200520062007

Slavia - FK Viktoria Žižkov
4 : 2 (3 : 1)

Datum: 14. 01. 2006, Praha, Eden

Druh zápasu: Tipsport Cup, skupina A

Sestava: Slavík - Krajčík (46. Kováč), Latka, Suchý, Hubáček (46. Zábojník) - Piták (46. Kalivoda), L. Jarolím, Hrdlička, Švento (64. Held) - Vlček (46. Janda), Pešír (46. Fořt)

Branky: 3. Pešír 1:0, 36. Vlček 2:0, 44. Bukač 2:1, 45. Jarolím 3:1, 51. Kalivoda 4:1, 54. Novotný 4:2

Průběh: Vítězstvím 4:2 nad druholigovou Viktorií Žižkov vstoupili do zimního turnaje Tipsport Cup fotbalisté Slavie Praha. Na umělé trávě v Edenu rozhodli o tříbodovém zisku již v prvním poločase, který vyhráli 3:1. Slavia nastoupila k zápasu den po návratu z kondičního soustředění ve Špindlerově Mlýně a hned v třetí minutě se ujala vedení, když Pešír využil přesnou Hubáčkovu přihrávku. Prvoligový tým žižkovské hráče jasně převyšoval, ve středu hřiště se mu dařila kombinace na jeden dotek a jeho hráči se poměrně často dostávali do střeleckých pozic. Šance však Švento a třikrát Vlček neproměnili. Až v 36. minutě poslal Švento míč na nabíhajícího Vlčka, a ten zvýšil na 2:0. Žižkov se na útočnou polovinu dostával jen zřídka, ale minutu před koncem poločasu snížil tečovanou střelou Bukač. V nastaveném čase stačil brankář Bartalský zmařit další šanci Vlčkovi, odražený míč však poslal za jeho záda Jarolím.
  Do druhého poločasu poslal trenér Slavie do hry pět nových hráčů a hra se hodně vyrovnala. Přesto Kalivoda zvýšil na 4:1, za tři minuty však kontroval po chybě obrany Novotný. Slavia měla i další šance, ale branku už nepřidala, Hrdlička jen nastřelil tyč.

Rozhodčí: Jílek

Diváci: 400

Trenér: „Jsem spokojený s výhrou, utkání jsme absolvovali po náročné kondiční přípravě ve Špindlerově Mlýně. Dali jsme čtyři branky, ale mohli jsme jich dát ještě více. Dvakrát jsme inkasovali po nedůslednosti v naší obraně. S ohledem na to, v jaké jsme fázi přípravy, jsem s výkonem spokojen, důležité také je, že nemáme žádná zranění. Hráči odvedli to, na čem jsme se domluvili, bylo na nich vidět i náležité nasazení,” zhodnotil první duel Tisport Cupu trenér Karel Jarolím. „Ve druhém poločase jsme si vyzkoušeli i hru na tři obránce, je potřeba mít takovou variantu ověřenou,” dodal. Karel Jarolím mluvil i o změně v programu následující přípravy, místo do Turecka zamíří jeho tým do Německa. „Je připraven náhradní program ve stejném termínu, odehrajeme nejméně dva zápasy - s Rostockem a dánským Esbjergem. Klimatické podmínky by měly být stejné, jaké budou v evropském poháru a na začátku ligy. Zvolili jsme tuto varaintu, abychom se vyhnuli jakémukoliv riziku,” uzavřel Jarolím.


Slavia - FK Marila Příbram
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 18. 01. 2006, Eden

Druh zápasu: Tipsport Cup, skupina A

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Latka, Zábojník, Hubáček (60. Kratochvíl) - Piták (46. Holeňák), Janda (46. Švec), L. Jarolím (46. Kalivoda), Švento (46. Hrdlička) - Vlček, Youssuf (46. Pešír)

Branky: 28. Huňa 0:1, 64. Krajčík 1:1

Průběh: Remízou 1:1 se rozešli fotbalisté Slavie Praha a Marily Příbram v zápase skupiny A na zimním turnaji Tipsport Cup. Zisk bodu posunul Pražany do čela tabulky, protože při rovnosti s Viktorií Žižkov hovoří v jejich prospěch lepší skóre. V posledním zápase skupiny se Slavia utká v sobotu s Bohemians 1905 a k vítězství ve skupině jí stačí remíza.
  Utkání začala o něco aktivněji Slavia, ale vytěžila z tlaku jen střelu Jarolíma, kterou Sňozík pohotově vyrazil. Za mírného deště se hrálo většinou ve středu pole, hlavičky Straceného a Navrátila z Příbrami mířily vedle. Nebezpečně pálil ve 23. minutě příbramský Otepka, ale Kozáčik jeho ránu zlikvidoval. Slavia vepředu hrála většinou přes Vlčka, na Dána Youssufa, kterého Pražané zkoušejí, moc přihrávek nešlo. Když se zdálo, že Slavia začíná mít navrch, prosadil se soupeř. Trestný kop Otepky poslal hlavou jeden z příbramských hráčů na nabíhajího Huňu, který z voleje otevřel skóre. Nejblíže k vyrovnání byla Slavia ve 39. minutě, ale tečovaná střela Jandy skončila na tyči. Po řadě změn v sestavách se ve druhém poločase střídaly akce na obou stranách. Po nevydařeném Kozáčikově výkopu se dostal do šance Nigerijec Sani, ale slavistický gólman vyrazil na roh. Slavia vyrovnala v 64. minutě, když prudkou ránu Krajčíka z přímého kopu z dvaceti metrů po zemi tečoval jeden z obránců Příbrami a míč skončil u pravé tyče. Slavia byla aktivnější a v 81. minutě se Vlček po přihrávce Kalivody řítil sám na branku, nastřelil ale jen Sňozíka. V závěru zlikvidoval Kozáčik Otepkův trestný kop, a když Latka v dobré pozici hlavou těsně minul, neměl zápas vítěze.

Rozhodčí: Jiřík

Diváci: 200 (300)

Trenér: „Jsme ve fázi přípravy, kdy se dají některé drobné technické nedostatky tolerovat, přesto si myslím, že jsme měli vstřelit více než jednu branku, v útočné fázi jsme nebyli efektivní,” zhodnotil utkání trenér Slavie Karel Jarolím. Jak to vypadá se Sammy Youssufem? „Zůstane s námi do konce týdne, uvidíme,” řekl k tomu kouč


Slavia - Bohemians 1905
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 21. 01. 2006, Praha, Eden

Druh zápasu: Tipsport Cup, skupina A

Sestava: Slavík - Kováč (54. Held), Holeňák, Zábojník, Aračič - Kalivoda, Kratochvíl, Švec (46. Janda), Černý - Pekhart (46. Hercegvalvi), Adauto

Branky: 34. Strnad 0:1, 87. Hercegfalvi 1:1, 90 (+2). Černý 2:1

Průběh: Až v samém závěru zachránili fotbalisté Slavie postup do semifinále zimního turnaje Tisport Cup. V Edenu na umělé trávě zdolali 2:1 třetiligový celek Bohemians 1905, když branky vítězů vstřelili Hercegfalvi a Černý. Slavia tak vyhrála skupinu A o tři body před Žižkovem.
  Oba týmy začaly opatrně, ale nebezpečnější byli přece jen hráči Bohemians 1905. Kombinovanému celku Slavie dokonce dali v jedenácté minutě gól, když po přímém kopu hlavičkoval do sítě Strnad, ale již předtím byl pískán ofsajd. Až po čtvrthodině se Adauto prosadil přes Škodu, ale jeho střela šla do brankáře. Černý mířil z hranice vápna po zemi vedle pravé tyče. Po půlhodině našel Kratochvílův centr Kalivodu, také on však vystřelil nepřesně. O čtyři minuty později Zábojník s Holeňákem udělali hrubou chybu, o míč je obral Strnad a sám před Slavíkem nezaváhal. Ještě do poločasu mohl vyrovnat Kalivoda, ale měl vychýlenou mušku. Druhý poločas byl jednoznačnou záležitostí Slavie, ale hostům držel postupovou naději gólman Charvát. Zlikvidoval jasné šance Adautovi a dvakrát maďarskému hráči Hercegfalvimu, kterého Slavia zkoušela stejně jako Chorvata Aračiče. Zábojníkovu hlavičku zastavilo břevno. Když se zdálo, že už se Bohemians 1905 ubrání, vyrazil Charvát v 87. minutě Kalivodovu střelu jen před sebe a Hercegfalvi poslal míč do prázdné branky. Již v nastaveném čase po Jandově krásné přihrávce šel Černý sám na brankáře, kličkou si ho položil a rozhodl o výhře Slavie.

Rozhodčí: Kovařík

Diváci: 900

Poznámky: „Oba hráči, které zkoušíme (Hercegfalvi a Aračič), jsou bez smlouvy. Maďarský útočník má na svém kontě i tři zápasy v přípravě za reprezentaci, Aračič hrával za Split,” řekl k případným posilám manažer Slavie Lubomír Puček.


Slavia - Vfl Wolfsburg
0 : 0

Datum: 21. 01. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček - Piták, Jarolím, Hrdlička, Švento (23. Held, 78. Janda) - Vlček, Fořt (59. Pešír)

Průběh: Pro Wolfsburg bylo utkání se Slavií generálkou před prvním jarním zápasem bundesligy, pro slavisty čtvrtý zápas v zimní přípravě, a tak se dalo čekat,že německý celek bude mít ze hry víc. Průběh utkání to nepotvrdil, utkání bylo vyrovnané a Slavia byla často lepším týmem, hlavně co se týče vytváření, a posléze i neproměňování, gólových příležitostí a držení míče. Nicméně žádná strhující podívaná se na Strahově nekonala. Diváky asi nejvíc pobavil okamžik, kdy se hlavní rozhodčí Jára „natáhl“. Slavia asi odehrála svůj nejlepší zápas v zimní přípravě, blížilo se mu utkání se Žižkovem. Asistent Miroslav Janů poslal na hřiště nejsilnější možnou sestavu, bohužel se v ní dlouho neohřál Dušan Švento, který musel po třiadvaceti minutách odkulhat ze hřiště kvůli zranění kolena. Jeho nástupce Michal Held nastoupil už dopoledne proti Bohemce, ale odehrál slušné utkání, nejvíc asi zaujal, když se snažil snad z půlky levačkou přehodit brankáře, nádherný dalekonosný pokus. Bohužel pro Hedla i Slavii, gólman soupeře se stihl rychle do brány vrátit.
  Z příležitostí Wolfsburgu stojí za zmínku situace z 28. minuty, kdy Klimowiczova křížná střela mířila vedle pravé tyče Kozáčikovy brány, tentýž hráč po přestávce po rohu hlavičkoval nad břevno. Na straně Slavie to pak byly neproměněné šance, ať už Vlčka, Pitáka nebo Fořta.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 425

Trenér: „Bylo vidět, že Wolfsburg je v jiné fázi přípravy než my, v naší hře byly technické nedostatky, které by v době, kdy jsou hráči rozehraní, nebyly tak zřetelné. Na začátek herní části přípravy to však nebyl špatný výkon, s přístupem hráčů jsme spokojeni,” řekl asistent trenéra Miroslav Janů, který vedl tým místo trenéra Karla Jarolíma, který je v Itálii na utkání Palerma a Interu Milán. Oba asistenti hlavního kouče informovali o průběhu souboje již během zápasu. Museli mu také sdělit nepříjemnou zprávu o zranění Dušana Šventa. „Odjel na magnetickou rezonanci, poranil si koleno,” vysvětlil Janů.

Poznámky: „Chtěl bych Slavii za dnešní zápas poděkovat, měli jsme problémy sehnat před startem bundesligy silného soupeře, který by nás prověřil. Slavii přeji v Poháru UEFA hodně štěstí,” řekl trenér Wolfsburku Klaus Augenthaler.


Slavia - 1. FC Brno
3 : 2 (2 : 0)

Datum: 28. 01. 2006, Praha, Eden

Druh zápasu: Tipsport Cup, semifinále

Sestava: Charvát - Krajčík, Kratochvíl, Suchý, Hubáček - Piták, Jarolím (63. Kalivoda), Hrdlička (63. Švec), Janda (70. Held) - Hercegfalvi (63 Pekhart), Fořt (63. Černý)

Branky: 10. Fořt 1:0, 13. Hrdlička 2:0, 49. Janda 3:0, 75. Zelenka 3:1, 82. Trousil 3:2

Průběh: Červenobílí si vzpomínají na někdejší slávu v Edenu, kde už léta nehrají. Na tamní umělé trávě si zápas proti Brnu zkomplikovali až v závěru. Ve 49. minutě vedli už 3:0, Brno ještě dvěma góly v závěrečné čtvrthodině zápas zdramatizovalo. Z obvyklé sestavy Slavie nenastoupili Kozáčik, Latka, Švento a Vlček, ale jejich náhradníci je zastoupili. Jen brankář Charvát, který je v klubu na zkoušce z Bohemians, si pokazil den vlastním gólem, když si srazil do sítě Trousilovu hlavičku mířící od tyče do hřiště. Další náhradníci si nic vyčítat nemuseli. Na stopera Kratochvíla bylo spolehnutí, Šventův náhradník Janda vstřelil dokonce vítězný třetí gól, na který mu ideálně přihrál Piták, jenž oslavil 26. narozeniny.

Rozhodčí: Bouše

Diváci: 300

Trenér: „Myslím, že diváci viděli kvalitní utkání s mnoha brankami, my jsme s naším výkonem spokojení, i když to neplatí o závěrečné čtvrthodince, kdy jsme dvakrát inkasovali,” řekl na tiskové konferenci po utkání asistent trenéra Petr Vrabec. Jak byli trenéři spokojení s testovanými hráči? „Brankář Charvát splnil to, co jsme od něj očekávali, to samé platí i o Zoltánu Hercegfalvim, který je s námi delší dobu,” řekl Vrabec. „Do nedělního finále dostanou možnost další hráči, abychom zatížení rozložili,” doplnil.


Slavia - FK Teplice
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 29. 01. 2006, Praha, Eden

Druh zápasu: Tipsport Cup, finále

Sestava: Charvát - Švec, Holeňák (63. Janda), Suchý (46. Krajčík), Löw (74. Held) - Kalivoda, Jarolím, Hrdlička (46. Kratochvíl), Černý (46. Hubáček) - Fořt (63. Pekhart), Vlček

Branky: 7. Doležal 0:1, 16. Benát 0:2, 80. Fenin 0:3

Průběh: Tepličtí si odnesli finanční prémii 200 tisíc korun. Slavisté za účast ve finále zimní ligy obdrželi polovinu. Druhý tým první ligy z Teplic zaskočil Slavii hned na začátku dvěma rychlými údery. Nejistá obrana Pražanů, v níž se představil i testovaný Maďar Zsolt Löw z druholigové německé Hansy Rostock, poprvé kapitulovala už v šesté minutě, kdy se křížnou střelou prosadil záložník Doležal. Za deset minut si na kolmici Saboua naběhl Benát a sólový únik zakončil přesnou střelou k tyči.
  Slavisté se otřepali až po přestávce. Už ve 48. minutě záložník Kalivoda nastřelil břevno, za deset minut jej na druhé straně napodobil i teplický útočník Džeko a dobíhající Benát vzápětí přestřelil opuštěnou bránu. Pražský tým měl ve druhé půli o poznání více ze hry, ale výtečně organizovaná teplická defenziva všechny útoky odrazila. Naopak deset minut před koncem teplický veterán Verbíř posadil z rohu míč na hlavu střídajícího mladíka Fenina a ten definitivně zpečetil teplický triumf.

Rozhodčí: Pinkas

Diváci: 300

Trenér: „Představy o vývoji utkání jsme měli samozřejmě jiné, v úvodu jsme neproměnili dvě šance, pak jsme naopak inkasovali dvě branky středem obrany. I tak jsme usilovali o vyrovnání, ve druhém poločase jsme ale dostali po standardce třetí branku, neobsazený hráč měl na přední tyči příliš mnoho prostoru,” hodnotil utkání asistent trenéra Miroslav Janů. „Na některých hráčích se sice projevilo to, že měli v nohou devadesát minut včerejšího duelu, ale dnes se nám utkání nepovedlo. Snažili jsme se sestavu prostřídat, ale chyběla nám sehranost. Soupeři gratuluji k vítězství,” dodal Janů.

Poznámky: Zápas o 3. místo: Bohemians 1905 - 1. FC Brno 2:0


Slavia - SC Xaverov
5 : 1 (0 : 0)

Datum: 01. 02. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vorel - Krajčík, Dosoudil, Suchý, Hubáček - Piták, Švec, Hrdlička, Janda - Hercegfalvi, Vlček; 2. poločas: Slavík - Suchý, Dosoudil, Zábojník - Krajčík, Kratochvíl, Kalivoda, Holeňák, Janda - Gaúcho, Fořt

Branky: 49. Krajčík 1:0, 58. Fořt 2:0, 63. Fořt 3:0, 86. Gaúcho 4:0, 90. Gaúcho 5:0

Průběh: Slavia v dalším přípravném utkání na Strahově porazila jednoznačně Xaverov 5:0, branky dali v druhém poločase Krajčík a dvakrát Fořt, v posledních minutách se trefil dvakrát také Gaúcho. Za červenobílé nastoupili i ostatní tři noví hráči Vorel, Dosoudil i Hercegfalvi. Příští zápas sehraje Slavia v sobotu proti slovenskému Ružomberoku. Slavia si v prvním poločase vypracovala trvalou převahu. Vytvořila si několik šancí, dvakrát mohl skórovat Vlček, blízko k brance měli i Piták a Hercegfalvi. Xaverov zahrozil jen jednou, těsně před koncem poločasu se po chybě obrany dral k brance Robert Kubín. Ve 49. minutě vstřelil první branku Matej Krajčík, naběhl si na nádherný centr Gaúcha a hlavou o zem poslal míč k pravé tyči. V 58. minutě přidal druhý gól Pavel Fořt, po chybném výkopu Marka poslal hlavou kolmou přihrávkou Kalivoda do šance našeho útočníka, ten prostřelil hostujícího gólmana mezi nohama. V 63. minutě dal Pavel Fořt třetí trefu, naběhl si na dlouhý centr z hloubi pole, obešel brankáře a poslal míč do odkryté branky. V závěru udeřil do otevřené obrany hostů dvakrát Gaúcho, pokaždé zakončil rychlý protiútok, z bezprostřední vzdálenosti s přehledem překonal hostujícího brankáře.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 211


Slavia - MFK Ružomberok
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 04. 02. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vorel - Krajčík, Dosoudil, Suchý (69. Holeňák), Hubáček (69. Kratochvíl) - Piták (69. Janda), L. Jarolím (70. Švec), Hrdlička (69. Kalivoda), Vlček - Hercegfalvi (69. Gaúcho), Fořt (69. Zábojník)

Branky: 48. Nezmar 0:1, 53. Fořt 1:1

Průběh: Remízu 1:1 uhráli fotbalisté Slavie Praha v dnešním přípravném utkání s Ružomberokem na Strahově. Třetí tým slovenské ligy vedl díky gólu českého útočníka Jana Nezmara, domácí vzápětí vyrovnali zásluhou Pavla Fořta.
  Již v sedmé minutě měla Slavia velkou šanci, ale Krajčík trefil jen břevno a odražený míč Fořt nedokázal hlavou usměrnit do sítě. V dalších příležitostech neuspěli Vlček, Piták ani Fořt. Až v závěru poločasu zahrozili i hosté. Po Jendriškově centru zakončoval z deseti metrů Nezmar, ale Vorel jeho pokus chytil. Bývalý kanonýr Liberce a Slovácka Nezmar se prosadil krátce po změně stran. Ve 48. minutě hlavičkou k pravé tyči překonal bezmocného Vorla. O pět minut později bylo vyrovnáno, když Jarolím prudkým centrem přenesl hru z hranice vápna na druhou stranu na Pitáka a jeho centr nasměroval hlavou do sítě Fořt.

Rozhodčí: Příhoda

Diváci: 417

Trenér: „Taktiku jsme přizpůsobili nadcházejícímu zápasu s Palermem, a to jak v obranné, tak v útočné fázi hry,” řekl trenér Slavie Karel Jarolím. „V prvním poločase jsme měli řadu vyložených šancí, které jsme měli určitě proměnit. Místo toho, abychom o několik branek vedli, tak jsme museli dotahovat vedení soupeře,” dodal Jarolím.


Slavia - FK Matador Púchov
0 : 0

Datum: 09. 02. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vorel - Krajčík (63. Kratochvíl), Dosoudil, Suchý, Hubáček (56. Granovskij) - Piták, Jarolím, Holeňák (73. Švec), Hrdlička (73. Janda) - Fořt (46. Dragičevič), Vlček (46. Hercegfalvi)

Průběh: Generálka před úvodním zápasem 3. kola Poháru UEFA se fotbalistům Slavie Praha nepovedla. Na strahovském trávníku včera Pražané jen remizovali se slovenským týmem Matador Púchov 0:0. Před blížícími se zápasy s Palermem neměl trenér Karel Jarolím příliš důvodů k optimismu. Od začátku souboje měli domácí jasně navrch, v sedmé minutě namířil Hrdlička nad branku, ale tím jako by naznačil nemohoucnost domácího týmu v zakončení. Naopak po chybě Dosoudila se řítil Majerík sám na brankáře Vorla, ten však včasným vyběhnutím jedinou šanci hostů zmařil. Poté přišel festival promarněných příležitostí Slavie. Holeňák ze čtrnácti metrů přestřelil, po Hubáčkově centru Vlček ze tří metrů nedokázal míč poslat do brány. Nejblíže úspěchu byla střela Jarolima z dálky, ale skončila na břevně. Když Vlček ignoroval dobře postaveného Pitáka a sám šanci zmařil, skončil poločas bez gólů. Po přestávce domácí kouč poslal na trávník Ukrajince Granov-ského i Chorvata Dragičeviče, kteří jsou ve Slavii na zkoušce, ale ani oni se neprosadili. Nemohoucnost Slavie pokračovala, třikrát si její hráči na malém vápně dávali přednost a vůbec nevystřelili. Průměrný soupeř se dopředu příliš nedostával a s bezbrankovou remízou byl očividně spokojen.

Rozhodčí: Adam

Trenér: „Bylo to stejné jako proti Ružomberku. Hlavně v prvním poločase jsme si vytvořili řadu brankových příležitostí, ale proměnit jsme nedokázali ani jedinou,” povzdechl si kouč nad největším problémem Slavie.


Slavia - US Cittá di Palermo
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 16. 02. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: Pohár UEFA, 3. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík (77. Švec), Dosoudil, Suchý, Hubáček - Piták, L. Jarolím, Hrdlička (46. Holeňák), Švento - Vlček, Fořt (82. Hercegfalvi)

Branky: 29. Jarolím 1:0, 40. Tedesco 1:1, 47. Berzagli vlastní 2:1

Průběh: Domácí výhrou 2:1 vstoupili fotbalisté Slavie Praha do souboje třetího kola Poháru UEFA s italským US Palermo. Zápas na pražském Strahově rozhodl vlastní gól Andrey Barzagliho těsně po změně stran, v prvním poločase skórovali Lukáš Jarolím a hostující Kewullay Conteh, který obstaral vyrovnání. Odvetu sehrají soupeři za týden ve čtvrtek 23. února v Palermu.
  Proti desátému celku Serie A začali domácí aktivněji, ale vážněji argentinského gólmana Andujara prakticky neohrozili. Naopak po první vážnější akci hostů ve čtrnácté minutě tvrdě vystřelil ze čtrnácti metrů Tedesco a brankář Vorel, který zastoupil potrestaného Kozáčika, musel reflexivně vyrazit nad břevno. O tři minuty domácího gólmana opět vyzkoušel stejný hráč, jeho střelu ze střední vzdálenosti zlikvidoval Vorel nadvakrát. S důrazným a rychlým soupeřem hráli Pražané vyrovnanou partii, ale akce italských fotbalistů byly velice nebezpečné, i když kouč Papadopulo nepostavil nejproduktivnějšího útočníka týmu Caracciolu, který nebyl ani na lavičce náhradníků. Ve 25. minutě ale domácí Fořt přiťukl míč zpět na nabíhajícího Pitáka, ale ten z velmi dobré pozice vysoko přestřelil. Za čtyři minuty se však domácí příznivci již radovali. Hrdlička využil hrubku Terlizziho, který netrefil míč, a po jeho centru se odražený míč dostal k Lukáši Jarolímovi, který přesnou přízemní střelou těsně k levé tyči otevřel skóre. Hosté odpověděli ve 34. minutě průnikem Makinwy, který se řítil sám na domácího brankáře. Ale Vorel opět potvrdil, že Slavia v něm získala kvalitní posilu - střelu nigerijského útočníka k tyči bravurně vyrazil nohou. Své spoluhráče podržel i pět minut před přestávkou, kdy v pádu zlikvidoval další jasnou šanci Mutarellimu. Po následném rohu však míč propadl až na velké vápno k obránci Contehovi a ten propálil vše, co mu stálo v cestě. Vstup do druhého poločasu ale vyšel domácím. Po třech minutách zahráli při trestném kopu signál, Lukáš Jarolím rozehrál za palermskou zeď na Pitáka a jeho přízemní centr si do vlastní sítě srazil člen širšího kádru italské reprezentace Barzagli. Blízko dalšího úspěchu byl Suchý, který si naběhl a nejvýše vyskočil na Jarolímův roh, Andujar ale bravurně vyrazil míč nad břevno. Vedení domácí povzbudilo. Jejich fotbalisty zdobila bojovnost a soupeři se vyrovnali i po fotbalové stránce. Hosté naopak přitvrdili a diváci se zlobili, když rozhodčí nepotrestal Makinwovo nakopnutí Dosoudila po odpískání. Slavia se nakonec málem radovala ještě potřetí, ale Suchého gól hlavou nebyl uznán kvůli ofsajdu.

Rozhodčí: Genov (Bulharsko)

Diváci: 6.706

Trenér: Trenéra Karla Jarolíma mrzel vzhledem k pohárové matematice inkasovaný gól. Vítězství jej ale uspokojilo, i když by při jednobrankovém rozdílu raději bral výsledek 1:0. „Mě se zápas nakonec hodnotí dobře. Diváci viděli kvalitní fotbal ve slušném tempu a i dost gólových příležitostí,” řekl kouč. „Vzhledem k tomu, že to byl náš první ostrý zápas, navíc proti kvalitnímu soupeři, tak jsem spokojen. Je však za námi zatím jen polovina souboje a určitě nás čeká těžká odveta,” dodal Jarolím. Jeho svěřenci podle něj vstoupili do zápasu aktivně, ale měli problémy ve středu hřiště, kde je soupeř přehrával. „Protože tam měl o hráče víc. Proto jsme rozestavení přeorganizovali, abychom to eliminovali, a podařilo se to,” pokračoval Jarolím. Zvlášť pochválil brankáře Vorla, který v důležitých momentech jeho tým podržel.


FK Jablonec ´97 - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 19. 02. 2006, Jablonec nad Nisou

Druh zápasu: 1. liga 2005/06, 17. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík, Dosoudil, Suchý, Hubáček - Švec, Kalivoda (85. Kratochvíl), Holeňák, Švento (68. Vlček) - Piták, Fořt (73. Hercegfalvi)

Branky: 7. Fořt 0:1, 87. Piták 0:2

Průběh: Po výhře nad Palermem v Poháru UEFA vstoupili fotbalisté Slavie Praha úspěšně i do jarních ligových bojů. V Jablonci zvítězili 2:0 brankami Fořta a Pitáka. Slavia se tak minimálně do pondělí, kdy Teplice hrají s Příbramí, posunula v tabulce na druhé místo. Trenér Pražanů Karel Jarolím musel oproti čtvrtečnímu zápasu s Palermem oželet start dvou hráčů. Lukáš Jarolím má z Poháru UEFA nakopnutý sval, Hrdlička zlomený malíček na ruce. Jen mezi náhradníky začal útočník Vlček, naopak Vorel si místo v brance udržel, přestože Kozáčik v lize chytat může. Diváci na nové tribuně stadionu Střelnice byli smutní již v sedmé minutě. Fořt se po přihrávce od Kalivody sice s míčem trochu zamotal, přesto nakonec obešel i brankáře Špita a doklopýtal do opuštěné branky. Na překvapivě dobrém trávníku předváděla obě mužstva rychlý a zajímavý fotbal. Domácí se snažili překonat hostující obranu hlavně centrovanými míči, ale ty s přehledem sbíral ve vzduchu jistý brankář Vorel. Aktivní byl tradičně Weber na levé straně zálohy a po jednom jeho přízemním centru musel Vorel řešit ošemetnou situaci před nabíhajícím Smíškem. Pražané hráli více kombinačně a jejich akce znamenaly pro jabloneckou obranu trvalé nebezpečí. Nejblíže druhému gólu byl Holeňák po přiklepnutí Fořta, ale domácí gólman Špit mu včasným vyběhnutím sebral míč z nohy. V další nebezpečné situaci „vypomohl” domácím Fořt, který se postavil nechtěně do střely Pitáka. Po změně stran promarnil rýsující se možnost domácích Klapka. Spolu s Barankem šli na jediného obránce hostí, ale jeho přihrávka byla tak nepřesná, že skončila až za postranní čarou. Velkou šanci měl na druhé straně Piták, když po prodloužení od Fořta pálil pohotově z otočky, ale Špit byl připraven. Domácí se snažili alespoň vyrovnat, ale obrana hostů dirigovaná bývalým hráčem Jablonce Dosoudilem je do šancí nepouštěla. V závěru poslal domácí kouč Rada na trávník třetího útočníka Nulíčka. Jablonečtí sevřeli hosty před jejich šestnáctku, ale po rychlém výpadu vrátil Hercegfalvi míč na kopačku Pitáka a ten pojistil tři body.

Rozhodčí: Jára

Diváci: 3.690

Trenér: „Utkání se mi hodnotí dobře, po pohárovém duelu s Palermem se nám rozpadly středové řady, museli jsme trochu improvizovat a prostředek hřiště zesílit, nastoupili Michal Švec, Miroslav Holeňák a David Kalivoda, všichni podali dobrý výkon, to možná dnes rozhodlo,” řekl po utkání trenér Slavie Karel Jarolím. „Dařilo se nám napadat rozehrávku Jablonce, brzy jsme vstřelili branku, to nás v našich záměrech podpořilo. Důležitou roli sehrál i skvělý zákrok Michala Vorla na konci prvního poločasu,” doplnil kouč. „Věděli jsme, že s postupem času budeme mít prostor k útočení a možnost výhru potvrdit. Domácí sice měli územní převahu, ale 100% šanci ne,” uzavřel.


US Cittá di Palermo - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 23. 02. 2006, Palermo, Itálie

Druh zápasu: Pohár UEFA, 3. kolo, odveta

Sestava: Vorel - Krajčík, Suchý, Dosoudil, Hubáček - Vlček, Piták, Švec (52. Kratochvíl), Holeňák, Švento (78. Hercegfalvi) - Fořt (78. Janda)

Branky: 51. Godeas 1:0

Průběh: Pro fotbalisty Slavie skončila cesta Pohárem UEFA ve třetím kole. Po výhře 2:1 na domácím trávníku dnes Pražané podlehli na Sicílii 0:1, o postupu italského klubu tak rozhodla jen branka vstřelená na hřišti soupeře. Překvapivě jen ze čtvrtiny zaplněné hlediště stadionu Renza Barbery hnalo hráče v růžových dresech od první minuty bouřlivě vpřed. Kouč Papadopulo překvapivě poslal na trávník téměř shodnou sestavu jako před týdnem v Praze, chyběl v ní tvůrce hry Corini, jenž usedl kvůli trestu za žluté karty jen do hlediště. V záloze Slavie nenastoupil zraněný Hrdlička, svalové problémy nakonec nepustily do hry v jubilejním stém zápase Slavie v pohárové Evropě ani Lukáše Jarolíma, jehož nahradil Švec. Hráči dali na slova trenéra Karla Jarolíma, že pouze bránit by byla fotbalová sebevražda a nevynechali jedinou možnost jít na zteč domácí branky. Dařila se jim kombinace ve středu hřiště a soupeře k ohrožení vlastní branky nepouštěli. Až ve 12. minutě vracel Brienza míč na nabíhajícího Makinwu, naštěstí pro Slavii nepřesně. Brankář Vorel musel zasahovat teprve v 19. minutě, s hlavičkou Santany však moc práce neměl. O minutu později stejný hráč unikl Hubáčkovi a tentokrát již gólman Slavie musel ukázat, co umí. Rychlou akci na jeden dotek v podání dvojice Barzagli, Makinwa zakončoval po půlhodině hry Tedesco, ale trefil vracejícího se Krajčíka. Absence Coriniho hodně poznamenala hru domácích. Většinou se snažili překonat obranu Slavie nakopávanými míči, ale ve vzduchu byli hosté většinou úspěšní. S přibývajícími minutami začínali být domácí příznivci i hráči nervóznější, Pražané toho však nedokázali využít, hráli opatrně a spokojeně odcházeli do kabin s čistým kontem.
  Po přestávce poslal domácí kouč na hrot úroku Godease a ten se mu odvděčil záhy. V 51. minutě jej za obránci Slavie v ofsajdové pozici našel Tedesco a na jeho přesnou přízemní střelu k tyči byl krátký i téměř dvoumetrový brankář Vorel. Kouč Jarolím okamžitě zareagoval stažením Švece, který před obdrženou brankou ztratil míč ve středu hřiště a poslal za něj Kratochvíla. Teprve inkasovaný gól zvýšil ofenzivní snahu Slavie. Domácí obrana však byla pevná a pražské útočníky držela v dostatečné vzdálenosti od branky Andujara. V 70. minutě Vlček vtipně vracel na nabíhajícího Fořta, Terlizzi byl však u míče dřív. Ve snaze dosáhnout kýženého vyrovnání poslal Jarolím do hry Hercegfalviho a Jandu, ale rázná obrana Palerma byla neprostupná. Naopak po centru Grossa hlavičkoval Tedesco nad. V samém závěru poslal Janda do uličky Kratochvíla, jehož tečovanou střelu Andujar jen přizvedl, ale na brankové čáře dokázal napodruhé odvrátit míč do bezpečí. Hosté se usadili před vápnem Palerma a mocný pískot trnoucích diváků přerušil až závěrečný hvizd rozhodčího, který poslal domácí do dalšího kola.

Rozhodčí: Allaerts (Belgie)

Diváci: 8.063

Trenér: „Našemu soupeři gratuluji k postupu s přeji jim, aby se jim v dalších kolech dařilo,” řekl po zápase viditelně zklamaný trenér Karel Jarolím. „Prní poločas nebyl z naší strany dobrý, chtěli jsme sice hlavně bránit, ale mnohem aktivněji. Nedostali jsme se do hry, hlavně díky tomu, že jsme ztratili mnoho míčů v záloze,” zhodnotil kouč první poločas. „V naší hře byla spousta nepřesností, z toho pramenila převaha soupeře. Přesto jsme udrželi čisté konto, rozhodlo se až v druhém poločase, kdy se naše hra zlepšila. Měli jsme i dvě nadějné šance, těsně před koncem vykopl obránce po Kratochvílově akci míč z brankové čáry.”

Poznámky: Slavia hrála jubilejní 100. utkání v evropských pohárech.


Slavia - SK Sigma Olomouc
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 27. 02. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2005/06, 18. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík, Dosoudil, Suchý, Hubáček - Piták, L. Jarolím, Holeňák, Kalivoda (71. Janda) - Vlček (85. Hercegfalvi), Fořt (58. Gaúcho)

Branky: 25. Jarolím z pen. 1:0, 81. Babnič 1:1, 90 (+3). Holeňák 2:1

Průběh: Branka záložníka Miroslava Holeňáka z druhé minuty nastavení dnes zajistila fotbalistům pražské Slavie ligovou výhru 2:1 nad Olomoucí. Domácí poslal v 26. minutě do vedení z penalty Jarolím, ale deset minut před koncem vyrovnal olomoucký útočník Babnič. V úplném závěru, kdy hrála Sigma už bez vyloučeného Rýdla, ale rozhodl o vítězství domácího týmu Holeňák. Slavisté se tak dotáhli na špici ligy: na třetím místě ztrácejí bod na druhé Teplice a šest bodů je dělí od vedoucího Liberce.
  Pražané se do olomouckých hráčů zakousli od prvních minut, jako by chtěli soupeři vrátit divokou podzimní prohru 3:4, po které se cítili být poškozeni od rozhodčích. Hodili za hlavu vyřazení z Poháru UEFA v Palermu a hladce dokázali přecházet přes hluboký defenzivní blok soupeře, ovšem v úvodu je srážela špatná finální fáze. Až v 17. minutě poprvé zahrozil Fořt, který v akrobatické pozici po Kalivodově obloučku mířil nad bránu. Za sedm minut už poloprázdný strahovský stadion jásal. Olomoucký bek Hubník zavadil o nohu slavistického kapitána Pitáka a záložník Jarolím vzápětí svým čtvrtým gólem v sezoně poslal Slavii z penalty do vedení. Až potom se Sigma, která až dnes absolvovala jarní ligovou premiéru, osmělila a zaútočila: stoper Horáček selhal ve dvou nadějných pozicích, na druhé straně útočník Fořt neuspěl po chytrém Pitákově pasu za obranu. Pražané toužili hubený náskok co nejrychleji pojistit.
  Hned po nástupu do druhé půle se olomoucký gólman Lovásik vytáhl proti Pitákově střele, vzápětí exolomoucký Vlček nabídl další tutovku partnerovi z útoku Fořtovi, který se ale na třetí pokus během utkání neprosadil a vyslechl si za to i peprné nadávky z publika. V rozhárané druhé půli Slavii nepomohl ke zvýšení náskoku ani střídající útočník Gaúcho, který ještě na podzim hájil olomoucké barvy. Sigma byla na Strahově dlouho v ofenzivě bezradná a brankáře Vorla vůbec neprověřila. Ale deset minut před koncem se Hanákům povedla první kombinace, kapitán Špiláček vysunul Babniče a ten prostřelil Vorla. Slavia se ale zlomit nenechala a soupeře zahnala do úzkých. V 84. minutě nejprve střídající Rýdel fauloval unikajícího Vlčka a viděl červenou kartu. V zoufalém náporu pak v druhé minutě nastavení unikl Piták, kolmicí vysunul Holeňáka a ten přesnou střelou rozhodl o tom, že Olomouc počtvrté za sebou odjede ze Strahova s prázdnou.

Rozhodčí: Matějek

Diváci: 1.590

Trenér: „Utkání jsme si neproměňováním šancí zkomplikovali, měli jsme dost příležitostí zápas rozhodnout,” řekl na úvod svého hodnocení trenér Karel Jarolím. „Už v prvním poločase jsme hráli aktivně, Olomouc hrozila pouze ze standardek. Několik slibných příležitostí měl Pavel Fořt. Pak jsme dostali branku po situaci, kdy chtěl rozehrát Radek Dosoudil konstruktivně v obraně, výsledkem byla po ztrátě míče kolmá přihrávka do otevřené obrany. Jsem rád, že mužstvo hrálo do konce a zvládlo závěr. Pro psychiku týmu je to možná lepší než jednoznačně vyhrát,” dodal trenér a připustil, že ho koncovka jeho svěřenců trápí. „Přesto stále máme nejvíce nastřílených branek v lize,” posteskl si a přiznal, že ho dnešní zápas stál mnoho nervů.


Slavia - FC Viktoria Plzeň
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 04. 03. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2005/06, 19. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík, Dosoudil, Suchý, Hubáček (71. Gaúcho) - Piták, L. Jarolím, Holeňák, Janda - S. Vlček (79. Hercegfalvi), Fořt (86. Kalivoda)

Branky: 53. Fořt 1:0, 70. Barteska z pen. 1:1

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha nepotvrdili roli favoritů a v 19. kole první ligy na svém hřišti pouze remizovali 1:1 s Viktorií Plzeň. Domácí se sice dostali nedlouho po přestávce do vedení, ale hosté zakrátko z penalty vyrovnali a nakonec si odvezli cenný bod. Ten jim sice mohl vzít v nastaveném čase Lukáš Jarolím, jenže z penalty nedokázal ani trefit branku.
  Slavisty přišla na Strahov podpořit již tradičně jen hrstka fanoušků a chladná atmosféra z ochozů se přenesla i na kvalitně připravený trávník. Na něm se odehrávalo hodně nepřesné představení, plné neadresných přihrávek a individuálních chyb. Hosté se netajili tím, že by rádi z Prahy odvezli bod, a tomu také pozměněná sestava podřídila svou taktiku. Domácí proto sice měli opticky navrch, ale velké šance si nevytvořili. V desáté minutě sice Fořt hlavičkoval ve slibné pozici, ale branku netrefil a podobně dopadla řada dalších akcí. Paradoxně nejslibnější možnost měli slavisté po chybě gólmana Bičíka, který podcenil vysoký souboj s mladíkem Jandou; ten si pomohl rukama, ale stačil míč trefit a jen duchapřítomný Radův zásah na brankové čáře odvrátil první gól. Pomalu se rozehrával i jediný reprezentant Piták, který se mohl prosadit v 42. minutě po přistrčení míče od Fořta, ale pálil nad.
  Po přestávce se nejdříve předvedli hosté po trestném kopu Limberského, v 53. minutě to v těžkém úhlu zkusil z voleje Rada, ale Vorel míč ztlumil a ten skončil na tyči. Brzy ale dostali také po standardní situaci možnost slavisté: v 58. minutě po Krajčíkově rohu nedokázal Procházka odvrátit nebezpečí, Piták přihrál Fořtovi a z hlavy plzeňského odchovance míč zamířil do sítě. Slvisté okamžitě ožili, dostávali se k rychlým kombinacím, díky kterým překonávali plzeňskou defenzivu. Jenže další možnosti nevyužili a brzy na to doplatili. V 69. minutě se vydal do šestnáctky Limberský, kterého podkopl Jarolím a nařízenou penaltu střídající Barteska jistě proměnil. Domácí tým se pustil okamžitě do útoku, ale výsledkem byla jen Holeňákova hlavička do tyče. Ale o ofenzivu se snažili také hosté, kteří vycítili šanci, a závěr zápasu tak měl nečekaně dramatickou zápletku, z níž hosté vytěžili bod za remízu. Slavisté totiž na rozdíl od pondělního zápasu s Olomoucí nedokázali v závěru strhnout výhru na svou stranu. Měli k tomu sice ideální možnost, jenže Lukáš Jarolím neproměnil v nastaveném čase penaltu.

Rozhodčí: Adámek

Diváci: 1.851

Trenér: Slavistický trenér Karel Jarolím litoval toho, že jeho svěřenci nevyužili druhého domácího zápasu za sebou k zisku dalších tří bodů. „V prvním poločase jsme sice měli navrch, ale málo hráli po stranách, především Karel Piták příliš stahoval hru do středu hřiště,” označil kouč důvody, proč se Slavia dlouho nemohla střelecky prosadit. Rozhodující okamžiky měli na nohou Vlček a Janda, jenže jejich šance zůstaly nevyužity. Také před plzeňskou penaltou domácí hráči chybovali. „Domnívali se, že je míč v zámezí, ale to je neomlouvá, aby přestali hrát,” prohlásil trenér, který se prý na penaltu svého syna Lukáše v nastavení ani nedíval. „Měl jsem zlé tušení,” uvedl Jarolím, který prý dnešní ztráty lituje dvojnásob.


Slavia - FK Marila Příbram
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 18. 03. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2005/06, 21. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík, Suchý, Dosoudil, Hubáček - Piták, L. Jarolím, Holeňák, Kalivoda (76. Hercegfalvi) - Fořt (46. Vlček), Gaúcho (65. Černý)

Branky: 78. Piták 1:0

Průběh: Až brankou v 79. minutě rozhodli fotbalisté Slavie Praha o své výhře 1:0 v 21. utkání kola první ligy nad Marilou Příbram. V neúplné tabulce se tak dostali na druhé místo o bod před Teplice. Vítězství domácím zajistil sedmým gólem v sezoně kapitán Piták, který se tak dotáhl na čelo ligové tabulky střelců. Hosté přijeli do Prahy pro bod a málem jej získali. Téměř osmdesát minut dokázali bránit bezbrankový stav, ale Slavia nakonec zlepšený výkon po přestávce korunovala vítězným gólem. Trenér Karel Jarolím se musel obejít bez stále zraněných Šventa s Hrdličkou, jen na lavičku náhradníků posadil Vlčka, místo nějž vyběhl na dobře připravený strahovský trávník Brazilec Gaúcho. Ani hosté nebyli kompletní, pro trest chyběl Otepka a pro zdravotní potíže zimní posila Divecký. Do souboje se však pustili důrazně, aktivně napadali rozehrávku Slavie a na dostřel Pařízkovy branky pouštěli soupeře jen ojediněle. Hosté mysleli především na defenzivu, a tak hrstka nejvěrnějších příznivců v chladném odpoledni viděla nezáživný fotbal odehrávající se především ve středu hřiště. Ve 27. minutě se uvolňoval Holeňák, ale v poslední chvíli mu míč na roh ukopl Formánek. Poté se Piták protáhl přes dva protihráče, ale nabíhající Holeňák z vápna vysoko přestřelil. K zakončení se nedostal ani Kalivoda, jemuž ukopl míč na další roh Mácha. Nejblíže k brance byl Fořt ve 37. minutě, kdy mu míč přiťukl Holeňák, ale i ani útočník Slavie v jasné šanci netrefil branku.
  Po přestávce poslal domácí kouč místo nevýrazného Fořta do hry Vlčka a ten hned ve 46. minutě měl na kopačce gól, ovšem po Jarolímově přihrávce mu střela nesedla. Domácí se pak zlobili na rozhodčího, když v 64. minutě Kalivoda obešel Máchu a jeho centr zastavil jeden z hostujících obránců rukou. Sudí Jílek však nechal pokračovat ve hře. Slavisté si přece jen vytvořili tlak. Čtvrt hodiny před koncem Piták našel Kalivodu, ale ten z malého vápna trefil jen bránícího Riegla. Krátce nato prošel centr až k překvapenému Vlčkovi, jenž zamířil vedle. V 79. minutě Piták dal do běhu míč Krajčíkovi, jeho přízemní centr sice Černý minul, ale Piták rozhodl o tříbodovém zisku Slavie. V poslední minutě viděl druhou žlutou kartu Navrátil a hosté se ani nenadechli k pokusu o vyrovnání.

Rozhodčí: Jílek

Diváci: 1.707

Trenér: „V prvním poločase nám chyběla aktivita, nehráli jsme tak, jak jsme chtěli, většinou to byl jen postupný útok do zformované obrany. I když útočit proti osmi, devíti lidem v obraně je někdy složité,” povzdechl si nad nepříliš pohlednou první půlí trenér Slavie Karel Jarolím v úvodu svého hodnocení. „Po přestávce jsme změnili rozestavení a více jsme využívali prostory po stranách, vytvořili jsme si i šance, bohužel jsme zhodnotili jenom jednu. Přesto jsem rád, že jsme utkání vyhráli a neinkasovali žádnou branku,” uzavřel svůj komentář.

Poznámky: ČK: 90. Navrátil (Příbram)


FK Mladá Boleslav - Slavia
4 : 1 (0 : 0)

Datum: 27. 03. 2006, Mladá Boleslav

Druh zápasu: 1. liga 2005/06, 22. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík (46. Švec, 49. Janda), Suchý, Kratochvíl, Hubáček - Kalivoda (54. Fořt), L. Jarolím, Holeňák, Švento - Piták, Vlček

Branky: 50. Pecka 1:0, 53. Kulič 2:0, 60. Pecka 3:0, 75. Kulič 4:0, 80. Vlček 4:1

Průběh: Nejtěžší porážku v tomto ligovém ročníku utrpěli fotbalisté Slavie, kteří prohráli v Mladé Boleslavi 1:4. Pražané tak ztrácejí už 12 bodů na vedoucí Liberec, který se po neúspěchu velkých rivalů znovu přiblížil titulu. Slavisté po 22. kole klesli v tabulce na třetí místo za Teplice, oproti nimž mají zápas k dobru. Vysokou výhru Mladé Boleslavi, která ztrácí na své dnešní soupeře už jen dva body, zařídili ve druhém poločase dvougóloví střelci Pecka s Kuličem. Zápas přinesl velmi dobrý fotbal a vůbec první vítězství Mladé Boleslavi ve vzájemných duelech. Do sestavy Slavie se sice vrátil Švento, ale trenér Karel Jarolím se musel obejít bez zraněného obránce Dosoudila, jehož nahradil Kratochvíl. Hned ve druhé minutě po Kuličově roku hlavičkoval těsně vedle Švejdík, z protiútoku šel Vlček sám na Kučeru, ale trefil jen nohy domácího brankáře. Hrálo se v tempu a s řadou šancí na obou stranách. Hostující gólman Vorel sebral míč z kopačky Kyselovi a poté zachránil i před Kuličem. Na druhé straně se vyznamenal Kučera, když vyboxoval na roh Krajčíkovu dělovku z velkého vápna. Ve třinácté minutě důrazně atakující Pecka sebral míč Krajčíkovi, přesný přízemní centr jen těsně tečoval Kulič, ale Vorel vynikajícím zákrokem opět Slavii zachránil. Domácím se dařila kombinační hra a po hezké akci Kuliče se dostával do šance Pecka, neprošel však přes dobře postaveného Hubáčka. Ten o deset minut později ztratil míč, ale Vorel znovu hosty podržel, když Kyselovi skvěle chytil střelu z osmi metrů. Na druhé straně hlavičkoval Piták, ale trefil jen nohy svého spoluhráče Vlčka. Hned minutu po změně stran se průbojný Kulič prodral přes Kratochvíla, ale Vorel byl opět na místě. Domácí hráli s velikým nasazením a chutí. Po srážce hlavou s Palátem skončil zápas pro Švece a poté rychle zhasly i naděje Slavie. Po rohu hlavičkoval Švejdík, jeho střelu Vorel jen vyrazil před sebou a Pecka opakovanou ranou protlačil míč do sítě. Na druhé straně Vlček pohotově z otočky těsně přestřelil a z rychlého brejku se prosadil výborný Kulič. Přesprintoval hostující obránce, chladnokrevně si počkal a mezi Vorlovýma nohama zvýšil. Obrana Slavie nevěděla kam dřív skočit a byla značně nejistá. Po hodině hry se jen dívala, jak Pecka po Kuličově rohu poslal potřetí míč hlavou do sítě. I nadále se hrálo na české poměry v nevídaně rychlém tempu a po střele Kysela se opět vyznamenal Vorel. Slavia se nevzdala, ale v koncovce se neprosazovala. Neuspěl ani v 68. minutě Holeňák, který sice byl sám před Kučerou, ale míč mu utekl od nohy. Debakl Slavie završil Kulič, jehož centrovaný míč z trestného kopu ze třiceti metrů proletěl až do sítě. Zmírnit vysokou prohru dokázal jen deset minut před koncem Vlček.

Rozhodčí: Královec

Diváci: 5.000

Trenér: „Zápas pro nás nakonec dopadl krutě. Měli jsme problémy kvůli absenci Dosoudila, jako náhradu jsme zvolili Karla Kratochvíla. V obranné činnosti nám to však od začátku skřípalo, chyběl nám důraz. Už první standardka nás měla varovat. Přesto jsme hráli myslím aktivně dopředu a vytvořili si šance, tu největší měl Standa Vlček, když šel sám na branku, bohužel s ní nenaložil dobře. Po přestávce jsme vystřídali Mateje Krajčíka, který měl žlutou kartu a v obraně se mu tolik nedařilo. Bohužel Michal Švec po nešťastné srážce dlouho na hřišti nevydržel a po standardce jsme inkasovali,” řekl ve svém hodnocení trenér Karel Jarolím. „Ze čtyř gólů jsme nakonec po standardkách dostali tři...” povzdechl si.

Poznámky: V nemocnici s těžkým otřesem mozku skončil fotbalista pražské Slavie Michal Švec. Osmnáctiletý obránce nastoupil do druhého poločasu místo Matěje Krajčíka, ale už po třech minutách hřiště opustil na nosítkách. Po vzdušném souboji s domácím Marianem Palátem se Švec skácel k zemi, dokonce mu zapadl jazyk a ztratil vědomí. Zachránil ho rychlý zákrok lékaře týmu Miloše Barny. „Má těžkou kontuzi a byl v bezvědomí. Pět minut jen dýchal a vůbec nejevil známky života,” řekl Barna. „Proto zůstal na odborném pracovišti místní nemocnice na pozorování, okamžitý převoz by určitě nebyl dobrý,” uvedl lékař fotbalistů Slavie.
   „Ještě jsem se na to v televizi nedíval a myslím, že ani nebudu,” řekl záložník ve čtvrtek po poledni už ze svého domova, kam ho ve středu ráno z mladoboleslavské nemocnice odvezli rodiče. „Chtěl bych lékařům a sestrám poděkovat, byli hodní a milí,“ vzkazuje Michal ošetřujícímu personálu. „Do soboty nebo neděle musím mít klid, povoleny mám jen procházky. S tréninkem uvidíme, i když se teď cítím dobře, mám jen bouli na tváři a maličko mne bolí hlava.“ Michal si na své působení na trávníku v nešťastném střetnutí vůbec nevzpomíná. „Jen jak jsem nastupoval na hřiště, pak už nic. V nemocnici jsem se musel třikrát podepsat a nadiktovat rodné číslo, což jsem zvládl, ale také si na to vůbec nepamatuji. To, že jsme prohráli čtyři jedna, jsem se dozvěděl až v nemocnici. Hlásil mi to fanoušek Sparty, který bydlel na vedlejším pokoji, a to mi ještě ani nebylo moc dobře. Je to hrozná škoda, ale ještě není nic ztraceného, stále hrajeme o nejvyšší příčky.“ Nakonec i v tomto případě platí, že všechno zlé je pro něco dobré. „Měl jsem čas oslavit své devatenácté narozeniny, když jsem je minulý týden měl, nebylo kdy. Snad jsem si všechnu smůlu už vybral a už se mi zranění budou vyhýbat,“ přeje si talentovaný fotbalista.


Slavia - FK SIAD Most
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 01. 04. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2005/06, 23. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík, Dosoudil, Aračič (87. Studík), Hubáček - Piták, L. Jarolím, Hrdlička (79. Kratochvíl), Janda (65. Kalivoda) - Vlček, Fořt (67.)

Branky: 37. Piták 1:0,

Průběh: Fotbalisté Slavie v zahajovacím utkání 23. kola první ligy odčinili vysokou prohru z minulého duelu v Mladé Boleslavi. V zápasu s Mostem vyhráli přesvědčivě 3:0, připravili soupeři první jarní porážku a opět se posunuli na druhé místo v tabulce. Kádr kouče Karla Jarolíma přitom trápí zranění. Po šesti týdnech sice mohl nastoupit Hrdlička a na trávník se vrátil i Dosoudil, ale jen mezi diváky usedli Švec, Švento, Holeňák i potrestaný Suchý. Ani hosté nepřijeli kompletní, kanonýra Siegla nepustil na strahovský trávník disciplinární trest.
   Po vyrovnané čtvrthodině se začali kombinační hrou ve středu hřiště prosazovat domácí, ovšem do koncovky je mostecká obrana dirigovaná Novotným nepouštěla. Pitákova střela přes hlavu šla nad a Dosoudil hlavičkoval vedle, takže brankář Svoboda nemusel zasahovat. Domácí mužstvo se stále více tlačilo před mosteckou branku a odměny se dočkalo v 36. minutě, když důrazný Fořt sebral v osobním souboji míč Novotnému a v pádu stačil přehodit vybíhajícího Svobodu. O dvě minuty později prošel přetažený centr až před Jandu, ten se položil do střely, ale Svoboda reflexivně vyrazil na roh. Oproti nevydařenému pondělnímu duelu v Mladé Boleslavi hráli místo Suchého s Kratochvílem ve stoperské dvojici Slavie Dosoudil s Aračičem a počínali si mnohem jistěji. Zejména chorvatský fotbalista, který si odbyl premiéru v české lize, hrál spolehlivě a řekl si o místo v sestavě Pražanů. Mnohem důrazněji a zodpovědněji však hrál celý tým Slavie. Slavia si po půli vypracovala další šance, ale Vlčkova rány z otočky mířila těsně vedle a Jarolímovi stačil mostecký gólman míč vyrazit na roh. Po hodině hry ale dokázal Vlčkovu střelu odvrátit jen před nabíhajícího Jandu a ten přes něj upadl. Svoboda dostal za faul žlutou kartu a navíc čelil pokutovému kopu, který kapitán Piták střelou po zemi k pravé tyči bezpečně proměnil a osmou brankou se dostal čela ligové tabulky střelců. Poté rozzlobil diváky rozhodčí Racek, když ukázal domácímu Fořtovi červenou kartu po souboji se Škerlem, který pouštěl míč u rohového praporku do autu. Vlček pak obešel hravě Novotného, ale v tísni nedokázal přesně zakončit. Domácí přesto dali i v oslabení třetí gól. Kalivoda s Pitákem běželi v 75. minutě na dva hostující zadáky, ti čekali přihrávku, ale Kalivoda z osmnácti metrů překvapil mosteckého brankáře střelou po zemi.

Rozhodčí: Racek

Diváci: 2.134

Trenér: Jsem spokojený s výsledkem i s výkonem, i v deseti jsme hráli útočně a byli jsme nebezpeční. Do utkání jsme vstoupili nervózně, hráli jsme víc vzduchem než po zemi. Pak jsme si vytvářeli slibné situace po stranách, kde útok dobře podporoval Matej Krajčík. První branka nás uklidnila, v druhé půli jsme přidali další góly, měli jsme i další příležitosti. Vyloučení Pavla Fořta mi mrzí, ale souboj jsem neviděl, proto se k tomu nechci vyjadřovat,” řekl po utkání trenér Karel Jarolím.


AC Sparta Praha - Slavia
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 08. 04. 2006, Praha, Letná

Druh zápasu: 1. liga 2005/06, 24. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík, Dosoudil (73.), Suchý, Aračič (64. Hubáček) - Piták, L. Jarolím, Holeňák (77. Kalivoda), Janda (82. Černý) - Vlček, Gaúcho

Branky: 31. Pospěch 1:0, 84. Slepička 2:0, 85. Vlček 2:1

Průběh: Fotbalisté Sparty zvítězili v 263. pražském derby nad Slavií 2:1. Výhru Sparty zajistili přesnými trefami Pospěch se střídajícím Slepičkou, gólová odpověď slavisty Vlčka už přišla pozdě. Oba týmy dohrávaly utkání bez jednoho vyloučeného hráče. Sparta v 54. minutě přišla o gólmana Blažka, hosté v 73. minutě o stopera Dosoudila. Na utkání dorazilo na Letnou 20.318 diváků, což je nejvyšší návštěva sezony a také pražského derby v české nejvyšší soutěži. Slavia porážkou možná definitivně přišla o naději na zisk titulu. Na vedoucí Liberec ztrácejí „sešívaní” devět bodů a Severočeši mají k dobru pondělní dohrávku s Teplicemi. Sparta se bodově dotáhla na dosud pátý Jablonec.
   Na sparťanech byla od začátku znát touha vrátit odvěkým rivalům čtyřbrankový debakl z podzimního vzájemného duelu na Strahově. Před zaplněným stadionem si vynutili územní převahu, ale obrana Slavie v čele s brankářem Vorlem bez potíží ustála první nesmělé pokusy Řepky a Doška. Taktická bitva získala první vážnější zápletku v 16. minutě: hosté poprvé vyjeli na zteč, sparťanský stoper Řepka podskočil lehký míč, ale slavistický záložník Janda v čisté šanci své první velké derby gólem neoslavil. Gólman Sparty Blažek naopak reflexivním zákrokem potvrdil formu z minulých čtyř zápasů, v nichž uhájil čisté konto. Za dvě minuty zase byli blíže vedoucímu gólu sparťané, když Pospěch vrátil před branku přetažený centr a bekovi Zabavníkovi scházel k dorážce u tyče krok. V úporné bitvě přece jenom získali vedení na svoji stranu domácí: v 31. minutě se po Šimákově centru odrazil míč k volnému Pospěchovi, který jej ze dvanácti metrů napálil k tyči a nechal tak zapomenout na dvě zahozené šance v minulém utkání v Blšanech.
  Spartě se ale dobře rozehraný zápas významně zkomplikoval devět minut po poločase. Slavistický záložník Jarolím vyslal do úniku Jandu, ten přesprintoval oba váhající stopery a jeho sólo utnul před pokutovým územím až ostrým zákrokem brankář Blažek. Proti červené kartě udělené rozhodčím Šedivým ani neprotestoval a při odchodu do kabin si ještě mohl užít ovace ochozů. Blažkova náhradníka Grigara, který si naposledy zachytal ligové utkání loni v říjnu v Teplicích, ale strnulí slavisté v ofenzivě těžší zkoušce po jeho nástupu nepodrobili. Přestože kouč Slavie Jarolím přeskupil řady a vsadil na riskantní hru se třemi beky. V 73. minutě naopak sešívaní přišli o početní výhodu. Unikající Pospěch se po sprinterském souboji se stoperem Dosoudilem ocitl na zemi a sudí Šedivý podruhé v utkání sáhl pro červenou kartu, přestože slavisté proti jeho verdiktu mocně protestovali. Závěr zápasu pak ani v nejmenším nepřipomínal taktické manévry z úvodu. Slavia se tlačila za vyrovnáním a čtvrt hodiny před koncem se proti Vlčkově střele vytáhl Grigar. Sparťanskému kouči Grigovi pak vyšlo střídání. Novému muži na trávníku Slepičkovi stačily jen tři minuty k tomu, aby si pohrál s dvojicí slavistů, a proti jeho ráně levačkou neměl brankář Vorel žádnou šanci. Sparťané se už viděli s výhrou v kapse, ale z euforie je vzápětí probral Vlček, který se uvolnil přes Hanka a necelou minutu po Slepičkově trefě střelou k tyči zadělal na dramatický závěr. V něm už ale Sparta cennou výhru nepustila.

Rozhodčí: Šedivý

Diváci: 20.318

Trenér: „To, co bych říct chtěl, říct nemůžu. Obrázek si musí každý udělat sám, ale viděla to celá republika i v televizi. Se sportem to nemělo nic společného,” řekl po zápase smutný trenér Karel Jarolím. „Soudný divák si vytvoří svůj názor sám. Nemůžu mít radost nejenom z výsledku, ale také při pohledu na zápasy, které nás čekají. Přišli jsme o další vykartované hráče, jak to dáme ve středu dohromady, to opravdu teď nedokážu říct,” dodal. „První branku jsme dostali poté, co jsme nehlídali Pospěcha, zůstal volný, měl moc času,” vrátil se k průběhu utkání. „Škoda, že jsme nevyužili šance na vyrovnání, Petr Janda byl sám před brankářem.” Kouč o přestávce vybízel hráče k větší aktivitě. „Nelíbilo se mi bránění standardek, chtěl jsem, abychom byli aktivnější v útoku.” Slavia v druhé půli po zákroku Blažka měla početní výhodu. „Soupeř se ještě víc soustředil na obranu, prostoru bylo paradoxně ještě méně,” uzavřel kouč své hodnocení zápasu.

Poznámky: Slavia podává stížnost na rozhodčího Šedivého
  Vedení fotbalové Slavie Praha podá oficiální stížnost na výkon rozhodčího Milana Šedivého v ligovém derby na Letné. Slavia prestižní duel se Spartou prohrála 1:2 a za jednoho z viníků neúspěchu označila právě arbitra souboje. Hostující tým se po zápase cítil poškozen některými jeho výroky, třeba vyloučením stopera Dosoudila, nebo přehlédnutím některých faulů domácích hráčů. Zápas nicméně nedohrál ani domácí gólman Blažek. „Nemáme problém přijmout sportovní porážku. Podle našeho názoru ale sudí řídil zápas od první minuty skandálním způsobem a utkání hrubě ovlivnil,” uvedl na webových stránkách klubu tiskový mluvčí Slavie Alexandr Kliment.




FC Tesoma Zlín - Slavia
2 : 2 (0 : 1)

Datum: 12. dubna 2006, Zlín, Letná

Utkání: 1. liga 2005/06, 20. kolo

Sestavy:
Zlín: ? (???)
Slavia:
Vorel - Holeňák, Dosoudil , Suchý, Aračić - Černý (60. Kalivoda), Jarolím , Švec (81. Kratochvíl), Janda - Vlček, Gaúcho (75. Hercegfalvi)

Branky: 34. Gaúcho 0:1, 46. Žemlík 1:1, 49. Žemlík 2:1, 89. Kalivoda z pen. 2:2

Průběh: Penalta v poslední minutě dnešní dohrávky 20. kola první ligy zachránila fotbalistům pražské Slavie ve Zlíně remízu 2:2. Hosté šli do vedení zásluhou Gaúcha, střídající zlínský útočník Jan Žemlík těsně po přestávce v průběhu tří minut dvěma zásahy stav otočil, jenže v 90. minutě zajistil Pražanům bod David Kalivoda z pokutového kopu. Slavisté přijeli do Zlína bez distancovaných Pitáka, Krajčíka a Fořta, na soupisce chyběli i zranění Švento s Hrdličkou. Početné absence se na hře hostů projevovaly od začátku, Zlín byl mnohem aktivnější a dostával se do šancí. Jenže v koncovce byli domácí bezradní. Po Vidličkově dlouhém vhazování trefil Činčala hlavou zblízka pouze tyč, v 23. minutě zakončil osamocený Bača akci střelou do brankáře Vorla a po Červenkově rohovém kopu poslal tentýž hráč míč těsně mimo. Fotbalisty Tescomy začaly zahozené příležitosti mrzet ještě víc v 35. minutě, kdy po ojedinělé akci Pražanů naservíroval Vlček míč Gaúchovi, který si zaběhl za obranu a střelou mezi nohy pokořil gólmana Baránka. Těsně před koncem poločasu mohl vyrovnat Kroča, jeho slabý pokus však skončil ve Vorlově náruči.
   O přestávce vystřídal zlínský trenér nevýrazného Baču za Žemlíka a tento tah mu vyšel dokonale. Vysoký útočník hned při svém prvním kontaktu s míčem trefil levačkou po zemi přesně k pravé tyči a v 46. minutě vyrovnal. O chvíli později už Zlín vedl, po Vidličkově rohu se hlavou trefil opět Žemlík. Slavisté se snažili o vyrovnání, jenže cestu k Baránkově bráně nacházeli velmi obtížně. Až v 70. minutě nahrál střídající Kalivoda nabíhajícímu Gaúchovi, ten však špatně trefil míč a jeho slabá střela skončila mimo. V 84. minutě chtěl vedení Zlína ještě zvýraznit Kraus, který vyhrál souboj s Vorlem a poslal míč podél brankové čáry, ovšem k dorážce se ani jeden z jeho spoluhráčů nedostal. Klíčový moment závěru zápasu přišel v 88. minutě, kdy po střetu Červenky s Dosoudilem nařídil sudí Příhoda pokutový kop. Penaltu po tahanicích proměnil Kalivoda a zajistil svému celku ve Zlíně alespoň bod.

Rozhodčí: Pavel Příhoda

Diváci: 2.148

Trenér: „Řešili jsme problémy se sestavou, měli jsme zraněné a vykartované hráče. I s několika dorostenci v sestavě jsme věřili, že můžeme uspět,” řekl kouč hostů Karel Jarolím. „Vedli jsme 1:0, i když Zlín zlobil zejména ze standardních situací. Chtěli jsme si ohlídat začátek druhé půle, ale asi jsme zůstali v šatně,” kroutil hlavou Jarolím. „Ke konci jsme vyrovnali, vzhledem k průběhu střetnutí jsem za bod rád,” dodal.

Poznámky:
(slavia.cz // ???)



SK Hradec Králové - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 19. dubna 2006, Hradec Králové

Utkání: Pohár ČMFS, čtvrtfinále

Sestavy:
H. Králové: ? (???)
Slavia:
Kozáčik - Krajčík, Dosoudil , Suchý (47. Holeňák), Hubáček - Piták, L. Jarolím, Kalivoda (76. Gaúcho), Janda (71. Kratochvíl) - Vlček, Fořt

Branky: 28. Rolko 1:0

Průběh: Domácí celek se favorizovaného soupeře nezalekl a hned od začátku mu jasně ukázal, že se nehodlá smířit s rolí obětního beránka. Hradec byl aktivnější: ve druhé minutě Šmarda nacentroval míč do vápna, Kozáčikovi proletěl míč mezi rukama nad hlavou, ale skončil naštěstí pro něj v zámezí. Obranu Slavie, za níž nečekaně místo jarní jedničky Vorla nastoupil Kozáčik, hodně zaměstnával Rezek. Po deseti minutách Černý z přímého kopu přestřelil o metr břevno Kozáčikovy branky, krátce nato hlavičkoval Blažej těsně vedle. První nebezpečnou akci předvedla Slavia až po dvaceti minutách, po Krajčíkově kolmici se dostal do vápna Kalivoda, jeho přízemní centr zblokovala obrana na roh. Pak se Piták probil s míčem do vápna, jeho přihrávku ale Krajčík minul, Janda ji sice ve skluzu zasáhl, ale slabou střelu Podhajský chytil. Na druhé straně kapitán Šmarda rozehrál přímý kop na pravou stranu, kde byl úplně volný Rolko a ten míč z malého vápna volejem napálil pod břevno - 1:0.
   Po změně stran se v 51. minutě Piták dostal do nadějné pozice po Kalivodově pasu, míč ale hlavou nasměroval jen na gólmana Podhajského. Prakticky z protiútoku mohli domácí zvýšit. Jůn běžel z pravé strany sám na branku, váhal se střelou a nakonec poslal míč ke slavistovi Hubáčkovi. Hosté se snažili tlačit do útoku, ale hradecká obrana bez problémů vše řešila už na hranici svého pokutového území. Slavii se nedařily kombinace a snaha prosadit se individuálně k úspěchu nevedla: zformovaná hradecká obrana vše řešila bez větších problémů. Domácí nepustili Slavii ani do vážnějšího závěrečného tlaku a bezpečně si pohlídali svůj postup mezi čtyři nejlepší týmy.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 7.668

Trenér: „Znovu jsme inkasovali po standardní situaci. Ačkoliv jsme se na zápas týden připravovali, nezvládli jsme ho. S přístupem některých hráčů jsme hrubě nespokojeni,” řekl asistent trenéra Miroslav Janů.

Poznámky:
(slavia.cz // ???)



1. FC Slovácko - Slavia
0 : 0

Datum: 22. dubna 2006, Městský stadion Uherské Hradiště

Utkání: 1. liga 2005/06, 26. kolo

Sestavy:
Slovácko: ? (???)
Slavia:
Vorel - Holeňák, Studík, Aračić, Hubáček - Piták  (87. Černý), L. Jarolím, Eliáš (90. Hercegfalvi), Janda  - Vlček, Fořt (76. Gaúcho)

Průběh: V úvodním utkání 26. kola první fotbalové ligy remizovali hráči Slovácka se Slavií Praha 0:0. V pouze průměrném duelu si žádný z týmů za celý zápas nedokázal vytvořit vyloženou šanci. K řadě absencí v mužstvu Slavie se přidal i obránce Dosoudil, který se zranil při dopoledním rozcvičení. I proto se v sestavě Pražanů objevili dva hráči juniorky Studík a Eliáš, který si v Uherském Hradišti odbyl ligovou premiéru. Hosté tak ve středu obrany představili zbrusu novou dvojici Studík - Aračić.
   Do první velké šance se dostali domácí: po Róthově centru vrátil míč do vápna Petržela a Lička vypálil z voleje z deseti metrů jen těsně nad břevno Vorlovy branky. Na druhé straně doskákal po rohu míč z Eliášovy nohy až před Drobisze, který situaci zachránil. Hrálo se však většinou jen mezi oběma šestnáctkami a diváci na další šance marně čekali. Až v poslední minutě poločasu Studík špatně odhlavičkoval, míč se dostal k Poláchovi, ale jeho tvrdá střela mířila těsně vedle branky.
   Po změně stran začali aktivněji domácí fotbalisté, ale do zakončení je nově složená obrana Slavie nepustila, s vysokými centrovanými míči si zase bez problémů poradil gólman Vorel. Na druhé straně v 55. minutě Fořt prodloužil přihrávku na Vlčka, který přehodil brankáře Drobisze, ale spolu s ním i břevno. Trenéři obou mužstev se snažili hru oživit změnami v sestavě, ale kýžený výsledek v podobě vítězného gólu to nepřineslo. Nejblíže k němu měl třináct minut před koncem debutant Eliáš, avšak jeho hlavička po Jarolímově centru zamířila těsně vedle tyče domácí branky.

Rozhodčí: Radek Matějek

Diváci: 5.124

Trenér: „Už tak složitá situace se sestavou se nám před utkáním zkomplikovala tím, že z ní vypadl Radek Dosoudil. Museli jsme improvizovat, Pavel Eliáš se o své premiéře dozvěděl až hodinu a půl před výkopem. Měli jsme ze zápasu obavy, Slovácko hrálo doma a bojovalo o všechno. Chtěli jsme vycházet ze zabezpečené obrany, vyrážet do brejků. Šance jsme nakonec měli dvě. Vzhledem k situaci, ve které jsme byli, musíme asi být s bodem spokojeni,” řekl ve svém hodnocení Karel Jarolím, který pochválil Pavla Eliáše i Jiřího Studíka. „Určitě mne svým výkonem nezklamali.”

Poznámky:
(slavia.cz // ???)



Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 3 (1 : 0)

Datum: 26. dubna 2006, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2005/06, 27. kolo

Sestavy:
Slavia:
Vorel - Krajčík (60.), Studík, Aračić (58.), Hubáček - Hercegfalvi, Jarolím , Eliáš (79. Kratochvíl), Janda (46. Švento) - Vlček, Fořt (62. Dosoudil )
Liberec:
Čech, Šinglár, Košťál, Zápotocký, Janů - Matula (46. Blažek), Abraham, Bílek (77.), Papoušek, Pudil (88. Ančic) - Dort (83. Hochmeister)

Branky: 16. Janda 1:0 (1. ligový gól), 53. Papoušek 1:1, 62. Zápotočný z pen. 1:2, 90. Abrahám 1:3

Průběh: Fotbalisté Slovanu Liberec zvítězili na hřišti Slavie Praha 3:1 a k jistotě mistrovského titulu jim stačí ve třech zbývajících kolech získat bod. Slavit mohou dokonce už ve čtvrtek, pokud Mladá Boleslav neporazí Spartu. Dnešní zápas na Strahově byl na více než dvacet minut přerušen, když domácí odešli do kabin na protest proti způsobu, jakým rozhodčí Jaroslav Jára zápas řídil. Trenér Karel Jarolím na pokyn slavistického vedení, z důvodu, že sudí v rozpětí tří minut vyloučil dva hráče, v 68. minutě své mužstvo za stavu 2:1 pro hosty z trávníku odvolal. Přetrvávající nejistotu a hrozbu kontumace slavisté ukončili návratem na trávník, ale v dvojnásobném oslabení se jim vyrovnat nepodařilo. Naopak Abrahám těsně před koncem výhru hostí zpečetil.
   Trenér hostí Vítězslav Lavička postavil opatrnou sestavu s pěti záložníky a jediným útočníkem Dortem. Naopak jeho protějšek Jarolím, který se musel obejít bez několika zraněných opor včetně kapitána Pitáka. Přesto domácí začali bez respektu a již v šesté minutě střela po zemi Maďara Hercegfalviho šla těsně vedle. Po čtvrthodině už domácí diváci jásali. Vlček na pravé straně doběhl dlouhý míč, přízemním centrem našel nabíhajícího Jandu a ten z voleje otevřel svým premiérovým ligovým gólem skóre zápasu. Ve 31. minutě měla Slavia velké štěstí. Jarolím při odkopu trefil Bílka a a míč skončil na tyči jen díky skvělému zákroku brankáře Vorla. Vedoucí mužstvo ligové tabulky přidalo, po centru Dorta hlavičkoval Matula, Vorel však podruhé v krátké době bravurně zachránil a vytěsnil střelu nad břevno. Hostům vyšel vstup do druhého poločasu. V 53. minutě poslal Pudil centr do šestnáctky a Papoušek hlavou vyrovnal. Pak Slavii rozzlobil rozhodčí Jára, když během deseti minut ukázal dvě žluté Aračičovi, poté po souboji Krajčíka s Blažkem odpískal penaltu a domácího obránce vyloučil. Penaltu Zápotočný s jistotou proměnil a domácí po chvíli odešli z trávníku. Co je přimělo k návratu na hřiště zatím není jasné, ale po dvaceti minutách se mohl zápas dohrát. Rozhodčí ještě stačil nesmyslně vyloučit hostujícího Bílka, čímž chtěl asi kompenzovat své předchozí „chyby” a v 90. minutě se ještě jednou změnilo i skóre. Ančič prošel do otevřené obrany a Abrahám stanovil konečné výsledek. Zápas bude mít nepochybně ještě dohru u zeleného stolu, ale na třech bodech pro Liberec se nic nezmění.

Rozhodčí: Jaroslav Jára

Diváci: 4.063

Trenér: „Někteří naši hráči nastoupili v domácím prostředí poprvé, projevila se na trochu nich nervozita, v takovém složení jsme ještě nehráli. Karel Piták nemohl nastoupit, protože měl problémy ze zápasu se Slováckem, utrpěl v něm asi i otřes mozku, u Radka Dosoudila jsme ještě nechtěli riskovat start od začátku. Přesto jsme po poločase vedli, a navíc jsme nedokázali dvě tři dobré brejkové situace dotáhnout a vyřešit ve větším klidu. Ve druhém poločase jsme soupeře nechali vyrovnat, hráč mohl velice snadno nacentrovat, Papoušek byl sám. Dál už nemá smysl se k utkání vyjadřovat, při vyloučení Krajčíka došlo nejprve k zasažení míče. V režii už to měl někdo jiný,” řekl k zápasu trenér Karel Jarolím.

Poznámky:

Fotbal šel stranou, Strahov zažil ostudu

  Tragikomedie českého fotbalu se lámala po přestávce. Nejprve odcentroval Pudil od levé postranní čáry k protilehlé tyči a Papoušek hlavou srovnal stav. Poté sudí Jára ukázal stoperu Aračičovi druhou žlutou kartu a za chvíli nařídil pokutový kop. Krajčík totiž skluzem poslal k zemi střídajícího libereckého útočníka Blažka a musel kráčet také předčasně do šatny. Zápotočný se z penalty nemýlil a vzplanuly slavistické vášně. Záhy vygradovaly k odvolání domácího týmu. Pak si to ovšem slavisté rozmysleli a duel byl dokončen. O fotbale už však nešlo mluvit. Co se dělo předtím? V šestnácté minutě liberečtí zadáci nevěnovali pozornost Hercegfalviho kolmici. Mysleli si, že míč pádící po pravém křídle doplachtí až za brankovou čáru. Domácí útočník Vlček však na to nedal a za přihrávkou zasprintoval. Udělal dobře, balon dostihl, k jeho zpětnému centru se prodral Janda a otevřel skóre. Nebylo to velké překvapení. „Slepená” červenobílá sestava měla nad ligovým lídrem navrch. Zejména v ofenzivě. Kombinovala mnohem lépe než soupeř. Hosté postrádali útočné duo Pospěch - Holenda. První pykal za vyloučení v utkání s Příbramí, druhý je zraněný. A tak kouč Lavička změnil rozestavení na 4 - 5 - 1. Jenže Dorta na špici početná druhá vlna příliš nedoplňovala. A ani nedokázala agresivním presinkem domácí přinutit k chybám ve středu hřiště, byť záložní linie modrých byla o jednoho muže početnější. Ve druhé půli se Lavička vrátil k osvědčenému modelu 4 - 4 - 2 a poměr sil na trávníku se změnil. Kopíroval to i vývoj skóre. (Deník Sport, 26. dubna 2006)
Expert: Pravidla na to nepamatují

  Co se má podle pravidel stát, pokud jedno z mužstev na protest proti rozhodování sudího odejde v průběhu zápasu ze hřiště a za nějakou chvíli jej dohraje? Těžko říct, pravidla na možnost, která nastala včera na Strahově při zápase Slavie s Libercem, nepamatují. Alespoň to tvrdí Josef Hora, člen pravidlové komise ČMFS. „S takovouhle situací pravidla jmenovitě nepočítají. Prostě to tam není. Počítá se tam jen se sankcí, kdyby něco podobného udělal jednotlivec. Ten by byl automaticky vyloučen,” připouští okénko v normách Hora. (Deník Sport, 26. dubna 2006)
Proč Slavia odvolala hráče

  Souboj u postranní čáry končí seknutím nohy Ante Aračiče. Útočník Liberce Blažek se kácí k zemi. „Ale vždyť se ho ani nedotkl,” láteří slavisté při odchodu do kabin. Rozhodčí Jára ukazuje obránci Slavie druhou žlutou. První kartu dostal Aračič ve 47. minutě po střetu s jedním z libereckých hráčů.
   Názor Sportu: Přísné vyloučení, v součtu z toho mohla být spíš jedna žlutá, a to za střet Aračiče s Blažkem, po němž byl obránce červenobílých vyloučen. Protože i kdyby se v 58. minutě Aračič protihráče nohou nedotkl, úmyslem bylo zasáhnout soupeře. První karta byla sporná.
   60. PENALTA A VYLOUČENÍ KRAJČÍKA
   Blažek kvapí do šestnáctky soupeře, podstupuje souboj s obráncem Krajčíkem. Obránce Slavie volí skluz, kterým zasahuje útočícího hráče. Je z toho penalta a následné vyloučení slavistického hráče. „Byl to pouze údajný faul, na videu, které už jsem viděl, je jasné, že jsem ho nezasáhl,” bránil se Matej Krajčík. „Jsem rád, že se český fotbal očistil od korupce,” dodal ironicky.
   Názor Sportu: Jasná penalta! Krajčík se plete, Blažka srazil a znemožnil mu akci dohrát. Otázkou je, zda mu za tento zákrok měla být udělena ihned červená karta. Faul to nebyl nijak zákeřný, Krajčík nešel soupeři po nohách, navíc nemusel být posledním hráčem, protože k brance dobíhal i Eliáš. (Deník Sport, 26. dubna 2006)
Kdo za to může?

  Závěr ligového jara bez skandálu? To v Česku prostě nejde. Jeden ročník zakončí kauza Hunal, další chuligán Ritchie, pak zase policie zatkne na benzínce manažera Synotu Hastíka. A letos Slavia odešla ze hřiště. Po derby slavisté křičeli: Zaříznul nás Šedivý. Teď cítí křivdu po výkonu sudího Járy. Ponechme teď stranou, jestli arbitři skutečně chybovali. Zamysleme se, proč je atmosféra tak výbušná.
   Ať by Jára odpískal veledůležitý duel jakkoli, skandál by visel ve vzduchu. Proč? Protože policie zajela do českého fotbalového brajglu a odposlechy, které se dostaly na světlo boží, odhalily, jak se v Gambrinus lize chodívá štěstíčku naproti.
   Národ se dozvěděl i to, že si u Šedivého Horník objednával karty a kdovíproč se s ním scházel ve Štěrboholích, s Járou zase v McDonaldu, sotva sudí přiletěl z ciziny. Policie ani svaz to nešetřily, Šedivý i Jára zůstali na listinách.
   Slavia evidentně verdiktům těchto pánů příliš nevěří. A sama zaměstnává exrozhodčího Pučka, nepravomocně odsouzeného za korupci. Prostě liga za všechny peníze! (Deník Sport, 26. dubna 2006)

Další články:

Košťál: Slavia, beránci nešťastní (Deník Sport, 28. dubna 2006)
Tobiáš Jarolíma dobře chápe (Deník Sport, 28. dubna 2006)
Galerie osob, které vytvářejí atmosféru nedůvěry (Deník Sport, 28. dubna 2006)
Napálí jim Károlyi miliony? (Deník Sport, 28. dubna 2006)
Jarolím: Tady je možné všechno (Deník Sport, 29. dubna 2006)
To je žert? ptal se nejprve (Deník Sport, 29. dubna 2006)
Slavia: Košťále, odstup! (Deník Sport, 29. dubna 2006)

(slavia.cz // Deník Sport // www.csfotbal.cz)



FK Chmel Blšany - Slavia
1 : 3 (0 : 0)

Datum: 30. dubna 2006, Blšany

Utkání: 1. liga 2005/06, 28. kolo

Sestavy:
Blšany:
Slavík - Broschinský (80. Volek), Müller , Šourek, Michal - Brunclík, Vorel, Devátý (82. Zeher), Trapp , Šindelář - Polodna
Slavia:
Vorel - Kratochvíl (82. Studík), Holeňák, Aračić , Hubáček  - Piták (67. Kalivoda), L. Jarolím, Eliáš (46. Janda ), Švento - Vlček, Gaúcho

Branky: 50. Piták z pen. 0:1, 56. Šindelář 1:1, 77. Vlček 1:2, 83. Vlček 1:3

Průběh: Až dvěma góly v závěru získali fotbalisté Slavie Praha ve 28. kole první ligy tři body na hřišti Chmelu Blšan za výhru 3:1. Hosté si tak uchovali naději na druhé místo v soutěži zaručující start v předkole Ligy mistrů, naopak prohra pro Blšany prakticky znamená po osmiletém působení mezi českou elitou sestup.   Slavia sice nastoupila již s kapitánem Pitákem a Šventem, ale stále bez řady zraněných či distancovaných hráčů základní sestavy. V úvodu se hrál nezáživný fotbal mezi oběma šestnáctkami a brankáři byli téměř bez práce. Překvapivě dříve se začali prosazovat domácí. V 18. minutě Brunclík pohotově napřáhl z dvaceti metrů, ale střela mířila těsně vedle. Vzápětí Polodna unikl po pravé straně a po přetaženém centru až na druhou stranu na nabíhajícího Šindeláře jeho křížná rána rovněž nenašla cíl. Slavia marně hledala recept na překonání domácí obrany. Vysoké centry sbírali obránci, kombinace byla nepřesná. Naopak ve 37. minutě měl po dalším průniku Polodny gól na kopačce Trapp, ale slavistický brankář Vorel skvělým zákrokem vyškrábl míč na rohový kop. V závěru poločasu ještě vyzkoušel Vorla střelou z hranice vápna Trapp, ale neuspěl.
   Vstup do druhého poločasu vyšel hostům. Nejdříve Gaúcho prosvištěl vzduchem, ale na centr Jarolíma nedosáhl. V 50. minutě šel Brazilec důrazně za míčem, brankář Slavík mu pádem pod nohy šanci zmařil, ale rozhodčí posoudil situaci jako faul. Piták penaltu s jistotou proměnil, když míč poslal na druhou stranu, než šel Slavík, ale z vedení se hosté dlouho neradovali. Devátý pálil ještě v dobré pozici vedle, ale v 56. minutě nechali Pražané trestuhodně zcela volného Šindeláře a ten přesnou střelou nedal Vorlovi šanci. Domácí byli i nadále aktivnější, ale blíže ke druhému gólu měla Slavia. Švento se prodral přes dva obránce, střídající Kalivoda však šancí pohrdl, napálil míč vedle a málem přišel trest na druhé straně. Vorel neudržel lehký míč, Gaúchovi skončil balon na ruce a na světě byla druhá penalta. Proti Šindelářovi však Vorel svou chybu odčinil a střelu domácího záložníka chytil. Štěstí se nakonec přiklonilo na stranu Slavie. Třináct minut před koncem se řítila dvojice Švento - Vlček na jediného domácího beka Šourka a situaci vyřešila dobře. Švento přihrál v pravou chvíli Vlčkovi a ten podél vybíhajícího Slavíka poslal míč do sítě. Vlček v 83. minutě po přihrávce Kalivody opakovanou střelou pojistil hostům tři body. Domácí tým už takřka nadobro ztratil naděje na udržení, a to i přesto, že podle trenéra Michala Bílka mužstvo předvedlo za dlouhou dobu nejlepší výkon, byť mužstvo nevydrželo s nasazením po celých devadesát minut. V závěru už byl jeho tým nucen otevřít hru a hosté měli ještě další šance. Posledních patnáct minut bylo podle něj už jen čekáním na konec zápasu.

Rozhodčí: Drahoslav Handlíř

Diváci: 2.300

Trenér: „Nebyl jsem spokojen především s hrou v první půli,” zahájil svůj komentář kouč Karel Jarolím. „Nehráli jsme kombinačně, většina míčů šla vzduchem, Gaúcho plno soubojů sice vyhrál, ale nic jsme z toho nevytěžili. Byli jsme nervózní a pouštěli domácí do šancí,” pokračoval trenér. „Ve druhém poločase jsme byli důraznější a využili prostory po stranách. Gól ale spíš nakopl Blšany, měli jsme tam hluchou pasáž a koledovali si o vyrovnání, což se stalo. Navíc jsme darovali po naší chybě soupeři penaltu. Kdyby ji proměnil, nevím, zda bychom dokázali reagovat,” uzavřel Jarolím.

Poznámky:
(slavia.cz // www.csfotbal.cz // ???)



Slavia - 1. FC Brno
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 6. května 2006, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2005/06, 25. kolo

Sestavy:
Slavia:
Vorel - Krajčík, Holeňák, Aračič, Hubáček - Piták (84. Fořt), L. Jarolím, Janda, Švento - Vlček (70. Kalivoda ), Gaúcho (90. Hercegfalvi)
Brno:
Lejsal - Houšť , Trousil , Horejš, Siegl - Chlup, Pavlík, Černý (52. Večeřa), Střeštík (57. Besta) - Vrána, Švancara (70. Zelenka)

Branky: 13. Vlček 1:0, 28. Piták 2:0, 75. Gaúcho 3:0, 76. Vrána 3:1

Průběh: V dohrávaném zápase 25. kola první fotbalové ligy zvítězila Slavia Praha nad týmem FC Brno 3:1 a posunula se v tabulce na druhé místo. Před Mladou Boleslaví a Teplicemi je však pražský celek jen pouze zásluhou lepšího skóre.
   Domácí trenér Karel Jarolím postrádal ze zraněných hráčů již jen Suchého se Švecem. Slavia se do soupeře pustila s vervou a už v desáté minutě byl Švento ve výborné pozici, ale trefil jen jednoho z obránců. Krátce nato brněnští zadáci zachránili před Pitákem po centru Vlčka situaci až na brankové čáře. Ve 13. minutě už ale domácí vedli. Švento si na prsou zpracoval míč, ale přenechal jej Vlčkovi, který nekompromisně prostřelil Lejsala a dal svůj osmý gól v sezoně. Slavia velmi dobře kombinovala a hrou na jeden dotek dělala z Brňanů statisty. Janda však mířil vysoko nad a aktivní Švento opět narazil na dobře postaveného obránce Pavlíka. Ale ještě před uplynutím půlhodiny hry přece jen padl druhý gól. Hubáček při trestném kopu přeběhl míč a Piták technickou střelou obstřelil zeď. Desátou trefou v ligovém ročníku se ve střelecké tabulce dotáhl na Ivanu ze Slovácka. Hosté zahrozili až ve 33. minutě. Po rohu neudržel brankář Vorel míč, ale před Švancarou stačil zachránit Aračič. Mezi diváky to pak jen zašumělo po střele Hubáčka ze třiceti metrů, ta však těsně minula pravou brněnskou tyč. Do kabin mohli jít domácí ještě spokojenější, když Vlček s Pitákem připravili hezkou kombinací stoprocentní šanci pro Gaúcha, ten však napálil míč vysoko nad.
   Brněnský kouč Mazura udělal v průběhu druhého poločasu tři změny v sestavě a hře jeho týmu to pomohlo. Brňané hráli podstatně důrazněji a domácí se už tak často nedostávali do šancí a ke střelbě. Až čtvrt hodiny před koncem Šventův centr prodloužil Piták a Gaúcho hlavou přehodil Lejsala. O minutu později se přece jen dočkali i hosté, když Vrána hlavou z bezprostřední blízkosti snížil.

Rozhodčí: Michal Paták

Diváci: 2.240

Trenér: „I když mne trochu mrzí obdržená branka, jsem s výsledkem i výkonem spokojený. Hlavně v prvním poločase jsme hráli s chutí, v pohybu, bylo vidět, že nás fotbal baví. Je možná škoda, že jsme nepřidali další branky. V druhé půli tempo trochu opadlo, i přesto jsme měli dobré příležitosti. Dotáhli jsme se na Boleslav i Teplice, dostaneme je pod tlak a uvidíme, jak dopadnou zbývající kola,” zhodnotil střetnutí trenér Karel Jarolím.

Poznámky:
(slavia.cz // www.csfotbal.cz / ???)



Slavia - FC Baník Ostrava
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 10. května 2006, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2005/06, 29. kolo

Sestavy:
Slavia:
Vorel - Krajčík, Holeňák, Aračič, Hubáček - Piták, L. Jarolím (75. Hrdlička), Janda, Švento - Vlček (69. Fořt), Gaúcho (77. Hercegfalvi)
Ostrava:
Raška - Hoffmann, Klimpl, Besta, Čoupek - Varadi (75. Magera), Bystroň, Lukeš (64. Staněk), Rajtoral - Žůrek (64. Tomašák ), Střihavka

Branky: 16. Gaúcho 1:0, 45. Švento 2:0, 63. Gaúcho 3:0, 89. Fořt 4:0

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha zůstali ve hře o druhé místo ligové tabulky, a tím i o účast v předkole Ligy mistrů. V předposledním kole nejvyšší soutěže si hladce 4:0 poradili s Baníkem Ostrava, když dvě branky vstřelil Brazilec Gaúcho a po jedné přidali Švento a Fořt. V tabulce je Slavia momentálně druhá o skóre před Mladou Boleslaví, se Středočechy má ale horší bilanci ze vzájemných zápasů. Domácí kouč Karel Jarolím poslal na strahovský trávník vítěznou sestavu ze souboje s Brnem a jeho tým se do soupeře od začátku pustil s vervou. V 11. minutě centr Šventa našel hlavu Gaúcha, míč šel však těsně vedle tyče. Za pět minut ale Brazilec již uspěl - Vlček posunul míč k Pitákovi a do jeho rány se Gaúcho ještě stihl položit. Domácí měli míč většinou pod svou kontrolou, ale ve 23. minutě měli štěstí, když brankář Vorel neudržel centrovaný míč a Rajtoral bez přípravy napálil míč do tyče. Ještě před přestávkou však diváci zajásali podruhé. Minutu před odchodem do kabin po krásné akci na jeden dotek a Vlčkově přihrávce se sám před gólmanem Ostravy zjevil Švento a tvrdou ranou Rašku prostřelil.
   Po přestávce byli domácí nadále aktivnější, hráli pohledný kombinační fotbal na jeden dotek, zatímco soupeř působil odevzdaně. V 50. minutě po skvělé přihrávce Pitáka zaváhal na moment Švento a ostravský brankář mu stačil zmenšit úhel a střelu chytil. Potřetí se domácí prosadili po hodině hry. Po další pěkné akci Šventa s Vlčkem zakončil podruhé v zápase Gaúcho. Slavia jasně dominovala a obrana hostů nevěděla, kam dříve skočit, a po centru Vlčka dezorientovaný Hoffmann jen těsně minul hlavou vlastní branku. Slavia i nadále útočila a v předposlední minutě se probíjel obranou soupeře Piták, jehož střelu hosté srazili na roh. Po něm se slavističtí náhradníci postarali o tečku za výsledkem, Hrdlička jej rozehrál a Fořt dal čtvrtý gól.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 3.727

Trenér: Z domácího kouče Karla Jarolíma vyzařovala spokojenost, a to nejen s výsledkem. „Myslím, že i předvedená hra byla hodně podobná té, s níž jsme zdolali Brno. Soupeře jsme, myslím, jasně přehráli, měli navíc i řadu další nebezpečných situací a kluci hráli s velkou chutí,” řekl Jarolím. Pochvaloval si především, že jeho svěřenci dobře kombinovali a předvedenou hrou pobavili diváky. „Nyní je pro nás důležité dohrát soutěž výhrou v Jihlavě. Uvidíme, co řekne poslední kolo, nezáleží to jen na nás. V mužstvu však cítím optimismus,” pokračoval Jarolím, kterého velmi potěšil výkon střelce dvou branek Gaúcha. „Je nyní ve velmi dobré formě, hraje pro mužstvo a dokáže se prosadit v koncovce,” dodal Jarolím.

Poznámky:
1. Liberec2941 : 1959
2. Slavia2953 : 3451
3. M. Boleslav2947 : 3451
4. Teplice2934 : 2149
5. Sparta2942 : 3645
(slavia.cz // www.csfotbal.cz // ???)



FC Vysočina Jihlava - Slavia
0 : 3 (0 : 0)

Datum: 13. května 2006, Jihlava

Utkání: 1. liga 2005/06, 30. kolo

Sestavy:
Jihlava:
Tulis - Veselý , (69. Malínek), Šourek, Kadlec, Kopic - Svoboda, Zúbek, Vladyka (53. Pacholík), Lovětínský - Perniš, Peška (77. Vácha)
Slavia:
Kozáčik - Krajčík, Holeňák , Aračič, Hubáček - Piták, L. Jarolím, Janda (76. Hrdlička), Švento - Gaúcho (87. Kalivoda), Vlček (70. Fořt)

Branky: 60. Gaúcho 0:1, 68. Vlček 0:2, 69. Vlček 0:3

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie v dnešním utkání 30. kola první ligy vyhráli 3:0 v Jihlavě, kterou porážka odsoudila k sestupu do druhé ligy, protože dosud předposlední Plzeň zvítězila na hřišti Sparty. Jihlava tak po roce nejvyšší soutěž opouští. Slavisté navzdory výhře nedosáhli na vysněné druhé místo. Mladá Boleslav totiž v závěru strhla na svoji stranu výhru na hřišti mistrovského Liberce a zahraje si ve druhém předkole Ligy mistrů. Vítězství Slavie zařídil dvěma přesnými trefami Vlček, jednu branku zaznamenal Gaúcho.
   Utkání mimořádného významu pro oba celky od začátku připomínalo opatrnou taktickou bitvu, v níž se dlouhé minuty sváděly urputné souboje ve středu pole daleko od obou branek. Jihlavské fandy ve čtvrté minutě navnadil přízemní střelou Lovětínský, ale s jeho pokusem si nadvakrát poradil Kozáčik, který na jaře v lize dostal poprvé přednost před bývalým gólmanem Vysočiny Vorlem. Slavisté hrozili hlavně útoky po levé straně, které vedl aktivní Švento, ale do první vážné šance se dostali až pět minut před poločasem. Jihlavský brankář Tulis, který nahradil v minulém kole vyloučeného Rzeszota, špatně vyběhl proti Vlčkovi, ale jeho střela těsně minula branku. Ve druhé minutě nastavení úvodního dějství se blýskalo na druhé straně. Po rohu Vladyky prodloužil míč vysoký Perniš a hlavičku Lovětínského podle domácích hráčů zastavil před brankovou čárou rukou slavistický bek Krajčík. Jihlavští fotbalisté dobře věděli o plzeňském vedení na Spartě, což pro ně znamenalo jediné: vsadit vše na útočnou kartu a jít za vítězstvím, které by jim zaručilo setrvání v první lize. Z jihlavského náporu se ale neujal nadějný volej Svobody, průnik Pešky ani trestný kop Kadlece z hranice pokutového území. Slavia soupeře za bídnou koncovku potrestala vzápětí. Rychlý kontr na pravé straně zakončil Vlček precizním centrem na Gaúcha, gólman Tulis při vyběhnutí zaváhal a brazilský útočník lehce doklepl míč do prázdné branky. Trefil se tak ve třetím utkání po sobě. Vysočina vsadila na zoufalý nápor, ale při křečovité snaze o zvrácení výsledku odkrývala až příliš mnoho prostoru v obraně. V 68. minutě Gaúcho vybídl k úniku Vlčka a ten svou akci s přehledem zakončil střelou podél brankáře. O minutu později pro změnu unikl na levé straně Švento a po jeho další bezchybné přihrávce měl Vlček před opuštěnou brankou znovu jednoduchou úlohu. Třetím gólem definitivně zpečetil jihlavský osud v nejvyšší soutěži. Fanoušky Slavie vzápětí rozradostnila zpráva o vyrovnání Liberce v duelu s Mladou Boleslaví, s níž Slavia na dálku bojovala o druhé místo. V úplném závěru ale v táboře Pražanů nastal smutek, když na Vysočinu dolétla zvěst o vítězné mladoboleslavské brance na konci utkání.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 2.500

Trenér: Slavisté sice v Jihlavě přesvědčivě zvítězili, ale ani oni nejásali. Výhra 3:0 jim zajistila „pouze” třetí místo a start v předkole Poháru UEFA. „Chtěli jsme jít jednoznačně za vítězstvím, ale samozřejmě jsme vnímali stav na ostatních stadionech. Vyhráli jsme sice, ale teď z toho mám smíšené pocity,” řekl Jarolím s vědomím toho, že Mladá Boleslav v závěru strhla na svoji stranu vítězství v Liberci.
   „Mně to taky nepřekvapilo, stejně jako Karla Večeřu výhra Plzně na Spartě. Jenom se potvrdilo, že to tady pořád jede ve stejných kolejích. Je zvláštní, že najednou dva hostující týmy kopou venku během jednoho utkání dvě penalty,” podotkl Jarolím.
   „Potěšil mě výsledek i naše hra ve druhém poločase. Uklidnil nás hlavně vedoucí gól, pak jsme přidali další a měli jsme už zápas pod kontrolou,” dodal závěrem Karel Jarolím.

Poznámky: Slavia zakončila sezónu na 2. místě (konečná tabulka), se statistikou: 30 utkání, 15 vítězství, 9 remíz, 6 porážek, skóre 56:34.
  Za Slavii nasoupilo v sezóně 2005/06 celkem 33 hráčů:
JménoUtkáníOdehrané minutyVstřelené brankyČervené kartyŽluté
karty
Adauto Evandro225000
Aračič Ante9746012
Černoch Martin317000
Černý Milan6198000
Dosoudil Radek8640014
Eliáš Pavel3214000
Fořt Pavel221225711
Gaúcho10637500
Gedeon Patrik5382002
Hercegfalvi Zoltán9173000
Holeňák Miroslav171471215
Hrdlička Tomáš171076404
Hubáček David191523002
Janda Petr13824103
Jarolím Lukáš292582403
Kalivoda David11408201
Kováč Ivan4250000
Kozáčik Matúš161403013
Krajčík Matej242022318
Kratochvíl Karel11398002
Latka Martin131080003
Pešír Tomáš15596002
Piták Karel2520861016
Studík Jiří4193000
Suchý Marek211829014
Šeliga Aleksander2125000
Švec Michal10589001
Švento Dušan231890501
Victorino Cesareo4160001
Vlček Stanislav3022661003
Vorel Michal131170001
Zábojník Petr10625001
Zbončák Martin9694012
(slavia.cz // www.csfotbal.cz // ???)



Slavia - FK Viktoria Žižkov
3 : 2 (2 : 0)

Datum: 28. června 2006, Praha, Stadión Přátelství

Utkání: přátelské

Sestavy:
Slavia:
Diviš - Krajčík, Studík, Nachtman, Hubáček - Janda (46. Vlček), Kalivoda (78. Jarolím), Hrdlička, Švento - Fořt (46. Jarolímek), Táborský (46. Nečas)
Žižkov:
Labant, Procházka (???)

Branky: 26. Táborský 1:0, 37. Táborský 2:0, 63. Nečas 3:0, 71. Procházka z pen. 3:1, 82. Labant 3:2

Průběh: Z patnácti hráčů, kteří dnes za Slavii hráli, bylo hned deset odchovanců, po několika letech se do áčka vrátil Lukáš Nachtman. Svou úspěšnou střeleckou šňůru z jara na hostování v Českých Budějovicích prodloužil Ivo Táborský, když se dvakrát gólově prosadil. V branku proměnil svůj první start za A-tým i osmnáctiletý Radim Nečas.
   Slavisté byli na začátku utkaní aktivnějším týmem a většinu útoku vedli po stranách a následných centrech. Gólově se však prosadili až v 26. minutě, kdy přesný centr Jandy zúročil ve svůj první gól Táborský. Druhý gól na sebe nedal dlouho čekat a v 37. minutě po kolmici Hubáčka a přesném centru centru Šventa opět Táborský zvýšil na 2:0. Do poločasu se už nic závažného nestalo a tak Slavia vedla po prvním poločase o dvě branky.
   Do druhé půle trenér Jarolím poslal na hřiště Jarolíma, Nečase a Vlčka a ze hřiště stáhl Táborského, Fořta a Jandu. Zato trenér hostí poslal na druhy poločas kompletní novou jedenáctku hráčů. Po přestávce hráči Žižkova vyrovnali hru, ale gólově se prosadila Slavia a to nováček ve slavistickém áčku Nečas, který pohotově skóroval po střele Hrdličky. Vedení Slavie o 3 branky však nevydrželo dlouho, jen do 70 minuty, kdy fauloval Krajčík ve vápně Procházku a kopala se penalta, kterou sám Procházka proměnil. Na hráčích Slavie už byla vidět únava z náročného programu, Slavia se dostala pod tlak, který vyústil v 83. minutě ve druhý gól hostí: po rohu na zadní tyči poslal míč do brány Labant. Poté tlak Žižkova pokračoval, ale slavisté už stav 3:2 udrželi.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: ? (???)

Trenér: „Potýkáme se trochu s marodkou, někteří hráči museli odehrát celý zápas, byl bych raději, kdybych mohl sestavu víc prostřídat,” řekl oficiálnmu webu Slavie kouč Karel Jarolím. „Do jisté doby utkání jsem byl s výkonem spokojený, první poločas byl z naší strany kvalitnější. Po změnách v druhé půli se promítla na našem výkonu únava. Přesto mne mrzí inkasované branky, ta první byla nepochopitelná chyba Mateje Krajčíka, druhá padla po standardní situaci, kterou jsme neubránili.”

Poznámky:
(slavia.cz // ???)

Slavia - SK Dynamo České Budějovice
0 : 0, na penalty 4 : 5

Datum: 01. 07. 2006, Nová Včelnice

Druh zápasu: Turnaj v Nové Včelnici, kvalifikace, hráno na 2x 35 minut

Sestava: 1. poločas: Kozáčik - Krajčík, Studík, Nachtman, Hubáček - Janda, Kalivoda, Hrdlička, Švento - Krol, Táborský; 2.poločas: Kozáčik - Krajčík, Studík, Nachtman, Hubáček - Michálek, Hrdlička, Janda, Nečas - Hercegfalvi, Fořt.

Branky: Penaltový rozstřel: Slavia: Fořt, Hrdlička, Nečas, Hercegfalvi proměnili, Hubáček mířil nad, České Budějovice: Faldyna, Adamec, Kladrubský, Volešák, Gruber (všichni proměnili)

Průběh: Oba týmy vstoupily do utkání velmi vlažně a první čtvrthodina hry příliš zajímavé podívané nepřinesla. Trenér Dynama František Cipro poslal do utkání všechny čtyři nováčky a ani jeden z nich rozhodně nezklamal. Především mladíček Jiří Jeslínek na hrotu předvedl výborný tah na bránu.
  První vážnější šance zápasu se zrodila až v 18. minutě, když si na kolmou přihrávku středem hřiště naběhl dnes již slavista Ivo Táborský, jehož tečovaná střela skončila těsně mimo. Následný Kalidovův rohový kop odvrátil Pivoňka. O dvě minuty později se do vápna probíjel opět Kalivoda, i tentokrát byl ale Roman Pivoňka na svém místě a v krátké době odrazil míč na druhý rohový kop. V 21. minutě se zrodila největší šance prvního poločasu, když se až na dostřel Křížkovy brány dostal Nachtman, jehož gólovou střelu skvěle budějovický gólman vyrazil. První poločas patřil slavistům, o čemž přesvědčila dvojice Hubáček se Šventem. Po půlhodině hry střílel pěkně z dvaceti metrů Nachtman, i tentokrát byl Křížek připraven a konečky prstů vyrazil na třetí roh Slavie. O minutu později kopala Slavia čtvrtý roh, avšak obrana Dynama ani v jednom případě nezaváhala. Dvě minuty před koncem poločasu Jihočechům hodně zatrnulo, když střílející obránce poslal míč míč z pětatřiceti metrů do břevna Křížkovy brány.
  Do druhého poločasu nastoupili Jihočeši s minimem změn. V sestavě se objevili pouze Adam s Hrbáčem, kteří nahradili Pivoňku a Jeslínka. Pro Jiřího Hrbáče skončil turnaj ale již po třech minutách hry, kdy musel být kvůli zraněnému kotníku vystřídán. Na hřiště se tak dostal Gruber, který byl na hřišti hodně znát. V 51. minutě poslal Adam dlouhý pas na Grubera, ten se u rohového praporku uvolnil, avšak jeho následný centr schoval do rukavic Kozáčik. Hra se ve druhé části hry vyrovnala a i Dynamo se několikrát dostalo k blízkosti slavistické brány. V 58. minutě opět Gruber unikl po pravé straně, avšak i jeho následný centr skončil v rukavicích slavistického gólmana. V 65. minutě to zkoušel z dvaceti metrů Krajčík, jeho přízemní střela ale skončila metr vedle levé tyče. V samém závěru zápasu odcentroval opět z pravé strany Gruber, odražený míč se dostal k nabíhajícímu Adamovi, jehož přízemní střela z dobré pozice ale mezi tři tyče nesměřovala.
  Na řadu tak přišly pokutové kopy. Oba týmy začaly dobře a rozhodnutí přišlo až v páté sérii, když bránu vysoko přestřelil slavista Hubáček. Rozhodnutí tak měl na kopačce Gruber, který se střelou doprostřed brány nemýlil.
  O postupu do finále turnaje rozhodl penaltový rozstřel. Fořt, Hrdlička, Nečas, Hercegfalvi proměnili, Hubáček mířil nad. Slavia tak prohrála na penalty 4:5 v bojovném zápase, ve kterém měla po celou dobu více než mírnou převahu, kterou však nedokázala proměnit v branku...

Rozhodčí: Krčín

Trenér: „Turnaj je především zpestřením současné fáze fyzické přípravy, přesto je škoda, že se nám nepodařilo využít šance, které jsme si vytvořili," řekl po utkání trenér Karel Jarolím.


Slavia - SK Kladno
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 01. 07. 2006, Nová Včelnice, hráno na 2x 35 minut

Druh zápasu: Turnaj v Nové Včelnici, o 3. místo, hráno na 2x35 minut

Sestava: 1. poločas: Diviš - Krajčík, Nachtman, Studík, Hubáček - Michálek, Jarolím, Hrdlička, Švento - Vlček, Fořt; 2.poločas: Diviš - Krajčík, Nachtman, Studík - Nečas, Jarolím, Kalivoda, Janda - Jarolímek, Táborský, Vlček

Branky: 6. Michal 0:1, 39. Galbavý 0:2, 69. Kalivoda z pen. 1:2

Průběh: V souboji o třetí místo slavisté dotahovali dvoubrankový náskok soupeře, kterému vyšly dva protiútoky. Červenobílí hráli se stejným složením obrany druhý zápas v řadě, v druhém poločase navíc jen na tři obránce. Nadějné možnosti měli Kalivoda a Lukáš Jarolím, snížit se podařilo však až minutu před koncem z penalty Kalivodovi, pokutový kop vybojoval Vlček.

Rozhodčí: Krčín

Trenér: „Celý turnaj odtáhli čtyři obránci, přál bych si vyhrát každý zápas, ale dnes se na nás projevila únava z náročné dvoufázové přípravy,” řekl po turnaji trenér Karel Jarolím. „V příštím týdnu nás čeká turnaj v Čelákovicích, nadále budeme trénovat dvoufázově,” doplnil trenér.

Poznámky: Ostatní zápasy turnaje:
 SK Sigma Olomouc - SK Kladno 3:1 (1:1) - druhý kvalifikační souboj
 SK České Budějovice - SK Sigma Olomouc 1:1 (1:0), na penalty 2:4 - finále

Konečná tabulka turnaje:

1.  Sigma Olomouc
2.  SK České Budějovice
3.  SK Kladno
4.  Slavia Praha


Slavia - SK Union Čelákovice
8 : 0 (5 : 0)

Datum: 05. 07. 2006, Čelákovice, hráno na 2x 35 minut

Druh zápasu: O pohár starosty města Čelákovic, kvalifikace

Sestava: 1. poločas: Slavík – Krajčík, Studík, Nachtman, Hubáček – Nečas, Hrdlička, Kalivoda, Táborský – Hercegfalvi, Jarolímek (20. Fořt); 2. poločas: Slavík – J. Vorel, Studík, Nachtman, Hubáček – Nečas, Hrdlička, Kalivoda, Švento – Hercegfalvi (53. Michálek), Fořt

Branky: 6. Hercegfalvi 1:0, 8. Nachtman 2:0, 15. Táborský 3:0, 22. Hercegfalvi 4:0, 28. Fořt 5:0, 45. Fořt 6:0, 60. Fořt 7:0, 65. Hrdlička 8:0

Průběh: V prvním poločase svižného utkání diváci branku neviděli, přestože se hrál útočný fotbal. První střelu vyslal na Špita v páté minutě Kalivoda, branku přestřelil. V osmé minutě pálil Lafata, jeho křižná střela skončila těsně vedle. V další šanci byl Táborský, na oblouček do vápna od Kalivody ale nedosáhl. Slavii dvakrát podržel brankář Kozáčik, který zlikvidoval i největší šanci prvního poločasu: nádherně vyboxoval hlavičku Smíška z malého vápna po rohu Jindriška.
  V druhém poločase se Slavia ujala vedení, Pavel Fořt krásně uvolnil Stanislava Vlčka, který si zaběhl za obranu a nádherným obloučkem přehodil gólmana Špita. Pozorná obrana Slavie vyrovnání nepřipustila, Jablonec se nemohl dostat do zakončení z vápna, proto se o střelu z dálky pokusil v 63. minutě Kiša, míč přesvištěl břevno Kozáčikovy branky.

Trenér: Trenér Karel Jarolím vysoké vítězství nepřeceňoval. „Jsem rád, že jsme si aspoň zastříleli, na minulém turnaji jsme dali góly jen z penalty, na to to bylo dobré. Jinak jsme těžko mohli něco zkoušet po taktické stránce, protože soupeř byl z kategorie slabších. Ale kluci hráli v pohodě, jsem spokojený.” Tým stále trápí zranění, zejména obranců Ante Aračiče, Martina Latky a Radka Dosoudila. „Aračič má ještě týden antibiotika, Latka by se měl plně do zapasů zapojit příští týden. Dosoudil byl ještě na nějakých vyšetřeních, ale už s námi trénoval, snad příští týden už bude moct hrát, to samé Kratochvíl,” objasnil situaci marodů Jarolím.


Slavia - FK Jablonec ´97
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 05. 07. 2006, Čelákovice, hráno na 2x 35 minut

Druh zápasu: O pohár starosty města Čelákovic, finále

Sestava: 1. poločas: Kozáčik - Krajčík, Vorel, Nachtman, Hubáček - Michálek, Jarolím, Kalivoda, Švento - Vlček, Táborský; 2.poločas: Kozáčik - Krajčík, Studík, Nachtman, Vorel - Michálek (54. Hercegfalvi), Jarolím, Hrdlička, Nečas - Vlček, Fořt

Branky: 50. Vlček 1:0

Průběh: Finálový duel přinesl svižný fotbal, ve slavistickém dresu se objevil už i Tomáš Michálek, někdejší exjablonecký střelec vracející se z tureckého angažmá. Už v sedmé minutě běžel sám na slavistického gólmana Lafata, křížnou střelu však namířil vedle. Z následné akce si se slabým zakončením Klapky poradil brankář Kozáčik. Blízko gólu byl tým slavistů také v 25. minutě, Kišův centr hlavičkoval Lafata jen těsně vedle tyče. Největší jablonecká šance se zrodila hned v zápětí, skvěle hlavičkoval Smíšek a Kozáčik senzačním reflexivním zákrokem uhájil čisté konto. V 45. minutě se před Špita poprvé dostal Vlček, jabloneckého gólmana ale napoprvé nepřekonal. O pět minut později dostal Vlček přesný pas za obranu a tentokrát bez problémů přehodil vybíhajícího Špita. Jablonec se pokoušel o vyrovnání, Smíšek však po pěkné akci hlavičkoval těsně nad a Jindříškova rána skončila taktéž těsně nad brankou.

Trenér: Slavia poprvé tradiční turnaj v Čelákovicích vyhrála. „Výhra na turnaji mne potěšila, přestože ve finále bylo na naší hře spousta nepřesností a kazů na kráse, v této fázi přípravy je to normální, je co zlepšovat,” prohlásil kouč červenobílých Karel Jarolím. Klub nadále jedná o dalším angažmá Brazilce Gaúcha, naopak Slavia asi nebude reflektovat na služby Poláka Króla, který za ni nastoupil v Nové Včelnici. „Bylo by to příliš komplikované,” vysvětlil kouč.

Poznámky: Ostatní zápasy turnaje:
 FK Jablonec ´97 - FK SIAD Most 3:1 (0:2) - druhý kvalifikační souboj
 SK Union Čelákovice - FK SIAD Most 0:6 (0:1) - finále

Konečná tabulka turnaje:

1.  Slavia Praha
2.  FK Jablonec ´97
3.  FK SIAD Most
4.  SK Union Čelákovice


SK Kladno - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 08. 07. 2006, Slaný

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik (46. Diviš) - Krajčík, Studík, Nachtman, Hubáček - Michálek (46. Nečas), L. Jarolím (46. Janda), Hrdlička (46. Kalivoda), Švento (62. Švec) - Vlček (46. Hercegfalvi), Fořt (46. Táborský)

Branky: 34. Michálek 0:1, 42. Michal 1:1, 85. Nečas 1:2

Průběh: První část utkání bylo ve znamení Slavie, hra na jeden dotek, neustálé nabízení, velká aktivita. Jenže z toho červenobílí paradoxně přes několik slibných šancí nedokázali vytěžit branku. V koncovce byli málo důrazní, což je asi jejich věčný problém. Hra se pak vyrovnala a několikrát zahrozilo i Kladno, ale pak slavisté po jednom přečíslení vstřelili první branku. Hrdlička skvěle mezi obranu vyslal Vlčka, ten si ve vápně počkal a zpětnou přihrávkou na velké vápno dal Michálkovi, který se střelou z první nemýlil. Jenže díky několika chybám dokázal soupeř Michalem vyrovnat.
  Ve druhém poločas dostali příležitost mladí hráči, kteří se rvou o svou příležitost v prvním týmu. Obranné řady musely zůstat beze změny, protože ostatní stále nejsou zdravotně v pořádku. A opět jako v prvním poločase, se slavisté na svého soupeře vrhli a vytvořili si několik slibných šancí, hodně aktivní byl Táborský a o tvoření se staral Kalivoda, i když byl často sobecký a nepřihrával. Po čtvrt hodině hra opět ztratila na kvalitě, ale týmy se snažily dál bojovat. V závěru nakonec Nečas vstřelil vítěznou branku. Nejdříve přihrál do pravé strany Hercegfalvimu, ten mu míč ve vápně vrátil a mladý záložník se střelou k tyči nemýlil.

Rozhodčí: Franěk

Diváci: 1.000

Trenér: „Každé vítězství mne potěší, ale v tomto období bych mu ještě nepřikládal velkou váhu,” uvedl trenér Karel Jarolím. „Ale výkon byl o něco lepší než v minulém zápase. Až budou hráči odpočatější, tak bude určitě naše herní činnost jiná. Každopádně bychom neměli dávat soupeři tolik prostoru ke kombinacím na naší obranné polovině,” dodal kouč Slavie.


Slavia - FK SIAD Most
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 13. 07. 2006, Praha, Stadion Přátelství

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Slavík - Krajčík, Nachtman, Dosoudil, Hubáček - Michálek, Kalivoda, Švec, Švento - Táborský, Vlček; 2. poločas: Kozáčik - Krajčík, Dosoudil, Studík, Hubáček - Nečas, Jarolím, Hrdlička, Janda - Táborský, Fořt

Branky: 28. Vlček 1:0

Průběh: První poločas se více povedl domácímu celku, který měl více ze hry a ve 28. minutě se dostal i do vedení. Trefil se Stanislav Vlček. Ve druhém dějství si pozměněná mostecká jedenáctka vedla lépe, ale gól se jí vstřelit nepodařilo. Blízko vyrovnání byl v 57. minutě Andrew Hainault, jeho pokus hlavou však zneškodnil gólman Matúš Kozáčik. Slavistický brankář měl i štěstí - v 85. minutě mu po střele Horsta Siegla pomohla tyč.

Rozhodčí: Kabyl

Diváci: 300

Trenér: „V druhém poločase jsme soupeře pustili lacino do šancí, to by se nám stávat nemělo,” řekl po utkání trenér Karel Jarolím. „Párkrát mi taky zatrnulo, utkání bylo na přátelský duel docela tvrdé,” dodal náš kouč.


Slavia - MKE Ankaragücü
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 17. 07. 2006, Haiming, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Slavík (46. Diviš) - Krajčík, Nachtman, Studík (71. Aračič), Hubáček - Michálek (71. Hašler), Jarolím, Hrdlička (46. Kalivoda), Švento (71. Kratochvíl) - Vlček, Fořt (46. Táborský)

Branky: 67. Kutlu Hakan 0:1, 74. Ariel 0:2

Průběh: V prvním utkání v rámci soustředění v rakouských Alpách podlehla Slavia tureckému Ankaragücü 0:2. V prvním poločase byli červenobílí lepším celkem, dobré příležitosti otevřít skóre měli Pavel Fořt a Stanislav Vlček. V druhém poločase byl ještě v dobré šanci Tomáš Michálek, soupeř pak dokázal zvrátit průběh zápasu ve svůj prospěch, prosadil se po dvou rychlých protiútocích.

Diváci: 200

Trenér: „V první půli jsme byli lepší, vytvořili jsme si i dobré šance, bohužel jsme je neproměnili,” zalitoval trenér Karel Jarolím. „V druhé půli soupeř dokázal dotáhnout dva brejky, nestačili jsme jeho hráče uhlídat. Mrzí mne, že kvalitě utkání ublížil nekvalitní terén,” dodal slavistický kouč.


Slavia - FK Partizan Beograd
0 : 0

Datum: 19. 07. 2006, Weilheim, stadion tamního TSV Weilheim, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Aračič (46. Nachtman), Dosoudil (61. Michálek), Hubáček - Kalivoda, Hrdlička, Kratochvíl, Nečas (61. Jarolím) - Táborský (61. Vlček), Fořt

Průběh: lavia remizovala ve druhém přípravném utkání v rámci svého soustředění v alpském Seefeldu se srbským Partizanem Bělehrad 0:0. Příležitosti vstřelit branku měla zejména po standardních situacích, v nadějné šanci byl v prvním poločase Pavel Fořt, po přestávce mohli rozhodnout Vlček a Michálek.
  Partizan o přestávce vystřídal celou jedenáctku hráčů, jeho největší možnost měl Makedonec Stojkov v druhém poločase, jeho střelu zlikvidoval Kozáčik.

Rozhodčí: Prich (Německo)

Diváci: 300

Trenér: „Doufám, že si branky schováváme na ligu, šancí jsme si dnes díky aktivní hře vytvořili dost,” řekl po utkání trenér Karel Jarolím. „Po herní stránce jsme znovu podali o něco lepší výkon než v minulém zápase, je jen opravdu škoda, že se nám to nepodařilo potvrdit vítěznou brankou,” dodal slavistický trenér.


Slavia - DSC Arminia Bielefeld
2 : 2 (2 : 0)

Datum: 22. 07. 2006, Walchsee, Rakousko

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik (58. Diviš) - Krajčík (77. Nachtman), Dosoudil, Aračič (55. Studík), Hubáček - Michálek (76. Nečas), Kalivoda, Hrdlička, Švento - Vlček, Fořt

Branky: 2. Vlček 1:0, 27. Vlček 2:0, 50. Hestermann 2:1, 61. Eigler z pen. 2:2

Průběh: Slavia na závěr svého soustředění v alpském Seefeldu remizovala s Arminií Bielefeld 2:2, obě branky vstřelil v prvním poločase Stanislav Vlček, první po akci Dušana Šventa, druhou po chybě obrany a přihrávce Pavla Fořta. Zápas se hrál za velkého vedra, teplota se vyšplhala až na 35°C. V druhém poločase Arminia vyrovnala a měla řadu šancí zápas rozhodnout, její hráči dvakrát nastřelili břevno. Nepříjemnou zprávou je to, že během průběhu utkání musel odstoupil s pohmožděným ramenem brankář Matúš Kozáčik.

Diváci: 300

Trenér: „V prvním poločase to ještě šlo, ačkoliv v obranných řadách docházelo k nedorozuměním, mohl jsem být spokojený, vedli jsme dva nula,” hodnotil utkání trenér Karel Jarolím. „Druhá půle už dobrá nebyla, i když se mohla promítnout do výkonu únava, tak zejména obranná řada hrála na můj vkus dost laxně,” pokračoval slavistický kouč. „Gólmana Kozáčika jsme raději vystřídali, jeho zranění snad nebude vážné,” doplnil Jarolím. „Soustředění v Alpách splnilo svůj účel, připravovali jsme se v krásném prostředí, mrzí mne jen, že jsem nemohl postavit v posledním utkání nejsilnější jedenáctku. Věřím tomu, že se zranění fotbalisté dají do začátku ligy dohromady,” uzavřel hodnocení trenér červenobílých.


FC Baník Ostrava - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 31. 07. 2006, Ostrava

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 1. kolo

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Dosoudil, Aračič (65. Studík), Hubáček - Janda (79. Švec), L. Jarolím, Hrdlička, Švento - Vlček, Fořt (46. Gaúcho)

Branky: 61. Gaúcho 0:1, 71. Vlček 0:2

Průběh: Fotbalisté Slavie si do Ostravy dál jezdí pro ligové body. Výhru 2:0 dnes na Bazalech po přestávce obstarali útočníci Vlček s Gaúchem, kteří tak pražský tým v úvodním utkání nové ligové sezony nastartovali třemi body.
    Zato Baník nezlomil letité prokletí: svého pražského soupeře na Bazalech v lize neporazil už osm let, v televizním utkání navíc nedokázal zvítězit ani po dvou letech a třech měsících. Kouč Karel Večeřa neprožil na lavičce Baníku úspěšnou premiéru. Svižný start Ostravanů dával znát, že trenérova snaha o ofenzivnější styl není planým slibem. Zatímco se však Baník aktivně tlačil kupředu, v zadní linii zůstávaly mezery. Jen zásluhou gólmana Rašky domácí v úvodní půlhodině nekapitulovali, a to měl střelec Fořt hned tři výjimečné možnosti uplatnit čich na góly. Ve 14. minutě ostravský gólman na brankové čáře se štěstím zkrotil jeho umístěný pokus k tyči, o čtyři minuty později zaspal podruhé Čoupek a Raška hasil po Fořtově ráně další malér v defenzivě. Největší šanci poločasu měl ale slavistický útočník v 24. minutě, když se po špatně zahrané ofsajdové pasti řítil sám na domácí branku, ale svou střelu znovu namířil jen do Raškova těla. Díky brankáři přečkal Baník strastiplnou pasáž bez úhony. Neuwirth pak ve skrumáži špičkou nohy přehodil Kozáčika i branku, ale první střeleckým pokusem aspoň pozvedl sebevědomí Ostravy. Ta mohla v 34. minutě slavit. Varadi v běžeckém souboji předstihl Aračiče, ale vyběhnuvší gólman ránu zablokoval. Zápas rozhodl poločasový tah hostujícího trenéra Karla Jarolíma. Smolaře Fořta nahradil Brazilcem Gaúchem, který měl prsty v obou gólech. Patnáct minut předtím však Slavia úpěla v domácím sevření. V 48. minutě se po skrumáži před pražskou brankou sápali po vedoucí trefě Střihavka s Klimplem a obléhání ukončil až Kozáčik, který zneškodnil Čoupkův halfvolej. Na Tomašákovu hlavičku už byl v 54. minutě krátký, tentokrát ho však zastoupilo břevno. Slavia pak soupeře vyškolila z produktivity. Zatímco v první půli bez efektu útočila, po obrátce si v zatažené obraně počkala na smrtící úder. Ten po hodině hry založil chybou v rozehrávce domácí Neuwirth, Vlček vyslal do volného prostoru za ostravské zadáky střídajícího Gaúcha, který křížnou střelou pokořil Rašku. Vlček sám omráčeného rivala za deset minut dorazil úplně. To když si vyměnil role s Gaúchem a po Brazilcově narážečce ze stejného místa zavěsil podruhé. Druhý gól Slezany definitivně srazil k zemi, Slavia si pozornou defenzivou bez problémů uhlídala dvougólový náskok.

Rozhodčí: Jílek

Diváci: 8.246

Trenér: „Do Ostravy jsme jeli s tím, že chceme uspět. Máme těžký začátek ligy, potřebujeme bodovat,” řekl na úvod trenér Karel Jarolím. „Baník jsme byli několikrát sledovat, věděli jsme o jeho slabších místech i přednostech, už během první půle jsme si vytvořili několik slibných šancí díky kolmým přihrávkám za obranu, je jenom škoda, že jsme některou neproměnili. Pavlu Fořtovi jsem napočítal ty šance hned čtyři,” pokračoval náš trenér. „Změnili jsme během hry naše rozestavení, chtěli jsme Baník zaskočit, to se nám i dařilo,” prozradil o variantě, kdy Standa Vlček hrál na pravé straně zálohy a Petr Janda působil ve středu hřiště. „Ve druhém poločase nás Baník díky převaze v záloze zatlačil, naštěstí jsme to přečkali. Rozhodujícím momentem byl vydařený protiútok Vlčka a Gaúcha,” dodal Jarolím, který Pavla Fořta střídal o přestávce kvůli naraženému kolenu. „I po druhé brance jsme mohli nějakou další přidat,” uzavřel své hodnocení slavistický trenér.


Slavia - FK Teplice
3 : 2 (0 : 1)

Datum: 06. 08. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 2. kolo

Sestava: Kozáčik - Krajčík (31.), Dosoudil, Studík, Hubáček - Janda (65. Kalivoda), L. Jarolím, Hrdlička (68. Nečas), Švento - Vlček, Gaúcho (75. Fořt.)

Branky: 30. Klein 0:1, 73. Jarolím 1:1, 76. Kalivoda z pen. 2:1, 80. Sabou 2:2,

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha mají po druhém kole první ligy plný počet bodů. Dnes zvítězili na Strahově nad Teplicemi 3:2, když rozhodující branku vstřelil dvě minuty před koncem z penalty Kalivoda. Domácí dohrávali o deseti bez vyloučeného Krajčíka, hosté dokonce o devíti po červených kartách pro Verbíře a Valentu.
    Domácí kouč Karel Jarolím stále postrádal zraněného Latku a Suchého, ale za hustého a vytrvalého deště přesto začala Slavia útočně. Hosté si museli častokrát vypomáhat fauly, ale ke střelbě soupeře nepouštěli. Po čtvrthodině začala Slavia přesněji kombinovat, Tepličtí však dál pozorně bránili a čekali na rychlý brejk. První velkou šanci měl v 21. minutě Gaúcho, jehož vybídl ke skórování přesným centrem Vlček, ale brazilský útočník poslal hlavičkou míč těsně vedle Poštulkovy branky. Zčistajasna tak po půlhodině hry udeřilo na druhé straně. Při Verbířově trestném kopu nechali domácí obránci volného Kleina, a ten pohodlně hlavou překonal Kozáčika. O minutu později po strkanici Verbíře s Krajčíkem uprostřed hřiště ukázal rozhodčí Adam oběma hráčům červené karty. Slavia mohla vyrovnat v závěru poločasu, ale Vlčkovu střelu stačili obránci Teplic srazit na roh a k brance nevedl ani Hrdličkův trestný kop, který Poštulka vyboxoval nad sebe a obránci poté odkopli míč do bezpečí.
    I po přestávce zatlačila Slavia hosty před jejich šestnáctku, po Vlčkově průniku však zpětná přihrávka nenašla adresáta. Déšť, který se postupem času změnil v hustý liják, ztěžoval domácím kombinaci a razantní Severočeši stačili veškeré jejich akce včas přerušovat, takže teplický brankář byl téměř bez práce. V 70. minutě vybojoval Vlček míč a poslal ho Gaúchovi, jeho střelu ale stačil pohotový Poštulka zlikvidovat. Domácí se tím ale nadechli k velkému náporu. Gaúcho se znovu objevil před Poštulkou, ale vyběhl ze střeleckého úhlu, v 73. minutě však už přetížená teplická obrana přece kapitulovala. Střídající Nečas při své ligové premiéře poslal míč na Lukáše Jarolíma a ten technickou střelou překonal Poštulku. O tři minuty později osmnáctiletý Nečas udržel míč mezi trojicí soupeřů, stačil i přesně odcentrovat a po Kleinově faulu na Fořta dostal Kalivoda z penalty Slavii do vedení. Z něj se však Pražané těšili jen čtyři minuty. Sabou napřáhl z pětadvaceti metrů a po druhé střele hostů se míč odrazil od tyče do Kozáčikovy sítě. Slavia však nakonec domácí vítězství zachránila. Druhou proměněnou penaltou se o tříbodový zisk postaral Kalivoda, který potrestal Valentův zákrok na Vlčka. Teplický hráč navíc musel po druhé žluté kartě předčasně pod sprchy.

Rozhodčí: Adam

Diváci: 4.084

Trenér: „Ze začátku jsme nehráli to, co jsme chtěli, dostali jsme branku ze standardky, ačkoliv jsme se na toto nebezpečí upozorňovali. O přestávce jsem nabádal hráče, aby se snažili hrát po celé šířce hřiště, kde byl i díky vyloučení dostatečný prostor. Věřil jsem, že stav 2:1 dovedeme k vítězství, ale ležérností v obraně jsme znovu nabídli soupeři vyrovnání,” řekl po utkání trenér Karel Jarolím. Situaci před druhým pokutovým kopem slavistický kouč nekomentoval. „Když jde obránce ve vápně do skluzu, tak je to vždy riskantní zákrok.”

Poznámky: ČK: 31. Verbíř, 88. Valenta


FK Karvan Jevlach - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 10. 08. 2006, Ázerbájdžán, Baku

Druh zápasu: Pohár UEFA, 2. předkolo

Sestava: Kozáčik - Švec, Dosoudil, Studík, Hubáček - Janda, L. Jarolím, Hrdlička (81. Kalivoda), Švento - Vlček (75. Táborský), Gaúcho (86. Fořt)

Branky: 14. Hrdlička 0:1, 90. Fořt 0:2

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie zrušili tajemné kouzlo ázerbájdžánského týmu Karvan Jevlach. Neznámého soupeře, který v předchozích dvou duelech v Poháru UEFA s Trnavou vyhrál a neinkasoval, dnes na hřišti v Baku porazili zásluhou gólů Hrdličky a Fořta 2:0. Udělali tak velký krok k tomu, aby za dva týdny na Strahově v odvetě druhého předkola slavili postup do hlavní soutěže.
    Na sedmitisícovém stadionu Šafa, který byl naplněn až po střechu, si přitom museli slavisté projít dvojími nástrahami. Jednak je zmáhalo téměř čtyřicetistupňové vedro, za druhé na ně soupeř vyrukoval hodně zostra. Obraně Pražanů působil největší starosti rychlý Senegalec Camara, jemuž ze zálohy létal dopředu jeden dlouhý míč za druhým. Nejprve utekl Studíkovi a ocitl se sám před Kozáčikem, ten ale jeho střelu vyrazil rukou na roh. Do další šance pustil Camaru Dosoudil, jenž podskočil míč, útočník se rozhodl opuštěného Kozáčika přelobovat, ale obloučkem vysoko přestřelil. Na nerovném trávníku míč slavisty příliš neposlouchal, ale přesto ve 14. minutě z jejich kopaček udeřilo. Po rychlém brejku zvládl Ferreira míč srazit jen na roh. Ten rozehrál tradičně Lukáš Jarolím a Hrdlička hlavou z osmi metrů na přední tyči poslal od břevna míč těsně za čáru. Hlavní rozhodčí si ještě pro jistotu došel pro konzultaci k asistentovi a pak gól uznal. Gól i v tropickém vedru zmrazil domácí nápor. A slavisté mohli přidat druhý: po Gaúchově a Vlčkově spolupráci se Janda ocitl sám před brankářem, ale ten nohou vykopl jeho střelu na roh. Slavia se čím dál víc začala prosazovat kombinací, hra se přestěhovala do středu hřiště a do další šance se aktéři dostali až ve 41. minutě. Postaral se o to Jarolím, jenž vysunul po levé straně Šventa, který zpětnou přihrávkou našel Vlčka, ale ten si na hrbolatém terénu musel míč zpracovávat nadvakrát a do střely mu stihl skočit obránce.
    Po změně stran se domácí rozhodli navázat na svůj výkon ze začátku zápasu a nastoupili opět v rychlém tempu. Brazilec Ferreira se zbavil Šventa, naštěstí pro slavisty vysoko přestřelil. Pak Achalkaci poslal trestný kop po zemi, jeho rána prošla pod nadskočivšími hráči ve zdi, ale Kozáčik byl u tyče včas. Na opačné polovině unikl Vlček, ale na jeho centr Gaúcho nedoskočil. Po hodině hry tempo začalo opadat, vedro se viditelně projevovalo na Pražanech, ale poznamenalo i nasazení domácích. Po hodině hry se vydal k brance Švento, ale dostal se do ostrého úhlu a trefil pouze boční síť. Na druhé straně chyboval Kozáčik, který zbytečně vyběhl před šestnáctku pro dlouhý centr, jeho nepřesný odkop ale Ferreira z 25 metrů nedokázal usměrnit do branky. V 84. minutě si zpracoval Muzikův centr zcela volný Mirzajev, jenž byl v té chvíli na hřišti pár vteřin, ale Kozáčik stačil vyběhnout a hrozící vyrovnání odvrátit. Domácí hráč se trefil jen do něj. Slavisté pak svůj úspěch ještě vylepšili. Ve třetí minutě nastavení Janda obešel v šestnáctce obránce, všiml si před brankou volného Fořta a střídající útočník pohodlně ze dvou metrů trefil prázdnou branku.

Rozhodčí: Stanišič (Srbsko)

Diváci: 7.312

Trenér: Slavistický trenér Karel Jarolím byl spokojený s výsledkem, ale uznal i sílu pohárového soupeře: „Utkání jsme si mohli zkomplikovat, kdyby soupeř proměnil jednu ze svých šancí z úvodních minut, hráli jsme v té době rozpačitě. S postupem času byla naše hra důslednější, vstřelili jsme důležitou branku. Druhý poločas jsme měli pod kontrolou, hrozili jsme z protiútoků, pojistku jsme mohli přidat dříve, měli jsme k tomu několik slibných příležitostí.”


Slavia - FC Slovan Liberec
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 13. 08. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 3. kolo

Sestava: Kozáčik - Švec (46. Kalivoda), Dosoudil, Studík (59. Suchý), Hubáček - Janda, L. Jarolím, Hrdlička (66. Fořt), Švento - Vlček, Gaúcho

Branky: 5. Holenda 0:1, 51. Pospěch 0:2

Průběh: Po třetím kole první fotbalové ligy zůstal v tabulce už jen jeden tým s plným bodovým ziskem. V duelu dvou dosud stoprocentních celků Slavie Praha a Slovanu Liberec zvítězil v Praze na Strahově úřadující mistr ze severu Čech 2:0 a vede ligu o dva body.
    Hráči Slavie, kteří se vrátili z pohárového zápasu z Baku až v pátek nad ránem, začali rozpačitě a soupeř je záhy potrestal. Už v páté minutě prošel Holenda po levé straně mezi trojicí domácích nedůsledných fotbalistů a pod tělem padajícího Kozáčika otevřel skóre. Na druhé straně po Jarolímově centru hlavičkoval Švento, ale míč se stal snadnou kořistí brankáře Čecha. Po další chybě domácí obrany se dostal ke střele Papoušek, naštěstí pro domácí stačil Studík srazit míč na roh. Po jeho rozehrání pálil tvrdě z deseti metrů Košťál, překonal i Kozáčika, ale na brankové čáře trefil Jarolíma. Záhy bylo před domácí brankou opět horko, Pospěchovu tvrdou střelu ale zblokoval Dosoudil. Hosté velice pozorně bránili, do šancí se domácí fotbalisté nedostávali a se střelami z dálky si věděl Čech rady. Až ve 33. minutě poslal centr do vápna Janda, Vlček si míč krásně zpracoval, ale v koncovce štěstí neměl - vybíhající Čech stačil střelu ve stoprocentní šanci vyrazit. Slavia začala podstatně lépe kombinovat, dostávala se do šancí, ale narážela na obrannou hráz. Gaúchovi zblokoval střelu Janů, Jarolímovu dělovku vyboxoval Čech nad břevno. Po následném rohu liberecký gólman skvěle vytěsnil Gaúchovu hlavičku. Neuspěl ani Hrdlička, který na míč po Jarolímově narážečce nedosáhl.
    Po přestávce poslal domácí kouč na trávník za Švece Kalivodu a stáhl hru vzadu na tři hráče. Do otevřené obrany se hostům dostávalo snadněji, ale s Hodúrovou střelou si Kozáčik poradil. Na další akci už ale byl krátký. Pudil vypíchl míč Studíkovi a naservíroval šanci Pospěchovi, který si udělal místo před obráncem a vypálil k tyči. Snížit mohl vzápětí Gaúcho, ale na to, aby dosáhl na Vlčkův centrovaný míč, mu chybělo půl metru. V 57. minutě se navlas opakovala situace jako při druhém gólu, tentokrát však Pospěch přestřelil. Liberečtí hráli s přehledem, pozorně bránili, navíc každý jejich výpad do obrany Pražanů byl velice nebezpečný. Zvlášt, když obránci Slavie hráli velmi nejistě. Domácí se nezmohli ani na závěrečný nápor.

Rozhodčí: Jech

Diváci: 6.120

Trenér: „Úvod zápasu rozhodl o tom, že jsme tahali celou dobu za kratší konec. Nechali jsme se snadno obehrát v situaci jeden na jednoho a soupeř šel do vedení. Skýtala se nám šance k nadechnutí a návratu do zápasu, ale Standa Vlček svoji příležitost nedal. Do druhé půle jsme stáhli hru na tři obránce, chtěli jsme zhustit střed hřiště. Nechtěl jsem si to připouštět, ale na týmu se asi trochu projevila únava z náročného programu, málo jsme běhali. Proti organizovaně a dobře hrajícímu soupeři to pak bylo o to těžší,” řekl trenér Slavie Karel Jarolím. „Se vstupy do utkání musíme něco udělat, je to o koncentraci, musíme se nad tím velmi zamyslet,” dodal slavistický kouč.


1. FC Brno - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 20. 08. 2006, Brno, stadion Srbská

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 4. kolo

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý (70.), Hubáček - Švec, L. Jarolím, Hrdlička (79. Kratochvíl), Švento - Vlček (87. Aračič), Fořt (68. Táborský)

Branky: 10. Zelenka 1:0

Průběh: Fotbalisté Brna porazili v zápase dvou rozdílných poločasů Slavii Praha 1:0, když jim vítězství zajistila branka útočníka Zelenky už z 10. minuty. V prvním poločase měli Brňané převahu a také další střelecké šance. Po změně stran převzala taktovku Slavia, která dohrávala posledních dvacet minut bez vyloučeného obránce Suchého. Brněnský trenér Mazura postavil poprvé do základní sestavy reprezentanta devatenáctky Střeštíka, v týmu Slavie se naopak premiérově po návratu z půlročního hostování z anglického Birminghamu a doléčení zranění objevil v letošní sezoně stoper Latka. Sázka na počáteční tlak domácím fotbalistům vyšla dokonale.
    Poprvé Brno zahrozilo po šesti minutách, kdy po Poláchově trestném kopu hlavičkoval Trousil těsně vedle branky. O čtyři minuty později Wagner unikl na levé straně právě Latkovi, naservíroval míč od brankové čáry do ideální pozice nabíhajícímu Zelenkovi, a ten do Kozáčikova protipohybu vsítil jedinou branku zápasu. I když se Slavia pokoušela eliminovat tlak soupeře snahou oplácet rovněž útočnou hrou, záměr jí dlouho nevycházel. Částečné nebezpečí domácím fotbalistům hrozilo pouze po útocích aktivního Šventa z levé strany, k zakončení se ale Pražané dostávali jen zřídka a brankáře Lejsala vážněji neohrozili. Naopak aktivní Brno si vypracovalo další vyloženou šanci v 25. minutě. Důrazný Zelenka se dostal přes Suchého v blízkosti branky k míči, přihrál Wagnerovi, jenž ale akci zakončil střelou těsně vedle tyče. Teprve po půlhodině hry Slavia vyrovnala krok, těsně před odchodem do šaten se dostal dvakrát k zakončení Fořt. Při první střele se ukázkově položil do vzduchu, ránu ale pozorný Lejsal kryl. Vzápětí ztratil Střeštík míč, Fořt však po úniku z levé strany mířil nepřesně.
    Hned po změně stran vsadila Slavia na ofenzivní pojetí hry. Ve 48. minutě po kontaktu s obráncem Trousilem upadl Latka. Rozhodčí Paták nejprve ukázal na značku pokutového kopu, po poradě s asistentem Zlámalem ale svůj výrok změnil a Latku potrestal žlutou kartou za simulování. Trenér Slavie Jarolím situaci nervově nevydržel a po protestech byl vykázán na tribunu. Brňané se jen s obtížemi bránili tlaku soupeře, který jim dlouho nedovolil založit vážnější akci a hra domácího týmu se smrskla na pouhé odkopávání míčů. Ovšem nápor Slavie k vyrovnání nevedl. Teprve v závěrečných dvaceti minutách dopomohlo domácím k vydechnutí přísné vyloučení Suchého po druhé žluté kartě. Obránce Slavie stíhal při úniku Wagnera, jenž zakopl a bez přičinění soupeře upadl. Přesto Suchý dostal druhou žlutou kartu v zápase. Hosté i v oslabení bojovali, měli i převahu a Brno jen s vypětím všech sil uhájilo těsné vítězství.

Rozhodčí: Paták

Diváci: 6.424

Trenér: „Do zápasu jsme nevstoupili dobře, nechali jsme iniciativu Brnu, které mělo po standardkách šance. Tlak vznikal i tím, že se záhy končily naše útočné akce. Inkasovaná branka nás probrala, chybělo nám ale víc důrazu a agresivity ve finální fázi, kde jsme selhali. V druhé půli jsme si vynutili převahu, ale skórovat se nám nepodařilo. Když jsme se chtěli pokusit přeorganizovat obranu, tak nám náš záměr zhatilo vyloučení Marka Suchého,” řekl slavistický trenér Karel Jarolím.


Slavia - FK Karvan Jevlach
0 : 0

Datum: 24. 08. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: Pohár UEFA, 2. předkolo, odveta

Sestava: Vorel - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček - Janda (70. Kratochvíl), L. Jarolím, Švec, Hrdlička (60. Švento) - Vlček (66. Fořt), Táborský

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie postoupili přes Karvan Jevlach do hlavní části Poháru UEFA. S ázerbájdžánským soupeřem dnes sice na Strahově jen remizovali 0:0, ale po výhře v prvním zápase v Baku 2:0 jim i tento výsledek stačil. Svého soupeře pro 1. kolo se stejně jako Liberec, Mladá Boleslav a Sparta dozvědí slavisté v pátek po poledni. Oproti prvnímu zápasu poslal na strahovský trávník trenér Karel Jarolím v základní sestavě pět nových hráčů. Hostující kouč naopak nechal jen na lavičce Senegalce Camaru, který dělal slavistické obraně nejvíce starostí v prvním duelu a ani na soupisku se nevešel jeho spoluhráč z útoku Brazilec Ferreira. Naopak do sestavy se vrátil tvůrce hry Tunisan Mogádí.
    Slavia začala tentokrát koncentrovaněji a soupeře do šancí v úvodu nepustila. Naopak její hráči mohli rychle otevřít skóre, ale v koncovce byli nepřesní. V osmé minutě po centru Hrdličky hlavičkoval Latka, ale z brankové čáry vykopl míč Traipadze. O dvě minuty později šel Vlček sám na brankáře, střelu ale poslal do boční sítě a vzápětí nevyužil stejnou možnost, když si nechal míč za sebou. Slavia měla převahu, soupeř vsadil prakticky jen na obranu a vepředu byl osamocený Achalkaci. Domácí však špatně kombinovali a velmi často ztráceli zbytečně míče, takže diváci v ochozech dávali najevo svou nespokojenost pískotem. Po půlhodině Lukáš Jarolím přiťukl míč Vlčkovi, ale ten vystřelil opět nepřesně. O pár minut později si oba své role vyměnili, ale i rána Jarolíma o centimetry minula svůj cíl.
    I nástup do druhého poločasu byl ve znamení náporu Slavie. V 52. minutě chytil brankář Hasanov trestný kop Jarolíma mířící přesně k tyči z pětadvaceti metrů, ale do vyložené šance se domácí nedostávali. Hostující kouč vycítil, že Slavia není tak nebezpečná, a na trávník poslal Camaru, vzápětí vystřídal domácí trenér Hrdličku Šventem. Právě po akci Šventa s Vlčkem se dostal ke střele ve slibné pozici Janda, ale jeho střelu brankář Karvanu vyrazil na roh. Další stoprocentní šanci prohospodařil střídající Kratochvíl. Po přihrávce Fořta se sám řítil na brankáře hostí, ale jeho střela šla vedle pravé tyče Karvanu. Hra domácích tři a půl tisíce diváků netěšila. Chyběla jí především přesná kombinace, finální přihrávka a žalostné bylo zakončení. Slavia měla však štěstí, že ani hosté ve hře dopředu nepředvedli prakticky nic, a tak Pražané dokráčeli k postupové remíze.

Rozhodčí: Hermansen (Norsko)

Diváci: 3.512

Trenér: „Splnili jsme svůj úkol a postoupili. Nechtěli jsme nijak otvírat obranu, přesto jsme si vytvořili spoustu stoprocentních šancí, které jsme neproměnili. Ale asi by mne více mrzelo, kdyby to takhle skončilo i v neděli s Olomoucí,” řekl trenér Slavie Karel Jarolím. „I přes to, že jsme nedali branky, jsem alespoň spokojený s tím, že jjsme si šance vypracovali. Úkol byl opravdu zejména vzadu nic neriskovat, nepustit soupeře do hry. I když s tím, jak jsme se příležitostmi naložili, být spokojený určitě nemohu,” dodal kouč.


Slavia - SK Sigma Olomouc
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 27. 08. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 5. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík, Suchý, Latka, Hubáček - Janda (83. Nečas), L. Jarolím, Švec, Švento - Vlček, Fořt (75. Hrdlička)

Branky: 17. Fořt 1:0, 29. Fořt 2:0, 75. Jarolím 3:0

Průběh: Fotbalovému trenérovi Vlastimilovi Petrželovi zhořkl návrat do české nejvyšší soutěže, kde se dnes objevil po více než čtyřech letech. Olomouc, které se Petržela ujal v pondělí po odvolaném Vlastimilu Paličkovi, dnes na Strahově prohrála 0:3. Výhru Slavie, kde Petržela v devadesátých letech zahajoval trenérskou kariéru, nastartoval dvěma trefami už během prvního poločasu útočník Pavel Fořt. Čtvrt hodiny před koncem přidal třetí gól Jarolím a Sigma zůstává po třetí prohře za sebou stále poslední.
    Petržela, do května kouč ruského Petrohradu, sice oproti poslednímu utkání udělal v základní sestavě pět změn, ovšem ani radikální řez Hanákům na Strahově příliš nepomohl. Hosté sice po sedmi minutách zahrozili dravým průnikem Pulkerta, který po kličce Krajčíkovi pálil těsně vedle, ale pak dění na hřišti jasně ovládli domácí. Rychle kombinovali a hladce přecházeli přes olomouckou defenzivní hráz.A dnes navíc dokázali rychle zlomit střelecké prokletí, které je provázelo při posledních ligových zápasech s Libercem a v Brně a také ve čtvrtečním duelu Poháru UEFA s ázerbajdžánským Jevlachem. Po šestnácti minutách vytáhl Krajčíkovu ránu na břevno olomoucký gólman Vojáček, po následném rohu ale obrana Sigmy nechala pohodlně hlavičkovat Fořta a ten ukončil čekání na svůj první letošní gól. Třiadvacetiletý útočník dnes byl při chuti: ve 28. minutě si naběhl na přízemní centr svého kolegy z útočné dvojice Vlčka a chytrou tečí zařídil pro Slavii už dvoubrankový náskok. Jeho jméno si do bloku asi poznamenal i kouč Tottenhamu Hotspur Martin Jol, který svůj tým povede proti Slavii v zářijových zápasech 1. kola Poháru UEFA. Olomoucký tým tak přišel i o poslední zbytky sebevědomí, hosté kazili jednoduché míče při rozehrávce a také v obraně kupili chybu na chybu. Nakonec mohli být rádi, že po dalších dvou šancích Vlčka neodcházeli do kabin s ještě větším debaklem.
    Rozladěný Petržela v poločase sáhl hned ke dvěma střídáním a hlavně příchod brazilského režiséra Melinha Sigmě částečně pomohl. Hosté podrželi míč víc ve středu pole, ale ve finální fázi byli úplně neškodní. Slavisté sice už nehýřili aktivitou jako v prvním poločase, ale když se dostali před Vojáčkovu branku, pokaždé byli nebezpeční. Dokázali to i čtvrt hodiny před koncem, když se do míče opřel kapitán Jarolím a jeden z olomouckých zadáků tečoval míč mimo dosah Vojáčka. Ten pak ještě svůj tým podržel při krásném voleji Švece a pak navíc chytil míč těsně před Vlčkem, kterého vtipnou patičkou posílal do šance Švento. I tak ale diváci vyprovázeli slavisty ze hřiště skandovaným aplausem, Sigma naopak ze Strahova popáté za sebou odjela s prohrou.

Rozhodčí: Příhoda

Diváci: 3.232

Trenér: Trenér Slavie Karel Jarolím byl rád, že jeho tým po třech soutěžních zápasech konečně prolomil střelecké trápení. „Těší mě to, že jsme se konečně prosadili, navíc Pavel Fořt dal hned dva góly. Ale bylo tam i víc dobrých šancí, k větší spokojenosti mi chybělo ještě víc vstřelených branek,” uvedl Jarolím po utkání. Z dnešního utkání s Olomoucí prý měl obavy. Kvůli tomu, že ve čtvrtek Pražané hráli odvetu Poháru UEFA s Jevlachem a také proto, že Olomouc před zápasem na Strahově sáhla k trenérské rošádě. „I proto jsem hráče hodně burcoval, říkal jsem jim, že musí hrát ve větším pohybu, agresivněji. Myslím, že to dnes bylo znát, náš výkon byl kompaktní,” dodal Jarolím.


FK SIAD Most - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 10. 09. 2006, Most

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 6. kolo

Sestava: Vorel - Krajčík (67. Hrdlička), Suchý, Latka, Hubáček - Janda (76. Nečas), Švec, Jarolím, Švento - Fořt (65. Gaúcho), Vlček

Branky: 55. Jendruščák 1:0, 62. Pilař 2:0

Průběh: První půle byla tak trochu taktickou bitvou. Domácí FK SIAD Most vycházel ze zajištěné obrany a snažil se neudělat zbytečnou chybu. Naproti tomu hosté byli papírovým favoritem a v první pětačtyřicetiminutovce svou roli plnili. Měli o něco více ze hry a byli i nebezpečnější. Mužstvo FK SIAD hrozilo spíše sporadicky.
  Po přestávce se karta obrátila. Domácí se daleko více dostávali na dostřel Vorlovy branky. Až do 55. minuty se jim střelecky nedařilo. Poté Most rozehrál autové vhazování. K míči se dostal Martin Zbončák, nacetroval, a Petr Jendruščák se hlavou parádně trefil – 1:0. Následoval domácí tlak a za osm minut přišel další gól. Autor úvodní branky Petr Jednruščák vyslal přetažený centr až na levou stranu, kde si naběhl Michal Gašparík. Ten si zpracoval míč a svou přesnou zpětnou přihrávkou našel kapitána Tomáše Pilaře, který to měl nádherně na levačku a nezaváhal – 2:0. V závěru pak mohli Mostečtí ještě zvýšit, ale Adam Brzezina, který se ocitl po centru Tomáše Pilaře sám před brankářem Vorlem, trefil zblízka pouze padajícího gólmana. Po závěrečném hvizdu odcházeli do šatny domácí nejen s premiérovým, ale hlavně zaslouženým tříbodovým ziskem v novém ročníku nejvyšší soutěže. Navíc před parádní návštěvou.

Rozhodčí: Jech

Diváci: 7.123

Trenér: „Zápasy rozhodují branky, my jsme se narozdíl od Mostu neprosadili. V útočné fázi nám chyběla dobrá finální přihrávka, nedotáhli jsme akce do konce,” řekl po utkání trenér Karel Jarolím. „Most jsme lehkovážně pustili do vedení, už před centrem chyběla v obraně důslednost, pak Jendruščák hlavičkoval ve vápně bez souboje. Naši možnost vyrovnat zlikvidoval vynikajícím zákrokem brankář Vaniak. V útoku nám chyběla agresivita a důraz,” posteskl si kouč Slavie.


Slavia - Tottenham Hotspur
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 14. 09. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: Pohár UEFA, 1. kolo

Sestava: Vorel (28. Kozáčik) - Švec, Latka, Suchý, Hubáček - Janda (72. Nečas), Jarolím, Hrdlička, Švento - Vlček, Gaúcho (62. Fořt)

Branky: 37. Jenas 0:1

Průběh: Pražská Slavia nezvládla domácí úvodní zápas I. kola Poháru UEFA proti anglickému favoritovi a do Londýna pocestuje k odvetě s jednogólovým mankem a bez reálných nadějí na postup do skupiny. Tottenham totiž červenobílé, kteří hráli s přílišným respektem, takřka k ničemu nepustil a pohodlně si došel pro výhru 1:0.
    Domácí probral ze sna v 37. minutě Jenas, který se po přiťuknutí Zokory chladnokrevně trefil k levé tyči a rozdováděl fanoušky z Ostrovů. Do české metropole jich přicestovaly asi tři tisícovky. Až do první trefy se hrál velmi opatrný fotbal. Poprvé se přes kompaktní defenzivu Angličanů dostal rychlonohý Švento, ale z jeho centru z levé strany strach nešel. Tottenham vystrčil růžky po nebezpečné střele Defoa, který střelou nad břevno zahřál gólmana Vorla. O minutu později ale ochránce slavistických tyčí dolétal a kvůli zranění musel ze hřiště odstoupit. V brance ho nahradil Kozáčik a hned musel vytáhnout super zákrok, když robinzonádou vytáhl přesně mířenou hlavičku Chimbondy.
    Po přestávce se Slavia s vědomím jednogólové ztráty pustila do hry přece jen odvážněji a několika drzými průniky naznačila, že se nehodlá vzdát. Nejvážnější šanci domácích rozehrál dvacet minut před koncem Jarolím, který svůj přímý kop dokonale zakroutil a protáhl gólmana Robinsona. Ten ještě musel likvidovat dorážku Vlčka. Londýnský Tottenham si však svůj náskok s přehledem hlídal a pevná obrana „kohoutů” nepustila červenobílé do žádné vážnější situace. Profesorsky hrající Spurs dotáhli za pískotu domácího publika zápas do vítězného konce a potvrdili tak jasnou roli favorita. Jejich vítězství udělalo zřejmě radost i společnosti ENIC, která má majetkový podíl v obou klubech - a určitě raději uvidí ve skupině Poháru UEFA ekonomicky „výnosnější” anglický tým. Majitele ještě mohou Pražané zarmoutit za dva týdny v odvetě. To by se však musel v Londýně přihodit zázrak.

Rozhodčí: Hervé Piccirillo (Francie)

Diváci: 14.869

Trenér: „Mrzí mne, že jsme nepotěšili naše výborné diváky vyrovnávacím gólem,” řekl po utkání trenér Karel Jarolím. „V první půli jsme měli příliš mnoho respektu, pozdě jsme přistupovali k hráčům a Tottenham nás přehrával. Kromě branky po rychlém protiútoku si už mnoho dalších příležitostí nevytvořil,” zhodnotil první poločas. „V druhé části jsme se oklepali, spadla z nás nervozita, bohužel jsme žádnou ze dvou nebo tří slibných příležitostí neproměnili. Nezbývá nám, než se za dva týdny pokusit o malý zázrak,” uzavřel hodnocení slavistický kouč.

Poznámky: Sestava Tottenhamu: Robinson - Chimbonda, Dawson, King, Ekotto - Jenas, Huddlestone (71. Davids), Zakora, Tainio - Defoe (78. Keane), Mido


Slavia - 1. FC Slovácko
0 : 0

Datum: 17. 09. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 7. kolo

Sestava: Kozáčik - Švec, Latka, Suchý, Hubáček - Janda (69. Nečas), Jarolím, Hrdlička (78. Kalivoda), Švento - Vlček, Fořt (71. Necid)

Průběh: Trápení slavistických střelců snad neskončí. Pražané včera nezvládli další zápas a brali se Slováckem bod za bezbrankovou remízu. I když, s troškou nadsázky, odehráli první poločas na polovině soupeře, druhý pak dokonce v jeho pokutovém území, branku nedali. Slovácko tak mohlo na Strahově slavit cennou remízu. Po úvodní čtvrthodině plné nudy se slavisté rozběhali. Výsledkem ale byly jen Jandova střela z dálky, Hrdličkova bomba těsně vedle, Latkova hlavička do břevna a Jandův pokus, který stihl zblokovat Šuškavčevič. Pak všem na chvíli zatrnulo. Gólman Slovácka Drobisz se při zákroku doslova zapíchl hlavou do trávy. Šlo o zdraví. Rozhodčí okamžitě přerušil hru, naštěstí se brankář s pomocí lékaře opět postavil na nohy. Pak ještě ve spolupráci s masérem chytře „uspořil” tři minuty, a mohlo se pokračovat. Gólmanův tah však dokonale ukolébal obranu Slavie, která nepochopitelně nechala vyniknout Vozábala. Ten v jediné šanci hostí trefil tyč. Zbytek půle se dohrál podle osvědčeného receptu. Slavisté hráli a mrhali šancemi. Švento pálil do tyče a Janda o chvíli později netrefil prázdnou branku.
    Podle stejných notiček se pokračovalo i po změně stran. Závar před brankou Slovácka střídal závar, ale Drobisz vytrvale sbíral centry a občas měl i štěstí. Třeba ve chvíli, kdy Švento stihl otřít míč o břevno. Slavisté pak pálili ze všech pozic, ale neúspěšně. Zejména Janda z pěti metrů trestuhodně přestřelil. Slavistická ofenziva se pomalu proměnila v křeč, blízko gólu byl i mladičký Necid, ale ani nadanému střelci včera nebylo na Strahově přáno dát gól, a tak se hosté prozdržovali k bodu. Nakonec pak mohli slavit.

Rozhodčí: Kocián

Diváci: 2.463

Trenér: „Šancí jsme měli opravdu hodně, fotbal se hraje na góly, těžko můžeme chtít vyhrát, když nedáme branku. Mužstvu ale těžko mohu něco vytknout kromě špatné koncovky,” řekl trenér Slavie Karel Jarolím, který odmítl, že je tým v krizi. „Herně to špatné nebylo, šancí jsme si vytvořili dost. Problém je v proměňování vyložených příležitostí. Je alarmující, že z tolika slibných příležitostí nedokážeme aspoň jednou skórovat.”


FC Viktoria Plzeň - Slavia
0 : 4 (0 : 3)

Datum: 24. 09. 2006, Plzeň, Štruncovy sady

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 8. kolo

Sestava: Kozáčik - Vorel, Latka, Suchý, Hubáček - Krajčík, L. Jarolím, Švec, Hrdlička (59. Vlček), Švento (74. Kalivoda) - Fořt (65. Gaúcho)

Branky: 17. Fořt 0:1, 29. Fořt 0:2, 40. Fořt 0:3, 60. Jarolím 0:4

Průběh: Fotbalisté Slavie ukončili střelecký půst, který včetně pohárového utkání s Tottenhamem trval tři utkání. V Plzni vyhráli 4:0, když hlavním hrdinou byl plzeňský odchovanec Pavel Fořt, který v první půli během 24 minut zkompletoval hattrick. Ve druhém poločase dovršil vysokou výhru Slavie kapitán Lukáš Jarolím. Hosté se tak po dnešní výhře dostali už na čtvrté místo.
    Teplé počasí a dobré postavení Západočechů v tabulce vyprodalo plzeňské hlediště, ale vývoj první půle fanoušky nepotěšil. Domácí sice začali aktivněji, zatlačili hosty před jejich šestnáctku a zahrávali tři rohové kopy v rychlém sledu za sebou, ale cestu do sítě nenašli. Brankář hostí Kozáčik si totiž poradil s Fillovou střelou zblízka a Limberského bombu zblokoval obránce Vorel. Poté už poprvé udeřili hosté: Lukáš Jarolím vyslal chytrým lobem za domácí obranu do brejku Fořta a ten křížnou střelou překonal brankáře Daňka. S domácími inkasovaná branka silně otřásla a začali kupit chyby v rozehrávce. Hosté tak snadno získávali míče a útočili do rozhozené obrany. Další pohroma domácí postihla ve 29. minutě. Müllerovu špatnou malou domů zachytil jediný slavistický hrot v dnešním utkání Fořt, který poté nasadil „jesličky” Daňkovi a doběhl s míčem až do sítě. Ihned po rozehrávce mohli domácí snížit, Latka však dokázal Limberského střelu odvrátit z brankové čáry. Udeřilo tak znovu na druhé straně. Pět minut před přestávkou Švento vyšperkoval svoji akci na levé straně ideálním centrem do šestnáctky na nabíhajícího Fořta, který dovršil střelou z voleje svůj první ligový hattrick.
    Domácí se ve druhé půli pokoušeli zaznamenat alespoň čestný úspěch, hosté ale nadále hrozili z rychlých brejků. Po jednom z nich pálil Švento těsně vedle levé Daňkovy tyče. V 60. minutě navíc Lukáš Jarolím přidal čtvrtý gól, když jeho střela z dvaceti metrů zapadla díky teči plzeňské obrany přesně k levé tyči. Největší šanci ke zkorigování skóre odmítla nová akvizice Viktorie Malár, který nedokázal trefit odkrytou branku po nezištné přihrávce Filla. Ve zbytku utkání hosté mohli ještě zvýšit vedení. Především střídající Vlček, který nastoupil k 350. ligovému utkání, domácí obraně zle zatápěl. Od ještě většího debaklu Plzeň zachránilo, že Slavie hrála už příliš na krásu a nedokázala slibné akce gólově zakončit.

Rozhodčí: Královec

Diváci: 7.825

Trenér: Trenér Slavie Karel Jarolím po utkání kvitoval prolomení třízápasové střelecké nemohoucnosti. „Byli jsme dnes mnohem efektivnější, především v prvním poločase, kdy jsme prakticky ze tří šancí dali tři góly. Před týdnem se Slováckem jsme si vytvořili ještě více příležitostí, ale neproměnili jsme je,” řekl Jarolím. Vyšel mu tah s jediným útočníkem, Fořt dal tři góly. „Zvolili jsme tuhle variantu, protože jsme chtěli mít silný střed hřiště,” vysvětlil Jarolím.


Tottenham Hotspur - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 28. 09. 2006, White Hart Lane, Londýn, Anglie

Druh zápasu: Pohár UEFA, 1. kolo, odveta

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček - Janda (62. Vlček), L. Jarolím, Švec, Hrdlička (73. Kalivoda), Švento - Fořt (78. Necid)

Branky: 79. Keane 1:0

Průběh: Londýn - Fotbalisté Slavie se se jako jediný český tým rozloučili s účinkováním v letošního Poháru UEFA. Na hřišti londýnského Tottenhamu prohráli stejně jako před dvěma týdny na Strahově 0:1, a to znamená, že si loňské úspěšné tažení nezopakují. Malou útěchou jim může být, že sehráli s „Kohouty” vcelku vyrovnaný zápas. Vítězný gól dal 11 minut před koncem Ir Robbie Keane.
    Hned pět změn udělal oproti prvnímu souboji v Praze domácí kouč Martin Jol. Vyžádala si to zranění, ale i špatné výkony týmu v anglické lize, v níž jeho svěřenci v pěti zápasech nedokázali dát gól. Slavistický trenér Karel Jarolím zůstal u hry na jednoho útočníka, s níž slavil úspěch v ligové generálce v Plzni. Již ve čtvrté minutě unikl po křídle Chimbonda, na jeho přízemní centr však dva spoluhráči skluzem nedosáhli a hosté odvrátili na roh. Na druhé straně se uvolnil Hrdlička, jeho střela ale cíl nenašla. Krátce po zahájení hry a se snesl na trávník stadionu White Hart Lane poměrně hustý déšť, který jakoby ještě více nabudil domácí hráče. Oproti prvnímu vzájemnému souboji však bylo patrné, že pražští fotbalisté nechali tentokrát ustrašenost a bojácnost v kabině. Hráli mnohem důrazněji, v osobních soubojích nic domácím nedarovali a na hrotu útoku se Fořt statečně byl s přesilou. Ve 25. minutě prošel z vlastní poloviny střelec gólu ze Strahova Jenas a Latka na poslední chvíli hasil požár. Další vzruch přišel až v závěru prvního oločasu. Nejprve Krajčík našel centrem hlavičku Fořta, ale Robinson byl připraven. Ještě složitější situaci řešil Kozáčik, když Murphy unikl po pravé straně a skvěle našel irské reprezentanta Keana.
    Po přestávce začali aktivněji dokonce hosté a ve 48. minutě vyprodanému hledišti zatrnulo. Krajčík napřáhl z dvaceti metrů a jeho táhlá rána šla jen centimetry nad břevnem Robinsonovy branky. O tři minuty později slovenský reprezentant znovu vypálil a jen těsně minul. Slavisté vycítili, že Tottenham je v obraně zranitelný a ještě více otevřeli hru ve snaze zlikvidovat jednobrankové manko. Anglická defenzíva byla pod tlakem, ale do vážnější šance soupeře nepustila. Naopak rychlé brejky Tottenhamu byly velice nebezpečné. Jedenáct minut před závěrečným hvizdem se odražený míč dostal k volnému Keanovi, a ten rozhodl o výhře domácích. Nic na tom nezměnil ani Vlček, který čtyři minuty před koncem v jasné šanci technickou ránu poslal těsně vedle tyče. Londýnský tým v padesáti pohárových zápasech doma prohrál jen jednou a ani Slavia mu úctyhodnou bilanci nepokazila.

Rozhodčí: White Hart Lane

Diváci: 36.000

Trenér: „Chtěli jsme co nejdéle držet nulu na svém kontě a znervóznit tím domácí. Již v prvním poločase jsme chtěli být aktivnější, ale asi se na hráčích promítlo bouřlivé prostředí. Ve druhém poločase jsme již aktivní byli, jenom škoda, že jsme se zde ze slušných šancí nedostali do vedení,” prohlásil slavistický kouč Jarolím. Až po inkasovaném gólu Slavia hru více otevřela a domácí tým se dostal i do dalších šancí. „Ale tu největší na vyrovnání promarnil Vlček. Škoda, protože závěr mohl být ještě zajímavější. Myslím ale, že jsme se ukázali v dobrém světle, jenom je škoda, že jsme alespoň neuhráli remízu,” dodal Jarolím.


Slavia - AC Sparta Praha
0 : 0

Datum: 02. 10. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 9. kolo

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček (70.) - Urbánek, Švec, L. Jarolím, Švento (90. Hrdlička) - Vlček (88. Gaúcho), Fořt (75. Janda)

Průběh: Bezbrankovou remízou skončilo 264. pražské derby mezi Slavií a Spartou. V utkání 9. kola fotbalové ligy byli dnes domácí na Strahově aktivnější, ale posledních dvacet minut odehráli v oslabení po Hubáčkově vyloučení. Zisk bodu posunul Slavii na čtvrté místo tabulky, dva body za tradičního rivala.
    Domácí trenér Karel Jarolím zařadil novou posilu Urbánka na pravou strany zálohy, na druhé straně se do sestavy vrátil uzdravený Horváth, kvůli disciplinárnímu trestu však kouč Bílek musel postrádat Řepku. Hosté začali aktivněji, ale první šanci měl v sedmé minutě Vlček; Blažek mu ji ale včasným vyběhnutím a pádem pod nohy zmařil. Na druhé straně šel Kolář sám na Latku, ale neprosadil se. Domácí pak převzali iniciativu, Švento přenechal míč Vlčkovi a jeho technickou střelu musel nadvakrát likvidovat Blažek. Hrálo se více před brankou hostujícího celku, ale Fořt si nedokázal zpracoval dobře míč a o možnou šanci se připravil. I útoky Sparty ale byly nebezpečné. V 13. minutě Homola po rohu vystřelil těsně vedle pravé Kozáčikovy tyče, domácí gólman si poté lehce poradil se Šimákovou střelou z úhlu. Slavia se snažila prosadit nakopáváním míčů, hosté naopak chtěli více kombinovat a hlavně Sylvestremu se to dařilo. Aktivní byl na hrotu útoku Sparty Došek. Ve 20. minutě si zpracoval míč na prsou, ale ke střele se nedostal, Kozáčik mu míč sebral. Pak zneškodnil i Horváthův nebezpečný centr. Hrálo se s oboustranným nasazením, hra se rychle přelévala střídavě před obě branky. Po Vlčkově průniku po pravé straně odvrátil Homola na poslední chvíli míč před Fořtem, na druhé straně Horváthův trestný kop jen těsně minul branku. Velmi platným hráčem hostí byl Šimák, který se snažil hru dirigovat, ale i zakončovat. V 36. minutě se zbavil Hubáčka a namířil přesně k tyči, avšak Kozáčik bleskově zareagoval a vyrazil míč na roh.
    V úvodu druhého poločasu sevřeli domácí Spartu do její šestnáctky, v rychlém sledu rozehrávali pět rohů, ale hosté se ubránili. Po rychlém brejku pak poslal Vlček míč na Fořtovu hlavu, ale Blažek byl připraven. Po dalším bleskovém výpadu pálil Švento v dobré pozici nad. Hráči Sparty začali druhý poločas hodně vlažně a hrálo se praktiky na jednu branku. Na další příležitost ale solidně zaplněný Strahov čekal až do 65. minuty. Vlček se uvolnil, zpětnou přihrávkou po průniku po křídle našel Šventa, ale ten se místo rychlé střely snažil najít ještě lepší střeleckou pozici a o míč přišel. V 70. minutě Zabavník vystihl přihrávku na Krajčíka a vyrazil do odkryté obrany. Křižující Hubáček byl u míče pozdě, sparťanského hráče skluzem srazil a německý rozhodčí Weiner mu bez rozpaků ukázal červenou kartu. Ale ani početní převaha se na hřišti příliš neprojevila. Hra se jen vyrovnala, do šance domácí soupeře prakticky nepustili. Až tři minuty před koncem vypálil z hranice šestnáctky Sylvestre, ale obránci míč srazili na roh. A když v nastaveném čase chytil Kozáčik míč po odrazu od spoluhráče Krajčíka téměř na brankové čáře, skončil zápas remízou.

Rozhodčí: Michael Weiner (Německo)

Diváci: 14.373

Trenér: „Řekl bych, že jsme k vítězství měli blíže, až na hlavičkovou šanci Doška v závěru zápasu. Šancí jsme měli poměrně dost, ve druhém poločase i docela značný tlak, ale akce jsme nedotáhli do konce,” řekl na tiskové konferenci Jarolím. Remízu považoval za ztrátu. „Přibrzdilo nás až Hubáčkovo vyloučení. Věřil jsem, že zápas zvládneme, ale chyběla nám přesná finální přihrávka,” uvedl slavistický kouč. Čerstvou posilu Urbánka postavil nečekaně na pravou stranu zálohy. „Hrál pro něj na nezvyklém místě, ale určitě mě nezklamal. Něco má za sebou, fotbal hrát umí a doufám, že se stane platnou posilou mužstva,” řekl Jarolím.


Wfl Wolfsburg - Slavia
4 : 2 (3 : 1)

Datum: 06. 10. 2006, Volkswagen Arena, Wolfsburg, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Kozáčik - Vácha, Dosoudil (20. Radek Dejmek), Aračič (57. Hubáček), Urbánek - Kalivoda, Jarolím (46. Dočkal), Gecov, Hrdlička - Vlček (46. Necid), Gaúcho (35. Fořt)

Branky: 7. Menseguez 1:0, 20. Makiadi 2:0, 24. Krzynowek 3:0, 31. Vlček 3:1, 74. Lamprecht 4:1, 90. Necid 4:2

Průběh: Slavia v pátečním přípravném zápase s Wfl Wolfsburg prohrála 2:4. Za domácí dali branky v prvním poločase Menseguez, Makiadi a Krzynowek, za červenobílé po půlhodině hry snížil Stanislav Vlček. Ve druhém poločase přidal čtvrtou trefu domácích Lamprecht, v poslední minutě snížil Tomáš Necid.
    Domácí nastoupili v zeleno-bílé kombinaci, Slavia v oranžových dresech. V úvodu zápasu se hrálo ve středu hrací plochy, ani jeden tým si šanci nevytvořil, pak však přišla sedmá minuta a Wolfsburg svoji první příležitost proměnil, po přihrávce Hoogendorpa otevřel skóre hlavou Juan Carlos Menseguez. Druhou branku přidal ve dvacáté minutě Makiadi, trefil se nádherně z dvanácti metrů volejem, míč se odrazil od břevna do sítě. A velice nepříjemný úvod zápasu pro Slavii završil ve 24. minutě Krzynovek, který napálil míč do sítě po přihrávce Makiadiho potřetí. Po půlhodině hry snížil vedení domácích Stanislav Vlček. Útočník se prosadil po pravé straně po přihrávce Lukáše Jarolíma, podařila se mu klička na obránce a střelou z hranice vápna překonal domácího brankáře.
    Do druhého poločasu udělali oba trenéři řadu změn, v týmu hostů se objevili Dočkal a Necid. V 57. minutě musel nahradit zraněného Anteho Aračiče David Hubáček. V 74. minutě přidal čtvrtou branku po Alexově přihrávce Lamprecht. Těsně před závěrečným hvizdem se výborně zorientoval v pokutovém území Tomáš Necid a po přihrávce Pavla Fořta udal výsledku definitivní podobu.

Rozhodčí: Christian Schössling (Německo)

Diváci: 2.200

Trenér: „Utkání splnilo svůj účel hlavně z toho hlediska, že bylo obrovskou zkušeností pro mladé hráče, které jsme mohli vyzkoušet proti silnému soupeři,” řekl trenér Karel Jarolím. „S úvodem utkání jsem nemohl být vůbec spokojený, po individuálních chybách jsme dostali tři branky. Musel jsem na vývoj skóre reagovat střídáním,” dodal trenér, kterého zamrzelo vynucené střídání v druhém poločase, kdy kvůli poraněnému vazu v koleni musel odstoupit Ante Aračič.


SK Kladno - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 15. 10. 2006, Kladno

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 10. kolo

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Vorel, Dosoudil, Urbánek - Dočkal (80. Janda), Švec, L. Jarolím, Švento - Vlček (85. Gaúcho), Fořt (90. Hrdlička)

Branky: 54. Vlček 0:1

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha vybojovali v 10. ligovém kole na Stanislav Vlček právě vstřelil jedinou branku zápasu.trávníku kladenského nováčka tři body za těsnou výhru 1:0. Rozhodují gól zápasu vstřelil po chybě brankáře Vaška Vlček v 54. minutě utkání.
    Před zaplněným kladenským stadionem začal zápas hodně zostra, protože už ve dvacáté vteřině po srážce se Šventem skončil na nosítkách zraněný Pončák. Kladenské ale brzká ztráta nezaskočila a tlačili se do útoku. Navíc se mohli jako první střelecky prosadit, ale Simpsonova rána z pravé strany skončila v Kozáčikových rukavicích. Hosté se pokoušeli vzít otěže zápasu do svých rukou, ale nadšeně bojující domácí jim nedávali příliš prostoru na vyniknutí. Ve 24. minutě se ale probil k zakončení Dočkal, ale jeho slabý pokus Vašek kryl, rána Fořta ve 29. minutě zase minula branku. Domácí v závěru poločasu dostali hosty hrající v oranžovém pod tlak a měli i dvě velké šance, ale zklamali v nich. Nejprve Kratochvíl ve 42. minutě nastřelil břevno z trestného kopu a o minutu později Kalinova rána z levé strany orazítkovala tyč.
    I po změně stran byli domácí zpočátku aktivnější, ale pozorní slavisté je k šanci nepouštěli. V 54. minutě naopak naznačili své možnosti hosté, ale osmnáctiletý Dočkal ve své ligové premiéře ztroskotal na Vaškovi. Gólman sice svůj tým podržel, jenže následoval roh, po kterém neudržel slabou střelu Fořta a Vlček se dokázal včas orientovat, aby míč protlačil do sítě. Pro srdnatě bojující Kladenské to byla tvrdá rána, ale dál bojovali o vyrovnání a měli i možnosti, aby k tomu došlo. Tu největší měli v 61. minutě, kdy prošel Radzinevičius a Simpson pálil do hradby těl na brankové čáře. Akce ale nekončila - míč se odrazil k nabíhajícímu Cigánkovi, který upadl v jasné šanci po kontaktu s Jarolímem, ale sudí Kocián místo penalty viděl filmování. V závěru utkání domácí tlak narůstal, kouč Koubek stáhl hru na tři obránce, ale nic nepomáhalo. V 79. minutě pálil Šelicha vedle ze šestnáctky, průnik Radzinevičiuse skončil nepřesnou střelou mimo a závěrečný tlak s řadou centrů už branku nepřinesl.

Rozhodčí: Kocián

Diváci: 4.000

Trenér: Karel Jarolím po utkání uvedl: „Bylo to bojovný zápas, na moje gusto jsme pustili soupeře do mnoha šancí, ale bylo to i tím, že jsme obranu skládali až na poslední chvíli,” připomněl slavistický kouč, že v sobotu odpoledne se mu zranil obránce Suchý. Připustil však, že výsledek byl dlouho loterií. „Zápas mohl skončit jakkoliv, my byli o branku šťastnější,” řekl Jarolím.


Slavia - FK Jablonec ´97
2 : 2 (1 : 2)

Datum: 22. 10. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, Mladíček Tomáš Necid dal v utkání svou první ligovou branku.11. kolo

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Latka, Dosoudil, Hubáček - Janda (60. Švec), L. Jarolím, Hrdlička (74. Kalivoda), Švento - Vlček, Fořt (69. Necid)

Branky: 23. Klapka 0:1, 34. Vlček 1:1, 45. Klapka 1:2, 75. Necid 2:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha propásli možnost dostat se alespoň do pondělní dohrávky v tabulce na třetí místo před Spartu. V zápase 11. kolo první ligy s Jabloncem jen remizovali 2:2, přičemž remízu zachránil svojí první ligovou brankou čtvrt hodiny před koncem střídající mladíček Necid. V nastaveném čase ještě nastřelil hostující Fukal tyč.
    Domácí fotbalisté Slavie měli sice v úvodu mírnou převahu, ale hosté vůbec jen nebránili, ale každou šanci k útoku okamžitě využívali. Ve 12. minutě se Vlček zbavil hezky Fukala, vracející se Kučera jej však stačil včas o míč připravit. Především jablonecký reprezentant Lafata se snažil a jeho nebezpečnou přihrávku na Klapku zachytil v poslední moment Dosoudil. Domácí fotbalisté hráli s nasazením, ale jejich hra postrádala přesnou přihrávku, moment překvapení. Naopak hostům stačil jeden povedený útok a skóre se měnilo v jejich prospěch: ve 23. minutě Lafata převzal přihrávku na hranici ofsajdu od Smíška, zpětnou přihrávkou našel nabíhajícího Klapku a ten zcela sám trefil míč přesně k levé tyči. Po 411 minutách tak ukončil Kozáčikovu neprůstřelnost. Blízko vyrovnání byl ve 34. minutě Fořt, jehož hlavičku po přesném centru Jandy skvěle vyrazil na roh brankář Špit. Po jeho rozehrání však již vyrovnání nezabránil, protože mezi obránci se výborně zorientoval Vlček, otočil se s míčem a střelou k levé tyči vyrovnal. To domácí povzbudilo a o tři minuty jen výborný Špit zabránil dalšímu gólu, když vyrazil Hrdličkovu ránu pod břevno. Ještě před přestávkou měli slavisté i druhou šanci: Švento utekl, výtečně si míč zasekl, našel nabíhajícího Hrdličku, ale ten minul. Místo toho se prosadili hosté, kteří vedli rychlou kombinační akci, po níž se protáhl obranou Klapka a vstřelil svůj druhý gól. Po změně stran Slavia útočila, ale hosté jim pozorným a důrazným napadáním nenechali prostor pro kombinaci. Domácí se snažili uspět centrovanými míči do vápna a po Krajčíkově centru hlavičkoval těsně vedle Fořt. Neuspěl ani střídající Necid, který hlavičkou z malého vápna přestřelil, ovšem jeho velká chvíle ještě měla přijít. Snaha Slavie o vyrovnání byla korunována až čtvrt hodiny před koncem. Špit neudržel hlavičku Vlčka po centru Šventa, míč propadl k Necidovi a ten jej bez váhání proměnil šanci v první ligový gól. Domácí se pak dvakrát zlobili na rozhodčího za neodpískanou penaltu - nejprve za neodpískaný faul na Necida a podruhé za nastřelenou ruku Loučky. Hosté v druhém poločase moc slavistickou obranu netrápili, ale nakonec mohli odvážet tři body. Ve třetí minutě nastaveného času totiž Fukal nastřelil pravou tyč slavistické branky.

Rozhodčí: Moudrý

Diváci: 2.225

Trenér: „Chtěli jsme do souboje vstoupit trochu jinak, chtěli jsme Jablonec dostat od začátku pod tlak, ale nedařilo se to. Nešla nám kombinace, nedařil se postupný útok, pozdě jsme přistupovali k soupeřovým hráčům,” vysvětlil domácí trenér Karel Jarolím, proč se jeho celek nemohl dostat do hry. Jeho hráči při prvním gólu soupeře nedohráli souboj s Klapkou, navíc chybu opakovali. „Věřil jsem, že po vyrovnání se do tlaku dostaneme, ale v závěru po naší další velké nedůslednosti jsme inkasovali podruhé,” zlobil se Jarolím. Zlobil se i na rozhodčí. „Po druhém vyrovnání byly na hřišti některé situace, které zaváněly penaltou, ale rozhodčí ji nezapískal a nakonec mohl Jablonec dokonce vyhrát. S kvalitou naší hry nejsem spokojen,” dodal Jarolím.


FK Mladá Boleslav - Slavia
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 30. 10. 2006, Mladá Boleslav

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 12. kolo

Sestava: Kozáčik - Hubáček, Latka, Dosoudil, Urbánek - Švec, L. Jarolím, Kalivoda (81. Hrdlička), Švento - Vlček (90. Aračič), Fořt (75. Gaúcho)

Branky: 15. Fořt z pen. 0:1, 53. Vlček 0:2, 77. Kalivoda 0:3, 86. Rolko 1:3

Průběh: Po sérii osmnácti zápasů bez prohry na domácím trávníku podlehla Mladá Boleslav v první lize fotbalistům Slavie, kteří získali ve 12. kole na jejím hřišti cenné tři body za vítězství 3:1. Brankami se o výhru zasloužili Fořt, Vlček a Kalivoda. Domácí, kteří hráli 75 minut bez vyloučeného Paláta, snížili až v závěru díky Rolkovi. Mladoboleslavští tak promarnili možnost vrátit se do čela tabulky a vinou horšího skóre klesli na třetí místo za Spartu. Slavia se jim po šestém neprohraném duelu po sobě přiblížila na čtyři body. Zápas poznamenaly absence. Na domácí straně chyběli pro zranění Abrahám a Riegel, hosté v oranžových dresech se museli obejít bez zraněných Jana Vorla, Suchého, Krajčíka, Jandy a dvojice Necid, Dočkal, která je na reprezentační akci.
    Úvod za hustého deště patřil aktivnějším domácím. Již v první minutě Kulič servíroval míč Sedláčkovi, ale pozorný Kozáčik přihrávku pohotově zachytil. Domácí měli i další šanci. Matějovský přihrál Sedláčkovi, jenž vrátil míč na Pecku, který pálil sice pohotově, ale příliš lehce a nepřesně. I Slavia hrála aktivně a především rychlonohý Vlček dělal domácí obraně problémy. Po čtvrthodině našel dlouhý výkop brankáře Kozáčika hbitého Vlčka, který si poradil v souboji s Rolkem, přehodil Kučeru, ale Palát na brankové čáře zastavil míč na cestě do sítě rukou. Rozhodčí Adámek odpískal penaltu a boleslavskému obránci ukázal červenou kartu. Penaltu proměnil přesnou střelou Fořt. O pět minut později mohli přijít Mladoboleslavští o dalšího hráče. Matějovský zezadu skolil bez úmyslu zasáhnout míč Lukáše Jarolíma, ale dostal jen žlutou kartu. I v deseti domácí hráli aktivně, do velkých šancí je však soupeř nepustil. Slavia nikam nepospíchala a nadále se soustředila na brejky, které představovaly značné nebezpečí.
    Krátce po změně stran po uklouznutí Latky se řítil Kulič na branku Slavie, před nabíhajícím Sedláčkem však zachránil Urbánek. Gól padl na druhé straně. Do otevřené obrany Středočechů se vřítil Kalivoda, stačil prodloužit na Vlčka a ten zachoval chladnou hlavu. Z rohu vápna prostřelil gólmana Kučeru a zvýšil na 2:0. Vlček byl při chuti. Po hodině hry jej nezastavil Matějovský a Kučera jen s námahou vyrazil míč na roh. V 64. minutě mohl Fořt přihrát míč zcela volnému Vlčkovi, ale místo toho chtěl přehodit brankáře Kučeru, který jeho pokus vystihl. Domácí měli blízko k brance v 74. minutě. Matějovský dlouhým pasem našel kanonýra Pecku, ale ten orazítkoval jen tyč. Naopak v 77. minutě Jarolím poslal míč na Kalivodu, Kučera vyběhl až před šestnáctku a slavistický záložník mu po kličce vstřelil třetí gól. Domácí hráli dost zmateně a Jarolím mohl výhru Slavie ještě zvýraznit, ale Kučeru neprostřelil. Naopak Rolko po rohu Kuliče zkazil Kozáčikovi čisté konto.

Rozhodčí: Adámek

Diváci: 4.090

Trenér: „Do utkání jsme vstoupili rozpačitě, Boleslav měla několik standardek po našich chybách. Směrem dopředu jsme byli aktivní, po přihrávce za obranu přišel rozhodující moment, kdy byl vyloučen Palát a proměnili jsme penaltu. Druhá branka nás uklidnila a mohli jsme dát i další. Mrzí mne snížení, ale tři body z Boleslavi mají velkou cenu,” řekl po zápase trenér Karel Jarolím.

Poznámky: ČK: 15. Palát


Slavia - FK Marila Příbram
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 05. 11. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 13. kolo

Sestava: Kozáčik - Hubáček, Latka, Dosoudil, Urbánek - Švec, L. Jarolím, Kalivoda (82, Hrdlička), Švento - Vlček (86. J. Vorel), Fořt (61. Gaúcho)

Branky: 75. Vlček 1:0, 90 (+2). Penner

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha se ani na čtvrtý pokus za sebou na domácím trávníku nedočkali vítězství. Po remízách se Slováckem, Spartou a Jabloncem dnes na trávníku na Strahově hráli s Marilou Příbram 1:1, když o výhru přišli až ve druhé minutě nastaveného čase po brance střídajícího Pennera. Domácí dostal do vedení v 75. minutě Vlček. V tu dobu již Slavia hráli o deseti, když na nosítkách po faulu příbramského střelce skončil na nosítkách Švec.
    První zahrozili hosté z Příbrami. Po pravé straně se prosadil Otepka a přihrával před branku, ale před nabíhajícím Polodnou na poslední chvíli odvrátil Latka. Hry byla vyrovnaná jen první čtvrthodinu, potom převzali iniciativu domácí. Ještě ve 14. minutě vystrašil Otepka střelou ze třiceti metrů Kozáčika, který jeho ránu zneškodnil až napodruhé. Na druhé straně po kombinační akci Šventa, Lukáše Jarolíma a Fořta se dostal Vlček až před gólmana Pařízka, který však odvážným pádem pod nohy šanci zneškodnil. Domácí útočníci Fořt s Vlčkem hodně zaměstnávali obranu soupeře a ve 21. minutě Pařízek opět před Vlčkem hasil nebezpečí. Tlak Slavie sílil, hrálo se prakticky stále před brankou Příbrami. Na Vlčkův centr však nikdo z jeho spoluhráčů nedosáhl, neujal se ani trestný kop Jarolíma. Naopak domácí obrana i bez zraněných Krajčíka a Suchého měla práce minimum. Ve 28. minutě přišla druhá velká šance Slavie. Aktivní Vlček se dostal opět až před Pařízka, který však pohotově vyběhl, snížil úhel a střelu vyrazil. Po půlhodině Formánek ukopl po zpětné přihrávce Šventa míč těsně před kopačkou Vlčka. Až v závěru poločasu mohli skórovat i fotbalisté Příbrami. Na centr Otepky z rohu z pravé strany si dobře naběhl stoper Navrátil, jenže hlavou poslal míč nad břevno.
    I po změně stran měl nejvíce práce brankář Pařízek. Fořt se dostal za obranu, jeho ránu ale příbramský brankář chytil, o minutu později byl Fořt v další šanci, ale míč netrefil přesně. Na druhé straně hlavičkoval po centru z pravé strany nebezpečně Formánek, míč jen o kousek minul vzdálenější tyč. Divákům zatrnulo v 55. minutě: Svitákovu tvrdou ránu tečoval nepříjemně Polodna k pravé tyči, Kozáčik ale skvělým zákrokem míč chytil. Když se již diváci začali strachovat, že domácí nedokáží vyhrát na Strahově ani počtvrté za sebou rozradostnil je Vlček. Hubáček na něj nasměroval přesný centr a Vlček hlavičkou svým pátým gólem otevřel skóre. Slavisté mohli přidat i druhý gól, po chybě hostů v rozehrávce šli Švento a Vlček na jediného obránce, ale Navrátil obětavým skluzem jejich šanci zmařil. Sešívaní toho nakonec hodně litovali. Nejprve střídající Penner hrubým faulem poslal z trávníku na nosítkách Švece a v nastaveném čase právě on obloučkem přehodil Kozáčika vyrovnal.

Rozhodčí: Královec

Diváci: 2.199

Trenér: Hodně rozladěn z další remízy na domácím trávníku byl domácí kouč Karel Jarolím. „Jsem moc zklamaný, takový zápas bychom měli vyhrát. Souboj jsme měli dohrát důsledněji a branku bychom si v nastaveném čase vstřelit nechat neměli,” tvrdil slavistický kouč. Nebyl spokojen ani s výkonem v prvním poločase. „Měli jsme v něm nějaké slibné příležitosti, chtěli se prosadit přihrávkami za obranu. To se sice několikrát podařilo, ale situace jsme nedotáhli k finálnímu zakončení,” pokračoval. Domácí ve druhém poločase již podle něj byli více aktivnější.


FC Tescoma Zlín - Slavia
1 : 2 (0 : 0)

Datum: 11. 11. 2006, Zlín, stadion Letná

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 14. kolo

Sestava: Kozáčik - Hubáček, Latka, Dosoudil, Urbánek - Kalivoda, L. Jarolím, Hrdlička, Švento (89. Aračič) - Vlček (90. Necid), Gaúcho (46. Fořt)

Branky: 65. Hrdlička 0:1, 68. Vlček 0:2, 75. Činčala 1:2

Průběh: V rozmezí pouhých tří minut v druhém poločase si zajistili fotbalisté Slavie vítězství 2:1 ve Zlíně. Po brankách Hrdličky a Vlčka ještě stačil předposlední tým tabulky po Činčalově hlavičce snížit, vyrovnat se už ale domácím nepodařilo.
    Aktivněji hrající Slavia si vypracovala hned od úvodních minut územní převahu, do střeleckých příležitostí se však dlouho nedostala. Zlín s osamoceným útočníkem Šmahajem na hrotu hrál velmi opatrně, jeho výkonu chyběl herní rytmus i větší pohyb. Ani Slavia ale příliš neoplývala rychlostí. Výsledkem byl pomalý fotbal, kterému až na malé výjimky chyběl moment překvapení. Pasivnímu Zlínu se přesto podařil už v 9. minutě první vážnější protiútok. Míč zatáhl po levé straně Jelínek, jenž obešel obránce Slavie Hubáčka. Centrovaný míč stačil s vypětím všech sil před nabíhajícím Šmahajem odkopnout v poslední chvíli Urbánek. Kromě dvou střel mimo branku ale touto akcí skončila zlínská aktivita. Slavii se naopak podařilo hrozit častěji a ze tří akcí plynulo pro domácí fotbalisty i brankové nebezpečí. Po čtvrthodině hry unikl po levé straně Švento, jenž ale místo přihrávky volnému Vlčkovi hledal zezadu nabíhajícího Jarolíma, jehož pokus stačili zadáci Zlína odvrátit. O deset minut později unikl po pravé straně Kalivoda, našel přesně Gaúcha, která však ve skluzu nestačil vyzrát na pozorného Kořínka. Nejvíce trenérovi Zlína Uličnému zatrnulo ve 38. minutě, kdy Kalivodovu střelu z dvaceti metrů k tyči s námahou vyrazil Kořínek na roh.
    V poločasové přestávce se pokusili oba trenéři oživit útočnou hru. V domácím týmu Činčala vystřídal Šmahaje a trenér Jarolím stáhl Gaúcha, kterého nahradil Fořt. V deštivém počasí začaly oba celky myslet více na útok, ale možnost ke skórování propásl ve 48. minutě po uklouznutí obránce Ditricha útočník Vlček, jehož střelu Kořínek kryl. Ofenzivněji hrál i Zlín, kterému ale chyběla přesnější koncovka. V 54. minutě po Činčalově centru hlavičkoval Lukaštík vedle a Činčalova střela z dvaceti metrů mířila nad břevno. Ještě jednou se vytáhl domácí brankář Kořínek, když vytáhl nad břevno ránu obránce Dosoudila. Proti dalším dvěma útokům soupeře už byl ale bezmocný. V 65. minutě Hrdlička poslal do protiútoku po pravé straně Vlčka, sám si naběhl na jeho centr a hlavou vstřelil vedoucí branku. Domácí fotbalisté se nestačili nadechnout a o tři minuty později po protiútoku do otevřené obrany inkasovali druhý gól. Fořt poslal přesnou přihrávku nabíhajícímu Vlčkovi, který poslal míč k tyči. Nečekaný úder ale Zlín na lopatky nepoložil a po Červenkově centru z levé strany Činčala překonal přesnou střelou do horního růžku brankáře Kozáčika. Slavia pak ale ještě přidala v závěru na útočné aktivitě a soupeři už naději na vyrovnání nedala.

Rozhodčí: Jílek

Diváci: 2.276

Trenér: „Věděli jsme, že Zlín podal zlepšené výkony, připravili jsme se na jejich rozestavení, trochu jsme vyztužili střed hřiště. To se nám povedlo, Zlín jsme nepustili do šancí, kromě jednoho zaváhání. I díky tomu jsme zápas dovedli k vítězství. V závěru jsem byl nervózní, protože jsme nepotvrdili výhru další brankou. Jsem ale šťastný, máme velice důležité tři body,” uvedl trenér Slavie Karel Jarolím. Slavia čtyřikrát venku vyhrála, na Strahově ale čtyřikrát remizovala. „Doma se nám nedaří, hraje se v jiné atmosféře, nechodí mnoho diváků, já bych snad raději příští zápas přesunul do Budějovic,” posteskl si slavistický kouč.


Slavia - SK Dynamo České Budějovice
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 20. 11. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 15. kolo

Sestava: Kozáčik - Hubáček, Latka, Dosoudil, Urbánek (40. Krajčík) - Kalivoda (74. B. Dočkal), L. Jarolím, Hrdlička, Švento - Vlček, Necid (46. Fořt).

Branky: 55. Hrdlička 1:0, 66. Vlček 2:0

Průběh: Po čtyřech remízách se fotbalisté Slavie Praha dočkali na domácím trávníku výhry, v posledním zápase 15. kola první fotbalové ligy zdolali Dynamo České Budějovice 2:0. O tříbodový zisk se po přestávce postarali Hrdlička a Vlček. Hostům v prvním poločase rozhodčí neuznal gól, kterému podle jeho názoru předcházel faul.
    Domácí kouč Karel Jarolím se musel opět obejít bez zraněných Jandy, Jana Vorla, Suchého a Švece a v útoku se poprvé od úvodní minuty objevil mladík Necid. Ani hosté nebyli kompletní - Poborský již sice trénuje, ale stále nehraje. Trenér Cipro se netajil před soubojem tím, že jeho celek nebude jen bránit a potvrdil to odvážným nasazením tří útočníků - vedle Táborského a Svátka se do středové řady postavil ještě Jeslínek. Oboustranně ofenzivní fotbal se hrál od první minuty. V desáté bleskově unikl Švento svému strážci, ale brankář Filipko stačil vyběhnout a domácí hráč napálil míč jen do něj. Nadějnou příležitost si vypracovali i hosté, když Jeslínek zatáhl míč po pravé straně a poslal zpětnou přihrávku Táborskému. Ten zamířil přesně do rohu slávistické branky, ale Kozáčik míč chytil. Po čtvrthodině hry a Vlčkově centru mohli zblízka zakončit Necid s Hrdličkou, ale ani jeden na míč nedosáhl. Ve 21. minutě vyrazil dopředu Latka, ale špatně rozehrál a hosté šli do brejku. Svátka přitom držel za dres Hubáček, ale rozhodčí nechal výhodu a poté ukázal žlutou kartu Urbánkovi. Hosté byli dál nebezpeční a po trestném kopu Volešáka dokonce poslal Horejš míč za Kozáčikova záda, ale rozhodčí gól neuznal, protože již předtím odpískal faul hostů. Hosté argumentovali, že to spíše vypadalo na nedovolený zákrok Urbánka na Svátka, a Horejš za to viděl žlutou kartu. Domácí kouč pak místo Urbánka poslal na trávník Krajčíka. Před přestávkou ještě Švento připravil velkou šanci pro Kalivodu, ten u vzdálenější tyče ale zakončil z první nepřesně.
    Hned první útok hostů po přestávce přinesl jejich další šanci. V rychlém brejku vyzval Svátek ke skórování Táborského, ale jeho střelu v pádu stačil zastavit nohama Kozáčik. Na druhé straně Filipko nadvakrát „zkrotil” střelu Kalivody. V 55. minutě se už domácí prosadili. Po centru Krajčíka od postranní čáry Filipko skvěle vyrazil hlavičku Hrdličky, ale na jeho opakovanou střelu byl již krátký. O dvě minuty později poslal Vlček do šance Fořta, ale tomu se zamotal míč mezi nohama a hosté nebezpečí odvrátili. Hostující kouč pak poslal do hry čtvrtého útočníka Baláže, ale domácí vedení uklidnilo a mohli hrát do otevřenější obrany. Navíc v 66. minutě obral Homoláče o míč Kalivoda, posunul jej do běhu Vlčkovi a ten potvrdil svoji současnou pohodu - skóroval v šestém zápase po sobě, v sezoně se trefil už posedmé. Slavia poté zvolnila a kontrolovala hru, přesto ještě několikrát zahrozila z rychlých brejků, ale skóre se již nezměnilo.

Rozhodčí: Racek

Diváci: 2.008

Trenér: „V prvním poločase jsme měli několik šancí, ale chyběla nám agresivita v zakončení, to jsme chtěli do druhé půle změnit. Dynamo mělo volný prostor pro nadějné situace před naší brankou, naštěstí je nevyužilo. Druhý poločas byl z naší strany lepší, potvrdili jsme zlepšený výkon dvěma brankami. Jsem spokojený s body a vítězstvím,” uvedl trenér Karel Jarolím.


FK Teplice - Slavia
2 : 4 (0 : 3)

Datum: 27. 11. 2006, Teplice

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 16. kolo

Sestava: Kozáčik - Hubáček, Latka, Dosoudil, Aračič - Krajčík, Dočkal (90. Vácha), Švec, Švento - Vlček (81. Gaúcho), Fořt (87. Necid)

Branky: 8. Švec 0:1, 29. Švec 0:2, 33. Fořt 0:3, 56. Dočkal 0:4, 77. Fenin 1:4, 84. Kroupa 2:4

Průběh: Fotbalisté Slavie se v ligové tabulce posunuli už na druhé místo. Po jasné výhře 4:2 v dnešním dohrávaném zápase 16. kola v Teplicích ztrácejí na vedoucí Spartu jen dva body, předstihli Liberec i Mladou Boleslav. Slávisté prodloužili svou neporazitelnost již na deset zápasů, popáté za sebou vyhráli na trávníku soupeře. Hostující kouč Karel Jarolím jen těžko dával dohromady sestavu. Ke dlouhodobě zraněným Suchému, Jandovi a Janu Vorlovi přibyli z posledního zápasu Hrdlička, Urbánek i Kalivoda a navíc s angínou ulehl do postele kapitán Lukáš Jarolím. Z teplické sestavy vypadl již v šesté minutě pro svalové zranění Dort a než za něj přišel Verbíř, hosté přesilovku využili. Po levé straně unikl Švento, přetáhl centr na druhou stranu na Krajčíka, ten vrátil míč před branku a Fořt ho přiťukl nabíhajícímu Švecovi. Fotbalista, který se vrátil na trávník po otřesu mozku, tak zaznamenal svoji premiérovou ligovou trefu. Domácí se snažili o rychlé vyrovnání, ale hostující obrana byla proti. Střelu domácího kanonýra Džeka zblokoval Latka. Slávisté se snažili najít klíč k překonání teplické sezony průniky po stranách Šventa a Krajčíka a jejich následných centrech. Tepličtí postupně získali tlak, ale hosté čekali na jejich chybu a možnost rychlého brejku. Ve 28. minutě unikl Švento a jeho ránu s námahou Poštulka vyrazil na roh. Ten posadil Dočkal na hlavu Švece, který podruhé rozvlnil síť. K.o. zasadil Teplicím o dvě minuty později Fořt. Po průniku a přesné přihrávce Vlčka nedal přesným volejem z 18 metrů Poštulkovi šanci a na svého spoluhráče z útoku se dotáhl sedmou brankou v ročníku.
    Po změně stran si domácí fotbalisté sice vytvořili ve středu hřiště převahu, ale v koncovce nebezpeční nebyli. Naopak v 56. minutě unikl po pravé straně Krajčík, na jeho centr si naběhl Dočkal, který napřed nastřelil domácího Hunala, ale odražený míč bez problémů dopravil do Poštulkovy branky. Na to pískotem reagovali diváci, protože na půlící čáře zůstal ležet Valenta a situaci neunesl ani kouč Mareček, jenž musel za protesty do hlediště. Dosud nejlépe střílející tým soutěže byl v koncovce hodně neškodný a prosadil se až v 77. minutě. Aračič pozapomněl na Džeka a jeho přízemní centr protlačil pod Kozáčikem do hostující sítě Fenin. V závěru ještě korigoval výsledek po nedůslednosti hostů střídající Kroupa.

Rozhodčí: Damková

Diváci: 3.682

Trenér: „S výkonem i výsledkem jsem nakonec spokojený. Teplice jsme v prvním poločase zaskočili brankami, byli jsme dostatečně agresivní nejen ve středu hřiště, kde jsme získávali míče, ale i před brankou. Se závěrem tak spokojený nejsem, nechali jsme si vstřelit gól a i druhé snížení bylo výsledkem našeho váhání. Řadu situací jsme ve finální fázi nedotáhli do konce,” uvedl trenér Slavie Karel Jarolím.


Slavia - FC Baník Ostrava
2 : 1 (0 : 0)

Datum: 03. 12. 2006, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2006/07, 17. kolo

Sestava: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček - Dočkal (63. Kalivoda), L. Jarolím (82. Necid), Švec, Švento - Vlček, Fořt (63. Gaúcho)

Branky: 55. Vlček 1:0, 62. Rajtoral 1:1, 90 (+1). Necid 2:1

Průběh: Brankou Necida v nastaveném čase rozhodli fotbalisté Slavie Praha v posledním podzimním kole o svém vítězství 2:1 nad Baníkem Ostrava. Hosté, kteří dohrávali od 21. minuty bez vyloučeného Besty, jen potvrdili, že proti Slavii se jim dlouhodobě vůbec nedaří. Slavia se díky výhře minimálně do pondělí posunula do čela prvoligové tabulky, odkud ji však může zítra v případě výhry na Kladně sesadit pražská Sparta.
    Stále bez čtveřice zraněných a potrestaného Dosoudila, ale již s uzdraveným Lukášek Jarolímem a Suchým začala Slavia v chladném odpoledni aktivně. Ale i hosté se snažili o otevřený fotbal a před brankou Slavie byli nebezpečnější než domácí před ostravskou. V koncovce však hostům chyběla finální přihrávka a klid. V sedmé minutě Rajtoral poslal pas do volného prostoru na Mageru, ale ten v jasné příležitosti namířil vedle branky Kozáčika. V devatenácté minutě ale chyboval Hoffman, který nabídl míč Lukáši Jarolímovi, ten ovšem tísněn ani nevystřelil. O dvě minuty později nestačil Besta ve sprinterském souboji Vlčkovi a musel si vypomoci tím, že jej přidržel. Rozhodčí Matějek ostravskému obránci bez váhání ukázal červenou kartu. Ve 32. minutě měl Lukáš Jarolím na hlavičce vedoucí branku. Po centru Šventa střílel v pádu, ale brankář Raška bravurně míč vyrazil a Fořtova dorážka mířila vedle. Pět minut před přestávkou přetáhl Švento centr až na nabíhajícího Dočkala, ten sice vypálil pohotově bez přípravy, ale namířil vedle.
    Domácí kouč vysunul po přestávce Krajčíka do zálohy a v obraně hrála jen trojice. Právě Krajčíkovi však ve 48. minutě sebral míč Mičola a řítil se na domácí branku. Chybu svého spoluhráče však s jistotou napravil Suchý a ostravského hráče čistě odzbrojil. Na gól ale čekali diváci jen deset minut. Na dlouhý míč z hloubi pole si naběhl Vlček, nádherně se zbavil postupně Čoupka a Bystroně a střelou po zemi překonal Rašku. Svou osmou ligovou střelou se tak dotáhl na Doška a Pecku na čelo tabulky kanonýrů. Z vedení se ale Slavia neradovala dlouho. Na centr Lukeše si v 62. minutě nejlépe naskočil Rajtoral a pátým gólem ve čtvrtém zápase vyrovnal. V 75. minutě mohl strhnout vedení na stranu domácích opět Vlček, ale v jasné šanci napálil střelu jen do vybíhajícího Rašky. Ten se však zranil a místo něj musel na hřiště Buček. Domácí soupeře sevřeli, ale hosté dlouho odolávali. O sedmé výhře nad Baníkem v řadě rozhodl až v nastaveném čase střídající Necid, který zužitkoval Kalivodův roh.

Rozhodčí: Matějek

Diváci: 5.283

Trenér: „Ostrava opravdu vstoupila do utkání dobře, hodně míčů jsme zkazili hlavně ve středu obrany. Po vyloučení už to bylo jen o tom, zda se dokážeme prosadit střelecky. Při hlavičce Lukáše i voleji Bořka Dočkala jsme tomu byli blízko. Branku jsme dali až po přestávce. Pak jsme nechali soupeře srovnat, naštěstí jsme rozhodli až v samotném závěru díky Tomáši Necidovi,” zhodnotil utkání trenér Slavie Karel Jarolím. „Stálo nás to hodně sil, ale tentokrát štěstí stálo při nás,” dodal. K prvnímu místu v tabulce se náš kouč vyjadřovat nechtěl. „Důležité bude až pořadí na konci. Přesto jsem rád, že tak jako tak budeme v úzkém kontaktu se špičkou tabulky,” uvedl.