201620172018



Hainan Boying Seamen FC - Slavia
0 : 3 (0 : 1)

Datum: 11. ledna 2017, Čína, Haikou

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Pavlenka - Bořil, Frydrych, Mareš, Flo (41. Švento) - Alvir, T. Souček, Hušbauer, Mingazov - Železník, Škoda; 2. poločas: Kovář - D. Souček, Lüftner, Jablonský, Švento - Van Kessel, Ščuk, Barák, Sýkora - Mešanović, Van Buren

Branky: 9. Hušbauer 0:1, 80. Mešanović 0:2, 84. Mešanović 0:3

Průběh: Sešívaní odehráli první přípravné utkání v roce 2017 proti třetiligovému čínskému týmu Haikou Boying. Oba poločasy odehrály rozdílné jedenáctky. O výhře 3:0 rozhodl dvěma brankami Muris Mešanović, jednou se trefil Josef Hušbauer.
Trenéři obou klubů.
V základní sestavě trenéra Jaroslava Šilhavého byly dvě nové posily - Per-Egil Flo a Marko Alvir. Ve středu obrany pak nastoupil mladý stoper Vojtěch Mareš.
  Sešívaní šli do vedení v 9. minutě. Na levé straně se skvěle prosadil Per-Egil Flo, následně přesnou přihrávkou našel na vápně Josefa Hušbauera, který rozvlnil síť přízemní střelou na zadní tyč. Velkou šanci měla Slavia ve 27. minutě, do vápna centroval Per-Egil Flo, před brankářem však dokázal hlavičkou tečovat míč Lukáš Železník pouze nad sebe. Po závaru poté hlavičkoval Milan Škoda, jeho pokus však z brankové čáry vyhlavičkoval obránce domácích. Další velká příležitost přišla po pěkné akci středem hřiště, míč se poté dostal k Marku Alvirovi, ten ho ještě posunul na Jana Bořila, krajní obránce následně hledal svým centrem Milana Škodu, ten však jen těsně na centr nedosáhl.Téměř totožnou šanci měla Slavia o minutu později, tentokrát centroval Josef Hušbauer, který hledal Lukáše Železníka, ani on však druhý gól nepřidal. Ve 42. minutě se parádní střelou z voleje prezentoval Lukáš Železník, jeho přesné zakončení do šibenice však skvělým zákrokem vytěsnil mimo tři tyče brankář domácích. Po prvním poločase tak vedla Slavia 1:0 díky trefě Josefa Hušbauera.
  Slavia o poločase hromadně střídala, do druhého poločasu zasáhla nová jedenáctka, na hřišti zůstal z prvního poločasu pouze Dušan Švento, který ve 41. minutě střídal zraněného Floa. Hned po třech minutách na hřišti se k dobré příležitosti dostala nová posila Michael Lüftner, ve velkém vápně si našel centr z rohového kopu a svou hlavičku poslal jen těsně mimo branku. O další příležitost sešívaných se postaral střední záložník Jasmin Ščuk, jeho tvrdou střelu z dvaceti metrů výborným zákrokem vytáhl brankář domácích. V 65. minutě přenesl hru Daniel Souček, svou dlouhou přihrávkou našel Jana Sýkoru, ten z první sklepl míč na Antonína Baráka, jeho zakončení však zblokovala obrana. O tři minuty později se na pravé straně hřiště dobře uvolnil Gino van Kessel, jeho centr levou nohou na zadní tyč mířil na Murise Mešanoviće, v poslední chvíli však míč dokázal vyrazit brankář. Domácí poprvé zahrozili v 73. minutě, útočící hráč se dostal k zakončení po rohovém kopu, to však nebylo přesné. Skvělou individuální akcí se prosadil v 75. minutě Gino van Kessel, nejprve nasadil obránci soupeře housle, narazil si s Mickem van Burenem a následně poslal přesný centr na Jana Sýkoru, ten však mířil nad branku. Druhého gólu se Slavia dočkala v 80. minutě, Antonín Barák vydařenou kolmicí uvolnil Micka van Burena, ten postupoval sám na brankáře, mohl sám zakončovat, ovšem ještě předložil míč před prázdnou branku, kde byl Muris Mešanović, který přidal druhý gól sešívaných. V 83. minutě opět zahrozil domácí tým, po rohovém kopu se však k zakončení nedostal a Slavia postupovala do rychlého protiútoku, který zakončil Gino van Kessel střelou nad branku. 84. minuta přinesla třetí gól, který vstřelil Muris Mešanović. Sešívaní postupovali ve dvou sami na brankáře, Jan Sýkora předložil míč na bosenského kanonýra, který neměl problém dopravit míč do odkryté branky. Čtvrtý gól přidala Slavia o dvě minuty později, Gino van Kessel přihrával na Jana Sýkoru, který sice vstřelil branku, ale ta nebyla bohužel uznána. V 88. minutě se nejprve výborně přes dva hráče prosadil Mick van Buren, následně zakončil, jeho střelu ovšem brankář domácích chytil. Z další akce se dostali do své největší šance domácí, ovšem skvělý zákrokem se prezentoval také Přemysl Kovář.
  První přípravné utkání v roce 2017 Slavia zvládla a porazila Haikou Boying 3:0, skóre nejprve otevřel Josef Hušbauer, další dvě branky poté přidal bosenský střelec Muris Mešanović.

Rozhodčí: ?

Diváci: 5.000

Trenér: „Soupeř byl na úrovni naší ČFL nebo na rozmezí ČFL a druhé ligy, byl nesmírně houževnatý a nepříjemný. Nebyl to úplně jednoznačný zápas. Než jsme dali druhý gól, tak měli náznaky z brejkových situací. Myslím, že to splnilo účel přípravného utkání v téhle fázi přípravy,” řekl pro klubový web trenér Jaroslav Šilhavý.
  Ten nasadil do každého z poločasů rozdílnou jedenáctku, z pětadvacetičlenného kádru na soustředění nehráli stoper Bílek, záložník Zmrhal a brankář Otáhal. „Jsem rád, že si zahráli všichni vyjma nemocného Zmrhala a lehce zraněného Bílka. Zapadlo to do našeho programu a z pohledu toho soustředění jsem spokojený,” uvedl Šilhavý.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Hainan Boying Seamen FC - Slavia
0 : 0

Datum: 14. ledna 2017, Čína, Haikou

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Pavlenka – Bořil, Lüftner (K), Frydrych, Švento – T. Souček – Sýkora, Alvir, Barák, Zmrhal – Škoda; 2. poločas: Kovář – Bořil , Lüftner, Frydrych , Švento (61. Jablonský) – van Kessel, Hušbauer , Ščuk, Mingazov – Železník, van Buren

Průběh: Sešívaní v sobotu odehráli druhé přátelské utkání s Haikou Boying. I přesto, že slávisté svého soupeře tlačili a vypracovali si řadu nebezpečných šancí, domácí nakonec uhájili bezbrankovou remízu.
  Trenér Jaroslav Šilhavý kvůli drobným zdravotním obtížím postrádal Jiřího Bílka, Per-Egila Floa a Murise Mešanoviće. Do prvního poločasu pak vyslal základní jedenáctku s Milanem Škodou na hrotu. Aktivitou hýřil v úvodu utkání Jan Sýkora, který zakončoval po sklepnutí od Milana Škody. Jeho volej ale zblokoval obránce. Zajímavou možnost si sešívaní vytvořili ve 23. minutě, když Barák našel na levé straně Dušana Šventa, který okamžitě směroval přízemní centr před branku na Milana Škodu. Útočníkovi Slavie ale zakončení příliš nesedlo a jeho slabou střelu lapil gólman. Po půl hodině hry centroval velice aktivní Dušan Švento do pokutového území, Antonín Barák ještě prodloužil míč hlavou na Jana Bořila, jeho volej z nadějné pozice ale mířil vysoko nad břevno. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.
  Do druhého poločasu ponechal trenér na hřišti pouze obrannou čtveřici a změnil rozestavení. Sešívaní hráli na dva útočníky – Lukáše Železníka a Micka van Burena. V nizozemské spolupráci nejprve po van Kesselově centru hlavičkoval mimo van Buren, po Hušbauerově rohovém kopu mířil vedle i Jasmin Ščuk. Nadějněji vypadala situace po dalším z rohových kopů, Josef Hušbauer našel Michala Frydrycha, jehož střela placírkou mířila přesně k tyči. Na brankové čáře ale na poslední chvíli zaskočil za gólmana jeden z obránců. V 65. minutě Josef Hušbauer rozehrál povedeným centrem standardní situaci, ve vápně našel Jasmina Ščuka, který hlavou umístil míč k pravé tyči, brankář domácích ovšem vytáhl skvělý zákrok. Blýskl se i proti tvrdému zakončení Jana Bořila, které vyrazil. Bohužel pro Slavii ale van Burenovi nevyšla dorážka a netrefil odkrytou branku. Ojedinělý výpad předvedli chvíli před koncem domácí, po chybě v rozehrávce postupoval ze strany na brankáře Přemysla Kováře útočící hráč, jeho zakončení však bylo slabé a Kovář se zkrocením míče neměl potíže. Sešívaní dál neúnavně dobývali branku Haikou a v posledních minutách si vypracovali hned několik nebezpečných šancí. Centr Micka van Burena se nejprve snažil na přední tyči tečovat Lukáš Železník, jeden z obránců míč odvrátil jen ke Ščukovi, jeho zakončení však zblokovala obrana. Ruslan Mingazov vzápětí udělal kličku gólmanovi, střela z úhlu však rozvlnila jen boční síť. Poslední možnost přišla, když Josef Hušbauer znovu výborně rozehrál standardní situaci. Tentokrát našel na zadní tyči úplně volného Lukáše Železníka, který však svou hlavičkou netrefil bránu. Slavia se tak musela spokojit s bezbrankovou remízou.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Z výsledku jsme zklamaní, ale i tahle utkání nám dávají informace o jednotlivých hráčích, a to ať už z pohledu kvality, tak přístupu a morálky,“ zdůraznil trenér Jaroslav Šilhavý důležitost duelu.
  Sešívaní svůj druhý vzájemný zápas s Haikou Boying nedotáhli tentokrát do vítězného konce. S čínským soupeřem remizovali 0:0. „Výsledek je špatný, ale paradoxně byla celá hra nebo alespoň určité její pasáže lepší než minule, přesto se nám nepodařilo dát gól,“ mrzelo trenéra Jaroslava Šilhavého.
  A nebylo to rozhodně tím, že by se sešívaní nedostávali do zakončení. „Měli jsme snad deset vyložených šancí. To, co jsme neproměnili do prázdné branky, to je umění,“ dodal trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FK Viktoria Žižkov
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 21. ledna 2017, Praha, Eden, umělá tráva

Utkání: přátelské

Sestava: Pavlenka (46. Kovář) – Bořil, Lüftner, Frydrych, Zmrhal – Souček – van Kessel (46. Škoda), Alvir (46. Ščuk), Barák (46. Hušbauer), Mingazov (46. van Buren) – Mešanović

Branky: 17. Mešanović 1:0, 43. Mingazov 2:0, 53. Mešanović 3:0

Průběh: Sešívané po návratu z Číny čekalo přátelské utkání na umělce v Edenu. Slávisty
Snímek z utkání.
nezbrzdilo ani mrazivé počasí a Viktorku Žižkov zdolali 3:0. Dvakrát se prosadil Mešanović, jednu branku přidal Mingazov. Diváci, kteří přišli do Edenu neviděli v akci nové posily Jana Sýkoru a Pera-Egila Floa. Ti měli spolu s Dušanem Šventem a kapitánem Jiřím Bílkem drobné zdravotní obtíže, a tak všichni scházeli v nominaci. Na lavičku naopak usedl Emmanuel Antwi.
  Muris Mešanović ukázal, že je při chuti, už ve čtvrté minutě. Barák svému spoluhráči přistrčil míč a ten z pravé strany zakončoval, Hrubeš ale stihl střelu vytěsnit na rohový kop. V 17. minutě už byl ale útočník Slavie úspěšnější. Na pravém křídle sice stihla dvojice obránců odehrát míč před nabíhajícím van Kesselem, za obranu se však prosmýkl Mešanović, vystihl malou domů a nekompromisně propálil Hrubeše. Za obranu na opačné straně unikl Dočekal a z pravého křídla přehodil Pavlenku, míč však rozvlnil jen boční síť. V ohromné příležitosti se po půl hodině hry ocitl na opačné straně hřiště Marko Alvir. Slavia táhla rychlý útok po levé straně a Zmrhalův centr připravil Alvirovi ideální pozici ve středu vápna, Hrubeš ale jeho zakončení vystihl. A když hosté nezužitkovali nebezpečnou možnost z přímého kopu, úřadovali opět červenobílí. V hezké akci sešívaných vrátil míč před Hrubeše van Kessel, ve vápně se nejrychleji zorientoval Ruslan Mingazov a propálil Hrubeše.
  Do druhé půle došlo na změny v sestavě. Branku hájil nováček Kovář, na hrotu operoval Škoda a Mešanović se stáhl na křídlo. Slavia tlačila soupeře a v 53. minutě se musel Hrubeš vrhnout do střely Micka van Burena. Vytěsnil ji ale jen k Mešanovićovi, který takovou nabídkou neopovrhl a poslal míč do odkryté branky. V 71. minutě po další zajímavé kombinaci sešívaných zakončoval z hrany vápna van Buren, gólman jeho střelu vytěsnit k tyči, kde ještě míč odehrával za cenu vlastního zdraví Hašek. O tři minuty později měl plné ruce práce Přemysl Kovář, Krystanovo zakončení ale pohotově vyrazil. Skóre utkání pak už nezměnil ani Škodův pokus, který zpacifikoval Hrubeš, ani Antwiho zakončení, které mířilo nad. Slavia tak porazila Viktorku Žižkov 3:0.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Jaroslav Šilhavý: „Myslím, že to byl kvalitní zápas. Viktorka hrála velmi dobře, vypracovala si šance. Z našeho pohledu tam bylo hodně nevynucených ztrát, hráli jsme pomalu odzadu,“ viděl ve výkonu sešívaných i nedostatky.
  Kde ještě Slavia pokulhávala? „Ve druhém poločase jsme měli přidat ještě další branky, šance na to byly. Nechci říct, že bychom měli vyhrávat 7:0, ale prostě bychom si s tou příležitostí měli lépe poradit. V lize si jich tolik vytvořit nemusíme.“
(slavia.cz)



Slavia - MFK Ružomberok
6 : 1 (3 : 0)

Datum: 26. ledna 2017, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Pavlenka - Frydrych, Bílek, Lüftner, Flo - Mingazov, Ščuk, Alvir, Sýkora - Tecl, Škoda; 2. poločas: Kovář – Bořil, Bílek (75. Mareš), Souček, Švento – van Kessel, Hušbauer, Barák, Zmrhal – Mešanović, van Buren

Branky: 3. Škoda 1:0, 11. Škoda z pen. 2:0, 29. Lüftner 3:0, 52. Lačný 3:1, 66. van Kessel 4:1, 69. van Buren 5:1, 79. Barák 6:1

Průběh: Za mrazivého čtvrtečního odpoledne odehrála Slavia další přípravné utkání se slovenským týmem MFK Ružomberok. Diváci měli možnost vidět v akci všechny nové posily. Sešívaní svého soupeře nešetřili a vstřelili mu šest branek.
  Sešívaní vstoupili do utkání výborně a už v 3. minutě vedli 1:0. Michal Frydrych narýsoval krásnou přihrávku za obranu, kterou našel přesně Milana Škodu a kanonýr Slavie chytrou hlavičkou přehodil vyběhnutého brankáře soupeře. Slavia pokrčovala v dobrém tempu a dočkala se další branky. Jasmin Ščuk svou přihrávkou vyzval do akce Ruslana Mingazova, ten pronikl s míčem do vápna, kde byl faulován. Nařízený pokutový kop suverénně proměnil Milan Škoda – 2:0. Nová posila Stanislav Tecl o sobě dala poprvé vědět v 15. minutě, kdy šestadvacetiletý útočník prudkou střelou vyzkoušel pozornost brankáře, ten jeho pokus vyrazil na rohový kop. Stanislav Tecl byl také u další gólové akce Slavie, přihrávku Michala Frydrycha sklepl útočník Slavie na Ruslana Mingazova, který byl opět faulován. Standardní situaci rozehrál Jan Sýkora, svým centrem našel Michaela Lüftnera, a ten vstřelil svůj první gól v dresu Slavie. Ve 43. minutě byl opět v akci velmi aktivní Ruslan Mingazov, po svém průniku byl znovu faulován a Slavia tak kopala druhý pokutový kop, ten však Jan Sýkora neproměnil.
  Trenér Jaroslav Šilhavý poslal do druhé půle novou jedenáctku kromě Jiřího Bílka, který zůstal na postu stopera. První branku druhého poločasu vstřelili hosté. Po chybě ve středu hřiště se dostal soupeř do přečíslení a Miloš Lačný snížil na 1:3 z pohledu hostů. Pak už se však brankově prosazovala pouze Slavia. Na 4:1 zvyšoval Gino van Kessel, kterého svým centrem našel Jaromír Zmrhal. Pátý gól sešívaných přidal Mick van Buren. Nizozemský útočník si ve vápně pěkně narazil s Murisem Mešanovićem a nekompromisní střelou pod břevno nedal brankáři šanci. Skóre uzavřel Antonín Barák, který se dostal za vápnem k odraženému míči, nerozpakoval se a prudkou střelou k tyči stanovil definitivní podobu výsledku na 6:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Jaroslav Šilhavý
(slavia.cz)



Slavia - NK Osijek
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 1. února 2017, Španělsko, Marbella

Utkání: přátelské
Snímek z utkání Slavia - NK Osijek.

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Bílek, Lüftner , Švento (46. Bořil) – Souček – Tecl (46.Zmrhal), Hušbauer (62. van Buren), Ščuk, Sýkora – Mešanović

Branky: 7. Hušbauer 1:0, 32. Mioč 1:1, 53. Vojnović 1:2

Průběh: Sešívaní byli za aktivní vstup do utkání odměněni brankou Josefa Hušbauera. Chorvatský soupeř pak ale dokázal vývoj utkání otočit, a přestože si červenobílí ve druhé půli vypracovali řadu šancí, žádná už brankou neskočila. Slavia tak podlehla Osijeku 1:2.
  Slavia vstoupila do utkání výborně a už v 7. minutě šla do vedení. Ofenzivní hráči rozjeli na soupeřově polovině hřiště dobrý presink, Josef Hušbauer donutil k chybě brankáře Osijeka, vybojoval míč a v poklidu ho dopravil do prázdné branky. V 19. minutě byl v obrovské šanci Muris Mešanović, když obránci Slavie vraceli do vápna odražený míč po standardní situaci. Před branku ho předložil k bosenskému útočníkovi Michal Frydrych, Muris Mešanović však z bezprostřední blízkosti trefil pouze obránce stojícího na brankové čáře. Soupeři se podařilo vyrovnat v 32. minutě, Osijek také využil dobrého napadání, získal míč a centr z pravé strany uklidil hlavou do sítě Benedik Mioč. V 43. minutě vytáhl skvělý zákrok Jiří Pavlenka, když vychytal samostatný únik útočníka soupeře. Sešívaní tak hráli po prvním poločase s NK Osijek nerozhodně 1:1.
  Hned v úvodu druhého poločasu mohl Slavii poslat do vedení Michael Lüftner, který si našel přesný centr Josefa Hušbauera, ale svou hlavičku poslal těsně vedle. Naopak Osijek využil rohový kop a v 52. minutě se ujal vedení, centr na zadní tyč hlavičkoval do branky Aljoša Vojnović. Slavia se snažila vyrovnat, do dvou nadějných příležitostí se tlačil Mick van Buren, ale gólově se neprosadil. Velkou příležitost na vyrovnání měl Muris Mešanović, ale z bezprostřední blízkosti trefil pouze břevno.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Slavia poprvé pod trenérem Šilhavým okusila hořkost porážky. Naštěstí pro sešívané ale prohra přišla v přípravě. „Nechytili jsme tempo, dělali jsme chyby. Věřím ale, že v dalším zápase si s tím poradíme lépe,“ říká trenér Jaroslav Šilhavý v úvodu herního soustředění.
  Neporazitelnost je u konce. „Jednou to přijít muselo a samozřejmě je lepší prohrát v přípravě než potom v samotné soutěži,“ okomentoval přerušenou sérii trenér Jaroslav Šilhavý.
  Jak se jeho týmu dařilo v utkání proti Osijeku? „Byl to pro nás dobrý test. Bylo to naše první utkání, což bylo vidět i na hře. Sice jsme se dostali do vedení, pak jsme ale neproměnili ohromnou šanci na 2:0. Hlavně v první půli jsme se nepřizpůsobili tempu hry,“ zdůraznil.
(slavia.cz)



Slavia - FK Krasnodar
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 5. února 2017, Španělsko, Marbella

Utkání: přátelské
Na fotografii je při střele zachycen Muris Mešanović.

Sestava: Kovář – Bořil (46. Frydrych), Lüftner, Deli (62. Bílek), Flo – Souček (46. Ščuk) – Mingazov (46. Tecl), Hušbauer, Barák (62. Alvir), Zmrhal (46. Sýkora) – Škoda (46. Mešanović)

Branky: 5. Škoda 1:0, 17. Deli 2:0, 41. Granqvist z pen. 2:1

Průběh: Sešívané čekala ve Španělsku druhá prověrka. Slávisté proti ruskému soupeři nezaváhali a díky dvěma brankám z první půle zvítězili 2:1. Proti Krasnodaru se prosadili Milan Škoda i Simon Deli, pro nějž to byl vůbec první zápas za Slavii v zimní přípravě.
  Slavii čekal jako druhý soupeř na soustředění ruský Krasnodar. Do základní jedenáctky tentokrát trenér Šilhavý postavil jak hráče, které v minulých dnech brzdila zranění – Škodu, Floa a Mingazova, tak Simona Deliho. Ten se na stoperu objevil vůbec poprvé, k týmu se totiž připojil až v úterý, poté co reprezentoval Pobřeží slonoviny na Africkém poháru národů. Sešívaní do utkání vstoupili aktivně a už v prvních minutách dokázali zužitkovat standardní situaci. Mingazov centroval na zadní tyč, kde ale Zmrhalovo zakončení zblokoval Krasnodar na rohový kop. Toho se ujal Josef Hušbauer, odražený míč si na vápně sebral Škoda, zpracoval si ho a přízemní střelou překonal Sinicina. Po čtvrt hodině hry zachytil Mingazov rozehrávku soupeře a vyrazil do útoku, jeho zakončení bohužel stihla zablokovat obrana. O minutu později zakončoval Škoda po rohovém kopu nad. Následně však Mingazova fauloval Okriašvili a Josef Hušbauer rozehrál druhou úspěšnou standardní situaci zápasu. Jeho centr mířil do levé části vápna, kde si na něj vyskočil Simon Deli a umístil hlavičku k bližší tyči – 2:0. Pět minut před půlí pak Slavia nabídla soupeři šanci snížit na 1:2. Bořil si ve vlastním vápně při souboji Okriašvilim pomohl faulem a sudí nařídil pokutový kop. Zkušený stoper Krasnodaru Andreas Granqvist nabízenou příležitostí neopovrhl a zakončením k levé tyči snížil na 1:2.
  Sešívaní nastoupili do druhého poločasu s pěti změnami v sestavě. Vážnější šance ale úvod druhé půle nepřinesl ani na jedné straně hřiště. V 53. minutě rozehrál zajímavý útok ruský tým, Granqvistův nákop za obranu našel Torbinského, obrana Slavie se ale stihla vrátit včas. V 72. minutě pak po nákopu za obranu zakončoval Bystrov, jeho střela na bližší tyč ale rozvlnila síť jen zvenčí. Slavia mohla Krasnodaru odskočit na rozdíl dvou branek v 77. minutě, když se Mešanović prosmýkl za obranu a šel sám na gólmana. Jeho zakončení na zadní ale těsně minulo branku. Slavia tak nakonec porazila Krasnodar 2:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Naše hra se lepší, výkon byl komplexnější než proti Osijeku,“ potěšila trenéra Jaroslava Šilhavého zlepšená hra červenobílých.
  „Výhra nás těší, protože Krasnodar je silný soupeř. Myslím si, že i náš výkon byl diametrálně odlišný od utkání s Osijekem. Hráli jsme mnohem lépe,“ těšilo trenéra Jaroslava Šilhavého.
(slavia.cz)



Slavia - Suwon Samsung Bluewings
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 8. února 2017, Španělsko, Marbella

Utkání: přátelské
Josef Hušbauer.

Sestava: Kovář – Frydrych, Bílek (46. Lüftner), Deli, Flo (46. Bořil) – Ščuk (46. Souček) – Sýkora, Hušbauer (46. Mešanović), Barák (59. Alvir), Zmrhal (46. Tecl) – Škoda (53. van Buren)

Branky: 13. Yeom 0:1, 33. Ščuk 1:1, 51. Joanthan 1:2, 88. Mešanović 2:2

Průběh: Třetí zápas ve větrném Španělsku odehráli sešívaní proti jihokorejskému týmu Samsung Bluewings. Soupeř šel dvakrát do vedení, díky Ščukovi a Mešanovićovi ale slávisté nakonec vybojovali remízu 2:2.
  Jako poslední soupeř čekal ve Španělsku sešívané korejský tým Samsung Bluewings a trenér Jaroslav Šilhavý se musel obejít bez záložníka Ruslana Mingazova, kterého trápilo lehké zranění kotníku. Zasáhnout do utkání nemohli ani nachlazení Pavlenka se Šventem. V úvodu držel častěji na kopačkách míč asijský celek a vypracoval si i první šanci utkání. V desáté minutě využil zaváhání Michala Frydrycha Min-Woo Kim a hledal nebezpečným centrem na zadní tyči Johnathana. Simon Deli míč včas odvrátil na rohový kop. O dvě minuty později už slávisté, hrající tentokrát v modrých dresech, takové štěstí neměli. Kimova střela před Kovářem v silném větru zaplavala, ten ji vytěsnil jen na hlavu Ki-Huna Yeoma a korejský celek šel do vedení. Sešívaná odpověď vzápětí přišla z kopačky Zmrhala, jeho tečované zakončení ale rozvlnilo jen boční síť. Po necelé půlhodině rozehrál standardní situaci Hušbauer a následně se v okolí vápna dostala do zakončení hned trojice sešívaných, Zmrhal, Barák ani Ščuk ale obranu nepropálili. Na protější straně hřiště naopak vyšel naprázdno zakončující Johnathan. Ve 33. minutě rozehrál zajímavý útok Slavia Frydrych, ve vápně si pak Milan Škoda narazil se Sýkorou a posunul míč na Antonína Baráka, jehož tečovaná střela zajistila Slavii rohový kop. Hušbaueův centr na přední tyč sice obrana odvrátila, míč ale mířil přesně za vápno k Jasminu Ščukovi, který krásným zakončením z voleje srovnal na 1:1. V závěru poločasu pak bosenský záložník pálil z podobné pozice, tentokrát však střelu zblokovala obrana.
  Do druhé půle sešívaní vystřídali pět hráčů a změnili rozestavení, vedle Milana Škody přibyl jako druhý útočník Muris Mešanović. Opět se ale jako první radovalo z branky korejské mužstvo. První z Johnathanových útočných výpadů sice Kovář pokryl, v 51. minutě si ale brazilský útočník naběhl na centr z levého křídla a hlavou navýšil na 2:1 pro Bluewings. Sešívaní se snažili dorovnat skóre, dvakrát zakončoval hlavou Frydrych, centr z rohu ani ten následující Sýkorův ale do branky neusměrnil. Deset minut před koncem vystihl Santos Součkovu malou domů a vyrazil na Kováře, ten však stihl hrozící požár včasným vyběhnutím uhasit a Santosova dorážka už byla nepřesná. V závěru utkání se červenobílým přeci jen povedlo srovnat skóre. Z pravé strany pronikl do vápna Mick van Buren a pálil, Shin sice jeho střelu vyrazil, míč však směřoval přímo na Mešanoviće, který nabídku využil a vsítil gól. Slavia tak remizovala se Samsungem Bluewings 2:2 a z Marbelly se vrací s bilancí jedna výhra, jedna remíza a jedna prohra.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „Podle našeho názoru nejkvalitnější zápas, který jsme tady odehráli,“ uvedl asistent trenéra Jiří Chytrý.
   „Utkání se hrálo v tempu, soupeř byl dobrý na balonu, takže nás donutil hrát ve velké intenzitě. Samozřejmě že nás trošku mrzí, že jsme dvakrát poměrně lacině inkasovali. Tím jsme si utkání zkomplikovali. Ale pozitivní je, že jsme zápas poctivě odpracovali a nakonec ho dotáhli alespoň do remízového výsledku,“ těšilo asistenta trenéra.
(slavia.cz)



Slavia - FK Slavoj Vyšehrad
7 : 0 (2 : 0)

Datum: 14. února 2017, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Pavlenka – Frydrych, Lüftner, Deli, Flo – Sýkora, Hušbauer, Ščuk, Zmrhal – Mešanović, Škoda ; 2. poločas: Pavlenka – Bořil, Bílek, Lüftner (60. Žežulka), Flo (60. Mareš) – Alvir, Souček, Barák, Zmrhal (Čermák) – Tecl, van Buren

Branky: 2. Mešanović 1:0, 41. Sýkora 2:0, 50. Tecl 3:0, 58. Tecl 4:0, 59. van Buren 5:0, 73. Barák 6:0, 89. van Buren 7:0

Průběh: Sešívaní sehráli generálku na ligu doma na hlavním stadionu. Proti Vyšehradu si s chutí zastříleli a zvítězili 7:0. Své premiérové branky v Edenu vstřelily i posily Stanislav Tecl a Jan Sýkora.
  Červenobílí na aklimatizaci v chladném počasí zvolili pro generálku třetiligového soupeře. Do prvního zápasu na domácí půdě nemohli kvůli doléčování zranění zasáhnout jen Ruslan Mingazov a Dušan Švento, základní jedenáctku tak trenér Jaroslav Šilhavý vyslal do zápasu s dvěma útočníky. Muris Mešanović o sobě dal vědět hned v úvodu utkání, když ve druhé minutě po Ščukově přihrávce za obranu otevřel skóre střelou na zadní tyč. Červenobílá aktivita v následujících minutách k ohrožení Weberovy branky nevedla, i po čtvrt hodině hry pálil po Mešanovićově přihrávce z pravé strany Škoda jen nad branku. Následně rozběhl Sýkora opět Mešanoviće, proti němuž musel až za vápno vyběhnout gólman Winter. Za svůj zákrok si vykoledoval žlutou kartu, Hušbauer ale míč ze standardky uklidil jen do rukavic vyšehradského brankáře. Po dvaceti minutách hry se do útoku vydali také hosté, Madejův centr od levé lajny byl ale hodně nepřesný a Pavlenka tak nemusel vůbec zasahovat. Na druhé straně se naopak musel činit Winter, který vytěsnil Mešanovićův centr jen na kopačky Zmrhala. Levonohý záložník pálil, ale jeho tečovanou střelu stihl na brankové čáře odvrátit Ježdík. Ve 25. minutě Sýkora narazil Mešanovčovi, jeho střelu ale Winter vytěsnil na rohový kop. Po půl hodině hry si Milan Škoda na půlící čáře odstavil tělem obránce a vyrazil do ofenzivy. Místo zakončení zvolil křížnou přihrávku na nabíhajícího Mešanoviće, tomu ale skočil pod nohy Winter a míč lapil. Ščukově střele z dálky chyběla přesnost, Sýkorovu gólman Vyšehradu opět zpacifikoval. Druhá branka tak přišla až ve 42. minutě. Po přihrávce Hušbauera dal svůj první gól v Edenu Jan Sýkora, který tvrdě vypálil z levé strany a míč zaplul ke vzdálenější tyči – 2:0.
  Do druhého poločasu pak trenér vystřídal téměř celou jedenáctku, která v následujících minutách dokázala unaveného soupeře překonat hned pětkrát. Sešívaným se v 50. minutě podařilo přečíslit soupeře a Zmrhal předložil míč Stanislavu Teclovi, který ho uklidil do prázdné branky na 3:0. Teclovi se v Edenu zalíbilo a zimní posila přidala vzápětí i svou druhou branku. V 58. minutě si sebral přihrávku za obranu a přesnou střelou na zadní tyč navýšil na 4:0. Pátý hřebíček do rakve Vyšehradu zatloukl hned po minutě Mick van Buren, který udělal kličku gólmanovi a skóroval. Střelecké štěstí ho pak ale opustilo, když dvakrát za sebou trefil brankovou konstrukci. Po Čermákově centru břevno, po Teclově přihrávce tyč. V 73. minutě už ale padla sedmá branka. Součkův oblouček našel přesně hlavu Antonína Baráka, a ten se nemýlil. Mick van Buren si v závěru zápasu ještě spravil chuť po nevydařených akcích, pas od Součka už do odkryté branky uklidil. Slavia tak porazila Vyšehrad 7:0 a v sobotu vstupuje v Edenu do jarní části ligy.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: ?

Trenér: „Chtěli jsme generálku sehrát na vlastním hřišti a osahat si trávník. Také jsme chtěli, aby se nikomu nic nestalo. Myslím, že zápas tenhle účel splnil. Těžká utkání jsme odehráli na soustředění ve Španělsku, takového soupeře už jsme nepotřebovali,“ vysvětloval výběr soupeře trenér Jaroslav Šilhavý.
  V útoku se gólově prosadily nové posily Tecl a Sýkora, dvě branky vstřelil Mick van Buren. „Těší nás, že se potvrzují předpoklady, proč sem tihle hráči přišli. Máme teď čtyři útočníky, což třeba úplně super zapadá do systému 4-4-2. První dva odmakají černou práci a ti pak druzí slíznou smetanu jako třeba proti Vyšehradu,“ smál se trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FC Vysočina Jihlava
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 18. února 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2016/17, 17. kolo

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Lüftner, Deli, Flo – Sýkora, Hušbauer (79. Ščuk ), Barák, Zmrhal – Mešanović (70. Tecl), Škoda (88. van Buren)

Branky: 28. Škoda 1:0, 51. Škoda z pen. 2:0

Průběh: Slavisté vstoupili do jara vítězně. V Edenu porazili Jihlavu díky dvěma brankám kapitána Milana Škody. Sešívaným chyběl v sestavě čerstvý mistr Afriky Michael Ngadeu Ngadjui, který nemohl nastoupit kvůli trestu za čtyři
Snímek z utkání. Autor Martin Malý.
obdržené žluté karty. Zraněný kotník nepustil na hřiště Ruslana Mingazova a nemoc zase záložníka Dušana Šventa. Do ostrého zápasu naopak trenér Jaroslav Šilhavý vyslal tři nové posily. Na pravém křídle nastoupil Jan Sýkora, na levém beku Per-Egil Flo a na stoperu po boku Simona Deliho operoval Michael Lüftner. Stejně jako v generálce nastoupili slávisté se dvěma útočníky Milanem Škodou a Murisem Mešanovićem.
  Zápas začal s asi čtvrthodinovým zpožděním kvůli výpadku elektřiny na stadionu. Sešívaní byli hned od začátku aktivnějším týmem a dobývali obrannou tvrz soupeře. Do nadějné šance se dostal už v 8. minutě Jan Sýkora, který běžel po přihrávce Hušbauera téměř sám na gólmana Hanuše, místo střely ale volil přihrávku na Mešanoviće, bohužel pro červenobílé byl jeho pas nepřesný. Ohromná šance Slavie přišla ve 20. minutě, kdy Jan Sýkora dostihl u levé lajny míč, potáhl si ho do středu a nabídl ho k zakončení Milanu Škodovi. Slávistický kapitán se opřel do nebezpečné střely, kterou někdejší gólman Slavie Hanuš vytáhl na tyč! Edenem zaznívalo tradiční My chceme gól. A byl to právě nejlepší střelec Slavie, který volání fanoušků vyslyšel. Milan Škoda si na hruď zpracoval vysoký balon z půlky, který mu poslal Michal Frydrych, a obstřelil vybíhajícího brankáře Jihlavy. Hodně rušno bylo před jihlavskou brankou zejména na konci prvního poločasu. Ve 39. minutě Muris Mešanović vrátil míč Jaromíru Zmrhalovi, který ho chtěl umístit na zadní tyč. Střela ale branku těsně minula. Slávistický záložník tak svůj dvoustý start v sešívaném dresu brankou neoslavil. Další závar před brankou hostí přišel o pět minut později, kdy opět zvonila Hanušova tyč. Tu z úhlu nastřelil kapitán Milan Škoda. O minutu později hosty zachránil opět Jan Hanuš. Zpoza vápna nejprve pálil Michal Frydrych, Jan Hanuš ale míč vytěsnil před sebe, kde dorážel Muris Mešanović. Ale i s jeho střelou k bližší tyči si jihlavský brankář poradil a do kabin tak slávisté odcházeli pouze s jednobrankovým vedením.
  Po změně stran bylo rušno před brankou Jihlavy pět minut po začátku druhého poločasu, kdy Štěpánek fauloval ve vápně Jana Sýkoru. Pokutový kop proměnil Milan Škoda střelou o břevno a připsal si tak desátou branku v sezoně. O dvě minuty později bylo nebezpečno na druhé straně, kdy střelu Ikauniekse pohotově vyrazil nohou brankář Slavie Jiří Pavlenka. A vzápětí opět gólová příležitost na kopačkách červenobílých, Jan Sýkora ukličkoval Novotného a posadil balon na hlavu Jardovi Zmrhalovi, který ale z malého vápna hlavičkoval těsně vedle. V 57. minutě hledal Jaromír Zmrhal centrem z levé strany před brankou Milana Škodu, jeho hlavičku k levé tyči ale hostující gólman nadvakrát kryl. O dvě minuty později naopak zachránila tyč Jirku Pavlenku, který na ni konečky prstů vytěsnil volej Novotného z velké dálky. Slávistický gólman byl na správném místě i o pět minut později, kdy se do přímého kopu opřel jihlavský Novotný. Jirka Pavlenka ale jeho střelu vyrazil. V 84. minutě nevyužil přihrávku Tondy Baráka střídající Jasmin Ščuk, který přestřelil branku.
  Skóre se už v Edenu nezměnilo a 14 116 diváků tak vidělo první jarní výhru 2:0. O týden později se hráči Slavie představí na stadionu v Příbrami.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 14.116

Trenér: „Hodně jsem si oddychl, jsem rád, příprava byla dlouhá, očekávání veliké,“ přiznal trenér Jaroslav Šilhavý v úvodu tiskové konference. „Byli jsme v roli velkých favoritů, ale tak to na hřišti nefunguje. Hlavně v první půli bylo vidět, že jsme dominovali. Tři body si zasloužíme,“ zdůraznil.
  „Odehráli jsme výborný první poločas, byli jsme hodně aktivní, vyhrávali osobní souboje a dokázali jsme si vypracovat gólové příležitosti. Bohužel jsme s nimi měli naložit lépe,“ mrzelo trenéra, a to hlavně kvůli skvělé návštěvě, která přesáhla 14 tisíc. „Neproměňování šancí mě mrzí kvůli lidem, přišlo jich hodně a fandili, my si jejich podpory vážíme,“ dodal.
(slavia.cz)



1. FK Příbram - Slavia
1 : 8 (0 : 3)

Datum: 25. února 2017, Příbram

Utkání: 1. liga 2016/17, 18. kolo

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Lüftner, Deli, Flo – Sýkora (81. Bořil), Hušbauer, Barák, Zmrhal – Mešanović (69. Tecl), Škoda (K) (51. Ngadeu)

Branky: 8. Škoda 0:1, 17. Sýkora 0:2, 29. Škoda 0:3, 55. Ngadeu 0:4, 59. Divíšek 1:4, 61. Mešanović 1:5, 73. Ngadeu 1:6, 79. Ngadeu 1:7, 82. Bořil 1:8

Průběh: Sešívaní přijeli na půdu poslední Příbrami s cílem získat tři body.
Muris Mešanović na snímku Martina Malého.
A svého cíle dosáhli se vší parádou. Už po půli vedli o tři branky a ve druhém poločase přidali dalších pět gólů. Jan Sýkora si ke gólové hlavičce připsal tři asistence, střídající Ngadeu oslavil hattrick. Trenér Jaroslav Šilhavý měl sice pro Příbram už k dispozici i mistra Afriky Michaela Ngadeua, proti poslednímu ligovému celku ale vyslal opět do hry sestavu se dvěma hroty a defenzivní záložník červenobílých tak začal jaro na lavičce.
  Stejně jako loňské jaro ukázala Slavia, že v prvním poločase střílí v Příbrami branky ráda. V osmé minutě zápasu otevřel skóre utkání Milan Škoda. Janu Sýkorovi nevyšel první centr, vzápětí ale míč vybojoval zpět a naservíroval ho do vápna Škodovi, který z první mířil přesně na zadní tyč a vsítil svůj 11. ligový gól. O devět minut později přesprintoval na levém křídle Luptáka Jaromír Zmrhal a přesným centrem našel na středu vápna Jana Sýkoru. Nejmenší hráč v kádru Slavie pak navýšil na 2:0 hlavou. Vzápětí pálil po Škodově nahrávce Mešanović, jeho nebezpečnou ránu ale zblokovala obrana. Třetí branka tak přišla ve 29. minutě. Michal Frydrych vhazoval z pravé strany a míč umístil na hlavu Milana Škody. Sešívaný útočník na hranici vápna prodloužil balon za sebe, kam nabíhal Hušbauer a pohotově ho uklidil na zadní tyč. V závěru půle pálil ze střední vzdálenosti Barák, jeho přízemní střela levačkou ale rozvlnila jen boční síť Hruškovy branky.
  Tři góly ale sešívaným nestačily a střelecká přehlídka pokračovala i po přestávce. Nahrazení Milana Škody defenzivním záložníkem k otupění slávistické ofenzivy nevedlo. Michael Ngadeu se prosadil už po čtyřech minutách na hrací ploše. V 55. minutě Mešanović vybojoval roh pro Slavii a Sýkora našel na bližší tyči kamerunského reprezentanta, který hlavou překonal Hrušku. Domácí v 59. minutě vstřelili čestnou branku. Josef Divíšek si narazil s Rezkem a prudkou střelou do šibenice nedal Pavlenkovi šanci. Pak už ale úřadovali opět červenobílí. O dvě minuty později Jan Sýkora od pravé lajny parádně naservíroval míč na zadní tyč Murisi Mešanovićovi, který měl před sebou úplně odkrytou branku, do níž uklidil míč – 5:1. V 73. minutě vhazoval z levé strany Flo, Michael Ngadeu si zpracoval míč, využil volného prostoru před sebou, potáhl si ho na roh vápna a střelou na zadní tyč přidal šestou branku. Hattrick Ngadeu zkompletoval v 79. minutě. Stanislav Tecl po Barákově přihrávce neohroženě pronikal do vápna mezi obránce, Lupták si v jeho zastavení pomohl faulem a sudí ukázal na penaltu. Na ni tým vyslal Michaela Ngadeua, který nedal Hruškovi šanci a přidal svou třetí branku. Prosadil se i další střídající hráč. Jan Bořil se na hřišti aklimatizoval velmi rychle a po minutě propálil na zadní tyči do sítě Zmrhalův centr. Sešívaní neustávali v útoku, ale Teclovu střelu už Hruška vytěsnil a Slavia tak nakonec odjíždí domů se třemi body za výhru 8:1.

Rozhodčí: Pavel Julínek

Diváci: 5.962

Trenér: „Byla radost sledovat, jak měli naši hráči chuť dávat góly,“ usmíval se na tiskové konferenci trenér Jaroslav Šilhavý.
   „Kdybych měl říct, že jsem to čekal, nebyla by to pravda. Musím kluky pochválit, smeknout před nimi. Oproti prvnímu zápasu s Jihlavou jsme byli produktivní, celkem brzy jsme šli do vedení. Chtěl jsem hrát aktivně od začátku, to se povedlo. Do poločasu jsme přidali dvě branky, po přestávce ještě jednu,“ těšil Jaroslava Šilhavého průběh utkání.
  Slavia nastřílela Příbrami osm branek. „Mladý domácí tým to zaskočilo, nebyli schopni nám vzdorovat. My jsme si naopak vytvářeli další šance a mohli jsme přidat další góly. Domácí nám to usnadnili tím, že se snažili hrát dopředu, napadali nás. Když jsme překonali první vlnu, dokázali jsme si s tím poradit,“ popisoval trenér průběh utkání.
  Konečné skóre ale nechtěl přeceňovat. „Výsledek beru s respektem i z úcty k soupeři, jsem rád, že se nám to podařilo. Je to skvělá pozvánka na další zápasy. Doufám, že na Plzeň bude plný stadion a lidi uvidí dobrý fotbal,“ přeje si.
  Michael Ngadeu zasáhl do zápasu až jako střídající hráč, i tak ale vsítil hattrick. „Nikdo nemá jisté místo a Michael ještě musel plnit nějaké povinnosti pro Africký pohár národů, tudíž neabsolvoval celý tréninkový mikrocyklus. Akceptoval, že nebude v základu. Asi nebyl ani naštvaný, když přišel a dal tři branky. Bylo to nečekané. Kéž by mu to vydrželo… Je nesmírně silný hráč, což ukazoval i na Africkém poháru. Asi se mu ale každý zápas nepovede hattrick,“ smál se trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FC Viktoria Plzeň
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 5. března 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2016/17, 19. kolo

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Lüftner, Deli, Flo – Ngadeu – Sýkora , Hušbauer (90. Ščuk), Barák (69. Mešanović), Zmrhal (81. Tecl) – Škoda (K)

Branky: 88. Frydrych 1:0

Průběh: Slavia zůstává na prvním místě i po 19. kole! V nedělním ligovém šlágru porazila druhou Plzeň 1:0 a navýšila svůj náskok na čtyři body. Jedinou branku utkání vstřelil hlavičkou Michal Frydrych po centru Jana Sýkory. Plzeň posledních dvacet minut dohrávala utkání v deseti, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Radim Řezník. Základní jedenáctka se oproti předchozímu utkání v Příbrami drobně
V popředí trenér Jaroslav Šilhavý.
proměnila, místo útočníka Murise Mešanoviće nastoupil do utkání defenzivní záložník Michael Ngadeu.
  Slávistické fanoušky rozjásala v 6. minutě pohledná útočná akce, kdy Jan Sýkora našel na pravé straně Milana Škodu, který po zemi poslal míč do vápna, kde si sešívaní snažili vytvořit co nejlepší střeleckou pozici. Po náběhu z levé strany nakonec zakončoval Flo, v cestě mu ale stál plzeňský gólman Kozáčik. Po čtvrthodině hry bylo v ochozech opět rušno, tentokrát za to mohla připravená choreografie, která zaplnila celou Tribunu Sever a východní tribunu, kdy diváci vytvořili z kartonů slogan Věčná Slavia. Jan Sýkora proháněl plzeňské obránce neustále, výjimkou nebyla ani akce z 25. minuty, kdy ho za cenu faulu musel zastavit před vápnem Zeman. Sešívaný záložník vzal na sebe rozehrávku standardní situace, kdy se rozhodl rovnou zakončovat a levačkou kroutil míč do branky, Matúš Kozáčik byl bohužel pro červenobílé připraven. O tři minuty později se pokoušel o zakončení hlavou kapitán Milan Škoda, ale v tísni poslal míč vedle branky. Po prvním poločase odcházeli hráči do kabin za bezbrankového stavu, žádnou opravdu velkou šanci neviděli fanoušci ani jednoho tábora. Slavia ale svého soupeře přece jen předčila, když si připsala 4 střely na branku, zatímco hráči Plzně ani jednu.
  Čtyři minuty po zahájení druhé půle se Slavie dostala do obrovské šance. Jaromír Zmrhal poslal do parádního samostatného útoku Milana Škodu, ten si poradil s jedním z plzeňských obránců, udělal kličku i Kozáčikovi. Jeho finální lob ale dostihla obrana. O minutu později bylo opět před plzeňskou brankou rušno. Po faulu na Hušbauera centroval Jan Sýkora na zadní tyč, kde Simon Deli těsně minul před odkrytou brankou míč! V 70. minutě poslal Jan Sýkora levačkou centr do vápna na Michala Frydrycha, jeho hlavičku ale Matúš Kozáčik chytil. Zatímco Slavia střílela, Plzeň faulovala. Po žlutých kartách pro Hořavu a Limberského viděl v 71. minutě druhou žlutou kartu Radim Řezník za faul na Jardu Zmrhala a musel odejít předčasně do sprch. O chvíli později viděli ještě další dvě žluté karty v rozmezí dvou minut Bakoš a Zeman. V 86. minutě se po přihrávce za obranu zjevil v nebezpečné akci střídající Muris Mešanović, Kozáčik ale stačil míč vytěsnit a následně mu vypomohla obrana. O minutu později opět domácí fanoušky dostala do varu obrovská šance sešívaných. Z levé strany přišel přetažený centr, po hlavičce se míč vrátil před branku pár kroků před čáru, kam nabíhali Hušbauer s Mešanovićem, bohužel pro slávisty to bylo vedle. Slavia ale tlačila dál, hlavičku střídajícího Tecla plzeňští vytěsnili na roh.
  Zaslouženého gólu se dočkali fanoušci i hráči Slavie v 88. minutě, kdy centr Jana Sýkory uklidil za Kozáčikova záda hlavou Michal Frydrych. Sešívaný stoper tak parádně oslavil narození své dcerky Michaely!
  19 084 diváků tak v Edenu vidělo zaslouženou výhru červenobílých! Slavia výhrou nad Plzní potvrdila vedení v tabulce, před druhou Plzní mají slávisté už čtyřbodový náskok, i když soupeř má k dobru odložený zápas.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 19.084

Trenér: „Prvotní bylo vítězství a tři body, Šli jsme si za tím, kluci to zvládli, sebevědomí nám v průběhu zápasu narůstalo, tlačili jsme a dali gól. Musím hráčům opět poděkovat,“ chválil svůj tým trenér Jaroslav Šilhavý.
  „Ještě jsem z výkonu a závěru zápasu rozechvělý, skórovali jsme v hodině dvanácté, bylo krásné, že fanoušci ani nechtěli domů,“ usmíval se trenér Jaroslav Šilhavý po dlouhé děkovačce, která zakončila tříbodový večer v Edenu.
  „Vstup do zápasu nebyl z naší strany optimální, měli jsme hodně nevynucených ztrát. Byla na nás patrná nervozita, takže byl úvod spíš taková taktická bitva. V závěru poločasu už jsme se osmělili a vytvořili si pěkné šance. Za druhou půli je vítězství určitě zasloužené,“ chválil trenér.
  Cílem bylo v Edenu bodovat naplno. „Prvotní bylo vítězství a tři body, kdyby nám někdo před zápasem řekl, že vyhrajeme 1:0, tak to bereme. Mohli jsme mít také jen bod, ale s remízou jsme se nechtěli spokojit. Šli jsme si za tím, soupeř hrál pak v deseti a my jsme ho k ničemu nepustili. Kluci to zvládli, sebevědomí nám v průběhu zápasu narůstalo, tlačili jsme a dali gól. Musím hráčům opět poděkovat,“ zdůraznil trenér.

Poznámky: 71. Řezník
(slavia.cz)



Slavia - FK Teplice
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 12. března 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2016/17, 20. kolo

Sestava: Pavlenka – Bořil, Deli, Lüftner, Flo – Sýkora, Hušbauer, Ngadeu, Zmrhal (72. Tecl) – Mešanović (63. van Buren ), Škoda (C)

Branky: 25. Škoda 1:0, 30. Fillo 1:1, 87. Vaněček vlastní 2:1

Průběh: V rámci 20. kola přijel do Edenu nepříjemný soupeř ze severu Čech. Teplice hrály se Slavií vyrovnanou partii a až do 87. minuty držely nerozhodný výsledek 1:1. Zápas rozhodl závěrečný tlak sešívaných a
Červenobílá radost na fotografii Martina Malého.
vlastní gól Davida Vaněčka, který padl tři minuty před koncem.
  Už ve 4. minutě dostal Mešanović na levé straně míč od Zmrhala a jeho prudký centr musel jeden z teplických obránců ve vápně uklidit na roh. Po něm se k první hlavičce probil Milan Škoda, v souboji s gólmanem Chudým ale mířil vysoko nad branku. Škoda hlavičkoval, tentokrát po Zmrhalově pasu, i o minutu později, v záklonu ale poslal míč obloučkem opět jen nad břevno.
  Teplice se poprvé před branku Slavie dostaly po osmi minutách. Po centru někdejšího slávisty Jana Vošahlíka propadl míč k Fillovi, který se pokoušel ukličkovat Floa, ten mu ale nakonec balon vypíchl. O chvíli později musel Flo zblokovat Jeřábkův pokus z otočky a Pavlenka kontrolovat Fillovu střelu z 20 metrů, která proletěla nad jeho brankou. Z lehkého útlumu se sešívaní vymanili po dvaceti minutách hry. To se po skvělé práci levé strany obrany mohli vydat do protiútoku 5 na 4, Zmrhal našel na středu Ngadeua a jeho rána zpoza vápna proletěla zhruba dva metry vedle vzdálenější tyče. Zle pro Slavii ovšem mohlo být v minutě 25. To se na pravé straně dostal do úzkých Sýkora a jeho zpětnou přihrávku na gólmana vystihl Červenka, jako by se ale šance proti svému někdejšímu klubu zalekl, pokusil se Pavlenku obstřelit ze zhruba 25 metrů a míč poslal daleko vedle vzdálenější tyče. Sotva se ale fanoušci vzpamatovali z úleku, mohli začít slavit. Muris Mešanović si naběhl z levé strany do vápna a přeloboval gólmana Chudého, jeho oblouček se ale odrazil od břevna zpět na malé vápno. Tam nejrychleji dosprintoval Milan Škoda a do prázdné brány vcelku snadno přidal svou 12. branku v sezoně. Už o pět minut později ale hosté vyrovnali. Krob poslal nepříjemný centr přesně na malé vápno, mezi Deliho a Floa si naběhl Fillo a prudkou hlavičkou prostřelil Pavlenku. Už o pět minut později měla Slavia asi největší šanci znovuzískat vedení ještě před přestávkou, když Hušbauer našel skvělou kolmicí za obranou Mešanoviće. Ten postupoval zprava na Chudého a akci se pokusil ještě vyšperkovat přihrávkou před branku na Škodu, ten ale na prudký balon jen těsně nedosáhl.
  Druhý poločas sice rozjela lépe Slavia, pět minut po pauze Slavii ale nadvakrát zachránil Pavlenka. Nejprve když vyrazil tvrdou ránu Filla z velkého vápna, o pár vteřin později když se za rozhozenou obranu dostal Červenka, kkterého náš gólman vychytal tváří v tvář. Za další tři minuty se ovšem zaskvěl na druhé straně i Martin Chudý. To když si na Hušbauerův centr z přímého kopu naskočil Škoda a teplický gólman míč lapil doslova na brankové čáře. V 59. minutě pak hlavičkoval po centru stejného hráče opět Škoda, tentokrát ale mířil vedle pravé tyče. Rychlou akci pak v 66. minutě – chvíli po svém příchodu na hřiště – rozjel Van Buren, na konci ovšem stála zblokovaná střela Milana Škody a Zmrhalův centr, na který ani Škoda ani van Buren nedosáhli. V 72. minutě zahrávala Slavia sérii rohů, z nichž nejnebezpečnější byl ten druhý. To míč proletěl na zadní tyč ke Škodovi, který sice prohrál souboj s teplickým obráncem, míč ale proskočil jen těsně vedle Chudého levé tyče. Za dalších sedm minut pak Škoda zpracoval ve vápně na prsa dlouhý balon a přiklepl Bořilovi, jeho rána z voleje ale mířila je doprostřed branky a Chudý s ní neměl výraznější práci. Utkání tak – stejně jako to o týden dříve s Plzní – dospělo k rozuzlení až v samotné závěru, kdy se Slavia dostala do tlaku a do vápna hostí létal jeden centr za druhým. V 87. minutě poslal jeden z nich z levé strany do vápna Jan Sýkora a na vzdálenější tyči se k němu snažil probít Simon Deli. V souboji s ním si nakonec poslal míč do vlastní sítě útočník David Vaněček.
  Slavia pak už výsledek 2:1 udržela a stejně jako před týdnem vede ligu o 4 body před Viktorií Plzeň. Na třetí Spartu má díky jejímu zaváhání v Mladé Boleslavi náskok už devět bodů.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 15.081

Trenér: „Výkonnostně stoupáme nahoru, věříme tomu, že gól dáme, a nakonec ho dáme,“ pochvaloval si trenér Jaroslav Šilhavý.
  „Bylo to nesmírně těžké utkání, asi nejtěžší, co jsme doma odehráli. Teplice přijely dobře připravené, nám utekl začátek zápasu. Soupeř hrál jednoduše nahoru v rychlosti, v pohybu. Pak jsme vstřelili branku, šli jsme do dovedení, ale neuhlídali jsme to a Teplice zaslouženě srovnaly,“ hodnotil. Jeho tým se pak zkoncentroval. „Tlak začínal sílit, šance Mešanoviće a Škody volala po gólu. Když pominu ohromnou šanci, co Teplice nedaly, což byl zlomový moment, i přesto si myslím, že bychom druhou branku dali. Tlak sílil a za výkon ve druhé půli jsme si gól zasloužili,“ dodal trenér.
(slavia.cz)



FC Slovan Liberec - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 18. března 2017, Liberec

Utkání: 1. liga 2016/17, 21. kolo

Sestava: Pavlenka – Bořil , Lüftner, Deli, Flo (56. Tecl) – Sýkora , Hušbauer (89. Ščuk), Barák (68. Mešanović), Ngadeu, Zmrhal – Škoda (C)

Branky: 15. Zmrhal 0:1, 40. Ekpai 1:1

Průběh: Sešívaní v Liberci rychle vedli a
Antonín Barák.
tlačili domácí Slovan, hned třikrát jejich střelu zastavila branková konstrukce. Domácí ale využili jediné slabší pasáže sešívaných a dokázali z jedné z mála šancí srovnat. Slavia tak poprvé na jaře ztratila dva body, když si z Liberce veze remízu 1:1.
  Do první šance se Slavia, kterou přijely podpořit více než dvě tisícovky fanoušků, dostala už ve 3. minutě. Flo vhodil do vápna dlouhý aut a balon proskočil až k osamocenému Lüftnerovi, možná i jeho samotného ale nenadálá šance překvapilo a míč tak poslal jen do rukavic gólmana Dúbravky. Hned za další dvě minuty se míč z levé strany od Hušbauera dostal na zadní tyč k Delimu, jeho střelu levačkou ale zastavila tyč liberecké brány. Už v 16. minutě ale sešívaní mohl slavit. K míči se na pravé straně dostal Antonín Barák, poslal centr do vápna na osamoceného Jaromíra Zmrhala a slávistický záložník už měl dost času poslat balon hlavou do protipohybu gólmana Dúbravky. 1:0. Po 25 minutách hry doběhl Flo na levé straně míč u brankové čáry a poslal ho zpátky na velké vápno. Tam nabíhal Sýkora, který se do balonu opřel levačkou, střela mu ale nesedla ideálně a brankář Dúbravka míč dokázal zkrotit. Jen o chvíli později rozehrával Josef Hušbauer přímý kop z levé strany a padající balon z jeho kopačky skončil na spojnici břevna a tyče. Liberečtí se k první vážnější situaci dostali až deset minut před pauzou. To Pavlenka vyboxoval centr z levé strany, míč se dostal na kopačky Ondřeje Karafiáta a ten ho z první vracel na branku, Pavlenku ale zaskočil Bořil a střelu mířící k levé tyči vyhlavičkoval. O chvíli později rozehrávali domácí nebezpečný přímý kop, Breiteho střela ale zamířila daleko vedle slávistické branky. Slabší chvilku Slavie v závěru poločasu pak dokázali domácí dokonale využít. Po několika náznacích šancí se k centru z levé strany dostal po ostrém souboji Potočný, do míče se na velkém vápně opřel Ekpai a poslal ho přesně k pravé tyči.
  Hned v úvodu druhé půle měli po Barákově centru možnost Sýkora s Hušbauerem, na zadní tyči se ale nedohodli a ani jeden z nich se nakonec ke střele z nadějné pozice nedostal. Slavia v druhé půli tlačila, o to víc, když v jejím průběhu poslal kouč Šilhavý na hřiště ke Škodovi Tecla i Mešanoviće. V 70. minutě se d balonu nádherně opřel z dobrých třiceti metrů Josef Hušbauer, už potřetí v zápase ale domácí Slovan zachránila branková konstrukce. V 79. minutě pak štěstí zkoušel opět Hušbauer, jeho pokus z 20 metrů tentokrát ale skvěle vyrazil Dúbravka. Za další dvě minuty poslal nádhernou ránu na Dúbravku Bořil, i tentokrát ale liberecký gólman stačil vyrazit míč na roh. Dvě minuty před koncem se k míči po nejistém zákroku gólmana Dúbravky dostal Sýkora a pokusil se vyběhnutého gólmana přehodit, balonu ale nedal dostatečnou razanci. Už o minutu později přišel pro Sýkoru možná ještě smutnější okamžik, když po jednom ze soubojů uviděl žlutou kartu, kvůli které přijde o derby proti Spartě.
  Liberec se nakonec – i přes Bosančičovu červenou kartu v samotném závěru – ubránil a Slavia tak ztratila první jarní body. V Liberci remizovala 1:1.

Rozhodčí: Petr Ardeleánu

Diváci: 8.880

Trenér: trener

Poznámky: 90. Bosančić
(slavia.cz)



Slavia - Sparta
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 2. dubna 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2016/17, 22. kolo

Sestava: Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu - Tecl (65. Mešanović), Hušbauer (83. van Buren), Barák, Zmrhal (78. Mingazov) - Škoda (C)

Branky: 81. Kadlec 0:1, 90. Škoda z pen. 1:1
Choreografie slávistických fanoušků...

Průběh: V bojovném zápase držela obě mužstva dlouhou dobu bezbrankový stav. Když se devět minut před koncem po Konatého přihrávce prosadil Kadlec, vypadalo to, že si tři body odveze Sparta. V 90. minutě ale dokázali sešívaní srovnat, když penaltu po faulu na Mingazova proměnil Milan Škoda.
  Zápas začal opatrně a na kopačkách měli míč více hosté. Až v 9. minutě se sešívaní dostali před branku Sparty, když Hušbauer udržel míč na velkém vápně a Tecl následně posílal polovysoký centr z pravé strany, na míč ale před Koubkem nikdo nedosáhl. Jen o tři minuty později utekl na levém křídle Lafata a posílal do vápna podobně nebezpečný centr, se kterým si ale poradil Deli. Ve 14. minutě poslal naopak do vápna Sparty přesný centr z pravé strany Tecl a k hlavičce se dostal Jaromír Zmrhal, balon ale namířil přesně do náruče gólmana Koubka. V minutě 21. se pak po ostrém souboji na pravé straně dostal míč k Lafatovi, který jej z hranice vápna z voleje napálil na branku, Pavlenkovu svatyni ale vysoko přestřelil. Po půlhodině hry se mohl do šance před Pavlenkou dostat Mareček, po centru z přímého kopu z pravé strany ale na malém vápně netrefil míč ideálně a v těžké pozici ho poslal je několik metrů vedle branky. Slávisté se k většímu tlaku dostali až těsně před přestávkou. Hušbauerův centr z pravé strany našel hlavu rozeběhnutého Ngadeua, jeho pokus ale zablokoval před ním stojící sparťanský obránce. O chvíli později dokázal Škoda sklepnout míč hlavou k Zmrhalovi, jeho rána levačkou ale zamířila vysoko nad Koubkovu bránu.
   V 57. minutě dostal na levém křídle dostatek prostoru Barák, prošel s míčem až téměř k bráně a poslal na malé vápno ostrou přihrávku, kterou si Vácha málem srazil do vlastní sítě. O chvíli později se po ostřejším souboji s Kadlecem ve vápně octl na zemi Frydrych, penalta z toho ale podle sudího Fraňka nebyla. Trenér Šilhavý poslal po 65 minutách namísto Tecla do hry Mešanoviće, přesto se slávisté dopředu příliš neprosazovali. Výjimkou byla 70. minuta a dlouhý centr z poloviny hřiště, který hlavou tečoval Škoda, míč ale skončil jen na horní síti sparťanské branky. V 78. minutě byli blízko branky hosté, to když Holkův roh doplachtil až na zadní tyč k volnému Kadlecovi. Sparťanskému útočníkovi se ale nepovedlo balon zpracovat a dal dostatek času Delimu, aby ho odklidil do bezpečí. V 81. minutě tak šli do vedení hosté. Po kombinaci na pravé straně se s míčem ve vápně otočil Konaté, poslal přihrávku před bránu a nabíhající Václav Kadlec zblízka prostřelil Pavlenku. Slavia ve snaze o vyrovnání poslala na hřiště i třetího útočníka van Burena, přesto se dlouho nemohla dostat do tlaku. Čtyři minuty před koncem řádné hrací doby se ke střele z 20 metrů dostal Frydrych, míč ale poslal několik metrů vedle vzdálenější tyče. Tečka za zápasem tak přišla až v poslední minutě. Mingazov dostal míč na levé straně vápna, dokázal ho poslat podél dobíhajícího Karavaeva, ale po souboji s ním upadl a pískala se penalta. Tu už v nastaveném čase dokázal střelou k pravé tyči proměnit kapitán Milan Škoda.
  Slavia se tak se Spartou v 287. derby rozešla smírně 1:1. Na druhé příčce tak i nadále ztrácí na Plzeň jediný bod.

Rozhodčí: Petr Franěk

Diváci: 19.084

Trenér: ?
(slavia.cz)



MFK Karviná - Slavia
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 8. dubna 2017, Karviná

Utkání: 1. liga 2016/17, 23. kolo

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Lüftner, Deli, Flo – Ngadeu – Sýkora (46. Tecl), Ščuk , Barák , Zmrhal (67. Mingazov ) – Mešanović (83. Škoda)

Branky: 12. Mešanović 0:1, 36. Wágner z pen. 1:1, 80. Mešanović 1:2

Průběh: Trenér Jaroslav Šilhavý udělal oproti poslednímu zápasu dvě změny, obě byly vynucené.
Slávistická děkovačka.
Kvůli žlutým kartám chyběl Josef Hušbauer, místo kterého byl v základní sestavě Jasmin Ščuk. Ze zdravotních důvodů pak nemohl nastoupit Milan Škoda, jehož nahradil Muris Mešanović a svou úlohu zvládl na výbornou. Dvěma góly totiž zařídil Slavii vítězství na půdě nebezpečné Karviné.
  Přítomní diváci se hned od úvodu nenudili, během první pětiminutovky se dostal dvakrát ke střele domácí Jan Šisler, poprvé byla jeho střela tečována, podruhé mířil mimo tři tyče. Slavia ohrozila branku domácích zásluhou Antonína Baráka, který byl faulován na středu hřiště, následnou standardní situaci sám zakončil střelou na přední tyč, brankář Laštůvka však jeho pokus vyrazil na rohový kop. V 11. minutě svým důrazem vybojoval míč Muris Mešanović, přihrál ho Michalu Frydrychovi, který si míč elegantně nadzvedl a krásným zakončením protáhl brankáře Laštůvku. Sešívání se mohli radovat o minut později! Jan Sýkora centroval ze standardní situace, k hlavičce se nejprve dostal Michael Lüftner, míč do branky poté dotlačil Muris Mešanović – 1:0! Slavia kontrolovala hru a držela míč na soupeřově polovině, do zakončení se dostali Antonín Barák nebo Jaromír Zmrhal, ovšem ani jeden střelecký pokus neznamenal změnu skóre. Ve 36. minutě se dočkali domácí dočkali vyrovnání. Podle názoru hlavního rozhodčího Orla Simon Deli ve vápně fauloval domácího Janečku a sudí nařídil pokutový kop. Ten domácí útočník Tomáš Wágner proměnil. Ve 40. minutě se zaskvěl brankář Jiří Pavlenka, když chytře vychytal samostatný nájezd Tomáše Wágnera. Utkání na novém stadionu v Karviné doprovázela skvělá atmosféra, týmy hlasitě podporovaly oba fanouškovské tábory.
  Do druhého poločasu nahradil zraněného Jana Sýkoru Stanislav Tecl. A právě nový hráč na hřišti připravil další příležitost pro Antonína Baráka, reprezentační záložník dostal od Stanislava Tecla přesnou zpětnou přihrávku, jeho zakončení však obrana zblokovala. Slavia stupňovala svůj tlak, v na hranici vápna se dostal k odraženému míči Michal Frydrych, svou střelu levačkou však poslal nad branku. O minutu později se opřel do střely Jasmin Ščuk, jehož zakončení bylo tečováno mimo branku. Rozhodující moment utkání přišel v 80. minutě. Barákův centr z levé strany přiklepl Stanislav Tecl k Murisu Mešanovićovi a bosenský střelec patičkou přidal svůj druhý gól!
  Domácí se v závěru utkání snažili o vyrovnání, ovšem žádné zakončení už nevedlo k vážnému ohrožení branky Slavie. Sešívaní tak vezou z Karviné všechny tři body!
  Slavia se s Karvinou utká znovu již ve středu 12. 4. od 18:45, tentokrát v rámci domácího poháru

Rozhodčí: Pavel Orel

Diváci: 4.830 (100% z kapacity)

Trenér: „Chtěli jsme po remízách opět najet na vítěznou vlnu,“ těšilo Jaroslava Šilhavého.
   „Očekávali jsme, že to bude těžké utkání, což se potvrdilo. Bylo napínavé až do konce, diváci si přišli na své, pro nás mělo navíc dobrý konec. Karviná je doma hodně silná, takže vyhrát na její půdě těší dvojnásob,“ usmíval se trenér Jaroslav Šilhavý a pokračoval ve chválení soupeře.
   „Karviná je kvalitní tým, což potvrzuje svými výkony a výsledky, přestože poslední dva zápasy úplně nezvládla. Například s Plzní ale odehrála velmi dobrý zápas, který ztratila až na konci,“ dodal.
  Pro sešívané bylo vítězství důležité. „Jsem rád, že jsme zápas zvládli, po dvou remízách jsme tři body potřebovali jako sůl. Chtěli jsme najet na vítěznou vlnu, navíc Plzeň vyhrála a odskočila by nám,“ uvědomoval si trenér.
  Milan Škoda se v týdnu potýkal s drobnými zdravotními problémy, v základní sestavě tak místo něj nastoupil Muris Mešanović. „Zranění Škoďáka určitě roli hrálo, proti Karviné začal na lavičce. Muris byl naše druhá volba, v předešlých zápasech to nebylo z jeho strany úplně ono. Ať hrál od začátku nebo střídal. Teď ale ukázal, že je platný, má čich na góly, byl na správném místě,“ potěšil trenéra sešívaný útočník.
(slavia.cz)



Slavia - MFK Karviná
5 : 2 (2 : 1)

Datum: 12. dubna 2017, Praha, Eden

Utkání: Pohár MOL, čtvrtfinále

Sestava: Kovář – Frydrych, Bílek, Lüftner, Bořil – Ngadeu –Tecl (64. van Buren), Hušbauer, Ščuk (84. Barák), Mingazov (73. Zmrhal) – Mešanovič

Branky: 24. Frydrych 1:0, 34. Wágner 1:1, 38. Ščuk 2:1, 49. Mingazov 3:1, 54. Lüftner 3:2, 63. Tecl 4:2, 67. Bořil 5:2

Průběh: Podruhé během pěti dnů se Slavia utkala s Karvinou, tentokrát to bylo v rámci čtvrtfinále MOL Cupu. I v tomto případě si sešívaní se svým soupeřem poradili, navíc se jim podařilo vstřelit hned pět branek, které jim zajistily postup mezi nejlepší čtyři týmy!
   Do pohárového utkání nasadil trenér Jaroslav Šilhavý výrazně obměněnou sestavu. Jiřího Pavlenku nahradil v bráně Přemysl Kovář. Na pozici stopera nastoupil s kapitánskou páskou Jiří Bílek, levý kraj obrany patřil Janu Bořilovi. Na křídlech dostali důvěru Ruslan Mingazov a Stanislav Tecl. Po karetním trestu se vrátil Josef Hušbauer. Slavia měla od úvodu utkání herní převahu a snažila se co nejdříve prolomit odpor hostů z Karviné. Otevřít skóre se snažil střelou zpoza vápna Josef Hušbauer, mířil těsně nad. Velkou příležitost si Slavia připsala ve 23. minutě, když se ke střele dostal Jasmin Ščuk, jeho pokus však obrana soupeře tečovala těsně vedle pravé tyče brankáře. O minutu později se už sešívaní dočkali! Po centru Josefa Hušbauera se míč ve vápně odrazil k Michalu Frydrychovi, který pohotovým zakončením poprvé rozvlnil síť za zády brankáře Pindrocha. Ve 31. minutě se k odraženému míči dostal Ruslan Mingazov, svoji střelu však namířil pouze do středu branky. Karviná se hned z první vážnější šance dočkala gólu. Lukáš Budinský předložil míč před Tomáše Wágnera, který ve skluzu uklidil míč do branky. Sešívaní si vzali vedení zpět o čtyři minuty později. Josef Hušbauer posunul míč na Jasmina Ščuka, který si míč připravil na střelu a přesnou ranou k tyči vstřelil druhou branku Slavie.
   Do druhého poločasu vstoupila Slavia výborně! Jasmin Ščuk vymyslel skvělou přihrávku na rozběhnutého Ruslana Mingazova, který postupoval sám na brankáře. Reprezentant Turkmenistánu zvolil parádní řešení a chytrým lobem zvýšil na 3:1! V 54. minutě se Karviná opět dotáhla na rozdíl jednoho gólu, zakončení útočícího hráče Karviné si nešťastně srazil do vlastní sítě Michael Lüftner. Karviná byla blízko vyrovnání v 60. minutě. Po rohovém kopu se dostal ke střele Lukáš Budinský, jeho zakončení obrana Slavie v poslední chvílí zblokovala. Do dvoubrankového vedení šla Slavia znovu v 63. minutě. Jasmin Ščuk se dostal ve vápně ke střele, jeho prudkou ránu brankář Pindroch vyrazil jen před sebe, odražený míč dorazil do odkryté branky Stanislav Tecl a bylo to 4:2! A 67. minuta přinesla pátou branku, Ruslan Mingazov vystřelil zpoza vápna, jeho povedenou ránu Branislav Pindroch opět vyrazil pouze před sebe a dobíhající Jan Bořil popáté rozradostnil příznivce Slavie. Pěknou střelu z dálky vyslal v 85. minutě ještě střídající Jaromír Zmrhal, jeho prudká rána ale mířila jen těsně vedle.
   Slavia porazila ve čtvrtfinále poháru Karvinou 5:2 a může se těšit na semifinálový los.

Rozhodčí: Ondřej Berka

Diváci: 4.438

Trenér: „I v druhém utkání jsme porazili Karvinou, která ukázala, že není lehkým soupeřem pro nikoho,“ potěšilo trenéra Jaroslava Šilhavého. „Jsem rád, že jsme to zvládli. Těší mě, že také mohli zápas odehrát ti hráči, co tak často nenastupují, a ukázali, že také mají kvalitu. Zvládli to velmi dobře, kvalita hry změnami neutrpěla,“ dodal.
   „Kádr, který máme, je hodně kvalitní. Chtěli jsme mít zdvojené posty, a to se nám v zápase potvrdilo. Chtěl jsem vidět, jak hráči, kteří dlouho nehráli, reagují, třeba Jirka Bílek nebo Honza Bořil. Tolik toho neodehráli ani Tecl s Mingazovem, kterého zbrzdilo zranění,“ vysvětloval trenér.

Poznámky:
(slavia.cz)



Slavia - FC Hradec Králové
4 : 0 (3 : 0)

Datum: 17. dubna 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2016/17, 24. kolo

Sestava: Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu - Mingazov, Hušbauer (80. Mešanović), Barák (71. Ščuk), Zmrhal (60. Sýkora) - Škoda

Branky: 6. Frydrych 1:0, 23. Škoda z pen. 2:0, 40. Mingazov 3:0, 74. Hušbauer 4:0

Průběh: Slavia drží domácí neporazitelnost v sezoně 2016/17 i po 24. kole. Především díky třígólové smršti v první půli porazili sešívaní Hradec Králové 4:0 a potvrdili tak pozici nejofenzivnějšího mužstva letošního ročníku.
  Na tiskové konferenci před zápasem pozval předseda představenstva Jaroslav Tvrdík všechny slávisty na velkou červenobílou slavnost v den zápasu proti Jablonci a jako by se k pozvánce chtěli přidat i hráči, od samého začátku na Hradec vlétli. Už po šesti minutách hry rozehrál Josef Hušbauer rohový kop. Míč propadl na malé vápno, kde se nejrychleji zorientoval Michal Frydrych a tvrdou ranou pod břevno nedal gólmanu Ottmarovi šanci. V 15. minutě pak hlavičkoval Ngadeu a Ottmar se pro změnu vytáhl, když jeho pokus zneškodnil s pomocí břevna. Za další čtyři minuty pak hradecký brankář se štěstím vykopl Zmrhalovu střelu ze skluzu, Škodova dorážka už mířila jen do boční sítě. Podruhé hosté kapitulovali „až“ v minutě 23. To když záložník Martan fauloval ve vápně v jasné šanci Zmrhala, k penaltě se postavil Milan Škoda a nekompromisní ranou zvýšil na 2:0. Do poločasu pak Slavia stihla ještě jeden zásah. Ruslan Mingazov zatáhl míč na polovinu soupeře, na hranici vápna si ho vyměnil s Milanem Škodou a přízemní střelou propálil Ottmara potřetí.
  Jak aktivně Slavia zahájila první půli, tak stejně vkročila i do poločasu druhého. V 51. minutě Se z pravé strany probojoval k centru Škoda, Zmrhal ale na zadní tyči stačil jen trefit boční síť. Minutu na to udělal obrovskou chybu rozehrávající Schwarz, který namazal Ngadeuovi, jeho přízemní střelu ale vykopl gólman Ottmar. Do třetice mohl jít na hradeckého gólmana sám Škoda, dával ale přednost Barákovi a hradečtí stačili nebezpečnou situaci zažehnat. Slávisté se soustředili na udržení náskoku a pustili do šancí i Hradec Králové. Tu největší měl v 67. minutě Pavel Černý, který svou střelou z hranice vápna vyzkoušel Pavlenkovu pozornost. V 75. minutě ale přidala čtvrtou branku Slavia. Škoda sebral na levé straně míč Hůlkovi a z úhlu postupoval sám na bránu. Podařilo se mu obloučkem přehodit gólmana Ottmara, míč se ale od břevna odrazil zpět před bránu. Tam se k němu ovšem jako první prodral Josef Hušbauer a v souboji ho dostal do sítě. V závěru zápasu se ještě musel předvést gólman Pavlenka. To když střídající Daniel Trubač zakroutil svou technickou střelu přesně k tyči a slávistický brankář míč tygřím skokem vyrazil na roh.
  Slavia tak díky výhře 4:0 nad Hradcem natáhla svou domácí šňůru neporazitelnosti v lize na 21 zápasů. Naposledy sešívaní v Edenu podlehli Olomouci 23. října roku 2015.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 9.786

Trenér: „Pro nás potřebné tři body. Je to důležité vítězství, i když očekávané. Splnili jsme roli favorita a zaslouženě vyhráli,“ otevřel své zápasové hodnocení trenér Jaroslav Šilhavý. „První poločas byl kvalitnější než druhý, povedl se nám vstup do zápasu, kvalitou jsme dotlačili soupeře k chybám a podařilo se nám vstřelit tři góly,“ pokračoval.
  „I do druhé půle se nám vstup vydařil, ale nebyli jsme stoprocentní v proměňování šancí. Špatně jsme řešili některé situace. Závěr jsme měli odehrát mnohem lépe, ne tak lehkovážně. Dali jsme sice jednu branku ale lidé, co přišli, si zasloužili víc,“ poukázal na slabiny ve hře trenér.
(slavia.cz)



1. FC Slovácko - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 21. dubna 2017, Uherské Hradiště

Utkání: 1. liga 2016/17, 25. kolo

Sestava: Pavlenka – Frydrych , Lüftner, Deli, Flo – Ngadeu , Šcuk – Mingazov (73. Bořil), Hušbauer (90. Tecl), Sýkora (59. Zmrhal) – Škoda

Branky: 30. Škoda 0:1, 83. Deli 0:2

Průběh: Bez vykartovaného Antonína Baráka, kterého ve středu zálohy nahradil Jasmin Ščuk, a s dvojicí Jan Sýkora - Ruslan Mingazov na křídlech nastoupila Slavia na půdě Slovácka. Po trefách Milana Škody a Simona Deliho vyhrála 2:0 a posunula se do čela ligové tabulky!
  Hned v úvodu se do dvou střel dostal Milan Škoda. V obou případech si navedl míč na střelu z levé strany hřiště, poprvé střílel vedle, druhý pokus pak sebral brankář Slovácka. Ve čtvrté minutě napřáhl zpoza vápna Josef Hušbauer, ovšem mířil pouze doprostřed branky, kde byl připravený Daněk. Také Slovácko se několikrát dostalo k ohrožení branky, nejnebezpečnější střelu vyslal Vlastimil Daníček, ovšem brankář Jiří Pavlenka byl připraven. Další střelu Daníčka vyrazil Jiří Pavlenka před sebe, míč pohotově dorazil do sítě Marek Havlík, ovšem pro ofsajd nebyl jeho gól uznán. Vedení se tak chopila Slavia! Josef Hušbauer svým důrazem vybojoval míč pro Ruslana Mingazova, ten poté předložil krásnou přihrávku pro Milana Škodu, který přesnou trefou otevřel skóre! V 38. minutě opět střílel Josef Hušbauer, tentokrát letěla jeho střela těsně nad branku.
  58. minuta přinesla povedenou střelu Davida Michalíka, výborný zákrok však vytáhl Jiří Pavlenka a jeho zakončení vyrazil na rohový kop. V 66. minutě Ruslan Mingazov vystihl chybnou rozehrávku a postupoval proti dvěma obráncům, jeho zakončení zpoza vápna letělo nad branku. U další povedené akce Slávie byl opět Josef Hušbauer. Svou dlouhou přihrávkou našel přesně Milana Škodu, ten se dostal k hlavičce, kterou brankář Daněk vyrazil. Jaromír Zmrhal se v 79. minutě dral do zakončení, v poslední chvíli mu obrana však míč ukopla. Uklidňující druhý gól přišel ze standardní situace v 83. minutě. Josef Hušbauer rozehrál první rohový kop Slavie v zápase, k odraženému míči se dostal Simon Deli a nekompromisní ranou do šibenice absolutně nedal brankáři šanci.
  Slavia už soupeři nic nedovolila a díky výhře 2:0 se minimálně do neděle posunula do čela české ligy!

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 5.648

Trenér: „Bylo to nesmírně těžké utkání, domácí potvrdili svou výkonnost z posledního zápasu, které odehráli v Plzni. Myslím, že hráli ještě lépe než tam,“ chválil domácí celek trenér Slavie Jaroslav Šilhavý. „My jsme byli produktivnější, z první šance, z prvního protiútoku jsme se dostali do vedení. Byli jsme ve výhodě, ale domácí nás hnali pořád. Byli v pohybu, dobří na míči, ale nedotáhli nic do finále,“ dodal.
  Sešívaní si vítězství ohlídali. „Ve druhém poločase, když se lámal chleba, jsme přidali druhou branku. A nechci říct, že domácí rezignovali, ale my jsme už věřili, že to zvládneme za tři body. Jsem šťastný, že jsme vyhráli,“ zakončil svůj krátký komentář k zápasu trenér Šilhavý.
(slavia.cz)



Slavia - FC Fastav Zlín
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 25. dubna 2017, Praha, Eden

Utkání: Pohár MOL, semifinále
Josef Hušbauer v souboji o míč.

Sestava: Kovář – Bořil, Lüftner, Deli, Flo – Ngadeu – Tecl (76. Mingazov), Hušbauer (K), Barák (60. Sýkora), Zmrhal (46. Škoda) – Mešanović

Branky: 32. Holík 0:1

Průběh: Prvním finalistou domácího fotbalového poháru je Zlín, který nečekaně vyhrál nad Slavií na jejím hřišti 1:0. Vítězství po půlhodině zápasu zařídil Lukáš Holík. Pražský tým přišel o sérii 24 soutěžních utkání bez porážky.
   Zlín postoupil do finále poprvé od roku 1970, kdy ještě pod názvem TJ Gottwaldov získal jediný triumf ve své historii.
   Postup si zajistil ve 32. minutě. Traoré obral o míč zbytečně kličkujícího stopera Deliho, takže mohl přihrát do rozhozené slávistické obrany. Holík převzal míč na hranici pokutového území a měl spoustu času si připravit gólovou střelu - 1:0. Slavia přitom nastoupila v silné sestavě, byť pár obvyklých náhradníků přeci jen nasadila - brankáře Kováře, obránce Bořila, záložníka Tecla a útočníka Mešanoviće. Pražský tým, který je v čele ligové tabulky, se jen ztěžka dostával do šancí. První vážnější měl až před přestávkou Mešanović, který střelou přes hlavu trefil tyč. „To jste měli říct předem, že se hodláte mrcasit se Zlínem,“ křiknul fanoušek na hlavní tribuně směrem ke slávistům, když se o pauze trousili do šatny.
  Slavia po přestávce posilovala ofenzivu. Na hřiště postupně šli náhradníci Škoda, Sýkora a Mingazov, ale velký efekt to nemělo. Domácí často kazili i v jednoduchých situacích a v útoku se často spoléhali jen na nakopávané míče. Zato zlínští fotbalisté se sympaticky nezakopali před vlastní bránou a vyráželi do útoků, když se jim naskytla možnost. Avšak Štípek ani Matejov ve výborných pozicích neuspěli a Bartolomeu slibnou akci nedotáhl. Slávistický tlak postupně narůstal. Ale jen opticky, bez stoprocentních příležitostí. Za zmínku stojí snad jen Mešanovićova hlavička, kterou brankář Dostál bez větších potíží zlikvidoval.
  Slavia prohrála první soutěžní zápas od konce srpna, kdy odvolala trenéra Uhrina. Místo něj přišel kouč Šilhavý, pod kterým vršovický tým 24 utkání za sebou neprohrál. Zlín pokračuje v úspěšné cestě pohárem, na které už vyřadil Spartu či Liberec. Pokud zvládne i finále, senzačně si zajistí minimálně 3. předkolo Evropské ligy.

Rozhodčí: Jan Machálek

Diváci: 5.012

Trenér: „Série bez porážky byla hodně dlouhá a věděli jsme, že to jednou přijde. Není jednoduché dokazovat dominanci. Každý chtěl náš skalp. Musíme se zvednout a jít dál,“ říká trenér sešívaných.
  „Bylo to nepovedené utkání, bohužel jsme to všichni viděli,“ načal své hodnocení semifinálového duelu se Zlínem trenér Jaroslav Šilhavý. „Neexistuje žádný reparát, šlo nám o finále, o trofej a přišli jsme o to. Jsem zklamaný z toho, že jsme podali velice slabý výkon a zaslouženě vypadli,“ mračil se.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - FK Jablonec
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 30. dubna 2017. Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2016/17, 26. kolo

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Lüftner, Deli (56. Barák), Flo – Ngadeu – Sýkora (74. Mingazov), Hušbauer , Ščuk , Zmrhal (63. Mešanović) – Škoda

Branky: 73. Lüftner vlastní 0:1, 90. Mešanović 1:1
Stadion v Edenu patří konečně klubu SK Slavia Praha.

Průběh: Sešívaní chtěli zápasem s Jabloncem symbolicky oslavit přechod stadionu do rukou klubu, stejně jako ve vůbec prvním utkání v novém Edenu ale dokázali s Jabloncem pouze remizovat. Po nešťastném vlastním gólu Lüftnera srovnával v 90. minutě na 1:1 Muris Mešanović. Slavii podržel i gólman Pavlenka, který dokázal chytit minimálně trojici obrovských šancí soupeře.
  Jako první se k šanci dostali slávisté, když Frydrych našel dlouhým pasem ve vápně Škodu, jeho hlavičce ale chyběl důraz a Hrubý ji bez větších potíží chytil. Po jedenácti minutách hry se ke střele po nedůrazném Deliho odkopu dostal Trávník, Frydrychova teč ale dokázala balon zpomalit a Pavlenka neměl výraznější práci. Krátce poté pálil rovněž zpoza vápna v avizované výhodě Mihálik, mířil ale vysoko nad. Po čtvrthodině hry vyslal Frydrych dopředu křížným pasem Zmrhala, jeho pokus ale zablokoval vracející se obránce a obrana hostů zlikvidovala i následný Hušbauerův akrobatický pokus. V 17. minutě přišla první vyložená šance, když se ke střele z 16 metrů krásně prokličkoval Hušbauer, svůj pokus ale opřel jen do jednoho z obránců. K dorážce z velkého vápna se ještě dostal Zmrhal, jeho tvrdou střelu ale gólman Hrubý vyrazil. Do obrovské šance se na druhé straně dostala dvojice jabloneckých hráčů, která unikla slávistické obraně. Mihálik našel před brankou úplně volného Trávníka, proti němu ale skvěle vyběhl Pavlenka, využil pomalejšího zpracování jabloneckého útočníka a jeho následnou střelu schoval pod svým tělem. O chvíli později zkoušel po rychlé akci Slavie štěstí z 25 metrů Ngadeu, pravačkou ale zamířil metr vedle levé tyče. První půle byla v Edenu svědkem tvrdého fotbalu a k dalšímu ohrožení brány se dostal až ve 39. minutě Ščuk, svou dělovku z 20 metrů ale poslal těsně nad. O chvíli později si na velkém vápně krásně narazili Sýkora se Škodou, střela prvního jmenovaného z voleje ale přišla ve chvíli, kdy měl míč lehce za sebou, a zamířila proto daleko vedle vzdálenější tyče. Krátce před pauzou se ještě na centr Floa vyšrouboval Škoda, svou hlavičku ale poslal v záklonu nad.
  Podobnou tutovku jako v první půli si jablonečtí vytvořili i na začátku druhého poločasu, když sešívaní propadli na půlce a na Pavlenku se sám řítil Kubista, i tentokrát ale náš gólman skvěle zmenšil prostor a nohama vykopl střelu jabloneckého útočníka. Na počátku 58. minuty předvedli slávisté nádherný „ťukes“ na velkém vápně a po ose Hušbauer – Škoda – Frydrych se míč dostal zpět ke Škodovi, jeho střelu z první ale zablokoval před ním stojící obránce. V minutě 63. se k nenápadné střele mezi dvěma sešívanými obránci dostal Jaroslav Diviš, jeho oblouček ale zapadl ár metrů vedle levé Pavlenkovy tyče. V 73. minutě Slavii potřetí zachránil Jiří Pavlenka. Míč se odrazil za naši obranu k Jaroslavu Divišovi, který šel z pravé strany sám na bránu, Pavlenka ale jeho přízemní střelu skvěle vyrazil. V téže minutě už byl ale Pavlenka bezmocný, když ho ale paradoxně překonal vlastní hráč. Už to vypadalo, že si slávistický brankář dojde pro polovysoký centr z pravé strany, těsně před Pavlenkou ale vložil do přihrávky hlavu Michael Lüftner a nešťastně srazil míč do protipohybu našeho brankáře. Že má Pavlenka opravdu formu, dokázal pak v 78. minutě proti Trávníkově střele, o chvíli později pak po pěkné kombinaci hostů pálil jen těsně nad střídající Považanec. Slavia poslala do hry na závěr Mešanoviće a Mingazova a pustila se do závěrečného tlaku. Velkou šanci měla z přímého kopu, Hušbauer ale střílel nad. Až v 90. minutě unikl obraně Jablonce Muris Mešanović a po několika dotycích prostřelil gólmana Hrubého. Sešívaní tak poprvé ve vlastním Edenu – stejně jako v prvním zápase na novém stadionu vůbec – remizovali s Jabloncem, tentokrát 1:1. Bodově se tak na ně na prvním místě dotáhla Plzeň, která je nyní díky lepšímu vzájemnému zápasu v čele tabulky.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 15.873

Trenér: „Velké zklamání, venku probíhá oslava přebírání stadionu a my jsme ji potřebovali ještě posvětit, aby byla ještě lepší nálada, bohužel se nám to nepodařilo,“ mrzelo trenéra Jaroslava Šilhavého klopýtnutí sešívaných.
  „Šňůra byla tak dlouhá a úspěšná, že si slabé chvilky teď vybíráme v nejnevhodnější čas. Nevím, zda je to dílem zkušeností. Tlak posledních zápasů se zvyšuje, zkušenosti většina našich hráčů nemá. Nejsou na to připraveni. Možná to souvisí i s náročnějším programem. V posledním měsíci jsme odehráli sedm utkání,“ hledal trenér možné příčiny.
  Trápil ho zejména výkon červenobílých. „Jedna věc navíc je, že jsme remizovali 1:1, druhá, že byla špatná hra. Částečně se to podobalo úterku, kdy jsme vypadli se Zlínem z poháru. Ještě zbývají čtyři zápasy do konce a my nic nevzdáváme,“ zdůraznil.
(slavia.cz)



Bohemians Praha 1905 - Slavia
1 : 3 (1 : 1)

Datum: 6. května 2017, Praha, Bohemians

Utkání: 1. liga 2016/17, 27. kolo

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Lüftner, Deli, Bořil – Mingazov (34. Zmrhal), Hušbauer, Ngadeu (52. Barák), Sýkora – Mešanović (86. Ščuk), Škoda

Branky: 12. Mingazov 0:1, 14. Markovič 1:1, 50. Zmrhal 1:2, 83. Sýkora 1:3

Průběh: Slavia ovládla vršovické derby, které vyhrála 3:1! A vzhledem
Michal Švec a Muris Mešanović.
k tomu, že odpoledne zaváhala Plzeň v Jablonci, vrátili se červenobílí tři kola před koncem s dvoubodovým náskokem do čela tabulky!
  Trenér Jaroslav Šilhavý vyrukoval v Ďolíčku na Bohemians se dvěma útočníky, Milana Škodu doplnil Muris Mešanović. Záložní řada se tak zúžila na čtyři hráče, na pravém křídle nastoupil Ruslan Mingazov, na levém Jan Sýkora, na lavičce zůstali Antonín Barák a Jaromír Zmrhal. Na levé straně obrany se místo Floa objevil Jan Bořil. Slávistické fanoušky rozjásal ve 12. minutě Ruslan Mingazov, který po centru Sýkory z levé strany propálil hlavou gólmana Fryštáka. O dvě minuty později však přišla pro červenobíé studená sprcha, když po nešťastném střetu Michala Frydrycha s Milanem Jiráskem nařídil sudí pokutový kop pro domácí. K puntíku se postavil Miroslav Markovič, který se štěstím prostřelil Jirku Pavlenku, jeho rána po zemi těsně minula ruce gólmana Slavie, který dnes nastoupil ke svému 100. ligovému zápasu v kariéře. Slávisté pokračovali v dobývání domácí branky, v 19. minutě zablokoval Hašek střelu Milana Škody na rohový kop. O minutu později následný centr z rohového kopu se snažil na přední tyči zasáhnout Milan Škoda, Fryšták ale míč vyrazil a k dorážce se dostal Michal Frydrych, jeho nebezpečná dorážka byla zblokována k Mešanovićovi, který pálil těsně vedle branky. Ve 31. minutě se zaskvěl Simon Deli, který si skvěle naskočil na přímý kop, náš stoper ale bohužel trefil pouze náruč domácího gólmana. Ve 34. minutě musel nuceně střídat Ruslan Mingazov, který nebyl schopen po jednom ze střetů dále pokračovat ve hře. Na hřišti ho vystřídal Jaromír Zmrhal.
  Po návratu ze šaten vrátil v 50. minutě Slavii vedení Jaromír Zmrhal, který po centru Josefa Hušbauera a samostatném úniku propálil gólmana Fryštáka. Vršovické derby se stalo jubilejním zápasem i pro Josefa Hušbauera, pro kterého to znamená ligové utkání s pořadovým číslem dvě stě. O dvě minuty později bohužel přibyly trenérovi Šilhavému další starosti, protože kvůli zdravotním obtížím Michaela Ngadeua musel nuceně střídat podruhé. Kamerunského záložníka nahradil Antonín Barák. V 63. minutě sešívaní vybojovali míč a Milan Škoda šel spolu s Mešanovićem na Fryštáka, slávistický kapitán zvolil nakonec přihrávku před branku, kterou Muris Mešanović bohužel nedostihl. V 69. minutě dal o sobě vědět opět Jaromír Zmrhal, který se ze všech sil tlačil do vápna, Fryšták ale dobře vyběhl a vyrazil míč na roh. V 83. minutě přidal třetí a zároveň uklidňující branku Slavie Jan Sýkora, který zdálky propálil domácího gólmana. Slavia vyhrála před pěti tisíci diváky vršovické derby 3:1 a tři kola před koncem vede tabulku před druhou Plzní o dva body. Za týden čeká červenobílé další malé pražské derby, kdy v Edenu hostí Duklu Praha.

Rozhodčí: Pavel Orel

Diváci: 5.000

Trenér: „Byli jsme pod tlakem a jsme rádi, že jsme to zvládli. Motivací bylo, že jsme věděli výsledek v Jablonci a využili jsme šanci, kterou nám Plzeň nabídla. Jsme zase blíž k cíli,“ potěšilo trenéra Jaroslava Šilhavého.
  Domácí odpověděli na první gól sešívaných z penalty. „Nepohlídali jsme si vhazování, zaspali jsme a udělali hloupý faul. Druhý poločas jsme už kontrolovali a šance jsme proměnili. Hráli jsme mnohem kompaktněji a zodpovědněji, což se odrazilo na výsledku,“ doplnil trenér.
  Po chybě v minulém zápase byl opět v základu statný stoper Simon Deli. „Simonovi bych si netroufl domlouvat, to spíš Milan Veselý,“ smál se trenér, ale pak zvážněl. „On sám si to uvědomil. Hrál jednodušeji a bylo to dobře,“ chválil Šilhavý.
(slavia.cz)



Slavia - FK Dukla Praha
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 13. května 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2016/17, 28. kolo, Zmrhal – Mešanović
Michael Ngadeu.

Sestava: Pavlenka – Frydrych (C), Lüftner, Deli, Bořil (67. van Buren) – Ngadeu – Sýkora (58. Tecl), Hušbauer (84. Škoda), Barák

Branky: 16. Mešanović 1:0, 30. Koreš 1:1, 69. Barák 2:1, 80. Emmanuel 2:2

Průběh: Zatímco pražské derby na Bohemians skončilo pro Slavii tříbodovým ziskem, hned to další – domácí proti Dukle – znamená pro Slavii dvoubodovou ztrátu. Sešívaní sice dvakrát vedli, hosté ale dokázali pokaždé srovnat. Náskok Slavie na druhou Plzeň tak dvě kola před koncem zůstává dvoubodový.
  Už ve 3. minutě přizvedl Bořil v našem vápně Podaného centr a míč zapadl až na zadní tyč, kde se do něj hlavou opřel Šimůnek, Pavlenka si ale s jeho pokusem z úhlu poradil. V 9. minutě pak přišla první šance Slavie, když díky odrazu míče od rozhodčího mohl Hušbauer pohotově poslat do úniku Mešanoviće, který tentokrát nastoupil na hrotu namísto Škody. Přízemní střelu bosenského útočníka ale stihl jeden z obránců na poslední chvíli srazit na roh. O chvíli později našel Sýkora netradičně z levé strany ve vápně Baráka, jeho tečovanou střelu ale lapil gólman Rada. Úvodní čtvrthodinu pak uzavřel na druhé straně Holenda, který ale svým akrobatickým pokusem přes hlavu branku vysoko přestřelil. Slavia udeřila v 16. minutě. Po faulu na Hušbauera se týž hráč postavil k přímému kopu z levé strany, na jeho perfektně kroucený centr naskočil na malém vápně Mešanović a o břevno poslal míč do sítě. Dukla bohužel dokázala rychle srovnat. Ve 30. minutě se totiž Frydrychovi nepovedla malá domů, k míči se dostal Olayinka, z levé strany našel ve vápně osamoceného Štěpána Koreše a slávistický odchovanec zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Po 34 minutách hry ukázal svoji techniku Antonín Barák. Přes trojici hráčů Dukly se prokličkoval do vápna, kde se míč po souboji odrazil opět k Mešanovićovi, jeho ránu ale skvěle vyrazil gólman Rada. Slávisté měli poté blízko k vyrovnání. Nejprve před Mešanovićem odklízel Štetina na roh, po kterém vznikl před Radou obrovský závar, Dukla ale dokázala i díky šesti hráčům na brankové čáře dvakrát nebezpečnou střelu zablokovat. Těsně před poločasem ještě Mešanović našel pohotovou patičkou rozběhnutého Hušbauera, který vlétl do vápna jak rychlík na koridoru, jeho střelu ale zblokoval skluzující obránce. Ještě větší šance přišla záhy po centru Frydrycha, Ngadeu ale ve skvělé pozici hlavičkoval jen nad břevno.
  Druhá půle začala další šancí Slavie. Ngadeu dokázal v souboji nacentrovat míč dopředu na volného Mešanoviće, tomu ale ve srovnání s dobíhajícím obráncem chyběla rychlost a zkusil tak vypálit z 20 metrů, bohužel jen pár metrů nad branku, za kterou se i ve druhé půli přesunul mohutný slávistický kotel. V 64. minutě se pak mohl ukázat nový muž na hřišti Stanislav Tecl, který chvíli předtím nahradil Sýkoru, jeho přihrávka před bránu ale byla o malinko delší a Mešanović v souboji s dvojicí obránců a brankářem nedokázal míč dotlačit do sítě. Další nový muž na hrací ploše, Mick van Buren, který nahradil zraněného Bořila, stál pak u zrodu druhé branky Slavie. To když si naběhl do vápna, stačil si posunout balon před sebe a dobíhající Štetina ho sice neúmyslným, leč nedovoleným zákrokem poslal na trávník. K penaltě se při absenci Milana Škody postavil Antonín Barák a míč poslal přesně do levého horního rohu. Dukla ale stejně jako po první brance dokázala srovnat. To když se centr z levé strany snesl na zadní tyč, tam ho před branku vrátil Holenda a střídající Emmanuel už neměl před odkrytou brankou těžkou práci. Trenér Šilhavý poslal na posledních 10 minut na hřiště i Milana Škodu, Slavia si ale nedokázala vytvořit tlak, který by vedl k šancím. Zápas tak skončil 2:2 a v případě, že Plzeň nezaváhá v Brně, bude souboj o titul napínavý až do posledního kola.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 13.974

Trenér: „Nemůžu zapírat, že jsem zklamaný,“ načal pozápasové hodnocení trenér Jaroslav Šilhavý. „Všichni jsme zklamaní, hráči se nadřeli jako koně a kýžené vítězství se nedostavilo. Poslední krok se ukázal jako ten nejtěžší,“ mrzelo ho remízové klopýtnutí.
   „Měli jsme dostatek šancí, abychom mohli vedení potvrdit, bohužel se to nestalo a vlastními chybami jsme se připravili o lepší výsledek. Nemůžu říct, že to kluci neodmakali. Nevím, jestli měla Dukla nějakou jinou šanci než ty, které jsme jim nabídli my,“ dodal.
   Remíza mrzí o to víc, že Slavia mohla navýšit náskok v čele tabulky. „Nevyužili jsme šanci, kterou nám nabídla Plzeň. Je vidět, že to jsou těžké zápasy. I Plzeň ztratila, konec soutěže bude zajímavý, máme náskok dvou bodů, čekají nás dvě kola a my se o to popereme. Půjdeme za tím,“ slibuje trenér Jaroslav Šilhavý.
(slavia.cz)



FK Mladá Boleslav - Slavia
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 20. května 2017, Mladá Boleslav

Utkání: 1. liga 2016/17, 29. kolo

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Lüftner , Deli, Bořil – Tecl (61. Mingazov), Hušbauer, Ngadeu, Zmrhal (90. van Buren) – Mešanović (67. Ščuk), Škoda (C)

Branky: 11. Ngadeu 0:1, 85. Mingazov 0:2, 89. Chramosta 1:2
Josef Hušbauer.

Průběh: Sedm let byla dlouhá nepříznivá bilance Slavie, během které nedokázala na venkovním hřišti Mladou Boleslav porazit. Až v předposledním zápase aktuální sezony se ji sešívaným podařilo zlomit. Díky brankám Ngadeua a Mingazova porazili Boleslav 2:1 a jsou krok od definitivního prvenství v lize. Zbývá jim v posledním kole na Strahově porazit Zbrojovku Brno.
  Už ve 3. minutě si na levé straně vyměnil Bořil míč se Zmrhalem a nacentroval do vápna, tam ale Škoda hlavičkoval v záklonu a míč poslal daleko vedle branky, kterou strážil Luděk Vejmola. Za další dvě minuty se Škoda odvážně položil tentokrát do Teclova centru, ostrou hlavičku ale poslal pro změnu jen nad Vejmolovu bránu. Třetí podobná šance pak připadla na hlavu Michaela Lüftnera, který ovšem po Hušbauerově standardce zamířil podobně jako o malou chvíli dříve Škoda. Obrovská šance Slavie přišla v 10. minutě. Tecl po pravé straně přešel přes dva hráče a naše ve vápně Mešanoviće. Ten v obležení dvou soupeřů propasíroval míč patičkou na Škodu a náš kapitán ho ještě posunul za sebe na Zmrhala, jeho ránu ale stačil jeden z obránců srazit nad branku. Hned z následujícího rohu ale Slavia udeřila. Zmrhal poslal přesný centr na malé vápno, kam nestačil vyběhnout gólman Vejmola, a Michael Ngadeu nechytatelnou hlavičkou téměř protrhl síť. Domácí se před Pavlenku poprvé pořádně podívali až po 25 minutách, před Přikrylem ale dobře zasáhl Deli a série standardních situací větší šanci nepřinesla.
  Po půlhodině hry nebezpečně pálil boleslavský Přikryl, jeho křížná střela ale minula pravou tyč Pavlenkovy brány. O pár minut později se do Hušbauerova centru z přímého kopu opřel znovu Lüftner, stejně jako v úvodu zápasu ale zamířil nad.
  Hned na úvod druhé půle musel Pavlenka řešit nepříjemný centr Pauscheka. V 50. minutě vybojoval na levé straně míč Hušbauer a posunul před sebe na Škodu. Jeho polovysoký centr proletěl až na zadní tyč na Mešanoviće, který ale v těžké pozici zamířil mimo. Slavia pak Boleslav neuvěřitelně zmáčkla a před Vejmolu létal jeden balon za druhým. Škodovi ale zakončení po Zmrhalově centru nevyšlo a Mešanoviće o pár vteřin později vychytal boleslavský Brankář. Na závěr celé akce pak mohl pálit Frydrych, jeho ránu ale zablokoval jeden z obránců. I na druhé straně se ale musel mít Pavlenka na pozoru. Nejprve před ním proletěl Přikrylův střílený centr, na který těsně nedosáhl Mareš, o chvíli později pak po závaru náš gólman fantasticky vytáhl Železníkovu střelu z 10 metrů. K další obrovské šanci se Boleslav dostala v 63. minutě, kdy po nedorozumění v naší obraně vlétl do vápna Chramosta a špičkou stačil míč obstřelit kolem Pavlenky, naštěstí ale mířil metr vedle bližší tyče. Tempo zápasu postupně začala udávat Mladá Boleslav, která hrozila z dlouhých balonů za obranu a standardních situací. Po jedné takové v 70. minutě posílal Mareš míč na zadní tyč, kde jen těsně nedosáhl Železník. Hra se pak vyrovnala, další vzrušení přinesl až v 80. minutě Bořil, který napřáhl za velkým vápnem a svoji střelu otřel o břevno boleslavské brány. Prakticky z protiútoku se ale přes naši obranu prokličkoval do vápna aktivní Přikryl a Pavlenka musel vytáhnout další skvělý zákrok, když jeho ránu reflexivně vyboxoval. Vedení Slavie dokázal pak po rychlém brejku v 85. minutě zdvojnásobit Ruslan Mingazov. Škoda vyslal po levém křídle Bořila a ten našel ve vápně Ščuka, který ještě posunul na pravou stranu na Mingazova. Našemu záložníkovi sice pokus o střelu z první nesedl, míč si ale dokázal ještě posunout na střed a levačkou propálil Vejmolu. Slavia v tu chvíli díky průběžnému nerozhodnému výsledku Plzně v Brně byla blízko titulu, Boleslav ale ještě dokázala zápas zdramatizovat, když se po Železníkově prodloužení trefil střelou na zadní tyč Jan Chramosta.
  Sešívaní ale nakonec udrželi výsledek 2:1, když v nastaveném čase ještě Vejmola vychytal Hušbauerův samostatný únik. Bohužel tři body nakonec brala v Brně i Viktoria a o mistrovi tak rozhodne až úplně poslední kolo. Slavia na Strahově v sobotu 27. května od 17 hodin přivítá právě Brno.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 5.000

Trenér: „Přicházím z kabiny, kde to nevypadá jako po vyhraném zápase, všichni jsou skleslí,“ uvedl pozápasovou tiskovou konferenci trenér Jaroslav Šilhavý.
  „Byl to těžký zápas a získali jsme zde důležité vítězství. Soustředil jsem se jen na utkání s Boleslaví, kde jsme čelili tlaku domácích. Pak přišla zpráva, že Plzeň dala gól, což mě trochu zklamalo,“ přiznal Jaroslav Šilhavý. Pak už se ale věnoval jen zápasu Slavie. „Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře a dali jsme gól. Pak jsme ale přenechali hřiště a střed pole soupeři. Po vstřelené brance nebyla naše hra ideální, nikdo to nechtěl vzít na sebe, dostali jsme se pod tlak,“ popisoval první poločas.
  „Ve druhé půli nám domácí po vystřídání dělali starosti. My jsme měli také možnosti, ale vepředu jsme nepodrželi balon a nepodařilo se nám vyřešit spoustu situací. Soupeř tlačil, my dali branku a zdálo se, že to dohrajeme. Jenže Boleslav pak dala gól a začala hrát trochu vabank,“ dodal.
  I on sám pak přiznal, že je před koncem soutěže nervózní. „V hlavě to mám stejně jako kluci, nebudu nalhávat, že jsem v klidu. Před hráči ale nemůžu být vyklepaný, to nejsem. Musím je motivovat, že jsme silní a chceme Brno porazit. Fanoušci za námi jezdí všude, zasloužili by si oslavy doma, i když to bude na Strahově,“ zakončil trenér Šilhavý.
(slavia.cz)



Slavia - FC Zbrojovka Brno
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 27. května 2017, Praha, Strahov

Utkání: 1. liga 2016/17, 30. kolo
SK Slavia Praha - Mistr ligy 2016/17 !

Sestava: Pavlenka – Frydrych, Lüftner (56. Flo ), Deli, Bořil – Ngadeu (83. Bílek) – Tecl (81. Mingazov), Hušbauer, Ščuk, Zmrhal – Škoda (C)

Branky: 26. Frydrych 1:0, 29. Tecl 2:0, 57. Tecl 3:0, 68. Ngadeu 4:0

Průběh: Vysoká výhra na závěr. Slavia v posledním kole fotbalové ligy porazila Brno vysoko 4:0 a zajistila si mistrovský titul. Dvěma góly se blýskl Stanislav Tecl a další góly přidali Michal Frydrych a Michael Ngadeu Ngadjui.
   Slavia slaví 18. titul v historii, čtvrtý v samostatné lize a první od roku 2009. A užívá si ho na Strahově, kam se musela přesunout, protože do Edenu bývalí majitelé dlouho dopředu nasmlouvali velké rockové koncerty Depeche Mode a Rammstein. Nový mistr potřeboval k jistotě titulu vyhrát, což splnil, a tabulku ovládl o dva body před Plzní. Klíčovým momentem byla 25. minuta, kdy Brno muselo vystřídat brankáře. Zraněného Melichárka, který do té doby nechyběl v sezoně ani minutu, nahradil ligový debutant Veselý. A náhradní brněnský gólman nebude na své první minuty v nejvyšší soutěži vzpomínat v dobrém. Během pěti minut dostal ze dvou střel dva góly. A do konce utkání další dva. Ve 26. minutě odcentroval Zmrhal z rohového kopu na vzdálenější tyč, kde hlavičkoval Frydrych a od tyče se míč odrazil do brány - 1:0.
  „Náhradní brankář to měl složité, zničehonic se dostal na hřiště. Nám to asi pomohlo, ale nemyslím si, že na tom nesl vinu. Byla to výborně zahraná standardka,“ řekl Šilhavý. O tři minuty později zaútočila Slavia po levé straně. Opět centroval Zmrhal, který v pokutovém území našel nabíhajícího Tecla. A ten znovu hlavou poslal míč k tyči - 2:0. V tu chvíli fanoušci věděli - Slavia je novým fotbalovým mistrem, tohle už nepustí. Kotel rozpoutal ohňostroj, který na chvíli přerušil zápas a ultras museli uklidňovat kapitán Bílek a náhradní brankář Kovář. Přitom začátek zápasu nebyl ze strany Slavie suverénní. Naopak, Brno zahrávalo v úvodní desetiminutovce čtyři rohové kopy.
  „Řekl bych, že dvacet minut jsme byli možná i trochu lepší než domácí. Měli jsme docela dost rohů, i nějakou střelu a drželi jsme balon. Bohužel pak přišlo zranění Melichárka, dostal silný koňar. Ne že by tohle zranění úplně ovlivnilo zápas, ale byl to jednoznačně rozdílový moment, který utkání zlomil,“ konstatoval Svatopluk Habanec, trenér Brna. Pak už jednoznačně vládl pražský tým, který se ze zdravotních důvodů musel obejít bez Šventa, Baráka, Sýkory a Mešanoviće. Hrozil hlavně ze vzduchu po centrech do pokutovéhé území. Hušbauer hlavičkoval těsně vedle, Ščuka vychytal brankář Melichárek. A pak po hlavičkách padly oba góly... Za stavu 2:0 už si Slavia mohla hlavně hlídat pohodlné vedení, které jí dávalo jistotu titulu. Výsledek po přestávce navíc ještě zvýrazňovala. To když v 58. minutě táhl Zmrhal útok po levé straně a přihrál na Ngadeua, který předložil míč nabíhajícímu Teclovi. A ten, ač pravý záložník, levačkou o tyč definitivně rozhodl - 3:0. O deset minut později prošel středem hřiště Ngadeu a místo přihrávky zpoza vápna tvrdě vystřelil - 4:0.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 12.300

Trenér: Jaroslav Šilhavý (trenér Slavie): „Je to obrovská radost a obrovská úleva. Musím říct, že jsem byl hodně nervózní. Skrýval jsem to, ale v noci jsem toho moc nenaspal. Očekávání bylo obrovské, všichni čekali, že ten poslední krok uděláme. Povedla se nám úžasná sezona, ani nevím, kolik zápasů jsme neprohráli. S tím, že jsme to zakončili asi neočekávaným titulem. Náhradní brankář Brna to měl složité, zničehonic se dostal na hřiště. Nám to asi pomohlo, ale nemyslím si, že na tom nesl vinu. Výborně zahraná standardka, Frýďas to tam uklidil. Když dal Standa Tecl druhý gól, už to bylo veselejší. Úplně věřit jsem začal po třetím gólu, to už jsem věděl, že to zvládneme. Bylo to klidnější, než když jsme hráli s Libercem o titul proti Plzni. Tam to bylo do 90. minuty, ještě jsme dostali tyčku. Stavím ty tituly stejně vysoko.”
(slavia.cz // www.idnes.cz // www.ceskenoviny.cz)



Slavia - FK Viktoria Žižkov
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 24. června 2017, Praha, Střížkov

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Kovář - Holík, Jugas,
Přemysl Kovář.
Bílek, Bořil - Ščuk - Mingazov, Alvir, Rotaň, Sýkora - Musa; 2. poločas: Otáhal – Frydrych Bílek, Jugas, Bořil (68. Kingue) – Ščuk – Sýkora (81. Bucha), Hušbauer, Rotaň (81. Vejvar), Mingazov (60. van Buren) – Tecl

Branky: 8. Stratil 0:1, 26. Rotaň z pen. 1:1, 74. van Buren 2:1

Průběh: Sešívaní mají za sebou vítězný vstup do letní přípravy. Na její úvod porazili druholigovou Viktorku Žižkov 2:1. Na hřišti se také poprvé představila posila Jakub Jugas i testovaní hráči.
  Sešívaní zakončili první týden letní přípravy utkáním s Viktorkou Žižkov. Trenér Jaroslav Šilhavý využil příležitosti otestovat nové tváře, kromě reprezentantů mu pak v nominaci scházeli Muris Mešanović a Dušan Švento, kteří zatím trénují podle plánu. A také čerstvá posila gólman Jan Laštůvka, který dostal od klubu volno, aby si vyřídil doma všechny potřebné záležitosti. Do základní sestavy se naopak vrátil po hostování v Karviné obránce Libor Holík, který se však v následujících týdnech s týmem připravovat nebude – už v neděli odjíždí na mistrovství Evropy kategorie U19. Na stoperu se poprvé před fanoušky představil stoper Jakub Jugas, ve středu pole zkušený testovaný záložník Ruslan Rotaň a na hrotu mladý chorvatský útočník Petar Musa. Do vedení šel ale jako první druholigový soupeř červenobílých. V osmé minuty propadl centr z levé strany do vápna k osamocenému Lukáši Stratilovi, který hlavičkou na zadní tyč překonal Přemysla Kováře. Slavia srovnala ve 27. minutě. Ruslan Mingazov dostihl Alvirův pas za obranu a ocitl se sám před vybíhajícím Hrubešem. Ten se záložníkovi sešívaných vrhl pod nohy a zastavil ho faulem. Nařízeného pokutového kopu se ujal Ruslan Rotaň a zkušeně uklidil míč na opačnou stranu, než skočil gólman Viktorky. Do konce první poločasu pak sešívaní už nedokázali Hrubeše překonat. Alvir kroutil střelu z hranice vápna na zadní tyč, tam však byl gólman soupeře. V osmatřicáté minutě Rotaň bleskově rozehrál na krátko rohový kop sešívaných, a i když se následný centr neujal, Slavia udržela míč a přenesla hru na levou stranu, kde před vápnem vypálil na vzdálenější tyč Ruslan Mingazov a pořádně protáhl Hrubeše. Těsně před poločasem rozehrávali standardní situaci hosté. Bazalův centr našel ve vápně hlavu spoluhráče, Kovář si ale s jeho zakončením poradil a do kabin se tak šlo za stavu 1:1.
  Oba týmy o půli vystřídaly gólmany, sešívaní navíc i několik hráčů v poli. V šedesáté sedmé minutě byl před vápnem faulován Tecl a Rotaň z přímého kopu rovnou pálil, bohužel nad. V 72. minutě pak Hušbauer ze standardní situace zakončil jen do Řehákových rukavic. Sešívaní šli do vedení v 75. minutě po autovém vhazování. Teclův centr propadl na zadní tyč k Micku van Burenovi, jehož první zakončení Řehák vyrazil. Bohužel pro něj jen k útočníkovi Slavie, který míč vzápětí doklepl do sítě hlavou. V posledních desetiminutovce utkání se mezi tyče nevešlo Ščukovo zakončení z dálky. V samotném závěru pak mohla Slavia navýšit skóre po závaru ve vápně před Řehákem, Frydrychovu první střelu zblokovala obrana a pro druhou si došel Řehák.

Rozhodčí: Váňa

Diváci: ?

Trenér: „V přípravě není výsledek až tak rozhodující, ale vždy je to motivace do další práce,“ těšilo trenéra Jaroslava Šilhavého.
  Ten vyslal na hřiště nové tváře. „Tým ještě není úplný, tak dostali šanci kluci, co s námi teď trénují a co přišli z dorostu. Myslím, že to byl dobrý zápas, který splnil svůj účel. Měli jsme ale více šancí přidat další branky. Viktorka vystřídala dvě jedenáctky, my jsme tolik hráčů neměli,“ dodal.
  Chyběli mu například Mešanović a Švento. „Příští týden už by se měli standardně zapojit. Navíc se nám vrátí reprezentanti. Pak budeme čekat, jak se bude dařit jednadvacítkám, a také na Michaela Ngadeu, který hraje Konfederační pohár,“ objasnil trenér.
(slavia.cz)



Slavia - SK Dynamo České Budějovice
0 : 0

Datum: 28. června 2017, Benešov

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Laštůvka – Bořil, Bílek, Frydrych, Flo – Rotaň – Tecl, Hušbauer, Trubač, Mingazov – Škoda; 2. poločas: Kovář – Frydrych, Jugas, Kingue, Bořil – Ščuk – Tecl, Alvir, Hušbauer (58. Musa), Trubač (70. Vejvar) – van Buren
Snímek z utkání.

Průběh: Červenobílé čekal v úvodu přípravy pro zpestření další přátelský zápas. Diváci sice viděli dvě břevna, branky se ale nedočkali - Slavia remizovala s Budějovicemi 0:0.
  Sešívaní ve středu odpoledne odehráli své druhé letní přípravné utkání. Na půdě Benešova se střetli s druholigovými Českými Budějovicemi. Proti Dynamu už se do utkání zapojili navrátilci z reprezentačních srazů – útočník Milan Škoda a obránce Per Egil Flo. Z nových posil byl k trenérovi k dispozici ukrajinský záložník Ruslan Rotaň, který už v rámci testů odehrál úvodní utkání proti Žižkovu. Novými tvářemi byli gólman Jan Laštůvka a ve středu pole nastupující Daniel Trubač. Devatenáctiletého záložníka Slavia přivedla z Hradce Králové a před utkáním finalizovala jeho přestup. Úvodní poločas nepřinesl mnoho divácky atraktivních momentů, Slavia sice držela míč, útočné akce kazily nepřesnosti v přihrávkách i zakončení. Ani Laštůvka příliš práce neměl, Mashike ve 20. minutě pálil mimo tyče.
  Oživení hry přišlo až po poločasové přestávce. V 58. minutě vystihl Čavoš přihrávku sešívaných a vyrazil do protiútoku. Narazil si se spoluhráčem na levém křídle, který u míč vrátil do vápna odkud vypálil – Přemysl Kovář se ale nenechal zaskočit a vytěsnil míč na rohový kop. O dvě minuty později zahrozili sešívaní. Frydrych z pravého křídla posunul míč na střed, odkud zpoza vápna pálil levačkou Mick van Buren, jeho zakončení ale zastavila branková konstrukce. Ta zastavila i další nebezpečný pokus červenobílých. Ti v 75. minutě vybojovali míč, Tecl ho prostrčil na Petara Musu a ten zpoza vápna kroutil míč na zadní tyč – střela však opět skončila na břevnu. Ani druhý poločas branku nepřinesl a Slavia tak remizovala s Dynamem 0:0.

Rozhodčí: Orel

Diváci: 1.500

Trenér: „Nejsme spokojení. Nejde sice o body, ale výsledek vždy dodává další motivaci do tréninkové práce a dalších zápasů,“ nelíbil se výkon sešívaných trenérovi Jaroslavu Šilhavému.
   „Nechci mluvit o tom, že jsme v přípravě a bylo horko. Bylo to špatné. I v téhle fázi přípravy je vítězství povzbuzující,“ načal své hodnocení Jaroslav Šilhavý.
  Co se červenobílým nedařilo? „Chyběl pohyb, byli jsme daleko od hráčů... prostě to nebylo ono. Ve druhé půli jsme sice měli převahu a nastřelili dvě břevna, nedokázali jsme se ale prosadit a vstřelit gól. Soupeř tam měl navíc taky jednu šanci. Na kluky to sedlo, byli jsme hrozně pomalí. Pohyb hrál velkou roli, Budějovice dobře bránily a nepustily nás tam,“ zdůraznil.
(slavia.cz)



Slavia - MŠK Žilina
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 1. července 2017, Chomutov
Snímek z utkání.

Utkání: přátelské

Sestava: Laštůvka (75. Otáhal) – Bořil, Frydrych (46. Bílek), Jugas (60. Deli), Flo (60. Švento) – Ščuk – Mingazov (46. Tecl), Rotaň (70. Alvir) , Hušbauer (70. Trubač), Van Buren (75. Musa) – Škoda (60. Mešanović)

Branky: 21. Škoda 1:0, 41. van Buren 2:0, 67. Rotaň 3:0, 84. Trubač 4:0

Průběh: Ve třetím přípravném zápase se Slavia střetla v Chomutově s vítězem slovenské ligy. Sešívaní svému soupeři z Žiliny vstřelili čtyři branky.
  Trenér Jaroslav Šilhavý nemohl počítat se zraněným Janem Sýkorou, kterého trápí svalové problémy. Jaromír Zmrhal se do týmového tréninku připojí až na soustředění v Rakousku. Halil Altintop se k týmu připojil, do zápasu však ještě nezasáhl. Michael Ngadeu a Danny se k týmu teprve připojí. V první dvacetiminutovce si připsala dvě zajímavé příležitosti Slavia. Poprvé se sám před brankářem objevil Ruslan Mingazov, zakončit však už ale nedokázal. Druhou šanci pak připravil svým centrem Josef Hušbauer, který našel přesně hlavu Milana Škody a ten mířil těsně vedle. Ve 21. minutě už sešívaní udeřili! Mick van Buren si na pravé straně pěkně narazil míč s Josefem Hušbauerem, přízemní centr prvně jmenovaného vyrazil brankář Mandous pouze před sebe a u odraženého míče byl jako první Milan Škoda, který pohotově uklidil míč do odkryté branky. Blízko kuriózní brance byl Jasmin Ščuk, který se nejprve elegantně zbavil obránce, následný ne příliš povedený centr málem zapadl do branky. Další příležitost připravil svým centrem Jan Bořil. Míč si našel Ruslan Mingazov, hlavičku však mezi tři tyče neusměrnil. Také u druhé branky byl aktivní Mick van Buren. Nejprve se na pravé straně zbavil obránce a pronikl do pokutového území, kde byl faulován. Sám nizozemský útočník se pak postavil k rozehrávce pokutového kopu, který s přehledem proměnil – 2:0!
  Hned v úvodu druhého poločasu si Slavia vytvořila velkou příležitost. Per-Egil Flo se dostal ke střele po pěkné přihrávce Micka van Burena, střelu norského obránce však brankář dobrým zákrokem vyrazil na rohový kop. V 55. minutě se na druhé straně vytáhl Jan Laštůvka, po přihrávce ze strany měl na levé straně Jankauskas spoustu času na zakončení, to mu však výborným zákrokem Jan Laštůvka vychytal! Třetí branku přidala ukrajinská posila Ruslan Rotaň. Brankář Madous vyrobil hrubku v rozehrávce, svou přihrávkou našel přesně ukrajinského záložníka, který s přehledem přidal třetí gól. Svou premiérovou trefu v sešívaném si proti Žilině připsal Daniel Trubač. Nejprve vyvezl míč z vlastní poloviny, přihrál ho do strany na Stanislava Tecla, který mu následně míč vrátil, a Daniel Trubač umístěnou střelou přidal čtvrtý gól Slavie.
  Slavia porazila slovenského mistra ze Žiliny 4:0. Dalším soupeřem v přípravě bude 4. 7. skotský Celtic!

Rozhodčí: Houdek

Diváci: ?

Trenér: Sešívaní si poradili se slovenským šampionem Žilinou. „Kvalitní soupeř, kvalitní hřiště v Chomutově. Fanoušci za námi přijeli a podporovali nás, to se pak hraje úplně jinak,“ pochvaloval si třetí přípravné utkání trenér Šilhavý.
   Slavia se v přípravě střetla s prvním zahraničním soupeřem. „Tímto zápasem nám začali soupeři zvučnějších jmen a vyšší kvality. Žilina je slovenský mistr, který vyhrál ligu s náskokem. Je to mladý, dravý a nesmírně organizovaný tým. Jsou hodně nebezpeční,“ charakterizoval soupeře trenér Jaroslav Šilhavý.
  Sešívaní však utkání zvládli. „Způsob hry, který jsme proti nim hráli, jim moc neseděl. Ukázali jsme, že jsme silní v produktivitě. Asi z druhé střely jsme se dostali do vedení. Jejich nadšení odcházelo, my jsme se dostávali více do hry, přidávali další branky a měli to před sebou otevřené. Ve druhém poločase už bylo hodně změn a chyběla tam kvalita. První poločas ukázal, že je důležitá organizace hry,“ popsal trenér průběh utkání.
(slavia.cz)



Slavia - Celtic FC
0 : 0

Datum: 4. července 2017, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Deli, Flo – Ščuk – Tecl, Hušbauer, Rotaň, Mingazov – Škoda (C); 2. poločas: Laštůvka – Bořil, Jugas, Bílek, Flo (73. Švento) – Ščuk – van Buren, Altintop, Rotaň (73. Alvir), Mingazov (63. Trubač ) – Mešanović

Průběh: Slavia remizovala v Edenu se Celticem v prvním opravdu velkém přípravném zápase 0:0. Zápasu předcházel slavnostní akt, při kterém Slavia pojmenovala západní tribunu po legendě obou klubů Johnny Maddenovi.
   Celtic do Prahy přijel k přátelskému zápasu přesto, že se oba týmy mohou utkat ve třetím i případně ve čtvrtém předkole EL, pokud do něj postoupí. Před zápasem si oba kluby připomněly Johnny Maddena,
Snímek před utkáním.
bývalého hráče Celticu a nejslavnějšího trenéra Slavie. Po Maddenovi Slavia pojmenovala západní tribunu na stadionu Eden a odhalila mu pamětní desku na chodníku slávy před stadionem. Ceremoniálu se zúčastnilo sedm rodinných příslušníků J. Maddena. Pro hosty to byl předposlední zápas v přípravě, už za týden vstoupí do předkola Ligy mistrů pravděpodobně proti severoirskému Linfieldu.
   Do první zajímavé akce zápasu se dostával už ve druhé minutě Tecl, obrana ale před ním nakonec odkopla míč na roh. Na druhé straně Laštůvka jistil střelu Lustiga, která zřejmě šla nad bránu, i z této akce byl nakonec roh. Postupem času byli hosté nebezpečnějším týmem na hřišti a Laštůvka musel sebrat několik jednodušších pokusů nebo kontrolovat střely letící mimo bránu. V 24. minutě se nechal lehce obejít Flo a byla z toho velká šance hostí, Griffithsova střela skončila jen těsně vedle. Slávisté se nedostávali vůbec na dostřel Gordonovy brány a když už nějaká akce vypadala v zárodku nadějně, přišlo špatné řešení ve finální fázi, třeba když Škoda míč zasekl a z nepříliš výhodné pozice pak opřel střelu do blokujícího obránce. O dost lepší akce přišla v 37. minutě, Mingazov krásně hledal Škodu, který na míč jen těsně nedosáhl, akce pokračovala a Frydrych hlavičkoval těsně nad. Závěr poločasu byl vyrovnaný, branka nepadla.
   Do druhé půle přišlo v dresu Slavie na hřiště pět čerstvých hráčů včetně Halila Altintopa, pro kterého šlo o premiéru v sešívaném dresu. První šanci druhého poločasu měli hosté, Altintop ztratil ve středu hřiště míč, akce Celticu vyústila ve vyloženou pozici Sinclaira, který se však ukopl a ani pořádně nezakončil. O chvíli později kličkoval nebezpečně ve vápně Slavie McGregor, nejlepší moment pro střelu ale asi prováhal, protože když vystřelil, skončil míč jen v boční síti. Čas pak ubíhal a žádný z týmů se nedostával do nebezpečných akcí. A když Laštůvka lehce chytil dalekonosný pokus z přímého kopu, mohl sudí Hrubeš odpískat konec uktání, které deset tisíc přítomných diváků nadchnout asi nemohlo. Bezbranková remíza zápasu odpovídala.

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.231

Trenér: „Přijel k nám výborný soupeř, byla to skvělá příprava před skvělou atmosférou, takový přípravný zápas nepamatuju. Pro nás to byla opravdu dobrá příprava před evropskými poháry. Celtic byl připravený, začínají za týden, rychlí na míči, skvělý tým. My jsme teď odstartovali sérii zápasů se soupeři zvučných jmen a velké kvality. Slibujeme si od toho, že se adaptujeme na evropský fotbal, kde je všechno rychlejší. Pro nás byl tento zápas obrovsky přínosné. Každý trenér si přípravu staví podle sebe a podle možností. Ne na každý stadion asi přijede Celtic nebo Nice. Máme krásný stadion, to k tomu jistě přispěje. Chodí k nám hráči zvučných jmen, to také asi hraje roli. Ve třetím předkole asi není moc na výběr, možná kdyby je někdo neviděl hrát, řekl by, že je to hratelný soupeř. Ale slabých soupeřů tam je málo. Nechci říkat, jestli bychom je chtěli nebo ne, necháme to osudí. Zítra odjíždíme na soustředění, povezeme 22 hráčů a 3 brankáře, Sýkora a Hromada zůstanou v Praze rehabilitovat. Jarda Zmrhal už trénuje na hřišti s fitness koučem. Během soustředění by měl naskočit k týmu, jestli stihne zápas, to ještě nevíme. Sýkora má svalové zranění, to je individuální, nevím, jestli bude na start kvalifikace, chtěl bych tomu věřit. S Altintopem jsme se bavili, jestli půjde do části zápasu, nejprve jsme mysleli, že půjde na 20 minut, nakonec jsme se dohodli na poločas, je na něm vidět, že ještě nemá kondici, až se dá dokupy, tak jistě předvede, co umí. S vedením se pořád bavíme o alternaci k Milanu Škodovi. Souček už s Dannym ráno trénovali v Edenu individuálně. Oba půjdou do plnohodnotného tréninku. Danny taky bude potřebovat nabrat kondici. Ngadeu se připojí jako poslední v sobotu nebo v neděli. Komunikaci na hřišti jsme zatím neřešili, ale budeme po všech chtít, aby základní fotbalová slova uměli všichni česky. Hráči na kraje zálohy nám při zranění Zmrhala a Sýkory teď trošku chybí, ale oba snad budou brzy k dispozici. Uvidíme, jak se rozhodneme ohledně hostování některých hráčů.”

Poznámky: Sestava hostů: Gordon – Lustig, Šimunović (63. Dembélé), Boyata (46. Hayes), Tiernev – Brown (C) – McGregor (79. Bitton), Rogic, Forrest, Sinclair (63. Sviatchenko) – Griffiths (63. Armstrong)
(slavia.cz // www.slavistickenoviny.cz)



Slavia - FK Krasnodar
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 8. července 2017, Rakousko, Pöllauberg
Mužstvo Slavie před utkáním.

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Kovář – Bořil, Jugas, Deli, Flo – Souček – Tecl, Rotaň, Altintop, Danny – Mešanović; 2. poločas: Kovář – Frydrych, Bílek, Deli, Švento – Souček – Van Buren, Hušbauer, Ščuk, Mingazov – Škoda

Branky: 21. Suleymanov 0:1, 90. Deli 1:1

Průběh: V prvním zápase na soustředění v Rakousku sešívaní remizovali s ruským týmem FC Krasnodar 1:1. Remízu zařídil svým gólem v poslední minutě Simon Deli.
  První ohrožení branky Krasnodaru obstaral Muris Mešanović, který pohotově zakončoval těsně mimo. Do vedení však šel první FC Krasnodar. Mihailo Ristič vyslal prudkou střelu z levé strany, tu s problémy vyrazil Přemysl Kovář pouze před sebe, k odraženému míči se dostal Magomed Suleymanov, který dopravil míč do sítě. Vyrovnání na 1:1 málem přišlo z nohy Krasnodaru, prudký centr Stanislava Tecla srazil Alexandr Zhirov na vlastní branku, výborný zákrok vytáhl brankář Adamov a míč vyrazil na rohový kop. O minutu později vystihl Danny rozehrávku soupeře, předložil míč k Ruslanu Rotaňovi, který střelou levou nohou těsně netrefil branku. Ve 44. minutě poslal Stanislav Tecl centr do pokutového území, kde míč jen o pár centimetrů netrefil Halill Altintop.
  Vstup do druhého poločas se herně povedl Slavii, dvě zajímavé příležitosti měl Michal Frydrych, ani jednou však brankáře Adamova nepřekonal. Po dobré akci a přihrávce Micka van Burena vypálil zpoza vápna Milan Škoda, střela kanonýra sešívaných mířila těsně vedle. Na druhé straně trefil Magomed Suleymanov z přímého kopu břevno. V 70. minutě pronikl s míčem do vápna Milan Škoda, následně centroval na hlavu Ruslana Mingazova, jehož hlavičku brankář Adamov vyrazil na rohový kop. Následný centr od rohového praporku z kopačky Josefa Hušbauera poslal hlavou těsně vedle Milan Škoda. Další příležitost měla Slavia po standardní situaci Josefa Hušbauera, po jehož centru se k odraženému míči dostal Simon Deli, který z první napálil míč těsně vedle. Vyrovnání přišlo v samém závěru utkání. Josef Hušbauer rozehrál rohový kop nakrátko s Mickem van Burenem, který našel na zadní tyči Simona Deliho, ten hlavou srovnal stav zápasu na konečných 0:0.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Trenér Jaroslav Šilhavý byl s předvedenou hrou svého týmu spokojen: „Vystřídali jsme dost hráčů. Myslím si, že jsme byli lepším týmem, hráli jsme kombinační fotbal. Poměrně se nám dařilo dostávat do šancí. Měli jsme jich hodně, ale bohužel jsme jich ale měli proměnit mnohem více. Nicméně jsem rád, že nakonec tu zaslouženou odměnu v podobě jednoho gólu a bodu jsme trefili v 90. minutě. Dneska to byl opravdu velmi dobrý zápas, jen tak dál. Samozřejmě někteří hráči ještě potřebují dotrénovat, jsou tam takové výkyvy, i to horko na to působilo. Byla tam kvalita, dostávali jsme se do šancí, takhle bychom se chtěli prezentovat, abychom se uměli od brankaře dostat do šancí. Myslím si, že se nám to dařilo jak v prvním poločase, tak i ve druhém poločase. Takhle by to šlo,“ řekl spokojeně trenér.
(slavia.cz)



Slavia - West Bromwich Albion FC
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 12. července 2017, Rakousko, Kumberg

Utkání: přátelské
Michal Frydrych.

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Deli, Bořil (46. Flo) – Ngadeu (46. Souček) – van Buren (72. Zmrhal), Hušbauer (46. Ščuk), Rotaň (46. Altintop), Danny (64. Švento) – Škoda (64. Mešanović)

Branky: 26. McClean 0:1, 50. Deli 1:1, 77. Frydrych 1:2

Průběh: Sešívaní ve druhém přípravném utkání na rakouském soustředění vyzvali celek z anglické Premier League. Ve druhém poločase dokázala Slavia otočit zápas díky brankám Deliho a Frydrycha a porazila tak West Bromwich Albion 2:1.
  Sešívaní se na soustředění v Rakousku utkali s desátým celkem anglické Premier League. Proti týmu West Bromwich Albion scházel trenérovi pouze Ruslan Mingazov, kterého do hry nepustila zvýšená teplota. Červenobílí poprvé prověřili obranu soupeře v šesté minutě, Mick van Buren udělal kličku brankáři Fosterovi, měl ale obtížnou pozici k zakončení. Následně se tak po přihrávce opřel do střely Danny, mířil ale nad břevno. Ve 13. minutě Rotaňův centr našel na zadní tyči hlavu Michala Frydrycha, jehož zakončení pohotově vytěsnil Foster. Na brankové čáře ještě o míč bojoval Milan Škoda, v souboji s obráncem ale hlavičkoval nad. V minutě 21. měl po nahrávce od Škody zajímavou možnost Hušbauer, kterému nejprve nevyšla přihrávka do vápna. Míč se k němu však odrazil zpět a záložník Slavie se opřel do zakončení, míč ale minul zadní tyč. Tlak sešívaných bohužel vyústil v gól soupeře, který po rohu Slavie vyrazil do rychlého protiútoku. Sudí mohl zapískat faul na Hušbauera, což však neudělal. Matt Phillips vzápětí našel podařeným pasem za obranu Jamese McCleana, který šel sám na Laštůvku. Slávistickému brankáři udělal kličku a uklidil míč do prázdné branky. Vzápětí West Bromwich zahrozil střelou Rodrigueze, tu Laštůvka ale kryl, stejně jako další dvě zakončení McCleana. Ten poprvé pálil na bližší tyč, podruhé k němu Laštůvka vytěsnil Phillipsovu střelu a poradil si i s dorážkou soupeřova záložníka.
  Do druhého poločasu soupeř protočil celou jedenáctku a trenér Šilhavý vyslal do hry čtyři čerstvé hráče. Slavia mohla velmi brzy srovnat, to když byl Altintop faulován, z čehož pramenila standardka pro Slavii. Dannyho centr propadl na zadní tyč k Součkovi, tomu ale zakončení nevyšlo. V 51. minutě pak sešívaní srovnali na 1:1. Po centru z pravé strany vyslal míč na branku Tomáš Souček, jeho trajektorii změnil patičkou Simon Deli a vstřelil tak první branku Slavie. Sešívaným zakončením pak často scházela přesnost a v 64. minutě je zachránilo břevno Laštůvkovy branky, které po rohovém kopu hlavičkou orazítkoval Dara O'Shea. Souček v 70. minutě připravil zajímavou možnost pro Šventa, jeho střela ale mířila nad. Do zápasu následně naskočil uzdravený Jaromír Zmrhal a byla z toho vedoucí branka Slavie. Zmrhalovu střelu obrana zblokovala k Frydrychovi, který propálil Myhilla a navýšil na 2:1 pro sešívané. Anglický tým už na branku Slavie nedokázal odpovědět, a tak sešívaní zvítězili 2:1.

Rozhodčí: Harkam

Diváci: ?

Trenér: „Získali jsme skalp týmu z Premier League, to se jen tak nestává. Jsme rádi, že jsme tenhle zápas vůbec domluvili. Je to další ze silných soupeřů, kteří nás v přípravě čekají. Ještě nás čeká Nice a bude to kompletní,“ pochvaloval si trenér Jaroslav Šilhavý skladbu přípravných zápasů.
  Slavia po první půli proti West Bromwichi prohrávala. „Myslím, že hlavně v prvním poločase to bylo velice kvalitní utkání. Výborný, silný soupeř, který měl kvalitu. Byli jsme silní na míči, bohužel jsme soupeři umožnili chybičkou po nedohraném rohu a ztrátě míče jít do vedení. Nabídli jsme jim šanci, kterou s přehledem proměnili. My jsme naopak měli v první půli čtyři vyložené šance, které jsme neproměnili, takže do přestávky jsme šli s mankem jednoho gólu,“ popisoval průběh zápasu Jaroslav Šilhavý.
  Sešívaní nakonec utkání otočili. „O poločase soupeř prostřídal, dal tam mladší kluky a už to nebylo tak kvalitní. Ale jsem rád, že si kluci poradili, výsledek otočili a že jsme zvítězili,“ těšilo trenéra.

Poznámky: Sestava W. B. A.:
První poločas: Foster, Nyom, Dawson , Evans (C), Brunt, Phillips, Yacob, Livermore, McClean, Rodriguez, Rondon
Druhý poločas: Myhill, Lowe, Donnellan, O'Shea, Melbourne, Wilson, Harper, Field, Leko, Robson-Kanu, McManaman
(slavia.cz)



Slavia - OGC Nice
4 : 1 (0 : 1)

Datum: 16. července 2017, Praha, Eden

Utkání: přátelské
V popředí nejlepší hráč utkání Mick van Buren, následuje Danny, Simon Deli a Dušan Švento.

Sestava: Laštůvka – Frydrych (46. Švento), Jugas (85. Tecl), Deli (85. Bílek), Bořil (85. Alvir) – Souček (46. Ngadeu) – Danny (68. Trubač), Hušbauer (46. Altintop), Rotaň (46. Ščuk), Zmrhal (46. van Buren) – Škoda (60. Mešanović)

Branky: 8. Boscagli 0:1, 47. Škoda z pen. 1:1, 50. Škoda 2:1, 69. van Buren 3:1, 78. van Buren 4:1

Průběh: Prověřit Slavii před startem v předkolech Ligy mistrů přijel třetí klub uplynulého ročníku francouzské ligy OGC Nice. Sešívaní svůj druhý přípravný zápas před domácím publikem zvládli a po remíze s Celticem porazili Nice 4:1.
  Zatímco v zápase se skotskými mistry branka nepadla, tentokrát gólové mlčení prolomili už v 8. minutě hosté. Po Bořilově faulu rozehrával kapitán Nice Jean-Michel Seri přímý kop, obrana Slavie nezachytila na středu nabíhajícího stopera Oliviera Boscagliho a ten hlavou překonal Laštůvku. Následně se ale do akce dostala i Slavia a byl to hlavně Danny, jehož přihrávky tvořily šance. V 16. minutě poslal míč z pravé strany na hlavu Milana Škody, gólman Benitez ale dokázal jeho pokus vyrazit a dobíhající Rotaň pak na dorážku těsně nedosáhl. Tři minuty na to poslal Danny prudký přízemní centr na přední tyč, kde balon tečoval Frydrych, jeho pokus ale proskákal vedle vzdálenější tyče. Ve 41. minutě pak Danny rychle rozehrál standardní situaci a za překvapenou obranu francouzského celku si zaběhl Frydrych, Benitez ale jeho střelu vyrazil na roh.
  Neproměněné šance ale přestaly slávisty mrzet prakticky hned po vstupu do druhé půle. Ve 47. minutě totiž rozhodčí po jednom z centrů odpískal ruku ve vápně Nice, k penaltě se postavil Milan Škoda, a i když si gólman Benitez na míč sáhl, skončila střela našeho kapitána v síti. Hned o tři minuty později si pak Škoda naběhl do vápna na přihrávku van Burena a bylo to 2:1. Slávisté ve druhé půli svého soupeře zatlačili a před brankou Francouzů se hrálo o poznání častěji. V 69. minutě se do výjimečně otevřené obrany Nice dostal středem Michael Ngadeu, před vápnem posunul míč na volného Micka van Burena a ten už měl dost času, aby propálil Beniteze. Po 78 minutách hry to pak byl znovu Mick van Buren, kdo si naběhl na Bořilovu zpětnou přihrávku od brankové čáry a podél gólmana propálil balon do branky.
  Slávisté mohli v závěru zápasu ještě vyslyšet skandování dvanácti tisíc fanoušků „dejte jim bůra“, to když v poslední minutě hledal Tecl dlouhým pasem Mešanoviće, před bosenským útočníkem ale stačil míč sebrat Benitez.
  Slávisté tak zvládli generálku, s OGC Nice dokázali otočit skóre a francouzský celek porazili 4:1. Dalším zápasem pro ně už bude třetí předkolo Ligy mistrů s jedním z dvojice BATE – Alashkert.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 12.138

Trenér: „Jsem rád, že se nám podařil takový výsledek a s takovým soupeřem. Důkazem jsou nejen čtyři góly, ale progres byl vidět i ve hře. Tak se chceme prezentovat v dalších zápasech. Milan Škoda si udržel produktivitu, Mick van Buren vlétl dá utkání jako velká voda,“ těšilo trenéra Jaroslava Šilhavého.
   „Výsledek samozřejmě nepřeceňujeme, nešlo a body ani postup, ale určitě se takový skalp cení. Zlepšení ve hře nastalo a chci věřit, že se budeme zlepšovat i dál. A musíme se zlepšovat. Výsledek je sice skvělý, ale první branku jsme soupeři nabídli jako na zlatém podnose. Nemůžeme si dovolit udělat v soutěžním utkání takovou chybu,“ zdůraznil trenér.
   Slavia kvůli ní první poločas prohrála. „Jiný než výsledkový rozdíl nebyl. Obdržený gól s námi trochu zatřásl, ale šance jsme si vytvořit dokázali. Škoda, že jsme nedotáhli krásné akce, které volaly po finální přihrávce, chovali jsme se naivně. Druhý poločas vyzněl díky brankám jinak, soupeř byl překvapený. Nedělil bych to, že první poločas byl špatný, týmy jsou v něm vždy lépe organizované a připravené,“ doplnil trenér.
   V utkání se o pozornost svým výkonem přihlásil Mick van Buren. „Pokud se bude prezentovat jako nyní, dostane prostoru mnohem více. Čím víc hráčů bude mít takovou formu, tím snazší bude postupovat dál a dělat výsledky. Jsem jedině rád, že se mu zápas vyvedl. Na tréninku poctivě pracuje, každý má silné stránky někde jinde, je to bojovník, charakterní hráč, vyčítali jsme mu produktivitu, přehled ještě takový nemá. Byl na jaře nespokojený s vytížeností a diskutovali jsme o hostování. Zatím to však vypadá, že si říká o místo na slunci,“ prozradil Jaroslav Šilhavý.

Poznámky: Sestava: OGC Nice:
Benitez – Burner (74. Souquet), Le Marchand (46. Sarr), Boscagli, Dalbert – Tameze (74. Koziello), Seri (61. Marcel), Walter (74. Lees-Melou) – Lusamba (74. Perraut), Plea (74. Srarfi), Eysseric (61. Makengo)
(slavia.cz)



Slavia - FK BATE Borisov
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 25. července 2017, Praha, Eden

Utkání: Liga mistrů, 3. předkolo

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Deli, Bořil – Ngadeu – van Buren, Rotaň (66. Mešanović), Hušbauer, Danny (75. Mingazov) – Škoda

Branky: 20. Škoda z pen. 1:0

Průběh: Sešívaní mají za sebou vítězný vstup do 3. předkola Ligy mistrů. Běloruské BATE porazili v Edenu 1:0 díky proměněné penaltě Milana Škody. Proti soupeři, který hrál velkou část zápasu v deseti, měli slávisté řadu šancí, v cestě jim ale bohužel stály tyče nebo gólman Ščerbickij.
  Zápas před vyprodaným Edenem začal opatrně a první vzrušení přinesla až standardní situace, ke které se Slavia dostala v 7. minutě.
Nabitý Eden a choreografie v podání Tribuny Sever.
Hušbauer poslal míč do vápna, odkud se odrazil cca 18 metrů od branky k Dannymu, jeho střela z voleje ale byla zablokována v chumlu obránců před gólmanem Ščerbickým. Po deseti minutách hry se pak po pěkné zasekávačce dostal k centru Bořil, Škoda ale na přední tyči stačil jen tečovat hlavou a míč zamířil nad branku. Klíčový okamžik první půle přišel v 15. minutě. Nejprve slávisté reklamovali ruku ve vápně, kterou rozhodčí nechal bez povšimnutí, pár vteřin na to ale Jablonski stáhl před brankou Frydrycha a penalta už byla nevyhnutelná. Stoper BATE navíc za svůj zákrok uviděl červenou kartu a běloruský tým šel po čtvrt hodině zápasu do deseti. K pokutovému kopu se postavil Milan Škoda a střelou do protipohybu gólmana poslal sešívané do vedení!
  Ve 36. minutě se pak v obrovské šanci octl Michael Ngadeu. Rotaň rozehrál rohový kop po zemi na Hušbauera, který posunul míč do vápna právě na Ngadeua, jeho pohotovou střelu ale gólman Ščerbickij reflexivně vyškrábl nad břevno.
  Sešívaní vstoupili aktivně i do druhé půle a vedení mohl vbrzku dvojnásobit Josef Hušbauer, po parádní individuální akci, kdy se prosmýkl mezi obránci, ale napálil břevno, od kterého se balon jen odrazil do levé tyče, na brankovou čáru a zpět do hřiště. Po hodině hry se pak tvrdou ranou zpoza vápna prezentoval Danny a brankář hostů jeho pokus dokázal jen vyrazit, van Burenovi ale dorážka nevyšla. O chvíli později hlavičkoval van Buren, ale zamířil jen do Ščerbického náruče. Slávisté měli ve druhé půli obrovský tlak, ale také smůlu v zakončení. V 72. minutě se k havičce na malém vápně dostal střídající Mešanović, balon ale nasměroval nad bránu. O deset minut později našel van Buren ve vápně Škodu, jeho hlavička do protiipohybu gólmana ale skončila na tyči branky Bělorusů. BATE nakonec ubránilo nejtěsnější porážku, ačkoli ve druhé půli jedinkrát ohrozilo naši branku nepřesnou střelou z přímého kopu. Výsledek 1:0 ale dává Slavii velkou výhodu do venkovní odvety, která se bude hrát příští středu na stadionu v Borisově.

Rozhodčí: Bastian Dankert (Německo)

Diváci: 18.147

Trenér: „Přáli jsme si výsledek s nulou a vítězství, toho jsme dosáhli,“ shrnul výsledek trenér Jaroslav Šilhavý. Přesto mu ke spokojenosti několik věcí chybělo.
  „Nejen já ale i kabina byla zaražená z vývoje utkání. Hráli jsme tři čtvrtě zápasu proti deseti a chtěli jsme přidat branky, aby byla odveta veselejší. To se nám nepovedlo, takže jsme zklamaní. Šancí jsme měli dostatek alespoň na vstřelení ještě jednoho gólu, ale buď jsme situaci špatně vyřešili nebo nastřelili brankovou konstrukci,“ načal své hodnocení trenér Jaroslav Šilhavý.
  „V úvodu to z naší strany bylo to neurovnané, spousta soubojů, nepřihráli jsme si balon, ale už před penaltou se to zklidnilo a hráli jsme kombinačně. Po oslabení soupeře jsme byli asi deset minut překvapeni, nechali jsme se ukolébat a nechávali jsme Bate, aby se dostávalo na naši polovinu. Pak jsme začali být aktivní, přehrávat šířku a vytvářet si šance,“ pokračoval trenér v hodnocení úvodního zápasu třetího předkola.
  Hosté po vyloučení postavili obranný val před svou brankou. „Dobývání takové obrany je to nejtěžší. Vytvořili jsme si spoustu hezkých akcí ale i nepřesností, kdy jsme to uspěchali. Nakopávali jsme míče z hloubky a ne ze strany. Snažíme se hrát kombinačně, rychle, věřím, že se bude zlepšovat. Musíme odbourat uspěchanost a lépe zvládat hru do plných,“ vypočítával Jaroslav Šilhavý nedostatky.

Poznámky: Sestava BATE:
  Sčerbickij – Baga, Gajdučik, Jablonskij , M. Voloďko – Kendyš, Dragun (90. Berezkin) – Stasevič (C) (78. Tuominen), A. Voloďko, Ivanič (24. Buljat) – Signěvič
(slavia.cz)



Slavia - FK Teplice
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 29. července 2017, Praha, Eden
Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Utkání: 1. liga 2017/18, 1. kolo

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Bílek (C) , Jugas, Bořil – Souček, Altintop (71. Hušbauer), Ščuk (80. Ngadeu) – Mingazov (59. Van Buren), Mešanović, Zmrhal

Branky: 9. Altintop z pen. 1:0

Průběh: Sešívaní porazili v prvním ligovém zápase nové sezony Teplice 1:0 díky brance Halila Altintopa z penalty.
  Trenér Šilhavý udělal oproti úternímu zápasu kvalifikace Ligy mistrů s BATE hned sedm změn. V základní sestavě se tak objevili kapitán Bílek, Altintop, Zmrhal, Mingazov, Souček, Ščuk a Mešanović. Sešívaní i přes změny začali aktivněji a už v první minutě navnadil zaplněný Eden Bořil, jeho rána zpoza vápna ale minula levou tyč. Do vedení šla Slavia v 9. minutě. Křížný centr doletěl do vápna k Frydrychovi, ten se jej pokusil hlavou vrátit před branku, skákající obránce Vondrášek míč zasáhl rukou a rozhodčí po dlouhém váhání nakonec ukázal na značku pokutového kopu. K penaltě se při absenci tradičního exekutora Škody postavil Halil Altintop a střelou do protipohybu gólmana zaznamenal svoji první branku v sešívaném. Tepličtí se k první šanci na vyrovnání dostali po dvaceti minutách. To když se po rohovém kopu trojici našich obránců nepodařilo dostat míč z vápna a možnost ke střele z těsné blízkosti tak dostal Jeřábek, Laštůvka byl ale na místě a jeho pokus vyrazil. O devět minut později proletěl naším vápnem centr z pravé strany, na který nabíhal nehlídaný Vaněček, na balon ale ve skluzu zhruba o metr nedosáhl. Na druhé straně vyslal Mingazov do samostatného úniku Zmrhala, střelu našeho záložníka z 15 metrů ale vychytal Grigar a Altintop se v souboji s obráncem k přesné dorážce nedostal.
  Druhá půle začala naopak šancí Teplic, když Fillovu hlavičku vykopával z brankové čáry na vzdálenější tyči Bořil. V 58. minutě mohl jít po Ščukově pasu na gólmana opět Zmrhal, situaci tentokrát zkusil vyřešit obloučkem přes Grigara, jeden z dobíhajících obránců ale stačil balon zastavit. Iniciativu poté převzali hosté a nebezpečné centry létaly častěji před brankou Jana Laštůvky. Většinu balonů ale sbíral právě Laštůvka, stejně jako v 77. minutě, kdy tepličtí zahrávali nebezpečnou standardku těsně za vápnem. V 87. minutě pak zpoza vápna vypálil volný Kučera a tečovaná střela proletěla půl metr vedle Laštůvkovy pravé tyče. Slavia nakonec těsný výsledek i přes tlak soupeře ubránila a do ligy vstoupila vítězstvím 1:0. Už ve středu čeká sešívané veledůležitá odveta kvalifikace Ligy mistrů v běloruském Borisovu.

Rozhodčí: Pavel Orel

Diváci: 11.097

Trenér: „Zaprvé jsem rád, že jsme do nového ročníku vstoupili vítězně,“ hodnotil výhru 1:0 nad Teplicemi trenér Jaroslav Šilhavý. „Nerodilo se to snadno, Teplice potvrdily svou pověst silného týmu. Je to kádr složený ze zkušených kluků, v minulé sezoně až do posledního kola hráli o poháry,“ dodal na adresu soupeře.
  Jak utkání probíhalo? „Úvod byl slibný, soupeře jsme napadali, ale po dvaceti minutách jsme ustoupili a soupeř převzal iniciativu. Naštěstí toho nedokázal využít. Vyložených šancí jsme asi měli víc než Teplice, které hrozily z centrovaných míčů. Veselejší by bylo přidat z brejků druhý gól, takhle to bylo drama až do konce,“ popsal průběh utkání.
  Vypíchl také, kde sešívaní zaváhali. „Začali jsme zbytečně ztrácet balony, vyhazovali jsme je nepřesnostmi. Bylo dusno, postupně ubývaly síly, někteří hráči měli křeče, bylo to takové nevyrovnané. Zápasu chyběla lehkost, ale zvládli jsme ho jako tým,“ zdůraznil Jaroslav Šilhavý.
(slavia.cz)



FK BATE Borisov - Slavia
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 2. srpna 2017, Bělorusko, Borisov

Utkání: Liga mistrů, 3. předkolo, odveta

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Deli, Bořil – Ngadeu – van Buren (61. Zmrhal), Rotaň, Hušbauer (85. Souček), Danny (70. Švento) – Škoda (C)

Branky: 6. Signevič 1:0, 44. Škoda 1:1, 46. Stasevič 2:1
Radost červenobílých z postupu a nástup před fanoušky.

Průběh: Jeden z hlavních cílů slávistů – tedy neinkasovat – vzal za své už po pěti minutách hry. Gordějčuk poslal z půlky hřiště balon naslepo za naši obranu, kde Signěvič přesprintoval Deliho, dostal se k míči o chvíli dříve než vyběhnuvší Laštůvka a hlavou poslal míč do odkryté sítě. Hned tři minuty na to mohli slávisté srovnat. Nejprve se po Škodově přiťuknutí dostal ke střele zpoza vápna Danny, Sčerbickij ale vytáhl jistý zákrok a Dannyho pokus vyrazil na roh. Po následném Rotaňově centru se míč dostal až na zadní tyč k Frydrychovi, jeho hlavička se ale snesla jen na horní síť. Svou kvalitu ale dokazovali i hráči BATE. V 19. minutě se aktivní Ivanić prokličkoval naším vápnem, zbavil se dvojice obránců a vystřelil na zadní tyč, branku ale o dva metry minul. Na druhé straně fauloval ve 24. minutě Volodko Hušbauera několik metrů před vápnem a z následného přímého kopu pálil levačkou Rotaň, jeho přízemní střela skrz zeď ale minula bližší tyč Ščerbického brány. S postupem času se BATE více zatáhlo a míč na nohou držela Slavia. Ve 36. minutě vznikl před brankou domácích závar, na jehož konci se ke střele dostal Deli, nedokázal ale propálit klubko hráčů stojících před ním. Veledůležitou vyrovnávací branku se Slavii podařilo dát až minutu před koncem první půle. K rohovému kopu se postavil Danny, poslal ideální centr metr za malé vápno a Milan Škoda v těžké pozici uklidil míč hlavou ke vzdálenější tyči.
  Uklidnění ve formě vyrovnávacího gólu ale vzalo za své hned po úvodním hvizdu druhé půle. Po Gordějčukově stříleném centru z pravé strany Laštůvka jen vyrazil balon před sebe, Jugasovi se na malém vápně nepovedl odkop a kapitán Borisova Stasevič zakroutil balon pravačkou ke vzdálenější tyči. V 55. minutě pak Signěvič přetlačil v osobním souboji Jugase a podařilo se mu obhodit i vybíhajícího Laštůvku, skákající balon ale z vápna odklidil dobíhající Deli. Rychlé vedení domácí opět nakoplo a BATE drželo ve druhé půli míč více na svých kopačkách. V 67. minutě se ke střele po prudkém centru z levé strany dostal Milunovič, v souboji ale poslal míč ve skluzu mimo. Trenér Šilhavý poslal na hřiště ve druhé půli Jaromíra Zmrhala, který nahradil van Burena, a Dušana Šventa namísto Dannyho, slávistům se ale dlouho nedařilo dostat se před bránu domácích. Až v 70. minutě měl srovnání na noze Jugas, který si osamocený naběhl na Škodovu hlavičku, ani on, ani Ngadeu ale nedokázali míč na zadní tyči nasměrovat ve skluzu do branky. Do velkých šancí se ale nedostávalo ani BATE, a když už v 87. minutě přetlačil Signěvič Ngadeua a mohl postupovat na Laštůvku, přerušil jeho akci zdvižený praporek. Chvíli před tím ještě zkoušel na druhé straně Štěstí škoda, svůj halfvolej zpoza vápna ale nesměroval nad branku. V nastaveném čase ještě stadion zahučel při Ivaničově nebezpečné střele, která jen o kousek minula levou tyč, Slavia ale nakonec jednogólové manko ubránila. Výsledek 1:2 ji tak posunul do play off Ligy mistrů!

Rozhodčí: Pol van Boekel (Nizozemí)

Diváci: 12.436

Trenér: „Všichni máme obrovskou radost z toho, co se nám podařilo. Děkujeme fanouškům, co sem přijeli a mohutně nás podporovali. Další poklona patří soupeři, který hrál velice dobře. Myslím, že zkušenosti, které má Bate v evropských pohárech, musíme teprve sbírat a jsem rád, že jsme přes takového soupeře přešli,“ oddechl si trenér Jaroslav Šilhavý.
   Jeho tým si v Bělorusku situaci rozhodně neulehčil. „Očekávali jsme, že na nás Bate vlítne, a bohužel se to potvrdilo. Věřil jsem, že to zvládneme aktivitou a dobrou obranou, bohužel, šli do vedení už v 5. minutě a měli 85 minut, aby postoupili. Ty věci, které jsme soupeři nabízeli a on z nich vytěžil rychlé góly, nás stály nervozitu,“ uvědomoval si.
   Ani vstup do druhé půle Slavii nevyšel. „Druhá branka padla hned po přestávce, nám se povedlo srovnat a hned zase dostaneme gól. To je nekoncentrovanost, to si musíme vyříkat. Opět jsme soupeři nabili a chyběl mu jeden gól, aby postoupil. Byla to naše velká chyba,“ zdůraznil.
   Sešívaní nakonec postup vybojovali. „Je to obrovská úleva, do samého konce soupeř nakopával balony. To se může stát cokoliv, třeba někdo uklouzne… V závěru se projevila naše nezkušenost, snažili jsme se ubránit výsledek a podařilo se. Chyby, věřím, pramení z nezkušenosti, na některých hráčích to bylo vidět. I atmosféra určitě vliv měla. Skoro plný stadion hnal soupeře do útoku, to je zkušenost, kterou někteří hráči nemají. Hrají o hodně a před takovým publikem. Potřebují víc takových zápasů.“ doplnil trenér.

Poznámky: Sestava FC BATE Borisov:
  Sčerbickij - Baga, Milunovič , Buljat, Poljakov (46. M. Voloďko) - Stasevič, A. Voloďko (76. Gvilia), Dragun, Ivanič, Gordějčuk (88. Tuominen) - Signěvič. Trenér: Jermakovič.
(slavia.cz)



FC Baník Ostrava - Slavia
0 : 0

Datum: 6. srpna 2017, Ostrava

Utkání: 1. liga 2017/18, 2. kolo
Snímek z utkání.

Sestava: Laštůvka – Frydrych , Jugas, Deli, Bořil – Souček – Danny , Altintop (78. van Buren), Rotaň, Zmrhal (46. Švento) – Mešanović (64. Škoda )

Průběh: Ve druhém ligovém kole nastoupili sešívaní na půdě nováčka ligy Baníku Ostrava. Trenér Jaroslav Šilhavý sáhl oproti sestavě v Borisovu k několika změnám. Přes 13 tisíc diváků však regulérní branku nevidělo, a tak si oba týmy rozdělily po bodu za remízu 0:0.
  Sešívaní vstoupili do zápasu tlakem, v 11. minutě se po rohovém kopu dostal k hlavičce Jakub Jugas, v těžké pozici mířil nad branku. 22. minuta přinesla další příležitost. Ruslan Rotaň přenesl hru na Dannyho, který z první sklepl míč na Michala Frydrycha, pravý obránce se nerozpakoval a vypálil levačkou, jeho střela branku Baníku minula. Ve 22. minutě sice domácí dopravili míč do branky, Milan Baroš však před svým gólem zahrál míč rukou a branka tak nebyla uznána. 41. minuta přinesla největší šanci prvního poločasu. K míči se za velkým vápnem dostal Tomáš Souček, připravil si ho ke střele a jeho projektil skončil na tyči branky Vaška.
  V úvodu druhého poločasu si dobrou střeleckou příležitost připravil Muris Mešanović, bosenský střelec branku přestřelil. Ruslan Rotaň se pak postavil k rozehrávce přímého kopu ze střední vzdálenosti, svojí střelou donutil brankáře Vaška k dobrému zákroku. Z gólu se sešívaní už radovali v 73. minutě, Dannyho trefa však přišla z ofsajdového postavení, a tak ani tato branka nebyla uznána. Střídající Mick van Buren byl po svém příchodu u dvou příležitostí, nejprve zakončoval po standardní situaci mimo branku, ve druhém případě prošel na pravé straně přes dva hráče, přihrávkou našel na velkém vápně Dannyho, který protáhl gólmana Vaška. Závěrečný tlak Slavie už branku nepřinesl.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 13.056

Trenér: „Samozřejmě jsme zklamaní, chtěli jsme tu vytěžit víc než jenom bod. Tím nechci říct, že by byl Baník slabým soupeřem, ale v zápase jsme měli převahu i spoustu šancí. Špatným řešením a kvalitní obranou soupeře se nám nepovedlo branku vstřelit. Domu tak jedeme pouze s bodem, což je pro nás velké zklamání,“ hodnotil druhé kolo trenér Jaroslav Šilhavý.
  Jeho tým zatím není střelecky produktivní. „Dáváme góly ze standardních situací, to bych brali dnes. Nízká produktivita je zapříčiněná špatným řešením, malou agresivitou, předvídáním v pokutovém území. V předfinální fázi je mnohdy nepřesný nebo uspěchaný centr. Na poslední třicítce se zatím hledáme,“ uvědomoval si.
(slavia.cz)



Slavia - FC Vysočina Jihlava
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 11. srpna 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 3. kolo
Danny vstřelil branku, stav byl 2:0.

Sestava: Laštůvka – Bořil (46. Frydrych), Jugas, Deli (60. Souček), Sobol – Ngadeu – van Buren (86. Švento), Hušbauer , Rotaň, Danny – Škoda

Branky: 6. Hušbauer 1:0, 18. Danny 2:0

Průběh: Ve třetím kole HET ligy hostila Slavia v Edenu Jihlavu. Trenér Jaroslav Šilhavý postavil na levý kraj obrany novou posilu Eduarda Sobola. Sešívaní rozhodli o své výhře v prvním poločase, kdy se trefili Josef Hušbauer a Danny, pro kterého to byla premiérová trefa v červenobílém dresu.
  Už v 6. minutě se sešívaní dočkali branky. Na centr Josefa Hušbauera od rohového praporku si nabíhal Milan Škoda, kterého fauloval Lukáš Zoubele a hlavní rozhodčí nařídil pokutový kop. Jeho rozehrávku obstaral Josef Hušbauer, který otevřel skóre. 18. minuta přinesla vedení 2:0, znovu u toho byl Josef Hušbauer, který skvělou přihrávkou poslal do šance Milana Škodu, jehož zakončení brankář Rakovan ještě dokázal vyrazit, dobíhající Danny již dopravil míč do branky! Ve 31. minutě předvedli sešívaní fotbalovou parádu. Michael Ngadeu vyvezl míč z vlastní poloviny, na pravé straně vysunul Jana Bořila, který předložil míče před odkrytou branku na Josefa Hušbauera, který sice přidal třetí gól Slavie, ten však nebyl pro ofsajd uznán. V závěru poločasu měli červenobílí obrovskou příležitost, konkrétně se k zakončení z bezprostřední blízkosti branky dostal Milan Škoda, kterému připravil střeleckou pozici parádním centrem Josef Hušbauer, Milan Škoda však branku přestřelil.
  Druhý poločas začal dvěma šancemi hostů z Jihlavy. Nejprve šel sám na brankáře Jiří Klíma, Jan Laštůvka však skvělým zákrokem jeho šanci zlikvidoval. Po rohovém kopu měl velkou příležitost Petr Hronek, branku ale netrefil. V nadějné pozici Slavie byl Danny, kterému sklepl míč Milan Škoda, zakončení portugalského záložníka s velkými problémy nadvakrát zachytil Matej Rakovan.
  Slavia tak porazila ve třetím kole HET ligy Jihlavu 2:0 díky trefám Josefa Hušbauera a Dannyho.

Rozhodčí: Martin Nenadál

Diváci: 10.112

Trenér: „V první půli jsme vstřelili dvě branky a měli ještě další příležitosti. Chtěli jsme hrát dobře, při ztrátě jsme soupeře okamžitě napadali. Byli jsme aktivní. Byli bychom rádi, kdybychom dali více branek, ale posun je i gól ze hry,“ říká Jaroslav Šilhavý.
   Jaké byly slabiny? „Ve druhém poločase jsme vyklidili pozice, dělali nevynucené chyby v rozehrávce a pouštěli Jihlavu do rychlé přechodové fáze. Lašty jednu šanci soupeře vychytal, další velká přišla po rohu, což nebylo z naší strany moc dobré,“ popisoval průběh utkání.
  Jihlava byla loni adeptem na sestup, ale Slavia zápas podcenit nechtěla. „V uvozovkách povinné body zůstaly doma, ale žádný soupeř není slabý. Vidíme, jak se daří ligovým nováčkům. Olomouc vede ligu, na Baníku jsme uhráli remízu,“ uvedl jako příklad trenér.
(slavia.cz)



APOEL FC - Slavia
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 15. srpna 2017, Kypr, Nikósie, GMS Stadium

Utkání: Liga mistrů, 4. předkolo

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Souček – van Buren (46. Zmrhal), Hušbauer, Rotaň (72. Mešanović), Stoch (79. Sýkora) – Škoda
Mnoho radosti slávisté svým fanouškům v utkání s kyperským soupeřem neudělali...

Branky: 2. De Camargo 1:0, 10. Aloneftis 2:0

Průběh: Úvody zápasů v Lize mistrů sešívaným nesvědčí. V Nikósii dostali slávisté dvě branky v deseti minutách a i přes zlepšený výkon ve druhé půli si odvážejí porážku 0:2. Odveta s APOELem bude nesmírně těžká.
   Sešívaní přijeli do Nikósie s jedním z cílů neinkasovat, jejich předsevzetí se ale rozplynulo ještě dříve, než v zápase na půdě běloruského BATE. Už ve druhé minutě dostali domácí šanci zahrávat rohový kop, balon se štěstím propadl na přední tyč k útočníkovi De Camargovi a od jeho nohy se odrazil do sítě. Laštůvka si na balon sáhl, v cestě do branky ho ale zastavit nestačil. Jen o chvíli později mířil do vápna Slavie další centr a Laštůvku vystrašil balon odražený od Frydrychovy hlavy, náš gólman ho ale nadvakrát stačil u své pravé tyče zastavit. Další zaváhání v rozehrávce v 10. minutě už ale APOEL trestal druhým gólem. Po nepovedené přihrávce na vlastní polovině se míče zmocnil Ebecillio, šajtlí vysunul po levé straně Stathise Aloneftise a ten přeloboval vyběhnutého Laštůvku. Domácí hnaní bouřlivou atmosférou po druhé brance ubrali a Slavia dokázala více podržet balon. Ve 21. minutě se k odraženému míči dostal za vápnem Rotaň, jeho střela ale zamířila jen metr vedle vzdálenější tyče. O něco nebezpečněji, ovšem s podobným výsledkem pálil o malou chvíli později Bořil, do třetice se pak k hlavičce po Fryydrychově dlouhém centru dostal Škoda, i on ale poslal svou střelu mimo tři tyče. Slávisté se postupně dostali ke kombinaci a ve 35. minutě měl snížení na kopačce Frydrych. To k němu skrz celé vápno proletěl Hušbauerův nízký centr, střelu našeho obránce ale stačil zastavit Waterman, který se rychle přesunul ke své levé tyči.
   Do druhé půle poslal trenér Šilhavý Zmrhala namísto van Burena a Slavia byla aktivnější. V 59. minutě navíc Kypřany dvakrát podržel gólman Waterman. To když Hušbauer zachytil na polovině soupeře rozehrávku pro Škodu a ten vrátil míč Hušbauerovi na levou stranu, přízemní střelu našeho záložníka ale Waterman vykopl. Hušbauer se ale dostal k vyraženému balonu a pokusil se z hranice vápna gólmana překonat technickou střelou, i tu ale Waterman vyškrábl nad břevno. Slavia se během druhé půle dostala do řady šancí. V té největší se míč dostal na velké vápno ke střídajícímu Mešanovićovi a přízemní střela bosenského útočníka se odrazila od pravé tyče. V 80. minutě se pak po Sýkorově rohu dostal ve skrumáži před brankou ke střele Škoda, s jeho pokusem si ale opět poradil blízko stojící Waterman.
  APOEL nicméně i přes výrazně nižší aktivitu ve druhé půli dvoubrankové vedení udržel a sešívaní tak budou mít v domácí odvetě extrémně těžkou pozici. Zápas v Edenu se hraje ve středu 23. srpna a výkop je ve 20:45.

Rozhodčí: Antonio Lahoz (Španělsko)

Diváci: 13.073

Trenér: „Soupeř vstoupil do zápasu velice dobře a dostal se brzy do dvoubrankového vedení, což pro nás byla veliká sprcha. Ty branky, které domácí dali, navíc padly po našich hrubých chybách. My jsme zaspali začátek, stejně jako v Borisově, kde jsme inkasovali v úvodu poločasů. To se nám stalo i proti APOELu,“ litoval trenér Šilhavý nepovedeného úvodu zápasu.
   „Byť to s mužstvem zatřáslo, tak jsme se hned zmátořili a myslím, že jsme domácí zatlačili a přehrávali jsme je, hlavně ve druhém poločase. Vytvářeli jsme si i tutové šance, bohužel gól se nám vstřelit nepodařilo. Opět jsme si to ztížili a vezeme domů výsledek, který jsme nechtěli,“ pokračoval Šilhavý.
   Dá se dvougólové manko doma otočit? „Musím potom kluky pochválit. Myslím si, že makali do samého konce, rvali se o gól, který se nám nakonec vstřelit nepodařilo. Já věřím, že byť je APOEL silný soupeř a má zkušené hráče, kteří se nesesypou z cizího prostředí, tak když podáme výkon jako ve druhém poločase a proměníme nějaké šance, tak to můžeme zvládnout,“ věří trenér.

Poznámky: Sestava soupeře: Waterman – Milanov, Rueda, Carlao , Roberto Lago – Vinícius, Nuno Morais – Aloneftis (68. Farias), Ebecilio (83. Bertoglio), Oar (52. Efrem) – De Camargo
(slavia.cz)



FC Bohemians 1905 - Slavia
0 : 0

Datum: 19. srpna 2017, Praha

Utkání: 1. liga 2017/18, 4. kolo

Sestava: Laštůvka – Bořil, Jugas, Ngadeu, Sobol – Sýkora (59. Stoch), Souček , Altintop, Hromada (64. Hušbauer), Zmrhal (C) – Mešanović (77. Škoda)
Před brankou soupeře.

Průběh: Druhý venkovní zápas po sobě odehrála Slavia bez obdrženého, ale i bez vstřeleného gólu. V Ďolíčku sešívaní neproměnili šance hlavně v úvodu zápasu a z vršovického derby si tak vezou jeden bod.
  Trenér Šilhavý udělal oproti úternímu zápasu s Apoelem několik změn. Na levém kraji obrany nastoupil Eduard Sobol, ve středu zálohy Altintop se Zmrhalem, na křídlech navrátilci po zranění Sýkora a Hromada a na hrotu útoku Muris Mešanović. Jakub Hromada si tak připsal první start za A-tým od svého přestupu z Plzně a první ligový zápas od začátku letošního dubna. Slávisté úvodních dvacet minut drželi balon a na svoji polovinu pouštěli „klokany“ jen výjimečně. Hned po několika desítkách vteřin se Sýkora po kolmici ze středu hřiště otočil kolem svého obránce a spolu s Mešanovićem šel prakticky sám na branku, nedohodli se ale na střele, gólman Fryšták bosenskému útočníkovi vyškrábl míč zpod nohou a následnou Sýkorovu dorážku zablokoval před brankovou čárou jeden z obránců. Domácí se do šancí nedostávali, větší příležitost si ale dlouho nemohla vypracovat ani Slavia. Až po půlhodině hry vrátil Zmrhal na zadní tyči před branku dlouhý centr z pravé strany, do míče se opřel Sýkora a poslal ho metr nad břevno Fryštákovy brány. Jedinou šanci první půle si domácí vypracovali ve 34. minutě. To Dostálův dlouhý centr z pravé strany doletěl až před Laštůvku, kde ho hlavou nebezpečně tečoval Lukáš Hůlka, míč ale nasměroval jen vedle vzdálenější tyče. Pět minut před poločasem pak ještě ke střele z 23 metrů napřáhl Zmrhal, také on ale soupeřovu branku těsně minul.
   Druhá půle se nesla v podobném duchu jako ta první. Slávisté kombinovali většinu času na polovině Bohemians, k vyloženým šancím se ale ne a ne dostat. To na druhé straně se v 51. minutě dostal ke slibné střele z vápna Mašek, balon ale poslal mimo branku. Trenér Šilhavý poslal do hry Stocha, Hušbauera a v závěru zápasu i Škodu, byli to ale domácí, kdo se dostával do slibnějších příležitostí. V 72. minutě se po rohovém kopu odrazil balon na zadní tyč k Hůlkovi, ten svou střelou ale naštěstí trefil jen spoluhráče Kabaeva. O šest minut později Bohemians zahodili svou největší šanci. Kabaev posunul míč napravo na osamoceného Nečase, který se pokusil přelobovat vyběhnutého Laštůvku, svým pokusem ale jen těsně minul vzdálenější spojnici břevna a tyče. V 81. minutě mohli vedení na svou stranu pro změnu strhnout sešívaní, když se od Stocha a Součka míč dostal před branku k Hušbauerovi, jeho pokus z otočky ale zablokovala obrana a následnou Bořilovu tvrdou střelu před sebe vyrazil gólman Fryšták. Branku nakonec nepřinesl ani závěrečný tlak Slavie. V poslední šanci napřáhl zpoza vápna z voleje Stoch, jeho dobrá rána ale skončila na zádech jednoho z naskakujících obránců. Sešívaní tak ani ve druhém ligovém zápase nevstřelili branku, v lize ale zatím zůstávají neporaženi. S Bohemians remizovali v Ďolíčku 0:0.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 4.812

Trenér: „Vstoupili jsme do zápasu velice dobře a hned ve 2. minutě jsme měli obrovskou šanci. Vlastním nedorozuměním jsme se o ni ale připravili. Syky to měl na levé noze, Mesi měl taky myšlenku a srazili se. Neříkám, že by se nás pak soupeř snad bál, ale byli pasivnější a útočili jen dlouhými nákopy na útočníky,“ řekl k úvodu zápasu Jaroslav Šilhavý
  „My jsme v úvodu hráli, vytvořili jsme si nějaké šance, které jsme ale nedotáhli. Řešení v poslední fázi nám chybí, a to v posledních zápasech hodně,“ přiznává Šilhavý.
  „Ve druhé půli soupeř vycítil šanci. Čekal na brejky, vytvořil si i šance. Ani v závěru, kdy jsme nasadili čerstvé síly, se nám tohle nepodařilo a v lize jsme tak ztratili dva body,“ pokračoval trenér sešívaných.
(slavia.cz)



Slavia - APOEL FC
0 : 0

Datum: 23. sprna 2017, Praha, Eden

Utkání: Liga mistrů, 4. předkolo, odveta

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Souček – Stoch (46. Zmrhal), Hušbauer (C), Rotaň (60. Mešanović ), Danny (71. Sýkora) – van Buren

Průběh: Slavia remizovala v odvetě play-off Ligy mistrů s APOELem 0:0 a po prohře 0:2 na Kypru si základní skupinu Ligy mistrů nezahraje. Sešívané, kteří se museli obejít bez nemocného kapitána Škody, tak čeká účast v základní skupině Evropské ligy.
  První rána postihla slávisty
Základní sestava Slavie: nahoře zleva Laštůvka, Jugas, Ngadeu, Frydrych, Souček,
dole van Buren, Bořil, Stoch, Hušbauer, Danny a Rotaň.
tentokrát ještě dříve, než zápas začal. Po rozcvičce totiž ze sestavy vypadl kapitán Milan Škoda, kterého nakonec do utkání nepustila viróza, a na poslední chvíli ho v útoku nahradil Mick van Buren. Kapitánskou pásku si navlékl Josef Hušbauer. Sešívaní ale i bez Škody zatlačili soupeře od samého začátku. Už ve 2. minutě zahrával Rotaň pod freneticky fandící severní tribunou rohový kop, na balon si ve vápně naskočil Frydrych a jeho hlavičku musel zpod břevna vyškrábnout gólman Waterman. Střela Moraise nad naši branku, která přišla po Aloneftisově centru v 10. minutě, byla nakonec jediným pokusem hostů v celém zápase. Slavia ale tlačila a hostům zatrnulo, když v 11. minutě napřáhl z velkého vápna Stoch, přízemní střela slovenského záložníka ale těsně minula levou tyč. První půlka se hrála prakticky výhradně před brankou hostů, k další velké šanci se ale domácí propracovali až po půlhodině hry. To poslal do vápna APOELu ostrý centr Bořil a van Burenova hlavička skončila nad Watermanovým břevnem. Pět minut před půlí se pak asi v největší šanci zápasu octl Danny, ke kterému prodloužil Stochův centr Souček, portugalský záložník ale míč z voleje napálil na malém vápně jen metr nad břevno.
  Do druhé půle musel trenér Šilhavý opět měnit sestavu. Namísto Stocha, který v závěru prvního dějství špatně došlápl a odkulhal s pohmožděným kotníkem, nastoupil Jaromír Zmrhal. Slávistický tlak pomalu slábl, hráči Apoelu při každé příležitosti natahovali čas, a ani příchody Mešanoviće se Sýkorou v průběhu druhé půle nepomohly sešívaným vytvořit si větší množství šancí. V 52. minutě se ovšem v podobné šanci jako před přestávkou octl Danny. Hušbauerův roh k němu na zadní tyč prodloužil hlavou Souček a Danny poslal míč – tentokrát ve výrazně těžší pozici – opět nad branku. Apoel mohl v závěru utkání zahrozit jedině snad z brejkových situací, většinu z nich ale dokázala slávistická obrana, které velel s přehledem hrající Ngadeu, zachytit v dostatečné vzdálenosti od brány. Na druhé straně se v 66. minutě po narážečce se Součkem dostal do palebné pozice Bořil, jeho pokus z rohu vápna ale mířil jen do míst, kde byl připravený Waterman. Posledním, kdo se ještě v 90. minutě pokusil dvojzápas zdramatizovat, byl v 90. minutě Zmrhal, také jeho ránu z vápna ale Waterman vyrazil na roh.
  Červenobílí tak i přes velký tlak nedokázali smazat manko z prvního zápasu a zůstali před branami základní skupiny Ligy mistrů. Na podzim bude Slavia ale pokračovat v Evropské lize.

Rozhodčí: Milorad Mažić (Srbsko)

Diváci: 18.884

Trenér: „Hráče musím pochválit, předvedli velký výkon. Zlobí nás ale produktivita, která nás i přes dobré výkony stála vyřazení,“ hodnotil trenér Šilhavý.
   „Zklamaní jsme. Myslím si, že mimo dvacetiminutovky venku jsme byli lepším týmem. Bohužel nás deset minut na Kypru stálo postup,“ mrzelo trenéra Jaroslava Šilhavého.
  „Chtěli jsme vstoupit do utkání tlakem a dát gól co nejdřív. To první se podařilo, to druhé ne. Z dvou rohů v začátku byly nebezpečné šance. Ve druhé půli šel do hry i druhý útočník, dokonce se posunul i Frydrych na hrot s cílem zjednodušit hru. Pokusili jsme se, bohužel to nevyšlo,“ dodal.
  Atmosféra v Edenu byla parádní, gólové oslavy ale chyběly. „Šance jsme si vytvořili, kdybychom dali gól i diváci by se chytli a hnali nás víc a víc. Bylo by to povzbuzení pro všechny. Kdybychom dali aspoň jeden, soupeř by znervózněl a my bychom to ještě zdramatizovali. Ve druhé půli jsme jim ale nechávali více prostoru a byli nepříjemní do protiútoku,“ popisoval průběh utkání.
  Apoel sešívaným odvetu neusnadnil. „Soupeř každý rok hraje poháry. Jsou zkušení na míči, hráli takticky a po faulech hru natahovali. Trošku jsme to předpokládali, předvedli to už na Kypru. Čtvrtého rozhodčího jsem se na to ptal. Ale sudí je ani jednou nenapomenul. To těžko můžu ovlivnit a nechci si na něj stěžovat. Popohnat je ale mohl,“ dodal trenér Šilhavý.
  Týmu chyběl kapitán Milan Škoda, kterého na hrotu nahradil Mick van Buren. „Určitě to naše plány narušilo. Milan dnes přišel, že se necítí dobře, ale věřili jsme, že se dá do výkopu dohromady. Zkusil rozcvičku a necítil se dobře, tak odjel domů. Má nějakou virózu, zítra jede na vyšetření. Mick odvedl dobrý výkon, pracoval, bojoval, jen tomu chyběl gól,“ mrzelo Jaroslava Šilhavého.

Poznámky: Sestava soupeře: Waterman – Milanov, Rueda, Carlao, Roberto Lago – Efrem (46. Bertoglio), Morais, Ebecilio (82. Merkis), Vinícius, Aloneftis (75. Farias) – De Camargo
(slavia.cz)



Slavia - FK Mladá Boleslav
4: 0 (2 : 0)

Datum: 27. srpna 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 5. kolo

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Souček – van Buren (81. Sobol), Hušbauer, Altintop (69. Necid), Stoch (60. Zmrhal) – Škoda

Branky: 14. van Buren 1:0, 40. van Buren 2:0, 76. Přikryl vlastní 3:0, 82. Sobol 4:0
Před jednou ze standardních situací.

Průběh: Sešívaní prolomili po třech zápasech své střelecké mlčení. Dvě Branky Micka van Burena i premiérový zásad Eduarda Sobola přispěly k vysoké výhře 4:0 proti Mladé Boleslavi. Trenér Šilhavý tentokrát sáhl oproti zápasu play-off Ligy mistrů k jediné změně, a to když zraněného Stocha nahradil na levém křídle Jaromír Zmrhal. Sešívaní se museli tentokrát obejít bez nemocného Škody i zraněného Mešanoviče, v útoku tak od začátku opět nastoupil nizozemský rychlík Mick van Buren. A slávisté se do Boleslavi hned od začátku zakousli podobně jako ve středu do kyperského soupeře. Už ve 3. minutě hlavičkoval van Buren pod břevno, gólman Agajev ale jeho pokus chytil. O chvíli později posílal do vápna ostrý centr Frydrych, boleslavský Da Silva ale na poslední chvíli odkopl na roh. Do vedení šla Slavia ve 14. minutě a své střelecké mlčení prolomila po téměř čtyřech zápasech – konkrétně 356 minutách. Josef Hušbauer předvedl na levé straně parádní uvolnění, nacentroval na bližší tyč a Mick van Buren poslal hlavičkou k pravé tyči svůj první ligový gól v červenobílém dresu. Po půl hodině se hra vyrovnala a do šancí se dostali i hosté. Ve 33. minutě pálil Chramosta ve skluzu hodně nebezpečně, podél Laštůvky ale poslal míč jen těsně vedle levé tyče. Jen o chvíli později se do střely uvnitř našeho vápna opřel Mebrahtu, jeho skákavý pokus ale Laštůvka vykryl. Jenomže to byla Slavia, kdo měl v první půli poslední slovo. Ve 40. minutě Danny šikovně přenesl míč nalevo na Bořila, ten poslal dopředu Zmrhala, jeho prudký centr doletěl až na malé vápno a tam už van Buren pohodlně poslal do sítě svou druhou branku v utkání.
  Druhá půle už se nesla zcela pod taktovkou Slavie. V 59. minutě vyslal Hušbauer dopředu Zmrhala, který hledal před brankou znovu van Burena, jeho centr ale na poslední chvíli zablokoval Da Silva. Deset minut na to vracel míč před branku po dlouhém balonu střídající Sýkora, Da Silva ale opět zastavil balon těsně před Hušbauerem. V 76. minutě šla Slavia do tříbrankového vedení, ovšem větší zásluhu na tom tentokrát asi nesli hráči hostů. Přikryl vrátil před dotírajícím Frydrychem balon dlouhou malou domů na vlastního gólmana a Agajev u levé tyče ve snaze zpracovat si přihrávku pustil míč do sítě. Jen šest minut na to se navíc prosadil další nováček v červenobílém dresu. Eduard Sobol, který krátce předtím nahradil Zmrhala, se po centru z levé strany vznesl ve vápně a jeho povedenou hlavičku stačil Agajev jen vyrazit před sebe. Ke skákajícímu míči se jako první dostal opět Sobol a i přes snahu obránce a brankáře hostů ho dokázal protlačit do sítě. Deset tisíc fanoušků v Edenu si přálo populárního bůra, slávisté ale do konce utkání už další šance neproměnili. I tak si ale spravili chuť po neúspěšném play off Ligy mistrů a Mladou Boleslav porazili před reprezentační pauzou 4:0.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 10.911

Trenér: „Utkání se mi hodnotí mnohem lépe než v minulosti,“ usmíval se po výhře 4:0 trenér Jaroslav Šilhavý. „Všichni jsme cítili, že ke spokojenosti je daleko, zvláště co se týkalo naší produktivity. V domácí soutěží už jsme dvakrát ztratili, takže jsme chtěli utkání s Boleslaví zvládnout za tři body, ať už bychom měli vyhrát jakýmkoliv rozdílem,“ zdůraznil trenér.
   „To se nám podařilo a až na některé pasáže jsme podali dobrý výkon. Boleslav se hlavně za stavu 2:0 snažila, když jsme na chvilku vypadli z role, ale zvládli jsme to. Závěr byl pro diváky fantastický, ještě jsme si vytvářeli šance, chtěli jsme vytěžit co nejlepší výsledek,“ dodal Jaroslav Šilhavý.
(slavia.cz)



SK Sigma Olomouc - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 9. září 2017, Olomouc

Utkání: 1. liga 2017/18, 6. kolo
Miroslav Stoch.

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas , Ngadeu , Bořil – Souček – van Buren (81. Sobol), Hušbauer , Altintop (69. Necid ), Stoch (60. Zmrhal) – Škoda

Branky: 9. Škoda 0:1, 40. Jemelka 1:1

Průběh: Po reprezentační přestávce pokračovala Slavia cestu ligovým ročníkem utkáním v Olomouci. Sešívaní šli brzy do vedení díky trefě Milana Škody, domácí však stačili ještě do poločasu srovnat na konečných 1:1. Trenér Šilhavý se musel při skládání základní sestavy obejít bez tria Švento, Danny, Sýkora, které trápí lehké zdravotní problémy. Simon Deli už s týmem naplno trénuje, k utkání ale ještě neodcestoval. Jakub Hromada musel po návratu z reprezentace podstoupit trhání zubů.
  V samotném utkání jako první zahrozili slávisté, když se po skvělém rohu Stocha objevil na malém vápně osamocený Souček, ale hlavička ze strany mu nesedla. Následně poprvé nebezpečně zahrozila Sigma. Falta skvělou kolmicí vysunul Zahradníčka, který tváří v tvář Laštůvkovi mířil nad branku. Domácí pokračovali v tlaku, když se po centru z pravé strany dostal k nebezpečnému zakončení Falta, střelu ale zablokoval Michal Frydrych. V 9. minutě už ale úřadovali opět sešívaní a tentokrát s vytouženým úspěchem. Slávisté ve středu pole vybojovali míč a Josef Hušbauer krásným obloučkem za obranu našel nabíhajícího Milana Škodu. Ten návrat na trávník oslavil nejlepším možným způsobem – střelou mezi nohy domácího gólmana Buchty poslal Slavii do vedení. Diváci na Andrově stadionu viděli v první půli atraktivní fotbal. Ve 13. minutě se na levém křídle uvolnil Michal Vepřek a jeho přízemní centr našel ve vápně Plška, proti jehož pohotové střele vytáhl ještě lepší zákrok Jan Laštůvka. Následně přišla na řadu opět Slavia. Miroslav Stoch se na půli dostal k míči a nádhernou přihrávkou mezi dvěma obránci našel nabíhajícího Milana Škodu. Slávistický kanonýr přehodil brankáře Buchtu, ale jeho jemné zakončení mířilo těsně vedle levé tyče.
  Druhá polovina prvního dějství už se odehrávala spíše ve středu pole a šance v takovém množství jako doposud nepřicházely. Poslední slovo však měla domácí Sigma a bohužel dokázala vyrovnat. Centr z levé strany propadl na zadní tyč k Jemelkovi, který za pomocí hlavy, těla a následně pravděpodobně i ruky dostal míč do sítě. Sešívaní tak v letošní sezoně inkasovali po dlouhých 490 minutách. Do druhé půle vstoupili lépe červenobílí a byl to právě Milan Škoda, který se ocitl ve své třetí velké šanci. Mick van Buren poslal z pravé strany přízemní centr, který v těžké pozici dokázal náš kapitán trefit, za přispění domácího gólmana ale orazítkoval břevno. Ke dvěma nebezpečným zakončením se dostal také Halil Altintop, ale nejprve jeho střelu chytil Buchta a při druhém pokusu míč zblokoval domácí obránce a střela skončila těsně nad břevnem. V 69. minutě se obnovené premiéry v sešívaném dresu dočkal Tomáš Necid, když vystřídal právě Altintopa a slávisté tak měli poprvé šanci vidět v akci dvojici Škoda – Necid. Čtvrt hodiny před koncem o sobě dal vědět Jaromír Zmrhal, který přišel na hřiště chvíli před Necidem. Autové vhazování si pustil za sebe a postupoval do vápna, odkud vystřelil svou slabší pravou nohou a Buchta byl připraven. Těsně před koncem zpoza vápna napřáhl Tomáš Necid, jeho tečovanou střelu s problémy vyrazil na rohový kop brankář Buchta. V další velké šanci byl opět navrátilec Tomáš Necid, který byl osamocený na malém vápně, jeho pokus ale zblokoval jeden z obránců a následně byl opět úspěšný brankář Buchta. Závěrečný tlak i přes šanci Frydrycha už branku nepřinesl, Slavia tak remizovala s Olomoucí 1:1.
  Sešívané nyní čeká náročný týden. Ve čtvrtek přivítají v rámci základní skupiny Evropské ligy Maccabi Tel Aviv, v neděli 17. září je v Edenu na programu 288. derby proti Spartě.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 9.171

Trenér: Tým Jaroslava Šilhavého se opět vrací do Prahy pouze s bodem za remízu. „První půli jsme hráli velice špatně, málo pohybu, agresivity, soupeř nás přehrával,“ vyjmenovával trenér nedostatky. „Nicméně jsme dali gól a měli velkou šanci přidat ještě druhý. Ale po standardce jsme nepokryli hráče a soupeř vyrovnal,“ dodal trenér.
   „Ve druhém poločase jsme se zlepšili, zatlačili jsme. Velkou šanci měl Škoda, Necid i Michal Frydrych v poslední minutě. Loni jsme podobné góly dávali, letos nám to tam nepadá. Vezeme bod, je to ztráta,“ mrzelo Jaroslava Šilhavého.
   Domácí byli houževnatým soupeřem. „Sigmu musím pochválit, mají mladý kádr a rychlostní typy hráčů, hráli dobře v pohybu, čímž nás přehrávali v první půli. Na druhou stranu jsme mohli vést 2:0 a bylo to 1:1. Zkušené mužstvo by si mělo poradit a nenechat si dát takový gól do šatny,“ mračil se.
(slavia.cz)



Slavia - Maccabi Tel Aviv
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 14. září 2017, Praha, Eden

Utkání: Evropská liga, sk. A, 1. kolo

Sestava: Kovář – Frydrych, Jugas, Deli, Sobol – Souček, Hromada (80. Ngadeu) – Sýkora (63. Hušbauer), Stoch , Zmrhal (C) (66. Van Buren) – Necid

Branky: 12. Necid 1:0
Střelec vítězné branky sešívaných Tomáš Necid.

Průběh: Slávisté zvládli vítězně vstup do Evropské ligy a Maccabi porazili 1:0. Jedinou branku utkání dal už ve 12. minutě navrátilec Tomáš Necid. Trenér Šilhavý před dvojicí důležitých domácích zápasů s Maccabi a Spartou zamíchal základní sestavou, ve které se objevili Necid, Sobol, Stoch, Hromada, uzdravený Deli nebo gólman Kovář. Přesto se po deseti minutách hry jako první osmělila Slavia. Nejdřív si Deli naběhl na přední tyč na Stochův roh, v těžké pozici ale mířil mimo. Jen o chvíli později zachytil Stoch dlouhý výkop a pokusil se téměř z půlky přelobovat gólmana, ani jeho pokus ale nezamířil mezi tři tyče. Ve 12. minutě už se ale sešívaní radovali. Frydrychův centr odehrála obrana Maccabi jen na levou stranu k Sobolovi, ten vrátil do vápna krásný centr a Tomáš Necid na zadní tyči poslal míč hlavou o tyč do sítě! Sešívaní vedli 1:0. Necid se trefil v sešívaném poprvé od 2. května 2014, Slavia navíc vsítila první branku v základní skupině evropského poháru od 17. prosince 2009. Tehdy se do sítě soupeře na promrzlém stadionu v Lille trefil dnešní vedoucí mužstva Stanislav Vlček. A sešívaní měli více šancí i ve zbytku úvodního dění. Hned v 16. minutě se k odraženému balonu dostal na hranici vápna Souček, jeho prudkou přízemní střelu ale gólman Rajković dokázal vykopnout. Ve 36. minutě si pak Sobol mohl zopakovat úspěšnou spolupráci s Necidem, když posílal před branku prudký centr, střelec první branky Slavie ale tentokrát ve skluzu branku minul.
  Ani po přestávce nebyla o dramatické momenty nouze. Hned v 52. minutě dával po další povedené akci Slavie balon pod sebe Tomáš Souček, následná Zmrhalova ostrá rána ale těsně minula pravou tyč. Po hodině hry pak přišla první velká šance hostů. Kjartansson se na velkém vápně obtočil kolem Deliho a udělal kličku i vyběhnutému Kovářovi, Simon Deli se ale naštěstí bleskově vrátil a zakončení islandského útočníka do odkryté branky dokázal ve skluzu odehrát na rohový kop. Po následném rohu se do balonu na zadní tyči opřel Filipenko a byl to opět Deli, kdo před padajícím Kovářem zblokoval tvrdou střelu a následně už vleže opět odehrál na další roh. Trenér Šilhavý poslal pak na hřiště Hušbauera a van Burena a hra se přelévala nahoru a dolu s řadou rychlých brejků a ztrát ve středu hřiště. Z řady brejků si ale slávisté vytvořili jedinou větší šanci, to když v 83. minutě našel van Buren na levé straně Stocha a jeho překvapivá přízemní střela z hranice vápna překvapila gólmana Makkabi, ten ale stačil balon vyrazit. Sešívaní ale svůj náskok udrželi i přes lehký tlak soupeře v závěru a zvítězili v úvodním zápase skupiny A Evropské ligy nad izraelským soupeřem 1:0. V Evropské lize sešívaní zvítězili vůbec poprvé, ve své první a zatím jediné účasti v roce 2009 získali tři body za tři remízy.

Rozhodčí: Robert Schörgenhofer (Rakousko)

Diváci: 13.035

Trenér: „Jsem rád, že mám výběr z celého kádru. Věřím, že budou všichni zdraví a budeme rotovat dál,“ říká trenér sešívaných.
   „Jsem rád, že se nám podařil takový vstup do skupiny. Přáli jsme si vítězství, což podařilo,“ pochvaloval si Jaroslav Šilhavý tříbodový zisk z duelu s Maccabi.
   Slavia začala aktivně. „Do utkání jsme vstoupili velice dobře. Mimo některých pasáží jsme hráli aktivně a bránili soupeřovu rozehrávku. To jim dělalo to starosti, my jsme dali gól a mohli jsme přidat ještě další, ale někdy jsme to zbytečně vyhodili,“ komentoval trenér průběh zápasu.
   „Ve druhé půli soupeř přidal. Nakonec jsme to zvládli, i když jsme nevyřešili brejkové situace ideálně. Závěr byl nervózní, ale jsem rád, že jsme vyhráli, Přemysl Kovář udržel nulu vzadu. Snad bude výsledek motivací i do dalších zápasů. Po vítězném utkání je vždy lepší atmosféra, která nám pomůže i při přípravě na derby,“ věří trenér.

Poznámky: Sestava soupeře: Rajković – Yeini (C) , Ben Chaim, Babin (72. Avraham Rikan), Davidzada – Sušić, Filipenka (66. Blackman), Battocchio – Atar, Kjartansson, Miha (80. Atzili)
(slavia.cz)



Slavia - AC Sparta Praha
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 17. září 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 7. kolo

Sestava: Laštůvka – Bořil , Jugas, Deli, Sobol – Ngadeu , Rotaň (90. Souček) – Van Buren (71. Zmrhal), Hušbauer, Stoch – Škoda (C)

Branky: 71. Škoda 1:0, 90 (+2). Hušbauer 2:0
Radost ve slávistické kabině.

Průběh: V pořadí 288. pražské derby patří Slavii! Sešívaní přehráli Spartu v Edenu 2:0. V první půli ještě Škodovi nebyl uznán gól, když míč po jeho střele přešel brankovou čáru, kapitán Slavie si ale spravil chuť v 71. minutě, když poslal sešívané po Stochově centru do vedení. Vítězství o dvě branky pak v nastaveném čase zařídil po krásné individuální akci Josef Hušbauer.
  Do sestavy sešívaných se vrátil kapitán Milan Škoda, v obraně pak nastoupil Eduard Sobol, který byl ve čtvrtek zvolen do ideální sestavy prvního hracího dne Evropské ligy. Do zálohy se pak vrátili Hušbauer nebo van Buren. Slávisté začali aktivněji a po většinu času kombinovali na polovině Sparty. Už po osmi minutách to zkoušel van Buren, jeho dobrou střelu ale zablokoval Costa. O chvíli později se ke střele zpoza vápna dostal Bořil, jho pokus ale mířil mimo branku. Ve 26. minutě se pak do balonu opřel Miroslav Stoch a s jeho ranou z 25 metrů měl Dúbravka velké problémy, dokázal ji ale vyrazit na roh. To 29. minuta přinesla obrovský závar a velké emoce. Sešívaní zatlačili Spartu do jejího vápna a Dúbravka se blýskl se svým zákrokem proti Rotaňovi a ihned poté zastavil i Stochovu dorážku. Následně Stoch ještě posunul míč na Škodu, jehož ránu podle dostupných záběrů Costa vykopával už za brankovou čárou, rozhodčí ale gól nepostřehli a pokračovalo se za stavu 0:0. Minutu před poločasem se pak do jedné z mála příležitostí dostala Sparta, když Ben Chaim hledal ve vápně nabíhajícího Biabianyho, ten ale na balon na malém vápně nedoskočil.
  Druhá půle pokračovala v podobném duchu, Slavia držela balon a vytvářela si i slibné příležitosti. V 54. minutě se do dvou šancí dostal van Buren, nejprve ale jeho ránu zblokoval Costa, poté nizozemský útočník vystřelil z vápna mimo. V 66. minutě se po Biabianyho průniku mohla se štěstím radovat Sparta. Oblouček letenského záložníka totiž přeletěl Laštůvku a snášel se rovnoběžně s brankovou čárou, skluzující Rosický ale na míč na poslední chvíli nedosáhl. Klíčový okamžik zápasu přišel v 71. minutě. To dostal po Costově faulu Miroslav Stoch příležitost zahrávat přímý volný kop ze středu hřiště, obloučkem našel ve vápně naskakujícího Škodu a ten poslal s pomocí teče jednoho ze sparťanských obránců míč do Dúbravkovy branky. V 79. minutě pak mohl vedení navýšit Stoch, jeho rána ale proletěla těsně nad břevnem branky hostí. Definitivní podobu výsledku 288. derby tak dal až nastavený čas a branka Josefa Hušbauera. Ten se efektně zbavil bránícího hráče a spolu s dalšími dvěma slávisty postupoval na jediného obránce, namísto přihrávky ale zvolil střelu na bližší tyč a propálil Dúbravku na jeho stojnou nohu.
  Derby tak po roce opět patří sešívaným, u kterých po výhře a remíze z loňské sezony zůstává i primátorský klíč pro vládce Prahy.

Rozhodčí: Jan Jílek

Diváci: 19.084 (vyprodáno)

Trenér: „Mám velikou radost, že jsme derby zvládli. Bylo to zasloužené vítězství,“ usmíval se po 288. střetnutí obou rivalů trenér Jaroslav Šilhavý. Kromě tří bodů to také znamená, že s týmem vyrovnal sparťanský rekord zápasů bez porážky – 33. „Nemyslel jsem na to při zápase, ale 33 zápasů bez prohry v lize je velký výsledek. Není to nic jednoduchého, vážíme si toho,“ dodal.
   Svému týmu do derby věřil. „Už před zápasem jsem cítil, že výkon bude velký, že jsme silní. Kluci to předvedli, hlavně ve druhé půli, kdy jsme je přehrávali a zaslouženě zvítězili. Podali jsme velký výkon a věřím, že budeme pokračovat,“ říká trenér.
   Slavia sice neměla mnoho času na přípravu, ani to týmu nevadilo. „Na derby se každý připraví, hodně nám pomohla i Evropská liga, do níž jsme vstoupili vítězně. Máme kádr dvaadvaceti hráčů do pole, kteří jsou schopni odehrát kvalitní zápas. Povzbudilo nás to, šanci dostali další hráči, vyplatilo se nám rozdělení sil. Atmosféra na tréninku byla pozitivní, vše směřovalo právě k derby,“ popisoval trenér.

Poznámky: Sestava soupeře: Dúbravka – Zahustel, Mareček, Costa (89.), Mich. Kadlec – Mandjeck, M. Frýdek – Biabiany (83. Sáček), Rosický (C) (79. Lafata), Ben Chaim (74. Josef Šural) – V. Kadlec
(slavia.cz)



Slavia - FK Fotbal Třinec
5 : 1 (0 : 1)

Datum: 20. září 2017, Praha, Eden
Hráči Slavie děkují divákům za podporu.

Utkání: Pohár MOL, 3. kolo

Sestava: Paleček – Bedecs, Čelůstka (C), Hošek (65. Juřena), Ilko, Janošík, Kateřiňák (70. Vaněk), Masař, Reintam, Samiec, Šumbera (81. Velner)

Branky: 45. Hošek 0:1, 49. Altintop 1:1, 53. Frydrych 2:1, 60. Sýkora 3:1, 71. Necid 4:1, 90 (+1). Necid 5:1

Průběh: Slavia si ve 3. kole MOL Cupu poradila s Třincem, i když po poločase prohrávala 0:1. Ve druhém poločase ale zápas rychle otočila a nakonec i díky dvěma zásahům Tomáše Necida zvítězila 5:1.
  Soupeři měl za sebou dosud úspěšnou sezonu. V MOL Cupu přešel přes dva týmy, v tabulce FNL mu patří průběžné 4. místo a na vedoucí Opavu ztrácí jediný bod. Už v 10. minutě ale mohli hosté prohrávat. To když Součkův centr našel ve vápně osamoceného Frydrycha, jehož hlavička zamířila těsně vedle pravé tyče. Ve 37. minutě si pak Souček naběhl na levou stranu vápna pro prudkou kolmici a vrátil míč za sebe na Necida, se střelou našeho útočníka z otočky měl gólman Paleček velké problémy, dokázal ji ale vyrazit před sebe. To už ale Necid nebyl na hřišti ve dvojici s Mešanovičem, kterého musel kvůli problémům s kolenem ve 32. minutě nahradit Halil Altintop. Do vedení tak šli v nastaveném čase první půle překvapivě hosté. Po rohovém kopu sešívaní zapomněli na nabíhajícího Petra Mareše a ten hlavou z malého vápna bez problémů prostřelil Kováře. Slavii ale stačily pouhé tři minuty ve druhé půli, aby nepříznivý výsledek otočila. Nejprve se ve 49. minutě k míči na hranici vápna dostal Altintop a prudkou ranou pod břevno srovnal na 1:1. V 52. minutě se pak do Bořilova centru opřel hlavou Souček, gólman paleček neudržel balon, který se mu prokutálel mezi nohama, a Frydrych dokázal ve skrumáži za brankářem dotlačit míč do sítě. Slavia vedla 2:1. Přesně po hodině hry se pak po pravém křídle rozběhl Jan Sýkora, dostal přesnou přihrávku od střídajícího Stocha a tvrdou ranou z hlanice vápna prostřelil Palečka potřetí. V 71. minutě pak čtvrtou branku sešívaných přidal Tomáš Necid. Ten dostal před vápnem přihrávku od Altintopa, zbavil se svého obránce a přesnou ranou k levé tyči zvýšil náskok sešívaných na 4:1. Pátou branku mohl ještě minutu před vypršením řádné hrací doby vstřelit Mick van Buren, kterého za obranu vyslal Necid, střela nizozemského forvarda ale skončila jen na rukavicích gólmana Palečka. „Bůra“ tak zajistil Slavii až v 90. minutě svou druhou brankou Tomáš Necid. Rychlý brejk rozjel do otevřené obrany Třince skvěle hrající Stoch, na levě straně našel van Burena a jeho oblouček už Necid jenom doklepl hlavou do odkryté brány.
  Sešívaní tak přešli přes 3. kolo MOL Cupu přes Třinec výsledkem 5:1.

Rozhodčí: Ondřej Ginzel

Diváci: 3.968

Trenér: „Ve všech soutěžích, které hrajeme, chceme vítězit. Nerozděloval bych je. Jsem rád, že jsme to zvládli, byť jsme trochu prospali první poločas. Chyběl nám pohyb, invence, nasazení. Bylo to trochu profesorské. Nakonec nás to potrestalo a dostali jsme gól do šatny,“ komentoval průběh utkání trenér Jaroslav Šilhavý.
   První půle neprobíhala podle představ. „Bylo to rozpačité, měli jsme dvě gólovky, které jsme neproměnili, a zákon schválnosti je, že pak dostaneme gól do šatny. Všichni jsme z toho byli přepadlí. Důležité je, že si to hráči uvědomili do druhého poločasu,“ potěšilo ho.
   Výsledek byl o poločase nejistý. „Obava tam byla. Povede se jim třeba dát gól ze standardky… Je to druholigový soupeř, dobře bránili. Třinec předvádí ve druhé lize dobrou hru, je v horní polovině tabulky. Mají dobrou organizaci hry, což jsme viděli v první půli. Těžko se do ní dostávalo. Ale nebáli jsme se, že bychom to nezvládli. Zkrátka obava byla, ale strach ne,“ popisoval trenér poločasové pocity.
(slavia.cz)



FC Fastav Zlín - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 23. září 2017, Zlín

Utkání: 1. liga 2017/18, 8. kolo

Sestava: Laštůvka – Bořil, Jugas , Frydrych , Sobol – Souček – van Buren (73. Necid), Hušbauer (61. Zmrhal), Rotaň, Stoch – Škoda

Branky: 76. Škoda 0:1
Penalta - a je vyrovnáno.

Průběh: Po vyhraném derby čekalo sešívané utkání na Moravě proti Zlínu, ve kterém mohli posunout šňůru ligové neporazitelnosti na 34 utkání. Ač se jim to podařilo, radost kalil fakt, že protáhli i jinou sérii. Z hřiště soupeře odjíždí Slavia opět jen s bodem za remízu.
  V základní sestavě oproti derby chyběli Simon Deli a Michael Ngadeu, na hřišti je nahradili Michal Frydrych a Tomáš Souček. Do první vážnější šance se tlačil Vukadin Vukadinovič, míč ale před brankou netrefil. Poté dvakrát zahrozil Josef Hušbauer, nejprve levačkou vypálil ze střední vzdálenosti a jeho střela skončila těsně nad. Druhý pokus červenobílého záložníka nadvakrát ztlumil brankář Dostál. 19. minuta přinesla velkou příležitost Slavie, Miroslav Stoch postupoval v nadějné pozici na Dostála, místo střely ale volil přihrávku, na kterou Milan Škoda nedosáhl. Další velkou šanci měl po centru Eduarda Sobola Mick van Buren, ve skluzu ale odkrytou branku přestřelil.
  Ve druhém poločase nejprve zahrozil Miroslav Stoch, jehož dělovka skončila nad brankou. Na druhé straně se pak k dobré střele dostal Lukáš Železník, také on ale branku minul. První gól utkání přišel v 76. minutě. Tomáš Necid vybojoval rohový kop, který rozehrál Ruslan Rotaň a obránce soupeře si pod tlakem Milana Škody srazil míč do vlastní sítě. Domácí si dočkali vyrovnání v 84. minutě. Gólmanu Laštůvkovi se nevyvedl odkop a nabil přímo Diopovi. Toho zastavil v pokutovém území faulem Jakub Jugas, nařízený pokutový kop proměnil Vukadin Vukadinovič střelou k pravé tyči. V závěru zápasu měl velkou příležitost Jaromír Zmrhal, ve vyložené pozici ale branku přestřelil. Také Zlín mohl v nastavení strhnout vedení na svou stranu, ale Vukadin Vukadinovič zakončoval pouze do tyče.
  Slavia tak remizovala ve Zlíně 1:1 a vytvořila nový český rekord 34 neprohraných zápasů v řadě.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 5.564

Trenér: Sešívaní na půdě soupeře opět jen remizovali, a to už počtvrté. Na první příčku tak ztrácejí už 8 bodů. „Zbraně neskládáme, musíme se připravit na zápas s Astanou a před reprezentační přestávkou i na zápas s Brnem,“ říká trenér Šilhavý.
   Slavia odjíždí se Zlína s bodem za remízu 1:1. „Spokojení rozhodně nejsme. Venku se nám nedaří, všechny čtyři ligové zápasy jsme zremizovali. Jsou to ztráty, pak je to složité,“ mračil se trenér Jaroslav Šilhavý.
   „Zlín má velmi dobré mužstvo, takže jsme věděli, že nás čeká těžký zápas. V prvním poločase byl náš výkon na docela dobré úrovni, byť jsme neměli tolik šancí. Paradoxně ve druhé půli, kdy byl Zlín aktivnější, jsme si šance vytvářeli a nakonec i dali branku,“ popisoval průběh utkání.
   Domácí odpověděli z pokutového kopu. „Pak jsme kvůli chybě nechali Zlín vyrovnat na 1:1. Tlačili jsme se dopředu, měli ještě dvě tutové šance a neproměnili jsme je. Ale nechci všechno svádět na neproměněn šance. Nevyhráli jsme a je to špatně,“ má jasno.
(slavia.cz)



FC Astana - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 28. září 2017, Kazachstán, Astana

Utkání: Evropská liga, sk. A, 2. kolo

Sestava: Kovář – Bořil , Jugas , Deli, Sobol – Ngadeu, Rotaň – Sýkora (87. van Buren), Stoch, Zmrhal (C) (62. Hromada) – Necid (72. Škoda)

Branky: 18. Ngadeu 0:1, 42. Tomasov 1:1

Průběh: Sešívaní skvěle vstoupili do utkání Evropské ligy proti Astaně a už po 18 minutách vedli, soupeř ale vyrovnal těsně před přestávkou a ve druhé půli už branka nepadla. Slavia tak bere do tabulky skupiny A další bod.
  Slavia v Astaně bojovala o přerušení dvou sérií. Ta první se týkala sešívaných, kteří už deset let – od památného vítězství na Ajaxu – nevyhráli venkovní zápas v evropských pohárech. Ta druhá pak Astany,
Miroslav Stoch v situaci před brankou domácích.
která naopak už 15 zápasů v řadě doma v pohárech neprohrála. V sestavě došlo k několika změnám. Na první pohled tou nejvýraznější byla změna na brankářském postu, kdy se v brance představil Přemysl Kovář. Jan Laštůvka měl lehký zdravotní problém a trenéři nechtěli riskovat zdravotní komplikaci. To samé platilo i u Dannyho, který už je v pořádku a trénuje s týmem. K jeho nasazení do zápasu ale v Kazachstánu ještě nedošlo. V záloze se tak na křídlech představili Jaromír Zmrhal a Jan Sýkora, pod hrotem, na kterém nastoupil Tomáš Necid, operoval Miroslav Stoch. Začátek utkání, které se hrálo na hřišti s umělým trávníkem a pod zataženou střechou Astana Areny, byl opatrný. Nejprve si po deseti minutách poradil Kovář se střelou Muzhikova, o čtyři minuty tečoval Zmrhal těsně vedle Sobolův centr. Po 18. minutách hry už se otevřelo skóre utkání a radost z toho měla více než stovka fanoušků Slavie v Astana Areně. Po faulu na Stocha zahrával Jan Sýkora standardní situaci a krásný centr poslal přímo na hlavu Michaela Ngadeua, který se trefil přesně. Následně byly k vidění atraktivní minuty. Míč k přímému kopu si postavil Twumasi a jeho nebezpečnou ránu vyrazil Kovář. Dvě minuty nato byli opět blízko gólu svěřenci trenéra Šilhavého. Na levém křídle si krásně naběhl na centr Jaromír Zmrhal, který pak poslal prudkou přihrávku do vápna. Ta propadla až k Sýkorovi, který z první trefil břevno! A to nebylo v první půli všechno. Miroslav Stoch si po faulu na Rotaně postavil míč k přímému kopu a z dobrých pětadvaceti metrů trefila bomba slovenského záložníka břevno Erićovy branky. Deset minut před koncem první půle o sobě dala poprvé vážněji vědět Astana, když si na Kabanangův centr z levého křídla naběhl Tomasov a z první střílel těsně vedle. Na druhé straně odpověděl Miroslav Stoch, k němuž propadl přes Tomáše Necida centr a z levého křídla trefil vyběhnuvšího gólmana. Ještě před půli se Astana dočkala vyrovnání. Kabananga prudce vypálil zpoza vápna, Kovář míč vyrazil, ale dostal se k němu jako první Tomasov, na jehož dorážku neměl náš gólman šanci dosáhnout.
  Do druhé půle vstoupili aktivněji domácí zejména díky agilnímu Tomasovovi. K velké šanci se pak Astana dostala v 54. minutě, kdy domácí při standardce zahráli signál a na levé straně se k míči dostal osamocený Twumasi, našel Maevského, jehož volej zastavilo jedno z těl ve skrumáži před Kovářovo brankou. V 65. minutě poprvé ve druhé půli vážně zahrozili sešívaní, když se po rohu dostal k odraženému míči Jan Sýkora a jeho tvrdou přízemní střelu gólman Erić vyrazil. V 72. minutě se na hřiště místo Tomáše Necida dostal kapitán Milan Škoda a hned po chvíli se dostal do nebezpečného zakončení, když hlavou zakončil Sýkorův centr. Jeho pokus ale šel vedle pravé tyče. V závěru zápasu měl velkou šanci ještě Logviněnko, který hlavičkoval z malého vápna po Tagybergenově centru, balon ale nasměroval nad branku. V nastaveném čase pak byli postupně po střetech se soupeři ošetřováni Jugas a Kovář, šance se ale objevily na obou stranách. Nejprve Logviněnko hlavičkoval z malého vápna nad, poté Hromada poslal svou střelu z voleje rovněž vysoko nad branku.
  Nepřerušena tak zůstala série Astany bez prohry. Slavia si z promrzlé Astany veze bod za remízu 1:1.

Rozhodčí: Andreas Ekberg (Švédsko)

Diváci: ?

Trenér: „Vydařil se nám vstup do utkání, mohli jsme vést i dva nebo tři nula. Ale Astana pak zvýšila obrátky, byla nebezpečná a k ničemu nás nepustila. Ve druhé půli hráli domácí velice dobře, přitlačili nás, měli tam nějaká šance. My jsme to v obraně zvládli, ale nedostali se už do protiútoků,“ shrnul průběh utkání trenér Jaroslav Šilhavý.
  Úvodní branku vstřelil hlavou Michael Ngadeu po centru Jana Sýkory. „Standardkou jsme si už v minulosti dost často pomohli k bodům. V Astaně alespoň k jednomu,“ dodal trenér.
  Domácí ho svou hrou nepřekvapili. „Přiznám se, že se naše prognózy naplnily. Domácí hráli velmi dobře dopředu, mají výborné útočníky, kteří nám všichni tři dělali problémy,“ uznal. „Astana nás v úvodu druhého poločasu přitlačila, prohrávali jsme souboje ve středu pole, a proto šel do hry Hromada. Přešli jsme na rozestavení 4-1-4-1. Pak už jsme střídali ofenzivně. Přišli čerství Škoda a van Buren,“ popisoval trenér průběh změn.
  Ani čerstvé posily ofenzivy ale druhou branku nepřidaly a sešívané mohla o to víc mrzet dvě břevna z prvního poločasu. „Pořád fňukáme, že máme šance a nedáváme je. To je evergreen. Dnes by nám druhá branka prospěla, ale musíme se snažit dál a z méně šancí vykřesat více gólů,“ má jasno.
(slavia.cz)



Slavia - FC Zbrojovka Brno
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 1. října 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 9. kolo

Sestava: Laštůvka – Bořil, Jugas, Deli, Sobol – Sýkora (61. Stoch), Hušbauer , Altintop (71. van Buren), Ngadeu, Danny (82. Souček) – Necid

Branky: 44. Necid 1:0, 74. Necid 2:0

Průběh: Slavia jasně přehrála poslední Zbrojovku Brno a vytvořila si řadu šancí, o výsledku 2:0 ale rozhodly dvě branky navrátilce Tomáše
Tomáš Necid, autor obou branek.
Necida!
  Sešívaní nastoupili na Zbrojovku opět s obměněnou sestavou, do které se po delší absenci vrátil Danny, ve které ale naopak chyběl kvůli zranění v oblasti pánve Milan Škoda. Na hrotu tak stejně jako v Astaně nastoupil od začátku Tomáš Necid. A nástup sešívaných byl opravdu drtivý. Už ve 2. minutě se ke střele dostal Hušbauer a gólman Halouska jen s námahou vyrazil skákavý balon na roh. Hned po rohu hlavičkoval z malého vápna Altintop, i jeho pokus ale dokázal Halouska vytlačit na roh. A do třetice se po rohovém kopu ve 4. minutě opřel do míče ve vápně hlavou Deli, tentokrát ale za brněnského gólmana zaskočilo břevno. Nápor Slavie pokračoval, a když v 8. minutě Altintop našel obloučkem Dannyho a ten z voleje poslal míč do sítě, vypadalo to, že se Eden bude poprvé radovat. Výbuch tribun ale zastavil zdvižený praporek rozhodčího, který postřehl centimetrový ofsajd. Ve 14. minutě pak dostal na středu hřiště prostor kapitán Josef Hušbauer, opřel se do balonu a z cca 25 metrů trefil pravou tyč Halouskovy brány. Příval šancí Slavie pak trochu zpomalil, brněnští se ale na polovinu domácích dostávali jen velmi sporadicky a jen na velmi krátké úseky. Ve 23. minutě tak opět zahrozili sešívaní, když Necid ve vápně sklepl balon pro Altintopa, i tentokrát ale jeho přízemní ránu vyrazil gólman Zbrojovky. Po půlhodině hry se opět vytáhl gólman Halouska, když se po dalším rohu Slavie dostal ve skrumáži před brankou k hlavičce Jugas, hostující brankář ale jeho pokus vytáhl z brankové čáry. Brno se k první střele dostalo až po 35 minutách. To zpoza vápna napřáhl Michal Škoda, s jeho přízemním pokusem ale Laštůvka neměl větší problémy. Krátce na to střílel z úhlu Franco, jeho pokus ale minul vzdálenější tyč.
  Do vedení tak Slavia šla až těsně před poločasem. Ve 43. minutě se k Hušbauerově centru dostal ve vápně Tomáš Necid a hlavou poslal do sítě svou první ligovou brankou po návratu do Edenu.
  I po přestávce se hrálo převážně před brankou Brna. Po hodině hry se od Dannyho dostal míč přes Bořila až k Altintopovi, jeho střela z velkého úhlu ale skončila mimo. Jen o chvíli později si oblouček od Altintopa zpracoval ve vápně Sýkora a akrobaticky zakončil „nůžkami“, jeho pokus ale skončil několik desítek centimetrů vedle levé tyče. Ve druhé půli postupně Stoch nahradil Sýkoru a van Buren Altintopa a právě Mick van Buren se dostal do další příležitosti, když v 72. minutě natáhl zpoza vápna, i jeho ránu ale Halouska vyrazil dobrým zákrokem na roh. V 74. minutě už se ale vedení Slavie zdvojnásobilo. Mick van Buren se dostal k centru z pravé strany téměř od brankové čáry, jeho oblouček přeletěl všechny hráče ve vápně a Tomáš Necid neměl na zadní tyči větší problém poslat hlavou do sítě svou druhou branku v zápase.
  Do konce zápasu si pak už Slavia skóre pohlídala a prodloužila tak svoji rekordní ligovou neporazitelnost! Zbrojovce nedovolila prakticky nic a zvítězila 2:0!

Rozhodčí: Martin Nenadál

Diváci: 11.469

Trenér: Jeho tým zakončil náročný program posledních dní podle plánu - plným bodovým ziskem proti Zbrojovce Brno. „Jsem rád, že jsme splnili roli favorita a získali tři body,“ prozradil trenér Jaroslav Šilhavý.
   „Skóre mohlo být vzhledem k naší převaze a vytvořeným šancím vyšší. V prvním poločase jsme na to chtěli vlítnout, byli jsme aktivní, šance jsme si vytvořili, bohužel opět vázlo jejich proměňování,“ podotkl trenér Jaroslav Šilhavý.
  Slavia se přesto střelecky prosadila na konci první půle. „Nakonec jsme byli rádi za gól do šatny, tým se uklidnil. Ve druhém poločase naše převaha pokračovala, i když už nebyla taková jako v úvodu. Přidali jsme ještě druhý gól, měli jsme jich ale dát víc už kvůli fanouškům,“ dodal trenér.
(slavia.cz)



MFK Karviná - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 14. října 2017, Karviná

Utkání: 1. liga 2017/18, 10. kolo

Sestava: Kovář – Bořil , Jugas, Deli (82. Frydrych), Sobol – Souček – van Buren, Hušbauer, Rotaň (73. Hromada), Stoch (77. Danny) – Škoda (K)

Branky: 19. Škoda 0:1, 57. van Buren 0:2

Průběh: Čtyřikrát předtím remizovali,
Přemysl Kovář a tradiční slávistická děkovačka.
až v desátém kole fotbalisté Slavie odvážejí ze hřiště soupeře tři body. V Karviné zvítězili díky gólům Milana Škody a Micka van Burena 2:0 a přeskočili Olomouc na druhé příčce tabulky.
  Slávistický trenér Šilhavý, jenž mimo jiné postrádal zraněného Ngadeua, překvapil nasazením gólmana Kováře. Tradiční jednička Laštůvka ještě nedoléčil zranění a šetřil síly na lavičce náhradníků spolu s Dannym, reprezentantem Sýkorou či Altintopem. „Že nechytal Laštůvka? Na pátečním tréninku se ještě necítil stoprocentně fit, má drobné zdravotní problémy, ostatně kvůli nim nechytal ani v Astaně. Takže jsme neriskovali a věříme, že na Villarreal už bude k dispozici,“ vysvětloval slávistický kouč Šilhavý. Mezi domácí tři tyče nemohl kvůli dohodě klubů ze Slavie zapůjčený Berkovec a jeho zástupce Le Giang se při ligovém debutu uvedl velmi dobrým výkonem. Už v sedmé minutě musel vyrážet nepříjemnou Hušbauerovu střelu z dálky, krátce poté se vyznamenal ještě více, když nadvakrát zneškodnil hostující únik. Dobře totiž vyběhl proti Škodovi, lapil Hušbauerovu dorážku a když už ho slávistická desítka překonala, zaskočil za něj před brankovou čarou karvinský kapitán Eismann. Úřadující šampion se dosud ve venkovních duelech trápil, poztrácel v nich body, proto pro něj byla devatenáctá minuta úlevou. Stoch kopl roh z levé strany na přední tyč, Van Buren za sebe pustil míč a Škoda ho prodloužil do sítě – trefil se potřetí v sezoně. V Karviné se hrálo atraktivní utkání, i domácí se nebáli kombinovat, ale Kováře pořádně neohrozili. Bývalí klokani Budínský s Moravcem stříleli nepřesně nebo přímo doprostřed, Janečka si v dobré pozici dal balon daleko od nohy a s gólmanem Slavie se tvrdě srazil. Kovář po krátkém ošetření ve hře pokračoval a ve zbytku utkání už neměl moc práce.
  To Le Giang se musel ohánět, ihned po změně stran si poradil s únikem Van Burena. V 57. minutě ale na lob nizozemského křídla Slavie nedosáhl, Van Buren potrestal neuvěřitelnou hrubku Karviné, kdy na polovině hřiště napřed ztratil míč Eismann a pak poslal hosty do samostatného úniku lajdáckou přihrávkou Lischka. „Karviná pak musela jít do rizika a my mohli přidat ještě nějaký další gól. Bylo tam dost akcí, které volaly po lepší přihrávce,“ mrzelo Šilhavého. „Ten druhý gól byl zlomový, protože pak už si to Slavia zkušeně pohlídala,“ uvedl karvinský kouč Weber. Červenobílí si dvoubrankový náskok pohlídali, pod trenérem Šilhavým už neprohráli 36 utkání a jsou druzí. Na vedoucí Plzeň, která má nedělní zápas se Spartou k dobru, ztrácejí pět bodů.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 4.586

Trenér: Jaroslav Šilhavý: „Konečně jsme po čtyřech remízách venku vyhráli na půdě soupeře. A to na hřišti těžkého protivníka, protože v Karviné to není nikdy jednoduché. Dnešní zápas toho byl důkazem. Nám pomohla standardka, po které jsme šli do vedení. Domácí se pak v závěru prvního poločasu oklepali a díky naší pasivitě se dostali do tlaku, na který v úvodu druhé půle navázali, ale po brejku jsme dali gól na 2:0 a pak už jsme to víceméně s přehledem uhráli. Karviná musela jít do rizika a my mohli přidat ještě nějaký další gól. Bylo tam dost akcí, které volaly po lepší přihrávce. Že nechytal Laštůvka? Na včerejším tréninku se ještě necítil stoprocentně fit, má drobné zdravotní problémy, ostatně kvůli nim nechytal ani v Astaně. Takže jsme neriskovali a věříme, že na Villarreal už bude k dispozici.”
(slavia.cz // www.ceskenoviny.cz // www.idnes.cz)



Villarreal CF - Slavia
2 : 2 (2 : 2)

Datum: 19. října 2017, Španělsko, Villarreal

Utkání: Evropská liga, sk. A, 3. kolo

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Deli (46. Bořil), Sobol – Souček, Hromada – Sýkora (84. Stoch), Danny, Zmrhal (69. van Buren ) – Necid

Branky: 18. Necid 0:1, 30. Danny 0:2, 41. Trigueros 1:2, 43. Bacca 2:2

Průběh: Slávisté vezou bod z Villarrealu za remízu 2:2. O branky sešívaných se v první půli postarali Tomáš Necid a Danny.
  Trenér Šilhavý ve srovnání s předchozími zápasy opět sáhl do sestavy. Jen na lavičce zůstali Bořil, Hušbauer, Škoda nebo Rotaň, v základní sestavě se naopak s kapitánskou páskou objevil Danny, vedle něj Sýkora a Zmrhal, na hrotu útoku pak střelec vítězné branky proti Maccabi Tomáš Necid. Na druhé straně
Tomáš Necid právě vstřelil první branku utkání.
trenér Calleja nechal sedět svou největší hvězdu konžského útočníka Cédrica Bakambu, v základní jedenáctce ale nechyběly další hvězdy jako Carlos Bacca nebo Roberto Soriano. Úvodní čtvrthodinu se oba týmy opatrně oťukávaly, většina centrů Slavie nebo kolmých průniků Villarrealu V 17. minutě se pak po Součkově nepřesné rozehrávce dostal z levé strany do vápna kapitán Jaume Costa a jeho střílený centr musel konečky prstů vytlačit z vápna Jan Laštůvka. To o minutu později ale udeřilo na druhé straně. Sýkorův centr z přímého kopu vyboxoval gólman daleko od branky k Sobolovi, ten okamžitě vracel další oblouček do vápna a Tomáš Necid uklidil míč hlavou přesně k levé tyči.
  Villarreal sice držel balon, šance si ale nevytvářel. A tak ve 30. minutě přišla další branka Slavie, které předcházela nádherná kombinační akce. Od Sýkory se míč přes Frydrycha a Hromadu dostal zpět k prvnímu jmenovanému, ten poslal zpětnou přihrávku na střed hřiště na Dannyho a portugalský záložník uklidil balon přesně k levé tyči. Domácí ale ještě do poločasu stačili vyrovnat. Nejprve poslal ve 41. minutě Fornals přesnou kolmicí do úniku Manu Triguerose a ten střelou k pravé tyči překonal Laštůvku poprvé, o dvě minuty později si pak centr z pravé strany ve vápně zpracoval Carlos Bacca a poslal míč nechytatelně znovu přesně k pravé tyči.
  A třetí rána přišla pro Slavii ještě během přestávky. To totiž zraněného Simona Deliho musel nahradit Jan Bořil, který se postavil na pravý kraj obrany a na post stopera se přesunul Michal Frydrych. V 50. minutě se pak do šance dostal Necid, který si sklepl právě Bořilův centr a z otočky vypálil nad branku, pak už se ale opět rozjela útočná mašina domácích. V 51. minutě Laštůvka vyrazil ostrý centr jen na velké vápno k Fornalsovi, který tak měl před sebou opuštěnou branku, jeho první střelu ale dokázal vykopnout Jugas a následnou hlavičku pak na brankové čáře nadvakrát zastavoval Frydrych. Jen o čtyři minuty později se po Costově centru opřel do míče na malém vápně hlavou Ünal, naštěstí ale mířil mimo tři tyče. V 68. minutě pak na Laštůvku postupoval z levé strany sám znovu Bacca, náš gólman ale skvělým zákrokem vyrazil jeho střelu mířící na vzdálenější tyč na roh. Villarreal držel míč po většinu zbývajícího času,a le s postupujícími minutami se hra začínala kouskovat, přibývalo faulů a ošetřování vyčerpaných hráčů. V 90. minutě zahrával po Sobolově faulu nebezpečnou standardní situaci Trigueros, Laštůvka ale ostrý centr vyrazil mimo vápno. Ve druhé půli nicméně fanoušci už branku neviděli. Slavia se tlaku domácích ubránila a do tabulky skupiny A si připsala další bod.

Rozhodčí: Svein Oddvar Moen (Norsko)

Diváci: 15.634

Trenér: „Velice cenný bod, který vezeme z půdy těžkého soupeře,“ potěšil výsledek trenéra Jaroslava Šilhavého. „Zápas se musel líbit, domácí prokazovali velkou kvalitu celé utkání, hlavně ve druhé půli,“ pokračoval v hodnocení.
   Jeho týmu vyšel vstup do utkání. „Zaskočili jsme je ofenzivou a tím, že jsme byli nebezpeční dopředu. Po protiútocích jsme dali dva krásné góly. Další dvě nebo tři akce byly nedotažené. Pak jsme neudrželi pozornost a v krátkém sledu inkasovali dva góly, otřáslo. Byť domácí stupňovali tlak, zvládli jsme to a vezeme kýžený bod. Musím kluky pochválit,“ zdůraznil trenér.
  Sešívaní bodovali na hřišti favorita. „Zisk bodu je nečekaný, je o to cennější, že jsme ho vybojovali na půdě favorita. Villarreal má vynikající techniku s míčem, jsou silní v kombinaci, těžko se jim odebíral balon. Mají rychlé hráče, velmi dobří útočníci, chodili prostředkem po narážečkách a kolmicích, kombinovali na malých prostorech. Je to španělský fotbal, hrají podobně jako Barcelona nebo Real,“ popisoval soupeře trenér.

Poznámky: Sestava soupeře: Barbosa – Rukavina, Bonera, Ruiz, J. Costa – Ramiro – Fornals (77. Castillejo), Soriano (46. Cheryshev), Trigueros – Enes Ünal (60. Bakambu), Bacca
(slavia.cz // www.villarrealcf.es)



Slavia - FC Slovan Liberec
1 : 2 (0 : 1)

Datum: 22. října 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 11. kolo

Sestava: Laštůvka – Bořil, Frydrych, Jugas, Sobol – Souček, Hušbauer – Sýkora (59. Danny), van Buren (73. Necid), Stoch (80. Zmrhal) – Škoda (C)

Branky: 36. Potočný 0:1, 73. Bosančić z pen. 0:2, 90 (+4). Necid 1:2
Eduard Sobol.

Průběh: 36 utkání a téměř 14 měsíců. Tak dlouho trvala ligová neporazitelnost Slavie. Ta domácí dokonce bez jednoho dne dva roky, naposledy totiž v lize v Edenu zvítězila Olomouc 23. října 2015. A po ní až v 11. kole letošníh ročníku Liberec. Jeho výhru 2:0 zajistily trefy Potočného a Bosančiče z penalty. Slávisté byli na fotbal pořádně natěšení, vždyť od posledního domácího zápasu s Brnem uplynuly už tři týdny. I proto do Edenu dorazilo více než 14 tisíc fanoušků.
  Ve 12. minutě obral Mick van Buren o balon rozehrávajícího obránce a posunul míč napravo na Sýkoru, ten mu přihrávku opětoval a následnou Burenovu ránu z 15 metrů musel vyrážet gólman Kolář. Jen o chvíli později se do centru z pravé strany položil ve vápně Škoda, svou hlavičku ale z těžké pozice nasměroval vedle pravé tyče. Liberečtí začali v první čtvrthodině hodně nervózně a jejich rozehrávky často po několika pasech končily zpět u brankáře Koláře. K prvnímu ohrožení slávistické brány se dostali až v 17. minutě, kdy se po nacvičeném signálu z rohu dostal ke střele zpoza velkého vápna Coufal, jeho skákavý pokus ale proletěl vedle Laštůvkovy levé tyče. Ve 24. minutě se pak do šance mohl z pravé strany dostat Škoda, po dlouhé Bořilově přihrávce ale zvolil kličku do středu a proti dvěma obráncům ztratil balon. Minutu na to napřáhl z velké dálky Stoch, levačkou ale poslal míč daleko vedle levé tyče. Po půlhodině hry si pak Škoda skvěle zpracoval Stochův centr, probil se do vápna a zpětnou přihrávkou našel Josefa Hušbauera, tomu ale rána z 16 metrů nesedla podle představ a míč skončil dva metry vedle levé tyče. Do vedení šel ale ve 35. minutě překvapivě Liberec. Hosté dobře zakombinovali na pravé straně, Coufalovi se otevřel prostor pro centr a Potočný se hlavou prosadil na zadní tyči. Jen o malou chvíli později měl srovnání na kopačce Mick van Buren, který skvěle vybojoval balon a prchnu s ním přes půl hřiště, na polsední chvíli ale svůj únik musel zbrzdit a s jeho následnou střelou si Kolář poradil.
  Hned po začátku druhé půle poslal Škoda chytrou přihrávkou za obranu van Burena, toho ale zakřižoval obránce a následný oblouček přes Koláře se snesl až za branku. Chvíli na to se do šance mohl dostat Sýkora, místo střely ale zvolil na velkém vápně kličku a o balon přišel. V 50. minutě pak Sýkora našel zpětnou přihrávkou z levé strany na malém vápně Micka van Burena, ten ale stačil jeho nabídku z voleje poslat jen vedle vzdálenější tyče. Liberečtí se stáhli na vlastní polovinu a hru začaly kouskovat fauly a ošetřování. V 66. minutě přesto našel Danny krásnou kolmicí za obranou Škodu, ten se ale dostal moc blízko vyběhnuvšímu Kolářovi a svoji střelu poslal jen do hostujícího brankáře. V 73. minutě se tak po dalším protiútoku mohl radovat opět Liberec. Po pravé straně utkl Grajciar, jehož centr mohl najít dva volné spoluhráče, skluzující Bořil ale míč ve vápně zastavil s pomocí ruky a pískala se penalta. K té se postavil Miloš Bosančič a i když Laštůvka vystihl jeho střelu, na přesný balon k tyči nedosáhl. A mohlo být ještě o něco hůře, to když se v 76. minutě vrhl z levé strany do slávistického vápna Graiciar a jen těsně minul vzdálenější tyč. Trenér Šilhavý poslal na hřiště Dannyho, Necida a Zmrhala, Slavia se ale do většího tlaku dostat nemohla. Naopak na druhé straně musel Laštůvka likvidovat Voltrovu ránu. Až v 86. minutě se k odraženému míči po rohu dostal Bořil a nádhernou ranou z 30 metrů protáhl Koláře, liberecký gólman ale dokázal míč vyrazit na další roh.
  Kontaktní branku ale sešívaní dali až v závěru čtyřminutového nastavení a poprvé v letošní sezoně tak odcházejí bez bodu. Slovan přes letošním 11. kolem vyhrál naposledy v Edenu v roce 2011, právě když byl jeho trenérem Jaroslav Šilhavý.

Rozhodčí: Ondřej Pechanec

Diváci: 14.067

Trenér: „Jednou jsme prohrát museli, ale že to bude teď, to jsem si nemyslel, a to aniž bych chtěl snižovat kvalitu Liberce. Věřil jsem, že doma jsme schopni porazit kohokoliv,“ řekl trenér Jaroslav Šilhavý po utkání.
   S čím šla Slavia do utkání proti Liberci? „Chtěli jsme hrát jednoduše, věděli jsme, že Liberec napadá vysoko a vznikají díry za obranou, což se v průběhu zápasu také potvrdilo. Snadno jsme se do šancí sice dostávali, pak jsme je ale neproměnili. Kombinace Škoda vepředu a Mick na podhrotu byla v pořádku až na produktivitu,“ okomentoval trenér Jaroslav Šilhavý rozestavení červenobílých.
   „Nic se nám nedařilo, v první půli jsme s vytvořenými příležitostmi měli naložit lépe. Nebylo to jen v koncovce, ale chyběl nám pohyb ve středu hřiště. Pak jsme vlastní chybou pustili soupeře do šance a hned nás potrestal, takže jsme šli do branky s jednogólovým mankem,“ popisoval průběh první půle.
   Slavia se po přestávce tlačila za vyrovnáním. „Do druhého poločasu jsme znova vstoupili dobře a vytvořili si veliké šance, škoda, že jsme nesrovnali. Pak jsme tlačili, chtěli srovnat, soupeř šel do brejku a přidal další gól. Dvoubrankové vedení už je těžké otočit, nepodařilo se nám to, jen jsme výsledek zkorigovali. Bohužel nebyl čas přidat ještě jednu branku,“ mrzelo trenéra.
   Jaký byl severočeský tým soupeř? „Liberec byl vyrovnaným týmem, hrají běhavý bojovný fotbal nejsou líní na krok. V první půli neměli nic a my spoustu šancí. Vytýkal bych nám, že kluci nezachovali chladnou hlavu a neřešili šance jednodušeji. Hledali přihrávky nebo si to ještě připravovali. Bylo toho spoustu. Šlo o to dát gól, zklidnili bychom se a bylo by to jiné,“ dodal.
   Pak se navíc na hřišti vládly emoce. „Druhá část druhého poločasu byla hodně rozkouskovaná a my jsme tomu bohužel napomohli. Chtěli jsme, nešlo to, pouštěli jsme diskuze se soupeřem, sami jsme se připravili o čas. Hraje to do karet mužstvu, které vede. My tomu jen napomáhali,“ mračil se.
(slavia.cz)



FC Vysočina Jihlava - Slavia
1 : 3 (1 : 0)

Datum: 25. října 2017, Jihlava

Utkání: Pohár MOL, osmifinále

Sestava: Kovář – Frydrych, Bílek (K), Jugas, Flo – Hromada, Rotaň – Stoch (46. van Buren), Danny (77. Altintop), Zmrhal – Necid (88. Škoda)

Branky: 21. Nový 1:0, 52. Frydrych 1:1, 56. Necid 1:2, 59. Flo 1:3

Průběh: V osmifinále MOL Cupu cestovali slávisté na
Per-Egil Flo bráněný jihlavským hráčem.
hřiště Jihlavy. Domácí sice po prvním poločase vedli díky gólu Jana Závišky, sešívaní ale v druhé půli vývoj utkání po trefách Michala Frydrycha, Tomáše Necida a Per-Egila Floa otočili a postupují do jarní části domácího poháru.
  Trenér Jaroslav Šilhavý udělal pro pohárové utkání v Jihlavě několik změn. V brance se představil Přemysl Kovář, do obrany se po dlouhé době vrátili kapitán Jiří Bílek nebo Per-Egil Flo. Na hrotu útoku nastoupil Tomáš Necid. Poprvé v zápase o sobě dali vědět sešívaní, když si v 10. minutě na pravém křídle skvěle vyměnili míč Zmrhal s Dannym a právě prvně jmenovaný pravou nohou následně našel ve vápně portugalského záložníka, který z voleje prověřil Rakovana. Ten jeho pokus vyrazil. Domácí se ale nenechali zaskočit a rozhodně nebyli v první půli horším týmem. Ve 21. minutě pak Jihlava slávisty překvapila gólem. Ke střele zhruba z dvaceti metrů se dostal Martin Nový a přesnou ranou se trefil k zadní tyči Kovářovy branky. Za pět minut si míč po faulu na Zmrhala postavil k přímému kopu Miroslav Stoch a jeho technická střela mířila těsně nad břevno. Sešívaní se v závěru poločasu snažili kombinační hrou o vyrovnání, k výraznějším šancím to ale nevedlo.
  Do druhé půle udělala trenér Šilhavý jednu změnu. Miroslava Stocha nahradil Mick van Buren a byl to právě holandský útočník, kdo měl prsty v obratu skóre. Nejprve našel na pravém křídle Michala Frydrycha, který si míč posunul a následně vyslal směrem na branku prudký centr. Ten překvapivě skončil přesně pod břevnem a bylo vyrovnáno. Druhý gól sešívaných přišel v 56. minutě. Hromada vybojoval míč pro van Burena, který se skvěle zbavil obránce a postupoval z pravé strany sám do vápna, kde našel ještě lépe postaveného Necida a ten přidal svůj osmý soutěžní gól v devátém zápase po návratu do Slavie. Skvělý obrat byl dokonán za tři minuty, kdy slávisté přidali třetí gól. A byla to povedená akce! Danny našel skvěle rozběhnutého Zmrhala, který zpětnou přihrávkou vybídl ve vápně Floa. Norský obránce se trefil přesně k zadní tyči - 3:1. V 73. minutě poslal aktivní Flo centr do vápna, kde se k hlavičce dostal Necid. Pokus slávistického odchovance šel těsně vedle levé šibenice. Za dvě minuty odpověděla i Jihlava. Domácí měli nadějný brejk, který nebezpečnou střelou zakončil Krejčí, Kovář vytáhl jeho pokus na roh, po němž došlo k nebezpečné skrumáži ve vápně, sešívaná obrana ale odolala. Jedenáct minut před koncem se od Frydrycha dostal míč k van Burenovi, který ale obloučkem mířil vedle branky.
   Protože závěr utkání si slávisté i přes snahu domácí Jihlavy pohlídali, postoupil tým Jaroslava Šilhavého po zlepšeném výkonu ve druhé půli zaslouženě do čtvrtfinále domácího MOL Cupu. V neděli čeká slávisty další utkání, tentokrát se v rámci HET ligy představí na Slovácku.

Rozhodčí: Jiří Houdek

Diváci: 2.348

Trenér: „Pro nás to je hodně důležité vítězství. Máme v MOL Cupu ty nejvyšší ambice. Očekávaní bylo veliké i vzhledem k domácí ligové prohře s Libercem. Potřebovali jsme vyhrát, což jsme zvládli, ačkoliv šli domácí brzy do vedení,“ hodnotil slávistický trenér Jaroslav Šilhavý.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



1. FC Slovácko - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 29. října 2017, Uherské Hradiště
Tomáš Souček, střelec úvodní branky.

Utkání: 1. liga 2017/18, 12. kolo

Sestava: Laštůvka – Bořil, Jugas, Frydrych, Sobol – Souček, Hromada – van Buren (84. Necid), Hušbauer (46. Sýkora), Danny (67. Zmrhal) – Škoda

Branky: 13. Souček 0:1, 31. Škoda z pen. 0:2, 46. van Buren 0:3

Průběh: Ve dvanáctém kole domácí HET ligy cestovala Slavia na hřiště Slovácka. Sešívaní vedli po prvním poločase díky brankám Součka a Škody 2:0, definitivní razítko na podobu skóre stanovil hned v úvodu druhé části Mick van Buren.
  Poté, co sešívaným Liberec překazil sérii neproher, vydali se ve 12. kole na Slovácko s cílem začít novou vítěznou šňůru. Trenér Jaroslav Šilhavý vyslal mužstvo do hry pod vedením kapitána Milana Škody, kterému měla v útočném tlaku pomáhat nejen křídla ve složení Danny a Mick van Buren. V první akci domácího celku posunul míč na Zajíce Juroška, střelu domácího útočníka ale zblokoval Michal Frydrych, který nastoupil opět na stoperu. Sešívaní odpověděli o dvě minuty později, když Hromada nahrál míč na pravé křídlo Škodovi, který ho vrátil na hranici vápna nabíhajícímu Hušbauerovi a záložník Slavie pálil jen těsně vedle levé tyče. Slávisté se pak prosadili ve 14. minutě. Tomáš Souček vyslal do útoku Dannyho, který nabídl možnost zakončit Micku van Burenovi. Proti Nizozemcově střele se ale vytáhl Daněk a vytěsnil ji naštěstí jen k Tomáši Součkovi, který balon dopravil do odkryté branky. Hušbauer pak umístil svou střelu z hranice vápna pouze do Daňkových rukavic a domácí gólman posbíral i centry, které mířily do vápna. A po hezké kombinaci domácích na levé straně musel zasahovat i Jan Laštůvka. Rezkův centr našel před brankou hlavu Zajíce, ten ale míč nasměroval jen do náruče slávistického gólmana. Ve 28. minutě opět pálil Hušbauer, mířil ale těsně vedle branky. Po půl hodině hry pak ve vápně odehrál při bránění Škody míč rukou Reinberk a kapitán pražského celku si postavil míč na značku pokutového kopu. Škoda penaltu chladnokrevně proměnil a Slavia vedla 2:0. A mohlo to být před půlí dokonce 3:0, to když ve 43. minutě Danny získal míč a založil protiútok sešívaných. Před vápnem balon posunul na Hušbuaera a ten vypálil. Jeho střelu Daněk dokázal vytěsnit jen k Dannymu, který ale hlavou míč nasměroval pouze do levé tyče. Do kabin tak šla Slavia s dvoubrankovým vedením.
  Sešívaní začali druhý poločas skvěle! Parádní centr Jana Bořila usměrnil Mick van Buren ve skluzu mimo dosah brankáře Daňka - 3:0 pro sávisty. Slavia pokračovala v nastoleném tempu a v 52. minutě byla blízko branky na 4:0. Jakub Hromada vyvezl míč z vlastní poloviny, přihrávkou poslal do velké příležitosti čerstvého Jana Sýkoru, toho však Daněk v brance Slovácka vychytal. O tři minuty později předvedla na levé straně pěknou akci dvojice Danny – Sobol. Po portugalsko-ukrajinské spolupráci postupoval sám na brankáře Mick van Buren a lehkým obloučkem se snažil překonat Michala Daňka, opět byl ale úspěšnější brankář domácích. Slavia si poté v krátké době vytvořila tři zajímavé příležitosti. Nejprve Jaromír Zmrhal nahrával pod sebe na Jana Sýkoru, který z první vyslal na Daňka nebezpečnou střelu, strážce domácí svatyně byl ale připraven a míč vyrazil na roh. Po centru od rohového praporku byl na zadní tyči neobsazen Michal Frydrych, jeho zakončení obrana na poslední chvíli zblokovala. Třetí příležitost měl o malou chvíli později opět Jan Sýkora, tomu připravil střeleckou pozici Jan Bořil, ofenzivní záložník Slavie ale branku přestřelil. V závěru utkání obešel Tomáš Necid obránce Slovácka, levačkou mířil do středu branky, k dorážce se už Jakub Hromada nedostal. Sešívaní tak díky brankám Tomáše Součka, Milana Škody a Micka van Burena porazili Slovácko 3:0. Už ve čtvrtek 2. 10. hostí Slavia v Edenu v rámci čtvrtého zápasu skupiny A Evropské ligy španělský Villarreal.

Rozhodčí: Jiří Julínek

Diváci: 4.365

Trenér: „Jsem především rád, že jsme na Slovácku vyhráli a získali po kolapsu na domácím hřišti tři body,“ oddechl si po vítězství trenér Jaroslav Šilhavý.
  „Potřebovali jsme utkání zvládnout. Vždy se tu hrálo špatně, mají výborné publikum. Možná tentokrát odradilo diváky od návštěvy stadionu ošklivé počasí a vítr od toho, aby přišli ve větším počtu a povzbudili domácí,“ dodal trenér.
   „V prvním poločase nás domácí chtěli přehrávat kombinační hrou a nám se podařily kontry. Udělali dvě chyby a my jsme je potrestali. Dostali jsme se do vedení 2:0. Domácí stále chtěli hrát, snažili se, my jsme je trestali. Hned v úvodu druhé půle jsme dali třetí branku a myslím, že zlomila jejich odpor. Snažili se dát gól, ale naopak jsme to byli my, kdo mohl přidat ještě minimálně tři góly. Jsem rád za tři body a tři góly,“ zdůraznil.
(slavia.cz)



Slavia - Villarreal CF
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 2. listopadu 2017, Praha, Eden

Utkání: Evropská liga, sk. A, 4. kolo

Sestava: Laštůvka – Bořil , Jugas, Deli, Sobol – Hromada (46. Ngadeu), Souček – Sýkora (79. Škoda), Danny (C) (63. van Buren), Stoch – Necid

Branky: 15. Bacca 0:1, 90. Deli vlastní 0:2

Průběh: Villarreal šel v Edenu brzy do vedení, více než 18
Michael Ngadeu Ngadjui a Tomáš Souček ve výmluvných gestech.
tisíc diváků ale hnalo Slavii za vyrovnáním. Z jejího tlaku nicméně branka nepadla, naopak z brejku se v závěru prosadili opět hosté. Sešívaní tak poprvé v letošní Evropské lize nezískali ani bod a v tabulce skupiny A klesli na 3. místo. Trenér Šilhavý postavil sestavu podobnou té, která před dvěma týdny remizovala ve Španělsku 2:2. Jen namísto Frydrycha nastoupil Jan Bořil a místo Jaromíra Zmrhala v záloze zaujmul Miroslav Stoch. Na hrot útoku se postavil v Evropské lize zatím dvougólový Tomáš Necid.
  V 8. minutě se do první příležitosti dostala Slavie. Tomáš Necid na hranici vápna zachytil nepřesnou rozehrávku soupeře a posunul míč na střed na Sýkoru, s jeho střelou z první na střed brány si ale gólman Barbosa poradil. Po 12 minutách se pak k přímému kopu po faulu na Necida postavil Stoch a poslal balon přesně na penaltový puntík, tam se k hlavičce protlačil Deli, zamířil ale metr nad břevno. Přesně po čtvrthodině hry šli ale do vedení hosté. Po stříleném centru z pravé strany se stačil natáhnout Laštůvka, míč ale vyrazil jenom doprostřed vápna, kde si ho našel Carlos Bacca a do odkryté branky bez větších problémů skóroval. Hned o dvě minuty později mohla Slavia srovnat, to když po hezké kombinaci Sobola s Dannym vrátil slávistický obránce míč z levé strany před branku na Sýkoru, ten se ale musel po míči hodně natáhnout a jeho nedůrazná střela zamířila vedle vzdálenější tyče. Naopak ve 23. minutě visel opět gól nad brankou Slavie. Nejprve musel nebezpečnou Triguerovu střelu na poslední chvíli zablokovat Bořil a hned vzápětí zamířil míč od Baccovy nohy nad břevno. Ve 38. minutě se na pravé straně otevřel prostor před Hromadou, který necentroval do vápna a hrči hostí dokázali míč odvrátit jen na zadní tyč ke Stochovi, jeho rána z voleje ale zamířila vysoko nad Barbosovu branku. Těsně před přestávkou posunul Stoch na velkém vápně balon k Sýkorovi a jeho střelu levačkou musel Barbosa složitě vyrážet na rohový kop. Po něm se k míči na vzdálenější straně vápna opět dostal Stoch, opět posunul na velké vápno tentokrát na Jugase, jeho rána ve skluzu ale zamířila daleko vedle pravé tyče.
  Druhou půli zahájila Slavia velmi aktivně a vytvořila si před fantastickou kulisou tlak. To už ovšem na hřišti nebyl zraněný hromada, místo kterého nastoupil uzdravený Ngadeu, v 63. minutě pak Dannyho nahradil Mick van Buren. V 57. minutě ovšem na druhé straně spálil tisíciprocentní šanci Fornals, který po centru Soriana, který prošel celým vápnem, minul zcela odkrytou branku. V 62. minutě se pak musel ukázat Laštůvka, který konečky prstů vytěsnil Baccvu křížnou střelu z levé strany. Z tlaku Slavie ale pramenily i šance. V 68. minutě se v té největší octl Tomáš Souček, ke kterému se míč ve skrumáži odrazil po rohovém kopu, záložník sešívaných ale svou tvrdou střelou nešťastně nastřelil před sebou stojícího Necida. Jen o tři minuty později se opět Souček dostal do další šance, když k němu ve vápně prodloužil míč Miroslav Stoch a Součkovu dělovku musel Barbosa reflexivním zákrokem vytěsnit na roh. A do třetice Tomáš Souček mohl vyrovnat v 79. minutě. To se na pravé straně vápna uvolnil střídající van Buren, poslal oblouček na střed hřiště a Souček se zcela volný opřel hlavou do míče, bohužel jej ale nasměroval jen do rukavic gólmana Barbosy. Minutu před koncem řádné hrací doby tak z protiútoku do otevřené obrany podruhé udeřili hosté. Čeryšev se na levé straně dokázal protáhnout kolem Jugase a jeho přihrávku na volného Samsoneho si do vlastní sítě srazil Simon Deli.
  Slavia tak poprvé ve skupině Evropské ligy nebere ani bod. V den svých 125. narozenin prohrála v Edenu s Villarrealem 0:2.

Rozhodčí: Bobby Madden (Skotsko)

Diváci: 18.403

Trenér: „Mohli jsme je výsledkově potrápit víc,“ mrzelo Jaroslava Šilhavého. „Vezmeme ale zavděk zlepšeným výkonem ve druhém poločase a třeba to ve druhém zápase týdne dotáhneme,“ přeje si před nedělním duelem s Plzní.
   „Prohráli jsme s výborným týmem španělské ligy, což Villarreal dokazoval v prvním i ve druhém poločase. V první půli jsme jim to navíc usnadnili. Byli jsme až moc nervózní, nepodrželi balon, ztráceli ho, hráli jsme roztaženě. Pak jsme dostali branku a přečkali ještě další šance,“ okomentoval první část hry trenér Jaroslav Šilhavý.
  „Druhý poločas jsme zahráli o moc lépe, byli jsme nebezpeční, měli jsme šance, byť soupeř hrozil svou kvalitou z brejků. Zasloužili jsme si dát gól, mohli jsme je výsledkově potrápit víc,“ mrzelo ho.

Poznámky: Sestava soupeře: Barbosa – Mario, Álvaro, Victor Ruiz, A. Marin – Soriano (82. Sansone), Rodrigo, Fornals (66. Čeryšev), M. Trigueros – Bakambu , Bacca (72. Chuca)
(slavia.cz)



FC Viktoria Plzeň - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 5. listopadu 2017, Plzeň

Utkání: 1. liga 2017/18, 13. kolo

Sestava: Laštůvka – Bořil , Jugas, Deli, Sobol – Ngadeu, Rotaň (71. Stoch) – Van Buren (80. Necid), Hušbauer, Zmrhal (60. Sýkora) – Škoda (C)

Branky: 79. Kolář 1:0

Průběh: Slavia podruhé v sezoně odchází z ligového zápasu bez bodu. Vedoucí Plzni podlehla ve vyrovnaném utkání 0:1, když se deset minut před koncem trefil domácí kapitán Kolář.
  Slavia začala zápas tentokrát s Ruslanem Rotaněm nebo Jaromírem
Limberský a Milan Škoda v souboji o míč.
Zmrhalem v záloze, do útoku se na rozdíl od čtvrtečního utkání s Villarrealem postavil kapitán Milan Škoda. Zápas začal aktivně a už první minuty přinesly šance na obou stranách. Hned ve 3. minutě vyslal Krmenčík do brejku po levé straně Kopice, kterému na středu nabíhal Petržela, přihrávka plzeňského záložníka byla ale naštěstí příliš dlouhá. O dvě minuty později poslal na druhé straně pro změnu dobrý přízemní centr z pravé strany Bořil, nabíhajícímu Hušbauerovi ale nevyšel krok a balon v dobré pozici nezasáhl. V 11. minutě se pak míč po ose Rotaň – Zmrhal dostal středem až do vápna ke Škodovi, jeho střelu po zemi ale Kozáčik vytáhl na roh. Slávistům se zpočátku dařilo dostávat se kombinací do vápna soupeře. V jedné takové akci ze 17. minuty prostrčil Hušbauer míč na pravé straně na Bořila, který svou střelu z otočky ale opřel jen do bojujícího dua Škoda-Hájek, od kterých se nakonec balon dostal do zámezí. Ve 20. minutě si tlak vytvořili pro změnu plzeňští a balony létaly před Laštůvkou ze strany na stranu, gólman Slavie ale nakonec nemusel zasahovat, a to ani proti hlavičce Krmenčíka po rohovém kopu, která zamířila do boční sítě. Po půlhodině hry naskakovala na Bořilův cent ve vápně hned trojice sešívaných a k zakončení se nakonec dostal Mick van Buren, jeh hlavička ale mířila jen vedle vzdálenější tyče. Ve 36. minutě pak Hořavův centr vyhlavičkovala obrana jen na velké vápno ke Kolářovi, jeho střelu ale dokázal Simon Deli zblokovat na roh. O tři minuty později vytvořil Zmrhal palebnou pozici pro Rotaně, s jeho pokusem z 20 metrů si ale Kozáčik poradil.
  Hned po přestávce se mohla v hustém dešti prosadit Slavia. Rotaň našel ve vápně van Burena, ten po otočce vrátil za sebe na Škodu a jeho rána levačkou z hranice velkého vápna proletěla vedle Kozáčikovy levé tyče. Krátce na to mohl jít do samostatného úniku po Kolářově pasu Krmenčík, Laštůvka mu ale šanci sebral včasným vyběhnutím. Hned v 53. minutě ale přišla obrovská šance Plzně. Řezník našel na levém křídle Petrželu, ten poslal ostrý centr do vápna mino Laštůvkův dosah, k hlavičce se dostal Krmenčík a balon nasměroval jen těsně vedle šibenice slávistické brány. Ovšem branku mohli na druhé straně vsítit i slávisté. Po rohovém kopu z 55. minuty se ke střele na penaltovém puntíku dostal zcela volný Jugas, který sice překonal Kozáčika, balon ale na brankové čáře stačil zablokovat jeden z plzeňských obránců. V 69. minutě se pak Zeman dokázal na pravé straně protáhnout kolem Sobola, udělal kličku do středu a z úhlu vystřelil, Laštůvka ale jeho ránu na přední tyč dokázal vyrazit na roh. Minutu na to pak Zeman rozehrál přímý kop z pravé strany a Kolářova hlavička skončila jen těsně nad Laštůvkovou brankou. V 74. minutě po rychlém brejku vypálil z levé strany vápna Kopic, svou křížnou střelu ale poslal přes natahujícího se Laštůvku jen metr vedle vzdálenější tyče. O tři minuty později se na druhé straně opřel do balonu střídající Stoch, balon ale chytil opačnou faleš a z 22 metrů se stočil mimo branku.
  Až v 79. minutě přišla první branka zápasu. Daniel Kolář si potáhl balon z levé strany na hranici vápna, všiml si poměrně vysokého postavení Laštůvky a svou přesnou střelu poslal přes našeho gólmana do horního růžku branky. Trenér Šilhavý reagoval střídáním Tomáše Necida, který na hřišti nahradil van Burena, a Slavia držela balon, ani jeden z dlouhých centrů mířících na naše útočníky ale v šanci nepřerostl. Kozáčika do závěru zápasu vylekala jen Ngadeuova dělovka zpoza vápna, kterou ale plzeňský brankář nadvakrát zkrotil. Škodova hlavička po Hušbauerově centru pak zamířila vysoko nad břevno.
  Slavia tak podruhé v ligové sezoně odchází bez bodu, v Plzni podlehla po vyrovnaném zápasu 0:1. Na Viktorii tak ztrácí v aktuální ligové tabulce už 14 bodů.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 11.640

Trenér: „Viděli jsme velmi dobré utkání na těžkém terénu, bohužel se špatným výsledkem pro nás. Plzeň byla ve finální fázi lepší než my, naše řešení akcí bylo mnohdy komplikované,“ načal hodnocení 13. kola trenér Jaroslav Šilhavý.
  Co sešívaným nevycházelo? „Měli jsme špatné řešení protiútoků. V první půli jsme si vytvořili dvě velice dobré příležitosti, ale neproměnili jsme je. Chtěli jsme vyhrát, nechtěli jsme uhrát remízu, ale jít za výhrou. Dali jsme tam další útočníky, ale dostali laciný gól, kterým jsme prohráli. Závěrečný nápor přišel vniveč, bylo to v křeči, byli tam dva vysocí útočníci, ale centry nebyly ideální. Plzeň to dohrála takticky dobře a s kvalitou,“ uznal sílu soupeře.
  Plzeň utkání vyhrála brankou Koláře. „Neviděl jsem, jak to tam zapadlo. Jestli to někdo tečoval nebo ne, takže to nechci hodnotit,“ dodal.
  Soupeř má před Slavií náskok v sehranosti. „Plzeň udržela kádr pohromadě a je už nějakou dobu spolu, mechanismy tam fungují, jsou na sebe zvyklí. V létě jsme udělali více změn, kádr rotuje, přišla spousta dobrých hráčů, ještě nejsme tak sehraní, někdy jsou tam hluchá místa. Chtěli jsme posílit tým, jít do Evropy. Chtěli jsme zkušenější hráče, teď s nimi pracujeme a představoval jsem si, že se to sladí dřív. Bohužel se tak nestalo,“ dodal trenér.
(slavia.cz)



FC Universitatea Craiova - Slavia
0 : 4 (0 : 2)

Datum: 10. listopadu 2017, Rumunsko, Craiova

Utkání: přátelské

Sestava: Kovář – Frydrych, Bílek (C), Jugas, Flo (87. Stropek) – van Buren (85. Havrda), Bucha (82. Mitrano), Danny (87. Bjeloš), Stoch – Necid, Škoda (87. Stehno)
Slavnostní otevření místního stadionu.

Branky: 35. Škoda 0:1, 42. Škoda 0:2, 67. Bucha 0:3, 76. van Buren 0:4

Průběh: Slavia vyrazila do Rumunska k přátelskému utkání a sešívaní si při slavnostním otevření místního stadionu připsali v Craiově výhru 4:0. Na té se svým skvělým výkonem podílel i záložník juniorky Pavel Bucha. Kromě něj se gólově prosadili Milan Škoda a Mick van Buren.
  Sešívaní byli v rámci reprezentační přestávky pozváni na slavnostní otevření stadionu CS Universitatea. Po koncertu, světelné show a ocenění bývalých hráčů domácího celku začalo přátelské utkání, které v Rumunsku sledoval vyprodaný stadion pro jedenatřicet tisíc diváků. Trenér Jaroslav Šilhavý postrádal reprezentanty, prostor ve středu pole tak dostal od úvodních minut záložník sešívané juniorky Pavel Bucha, který nezklamal. Svůj vynikající výkon navíc korunoval brankou na 3:0. První dvě příležitosti si ale vytvořili domácí, v té první mířil útočník domácích nad, podruhé byl Přemysl Kovář v brance Slavie připraven. Do dalších šancí se dostávali sešívaní. První z nich měl po přihrávce Micka van Burena Tomáš Necid, po kličce brankáři se ale dostal do velkého úhlu, jeho následnou přihrávku obrana odkopla na roh. Následně si dvě střely připsal Danny, nejprve pálil v nadějné pozici nad po přihrávce Micka van Burena, další střelu po pěkné akci Miroslava Stocha a Milana Škody brankář Mitrović zneškodnil. Dvě příležitosti během minuty přinesla 24. minuta, nejprve hlavičkoval z dobré pozice Milan Škoda do brankáře, poté Mitrović vyrazil povedenou střelu Miroslava Stocha. První branku si Slavia schovala na 35. minutu. Michal Frydrych poslal skvělý pas na Milana Škodu, který z první uklidil míč levačkou přesně k tyči. Ve 42. minutě si kanonýr Slavie připsal druhou trefu. Per-Egil Flo našel přízemní přihrávkou útočníka Slavie, který se na vápně s míčem otočil a umístěnou střelou zvýšil vedení Slavie.
  Ve druhé půli si domácí vytvořili zajímavou příležitost v 53. minutě, snížit se jim ale nepodařilo, a tak se opět mohli radovat slávisté. Zpětná hlavička se dostala k Pavlu Buchovi a odchovanec Slavie umístil za Mitrovićova záda svou premiérovou trefu v áčku. Na konečných 4:0 pak pečetil Mick van Buren. Ten si v 76. minutě zpracoval centr Michala Frydrycha a z hranice vápna se prosadil přesnou trefou k tyči. Trenér Šilhavý pak do hry poslal i další mladé slávisty, skóre už se ale nezměnilo a sešívaní zvítězili o čtyři branky.

Rozhodčí: Popa

Diváci: 31.000

Trenér: Jaroslav Šilhavý

Poznámky: Sestava soupeře: Mitrović (61. Popescu) – Dimitrov, Datković, Kelić, Fereirra (62. Barbut), Briceag, Gustavo (67. Mihaila), Mateiu, Popov, Mitrita (46. Martić), Roman
(slavia.cz)



Slavia - Dukla Praha
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 18. listopadu 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 14. kolo
Jan Sýkora před brankářem Dukly Radou.

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol – Souček – Zmrhal (81. Altintop), Hušbauer, Danny (66. Sýkora), Stoch – Škoda (71. Necid)

Branky: 9. Škoda 1:0, 32. Škoda 2:0, 55. Zmrhal 3:0, 65. Zmrhal 4:0, 82. Souček 5:0

Průběh: Ve 14. kole domácí HET ligy přivítala Slavia v Edenu v malém pražském derby Duklu. Sešívané poslal do vedení brzkým gólem Milan Škoda, poté přidal útočník Slavie druhou trefu. Jaromír Zmrhal na svého spoluhráče navázal ve druhém poločase, kdy také vstřelil dvě branky. Razítko na skóre dal Tomáš Souček.
  Trenér Jaroslav Šilhavý nemohl do zápasu počítat se zraněným Simonem Delim. Na postu stopera tak nastoupil Michael Ngadeu a post defenzivního záložníka obsadil Tomáš Souček, kterého ve středu hřiště doplnila dvojice Danny – Hušbauer. Na křídlech poté nastoupili Jaromír Zmrhal a Miroslav Stoch, na hrotu útoku Milan Škoda. Hned z první vážnější šance se sešívaní radovali z gólu. Jaromír Zmrhal se dostal k centru z levé strany a našel přesně hlavu Milana Škody, který míč uklidil mimo dosah brankáře. Slavia následně zahrozila ze dvou střel zpoza vápna, nejprve vyslal prudkou ránu směrem na brankáře Radu Miroslav Stoch, brankář Dukly jeho střelu s velkými problémy vyrazil. V druhém případě střílel Danny, branku hostů minul. O druhý gól Slavie se postaral opět Milan Škoda a trefa to byla parádní! Útočník Slavie nic nevzdal a zabojoval o dlouhý nákop Eduarda Sobola, v souboji přetlačil Maria Holka a krásným lobem přehodil vyběhnutého brankáře Radu – 2:0! Hned vzápětí přidal po rohovém kopu další gól Danny, ten však nebyl pro ofsajd uznán. K další ráně z dálky se odhodlal opět Miroslav Stoch, tentokrát jen o malý kousek minul šibenici branky Dukly. Do kabin se tak odcházelo za vedení Slavie 2:0.
  55. minuta přinesla další brankovou radost Slavie. Po centru Josefa Hušbauera se míč odrazil k Jaromíru Zmrhalovi, který z první prostřelil gólmana Radu v brance Dukly – 3:0. Hned o minutu později napřáhl ze střední vzdálenosti Tomáš Souček, jeho povedenou ránu k tyči Rada vytáhl na roh. Čtvrtou trefu Slavie připravil skvělou akcí Milan Škoda pro Jaromíra Zmrhala, který levačkou obstřelil Radu a zvýšil už na 4:0! Na druhé straně se objevil sám před Janem Laštůvkou Daniel Tetour, míč ale usměrnil slabě do prostoru, kde byl Jan Laštůvka připraven. Na 5:0 zvyšoval po pěkné přihrávce Josefa Hušbauera Tomáš Souček, který se objevil sám před brankou a umístěnou střelou nedal brankáři Dukly šanci. Další branky v síti Dukly mohly přijít po dvou hlavičkách, v prvním případě byl Rada proti Michalu Frydrychovi úspěšný, podruhé mířil Michael Ngadeu vedle. Sešívaní porazili v malém pražském derby Duklu 5:0. Dvakrát se gólově prosadili Milan Škoda a Jaromír Zmrhal, pátou trefu vsítil Tomáš Souček. Další utkání čeká na sešívané ve čtvrtek 23. 11. v Izraeli, kde nastoupí v rámci Evropské ligy proti Maccabi Tel Aviv.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 10.505

Trenér: „Není obvyklé vyhrát 5:0, ale potřebovali jsme to jako sůl. Věřím, že nás to nakopne do zbývajících čtyř ostrých zápasů a že je zvládneme,“ říká Jaroslav Šilhavý.
  Slavia se po reprezentační přestávce blýskla pěti brankami do sítě Dukly. „Jsem rád, že jsme to takhle zvládli, nejen s produktivitou. Celkově byl z naší strany herní projev hodně povedený, zápas se povedl. Dali jsme pět gólů a měli další šance, které jsme nedotáhli. Diváci se nenudili, udělali jsme jim snad konečně radost,“ hodnotil Jaroslav Šilhavý třetí derby podzimu.
  Radost měl i z konečného výsledku. „Není obvyklé vyhrát 5:0, ale potřebovali jsme to jako sůl. Věřím, že nás to nakopne do zbývajících čtyř ostrých zápasů a že je zvládneme. Důležité je, že to dopadlo se vším všudy, nervozita po Plzni trochu opadla, napravili jsme to a nadechli jsme se do finiše,“ věří trenér.
(slavia.cz)



Maccabi Tel Aviv - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 23. listopadu 2017, Izrael, Tel Aviv

Utkání: Evropská liga, sk. A, 5. kolo

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Deli, Jugas, Sobol – Ngadeu, Souček – Stoch (79. Van Buren ), Hušbauer (C) (88. Danny), Zmrhal – Necid (69. Škoda)

Branky: 45. Hušbauer 0:1, 54. Hušbauer 0:2

Průběh: Sešívaní si ve svém pátém zápase ve skupině A Evropské ligy poradili s Maccabi Tel Aviv 2:0 a díky prohře Astany s Villarrealem se posunuli na druhé místo v tabulce. Obě branky zápasu si po přesných střelách připsal kapitán Josef Hušbauer.
  V 8. minutě dostala Slavia šanci zahrávat první přímý kop, Miroslav Stoch a po něm i Josef Hušbauer ale nastřelili jen širokou zeď domácích. Čtyři minuty na to střílel po narážečce s Necidem zpoza vápna Zmrhal, branku
Střelec obou branek Slavie Pepa Hušbauer.
ale o půl metru netrefil. Ve 13. minutě pak Zmrhal vracel hlavou přetažený Stochův centr do vápna na Necida, těsně před ním ale stačil šanci překazit stoper domácích Ben Haim. Po čtvrthodině hry se osmělilo i Maccabi. Po Jugasově nepřesné rozehrávce a následném dlouhém centru sklepával Kjartansson ve vápně na Dora Michu, ten ale na balon těsně nedosáhl a Laštůvka následně přihrávku sebral. Ovšem jen o pár vteřin později zahrozili opět sešívaní. Necid posunul míč na Hušbauera, ten našel ve vápně nabíhajícího Zmrhala, jeho dělovka ovšem o metr minula bližší tyč Rajkovičovy branky. Po půlhodině hry vyslal nádhernou střelu zpoza vápna Jaromír Zmrhal, balonu ale chybělo pár centimetrů a tvrdá rána tak orazítkovala břevno. Balon se odrazil před branku k Tomáši Necidovi, ten ho ale v rychlosti poslal o zem nad břevno. O devět minut později byl Necid gólu ještě blíž, když po Jugasově nákopu přeloboval gólmana Rajkoviče, na brankové čáře ale balon zastavil Yeini. Sešívaní tak svoji převahu proměnili ve vedoucí gól až v nastaveném čase první půle. Jaromír Zmrhal vystihl na pravé straně přihrávku domácích, potáhl balon, posunul jej na střed na Josefa Hušbauera a ten nádhernou střelou vymetl vzdálenější růžek Rajkovičovy branky.
  A po změně stran se brzy radoval stejný hráč. V 54. minutě totiž na středu hřiště převzal míč od Ngadeua, míč z 22 metrů poslal přesně k levé tyči a Slavia vedla 2:0. Domácí měli svou největší šanci na snížení v 68. minutě, kdy se do centru z pravé strany akrobaticky položil Atar, nůžkami ale trefil jen břevno a s následnou střelou si už Laštůvka poradil. Trenér Šilhavý postupně na hřiště poslal Škodu místo Necida, van Burena místo Stocha a Dannyho místo střelce Hušbauera a Slavia držela dvoubrankový náskok. Maccabi mělo v závěru zápasu míč více na svých kopačkách a přes sešívanými se naopak otevíral prostor pro rychlé brejky. Ani jeden z nich ale brankou neskončil. Slavia tak vyhrála svůj první venkovní zápas v evropských pohárech po více než 10 letech. Po 10 remízách a 10 porážkách přišlo vítězství 2:0 nad Maccabi a sešívaní jsou teď na druhém místě skupiny před Astanou, se kterou se v posledním zápase utkají doma o postup do jarní části Evropské ligy.

Rozhodčí: István Kovács (Rumunsko)

Diváci: 6.874

Trenér: „Vstoupili jsme do zápasu velice aktivně, napadali jsme hráče Tel Avivu, což jim nesedělo. Už akce v první půli mohly skončit gólem, ujala se až krásná střela Hušbauera do šatny. Domácí pak prostřídali, měli tam nějaké závary, ale i my jsme měli ještě další možnosti,“ hodnotil výkon sešívaných proti Maccabi Jaroslav Šilhavý.
  Dvěma brankami se blýskl Josef Hušbauer. „Odehrál výborný zápas v roli kapitána a vstřelil dva nádherné góly, které dávával. Doufám, že se mu to bude dařit nadále,“ chválil trenér sešívaného záložníka.
  Hušbauer v pohárech zatím tolik utkání neodehrál a nastupoval především v lize. „Nebylo to rozdělené tak, že Pepa nemůže hrát poháry. Jsem rád, že to vzal proti Maccabi za své a v roli kapitána táhl mužstvo k vítězství,“ těšilo ho.
  Chválil i velmi dobrý výkon Jaromíra Zmrhala. „Rozbíhal útoky, nabíhal za obranu, chyběl tomu jenom gól,“ doplnil trenér.
  Slavia se posunula na druhé místo skupiny A. „Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě a po velmi dobrém výkonu. Myslím, že v Evropské lize ostudu neděláme. Chceme ale postoupit do jarní části,“ zdůraznil Jaroslav Šilhavý.

Poznámky: Sestava soupeře: Rajković – Yeini (C), Tibi, Ben Chaim I, Davidzada – Battocchio (75. T.-S. Sušić), Dor Peretz , Avraham Rikan (60. Golasa), Miha – Schoenfeld (60. Atar), Kjartansson
(slavia.cz)



FK Jablonec - Slavia
1 : 1 (0 : 1)

Datum: 27. listopadu 2017, Jablonec nad Nisou

Utkání: 1. liga 2017/18, 15. kolo
Danny na snímku z utkání s Jabloncem.

Sestava: Laštůvka – Bořil, Jugas, Ngadeu , Sobol – Hušbauer, Souček (88. Necid) – Zmrhal, Danny (65. Hromada), Stoch (68. van Buren) – Škoda

Branky: 32. Zmrhal 0:1, 65. Mihálik 1:1

Průběh: V 15. kole HET ligy nastoupila Slavia na půdě Jablonce, kde se jí příliš nedaří. Po prvním poločase sešívaní vedli, když se po centru Miroslava Stocha hlavou trefil Jaromír Zmrhal. Za silného sněžení se ale domácí dočkali srovnání na konečných 1:1, když po rychlém brejku skóroval Ondřej Mihálik.
  Trenér Jaroslav Šilhavý udělal proti zápase proti Maccabi dvě změny. Místo zraněného Simona Deliho nastoupil na postu stopera Michael Ngadeu, toho ve středu zálohy nahradil Danny. Po karetním trestu se do hry vrátil Jan Bořil. Sešívaní se od první minuty vrhli do útočení, hned ve 2. minutě přihrával Miroslav Stoch mezi stopery na Milana Škodu, od něhož putoval míč těsně vedle tyče. Další pokus měl opět Milan Škoda, který zakončoval po akci Josefa Hušbauera, střelu útočníka Slavie ale brankář Valeš chytil. Také domácí se osmělili, po centru ze strany se tlačil k míči Ondřej Mihálik, ten mu ale sebral brankář Jan Laštůvka. Velkou příležitost měl na druhé straně Milan Škoda, toho svým centrem našel Miroslav Stoch a kanonýr Slavie orazítkoval spojnici břevna a tyče! Ve 32. minutě se už sešívaní radovali z branky. Po rychlé akci na pravé straně se míč postupně dostal na levou stranu k Miroslavu Stochovi, který ve vápně našel Jaromíra Zmrhala, a ten přesnou hlavičkou otevřel skóre zápasu! Po rychle rozehraném rohovém kopu zakončoval Josef Hušbauer, jeho prudkou střelu srazil obránce Pernica na rohový kop. Těsně před odchodem do šaten si Slavia vytvořila další velkou šanci. Další centr poslal do vápna Miroslav Stoch, který našel hlavu Michaela Ngadeua, proti jeho zakončení ale předvedl dobrý zákrok brankář Valeš.
  52. minuta přinesla další velkou příležitost sešívaných. Eduard Sobol centroval z levé strany před branku, kde byl úplně osamocený Milan Škoda, v dobré pozici ale mířil vedle. Další střelu vyslal na Valeše Tomáš Souček, brankář Jablonce byl připraven. Poté se osmělili také domácí, Jaroslav Zelený se dostal ke střele z levé strany, branku Jana Laštůvky ale netrefil. Vyrovnání se Jablonec dočkal v 65. minutě, po rychlém protiútoku postupoval sám na brankář Ondřej Mihálik a přesným zakončením srovnal na 1:1. Další příležitost si vytvořili domácí, znovu zakončoval Jaroslav Zelený, brankář Laštůvka byl ale připraven. V 83. minutě kopala Slavia standardní situaci, po které se do zakončení zakončoval Jakub Jugas, z otočky ale pálil nad. Slavia tak remizovala v Jablonci 1:1. Poslední ligové utkání podzimu odehrají sešívaní v pátek 1. 12. od 19:30 v Edenu proti Baníku Ostrava.

Rozhodčí: Emanuel Marek

Diváci: 3.038

Trenér: „Předchozí zápasy jsme byli produktivní, věřil jsem, že v tom budeme pokračovat, ale trestuhodně jsme ztratili dva body,“ mračil se trenér Šilhavý po remíze v Jablonci.
  „I když byli domácí v závěru utkání nebezpeční z brejků a mohli nakonec vyhrát, myslím, že jsme měli vedení jednoznačně navýšit ještě v prvním poločase a lépe by se nám dýchalo,“ načal své hodnocení trenér Jaroslav Šilhavý.
  „Takhle jsme si nechali dát po vlastní naivní chybě branku a navíc domácí ještě hrozili z protiútoků. Zápas jsme ztratili v prvním i druhém poločase, kdy jsme neproměnili vlastní šance a po hloupé chybě domácí srovnali, takže jedeme pouze s bodem,“ mrzelo ho.
  Domácí srovnali z brejku ve druhé půli. „Zahráváme útočný roh a jdou mám z toho čtyři na jednoho. Měli jsme balon pod kontrolou, někomu z našich to odskočilo a pustili jsme domácí do takového brejku. Trestuhodně jsme ztratili dva body,“ mračil se trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FC Baník Ostrava
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 1. prosince 2017, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 16. kolo
Michal Frydrych vstřelil v utkání dvě branky, z toho jednu vlastní.

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol – Hušbauer (68. Sýkora), Souček – Zmrhal (63. van Buren), Danny , Stoch (89. Altintop) – Škoda

Branky: 8. Frydrych vlastní 0:1, 24. Škoda 1:1, 28. Frydrych 2:1

Průběh: V posledním ligovém zápase roku 2017 přivítala Slavia v Edenu Baník Ostrava. Sešívaní sice brzy prohrávali po vlastním gólu, díky trefám Milana Škody a Michala Frydrycha ale Slavia vývoj utkání otočila a bere tři body za výhru 2:1.
  Trenér Jaroslav Šilhavý udělal oproti utkání v Jablonci jedinou změnu, na pravém kraji obrany nastoupil místo Jana Bořila Michal Frydrych. Vstup do utkáním se sešívaným nepovedl, hosté šli v 8. minutě do vedení. Centr Roberta Hrubého si do vlastní sítě srazil Michal Frydrych. Slavia mohla brzy vyrovnat, do vápna hostů centroval Eduard Sobol, míč obrana Baníku odvrátila za velké vápno k Josefu Hušbauerovi, který z první trefil pouze tyč. Srovnáno bylo ve 24. minutě, po rychlé akci středem se přes Dannyho dostal míč k Jaromíru Zmrhalovi, který svou přihrávkou vyzval ke skórovaní Milana Škodu, útočník sešívaných se nemýlil – 1:1! O čtyři minuty později už Slavia vedla! Tentokrát si Jaromír Zmrhal s Dannym role prohodili. Jaromír Zmrhal přihrál do středu hřiště na Dannyho, který chytrým obloučkem našel rozběhnutého Michala Frydrycha. Obránce sešívaných napravil své zaváhání a poslal sešívané do vedení!
  V úvodu druhého poločasu se do dalšího zakončení dostal Michal Frydrych, který se z první opřel do centru Josefa Hušbauera, branku ale netrefil. V 77. minutě Slavia zahrozila po standardní situaci, kterou zahrával Miroslav Stoch. Slovenský záložník našel hlavu Michaela Ngadeu, ten ale hlavičkoval nad. Do další velké příležitosti se po rohovém kopu Dannyho dostal Tomáš Souček, hlavičku mladého záložníka brankář Chmiel vyrazil. V poslední minutě zápasu se po centru Jana Sýkory protlačil k hlavičce Halil Altintop, hlavičkoval ale pouze do prostoru, kde byl brankář Chmiel připraven.
  Slavia porazia v posledním ligovém zápase roku 2017 Baník Ostrava 2:1. Rok 2017 uzavřou sešívaní ve čtvrtek 7. prosince, kdy se v Edenu střetnou s Astanou o postup do jarní části Evropské ligy.

Rozhodčí: Jiří Jílek

Diváci: 11.087

Trenér: „Jsem především rád, že jsme poslední ligový zápas zvládli za tři body. Věřím, že jsme se naladili na čtvrteční Evropskou ligu, kde půjde o hodně,“ říká trenér Jaroslav Šilhavý.
   „Utkání nebylo ideální, neprobíhalo podle představ. Chyběla nám lehkost. Byl tu těžký terén, bylo to bez dalšího gólu nervózní, přišel do hry Milan Baroš a dělal nám problémy. Jsem rád, že to kluci zvládli, i když jsme si v úvodu vstřelili vlastní gól. Zareagovali jsme na to a rychle jsme otočili nepříznivý stav. Ve druhém poločase se do hry kradla nervozita a další gól jsme už nepřidali, i když tam na něj bylo několik šancí,“ komentoval průběh 16. kola Jaroslav Šilhavý.
(slavia.cz)



Slavia - FC Astana
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 7. prosince 2017, Praha, Eden
Snímek z utkání.

Utkání: Evropská liga, sk. A, 6. kolo

Sestava: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol – Souček, Rotaň (68. van Buren) – Zmrhal (76. Stoch ), Danny, Stoch – Škoda (17. Necid )

Branky: 39. Aničić 0:1

Průběh: V rozhodujícím utkání o postup do jarní části Evropské ligy se Slavia utkala na závěr roku 2017 s Astanou. Hosté šli v prvním poločase do vedení po trefě ze standardní situace, Slavia měla ve druhém poločase velký tlak, který ale v gól neproměnila. Jarní část Evropské ligy si tak nezahraje.
  Trenér Jaroslav Šilhavý nemohl do zápasu počítat se zraněnými Josefem Hušbauerem, Simonem Delim a Jakubem Hromadou, dále pak s dlouhodobě zraněnými Dušanem Šventem a Murisem Mešanovičem. Ve středu zálohy tak nastoupil vedle Tomáše Součka Ruslan Rotaň. Sešívaní se dostali do prvního zakončení už ve třetí minutě, Miroslav Stoch našel Michala Frydrycha, obránce Slavie z první střílel na branku, gólman Erić ale jeho střelu chytil. V 17. minutě musel ze hry kvůli zdravotním problémům odstoupit Milan Škoda, toho na hrotu útoku nahradil Tomáš Necid. Také k další střele se dostal Michal Frydrych, ze střední vzdálenosti pálil vedle branky. Ve 27. minutě Slavia kopala tři rohové kopy za sebou, z jednoho z nich ohrozil od rohového kopu přímo brankáře Astany Miroslav Stoch, gólman hostů ale míč vyrazil. Do vedení šla však Astana. Po faulu Eduarda Sobola na Shitova zahrávali hosté standardní situaci, po které propadl míč až k Marinu Aničićovi, který ho dopravil do odkryté branky.
  Hned v úvodu druhého poločasu vyslal skvělou přihrávkou do samostatného úniku Jaromíra Zmrhala, který ale své zakončení nasměroval mimo tři tyče. Další nadějnou příležitost sešívaných připravil opět Danny, tentokrát pro Tomáše Necida, střela útočníka Slavie mířila těsně vedle zadní tyče. Po centru Tomáše Součka hlavičkoval v nadějné pozici Tomáš Necid pouze do středu branky. Slavia zatlačila Astanu na její polovině, soupeř hrozil z rychlých protiútoků. Po jednom z nich zakončoval Twumasi, jeho střelu Laštůvka vyrazil. Obrovskou příležitost měli sešívaní po rohovém kopu. Jan Sýkora našel přesně Micka van Burena, který hlavičkoval osamocený z malého vápna, trefil ale pouze brankáře Eriće. Další zakončení obstaral Tomáš Souček, který střílel z hranice velkého vápna, branku ale minul. Slavia v závěru zápasu zamkla soupeře v jeho vápně, ke gólu to ale nevedlo. Sešívaní tak podlehli Astaně 0:1 a jarní část Evropské ligy si nezahrají.

Rozhodčí: Davide Massa (Itálie)

Diváci: 14.198

Trenér: „V prvním poločase to bylo oboustranně opatrné utkání bez šancí, až na naší chybu při standardce. Nechali jsme si dát laciný gól. Druhý poločas už byl z naší strany rapidně lepší, vytvořili jsme si gólové šance, ale bohužel jsme neproměnili a soupeř vedení udržel. Skončila tak naše cesta Evropskou ligou,“ mrzelo trenéra Jaroslava Šilhavého.

Poznámky: Sestava soupeře: Erić – Shitov , Logvinenko, Aničić, Shomko – Twumasi (90. Despotović), Maevski, Grahovac, Tomasov (68. Murtazayev) – Muzhikov (83. Maliy) – Kabananga
(slavia.cz)