201920202021



Slavia - FK Ústí nad Labem
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 22. ledna 2020, Praha, stadión Evžena Rošického

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia:
I. poločas: Kovář – Holeš, Frydrych, Zelený, Bořil – Křišťan, Traoré, Hellebrand, Oscar, Provod – Júsuf; II. poločas: Markovič – Coufal, Kúdela, Takács, Kosek – Masopust, Ševčík, Souček, Stanciu, Olayinka – Tecl
Ústí n/Lab.:
Plachý – Pimpara (73. Hudec), Krátký, Písačka (46. Prošek), Drame (56. Jirkovský), Peterka, Bassey, Kolařík, Vlček, Vais, Valenta

Branky: 79. Bílek 0:1
Patrik Hellebrand.

Průběh: První utkání roku 2020 sešívaní prohráli na Stadionu Evžena Rošického s druholigovým Ústím nad Labem. Severočechům podlehli 0:1. K prvnímu přípravnému utkání roku 2020 vyběhli sešívaní, kteří v minulém týdnu absolvovali kondiční soustředění ve španělské Marbelle, na Stadionu Evžena Rošického proti druholigovému Ústí nad Labem, jenž drží v tabulce druhé nejvyšší soutěže sedmou pozici.
   Trenér Jindřich Trpišovský chtěl v utkání rozložit síly mezi většinu současného kádru, a tak Slavia nastoupila v netradiční sestavě. Příležitost se ukázat dostal třeba mladý Jakub Křišťan, fanouškům se mohl také předvést novic Patrik Hellebrand a ve středu zálohy se vedle něj postavil Oscar Dorley, kterého Slavia stáhla z hostování v Liberci. Branku pak kryl Přemysl Kovář. Slavia na promrzlém strahovském stadionu od prvního hvizdu rozhodčího Klímy držela míč a bylo vidět, že se hráči na první přípravný duel těšili. Dvěma povedenými střelami se hned v úvodu první půle blýskl Oscar Dorley, ale oba pokusy zblokovala obrana Ústí, v níž mimo jiné figuroval i mladý slávistický stoper na hostování Tomáš Vlček. I severočeši ale zahrozili, to když Drame trefil tyč Kovářovi branky. Na hřišti ale jinak vládla Slavia, která se ve 24. minutě utkání dočkala i první opravdu velké příležitosti. V malém vápně se po delším tlaku Slavie ocitl tváří v tvář brankáři Júsuf, ale zvolil spíše silové řešení a míč poslal v pádu vysoko nad. O pět minut později měl ale stejný hráč příležitost na reparát. Z velké dálky se Júsuf postavil k zahrávání volného přímého kopu, tentokrát i trefil prostor mezi třemi tyčemi, ale brankář Plachý ránu vyrazil na roh. Bohužel pro Slavii začalo v druhé části první půle hrát i Ústí, které se díky rychlým protiútokům a často i chybám sešívané obrany dostávalo do šancí. Tu největší měl pravděpodobně Bassey, který ve 33. minutě orazítkoval spojnici Kovářovy branky. Ještě před ním ale po rohu Lukáše Provoda mířil hlavou do tyče Jaroslav Zelený. Zbytek první půle se pak na hřišti odehrával spíše boj bez větších příležitostí, a proto oba týmy odešly po pětačtyřiceti minutách do kabin za nerozhodného stavu.
   Do druhé půle vyslala Slavia zcela novou jedenáctku hráčů, kterou odzadu dirigoval mladý Jakub Markovič a představili se v ní ti zkušenější hráči jako Vladimír Coufal, Lukáš Masopust, Nico Stanciu nebo Tomáš Souček. Nechyběly ani opory obrany jako Ondřej Kúdela nebo Ladislav Takács. Příležitost se ukázat mezi nejlepšími dostal i mladý Daniel Kosek na levé straně obrany. Díky čerstvé krvi bylo na hřišti hned vidět, že je sestava pro druhou půli ochotná okamžitě něco udělat s nelichotivým bezbrankovým stavem, což už v 50. minutě hodlal napravit Peter Olayinka. Ve vápně se dostal k odraženému centru od Nica Stancia, ale pálil vedle. Velkou příležitost ke skórování měl i samotný Nicolae Stanciu, ale jeho ránu z přímého kopu přibližně dva metry za hranicí velkého vápna kryl brankář Ústí nad Labem. V 57. minutě Ladislav Takács skvěle vyslal do samostatného úniku Petera Olayinku, ale ten byl dobře strážen obráncem, dostal se z ideálního úhlu pro střelu a zamířil vedle. Další velkou šanci měli slávisté v 67. minutě, kdy po pravé straně dobře unikl Vladimír Coufal, dobře nacentroval na zadní tyč, kde skvěle našel Petra Ševčíka, ale ten z úhlu mířil pouze do boční sítě branky. Deset minut poté, v 77. minutě, pálil téměř dokonale z otočky Nicolae Stanciu, ale tomu, aby míč skončil v síti, zabránilo břevno. V závěru druhého poločasu pak ale přišla pro Slavii velká pohroma. Jednu z ojedinělých šancí Ústí nad Labem dobře využil v 79. minutě Michal Bílek, dobře se zorientoval ve vápně, překonal Jakuba Markoviče a hosté šli rázem do vedení. Šanci srovnat stav měl v 87. minutě Tomáš Souček po centru Petera Olayinky, ale z voleje mířil vysoko nad bránu. Stejně tak to dopadlo, když stejný hráč pálil o pár minut později. Ani pokus Lukáše Masopusta v nastavení brankou neskončil.
   Více se toho bohužel na Stadionu Evžena Rošického neodehrálo a Slavia tak do herní části zimní přípravy vstoupila prohrou 0:1.

Rozhodčí: Tomáš Klíma

Diváci: ? (???)

Trenér: „Ústí nás přečíslilo ve středu hřiště, s únavou si musíme poradit," říká trenér Jindřich Trpišovský.
   Projevila se na týmu v zápase náročná příprava ve Španělsku?
   „Určitě ano. Ústí mělo výborný pohyb, i když se v přípravě také určitě nešetří. Na druhou stranu, my si s něčím takovým musíme poradit, nebyl to od nás dobrý výkon.“
   Do utkání nastoupili i dva nováčci, Patrik Hellebrand a Oscar Dorley, jak jste s nimi zatím spokojen?
   „Myslím si, že oba do týmu zapadli dobře, i když s Oscarem je to trochu složitější, protože toho moc nenamluví, je takový opak Zděnka Houšteckého (smích). Celkově ale oba zapadli dobře, v zápase ale nehrál nikdo dobře, takže se nemůžeme bavit ani o nich. Oba ale v prvním poločase naznačili potenciál a ty věci, kvůli kterým jsme je přivedli. V některých situacích si poradili výborně, někdy to naopak bylo špatné. Ústí nás ale přečíslovalo ve středu hřiště, hráči v záloze byli pod tlakem a bylo vidět, že se oba ještě musí sžít s týmem. Do budoucna od nich musí přijít lepší výkony.“

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - SK Dynamo České Budějovice
3 : 3 (0 : 1)

Datum: 25. ledna 2020, Praha, stadión Evžena Rošického

Utkání: přátelské
Tomáš Souček nastoupil za Slavii před přestupem do anglického West Ham United naposledy.

Sestavy:
Slavia:
I. poločas: Kolář – Coufal, Křišťan, Frydrych, Bořil – Oscar, Traoré, Souček, Hellebrand, Provod – Júsuf; II. poločas: Kolář – Holeš, Takács, Kúdela, Kosek – Zelený, Oscar, Stanciu, Ševčík, Olayinka – Tecl
Č. Budějovice:
Křížek – Havel, Talovierov, Čolić, Řezáč, Brandner, Javorek, Schranz, Mészároš, Kulhánek, Mršić

Branky: 29. Mršić 0:1, 62. Oscar 1:1, 70. Stanciu 2:1, 72. Polom 2:2, 76. Stanciu 3:2, 88. Schranz 3:3

Průběh: Ve druhém přípravném utkání roku 2020 Slavia ztratila v závěru zápasu vedení a s Dynamem České Budějovice remizovala 3:3. Po nepovedené středeční zápasové premiéře v zimní přípravě, kdy sešívaní padli proti druholigovému Ústí nad Labem 0:1, měl tým pod vedením Jindřicha Trpišovského hned v sobotu od 13:30 šanci na reparát, když na Stadion Evžena Rošického dorazil osmý tým prvoligové tabulky SK Dynamo České Budějovice.
   Slavia i v druhém přípravném utkání vsadila na velkou rotaci hráčů a do první půle vyběhla jedenáctka hráčů vedená brankářskou jedničkou Ondřejem Kolářem. Před ním si roli ve stoperské dvojici odbyl mladičký Jakub Křišťan a novic Oscar Dorley nastoupil netradičně na pravé záloze. Šanci v první půli dostala i čerstvá posila Patrik Hellebrand. Mimo ně nastoupili i Tomáš Souček nebo Ibrahim Traoré. První poločas začal hvizdem rozhodčího Jiřího Musila a sešívaní měli hned z kraje první velkou příležitost. V páté minutě pálil dobře Vladimír Coufal, ale jeho střelu zblokovali obránci Budějovic. Míč se ještě dostal k Ibrahimu Traorému, ani jeho pokus z malého vápna však kvůli zásahu obrany neskončil gólem. Sešívaní pak v 17. minutě mohli jít po rohu a dorážce Júsufa do vedení, rozhodčí ale branku neuznali kvůli ofsajdu. Gólem následně neskončila ani povedená střela Honzy Bořila, kterou lapil brankář Křížek. Ke smůle Slavie se neuchytila ani rána Patrika Hellebranda. Navíc se v devětadvacáté minutě do ojedinělé šance dostaly i Budějovice. Na centr Mészároše si naběhl Mršić a bylo to 0:1 pro hosty z jihu Čech. Zbylých patnáct minut první půle pak sice Slavia dobře držela míč a snažila se kombinovat, bohužel ale dobrá obrana Dynama a nepřesnosti sešívaných zapříčinily to, že se jim za 45 minut branku vstřelit nepodařilo.
   Do druhého dějství nastoupila na promrzlý Stadion Evžena Rošického mimo Oscara Dorleyho a Ondřeje Koláře zcela odlišná sestava s Petrem Ševčíkem, Jaroslavem Zeleným a Nicem Stanciem uprostřed zálohy, Stanislavem Teclem na hrotu útoku a Ladislavem Takácsem s Onřejem Kúdelou ve stoperské dvojici. Šanci dostali i Tomáš Holeš a mladý Daniel Kosek. Co se děje samotného v druhém poločase týče, Slavia i nadále držela zápas ve své režii a dobře kombinovala, na větší šanci si ale muselo několik stovek fanoušků sešívaných počkat až do 60. minuty, kdy do vápna dobře centroval Tomáš Holeš, ale Stanislav Tecl nadějný míč vůbec netrefil dobře. O dost veseleji ovšem bylo hned o dvě minuty později. Daniel Kosek se totiž skvěle uvolnil na levé straně hřiště, zvedl hlavu, zamířil a svůj centr posadil přímo na hlavu Oscara Dorleyho. Ten se zachoval jako zkušený kanonýr a zamířil přesně k tyči, čímž srovnal stav utkání na 1:1 a alespoň částečně rozehřál zmrzlé publikum. Aby toho ale nebylo málo, v 70. minutě se na levé straně u hranice velkého vápna skvěle zorientoval Nico Stanciu a nechytatelnou ránou k radosti přítomných rozvlnil síť za brankářem Budějovic - 2:1. Bohužel, Slavia se z vedení radovala jen pouhé dvě minuty. Roman Polom z Dynama totiž po rohovém kopu doklepl do branky hlavičku Havla a Budějovice rázem opět srovnaly. Drama ovšem vyvrcholilo v 76. minutě, kdy obránce hostí zahrál ve velkém vápně rukou, sudí Musil nařídil pokutový kop a Nico Stanciu z něj vstřelil svoji druhou branku v utkání. Stanovil tak skóre 3:2.
   Dalších patnáct minut druhého poločasu už se utkání prakticky dohrávalo za stavu, kdy Slavia držela míč a České Budějovice do větších šancí nepouštěla. Naneštěstí ale v samém závěru přišel samostatný únik Schranz, který vyrovnal na konečných 3:3.

Rozhodčí: Jiří Musil

Diváci: ? (???)

Trenér: Sešívaní remizovali v druhém přípravném zápase s Českými Budějovicemi 3:3. ?„Přípravné zápasy jsou vždy nahoru dolů," říká Jindřich Trpišovský.
„Po zápase s Ústím jste říkal, že se vám na hřišti nedařilo téměř nic. Jaké bude hodnocení zápasu s Dynamem?”
„Hlavně do ofenzivy to byl mnohem lepší výkon, dali jsme tři góly a měli jsme i další možnosti. Vypracovali jsme si hodně šancí ze stran, bohužel jsme je ale neřešili dobře finální přihrávkou. Na druhé straně jsme také tři góly dostali, to ale vyplynulo ze hry, přípravné zápasy jsou vždy nahoru dolů. Jak ale říkám, byl to tentokrát podstatně lepší výkon než v tom středečním zápase.“
„Jak se vám líbil Oscar? Jako jediný z hráčů v poli odehrál oba poločasy, vstřelil navíc i první branku Slavie…”
„Myslím si, že to byl náš nejlepší hráč na hřišti, nejen tím gólem, ale i herním projevem a ovládáním míče. To vše přesto, že nastoupil na křídle, tedy postu, který dlouho nehrál. Zaprvé jsme k tomu byli donuceni některými absencemi, zadruhé jsme ho tam chtěli vidět a chtěli jsme také, aby odehrál celý zápas. Myslím si, že naplno ukázal potenciál, který v něm je.“

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - Aarhus GF
3 : 4 na penalty; (0 : 2, 3 : 3)

Datum: 1. února 2020, Portugalsko, Algarve, Estádio Municipal de Albufeira

Utkání: Atlantic Cup
Fotografie Slavie před utkáním.

Sestavy:
Slavia:
I. poločas: Kovář – Coufal, Frydrych, Kúdela, Holeš – Masopust, Ševčík, Traoré, Stanciu, Olayinka – Tecl; II. poločas: Kovář – Holeš, Takács (74. Toula), Zelený, Bořil – Oscar, Červ, Kosek, Hellebrand, Provod – Musa
Aarhus:
Eskelinen, Backman (C) (?. Anbo), Tingager (?. Hausner), Poulsen (?. Helenius), Ankersen (?. Ammitzbøll), Mortensen (?. Gronbaek), Munksgaard (?. Juelsgård), Højer Nielsen (?. Gersbach), Hvidt (?. Lassen), Blume (?. Duncan), Lunding; (?. Links) (???)

Branky: 4. Ankersen 0:1, 33. Mortensen 0:2, 48. Musa 1:2, 49. Ankersen 1:3, 54. Musa 2:3, 60. Kosek 3:3

Průběh: V prvním přípravném duelu na soustředění v Portugalsku sešívaní remizovali s Aarhusem 3:3, v penaltách pak zvítězil tým z Dánska.
   Na první gól utkání se nečekalo dlouho, do vedení šel však Aarhus. Benjamin Hvidt unikl obraně sešívaných, sám před Přemyslem Kovářem ještě posunul míč na Jakoba Ankersena, který uklidil míč do branky. Další velkou příležitost měl opět dánský celek, centr ze strany chytře sklepnul Patrick Mortensen přesně na Bjorna Blumeho, který ale své zakončení nenasměroval mezi tři tyče. Slavia poprvé vážněji ohrozila branku ve 24. minutě. Stanislav Tecl dostal přihrávku za obranu, následně ještě přihrával pod sebe na Petra Ševčíka, patičkou posunul míč k nohám Nicolae Stancia, jehož ránu ale obrana zblokovala. Ve 33. minutě šel Aarhus do dvoubrankového vedení. Na centr ze strany si naskočil Munksgaard a přesnou hlavičkou k tyči zvýšil na 2:0 pro dánského soupeře. V závěru první půle se po rohu dostal k hlavičce Michal Frydrych, který ale mířil nad.
   Do druhého poločasu nastoupila kromě Přemysla Kováře a Tomáše Holeše zcela odlišná sestava. Už po třech minutách na hřišti se prosadil navrátilec z hostování Petar Musa, který se za velkým vápnem dostal k míči a parádní bombou k tyči nedal brankáři šanci. O minutu později už to bylo ale opět o dvě branky, když svou druhou trefu v zápase přidal Jakob Ankersen. V 54. minutě se prosadil Petar Musa podruhé, tentokrát využil obrovské chyby brankáře Aarhusu a v poklidu snížil na 2:3. Srovnáno bylo v 60. minutě, kdy Patrik Hellebrand krásnou přihrávkou našel za obranou Daniela Koska, který přesným zakončením k tyči srovnal skóre zápasu. Sešívaní měli ve druhém poločase mnohem více ze hry, v závěru utkání mohl rozhodnout Oscar Dorley, který ale ve velké šanci trefil tyč.
   Zápas se hrál v rámci turnaje Atlantic Cup, ve kterém se v případě nerozhodného výsledku zahrávají pokutové kopy. V penaltovém rozstřelu byl úspěšnější Aarhus.

Rozhodčí: Jose Salema (Portugalsko)

Diváci: ? (???)

Trenér: Trenérský štáb a samozřejmě ani Zdeněk Houštecký nebyli spokojení zejména s první půlí zápasu. „V téhle fázi zimní přípravy stále o výsledek příliš nejde, ale je to o tom, co nám zápas ukázal. První půle nebyla absolutně podle našich představ, ale bylo to hodně o individuálních věcech, přístupu některých hráčů. Musí se brát v potaz i to, že kluci jsou unavení, každý se s tím vypořádává jinak. Chce to umět se s tím poprat. Každý byl do toho měl dát vše, i když je unavený. V některých momentech to vidět bylo, v jiných to zase nebylo," říká asistent trenéra. S druhou částí poločasu už panovala větší satisfakce. „Nastoupila tam parta, která to vzala za správný konec, samozřejmě tam byly nějaké chyby, ale svým entusiasmem kluci ty nedostatky nahradili. Tak, jak jsme hráli druhou půli, by se měl hrát fotbal za Slavii,“ dodává.
   Zápas, který nakonec Slavia dokázala po pokažené první půli alespoň vyrovnat, si hráči i trenéři podrobně vyhodnotí. Šanci hrát má podle Zdeňka Houšteckého každý. „My si to rozebereme na videu. Nám je jedno, kdo to je, prostě jestli bude podávat dobré výkony hráč, který teď přišel, může to být třeba i někdo z B-týmu, juniorky, můžu očekávat, že bude nastupovat v základní sestavě. Z minulosti se nedá žít a hráči, kteří se nepřizpůsobí dnešnímu rychlému, agresivnímu a běhavému fotbalu, hrát nemohou.“

Poznámky:
(slavia.cz)



Vålerenga IF - Slavia
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 4. února 2020, Prortugalsko, Estádio Algarve

Utkání: Atlantic Cup

Sestavy:
Vålerenga:
Klaesson – Bjordal, Shala (31. Myhre), Vega (13. Finne), Levken, Donnum, Vilhjalmsson, Borchgrevink, Nasberg , Adekugbe, Sahraoui
Slavia:
Kolář – Coufal , Kúdela, Zelený, Bořil – Červ (46. Zima), Ševčík (76. Hellebrand) – Masopust (72. Dorley), Traoré (46. Stanciu), Olayinka (72. Provod) – Tecl (72. Musa)

Branky: 8. Masopust 0:1, 45. Vilhjalmsson 1:1, 81. Zelený 1:2, 90 (+3). Provod 1:3
Konec utkání.

Průběh: Slavia nastoupila v Portugalsku ke druhému přípravnému duelu v rámci Atlantic Cupu a připsala si první vítězství. Po brankách Masopusta, Zeleného a Provoda porazili sešívaní norskou Valerenegu IF 3:1.
   Sešívaní v dalším přípravném utkání na jarní část sezony nastoupili v sestavě, kterou Jindřich Trpišovský opět zvolil tak, aby rozložil zátěž mezi všechny hráče, ale zároveň si mohl vyzkoušet různé varianty a alternativy. V brance se představil Ondřej Kolář, před ním operovali zprava Vladimír Coufal, Ondřej Kúdela, Jaroslav Zelený a Jan Bořil. V záloze dostal prostor mladý Lukáš Červ, kterého doplnili Petr Ševčík, Lukáš Masopust, Ibrahim Traoré a Peter Olayinka, přičemž na hrotu útoku nastoupil Stanislav Tecl. Do zápasu naopak nemohli naskočit Júsuf, Joao Felipe a Laco Takács, které trápily zdravotní problémy. Na rozdíl od předešlých utkání, do nichž měla Slavia pomalejší vstup, nastoupili hráči na trávník ve velkém tempu a od začátku dominovali. První velkou šanci měl hned ve 2. minutě stoper Ondřej Kúdela, který se dostal do zakončení po povedeném signálu a centru Petra Ševčíka. Zcela odkrytou branku ale netrefil. Hráči v sešívaných dresech pak i nadále hráli velmi agresivně a norská Valerenga si nevěděla na hřišti rady. Už v osmé minutě se navíc dostavila odměna za dobrý vstup do zápasu. Lukáš Červ ve středu hřiště skvěle získal míč, který následně putoval na levou stranu, kde si ho převzal Peter Olayinka, nacentroval na Lukáše Masopusta a jeho tečovaná střela zapadla za záda norského brankáře. Slavia tak velmi brzy vedla 1:0. V dalším průběhu první půle se obraz hry příliš nezměnil a Slavia stále držela míč na svých kopačkách, ovšem i Norové se začali po prospaném začátku na hřišti rozkoukávat. Další velkou šanci ale měli opět sešívaní. Už podruhé v utkání dobře založil akci mladý Lukáš Červ, který pohotově přenesl hru na Vladimíra Coufala. Ten zvedl hlavu, z levé strany nacentroval do vápna, kde se míč odrazil až k Petru Ševčíkovi a ten dobře vystřelil. Jeho projektil však obránce Valerengy tečoval na roh. Bohužel, Slavia si následně na konci první půle vybrala i smolný okamžik. Valerenga předvedla dobrou akci po své pravé straně a po centru se míč odrazil od ruky stopera Jaroslava Zeleného. Rozhodčí proto nařídil pokutový kop, který proměnil Vilhjalmsson. V samotném závěru se ještě Slavia snažila znovu získat vedení na svoji stranu, ale i přes velký tlak se do kabin šlo za nerozhodného stavu 1:1.
   Druhá půle pak začala prakticky stejně, jako ta první. Obří šanci ke skórování měl totiž další slávistický stoper, tentokrát Jaroslav Zelený. Toho na hranici malého vápna skvělým centrem vyzval k hlavičce Lukáš Masopust, ale obránce sešívaných mířil v mírném záklonu nad branku. Do sedmdesáté minuty se následně na hřišti odehrával tvrdý boj, ve kterém měla sice lehce navrch Slavia, ale větší šanci si nevytvořila. Za zmínku stojí akce střídajícího Nica Stancia, který v 67. minutě chytře využil chyby Valerengy, skvěle nacentroval míč za obránce na Lukáše Masopusta, ale těsně před ním zasáhl norský brankář. Velkou příležitost ke vstřelení branky měla v 79. minutě opět Slavia a znovu se v šanci ocitl stoper Jaroslav Zelený, kterému na hlavě skončil přesný roh od Nica Stancia. Obránce sešívaných bohužel míč namířil jen nad bránu. V 81. minutě navíc mohl vstřelit branku střídající útočník Petar Musa, který si sám vybojoval míč. Jeho střelu sice vyboxoval brankář, ale pouze na kopačky Vladimíra Coufala, jehož střelu obránci zblokovali na roh. Sešívané ale neproměněné šance mrzet nemusely, protože se na třetí pokus v 81. minutě konečně prosadil Jaroslav Zelený, který využil skvělého rohu od Nica Stancia a poslal Slavii do vedení 2:1. V závěru druhého poločasu ještě sešívaní pečetili výhru brankou na 3:1, když se po zisku míče od Petera Musy a skvostné přihrávce Oscara Dorleyho prosadil Lukáš Provod.
   Slavia tak porazila v rámci Atlantic cupu norskou Valerengu IF 3:1.

Rozhodčí: Andre Pereira (Portugalsko)

Diváci: 50

Trenér: Trenér Jindřich Trpišovský byl po vítězném utkání s Valerengou konečně spokojený s výkonem svého týmu, a to i přes jisté herní nepřesnosti. „Po zápasu s Aarhusem jsme si museli vyříkat všechny tři minulé zápasy. Teď to bylo první utkání, které jsme dobře odpracovali a ve kterém jsme se vrátili k pojetí fotbalu, které chceme praktikovat. Byl to odmakaný zápas se spoustou technických nepřesností, ta technická úroveň nebyla úplně dobrá. Běžecká a soubojová práce hráčů byla ale na mnohem vyšší úrovni. Hra byla také daleko organizovanější a v tom vidím určitý posun.“
   Desátý celek norské ligy Valerenga přišel trenérovi jako ideální soubojový soupeř pro zlepšení a natrénování soubojové fáze hry. „Soupeř měl několik šikovných hráčů hlavně ve středu hřiště. Působili na mě jako takový typický severský tým s jednoduchou přechodovou fází. Pro nás to bylo dobré, protože jsme absolvovali hodně soubojů po jejich nakopávaných míčích. Přirovnal bych je zhruba ke středu naší ligy. Je to soubojový tým, takže to pro nás byl trochu jiný zápas oproti těm předchozím. Potřebovali jsme zlepšit výrazně sbírání míčů po soubojích a na to byl tenhle zápas velmi dobrý.“
   Své první minutky v sešívaném dresu si odbyl i David Zima, který sešívané doplnil na soustředění po přestupu z olomoucké Sigmy. „Davidu Zimovi jsme dali GPS vestu a chtěli jsme zjistit, jak na tom je. Dali jsme ho na pozici defenzivního záložníka, protože je to jedna z variant. Odešel nám Suk, Laco nebude pravděpodobně první dvě kola dispozici a stejně tak Oscar kvůli kartám. Šestku nemáme, a proto jsme tam nechali zahrát Lukáše Červa, který je pro nás v tuhle chvíli jediný klasický štítový hráč, kterého máme k dispozici. Bude záležet na soupeři, ale pro první dvě utkání hledáme hráče pro tenhle post. Chtěli jsme vidět i Jardu Zeleného na stoperu, který na tréninku vypadá velmi dobře. Rádi bychom měli levou nohu na rozehrávku,“ přiblížil další možnou obrannou variantu.

Poznámky:
(slavia.cz)



Brøndby IF - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 7. února 2020, Portugalsko

Utkání: Atlantic Cup
Snímek z utkání.

Sestavy:
Brøndby:
Schwäbe – Gammelby, Rosted, Maxso , Jung, Mensah (C) – Slimane, Frendrup, Vigen (67. Tibbling) – Hedlund, Mráz
Slavia:
Markovič – Holeš, Frydrych (C), Zima (51. Zelený), Křišťan – Dorley , Provod – Kosek (71. Červ), Hellebrand, Joao Felipe (61. Toula) – Musa (61. Júsuf)

Branky: 52. Mráz 1:0, 88. Tibbling 2:0

Průběh: Velmi omladěná sestava sešívaných podlehla i přes výborný výkon Jakuba Markoviče Brondby IF poměrem 0:2.
   Sešívané tentokrát na hřišti reprezentovala netradiční sestava, kterou trenér Jindřich Trpišovský zvolil, aby viděl v akci i mladší hráče, což před soustředěním avizoval. V základní jedenáctce se proto objevilo hned pět hráčů, kteří věkem nepřesáhli hranici dvaceti let, tedy brankář Jakub Markovič, stoper David Zima, obránce Jakub Křišťan, záložník Daniel Kosek a Brazilec Joao Felipe. První půle bohužel mnoho šancí na straně Slavie nepřinesla a hráči v černých venkovních dresech proti Brondby spíše bránili. Dánský klub si proti omlazené Slavii odbyl generálku na jarní část ligy. I proto byl nejvýraznější postavou prvního dějství mladý brankář Jakub Markovič, který se vyznamenal skvělými zákroky a své spoluhráče několikrát zachránil. Slavia měla naopak šancí jen poskrovnu. Hned v úvodu šel z levé strany dobrý centrovaný míč do velkého vápna, který našel Petara Musu. Ten si ovšem s míčem v dobré pozici neporadil. Stejný hráč pak ve 41. minutě utíkal prakticky z vlastní poloviny mezi obránci přímo na bránu Brondby, ale v rozhodující chvíli mu míč utekl. I proto se oba týmy po první půli rozešly smírným výsledkem 0:0.
   Druhý poločas začal šancí Slavie, Daniel Kosek si naskočil na centr Jakuba Křišťana, ale ani tahle spolupráce dvou mladíků branku nepřinesla. Bohužel, to se nedá říct o šanci Brondby, které šlo zásluhou Mrázovy střely v 52. minutě do vedení 1:0. Sešívaní ale jinak v druhé půli zlepšili pohyb i kombinaci, kterou řídili aktivní Oscar Dorley a Patrik Hellebrand. Čerstvou krev vnesli na hřiště i střídající Júsuf a Adam Toula. Ani přes aktivnější výkon se ovšem Slavii gól vstřelit nepodařilo. Proti čtvrtému týmu dánské ligy si hráči větší šance nevytvořili. Naopak. V samém závěru ještě Brondby dokázalo svůj náskok navýšit na 2:0, když Tibbling využil zaváhání obrany.

Rozhodčí: Flavio Lima (Portugalsko)

Diváci: ? (???)

Trenér: Jinfřich Trpišovský

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - Hammarby IF
4 : 2 (3 : 1)

Datum: 8. února 2020, Portugalsko, Lagos

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela (85. Holeš), Bořil, Zelený (85. Frydrych) – Ševčík, Červ (76. Júsuf) – Masopust (82. Hellebrand), Stanciu (9. Dorley, 82. Provod), Olayinka – Tecl (76. Musa )
Hammarby:
Blazević – Sandberg (40. de Brito), Fenger, Magyar , Söderström, Bojanic (72. Ludwigson), Junior, Andersen, Kacaniklic, Johannsson, Tanković (60. Rodić)

Branky: 3. Stanciu 1:0, 7. Masopust 2:0, 23. Bořil 3:0, 34. Tanković 3:1, 86. Ludwigsson 3:2, 87. Coufal 4:2

Průběh: Hráči Slavie vyzvali v generálce na jarní část domácí soutěže švédský celek Hammarby IF. Po skvělé první půli nakonec sešívaní zvítězili 4:2.
   Sešívaní naskočili do generálky na stadionu v Lagosu, kde v sobotu večer panovalo deštivé a větrné počasí. I tak se ale od samého začátku hrál rychlý a aktivní fotbal, kterému nechyběly ani branky. Aktéři utkání se na hřišti ještě ani nestačili rozkoukat a Slavia už vedla. Hned ve 3. minutě utkání Peter Olayinka výborně zapresoval obránce Hammarby, ten pod tlakem hrubě chyboval a špatnou přihrávkou vybídl ke skórování Nica Stancia, který se neostýchal a sešívaní tak rychle vedli 1:0. O čtyři minuty později ale bylo ještě veseleji. V sedmé minutě totiž skvěle zafungovala spolupráce mezi Stanislavem Teclem, který naskočil s kapitánskou páskou, a Lukášem Masopustem. První jmenovaný na hranici velkého vápna připravil míč tomu druhému a Lukáš Masopust skvělou střelou na zadní tyč nedal brankáři Hammarby žádnou šanci. Slavii dodalo brzké vedení sebevědomí a na hřišti pak jasně dominovala. Červenobílí dobře kombinovali a snažili se využívat děr v obraně švédského celku. Svůj tlak navíc potvrdili i dalším gólem, to když ve 23. minutě využil Jan Bořil zmatek ve vápně Hammarby a po standardní situaci a z blízkosti propálil vše, co mu stálo v cestě. Na tabuli skóre tak rázem svítil průběžný stav 3:0. Třetí branka jakoby hráče v sešívaném lehce uklidnila a i přes fakt, že i nadále na hřišti drželi míč právě oni, si své šance začalo vypracovávat i Hammarby. Varování, že i soupeř umí hrát fotbal, přišlo ve 34. minutě. Samostatnou akcí se na levé straně předvedl Stankovic a z úhlu střelou překonal Ondřeje Koláře, čímž snížil na 3:1. Tím ostatně stanovil i konečné skóre první půle, která už další šance ani branky nepřinesla, i když Slavia dál držela míč a snažila se o iniciativu.
   Druhý poločas začal velkou příležitostí Hammarby, které dostalo šanci skórovat z přímého kopu na hranici velkého vápna, střelu ale skvěle zneškodnil Ondřej Kolář. Taktovky se pak znovu ujala Slavia a dvě velké příležitosti v rychlém sledu měl záložník Peter Olayinka. Nejprve v 53. minutě po rohu Petra Ševčíka pálil do boční sítě a o tři minuty později jeho střelu z úhlu kryl brankář Blazević. Na hřišti pak následovala klidnější pasáž hry, ve které nedošlo k žádným větším příležitostem ani na jedné straně, byť měla Slavia více ze hry. Přibližně po osmdesáti minutách mělo větší šanci Hammarby, dobře ale opět zasáhl Ondřej Kolář. Branek se diváci na stadionu dočkali až v poslední desetiminutovce. Nejprve po zaváhání obrany snížilo Hammarby v 86. minutě, Slavia na sebe ale s odpovědí nenechala dlouho čekat a Vladimír Coufal v 87. minutě po samostatné akci vrátil dvougólové vedení na stranu sešívaných. Červenobílí tak i díky jeho brance v generálce porazili švédský celek 4:2 a soustředění v portugalském Algarve zakončili výhrou.

Rozhodčí: Nuno Alve (Portugalsko)

Diváci: 50

Trenér: Sešívaní mají za sebou poslední přípravné utkání před zahájením jarním ligových bojů. I přes vítězství svého celku ale zůstával Jindřich Trpišovský při hodnocení jeho výkonu značně kritický. „S generálkou celkově i přes výsledek asi spokojený být nemůžu. Zranil se nám hned na začátku Nico, dostali jsme dva zbytečné góly. Spokojenost to není, je to takový průměrný pocit. Měli jsme tam dobré věci do ofenzívy, dobře jsme do zápasu vstoupili, mohli jsme vidět zajímavé individuální výkony, dost šancí. Nechci to ale příliš přeceňovat, protože v přípravě vypadá každý jinak a Hammarby je v jiné fázi přípravy než my. Neproměnili jsme spoustu šancí a stále chybujeme po ztrátě míče, kdy situace špatně vyhodnocujeme. Soupeř tak měl spoustu brejkových šancí, ze kterých nás i potrestal. Byl to lepší výkon než v minulých zápasech, ale naše hra musí být ještě lepší, kultivovanější, uhlazenější.“
   Hlavním nedostatkem bylo v zápasy s Hammarby stejně jako celý podzim podle trenéra neproměňování šancí. „Vzhledem k naší podzimní potenci jsou čtyři góly pěkné. Nechci se rouhat a říkat, že nejsem vůbec spokojen. Například ale Peter Olayinka měl ve druhé půli tři tisíciprocentní šance a gól nedal. To nás stále provází a s tím nemůžu být jednoduše spokojený. Situaci u čtvrtého gólu jsme vyřešili skvěle, ale v jiných případech nejenže z toho nebyl gól, ale naopak z nich plynuly brejky pro soupeře. Za góly jsem rád, ale procentuální využití brankových příležitostí je určitě nízké,“ mrzí trenéra.

Poznámky:

(slavia.cz)



Bohemians 1905 - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 16. února 2020, Praha, Vršovice, hřiště Bohemians
Nástup mužstev před utkáním.

Utkání: 1. liga 2019/20, 21. kolo

Sestavy:
Bohemians:
Le Giang – Schumacher, Jindřišek, Hronek, Pulkrab (77. Nečas ), Šmíd, Vaníček (60. Bartek), Köstl, Puškáč (69. Vodháněl), Bederka, Hůlka
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela, Frydrych , Bořil – Masopust (72. Tecl), Ševčík, Provod , Traoré (65. Stanciu), Olayinka (79. Hellebrand) – Musa

Branky: 70. Vodháněl 1:0

Průběh: V prvním utkání jara nastoupili sešívaní na hřišti Bohemians. Domácí v duelu zvítězili 1:0 díky trefě Jana Vodháněla.
   Premiérový soutěžní start v červenobílém dresu si v duelu na půdě Bohemians připsal Petar Musa. Ve stoperské dvojici pak nastoupil vedle Ondřeje Kúdely Michal Frydrych, ve středu pole pak spolu s Petrem Ševčíkem a Ibrahimem Traorém naskočil Lukáš Provod.
   Hned ve druhé minutě se ke střele dostal Petar Musa, který se prodral k míči po dobré práci Ibrahima Traorého, povedená střela chorvatského útočníka ale branku těsně minula. Na druhé straně se do příležitosti hnal Matěj Pulkrab, který už postupoval sám na Ondřeje Koláře, skvěle se ale vrátil Ondra Kúdela a na poslední chvíli parádním skluzem střelu Pulkraba zastavil. Ve 27. minutě přezkoumával VAR souboj ve vápně sešívaných, konkrétně po souboji s Ibrahimem Traorém skončil na zemi Daniel Köstl, penalta se ale nepískala. Do dalšího zakončení se v sešívaném dostal Petar Musa, který se na přední tyči protlačil k centru Lukáše Maspousta, Le Giang byl ale připraven. V závěru prvního poločasu hlavičkoval po centru Vladimíra Coufala Petar Musa, tentokrát hlavičkoval mimo branku. Do šaten se tak šlo za stavu 0:0.
   Úvod druhého poločasu se odehrával převážně na půlce soupeře, k větším šancím se ale sešívaní nedostali. Velkou šanci měli naopak domácí, kdy po centru Davida Bartka hlavičkoval David Puškáč, v dobré pozici na zadní tyči ale bránu minul. V 70. minutě šli domácí do vedení. Rozehrávku Michala Frydrycha vystihli napadající hráči Bohemians, po centru Petra Hronka se následně k míči dostal Jan Vodháněl, který doklepl míč do odkryté branky. Srovnáno mohlo být v 80. minutě, kdy si na centr Nicolae Stanciua naskočil Michal Frydrych, svou hlavičku ale poslal mimo tři tyče. V 81. minutě byl opět ve hře VAR, kdy posuzoval zákrok vyběhnutého Ondřeje Koláře proti střele Jana Vodháněla, podle videorozhodíčho se o hru rukou nejednalo. Parádní ranou se v další příležitosti prezentoval Nicolae Stanciu, jeho střela před brankářem Le Giangem zaplavala, brankář Bohemians však míč vyrazil. Velkou příležitost měl v závěru Petar Musa, jehož zakončení ale zastavila tyč. Po dalším centru zakončoval na zadní tyči mimo Stanislav Tecl. V nastavení pak ještě Ondřej Kolář vychytal šanci Nečase. A protože se v poslední minutě čtyřminutového nastavení neujala ani střela Nicolae Stanciu, skončil zápas výhrou Bohemians 1:0.

Rozhodčí: Pavel Rejžek

Diváci: 6.277

Trenér: „Utkání bylo spíše překopávaná, s fotbalem to nemělo nic společného. V zápase se čekalo na první gól, který jsme bohužel inkasovali po nevynucené chybě my. Bohemka měla dvě šance po našich ztrátách, tu druhou dohrála, potrestala a to určilo zbytek zápasu. My jsme svoje šance neproměnili, byl to boj a domácí v něm byli úspěšnější. Chybělo nám lepší řešení v situacích, ve kterých jsme se objevili. Zápas ale rozhodla situace, kterou jsme Bohemce sami nabídli. Věděli jsme, co nás tady čeká, ale ve chvíli, kdy jsme začali dostávat zápas pod kontrolu, přišla nevynucená chyba a dostali jsme gól. Domácí hráli na tři stopery a když se zatáhli, hrálo se do pěti nebo osmi hráčů. Tohle je přesně zápas, kde podobnou chybu vzadu nesmíte udělat. Zásadní rozdíl je, že jsme jim nabídli takovou situaci, která byla jednoduchá na vyřešení. Bohemka měla i štěstí, že se k nim ve vápně ten míč odrazil, byli tam asi dva na našich pět hráčů. Štěstí však nahrává tomu, kdo má větší odhodlání,“ hodnotí utkání proti Bohemians trenér Jindřich Trpišovský.
   „Každý zápas má svoji typologii a specifika, minulý rok jsme tady hráli podobný zápas a vyhráli tři nula. Musím říct, že nám tentokrát chyběla energie, i když jsme toho hodně naběhali, chyběl nám důraz v osobních soubojích, hodně jsme také faulovali. Byl velký rozdíl v mentalitě a válečnictví mezi námi a domácími,“ mrzí trenéra Slavie.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - SFC Opava
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 22. února 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2019/20, 22. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal, Tijani , Kúdela, Bořil – Zima – Olayinka (90. Holeš), Ševčík, Stanciu, Provod (66. Masopust) – Musa (72. Tecl)
Opava:
Fendrich – Hrabina (83. Hošek), Rychlý , Hnaníček , Žídek, Zavadil, Řezníček, Dordič, Texl (72. Juřena), Mondek (59. Zapalač ), Železník

Branky: 32. Musa 1:0, 84. Tecl 2:0
Petar Musa - 1:0.

Průběh: Slavia v prvním domácím utkání jarní části porazila díky brankám Petara Musy a Stanislava Tecla Opavu 2:0. Roli favorita proti týmu z druhého pólu tabulky potvrdila.
   Zimní pauza skončila a Eden po dlouhém čekání zažil během sobotního odpoledne jarní ligovou premiéru. Do Prahy přijela Opava, která v tabulce bojuje o udržení v první lize, zatímco Slavia je s velkým náskokem první. Na podzim ale dokázali Slezané sešívané doma překvapit a remízou 1:1 obrat Slavii o cenné dva body. Slavia navíc v prvním jarním kole prohrála na hřišti Bohemias a fanouškům chtěla doma v Edenu jednoznačně předvést lepší výkon. Do utkání vstoupila aktivně a hned po úvodním hvizdu sudího Ginzela převzala iniciativu. A i přes místy váznoucí kombinaci se ihned dostavily gólové příležitosti. Šanci ke vstřelení první jarní branky měla v 10. minutě hned dvojice slávistů. Nový kapitán týmu Jan Bořil dobře vhodil aut až do vápna na hlavu Davida Zimy, ten skvěle prodloužil a vybídl tím k ostré střele Petera Olayinku. Jeho zakončení ale vykryl Fendrich, stejně jako dorážku Petara Musy. Další šanci měl pak v 18. minutě po centru Vladimíra Coufala hlavou David Zima a prakticky tu největší v první třicetiminutovce hry vyprodukovala spolupráce Nica Stancia, který rohem skvěle našel Petera Olayinku, ale ten mířil hlavou mimo. Na první jarní branku museli nakonec slávisté čekat do 32. minuty. Nicolae Stanciu se ocitl u levé autové lajny a zkusil nacetrovat do velkého vápna. Tam nezafungovala obrana Opavy a po nedorozumění se míč dostal do ideální pozice ke střele pro Petara Musu. Mladý útočník se šance nezalekl a skvěle zamířil na zadní tyč, čímž Slavii poslal do vedení 1:0. O minutu později navíc mohlo být ještě veseleji, když střelec Petar Musa nalezl překrásnou přihrávkou Petera Olayinku, který ovšem tváří v tvář brankáři Fendrichovi mířil vedle. Slavia tak nakonec zamířila do kabin s jednobrankovým vedením.
   V úvodu druhé půle byla opět aktivnějším týmem Slavia a Opavu prakticky k ničemu nepouštěla. Slibnou příležitost ke skórování měl v 51. minutě Lukáš Provod, který zahrával volný přímý kop. Dobře vystřelil k přední tyči, ale Fendrich byl znovu pozorný. Vedení 2:0 zařídil pro sešívané o 5 minut později Peter Olaynka, ale jeho branku neuznali rozhodčí pro ofsajd Lukáše Provoda, který odhalilo video. Od pětapadesáté minuty Slavia dál vládla utkání, ale bohužel nepřicházely větší šance ke vstřelení branky. Jednu z mála měl v 72. minutě David Zima, kterého svojí přihrávkou nalezl střídající Stanislav Tecl. Mladý záložník bohužel mířil vysoko nad. Fanoušky, kterých do Edenu dorazilo přes 16 tisíc, rozveselil v 84. minutě Stanislav Tecl, který využil dobré přihrávky Petera Olayinky, individuálně si poradil s několika protihráči a přesnou střelou nedal Fendrichovi šanci zasáhnout. Zvýšil tak vedení na 2:0. Stanislav Tecl měl v závěru druhé půle ještě dvě velké příležitosti, ale ani jednu nevyužil, a tak utkání skončilo výhrou Slavie 2:0.

Rozhodčí: Ondřej Ginzel

Diváci: 16.139

Trenér: „Opava se představila jako velice organizovaný, bojovný a sebevědomý tým. V prvním poločase nám hru velice ztěžovala, její hráči se snažili být všude včas, přesouvali se dopředu a dostupovali nám hráče. Ze začátku jsme i kvůli změnám v sestavě byli nejistí. Šancí bylo v prvním poločase dost, ale hra byla taková dost neurovnaná,“ řekl slávistivký trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz // www.idnes.cz)



1. FC Slovácko - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 1. března 2020, Uherské Hradiště

Utkání: 1. lga 2019/20, 23. kolo

Sestavy:
Slovácko:
Trmal – Kadlec , Hofmann, Navrátil (51. Zahustel), Petržela (77. Šimko), Divíšek (55. Juroška), Zajíc, Sadílek, Havlík, Reinberk , Daníček
Slavia:
Kolář – Coufal, Tijani, Kúdela, Holeš (70. Júsuf) – Zima (46. Tecl) – Provod (46. Masopust), Stanciu, Oscar , Olayinka – Musa

Branky: 24. Petržela 1:0, 89. Zahustel 2:0
Zklamaní hráči děkují po utkání fanouškům.

Průběh: Ve třetím jarním zápase nastoupili sešívaní na Slovácku. Domácí šli v prvním poločase do vedení, výhru potvrdili v závěru utkání.
   Trenér udělal oproti zápasu s Opavou dvě změny, obě byly vynucené. Petr Ševčík nemohl nastoupit kvůli nemoci, na hřišti ho tak nahradil Oscar Dorley. Ze stejného důvodu nemohl nastoupit ani Jan Bořil, toho tak nahradil Tomáš Holeš. Úvodní část prvního poločasu příliš zajímavých momentů nenabídla a hrálo se převážně ve středu hřiště. Povedenou choreografií se prezentovala Tribuna Sever. První ohrožení branky obstaral až Nicolae Stanciu, jehož tvrdá střela ale mířila do středu branky. Do vedení tak šli domácí. Po přihrávce zleva zakončoval sám před brankářem Tomáš Zajíc, jeho ránu ještě dokázal Ondřej Kolář vyrazit, k míči se ale dostal dobíhající Milan Petržela, který uklidil míč do odkryté branky. Ve 34. minutě byla Slavia blízko vyrovnání, střelu z kopačky Nicolae Stancia dokázal brankář Matouš Trmal jen lehce tečovat a míč už směřoval do odkryté branky, na poslední chvíli ho však z brankové čáry vykopl Michal Kadlec. Další povedenou střelou se prezentoval opět Nicolae Stanciu, také tentokrát ale jeho proti střele zasáhl brankář Matouš Trmal. Do šaten se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí Slovácko.
   Do druhé části vstoupili sešívaní tlakem a v 56. minutě si vytvořili zajímavé příležitosti. Nejprve Trmala nepropálil Stanislav Tecl, po dalším centru Nicolae Stancia se k odraženému míči dostal Lukáš Masopust, který už hlavou posílal míč za záda Matouše Trmala, jeden z obránců ale opět míč vykopl z branky. Další velkou šanci měl opět Nicolae Stanciu, kterého vyslal do šance Oscar Dorley, také tentokrát byl úspěšný Trmal v brance Slovácka. V 86. minutě vytáhl skvělý zákrok také Ondřej Kolář, když vychytal hlavičku Ondřeje Zahustela z malého vápna. Ve druhém případě ale už Ondřej Kolář na hlavičku Ondřeje Zahustela nestačil, ten si v 89. minutě naskočil na centr z pravé strany a hlavičkou zvýšil vedení domácích na konečných 2:0.

Rozhodčí: Ondřej Berka

Diváci: 7.032

Trenér: „Do zápasu jsme vstoupili relativně dobře, měli jsme několik nadějných pozic. Utkání se ale zlomilo inkasovaným gólem z první šance soupeře. Gól pak určil ráz zápasu, domácí jsou velmi dobře organizovaní a dobře se cítí v tomhle stylu hry. Dostali jsme se do dvou situací, kdy soupeř vykopával míč z odkryté brány, pak ale šel náš výkon dolů. Začátek byl slušný, nechali jsme si ale dát zbytečný gól, hra z bloku poté soupeři vyhovovala. Posledních patnáct minut už to z naší strany bylo špatné a dostali jsme druhý gól, v další situaci nás navíc zachránil Ondra Kolář. Celkově jsme měli dobrý vstup do utkání, výkon se ale zhoršoval a domácí zaslouženě zvítězili. Ze tří šancí dali dva góly, my neproměnili nic. Výkon od šedesáté minuty byl na body málo,” hodnotil utkání na Slovácku trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - AC Sparta Praha
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 8. března 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2019/20, 24. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela, Takács, Bořil – Ševčík, Traoré – Masopust (82. Hellebrand), Stanciu (82. Júsuf), Olayinka – Tecl (71. Musa )
Sparta:
Heča – Vidheim, Štetina , Hancko, Frýdek – Sáček, Dočkal , Krejčí (52. Mandjeck), Plavšić (76. Hanousek), Hložek – Tetteh (86. Kozák)

Branky: 80. Tetteh 0:1, 90 (+3). Musa 1:1
Petr Ševčík.

Průběh: V rámci čtyřiadvacátého kola FORTUNA:LIGY hostili slávisté na své půdě pražskou Spartu. Díky brance Petara Musy z nastavení nakonec zápas skončil remízou 1:1.
   Sparta přijela do Edenu poté, co v minulém kole remizovala na domácí půdě 2:2 se Zlínem, zatím co Slavia utrpěla porážku v Uherském Hradišti proti Slovácku. Znovu tak platil fakt, že derby zkrátka nemá favorita. A na hřišti to bylo od první minuty znát. V úvodních minutách utkání, které řídil hlavní arbitr Pavel Franěk, viděl zaplněný stadion řadu mírnějších i těch ostrých soubojů, několik faulů a celkově boj o prostor na hřišti. U obou týmů bylo jasně znát, že nechtějí ustoupit ze stanovené taktiky a udělat zbytečnou chybu. Slavia se začala tlačit více před branku hostů až okolo 15. minuty utkání, ale z několika slibných šancí a centrů do sparťanského vápna žádná branka nevzešla. V 25. minutě měli sešívaní jednu z největších šancí první půle, kdy z levé strany dobře nacentroval Peter Olayinka, ale na jeho míč jen o kousek nedosáhl Stanislav Tecl a úspěšnější nebyl ani Vladimír Coufal, od jehož nohy se balon odrazil za branku Sparty. Další velkou příležitost ke vstřelení branky měl o devět minut později i Nico Stanciu, kterého skvělým centrem našel ve vápně Petr Ševčík, ale rumunský reprezentant v červenobílém si míč špatně zpracoval, čímž se dostal do velkého úhlu a brankář Heča s jeho střelou příliš starostí neměl. Zbytek první půle pak měla Slavia sice herní převahu, ale v branku ji přetavit nedokázala, a proto oba týmy odcházeli po 45 minutách do kabin za nerozhodného stavu 0:0.
   Druhá půle začala velkým tlakem Slavie, která od 46. minuty zavřela Spartu v jejím vápně a dlouho ji k ničemu nepustila. Z toho pak plynuly i šance. Nejprve se po centru Lukáše Masopusta do střely na hranici velkého vápna spektakulárně položil Petr Ševčík, ale jeho ránu lapil Heča. V 52. minutě se pak opět dostal k míči stejný muž, ale tentokrát šla střela těsně vedle pravé tyče. V 58. minutě Eden ztichl po ojedinělé šanci Sparty, když Tetteh unikl po levé straně a po nedorozumění mezi Ladislavem Takácsem a Ondřejem Kolářem zavěsil do prázdné branky. Dlouho se ovšem neradoval, protože video odhalilo, že při úniku fauloval stopera Takácse a jeho branka proto neplatila. Další velkou příležitost ke skórování měl v 75. minutě po centru Vladimíra Coufala kapitán týmu Jan Bořil, ale z blízka mířil daleko vedle levé tyče branky Sparty. V minutě 80. následně Eden ztichl podruhé, to když Tetteh znovu unikl z levé strany, ve velkém vápně ještě kličkoval a pak překonal bezmocného Ondřeje Koláře a poslal Spartu do vedení 0:1. Po inkasované brance se ještě sešívaní na posledních deset minut snažili výsledek alespoň zkorigovat vyrovnávací brankou. A to se nakonec podařilo!
   V nastavení druhé půle zahrávala Slavia po faulu standardní situaci na levé straně hřiště, Jan Bořil si dal s její exekucí hodně záležet, míč posadil na hlavu Petara Musy a ten skvělou hlavičkou překonal Heču, díky čemuž srovnal na 1:1. Skóre už se neměnilo a sešívaní tak prodloužili sérii neporazitelnosti na 10 zápasů!

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 19.370

Trenér: „Ani pořádně nevím, jak zápas hodnotit, nevyhráli jsme ho, srovnali jsme až 92. minutě, ale poprvé jsme dali dohromady hráče, které chceme v základu. Co na hřišti předvedl Jan Bořil s Petrem Ševčíkem, kteří za sebou mají po infekční nemoci jeden trénink, je neskutečné. Bóřa ještě v nastavení vybojuje standardku a přihraje na gól. Celkově to od nás byl dobrý zápas, byly tam dobré individuální výkony. Prohrát takové utkání by pro nás bylo hodně nešťastné,” říká po remíze se Spartou trenér Jindřich Trpišovský.
   „V první půli to nebyl nic moc fotbal, celkově byla hra byla rozkouskovaná, málo se hrálo. Čistý čas zápasu je nějakých pětapadesát minut, to je na tak velké utkání hodně málo. V první půli bylo minimum šancí, měli jsme pár centrů ze strany, Sparta také, ani jeden z týmů ale vápno nijak neobléhal. V druhé půli se náš výkon zlepšil, vytvořili jsme si tlak, šance jsme ale neproměnili a pak jsme, když nepočítám tu neuznanou branku, dostali z první situace soupeře gól na jedna nula. Zbytek zápasu byl o tom, jestli střídající hráči přinesou na hřiště potřebnou mentalitu, to se naštěstí povedlo. Celkově jsem z úrovně zápasu zklamaný, náš výkon ale byl velice dobrý, nejvíce se to blížilo podzimu a žádný hráč nezahrál špatně. K úspěšnému výsledku nám však chyběl větší klid a rozvaha na posledních pětadvaceti metrech. Petr Ševčík netrefil prázdnou bránu, Heča chytil ránu do šibenice, Nico Stanciu měl dvě nadějné pozice ve vápně. Gól by nám ve výkonu hrozně pomohl, dali jsme ho ale až na konci," mrzí kouče Slavie.

Poznámky:
(slavia.cz)



FK Mladá Boleslav - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 26. května 2020, Mladá Boleslav

Utkání: 1. liga 2019/20, 25. kolo
V souboji o míč zachycen Jan Bořil.

Sestavy:
Ml. Boleslav:
Šeda – Křapka, Mazuch , Jakub Klíma, Túlio – Hubínek (C), Janošek (77. Arroyo) – Ladra, Budínský, Fulnek (46. Wágner ) – Jiří Klíma (69. An)
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela, Zima, Bořil (C) – Traoré (29. Provod) – Holeš, Ševčík (58. Takács), Stanciu , Masopust (89. Frydrych) – Tecl (89. Musa)

Branky: 22. Ševčík 0:1

Průběh: Utkáním v Mladé Boleslavi se sešívaní vrátili do ligové soutěže, díky trefě Petra Ševčíka Slavia zvítězila 1:0!
   Trenér Jindřich Trpišovský překvapil nasazením Tomáše Holeše do středu záložní řady, na stoperu pak vedle Ondřeje Kúdely nastoupil David Zima a v útoku naskočil Stanislav Tecl. První velkou šanci zápasu připravil skvělou přihrávkou Nico Stanciu, který našel rozeběhnutého Stanislava Tecla, jehož zakončení Jan Šeda vyrazil na rohový kop. Na druhé straně předvedl povedený obranný zákrok Ondřej Kúdela, který skluzem ubránil akci domácích. 22. minuta už přinesla změnu skóre, radovali se sešívaní! Jan Bořil vyslal na levé straně vpřed Nica Stancia, který krásným centrem našel neomylně hlavu Petra Ševčíka, a ten přesnou hlavičkou k tyči nedal brankáři šanci. Ve 29. minutě musel bohužel ze hry odstoupit zraněný Ibrahim Traoré, místo něj nastoupil Lukáš Provod, který se postavil na kraj zálohy, místo Traorého se do středu zálohy stáhl Petr Ševčík. Právě Lukáš Provod byl u další příležitosti Slavie, z levého křídla posílal centr do vápna, který doletěl na nohu Vladimíra Coufala, jehož rána z voleje ale mezi tři tyče nemířila. Obrovskou příležitost měl po přihrávce Lukáše Masopusta Stanislav Tecl, sám před brankářem ale zakončoval jen do gólmana Šedy. Prakticky vzápětí měla velkou šanci i domácí Boleslav, střelu Tomáše Ladry ale dokázala obrana v poslední chvíli tečovat mimo tři tyče.
   Hned po třech minutách od úvodu druhé půle dostal za svůj faul žlutou kartu nový hráč na hřišti Tomáš Wágner, který nedovoleně zastavil Davida Zimu. K rozehrávce přímého kopu se postavil Nicolae Stanciu, který povedenou střelou protáhl Jana Šedu. Fantastickým zákrokem pak Slavii podržel Ondřej Kolář, který vychytal zakončení Tomáše Ladry z bezprostřední blízkosti. K další střele se dostal Lukáš Budínský, z hranice vápna ale pálil nad branku. V 65. minutě byl ve velké příležitosti Jan Bořil, ke kterému doletěl centr z kopačky Vladimíra Coufala, kapitán Slavie ale střílel mimo branku. Další střelou se pak prezentoval Nico Stanciu, který se tentokrát dostal k zakončení levou nohou, míč ale mezi tři tyče nemířil. K rozehrávce dalšího přímého kopu se pak postavil v 77. minutě opět Stanciu, pěknou ranou branku jen těsně minul. Nicolae Stanciu připravil další velkou příležitost pro Stanislava Tecla, který šel z úhlu sám na brankáře Šedu, také tentokrát byl ale úspěšnější brankář domácích.
   Sešívaní v závěru už domácí do tlaku, ani náznaku šance nepustili a z Mladé Boleslavi vezou tři body díky trefě Petra Ševčíka!

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 0

Trenér: „Musím říct, že až na pasáž ve druhé půli, kdy Boleslav měla jednu gólovku, ve které nás podržel Ondra Kolář, jsem s výkonem spokojený. Na začátku druhého poločasu sice byla desetiminutovka, kdy nás domácí přetlačili, když ale vezmu v potaz, co se při pauze a v minulém týdnu dělo, tak jsem rád jak za vítězství, tak i za to, jak se kluci prezentovali. Nejde jen o hru, ale i pohyb a dynamiku. Zápas byl trochu krok do neznáma, jednalo se o ostré utkání po třech měsících. Můžete se připravovat, jak chcete, nikdy ale nevíte, jak to nakonec bude vypadat. Kluci však předvedli skvělý výkon nejen herní, ale i mentální a oproti zápasům na jaře jsme měli skvělou organizaci hry. Všechno si sedlo a těší mě, že jsem neviděl ani jeden slabší individuální výkon, všichni zahráli buď špičkově, nebo velice dobře. Za to jsem rád,“ hodnotí vítězství nad Mladou Boleslaví trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - FK Jablonec
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 30. května 2020, Praha, Eden
Nicolae Stanciu před penaltou.

Utkání: 1. liga 2019/20, 26. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela (78. Frydrych), Zima, Bořil – Holeš (65. Traoré), Takács – Masopust (65. Hellebrand), Stanciu (73. Júsuf), Provod – Tecl (65. Musa)
Jablonec:
Hrubý – Holík, Jeřábek, Štěpánek, Krob - Hämäläinen (76. Acosta), Považanec – Pleštil (86. Černák), Pilík, Kratochvíl – Chramosta (65. Dočekal )

Branky: 21. Stanciu z pen. 1:0, 29. Holeš 2:0, 56. Provod 3:0, 61. Tecl 4:0, 77. Júsuf z pen. 5:0

Průběh: Po výhře v Mladé Boleslavi si Slavia připsala další vítězství, tentokrát červenobílí na domácí půdě porazili Jablonec 5:0!
   Kvůli zranění nemohl trenér oproti zápasu s Mladou Boleslaví počítat s Petrem Ševčíkem, toho tak na hřišti nahradil Lukáš Provod. Jen na lavičku usedl Ibrahim Traoré, místo něj naskočil do hry Laco Takács. První střelu zápasu obstaral Nico Stanciu, který pálil pohotově z otočky, jeho pokus ale branku minul. V osmé minutě se parádní ranou z voleje prezentoval Laco Takács, krásná střela jen těsně minula břevno branky. Další nadějná příležitost vznikla u Vladimíra Coufala, který vyslal vpřed Stanislava Tecla, útočník Slavie přihrával pod sebe, kde byl Nico Stanciu, tentokrát ale jeho zakončení zblokoval obránce. Nico byl jako tradičně hodně aktivní, z přímého kopu branku jen těsně netrefil. Velmi blízko gólu byl Standa Tecl ve 20. minutě, když pronikl přes obránce a jeho přihrávku před branku si obránce tečoval tak, že směřovala mezi tyče, brankář Hrubý ale dobrým zákrokem míč vyrazil. Gólová radost tak propukla ve 21. minutě, kdy si Stanislav Tecl pokryl ve vápně míč a byl faulován stoperem Michalem Jeřábkem, nařízenou penaltu suverénně proměnil Nico Stanciu! 24. minuta nabídla vzrušení také na druhé straně, kdy Jan Chramosta dostal přihrávku na hraně ofsajdu a postupoval sám na Ondřeje Koláře, skvělým návratem vše uhasil Laco Takács. Na opačné straně si centr Lukáše Masopusta našel Stanislav Tecl, přesnou hlavičkou směřoval míč k tyči, dobrým zákrokem se opět zaskvěl Vlastimil Hrubý. Ve 29. minutě už neměl ale nárok, když se po pěkné přihrávce Nica Stancia dostal k míči Stanislav Tecl, který krásným pasem našel před prázdnou brankou Tomáše Holeše, jenž si připsal první soutěžní trefu v sešívaném dresu a hlavně zvýšil vedení na 2:0!
   Sešívaní ve druhé části kontrolovali míč a čekali na okénko, které se otevře v obraně Jablonce. Po dlouhé kombinaci sešívaných našel v jednom takovém okénku nádherným pasem Nicolae Stanciu Lukáše Provoda, který si míč ideálně zpracoval a překonal Hrubého – 3:0! Hádejte, kdo byl u čtvrtého gólu sešívaných. Opět to byl Nico Stanciu, tentokrát nasadil housle stoperovi Davidu Štěpánkovi, následně našel krásnou přihrávkou před prázdnou brankou Standu Tecla, který v poklidu dopravil míč do sítě. V 68. minutě skvělou patičkou poslal Nico vpřed Lukáše Provoda, jehož přesný centr našel Petara Musu, který z voleje na zadní tyči branku minul. V další gólové akci se nejdříve míče ve středu hřiště chopil Laco Takács, který krásným pasem našel naběhnutého Ibrahima Traorého, ten byl ve vápně faulován. Penaltu s velkým přehledem proměnil Júsuf Hilál, pro kterého to také byla první soutěžní trefa za Slavii.
   Sešívaní už si závěr pohlídali a Jablonec tak porazili s velkým přehledem 5:0!

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 0

Trenér: „Produktivita nás samozřejmě těší, rozhodující jsou ale získané body,“ říká Jindřich Trpišovský.
   „Jsem rád, že jsme, kromě úvodní fáze zápasu do prvního gólu, kdy jsme se někdy ne úplně dobře rozhodovali a poztráceli tak hodně míčů, navázali na výkon z Boleslavi. Na začátku byla hra rozkouskovaná, hráli jsme ale dobře do defenzivy a měli jsme dobré reakce po ztrátě míče. Určitě nám hodně pomohl ten první gól, protože do té doby jsme své šance neřešili dobře, i když Laco Takács jednou pěkně vystřelil a Standa Tecl měl dvě dobré akce. Jak ale říkám, pomohla nám ta penalta, po které jsme se trochu uklidnili, přišel další gól a ve druhém poločase se náš výkon stupňoval. Nebyl to úplný ideál, spousta věcí mohla být naší strany lepší, celkově jsme však předvedli kultivovaný výkon,“ hodnotí vysokou výhru nad třetím týmem tabulky trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



1. FK Příbram - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 2. června 2020, Příbram

Utkání: 1. liga 2019/20, 27. kolo

Sestavy:
Příbram:
Melichar – Dramé, Kingue, Nový, Antwi (68. Pazdera), Kvída (68. Škoda), Tregler, Polidar, Soldát (85. Hájek), Rezek (85. Cmiljanovic) – Zorvan (74. Slepička)
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela, Zima, Bořil – Traoré, Takács (69. Musa) – Masopust (59. Hellebrand), Stanciu (86. Frydrych), Provod – Tecl (87. Yusuf )
K zahrání rohového kopu se chystá Lukáš Provod.

Branky: 82. Musa 0:1

Průběh: V pořadí třetí utkání od pauzy zaviněné koronavirem odehrála Slavia na půdě poslední Příbrami. Z venkovního duelu si nakonec sešívaní odvezli tři body za výhru 1:0. V závěru rozhodnul střídající Petar Musa.
   Slavia vstoupila do zápasu velmi aktivně a už od samého začátku bylo na hřišti jasně vidět, že hraje tým z čela tabulky proti bojovníkovi o udržení v lize. Příbram ale dobře bránila a sešívané pouštěla pouze do náznaků šancí. V první patnáctiminutovce největší vzrušení na stadionu U Litavky způsobila tyčka Nica Stancia a následná branka Stanislava Tecla, kterou ovšem rozhodčí správně neuznali pro ofsajd. Do dobré příležitosti se sešívaní dostali až ve 30. minutě. Příbram udělala na polovině Slavie chybu ve výstavbě kombinace, čehož okamžitě využil rychlý Lukáš Provod, prchnul prakticky přes dvě třetiny hřiště a následně míč na hranici vápna přihrál Stanislavu Teclovi. Bohužel, útočník v červenobílém měl už balon příliš v úhlu, volil proto přihrávku pod sebe a Slavia tak ze slibné příležitosti vytěžila pouze rohový kop. Sešívaní pak od pětatřicáté minuty Příbram doslova zamknuli na její polovině a pustili se do souvislého obléhání branky Středočechů. Bohužel, branka z toho nevzešla. Nejblíže k jejímu vstřelení měl po dobré průnikové přihrávce Stanislav Tecl, který ale trefil pouze hlavu zasahujícího brankáře. Z těsné blízkosti pak v samém závěru hlavičkoval Ibrahim Traoré, ale mířil pouze vedle. První půle skončila nerozhodně 0:0.
   Úvodní minuty druhého poločasu přinesly podobnou podívanou, jako v prvním poločase. Slavia sice měla více ze hry, ale ve finální fázi hráči naráželi na dobrou obranu Příbrami a také vlastní nepřesnost. Příbramští navíc podnikali dobré protiútoky a zaměstnali i obranu sešívaných. První velkou šanci Slavie měl v druhém poločase až v 62. minutě Ibrahim Traoré. Ten se dobře uvolnil ve velkém vápně a dobře si našel centr od Vladimíra Coufala. Bohužel ale jeho střelu zlikvidoval brankář Melichar. Sešívané ale tato šance nakopla a bylo vidět, že chtějí za každou cenu výsledek utkání překlopit na svoji stranu. Vysvobození Slavie z nerozhodného stavu přišlo až v 82. minutě. Po centru Nica Stancia a skrumáži ve velkém vápně se míč dostal ke střídajícímu Petaru Musovi, ten se skvěle zorientoval, akrobaticky zvedl nohu a míč poslal přímo k tyči Melicharovi branky, čímž sešívané poslal do vedení 1:0. Tímto výsledkem pak i přes divoký závěr utkání skončilo a Slavia si tak připsala těsnou venkovní výhru a především důležité tři body do boje o titul.

Rozhodčí: Ondřej Pechanec

Diváci: 0

Trenér: „Je to hodně cenné vítězství, stejně jako zápasy před tím. Nelze se dívat na postavení soupeřů v tabulce, vše se mění a Příbram ukázala, že je poslední zápasy nesmírně houževnatý soupeř. Mají velký drajv a dobrou organizaci hry, hrají náročný styl a v svém prostředí jsou vždy nepříjemní. Vítězství si moc vážím i proto, že zápas potřeboval i trochu jiné atributy, než předchozí dvě utkání, a vidím, že je mužstvo schopné reagovat na různé situace i styl zápasů, v tom vidím velký posun. Samozřejmě to ještě nejsme a dlouho ani nebudeme my, bude trvat, než nahradíme odchody. Už teď ale na hráčích vidím určitou mentální sílu a schopnost vypořádávat se s nepříjemnými věcmi,“ hodnotí výhru nad Příbramí trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - FC Vktoria Plzeň
0 : 0

Datum: 7. června 2020, Praha, Eden
Lukáš Masopust se snaží prostřelit Aleše Hrušku. Tomu pomáhá obránce David Limberský.

Utkání: 1. liga 2019/20, 28. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela, Zima, Bořil – Ševčík, Holeš (90. Frydrych) – Masopust (87. Hellebrand), Stanciu, Provod – Tecl (87. Musa)
Plzeň:
Hruška – Řezník , Hejda , Brabec, Limberský – Bucha, Kalvach, Čermák – Kayamba (90. Havel) , Beauguel (90. Chorý ), Kovařík (71. Kopic )

Průběh: Sešívaní měli proti Plzní více ze hry, branky se ovšem nedočkali. V klíčovém souboji uhájili náskok na čele tabulky a do nadstavby půjdou jako lídři FORTUNA:LIGY.
   Sešívaní se sice nemohli pro jeden z vrcholů ligové sezony, pro zápas s druhou Plzní spolehnout na bouřlivou podporu domácích fanoušků, zato ale byli trenérovi Jindřichu Trpišovskému k dispozici už navrátilci z marodky Tomáš Holeš a Petr Ševčík, kteří společně s Nicolaem Stanciem utvořili středovou záložní trojici. Slávisté zahájili utkání proti Plzni jako právoplatní lídři tabulky, a to dominantně a se spoustou šancí před brankou soupeře. Ihned po čtyřech minutách málem na střílený centr Lukáše Provoda z levé strany dosáhl mezi penaltou a malým vápnem Lukáš Masopust, chyběly mu jen centimetry. Jen o pár minut později vymyslel Stanislav Tecl chytrým lobem přes obranu vyloženou střeleckou pozici pro Jana Bořila, ten ale tvrdou ránu nenasměroval pod břevno. V 17. minutě pokračovala dominance Slavie, kdy se výborně hrající Stanislav Tecl prodral po pasu Vladimíra Coufala z pravé strany do vápna. Přihrávkou pod sebe pak našel v lepší pozici Nicolaeho Stancia, toho ale na brankové čáře vychytal jeden z obránců. Ve 24. minutě byl u vzniku akce opět Vladimír Coufal. Tentokrát centrem našel ve vápně Lukáše Masopusta, který chytře sklepl Lukáši Provodovi, a ten svojí slabší, pravou nohou zamířil jen těsně vedle pravé tyče! Následovala vyrovnanější dvacetiminutovka, ale konec poločasu opět patřil sešívaným. Ve 43. minutě se po ose Ševčík-Tecl-Ševčík dostal míč na malém vápně k Lukáši Provodovi, jeho střelu ale na poslední chvíli zablokoval jeden z duchapřítomných obránců. Ještě před koncem poločasu mohl po brejku Stanislava Tecla otevřít skóre Lukáš Masopust, ale Hruška byl úspěšným zákrokem proti.
   Druhou půli sice začali aktivněji hosté z Plzně, největší příležitost Beauguela ale Ondřej Kolář s klidem pokryl, a tak mohli začít útočit opět sešívaní. V 58. minutě se sám před Hruškou zjevil Nicolae Stanciu, svůj pokus ale skrz nohy plzeňského brankáře nepropasíroval. V 67. minutě mohli udeřit z ojedinělého ofenzívního výpadu hosté. Řezník hledal ve vápně centrem Čermáka, a ten balon nebezpečně usměrňoval k zadní tyči. Naštěstí pro slávisty ale o chlup minul! Patnáct minut před koncem měli sešívaní další velkou příležitost. Petr Ševčík krásně vysunul na pravé straně Lukáše Masopusta, který obratem hledal před bránou Stanislava Tecla, ten ale na míč nedosáhl! Na poslední minutky vyslal Jindřich Trpišovský do hry Petara Musu a Patrika Hellebranda, následně pak i Michala Frydrycha. Na výsledku utkání to vliv ale už nemělo. Po bezbrankové remíze proti druhé Plzni sešívaní uhájili osmibodový náskok na čele tabulky. Zároveň si pojistili, že do nadstavby půjdou jako lídr FORTUNA:LIGY.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 0

Trenér: „Myslím, že to byl kvalitní zápas. Po dlouhé době musím říct, že byl souboj prvního s druhým týmem zase o fotbale. Byla tam spousta kombinačních akcí, oba týmy se snažily hrát maximálně konstruktivně. Odzadu tam bylo spoustu zajímavých situací. Z mého úhlu pohledu to byl dobrý zápas. Bohužel, obešel se bez toho nejdůležitějšího, a to jsou branky. Trochu nás mrzí, že ačkoliv byl výkon z naší strany velice dobrý, nedotáhli jsme některé věci do gólu. Na druhou stranu Plzeň potvrdila svoji kvalitu z minulých zápasů, byl to dobrý soupeř. I proto si vážím toho, jak jsme to odehráli a do kolika možností jsme se dostali. Kdybychom měli více klidu, mohli jsme jednu z těch situací vyřešit a zápas překlopit na svoji stranu. Celkově jsem rád, jak zápas proběhl. Musím říct, že za mě byli skvělí rozhodčí, přispěli ke kvalitě zápasu. Nebyla snad jediná sporná situace. Přispěly k tomu oba týmy, také mokrý terén. Škoda, že tu nemohli být diváci, výkony by byly ještě lepší. Z naší strany jsou tam pozitiva, ale samozřejmě nás mrzí, že jsme nevyhráli. Po takovém výkonu jsme mohli náskok navýšit,“ ví trenér sešívaných.
   Na výkonu Slavie viděl Jindřich Trpišovský velká pozitiva. Soupeře ale pochválil. „I Plzeň měla nebezpečné situace, jednou s Čermákem, potom Beauguelem. Měli tam i jedno přečíslení v první půli. V posledních vteřinách měli standardku. I takový zápas se dá prohrát. Z mého pohledu jsem maximálně spokojený s tím, jak jsme ten zápas odehráli. Proto je škoda, že jsme nevyhráli. Fotbal se hraje na góly a myslím, že my jsme k němu měli blíž. Byli jsme nebezpečnější. Pozitivní je, že máme lepší vzájemný zápas. Na druhou stranu cítíme, že kromě vstřelené branky našemu výkonu moc nechybělo. Takový zápas jsme mohli dovést k vítězství.“

Poznámky:
(slavia.cz)



FC Baník Ostrava - Slavia
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 10. června 2020, Ostrava - Vítkovice

Utkání: 1. liga 2019/20, 29. kolo
Petr Ševčík.

Sestavy:
Ostrava:
Laštůvka – Svozil, Procházka , Stronati – Fillo, Jánoš (70. Kaloč ), Jirásek (88.), Potočný (85. Baroš), Holzer – Kuzmanović (69. Hrubý, 84. Fleišman ), Smola (63. Reiter)
Slavia:
Kolář – Coufal (88. Júsuf ), Kúdela, Zima , Bořil – Ševčík, Traoré (80. Holeš) – Hellebrand (46. Masopust), Stanciu (90. Frydrych), Provod – Musa (46. Tecl (90.))

Branky: 14. Stanciu 0:1, 17. Svozil 1:1, 90 (+4). Masopust 1:2, 90 (+7). Stronati 2:2

Průběh: Už to vypadalo, že si sešívaní po gólu Lukáše Masopusta v nastavení odvezou tři body. Po divokém závěru ale Slavia vybojovala na půdě pouze Baníku remízu. Pro utkání 29. kola FORTUNA:LIGY na hřišti Baníku Ostrava trenér Jindřich Trpišovský na rozdíl od předchozích utkání udělal několik výrazných změn v sestavě. Poprvé po svém příchodu ze Slovácka dostal prostor v základní sestavě Patrik Hellebrand. Postavil se na pravý kraj zálohy, který obvykle patří Lukáši Masopustovi. Tomáše Holeše v záloze nahradil tradiční střední záložník Ibrahim Traoré a od úvodního hvizdu se na hrot postavil Petar Musa.
   Baník zvolil pro souboj s lídrem tabulky velmi defenzivní formaci s pěti obránci a podle toho vypadal i co do počtu ofenzivních šancí nepříliš potentní poločas. Navzdory tomu ale sešívaní na první gól nemuseli příliš dlouho čekat. U autové čáry ve vzdálenosti 30 metrů od branky fauloval loktem Fillo Nica Stancia a tento zákrok rozhodčímu neunikl. Míč si vzal sám faulovaný Nicolae Stanciu a ve chvíli, kdy každý včetně ostravského Laštůvky čekal spíše centr hledající hlavu jednoho z vyšších slávistů, jej excelentně zakroutil k bližší tyči – 1:0 pro Slavii! Radost ale sešívaným bohužel dlouho nevydržela. Hned o tři minuty později propadl rohový kop Baníku na zadní tyč k osamocenému Svozilovi, který míč procedil pod břevno – 1:1. Následovala delší doba bez výraznější útočné akce. Zatažený Baník kompaktně bránil a čekal na brejky a sešívaní dobývali domácí obranu. Vzrušení přišlo až ve 42. minutě, kdy se Nicolae Stanciu pokusil o tvrdou přízemní střelu, jejíž cestě na bránu zabránil v pádu až loktem Jánoš. Sudí však po konzultaci s videorozhodčím situaci jako penaltovou neposoudil. Více toho první půle nepřinesla a do kabin se šlo za nerozhodného stavu.
   O přestávce přichystal Jindřich Trpišovský ve snaze zvýšit útočný tlak dvojité střídání, kdy do hry poslal Stanislava Tecla a Lukáše Masopusta. A změna v aktivitě přišla téměř okamžitě. Ve 47. minutě se k odraženému míči jako první probojoval Lukáš Masopust, z první však přesně nezamířil. O minutu později dostal příležitost i druhý střídající Stanislav Tecl, když ho perfektním pasem vybídl k samostatnému úniku Nicolae Stanciu. Slávistická jedenáctka ale po prvním dotyku zaváhala a prostor ke střele už nedostala. Následovala pasáž vyplněná dobýváním zatažené obrany a fauly Baníku, který šel dokonce po druhé žluté Jiráska do deseti. Sešívaní se velmi obtížně dostávali do zakončení, a když už to vypadalo, že se jim to nepovede, přišla nádherná šajtle Lukáše Masopusta z 94. minuty, která vymetla šibenici Laštůvkovy branky a rozpoutala bouřlivé oslavy – 2:1! To však rozhodně nebylo vše, co dramatický závěr zápasu přinesl. V jedenácti hráčích nedohráli ani slávisté. Do sprch šel o pár minu dříve po druhé žluté kartě i Stanislav Tecl. Když už si mysleli sešívaní, že si do Prahy odvezou tři vítězné body, přišla v čase 96:45 velká rána. Z poslední akce zápasu, z rohového kopu udeřil Stronati a upravil výsledek na konečných 2:2.
   Plzeň v paralelně hraném utkání se Zlínem nezaváhala, náskok sešívaných se tak před posledním utkáním základní části FORTUNA:LIGY, které odehrají v neděli právě se Zlínem, smrsknul na šest bodů.

Rozhodčí: Ondřej Berka

Diváci: bez diváků

Trenér: „Utkání hodnotím negativně, přišli jsme o dva body. V prvním poločase jsme podali špatný výkon a museli jsme tak výsledek honit v druhé půli. Podařilo se nám dát v podstatě vítězný gól a záhy jsme sami inkasovali. Dostali jsme dvě laciné branky z rohových kopů, takže hodnocení musí být samozřejmě negativní,“ říká po remíze s Baníkem trenér Jindřich Trpišovský.
   Stav utkání byl dlouho vyrovnaný, až v nastavení poslal sešívané do vedení Lukáš Masopust. Už se tak zdálo, že sešívaní ukořistí cenné tři body, když z poslední akce zápasu domácí vyrovnali. „Z naší strany tam bylo více chyb. V momentě, kdy už měl být konec, tak jsme udělali faul na polovině hřiště a přišli jsme o míč a jednoho hráče. Poté jsme pozdě zareagovali na Fleišmana, který vyvážel balon, a následně jsme neuhlídali roh. Chyb bylo z naší strany hodně, na každé straně byl ale vyloučený hráč a na poslední roh šel ještě gólman. Panoval chaos a velké emoce, v takové chvíli je ale potřeba zachovat chladnou hlavu, ta situace se dala vyřešit. Roh Baníku pak byl skvělé koplý, spíš šlo ale o to zabránit té situaci, ze které to celé vzniklo,“ přibližuje trenér Slavie.

Poznámky:
(slavia.cz)

(???)


Slavia - FC Fastav Zlín
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 14. června 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2019/20, 30. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal, Zima, Kúdela (46. Takács), Bořil – Ševčík, Holeš (68. Traoré) – Masopust, Stanciu (86. Hellebrand), Provod – Musa (79. Frydrych)
Zlín:
Dostál, Simerský, Buchta, Conde , Džafić , Matějov (81. Cedidla), Bartošák (58. Fantiš), Bačo , Janetzký (81. Martinez), Tchanturishvili (75. Jawo), Poznar

Branky: 74. Masopust 1:0

Průběh: V posledním kole
Vladimír Coufal.
základní části FORTUNA:LIGY slávisté přemohli Zlín 1:0. O jediný gól utkání se postaral Lukáš Masopust. Do nadstavby jde tak Slavia s náskokem šesti bodů. V posledním kole základní části FORTUNA:LIGY, ve kterém sešívaní přivítali v Edenu FC Fastav Zlín, udělal trenér Jindřich Trpišovský oproti poslednímu zápasu v Ostravě dvě změny v základní sestavě. Do středu zálohy se po boku Petra Ševčíka postavil Tomáš Holeš, na své tradiční místo na pravém kraji záložní řady se pak vrátil Lukáš Masopust. Kvůli červené kartě z minulého kola chyběl na soupisce Stanislav Tecl, kvůli čtvrté žluté kartě ze stejného zápasu pak i Júsuf Hilál.
   Utkání, ve kterém chtěli udržet a případně navýšit šestibodové vedení, zahájili slávisté podle svých představ. Agresivně zlínské protihráče dostupovali a hned ve 4. minutě si vypracovali velkou příležitost ke vstřelení branky. Prudký centr Nica Stancia z volného kopu způsobil závar, na jehož konci se ve skvělé šanci ocitl Petar Musa. Brankář Dostál se ale hned na úvod vytáhl s povedeným zákrokem. Většina první půle byla ve znamení dobývání zatažené zlínské obrany. Moment, který mohl do osudu utkání významně promluvit, nastal po rohovém kopu Nica Stancia z 29. minuty, kdy si míč rukou zpracoval zlínský Poznar. Slávisté se ale penalty dožadovali marně, videorozhodčí totiž při následném přezkumu vyhodnotil, že se o porušení pravidel nejednalo. Do vyložených šancí se sešívaní dostávali obtížně, na konci půle si jich ale několik zvládli vypracovat. Ve 39. minutě se k hlavičce na hranici malého vápna po kombinaci na pravé straně dostal Ondřej Kúdela. Nezamířil ale přesně. A úspěšnější nebyl bohužel ani při největší šanci poločasu v jeho nastavení kapitán Jan Bořil. Jeho hlavu našel skvělým centrem Nicolae Stanciu, kapitána sešívaných ale vychytal připravený Dostál. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.
   Na úvod druhého poločasu přišla pro sešívané nepříjemná zpráva a s ní také spojené první střídání. V prvním poločase několikrát ošetřovaný Ondřej Kúdela odjel do nemocnice s podezřením na zlomeninu v oblasti nártu. Jeho místo na stoperu zaujal Ladislav Takács. Stejně jako v první půli nemusela Slavia na zajímavou příležitost ve druhém dějství dlouho čekat. Hned ve 46. minutě se ve skvělé pozici po propadlém rohu ocitl Lukáš Masopust, jeho technickou střelu ale Dostál vykryl. V 54. minutě svojí bojovností u pravé lajny připravil soupeře o míč Petr Ševčík a v gólové pozici našel Petara Musu. Vytáhlý útočník měl ale míč na dlouhou nohu, špatně zpracoval a následně vystřelil jen nepřesně. O pár minut později slávistům na chvíli zatrnulo. Míč dostal do sítě na druhé straně hřiště Simerský, radost Zlínu ale neumožnil pomezní, který si správně všiml ofsajdu. Na hřiště se ve snaze oživit hru dostal Ibrahim Traoré a zanedlouho se dokonce podepsal pod gól, kterého se sešívaní dočkali v 74. minutě. Po ose Bořil – Traoré – Stanciu se míč z levé strany dostal k Lukáši Masopustovi, který jej nehlídaný na zadní tyči uklidil do sítě – 1:0 pro Slavii! Zvýšit mohl jen o pár minut později Nicolae Stanciu, když z 30 metrů tlačil míč nártem pod břevno. Balon ale jen protáhl jednu ze sedaček za bránou na jižní tribuně. Mrzet ho to však nemuselo. Soupeř na jediný gól utkání už nedokázal odpovědět a slávisté tak zvítězili 1:0!
   Jelikož druhá Plzeň své utkání v Olomouci zvládla také vítězně, půjdou sešívaní po základní části ligy do nadstavby s šestibodovým náskokem.

Rozhodčí: Petr Ardeleanu

Diváci: bez diváků

Trenér: „Zápas jsme potřebovali rozhodnout co nejdříve, což se nám nakonec podařilo trpělivou hrou a především díky jednomu střídání. Utkání nás ale stálo hrozně moc sil, na konci to pro nás bylo náročné, teď v závěru ligy se kumuluje fyzická i psychická únava. Byl to náročný zápas, byli jsme ale trpěliví a mužstvo to velice dobře zvládlo,“ hodnotí vítězství nad Zlínem trenér Jindřich Trpišovský.
   Kvůli zranění kotníku musel v poločase střídat obránce Ondřej Kúdela. „Uvidíme, nevypadalo to vůbec dobře, v poločase ho kotník hodně bolel. Rentgenový snímek je zatím naštěstí čistý, bude ale ještě kontrolní rentgen, místo je oteklé a může tam být zranění překryté tím otokem. V první fázi to vypadalo nejhůř jak mohlo, uvidíme ale ve středu, jak to bude vypadat. Zatím se ale zdá, že kosti jsou v pořádku, je však třeba ještě zjistit, jaký je stav tkání okolo,“ přibližuje kouč Slavie.

Poznámky:
(slavia.cz)



FC Baník Ostrava - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 20. června 2020, Ostrava - Vítkovice

Utkání: 1. liga 2019/20, 1. kolo nadstavby
Tomáš Holeš.

Sestavy:
Ostrava:
Laštůvka – Pokorný, Stronati, Svozil, Fleišman , Jánoš, Kaloč (81. Drozd), Jirásek (64. Smola), Potočný (81. Baroš), Šašinka (56. Kuzmanović ), Lalkovič (65. Buchta)
Slavia:
Kolář – Coufal, Frydrych, Zima, Bořil – Ševčík (74. Traoré), Holeš – Masopust (82. Dorley), Stanciu (86. Takács), Provod – Tecl (86. Musa )

Branky: 13. Zima 0:1, 43. Bořil 0:2, 90. Buchta 1:2, 90 (+3). Musa 1:3

Průběh: Sešívaní podali proti Baníku Ostrava dominantní výkon a po gólech Davida Zimy, Jana Bořila a Petara Musy si odváží tři body za zasloužené vítězství 3:1. Pro první utkání skupiny o titul na hřišti Baníku Ostrava nemohl Jindřich Trpišovský počítat se zraněným Ondřejem Kúdelou, kterého nahradil v základní sestavě Michal Frydrych. Do základní sestavy se pak po odpykání jednozápasového trestu za červenou kartu z utkání právě v Ostravě vrátil Stanislav Tecl.
   Sešívaní měli Baníku co oplácet. Jen deset dní nazpět totiž na jeho hřišti přišli v hloubi závěrečného nastavení o tři body. A podle toho i vypadal začátek utkání, od kterého sešívaní vlétli ve velkém stylu. Hned ve 3. minutě Stanislava Tecla vysunul ve vápně šikovně Vladimír Coufal. Slávistického útočníka ale skvěle z úhlu vychytal Laštůvka. Slávisté pokračovali v útočné aktivitě a začátku utkání dominovali. Odměna za jejich snahu tak na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 14. minutě se rohový kop z kopačky Petra Ševčíka snesl na nohu Davida Zimy na hranici malého vápna. Ten nezaváhal a rozvlnil ostravskou síť – 1:0 pro Slavii! Domácí byli po většinu prvního poločasu stejně jako v minulém utkání spíše zatažení a k první větší šanci se dostali až ve 31. minutě. Po centru z levé strany se ke střele z hranice malého vápna dostal Potočný, Ondřej Kolář se ale vytasil se skvělým reflexním zákrokem! Ve 40. minutě mohli ale udeřit opět slávisté, jmenovitě Stanislav Tecl, kterého centrem přesně našel Nicolae Stanciu. Svoji hlavičku mířil slávistický útočník na zadní tyč, ale netrefil přesně. Smutnit ale slávisté nemuseli dlouho. Jen o malou chvíli později, ve 43. minutě, Nicolae Stanciu míč opět fantasticky zakroutil na nabíhajícího Jana Bořila. Ten šanci využil, jak se patří a míč hlavou nasměroval k tyči za záda bezmocného Laštůvky – 2:0 pro sešívané!
   Po změně stran se hra mírně uklidnila. O větší zrušení se v 62. minutě postarali opět až slávisté. Lukáš Masopust unikl po pravé straně a na středu, na hranici vápna našel Stanislava Tecla, který míč technickou střelou neomylně poslal k tyči. Radost ze třetího gólu ale netrvala příliš dlouho. Pomezní rozhodčí si správně všiml ofsajdového postavení, skóre tak zůstávalo 2:0. Sešívaní šli po celou dobu druhé půle jistě k vítězství, o to více bylo šokující snížení v 90. minutě, které všem připomnělo minulé utkání v Ostravě. Na 2:1 snížil po přesné přihrávce Kuzmanoviče rychlonohý Buchta, který obešel Ondřeje Koláře a nezaváhal v zakončení. Drama do poslední sekundy zápasu se ale nekonalo. O pojistku a třetí gól se obratem postarali střídající hráči. Oscar Dorley z levé strany přesně mezi malým vápnem a penaltou našel prostor, kam si seběhl Petar Musa. Na následnou střelu Laštůvska nedokázal zareagovat – 3:1!
   Více už utkání nepřineslo a slávisté se tak do Prahy vrací směrem k obhajobě titulu s extrémně důležitými třemi body!

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 1.722

Trenér: „Spokojenost panuje s výsledkem i výkonem, který jsme předvedli. Předvedli jsme jak dobrý výkon týmový, tak i ten individuální. Do zápasu jsme dobře vstoupili, pak nás za stavu jedna nula podržel Ondra Kolář, který chytil hlavičku Potočného, která nám mohla vše zkomplikovat. Kromě téhle situace a té, při které jsme inkasovali, to byl z naší strany velice dobrý výkon. Je dobře, že nás po brance Baníku Petar Musa s Oscarem vzápětí uklidnili. Jinak všechno v zápase vnímám jako pozitivní,“ hodnotí výhru v Ostravě trenér Jindřich Trpišovský.
   Sešívaní předvedli diametrálně odlišný výkon než před deseti dny, kdy se v Ostravě střetli s Baníkem v rámci 29. ligového kola. „Celkově jsme chtěli udělat vše jinak, soustředit se na náš výkon, aby hra měla plynulejší spád. Byl to ve výsledku hodně fotbalový zápas, padly čtyři góly, Baník měl dvě další šance, my tři nebo čtyři a neuznaný gól. Hrálo se, na rozdíl od minulého bojovného zápasu, nahoru dolů, hodně nám pomohl podařený vstup do utkání,“ těší kouče Slavie.
   Předvedený výkon si sešívaní dle trenéra mu sí přenést i do následujících zápasů. „Musíme takhle hrát, jsme technické mužstvo, musíme se soustředit na fotbal a hru samotnou, ne na nějaké situace, které nás od toho odvádějí. Musíme se soustředit na zvýšení pohybu a držení míče ve hře, což v zápase dělala obě mužstva a byl z toho ve výsledku hezký fotbal nahoru dolů,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)

(???)


Slavia - FC Viktoria Plzeň
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 24. června 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2019/20, 2. kolo nadstavby

Sestavy:
Lukáš Provod před brankou Plzně.
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela, Zima, Bořil – Traoré (86. Takács), Ševčík – Masopust (86. Oscar), Stanciu (88. Frydrych), Provod – Tecl (75. Musa)
Plzeň:
Hruška – Řezník (75. Kovařík), Hejda, Brabec, Limberský (88. Hubník) – Bucha (75. Hořava ), Kalvach , Čermák – Havel, Chorý (46. Beauguel), Kopic (63. Mihálik)

Branky: 69. Ševčík 1:0

Průběh: Šlágr skupiny o titul FORTUNA:LIGY přinesl jediný gól. Postaral se o něj Petr Ševčík a uvrhl Eden do oslav 20. ligového titulu.
   Ve druhém kole skupiny o titul FORTUNA:LIGY proti Plzni se nemohl Jindřich Trpišovský kromě dlouhodobě zraněných Davida Hovorky a Petera Olayinky spolehnout pouze na Tomáše Holeše, který se zranil při dopoledním rozcvičení. Do základní sestavy se naopak po doléčení zranění z utkání se Zlínem vrátil Ondřej Kúdela. Sešívaní za podpory domácích fanoušků, se kterými byli odloučení od začátku března, vlétli do zápasu ve velkém stylu a po několika nadějných, avšak nezdařilých průnicích si v 10. minutě vypracovali první gólovou příležitost. Nicolae Stanciu svým aktivním pohybem na levé straně rozpohyboval obránce, našel si prostor k centru a přesnou šajtlí míč naservíroval Lukáši Masopustovi mezi penaltu a malé vápno. Ten ale z voleje přestřelil! Ve 23. minutě se o další akci postarali stejní aktéři, role si však tentokrát prohodili. Lukáš Masopust o míč oloupil rozehrávající plzeňskou obranu a obratem hledal nabíhajícího Nica Stancia. Ten levačkou z velkého úhlu střílel nebezpečně, bohužel ale o kousek vedle Hruškovy vzdálenější tyče! Ačkoliv sešívaní kontrolovali hru, na další velkou šanci si museli fanoušci počkat až do 41. minuty. Míč se dostal několik metrů před vápnem k Ibrahimu Traorému, ten se skvělým dotekem uvolnil, protancoval kolem Hejdy a ten neměl jinou možnost, než ho před vápnem zfaulovat. Téměř každý na stadionu čekal, že se přímého volného kopu ujme Nicolae Stanciu, ale nebylo tomu tak. Ještě se teprve dorovnávali poslední krajní hráči ve zdi a do míče se za překvapivého načasování opřel Lukáš Provod, který jen těsně minul šibenici! Více šancí první půle nepřinesla a do kabin se šlo za bezbrankového stavu 0:0.
   Do Edenu sice mohla jen přibližně čtyři tisícovka fanoušků, podle atmosféry ve druhém poločasu to však nebylo vůbec poznat. Ti, kteří se na svá sedadla dostali, hnali sešívané dopředu skvělým povzbuzováním a odměnu jim mohlo přinést snažení Slavie už v 56. minutě. Stanislav Tecl se uvolnil na pravé straně k ostrému centru. Na něj ale nikdo nedosáhl a tak jen prolétl po malém vápně. Když už to začínalo vypadat na nervózní závěr šlágru skupiny o titul, sešívaní konečně udeřili! V 69. minutě Lukáš Masopust podnikl slamom okolo plzeňské obrany za pravé straně, míč naservíroval pod sebe Petru Ševčíkovi a ten jej do protipohybu Hrušky poslal přesně k tyči – 1:0 a Eden šel do varu!
   Zbývalo dvacet minut, ale drama se nekonalo. Sešívaní zkušeně nutili plzeňské do spousty faulů, hra se kouskovala a naopak hrozila z brejků Slavia. Zbytek utkání gól nepřinesl. S hvizdem hlavního rozhodčího tak bylo jasné, že Slavii letos v tabulce už nikdo nepřekoná!
   Sešívaní se tak mohli po zápase zaslouženě společně s fanoušky venku u stadionu radovat z 20. ligového titulu!

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 4.000

Trenér: „Bylo to strašně těžké utkání. Myslím si, že to byl velmi vyrovnaný zápas, oba týmy sehrály podobné utkání a rozhodly to maličkosti. Plzeň do utkání vstoupila mnohem lépe než minule, myslím si, že jsme v první půli byli hodně nervózní, až jsme se v některých situacích báli hrát, trochu jsme se nepoznávali. O půli jsme si to museli vyříkat. Pak jsme byli odvážnější, z čehož možná pramenil i gól. Zápas ukázal vyrovnané týmy, které předvedly, že aktuálně právem hrály o titul. Byly tam velice dobré výkony od obou celků. Jediné co, tak nebylo tolik šancí, jako v minulých zápasech. Od obou celků byla vidět velká kvalita hry na to, o jaké utkání šlo. Myslím si, že se všichni prezentovali velice dobře, navíc i rozhodčí byli skvělí. Na to, o co šlo a jak to bylo vyhecované, tak to zvládli skvěle. To vše přispělo k úrovni utkání. Na druhou stranu, ke gólu jsme měli v některých situacích blíže během zápasu, ale Plzeň skvěle kombinovala a měla dobrý výběr místa, zapojovala do kombinace řadu hráčů. Nám se je nedařilo tolik dostávat pod tlak. Nevím, jestli to bylo tíhou okamžiku, ale měli jsme trochu těžší nohy. Znovu ale říkám, že proti nám stál strašně těžký soupeř, byl to vyrovnaný zápas. Rozhodly detaily. V některých z nich jsme byli ve vápně přesnější,“ řekl po náročném duelu šťastný trenér Jindřich Trpišovský, jeden z hlavních strůjců slávistického úspěchu v posledních letech.
   Podle lodivoda sešívaných je obhajoba titulu velmi těžká. Proto si letošního triumfu váží o to více. „Pro mě je tohle o dost cennější, protože nás toho v této sezoně potkalo strašně moc, že bych to snad musel vyjmenovávat. Jako příklad uvedu koronavirus nebo těžká zranění některých hráčů a samozřejmě, když budu počítat Hovorku a Olayinku, tak i odchody osmi až devíti naprosto klíčových hráčů ze základní sestavy. Myslím si, že to by zamávalo s jakýmkoli světovým mužstvem, které je na čele někde v zahraničních ligách. První vlna přišla už v létě, kdy nám odešli strašně důležití hráči jako Deli nebo Ngadeu, Miňo Stoch, Jarda Zmrhal. Pak to pokračovalo Králem, Součkem, Škoďákem a Hušbou nebo dalšími, které bych musel vyjmenovat všechny. My jsme obhájili titul, jestli se nepletu, tak teď máme ještě více bodů než v minulé sezoně. I proto si toho strašně cením. V kádru je teď odhadem asi 70 procent hráčů, kteří tu loni nebyli a Plzeň si myslím, že je minimálně na stejných bodech jako loni. Jistě, měli jsme velký náskok, ale když vezmu všechny věci, co se děly okolo, hra bez diváků, Ligy Mistrů, Evropa, tak si i o to víc titulu vážím. Někdy jsem až dojatý, když vidím Zimiče, Lukáše Provoda nebo Petara Musu, kteří jsou tu pár měsíců, a přitom to mužstvo dokáží táhnout v takových těžkých zápasech. Musí nahradit ty hráče, co tu byli, to si málokdo uvědomuje. My jsme potřebovali nahradit reprezentanty, kteří odešli do velkých lig s hráči, kteří nejen začínají ve Slavii, ale i v lize,“ popsal starosti, kterých v letošním roce nebylo málo. I tak ale Jindřich Trpišovský podle svých slov tušil, že titul se svými svěřenci získá.
   „Bylo to celou dobu po té pauze. Už jak jsme do to ho vstoupili, tak jsem říkal i klukům, že když uděláme první tři zápasy devět bodů, Jablonec, Boleslav a Příbram, těžká utkání, tak tam si myslím, že jsme si všichni dokázali, že i přes změny mužstvo má svoji sílu, charakter, mentalitu a pracovitost. Myslím si, že met bylo více. Třeba vzájemné zápasy s Plzní, kdy jsme ani jeden neprohráli. Po koronaviru i přes absenci Olayinky jsem viděl, jak se kluci takticky sžili a hráli tak, jako to bylo na podzim,“ řekl.
   Za velký úspěch pak Jindra Trpišovský považuje i to, že od následující sezony bude mít Slavia na dresu u znaku dvě hvězdy, to díky zisku 20. titulu v historii. „Dvě hvězdy byly pro mě velkým cílem už vloni. Myslím, že jsem to někde v rozhovoru zmiňoval ještě přes ziskem loňského titulu. Měl jsem to v hlavě dlouho. Bylo to blízko a my cítili, že máme takové mužstvo, které k tomu může dokráčet. Pro mě i pro kluky je to hrozně moc. Teď totiž navázali na něco, co tu už před námi zanechalo spoustu dalších, skvělí hráči a trenéři, Plánička, Bican, Jarolím nebo Cipro. Všichni ti, co tu byli před námi. Víc jak jedno století něco střádali a my teď dokázali na dres přidat tu vysněnou druhou hvězdu. Vím, že si třeba někdo říká, že jsou důležitější věci, ale pro nás to znamená moc. Dotáhli jsme do cíle tu věc, kterou tady někdo začal před námi. Hvězdy už tam budou napořád. Třeba i na několik desítek let, než se těm po nás zase podaří přidat další. S klukama jsme si to říkali už v loňské sezoně, že je to mimo všeho ostatního, velké lákadlo," řekl a zmínil i další cíl, obhajobu postupu do základní skupiny Ligy Mistrů. „Co se týče Ligy Mistrů, ta je strašně daleko. Samozřejmě doufáme, že se bude hrát, ale nechci to zakřiknout, nikdo neví, co se stane ve světě dál. Abych řekl upřímně, v hlavě mám teď jiné starosti a nedokážu se nad tím úplně zamyslet,“ doplnil.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - FK Jablonec
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 28. června 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2019/20, 3. kolo nadstavby

Sestavy:
Lukáš Masopust a Joao Felipe.
Slavia:
Markovič – Coufal, Takács , Kúdela (33. Frydrych), Bořil (73. Filipe) – Stanciu, Ševčík (59. Traoré) – Oscar (73. Masopust), Júsuf (59. Hellebrand), Provod – Musa
Jablonec:
Hrubý (29. Hanuš) – Acosta, Černák (46. Macháček), Doležal (76. Velich), Hamalainen (68. Chramosta), Hübschman, Jeřábek, Krob , Pilík, Plechatý, Štěpánek

Branky: 8. Musa 1:0, 34. Ševčík 2:0, 58. Musa 3:0, 87. Masopust 4:0

Průběh: V prvním domácím utkání coby téměř jistý vítěz nejvyšší domácí soutěže přivítala Slavia v Edenu ambiciózní celek z Jablonce. Drama se ale nekonalo. Sešívaní zvítězili 4:0 díky dvěma gólům Musy a zásahům Masopusta i Ševčíka.
   Sešívaní vstoupili do utkání, kterého se již podruhé mohla účastnit i omezená skupina fanoušků, velmi aktivně. Na první pohled bylo všem jasné, že se hráči chtějí coby jistí vítězové letošního ročníku FORTUNA:LIGY předvést. V Edenu se tak hrál od samého začátku kombinační fotbal, kterému nechyběly ani šance. Do první vyložené příležitosti se po signálu z rohového kopu dostal kapitán Jan Bořil, hlavou ale mířil jen těsně vedle pravé tyče brankáře Hrubého. Na úvodní branku sešívaní příznivci ani tak nemuseli čekat moc dlouho. V 8. minutě zápasu se totiž nejprve na vlastní polovině míče zmocnil Nico Stanciu, rozjel nadějnou akci a po kombinaci s Lukášem Provodem nacentroval přesně na nohu Petara Musy, který poslal míč přímo do levého horního rohu branky. Slavia tak brzy vedla 1:0. V Edenu pak dál úřadovala Slavia a Jablonec se jen stěží dostával k delším pasážím, kdy by držel míč. Z kombinační hry sešívaných plynulo i několik slibných příležitostí. Jednu z těch největších měl Júsuf, ale jeho střelu zablokovali obránci Jablonce. Do další velké šance se dostal i Petar Musa, který ale tentokrát hlavou mířil vedle a druhou branku v zápase si musel počkat. Slavia se ale i přesto mohla v první půli ještě jednou radovat ze vstřeleného gólu. Individuální akci předvedl na levé straně hřiště Lukáš Provod, podařilo se mu i zakončit, jeho střelu zablokovali obránci, ale míč se odrazil přímo na nohu Petra Ševčíka. Ten už měl jednoduchou úlohu, ve které neselhal a ránou doprostřed prázdné brány stanovil konečné skóre první půle 2:0 pro letošního mistra.
   Ve druhé půli Slavia na hřišti pokračovala ve stejném trendu a snažila se Jablonec přehrávat po zemi. Začátek byl ovšem ze stran obou týmů o dost pomalejší než v první půli. Slavia zabrala až přibližně po deseti minutách hry a hned z toho byla další branka. Petar Musa v 58. minutě chytře využil zaváhání hostujícího stopera Štěpánka, důrazně ho obral o míč a pak chladnokrevně zakončil. Dal tak svoji druhou branku v utkání a celkově si zapsal 13. zásah v sezoně, čímž se vyšvihl na průběžné první místo mezi ligovými střelci. Následující minuty pak nabídly velký tlak sešívaných, ze kterého ovšem pramenily pouze velké šance. Tu vůbec největší měl Vladimír Coufal. Nico Stanciu chytře zahrál rohový kop přibližně dva metry za hranici velkého vápna, kde pravý obránce červenobílých čekal na svoji šanci. Jeho střela pak jen těsně minula branku Jablonce. Zbytek utkání dál dominovala Slavia, ale zápas se spíše dohrával, než že by měl závratné tempo. Výjimkou ovšem byla 87. minuta, na kterou si svoji druhou skvostnou asistenci v zápase schoval Nico Stanciu. Rumunský záložník našel krásným pasem střídajícího Lukáše Masopusta a ten se v momentě řítil sám na brankáře Jablonce. Tváří v tvář Hanušovi se nemýlil a zvýšil vedení už na 4:0. V samém závěru pak měl velkou šanci zkompletovat hattrick Petar Musa, ale z penalty nařízené po zákroku na Lukáše Provoda branku nedal. Gólman Hanuš byl chytřejší a střelu doprostřed brány zlikvidoval. Sešívané to ale mrzet nemuselo. S Jabloncem si hravě poradili a zvítězili 4:0.

Rozhodčí: Ondřej Lerch

Diváci: 2.800

Trenér: „Výkon v zápase byl z naší strany, až na určité pasáže, kdy jsme si na sebe trochu zvykali, a horší vstup do druhé půle, docela slušný. V některých fázích jsme mohli situace vyřešit lépe, než se nám to podařilo, celkově ale na výkonu nebylo pět změn v sestavě znát, v útočné ani obranné fázi. Samozřejmě to z naší strany nebylo bezchybné a je potřeba také brát v potaz, že Jablonci chyběli někteří klíčoví hráči. Celkově jsme se ale hodně tlačili dopředu a byl to dobrý zápas,“ hodnotí vysoké vítězství nad Severočechy trenér Jindřich Trpišovský.
   V prvním poločase musel z utkání po nezaviněném zranění střídat Ondra Kúdela, druhý poločas pak po srážce s hostujícím gólmanem nedohrál Oscar. „Ondra Kúdela má zranění svalového rázu, bohužel nám bude chybět do konce sezony. Jedná se pravděpodobně o rupturu. Uděláme ale vše pro to, aby byl v pořádku do startu přípravy. Oscar by měl mít naražené stehno, nemělo by to snad ale být nic vážnějšího a měl by nám být v příštím zápase k dispozici,“ přibližuje kouč Slavie.

Poznámky:
(slavia.cz)



FC Slovan Liberec - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 5. července 2020, Liberec

Utkání: 1. liga 2019/20, 4. kolo nadstavby

Sestavy:
Snímek z utkání Slavie s Libercem.
Liberec:
Nguyen - Fukala (88. Dvořák), Kacharaba, Karafiát, Mikula - Mara, Michal (79. Králíček) - Malínský (60. Černický), Beran, Zeman (79. Šulc) - Pešek (46. Sukisa)
Slavia:
Kovář - Holeš (61. Masopust), Frydrych, Zima - Coufal, Traoré, Hellebrand (60. Stanciu), Dorley, Kosek (61. Provod) - Júsuf (61. Tecl), Musa (75. Červ)

Branky: 34. Traoré 0:1, 45. Júsuf 0:2, 49. Musa 0:3, 80. Králíček 1:3

Průběh: V předposlední utkání letošního ročníku FORTUNA:LIGY narazila Slavia na vždy nebezpečný tým Liberce, pro něhož hrála i výhoda domácího hřiště. Platné mu to ale nebylo. Slavia jasně vyhrála 3:1.
   Slavia se pod Ještědem představila v netradiční sestavě a ostatně i rozestavení, kdy trenér Jindřich Trpišovský vsadil na model 3 – 5 – 2. Šanci v základní sestavě pak dostal třeba mladý krajní hráč Daniel Kosek. V prvním poločase se hrál na severu Čech vyrovnaný zápas. Slavia jako již jistý vítěz domácí soutěže neměla důvod hnát se bezhlavě do útoku. Na hráčích bylo navíc z počátku vidět, že na sebe nejsou tolik zvyklí, jako tradiční jedenáctka Slavie. Možná i proto se do první velké šance v zápase dostal liberecký Fukala. Jeho střela ale naštěstí šla do středu branky, kde ji spolehlivě pokryl Přemysl Kovář. V Liberci se pak hrál vyrovnaný fotbal, jako tradičně to na trávníku bolelo, Severočeši zkrátka nechtěli dát svoji kůži zadarmo. Slavia ale i tak šla do vedení jako první. Liberec v závěru první půle lacině fauloval u svého velkého vápna červenobílí toho ihned využili. K nadějné standardce se postavil Patrik Hellebrand a pravou nohou nadýchal centr až na zadní tyč, kam se balón dostal i s malým přispěním Tomáše Holeše. Na něj už na zadní tyči čekal Ibrahim Traoré a neomylně ho poslal za Nguyenovi záda. Sešívaní ale ještě neskončili a do hvizdu, který označuje konec první půle, přidali ještě jednu, nutno říci že krásnou branku. Ke standardní situaci z poměrně velké vzdálenosti se postavil Júsuf Hilál. Zamířil a přízemní střelou okolo špatně postavené zdi překvapil Nguyena na první tyči. Do kabin se tak šlo za příznivého stavu 2:0 pro sešívané.
   Druhé dějství začalo pro Slavii nejlépe, jak mohlo. Už po čtyřech odehraných minutách, ve 49. minutě za sebe skvěle dlouhý míč prodloužil Júsuf. Petar Musa pak využil zaváhání liberecké obrany a nádherným lobem překonal Nguyena. Znovu se tak osamostatnil na čele tabulky střelců FORTUNA:LIGY, kde u jeho jména svítí číslo 14. V momentě, kdy na časomíře svítila 64. minuta pak měl velkou šanci i Liberec, ale střela Berana mířila těsně vedle. Jednalo se ale o výjimku. Sešívaní totiž ve druhé půli vhondě prostřídali, na kvalitě ale neubylo. Na hřiště se totiž podíval i Nico Stanciu, Lukáš Masopust nebo v posledních utkáních skvěle hrající Lukáš Provod. Na hřišti se díky střídání ukázal i útočník Stanislav Tecl, jeden z nejobsazovanějších hráčů jara. I on se měl možnost zapsat se mezi střelce. Další skvělou průnikovou přihrávku na něj vymyslel Nico Stanciu, Tecl skvěle prchnul obraně a akci zakončil pokaženou přihrávkou pod sebe. Liberec proti sešívaným nesložil zbraně a v závěru korigoval skóre. Po rychlém protiútoku se prosadil střídající Králíček. O pár minut později znovu na druhé straně zahrozila Slavia. Nico Stanciu kroutil svůj volný přímý kop na zadní tyč, ale zasáhl pouze brankovou konstrukci. V 87. minutě se ještě sám na brankáře Nguyena řítil Lukáš Masopust, ale klička se mu nepovedla, a tak zůstalo pouze u velké šance. Stejně to dopadlo i u šance Stanislava Tecla v 89. minutě. Sešívané to ale mrzet nemuselo. V Liberci přesvědčivě zvítězili 3:1.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 2.488

Trenér: „V první půli jsme, i přes změny v sestavě, hráli velice dobře do defenzivy, naopak technická úroveň a ofenzivní složka nebyla z naší strany ideální. První poločas byl pomalý a trochu nezáživný, podařilo se nám ale dát dva góly ze standartek. Druhá půle naopak byla, i díky výsledku a množství mladých hráčů Liberce na hřišti, nahoru dolů. Měli jsme skvělé přihrávky na útočníky a za obranu, bohužel jsme proměnili zásluhou Petara jen jednu ze šancí. Naopak jsme ale udělali některé chyby do defenzivy, jednu z nich Slovan využil a zaslouženě potrestal. Do toho hromadného střídání v šedesáté minutě jsme hráli dobře, po něm jsme byli hodně nebezpeční, neproměňovali jsme ale šance, a naopak jsme nehráli dobře dozadu,“ hodnotí výhru nad Libercem trenér Jindřich Trpišovský.
   Spolu s předvedeným výkon ocenil trenér Slavie i hladké vítězství. „Výhra mě těší, pořád je to liga, dívalo se na nás hodně lidí a jsem rád, že jsme dokázali být koncentrovaní. Dobré byly i jednotlivé individuální výkony, slušný výkon předvedli i hráči, kteří nehráli na svém tradičním postu, jako Tomáš Holeš nebo Dan Kosek, který navíc debutoval. Míša Frydrych hrál po dlouhé době v podobném rozestavení, musel ubránit rychlého Peška a Malinského a myslím si, že to obrana zvládla velice dobře. Júsuf také ukázal, co v něm dříme, v těch minulých zápasech se mu to někdy nedařilo tolik ukazovat. Hodně mě potěšil i výkon Oscara a jak říkám, jsem spokojený s výkonem jak týmovým, tak těmi individuálními. Musím ale říci, že prvních dvacet minut jsme na tom byli technicky špatně,“ dodává kouč sešívaných.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - AC Sparta Praha
0 : 0

Datum: 8. července 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2019/20, 5. kolo nadstavby

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal, Zima, Frydrych, Bořil – Ševčík (90. Olayinka), Holeš (62. Traoré) – Masopust (86. Hellebrand), Stanciu (86. Oscar), Provod – Tecl (86. Júsuf)
Sparta:
Heča – Sáček, Štetina , Hancko, Hanousek – Hložek, Krejčí (90. Costa), Kanga, Dočkal (90. Vindheim), Karlsson (70. Frýdek) – Tetteh (46. Kozák )
Mistrovský tým Slavie pro sezónu 2019/20.

Průběh: Mistrovskou sezonu 2019/20 uzavřelo 296. derby, ve kterém si sešívaní vypracovali spoustu šancí, zůstaly ale neproměněny.
   První poločas letošního posledního duelu sešívaných v rámci FORTUNA:LIGY začal pořádně zostra. Na hráčích bylo od začátku vidět, že byť je soutěž rozhodnutá, derby je zcela výjimečný zápas, v němž pořadí v tabulce nehraje žádnou roli. Od první minuty to na hřišti jiskřilo, ale do šancí se v úvodu dostávala jen Slavia. V první velké příležitosti se červenobílí ocitli už v 7. minutě zápasu. Sparta zaváhala v obraně, čehož využil osvědčený nahrávač Nico Stanciu a za obranu poslal Standu Tecla. Ten ještě dobře míč potáhnul, pod sebou našel Lukáše Masopusta, ale těsně před střelou mu po balonu nohou sáhnul Hancko. Ještě větší šanci na vstřelení branky měli slávisté o sedm minut později a znovu u toho byl čerstvě nejlepší záložník letošního ročníku Nico Stanciu. Nádherně si poradil s obránci na levé straně a pod sebou našel úplně volného Vladimíra Coufala. Jeho střela ovšem orazítkovala jen břevno branky. Po divokém začátku se následně hra trochu uklidnila a nutno říci, že se do šancí dostávaly oba celky. Na sparťanské straně to byl především aktivní Tetteh, za sešívané se v šanci objevil Tomáš Holeš. Velkou příležitost měl po signálu ze standardní situace i Masopust, ale jeho střelu se obráncům Sparty podařilo zneškodnit. I proto se šlo v poločase do kabin za nerozhodného stavu 0:0.
   Druhá půle se pak nesla v podobném duchu, jako první poločas. Hra měla stále spád a Slavia si tvořila šance poměrně jednoduše. Největší měl Lukáš Masopust, ke kterému se míč dostal po rohovém kopu. Branka z toho ale nepadla, Heča byl připraven. Po pěkné akci středem hřiště zakončoval Nico Stanciu, také tentokrát jeho střelu Heča vyrazil. Velká příležitost přišla po centru Petra Ševčíka, kdy se do vzduchu skvěle pověsil Standa Tecl, jeho povedená hlavička se ale od břevna odrazila do tyče a následně zpět do hry. V závěrečné desetiminutovce byla hra hodně kouskována a další šance už nepřicházely. V nastavení přišel ještě do hry Peter Olayinka, který se vrátil po zlomenině nohy. Svůj návrat oslavil stylově, hne při prvním kontaktu nasadil housle Štětinovi. V nastavení měli sešívaní velkou šanci, kdy se ke střele ve vápně dostal Ibra Traoré, jeho ránu ale obrana zblokovala, míč se odrazil ke štěstí hostů na jejich kopačky.
   Sešívaní tak uzavřeli skvělou sezonu remízou v derby, ve kterém si vytvořili mnohem více nebezpečných šancí než soupeř z Letné. Oslavy tak mohly vypuknout!

Rozhodčí: Kamil Berka

Diváci: 5.000

Trenér: „Jediná kaňka je, že jsme nevstřelili kýženou branku," říká Jindřich Trpišovský.
   „Bezprostřední pocity jsou skvělé. Podařilo se nám obhájit titul, bylo to ještě těžší než ho získat poprvé. Kvůli odchodům hráčů i dlouhé jarní pauze, Plzeň na jaře hrála skvěle, my přebudovávali mužstvo a jsem rád, že jsme to nakonec zvládli a přiblížili se číslům z minulé sezony. Je to završení práce, které se dennodenně věnujeme, je jen škoda, že nemohlo být vyprodáno a na stadion se dostala jenom část fanoušků,“ hodnotí zisk titulu trenér Jindřich Trpišovský.
   Slávisty teď konečně čekají velké oslavy. „Bude to podobné jako loni, ale vždy v tu chvíli, kdy to získáte, je ten pocit silnější a oslavy větší. Teď je to ale na druhou stranu volnější, máme volné hlavy, bude to asi spíše přátelské posezení,“ říká kouč sešívaných a je především rád, že se liga po koronavirové krizi mohla dohrát. „Že se liga dohrála jsem si oddechl hodně, bál jsem se, že se zbytek sezony zruší. Je důležité, že se ročník podařil zachránit, bez ohledu na konečný výsledek je skvělé, že se vše dohrálo a nejsou žádné zbytečné spekulace. První tři týdny po začátku krize byly myšlenky nejčernější, báli jsme se, že se celoroční práce vyhodí do koše. Jsem proto rád, že se to nakonec dohrálo,“ těší trenéra Slavie.

Poznámky:

(slavia.cz)

(???)


Slavia - SKN St. Pölten
5 : 0 (3 : 0)

Datum: 5. srpna 2020, Rakousko, Laa an der Thaya

Utkání: přátelské
Matyáš Vágner.

Sestavy:

Slavia:
1. poločas: Kovář – Zima, Frydrych, Bořil – Coufal, Holeš, Stanciu, Ševčík, Provod – Tecl, Musa
2. poločas: Vágner – Masopust, Karafiát, Takács, Oscar – Traoré – Malínský, Beran, Hellebrand, Olayinka – Kuchta
St. Pölten:
Riegler – Maranda, Meister, Luxbacher, Baluensteiner, Muhamedbegović, Schulz, Daković, Messerer, Ljubicić, Lima

Branky: 1. Musa 1:0, 5. Holeš 2:0, 32. Zima 3:0, 84. Malínský 4:0, 88. Karafiát 5:0

Průběh: Sešívaní v prvním přípravném utkání porazili SKN St. Pölten vysoko 5:0. Gólově se prosadili Petar Musa, Tomáš Holeš, David Zima a po přestávce i posily Tomáš Malínský s Ondřejem Karafiátem. Jan Kuchta si připsal asistenci.
   Prvním soupeřem, se kterým sešívaní změřili na herním soustředění v Rakousku, byl tamní prvoligový SKN St. Pölten.
   Pro první poločas trenér Jindřich Trpišovský zvolil netradiční rozestavení 3–5–2, kdy se na hrotu představili pospolu Stanislav Tecl a Petar Musa. Pro zápas nebyl trenéru k dispozici zraněný Jan Sýkora a Ondřej Kúdela, který by se měl do plné zátěže vrátit v průběhu příštího týdne. Slávisté vlétli do utkání ve velkém stylu a ihned se dočkali odměny. Hned v 1. minutě se Petr Ševčík odhodlal k samostatnému průniku, při kterém obešel několik protihráčů. Ve vápně pak šikovně zasekl a zmátl tím nejbližšího obránce. Pak už jen míč naservíroval před odkrytou branku Petaru Musovi, který dělovkou nezaváhal – 1:0 pro Slavii! Než se rakouský celek stihl vzpamatovat z první inkasované branky, přišla druhá rána. U zrodu akce byl střelec prvního gólu Petar Musa, tentokrát ale v opačné roli. Skvěle totiž soupeře obral o míč a umožnil Nicu Stanciovi vysunout Vladimíra Coufala. Ten obratem našel Lukáše Provoda, který balon ostrým centrem poslal před branku na Tomáše Holeše, který u něj byl dříve než brankář Reigler – 2:0! Sešívaní hru zcela kontrolovali, na další zásah si ale museli počkat až do 32. Minuty. Petr Ševčík poslal míč přesně z rohu na nohu Nicolaeho Stancia, který číhal na vápně. Slávistická sedmička se do míče tvrdě opřela, ale v cestě do brány mu zabránila těla obránců. Jako první se však v následném závaru zorientoval Michal Frydrych, míč ještě přiklepl Davidu Zimovi, a ten jej neomylně poslal do sítě – 3:0 pro sešívané! Ve 39. minutě musela slávistická obrana řešit ojedinělou nebezpečnou šanci soupeře. Postup dva na jednoho však vyřešil s ledovým klidem Jan Bořil skvěle načasovaným obraným zákrokem. O pouhé dvě minutky později mohl po pasu Vladimíra Coufala zvyšovat Petar Musa, v bezprostřední blízkosti ho ale vychytal Riegler.
   Do přestávky se už skóre neměnilo. V půli druhé došlo k protočení celé jedenáctky a svou první porci minut dostaly i nové posily – Ondřej Karafiát, Tomáš Malínský, Jan Kuchta i Michal Beran. Právě poslední jmenovaný si na konci 65. minuty šikovně jedním dotykem vypracoval prostor ke střele, z hranice vápna ale tvrdým pokusem nezamířil přesně. V 77. minutě nepadl ani gól, ani slávisté nevymysleli nějakou krásnou kombinační akci. I přes to ale měli slávističtí fanoušky doma u obrazovek důvod k radosti. Poprvé od konce loňského října totiž do hry naskočil David Hovorka, který na podzim na hřišti Plzně utrpěl vážné zranění vazů v koleni. Důvod k další radosti, tentokrát už gólové, dostali slávisté v 85. minutě. Jan Kuchta míč skvěle vysunul rychlým postupem po pravé straně k vápnu soupeře, kde jej naservíroval před branku Tomáši Malínskému. Ten měl před sebou už jednoduchou úlohu a zvýšil na 4:0! Nebyl však jediným debutantem ve slávistickém dresu, který se dočkal gólu. O pouhé dvě minuty později se o branku postaral i Ondřej Karafiát, který se nejlépe zorientoval při závaru před brankou a upravil na konečných 5:0!

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: Jindřich Trpišovský: „Byl to poměrně slušný výkon i na míči. Musíme si uvědomit, že jsme přijeli teprve den před zápasem a kluci jsou nyní v nejhorší možné únavě. Pohybově nejsme tak, kdy bychom v nějakých situacích chtěli být. Hráli jsme každý poločas v jiném rozestavení a hlavně do toho prvního jsme vstoupili skvěle. První půle byla na několik brejkových situací soupeře velmi dobrá. Na druhou stranu my jsme to sami chtěli takhle hodně nahoru-dolu hrát. Bylo tam několik laciných ztrát, ale jinak zápas splnil, co měl. Ve druhé půli bylo znát, že jsme měli na hřišti spoustu mladších hráčů. Soupeř změnil také rozestavení a my jsme se s tím dvacet minut srovnávali. Pak jsme ale zápas dohráli velmi dobře. Bylo tam několik velmi zajímavých individuálních výkonů. Je vždy obrovsky zajímavé sledovat hráče, jak se popasují se situací, ve které se necítí úplně komfortně, když jsou unavení. Někdo si s tím poradí lépe, někdo hůře. Den předtím jsme měli těžký trénink, dopoledne před zápasem lehčí. Proti St. Pölten jsme se zaměřili na to, aby každý dostal 45 minut herní zátěže. Moc nám nepomohl ani herní terén, ale i takový nás během sezony potká. Celkově jsem se zápasem kromě jedné pasáže ve druhé půli spokojen.“

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - MOL Fehérvár FC
3 : 1 (0 : 1)

Datum: 8. srpna 2020, Rakousko, Frauenkirchen
Nicolae Stanciu.

Utkání: přátelské

Sestavy:

Slavia:
Kolář – Coufal (79. Frydrych), Zima, Karafiát (72. Takács), Bořil (79. Oscar) – Holeš (73. Malínský), Ševčík (57. Beran) – Masopust (64. Hovorka ), Stanciu (57. van Buren), Provod (73. Lingr) – Tecl (57. Musa)
Fehérvár:
Kovacsik – Fiola, Rus, Stopira, Hangya – Pátkai, Houri – Nego , Evandro, Petrjak – Zivzivadze (66. Kovács I.)

Branky: 9. Zivzivadze (pen.) 0:1, 48. Stanciu 1:1, 58. Musa 2:1, 63. Masopust 3:1

Průběh: Sešívaní díky zlepšenému výkonu ve druhé půli a fantastickým zásahům Nicolaeho Stancia, Petara Musy a Lukáše Masopusta otočili vývoj utkání proti MOL Fehérvár FC a zvítězili 3:1. Pro druhé přípravné utkání rakouského herního kempu proti MOL Fehérvár FC vyrukoval Jindřich Trpišovský na rozdíl od prvního zápasu s tradičním rozestavením 4–2–3–1. Poprvé v základní sestavě se objevil Ondřej Karafiát, mezi tři tyče se vrátila brankářská jednička Ondřej Kolář. Na hrot se od úvodu postavil Stanislav Tecl.
   Sešívaní do utkání proti druhému celku uplynulého ročníku nejvyšší maďarské soutěže vstoupili aktivně, ale inkasovali jako první. Jan Bořil v 7. minutě nezareagoval včas na pohyb křídelního hráče na hranici vápna a ve snaze o vypíchnutí míče jej fauloval. Rozhodčí nařídil penaltu a tu i přes to, že Ondřej Kolář vystihl stranu, proměnil Zivzivadze – 0:1. Ve 20. minutě si sešívaní mysleli, že by se také mohli dočkat výhody pokutového kopu. Lukáš Masopust byl ve vápně stažen jedním z bránících hráčů, jako důkaz mohl posloužit roztržený dres, který si záložník ze souboje odnesl. Rozhodčí však porušení pravidel nezaznamenal a penaltu neodpískal. Následovala pasáž hry, ve které bylo patrné, že soupeř do soutěžní fáze ročníku vstoupí o více než týden dříve než sešívaní, a tak se nachází i v jiné fázi přípravy. Sešívaní často ztráceli míče na středu hřiště a rychlé brejky museli hasit až obranní hráči. Ondřej Karafiát s kapitánskou páskou na paži jich sám několik takových skvělými skluzy na půlce přerušil. Ve 38. minutě si sešívaní vypracovali první větší příležitost ke vstřelení branky. Nicolae Stanciu způsobem sobě vlastním protancoval od rohového praporku do vápna přes několik hráčů, míč naservíroval Lukáši Masopustovi, ale ten jen napálil včas vyběhnuvšího stopera. O pouhé dvě minuty později musel na druhé straně Ondřej Kolář hasit další velkou příležitost Zivzivadzeho. Gól už ale do přestávky nepadl.
   Zatímco první půle mnoho fotbalové krásy nepřinesla, půle druhá vše fanouškům vynahradila. Už tři minuty po přestávce Petr Ševčík z rohu našel před vápnem čekajícího Nica Stancia. Ten se do padajícího míče nádherně opřel a z voleje vymetl levou šibenici branky Fehérváru – vyrovnáno 1:1! Stačilo pouhých deset minut a obrat byl dokonán. Střídající Petar Musa u lajny svým presinkem odzbrojil rozehrávajícího obránce, míč zavezl do vápna a pumelicí nedal brankáři šanci – 2:1 pro Slavii! Tím to však neskončilo. Soupeře, který byl tempem, s nímž Slavia vyběhla na trávník do druhého poločasu, očividně zaskočen, sešívaní dorazili jen o několik chvil později. V 63. minutě Lukáš Masopust krásnou táhlou střelou z 30 metrů vymetl pravý dolní roh maďarské branky a zakončil patnáctiminutovou show nádherných slávistických gólů – 3:1! Ve druhé půli se dostali na hřiště postupně kromě Petara Musy také David Hovorka, Mick van Buren, Michal Beran, Laco Takács, Oscar Dorley, Tomáš Malínský, Michal Frydrych a Ondřej Lingr, který se poprvé představil ve slávistickém dresu. V 88. minutě mohl vedení zvýšit Tomáš Malínský, když se krásně po rohu na krátko uvolnit při souboji jeden na jednoho. Následně se ale ve vápně unáhlil a v záklonu branku přestřelil. Povedený druhý poločas a celé přípravné utkání bylo bohužel ukončeno velmi nevybíravým zákrokem Fioly na Oscara Dorleyho. Střet vytyčené podrážky maďarského obránce s holení liberijského univerzála a následná strkanice byly tím posledním, co mohli diváci vidět.
   Sešívaní díky zlepšenému výkonu ve druhé půli a třem fantastickým gólům vývoj utkání otočili a zvítězili nad MOL Fehérvár FC 3:1, díky čemuž se můžou v přípravě stále pochlubit stoprocentní vítěznou bilancí.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 0 (bez diváků)

Trenér: „Vstoupili jsme do utkání špatně, udělali jsme zbytečnou penaltu, byli jsme pasivní. V první půli byl výkon celkově špatný, a to jak běžecky, což se dá vzhledem k různým fázím připravenosti pochopit, tak ale hlavně kompaktností. Neměli jsme žádnou organizaci hry a dělali jsme si zápas sami těžký," řekl pro klubový web Trpišovský.
   O přestávce měl k mužstvu velmi emotivní proslov. „Musíme se s tím poprat trochu jinak než v první půli. Ve druhém poločase se ukázalo, že to jde. Zlepšili jsme organizaci hry. Pomohli nám střídající hráči a také parádní góly," uvedl Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz // sport.aktualne.cz)



SK Dynamo České Budějovice - Slavia
0 : 6 (0 : 3)

Datum: 23. srpna 2020, České Budějovice, Střelecký ostrov

Utkání: 1. liga 2020/21, 1. kolo
6 branek nasázeli slávisté českobudějovickému Dynamu v prvním kole nejvyšší soutěže.

Sestavy:
Č. Budějovice:
Drobný – Čolić, Králik, Havel, Skovajsa (30. Kladrubský) – Čavoš (70. Valenta), Javorek – Jánošík (46. Brandner), Šulc , Mršić (46. Meszaros) – Matějka (70. Matějka)
Slavia:
Kolář – Coufal, Zima (76. Kúdela), Hovorka, Bořil – Traoré – Masopust (76. Olayinka), Ševčík (82. Lingr), Stanciu (76. Holeš), Provod (76. Musa) – Tecl

Branky: 1. Tecl 0:1, 5. Bořil 0:2, 26. Tecl 0:3, 58. Masopust 0:4, 64. Tecl 0:5, 86. Holeš 0:6

Průběh: Sešívaní na úvod ročníku 2020/21 FORTUNA:LIGY porazili domácí České Budějovice drtivým rozdílem 6:0. Hattrickem přispěl skvěle hrající Stanislav Tecl.
   Rozpis FORTUNA:LIGY určil, že slávisté ligový ročník 2020/21 zahájí na hřišti Českých Budějovic. K radosti trenéra i fanoušků se na utkání stihli připravit po vážných zraněních i David Hovorka s Peterem Olayinkou, přičemž první zmíněný dokonce nechyběl ani v základní sestavě, kde se na stopera postavil po boku Davida Zimy. Kromě toho byl zbytek sestavy velmi podobný té, se kterou sešívaní nastupovali na jaře – čtyři obránci a tři střední záložníci. Na hrotu dostal od úvodu přednost Stanislav Tecl a během prvního poločasu nenechal nikoho na pochybách, že se jednalo o správnou volbu. Už v 1. minutě si, jak má ve zvyku, seběhl za obranu, kde jej skvěle po zemi našel z pravé strany Petr Ševčík. Míč si dobře zpracoval, v zakončení zachoval klid a střelou na přední tyč poslal Slavii do vedení – 1:0! Domácí se ještě ani nestihli oklepat z toho, že hned od úvodu prohrávají, a přišel další zásah sešívaných. Na roh Nicolaeho Stancia si seběhl Stanislav Tecl a v nacvičené situaci prodloužil šikovně na zadní tyč, kde míč do odkryté branky poslal kapitán Jan Bořil – 2:0 pro sešívané! O tři minuty později mohlo být ještě veseleji, když servíroval nebezpečný míč do vápna z pravé strany Vladimír Coufal. Před Standou Teclem ale míč na poslední chvíli uklidil jeden z obránců. Co nevyšlo v minutě osmé, vyšlo o dvacet minut později. Nicolae Stanciu v pádu míč dokázal naservírovat unikajícímu Standovi Teclovi a ten jej s pomocí drobné teče obránce poslal za záda Drobného – 3:0!
   Pokud si někdo myslel, že se sešívaní ve druhé půli spokojí s pohodlným náskokem, byl rychle vyveden z omylu. Slávisté neustále soupeře neúnavně napadali, znepříjemňovali mu rozehrávku a nutili k chybám, ze kterých neváhali těžit. Nejprve z hranice vápna těsně vedle mířil Nico Stanciu, o chvíli později Drobný vychytal tvrdou ránu Standy Tecla. V 58. minutě už ale kapituloval. Stanislav Tecl unikl obraně a zasáhnout musel opět Drobný. Míč se ale jen odrazil k Lukáši Masopustovi, který zachoval potřebný klid, obešel všechny ležící a míč poslal do sítě – 4:0 pro Slavii! Pátá branka na sebe nenechala dlouho čekat, přišla v 64. minutě. Akci zahájil Nico Stanciu vyhraným soubojem a krásným centrem na Petra Ševčíka, kterého vysunul do vápna. Šéva dobře zpracoval a míč doslova posadil na hlavu Standovi Teclovi, který kompletoval hattrick – svůj první v sešívaném dresu a celkově druhý v kariéře. O první se postaral ještě v dresu Plzně v říjnu 2014 v zápase proti Mladé Boleslavi. Pohodlný výsledek umožnil trenérovi na konci zápasu výrazně protočit sestavu, ale i ta se gólově prosadila. V 86. minutě vyrazil Drobný technický pokus Petera Olayinky jen do míst, ve kterých číhal Tomáš Holeš. Ten neváhal a tvrdou ranou pod břevno uzavřel skóre zápasu – 6:0!
   Sešívaní vykročili do ročníku 2020/21 FORTUNA:LIGY proti Českým Budějovicím, jak nejlépe mohli, a to třemi góly v obou poločasech, hattrickem Standy Tecla, čistým kontem a třemi zaslouženými body.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 1.450

Trenér: „Nemůžu si představit lepší start. Je to první zápas sezony, navíc náročné venkovní utkání. Z první akce jsme dali gól, z první standardky další. Lepší to být nemohlo. V dobrém výkonu jsme až na dobré detaily pokračovali až do konce. I přes jednoznačný výsledek musíme ale vidět kvalitu Budějovic, které nás v první půli dostávaly do těžkých situací. Domácí měli dvě, tři gólovky, které Koli pochytal. Díky tomu máme nulu. Povedený začátek nám pomohl, donutil soupeře, aby s námi hrál nahoru-dolu,“ hodnotil výkon svých svěřenců Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - 1. FK Příbram
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 29. srpna 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2020/21, 2. kolo
Radost ze vstřelené branky.

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela , Hovorka, Bořil – Traoré (82. Malinský) – Masopust (61. Olayinka), Ševčík (80. Oscar), Stanciu (80. Holeš), Provod – Tecl (61. Musa)
Příbram:
Melichar – Nový (83. Baokye), Tregler, Kingue, Cmiljanovic – Soldát (69. Pinc), Pilík – Vávra (61. Antwi), Petrák (61. Hájek), Vais (61. Svoboda) – Rezek

Branky: 3. Provod 1:0, 18. Bořil 2:0, 90 (+4). Kolář z pen. 3:0

Průběh: Ve druhém ligovém zápase sešívaní porazili Příbram 3:0. V první půli se trefili Lukáš Provod a Jan Bořil, v nastavení zápasu se pak z penalty trefil také Ondra Kolář!
   Do druhého ligového zápasu udělal trenér Jindřich Trpišovský oproti utkání v Českých Budějovicích jednu změnu v sestavě, na pozici stopera tentokrát místo Davida Zimy nastoupil Ondřej Kúdela. Hned v první minutě vyslal nebezpečnou střelu na brankáře Příbrami Nico Stanciu, gólman Melichárek měl se zakončením velké problémy. Ve třetí minutě se už ale sešívaní radovali z gólu. Rohový kop Petra Ševčíka prodloužil na zadní tyč David Hovorka, kde uklidil míč do sítě Lukáš Provod. Druhé trefy se Slavia dočkala v 18. minutě. Vše začala dlouhá kombinace sešívaných, na jejímž konci přišel do vápna centr z kopačky Vladimíra Coufala, na který si na přední tyči naskočil kapitán Jan Bořil a uklidil míč přesně k zadní tyči! Kapitán Slavie byl při chuti a dostal se do další dobré příležitosti, tentokrát se opřel do míče po centru Ibrahima Traorého, zakončoval ale nad. Do další velké šance se opět dostal Jan Bořil! Vladimír Coufal našel na zadní tyči Lukáše Provoda, který vracel míč před branku, kde se však nikdo ze sešívaných k zakončení nedostal. Míč se však ještě dostal k nohám Lukáše Masopusta, který našel Jana Bořila, ten ale svým zakončením trefil tyč! Střelu Standy Tecla pak obrana dokázala zablokovat. Do šaten se tak šlo za stavu 2:0 pro červenobílé.
   Dominance Slavie pokračovala i ve druhém poločase, Ibra Traoré v 52. minutě našel v dobré pozici Lukáše Masopusta, který ale branku přestřelil. Slávisté hodně drželi míč a nepouštěli soupeře vůbec do hry. Dvě slepené šance si vypracovala Slavia kolem 70. minuty. Nejprve Petera Olayinku v dobré pozici vychytal Melichar, ve druhé situaci pak střelu Ibrahima Traorého zastavil chumel těl před brankou. 79. minuta pak přinesla povedení zakončení Petara Musy zpoza vápna, brankář Příbrami míč vytáhl na roh. Na poslední desetiminutovku pak přišel do hry také Tomáš Malínský, pro kterého to byl debut v červenobílých barvách. V 83. minutě centroval do vápna opět Vladimír Coufal, míč si ve vápně zpracoval osamocený Tomáš Holeš, pálil ale nad. V nastavení si za obranu naběhl Lukáš Provod a byl faulován v pokutovém území, hlavní rozhodčí bez váhání nařídil pokutový kop. A když už museli diváci ve druhém poločase čekat na gól až do samotného nastavení, stálo to za to! K rozehrávce pokutového kopu se postavil Ondra Kolář a penaltu s přehledem proměnil!
   Sešívaní tak na ve druhém ligovém duelu jasně přehráli Příbram 3:0.

Rozhodčí: Onřej Ginzel

Diváci: 4.869 (limit 5.102)

Trenér: trener

Poznámky:
(slavia.cz)



FK Pardubice - Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 12. září 2020, Praha, Vršovice, stadion Bohemians

Utkání: 1. liga 2020/21, 3. kolo

Sestavy:
Pardubice:
Boháč – Prosek , Šejvl, Toml, T. Čelůstka (83. Pfeifer) – Jeřábek (C) – Cadu (66. Ewerton), Solil , Tischler, Surzyn (66. Sláma) – P. Černý (53. Petráň)
Slavia:
Kolář – Coufal, Hovorka , Kúdela, Bořil (C) – Ševčík – Masopust (76. Oscar), Stanciu (90. Takács), Provod (90. Lingr), Olayinka (46. Traoré ) – Tecl (46. Musa )

Branky: 38. Tischler 0:1, 51. Musa 1:1
Petar Musa.

Průběh: Ve třetím ligovém utkání remizovali sešívaní v Ďolíčku s Pardubicemi 1:1, za Slavii se prosadil Petar Musa.
   Oproti domácímu duelu s Příbramí udělal trenér v sestavě jednu změnu v zahajovací jedenáctce, místo Ibrahima Traorého nastoupil Peter Olayinka, který se postavil na levé křídlo místo Lukáše Provoda, ten zaujal pozici ve středu záložní řady. Do první velké příležitosti se v Ďolíčku dostali domácí Pardubice. Na přihrávku za obranu si naběhl Cadu a šel sám na Ondřeje Koláře, svou akci ale zakončil nepřesnou střelou. 10. minuta přinesla také šanci Slavie. Na roh Nica Stanciua si naskočil Ondřej Kúdela, v dobré pozici ale hlavičkoval pouze do prostoru, kde byl připraven brankář Boháč. Ve velké šanci byl po zblokované střele Jana Bořila Stanislav Tecl, který byl sám před brankářem, pálil ale nad branku. Ve 38. minutě se z gólu radovaly Pardubice. Emil Tischler obral o míč Davida Hovorku a postupoval sám na branku Slavie, svůj samostatný únik zakončil přesnou střelou.
   V poslední minutě první půle se ke střele dostal Nico Stanciu, Boháč ale jeho ránu skryl v rukavicích. Do druhého poločasu už nezasáhli Stanislav Tecl a Peter Olayinka, které na hřišti nahradili Petar Musa a Ibrahim Traoré. Po pěti minutách na hřišti se chorvatský střelec dokázal prosadit! Petar Musa si naskočil na centr Petra Ševčíka od rohového praporku a přesnou hlavou k tyči nedal golmanovi šanci! Hodně nebezpečnou situaci si vytvořili domácí po standardní situaci, na kterou vybíhal Ondřej Kolář, těsně před brankářem sešívaných ještě ofenzivní hráč hostů dokázal míč tečovat, na poslední chvíli ho však před brankovou čarou odvrátil Jan Bořil. Obrovskou šanci měl v 80. minutě Vladimír Coufal, kterého pěkným centrem našel Petar Musa, hlavička pravého beka Slavie se ale o zem odrazila nad branku. V 87. minutě se k míči ve vápně dostal opět Petar Musa, uvolnil se přes obránce a svou ranou jen těsně minul zadní tyč branky. V nastavení zápasu se pak Petar Musa dostal do další příležitosti, tentokrát jeho střelu zblokovala obrana, následnou střelu Petra Ševčíka Boháč vyrazil.
  Slavia tak remizovala s Pardubicemi 1:1. Další ligový duel odehrají sešívaní v pátek 18. 9., kdy v Edenu přivítají Teplice.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 2.671 (omezení)

Trenér: „Bod je málo, víc jsme si ale nezasloužili. Možná i ten jeden bod je pro nás zlatý. S tím, jak zápas probíhal, můžeme být za remízu ještě rádi,“ hodnotí utkání s ligovým nováčkem trenér Jindřich Trpišovský.
   Hra sešívaných se v mnoha ohledech podobala nepovedenému jarnímu zápasu proti Bohemians hraném taktéž v Ďolíčku. „Výsledek je daný naším výkonem, ničím jiným, i když je pravda, že jsme tady na jaře udělali obdobnou chybu jako proti Pardubicím. Hřiště v Ďolíčku je opticky menší a soubojovější, kdo chce ale vítězit, musí se srovnat se všemi podmínkami. Pardubice navázaly na první dva ligové výkony, jsou velice organizované, kromě bojovnosti a nasazení ale nepostrádají ani fotbalovou kvalitu. My jsme je nedokázali donutit k nějakým chybám a domácí tak získali zasloužený bod,“ uznává kouč Slavie.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - FK Teplice
5 : 1 (3 : 0)

Datum: 18. září 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2020/21, 4. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Coufal , Kúdela, Zima, Bořil (52. Karafiát) – Holeš (76. Tecl) – Olayinka, Stanciu (52. Lingr), Ševčík (52. Takács), Provod – Musa (71. Kuchta )
Teplice:
Grigar – Nazarov (13. Kodeš), Heidenreich ) (19.), Vondrášek, Černý, Mareček, Trubač (72. Knapík), Žitný (82. Ljevaković), Vukadinović, Moulis (82. Hyčka), Řezníček (13. Mareš)
Peter Olayinka.

Branky: 2. Olayinka 1:0, 13. Stanciu 2:0, 27. Musa 3:0, 53. Holeš 4:0, 63. J. Mareš z pen. 4:1, 68. Takács 5:1

Průběh: Ve čtvrtém kole FORTUNA:LIGY hostila Slavia Teplice. Sešívaní berou tři body díky vysoké výhře 5:1.
   Do duelu s Teplicemi udělal Jindřich Trpišovský několik změn v sestavě. Ve stoperské dvojici po boku Ondřeje Kúdely naskočil David Zima, trojici ve středu zálohy tentokrát tvořili Petr Ševčík, Nico Stanciu a Tomáš Holeš. Na křídlech naskočili Lukáš Provod a Peter Olayinka, na hrotu pak Petar Musa. Vstup do utkání se Slavii povedl parádně. Petr Ševčík posunul ve středu hřiště míč Lukáši Provodovi, který ho zatáhl až k vápnu soupeře, přesnou přihrávkou našel Petera Olayinku, a ten s lehkou tečí překonal Grigara v brance Teplic! 13. minuta přinesla druhou gólovou radost sešívaných! Vladimír Coufal si na pravé straně narazil míč s Lukášem Provodem, pronikl do vápna, přihrávkou pod sebe vrátil míč na Nica Stancia, který krásnou ranou z dálky zvýšil na 2:0. Velkou příležitost měl v 18. minutě Petr Ševčík, kterému parádně sklepl míč Petar Musa, záložník sešívaných ale v dobré pozici z vápna střílel nad. V 19. minutě si Petar Musa obhodil Davida Heidenreicha a postupoval sám na brankáře, stoper Teplic našeho útočníka fauloval, za což viděl červenou kartu. Další velkou šanci měl chvíli na to Tomáš Holeš, který se dostal k míči po sklepnutí Jana Bořila, pálil ale nad. Na 3:0 zvyšoval Petar Musa, který využil zaváhání v rozehrávce Teplic a uklidil míč do odkryté branky. Do šaten se tak šlo za stavu 3:0 pro sešívané.
   Po sedmi minutách druhé půle se Slavia radovala počtvrté! Sešívaní krásně zakombinovali na půlce soupeře, na konci celé akce přihrál Vladimír Coufal do středu hřiště na Tomáše Holeše, a ten parádní ranou vymetl šibenici teplické branky. Teplice se dočkaly gólu v 63. minutě, kdy Daniel Trubač dostal míč za obranu, ve vápně ho následně fauloval Vladimír Coufal a nařízenou penaltu proměnil Jakub Mareš. 68. minuta pak ale přinesla další zásah sešívaných. Ondřej Lingr posunul míč do vápna na Petera Olayinku, který obešel obránce a přesným centrem našel Ladislava Takásce. Náš stoper, který přišel na hřiště jen o chvíli dříve, hlavou neomylně usměrnil míč do sítě. V 81. minutě postupoval sám na Grigara Jan Kuchta, brankáře Teplic ale nepřekonal. Do dvou nadějných pozic se dostali Ondřej Lingr a Lukáš Provod, ani jeden z nich ale nemířil přesně. V nastavení pak hlavičkoval Ladislav Takács jen těsně mimo tyče.
   Slavia se tak na první zápas play-off Ligy mistrů naladila parádně, Teplice v Edenu porazila 5:1!

Rozhodčí: Emanuel Marek

Diváci: 10.185 (omezení)

Trenér: „Zápas se pro nás od začátku dobře vyvíjel, z první střely jsme dali gól, pak se nám podařilo přidat další branky a byla červená karta. Okolnosti v zápase nám šly na ruku. Je těžké kvůli tomu zápas hodnotit, pro Teplice to byla složitá situace, my pak alespoň měli možnost prostřídat hráče, kteří zatím tolik nehráli. Určité pasáže byly dobré, další tolik ne, je to pro nás cenný studijní materiál. Některé góly a akce byly krásné, vrátili jsme se trochu k výkonům před repre pauzou, hrálo nám do karet i dobře připravené hřiště. O to více mě pak mrzí situace, kdy jsme se mohli tlačit více do zakončení a přidat další branky,“ hodnotí utkání s Teplicemi trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - FC Midtjylland
0 : 0

Datum: 22. září 2020, Praha, Eden

Utkání: Liga mistrů, 4. předkolo

Sestavy:
Horní řada: Hovorka, Holeš, Olayinka, Zima, Kolář,
dolní řada: Coufal, Ševčík, Masopust, Tecl, Bořil, Stanciu.
Slavia:
Kolář – Coufal, Hovorka, Zima, Bořil – Holeš – Masopust (71. Provod), Ševčík, Stanciu (90. Takács), Olayinka – Tecl (59. Musa)
Midtjylland:
Hansen – Andersson, Sviatchenko, Scholz, Paulinho - Onyeka, Cajuste, Evander (76. Anderson) - Dreyer (67. Sisto), Mabil, Kaba (74. Brumado)

Průběh: Sešívaní se v prvním utkání play-off Ligy mistrů neprosadili a do Dánska tak pojedou s výsledkem 0:0.
   Sešívaní zahájili v Edenu cestu do základní skupiny Ligy mistrů proti dánskému FC Midtjylland. Na rozdíl od loňského dvojzápasu s Kluží tak Slavia startovala v domácím prostředí, kde se bohužel musela obejít bez podpory sešívaných fanoušků. Trenér Jindřich Trpišovský nebyl při volbě sestavy limitován žádnými zdravotními potížemi hráčů, pouze počtem míst na soupisce pro Ligu mistrů. Ve stoperské dvojici nastoupil David Zima společně s Davidem Hovorkou. Před nimi ve středu hřiště od úvodních minut operuje trojice ve složení Nicolae Stanciu, Petr Ševčík a Tomáš Holeš, který se v posledním ligovém utkání s Teplicemi blýskl skvělým výkonem. Práci na krajích zálohy zastali Lukáš Masopust s Peterem Olayinkou a na hrotu nastoupil od úvodního hvizdu Stanislav Tecl. Začátek utkání měl poklidné tempo, poprvé zahrozili v 11. minutě sešívaní, kdy Lukáš Masopust prověřil tvrdou střelou z velkého vápna hostujícího brankáře Hansena. Ve 14. minutě přišla největší šance prvního poločasu, Peter Olayinka se uvolnil a postupoval do vápna, hledal v druhé vlně nabíhajícího Jana Bořila, který tvrdou ránou mířil pouze do rukavic připraveného gólmana hostů. Ve 29. minutě se ocitli v brejku Dánové, jejich nadějný únik ale na poslední chvíli zastavil přesným skluzem kapitán sešívaných Jan Bořil. Ke konci první půle z přímého kopu z nadějné pozice mířil Nicolae Stanciu mimo tři tyče. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 0:0.
   V úvodu druhého poločasu zkoušel pozornost brankáře hostí Nico Stanciu, jeho pokus skončil v náručí připraveného Hansena. V 59. minutě poprvé zahrozili hosté, šance to byla obrovská. K centru se po standardní situaci dostal Kaba, jeho hlavičku skvělým zákrokem zlikvidoval Ondřej Kolář. Druhý poločas přinesl ve své druhé části hlavně tuhou bitvu ve středu pole. V 84. minutě znovu zahrozili hosté. Vladimír Coufal nejprve obranným zákrokem zachránil situaci dva na jednoho. Vzápětí musel opět zasahovat Ondřej Kolář, kdy vyrážel nebezpečnou ránu zblízka hostujícího kapitána Sviatchenka. V závěru utkání měli více ze hry sešívaní, tlak a několik rohových kopů však nedokázali potvrdit brankou. V posledních vteřinách zápasu se blýskl opět Ondra Kolář, když hbitě vytáhl sražený centr. Do odvety tak půjdou Slávisté po bezbrankové remíze z domácího prostředí. Odvetný duel play-off Ligy mistrů na půdě úřadujícího mistra Dánska je na programu ve středu 30. září od 21:00. Už v sobotu 26. 9. ale čeká sešívané další ligové kolo, od 19:00 přivítají na domácí půdě Slovácko.

Rozhodčí: Cüneyt Çakir (Turecko)

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Když vezmeme v potaz průběh zápasu, tak je pro nás výsledek dobrý. Vidíme, jak silný protivník proti nám stojí. Sestava byla laděná tak, abychom byli stoprocentní v defenzivě a nedostali branku, i když jsme domácí prostředí chtěli využít ke vstřelení branky. Výsledek nakonec bereme, Koli nám chytil dvě šance. Mrzí mě, že v tom nervózním začátku jsme se lépe neprosadili, pak se ale zápas vyrovnal. Proto je pro nás nakonec konečný výsledek pozitivní,“ hodnotí bezbrankovou remízu s Midjyllandem trenér Jindřich Trpišovký.
   „Zápas byl hodně podobný tomu s Genkem před dvěma lety. Také to bylo oboustranně hodně opatrné, i když tohle je trochu jiný tým, jedná se o mimořádně fyzicky vybaveného soupeře. Průběh ale byl podobný, minimum šancí na obou stranách a venku pak byl vstřelený gól velká výhoda. Takže podobnost po prvním zápasem tam je a doufám, že to stejné bude i po druhém utkání,“ doufá kouč sešívaných.
   Do odvety je dle trenéra Slavie co zlepšovat. „Přál bych si více ofenzivních situací, soupeř je ale defenzivně laděný, mají skvělé dva středové štíty, dostávají málo gólů, těžko se proti nim prokousává do šancí. Jsou dobří v soubojích, rozhodování i standardních situacích. Nechtěli jsme vytahovat tolik hráčů do ofenzivy, protože inkasovaný gól z brejku by nám to do odvety hodně zkomplikoval. Jejich kvalita v přechodu nahoru a rychlost je hodně veliká. Venku budeme mít výhodu většího tlaku na soupeře a budeme si moci dovolit více riskovat do ofenzivy,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - 1. FC Slovácko
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 26. září 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2020/21, 5. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář - Karafiát (84. Coufal), Kúdela , Zima, Oscar - Malínský (85. Sima), Traoré, Takács, Lingr (74. Masopust) - Kuchta (74. Provod), Musa (45. Tecl)
Slovácko:
Nemrava - Kalabiška , Kadlec, Hoffmann (81. Kliment), Reinberk - Daníček - Navrátil , Havlík, Sadílek (87. Kubala), Petržela (65. Kohút) - Cicilia

Branky: 2. Kúdela z pen. 1:0, 35. Kúdela 2:0, 90. Provod 3:0

Průběh: Sešívaní zvládli domácí utkání se Slováckem na výbornou! Dvakrát se prosadil Ondra Kúdela, v závěru pečetil výhru 3:0 Lukáš Provod.
   Trenér Jindřich Trpišovský vyslal na hřiště oproti posledním duelům výrazně obměněnou základní sestavu. Do branky se tradičně postavil Ondřej Kolář. V obraně tentokrát nastoupili Ondřej Kúdela, David Zima a Ondřej
Nová posila Ondřej Lingr.
Karafiát. V pětičlenné záložní řadě vyběhli na hřiště Tomáš Malínský, Ibrahim Traoré, Ladislav Takács, Ondřej Lingr a Oscar, na hrotu pak Petar Musa s Janem Kuchtou. Pro Ondřeje Karafiáta, Tomáše Malínského, Ondřeje Lingra a Jana Kuchtu to je první soutěžní start v základní sestavě Slavie. Na lavičce byl poprvé připraven útočník Abdallah Sima, který v dosavadní části sezony hrával za B-tým a který v létě do Slavie přišel z Táborska. Úvod utkání opanovala, jak je z posledních domácích ligových utkání zvykem, Slavia. Po střele Ladislava Takácse se objevil v šanci Jan Kuchta, který byl stažen a rozhodčí bez váhání nařídil pokutový kop. Míč si postavil kapitán Ondřej Kúdela a s přehledem dal Slavii vedení už v 2. minutě. V 7. minutě mohlo být ještě veseleji, Ondřej Lingr průnikovou přihrávkou našel nabíhajícího Tomáše Malínského, jehož přízemní centr uklidil do branky hostů Jan Kuchta. Radost však byla předčasná, protože se Tomáš Malínský před finální přihrávkou nacházel v offsidovém postavení. Pěknou střelu Tomáše Malínského z voleje přinesla 22. minuta, jeho pokus ale minul branku soupeře. Ve 22. minutě už se slávisté radovali podruhé, Ondřej Kúdela z voleje po rohovém kopu nádherně vymetl dolní roh branky Slovácka. Závěr poločas přinesl spoustu tvrdých zákroků ze strany hostů. Do kabin se tak o poločase šlo za stavu 2:0 po dvou přesných zásazích kapitána Kúdely.
   Do druhé půle vstoupili slávisté aktivně, Střídající Stanislav Tecl našel před odkrytou brankou Ondřeje Lingra, který v klidu míč uklidil do sítě. Jeho radost ale netrvala moc dlouho, protože byl odmáván ofsajd. První příležitost hostí přišla ve 49. minutě, kdy Sadílek nebezpečnou střelou orazítkoval obě tyče slávistické svatyně. V 60. minutě se po výkopu Ondřeje Koláře ocitl v úniku Jan Kuchta, jeho zakončení ale vychytal hostující Nemrava. Další střelu hostujícího Sadílka přinesla 67. minuta, jeho dělovku pohotově zlikvidoval Ondřej Kolář. V šanci sešívaných se naopak ocitl Ondřej Lingr, když ho přesným centrem našel Jan Kuchta, jeho hlavičku v 73. minutě však vyškrábl hostující brankář. Ke konci utkání si slávisté v klidu kráčeli za vítězstvím. V samém závěru zápasu vymetl střídající Lukáš Provod tvrdou ranou z přímého kopu z ostrého úhlu horní růžek branky Slovácka a pečetil tak vítězství Slavie 3:0. Už v úterý od 21:00 čeká sešívané odveta play off Ligy mistrů proti dánskému FC Midtjylland. V dalším ligovém kole nastoupí slávisté na půdě Baníku Ostrava, utkání se odehraje v neděli 4. října od 18:00.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 2.000 (omezení)

Trenér: „Byli jsme hladoví a důrazní,“ těší Jindřicha Trpišovského. „Jsem rád za kluky, jak to zvládli, nebyl to jednoduchý zápas. Slovácko hraje velice dobře do defenzivy, se všemi změnami v sestavě se jednalo o velice náročný zápas, do kterého jsme ale dobře vstoupili, pomohl nám první gól. Celou první půli jsme hráli velice dobře, byli jsme nebezpeční, kluci kvalitně kombinovali a některé výkony byly velice zajímavé. Pak jsme přidali i druhý gól, jenže Slovácko na nás v druhé půli nalezlo, přehrálo nás ve středu hřiště a třikrát nebezpečně střílelo, v té desetiminutovce mezi 50. a 60. minutou jsme měli i dost štěstí. Pak jsme se ale vrátili do tradičního rozestavení a už jsme hráli v pohodě. Celkově se mi ale náš výkon líbil, byli jsme hodně hladoví a důrazní,“ hodnotí vítězství nad Slováckem trenér Jindřich Trpišovský, který zároveň dosáhl na metu sta vítězných ligových utkání v kariéře.

Poznámky:

(slavia.cz)



FC Midtjylland - Slavia
4 : 1 (0 : 1)

Datum: 30. září 2020, Dánsko,

Utkání: Liga mistrů, 4. předkolo, odveta

Sestavy:
Midtjylland:
Hansen – Andersson, Sviatchenko , Scholz, Paulinho – Onyeka, Cajuste, Evander (55. Kraev) - Mabil (90. Anderson), Kaba, Sisto (55. Dreyer )
Slavia:
Kolář – Coufal, Kúdela Hovorka , Bořil – Olayinka (85. Kuchta), Stanciu (68. Traoré), Holeš, Ševčík, Provod – Masopust (73. Musa)

Branky: 3. Olayinka 0:1, 65. Kaba 1:1, 83. Scholz (pen.) 2:1, 88. Onyeka 3:1, 90. Dreyer 4:1
Vladimír Coufal hrál za Slavii poslední zápas.
Pak přestoupil do anglického West Ham United.

Průběh: Slavia šla v odvetě brzy do vedení zásluhou Petera Olayinky, Midtjylland ale dokázal skóre zápasu otočit.
   První duel v Edenu skončil bezbrankovou remízou. Trenér Jindřich Trpišovský udělal oproti domácímu zápasu s dánským soupeřem dvě změny v sestavě. Místo Davida Zimy hrál na stoperu dvougólový střelec ze zápasů se Slováckem Ondřej Kúdela, Stanislava Tecla pak v základní sestavě nahradil další střelec ze sobotního utkání Lukáš Provod. Slávisté tak nastoupili bez klasického hrotového útočníka. Hned v úvodu utkání se sešívaní díky své aktivitě dostali k rohovému kopu. K praporku se postavil Nico Stanciu, který poslal střílený centr směrem do branky. Brankář domácí jeho pokus vyrazil, míč se však odrazil k Peteru Olayinkovi, který napodruhé nekompromisně zakončil a poslal sešívané do vedení už ve 3. minutě. Po úvodním gólu byli aktivnější sešívaní. Jejich mírnou převahu domácí časem srovnali a viděli jsme taktickou bitvu podobnou prvnímu utkání. Ve 23. minutě se po kombinaci Petra Ševčíka s Nicem Stanciem pokoušel o akrobatické zakončení aktivní Peter Olayinka. Jan Bořil se ve 27. minutě objevil v nadějné pozici, místo zakončení ale volil kličku, která k ohrožení branky nevedla. Závěr poločasu přinesl tlak dánského mistra, jejich pokusy končily na připravené obraně sešívaných, nebo byly zastaveny zvednutým praporkem asistenta. Do kabin se tak šlo za těsného vedení Slavie.
   V 52. minutě hledal Lukáš Provod za obranou domácích nabíhajícího Lukáše Masopusta, který tvrdou ranou z úhlu vyzkoušel pozornost domácího brankáře. V 65. minutě srovnali domácí, po centru Mabila hlavičkou skóroval Kaba. Po vyrovnání sešívaní vystřídali a pokoušeli se rozhodnout zápas. V 72. minutě našel Lukáš Provod Jana Bořila, jehož centr z nadějné pozice byl sražen na rohový kop. O minutu později zahrozil skvěle hrající Peter Olayinka, po přihrávce střídajícího Petara Musy tvrdě pálil do středu branky. V 78. minutě rozhodčí nařídil pokutový kop pro domácí po ruce Tomáše Holeše. Ondřej Kolář pokutový kop Kaby zlikvidoval. Rozhodčí ale pokutový kop nařídil opakování pokutového kopu, jelikož podle názoru VAR stál Ondřej Kolář v době kopu mimo brankovou čáru. I na druhý pokutový kop si sešívaný brankář sáhl, penalta Scholze ale bohužel skončila v brance.
   Po inkasované brance sešívaní otevřeli hru a snažili se vyrovnat skóre. V 89. minutě zvýšil vedení domácích Onyeka. V 90. minutě přidal další branku po brejku Dreyer. Po krutém výsledku 4:1 si tak slávisté na podzim zahrají Evropskou ligu.

Rozhodčí: Damir Skomina (Slovinsko)

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Soupeř byl kvalitní, přesto jsme ale první půli odehráli skvěle, až do penalty měl soupeř v podstatě jen jednu nebezpečnou situaci. Kluci hráli extrémně zodpovědně do defenzivy, soupeře skoro celý zápas ubránili. Sice se domácí dostávali během času opticky více na míč, nic nebezpečného z toho ale nebylo. Je to samozřejmě fotbal, a ten rozhodují klíčové momenty. Mrzí mě, že jsme nepřidali druhý gól. Šlo o hodně, do té penaltové situace jsme se samozřejmě bohužel dostali sami. Zápas byl strašně náročný po všech stránkách, přesto jsme do defenzivy udělali minimum chyb, neubránili jsme jeden centr. První půle byla dobrá od všech, v druhé tam byla některá chybná rozhodnutí. Je těžké se s tím vyrovnat. Dostali jsme ránu, můžeme si o tom povídat, co chceme, už to ale nezvrátíme,“ říká po utkání s Midtjyllandem Jindřich Trpišovský.
   Situaci před penaltou hodně ovlivnil nepodařený odkop střídajícího Ibrahima Traorého. „Ibra nám šel pomoci s držením míče… Není nic horšího, než že šest minut před koncem Koli chytí penaltu, jdeme do útoku a pak se stane tohle. Jsme s těmi hráči pět let a takhle jsem je ještě neviděl. Ibra samozřejmě o svojí chybě ví a je mu to nesmírně líto, byl to nešťastný moment,“ mrzí kouče Slavie.

Poznámky:

(slavia.cz)



FC Baník Ostrava - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 4. října 2020, Vítkovice, Městský stadion

Utkání: 1. liga 2020/21, 6. kolo

Sestavy:
Ostrava:
Laštůvka – Fillo (86. Šašinka), Pokorný, Svozil, Fleišman – Azevedo, Jánoš, Tetour (86. Jirásek), Kaloč (74. Kuzmanovič), Holzer (74. Potočný ) – Tijani
Slavia:
Kolář – Holeš (57. Oscar ), Kúdela, Zima, Bořil – Takács (46. Tecl), Stanciu (89. Masopust ) – Provod, Lingr(46. Ševčík), Olayinka – Musa (86. Hovorka)

Branky: 69. Stanciu 0:1
David Zima a Jindřich Trpišovský.

Průběh: O výhře sešívaných na hřišti Baníku Ostrava rozhodl jediný gól. Z penalty zajistil tři body Nicolae Stanciu.
   V utkání 6. kola na hřišti Baníku Ostrava nastoupil na postu pravého obránce po odchodu Vladimíra Coufala Tomáš Holeš. Stoperskou dvojici pro tento zápas utvořili Ondřej Kúdela společně s Davidem Zimou. Do středu zálohy se vrátil Ladislav Takács a vedle něj nastoupil Nicolae Stanciu s Ondřejem Lingrem. Na krajích zálohy nastoupili Lukáš Provod a Peter Olayinka, na hrotu pak Petar Musa. Úvod utkání opanovali hosté. Do šance se dostal jako první Tijani, jeho střelu ze 2. minuty ale obrana sešívaných odvrátila na roh. Utkání ve Vítkovicích už od prvních minut připomínalo spíše tvrdou bitvu a šance tak byly spíše sporadické. V 18. minutě tvrdě pálil Nico Stanciu, jeho střela skončila po teči jednoho z obránců vedle domácí branky. Obrovská šance domácích pak přišla ve 26. minutě. Prudký centr Baníku odvracel David Zima, jeho odkop skončil na tyči a zasahovat musel Ondřej Kolář. Míč se dostal pouze k dorážejícímu De Azevedovi, který mířil vedle. Ve 36. minutě zahrozili opět domácí, přízemní střelu De Azeveda zlikvidoval Ondřej Kolář. Brankář sešívaných si kromě této situace do konce první půle připsal několik dalších důležitých zákroků. Ani přímý kop Nica Stancia ze 40. minuty gólem neskončil. Proplachtil jen těsně vedle tyče Laštůvkovy branjy. Na úplném konci první půle po rohovém kopu zakončoval Petar Musa, jeho střela však branku minula, a do kabin se tak o poločase šlo bez branek.
   O přestávce sešívaní dvojitě vystřídali a změnili rozestavení. Do hry se dostal Petr Ševčík a druhý útočník Stanislav Tecl. Po přímém kopu Petra Ševčíka ze 48. minuty právě příchozí Stanislav Tecl prodlužoval, Petar Musa akci zavíral na zadní tyči a hlavou trefil tyč branky domácích. V 50. minutě po rohovém kopu domácí pak Svozil na zadní tyči v jasné gólové příležitosti minul odkrytou branku Ondřeje Koláře. Jako první ale udeřili sešívaní. V 65. minutě se po rychlé rozehrávce Ondřeje Koláře do úniku dostal Stanislav Tecl, obešel Laštůvku, který ho podrazil a rozhodčí ukázal na penaltu. Nařízenou penaltu následně proměnil Nico Stanciu – 1:0 pro sešívané! Domácí opět zahrozili v 75. minutě, tvrdou ránu Kuzmanoviče skvělým zákrokem vytáhl Ondřej Kolář. Závěr utkání se opět změnil v tvrdou bitvu. V samém závěru mohl vítězství pojistit Stanislav Tecl, který unikl domácí obraně po rohovém kopu ostravských. Jeho ránu Laštůvka vyrazil mimo branku.
   Sešívaní jednogólové vedení ubránili a z Ostravy si vezou tři body za výhru 1:0.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 2.000

Trenér: „Do zápasu jsme vstoupili velice špatně, o poločase jsme měli prohrávat možná i víc než o jeden gól. Na psychice jsme hodně pracovali, nebylo to ale na hřišti vidět. Ve všem jsme tahali za kratší konec a jsem rád, že jsme ve druhé půli zabrali a zlepšili se v podstatě ve všem. Ostrava byla fotbalově i běžecky lepší, jsem rád, že jsme to díky Kolimu a obráncům vzadu přežili a měli pak ve druhém poločase šanci se zápasem něco udělat, což se nám naštěstí povedlo,“ hodnotí těsnou výhru nad Baníkem trenér Jindřich Trpišovský.
   „Pro Baník je to kruté, pro nás šťastné vítězství. V první půli bylo na hřišti jen jedno mužstvo, naštěstí nás podržel Koli a byly tam i dobré obranné zákroky od některých hráčů. Po dlouhé době jsme odehráli zápas, ve kterém jsme nebyli lepší a zvítězili,“ dodává kouč sešívaných.

Poznámky:

(slavia.cz)



Hapoel Beer Sheva FC - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 22. října 2020, Izrael, Petach Tikva, ha-Mošava

Utkání: Evropská liga, sk. C, 1. kolo

Sestavy:
Hapoel:
Levita – Dadya, Vitor , Taha (46. Tzedek), Kabha, Goldberg – Sallalich (79. Yosefi), Bareiro , Josue (89. Keltjens), Acolatse (89. Varenne ) – Agudelo (70. Meli)
Slavia:
Kolář – Kúdela, Hovorka, Bořil – Ševčík (75. Lingr), Oscar (90. Sima), Malínský (57. Masopust), Traoré (46. Stanciu ), Provod – Musa, Tecl (57. Kuchta)

Branky: 45. Agudelo 1:0, 75. Provod 1:1, 86. Acolatse 2:1, 88. Acolatse 3:1
Jhonatan Agudelo a Oscar Dorley.

Průběh: Sešívaní v Izraeli podlehli Hapoelu Beer Sheva 1:3. Jediný gól Slavie vstřelil Lukáš Provod.
   Sešívaní v Izraeli zahájili skupinu C Evropské ligy proti Hapoelu Beer Sheva. Trenér Jindřich Trpišovský zvolil pro zápas ve městě Petach Tikva netradiční formaci 3-5-2. V brance nastoupil Ondřej Kolář, v obranné trojici pak Jan Bořil, Ondřej Kúdela a David Hovorka. Na krajích naskočil Tomáš Malínský s Lukášem Provodem. Ve středu pole operovali Petr Ševčík, Ibrahim Traoré a Oscar. Na hrotu se doplňovali Petar Musa společně se Stanislavem Teclem. Ze začátku zápasu drželi míč na svých kopačkách převážně sešívaní. První náznak šance slávistů přišel v 18. minutě, střelu Petara Musy ale zblokovala obrana domácích. Ve 29. minutě zakončoval hlavou Oscar, svojí hlavičkou ale trefil pouze Stanislava Tecla. Nejnebezpečnější šanci Slavie v prvním poločase přinesla 33. minuta, Stanislav Tecl přihrál Oscarovi, který našel Ibrahima Traorého, ten prudce pálil. Jeho ránu ale vyrazil pozorný brankář soupeře. V 37. minutě unikal po průnikové přihrávce Ondřeje Kúdely Stanislav Tecl, jeho zakončení ale zlikvidoval hostující gólman. Zničehonic však udeřili domácí, Agudelo, po nedomluvě mezi Davidem Hovorkou a Ondřejem Kolářem, doklepl do odkryté branky centr z pravé strany Dadyi. Sešívaní tak šli do kabin, navzdory svému tlaku, za nepříznivého stavu 0:1.
   Pro druhý poločas nahradil Nicolae Stanciu Ibrahima Traorého. První zakončení slávistů přišlo ve 49. minutě, kdy Oscar pálil zpoza vápna, jeho střela ale skončila na připraveném brankáři. V 56. minutě zahrozila opět Slavia, Malínský nebezpečně centroval, jeho centr ale těsně před Stanislavem Teclem tečoval domácí brankář. 60. minuta přinesla velký závar ve vápně domácích, nejprve pálil z velkého vápna Nicolae Stanciu, k dorážce se tlačili Jan Kuchta i Lukáš Provod, ani jeden však úspěšně nezakončil. Zasloužená sešívaná radost mohla konečně propuknout v 75. minutě, Nicolae Stanciu našel na zadní tyči Lukáše Provoda, který umístěnou ranou srovnal stav utkání. Druhý gól ale přidali domácí, v 86. minutě po brejku skóroval Acolatse. Dvě minuty poté stejný hráč přidal třetí zásah domácích, když přehodil vyběhnutého Ondřeje Koláře. Trpká lekce z produktivity a prohra 1:3 znamená, že z Izraele tak Slavia bohužel odjíždí bez bodu.
   Druhé kolo Evropské ligy odehrají slávisté ve čtvrtek 29. 10. doma proti Bayeru Leverkusen od 21:00.

Rozhodčí: Lawrence Visser (Belgie)

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Zklamání je to velké, protože jsme ve dvou venkovních zápasech evropských soutěží dostali sedm gólů. Navíc jsme ten zápas měli dobře rozehraný, tradičně jsme nevyužili nějaké šance, které jsme měli. V podstatě z první nebezpečné situace jsme inkasovali. Druhý poločas se to opakovalo, celý zápas jsme se snažili dobývat branku soupeře, ale neproměnili jsme šance, které jsme měli. Pořád jsme si opakovali, že soupeře nesmíme pustit do šance a ten druhý gól tam dotlačíme, bohužel se nám to nepodařilo. To zklamání je veliké vzhledem k vývoji zápasu. Hlavně nás budou mrzet některé naše reakce v defenzivních situacích. Hlavně druhý gól je pro mě nepochopitelný, je to situace, kterou jsme viděli desetkrát od těch hráčů, a stejně jim necháme tolik prostoru. Je to Evropa, hráli jsme ji několikrát. Ofenzivní hráči soupeřů jsou šikovní a nesmí dostat tolik prostoru, jinak šance zužitkují. To bylo vidět, když dal soupeř ze čtyř šancí tři góly.“

Poznámky:

(slavia.cz)



Slavia - Bayer 04 Leverkusen
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 29. října 2020, Německo, Leverkusen

Utkání: Evropská liga, sk. C, 2. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Masopust, Kúdela, Zima, Bořil – Ševčík , Holeš (61. Stanciu) – Malínský (71. Sima), Provod (76. Traoré), Oscar (61. Olayinka ) – Lingr (46. Musa )
Leverkusen:
Hrádecký – Jedvaj, Tah, Dragovic, Wendell – Baumartlinger, Demirbay – Bellarabi (22.), Wirtz (67. Amiri), Diaby, Alario (46. Bailey)

Branky: 80. Olayinka 1:0

Průběh: Slávisté doma porazili Leverkusen, který hrál od 22. minuty bez vyloučeného Bellarabiho.
   Na rozdíl od utkání s Beerševou, ve kterém nastoupili v útoku společně Petar Musa a Stanislav Tecl, nastoupil proti Leverkusenu v útoku Ondřej Lingr. Na stranách hráli Tomáš Malínský s Oscarem Dorleym, na pozici desítky Lukáš Provod.
Gólový okamžik. Peter Olayinka hlavičkuje do branky hostů.
Střed zálohy obstarali Tomáš Holeš společně s Petrem Ševčíkem. Pozici pravého beka netradičně obsadil Lukáš Masopust, obrannou čtveřici s ním utvořili Ondřej Kúdela, David Zima a Jan Bořil. V brance nechyběla sešívaná jednička Ondřej Kolář. Hned ve 3. minutě po nepřesné rozehrávce Ondřeje Koláře střílel Bellarabi mimo částečně odkrytou bránu Slavie. Míč drželi v úvodu utkání na kopačkách převážně hosté, sešívaní je ale do žádné větší šance nepouštěli. Ve 22. minutě po ubráněné standardní situaci soupeře unikal do protiútoku Lukáš Masopust, toho tvrdým skluzem zastavil Bellarabi. Za ostrý zákrok byl vyloučen a Leverkusen tak dohrával v deseti. Po vyloučení převzali otěže zápasu sešívaní, kombinovali na soupeřově polovině a k prvnímu zakončení se dostal ve 31. minutě Lukáš Provod po centru Lukáše Masopusta. Ve 40. minutě pálil z přímého volného kopu Demirbay, jeho tečovaná rána ale mířila mimo branku Ondřeje Koláře. Tomáš Holeš zkoušel ve 43. minutě pozornost Hrádeckého střelou ze střední vzdálenosti, gólman hostí ale jeho pokus bez problémů zlikvidoval. Do kabin se tak šlo bez branek.
   Hned v úvodu druhé půle zahrozili slávisté, po sraženém centru se ke střele dostal David Zima, jeho tvrdý pokus ale zblokovala obrana soupeře. Slávistický stoper zkoušel štěstí i o minutu později, jeho ránu ale zlikvidoval brankář hostí. V 63. minutě obrana Leverkusenu zblokovala střelu Jana Bořila, k míči se dostal střídající Peter Olayinka, který si míč píchl za hostujícího gólmana, který ho stáhl, a rozhodčí ukázal na pokutový kop. Nicolae Stanciu svoji penaltu mířil doleva, Hrádecký však jeho pokus vystihl a poradil si i s dorážkou. Sešívaní se tak ani po penaltě z branky neradovali. Sešívaní i nadále drželi míč na svých kopačkách a ke střele se dostal v 77. minutě střídající Abdallah Sima, jeho ránu ze střední vzdálenosti zlikvidoval připravený brankář. Nebezpečnou ránu do horního rohu vyslal o dvě minuty později Nico Stanciu, jeho ránu vyrazil Hrádecký na rohový kop. Z něj Nicolae Stanciu našel přesným centrem specialiistu na pohárovou Evropu Petera Olayinku, který zařídil sešívaným zasloužené vedení. V 85. minutě poprvé ve druhém poločase zahrozili hosté, Diabyho střela zpoza vápna ale branku sešívaných minula. V 90. minutě po centru Demirbaye pálil na malém vápně Amiri, ani jeho pokus však nemířil mezi tři tyče. Závěrečný tlak Leverkusenu slávisté nakonec ubránili a vybojovali tak veledůležité tři body.

Rozhodčí: William Collum (Skotsko)

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Zápas začal přesně tak, jak jsme se na něj připravovali. Šli jsme do něj s určitou strategií, kterou kluci skvěle plnili. Hodně nám pomohl Ondra Lingr na pozici stažené devítky, spolu s Lukášem Provodem napadali tři soupeře a výborně dokázali pokrýt rozehrávku stoperů se šestkou. Po vyloučení Bellarabiho se ale role úplně otočily. Potřebovali jsme dát branku, museli jsme ale dávat pozor na bleskový přechod soupeře přes jeho hodně rychlá křídla, se kterými mají problémy i špičkové bundesligové týmy. Po té červené kartě hrozila o to více. Těžko jsme se prokousávali do šancí nebo palebných pozic, byli jsme netrpěliví a museli jsme dávat pozor na protiútoky soupeře. Pak jsme navíc nedali penaltu, nakonec jsme ale naštěstí skórovali z rohu díky skvělé práci Petera. Byl to strašně těžký, náročný zápas, který jsme naštěstí nakonec zvládli,“ hodnotil vítězství nad Leverkusenem trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:

(slavia.cz)



Slavia - OGC Nice
3 : 2 (2 : 1)

Datum: 5. listopadu 2020, Praha, Eden
Slavia na začátku utkání oslavila 128. narozeniny.

Utkání: Evropská liga, sk. C, 3. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář - Masopust, Hovorka (86. Křišťan), Zima , Oscar - Sima, Holeš , Ševčík , Lingr (70. Traoré), Olayinka - Kuchta (76. Tecl)
Nice:
Benítez - Robson Bambu, Daniliuc , Pelmard - Mvula Lotomba, Lees Melou (65. Claude Maurice), Schneiderlin , Kamara (88. Ndoye) - Rony Lopes (65. Reine-Adelaide ), Dolberg (81. Atal), Gouiri

Branky: 16. Kuchta 1:0, 33. Gouiri 1:1, 43. Sima 2:1, 71. Kuchta 3:1, 90. Ndoye 3:2

Průběh: Sešívaní narazili ve třetím kole skupiny Evropské ligy na francouzské Nice. Navzdory mnoha absencím zvítězili 3:2
   Oproti utkání s Leverkusenem nastoupili slávisté ve značně obměněné sestavě. Z rodinných důvodů chyběl Nicolae Stanciu, ze zdravotních důvodu chyběla hned šestice hráčů, konkrétně Ondřej Karafiát, Jan Bořil, Ondřej Kúdela, Lukáš Provod, Přemysl Kovář a Tomáš Malínský. V bráně nastoupil Ondřej Kolář, před ním v obraně Lukáš Masopust, David Hovorka, David Zima a Oscar. V záložní řadě vyběhli Abdallah Sima, Tomáš Holeš, Petr Ševčík, Ondřej Lingr a Peter Olayinka. Na hrotu začal Jan Kuchta. Po oťukávání v úvodu zápasu se v 7. minutě ocitl tváří v tvář Ondřejovi Kolářovi Dolberg, brankář Slavie si však s jeho pokusem z úhlu poradil. Ve 12. minutě přišel první náznak šance sešívaných, po dlouhém autu Lukáše Masopusta pálil Ondřej Lingr, jeho ránu ale zblokovala obrana Nice. Gólová radost slávistů přišla v 16. minutě. Jan Kuchta výborně vybojoval míč, který poslal nekompromisně k levé tyči a připsal si tak první branku ve Slavii. Ve 20. minutě přišla další příležitost slávistů, centr Petera Olayinky těsně před Tomášem Holešem zblokovala obrana hostí, následně se ke střele dostal Lukáš Masopust, jehož střelu zlikvidoval pozorný Benítez. V 33. minutě bohužel přišla vyrovnávací branka, Lopes našel za obranou Gouiriho, který přehodil Ondřeje Koláře a srovnal tak stav utkání. Do další šance Slavie se dostal v 42. minutě, po povedené kombinaci na jeden dotek, Tomáš Holeš, jeho střelu zblokovala obrana Nice na rohový kop. Petr Ševčík následně od rohového praporku přesně našel Abdallaha Simu, který svoji hlavičku umístil přesně do pravého dolního rohu branky. Radovat se tak mohl další premiérový střelec. Do kabin se o poločase šlo za stavu 2:1 pro sešívané.
   Do druhé půle vstoupili sešívaní aktivně, v 50. minutě z vápna nebezpečně pálil Tomáš Holeš, jeho rána protáhla Beníteze. Po následném rohovém kopu střílel z úhlu Petr Ševčík, jeho technický obstřel ale skončil mimo bránu. Zápas se změnil v tuhý boj ve středu pole, další šance slávistů přišla v 66. minutě, kdy opět na vápně pálil Tomáš Holeš, jeho pokus ale skončil mimo tři tyče. V 71. minutě propukla obrovská radost sešívaných, po kombinaci s Peterem Olayinkou hledal Oscar na malém vápně Ibrahima Traorého, ten míč tečoval k Janu Kuchtovi, který balon uklidil do odkryté branky a dal tak slávistům dvougólový náskok. Sešívaní ve zbytku zápasu drželi míč na kopačkách a Nice nepouštěli do výraznějších příležitostí. Zničehonic v nastaveném čase z ostrého úhlu vypálil Ndoye a připravil dramatický závěr zápasu. Úplný závěr utkání si slávisté pohlídali a Nice porazili po skvělém výkonu i přes mnoho absencí 3:2!

Rozhodčí: Jakob Kehlet (Dánsko)

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Výběr sestavy byl tentokrát to o to jednodušší, že jsme vybírali z kluků, kteří nám zůstali. Šťastná ruka patří tomu, že nám nic jiného nezbývalo. Jen na pozici hrotu to bylo těžké rozhodování, tam jsme měli k dispozici Standu Tecla i Petara Musu, zvolili jsme nakonec Hoznu Kuchtu kvůli způsobu hry francouzských hráčů. Mysleli jsme, že bude silný v soubojích, dobře pracuje tělem. Obránci Nice sice byli techničtí, ale dali se na nich udržet míče, což Honza splnil a dal dva góly. Celkově to kluci odehráli skvěle, až na úvodní minuty klobouk dolů před hráči, jak se s takovým zápasem, který ani Nice nijak nepodcenilo, popasovali. Jak výsledkově, tak i herně a v plnění úkolů. Bylo to hodně náročné na taktiku, Nice hraje ve zvláštním rozestavení, na které moc často nehrajeme, kluci to ale zvládli skvěle. Měli jsme hodně mladý tým, nejstarší na hřišti byl Lukáš Masopust s Tomášem Holešem, kluci ale, i když někteří debutovali, hráli s velkým srdce, mentalitou, pracovitostí, fotbalovostí a touhou se ukázat. Celý zápas jsme nešetřili krokem,“ hodnotí vítězství nad Nice trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - FK Mladá Boleslav
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 8. listopadu 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2020/21, 7. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Masopust (90. Musa), Hovorka (41. Takács), Zima, Oscar – Ševčík, Holeš – Sima , Stanciu (71. Traoré), Olayinka – Kuchta (71. Lingr )
Ml. Boleslav:
Mikulec – Klíma (46. Klíma), Tataev, Křapka – Zahustel, Janošek (72. Mašek D.), Marco Túlio (85. Mašek L.), Mazáň – Budínský, Fulnek (46. Ikaunieks) – Škoda (72. Škoda)

Branky: 7. Olayinka 1:0
Zleva Abdallah Sima, Michal Škoda, Jan Kuchta, Ladislav Takács,
Róbert Mazáň a Antonín Křapka.

Průběh: Sešívaní si proti Mladé Boleslavi vytvořili hned několik velkých šancí, ujal se ale pouze pokus Petera Olayinky. Díky jeho brance z prvního poločasu zvítězili sešívaní v utkání 7. kola FORTUNA:LIGY poměrem 1:0.
   Vítězná sestava se nemění, nebo alespoň ne zásadně. Tak postupoval i Jindřich Trpišovský při výběru základní jedenáctky pro utkání s Mladou Boleslavi, kterým se sešívaní po dlouhých 35 dnech vrátili na ligové trávníky. Oproti vítěznému utkání s Nice se konala jediná změna, Ondřeje Lingra na nahradil Nicolae Stanciu. V základu tak byli i oba střelci z utkání Evropské ligy Jan Kuchta a Abdallah Sima. Utkání proti Mladé Boleslavi zahájili sešívaní ve velkém tempu a už v 5. minutě mohl svoji střeleckou potenci prodloužit Jan Kuchta, ke kterému s odrazem přistál dalekonosný centr ze slávistické půle. Dlouho se nerozmýšlel a z hranice vápna vystřelil, ale zamířil jen do prostorů, kde stál Mikulec. Tato neproměněná příležitost ale slávisty dlouho mrzet nemusela. Jen o dvě minuty později Tomáš Holeš precizní průnikovou přihrávkou vysunul Petera Olayinku. Ten unikl obraně, zamířil a technickou střelou k pravé tyči poslal Slavii do vedení – 1:0!
   Tlak sešívaných gólem ale neustal. V 15. minutě si do vápna naběhl Abdallah Sima a tvrdou střelou prověřil Mikulce. O pět minut později aktivně hrající Senegalec narazil přesně Nicu Stanciovi, tomu ale rána nesedla. Během krátké chvíle si nicméně dokázal vypracovat další dvě šance, ve kterých Mikulce výrazně protáhl – nejprve se jednalo o tvrdou ránu mířící pod břevno, ve druhém případě o technický obstřel k pravé tyči. V obou případech byl ale mladoboleslavský gólman úspěšný. Místo navýšení vedení ale přišlo něco, co trenéři ani fanoušci u televize rozhodně rádi neviděli. Ve snaze odvrátit míč před dobíhajícím Škodou se hlavami srazili Oscar Dorley a David Hovorka. Druhý jmenovaný srážku odnesl otokem na lícní kosti a silným otřesem a musel být střídán Ladislavem Takácsem. V nastavení první půle ještě Tataev namazal Janu Kuchtovi při nepovedené malé domů. Slávistický útočník chtěl Mikulce přehodit, ten jeho záměr ale přečetl, a do kabin se tak šlo za stavu 1:0.
   Neuplynuly ani čtyři minuty z druhé půle a vedení mohl zvýšit Jan Kuchta, kterého hlavou ve vápně našel David Zima. Z bezprostřední blízkosti útočníka ale opět vychytal brankář hostí. Tím se seznam sešívaných šancí na dlouhou dobu uzavřel. Druhý poločas už tak plodný na příležitosti nebyl, hosté byli důraznější ve středu hřiště a sešívaní už nepůsobili tak klidně na míči. To se změnilo až v 74. minutě, kdy si Oscar Dorley narazil šikovně s Tomášem Holešem a protancoval mezi obránci i okolo brankáře. Z ostrého úhlu už ale nedokázal najít žádného ze spoluhráčů. Více jasných gólových šancí utkání 7. kola nepřineslo a sešívaní zvítězili nad Mladou Boleslaví poměrem 1:0. Díky třem bodům se sešívaní navíc vyhoupli do čela tabulky FORTUNA:LIGY.

Rozhodčí: Pavel Rejžek

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Myslím si, že jsme do zápasu dobře vstoupili, tak jak jsme chtěli. Hráli jsme velice dobře, také jsme na těžkém terénu dobře kombinovali. Dostávali jsme se postupně do šancí, pak jsme jednu z nich díky Olayinkovi proměnili. Celý zbytek poločasu jsme hráli dobře a bohužel jsme neproměňovali šance a nepřidali rozdílový gól. Ve druhém poločase Boleslav změnila rozestavení, hrála trochu agresivněji, více nás napadala. My jsme jednoduše ztratili dva míče, po kterých měli oni dvě šance. Ve stejném duchu se odvíjel celý zbytek druhého poločasu. Nám se nepodařilo z dalších šancí přidat rozdílovou branku, takže byl zápas pořád otevřený. Boleslav má spoustu vysokých hráčů i hráčů s dobrou kopací technikou, takže z jakékoliv standardní situace mohlo přijít ohrožení. Proto to až do konce bylo z naší strany trochu nervózní. Střídali jsme skvělé akce s lacinými ztrátami a byl z toho zápas nahoru dolů. Postupem času už jsme zápas spíš dohrávali tak, abychom gól nedostali.“

Poznámky:
(slavia.cz)



Slezský FC Opava - Slavia
0 : 6 (0 : 1)

Datum: 21. listopadu 2020, Opava

Utkání: 1. liga 2020/21, 8. kolo

Sestavy:
Opava:
Fendrich – Didiba, Žídek, Večerka (70. Ščulda) – Tiehi – Mondek (70. Harazim), Texl (57. Juřena), Holík, Hrabina – Řezníček, Djordjič (80. Rataj)
Slavia:
Kolář – Masopust (66. Bořil), Kúdela, Zima, Oscar (75. Lingr) – Ševčík (66. Holeš), Traoré – Sima , Stanciu, Olayinka (79. Jurásek) – Kuchta (75. Musa)
Zima s Masopustem při obranné akci.

Branky: 34. Kúdela 0:1, 53. Kuchta 0:2, 58. Kuchta 0:3, 72. Bořil 0:4, 80. Sima 0:5, 88. Musa 0:6

Průběh: Slávisté se na ligové trávníky po reprezentační pauze vrátili ve velkém stylu. Na hřišti Opavy především díky pěti gólům ve druhé půli zvítězili vysoko 6:0.
   Pro utkání 9. kola FORTUNA:LIGY proti Opavě po reprezentační pauze zvolil Jindřich Trpišovský sestavu velmi podobnou té, která se v minulém kole utkala s Mladou Boleslaví. Učinil jen dvě změny. Tomáše Holeše nahradil v záloze Ibrahim Traoré a Davida Hovorku zastoupil na stoperu Ondřej Kúdela s kapitánskou páskou. Zdravotní potíže nepustily kromě Davida Hovorky ani Ladislava Takácse, Stanislava Tecla a Lukáše Provoda s Ondřejem Karafiátem. Ondřej Kolář se stihl plně zotavit z tréninkového zranění a jako brankářská jednička v základu nechyběl. K dispozici už byl rovněž i Jan Bořil, ten ovšem utkání začal na lavici náhradníků. I přes to, že měl zápas jasného favorita v podobě prvního celku tabulky, do utkání vstoupili lépe Opavané. Lépe napadali, u odražených míčů byli dříve a sešívaní jim v úvodních minutách pomáhali nepřesnou rozehrávkou. Větší příležitost ale ze své úvodní aktivity domácí nevytěžili, a tak postupně přebrali iniciativu sešívaní. Ve 12. minutě si na standardku Nica Stancia naskočil David Zima a míč hlavou přetáhl na druhou stranu vápna, kam si seběhl osamocený Ibrahim Traoré. Ten se do míče opřel z voleje a zamířil nebezpečně po břevno. Domácí Fendrich se ale vytasil s povedeným reflexním zákrokem a nedopustil změnu skóre. Sešívaní drželi míč na svých kopačkách a v 32. minutě se k zajímavé střele dostal Peter Olayinka. Jeho technický pokus z hranice vápna sice mířil pod břevno, ale také přímo doprostřed branky, kde si jej sebral opavský gólman. O tři minuty později už se sešívaní ale branky dočkali. Roh Nica Stancia prodloužil na přední tyči David Zima do prostoru, kam si seběhl Ondřej Kúdela. Ten nabídkou nepohrdl a svým třetím gólem v sezoně poslal sešívané do vedení – 1:0! Velké oslavy se ale nekonaly. Kvůli kontaktu se soupeřem si Ondřej Kúdela při dopadu nepříjemně zakroutil kotníkem a musel být ošetřován. Naštěstí pro sešívané ale v zápase dokázal pokračovat.
   Po změně stran pokračovali sešívaní v aktivním pojetí hry a odměna přišla brzo. V 53. minutě vysunul šikovně do vápna Abdallah Sima Lukáše Masopusta. Ten před brankou našel Jana Kuchtu, který míč neomylně propasíroval do sítě – 2:0 pro Slavii! Patrně definitivní tečka za osudem utkání přišla hned o pět minut později a opět byl u zrodu šance vytáhlý Senegalec. Abdallah Sima z pravé strany vápna našel ve skvělém postavení Nicolaeho Stancia, a ten přesnou střelou míč směroval k levé tyči. Míč, který by se asi i tak dokutálel do branky, pro jistotu rychleji do sítě poslal ještě jedním dotykem Jan Kuchta a svou druhou brankou večera zvýšil na 3:0! To však sešívaným nestačilo. Necelých dvacet minut před koncem Ibrahim Traoré vysunul přesným pasem do samostatného úniku Abdallaha Simu, ten si míč skvěle zpracoval, obešel Fendricha, ale levačkou zamířil jen do tyče. Míč se odrazil přesně k nohám Jana Bořila, který po 6 minutách na hřišti upravil skóre už na 4:0! Kromě gólů se ve druhé půli udál i jeden mládežnický debut. V 80. minutě nastoupil místo Petera Olayinky poprvé v ligovém utkání útočník, ročník 2003, Matěj Jurásek. Ale zpět k brankám. Abdallah Sima byl u druhého, u třetího i u čtvrtého gólu. Přímý střelecký zápis mu ale unikal, nicméně jen do 82. minuty. Devatenáctiletý ofenzivní univerzál se dostal na levé straně hřiště k míči, rozkmital své rychlé nohy, na hranici vápna nasadil jesličky Hrabinovi a přízemní střelou na zadní tyč otevřel svůj ligový účet za Slavii – už 5:0! Ani s tímto stavem se ale slávisté nespokojili. V 88. minutě pas Tomáše Holeše z pravé strany proskákal celým vápnem k připravenému Petaru Musovi, který potvrdil svůj střelecký instinkt a střelou mezi nohy upravil na konečných 6:0! Sešívaní díky vysoké výhře upevnili svoji pozici na čele tabulky a minimálně do na den zvýšili náskok na čtyři body.

Rozhodčí: Ondřej Ginzel

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: Trenér Jindřich Trpišovský i přes ohromný rozdíl ve skóre ale jako tradičně spíše hledal prostor ke zlepšení. „Opava vstoupila do zápasu velmi dobře. My jsme jejich nástup příliš nezachytili. Vytvořili si optický tlak, my jsme měli horší pohyb a neměli jsme potřebný klid, abychom se z jejich tlaku dostali. Soupeři jsme odevzdali dva jednoduché míče. Vstup od nás nic moc, postupně jsme hru ale vyrovnali, dali jsme branku po standardní situaci a měli i další šance. I soupeř měl ale příležitosti. Do zápasu jsme se rozbíhali postupně, výkon gradoval. Uklidnil nás druhý gól, který nám pomohl ke skvělému výkonu ve druhé půli. Výsledek jsme si museli ale vysloužit. Opava nám nedala nic zadarmo, byl to fyzicky strašně náročný zápas. Díky kvalitě v útočné fázi a poziční kvalitě jsme přidali další branky, které nás uklidnily. Výsledek vypadá na papíře jednoznačně, ale museli jsme si ho tvrdě odpracovat,“ hodnotil utkání.

Poznámky:
(slavia.cz)



OGC Nice - Slavia
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 26. listopadu 2020, Francie, Nice, Stade de Nice

Utkání: Evropská liga, sk. C, 4. kolo

Sestavy:
Abdallah Sima.
Nice:
Benítez – Atal (66. Ndoye), Bambu , Nsoki , Lotomba – Lopes, Schneiderlin , Reine-Adelaide (72. Boudaoui (90.)) – Claude-Maurice, Maolida, Gouiri (78. Pelmard)
Slavia:
Kolář – Masopust, Kúdela, Zima , Bořil – Holeš (87. Karafiát), Ševčík – Sima (87. Tecl), Lingr (63. Traoré), Olayinka (87. Malínský) – Kuchta (82. Provod)

Branky: 15. Lingr 0:1, 61. Gouiri 1:1, 64. Olayinka 1:2, 75. Sima 1:3

Průběh: Sešívaní porazili díky brankám Ondřeje Lingra, Petera Olayinky a Abdallaha Simy OGC Nice na jeho hřišti 3:1. Připsali si tak třetí výhru ve skupině C Evropské ligy.
   Pro čtvrté skupinové utkání Evropské ligy na hřišti Nice zvolil trenér Jindřich Trpišovský sestavu se dvěma změnami oproti domácímu utkání, které sešívaní zvládli poměrem 3:2. Zraněného Davida Hovorku nahradil Ondřej Kúdela. Do základní sestavy se také vrátil kapitán Jan Bořil. Ten zastoupil po zranění zotavujícího se Oscara Dorleyho, který jen usedl na lavici náhradníků.
   První chvíle zápasu byly především ve znamení drsné hry ze strany domácích. Abdallah Sima, konkrétně jeho kotník, byl obětí hned dvou velmi nevybíravých skluzů. Sešívaní se i díky faulům dostali k několika zajímavým centrům ze standardek, z žádné z nich ale nezahrozili. Dlouho to však slávistům, kteří v Nice poprvé nastoupili ve třetí bleděmodré sadě dresů, vadit nemuselo. V 15. minutě se k míči na středu hřiště dostal Ondřej Lingr, před vápnem si našel prostor a vypustil exkluzivní pumelici, která se zastavila až v pravé šibenici branky Beníteze – 1:0 pro Slavii! Jen o pět minut později mohl odpovědět Claude-Maurice. Křídelník Nice si ve vápně našel přesnou přihrávku a ihned míč placírkou kroutil k pravé tyči. Naštěstí pro slávisty balon jen orazítkoval konstrukci branky a odrazil se do prostoru, kde žádný z útočníků nečíhal. Ve 23. minutě mohli naopak vedení navýšit sešívaní. Peter Olayinka svou aktivitou ve vápně vyhnal Beníteze z brankové čáry, místo přihrávky lépe postaveným spoluhráčům ale zvolil možnost střely z ostrého úhlu. Jeho záměr přečetl Atal a míč nohou u tyče odvrátil daleko od branky.
   Po změně stran jako první zahrozili domácí. Reine-Adelaide zkusil v 49. minutě své štěstí z hranice vápna a Ondřej Kolář měl plné ruce práce, aby míč vytáhl na tyč. V 60. minutě už ale vyrovnání přišlo. Ondřej Kolář špatně přečetl náběh Atala, který z rohu vápna trefil tyč. Míč se odrazil přímo k nohám Gouiriho a ten už bez problémů srovnal – 1:1. Podle toho, co následovalo, byl ovšem možná vyrovnávací gól přesně to, co sešívaní potřebovali. Okamžitě zvýšili aktivitu a byli za to brzy náležitě odměněni. Peter Olayinka sice nejprve spálil tutovku z hranice malého vápna, kdy měl sám prostor k hlavičce, o pouhou minutu později, v 64. minutě, svoje pochybení ale napravil. Ze všech nejvýše si naskočil na roh Petra Ševčíka a ukázkovou hlavičkou na přední tyči míč nasměroval za záda brankáře – 2:1 pro sešívané! To však sešívaným nestačilo. V 75. minutě si na nadýchanou přihrávku Tomáše Holeše směřující mezi malé vápno a penaltu seběhl Abdallah Sima a hlavou ho poslal s jistotou do sítě – už 3:1!
   Závěr utkání, často kouskovaný fauly domácích, si sešívaní proti soupeři, který navíc kvůli červené kartě Boudaouiho dohrával v deseti, už v klidu pohlídali. Díky výhře 3:1 na Stade de Nice si připsali důležité tři body do tabulky a už třetí výhru ve skupině C. Pátý duel skupiny je čeká už příští čtvrtek, kdy Slavia hostí doma v Edenu Beerševu.

Rozhodčí: Glenn Nyberg (Švédsko)

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Byli jsme lepší, v zápase jsme vyhráli zaslouženě. Dali jsme tři branky a měli jsme i další příležitosti, které jsme neproměnili. Udělali jsme v zápase dvě chyby, jedna skončila ranou do tyče, druhá gólem Nice. Důležité bylo, že jsme na branku dokázali zareagovat šancí Petera Olayinky a potom i jeho gólem. Musím poděkovat týmu, který skvěle pracoval, protože proti nám stál vynikající soupeř, přední tým francouzské ligy se skvělými individualitami a s velkou osobností v podobě výborného trenéra. To, abychom tady dokázali vyhrát, potřebovalo velké srdce a kvalitu od našeho týmu, obojí jsme ukázali a zaslouženě vyhráli,“ říká Jindřich Trpišovský po důležitém vítězství na hřišti Nice.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - FC Zbrojovka Brno
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 29. listopadu 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2020/21, 9. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Bořil, Kúdela, Karafiát (46. Holeš), Oscar – Traoré – Jurásek (63. Sima), Stanciu, Lingr (46. Olayinka), Provod (46. Masopust) – Musa (80. Tecl)
Brno:
Floder – Kotula, Gajić, Dreksa , Moravec – Pachlopník (45. Hladík), Čermák (57. Šural), Sedlák, Přichystal (72. Šumbera) – Růsek (57. Bariš ), Fousek (72. Štěpanovský)
Snímek z utkání.

Branky: 69. Sima 1:0, 88. Šural 1:1

Průběh: Sešívaní šli proti Brnu do vedení zásluhou Abdallaha Simy, Brno ale v samotném závěru dokázalo srovnat na konečných 1:1. Slavia si tak připisuje druhou bodovou ztrátu v ligovém ročníku.
   Pro utkání 9. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém sešívaní poprvé od návratu mezi elitu přivítali Zbrojovku Brno, udělal trenér Jindřich Trpišovský oproti poslednímu utkání v Nice hned sedm změn v základní sestavě. Po pauze způsobené zraněním se na hřišti ukázal Ondřej Karafiát. Vůbec poprvé v základní sestavě za sešívané áčko nastoupil sedmnáctiletý Matěj Jurásek, který si své první minuty odbyl už minulý týden v Opavě. Sešívaní začali utkání aktivně, ale jako první se do šance dostali hosté. Hned v 5. minutě zpracoval Oscar míč na dlouhou nohu a pobídl brněnského Fouska k úniku. Ten ve vápně mohl hledat lépe postaveného spoluhráče, ale rozhodl se vystřelit. Naštěstí pro sešívané svým tvrdým pokusem ale jen orazítkoval pravou tyč slávistické branky. Ve 12. minutě zahrozil na druhé straně Nicolae Stanciu, a to přímo z rohového kopu, který nebezpečně kroutil pod břevno. Fousek se ale i přes vystavenou hradbu sešívaných hráčů zvládl vyhoupnout do vzduchu a míč vyrazit. Další šance přišla o pět minut později a opět se na ní podílel rumunský záložník. Krásnou šajtlí z levé strany našel ve vápně hlavu Jana Bořila, ten ale v záklonu nezamířil přesně. Matěj Jurásek sice teprve v srpnu oslavil sedmnácté narozeniny, ve srovnání s mnohem staršími protihráči ale v první půli rozhodně nezaostával. Ve 26. minutě se v rohu vápna šikovně otočil okolo obránce a postupoval sám z úhlu na Fouska. Na malém vápně postavený Petar Musa se přihrávky nedočkal, Jurásek šel do zakončení sám. Bohužel i tentokrát byl brněnský gólman úspěšný, a skóre se tak zatím neměnilo. Sešívaní po zbytek poločasu drželi míč na svých kopačkách, jejich snažení ale výraznější šance už nepřineslo, a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.
   Na nedostatek šancí v první půli reagoval Jindřich Trpišovský o přestávce trojitým střídáním. Do hry šel Tomáš Holeš, Peter Olayinka a Lukáš Masopust. Na první větší šanci poločasu si sešívaní museli počkat do 59. minuty. Nicolae Stanciu z přímáku našel přesně Jana Bořila, který hlavou prodlužoval před branku. Míč sice obrana odvrátila, ovšem jen před Ondřeje Kúdelu. Ten ale z voleje levačkou zamířil jen do vrchních řad Tribuny Sever. Stále nerozhodný stav znamenal další osvěžení v útočných řadách, do hry šel Abdallah Sima. Doposud největší sešívaná příležitost přišla v 66. minutě. Petar Musa šikovně vysunul do vápna čerstvého Abdallaha Simu, který hned obratem před brankou hledal Petera Olayinku. Toho ale z bezprostřední blízkosti vychytal Fousek. Sešívaní se branky nakonec dočkali. To, k čemu směřovala celá druhá půle, přišlo v 69. minutě. Jan Bořil přesným centrem z levé strany našel ve vápně Lukáše Masopusta, který prodloužil na Abdallaha Simu a ten už nezaváhal! Hlavou nedal Fouskovi šanci a poslal sešívané do vedení – 1:0! Sešívaní hru kontrolovali, pojišťující gól ale nepřicházel, a to se jim stalo osudným. Nejprve po zbytečné ztrátě unikl slávistické obraně Štěpanovský, Ondřej Kolář ho ale vychytal a vyrazil míč na roh. Dobře kopnutý roh Štěpanovského z 88. minuty prodloužil Dreksa na zadní tyč, kam si seběhl Šural a vyrovnal na 1:1.
   Závěrečný tlak sešívaných gól nepřinesl, a slávisté si tak po remízovém výsledku s Brnem připsali druhou ztrátu v ligové sezoně 2020/21.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Do zápasu vstoupil lépe soupeř, který měl první nebezpečnou šanci, v níž trefil tyč. Náš výkon v prvním poločase byl hodně špatný, statický, naši jedinou šanci si vypracoval Jurásek. Naopak Brno podalo velice dobrý, bojovný, agresivní výkon, byli hodně nás nepříjemní. My jsme jim nahráli tím, jak pomalu jsme hráli. Ve druhém poločase se náš výkon, i díky trojitému střídání, zlepšoval. Měli jsme nějaké situace, pak se nám z paradoxně z nejtěžší možné pozice podařilo zásluhou Abdallaha Simy dát gól. Z následných nejvyloženějších šancí jsme ale nepřidali druhou branku a soupeř naopak dal gól z rohu po neproměněném brejku. Pokud to mám shrnout, vítězství nás stál první poločas a pak neproměněné šance v závěru druhého, kdy jsme šli třikrát sami na bránu. Za to přišel trest v podobě brněnského vyrovnání,“ hodnotí remízu se Zbrojovkou trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - Hapoel Beer Sheva FC
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 3. prosince 2020, Praha, Eden

Utkání: Evropská liga, sk. C, 5. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář - Masopust (80. Provod), Kúdela, Zima, Oscar (62. Bořil) - Sima, Ševčík (80. Traoré), Stanciu (64. Lingr), Holeš, Olayinka - Kuchta (80. Musa)
Hapoel:
Levita - Dadya, Kabha, Taha (81. Gamoun), Tzedek, Twitto - Sallaich (62. Yosefi), Bareiro (46. Madmoun), Keltjens , Josue (76. Hatuel) - Varenne (62. Shviro)
Abdallah Sima.

Branky: 31. Sima 1:0, 36. Stanciu 2:0, 85. Sima 3:0

Průběh: Sešívaní v Edenu přivítali izraelskou Beerševu, které oplatili porážku z úvodního zápasu a po výborném výkonu postupují do jarní části Evropské ligy!
   Slávistům proti Beerševě stačil k postupu do jarní fáze Evropské ligy jediný bod. Pro naplnění tohoto úkolu Jindřich Trpišovský vybral sestavu se dvěma změnami oproti minulému evropskému utkání v Nice. Na levém beku nastoupil od úvodních minut uzdravený Oscar Dorley, na pozici desítky tvořil šance Nicolae Stanciu. Po úvodním oťukávání se do první šance dostali sešívaní, v 7. minutě pálil Lukáš Masopust, jeho tvrdou přízemní ránu ale hostující brankář vyrazil. Další náznak šance přišel o pět minut později, Tomáš Holeš po povedené kombinaci na pravém křídle vyslal prudký centr do vápna, na něj ale nedosáhl ani Jan Kuchta, ani Peter Olayinka. V 17. minutě napřáhl Tomáš Holeš, jeho obstřel ale mířil těsně vedle branky. Pronikajícího Nica Stancia ve 21. minutě těsně před pokutovým územím soupeř fauloval, následný přímý Stanciův kop ale skončil pouze na bránícím hráči. Ve 25. minutě poprvé zahrozila Beerševa, Varenne po rohovém kopu míč poslal hlavou pouze nad branku Ondřeje Koláře. Skvělý průnik Peter Olayinky přinesla 29. minuta, Abdallah Sima jeho centr hlavou na branku nenamířil. Po půlhodině hry už se ale slávisté zaslouženě radovali! Po faulu na Oscara v 31. minutě ponechal rozhodčí výhodu, Jan Kuchta doběhl míč na levém křídle a krásným centrem našel na malém vápně Abdallaha Simu, který přes vyběhnutého gólmana Beerševy suverénně zakončil a připsal si třetí branku v letošním ročníku Evropské ligy! Ve 36. minutě bylo ještě veseleji, Nico Stanciu si našel odražený míč, který si prvním dotykem posunul a tvrdou střelou na bližší tyč dal slávistům dvougólové vedení. Tímto výsledkem první půle skončila.
   Do první šance ve druhém poločase se dostal v 56. minutě Peter Olayinka, po tečované přihrávce Nica Stancia jeho střela z úhlu ale postrádala razanci. O dvě minuty později z brejku mohl přidal třetí branku sešívaných Jan Kuchta po centru Lukáše Masopusta, z dobré pozice ale nasměřoval míč hlavou pouze do rukavic hostujícího brankáře. V 68. minutě hlavičkoval po rohovém kopu Petra Ševčíka osamocený Peter Olayinka, jeho pokus hlavou ale skončil nad brankou. Slávisté nadále drželi balon a trpělivě kombinovali. Až v 85. minutě utekl Peter Olayinka, který našel Abdallaha Simu, který míč přes obránce a brankáře s pomocí tyče dotlačil do sítě a radoval se z druhé branky v zápase. V úplném závěru ještě mohl Sima zkompletovat hattrick, jeho střelu na bližší tyč ale vychytal Levita. Víc se toho už v zápase nestalo a slávisté tak oslavili zasloužené vítězství 3:0.
   Sešívaní díky výbornému výkonu, kdy nedovolili soupeři jedinou střelu na branku, postupují do jarních vyřazovacích bojů v Evropské lize!

Rozhodčí: Tamás Bognár (Maďarsko)

Diváci: 600 (omezená kapacita)

Trenér: „Postup řadím hodně vysoko, podařilo se nám vyřadit Nice a mít po pěti kolech dvanáct bodů, to je pro tým neskutečný úspěch. Ve skupině s Leverkusenem i Nice máme kolo před koncem jistý postup a ještě navíc jedeme bojovat o první místo. Dal bych to na roveň postupu do Ligy mistrů a jarního tažení Evropskou ligou před dvěma lety. Máme spoustu mladých kluků, po prvním kole jsme byli bez bodu, takže pokud bychom porazili Leverkusen a byli první, byl by to ještě větší úspěch,“ hodnotí jistotu postupu do jarní část Evropské ligy po výhře nad Beerševou trenér Jindřich Trpišovský.
   Dvěma góly se pod výhru nad Izraelci podepsal opět skvěle hrající Abdallah Sima. „Ze srandy jsem v kabině říkal, že ho budeme muset na měsíc posadit na lavici, aby nám vůbec vydržel v týmu na jaro. Neumím ani upřímně odhadnout, kde je jeho výkonnostní strop, a neumím ani říct, co by měl zlepšit a co dělá na hřišti špatně. Je to neuvěřitelně komplexní hráč, a to ještě hraje s určitou jazykovou bariérou, i když se samozřejmě pilně učí angličtinu. Jeho příběh je neuvěřitelný, jsem moc rád, že jsme ho na poslední chvíli napsali na soupisku pro Evropskou ligu, v podstatě po pouhých pěti trénincích s námi. Máme z něj velkou radost, strašně nám pomohl a pomáhá, stále mě překvapuje, teď proti Hapoelu tím výskokem před prvním gólem. Má snad všechno, překvapit by mě mohl snad leda kdyby dal gól levačkou ze třiceti metrů, protože na levé noze má ještě malou slabinku. Jinak už snad předvedl všechno, co se dá,“ nešetří chválou na adresu devatenáctiletého Senegalce kouč Slavie.

Poznámky:
(slavia.cz)



AC Sparta Praha - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 6. prosince 2020, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 2020/21, 10. kolo

Sestavy:
Horní řada: Sima, Holeš, Olayinka, Zima, Masopust, Kolář.
Dolní řada: Kuchta, Ševčík, Kúdela, Lingr, Bořil.
Sparta:
Nita – Hancko, Čelůstka, Pavelka – Vindheim, Krejčí ml., Trávník (59. Souček), Krejčí st. (78. Plavšič), Hanousek (46. Karlsson) – Juliš (86. Minchev), Dočkal (78. Karabec)
Slavia:
Kolář – Masopust, Kúdela, Zima, Bořil – Holeš, Ševčík (89. Stanciu) – Sima (89. Tecl), Lingr (64. Traoré), Olayinka (76. Provod) – Kuchta (76. Musa)

Branky: 32. Sima 0:1, 40. Sima 0:2, 53. Lingr 0:3

Průběh: Sešívaní prodloužili sérii neporazitelnosti proti Spartě a v 297. derby zvítězili díky gólům Abdallaha Simy a Ondřeje Lingra 3:0. Chycenou penaltou se zaskvěl Ondřej Kolář.
   Pro 297. derby pražských „S“ vybral Jindřich Trpišovský sestavu se dvěma změnami oproti postupovému utkání v Evropské lize s Beerševou. Na lavici náhradníků zůstali Nicolae Stanciu a Oscar Dorley, kteří oba střídali vinou lehčích zranění, jejich místa zaujali Ondřej Lingr a s kapitánskou páskou Jan Bořil. Lingr, střelec krásného gólu z Nice, mohl důvěru trenérovi splatit už v 7. minutě. Stejně jako ve Francii dostal před vápnem prostor ke střele, jeho tvrdá rána proplachtila kousek vedle pravé tyče Nitovy brány. V 16. minutě mohli zahrozit domácí, nebezpečný centr staršího z dvojice Krejčích ale před dobíhajícím Čelůstkou odvrátil výborně hlavou David Zima. K prvnímu zákroku donutili sešívaní Nitu o minutu později, Tomáš Holeš mířil tvrdě pod břevno a domácí gólman vyškrábl míč na roh. Do tradičně bojovného derby mohla výrazně promluvit situace z 29. minuty. Ondřej Kúdela se špatně domluvil s Ondřejem Kolářem při vypořádání se s vysokým centrem, z čehož vyplynul faul druhého jmenovaného na Krejčího st. a penalta pro domácí. K exekuci se postavil Juliš, tvrdou ranou zacílil doprostřed branky, Ondřej Kolář ale své pochybení z předchozí situace odčinil a míč nohou vyrazil! Po tomto momentu sešívaní převzali otěže a odměna přišla téměř okamžitě. Na roh Petra Ševčíka z 32. minuty si vyskočila nejvýše hvězda posledních týdnů Abdallah Sima. Přesnou hlavičkou k pravé tyči nedal Nitovi šanci a poslal sešívané do vedení – 1:0 pro Slavii! To však od mladého Senegalce nebylo v první půli vše. Ve 40. minutě si Sima krásným prvním dotykem na hranici vápna zpracoval křižný centr Jana Bořila, míč si připravil ideálně ke střele a po zemi zamířil přesně ke vzdálenější tyči – 2:0!
   Po přestávce se sešívaní vrátili na trávník ve stejném stylu, dál měli převahu a byli produktivní. V 53. minutě nepřesné přihrávky Dočkala a podklouznutí Trávníka využil Ondřej Lingr, namířil si to k vápnu a míč poslal pravačkou nechytatelně k levé tyči – 3:0! Zlomení domácí se ve druhé půli k ničemu nedostali. Slávistické vedení mohl zvýšit výborně hrající Lingr, po centru ze strany ho ale v bezprostřední blízkosti vychytal Nita.
   Sešívaní si výsledek 297. derby zkušeně pohlídali a dokráčeli k jasnému vítězství 3:0. Navázali tak na svoji impozantní sérii proti rivalovi, se kterým neprohráli už dvanáct utkání v řadě.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: Sešívaní zvítězili ve 297. derby na hřišti Sparty jasně 3:0. ?„Je samozřejmě otázka, jak by utkání vypadalo, kdyby soupeř dal penaltu. Aktuálně jsme ale tak silní, že věřím, že bychom to stejně otočili,“ říká Jindřich Trpišovský.
   „Do zápasu jsme vstoupili dobře, přesně tak, jak jsme chtěli. Byli jsme aktivní, měli jsme dobré možnosti a akce. Pak přišla naše asi jediná chyba v zápase, Ondra Kolář nás ale při penaltě podržel a za chvíli se nám podařilo vstřelit gól na 1:0. Ve zbytku utkání jsme byli nebezpeční a dali jsme další góly. Výkon týmu gradoval až do konce, kluci předvedli skvělý výkon a zaslouženě jsme získali tři body,“ hodnotí vítězství v derby trenér Jindřich Trpišovský.
   „Stavíme za pochodu nové mužstvo, i proto jsem rád, jak utkání probíhalo a dopadlo, hráli jsme fakt skvěle. Samozřejmě, vždy se dají najít nějaké nedokonalosti, v těch klíčových situacích jsme ale, kromě penaltové situace, hráli dobře. Byl to z naší strany kvalitní, sebevědomý výkon,“ dodává kouč sešívaných.

Poznámky:
(slavia.cz)



Bayer 04 Leverkusen - Slavia
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 10. prosince 2020, Německo, Leverkusen

Utkání: Evropská liga, sk. C, . kolo

Sestavy:
Leverkusen:
Lomb – Jedvaj, Tapsoba, Wendell – Dragović, Baumgartlinger (62. Bender), Amiri (74. Turkmen), Sinkgraven (62. Onur ) – Bellarabi, Bailey (46. Diaby) – Schick (46. Gedikli)
Slavia:
Kolář – Masopust, Bořil, Zima, Oscar – Ševčík (19. Stanciu), Traoré (82. Karafiát) – Sima (82. Jurásek), Lingr (82. Rigo), Olayinka – Musa (53. Tecl)
Lukáš Masopust v souboji s domácími hráči.

Branky: 8. Bailey 1:0, 32. Bailey 2:0, 59. Diaby 3:0, 90. Bellarabi 4:0

Průběh: Sešívaní na vítězství v základní skupině C Evropské ligy nedosáhli. V Leverkusenu prohráli s domácím Bayerem 0:4 a obsadili konečné druhé místo.
   Utkání v BayAreně, kam se za běžných okolností vejde 30 tisíc fanoušků, začalo minutou ticha za zesnulého italského reprezentanta a nejlepšího střelce mistrovství světa 1982 Paola Rossiho.
   Svěřenci Jindřicha Trpišovského vstupovali na trávník s vědomím, že jim k vítězství ve skupině stačí remíza. Oba týmy měly před zápasem na svém kontě shodný počet dvanácti bodů, první duel v Edenu ovládli díky brance Petera Olayinky sešívaní. První střelu vyslal už ve 3. minutě Abdallah Sima, autor tří gólů a jedné asistence z dosavadního průběhu skupiny ale pálil vysoko nad branku Niklase Lomba. Skóre se poprvé měnilo o pět minut později, na pravém křídle utekl Karim Bellarabi, na jehož střílený centr sice Patrik Schick patičkou nedosáhl, ale dobíhající Leon Bailey už uklidil balon do sítě – 0:1. Šanci srovnat měl Petar Musa, jeho dělovka zpoza vápna ale jen vyprášila Lombovy rukavice. Bailey mohl v 16. minutě zvýšit náskok domácích, Ondřej Kolář ale zvládl střelu jamajského reprezentanta bravurně vytěsnit. Leverkusen přidal druhý gól ve 27. minutě, dorážející Daley Sinkgraven byl ale dle mínění sudích v ofsajdu. V té době už nebyl na hřišti Petr Ševčík, který musel vystřídat kvůli zranění, jeho místo zaujal Nicolae Stanciu. Ve 32. minutě se domácí radovali z regulérního gólu. Amiri odcentroval do pokutového území, Schick hlavou orazítkoval tyč, k odraženému míči se dostal Bailey a z bezprostřední blízkosti se nemýlil – 0:2. Záhy mohlo být ještě hůře. Schick obral o míč Davida Zimu, dostal se do pokutového území, kde jeho průnik ukončil Jan Bořil. Následnou ránu Amiriho obětavým zákrokem srazil na roh Zima. Po 45 minutách vedl druhý tým bundesligy o dva góly.
   Do druhého poločasu vstoupili slávisté aktivně, Sima z dobré pozice ale zamířil jen do středu branky. V 51. minutě si na trávníku chvilku poležel Ibrahim Traoré, jeho střet s Wendellem v pokutovém území ale rozhodčí jako penaltový neposoudil. K druhému střídání sáhli trenéři Slavie v 53. minutě, Musu nahradil Stanislav Tecl. Za důvěru se odvděčil okamžitě, po kombinaci se Simou nahrál Ondřeji Lingrovi, který ale v těžké pozici zakončit nedokázal. Po hodině hry se fotbalisté Leverkusenu prosadili potřetí. Diaby, který o půli vystřídal dvougólového Baileyho, z úhlu propálil Koláře mezi nohy – 0:3. V 83. minutě pálil levačkou nad branku Stanciu, stejně si vedl po standardní situaci Olayinka. Rumunský záložník si postavil míč i tři minuty před koncem, zakroucený míč ale dokázal ze šibenice vyboxovat Lomb. V úplném závěru napálil břevno Kolářovy branky aktivní Diaby, konečnou podobu výsledku dal v první minutě nastavení Bellarabi – 0:4.
   Leverkusen zvítězil 4:0 a s patnácti body vyhrál skupinu C. Sešívaní skončili druzí, jejich soupeře pro vyřazovací fázi Evropské ligy určí pondělní los.

Rozhodčí: Tasos Sidiropoulos (Řecko)

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Nečekal jsem, že budeme až tak pasivní, přitom si musíme říct, že soupeř ještě řadu důležitých hráčů nenasadil,“ hodnotil Trpišovský.
   „My jsme zejména v prvním poločase vůbec nebyli schopni napadat rozehrávku soupeře, do přestávky to od nás bylo slabé. Pak domácí prostřídali, přišlo mírné zlepšení, snažili jsme se korigovat, ale z toho plynulo jen množství brejkových situací, při nichž nás podržel Ondra Kolář nebo David Zima, který v obraně předvedl dobrý výkon. Celkově jsme se ale nesrovnali s absencemi, které jsme v sestavě měli.“
   Bylo tam z naší strany příliš technických chyb. Už v první půli jsme spoustu času strávili v defenzivě, kazili jsme. Domácí nechávali v útoku dva hráče, kteří se nezapojovali do defenzivy, a my jsme po našich ztrátách běželi padesát nebo šedesát metrů v plné rychlosti přes celé hřiště, čímž jsme se unavovali. Ve druhém poločase tam z naší strany pár nadějných situací bylo, ale nebyli jsme při jejich řešení dostatečně kvalitní.

Poznámky:
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - FC Slovan Liberec
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 13. prosince 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2020/21, 11. kolo

Sestavy:
Peter Olayinka slaví vstřelenou branku.
Slavia:
Kolář – Masopust, Kúdela, Zima, Bořil – Oscar, Provod (80. Takács) – Sima (82. Karafiát), Stanciu (70. Traoré), Olayinka (80. Malínský) – Kuchta (80. Tecl)
Liberec:
Nguyen – Koscelník, Chaluš, Tijani, Mikula – Sadílek (63. Michal), Mara – Pešek (52. Rondič), Matoušek (74. Nešický), Mosquera (74. Fukala) – Júsuf (63. Rabušic)

Branky: 23. SIma 1:0, 45. Olayinka 2:0, 75. SIma 3:0

Průběh: Slávisté v předposledním domácím utkání roku 2020 porazili Liberec přesvědčivě 3:0. Dvě branky si připsal Abdallah Sima, jeden přesný zásah zaznamenal Peter Olayinka.
   Pro utkání 11. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém sešívaní v Edenu přivítali Slovan Liberec, vybral Jindřich Trpišovský sestavu se čtyřmi změnami oproti zápasu v Leverkusenu. Do základu se vrátili Jan Kuchta, Nicolae Stanciu, Lukáš Provod a Ondřej Kúdela, díky kterému se mohl Jan Bořil přesunout zpět na pozici levého obránce. Do středu zálohy pod Nicolaeho Stancia se postavili trochu netradičně Lukáš Provod a Oscar Dorley, který v posledních době nastupoval hlavně na kraji obrany. V sestavě Liberce nastoupila také trojice slávistů, kteří v Liberci hostují, Mohamed Tijani, Júsuf Hilál a Jan Matoušek. A právě poslední jmenovaný se mohl jako první dostat hned z úvodu utkání do velké šance. Pokud by dobře zpracoval míč na dlouhou nohu, mohl postupovat sám na Ondřeje Koláře. Naštěstí pro slávisty se tak nestalo. Ve 13. minutě se po trpělivé kombinaci dostali k první gólové příležitosti sešívaní. Lukáš Masopust precizní průnikovou přihrávkou vysunul na pravé straně unikajícího Abdallaha Simu, který obratem míč vracel před branku. Tam si sbíhal Jan Kuchta, prudký pas ale zastihl jen špičkou své kopačky, pomocí které jen orazítkoval levou tyč liberecké branky. Úspěšný nebyl o pár minut později na druhé straně hřiště ani Jan Matoušek, který obral o míč Davida Zimu při rozehrávce. Trpělivý Ondřej Kolář si v samostatném úniku mladého útočníka počínal zkušeně, nešel na zem příliš brzy a jeho pokus o jemné přehození přečetl. Sérii neúspěšných gólových příležitostí na obou stranách přerušili sešívaní v 23. minutě. Na secvičený rohový kop v podání Lukáše Provoda se vyhoupl Abdallah Sima a hlavou nedal Nguyenovi šanci – 1:0! Svoji střeleckou bilanci tak zvýšil na skvostných pět gólů v šesti ligových utkáních. Od této chvíle Slavia převzala otěže zápasu a trvale se usadila na polovině soupeře. Když už to vypadalo, že v první půli její snaha žádnou další gólovou odměnu nepřinese, promluvil do děje utkání Peter Olayinka. Na začátku nastavení se vyhoupl nad Koscelníka a usměrnil míč po centru Lukáše Masopusta z pravé strany podruhé v utkání do sítě – 2:0! Před odchodem do kabin stihli ale málem sešívaní udeřit ještě jednou. Gólem naladěný Peter Olayinka si na středu hřiště skvěle poradil se Sadílkem a přesným pasem vysunul do vápna sprintujícího Abdallaha Simu, ten ale levačkou za přítomnosti dotírajícího Tijaniho nezamířil přesně.
   Sešívaní měli zápas pod kontrolou i ve druhé půli, výjimkou byla situace z 62. minuty, kdy se k zakončení po centru Mosquery dostal Mara. Ondřej Kolář byl ale připraven a míč si bez větších potíží pohlídal. Sami slávisté si ale vyloženou šanci nemohli dlouho vypracovat. Ta přišla až v 75. minutě a opět u ní byl objev posledních měsíců Abdallah Sima. Lukáš Masopust rozkmital své rychlé nohy, vletěl z pravé strany do vápna, kde nezazmatkoval, podíval se a míč předložil před branku střelci úvodní branky zápasu. Abdallah Sima opět nezaváhal a usměrněnou střelou k tyči zvýšil vedení Slavie – 3:0! Slávisté předposlední domácí utkání roku 2020 dohráli na výbornou a ohrožení branky Ondřeje Koláře v závěrečných minutách nepřipustili. Díky brankám Abdallaha Simy a Petera Olayinky porazili nepříjemný Liberec 3:0 a obnovili svůj pětibodový náskok na čele tabulky.
   Jedinou vážnou kaňkou bylo odstoupení Ladislava Takácse ze zápasu, který po dlouhé rekonvalescenci a návratu do akce po zranění musel po necelých deseti minutách ze zdravotních důvodů hřiště opět opustit.

Rozhodčí: Emanuel Marek

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Náročné utkání, těžký zápas, Liberec měl na začátku dvě šance, proti Matymu nás podržel Ondra Kolář. Naštěstí jsme pak dali dva góly, Slovan hrál až do konce dobře a tvrdě, Maty s Jusim skvěle napadali. Až po třetím gólu se oba týmy vyšťavili a zápas se už jen dohrával. Jsme rád, že jsme utkání zvládli, zvláště na začátku byl Liberec důraznější a nebezpečnější,“ hodnotí vítězství nad Severočechy trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - Bohemians 1905
2 : 1 (1: 0)

Datum: 20. prosince 2020, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2020/21, 13. kolo

Sestavy:
Slavia:
Kolář – Masopust , Kúdela, Zima, Bořil – Oscar (64. Traoré), Stanciu (77. Lingr) – Sima, Provod , Olayinka – Kuchta (90. Tecl)
Bohemians:
Le Giang – Jindřišek (90. Květ), Hronek, Pulkrab, Dostál (84. Schumacher), Vondra, Vaníček (83. Nečas), Köstl, Bederka, Hůlka, Necid (76. Osmančík)

Branky: 7. Sima 1:0, 66. Provod 2:0, 68. Hronek 2:1

Průběh: Oslavnou domácí rozlučku s rokem 2020 a vítězství ve vršovickém derby zajistili Abdallah Sima a Lukáš Provod, kteří se góly podíleli na výhře nad Bohemians v poměru 2:1.
   Poslední domácí utkání roku 2020 přineslo souboj s třináctým celkem FORTUNA:LIGY Bohemians. Pro chladné vršovické derby Jindřich Trpišovský přesunul Nicolaeho Stancia do defenzivní zálohy, na desítku postavil Lukáše Provoda.
Pohled na stadion před utkáním.
A právě tato dvojice se hned na konci 1. minuty málem postarala o první gólový příspěvek večera. Nicolae Stanciu precizním křižným pasem vybídnul Lukáše Provoda, ten ale nabídnutou příležitost nevyužil a prvním dotykem se vyřadil z možnosti lepšího zakončení. V 7. minutě se Nico Stanciu z hloubi hřiště postaral o další vynikající centr směřovaný do vápna, tentokrát už s gólovou tečkou. Adresátem přihrávky byl Abdallah Sima, který skákající míč nasměroval placírkou ke vzdálenější tyči. Le Giang se jen marně natahoval – 1:0 pro sešívané! Třetí gólová příležitost, opět v režii Nica Stancia, přišla v 24. minutě. Po zemi zahraným rohovým kopem našel osamoceného Lukáše Masopusta, tomu ale střela levačkou nesedla a zamířil vysoko nad branku hostí. Sešívaní měli průběh utkání od úvodních chvil plně pod kontrolou. Soupeře přehrávali trpělivou kombinací a když bylo hru potřeba zrychlit, dokázal především Nico Stanciu adresovat přesné přihrávky. Jediné větší vzrušení před brankou sešívaných nastalo na konci první půle, kdy Ondřej Kúdela vracel míč prudkou malou domů před dotírajícími útočníky hlavou Ondřeji Kolářovi, ten byl ale připraven.
   Po změně stran sešívaní pokračovali v dominanci. Na svůj skvělý výkon z první půle mohl Nicolae Stanciu navázat hned tři minuty po pauze, skákající míč na hranici vápna namířil ale jen těsně vedle levé tyče. Následovala přibližně desetiminutová bojovná pasáž často kouskovaná fauly na obou stranách. Na pojišťující branku, která by dala potřebný klid, si tak museli sešívaní počkat až do 66. minuty. Jan Kuchta dlouhý nakopávaný míč skvěle podržel u autu na pravé straně a následně vyslal do brejku Abdallaha Simu. Ten si všiml na středu sprintujícího Lukáše Provoda, který si už s Le Giangem dokázal poradit. Šikovně gólmana hostí přeloboval a mohl jít slavit – už 2:0! Poklidné dohrání utkání, jaké si při zvýšení vedení slávisté asi představovali, se ale nekonalo. O dvě minuty později z první vážnější příležitosti Bohemians snížil Hronek hlavou na 2:1. Dvougólové vedení mohli sešívaní obnovit v 72. minutě, kdy rozhodčí Franěk po ruce Vondry nařídil pokutový kop pro Slavii. Po konzultaci s VAR ale své rozhodnutí změnil.
   Slávisté drželi míč na svých kopačkách i v závěru, třetí gól se jim ale přidat i přes několik nadějně vypadajících akcí nepodařilo. Soupeře ale k závěrečnému náporu nepustili, pohodlně dokráčeli k vítězství 2:1 a obnovili svůj pětibodový náskok na čele tabulky.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: „Byl to náročný zápas, jak jsme predikovali. Hodně bojovný, soubojový. Dobře jsme do něj vstoupili, měli jsme první šanci, z další jsme hned dali gól. Dvacet minut jsme hráli dobře, pak ale šel náš výkon dolů a hra se vyrovnala. Udělali jsme si to těžší tím, že jsme neproměnili šance. Co se týče technických dovedností, bylo to od nás hodně špatné, ztráceli jsme míče a posílali soupeře do brejku. V druhém poločase se to trochu zlepšilo a přidali jsme druhý gól, vzápětí ale Hronek snížil a pak už to bylo takové nervózní. Hodně nám pomohl příchod Ibry Traorého, který hru zklidnil. Zbytek zápasu postrádal fotbalovou kvalitu, nahoru jsme nehráli dobře a případné šance už jsme neproměnili,“ hodnotí výhru nad Bohemians trenér Jindřich Trpišovský.
   Dalším gólem a asistencí se blýskl talentovaný Abdallah Sima. „Je to podobné jako minulé utkání, kdy dal dva góly, ale jeho výkon v poli nebyl tak dobrý. Proti Bohemce se to opakovalo, pokud ale bude mít dva body za zápas a nebude jinak vidět, je to lepší, než kdyby hrál skvěle a bez bodů. Potvrdil výborný výběr místa i zakončení, měl i dvě další příležitosti, zejména pohybově to ale tentokrát nebylo úplně ono,“ má jasno kouč Slavie.

Poznámky: poznamky
(slavia.cz)



FC Viktoria Plzeň - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 23. prosince 2020, Plzeň

Utkání: 1. liga 2020/21, 14. kolo

Sestavy:
Plzeň:
Staněk – Pernica (85. Alvir ), Hejda , Brabec (C), Limberský (90. Kovařík) – Bucha , Kalvach , Čermák (90. Kaša) – Mihálik, Ondrášek (74. Beauguel), Ba Loua (85. Káčer)
Slavia:
Kolář – Masopust , Kúdela, Zima, Bořil (C) – Stanciu, Oscar (90. Karafiát) – Sima, Lingr (72. Traoré), Provod – Kuchta (72. Tecl)
Nico Stanciu a Jan Kuchta slaví vstřelenou branku.

Branky: 26. Stanciu 0:1

Průběh: Sešívaní se rozloučili s kalendářním rokem 2020 vítězně! Plzeň porazili na jejím hřišti v rámci 14. kola FORTUNA:LIGY 1:0. Zápas krásně rozhodl Nicolae Stanciu. Hlavní trenér Jindřich Trpišovský udělal oproti utkání s Bohemians (2:1) jednu změnu, Petera Olayinku nahradil Ondřej Lingr. Na střídačce sešívaných bylo vinou zdravotních indispozic připraveno včetně náhradního gólmana Přemysla Kováře jen šest hráčů.
   Branku Plzně hájil poprvé v sezoně 24letý Jindřich Staněk, který dva roky strávil na stáži v anglickém Evertonu. Zápas v Doosan Areně začal za mírného deště standardní situací domácího týmu po faulu Oscara Dorleyho. Pernica na konci 1. minuty nemířil přesně, stejně si počínal v 10. minutě Ba Loua. O pár desítek vteřin později trefil Bucha Ondřeje Lingra a rozhodčí po přezkoumání celé situace u videa udělil záložníkovi Plzně žlutou kartu. První obrovskou příležitost si vypracovali slávisté. Lukáš Masopust hrající 200. utkání v české nejvyšší soutěži na konci 18. minuty nacentroval z pravé strany do pokutového území, Hejdou tísněný Jan Kuchta ale z bezprostřední blízkosti pálil nad Staňkovu branku. Remízový stav 0:0 udržel ve 22. minutě fantastickou robinzonádou Ondřej Kolář. Po dlouhém autu propadl balon až na hlavu Aleše Čermáka, brankář Slavie ale levou rukou míč mířící do šibenice senzačně vyškrábl. Jednalo se o první střelu mezi tři tyče v zápase. Sešívaní se svému gólmanovi za výborný zákrok odvděčili ve 26. minutě. Po průniku Abdallaha Simy, který svou akcí zaměstnal několik protihráčů, posadil Jan Kuchta centr přesně na pravou nohu Nicolae Stanciua, který z voleje nedal Staňkovi šanci - 0:1 pro Slavii! Třetím gólem v sezoně povzbuzený rumunský záložník zkoušel štěstí i ve 32. minutě, tentokrát ale pravačkou branku netrefil. Pokus Buchy dokázali slávisté úspěšně zblokovat. Šest minut před koncem prvního poločasu další nebezpečný Stanciův pokus vytáhl Staněk na břevno. Druhý zásah slávisté nepřidali ani po závaru po následném rohovém kopu. Výsledkem 0:1 pro sešívané první půle i skončila.
   Mezi 45. a 55. minutou Jan Bořil a Lukáš Provod dvakrát nedovoleným způsobem zastavili Ba Louau a inkasovali žluté karty. Svou osmou ligovou branku v ročníku a jedenáctou celkově měl po geniální přihrávce Nico Stanciua na kopačce v 61. minutě Abdallah Sima, tváří v tvář Staňkovi ale mířil nad břevno. Stejně si počínal o chvilku později na druhé straně hřiště Mihálik. Střílený centr Limberského našel Ondřej Kolář ve svém náručí. K dvojitému střídání sáhl Jindřich Trpišovský v 72. minutě, Stanislav Tecl nahradil Jana Kuchtu a místo Ondřeje Lingra přišel na hřiště Ibrahim Traoré. Další úspěšný zákrok si jistě chytající Ondřej Kolář, který v probíhajícím ročníku inkasoval jen čtyřikrát, připsal v 79. minutě. Buchova střela do středu branky mu mnoho starostí nenadělala. O tři minuty později nebezpečně střílel Lukáš Masopust, jeho ránu na bližší tyč Staněk vytěsnil na roh. Obránce Slavie následně zastavil pronikajícího Beauguela, za což vyfasoval svou čtvrtou žlutou kartu v sezoně a přijde o úvodní zápas jarní části proti Olomouci. Závěrečný nápor Plzně se nekonal. Dobře organizovaní slávisté dohráli utkání převážně na polovině soupeře a po závěrečném hvizdu mohli slavit cennou výhru. Za třináct utkání podzimní části FORTUNA:LIGY sešívaní ani jednou neprohráli, ztratili jen čtyři body a před druhým Jabloncem mají náskok šesti bodů a jeden duel k dobru.
   Nyní čeká svěřence Jindřicha Trpišovského vánoční přestávka. Další utkání odehrají 16. ledna, kdy v Edenu přivítají Sigmu Olomouc.

Rozhodčí: Ondřej Pechanec

Diváci: 0 (hráno bez diváků)

Trenér: Jindřich Trpišovský: „Bylo to těžce vybojované vítězství. Vždycky je tady náročný zápas. Myslím si, že na všech bylo vidět, že celá sezona stála hodně sil. Celkově byl zápas utahaný, nebylo tam moc náběhů ani pohybu. Navíc terén byl těžký a složitý, takže to nepobralo moc fotbalové kvality. Bylo to o zodpovědnosti, klíčovém momentu, který se zrovna podařil proměnit nám. Neměli jsme dobrý vstup do zápasu, prvních patnáct minut jsme byli opticky později u soupeře. Některé situace hlavně z pravé strany měli nebezpečné, ale dobře jsme je vyřešili. Do gólu jsme se trochu hledali, ale pak jsme to odehráli velice dobře. V druhé půli jsme měli několik nebezpečných šancí a také Simovu gólovku na 2:0, kterou jsme bohužel neproměnili. Byly to nervy až do konce a někteří hráči dohrávali s velkým sebezapřením. Myslím si, že zápas nebyl moc koukatelný, což je pochopitelné vzhledem k programu, který máme všichni za sebou. Na druhou stranu si myslím, že jsme ho zaslouženě zvládli. Až na tu jednu šanci ve druhém poločase pracovali kluci skvěle do defenzivy. Oba stopeři hráli dobře, uhráli všechny souboje s Ondráškem i Beauguelem. Jsme rádi, že jsme to zvládli i bez hráčů, se kterými jsme tady byli minule. Těší nás, že jsme všem slávistům dali dárek, proto je vlastně dobré hrát 23. prosince. Jsem rád, že je už konec, alespoň na deset dní si všichni odpočineme.“

Poznámky:
(slavia.cz)