195319541955



Slavia - Slavia B
14 : 1 (7 : 1)

Datum: 14. února 1954, Praha, Vršovice, stadion primátora dr. Vacka

Utkání: přátelské

Sestavy:

Slavia:
? (???)
Slavia B:
? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: ? (???)

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Rudé právo, 15. února 1954)

Spartak Vokovice Aritma - Slavia
3 : 5 (0 : 3)

Datum: 21. února 1954, Praha, Dejvice, hřiště na Růžku

Utkání: přátelské

Poznámky: Název plácku připomíná spíše pojmenování restauračního zařízení, ale není tomu tak. Hřiště patřilo klubu SK Dejvice, bylo škvárové a umístěné na tehdejší dobu tradičně za dřevěnou ohradou. Dnes byste ho našli v místě menzy ČVUT pod Kulaťákem (Vítězným náměstím).


Slavia - Spartak Dukla Karlín
14 : 1 (7 : 1)

Datum: 28. února 1954, Praha

Utkání: přátelské

Poznámky: Jednalo se o dvojutkání, mezi B týmy obou jednot zvítězila Slavia 6:0.


Spartak Nusle Závody 9. května - Slavia
4 : 1 (1 : 1)

Datum: 7. března 1954, Praha, Nusle, na Bělce

Utkání: přátelské


Slavia - ÚDA Praha
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 14. března 1954 Praha, Eden,

Utkání: Přebor republiky 1954, 1. kolo

Sestava: Kabíček - Bican, Ipser, Trubač, Fišer

Branky: Bican 2, Ipser

Průběh: Na stadionu primátora dr. V. Vacka ve Vršovicích se utkaly dva pražské oddíly, z nichž Ústřední dům armády nečekaně prohrál. Měl sice poměrně dobré zadní řady a dobře kombinující útok v poli. Avšak jeho střelecky nemohoucí útočníci nikterak neohrozili Kabíčka v brance Dynama. Veškeré útočné akce vojáků končily na velkém čtverci soupeře.
  Dynamo bojovalo nadšeně a takticky. Jeho zadáci výborně obsazovali protihráče a oba záložníci Fišer a Ipser dávali svým útočníkům dobře zpracované míče. Útok těžil z vtipné a nezištné hry Bicana, který byl také střelcem dvou branek. Třetí branku Dynama dal Ipser z pokutového kopu za sražení Trubače Pluskalem. Celé utkání bylo hráno vlažně. (Rudé právo, 15. března 1954)

Rozhodčí: Galba

Diváci: ?


Křídla vlasti - Slavia
0 : 1

Datum: 21. března 1954, Prostějov

Utkání: Přebor republiky 1954, 2. kolo

Sestava: Kabíček - Hubálek, Bican, Kocourek, Ipser, Urban, Trubač

Branky: 81. Bican 0:1

Průběh: Utkání bylo hráno v Prostějově na hřišti Tatranu před 6500 diváky za rozhodování Charouzka z Prahy. Byl to ostře vedený zápas, v němž na obou stranách se vyznamenali obránci. Z počátku mělo Dynamo více ze hry, později se hra vyrovnala a před koncem poločasu byli to opět vojáci, kteří udávali tempo hry. Po přestávce zůstala Křídla vlasti v útoku a brankář Dynama Kabíček se několikrát vyznamenal. Teprve v 26. minutě II. poločasu hosté přidali a ovládli hru a v 36. minutě vstřelil jedinou branku Bican, který umístil pěknou přihrávku Hubálka. U hostí vynikali brankář Kabíček a v obraně Kocourek, v záloze byl nejlepší Ipser, v útoku pravá strana Urban-Trubač. Křídla vlasti měla spolehlivého brankáře Schroifa, v obraně vynikl Melichar a rovněž záloha hrála dobře. Útok měl nejlepší hráče v Šimonkovi a Krausovi.

Rozhodčí: Charouzek

Diváci: 6.500

Trenér: ?


Slavia - Spartak Stalingrad
2 : 1

Datum: 28. března 1954

Utkání: Přebor republiky 1954, 3. kolo

Sestava: Kocourek, Bican, M. Urban, Trubač, Marek

Branky: Müller 0:1, Bican 1:1, Bican 2:1 z pen.

Průběh: Klokani vedli Müllerovou brankou, slavistům se vůbec nedařilo. Ale pak přišel druhý poločas a Bican po pěkné akci Kocourka a Miloše Urbana vyrovnal. Dvě minuty před koncem utkání nařídil rozhodčí Krištofík proti hostům za ruku Jíry. Bican si postavil míč na značku, rozběhl se a vstřelil branku. Některý hráč Bohemians však předčasně vběhl do velkého vápna, a tak i přesto, že Slavia neměla být za tuto chybu potrestána, nařídil sudí opakování kopu. Bican jej s ledovým klidem opět proměnil.

Rozhodčí: Krištofík

Diváci: 14.000

Poznámky: Se čtrnácti tisíci diváky se jednalo o největší návštěvu kola.


Sparta - Slavia
5 : 1 (2 : 1)

Datum: 4. dubna 1954, Praha, na Spartě

Utkání: Přebor republiky 1954, 4. kolo

Sestava: Kabíček - Kocourek, Štádler - Fišer, Marek, Ipser - M. Urban, Trubač, Bican, Hubálek, Andrejkovič

Branky: Pešek 2, Rýgr, Preis, Svoboda - Hubálek

Průběh: V neděli odpoledne došlo na hřišti Spartaku Praha Sokolovo k překvapení, když domácí vysoko porazili Dynamo. Spartak měl po celý zápas převahi. V obraně vynikl Senecký, ze zálohy, která převyšovala svůj protějšek, byl nejlepší Koubek. Také útok Spartaku zahrál dobře. Nejlepším hráčem v něm byl Rýgr, střelec dvou branek. Další branky Spartaku vsítili: Pešek 2 a preis. Jako celek zahrál Spartak nadšeně a obětavě.
  Dynamo zklamalo. Zakolísaly zvláště zadní řady, v nichž obstál jen Kocourek. Brankář Kabíček zachránil mužstvoDynama od větší porážky. Špatné přihrávky a střelba, nebojovnost a zbytečné držení míče, v němž vynikal zvláště Urban na křídle, byly hlavní příčinou neplodné hry útočné řady Dynama. (Rudé právo, 5. dubna 1954)

Rozhodčí: Obtulovič

Diváci: 25.000

Trenér: J. Bican

Poznámky: Naposledy hraje v derby Josef Bican. Loučí se stejným výsledkem, jakým sérii sedmatřiceti derby 13. února 1938 zahajoval.


Slavia - Slovan Bratislava ÚNV
0 : 3 (0 : 1)

Datum: 11. dubna 1954, Praha

Utkání: Přebor republiky 1954, 5. kolo

Sestava: ?

Branky: Gajdoš 2, Brehovský

Průběh: Hráči Slovana Bratislava bojovali s chutí, s citem pro kolektiv, a proto jejich hra byla líbivější a také účinější. V dobrém kolektivu se zlepšila hra středního útočníka Tegelhofa, Benedikoviče a Gajdoše. V mužstvu Dynama Praha se znovu projevila malá důraznost v útočných akcích a dlouhé držení míče u jednotlivců. (Rudé právo, 12. dubna 1954)

Rozhodčí: ?

Diváci: 16.000

Trenér: ?


Slavia - Turbina Erfurt
3 : 0 (3 : 0)

Datum: 18. dubna 1954, Praha, Eden

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kabíček - Kocourek, Marek, Muzikář, Hampejz, Huml, Andrejkovič, Hubálek, Bican, Štádler, Černý

Branky: Bican 2, Huml

Průběh: Kombinované mužstvo mistra Německé demokratické republiky v kopané Turbina Erfurt nastoupilo v prvém zápase svého zájezdu do naší vlasti proti pražskému Dynamu. 12.000 diváků srdečně přijalo hosty, jejichž jménem vedoucí německé výpravy R. Hecht vyjádřil přesvědčení, že bez ohledu na výsledek bude utkání posílením přátelství českého a slovenského lidu a všech Němců, bojujících za jednotné, mírumilovné a demokratické Německo.
  Německé mužstvo podalo vcelku slabý výkon. Bojovalo sice od prvé do poslední minuty, to však také byla jediná zbraň proti technicky a kombinačně zdatnějšímu mužstvu Dynama, které mělo v obranných řadách oporu v Kabíčkovi. v záloze zahrál nejlépe Muzikář. Nejslabší řadou Dynama byl útok. (Rudé právo, 20. dubna 1954)

Hubálek ze Slavie vyhrál souboj s německými záložníky.

Tankista Praha - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 24. dubna 1954, Praha, Strahov

Utkání: Přebor republiky 1954, 6. kolo

Průběh: Utkání přeboru republiky v kopané bylo jen průměrné úrovně. Střetnutí přihlíželo 12.000 diváků a skončilo zaslouženým vítězstvím důraznějšího a střelecky pohotovějšího mužstva Tankisty.

Rozhodčí: Bartečko

Diváci: 12.000


Slavia - Baník Ostrava
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 9. května 1954, Praha, Eden

Utkání: Přebor republiky 1954, 7. kolo

Sestava: Bican

Branky: 19. Věncek 0:1, Bican 1:1, 62. Bican 2:1

Průběh: 9000 diváků přihlíželo tvrdému boji, v němž zvítězilo Dynamo zlepšeným výkonem ve druhém poločase. Obě mužstva měla slabé útoky. Vedení se ujali hosté v 19. min. brankou Věncka. Těsně před konce poločasu vyrovnal Bican. Vítěznou branku Dynama dal v 17. min. druhého poločasu opět Bican.

Rozhodčí: ?

Diváci: 9.000

Trenér: ?


Baník Kladno - Slavia
5 : 0 (5 : 0)

Datum: 12. května 1954, Kladno

Utkání: Přebor republiky 1954, 8. kolo

Sestava: ?

Branky: Sršeň 3, Peták 2

Průběh: Přesvědčivé vítězství lépe hrajícího mužstva domácích, jehož hráči dovedli využít v prvém poločase každé příležitosti k ohrožení soupeřovy branky. Mužstvo Dynama podalo sice technicky dobrou hru, útočníci však naprosto zklamali střelecky.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Slavia - Tatran Prešov
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 15. května 1954, Praha, Eden

Utkání: Přebor republiky 1954, 9. kolo

Sestava: ?

Branky: A. Varga, F. Varga

Průběh: Na stadionu primátora dr. V. Vacka ve Vršovicích byl sehrán zápas mezi Dynamem Praha a Tatranem Prešov. Střetnutí přineslo hru velmi slabé úrovně. Zejména mužstvo Dynama zklamalo hrou v útoku i střelecky. prešovské mužstvo bylo rychlejší a zaslouženě zvítězilo 2:0. (Rudé právo, 16. května 1954)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Slavia - Tatran Teplice
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 1. června 1954, Praha, Eden

Utkání: Turnaj oddílů přeboru republiky

Sestava: Hubálek

Branky: Hubálek - Bílý

Průběh: Utkání pohárového turnaje oddílů přeboru republiky a celostátní soutěže v kopané bylo vybojované v úterý ve Vršovicích na Stadionu primátora dr. Václava Vacka. V zápase průměrné úrovně nevyužilo mužstvo Dynama několika příležitostí k zajištění vítězství.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: poznamky


Slavia - Baník Kladno
2 : 1

Datum: 29. května 1954

Utkání: ?


ČH Bratislava - Slavia
2 : 3 (2 : 1)

Datum: 2. července 1954, Bratislava

Utkání: Přebor republiky 1954, 11. kolo

Sestava: Bican, Fišer, Ipser

Branky: Ipser, Bican, Fišer - Ujváry, Kačány

Průběh: Po více než šestitýdenní přestávce pokračoval v pátek v Bratislavě přebor republiky v kopané utkáním Rudá hvězda - Dynamo Praha. Zápas se hrál za stálého deště na kluzkém trávníku. (Rudé právo, 3. července 1954)

Rozhodčí: Holko

Diváci: 800

Trenér: ?


Slavia - Iskra Žilina
4 : 2 (1 : 1)

Datum: 1954

Utkání: Přebor republiky 1954, 10. kolo

Sestava: Hubálek, Bican

Branky: Hubálek 3, Bican - Stalmašek, Blažko

Průběh: Přebor republiky v kopané pokračoval ve středu utkáním mužstev Dynama Praha a Jiskry Žilina. před 6000 diváky zvítězilo na hřišti Spartaku Praha Sokolovo mužstvo Dynama 4:2 (1:1). Hosté byli bojovní, ale technickou úrovní nedosahovali svého soupeře. V druhém poločase ztížil zápas silný déšť. Hosté dohrávali o desíti hráčích, když byl vyloučen Urbanič.

Rozhodčí: ?

Diváci: 6.000

Trenér: ?

Poznámky: Nikde jsem nenašel, proč se zápas 10. kola hrál později než předchozí utkání s Červenou hviezdou Bratislava, které bylo podle v březnu vylosovaného rozpisu utkáním kola jedenáctého.
  Urbanič (Žilina)


Flamura Roşie UT Arad - Slavia
0 : 0

Datum: 28. července 1952, Arad, Rumunsko

Utkání: přátelské, zájezd do Rumunska

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: Střetnutí skončilo po zajímavé a rušné hře bez branek. Slavia předvedla dobrou hru. Hrálo se za čtyřicetistupňového vedra. Obecenstvo i hostitelé byli výkonem Dynama velmi spokojeni a výsledek měl také v Bukurešti nečekaný ohlas.

Rozhodčí: ?

Diváci: 20.000

Trenér: ?

Poznámky: Rumunský klub, dnes působí pod názvem FC UTA Arad. V době, kdy se hrál tento zápas, vedl klub rumunskou ligu.


CCA - Slavia
1 : 3

Datum: 1. srpna 1952, Rumunsko, Bukurešť, Stadion 23. srpna

Utkání: přátelské, zájezd do Rumunska

Sestava: Urban

Branky: Urban 3

Průběh: Zápas hraný rovněž za úmorného vedra přinesl Dynamu vítězství, když převahu vyjádřil Urban třemi brankami.

Poznámky: CCA Bucureşti - dnes FC Steaua Bucureşti.


Rumunsko - Slavia
6 : 3 (3 : 1)

Datum: 6. srpna 1952, Rumunsko, Bukurešť, Stadion republiky

Utkání: přátelské, zájezd do Rumunska

Sestava: Andrejkovič, Hubálek, Trubač

Branky: Ozon, Suru, Paraschiva - Andrejkovič, Hubálek, Trubač

Průběh: Vybrané mužstvo DSO Dynamo sehrálo poslední utkání svého zájezdu v Rumunské lidové republice v Bukurešti, kde se na Stadionu republiky střetlo s representační XI. prvé ligy. Rumunští fotbalisté, pro které utkání bylo přípravou na příští mezistátní zápasy, zvítězili 6:3 (3:1). Utkání přihlíželo 35.000 diváků. Mužstvo DSO Dynamo podalo dobrý výkon, byla však na něm patrna únava z předchizích zápasů i z parného počasí. (Rudé právo, 7. srpna 1954)

Rozhodčí: ?

Diváci: 35.000

Trenér: ?

Poznámky: Datum není jisté, informace o utkání vyšla v Rudém právu 7. srpna 1954. A celý článek zněl takto:

Úspěšný zájezd fotbalistů DSO Dynamo
  V těchto dnech se vrátila z Rumunska do Prahy výprava fotbalistů Dynamo, kteří za týden sehráli v Rumunské lidové republice tři přátelská utkání. Jjiž příjezd do Aradu, kde se konal prvý zápas, byl vřelou manifestací srdečných styků sportovců Rumunska a Československa. Na nádraží se dostavily stovky pracujících ze závodu Flamura Rosie UTA, zástupci městského výboru, politických a tělovýchovných složek a delegáti Institutu pro tělesnou výchovu a sport z Bukurešti. Prvé utkání bylo hráno na krásném stadionu v Aradu za účasti 20.000 diváků. Přes nezvyklé vedro (40 stupňů) předvedlo mužstvo Dynama velmi dobrou hru a zápas s prvním mužstvem tabulky skončil 0:0. Obecenstvo i hostitelé byli výkonem Dynama velmi spokojeni a výsledek měl také v Bukurešti nečekaný ohlas. Již na letišti hlavního města byli hosté uvítáni kromě činovníků také celým mužstvem armádního CCA, s nímž se utkali na největším ze tří bukurešťských stadionů »Stadionu 23. srpna«. Zápas, hraný rovněž za úmorného vedra, přinesl Dynamu vítězství v poměru 3:1, když Urban vyjádřil převahu třemi brankami. Ještě na stadionu a pak cestou do města byli českoslovenští sportovci srdečně pozdravováni a blahopřáno jim k úspěchu.
  Po výletu do Constanty na Černém moři, který výpravě DSO Dynamo umožnili hostitelé, se konalo třetí utkání na Stadionu republiky v Bukurešti. Rumuni, kteří se připravují na utkání s Maďarskem, postavili representační celek, jemuž Dynamo po dobré hře podlehlo 3:6 (1:3). Přes veškerou snahu se projevila na čs. mužstvu únava z předchozích zápasů a hlavně z vedra. O branky Rumunska se rozdělili Ozon, Suru a Paraschiva, střelci Dynama byli Andrejkovič, Hubálek a Trubač. Přes 35.000 diváků a všechen rumunský tisk i po tomto zápase vysoko hodnotil dobré výkony čs. fotbalistů. Návštěva DSO Dynama v Rumunsku splnila nejen po sportovní stránce své poslání, neboť značnou měrou přispěla k utužení přátelských styků s rumunskými sportovci. Naši fotbalisté také navštívili v Aradu největší textilní závod a besedovali tam s politickými a odborovými složkami, v Bukurešti se sešli s představiteli rumunských svazů v dopravě, poště, telekomunikaci a energetice. Také s nimi provedli četné besedy a výměnu vzájemných zkušeností.

ÚDA Praha - Slavia
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 13. srpna 1954, Stadion čs. armády na Strahově

Utkání: Přebor republiky 1954, 12. kolo

Sestava: Hubálek, Kocourek, Muzikář, Šmejkal

Branky: Přáda, Moravčík, Hubálek 2:1, Přáda 3:1, 82. Jakubčík 4:1

Průběh: Zahajovací utkání podzimní poloviny přeboru republiky v kopané navštívilo na Strahově na 10.000 diváků. Mužstvo Ústředního domu armády nastoupilo v pozměněné sestavě a oplatilo soupeři porážku z jarního kola. Vítězové hráli účelněji a měli lepší obranu a rozhodnější útok. Dynamo se rozehrálo až na začátku druhého poločasu, kdy provedlo podstatné změny v sestavě. V prvém poločase byl výkon mužstva Dynama slabší. Zejména v obraně hrál špatně Šmejkal. Za hru ve druhém poločase zaslouží pochvaly Kocourek, déle Muzikář a Hubálek.
  V prvém poločase vedli vojáci brankami Přádovou a Moravčíkovou. Ve druhém poločase počáteční nápor Dynama vyzněl úspěchem, který zaznamenal Hubálek, ale třetí branka vojáků, vstřelená Přádou, zlomila odpor soupeře. Osm minut před koncem Jakubčík uzavřel skóre na 4:1.
  Mužstvo vítězů ukázalo proti jarním zápasům zlepšenou formu a některé změny v sestavě, hlavně v útočné řadě, prospěly.

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.000

Trenér: ?


Slavia - Křídla vlasti
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 21. srpna 1954, Praha, hřiště Spartak Praha Sokolovo (Sparta)

Utkání: Přebor republiky 1954, 13. kolo

Sestava: Kabíček - Kocourek, Štádler - Muzikář, Ipser, Fišer - Urban, Hubálek, Krucký, Trubač (Huml), Andrejkovič

Branky: 58. Muzikář 1:0, 61. Cypris 1:1, 83. Huml 2:1

Průběh: Utkání přeboru republiky v kopané hrané v sobotu odpoledne na hřišti Spartaku Praha Sokolovo na Letné bylo průměrné úrovně. Mužstvo Dynama Praha hrálo v sestavě: Kabíček - Kocourek, Štádler - Muzikář, Ipser, Fišer - Urban, Hubálek, Krucký, Trubač, Andrejkovič. Ve druhém poločase vystřídal Trubače Huml.
  První poločas skončil bez branek, když mužstvo Dynama mělo více ze hry. Po přestávce se ujalo vedení Dynamo ve 13. minutě Muzikářem z trestného kopu. V 16. minutě Cypris po kopu z rohu vyrovnal na 1:1. V 38. minutě Huml z dálky nečekanou ranou vstřelil vítěznou branku Dynama. (Rudé právo,

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Spartak Praha Stalingrad - Slavia
2 : 2 (2 : 1)

Datum: 28. srpna 1954, Vršovice, hřiště Spartaku Stalingrad (Bohemians)

Utkání: Přebor republiky 1954, 14. kolo

Sestava: Hubálek, Trubač

Branky: Valenta, Bílek - Hubálek 2:1, Trubač 2:2

Průběh: Utkání přeboru republiky vybojované ve Vršovicích přineslo velmi rušný boj. V prvním poločase měli převahu spartakovci, kterou vyjádřili brankami Valenty a Bílka. Ve druhém poločase se Dynamo zlepšilo a vyrovnalo Trubačem. První branku Dynama vstřelil Hubálek. (Rudé právo, 28. srpna 1954)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?


Slavia - Sparta
0 : 5 (0 : 2)

Datum: 3. září 1954, Praha, Eden

Utkání: Přebor republiky 1954, 15. kolo

Sestava: Kabíček - Kocourek, Štádler - Fišer, Ipser, Muzikář - M. Urban, Trubač, Krucký, Hubálek, Andrejkovič; střídání St. Hlaváček

Branky: 21. Procházka 0:1, Svoboda 0:2, 59. Rýgr 0:3, 66. Pešek 0:4, 79. Pešek 0:5

Rozhodčí: Machoň

Průběh: V utkání IV. kola podzimní poloviny přeboru republiky v kopané mužstvo Spartaku Praha Sokolovo potvrdilo svou nynější velmi dobrou formu a zaslouženě porazilo mužstvo Dynama. Spartak měl více ze hry, byl kombinačně i takticky na výši a také prokázal větší vytrvalost. Mužstvo Dynama postrádalo především přesnější a rozhodnější hru útočné řady. Ve 21. minutě prvého poločasu Procházka získal Spartaku vedení a těsně před koncem poločasu Svoboda zvýšil náskok na 2:0. Ve 14. minutě druhého poločasu Rýgr vstřelil třetí branku, ve 21. minutě Pešek čtvrtou a týž hráč ve 34. minutě z pokutového kopu pátou. Zápas sledovalo přes 20.000 diváků. (Rudé právo, 4. září 1954)

Diváci: 28.000 (20.000 ?)

Trenér: J. Bican

Poznámky: Poprvé derby na Slavii už v Edenu a s rozhlasovým ozvučením.


Slovan Bratislava - Slavia
5 : 2 (2 : 0)

Datum: 18. září 1954, Bratislava

Utkání: Přebor republiky 1954, 16. kolo

Sestava: Urban, Hubálek

Branky: Čurgali, Pažický 3 (4:2, 5:2), Benedikovič - Urban, Hubálek

Průběh: Asi 12.000 diváků vidělo v sobotu v Bratislavě pěkný výkon domácího mužstva, hlavně jeho rychlé a průbojné útočné řady, která snadno pronikala před branku soupeře. Mužstvo hostí hrálo neúčelně. V prvém poločase vedl Slovan brankami Čurgaliho a Pažického 2:0. Po změně stran Benedikovič tvýšil náskok na 3:0, ale hosté Urbanem a Hubálkem snížili na 3:2. Pažický dvěma brankami upravil konečný výsledek na 5:2. (Rudé právo, 19. září 1954)

Rozhodčí: ?

Diváci: 12.000

Trenér: ?


Slavia - Baník Kladno
2 : 2 (1 : 2)

Datum: 25. září 1954, Praha, Letná

Utkání: Přebor republiky 1954, 17. kolo

Sestava: Muzikář , Ipser, Bican, Štádler

Branky: Bican z pen., Ipser - Sršeň, Fous

Průběh: V sobotu odpoledne přišlo na stadion Spartaku Praha Sokolovo v Praze na Letné asi 10 tisíc diváků, aby zhlédli utkání přeboru ČSR v kopané mezi oddíly Dynamo Praha a Baník Kladno. Zápas skončil 2:2 (1:2) a branky vstřelili: za Dynamo Bican z pokutového kopu a Ipser, za Baník Sršeň a Fous. Diváci nejenže byli zklamáni slabou úrovní hry, ale navíc byli ještě svědky nesportovních scén, šarvátek a nebezpečných zákroků hráčů obou mužstev jako snad dosud v žádném utkání letošního ročníku přeboru republiky v kopané. Zvláště pak od 22. minuty druhého poločasu vyvrcholil nebezpečný způsob hry některých hráčů z obou mužstev, kdy hráč Dynama Muzikář po ostřejším zákroku na jednoho z hráčů Baníku dostal od hráče Baníka Fouse ránu do obličeje. Rozhodčí Pacovský vyloučil oba hráče Fouse i Muzikáře. Od této chvíle se hráči Dynama, a zvláště pak Baníka Kladno, předháněli v surovostech a nedovolených nebezpečných zákrocích.
  Rozhodčí Pacovský nese hlavní vinu na tom, že toto utkání dostalo tak nesportovní charakter. Byli to především hráči Baníka Linhart, Leitner, Brynda, Kofent, z Dynama Štádler, kteří měli být za nebezpečnou hru co nejpřísněji potrestáni. Jestliže tak rozhodčí neučinil, je nutné, aby ústřední sekce kopané SVTVS se utkáním důkladně zabývala a vyvodila z nesportovního chování některých hráčů naší nejvyšší fotbalové soutěže co nejpřísnější závěry. Chováním hráčů by se měly zabývat i výbory obou jednot. Stejně tak je třeba odsoudit naprosto nedostačující výkon rozhodčího Pacovského. (Rudé právo, 26. září 1954)

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 10.000

Trenér: ?

Poznámky: Fous (Kladno)
  O týden později vyšel v Rudém právu k celému incidentu další článek:

K utkání Baník Kladno - Dynamo Praha
  Sekce kopané Státního výboru pro tělesnou výchovu a sport pojednala ve své schůzi 30. září o průběhu zápasu přeboru republiky Baník Kladno - Dynamo Praha a učinila tato prozatímní opatření: Zastavuje se činnost vyloučeným hráčům Fousovi z Baníka Kladno a Muzikářovi z Dynama Praha, dále hráčům Baníka Kladno Linhartovi a Leitnerovi a Štádlerovi z Dynama, jakož i rozhodčímu Pacovskému. Sekce kopané SVTVS nesouhlasí s předloženými návrhy na řešení disciplinárních provinění, vrací je se současným upozorněním ústředních výborů obou dobrovolných sportovních organizací (Baníka a Dynama) a žádá, aby předložily do 15. října nové návrhy. (Rudé právo, 2. října 1954)
  Kauze se Rudé právo věnovalo dále ještě v několika pozdějších vydáních. „Rozebráním” celého případu došli všichni autoři článků k závěru, že důvodem nebezpečných zákroků a nedisciplinovanosti na hřišti byla špatná politická výchova a připravenost a znaky kapitalistické a buržoazní morálky.
Nakonec to dopadlo takhle:
Rozhodnutí sekce kopané SVTVS o utkání Dynamo Praha - Baník Kladno
  Po podrobném projednání událostí při utkání Dynamo Praha - Baník Kladno disciplinární komisí usneslo se předsednictvo sekce kopané SVTVS na těchto opatřeních:
  Hráčům Muzikářovi z Dynama Praha se zastavuje činnost od 25. září do 25. listopadu 1954. Rozhodnutí, že hráč Linhart z Baníka Kladno nesmí hrát 2 měsíce, hráč Leipner z téhož oddílu 14 dnů a hráč Štádler z Dynama 1 měsíc, bylo vysloveno podmíněně se zkušební lhůtou do 30. června 1955. Hráči Bryndovi z Baníka Kladno, trenérům obou mužstev Bicanovi a Skleničkovi a vedení oddílů Baníka Kladno a Dynamo Praha se udílí důtka; rozhodčí Pacovský se odvolává z řízení zápasů přeboru republiky.
  Zároveň učinila sekce kopané SVTVS další opatření pro odstranění typických nedostatků v čs. kopané, které se projevily zejména při tomto utkání. (Rudé právo, 10. října 1954)

Dynamo České Budějovice - Slavia
3 : 2 (1 : 2)

Datum: 2. října 1954, České Budějovice

Utkání: přátelské


PDA Žižka - Slavia
2 : 4 (1 : 1)

Datum: 3. října 1954

Utkání: přátelské

Poznámky: Patrně se jednalo o nějaký vojenský klub a o utkání vím pouze to, že se hrálo v jižních Čechách.


Slavia - Tankista Praha
5 : 2 (2 : 2)

Datum: 9. října 1954, Praha, Letná, hřiště Sparty

Utkání: Přebor republiky 1954, 18. kolo

Průběh: Mužstvo Dynama předvedlo zvláště ve druhém poločase rychlou hru a mělo též rozhodnější útok před brankou.


Baník Ostrava - Slavia
7 : 1

Datum: 17. října 1954, Ostrava

Utkání: Přebor republiky 1954, 19. kolo


Tatran Prešov - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 30. října 1954

Utkání: Přebor republiky 1954, 20. kolo

Sestava: Kocourek, Trubač, Urban

Branky: Čiták II 1:0, Petroš 2:0, Eliášek 3:0

Průběh: Průměrná hra stačila Tatranu k vítězství nad soupeřem, který se teprve ve druhém poločase rozehrál. V prvé půli hráli domácí po větru a měli více ze hry. Ujali se vedení Čitákem II. Ve druhém poločase domácí, přestože měli méně příležitostí, dosáhli Petrošem druhé branky, a Eliášek upravil stav na 3:0.
  Z vítězného mužstva podal spolehlivý výkon brankář Tibenský, v obraně vynikli Zibrini a Karel II, v záloze zahrál dobře Valášek a v útoku Čiták II se Šimanským. V Dynamu dobrý výkon podal Kocourek v obraně, Trubač v záloze a Urban v útoku. (Rudé právo, 1. listopadu 1954)

Rozhodčí: Macko

Diváci: 4.000

Trenér: ?


Iskra Žilina - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 14. listopadu 1954, Žilina

Utkání: Přebor republiky 1954, 21. kolo

Sestava: Kabíček - Ipser, Kocourek

Branky: 73. Fillo 1:0, 80. Hubálek 1:1

Průběh: Utkání přineslo slabé výkony obou mužstev. Mužstvo Dynama Praha bylo technicky vyspělejší a jeho hráči přesněji nahrávali, avšak postrádali důraz před brankou a pohotového střelce. Nejepší řadou Dynama byla obrana, v níž vynikli Ipser a Kocourek. V mužstvu Jiskry Žilina zahráli spolehlivě v zadních řadách Krásnohorský, Jankovič a Kopčan.
  Domácí se ujali vedení v 28. minutě druhého poločasu, kdy po chybě Kabíčka vstřelil branku Fillo. Dynamo vyrovnalo v 35. minutě Hubálkem. Rozhodčím byl Bartečko. (Rudé právo, 15. listopadu 1954)

Rozhodčí: Bartečko

Diváci: ?

Trenér: ?

Poznámky: Datum není jisté, ale zápas se hrál o víkendu 13.-14. listopadu.


Slavia - ČH Bratislava
4 : 1 (1 : 0)

Datum: 21. listopadu 1954, Praha, Letná, hřiště Sparty

Utkání: Přebor republiky 1954, 22. kolo

Sestava: Kabíček - Kocourek, Křička - Fišer, Ipser, Trubač - Urban, Štádler, Bican, Andrejkovič, Hubálek

Branky: 25. Štádler 1:0, Kocourek 2:0, Bican 3:0, 63. Štádler 4:0, 75. Košnar 4:1

Průběh: V posledním kole přeboru se o překvapení postaralo Dynamo Praha, když porazilo na hřišti Spartaku Sokolovo na letné Rudou hvězdu. Po celkem vyrovnané hře v prvních patnácti minutách získalo Dynamo slabou převahu, kterou vyjádřilo ve 25. min. brankou Štádlera. Mužstvo Rudé hvězdy potom polevilo, zejména útok, který nestačil na dobře hrající zadní řady Dynama. Hned v prvních minutách druhého poločasu podařilo se Dynamu Praha zvýšit svůj náskok. Kocourek byl střelcem druhé a Bican třetí branky. Dynamo Praha potom předvádělo pěknou přízemní kombinační hru a dosáhlo v 18. min. Štádlerem čtvrté branky. Teprve v závěru Dynamo polevilo a mužstvo Rudé hvězdy mělo více ze hry. Ve 30. min. Košnar vsítil jediný úspěch hostí. V mužstvu Dynama zahráli nejlépe Kabíček, Kocourek, Ipser, Andrejkovič, Hubálek a Bican. hráči Rudé hvězdy zklamali a nestačili na taktickou a přesnou souhru svého soupeře. Rozhodčí Machoň chyboval v některých svých rozhodnutích, zejména při posuzování výhody. (Rudé právo, 22. listopadu 1954)

Rozhodčí: Machoň

Diváci: 12.000