1923



Grasshoppers Club - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 1. ledna 1923, Švýcarsko

Utkání: přátelské

Sestavy:
Grasshoppers:
Slavia: Mazal, Laštovička, Ráca (?. Nytl)

Branky: ? - Mazal, Laštovička

Průběh: Nebezpečně ostrá hra obrany domácích. Laštovička byl dokonce zraněn tak, že musil býti odnesen ze hřiště. Poměr rohů 9:1 pro Slavii. Soudce slabý. Nadšené ovace pro Slavii.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky:
(Národní listy, 2. ledna 1923 // Illustriertes Sportblatt, 13. ledna 1923)



Slavia - Spiel Verein Leipzig
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 11. února 1923, Praha, Slavia

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia:
? (???)
Leipzig:
? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: Po sobotní porážce od AFK Vršovice bylo zřejmo, že hosté, ač domácí nemají přípravného trainingu, sotva mohou červenobílé vážně ohroziti. Slavia byla v převaze dík své kombinační hře a měla také pohotovost ve střelbě. Hosté vůbec nescorovali, neboť branka, které docílili, byla vlastní. Hráno bylo s plnou chutí s vervou.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 3.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:
(Národní listy, 12. února 1923)



Slavia - Č. A. F. C.
4 : 1 (2 : 1)

Datum: 25. února 1923, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia:
? (???)
ČAFC:
? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: Slavia postavila náhradníky za Vaníka a Laštovičku, nicméně ovládala situaci. Vinohradští dlouho nemohli se přizpůsobiti terainu a podali dobrý výkon teprve v posledních minutách, kde jejich kapitán vykázal brankáře z hřiště. Jest jistě znamením dobré disciplíny, že kapitán mužstva nerozpakuje se oslabiti mužstvo o brankáře, který se provinil.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:
(Národní listy, 24. února 1923 // Národní listy, 26. února 1923)



Slavia - Teplitzer F. K.
2 : 2 (2 : 1)

Datum: 4. března 1923, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia:
Cháňa - Ráca, Pechar - Seifert, Burger, Plodr - Kužel, Štapl, Vaník, Šoltys, Čapek (Národní listy, 2. března 1923)
Teplice:
? (???)

Branky: 16. ? 0:1, 24. Šoltys 1:1, 40. Vaník 2:1, ?. ? 2:2

Průběh: Před 5000 diváky sehrán zápas, v němž Slavia sice měla převahu, ale nedovedla ji vyjádřiti. Zatím co hosté nastoupili s plnou vervou, hráli domácí vlažně. Vzchopují se teprve, když Němci z pěkného útoku, založeného volným kopem, docilují v 16. min. vedení. Slavia nyní hraje dobře, její záloha plně uspokojuje, útok má velmi četné chance, ale špatně střílí a je před brankou pomalý. Za stálé převahy Slavia ve 24. min. vyrovnává Šoltysem a vo 40. min. získává Vaníkem náskok. Po změně strán domácí hrají neurovnaně, obrana nepozorně, takže Tepličtí scorují po druhé. Rozházená hra způsobuje, že červenobílí, ač v převaze, nejsou s to, docíliti dalšího úspěchu, oč se ke konci snaží ze vžech sil. Zápas končí nerozhodně. Teplitzer FK., který před časem „získáním" hráčů českých, maďarských, vídeňských a říšskoněmeckých byl klubem velmi silným, dovedl na podzim provésti energický řez a zbavil se plevele, jenž jest ochoten hráti kdekoliv a kdykoliv, jen když se zaplatí — výbor klubu konstatoval, že nebylo možno přiměti tyto hráče k trvalému zaměstnání (dnes tyto odpadky se stolu Teplických sbíají české kluby!) — má dnes mužstvo mladé, ještě neostřílené, nezkušené, neurovnané, mužstvo, jež potřebuje tvrdý training, aby vydrželo tempo a nutnou zkušenost z těžkých zápasů, ale sympatický tento team má vlastnosti, opravňující k nejlepším nadějím: jde rychle, ostře po míči, jest rozhodný před brankou a krajně obětavý. Brankář nemohl si vésti lépe. — Slavia chybila zařazením zraněného Vaníka. Stará zkušenost, že hráč, byť i slabší, ale zdravý jest lepší, než i nejosvědčenější hráč zraněný, patrně Slavii ničemu nenaučila. Útok byl nejslabší řadou. Dával se strhnouti k vysoké hře, na levé straně se zálibou — zejména y prvé půli — prováděno líbivé hraní v trojúhelníku, při čemž celý ostatní útok jest zastaven v běhu a soupeř má dosti času stáhnouti se k obraně. Ve střelbě byl útok velmi slabý, pomalý, nerozhodný, váhavý, ale i tak bylo možno snadno docíliti několika branek. Zamezilo jim jednak umění brankáře Teplických, který ovšem musil také míti potřebnou dávku štěstí, jednak nepřízeň osudu. Obrana má konečně v Pecharovi hráče, který dovede, je-li třeba, míč poslati dále od branky, ale v celku hrála netakticky, druhá branka Němců byla školním příkladem chyb zadáků i brankáře. Celek neuspokojil a kdyby nenastalo podstatné zlepšení, ostatně na počátku sezóny možné a pravděpodobné, šla by Slavia do mistrovských zápasů s malými chancemi.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 5.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Národní listy 28. února 1923 // Národní listy, 1. března 1923 // Národní listy, 2. března 1923
Národní listy, 6. března 1923)



Slavia - SC Viktoria Hamburg
6 : 0 (3 : 0)

Datum: 18. března 1923, Praha, hřiště Slavie na Letné

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia:
Vaník, Kindl, Štapl (???)
Hamburg:
? (???)

Branky: goly

Průběh: Po slabé hře Slavie proti teplickým čekán byl nedělaní zápas příznivci červenobílých namnoze s obavami. Nesplnily se. Slavie od počátku mocně nastoupila, hrála dobře ve všech řadách, její přízemní hra odpor hamburských rozvrátila. Zápas ukázal, co pro útok Slavie znamená Vanik: že nebyl v matchi s Teplitzer FC. zdráv, selhalo celé mužstvo. Včera byl čilý, hrál s velkou chutí. Důsledek toho byl, že Slavia rázem stoupla o třídu a plně uspokojila. V obraně nastoupil po delší dobí Nytl a podal výkon znamenitý. Náhradník Kindl na levém křídle, vychovanec to klubu, má pro křídlo hlavní podmínku: běh. Několikrát také pěkně centroval. Bude třeba, aby častěji byl zařazován, čímž získá kontaktu s ostatními ostřílenými hráči. Branky byly vesměs výsledkem dobře založených útoků a po stránce střelecké výborné, obzvláště ona poslední, daná Štaplem. Hosté jsou rychlí, ostrého startu. Jistá jest obrana, k níž dobře se pojí střední záložník. Útok není urovnán a hraje vysokými míči. Slavia byla v převaze, které také odpovídá score. Návštěva 5000 osob.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 5.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Národní listy, 15. března 1923 // Národní listy, 16. března 1923 // Národní listy, 19. března 1923)

Slavia - Sparta
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 1. května 1923, Praha, Slavia

Utkání: přátelské

Sestava: Cháňa - Ratzenberger, Nytl - Plodr, A. Burgr, Seifert - Kužel, Štapl, Vaník, Čapek, Hliňák

Branky: Štapl - A. Hojer

Rozhodčí: Kalina

Diváci: 20.000

Trenér: J. W. Madden


Slavia - SK Rapid Wien
2 : 2

Datum: 2. dubna 1923, Praha

Utkání: přátelské

Poznámky: V seznamu zápasů od jednoho španělského fanouška je u utkání uvedena poznámka Pohár Východ. Spíše to však bude Velikonoční pohár.


Slavia - DFC Prag
2 : 1

Datum: 1923, Košice

Utkání: přátelské


SK Rapid Wien - Slavia
0 : 6 (0 : 3)

Datum: 13. května 1923, Wien

Utkání: přátelské

Sestava: Čapek, Kužel, Vaník, Štapl

Branky: Štapl 0:1, Vaník 0:2, Čapek 0:3, Čapek 0:4, Kužel 0:5, Kužel 0:6

Průběh: Slavia vedla nad mistrem Rakouska po poločase už 3:0, ale ve druhém ji ani nenapadlo hrát na údržbu či na krásu. Slavisté hráli žertovně, ťukali do míče věcně do trojúhelníku a vyhýbali se nastaveným stoličkám. Hráči Rapidu na ni ani při mohutném skandování diváků prostě neměli.


Slavia Košice - Slavia
0 : 6

Datum: 1923, Košice

Utkání: přátelské


XI Maďarska - Slavia
0 : 2

Datum: 1923, Košice

Utkání: přátelské

Poznámky: Jednalo se o vybranou jedenáctku maďarských klubů.


Galata-Serail - Slavia
0 : 7

Datum: 12. července 1923, Cařihrad (Istanbul, Konstantinopol)

Utkání: přátelské

Sestava: Cháňa - Štapl, Ratzenberger

Branky: Štapl

Průběh: Skóre otevřel Štapl bombou ze třiceti metrů. Za stavu 6:0 Husni obkličkoval Rácu, prudce vypálil, Cháňa bombu bravurně vyrazil a Ráca míč vykopl z brankové čáry. Párkrát si Turci na Cháňu ještě vystřelili, ale ten všechno pochytal. Slavia potom přidala ještě jeden gól.

Poznámky: Hrálo se za čtyřicetistupňového vedra. Při zápase diváci na Cháňu křičeli šejtan. Když se redaktor Josef Laufer ptal, co že to slovo znamená, dostalo se mu tohoto vysvětlení: „Bu adam deil, bu šejtan! - To není člověk, to je čert!”


Altoun Ordon - Slavia
0 : 7

Datum: 14. července 1923, Cařihrad (Istanbul)

Utkání: přátelské

Poznámky: V Izmíru, v Turecku, byl v roce 1923 založen klub Altinordu SK. Je možné, že se jedná o stejný klub, pouze jinak psaný.


Fenerbahce Istanbul - Slavia
1 : 10

Datum: 16. července 1923, Cařihrad (Istanbul)

Utkání: přátelské

Sestava: Cháňa, Čapek

Branky: Čapek 0:1, Čapek 0:2, Čapek 0:3, Čapek 0:4, Čapek 0:5, 0:6, 1:6, 1:7, 1:8, 1:9, 90. ??? 1:10

Průběh: Fanta slavistům nemilosrdně pískal ofsjad za ofsajdem. Velmi často za to sklidil frenetický potlesk obecenstva. Když měli míč v moci slavisté, diváci ani nedutali; když se dotli míče Turci, diváci běsnili a řičeli. Jenže šejtan Cháňa čaroval a Čapek kouzlil. Pětkrát za sebou vmetl balón do mohamedánské sítě. Mistři Bosporu začali surovět, ale sudí se nesnížil k trestům. Pak se stal zázrak: Za stavu 7:0 se podařilo Turkům ve změti nohou před brankou prostřelit Cháňu. Do hřiště vtrhla asi polovina všech diváků a hned za nimi policie, aby - oslavila střelce! Teprve když si city přišly na své, pokračovalo se ve hře. Pak slavisté přidali tři branky. Ta poslední padla deset vteřin před koncem.

Rozhodčí: Josef Fanta

Diváci: 5.000

Poznámky: V knize „Starý trenér vzpomíná” se uvádí, že gól Turci vstřelili za stavu 9:0 a návštěva prý byla 15000 diváků. Soupeř nesl v té době název Fener Bagtche.


Turecko - Slavia
3 : 10

Datum: červenec 1923, Istanbul

Utkání: přátelské

Poznámky: Soupeřem byl vybraný celek Turecka. Někdy se uvádí i jako výběr Istanbulu nebo s výsledkem 3:7.


XI Rumunska - Slavia
0 : 3

Datum: červenec 1923, Bucuresti (Bukurešť)

Utkání: přátelské

Poznámky: Soupeř bývá někdy uváděn také jako výběr Bukurešti.




Most - Slavia
? : ?

Datum: 1923, Most
Fotografie pořízena v Mostě v den utkání, úplně vpravo stojí brankář František Plánička.

Utkání: ? (???)

Sestavy:

Most:
? (???)
Slavia:
Plánička, ? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: ? (???)

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:
(www.fkbm1909.cz)

Sparta - Slavia
6 : 4 (3 : 3)

Datum: 2. července 1923, Praha, Sparta

Utkání: Mistrovství ČSF

Sestava: Cháňa - Ratzenberger, Nytl - Hliňák, A. Burgr, Seifert - Kužel, Štapl, Vaník, Čapek, Husák

Branky: Sedláček 2, Dvořáček 2, K. Koželuh, Hajný - Štapl 2, Vaník, 32. Čapek 3:2

Průběh: Ve 32. minutě díky brilantní technice - jako již několikráte předtím - nezadržitelně prošel Čapek kolem Kolenatého, Kádi a Hojera, aniž se ho mohl kdo z nich vůbec dotknout, objevil se před bezmocným brankářem Peyrem a s rozvážnou elegancí poslal levou nohou míč metr na zemí k tyči. Slavia vedla 3:2.

Rozhodčí: Parpel

Diváci: 20.000

Trenér: J. W. Madden

Poznámky: Deset gólů v jednom zápase a ani jeden nebyl z penalty.


Građjanski HŠK Zagreb - Slavia
3 : 9

Datum: červenec 1923, Záhřeb

Druh zápasu: přátelský


Gloria Rijeka - Slavia
1 : 9

Datum: červenec 1923, Rijeka

Druh zápasu: přátelský


Olimpia Rijeka - Slavia
1 : 11

Datum: červenec 1923, Rijeka

Druh zápasu: přátelský


Slavia - SK Čechie Karlín
3 : 2

Datum: 1923

Utkání: Středočeský pohár, finále

Poznámky: Dohrávka z roku 1922.

Poznámky: Zápas se hrál „za vznešeného nezájmu sportvní veřejnosti”.


Slavia - I. ČsŠK Bratislava
5 : 2

Datum: 1923

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička


Slavia - Hradec Králové
3 : 1

Datum: 1923

Poznámky: Není jisté, zda byla Slavia domácím týmem.


Slavia - SK Viktoria Nusle
6 : 0

Datum: 1923

Utkání: Středočeský pohár, 4. kolo


Slovan Wien - Slavia
1 : 4

Datum: 08. září 1923, Wien

Utkání: přátelské

Sestava: Plánička

Branky: Chalupa (Slovan W.)

Diváci: 60.000

Trenér: J. W. Madden

Poznámky: Poprvé chytal za Slavii František Plánička. Branka, kterou dostal, byla po zápase označena jako nejkrásnější ze všech pěti, které v zápase padly.
  Předtím hrál Plánička 6. července v Prostějově, kde rezerva Slavie porazila místní Spartu 3:1 (jediný gól dostal Plánička z penalty). Ve Vídni ovšem nastoupil načerno za tehdejší brankářskou jedničku Cháňu, který byl několik dní před utkáním zraněn při srážce s tramvají. Slavia za to byla potrestána pokutou 300 Kč, Pláničkovi byla udělena přísná důtka.


Hakoah Wien - Slavia
0 : 1

Datum: 09. září 1923, Vídeň

Utkání: přátelské

Sestava: Štaplík


Slavia - SK Čechie Karlín
6 : 2

Datum: 07. října 1923, Praha,
Letná

Utkání: Středočeský pohár, semifinále

Sestava: Plánička - Nytl, Štapl, Vaník, Čapek

Branky: Štapl 3, Vaník 2, Čapek - Vlček, Schiesl

Průběh: Hra byla po celý zápas otevřená, o vítězství Slavie rozhodli vlastně čtyři hráči: slavističtí střelci Vaník a Štapl, kteří měli neobyčejnou střeleckou pohotovost, částečně pak nejistá hra brankáře Čechie a naopak velmi spolehlivý a přesvědčivý výkon mladého Františka Pláničky. Právě jeho zásluhou se počet branek nerovnal počtu rohových kopů.

Diváci: 5.000

Poznámky: Přes dvě obdržené branky a roztržené obočí byl jedním z nejlepších hráčů na hřišti Plánička, který značně přispěl k vítězství, neboť Čechie zvítězila na rohové kopy 9:4 …
  Plánička poprvé nastoupil (oficiálně) v barvách Slavie.
  Výňatek z referátu o utkání: „V brance Slavie homo novus Plánička zanechal v nás napoprvé dobrý dojem. Uvedl se zatím výborně, má skvělou odvahu vrhati se po míči k nohám protivníka. Svým stylem připomíná Kalibu v jeho nejskvělejších dnech.”
  Zranění byla nepříjemná, ale František bolest hrdinně snášel. Hned když rána začala krvácet, přiběhl starostlivý legendární John Madden na hřiště, v rukou nesl umývadlo s vodou a ránu pečlivě vymyl. Po zápase Pláničku odvezl klubový lékař - obětavý pan Studnička - do nemocnice, kde Frantovi ránu ošetřili a sešili pěti sponami, se kterými tehdy chodil celý týden.


Sparta - Slavia
3 : 1 (3 : 1)

Datum: 14. října 1923, Praha, Sparta

Utkání: Středočeský pohár, finále

Sestava: Plánička - Nytl, Seifert - Plodr, A. Burgr, Überlacker - Kužel, Štapl , Vaník, Čapek, Kratochvíl

Branky: 6. Dvořáček 1:0, 16. Vaník 1:1, 30. Hajný 2:1, 43. Sedláček 3:1

Průběh: Ačkoliv se obecně věřilo ve vítězství Sparty, svědčil velký neklid 30 000 diváků, kteří se sešli na hřišti Sparty, že tipování nebylo zcela upřímné. Je jisto, že Slavia ukázala v poslední době lepší hru než Sparta, srovná-li se poměr sil obou klubů nepřímo podle jejich utkání s jinými soupeři; leč střízlivý posudek všech musel býti a byl, že pro utkání obou není tato okolnost směrodatnou. Pro Spartu mluvila lepší vyrovnanost jejího mužstva, které při srovnání jednotlivců má několik předností, určitě morální plus dřívějších vítězství. Takhle ovšem neuvažovalo několik vášnivců, kteří v okamžitém vzkypění křížících se sympatií sáhli k přesvědčování se rozmachem rukou, což ostatně může platit o Kolenatém a Štaplovi i o těch, kteří podle doslechu věnovali po zápase pozornost Nytlově a Vaníkově tváři.
  Sparta nastoupila v sestavě Hochamn - Hojer, Steiner, Kolenatý, Káďa, Červený, Sedláček, Hajný, Koželuh, Dvořáček, Šimonek a podala ucelenější výkon než mužstvo Slavie, sestavené z těchto hráčů: Plánička, Seifert, Nytl, Übelacker, Burger, Plodr, Kužel, Štapl, Vaník, Čapek, Kratochvíl. Celkem nejlépe u obou mužstev hráli obránci. Plánička, ačkoliv zavinil třetí branku, rozluštil úspěšně těžké situace. Možno říci, že na převaze Sparty má velký podíl její záloha, která rozhodně byla lepší, nežli táž řada Slavie, v níž Überlacker měl příliš mnoho práce se Šimonkem. Střední záložník Káďa nebyl však dnes tím naprosto jistým hráčem a ponechával hodně práce záložníkům křídelním. Kolenatý jako vždy vynikal, Červený proti slabě hrajícímu zraněnému Kuželovi měl velmi snadnou pozici. V útoku Sparty hrál tentokráte výborně Koželuh, který našel lepší porozumění u Hajného a Sedláčka, než u Dvořáčka, jenž ztratil příliš mnoho míčů. Útok Slavie byl s výjimkou Kužela celkem vyrovnanější, avšak ztrácel na výkonnosti slabší hrou jednotlivců, jichž odvaha zpravidla mizela, čím více se blížili ke brance Sparty. V tomto směru si počínal útok Sparty právě opačně a tím si vlastně zajistil vítězství.
  Průběh hry byl tento: Po výkopu Slavie zmocnil se Sparta míče a hned v první půli poslal Koželuh klamnou ránu na goal; Plánička ji vůbec nekryl, domnívaje se, že jde do outu. Míč se však odrazil od hořejšího břevna zpět do hřiště. Pak následovalo několik střídavých útoků, při nichž Dvořáček střelil přes a Čapek vedle branky. Slavia dobyla si převahy, ale Hojer v posledním okamžiku zachraňoval. V 6. minutě překvapila Sparta Koželuhovým rychlým výpadem, z něhož Dvořáček dobyl vedení. I pak zůstala v převaze Slavia a dovolila Spartě podnikati jen ojedinělé útoky. Hajný při nich bohužel šel starou cestou surové hry, avšak tentokráte narazil na tvrdě hrajícího Nytla, který svůj dnešní dobrý výkon znehodnocoval častými tvrdými srážkami se soupeři. V této době také Plánička ukázal své skvělé schopnosti technické bezvadným chytáním míčů a takticky správným vybíháním z branky, při čemž však nenašel dosti porozumění u obou obránců. Své útoky zakládala Sparta rychlou kombinací, ale Hajný i Dvořáček je s oblibou mařili posíláním míčů do outu. Nová převaha Slavie byla vyjádřena rohem v 16. minutě, pak i čestným goalem, který vstřelil Vaník. Povzbuzena úspěchem hrála pak Slavia opět lépe a Sparta ztrácela své chance přestřelováním spojek nebo nedostatečným sledováním míče. Sparta se dostala vážně k slovu až v 30. minutě, kdy Sedláček (off-side) těsně před linou přehrál míč Hajnému a ten ze vzdálenosti jednoho metru lehce umístil druhou branku. Hned nato ukázal Hajný své »umění«, zkosiv v pravém slova smyslu Nytla k zemi podražením nohou. Pak následovalo několik nebezpečných, ale marných útoků Sparty, při nichž zvláště Dvořáček nejistě střílel. V 43. minutě vyběhl Plánička daleko z branky a odvážně odrazil míč, Sedláček jej však ještě včas doběhl a pohotově poslal přes hlavy hráčů do branky jako poslední goal dne. Po přestávce byla do 16. minuty ve velké převaze Sparta; potom si udržela převahu zase Slavie, odkazujíc Spartu na ojedinělé útoky. Ve 24. minutě sledoval Štapl s křídla zahraný míč až před branku Sparty, tam se mu však riskantním způsobem vrhl k nohám Hochmann a zůstal na chvíli ležeti. Nebyla to vina Štaplova, který, i když hraje prudce, nehraje surově; Kolenatý však patrně soudil jinak a Štapla, který byl obklopen jako viník hráči Sparty, kopl. Oba hráči si tento konflikt vyřídili vzájemnými políčky, načež je soudce Zadák vyloučil s hřiště. Ostatek zápasu se dohrál již bez zvláštních zajímavostí. Obě mužstva již nedovedla připraviti ucelenějších akcí, a jednotlivci, jistě unaveni těžkým a kluzkým terénem, hráli bezmyšlenkovitě a bez chuti.
  Když všichni odmítli zápas soudcovati, ujal se této práce starý člen Sparty Zadák. Celkem byl jeho výkon dobrý a jistě lepší, než soudců dřívějších zápasů obou klubů. Jedinou jeho chybou bylo, že některé věci pískal pozdě obyčejně, když naň někteří z hráčů zakřikli. V některých okamžicích trestal hráče Slavie přísněji, jsa ke svému mužstvu benevolentnější, ale to na věci ničeho nemění. Obecenstvo sice dalo několikráte najevo nespokojenost s jeho rozhodnutím, ale to spíše jen ze zvyku.

Rozhodčí: Zadák

Diváci: 30.000

Trenér: J. W. Madden

Poznámky: První derby Františka Pláničky.
  K zápasu se váže mnoho vzpomínek, brankář Plánička hrál přeci své první utkání proti pražské Spartě. Byl velmi nervózní, ale měl velkou oporu ve Vaníkovi: „Nesmíš podléhat trémě, rozumíš?” radil hned Honza Vaník. „A hrej tak, jako jsi hrával v Bubenči. Na lidi se neohlížej, po těch ti nic není. Ať si křičí, jak chtějí, ty musíš zůstat svůj. Klidný a silný. Chápeš?” Frantík Vaníkovi naslouchal, ale nejvíce si zapamatoval jeho slova těsně před vstupem na hrací plochu: „Hrej jak nejlíp umíš. Když to vyhrajeme, dostaneš ode mne zlaté hodinky...!”
  „Ne, neměl to říkat, ten zkušený hráč,” pomyslil si pak během utkání Plánička, když viděl, jak se mu sen o zlatých hodinkách po sparťanských střelách pomalu rozplývá...
  V novinách byly podrobné referáty, všude opěvovaly akce i úspěšné zákroky mladého Pláničky. Lidové noviny napsaly: „Plánička ukázal své skvělé schopnosti technické bezvadným chytáním míčů a takticky správným vybíháním z branky, přičemž však nenašel dosti porozumění u obou obránců.”
  Kolenatý (Sparta)
(Lidové noviny, 14. října 1923)

Slavia - SK Meteor Praha VIII
1 : 3

Datum: 1923

Utkání: Mistrovství Středočeské župy


Slavia - KAC Törekves
2 : 0

Datum: 1923


Slavia - SpVgg. Greuter Fürth
4 : 2

Datum: 04. listopadu 1923, Praha

Utkání: přátelské


Slavia - DFC Praha
2 : 0

Datum: 1923

Utkání: přátelské

Sestava: Seifert

Průběh: Za stavu 2:0 byl zraněn Seifert a Slavia dohrávala o deseti lidech.


Slavia - Karlsruher SV
4 : 1

Datum: 1923, Praha

Utkání: přátelské


Slavia - West Ham United
0 : 3

Datum: 1923, Praha

Utkání: přátelské


Slavia - Wiener Amateure SK
6 : 0

Datum: 1923, Praha

Utkání: přátelské


SK Rapid Wien - Slavia
1 : 5

Datum: 1. listopadu 1923, Vídeň

Utkání: přátelské

Sestava: Čapek, Vaník

Branky: Vaník 1:1, Vaník 1:2, Vaník 1:3, Čapek 1:4, Čapek 1:5

Průběh: První branku zápasu vstřelil Rapid, další góly už dávala Slavia.

Poznámky: Uvádí se, že Slavia dostala ihned zdvořilou nabídku o sehrání odvety. Nikoliv však v Praze, nýbrž znovu ve Vídni. A Slavia nabídku přijala, přijela a vyhrála. Jiný pramen uvádí, že se odveta hrála až za čtvrt roku po předchozím utkání...




Slavia - Hakoah Wien
4 : 2 (1 : 1)

Datum: 25. listopadu 1923, Praha

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia: Plánička, Kašpar, Vaník, Čapek, Kratochvíl, Seifert, Nytl, Kužel, Hliňák, Štapl (????)
Hakoah: Duldig - Scheuer, Katz, Nemes (23.), Häusler, Schwarz (????)

Branky: 24. Katz 0:1, 34. Čapek 1:1, 69. Häusler 1:2, ?. Kratochvíl 2:2, ?. Vaník 3:2, ?. Čapek 4:2 (????)

Průběh: Včerejším zápasem mužstvo Slavie napravilo si opět trochu reputaci po přechodně slabém výkonu předešlé neděle. Hrálo velmi obětavě a když svou hru přizpůsobilo těžkému terainu - hrálo se dobře. Slavia nastoupila s Pláničkou za nemocného Štaplíka a s Kašparem ve středu zálohy. Oba zhostili se své úlohy celkem dobře. Byl to hlavně Plánička, který někdy skvělým stylem kryl ostré rány Vídeňáků. Kašpar ještě daleko není centrhalvem, jakého mužstvo Slavie potřebuje. Seifert a Nytl se celkem slabě hrající zálohou hráli dobře. V útoku mile překvapil Kratochvíl, kterému doporučujeme, aby ve výhodných posicích, které měl včera, také střílel. Podal výkon, který byl daleko lepší než Kuželův na křídle pravém. Tři vnitřní hráli technicky dobře, před brankou však opět se nestřílelo, ač při včerejším terainu bylo střílení z každé výhodné posice velmi účelné. V celku však mužstvo Slavie hrálo obětavě a vítězství plěn si zasloužilo. Jediným rušovým momentem bylo nešťastné unfair chování mladého Hliňáka, které mu jeho dobrou pověst pošramotilo a je odsouzeníhodno.
   Hakoah hrála z nejlepších her své saisony a útok zesílený přechodně Schwarzem (M. B.) hrál velmi dobře a nebezpečně útočil. Jmenovitě vynikli Nemes, Häusler a Schwarz. V obraně hrál Scheuer, starý internacionál, jistě a hlavně v prvém čase odvracel lehce útoky domácích. Nový brankář Duldig jest lepší než býv. brankář Halpern. V celku, jak řečeno a bylo nám i výbory Hakoah potvrzeno, hrálo mužstvo Hakoah zde jednu z nejlepších svých her a plně potvrdilo svoji pověst.
   Soudce zápasu p. Herites měl nejlepší vůli řídit zápas bezvadně - což se mu však nepodařilo. Od okamžiku, kdy vyloučil Nemese, hru něřídil tak, jak byli jsme u něho zvyklí.
   Obecenstvo někdy rušivě zasáhlo do hry, což bohužel při zápasech, kdy hraje se na Letné jen na jednom hřišti, jest obvyklé.
   Hakoah získává již ve 24. min. vedení, kdy při kopu z rohu Katz scoruje přes hlavy obránců. Slavie 10 min. na to vyrovnává Čapkem a stav tento do prvého času nezměněn. V 23. min. soudce vylučuje Nemese pro urážku. V 24. min. z náhlého útoku Katze-Häusler krásně umístěnou ranou získává vedení 2:1. Slavie se vzchopuje a ve dvou minutách Kratochvílem a Vaníkem upravuje score na 3:2, aby po krásné kombinaci Vaník-Čapek, poslední scoroval po čtvrté. V 42. min. soudce zastavuje Štapla pro ofside (?). Obecenstvo hučí a soudce ukončuje hru.
   Slavie tímto zápasem končí utkání s vídeňským kluby, kdy ze 6 zápasů vyhrála 5 a jeden nerozhodně při score 22:6.

Rozhodčí: Herites

Diváci: 9.500

Trenér: ?

Poznámky:
(Národní listy, 27. listopadu 1923 // Illustriertes Sportblatt, 1. prosince 1923)



Slavia - Makkabi Brno
3 : 3 (1 : 1)

Datum: 2. prosince 1923, Praha, Letná, hř. Slavie

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia: Štaplík - Seifert (?. Pechar), Nytl - Hliňák, Uberlacker, Plodr - Kužel, Štapl, Vaník, Čapek, Kratochvíl (???)
Makkabi: Zsigmondi - Feldmann, Emerling - Obitz, Hajos, Menzer - Raszó, Köves, Nikolsburger, Hirzer, Weisz

Branky: 85. ? 2:3, 88. Vaník 3:3, dále Čapek a Štapl - Hirtz, Nikolsburger 2 (????)

Průběh: Přes nepříznivé počasí sehrán včera velmi dobrý zápas, velké sportovní úrovně. Zásluhu o to mají obě technicky vyspělá mužstva, kde velmi mile překvapili hosté, kteří v tomto zápase svojí nadšenou a obětavou hrou byli Slavii rovnocenným soupeřem. Slavia hrála v celku dobře, ale slabou střeleckou disposicí připravila se o jisté vítězství. Psali jsme již o tomto nedostatku dříve a i v tomto zápase nebylo jinak. Co platno jest nádherné a bezvadné "procházení" vpřed, když výsledek této práce není využit. Kdyby Slavia byla včera využila aspoň třetinu svých vyložených chancí, byla by jistě zvítězila. Plánička v brance silně konkuruje Štaplíkovi (který dosud není úplně zdráv a nemohl hráti); včerejší jeho výkon byl bezvadný a rozřešil několik těžkých situací před brankou přímo ojedinělým způsobem.
   Oba backové Seifert a Nytl hráli uspokojivě. Seifert po obnoveném zranění nahrazen byl Pecharem. V záloze nastoupil po prvé Pleticha. Usnesení o jeho trestu bylo v sobotu po opětovném a přesném vyšetření jednomyslně revokováno. Po jednoroční přestávce podal však velmi uspokojivý výkon. Z krajních záložníků uspokojil jen Plodr v druhém čase. Kašpar byl velmi slabý, ba nejslabším mužem vůbec. Je málo pohyblivý a nesleduje hru. Slavia měla by již nyní definitivně sestavit řadu halvů. Plodr, Pleticha a Hliňák na levé straně. Útok hrál velmi dobře v poli, před brankou však nevyužil "vyložené" chance a připravil tak mužstvo o jisté vítězství. Velmi spolehlivě hrál opět Kratochvíl na křídle, který byl daleko obětavější a agilnější než jeho partner na druhé straně Kužel. Tři vnitřní, Čapek, Vaník a Štapl, hráli v poli místy přímo ukázku přesné technické hry - před brankou však konec "kumštu". Doufejme, že tato střelecká indisposice jest jen přechodnou.
   Makkabi, mužstvo složené z nejlepších maďarských hráčů-representantů, o které jest nyní "přetahovací" boj v Pešti, hrálo prvotřídní football, bez zvláštních příkras a kudrlinek, obětavě a s nadšením po celou hru. Nejlepšími útočníky byli Hitzer a Nikolsburger, kteří i vstřelili branky. Nejlepším záložníkem byl Obitz a obráncem Feldmann. Zsigmondi v brance byl nejlepším mužem hostí. V celku Makkabi potvrdili plně svou dobrou pověst. Zápas na těžkém terainu hrán byl naprosto fair a byl velmi dobré sportovní úrovně. A i soudce p. Kraus svým přesným výkonem zapadl pěkně do rámce hry.
   V prvých 15. min. zdálo se, že Slavia zvítězí hladce. Leč jakmile se Makkabi rozehráli, rozvinul se krásný boj, který v 40. min. druhého času byl pro domácí přímo dramatický, když Makkabi vedl 3:2. Leč mužstvo Slavie jistě zasloužilo hru vyhrát a i spravedlivý osud byl na její straně, když Vaník dělovou ranou z čáry trestného území střílí v 43. min. vyrovnávací branku. A tak obecenstvo uspokojeno krásnou hrou, vynahražuje si oběť, kterou přineslo odpoledním "výletem" na Letnou.

Rozhodčí: Eduard Kraus

Diváci: 5.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:
(Národní listy, 30. listopadu 1923 // Národní listy, 1. prosince 1923 // Národní listy, 3. prosince 1923)



Slavia - SK Viktoria Plzeň
9 : 1 (8 : 1)

Datum: 9. prosince 1923, Praha

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia: Plánička - Pechar, Nytl - Plodr, Pleticha, Hliňák - Šoltys, Štapl, Vaník, Čapek, Kratochvíl
Plzeň: Šebek - Protiva, Krečmer - Tomášek, Turek, Kučera - Suda, Slavík, Hochman, Kučera (Mindě), Brabec

Branky: 1. Kratochvíl 1:0, 3. Štapl 2:0, ?. ? 3:0, ?. ? 4:0, ?. ? 5:0, ?. ? 6:0, ?. ? 7:0, ?. ? 8:0, ?. Suda 8:1, 85. Plodr 9:1 (???)

Průběh: Skvělá odplata za poslední porážky. -- Bezvadná hra Slavistů v prvém čase. -- Viktoria podlehla tempu na těžkém terainu. -- Střelci: Štapl 4, Čapek 3, Kratochvíl, Plodr. -- Soudce p. Kraus E. přesný. -- Návštěva 3800. V předposledním zápase před odjezdem připravilo včera mužstvo Slavie skutečně krásný sport a uspokojilo jistě obětavě své přátele, kteří přišli včera na Letnou. Mužstvo Slavie šlo do zápasu s úmyslem pomstít poslední neúspěchy proti Viktorii, což se jim plně zdařilo a nybýti v elkého štěstí, které v druhém čase bránící se Viktoria měla, byla porážka Vitkorie jistě dvojnásobná. Slavia nastoupila a nasadila ohromné tempo a přímo soupeře svého rozdrtila. Útok Šoltys, Štapl, Vaník, Čapek a Kratochvíl tentokráte vzal si napomenutí k srdci a bez zvytečných kudrlinek šel stále vpřed, dobře střílel a co hlavního byl velmi dobře podporován právě tak dobře hrající zálohou Plodr, Pleticha a Hliňák. Bylo by dobře tuto zálohu nechat hráti definitivně. V obraně mile překvapil Pechar, který byl dobře hrajícímu Nytlovi dobrým partnerem.
   Slavia nastoupila bez Seiferta a Kužela, kteréhož dobře nahradil Šoltys, kterému schází jen více živosti ve hře.
   S včerejším výkonem Slavie bylo obecenstvo právem spokojeno. Provedení útoku při druhé brance, kdy míč šel od hráče ke hráči tak přesně, že z Viktorie vůbec nikdo se míče ani nedotkl, a kdy útok tento končil rasantní ranou Štapla v brance - byl výkon, který již dlouho jsme neviděli na pražském hřišti.
   Viktoria, která jela do Prahy provázena značným počtem svých přátel, šla do zápasu příliš sebevědomě a byla překvapena velkým nástupem Slavie, kdy hned z výkopu obdržela branku. Podlehla však rozměrům hřiště, terainu hřiště, okolnostem to, na které ani jejich obětavost nestačí. Jednotliví hráči jsou dobří, ale technicky daleko nestačí a když pak dostavila se rozháranost, hráli dost ostře, ba i surově, byla porážka jejich zpečetěna. Jen o štěstí mohou mluvit, že v druhém čase, kdy stáhli se na obranu, a kdy výborný jejich brankář Šebek mnohokráte v posledním okamžiku zachránil, že porážka jejich nebyla dvojnásobnou.
   Dlužno však přece pochváliti obětavou hru centrehalva Turka a obránců Protivy a Krečmery, ač i ti hrají zbytečně ostře.
   Slavia získala vedení hned z výkopu, kdy Kratochvíl prošel a ostrým shotem získává vedení. Dvě minuty na to projde, jak již uvedeno útok Slavie bezvadně vpřed a Štapl střílí úspěšně po druhé. Než mine 30 minut vede Slavia 8:1, když čestný úspěch Viktorie získán při volném kopu hlavou Sudy. Branky Slavii získal Štapl 4, Čapek 3 a Kratochvíl 1.
   V druhém čase Slavia trochu na tempu polevila, leč přes to byla po celý čas v úplné převaze a až teprve ve 40. min. přízemní ranou Plodra vyjádřila svoji převahu. Tím zápas 9:1 skončen.

Rozhodčí: Eduard Kraus

Diváci: 3.800

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Národní listy, 7. prosince 1923 // Národní listy, 11. prosince 1923)



Slavia - SK Kladno
9 : 1 (5 : 1)

Datum: 16. prosince 1923, Praha

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia: Štaplík - Seifert, Nytl - Plodr, Pleticha, Hliňák - Kužel, Štapl, Vaník, Čapek, Kratochvíl
Kladno: Klvaň, Šulc, Plecitý, Otcovský (???)

Branky: Štapl 4, Čapek 4, Vaník - Otcovský (???)

Průběh:

Oslava 20leté činnosti SK. Kladna. - Hladké vítězství Slavie. - Branky Štapl a Čapek 4, Vaník 1. - Naprosto fair hra na těžkém terainu.

Ve včerejším zápase, který byl poslední v Praze v tomto roce, porazila Slavia Kladno hladce rozdílem dvou tříd a nebýti předčasného ukončení hry pro tmu, byl by jistě výdledek dvojciferným. Slavia na těžkém terainu ovládala hru úplně, dík technické vyspělosti svého mužstva a hlavně útoku, kde tentokráte všichni vnitřní útočníci Štapl, Vaník a Čapek hráli excelentně. Hlavně Štapl byl střelecky dobře disponován a jeho shooty byly vždy velmi ostré a nebezpečné. Vaník a Čapek byli opět technicky bezvadní. Oba křídelní útočníci Šoltys a Kratochvíl snažili se, aby ve vyspělosti hry nezůstali za ostatními, což se jim plně podařilo. Záloha hrála jistě. V backu nastoupil opět Seifert a ač není dost úplně zdráv, hrál celkem dobře. Za to Stáša ještě do mužstva nezapadl a Nytla (kterého potkal osud Štaplíka, vřed v podkolení) ještě daleko nenahradí. Plánička v brance jistý. V celku hrála Slavia dobře a možno nyní s důvěrou hleděti v příští utkání v Bilbao s mistrem Španělska, vítězem nad Barcelonou 5:2 a 6:0.
   Kladno neí již ani stínem slavného a nebezpečného Kladna, a byly momenty, kdy Slavia hrála si s Kladnem přímo jako kočka s myší. Obětavostí vynikl Klvaň, Šulc a Plecitý. Před zápasem Slavia oficielně blahopřála Kladnu a předala mu v upomínku kytici, Kladno revanchovalo se jubilejními odznaky.
   Soudce p. Skřivan měl ulehčenou práci v naprosto fair hře obou teamů a zhostil se své úlohy bezvadně. Že skončil hru o 15 min. pro tmu bylo snad předčasné, neb lehce dal se zbytek dohráti. O branky rozdělili se Štapl 4, Čapek 4 a Vaník 1. Kladno vstřelilo čestnou branku po chybě Stáši pravou spojkou Otcovským. Návštěva 2000 lidí.

Rozhodčí: Skřivan

Diváci: 2.000

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Národní listy, 15. prosince 1923 // Národní listy, 17. prosince 1923)



AC Bilbao - Slavia
2 : 9 (0 : 4)

Datum: 25. prosince 1923, Španělsko, Bilbao

Utkání: přátelské

Sestavy:
Bilbao: ? (???)
Slavia: Štaplík - Seifert, Nytl - Plodr, Pleticha, Hliňák - Kužel, Štapl, Vaník, Čapek, Kratochvíl

Branky: Čapek 4, Štapl 2, Vaník, Kratochvíl, Kužel (střelci jsou uváděni i takto: Čapek 5, Štapl 2, Vaník 2); v prvním poločase jsou uváděni tito střelci: Čapek 3, Vaník 1

Průběh: Španělé začali sebevědomě a za chvíli měli poměr rohů 6:0 ve svůj prospěch. To samo o sobě svědčilo o jejich převaze. Štaplík se v bráně točil jako gymnasta při volné sestavě, Nytl se potil, Seifert dřel, Pleticha vyztužoval zeď, Vaník si chodil pro míč až skoro do vlastního vápna a pak jej poslal na křídlo, vběhl do uličky, zakomíhal tělem, přilákal na sebe některého z dotírajících Španělů, naznačil pohyb a odkop doprava, ale nártem kopl skákavý míč zleva nabíhajícímu Čapkovi, jehož povinností bylo obtancovat trčícího obránce a zeptat se brankáře Vidala, kam že to chce. Toto se opakovalo třikrát za sebou, Čapek třikrát skóroval, Slavia vedla 3:0, a když se Vaník rozcupital, vrhli se tři čtyři Šapnělé preventivně k Čapkovi a vyčkávali, co bude dál. Dál bylo to, že Vaník rozvážně zavěsil točenou ranou do vinglu Vidalovy branky. Obecenstvo ztichlo a tiše zatleskalo. To byl poločas. Pak Španělé vrhli všechny síly do útoku a snížili až na 2:4, když první branka padla tak, že domácí vrazili Štaplíka i s míčem až za brankovou čáru. Druhou přidali z pokutového kopu za ruku, ale pak už jenom přihlíželi neuvěřitelným úkazům: hráči v červenobílých dresech zcela zajali míč do své moci a občas pouze dovolili Vidalovi, aby jej vytáhl ze své sítě. Góly stříleli postupně a spořádaně všichni útočníci, takže konečný účet zněl - 9:2.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: 40.000

Trenér: ? (???)

Poznámky: Španělský tisk nešetřil chválou a obdivem.
El Noticeiero Bilbao: „Pražská Slavia je osmý div světa. Její hra je zázračná, mužstvo nemá slabin. SK Slavia pojí v sobě nejlepší vlastnosti nejlepších evropských teamů: jemnou a oduševnělou techniku vídeňských Amateurů, promyšlenou kombinační hru budapešťského MTK a pražské Sparty, jakož i čistou a fair play práci dánského Boldklubu. Něco však Slavii přece jen schází: tvrdý shooting. Slavisté nejraději ženou míč až před goal a skórují ze dvou tří kroků. Je úchvatné, jak umějí hrát kolektivně a jak si všichni rozumějí.”
  Byl to neočekávaný úspěch nad mužstvem, které v posledních týdnech bez výjimky poráželo domácí i zahraniční soupeře. Avšak ještě večer, před druhým zápasem, prozradili hostitelé slavistům, že další zápas nevyhraje. „Jak to víte?”, tázali se slavisté. Sebevědomá odpověď Španělů zněla: „Posílíme své mužstvo a hlavně bude ,altro torro’,” což ve španělštině doslova znamená „jiný býk”, ale ve skutečnosti to znamenalo „jiný rozhodčí”...

(slavia.cz)

AC Bilbao - Slavia
4 : 4 (3 : 1)

Datum: 26. prosince 1923, Bilbao

Utkání: přátelské

Sestava: Vaník, Štapl, Nytl, Kužel

Branky: Larocoechea 3:0, Štapl 3:1, Štapl 3:2, Vaník 3:3, Štapl 4:4

Průběh: Kvůli předchozímu zápasu nastoupili Španělé skutečně se třemi cizími hráči a hlavně vyměnili rozhodčího, který hned v úvodu nařídil v rozmezí patnácti minut proti Slavii dvě penalty. Po nich vstřelil Larocoechea regulérní gól a upravil tak na 3:0. Hosté sice měli v poli více ze hry, rozhodčí však všechny jejich útoky „zneškodnil” buď odpískáním vymyšlených postavení mimo hru nebo jiných chyb, jichž se ale slavisté vůbec nedopustili. Kromě toho dovolil Bilbau velmi ostrou hru, pro kterou musel být vystřídán obránce Seifert Pecharem. Jedinou výhodou Slavie byla stálým deštěm rozmáčená půda, jež nedovolila Španělům uplatnit rychlost. Do přestávky ještě Štapl doběhl i s míčem až do brány a snížil.
  Hned po změně stran nařídil rozhodčí trestňák za sražení Štapla. Vaník vystřelil, rozhodčí nádherný gól pod břevno odvolává s vysvětlením, že střílet měli domácí… Po pěti minutách Štapl dělovkou ohnul brankáři prsty a míč napjal síť - Sarracho na to, že ofsajd. Další dvě branky, Štaplovu hlavou a Vaníkovu bodlem, už rozhodčí rezignovaně uznává - 3:3. Deset minut před koncem odmával Plánička (v roli pomezního rozhodčího) asi desetimetrový ofsajd Bilbau, slavisté se zastavují, Španělé ne, rozhodčí spokojeně uznává gól. I obecenstvo už přestalo tleskat. Chvíli před koncem Sarracho vyloučil Nytla a hra se přiostřila. Vaník vysunul Kužela, ten setřásl obránce, prohodil Štaplovi a ten se z nitra malého vápna nemýlil - 4:4. To byl konec zápasu. Obecenstvo pak vběhlo na hřiště a zvedlo Rudolfa Štapla, hrdinu utkání, na ramena.

Rozhodčí: Sarracho

Poznámky: Přihlíželo prý téměř 90.000 diváků.


CF Barcelona - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 30. prosince 1923, Barcelona

Utkání: přátelské

Sestava: Štaplík - Seifert, Nytl - Plodr, Pleticha, Hliňák - Kužel, Štapl, Vaník, Čapek, Kratochvíl

Branka: Marti

Průběh: Rozhodčí pískal dobře, nezaujatě a dopustil se pouze jedné jediné chybičky. Ta však byla rozhodující. Po rohovém kopu srazil Marti Štaplíka i s míčem do brány. Boas odpískal místo faulu gól… Slavisté měli po celý zápas převahu a ač hráli bez kolíků na kopačkách a domácím nestačili rychlostí a ve hře hlavou, nastřelili pětkrát tyč, domácí branku však nedobili.

Rozhodčí: Boas (Holandsko)


• Podle Illustriertes Sportblatt ze dne 7. dubna 1923 sehrála Slavia začátkem dubna utkání s AFK Vršovice s výsledkem 3:0. Hra prý byla místy velmi nečistá a Šoltys vstřelil jedinou regulérní branku zápasu.

• Podle Illustriertes Sportblatt ze dne 28. dubna 1923 sehrála Slavia kolem 21. dubna utkání s Olympií Plzeň s výsledkem 12:0.