200720082009

Slavia - SK Dynamo České Budějovice
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 17. 01. 2008, Praha, Eden, umělá tráva

Druh zápasu: Tipsport Cup, skupina A

Sestava: 1. poločas: Diviš - Dřížďal, Brabec, Latka, Vulin - Šmicer, Jarolím, Tavares, Černý - Šenkeřík, Střihavka, 2. poločas: Diviš - Krajčík, Latka, Suchý, Vulin - Kalivoda, Švec, Volešák, Pudil - Šenkeřík, Toleski

Branky: 7. Střihavka 1:0, 50. Šenkeřík 2:0

Průběh: Slavia vstoupila do Tipsport ligy vítězně. Na nové umělé trávě v Edenu porazila České Budějovice 2:0. V sedmé minutě se trefil hlavou David Střihavka, který si naběhl na centr Marka Jarolíma. Ve druhém poločase zvýšil Zdeněk Šenkeřík. Trenér Karel Jarolím poslal postupně na hřiště většinu posil - Jaroslava Černého, Marka Jarolíma, Davida Střihavku i Goče Toleského. Celý zápas odehrál na levé straně obrany třiadvacetiletý Chorvat Lovre Vulin, kterého Slavia testuje. Na hřiště se vrátil i uzdravený Martin Latka, který se naposledy představil divákům v prvním zápase Ligy mistrů UEFA na Strahově se Steauou Bukurešť.

Rozhodčí: ?

Diváci: 200

Trenér: „Bylo to pro nás první utkání na normání ploše, ještě se projevily některé nedostatky. Dostali šanci všichni, kteří jsou zdrávi, rozložili jsme síly tak, abychom mohli pokračovat v přípravě. Věřím, že výkonnost půjde ještě nahoru, neměli jsme dost času věnovat se herním činnostem, které přijdou na řadu teď,” zhodnotil utkání Karel Jarolím. K testovanému hráči Louvre Vulinovi uvedl: „Je na zkoušce, uvidíme, trénoval včera, dnes odehrál utkání, zatím je stále předčasné cokoliv uzavírat, zůstane s námi do sobotního utkání,” dodal slavistický kouč.
  Jedna z otázek směřovala i na zdravotní stav Jana Blažka. „Ten zatím trénuje hlavně individuálně, nechtěli jsme po konzultaci s lékařem riskovat jeho zranění. Soustředí se na kondiční trénink, zatím se herní přípravě nevěnoval,” uzavřel Karel Jarolím.


Slavia - Bohemians 1905
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 19. 01. 2008

Druh zápasu: Tipsort Cup, skupina A

Sestava: 1. poločas: Kubásek - Krajčík, Šourek, Brabec, Hubáček - Kalivoda, Suchý, Tavares, Černý - Toleski, Střihavka
2. poločas: Kubásek - Dřížďal, Suchý, Hubáček, Vulin - Krajčík, Švec, Volešák, Jarolím, Pudil - Šenkeřík

Branky: 2. Škoda 0:1, 6. Toleski 1:1

Průběh: Ve svém druhém utkání v Tipsport lize Slavia před rekordní návštěvou v historii turnaje jedenácti set diváků remizovala s Bohemians 1905 jedna jedna.
  Bohemians 1905 začali utkání pěkně zostra, už ve druhé minutě se po centru Barteka z pravé strany prosadil ve vápně Škoda a nohou poslal míč přesně k pravé tyči. Poté následovalo ze strany Bohemians několik o zranění říkajích si zákroků. Slavisté se ale nedali a v šesté minutě vyrovnali, David Kalivoda si naběhl na dlouhý centr, šel sám na gólmana a Sňozíkovi nezbývalo než se Kalivodovi vrhnout pod nohy. Balon se odrazil k dobíhajícímu Toleskimu a ten ho bezpečně poslal do sítě hostí. Do konce poločasu měl největší šanci Slezák, jeho hlavičku ale skvěle zneškodnil gólman Slavie Kubásek.
  Do druhého poločasu nastoupila Slavia ve značně pozměněné sestavě. Oba týmy si vypracovaly několik velkých šancí, změnu skóre to ale nepřineslo. Největší příležitosti měli Daniel Pudil a Ladislav Volešák, jejich krásné střely z dálky ale stačil Sňozík zastavit. Hlavička Marka Jarolíma skončila asi dvacet centimetrů nad břevnem branky Bohemians 1905.

Rozhodčí: Jiří Jech

Diváci: 1.100

Trenér: „V první půli jsme nehráli v obraně dostatečně důsledně, útočníkům jsme nechali příliš mnoho prostoru, více důslední jsme mohli být i v záloze. Ve druhém poločase jsme změnili rozestavení, je škoda, že se nám nepodařilo vstřelit branku, měli jsme na to několik dobrých situací. V závěru jsme měli příliš mnoho ztrát míčů, které možná pramenily z naší únavy, ještě včera jsme dvoufázově trénovali. Jsem rád, že si žádný ze zákroků, které byly za hranicí regulérnosti, nevyžádal zranění,” zhodnotil utkání trenér Karel Jarolím.




Slavia - CSKA Moskva
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 23. 01. 2008, Al Ajman Sporting Club, Spojené Arabské Emiráty

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vorel - Gebre Selassie, Latka, Brabec, Dřížďal - Marek Jarolím, Suchý, Švec, Černý - Šmicer, Šenkeřík, 2. poločas: Vorel - Krajčík, Suchý (66. Šourek), Brabec (76. Šenkeřík), Hubáček - Kalivoda, Švec, Tavares, Volešák, Pudil - Toleski

Branky: 65. Ricardo 1:0

Průběh: Na herním soustředění ve Spojených Arabských Emirátech má Slavia za sebou první přípravný zápas. S CSKA Moskva prohrála na hřišti Al Ajman Clubu 0:1. Zápas plný šancí na obou stranách rozhodl v 65. minutě Brazilec Ricardo, který poslal míč do pravého horního rohu Vorlovy branky.
  Na stadion Al Ajman Clubu neodcestovali s týmem Jan Blažek, David Střihavka a Milan Ivana, kteří doléčují v hotelu svalová zranění. V první půli pronikali za soupeřovu obranu Zdeněk Šenkeřík s Vladimírem Šmicrem. Ve 41. mohla jít Slavia do vedení, ale Šenkeříkova střela z otočky skončila těsně vedle branky. Do druhé půle nastoupila Slavia s obměněnou sestavou i s jiným rozestavením. Trenér Karel Jarolím vsadil na pětičlennou zálohu a na hrot poslal Goce Toleského. Jeho technická střela ze 62. minuty skončila jen těsně vedle pravé tyče. V 65. minutě se nemýlil Brazilec Ricardo, který poslal míč do pravého horního rohu Vorlovy branky. O pár minut později se dvěma bravurními zákroky vyznamenal střídající gólman Pomazan. Nejprve vytáhl střelu Kalivody a vzápětí zneškodnil hlavičku Tavarese z několika kroků zázračným zákrokem. V závěru utkání Slavia vystupňovala tlak, vyrovnávací gól se jí ale vstřelit nepodařilo.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Změřili jsme síly s velmi dobrým soupeřem, ale škoda toho výsledku. V první půli jsme se dostali do několika slibných situací, ale chyběla nám bohužel finální přihrávka. Ve druhé půli jsme gólu byli několikrát hodně blízko, ale soupeře podržel výbornými zákroky brankář. Remíza by utkání asi slušela lépe,” zhodnotil zápas trenér Karel Jarolím.

Poznámky: Sestava CSKA Moskva: 1. poločas: Akinfejev - Alexej Berezutski, Vasilij Berezutski, Ignaševič, Odiah, Žirkov, Krasic, Dudu, Caner, Vagner, Jo, 2. poločas: Pomazan - Alexej Berezutski, Vasilij Berezutski, Rahimic, Odiah, Mamajev, Semberas, Aldonin, Grigorijev, Ricardo, Janczyk




Red Bull Salzburg - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 25. 01. 2008, Jabel Ali Shooting club, Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Slavie: Kubásek - Gebre Selassie (46. Krajčík), Latka (46. Šourek), Suchý, Hubáček - Jarolím (46. Kalivoda), Tavares , Černý (46. Volešák), Pudil - Střihavka, Šenkeřík (46. Toleski)

Branky: 80. Toleski 0:1

Průběh: V dalším přípravném zápase na herním soustředění ve Spojených Arabských Emirátech už Slavia nezaváhala. Po zásluze porazila Red Bull Salzburg 1:0, když se v osmdesáté minutě trefil Goce Toleski. Slavia si vytvořila za zápas mnohem více šancí než její soupeř.
  Slavia ohrožovala branku soupeře po celou dobu zápasu. Po čtvrthodině hry poslal Pudil levačkou nadýchaný centr na Davida Střihavku, který hlavičkoval těsně vedle Ochsovy branky. O dvě minuty později vypálil na bránu z třiceti metrů Marek Jarolím a míč jen těsně minul levou tyč. Doposud největší šance zápasu přišla v sedmdesáté minutě, kdy David Střihavka mířil těsně pod břevno, ale Ochs míč rukou fantasticky vytáhl. V osmdesáté minutě se dostala do velké šance další z nových posil - na centr Kalivody si naběhl Goce Toleski, který z první pálil těsně vedle. Vzápětí se už makedonský kanonýr nemýlil a jeho střela se odrazila od tyče do branky. Sedm minut před koncem mohl zvýšit David Střihavka, který po Pudilově centru hlavičkoval těsně nad. V poslední minutě zápasu vyrazil střelu Davida Kalivody z přímého kopu brankář Salzburgu v pádu kolenem.
  S týmem na zápas neodcestovali Michal Švec (nakopnutý kotník) a František Dřížďal (svalové zranění). V hotelu v Ras Al Khaimah zůstali i Jan Blažek, Erich Brabec a Vladimír Šmicer.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Vyhráli jsme zaslouženě. V prvním poločase měl už příležitost ke skórování Marek Jarolím, ve druhé půli potom David Střihavka. I když to v tuto chvíli není pro nás priorita, tak takové vítězství samozřejmě potěší. Hráči se dnes museli navíc vyrovnat s dlouhým cestováním. Samozřejmě že úplně spokojený nejsem nikdy, v zápase jsme několikrát zbytečně ztráceli míče, ale věřím, že se i v tomto ohledu budeme nadále zlepšovat,” zhodnotil utkání trenér Karel Jarolím.




Slavia - FC Zenit
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 27. 01. 2008, Al Shaab Club, Spojené Arabské Emiráty

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Krajčík, Brabec, Latka, Pudil - Kalivoda, Volešák, Suchý, Černý - Střihavka, Toleski
2. poločas: Vaniak - Krajčík, Latka, Šourek, Hubáček - Gebre Selassie , Černý (85. Toleski), Tavares, Marek Jarolím - Blažek, Šenkeřík

Branky: 43. Zyrianov 0:1

Průběh: Fotbalisté Slavie zakončili herní soustředění ve Spojených Arabských Emirátech porážkou. Ve velmi vyrovnaném zápase podlehli Zenitu Petrohrad 0:1. Dvě minuty před koncem prvního poločasu vstřelil jedinou branku zápasu Konstantin Zyrianov. Celé utkání odchytal Martin Vaniak, který se
vrátil do branky po zápalu plic. Premiéru ve slavistickém dresu si odbyl Jan Blažek, který naskočil do druhého poločasu.
  Utkání začalo ve svižném tempu. První velkou šanci si vypracovala Slavia. David Kalivoda vysunul za obranu Davida Střihavku, který vypálil ze čtrnácti metrů z voleje, ale mířil těsně vedle pravého rohu branky. První výtečný zákrok si Martin Vaniak připsal ve 26. minutě, kdy Zyrianov pálil z hranice vápna, ale gólman Slavie jeho velice dobře umístěnou střelu kryl. Dvě minuty před koncem první půle se už Zyrianov nemýlil. Centr směřující před slavistickou branku ještě stačil Marek Suchý ztlumit, míč se ale zastavil, takže Zyrianov měl snadnou práci a z malého vápna pravačkou Martina Vaniaka překonal. V 56. minutě měl velkou příležitost k vyrovnání Marek Jarolím. Neprostřelil ale brankáře, který proti němu vyběhl. Petrohrad dohrával zápas v deseti, když v 73. minutě musel opustit hřiště po druhé žluté kartě Pogrebnyak. Slavia se vrhla do útočení, ale vyrovnat se jí nepodařilo. Deset minut před koncem musel naopak Martin Vaniak vyčarovat další superzákrok. Ricksen šel na něj sám, gólman ale jeho střelu ztlumil a dobíhající Martin Latka poslal míč do bezpečí.
  Do utkání nezasáhli Vladimír Šmicer, František Dřížďal, Michal Švec, Milan Ivana a brankáři Michal Vorel a Josef Kubásek. František Dřížďal si v prvním přípravném zápase přivodil svalové zranění, Michala Švece trápí nakopnutý kotník. Celé utkání odehrál za soupeře Radek Šírl. Gólman Kamil Čontofalský do zápasu nezasáhl.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Trenér Karel Jarolím s výsledkem spokojen nebyl: „Utkání mělo velice dobrou úroveň, je škoda, že jsme ho prohráli. Dostali jsme lacinou branku z protiútoku po naší standardní situaci, vrátili jsme se včas, Marek Suchý ale zbytečně zpanikařil a skluzem připravil míč pro střelce. Měli jsme dostatek šancí alespoň vyrovnat, Marek Jarolím byl sám před brankářem, ale neprostřelil ho. Nevyužili jsme ani trestný kop z hranice šestnáctky. Myslím si, že takový zápas jsme neměli prohrát. S nasazením hráčů jsem byl přesto spokojen,” uzavřel Karel Jarolím.

Poznámky: ČK: 73. Pogrebnyak (Zenit)




Slavia - SK Sparta Krč
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 01. 02. 2008, Praha, stadion Přátelství

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Hubáček, Latka, Brabec, Pudil - Jarolím, Kalivoda, Suchý, Černý - Střihavka, Blažek
2. poločas: Vaniak - Krajčík, Šourek, Brabec, Hubáček - Gebre Selassie, Tavares, Volešák, Pudil - Ivana, Střihavka

Branky: 9. Kounovský 0:1, 10. Kalivoda z pen. 1:1

Průběh: V dalším přípravném utkání remizovala Slavia s druholigovou Spartou Krč 1:1. Skóre otevřel velice vydařenou střelou z dálky Kounovský, když vymetl levý růžek Vaniakovy branky. Slavisté vyrovnali o dvě minuty později z penalty za faul na Marka Jarolíma, za Divišova záda namířil David Kalivoda. Do druhého poločasu trenér Karel Jarolím vystřídal řadu hráčů, ani jeden z nich však nedokázal některou z nadějných akcí proměnit ve vítězný gól.
  Do utkání nezasáhli Goce Toleski, který má nakopnuté lýtko a Zdeněk Šenkeřík, jehož trápí tříslo. Ti doplnili na marodce už delší dobu pobývajícího Vladimíra Šmicra a Františka Dřížďala.

Rozhodčí: Moudrý

Diváci: ?

Trenér: „Před zápasem jsme měli dvakrát po sobě dvoufázový trénink, příští týden už tréninkový program přizpůsobíme našemu vstupu do sezony. Soupeře jsme poměrně lacino pustili do vedení. I když se nám podařilo vyrovnat, tak naše hra postrádala více důrazu. Sice jsme měli několik slibných šancí, jak po standardních situacích, tak po centrech ze hry, ale chybělo tomu více agresivity v zakončení,” zhodnotil zápas trenér Karel Jarolím.




Slavia - FK Marila Příbram
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 02. 02. 2008, Praha, stadion Přátelství

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas:Vorel - Gebre Selassie, Latka, Šourek, Hubáček - Krajčík, Kalivoda, Suchý, Černý - Ivana, Blažek
2. poločas: Kubásek - Krajčík, Šourek, Brabec, Pudil - Kalivoda, Volešák, Tavares, Marek Jarolím, Černý - Střihavka

Branky: 68. Jarolím 1:0, 70. Kalabiška 1:1

Průběh: Také sobotní přípravné utkání na Strahově skončilo nerozhodně, ve velkém chladu skórovaly oba týmy po přestávce.
Nejprve se trefil po krásné samostatné akci Marek Jarolím, přibramští už o dvě minuty později vyrovnali.
  Slavia měla ve druhém poločase řadu šancí, Pudil nastřelil po Krajčíkově centru hlavou břevno, Davidu Střihavkovi zmařil umístěnou střelu brankář Hruška. Posledním soupeřem před ostrým startem v Poháru UEFA bude na hlavním stadionu ve čtvrtek ligové Kladno.
  Hned v úvodu měli hosté dobrou šanci k otevření skóre, ale Costa nedokázal Klesův centr usměrnit mezi tyče. Dalších větších šancí se diváci v průběhu prvního poločasu nedočkali. Hra se odehrávala většinou mezi šestnáctkami a o něco více ze hry měla hostující Příbram. Do druhého poločasu udělali obra trenéři množství změn a mnohém lépe ho zahájili domácí. V 51. minutě měl dobrou příležitost skórovat Pudil, ale jeho hlavička orazítkovala pouze břevno. Hru obou týmů ovlivňoval silný vítr, ale přesto se diváci gólů dočkali. Ten první padl v 68. minutě do příbramské sítě. Marek Jarolím se dokázal prosadit ve vápně a poslal míč za Hruškova záda. Domácí se ale z vedení neradovali příliš dlouho. Už za dvě minuty se dokázal prosadit Jan Kalabiška a přehozením brankáře Kubáska vyrovnal. O chvíli později mohl Střihavka strhnout vedení znovu na stranu Slavie, ale Hruška byl v brance pozorný.

Rozhodčí: Kocourek

Diváci: 300

Trenér: „Ve druhém poločase jsme hráli určitě lépe než v tom prvním. Škoda samozřejmě té obdržené branky. Ve druhé půli jsme měli tlak i šance, ale bohužel jsme dali jen jeden gól. Škoda toho vyrovnání. Bylo vidět, že kluci ze sebe vydali všechno. Myslím si, že je ještě na nich cítit únava z náročného tréninkového programu. Ale věřím, že bude pomalu ustupovat a že to bude stále lepší a lepší. Naším cílem je předvádět rychlý kombinační fotbal,” zhodnotil utkání asistent trenéra Petr Vrabec.
  Trenér Karel Jarolím na utkání nebyl. Odjel do Londýna sledovat Tottenham, který na White Hart Lane hostí Manchester United.




Slavia - SK Kladno
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 07. 20. 2008, Praha, Strahov

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vaniak - Gebre Selassie, Latka (81. Šourek), Brabec (67. Belaid), Hubáček - Marek Jarolím, Tavares (46. Volešák), Suchý, Jaroslav Černý - Střihavka (67. Blažek), Ivana (46. Toleski)

Branky: 37. Semerák 0:1, 41. Střihavka 1:1, 52. Kousal 1:2, 56. Střihavka 2:2, 76. Toleski 3:2

Průběh:
Poslední přípravné utkání před jarní sezonou Slavia vyhrála. Ve čtvrtek vpodvečer zdolala na Strahově Kladno 3:2. Dva góly si připsal David Střihavka, střelecký účet Slavie uzavřel Goce Toleski. Do vedení šli ale ve třicáté sedmé minutě hosté. Slavia musela svého soupeře dvakrát dotahovat.
  Do zápasu vstoupili aktivněji červenobílí, kteří si vypracovali několik slibných příležitostí. David Střihavka z otočky i Martin Latka po rohovém kopu ale stříleli jen mimo branku Kladna. Byli to ale hosté, kdo otevřel střelecký účet večera. Ve třicáté sedmé minutě přeloboval našeho gólmana Josef Semerák. Za pár minut se ale Slavii podařilo vyrovnat - ve čtyřicáté první minutě střílel z pravé strany Marek Jarolím a David Střihavka dorazil zblízka balon do kladenské sítě. Stav utkání se znovu měnil až ve druhém poločase, když v padesáté druhé minutě unikl naší obraně Miloslav Kousal a chladnokrevně poslal míč do sítě. Kladno se tak ujalo vedení 2:1. Slavii se znovu povedlo brzy vyrovnat. V padesáté páté minutě se trefil podruhé David Střihavka, který se po centru Jaroslava Černého z levé strany prosadil přesnou hlavičkou. Výhru Slavii zařídil Goce Toleski. Makedonský útočník se dostal za obranu hostí a sám před brankářem nezaváhal. Nejdříve jen střelu naznačil a poté poslal balon krásně k bližší tyči.

Rozhodčí: Kocián Radek

Diváci: 850

Trenér: „Důležité je to, že jsme vyhráli, ale museli jsme ten zápas dvakrát otáčet. Přidali jsme třetí branku. První poločas byl lepší než ten druhý, hráli jsme agresivně a důrazně. Soupeře jsme prakticky až na ten gól do šancí nepustili. Ve druhé půli už v naší hře takový důraz nebyl. Chyběla větší koncentrace, ale důležité v této fázi je, že jsme dokázali dát dva góly a to utkání rozhodnout,” řekl po zápase asistent trenéra Petr Vrabec.




Slavia - Tottenham Hotspur
1 : 2 (0 : 2)

Datum: 14. 02. 2008, Praha, Strahov

Druh zápasu: Pohár UEFA, čtvrtfinále

Sestava: Vaniak - Dřížďal, Latka, Brabec, Hubáček - Suchý (83. Volešák), Tavares - M. Jarolím (60. Kalivoda), J. Černý, Pudil (46. Ivana ) - Střihavka

Branky: 4. Berbatov 0:1, 30. Keane 0:2, 69. Střihavka 1:2

Průběh: Poslední český zástupce ve fotbalové pohárové Evropě podlehl v úvodním duelu 3. kola Poháru UEFA na Strahově londýnskému Tottenhamu Hotspur 1:2 a před odvetou, která se hraje za týden, má jen malé šance na postup. Hosty dostali do dvoubrankového vedení za půl hodiny Berbatov a Keane, v druhém poločase už stačil Střihavka jen snížit.
  Slavisté začali aktivně a již v první minutě předvedli slibnou akci: Černý chytrou přihrávkou našel Jarolíma, ale toho Angličané stačili zastavili ještě před šestnáctkou. To, co si domácí kouč
Karel Jarolím přál ze všeho nejméně - dostat gól - se pak seběhlo velice rychle. Slavisté udělali chybu těsně před hranicí velkého vápna a toho bleskově využil pohotovou střelou z osmnácti metrů Berbatov; brankář Vaniak se na jeho přízemní pokus natahoval marně. Bulharský reprezentant tak opět potvrdil, proč je pro „Kohouty” v současné formě téměř nepostradatelný. Slavisté se museli obejít bez Šenkeříka, kterého trápí úpon, a pro bolesti zad i bez Šmicra, kvůli disciplinárnímu trestu nemohl nastoupit ani Krajčík. Naopak svoji pohárovou slavistickou premiéru si odbyli Jarolím, Černý a Střihavka, který sám tvořil útočný hrot domácího mužstva. Rychlá branka domácí hráče nezlomila a dál se snažili hrát aktivní fotbal. Ke střele z levé strany se dostal Pudil, ale o půl metru minul vzdálenější tyč Černého branky. Hosté se ovšem ofenzivě Slavie bránili úspěšně a naopak po zisku míče hrozili nepříjemnými protiútoky. Většinou se ale hrálo ve středu pole, Tottenham se snažil kontrolovat hru a dařilo se mu to. Hodně aktivní byl domácí Černý, statečně se bil ostrovním fotbalem zocelený Střihavka. V 25. minutě zakončil útočnou akci Černý střeleckým pokusem vysoko nad a vzápětí Vaniak jen s velkou námahou vyrazil nebezpečnou střelu z úhlu z kopačky Lennona. Hosté jako by nehráli ani naplno, čekali na svoji další šanci a ta přišla po půlhodině hry. Míč se ze skrumáže dostal na kopačku kapitána Keanea, Vaniak se mu snažil vyběhnutím zmenšit střelecký úhel, ale irský střelec poslal míč vedle něj podruhé do sítě. Absence zraněné opory „Spurs” Dawsona nebyla na trávníku vůbec znát, jeho spoluhráči Pražany příliš na dostřel k Černému nepouštěli. V kvalitě hry obou celků byl více než patrný rozdíl. Hosté působili naprosto suverénně, míč je dokonale poslouchal, naopak hra Slavie byla upracovaná, až příliš byla znát rozdílná rozehranost obou týmů. V 43. minutě po faulu Pudila poslal Keane přímý kop do domácí zdi, o minutu později se blýskl Vaniak, který chytil dvě nebezpečné střely Berbatova a zasloužil se o to, že domácí nešli do kabin s ještě větším mankem.
  Krátce po přestávce mohlo být na chladném Strahově ještě hůř. Huddlestone se kličkou zbavil Dřížďala a z deseti metrů trefil spojnici břevna s tyčí. Po deseti minutách Černý poslal centr z pravé strany, ale Tavaresova hlavička mířila o půl metru nad břevno. Až v 70. minutě se domácí diváci mohli radovat. Hubáčkův vysoký centr brankář Černý neudržel, důrazný Střihavka zblízka pohotově snížil a vykřesal naději. Slavia ožila a najednou bylo rušno i před brankou hostů. Probudili se také diváci, ale nadějný útok domácích zastavil Střihavkův ofsajd. Na druhé straně šla tvrdá rána Malbranqua těsně vedle. Domácí nakonec mohli i vyrovnat. V 81. minutě se Střihavka dostal do velkého úhlu a míč poslal těsně vedle vzdálenější tyče. Ještě větší šanci měl Brabec: po rohu Černého pět minut před koncem vyskočil nejvýš, ale hlavičkoval jen do břevna.

Rozhodčí: Circhetta Claudio (Švýcarsko)

Diváci: 11.134

Trenér: „Do zápasu jsme šli s tím, že nepustíme soupeře do kombinace, chtěli jsme zahustit střed pole tak, abychom zamezili nebezpečným situacím,” prozradil po utkání trenér Karel Jarolím taktiku. „Bohužel jsme brzy inkasovali, to srazilo nás i naše taktické plány. Po druhé brance se situace na hřišti z našeho pohledu rapidně zhoršila. Soupeř ovládl hru, byl v psychické výhodě a na nás se projevila nervozita,” popsal situaci po první půli. „Do druhé půle jsme se rozhodli pro střídání. Posílili jsme ofenzivu a začali jsme hrát 4:4:2. Za stavu dva nula už jsme neměli co ztratit. Po příchodu druhého útočníka jsme byli určitě více nebezpeční směrem dopředu. Naší brance pomohl Radek Černý, David Střihavka dohrál souboj do konce a vstřelili jsme tak kontaktní branku, což nás povzbudilo natolik, že při troše štěstí se dal zápas zremizovat. Soupeř měl ale také několik šancí. Jsme rádi, že se zlepšil herní projev a že jsme byli trochu nebezpečnější směrem dopředu a uvidíme, jak to bude dál,” zhodnotil zbytek utkání trenér Slavie Karel Jarolím.

Poznámky: Sestava Tottenhamu: Černý - Tainio (60. O'Hara ), Woodgate, Zokora, Chimbonda - Lennon, Malbranque, Huddlestone, Jenas - Berbatov, Keane (67. Bent). Trenér: Ramos.




Slavia - SK Dynamo České Budějovice
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 17. 02. 2008, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 17. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Dřížďal - M. Jarolím (54. Kalivoda), Abraham, Tavares (73. Suchý), J. Černý - Střihavka (25. Ivana), Toleski

Branky: 84. Černý 1:0

Průběh: Až šest minut před koncem zachránili fotbalisté Slavie Praha v prvním jarním ligovém kole výhru nad Dynamem České Budějovice. Vedoucí celek tabulky si
Snímek ze zápasu.
udržel pětibodový náskok před svými pronásledovateli zásluhou záložníka Jaroslava Černého, který na podzim působil na právě na jihu Čech.
  Domácí kouč nemohl postavit zraněného Šenkeříka, pro bolesti zad Šmicra a disciplinární tresty nepustily na trávník ani Hubáčka s Pudilem. Naopak do základní sestavy postavil Karel Jarolím hned pětici zimních posil Marka Jarolíma, Abrahama, Černého, Toleského a Střihavku. Slavia začala podle očekávání hodně zostra. V páté minutě rozehrál trestný kop Černý, k hlavičce se dostal Latka, ale branku přestřelil. Hosté nestačili hráče Slavie pokrývat, a tak si mnohokrát pomáhali fauly. Po jednom z nich rozehrál přímý kop Jarolím, hosté se sice ubránili, ale míč se odrazil k Černému, jehož dělovka z dvaceti metrů jen těsně minula pravou tyč českobudějovické branky. Jediný střelec do sítě Tottenhamu Střihavka na trávníku vydržel jen něco přes dvacet minut. Poté jej trefil zblízka do obličeje míč a otřesený útočník přenechal své místo Ivanovi. Ten krátce po svém příchodu na hřiště naservíroval míč na desítku pro Toleského, ale makedonský střelec první gól ve slavistickém dresu odmítl, když poslal lehkou střelu jen do nohou padajícího Kučery. Prakticky celý poločas se odehrál na polovině Českých Budějovic, které ale Slavii do vyložených šancí až na jednu výjimku nepustily.
  Ve stejném stylu se odbýval i druhý poločas. V padesáté minutě dostal Toleski přihrávku od Ivany, ale Peroutka jej poslal k zemi. Domácí se dožadovali penalty, ovšem rozhodčí nařídil jen rohový kop. Hosté hráli hodně tvrdě a v 53. minutě po dalším faulu poslal Toleski míč do tyče Kučerovy branky. Hosté jen bránili, na polovinu Slavie se dostávali sporadicky a brankář Vaniak byl zcela bez práce. Napotřetí se již Toleski trefil, ale gól neplatil a naopak dostal žlutou kartu. Vystřelil totiž po sporném ofsajdu. Ještě předtím ale vyslal Stráský po levé straně Mrkvičku, jehož střela z úhlu branku minula. V 69. minutě po přenesení hry vysunul Krajčík Toleského, ovšem tomu radost z deváté ligové branky pokazil pohotovým zákrokem Kučera. Jihočeši spoléhali na brejky a patnáct minut před koncem jim jeden vyšel. Vozábal vyvezl míč z vlastní poloviny, tvrdě vypálil a Vaniak stačil jen vyrazit před sebe, ale Stráský z pár metrů poslal míč do oblak. Závěr souboje byl hodně nervózní. Hosté hru kouskovali fauly, zdržovali, ale nakonec na kýžený bod nedosáhli. Šest minut před koncem Latka ve vápně přihrál Kalivodovi, jehož střelu vyrazil brankář Kučera jen k Černému a nejlepší hráč utkání dorazil do prázdné branky. Levonohý záložník se tak pomstil svému bývalému klubu, kde ještě na podzim působil.

Rozhodčí: Jiří Jech

Diváci: 2.339

Trenér: „Do zápasu jsme vstoupili agresivně, České Budějovice jsme dostali pod tlak. Později jsme nedokázali podržet balon, kromě jedné šance Toleskiho jsme moc nadějných šancí neměli. Goče Toleski měl dát branku, zápas by poté vypadal úplně jinak,” řekl úvodem trenér Slavie Karel Jarolím. „Do druhé půle jsme vstoupili aktivně, měli jsme dobré příležitosti skórovat a trefili jsme tyč, soupeře podržel brankář Kučera. V závěru jsme přeskupili rozestavení, vysunuli jsme Martina Latku, protože jsme chtěli získat výškovou převahu. Martin byl u vítězného gólu, nahrál Kalivodovi, jehož střelu dohrál Jarda Černý,” pokračoval. „Budějovice se na nás dobře připravily, viděly nás v utkání s Tottenhamem, proto nebylo jednoduché se dostávat do šancí. Jsem rád, že jsme hráli až do konce a ty potřebné body získali,” řekl spokojeně.
  „David Střihavka nevidí na jedno oko, má nateklé víčko, ale snad bude do čtvrtečního utkání v pořádku. Marek Jarolím odjíždí na rentgen do nemocnice, tak uvidíme, jak vážné to zranění bude,” popsal stav zraněných hráčů.




Tottenham Hotspur - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 21. 02. 2008, Londýn, White Hart Lane

Druh zápasu: Pohárr UEFA, čtvrtfinále, odveta

Sestava: Vorel - Dřížďal (80. Volešák), Brabec, Latka, Hubáček - Krajčík (86. Belaid), Kalivoda (46. Ivana), Suchý, Černý, Pudil - Střihavka

Branky: 7. O'Hara 1:0, 50. Krajčík 1:1

Průběh: Fotbalisté Slavie se jako poslední český zástupce rozloučili s účinkováním v letošním ročníku evropských pohárových soutěží. Pražané v dnešní odvetě třetího kola Poháru UEFA sice remizovali na hřišti Tottenhamu 1:1, ale protože před týdnem doma prohráli 1:2, z postupu se radoval soupeř. Slavisté ovšem byli favoritovi vyrovnaným protivníkem a od prodloužení je dělilo pár centimetrů po Střihavkově tyči.
  V obou sestavách došlo oproti prvnímu souboji před týdnem v Praze k několika změnám. Oba trenéři vyměnili brankáře: namísto domácího Černého postavil Juande Ramos po delší pauze anglického reprezentanta Robinsona, Vaniaka v brance Slavie vystřídal Vorel. Jen na lavičku Tottenhamu usedli ještě Jenas, Malbranque a Keane. V sestavě Slavie Krajčík nahradil Tavarese a na hrotu útoku se objevil opět osamocený Střihavka. A byl to právě jeden z nových hráčů O´Hara, který již v sedmé minutě napřáhl těsně za hranicí velkého vápna, jeho ránu nešťastně tečoval Latka a brankář Vorel se jen díval, jak míč skončil v jeho síti. Vstup do zápasu tak Pražanům v letošní sezoně v pohárové Evropě nevyšel již počtvrté; v úvodní desetiminutovce inkasovali v Seville, na Arsenalu i v obou zápasech s Tottenhamem. Fotbalista Tottenham Aaron Lennon přeskakuje přes Jaroslava Černého ze Slavie v utkání Poháru UEFA.V 21. minutě nechal rozhodčí ve středu hřiště bez povšimnutí faul na Černého, míč se dostal k Huddlestoneovi a po jeho tvrdé ráně míč skvěle vyrazil Vorel. Dobíhajícímu Lennonovi dorážka nevyšla a brankář Slavie míč ukryl do své náruče. O dvě minuty později pálil O´Hara z úhlu po zemi, naštěstí pro slavisty poslal svou ránu těsně vedle vzdálenější tyče. Hostující fotbalisté ale rozhodně nehráli tak ustrašeně jako v prvním zápase na Strahově. Soupeře
se snažili aktivně napadat, nešetřili důrazem, ovšem proti rázné obraně „Kohoutů” se těžko prosazovali a brankáře Robinsona prakticky neohrozili. Naopak na druhé straně v 28. minutě po centru O´Hary zaváhal Vorel a hlavičkující Bent jej přehodil. Diváci již jásali, ale míč se odrazil od břevna zpět do pole. Po půlhodině měl slibnou šanci po ruce jednoho z domácích hráčů Kalivoda, ale trestný kop z dvaceti metrů poslal vysoko nad branku Tottenhamu. O minutu později byla Slavia vyrovnání ještě blíž: průbojný Černý se prodral přes dva obránce a s jeho přízemní tvrdou ranou měl Robinson velké problémy. Zkrotil ji až napodruhé.
  Do druhé půle posílil slavistickou ofenzivu Ivana a k radosti domácích příznivců vyběhl na hřiště i jejich miláček Keane. Právě on byl v 49. minutě u rychlé akce londýnského celku; po jeho narážečce na nabíhajícího Lennona ale stačil míč v posledním momentu ukopnout do zámezí vracející se Krajčík. Naprosto nečekaně pak udeřilo z protiútoku na druhé straně: po centru Pudila na sebe Střihavka navázal dva obránce a do volného prostoru nabíhající Krajčík změnil před Robinsonem směr míče - 1:1. Slavia po gólu ještě více ožila a hrála s domácími naprosto vyrovnanou partii. Gólman Tottenhamu Hotspurs Paul Robinson vyráží střelu jednoho hráčů Slavie.V 62. minutě po centru agilního Černého na zadní tyč vrátil Brabec balon zpět před branku k Dřížďalovi, jenže ten z několika metrů hlavičkoval jen do Robinsonových rukavic. Nebezpečné okamžiky se střídaly před oběma brankami, ale k blíže k vedoucímu gólu měla překvapivě Slavia. V 67. minutě ji dělilo od prodloužení jen pár centimetrů. Po hlavičce Pudila střílel z otočky Střihavka a gólman Robinson mohl poděkovat dobře postaveným tyčím. A Pražané se dál mocně hnali za druhým gólem. V 74. minutě Ivanův trestný kop jen s námahou vyrazil Robinson na roh, čtyři minuty nato srazili Ivanovu ránu domácí beci a do opakované střely Krajčíka se stačil v poslední chvíli vložit Kaboul. Rozhodnout ovšem mohli i Angličané, sedm minut před koncem vypálil Bent a Latkou zblokovaný míč se odrazil od břevna slavistické branky. Tottenham se přesto musel strachovat o postup až do závěrečného hvizdu a vůbec se nerozpakoval kouskovat hru; O´Hara dokonce dostal žlutou kartu za zdržování. Slavia se tak rozloučila s pohárovou Evropou se ctí.

Rozhodčí: Jonas Eriksson Švédsko)

Diváci: 34.224

Trenér: „Utkání se pro nás znovu nevyvíjelo dobře, i když trochu nešťastně, opět jsme docela brzy inkasovali. Brance ale předcházela naše chyba a soupeř jí dokázal využít. Tottenham tak šel do vedení a nikdo asi nepochyboval o jeho postupu. Na konci prvního poločasu měl šanci Černý, jeho střelu Robinson jen vyrazil, možná škoda, že jsme v té situaci nebyli důraznější a nedokázali tuto situaci zužitkovat. Do druhého poločasu jsme posílili ofenzivu, nic jiného nám také nezbývalo. Zvlášť po té vyrovnávací brance jsme domácí zatlačili a vypracovali si několik šancí na to, abychom zápas otočili ve svůj prospěch. Druhý poločas jsme viděli mužstvo Slavie kompaktní a agresivní. Hráli jsme opravdu jako tým. Jediné, čeho litovat je, že jsme to nedotáhli alespoň do prodloužení,” zhodnotil zápas trenér Slavie Karel Jarolím.

Poznámky: Sestava Tottenhamu: Robinson - Tainio, Kaboul, Woodgate, Chimbonda (60. Malbranque) - Lennon (69. Jenas), Huddelstone, Zokora, O'Hara - Berbatov (46. Keane), Bent. Trenér: Ramos.




1. FC Brno - Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 25. 02. 2008, Brno

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 18. kolo

Sestava: Vaniak - Gebre Selassie (22. Toleski ), Latka, Brabec, Dřížďal - Krajčík, Abraham, Suchý, J. Černý (74. Ivana), Pudil - Střihavka (63. Blažek)

Branky: 27. Pudil 0:1, 59. Besta 1:1, 64. Střeštík 2:1

Průběh: Dvě branky v rozmezí pěti minut rozhodly o vítězství fotbalistů Brna 2:1 v dohrávaném utkání 18. kola první ligy s vedoucím týmem soutěže Slavií. Pražský celek sice vedl od 27. minuty po střele Pudila, ale výsledek otočili
gólovými střelami Besta a Střeštík.
  Trenér Uličný nechal na hrotu jediného útočníka Bestu, kterého však doplňoval z levé strany středové řady nesmírně aktivní Střeštík. Ten hned v první minutě zápasu prověřil střelou ze dvaceti metrů brankáře Vaniaka. Brňané pokračovali s elánem v útočném fotbalu, své útoky vedli hlavně po levé straně, kde si obránce Gebre Selassie často nevěděl se Střeštíkem rady. Tlak domácích fotbalistů nabýval na síle, Slavia se dlouho nedokázala ze sevření vymanit tak, aby nebezpečně zaútočila. Střeštík i Kalouda ještě dvakrát vyzkoušeli postřeh brankáře Vaniaka. Trenér Slavie Karel Jarolím pohotově na vývoj utkání zareagoval a už ve 22. minutě nejistého zadáka Gebre Selassieho vyměnil za útočníka Toleského, na pravou stranu obrany se posunul Dřížďal. Hra Slavie se jako mávnutím kouzelného proutku zcela změnila. Pražané převzali iniciativu, častěji útočili a snaha jim také přinesla brankový efekt. Ve 27. minutě po rohovém kopu jeden z domácích obránců odkopl špatně míč přímo k Pudilovi, jenž levačkou s přehledem překonal brankáře Lejsala. Do konce poločasu už Slavia nedala soupeři prostor k zakončení.
  Po změně stran sáhli brněnští trenéři k rošádě v sestavě. Siegl se vrátil z pravé strany zálohy na místo levého obránce a do středové řady se posunul Kuncl. Tah se vydařil, důrazný Kuncl se dostal několikrát do šancí, Brňané začali hrát opět útočně. V 59. minutě se míč odrazil k Bestovi, kterému nechal Pudil hodně volnosti. Besta si stačil zpracovat míč a ostrou střelou vyrovnal. Domácí fotbalisty branka povzbudila, přidali ještě více na obrátkách. O pět minut později Polách unikl po levé straně a z jeho křížné přihrávky opět po nedůrazném bránění Pudila přidal Střeštík druhý gól. Trenér Jarolím se pokusil dalšími dvěma střídáními a zařazením Blažka s Ivanou o zvrat. Brňané ale pokračovali v tlaku a soupeři nenechávali hlavně ve středu pole příliš prostoru k zakládání útoků. Slavia se ještě v závěrečném náporu pokusila v nastavení vyrovnat. Dvakrát se dostal do šance Toleski, jeho hlavičku chytil pohotově Lejsal a druhou střelu zablokoval obránce Pavlík.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 6.915

Trenér: Trenér Slavie Karel Jarolím litoval chyb, po nichž lídr soutěže inkasoval. „Dnes jsme měli utkání slibně rozehrané, ale srazily nás dvě standardní situace. Dvakrát jsme špatně odhlavičkovali a pak jsme byli málo agresivní proti Bestovi, na kterého měl být větší tlak. Druhý gól byl ještě horší. My máme standardku a po ní dostaneme z brejku gól. Přitom na brejky jsme měli spíš hrát my,” popisoval vývoj zápasu. Navzdory tomu v Brně Pražané sahali po bodu. „Na remízu jsme dnes měli, bohužel Abraham a dvakrát Toleski v závěru své šance neproměnili,” dodal Jarolím, podle kterého dnešní porážka nebude mít žádný vliv na výkony Slavie v dalších zápasech.




Slavia - FK Siad Most
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 02. 03. 2008, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 19. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Latka , Brabec, Pudil - M. Jarolím, Abraham (80. Volešák), Suchý (55. Tavares), Černý - Ivana, Blažek (72. Toleski)

Branky: 39. Blažek 1:0, 57. Tavares 2:0

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha opět minimálně do pondělí zvýšili svůj náskok na čele ligové tabulky před Spartou Praha na pět bodů. V zápase 19. kola zdolali poslední celek tabulky SIAD Most 2:0, když jejich branky vstřelili Blažek a Tavares. Oba se prosadili v lize poprvé ve slavistickém dresu.
  Trenér domácích Karel Jarolím stále postrádal pětici marodů Šventa, Jandu, Šmicra, Šenkeříka a Hubáčka. Oproti základné sestavě, která před týdnem prohrála v Brně, se na trávníku objevili Marek Jarolím, Ivana a vůbec poprvé ve slavistickém dresu i Blažek. Hosté přijeli podle předpokladů s jasnou defenzivní taktikou. Již v osmé minutě pálil z dobré pozice Černý, jeho střelu ale stačil zablokovat Johana, o tři minuty později střelu Suchého po rohu skvěle vyrazil brankář Švenger na roh. Hostující obrana odolávala a hráči před ní nevynechali žádnou šanci k pokusu o rychlý protiútok. Po dvaceti minutách vybojoval Latka ve středu hřiště míč, ovšem Ivanovu střelu srazili obránci a po následném centru Pudila minul branku o centimetry Jarolím.
Paradoxně k brance měli nejblíže hosté. Ve 24. minutě napálil Stižický trestný kop ze třiceti metrů do břevna slavistické branky. Slavia nadále vytrvale útočila, ale odměněna brankou byla až v závěru poločasu. Po rychlé a důrazné akci Krajčíka si Webster málem srazil míč do vlastní sítě. K odraženému míči se jako první dostal Blažek a zblízka vsítil svoji první ligovou branku za Slavii.
  Krátce po přestávce se dostal do šance hbitý Rilke, ale z hranice vápna těsně minul branku Slavie. Po deseti minutách Tavares vystřídal Suchého a tento tah domácímu kouči vyšel dokonale. Francouzskému záložníkovi stačily jen dvě minuty pobytu na hřišti k tomu, aby i on dal svoji první ligovou branku v barvách Slavie, když si vyskočil nejvýše na rohový kop zahrávaný Černým. Domácí mohli přidat i další branky, ale Abrahamovu střelu z nadějné pozice zablokoval Webster. Na druhé straně pálil vysoko nad Gedeon a zbytek zápasu dohrály oba celky již v poklidu. A když Švenger vyrazil nohama střelu Černého, tak hosté uhráli na Strahově svůj nejlepší výsledek, když dva předcházející souboje prohráli 0:3.

Rozhodčí: Libor Kovařík

Diváci: 5.168

Trenér: Po souboji prvního celku tabulky s posledním byl pochopitelně spokojenější domácí kouč Karel Jarolím. Pouze však se ziskem tří bodů, méně již s tím, že jeho celek vstřelil pouze dvě branky. „Velice slibné situace v prvním poločase měli Černý a Marek Jarolím ale i další, do vedení jsme mohli jít podstatně dříve,” řekl Jarolím. Podle něj po druhé vstřelené brance ze standardní situace bylo otázkou, zda Slavia výhru ještě zvýrazní. „Chtělo to ve finální fázi řešit situace lépe. Most zde ale hrál mnohem odvážněji než České Budějovice. Věděli jsme, že může zlobit přihrávkami za obranu na Rilkeho a to se podařilo uhlídat. Měli jsme ale přidat další branky,” dodal slavistický kouč.




FC Baník Ostrava - Slavia
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 09. 03. 2008, Ostrava

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 20. kolo

Sestava: Vaniak - Dřížďal, Brabec, Latka, Hubáček - M. Jarolím (77. Kalivoda), Tavares, Černý, Pudil (72. Abraham) - Střihavka, Ivana (83. Toleski)

Branky: 66. Střihavka 0:1, 73. Magera 1:1, 83. Abraham 1:2, 87. Magera 2:2

Průběh: Dvakrát vedli v utkání 20. kola fotbalisté Slavie Praha na hřišti Baníku Ostrava, ale vítězství nakonec domů nevezou. Na remíze 2:2 nejvíce vydělali pronásledovatelé obou klubů v tabulce: Sparta se může přiblížit vedoucí Slavii v pondělí po dohrávce s
Teplicemi na dva body, Ostravští mají na třetím místě stejně bodů jako čtvrté Brno a oba týmy svorně ztrácí na čelo sedm bodů.
  Velmi slušně zaplněné Bazaly sledovaly spíše boj ve středu hřiště, než kdovíjaké ofenzivní hody. Hosté vstoupili do zápasu aktivněji, ale důraz na obranu platil pro oba týmy, čemuž přispíval i nerovný terén ostravského stadionu, což překáželo paradoxně spíše technicky laděnému domácímu celku. Přesto se Baník dostal uprostřed prvního poločasu k menšímu náporu, ale nebezpečné přízemní centry za stran většinou propadly ke slavistům a domácí se nedostali do žádné jasné šance. Snad jen ve 23. minutě, kdy se pokoušel z otočky vypálit Mičola, ale jeho pokus skončil na hradbě hostujících obránců. Slavii patřil závěr poločasu a vypracovala si i první slibnější šanci, k níž se dostali po naivním faulu Bolfa na Ivanu, ale Černého opakovaný pokus minul branku o pár centimetrů.
  V druhém poločasu dramatických okamžiků přibylo, ale dlouho jen zásluhou nervozity na obou stranách. Hra se přitvrdila a hráči pochopili, že sudí nemají otěže zápasu příliš silně v rukou. Nejvíce emocí vzbudila 61. minuta, kdy byl po Řezníkově tvrdém zákroku ošetřován slavistický kapitán Brabec a následný aut přinesl Svěrkošovu nepřesnou ránu z otočky nad břevno. Ovšem ve chvíli, kdy se stále častěji stěhovala hra před branku hostů, přišel nečekaný úder ze slavistických kopaček, ke kterému přispěla v 66. minutě špatná komunikace gólmana Vaška a levého beka Marka. Přes toho se přehnal po Ivanově obloučku Černý a míč do prázdné branky dorážel někdejší ostravský střelec Střihavka, který ještě v minulé sezoně působil na Bazalech. Baník ale nečekaný úder ustál a okamžitě se pustil do ofenzivy. Brzy bylo také vyrovnáno, protože hosté zcela propadli z taktiky při domácím signálu v 73. minutě, kdy zahrávali trestný kop z levé strany. Slavisté při něm špatně zahráli ofsajd systém a osamocený Magera po Svěrkošově přihrávce s trochou štěstí zblízka skóroval. Jenže hosté ideálně vystřídali a dva čerství hráči se postarali o další vedení, protože Toleského patičku dokázal využít ve svůj premiérový gól v červenobílém dresu záložník Abraham. Ovšem Slavii dnes vítězství nebylo přáno, protože Magera jim znovu radost sebral, protože jeho další spolupráce se Svěrkošem přinesla druhý gól domácích. Pro Mageru to byl čtvrtý přesný zásah ve dvou posledních zápasů a díky tomu se posunul do čela střelecké tabulky, kde má osm přesných zásahů stejně jako sparťané Došek a Slepička.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 16.336

Trenér: Trenér Slavie Karel Jarolím byl zklamán, že jeho tým dvakrát v utkání vedl a přesto nezvítězil. „Obzvláště po druhém gólu jsme si vítězství už neměli nechat utéct. Vzhledem k průběhu utkání mám z výsledku smíšené pocity. Když dvakrát neudržíme vedení, spokojeni být nemůžeme,” řekl Jarolím. Nikoho ze svých svěřenců však ze ztráty bodů nevinil. „Hráčům nemám co vytknout. Baník hrál až do konce, měl velkou touhu po vyrovnání a potvrdil zkrátka svou kvalitu,” uvedl Jarolím. „Do konce zbývá ještě hodně kol, nebudu mluvit, jak velká ztráta bodů v boji o titul to je. Je jen škoda, že se takové zápasy nehrají každý týden,” ocenil Jarolím kulisu v ochozech, kde bouřilo téměř sedmnáct tisíc diváků.




Slavia - Bohemians 1905
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 16. 03. 2008, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 21. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Brabec, Latka, Hubáček - M. Jarolím (75. Abraham), Tavares, Kalivoda (67. Blažek), Černý, - Střihavka (67. Toleski), Ivana

Branky: 10. I. Hašek vlastní 1:0, 40. Škoda 1:1, 89. Tavares 2:1

Průběh: Až těsně před závěrečným hvizdem si zajistili fotbalisté Slavie Praha tři body z vršovického derby s Bohemians 1905. Vítěznou branku vstřelil minutu před koncem Tavares. Svěřenci Karla Jarolíma tak vedou prvoligovou tabulku znovu o pět bodů, ale v pondělí se jim může opět přiblížit Sparta, pokud uspěje v Mladé Boleslavi.
  Oba celky nenastoupily ani zdaleka kompletní. Domácím chyběli zranění Švento, Janda, Šmicer a Šenkeřík, hostům dokonce trojice klíčových hráčů. Brankář Sňozík a kapitán Slezák pykali za vyloučení či žluté karty a svalové zranění nepustilo na trávník Morávka, který skóroval ve třech předchozích zápasech. Favorizovaní domácí začali náporem. Již ve třetí minutě měli první šanci, když se v pokutovém území dostal k odraženému míči Jarolím, ale jeho střelu chytil brankář Zich. Slavistický gól přesto přišel rychle: v desáté minutě po rohu Černého orazítkoval hlavičkou konstrukci branky Tavares a odražený míč si do vlastní sítě nešťastně srazil Ivan Hašek. Po brance Slavia trochu polevila a mohlo se jí to vymstít. V 17. minutě zahrávali hosté roh, na malém vápně se s Vaniakem střetl Karal, nedovolil mu míč vyrazit a ten nebezpečně proletěl pokutovým územím. Ještě blíže byli Bohemians o sedm minut později. Po centru Moravce míč propadl až k Ordošovi, jehož střela hlavou skončila na tyči slavistické branky. Ve 36. minutě Střihavka posunul míč k Jarolímovi a ten z dvaceti metrů vystřelit jen těsně vedle tyče. Udeřilo ale na druhé straně: Krajčík odkopl míč jen k Ordošovi, ten nacentroval do vápna, kde se mezi dvěma obránci prosadil hlavičkující Škoda, který střelou o zem překonal Vaniaka.
  V nezměněné sestavě zatlačila Slavia hosty po přestávce do obrany, ale na šanci čekala čtvrt hodiny. Až v 59. minutě se Střihavka prodral kolem Nikla, ale brankář Zich míč vyrazil na roh. Po něm hlavičkoval Tavares těsně vedle a o minutu později měli domácí další příležitosti. Gólem neskončila křížná střela Černého, pokus Jarolíma zase zlikvidoval Zich. Do šance se ale dostali i hosté. Přímý kop Haška hledal Radu, Vaniak stačil balon vyboxovat. Hosté vycítili šanci na bod a stáhli se do hluboké defenzivy. Bránili v deseti a proti zhuštěné obraně se domácí nedokázali prosadit, přestože kouč Jarolím posílil ofenzivu. Na hřiště přišli čerství Toleski s Blažkem. Z ojedinělého protiútoku ovšem mohli dát gól hosté. Devět minut před koncem měl Hašek před brankou volné spoluhráče Rezka a Škodu, ale rozhodl se pro střelu a branku minul. Když už se zdálo, že Bohemians i podruhé v tomto ročníku připraví Slavii o body, rozhodl Tavares. Černý rozehrál přímý kop z pravé strany, Zich vyrazil jen míč k Toleskému, jehož nepovedenou střelu doklepl do sítě elegantní patičkou Tavares.

Rozhodčí: Petr Mikel

Diváci: 7.295

Trenér: „Promrhali jsme první poločas, nehráli jsme důsledně, vyrovnávací brance předcházely chyby. O vyrovnání jsme si koledovali už dříve, první půle nakonec skončila spravedlivou remízou. Druhý poločas byl z naší strany aktivnější, fotbalově lepší, měli jsme tlak i šance, bohužel se nám podařilo proměnit až tu poslední. Branku jsme mohli vstřelit mnohem dříve. Bohemians měli šance, kdyby něco proměnili, dopadlo by to s námi zřejmě špatně. Jsem rád, že jsme hráli až do konce a zvítězili,” hodnotil zápas kouč Slavie Karel Jarolím.




FC Tescoma Zlín - Slavia
0 : 0 (0 : 1)

Datum: 24. 03. 2008, Zlín

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 22. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Brabec , Suchý, Hubáček - M. Jarolím (46. Kalivoda), Tavares (83. Latka), Černý (70. Abraham), Pudil - Blažek , Toleski

Branky: 40. Toleski 0:1

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha zvítězili v dohrávaném utkání 22. kola první ligy ve Zlíně 1:0 a vrátili se opět na první místo v tabulce. Na těžkém terénu zajistil Slavii tři body za vítězství Toleski, který ve 40. minutě vstřelil jedinou branku zápasu.
  Ligovou dohrávku značně zkomplikovalo počasí. Hodinu před výkopem začalo hustě sněžit, rozbředlý blátivý terén na hranici regulérnosti nejen hráčům obou týmů hodně ztížil pohyb, ale takřka znemožnil kombinační souhru. Za této situace trenér Slavie Karel Jarolím nechal pouze na lavičce náhradníků Latku, Kalivodu a útočníky Ivanu se Střihavkou. Také proto, že rozhodovala spíše hrubá síla a bojovnost ve středu pole podložená nákopy do protiútoků. V tomto směru si vedl podstatně lépe domácí Zlín, který přehrával technického soupeře ve středu hřiště větším důrazem. Na dlouhé minuty ale byla jediným brankovým zábleskem hned v úvodu zápasu akce Zlína, kdy se po dlouhém výkopu brankáře Baránka dostal k zakončení Dujka. Jeho přízemní střelu brankář Vaniak jen s obtížemi vytáhl na roh. Slavia se sice snažila o kombinační hru, dlouho ale nedokázala na těžkém terénu najít vhodnou zbraň na překonání pozorně bránících domácích zadáků. Teprve v závěru poločasu se dostal ve 40. minutě po nepřesné hlavičce slavistického obránce Brabce do šance Kroča, jenž z bezprostřední blízkosti pravačkou trefil pouze tyč a od ní se míč odrazil k brankáři Vaniakovi. Hned z protiútoku Pudil poslal hlavou přihrávku Blažkovi, který přiťukl míč Toleskému. Ten chytrou kličkou oklamal obránce Zbožínka, prosmýkl se okolo Kroči a střelou přes brankáře Baránka zaznamenal svou první trefu v dresu Slavie.
  Úvodní branka dala charakter druhému poločasu. Slavia zpevnila defenzivu a snažila se kontrolovat hru. Zlín naopak hru otevřel a tlakem získal převahu. Snaha o vyrovnání ale na kluzkém terénu ztroskotávala na chybějící přesné finální přihrávce, bez níž se domácí fotbalisté dostávali pouze sporadicky k nebezpečnému zakončení. Brankáře Vaniaka vystrašil pouze Žůrek, který po Krausově centru mířil v 74. minutě těsně vedle. Vzápětí se dostal po chybě domácího obránce Pazdery do protiútoku Toleski, jenž podstřelil i brankáře Baránka, který pouze zbrzdil míč. Ten se zastavil těsně před brankovou čarou a před dobíhajícím Toleskim zachránil situaci skluzem domácí obránce Zbožínek. Slavia využívala otevřenou obranu soupeře k častějším brejkům. V 77. minutě se dostal do další šance Blažek, před nímž ale zachránil situaci včasným vyběhnutím brankář Baránek. I když se v závěru do útočení zapojili i zlínští obránci Kroča a Zbožínek, Slavia těsné vítězství ubránila. Fotbalisté Slavie prokázali v ligové dohrávce své psychické i fyzické kvality a na těžkém terénu za hustého sněžení si připsali tři body za jednobrankové vítězství ve Zlíně. Po tomto vítězství se Slavia vrátila do čela tabulky. Radost Slavie ale kalí skutečnost, že v nadcházejícím kole bude v derby se Spartou budou chybět po čtvrté žluté kartě zkušený obránce Erich Brabec a útočník Jan Blažek.

Rozhodčí: Jiří Adam

Diváci: 3.520

Trenér: „Terén nebyl regulérní, proto také zápas nebyl o fotbale. Raději bychom hráli v náhradním termínu i proti silnějšímu soupeři. Měli jsme více štěstí, když soupeř nastřelil tyčku a my z protiútoku dali gól. I když mohl ve druhém poločase Toleski naše vítězství po brejku pojistit druhou brankou. Utkání stálo hráče hodně sil,” poznamenal po utkání trenér Slavie Karel Jarolím.




Slavia - AC Sparta Praha
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 31. 03. 2008, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 23. kolo

Sestava: Vaniak - Dřížďal (66. Hubáček), Latka, Suchý, Pudil - Tavares, Belaid - Krajčík (39. Kalivoda (58.)), Abraham , Černý - Toleski (83. Střihavka)

Branky: 58. Kalivoda 1:0, 74. Kadlec 1:1

Průběh: Slavia k trháku před Spartou nenasadila. V duelu s nenáviděným rivalem vedla, v cestě za vítězstvím ji však přibrzdila klukovina střelce gólu Kalivody. Po jeho zbytečném vyloučení dokázali Letenští srovnat díky Kadlecově hlavičce. Podařená bitva na hřišti, nesmyslná válka v ochozech. Takový scénář mělo včerejší derby pražských "S" před vyprodaným Strahovem. Hlavní roli v něm sehrál slavistický záložník David Kalivoda. Ve 40. minutě přišel na hřiště místo Krajčíka, po přestávce vstřelil vedoucí gól "sešívaných". Jenže oslavoval jej tak vehementně, že inkasoval druhou žlutou kartu a musel pod sprchy. „Byla to ode mě hloupost,” zpytoval svědomí po utkání. Spoluhráči mu však nic nevyčítali. Přesilovku Letenští využili po čtvrthodině, po rohovém kopu Horvátha se hlavou prosadil Kadlec. Sparťanský zadák tím odčinil své zaváhání při brance domácích, kdy se nechal Kalivodou předskočit.
  To pravé derby začalo až po přestávce, do té doby zakřiknutá Slavia otevřela hru a bylo se na co dívat. V první půli byli ale aktivnější sparťané, červenobílí vzhledem k dvoubodovému náskoku hráli opatrně, jedinou vážnější příležitost jim připravil špatným zpracováním Kulič. Míče se dvacet metrů od branky zmocnil Pudil, vniknul s ním až do pokutového území, pokus šajtlí o obstřelení brankáře Grigara se mu ale nezdařil. To sparťané měli předtím vyloženější šanci. Ke Kuličovi se odrazil míč od Slepičky, z hranice penalty vypálil z první, střelu však zastavily Vaniakovy rukavice. Kulič první půlhodinku levou stranu červenobílých hodně zlobil, několikrát nebezpečně odcentroval. Podruhé si sektor letenských fanoušků povzdechl v 22. minutě, kdy se Slepička po rohovém kopu prodíral k bráně a po souboji s Abrahamem upadl. Penalta se - správně - nepískala. Krátce před přestávkou zahrozili hosté potřetí, na Horváthův roh si na zadní tyči naskočil kapitán Sivok, jeho hlavičku však Vaniak chytil. V kabině zřejmě týmu domluvil, po přestávce se začalo hrát i před brankářem Grigarem. Po přímočaré akci se dostával do šance Kalivoda, z úhlu trefil boční síť. Odstartoval tím několikaminutový tlak Slavie. Ten narušil až Horváthův parádní přímý kop, který Vaniak lehce vychýlil na tyč, od ní se balon odrazil do gólmanovy hlavy a zpět do hřiště. Pak přišla Kalivodova trojkombinace: gól, svlečený dres a červená karta, což tribuny vyprovokovalo k běsnění. Následující minuty zachvátily tábory fanoušků nepokoje, museli zasahovat policisté, Strahov se otřásal detonacemi z dělbuchů. Zápas byl kvůli tomu na několik minut přerušen. V oslabení nakonec domácí kapitulovali, když při rohovém kopu neuhlídali Kadlece, jehož hlavička trefi la Belaidovu ruku a zamířila do sítě. Hosté pak tlačili dál, táhla je vidina prvního místa, na kterém by v případě výhry spočinuli. Červenobílí však s vypětím všech sil už další pohromu nepřipustili.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 16.205

Trenér: „V prvním poločase jsme byli zbytečně nervózní, pustili jsme Spartu k několika šancím, při kterých nás ale podržel Vaniak. O poločase jsme si v kabině museli něco říct, nebyl jsem spokojen. Druhou půli jsme začali lépe a podařilo se nám vstřelit branku.To, co udělal David Kalivoda ale považuji za nepochopitelný zkrat, školáckou chybu. Hráli jsme v oslabení, dostali jsme se pod tlak a bylo jen otázkou, jestli se dokážeme ubránit. Nakonec jsme inkasovali ze standardní situace. Pořád máme náskok dva body v čele tabulky. Musíme se připravit na další zápasy a doufat, že to udržíme,” řekl na tiskové konferenci trenér Slavie Karel Jarolím.




FC Viktoria Plzeň - Slavia
0 : 0

Datum: 07. 04. 2008, Plzeň

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 24. kolo

Sestava: Vaniak - Dřížďal, Suchý , Brabec, Hubáček (79. M. Jarolím) - Kalivoda (62. Černý), Tavares, Abraham, Pudil - Blažek (70. Střihavka), Toleski

Průběh: Ani dvě nařízené penalty proti Plzni nepomohly fotbalistům Slavie k vítězství v dnešní dohrávce 24. kola a dosavadní lídr nejvyšší domácí soutěže zůstal v tabulce druhý za pražským rivalem Spartou. Po bezbrankové remíze má Slavia šest kol před koncem stejně jako obhájce titulu 50 bodů, ale horší skóre. Hrobařem slavistických nadějí se stal brankář Lukáš Krbeček, který ve druhém poločase chytil penaltové střely Kalivody a Tavarese. Domácí i tak už posedmé za sebou nevyhráli. Kouč hostů Karel Jarolím postrádal zraněné Ivanu, Šenkeříka, Jandu, Šventa a Šmicra, ale oproti souboji se Spartou výrazně zamíchal se sestavou. Belaid, Černý a Latka usedli jen na lavičku náhradníků, Krajčík se nedostal dokonce ani tam. Domácím chyběl pouze potrestaný Tomáš Krbeček a kouč Levý vsadil na defenzivu, v útoku byl osamocený Varadi. Tomu odpovídal i obraz hry. Hosté byli aktivnější, měli více míč v držení, ale na dostřel plzeňské branky se příliš nedostávali. Až v 18. minutě po zaváhání obrany se do dobré možnosti řítil Toleski, ale místo přihrávky na volného Blažka se snažil vystřelit a Navrátil mu ránu zblokoval. O šest minut později Toleski pěkně vypálil z přímého kopu z 25 metrů, jeho rána ale těsně minula pravou tyč plzeňské branky. Po půlhodině hry ztratili domácí ve středu hřiště zbytečně míč a nabídli Slavii možnost k rychlému útoku. Po zpětné přihrávce však Abrahamovu střelu obránci Plzně srazili. Po další akci Hubáčka se uvolnil Toleski kolem Navrátila, který ho zřejmě fauloval, ale rozhodčí nezapískal a z protiútoku mohl skórovat Varadi. Z deseti metrů se ale netrefil mezi tyče.
  I úvod druhého poločasu byl oboustranně mdlý. Po deseti minutách zahrál v domácím pokutovém území rukou Sylvestre a hosté se dočkali penalty. Kalivoda však selhal a jeho špatně umístěnou střelu k levé tyči vystihl gólman Krbeček. S přibývajícím časem tlak hostů sílil, ale pozorná domácí obrana odolávala. V 69. minutě Malcharek slabou střelu Abrahama jen odrazil k Pudilovi, ale s jeho střelou si poradil domácí brankář. Slavistický trenér ještě posílil ofenzivu Černým a Střihavkou, ale ani to k brance nevedlo. Rozhodnout tak mohl až pět minut před koncem Tavares z penalty za další ruku, ale se základní standardní situací naložil úplně stejně jako před tím spoluhráč. Se slabou střelou do téměř totožného místa si domácí brankář znovu poradil a stal se hrdinou zápasu.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 3.122

Trenér: Slavistický kouč Karel Jarolím si nedovedl selhání svých svěřenců při penaltách vysvětlit. Po proměněné šanci na tříbodový zisk byl hodně skleslý. „Hráči jsou na penalty určeni, na tréninku je Kalivoda i Tavares proměňují suverénně, a tak nebyl důvod určovat někoho dalšího. Navíc si oba si věřili,” konstatoval na tiskové konferenci Jarolím. Sám viděl jen první nevydařený pokus, druhý prožil s obličejem schovaným za kšiltem čepice. „První penalta nebyla dobře kopnutá, na druhou jsem se nekoukal, protože jsem si myslel, že tomu tak pomůžu,” řekl Jarolím. Speciálně Kalivodovi prý nic nevyčítal. „Penaltu nedají i větší hráči a on všechny dosud dával. Horší bylo to, co udělal se Spartou,” připomněl Jarolím Kalivodův zkrat při předchozím pražském derby, ve kterém se nechal vyloučit, poté co vysvlékl dres na oslavu vstřeleného vedoucího gólu. „Jeli jsme do Plzně s tím, že chceme vyhrát a udržet dvoubodový náskok před Spartou. Myslím, že herní projev nebyl tak špatný, jen jsme se nedokázali prosadit před brankou. Ve finální fázi chyběla přesná přihrávka, klid a rozvaha,” zhodnotil souboj slavistický kouč. „Měli jsme příležitost rozhodnout z penalt, ale náznaky šancí byly i ze standardních situací. Chtělo to rozhodně více důrazu,” řekl Jarolím. Pro jeho celek znamená remíza ztrátu, Jarolím se však uklidňoval, že do konce ligy zbývá ještě šest kol. „To je ještě dost na to, abychom se o první místo poprali. Rozhodně se z toho nepoděláme. Jsme nyní na stejné úrovni jako Sparta, navíc máme výhodu lepších zápasů a musí nás to naopak semknout. Před jarem jsme měli bonusy, které jsme však vyčerpali, ale máme to stále ve svých rukou,” dodal kouč Slavie.




Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 13. 04. 2008, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 25. kolo

Sestava: Vorel - Dřížďal, Suchý, Brabec, Hubáček - Černý, Tavares, Abraham, Pudil - Blažek (74. Švento), Střihavka (16. Šenkeřík , 82. Latka)

Branky: 67. Šenkeřík 1:0

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha se po dvou remízách znovu dočkali výhry. V souboji 25. kola na Strahově zdolali Slovan Liberec 1:0 zásluhou branky uzdraveného Zdeňka Šenkeříka. Jediný střelec souboje navíc poté ještě promarnil penaltu, když vysoko přestřelil. Slavia tak má nadále stejně bodů jako rival ze Sparty.
  Na lavičku náhradníků domácího celku již usedlo trio dlouhodobých marodů Šmicer, Švento a Šenkeřík, naopak kouč Karel Jarolím postrádal potrestaného Toleského, hosté zraněného Nezmara. V útoku Slavie dostal příležitost Blažek se Střihavkou, ale ten na trávníku vydržel necelou čtvrthodinu, než ho kvůli poranění klíčové kosti vystřídal Šenkeřík. Již v desáté minutě šli hosté do protiútoku, když po levé straně utekl Kerič, našel ve vápně nabíhajícího Frejlacha, tomu ale radost zmařil výborným zákrokem Vorel, který po delší době dostal přesnost před Vaniakem. Ve 14. minutě měli šanci domácí: Hubáčkův centr doletěl k Blažkovi, ale ten nedokázal míč zpracovat. Slavia si v úvodu zápasu vytvořila územní převahu, ale na gól diváci čekali marně. Ve 21. minutě se Dřížďal prokličkoval až před vápno soupeře, našel Abrahama, jeho střela z dobré pozice ale skončila mimo branku hostů. Slavia nadále útočila a ve 36. minutě již diváci jásali. Do vápna nasměroval míč Černý, Blažek vypálil, ale trefil jen boční síť.
  I po přestávce se hrálo prakticky pouze na jednu branku a hosté se za polovinu hřiště dostávali jen ojediněle. Po hodině hry Pudilův centr odvrátil hlavou hostující Bílek ale jen k Dřížďalovi, jehož střela skončila těsně vedle pravé tyče Zlámalovy branky. Domácí však hráli hodně nepřesně a především přesnost v koncovce byla špatná. Nechytla se ani v hlavička Blažka po centru Černého, kterou chytil gólman Zlámal. Branky diváci dočkali až v 67. minutě. Pudil ve skluzu odcentroval téměř od brankové čáry, Zlámal míč vyboxoval k Šenkeříkovi a ten svou třetí brankou v tomto ročníku zblízka rozhodl. Teprve inkasovaný gól přiměl Liberec k větší aktivitě, ale to byla výhoda pro domácí, kteří mohli chodit do nebezpečných brejků. V 73. měl další šanci Šenkeřík, ale jeho hlavička po centru Černého mířila přesně doprostřed branky na brankáře. Veliký potlesk sklidil vzápětí Švento, který se na trávníku objevil po téměř jedenácti měsících. Pojistit tři body mohl Šenkeřík. Jedenáct minut před koncem Hudson fauloval pronikajícího Černého. Po neproměněných pokusech Kalivody a Tavarese v minulém kole v Plzni se k exekuci postavil Šenkeřík, který sice vypálil tvrdě, ale vysoko nad. Naštěstí pro domácí to dnes ztrátu bodů neznamenalo.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 5.751

Trenér: Spokojen se ziskem tří bodů byl po zápase kouč Slavie Karel Jarolím. S hrou svých svěřenců již tolik nadšení nesdílel. „Chtěli jsme zlepšit hlavně důraz ve finální fázi a ve větším počtu hráčů se dostávat do šestnáctky, což se nám hlavně v Plzni nedařilo. Dnes to bylo lepší, ale stále jsme se trápili,” řekl Jarolím.
  Podle Jarolíma stál za protržením střeleckého trápení až zvýšený důraz. „Ten gól přišel až po dostatečném důrazu ve vápně. Mohli jsme zvýšit z penalty a závěr mohl být jednoznačnější. Mohlo nám to pomoci i psychicky, ale takto to skončilo jen 1:0, ale hlavně že máme tři body a musíme na tom dále pracovat,” pokračoval slavistický kouč.
  Slavia tak zahodila tři pokutové kopy během posledních dvou zápasů. „Penalty na tréninku kluci dávají a dnes to navíc nemuselo být tak psychicky vypjaté, protože jsme vedli. Šenkeřík si již předtím sám řekl o střídání s tím, že toho má plné zuby. Proto mě překvapuje, že na ni šel. Asi se cítil, že přidá druhou branku, ale měl zahrávat někdo jiný,” řekl Jarolím. Tím určeným hráčem byl Černý. „Ale zase byl faulovaný a je nepsané pravidlo, že ji ten hráč nekope,” dodal Jarolím.




FK Teplice - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 21. 04. 2008, Teplice

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 26. kolo

Sestava: Vorel - Gebre Selassie (72. Krajčík), Brabec, Suchý, Hubáček (58. Švento) - Černý (46. Šmicer), Abraham, Tavares, Pudil - Šenkeřík, Blažek

Branky: 27. Smejkal 1:0, 66. Klein 2:0, 71. Brabec z pen. 2:1, 90. Doležal 3:1

Průběh: Fotbalistům Slavie se vzdálil mistrovský titul. V utkání 26. kola první ligy Pražané podlehli v Teplicích 1:3, v souboji o první místo tak přišli o další tři body a právě tolik ztrácejí čtyři kola před koncem na vedoucí Spartu. Naopak vítězové, kteří doma vyhráli po dvou remízách, se posunuli na třetí místo, které by jim po skončení soutěže zajistilo start v Poháru UEFA.
  V sestavách obou týmů chybělo několik hráčů. V domácí jedenáctce nebyli zranění Gašparík, Ljevakovič, Ryška, Smíšek a potrestaný Vidlička, hostům chyběli Toleski kvůli trestu a zranění Dřížďal, Janda, Ivana a Střihavka. Slavistický trenér Karel Jarolím nečekaně na pravou stranu obrany za Dřížďala neposlal Krajčíka, ale na jaře poprvé od začátku zápasu Gebre Selassieho. Slavisté od začátku hráli aktivně, poměrně dobře kombinovali, ale jejich úsilí většinou končilo ještě před velkým vápnem. V šesté minutě Šenkeřík na levé straně obešel Lukáše, jeho centr Klein odvrátil a po dalším centrovaném míči Pudil hlavou minul. Domácím se nedařilo držet míč, hosté ve středu hřiště výborně bránili. Až po čtvrthodině hry nacentroval Jun míč na zadní tyč na Mareše, těsně před ním ale úspěšně zakročil Hubáček. Hrálo se hlavně na polovině domácích a Tepličtí trpělivě čekali na svou šanci, na rychlý protiútok, a dočkali se poměrně brzo. V 27. minutě zatáhl Doležal míč po pravé straně a poslal přízemní přihrávku před branku, kde se mezi mezi Suchým a gólmanem Vorlem nejlépe zorientoval Smejkal a špičkou kopačky míč propasíroval do sítě. To dění na trávníku zásadně změnilo. Rázem byli domácí hráči u míčů dříve, byli důraznější a hra se přinejmenším vyrovnala. Deset minut před přestávkou si Mareš zaběhl za obranu Slavie, jeho zpětnou přihrávku Jun pustil za sebe nabíhajícímu Rosovi, který ale vystřelil vysoko nad. Ještě těsně před odchodem do kabin poslal Mareš za obranu Smejkala, ale tomu při zpracování odskočil míč a Gebre Selassie situaci zachránil.
  Do druhého poločasu místo Černého nastoupil poprvé na jaře Šmicer a hned z první akce hosté zahrozili. Po Šenkeříkově pasu zatáhl míč Abraham, vyhnul se Kleinovi a po jeho centru hlavičkoval Blažek ze slibné pozice vedle. Další lekci z efektivity dali domácí Slavii v 67. minutě. Na Verbířův trestný kop si nejvýše vyskočil Klein a gólman Vorel lovil po jeho hlavičce míč ze sítě podruhé. Naději na zvrat vykřesali hosté dvacet minut před koncem. Šmicer poslal křížnou přihrávku na Gebre Selassieho, kterého však stáhl k zemi Mareš, a kapitán Brabec konečně proměnil s přehledem penaltu, když v předchozích zápasech jeho spoluhráči tři pokutové kopy nedali. Devět minut před koncem mohl definitivně rozhodnout Sabou. Po Verbířově centru mu míč přiťukl Smejkal, ale teplický hráč sám před Vorlem obrovskou šanci neproměnil. Domácí mužstvo to ale nakonec mrzet nemuselo, protože v poslední minutě již Sabou byl úspěšný a zblízka zvýšil na konečných 3:1.

Rozhodčí: Jiří Jech

Diváci: 9.120

Trenér: „Do vstřelení prvního gólu nebyly vidět nebezpečné situace ani před naší ani před soupeřovou brankou. První gól nechtěl nikdo inkasovat. Po první vstřelené brance jsme v naší hře udělali změnu a začali jsme podstatně lépe kombinovat. Bohužel ve chvíli, kdy jsme začali získávat půdu pod nohama, inkasovali jsme podruhé. Dnes jsme neměli síly na to, abychom utkání otočili. V některých případech chybělo pohotovější zakončení nebo lepší řešení,” řekl po zápase trenér Slavie Karel Jarolím.
  Stejně jako v utkání s Libercem nastoupil na levé straně zálohy Jaroslav Černý, vpravo operoval Daniel Pudil. „Osvědčilo se to v minulém zápase, tak jsme do toho nechtěli zasahovat,” vysvětlil Karel Jarolím.
  Po přestávce vyběhl na hřiště poprvé na jaře Vladimír Šmicer, který nahradil Jaroslava Černého. „Vláďa Šmicer přinesl do naší hry oživení, začali jsme kombinovat. Bavili jsme se o tom před zápasem, nebylo to ještě na to, aby nastoupil na celých devadesát minut. Ale určitě jsme očekávali, že do zápasu nastoupí. I když jsme doufali, že to bude za příznivějšího stavu,” dodal Karel Jarolím.
  Na otázku jednoho z novinářů, zda je alespoň spokojen s tím, že na čtvrtý pokus proměnili slavisté penaltu, odpověděl roztrpčeně: „To je poněkud suchý humor... Ale kdyby to vedlo alespoň k zisku bodu, tak bych byl rozhodně spokojen.”
  O tom, zda má Slavia ještě šanci na titul, Karel Jarolím spekulovat nechtěl. „Po utkání v Plzni jsme to měli stále ve svých rukou. Teď už tomu tak bohužel není. Samozřejmě budeme o titul bojovat až do konce, ale momentálně to má ve svých rukou Sparta. Když pominu všechno kolem, tak bohužel musím konstatovat, že o náskok jsme přišli vlastní vinou v zápasech se Spartou a v Plzni,” uzavřel pozápasové hodnocení slavistický kouč.




Slavia - FK Viktoria Žižkov
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 26. 04. 2008, Praha, Strahov

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 27. kolo

Sestava: Vorel (44.) - Krajčík, Latka, Brabec, Hubáček - Volešák , Tavares, Šmicer (60. Kalivoda), Černý (45. Vaniak) - Toleski (64. Švento), Šenkeřík

Branky: 9. Koukal 0:1, 45. Šťastný z pen. 0:2, 90. Švancara 0:3

Průběh: Jedenáctkrát za sebou dokázali fotbalisté Slavie Praha doma Žižkov porazit, ale v tu nejméně vhodnou chvíli proti Viktorii neuspěli. Na Strahově dnes prohráli 0:3, po porážce v Teplicích si připsali další nezdar a pravděpodobně si zavřeli dveře k cestě za titulem. Slavia se navíc musí začít strachovat i o druhé místo. Pokud Teplice vyhrají v Českých Budějovicích, budou na Pražany ztrácet jen tři body. Slavia dvakrát inkasovala už v prvním poločase, v jehož závěru navíc přišla o vyloučeného brankáře Vorla. Po jeho faulu zvýšil Žižkov na 2:0 z penalty, slavisté dostali šanci kopat pokutový kop po přestávce, ale už počtvrté z posledních pěti pokusů ji promarnili. Tentokrát neuspěl Brabec, který před týdnem v Teplicích z penalty skóroval.
  Domácí kouč Karel Jarolím tradičně zamíchal sestavou. Do základní jedenáctky se po delší době vrátil obránce Krajčík, vůbec poprvé na jaře nastoupili od začátku Volešák a Šmicer, po vypršení trestu mohl hrát Toleski. Kvůli zranění nemohli nastoupit Střihavka, Dřížďal, Šourek, Janda a Ivana. Tribuny za oběma brankami zely prázdnotou, protože domácí pykali za výtržnosti fanoušků v derby se Spartou. Slavisté začali velkým náporem, ale opět doplatili na nedůraz před brankou a nepřesné zakončení. Již ve druhé minutě byl Šenkeřík v první velké šanci sám v pokutovém vápně, ale gólman Bartalský včas vyběhl a střelu chytil. O pět minut později krásně vypálil Toleski z osmnácti metrů, ale míč se otřel o tyč a skončil na boční síti. Vzápětí přišel pro domácí trest. V desáté minutě nechali tři slavisté projít u postranní čáry Straceného, který posadil centr přesně na hlavu Koukala, jenž svým prvním ligovým gólem poslal Viktorii do vedení. Slavia hosty přitlačila před jejich šestnáctku, ale její snahu o vyrovnání brzdily nepřesnosti. Ve 20. minutě bylo rušno před Bartalského brankou po trestném kopu Volešáka, když jeden z hostujících obránců míč přizvedl a ten se obloučkem snášel pod břevno. Žižkovský brankář jej ale nadvakrát zkrotil. Slavistický zmar umocnil Šenkeřík. Po skvělé přihrávce od Šmicra šel sám na brankáře, ten proti němu vyběhl a domácí útočník si na hranici vápna míč zamotal mezi nohy a přišel o něj. Dvě minuty před koncem poločasu dostal Kušnír míč za obranu Slavie, Vorel proti němu vyrazil a fauloval jej. Následovaly penalta a červená karta. Do branky přišel Vaniak, jenž směr střely Šťastného vystihl, ale nedosáhl na ni. Také druhý žižkovský střelec se tak mohl radovat ze svého prvního ligového zásahu. I v deseti Slavia více útočila a v 52. mohl tým vrátit do hry kapitán Brabec. Pronikajícího Šenkeříka poslal ve vápně k zemi Xavier a na světě byla druhá penalta. Brabec, který před týdnem v Teplicích uspěl, tentokrát zamířil do tyče. V 64. minutě Toleského střelu zblokoval Šťastný a dezorientovaný Besta nasměroval míč na vlastní branku, Bartalský ale stačil se štěstím vytlačil míč nad břevno. Definitivní podobu dal výsledku v poslední minutě střídající Švancara.

Rozhodčí: Radek Kocián

Diváci: 5.533

Trenér: „Chtěli jsme napravit porážku z Teplic, ale odehráli jsme šílený zápas. Do utkání jsme šli s cílem být aktivní a agresivní, dostat soupeře pod tlak a vytvořit si gólové šance. Na začátku jsme se vytvořili stoprocentní šanci, kterou měl Zdeněk Šenkeřík, ale bohužel ji nedal. Gól jsme inkasovali díky neagresivní hře, byla to jejich první nebezpečná situace a hned skončila brankou. Bylo to nepříjemné, ale pořád bylo dost času s tím něco udělat, snažili jsme se hrát aktivně a kombinovat, Šenkeřík měl další šanci, opět to neskončilo gólem,” hodnotil první půli trenér Slavie Karel Jarolím. „Závěr poločasu rozhodl o celém utkání, hráli jsme dost naivně a dovolili Viktorce zvýšit díky penaltě. Situace byla těžká, naděje svitla díky pokutovému kopu ve druhé půli, ale ani z toho se nám nepodařilo skórovat. Poté už jsme hráli na riziko, takže branka v nastaveném čase už byla jen logickým vyústěním situace,” zakončil komentář zápasu.
  „Chtěl bych poděkovat fanouškům, je mi jich ale hrozně líto. Tento zápas byl hodně těžké sousto, nejen pro nás, ale i pro ně,” poděkoval Karel Jarolím více než pěti tisícům slavistických příznivců.




SK Sigma Olomouc - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 05. 05. 2008, Olomouc

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 28. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Hubáček - Jarolím , Šmicer (46. Abraham ), Tavares (67. Suchý), Švento (78. Pudil) - Šenkeřík, Toleski

Branky: 20. Toleski 0:1, 25. Jarolím 0:2, 56. Heidenreich 1:2, 68. Abraham 1:3

Průběh: Fotbalisté Slavie oživili naděje na zisk titulu vítězstvím v Olomouci 3:1 a po nedělním klopýtnutí Sparty s Brnem se vedoucímu celku přiblížili na rozdíl jediného bodu. Pražané si v dohrávce 28. kola vypracovali rozhodující náskok už v úvodu, kdy dvě velké chyby v olomoucké obraně potrestali Toleski a Jarolím. Makedonský střelec byl i u třetí branky, kterou za stavu 2:1 vypracoval ve spolupráci s Šenkeříkem pro Abrahama. Sigmu dnes po odvolání kouče Martina Pulpita poprvé vedl dosavadní asistent Jiří Fryš, jeho tým však jen navázal na nepřesvědčivé výkony z posledních kol. Dva údery v úvodní půlhodině rychle rozklíčovaly zápletku sledované bitvy. Olomouc se celou sezonu holedbala nepropustnou obranou, ale hlavně její střed dnes selhal na celé čáře. Přímo po středové linii se Slavia dostala do tří velkých šancí. Toleského nedůraznou střelu v 13. minutě po Šmicerově přihrávce ještě Drobisz zmařil, pak však Švento při svém letošním debutu v základní sestavě z levého křídla křížnou přihrávkou vybídl makedonského útočníka ještě jednou a v repríze už Toleski míč z optimální pozice nechytatelně umístil pod břevno. Toleski pak vymyslel i druhou branku. O pět minut později poslal míč do uličky Jarolímovi, který sólo na Drobisze bezpečně proměnil podélnou střelou k bližší tyči. Až pak hosté pustili do koncovky i soupeře. Hubníkova rána měla v 33. minutě gólové parametry, ale brankář Vaniak ji s problémy vytáhl nad břevno. Slavia se nechala dvougólovým náskokem ukolébat.
  Po poločasové průtrži mračen přenechala aktivitu soupeři, který na čas zvedl hozenou rukavici. Bajerův volej v 52. minutě ještě o centimetry minul tyč, ale Schulmeister vzápětí kolmou narážečkou uvolnil Heidenreicha, jenž bombou pod břevno vstřelil svůj první ligový gól v kariéře. Komplikace však Pražané nepřipustili. Ačkoli v druhé půli omezili své útočné aktivity, vysoká efektivita zůstala: první podařenou kombinaci po ose Toleski - Šenkeřík snadno dokonal střídající Abraham, který z malého vápna bez potíží překonal osamoceného Drobisze. Zápas se v prudkém lijáku už jen dohrál. Diváky více než fotbal rozptýlily drobné rozmíšky mezi příznivci obou táborů u slavistického kotle, které ukončil zásah policie.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 5.488

Trenér: „Pokud jsme chtěli udržet naději na titul do dvou závěrečných zápasů, nezbývalo nám než toto utkání vyhrát. Měli jsme dobrou motivaci, vyhrát se nám podařilo, jsme spokojení,” uvedl po vítězném zápase trenér Karel Jarolím. „Po přestávce nemohl nastoupit Vláďa Šmicer, kterého trápí achilovka, byli jsme pasivní a o snížení jsme si koledovali. Třetí branka nás uklidnila a bylo rozhodnuto,” dodal slavistický kouč.




Slavia - Oxford University Association F. C.
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 07. 05. 2008, Praha, STADION EDEN

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Šmicer, L. Jarolím, Berger, Švento - Šenkeřík, Kuka. Střídali: Latka, Gebre Selassie, Černý, M. Jarolím, Pudil, Toleski, Řehák, Abraham, Tavares, Vorel (b), Blažek, Kubík, Fr. Veselý ml., Belaid, Suchopárek, Knoflíček, Kubásek (b)

Branky: 1. Šmicer 1:0, 6. Šenkeřík 2:0, 38. M. Jarolím 3:0, 54. Černý 4:0, 67. Knoflíček 5:0

Průběh: Jako první poslal do nové edenské branky míč Šmicer, který jen pár minut předtím přestřihával pásku stadionu. Slavistická legenda vzápětí po vstřeleném gólu dostala i první žlutou kartu za svlečený dres při oslavách branky... O pět minut později přidal další trefu za záda Bakera Kuka. Slavisté měli hru pod kontrolou a útočili, hosté se před bránu Vaniaka dostali jen sporadicky. Po pětadvaceti minutách hry se vyměnilo sedm hráčů sestavy, o dvě minuty později následovali ještě Tavares s Abrahamem.
  Ve druhé půli vystřídal v bráně Vaniaka Vorel a do útoku se zapojil Blažek. Třetí branku slavistů přidal Marek Jarolím, o chvíli později se opět protočila sestava. Čtvrtý zásah viděli diváci v podání Černého a stadion obíhaly mexické vlny... Vyprodáno bohužel nebylo, cestu do ochozů našlo skoro necelých 15 tisíc lidí. Diváci ještě viděli gól Ivo Knoflička, který tak výsledek zakulatil.

Rozhodčí: ?

Diváci: 14.618

Trenér: Karel Jarolím

Poznámky: Sestava Oxfordu: Sestava Oxfordu: Baker - Wherry, Hodgson, Hazzard, Squires, Hall, Durnfold, Knight, Kelly, Farr, Toogood
  Sen mnoha generací fanoušků fotbalové Slavie se dnes naplnil. Nový multifunkční areál, zatím nesoucí jméno Eden, se v 17:00 otevřel prvním návštěvníkům. Po dvouhodinovém doprovodném programu v okolí stadionu a v jeho ochozech se diváci dočkali slavnostního přestřižení pásky, které dostal na starost Vladimír Šmicer, i prvního fotbalového zápasu: v přátelském utkání Slavia - Oxford zvítězili domácí před více než 14 tisíci diváků nad anglickými amatéry 5:0.
  „Strašně jsem se na tento den těšil. Bohužel se této slávy nedočkalo mnoho věrných slavistů, ale ti, co dnes přišli, vidí nádherný stánek, na němž bude radost pro fotbalisty hrát a pro diváky chodit do ochozů,” řekl novinářům František Veselý, jedna z největších postav klubové historie.
  Letošní ligový ročník však slavisté ještě dohrají na Strahově. Reprezentace by měla nový Eden s kapacitou 21.000 sedících diváků využít 27. května v přípravném utkání proti Litvě.
  V okolí stadionu mohli příznivci červenobílých barev sledovat vystoupení kapely Baraki, která je složená z věrných slavistických fanoušků, tradičně chodících do „kotle” vršovického klubu. Diváci také měli možnost se zúčastnit různých soutěží.
  Asistent trenéra Pavel Řehák, který hrál i v Japonsku, si nové prostředí velmi pochvaloval. „V Japonsku se hrálo mistrovství světa, takže stadiony tam byly také nové. Tento náš je opravdu nádherný, řekl bych v anglickém stylu. A na takovém se nám bude určitě hrát výborně,” uvedl Řehák.
  Jednou z posil Slavie pro duel s Oxfordem byl Lukáš Jarolím, který před loňským odchodem do italské Sieny nosil ve Slavii kapitánskou pásku. „Vyšlo to docela rychle, zachránili jsme se relativně brzo. Proto jsme dostali od trenéra dva dny volna, jinak by asi moje přítomnost nepřicházela v úvahu,” řekl syn trenéra Karla Jarolíma.
  Podle Lukáše Jarolíma se nový Eden se stadionem, na němž hraje v Itálii, nedá srovnat. „Tam je starý v centru města se starými kabinami, zatímco zde je to nejmodernější aréna v celém Česku,” prohlásil tvořivý záložník.
  Českou ligu prý dál pozorně sleduje. „Jsem rád, že Slavie je nyní jen o bod za Spartou, a doufám, že to pro ni samozřejmě dopadne titulem. Fotbal je o lidech a věřím, že sem diváci chodit budou. Vidím to v Itálii, před plným stadionem se hraje mnohem lépe,” dodal Jarolím.
  V 19:00 začalo slavnostní zahájení přímo na ploše stadionu. Po krátkém dokumentu o stavbě přišli na trávník Vladimír Šmicer, ředitel investora stavby E Side Vladimír Leška a generální ředitel Slavie Petr Doležal. „Vítejte doma. Dostal jsem obrovskou poctu slavnostně přestřihnout pásku a moc si té pocty vážím,” řekl Šmicer.
  Leška poté převzal symbolický klíč od stavební firmy Hochtief a následně jej předal zástupcům Slavie. Po státní hymně vyběhlo na trávník 160 mladých slavistických fotbalistů s ukázkou modelového tréninku a poté již přišel na řadu zápas Slavia - Oxford.
  Slavnostní výkop symbolicky provedl František Veselý s dobovým míčem a v dresu s číslem 7 na zádech, s nímž hrával. První gól v novém Edenu padl hned v úvodní minutě; hlavou po Bergrově centru jej vstřelil Šmicer a byl to také on, kdo viděl i první žlutou kartu za stažení dresu.
  V základní sestavě Pražanů nastoupily tři posily: Lukáš Jarolím, Patrik Berger z Aston Villy a jeden z nejlepších střelců slavistické minulosti Pavel Kuka. V duelu proti snaživým amatérům bylo otázkou jen to, kolik míčů skončí v anglické síti. Nakonec 14.618 diváků vidělo pět gólů, i když domácí hráli jen exhibičně, aby se nezranili před důležitými zápasy závěru ligové soutěže.




FK Mladá Boleslav - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 10. 05. 2008, Mladá Boleslav

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 29. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Hubáček - Šmicer (71. Abraham), Belaid , Suchý, Švento - Šenkeřík (74. Pudil), Toleski (83. Černý)

Branky: 9. Toleski 0:1, 61. Belaid 0:2

Průběh: Fotbalisté Slavie vedou kolo před koncem ligu. Pražané dnes zvítězili na hřišti Mladé Boleslavi 2:0 a vzhledem k domácí prohře dosavadního lídra Sparty s Ostravou se výrazně přiblížili k zisku mistrovského titulu. Slavii k titulu stačí v posledním kole i remíza na domácím trávníku s Jabloncem, dnes ukončila pět zápasů trvající mladoboleslavskou neporazitelnost.
  Před vyprodaným hledištěm začali hosté i bez zraněných Jandy, Střihavky, Ivany, Dřížďala, Kalivody a potrestaného Marka Jarolíma aktivně, ale i domácí mysleli více na ofenzivu. Přesnější ale byli hosté a již v osmé minutě se dostali do vedení. Brankář Vaniak založil rychlou akci výhozem na Šventa, ten prodloužil na Belaida, který se do sestavy vrátil poprvé od derby se Spartou, a po jeho centru kanonýr Toleski v pádu nedal hlavou Millerovi šanci. Slavii rychlý gól uklidnil, hrála s přehledem a její pětičlenná záloha dominovala středu hřiště. Hodně míčů šlo přes Šmicra a nápady hýřil Belaid. Právě on ve 23. minutě pasem vybídl ke zvýšení náskoku volného Šenkeříka, ale tomu střela vůbec nesedla. Vzápětí měli šanci domácí, poté co si u postranní čáry narazili míč Poláček s Kalinou, ale centr skončil v rukou Vaniaka. Útoky hostů ale byly nebezpečnější, nicméně se střelou Šenkeříka si Miller bezpečně poradil. Domácím se nedařil hlavně přechod do útoku. Až v závěru poločasu přišla akce po ose Hrdlička - Poláček, ale druhý jmenovaný ji zakončil nepřesným centrem.
  Krátce po změně stran se k první střele dostal i domácí kanonýr Rajnoch, ale pálil nepřesně. Hosty pak jako kdyby svázaly oslavy slavistického kotle, který se dozvěděl o druhém gólu v síti rivala Sparty. Domácí převzali iniciativu, ale navrch měli jen ve středu hřiště a do vážnější příležitosti je dobře bránící Slavia nepouštěla. Naopak v 62. minutě po průniku po levé straně našel Švento přízemním centrem u vzdálenější tyče zcela volného Belaida, pro kterého nebyl problém dopravit míč do sítě. Slavisté se poté ještě více zatáhli do obrany a čekali na rychlé brejky. Čtvrt hodiny před koncem si při jednom z nich Švento s Bellaidem spolupráci zopakovali, ale tentokrát Miller zachránil. Chvíli nato se ocitl míč ve slavistické síti, ale rozhodčí k nevoli Středočechů i diváků odpískal údajný ofsajd, nicméně míč k brankáři Slavie poslal jako malou domů Krajčík. Hostující fanoušci si pak oddychli ještě v 82. minutě, kdy Kalina trefil jen boční síť.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 5.000

Trenér: „Chtěl bych touto cestou poděkovat našim fanouškům, kteří nám v Boleslavi vytvořili domácí prostředí, vyhráli jsme také jejich zásluhou,” vzkázal na úvod svého komentáře trenér Karel Jarolím. Pak se vrátil k hodnocení utkání. „Jestliže jsme si chtěli zachovat naději na titul, tak nám nezbývalo nic jiného, než v Boleslavi vyhrát. To se nám nakonec podařilo, máme tři body, to je nejdůležitější.”
  „Titul ještě můžeme ztratit, ta možnost tu ještě je, ale věřím tomu, že na ten poslední zápas se připravíme zodpovědně. Hrajeme doma, co je výhoda, ale ještě není rozhodnuto. Raději bych hrál poslední utkání v Edenu. Rozhodně se nebojím toho, že by hráče poznamenala změna prostředí, z toho strahovského prostředí to takový malér nebude,” řekl s úsměvem. „Ještě nechci jásat, může se to všechno zvrtnout, ale kdyby tomu člověk nevěřil, bylo by to smutné. Uklidnila nás výhra v Olomouci, řekli jsme si, že horší než druzí být nemůžeme, akorát si můžeme polepšit,” zakončil svůj komentář.

Poznámky: Tabulka:
1. Slavia29178443:2259
2. Sparta29176650:2257
3. Ostrava291410549:2852




Slavia - FK Jablonec 97
2 : 2 (0 : 0)

Datum: 17. 05. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2007/08, 30. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Hubáček - Šenkeřík (83. Pudil ), Belaid, Suchý (76. M. Jarolím), Švento - Šmicer (62. Tavares) - Toleski

Branky: 51. Belaid 1:0, 52. Žofčák 1:1, 87. Pudil 2:1, 90. Žofčák 2:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha se po dvanácti letech dočkali mistrovského titulu. V závěrečném kole první ligy dnes remizovali na svém novém stadionu v Edenu s Jabloncem 2:2 a v konečné tabulce mají tříbodový náskok před Spartou, která prohrála v Liberci 3:4. Do mistrovských oslav se ponořilo s týmem trenéra Karla Jarolíma přes 20 tisíc diváků v hledišti vyprodané vršovické arény.
  Slavistům se nepovedlo pokřtít v lize nový stadion výhrou, i když dvakrát vedli po brankách Belaida a Pudila, který se trefil čtyři minuty před koncem. V samém závěru vyrovnal Krejčí. Trenér Jarolím poslal do souboje stejnou sestavu jako v minulém kole v Mladé Boleslavi. I v závěrečném zápase postrádal zraněné Šourka, Ivanu, Kalivodu, Střihavku a Jandu, hostům chyběli zranění Zábojník a Hloušek a také Necid, který na severu Čech hostuje právě ze Slavie. Od úvodního hvizdu se hrál oboustranně útočný fotbal, ale domácí byli přece jen o poznání aktivnější. V desáté minutě poslal Krajčík centr do vápna, ale Švento v pádu hlavičkoval nad břevno. Po další pěkné akci Šmicer v rychlém protiútoku nasadil „jesličky” Klapkovi, přihrál Belaidovi, jež posunul míč na rozběhnutého Toleského. Ten se ale ukličkoval před pokutovým územím Jablonce. Na druhé straně po faulu na Žofčáka hosté kopali přímý kop, ale Eliáš netrefil branku. První velkou šanci měli domácí v 19. minutě. Šmicer posunul míč na Toleského, který se přes dvojici jabloneckých obránců neprosadil. K dorážce se dostal Švento, jeden z hostujících obránců však srazil míč na roh. Po pravé straně podporoval ofenzivu domácích hodně Krajčík. Ve 24. minutě obešel dva obránce, na jeho oblouček nedosáhl Šenkeřík, ale míč přesto jen o centimetry minul cíl. O chvíli poté se až na hrot domácího útoku vysunul stoper Latka, narazil si se Šenkeříkem, ale brankář Špit v pádu skvěle zachránil. Švento si při sólové akci zbytečně dal míč na pravačku a vůbec nezakončil, Eliášova přízemní střela z dálky šla těsně vedle.
  Hned po přestávce znovu Eliáš mířil vedle, ale záhy vyprodaný Eden poprvé bouřil. Po faulu na Šmicra si míč postavil tuniský záložník Belaid a z přímého kopu ho poslal přesně přes zeď. Brankář Špit viděl míč až na poslední chvíli a ani se nepokusil zakročit. Radost Slavie však trvala jen necelou minutu. Po Latkově chybě se do vápna dostal Valenta, který přihrál Žofčákovi a hráč hostující ze Sparty pravačkou obstřelil brankáře Vaniaka. Po necelé hodině hry si Toleski před vápnem pohrál s Homolovu, dostal se ke střele, ale Špit ránu mířící přesně k tyči vyrazil na roh. Slavia měla zprávy o vývoji zápasu v Liberci a věděla, že se nikam nemusí hnát. I proto kouč Jarolím poslal na trávník defenzivního Tavarese za Šmicra. Hosté se toho snažili využít k zisku cenného vítězství. Čtvrt hodiny před koncem šla Žofčákova povedená střela z 25 metrů těsně vedle Vaniakovy branky. Čtyři minuty před koncem zatáhl Toleski míč do vápna, přihrál Belaidovi, tomu se střela moc nepovedla, ale Pudil nekompromisní ranou překonal Špita. Radost z premiérové výhry v Edenu zkazil domácím Krejčí, jehož střela v poslední minutě z hranice pokutového území skončila přesně u levé tyče. Mistrovské oslavy slavistů přesto mohly vypuknout.

Rozhodčí: Petr Mikel

Diváci: 20.698 (vyprodáno)

Trenér: „Byli jsme si samozřejmě vědomi, jak je to důležitý zápas. Byli jsme nervózní, věděli jsme, že si to můžeme pokazit jen sami. Hlavní ale je, že jsme získali potřebný bod, který nám dával jistotu prvního místa,” hodnotil úvodem utkání trenér Slavie Karel Jarolím. „Jsem velmi rád, že byl Eden vyprodaný, atmosféra byla skvěla, fanoušci nás hnali dopředu. Otevření nového stadionu společně se ziskem mistrovského titulu by mohlo nastartovat novou éru Slavie,” řekl.
  „Po Žižkovu už jsem zisku titulu moc nevěřil, do dalších zápasů jsme šli hlavně s tím, abychom zachránili druhé místo, ale povzbudila nás prohra Sparty. Díky ní jsme získali novou motivaci,” hodnotil důležitý moment. „Myslím, že je to pro mě největší úspěch kariéry, nic se s tím nedá srovnat,” řekl s úsměvem. „Budeme si přát, abychom měli štěstí v kvalifikaci Ligy mistrů, byli bychom rádi, kdyby se nám to podařilo zopakovat. Liga mistrů bude určitě jedna z našich cílů,” prozradil na závěr tiskové konference.

Poznámky: Tabulka:
1. Slavia30179445:2460
2. Sparta30176753:2657
3. Ostrava301510551:2855
    Celková tabulka zde .




Slavia - FC Nitra
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 25. 06. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Gebre Selassie, Suchý, Brabec, Šiklič - Janda, Cissé, Jarolím, Švento - Šenkeřík, Toleski
2. poločas: Diviš - Kindel, Latka, Hubáček, Jablonský - Krajčík, Volešák, Tavares, Černý - Necid, Ivana

Branky: 31. Janda 1:0, 36. Toleski 2:0, 38. Liluashvili 2:1, 70. Černý 3:1

Průběh: Slavia porazila v prvním přípravném utkání tým FC Nitra 3:1. Před téměř dvěma a půl tisíci diváky se trefili Janda, Toleski a Černý, za Nitru snižoval Liluashvili. Slavisty poslal do vedení v 31. minutě Petr Janda, když Cissé vybojoval míč a Janda tvrdě vypálil z hranice vápna. Po čtyřech minutách se opět měnilo skóre, Švento utekt po lajně nitranské obraně, nacentroval na malé vápno, kde střílel Šenkeřík. K jeho zblokované střele se dostal Toleski a pohodlně dorazil do prázdné branky. Hráči Nitry po třech minutách snížili zásluhou Liluashviliho, který se trefil po centru Farkaše hlavou.
  Do druhého poločasu nastoupili červenobílí s novou jedenáctkou, která se prosadila v 70. minutě, Jaroslav Černý využil nádherný centr Kindela. Slavisté nastoupili netradičně v dresech s bílými zády, všechny fanoušky ale můžeme uklidnit, šlo jen o provizorní řešení, protože hráči při oslavách mistrovského titulu své dresy rozdali. V nové sezoně budou k vidění opět klasické dresy se sešívanými zády. Na přípravný zápas dorazilo velké množství fanoušků, kteří se po celý zápas výborně bavili a užívali si nového stadionu.

Rozhodčí: Kocián

Diváci: 2.452

Trenér: „Jsem spokojen, kluci dnes hráli opravdu s chutí. Možná to bylo i tím, že jsme hráli doma v Edenu a navíc nás přišel povzbudit slušný počet fanoušků. Na druhou stranu podmínky ztěžovalo hlavně v první půli obrovské dusno, které před bouřkou panovalo,” řekl po zápase trenér Karel Jarolím. „Po prvním poločase jsme prostřídali sestavu, v první půli se na můj vkus v naší hře objevilo někdy až moc nevynucených chyb, které ale pramenily z toho, že kluci spolu dlouho nehráli. Byl to první zápas po posledním utkání s Jabloncem, takže na druhou stranu se to dalo čekat,” dodal trenér. Poprvé ve slavistickém dresu se představili Ronald Šiklič a Amadou Cissé, který je ve Slavii zatím na testech. „Je to složité hodnotit jejich výkon po jednom poločase. Ronald Šiklič už u nás byl na testech loni, takže o něm jsme věděli. Amadou Cissé ale dnes také ukázal, že má předpoklady, zatím s námi zůstává,” doplnil Karel Jarolím. Ve druhé půli poslal trenér na hřiště dvojici šikovných hráčů slavistické juniorky Marka Kindela a Jana Hoška. „Ještě by se měl k týmu připojit Jan Kovařík, který dostal nějaký ten den volno. Jan Hošek a Marek Kindel začnou s námi od čtvrtka trénovat,” vysvětlil trenér. Do utkání nemohl zasáhnout Vladimír Šmicer, který má zraněnou achilovku. „S Vláďou jsme spolu na toto téma mluvili. V pondělí jde na rezonanci, podle těch výsledků uvidíme, do jaké role se ve Slavii zapojí. Vše bude záležet na tom, jaký bude jeho zdravotní stav,” uzavřel trenér.




Slavia - FC Viktoria Plzeň
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 28. 06. 2007 (10:30), Praha, Stadion Přátelství

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vaniak - Kindel, Jan Hošek, Suchý, Šiklič - Krajčík, Cissé , Jarolím, Švento (46. Jablonský - 65. Gebre Selassie) - Hadzibulič, Ivana (46. Necid)

Branky: 61. Petržela 0:1

Průběh: Ve dvacáté minutě byl stav 0:0, největší šanci skórovat měl Milan Ivana, Ticháček ale stačil pražskému útočníkovi vykrýt střelecký úhel. Červenobílí těžili také z průniků Dušana Šventa, po jednom z nich byl blízko vstřelení branky Matej Krajčík. Utkání rozhodla branka Petržely, ten vypálil z dálky, míč se odrazil od břevna a sletěl k brankové čáře, hlavní rozhodčí branku uznal, i když situace to nebyla jednoznačná a ani slavističtí hráči si nebyli jisti tím, zda opravdu inkasovali. V 82. minutě byl za faul na pronikajícího Marka Jarolíma vyloučen hostující Šmejkal, střelu z přímého kopu na hranici vápna ale Šiklič nasměroval nad břevno. Slavisté hráli aktivně, ale na vyrovnání nedosáhli.

Rozhodčí: Kocián

Diváci: ?

Trenér: Karel Jarolím




Slavia - FC Viktoria Plzeň
5 : 2 (3 : 2)

Datum: 28. 06. 2007 (13:00), Praha, Stadion Přátelství

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vorel (46. Diviš) - Hubáček, Latka, Brabec , Jablonský - Gebre Selassie, Volešák , Tavares, Černý - Šenkeřík, Toleski (77. Necid)

Branky: 8. Róth 0:1, 8. Šenkeřík 1:1, 24. Toleski 2:1, 28. Toleski 3:1, 45. Navrátil 3:2, 64. Černý 4:2, 83. Jablonský 5:2

Průběh: Také ve druhém zápase otevřeli skóre hosté, v osmé minutě prošel po levé straně Róth a nedal Vorlovi šanci. Slavia odpověděla ještě ve stejné minutě, když se prosadil Šenkeřík. Další dvě branky měly stejného autora, obě dal Goce Toleski. Nejprve využil přízemního centru Černého na bližší tyči, o čtyři minuty později pak dorazil míč, který vyrazil brankář Krbeček po krásném obloučku Šenkeříka. Slavia měla výraznou převahu, další branku mohl dát Volešák, ale jeho hlavičku o zem zázračně vyhmátl Krbeček. V závěru byl před brankou Šenkeřík, ale i jeho pokus plzeňský gólman stihl zlikvidovat. V poslední minutě poločasu pak korigoval stav hlavou Navrátil.
  Ve druhém poločase se z tribun stadionku často ozýval potlesk na adresu slavistů, kteří s chutí kombinovali na jeden dotek. V 64. minitě přidal čtvrtý gól Černý hlavou po hezkém centru Hubáčka, v 71. pak měl Toleski možnost završit hattrick po krásné kombinaci, kdy míč do křídla zatáhl Latka, Toleski ale šanci nevyužil. Zato po dalším Latkově průniku dostal možnost Jablonský a nádhernou ránou z dálky přidal pátou branku. Skóre mohl uzavřít Necid, ale z malého vápna v poslední minutě namířil do gólmana. Slavisté druhý duel vyhráli naprosto zaslouženě.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Ve druhém zápase jsme hráli jednodušeji a bylo tam více pohybu. Kvalitní práci odvedli také útočníci,“ zhodnotil krátce dvojzápas trenér Karel Jarolím.




Slavia - FK Kladno
1 : 1 (0 : 0)

Datum:
02.07. 2008, Praha, Stadion Přátelství

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Diviš - Gebre Selassie, Brabec, Latka, Hubáček - Janda (33. Kali), Volešák, Tavares, Černý - Toleski, Šenkeřík
2. poločas: Vorel - Krajčík, Jelínek (78. Jan Hošek), Suchý, Šiklič - Kali (72. Kindel), Jarolím, Cissé (80. Belaid), Švento - Necid, Hadzibulic

Branky: 78. Hošek 1:0, 89. Gross 1:1

Průběh: Slavia odehrála v rámci přípravy další utkání, na strahovském stadionu Přátelství se ve velkém vedru střetla s prvoligovým Kladnem. Zápas skončil nerozhodně 1:1, slavisté se dostali do vedení v 78. minutě, kdy se hlavou trefil stoper Jan Hošek, hosté vyrovnali v závěru utkání, taktéž hlavou se prosadil Gross. V prvním poločase se hrálo vyrovnané utkání s minimem šancí, za zmínku stojí střela Zachariáše z 37. minuty, kterou chytil brankář Diviš. Do druhé půle Slavia nasadila novou jedenáctku, která si počínala aktivněji, po hodině hry dostal Necid míč do branky, gól ale nebyl uznán kvůli faulu našeho útočníka. Skóre se měnilo dvanáct minut před koncem, po rohovém kopu se prosadil Jan Hošek. Hosté vyrovnali v 89. minutě, kdy skóroval Gross. Za Slavii nastoupili dva testovaní hráči - stoper Jan Jelínek, který je odchovancem Bohemians a působil naposledy v Senci a pravý záložník Max Kali, který hrál naposledy ve francouzské lize. Velmi nepříjemné zranění utrpěl v průběhu druhého poločasu Petr Janda, který spadl po zákroku jednoho z obránců na pravé rameno a po vystřídání odjel do nemocnice na vyšetření.

Rozhodčí: Roman Hrubeš

Diváci: 350

Trenér: „ I když v této fázi přípravy nejsou výsledky zase tak důležité, je škoda, že jsme vítězství neudrželi. Z testovaných hráčů se nejlépe předvedl zatím Amadou Cissé. Zranění Petra Jandy je velice nepříjemné, musíme věřit, že nebude važné,” uvedl trenér Karel Jarolím.


Slavia - FK Jablonec 97
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 05. 07. 2008, 9:30, Čelákovice

Druh zápasu: Turnaj o pohár starosty Čelákovic 2008, kvalifikace

Sestava: Vorel - Kindel (22.Krajčík), Latka, Suchý, Šiklič - Gebre Selassie, Belaid, Jarolím, Černý - Hadzibulic (36. Adilovič), Ivana (56. Necid)

Branky: 35. Ivana 1:0, 48. Adilovič 2:0

Průběh: První krok k očekávané obhajobě loňského prvenství učinila Slavia Praha poměrně snadno. Po celou dobu utkání hraného ve zkrácené hrací době 2 x 35 minut byli fotbalisté lepší než Severočeši. V poslední minutě první půle otevřel skóre hlavičkující Ivana. Vyrovnání zmařil nepřesnou střelbou Michálek po Mešanovičově centru. Ve 48. minutě centr Gebre Selassieho z malého vápna doklepl do jablonecké sítě Edilovic.

Rozhodčí: Jaroslav Moudrý

Diváci: 830

Trenér: „Do zápasu jsme vstupili hodně aktivně, hráči hráli hodně jednoduše, k vidění tak byly k vidění hezké kombinace. Během 70 minut jsme vstřelili dvě branky. Úkol postoupit do finale jsme splnili,” hodnotil utkání asistent trenéra Pavel Řehák. „Hadzibulic už s námi týden trénuje, absoloval i hrubou přípravu, je vidět že je to kvalitní útočník. Dnes jsme zkusili i bosenského útočníka Adinoviče. Jevil se nám velmi dobře, svůj výkon korunoval brankou. V testovaní budeme i nadále pokračovat,” dodal k sestavě která nastoupila na první zápas.

Poznámky: 2. semifinále: 1. FC Brno - FK Mladá Boleslav 0:3 (0:1).
  Semifinálová utkání byla hrána na 2x35 minut.


Slavia - FK Mladá Boleslav
0 : 3 (0 : 3)

Datum: 05. 07. 2008, 16:00, Čelákovice

Druh zápasu: Turnaj o pohár starosty Čelákovic 2008, finále

Sestava: Vaniak - Krajčík (41. Gebre Selassie), Hošek, Brabec,
Fotografie z turnaje v Čelákovicích
Hubáček - Volešák, Tavares, Cisse (54. Necid), Švento - Šenkeřík (74. Ivana), Toleski (41. Adilovič)

Branky: 12. Řezníček z pen. 0:1, 17. Pecka 0:2, 34. Pecka 0:3

Průběh: Finálové střetnutí mělo strhující tempo s mnoha střeleckými pokusy na obou stranách. V prvním poločase boleslavští střelci Řezníček a Pecka trefovali branku, naopak slavističtí Volešák a Švento pouze břevna. Po změně stran oba týmy pokračovaly v ofenzívních manévrech, ale góly už nepadaly. V šestileté historii turnaje O pohár starosty města Čelákovice poprvé vyhrála Mladá Boleslav.
  První gólovou šanci utkání měl již ve 4. minutě slavistický útočník Šenkeřík, ale Šeda jej vychytal. Podobně se mladoboleslavskému gólmanovi dařilo celý zápas, který se hrál 2 x 40 minut. V 11. minutě po Hubáčkově podražení Nečase proměnil Řezníček penaltu - 0:1. Potom po Peckově přiťuknutí spálil šanci Nečas. V 15. minutě nastřelil Volešák boleslavské břevno. A když v 17. minutě přidal další gól do Vaniakovy sítě Pecka, který završil akci Ganugravy a napravil nepovedený střelecký pokus Řezníčka, tak slavistický Švento za dvě minuty odpověděl opět ranou do břevna boleslavské branky. Skóre tedy zůstalo příznivé pro Mladou Boleslav - 0:2. Další Šenkeříkovu šanci zmařil Šeda, Tavares přestřelil. Ve 27. minutě obehrál Řezníček Hoška, ale nastřelil Vaniaka. Ve 35. minutě M. Sedláček utekl podle levé čáry Krajčíkovi a přesně nacentroval Peckovi, který se neomylně trefil k tyči - 0:3. V následující minutě poslal Pecka do brejku Řezníčka, toho Vaniak se štěstím vychytal. Na druhé straně Volešákov bombu z úhlu vyrazil Šeda na roh.
  Po změně stran už góly nepadaly, ale o pohledné fotbalové akce i dramatické situace před brankami nebyla nouze. Edilovic přestřelil a kolem 55. minuty si Šeda s jistotou poradil s dvěma ostrými trestnými kopy. Nepřekvapil jej ani Necidův volej. V 59. minutě individuální akci zakončil Nečas parádní ranou k tyči, při které se Vaniak vyznamenal. Podobně si Šeda poradil opět s Necidem v 62. minutě i s bombou Tavarese v 76. minutě. V 79. minutě šel na Šedu sám Edilovic a neuspěl.

Rozhodčí: K. Hrubeš

Diváci: 1.105

Trenér: K. Jarolím

Poznámky: Souboj o 3. místo: 1.FC Brno - FK Baumit Jablonec 3:1 (3:1).




TJ Jiskra Domažlice - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 08. 07. 2008, Domažlice

Druh zápasu: přátelský, 100 let místního fotbalu

Sestava: 1. poločas: Vorel - Gebre Selassie, Hošek, Suchý, Hubáček - Ivana, Tavares, Jarolím, Černý - Šenkeřík, Adilovič; 2. poločas: Diviš - Suchý, Latka, Brabec, Hubáček - Gebre Selassie, Cissé, Volešák, Černý - Šenkeřík, Toleski

Branky: 45. Černý 0:1

Průběh: Vítěz Gambrinus ligy 2008 a účastník Champions league - věhlasná Slavia
Praha přijela v rámci oslav 100 let domažlického fotbalu k přátelskému zápasu v úterý 8. července na stadion Střelnice v Domažlicích. Po čestném výkopu zasloužilého hráče Jiskry Jaromíra Pauera začalo v 18.00 hodin, před návštěvou 2350 platících diváků očekávané utkání.
  Hráči Slavie k němu přistoupili zjevně jako k tréninkovému, se snahou vyhnout se zranění. Obě mužstva hrála opatrně, bez tvrdých osobních soubojů, přesto byl v jednom z nich zraněn domácí kanonýr Šot a musel s pochroumaným kotníkem hřiště opustit.
  Herní kvalita hostů byla nesporná, ale ti hráli v poklidu, měli mírnou převahu, vytvářeli před domácí brankou nebezpečné situace, ale k zakončení se příliš nedostávali. V 10. minutě skončil Hoškův tr. kop ze 22 metrů jen těsně vedle levé Mlezivovy tyče a o pět minut později stačil Tesař zblokovat Adilovičovu střelu z otočky z 18 metrů. V 18. minutě zakončil akci hostů zleva Šenkeřík střelou těsně vedle bližší šibenice a o chvilku později poslal Tavares dopředu Adiloviče, ale jeho volej z 15 metrů stačil Tesař srazit na roh. Poté si s nedůraznou střelou Tavarese poradil Mleziva a vzápětí musel Šámal hlavou odvracet na roh Ivanův centr. Ve 23. minutě napřáhl z 25 metrů Ivana, ale domácí jeho střelu zblokovali. Na druhé straně se k první střele na bránu dostal Šámal, ale jeho volej ze 23 metrů mířil do prostoru kde stál Vorel, který míč zachytil. Ve 29. minutě prokázal Mleziva skvělý postřeh po střele otočkou, kterou vyslal z šestnáctky Adilovič a o chvíli později zamířil tentýž hostující útočník ze 25 metrů těsně vedle levé tyče domažlické branky. Poté skončila slibná akce Slavie ofsajdem a průnik Selassieho po pravé straně skončil rohovým kopem po skluzu Tesaře, který zblokoval jeho centr. Ve 45. minutě odcentroval zprava Ivana, na značce pokutového kopu sice jeden z hostů při zpracování míče upadl, ale dobíhající Černý trefil pod břevno - 0:1.
  Obraz hry se nezměnil ani ve druhém poločasu, hosté měli více ze hry, Jiskře se kombinace dařila jen chvílemi, ale do šancí je slavistická obrana nepouštěla. V 53. minutě musel domácí brankář Pejsar, který vystřídal Mlezivu vyrazit Toleskiho střelu z úhlu a o dvě minuty později jen těsně nedosáhl na malém vápně na centr zprava, nabíhající Toleski. V 59. minutě zamířil Šenkeřík z 18 metrů těsně nad domácí branku a vzápětí museli domácí srazit na roh střelu volejem Toleskiho po centru zprava. O tři minuty později po dalším centru z pravé strany zamířil volejem zleva z 10 metrů nad Pejsarovu branku Jarolím. V 64. minutě nedosáhl před odkrytou brankou na Toleskiho centr Šenkeřík a na druhé straně po vysunutí Schötterlem hosté Mužíkovu střelu ze 22 metrů srazili na roh. V 73. minutě si se Šenkeříkovou střelou z 18 metrů Pejsar poradil stejně, jako deset minut před koncem s dvacetimetrovým pokusem Volešáka. Pět minut před koncem domácí odvrátili závar před svojí brankou odkopem k Toleskimu, ale jeho volej ze 20 metrů minul domácí branku. Když pak nezamířil přesně ani Selassie v poslední minutě, bylo to v zápasu vše.

Článek převzat ze stránek TJ Jiskra Domažlice

Rozhodčí: Jiří Moláček

Diváci: 2.350

Trenér: K. Jarolím




SSV Jahn 2000 Regensburg - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 15. 07. 2008,
Snímek z utkání
Bad Gögging, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Suchý, Brabec, Latka, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares, Jarolím, Černý - Švento, Šenkeřík; 2. poločas: Diviš - Suchý, Hošek, Hubáček, Jablonský - Krajčík, Cissé, Belaid, Volešák - Švento (71. Černý), Ivana

Branky: 18. Jarolím 0:1, 21. Jarolím 0:2, 46. Belaid 0:3

Průběh: V novém místě svého pobytu si Slavia bez problémů poradila s týmem SSV Jahn Regensburg. Třetiligový tým porazila 3:0. Skóre otevřel v 18. minutě Marek Jarolím, který zleva z přímého kopu poslal míč přesně k tyči. O tři minuty později po centru Marka Suchého překonal Marek Jarolím brankáře soupeře podruhé. Ve 46. minutě zvýšil na konečných 3:0 Tijani Belaid. První gól byl zprvu připsán Martinu Latkovi, protože ve skrumáži před bránou to vypadalo, že míč tečoval hlavou. O přestávce ale třiadvacetiletý stoper přiznal, že se míče nedotkl.

Rozhodčí: ?

Diváci: 250

Trenér: „Je škoda že jsme nevstřelili více branek, příležitostí jsme k tomu měli opravdu hodně. Bohužel se nám je nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce. Dnešního soupeře jsme přehráli, zejména v prvním poločase bychom si zasloužili další góly,” řekl po zápase asistent trenéra Pavel Řehák.




FC Ingolstadt - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 17. 07. 2008, Pförring, Německo

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Suchý, Brabec, Latka, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares, Jarolím, Černý - Šenkeřík, Švento; 2. poločas: Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Hubáček - Gebre Selassie (71. Cissé), Tavares (64. Volešák), Belaid, Černý (64. Šiklić) - Ivana, Toleski

Branky: 15. Metzelder 1:0, 45. Brabec 1:1, 88. Šiklić 1:2

Průběh: Slavia si připsala vítězství i v dalším přípravném zápase na soustředění v Německu. FC Ingolstadt porazila 2:1.
  Slavia sice prohrávala od 15. minuty gólem za standardní situace, po celý první poločas ale zasypávala soupeřovu branku celou řadou střel. Jaroslav Černý dokonce neproměnil penaltu, když nastřelil tyč. Do břevna pálil i Marek Jarolím, dvakrát se do obrovské šance dostal Zdeněk Šenkeřík. Těsně před přestávkou srovnal skóre Erich Brabec hlavičkou umístěnou pod břevno. Dvě minuty před koncem se nádherně levačkou z dvaceti metrů přesně k tyči trefil Ronald Šiklić.

Rozhodčí: ?

Diváci: 300

Trenér: „S nasazením našich hráčů i způsobem hry jsem spokojen, je škoda, že jsme svoji převahu nevyjádřili také lepší koncovkou. Při penaltě jsme porušili nepsané pravidlo, že nemá jít střílet faulovaný hráč, jinak se mi ale náš projev líbil. Mrzí mě, že jsme inkasovali, takové situace bychom měli řešit lépe,” zhodnotil zápas trenér Karel Jarolím.




Slavia - FC Hradec Králové
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 23. 07. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: přátelský

Sestava: 1. poločas: Vaniak - Suchý, Brabec, Latka, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares, Jarolím, Černý - Šenkeřík, Švento; 2. poločas: Diviš - Krajčík, Latka, Hubáček, Šiklič - Janda, Tavares, Jarolím (56. Volešák), Švento - Toleski, Ivana

Branky: 20. Šenkeřík 1:0, 39. Dvořák z pen. 1:1, 41. Černý 1:2, 73. Toleski 2:2, 90. Volešák 3:2

Průběh: Slavia v předposledním utkání letní přípravy porazila v Edenu s Hradec Králové 3:2. Úvodní minuty přinesly zajímavou podívanou. V 6.min se individuálně prosadil Tomáš Rezek, ale obránce Slavie odvrátil na rohový kop. Z následného rohu hlavičkoval Jakub Chleboun těsně nad. Od 15.min měli ze hry více domácí. Slavisté využili ve 20.min územní převahu. Z levé strany posadil míč Erich Brabec na hlavu Zdeňka Šenkeříka a ten přehodil brankáře Jiřího Lindra - 1:0. O vyrovnání se mohl postarat ve 33.min Pavel Dvořák. Roman Fischer zatáhl míč po postranní čáře, našel osamoceného Dvořáka na malém vápně, ale ten v jasné šanci trefil jen stojícího Martina Vaniaka. Hradečtí měli dobrý závěr poločasu. Ve 38.min po faulu na Pavla Černého, byl nařízen pokutový kop. Míč si postavil Pavel Dvořák a propálil Martina Vaniaka - 1:1. O tři minuty později se opět měnilo skóre. Po centru Iva Svobody se prosadil svým důrazem ve vápně Pavel Černý - 1:2.
  Ve druhém poločase se slavisté tlačili do útoku, ale bez vážnějšího ohrožení Podhajského branky. Vyrovnání zařídil v 73.min po krásné akci Tavarese hlavičkující Goce Toleski - 2:2. Závěrečný tlak Slávistů zužitkoval Ladislav Volešák nechytatelnou střelou k tyči - 3:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.250

Trenér: „I když byl výsledek po první půli pro nás nepříznivý, jsem moc rád, že jsme utkání dokázali otočit. Stále to beru tak, že je to přípravné utkání. Nicméně dnešní zápas ukázal, že hlavně v obranné činnosti musíme na ty situace reagovat rychleji. Směrem dopředu jsme tam měli hezké akce po stranách, ale také tomu chybělo více důrazu před brankou,” zhodnotil utkání slavistický trenér Karel Jarolím.




Slavia - Írán
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 27. 07. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: přátelský

Sestava: Vaniak - Suchý (76. Necid), Brabec, Latka (46. Hubáček), Jablonský (65. Šiklič) - Gebre Selassie (65. Krajčík), Tavares (65. Belaid), Jarolím (65. Volešák), Černý (65. Janda) - Švento (46. Ivana), Toleski (46. Šenkeřík)

Branky: 43. Černý 1:0

Průběh: V posledním přípravném zápase před začátkem první ligy zdolala Slavia Praha fotbalisty Íránu 1:0. Výhru mistrovského týmu dnes zařídil v Edenu ve 43. minutě Černý.
  Před téměř třemi tisícovkami diváků začali aktivněji reprezentanti Íránu a první půlhodinu měli více ze hry, z brankářů byl mnohem
zaměstnanější Vaniak. Ve 23. minutě jej tvrdou střelou z dvanácti metrů vyzkoušel Rezaí, o dvě minuty později po rohu a hlavičce Husejního skončil míč v jeho náručí. Krátce nato Rezaího střelu z úhlu vyrazil slavistický gólman na roh. Až po půlhodině hry Švento centroval z levé strany, ale hlavičku Gebre Selassieho u tyče skvělým zákrokem chytil gólman Rahmatí. Latkovu střelu obránci srazili na roh. Ve 43. minutě se už skóre změnilo. Kombinační akce skončila u Černého, který nejdříve tvrdou ranou trefil jen brankáře, ale napodruhé už slavistický záložník s přehledem poslal míč do sítě.
  Krátce po přestávce zpětnou přihrávkou Šenkeřík našel Černého, který tvrdou ranou překonal brankáře, ale toho na čáře zastoupil jeden z obránců. Hosté mohli vyrovnat v 62. minutě. Po kombinační akci se Rezaí dostal za Brabce, ale v jasné šanci sám před padajícím Vaniakem přestřelil. Domácí fotbalisté postupně stále více přehrávali soupeře hlavně kombinačně. Po Krajčíkově centru vyrazil Jandovu hlavičku íránský brankář na roh, druhou branku již slavisté nepřidali.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 2.885

Trenér: „Byla to pro nás dobrá prověrka, soupeř ukázal, že má kvalitní mužstvo,” řekl trenér Slavie Karel Jarolím. Na dotaz, zda základní sestava byla podobná té, s níž Slavia začne za týden ligu v Liberci, odpověděl tradičně mlhavě. „To nechci říci, zápas v Liberci bude o zcela jiných podmínkách. Může dojít ke změnám, může to být tato sestava.”
  Ve hře svého celku našel ale nedostatky. „Nechali jsme soupeři dost prostoru ve středu hřiště a z toho pramenila okénka v obraně. Poté co jsme hru přeorganizovali, to již bylo lepší. Dovolili jsme soupeři dostat se do nebezpečných šancí a na tom ještě budeme muset zapracovat. Obrana bude muset být kompaktnější a důraznější,” uvedl Jarolím a poukázal na řadu neproměněných střeleckých příležitostí. Na čtvrt hodiny nastoupil na trávník i Tomáš Necid, nejlepší střelec v sobotu skončeného mistrovství Evropy hráčů do 19 let. „Pracoval pro mužstvo a já mu řekl, že v tom musí pokračovat a čekat na svoji šanci,” řekl kouč na adresu útočníka, který na jaře hostoval v Jablonci. „Ještě zvážíme, zda někoho z kádru nepustíme na hostování,” uvedl Jarolím. Situaci ohledně Vladimíra Šmicra, který po vleklém zranění začal s přípravou a chce pokračovat v kariéře, nechává otevřenou. „Bude záležet na tom, v jakém bude stavu,” prohlásil trenér Slavie.

Poznámky: Sestava Íránu: Rahmati (64. Mirzapour), Aghili, Hosseini (85. Shiri), Gholamnejad (75. Tahmasebi), Zare, Sadeghi (85. Bengar), Hajsafi (46. Khaladbari , 75. Nosrati), Midavoodi, Rezaei (60. Amraee), Kazemi (64. Parvin), Rahmat.




FC Slovan Liberec - Slavia
2 : 1 (1 : 0)

Datum: 03. 08. 2008, Liberec

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 1. kolo

Sestava: Vaniak - Suchý, Latka, Brabec, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares , M. Jarolím (73. Krajčík), Černý (46. Necid) - Švento, Toleski (41. Šenkeřík)

Branky: 43. Nezmar 1:0, 49. Necid 1:1, 73. Papoušek 2:1

Průběh: Cestu za obhajobou mistrovského titulu začali fotbalisté Slavie Praha špatně. V úvodním kole nového ročníku podlehli ve vyrovnaném souboji Slovanu Liberec na jeho hřišti 1:2 a nepotvrdili tak, že se jim v Liberci daří. V předcházejících sedmi zápasech na stadionu U Nisy neprohráli, ale premiéra v černých dresech jim body nepřinesla.
  Slavia nastoupila bez Dřížďala a Šmicera, kteří si doléčují zranění, domácí kouč naopak mohl postavit nejsilnější sestavu. Hosté začali hodně ofenzivně a již ve druhé minutě po hezké kombinaci se dostal za obranu domácích Toleski, ale brankář Zlámal včas zareagoval, stačil vyběhnout a v poslední moment sebral soupeři míč z kopačky. Ani Liberec ovšem nechtěl zůstat pozadu a hrál se oboustranně přímočarý a útočný fotbal. Po čtvrthodině se Jarolím zbavil svého strážce, ale přesně mířenou ránu stačil zablokovat Košťál. Na druhé straně centr zprava vrátil Košťál hlavou zpět do vápna a Kerič další hlavičkou poslal míč přesně do náruče gólmana Slavie Vaniaka. Po jedné z mála chyb v rozehrávce Slavie se dostal k zakončení Dočkal, ale svoji přízemní střelu podél celé brány poslal těsně vedle. Důležitý moment zápasu přišel tři minuty před koncem poločasu. Hosté se snažili zahrát ofsajd systém při trestném kopu, ale Nezmar přidržel Jarolíma. Sám se potom dostal před Vaniakem k míči, ale střelu poslal do břevna. Odražený míč se štěstím poté v sedě na zemi vrátil do slavistické sítě.
  Do druhého poločasu poslal slavistický kouč na trávník nejlepšího střelce evropského šampionátu hráčů do 19 let Necida a ten se mu za důvěru odměnil za tři minuty. Švento jej krásně našel volného ve vápně a vytáhlý útočník nekompromisní ranou z deseti metrů propálil vše a vyrovnal. Slavia se nadechla k mohutnému náporu a obrana Liberce mohlo jen děkovat Jarolímovi, že své tři šance promarnil. V 50. minutě šla jeho tvrdá rána z dvaceti metrů těsně vedle, o dvě později minuty technická střela těsně nad a krátce nato po rychlé kombinaci poslal svůj pokus z osmi metrů jen do jednoho z domácích obránců. Slavia měla tlak, ale střelu Šenkeříka vytlačil Zlámal na roh a po něm se hosté zlobili na rozhodčího, že neodpískal penaltu za faul na Gebre Selassieho. Udeřilo ale na druhé straně. Trestný kop ze třiceti metrů napálil přesně Papoušek a brankář Vaniak plachtil vzduchem marně, míč skončil v jeho síti.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 8.794

Trenér: „Myslím si, že jsme Liberci vítězství usnadnili. První poločas z naší strany dobrý nebyl, bylo to spíše taktické oťukávání. Ztratili jsme lacině spoustu míčů, moc jsme toho nepředvedli. Liberec měl v první půli spoustu standardních situací, tím se dostal do hry. První inkasovaná branka padla zřejmě po faulu libereckého hráče,” řekl k prvnímu poločasu trenér Slavie Karel Jarolím. „Ve druhé půli jsme udělali změny v rozestavení, musel odstoupit Toleski, nahradili jsme také Černého. Začali jsme hrát to, co jsme měli hrát od začátku, vytvořili jsme si tlak, podařilo se nám vyrovnat. Mohli jsme utkání rozhodnout, šancí bylo dost. Po druhé liberecké brance jsme Latku vysunuli do útoku, měl tam příležitosti na to, aby vstřelil branku,” zhodnotil druhý poločas. V dalším hodnocení přiznal, že ho zklamaly některé individuální výkony.




Slavia - 1. FK Příbram
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 06. 08. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 2. kolo

Sestava: Vaniak - Suchý, Latka , Brabec, Jablonský (70. Šiklič) - Janda (46. Černý), Tavares, M. Jarolím (90. Gebre Selassie), Švento - Necid, Šenkeřík

Branky: 61. Šenkeřík 1:0

Průběh: První vítězství v novém ligovém ročníku vybojovali v předehrávce 2. kola fotbalisté mistrovské Slavie Praha. V Edenu si poradili s nováčkem soutěže Příbramí 1:0 až po zlepšeném výkonu ve druhém poločase, v 61. minutě rozhodl svojí brankou útočník Šenkeřík. Na domácí lavičce chyběl hlavní kouč Karel Jarolím, který odletěl do Itálie sledovat soupeře slavistů v 3. předkole Ligy mistrů Fiorentinu.
  Jeho roli převzal Petr Vrabec, který na trávník poslal oproti prvnímu souboji v Liberci (1:2) sestavu se třemi změnami. Na lavičku náhradníků usedli Gebre Selassie a Černý, chyběl i zraněný Toleski. Jejich místa zaujali Janda, který se na ligovém trávníku objevil po téměř roční přestávce zaviněné zraněním, a v útoku dvojice Šenkeřík - Necid. Domácí sice začali aktivněji, ale pozorně a důsledně hrající fotbalisté Příbrami stačili jejich akce eliminovat. Až po čtvrthodině hry slavisté kombinační akcí rozebrali soupeřovu obranu, ale ta stačila centr Suchého srazit na roh. Ten Jarolím rozehrál nakrátko s Tavaresem, ale jeho střílený centr usměrnil Necid těsně vedle. Až v závěru poločasu domácí přidali. Nejprve ve 38. minutě Jarolím vyslal krásnou střelu z 20 metrů, kterou Krbeček s námahou zlikvidoval. O minutu později Tavares přiťukl míč na Necida, jemuž v poslední chvíli ukopl balon příbramský obránce.
  V úvodu druhého poločasu začali domácí velkým náporem a Příbram se musela úporně bránit. V 51. minutě aktivní Jarolím poslal na branku střílený centr z přímého kopu z levé strany, míč stačil ještě tečovat Necid, ale střela šla těsně vedle. Hosté nedokázali udržet míč na svých kopačkách a dezorientovaná obrana jen nakopávala míče a odrážela jeden útok za druhým. Šventův centr se dostal až k Necidovi, ale ten bráněn několika hráči se ke střele nedostal. Šenkeříkova střela z voleje byla nepřesná. Velký tlak Slavie pokračoval. Müller v poslední chvíli zastavil pronikajícího Šventa, ale v 61. minutě se už třináct tisíc diváků gólu dočkalo. Švento z levé strany pronikl do středu hřiště a kolmou přihrávkou našel Šenkeříka, jenž byl u míče dřív než vybíhající Krbeček a hostujícího brankáře chytře překonal. Hosté ani po obdržené brance neměli síly na vážnější ohrožení branky Slavie. Až v 83. minutě zahrávali dva rohy za sebou, přičemž ten druhý byl nebezpečný, ale volný Huňa hlavičkoval mimo branku. Výhru mohl pojistit tři minuty před koncem Jarolím. Vyhrál běžecký souboj s obráncem Příbrami, ale když se snažil udělat Krbečkovi kličku, gólman jeho úmysl vystihl a šanci zmařil.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 13.168

Trenér: Slavisty do utkání jako hlavní trenér vedl Petr Vrabec, Karel Jarolím byl pozorovat italskou Florentinu, našeho soupeře ve třetím předkole Ligy mistrů.
  „Pro nás jsou to moc důležité tři body. Věděli jsme, že Příbram bude hrát agresivně a bude hodně napadat. Snažili jsme se hrát na jistotu, abychom nedostali branku. Měli jsme v první půli pár šancí, bohužel se nepodařilo vstřelit branku,” zhodnotil první poločas asistent trenéra Petr Vrabec.
  „Prvních patnáct minut druhého poločasu jsme Příbram zatlačili a dali branku, mužstvo to trochu uklidnilo. Poté jsme dobře hlídali prostor, Příbram jsme do šance nepustili, měli sice pár standardních situací, ale obrana dnes hrála jistě,” řekl ke druhé půli. „S Karlem Jarolímem jsme pochopitelně byli během utkání v kontaktu, věděl, jak to probíhá. Hráči věděli, co mají hrát, takže to na utkání nemělo příliš vliv, jestli tu pan Jarolím byl nebo ne,” odpověděl na otázku o komunikaci s hlavním koučem. „Je pro nás výhoda, že máme dva ostré zápasy za sebou, Fiorentina žádný. Určitě na tom nebude herně tak dobře jako my, ale na druhou stranu má tak kvalitní hráče, že pro ně nebude nerozehranost problém,” zmínil se také o duelu s italským soupeřem. „Po prohře v Liberci bylo dnes prvořadým úkolem získat tři body, což se podařilo. V Liberci jsme druhý poločas odehráli kvalitně, dostali jsme hloupý gól, ale to se občas stává. Těžké bylo, že jsme dnes museli vyhrát, ale zvládli jsme to. Věřím tomu, že sebevědomí hráčů půjde nahoru,” zakončil hodnocení trenér.




AC Fiorentina - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 12. 08. 2008, Florencie, Itálie

Druh zápasu: Liga mistrů, 3. předkolo

Sestava: Vaniak - Suchý, Brabec, Latka, Hubáček - Gebre Selassie (52. Belaid ), Tavares, M. Jarolím (61. Necid), Janda (73. Krajčík), Švento - Šenkeřík

Branky: 3. Mutu 1:0, 58. Gilardino 2:0

Průběh: Postup do prestižní Ligy mistrů se fotbalistům pražské Slavie vzdálil. Ve třetím předkole dnes český mistr podlehl ve Florencii domácí Fiorentině 0:2 a za čtrnáct dnů bude muset vstřelit italskému soupeři alespoň tři góly, aby si zajistil právo hrát lukrativní soutěž. Branky vítězů dnes dali kanonýři Mutu a Gilardino.
  Trenér Slavie Karel Jarolím vsadil na osvědčený model z minulého ročníku a vyztužil zálohu, do níž postavil pět hráčů, a na hrotu útoku se pohyboval pouze Šenkeřík. Už záhy ale mohl začít taktiku měnit. Ve třetí minutě totiž Latka fauloval rumunského kanonýra Mutua, ten se sám postavil k trestnému kopu a z dvaceti metrů poslal míč přesně do růžku Vaniakovy branky, který vzduchem plachtil marně. Slavii rychle obdržená branka zaskočila, ale přesto se snažila hrát aktivně. Nepřesnosti v útočné fázi na zničeném trávníku po nedávném koncertu ale její hráče do šance nepustily. Naopak fotbalisté italského celku působili sebevědomým dojmem a vůbec na nich nebylo znát, že hrají první mistrovské utkání v sezoně. Byla patrná jejich technická převaha, rychlá kombinační hra dělala Slavii hodně starostí, naopak obrana řešila i každý náznak nebezpečí s jistotou a klidem. Postupem času se hra ve středu hřiště celkem vyrovnala, ale v koncovce byli domácí nebezpečnější. Po půlhodině hry pronikl dravý Vargas až do slavistické šestnáctky, ale míč mu utekl do zámezí, vzápětí napřáhl z dálky Kuzmanovič a jeho přízemní střela těsně minula branku. Před přestávkou domácí zvýšili obrátky a ve 41. minutě Latka zblokoval Gilardinovu střelu v posledním momentu na roh, vzápětí po centru Kuzmanoviče mířila hlavička stejného hráče vedle.
  Do druhého poločasu vstoupili domácí opět hodně aktivně. Nejprve po závaru před brankou odkopl míč z vápna Gebre Selassie, vzápětí Peruánec Vargas tvrdě vypálil po přiťuknutí Mutua z přímého kopu, ale Vaniak si tentokrát se střelu dokázal poradit a vyrazil ji na roh. Po necelé hodině ale už dalšímu gólu nezabránil. Slavistická obrana nedokázala odvrátit rohový kop, míč propadl ke zcela volnému Gilardinovi a posila z AC Milán se poprvé ve fialových barvách zapsala mezi střelce. O šest minut později mohl být rozdíl třígólový, když po centru z levé strany nejdříve vystřelil Santana a odražený míč napálil Gilardino, ale v obtížné pozici namířil přímo do náruče Vaniaka. Gólem hrozila i situace v 73. minutě a domácí se po ní u rozhodčího dožadovali změny skóre. Mutu zahrál roh, nepovedený centr však u přední tyče prošel přes dva slavistické hráče a Vaniak jej vyrazil až v poslední chvíli nad brankovou čárou. O dvě minuty později byl v obrovské šanci po rohovém kopu Kröldrup, ale metr před brankou si šlápl na míč, takže výsledek už se nezměnil.

Rozhodčí: Howard Milton Webb (Anglie)

Diváci: 32.560

Trenér: „Zápas pro nás nezačal vůbec dobře. Ovlivnili jsme si to sami tím, že jsme domácí nechali vstřelit rychlou branku. Fiorentině se od toho momentu hrálo lépe, nemusela nikam chvátat,” konstatoval rozmrzele slavistický kouč. Přesto podle něj první poločas odehráli jeho svěřenci v obraně dobře. „Ale dopředu to bylo hodně zlé,” uznal Jarolím, že jeho svěřenci byli v Itálii neškodní.
  Po přestávce kouč českého mistra pozoroval zlepšení, slavisté působili aktivnějším dojmem. „Ale zase jsme se nevyhnuli chybě, neuhlídali standardní situaci a dovolili soupeři skórovat podruhé. Hra se zlepšila, ale dovolili jsme Fiorentině dostat se i do dalších nebezpečných situací. My ani se dvěma útočníky se do nich nedostávali,” konstatoval. Jarolím označil vítězství soupeře za zasloužené, ale před pražskou odvetou ještě úplně zbraně nesložil. „Mají do odvety obrovskou výhodu, nicméně hraje se za čtrnáct dnů a my se pokusíme připravit co nejlépe. Dokud je šance, tak budeme usilovat o postup,” zdůraznil Jarolím.

Poznámky: Sestava Fiorentiny: Frey - Zauri, Kröldrup, Dainelli, Vargas (64. Almirón) - Gobbi, Melo, Kuzmanovič - Gilardino (74. Pazzini), Mutu (74. Osvaldo), Santana. Trenér: Prandelli.




FC Viktoria Plzeň - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 16. 08. 2008, Plzeň

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 3. kolo

Sestava: Vaniak - Suchý (57. Ivana), Latka, Brabec, Hubáček - Krajčík, Tavares , Belaid (63. M. Jarolím), Švento - Necid , Šenkeřík (67. Toleski )

Branky: 76. Necid 0:1, 90+2. Vaculík 1:1

Průběh: V nastaveném čase přišli fotbalisté Slavie o vítězství na hřišti Viktorie Plzeň, s kterou remizovali ve 3. kole první ligy 1:1. Pražané hráli od 41. minuty přesilovku po vyloučení Petržely a do vedení je dostal v 76. minutě Necid. Ve druhé minutě nastavení se však krásně trefil střídající Vaculík a vyrovnal.
  Plzeňští začali proti hostům, kteří stále postrádali zraněné Šmicra a Dřížďala, sebevědomě a nebrali zřetel na to, že přijel úřadující mistr. Ve čtvrté minutě poslal Smola centr do vápna a Rezek hlavou namířil nad. Krátce poté se odražená střela domácího tvůrce hry Horvátha dostala k Tatanašvilimu, jehož pokus z úhlu Vaniak vyrazil na roh. Až po čtvrthodině hry Šenkeřík vyslal na druhé straně přesnou přihrávkou mezi domácími obránci do šance Necida, ten šel sám na Poštulku, ale místo kličky napálil míč do brankáře. Slavia postupně hru vyrovnala a její akce byly stále nebezpečnější. Čtyři nadějné střely ale domácí obránci stačili zblokovat, další pokus Necid po hezkém uvolnění šel nad břevno. Stejně skončila střela Latky po centru Belaida. Čtyři minuty před koncem přišel zkrat do té doby velmi dobře hrajícího Petržely. Po souboji s Belaidem na záložníka Slavie úmyslně šlápl a rozhodčí mu po upozornění pomezního sudího ukázal červenou kartu. Těsně před pauzou vyskočil po rohu Slavie nejvýše Necid, ale s jeho hlavičkou si Poštulka poradil.
  Do druhého poločasu stáhl domácí kouč Šilhavý z hrotu do zálohy Rezka a Plzeň hrála na bezbrankovou remízu. Slavia si trvalý tlak nedokázala vytvořit. Její hře chyběl moment překvapení a úspěšná kombinace, nakopávané míče bez problémů odvraceli plzeňští stopeři. Po hodině hry poslal na trávník trenér Jarolím místo obránce Suchého třetího útočníka Ivanu, ale ani to hostům k náporu nepomohlo. Domácí dokázali často držet míč ve středu hřiště na svých kopačkách a do hry slavistů se čím dál více vkládala nervozita, z níž pramenily nepřesnosti. Brankář Poštulka měl překvapivě málo práce. Až třináct minut před koncem našel centr Toleského nejlepšího střelce nedávného ME hráčů do 19 let Necida. Jeho hlavičku stačil ještě v pádu Poštulka vyrazit, ale jen na nohu slavistického útočníka, který napodruhé skóroval. V nastaveném čase se ale nádherně z dálky trefil Vaculík a zajistil domácím bod. Slavia prodloužila svoji neporazitelnost v Plzni na šest let, ale výsledek je pro ni ztrátou.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 7.425

Trenér: „V první půli, dokud nedošlo k vyloučení, to z naší strany nebylo dobré. Nechtěli jsme nechat soupeři ve středu hřiště tolik prostoru, Plzeň se snadno dostávala k míči. Přesto jsme si vytvořili šanci, Necid ji bohužel neproměnil,” zhodnotil první poločas trenér Slavie Karel Jarolím. „Další průběh utkání ovlivnilo vyloučení Petržely, Plzeň se poté soustředila na obrannou činnost, nebylo snadné se prosadit,” řekl k vyloučení domácího záložníka. „Nám se nakonec podařilo vstřelit branku, ale naprosto jsme nezvládli závěr, nechali jsme se zatlačit a zahrávat soupeře standardky. Inkasovali jsme, zaváhali jsme při odraženém míči, měli jsme být pohotovější,” komentoval druhou půli. „Chtěli jsme tu hrát trochu jiným způsobem, dynamičtěji, dostávat se k šancím ze strany, nechtěli jsme nakopávat míče, ale ne vždycky to tak bylo,” pokračoval. „Na remízovém zápase našel kouč také pozitiva: „Světlou stránkou na tomto utkání je, že se prosadil Tomáš Necid, a to tam měl i další možnosti. Dostal šanci a využil ji,” řekl k našemu útočníkovi. „Cestu za obhajobou titulu jsme si představovali jinak, v Liberci jsme zbytečně prohráli, tady jsme měli k bodům blíže. Stále je před námi dlouhá cesta do konce ligy,” řekl k otázce čtyř bodů ze třech utkání.

Poznámky: ČK: 40. Petržela (Plzeň)




Slavia - FK Bohemians Praha
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 22. 08. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 4. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Šiklič - Janda (64. M. Jarolím), Tavares, Belaid, Černý - Necid (74. Litteri), Toleski (62. Ivana)

Branky: 25. Belaid 1:0, 44. Necid 2:0, 52. Toleski 3:0, 67. Belaid 4:0, 82. Jarolím 5:0

Průběh: Fotbalisté Slavie deklasovali v předehrávce čtvrtého kola první ligy v městském derby nováčka Bohemians Praha 5:0. Generálka na odvetu třetího předkola Ligy mistrů proti Fiorentině tak domácím vyšla na výbornou, ale ve středu je čeká nesrovnatelně těžší soupeř. Dvě branky domácích dal Belaid, potřetí v sezoně se trefil Necid.
  K rekonvalescentům Váchovi, Šmicrovi a Dřížďalovi přibyli na seznam marodů zranění Latka, Šenkeřík a Švento, takže domácí kouč Karel Jarolím musel udělat v sestavě několik změn. Poprvé v lize se v základu objevil Chorvat Šiklič, do hry se v druhé půli dostal i Ital Litteri. Domácí začali náporem a do první šance se v osmé minutě dostal Toleski. Po Krajčíkově centru nekrytý hlavičkoval, ale míč poslal těsně vedle pravé tyče Bohemians. O minutu později Černý našel za obranou hostů Necida, ale ten sám před brankářem Belaněm minul levou tyč. Po odkopu brankáře Vaniaka po Brabcově nepovedené malé domů napálil míč v 18. minutě Zoubek a za domácího gólmana musel hasit nebezpečí Suchý. Ofenzivní hra slavistů byla korunována v 25. minutě. Na brankáře Belaně šel sám Toleski, gólman stačil mimo vápno v pádu odvrátit míč jen k nabíhajícímu tuniskému reprezentantovi Belaidovi, který s přehledem do prázdné branky otevřel skóre. Slavia ligového nováčka dál jasně přehrávala. V 41. minutě poslal trestný kop do vápna Černý, ale Brabcovu hlavičku gólman Bohemians chytil. Do poločasu se ale diváci přece jen radovali podruhé. Necid si narazil míč s Toleským, sám před brankářem nezaváhal a od tyče poslal míč potřetí v sezoně do sítě.
  Obraz hry se nezměnil ani po přestávce a v 52. minutě to bylo už 3:0. Na konci pohledné kombinační akce Necida s Krajčíkem byl nejlepší cizinec minulého ligového ročníku Toleski. Soupeř rychlému kombinačnímu fotbalu domácích nestačil a častokrát se uchyloval k faulům. Jeden z nich potrestal svou druhou brankou v zápase Belaid, jenž poslal trestný kop z 25 metrů přesně do růžku Belaňovy branky. Hosté se již těšili na závěr zápasu, ale další faul Kwameho je stál ještě pátý gól. Po faulu na Tavarese slavisté rychle rozehráli trestný kop a Jarolím střelou z 22 metrů nachytal nepřipraveného hostujícího brankáře, který se po jeho ráně jen marně natahoval.

Rozhodčí: Libor Kovařík

Diváci: 10.523

Trenér: „Jsem rád, že jsme vítězství docílili způsobem hry, který jsme chtěli praktikovat. S kluky jsem o tom mluvil už v týdnu, že musíme hrát agresivněji a aktivněji směrem dopředu, to se dnes podařilo,” zhodnotil utkání spokojený trenér Karel Jarolím. „Byla vidět herní pohoda týmu, uhráli jsme dobrý výsledek, ale teď nás, se vší úctou k Bohemians Praha, čeká jiný soupeř. S Fiorentinou nemáme co ztratit, můžeme se postarat o překvapení,” hleděl už ke středečnímu utkání.
  „Chtěli jsme dostat Bohemians Praha pod tlak a to se podařilo, pojetí i způsob hry byl jiný než v předešlých zápasech, ale výsledek zase nemůžeme přeceňovat. Určitě nám to ale ukázalo pravou cestu, kterou máme jít,” pokračoval. Kouč se vyjádřil také k trojici hráčů, kteří dnes nemohli nastoupit. „Nevím, jestli budou v pořádku, máme dost času, abychom připravili i jiné varianty, zatím si netroufám říct, jak to s nimi bude,” nechtěl spekulovat o stavu Šenkeříka, Šventa a Latky.




Slavia - AC Fiorentina
0 : 0

Datum: 27. 08. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: Liga mistrů, 3. předkolo, odveta

Sestava: Vaniak - Krajčík, Brabec, Suchý, Šiklič - Janda (46. Švento), Belaid, Tavares, Černý (71. Jarolím) - Toleski (46. Šenkeřík), Necid

Průběh: Český fotbal nebude mít zastoupení v letošním ročníku Ligy mistrů. Po vyřazení Sparty vypadla ve třetím předkole i Slavia Praha, jež dnes doma remizovala v odvetě 0:0 s Fiorentinou, které v prvním utkání v Itálii podlehla 0:2. Oba pražské celky budou hrát Pohár UEFA.
  Hned šest změn udělal trenér Karel Jarolím v sestavě Slavie oproti zápase ve Florencii. Do hry poslal dva útočníky Necida a Toleského, jen na lavičce začal Švento, který měl v minulém týdnu zdravotní problémy. Hosté začali ofenzivně a nijak nespoléhali na ubránění svého náskoku. Již ve druhé minutě Kuzmanovič před šestnáctkou obešel Černého a z hranice vápna vypálil těsně vedle. Krátce nato po dvou nepřesných hlavičkách domácích obránců se v pokutovém území k míči dostal Osvaldo, ale brankář Vaniak včasnou reakcí nebezpečí odvrátil. Fotbalisté Slavie nezůstali soupeři nic dlužni. Rychle se vymanili z tlaku, oproti souboji ve Florencii byli výrazně odvážnější, důraznější a zlepšili se i po kombinační stránce. První nebezpečnou akci zakončoval ve 12. minutě po Krajčíkově posunutí míče za obranu na Necid, ale z úhlu trefil jen boční síť italské branky. Hodně horko před domácí brankou bylo v 19. minutě. Po špatném odkopu Vaniaka vrátil Gobbi rychle míč do pokutového území, ale brankář Slavie před Gilardinem odvrátil na roh. Po něm se ocitl Santana u zadní tyče zcela volný a pálil po zemi, ale Vaniak opět zasáhl. Na rozdíl od loňského úspěšného dvojzápasu s Ajaxem, po kterém si slavisté poprvé v historii zahráli Ligu mistrů, však tentokrát nebyly gólmanovy skvělé zákroky mnoho platné. Fotbalisté italského celku byli výrazně nebezpečnější a každá jejich akce znamenala pro domácí obranu stav nejvyšší obezřetnosti. Po půlhodině hry se opět zaskvěl Vaniak. Po rohovém kopu zázračně vyrazil Melovu střelu na břevno a padající míč zachytil.
  Do druhého poločasu udělal domácí kouč dvě změny: za Jandu přišel Švento a Toleského v útoku nahradil Šenkeřík. Především Švento hru Slavie oživil. V 51. minutě jeho centr Dainelli odvrátil jen k Černému, který z deseti metrů minul branku. Na druhé straně šel Gilardino sám na branku, ale Krajčík mu míč v poslední chvíli ukopl. Hráči Slavia jakoby ze sebe setřásli nervozitu a začali získávat tlak. Hosté se stáhli do obrany a čekali na rychlé brejky. Po jednom z nich zachraňoval Vaniak pádem pod nohy Gilardina. Těsně před hodinou hry Krajčík našel Belaida, jehož rána z hranice pokutového území těsně minula italskou branku. Slavia se hodně tlačila dopředu, ale po chybné rozehrávce Suchého utekl po levé straně Jovetič, který zamířil nepřesně. Když osm minut před koncem Krajčíkův centr z přímého kopu poslal Brabec hlavou těsně nad, rozplynuly se i teoretické naděje domácích na zdramatizování boje o postup.

Rozhodčí: Bertrand Layec (Francie)

Diváci: 14.943

Trenér: „Musím uznat, že soupeř byl lepší a postoupil zcela zaslouženě. Nám se na začátku zápasu nepodařilo vstřelit branku. V první půli nás musel několikrát podržet gólman Vaniak. Naděje svitla v úvodu druhého poločasu, do velké šance se dostal třeba Jarda Černý. Bohužel jsme ale neproměnili a ke konci už jsme asi neměli síly, abychom zápas nějak zdramatizovali,” komentoval utkání trenér Slavie Karel Jarolím. „Loni na Ajaxu jsme měli určitou dávku štěstí, stejně tak potom v domácí odvetě. Letos jsme venkovní zápas prohráli a do odvety šli v úplně jiné situaci. Fiorentina je ale nesmírně silný soupeř, ne nadarmo se řadí mezi favority na vítězství v Serii A,” dodal ještě náš kouč.

Poznámky: Sestava Fiorentiny: Frey - Zauri, Gamberini, Dainelli, Vargas - Kuzmanovic (63. Donadel), Felipe, Gobbi - Santana, Gilardino (79. Pazzini), Osvaldo (73. Jovetic); trenér: Prandelli.




FC Baník Ostrava - Slavia
2 : 3 (1 : 2)

Datum: 01. 09. 2008, Ostrava

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 5. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Šiklič - Janda (70. Ivana), Tavares, Belaid (75. Volešák), Černý (66. M. Jarolím) - Švento, Necid

Branky: 16. Necid 0:1, 22. Belaid 0:2, 23. Mičola 1:2, 64. Belaid 1:3, 72. Svěrkoš 2:3

Průběh: Ostrava - Fotbalisté Ostravy ani po deseti letech nezlomili prokletí domácích zápasů se Slavií. Mistr dokázal, že to na Bazalech umí, a po vítězství 3:2 na druhém místě tabulky srovnal krok s desetibodovou trojicí Brno, Mladá Boleslav, Liberec. Největší zásluhu na vítězství sešívaných měl záložník Tijani Belaid, který nápor Baníku odrazil druhým a třetím gólem.
  Šlágr kola dnes nezůstal za očekáváním. I když první poločas nebyl festivalem vyložených šancí, hlad soupeřů po ofenzivním fotbalu udržoval více než patnáct tisíc diváků v trvalém napětí. Slavia rychle vstřebala pohárové zklamání. Bouřící Bazaly utišila už v 16. minutě, když Krajčíkův milimetrový centr z pravé strany poslal Necid hlavou do levého horního rohu Vaškovy branky. Baník se uvedl Lukešovou hlavičkou, které však scházela razance, a tak hosté udeřili podruhé. Záloha Slavie měla v úvodu navrch. Variabilní rozestavení středové čtveřice přineslo další ovoce už po dvaceti minutách zrovna v době, kdy pravou stranu zálohy netypicky obhospodařoval Belaid. Finální pas však přišel znovu od kraje: Šventův načechraný lob Belaid bez rozmyslu parádním volejem napálil do sítě. Reakce Ostravy neměla ani minutovou prodlevu. Svěrkoš vtrhl do šestnáctky, Vaniak jeho bombu konečky prstů jen nepatrně tečoval před neobsazeného Mičolu, kterému u vzdálenější tyče stačilo kopnout míč do prázdné branky. Dvougólový náskok Pražanů mohl být brzy vymazán. Baník v návalu euforie obsadil prostor před Vaniakem a Krajčík si pod tlakem dotírajícího Mičoly málem vsítil vlastní gól, ale nakonec míč z jeho hlavy po Ličkově centru o decimetry minul tyč. Do Otepkova rohu se hned vzápětí opřel Svěrkoš, hradbu před brankou však neprostřelil. Zahraniční legie v sešívaných dresech byla dál při chuti. Se závěrem poločasu to pro změnu vyzkoušel Šiklič a Vašek jeho dělovku z 30 metrů s velkou námahou vytáhl nad břevno.
  Ostrava v úvodu druhé půle dvacet minut tlačila, avšak bez efektu. Svěrkoš z přímého kopu přes zeď nechal vyniknout Vaniaka a při repete v 63. minutě neuspěl ani hlavičkou, kterou u tyče na poslední chvíli opět lapil slavistický gólman. Pražané byli produktivnější. Nápor Baníku zase utnul všudybyl Belaid, na jehož ránu z dvaceti metrů Vašek nedosáhl. Už se zdálo, že Ostrava složila zbraně, ale neúnavný kanonýr Svěrkoš ji znovu vrátil do hry. I v těžké pozici si věděl rady s vyboxovanou Zeherovou dělovkou a přes ležícího Vaniaka se čtvrtým gólem v sezoně dotáhl do čela pořadí ligových střelců. Výhru si však hosté sebrat nenechali. Závěr zvládli s grácií, domácí mužstvo nepustili do šance a vedoucí Sparta jim zůstává na dohled.

Rozhodčí: Jiří Jech

Diváci: 15.053

Trenér: „Věděli jsme, že nás čeká na Bazalech těžké utkání. Prohráli jsme v Liberci, remizovali jsme v Plzni, chtěli jsme proto udržet kontakt se špičkou, která se od nás trochu odpoutala, hlavně Sparta. Dnešní vítězství má pro nás určitě velkou cenu,” řekl po zápase trenér Slavie Karel Jarolím.
  „Vedení 2:0 jsme bohužel dlouho neudrželi, může za to ztráta koncentrace, která způsobila v našich řadách trošku zmatek. Do druhého poločasu jsme potom udělali změnu v rozestavení, ale byli jsme málo aktivní. Baníku jsme přenechali územní převahu, hráčům jsme nechávali dost prostoru. O konečném výsledku potom rozhodla třetí branka,” zhodnotil oba poločasy slavistický kouč.
  Slavia neprohrála na hřišti Baníku už deset let. „Hráči přicházejí, hráči odcházejí, je ale pravda, že na půdě Baníku se nám docela daří,” je si této série neporazitelnosti vědom Karel Jarolím. Řeči čísel ale přílišnou váhu nepřikládá. „Chtěli jsme tady plně bodovat, za to jsem hrozně rád. V utkání byly fáze, kdy jsme vypadali sebevědomě, ale byly tam i momenty, kdy to nebylo úplně podle našich představ,” uzavřel.




SK Rakovník - Slavia
0 : 7 (0 : 4)

Datum: 04. 09. 2008, Rakovník

Druh zápasu: Pohár ČMFS, 2. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Latka, Hubáček, Šiklič (44. Šmicer) - Jarolím, Tavares, Volešák, Černý - Necid (46. Litteri), Toleski (63. Ivana)

Branky: 14. Toleski 0:1, 20. Jarolím 0:2, 24. Šiklič 0:3, 30. Jarolím 0:4, 61. Toleski z pen. 0:5, 72. Litteri 0:6, 87. Volešák 0:7

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie snadno prošli do 3. kola Poháru ČMFS, když v divizním Rakovníku vyhráli jasně 7:0. Dvěma brankami k tomu přispěli záložník Marek Jarolím a útočník Goče Toleski, jednou se prosadila i italská posila Litteri. Úřadující ligový mistr si tak v příštím kole zahraje s dalším divizním celkem Voticemi. Trenér Jarolím nemohl pro utkání počítat hned se šesticí reprezentantů Belaidem, Suchým, Jablonským, Šventem, Divišem a Gebre Selassiem. Absence opor však nebyla znát a Slavia svého soupeře od začátku přehrávala. Po čtvrthodině hry se po centru Necida prosadil Toleski, který odstartoval střelecké dostihy. Během dalších 15 minut totiž domácí brankář lovil míč ze sítě hned třikrát. Dvěma povedenými střelami se o to postaral Jarolím, další branku přidal po sólu přes půlku hřiště Šiklič. Po změně stran pak z penalty zvýšil Toleski a svou první branku ve slavistickém dresu zaznamenal italský útočník Litteri, který do druhé půle nahradil Necida. Na 7:0 v úplném závěru upravil z přímého kopu Volešák. Celý druhý poločas si za Slavii zahrál i uzdravený Vladimír Šmicer, který hrál naposledy v květnu.

Rozhodčí: Roman Hrubeš

Diváci: 2.145

Trenér: „Nechtěli jsme nic podcenit a rychle Rakovníku nastřílet pár branek. To se nám povedlo, potěšen jsem také s návratem Vládi Šmicera, i když jsme původně neplánovali, že nastoupí na tak dlouhou dobu,” řekl po utkání trenér Slavie Karel Jarolím.




Slavia - FK Baumit Jablonec
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 15. 09. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 6. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Šiklič (34. Hubáček ) - Belaid, Tavares, M. Jarolím (68. Švento), Černý - Necid , Toleski (78. Šmicer)

Branky: 24. Necid 1:0, 43. Necid 2:0

Průběh: Tomáš Necid připravil dvěma góly fotbalisty Jablonce o neporazitelnost v dosavadním průběhu první ligy. Pražská Slavia díky nejlepšímu střelci soutěže zvítězila v dohrávce 6. kola v Edenu 2:0 a posunula se na druhé místo v tabulce s tříbodovou ztrátou na vedoucí Spartu. Úřadující mistr si zároveň vylepšil bilanci s Jabloncem na domácím trávníku, kde v předchozích osmi vzájemných zápasech sedmkrát remizoval a jen jednou vyhrál.
  Domácí začali ofenzivně a již po 22 sekundách jim rozhodčí neuznal gól. Necid se po kolmé přihrávce z hloubi pole dostal před jabloneckou branku a poslal míč za Špitova záda, ale pomezní rozhodčí signalizoval ofsajd. Necid, který jarní část ligy strávil právě v Jablonci, byl nadále nebezpečný. V deváté minutě se dostal do další šance, ale v poslední chvíli mu do střely skočil Hamouz. Na druhé straně měl Vaniak plné ruce práce se střelou Žofčáka z dvaceti metrů. Oba celky se snažily o ofenzivní fotbal a po čtvrthodině hry Toleski obešel Hamouze, ale centr mu srazil na roh Huber. Slavia měla více ze hry, ale Vaniak musel opět bravurně zasáhnout po hlavičce Zábojníka. O minutu později už ale byla korunována brankou snaha domácích. Devatenáctiletý Necid napřáhl z dvaadvaceti metrů a přízemní střela skončila v jablonecké brance u pravé tyče. Stejný hráč se trefil i po půlhodině hry, ale rozhodčí Pelikán mu opět odmával sporný ofsajd. Nejlepší střelec mistrovství Evropy hráčů do 19 let byl pro jabloneckou branku trvalým nebezpečím. Po centru Černého hlavičkoval u vzdálenější tyče, ale gólman Špit byl tentokrát na místě, těsně před koncem poločasu už se ale Necid druhé branky dočkal. Po přímém kopu Krajčíka tečoval míč hlavou Brabec a Necid rovněž hlavou si zblízka připsal šestou branku v sezoně.
  V úvodu druhého poločasu po nedorozumění domácí obrany se málem k míči dostal střídající Krejčí, ale Vaniak pohotovým zákrokem situaci vyřešil. Slavisté oproti prvnímu poločasu polevili a jejich gólman s námahou vyrazil i Michálkovu dělovku zblízka. Hosté i při dvoubrankovém manku nesložili zbraně a snažili se o aktivní hru. Jejich pokusy zdramatizovat zápas ale byly marné, šance pokryl Vaniak. Jako i tu poslední v 83. minutě, kdy přesně z dvaceti metrů mířil Michálek. V závěru se poprvé od května objevil v ligovém utkání Vladimír Šmicer. Po zranění už odehrál na začátku září poločas pohárového utkání v Rakovníku, dnes jej „domácí kotel” přivítal mohutným potleskem zpět i v mistrovské soutěži.

Rozhodčí: Tomáš Kocourek

Diváci: 7.243

Trenér: Domácí trenér Karel Jarolím si pochvaloval zisk tří bodů a výkon v prvním poločase. „To jsme převahu dokázali vyjádřit i brankově. I kombinačně a herně to bylo na vyšší úrovni než druhých pětačtyřicet minut,” řekl na tiskové konferenci Jarolím. Nadchl jej především Necidův výkon. „Rozhodl zápas, navíc v první minutě to byl asi regulérní gól,” vrátil se k první akci zápasu, ve které rozhodčí odmával Necidovi ofsajd. „Roste prakticky zápas od zápasu. Má dobrý výběr místa v šestnáctce, pracuje podstatně lépe než před rokem, je platnější i v mezihře,” vyzdvihl přednosti nejlepšího ligového střelce. Ve druhém poločase podle Jarolíma už chyběl hráčům při řešení řady situací klid. „Pustili jsme soupeře na dostřel. Pramenilo to z toho, že jsme nedohráli některé situace ve středu hřiště důsledně,” řekl slavistický kouč.


Slavia - FC Vaslui
0 : 0

Datum: 18. 09. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: Pohár UEFA, 1. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Brabec, Suchý , Hubáček - Jarolím (88. Šmicer), Tavares, Belaid (61. Ivana), Černý - Necid (84. Latka), Švento

Průběh: Pouze bezbrankovou remízu uhráli fotbalisté Slavie Praha v úvodním zápase 1. kola Poháru UEFA s rumunským celkem FC Vaslui. Proti soupeři, který se do soutěže dostal z Poháru Intertoto, byli domácí lepším týmem, ale zklamali v koncovce. Především ve druhém poločase slavisté hosty doslova sevřeli, ale houževnatou obranu s brankářem Kuciakem se jim překonat nepodařilo. Odveta se hraje v Rumunsku za čtrnáct dnů.
  Trenér Slavie Karel Jarolím poslal do zápasu na hrot útoku Šventa, který se postavil vedle nejlepšího podzimního střelce "červenobílých" Necida. Nasazení Šventa místo Toleského bylo jednou ze dvou změn oproti pondělnímu ligovému duelu s Jabloncem. Chyběl i levý obránce Šiklič, místo něj nastoupil Hubáček. První náznak šance měli hosté. Po centru z pravé strany se málem dostal k míči Georgiu, ale ve skluzu před Vaniakem na míč nedosáhl. Slavia ale měla více ze hry, do vážnější šance se však dostala až po čtvrthodině hry, kdy poslal krásným kolmým pasem Belaid kupředu Krajčíka. Po jeho stříleném centru chybělo Šventovi k míči půl metru. Obrana soupeře působila kompaktně, i když v 18. minutě odešel ze hřiště zraněný Munteanu. Rumunský celek měl dokonce blíž k vedení, když ve 23. minutě N'Doye přiťukl míč Genčevovi a nádherná střela bulharského hráče rozezněla Vaniakovu pravou tyč. Na druhé straně Belaid hledal centrem Necida, ale ten míč netrefil přesně. Slavia přidala a Jarolím se nádherně protáhl mezi dvěma obránci, obešel i brankáře Kuciaka a od brankové čáry hledal zpětnou přihrávkou spoluhráče. Hosté ale míč odvrátili a akci zakončil Belaid střelou z voleje vedle. Na dlouhý míč si pak nabíhal Švento, ale po sporném zákroku brankáře skončila akce jen rohem.
  Dobývání rumunské branky pokračovalo i po přestávce, ale nebezpečná byla i každá akce soupeře. Hlavně pak standardní situace. Po jedné z nich pálil N'Doye z přímého kopu z třiceti metrů pod břevno a Vaniak stačil vyboxovat míč do pole. Většinu času se hrálo na polovině hostů, kteří ale dobře napadali a Slavie se do zakončení příliš nedostávala. Až v 63. minutě se Necid dostal před stopera Panaita, ale ve stoprocentní šanci selhal a poslal míč vedle. Vzápětí si naběhl na centr Necida rychlonohý Švento, ale míč mu v poslední chvíli protihráč vypíchl. Tlak Slavie začínal být drtivý, ale obrana Vasluie odolávala. A když už zadáci nechali domácí vystřelit, jako třeba Necida hlavou, zachránil skvělý slovenský brankář Kuciak. Slavisté jej nedokázali překonat ve dvou zápasech 2. předkola Ligy mistrů před rokem, kdy chytal za Žilinu, dnes opět držel domácí na uzdě. Nepokořil jej ani dělovkou Jarolím, Šventovi sebral míč včasným vyběhnutím a rána Černého skončila jen na boční síti.

Rozhodčí: Levan Paniashvili (Gruzie)

Diváci: 7.781

Trenér: „Měli jsme vyhrát, možností jsme měli dostatek. Naše pozice do odvety se tím trochu zhoršila, ale odehrán je zatím jenom poločas a my máme čtrnáct dní na to, abychom se zkoncentrovali a připravili na další zápas. Naděje do odvety zůstávají pořád velké,” komentoval dnešní výsledek Karel Jarolím. „Remíza 0:0 je pro nás sice ze všech remíz asi nejlepší, ale měli jsme dneska aspoň jednu branku vstřelit. Soupeře podržel brankář, ale měli jsme i trochu smůly. Podle mě to ale nebyla žádná beznaděj, mužstvu nemám, co se hry týče, co vytknout,” dodával ještě trenér Slavie.




FC Tescoma Zlín - Slavia
0 : 3 (0 : 3)

Datum: 22. 09. 2008, Zlín

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 7. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík , Suchý, Brabec , Hubáček - Belaid, M. Jarolím (76. Šmicer), Tavares (64. Volešák), Švento - Necid, Toleski (73. Ivana)

Branky: 26. Belaid 0:1, 35. Belaid 0:2, 43. Toleski 0:3

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha zvítězili v dohrávce sedmého kola první ligy ve Zlíně nad domácí Tescomou 3:0 a vrátili se na druhé místo v tabulce. O výsledku rozhodl už úvodní poločas, v kterém Slavia snadno získala tříbrankový náskok, dvakrát se trefil Belaid. Po změně stran už Pražané jen kontrolovali hru. I když hrál Zlín posledních dvacet minut bez vyloučeného obránce Pennera, hosté už další branku nepřidali.
  Slavia se dnes představila až na jednu výjimku ve stejné sestavě jako v minulém týdnu v Poháru UEFA proti rumunskému celku Vaslui. Trenér Karel Jarolím pouze středopolaře Černého nahradil útočníkem Toleským. Zlínský kouč Josef Mazura dostal v minulém týdnu od vedení klubu podmínku, že se musí nejen zlepšit hra, ale i výsledky. Opak byl ale pravdou. Slavia hned od úvodních minut soupeře školila v lehkosti a jednoduchosti akcí, kombinační hrou se dostávala snadno do šancí. Domácí fotbalisté často jen s vypětím sil odolávali tlaku soupeře. Přitom Mazura vsadil na defenzivní pojetí hry, na hrotu útoku zůstal pouze Žůrek. Ale ani zabezpečená obrana na soupeře nestačila. Po zastřelování udeřil poprvé Belaid, jenž dostal od zlínských zadáků hodně prostoru. Přesnou střelou levačkou do horního růžku nedal brankáři Baránkovi nejmenší šanci. Po inkasované brance se Zlín na chvíli vzmohl k odporu. V 33. minutě Vyskočilovu střelu srazili zadáci Slavie a z následného rohového kopu se dostal míč ke zcela volnému Zbožínkovi, který z deseti metrů pouze trefil brankáře Vaniaka. Více už Slavia soupeři nedovolila. V 35. minutě Švento nacentroval z levé strany míč přesně na Belaida, který prokázal svou dokonalou kopací techniku a střelou z voleje přidal druhý gól. Po něm ztratili domácí fotbalisté už i poslední zbytky sebevědomí, na jejich výkonu byl patrný až přílišný respekt ze soupeře. Slavia diktovala tempo a její převahu vyjádřil dvě minuty před přestávkou Toleski třetím gólem.
  Pod dojmem vysokého náskoku Slavia po změně výrazně polevila. Stáhla se na vlastní polovinu, kontrolovala hru a povolila získat Zlínu územní převahu. Ta ale do šancí přes pozorné zadáky soupeře nevedla, Vaniaka protáhl pouze v 67. minutě Šmahaj střelou k tyči. Na rozdíl od zajímavého prvního poločasu už hra ztratila tempo. Slavia hrála na krásu a ani v početní převaze po Pennerově vyloučení příliš netoužila po vstřelení dalších gólů. Herní krizi fotbalistů Zlína v úvodu sezony podtrhla tříbranková domácí prohra se Slavií Praha, která přitom druhý poločas zcela vypustila; jinak mohla být porážka Tescomy ještě vyšší. Zlínu se proti Slavii v posledních ligových ročnících nedaří, před rokem prohrál v Praze dokonce 1:7.

Rozhodčí: Radek Kocián

Diváci: 4.506

Trenér: „Fotbal je o brankách. My jsme je ve srovnání s posledním utkáním v Poháru UEFA proti rumunskému soupeři dali. O výsledku rozhodly branky z prvního poločasu,” uvedl po utkání trenér Slavie Karel Jarolím, podle nějž se už druhá polovina dohrávala pouze z povinnosti. „I když jsem si představoval, že bychom mohli ještě nějakou branku po změně stran přidat. Hlavně, když byl vyloučen dvacet minut před koncem Penner. V každém případě ale máme tři body a jsem spokojen nejen s vítězstvím, ale také se skutečností, že jsme měli utkání zcela pod kontrolou,” dodal Jarolím.

Poznámky: 69. Penner




SK Marila Votice - Slavia
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 25. 09. 2008, Votice

Druh zápasu: Pohár ČMFS, 3. kolo

Sestava: Diviš - Kindel, Latka, Hubáček, Černý - Volešák, Cissé , Šmicer (67. Jarolím), Janda (60. Švento) - Ivana, Litteri (82. Toleski)

Branky: 22. Volešák 0:1, 58. Volešák 0:2, 75. Latka vlastní 1:2

Průběh: Slavia zvládla utkání třetího kola Poháru ČMFS proti Voticím a ve čtvrtém kole se utká s týmem Sezimova Ústí. Těsné vítězství 2:1 zařídil dvěma brankami Ladislav Volešák. Slavisté byli po celý zápas lepším mužstvem, výsledek si zkomplikovali hlavně neproměňováním vyložených šancí. Poprvé v soutěžním zápase naskočili za Slavii Marek Kindel a brankář Jakub Diviš, šanci dostali i další hráči z lavičky. Slavisté se na svého soupeře vrhli od samého začátku. Dvakrát v rozmezí dvou minut se do velké šance dostal Šmicer, o pět minut později se gólman Votic Ducheček blýskl proti dalekonosné střele Volešáka. Z gólu se početný kotel slavistických fanoušků ale mohl radovat až ve 22. minutě, kdy se po Černého centru hlavou trefil Ladislav Volešák. Slavia i nadále pokračovala v aktivní hře a hráče Votic téměř nepouštěla na útočnou polovinu. Výjimkou byla jen hlavička Horvátha, který ale po centru z rohu naši branku netrefil.
  Ve druhém poločase Slavia i nadále kontrolovala hru a v 58. minutě zúročila svou převahu, kdy se po krásné kombinaci podruhé trefil Volešák. Další branky jsme ale nepřidali, hlavně díky skvělému výkonu votického gólmana Duchečka. Od 70. minuty se začali osmělovat i domácí, podporovaní vyprodaným stadionem. Zápas se zdramatizoval v 75. minutě, když si po centru Horvátha vstřelil vlastní branku Martin Latka. Ve vypjatém závěru se do šancí dostala obě mužstva, ani jeden z gólmanů míč za svá záda ale už nepustil. Slavia si tak odvezla z Votic těsné vítězství.

Rozhodčí: Milan Makovička

Diváci: 3.350

Trenér: „S výkonem nejsem úplně spokojen, měli jsme zápas dříve rozhodnout, šance jsme na to měli. Připustili jsme zbytečně dramatický závěr,” komentoval dnešní utkání trenér Karel Jarolím.
  „Z hráčů, kteří nedostávají pravidelně šanci, se mi líbil hlavně výkon Ládi Volešáka, který dal dvě branky,” pochválil Jarolím střelce dnešního zápasu.

Poznámky: Příštím soupeřem Slavie je mužstvo FK Spartak MAS Sezimovo Ústí.




Slavia - SK Sigma Olomouc
3 : 0 (1 : 0)

Datum: 28. 09. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 8. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Jarolím (67. Volešák), Belaid, Tavares, Švento (46. Černý) – Necid, Litteri (77. Šmicer)

Branky: 21. Necid 1:0, 51. Černý 2:0, 54. Litteri 3:0

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie porazili v utkání 8. ligového kola Olomouc vysoko 3:0 a po páté výhře za sebou poprvé v sezoně poskočili do čela tabulky, odkud je však může v pondělí v případě vítězství v Liberci znovu sesadit Sparta. Ráz utkání určil už po dvaceti minutách svým sedmým gólem v sezoně Necid, brzy po pauze pak zvyšovali Černý a italský mladík Litteri, který oslavil premiéru v základní sestavě první ligovou trefou ve slavistickém dresu.
  Slavnostní úvod v Edenu obstarala vzpomínka na legendárního slavistu Josefa Bicana, který by v tomto týdnu oslavil 95. narozeniny. Fanoušky přišla před výkopem pozdravit jeho manželka Jarmila a pak už sledovala, jak se červenobílí hned od úvodu pokoušejí dobýt olomouckou branku. Domácí na začátku hrozili především z centrů. Po jednom z nich Belaid v 11. minutě znovu ukázal, jak mistrně zvládá střely z voleje. Ve vápně se pohotově opřel do Šventova pasu a Drobisz mohl být rád, že přízemní rána mířila přímo na něj. Na druhé straně se tlačil do zakončení Hubník, ale domácí obránci mu povolili jen slabou hlavičku do Vaniakovy náruče. Po čtvrthodině hry slavistický nápor gradoval. Nejprve se blýskl výborným zákrokem proti Krajčíkově střele Drobisz a vzápětí Necid netrefil na malém vápně další přesnou přihrávku rychlonohého Šventa. Když už se zdálo, že Olomoučtí přežijí úvod bez úhony, zpracoval Necid v 21. minutě Šventův centr, přetlačil Komárka a s chladnokrevností gólového zabijáka zavěsil ke vzdálenější tyči. Mladý slavista vstřelil sedmý gól v sezoně a v čele tabulky kanonýrů se odpoutal od svého klubového spoluhráče Belaida. Závěr poločase znovu ovládli slavisté. V hlavní roli byl italský mladík Litteri, který nastoupil v lize poprvé od začátku. Ve 40. minutě střílel kousek vedle, vzápětí po Jarolímově centru hlavičkoval nad a když už se trefil mezi tyče, překazil mu gólovou radost praporek pomezního.
  Po příchodu z kabin sevřela Slavia Hanáky do pevných kleští a hosté brzy kapitulovali. Ve 49. minutě ještě olomoucká obrana s vypětím sil srazila Litteriho střelu na roh, ale za dvě minuty už Drobisz bezmocně rozhazoval rukama, neboť mu Hudec tečoval Černého střelu protipohybu. Ještě než se stihli hosté otřepat, inkasovali potřetí; na Krajčíkův centr zprava vyskočil Litteri a vzápětí se mohl radovat z premiérového ligového gólu ve slavistických barvách. Zbytek zápasu se dohrával prakticky z povinnosti. Domácí si užívali pohodlný náskok, a tak je nemuselo mrzet, že ve velkých šancích postupně neuspěli Černým s Litterim a pět minut před koncem ani Suchý. Slavisté v klidu dokráčeli k páté ligové výhře, zvedli si sebevědomí před čtvrteční odvetou Poháru UEFA v Rumunsku a navrch doma udrželi i počtvrté v sezoně čisté konto.

Rozhodčí: Petr Mikel

Diváci: 9.414

Trenér: „Jsem spokojen s předvedenou hrou i s tím, že jsme převahu dokázali vyjádřit střelecky. Zápas jsme měli pod kontrolou. Šance jsme proměnili v góly, s tím máme občas problémy. Vedení jsme ale měli zvýšit už v prvním poločase,” konstatoval trenér Slavie Karel Jarolím. „Daří se nám hrát to, co chceme, rychlý kombinační fotbal na který soupeř nestačí reagovat. Kreativita rovná se produktivita. Jsem rád, že se gólově prosadili i další hráči sestavy. Na druhou stranu si myslím, že hlavně středoví hráči by se měli prosazovat více,” dodal kouč.




FC Vaslui - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 02. 10. 2008, Municipal Vaslui, Rumunsko

Druh zápasu: Pohár UEFA, 1. kolo, odveta

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec , Hubáček - Volešák (83. Latka ), Tavares, Belaid, Černý (72. Janda) - Litteri (12. Ivana), Necid .

Branky: 22. Burdujan 1:0, 49. Brabec 1:1

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha si opět zahrají ve skupině Poháru UEFA. V odvetě 1. kola remizovali na hřišti rumunského týmu FC Vaslui 1:1 a po bezbrankovém prvním utkání postoupili do další fáze soutěže. Jména svých soupeřů se český mistr dozví v úterý při losování v Nyonu. Domácí vedli od 22. minuty po brance Burdujana, postupovou remízu zařídil čtyři minuty po přestávce kapitán Slavie Brabec. Díky němu Slavia také konečně ze hry prostřelila slovenského brankáře Kuciaka. Ten v minulé sezóně hájil branku slovenské Žiliny, se kterou Slavia hrála dvakrát v předkole Ligy mistrů 0:0; postoupila až po penaltách. Trenér Karel Jarolím udělal oproti prvnímu souboji v základní sestavě dvě změny a do zahajovací jedenáctky zařadil dva střelce z posledního týdne. Namísto Marka Jarolíma nastoupil Volešák, autor dvou branek v Poháru ČMFS proti Voticím. Zraněného Šventa nahradil Ital Litteri, který se trefil v lize proti Olomouci a dnes si odbyl pohárovou premiéru. Litteri však na hřišti vydržel necelých deset minut, po jednom ze soubojů zůstal ležet na zemi a musel ho vystřídat Ivana.
  I domácí kouč Viorel Hizo posílil ofenzivu, když na hrot útoku se vedle Temwanjery vrátil uzdravený střelec Burdujan. Poměrně zaplněný stadion i vzhledem k tomu, že majitel klubu rozdal pět tisíc lístků, hnal domácí hned od začátku do útoku. Před Vaniakovu branku v osmé minutě směřovaly dva nebezpečné centry z pravé strany, ale oba odvrátil hlavou Krajčík. Ve 13. minutě se vyznamenal Vaniak: po rozehraném trestném kopu hlavičkoval přesně k tyči zcela volný Temwanjera a gólman Slavie bravurně míč chytil. Hodně práce měl i s trestným kopem N'Doye o tři minuty později. Tlak domácích nakonec úspěch přinesl. Ve 22. minutě po rohovém kopu ostře hlavičkoval k tyči Burdujan a Vaniak na střelu nedosáhl. Teprve poté ohrozila branku také Slavia, ale pěknou střelu Belaida z přímého kopu zneškodnil nadvakrát slovenský gólman Kuciak. Domácí fotbalisté hráli s větším nasazením, byli rychlejší a především důraznější v osobních soubojích. I druhou střelu Slavie vyslal Belaid, ve 38. minutě jeho dělovku Kuciak vyrazil.
   Čtyři minuty po přestávce už slovenský brankář kapituloval. Volešákův dlouhý centr z levé strany dolétl až k Brabcovi, který vyhrál souboj s obráncem a zblízka nohou překonal Kuciaka. Jeho neprůstřelnost proti Slavii trvala 349 minut, neboť před rokem Pražany vychytal ještě v barvách Žiliny. Hostům se začala dařit kombinace ve středu hřiště, naopak domácí otevřeli hru a snažili se strhnout vedení na svoji stranu. Po hodině hry se řítil Ivana sám na Kuciaka, ale ten včasným vyběhnutí daleko za hranici vápna nebezpečí odvrátil. Pražané dobře napadali ve středu hřiště a domácí začali být nervózní a jakoby odevzdaní, ztichlo i hlediště. Slavia již hru kontrolovala a domácí nepustila ani do závěrečného náporu. Když zlikvidoval Vaniak dělovku Genčeva, mohli hosté po závěrečném hvizdu slavit postup.

Rozhodčí: Mark Courtney (Severní Irsko)

Diváci: 10.000

Trenér: „Jsem spokojen, podařilo se nám postoupit, to je to hlavní,” shrnul zápas trenér Slavie Karel Jarolím. „I když jsme do utkání nevstoupili nejlépe, nehráli jsme to, co jsme chtěli, byli jsme málo aktivní, ztráceli jsme míče. Na standartní situace jsme se připravovali, stejně jsme ale při jedné z nich neuhlídali střelce a inkasovali. Po přestávce se nám naštěstí podařilo podobným způsobem rychle srovnat. Zlepšili jsme hru, byli jsme aktivnější a měli jsme i další šance. Museli jsme taky reagovat na střídání soupeře, který riskoval a poslal do hry ještě útočníka navíc. Postup je, myslím si, vzhledem k oběma zápasům zasloužený, rozhodnout jsme ale mohli už v Edenu,” doplnil kouč.

Poznámky: Trenér Vaslui Viorel Hizo řekl na tiskové konferenci po zápase: „Nemáme tolik zkušeností s poháry, jako Slavia. Dnes jsme sice měli šance, ale výborně chytal brankář Vaniak. Jsem rád, že jsme se vyrovnali týmu, jako je Slavia, která hrála dokonce Champions League a má mnohem větší zkušenosti. Musím jí pogratulovat k postupu a doufám, že vydrží v poháru UEFA co nejdéle.”
  Sestava soupeře: Kuciak - Buhus, Panait, Genčev , Lus Hugo (83. Balace) - Jovanovič P. (65. Jovanovič N.), Ljubinkovič, N´Doye, Alitua - Temwanjera, Burdujan .




AC Sparta Praha - Slavia
1 : 4 (1 : 2)

Datum: 06. 10. 2008, Praha, Letná

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 9. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Jarolím (83. Šenkeřík), Belaid , Tavares, Černý (79. Latka) - Šmicer (71. Janda) - Necid

Branky: 6. Šmicer 0:1, 30. Tavares 0:2, 31. Vacek 1:2, 70. Šmicer 1:3, 90 (+2). Šenkeřík 1:4

Průběh: Fotbalisté pražské Sparty se propadají do stále hlubší krize. V dnešním důležitém derby v 9. ligovém kole s rivalskou Slavií doma před vyprodanou Letnou utrpěla debakl 1:4 a už šest soutěžních zápasů čeká na vítězství. Navíc její manko na slavisty je už pětibodové.
  Slavisté po vysokém vítězství velebí hlavně veterána Vladimíra Šmicra, který dvěma góly měl na triumfu hlavní podíl. Za Slavii se trefili i Tavares a ve druhé minutě nastavení střídající Šenkeřík, sparťanům nepomohlo snížení Vacka a pozice jejich trenéra Vítězslava Lavičky je ve větším ohrožení. Sparťané se v derby toužili odrazit z výsledkové a herní krize, kterou se trenér Lavička rozhodl řešit jedinou změnou v sestavě. Do týmu se místo zraněného beka Hada dostal záložník Vacek a Kladrubský znovu putoval do obrany. Slavisté dobře věděli o pošramoceném sebevědomí velkého rivala a hned na začátku derby jej zasáhli dalším tvrdým direktem. Sešívaným se totiž stejně jako loni na Letné, kde skóroval Pudil už ve čtvrté minutě, povedl skvělý vstup do utkání. Tentokrát hosté z Edenu udeřili jen o minutu později. Zmatená sparťanská obrana neodvrátila Belaidův centr a Jarolímův žolík z lavičky Šmicer zblízka zavěsil pod břevno. Nejzkušenější hráč Slavie se dokonale odvděčil za první start v základní sestavě a mohl si zavzpomínat, jak před 15 lety skóroval proti Spartě poprvé a naposledy. Sparťané se z šoku sbírali jen těžko a kromě pokusu Kladrubského po čtvrthodině byla jejich ofenzivní produkce v úvodu bídná. Naopak hosté ukazovali, jaké po pěti ligových výhrách v řadě a postupu do základní skupiny Poháru UEFA nabrali sebevědomí. Po další povedené kombinace se znovu dostali na dostřel a Kozáčik musel vyběhnout daleko z brány, aby zasáhl proti Krajčíkovi. Nervy sparťanů byly na pochodu a Kučera mohl být vzápětí rád, že po drsném skluzu na Jarolíma nebyl vyloučen. I tak Spartu později stihl trest za to, jak liknavě přistupovala k plnění defenzivních povinností. Na trestný kop Černého totiž po půlhodině hry naskočil Tavares a nikým neatakován před Kozáčikem míč hlavou usměrnil do sítě. Slavii se však téměř vzápětí zase nevyplatila její euforická nálada. Prakticky z protiútoku její obrana pustila domácí do rychlé kombinace a Vacek zakončil akci Slepičky s Kuličem povedenou střelou o tyč za záda Vaniaka, kterému tak pokazil sobotní osmatřicátiny. Vackův kontaktní gól dal už tak vypjatému derby ještě větší náboj. Mátožná Sparta rázem ožila, do poločasu mohl srovnat po další hezké akci Kisel, jehož skvěle vychytal Vaniak.
  Slavia po poločase už sparťanským útokům nedávala tolik prostoru, Jarolímův tým se spíše zatáhl blíž k vlastní bráně, ale nic to neměnilo na tom, že dokázal dál hrozit před brankou Kozáčika. Prvním varováním byl průnik Šmicra, který se vyhnul ofsajdové pasti, ale vysoko přestřelil. Pak se středem obrany prosmýkl nejlepší ligový střelec Necid, jehož o osmou letošní trefu obral nesprávně zdvižený praporek asistenta Filípka. Ten byl důležitou postavou i v 69. minutě: slavistům při jejich rychlé akci po pravé straně naopak nyní nechtěně pomohl, když po centru Krajčíka přehlédl podle všeho v ofsajdu stojícího Šmicra a druhým vstřeleným gólem se pasoval do role hlavního dnešního hrdiny. Sparťanská obrana musela strávit třetí inkasovaný gól ve třetím duelu po sobě. Morálka sparťanů byla v tu chvíli definitivně podkopána. Závěrečná dvacetiminutovka se nesla už jen ve znamení nic neřešících nakopávaných míčů, které slavisté hladce odklízeli do bezpečí. To se zajídalo domácím fanouškům. Ti hlasitě dávali najevo nespokojenost se současným postavením klubu a k demisi vytrvale vybízeli šéfa klubu Daniela Křetínského. Čtvrtý gól střídajícího Šenkeříka po rychlém brejku ještě víc domácí diváky rozdráždil. Naopak hosté podruhé za sebou opouštěli letenský stadion s cenným triumfem a nechali vzpomenout na tři roky starý výsledek, kdy Spartu také na Strahově vyprovodili čtyřbrankovým debaklem.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 20.565

Trenér: Kouč Slavie Karel Jarolím nešetřil úsměvy a vyzařovala z něj spokojenost. „Nebudu zastírat, že to bylo příjemné. Jsem rád, že po poháru jsme se dali dohromady a dokázali vyhrát, navíc tak přesvědčivě,” pochvaloval si Jarolím. Byl rád, že se zápas vyvíjel pro Slavie příznivě hned od začátku. „Dali jsme rychle vedoucí branku a soupeře tím zaskočili. Snažili jsme se hrát kombinační fotbal v pohybu a přišla i druhá branka, ale rychlá odpověď Sparty nás trochu vykolejila,” řekl Jarolím a postěžoval si na chvilkovou ztrátu koncentrace. „Přestože jsme na to hráče upozorňovali. Musím ale říci, že jsme Spartu prakticky k ničemu nepustili, byli aktivní směrem dopředu a dokázali proměňovat šance,” dodal. Velmi se mu dnes vyplatilo, že poprvé v lize nasadil do zápasu od začátku veterána Šmicra. „Počítali jsme s ním, že nastoupí již ve Vaslui. Má obrovské zkušenosti, ale tam ještě nebyl zcela v pořádku. Dokáže zareagovat na vývoj zápasu, navíc výborně komunikuje s Belaidem a Tavaresem. Ale taky nedal stoprocentní šanci,” neodpustil si poznámku Jarolím s úsměvem na tváři.




Slavia - SK Kladno
5 : 0 (1 : 0)

Datum: 19. 10. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 10. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid (68. Volešák), M. Jarolím, Tavares, Černý - Šmicer (63. Ivana), Necid (75. Šenkeřík)

Branky: 15. Šmicer 1:0, 56. Černý 2:0, 69. Ivana 3:0, 86. Volešák 4:0, 90. Ivana 5:0

Průběh: Praha - Vedoucí celek tabulky první fotbalové ligy Slavia Praha ani v desátém kole nezaváhal. Na domácím trávníku zdolal přesvědčivě SK Kladno 5:0, které tak v tabulce kleslo na poslední místo. Slavia vyhrála sedmý ligový zápas za sebou, v Edenu v této sezoně ještě ani jednou neinkasovala a k souboji s Mladou Boleslaví o čelo tabulky pojede v příštím kole s dvoubodovým náskokem. Nejlepší střelci Slavie přitom dnes vyšli naprázdno, ale zastoupili je Šmicer, Černý, Volešák a Ivana, který se trefil hned dvakrát.
  Slavia se do svého soupeře pustila s velkou chutí. Na konci první desetiminutovky se po kontaktu s obráncem ocitl na zemi v pokutovém území slavistický kanonýr Necid, ale sudí Královec nechal sporný zákrok bez povšimnutí. Přesto diváci na branku nečekali dlouho. Po čtvrthodině hry poslal Jarolím kolmici dopředu, míč se odrazil ke Šmicrovi, který si ho zpracoval a zkušeně přeloboval kladenského gólmana Pavlíka. Pětatřicetiletý Šmicer tak potvrdil že na Kladno umí, v loňské sezóně mu dal gól v obou zápasech, a byly to jeho jediné ligové branky. Domácí soupeře jasně přehrávali v kombinaci i pohybu, hrálo se prakticky pouze před brankou hostí a nejzaměstnanějším hráčem byl gólman Pavlík. Po půlhodině hry se po zmatcích ve vápně natahoval po míči Necid, ale nakonec u něj byl dříve Pavlík. O pět minut později Jurkič neuhlídal Šmicra, ten přihrál Černému a jeho rána z dvaceti metrů jen těsně minula levou tyč. I po přestávce se hrálo většinou jen na kladenské polovině, výjimkou byla hlavička Strnada, která však minula tyč Vaniakovy branky. A pak znovu udeřila Slavia. V 56. minutě Šmicer poslal do uličky míč Krajčíkovi a jeho centr pohotově nasměroval do sítě Černý. Zásluhou náhradníků se pak vcelku přijatelná prohra změnila v debakl. Na tříbrankový rozdíl zvýšil střídající Ivana, kterému k tomu stačily čtyři minuty pobytu na hřišti. Dostal míč za pokutovým územím, zasekávačkou se zbavil svého strážce a tvrdě vypálil. Pavlík si stačil sice na míč sáhnout, ale mimo tři tyče jej nevytlačil. Další střídající Volešák poslal míč do sítě z bezprostřední vzdálenosti po akci Ivany a střele Šenkeříka, která se k němu odrazila. V poslední minutě se trefil podruhé Ivana po nádherné individuální akci a Slavia už podruhé v této sezoně soupeře deklasovala pětibrankovým rozdílem. O její útočné síle svědčí skutečnost, že dnes byli všichni střelci jiní než při pětibrankvé výhře nad Bohemians Praha ve čtvrtém kole.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 11.285

Trenér: Vysokou výhru nad Kladnem domácí trenér Karel Jarolím rozhodně nepřeceňoval, ale spokojenost nezakrýval. „Nastřílet pět branek, to se nestává příliš často. Tušili jsme, že Kladno přijede se zabezpečenou obranou a bude spoléhat na rychlé protiútoky a možná i standardní situace. K ničemu takovému jsme soupeře nepustili,” konstatoval trenér domácích.
  „Chtěli jsme také dát co nejdříve branku, a i to se podařilo. Ještě do přestávky jsme mohli vedení zvýšit. Přestože se to rozjíždělo pomaleji, tak druhá branka rozhodla. My se uklidnili a byla jen otázka, jak skóre naroste,” pokračoval slavistický kouč a přiznal, že v závěru se bavil fotbalem jako diváci v ochozech. Radost měl především z parádní trefy Šmicra. „Kdo jiný by to měl takhle zakončit,” pochválil svého nejzkušenějšího hráče.




FK Spartak MAS Sezimovo Ústí - Slavia
0 : 4 (0 : 1)

Datum: 22. 10. 2008, Sezimovo Ústí

Druh zápasu: Pohár ČMFS, 4. kolo

Sestava: Diviš - Kindel, Latka, Suchý, Hubáček - Volešák, M. Jarolím (71. Šmicer), Tavares, Janda (71. Černý) - Toleski (77. Necid), Šenkeřík

Branky: 20. Toleski 0:1, 73. Volešák 0:2, 80. Volešák 0:3, 84. Necid 0:4

Průběh: Slavia zavítala v rámci čtvrtého kola Poháru ČMFS na hřiště třetiligového Sezimova Ústí. Její třetí letošní soupeř dokázal vyřadit z poháru prvoligovou Příbram i druholigový Sokolov, na svém stadionu si brousil zuby i na úřadujícího mistra. Ze základní sestavy z posledního kola zbyli v Sezimově Ústí jen čtyři hráči, na lavičku se posadil i gólman Martin Vaniak. Brabec, Belaid a Krajčík na jih Čech necestovali vůbec, po dopoledním tréninku dostali volno.
  První půli slavisté nezačali dobře. Soupeř si vytvořil tlak a dostal se i do prvních šancí. Hned ve druhé minutě zahrávali ústečtí po Divišově chybě přímý kop z hranice soupeřovy šestnáctky, o čtyři minuty později minula Předotova hlavička jen o centimetry růžek Divišovy branky. Z následujícího útoku domácí dokonce vstřelili gól, když Kostečkův dlouhý centr tečoval před Divišem jeden z útočníků. Rozhodčí naštěstí viděl střílejícího hráče v ofsajdovém postavení. O pět minut později se tentokrát po Latkově chybě dostali domácí k dalšímu přímému kopu. Kostečka poslal svoji střelu nejprve do zdi, druhým pokusem jen těsně minul Divišovu branku. Od třinácté minuty se začala osmělovat i Slavia. Do šancí se dostal Zdeněk Šenkeřík, hlavně jeho druhý pokus - technická střela na vzdálenější tyč - musela potěšit oko snad každého diváka. Uklidňující gól se ale úřadujícímu mistru nejvyšší soutěže podařilo vstřelit až v minutě dvacáté, kdy Jarolím posadil nadýchaný centr na hlavu Toleskiho a Makedonec se z malého vápna nemýlil. Po zbytek poločasu se už žádné větší šance neobjevily, hrál se poměrně vyrovnaný fotbal, mírnou převahu si ale přeci jen drželi sešívaní. Pět minut před koncem půle se ještě ke slibné příležitosti dostali domácí, osamocený Horka na zadní tyči ale nedosáhl na centr Kostečky.
  Deset minut po změně stran se do obrovské šance dostal Goce Toleski. Po Jandově přihrávce ale napálil Toleski míč v jasné pozici jen nad branku soupeře. Domácí se snažili i nadále hrát aktivní fotbal, převahu si ale ve druhém poločase vybudovala Slavia. Uklidnění do červenobílých řad přišlo v 73. minutě, kdy čerstvý hráč na hřišti Jaroslav Černý našel ve vápně Volešáka a ten zvýšil na 2:0. Tentýž hráč se prosadil ještě v 80. minutě, kdy mu na gól přihrával Necid, a přihrávající hráč si roli střelce vyzkoušel o čtyři minuty později, kdy se radoval po centru Vladimíra Šmicera. Slavisté tak po jasném výsledku 4:0 postupují do jarních bojů poháru ČMFS.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 4.124

Trenér: „Jeli jsme si pro postup a to se nám podařilo, i když první poločas nebyl z naší strany úplně nejlepší. Nehráli jsme to, co jsme chtěli, navíc jsme soupeři usnadnili zahrávat velkou spoustu standardních situací, nekombinovali jsme tak, jak jsme byli zvyklí v těch minulých zápasech. V kabině jsme si o poločase k tomu něco řekli. Ve druhém poločase se to přece jenom zlepšilo, v závěru jsme přidali i branky, takže s výsledkem jsem spokojený,” zhodnotil zápas trenér Slavie Karel Jarolím.




FK Mladá Boleslav - Slavia
0 : 0

Datum: 27. 10. 2008, Mladá Boleslav, Městský stadion

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 11. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík , Suchý, Brabec, Hubáček - Jarolím (86. Janda), Belaid, Tavares, Černý (89. Latka) - Šmicer (72. Šenkeřík), Necid

Průběh: Přímá bitva o první místo ve fotbalové lize mezi Mladou Boleslaví a Slavií skončila bezbrankovou remízou, i když hlavně úvodní poločas se hemžil šancemi na obou stranách. Oba týmy neprohrály už podesáté po sobě. Slavisté udrželi vedení v tabulce o dva body právě před dnešním soupeřem, třetí Sparta je pozadu o pět bodů.
  Z vedoucí Slavie a její série sedmi výher šel respekt. Možná i proto Mladá Boleslav, která letos ještě doma neztratila ani bod, nejprve v obranném bloku vyčkávala, s čím soupeř přijde. Hosté potřetí za sebou vsadili na stejnou základní sestavu i svůj tradiční projev opírající se o výbornou kombinační hru. Už ve čtvrté minutě Pražané na tři rychlé přihrávky překonali domácí obranu, ale po kolmici Jarolíma těsně před Necidem včas zakročil brankář Miller. Gólman se stihl zotavit po problémech s poraněným okem a oslavil stý ligový start. Boleslav v osmi předchozích zápasech na Slavii jen v jediném případě našla vítězný recept a možná i proto jí pár minut trvalo, než se dostala k nebezpečným akcím. Mendyho střelu ještě Vaniak zlikvidoval, ale v 18. minutě jen trnul, když sledoval Papadopulosovu hlavičku mířící těsně vedle levé tyče. Zápas ligového lídra s nejbližším pronásledovatelem nabral obrátky a diváci se mohli kochat otevřenou partií, v níž každý z týmů měl v určité pasáži navrch. Mezi 20. a 30. minutou vládla Slavia. Nejprve po chybě beka Kaliny prováhal velkou šanci Šmicer, další z dnešních jubilujících „stovkařů” a hrdina nedávného pražského derby. Chvíli po něm se přes dva obránce prodral Necid a rána nejlepšího ligového kanonýra se otřela o spojnici. Do šaten ale s těsným náskokem mohla jít i Boleslav, která soupeře dostávala do úzkých i napadáním hluboko na jeho polovině. Šance domácích přišla náhle: po dlouhém výkopu brankáře Millera před brankou Slavie zaváhal kapitán Brabec, po jehož kiksu ve své druhé velké šanci selhal v souboji s Vaniakem Papadopulos, který se marně snažil navázat na dvoubrankové představení v Teplicích. Vaniak v posledních pěti zápasech inkasoval jediný gól a slavisty držel i v Boleslavi. Krátce po změně stran se vytáhl proti střele domácího režiséra Sylvestreho, jehož pokus ještě pro Vaniaka nepříjemně znovu tečoval Brabec.
  Druhá půle jinak před oběma brankami už zdaleka nenabídla tolik vzruchu jako první dějství. Jakoby si oba rivalové uvědomovali, že i bezbranková remíza pro ně v budoucnu může mít svoji cenu. Slavisté se přece jen víc tlačili do zakončení a hlavně Necidův pokus pět minut před koncem, který skončil z úhlu na tyči, domácí hodně vystrašil. O letošní domácí neporazitelnost je ale nepřipravil.

Rozhodčí: Jiří Jech

Diváci: 5.000

Trenér: „Myslím si, že pozitivní na tomto zápase bylo to, že obě mužstva chtěla vyhrát. Nebezpečné situace se urodily před oběma brankami, zápas měl nasazení i kvalitu a po této stránce nemohu hráčům nic vytknout. Několikrát jsme ale zaváhali, v první půli se po naší chybě dostal soupeř do gólové šance, kdy nás podržel Martin Vaniak stejně jako při tečované střele ve druhé půli,” řekl po zápase trenér Slavie Karel Jarolím.
  „My jsme tam ale měli také několik slibných situací, které jsme měli v té konečné fázi řešit efektivněji. Takže kdybych měl zápas shrnout - jsem spokojen s tím, že jsme branku neinkasovali. Ale také se nám bohužel branku vstřelit nepodařilo, takže remíza byla asi zasloužená,” pokračoval slavistický kouč, který se nechtěl pouštět do spekulací, co přinese remíza v Mladé Boleslavi pro další vývoj v lize. „Do konce podzimu zbývá ještě pár kol, takže uvidíme, jak dopadnou zbylé zápasy. Uhájili jsme první pozici, získali jsme jeden bod. My jsme samozřejmě chtěli vyhrát, ale to se bohužel nepodařilo, takže i remíza má svoji cenu,” uzavřel Karel Jarolím.




Slavia - 1. FC Brno
2 : 1 (2 : 0)

Datum: 02. 11. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 12. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček (74. Švento) - Jarolím (81. Belaid), Volešák, Tavares, Černý - Šmicer (63. Šenkeřík), Necid

Branky: 15. Necid 1:0, 37. Necid 2:0, 85. Šural 2:1

Průběh: Fotbalisté pražské Slavie ve 12. kole první ligy porazili Brno 2:1. Na výhře vedoucího týmu ligy měl hlavní podíl nejlepší střelec ligy Tomáš Necid, který se postaral už v prvním poločase o obě branky Slavie a zaznamenal už osmý a devátý gól v sezoně. Brnu, které místo odvolaného Petra Uličného poprvé vedl nováček mezi ligovými trenéry Aleš Křeček, nepomohlo ani snížení Josefa Šurala pět minut před koncem.
  Brno tak už čtyři zápasy čeká na výhru, naopak Slavia si upevnila pozici lídra a zvedla sebevědomí před čtvrtečním duelem Poháru UEFA s Aston Villou. Úřadující ligoví šampioni před Boleslaví vedou o pět bodů, Středočeši ale mají k dobru večerní dohrávku v Liberci. Slavisté v minulém kole po sérii sedmi výher zasekli při bezbrankové remíze na půdě druhé Mladé Boleslavi, ale tým kouče Karla Jarolíma, který dnes při skládání základní sestavy opomenul druhého nejlepšího střelce Belaida, ztráta viditelně nijak nepoznamenala. I když Brno jim cestu za devátou výhrou v sezoně nutně usnadnilo a tápající Jihomoravany neprobrala ani změna na trenérském postu. Slavia svého soupeře udolala svými hlavními zbraněmi, nátlakovou hrou, přesnými kombinacemi a také díky probuzenému kanonýrovi Necidovi. Ten brněnskou obranu trápil od samého začátku, ve 12. minutě ještě levačkou mířil vedle, ale po čtvrthodině už udeřil. Devatenáctiletý střelec si přesně naběhl na skvostný pas Šmicera za obranu a Necid po třech zápasech bez vstřeleného gólu a poprvé od konce září měl před opuštěnou brankou lehkou úlohu a zařídil pro sešívané vedení. Brňané se z útlumu neprobrali a o tom, že nejsou v psychické pohodě svědčil i zkrat Heinze, který po souboji na zemi udeřil do obličeje Volešáka, ale sudí Makovička incident bývalého reprezentanta přehlédl. Fotbalové umění Heinz předvedl po půlhodině, ale před Vaniakem se neprosadil a brněnský zmar podtrhl špatným zakončením i Střeštík. Domácí naopak v zakončení byli nekompromisní. Díky aktivitě krajního obránce Krajčíka se dostávali často do přečíslení a sedm minut před poločasem právě slovenský reprezentant ošálil dva zadáky soupeře a Necid po jeho přihrávce při další jednoduché dorážce zaznamenal už devátou letošní trefu.
  Slavia se už po pauze do Brna s takovou vervou jako před poločasem nepustila, jako by si schovávala síly na čtvrteční souboj s Aston Villou. Možná i při vědomí slibného náskoku už domácí nebyli tak zodpovědní při bránění, jenže Brňané se při svých šancích utápěli v ještě větším zmaru. Heinz nedotáhl do konce nadějně rozjetou brejkovou situaci, stejně jako chvíli poté Vrána. A čtvrthodiny před koncem zblízka vystřelil vedle i Střeštík. Zdánlivě jasně rozehraný zápas dostal nečekanou zápletku pět minut před koncem. Kapitán Slavie Brabec po dlouhém nákopu podcenil situaci, Vaniakovi poslal hlavičkou špatnou přihrávku a střídající Šural chytrým obloučkem zadělal na drama. Osmnáctiletý mladík se tak stal vůbec prvním hráčem, který na novém stadionu v Edenu pokořil slavistickou defenzivu. Z náznaků závarů už ale hosté nic nevytěžili a posedmé za sebou z půdy Slavie odjíždějí s prázdnou.

Rozhodčí: Milan Makovička.

Diváci: 13.540

Trenér: „Bylo jasné, že Brno dnes nemá co ztratit, navíc má plno kvalitních hráčů. Do utkání jsme vstoupili aktivně, dostali jsme Brno pod tlak, který jsme vyjádřili i gólově. Nakonec jsme svými vlastními chybami pustili Brno do hry. Díky tomu se podařilo hostům vstřelit branku. Závěr byl poté zbytečně nervózní. Brno se snažilo nakopávat míče do vápna, kde se může stát cokoli. Nakonec jsme mohli výsledek potvrdit, ale to se nepovedlo. Závěr byl hektičtější, ale máme 3 body,” hodnitil utkání trenér Slavie Karel Jarolím.




Slavia - Aston Villa FC
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 06. 11. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: Pohár UEFA, skupina F

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček (66. Šenkeřík) - Volešák (46. Belaid), M. Jarolím, Tavares, Černý - Necid, Šmicer (42. Švento)

Branky: 26. Carew 0:1

Průběh: Slavističtí fotbalisté začali základní skupinu Poháru UEFA porážkou. Doma nestačili na anglickou Aston Villu. Utkání rozhodl šťastný gól, když v 26. minutě Sidwellovu střelu tečoval do Vaniakova protipohybu Carew.
  Slavisté dřeli, bojovali. Hnáni vyprodaným hledištěm ve druhém poločase nepustili soupeře za polovinu hřiště, chvílemi měli velký tlak, ale gól dát nedokázali. A to měli tři velmi dobré šance. V koncovce se neprosadil ani nejlepší ligový střelec Necid. Dál tak platí, že Slavia v evropských pohárech v Edenu nedala gól. Navíc po bezbrankových remízách s Fiorentinou v předkole Ligy mistrů a s Vaslui v úvodním kole Poháru UEFA poprvé padla. Slavný anglický klub se představil jako mnohem silnější protivník než týmy, na které Slavia naráží v domácí soutěži. Ale nepřekonatelný rozhodně nebyl. Gól dali hosté se štěstím, ač mu předcházela zajímavá předehra. Sidwell si na levé straně mazácky narazil s Youngem, z rohu pokutového území vypálil. Pro Vaniaka by to nebyla nechytatelná rána, ale míč trefil do do zad Carewa a odrazil se ke druhé tyči, než ke které vyrazil slavistický gólman. Přitom hosté začali lehkovážně. Možná k tomu přispěl i jejich kouč O´Neill, který proti pondělnímu nepovedenému ligovému utkání v Newcastlu postavil sedm nových mužů - náhradníků včetně druhého brankáře. Nevypadalo to jako šťastný tah. Slavisté soupeře v úvodních minutách přehrávali, nastartovala je akce Krajčíka ze sedmé minuty. Domácí obránce si přehodil míč na pravačku a tvrdě vystřelil, leč vedle. Nebezpečná byla ještě střela Černého, po níž dorážel Necid. Do velké šance se však dostal jen v závěru půle M. Jarolím, který se po Šmicerově uličce protlačil mezi obránce, ale zblízka nedal. Jenže to už domácí prohrávali. Hosté zahrozili nejdřív po dvaceti minutách po standardní situaci, kdy dlouhý nákop trefil z voleje Gardner, ale Vaniak pohotovou ránu stačil na čáře ztlumit a krýt. Jenže při Sidwellově tečované střele už štěstí neměl, naopak děkovat bohu mohl vzápětí, kdy při přímém kopu Younga z úhlu jen sledoval, jak míč narazil do tyče. Slavisty to rozhodilo, dlouho se nedostali ke kloudné akci a nebýt Vaniaka, dostali by další gól. Po zpětné přihrávce pálil Carew, ale gólovou ránu brankář skvěle vyrazil. Další rána přišla na konci půle, kdy kvůli poraněnému lýtku odstoupil Šmicer. Kouč poslal do hry Šventa, do druhé půle nasadil Belaida a i když to nebylo jen díky novým mužům, domácí značně ožili. Hosté se museli bránit, chvílemi se dostali pod velký tlak, ale těsné vedení ubránili. Slavisté sbírali rohy, střely i šance. Ty největší přišly v rozmezí pár minut po hodině hry. Krajčíkův střílený centr skončil těsně vedle vzdálenější tyče. Po uličce Belaida záložník Černý gólmana nepropálil a Necid hlavičkoval přes celou branku těsně mimo. Alespoň k vyrovnání nepomohl ani další útočník ve hře Šenkeřík, slavisté dohrávali na tři beky, byť Krajčík běhal vlastně také jen vepředu.

Rozhodčí: Costas Kapitanis (Kypr)

Diváci: 20.322

Trenér: „Pro nás to bylo nešťastné utkání. První poločas se i přes slušný začátek nevyvíjel dobře, nehráli jsme to, co jsme chtěli. Hlavně po ztrátě míče jsme nebyli dostatečně aktivní. Hosté také zahrávali velký počet standardních situací, o kterých jsme věděli, že budou velmi nebezpečné,” řekl k utkání trenér Slavie Karel Jarolím. „Měli jsme smůlu, že jsme inkasovali po tečované střele. Aston Villa měla i další šance, Martin Vaniak ale dokázal tým podržet,” vysekl pochvalu na adresu domácího gólmana. „Škoda, že se v závěru první půle nepodařilo vyrovnat Marku Jarolímovi, myslím, že to byla gólová šance. Byl to velmi důležitý moment do dalšícho průběhu utkání. Přestávka nám prospěla. Ve druhé půli jsme byli aktivnější ve všech směrech, hosty se nám podařilo přehrávat. Škoda, že jsme nedokázali jednu ze šancí také proměnit, připravili jsme si jich dost. Asi to bylo o první brance, kdyby se nám ale podařilo skórovat, myslím, že jsme mohli utkání i otočit. Za druhý poločas není klukům co vytknout - krom toho, že jsme nedali branku. Zaslouží si poklonu, odvedli dobrou práci. Může být samořejmě určitou nevýhodou, že hostíme doma ty lepší týmy ze skupiny. Pro fanoušky je ale zase určitě dobře, že mohou na vlastní oči vidět kluby takových jmen, jako je třeba Aston Villa,” dodal ještě kouč.

Poznámky: Dosavadní zápasy skupiny F a tabulka:

Aston Villa - Ajax Amsterdam 2:1, Žilina - Hamburk 1:2, Ajax - Žilina 1:0, Slavia - Aston Villa 0:1
1.Aston Villa22003 : 16
2.Hamburk11002 : 13
3.Ajax21012 : 23
4.Slavia10010 : 10
5.Žilina20021 : 30




SK Dynamo České Budějovice - Slavia
2 : 2 (0 : 2)

Datum: 09. 11. 2008, České Budějovice

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 13. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec , Černý - Janda, Tavares (63. Latka), Belaid (84. Toleski), M. Jarolím (85. Volešák ) - Necid, Švento

Branky: 35. Riegel vlastní 0:1, 39. Belaid 0:2, 72. Necid vlastní 1:2, 78. Stráský 2:2

Průběh: Fotbalisté Slavie nabídli Mladé Boleslavi aby se jí v pondělní dohrávce v tabulce přiblížili na dva body. Dnes v zápasu 13. kola dokázali v Českých Budějovicích jen remizovat 2:2, přestože ještě v 72. minutě vedli 2:0. Série obou celků bez prohry se tak natáhla: v případě domácích na devět, u Slavie na dvanáct zápasů.
  Hostující kouč Karel Jarolím postrádal zraněné Šmicra, Litteriho a Ivanu, přesto na trávník poslal hodně ofenzivní sestavu, oba krajní obránci Krajčík a Černý výrazně podporovali zálohu a nejednou se ocitli až na hrotu útoku. Již ve třetí minutě Belaid poslal nádherný pas na Šventa, ale jeho střelu výborně chytil Kučera. O pět minut později připravili Krajčík s Jarolímem šanci pro Necida, ale ten ve vyložené pozici desátou ligovou trefu nepřidal. Po čtvrthodině hry se k míči častěji dostávali i domácí, ale jejich kombinace končily většinou před vápnem soupeře, kde dominovali hostující stopeři Suchý s Brabcem. Až po půlhodině hry po rychlé kombinační akci Šventa s Necidem měl další šanci Jarolím, ovšem poslal míč vysoko nad. Branky, ovšem velmi šťastné, se hosté dočkali až ve 35. minutě, když střelu Jarolíma z dvaceti metrů smolně tečoval Riegel a míč zapadl za záda bezmocného Kučery. Za čtyři minuty si na hranici šestnáctky Belaid narazil míč s Jarolímem, s míčem se dostal až do malého vápna a protlačil míč s lehkou tečí brankáře do sítě. Šlo o jeho sedmý zásah sezony.
  Do druhého poločasu poslal domácí kouč na hřiště Hudsona a po jeho centru se v 55. minutě Mezlík dostal k zakončení, s jeho nepříliš tvrdou střelu si ale bez problémů poradil brankář Vaniak. Tempo souboje ale viditelně upadlo. Domácí se snažili více hráče Slavie napadat, ale ti si s tím bez problémů poradili. V 59. minutě Benát vyrazil dopředu, Tavares ani Suchý jej nedokázali zastavit, ale gólman Vaniak si s jeho střelou hravě poradil. Domácí přesto snížili, když si Necid v 72. minutě srazil střelu Šímy do vlastní branky. Budějovice ožily a za šest minut bylo vyrovnáno. Zleva odcentroval Benát a Stráský hlavou přivedl domácí diváky do varu. To domácím doslova vlilo krev do žil a obrana Slavia byla z ničeho nic v jednom ohni. Diváci hnali Dynamo kupředu a šest minut před koncem se málem domácím podařilo to co proti Žižkovu: otočit zápas ze stavu 0:2 na 3:2, jenže střela Šímy skončila na tyči.

Rozhodčí: Radek Kocián

Diváci: 4.529

Trenér: „Vzhledem k průběhu se mi dnešní utkání nehodnotí dobře. Myslím si, že první poločas jsme měli celkem pod kontrolou, do vedení jsme se sice dostali šťastným gólem, ale měli jsme tam i další šance, téměř stoprocentní, které jsme proměnit měli,” neskrýval po zápase rozčarování trenér Slavie Karel Jarolím.
  „Varováním mělo být pro nás předešlé utkání, kdy Budějovice otočily utkání s Viktorií Žižkov. Věděli jsme, že se soustředí na standardní situace, které mají nebezpečné. Po jedné takové jsme umožnili Budějovicím skóre snížit a tím jsme je dostali do hry. Při druhém gólu jsme měli být před naší brankou mnohem důslednější. Tyto dvě situace jsme nezvládli a byla tam i třetí, kdy soupeř nastřelil tyč. S průběhem druhého poločasu jsem rozhodně nebyl spokojen, řadu situací jsme řešili hodně lehkovážně a tím jsme Budějovice pouštěli pomalu do hry,” zlobil se slavistický trenér. Výsledek v Budějovicích by se podle něj na psychice hráčů podepsat negativně neměl. „Něco podobného se nám stalo i v Plzni, hráli jsme tam proti deseti a vedli 1:0 a soupeř v závěru vyrovnal. Máme na to týden, abychom si odpočinuli, tento výsledek vypustili z hlavy a připravili se na další zápas,” uvedl slavistický kouč.
  Oproti předešlým ligovým zápasům usedl na lavičku David Hubáček, po delší době se vrátil do základní sestavy naopak Petr Janda. „Vzhledem k náročnému programu, který jsme měli za sebou, dostali šanci další hráči. Chtěli jsme také zesílit levou stranu, protože jsme předpokládali, že Budějovice se připraví na Mateje Krajčíka a nedají mu dost prostoru,” vysvětlil na závěr trenér Jarolím.




Slavia - SK Viktoria Žižkov
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 16. 11. 2008, Praha, hř. Střížkov

Druh zápasu: 1 .liga 2008/09, 14. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček (82. Šenkeřík) - Jarolím , Belaid (76. Janda), Latka, Švento - Toleski (71. Ivana), Necid

Branky: 18. Toleski 1:0, 27. Procházka 1:1, 83. Janda 2:1

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha využili zaváhání svých největších soupeřů a po výhře 2:1 v derby nad poslední Viktorií Žižkov zvýšili svůj náskok v čele tabulky už na šest bodů. Slavii dostal do vedení v 18. minutě Toleski, za devět minut vyrovnal Procházka a hosté sahali po bodu až do 83. minuty, kdy si Pilař srazil do vlastní sítě střelu Jandy. Slavia tak v Edenu vyhrála i svůj sedmý ligový zápas.
  Domácí kouč se musel obejít bez zraněných Tavarese, Šmicra a Litteriho, Žižkov ze stejného důvodu postrádal tvůrce hry Vozábala. Slavisté spustili hned od začátku ofenzivní smršť. Ve čtvrté minutě Krajčíkův centr z pravé strany našel hlavičku Jarolíma, ale jeho střela šla vedle pravé tyče žižkovské branky. O dvě minuty později opět Krajčík, tentokrát ale po zemi našel Latku, ten však namířil jen do gólmana Bartalského. Po závaru před brankou hostů mohl zakončovat Toleski, ale přiťukl ještě Necidovi, který branku netrefil. Naopak z protiútoku Švancara po individuální akci vypálil tvrdě, ale Vaniak stačil míč mířící pod břevno vyboxovat na roh. Slavia měla i nadále převahu, kterou brankově vyjádřila v 18. minutě. Po centru Krajčíka si zpracoval míč Belaid, poslal ho na hlavu Toleského a ten oslavil návrat do základní sestavy vedoucí brankou. Tentýž hráč mohl za dvě minuty zvýšit, ale jeho střelu z osmnácti metrů zastavila tyč. Z ničeho nic však přišlo vyrovnání. Švancara se zbavil u rohového praporku Hubáčka a přihrál před branku, kde nabíhající Procházka usměrnil míč do sítě.
  Hosté se po přestávce ještě více zatáhli do defenzivy. Důrazně však napadali a nenechali domácím prostor ke kombinaci. V 54. minutě se dostal Hubáčkův centr až na druhou stranu ke Krajčíkovi, který z hranice šestnáctky tvrdě vystřelil, ale brankář Bartalský střelu skvěle vyrazil a definitivně poslal míč od branky Pilař. Slavia měla nadále převahu, ale do jasných šancí se nedostávala. Až po přiťuknutí Hubáčka pálil tvrdě Latka a gólman Bartalský míč vyrazil. Na druhé straně Švancara po rychlém úniku nebezpečně vystřelil, ale Vaniaka nepřekonal. Když již hosté mysleli na bod, tak inkasovali. Bartalský neudržel centr, střídající Janda pálil na branku a míč srazil Pilař do vlastní sítě.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 11.384

Trenér: „Mohli jsme utkání rozhodnout během první půle, byly tam situace, které jsme měli proměnit. Pak ale udeřilo z čistého nebe. Mrzí mě situace, která brance předcházela, řešili jsme to přesně naopak než sme měli,” zhodnotil první půli trenér Slavie Karel Jarolím. „V druhé půli se to na nás trochu podepsalo, byli jsme nervóznější a zbytečně jsme kazili, lacino jsme přicházeli o míče. Podařila se nám střídání a právě rozhodující branku vstřelil Petr Janda.” pokračoval pan Jarolím.
  „Poprvé v Edenu jsme v ligovém zápase museli bojovat o vítězství až do konce, děkujeme za pomoc našim fanouškům, kteří byli opět skvělí a pomohli nám vstřelit vítěznou branku. I vzhledem k ostatním výsledkům je pro nás dnešní výhra velmi důležitá.” zakončil své pocity z utkání slavistický trenér.




Slavia - FK Teplice
3 : 1 (0 : 1)

Datum: 23. 11. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 15. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík, Suchý , Brabec , Hubáček - Belaid (84. Volešák), Latka , M. Jarolím (89. Janda), Švento - Necid, Toleski (46. Ivana)

Branky: 10. Vachoušek 0:1, 54. Necid z pen. 1:1, 70. Belaid 2:1, 77. Necid 3:1

Průběh: Praha - Fotbalisté Slavie Praha si upevnili vedení v ligové tabulce, když v zápasu 15. kola porazili FK Teplice 3:1. Hosté přitom vedli ještě v 53. minutě po brance Vachouška,
po přestávce ale Slavia nepříznivé skóre obrátila dvěma góly Necida a jedním Belaida. V tabulce má nyní Slavia po osmé domácí výhře v řadě osmibodový náskok před druhou Mladou Boleslaví.
  V domácí sestavě chybělo pro zranění trio Tavares, Černý a Šmicer, zatímco hosté z hráčů hrajících pravidelně postrádali pouze potrestaného Verbíře. V souboji dvou nejlepších obran soutěže se diváci v mrazivém večeru dočkali branky hodně rychle, ale k nelibosti domácích příznivců ji dali hosté. Slavia sice začala ofenzivněji, ale první vážnější akce hostů ji zchladila. V jedenácté minutě poslal Stožický trestný kop do vápna, domácí obrana odvrátila míč jen na hranici vápna, kde se do něj opřel Vachoušek a střelou po zemi oslavil první gól po návratu do české ligy. Slavia tak v novém Edenu poprvé v lize prohrávala. Po čtvrthodině hry po ruce Doležala měli domácí slibnou standardní situaci, ale Jarolímův centr žádného spoluhráče ve vápně nenašel. Po následném rohu se k odraženému míči dostal Belaid, míč si zpracoval a vypálil, ale těsně nad Belicovu bránu. Slavia měla více ze hry. Po úniku a centru Krajčíka vyrazil Belic míč před sebe, ale Jarolím z voleje pálil hodně nepřesně. Obrana Teplic pracovala pozorně. Po půlhodině si Latka naběhl na Hubáčkův centr, ale jeho střelu zablokoval obětavě Klein.
  V úvodu druhého poločasu byli slavisté, kteří nastoupili v útoku s Ivanou namísto Toleského velmi aktivní. A výsledek v podobě vyrovnání přišel rychle. V 53. minutě stáhl Lukáš k zemi Ivanu a Necid z penalty bezpečně vyrovnal. Svým desátým gólem se nejmladší reprezentační střelec dotáhl v tabulce kanonýrů na příbramského Huňu. Slavia však dál šla za výhrou. Teplická obrana byla v neustálé permanenci a v 70. minutě kapitulovala podruhé. Krajčík vyslal do vápna Jarolíma a jeho zpětný centr hrudí poslal do sítě Belaid, když mu pomohlo i podklouznutí teplického gólmana Belice. A za sedm minut se Eden radoval potřetí, Necid se jedenáctou trefou osamostatnil na čele střelecké tabulky, když hlavičkoval zcela volný po centru Jarolíma.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 8.212

Trenér: „Upozorňovali jsme hráče, že Teplice budou hrozit ze standardních situací, z jedné takové jsme ale inkasovali, když jsme soupeři podle mého názoru nechali moc prostoru,” vracel se k prvnímu gólovému momentu trenér Slavie Karel Jarolím. „Trochu nás to zaskočilo, Teplice vstoupily do utkání rozhodně aktivněji než naši předešlí soupeři v Edenu. My jsme sice měli hodně příležitostí, kvůli naší váhavosti a nepřesnostem jsme se ale neprosadili. I proto jsme o poločase sáhli po změně, Milan Ivana naši hru oživil. Zkvalitnili jsme pohyb, zpřesnili přihrávky a nakonec se nám podařilo vstřelit branku,” dodával náš kouč. „Poprvé jsme tady v Edenu prohrávali, o to více si cením vítězství, mužstvo ukázalo svou sílu,” zakončil slavistický lodivod.




MŠK Žilina - Slavia
0 : 0

Datum: 27. 11. 2008, Žilina

Druh zápasu: Pohár UEFA, skupina F

Sestava: Vaniak - Krajčík , Brabec, Suchý, Hubáček - Belaid, Jarolím (71. Janda), Latka, Švento (83. Volešák) - Ivana (89. Šenkeřík), Necid

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha si v Poháru UEFA připsali do tabulky skupiny F první bod. Na stadionu MŠK Žilina dnes uhráli remízu 0:0. Stejným výsledkem skočily i oba vzájemné duely v druhém předkole Ligy mistrů v loňském roce, Pražané tehdy postoupili na penalty. Nyní postupové vyhlídky obou soupeřů klesly; Slavii čekají ještě dva zápasy, Žilinu už jen jeden.
  Karel Jarolím se musel obejít bez tria opor Šmicer, Černý, Tavares, jinak poslal na trávník totožnou jedenáctku, která v posledním ligovém kole zlomila v druhém poločase odpor Teplic. Po slavnostním ohňostroji ke stému výročí žilinského fotbalu začaly oba celky dost opatrně, shodně vsadily spíše na zajištěnou defenzivu než na útočné pojetí. První nebezpečná akce přišla až po čtvrthodině hry. Domácí Rilke unikl po pravé straně a centrem našel volného Štrbu, kterému se ale střela z voleje vůbec nepovedla. Slavia se snažila hrát více kombinačně, domácí sázeli hlavně na rychlé brejky a nakopávané míče především na exslávistu Adauta. Hosté poprvé vystřelili na Pernišovu branku až v 28. minutě, ale slabá Krajčíkova rána po zemi nemohla žilinského gólmana ohrozit. Více vzruchu bylo před brankou Slavie. Adauto se pustil k odvážnému průniku mezi stopery, míč mu ale v posledním okamžiku stačil ukopnout Brabec. Tři minuty před koncem poločasu sice po slávistické kombinační akci a Ivanově centru dopravil Necid míč do sítě, ale rozhodčí již předtím měl praporek nad hlavou na znamení ofsajdu.
  Hned druhá minuta po přestávce přinesla hostům velkou šanci. Ivana unikl svému strážci a zpětnou přihrávkou hledal Necida, ale jeden z obránců míč ukopl a jen těsně minul vlastní branku. Rušno ale bylo vzápětí i na druhé straně. Po Brabcově chybě se málem dostal do šance Adauto, ale slávistický kapitán stačil své zaváhání napravit. O minutu později vystřelil volný Jež, ale s jeho slabým pokusem si Vaniak poradil. Tempo hry se proti první půli značně zvýšilo. Štrbova střela mířila vedle a obrovskou šanci spálil po hodině hry Adauto: po rychlé akci jej našel Štrba před Vaniakovou brankou zcela volného, ale brazilský kanonýr z jasné pozice minul. Hráči obou celků si byli vědomi, že remíza z hlediska postupových nadějí nic neřeší, ale více aktivity ke vstřelení branky dál vyvíjeli domácí. V 81. minutě rozehrál Jež roh, míč se dostal až k Adautovi, avšak jeho střela mířila nad břevno. A když po Belaidově centru neohrozil Perniše ani hlavičkující Necid, skončil i třetí vzájemný pohárový souboj obou celků bez branek.

Rozhodčí: Alexandar Stavrev (Makedonie)

Diváci: 8.789

Trenér: „Myslím si, že vyhrát chtěla obě mužstva. My jsme první poločas byli v určitých fázích zbytečně zalezlí, aktivitu přenechali soupeři, ale ani on neměl nijak zvlášť nebezpečné situace. Hrozil především ze standardních situací,” řekl Jarolím. Slavistický kouč litoval především dvou šancí Milana Ivany. „V závěru prvního poločasu měl asi místo přihrávky sám zakončovat, měl na to dostatek času, a zbytečně přihrával do ofsajdu. Obdobná situace byla i v úvodu druhého poločasu, kdy to také nevyřešil ideálně,” uvedl kouč Pražanů. „I Žilina měla šance, ale myslím si, že remíza je nakonec spravedlivá. Ale teprve uvidíme, co to bude řešit ve skupině dále,” konstatoval Jarolím.

Poznámky: Další výsledky skupiny F a tabulka: Hamburk - Ajax 0:1
1.Aston Villa22003 : 16
2.Ajax32013 : 26
3.Hamburk21012 : 23
4.Slavia20110 : 10
5.Žilina30121 : 31




1. FK Příbram - Slavia
0 : 0

Datum: 30. 11. 2008, Příbram

Druh zápasu: 1. liga 2008/09, 16. kolo

Sestava: Vaniak - Krajčík , Suchý, Brabec , Hubáček - Volešák (73. M. Jarolím), Tavares, Janda (46. Necid), Černý - Šmicer, Šenkeřík (61. Ivana)

Průběh: Pouze bezbrankovou remízou 0:0 skončil poslední podzimní zápas vedoucího mužstva první fotbalové ligy Slavie Praha. Na trávníku 1. FK Příbram neproměnil v 52. minutě nejlepší ligový střelec Necid penaltu a náskok Slavie na čele tabulky se tak před Mladou Boleslaví snížil před zimní přestávkou na šest bodů.
  Domácí Massimo Morales postrádal trojici zraněných Oguzhana, Nohýnka a De Oliveiru. Hostům chyběl pro zranění pouze Litteri, ale kouč Karel Jarolím hodně zamíchal se sestavou. Jen na lavičku náhradníků usedl Necid, kterého trápí nachlazení, vedle něj usedli i Latka, Toleski, Švento, Ivana a zcela volno na odpočinek dostal Belaid. Ve značné zimě se v úvodu hrálo ve středu hřiště. V sedmé minutě ale po individuální akci vypálil z 25 metrů sebevědomý Huňa a brankář Vaniak měl s jeho střelou překvapivě hodně práce a střelu jen vyrazil před sebe, ale naštěstí pro hosty Brabec stačil zažehnat bezpečí. Po čtvrthodině se hostům začala dařit kombinační hra a rázem bylo před domácí brankou více vzruchu. Po akci Jandy se Šmicrem pálil ze šestnácti metrů Černý, ale domácí obránci odvrátili střelu na roh. Po něm hlavičkoval Šmicer a míč se otřel o břevno příbramské branky. Brankou neskončila ani akce Volešáka, který pěkně vyslal do uličky Šenkeříka, ale brankář Slavík dobře přečetl situaci a včasným vyběhnutím svůj tým zachránil. Domácí brankář se blýskl i po trestném kopu Volešáka, který mířil přesně pod břevno, ale Slavík jej vyboxoval na roh.
  Do druhého poločasu poslal slávistický kouč na trávník Necida, pro nějž to byl pravděpodobně poslední ligový zápas v červenobílém dresu. Na trávníku se tak sešli dva nejlepší střelci soutěže a Necid měl po sedmi minutách ideální šanci skórovat. Šenkeřík šel sám na gólmana a ten jej poslal k zemi. Nařízenou penaltu však Necid kopl špatně a Slavík mu ji chytil. O tři minuty později mohl být Necid ještě smutnějším hrdinou. Po rohu Klesy střílel Fantiš a slávistický útočník jeho střelu srazil jen těsně vedle vlastní branky. Dvacet minut před koncem ale připravil Necid dobrou střeleckou pozici Šmicrovi, ten ale mířil hodně vysoko nad domácí branku. Příbramští byli s bodem spokojeni a zcela se stáhli do defenzivy. Bránili o deseti a na zhoršujícím trávníku je hosté ničím nepřekvapili. Nepomohlo ani střídání Marka Jarolíma a Ivany, do vyložené šance se Pražané nedostali a museli se tak spokojit jen se ziskem bodu, s nímž domácí byli rozhodně spokojenější.

Rozhodčí: Petr Mikel

Diváci: 3.800

Trenér: „Šanci dostali členové šíršího kádru, kteří tak často nenastupují. Chtěli jsme tu vyhrát, i přesto, že jsme nehráli v nejsilnějším složení, chtěli jsme šetřit síly na Hamburk,” odůvodnil složení základni jedenáctky trenér Slavie Karel Jarolím.
  „Věřili jsme, že se nám utkání podaří zvládnout, měli jsme územní převahu, ale nevyjádřili jsme to gólově, to pak těžko můžeme myslet na úspěch. Nedali jsme branku ani z penatly, Vláda Šmicer měl také slibnou příležitost. Jsem zklamaný z toho, že jsme nevyhráli,” zakončil svůj komentář.




Slavia - Hamburger SV
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 04. 12. 2008, Praha, Eden

Druh zápasu: Pohár UEFA, skupina F

Sestava: Vaniak (90.) - Krajčík , Suchý, Brabec, Hubáček (46. Šmicer) - Jarolím, Belaid (69. Ivana), Tavares, Černý - Necid (73. Toleski), Švento

Branky: 31. Olić 0:1, 90. Petrič z pen. 0:2

Průběh: Účast českých mužstev v pohárové Evropě se v aktuální sezóně proměnila v jednu velkou blamáž. Po naprosto směšných výsledcích Sparty, Liberce a Ostravy selhala v domácí lize suverénní Slavia. S Hamburgerem SV prohrála 0:2 a pro letošek na mezinárodní scéně končí.
  Do zápasu vstupovali oba soupeři s odlišnými vyhlídkami. Zatímco Slavia pro udržení reálné šance na postup potřebovala bezpodmínečně zvítězit, jejího německého soka tato povinnost netížila. V průběhu utkání na sebe několikrát upozornil turecký hlavní rozhodčí svým nevyrovnaným metrem a spornými rozhodnutími, kterými velmi slušně zaplněný Eden od prvních minut provokoval. Útočnou aktivitu sešívaných v první půli režíroval zejména rychlonohý Švento, obecenstvo nadchl rovněž bravurně provedenou kličkou, kterou vzpomenul na legendárního Zidaneho. O první ohrožení svatyně hájenou zkušeným Vaniakem a vůbec první šanci zápasu si vypracovali fotbalisté Hamburgeru. Po přesném centru Demela hlavičkoval z hranice malého vápna Jensen, avšak jeho pokus mířil jen do boční sítě. Na gólovou situaci si příznivci německého družstva museli počkat jen několik málo chvil. Po zmatcích na hranici domácí šestnáctky se za obranou vršovických hráčů ocitl nekrytý Olič a v 31. minutě z těsné blízkosti brány uklidil míč do sítě. Trenér Jarolím proti ofsajdově vyhlížející situaci protestoval postrčením pomezního rozhodčího a byl potrestán nekompromisním vykázáním mezi diváky. Nebezpečný kontr domácích v podobě razantní Hubáčkovy rány zpoza pokutového území přišel až s blížícím se závěrem prvního poločasu, nicméně skvělý reflex gólmana Rosty znamenal jen to, že se položka vstřelených branek nezmění.
  Do druhé půle vyrukovala Slavia s ofenzivnější složením, Davida Hubáčka nahradil záložník Šmicer. Od 45. minuty se projev obou týmů pozměnil, Pražané od přestávky operovali především na polovině soupeře, pro kterého se prioritou stalo především bránění solidního výsledku a případná gólová hrozba z brejkových situací. Reprezentanti české klubové kopané postupně zasypávali rivalovu šestnáctku sprchou několika centrů, leč ani jeden nebyl prvořadým ohrožením branky Hamburgeru. Obrana Německého celku pracovala po celé utkání velmi konsolidovaně a ze hry zcela vymazala nejlepšího domácího střelce Tomáše Necida. Toho v průběhu druhé půle nahradil zkušenější Toleski. Velká chyba padla na vrub muže s píšťalkou v 75. minut, to když byl k zemi těsně před vápnem poslán Šmicer, avšak rozhodčí nesmyslně ponechal výhodu a Slavia mohla s postupným útokem začínat znovu. Několik akcí musel řešit Martin Vaniak. Nejprve pohodlně zneškodnil pokus Jensena a nedlouho poté po rohu pohotově zlikvidoval hlavičku Petriče, na to se však nadřel o poznání více. S blížícím se závěrem podnikali hosté jeden atak za druhým, které hráči z Edenu likvidovali jen s velkou dávkou štěstí. V nastaveném čase pak byla účast Slavie v Poháru UEFA definitivně sečtena. Martin Vaniak podrazil Petriče a po červené kartě musel pod sprchy. Jelikož domácí měli vystřídáno již třikrát, penaltě, která byla za zákrok nařízena, musel čelit obránce Brabec. Sám faulovaný exekutor nového muže v rukavicích nešetřil a brankou uzavřel zápasový účet. Vystoupení českých družstev v pohárové Evropě v aktuální sezóně je na pováženou. Ani Baník, Liberec a Sparta si nepřipsaly jedině vítězství, na to čeká i Slavia, nicméně ta může nelichotivou bilanci alespoň částečně napravit v poslední letoční bitvě na půdě Ajaxu Amsterdam.

Rozhodčí: Selcuk Dereli (Turecko)

Diváci: 17.368

Trenér: „Byl jsem nastartován už od začátku zápasu, po vstřelené brance to jen vyvrcholilo. Myslel jsem, že šlo o ofsajd, ale ještě jsem to v televizi neviděl. Nebylo to ale jen o tom, bylo to jen vyústění situací na hřišti,” reagoval slávistický trenér Karel Jarolím. „Z mého pohledu byl zápas remízový. Před brankou Hamburku bylo ale šancí dost málo. Chtěli jsme se více dostávat do zakončení a měli jsme být důraznější v prostoru v a před šestnáckou soupeře,” popisoval svůj pohled na utkání trenér Jarolím.
  „Jsem zklamaný z toho jak to dopadlo, nejen že jsme nepostoupili. Já jsme od tohoto zápasu vnitřně čekal, že se budeme prezentovat jiným způsobem hry a že budeme více nebezpeční. Věřil jsem, že budeme schopni HSV porazit,” vyjádřil své pocity trenér Slavie. „I když jsme věděli, že máme těžkou skupinu, chtěli jsme ale uspět. Bohužel se dnes potvrdilo, že dál nejdeme,” řekl na závěr pan Jarolím.

Poznámky: Trenér Slavie Karel Jarolím byl po prvním gólu německého týmu po kontaktu se čtvrtým rozhodčím vykázán na tribunu.
Další výsledky skupiny F a tabulka: Aston Villa - Žilina 1:2
1.Hamburk32014 : 26
2.Aston Villa32014 : 36
3.Ajax32013 : 26
4.Žilina41123 : 44
5.Slavia30120 : 31




Ajax Amsterdam - Slavia
2 : 2 (1 : 2)

Datum: 17. 12. 2008, Amsterdam

Druh zápasu: Pohár UEFA, skupina F

Sestava: Diviš - Krajčík, Brabec, Suchý , Hubáček - Janda (71. Ivana), M. Jarolím, Tavares, Belaid, Černý (89. Cisse) - Šenkeřík (81. Šmicer)

Branky: 3. Vertonghen 1:0, 12. Černý 1:1, 39. Jarolím 1:2, 90. Suarez z pen. 2:2

Průběh: Fotbalisté Slavie Praha remizovali v posledním zápasu ve skupině F Poháru UEFA v Amsterodamu s domácím Ajaxem 2:2. Nic to však nezměnilo na tom, že se se soutěží rozloučili a ve skupině skončili na posledním pátém místě.
  Ve třetí minutě otevřel skóre domácí Jan Vertonghen, v 12. minutě vyrovnal Jaroslav Černý a pět minut před přestávkou dostal hosty do vedení Marek Jarolím. O výhru přišla Slavia až v poslední minutě, kdy vyrovnal z penalty Suárez. Slavisté dnes nastoupili pouze s jedním útočníkem Šenkeříkem, v brance nahradil potrestaného Vaniaka mladík Diviš. Jen na lavičku náhradníků usedl Šmicer a Necid, pro nějž to měla být rozlučka se slávistickým dresem před lednovým odchodem do CSKA Moskva, se překvapivě nevešel ani mezi nominovanou osmnáctku hráčů; údajně na přání nového zaměstnavatele, aby se nezranil. Zato domácí kouč Van Basten své svěřence na podzimní závěr nizozemské ligy nešetřil a na trávník poslal nejsilnější sestavu. Trenér hostů Karel Jarolím kvůli trestu UEFA usedl na tribunu a už v třetí minutě viděl první gól v síti svého mužstva. Na Oleguerův roh si vyskočil nikým nehlídaný Vertonghen a zblízka hlavičkou pod břevno nedal Divišovi, chytající první pohárový zápas, sebemenší šanci zasáhnout. A brzy mohlo být pro slávisty ještě hůř. V deváté minutě si na centr z přímého kopu naběhl Suárez, ale míč poslal nad břevno. Na druhé straně odcentroval Hubáček a Šenkeříkovu hlavičku gólman Vermeer vyboxoval na roh. Úspěšný zákrok si připsal i Diviš, když dobře přečetl hru a včasným vyběhnutím zmařil šanci Cvitaniche. Domácí měli převahu dál, více času se hrálo na polovině Slavie, ale hostům dokonale vyšel první rychlý protiútok. Krajčík zatáhl míč po pravé straně a zpětnou přihrávku našel nabíhajícího Černého, který z hranice šestnáctky tvrdou ranou od břevna poslal míč do sítě. Pro Slavii to byl teprve letošní druhý pohárový gól, ve skupině pak premiérový. Branka Pražany povzbudila, vyrovnali hru, ale po křížné střele Sulejmaniho minul míč jen těsně vzdálenější tyč Divišovy branky. Ve 40. minutě předvedla Slavia další rychlou akci s úspěšným koncem. Krajčík nacentroval z pravé strany, na míč si nabíhali Šenkeřík s Jarolímem, a ač tísněn obráncem, stačil Jarolím míč usměrnit do sítě.
  Po přestávce začali domácí náporem, ale obrana Slavie pracovala spolehlivě. Až v 54. minutě nechali hosté při rychlém protiútoku volného Sulejmaniho, avšak jeho střela z úhlu šla těsně vedle tyče. O tři minuty později po hlavičce De Jonga předvedl skvělý zákrok brankář Diviš, když vyrazil střelu k tyči na roh. Slavia pozorně bránila a čekala na příležitost k rychlému brejku. Ten přišel v 73. minutě: po přihrávce Černého střílel z deseti metrů Šenkeřík, ale míč poslal přímo doprostřed branky. O minutu později hlavičkoval tentýž hráč po centru Ivany těsně nad. V závěru se domácí dožadovali penalty za vražení Suchého do Suáreze, ale rozhodčí nezapískal. Pokutový kop nařídil až v poslední minutě, kdy Suárez ve vápně upadl: sám faulovaný hráč poté jemným dloubáčkem do středu branky zachránil Ajaxu alespoň bod.

Rozhodčí: Sten Kaldma (Estonsko)

Diváci: 30.324

Trenér: „Bylo to těžké utkání, myslím si ale, že jsme ho zvládli. Rychle jsme prohrávali, museli jsme se znovu dostávat do hry. Po vyrovnání jsme hráli podstatně klidněji. Výsledek se nám potom dařilo držet prakticky po celou druhou půli,” komentoval utkání trenér Petr Vrabec.
  „Jakub Diviš odchytal první těžké utkání. Neměl to vůbec lehké, ale zvládnul to. Dostali jsme už ve třetí minutě gól, to by zamávalo s každým gólmanem, potom ale chytal klidně a s přehledem,” poslal Vrabec chválu na adresu mladého gólmana.

Poznámky: Další výsledky skupiny F a konečná tabulka: Hamburk - Aston Villa 3:1
1.Hamburk43017 : 39
2.Ajax42115 : 47
3.Aston Villa42025 : 66
4.Žilina41123 : 44
5.Slavia40222 : 52