195919601961



Spartak Smíchov Tatra - Slavia
2 : 0 (? : ?)

Datum: 2. ledna 1960, Praha, hř. Tatry Smíchov u Železničního mostu

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Jonák - Vlasák, Hildebrandt, Kubeš - Nedvídek (?. Zamazal), Vovorský - Urban, Hercík, Hochman (?. Nedvěd), Troníček, Morávek

Branky: ?. J. Hochman 1:0, ?. J. Hochman 2:0

Průběh: Další zápas jubilejního turnaje Spartaku Smíchov Tatra byl sehrán v sobotu na hřišti u Železničního mostu, kde jej sledovalo téměř 4000 diváků. Domácí mužstvo překvapilo velmi dobrou hrou, kdežto hosté měli slabinu v útoku. Nejlepšími hráči vítězů byli brankář Landa, obránce Říha a J. Hochman v útoku, který vstřelil obě branky. Mužstvo Dynama hrálo neproduktivně a vynikali jen Jonák, Hildebrandt a Hercík.

Rozhodčí: ?

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 3. ledna 1960)



Spartak Hradec Králové - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 17. ledna 1960, Hradec Králové

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Hochman

Branky: Pokorný, Kvaček, Tomášek - Hochman

Průběh: Přes nepříznivé počasí pokračoval v neděli turnaj kopané Spartaku Smíchov Tatra. V Hradci Králové před návštěvou 1200 diváků nastoupila proti sobě na zasněženém terénu dvě ligová mužstva Spartak Hradec Králové a Dynamo Praha. Mužstvo Dynama zřejmě ještě není v plné formě. Dokázalo to v zápase se Spartakem Smíchov Tatra, kterému podlehlo, a také tentokrát dynamovci neuspokojili.
   Byli většinu utkání v defenzívě a jen zřídka se dostávali před branku soupeře. Útok nepřesně kombinoval a nedovedl si připravit dobré střelecké příležitosti. Jestliže se přesto útočníci Dynama dostali ke střelbě, nepůsobila zadním řadám Hradce velké potíže.
   Domácí Spartak zahrál poměrně dobře, jeho hráči převyšovali soupeře především rychlostí i důrazem. Jejich vítězství bylo zasloužené.

Rozhodčí: Buchl

Diváci: 1.200

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. ledna 1960)



Slavia - SONP Kladno
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 24. ledna 1960, Praha, Smíchov, u Železničního mostu
Na snímku L. Příborského je vidět
v akci brankář Slavie Dolejší.

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Dolejší - Hercík, Hochman, Trnka

Branky: Hercík, Hochman, Trnka

Průběh: Hrálo se na zasněženém terénu a mužstvo Slavie zaslouženě zvítězilo.

Rozhodčí: Zajíček

Diváci: 2.800

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. ledna 1960)



Spartak Ústí nad Labem - Slavia
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 7. února 1960, Ústí nad Labem

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Troníček, Vovorský, Trnka

Branky: Hovorka, Jahoda - Troníček 2:1

Průběh: Domácí měli stálou převahu. Úspěšně zahrál brankář Meško, střední obránce Haibich a v útoku Jahoda s Píšou. V mužstvu Slavie byl oporou v zadních řadách Trnka, v útoku vynikli Vovorský a Troníček.

Rozhodčí: ?

Diváci: 2.500

Trenér: ?
(Rudé právo, 8. února 1960)



TJ Slovan NV Galanta - Slavia
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 14. února 1960

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 15. února 1960)



TJ Spartak Myjava - Slavia
0 : 5 (0 : 0)

Datum: 16. února 1960

Utkání: přátelské

Sestava: Štádler, Trnka

Branky: Štádler 3, Trnka 2

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. února 1960)



TJ Kablo Topoľčany - Slavia
3 : 5 (1 : 4)

Datum: 18. února 1960, Topoľčany

Utkání: přátelské

Sestava: Štádler, Hochman, Trnka

Branky: Turček 2, Čepček - Štádler 2, Hochman 2, Trnka

Průběh: Utkání mělo dobrou úroveň.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 19. února 1960)



Slavia - Sokol Liboc
4 : 2 (3 : 2)

Datum: 8. března 1960, Praha, hř. Tatry Smíchov u Železničního mostu

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 9. března 1960)



Slavia - TJ Slovan CHZJD Bratislava
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 12. března 1960, Praha, Vršovice
Velmi dobrý výkon podal v utkání
bratislavský brankář Schrojf.

Utkání: 1. liga 1959/60, 15. kolo

Sestava: Dolejší - Zamazal, Hildebrandt, Kettner - Vlasák, Nedvídek - M. Urban, Hercík (?. Morávek), Štádler, Andrejkovič, Troníček

Branky: ?. Bílý 0:1, ?. Vlasák 1:1, 52. Bílý 1:2, 82. Štádler 2:2

Průběh: Důležitému ligovému fotbalovému utkání přihlíželo ve Vršovicích asi 18 tisíc diváků. Zatímco Slovan přijel do Prahy, aby případným ziskem obou bodů upevnil své postavení v popředí tabulky, domácí Dynamo postoupilo další boj o zlepšení málo záviděníhodné situace na jejím konci. Tato skutečnost hned od počátku střetnutí určovala jeho charakter. Přibývajícími minutami dynamovci zvyšovali svůj tlak, hráli obětavě a v mnohých chvílích i účelný fotbal. Daleko snadněji se dostávali před Schrojfovu branku, připravili si i celou řadu střeleckých příležitostí. Přestože útočná řada Dynama, vedená obětavě hrajícím Štádlerem, byla kombinačně úspěšnější než stejná řada soupeře, nenašel se zde hráč, který by dovedl překonat i z bezprostřední blízkosti výborného brankáře Schrojfa.
   Ve druhém poločase hosté sice přidali, ale dynamovci si mírnou převahu neustále udržovali. Utkání skončilo nerozhodně. Kdyby však Dynamo zvítězilo rozdílem nejméně dvou branek, nikdo z přítomných diváků by se nedivil. Tentokrát propáslo velkou příležitost k získání obou bodů. Nakonec museli být rádi, že se jim podařilo 8 minut před koncem vyrovnat.
   Vedoucí branku vsítil Bílý, a to po pěkné akci, kterou založil Cvetler. O 5 minut později Vlasák vyrovnal. V 52. min. Bílý dosáhl svému mužstvu vedení, aniž na tom měl sám velkou zásluhu. Obránce Zamazal ve snaze odkopnout míč z bezprostřední blízkosti své branky jej nastřelil do Bílého, od kterého se míč odrazil do sítě. V 82. min. Štádler pěkně provedeným trestným kopem vyrovnal.
   V mužstvu Dynama vynikli v obraně Hildebrandt, dále oba záložníci Vlasák a Nedvídek, kteří vytrvale podporovali svou útočnou řadu. V útoku byla úspěšná levá strana Troníček, Andrejkovič. U Slovanu vedle Schrojfa hrál s přehledem a jistotou Urban, dále Pažický (až na zbytečné mluvení), který nastoupil v roli záložníka, v útoku zakládali útočné akce většinou Molnár s Bílým. Rozhodčí Rajčány řídil utkání přesně.

Rozhodčí: Rajčány

Diváci: 18.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 13. března 1960)



Spartak Hradec Králové - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 20. března 1960, Hradec Králové

Utkání: 1. liga 1959/60, 16. kolo

Sestava: Dolejší

Branky: 75. Kvaček 1:0

Průběh: Hosté v Hradci svým výkonem zklamali a nebyli domácím vážným soupeřem.V prvém poločase brankář domácích Jindra jen jednou zasáhldo hry a po změně stran byl bez práce. U hostů zasluhuje absolutorium jen brankář Dolejší, neboť kryl několik prudkých střel, ale v 75. min. byl proti ráně Kvačka bezmocný. Jako celek Dynamo neuspokojilo a bude muset při své snaze o záchranu hodně přidat. Domácí byli po celé utkání lepším mužstvem a kombinačně si vedli dobře, i když v I. poločase byli před brankou nerozhodní. U domácích vynikla obrana s Hledíkem v čele, v záloze zahrál velmi dobře Krejčí a v útoku Kvaček, Pokorný a Černý.

Rozhodčí: Kusák

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 21. března 1960)



Slavia - Jednota Košice
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 27. března 1960, Praha
Tak padla druhá branka v utkání. Hochman vystihl špatnou přihrávku
brankáři Švajlenovi a pohotově poslal míč do sítě.

Utkání: 1. liga 1959/60, 17. kolo

Sestava: Trnka, Hochman, Morávek

Branky: ?. Morávek 1:0, ?. Hochman 2:0, ?. Trnka 3:0, ?. Gornický 3:1

Průběh: O záchranu bojující Dynamo podalo ucelenější výkon a zvítězilo zásluhou větší bojovnosti a přesnější střelbou. Domácí měli téměř po celé střetnutí převahu, ale košická obrana zpočátku statečně odolávala. Zlom nastal po trestném kopu Morávka, který asi z 20 metrů skvělou střelou do pravého horního rohu poprvé překonal košického brankáře Švajlena. K druhému úspěchu dopomohl Dynamu střední obránce Jutka, jehož „malou domů” Hochman vystihl a pohotově vsítil. Začátek druhého poločasu byl ve znamení vystupňované převahy Dynama, kterou vyjádřil Trnka pohotovou střelou hlavou. Po třetí brance se Dynamo jako by uspokojilo s výcledkem, čehož využili Košičtí a ujali se iniciativy. Jejich snahu korunovala branka Gornického. To byl však jediný úspěch, neboť košičtí útočníci měli velmi špatnou mušku a nedovedli využít několika výhodných pozic ke skórování.

Rozhodčí: Fabčo

Diváci: 18.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 28. března 1960)



Sparta - Slavia
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 2. dubna 1960, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 1959/60, 18. kolo
Kvašňák bojuje s obranou Slavie.

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Trnka, Štádler - Vlasák, Vovorský - F. Morávek, Hercík, Hochman, Andrejkovič, Troníček

Branky: 25. Kraus 1:0, 59. Svoboda 2:0, 63. Mašek 3:0

Průběh: Před vyprodaným hledištěm na Letné bylo sehráno důležité utkání mezi domácím Spartakem a Dynamem Praha. Zápas skončil bezpečným vítězstvím Sokolova, jehož mužstvo bylo téměř po celých 90 minut lepším celkem. Lze říci, že o výsledku rozhodl především rozdílný výkon útočných řad. Zatímco útočníci Dynama si za celých devadesát minut nedovedli vypracovat ani jedinou výhodnou střeleckou příležitost, pětice Sokolova hrála kombinačně lépe, byla důraznější a dovedla na zadáky Dynama volit správnou taktiku.
   Zásluhu na tom má hlavně Kvašňák, který dokázal v pravém okamžiku přesně přihrát, a jeho vtipné hry využívala zejména levá strana Mašek-Kraus. Na pravé straně útoku si vedl poměrně dobře Pazdera, ale některé jeho přihrávky v prvém poločase byly nepřesné. Svoboda svou zbrklostí pro útok mnoho neznamenal, ale vstřelil důležitou druhou branku. Krajní záložníci vítězného mužstva soustředěně podporovali svůj útok, více se dařilo Hejskému. Vojta se rozehrál ve druhém poločase. V obraně byl nejlepším hráčem Potměšil. Bezpečně zastavoval útočníky Dynama, byl důrazný a přesně přihrával. Také Hertl uspokojil. Čtvrtníček v brance Spartaku mnoho práce neměl.
   Dynamo svým výkonem zklamalo. Zejména útok se neprosadil. Hochman v jeho středu byl pomalý, prohrál se zadáky soupeře téměř všechny souboje a nedokázal ani jednou poslat přímou přihrávkou křídla nebo spojky dopředu. Hercík se snažil hrát vysunutého útočníka, ale byl bojácný a pomalý. Andrejkovič sice dovede udržet míč, avšak tentokrát jeho způsob hry na soupeře neplatil. Hra útoku se poněkud zlepšila v závěru utkání, kdy byl do něho přeřazen Štádler. Ani potom však dynamovci nedokázali tvrdě vystřelit. Nejlépe z mužstva zahráli oba krajní záložníci Vlasák s Nedvídkem. Hildebrandt měl „okénka” a Dolejší při větší pozornosti mohl zabránit první brance Sokolova.
   Prvou branku utkání vstřelil ve 25. minutě prvého poločasu Kraus ranou asi z 20 metrů. Ve druhém poločase ve 14. minutě zvýšil Svoboda na 2:0 a v 18. minutě Mašek na 3:0. V mužstvu Dynama odstoupil ve druhém poločase Troníček, Štádler přešel do útoku, Trnka hrál ve středu obrany a Hildebrandt pravého obránce.

Rozhodčí: Mayer (Rakousko)

Diváci: 33.000

Trenér: Karel Fienek

Poznámky: Naposledy si v derby zachytal Dolejší.
(Rudé právo, 3. dubna 1960 // ???)



Slavia - RH Brno
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 10. dubna 1960, Praha, Eden
Snímek z utkání.

Utkání: 1. liga 1959/60, 19. kolo

Sestava: Dolejší (?. Jonák) - Zamazal, Nedvídek, Morávek, Hildebrandt, Andrejkovič, Hercík, Vlasák

Branky: 50. Hercík 1:0

Průběh: Asi třináct tisíc diváků sledovalo v Praze ve Vršovicích důležité utkání o ligové body, v němž se střetly oddíly, které jsou v pásmu sestupu. Tato skutečnost vtiskovala také ráz zápasu, hlavně v prvém poločase. Domácí mužstvo hrálo nervózně a především útočná řada nedovedla udržet míč a nebezpečně ohrozit soupeřovu branku. V prvém poločase měli hosté více ze hrya jejich útočníci promarnili několik dobrých střeleckých příležitostí. Hra však neměla dobrou úroveň. Docházelo i k nečistým zákrokům. Ve 23. minutě byl zraněn hráč RH Voborný, a to při srážce s pravým obráncem Dynama Zamazalem. Voborný, jak se později zjistilo, utrpěl zlomeninu nohy. Ani ve druhém poločase se úroveň hry podstatně nezlepšila. V páté minutě po pěkném centru Vlasákově dosáhl Hercík jediné branky, která znamenala také zisk obou bodů pro Dynamo. Hráči Rudé hvězdy se snažili jednobrankový náskok Dynama vyrovnat, ale výborný výkon brankáře Dolejšího jim v tom zabránil. Dolejší byl ve 23. minutě zraněn hráčem RH Bombou, který v tomto střetnutí zastupoval ve středu útoku nemocného Bubníka. Dolejšího vystřídal Jonák. U vítězů vedle brankáře Dolejšího zahrál velmi dobře Hildebrandt, v záloze Nedvídek a v útoku byla nejnebezpečnější levá strana, hlavně pak Morávek. Škoda, že jeho spoluhráči, hlavně Andrejkovič, který hrál středního útočníka, na něho zapomínali. U Rudé hvězdy byl ústřední postavou v obraně Sláma, v útoku byl nejnebezpečnější a nejsnaživější Majer. Vítězství Dynama bylo nakonec zasloužené, neboť i když se jeho hráčům hra nedařila, hráli obětavě. Utkání řídil rozhodčí Rybecký, který se dopustil celé řady chyb. Zvláště zapomínal také na uplatňování pravidla o výhodě. Tím několikrát poškodil obě mužstva.

Rozhodčí: Rybecký

Diváci: 13.000

Trenér: ?
(Rdué právo, 11. dubna 1960)



Spartak Stalingrad - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 13. dubna 1960, Praha, hřiště Sparty na Letné
Podobných rušných okamžiků byla před Jonákovou brankou celá řada.
Na snímku z Rudého práva zleva: Fiktus, Jonák, Hildebrandt, Hubálek a Zamazal.

Utkání: 1. liga 195/60, 14. kolo

Sestava: Jonák - Nedvíde, Štádler, Hildebrandt, Andrejkovič, Zamazal (?. Kettner)

Branky: Kaura z pen. - Štádler

Průběh: Opakované utkání fotbalové ligy, které bylo před několika týdny na hřišti Spartaku Stalingrad předčasně přerušeno, bylo ve středu sehráno na hřišti Spartaku Sokolovo na Letné. Střetnutí nesplnilo očekávání a 25 000 diváků bylo hrou obou mužstev zklamáno. Zejména v prvém poločase útočníci obou celků nedovedli založit plynulé útočné akce a tak celých 45 minut se hrálo bez „ladu a skladu”. Ve druhém poločase se úroveň částečně zlepšila, tempo bylo rychlejší, ale i za této situace jak útočníci Stalingradu, tak i Dynama si nedokázali připravit dobré střelecké příležitosti.
   Dynamo, které nastoupilo v improvizované sestavě, hlavně v útočné řadě, bylo bojovnější a obětavější než hráči soupeře. Brankář Jonák vyřešil odvážně několik obtížných situací, v zadních řadách byli nejlepší Hildebrandt a Andrejkovič. V útoku plně uspokojil jedině Nedvídek, Štádler ve středu hrál hodně vzadu a některé jeho přihrávky byly nepřesné. Bude-li Dynamo chtít získat další ligové body nutné v boji za záchranu v ligové soutěži, musí se jeho hra v příštích zápasech podstatně zlepšit.
   Mužstvo Stalingradu bylo techničtější, měli v poli převahu, ale hlavně v prvém poločase hrál za vedení Krále útok příliš středem a nemohl se prosadit. Brankář Houška neměl mnoho práce. V obraně bojoval spolehlivě střední Trčka, ze záložníků byl průbojnější Kos. V útoku teprve ve druhém poločase uspokojili Motl s Kaurou a Kopsa, který vystřídal Krále. U Dynama v průběhu druhého poločasu nastoupil místo Zamazala Kettner.

Rozhodčí: Korelus

Diváci: 25.000

Trenér: ?

Poznámky:

Nedohrané utkání z 5.3.1960

  První jarní ligové utkání v Praze mělo všechny znaky začínající sezóny. Nervozitu na hřišti i v hledišti a zaplněné byly ochozy kolem hrací plochy. Přestože se všichni zájemci na hřiště nedostali, byly ochozy zejména u vchodů přeplněny k prasknutí. A také praskly. Když Dynamo zahájilo mohutným náporem a vstřelilo již v páté minutě druhou branku, diváci ve snaze co nejlépe vidět vytvořili „vlnu” a jejich náporu bariéra neodolala. Rozhodčí musel přerušit na 5 minut hru, než se vyklidila hrací plocha. Po druhé se to opakovalo na témže místě asi o 15 minut později. Ve hře se však pokračovalo. V 7. minutě druhého poločasu, když Stalingrad Kaurou vyrovnal, opakovala se situace potřetí. Tentokrát bylo několik diváků zraněno. Proto rozhodčí Princ hru předčasně, ale zcela správně ukončil.
   Na kom je hlavní část viny? Pořadatel Spartak Stalingrad podle předběžné zprávy prý neprodal více vstupenek, než je povoleno. Ovšem pořadatelská služba při tak velkém zájmu diváků byla rozhodně nedostačující. Konečné slovo o osudu celého utkání i o výsledku bude mít předsednictvo sekce kopané. Jedno však je jisté, že fotbalová utkání se nedají hrát za takových podmínek, ajko tomu bylo včera na hřišti Spartaku Stalingrad.
   Jak se vyvíjelo vlastní utkání? Dynamo začalo zásluhou Andrejkoviče (jenž byl nejlepším hráčem na hřišti) a Troníčka ve velkém náporu. Než se domácí stačili rozhlédnout, prohrávali 2:0 brankami Štádlera a Troníčka. Pak však domácí hru vyrovnávali a získávali převahu, ze které se jim podařilo ve . a . minutě Hubálkem a Fiktusem vyrovnat. Minutu před koncem poločasu nařídil rozhodčí za sražení Troníčka pokutový kop. První střelu Štádlera Houška vyrazil. Rozhodčí nechal však kop opakovat, protože Houška nestál podle jeho prohlášení na brankové čáře. Tentokráte jej Morávek bezpečně proměnil. Po změně stran Kaura v 7. min. vyrovnal na 3:3. Pak rozhodčí musel pro výše uvedené události zápas ukončit. Sestava: Jonák - Hejduk, Hildebrandt, Vovorský - Vlasák, Nedvídek - Urban, Štádler, Hochman (. Morávek), Andrejkovič, Troníček

Rozhodnutí Ústřední sekce kopané

  Zahájením nové sezóny roste i ústřední sekce kopané. Proto měla páteční schůze předsednictva sekce velmi obsáhlý pořad. ... Nejvíce času si vyžádalo projednání případu nedohraného utkání Spartak Stalingrad - Dynamo Praha. Po vyšetření sportovně technické komise i komise disciplinární rozhodla ústřední sekce kopané ve smyslu soutěžního řádu, aby toto utkání bylo opakováno ve středu 13. dubna. Podrobné šetření totiž ukázalo, že na případu nenesou vinu zúčastněné oddíly. Pro utkání byl vydán a též prodán úředně povolený počet vstupenek a podle zjištění nebylo hlediště přeplněno.. Ústřední sekce současně rozhodla, aby se zatím na hřišti Spartaku Stalingrad nehrála utkání I. ligy. O další způsobilosti tohoto hřiště pro ligová utkání bude rozhodnuto až po provedení úřední kolaudace. Na návrh disciplinární komise byla zastavena hráči Královi ze Sp. Stalingrad činnost na 14 dnů, podmínečně do 30. června, pro špatné vykonávání funkce kapitána mužstva, hráči Houškovi na 14 dnů nepodmínečně za nesportovní chování vůči rozhodčímu, fotbalovému oddílu Spartaku Stalingrad udělena pořádková pokuta 1000 korun, fotbalovému oddílu Dynamo Praha 100 Kč. Dále byla udělena důtka trenéru Sp. Stalingrad Rubášovi za nedostatečné vykonávání funkce.
(Rudé právo, 6. března 1960 // Rudé právo, 19. března 1960 // Rudé právo, 14. dubna 1960)



Slovan Nitra - Slavia
7 : 1 (3 : 0)

Datum: 18. dubna 1960, Nitra

Utkání: 1. liga 159/60, 20. kolo

Sestava: Jonák - Morávek, Andrejkovič, Štádler

Branky: Pucher 5, Hrnčiár, Navrátil - Andrejkovič

Průběh: Výkon sestupem ohroženého Dynama byl v Nitře tak slabý, že domáí mohli vyhrát i dvojčíselným rozdílem. Nitra podala svůj nejlepší výkon v letošním ročníku ligové soutěže. Střelec pěti branek Pucher a obě křídla Navrátil a Hrnčiák byli nezadržitelní. U Dynama podal velmi slabý výkon zejména brankář Jonák, který má na svědomí nejméně tři branky. Z nich první dvě byly zřejmě rozhodujícím okamžikem zápasu. Mužstvo hostí po nich znervóznělo, hra se mu přestala dařit. Toho využili domácí hráči k velké ofenzívě. Pouze prvních patnáct minut ve druhém poločase Dynamo hru vyrovnalo, když Andrejkovič si vyměnil místo se Štádlerem ve středu útoku. Nitra však znovu získala iniciativu, kterou si udržela do konce utkání. Vítězové zahráli dobře jako kolektiv. Dynamo mělo slabinu v obraně, kde těžkopádní obránci si nevěděli rady s hbitým útočným kvintetem Nitry. V útoku se nejvíce snažil Morávek. Přesně řídil Galba.

Rozhodčí: Galba

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 19. dubna 1960)



ČH Bratislava - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 4. května 1960, Bratislava

Utkání: 1. liga 1959/60, 21. kolo

Sestava: Morávek, Ipser

Branky: 25. Morávek 0:1

Průběh: Vítězství Dynama je i přes slabé výkony loňského mistra - Rudé hvězdy Bratislava - jistě překvapením. Přestávka v soutěži zřejmě pražskému mužstvu prospěla, zejména po poslední velké porážce v Nitře. Dynamo bojovalo s chutí, obětavě a houževnatě. Povzbudila je samozřejmě i vedoucí branka vstřelená Morávkem v 35. minutě. A ta také i přes velké úsilí domácího mužstva byla brankou vítěznou. V mužstvu Dynama zahrála dobře obrana, zvláště střední obránce Ipser. Slabá hra útočné řady bratislavské Rudé hvězdy se již stává příslovečnou. Ani tentokrát nedokázala převahu mužstva proměnit ve vítězství.

Rozhodčí: Karas

Diváci: 4.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 5. května 1960 // Stadion, č. 19, 13. května 1960)



Slavia - Dukla Pardubice
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 8. května 1960, Praha
Na snímku je jedna z akcí před brankou Dukly
Pardubice. Brankář Klus je obrácen čelem
k brance, míč je na hlavě Andrejkoviče, ale
pak se odrazil od brankářových zad do hřiště.

Utkání: 1. liga 1959/60, 22. kolo

Sestava: Andrejkovič, Morávek, Hercík, Hildebrandt, Hochman, Nedvídek

Branky: 5. Zikán 0:1, 27. Hochman 1:1, 72. Morávek z pen. 2:1

Průběh: Téměř každý z 12 000 diváků očekával, že sestupem ohrožené Dynamo po pěkném vítězství nad RH Bratislava získá snadno body i nad Duklou Pardubice. Utkání však ukázalo zcela něco jiného. Po celé střetnutí byla hra vyrovnaná a byli to naopak Pardubičtí, kteří působili dojmem fotbalově vyspělejšího a rychlejšího mužstva. Jejich útočné akce, i když byly méně časté, byly vždy nebezpečné. Pravá spojka Šonka velmi dobře a vtipně uvolňoval své spoluhráče. Jen v prvních 20 minutách měli hosté tři jasné brankové příležitosti. Dynamo výkonem zklamalo. Obránci se rozehráli až po první půlhodině hry, nejlepším z nich byl Hildebrandt. záložníci nepřesně přihrávali a často prohrávali souboje. V útoku se snažila levá strana Andrejkovič s Morávkem. Hercík a zejména Hochman zahrál podprůměrně a pro útok byli spíše brzdou než posilou. U Pardubic bojoval opět výborně střední obránce Jarábek, nepřekonatelný ve hře hlavou. V záloze byl lepší Hradský, z útoku kromě Šonky uspokojil i Zikán a Masný. První branku vstřelil již v 5. min. Zikán po vzorném uvolnění od Šonky, ve 27. min. dorazil Hochman Štádlerovu střelu. Rozhodující branku vstřelil Morávek prudkou střelou z pokutového kopu v 72. min. Kromě toho nastřelil Andrejkovič dvakrát tyč, stejně jako Šonka.

Rozhodčí: Kainar (Rakousko)

Diváci: 12.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 9. května 1960)



Spartak Trnava - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 15. května 1960, Trnava

Utkání: 1. liga 1959/60, 23. kolo

Sestava: ?

Branky: ?. Šturdík 1:0

Průběh: Pražské Dynamo odjíždělo do Trnavy s touhou získat alespoň bod. V Trnavě se to však podaří málokterému mužstvu a nepovedlo se to tentokráte ani Dynamu. Hosté po celý zápas urputně bojovali a snažili se dosáhnout co nejlepší výsledek, ale nervozita vyplývající z důležitého existenčního boje jim svazovala nohy. Proto jsme viděli celou řadu nepřesných přihrávek a zbrké střelby ze strany hostí a klidnou a účelnou hru domácího celku. Trnava bojovala s větším přehledem a také důrazněji, a to nakonec rozhodlo i o jejím vítězství.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 16. května 1960 // Stadión, č. 20, 20. května 1960)



Spartak Kolín Tatra - Slavia
1 : 9 ( 0 : 5)

Datum: 26. května 1960, Kolín

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: Hráno při příležitosti 60. výročí založení továrny Tatra. Slavia nastoupila v kompletní ligové sestavě.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 27. května 1960)



Slovan Liberec - Slavia
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 29. května 1960, Liberec

Utkání: přátelské

Sestava: Hochman, Hercík

Branky: Jílek - Hochman, Hercík

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 30. května 1960)



Slavia - Tatran Prešov
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 1. června 1960, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1959/60, 24. kolo
Hercík uniká Janoščinovi a Gavroňovi, o několik
okamžiků později vstřelil první branku zápasu.

Sestava: Hochman, Hercík, Hildebrandt, Ipser, Andrejkovič, Štádler, Urban, Nedvídek

Branky: ?. Hercí 1:0, ?. Štádler 2:0, ?. Hochman 3:0, ?. Urban 4:0

Průběh: Na hřišti Dynama vidělo asi 15 000 diváků vcelku dobrou hru mužstva Dynama, které po neustálé převaze porazilo prešovský Tatran rozdílem čtyř branek. Hráči pražského mužstva bojovali obětavě a dovedli si připravit řadu pěkných příležitostí. Zadní řady nepřipustily prešovské útočníky k vážnější akci a neuplatnil se mezi nimi ani Pavlovič, který patří k našim předním střelcům. Velký kus práce vykonali zejména Hildebrandt a záložník Nedvídek. Také Ipser ve středu obrany byl jistý a dobře přihrával svým útočníkům. Útok Dynama měl nejlepšího hráče v Hochmanovi, který nejen, že byl neustálým nebezpečím pro soupeřovu branku, ale dovedl i správně vystihnout výhodné postavení svých spoluhráčů a včas jim přihrát míč. Dále se z útočníků nejvíce uplatnil Morávek. Andrejkovič příliš dlouho držel míč a Štádler, kterého v závěru zápasu vystřídal Urban, splnil dobře svou úlohu jako střelec.
   Mužstvo Tatranu bojovalo bez většího vypětí. Většinou bránilo, omezilo se na výpadové útoky. První branku Dynama dal Hercík, když unikl Janoščinovi a Gavroňovi, do konce poločasu zvýšil Štádler na 2:0. Ve druhém poločase byli autory branek Hochman a Urban.

Rozhodčí: Habelkellner (Rakousko)

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 2. června 1960)



Dukla Praha - Slavia
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 7. června 1960, Praha

Utkání: 1. liga 1959/60, 25. kolo

Sestava: Dolejší - Morávek, Nedvídek, Hercík, Hochman

Branky: Borovička, Brumovský - Hercík, Hochman

Průběh: Asi 15 000 diváků vidělo sice zajímavé a rušné střetnutí, avšak jeho úroveň nebyla příliš valná. Vojáci, kteří hráli daleko klidněji než soupeř, byli lepším mužstvem, zvláště ve druhém poločase. U Dynama, tentokrát zklamal útok, který chyboval tím, že se snažil překonat obranu Dukly středem. Nejnebezpečnější hráč Morávek dostával málo míčů. Nejlepším hráčem Dynama byl Nedvídek a i ostatní hráči zadních řad podali dobré výkony. Zvláště pak Dolejší. Rozhodčí Růžička nepískal někdy příliš tvrdé zákroky na obou stranách.

Rozhodčí: Růžička

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 8. června 1960)



Slavia - Baník Ostrava
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 12. června 1960, Praha
Ještě podání rukou a v příštím
okamžiku už slávisté jásali a slavili vítězství.
Střední útočník Hochman
bojuje s obráncem hostí.

Utkání: 1. liga 1959/60, 26. kolo

Sestava: Dolejší - Morávek, Vlasák, Nedvídek, Andrejkovič

Branky: Andrejkovič, Vlasák, Morávek - 10. Pospíchal 0:1

Průběh: Asi 20 000 diváků sledovalo v Praze ve Vršovicích důležité utkání, ve kterém domácí zaslouženě zvítězili. Nástup patřil hostům, kteří také získali v 10. min. vedoucí branku Pospíchalem. Na hráčích Dynama se projevovala nervozia, které se zbavili teprve po vyrovnávací brance. Přesto však v prvním poločase viděli diváci průměrnou kopanou. Po změně stran se dynamovci zlepšili, byli útočnější a iniciativnější. Dobře chytal Dolejší, v záloze opět patřil k nejlepším Nedvídkem.V útoku byl nejnebezpečnější Morávek. U Ostravy uspokojil Ondračka, v útoku Viecek.

Rozhodčí: Maier (Rakousko)

Diváci: 20.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 13. června 1960)



Slavoj Český Brod - Slavia
2 : 6 (1 : 2)

Datum: 17. června 1960

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. června 1960)



Slavia - SONP Kladno
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 27. června 1960, Praha, hř. Sparty
Hercík bojuje s obráncem Kladna
Kozlíkem.

Utkání: Spartakiádní pohár, semifinále

Sestava: Ipser, Vlasák, Štádler, Andrejkovič, Hochman, Morávek

Branky: Andrejkovič, Hochman, Morávek

Průběh: V prvním utkání bylo asi 15 000 diváků svědky rušné a bojovné hry. Obě mužstva hrála s chutí a předvedla dobré výkony. Ve druhém poločase s přibývajícími minutami nestačili Kladenští fyzicky a Dynamo ovládlo hru. Nejlepšími hráči vítězů byli Ipser, Vlasák a Štádler, u poražených uspokojili Linhart, Rys a v prvním poločase Kadraba a Mejer.

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 15.000

Trenér: ?

Poznámky: Druhé semifinále Poháru: RH Brno - Baník Ostrava 1:0
(Rudé právo, 29. června 1960)



Slavia - RH Brno
1 : 3 (1 : 0)

Datum: 29. června 1960, Praha, hř. Sparty

Utkání: Spartakiádní pohár, finále

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Růžička, Vlasák, Ipser, Nedvídek, Hovorka (Samsonek), Štádler, Hofman, Andrejkovič, Morávek

Branky: ?. Štádler 1:0, ?. Lichtnégl 1:1, ?. Lichtnégl 1:2, ?. Lichtnégl 1:3

Průběh: Již prvé minuty střetnutí napověděly, že utkání bude zajímavější než zahajovací. Dynamovci také měli pěkný nástup, který také již ve třetí minutě pohotovou střelou Štádlera využili ve svůj prospěch. Hra se však vyrovnávala. Útočníci na obou stranách měli příležitosti prokázat své střelecké umění. Zbytečná kombinace, někdy i váhavost, jim zabránily překonat některého z obou brankářů. V prvém poločase byl útok Dynama lepší řadou než stejná řada soupeře. Hochman rozehrával celkem dobře míče svým spoluhráčům.
   Po přestávce, hlavně po vyrovnávací brance, získala převahu Rudá hvězda, která svůj tlak neustále stupňovala. Překvapila zlepšená hra útočné řady, kterou vedl Lichtnégl. Prosadil se především střelecky. Hra ve druhém poločase měla i několik nepěkných znaků, a to v nečisté hře některých hráčů Dynama (Vlasák, Nedvídek). Průběh zápasu však dovedl upoutat diváky až do poslední minuty. U vítězů zahráli nejlépe v zadních řadách Sláma, v útoku vedle Lichtnégla Majer. U poražených Dolejší, Ipser, v útoku Hochman a místy Andrejkovič se Štádlerem.

Rozhodčí: Korelus

Diváci: 15.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 30. června 1960)



Slavia - SC Empor Rostock
1 : 1 (1 : 1)

Datum: červenec 1960

Utkání: Baltský turnaj

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 5. července 1960)



Slavia - SC Chemie Halle
1 : 0 (1 : 0)

Datum: červenec 1960

Utkání: Baltský turnaj

Sestava: Hochman

Branky: ?. Hochman 1:0

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 5. července 1960)



Slavia - Turku
6 : 2 (0 : 2)

Datum: 6. července 1960, Grawenmühle

Utkání: Baltský pohár

Sestava: Andrejkovič, Hercík, Vlasák, Morávek

Branky: Andrejkovič 3, Hercík, Vlasák, Morávek

Průběh: Ve středu sehrálo pražské Dynamo další zápas v turnaji o Pohár Baltského moře a zvítězilo v Grawenmühle nad vybraným mužstvem finského města Turku 6:2 (0:2). Bylo to poslední střetnutí ve skupině a tímto vítězstvím se Dynamovci kvalifikovali do finále, které bude sehráno v neděli v Rostocku. Ve středečním utkání se nechali překvapit počátečními náhlými útoky Finů, kteří z nich vytěžili dvě branky. Po změně stran ovládlo Dynamo situaci a převahu vyjádřilo i číselně.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 7. července 1960)



Slavia - SC Sifhälla
6 : 1 (3 : 1)

Datum: 10. července 1960, Rostock
Sestava mužstva SK Sifhälla z roku 1960.
Nástup švédského mužstva.
Vpředu kapitán týmu Bertil Rylander,
následuje Stig Andersson a další.

Utkání: Baltský pohár, finále

Sestava: Nedvídek, Andrejkovič, Hercík, Urban

Branky: 3. Zetterlund 0:1, 35. Urban 1:1, 37. Andrejkovič 2:1, 40. Andrejkovič 3:1, 55. Andrejkovič 4:1, 77. Hercík 5:1, 78. Nedvídek 6:1

Průběh: Mezinárodní fotbalová soutěž o Baltský pohár byla v neděli zakončena v Rostokách finálovým zápasem. Zvítězilo v něm Dynamo Praha nad mužstvem SC Sifhälla 6:1 (3:1). Vedoucí branku Švédů vstřelil už ve 3. minutě Zetterlund. Ve 35. min. Urban vyrovnal. Andrejkovič potom skóroval třikrát za sebou, ve 37., 40. a 55. min. V 77. min. Hercík zvýšil na 5:1 a skóre zápasu uzavřel v 78. min. Nedvídek. Tímto vítězstvím získalo Dynamo Baltský pohár.

Rozhodčí: ?

Diváci: 30.000

Trenér: ?

Poznámky: Údaje o návštěvě se liší. Rudé právo uvádí počet 30.000, stránky švédského klubu 40.000. Dokonce zmiňují i to, že to byla největší návštěva v historii klubu! Dále uvádí, že se zápas vysílal v televizi, kde ho sledovaly 2 miliony diváků. Sifhälla byla v tomto roce údajně nejblíže k postupu do nejvyšší švédské soutěže, skončila však na druhém místě za Örebro SK.
(Rudé právo, 11. července 1960 // https://www.svenskalag.se/sksklubb/sida/18424/historik)



Lokomotiva Beroun - Slavia
2 : 3 (1 : 2)

Datum: 30. července 1960, Beroun

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 31. července 1960)



Slovan Poděbrady - Slavia
3 : 5 (1 : 3)

Datum: 3. srpna 1960

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. srpna 1960)



Slavia - Spartak Smíchov Tatra
6 : 1 (2 : 1)

Datum: 4. sprna 1960, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 5. sprna 1960)



Kovo Děčín - Slavia
0 : 4 (0 : 2)

Datum: 6. srpna 1960

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 7. srpna 1960)



Sokol Hostomice - Slavia
0 : 6 (0 : 2)

Datum: 7. srpna 1960

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 8. srpna 1960)



Slavia - Aritma Vokovice
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 9. srpna 1960

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 10. srpna 1960)



Slavia - Spartak Stalingrad
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 14. srpna 1960, Praha, Vršovice
Trčka a Janovský (Spartak) v souboji s hlavičkujícím
Hercíkem. V popředí přihlíží Andrejkovič.

Utkání: 1. liga 1960/61, 1. kolo

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Ipser, Morávek - Lála, Růžička - Urban (?. Hochman), Vlasák, Nepomucký, Hercík, Andrejkovič

Branky: ?. Píša 0:1

Průběh: Zahajovací utkání přineslo příznivcům Dynama zklamání. Domácí mužstvo ve střetnutí se Stalingradem nezahrálo dobře a naopak ukázalo téměř stejné slabiny v útočné řadě, jaké jsme u něho viděli v uplynulém ročníku. Porážka Dynama byla zasloužená, neboť to byl zajména právě útok, který nedovedl využít ani jednu z četných příležitostí k dosažení branky, nepřesně kombinoval a ještě hůře střílel.
   Naproti tomu mužstvo Stalingradu působilo ucelenějším dojmem. Hrálo rychleji, jeho útočné akce byly přesnější a také útočníci častěji stříleli. Stalingrad měl jak v prvém, tak i ve druhém poločase mírnou převahu.
   Z jednotlivců zahráli u vítězů dobře Trčka, Kos a v útoku byl nejlepší Píša, jehož branka byla vstřelena opravdu pohotově. U Dynama byl nejlepším hráčem Jonák, který ve druhém poločase zachránil svoje mužstvo od vyšší porážky. Dynamu nepomohlo ani zařazení Hochmana ve druhém poločase a přestavění celé útočné řady. Poměrně nejvíce uspokojil Morávek.

Rozhodčí: Špoták

Diváci: 20.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 15. sprna 1960)



Slavia - Baník Libčice
14 : 0 (6 : 0)

Datum: 17. srpna 1960, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. sprna 1960)



Slovan Nitra - Slavia
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 19. srpna 1960, Nitra
Jonák vyráží míč po kopu z rohu.
Zleva na snímku jsou: Hildebrandt,
skákající Barát, Růžička, Pucher, Jonák a vzadu Ipser.

Utkání: 1. liga 1960/61, 2. kolo

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Ipser, Růžička, Hovorka, Nepomucký, Hochman, Andrejkovič, Morávek

Branky: Koník, Pucher, Hrnčiar - Andrejkovič

Průběh: 17 000 diváků sledovalo v Nitře střetnutí, které bylo jen průměrné úrovně. Dynamo, které nastoupilo v novém složení, především v útočné řadě (Hovorka, Nepomucký, Hochman, Andrejkovič, Morávek) podalo lepší výkon než v zahajovacím utkání před týdnem v Praze. Nakonec však zaslouženě prohrálo. Stačily tři chyby obránců a brankář Jonák musel kapitulovat. Domácí byli důraznější a hlavně rychlejší, dovedli využít především dobře hrajícího levého křídelního útočníka Hrnčiára, který svou průbojností a rychlostí platil na obranné řady Dynama. Pochvalu u vítězů zaslouží vedle Hrnčiára i brankář Paduch. V mužstvu Dynama byli nejlepší Jonák, v útoku Hochman a do poločasu Nepomucký. Rozhodčí Buchi přehlížel pravidlo o výhodě.

Rozhodčí: Buchi

Diváci: 17.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 21. srpna 1960 // ???)



Slavia - Spartak Hradec Králové
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 25. srpna 1960, Praha, Vršovice
Kvaček právě střílí první branku zápasu.

Utkání: 1. liga 1960/61, 3. kolo

Sestava: Jonák - Nepomucký, Andrejkovič, Hildebrandt, Růžička, Hovorka, Morávek, Hochman (?. Hercík)

Branky: 36. Kvaček 0:1, 65. Šonka 0:2

Průběh: Start mistra republiky hradeckého Spartaku přilákal na hřiště Dynama ve Vršovicích 30 000 diváků. Byli zvědaví, zda se výkon domácího celku již zlepší, zda hradečtí fotbalisté splní všechny fotbalové „předpoklady”, s nimiž dosahovali v posledních zápasech zasloužených úspěchů. Byli však zklamáni. Dynamo, až na několik jednotlivců zahrálo špatně. Platí to zejména o útočné řadě. Začala sice bojovat s chutí a elánem, několikrát ohrozila málo pozorného Jindru v brance hostí. Ale s přibývajícím časem (zejména ve druhém poločase , kdy zraněného Hochmana vystřídal Hercík), upadala hra této pětice do podprůměrnosti.
   Největší „zásluhu” na tom mají obě spojky, Nepomucký a Andrejkovič. Jejich přihrávky téměř nikdy nenašly adresáta, v osobních soubojích snad nevybojovali ani jeden míč. Snaha obou křídel, Morávka a mladého Hovorky, byla marná. Co platná byla snaha a houževnatost obou záložníků, když museli neustále vybojovávat míče útokem ztracené. V obraně hrál prim tentokrát Hildebrandt, Růžička na levé straně hrál pod průměrem a má spolu s Jonákem na svědomí první branku.
   Hradečtí znovu potvrdili, že jsou kolektivem který dovede bojovat. Vítězství se doslova vydřel. Oporou zadních řad byl opět Hledík a jemu úspěšně pomáhal Pičman. Útoky Hradeckých byly sice méně časté, zato však nebezpečnější. Byly totiž rychlejší - na jeden dotek. Jen jedno je Hradeckým třeba vytknout. Zbytečné předstírání zranění jim rozhodně sympatie u diváků ani u přísnějších rozhodčích, než byl Farka, nezíská.
   První branku vstřelil po chybě domácí obrany ve 36. min. Kvaček, druhou z pokutového kopu, nařízeného za sražení Malíka Lálou v 65. min., Šonka.

Rozhodčí: Farka

Diváci: 30.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 26. srpna 1960 // ???)



ČH Bratislava - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 4. září 1960, Bratislava

Utkání: 1. liga 1960/61, 4. kolo
Scherer dobíhá míč, který právě vyrazil Jonák.
U Jonáka stojí Ipser.

Sestava: Jonák - Lála, Hildebrandt, Andrejkovič - Vlasák, Ipser - Hovorka, Nepomucký, Nedvídek, Hercík, Morávek.

Branky: 36. Scherer 1:0, 75. Scherer 2:0

Průběh: Ligový zápas v kopané v Bratislavě se hrál již dopoledne. Sledovalo jej v Petržalce 12 000 diváků. DOmácí nepotřebovali zvláštního vypětí sil k vítězství nad slabě hrajícím soupeřem. Ujali se vedení ve 36. minutě Schererem z přihrání Kačániho a týž hráč v 75. min. ze samostatného úniku zvýšil náskok na 2:0. Vítězové měli ještě další příležitosti k získání branek, ale Scherer a Bartalský je nevyužili.
   Proti pomalému, bezplánovitě hrajícímu Dynamu uplatnili domácí větší důraz a rychlejší přihrávky. Útok hrál však příliš šablonovitě a dlouho držel míč. Tím umožnili soupeři soustředit obranu a mařit pokusy o vstřelení branek. U vítězů vynikla obranná trojice, v útoku Scherer pohotovější střelbou a Kačáni dobrým rozehráváním míčů. Z Dynama jen Ipser a Hildebrandt měli lepší okamžiky. Ostatní neuspokojili.

Rozhodčí: Valše (Pardubice)

Diváci: 12.000

Trenér: ?

Poznámky: Scherer, střelec obou branek, vstřelil v předchozím ligovém kole Brnu tři branky.
(Rudé právo, 5. září 1960 // Stadion, č. 36, 9. září 1960)



Slavia - Sparta
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 9. září 1960, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1960/61, 5. kolo
Slavia kope roh, u brankové tyče stojí střední útočník Sparty Vojta.

Sestava: Jonák - Lála, Hildebrandt, Andrejkovič - Vlasák, Nepomucký - Samsonek, Štádler, Hochman, Hercík, F. Morávek

Branky: 75. Starý 0:1, 82. E. Svoboda 0:2

Průběh: Zahajovací utkání pátého kola I. fotbalové ligy bylo vybojováno v Praze ve Vršovicích. Střetli se v něm „staří” pražští rivalové. Přestože spolu již vybojovali 155 utkání, v nichž se většinou rozhodovalo o umístění na jednom z předních míst ligové tabulky, bylo tomu tentokrát naopak. Oba oddíly jsou na konci tabulky. O to větší byl zájem o toto utkání. Přes 35 000 diváků zaplniolo stadion Dynama v očekávání, že uvidí zajímavé a hodnotné utkání. Byli však zklamáni. Přestože domácí Dynamo mělo více než tři čtvrtiny zápasu převahu, odešlo nakonec poraženo. Stačily dvě chyby: především v 75. minutě obránce Andrejkoviče a o sedm minut později Hildebrandta a Sokolovo vedlo 2:0. V tomto zápase se potvrdila stará známá pravda, že sebevětší převaha nestačí k vítězství. Je zapotřebí, aby útočníci si dovedli poradit s obrannými řadami soupeře. Sokolovo své obranné řady zesílilo Vojtou a Kvašňákem. Dynamo pak nenašlo vhodnou zbraň proti obranné taktice Sokolova. A tak nakonec zaslouženě odešli poraženi. Tím jsou nadále na posledním místě tabulky jako jediní bez bodového zisku. Rozhodčí Obtulovič, přestože se v hledišti ozvaly několikrát hlasy protestu proti jeho výrokům, rozhodoval přesně.

Rozhodčí: Obtulovič

Diváci: 36.000

Trenér: Antonín Rýgr
(Rudé právo, 10. září 1960 // ???)



RH Brno - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 17. září 1960, Brno

Utkání: 1. liga 1960/61, 6. kolo

Sestava: Jonák - Hildebrandt, Lála, Vlasák, Morávek, Hovorka

Branky: 8. Morávek 0:1, 32. Hovorka 0:2, ?. Lichtnégl 1:2, 89. Navrátil vlastní 1:3

Průběh: Pražské Dynamo potvrdilo svou tradici, že v Brně dovede vždy dobře zahrát. Také v sobotu předvedlo dobrou kopanou, tak odlišnou od slabého výkonu v posledních zápasech. A co je nejzajímavější - jeho hráči předčili svého soupeře především rychlostí, která jim pomáhala vytvářet řadu výhodných brankových situací. A tak po zásluze vedlo Dynamo již v poločase 2:0 brankami Morávka v 8. min. a Hovorky ve 32. min. Nelze však zakrýt, že svůj podíl na onou brankách má i chybující obrana Rudé hvězdy, především Bomba, jemuž se hra nedařila. Ve druhém poločase převzalo iniciativu domácí mužstvo, zrychlilo hru. Výsledkem tohoto náporu však byla jediná branka, kterou po pěkné spolupráci s Bubníkem vstřelil Lichtnégl. Další nápor vyzněl naprázdno a v 89. min. uzavřel skóre utkání Navrátil vlastní brankou. V mužstvu Dynama chytal dobře Jonák, v obraně uspokojili Hildebrandt s Lálou, v záloze Vlasák, který dobře střežil Bubníka, z útočníků se nejvíce líbila obě křídla, Morávek a Hovorka. RH Brno mělo nejistou obranu, obětavé záložníky Machovského se Šónem a v útoku zčásti uspokojila dvojice Bubník-Lichtnégl.

Rozhodčí: Fochner

Diváci: 13.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. září 1960)



Slavia - WAC Wien
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 21. září 1960, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Hochman

Branky: 58. Kaltenbruner 0:1, 60. Hochman 1:1

Průběh: Vídeňský celek by byl pro Dynamo jistě více než dobrým soupeřem před sobotním těžkým ligovým střetnutím s ostravským Baníkem. Žel, byla to příležitost, ne právě dokonale využitá. Hra sice začala slibně rychlými útoky obou mužstev, krátce po začátku však dostala již jen velmi průměrnou tvář a divákům neposkytla příliš zajímavou podívanou. Obě mužstva sice hrála otevřenou, útočnou hru, ale s nedůraznou a málo pohotovu střelbou, v níž se především vyznamenali útočníci domácího mužstva. Teprve vedoucí branka Vídně vyprovokovala Dynamo ke zvýšení tempa hry. Když však vyrovnalo, stala se hra opět málo zajímavou.

Rozhodčí: Kodet

Diváci: 5.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 22. září 1960)



Slavia - Baník Ostrava
5 : 2 (1 : 0)

Datum: 24. září 1960, Praha

Utkání: 1. liga 1960/61, 7. kolo
Střední obránce Slavie Hildebrandt soupeří o míč
s Valoškem z Ostravy.

Sestava: Jonák (?. Uharček) - Hildebrandt, Lála, Hochman, Hovorka, Růžička, Vlasák, Nepomucký, Štádler, Andrejkovič, Morávek

Branky: Hochman 2, Nepomucký 2 (1 z pen.), Morávek z pen. - ?. Křižák 5:1, ?. Křižák 5:2

Průběh: Asi 18 000 diváků bylo zvědavo, zda dynamovci budou pokračovat po vítězství v Brně ve zlepšeném výkonu i v tomto důležitém zápase. Své příznivce Dynamo nezklamalo. Hned od počátku střetnutí hrálo obětavě a hlavně útočná řada projevila daleko větší snahu o střelbu než v předchozích utkáních. Největší zásluhu na tom má střední útočník Hochman, který hru usměrňoval a zrychloval. I Andrejkovič na spojce se častěji pokoušel o střelbu. Oba záložníci Vlasák i Nepomucký svůj úkol splnili úspěšně. V obraně vysoko převyšoval své spoluhráče Hildebrandt, a to hlavně přehledem a jistými zásahy. Několik málo minut před koncem utkání vystřídal zraněného a úspěšného brankáře Jonáka Uharček. V pěti minutách obdržel dvě, celkem zbytečné branky. Ostrava svým výkonem zklamala. Jen levá strana útoku zásluhou rychlého Valoška zakládala nebezpečné protiútoky. Valošek však musel v 10. minutě druhého poločasu opustit hřiště pro urážku rozhodčího Macha. Tím svůj kolektiv podstatně oslabil, což se nakonec projevilo i na výsledku. Ostravští neměli ve svých řadách mnoho hráčů, kteří by vynikali výkonem nad průměr. Jen Köhler a v útoku místy Pospíchal na sebe upozornili.

Rozhodčí: Mach (Macho ?)

Diváci: 18.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 25. září 1960)



Slavia - Spartak Trnava
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 1. října 1960, Praha

Utkání: 1. liga 1960/61, 8. kolo
Brankář Ondruška vyrazil míč po střele Morávka jen na nohu Štádlera, který ho vrátil do sítě. Na zemi se z branky raduje Hochman.

Sestava: Jonák - Štádler, Hochman, Moravec, Hovorka, Andrejkovič, Vlasák, Růžička

Branky: Štádler, Morávek - Adamec

Průběh: Vytrvalý déšť způsobil, že na stadion Dynama přišlo zhlédnout ligové utkání mezi Dynamem Praha a Spartakem Trnava necelých 7 tisíc diváků. Nelitovali však. Přestože se hrálo na těžkém terénu a většinu utkání stále pršelo, předvedla obě mužstva dobrou kopanou. Dynamo zvítězilo dík přesnější a důraznější hře v prvním poločasu, kdy získalo dvoubrankový náskok. Trnava se po přestávce podstatně zlepšila a hlavně její útok si vytvořil několik pěkných příležitostí. Využít dokázal však pouze jediné.
   U Dynama byl v zadních řadách nejlepším hráčem Hildebrandt, který rozřešil řadu nebezpečných situací a ještě stačil přesně přihrávat svým útočníkům. Dobře ho podporoval Lála, zatímco Růžička hrál slabě. Z obou záložníků byl v podpoře útoku vytrvalejší Vlasák. Z útočné řady Dynama hrál dobře hlavně v prvém poločase Hochman, uspokojili Štádler a Morávek. Ve druhém poločase až do svého zranění patřil k nejobětavějším Hovorka. Andrejkovič si v poli nevedl špatně, ale měl celou řadu nepřesných přihrávek. Brankář Jonák chytal spolehlivě.

Rozhodčí: Benz

Diváci: 7.000

Trenér: ?

Poznámky: Po celý první poločas pršelo a mělo to vliv i na výkon hráčů. Těžký terén ztěžoval kontrolu míče a mnohdy tak docházelo ke groteskním situacím. Slávisté pokračovali ve zlepšeném výkonu a zaslouženě vyhráli. (Stadion)
(Rudé právo, 2. října 1960 // Stadion, č. 40, 7. října 1960)



XI Rokycan - Slavia
1: 10

Datum: říjen 1960

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 10. října 1960)



Jednota Trenčín - Slavia
0 : 0

Datum: 16. října 1960, Trenčín

Utkání: 1. liga 1960/61, 9. kolo

Sestava: sestava

Průběh: 7000 trenčínských diváků nebylo tentokrát spokojeno s výkonem obou mužstev, zejména pak se hrou domácího oddílu. Trenčínští hráli příliš rozháraně, za celé utkání podnikli jen několik souvislých a vtipných akcí, které zadáci Dynama a spolehlivý Jonák vcelku snadno zlikvidovali. Hosté, jejichž útočná řada také nezahrála nejlépe, si i přesto devedli vypracovat více výhodných příležitostí, které zneškodnil výborně hrající domácí brankář Rihošek. Útočníkům Dynama scházel před brankou domácích důraz i pohotovost, a tak lze říci, že propásli příležitost k získání obou bodů. V obou mužstvech byly nejlepšími formacemi zadní řady.

Rozhodčí: Bernát

Diváci: 7.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. října 1960)



Spartak Povážská Bystrica - Slavia
4 : 2 (1 : 1)

Datum: 17. října 1960

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: Přátelské utkání v kopané hrané v pondělí v Povážské Bystrici za chladného počasí před návštěvou 2000 diváků. V zápase jen domácí mužstvo podalo pěkný výkon. Dynamo zklamalo.

Rozhodčí: ?

Diváci: 2.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 18. října 196)



Slavia - SONP Kladno
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 23. října 1960, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1960/61, 10. kolo

Sestava: Jonák - Samsonek, Štádler, Vlasák, Andrejkovič, Hercík, Hildebrandt

Branky: 3. Hercík 1:0, 50. Andrejkovič 2:0, 69. Štádler 3:0

Průběh: Pražští fotbaloví příznivci jsou vytrvalí. Ač v sobotu neviděli na Letné příliš dobrou kopanou, přišlo jich v neděli opět asi 18 000 do Vršovic, aby sledovali důležitý boj dvou „starých rivalů”. Kladenští přijeli do Prahy bez distancovaného Linharta a nemocného Fábery. Na místě středního obránce hrál Kofent, který nahrazoval nedostatky ve hře tvrdostí.
  V prvním poločase zásluhou domácího mužstva nebyli dováci ani tentokrát spokojeni s úrovní hry. Kladenští byli útočnější a jen dobrý výkon brankáře Jonáka a malá střelecká pohotovost některých útočníků jim zabránila získat vedení. Naopak stačila jedna chyba kladenských obranných řad, a to již ve třetí minutě, a Hercík vsítil první úspěch Dynama. Ve druhém poločase se obraz hry podstatně změnil. Zlepšil se výkon obou záložníků, Nedvídka a Vlasáka, i útočné řady Dynama. Dynamovci převzali iniciativu a častěji se dostávali před kladenskou branku. Již v páté minutě Andrejkovič pohotově umístěnou střelou tvýšil na 2:0 a o devatenáct minut později připojil Štádler z trestného kopu třetí úspěch svého mužstva.
  Dynamo nastoupilo bez nemocného Nepomuckého a v útoku chyběl Hochman. Oporou mužstva byl opět brankář Jonák a střední obránce Hildebrandt. V útoku se nejvíce dařila hra mladému Samsonkovi. Andrejkovič v úloze středního útočníka zapomínal na rozehrávání míčů svým spoluhráčům, ale jinak bojoval obětavě. U Kladna byl oporou v zadních řadách Rys, v útoku Kadraba. V 28. minutě druhého poločasu bylo kladenské mužstvo
Na zemi leží Samsonek (č. 7) a Kofent z Kladna. K Samsonkovi přichází Andrejkovič,
dále vpravo kráčí Štádler a Vlasák, zády stojí nejlepší hráč Kladna Rys.
3. minuta hry: Hercík dostal přihrávku do volného prostoru
a nikým neohrožován zaznamenal první úspěch domácích.
Nezabránili mu v tom ani Ječný ani Košař.
oslabeno o vyloučeného Němečka. Rozhodčí Rajčáni správně rozhodl, neboť i někteří další kladenští hráči nebyli ukáznění, zybtečně s rozhodčím diskutovali a proti jeho výrokům protestovali. Rozhodčí Rajčáni rozhodoval přesně.

Rozhodčí: Rajčáni

Diváci: 18.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 24. října 1960 // Stadión, č. 43, 28. října 1960)



Slavia - TJ Dynamo Kobylisy
5 : 1 (1 : 0)

Datum: 4. listopadu 1960

Utkání: přátelské

Sestava: Samsonek, Vlasák, Fondač

Branky: Samsonek 2, Vlasák, Fondač, 1 vlastní

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. listopadu 1960)

Slavia - Dynamo Karlovy Vary
0 : 1

Datum: 1960

Utkání: Spartakiádní pohár, čtvrtfinále


Slavia - Dynamo Karlovy Vary
2 : 1

Datum: 1960

Utkání: Spartakiádní pohár, čtvrtfinále, odveta


Slavia - výběr národního týmu
2 : 1

Datum: podzim 1960, Praha, hřiště Tatry Smíchov

Utkání: přátelské




Slovan Bratislava - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 6. listopadu 1960, Bratislava

Utkání: 1. liga 1960/61, 11. kolo

Sestava: Andrejkovič, Hercík, Morávek, Růžička, Hildebrandt, Nedvídek

Branky: 27. Molnár 1:0, 55. Mráz 2:0

Průběh: Bratislavské střetnutí sledovalo 10 000 diváků, kteří viděli zasloužené vítězství domácího mužstva, ale přitom hru jen průměrné úrovně. Dynamovci hned od počátku hrái se zesílenou obranou. To samozřejmě dovolovalo Slovanu, aby zakládal časté protiútoky. Teprve ve druhém poločase přinesla hra více vzruchu, o který se zasloužili bojovnější a aktivnější hráči Slovanu. Přestože vítězství domácího kolektivu je zasloužené, Dynamo mělo několik velmi dobrých brankových příležitostí, které však útočníci Samsonek, Andrejkovič a Hercík nedokázali využít. U vítězů byl nejlepší Schrojf v brance, z obrany se nejdříve rozehrál Popluhár a v útoku v I. poločase byl nejúspěšnějším hráčem Molnár, který však ve druhém poločase ve své výkonnosti hodně slevil. Ostatní útočníci hráli jen průměrně. U poražených v obranných řadách podal svůj standardní výkon Hildebrandt a v záloze Nedvídek. Velmi slabě hrál v I. poločase levý obránce Růžička. V útočné řadě měli nejlepší okamžiky Andrejkovič, Hercík a Morávek.
   Utkání řídil rozhodčí Bous, který se dopustil celé řady sice drobných, ale zbytečných chyb. Byl málo rozhodný právě v okamžicích, kdy měl odpískat nedovolený zákrok, přehlédl několik zásahů rukou v nebezpečné blízkosti branky.

Rozhodčí: Bous

Diváci: 10.000

Trenér: ?
(Rudé právo, 7. listopadu 1960)



Slavia - Dukla Praha
0 : 3 (0 : 1)

Datum: 13. listopadu 1960, Praha, Vršovice
Na snímku je nejúspěšnější střelec Dukly Kučera v okamžiku,
kdy překonává domácího brankáře Jonáka.
O přestávce zápasu Slavia - Dukla bylo v šatně
domácích smutno. Slávisté sice prohrávali jen
0:1, ale byli zcela vyvedeni z konceptu
přesnou hrou vedoucího mužstva ligy.

Utkání: 1. liga 1960/61, 12. kolo

Sestava: Jonák - Lála, Vlasák, Nepomucký, Hildebrandt

Branky: 5. Kučera 0:1, 50. Kučera 0:2, 52. Masopust 0:3

Průběh: Asi 15 000 diváků, kteří přišli do Vršovic zhlédnout pražské derby, odcházelo celkem zklamáno. Dukla bez větší námahy přesvědčivě zvítězila. Domácí mužstvo svým výkonem zklamalo. Mnozí hráči neprojevili ani příliš velkou snahu. Útočníci ani jednou vážně neohrozili brankáře Pavlise. Obranné řady Dukly bezpečně zastavovaly všechny jejich pokusy o založení útočné akce, většinou již v zárodku. Ve vítězném kolektivu vynikali nad průměr Šafránek, oba záložníci Masopust a Pluskal, v útoku dobře rozděloval míče Borovička. Z jeho přihrávek nejvíce těžil rychlý a technicky vyspělý Kučera. U poraženého Dynama snese přísnější kritiku jen Hildebradnt. V útoku nebylo hráče, který by hru usměrnil a vystřelil na branku. Brankář Jonák mohl sice jednu ze tří branek, které obdržel, krýt, avšak svými dalšími zákroky zachránil mužstvo od ještě větší porážky.

Rozhodčí: Fabš (Falšo, Felšo ?)

Diváci: 15.000

Trenér: ?

Poznámky:

Další článek:

  Hrálo se na těžkém terénu a Slavia zklamala na celé čáře. S vtipnou hrou útočného kvinteta Dukly si slávisté nevěděli rady a často si museli pomoci tvrdšími zákroky. Většinu času ale útočníci Dukly nemuseli s domácími moc bojovat a dostávali se před jejich branku zcela neovtěžováni. Zadní řada Slavie (včetně obou záložníků Nepomuckého a Vlasáka) podala mizerný výkon, brankář Jonák si zachytal, ale třikrát kapituloval. Dvakrát ho překonal Kučera a jednou nevídanou ranou Masopust. Kdyby byl pustil jednou tolik gólů, nikdo by mu nemohl dávat vinu.
(slavia.cz)



Slavoj Žižkov - Slavia
0 : 4 (0 : 3)

Datum: 16. listopadu 1960, Praha, Žižkov

Utkání: přátelské

Sestava: ?

Branky: ?

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 600

Trenér: ?
(Rudé právo, 17. listopadu 1960)



Slavia - Spartak Praha Stalingrad
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 18. prosince 1960, Praha, Smíchov, hřiště u Železničního mostu

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Andrejkovič

Branky: ?. Píša 0:1, ?. Andrejkovič 1:1

Průběh: Spartakovci měli v prvním poločase více ze hry, ale špatná střelba je připravila o vítězství.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 19. prosince 1960)



Tatran Prešov - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: listopad 1960

Utkání: 1. liga 1960/61, 13. kolo

Sestava: Hochman

Branky: 10. Hochman 0:1, 40. Pavlovič 1:1, 77. Petroš 2:1

Průběh: V utkání v Prešově mělo Dynamo dobrý začátek. Často útočilo a několikrát ohrozilo branku domácích. V desáté minutě vyjádřilo svou převahu brankou Hochmana. Domácí se pozvolna rozehrávali, avšak vyrovnat se jim podařilo teprve pět minut před koncem poločasu Pavlovičem. Druhých 45 minut byla hra oboustranně neurovnaná. V 77. min. vstřelil Petroš z pokutového kopu vítěznou branku domácích.

Rozhodčí: Bernas

Diváci: 6.000

Trenér: ?

Poznámky: Utkání se hrálo o víkendu 19. nebo 20. listopadu 1960.
(Rudé právo, 21. listopadu 1960)



Slavia - SONP Kladno
2 : 2 (2 : 0)

Datum: 3. prosince 1960, Praha, hř. Tatry Smíchov
Na snímku je zachycen zákrok
kladenské obrany.

Utkání: Zimní turnaj Smíchov

Sestava: Hercík, Samsonek

Branky: Hercík, Samsonek - Majer, Kadraba

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rdué právo, 4. prosince 1960)



Spartak Ústí nad Labem - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 11. prosince 1960, Ústí nad Labem

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: ?

Branky: 89. Hartman

Průběh: Branku vstřelil Hartman z trestného kopu.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(Rudé právo, 4. prosince 1960)

Kovo Děčín - Slavia
3 : 2

Datum: sez. 1960/61

Utkání: Československý pohár