohužel stihl zblokovat obránce. O minutu později z téhož místa zakončoval volný Diop, míč ale napálil nad Šuninovu branku. Těsně před koncem utkání se hra přesunula před Berkovce, tečované střela ale proletěla za brankovou čáru a následný střelecký pokus po rohovém kopu zblokovala obrana. Sešívaní tak po dobrém výkonu remizovali s loňským osmifinalistou Evropské ligy 1:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Dušan Uhrin ml.
(slavia.cz)



WSG Wattens - Slavia
0 : 8 (0 : 6)

Datum: 10. července 2015, Rakousko, Jenbach

Utkání: přátelské

Sestava: Hrubeš (46. Řehák) – Mikula, Bílek, Deli, Dostál – Vukadinović, Baéz, Souček, Bazal – Voltr (46. Červenka), Diop

Branky: 16. Diop 0:1, 18. Diop 0:2, 21. Voltr 0:3, 22. Souček 0:4,33. Bazal 0:4, 45. Souček 0:6, 58. Diop 0:7, 76. Červenka 0:8

Průběh: Sešívaní se v pátek večer střetli v Rakousku s místním celkem WSG Wattens a po dvou předchozích remízách si spravili chuť vysokou výhrou. Prosadili se všichni červenobílí útočníci, Dame Diop si dokonce v 58. minutě připsal hattrick. Celkově slávisté nastříleli svému soupeři 8 branek.
  Slávisty čekal na soustředění třetí zápas, který tentokrát odehráli proti rakouskému WSG Wattens. Do sestavy se vedle Bílka postavil uzdravený Simon Deli a v útoku operovala dvojice Voltr – Diop. Sešívaní byli od počátku zápasu jednoznačně lepším týmem. Drželi se na polovině soupeře a snažili se hrát kombinační fotbal. Po 16 minutách hry se jim podařilo poprvé překonat brankáře Weissenhofera. Akce začala u spolupráce dvojice Vukadinoviće a Voltra, po níž dostal přihrávku za obranu Diop a poslal sešívané do jednobrankového vedení. O dvě minuty později ho navýšil opět senegalský útočník. Sešívaní předvedli obdobnou akci jako u první branky. Na Voltra tentokrát prostrčil míč Mikula, ten ho prodloužil na Diopa a bylo to 2:0. Slávistům se dařilo dotahovat útočné akce do zdárného konce. V minutě 21. zvolil Voltr po nahrávce od Mikuly zakončení a po kličce gólmanovi vstřelil třetí gól sešívaných. Vzápětí rozehrával Vukadinović rohový kop, Voltr jeho centr prodloužil hlavičkou na zadní tyč, kde Souček zakončil na 4:0. Gólová smršť v prvním poločase neustávala, pátou branku přidal po třiatřiceti minutách hry Josef Bazal. Weissenhofer sice ještě dosáhl na prudký centr Vukadinoviće, vyrazil ho ale pouze k Bazalovi, který pohodlně hlavičkou vyslal míč za gólmanova záda. Šestá branka pak padla na samý závěr první půle. Rohový kop opět rozehrával Vukadinović, pro míč si došel Tomáš Souček a po první pětačtyřicetiminutovce vedli slávisté 6:0.
  Karel Hrubeš nemusel za celý první poločas zasahovat, v brance ho tak vystřídal na druhou část zápasu Josef Řehák. Ten si svůj první a jediný zákrok připsal v 83. minutě po střele zhruba z dvaceti metrů. Druhý poločas se totiž stejně jako první odehrával především na polovině soupeře a slávisté přidali ještě dvě branky. V 58. minutě zkompletoval Dame Diop svůj hattrick, když se po Součkově přihrávce trefil levačkou přesně do vzdálenější šibenice. I poslední z útočníků Marek Červenka se snažil o překonání Weissenhofera, nejprve mu ale střela do odkryté branky nesedla, podruhé vytáhl skvělý zákrok gólman soupeře. V 76. minutě se přeci jen Červenka prosadil, po narážečce s Diopem zvýšil lobem o břevno na konečných 8:0.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Odehráli jsme utkání, kde jsme chtěli, aby se všichni hráči, kteří jsou v plném tréninkovém zatížení, dostali do hry,“ komentoval výhru nad rakouským týmem trenér Dušan Uhrin.
(slavia.cz)



Slavia - FK Ufa
0 : 0

Datum: 12. července 2015, Rakousko, Fügen

Utkání: přátelské

Sestava: Berkovec – Švec, Latka, Deli (55. Bílek), Jablonský (75. Dostál) – Hrubý (88. Diop), Zmrhal (71. Souček) – Mikula (84. Vukadinović), Piták (71. Bazal ), Voltr – Škoda (57. Červenka)

Průběh: Červenobílé čekal na soustředění čtvrtý a poslední soupeř, kterým byla ruská Ufa. Po dvou remízách a jedné výhře neprohrála Slavia ani ve svém finálním duelu. Přestože byli sešívaní lepším týmem a vytvořili si nebezpečné šance, remizovali s Ufou 0:0.
  Na hrotu se poprvé objevil uzdravený Milan Škoda, přes kterého chtěl ve třetí minutě míč do útoku prostrčit Jablonský, finální přihrávku útočníka sešívaných ale lapil brankář Jurčenko. Na druhé straně hřiště si musel s přímým kopem Zasejeva poradil Martin Berkovec, přízemní střela mu ale obtíže nezpůsobila. V první dvacetiminutovce ještě Hrubý narazil Jablonskému, který střílel nad břevno. Na druhé straně Handžić vystihl špatnou rozehrávku sešívaných, ti ale své zaváhání napravili a jeho střelu zblokovali. Pak už v devatenácté minutě přišla na řadu největší šance prvního poločasu. Piták na jejím počátku vybojoval skvěle míč, obhodil si obránce a postupoval sám do středu pole. Z hranice pokutového území vystřelil a Jurčenko sice jeho střelu vyrazil, míč však ještě vybojoval Švec. Ten obratem nacentroval před branku na Škodu a slávistický útočník trefil hlavou spojnici břevna a tyče. O minutu později pak nad branku hlavičkoval po rohu Latka. V sedmadvacáté minutě vrátil Pitákovi míč před branku Škoda, sešívaný záložník míč z první napálil přímo na branku, do cesty mu ale vskočil jeden z obránců, který měl sice následně vyražený dech, střelu ale zblokoval. Slávistická obrana byla trpělivá a pozorně bránila soupeřovy snahy o ofenzivu a ten se tak minimálně dostával do zakončení. Na samý závěr první půle si ještě na Jablonského centr ze standardky vyskočil Deli, hlavičkoval ovšem nad.
  Po přestávce měli sešívaní nadějný přímý kop z hranice vápna, Jablonský opět hledal Deliho, tomu tentokrát chyběly centimetry, aby míč zasáhl. Do hry se pak zapojil i Marek Červenka, který po Mikulově centr hledal zpětnou přihrávkou Voltra, prudkou střelu druhého z útočníků zblokovala obrana Ufy. Druhou velikou šanci zápasu si sešívaní vytvořili v 78. minutě. Voltr posunul míč do středu na Hrubého, který obratem uličkou našel Bazala. Ten byl sám před Jurčenkem a vypálil, brankář Ufy ale našeho záložníka vychytal. Deset minut před koncem zahrávala Ufa dva přímé kopy a následně dva rohy, slávisté se ale tlaku soupeře ubránili. V 85. minutě zkusil brankáře překvapit střelou zhruba ze třiceti metrů Dostál. K němu se od obrany odrazilo Bazalovo slabé zakončení, Dostál však mířil nad branku. Na samý závěr ještě hlavičkoval po rohovém kopu sešívaných Bílek, míč ale skončil v náručí gólmana.
  Slávisté tak odehráli svůj čtvrtý zápas v Rakousku. V kvalitním přípravném utkání nepustili soupeře do nebezpečnějšího zakončení, naopak sami vícekrát zahrozili. Branka ovšem nepadla ani na jedné straně a Slavia se tak loučí s Fügenem remízou 0:0.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Dušan Uhrin ml: „Jsem spokojený, protože jsme sehráli velice kvalitní utkání s tvrdým soupeřem. První půle byla velice dobrá, nastřelili jsme břevno a měli ještě další dvě šance. Soupeř se dostal až ve druhé půli k takovým dvěma pološancím.“
(slavia.cz)



FC MAS Táborsko - Slavia
1 : 3 (0 : 0)

Datum: 15. července 2015, Sezimovo Ústí

Utkání: přátelské

Sestava: Berkovec (46. Hrubeš) – Švec (46. Mikula), Bílek (K), Deli (72. Kodr), Dostál – Vukadinović (57. Voltr), Hrubý (46. Zmrhal), Souček, Bazal (72. Veselý) – Diop, Škoda (46. Červenka)

Branky: 75. Voltr 0:1, 82. Voltr 0:2, 85. Souček 0:3, 90. Strnad 1:3

Průběh: Sešívaní se po návratu do Čech představili na hřišti Táborska a dlouho se jim nedařilo soupeře překonat. Teprve v poslední čtvrthodině nasázeli sešívaní svému soupeři tři branky. Domácí ještě stačili před koncem přidat jeden gól, a tak byl konečný výsledek 3:1 pro Slavii. Premiérový start si odbyl Lukáš Veselý, který si po dvou minutách na hřišti připsal gólovou asistenci.
  Slávisté nastoupili do zápasu stejně jako proti WSG Wattens se dvěma útočníky, Milana Škodu doplňoval v ofenzivě Dame Diop. První velkou šanci si sešívaní vytvořili v sedmé minutě, když Hrubý svým centrem z rohového kopu našel na přední tyči Bílka. S jeho nebezpečnou hlavičkou si ale povedeným zákrokem poradil brankář domácích Toma. Dvakrát se pak do zakončení dostal Josef Bazal, jak v desáté minutě, tak o jedenáct minut později ale branku přestřelil. Po faulu na něj ovšem sešívaní zahrávali zajímavou standardní situaci a Hrubého centr prodlužoval hlavou Škoda, jeho teč ale mířila těsně vedle tyče. Dobrou příležitost pak promrhal Diop, k němuž se odrazila v 35. minutě Hrubého střela. Senegalský útočník stál zcela osamocen před brankářem Tomou, místo zakončení ale zvolil přihrávku, kterou nikdo ze spoluhráčů nečekal. Na opačné straně si Berkovec poradil se zakončením Džafiče a před koncem poločasu mohli ještě ze standardní situace zahrozit sešívaní. Hrubý ale bránu netrefil, a proto se šlo do kabin, aniž by diváci viděli jediný gól.
  Na ten první si ostatně museli ještě půl hodiny počkat. Hned na začátku druhé půle vyslal Zmrhal do úniku Diopa a ten z levé strany postupoval sám na branku, až nakonec levačkou vypálil. Jeho střela ale prošla vedle tyče. Na hřiště pak přišel Radek Voltr. V 64. minutě hledal na útočné výpravě Červenku, toho ale zastavil těsný ofsajd. Do hry se následně zapojil Lukáš Veselý, pro kterého to byl premiérový start za A tým a hned se zapojil do ofenzivy. Už po dvou minutách na hřišti si připsal asistenci, když z pravé strany našel před brankou Radka Voltra a ten se štěstím v 75. minutě zakončil. O chvíli později táhl postup sešívaných Kodr, a zatímco se obrana soustředila na Červenku, přihrál míč doleva na volného Zmrhala, jehož volej prošel těsně nad brankou. V 82. minutě přidal svůj druhý gól v zápase Voltr, který po Zmrhalově nahrávce namířil svou střelu zpoza vápna přímo k levé tyči, a bylo to 2:0. Tři minuty před koncem vyskočil na Dostálův centr Souček a sešívaní vedli o tři branky. V nastavení se ale nakonec prosadili i domácí, Sladký postupoval podél lajny do vápna a předložil prudkou přihrávku pro Strnada, který pohodlně do prázdné branky snížil.
  Slavii už před ligou čeká jen jedno přípravné utkání, v sobotu od 17:30 se v generálce střetne s Českými Budějovicemi.

Rozhodčí: Machálek

Diváci: 1.784

Trenér: „Zápas s Táborskem beru jako přípravné utkání, dnes jsme ho pojali jako tréninkovou jednotku. Je to jiné, než u zápasů v Rakousku. Vyslal jsem do hry hodně hráčů, zároveň jsme ale měli dopoledne trénink, tak jsem nechal Martina Latku s Karlem Pitákem odpočinout,“ objasnil trenér Dušan Uhrin absenci zkušených opor.
  Sešívaní jsou v plném zápřahu. „Včera jsme měli navíc zátěžový trénink, takže jsem rád, že jsme vyhráli a že jsme v téhle fázi utkání zvládli. Táborsko se na nás připravilo, přišlo hodně diváků, byly tu skoro dva tisíce lidí. To zázemí mě tady opravdu překvapilo,“ potěšila trenéra atmosféra na stadionu.
  V utkání si také připsal svou premiéru za A tým nejmladší ze slávistického klanu Veselých Lukáš. „Sledujeme všechny hráče z juniorky a na Lukáše jsme dostali dobré reference, tak jsme ho dnes na dvacet minut vyzkoušeli. Nezklamal, přihrál na gól,“ okomentoval výkon debutanta kouč.
(slavia.cz)



SK Dynamo České Budějovice - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 18. července 2015, Písek

Utkání: přátelské

Sestava: Berkovec – Švec, Deli (73. Bílek), Latka (K), Jablonský (56. Dostál) – Mikula (71. Vukadinović), Hrubý (81. Bazal), Zmrhal (67. Souček), Voltr (56. Černý) – Piták (80. Diop) – Škoda (71. Červenka)

Branky: 20. Mikula 0:1, 54. Piták 0:2

Průběh: Slávisty čekal před vstupem do ligy ještě poslední soupeř. S druholigovým Dynamem si červenobílí poradili díky trefám Mikuly a Pitáka. Skvělé zákroky a chycenou penaltu pak předvedl Martin Berkovec.
  Slavii chyběl před posledním přípravným utkáním kvůli zdravotním důvodům pouze Levan Kenia, jinak byli sešívaní v plném počtu. Sešívaní zaútočili už ve druhé minutě, Latka dobře vystihl rozehrávku soupeře, vyslal do levého křídla Zmrhala, který před brankou hledal kapitána, tečovaný centr ale lapil gólman Křížek. Další zajímavá šance přišla po stadardní situaci, Švec si míč posunul a na zadní tyči našel Deliho, jehož střílený centr ještě stihl jeden ze slávistů odhlavičkovat. Pak už ale obránce hostí odvrátil míč na roh. Útočná akce Budějovic končily odmávaným ofsajdem, nebo zasáhla pozorná obrana Slavie. Ve 20. minutě se proto z první vstřelené branky radovali slávisté. Piták nejprve bleskově přenesl míč na pravou stranu na Mikulu, ten obešel obránce a střelou pravačkou překonal Křížka. Martin Berkovec pak musel z rukávu vytáhnout několik excelentních zákroků. Po půl hodině hry se do útoku vydala dvojice Funda a Linhart, jimž stál v cestě jen jeden obránce. Berkovec se ale skvěle přesunul a Linhartovu střelu lapil. O minutu později si musel poradit s osamoceným Jurdíkem, ale i tady byl slávistický gólman úspěšný. Před koncem poločasu se do zakončení dostal ještě Milan Škoda, v těžké pozici ale hlavičkoval jen do náruče brankáře Křížka. Ten lapil i následnou střelu Pitáka zpoza vápna a první poločas tak skončil za stavu 1:0 pro Slavii.
  Do druhé půle šli sešívaní s uzdraveným Milanem Černým, který nahradil Radka Voltra. Ten vzápětí v rychlém brejku našel před Křížkem Škodu, jeho slabou střelu ze záklonu vystihl Křížek. V 51. minutě rozehrával Piták po faulu na Hrubého standardní situaci, jeho výbornou střelu na zadní tyč opět skvěle vychytal gólman Budějovic. O tři minuty později už byl v souboji s Křížkem úspěšnější Piták. Akce začala u Švece, který skvělým balonem po lajně našel Škodu a ten zamířil sám do vápna, až nakonec vyslal prudkou přihrávku před branku, kam si naběhl Piták a navýšil vedení sešívaných na 2:0. V minutě 55. Musel opět úřadovat Martin Berkovec. Jablonský ve vápně fauloval jednoho z budějovických a Jurdík vzal na sebe pokutový kop. Berkovec penaltu vystihl a dále si držel nulu. Sešívaní pak prostřídali většinu týmu a do větší šance se probojovali až pět minut před koncem. Útok Slavie táhl Vukadinović, posunul míč doprava na Červenku, který ho vrátil ve vápně Bazalovi. Střelu našeho záložníka zhruba ze značky pokutového kopu skvělým zákrokem zlikvidoval Křížek.

Rozhodčí: Makovička

Diváci: ?

Trenér: Tým trenéra Dušana Uhrina odehrál v Písku generálku na ligu a trenér načal své hodnocení výkonem v první půli. „Byl jsem spokojený zhruba s prvními dvaceti minutami, kdy jsme vstřelili branku a byli hodně aktivní. Pak jsme se z nepochopitelných důvodů zbytečně zatáhli a mohli dostat dva góly od Budějovic,“ okomentoval začátek.
  S výkonem ve druhém poločasu byl spokojenější. „Druhou půli jsme začali dobře a myslím, že jsme těch pětačtyřicet minut na hřišti dominovali. Jsem rád, že jsme vyhráli, byla to generálka na Plzeň, ale je jasné, že tam nás čeká úplně odlišné utkání,“ dodal před začátkem ligy.
(slavia.cz)



FC Viktoria Plzeň - Slavia
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 24. července 2015, Plzeň

Utkání: 1. liga 2015/16, 1. kolo

Sestava: Berkovec – Švec, Latka (K), Deli, Jablonský – Souček, Hrubý – Mikula (85. Černý), Piták (85. Voltr), Zmrhal – Škoda

Branky: 19. Kolář 1:0, 80. Mahmutovič 2:0, 90. Škoda 2:1

Průběh:

Slavii čekal hned v prvním kole obtížný soupeř. Na půdě mistrovské Plzně si sešívaní ostudu neudělali.
Z mnoha slávistických šancí ale skončila brankou až ta poslední, na 1:2 korigoval výsledek v 90. minutě Milan Škoda.
  Trenér Dušan Uhrin poslal do svého premiérového ligového zápasu mimo jiné debutanta Tomáše Součka. Slavia tak měla v základní sestavě hned odchovanců, v záloze navíc nastoupili hráči ročníků narození 92, 93, 94 a 95.
  Sešívaní byli v úvodu utkání nebezpeční. Zprvu utekl Karel Piták a posunul míč do vápna na Milana Škodu, který si ho připravoval k zakončení, které mu na poslední chvíli zkazil jeden z domácích obránců. V 5. minutě propadl Součkův nákop až za obranu, kam si naběhl Zmrhal, před vápnem se dostal míč ke Škodovi a ten levou nohou pálil těsně vedle Kozáčikovy branky. Po deseti minutách o sobě dali zase vědět domácí. Nejprve se ve vápně odrazil míč od Tomáše Součka, a i když se domácí rozčilovali, že slávistický benjamínek zahrál rukou, penalta se nepískala. V 11. minutě předvedl fantastický zákrok Martin Berkovec. Centr od rohového praporku našel hlavičku Hubníka, ten sice mířil do protipohybu našeho gólmana, který ale míč skvěle vytěsnil. V 19. minutě vstřelil první gól zápasu i celého ročníku SYNOT ligy domácí Daniel Kolář. Z pravé strany ho povedeným centrem našel Rajtoral a Kolář přesnou hlavičkou o břevno otevřel skóre zápasu. I když ve zbytku první půle měli domácí optickou převahu, do žádného vážnějšího zakončení se nedostali. Nejvíce vášní na straně slávistů tak vzbudily dvě rychlé žluté karty za sebou pro Latku a Hrubého.
  Do druhé půle vstoupili slávisté skvěle. V úvodu táhl skvěle akci Karel Piták, následovaly situace po průnicích Zmrhala a Jablonského. Sešívaní si ale ty největší možnosti schovávali. Nejprve se ve vápně nejlépe zorientoval Karel Piták a jeho schovanou střelu kryl Kozáčik. V 58. minutě byli sešívaní nejblíže vyrovnání. Aktivní Piták posunul do levého křídla na rozběhnutého Zmrhala, který si míč posunul a z half-voleje trefil břevno! Po hodině hry si svěřenci trenéra Uhrina vytvořili před Kozáčikovou brankou velký tlak, domácí museli zablokovat střely Pitáka, Zmrhala nebo Škody. Slávisté pokračovali ve velmi aktivní hře a v 65. minutě si připsali další velkou šanci, když Hrubý našel skvěle rozběhnutého Zmrhala, který si před vápnem míč zasekl, ten se dostal k Pitákovi a jeho ránu musel vyrazit Kozáčik. I když byli sešívaní ve druhé půli lepším týmem, deset minuty před koncem se z druhé branky radovali domácí. Tentokrát přišel centr z levé strany a na zadní tyči volný Mahmutovič navýšil vedení Plzně. Ihned po gólu si za obranu na centr Hrubého naskočil Zmrhal, který svými náběhy trápil domácí obranu, tentokrát ale těsně před zakončením získal míč domácí gólman. Tři minuty před koncem mohli domácí přidat svou třetí branku po rohovém kopu. Martin Berkovec ale proti Vaňkově střele i následné dorážce vytáhl fantastické zákroky. Nakonec se tak z poslední branky radovala Slavia. V 90. minutě se po krásné kombinaci Milana Černého a Martina Latky prosadil Milan Škoda.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 11.233

Trenér: Trenéra Dušana Uhrina konečný výsledek nepotěšil, přesto byl ale s výkonem svého týmu spokojený. „Už před utkáním jsem říkal, že jsem tu chtěl vyhrát. Zápas byl dobrý s hodně šancemi na obou stranách, bylo se na co dívat. Musím tým pochválit, jsem nespokojen jenom s výsledkem,“ načal své hodnocení.
  K výkonu sešívaných měl i své výhrady. „První půli jsme hráli ustrašeně, i když jsme do zápasu vstoupili dobře a vytvořili si dvě šance. Pak jsme se ovšem soupeře zalekli,“ netěšilo ho. O poločase se tak pokusil o změnu. „Vyčinil jsem, že nejsou aktivní, bojí se hrát. Chci hrát pořád aktivně a dvacet minut v první půli jsem to u svého týmu postrádal,“ objasnil.
  Neproměněné šance také mohly hrát roli. „Neproměnili jsme šance, Piták měl ve čtvrté minutě obrovskou příležitost. Samozřejmě to na psychiku vliv má. Ale soupeř byl zkrátka produktivnější, nechtěl bych to svědět na Pitáka. Hráli jsme prostě bázlivě. Druhou půli už ne,“ dodal.
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



Slavia - FC Slovan Liberec
2 : 2 (2 : 1)

Datum: 2. srpna 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2015/16, 2. kolo

Sestava: Berkovec - Švec, Bílek, Deli , Jablonský - Souček, Hrubý (90. Červenka) - Mikula, Piták (kap.) (57. Černý ), Zmrhal (81. Voltr) - Škoda

Branky: 2. Bakoš 0:1, 10. Škoda 1:1, 13. Mikula 2:1, 55. Šural 2:2

Průběh: Jako první domácí soupeř se v ročníku 2015/16 v Edenu představil Liberec, kterému vyšel jak vstup do SYNOT ligy, tak do kvalifikace o Evropskou ligu. Slavia dokázala otočit skóre po rychlé Bakošově brance, poslední Slovo měl ale opět Slovan a zápas tak skončil remízou 2:2.
  Začátek zápasu byl přitom pro Slavii tím nejhorším možným a hned po první hostující akci musel Martin Berkovec tahat míč ze své sítě. To když si Folprecht postavil míč k přímému kopu, svým centrem našel hlavu Marka Bakoše a ten z malého vápna nedal našemu brankáři šanci. Rychle inkasovaná branka ale nezmrazila ani hráče ani perfektní fanoušky a Slavii se podařilo skóre rychle obrátit na svou stranu. Už v 10. minutě našel Hrubého centr z rohového kopu na zadní tyči Milana Škodu, ten přeskočil dva obránce a přes gólmana Koubka procedil míč do branky. Hned tři minuty na to dostal míč na pravé straně Jan Mikula, skvělou zasekávačkou obešel obránce Fleišmana a přesnou střelou k zadní tyči překonal Koubka podruhé. Zaznamenal tak svou vůbec první ligovou branku. Za další tři minuty mohlo být pro Slavii ještě veseleji, když se do dlouhého centru z levé strany opřel Milan Škoda a trefil tyč, celou akci ale stornoval zdvižený praporek pomezního rozhodčího. Po půlhodině hry se poprvé vytáhl Martin Berkovec, když zlikvidoval Shalovu přesnou střelu zpoza velkého vápna. V poslední minutě první půle se po zaváhání naší obrany dralo do zakončení duo Bakoš-Delarge, míč ale nakonec proskákal až k Martinu Berkovcovi.
  Ve druhém poločase se jako první ukázali hosté. Po rychlé akci po levé straně se míč dostal ve vápně ke střídajícímu Šuralovi, na jehož tečovanou střelu Berkovec nedosáhl, míč ale naštěstí zamířil vedle levé tyče. O chvíli později střílel stejný hráč z velkého vápna dva metry vedle naší brány. A Josef Šural byl nakonec i prvním hráčem, který se ve druhé půli gólově prosadil. V 55. minutě trefil ve skluzu prudký Coufalův centr a Berkovec na míč už nemohl dosáhnout. Dvě minuty nato střílel nebezpečně Folprecht, Berkovec si ale s jeho prudkým pokusem po zemi poradil, za další minutu mířil opět Šural hlavou nad břevno. Slávisté se k soupeřově bráně dostávali poskrovnu a naopak Liberec dál hrozil z rychlých útoků. V 69. minutě byl v obrovské šanci Pavelka, kterému ve vápně přiťukl míč Šural, liberecký kapitán ale poslal svou střelu několik centimetrů vedle levé tyče. O deset minut později zahrávali slávisté roh, ale ve skrumáži před brankou se nakonec nikdo ze sešívaných ke střele neprobil. Naopak na druhé straně naskakovali na Fleišmanův centr Delarge a Pavelka, první jmenovaný naštěstí poslal balon nad. Na hřiště se v sešívaném postupně dostali Voltr a Červenka, ani oni ale neprobudili útočnou aktivitu Slavie. V poslední šanci zápasu se tak octli hosté, když z hranice velkého vápna nepříjemně pálil Rabušic. Jeho ránu ale stačil zblokovat Mikula.
  Slavia tak ve své domácí premiéře získala první bod do tabulky SYNOT ligy. Už v pátek se představí na půdě Zbrojovky Brno, která má ze dvou zápasů tři body.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 6.739

Trenér: „S výsledkem jsem spokojený hlavně z toho pohledu, že nás ve druhé půli Liberec přehrával. Je ale potřeba říct, že jsme ani první půli nezačali dobře a pak jsme dokázali otočit na 2:1. Potom jsme ještě mohli některé situace vyřešit lépe a dát gól na 3:1,“ začal se svým komentářem trenér Dušan Uhrin.
  „Druhá půle ale vypadala, jako bychom se báli a nechtěli hrát. My právě tohle z hráčů musíme dostat. Když je vidím hrát, jsou zakřiknutí a to se nesmí stávat. Po prvním gólu ukázali, že umí hrát a že mají sebevědomí. Abychom ale doma dokázali vyhrávat, musíme víc kombinovat a držet míč více na svých kopačkách,“ pokračoval Uhrin.
(slavia.cz)



FC Zbrojovka Brno - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 7. srpna 2015, Brno

Utkání: 1. liga 2015/16, 3. kolo

Sestava: Berkovec – Dostál (69. Voltr), Bílek, Deli, Jablonský – Souček, Hrubý (84. Bazal ) – Mikula, Piták (K), Zmrhal (46. Černý) – Škoda

Branky: 28. Michal Škoda 1:0

Průběh: Slavii se v Brně poslední dobou nedaří a ani tentokrát to nezlomila. V utkání se sice prosadil Škoda, ovšem brněnský Michal, mladší sourozenec slávistického útočníka. Jeho starší bratr střelecké štěstí neměl, a tak se sešívaní musí smířit s prohrou 0:1.
  V sestavě sešívaných chyběl oproti předzápasovým prognózám kvůli svalovému zranění kapitán Martin Latka, kterého tak ve druhém zápase po sobě nahradil Jiří Bílek. Další změnou v obraně sešívaných byl start Martina Dostála. Ten zaujal místo Michala Švece. První vážnou šanci zápasu si po čtvrthodině hry připsali domácí. K hlavičce po centru ze strany se dostal David Pašek a jeho zakončení fantastickým zákrokem zlikvidoval Martin Berkovec. Téměř po půlhodině o sobě dali vědět oba Škodové na hřišti. Za Brno totiž hraje bratr našeho nejlepšího střelce. Slávistického Škodu našel ve 26. minutě po sólu středem hřiště Robert Hrubý, přízemní střelu našeho útočníka ale bohužel lapil Melichárek. Domácí Škoda byl na druhé strany o dvě minuty úspěšnější. Slávisté se snažili rozehrát nakrátko, o míč ale přišli a Zavadil prostrčil do vápna na Michala Škodu, který překonal bezmocného Berkovce. Slávisté byli v první půli nejblíže vyrovnání těsně před přestávkou, když se po standardní situaci, kterou svěřenci trenéra Uhrina rozehráli nakrátko, dostal ke střele Robert Hrubý. Jeho pokus tečovali domácí těsně vedle vzdálenější tyče.
  Do druhé půle vstoupili slávisté s jednou změnou v sestavě, když Jaromíra Zmrhala nahradil Milan Černý. Ve druhé půli ještě zasáhl do slávistické sestavy Radek Voltr, a tak sešívaní nastoupili s dvěma klasickými útočníky na hrotu. Největší šanci ve druhé půli si slávisté vypracovali v 77. minutě, když se na pravé straně uvolnil Robert Hrubý a centrem našel před brankou Milana Škodu. Ten hlavičkoval těsně nad. Brno odpovědělo prakticky z protiútoku, když se po centru Michala Škody dostal k hlavičce Pašek a mířil těsně vedle. Slávisté se snažili útočit, Milana Škodu ale zastavil praporek pomezního, Jablonského centry pak spoluhráči ve vápně nezužitkovali. Vypjaté emoce pak přinesl samotný závěr zápasu, kdy ve vápně skončil na trávě Bazal a sešívaní se rozčilovali, že sudí nepískl penaltu. To vyústilo ve strkanici všech účastníků, ze které Bazal vyšel akorát se žlutou kartou.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 5.090

Trenér: Trenér Dušan Uhrin byl v Brně na pozápasové na tiskové konferenci velmi stručný. Chyběl mu důraz před brankou a bodový zisk. Samotné utkání shrnul velmi rychle. „Začali jsme hrát, až v momentě, když jsme inkasoval branku. Ve druhé půli jsme byli sice důraznější, ale v pokutovém území se nám to už nedařilo,“ mračil se trenér sešívaných Dušan Uhrin.
  I tak si podle něj vytvořila Slavia alespoň nějaké šance. „Příkladem může být ta v úplně poslední minutě, která skončila žlutou kartou pro Bazala. Pořádně jsem to ovšem neviděl, tak se nechci pouštět do hodnocení,“ dodal k tomu.
  Jeho tým stále čeká na první výhru a na svém kontě má po třech kolech pouhý jeden bod za domácí remízu s Libercem. „Je to málo,“ netěšilo trenéra.
(slavia.cz)



Slavia - FC Vysočina Jihlava
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 16. srpna 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2015/16, 4. kolo

Sestavy:
Slavia:
Berkovec – Mikula, Bílek, Deli, Jablonský (60. Švec) – Štohanzl, Hrubý, Souček, Černý (78. Zmrhal) – Voltr (84. Bazal), Škoda (C)
Jihlava:
Hanuš – Kukoľ , Kryštůfek, Krejčí, Mišůn – T. Marek (C), Šulek – Batioja, Jungr (64. Dvořák), Vaculík (60. Nerad) – Mešanović (78. Marcin)

Branky: 8. Škoda 1:0, 29. Deli 2:0, 59. Souček 3:0, 65. Škoda 4:0

Průběh: Slavia získala první letošní výhru. Ve 4. kole sice přijela do Edenu Jihlava, která tu v ligové historii ještě neprohrála, každá série ale jednou končí. Díky dvěma zásahům Milana Škody a po jedné premiérové brance Simona Deliho a Tomáše Součka vyhráli sešívaní 4:0 a v tabulce tak mají po čtyřech kolech čtyři body.
   Trenér Uhrin udělal oproti utkání v Brně několik změn. Tou největší byla změna rozestavení, když na hrotu útoku doplnil Milana Škodu Radek Voltr, který si tak připsal premiéru v základní sestavě. Dalším nováčkem byl Jan Štohanzl, jehož příchod do Edenu se povedlo v závěru týdne dotáhnout. Do utkání bohužel ještě nemohl zasáhnout kapitán Martin Latka, který doléčuje zranění, a Levan Kenia. Gruzínský záložník si totiž na předzápasovém tréninku přivodil zranění stehenního svalu. Oproti úvodním zápasům sezony zůstali jen na lavičce Karel Piták nebo Jaromír Zmrhal. Do samotného zápasu vstoupili slávisté skvěle. Hned ve druhé minutě se do šance tlačili Milan Škoda a Tomáš Jablonský, na úvodní gól si ale fanoušci museli ještě chvíli počkat. Dočkali se v 8. minutě, když si na Hrubého roh nejvýše naskočil Milan Škoda a hlavičkou k pravé tyči otevřel skóre zápasu. Po necelé půlhodině už na tabuli svítilo dvoubrankové vedení sešívaných. Hrubý rozehrál roh na krátko na Jablonského, jehož přesný centr zužitkoval Simon Deli a přesnou hlavičkou do šibenice navýšil vedení týmu Dušana Uhrina na 2:0.
   Jihlava si v první půli připsala jen dva nebezpečné náznaky, po kterých se ale Mešanovič z branky neradoval. Do druhé půle vstoupila Jihlava o poznání nebezpečněji a patřily jí úvodní chvíle druhé pětačtyřicetiminutovky. Ve 49. minutě využil zmatku v našem vápně Jungr a dostal se ke střele přes ležícího Berkovce, mířil ale naštěstí vedle tyče. V 53. minutě ještě zahrozil nebezpečnou střelou Mišun, Berkovec byl ale pozorný. V následující pasáži už zase kralovali sešívaní. Po hodině hry kopal Hrubý opět standardku, po jeho pěkném centru se k hlavičce dostal Deli, Hanuš stačil míč vyrazit jen před sebe a po dorážce se mohl ze svého prvního ligového gólu radovat Tomáš Souček. Za šest minut o sobě dal opět vědět kapitán Milan Škoda. Nejlepší střelec Slavie se po Berkovcově dlouhém nákopu dostal k míči na středu hřiště a postupoval s ním až před vápno, kde si ho pokryl před dvěma obránci a levou nohou trefil přesně ke vzdálenější tyči! V závěru zápasu se do několika slibných šancí dostala i Vysočina, v té největší ale hlavičkoval Dvořák mimo odkrytou branku. Naopak svůj hattrick mohl v poslední minutě nastavení dokonat Milan Škoda, po centru střídajícího Zmrhala ale hlavičkoval v souboji se dvěma obránci nad břevno.
   Sešívaní si tak vysokou výhrou spravili chuť po těsné porážce v Brně. V dalším kole je čeká daleká cesta do Vítkovic, kde narazí na zatím poslední Baník Ostrava.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 5.127

Trenér: „Zaplaťpánbůh, že jsme vyhráli. Hráli jsme zodpovědně, to proti Jihlavě rozhodlo, a taky to, že jsme dali tři góly ze standardních situací. Měli jsme soupeře dobře přečteného a hráči to konečně zvládli na jedničku. Jsem rád, že jsme vyhráli, protože jsme hráli doma a lidé, kteří se na nás chodí dívat, si zaslouží, abychom vítězili,“ shrnul zápas trenér Slavie Dušan Uhrin.
   V sestavě sešívaných se od začátku objevil záložník Jan Štohanzl, který teprve na konci týdne přišel z Mladé Boleslavi. Počítal s ním trenér od začátku do základní sestavy? „Štohanzla jsme samozřejmě chtěli, Bolelav se ho chtěla prakticky zbavit, ale věděli jsme, že koketuje s dalšími mužstvy. Rychle jsme se do toho proto vložili. Věděl jsem, že bude hrát, ale nevěděl jsem, kde přesně to bude. Ta sestava byla stoprocentně jasná až někdy den před zápasem,“ komentoval Uhrin situaci kolem nové posily.

Poznámky:
(slavia.cz)



FC Baník Ostrava - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 22. srpna 2015, Ostrava

Utkání: 1. liga 2015/16, 5. kolo

Sestavy:
Ostrava:
Pavlenka (K) – Mondek, Honiš, Kouřil , Holzer – Kukec, Ježdík, Mišák (81. Alispahić) – De Azevedo, Narh, Engelmann (57. Šichor)
Slavia:
Berkovec – Mikula, Latka (K), Deli, Švec – Štohanzl (79. Zmrhal), Souček , Hrubý (75. Piták), Černý – Škoda, Voltr (88. Bílek)

Branky: 8. Voltr 0:1, 45. Škoda 0:2, 74. Mišák 1:2, 90. Škoda 1:3

Průběh: Slavia vstoupila do zápasu s Baníkem aktivně a už v 8. minutě se svou premiérovou ligovou trefou prezentoval Radek Voltr. Ani jeho parťák v útoku Milan Škoda se nenechal zahanbit a na závěr obou poločasů rozvlnil síť za Pavlenkou. Slavia tak před reprezentační pauzou porazila Ostravu 3:1.
   Slavia se poprvé na novém stadionu ve Vítkovicích představila i s kapitánem Martinem Latkou, který se po zranění vrátil do hry. Místo zraněného Tomáše Jablonského poslal trenér do hry Michala Švece. V samotném úvodu zápasu sice měli míč na kopačkách více domácí, ale sešívaní do zápasu vstoupili skvěle. Hned v 8. minutě poslal z rohového kopu centr do vápna Robert Hrubý, Radek Voltr využil signálu a osamocený skvěle zakončil přímo do šibenice. Slávistický útočník tak mohl oslavit svůj první ligový gól ve Slavii. Posila z Viktorie Žižkov byla v úvodu utkání při chuti. Čtyři minuty po vstřelené brance přiťukl Štohanzl před vápnem právě Voltrovi, jehož tečovaný pokus šel těsně vedle levé tyče. Po následném rohu se do zakončení dostal opět Voltr, ale jeho hlavičku gólman Pavlenka chytil. Po půlhodině hry zahrozili sešívaní ze standardní situace, když Hrubého centr propadl díky Latkově cloně až k Pavlenkovi, který na poslední chvíli zareagoval. Druhou gólovou radost si tak slávisté schovali na poslední minutu první půle. Štohanzl přenesl hru na Škodu, který si míč zpracoval, zbavil se obránce a přesnou střelou na zadní tyč zvýšil vedení.
   Ve druhé půli domácí přidali a snažili se o snížení, dlouho ale slávistická obrana domácí k ničemu nepouštěla. A mohli to být naopak sešívaní, kdo mohl udeřit. Rychlý brejk po ose Černý - Hrubý se dostal ke zcela volnému Štohanzlovi, který z pravé strany Pavlenku nepřekonal. V 70. minutě se blýskl Martin Berkovec. Kukec zahrál roh na přední tyč, kde ho hlavou lízl Mišák, ale slávistický gólman jeho pokus zlikvidoval. Za pět minut se souboj po přihrávce z levé strany opakoval, tentokrát byl domácí hráč v lepší pozici a nebyl pro něj problém snížit slávistické vedení. Baník se nadále snažil srovnat stav zápasu, slávisté se ale úspěšně bránili a nakonec to byli oni, kdo se ještě jednou radoval ze vstřelené branky. V devadesáté minutě prodloužil Berkovcův nákop hlavičkou Piták, Milan Škoda si v souboji s Pavlenkou vybojoval míč a zakončil do prázdné branky, čímž se se šesti góly vyhoupl na první příčku tabulky střelců.
   Slavii teď čeká reprezentační přestávka, další ligové utkání sehrají sešívaní až v sobotu 12. září od 20:15 doma s Mladou Boleslaví.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 4.548

Trenér: Trenér Dušan Uhrin předem avizoval, že si Slavia chce odvést z Vítkovic tři body. „Jsem opravdu rád, že se nám tady podařilo zvítězit. Nešli jsme s tím, že budeme hrát na remízu, chtěli jsme dát góly z brejků a myslím, že jsme to zvládli dobře,“ těšilo ho.
   Následně poodhalil, s jakou strategií jeho tým do zápasu šel „ Do utkání jsme šli s tím, že nechceme, aby nám Baník utíkal do brejkových situací, naopak do nich budeme chodit my. To se nám, myslím, podařilo. Hráli jsme sice víc zataženě, ale aktivně a mohli jsme výsledek ještě při stavu 2:0 navýšit,“ načal své hodnocení.
   Soupeře rozhodně podcenit nechtě. „Viděl jsem všechny utkání Baníku a věděl jsem, že hráči hrají v poli velmi dobře pozičně. Proti Boleslavi vedli 2:0 a nezvládli jen konec utkání. Snažili jsme se proto, abychom zvládli první půlku, což se nám podařilo,“ byl s úvodem utkání spokojený trenér.
   Stále však viděl ve výkonu svých svěřenců mezery. „Zbytečně jsme následně zatáhli, zejména záložní řada. Z toho pramenily dvě chyby, z kterých nás mohl Baník potrestat. Z té třetí se mu to podařilo. My jsme ale mohli utkání rozhodnout už výrazně dřív. Měli jsme tam obrovské šance, jak Štohanzl, tak Voltr, který nedal pas do strany, to byly okamžiky, kdy jsme mohli navýšit na 3:0,“ poukázal na šance Slavie.

Poznámky:
(slavia.cz)



SK Union 2013 - Slavia
0 : 7 (0 : 3)

Datum: 28. srpna 2015, Nový Bydžov

Utkání: Pohár FAČR, 2. kolo

Sestava: Hrubeš – Mikula, Latka (K), Bílek (46. Deli), Dostál – Hrubý (55. Červenka), Souček – Štohanzl, Bazal, Zmrhal – Voltr (67. Diop)

Branky: 20. Voltr 0:1, 36. Voltr 0:2, 39. Voltr 0:3, 54. Štohanzl 0:4, 73. Červenka 0:5, 80. Zmrhal 0:6, 83. Červenka 0:7

Průběh: Slávisté načali svou pohárovou cestu proti Unionu Nový Bydžov. Na hřišti soupeře nezaváhali a nejen díky Voltrovu hattricku z první půle zvítězili vysoko 7:0.
  Slávisty čekal ve druhém kole domácího poháru Union Nový Bydžov. Třetiligový celek vyřadil v prvním kole Vysoké Mýto 3:0. Sešívaní přijeli bez nejlepšího střelce Milana Škody, toho tak na hrotu nahradil Radek Voltr. A jak se velmi rychle ukázalo, byla to dobrá volba.
  První nebezpečnou akcí se nicméně prezentoval domácí celek. Zmeškal přihrávkou od levé lajny našel Jandu, který naservíroval míč ke vzdálenější tyči, kde Motyčka zakončil jen těsně vedle branky.
  Ve 20. minutě se dostal ke slovu Radek Voltr. Zmrhal po Štohanzlově centru nastřelil břevno, k dorážce se bleskově prodral Radek Voltr a poslal sešívané do vedení. O šestnáct minut později se radoval podruhé a opět po spolupráci se Zmrhalem. Ten si zpracoval přihrávku v rohu vápna a předložil míč Voltrovi, který neváhal. Stačili pak pouhé tři minuty, aby Radek Voltr zakončil hattrick. Střela zpoza vápna zaplula přesně k tyči a Slavia vedla 3:0.
  Do druhé půle nastoupili sešívaní se změnou v obraně, Jiřího Bílka, kterému se neudělalo dobře, nahradil reprezentant Pobřeží slonoviny Simon Deli. V 54. minutě se slávisté opět rozstříleli. Nejprve Voltr a následně Bazal si zkoušeli ve vápně zpracovat míč ke střele, až se k němu dostal Štohanzl a z hranice vápna přidal čtvrtou branku Slavie.
  Diopovo zakončení po Dostálově centru branku minulo, v 73. minutě ale navyšoval na 5:0 Marek Červenka. Pak se musel činit také Karel Hrubeš, se dvěma pěknými střelami Zmeškala si ale poradil a udržel si tak čisté konto.
  Šestou branku přidal Jaromír Zmrhal. Slávisté šli v přečíslení do útoku, Červenka se na levé straně rozhodl vyřešit situaci sám a vypálil, Nguyen ještě stačil míč vyrazit, pro ten si ale došel právě Zmrhal a uklidil ho k levé tyči. Červenka se v tom samém místě o tři minuty později, to už ale míč mezi nohama Nguyena do branky prostrčil.

Rozhodčí: Berka Ondřej

Diváci: 2.055

Trenér: Dušan Uhrin
(slavia.cz)



MFK Trutnov - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 2. září 2015, Trutnov

Utkání: přátelské

Sestava: Berkovec (46. Hrubeš) – Mikula, Latka (K) (61. Kodr), Bílek, Dostál (72. Pelyak) – Štohanzl, Bazal (72. Kocourek), Zmrhal, Vukadinović (46. Veselý) – Červenka (46.Voltr), Diop (64. Vavrouš)

Branky: 70. Bazal 0:1, 81. Zmrhal 0:2

Průběh: Sešívaní využili ligové přestávky k přátelskému utkání s Trutnovem. V něm si svou premiéru v A týmu odbyli také hráči juniorky Ondřej Kocourek a Denis Pelyak. Slávisté se nakonec díky trefám Bazala a Zmrhala ve druhé půli radovali z vítězství 2:0.
  Slávisté si reprezentační přestávku zpestřili přátelským zápasem proti MFK Trutnov, týmu, který hraje Divizi C. Sešívaní nastoupili tentokrát se dvěma útočníky, na hrotu se pohybovali Dame Diop a Marek Červenka. Jako první se ke střele dostal domácí celek, ve druhé minutě se po rohovém kopu dostal do zakončení Křižovič, mířil ale mimo branku. První nebezpečná šance sešívaných přišla v devatenácté minutě a opět to bylo po rohu. Na centr si vyskočil Martin Latka, jeho hlavičce ale kus scházel, aby zaplula za Šťastného záda. Ta největší šance ale nastala až tři minuty před poločasovou přestávkou. Vukadinović nejprve rozehrál standardní situaci zhruba z pětatřiceti metrů, ve vápně našel Diopa, tomu se ale zakončení nevyvedlo. K dorážce se ještě prodral Marek Červenka, ten ovšem napálil pouze tyč a následně už míč uchvátil domácí gólman Šťastný.
  Do druhé půle šli sešívaní se změnou nejen v útoku, kde Červenku nahradil Voltr, a v záloze, kde Vukadinoviće vystřídal Veselý, ke střídání došlo i mezi tyčemi. Druhý poločas tak hájil slávistickou branku Karel Hrubeš a i jemu se stejně jako Berkovcovi podařilo udržet čisté konto. Hra byla sice často rozkouskována střídáním, v 70. minutě se ale přeci jen Slavii podařilo prolomit střeleckou smůlu. Zmrhal si stáhl centr z pravé strany a posunul míč na Bazala, který obratem zakončil. Brankář Šťastný sice na míč dosáhl, ale až v okamžiku, kdy už byl za brankovou čarou a slávisté tak šlo do vedení. O jedenáct minut později přidali branku číslo dvě. Jan Štohanzl si nejprve před vápnem pohrál s míčem, aby následně skvělou křížnou přihrávkou našel Zmrhala a ten už míč jen uklízel do prázdné branky. Došlo také na premiéry, na Davida Vavrouše, který si atmosféru A týmu okusil už v zimě, navázali další hráči juniorky. Její kapitán Ondřej Kocourek a také obránce Denis Pelyak zasáhli do poslední dvacetiminutovky zápasu. Třetím gólem zaváněla situace v 84. minuty, kdy Štohanzl vybojoval míč, který se dostal k Voltrovi. Náš útočník z pravé strany vypálil na zadní tyč, tu ale jeho pokus těsně minul, a tak přátelské utkání skončilo výhrou 2:0 pro Slavii.

Rozhodčí: Marek Pilný

Diváci: 1.160

Trenér: Dušan Uhrin: „Pro nás to bylo zajímavé přípravné utkání, protože se na nás přišlo podívat hodně lidí, nečekal jsem, že jich přijde více než tisíc. Mohli se podívat na hráče, které normálně nevidí. Jsem rád, že jsme sem přijeli, bylo to příjemné zpestření a vyplnilo nám to část přípravy, která je teď docela dlouhá. Zajímavé bylo, že jsme hráli proti diviznímu celku, který se dlouho velmi dobře bránil, a myslím, že podal dobrý výkon.”
(slavia.cz)



Slavia - FK Mladá Boleslav
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 12. září 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2015/16, 6. kolo

Sestava: Berkovec - Mikula , Latka (kap.), Deli, Jablonský - Hrubý (46. Bazal), Piták (83. Bílek), Souček , Černý - Voltr, Škoda

Branky: 61. Polom vlastní 1:0, 79. Skalák 1:1

Průběh: Střelci Slavie tentokrát vyšli naprázdno, přesto skončil zápas proti Mladé Boleslavi 1:1. Sešívaní získali bod díky vlastní brance Romana Poloma, výsledek
srovnával povedeným přímým kopem Jiří Skalák. Slavia musela v sestavě oželet hned čtyři hráče – kvůli zranění chyběli Švec se Zmrhalem a nastoupit nemohla ani dvojice hostujících hráčů z Boleslavi Miljan Vukadinović a Jan Štohanzl. Kdo naopak v sestavě nechyběl, byl reprezentační střelec Milan Škoda a autor pohárového hattricku Radek Voltr.
  I přes tuto útočnou sílu se ale do první šance po čtyřech minutách hry dostali hosté, když Skalákův centr z přímého kopu našel hlavu Ondřeje Zahustela. S jeho vysokým balonem si ale Berkovec poradil a dalekonosná střela stejného hráče pak mířila ve 13. minutě nad břevno. První vzrušení před brankou Boleslavi přišlo ve 20. minutě. Piták nejdřív obral o míč Ščuka a našel na pravé straně nabíhajícího Voltra, jeho křížnou střelu ale gólman Šeda vyrazil. Balon se po Pitákově centru vrátil před branku, kde ale další Voltrovu střelu zablokovalo klubko hráčů na malém vápně, a do třetice to Radek Voltr zkoušel „nůžkami“ přes hlavu, i tentokrát ale zaúřadoval gólman hostů. Hned poté se ale blýskl i Martin Berkovec. To když si na Radův přímý kop naběhl na zadní tyči Kúdela a jeho střelu z voleje musel slávistický gólman reflexivně vyrazit nohama. Posledním z napínavých momentů byla pak situace z 27. minuty, kdy Radovu střelu tečoval ve vápně Jan Chramosta, balon ale naštěstí zamířil těsně vedle Berkovcovy levé tyče. Další obrovskou šanci ale zlikvidoval Berkovec v poslední minutě první půle, když se do Skalákova centru opřel na zadní tyči Zahustel, gólman sešívaných se ale stačil přesunout a střelu boleslavského záložníka vyrazil.
  Do druhé půle nahradil Hrubého na kraji zálohy Josef Bazal a byl tak svědkem první šance sešívaných, když Škodovu hlavičku na brankové čáře s lehkými obtížemi likvidoval gólman Šeda. Na druhé straně o chvíli později tečoval Radův centr z přímého kopu hlavou Chramosta, zamířil ale vedle vzdálenější tyče. V 56. minutě tečoval míč po dalším Pitákově přímém kopu na malém vápně Simon Deli, balon ale nasměroval metr vedle pravé tyče. Skóre se tak poprvé změnilo až v 61. minutě, když Karel Piták nacentroval z levé strany. Za dlouhým míčem se na malém vápně drali Latka se Škodou, jako poslední se do něj ale opřel hostující Roman Polom a přesně k pravé tyči si poslal nechytatelného vlastence. Boleslav ale dokázala za dalších 19 minut vyrovnat. K přímému kopu se postavil Jiří Skalák a přes širokou zeď poslal míč o levou tyč do branky. Martin Berkovec, který byl vyhlášen nejlepším slávistou utkání, neměl šanci na perfektně kopnutý balon dosáhnout. A mohlo být ještě hůř, to kdyby se o tři minuty později ujala střela Jiřího Fleišmana z velkého vápna. Obránce Boleslavi ale poslal míč vedle vzdálenější tyče. V 86. minutě pak pálil ve skluzu mimo tři tyče Kúdela. Slavia se nadechla k závěrečnému náporu hlavně po 87. minutě, kdy viděl za stažení unikajícího Bazala červenou kartu Jiří Fleišman. Z následného přímého kopu pálil Deli metr nad břevno a o minutu později se sešívaní dožadovali penalty po zákroku na Latku, hra ale pokračovala a Deli pálil ve skluzu několik metrů nad branku. V nastaveném čase tak už branka nepadla a slávisté se s Mladou Boleslaví rozešli remízou 1:1.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 6.151

Trenér: „V první půli jsme hráli velice špatně. Boleslav nás přehrávala ve všech směrech. Po přestávce se to zlomilo, začali jsme více běhat, zlepšili jsme pohyb a vytvořili jsme si šance. Dali jsme branku, vedli jsme,“ začal hodnocení zápasu trenér Slavie.
  „Je škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce. Na druhou stranu v první půli to nebylo ono, takže si myslím, že remíza je spravedlivá,“ dodal trenér Dušan Uhrin.
(slavia.cz)



FC Fastav Zlín - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 19. září 2015, Zlín

Utkání: 1. iga 2015/16, 7. kolo

Sestava: Berkovec – Mikula (82. Bílek), Latka, Deli, Jablonský – Kenia (77. Bazal), Souček, Zmrhal (90. Piták), Černý – Škoda, Voltr

Branky: 47. Kenia 0:1, 61. Souček 0:2

Průběh: Slavia jela do Zlína s jasným cílem zisku tří bodů, což
se sešívaným díky dvěma brankám ve druhé půli podařilo. Skóre utkání otevřel uzdravený Levan Kenia, pojiišťovací gól přidal hlavičkou Tomáš Souček. Červenobílí tak mají po sedmi kolech jedenáct bodů. Ligový nováček Zlín držel po šesti kolech domácí neporazitelnost a slávisté v posledních třech zápasech bodovali. Do sestavy se vrátil uzdravený Levan Kenia, na lavičku se posadila nejnovější akvizice červenobílých Michal Frydrych.
  Slávisté začali útočně, Keniova střela z dálky ale domácího gólmana Holého nepřekvapila a Škoda ze záklonu hlavičkoval nad břevno. V páté minutě přidali hosté další z nepříjemných střel, Mikulův centr se odrazil ke Zmrhalovi, který z voleje vypálil a Holý stačil skákavý míč vyrazit. Slávisté tlačili dál, o devět minut později se v nadějné příležitosti ocitl Milan Škoda. Po Keniově centru si chtěl přehodit vyběhnutého gólmana, ale přehodil také břevno. Po necelé půlhodině hry zahrozili domácí. Středem hřiště se prosmýkl Živulić, před vápnem našel vlevo zcela volného Bartolemeua a Martin Berkovec musel vytáhnout povedený zákrok. V opačném vápně si na přihrávku od Jablonského vyskočil Škoda, ale jeho hlavička mířila vedle tyče. Domácí se při své následné akci prohodili, centroval Bartolemeu a Živulić ve 36. minutě zakončoval hlavou. Na střelu však dosáhl pozorný Berkovec. V první půli se neprosadil ani jeden z týmů, a tak si diváci na góly museli počkat až do druhé půle.
  A po přestávce nemělo jejich čekání dlouhého trvání, už po dvou minutách načal skóre zápasu Levan Kenia, který tečoval Jablonského střelu zpoza vápna. Slávisty branka nabudila a v 61. minutě vedení pojistili. Milan Černý skvěle nejprve našel na levé straně Jablonského, jehož centr před branku přesně dosedl na hlavičku Tomáše Součka, který překonal Holého. V poslední desetiminutovce zahrozil i střídající Bazal a jeho pokus mířil těsně nad branku. Hra se ale bleskově přesunula na opačnou stranu hřiště a Poznar se ocitl ve velmi nadějné pozici, naštěstí pro sešívané mu ale zakončení nesedlo. Domácí se sice ještě dostali do zakončení v samém závěru zápasu, Martin Berkovec se však nechtěl nechat obrat o čisté konto. Po přihrávce z levé strany ho nejprve tvrdou střelou pod vápno prověřil Železník, Berkovec ale pohotově vyrazil na roh. Po něm se k voleji zpoza vápna dostal Jordan, ale Berkovec byl opět na svém místě.

Rozhodčí: Jiří Jílek

Diváci: 5.678

Trenér: Trenér Dušan Uhrin měl radost, že jeho tým dobyl Zlín. „Je to cenné vítězství, čekal nás těžký soupeř venku a další nás čeká v úterý v poháru, kde hrajeme s Ústím. Jeli jsme sem s tím, že chceme vyhrát, a to se nám povedlo,“ usmíval se. „Drželi jsme balon na zemi, což pomohlo,“ liboval si.
  Domácí tým doposud doma ani jednou neklopýtl. „Věděli jsme, co nás čeká. Zlín doma všechno vyhrál. Hraje velice dobře, je to kompaktní mužstvo, které hraje zodpovědně. Věděli jsme, že budou hrát na rychlé protiútoky. My jsme chtěli hrát kombinačně, což se nám podařilo. Obě branky jsme ve druhé půli dali po hezkých kombinacích,“ těšilo trenéra.
  Do základu se vrátil uzdravený Levan Kenia. „Určitě se nám vyplatilo, že nastoupil, Jablonského střelu tečoval on. My jsme udělali trochu změnu ve druhé půli, chtěli jsme hrát fotbal, tak jsme ho přesunuli do středu. Vydržel 75 minut, což je více, než minulý rok. Dlouhodobě jsme ho připravovali, aby mohl nastoupit. Jedno utkání pro nás ale nic neřeší, doufám, že bude připravený i na další zápasy,“ dodal na adresu gruzínského záložníka Uhrin.
(slavia.cz)



FK Ústí nad Labem - Slavia
4 : 2 (2 : 0)

Datum: 22. září 2015, Ústí nad Labem

Utkání: Pohár FAČR, 3. kolo

Sestava: Hrubeš – Švec, Frydrych, Deli, Jablonský – Bazal (54. Černý ), Souček, Piták (68. Mikula), Zmrhal – Kenia (46. Voltr), Škoda (K)

Branky: 26. Peterka 1:0, 36. Smola z pen. 2:0, 66. Hošek 3:0, 71. Zmrhal 3:1, 89. Škoda 3:2, 90. Novotný 4:2

Průběh: Slavii loni ve třetím kole vyřadila dvojice Voltr-Bazal. Ti sice letos oblékli sešívaný dres, ani to ale Slavii k postupu nepomohlo. Na hřišti druholigového Ústí prohrávali slávisté o poločase o dvě branky, ve druhé půli už výsledek stačili jen korigovat na 2:4. Cesta MOL Cupem tak pro ně končí.
  Slavia vstoupila do třetího pohárového kola s Karlem Hrubešem v brance a nejnovější akvizicí Michalem Frydrychem na stoperu. Oproti druhému kolu chyběl v útoku střelec hattricku Voltr, nahradil ho Milan Škoda, který tým vedl do zápasu s kapitánskou páskou. Ve 26. minutě šel do vedení domácí celek. Sešívaní sice ubránili přímý kop soupeře, akce ale pokračovala po pravé straně, kde jeden ze slávistů přišel o míč. Ústečtí poslali do vápna centr a k dorážce se dostal Peterka, který překonal Hrubeše. Slavia měla o pět minut později šanci vyrovnat, když Škoda sklepl pro zcela volného Bazala Pitákův centr. Bazal si míč zpracoval, střelu ale namířil jen vedle pravé tyče. Ve 36. minutě se Ústí radovalo podruhé. Karel Piták byl žlutou kartou napomenut za faul, který se odehrál na hraně pokutového území. Sudí však navíc nakázal penaltu pro domácí, kterou Smola zakončil pravé tyči a bylo to 2:0. Ani tlak na závěr první půle k brance sešívaných nevedl. Škoda si nejprve po Keniově narážečce s Jablonským naskočil na centr, hlavičkoval však těsně vedle. Ani když na sebe o minutu později vzal zakončení z pětadvaceti metrů, nemířil mezi tyče, nýbrž jen vedle šibenice.
  Do druhé půle naskočil čerstvý Voltr a Slavia se dál snažila o srovnání. To nepřišlo, zato se v 66. minutě dostal domácí tým do tříbrankového vedení. Hošek doběhl míč, který propadl za obranu, a obloučkem přehodil Hrubeše. Slavia korigovala výsledek až v 71. minutě. Po centru z levé strany se uvolnil Zmrhal a před brankářem Tvrdoněm špičkou kopačky zakončil přesně k levé tyči. A minutu před koncem řádné hrací doby to už bylo jen o jediný gól. Deli nakopl míč na Škodu, který si ho skvěle zpracoval a levačkou nasměroval míč přesně do šibenice.
  Slávisté se snažili utkání zvrátit do poslední vteřiny. Infarktový závěr ale rozhodli domácí, kteří z posledního protiútoku v zápase vstřelili svou čtvrtou branku, když Novotný namířil přesně k pravé tyči a Hrubeš na jeho střelu nedosáhl. Slavia tak opět končí svou cestu domácím pohárem ve třetím kole.

Rozhodčí: Ondřej Pechanec

Diváci: 3.296

Trenér: „Nechci nic hodnotit, postavili jsme trošku jinou sestavu, a ta to nezvládla. Zejména jsme nezvládli první poločas, ten jsme prohospodařili. Patnáct minut jsme hráli dobře a pak jsme dostali zbytečný gól, od čehož se to celé odvíjelo,“ mračil se po utkání trenér Dušan Uhrin.
  Následně pokračoval ve výčtu chyb. „Dostali jsme čtyři branky, což jsme snad ještě neinkasovali. Samozřejmě jsem nespokojený, hlavně s první půlí. První gól jsme dostali, což se může stát. Pak jsme ale udělali zbytečnou chybu u druhé branky. Inkasovali jsme ještě další dva góly, takže jsem nespokojený s tím, jak jsme hráli vzadu. Nevyřešili jsme banální situace v pokutovém území,“ okomentoval obrannou hru Slavie.
  Sešívaní se ve druhé polovině zápasu zvedli, přesto se ale na závěr prosadili domácí. „Ke konci nás domácí potrestali na 4:2, ale druhou půli už jsme hráli dobře, tak jak si představuji. Pořád je to ale málo, protože jsme prohráli s druholigovým týmem,“ netěšilo kouče.
(slavia.cz)



Slavia - AC Sparta Praha
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 29. září 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2015/16, 8. kolo

Sestava: Berkovec – Mikula , Latka (kap.), Deli, Jablonský – Souček , Zmrhal – Voltr (90. Bílek), Kenia (90. Frydrych), Štohanzl (70. Černý) – Škoda

Branky: 45. Zmrhal 1:0

Průběh: Největší zápas sezóny získala na své domácí půdě Slavia, když díky brance Jaromíra Zmrhala ze 45. minuty porazila Spartu 1:0!
  Sešívaní ve vyprodaném Edenu začali aktivně a od úvodního hvizdu se snažili útočit. Už v 5. minutě se v protiútoku drali za centrem z pravé strany Škoda s Delim a celá akce skončila ranou našeho nejlepšího střelce
z úhlu, kterou ale Bičík dokázal vyrazit. Ve 20. minutě pak dostal dvojitou šanci k zakončení skvěle hrající Levan Kenia, branku ale z opakovaného pokusu minul. Za další dvě minuty pak poslal Jablonský krásným pasem do úniku Škodu, ten se ale po několika kličkách dostal ze střeleckého úhlu a Bičík mu nakonec stačil míč sebrat zpod nohou. Slavia měla více šancí, v té další už Zmrhal dokázal přehodit gólmana, míč ale na cestě do sítě zastavil dobíhající Holek. Největší příležitostí Sparty byla v závěru poločasu Matějovského rána z rohu vápna, která ale zamířila jen do boční sítě Berkovcovy branky. První a nakonec i jediná branka zápasu přišla v poslední minutě úvodní půle. Odražený balon se dostal za velké vápno k Jaromíru Zmrhalovi, který ho z voleje napálil přímo na brankáře Bičíka. Balon ale na své cestě lehounce zaplachtil, sparťanský gólman ho neudržel v rukavicích a střela skončila za brankovou čárou.
  Sparta do druhé půle hned dvakrát vystřídala, když na hřiště přišli čerství Fatai a Brabec, do většího tlaku se ale hosté nedostali. Větší vzrušení naopak přinášela fanouškům Slavia, které se otevíral prostor pro rychlé brejky. V 53. minutě přehodil Štohanzl v jednom z nich vyběhnutého Bičíka, u tyče ale stačil balon zastavit Costa. Největší šance letenských přišla po hodině hry. Berkovec zasáhl proti prudké střele z úhlu, ale míč vyrazil jen před sebe přímo na nohy Kehinde Fataie. Ten z první vracel míč do odkryté sítě a slávisty od vyrovnání zachránila tyč, i když míč perfektním obranným zákrokem jistil na brankové čáře Jan Mikula. V 72. minutě se do vápna soupeře srdnatě probíjel Milan Škoda, v nerovném souboji ale skončil na zemi. ve hře se pokračovalo a na centr z pravé strany si naskočil Radek Voltr, hlavou ale poslal míč v ideální pozici nad branku. Hru pak několikrát přerušili sparťanští fanoušci a už v nastaveném čase se ještě Sparta mohla dostat k vyrovnání, když centr z levé strany proskákal až ke vzdálenější tyči, tam na něj ale o milimetry nedosáhl dobíhající Jakub Brabec.
  Slavia tak po třech letech bere tři body z pražského derby, když Spartu porazila 1:0. V tabulce jí teď se 14 body patří 4. místo.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 17.663

Trenér: Usměvavý Dušan Uhrin se nechtěl do hodnocení příliš pouštět. „Já bych to ani nechtěl moc hodnotit, jsem šťastný, že jsme vyhráli mé první derby. Radost mají i hráči. Měl jsem ze zápasu dobrý pocit, věřil jsem, že to zvládneme. I když mi ke konci ještě zatrnulo,“ přiznal.
  Slavia podle něj ale nevstoupila do 284. derby nejlépe. „Nevyvíjelo se to moc dobře, dvě dobré příležitosti jsme nevyužili. Sparta držela míč a zatlačila nás. My jsme šli do zápasu s taktikou, kterou jsme dodrželi. Byli jsme zodpovědní a důslední při dostupování hráčů, takže jsme to zvládli,“ těšilo ho.
  Jaká byla strategie? „Čekali jsme, že nás Sparta zatlačí, jsou silní na míči. Ohlídali jsme přihrávky od Matějovského nebo Dočkala, takže finálních přihrávek nebylo moc,“ prozradil.
  Utkání rozhodl Jaromír Zmrhal. „Nechtěl bych vychvalovat jednotlivce,“ bránil se trenér, ale pak přeci jen přidal komentář k výkonu sešívaných. „Vedle něj hrál také Souček, který se dostal do základu, aniž bychom to na začátku podzimu tušili, a je zodpovědný. Jarda hrál dobře, což nás těší, ale musí tak hrát i další zápasy. Nedařilo se mu, na téhle pozici se musel ještě rozehrát,“ dodal.
  Chválil také výkon Levana Kenii a obrany. „Až na jednu chybu jsme žádnou hrubku nevyrobili. Sparta měla asi dvě šance v každém poločase, které nevyužila. Kenia nám hodně pomohl v přechodu do útoku,“ ocenil trenér.
  Kanonýr Škoda se sice v žádné ze svých šancí neprosadil, přesto měl na hru velký vliv. „Jsem rád, že tu je Škoda, dnes dělal prostor pro to, abychom měli jiné šance,“ pochválil ho Uhrin.
(slavia.cz)



Slavia - FK Dukla Praha
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 4. října 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2015/16, 9. kolo

Sestava: Berkovec – Mikula, Latka (K), Deli, Jablonský – Piták, Zmrhal – Bazal (46. Hrubý ), Voltr (68. Vukadinović), Černý (86. Diop) – Škoda

Branky: 5. Krmenčík 1:0, 63. Škoda 1:1

Průběh: Oblíbený remízový soupeř, taková je Dukla Praha. Sešívaní se ve vzájemném devátém duelu obou celků v novodobé historii prostříleli k šesté remíze. Tu zajistil v 63. minutě Milan Škoda, když srovnal stav utkání na konečných 1:1.
  Do Edenu zavítala skvělá divácká návštěva, sešívané hnalo za úspěchem 10 547 skvělých diváků. Fanoušci ale museli na začátku skousnout vedoucí gól hostujícího celku. Nováček v základní sestavě Josef Bazal ztratil u postranní čáry míč, Dukla postupovala do rychlého protiútoku a po přihrávce mezi obránce se osamocený před Berkovcem prosadil Krmenčík. Za deset minut hosté předvedli další pěknou akci, ale po centru Přikryla tentokrát Berger nezamířil přesně. V 17. minutě o sobě dali poprvé pořádně vědět sešívaní. Pomohl jim k tomu hostující gólman Filip Rada, kterému vypíchl míč bojující Milan Škoda. Do zakončení se tak dostal Josef Bazal, ale jeho lob nemířil přesně. Ve 34. minutě se do zajímavého zakončení dostal po centru ze strany Radek Voltr, ale jeho slabá hlavička navíc mířila přesně do náruče brankáře Rady. To ve 41. minutě už sešívaní zahrozili o poznání více, když se po rohu dostal k hlavičce Deli a jeho prudký pokus mířil těsně vedle tyče. Pro míč se ještě natahoval Škoda, ale těsně nedosáhl.
  Do druhé půle nahradil Josefa Bazal Robert Hrubý. Ale byli to opět hosté, kdo vstoupil do poločasu lépe. Hanousek našel skvělým centrem vpravo rozběhnutého Miloševiče a ten z half-voleje napálil břevno. Po hodině hry vybojoval na pravé straně míč Mikula a pěkným centrem našel přesně hlavu Martina Latky. Kapitán Slavie ale zakončil těsně vedle levé tyče. Za dvě minuty už se ale zaplněný Eden radoval! Robert Hrubý rozehrál standardní situaci, a protože hosté se snažili slávisty vystavit do ofsajdu marně, na zadní tyči zakončoval přesně Milan Škoda. Slávistický kanonýr si tak připsal svůj letošní sedmý gól. Slávisty na hřišti i v hledišti vstřelený gól nabudil a sešívaní začali hrát aktivně. Přesto se jim ale nedařilo stav utkání změnit. Škoda to opět zkoušel u levé tyče, ale Rada byl tentokrát pozorný Pitákovi vzápětí chyběly centimetry, aby ve skluzu zasáhl Zmrhalův centr. Útoky Slavie pak obrana hostí odvracela na rohové kopy, po nich ovšem sešívaní míč do branky neprotlačili. Na opačné straně se střelou prezentoval Berger, byl ale nepřesný, a tak malé derby skončilo nerozhodně.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 10.547

Trenér: „My jsme začali utkání hrozně vlažně. Nehráli jsme to, co jsme si řekli. Měli jsme velké hřiště, hra byla roztažená a všude jsme byli pozdě. Před zápasem jsme v sestavě museli nuceně udělat tři změny, což nám samozřejmě také nepomohlo,“ komentoval trenér vstup svých svěřenců do zápasu.
  „Jsem rád, že jsme se po tom úvodu vzchopili a od 30. minuty jsme přitvrdili. Chtěli jsme hrát fotbal, šli jsme dopředu. Ve druhé půli už jsem byl spokojen, měli jsme šance. Na druhou stranu jsem realista, Dukla měla velké šance, takže jsem rád za remízu,“ dodal kouč.
(slavia.cz)



Slavia - ŠK Slovan Bratislava
1 : 3 (1 : 0)

Datum: 8. října 2015, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Řehák – Švec (75. Gilian), Latka (K), Bílek, Jablonský – Fryrych – Mikula (46. Veselý), Piták, Zmrhal, Bazal (67. Fotr) – Vukadinović (67. Pelyak)

Branky: 26. Piták 1:0, 68. Sekulić 1:1, 80. Vittek z pen. 1:2, 90. Čikoš 1:3

Průběh: Sešívaní v rámci reprezentační pauzy vyzvali momentálně třetí tým slovenské ligy Slovan Bratislava. V povedeném prvním poločase proměnili jen jednu z mnoha gólových šancí a ve druhé půli se začal prosazovat soupeř. Slavia tak nakonec se Slovanem prohrála 1:3.
  Slavia vstoupila do utkání aktivně a v prvním poločase hrozila téměř nepřetržitě. V první čtvrthodině hry přišla největší šance ve 12. minutě, když Zmrhal našel ve vápně Vukadinoviće a ten zpětnou přihrávkou přesunul míč na osamoceného Bazala. Osamocený záložník Slavie ale svou přízemní střelou z levé strany brankáře Greifa nezaskočil. O pět minut později zahájil nebezpečný útok Mikula. Vukadinović jeho přihrávku posunul opět na zcela volného Bazala. Ten však na míč dosáhl až ve skluzu a z těžké pozice mířil jen nad odkrytou branku. Ve 23. minutě vyzkoušel své střelecké štěstí Vukadinović. Ten zkrotil Pitákův centr jen do náručí gólmana. Napočtvrté už to ale sešívaným vyšlo. Zmrhal ve středu hřiště vyřešil zdánlivě ztracenou situaci šajtlí doleva na Frydrycha. Jeho přízemní přihrávka našla na zadní tyči Pitáka a nejzkušenější slávista na hřišti otevřel skóre zápasu. Po půl hodině hry zahrozil z rychlého protiútoku Slovan. Po pravé straně táhl postup soupeře Kubík, který přesným centrem našel ve vápně Vitteka, jehož z volej vysoko přestřelil břevno. Další nebezpečný útok už ale režíroval opět Piták. Ve vápně se s míčem otočil Zmrhal, vrátil Pitákovi, který hned z první narazil Bazalovi. Jeho zakončení však přeletělo břevno. V prvním poločase pak diváci viděli ještě nebezpečnou příležitost na každé straně. Vukadinovićův centr chtěl ze značky pokutového kopu usměrnit do branky Piták, zasáhl ale jen ležícího obránce. Na opačné straně propadl Milinkovićův centr až na zadní tyč k Mészárosovi, ten ale pálil vedle. Slavia pak mohla jen litovat, že v první půli nebyla produktivnější, protože ve druhé půli začal soupeř víc tlačit. V 60. minutě ještě Vittek pálil nad, v 68. minutě ale Slovan po rohovém kopu srovnal na 1:1. Po nešťastném souboji Jiřího Bílka se Sekulićem skončil míč za zády Řeháka. Zdálo se sice, že to byl spíš vlastní gól našeho obránce, připsán byl ale nakonec Sekulićovi. Deset minut před koncem zastavil faulem ve vápně útok Milinkoviće Gilian a Vittek proměnil nařízený pokutový kop. Sešívaní se nevzdávali a chtěli srovnat. Blízko byli, když za sebe Latka prodloužil dlouhý aut. Na zadní tyči byl připraven Pelyak, jeho halfvolej mířil ve vyložené příležitosti bohužel nad branku. Slavia sice tlačila dál, na závěr však inkasovala ještě jednou. Milinković dal ve vápně pod sebe na Čikoše, který střelou do odkryté branky navýšil na 3:1 pro Slovan. Sešívaní mohli ještě zkorigovat, když si na dlouhý míč za obranu naběhl Fotr a našel svou přihrávkou Pitáka. Ten mířil bohužel jen do boční sítě, a tak už se skóre neměnilo.

Rozhodčí: Pavel Orel

Diváci: 1.100

Trenér: Dušan Uhrin
(slavia.cz)



FK Jablonec - Slavia
0 : 0

Datum: 17. října 2015, Jablonec nad Nisou

Utkání: 1. liga 2015/16, 10. kolo

Sestava: Berkovec – Mikula , Latka, Deli, Jablonský – Štohanzl (88. Piták), Souček, Zmrhal (90. Vukadinović), Černý (80. Frydrych ) – Škoda, Voltr

Průběh: Slávisté sice ve druhém poločase zlepšili svůj výkon, ze severu Čech si ale nakonec vezou bod za bezbrankovou remízu. Sešívané vzadu podržel brankář Martin Berkovec, v největších šancích Slavie mířil Voltr do boční sítě a Jablonského tečovaná střela trefila pouze tyč.
  Slavia přijela do Jablonce s uzdraveným Štohanzlem a do základní sestavy se vrátil po odpykaném karetním trestu i Tomáš Souček. Sešívaní nastoupili do utkání s dvojicí útočníků, přesto se jim v první půli střelecky nedařilo. Domácí si naopak připsali první pokus hned v první minutě utkání. Doležal ale střelou po zemi Berkovce nepřekvapil. Jablonečtí byli v první půli střelecky aktivnější, obrana Slavie byla všem důsledná. Ve dvacáté minutě Souček podklouzl, čehož využil Pospíšil, který si míč potáhl a šajtlí mířil k tyči. Martin Berkovec byl ale opět na správném místě a střelu lapil. Hanouskův pokus o tři minuty už byl hodně nepřesný. Necelých pět minut před koncem první půle zakončovali i slávisté, Zmrhal získal od Štohanzla míč, byl však v příliš ostrém úhlu a z levé strany pálil jen do boční sítě. První půli pak zakončil roh domácích, po kterém Karavaev pálil vysoko nad.
  Sešívaní ve druhém poločase zlepšili výkon a začali se častěji dostávat před Hrubého. V pětapadesáté minutě přišla nebezpečná příležitost, při níž Štohanzl našel ve vápně nabíhajícího Voltra, který ve skluzu usměrňoval míč na bližší tyč. Jeho střela pravačkou ale rozvlnila pouze boční síť. O jedenáct minut později málem Slavii pomohl skórovat domácí Pernica, který hlavou tečoval Jablonského střelu zpoza vápna. Míč výrazně změnil směr letu a Hrubého zachránila tyč jablonecké branky. Na opačné polovině se zazdálo, že se blízko vlastní brance v 72. minutě ocitli i sešívaní, stoperská dvojice ale vše ustála. Deli sice nejprve ve skluzu tečoval střelu domácích, u bližší tyče byl ale ve střehu kapitán Latka a míč uklidil do zámezí. O tři minuty musel Berkovec vytáhnout další povedený zákrok. Centr ze standardní situace sice vyboxoval, ale míč získali opět domácí. Hanouskovu střelu gólman Slavie stihl vykopnout a Doležalova dorážka už mířila mimo.
  Slavia si tak nakonec veze z Jablonce bod za bezbrankovou remízu a prodlužuje tak sérii bez prohry na sedm zápasů.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 3.042

Trenér: Trenér Dušan Uhrin věděl, že zápas v Jablonci nebude snadný. „S remízou jsme spokojení. Bylo to velice těžké utkání. Věděli jsme, že soupeř musí vyhrát a my jsme si řešili vlastní problémy. Museli jsme odložit dva dny trénování, protože nás bylo asi pět. Snad poprvé v životě jsem dal dva dny volna, protože byli všichni nemocní včetně některých členů realizačního týmu,“ objasnil situaci.
  Ze zdravotních důvodů ještě nenastoupil Kenia, ale do tréninku už se zapojil i on. „Ještě se úplně neuzdravil. Jinak jsem rád, že jsme se do utkání dali dohromady. Pomohla nám reprezentační přestávka,“ prozradil Uhrin.
  Zápas se nevyvíjel podle jeho představ. „Jsem naštvaný, protože představa o vstupu do zápasu byla odlišná. Podobně jsme hráli proti Dukle. Byli jsme pasivní. Prakticky celá záloha se schovávala a nikdo nechtěl hrát. Soupeř nás mohl v první půli potrestat. V kabině jsme si pak něco řekli a povedlo se nám přitvrdit hru. Získávali jsme důležité balony na půlce a ohrožovali soupeře,“ dodal trenér.
  V první půli pálil v nejnebezpečnější šanci Slavie Zmrhal jen do boční sítě. „Vystřelili jsme, ale do brány se to nedostalo. Musíme být ale aktivnější, ve druhé půli už to bylo lepší. Hráli jsme proti silnému soupeři, který má velké ambice,“ zhodnotil domácí tým.
(slavia.cz)



Slavia - SK Sigma Olomouc
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 23. září 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2015/16, 11. kolo

Sestava: Berkovec – Mikula , Latka (kap.), Deli, T. Jablonský – Souček, Zmrhal – Voltr (60. Hrubý ), Kenia (80. Piták), Štohanzl (13. Černý) – Škoda

Branky: 45. Houska 0:1, 49. Houska 0:2

Průběh: Slavia měla v zápase se Sigmou Olomouc řadu šancí, Kenia trefil břevno, Latka a Černý pálili do odkryté brány, přesto ale gól nevstřelila. Naopak soupeři dovolila dvě branky v rozmezí pěti minut a poprvé po téměř třech měsících tak odchází z ligového trávníku bez bodu.
  V prvních pěti minutách to byla Sigma, kdo držel míč víc na svých kopačkách, ale postupem času hřiště ovládli sešívaní. I přesto se ve 20. minutě do první šance mohl dostat exslávista Jakub Petr, nebýt obětavé hlavičky Martina Latky, která míč poslala na rohový kop. Ve 26. minutě se zrodila první zajímavá situace na druhé straně. V rychlém protiútoku postupoval s míčem Radek Voltr, jeho střela z velkého vápna ale byla zblokovaná. Balon se odrazil k Součkovi, jehož pokus ze zhruba stejné vzdálenosti pak ale doplachtil vysoko nad branku. Po necelé půlhodině hry si Souček podobně jako pár minut předtím nechal míč skočit a zpoza velkého vápna vystřelil k pravé tyči už mnohem lépe, tam byl ale včas gólman Buchta a zřejmě konečky prstů míč vytáhl mimo tři tyče. Za další dvě minuty si postavil míč k přímému kopu z 25 metrů Levan Kenia a nádhernou střelou levačkou ale trefil jen břevno olomoucké branky. Krátce na to se ke střele dostal aktivní Tomáš Souček, ani tentokrát ale míč až ke gólmanovi neprocedil. Ve 34. minutě předvedl nádherný pas přes celé hřiště Jaromír Zmrhal a skvěle našel na pravé straně Radka Voltra. Na jeho prudký centr si ve vápně naběhl Škoda, v souboji ale ve skluzu nevystřelil důrazně a Buchta s jeho pokusem neměl problém. Další vzrušení pak přinesl až samotný závěr poločasu. Ve 43. minutě upadl v našem vápně Hála po souboji s Latkou a dožadoval se penalty, míč byl ale od souboje daleko a rozhodčí Franěk zákrok našeho kapitána jako penaltový neposoudil. Minutu na to dostal naopak možnost dalšího přímého kopu dva metry za vápnem Levan Kenia, Buchta si ale tentokrát na jeho střelu k levé tyči počkal.
  Z nenápadné akce v nastaveném čase se ale poprvé radovala Sigma. Z levého křídla se míč dostal na střed k Davidu Houskovi, tomu dali sešívaní obránci dlouhý čas na zpracování a záložník Hanáků poslal míč technickou střelou přesně k levé tyči. Šlo o první střelu Sigmy na branku.
  Sešívaní chtěli ve druhé půli rychle srovnat, místo toho ale přišla v 50. minutě druhá rána Olomouce, a to snad z ještě nenápadnější akce, než jaká předcházela první brance. Deli odhlavičkoval dlouhý centr jen za velké vápno k Davidu Houskovi, ten balon napálil z voleje a Martin Berkovec nechal míč pod rukou proklouznout do sítě. Hned tři minuty na to se do obrovské šance dostal slávistický kapitán. Po rohovém kopu se Martin Latka dostal ke střele z malého vápna, gólman Buchta ale předvedl skvělý zákrok a Rajnoch následně odkopával míč na roh. Další příležitost ke snížení pak měli sešívaní v 68. minutě. Kenia poslal kolmicí do vápna Škodu, na jeho prudký centr na zadní tyči naběhl Mikula a Buchta předvedl, tentokrát s notnou dávkou štěstí, další ze skvělých zákroků. K dorážce se ještě před prázdnou brankou tlačil Černý, v souboji ale míč netrefil ideálně a dovolil obraně hostů odkopnout do bezpečí. Slavia po většinu druhé půle tlačila, ve finální fázi se ale její útoky často zadrhly. V 74. se Milan Černý dostal ke střele zpoza vápna, poslal ji ale metr vedle levé tyče. Občas jako by sešívaní zapomněli střílet úplně, třeba pár minut před vypršením řádné hrací doby, kdy Zmrhal místo pokusu poslat míč do odkryté brány volil raději nepřesný centr. Sigmě se pro změnu otevíraly příležitosti pro rychlé brejky, i díky skvělým zákrokům slávistického muže zápasu Simona Deliho a Martinu Berkovcovi, který v 89. minutě vytáhl Petrovu střelu, se ale třetí branky nedočkala. Tlak sešívaných narušilo i vyloučení střídajícího Roberta Hrubého, který musel do šaten po druhé žluté kartě v 84. minutě.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 5.321

Trenér: „Rozhodlo to, že jsme nebyli důrazní v pokutovém území ani před ním. Tam bych od hráčů chtěli víc,“ načal své hodnocení trenér Dušan Uhrin. „K tomu jsme špatně řešili útočné situace, prakticky vždy jinak, než jsme měli,“ mračil se.
  Slavia byla střelecky aktivnějším týmem, nakonec však inkasovala. „Mrzí mě, že Voltr nedal první šanci, kterou v zápase měl. Od útočných hráčů je to málo, budu po nich chtít víc. Místo vedení jsme z první střely soupeře prohrávali,“ okomentoval branku na závěr prvního poločasu.
  V hodnocení zápasu pak pokračoval. „Druhá půle byla podobná té první, nedali jsme branku. Mám pocit, že jsme byli nedůrazní a jestli chceme nad týmy jako je Olomouc vyhrávat, musíme být efektivnější, přesní a hlavně důrazní,“ rozčiloval se.
(slavia.cz)



FK Teplice - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 1. listopadu 2015, Teplice

Utkání: 1. liga 2015/16, 12. kolo

Sestava: Berkovec – Frydrych, Latka (K), Deli, Švec – Souček , Piták (76. Bílek) – Černý (72. Voltr), Kenia, Zmrhal (90. Vukadinović) – Škoda

Branky: 86. Bílek 0:1

Průběh: Slavia v Teplicích několikrát nebezpečně zahrozila, na jediný gól zápasu si ale musela počkat až do 86. minuty. Radek Voltr zpracoval míč pro druhého střídajícího hráče Jiřího Bílka a ten rozhodl utkání ve prospěch sešívaných.
  Trenér Dušan Uhrin musel v dnešním utkání udělat několik vynucených změn. Kvůli karetnímu trestu chyběla dvojice Mikula – Hrubý. Na poslední chvíli se ke zraněným Štohanzlovi a Bazalovi přidal i Jablonský, který onemocněl. V obraně se tak ve Slavii v lize poprvé od začátku představil vpravo Michal Frydrych, vlevo zastoupil Jablonského Michal Švec. Do zálohy se vrátil Karel Piták, Radek Voltr začal na lavičce. Tam si poprvé v kariéře sedl také Jan Kuchta. Osmnáctiletý útočník v posledních týdnech střílel góly za reprezentaci do 19 let, juniorku i dorost. Sešívaní od začátku utkání předváděli aktivní výkon. I když domácí v úvodu předvedli několik nebezpečných střel zpoza vápna, k vyložené šanci to nevedlo. Ty si připisovala naopak Slavia. V té první se octl Milan Škoda, který dostal ideální přihrávku do vápna a osamocený před gólmanem mířil levou nohou těsně vedle tyče. Hned minutu poté, tedy ve 21. minutě zápasu, mohl skóre otevřít Tomáš Souček. Centr z rohového kopu usměrnil hlavou k Součkovi Milan Škoda a benjamínek slávistické sestavy mířil z jasné šance hlavou pouze do Slavíka, který míč chytil.
  Po necelé půlhodině hry předvedli sešívaní pěknou kombinační akci, na jejímž konci byl Milan Černý, který pálil zpoza vápna ke vzdálenější tyči, kterou jeho pokus zhruba o metr minul. Další možnosti k otevření skóre si slávisté připsali deset minut před koncem poločasu. Nejprve se míč po ose Zmrhal – Piták dostal ke Keniovi, jehož bombu vyrazil gólman Slavík. Po následném rohu gruzínského záložníka hlavičkoval Martin Latka. Jeho oblouček těsně minul spojnici tyče a břevna. Do kabin se tak o poločase šlo za bezbrankového stavu.
  K prvnímu vážnému ohrožení branky se druhé půli dostali domácí. Martin Fillo vypálil z přímého kopu zhruba z 25 metrů a Martin Berkovec předvedl skvělý zákrok, kterým míč vytěsnil na roh. V 68. minutě přišla další ze série vyložených šancí Slavie. Zmrhal si skvěle narazil u levé lajny, odcentroval na zadní tyč, kde byl osamocen Karel Piták, ale bohužel mířil jen do padajícího obránce, který se stačil vrátit. Teplice kontrovaly šancí v 78. minutě, když si na Vachouškův centr ze standardní situace naskočil Jablonský a zblízka hlavičkoval nad branku. Tu největší možnost si domácí připsali v 82. minutě, když se ke Krobovi odrazil míč za vápno. Teplický obránce následně prošel přes duo Souček – Frydrych a pálil z úhlu do boční sítě.
  V 86. minutě se předvedla dvojice střídajících hráčů. Voltr se skvěle uvolnil s míčem a našel na hranici vápna Jiřího Bílka, který mířil přesně k tyči a poslal sešívané do vedení. To mohl z rychlého brejku v samém závěru zápasu navýšit ještě třetí střídající Vukadinović, ten ale rozvlnil jen boční síť.
  Slavia tak po šesti letech veze z Teplic tři body, díky nimž domácí tým přeskočila a posunula se na pátou příčku v ligové tabulce.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 6.871

Trenér: Trenér Dušan Uhrin viděl zápas jako vyrovnanou partii. „My jsme paradoxně hráli dobře v první půli, vytvořili jsme si vyložené šance. V té druhé nás soupeř malinko zatlačil, hráli jsme v hlubším bloku než v prvním poločase. To utkání bylo vyrovnané, oba týmy měly tři, čtyři šance. Byli jsme šťastnějším týmem, protože jsme vstřelili branku. Jsem rád, že jsme vyhráli,“ těšilo ho.
(slavia.cz)



Slavia - Bohemians 1905
2 : 2 (1 : 2)

Datum: 8. listopadu 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2015/16, 13. kolo

Sestava: Berkovec - Frydrych, Latka (kap.) (33. Bílek), Deli , Jablonský - Souček, Piták - Černý (66. Vukadinović), Voltr (78. Kuchta), Zmrhal - Škoda

Branky: 9. Deli (vlastní) 0:1, 32. Jindřišek z pen. 0:2, 38. Škoda 1:2, 87. Škoda 2:2

Průběh: Slavia se rozešla s Bohemians 1905 nerozhodně 2:2. Hosté vedli už o dvě branky, Karel Piták navíc neproměnil penaltu, díky dvěma brankám Škody ale nakonec sešívaní berou alespoň bod.
  Z první branky se radovali hosté, a to z akce, která na první pohled jako šance ani nevypadala. Fotbalisté Bohemians vybojovali na polovině Slavie balon, Milan Jirásek se na levé straně zbavil obránce a poslal přízemní centr do vápna, kam nabíhal jen jediný jeho spoluhráč. Na přední tyči se míč pokusil odvrátit vracející se Simon Deli, balon se mu ale svezl po nártu a místo do autu zapadl přesně k levé tyči. Po čtvrthodině hry si na Pitákův centr dobře nabíhal Škoda, ve spolupráci s gólmanem ho ale ve vápně čistě zastavil Pauschek. Čtyři minuty na to se odražený balon dostal na velké váno k Pitákovi, který ale hradbu těl před sebou nepropálil, pár vteřin nato pak Škodovu hlavičku srazil Krch přesně do rukavic Zdeňka Zlámala.
  Ve 31. minutě šli ale do dvoubrankového vedení hosté. Ve chvíli, kdy zraněný Martin Latka ležel u postranní čáry, dokázali Bohemians Slavii přečíslit, vracející se Deli na pravé straně vápna přišel do skluzu o vteřinu později a rozhodčí Lerch po chvíli váhání nařídil za Mosquerův pád penaltu. Kapitán hostů Jindřišek se nemýlil a bylo to 2:0.
  Slávisté dokázali snížit ve 38. minutě. Karel Piták, který hrál své 300. ligové utkání a na jehož rameni se v té době vyjímala i kapitánská páska, našel skvělou kolmicí za obranou Milana Škodu a ten se tvrdou střelou pravačkou nemýlil. Následoval obrovský tlak Slavie, který ale ve vyrovnávací nevyústil. Naopak na druhé straně se proti Acostově střele musel vytáhnout Martin Berkovec. Šanci na vyrovnání dostala Slavia minutu před koncem poločasu, kdy se po faulu Pauscheka na Voltra pískala penalta i na druhé straně. Zdeněk Zlámal ale Pitákovu střelu na levou stranu vystihl a balon vyrazil.
  Druhou půli zahájila Slavia v rychlém tempu, ve 47. minutě ale nikdo ze sešívaných nedokázal trefit ostrý Jablonského centr, v 53. minutě se pak do vápna probil Zmrhal, s jeho střelou si ale Zlámal poradil. Na druhé straně musel být pozorný Berkovec, když ho po jednom z brejků ohrozil Čížek. V závěru se dostal na hřiště ke své premiéře v A-týmu i osmnáctiletý útočník Jan Kuchta a sešívaným se podařilo vystupňovat jejich tlak. K vyrovnávacímu gólu měl blízko především Milan Škoda, v 80. minutě ještě poslal svou hlavičku přímo do míst, kde stál Zdeněk Zlámal, už o minutu později ale pálil na zadní tyč a Zlámal musel předvést parádní zákrok.
  Vyrovnání přišlo až v 86. minutě. Na vysoký centr ve vápně vyskočil gólman Zlámal, do tvrdého souboje s ním ale šel Milan Škoda, který hlavou dokázal zasáhnout balon a poslat ho přesně k pravé tyči. Hosté sice reklamovali faul, gól ale platil a Slavia se definitivně nadechla k závěrečnému tlaku.
  Pro hattrick si Škoda mohl dojít už v nastaveném čase, kdy si z levé strany naběhl na dlouhou kolmici a postupoval do vápna, jeho obstřel stačil ale srazit jeden z vracejících se obránců a míč skočil přesně do Zlámalových rukavic. Na druhé straně mohl po jednom z brejků přehodit vyběhnutého Berkovce Acosta, míč ale skončil jen na horní síti.
  Sešívaní tak remizovali s Bohemians 2:2. Karel Piták si připsal svůj 300. ligový start a Milan Škoda 50. a 51. ligovou branku.

Rozhodčí: Ondřej Lerch

Diváci: 13.976

Trenér: Dušan Uhrin
(slavia.cz // www.sportovninoviny.cz)



1. FC Slovácko - Slavia
0 : 2 (0 :1)

Datum: 21. listopadu 2015, Staré Město

Utkání: 1. liga 2015/16, 14. kolo

Sestava: Berkovec – Frydrych, Bílek (75. Švec), Deli, Jablonský – Piták, Souček – Mikula, Vukadinović (90. Voltr), Zmrhal (90. Holík) – Škoda (K)

Branky: 33. Vukadinović 0:1, 59. Zmrhal 0:2

Průběh: Sešívaní se v rámci 14. kola vydali na
hřiště jedenáctého Slovácka. V Uherském Hradišti potvrdili, že se jim poslední dobou na venkovních zápasech daří. Miljan Vukadinović svou premiéru v základu okořenil gólem, druhý přidal Jaromír Zmrhal a sešívaní tak vezou do Edenu tři body.
  Sešívaní jeli do Uherského Hradiště s jasným cílem – vybojovat tři body. Věděli ale, že si musí ohlídat domácího kapitána a jednoho z nejlepších ligových střelců Libora Doška. Ten se ostatně dostal do první šance zápasu, která zaváněla brankou. Ve dvanácté minutě tečoval Divišův centr na břevno Berkovcovy branky. Sešívaní zahrozili po půl hodině hry. Karel Piták rozehrával rohový kop, jeho centr na přední tyči vybojoval Jiří Bílek, hlavičkoval ale bohužel jen do náručí domácího gólmana Heči. Trenér Dušan Uhrin musel řešit vynucené změny v záloze, v základní sestavě se tak poprvé objevil Miljan Vukadinović. Ten se ve 33. minutě odměnil vstřelenou brankou. Přízemní centr z pravé stran našel právě Vukadinoviće, který pod nohami padajícího gólmana domácích prostrčil míč do branky. Do poločasu mohla Slavia své vedení navýšit. Deli vybojoval míč a na pravém křídle našel rozběhnutého Mikulu. Ten nabídl míč Vukadinovićovi a na jeho centr naskakoval osamocený Simon Deli. Jeho hlavička ale proletěla těsně vedle levé tyče. Domácí tým se snažil dorovnat skóre utkání, Došel ovšem mířil těsně před přestávkou nad.
  Ve 49. minutě se otřásla branková konstrukce za domácím gólmanem Daňkem, který už v první půli vystřídal zraněného Heču. Karel Piták našel svým centrem při rozehrávce standardní situace Milana Škodu, který hlavičkoval do břevna. O čtyři minuty později Slovácko vstřelilo vyrovnávací brandu, Došek se ale o něco dříve dopustit faulu, tudíž ji sudí neuznal. Slavia pak své vedení navýšila na 2:0. V 59. minutě doběhl Jaromír Zmrhal Berkovcův nákop a prostřelil brankáře Daňka. Domácí kapitán Došek naštěstí pro sešívané mířil mimo branku. V 77. i v 79. minutě chyběla jeho střelám přesnost. Červenobílí mohli zakončit utkání ještě třetím gólem, dvě minuty před koncem našel Zmrhal na levé straně rozběhnutého Vukadinoviće, toho ale tváří v tvář vychytal Daněk.

Rozhodčí: Pavel Orel

Diváci: 4.548

Trenér: „Jsem spokojený, jak naši hráči utkání zvládli. Obě branky jsme dali při rychlém přechodu do protiútoku. Dobře jsme rozehráli i standardní situace, kdy jsme mohli skórovat. Chtěli jsme tři body a máme je. Venku hrajeme velmi dobře, doma máme ještě velké výkyvy,“ dodal Uhrin.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - 1. FK Příbram
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 28. listopadu 2015, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2015/16, 15. kolo

Sestava: Berkovec - Frydrych, Bílek, Deli, Jablonský - Mikula, Piták, Souček, Zmrhal (90. Černý) - Vukadinović (80. Kenia) - Škoda (K)

Branky: 27. Škoda z pen. 1:0, 67. Piták 2:0, 74. Divíšek

Průběh: Ve stejné sestavě jako proti Slovácku nastoupila Slavia ke svému poslednímu domácímu zápasu podzimu. A stejně jako na Slovácku slavila výhru, když díky penaltě Milana Škody a ráně Karla Pitáka zdolala Středočechy 2:1.
  Do první šance se už ve čtvrté minutě dostali hosté. Na pravém křídle se uvolnil Štípek a poslal prudký centr do vápna, tam ale střílel Pilík vysoko nad branku. Po deseti minutách
hry kontrovala Slavia, když se po hezké kombinaci na pravé straně uvolnil Mikula a jeho střílený centr na zadní tyč vyděsil gólmana Hrušku. Sešívaní pak Příbram na několik minut zamkli před jejím vápnem, ale ani dva pokusy Škody, ani rána Součka si cestu do sítě nenašly. V 17. minutě našel Jablonský krásným pasem za obranu nabíhajícího Vukadinoviće, který ale mířil metr vedle levé tyče. Chvíli poté se opět Vukadinović protáhl po levé lajně a na velkém vápně našel Frydrycha, jeho ránu ale zblokovala obrana, stejně jako o pár vteřin později střelu Karla Pitáka. Ve 24. minutě zahrozila po delší době Příbram. Bednář našel přihrávkou z levé strany na vápně Antonína Baráka a s jeho střelou po zemi měl Berkovec plné ruce práce. Už za další dvě minuty ale fauloval Pilík ve vápně Michala Frydrycha, k penaltě se postavil kapitán Slavie Milan Škoda a střelou pod břevno nedal Hruškovi šanci. 1:0. Sedm minut před koncem poločasu našel vysoký balon ve vápně Škodu, který sklepával za sebe na Vukadinoviće. Zblokovaná střela našeho záložníka se pak odrazila zpět ke Škodovi, jeho ránu z úhlu ale dokázal Hruška pohotovým zákrokem vyrazit. Ve 42. minutě mohl po nádherné akci zvýšit Jaromír Zmrhal. Na vlastní polovině získal balon, přesprintoval s ním celé hřiště a z hranice malého vápna vystřelil, jeho pokus z úhlu na zadní tyč ale zhruba o půl metru branku minul. Chvíli na to se po další hezké kombinaci dostal ke střele Deli, stejně jako Zmrhal ale mířil vedle levé tyče.
  Úvodní šanci druhé půle měla opět Příbram, když se po rychlém protiútoku uvolnil na střed Barák a vypálil po zemi, podobně jako v prvním poločase ale Berkovec jeho střelu chytil. Obrovskou příležitost pak po necelé hodině hry neproměnil Milan Škoda. Toho našel za obranou Jaromír Zmrhal a nejlepší střelec Slavie postupoval sám na Hrušku, příbramský gólman ale vystihl jeho kličku do levé strany a dokázal mu míč vypíchnout zpod nohou. Do dvoubrankového vedení se tak sešívaní dostali až v 67. minutě. Vukadinović vybojoval na polovině soupeře míč, poslal do vápna Karla Pitáka a ten z úhlu prostřelil Aleše Hrušku. Hned za minutu mohlo být ještě veseleji, když se po kombinaci Vukadinoviće a Zmrhala dostal ke střele zcela volný Mikula, toho tentokrát příbramský gólman vychytal. V 71. minutě příbramští z nenápadné akce snížili. Slávisté na středu hřiště ztratili míč, kterého se chopil Josef Divíšek, došel s ním až před vápno a vypálil. Jeho střela ve vzduchu zaplachtila a proklouzla Berkovcovi pod rukou. Do konce zápasu už se ale skóre neměnilo, i když velmi blízko k jeho změně měl Milan Škoda. V 90. minutě si totiž naběhl před prázdnou branku na Zmrhalovu přihrávku, ze dvou metrů ale poslal míč vysoko nad břevno.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 5.642

Trenér: „Jsme rádi, že jsme doma po dlouhé době konečně vyhráli, už to bylo trapné. Dnes jsme si navíc zasloužili vyhrát, hrálo se prakticky na jednu branku a vytvořili jsme si hodně šancí, škoda, že jsme jich víc neproměnili,“ načal své pozápasové hodnocení trenér Dušan Uhrin. „V zápase jsme udělali asi jen dvě chyby, při té první nás v prvním poločase podržel Martin Berkovec, při té ve druhé půli už to nestihl,“ okomentoval gól soupeře trenér.
  Těšil ho i předvedený výkon týmu. „Bylo cítit, že chceme vyhrát, dodržovali jsme, co jsme si stanovili, kombinovali jsme, byli jsme trpěliví. Ještě nejsme na kombinační hru úplně připraveni a v některých útočných fázích děláme chyby,“ poukázal na slabiny.
(slavia.cz)



FC Slovan Liberec - Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 6. prosince 2015, Liberec

Utkání: 1. liga 2015/16, 16. kolo

Sestava: Berkovec - Frydrych , Bílek, Deli (71. Hrubý), T. Jablonský - Souček , Piták - Mikula (67. Voltr), Kenia (65. M. Vukadinovič), Zmrhal - Škoda

Branky: 2. Zmrhal 0:1, 57. Bakoš 1:1, 59 Pavelka 2:1

Průběh: Sešívaní do závěrečného utkání podzimu vstoupili parádně. Už od druhé minuty na severu Čech vedli 1:0 díky brance Jaromíra Zmrhala. Domácí ale po necelé hodině hry bleskově otočili a tři body tak zůstávají v Liberci.
  Slavia se v posledním zápase podzimu vydala bojovat do Liberce o příčku, na které přezimuje. Oba týmy měly 26 bodů a měly šanci se dotáhnout na třetí Mladou Boleslav. Sešívaným se vrátil do základní sestavy Levan Kenia, stále ale scházel kapitán Martin Latka. Červenobílí zvládli excelentně první minuty utkání a Jaromír Zmrhal zařídil časné vedení. Frydrychův centr nejprve prodloužil hlavou Škoda, Zmrhal se následně skvěle uvolnil a neuvěřitelně propálil Koubka střelou k zadní tyči. Zajímavá příležitost nastala i po čtyřiceti minutách hry, kdy se míč po ose Kenia – Mikula – Piták – centrující Frydrych dostal do vápna opět k Janu Mikulovi. Ten akrobaticky zakončoval u pravé tyče, vychytal ho ale brankář Koubek. Slávistická obrana byla pozorná, a tak domácí v první půli nejvážněji zahrozili až těsně před poločasovou přestávkou. Míč se po standardce domácích odrazil k Delargemu a ten ho špičkou postrčil směrem k brance. Tam byl ovšem nachystaný Berkovec.
  Ve druhé půli úřadovali domácí, kterým se během dvou minut podařilo zvrátit utkání na svou stranu. Střídající Bakoš zkrotil v 57. minutě do branky Rabušicův centr. V 59. minutě zakončoval domácí kapitán Pavelka, k němuž se po rohovém kopu odrazil míč. Liberecký záložník se zpoza vápna trefil přesně k levé tyči. Domácí mohli přidat i třetí branku, v 75. minutě Mudra poslal před branku povedený centr, ale Shalova hlavička byla naštěstí pro sešívané nepřesná. Slavia tak stále stahovala pouze jednogólové manko. Nejblíž vyrovnání měla pět minut před koncem řádné hrací doby a opět u toho byl střelec Jaromír Zmrhal. K němu na hranici vápna propadl míč, který skvěle trefil šajtlí do šibenice. Domácí gólman Koubek ho ale skvělým zákrokem vytěsnil. Slavia vzápětí zahrozila i po rohovém kopu, Pitákovo zakončení ovšem směřovalo mimo. Na samý závěr mohl ještě změnit stav utkání Rabušic, když domácí zachytili slávistickou rozehrávku, branku ale vysoko přestřelil a v Liberci tak zůstalo skóre 2:1 pro domácí. Pro Slavii to znamená, že s 26 body přezimuje pátá.

Rozhodčí: Jiří Jílek

Diváci: 6.919

Trenér: Trenér Dušan Uhrin byl spokojený s úvodem zápasu. „Utkání jsme začali velice dobře, dali jsme první gól a hráli jsme takticky koncentrovaně. Měli jsme v určitých fázích před brankou více možností. O půli jsme si řekli, že do druhého poločasu půjdeme do utkání stejně, bohužel jsme začali prohrávat osobní souboji. Vepředu jsme nesbírali odražené míče, z čehož pramenily branky soupeře,“ netěšil ho další vývoj.
  Uznal také kvalitu soupeře. „Liberci gratuluji a přeji mu, aby postoupil do další fáze Evropské ligy. Mají velmi kvalitní mužstvo. My jsme si to ale pokazili sami. Měli jsme být důraznější a hrát víc od podlahy. Liberec hrál velice tvrdě, my jsme měli pár zákroků, které byly fauly, ale rozhodčí tomu nechával volnou ruku. To jsme asi špatně pochopili a měli jsme do utkání jít stejně,“ okomentoval hru.
(slavia.cz)