198719881989

Sparta - Slavia
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 20. února 1988, Praha, hřiště Tatry Smíchov

Utkání: Zimní turnaj Tatry Smíchov

Sestava: Šimurka - Šimůnek, Janů, Šrámek, Víger - Řehák, Kubík, Žák - Siva, Čermák, Knoflíček; střídání Takáč, Mysliveček

Branky: 20. Vrabec 1:0, 26. (28.?) Bílek 2:0, 89. Knoflíček 2:1

Průběh: Sobotní program 30. ročníku fotbalového turnaje Tatry Smíchov přinesl první letošní derby pražských „S” a současně souboj dvou na turnaji dosud neporažených celků (slavisté navíc ještě nedostali branku), ve kterém zaslouženě vyhrála Sparta a zajistila si tak počtvrté prvenství v populární zimní soutěži. Po úvodním pomalém začátku se dříve do tempa dostali Letenští, měli několik příležitostí, které likvidoval brankář Šimurka i stoper Šrámek, který bezpečně uhlídal Grigu. Střelecky se však prosadili hráči sparťanských zadních řad, zejména gól Bílka z trestného kopu byl ukázkou výborné kopací techniky. Po přestávce Sparta kontrolovala hru, která již byla méně rušná, závěrečný nápor Slavie korunoval Knoflíček čestným úspěchem, když ovšem před tím Takáč zahodil vyložený gól.

Rozhodčí: Ulrich

Diváci: 2.500

Trenér: T. Pospíchal

Poznámky: 30. ročník populárního zimního turnaje. Odehrálo se v něm 21 utkání, padlo 78 branek (nejlepšími střelci byli Luhový z pražské Dukly a Válek z Bohemky - 6 branek), navštívili jej 11.673 diváci, hrubý příjem činil 98.000,- Kčs. Nejvíce diváků přišlo na derby Sparty se Slavií - 1677.
Konečné pořadí:1. Sparta
2. Slavia
3. Bohemians


Dukla Banská Bystrica - Slavia
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 13. března 1988

Utkání: 1. liga 1987/88, 15. kolo

Sestava: Veselý - Janů, Jeslínek, Šrámek (46. Čermák), Řehák - Víger, Žák, Mysliveček (66. Takáč) - Siva, Váňa, Knoflíček

Branky: 2. Nemec 1:0, 32. Nemec 2:0, 56. Nemec 3:0, 80. Luhový 4:0

Průběh: Blátivý terén v mrazivém počasí lépe vyhovoval domácím, kteří nastoupili se čtyřmi novými hráči - Jánošem, Mikušem, Valkučákem a Gostičem. Vedení se ujali již ve 2. minutě, když první přímá střela vypadla zkřehlému brankáři Slavie z rukou a Nemec zlehka skóroval. Gól byl mohutným signálem pro domácí Duklu. Hosté si za celý zápas vypracovali jen dvě střelecké příležitosti. Ty však Siva ani Váňa nevyužili. Druhý úspěch domácích zaznamenal opět Nemec z přímého kopu, když předtím právě jeho zastavil faulem Šrámer. Hosté se snažili o zvrat utkání v druhém poločase, ale třetí gól střelecky disponovaného Nemce (po samostatné akci přehodil brankáře) v 59. minutě jim vzal vítr z kopaček. Poslední gól utkání zaznamenal po Dinově přihrávce L. Luhový minutu po tom, co vystřídal autora hattricku.
  Slavia zklamala na celé čáře, hlavně ve druhém poločase, kdy měla problémy vůbec se dostat přes půlící čáru.

Rozhodčí: Jašek

Diváci: 1.718

Trenér: Asistent T. Pospíchala Vl. Petržela: „V první půli jsme nehráli vůbec ligový fotbal. Příčinu neznám.”

Poznámky: Tisk před zápasem: „Tisk před zápasem: „Červenobílí se musejí obejít bez distancovného Kubíka, dále Šimůnka a Takáče, kteří onemocněli angínou, už nastoupí Váňa.
  Předpokládaná sestava: Veselý - Janů, Jeslínek, Šrámek, Řehák - Víger, Žák, Mysliveček (Beránek) - Siva, Váňa, Knoflíček.”


TJ Vítkovice - Slavia
2 : 0

Datum: 14. března 1988

Utkání: Český pohár, čtvrtfinále


Slavia - Dukla Banská Bystrica
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 19. března 1988, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1987/88, 16. kolo

Sestava: Veselý - Víger, Jeslínek, Šrámek, Beránek - Žák (63. Takáč), Kubík, Řehák (46. Čermák) - Siva, Váňa, Knoflíček

Branky: 10. Gombár 0:1, 31. Siva 1:1

Průběh: Nádherné počasí, dobrý trávník, mizerný fotbal - tak lze charakterizovat utkání v Edenu, kde se hrál zřejmě nový sport: fotbal s ukázkami judo a ragby! Ale vážně: červenobílým (bez Janů) se odveta za debakl v Banské Bystrici zdařila jen částečně. Měli sice více šancí, ale nakonec byli rádi, že uhráli bod. Podali totiž jeden z nejslabších výkonů v posledních letech a ani příchod Kubíka (jediný s Váňou snete kritiku) nepřinesl kýžený obrat. Rychlejší hosté, vyrážející ze zhuštěné obrany do nebezpečných protiútoků, se ujali vedení po skvělé akci: Kocián křížovým pasem uvolnil Gostiče, ten nahrál zpět a nabíhající Gombár bombou skóroval. Domácí to psychicky zcela zničilo. Marně se snažil Kubík nalézt pochopení u spoluhračů, marně je několikrát výborně uvolnil, marně se pokoušel sám překonat obranu soupeře. Mužstvo přestalo za stavu 0:1 existovat, Kubík dokonce v 18. min. neproměnil penaltu (Jánoš vyrazil), většině hráčů míč přerážel, prohrávali lehce souboje, před nejistým Veselým hráli netakticky v obraně a zcela selhali v útoku (Knoflíček i Siva!). Po půlhodině hry Slavia sice vyrovnala, ale ani to ji neuklidnilo. Domácím se stále nedařilo, začali si vypomáhat fauly, včetně různých chvatů, držení, což někdy hosté opláceli. Málo energický Jašek sice odpískal 61 faulů (!), ukázal 9 žlutých karet (!), ale neodhodlal se poslat některé aktéry předčasně pod sprchy, protože ani napomínání pro ně nebylo varováním. Fotbal zaplakal. Hosté byli fotbalovější a dirigováni Kociánem dobře bránili. A Slavia? Lze hrát ještě hůř?

Rozhodčí: Jašek

Diváci: 5.667

Trenér: T. Pospíchal: „Na těžkém terénu jsme chtěli dát příležitost rychlejším hráčům.”

Poznámky: Střely 16:7, rohy 5:0, fauly 33:28.
  Tisk před zápasem: „Červenobílí uvažují o změnách v sestavě, která by mohla být následující: Veselý - Víger, Jeslínek, Šrámek, Beránek - Žák, Kubík, Řehák - Siva, Váňa, Knoflíček.”


Slavia - VTJ Tábor
2 : 0 (2 : 0)

Datum: březen 1988 (v tisku vyšlo 24. března)

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Čermák, Váňa

Branky: Čermák, Váňa

Průběh: Vojáci byli důstojným soupeřem.

Poznámky: Pravděpodobně se nejedná o stejné utkání jako zápas odehraný 18. října 1988.


Spartak Trnava - Slavia
0 : 0

Datum: 27. března 1988

Utkání: 1. liga 1987/88, 17. kolo

Sestava: Veselý - Šimůnek, Jeslínek, Ondrejčík, Beránek - Janů, Řehák, Kubík - Siva (85. Žák), Váňa (89. Čermák), Knoflíček

Průběh: Hosté byli vyrovnaným soupeřem jen prvních 15 minut a zásluhou Kubíka a Váni několikrát nebezpečně zaútočili. Pak převzala iniciativu Trnava, chyběl však klid a přesná přihrávka v rozhodujících momentech. Centrované míče končily u stoperů nebo brankáře Veselého. Rozruch nastal až po přestávce, kdy se rozehrál hlavně Kubík a třikrát nebezpečně vystřelil. V 66. min. jeho střela směřovala pod břevno, ale Opálek ji bravurně zneškodnil. Domácí střelecky selhali, první střelu na branku hostů vyslal až ve 27. minutě Hucko. Osm minut před koncem trefil Klejch z hranice pokutového území břevno.
  Brankář Milan Veselý byl oporou Slavie a má podíl na překvapující remíze. Je přinejmenším senzací, jestliže byl jistý i při vybíhání a krytí vysokých míčů, protože to bývá jeho slabina. K jeho výkonu pomohla i stoperská dvojice Ondrejčík-Jeslínek, která vyhrávala všechny vzdušné souboje. Po přestávce byl gólman Slavie ošetřován.

Rozhodčí: Řezníček

Diváci: 6.385

Trenér: Trenér T. Pospíchal: „Vypracovali jsme si dokonce více šancí než Trnava! Nevěděl jsem však, že její brankář Opálek je tak dobrý, protože jak vyrazil zejména střelu Kubíka, bylo výborné. Myslím si, že jsme bod spíše ztratili, protože domácí měli jedinou šanci Klejchem.”

Poznámky: Sekretář oddílu Ivo Lubas ke zranění M. Veselého: „Za jeho brankou stáli vlajkonoši Trnavy a někdo z nich zasáhl Veselého neodvinutým kotoučem konfet do hlavy. Rozhodčí Řezníček oznámil hlavnímu pořadateli, že při opakování incidentu by musel utkání předčasně ukončit.”


Slavia - DAC Dunajská Streda
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 01. dubna 1988, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1987/88, 18. kolo

Sestava: Veselý - Šimůnek, Ondrejčík, Jeslínek, Beránek - Řehák, Janů, Kubík - Siva (90. Žák), Váňa (46. Čermák), Knoflíček

Branky: 25. Hodúr 0:1, 39. Váňa 1:1, 58. Knoflíček 2:1

Průběh: Svou první jarní výhrou nad druhým celkem tabulky - Dunajskou Stredou - 2:1 otevřeli v Edenu fotbalisté Slavie 18. kolo naší nejvyšší soutěže.
  Úvod utkání patřil Slavii. Nejprve Vahala s námahou vyrazil střelu Kubíka z přímého kopu, poté z bezprostřední blízkosti nedal Váňa. Slavia zejména zásluhou Kubíkových přihrávek byla rychlejší, aktivnější, ale chyběla jí přesná přihrávka do šance nebo centr před branku soupeře. Hosté pozorně bránili, jen sporadicky se pouštěli do protiútoku. A pak přišel nečekaný úder. Šimůnek špatně odvrátil míč po rohovém kopu a rozběhnutý Hodúr poslal nechytatelnou bombu pod břevno. Od té chvíle převzali taktovku hosté, ale nepokázali se výrazněji prosadit. Vyrovnání přišlo po chybě Fiebera, kterému vzal míč Siva, dal jej zcela volnému Váňovi a ten s pomocí padajícího Vahaly, Liby a Kašpara vysokým lobem vyrovnal.
  Po změně stran se domácí konečně rozehráli. Byli rychlejší ve startu na míč a důraznější v osobních soubojích, ale stále chybělo přesnější zakončení. Kubík rozděloval svým spoluhráčům lahůdkové přihrávky, na pravé straně unikal Siva a k němu se přidal Knoflíček. Ten se brzy postaral o vzruch. V 58. min. převzal míč ve vzduchu, při pokusu o přehození mu jej obránce hlavou vrátil a Knoflíček poslal míč bombou k levé tyči. O tři minuty později jej dopředu vyslal Kubík, Knoflíček utekl Kapkovi, který jej v šestnáctce zezadu srazil. Píšťalka rozhodčího Krchňáka však zůstala němá. Nápor Slavie pokračoval, hosté se však stále častěji dostávali do nebezpečných protiútoků, nejnebezpečnější byl ten v 67. minutě, kdy Pavlíkova tečovaná bomba skončila na břevně. Aktivita Slavie pokračovala, ale na skóre se nic nezměnilo.

Rozhodčí: Dušan Krchňák

Diváci: 4.695

Trenér: T. Pospíchal

Poznámky: Tisk před utkáním: „Slavia s Kukou a Knoflíčkem se začíná rozjíždět, hosté na jaře ještě neprohráli.”


Spartak Hradec Králové - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 07. dubna 1988

Utkání: 1. liga 1987/88, 19. kolo

Sestava: Veselý - Šimůnek, Ondrejčík, Jeslínek, Beránek - Janů, Kubík, Žák - Siva, Váňa, Knoflíček

Branky: 16. Kubík 0:1, 83. Váňa 0:2

Průběh: Slavisté začali utkání náporem, Šimůnkovu bombu z 20 metrů vyrazil Jelínek na roh a v 16. min. Kubík zužitkoval přihrávku na Knoflíčka z levé strany. V 19. min. chyboval Mráz, míče se zmocnil Váňa, obešel i brankáře domácích, ale z úhlu mířil vedle. V 32. min. Váňovu prudkou střelu vyrazil Jelínek. Akce Slavie směřovaly k brance, přihrávky měli hosté přesnější a také rychlejší start na míč. Domácím chyběl rychlejší přechod do útoku, hráli upracovaný fotbal. Ve druhém poločase domácí zrychlili pohyb a v 60. minutě Ringel utekl po levé straně, ale nikdo ze spoluhráčů nedokázal jeho přihrávku proměnit. Slavia pak myslela více na obranu, ale snažila se přejít do odkryté hradecké obrany rychlým protiútokem. To se podařilo v 83. min. Knoflíčkovi, který unikl po levé straně, přihrál zcela volnému Váňovi, který obešel brankáře Jelínka a po opuštěné branky vstřelil druhý gól.

Rozhodčí: Marko

Diváci: 20.639

Trenér: T. Pospíchal: „Byli jsme lepší po všech stránkách, soupeř měl jen krásné dresy. Zda to byl nejlepší jarní výkon se ukáže až v dalších zápasech, ale herně se mužstvo zvedá. Měli jsme i trošku štěstí, že domácí za stavu 0:1 nevyrovnali. V tom případě by se asi zápas vyvíjel trochu jinak. Moji svěřenci ale nakonec v průběhu celého utkání odvedli dobrý výkon a výhru považuji za zaslouženou.”

Poznámky: Střely na branku 4:8, mimo 4:8, rohy 4:9, fauly 12:18
  Tisk před utkáním: „Velká návštěva se očekává v Hradci Králové, kde domácí Spartak hostí pražskou Slavii. Hradec už osm kol neprohrál a nechce tuto sérii přerušit, slavisté zase vítězstvím nad Dunajskou Stredou získali potřebné sebevědomí.”


Slavia - Bohemians Praha
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 18. dubna 1988, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1987/88, 20. kolo

Sestava: M. Veselý - Šimůnek, Ondrejčík, Jeslínek, Beránek - Janů, Kubík, Žák - Siva, Váňa (73. Víger), Knoflíček

Branky: Jeslínek, Siva, Šimůnek, Žák - Levý

Průběh: Bohemka byla citelně oslabena o Chaloupku, Tymicha, Ščasného, během zápasu se ještě zranil Zelenský.

Rozhodčí: Grégr

Diváci: 14.702

Trenér: T. Pospíchal

Poznámky: V předzápase se střetly staré gardy Slavie a Sparty.


Sparta - Slavia
5 : 0 (0 : 0)

Datum: 22. dubna 1988, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 1987/88, 21. kolo

Sestava: M. Veselý - Šimůnek, Jeslínek, Ondrejčík, Beránek - Janů (stř.), Takáč, Kubík, Žák (stř.) - Siva, Knoflíček; střídání Víger, Řehák

Branky: 61. Skuhravý 1:0, 71. Skuhravý 2:0, 75. Griga 3:0, 80. Lavička 4:0, 89. Griga 5:0

Průběh: Sparta byla od začátku aktivnější, pohyblivější a celkově fotbalově lepší. Slavisté založili svou hru na soustředěné obraně a dlouho jim tato taktika vycházela. Bránit však byli nuceni i středoví hráči, a tak do útoku se slavisté dostávali jen zřídka. Navíc Knoflíček i Siva se proti velmi dobré sparťanské obraně, v níž hrál pria Straka, neprosadili. A protože i další opora Slavie, Kubík, byl dokonale přikryt Němečkem, rostl tlak Sparty minutu od minuty. Výborná středová řada Sparty v čele s Haškem a Lavičkou tlačila celé mužstvo dopředu a z tempa je nevyvedl ani neproměněný pokutový kop za ruku Janů ve 13. minutě: Chovancovu střelu Veselý vyrazil. Slavistický brankář se pak vyznamenal ještě několikrát, teprve po hodině hry korunovali domácí svou převahu gólem: to bomba Skuhravého po přihrávce dobře hrajícího Grigy si našla cestu do sítě. A když Skuhravy o deset minut později prokázal své střelecké kvality podruhé, Slavia se zhroutila. Domácí pak zcela ovládli hru a nabídli svým příznivcům ještě tři góly a řadu fotbalových lahůdek.

Rozhodčí: Marko

Diváci: 20.511

Trenér: T. Pospíchal


Slavia - VTJ Tachov
4 : 0 (3 : 0)

Datum: duben 1988, v tisku vyšlo 27. dubna

Utkání: přátelské


Slavia - Tatran Prešov
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 30. dubna 1988

Utkání: 1. liga 1987/88, 22. kolo

Sestava: Veselý - Šimůnek, Ondrejčík, Jeslínek, Beránek - Janů, Kubík, Žák - Siva (80. Čermák), Řehák, Knoflíček

Branky: 39. Knoflíček 1:0, 64. Knoflíček 2:0

Průběh: Kdo předpokládal senzaci, tak se nedočkal. V poklidném utkání, které mělo stěží průměrnou úroveň, si domácí vytvořili bez námahy jasnou herní převahu, a protože hosté nechtěli hrát, příliš toho k vidění nebylo. Slavisty nevzrušily ani neproměněné brankové příležitosti, i když nutno přiznat, že při střelbě měli červenobílí i dost smůly - Kubík trefil v 11. minutě břevno, v 25. tyč. Takže výhru připravily dvě Knoflíčkovy branky vždy po centrech Janů - v 39. min. asi krok v šestnáctce se trefil poprvé a v 64. volejem skóroval podruhé. Pak se už dohrávalo jen z povinnosti.

Rozhodčí: Chocholouš

Diváci: 5.287

Trenér: T. Pospíchal


Plastika Nitra - Slavia
4 : 3 (2 : 1)

Datum: 04. května 1988, Nitra

Utkání: 1. liga 1987/88, 23. kolo

Sestava: Veselý - Šimůnek, Janů, Ondrejčík, Beránek - Žák, Řehák, Kubík, Víger - Siva (46. Čermák), Knoflíček

Branky: 5. Süttö 1:0, 6. Halás 2:0, 45. Beránek 2:1, 57. Halás 3:1, 70. Šimůnek 3:2, 74. Knoflíček 3:3, 79. Gajdoš 4:3

Průběh: Nitra zdolala v neděli mistra, včera Slavii. Ta ovšem hrála bez Váni a Jeslínka s Janů na místě stopera a s Vígerem ve „druhé vlně”. Úvod patřil domácím, kteří vstřelili dvě rychlé branky. Pak se však fotbal z trávníku vytratil. Slavia jako by zkoušela soupeře, co si může dovolit. Ve 45. minutě přešel Beránek sám celou polovinu území Plastiky a bezpečně skóroval. Tento fakt ovlivnil i začátek druhého poločasu, kdy nejprve Čermák orazítkoval tyč, z prázdné branky zachránil Harbulák a pak Řehák dvakrát namířil do rukou brankáře Palúcha. Nitra poskytovala Slavii benevolentní hrou velkou šanci, zejména poté, kdy Gajdoš přihrál Halásovi a ten doťukl do sítě. Právě potom převzala iniciativu Slavia a dvěma brankami srovnala skóre. O všem však rozhodl Gajdoš, který využil nepozornosti hostí a tvrdou přízemní sřelou, dal vítěznou branku - míč podjel brankáři Veselému pod tělem do sítě.
  Slavia se v zápase snažila, do akcí se zapojovali i krajní obránci Šimůnek s Beránkem, trochu ztažený Řehák uhlídal (bez karty!) Moravčíka.

Rozhodčí: Stiegler

Diváci: 6.703

Trenér: Trenér T. Pospíchal: „Za stavu 3:2 jsme mysleli na vítězství, ale skončilo to bohužel opačně. Zápas se ovšem musel líbit. Tolik smůly jako máme letos si nepamatuji. V Nitře jsme mohli vyhrát, mohli jsme i remizovat, ale nakonec nemáme nic.”


Slavia - RH Cheb
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 12. května 1988, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1987/88, 24. kolo

Sestava: Šimurka - Beránek, Janů, Jeslínek, Knoflíček, Kubík, Řehák, Siva, Šimůnek, Váňa (P. Čermák), Víger

Branky: 56. Jeslínek z pen. 1:0, 67. Kafka 1:1

Průběh: Sotva průměrný fotbal přinesla dohávka 24. ligového kola. Chebští, pronásledováni zraněními (Lindenthal, Vandas, Frýda, Klucký a další), začali zakřiknutě, ale Slavia se kupodivu přizpůsobila Hrála nervózně, hluboko i pod své nevelké možnosti a proti dobře bránícímu soupeři, kde Litoš jako třetí stoper ve středové ose hlídal Kubíka, se jen těžko prosazovala. Některé šance propásli Váňa a Siva a byli to hosté, kteří po půlhodině vystrčili růžky: ve 33. min. Kulovu prudkou střelu a ve 40. min. Kafkovu z dálky Šimurka zneškodnil. Po změně stran udělal trenér Pospíchal změny v sestavě. Stáhl Kubika na místo stopera, Janů a Šimůnka dal do zálohy, z Vígera udělal obránce a Váňu vystřídal Čermákem. V 56. min. se červenobílí ujali vedení, když Šilhavý zastavil pronikajícího Řeháka a z pokutového kopu Jeslínek dal na 1:0. Hosté se probudili a v 67. minutě po zbytečném faulu Řeháka na Kafku vyrovnal z trestného kopu na hranici šestnáctky střelou přes zeď právě Kafka. V 68. minutě měli Chebští ještě další šanci, ale Šimurka v pádu zabránil Chlpíkovi skórovat. Hned nato mohli červenobílí získat vedení, když z Vígerova centru Knoflíček zblízka z voleje minul cíl. Hosté se pak rozehráli, více útočili a nejistá domácí obrana se jen s vypětím všech sil bránila. U červenobílých se tentokrát nedařilo ani Kubíkovi, Knoflíčkovi či Sivovi, u hostí překvapil dobrým výkonem konstruktivní Kafka a důrazný Litoš. Nepřesně řídil rozhodčí Líška.

Rozhodčí: Líška

Diváci: 5.542

Trenér: T. Pospíchal: „Po předchozím zápase jsem myslel, že budeme hrát lépe. Na hřišti jsme však byli bez důrazu, nikdo si nechodil pro míč…”

Poznámky: V mužstvu Slavie nemohl kvůli 6 žlutým kartám nastoupit Žák.
Střely 10:8, fauly 15:11, rohy 5:1.


Inter ZŤS Bratislava - Slavia
1 : 4 (0 : 4)

Datum: 19. května 1988

Utkání: 1. liga 1987/88, 25. kolo

Sestava: Šimurka - Šimůnek, Jeslínek, Janů, Beránek, Víger, Kubík, Žák - Siva (77. Řehák), Váňa (90. Takáč), Knoflíček

Branky: 7. Rehák vlastní 0:1, 13. Váňa 0:2, 22. Váňa 0:3, 34. Kubík 0:4, Weiss z pen. 1:4

Průběh: Fotbal nemá logiku: před týdnem v domácím prostředí v utkání s Chebem, byli červenobílí vlastními fanoušky vypískáni. Včera v Bratislavě by stejní diváci určitě jásali. Na pravém břehu Dunaje se znovu ukázalo, jak nevyzpytatelným týmem Inter vlastně je! Slavia se nerozkoukávala, raději hned zaútočila. Už ve 3. minutě Víger kopal roh, ale diváci i domácí hráči byli klidní. Když v 5. min. Brezík vystrašil Šimurku, kdekdo si řekl, že partie musí vyznít pro domácí. Jenže! V 7. minutě Knoflíček utekl po pravé straně, po jeho centru Váňa hlavičkoval; pravda, ne moc zdařile, ale pořád tak, že trefil Reháka, od něhož se balón odrazil za Hrošova záda do branky… Tento gól poznačil další vývoj zápasu. Domácím podlomil kolena, hosty vysadil do sedla. Slavia do přestávky koncertovala. Ve 13. a 22. minutě (podruhé hlavou) pohotový Váňa využil zaváhání obrany Interu, dvakrát skóroval a zvýšil tak na 3:0, ve 34. si Kubík řekl o prvenství v televizní anketě Gól měsíce: od středového kruhu se vydal na výlet, přešel přes čtyři protihráče a bezpečně skóroval. Ještě před Kubíkem se dvakrát dostal do šance Lehnert, ale zůstalo jen při nich. Inter sice nerezignoval, snažil se útočit, ale jeho snažení postrádalo přesnost i důraz. V 67. min. hrál Šimůnek rukou a Weiss dal z penalty jediný gól domácích. Pak zase zápas patřil Slavii - šance měli Váňa, Knoflíček i střídající Řehák, skóre se však už nezměnilo.

Rozhodčí: Hycl

Diváci: 4.129 (4.500, 4.700)

Trenér: T. Pospíchal

Poznámky: ČK: 45. Rehák (Inter) při hře a M. Veselý (Slavia) z lavičky za nemístné poznámky.


Slavia - Baník Ostrava
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 23. května 1988, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1987/88, 26. kolo

Sestava: Šimurka - Šimůnek, Janů, Jeslínek, Beránek - Víger, Kubík, Žák - Siva (90. Řehák), Váňa (46. Takáč), Knoflíček

Branky: 65. Jeslínek z pen. 1:0, 74. Kubík 2:0

Průběh: Do přestávky vypadalo úterní pokračování 26. kola fotbalové ligy v Edenu jako selanka, při které se zdálo, že se oba celky spokojí s remízou. Zatímco do přestávky byla lepší technická Ostrava a vypracovala si řadu šancí, po změně stran se rozehrála Slavia, zvýšila tempo, důraz i ofenzívu, na které se podílel i Takáč, který ve 46. minutě vystřídal zraněného Váňu. Po hodině hry Knoflíček vystřelil, k odraženému míči se dostal Takáč a jeho další střelu obránce Nečas na lajně vyrazil jen rukou: Jeslínek bombou z penalty získal červenobílým vedení 1:0 - a potřebný klid. Pak se dostal brankář Mikloško pod „dalekonosnou palbu” domácích, zvláště Knoflíčka, po jehož úniku a přesném centru Kubík z voleje zvýšil na 2:0 a zajistil Slavii cenné vítězství. Ostrava může za svoji prohru děkovat i nemohoucnosti svých útočníků, kteří propásli co se dalo, zvláště dvakrát Ollender a Daněk. Velkými postavami vítězů byli ve druhém poločase brankář Šimurka, který kryl čtyři góly, Jeslínek, jenž ve 46. min. zabránil po sólu Ollenderovi (obešel i brankáře) ve skórování, Janů, Kubík, Knoflíček i Víger. Přesně řídil Marko.

Rozhodčí: Marko

Diváci: 3.681

Trenér: T. Pospíchal: „Fotbal je hra štěstí. Celou sezónu stálo proti nám, teď se k nám pro změnu postavilo čelem. Ostrava je naším druhým nejfotbalovějším mužstvem, a tak jsme hráčům o přestávce řekli, aby se nenechali znervóznit diváky, tady totiž jsou strašně hloupí diváci, a snažili se dál vytáhnout šest, sedm hráčů Ostravy na naší polovinu a nadále sázeli na protiútoky. To se nám podařilo, měli jsme konečně i trochu štěstí a hlavně v konci, posledních 20 až 30 minut, to byl zajímavý fotbal, jaký se hraje třeba i v bundeslize.”

Poznámky: Střely 20:14, rohy 7:4, fauly 7:10


TJ Vítkovice - Slavia
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 28. května 1988, Ostrava

Utkání: 1. liga 1987/88, 27. kolo

Sestava: Šimurka (M. Veselý) - Beránek, Kubík, Takáč, Janů, Jeslínek, Knoflíček, Siva (F. Veselý), Šimůnek, Víger, Žák

Branky: 44. Kadlec 1:0, 61. Grussmann 2:0, 73. Kubík 2:1

Průběh: Domácí, kteří dosáhli velice důležitého vítězství, měli šanci už v prvních sekundách, ale nevyužili ji. Pak pokračovali v sérii fotbalově hezkých akcí, ale bez gólového efektu. Brankář Šimurka vyrazil hlavičku Bartla směřující do levé šibenice a pak zneškodnil Kovačíkovu střelu ze tří metrů… Další šance nevyužili Chmela, Houška, znovu Kovačík, Vlk trefil tyč. Hosté se dostávali na půli soupeře jen sporadicky, hlavně díky rychlým únikům Knoflíčka. První střelu vyslali na branku až ve 22. minutě. Těsně před závěrem poločasu poslal Kadlec míč z trestného kopu asi z 25 metrů pod padajícím Šimurkou poprvé do sítě. Do druhé půle nastoupil v brance Pražanů Veselý a Slavia začala hrát zcela jiný fotbal. Před brankou Vítkovic se blýskalo, v 60. min. obešel Takáč slalomem pět hráčů, ještě za hranicí pokutového území vypálil, ale trefil břevno. Hned z protiútoku ho napodobil Grussmann, ale ten mířil přesně k pravé tyči a dal druhý gól. O několik minut později se postavil k trestnému kopu Kubík, a také asi z 25 m poslal míč bombou přes zeď do šibenice. Další gól už ale slavisté přidat nestihli, a tak si z Vítkovic do Edenu žádný bod nepřivezli.

Rozhodčí: Hycl

Diváci: 3.941

Trenér: T. Pospíchal


Slavia - Sigma ZTS Olomouc
4 : 1 (2 : 1)

Datum: 05. června 1988

Utkání: 1. liga 1987/88, 28. kolo

Sestava: Šimurka - Beránek, Knoflíček, Takáč, Žák (stř.), Kubík (stř.), Janů, Jeslínek, Šimůnek, F. Veselý, Víger; stř. Mysliveček, Řehák

Branky: 20. Kubík 1:1, 45. Jeslínek z pen. 2:1, 71. Řehák 3:1, 78. F. Veselý 4:1

Průběh: Liják před začátkem zápasu asi odradil hodně diváků, ale ti co přišli nelitovali. Hrál se rychlý a dobrý fotbal. Slavisté si udržovali stálou převahu, ale promarňovali šance (Knoflíček, Takáč 2, Žák), a tak vedení ujali olomoučtí z rohového kopu. Kubík pak po pěkné individuální akci vyrovnal a Jeslínek vstřelil z penalty druhý gól. Po přestávce tempo i přesnost poklesly, pro zranění odstoupil Kubík, převaha domácích však pokračovala a v závěru slavisté dvěma dalšími brankami pečetili své vítězství.

Rozhodčí: Chocholouš

Diváci: 4.208

Trenér: T. Pospíchal


ZVL Žilina - Slavia
0 : 4 (0 : 2)

Datum: 09. června 1988

Utkání: 1. liga 1987/88, 29. kolo

Sestava: Šimurka - Beránek, Janů, Jeslínek, Jinoch, Řehák, Šimůnek, Takáč, F. Veselý, Víger, Žák (Mysliveček)

Branky: F. Veselý 2, Řehák, Žák

Rozhodčí: Hycl

Diváci: 1.054

Trenér: T. Pospíchal


Slavia - Dukla Praha
3 : 4

Datum: 13. června 1988

Utkání: 1. liga 1987/88, 30. kolo

Sestava: Šimurka - Šimůnek, Janů, Jeslínek, Beránek - Víger, Řehák, Takáč, Žák (Jinoch) - F. Veselý, Knoflíček

Branky: Knoflíček 2, Jeslínek - M. Luhový, Foldyna, Němec

Rozhodčí: Grégr

Diváci: 5.827

Trenér: T. Pospíchal


FC Rouen - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: červenec 1988, Rouen, Francie

Utkání: přátelské

Sestava: Jeslínek

Branky: Auffret, K. Jarolím - Jeslínek

Poznámky: V tisku vyšlo 12. července.


Le Havre AC - Slavia
2 : 1

Datum: červenec 1988, Le Havre

Utkání: přátelské

Sestava: Víger

Branky: Birnes 2 - Víger

Poznámky: V tisku vyšlo 12. července.


FC Goslar - Slavia
1 : 5 (1 : 3)

Datum: červenec 1988, NSR

Utkání: přátelské, příprava v NSR

Sestava: Řehák, Žák, Mysliveček, Knoflíček, Zálešák

Branky: Řehák, Žák, Mysliveček, Knoflíček, Zálešák

Poznámky: V tisku vyšlo 28. července 1988. FC Goslar byl t.č. západoněmecký celek.


TSV Wendezelle - Slavia
4 : 10 (1 : 6)

Datum: 28. července 1988, NSR

Utkání: přátelské, příprava v NSR

Sestava: Knoflíček, Mysliveček, Jinoch, Kubík, Jeslínek, Žák, Siva

Branky: Knoflíček 2, Mysliveček 2, Jinoch 2, Kubík, Jeslínek, Žák, Siva


výběr okr. Salzgitter - Slavia
0 : 8 (0 : 3)

Datum: červenec 1988 (v tisku vyšlo 30. července), NSR

Utkání: přátelské, příprava v NSR

Sestava: Siva, Řehák, Janů, Frýdek, Žák, Jeslínek

Branky: Siva 2, Řehák 2, Janů, Frýdek, Žák, Jeslínek


VS Tábor - Slavia
1 : 5

Datum: 06. srpna 1988, Tábor

Utkání: Český pohár, 3. kolo

Průběh: Fotbalisté Vodních staveb Tábor prohráli sice 1:5, ale proti vysokému favoritu podali dobrý výkon.

Rozhodčí: Hein

Poznámky:

Tady už končí legrace

  Napřed hned úvodem, na koho se titulek vztahuje - na „příznivce” pražské Slavie, kteří červenobílým barvám při utkání Českého poháru v kopané v Táboře nadělali víc ostudy než užitku. Nepřijelo jich sice mnoho, tak dvacetičlenná skupina škole sotva odrostlých mladíků, přesto o sobě dali patřičně vědět. Jejich bezduché urážky ani nelze publikovat, protože i tiskařská čerň by znachovatěla, ale i dva zveřejnitelné výkřiky pro ilustraci asi budou stačit: „Pobít vás, vy hnusný evangelíci!” a „Slavia - Anglie!” Po vzoru liverpoolských „hrdinů” oblečení fandové pak všemu nasadili korunu nacistickým chorálem „Deutschland, Deutschland, über alles…” To už došla trpělivost i sekretáři Slavie dr. Ivo Lubasovi, který dal od střídačky jasným gestem najevo, že o takové „příznivce” ve Slavii nikdo nestojí. Škoda, že v hledišti nebyli příslušníci Veřejné bezpečnosti, kteří by určitě jen svou přítomností dokázali výtržníky usměrnit - tady už totiž končí každá legrace!
Mojmír Strachota
zpravodaj Mladé fronty
(?, 5. srpna 1988)

Bohemians Praha - Slavia
2 : 4 (1 : 2)

Datum: 09. srpna 1988, Praha

Utkání: 1. liga 1988/89, 1. kolo

Sestava: Přibyl - Šimůnek, Jeslínek, Ondrejčík, Beránek - Víger (78. Zálešák), Mysliveček (75. Novák), Frýda, Žák - Siva, Řehák

Branky: 4. Jeslínek 0:1, 8. Řehák 0:2, 39. Válek 1:2, 60. Siva 1:3, 68. Tymich 2:3, 85. Jeslínek z pen. 2:4

Průběh: Zvědavostí zaplněné tribuny prožily v úvodu utkání šok. Po osmi minutách vedla Slavia na promoklém trávníku 2:0. To Jeslínek dostal červenobílé placírkou z hranice šestnáctky do vedení a úvodní minuty korunoval gólem snů z voleje Řehák. Klokany to zcela vyvedlo z jejich předzápasových představ a v těchto okamžicích na techničtější a rychlejší celek hostů nestačili. Slavii se pochopitelně díky brankové převaze hrálo v pohodě (Žák vstřelil ještě třetí branku, která však pro ofsajd neplatila). Z rozpaků dostal Bohemians až Válkův gól z otočky těsně před přestávkou.
  Po hodině hry získal Siva hostům znovu dvoubrankovou převahu a zdálo se, že je rozhodnuto. Těsně předtím totiž Tymich spálil svou šanci roku. Stejný hráč pak sice dokázal snížit, Bohemians bojovali, ale Slavia (po dvou neproměněných šancích Nováka) se oprávněně dočkala vítězství, které korunoval před koncem z penalty Jeslínek.

Rozhodčí: Marko

Diváci: 7.901

Trenér: I. Kopecký: „Vývoj zápasu nám nahrál, dali jsme brzy gól, pak přidali druhý a soupeř se ocitl psychicky na lopatkách. Od 20. min. se však moji svěřenci zaměřili na udržení výsledku a umožnili hrát Bohemians. V druhém poločase už ovšem v našem výkonu nebylo hluchých míst.”


Slavia - Slovan CHZJD Bratislava
0 : 0

Datum: 15. srpna 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 2. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek, Frýda, Jeslínek, Mysliveček, Ondrejčík, Řehák, Siva, Šimůnek, Víger (stř.), Žák (stř.); stř. Novák, Zálešák

Průběh: Rozhodčí Matušík neváhal hned v 5. minutě napomenout faulujícího Havrana, aby mu hned dvě minuty poté za další zákrok udělil žlutou kartu, stejnou barvu si vysloužil reprezentant Kinier za zakopnutí míče, třetí spatřil v 21. min. Tittel, čímž byla počáteční tvrdost hostů otupena, a tím byl vytvořen prostor pro fotbal. Slavisté však svým příznivcům přichystali velké rozčarování, když po slibném výsledku u Botiče měli šanci se zase jednou po letech vyhoupnout na čelo tabulky. Pražané se však topili ve starých bolestech a nectnostech, takže soupeři kalkulujícímu od první minuty evidentně s remízou, bod skutečně přenechali.

Rozhodčí: Matušík

Diváci: 8.197

Trenér: I. Kopecký: „Chyběla nám tvořivost, moment překvapení, krajní obránci nedokázali podpořit útočné snažení! Utkání v domácím prostředí rozhodují zkušení hráči a ti nám chyběli. Navíc jsem v mužstvu postrádal osobnosti! Jeslínek již sice byl, ale Víger či Frýda se této role nezhostili.”


Dukla Praha - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 21. srpna 1988, Praha, Juliska

Utkání: 1. liga 1988/89, 3. kolo

Sestava: Přibyl - Šimůnek, Ondrejčík, Jeslínek, Beránek - Žák, Frýda, Víger, Mysliveček (81. Janů) - Siva (54. Novák), Řehák

Branky: 71. Jeslínek z pen. 0:1

Průběh: Malé pražské derby na Julisce nemělo zrovna hektický průběh, i když trochu úzkostlivý rozhodčí Grégr odpískal ve slušně hraném utkání za první poločas 31 faulů (15:16) a ve 25 minutě poslal předčasně pod sprchy Foldynu - který předtím už viděl žlutou - za faul vleže na Žáka, když se snažil ještě zachytit míč. Úvod přinesl oboustranně útočný fotbal, ale s přibývajícími minutami upadlo derby do průměru. Obě mužstva si sice vypracovala četné šance, které buď zlikvidovali pozorní brankáři Kostelník a Přibyl, nebo střelci (Luhový, Němec, Bittengel - Řehák, Siva) promarnili. Vázla kombinace, obě mužstva měla hodně snahy, ale zapomínala na křídelní hru, chybě důraz, vtip a pohotovost před brankami. Po změně stran zvýšili červenobílí tlak a v 71. minutě, kdy zahrál Rada v pádu rukou, rozhodl Jeslínek z pokutového kopu o vítězství Slavie, které mohlo být i vyšší. Vojáci bránili v deseti...

Rozhodčí: Grégr

Diváci: 4.023

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: ČK: 25. Foldyna (Dukla)


Slavia - Plastika Nitra
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 29. srpna 1988, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1988/89, 4. kolo

Sestava: Přibyl - Šimůnek, Ondrejčík, Jeslínek, Beránek - Žák, Mysliveček (68. Janů), Víger, Novák (70. Frýda) - Siva, Čermák

Branky: 79. Frýda 1:0

Průběh: V pondělní dohrávce 4. kola fotbalové ligy zvítězila Slavia v Edenu nejtěsnějším poměrem po velké převaze nad Nitrou především díky Frýdovi. Před utkáním si stěžoval na bolesti třísel, v 70. min. však vystřídal Nováka a v 79. minutě po nádherné přihrávce Čermáka překonal prudkou šikmou střelou Palúcha.
  Červenobílí tak udrželi krok se Spartou a jsou v tabulce v jejím závěsu. Vítězství Pražanů bylo zasloužené, protože zvláště do přestávky měli v poli drtivou převahu, která však byla neplodná. Jedenáct rohových kopů do přestávky, to bylo vše, co dokázali ze „hry na jednu branku” vytěžit, protože proti defenzívnímu soupeři, který nechával vpředu většinou jen Halase, domácí před trestným územím zcela selhali. Několik šancí, které si vytvořili vesměs spálili, což platí o Sivovi, Čermákovi, Vígerovi, Myslivečkovi i Žákovi. Naproti tomu Nitranští z jediné příležitosti výborným Moravčíkem nastřelil už v 11. min. tyč. Po změně stran se hosté snažili víc útočit a měli největší možnost v 54. min., kdy Moravčíkovu střelu z křídla nejistý Přibyl jen vyrazil, Jež trefil břevno a Süttö dal nad. Branka domácí uklidnila, zvýšili tempo, měli další šance a v 85. minutě Čermák trefil zdálky břevno. Pražané mohli vyhrát výrazněji, ale byli šťastní, že v Edenu získali v podzimní části ligy první vítězství.

Rozhodčí: Strechaj

Diváci: 7.679

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Střely 14:8, rohy 18:8, fauly 10:18.


TJ Vítkovice - Slavia
5 : 1 (1 : 1)

Datum: 01. září 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 5. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek, Frýda, Janů, Jeslínek, Mysliveček, Ondrejčík, Siva, Šimůnek, Víger (stř.), Žák (stř.); stř. Čermák, Novák

Branky: Grussmann 2, Bártl, Jeřábek, Kadlec z pen. - Jeslínek z pen.

Rozhodčí: Chocholouš

Diváci: 6.832

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Slavia byla před touto prohrou na 2. místě ligové tabulky a poprvé na podzim opouštěla Prahu..


Slavia - České Budějovice
4 : 1 (1 : 0)

Datum: 06. září 1988

Utkání: Český pohár, 4. kolo

Sestava: Šimurka, Jeslínek, Žák, Víger, Siva, Váňa

Branky: Víger, 17. Jeslínek z pen., 67. Žák, 90. Víger

Průběh: Hosté se po čtvrthodince osmělili, ale průbojný Urban sám před Šimurkou přestřelil. Hned v protiútoku zastavil Sivu v šestnáctce nedovoleně Holý a Jeslínek z penalty nezaváhal. Pak měli šance Váňa a Siva, ale i budějovický Hermer. Po přestávce domácí zrychlili, hosté se pod tlakem dopouštěli chyb, které Slavia trestala góly. Ke slovu se v závěru dostali i hosté, kteří Procházkou vstřelili čestný úspěch.


Slavia - RH Cheb
4 : 3 (2 : 1)

Datum: 10. září 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 6. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek, Frýda, Janů, Jeslínek, Mysliveček (stř.), Novák, Siva (stř.), Šimůnek, Víger, Žák; stř. Řehák, Váňa

Branky: 29. Jeslínek 1:0, 38. Hoftych 1:1, 43. Žák 2:1, 55. Novák 3:1, 62. Muchka z pen. 3:2, 79. Muchka z pen. 3:3, 81. Váňa 4:3

Průběh: Po třech letech dokázala Slavia nad chebskými mladíky konečně vyhrát, i tentokrát si však cestu ke dvěma bodům neuvěřitelně zkomplikovala, takže 90 sobotních minut ji stálo nejen hodně sil, ale i nervů. Přitom se v Edenu mohla odvíjet selanka a Kopeckého tým mohl vyhrát naprosto bezproblémově, neboť vedl už 3:1 a zápas měl ve své režii...
  Ostatně, o výhře domácích mohlo být rozhodnuto už v první půli, která se odehrávala takřka výhradně na polovině Chebu. Výsledkem slavistického snažení však byla nadlouho jediná branka, kterou Jeslínek napravil svůj penaltový omyl. Krbeček totiž jeho pokutový kop vyrazil, proti opakované střele však byl bezmocný. Pražané si vypracovali i další šance, ale dvě hlavičky Nováka cíl nenašly a Žákovu střelu vyrazil z čáry obránce Bárta. Cheb předvedl jediný přímočarý útok, i ten ovšem stačil, aby skóre bylo srovnáno. Domácí ale ještě před přestávkou kontrovali, deset minut po změně stran přidali třetí gól a všechno se zdálo být jasné. Cheb totiž v těchto fázích spíše než na zvrat pomýšlel na to, jak zabránit debaklu, neboť se musel bránit lavinovitému náporu Slavie. Stoper Pražanů Janů však zřejmě považoval průběh duelu za příliš fádní a nezáživný, takže během čtvrthodiny vyrobil dvě penalty (nejprve faulem na Kavku, poté zákrokem na Šmída) a ze zápasu se naráz stalo drama, neboť Muchka při exekuci pokutových kopů nezaváhal. Branka Váni, která přinesla Slavii přece jen zaslouženou výhru, jen přilila olej do ohně, takže Eden byl rázem plný nervozity a rozhodčí musel tasit červené karty. Nejprve šel z trávníku domácí Víger za faul na Kuku, těsně před závěrečným hvizdem ho následoval Muchka po uličnickém zákroku na Váňu...

Rozhodčí: Líška

Diváci: 4.396

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: ČK: Muchka (Cheb)


Sigma ZTS Olomouc - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 25. září 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 7. kolo

Sestava: Přibyl - Mysliveček, Beránek, Frýda, Jeslínek, Jinoch, Novák, Ondrejčík, Řehák (stř.), Šimůnek, Žák (stř.); stř. Siva, Janů

Branky: Sedláček - Mysliveček, Řehák

Poznámky: Z velkého náporu vytěžili domácí jediný gól a nastřelené břevno, přitom ve 28. min. přišli o Beznosku vyloučeného za hrubý faul. Za stejný prohřešek ovšem na druhé straně dostal Šimůnek žlutou kartu. Oslabení domácí sice bojovali, ale Drulák zahodil několik dobrých šancí, takže po akci Beránka nejprve Řehák vyrovnal a pak ranou do šibenice z 25 metrů zajistil vítězství červenobílým barvám Mysliveček. Mysliveček svou brankou zvítězil v televizní anketě o gól měsíce září.

Rozhodčí: Czetö

Diváci: 10.089

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: ČK: 28. Beznoska (Olomouc)


Slavia - Spartak Hradec Králové
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 29. září 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 8. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek, Frýda, Jeslínek, Jinoch (stř.), Mysliveček, Novák, Ondrejčík, Řehák (stř.), Šimůnek, Žák; stř. Siva, Zálešák

Branky: Siva 1:0

Rozhodčí: Líška (Chocholouš ?)

Diváci: 6.518

Trenér: I. Kopecký


Slavia - Inter Bratislava
5 : 3 (2 : 2)

Datum: 09. října 1988, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1988/89, 9. kolo

Sestava: Přibyl - Jeslínek, Beránek, Frýda, Jinoch, Mysliveček, Novák (Siva), Ondrejčík, Řehák, Šimůnek, Žák

Branky: 3. Jeslínek 1:0, 15. Novák 2:0, 35. Luhový 2:1, 39. Brezík 2:2, 50. Jeslínek 3:2, 62. Weiss 3:3, 81. Jeslínek z pen. 4:3, 85. Žák 5:3

Průběh: Půl hodiny tonul Eden ve fotbalové rozkoši a diváci se ptali, jaký příděl si Inter z Edenu odveze, neboť Slavia, figurující po 8. kole na prvním příčce ligové tabulky, začala jako z partesu. Hned první střela na branku hostů z kopačky Jeslínka mezi rukama Hroše znamenala vedení (právě kapitán mužstva Jiří Jeslínek měl střeleckou mušku a jako obránce se propracoval mezi ligové střelce), v 15. min. se do míče opřel Novák a domácí měli dvougólový náskok. Pak si ovšem Slavia cestu k jasnému vítězství nepochopitelně zkomplikovala, neboť během čtyř minut dvakrát inkasovala, znervózněla a na konci poločasu mohla dokonce prohrávat, protože kromě gólů Luhového a Brezíka měli Weiss a Brezík další brankové příležitosti. Slavia si úlevně vydechla až na začátku druhé půle, kdy Jeslínek dal brankáři Hrošovi z dálky „jesličky”. Hosté svého gólmana okamžitě vyměnili a pokoušeli se opět srovnat manko. Zrychlili hru, zpřesnili přihrávky a červenobílá obrana v tu chvíli připomínala průchodící dům. Jen nemohoucnost hostujících střelců zabránila tomu, že Slavia mohla ztratit dva body. Hosté pak skutečně vyrovnali, jenže bod si stejně neodvezli. Jeslínek svým třetím gólem tentokrát z penalty rozhodl o domácí výhře, Žák vše pečetil.

Rozhodčí: Matušík

Diváci: 5.260

Trenér: I. Kopecký: „Tolik gólových šancí na cizím hřišti, jako měl dnes soupeř, nepamatuji za celou svou trenérskou dráhu. V obraně jsme hráli vyloženě špatně, nechávali jsme Inter procházet jak se mu zachtělo, vyhýbali jsme se střetům, báli se osobních soubojů. Fotbal je mužná a tvrdá hra a my za celých 90 minut vyrobili jen 10 faulů! Kdybychom měli takto hrát ve středu derby na Spartě, dostaneme hodně gólů.”

Poznámky: Tabulka po 9. kole:
1. Slavia
2. Sparta
3. Vítkovice
4. Ostrava
19:14
24:  7
16:  8
15:10
15
14
11
11


Sparta - Slavia
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 12. října 1988, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 1988/89, 10. kolo

Sestava: Přibyl - Šimůnek, Jeslínek, Ondrejčík, Beránek - Víger (stř.), Mysliveček, Frýda, Žák - J. Novák, Řehák (stř.); stř. Siva, M. Procházka

Branky: Hašek 2 - Frýda

Průběh: Nádherný zápas se skvělými výkony na obou stranách. Nakonec vyhrála vyzrálejší a šťastnější Sparta. Slavia, i přes emigraci K+K, vedla ligu a ještě dvě minuty před koncem nastřelil Novák břevno. Brankář Přibyl podal v utkání dobrý a spolehlivý výkon. Do čela tabulky se dostala Sparta.

Rozhodčí: Pelíšek

Diváci: 28.165

Trenér: I. Kopecký


Slavia - VTJ Tábor
? : ?

Datum: 18. října 1988, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Poznámky: Pravděpodobně se nejedná o stejné utkání se zápasem odehraným v březnu 1988.


Slavia - Dukla Banská Bystrica
4 : 2 (0 : 1)

Datum: 23. října 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 11. kolo

Sestava: Přibyl - Beráenk, Frýda, Jeslínek, Mysliveček (stř.), Novák, Ondrejčík, Řehák, Šimůnek, Víger (stř.), Žák; stř. Jinoch, Siva

Branky: Frýda 2, Novák, Siva - Baláž, ?

Rozhodčí: Chocholouš

Diváci: 5.754

Trenér: I. Kopecký


Spartak Trnava - Slavia
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 30. října 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 12. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek, Frýda, Jeslínek (stř.), Mysliveček, Novák, Ondrejčík, Řehák, Siva (stř.), Šimůnek, Žák; stř. Jinoch, Zálešák

Branky: Brezina, Gabriel - Řehák

Rozhodčí: Dušan Krchňák

Diváci: 5.027

Trenér: I. Kopecký


Slavia - Baník Ostrava
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 21. listopadu 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 13. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek, Frýda, Jinoch, Klusáček, Mysliveček (Váňa), Ondrejčík, Řehák, Siva, Šimůnek, Žák

Branky: Daněk, Chýlek

Rozhodčí: Matušík

Diváci: 4.210

Trenér: I. Kopecký


Škoda Plzeň - Slavia
4 : 2 (3 : 2)

Datum: 27. listopadu 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 14. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek (stř.), Frýda, Jeslínek (stř.), Jinoch, Mysliveček, Ondrejčík, Řehák, Šimůnek, Váňa, Žák; stř. Klusáček, Zálešák

Branky: 5. Sloup 1:0, 26. Sokol 2:0, 35. Homola 3:0, 36. Řehák 3:1, 37. Váňa 3:2, 60. Homola 4:2

Průběh: Nápor Slavie trval pouze několik minut, první plzeňská střela na soupeřovu branku totiž znamenala i první gól. Pak se celou půlhodinu hrálo pod taktovkou domácích. Vstřelili další dvě branky a s hosty to vypadalo zle. Z psychického šoku jim pomohly následující dvě minuty, kdy byli střelecky úspěšní Řehák a Váňa. V době dalšího slavistického náporu však utekl Homola, rozhodčí přehlédl jeho postavení mimo hru a plzeňský střelec stanovil konečný stav.

Rozhodčí: Stiegler

Diváci: 3.757

Trenér: I. Kopecký

Poznámky: Sekretář Slavie dr. Lubas: „Věděli jsme, že nás Plzeň porazit musí, protože před zápasem měla jen osm bodů a čeká ji už jen nedělní střetnutí na Interu. Se ziskem osmi podzimních bodů se totiž z ligy sestupuje. Plzeň nás také skutečně porazila, otázkou ale je, jak k tomu došlo. Za stavu 3:3 jsme dostali čtvrtý gól z třímetrového ofsajdu. Postranní rozhodčí Prášil stál na úrovni celé situace a nemohl postavení mimo hru nevidět, přesto při konzultaci s hlavním sudím Stieglerem potvrdil, že Homola v ofsajdu nebyl. Jestliže ligový rozhodčí udělá takovouto chybu, nesmí se podle mého názoru už v nejvyšší soutěži objevit.”


Slavia - DAC Dunajská Streda
4 : 0 (1 : 0)

Datum: 04. prosince 1988

Utkání: 1. liga 1988/89, 15. kolo

Sestava: Přibyl - Beránek, Frýda, Jinoch (stř.), Klusáček, Mysliveček, Novák (stř.), Ondrejčík, Řehák, Siva, Šimůnek; stř. Procházka, Váňa

Branky: Novák, Procházka, Řehák, Siva

Rozhodčí: Strechaj

Diváci: 3.603

Trenér: I. Kopecký


Kalednář