201720182019



Real Balompédica Linense - Slavia
4 : 2 (3 : 1)

Datum: 11. ledna 2018, Španělsko, Municipal de La Línea
Fotografie z utkání.

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Otáhal – Pardubský, Jugas, Sobol – Vejvar, Ngadeu, Danny, Hromada, Sýkora – Necid, Mingazov; 2. poločas: Otáhal – Frydrych, Deli, Mareš – Bořil, Bucha, Stoch, Hušbauer, Zmrhal – van Buren, Škoda (74. Vejvar)

Branky: 10. Cuero 1:0, 14. Cuero 2:0, 19. Juanpe 3:0, 24. Necid 3:1, 51. Ibrahima 4:1, 64. Stoch 4:2

Průběh: Červenobílí odehráli ve čtvrtek odpoledne své první utkání v zimní přípravě. V rámci kondičního soustředění se střetli se španělským týmem Real Balompédica Linense, kterému v tréninkovém duelu podlehli 2:4.
  Slavia šla do duelu rovnou z náročné kondiční přípravy a trenér Jindřich Trpišovský navíc vyslal sešívané do zápasu v nově zkoušeném rozestavení 3-5-2 a do sestavy zakomponoval i mladé odchovance. V úvodu utkání se dostali domácí k sérii rohových kopů, k prvnímu z nich se dostali po zakončení Wilsona Cuery, které obrana zblokovala. První rohový kop vyrazil brankář Otáhal na další, druhý centr od rohového praporku odvrátil Jakub Hromada. Domácí šli do vedení v 10. minutě, po centru Juampeho se ve vápně prosadil Wilson Cuero. Hned o minut později bylo vyrovnáno, trefa sešívaných ale nebyla uznána. Danny rozehrál rohový kop nakrátko s Janem Sýkorou, první jmenovaný svým zakončením prostřelil brankáře, pomezní rozhodčí ale odmával ofsajdové postavení jednomu z hráčů před brankou. Ve 14. minutě to bylo 2:0 pro domácí celek. Do vápna tentokrát poslal centr Elias Pérez, míč si našel Wilson Cuero a hlavou přidal svůj druhý zásah. V 15. minutě se ke slovu dostala Slavia, po pasu Mingazova zakončoval Tomáš Necid, ten byl ale podle asistenta rozhodčího v době přihrávky v ofsajdu. Třetí trefu tak přidali opět domácí. Z vápna se ke střele dostal Juampe a střelou k tyči zvýšil na 3:0. V 19. minutě byl sám před brankářem Ruslan Mingazov, ve velké šanci ho ale vychytal brankář Linense. Slavia si vytvořila dvě velké šance po rohovém kopu, dvakrát zakončoval Jakub Jugas, s jeho hlavičkou a následně také se zakončením nohou si ale brankář poradil. Ve 24. minutě bylo sníženo na 1:3. Slavia rozjela napadání, míč vybojoval Danny, kličkou se zbavil obránce a následně míč předložil Tomáši Necidovi, který dopravil míč do odkryté branky. Další velkou šanci přinesla 38. minuta znovu po akci Dannyho s Tomášem Necidem, útočník Slavie obešel na hranici vápna obránce, jeho prudkou ránu brankář domácích vyrazil na rohový kop. Po signálu centroval Jan Sýkora, jeho centr ale do branky spoluhráči neusměrnili. Po přetaženém centru se do zakončení dostal Jan Vejvar, jeho zakončení obrana stihla zblokovat. V závěru první půle se ještě po centru z pravé strany do zakončení dostal Tomáš Necid, toho i s pomocí ruky zastavil obránce, penalta se ale nepískala.
  Do druhé půle vyběhla čerstvá sestava a zůstal pouze Otáhal mezi tyčemi. A první branku po přestávce zaznamenal opět domácí celek. Po nedorozumění Frydrycha s Otáhalem a špatné přihrávce našeho obránce se v 51. minutě prosadil Ibrahima. Po hodině hry mohl po krásné kombinaci se Zmrhalem skórovat Bucha, jeho střelu, která mířila pod břevno, ale lapil gólman Linense. Branky na 2:4 se tak sešívaní dočkali až ve 64. minutě. Van Buren vybojoval míč, posunul si ho za obranu a před brankou nahrál osamocenému Miroslavu Stochovi, který snížil střelou do prázdné. Sešívaní se i nadále snažili svého soupeře dotáhnout. Stochův tvrdý volej ale v 67. minutě zblokovala obrana. Vzápětí ještě po centru Zmrhala zakončoval hlavou Škoda, ten ale bohužel mířil nad. A Ani Mareš pak nedokázal Stochův centr usměrnit mezi tyče. V 76. minutě se krásnou střelou zhruba z třiceti metrů prezentoval Jaromír Zmrhal. Míč směřoval do šibenice, brankář ho ale vytáhl na roh. Zbytek utkání už větší šance nepřinesl a sešívaní tak v tréninkovém utkání podlehli Linense 2:4.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: trener

Poznámky: Sestava soupeře: Martínez – Gonzalo, Carrión, Joe, Özcan, Sana, Juampe, Elías Pérez, Wilson Cuero, Stoichkov, Gato
(slavia.cz)



Slavia - FK Viktoria Žižkov
5 : 0 (2 : 0)

Datum: 20. ledna 2018, Praha, Vyšehrad

Utkání: přátelské
Ze Slavie zleva: Tomáš Necid, Michael Ngadeu Ngadjui a Jakub Jugas.

Sestava: 1. poločas: Kovář – Bořil, Jugas, Deli, Sýkora – Mingazov, Bucha, Hušbauer, Zmrhal – Danny – Necid; 2. poločas: Kovář – Pardubský, Frydrych, Pokorný, Sobol – Stoch, Hromada, Ngadeu, Auer – van Buren, Rondič

Branky: 2. Jugas 1:0, 15. Bořil 2:0, 61. Auer 3:0, 66. Stoch z pen. 4:0, 86. Stoch 5:0

Průběh: Trenér Jindřich Trpišovský proti Viktorce vyslal do každé půle jinou jedenáctku a proti druholigovému soupeři se dokázaly prosadit obě. Slavia zdolala Žižkov 5:0 a ve druhém poločase se navíc brankou blýskl i sedmnáctiletý benjamínek testovaný Jonas Auer.
  Slavia si před odletem na herní soustředění zpestřila sobotu přípravným utkáním s Viktorkou Žižkov. Trenér Jindřich Trpišovský postrádal na Vyšehradě Milana Škodu a Tomáše Součka, kteří doléčovali zranění z kondičního soustředění. Den před zápasem si pak na tréninku obnovil zranění kolene Muris Mešanović a čeká ho operace. Scházel tak nejen proti Žižkovu, chybět bude pravděpodobně i celé jaro. Do prvního poločasu tak poslal trenér navrátilce Ruslana Mingazova nebo Pavla Buchu. A sešívaní otevřeli skóre utkání už ve druhé minutě. Centr od rohového praporku odhlavičkoval jeden z obránců, ale pouze na hranici vápna, kde byl připravený Jakub Jugas a míč z první umístil přesně k tyči. V šesté minutě hlavičkoval po rohovém kopu druhý ze sešívaných stoperů Simon Deli, jeho zakončení ale minulo zadní tyč. O pět minut později vyrazili sešívaní do rychlého protiútoku po pravém křídle, Zmrhalovo zakončení ale z brankové čáry před dobíhajícím Necidem vykopl Dressler. Slavia se podruhé radovala po čtvrthodině hry. Sýkora si při autovém vhazování narazil s Dannym a centrem přenesl hru na pravou stranu, kde do vápna nabíhal Jan Bořil. Obránce Slavie pak hezkým volejem propálil žižkovského gólmana Hrubeše. Ve 23. minutě získali sešívaní míč po standardní situaci soupeře a vyrazili do brejku, ten sice zastavil Hrubeš, míč se ale vrátil na kopačky sešívaných a po centru Sýkory hlavičkoval na pravé straně Mingazov vedle. V minutě 36. zkusil gólmana zaskočit střelou zpoza vápna Zmrhal, jeho přízemní pokus ale proletěl těsně vedle levé tyče. O dvě minuty později dostihl Sýkora na levém křídle míč a umístil ho před branku, Tomáš Necid ale ve složité pozici zakončoval nepřesně. Před koncem poločasu pak ještě vyzkoušel Hrubešovu pozornost střelou z dálky Josef Hušbauer, gólman Žižkova byl ale pozorný.
  Trenér Trpišovský vyslal po přestávce do hry čerstvou jedenáctku, pouze v brance zůstal Přemysl Kovář. Do hry se zapojili i osmnáctiletý bosenský útočník Imad Rondič, který nedávno posílil juniorku, a sedmnáctiletý rakouský záložník Jonas Auer, který je ve Slavii na testech. Viktorka se prezentovala zakončením v 51. minutě, Volkově střele zpoza vápna ale scházela přesnost a branku těsně minul. Ve druhé půli se nakonec jako první prosadil ten nejmladší v sešívaném – Jonas Auer! Ten dostihl Rondičův nákop mezi dvojicí obránců a od levé tyče poslal míč do branky mezi nohama Josefa Řeháka. O pět minut později Vedral fauloval ve vápně Imada Rondiče tlačícího se do zakončení a sudí Matějček nařídil pokutový kop. Jeho exekuci vzal na sebe Miroslav Stoch a Řehák sice vystihl stranu, míč mu ale pod tělem proklouzl na branky a Slavia tak vedla už 4:0. Viktorka reagovala střelou Podrazkého, který se snažil přeloboval vyběhnutého Kováře. Ten ale míč i s pomocí brankové konstrukce vytěsnil z branky. Vzápětí na druhé straně pálil zblízka Stoch, Řehák ale jeho střelu pohotově vytěsnil mimo tyče. V 86. minutě vyrazil do úniku Auer, který tváří v tvář Řehákovi zakončil jen do náruči žižkovského gólmana. Ten vzápětí rozehrál, jeho spoluhráče ale o míč obral Miroslav Stoch, potáhl si míč k vápnu a krásnou střelou do růžku branky navýšil stav utkání na 5:0 pro sešívané. V samotném závěru ještě zahrával standardní situaci Stoch, na jeho centr si vyskočila nová akvizice Lukáš Pokorný, jeho hlavička ale mířila těsně nad. Slavia tak porazila Viktorku Žižkov 5:0 a v úterý vyrazí na herní soustředění do Dubaje.

Rozhodčí: Milan Matějček

Diváci: ?

Trenér: „Zatím mám dobrý pocit z hráčů, že se chtějí přizpůsobit, a to je to nejdůležitější,“ řekl trenér Jindřich Trpišovský.
  „Moc mě potěšilo, kolik na zápas přišlo lidí. Chtěl bych jim za to poděkovat. Je to skvělé a doufám, že jich hodně bude chodit i na jaře. Jsem také rád, že jeden z těch gólů v prvním poločase padl po spolupráci krajních obránců. Už se nám objevují nějaké prvky z ofenzívy, které bychom chtěli. Na druhou stranu je tu menší hřiště, umělá tráva, druholigový soupeř, takže to úplně nepřeceňuji. Ale jsem rád, že výchozí postavení některých hráčů bylo takové, jak jsem si ve hře představoval.“
(slavia.cz)



FK Zenit Petrohrad - Slavia
5 : 1 (1 : 0)

Datum: 25. ledna 2018, Spojené arabské emiráty, Dubaj

Utkání: přátelské

Sestava: Kovář – Bořil (46. Frydrych), Deli (46. Pokorný), Jugas (55. Ngadeu), Sobol – Kúdela (55. Hromada) – Mingazov (55. van Buren), Hušbauer (55. Bucha), Danny (55. Tecl), Zmrhal (55. Stoch) – Necid (55. Škoda)

Branky: 27. Kokorin 1:0, 46. Zabolotnyi 2:0, 62. Škoda 2:1, 67. Erohkin 3:1, 70. Bogaev 4:1, 77. Terentjev 5:1

Průběh: Vyrovnaný první poločas ani Škodova přesná hlavička v druhé pětačtyřicetiminutovce nestačily. Slavia v prvním zápase na soustředění v Dubaji prohrála s aktuálně druhým týmem ruské ligy Zenitem Petrohrad 1:5.
  Do sestavy Slavie se ještě nevešel gólman Ondřej Kolář a mezi
Lavička Slavie.
tyče se tak postavil Kovář, naopak další z exlibereckých posil Kúdela a Pokorný do zápasu zasáhli. Pokorný odehrál druhý poločas, Kúdela zhruba prvních 55 minut. Úvodní půle přinesla vyrovnaný fotbal, ve kterém bylo větších šancí pomálu. Už po pěti minutách se do první z nich dostal Driussi, který na velkém vápně zpracovával zpětnou přihrávku od svého spoluhráče, odkrytou branku ale přízemní střelou minul. Jedinou branku první půle tak vsítil ve 27. minutě Kokorin. Na začátku akce stál paradoxně zisk balonu pro dobře napadající Slavii, červenobílí ale během následné akce o míč přišli, Driussi z levé strany našel Kokorina a ten se před Kovářem nemýlil. Už tři minuty nato mohli sešívaní srovnat, Deliho dobrou hlavičku po Hušbauerově centru ale gólman Luněv zkrotil. Jen o chvíli později pálil ve skluzu nebezpečně Necid, branku ale svým pokusem minul.
  Krátce po změně stran přidal ruský celek druhou branku. Anton Zabolotnyj se z poloviny hřiště probil až dovnitř našeho vápna, v souboji přetlačil Jugase a střelou ke vzdálenější tyči překonal Kováře. Jedinou branku Slavie vsítil v 62. minutě Milan Škoda. K tomu se míč dostal, když Stochův roh prodloužil na přední tyči hlavou Ngadeu a náš kapitán se z malého vápna rovněž hlavou nemýlil. Od té chvíle to ale pálilo jen hráčům v modrém. V 67. minutě zvýšil opět na rozdíl dvou branek Jerochin, kterého ve vápně našel zpětnou přihrávkou po rychle rozehrané standardce Smolnikov. Tři minuty na to sice Kovář stačil dobrým zákrokem zastavit rychlý brejk Zenitu, míč se ale odrazil na velké vápno k Bogajevovi, který ranou k levé tyči zvýšil na 4:1. V 75. minutě zafungovala spolupráce van Buren – Stoch, když střela druhého jmenovaného proletěla těsně vedle tyče, v 77. minutě ale přidal Zenit pátou branku, když se utěšenou střelou z rohu vápna trefil přímo do vzdálenější šibenice Denis Terentěv. Slavia po zbytek zápasu útočila, její snaha ale končila na dobře chytajícím Baburinovi. V 88. minutě pálil z pravé strany opět Stoch, gólman Zenitu ale jeho ránu vyrazil na roh. Po něm vznikl ve vápně soupeře nebezpečný závar, který ale neskončil ničím větším, než odpískáním útočného faulu. Ještě v 90. minutě se o snížení skóre pokusil Bucha, i s jeho přízemní střelou si ale gólman s obtížemi poradil. Sešívaní tak i přes vyrovnané statistiky (držení balonu 49%, více střel mimo branku) prohráli se Zenitem 1:5, další zápas je čeká 28. ledna a soupeřem jim bude dánské Brøndby.

Rozhodčí: Ibrahim Sultan (Spojené arabské emiráty)

Diváci: ?

Trenér: Jindřich Trpišovský: „Myslím si, že první poločas byl od nás velmi dobrý. Bylo to kvalitní, byli jsme lepším týmem, bohužel jsme po jedné ztrátě dostali gól z jediné šance. Šance, které jsme měli, jsme neproměnili, ale myslím si, že to byl velice slušný výkon. Do druhého poločasu jsme špatně vstoupili, kdy jsme tam propadli v jednom souboji, soupeř šel sám na bránu a dal na 2:0. Myslím si, že potom jsme hráli opět velice dobře, dali jsme gól na 2:1. Opět jsme byli lepší, pak jsme udělali školáckou chybu, kdy jsme po faulu odběhli od míče a soupeř nám dal na 3:1. Pak už se to zvrhlo v to, že my jsme šance neproměnili, soupeř hrál samozřejmě velmi dobře. Všechny svoje šance proměnil. My jsme v některých fázích hráli strašně naivně. První poločas za mě velmi dobrý výkon, druhý poločas jsme se snažili, ale s hrubými chybami.“

Poznámky: Sestava soupeře: Lunev (63. Baburin) – Kuzyayev (68. Terentěv), Mammana (68. Kakkojev), Mevlja (68. Pletněv), Žirkov (68. Kaplenko) – Kranevitter (68. Skrobotov), Jerochin, Rigoni (68. Bogajev), Driussi (63. Poloz) – Zabolotnyj (68. Panjukov), Kokorin (63. Smolnikov)
(slavia.cz // https://fc-zenit.ru)



Brøndby IF - Slavia
2 : 2 (1 : 1)

Datum: 29. ledna 2018, Spojené arabské emiráty, Dubaj
Michael Ngadeu Ngadjui.

Utkání: přátelské

Sestava: Kovář – Frydrych, Ngadeu, Pokorný, Sobol (71. Sýkora) – Bucha, Hromada, Stoch – van Buren (71. Souček), Škoda, Tecl Od 75. minuty: Kovář – Bořil, Jugas, Deli, Sýkora - Danny, Hušbauer, Kúdela, Souček, Zmrhal – Necid

Branky: 25. Hermannsson vlastní 0:1, 45. Mukhtar 1:1, 47. Pukki 2:1, 89. Zmrhal 2:2

Průběh: Červenobílé čekala na soustředění další prověrka. Proti druhému týmu dánské ligy, který měl pondělní utkání jako generálku před jarem, šli sešívaní do vedení díky vlastní brance Brøndby, soupeř ale otočil a v závěru tak slávisté museli dotahovat. To se jim nakonec zásluhou trefy Jaromíra Zmrhala podařilo a remizovali tak s Dány 2:2.
  Pro druhé přípravné utkání na herním soustředění scházel Jindřichu Trpišovskému kvůli drobným zdravotním potížím pouze Ruslan Mingazov a trenér tak proti Brøndby vyslal sestavu se třemi útočníky. Po boku Milana Škody se postavilo duo Mick van Buren a Stanislav Tecl. V prvních minutách ale útočné snahy obou týmů končily odmávanými ofsajdy. Sešívaní si nadějnou příležitost vytvořili ve 12. minutě, kdy Miroslav Stoch posunul míč na Milana Škodu, který ho ještě vracel před branku, obrana dánského celku ale jeho pas stihla zblokovat. O tři minuty zahrozilo ze standardní situace Brøndby, které zahrávalo zkrácený rohový kop z pravé strany. Míč se kroutil mezi tyče, pozorný Kovář ho ale vyboxoval. Dánský tým hrozil dál, Hromadova zaváhaní využil Pukki a vyrazil sám na Kováře, ten se mu ale vrhnul pod nohy a míč lapil. Po kombinaci sešívaných napřáhl zpoza vápna Miroslav Stoch, jeho rána však mířila nad břevno. Na opačné straně hřiště se pak ve vápně zjevil v zakončení osamocený Fisker, mířil ale naštěstí jen těsně vedle pravé tyče. První branka padla ve 25. minutě. Po rychlém protiútoku sešívaných a skvělé práci Pavla Buchy centroval do vápna Michal Frydrych, míč si do vlastní branky srazil stoper Hermannsson. O deset minut později zakončil spolupráci Michala Frydrycha s Mickem van Burenem obránce sešívaných střelou zpoza vápna, scházela mu ale přesnost. Velká šance odskočit o dvě branky přišla v minutě 43. Mick van Buren se prosmýkl mezi dvojicí obránců, propálil gólmana a u pravé tyče se ještě snažil míč do sítě dotlačit Milan Škoda, pomohl si ale útočným faulem na Hermannssona. V závěru první půle pak využil soupeř možnosti srovnat stav utkání. K nařízenému přímému kopu se před vápnem postavil Hany Mukhtar a kroutil míč do mezi tyče. Kovář si sice na míč sáhl, z branky už ho ale vytěsnit nedokázal.
  A Brøndby zahájilo druhý poločas tak, jak zakončilo ten první – brankou do sítě sešívaných. Teemu Pukki získal před vápnem míč a prostřelil jak obránce Slavie, tak Kováře a umístil míč přesně k tyči. V 50. minutě pak měl Kovář opět plné ruce práce, Hany Mukhtar rozehrál standardní situaci a střelou k pravé tyči, Kovář ale jeho pokus nadvakrát zastavil. O šest minut později dobře hlavičkoval Škoda po rohovém kopu Miroslava Stocha, jeho hlavičku ale brankář v poslední chvíli vyrazil. V 63. minutě vybojovali sešívaní z brejku alespoň rohový kop, míč se odrazil na hranici vápna k van Burenovi, jeho hlavička ale mířila jen do rukavic gólmana. Trenér pak poslal do hry nejprve Sýkoru se Součkem, a na poslední čtvrthodinu prostřídal všechny hráče v poli. Čtyři minuty před koncem našel Sýkorův centr na zadní tyči Tomáše Necida, ani ten ale svou hlavičkou Ronnowa nepřekonal. To se podařilo až v minutě 89. Jaromíru Zmrhalovi, který doklepl do branky Jugasův přízemní centr z pravé strany.
  Slavia tak ve svém druhém přípravném utkání remizovala s Brøndby 2:2 a čeká ji utkání s Guangzhou Evergrande.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: „V některých věci jsme se posunuli, bylo tam hodně nasazení, presinku. Na druhou stranu musíme být daleko přesnější v kombinaci,“ hodnotil utkání trenér Jindřich Trpišovský.
   Slavia při svém druhém dubajském utkání vybojovala remízu. „Od nás to byl organizovanější výkon než v minulém utkání. Soupeř hrál jiným stylem, terén byl trošku horší. Oba zápasy se těžko porovnávají. Teď to byl organizovanější, bojovnější výkon, chybělo nám trochu přesnosti v ofenzivě. Míče jsme dostávali za obranu, ale posazovali jsme jich spoustu soupeři na hlavu a pak jsme sbírali odražené míče. Měli jsme být přesnější,“ hodnotil trenér Jindřich Trpišovský zápas s Brøndby Kodaň.

Poznámky: Sestava soupeře: Rønnow – Larsson, Hermannsson, Röcker, Jung – Nørgaard – Fisker, Mukhtar, Tibbling – Kliment, Pukki
(slavia.cz)



Kuang-čou Evergrande Tchao-pao - Slavia
1 : 5 (0 : 3)

Datum: 31. ledna 2018, Spojene arabské emiráty, Dubaj

Utkání: přátelské

Sestava: Kolář – Jugas, Kúdela, Deli (35. Pokorný), Sýkora – Bořil, Souček, Hušbauer, Zmrhal – Danny (74. Škoda) – Necid; od 81. minuty: Kolář – Frydrych , Ngadeu, Pokorný, Sobol – Bucha, Hromada, Stoch – van Buren, Škoda, Tecl

Branky: 1. Bořil 0:1, 43. Zmrhal 0:2, 45. Bořil 0:3, 51. Necid 0:4, 60. Souček 0:5, 84. Carvalho z pen. 1:5

Průběh: Sešívaní ve třetím přípravném utkání na soustředění konečně vybojovali
Jaromír Zmrhal uniká dvěma hráčům soupeře.
vítězství. Čínské šampiony Guangzhou Evergrande porazili vysoko 5:1.
  Sešívaní naskočili do utkání v téže sestavě, v jaké dohrávali pondělní zápas s Brondby, mezi tyče ale trenér Trpišovský poprvé vyslal novou posilu Ondřeje Koláře. Červenobílí pak do zápasu s čínským mistrem vstoupili nejlépe, jak mohli – brankou. Chenglin Zhang hlavičkoval zpět do vlastního vápna, kde byl ale osamocený Jan Bořil, hrudí si sklepl míč a levačkou propálil brankáře Liua. Další dvě zajímavé možnosti sešívaných měl na kopačkách Tomáše Necid, nejprve střílel z levé strany, jeho pokus z úhlu ale vytěsnil gólman na roh. Následně hrozil zakončením z pravé části vápna, kam propadl centr Dannyho, i tentokrát byl ale úspěšnější Liu. V osmé minutě pak po Sýkorově centru ze standardní situace hlavičkoval těsně nad Souček. Slavia mohla přidat druhou branku v 11. minutě po krásné akci Sýkory na levé straně, Danny byl ale v okamžiku, kdy hlavičkoval, v ofsajdu a gól tak neplatil. O tři minuty později hlavičkou usměrnil Sýkorův centr Jugas jen do náručí gólmana. V minutě 20. pak z pravé strany vyslal přízemní centr Hušbauer a Tomáše Necid zakončoval z první, Liu byl ale připraven a vytěsnil míč na rohový kop. O tři minuty později pak zahrozil aktivní Sýkora, k němuž se nejprve odrazil míč, který si potáhl do vápna a pálil na zadní tyč, gólman byl ale opět připraven a vyražený míč pak před Součkem vykopl obránce. Sešívaní se přesto ještě navýšení skóre do přestávky dočkali, a to dokonce dvakrát. Ve 43. minutě Danny povedenou přihrávkou prostrčil míč za obranu na Zmrhala, který si ho potáhl do vápna a propálil gólmana Guangzhou. Na závěr prvního poločasu navýšil na rozdíl tří branek po centru Tomáše Součka hlavičkou k tyči Jan Bořil.
  A červenobílí ve své aktivitě nepolevovali ani po přestávce. V 51. minutě Jan Sýkora rozehrál rohový kop na Tomáše Necida, který nejprve trefil hlavičkou levou tyč, míč se k němu ale odrazil zpět a útočník Slavie ho pravačkou uklidil do prázdné branky – 4:0. V 55. minutě Tomáš Necid z pravého křídla naservíroval míč před branku, kde nabíhala dvojice jeho spoluhráčů. Střela Jaromíra Zmrhala ale těsně minula levou tyč. Po hodině hry se už Slavia dočkala páté branky. Jaromír Zmrhal místo střely zvolil přihrávku před odkrytou branku, kde Tomáš Souček hrudí sklepl míč do sítě. V 62. minutě zahrozil i čínský šampion, Deng ale levačkou z malého vápna trefil jen břevno Kolářovy branky. Hru pak trochu zbrzdilo střídání na obou stranách a Guangzhou nakonec i vybojovalo čestnou branku. Pokorný si při průniku Alana Carvalha pomohl faulem a brazilský útočník následně proměnil nařízený pokutový kop. V závěru utkání měli ještě slávisté dvě velké šance, Škodu ale zastavil vybíhající brankář a Stoch, který pohotově vystihl rozehrávku soupeře, v nastavení těsně minul zadní tyč.
  Slavia tak nakonec zvítězila 5:1 a v Dubaji ji ještě čeká sobotní utkání s Šachtarem Doněck.

Rozhodčí: Zayed al Awlaqi (Spojené arabské emiráty)

Diváci: ?

Trenér: Slavia nastřílela Guangzhou pět branek a zejména pravé strana měla netradiční složení. „Někde máme přetlak, na jiných postech hráči chybí, proto hledáme různé varianty a snažíme se to rozložit,“ vysvětluje Jindřich Trpišovský změny a dodává: „Nechci přeceňovat výsledky, mám ale radost z pohybu hráčů na hřišti. Jsou tam součinnosti, které tam předtím nebyly.“
   „Celkově utkání hodnotím pozitivně, jak výsledek, tak hru, která byla podle mého dobrá. Srážela nás ale opět produktivita, která mohla být už v té první půli vyšší, šancí jsme tam měli více. Něco jsme zkazili v předfinální fázi, celkově se tam ale objevovaly věci, které jsme si pouštěli na videu, takže s útočnou fází panuje spokojenost. S obrannou fází také, kromě té penalty, kdy jsme chybovali v postavení u autu, a ještě jedné situace, kdy soupeř trefil břevno, jsme to odehráli velmi dobře. Měli jsme krátké hřiště, dobře jsme dostupovali a byl to kompaktní výkon,“ hodnotil zápas s čínským mistrem trenér Jindřich Trpišovský.

Poznámky: Sestava soupeře: Wang, Gao, Yubiao, Shangyuan, Deng, Jiabao, Xu, Boxuan, Hu, Chenglin, Liu
(slavia.cz)



FK Šachtar Doněck - Slavia
3 : 2 (2 : 1)

Datum: 3. února 2018, Spojené arabské emiráty, Dubaj

Utkání: přátelské

Sestava: Kolář – Frydrych, Ngadeu (58. Kúdela), Pokorný, Sobol – van Buren (56. Bořil), Hromada (46. Souček), Bucha, Stoch – Tecl, Škoda; od 79. minuty: Kolář – Bořil, Jugas, Kúdela, Sýkora – Mingazov, Souček, Bucha, Hušbauer, Zmrhal – Necid

Branky: 17. Stoch 0:1, 30. Ismaily 1:1, 39. Ferreyra 2:1, 52. Škoda 2:2, 59. Ferreyra 3:2

Průběh: Sešívaní ve svém závěrečném přípravném utkání na herním soustředění podlehli Šachtaru Doněck 2:3. Krásnou brankou z vlastní poloviny se prezentoval Miroslav Stoch.
  Červenobílí nastoupili do posledního dubajského utkání bez Simona Deliho a Dannyho, v brance nastoupil podruhé Ondřej Kúdela, na levé straně obrany pak Eduard Sobol, který ve Slavii hostuje právě ze Šachtaru. V sedmé minutě přišla první nebezpečnější akce zápasu, v níž z velkého vápna pálil Taison, mířil ale nad. Sešívaní odpověděli v šestnácté minutě, van Buren posunul míč Stochovi, který zpoza vápna pálil nepřesně. O minutu později si ale záložník sešívaných spravil chuť brankou vskutku parádní. Po faulu na Milana Škodu rozehrál na vlastní polovině bleskově nařízenou standardku Jakub Hromada právě na Miroslava Stocha. Ten si všiml vyběhnutého brankáře Pjatova a situace pohotově využil, když dalekonosnou střelou překonal gólmana Šachtaru.
U míče je útočník Slavie Stanislav Tecl.
O pět minut později pomohla Kolářovi jeho branková konstrukce. Taison prostrčil míč mezi obránci na Ferreiru, který ale ve skluzu pálil jen do břevna. Kolář se rychle zorientoval a odražený míč si stáhl do rukavic. Ve 30. minutě pak Taison obešel Frydrycha, narazil si se spoluhráčem a vypálil. Jeho střelu z úhlu sice Kolář vytěsnil, k dorážce se ale dostal Ismaily a srovnal stav utkání. A Šachtar do poločasu otočil skóre utkání. Po rychlém brejku centroval z levé strany Fred a Facundo Ferreyra se prosadil hlavou na zadní tyči.
  Šachtar o přestávce vystřídal gólmana a Kudryk měl hned plné ruce práce. Po Škodově přiklepnutí hlavičkoval z malého vápna Tecl, brankář si s jeho zakončením poradil, našemu útočníkovi byl navíc odpískán ofsajd. V 52. minutě srovnali sešívaní na 2:2. Po hezké individuální akci Micka van Burena na pravé straně se hlavou na bližší tyči prosadil Milan Škoda. O dvě minuty později měl dvě velké šance Šachtar. První šanci po centru z levé strany zmařil Pokorný, následně Ferreira tváří v tvář Kolářovi zvolil ještě přihrávku před prázdnou branku na Freda, ten byl ale naštěstí pro sešívané v ofsajdu. V 59. minutě pak padla třetí branka do slávistické sítě. Marlos prostrčil krásnou kolmou přihrávku na Facunda Ferreyru, který tváří v tvář Kolářovi překonal slávistického gólmana zakončením k pravé tyči. O deset minut později mohla Slavia opět dorovnat, když Miroslav Stoch zahrával přímý kop po faulu na Bořila, jeho nebezpečné zakončení ale olízlo jen vnější stranu levé tyče. V minutě 80. zpomalil Kolář Taisonovu střelu z velkého vápna a balon mu následně vyklouzl z rukou, náš gólman ale ještě stačil skákající balon vyškrábnout z brankové čáry. V závěru utkání vyslal Bucha pohotovou přihrávkou po levé straně Zmrhala, ten sice přehodil gólmana, jeho střela ale mířila těsně vedle vzdálenější tyče.
  Slavia tak nakonec Šachtaru podlehla 2:3.

Rozhodčí: Abdulla Ajel

Diváci: ?

Trenér: „Prohráli jsme o gól, na druhou stranu jsme byli produktivní. Z nějakých třech čtyř šancí jsme dali dva góly. Soupeř byl lepší, v některých částech jsme nestíhali běžecky. Hrajeme tři zápasy během šesti dnů, což bohužel není úplně optimální. Máme asi šest nebo sedm hráčů, co mají zdravotní problémy. Bylo vidět, že toho mají občas kluci plné zuby, ale šli jsme do toho na krev, naplno, ale ani tak to na soupeře nestačilo. U hráčů se zvedla bojovnost i odhodlání, i v taktických věcech jsme se posunuli dál. Soupeř nás přehrával po naší pravé straně, odkud si připravil všechny šance. Výborné utkání,“ řekl trenér Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz)



FC Baník Ostrava - Slavia
2 : 3 (2 : 1)

Datum: 10. února 2018, Ostrava

Utkání: přátelské

Sestava: Kolář – Jugas, Kúdela, Deli, Sýkora – Mingazov, Hušbauer, Souček , Zmrhal – Necid, Škoda od 72. min: Kolář – Frydrych, Pokorný, Ngadeu, Sobol – van Buren, Hromada, Danny, Bucha, Stoch – Tecl

Branky: 10. Poznar 1:0, 14. Škoda 1:1, 28. Poznar 2:1, 61. Škoda 2:2, 87. Ngadeu 2:3
Kapitáni obou mužstev Milan Škoda a Václav Procházka.

Průběh: Slavii čekal poslední přípravný duel před jarní části domácí ligy na hřišti Baníku Ostrava. Domácí po prvním poločase vedli 2:1, když se za sešívané trefil Milan Škoda, ve druhém poločase ale Slavia stav díky dalšímu zásahu Milana Škody a Michaela Ngadeua otočila a zvítězila 3:2.
  Trenér Jindřich Trpišovský poslal do utkání s Baníkem spolu s Kúdelou uzdraveného Deliho, na krajích obrany pak vyběhli Jakub Jugas a Jan Sýkora. Ve středu zálohy nastoupili Josef Hušbauer a Tomáš Sýkora, na pravém kraji Ruslan Mingazov, vlevo Jaromír Zmrhal. Na hrotu útoku se pak rvali Tomáš Necid a Milan Škoda. Ve třetí minutě měli domácí velkou příležitost, po centru z pravé strany si míč srazil na břevno vlastní branky Jakub Jugas. V 10. minutě se sešívaní hnali do přečíslení, míč vedl Jaromír Zmrhal a jeho zakončení Jan Laštůvka v brance Baníku vychytal. Na druhou stranu tak postupovali domácí, po centru Martina Filla otevřel hlavičkou skóre Tomáš Poznar. Slavia ale dokázala brzy srovnat. Ruslan Mingazov pronikl z pravé strany do vápna, přihrával před branku Tomáši Necidovi, toho ještě brankář Laštůvka vychytal, k odraženému míči se dostal Milan Škoda, který dorazil míč do branky – 1:1!
  Ve 23. minutě centroval na zadní tyč Ruslan Mingazov, kde se k míči dostal Jan Sýkora, branku domácích ale minul. Do vedení tak šli opět domácí. Martin Fillo dostal přihrávku mezi obránce, jeho zakončení dokázal Ondřej Kolář zneškodnit, míč se však odrazil přímo k nohám Tomáše Poznara, který měl před sebou odkrytou branku a přidal svou druhou trefu.
  Další zajímavé momenty si hráči nechali až do druhého poločasu. V 59. minutě rozehrál Josef Hušbauer rohový kop, míč se dostal k Milanu Škodoví, který ho sklepl pro Jaromíra Zmrhala, ten svou střelu namířil jen těsně mimo tři tyče. V 61. minutě už ale bylo srovnáno. Pavel Bucha skvěle zapracoval ve středu pole míč a vyslal krásnou přihrávkou do úniku Jaromíra Zmrhala, který ještě přihrával pod sebe na Milana Škodu a útočník Slavie následně přesnou střelou srovnal na 2:2. Sešívaní měli ve druhém poločase více ze hry a dočkali se odměny v podobě třetího gólu. Po rohovém kopu proletěl míč celým pokutovým územím, následně poslal další centr do vápna Danny, který propadl na zadní tyč k neobsazenému Michaelu Ngadeu, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 3:2 pro Slavii! V závěru zápasu se po pěkném centru Miroslava Stocha dostal k hlavičce Mick van Buren, který orazítkoval tyč branky Baníku.
  Sešívaní tak v generálce porazili Baník Ostrava 3:2. Slavia vstoupí do ligy v sobotu 17. února, kdy se od 16:30 představí na půdě Jihlavy.

Rozhodčí: ?

Diváci: 3.388

Trenér: „Jsem rád, že se nám to vyšlo a že jsme se na utkání domluvili. Utkání absolutně splnilo účel, kvůli kterému jsme sem jeli. Mělo ligové parametry, přišli fanoušci. Jsem se zápasem spokojený,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.
   Jak hodnotí výkon svého týmu? „Tak nějak bychom chtěli hrát, bylo to ofenzivní, hodně šancí na obou stranách. Ostrava hrála výborně, potrestala naše dvě chyby, hrálo se nahoru dolů. Dali jsme tři góly, měli hodně šancí, ale na defenzivě ještě musíme zapracovat. Ale raději vyhrajeme 3:2 než 1:0. Ostrava byla ze začátku živější a měla tam dvě šance. Prvních pět nebo deset minut jsme trošičku nechytli tempo, byli jsme takoví tuzí. Cestovali jsme sem vlakem a chvilku nám to rozkoukání trvalo,“ popisoval úvod duelu trenér.   „Paradoxně jsme v momentě, kdy jsme se hodně zlepšili, dostali gól. Jarda Zmrhal tam šel sám na bránu a z protiútoku jsme inkasovali, což určilo ráz zápasu. Pak se nám podařilo srovnat, následně to po naší chybě ale krásně udělal Robert Hrubý a opět jsme inkasovali. Celou dobu jsme dotahovali a náš výkon postupně gradoval. Soupeř byl hodně snaživý, hodně se přesouval, hodně běhal a hřiště bylo zavřené. Na druhou stranu se tím utahali a my jsme na konci dali zasloužený gól na 3:2,“ dodal Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz)



FC Vysočina Jihlava - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 17. února 2018, Jihlava

Utkání: 1. liga 2017/18, 17. kolo
Miroslav Stoch na snímku z utkání.

Sestava: Kolář – Frydrych (73. Danny ), Kúdela, Deli , Sýkora – Mingazov (46. Stoch), Hušbauer (78. Necid), Ngadeu, Bucha, Zmrhal – Škoda

Branky: 10. Dvořák 1:0

Průběh: Sešívaní vstoupili do jarní části HET ligy utkáním v Jihlavě. Domácí celek šel do vedení už v 10. minutě, Slavia měla ve zbytku zápasu spoustu příležitostí, které ale v gól nepřetavila. Jihlavě tak na úvod jara podlehla 0:1.
  Trenér Jindřich Trpišovský poslal do utkání mezi tyče Ondřeje Koláře, stoperskou dvojici tvořili Ondřej Kúdela a Simon Deli, na krajích obrany pak hráli Michal Frydrych a Jan Sýkora. Střed záložní řady tvořili Michael Ngadeu, Josef Hušbauer a Pavel Bucha, pro kterého to by první ligový start v kariéře. Na pravé straně zálohy nastoupil Ruslan Mingazov, na levém pak Jaromír Zmrhal a v útoku kapitán Milan Škoda. První gól utkání přišel v 10. minutě, bohužel se ale trefila domácí Jihlava. Davis Ikaunieks prostrčil na levé straně míč k Pavlu Dvořákovi, který překonal Ondřeje Koláře. Sešívaní mohli brzy vyrovnat, rohový kop Jana Sýkory propadl až k Jaromíru Zmrhalovi. Ten vypustil prudkou ránu, která propadla Mateji Rakovanovi v brance Jihlavy, míč ale z brankové čáry odvrátil bránicí hráč. Další velkou příležitost připravil Josef Hušbauer, který svým centrem našel na zadní tyči volného Milana Škodu, ten svou hlavičkou ale nasměroval mimo tři tyče. Také další dvě příležitosti Slavie přišly ze vzduchu, v obou šancích byl Ruslan Mingazov. Nejprve mu míč na hlavu posadil Jan Sýkora, poté pak Jaromír Zmrhal, ani jednou však pravý záložník Slavie branku netrefil. V závěru poločasu sešívaní nastřelili brankovou konstrukci, nejprve centroval z pravé strany Pavel Bucha, míč vyrazil Matej Rakovan před sebe, dobíhající Jan Sýkora trefil pravou tyč branky Jihlavy.
  Slavia ve druhém poločase zamkla Jihlavu na její polovině, v 54. minutě sklepl Milan Škoda centr Jana Sýkory na Jaromíra Zmrhala, jeho zakončení zblokovala obrana na rohový kop. Slavia pokračovala v tlaku a během čtyř minut si vytvořila tři šance. Nejprve zpoza vápna napřáhl Josef Hušbauer, jeho povedenou střelu brankář vyrazil na roh. Další nadějná příležitost vznikla z přímého kopu, tečovaná střela Miroslava Stocha jen těsně minula zadní tyč. Po další akci následoval centr, kdy se k míči ve vápně dostal Michael Ngadeu, branku ale přestřelil. Slavia měla v závěru velký tlak, vážnější příležitost ale už nezaznamenala. Vstup do jarní části sešívaným nevyšel a z Jihlavy odjíždějí bez bodu.

Rozhodčí: Ondřej Pechanec

Diváci: 3.789

Trenér: „Každá ztráta je špatná a je to komplikace, ale pro mě je asi to největší zklamání, že jsme nedali ani gól,“ dodal Trpišovský.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - Bohemians 1905
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 25. února 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 18. kolo

Sestava: Kolář – Jugas , Kúdela, Pokorný, Sýkora (77. Sobol) – Stoch, Hromada (88. Ngadeu), Souček, Hušbauer , Zmrhal – Škoda (K) (79. Necid)

Branky: 45. Hušbauer 1:0
Rozhodčí Proske zkoumá video, po jehož shlédnutí se rozhodl neuznat Škodův gól.

Průběh: V prvním jarním utkání na domácím stadionu v Edenu přivítali sešívaní Bohemians 1905. Z gólu se sešívaní radovali už v 9. minutě, trefu Milana Škody ale hlavní rozhodčí po konzultaci s videorozhodčím odvolal. Rozhodující trefu obstaral v nastavení prvního poločasu Josef Hušbauer!
  Sešívaní nastoupili s několika změnami oproti zápasu v Jihlavě. Poprvé se ve stoperské dvojici představily obě zimní posily Ondřej Kúdela i Lukáš Pokorný, na post defenzivního záložníka se vrátil uzdravený Tomáš Souček, kterého ve středové řadě od začátku doplnili Miroslav Stoch a Jakub Hromada. Slavia začala lépe a od začátku utkání si vytvořila převahu. Už v 9. minutě se tak Eden poprvé radoval, když se po závaru v malém vápně dostal míč k Milanu Škodovi a ten zblízka propálil Fryštáka. Po chvíli ale slávistické oslavy utnul rozhodčí Proske, který po konzultaci s videem branku odvolal kvůli ofsajdovému postavení Tomáše Součka, které bránilo gólmanovi Bohemians v pohybu. Hned za pár minut se k ostrému centru z pravé strany dostal Milan Škoda a mohl si spravit chuť, Fryšták ale jeho hlavičku k bližší tyči vyrazil. Po necelé půlhodině pak Fryštákovi pro změnu pomohla obrana, když zmařila hlavičku Milana Škoda a následně zblokovala i nebezpečný pokus Jana Sýkory. Slávisté se tak paradoxně mohli opravdu radovat až v nastaveném čase první půle, který se přidával právě za konzultaci s videem. Dlouhý balon na vápno odhlavičkoval Šmíd v souboji s Milanem Škodou jen na nohy Josefa Hušbauera, ten míč rychle zpracoval a zpoza vápna poslal přesně do horního růžku Fryštákovy brány.
  Sešívaní pokračovali v tlaku i ve druhé půli, po hodině hry to ale mohli být hosté, kdo by se radoval z vyrovnání. To když se Bartkova střela ve skluzu odrazila od levé i pravé tyče Kolářovy branky a následně se se štěstím odrazila ven z branky. V 70. minutě se pak o další krásnou trefu hlásil Hušbauer, Fryšták ale jeho tečovanou střelu dokázal vyrazit. Bohemians postupně přebírali iniciativu a Slavii se otevíraly prostory pro brejky. V jedné z největších šancí se v 74. minutě ke střele dostal hostující Kabajev, vzdálenější roh kolářovy branky ale těsně minul. V 80. minutě pak dobře napadající Slavia získala míč, Stoch ho posunul na levou stranu na Zmrhala a jeho tečovaná rána trefila boční síť. O tři minuty později mohla sešívané hodně mrzet špatná malá domů Jakuba Jugase, kterou vystihl Kabajev, po kličce Kolářovi už ale nedokázal přesně vystřelit a odkrytou branku z úhlu minul. V závěru zápasu si sešívaní vytvořili dvě zajímavé příležitosti, obě zakončoval Miroslav Stoch. Nejprve se dostal k míči po pěkné kombinaci, ve vápně se zbavil obránce, jeho prudkou ránu brankář vytáhl na rohový kop. Podruhé napřáhl slovenský záložník zpoza vápna, jeho střela nepříjemně zaplavala, Fryšták ji s velkými problémy vyrazil.
  Slavia porazila ve Vršovickém derby v Edenu Bohemians 1905 1:0. Výhru trefil v nastavení první půle Josef Hušbauer. Další duel odehrají sešívaní příští sobotu, 26. 2. hrají od 18:00 v Mladé Boleslavi.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 9.648

Trenér: „Potřebovali jsme se chytit výsledkově, a to se povedlo,“ oddychl si trenér Jindřich Trpišovský.
   „Bylo to utkání o jednom gólu, trochu jsme tento průběh předpovídali. Bohemka je nejběhavější mužstvo v lize, hraje velice dobře a zvládá těžká utkání proti favoritům. Hřiště nebylo vzhledem k počasí v ideálním stavu, tak se dalo očekávat, že padne jeden gól. Naštěstí jsme ho dali my,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.
  „V první půli jsme měli hru pod kontrolou, bohužel se nám podařilo dát jen jednu branku. Ve druhé půli hrála Bohemka odvážněji, začali nás atakovat. Ke konci už na naší straně panovala nervozita, chtěli jsme utkání dovést do vítězného konce, bylo tam hodně ztrát. Bohemka měla lepší pohyb, neproměnila dvě šance, my naopak některé brejky. Jsme rádi, že jsme alespoň výsledkově odčinili prohru v Jihlavě,“ dodává trenér.
(slavia.cz)



FK Mladá Boleslav - Slavia
0 : 3 (0 : 1)

Datum: 3. března 2018, Mladá Boleslav

Utkání: 1. liga 2017/18, 19. kolo
Miroslav Stoch v souboji s hráčem Mladé Boleslavi.

Sestava: Kolář – Bořil , Kúdela, Pokorný , Sobol – Souček – Stoch, Danny (88. Necid), Hromada, Zmrhal (90. Bucha) – Škoda (C) (85. Tecl)

Branky: 40. Zmrhal 0:1, 66. Škoda z pen. 0:2, 73. Škoda 0:3

Průběh: Dorážka Jaromíra Zmrhala z první půle a dva zásahy Milana Škody v té druhé zařídily výhru 3:0 na půdě Mladé Boleslavi. K té výrazně přispěl i gólman Ondřej Kolář, který předvedl hned několik perfektních zákroků.
  Čtvrté žluté karty pro Hušbauera i Jugase donutily Jindřicha Trpišovského sáhnout do sestavy, ve které se od začátku objevil v záloze Danny a na krajích obrany Bořil se Sobolem, k první šanci se ale dostali domácí, když Valentovu hlavičku ze 6. minuty musel likvidovat Ondřej Kolář. Gólman Slavie pak podržel svůj tým ve 39. minutě, kdy si nejprve nohou skvěle poradil s Konatého střelou k tyči a následně nadvakrát zasáhl proti Přikrylovým střelám z těsné blízkosti. I když byla Boleslav v některých fázích první půle lepším týmem, s vedením do kabin nakonec odcházela Slavia. Ve 40. minutě se totiž po Stochově rohu a Škodově hlavičce odrazil míč ke Zmrhalovi a ten z bezprostřední blízkosti protlačil míč přes gólmana Poláčka do sítě.
  V 55. minutě byli domácí blízko srovnání, když se do šance opět dostal Konaté, Ondřej Kolář ale znovu zasáhl a nohou míč vyrazil mimo tři tyče. Po necelé hodině hry mohl zdvojnásobit vedení Slavie Milan Škoda, kterého našel obloučkem mezi obránci Stoch, rána našeho kapitána po drobné teči Martina Suse ale jen olízla pravou tyč. Chvíli na to měl Škoda další šanci poté, co mu míč za obranu posunul opět Miroslav Stoch, v souboji sice vystřelil na zadní tyč, gólman domácích si ale s jeho pokusem poradil. A jen za další dvě minuty hlavičkoval po rohu na zadní tyči Zmrhal, jehož padající střelu musela z brankové čáry vyhlavičkovat obrana, k dorážce se pak ještě dostal Souček, s jeho hlavičkou si ale Poláček poradil. Dobrou pasáž hry pak zakončila v 66. minutě rychlá kombinace sešívaných, na jejímž konci fauloval Bořila ve vápně Martin Sus a Milan Škoda poslal míč z penalty s přehledem doprostřed branky. Slavia vedla 2:0. Na 3:0 pak zvýšil v 73. minutě opět Milan Škoda. Ten vybojoval míč po nedůrazném odkopu domácích, navedl si míč na velké vápno a jeho střelu levou nohou tečoval za Poláčkova záda obránce Křapka. V 79. minutě pak Stoch rozehrál standardní situaci přímo na nohy Dannyho, ten ale svoji střelu z voleje poslal nad břevno domácí branky. Pět minut na to předvedl další ze skvělých zákroků na druhé straně Ondřej Kolář, když reflexivně vyrazil Komličenkovu hlavičku po centru z pravé strany. Chvíli před koncem si pak slávistický gólman ještě poradil s nepřesnou malou domů Tomáše Součka, která už už mířila do jeho branky.
  Slavia si tak po domácí výhře nad Bohemians připsala vysoké vítězství i proti trápící se Mladé Boleslavi. Na druhém místě má na třetí Olomouc, která porazila Slovácko, náskok dvou bodů.

Rozhodčí: Petr Ardeleánu

Diváci: 3.202

Trenér: „Vítězství se nerodilo lehce, Boleslav hrála velice bojovně a velmi agresivně. V prvním poločase měla velký tlak na míč. My jsme v první půli naopak hodně míčů poztráceli a byl to spíš takový fotbal nahoru dolů. Byli jsme hodně nepřesní a dovolili jsme soupeři na naší levé straně několik nebezpečných protiútoků, kde nás podržel brankář Ondřej Kolář,“ popisoval utkání v Boleslavi trenér Jindřich Trpišovský.
   Slavii pomohla trefa Jaromíra Zmrhala. „Od prvního gólu šel náš výkon nahoru, druhý nás uklidnil a utkání jsme dohrávali relativně v pohodě. Chtěli jsme hrát pořád dopředu a dát více branek, dávali jsme tam proto ofenzivní hráče. Nakonec jsme dali tři góly, nějaké šance navíc neproměnili. Svým způsobem je to i krutý výsledek pro Boleslav, ale jak už to bývá, hodně napověděl ten první gól,“ pokračoval v hodnocení trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FC Slovan Liberec
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 7. března 2018, Praha, Eden
Radost hráčů Slavie ze vstřelené branky.

Utkání: Pohár MOL, čtvrtfinále

Sestava: Kolář – Frydrych , Jugas , Pokorný (82. Deli), Bořil – Souček – Stoch, Hromada (46. Danny), Hušbauer, Sobol – Škoda (70. Necid )

Branky: 25. Škoda z pen. 1:0, 3. Frydrych 2:0

Průběh: Ve čtvrtfinále domácího poháru MOL Cup přivítali sešívaní v Edenu Slovan Liberec. Do vedení šla Slavia ve 25. minutě, kdy po faulu na Jakuba Hromadu proměnil pokutový kop Milan Škoda, druhá trefa přišla po standardní situaci, hlavou se prosadil Michal Frydrych. Slavia postoupila díky výhře 2:0 do semifinále MOL Cupu.
  Trenér Jindřich Trpišovský udělal do pohárového duelu s Libercem několik změn v sestavě. Na post pravého obránce se postavil Michal Frydrych, Ondřeje Kúdelu nahradil ve stoperské dvojici Jakub Jugas, Jan Bořil se pak přesunul nalevo. Do záložní řady se po karetním trestu vrátil Josef Hušbauer, o řadu výše se oproti Mladé Boleslavi posunul Eduard Sobol, který hrál na levém kraji zálohy. Jako první dopravili míč do branky hosté z Liberce, po centru z levé strany uklidil hlavou míč do sítě Matěj Pulkrab, jeho trefa ale nebyla pro útočný faul uznána. První šanci si Slavia vytvořila po standardní situaci, centr Miroslava Stocha si našel Tomáš Souček, svou hlavičku ale nasměroval těsně vedle. V další šanci poslal Eduard Sobol do pokutového území ostrý centr, k míči se dostal Milan Škoda, jeho zakončení obrana hostů zblokovala. V další příležitosti pálil po centru Josefa Hušbauera Milan Škoda, jeho povedenou střelu brankář Nguyen chytil. Vedení se sešívaní ujali ve 25. minutě. Po akci na levé straně fauloval Taras Kacharaba v pokutovém území naběhnutého Jakuba Hromadu, hlavní rozhodčí Berka nařídil pokutový kop. Z penaltového puntíku se Milan Škoda nemýlil! O deset minut později se Slavia dočkala druhého zásahu. Standardní situaci z levé strany rozehrál Miroslav Stoch, jeho přetažený centr vracel před branku Jan Bořil, odkud míč uklidil hlavou do sítě Michal Frydrych – 2:0! Ve 41. minutě potvrdil své kvality brankář Ondřej Kolář, který nejprve zasáhl skvěle na zadní tyči, po centru následně hlavičkoval z malého vápna Miloš Bosančič, fantastický Ondřej Kolář byl ale opět proti tomu, aby skončil míč za jeho zády!
  52. minuta přinesla kuriózní šanci Slavie, vše ale začalo výbornou prací kapitána Milana Škody, který vysunul na pravé straně Miroslava Stocha, jehož přízemní centr si na branku srazil Taras Kacharaba, míči v cestě do brány v poslední chvíli zabránil Nguyen. Na druhé straně zahrozil opět Matěj Pulkrab, jeho hlavička ale těsně minula zadní tyč branky Slavie. Další pěknou individuální akci ukázal Milan Škoda, na levé straně si poradil s bránícím hráčem, jeho centr na poslední chvíli před Eduardem Sobolem odhlavičkoval obránce hostů na roh. Poslední nebezpečná akce zápasu přišla v 84. minutě, Danny našel naběhnutého Tomáše Součka, záložník Slavie si ale prvním dotykem míč dal příliš daleko od nohy, Tomáš Souček i přesto dokázal ještě zakončit, brankář Nguyen byl ale příliš blízko a míč vyrazil.
  Slavia tak postupuje do semifinále poháru, postup si zajistila výhrou 2:0 nad Libercem.

Rozhodčí: Ondřej Berka

Diváci: 4.967

Trenér: „Jak už jsem říkal před zápasem, měl jsem z toho takový zvláštní pocit. Jsem rád, že jsme to zvládli a postoupili jsme, na druhou stranu vím, že jsme rozesmutněli spoustu lidí, které znám a se kterými jsem toho hodně prožil. Ať už hráčů, realizačního týmu, vedení klubu nebo lidi ve městě. Mám radost, že jsme postoupili, na druhou stranu je to jiné, když víte, kolik lidí je z toho smutných. Zápas proti klubu, kde bych byl tak dlouho, jsem hrál vůbec poprvé.“
   „Myslím si, že jsme předvedli dobrý výkon. My jsme tentokrát hráli dobře od první minuty, i když je Liberec nepříjemný tým, který presuje, hodně napadá a je v pohybu, takže začátek zápasu je s nimi vždycky složitý. Na druhou stranu si myslím, že jsme celý zápas měli trvalou převahu a i v prvním poločase jsme se drželi na míči, což jsme chtěli. Závodit s Libercem je složité, což jsme viděli i ve druhém poločase, kdy jsme měli hodně ztrát. Ale dali jsme dva góly, měli jsme ještě spoustu šancí a Kolář nás ještě podržel za stavu 2:0.“
(slavia.cz)



Slavia - SK Sigma Olomouc
3 : 1 (0 : 0)

Datum: 11. března 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 20. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych, Jugas, Deli, Bořil – Souček – Stoch , Hušbauer, Danny (70. Tecl ), Sobol (59. van Buren) – Škoda (87. Bucha)

Branky: 57. Hála 0:1, 74. Škoda 1:1, 81. Tecl 2:1, 84. van Buren 3:1

Průběh: Červenobílé čekal za slunečného odpoledne souboj o druhou ligovou příčku se Sigmou Olomouc. Ač šli do vedení jako první hosté, Slavia zatlačila, odpověděla třemi góly a udržela tak doma všechny body.
  Slavia se stále potýká se
Situace před brankou Sigmy Olomouc.
zdravotními problémy, a tak trenéru Trpišovskému scházela hned šestice hráčů – na lavičku se tak vrátil norský obránce Per-Egil Flo. Červenobílé pak vedl do souboje o udržení druhé příčky kapitán Milan Škoda, pro nějž to bylo 250. ligové utkání v kariéře. A sešívaní vstoupili do zápasu aktivně, hned ve druhé minutě střílel po ztrátě Olomouce a rychlé kombinaci Hušbauer z hranice vápna těsně vedle. V osmé minutě pak pálil pravačkou Hušbauer, jeho zakončení Reichl vyrazil jen do strany a v první velké šanci zápasu se tak objevil Sobol, kterému střela vůbec nesedla a skončila několik metrů od branky. Hned z další akce se po přihrávce za obranu zjevil před Kolářem Hála, obhodil si ho a zakončoval do prázdné, ale jeho zakončení ale bylo slabé a mezi tyče nezamířilo. V 17. minutě se po centru Sobola na zadní tyči prodral do zakončení Michal Frydrych, ale jeho hlavička bohužel skončila těsně vedle. O osm minut později se pak po centru Sobola a přiťuknutí Dannyho dostal před Reichla Bořil, ale jeho zakončení ale bylo slabé a Reichl si ho tak stačil ohlídat. O chvíli později si Sobol krásně přehodil obránce a po následném zmatku ve vápně Olomouce překonal vybíhajícího Reichla Tomáš Souček. Rozhodčí gól bohužel neuznal pro faul, kterým si Souček pomohl při souboji o míč. Hned z další akce zahrozila Olomouc, kdy se před Koláře dostal Hála, gólman sešívaných ale dobře vyběhl a srazil střelu na roh. Po půl hodně hry se za vápnem do míče opřel Stoch, a jeho štiplavou ránu vyrazil Reichl dobrým zákrokem na roh. Již v nastavení se v největší dosavadní šanci zápasu po krásné diagonále Dannyho a sklepnutí Frydrycha objevil Milan Škoda, ale jeho zakončení z malého vápna Reichl vyrazil. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.
  Slavia vstoupila aktivně i do druhé půle, ve 47. minutě vybojoval již ztracený míč ve vápně Olomouce Frydrych a nahrával pod sebe na Milana Škodu, který na balon bohužel nedosáhl. Do vedení tak šli nakonec hosté. V 57. minutě vhazovala Olomouc na polovině hřiště aut, který bohužel odvrátil hlavou Bořil tak nešťastně, že poslal do samostatného úniku na Koláře Hálu, který zachoval chladnou hlavu a střelou mezi nohy překonal gólmana Slavie. Slávisté se ale nechtěli s průběžným skóre smířit. V 66. minutě Hušbauer poslal krásnou diagonálu na křídlo, kde odcentroval před bránu střídající van Buren. Míc v jasné šanci na malém vápně minul Stoch, zakončující Bořil poté z úhlu střílel mimo branku. V 69. minutě se po dlouhém nákopu dostal na penaltě k míči van Buren, který zpracoval míč a střílel bohužel jen přímo do Reichla. Z následného rohu se dostal do velké šance Frydrych, který levačkou z voleje přestřelil bránu. V o pět minut později se po faulu na Hušbauera ze standardní situace skvělou střelou prezentoval Miroslav Stoch. Michal Reichl dalším skvělým skokem zabránil gólu, a míč zpod břevna vytáhl na roh. Pak už sešívaní konečně skvěle chytajícího gólmana Olomouci překonali, když míč do sítě doslova dotlačili. Po rohu Hušbauera pálil Simon Deli a Reichl míč jen vyrazil před sebe. Škoda na něj ještě levačkou dosáhl, od stopera Sladkého se mu míč ale odrazil zpět a pak už ho kapitán sešívaných hlavou procpal do sítě. Slavia se pak drala za otočením skóre. V 78. minutě se na pravé straně okolo obránce obtočil Mick van Buren, stříleným centrem na malém vápně oslovil Stanislava Tecla, který před odkrytou bránou bohužel nedokázal usměrnit míč mezi tyče. Vzápětí se po centru Stocha a prodloužení Bořila procpal do zakončení na zadní tyči Frydrych, jeho střelu levačkou ale vyrazil z brány na čáře stojící Falta.
  Červenobílí se tak ujali vedení v 80. minutě a Slavii tentokrát pomohl videorozhodčí, který celou situaci přezkoumal. Po rohovém kopu hlavičkoval Frydrych na zadní tyč, kde míč do sítě uklidil Stanislav Tecl. Osm minut před koncem hrací doby se řítili hráči Olomouce na osamoceného Simona Deliho. Zakončení olomouckého hráče naštěstí srazil Kolář na rohový kop. A Slavia na útočné snahy hostí zareagovala nejlépe, jak mohla – třetí brankou. V 84. minutě šli hráči Slavie do přečíslení. Hušbauer měl na levé straně spoustu času, nakonec přes Tecla posunul míč na van Burena, který orazítkoval tyč. Naštěstí se k němu míc opět vrátil, a napodruhé již nizozemský hráč poslal míč pod břevno. Na hřiště se v závěru dostal i dvacetiletý oslavenec Pavel Bucha a hned se zapojil do útočného snažení Slavie, když vyslal vpřed Frydrycha. Hušbauerovu následnou střelu si ale ohlídal Reichl.
  Slavia tak nakonec před více než 14 tisíci diváky udržela v Edenu všechny body díky výhře 3:1. A v dalším kole ji čeká derby na Letné.

Rozhodčí: Pavel Orel

Diváci: 14.117

Trenér: Velkou radost neskrýval trenér Slavie Jindřich Trpišovský po vítězném utkání s Olomoucí. Kromě povedeného obratu chválil i fanoušky. „Byli skvělý. Ta energie, která šla z tribun, to byl ten faktor, díky kterému se nám podařilo skóre otočit. Našim fanouškům patří velké poděkování,“ hodnotil po zápase kouč Slavie.
   Slavia porazila Sigmu 3:1, i když musela otáčet nepříznivý výsledek. „Myslím si, že úroveň utkání odpovídala tomu, že hrál druhý tým se třetím, hrálo se o hodně. Olomouc v první půli hrála opatrnější fotbal, hrála hodně z bloku, snažili se o nahozené míče za naši obranu. My jsme chtěli být aktivní, vytvořit si tlak, být hodně na míči. Soupeře jsme hodně napadali, získávali jsme míče z represinku, ale první poločas skončil 0:0,“ začal své hodnocení trenér Slavie.
   „Ve druhém poločase jsme neproměnili šance a po autu jsme dostali gól. Utkání se zdramatizovalo, ale myslím, že fotbalu to pomohlo, hrálo se nahoru dolů. Gólman Reichl nás několikrát vychytal, my neproměnili další šance. Hodně nám pomohli střídající hráči, stejně tak fanoušci na Tribuně Sever, energie z nich vycházející je neskutečná. Také nám pomohl vstřelený gól, zlepšil se náš výkon a dokázali jsme přidat další branky,“ těšilo kouče.
(slavia.cz)



Sparta - Slavia
3 : 3 (3 : 0)

Datum: 17. března 2018, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 2017/18, 21. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych (46. Hromada ), Jugas, Deli , Bořil – Souček – Stoch, Hušbauer, Danny (46. Van Buren, 74. Tecl), Sobol – Škoda (C)

Branky: 12. Kolář vlastní 1:0, 31. Souček vlastní 2:0, 44. Stanciu 3:0, 70. Stoch 3:1, 83. Deli 3:2, 90. Škoda z pen. 3:3

Průběh: Fantastický comeback předvedli slávisté na Letné ve druhé půli 289. derby.
Milan Škoda po vyrovnávající brance.
Navzdory průběžnému stavu 0:3 a těžkému terénu dokázali díky Stochovi, Delimu stáhnout náskok Sparty na jediný gól a v infarktovém závěru dokázal Škoda proměnit penaltu nařízenou po konzultaci s videem.
  Slavia se se Spartou střetla po 289. v historii, v rámci samostatné české ligy se pak jednalo o jubilejní padesáté derby pražských „S”. Trenér Trpišovský do něj poslal stejnou sestavu jako před týdnem proti Sigmě, a to včetně kapitána Milana Škody. Jeho start byl během týdne nejistý kvůli zranění kotníku po oslavách jedné z branek proti Olomouci.
  Zápas ale začala lépe Sparta, držela balon více na svých kopačkách a ve 12. minutě šla do vedení. Na pravé straně se k míči dostal Nicolae Stanciu, poslal ostrý centr podél brankové čáry a gólman Kolář ho stačil levou nohou pouze tečovat do vlastní sítě. Ve 20. minutě pak mohlo být ještě hůř, ale Slavii hned dvakrát pomohla kontrola hlavního rozhodčího s videem. Nejdřív sudí Královec nařídil po Jugasově hře rukou na hranici vápna penaltu, kterou ale změnil na přímý kop. Z něj sice Stanciu trefil zeď, když ale jeho následná dorážka prošla do branky, musel opět zasahovat videorozhodčí, který branku neuznal kvůli Štetinově ofsajdu. Druhou branku tak Sparta přidala až ve 32. minutě a bylo to opět s přispěním hráče v sešívaném. Stanciu si postavil balon na rohový kop z levé strany, Tomáš Souček se na první tyči nedohodl s Kolářem a hlavou poslal polovysoký centr do vlastní sítě. Ve 37. minutě to ale byla pro změnu Slavia, koho video obralo o branku. Stochův centr sklepl na malém vápně Škoda k Bořilovi a ten na zadní tyč propálil Nitu, branka ale nebyla uznána kvůli předchozímu Škodově postavení v ofsajdu. Namísto snížení tak přišla třetí branka Sparty, ve které měl opět hlavní slovo Nicolae Stanciu. Ten dostal na pravé straně vápna spoustu prostoru, posunul si balon blíž k bráně a střelou na bližší tyč překonal Koláře potřetí.
  Sešívaní do druhé půle dvakrát vystřídali, na hřiště se dostali Hromada a Van Buren, a Slavia začala svou stíhací jízdu. V 59. minutě měl první příležitost Miroslav Stoch, jeho rána ale mířila těsně nad břevno. O čtyři minuty později to z úhlu zkoušel Hušbauer, Nita ale se štěstím vykopl balon mimo tři tyče a o chvíli později proskákala Stochova tečovaná střela těsně mimo. Slavii se tak na těžkém terénu podařilo snížit až v 70. minutě. Brankář Nita neudržel v rukou dobrý Hromadův centr z pravé strany, míč se na zadní tyči dostal k Miroslavu Stochovi a ten napálil pod břevno svůj první ligový gól ve Slavii. V 78. minutě byla blízko zvýšení náskoku Sparta, když Kolář vyrazil těžký balon jen na Štetinovu hlavu, stoper domácích ale poslal balon jen vedle pravé tyče. V 83. minutě pak na rozdíl jediné branky snížil Simon Deli. Josef Hušbauer ideálně nacentroval z rohového kopu, Deli vlétl mezi tři obránce a hlavou poslal míč do sítě. To už byl na hřišti i Stanislav Tecl, který vystřídal zraněného Micka van Burena.
  A byl to právě Tecl, kdo byl jednou z hlavních postav závěru zápasu. Nejprve Nita chvíli po Deliho brance zlikvidoval jeho únik po pravé straně a v nastaveném čase byl pak Tecl faulován ve vápně Štetinou a po další konzultaci s videem nařídil rozhodčí Královec penaltu. K té se postavil Milan Škoda a střelou o břevno srovnal na 3:3.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 17.034

Trenér: „Byl to takový zápas dvou poločasů,“ shrnul trenér Jindřich Trpišovský hrůzný start sešívaných a povedenou druhou půlku, v níž jeho tým třemi góly srovnal.
  „Náš výkon v první půli celkově postrádal jakoukoliv kvalitu, Sparta byla od první chvíle lepší v pohybu, sbírala odražené míče. Chtěli jsme do zápasu vstoupit aktivně, hodně napadat, být hodně na míči. Místo toho to byl katastrofální poločas, měli jsme velké problémy s pohybem, nebyli jsme kompaktní, navíc jsme si všechny góly nechali dát ze standardek. Pro to snad ani neexistuje slovo, jak jsme se prezentovali…“
  Po přestávce ale červenobílí zabrali. „Ve druhém to bylo přesně naopak, byli jsme strůjci zápasu, dali jsme tři góly. Jsme rádi, že jsme ten bod vyválčili, ale je škoda, že jsme si nechali dát ty tři branky, protože jsme dva body ztratili. Nekoukám, co to je za zápas, jsme minus dva body, musíme hrát na vítězství. Na druhé straně jsme prohrávali o tři góly a v poslední minutě srovnali. Ukázali jsme, že mužstvo má velký duch, je v něm velká bojovnost a síla. Musíme se vyvarovat se věcí, které nás sráží,“ dodal.
   Pomohl ke změně důrazný poločasový rozhovor v kabině? „Asistenti uklidňovali mužstvo, já začal podobně, ale dostal jsem vztek. Když vidíte, kolik lidí nám fandí tady i u televize… Vůbec jsme nebojovali, nehráli, jak jsem chtěl, stupňovalo se to, ale celé do motivačna. Řekli jsme si, že ať se děje, co se děje, druhý poločas musíme vyhrát. Věřili jsme, že čas bude hrát pro nás. I minulý zápas ukázal, že máme dobrou kondici,“ prozradil trenér.

Poznámky: 289. derby
(slavia.cz)



Slavia - FC Fastav Zlín
1 : 2 (1 : 1)

Datum: 1. dubna 2018, Praha, Eden
Milan Škoda po neproměněné penaltě.

Utkání: 1. liga 2017/18, 22. kolo

Sestava: Kolář – Bořil, Jugas, Pokorný, Sýkora (61. Tecl) – Kúdela, Souček – Mingazov (46. Bucha), Hušbauer, Stoch (84. Necid) – Škoda (C)

Branky: 7. Holzer 0:1, 28. Škoda 1:1, 90. Ekpai 1:2

Průběh: Smolnou velikonoční neděli mají za sebou slávisté. Zlín šel v Edenu brzy do vedení, sešívaní neproměnili penaltu, dvakrát trefili tyč, a i když se jim do půle podařilo vyrovnat, nakonec odchází bez bodu. O výhře Zlína rozhodl v nastaveném čase po rychlém brejku Ekpai.
  Trenér Trpišovský musel řešit hned několik nepříjemných absencí. Do zápasu nemohli kvůli zranění zasáhnout Deli, van Buren, Zmrhal a Mešanović, viróza na hřiště nepustila Hromadu a čtyři žluté karty pak Dannyho. V obraně se tak vedle Jugase s Bořilem objevili Pokorný se Sýkorou, na pozici defenzivního záložníka se postavil Kúdela a na pravý kraj zálohy se vrátil Mingazov. Byl to ale Zlín, kdo udeřil prakticky z první útočné akce. V 7. minutě se k balonu ve vápně dostal Gajič, hlavou ho posunul na levou stranu Danielu Holzerovi a ten tvrdou ranou pod břevno propálil Koláře. Blízko k vyrovnání byli sešívaní o deset minut později, kdy na malém vápně hlavičkoval Milan Škoda, balon se ale odrazil od pravé tyče zpět do hřiště a s následnou Součkovou patičkou si na opačné straně brány poradil Zdeněk Zlámal. Ve 23. minutě pak po rychlé akci na levé straně pálil Hušbauer, jeho rána byla ale ztečována na roh. Po něm Zlámal vyboxoval míč opět jen k Hušbauerovi, i jeho druhý pokus ale skončil po teči jednoho z obránců mimo tři tyče. A hned z další akce se urodila penalta pro Slavii. Balon se ze středu hřiště dostal na pravou stranu vápna k Bořilovi, jeho ostrý centr zastavil Gajič s pomocí ruky a červenobílí měli velkou šanci vyrovnat. Na puntík si míč postavil jindy neomylný Milan Škoda, střelu umístěnou k levé tyči ale zlámal vystihl a vyrazil ji na roh. Slávistického kapitána ale neproměněný pokutový kop nemusel dlouho mrzet. Už ve 28. minutě hodil z pravé strany do vápna dlouhý centr Bořil, na bližší tyči hlavou prodloužil Souček a rozběhnutý Škoda zatloukl míč hlavou do sítě. A ve 35. minutě mohli jít sešívaní dokonce do vedení, když se Sýkora prosmýkl po levé straně a od brankové čáry poslal ostrý centr, který zlínský Bačo srazil na vlastní tyč. Těsně před poločasem mohl ještě vedení na stranu Zlína strhnout opět Holzer, který se na malém vápně hlavou opřel do dlouhého balonu od Traoreho, proti němu ale reflexivně zasáhl Kolář, který balon vyrazil k Bořilovi.
  Do druhé půle vstoupili slávisté aktivněji a k několika slibným akcím se dostal Pavel Bucha, který na hřišti nahradil Ruslana Mingazova, do větší šance se ale sešívaní dostali až v 56. minutě. To na levé straně vápna přiťukl Stoch Bořilovi, který propálil Zlámala, radost ale slávistům zkazil odmávaný ofsajd. V 66. minutě se pak sám před Zlámalem ocitl střídající Stanislav Tecl, kterého poslal obloučkem do úniku Stoch, slávistický útočník ale přehnal intenzitu svého lobu a přes vybíhajícího gólmana hostů poslal balon vysoko nad břevno. Po nevýrazné pasáži přišla další – a tentokrát obrovská – šance Slavie až v 80. minutě. To se od Bořila dostal míč na pravé straně k Teclovi, ten poslal milimetrový centr do vápna, Škoda ale svoji střelu z první poslal jen do nohou gólmana Zlámala. V minutě 84. se pak po rohovém kopu dostal na zadní tyči k hlavičce Souček, přes chumel hráčů ale mířil mimo. Rozhodující akce zápasu ovšem přišla v nastaveném čase. Začala nadějnou standardkou slávistů, kdy po Hušbauerově centru hlavičkoval na zadní tyči Jugas, balon ale poslal směrem od branky. Dlouhý odkop zlínských sebral na polovině hřiště osamocený Vukadinović, který běžel sám na Koláře, po kličce na pravou stranu vrátil míč za sebe a Ubong Ekpai poslal Zlín do vedení 2:1.
  Sešívaní mohli ještě z poslední šance snížit, Tecl ale ve skluzu nezasáhl na malém vápně balon po Součkově sklepnutí. Slavia tak podruhé na jaře odešla ze zápasu bez bodu, se Zlínem doma prohrála 1:2.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 13.477

Trenér: „Utkání jsme neodehráli dobře, ztratili jsme ho v pohybu, Zlín byl všude o krok dřív. Byl to náš nejhorší pohyb ze všech utkání, a to od první do devadesáté minuty. Zlín měl odražené míče ve středu hřiště, líp se dostával na balon. Z první šance jsme opět dostali gól a museli jsme dotahovat. To se nám sice podařilo, náš výkon ale nesplňoval žádné parametry, do šancí jsme se dostali jen silou vůle a neproměnili jsme je,“ popisoval průběh utkání trenér Jindřich Trpišovský.
  Sešívaní byli v závěru sami blízko vstřelení gólu. „V devadesáté minutě jsme mohli dát po standardce gól do prázdné, místo toho přišel brejk soupeře a prohráli jsme 1:2. Dokumentovalo to vývoj zápasu, špatně jsme se rozhodovali na útočné polovině,“ dodal trenér.
(slavia.cz)



FC Zbrojovka Brno - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 7. dubna 2018, Brno

Utkání: 1. liga 2017/18, 23. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych , Jugas, Ngadeu , Sobol – Souček, Hromada (55. Tecl) – Bořil, Hušbauer, Stoch (83. Necid) – Škoda (81. Danny)

Branky: 71. Tecl 0:1
Miroslav Stoch.

Průběh: V utkání 23. ligového kola válčila Slavia o tři body na půdě předposledního Brna. Vítězství červenobílým vystřelil v 71. minutě svou 50. ligovou brankou Stanislav Tecl.
  Slavia chtěla po prohře se Zlínem naplno bodovat, a to na půdě předposledního Brna. Se základní sestavou opět zamávala marodka, připojil se jen uzdravený Hromada. Naopak Sýkora, který měl nastoupit na křídle, nakonec ze zdravotních důvodů začal pouze na lavičce, na křídlo se tak posunul Jan Bořil a na stoperu nastoupil Michael Ngadeu. Sešívaní se do první šance dostali už ve druhé minutě, kdy Stoch z pravé strany naservíroval míč před branku Milanu Škodovi, ten ale ve skluzu nedokázal prudký centr usměrnit mezi tyče. O čtyři minuty později pak Stochovu střelu z hranice vápna zblokovala obrana hned v zárodku a o minutu později chytil Frydrychovu hlavičku Melichárek. V následných minutách slávistické útočné snažení často zastavovalo ofsajdové postavení. Až ve 26. minutě Stoch odcentroval z levé strany na zadní tyč, kde hlavičkou vracel míč do středu vápna na Hromadu Frydrych. Hromada ale v těžké pozici mířil jen vedle branky. Po půlhodině hry pak přišly další slávistické šance, ve kterých byl tentokrát kapitán Milan Škoda. Ten nejprve po centru Hromady hlavičkoval z malého vápna mimo. Ve 36. minutě přišla krásná kombinace Slavie ve středu pole, po které následoval nebezpečný protiútok a centr Stocha z pravé strany. Obránce zahrál před Bořilem na roh, po kterém hlavičkoval Škoda nad branku. O dvě minuty později bylo naopak horko před Kolářem, tečované střely Michala Škody a Poláka ale gólmana Slavie neohrozily, první poločas tak skončil bez branek.
  Úvod druhé půle příliš zajímavým příležitostí nepřinesl, a tak trenér Trpišovský vystřídal Hromadu za Tecla a změnil rozestavení na 4-4-2. Po hodině hry se hnal za dlouhým nákopem Koláře Milan Škoda, proti kterému vyběhl gólman Melichárek a do souboje o míč se vrhnul také domácí stoper Pavlík, kterého v souboji tří hráčů nechtěně ale tvrdě sestřelil vlastní brankář a pro zranění musel střídat. V následujících minutách se dvakrát střelecky prezentoval Miroslav Stoch, nejprve pálil po krásné přihrávce Bořila a Melichárek jeho prudkou střelu skvěle vyrazil na roh. Následný pokus z dálky se mezi tyče nevešel. První a jediná branka utkání padla v minutě 71. díky hlavičce Stanislava Tecla. Josef Hušbauer rozehrál rohový kop, nejvýše si ve vápně vyskočil právě Tecl, hlavou umístil míč k zadní tyči a vsítil tak svůj padesátý ligový gól v kariéře. Slávisté domácím nabídli zajímavou možnost dorovnat, když vybíhající Kolář na hranici vápna pustil míč mezi rukavicemi, Bazeljuka ale ohlídala obrana a pro střelu Acosty už si došel opět gólman Slavie. V závěru utkání ještě pálil za Slavii z pravé strany Jugas, jeho přízemní pokus ale pokryl Melichárek, Slavia tak nakonec odjíždí z Brna s vítězstvím 1:0.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 5.546

Trenér: „Zápas byl takový, jako jsme očekávali. Brno hraje hodně disciplinovaně, terén nebyl ideální a byla to spíše válka na obou stranách. Spousta odražených míčů, standardních situací a my jsme z jedné byli šťastnější. Oběma týmům šlo o hodně, bylo to nervózní utkání, byla tam spousta ztracených míčů. Domácí hráli jednoduše a rvali se o každou píď hřiště, byl to strašně těžký zápas a jsem rád, že jsme ho zvládli,“ zahájil svůj pozápasový komentář trenér Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz)



Slavia - MFK Karviná
3 : 2 (1 : 1)

Datum: 13. dubna 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 24. kolo
Jan Bořil v utkání proti Karviné.

Sestava: Kolář – Frydrych , Jugas, Kúdela, Sobol – Souček – Stoch, Hromada (90. Sýkora), Hušbauer (79. Danny), Bořil – Škoda (44. Tecl)

Branky: 14. Kalabiška 0:1, 29. Stoch 1:1, 59. Stoch 2:1, 78. Jugas 3:1, 87. Wágner 3:2

Průběh: Slavia přivítala ve 24. kole v Edenu Karvinou. Sešívaní sice od 14. minuty prohrávali, díky dvěma trefám Miroslava Stocha a jedné Jakuba Jugase ale zápas otočili a vyhráli 3:2.
  Trenér Jindřich Trpišovský udělal oproti duelu s Brnem jedinou změnu, do zápasu nemohl naskočit vykartovaný Michael Ngadeu, místo něj hrál na postu stopera Ondřej Kúdela. Sešívaní se dostali do první velké šance v 11. minutě. Tomáš Souček přihrál na pravou stranu na Michala Frydrycha, který našel rozeběhnutého Josefa Hušbauera. Ten vyslal nepříjemnou střelu na přední tyč, kterou brankář Le Giang s velkými obtížemi vyrazil na roh. Hosté se dostali do vedení ve 14. minutě. Po rychlém protiútoku se na pravé straně dostal k míči Jan Kalabiška, který střelou na přední tyč otevřel skóre zápasu. Slavia dokázala ve 29. minutě srovnat. Trefu na 1:1 zařídila slovenské dvojice Jakub Hromada – Miroslav Stoch. Prvně jmenovaný našel za obranou rozběhnutého Miňo Stocha, který překonal brankáře Karviné. V závěru poločasu musel ze hry kvůli zranění odstoupit Milan Škoda, toho na hřišti nahradil Stanislav Tecl.
  Ve 47. minutě byla Slavia blízko obratu utkání. Tomáš Souček nasměroval svou přihrávku opět na pravou stranu na Michala Frydrycha, který svým centrem orazítkoval břevno branky. Tribuna Sever za brankou Karviné se radovala v 59. minutě. K míči se dostal Miroslav Stoch a povedenou ranou ze střední vzdálenosti nedal Le Giangovi šanci. Do dalšího přečíslení se hnali opět sešívaní. Duo Jan Bořil a Eduard Sobol vybojovalo míč, český reprezentant se skvěle uvolnil na levé straně hřiště a pronikal do vápna, kde mu ale míč na poslední chvíli ukopl obránce. 78. minuta přinesla třetí trefu Slavie. Nejprve se do vápna dral Stanislav Tecl a jeho střelu Le Giang vytáhl na rohový kop. Rozehrávky se ujal Miroslav Stoch, po jehož centru se na malém vápně dostal k míči Jakub Jugas a prostřelil brankáře – 3:1! Následně se radovali opět hosté. Po necelé minutě na hřišti se gólově prosadil Tomáš Wágner a snížil tak na 2:3 z pohledu hostujícího celku. Útočník hostí si naběhl na dlouhou přihrávku za obranu a sám před Ondřejem Kolářem přidal druhou trefu Karviné. V závěru zápasu mohla Slavia přidat další trefy, měla k tomu dvě velké příležitosti. Nejprve poslal Stanislava Tecla do samostatného úniku Jan Bořil, útočníka Slavie ale vychytal Le Giang. Ten byl úspěšný také ve druhém samostatném nájezdu sešívaných, tentokrát po akci Dannyho a přihrávce Stanislava Tecla šel sám na brankáře Eduard Sobol. Zakončení ukrajinského křídelníka ale dokázal Le Giang vyškrábnout na roh.
  Slavia tak dokázala otočit duel s Karvinou a nakonec bere tři body za výhru 3:2.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 9.623

Trenér: „Jsme ve fázi, kdy jsme schopní porazit každého a prohrát s každým. Lepší jsou od nás výsledky než hra, spíš je to pro nás boj,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.
   „Do utkání jsme nevstoupili dobře, trošku nám vázla kombinace, Karviná nás dostupovala a my kazili. V prvních patnácti minutách jsme měli jen střely z dálky a jedinou šanci, ve které byl Hušbauer. Pak jsme dostali hloupý gól po nákopu gólmana, propadl nám míč a dostali jsme gól prakticky do prázdné,“ popisoval úvod duelu 24. kola trenér Jindřich Trpišovský.
   Jeho tým dokázal ještě do přestávky srovnat. „Podařilo se nám srovnat, ale byli jsme v první půli hrozně nervózní, hodně jsme kazili, nebyli jsme moc na míči. Druhý poločas se naše aktivita zvedla, měli jsme i hodně šancí a podařilo se nám zvrátit vedení na svou stranu a přidat rozdílový gól. Pak jsme ale místo toho, abychom utkání dotáhli ze svých šancí, z něj naopak udělali nervák a nechali jsme si dát laciný gól. Udělali jsme dvě hrubé chyby po nákopech, které zkazily celkový dojem z výkonu a výsledku. Potvrdili jsme sice body z Brna, ale podruhé za sebou jsme doma dostali dva góly,“ bilancoval trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FK Mladá Boleslav
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 17. dubna 2018, Praha, Eden

Utkání: MOL Cup, semifinále
Josef Hušbauer na snímku z utkání.

Sestava: Kolář – Bořil, Jugas, Ngadeu , Flo – Souček – Stoch, Hromada (83. Danny), Hušbauer, Sýkora (74. Tecl) – Necid (90. Sobol)

Branky: 48. Hušbauer 1:0, 55. Stoch 2:0

Průběh: Sešívaní porazili v domácím prostředí v Edenu Mladou Boleslav 2:0 a poprvé od roku 2002 si zahrají finále domácího poháru!
  Trenér Trpišovský nemohl do zápasu počítat se zraněným kapitánem Milanem Škodou, na hrotu útoku proto nastoupil od začátku Tomáš Necid. Do obranné řady se na pravou stranu vrátil Jan Bořil, kterého nalevo doplnil Per-Egil Flo, záloha pak doznala oproti utkání s Karvinou jedinou změnu, kterou byl Jan Sýkora na levém křídle.
  Zápas začal vyrovnaně a většina útočných akcí končila ještě před vápnem, nebo uvnitř něj na kopačkách obránců. Až v 18. minutě dostal prostor Jakub Hromada a ránou z 25 metrů provětral Poláčkovy rukavice, gólman Boleslavi ale jeho polovysokou střelu dokázal vyrazit. O deset minut později se pak po Stochově nepřesné rozehrávce dostal k balonu Přikryl a vyzkoušel Koláře zpoza vápna, domácí brankář si ale střelu ke své pravé tyči pohlídal. Ve 37. minutě si na autové vhazování na pravé straně naběhl Josef Hušbauer, prošel mezi dvěma hráči do vápna a se štěstím posunul balon k Necidovi, ten byl ale zády k brance a přes bránící hráče se ke střele probít nedokázal. Hned v další akci si ale oba slávisté role prohodili, Necid před velkým vápnem přiťukl hlavou Hušbauerovi a ten z rohu pokutového území vypálil po zemi, tvrdou ránou ale minul vzdálenější tyč. Dobrou pasáž Slavie pak po Stochově rohu uzavřel Michael Ngadeu, který se dostal k hlavičce na zadní tyči, s jeho obloučkem si ale Poláček poradil. Další závar si ovšem před vlastní bránou způsobili boleslavští sami. To když Sýkorův centr jeden z hostujících hráčů sklepl ve vápně k Přikrylovi a boleslavský záložník nešikovně zasáhl míč rukou, rozhodčí ale nařídil pouze rohový kop. Po něm gólmanu Poláčkovi vypadl míč v souboji s Jugasem a ke střele se dostal Ngadeu, ve složité pozici ale poslal míč jen vysoko nad branku.
  Druhou půli ovšem začali sešívaní výtečně a už po třech minutách se ujali vedení. Bořil na pravé stranně posunul míč na Hromadu, ten od brankové čáry vrátil míč na penaltový puntík a Josef Hušbauer umístil svou střelu přesně k levé tyči. Hned v 55. minutě pak sešívaní své vedení zdvojnásobili. To když dostali výhodu přímého kopu z 20 metrů, Sýkora rozehrál nakrátko na Miroslava Stocha a ten k pravé tyči propálil zeď i gólmana. Krátce na to mohla Boleslav snížit, když rozhodčí přehlédl Křapkovo postavení za naší obrannou linií, záložník hostů ale dlouhý balon před Kolářem naštěstí netrefil. Hra se poté vyrovnala a Slavia držela svůj náskok. Až v 85. minutě Necid šikovně sklepl na hranici vápna Stochovu přihrávku na Bořila, slávistický obránce ale v rychlosti nedokázal skákavý balon zkrotit a od nohy mu ho ukopl boleslavský gólman. Ještě v 90. minutě se pak po kombinaci na pravé straně dostal Necid, rána mu ale nesedla a míč zaplul vedle Poláčkovy pravé tyče. Už v nastaveném čase pak na druhé straně po centru z levé strany pálil z voleje Komličenko, ani jemu ale pokus nesedl a míč skončil vedle vzdálenější tyče.

Rozhodčí: Emanuel Marek

Diváci: 7.326

Trenér: „Velmi si vážíme, že jsme se dostali do finále poháru, pro Slavii je to po šestnácti letech, pro mě to poprvé. I před zápasem jsme vnímali, že Slavia do finále dlouho nedošla. Přistupovali jsme k tomu se vší vážností, důkladně jsme se připravovali. Prvních třicet minut to bylo trochu nervózní, hraje se jeden zápas o vše, není šance na reparát, nikdo nechce udělat chybu,“ uvedl své hodnocení trenér Jindřich Trpišovský.
   „Dobře jsme se na zápas připravili, byli jsme silní na míči. Věděli jsme, že soupeř šel v defenzivě poslední dobou nahoru, brání dobře v bloku a venku uhrál dobré výsledky. Chtěli jsme si to připravit a soupeře utahat. Až na jednu situaci po standardce ve druhém poločase jsme je do šance nepustili, sami jsme si naopak tlak připravili a dvě šance dohráli do gólu. Krok od finále jsou nohy nejtěžší a hlava nechce udělat chybu. Ale kluci podali týmový výkon a bylo tam nasazení až do 93. minuty. Dali jsme dva góly, žádný nedostali a nikdo se nezranil,“ těšilo trenéra.
(slavia.cz)



FC Slovan Liberec - Slavia
0 : 0

Datum: 22. dubna 2018, Liberec

Utkání: 1. liga 2017/18, 25. kolo
Na snímku z utkání je Per-Egil Flo.

Sestava: Kolář – Bořil , Jugas, Ngadeu (73. Kúdela ), Flo – Souček – Stoch, Hromada (82. Škoda), Hušbauer (49. Danny ), Sýkora – Tecl

Průběh: Ve 25. kole cestovali sešívaní na sever Čech, kde se střetli se Slovanem Liberec. Utkání bylo pikantní pro realizační tým a několik hráčů, kteří dříve v Liberci působili. V bojovném utkání plném žlutých karet diváci gól neviděli.
  Trenér Jindřich Trpišovský udělal proti pohárové výhře nad Mladou Boleslaví jedinou změnu v sestavě. Místo Tomáše Necida naskočil na hrotu útoku Stanislav Tecl. Na lavičce byli po zranění připraveni Jaromír Zmrhal a také Milan Škoda. První ohrožení branky obstarali domácí, k odraženému míči se dostal Breite, jeho střela ale mířila nad. V 10. minutě založil Ondřej Kolář přesným výkopem rychlý brejk Slavie, brankář sešívaných našel přesně rozeběhnutého Stanislava Tecla, kterého ale obránce v poslední moment ubránil a míč zahrál na roh. Z následného rohu hlavičkoval Jakub Jugas do rukavic brankáře Hladkého. Ve 32. minutě měli sešívaní dobrou příležitost na otevření skóre. Po dlouhém autu se k míči ve vápně dostal Jan Sýkora, jeho střela jen těsně minula zadní tyč branky Liberce. Těsně před koncem prvního poločasu měli sešívaní velkou příležitost. Po ponechané výhodě se ke střele dostal Josef Hušbauer a jeho rána skončila na tyči branky Liberce!
  Ve druhém poločase měla Slavia více ze hry. Po pěkné akci přihrával Jan Sýkora na Per-Egila Floa, který ještě hledal před odkrytou brankou Stanislava Tecla, a ten na míč jen těsně nedosáhl. V 58. minutě se sešívaní radovali z gólu. Po rohovém kopu vracel míč před branku Stanislav Tecl a do sítě ho dopravil Michael Ngadeu. Rozhodčí ale branku pro ofsajd neuznal. Správnost jeho verdiktu potvrdil videorozhodčí. Slávisté měli územní převahu, do velkých šancí se ale neodstávali. Na druhé straně pálil nebezpečně Potočný, který branku minul. V 77. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen domácí Matěj Pulkrab a Slavia tak dohrávala zápas v početní výhodě. Sešívaní si v závěru vytvořili několik závarů, ty ale branku nepřinesly. V utkání viděli diváci celkem třináct žlutých branek a jednu kartu červenou. Na straně Slavie bylo potrestáno osm hráčů, pro Stanislava Tecla, Jana Sýkoru, Jakuba Hromadu a Ondřeje Kúdelu to bylo čtvrtá žlutá karta a proti Slovácku nenaskočí.
  To důležité, góly, diváci v Liberci neviděli. Oba celky se tak rozešli po bodu za remízu 0:0.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 9.290

Trenér: První zápas na půdě Liberce, kde dříve působil, přinesl Jindřichu Trpišovskému pouze bod za bezbrankovou remízu. „Je to komplikace vytyčených cílů,“ říká trenér sešívaných.
   „Hodnocení je jednoduché, nepadl gól a zápas skončil bezbrankovou remízou… V úvodu byl Liberec všude o krok dřív, měli lepší pohyb, sbírali odražené míče. Prvních třicet minut nás do ničeho nepustili, v dobré pozici ale branku přestřelili. Ke konci půle jsme se zlepšili my a v asi největší šanci zápasu trefil Hušbauer tyčku. Byl to trochu smolný zápas. Ve druhé půli jsme byli lepší my, ale nikdo nedokázal vstřelit gól,“ komentoval průběh zápasu trenér Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz)



Slavia - 1. FC Slovácko
0 : 0

Datum: 29. dubna 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 26. kolo

Sestava: Kolář – Bořil, Jugas, Deli (31. Ngadeu), Flo – Souček – Stoch, Danny , Bucha (63. Hušbauer), Zmrhal (68. Škoda) – Necid

Průběh: Sešívaní navzdory velkému tlaku nedokázali
Pavel Bucha.
překonat obranu Slovácka a doma si tak připsali remízu 0:0. Nejblíže brance byl ve druhé půli Josef Hušbauer, jehož střela zpoza vápna skončila na tyči.
  Trenér Trpišovský se při skládání sestavy musel poprat s absencemi karetními i zdravotními. Čtvrtá žlutá nepustila do zápasu Ondřeje Kúdelu, Jakuba Hromadu, Stanislava Tecla a Jana Sýkoru, zranění pak van Burena, Mešanoviće a Mingazova. Jen na lavičce pak utkání odstartovali Škoda, Hušbauer a Ngadeu, kterým zdravotní stav nedovolil plnou nálož 90 minut. Naopak od úvodního hvizdu se poprvé od derby mohl představit stoper Simon Deli a do základu se vrátil i Jaromír Zmrhal, vedle Dannyho se v záloze postavil Pavel Bucha. Sešívaní začali o něco lépe a už v 9. minutě se po dlouhém Kolářově nákopu dostal ke střele Necid, skluzující obránce ale dokázal jeho pokus nadzvednout mimo tři tyče. Deset minut na to se k první střele hostů dostal Kubala, svůj pokus ale poslal pro změnu nad branku. Obrovský tlak si Slavia vytvořila ve 22. minutě. To se po centru z pravé strany dostal ve vápně k míči Necid a zády k bráně ho posunul za sebe na Stocha, jeho ránu ale dokázal zblokovat jeden z hostujících obránců. Odražený míč se ovšem za pár vteřin vrátil zprava na střed, kde ke střele natáhl Danny a levačkou zpoza vápna jen těsně minul pravou tyč. Sešívaní byli i po zbytek první půle lepším týmem, Slovácko se na dostřel našeho vápna dostávalo jen sporadicky a Slavia si vytvářela šance. Ve 33. minutě našel Danny na pravé straně rozběhnutého Součka, který míč vracel do vápna, a tam jen těsně nedosáhl skluzující Jaromír Zmrhal. O šest minut později rozehrával přímý volný kop z levé strany Miroslav Stoch, který překvapivě zvolil střelu, svou ránu ale poslal jen do boční sítě Hečovy branky. To už na hřišti nebyl Simon Deli, který si v jednom ze soubojů přivodil svalové zranění a po pár minutách ho musel nahradit Michael Ngadeu. V závěru poločasu se do velké šance dostal ještě Tomáš Souček, který hlavičkoval do odkryté branky poté, co Tomáš Necid odblokoval vybíhajícího gólmana Heču. Součkovu střelu ale na brankové čáře vyhlavičkoval obránce Divíšek.
  Nastavený čas první půle přinesl také žlutou kartu pro Tomáše Součka, kterou náš záložník viděl po souboji ve vápně soupeře. Pro Součka to byla čtvrtá žlutá, díky čemuž bude chybět v důležitém zápase s Plzní.
  Druhý poločas pak přinesl prakticky konstantní tlak Slavie, ze kterého se soupeř na útočnou polovinu dostával jen výjimečně. V 56. minutě vyslal Bucha dopředu po pravé straně Stocha, ten centroval na zadní tyč a tam jen o krok nedosáhl na balon Tomáš Necid. V 61. minutě pak přišla asi jediná šance Slovácka ve druhé půli. To když se po centru z levé strany octl ve vápně nehlídaný Krejčí, který ale svou hlavičku poslal těsně vedle pravé tyče. V sešívaném dresu přišli během druhé půle na hřiště Hušbauer a Škoda a Slavia stupňovala svůj tlak. V 70. minutě Danny posunul balon právě střídajícímu Hušbauerovi a ten z hranice vápna trefil pravou tyč. O osm minut později se ke standardní situaci z levé strany postavil Stoch, který pro změnu zvolil zakončení na vzdálenější tyč a branku Slovácka minul jen o centimetry. V 80. minutě prošel míč po hezké kombinaci sešívaných až na malé vápno k Dannymu, kterého tváří v tvář vychytal Heča, vzrušení se ale ukázalo jako zbytečné, když byl našemu záložníkovi odmáván ofsajd. V 84. minutě zkusil štěstí Danny, s jeho skákavou střelou si ale gólman Slovácka poradil. Tři minuty před vypršením řádné hrací doby se pak po Stochově centru dral ve vápně k volnému míči Souček, kterého jeden z protihráčů viditelně stáhl za dres, rozhodčí ale zákrok jako penaltový neposoudil.
  Sešívaní tak podruhé za sebou uhráli remízu 0:0 a jejich ztráta na vedoucí Plzeň se prohloubila na osm bodů. Právě s Viktorií hraje Slavia další domácí zápas v sobotu 5. května.

Rozhodčí: Pavel Julínek

Diváci: 13.118

Trenér: „Byl to hodně náročný zápas, hrálo se nahoru dolů. Slovácko hraje takový atletický fotbal, jsou na tom dobře běžecky. My jsme bohužel ze svých šancí nedali góly, i když se naše převaha stupňovala. V závěru utkání jsme hodně tlačili, ale šancí moc nebylo, i když Slovácko hrálo na vlastním vápně. Byli jsme hodně na míči, ale byla tam řada situací kolem vápna, které jsme neproměnili. Někdy to takové jako v Brně, kde jsme měli tři šance a branku dali. Pak jsou zápasy jako se Zlínem, Libercem a Slováckem… Trefili jsme tyč, chyběl nám krok nebo to soupeř vyhlavičkoval z brány,“ vyjmenovával Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz)



Slavia - FC Viktoria Plzeň
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 5. května 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 27. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych , Jugas, Ngadeu, Bořil – Hromada (80. Danny) – Stoch, Hušbauer , Sýkora , Zmrhal (87. Kúdela) – Tecl (76. Škoda)

Branky: 16. Řezník vlastní 1:0, 58. Tecl 2:0

Průběh: Ve šlágru 27. kola přivítala Slavia v Edenu Plzeň. První trefa sešívaných přišla po rohovém kopu, když si vlastní gól dal Řezník. Druhý zásah do sítě hostů přidal po rychlém brejku Stanislav Tecl. Červenobílí tak porazili Plzeň 2:0!
  Pproti poslednímu ligovému kolu proti Slovácku doznala sestava sešívaných několika změn. Kvůli zranění na předzápasovém tréninku nemohl do hry naskočit Per-Egil Flo, v obraně ho tak na levém kraji nahradil
Tradiční slávistická děkovačka po konci utkání.
Jan Bořil, na post pravého beka se postavil Michal Frydrych. Pro karty chyběl Tomáš Souček, toho nahradil ve středu zálohy navrátilec Jakub Hromada, který v posledním utkání nehrál taktéž kvůli kartám. Do záložní řady se po stejné absenci vrátil také Jan Sýkora, stejně tak do útoku Stanislav Tecl. Hned po rozehrávce se ke střele zpoza vápna dostal Miroslav Stoch, jeho zakončení však mezi tři tyče nemířilo. Ve třetí minutě se do samostatného úniku mohl dostat Stanislav Tecl, útočník sešívaných však těžkou přihrávku nezpracoval ideálně. Na druhé straně Ondřej Kolář dobrý zákrokem zhatil šanci Plzně ze standardní situace. Slavia se dostala do tlaku a kopala několik rohových kopů. Jeden z nich přišel po nebezpečném centru Miroslava Stocha, který na poslední chvíli obrana odvrátila. Po nacvičeném signálu centroval od rohového praporku Miroslav Stoch, míč usměrňoval směrem na bránu Michaek Ngadeu, za záda vlastního brankáře ho nakonec uklidil Radim Řezník. Ve 23. minutě centroval do vápna Jaromír Zmrhal, před osamoceným Janem Sýkorou přizvedl míč Stanislav Tecl. Obrana Plzně stačila míč odehrát na roh, ze kterého si ale sešívaní šanci nevytvořili. 34. minuta přinesla pěknou akci Jana Bořila, který si narazil s Jakubem Hromadou, krajní obránce sešívaných následně vypálil mimo branku. V závěru poločasu měla Slavia velkou příležitost na druhý gól, Josef Hušbauer pronikl na levé straně do vápna, přihrával před branku na Stanislava Tecla, který vypálil z otočky těsně vedle tyče. Blízko k doklepnutí míče do branky měl také Michal Frydrych.
  Po šesti minutách druhé půle měli sešívaní velkou příležitost ke vstřelení druhé branky. Standa Tecla nevzdal na levé straně boj o dlouhou přihrávku, míč vybojoval a předkládal míč k nohám Jana Sýkory, toho ale v pokutovém území fauloval Milan Havel a hlavní rozhodčí Franěk nařídil pokutový kop. K rozehrávce penalty se postavil Miroslav Stoch, jehož střelu k levé tyči Kozáčik vytáhl. V 56. minutě navedl míč do středu hřiště Miroslav Stoch, povedenou přihrávkou našel na levé straně Jana Bořila, jehož střílený centr sebral brankář Kozáčik. O dvě minuty už ale Slavia přidala druhou trefu! Plzeň kopala standardní situaci, kterou obrana Slavie odvrátila, míče se chopil Miroslav Stoch, který na vyslal vpřed kapitána Jaromíra Zmrhala, reprezentant našel přesnou přihrávkou Stanislava Tecla, který si pohrál s brankářem Kozáčikem a uklidil míč do sítě - 2:0! Třetí branku mohla Slavia přidat po rohovém kopu Josefa Hušbauera, který našel přesně hlavu Michala Frydrycha, jeho hlavičku Kozáčik vyrazil. Na druhé straně se z ojedinělé šance dočkala Plzeň gólu, kterého docílil Havel, po konzultaci s videorozhodčím ale nakonec nebyl gól správně uznán. Také na druhé straně úřadoval videorozhodčí, Standa Tecl postupoval sám na brankáře, na poslední chvíli ho zastavil Limberský. Rozhodčí Franěk nejprve nařídil pokutový kop, po kontrole videa pak byla penalta odvolána. Pěknou individuální akcí se blýskl Michal Frydrych, který si krásně obhodil obránce Plzně a z voleje vypálil, jeho bomba těsně minula branku soupeře. Hosté se v závěru snažili docílit alespoň snížení, jejich snaha však byla marná.
  Sešívaní tak ve šlágru 27. kola porazili Viktorii Plzeň 2:0 a už ve středu čeká na Slavii v Mladé Boleslavi finále poháru proti Jablonci. Pojeďte podpořit sešívané!

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 15.674

Trenér: „Hodnocení je pozitivní, dvě branky jsme dali, naopak jsme nedostali žádný gól a podařilo se nám, aby tu hosté neslavili titul. Nemáme žádného vykartovaného ani zraněného hráče, což je ideální scénář. Chtěl bych poděkovat lidem na stadionu – jaká byla atmosféra, takový byl od první minuty výkon. Vstoupili jsme do zápasu hned nebezpečnou střelou, dobrým pohybem, odehráli jsme velice dobré utkání s těžkým soupeřem,“ těšilo trenéra Jindřicha Trpišovského.
  A v pozitivním hodnocení pokračoval. „Chci mužstvo pochválit, hrálo, jak by mělo hrát, nejen, co se týče fotbalovosti, ale i nasazení. Budeme se snažit, abychom měli podobný drajv i v dalších zápasech. Bylo to zasloužené vítězství, Plzeň neměla přímou střelu na branku, takže panuje spokojenost,“ dodal.
  Slavia v minulém kole remizovala se Slováckem. „Je to jiný zápas, i jsme na to trochu spoléhali, jinak se hraje se Slováckem s jejich způsobem hry a jinak takový velký zápas. Bylo to ryze fotbalové utkání, obě mužstva chtěla hrát nahoru. Je to jiné, než když přijede tým, který jen brání, když nedáte rychlý gól, je to těžké. Navíc byli k dispozici rychlí pohybliví hráči, byl vidět rozdíl v pohybu bez míče i s míčem,“ pokračoval trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FK Baumit Jablonec
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 9. května 2018, Mladá Boleslav

Utkání: MOL Cup, finále

Sestava: Kolář – Frydrych (90. Kúdela), Jugas, Ngadeu , Bořil – Souček – Stoch (90. Danny), Hušbauer, Sýkora , Zmrhal (C) – Tecl (81. Škoda)

Branky: 14. Tecl 1:0, 34. Pernica 1:1, 39. Tecl 2:1, 89. Stoch 3:1

Průběh: Slávisté po šestnácti letech slaví zisk domácího poháru. Ve finále zdolali Jablonec 3:1!
   Trenér Trpišovský udělal v sestavě jedinou změnu oproti úspěšnému utkání s Plzní. Do zálohy se vrátil Tomáš Souček, který Viktorii vynechal kvůli kartám, a nahradil Jakuba Hromadu. V útoku dostal opět důvěru Stanislav Tecl, který ještě na podzim pálil právě v zeleném trikotu Jablonce.
   K prvnímu vážnějšímu ohrožení branky se dostali sešívaní, a to v 11. minutě. Po faulu na pravé straně nacentroval z přímého kopu Stoch a míč proletěl vápnem až na zadní tyč, tam ale Tomáš Souček těsně nedosáhl. Hned vzápětí měl obrovskou šanci Jablonec! To když Masopust vystihl před naším vápnem Jugasovu přihrávku na Ngadeua a měl spoustu času sám před Kolářem, náš gólman ale na poslední chvíli secvakl nohy a pokus jabloneckého záložníka senzačně zblokoval. Ve 14. minutě pak mohla propuknout radost červenobílé poloviny stadionu. Frydrychův centr z levého křídla vracel na zadní tyči před branku Zmrhal, přízemní míč se dostal až k volnému Teclovi, ten si jej zpracoval a prostřelil gólmana Hrubého. V 19. minutě se pak k dalšímu centru tentokráte z rohového kopu dostal Stoch, míč proletěl opět přes celé vápno a na zadní tyči jen o centimetry nedosáhl před odkrytou bránou Jan Bořil. O dalších pár minut později hlavičkoval po Součkově centru Tecl, balon z jeho hlavy ale tentokrát zamířil těsně vedle levé tyče. Kolem 30. minuty si ale Jablonec vytvořil kratší tlak, který bohužel vyústil ve vyrovnávací branku. Po Stochově faulu rozehrávali Severočeši přímý kop z levé strany, Kolář nedosáhl na vysoký centr a Luděk Pernica na zadní tyči hlavou propálil blokujícího Ngadeua. Slavii ale inkasovaný gól znovu nakopnul. Už ve 38. minutě centroval z hloubi hřiště Stoch, balon tečoval jeden ze stoperů a Zmrhalův následný prudký halfvolej z hranice vápna musel vyrážet na roh Hrubý. Hned po něm se ale sešívaní opět radovali. Psala se už 39. minuta, Stoch nacentroval na malé vápno, míč dopadl před klubko hráčů a skluzující Stanislav Tecl ho podruhé za večer poslal do sítě.
  Začátek druhé půle ozdobilo choreo slávistických fanoušků přes celou tribunu a sešívaní ve výborné atmosféře drželi míč na svých kopačkách. V 55. minutě posílal Hušbauer přízemní centr na hranici vápna, kde Bořil sklepával z první balon na nabíhajícího Frydrycha, ten ale už uvnitř vápna nedokázal rychlý balon zpracovat. Na druhé straně pak v 59. minutě Jablonec málem využil naši nedůraznou rozehrávku, když Jovovič vystihl Stochovu přihrávku a poslal míč na pravou stranu na rozběhlého Holeše, s jeho křížnou střelou po zemi si ale poradil Kolář. Po hodině hry se pak zaskvěli i jablonecký gólman Hrubý. Hušbauer se po levé straně probil až do vápna a od brankové čáry vracel balon za sebe, do těžké střely se deset metrů od branky opřel Souček, Hrubý ale jeho pokus pod břevno vytáhl. Hned o minutu později ale po Zmrhalově nedůrazné hlavičce směrem k vlastnímu gólmanovi mohl na naši branku postupovat Jovovič, Ngadeu ho ale na hranici vápna zastavil čistým skluzem, což potvrdila i konzultace s videorozhodčím. V 69. minutě se ke dvěma nadějným pokusům dostal Tomáš Souček. Nejprve k němu v pádu míč posunul faulovaný Sýkora, Součkova střela ale zamířila jen do nohou bránícího jabloneckého hráče. Odražený balon se vrátil k Součkovi a jeho druhý pokus stačil hlavou tečovat Tecl, Hrubý byl ale na místě a balon stačil zkrotit. Na druhé straně dostal Jablonec v 78. příležitost přímého kopu z levé strany, Pernica ale hlavou mířil s lehkou tečí jednoho ze slávistů těsně nad břevno. Po následném rohu se mnohem nebezpečněji opřel do míče hlavou na přední tyči Zelený, míč ale poslal opět jen několik centimetrů nad břevno.
   Rozhodnutí přišlo v 89. minutě. Na dlouhý balon si naskočil Milan Škoda a přehlavičkoval gólmana Hrubého, za ně naběhl Miroslav Stoch a z úhlu uklidil balon do sítě.
  Sešívaní tak získali pohár po dlouhých 16 letech, slavit mohou po výsledku 3:1 nad FK Jablonec!

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 4.625

Trenér: Slavia zvedla nad hlavu pod vedením trenéra Trpišovského první trofej – domácí pohár. „Jsem rád, že jsme finále zvládli, fanoušci na to dlouho čekali,“ říká trenér červenobílých.
   „Začátek byl spíš boj, hřiště je tu opticky takové užší. Prvních deset nebo dvanáct minut byl Jablonec pohyblivější, my se moc dopředu nedostali a ztráceli jsme míče. Pak jsme hráli výborně a korunoval to gól, který jsme dali. Pak jsme paradoxně v okamžiku, kdy jsme hráli skvěle, z nepozornosti na pravé straně nezachytili protiútok, udělali standardku a Jablonec ožil a vrátil se do hry. Pak se nám naštěstí podařilo dát rozdílový gól na 2:1. Ve druhé půli až na jednu situaci Jablonec nevystřelil na bránu, z naší strany to byla taková trpělivá hra,“ popisoval trenér Jindřich Trpišovský průběh utkání s Jabloncem.
   A pokračoval specifičností celé soutěže. „Poslední zápas je nádherný, když ho zvládnete. A strašný, kdy nezvládnete. Buď máte všechno nebo nic. Uvědomovali jsme si, kolik lidí by bylo zklamaných, kdyby se to nepovedlo. Byla to povinnost. Určitě je to velká psychická vzpruha i pro tým. Je to pro nás taková půltrofej, polovinu cesty ušel jiný realizační tým a jsme rádi, že jsme to nezkazili ani jim, ani všem slávistům,“ těšilo trenéra.

Mužstvo Slavie před utkáním.
Michael Ngadeu Ngadjui v souboji o míč,
přihlíží Tomáš Souček.
Vítěz MOL Cupu 2018, mužstvo SK Slavia Praha.
Radost v kabině.
(slavia.cz)



FK Dukla Praha - Slavia
0 : 2 (0 :1)

Datum: 14. května 2018, Praha

Utkání: 1. liga 2017/18, 28. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Souček – Stoch, Hušbauer , Sýkora (78. Danny), Zmrhal (90. Hromada) – Tecl (56. Škoda)

Branky: 10. Sýkora 0:1, 90 (+3). Stoch 0:2

Průběh: Sešívaní zvítězili na Dukle 2:0 a s armádním klubem zůstávají stále v lize neporaženi. Náskok Plzně na prvním místě tabulky navíc stáhli na pouhé čtyři body.
  Sešívaní vyrukovali na Duklu v totožné sestavě, jaká nastoupila o pět dní dříve k úspěšnému finále MOL cupu, i s dvougólovým střelcem Standou Teclem na hrotu. A už v 5. minutě mohli sešívaní poprvé udeřit, když v rychlém brejku Hušbauer posunul balon nalevo na Sýkoru,
Na snímku Michael Ngadeu Ngadui.
jehož křížnou ránu ale ve skluzu zablokoval Jiránek. O dalších pět minut později se už ale slávistická většina na mohutné tribuně Julisky mohla radovat. Souček vyslal dlouhým centrem po levé straně Bořila, ten poslal přízemní balon skrz celé vápno, Tecl propustil míč na Jana Sýkoru a ten tvrdou střelou na zadní tyči propálil Radu. Hra se pak vyrovnala a o několik nebezpečných útoků se pokusili i domácí, slávistická obrana ale vždy stačila včas zasáhnout a když už se balon dostal za jejich linii, zlikvidoval šanci včasným výběhem a dobrou hrou nohama Ondra Kolář. Ve 34. minutě se pak po kombinaci Sýkory a Zmrhala na levé straně mohl do šance ve vápně probít Tecl, nedokázal ale vyhrát přetlačovanou s Ostojićem a na balon nakonec těsně nedosáhl. O malou chvíli později náš útočník přebral Zmrhalovu kolmici na středu hřiště a mohl jej obratem poslat do samostatného úniku, přihrávku ale na poslední chvíli zablokovala obrana. Šest minut před koncem poločasu pak Bořil vyslal po levé straně do vápna Sýkoru, na jeho prudký centr ale nedosáhli ani Tecl, ani na zadní tyči Frydrych. Ve 42. minutě pak po Stochově přihrávce natáhl z velké dálky Frydrych a rada jeho střelu jen vyrazil před sebe, k dorážce se ale nikdo ze slávistů nedostal.
  V 57. minutě se po Stochově vysokém centru z rohu probojoval na zadní tyči k hlavičce Souček, svůj pokus ale opřel jen do obránce před sebou. To už na hřišti nebyl Stanislav Tecl, kterého o minutu dříve nahradil hrdina posledního zápasu s Duklou Milan Škoda. Krátce poté dostala Slavia po Albiachově faulu na Bořila příležitost zahrávat přímý kop z 25 metrů, Stoch zkusil prostřelit zeď po zemi, ale balon zablokoval jeden z obránců stojících za ní. Na druhé straně v 63. minutě Ivan Schranz přetlačil ve vápně Jugase a dostal se ke střele z úhlu, Kolář ale stačil jeho ránu vyrazit na roh. Hned po něm se do obrovské šance dostal Jakub Podaný, ke kterému se snesl vysoký balon na zadní tyči, záložník Dukly ale z voleje nastřelil naštěstí jen perfektně postaveného Frydrycha na brankové čáře. V 69. minutě se pak po dlouhé době dostala do šance i Slavia a byla to velká paráda. Na skákající balon sice ve vápně nedosáhl Škoda, míč se ale dostal až k Sýkorovi, který se do něj opřel výstavními nůžkami a poslal jej zhruba metr nad břevno. Chvíli poté se do Hušbauerova centru položil hlavou Škoda a na zadní tyči se do šance dral Ngadeu, Rada ale jeho střelu dokázal vyrazit a rozhodčí navíc našemu stoperovi odmával ofsajd. Dukla Slavii v některých pasážích přitlačila k jejímu vápnu a před sešívanými se otevírala možnost brejků. V 80. minutě vyslal střídající Danny do vápna chytře Michala Frydrycha, na jeho prudký centr ale Škoda na vzdálenější tyči nedosáhl. O minutu později se ke střele z pravé strany vápna dostal po zasekávačce sám Danny, mířil ale jen do boční sítě. Pět minut před koncem řádné hrací doby se za nepozornou obranu domácích dostal po dlouhém balonu Milan Škoda, na jeho prudký centr ale neměl Zmrhal šanci dosáhnout. Oba týmy už v té chvíli bojovali nejen se soupeřem, ale i se silným větrem, který na otevřené Julisce nejednou změnil trajektorii balonu. Těsně před koncem se pak po rohovém kopu Dukly dostal do šance opět na zadní tyči Podaný, který dostal prostor ke střele, z patnácti metrů ale halfvolejem Kolářovu Branku přestřelil. V nastaveném čase pak Danny vyslal do samostatného úniku Miroslava Stocha, ten se s balonem zastavil na hranici vápna a přesnou střelou k levé tyči zvýšil na dvoubrankový náskok.
  Sešívaní tak porazili Duklu na jejím hřišti 2:0 a s armádním klubem stále zůstávají bez porážky. Dvě kola před koncem navíc stáhli náskok Plzně na prvním místě na čtyři body.

Rozhodčí: Petr Ardeleánu

Diváci: 7.324

Trenér: „Jsme rádi za vítězství, ale byli bychom radši, kdyby byl výkon fotbalovější,“ hodnotil duel trenér Jindřich Trpišovský.
   „Zápas moc fotbalové krásy nenabídl, ale máme, pro co jsme přijeli – tři body. Důležitý byl pro nás vstup do utkání, kdy jsme se drželi na balonu a měli jsme dobrý pohyb, který rezultoval gól. S prvním poločasem tak panuje relativní spokojenost, druhá půle byl spíš boj, moc nám to neběhalo, Dukla líp držela střed pole. Pojišťovací gól pak padl až v poslední vteřině,“ popisoval průběh utkání trenér.
  „Hráči si sáhli na dno sil, jsme rádi za vítězství, ale byli bychom radši, kdyby byl výkon fotbalovější,“ přiznal trenér. „Rvali se do poslední minuty, domácí jsou zachránění a hrají bonusové zápasy, my hrajeme o hodně, to těžknou nohy i hlava. Jsem rád, že jsme si upevnili druhé místo. Příští týden hrajeme doma s Jabloncem, bodový ztráta by znamenala velkou komplikaci,“ dodal.
(slavia.cz)



Slavia - FK Jablonec
1 : 3 (0 : 3)

Datum: 19. května 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2017/18, 29. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Souček – Stoch, Hušbauer (74. Hromada ), Sýkora , Zmrhal (C) (46. Škoda) – Tecl (46. Danny)

Branky: 13. Považanec 0:1, 19. Chramosta 0:2, 30. Trávník 0:3, 83. Sýkora 1:3

Průběh: Sešívaní hostili v předposledním ligovém kole Jablonec, který nedávno v pohárovém finále přehráli 3:1.
Snímek z utkání, v popředí Jan Sýkora.
Severočeši jim porážku oplatili a nastříleli Slavii tři branky už v prvním poločase, v tom druhém už jen korigoval výsledek Sýkora.
   Potřetí za sebou nastoupila Slavia ve stejné sestavě se Stanislavem Teclem na hrotu a už ve 4. minutě mohla jít do vedení, když Zmrhal přiťukl na vápně volnému Frydrychovi a ten levačkou vypálil ke vzdálenější tyči, Hrubý ale jeho nepříjemný pokus vyrazil. Ještě v 9. minutě se pak k nebezpečné hlavičce po dlouhém autu dostal Souček, který branku přestřelil, o čtyři minuty později šli ale do vedení hosté. Jakub Považanec si z levé strany navedl míč do středu a překvapivě se do něj opřel ze 30 metrů, Kolář se nestačil přesunout ke své levé tyči a plavající balon skončil v síti. Po 17 minutách hry mohli červenobílí vyrovnat, když Hrubý vyrazil Hušbauerovu tvrdou ránu před sebe a dobíhající Sýkora se v těžké pozici dostal k dorážce, balon měl ale za sebou a odkrytou branku zhruba o metr minul. To o dvě minuty později byli na druhé straně úspěšnější hosté, když Holeš z pravé strany mezi dvěma našima obránci našel na středu vápna Chramostu a ten poslal do protipohybu Koláře druhou branku Severočechů. Ve 24. minutě byl v šanci Sýkora, který si šikovně potáhl míč na střed a vypálil, i on ale mířil těsně nad břevno jablonecké brány. Už tak nepovedený poločas z pohledu Slavie završila 30. minuta, kdy Jugas zastavil rychlý brejk faulem několik metrů před vápnem, k přímému kopu se postavil Michal Trávník, kolem zdi poslal míč k levé tyči a zvýšil na 3:0.
  Do druhé půle vystřídal Milan Škoda Jaromíra Zmrhala a Danny Stanislava Tecla a sešívaní si postupem času vytvořili tlak. Hned minutu po začátku druhé půle se do Sýkorova centru opřel hlavou v pádu Škoda, míč ale nasměroval zhruba dva metry nad břevno. Sešívaní si vytvářeli dostatek střeleckých příležitostí, ztroskotávali ale ve valné většině z nich na gólmanovi Hrubém. V 63. minutě prošel Hušbauer středem hřiště a vypálil z Hranice vápna, jeho ránu doprostřed ale Hrubý vyrazil. Krátce na to se z pravé strany na branku hnal Danny, i jeho pokus po zemi ale stačil Hrubý vykopnout. Podobnou dvojici šancí si sešívaní vytvořili i v 68. minutě. To Hušbauer zpoza vápna nejprve pravačkou napálil tyč, odražený míč vrátil do vápna Sýkora a Součkův pokus zblokoval vedle Hrubého jeden z obránců. Sešívaní dokázali z velkého tlaku snížit až v 83. minutě. To na pravé straně vápna zpracoval Míč Sýkora, dvakrát si ho posunul na střed a s lehkou tečí jednoho z padajících obránců dokázal poprvé překonat Vlastimila Hrubého. Snižující branka pak odstartovala velký tlak Slavie, ze kterého se urodily šance, ale bohužel už ne další branky. V 86. minutě hlavičkoval po dlouhém nákopu u pravé tyče Souček, balon se odrazil před branku k Jugasovi a ten z voleje v těžké pozici zamířil vedle levé tyče. O minutu později hlavičkoval po Dannyho centru na zadní tyči Frydrych, za Hrubého ale tentokrát zaskočil jeden z obránců a míč vykopl z brankové čáry.
  Na závěr ještě Hrubý lapil Dannyho střelu z hranice vápna. Červenobílí se tak v této sezoně loučí s Edenem prohrou 1:3. O druhou příčku budou bojovat v posledním kole. V něm v sobotu 26. května cestuje Slavia do Teplic.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 12.473

Trenér: „Paradoxně jsme z posledních zápasů měli proti Jablonci nejlepší vstup do utkání. Než jsme dostali gól, měli jsme tam dvě nebo tři nebezpečné situace. Pak jsme dostali gól z autobusového nádraží, Jablonec se hrozně zlepšil, pomohlo jim to, náš výkon šel naopak dolů. Pak jsme ještě za stavu 0:1 netrefili odkrytou bránu a po naší chybě přišel druhý gól. Byl tam volný Chramosta, který doplnil útok z druhé vlny a navýšil na 2:0. Zbytek poločasu bylo pro nás trápení, což vyvrcholilo třetím gólem,“ popisoval průběh utkání trenér Jindřich Trpišovský.
  Ten o poločase vyměnil hned dva hráče, místo Tecla se Zmrhalem poslal do hry Dannyho se Škodou. „Prostřídali jsme, chtěli jsme hrát jednodušeji a dát brzy snižující gól. Ten ale přišel až později, a to i přes množství šancí a střel. Měli jsme v pokutovém území a kolem něj obrácené kopačky, buď jsme stříleli vedle brány, nebo jsme z těch pozic ještě hledali, komu nahrát, a nevzali jsme to na sebe. Mohli jsme mít klidně o deset nebo patnáct střel víc,“ mrzelo trenéra.
  Slavia teď bude právě s Jabloncem na dálku bojovat o druhou příčku v konečné tabulce. „První krok ji potvrdit jsme nevyužili, ale máme na to ještě jedno utkání. Tlak je na nás podobný jako ve finále nebo semifinále poháru, na Dukle i proti Jablonci. Utkání chcete zvládnout, to je pořád stejné… Každopádně máme pořád náskok a máme to ve svých rukách,“ dodává.
(slavia.cz)



FK Teplice - Slavia
0 : 3 (0 : 1)

Datum: 26. května 2018, Teplice

Utkání: 1. liga 2017/18, 30. kolo

Sestava: Kolář (88. Kovář) – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Souček – Stoch, Hušbauer, Sýkora (52. Hromada), Zmrhal (74. Tecl) – Škoda

Branky: 41. Ngadeu 0:1, 51. Souček 0:2, 69. Zmrhal
Slávisté vybojovali v sezóně 2017/18 druhé ligové místo.

Průběh: Sešívaní se loučí s ligovým ročníkem vítězně a v celkovém součtu tak končí v tabulce druzí. Teplice porážejí 3:0 díky brankám Ngadeua, Součka a Zmrhala.
   Slavia je své poslednímu ligovému utkání ročníku2017/2018 cestovala do Teplic a sešívaní věděli, že jim stačí alespoň bod, aby si pojistili durhou ligovou příčku a tím i třetí předkolo ligy mistrů. Trenér Jindřich Trpišovský sáhl k jediné změně, na hrot postavil místo Stanislava Tecla Milana Škodu.
   A sešívaní mohli jít do vedení hned v úvodu utkání. Sýkorův centr z levé strany si Čmovš málem srazil do vlastní branky, Diviš ho ale stihl pohotově vytěsnit. Na druhé straně mohl dvakrát zahrozit Žitný, nejprve mu ale včas na roh ukopl míč Ngadeu a po rohu pak jeho střelu zpoza vápna zblokovala obrana. A defenzivě se dařilo i v desáté minutě ve vápně Teplic. Po rohovém kopu zakončoval nejprve u levé tyče Frydrych, po něm Jugas a následně z dálky Zmrhal, všechny střely ale byly zblokované. Proti Horově střele se pak musel činit Ondřej Kolář, v další šanci domácích Kučera naštěstí branku zblízka přepálil. Dopředu se drali i sešívaní, Stoch využil zaváhání domácích a sklepl míč pro Sýkoru, ten si ještě narazil se Zmrhalem a vypálil, Diviš ale jeho střelu do středu branky lapil. Sešívaní se tak prosadili až ve 41. minutě. Po krásné kombinaci červenobílých otevřel skóre utkání Michael Ngadeu. Ten stál na začátku celé akce a ve vápně si pak patičkou narazil s Frydrychem, jehož centr vytěsnil Diviš jen k nabíhajícímu Ngadeuovi, a ten hlavou gólmana domácích překonal.
  I do druhé půle vstoupili sešívaní aktivně a v 52. minutě přidali svou druhou branku. Bořilův centr z levé strany mířil na dvojici Škoda – Diviš, od níž se míč odrazil k volnému Součkovi a ten navýšil vedení Slavie na 2:0. Tepličtí se ještě nevzdávali a byla z toho nebezpečná akce před brankou Slavie. Hora dostal přihrávku do pravé části vápna a pravačkou vypálil, Kolář míč pohotově vyrazil na roh. V 69. minutě pak opět úřadovala Slavia a přidala svou třetí branku. Hušbauerova zblokovaná střela se dostala ke Škodovi, který posunul míč mezi stopery na Zmrhala a slávistický záložník propálil Diviše – 3:0 pro sešívané.
  V závěrečných minutách pak ještě vedle levé tyče zakončoval Josef Hušbauer. Trenér Jindřich Trpišovský pak v posledním střídání tohoto ročníku vyslal na hřiště ještě gólmana Přemysla Kováře, který už moc práce neměl. Konečné skóre tak zůstalo stejné. Sešívaní se loučí vítězstvím, které jim garantuje místo v třetím předkole Ligy mistrů a podzim v některé z evropských soutěží.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 6.805

Trenér: V první řadě jsme rádi, že jsme zápas zvládli a dosáhli toho, co jsme potřebovali, navíc za přesvědčivé vítězství a ne jen za remízu. Myslím, že jsme utkání měli pod kontrolou, nicméně tíha okamžiku nás v první půlhodině připravila o dřívější gól. Měli jsme tam více šancí, neříkám, že přímo gólových, ale z pozic, kde se dala branka ohrozit. Nebyli jsme v takové pohodě, mohli jsme ty situace řešit lépe. Pomohl nám potom gól, který jsme dali, uklidnil nás. Ve druhé půli jsme kontrolovali hru a druhý gól nás uklidnil definitivně. Myslím, že náš výkon byl dobrý jak z hlediska defenzivy, ofenzivy i držení míče a zapojení do hry. Jsem rád, že jsme si vzali k srdci, že tu výsledek nechceme ubránit, ale že jsme hráli aktivně,“ popisoval průběh zápasu trenér Jindřich Trpišovský.
   Slavia měla v Teplicích vynikající podporu a trenér za rozhodnutého stavu poslal do hry také oblíbence fanoušků, druhého gólmana Přemysla Kováře. „Chtěl bych poděkovat fanouškům, že jich dorazilo tolik. Měli jsme tu domácí prostředí. Jsem rád, že jsme se jim mohli odvděčit vysokým vítězstvím. Přému Kováře jsme pak střídali, protože jsme chtěli, aby měl start v jarní části sezony. Z mnoha důvodů k tomu dřív nedošlo, ale je důležitou součástí Slavie i kabiny a chtěli jsme, aby byl na hřišti v průběhu jara,“ objasnil.
   Jak je spokojený se svým půlrokem ve Slavii? „Splnili jsme jarní cíle – vyhrát pohár a být druzí. Povedl se i takový třetí, co nejvíce stáhnout náskok Plzně a oddálit jejich oslavy. O titul se hrálo až do předposledního kola. Nesplnili jsme naopak náš interní cíl, co jsme si dali v kabině – být jarní mistři. Předběhl nás Jablonec. Všichni také víme, že v některých zápasech bylo k atraktivitě hry daleko. Na podzim musíme být mnohem efektivnější v proměňování šancí. Musíme přidat v kvalitě hry, pokud to zevšeobecním,“ dodává.
(slavia.cz)



FK Chotěboř - Slavia
1 : 9 (0 : 3)

Datum: 26. června 1978, Chotěboř
Společná fotografie.

Utkání: přátelské

Sestava: 1. pol: Vantruba – Coufal, Jugas, Pokorný, Zelený – Souček, Sýkora – Stoch, Baluta, Bořil – Tecl; 2. pol: Vantruba (63. Lisa) – Frydrych, Ngadeu, Pokorný, Flo – Souček (63. Azilinon) – Coufal (63. Kuchta), Stoch (63. Musa), Baluta (63. Freit), Bořil – Tecl

Branky: 6. Baluta 0:1, 17. Bořil 0:2, 19. Souček 0:3, 48. Bořil 0:4, 53. Tecl 0:5, 62. Stoch 0:6, 69. Kuchta 0:7, 76. Musa 0:8, 78. Janda 1:8, 84. Frydrych 1:9

Průběh: První přípravný duel na novou sezonu odehráli sešívaní na hřišti Chotěboře. Exhibiční utkání s týmem z krajského přeboru bylo součástí oslav 100 let fotbalu ve městě Chotěboř. První velkou příležitost utkání měl po přihrávce Miroslava Stocha Jan Sýkora, jeho střelu zblokovala obrana. První gól tak přišel v 6. minutě, Vladimír Coufal poslal do vápna povedený centr, našel přesně hlavu Alexadra Baluty, který vstřelil svou první trefu ve Slavii.
   Druhá trefa Slavie přišla opět po centru Vladimíra Coufala, který zprava našel hlavu Jana Bořila, český reprezentant se hlavou trefil přesně k tyči. Třetí gól připravil svým centrem Stanislav Tecl, před brankou se nejlépe zorientoval Tomáš Souček a dopravil míč do branky. Další pěknou akci začal Alexandru Baluta, našel na pravé straně znovu rozeběhnutého Vladimíra Coufala, který centroval na Stanislava Tecla, jeho povedenou hlavičku brankář Dobrovolný skvěle vyrazil. V následující akci zakončoval opět Alexandru Baluta, gólman domácích předvedl další dobrý zákrok. Ve 38. minutě dopravil míč do sítě Stanislav Tecl, jeho trefa nebyla pro ofsajd uznána. Do šaten se tak šlo za poločasového vedení Slavie 3:0.
  Hned po třech minutách druhého poločasu přidal Jan Bořil svou druhou branku, po pěkné akci Miňo Stocha s Michalem Frydrychem přišel z kopačky druhého jmenovaného střílený centr před branku, kde se trefil Jan Bořil přesně k tyči. Pěknou kombinaci zakončil Stanislav Tecl pátým golem Slavie v 53. minutě. V 62. minutě se odhodlal ke střele z třiceti metrů Miroslav Stoch, svou povedenou ranou nedal brankáři žádnou šanci – 6:0! Sedmý zásah do sítě Chotěboře přinesla 69. minuta. Per-Egil Flo přenesl hru na Michala Frydrycha, ten z první dával míč na zadní tyč na Jana Kuchtu, který uklidil míč pod břevno. Akci před osmým gólem rozjel opět Per-Egil Flo, tentokrát centroval do vápna, kde se k míči dostal nejprve Stanislav Tecl, po něm pak Petar Musa, který přízemní střelou k tyči zvýšil na 8:0. Také domácí se dočkali gólu, v 78. minutě se prosadil František Janda. Definitní razítko na skóre určila 84. minuta, po rohovém kopu se prosadil Michal Frydrych.
  V prvním přípravném utkání tak Slavia porazila účastníka krajského přeboru Vysočiny FC Chotěboř 9:1.

Rozhodčí: ?

Diváci: 1.950

Trenér: trener
(slavia.cz)



Slavia - FK Viktoria Žižkov
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 29. června 2018, Praha, Eden

Utkání: přátelské
Radost hráčů Slavie po jedné z branek.

Sestava: Kolář (61. Lisa) – Frydrych, Jugas, Pokorný, Zelený – Auer, Valenta, Hromada (46. Šilhan), Freit – Musa – Kuchta (73. Drozda)

Branky: 10. Musa 1:0, 45. Freit 2:0, 57. Kuchta 3:0, 84. Šilhan 4:0

Průběh: V prvním zápase pátečního programu Slavia porazila druholigovou Viktorii Žižkov. V prvním poločase se trefili Petar Musa a Tomáš Freit, ve druhém poločase přidali další góly Jan Kuchta a Vojtěch Šilhan.
  Do prvního ze dvou pátečních zápasů postavil trenér Jindřich Trpišovský do branky Ondřeje Koláře. Stoperskou dvojici tvořil Jakub Jugas a Lukáš Pokorný, obranné řady doplnil na pravé straně Michal Frydrych, na levé pak Jaroslav Zelený. Premiérový start za A-tým si ve středu záložní řady připsal osmnáctiletý Matěj Valenta, který v loňské sezoně nastupoval za dorostenecký tým U19. Spolu s ním nastoupil ve středu pole Jakub Hromada. Kraje zálohy patřili mladíkům – na pravé straně hrál Jonas Auer, na druhém kraji Tomáš Freit. Pozice podhrota patřila Petaru Musovi, na samém hrotu pak hrál Jan Kuchta.
  První trefy se Slavia dočkala v 10. minutě. Na pravé straně se k míči dostal Jonas Auer, svým centrem našel ve vápně Petara Musu, který hlavou prostřelil Hrubeše v brance Žižkova. Další šanci si Slavia připravila z rychlého brejku, Petar Musa sklepl míč na rozeběhnutého Jana Kuchtu, který míč vyvezl a vyslal vpřed Jonase Auera, jeho dobré zakončení vytáhl brankář Hrubeš. Ve zbytku poločasu sešívaní drželi míč, branku ale přinesla až poslední minuta prvního poločasu. Jakub Jugas našel rozeběhnutého Petara Musu, který přihrál před odkrytou branku na Tomáše Freita, který uklidil míč do odkryté branky.
  Do druhé půle nahradil Jakuba Hromadu osmnáctiletý Vojtěch Šilhan, který do Slavie přišel z Teplice. V úvodu druhého poločasu pálil Jonas Auer, jeho střelu Hrubeš vyrazil, odražený míč napálil směrem na bránu Michal Frydrych, který ale mířil vedle. V 57. minutě se opět předvedl Jonas Auer, který na pravé straně zasekl míč a přesným centrem našel Jana Kuchtu, který si hlavou mazácky poradil – 3:0! V 70. minutě to byl opět Jonas Auer, který připravil svým spoluhráčům brankovou příležitost, tentokrát našel před odkrytou brankou Daniela Součka, ten ale prázdnou branku přestřelil. V 85. minutě rozjela Slavia rychlou akci, Michal Frydrych se nádherně jeslemi zbavil obránce a předložil míč k nohám Vojtěcha Šilhana, který nekompromisně zavěsil! V závěru utkání mohl pátou branku přidat Petar Musa, svůj samostatný postup ale zakončil střelou mimo branku.
  Slavia tak porazila v přípravném utkání Viktorii Žižkov 4:0!

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: ?
(slavia.cz)



Slavia - ŠK Slovan Bratislava
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 29. června 2018, Praha, Eden

Utkání: O pohár Ferdinanda Daučíka
Pohár Ferdinanda Daučíka.

Sestava: Kovář – Coufal, Kúdela, Ngadeu (83. Daniel Souček), Bořil – Tomáš Souček, Hušbauer – Stoch, Sýkora (90. Šilhan), Zmrhal – Tecl (65. van Buren)

Branky: 51. Šporar 0:1

Průběh: Slovan Bratislava získal Daučíkův pohár po vítězství 1:0 v Edenu. V 51. minutě rozhodl Šporar, van Buren před koncem neproměnil penaltu. Sešívaní odehráli první utkání dne proti Viktorii Žižkov převážně s mladíky a na zápas se Slovanem O Pohár Ferdinanda Daučíka tak vyšla výrazně zkušenější sestava na hrotu se Stanislavem Teclem, do které se vešla i letní posila Vladimír Coufal.
  První poločas nepřinesl příliš vzruchu a oba týmy se před brankou soupeře dostávaly do šancí jen zřídka. V 18. minutě se k první nebezpečné střele odhodlal Hušbauer, jeho ránu zpoza vápna ale Šulla vyrazil. Ve 31. minutě měl otevření skóre na hlavě Sýkora, hlavičkoval ale v dobré pozici mino. Pět minut na to postupoval na druhé straně na Koláře sám Apau, náš gólman ale stačil míč po kličce na pravou stranu vyškrábnout zpod jeho nohou. V závěru poločasu pak po dobrém přiklepnutí od Tecla pálil Hušbauer nad a první branku tak po akci na pravé straně vsítili hosté. V 51. minutě. Po rohu Slavie rozjel Slovan rychlý protiútok, míč se dostal na pravou stranu k Čavričovi, ten přízemním centrem našel na malém vápně volného Andraže Šporara a slovinský útočník měl dost času, aby přehodil vybíhajícího Kováře.
  Po obdrženém gólu slávisté přidali a vytvořili si na několik minut tlak. K přímému kopu několik metrů za vápnem se v 58. minutě postavil Sýkora a míč levačkou sice poslal přes zeď, ale také zhruba metr nad břevno Šullovy branky. V 63. minutě se dostal dlouhou kolmici ze středu hřiště nabíhající David Holman, vyběhnuvší Kolář ale stejně jako v prvním poločase dokázal míč sebrat zpod nohou. Krátce na to se ke střele z levé strany dostal Kadfi, zamířil ale nad břevno. V 65. minutě se na hřiště po dlouhé pauze zaviněné zlomeninou zánártní kůstky vrátil Mick van Buren, který nahradil Stanislava Tecla, a hned o minutu později připravoval velkou šanci Tomáši Součkovi. Záložník Slavie ale po jeho centru z levé strany hlavičkoval jen do rukavic gólmana Slovanu. O chvíli později nedokázali ani van Buren ani Sýkora dosáhnout ve vápně na Bořilův ostrý centr, v 71. minutě pak Souček hlavičkoval po dalším centru z levé strany nad branku. V 73. minutě se Zmrhal krásně uvolnil na levé straně a od půlící čáry vyslal do samostatného úniku Miroslava Stocha, jeho kličku na levou stranu ale gólman Šulla vystihl a následný oblouček dokázal vyrazit na roh. Chvíli po něm se k dalšímu centru zleva dostal Bořil, Mick van Buren ale v těžké pozici hlavičkoval nad. Na druhé straně se po dlouhé době dostal po jednom z brejků do šance střídající Cmiljanič, kterému vracející se obrana nechala prostor na pravé straně vápna, jeho pokus ale zablokoval dobře postavený Bořil. V 86. minutě dostala Slavia možnost srovnat skóre, když si Josef Hušbauer uvnitř vápna posunul balon na levou nohu a při pokusu o střelu byl faulován, Mick van Buren sice vystřelil do protipohybu gólmana, nastřelil ale jen tyč.
  Ani ze závěrečného tlaku tak Slavia branku nedala a ve druhém přípravném utkání dne tak podlehla Slovanu Bratislava 0:1.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: ?

Trenér: Jindřich Trpišovský (rozhovor s trenérem)
(slavia.cz)



SK Rapid Wien - Slavia
0 : 2 (0 : 2)

Datum: 4. července 2018, Rakousko, Wels

Utkání: přátelské

Sestava: 1. poločas: Kolář – Coufal, Jugas, Ngadeu, Zelený – Kúdela – van Buren, Hušbauer, Sýkora, Zmrhal – Tecl
   2. poločas: Kolář – Frydrych, Kúdela (77. Coufal), Pokorný, Zelený (70. Deli) – Souček, Valenta – van Buren (60. Auer), Musa, Bořil – Škoda

Branky: 26. Tecl 0:1, 44. Sýkora 0:2

Průběh: Na úvod herního soustředění si Slavia poradila s rakouským celkem Rapid Vídeň. Obě trefy padly v prvním poločase, postarali se o ně Stanislav Tecl a Jan Sýkora.
Mick van Buren.
Už ve čtvrté minutě se po pěkné akci na pravé straně hřiště dostal k centru Vladimír Coufal a míč směřoval do prostoru zadní tyče, kde na něj těsně nedosáhl Stanislav Tecl.
  Duo Coufal – van Buren bylo na pravé straně hodně aktivní. Další velkou příležitost ale připravil Josef Hušbauer, který našel kolmicí mezi stopery rozeběhnutého Stanislava Tecla, toho ale vychytal brankář Rapidu. K odraženému míči se ještě dostal Jan Sýkora, jehož střelu zastavil v cestě do sítě obránce soupeře. Z vedení se Slavia radovala ve 26. minutě. S dlouhým nákopem Ondřeje Koláře dobře naložil Mick van Buren, krásnou přihrávkou našel za obranou rozeběhnutého Stanislava Tecla, útočník Slavie nasadil brankáři housle a otevřel skóre utkání! Mick van Buren připravil pro své spoluhráče také další příležitost, tentokrát přihrával pod sebe na Jana Sýkoru, jehož střelu pravačkou ale gólman chytil. Rapid nebyl v prvním poločase příliš nebezpečný, Ondřej Kolář spolu s obranou spolehlivě sbíral útoky soupeře. Největší práci měl slávistický brankář se střelou soupeře z velkého úhlu, tu však Ondřej Kolář dobrým zákrokem zastavil. Ve 44. minutě si pak brankář sešívaných připsal asistenci na druhou trefu, jeho dlouhý nákop si za obranou našel Jan Sýkora, nachystal si míč na pravačku a nedal Knoflachovi v bráně Rapidu šanci – 2:0!
  Slavia na druhou půli protočila sestavu a hned v úvodu druhého poločasu se ke střele dostal Milan Škoda, jeho střela levačkou jen těsně minula zadní tyč. V další akci přihrával Milan Škoda ve vápně na Tomáše Součka, který byl v dobré pozici, v poslední chvíli mu ale míč odkopl obránce. Druhý poločas příliš akcí před oběma brankami nenabídl, velkou šanci ale měl po přihrávce Michala Frydrycha Jan Bořil, který postupoval sám na brankáře, jeho zakončení ale Knoflach chytil. V závěru utkání si na rohový kop Jonase Auera naskočil Tomáš Souček, hlavičkoval ale mimo. V závěru zápasu se k další střele z ostrého úhlu dostal vídeňský Rapid, také tentokrát ale předvedl Ondřej Kolář dobrý zákrok.
  Slavia tak na úvod herního soustředění porazila Rapid Vídeň 2:0 po trefách Stanislava Tecla a Jana Sýkory.

Rozhodčí: Muckenhammer

Diváci: 1.400

Trenér:
  • Máte za sebou první zápas v Rakousku. Jak hodnotíte utkání s Rapidem Vídeň?
  
„Bylo tam hodně pozitiv. První poločas byl velmi dobrý, dobré hřiště i terén. První poločas to mělo intenzitu, tempo a velkou kvalitu od obou týmů. První poločas jsme hráli velmi dobře. Kdybychom byli trochu kvalitnější, hlavně Honza Sýkora v některých situacích, tak jsme mohli vést i více než 2:0. Ve druhém poločase trochu opadlo tempo, i tam jsme ale hráli dobře, měli jsme nějaké šance, které jsme neproměnili. Sestava byla hodně promíchaná, někteří hráči nám chybějí, tak kluci hráli na nezvyklých postech. Celkově trochu opadla kvalita zápasu, ale jsou hlavně pozitiva. Kdybych měl najít nějaké negativa, tak jen zranění Lukáše Pokorného z posledního souboje.“
   • Jakým soupeřem byl Rapid, který skončil v rakouské lize na třetím místě?
  
„Klasický rakouský tým, byli kvalitní na míči a hodně pohybliví. Snaží se hrát po zemi a kombinačně. Na druhou stranu jim trochu vadí osobní souboje. Pro nás to byla dobrá prověrka. Oni chtěli hrát hodně kombinačně odzadu. My jsme si zkoušeli pasáže, kdy jsme vysoko napadali a poté zase hráli v bloku. To jsme teď poslední dva dny trénovali, chtěli jsme hrát střední blok. Chtěli jsme hrát hodně vysoko nebo naopak hodně nízko. Dobrá prověrka. Kromě jedné situace soupeř asi do 80. minuty nic neměl. I přes únavu, která byla patrná, kluci měli hodně těžké nohy, jsme hlavně v prvním poločase měli dobrý přechod nahoru těch čtyřech rychlostních typů.“
   • Potěšilo vás, že kluci utkání zvládli po kondiční stránce? Do zápasu šli z dvoufázových tréninků…
  
„Trochu jsme z toho měli strach. I na rozcvičení a dopoledne na tréninku byli těžší. Prvních pět minut byl soupeř hodně živý, my jsme se do toho pak dostali. Na druhou stranu asi 80 % hráčů hrálo jen poločas, tak bych to úplně nepřeceňoval. Za poločas se každý vydá více. Viděl jsme na hráčích velkou chuť a nabídku, hlavně oproti zimě vidím, že se z únavy dostávají více. Nejsou tak zavaření, jako byli v zimě. Rapid je velmi dobrý tým, byl to velmi dobrý přátelák, dobrá atmosféra, přišla spousta lidí. Utkání jsme zvládli s velkým přehledem.“
   • Po delší době zasáhl do hry Simon Deli. Jak to s ním a dalšími zdravotně indisponovanými hráči?
  
„Simon konečně absolvoval první trénink s mužstvem, chtěli jsme mu dopřát aspoň trochu zátěže. Sám říkal, že se na dvacet minut cítí. Jsem rád, že se zapojil. Je předpoklad, že by od čtvrtka mohl začít dělat vše s týmem. U Baluty je předpoklad, že také ve čtvrtek začne s týmem, stejně tak Miňo Stoch. Všichni by se mohli objevit v sobotních zápasech. U Floa je situace jiná, trénuje, ale bojí se hrát zápasy, protože se bojí o opětovné zranění. Z hráčů, kteří jsou tady, do zápasů nezasáhne jen Flo. Myslím si, že od zítřka bychom měli být na sobotu komplet. Jediný otazník je Lukáš Pokorný.“
(slavia.cz)



Mezőkövesd-Zsóry SE - Slavia
2 : 1 (0 : 1)

Datum: 7. července 2018, Rakousko, Wieselburg

Utkání: přátelské

Sestava: Kovář – Coufal, Jugas, Ngadeu, Bořil – van Buren, Souček, Hušbauer, Zmrhal – Tecl, Škoda (77. Šilhan)
Snímek z utkání.

Branky: 27. Škoda 0:1, 56. Drazic 1:1, 82. Drazic 2:1

Průběh: V prvním sobotním zápase prohráli slávisté 1:2. Na vítězství nestačil ani vedoucí gól Škody, protože soupeř využil dva brejky. Slávisté se v sobotu rozdělili na dva týmy, které čekaly dva duely s maďarským týmem Mezőkövesd Zsóry SE. V dopoledním zápase se tým Jindřicha Trpišovského představil v rozestavení se dvěma útočníky, na hrotu operovali Milan Škoda a Stanislav Tecl.
  A byl to právě Stanislav Tecl, kdo se objevil v první velké šanci zápasu. Součkův centr našel hlavu Hušbauera, který vracel míč ke vzdálenější tyči. Tam si naběhl slávistický útočník a napálil míč do tyče. Po necelé půlhodině sešívaní do vedení. Slávisté měli výhodu rohového kopu a přesný centr zužitkoval kapitán Milan Škoda, který hlavou otevřel skóre zápasu. Za tři minuty si oba hráči akci zopakovali, tentokrát povedenou akcí přímo ze hry. Milan Škoda ale zakončil nad branku. Deset minut před poločasem byl před vápnem faulování Mick van Buren a míč k přímému kopu si postavil Josef Hušbauer. Brankář maďarského týmu však pokus našeho záložníky zlikvidoval.
  Do druhé půle vstoupili, co se šancí týče, lépe Maďaři. Nejprve se sice zakončení z přímého kopu neujalo, ale v 56. minutě už bylo srovnáno. Za obranu si naběhl Drazic, těsně se vyhnul ofsajdovému postavení a přehodil vyběhnutého Kováře. V 69. minutě přidal další povedenou střelu aktivní Škoda, jeho pokus zpoza vápna ale brankář Szappanos vyrazil na roh. Po něm se slávistický útočník dostal opět k hlavičce, ale zády k bráně poslal míč vysoko nad branku. Mezőkövesdu se podařilo v 82. minutě otočit skóre zápasu. Sešívaní tlačili soupeře, který toho využil po rohovém kopu, kdy protiútok táhl Tamás a před brankou našel volného Drazice a ten přidal svůj druhý gól v zápase.
  Slávisté tak v prvním přípravném sobotním zápase podlehli Mezőkövesd Zsóry SE 1:2 a v 15:00 se se soupeřem utká druhý slávistický výběr.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Jindřich Trpišovský
(slavia.cz)



Mezőkövesd-Zsóry SE - Slavia
1 : 3 (0 : 0)

Datum: 7. července 2018, Rakousko, Wieselburg

Utkání: přátelské

Sestava: Vantruba – Flo, Deli, Kúdela, Frydrych – Sýkora, Valenta (80. Šilhan) – Băluţă – Stoch, Auer – Musa (75. Petrák)

Branky: 52. Stoch 0:1, 56. Sýkora 0:2, 86. Nagy 1:2, 89. Băluţă 1:3

Průběh: Ve druhém utkání proti maďarskému Mezőkövesd sešívaní zvládli a po gólech Stocha, Sýkory i Baluty zvítězili 3:1. Všichni tři záložníci si připsali gól i asistenci. V úvodu první půle byla hodně vidět dvojice Auer – Musa. Chorvatský útočník se po deseti minutách dostal do první příležitosti zápasu, branku ale po přihrávce rakouského záložníka přestřelil.
  O šest minut později se pro změnu po centru Stocha dostal do zakončení Auer, ale jeho pokus skončil stejně jako ten Musův. Ve zbytku první půle už kromě ostrých soubojů, který se účastnil zejména Musa, žádná vyložená šance k idění nebyla. Do druhé půle vstoupili lépe sešívaní a v 52. minutě se radovali z vedení. Centr Baluty propadl až k Miroslavu Stochovi, který se prosadil přesnou střelou k tyči.
  Do dvoubrankového vedení se slávisté dostali hned za čtyři minuty. Stoch našel pod sebou na vápně Jana Sýkoru, který se trefil skvěle k bližší tyči. V 67. střílel z přímého kopu zhruba z 25 metrů velmi nebezpečně Miroslav Stoch, brankář předvedl výborný zákrok. Za tři minuty našel za obranou slovenský záložník Jonase Auera, ten si míč pěkně zpracoval a následně trefil brankáře. V 71. minutě se ve velké šanci zjevil Per-Egil Flo, jehož skvěle našel mladík Valenta, norského záložníka také vychytal gólman. Čtyři minuty před koncem se gólového úspěchu dočkal i Mezőkövesd, když z velké dálky překonal Vantrubu Nagy. Sešívaní to ale nenechali bez odpovědi a v poslední minutě po centru Deliho našel pod sebou Sýkora Balutu a rumunský záložník se trefil přesně do šibenice.
  Sešívaní si tak po prvním zápase zlepšili náladu a tentokrát maďarského soupeře porazili 3:1. Trojice Stoch, Sýkora a Baluta si připsala gól a asistenci. Za týden v sobotu čeká slávisty generálka na jarní část proti Rostovu.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér:
  • Máte za sebou náročnou sobotu, dva zápasy. Jak hodnotíte první zápas?
„Určitě, paradoxně to byl zápas dvou poločasů. První půle nebyla špatná. Hřiště bylo hodně suché a foukal nepříjemný vítr, ale přesto byl první poločas relativně v pořádku, i když jsme hráli hodně pomalu. Na druhou stranu jsme hru hodně kontrolovali, soupeř nic neměl. My jsme ze třech nebo čtyřech věcí proměnili jen roh. Ze hry jsme se neprosadili. S druhým poločasem jsme hodně nespokojení. Soupeř měl čtyři šance, dal dva góly, vše po našich velkých chybách a nekoncentrovanosti. Odešel nám pohyb, pozdě jsme se chytali s hráči. Celkově to byl katastrofální výkon. První poločas dobrý, druhý poločas hodně špatný.“
  • Druhé utkání hráči zvládli vítězně. Panuje spokojenost?
„Samozřejmě s výsledkem ano. Hru jsme měli pod kontrolou. Na druhou stranu měl soupeř výrazně slabší druhé mužstvo než první. I přes únavu jsme ale dokázali být kvalitní na míči. Ve druhé půli prvního zápasu jsme odevzdali strašně moc míčů. Tady byla pořád nabídka, výborně hrál v prostředku mladý Matěj Valenta, který držel střed hřiště. To nám chybělo v prvním zápase, dobře dostupoval míče a držel prostor. Byla vidět dobrá pohyblivost čtyřech hráčů nahoru. Celkově se odehrály čtyři poločasy, tři byly relativně slušné, jeden hrůzostrašný.“
  • Baluta, Stoch a Sýkora, všichni menšího vzrůstu, ale dnes gól a asistence. Jak je hodnotíte?
„Mají výhodu v pohyblivosti, mrštnosti a vířivého pohybu. Soupeři se na to hraje špatně. Štěpán Kolář říkal, že máme vepředu tři pohyblivé hobity, byla to pravda. Hráčům náš styl vyhovuje, běhavý, míče do pohybu, na ligu pak zase potřebujete urostlejší hráče a hráče do vápna, ale tím, že jsme byli kvalitní na míči, tak jim to vyhovovalo. Baluta ukázal, že když má míč, tak je to výborný fotbalista, situace řeší dobře, má skvělý první dotek, na míči je silný. Na druhou stranu je na něm vidět tréninkové manko. Honza Sýkora se každý zápas dostává do zajímavých situacích, bohužel to řešení není. Když se podívám na druhý zápas, tak jsme sice dali tři góly, ale dva byly sólové nájezdy. Tři šance z bezprostřední blízkosti jsme nedali, to nás trápilo i v prvním zápase. Musíme přidat, na druhou stranu bylo vidět, že jsou hráči na sebe napojení a že si vyhoví.“
  • Honza Sýkora hrál dnes trochu staženější v záložní řadě. Může to být řešení?
„Může. Baluta a Sýkora mají teď nejsilnější post desítku. Oba můžou hrát na křídle, na druhou stranu máme zraněného Kubu Hromadu. Hledáme další variantu na pozici středního záložníka, kdyby nemohl Pepa Hušbauer. Honza Sýkora to taky někdy hraje, je to univerzální voják. Běhá na velkém prostoru, fotbal dobře cítí, je pořád volný, tak to může hrát. Proto jsme to chtěli zkoušet, kdyby nám někdo vypadl. Varianta to je.“
  • Celý zápas po zranění odehráli Baluta, Deli, Flo. Jak to s nimi a s dalšími zraněnými vypadá?
„Mimo byl Lukáš Pokorný, který má problémy s kolenem. Vypadá to, že to nebude tak vážné, jako to vypadalo. Mimo byl také Kuba Hromada, který je po výživových injekcích, má zranění z utkání s Viktorkou, měl zranění úponu stehenního svalu, ale už se k nám připojil. Když to dobře dopadne, tak bude týden mimo, když ne, tak dva týdny. Drobnější zranění měl také Jarda Zelený, ze zápasu s Rapidem má nateklý kotník. Chceme, aby ti hráči v pondělí trénovali. Myslím si, že Zelený se v pondělí zapojí, u Pokorného je šance, že by taky začal. U Kuby Hromady jeden nebo dva týdny. Jsem rád, že Flo, Deli i Baluta zvládli 90 minut, i když mají tréninkové manko obrovské. Tím, že dnes odehráli 90 minut, tak je můžeme naplno zapojit do tréninkového procesu. V tuhle chvíli je zraněný jen Jakub Hromada a Lukáš Pokorný.“
  • Soustředění je v polovině. Čeká vás už jen jedno utkání. Jaký je plán?
„Zakončili jsme třetí týden, jsme v největší únavě, kdy jsme první dva týdny hodně pracovali na kondici, síle a vytrvalosti. Teď to byl takový zápasový blok, odehráli jsme asi pět zápasů během devíti dnů. Zítra máme volno. Od pondělí najíždíme do čtrnáctidenního cyklu směrem k prvnímu zápasu, kdy už ty cykly budou stejné jako v mistrovském utkání. Budeme fungovat jako v sezoně. Momentálně je únava největší, máme dva dny na to se z toho dostat, zítra je volno, pak regenerační trénink. Od úterka budeme trénovat v režimu, na který jsme zvyklí.“
(slavia.cz)



FK Rostov - Slavia
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 14. července 2018, Rakousko, Wels

Utkání: přátelské

Sestava: Kolář – Coufal (61. Frydrych), Ngadeu (73. Kúdela), Deli, Bořil (66. Zelený) – Souček, Hušbauer (80. Valenta) – Stoch (77. Băluţă), Sýkora (64. van Buren), Zmrhal (86. Auer) – Tecl (64. Škoda)

Branky: 34. Stoch 0:1, 51. Tecl 0:2, 76. Shomurodov

Průběh: V posledním přípravném utkání Slavia vyhrála především díky povedenému
Snímek z utkání.
výkonu v prvním poločase 2:1 nad týmem ruské ligy FK Rostov. Do utkání kvůli zdravotním problémům nenastoupili vedle dlouhodobě zraněného Murise Mešanoviće i Lukáš Pokorný, Jakub Hromada a Jakub Jugas.
  První zajímavou šanci si Slavia vytvořila po čtvrthodině hry, kdy střelu Miroslava Stocha z pětadvaceti metrů vyrazil u tyče připravený gólman Pesjakov na roh. Rostov si mnoho gólových příležitostí nevypracoval, v 18. minutě v závaru po rohovém kopu se k hlavičce dostali postupně hned tři jeho hráči, ale míč od brány odkopli do bezpečí slávisté. Ve 23. minutě Slavia předvedla rychlý útok, Zmrhal z levé strany centroval do pokutového území, kde našel hlavu Jana Sýkory – jeho hlavička orazítkovala břevno, odrazila se do země a následně před Tecla, jehož hlavička však mířila metr nad bránu. Diváci viděli první gól ve 35. minutě. Sýkora rozehrál dlouhý roh, balón z první přiťuknul Jaromír Zmrhal pět metrů za hranici pokutového území na nohu připraveného Miroslava Stocha – na jeho prudkou ránu byl Pesjakov bezmocný.
  Do druhé půle nastoupila Slavia beze změn v sestavě, ale pokračovala ve vytváření gólových šancí. Ve 46. minutě po dlouhém výkopu Koláře si narazil Zmrhal se Sýkorou, naběhnul si před bránu, kam mu Sýkora naservíroval přesný centr na hlavu – jeho hlavičku pod břevno však Pesjakov vyškrábnul na roh. Druhou branku přidala Slavia v 51. minutě, Stoch vyslal křížný pas do pokutového území na Vladimíra Coufala, jeho přihrávku před bránu ideálně zužitkoval Stanislav Tecl. Slavia si vytvořila další tři velké šance, nejdříve v 56. minutě vyrazil prudkou střelu Stocha Pesjakov, o minutu později po rohu hlavičkoval těsně nad břevno Deli. Třetí gól měl na noze Sýkora, ale tváří v tvář Pesjakovi trefil zblízka jen jeho nohu. Rostov vystřídal v 63. minutě hned osm hráčů a v 76. minutě se mu podařilo snížit na rozdíl jediné branky. Po postupném útoku si na centr od brankové čáry v malém pokutovém území naskočil Shomurodov a po jeho hlavičce neměl Kolář šanci zasáhnout. Rostov mohl vyrovnat v 80. minutě, ale střela Mirzova těsně minula bránu.
  Slavia tak v posledním přípravném utkání vyhrála zejména díky dobrému výkonu v prvním poločase nad Rostovem 2:1 a v neděli 22. července ji čeká první kolo FORTUNA:LIGY proti Olomouci.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?

Trenér: Jindřich Trpišovský: „S průběhem přípravy jsme spokojeni, máme minimum zraněných. Program proběhl tak, jak jsme chtěli, nemuseli jsme nic rušit. Natrénovali jsme to, co jsme potřebovali. Dnes jsme zakončili pobyt tady v Rakousku. V podstatě panuje se vším spokojenost.“
  Samozřejmě soustředění bylo dlouhé. Třináct dní, hodně tréninků, hodně zápasů. Jsem rád, že jsme to i dnes zvládli, výborný zápas a soupeř, výborné prostředí a všechno ideální. Myslím si, že až na 10-15 minut po prostřídání na obou stranách, kdy tam dal soupeř deset čerstvých hráčů, jsme podali velice slušný výkon. Je to pořád jen příprava. Odehráli jsme zápasy na soustředění tak, jak jsme chtěli. S maďarským soupeřem jsme to rozdělili na dvě skupiny, což bylo i vidět. Když to je jen příprava, tak není vždycky důležitý výsledek, ale jde o pocit z mužstva, souhru a o věci, které chcete na hřišti vidět. To dnes na hřišti bylo, takže dnes spokojenost.“
(slavia.cz)



SK Sigma Olomouc - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 22. července 2018, Olomouc

Utkání: 1. liga 2018/19, 1. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Ngadeu , Deli, Bořil – Souček, Hušbauer (C) – Stoch (90. Zelený), Sýkora, Zmrhal (85. Băluţă) – Tecl (72. Škoda)
Nová posila Slavie, obránce Vladimír Coufal.

Branky: 21.Tecl 0:1, 30. Stoch 0:2, 74. Coufal 0:3

Průběh: Třígólovou výhru na půdě letošního účastníka evropských pohárů vystřelili Tecl, Stoch a Coufal, pro kterého to byla premiérová trefa v sešívaném! Úvodní základní sestavu nového ročníku FORTUNA:LIGY složil trenér Jindřich Trpišovský stejně jako v generálce proti Rostovu. Stejně jako před týdnem tak chyběl zraněný Jakub Jugas, stoperské duo tak vytvořilo africké duo Michael Ngadeu – Simon Deli.
  V úvodu zápasu byla aktivnější domácí Sigma, ale postupem času se do hry začali dostávat slávisté. K prvnímu ohrožení Buchtovy branky se dostal ve 12. minutě Miroslav Stoch, který dostal ve středu hřiště hodně prostoru, ale mířil vedle branky. O tři minuty později byl podobně neúspěšný domácí Sladký. A stejně tak i Jaromír Zmrhal, kterého skvěle našel Hušbauer, ale slávistický odchovanec pálil svou slabší pravou nohou. Ve 21. už slávisté potvrdili svou aktivitu vedoucím gólem. Po dlouhém autovém vhazování Bořila míč prodloužil hlavou Souček, domácí ho ale k našemu záložníkovi vrátili a ten z první za pomocí teče Stanislava Tecla otevřel skóre zápasu. Gól byl připsán právě slávistickému útočníkovi. Ve 24. minutě našel Falta stříleným centrem z levé strany Zahradníčka, jeho zakončení v záklonu bylo však hodně nepřesné. Podobně jako zpětná Teclova přihrávka ve vápně, ke které se náš útočník dostal po úniku z pravé strany. O poznání přesnější byl po půlhodině hry slovenský záložník Miroslav Stoch. A byla to velká paráda! Honza Sýkora skvěle podržel míč, vyhnul se obránci a dal doleva na nabíhajícího Stocha. Krajní záložník si míč posunul do středu hřiště a dělovkou zhruba z 25 se trefil přesně ke vzdálenější tyči! Slávisté se dostali ke své hře, začali diktovat tempo hry a hrozili z nebezpečných protiútoků. Pět minut před koncem první půle se po průniku Zmrhala dostal k akrobatickému zakončení Tecl, v těžké pozici ale netrefil míč ideálně.
  A jak první poločas skončil, tak začal ten druhý. Opět průnik Zmrhala, který našel znovu volného Stanislava Tecla. Slávistický útočník se ale v malém vápně musel otáčet a domácí obrana ho spolu s brankářem zpacifikovala. V 55. minutě slávisté předvedli parádní protiútok, který táhl opět aktivní Stanislav Tecl. Zbavil se všech obránců a ve vápně předložil skvělou přihrávku před odkrytou branku Miroslavu Stochovi, který vystřelil slabě svou slabší levou nohou a brankář Buchta se stačil vrátit a zabránit gólu. Dobrý výkon podtrhl Stanislav Tecl o dvě minuty později, kdy zakončoval do boční sítě po přihrávce Hušbauera. V 62. minutě se mohl na domácí straně předvést Václav Pilař, jeho hlavičku na zadní tyči ale v pohodě chytil Ondřej Kolář. Za tři minuty o sobě dal vědět opět Stanislav Tecl, který skvělou přihrávkou našel nabíhajícího Sýkoru. Ten se vyhnul i brankáři, ale zamířil do boční sítě. V 74. minutě předvedli sešívaní akci jak z Trpišovského učebnice fotbalu. Krajní bek Jan Bořil centroval do vápna, míč propadl k druhému krajnímu bekovi Vladimíru Coufalovi a ten skvěle oslavil svou soutěžní premiéru ve slávistickém dresu. Gólem na 3:0! Dvanáct minut před koncem o sobě po hluché pasáži dali vědět také domácí. Nově příchozí Yunis ve skluzu zakončoval Sladkého centr, Kolář ale dokázal zakončení zlikvidovat a Ngadeu následně uklidil na roh.
  Sešívaní už ale žádné další drama nedopustili a po jednominutovém nastavení se zaslouženě radovali z výhry, která je po nedokončeném prvním kole poslala do čela tabulky.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 9.548

Trenér: „Jsem rád, že oproti přípravě, kde jsme se trápili proměňování šancí, jsme v Olomouci byli v prvním poločase efektivní. Myslím, že vítězství je zasloužené, prvních pět nebo šest šancí jsme měli my. Dali jsme dva góly a neproměnili dvě vyložené šance. Olomouc se do větší příležitosti dostala až za stavu 3:0 někdy okolo šedesáté páté minuty,“ hodnotil první soutěžní zápas Jindřich Trpišovský.
   „Hráli jsme dobře, na druhou stranu Olomouc také, hráli ve velkém pohybu, v některých fázích dobře kontrolovali míč. Není jednoduché tu hrát, mají kvalitní mužstvo, Slavia tu naposledy zvítězila před deseti lety. I když výsledek vypadá jednoduše, toho vítězství si hodně cením, je za ním hodně úsilí a práce. Myslím, že oproti přípravě rozhodla efektivita, z prvních dvou šancí jsme dokázali skórovat,“ pokračoval.
   I přes vysokou výhru ale nepovažuje výkon sešívaných za ideální. „Ideální určitě nebyl, respektive byl z pohledu pracovitosti a týmovosti výkonu dopředu i dozadu. Dokázali jsme eliminovat silné stránky Olomouce. Na druhou stranu to bylo takové typické úvodní utkání sezony, hodně pokažených míčů. Ze začátku tam nebylo moc fotbalu, ale změnilo se to našimi dvěma góly, domácí se pak víc tlačili do zakončení a hráli na větší riziko. Nám se pak dařily některé brejkové situace. Potvrdili jsme některé věci z přípravy, na druhou stranu bych si představoval, že budeme silnější na míči,“ dodal.
(slavia.cz)



Slavia - MFK Karviná
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 28. července 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2018/19, 2. kolo
Alexandru Baluta.

Sestava: Kolář – Coufal (71. Frydrych), Ngadeu, Deli, Bořil – Souček – Zmrhal (74. Băluţă), Hušbauer, Sýkora, Stoch (80. Tecl) – Škoda

Branky: 13. Škoda z pen. 1:0, 32. Škoda 2:0, 66. Hušbauer 3:0, 81 Baluta 4:0

Průběh: Sešívaní se radují z druhé ligové výhry. Karvinou doma porazili 4:0!
   Trenér Trpišovský se rozhodl do vítězné sestavy z Olomouce příliš nesahat a jedinou změnou tak bylo nasazení Milana Škody na hrot útoku namísto Stanislava Tecla. Do zápasu ještě nemohla zasáhnout nejčerstvější posila sešívaných útočník Peter Olayinka, kterého trápí lehčí zdravotní problémy.
  Slavia od samého začátku držela balon a zatlačila soupeře na jeho polovinu. Už ve 12. minutě poslal Hušbauer po krásné kombinaci kolmici do vápna na Coufala, toho zezadu stáhl Tusjak a rozhodčí nařídil penaltu. K té si stoupl právě kapitán Milan Škoda a střelou k levé tyči překonal Berkovce v bráně Karviné. Po dvaceti minutách hry se domácí dostali hned do několika příležitostí, nejprve tvrdou Sýkorovu ránu zpoza vápna vyrážel Berkovec, minutu na to si exslávistický gólman poradil i s podobným pokusem Vladimíra Coufala. Na druhé straně se o chvíli později dostali do první šance i karvinští, když si na Tusjakův centr z levé strany naskočil ve vápně Budínský, hlavou ale nasměroval míč několik metrů nad branku. Ve 32. minutě pak Milan Škoda přidal svoji druhou branku. Sýkora rozehrál standardní situaci na pravé straně na krátko na Hušbauera, jeho dlouhý centr našel na zadní tyči právě našeho kapitána a ten hlavou překonal Martina Berkovce. Ve 36. minutě pak hostující gólman vyrazil nebezpečný pokus Tomáše Součka, tři minuty před koncem poločasu pak sešívaní vyrazili ve třech do brejku, který skončil Škodovou střílenou přihrávkou na Sýkoru, náš záložník ale v těžké pozici ve skluzu branku minul.
  V úvodu druhé půle vsadila Karviná na důslednou obranu v devíti lidech a nepouštěla domácí příliš na dostřel branky, Slavia se tak do šancí dostávala hlavně po standardních situacích. Až v 54. minutě zkusil zprava štěstí Coufal a jeho zblokovaná střela se odrazila za vápno k volnému Zmrhalovi, halfvolej našeho záložníka ale zamířil nad branku. Od 60. minuty ale Slavia opět soupeře zatlačila. Nejprve Souček prostrkával míč na volného Zmrhala, jehož střelu ale Berkovec nohou vyrazil, o pár chvil později pálil pro změnu Sýkora, i jeho ránu na bližší tyč ale Berkovec stačil vyrazit. Sešívaní tak třetí branku přidali až v 66. minutě. To si balon na středu vápna převzal Hušbauer, několikrát naznačil střelu, posunul si míč na pravou stranu, obešel minimálně čtveřici hráčů a střelou na zadní tyč překonal gólmana hostů. Svého premiérového ligového gólu se v 81. minutě dočkal i střídající Alexandru Baluta. To když rovněž střídající Stanislav Tecl vyvezl v rychlém protiútoku balon a ze středu hřiště ho mezi dvěma obránci posunul na rozběhnutého Balutu, který míč napálil pod břevno přes vybíhajícího Berkovce.
   Sešívaní tak i ve druhém ligovém utkání neinkasovali a s Karvinou si doma poradili 4:0. V pátek hostíme v Edenu Opavu a pak už se můžeme soustředit na souboj o poháry s Dynamem Kyjev!

Rozhodčí: Petr Ardeleanu

Diváci: 12.103

Trenér: „Jsme spokojeni s výsledkem a relativně i s předvedenou hrou. Kdybych měl hledat drobná negativa, tak jsme v některých fázích hráli a rozhodovali se pomaleji. Mohli jsme dát více branek, občas jsme zaspali vyložené šance. Pozitivní naopak je, že jsme měli hru od první do poslední minuty pod kontrolou, dobře jsme kombinovali, všichni hráči včetně stoperů se zapojovali do útočné fáze. Byl to z naší strany sebevědomý výkon,“ hodnotil trenér Jindřich Trpišovský.
   Sešívaní nepolevili ale ani po přestávce. „Hlavní motto přestávky bylo nehrát profesorský fotbal. Hráli jsme poprvé doma, byla tu slušná návštěva, útočili jsme směrem k našim fanouškům, lidé na to čekali celý den. Chtěli jsme klidně hrát vzadu na riziko a tlačit se do šancí. Chtěli jsme, aby to nebyla házená, ale aby hráči klidně zariskovali při zakládání útoků,“ objasňoval.
   K výkonu pomohl jeho mužstvu i nově položený trávník. „Chtěl bych poděkovat našim trávníkářům, kteří nám připravili hřiště v naprosto ideálním stavu. Měli na to asi deset dní, kdy se ten trávník položil. Měl jsem z toho hrozný strach, ale odvedli neskutečnou práci, dřeli na tom od rána do večera a trávník byl v perfektním stavu. Odpovídal výsledku a výkonu. Jsme spokojení, že máme tři body a dali jsme čtyři góly, ale stále je tu hodně věcí, které zlepšit,“ nezapomněl doplnit.
(slavia.cz)



Slavia - SFC Opava
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 3. srpna 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2018/19, 3. kolo
Peter Olayinka v utkání proti Opavě.

Sestava: Kolář – Coufal, Ngadeu , Deli, Bořil – Souček – Stoch, Hušbauer, Sýkory (68. Băluţă), Zmrhal (83. Olayinka) – Tecl (70. Škoda)

Branky: 20. Hušbauer 1:0, 51. Hušbauer z pen. 2:0, 80. Kuzmanović 2:1, 93. Olayinka 3:1

Průběh: Ve třetím ligovém kole přivítala Slavia v Edenu Opavu. Sešívaní díky dvěma gólům Josefa Hušbauera a premiérové brance Petera Olayinky zvítězili 3:1! Trenér Jindřich Trpišovský vyslal do zápasu s Opavou stejnou sestavu, kterou nasadil do utkání v Olomouci.
  Hned v první minutě měla Slavia velkou příležitost otevřít skóre. Ondřej Kolář našel dlouhou přihrávkou Jana Sýkoru, který se dostal do samostatného úniku, úspěšnější ale byl gólman Opavy Vilém Fendrich. Další velká šance přišla po centru z pravé strany z kopačky Vladimíra Coufala, dobrým náběhem se k míči dostal Stanislav Tecl, hlavou ale branku minul. Třetí velká možnost přišla opět po centru z pravé strany, tentokrát si míč na zadní tyči našel Jaromír Zmrhal, brankář hostí ale jeho střelu vyrazil na rohový kop. Další exkluzivní trefu ze svého repertoáru vytáhl Josef Hušbauer ve 20. minutě. Vše začalo dobrou prací Jana Sýkory, který udržel dlouhý nákop a vybojoval autové vhazování. Dlouhým autem vrátil míč do hry Jan Bořil, jeho aut obrana odvrátila, odražený míč si ale za velkým vápnem našel Josef Hušbauer a nechytatelně poslal míč do šibenice – 1:0! Už o minutu později se do další velké šance dostal Jan Sýkora, tentokrát jeho střelu zastavila branková konstrukce. V závěru poločasu se k míči ve vápně dostal Simon Deli, zakončoval ale v pádu a jeho střela nebyla přesná.
  Po pěti minutách druhého poločasu měla Slavia výhodu pokutového kopu. Miroslav Stoch se dostal ke střele ze střední vzdálenosti, tu Fendrich v brance hostů s velkými problémy vyrazil jen před sebe. Dobíhajícího Stanislava Tecla zastavil Dominik Simerský pouze za cenu faulu a hlavní rozhodčí nařídil penaltu. Pokutový kop s přehledem proměnil Josef Hušbauer – 2:0! V 72. minutě zahrozila Slavia po standardní situaci. Po rohu se k hlavičce dostal Tomáš Souček, jehož zakončení ještě tečoval Milan Škoda, tentokrát byl Fendrich proti a míč chytil. Po dalším rohovém kopu hlavičkoval znovu Tomáš Souček, tentokrát ale nešťastně trefil svého spoluhráče a míč letěl mimo tři tyče. Opava zahrozila v 70. minutě. Po přihrávce Puškáče pálil v dobré pozici nad Jurečka. Také v dalším případě pálil střídající Václav Jurečka, tentokrát byl připraven Ondřej Kolář. V 80. minutě se Opava dočkala snížení, Nemanja Kuzmanović se dostal k míči na hranici velkého vápna a trefil se přesně k přední tyči. Hosté se snažili o vyrovnání, Slavia ale hrozila z rychlých brejků a z jednoho z nich se také dočkala třetí trefy. Vše začala a také zakončila nová tvář v dresu Slavie. Peter Olayinka si nejprve na pravé straně pohrál s obráncem, kterému nasadil housle, následně přihrál pod sebe na Josefa Hušbauera. Záložník Slavie nejprve trefil tyč, druhou střelu zblokoval obránce, k míči se ale dostal právě Peter Olayinka, který svým premiérovým gólem v dresu Slavie potvrdil vítězství nad Opavou.
  Sešívaní tak porazili ve třetím ligovém kole Opavu 3:1! Další zápas čeká na Slavii v úterý 7. 8., kdy od 19:30 přivítá v rámci třetího předkola Ligy mistrů Dynamo Kyjev.

Rozhodčí: Jiří Houdek

Diváci: 13.127

Trenér: „Z 90 % převažují pozitiva, máme 9 bodů, dali jsme 10 gólů a měli jsme hodně šancí,“ hodnotí třetí ligové utkání sezony trenér Jindřich Trpišovský.
   „Utkání mělo dvě pasáže, do pětašedesáté minuty jsme podali velice kvalitní výkon. Dali jsme dvě branky, vytvořili jsme spoustu šancí. Pak jsme ale ztratili půdu pod nohama, a to i kvůli výbornému výkonu Opavy. Byla tu obrovská vlhkost, bylo to náročné. Jsem rád, že jsme to zvládli – výsledkově i za tři body. I vlastní vinou jsme si způsobili víc problémů. Mrzí mě ten inkasovaný gól. Koledovali jsme si a Opava si ho navíc zasloužila,“ popisoval třetí kolo trenér Jindřich Trpišovský.
   Mrzel ho hektičtější konec zápasu. „Měli jsme to dohrát klidněji, neproměnili jsme spoustu šancí, i za stavu 2:0 je soupeř pořád ve hře. Chtěl bych vyzvednout Opavu, mají složité podmínky, ale jsou pracovití, mají výborného trenéra, dobrý charakter, jsou organizovaní, nepříjemní v osobních soubojích, mají velice kompaktní obranu. Budou nepříjemní pro všechny,“ popisoval trenér výkon ligového nováčka.
(slavia.cz)



Slavia - FK Dynamo Kyjev
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 7. srpna 2018, Praha, Eden

Utkání: Liga mistrů, 3. předkolo

Sestava: Kolář – Coufal , Deli, Ngadeu, Bořil – Hušbauer , Souček – Stoch, Sýkora (86. Olayinka), Zmrhal (80. Băluţă) – Škoda (C) (60. Tecl)

Branky: 82. Verbič 0:1, 95. Hušbauer 1:1
Simon Deli si v utkání poranil rameno.

Průběh: Slavia remizovala v prvním zápase 3. předkola Ligy mistrů s Dynamem 1:1. Po dobrém výkonu a smolném gólu soupeře srovnával v nastaveném čase Josef Hušbauer.
   Trenér Trpišovský udělal oproti zápasu s Opavou jedinou změnu v sestavě, když Stanislava Tecla nahradil od začátku na hrotu útoku kapitán Milan Škoda. Do první – a to hned opravdu velké – šance se ale dostalo hostující Dynamo. Už ve 3. minutě poslal prudký balon z levého křídla Cygankov, před brankou na míč dosáhl Besedin a Kolář musel vytáhnout perfektní reflexivní zákrok, aby jeho pokus vyrazil na břevno! Na druhé straně se pak do první velké šance dostal právě Milan Škoda, který si ve vápně naběhl na dobrý Coufalův centr z pravé strany, svou tvrdou hlavičku ale poslal jen do rukavic gólmana Bojka. Slavia se postupem času začala dostávat k útokům po křídlech, další šance ale přišla v jedenadvacáté minutě středem. Hušbauer zachytil míč na polovině hřiště a pokračoval směrem k bráně. Posunul před sebe na rozběhnutého Zmrhala, který z levé strany vápna prudce vypálil, trefil ale jen boční síť. Po necelé půlhodině pak na nervy slávistických fanoušků zabrnkal gólman Kolář, který držel míč na nohou tak dlouho, až se k němu dostal napadající Besedin, slávistický brankář ale nakonec celou situaci vyřešil efektní kličkou, kdy balon prostrčil pod skákajícím útočníkem Dynama. Slavia v posledních deseti minutách hrozila buď ze standardních situací, nebo z útoků především po levém křídle. Po faulu na Sýkoru se k přímému kopu z 25 metrů postavil Stoch, jeho prudký centr ale obrana na přední tyči odhlavičkovala na roh. Ve 40. minutě pak Zmrhalův centr z levého křídla tečoval ve vápně Souček a míč se dostal až za vápno k Coufalovi, jeho halfvolej ale proletěl metr vedle pravé tyče.
  Po změně stran se do první šance dostala v 53. minutě Slavia. Po dlouhém autu z levé strany se míč ve vápně odrazil podobně jako v zápase s Opavou k Josefu Hušbauerovi, který si ho dobře zpracoval na prsa a vypálil, jeho ránu ale zblokoval jeden z kyjevských obránců. V 57. minutě se pak v rychlém brejku míč dostal na pravé straně ke Stochovi, ten si ho dobře zpracoval, navedl na střed a vypálil, svůj pokus z 20 metrů ale poslal po zemi jen na střed branky. Na druhé straně zblokoval o pár minut později Verbičův pokus z hranice vápně po sérii kliček Simon Deli. V 60. minutě nahradil Milana Škodu na hřišti Stanislav Tecl a hned o chvíli později se mohl dostat do šance po dlouhém nákopu od Simona Deliho, míč u ale za obranou sklouzl a dřív u něj byl gólman Bojko. V 63. minutě pak Slavia po rohovém kopu zavřela Dynamo před jeho vápnem, od Hušbauera se míč dostal na pravou stranu na Stocha a jeho centr našel na zadní tyči Zmrhala, ten ale hlavou zamířil jen těsně vedle spojnice břevna a tyče. Jen o chvíli později rozehrávala Slavia po faulu na Hušbauera přímý kop z cca 28 metrů, Stochův pokus na bližší tyč si ale Bojko pohlídal. V 68. minutě po dalším faulu na hranici vápna rozehrál Sýkora přímý kop na střed hřiště na zcela volného Hušbauera, jeho rána z voleje zpoza vápna ale proletěla metr vedle pravé tyče. Dynamo se k prvnímu ohrožení brány ve druhé půli dostalo až v 75. minutě. Po rohovém kopu se míč vrátil na střed ke kapitánu Sydorčukovi, jeho pokus pravačkou ale skončil vysoko nad brankou. Slavia byla po celý druhý poločas lepším týmem, bylo to ale bohužel Dynamo, které se z ojedinělé útočné akce prosadil. Slávisté na chvíli přestali hrát ve chvíli, kdy se na hrací ploše objevily dva balony, rozhodčí ale nechal hru pokračovat. Sydorčuk poslal lobem balon za obranu, kde ho na hraně ofsajdu převzal Verbič a z pravé strany vápně se štěstím propálil Ondřeje Koláře. Slavia poslala do hry Petera Olayinku a po jeho průniku po levé straně mohl srovnávat Stoch, jeho ránu ale zblokovala obrana. Ještě větší šance na vyrovnání ale přišly až v poslední minutě. Nejprve Součkovu střelu vyškrábl zpod břevna gólman Bojko, po rohovém kopu pak hlavičkoval na malém vápně Deli, balon ale poslal jen vedle spojnice. Zasloužený vyrovnávací gól tak přišel až po obrovském závaru v nastaveném čase. To se balon ve vápně po Deliho střele odrazil před odkrytou bránu k volnému Teclovi, kterého při zpracování fauloval Kedziora a rozhodčí nařídil penaltu. Tu s přehledem ranou k levé tyči proměnil stejně jako v zápase s Opavou Josef Hušbauer.
  Sešívaní si tak z domácího zápasu povezou k odvetě do Kyjeva remízový výsledek 1:1. Postup bude těžký, ale po domácím výkonu rozhodně ne nereálný!

Rozhodčí: Craig Pawson (Anglie)

Diváci: 19.370

Trenér: „Výsledek je určitě příznivější pro soupeře, my teď musíme v odvetě dát gól. Na druhou stranu, to bychom chtěli i za jiného stavu, takže se toho pro nás příliš nemění,“ řekl Trpišovský.
  Musím říct, že z toho utkání mám rozpačité pocity. Jsem rád, že jsme se Dynamu postavili čelem a kdybychom nedostali gól, mohli bychom to hodnotit pozitivně...
  Ale zradila nás produktivita. Takové velké zápasy se na tohle hrají. My jsme měli dvě jasné hlavičky a gól jsme nedali, Dynamo mělo dvě šance a z jedné skórovalo.
(slavia.cz)



FK Mladá Boleslav - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 10. srpna 2018, Mladá Boleslav

Utkání: 1. liga 2018/19, 4. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych, Ngadeu, Pokorný, Zelený – Souček – Băluţă, Stoch (90. Bořil), Hušbauer, Olayinka (58. Zmrhal) – Škoda (C) (81. Tecl)

Branky: 34. Škoda 0:1
Alexandru Băluţă.

Průběh: Čtvrtou ligovou výhru v řadě vystřelil v Boleslavi kapitán Milan Škoda. Sešívaní vyhráli 1:0. Vzhledem k rychlému sledu zápasů trenér Trpišovský vůbec poprvé v sezoně výrazněji sáhl do sestavy. V obraně se tak až na Ngadeua představili „nováčci“ – Frydrych, Pokorný a Zelený, v záloze se pak poprvé od začátku objevili Olayinka s Balutou.
  Zápas začali lépe domácí a už ve 3. minutě se dostali do velké šance, když do našeho vápna z pravé strany prošel Pauschek a našel zpětnou přihrávkou Hubínka, jeho pokus ale zablokoval Pokorný a následnou neméně nebezpečnou dorážku Komlichenka vyhlavičkoval z brankové čáry Souček. Ještě do desáté minuty se ovšem k ohrožení branky dostala i Slavia. Nejprve to pravačkou zkoušel ze 22 metrů Stoch, po zemi ale poslal míč jen vedle levé tyče. O dvě minuty později se pak do odraženého balonu opřel zpoza vápna Hušbauer, jeho ránu ale zblokoval jeden z obránců Boleslavi. Ve 12. minutě se pak po Frydrychově centru pokusil trefit balon nůžkami Olayinka, míč se ale jen odrazil na nohy Milana Škody, jehož pokus byl jedním obránců ztečován na roh. Po jeho zahrání se k další hlavičce probojoval Škoda, o zem ale poslal míč jen do Šedových rukavic. Těsně před koncem 20. minuty pak pěknou akci na pravé straně předvedli Baluta se Stochem, když druhý jmenovaný našel toho prvního kolmicí ve vápně, střelu rumunského záložníka ale dokázal gólman Šeda vyrazit na roh. Domácí se do další šance dostali až ve 22. minutě díky Kerestešově přímému kopu, Královu střelu uvnitř vápna ale stačil v samém zárodku zablokovat Ngadeu. Hlušší pasáž zápasu pak až ve 33. minutě přerušila domácí šance, kdy po Hubínkově centru musel Komlichenkovu hlavičku vytáhnout na rohový kop Kolář. Pak už se ale radovali červenobílí. Dlouhou přihrávku Michaela Ngadeu si ve vápně našel Milan Škoda, ve výskoku překonal brankáře Šedu a hlavou otevřel skóre utkání.
  Těsně před koncem poločasu se ještě Slavii naskytla možnost rychlého brejku a po Frydrychově centru se do balonu na malém vápně v pádu opřel Olayinka, svou hlavičku ale nasměroval jen nad branku.
  Sešívaní začali druhou půli velkým závarem. Po pěti minutách hry se z levé strany probil do vápna Jaroslav Zelený a naznačením střely si položil dva hráče, namísto střely ale zvolil posunutí na volného Hušbauera, který vystřelit nedokázal, a následné pokusy Součka a Stocha zablokovala domácí obrana. Jen o chvíli později mohla na druhé straně zahrávat Boleslav přímý kop z 22 metrů, Komlichenkovi se sice podařilo balon procedit skrz zeď, po teči jednoho ze slávistů ale proletěl jen půl metru vedle levé tyče. Šancí bylo ve druhé půli k vidění obecně méně, Slavia zkoušela štěstí střelami zpoza vápna, Boleslav prudkými centry z křídel. Tak jako v 69. minutě, kdy jeden nebezpečný skákavý vyslal Konaté a Kolář měl štěstí, že před jeho zákrokem balon nikdo netečoval. V 71. minutě se pak k nebezpečné dorážce dostal Tomáš Ladra a míč z jeho nohy ztečoval těsně vedle branky skluzující Zelený. V 85. minutě pak další závar před naší brankou skončil pokusem střídajícího Tomáše Přikryla, od jehož pravačky ale míč zamířil vysoko nad bránu. Do obrovské šance se pak ještě v nastaveném čase dostal Konaté, na kterého prošel dlouhý centr z pravé strany, z úhlu ale poslal balon jen vysoko nad branku Ondřeje Koláře.
  Sešívaní tak i ve druhém venkovním zápase udrželi čisté konto a v Boleslavi vyhráli nejtěsnějším výsledkem 1:0. Už v úterý je čeká veledůležitá odveta předkola Ligy mistrů na půdě Dynama Kyjev.

Rozhodčí: Pavel Julínek

Diváci: 4.932

Trenér: „Do zápasu jsme vstoupili hrozně. Boleslav na nás vlétla, měli jsme tam ztráty a velké hřiště. Přežili jsme největší šanci soupeře. Náš výkon se postupně zlepšoval. Nevypracovali jsme si sice moc šancí, na druhou stranu Mladá Boleslav pak také nic neměla. Až poté v poslední minutě. Z mého pohledu tam asi byl před tou finální situací ofsajd. Nevím, zda to počítat. Zvládli jsme to, výkon nebyl oslnivý, ale byl odpracovaný, dokázali jsme přepnout do české války. Vyhrávali jsme osobní souboje. Směrem do ofenzivy jsme měli ztráty a nedotažené a nevyřešené věci. Hráli jsme slušně do defenzívy, ubránili jsme standardní situace, Boleslav má výborné a vysoké hráče. Chtěli jsme získat tři body a zvládnout zápas, to máme. Jsem spokojen s fanoušky, kteří nás v nabitém programu dorazili podpořit v pracovní den. Jsem spokojen s nasazením hráčů, kteří nic nevypustili.“
(slavia.cz)



FK Dynamo Kyjev - Slavia
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 14. srpna 2018, Ukrajina, Kyjev

Utkání: Liga mistrů, 3. předkolo, odveta
Základní sestava Slavie před utkáním:
nahoře zleva Kolář, Ngadeu, Souček, Zmrhal, Deli, dole Coufal, Tecl, Bořil, Hušbauer, Stoch, Sýkora.

Sestava: Kolář – Coufal , Ngadeu, Deli, Bořil – Souček – Stoch , Hušbauer (C) (85. Frydrych ), Sýkora, Zmrhal (68. Băluţă) – Tecl (75. Škoda)

Branky: 11. Verbič 1:0, 74. Besedin 2:0

Průběh: Slavia prohrála v Kyjevě 0:2 a její cesta do Ligy mistrů je u konce. Zápas poznamenal neuznaný gól sešívaných i branky domácích z ofsajdu. K prvnímu ohrožení branky se po několika minutách dostali domácí, Garmašovu prudkou střelu ale dokázal mimo tři tyče vytěsnit Kolář. Slávisté se pak k ohrožení branky dostali poprvé v 7. minutě. To nejdřív na Zmrhalův přízemní centr ve skluzu zasáhl Sýkora, nedokázal ale nasměrovat balon mezi tři tyče. O minutu později poslal Zmrhal tentokrát vysoký centr na vzdálenější stranu vápna a Coufal vracel míč před branku, Tecla ale dokázal odblokovat jeden z obránců.
  Vzpomínka na loňské nevydařené úvody evropských kvalifikací se ovšem vrátila v 11. minutě. K přímému kopu za faul se pět metrů před vápnem postavil Cygankov, polovysoký centr poslal přesně mezi naše obránce, kam si naběhl Benjamin Verbič, a před vyběhnutým Kolářem ztečoval míč do branky. Dynamo brzy vedlo 1:0. Hned z dalšího útoku Našel Hušbauer pěkným centrem Standu Tecla, který se mezi dvěma obránci dostal k hlavičce, v těžké pozici ale poslal míč jen vedle pravé tyče. V 18. minutě pak slávisty podržel Ondřej Kolář. To když si na zpětnou přihrávku pro změnu z levé strany naběhl opět Verbič a z voleje zkusil propálit našeho gólmana na přední tyč, Kolář ale jeho pokus dokázal vyrazit. Slavia se pokusila odpovědět pěkným pokusem Josefa Hušbauera z dobrých 28 metrů, balon ale ve vzduchu zaplaval a těsně přeletěl břevno Bojkovy branky. Ve 24. minutě pak Zmrhal prodloužil Bořilův aut a na vápně přiklepl Tecl Součkovi, jeho přízemní rána ale letěla vedle levé tyče. Jen o chvíli později vystihl Stochovu přihrávku Cygankov a vyslal do otevřené obrany Besedina, s ním se ale výborně vrátil Deli a jeho pokus po kličce na pravou nohu stačil zblokovat. Ve 30. minutě se pak po Sýkorově sklepnutí dlouhého centru dostal do střelecké pozice Stoch, balon si ještě posunul na pravou nohu, jeho ztečovaný pokus ale Bojko dokázal zlikvidovat. Ve 37. minutě už to vypadalo, že bude srovnáno na 1:1. Po závaru ve vápně vracel míč před branku Ngadeu. K volnému balonu se dostal Tecl a pod Bojkem ho posunul do branky. Celá situace vypadala v pořádku a slávisté se běželi radovat k rohovému praporku, zhruba po patnácti vteřinách ale rozhodčí odmával ofsajd zřejmě Simona Deliho, který v době přihrávky stál za obranou domácích. Výsledkem tak byly pouze žluté karty pro Hušbauera a na lavičku pro náhradního gólmana Koláře a vykázání asistenta trenéra na tribunu. Dvě minuty před koncem pak dobře zapracoval Hušbauer a po jeho vypíchnutí balonu se ke střele zpoza vápna dostal Zmrhal, balon ale zakroutil jen těsně vedle spojnice břevna a tyče. V nastaveném čase se ještě po Sýkorově centru dostal k ráně z voleje Coufal, tvrdou střelu ale opřel jen do obránce před sebou. Závěr poločasu se nesl v režii Slavie, první šanci v tom druhém mělo ale Dynamo. Verbič převzal balon na středu hřiště, otočil předchozí gólovou spolupráci a kolmicí posílal mezi obránce Cygankova, před ním ale stačil míč ukrýt vybíhající Kolář. Ve 49. minutě na druhé straně Stoch rychle rozehrál přímý kop a Coufal ve vápně hlavou sklepával na nabíhajícího Tecla, před ním ale stačila zasáhnout obrana.
  Dynamo ve druhé půli více drželo balon a méně tak dovolovalo slávistům přiblížit se na dostřel Bojkovy branky. Samo si ale další šance vytvářelo jen zřídka. V 60. minutě se tak po Vebičových kličkách a Deliho dobrém obranném zákroku dostal ke střele Besedin, svůj pokus ale opřel jen do kopaček jednoho ze slávistů. V 64. minutě se pak po pěkné kombinaci na pravé straně dostal k prudkému centru Tecl, nastřelil ale jen nabíhajícího Hušbauera, od kterého se míč odrazil vedle bližší tyče. Obří šanci na vyrovnání si Slavia vypracovala v 69. minutě, krátce poté, co Zmrhala nahradil na hřišti Baluta. Po pěkné kombinaci na levé straně se k prudké přihrávce podél brankové čáry dostal Sýkora a před odkrytou brankou se k míči dral Souček, těsně před naším skluzujícím záložníkem ale dokázal míč poslat přes břevno jeden z domácích hráčů. Namísto vyrovnání tak přišla z ničeho nic druhá – a zřejmě neplatná – branka Dynama. Cygankov v 74. minutě našel kolmicí za obranou Besedina a ten přehodil Ondřeje Koláře, záznam ale ukázal, že v době přihrávky se Besedin nacházel v půlmetrovém ofsajdu. Slavia tlačila, na hřiště chvíli před druhým gólem přišel Milan Škoda, a Dynamu se tak otvírala okénka k protiútokům. V 83. minutě se tak na Koláře řítil středem Cygankov, z hranice vápna ale branku vysoko přestřelil. Těsně předtím se na zadní tyči dostal po rohovém kopu k hlavičce Škoda, v těžké pozici ale mířil vedle.
  Dynamo zbytek zápasu pohlídalo a Slavii k závěrečnému tlaku i přes obrovský boj našich hráčů nepustilo. Cesta k vysněné Lize mistrů tak ve 3. předkole končí, po neuznaném gólu a naopak puštěném ofsajdu soupeře Slavia prohrála v Kyjevě 0:2.

Rozhodčí: Daniel Stefański (Polsko)

Diváci: 39.318

Trenér: „Chtěl bych pochválit naše hráče za výkon od patnácté minuty nahoru. Za to, jak hráli a prezentovali se. Podali dobrý a bojovný výkon. Zbytek nemá cenu hodnotit a nemá smysl se o tom bavit.“
  „K rozhodčím se nemůžu vyjádřovat, hrajeme pak Evropskou ligu. Už asi chápu to vyjádření o štiplavých vosách.“
(slavia.cz)



Slavia - FK Jablonec
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 18. srpna 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2018/19, 5. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli (17. Pokorný ), Zelený (72. Tecl) – Souček – Stoch (80. Bořil), Hušbauer, Sýkora , Baluta – Škoda (C)

Branky: 44. Doležal 0:1, 77. Holeš 0:2

Průběh: Slávisté doma nestačili na Jablonec a i přes
V utkání byl zraněn Michael Ngadeu Ngadjui.
velké množství šancí odcházejí s nepořízenou. Severočeši v Edenu zvítězili 2:0.
   Na hrotu útoku se na rozdíl od kvalifikace Ligy mistrů představil od začátku Milan Škoda. Stejně jako v posledním ligovém kole v Boleslavi se ovšem na kraji obrany objevil od začátku Jaroslav Zelený a na pravém křídle Alexandru Baluta.
  Velkou šanci mohla mít na druhé straně v 10. minutě Slavia. To když se Jablonec po krátkém tlaku nastěhoval v deseti lidech před naše vápno, ale Kubistova tvrdá rána se od jednoho z bránících hráčů odrazila přímo do běhu Miroslavu Stochovi. Ten se rozhodl táhnout protiútok sám, před vápnem ho ale dostihl Matěj Hanousek a balon mu čistě odebral. V 15. minutě pak po Zeleného přihrávce napřáhl ke střele z 25 metrů Hušbauer a svým pokusem pořádně vylekal Hrubého, balon ale poslal těsně nad břevno. Ve 20. minutě pak zahrozil opět Jablonec, když Jovović na levé straně vápna obešel bránícího Balutu a posílal před odkrytou bránu ostrý centr, Kolář naštěstí dokázal před nabíhajícím hráči soupeře balon vykopnout. To už na hřišti nebyl Simon Deli, kterého musel v 17. minutě z důvodu svalového zranění nahradit Lukáš Pokorný. Ve 28. minutě pak předvedl svou odhodlanost Alex Baluta, jehož první pokus o dlouhý centr na Sýkoru se napoprvé odrazil od Milana Škody, rumunský záložník to ovšem vzápětí zkusil znovu, rozběhnutý Sýkora si míč na hraně vápna zpracoval a svou křížnou střelu poslal jen těsně vedle vzdálenější tyče. Krátce na to posílal Baluta po dobré kličce míč do vápna pro změnu šajtlí, Sýkorova hlavička byla ale jedním z obránců ztečována jen do Hrubého náruče. Po 35 minutách hry se před Kolářovou brankou po dalším smělém průniku Vladimira Jovoviće dostával Vojtěch Kubista, jeho střelu z ideální pozice na středu vápna ovšem na poslední chvíli zablokoval jeden z našich skluzujících obránců. Přesto to byli jablonečtí, kdo se do poločasu poprvé prosadil. Ve 44. minutě ztratil na levé straně Stoch balon po souboji s jabloneckým bekem Holešem, ten poslal vysoký centr do vápna a na bližší tyči se přes Ngadeua prosadil hlavou Martin Doležal.
  Hned po třech minutách druhé půle mohli sešívaní srovnat, když se míč od jednoho z hostujících hráčů odrazil k rozběhnutému Hušbauerovi, který z levé strany prošel do vápna, svou následnou přihrávku ale poslal příliš dozadu na Balutu, ale příliš dopředu na Škodu. V 52. minutě pak zachytil rozehrávku Jablonce Škoda a vyrazil do protiútoku. Balon nakonec poslal na levou stranu na Balutu, který na úrovni vápna přízemním centrem skvěle našel rozběhnutého Sýkoru, jeho pokus z voleje ale Hrubý fantasticky vyrazil na roh. Po něm hlavičkoval Souček a jeden z hostujících hráčů míč za zády zasáhl rukou, penalta se ale nakonec po konzultaci s videem nepískala. Po dalším z rohových kopů to vypadalo, že sešívaní přijdou i o druhého stopera, když se hlavičkující Ngadeu srazil s jedním z obránců, po ošetření krvavé rány na hlavě ale ve hře pokračoval. V 60. minutě měl obrovskou šanci na srovnání Milan Škoda, který si postavil míč na penaltu poté, co Stochův centr z přímého kopu zastavil Trávník ve zdi rukou, gólman Hrubý ale vystihl směr a střelu našeho kapitána na levou stranu dokázal vyrazit. Krátce po neproměněné penaltě si sešívaní vytvořili ve vápně soupeře tlak. Škoda podržel balon, proti pětici bránících hráčů se ale nedokázal otočit do střelecké pozice, tak posunul za sebe Sýkorovi, který dostal míč napravo na Balutu, jeho křížnou ránu ale dokázal opět vyrazit gólman Hrubý. V 72. minutě nahradil v exjabloneckém střídání Tecl Zeleného, ani poté si ale Slavia nevytvořila souvislejší tlak. V 76. minutě se tak náznak šance zrodil v rychlém brejku Baluty a Tecla, druhého jmenovaného ale dokázal na velkém vápně opět zablokoval navrátivší se Hanousek. Po 77. minutách hry se tak podruhé prosadili hosté. Jovović prošel po levé straně až do našeho vápna, od brankové čáry poslal zpětnou přihrávku na penaltový puntík a Tomáš Holeš se prosadil prudkou hlavičkou do protipohybu Ondřeje Koláře. V poslední minutě se pak ještě do další šance dostal střídající Chramosta, kterého šajtlí našel Masopust, tváří v tvář Kolářovi ale jablonecký útočník vysoko přestřelil. V nastavení měli ještě slávisté slibnou šanci po rychlém brejku po levé straně, Škodovi ale mířil Teclův centr na paty a Bořil vyslal v těžké pozici z vápna jen slabou střelu. V dalším útoku se ještě k hezké střele z hranice vápna dostal Škoda, i jeho pokus ale zamířil do rukavic jabloneckého brankáře.
  Nádherný moment připravil těsně před závěrečným hvizdem slávistickým fanouškům Alex Baluta, který si zpracoval míč prodloužený Milanem Škodou a z pětatřiceti metrů se pokusil přehodit Hrubého, vysoký balon z jeho kopačky ale nastřelil břevno. Jen o chvíli později se na malém vápně nedohodli zpracovávající Škoda a Baluta a ke střele se nakonec dostal druhý jmenovaný, na brankové čáře ale jeho pokus zastavil jeden z jabloneckých obránců.
  Sešívaní tak poprvé v lize odcházejí bez bodu, Jablonec jim v Edenu stejně jako na jaře připravil dvougólovou porážku.

Rozhodčí: Ondřej Berka

Diváci: 13.263

Trenér: „Byli jsme hrozně nekvalitní v útočné fázi. Kombinační hrou jsme si vytvořili asi jedinou šanci Honzou Sýkorou. Zbytek byl po soubojích, nebo nakopávaných míčích. Postrádali jsme pohyb, zápas nebyl z naší strany kvalitní, Jablonec měl velký drajv, vyhrál spoustu osobních soubojů, výborně se pohyboval a vyhrál zaslouženě,“ uznal trenér Jindřich Trpišovský.
   Slavia po prohře s Dynamem Kyjev kapitulovala podruhé. „Od prvního dne jsme se v kabině připravovali, že to bude těžký zápas. Jablonec je přeci jen jarní mistr a kádr ještě zkvalitnili a posílili. Sice nevyhráli některé zápasy, ale byli v nich lepší. Nikoho nezajímá, co bylo v týdnu. Jsme profesionálové, musíme bojovat na sto procent v každém utkání. O to víc mě mrzí výkon v některých pasážích, byť někteří hráči byli zdravotně mimo nebo hráli i ti, kteří nebyli úplně fit, ale tak to je. Chceme mít nejvyšší ambice, ale v sezoně není všechno růžové, přijdou i takovéto momenty a musíme je zvládat,“ má jasno.
   Slávistům se nedařila hlavně první půle. „Bylo to kvalitním výkonem Jablonce, byli všude včas, vydali hodně energie, která jim pak možná trochu chyběla ve druhém poločase, protože na hřišti bylo víc místa. Z naší strany naopak byla malá nabídka, hráli jsme pomalu, staticky, nedokázali jsme trhat obranu soupeře. O půli jsem byl hodně důrazný, ale všichni cítili, že je to špatný výkon a musíme přidat. Měli jsme tam nějaké možnosti, ale zase je to o efektivitě, první dvě rány na naši bránu skončily góly, někdy je hrát na brejky jednodušší než do plné obrany, ale na to už jsme zvyklí. Rozhodly i situace jeden na jednoho, nebyli jsme dobří v útočné fázi, Jablonec v tom byl díky Jovovičovi a Masopustovi lepší,“ popisoval trenér.
   Jedním z klíčových momentů byla neproměněná penalta. „Samozřejmě vám to nepřidá, když hrajete relativně dobrou pasáž a nedáte dvě šance po sobě. Potom byla řada situací, kdy jsme byli ve vápně nebo okolo vápna a šanci jsme blbě vyřešili. Hodně se nastavovalo, bylo ještě hodně času, měli jsme převahu, ale zlom přinesl druhý gól. Jablonec to udělal výborně, my hodně špatně. A bylo po zápase,“ dodal.
(slavia.cz)



FK Teplice - Slavia
0 : 3 (0 : 2)

Datum: 25. srpna 2018, Teplice

Utkání: 1. liga 2018/19, 6. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil – Souček – Stoch, Hušbauer, Sýkora (90. Zelený), Baluta (84. Valenta) – Tecl (75. Škoda)

Branky: 14. Tecl 0:1, 34. Kúdela 0:2, 59. Sýkora 0:3

Průběh: V šestém ligovém kole zvítězili sešívaní v Teplicích 3:0. V prvním poločase se trefili Stanislav Tecl a Ondřej Kúdela, v druhém poločase pak přidal třetí gól Jan Sýkora. První střelu na branku zaznamenaly domácí Teplice. Po přihrávce Marka Červenky zakončoval Patrik Žitný, jeho zakončení ale mířilo pouze do středu branky. O poznání větší šanci měli na druhé straně sešívaní, centr Miroslava Stocha si na zadní tyči našel Stanislav Tecl, jeho hlavičku brankář Grigar vytáhl.
   Sešívaní se dočkali ve čtrnácté minutě. Josef Hušbauer našel
V minulém kole zraněný Michael Ngadeu nastoupil do utkání opět s ovázanou hlavou.
pěknou přihrávkou na levé straně rozeběhnutého Jana Bořila, který krásným centrem našel ve vápně Stanislava Tecla a útočník Slavie přesnou hlavičkou otevřel skóre utkání. Už o dvě minuty později hlavičkoval v zajímavé pozici Jan Sýkora, míč ale letěl mimo tři tyče. 22. minuta přinesla další velkou příležitost. Ondřej Kúdela skvěle přečetl hru a vystihl rozehrávku Teplic, krásnou přihrávkou vyslal vpřed Stanislava Tecla, který si perfektním prvním dotykem poradil s obráncem, následně obešel také Grigara, zakončení Stanislava Tecla do odkryté branky vykopl z brankové čáry vracející se Jeřábek. O minutu později napřáhl z dálky Josef Hušbauer, jeho dobrou ránu skryl brankář Grigar v rukavicích. Druhé gólové radosti se sešívaní dočkali v 34. minutě. Povedený roh Josefa Hušbauera si našel Ondřej Kúdela a prudkou hlavičkou zvýšil vedení Slavie na 2:0! Poté si Slavia vytvořila tři šance během několika okamžiků. Vše načal skvělou ranou z dálky Miroslav Stoch, kterou Grigar vytáhl na roh. Po něm se k zakončení na zadní tyči dostal Vladimír Coufal, také tentokrát byl opět úspěšný Grigar. Následoval další rohový kop, po kterém těsně minul branku Stanislav Tecl.
   Sešívaní pokračovali i ve druhém poločase v povedeném výkonu a v 59. minutě se dočkali třetí trefy. Jan Bořil centroval na zadní tyč, kde našel Vladimíra Coufala. Pravý obránce Slavie sklepl míč pod sebe na Jana Sýkoru, který z malého vápna v poklidu uklidil míč do branky. Závěr utkání se dohrával ve znamení herní převahy Slavie, do výraznější příležitosti už se ale sešívaní nedostali. Premiérový start v nejvyšší české soutěži si připsal osmnáctiletý Matěj Valenta, který v 84. minutě nahradil Alexe Balutu.
   Slavia s přehledem zvládla utkání v Teplicích a veze do Prahy tři body za výhru 3:0.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 7.487

Trenér: „Po pohárech jsme se vrátili herně, pohybově i kvalitou na míči k tomu, co bylo předtím,“ těší trenéra Jindřicha Trpišovského výhra 3:0 v Teplicích.
   Slavia si v Teplicích připsala jednoznačnou výhru. „Až na první minutu, kdy měly Teplice nebezpečnou situaci po naší pravé straně, se pro nás utkání vyvíjelo dobře. Přestože hřiště bylo suché a nepokropené, tak jsme dobře kombinovali a postupně jsme se dostávali do zápasu. Nejen, že jsme vstřelili nějaké branky, ale měli jsme spoustu dalších šancí, které jsme nevyužili. O poločase jsme vedli 2:0, kvalitním kombinačním výkonem jsme se v zápase udrželi a dali třetí branku. Jsem spokojený s výkonem i se způsobem hry a tím, jak zápas probíhal. Byť v prvním poločase mohlo být vedení vyšší, Grigar nám chytil asi tři góly. Mohlo to být ještě klidnější, než bylo,“ hodnotil trenér Jindřich Trpišovský utkání šestého ligového kola.
(slavia.cz)



Slavia - FC Viktoria Plzeň
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 1. září 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2018/19, 7. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Ngadeu , Deli (11. Kúdela), Bořil – Souček – Stoch (72. Baluta), Hušbauer , Sýkora (83. Škoda), Zmrhal – Tecl

Branky: 3. Souček 1:0, 40. Stoch z pen. 2:0, 71. Zmrhal 3:0, 91. Souček 4:0

Průběh: Slavia dominovala souboji o čelo tabulky a Plzeň oslabenou
Autor dvou branek, první a čtvrté, Tomáš Souček.
o jednoho muže v poli porazila 4:0. Po 7. kole jsme tak zpět na prvním místě FORTUNA:LIGY! Trenér Trpišovský udělal oproti Teplicím dvě změny, na stoperu nastoupil od začátku rekonvalescent Simon Deli a na kraji zálohy namísto Alexandra Baluty od začátku běhal Jaromír Zmrhal.
  Fanoušci v zaplněném Edenu se ani nestačili usadit a Slavia se ujala vedení. Po faulu na Tecla nechal rozhodčí výhodu, z levé strany odcentroval Jaromír Zmrhal, středem vápna si naběhl Tomáš Souček a zcela nehlídaný poslal nechytatelnou hlavičku k pravé tyči Kozáčikovy brány. V 10. minutě se poprvé předvedla Viktoria, když ke střele z 20 metrů na středu hřiště dostal prostor Čermák, po zemi ale mířil vedle pravé tyče. O minutu později ovšem musel ze hry odstoupit Simon Deli. Ten si v jednom ze soubojů s Michalem Krmenčíkem obnovil své svalové zranění a po krátké konzultaci se střídačkou ho nahradil Ondřej Kúdela. Střed první půle pak viděl vyrovnaný fotbal, kdy v 17. minutě mohli hosté srovnat, Čermák ale ve vápně promáchl přihrávku „nůžkami“ od Zemana.
  Divy se začaly dít až ve 35. minutě. Dlouhý centr z levé strany mířil na zadní stranu vápna na Coufala, před kterým zahrál Zeman ve výskoku rukou. Zkoumalo se video a výsledkem byla penalta pro Slavii, kterou ovšem Hušbauerovi Kozáčik vyrazil. To ale nebylo všechno. K volnému míči se dostali slávisté, po několika sekundách zasáhl Hubník v souboji loktem Sýkoru a sudí Ardeleánu nemilosrdně ukázal na puntík podruhé. Plzeňského kapitána Hubníka navíc ocenil druhou žlutou kartou a Slavia tak získala
Záznam utkání.
výhodu jednoho může v poli.
  Druhou půli sešívaní zápas kontrolovali a oslabená Plzeň se k větším šancím na korekci výsledku nedostala. Naopak sešívaní přidali další dvě branky. První přitom mohli dát už v 55. minutě, kdy Kozáčik vyrazil Hušbauerovu ránu zpoza vápna před sebe a dobíhající Tecl hlavičkou poslal míč do sítě přes plzeňského gólmana, rozhodčí ale gól – podle záznamu zřejmě nesprávně – neuznali kvůli Teclovu postavení mimo hru. Radovat se potřetí tak Slavia mohla až v 71. minutě. To se na pravé straně dostal k míči Josef Hušbauer, poslal nadýchaný centr do vápna na nabíhajícího Jaromíra Zmrhala, a ten ve skluzu poslal míč o vzdálenější tyč do branky. O chvíli později napřáhl k povedené střele střídající Alex Baluta, Kozáčik si ale tentokrát s jeho pokusem poradil. V 79. minutě to pro změnu technicky z hranice vápna zkusil aktivní Hušbauer, jeho střela ale proletěla metr vedle pravé tyče. Tečku za utkáním tak udělala až 90. minuta. To dostal na levé straně dostatek prostoru k centru Stanislav Tecl a polovysoký centr z jeho kopačky poslal hlavou do sítě opět Tomáš Souček. Zaznamenal tak svůj druhý gól večera a byl po právu vyhlášen mužem zápasu.
   Slavia porazila Plzeň na domácí půdě popáté v řadě, navíc od úřadujícího mistra popáté za sebou v Edenu nedostala gól. Tři body znamenají, že se sešívaní vyhoupli na čelo tabulky FORTUNA:LIGY, o skóre právě před Viktorii Plzeň.

Rozhodčí: Petr Ardeleánu

Diváci: 17.338

Trenér: „Pomohl nám aktivní vstup do zápasu a rychlý gól. První půli jsme odehráli aktivně, v pohybu, získávali vysoko míče, měli jsme hru pod kontrolou, byli opticky všude včas a nepustili Plzeň do kombinace. Bylo to hodně náročné, ale vyplatilo se. Dostali jsme do hry i tribuny a z toho rezultovaly ty situace a druhý gól,“ popisoval trenér Jindřich Trpišovský průběh utkání.
   „Chtěli jsme být na míči, Plzeň je na něm silná a stálo by nás to hodně sil. Měli jsme pak převahu o hráče. Ve druhém poločase jsme ale hráli až moc na jistotu, myslel jsem, že budeme nebezpečnější. Nechtěli jsme pustit Krmenčíka do brejku, pokračovali jsme v aktivním výkonu a korunovali jsme ho dvěma brankami. Chtěl bych vyzdvihnout výkon Kúdely, který do toho šel rovnýma nohama a navázal na svůj výkon v Teplicích. Podruhé nám vytrhl v těžké situaci trn z paty,“ chválil střídajícího stopera trenér.
   A chválil také kulisu zaplněného stadionu. „Atmosféra byla až mrazivá, bylo to skvělé,“ usmíval se trenér. A vyjmenovával klíčové faktory, proč Slavia uspěla: „Herní aktivita, výkon Kúdely a fantastická frenetická atmosféra na stadionu.“

Poznámky: 38. Hubník (Plzeň)
(slavia.cz)



FC Nitra - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 7. září 2018, Slovensko, Nitra
Miroslav Stoch, rodák z Nitry.

Utkání: přátelské

Sestava: Kovář (62. Vantruba) – Frydrych, Kúdela, Pokorný, Zelený – Petrák (70. Červ), Traoré (84. Žežulka) – Čermák (58. Vejvar), Baluta, Stoch (83. Mareš) – Škoda (27. Musa)

Branky: 60. Vejvar 0:1, 82. Stoch 0:2

Průběh: Slavia se v utkání v rámci slavnostního otevření zrekonstruovaného stadionu v Nitře utkala s domácím celkem. Sešívaní zvítězili díky gólům Jana Vejvara a Miroslava Stocha 2:0. Sešívaní kvůli reprezentačním povinnostem nastoupili do zápasu v kombinované sestavě. Premiérový start si připsala nová posila Slavie Ibrahim Traoré, v základní sestavě pak nastoupili mladíci Adam Petrák a Marcel Čermák.
  Hned
Záznam utkání.
v první minutě se do šance dostal Miroslav Stoch, který povedenou střelo prověřil brankáře Nitry. Na druhé straně o malinkou chvíli později výborným skluzem zastavil nadějnou šanci Nitry Ondřej Kúdela. Největší příležitost domácích přišla po centru z levé strany, kdy se domácí útočník dostal do zakončení na zadní tyči, střílel ale nad. První poločas příliš dalších fotbalových momentů nenabídl a tak se do šaten šlo za stavu 0:0.
  Na první trefu se čekalo až do 60. minuty. Povedenou ránu z dálky z kopačky Miroslava Stocha vyrazil brankář Hroššo pouze před sebe a dobíhající Jan Vejvar dorazil míč do branky. Sešívaní se o pár minut později dočkali další trefy, přihrávku Jana Vejvara tečoval do sítě Ibrahim Traoré, který byl ale v době přihrávky v ofsajdu a gól tak neplatil. V další příležitosti byl Miroslav Stoch, jeho střela levačkou ale skryl brankář Nitry v rukavicích. V 69. minutě si na přihrávku za obranu naběhl Jaroslav Zelený, skvělým zákrokem ale zabránil ve druhém gólu Slavie brankář Nitry. Ke střele z dálky se odhodlal také Alex Baluta, branku těsně minul. Skóre zápasu tak uzavřel domácí odchovanec Miroslav Stoch, který si navedl míč na pravačku a krásnou ranou nedal brankáři Nitry šanci.
  Další příležitosti už k viděni nebyly. Sešívaní tak zvítězili v Nitře 2:0 díky trefám Jana Vejvara a Miroslava Stocha.

Rozhodčí: Michlian (Slovensko)

Diváci: ?

Trenér: Jindřich Trpišovský
(slavia.cz // www.fcnitra.com)



1. FC Slovácko - Slavia
1 : 3 (0 : 2)

Datum: 16. září 2018, Uherské Hradiště
Jaromír Zmrhal, Stanislav Tecl, Vladimír Coufal a Ondřej Kúdela.

Utkání: 1. liga 2018/19, 8. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela (83. Frydrych), Ngadeu, Bořil – Souček, Hušbauer (73. Baluta) – Stoch, Traoré, Zmrhal – Tecl (76. Matoušek)

Branky: 26. Kúdela 0:1, 30. Coufal 0:2, 56. Tecl 0:3, 83. Daníček z pen. 1:3

Průběh: Po reprezentační přestávce se Slavia představila na půdě Slovácka. Díky gólům Ondřeje Kúdely, Vladimíra Coufala a Stanislava Tecla sešívaní zvítězili 3:1! Ondřej Kolář navíc na venkovním hřišti kapituloval až po rekordních 758 minutách.
  Trenér Jindřich Trpišovský nemohl do utkání počítat kromě dlouhodobých marodů ani s Milanem Škodou a Janem Sýkoru, kterého v základní sestavě nahradil ve svém debutu za Slavii Ibrahim Traoré. V úvodu utkání sešívaní více drželi míč a do první větší šance se dostali v 18. minutě, kdy centroval do vápna Josef Hušbauer, míč jen těsně minul osamocený Stanislav Tecl. Na první gól si tak museli počkat do 26. minuty. Od rohového praporku centroval Miroslav Stoch, míč si na zadní tyči našel Ondřej Kúdela a přesnou hlavičkou poslal sešívané do vedení! Už o čtyři minuty později to bylo 2:0. Stanislav Tecl centroval z levé strany do vápna, jeho výzvu prodloužil Jaromír Zmrhal, míč tak propadl až k Vladimíru Coufalovi, který z první pálil a jeho střela se štěstím propadla za záda brankáře Daňka. 33. minuta nabídla příležitosti na obou stranách. Nejprve se do dvou zakončení dostal domácí Daníček. Poprvé nejprve jeho ránu zblokoval Jan Bořil, druhý pokus pak skončil nad brankou. Následně na druhé straně vyslal Jaromír Zmrhal povedenu přihrávkou do samostatného úniku Stanislava Tecla, kterého ale brankář Daněk vychytal. Do kabin se tak šlo za stavu 2:0 pro Slavii.
  První příležitost druhého poločasu si připsali domácí, kdy z dálky vypálil Janošek, jeho střelu pohotově vytáhl Ondřej Kolář na tyč. V 56. minutě sešívaní přidali třetí trefu. Míč vybojoval Jaromír Zmrhal pro Josefa Hušbauera, který ho vyvezl na soupeřovu polovinu a přihrál doleva na Stanislava Tecla. Útočník Slavie si pohrál s obráncem a umístěnou střelou překonal Daňka potřetí. Po další akci pálil Jaromír Zmrhal, tentokrát byl úspěšný Daněk. Na druhé straně zazvonila opět branková konstrukce, tentokrát Juroškova střela orazítkovala břevno. V 82. minutě se pak dočkali snížení, když po faulu Ondřeje Kúdely proměnil penaltu Vlastimil Daníček. Sešívaní tak odvážejí z Uherského Hradiště tři body za výhru 3:1 a jsou v čele ligové tabulky! Slavia si navíc odváží i ligový rekord. Ondřeje Koláře na venkovním hřišti nikdo nepřekonal úctyhodných 758 minut.
  Slavia naposledy inkasovala na půdě soupeře 17. března 2018, a to ve 44. minutě 289. derby, další branka přišla až teď na Slovácku z pokutového kopu.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 5.627

Trenér: Jindřich Trpišovský: „Jsme šťastní, že jsme to zvládli a že jsme vyhráli. Bylo to po reprepauze, která pro nás byla dost složitá. Dlouhodobě s tím nemáme dobré zkušenosti a na jaře dvě utkání po reprezentační pauze dopadla špatně. Měli jsme z toho velký respekt, před pauzou jsme byli rozjetí, dařilo se nám. Hodně hráčů bylo pryč, ze základu, který nastoupil na Slovácku, trénovali jenom dva hráči. Zbytek se vracel postupně, Ngadeu až ve čtvrtek, a z osmi reprezentantů se pět vrátilo s velkými zdravotními problémy. Pomohlo nám, že se hrálo v neděli, kdyby to bylo v sobotu, asi by ještě někdo z nich nenastoupil. Jsem rád za tři body i za to, že jsme relativně rychle vedli a zápas se odehrával v poklidu. I když jsme moc dobře do zápasu nevstoupili, soupeř byl živější a my jsme se do toho déle dostávali. Pomohla nám standardka, od ní už jsme hráli v některých fázích kombinačně velice dobře. Jsem rád, jak se kluci zkoncentrovali a dokázali přepnout, i když jsme měli společně jenom dva tréninky.“
(slavia.cz)



Slavia - FC Girondins de Bordeaux
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 20. září 2018, Praha, Eden

Utkání: Evropská liga, sk. C, 1. kolo
Josef Hušbauer, Ibrahim Benjamin Traoré a Jaroslav Plašil.

Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu , Bořil – Souček, Hušbauer – Stoch (79. Baluta), Traoré (90. Matoušek), Zmrhal (83. Frydrych) – Tecl

Branky: 35. Zmrhal 1:0

Průběh: Parádní rána Jaromíra Zmrhala přinesla tři body ze zápasu s Girondins Bordeaux, ve kterém sešívaní zcela dominovali. Trenér Trpišovský měl k dispozici stejnou soupisku jako před nedělním zápasem v Uherském Hradišti. Nasadit tedy nemohl ani kapitána Škodu, ani stopera Deiho, naopak počítat mohl s Vladimírem Coufalem, který překonal problémy s kolenem po tvrdém zákroku na Slovácku. K dispozici mu nebyl ani asistent trenéra Köstl, který si na tribuně odpykával trest za zápas s Dynamem Kyjev.
   Se skvěle fandící Tribunou Sever v zádech začali slávisté lépe a do první větší šance se pak dostali v 18. minutě, kdy se Hušbauer na ose hřiště zbavil svého obránce a zpoza vápna vypálil po zemi, balon ale poslal jen metr vedle pravé tyče Costilovy branky. Chvíli předtím na druhé straně po Plašilově rohu hlavičkoval Koundé, míč ale rovněž nasměroval mimo tři tyče. Jen o chvíli později vznikl před hostující bránou další závar, když na pravé straně vápna doběhl balon Coufal a po jeho centru akrobaticky přes hlavu zakončoval Traoré, svůj oblouček ale poslal jen nad břevno branky hostů. Hra se pak opticky vyrovnala a ve 25. minutě po přímém kopu zahrozili hosté, když se míč z vápna odrazil na volného Koundého, ten ale nakonec pálil vysoko nad. Do vedení se slávisté zaslouženě dostali (po několika dalších šancích) ve 35. minutě. To když dlouhou kolmou přihrávku převzal na pravé straně Hušbauer, potáhl míč na střed, na hranici vápna posunul nalevo na Jaromíra Zmrhala a ten nechytatelnou dělovkou levou nohou vymetl vzdálenější růžek Costilovy branky. Sešívaní byli i ve zbytku poločasu aktivnější a dostávali se do šancí, v té největší minutu před přestávkou pálil po Coufalově nabídce Hušbauer, za gólmana Girondins ale na brankové čáře zaskočil obránce Pablo a míč vykopl.
   První minuty druhé půle se nesly v podobném duchu, jako závěr dějství předchozího. Slávisté hrozili jak z rychlých kolmých kombinací, ve kterých dělal obraně hostů problémy především Tecl, tak z řady standardních situací,
Záznam utkání.
ze kterých nejčastěji Stoch hledal Ngadeua či Traorého. V 72. minutě mohl druhou branku přidat Stanislav Tecl, který hlavou dokázal tečovat dlouhý centr Josefa Hušbauera z pravé strany, míč ale od našeho útočníka zamířil jen metr vedle vzdálenější tyče. Jen o minutu později rozehrál Miroslav Stoch další ze svých přímých kopů, kterým našel přesně nabíhajícího Součka, jeho prudkou hlavičku ale vyrazil na lajně gólman Costil. Hned vzápětí se do odraženého balonu z pětadvaceti metrů opřel z voleje Hušbauer, Bordeaux se k prvnímu zakončení ve druhé půli dostalo až v 75. minutě, kdy jinak skvěle hrající Souček ztratil balon na levé straně a po kombinaci hostů se ke střele dostal Cornelius, balon mu ale nesedl a jeho pokus zamířil daleko vedle levé tyče. Z tlaku Slavie vyústila další velká šance v 81. minutě. Coufalův centr propadl ve vápně ke dvojici Zmrhal-Tecl, která se zprvu na střele nedohodla, balon ale propadl přímo na nohu Jaromíra Zmrhala, kterého od druhého gólu odstřihl jen reflexivní zákrok gólmana Bordeaux.
   Hosté začali aktivněji hrát až v poslední desetiminutovce. V 88. minutě se tak po rychlém přechodu do útoku otevřel prostor před Corneliem, ten svou střelu ale poslal jen do Kolářových rukavic.
   Slavia tak před více než 16,5 tisícovkami fanoušků vstoupila vítězně do letošního ročníku Evropské ligy. Stejně jako v loňském ročníku po výsledku 1:0, tentokrát na sešívané nestačilo francouzské Bordeaux.

Rozhodčí: Bas Nijhuis (Holandsko)

Diváci: 16.548

Trenér: Trenéra Trpišovského těšil výkon slávistické defenzivy i krásný gól, zároveň ale přiznal, že vítězství stálo jeho tým spoustu sil. „Jsme šťastní za dobrý vstup do skupiny a myslím si, že můžeme být relativně spokojení i směrem do defenzivy. Chci poděkovat za skvělou atmosféru a počet, v jakém v takovou pozdní dobu fanoušci dorazili,“ začal trenér.
   „V prvním poločase jsme eliminovali protiútoky soupeře, drželi se na míči. V útočné jsme sice některé míče vyhodili, ale dokázali jsme rychle přepínat. Stálo to hodně sil, soupeři se těžko odebíral míč, neustálé přesouvání se stojí strašně sil,“ komentoval Trpišovský obrannou fázi svého týmu.
   „Druhou půli hrálo Bordeaux výš, napadali se čtyřmi nebo pěti hráči nahoře, hodně jsme se naběhali bez balonu. I tak jsme ale měli přidat rozdílový gól, takhle to byly nervy až do konce. Jsme spokojení s výsledkem, ale představoval bych si, že je ještě víc potrápíme v útoku. Zkazili jsme některé centry, často trefovali první hráče. Na druhou stranu, když jejich hráči dostali prostor, bylo vidět, jak skvělý mají první dotyk.“
   „Důležitý první zápas jsme zvládli, teď letíme do Petrohradu, tam to bude těžké utkání. Máme tři body, hraje se ale o dalších patnáct. Většinou to chce víc jak devět bodů pro postup, takže je to sice příjemný první krok, ale dál to budou těžké zápasy,“ shrnul kouč sešívaných.
(slavia.cz)



Slavia - Bohemians 1905
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 23. září 2018, Praha, Eden
Pan Jan Lála, bývalý hráč Slavie, oslavil 80 let.

Utkání: 1. liga 2018/19, 9. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu, Zelený – Hušbauer, Souček – Stoch (87. Frydrych ), Baluta (68. Traoré), Zmrhal – Tecl (25. Matoušek)

Branky: 37, Zmrhal 1:0

Průběh: Slávisté zvítězili ve vršovickém derby nad Bohemians 1:0, ve třetím domácím zápase po sobě se trefil Jaromír Zmrhal.
   Trenér Trpišovský udělal v náročném programu dvě změny oproti utkání s Bordeaux. Namísto Jana Bořila se na levý kraj obrany postavil Jaroslav Zelený, na středu zálohy nahradil Ibrahima Traorého Alexandru Baluta. Do první šance se slávisté dostali v osmé minutě, kdy Souček téměř přes celé hřiště našel Tecla a ten přiklepl Stochovi do střelecké pozice, pokus našeho záložníka ale zblokoval jeden z obránců Bohemians na roh. Na druhé
Záznam utkání.
straně mohl jít do šance ve 12. minutě Záviška poté, co Ngadeu podklouzl při zpracování Zeleného zpětné přihrávky, jeho střela po kličce na střed ale byla sražena přesně do Kolářových rukavic. Ještě blíže gólu byli hosté ve 13. minutě, kdy dostal prostor ke střele Martin Hašek a jeho rána levačkou skončila na břevně Kolářovy branky. Nepříjemný moment pro sešívané ale přišel v pětadvacáté minutě. To po vzdušném souboji zůstal na zemi Stanislav Tecl a po krátkém ošetření kolena opustil hřiště na nosítkách. Nahradit ho tak musela nová tvář Slavie Jan Matoušek. Po necelé půlhodině hry pak slávisté propadli na středu hřiště a po pravé straně mohl jít na naši branku Nečas, skvěle se ale vrátil Kúdela a pokus o centr z pravé strany vápna zablokoval. Jen o chvíli později posunul na druhé straně Baluta míč na pravou stranu na Coufala, jehož střílený centr proletěl zhruba metr vedle vzdálenější tyče. Ve 36. minutě pak našel Coufal zpětnou přihrávkou ve vápně volného Matouška, nový muž na hřišti ale ve své první velké šanci v Edenu pálil z voleje vysoko nad. Tlak, který si slávisté vytvořili ale nesl své ovoce. Ve 37. minutě nejprve brankář klokanů Valeš vyrazil střely Zmrhala a Stocha zpoza vápna, následně ale Souček vrátil balon na levou stranu právě k Jaromíru Zmrhalovi a ten napotřetí propálil Valeše střelou na vzdálenější tyč.
   Zmrhal se tak po Plzni a Bordeaux trefil i ve třetím domácím zápase po sobě.
   Hned z dalšího útoku se po rychlé akci Baluty a Zmrhala dostal ke střele opět Matoušek, který si balon dobře zpracoval ve vápně, jeho pokus z otočky ale zblokoval jeden z obránců na roh. Už v nastaveném čase první půle pak Stoch v rychlém brejku poslal míč kolmicí na Balutu, jeho ránu pravačkou ale ve skluzu zblokoval jeden z hostujících hráčů na roh. Toho se ujal Josef Hušbauer a našel přesně hlavu Tomáše Součka, pokus našeho záložníka k levé tyči ale skvěle vyrazil gólman Valeš.
   Ve druhé půli to ovšem byli hráči Bohemians, kdo se častěji dostával do šancí. V 55. minutě se sešívaným nepovedlo rozehrát standardní situaci a do rychlého brejku mohl uhánět Rudolf Reiter, včas se s ním ale dokázal vrátit Kúdela a míč mu před velkým vápnem čistě odebral. Po 65. minutě se pak do tlaku znovu dostali hosté a Kolář se měl co otáčet. Nejprve musel vyrážet prudkou křížnou střelu Vodháněla, po které se k dorážce dostal ještě Filip Hašek, i jeho pokus ale slávistický gólman dokázal vytěsnit. Hra se vyrovnala až kolem 70. minuty a před Valešovu branku se začali dostávat také slávisté. V 78. minutě měl po Zmrhalově centru dost prostoru Kúdela, ke kterému propadl míč na zadní tyč, jeho tvrdou ránu ale dokázal brankář Bohemians vyrazit na roh.
   Více než patnáct tisíc diváků v Edenu vidělo tvrdý zápas až do samého konce, kdy se navíc nad stadionem spustil prudký liják a hru komplikoval i silný vítr. Sešívaní ale nakonec těsné vedení udrželi a vrátili se tak na první příčku tabulky.

Rozhodčí: Ondřej Pechanec

Diváci: 15.272

Trenér: „Hrozně si vítězství ceníme, Bohemka nám nedala nic zadarmo, celoplošně nás napadali, hlavně ve druhém poločase měli výborný pohyb. Byl to vydřený zápas, pomohlo nám, že jsme hráli doma, lidi nás neskutečně celý zápas povzbuzovali, i když se nedařilo. Atmosféra byla skvělá, i když druhý poločas nebyl dobrý a ztráceli jsme půdu pod nohama,“ hodnotil vršovické derby trenér Jindřich Trpišovský.
   A pokračoval komentářem průběhu utkání. „Do utkání jsme vstoupili trochu vlažněji, Bohemka byla všude včas. Zbytek poločasu jsme odehráli velmi dobře, v jedné pasáži jsme měli drtivý tlak. Byli jsme přesní, dostali se do provozní teploty a z toho vyplynul i ten gól. Zbytek poločasu jsme odehráli velice dobře. Druhý poločas poznamenalo nedotahování akcí nahoru. Hrálo se strašně nahoru dolů, v čemž měla výhodu Bohemka, která měla čerstvé rychlé hráče. Někteří naši hráči dohrávali na morál, stálo je to hrozně sil. Byl to drama až do konce, byť hosté kromě jedné střely nic neměli. Na začátku skvěle střílel Hašek, kdyby to dal, bylo by to pak složité,“ uvědomoval si.
   Jeho tým hnala hlavně fanouškovská podpora. „Bylo to neskutečně vyválčené vítězství, pomohli nám lidi. Někdy bylo vidět, že už hráči ani nemohli běžet, ale stadion je k tomu dohnal. Velká pochvala pro diváky. Věděli, že hráči do toho dávají všechno, a ne vše se podaří, ale nepískali a podpořili je. Moc jim děkujeme, jsme rádi, že jsme to zvládli,“ oddechl si trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FK Ústí nad Labem
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 26. září 2018, Praha, Eden

Utkání: MOL Cup, 3. kolo
Více než rok čekal Muris Mešanović na návrat do základní sestavy.

Sestava: Kovář – Bořil (85. Vlček), Frydrych, Kúdela, Zelený – Valenta, Traoré – Baluta, Matoušek, Vejvar – Mešanović (66. Olayinka)

Branky: 37. Mešanović 1:0, 67. Vejvar

Průběh: Sešívaní porazili Ústí nad Labem 2:0 a postupují do 4. kola poháru. Branky stříleli navrátilec Mešanović a mladík Vejvar.
   Kvůli extrémně náročnému programu sáhl trenér Trpišovský k avizovaným změnám v sestavě. Na hrotu nastoupil poprvé po více než roční odmlce v A-týmu zaviněné zraněním kolene Muris Mešanović, jako podhrotový hráč začal tentokrát už od první hry Jan Matoušek. Ve druhém soutěžním utkání v A-týmu, ale poprvé od začátku, nastoupil osmnáctiletý záložník Matěj Valenta, do svého vůbec prvního soutěžního zápasu v áčku pak už od první minuty zasáhl na levém kraji zálohy také dvacetiletý Jan Vejvar. Na začátku se i přes kombinovanou sestavu ukázala lépe Slavia. Už ve 3. minutě se po závaru před bránou dostal k míči Zelený, v obležení obránců ale nedokázal míč trefit důrazněji a jeho pokus zblokovala obrana na roh. Na druhé straně ovšem zahrozila i Arma. Po rychlé kombinaci na pravé straně se míč dostal za obranu na Marka Krátkého, který propálil Kováře v naší brance, akci ale naštěstí chvíli předtím zastavil odmávaný ofsajd. Ve 20. minutě se pak poprvé ukázal Muris Mešanović. Když mu ale po kombinaci na levé straně přiťukl míč Zelený, namířil svůj halfvolej vysoko nad bránu. To ve 36. minutě už se Slavii naskytla větší šance. Dvořák srazil ve vápně rukou Balutův centr a pískala se penalta, kterou ve 37. minutě s přehledem proměnil právě navrátilec Muris Mešanović.
  Sešívaní pokračovali v klidném tempu i ve druhé půli, drželi balon více na svých kopačkách a dokázali si vytvořit šance. V 54. minutě našel Zelený krásnou přihrávkou za obranou Bořila, ten ale v záklonu pálil nad branku. Jen o dvě minuty později vypálil po dobré individuální akci zpoza vápna Jan Matoušek, s jeho pokusem si ale poradil gólman hostů. V 57. minutě se pak Zeleného skákavý centr dostal přes dva hráče až k volnému Mešanovićovi, jeho první střelu ale gólman Tvrdoň reflexivně vyrazil, rychlá dorážka hlavou od našeho útočníka následně mířila nad břevno. Jistotu v podobě dvougólového vedení dal tak Slavii až Jan Vejvar v 67. minutě. Ten metr před vápnem přebral kolmici od Zeleného, posunul si míč na střed a pravačkou propálil Tvrdoně na přední tyč. V 83. minutě mohl třetí branku přidat Alexandru Baluta, kterému míč do šance poslal střídající navrátilec po zranění Olayinka, rumunský záložník měl ale málo prostoru ke střele a míč z jeho kopačky tak stačil schovat do rukavic vyběhnuvší gólman. V závěru zápasu se na hřiště dostal i třetí z mladíků na soupisce Slavie, sedmnáctiletý Tomáš Vlček, který vystřídal Jana Bořila. Kapitánská páska se tak na posledních několik minut dostala na ruku gólmana Přemysla Kováře.
   Slavia tak prolomila smůlu proti neoblíbenému pohárovému soupeři, zvítězila 2:0 a postoupila do 4. kola MOL cupu.

Rozhodčí: Ondřej Lerch

Diváci: 3.106

Trenér: Asistent trenéra Jaroslav Köstl: „Chtěli jsme dát šanci i dalším hráčům v kádru, protože si to zaslouží. Musím říct, že co se týká tréninkové morálky týmu, tak je až obdivuhodná. I ti hráči, kteří tolik šancí nedostávají, k tomu přistupují svědomitě a trénují vážně výborně. Zasloužili si odehrát aspoň tenhle zápas a někteří ukázali, že by mohli i tlačit na hráče základní sestavy.”
   „S Murisem byla dohoda takové, že zvládne poločas a potom si řekne. Pořád jsme se ho ptali, jestli vydrží, a pořád to oddaloval o pět minut, o pět minut, o pět minut. Byla na něm vidět velká chuť. Jsme rádi, že se mohl vrátit, protože bylo cítit, že ho tu lidé mají rádi. Pro nás je strašně důležitý hráč a byla to v zimě velká rána, když se zranil, protože jsme s ním hodně počítali. Na druhou stranu se tím tenkrát otevřela cesta pro Standu Tecla. Na Murisovi byla vidět velká chuť a jsme rádi, že to potvrdil i tím gólem.”
(slavia.cz)



FC Baník Ostrava - Slavia
2 : 1 (2 : 1)

Datum: 30. září 2018, Ostrava

Utkání: 1. liga 2018/19, 10. kolo
Milan Baroš a trenér Ostravy Páník neunesli rozhodnutí sudího Berky.

Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil (74. Frydrych) – Souček, Traoré (46. Mešanović ) – Stoch , Hušbauer (C), Zmrhal – Baluta (57. Olayinka)

Branky: 20. Fillo 1:0, 27. Stoch 1:1, 45. Fillo 2:1

Průběh: Sešívaní prohráli v Ostravě 1:2 i přes dlouhotrvající přesilovku. Dvě branky dával Martin Fillo, jediným střelcem Slavie zůstal Miroslav Stoch.
   Na hrotu útoku se netradičně od začátku představil Alexandru Baluta, v záloze pak vedle Součka Traoré. Jen na lavičce zůstali připraveni oba útočníci Muris Mešanović a Peter Olayinka.
  Do první šance zápasu se ale už po šesti minutách dostal Milan Baroš, který na středu vápna dostal prostor ke střele, skvěle ho ale vychytal Ondřej Kolář, který vyrazil míč na roh. K první velké šanci na straně Slavie se dostal ve 23. minutě Traoré, kterému míč mezi obránce posunul Baluta, střelu našeho záložníka ale dokázal kolečky prstů vyrazit mimo tři tyče gólman Laštůvka. To už hrál ale Baník o deseti. V 15. minutě totiž kapitán domácích Milan Baroš trefil loktem Tomáše Součka a rozhodčí Berka mu udělil žlutou kartu, následně ale celou situaci zkontroloval na videu a Barošovi, který Součka trefil bez jakéhokoli úmyslu hrát balon, ukázal přímo červenou kartu. Ve 20. minutě šel ale do vedení oslabený Baník. Po faulu na levé straně kopali domácí standardku, na Holzerův centr si na zadní tyči naskočil Martin Fillo a hlavou překonal bezmocného Koláře. Slavii se podařilo srovnat až ve 27. minutě, kdy dlouhý balon do vápna sklepl na levou stranu Baluta a Miroslav Stoch překonal Laštůvku přesnou přízemní střelou k pravé tyči. Po půlhodině hry pak Slavia mohla jít do vedení, když Stochův centr z přímého kopu vrátil na zadní tyči před branku Ngadeu a Traoré si míč zpracovával úplně sám, do jeho rány se ale na poslední chvíli položil jeden z bránících hráčů a dokázal míč zblokovat mimo tři tyče. Ve 38. minutě pak po sérii faulů na polovině Slavie dostali domácí příležitost nebezpečného přímého kopu zhruba z 23 metrů, ke kterému se postavil exslávista Hrubý, svou střelu ale poslal nejen přes zeď, ale i nad břevno. 43. minuta pak přinesla pro změnu další šanci Slavie, když z rohového kopu centroval Hušbauer a na malém vápně se k hlavičce pes dvojici soupeřů probojoval Souček, gólového specialistu na zápasy s Baníkem ale tentokrát vychytal Laštůvka,
Záznam utkání.
který jeho pokus vytáhl konečky prstů nad břevno.
   Už v nastaveném čase první půle ale podruhé udeřil Baník. Souček na polovině hřiště poslal přihrávku jen na nohy soupeře, Holzer našel na pravé straně otevřené obrany Martina Filla a ten poslal přesně ke vzdálenější tyči svou druhou branku zápasu. Do druhé půle reagoval trenér Trpišovský na vývoj zápasu střídáním, kdy Traorého nahradil Muris Mešanović. A byl to právě Mešanović, který se v 54. minutě dostal do velké šance, když se k němu ve vápně dostal míč po dlouhém Hušbauerově centru, bosenský útočník se ale po dvou kličkách dostal příliš blízko gólmanovi a Laštůvka jeho pokus stačil vyrazit. V následující pětiminutovce se Laštůvka ukázal ještě dvakrát, když nejprve dobře vyběhl proti Mešanovićovi a zblokoval jeho pokus a minutu na to dokázal mimo tři tyče vytáhnout i stoprocentní šanci Alexandra Baluty. Do další šance se sešívaní dostali v 73. minutě. Po faulu na Zmrhala se kopala standardka dva metry za velkým vápnem, k míči se postavil Stoch a jeho prudkou střelu musel Laštůvka s problémy vyrážet. Na druhé straně šli o chvíli později do protiútoku tři baníkovci na jediného hráče Slavie, kterým byl Stoch, Hrubý se ale dostal z úhlu a jeho střelu levačkou dokázal Kolář vyrazit.
  Hra se ale s blížícím se koncem začala kouskovat a Slavia se do výraznějšího tlaku – i přes střídání Olayinky a Frydrycha – dostat nedokázala. Sešívaní tak podruhé v sezoně prohráli a nedokázali využít početní převahu, kterou měli po většinu zápasu. Na čele tabulky tak mají po 10. kole stejně bodů jako Viktoria Plzeň.

Rozhodčí: Ondřej Berka

Diváci: 14.294

Trenér: „Pro nás je velkým zklamáním, že jsme tady ztratili body, zejména vzhledem k průběhu utkání. Do zápasu jsme špatně vstoupili a Baník si díky Barošovi vytvořil šanci ze situace, na kterou jsme se připravovali – po naší standardce. Rychlé rozehrání od Laštůvky, balon za obranu a soupeř je sám před brankářem. Naštěstí nás Kolář podržel,“ komentoval trenér Jindřich Trpišovský první velkou šanci duelu.
   „Celkově od nás vstup do zápasu nebyl dobrý, Baník měl mnohem lepší pohyb, byl opticky všude dřív. Pak bohužel přišlo vyloučení, domácí hráli v deseti a dali nám branku ze standardky, což je nakoplo. Když se nám podařilo srovnat a měli jsme další šance, tak jsme inkasovali z brejku na 2:1,“ pokračoval.
   Slavia hrála po vyloučení Milana Baroše za faul na Součka proti deseti. „Mělo by nám to pomoct, protože nás bylo opticky více. Ale uškodilo nám to v tom, že už to bylo o našem dobývaní a brejcích soupeře. Vyloučení v prvním poločase hodně změní celé utkání. Absolutně jsme to nezvládli a prohráli jsme 2:1,“ mračil se trenér.
   Jinak ale první půli hodnotil pozitivněji. „První poločas byl z naší strany až na inkasovaný gól docela dobrý, měli jsme tam více místa, Baník většinou napadá se dvěma útočníky, teď měl jen jednoho. Chleba se lámal za stavu 1:1, kdy jsme měli asi čtyři vyložené šance. Kdybychom dali na 2:1, byl by to logicky úplně jiný zápas. Místo toho jsme inkasovali. Pak jsme byli nervózní, byla tu super atmosféra a fanoušci Baník skvěle hnali. Úplně nám vypadla ze hry kvalita,“ mrzelo ho.

Poznámky: 15. Baroš (Ostrava)
(slavia.cz)



FK Zenit Petrohrad - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 4. října 2018, Rusko, Petrohrad

Utkání: Evropská liga, sk. C, 2. kolo

Sestava: Kolář – Coufal (83. Frydrych), Kúdela, Ngadeu, Bořil – Souček , Traoré (89. Deli) – Stoch, Hušbauer, Zmrhal – Matoušek (53. Baluta )

Branky: 80. Kokorin 1:0
Snímek z utkání. Josef Hušbauer si připravuje míč k rohovému kopu.

Průběh: Sešívaní přehrávali domácí Zenit Petrohrad po většinu zápasu, přesto jediným úspěšným střelce zůstal domácí Kokorin.
   V sestavě Zenitu se neobjevila posila z Juventusu Marchisio a jen na lavičce zůstali Kokorin nebo Smolnikov, v zálkadu ale nechyběl třeba novopečený kapitán ruské reprezentace Arťom Dzjuba. Trenér Trpišovský pak sáhl po obvyklé sestavě, kterou má k dispozici, tentokrát s Janem Matouškem na hrotu útoku.
   Na úvodní minuty zůstalo nejzábavnějším momentem choreo domácích s krtečkem ve slávistickém dresu, až ve 12. minutě se Zenit po rychlém přenesení hry dostal k ostrému centru z pravé strany a před zabíhajícím Dzjubou
Záznam utkání.
musel míč v akrobatické pozici odkopávat Ondřej Kúdela. V 17. minutě se pak za obranu Slavie po Jerochinově kolmici dostal Nabiullin a zleva postupoval na Koláře, rána levačkou mu ale nesedla a zamířila vysoko nad branku. Hned o dvě minuty později se ale do první šance dostala Slavia. Matoušek u rohového praporku skvěle vybojoval balon a uvnitř vápna posunul za sebe na Zmrhala. Střelci z prvního evropského zápasu sice střela levačkou nesedla, míč se ale dostal na zadní tyč ke Stochovi a jeho technický pokus po otočce vystrašil gólmana Luněva, který ho musel vyrazit na roh. Ve 21. minutě se pak ke střele z velké dálky dostal opět Zmrhal, Luněv ale jeho pokus dokázal zkrotit. Ve 24. minutě ovšem byla ke gólu hodně blízko Slavia, když Miroslav Stoch napřáhl ke střele z dobrých 30 metrů a jeho nádherná rána orazítkovala břevno za gólmanem Zenitu. Ve 32. minutě pak Kúdela našel na hranici vápna Hušbauera, který si zády k bráně zpracoval míč na hruď a po otočce vystřelil, jeho ránu ale jeden z bránících hráčů zblokoval k rohovému praporku. O chvíli později se na druhé straně prokličkoval až k vápnu Róbert Mak, ani Dzjuba, ani nikdo jiný ale na jeho centr ve vápně nedosáhl. Slavia se po půlhodině hry dostala do mírného tlaku a vytvářela si další příležitosti. Ve 35. minutě zachytil Ngadeu míč na polovině hřiště, prošel s ním dopředu a našel volného Hušbauera, jeho ránu ale lapil brankář domácích. Po 40 minutách pak la levé straně Stoch nabídl míč Matouškovi, který zkusil pravačkou obstřelit Luněva, gólman Zenitu ale předvedl dobrý zákrok a míč dokázal vyrazit.
   V podobném duchu začala i druhá půle, to když ve 49. minutě našel Traoré na středu Stocha a jeho ránu pravačkou musel Luněv vyrážet na roh. Jen o chvíli později předvedl na pravé straně nádhernou akci Jan Matoušek, který vybojoval už téměř ztracený balon a protlačil se do vápna, kde se parádní zasekávačkou zbavil Ivanoviće, svou následnou střelu ale poslal po zemi jen do rukavic domácího gólmana. Byla to poslední akce mladého nováčka v jeho premiéře v základní sestavě v Evropské lize. V 53. minutě ho na hřišti nahradil Alexandru Baluta. V 61. minutě ovšem pěknou kombinaci předvedl po dlouhé době Zenit, když míč po několika rychlých přihrávkách přistál na hlavě Driussiho, ten byl ale ve velké šanci v ofsajdu. Slavia ale odpověděla hned vzápětí. Na začátku 63. minuty napřáhl zpoza vápna Hušbauer a Luněv opět musel předvést parádní robinsonádu. Hned o minutu později se z levé strany procpal do vápna Zmrhal a po jeho stříleném centru musel Luněv s vypětím všech sil vyrážet míč na další roh. Postupem času se hra opticky vyrovnala, Zenit poctivě bránil a vyrážel do stále nebezpečnějších protiútoků. V 76. minutě se tak dostal do obrovské šance, když Dzjuba sklepával po dlouhám centru míč hlavou na Kokorina, který se octl tváří v tvář Kolářovi, v rychlosti ale poslal balon vysoko nad břevno naší branky.
   V 80. minutě už se ovšem střídající Kokorin mohl radovat. Po nepřesné rozehrávce slávistů na středu hřiště vyslal jeden ze záložníků rychlou kolmici mezi naše obránce, na kterou si naběhl právě Alexandr Kokorin, a přesnou střelou pravačkou uklidil míč ke vzdálenější tyči. Slavia se ale nevzdala a v 84. minutě byl blízko k vyrovnání Ngadeu, jeho hlavičku po rohovém kopu ale zpod břevna vytáhl Luněv. Jen o chvíli později se k míči na levé straně dostal Zmrhal a přesnou přihrávkou našel na vápně Balutu, jeho rána pravačkou ale zamířila vysoko nad branku Zenitu. Čtyři minuty před koncem řádné hrací doby pak zpoza vápna napřáhl Leandro paredes a Kolář musel jeho pokus tygřím skokem vyrazit na roh. V 89. minutě se pak po další kolmici dostal za obranu opět Kokorin, jehož pokus Kolář podruhé vychytal, útočník Zenitu byl ale v době přihrávky v ofsajdu.
   Sešívaní tak odjíždějí z Petrohradu bez bodu, ačkoli soupeře po většinu času přehrávali. Zenitu na jeho hřišti podlehli 0:1.

Rozhodčí: Hüseyin Göçek (Turecko)

Diváci: 45.408

Trenér: Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Myslím, že tým může být celkově spokojený a hrdý na to, co předvedl na hřišti. Po všech stránkách to byl od nás vyspělý, komplexní výkon. Bohužel bez toho nejdůležitějšího - prosadit se v koncovce a dát nějaký gól. To jediné si můžeme vyčítat, to nás stálo body. Troufnu si říct, že první i druhý poločas jsme byli lepším týmem, vypracovali si hodně šancí. Měli jsme spoustu střel na bránu a hodně z nich volalo po gólu. U střely Stocha rozhodovaly možná dva tři centimetry, možná klíčový zákrok pak předvedl v druhé půli proti Hušbauerovi domácí brankář. Kluci hráli náročný fotbal, ale hraje se na góly a Zenit z první šance dal gól. Ukázal, že je zkušeným týmem, který dokáže dovést takový zápas k vítězství. Byla to situace, kdy jsme drželi míč a přišli o něj. Kokorin, který přišel do zápasu na pozici podhrotového hráče, se dostal mezi naši obranu a dokázal to vyřešit. Zbytečná ztráta míče, kdy jsme byli v ofenzivním postavení. Náběh jsme měli zachytit. Zenit potrestal možná jedinou chybu, kterou jsme v defenzivě udělali. Pocit je rozporuplný, divný, nemáme nic, možná jen dobrý pocit z výkonu. Samozřejmě v Kodani to bude důležitý zápas, ale to byl i dnes. Kdybychom získali tři body, které jsme si dnes zasloužili, byli bychom na tom jinak. I bod by se hodil.”

Poznámky:

Ohlasy z mužstva Slavie:

  Ondřej Kolář: „Výsledek nás mrzí, protože jsme viděli, že tady saháme po třech bodech. Nakonec jsme dostali takový smolný gól. Vyběhl jsem a snažil jsem se zmenšit úhel, ale on to trefil milimetrově, co jsem viděl v televizi. Líp to snad trefit nešlo, moc prostoru tam nebylo. Bohužel nás ten gól stál body. Ale klobouk dolů před tím, co se tady předvedlo na hřišti, protože takhle přehrát Zenit Petrohrad se jen tak nestává. Myslím, že dokazujeme, že jsme vyspělé mužstvo. Doufejme, že v budoucích zápasech nám to tam bude padat.”

   Miroslav Stoch: „Někdy je to kruté, že prohraje lepší mužstvo, ale já si myslím, že jsme ukázali výborný výkon, vysokou kvalitu. Ta cesta, kterou jdeme, je prostě správná. Myslím, že když budeme takto pokračovat, můžeme se vyrovnat top týmům v Evropě. Zenit patří mezi top týmy, ať už v Rusku nebo Evropě. Ta první střela mě mrzí, když trefíte břevno, je to vždy smůla. Rozhoduje pár centimetrů. Kdyby to šlo o pár centimetrů níž, je to gól. Dnes jsme měli střel strašně moc, ale někdy chybělo štěstí a někdy jsme to vyřešili zle. No nic, musíme makat a pokračovat v takovémto stylu. Myslím, že v budoucnu se nám to vrátí.”

(slavia.cz)



Slavia - 1. FK Příbram
4 : 1 (3 : 1)

Datum: 7. října 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2018/19, 11. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych, Kúdela, Ngadeu, Bořil – Souček, Hušbauer (87. Zelený) – Stoch, Baluta (81. Mešanović), Zmrhal (71. Olayinka) – Matoušek

Branky: 13. Bořil 1:0, 15. Rezek 1:1, 32. Baluta 2:1, 35. Frydrych 3:1, 75. Stoch 4:1

Průběh: Sešívaní doma jasně přehráli Příbram. Výhru 4:1 zajistili Bořil, Baluta, Frydrych a nádhernou ranou ve druhém poločase Miroslav Stoch. Trenér Trpišovský poslal na hřiště oproti čtvrtečnímu zápasu v Petrohradu pozměněnou sestavu, do které se od začátku vešel Michal Frydrych a Alexandru Baluta jako podhrotový hráč. V útoku oproti tomu zůstal Jan Matoušek, který si tak zahrál proti svému bývalému klubu.
  Už v 6. minutě slávisté předvedli „ťukes“ na vlastní polovině, Stoch následně dlouhým křížným pasem vyslal po pravém křídle Zmrhala a Hušbauerovi následně chyběly snad dva, tři kroky, aby na zadní tyči doběhl dlouhý Zmrhalův centr.
Pavel Řehák slavil v den utkání 55. narozeniny.
V 9. minutě pak sešívaní zakombinovali pro změnu na levé straně a míč se vrátil k Bořilovi, jehož centr naše ve vápně Balutu, hlavička rumunského záložníka ale zamířila jen těsně vedle levé tyče. Slavia držela balon, v úvodu zápasu o sobě ale dávala vědět i Příbram, která se zkoušela prosadit rychlými kolmými útoky. Skóre se tak poprvé měnilo už ve 13. minutě. Josef Hušbauer zahrával rohový kop, Michael Ngadeu na zadní tyči vrátil balon před bránu a nabíhající Jan Bořil ho nechytatelně poslal hlavou do sítě. Jenže vedení Slavie netrvalo ani dvě minuty. Do otevřené slávistické obrany se na konci 15. minuty vehnal Filip Hlúpik, který se dostal před Ngadeua, posunul míč podél vyběhnuvšího Koláře na střed a Jan Rezek do odkryté brány srovnal na 1:1. Ve 20. minutě se pak po další dlouhé křížné přihrávce dostal do akce střelec první branky Jan Bořil, jeho střelu pravačkou po kličce na střed hřiště ale gólman Kočí dokázal vyrazit. Za necelou minutu se k ráně zpoza vápna dostal pro změnu Tomáš Souček, jeho přízemní pokus ale proletěl těsně vedle levé tyče. Po 24 minutách dostala na druhé straně příležitost k přímému kopu Příbram a Roman Květ svou skákavou střelou pořádně zaměstnal Koláře, náš gólman ale stačil balon vyrazit. Ve 27. minutě pak ale příbramští nepřesně rozehráli, balon se rychle vrátil za hostující obranu a Zmrhal ho posunul doleva na Matouška, expříbramský záložník – nyní v roli útočníka – ho ale levačkou poslal jen do boční sítě. Sešívaní ale přesto odcházeli do kabin spokojenější. Ve 32. minutě se totiž po slávistické kombinaci dostal k míči na levé straně Hušbauer, poslal nadýchaný oblouček za obranu Příbrami, tam si míč perfektně zpracoval Alexandru Baluta a na vzdálenější tyč poslal druhou branku Slavie v zápase a svou druhou branku v sešívaném. Hned o chvíli později – v minutě 35. – si na pravé straně vápna zpracoval dlouhý balon od Stocha, využil toho, že jeden z obránců Příbrami neustál předchozí hlavičkový souboj, a přesnou střelou překonal Kočího potřetí. Ještě v nastaveném čase po zblokované střele Květa pádili na branku Příbrami zcela sami Baluta a Kúdela, rumunský záložních chtěl před gólmanem najít nalevo právě Kúdelu, přihrávku ale dokázal zastavit vracející se Roman Květ.
  Druhá půle začala podobně, jako ta první skončila. Ve 49. minutě těžil z další krásné Hušbauerovy přihrávky Matoušek, který šel sám na gólmana, ten ale jeho střelu dokázal vyrazit. V 53. minutě pak Frydrych krásně sklepl ve vápně míč pro Balutu a jeho parádně umístěnou ránu musel skvělým zákrokem zlikvidovat Kočí. Po 66 minutách se pak slávisté na pravé straně prokombinovali až na hranici vápna, odkud posílal Frydrych střílený centr před branku, Souček ale ve skluzu poslal míč mimo tři tyče. V 73. minutě se za obranu Příbrami dostali Stoch s Matouškem, první jmenovaný posunul druhému na střed vápna, útočník Slavie ale napálil balon jenom do připraveného gólmana Kočího. Čtvrté branky se tak sešívaní dočkali až v 75. minutě a nejeden slávista si při tom vzpomněl na tři dny starý zápas v Petrohradu. Alexandru Baluta totiž vybojoval míč pro Miroslava Stocha, ten si ho posunul na pravačku a z 25 metrů poslal balon do pravého horního rohu Kočího branky. Slavia, v jejímž dresu se na hřiště dostali i Olayinka a Mešanović, se mohla dočkat dalších gólů, v 80. minutě ale Matouškovu radost překazil odmávaný ofsajd, ve kterém se předtím octl střílející Baluta, o malou chvíli později poslal Stoch svoji přízemní střelu v samostatném úniku metr vedle vzdálenější tyče. V 87. minutě pak kvůli zdravotním problémům musel vystřídat kapitán Josef Hušbauer, kterého nahradil Jaroslav Zelený. Ještě v nastaveném čase se k další střele z levého rohu vápna dostal Stoch, proti pokusu mířícímu na vzdálenější tyč ovšem dokázal zasáhnout hostující gólman.
  Sešívaní se tak vrátili na vítěznou vlnu po porážkách na Baníku a proti Zenitu. Příbram doma jasně přehráli a před reprezentační přestávkou zvítězili 4:1.

Rozhodčí: Pavel Královec

Diváci: 10.747

Trenér: „Jsme spokojení s bodovým ziskem a také s tím, že jsme zvládli po dvou porážkách, hlavně po té v Ostravě. Potřebovali jsme předvést dobrý výkon a bodovat. Na druhou stranu to nebylo bezchybné. Udělali jsme hodně nevynucených chyb, měli jsme vlažnější začátek, nechali si dát vyrovnávací gól a bylo tam opět neskutečné neproměňování šancí, které se nás drží,“ vyjmenovával trenér Jindřich Trpišovský.
   „Pochvala pro Příbram, oba týmy chtěly hrát fotbal. Hráli hodně aktivně, nahoře, napadali, hodně nás trápili, dokud jsme je neunavili kombinací a vznikla tam okénka. Byla to náročná první půle. Zápas se lámal při krásné akci na 2:1. Klobouk dolů, že Příbram chtěla pořád hrát aktivně, naopak jsem strašně zklamaný, že z těch šancí dáme jeden gól. Mohlo to být klidně 7:3 a víc. Kdybychom sestříhali, co jsme za poslední dobu neproměnili, bylo by to na celovečerní film,“ trápí produktivita trenéra sešívaných.
(slavia.cz)



FC Slovan Liberec - Slavia
0 : 1 (0 : 1)

Datum: 21. října 2018, Liberec
Peter Olayinka na snímku z utkání.

Utkání: 1. liga 2018/19, 12. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela , Ngadeu , Bořil – Souček , Hušbauer – Stoch (90. Frydrych ), Traoré (46. Mešanović), Zmrhal – Baluta (72. Olayinka)

Branky: 3. Stoch 0:1

Průběh: Už třetí minuta zápasu rozhodla o konečném skóre, kdy se z přímého kopu prosadil Miroslav Stoch a zajistil tak Slavii výhru na severu Čech. Trenér Jindřich Trpišovský udělal oproti poslednímu ligovému duelu v sestavě dvě změny. Místo Michala Frydrycha nastoupil na pravém kraji obrany Vladimír Coufal, Jana Matouška pak nahradil Ibrahim Traoré. V útoku tak od první minuty hrál Alex Baluta.
   Hned druhá minuta nabídla mnoho vzruchu před brankou Liberce. Jaromír Zmrhal se hnal za míčem, českého reprezentanta ale zastavil Jan Mikula pouze za cenu žluté karty. K přímému kopu z hranice vápna se postavil Miroslav Stoch a technickou střelou přes zeď poslal sešívané do vedení. Ve 12. minutě zahrával Liberec standardní situaci, střelu domácích vyrazil Ondřej Kolář před sebe, dobíhající Jan Mikula následně srazil brankáře sešívaných, za což viděl druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Červenobílí měli uzemní převahu, blízko velké šance byl Alex Baluta, který těsně nedosáhl na centr Jaroslava Zmrhala. Ve 41. minutě měla Slavia dvě nadějné střely, nejprve zakončení Tomáše Součka chytil brankář Nguyen, ve druhé situaci pálil Ibrahim Traoré těsně vedle. V závěru poločasu vyslal Alex Baluta do šance Miroslava Stocha, zakončení slovenského záložníka ale vyrazil Nguyen na roh. Do šaten se šlo tak za vedení Slavie 1:0.
   Blízko druhé trefy byla Slavia ve 47. minutě, kdy se ke střele dostal Alex Baluta, jeho ránu ale zastavilo břevno. O dvě minuty později pronikal zleva do vápna Josef Hušbauer, který zakončoval jen těsně mimo. V 51. minutě poslal Alex Baluta do úniku Murise Mešanoviće, jehož střelu znova vyrazil brankář Nguyen. Na druhé straně pálil nebezpečně Roman Breite, zakončení záložníka Liberce letělo těsně mimo bránu. Znovu zachránilo Liberec břevno v 78. minutě, tentokrát povedenou ránu vypustil Josef Hušbauer. V 81. minutě se dral z pravé strany do vápna Koscelník, který po souboji s Janem Bořilem skončil na zemi. Po konzultaci s videorozhodčím se ale pokračovalo ve hře. V závěru měl ještě příležitost Miroslav Stoch, z úhlu ale Nguyena nepřekonal. Sešívaní tak vezou z Liberce tři body za výhru 1:0! Naposledy zvítězila Slavia v Liberci 21. února 2015, kdy díky hattricku Milana Škody vyhrála 3:1.

Rozhodčí: Radek Příhoda

Diváci: 8.875

Trenér: „Největší spokojenost je s tím, že jsme to zvládli tříbodově. V Liberci to vždy stojí hodně sil i koncentrace a hodně to bolí," říká k cenné výhře trenér Trpišovský.
   Slavia si po třech a půl letech veze konečně z Liberce ligové vítězství. „To je asi jediné pozitivní, co můžeme říct, protože jsme paradoxně nejlepší fotbal hráli, když to bylo jedenáct na jedenáct. Hrálo se ve velkém tempu, byli jsme aktivní a bylo se na co dívat. Dostali jsme se do vedení, ale paradoxně, když šli domácí do deseti, naše hra se postupem času zhoršovala. Místo toho, abychom přidali druhý gól, ztráceli jsme některé míče a opětovně neproměnili vyložené šance,“ komentoval trenér Jindřich Trpišovský utkání dvanáctého kola.

Poznámky: 12. Mikula (Liberec)
(slavia.cz)



FC København - Slavia
0 : 1 (0 : 0)

Datum: 25. října 2018, Dánsko, Kodaň

Utkání: Evropská liga , 3. kolo

Sestava: Kolář – Coufal , Kúdela, Ngadeu, Bořil – Souček – Stoch (86. Frydrych), Hušbauer (90. Deli), Traoré , Zmrhal (C) – Matoušek (72. Tecl)
Jan Matoušek slaví vstřelený gól. V pozadí Jaromír Zmrhal.

Branky: 46. Matoušek 0:1

Průběh: Sešívaní si připsali druhou výhru ve skupině Evropské ligy! Nejtěsnější rozdíl zařídil v Kodani gól Jana Matouška ze 46. minuty.
   Trenér Trpišovský zvolil pro zápas v Kodani totožnou sestavu, jaká předvedla skvělý výkon v Petrohradu. Na hrot se postavil Jan Matoušek, pod ním operoval Ibrahim Traoré. V 7. minutě se do první šance dostali slávisté. To když Zmrhal na levé straně vybojoval roh, ke kterému se postavil Stoch, jeho přetažený centr doletěl až na zadní tyč, a tam ho ve skluzu poslal na bránu Vladimír Coufal. Domácí se na dostřel Kolářovy branky dostali poprvé až ve 14. minutě, když na pravé straně dostal prostor Skov, jeho prudký centr ale ztečoval jeden z bránících slávistů k bližší tyči, kde míč stačil pokrýt Kolář. Ve 20. minutě pak na druhé straně Souček vybojoval balon a přes Traorého a Bořila se míč dostal ke Stochovi, jeho pokus o technický obstřel ale zaplul vysoko nad břevno. Ve 25. minutě slávisté zamkli Kodaň před jejím vápnem a po rychlém přenesení hry vracel Coufal míč do vápna, kde těsně před dobře nabíhajícím Traorém dokázal centr zastavit Greguš. O chvíli později bylo rušno před Kolářem, když N’Doye vracel před branku centr Ankersena a náš gólman musel o balon ve skrumáži
Záznam utkání.
hráčů tvrdě zabojovat. Kodaň se do největší dosavadní šance dostala ve 36. minutě, kdy z levého křídla centroval Bengtsson, ani jeden ze slávistů ve vápně nedosáhl na vysoký balon a osamocený N’Doye mohl hlavičkovat, svůj pokus ale nasměroval těsně vedle levé tyče. Po 39 minutách hry se Slavia dostala do rychlého protiútoku, ve kterém Stoch hledal na levé straně kolmicí do vápna Zmrhala, před ním byl ale Ve 40. minutě bylo ovšem horko opět na druhé straně, když zpoza vápna napřáhl Greguš a jeho přízemní rána proletěla těsně vedle pravé tyče. Dvě minuty před koncem zahájil Kolář dlouhým výhozem útok sešívaných, k balonu se na pravé straně vápna dostal Zmrhal a posunul za sebe na Hušbauera jeho rána pravačkou z první ale mířila přesně doprostřed branky.
   Do druhé půle ovšem sešívaní vstoupili skvěle. Už ve 46. minutě se totiž k opakovanému centru z pravé strany dostal Vladimír Coufal, našel ve vápně přesně Jana Matouška, a ten přízemní střelou pravačkou prostřelil gólmana Andersena. Zaznamenal tak svůj premiérový gól ve Slavii. Sešívané jako by gól nabil další energií a hned chvíli poté se z pravé strany dostal do střelecké pozice Hušbauer, pravačkou ale poslal míč po zemi jen vedle bližší tyče. V 59. minutě pak Stoch našel ve vápně Zmrhala, který zkusil další technický obstřel a branku tentokrát minul jen o centimetry. Po hodině hry se pak do obrovské šance vehnal Traoré, který si mezi dvěma obránci zpracoval další Stochův centr a octl se sám před gólmanem, míč mu ale odskočil daleko od nohy, brankář Andersen ho dokázal posunout mimo nebezpečí a akce tak skončila jen žlutou kartou pro našeho záložníka za zbytečný pád po kontaktu s gólmanem. Více než dvacet tisíc fanoušků, z nichž přes 1500 drželo palce Slavii, vidělo dramatickou poslední desetiminutovku, ve které Kodaň otevřela obranu, snažila se zatlačit sešívané, a těm se otevíral prostor pro rychlé brejky. V 86. minutě se čerstvý muž na hřišti Frydrych zapojil do akce po rohovém kopu, přiťukl odražený míč Ngadeuovi.
  Sešívaní ale v závěru všechny útoky Kodaně ubránili, i díky včasnému vyběhnutí Koláře proti N’Doyemu, a mohou se tak radovat ze druhé výhry ve skupině C. Ta je posunula na druhé místo za Zenit Petrohrad, který ve druhém zápase porazil francouzské Bordeaux.

Rozhodčí: Luca Banti (Itálie)

Diváci: 20.6712

Trenér: „Jsme šťastní, že jsme to zvládli za tři body, po Petrohradě jsme potřebovali bodovat. Byl to spíš boj, velice náročné utkání, spousta běhání, napadání. v prvním poločase jsme v některých fázích tahali za kratší konec, měli jsme problémy s dostupováním. Pomohl nám gól, pak už jsme utkání kontrolovali. Soupeř si ve druhém poločase nevytvořil žádnou šanci a my, kdybychom byli přesnější, jsme mohli přidat další gól. Každé vítězství ve Evropě je ale cenné,“ hodnotí utkání trenér Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz)



Slavia - FK Dukla Praha
4 : 1 (2 : 0)

Datum: 29. října 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2018/19, 13. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli, Zelený – T. Souček, Hušbauer (C) (69. Sýkora) – Stoch, Baluta (86. Frydrych), Olayinka – Matoušek (63. Škoda)

Branky: 14. Coufal 1:0, 21. Stoch 2:0, 49. Olayinka 3:0, 66. Schranz z pen. 3:1, 85. Stoch 4:1
Radost hráčů Slavie z prvního gólu utkání.

Průběh: Sešívaní nastříleli v Edenu Dukle čtyři branky. Dvakrát se trefil Miroslav Stoch, po jednom zásahu přidali Coufal a Olayinka.
   Hned čtyři změny udělal trenér Trpišovský ve srovnání se zápasem Evropské ligy v Kodani. Levý kraj obrany tak obsadili Zelený a uzdravený stoper Deli, hrotového útočníka Matouška měl pak ze středu namísto Traorého podporovat Baluta, z levé strany místo Zmrhala rovněž uzdravený někdejší hráč Dukly Peter Olayinka. Hned ve druhé minutě se sešívaní dostali do velké šance, když Olayinka našel na pravé straně vápna Matouška, jeho prudkou střelu z úhlu vyrazil Rada před sebe a do padajícího balonu se „nůžkami“ opřel Baluta, svůj pokus poslal ale nad břevno. Ve 14. minutě se ale Slavia dočkala prvního gólu. Olayinka potáhl míč na levém křídle a poslal vysoký centr na zadní tyč. Tam si z druhé vlny naběhl nikým nehlídaný Coufal, který měl dostatek času seřídit mířidla, a jistým volejem poslal míč po pravé ruce gólmana Rady do sítě. Po 21 minutách hry pak vizitku v současnosti nejlepšího střelce Slavie potvrdil Miroslav Stoch. Pár metrů za vápnem se dostal k odraženému míči a chvíli to vypadalo, že bude pálit pravačkou, nakonec si ale před dobíhajícím obráncem přehodil míč na levou nohu a z kroku poslal míč o břevno do levého horního růžku Radovy branky. Ve 26. minutě pak poslal před branku překvapivý ostrý centr „z první“ Alex Baluta a balon propadl až k Matouškovi, náš útočník neměl ale dostatek času na zpracování a míč se od něj odrazil do náruče gólmana Rady. Po necelé půlhodině se pak slávisté krásně prokombinovali ke třetí brance, kterou po Coufalově centru posílal do prázdné branky Souček, gól ale neplatil kvůli odmávanému – jak ale televizní záběry ukázaly chybně – ofsajdu Vladimíra Coufala.
   Dukla v prvním poločase nevystřelila na bránu a ani po výměně stran nenabral vývoj zápasu jiné tempo. Už ve 49. minutě se Slavia dostala do tlaku, který vyvrcholil přenesením hry na levou stranu vápna. Tam se do balonu po chvíli příprav opřel Peter Olayinka a tvrdou ranou pod břevno nedal Radovi šanci. Slavia vedla 3:0 a do hry tak pustila i Duklu. Ta se do své první šance dostala v 58. minutě, kdy z pravé strany ostře centroval Milošević a na malém vápně jen těsně nedosáhl na míč Frederik Bilovský. O chvíli později to zpoza vápna zkusil David Bezdička, Kolář ale jen pohlídal balon mířící vedle levé tyče. V 63. minutě se na hřiště po téměř dvouměsíční pauze vrátil Milan Škoda, který nahradil Jana Matouška, o čtyři minuty později se ale poprvé v zápase radovala Dukla. Po Coufalově souboji ve vápně a následné konzultaci s videem se totiž pískala penalta, kterou Ivan Schranz proměnil navzdory tomu, že Kolář směr jeho střely vystihl. Po snížení se ale otěží zápasu opět chopili slávisté. V 68. minutě se po rohovém kopu dostal k hlavičce střídající Škoda, branku ale zhruba o metr minul. O dvě minuty později vyslal Souček do úniku Balutu, který se snažil najít v ještě lepší pozici opět Škodu, ten ale na jeho přihrávku před bránou nedosáhl. V 82. minutě pak po faulu na Olayinku zahrávali slávisté nebezpečný přímý kop, který si vzal na starost Miroslav Stoch, pravačkou ale míč zakroutil jen do boční sítě. O tři minuty později se ale i Stoch mohl radovat ze svého druhého gólu. To když se sešívaným podařilo rychle přenést hru z pravé strany na levou, Souček našel do vápna nabíhajícího Stocha a ten na zadní tyč prostřelil Radu podruhé.
   Sešívaní tak Duklu jasně přehráli a před derby se Spartou si na svého rivala z Letné vytvořili sedmibodový náskok. Na Viktorii Plzeň mají na čele tabulky dvoubodový náskok.

Rozhodčí: Miroslav Zelinka

Diváci: 11.108

Trenér: „Jsme spokojení se vstupem do zápasu, výsledkem i s góly. Nikdo se nám nezranil ani nevykartoval. V některých pasážích jsme předváděli skvělý fotbal, ale někdy jsme mohli hrát mnohem lépe, například ve druhém poločase, kdy jsme nebyli v některých fázích tak hladoví směrem do vápna a až moc jsme chtěli kontrolovat hru. Některé situace by nás v zápasech, kde se se soupeřem přetahujeme o výsledek, mohly mrzet,“ hodnotí malé pražské derby trenér Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz)



AC Sparta Praha - Slavia
2 : 2 (2 : 1)

Datum: 4. listopadu 2018, Praha, Letná

Utkání: 1. liga 2018/19, 14. kolo
Snímek mužstva Slavie před derby.

Sestava: Kolář - Coufal, Kúdela (52. Deli), Ngadeu , Bořil - Stoch, Hušbauer (C) (62. Sýkora), Traoré (46. Baluta), Souček , Zmrhal - Olayinka

Branky: 36. Kúdela 0:1, 42. Tetteh 1:1, 45. Kanga z pen. 2:1, 70. Souček 2:2

Průběh: Slavia si odváží z 290. derby Letné bod za remízu 2:2, když se prosadili po rohových kopech hlavou Ondřej Kúdela a Tomáš Souček.
   Do 290. derby vyslal trenér Jindřich Trpišovský v základní sestavě na hrotu Petera Olayinku. Na levý kraj zálohy se tak po pauze v zápase s Duklou vrátil Jaromír Zmrhal. Naopak v nominaci úplně chyběl nemocný Milan Škoda. První zahrozili domácí, Chipciu pronikl středem a zakončoval, jeho ránu zblokoval Ondřej Kúdela. Na druhé straně sešívaní dobře napadali a donutili Nitu k chybné rozehrávce. Miroslav Stoch následně zkusil z první zakončit, míč netrefil ideálně, i tak ale udělal Nitovi spoustu starostí. O minutu později se Miroslav Stoch dostal ke střele zpoza vápna, jeho rána těsně minula šibenici. Ve 24. minutě si připsal Ondřej Kolář dobrý zákrok proti zakončení Tetteha. 28. minuta přinesla šanci Vladimíra Coufala, který byl po rohovém kopu sám na malém vápně, nemířil ale vůbec přesně. Další zakončení předvedli tentokrát domácí, zpoza pokutového území napřáhl Kanga, jeho ránu Ondřej Kolář vyrazil na roh.
   Gólová radost
Záznam utkání.
sešívaných přišla v 36. minutě! Peter Olayinka nevzdal souboj o dlouhý míč a vybojoval rohový kop. Na následný centr Josefa Hušbauera si nejvýš vyskočil Ondřej Kúdela, který hlavou otevřel skóre zápasu! O tři minuty později měli sešívaní další velkou příležitost. Jan Bořil zakombinoval nalevo s Jaromírem Zmrhalem, centr druhého jmenovaného našel přesně hlavu Petera Olayinky, který orazítkoval tyč branky. Domácí srovnali ve 42. minutě. Na centr Civiče z levé strany si naskočil Tetteh a hlavou vyrovnal stav utkání na 1:1. V poslední minutě prvního poločasu fauloval před vápnem Slavie Ondřej Kúdela, následná střela z přímého kopu Stanciua trefila ruku Ibrahima Traorého ve zdi, hlavní rozhodčí nařídil pokutový kop. Ten proměnil Kanga. Do šaten se tak šlo za stavu 2:1 pro domácí.
   Do druhého poločasu trenér Jindřich Trpišovský vystřídal nevýrazného Ibrahima Traorého. Ke druhému střídání musel slávistický kouč sáhnout už v 52. minutě, kdy zraněného Kúdelu nahradil Simon Deli. Z důvodu zranění musel střídat i v 62. minutě Hušbauer, místo kterého nastoupil Jan Sýkora a kapitánskou pásku od Hušbauera převzal Souček. Slavii se podařilo vrátit zpět do hry v 70. minutě, Jan Sýkora rozehrál rohový kop, balon našel na penaltovém puntíku Tomáše Součka, který se uvolnil od bránících protihráčů a hlavou srovnal na 2:2! Dvě minuty se nehrálo kvůli dýmu z pyrotechniky, který zahalil hřiště, a další šance patřila hostům - Stoch potáhl míč, prostrčil ho na rozběhnutého Sýkoru, který balon posunul na střed Zmrhalovi a záložník červenobílých levačkou pálil vedle branky! V závěru normální hrací doby se skácel s bolestí v boku k zemi Coufal, ale do závěrečných čtyř minut nastavení se ještě zvládl na hřiště vrátit. V poslední minutě nastavení ještě Slavia rozehrála rohový kop, ale Nita lapil míč do svých rukou a to byla také poslední akce, kterou 290. derby vidělo.
   Slavia na Letné vybojovala remízu, se svým letenským rivalem neprohrála od podzimu 2016 a tak symbolický klíč od Prahy zůstává minimálně dalšího půl roku v Edenu.

Rozhodčí: Petr Ardeleanu

Diváci: 17.398

Trenér: „Jsem zklamaný z kvality zápasu, sice padly čtyři góly, ale úroveň utkání byla špatná,“ hodnotí 290. derby trenér Trpišovský.
   „Když sečtu průběh zápasu a šance na obou stranách, je remíza zasloužená. Pořád je to bod z venku a musíme vnímat, že Sparta tu za rok a půl prohrála jen jeden zápas. Na druhou stranu je to pro nás ztráta dvou bodů, musíme hrát na vítězství bez ohledu na to, kde hrajeme. Nemůžeme být spokojení,“ má jasno trenér Jindřich Trpišovský.
   Slavia ztratila vedení, a nakonec musela dotahovat. „Vedli jsme, hráli jsme výborně a mohli jsme přidat druhý gól, od kterého nás dělily milimetry. Pak jsme po laciné ztrátě míče inkasovali a v poslední vteřině první půle dala Sparta na 2:1. Ve druhé půli jsme se pak vrátili do zápasu,“ popisoval průběh utkání.
   290. derby podle něj navíc tolik zábavy nepřineslo. „Jsem zklamaný z kvality zápasu, sice padly čtyři góly, ale zápas za nic nestál, úroveň byla špatná. V takovém utkání nikdo nechce udělat chybu, ale dopředu jsme nic nepředvedli, a když přišel klíčový moment, netrefili jsme branku. Byl to velký boj, hráči hráli těsně u sebe, byla tam spousta kontaktu. Jsem rád za bod, i přes problémy se zraněním jsme srovnali. Ke konci jsme silou vůle vybojovali pasáž, kdy jsme ještě další branku mohli dát, ale celkově náš výkon do útočné fáze nebyl dobrý,“ uvědomuje si.
(slavia.cz)



Slavia - FC København
0 : 0

Datum: 8. listopadu 2018, Praha, Eden

Utkání: Evropská liga, sk. C, 4. kolo

Sestava: Kolář – Frydrych, Ngadeu , Deli, Bořil – Souček, Traoré – Stoch, Sýkora (79. Baluta), Zmrhal (C) (79. Škoda) – Olayinka
Tomáš Souček.

Průběh: Sešívaní ve čtvrtém zápase Evropské ligy remizovali doma s Kodaní 0:0. Střelecky aktivní byl zejména Stoch, Andersena ale nepřekonal. Stejně jako venku nedovolili sešívaní soupeři jedinou střelu na bránu.
   Série zranění z nedělního derby donutila trenéra Trpišovského opět sáhnout do základní sestavy, ze které vypadli její stabilní členové Hušbauer, Coufal a v posledních zápasech i Kúdela. Na pravý kraj obrany se tak postavil od začátku Michal Frydrych, stoperskou dvojici obstaralo africké duo Ngadeu-Deli, ve středu zálohy se objevil Sýkora a v útoku stejně jako při derby Olayinka. Slávisté začali v zaplněném Edenu rozhodně aktivněji a už v 10. minutě hledal Zmrhal ve vápně dobrým pasem Olayinku, který na balon jen těsně nedosáhl. Jen o minutu později nechala kodaňská obrana poprvé nebezpečně vypálit Miroslava Stocha, jeho polovysokou ránu ale Andersen vyrazil. V 18. minutě pak Stoch našel zpětnou přihrávkou Frydrycha a jeho skákavou střelu musel u levé tyče vyrážet na roh opět gólman Andersen. Dobrou půlhodinu Slavie pak završilo několik nadějných situací. Nejprve průnik středem v podání Tomáše Součka, který na pravé straně našel Jaromíra Zmrhala a jeho centr nebezpečně proletěl malým vápnem, po chvíli pak Sýkorův pokus doprostřed branky a Stochova dělovka z rohu vápna nad. Sešívaní pak soupeře zatlačili k jeho vápnu kolem 40. minuty. Nejprve po Olayinkově průniku mohl zakončovat Zmrhal, těžká střela mu ale nesedla a o druhou šanci ho připravil obránce, další nebezpečí si pak hosté připravili sami, když N’Doye hlavou tečoval míč před Andersenem těsně nad břevno. Hosté se k prvnímu ohrožení branky dostali až minutu před koncem poločasu. Peter Ankersen si míč navedl z prav strany na střed hřiště a přes Stocha dokázal vypálit, přízemní střela ale proletěla jen vedle vzdálenější tyče.
   Ani ve druhé půli se hosté nijak zvlášť netlačili k brance Slavie a přenechali iniciativu sešívaným. Po několika nebezpečných závarech, které ale vyloženou šancí neskončily, se v 61. minut dostal ke střele zpoza vápna po Bořilově přihrávce aktivní Stoch, levačkou ale poslal míč nad bránu. O dvě minuty později se o podobnou střelu pokusil Traoré, ani on ale mezi tři tyče nezamířil. V 70. minutě pak jeden z obránců zblokoval Stochův pokus na hranici vápna rukou a k přímému kopu se postavil jak jinak než čerstvě povolaný slovenský reprezentant, svou střelu ale poslal vedle zdi do míst, kam zvládl doskočit připravený Andersen. Jindřich Trpišovský poslal na hřiště namísto Sýkory a Zmrhala Balutu se Škodou a více než 18 700 fanoušků v Edenu vidělo v posledních 15 minutách snahu sešívaných o rozhodující branku, Kodaň se ale zatáhla v devíti hráčích, rozbíjela postupné útoky sešívaných a spoléhala se jen na dlouhé nákopy na N’Doyeho.
   Červenobílým se přesto ani v tříminutovém nastavení další šanci vytvořit nepodařilo a se zcela neškodnou Kodaní tak bohužel jen remizovali 0:0. Znamená to, že v tabulce skupiny C zůstávají na druhém – postupovém – místě za Zenitem, který remizoval 1:1 v Bordeaux.

Rozhodčí: Mattias Gestranius (Finsko)

Diváci: 18.702

Trenér: Jindřich Trpišovský: „Byl to náročný zápas po všech stránkách, se spoustou kontaktů a osobních soubojů. Boj o míč na zemi i ve vzduchu. V prvním poločase, když měla Kodaň sílu napadat naši rozehrávku, to bylo hodně složité. Do druhého poločasu už jsme je trochu utahali. Bohužel jsme z možností, kdy jsme byli okolo pokutového území, prolétalo to vápnem, nic nevytěžili,“ hodnotil Jindřich Trpišovský výkon proti dánskému soupeři.
   „Kodaň ve druhém poločas nevystřelila ani jednou na bránu, nám ale chybělo lepší řešení v klíčových situacích, kdy jsme mohli jít jeden na jednoho nebo sami na bránu. To jsme se o balon často připravili, takže to bylo spíše o tom, aby nám padla nějaká střela z dálky, což se bohužel nestalo. Buď jsme trefili tyč, nebo zasáhl brankář. Z celkového pohledu si myslím, že remíza byla zasloužená. Bohužel to utkání nabídlo spíš boj než nějakou pohlednou fotbalovou kvalitu, ale to jsme věděli už před zápasem. Šlo o hodně a na Kodani bylo vidět, že hlavně nechce prohrát,“ pokračoval trenér.
(slavia.cz)



Slavia - FC FASTAV Zlín
3 : 1 (2 : 1)

Datum: 11. listopadu 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2018/19, 15. kolo
Den válečných veteránů.

Sestava: Kovář – Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil – Souček, Hušbauer (C) – Stoch, Baluta (58. Sýkora), Zmrhal (74. Škoda) – Olayinka (88. Matoušek)

Branky: 17. Vyhnal 0:1, 22. Frydrych 1:1, 45. Stoch z pen. 2:1, 47. Stoch 3:1

Průběh: Slavia porazila díky dvěma brankám Miroslava Stocha a jedné Michala Frydrycha čtvrtý Zlín a zvýšila svůj náskok na čele tabulky.
   Do utkání se Zlínem, se kterým Slavia v posledních třech domácích zápasech neměla dobrou bilanci, vypadl trenéru Jindřichu Trpišovskému ze sestavy zraněný gólman Ondřej Kolář a také Ibrahim Traoré, který si odpykával trest za čtyři žluté karty. Do základní jedenáctky se naopak vrátil minule zraněný kapitán Josef Hušbauer. Ještě před úvodním hvizdem byl Eden svědkem oslavy dne válečných veteránů, orchestr válečných veteránů zahrál českou hymnu a předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík předal šek na 100 tisíc korun nadačnímu fondu REGI Base. Zároveň oba týmy nastoupily ve speciálních maskáčových tričkách.
   Úvod utkání byl poměrně vyrovnaný, Zlín se sice tlačil na polovinu Slavie, ale ke střele na bránu se nedostal. Na druhé straně v 9. minutě poslal Zmrhal pěkný balón za obranu Olayinkovi, jehož přihrávku na poslední chvíli v pokutovém území před nabíhajícím Balutou odkopnul Hnaníček. Studená sprcha pro Slavii přišla v 17. minutě, Bartošák z levé strany poslal dlouhý centr do pokutového území, kde přesně našel na malém vápně kopačku nabíhajícího Vyhnala – Kovář proti jeho střele ze tří metrů neměl nejmenší šanci reagovat. Slávisté však dokázali poměrně rychle zareagovat, ve 22. minutě rozehrál roh Hušbauer, v pokutovém území si nejvýše vyskočil Peter Olayinka. Jeho hlavička mířila sice jen do břevna, od něj se však odrazila k Frydrychovi, který zblízka dorazil míč do brány břichem. Po vyrovnání Slavia držela balón na svých kopačkách, Zlín se na polovině domácího týmu ocital jen sporadicky. Slávisté se snažili o vstřelení další branky, centrované míče a průniky do pokutového území však dobře odrážela zahuštěná zlínská obrana. Další nadějnou šanci si vytvořil ve 31. minutě Baluta, jeho oblouček ale minul břevno Dostálovy brány o půl metru. V poslední minutě první půle byl těsně přes pokutovým územím faulován pronikající Hušbauer a z následného přímého kopu poslal Slavii technickou střelou k tyči do vedení Miroslav Stoch!
   Slavia měla skvělý vstup do druhého poločasu, zlínský Matejov zahrál v pokutovém území rukou a sudí Hrubeš ukázal na značku pokutového kopu. Exekuce se chopil Miroslav Stoch a svou dělovkou nedal Dostálovi šanci! Zlín se ani za nepříznivého stavu 3:1 nevzdal, zlínští se několikrát ocitli na dostřel slávistické brány, ale své šance spálili jak Hronek, tak i Beauguel. Na druhé straně měl obrovskou příležitost v 83. minutě Olayinka, kterého našla Frydrychova zpětná přihrávka od brankové čáry zcela osamoceného na penaltovém puntíku, ale jeho střela mířila jen vedle tyče!
   Slavia tak zvítězila 3:1, prolomila nepříznivou bilanci z posledních domácích zápasů proti Zlínu a vzhledem k remíze Plzně v Příbrami vede ligovou tabulku s dvoubodovým náskokem.

Rozhodčí: Karel Hrubeš

Diváci: 10.107

Trenér: „Po dlouhé době jsem maximálně spokojený. V rychlém sledu utkání a s pro nás dlouhodobě těžkým soupeřem jsme zápas zvládli jak výsledkově, tak i výborně herně, a to i přes komplikaci toho vstřeleného gólu. Byl to z naší strany velmi dobrý výkon,“ pochvaloval si trenér Jindřich Trpišovský.
   Slavia doma konečně proti Zlínu naplno bodovala. „Dokázali jsme otočit utkání, i když Zlín potvrdil svou herní nepříjemnost. Do defenzivy zapojují hodně hráčů, neustále hrajete do bloku, mají vepředu dva nepříjemné útočníky. Bylo to nesmírně těžké utkání. Dali jsme tři góly, neproměnili jsme ale zase spoustu šancí. Mohl být daleko dřív klid. Chtěl bych poděkovat divákům, že jich přišlo tolik, i když se hraje tak často. Ve čtvrtek bylo vyprodáno, a i tentokrát dokázali vytvořit atmosféru, pro hlavu hráče je to důležité, že to není míň důležitý zápas než ve čtvrtek. Jsem rád, že jsme i přes absence a náročný program utkání zvládli,“ dodal.
(slavia.cz)



Slavia - MFK Chrudim
3 : 1 (2 : 0)

Datum: 16. listopadu 2018, Praha, Eden

Utkání: MOL Cup, osmifinále
Na snímku z utkání Petr Olayinka.

Sestava: Kovář – Frydrych, Jugas, Deli, Zelený – Hušbauer, Traoré – Baluta (66. Matoušek), Sýkora (89. Vaněk), Olayinka – Škoda (66. Mešanović)

Branky: 10. Sýkora 1:0, 22. Hušbauer z pen. 2:0, 68. Frydrych 3:0, 70. Vašulín 3:1

Průběh: Slávisté si poradili v osmifinále domácího poháru s druholigovou Chrudimí a díky výhře 3:1 postoupili do jarního čtvrtfinále MOL Cupu.
   V osmifinále MOL Cupu přijela do Edenu druholigová MFK Chrudim, která je aktuálně na 14. příčce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Slavia tak šla do utkání z pozice jednoznačného favorita a trenér Jindřich Trpišovský nic nepodcenil, když nasadil silnou základní sestavu. Už ve druhé minutě měl velkou šanci Milan Škoda, který se dostal do zakončení po centru ze strany, branku ale těsně minul. O malou chvíli později centroval na útočníka Slavie Michal Frydrych, Milan Škoda ale svou hlavičku mezi tři tyče neusměrnil. V 10. minutě už se ale sešívaní radovali z gólu! Simon Deli našel za obranou rozeběhnutého Milana Škodu, ten si míč dobře zpracoval, následně v pádu dokázal přihrát před branku na Jana Sýkoru, který otevřel skóre utkání! V 17. minutě byl Jan Sýkora blízko druhé trefy, jeho povedenou ránu pravačkou zpoza vápna zastavila tyč. Do dalšího nadějného zakončení se dostal tentokrát Alex Baluta, jeho technická střela jen o malý kousek minula branku Chrudimi. 22. minuta přinesla druhou gólovou radost Slavie. Milan Škoda byl faulován v pokutovém území, hlavní rozhodčí Ondřej Ginzel nařídil pokutový kop. Penaltu s přehledem proměnil Josef Hušbauer. Do jedné příležitosti se dostali také hosté, po centru Tomáše Froňka se do zakončení dostal Daniel Vašulín, zakončoval ale jen nad branku. V závěru poločasu si Slavia vytvořila náznaky šancí, třetí branku nepřidala.
  Druhý poločas začal velkým tlakem sešívaných, kteří nepůjčili soupeři míč. Ve velké šanci byl dvakrát Peter Olayinka, nejprve jeho zakončení v poslední chvíli obrana zblokovala, podruhé zasáhl brankář Zíma. Třetí trefa přišla po centru Jana Sýkory, který našel Michala Frydrycha, ten přesným zakončením zvýšil na 3:0.
  V 70. minuté hosté snížili, po pěkné akci se prosadil Daniel Vašulín. Sešívaní už vedení udrželi a po výhře 3:1 postupují do čtvrtfinále MOL Cupu.

Rozhodčí: Ondřej Ginzel

Diváci: 3.512

Trenér: Asistent trenéra Jaroslav Köstl byl po skončení utkání spokojen s postupem, ale zároveň upozornil i na nedostatky ve hře Slavie. „Základním cílem byl určitě postup, což jsme splnili. Řekl bych, že vítězství a postup bylo zasloužené, i když kvalita hry v některých pasážích nebyla úplně podle našich představ. Řekl bych, že nám chyběla větší kvalita a dynamika v kontrole míče, i když jsme hru kontrolovali. Určité individuální dovednosti ale dnes nebyly na takové úrovni, jak bychom si představovali.“
   Druholigový soupeř se během utkání dvakrát dostal do nebezpečných situací, Slavia v 70. minutě i inkasovala gól. „Hráči k zápasu nepřistoupili nějak špatně, ale v druhé půli k určitému podcenění situací došlo. Jak to v těchto utkáních bývá, je těžké překonávat obranný blok soupeře. Pak si musíte dávat pozor na brejky, my k tomu přispěli nevynucenými ztrátami.“
(slavia.cz)



MFK Karviná - Slavia
1 : 3 (1 : 2)

Datum: 24. listopadu 2018, Karviná

Utkání: 1. liga 2018/19, 16. kolo
Milan Škoda v souboji s karvinskými hráči.

Sestava: Kolář – Frydrych, Kúdela , Deli, Bořil – Hušbauer, Souček – Stoch (90. Matoušek), Sýkora (78. Traoré), Zmrhal – Škoda (C) (72. Olayinka)

Branky: 10. Souček 0:1, 31. Bořil vlastní 1:1, 33. Stoch z pen. 1:2, 75. Olayinka 1:3

Průběh: Slavia veze důležité tři body ze hřiště Karviné. Všechny góly navíc vstřelili slávisté, branku Karviné si nešťastně vsítil Bořil jako vlastní.
   V utkání proti předposlednímu týmu tabulky se v základní sestavě ligového zápasu objevil po dlouhé pauze kapitán Milan Škoda. K dalším změnám oproti sestavě v pohárovém utkání proti Chrudimi došlo po návratu reprezentantů a zraněných hráčů i na dalších šesti postech. Karviné chyběli tři hráči do ofenzivy, a tak se dala čekat ze strany domácích hra na zajištěnou obranu a čekání na brejky.
   Slavia se ujala vedení už v 10. minutě, Hušbauer vyslal pas na Zmrhala zabíhajícího za obranu, který se dostal až do malého pokutového území, kde nahrál doprava volnému Součkovi a ten se zblízka nemýlil. Po vstřelené brance Slavia hře dominovala, hrálo se prakticky jen na polovině Karviné. K dalšímu ohrožení Berkovcovy brány se dostal ve 21. minutě Hušbauer, jeho střelu ale vyrazil karvinský gólman nohama. Na druhé straně fauloval na hranici pokutového území Kúdela, Čoličovu střelu z nařízeného přímého kopu ale v pohodě lapil Kolář. Ve 31. minutě centr domácích před bránu vyrazil slávistický gólman nohama pouze na opodál stojícího bezmocného Bořila, od jehož nohou se míč odrazil za záda Koláře a Karviná tak vyrovnala na 1:1.
  Radost domácích však netrvala dlouho, jen o minutu později Janečka v pokutovém území v hlavičkovém souboji o míč doslova zezadu zbořil Sýkoru a pískala se penalta. K její exekuci se postavil Miroslav Stoch a svou letošní desátou brankou poslal Slavii zpět do vedení. V závěru první půle se ještě tři metry za pokutovým územím napřáhl Hušbauer, ale jeho pěknou střelu mířící pod břevno vytáhl Berkovec na roh.
   Do druhého poločasu nastoupila obě mužstva beze změn, po několika minutách zkoušel střelecké štěstí lehce z úhlu Zmrhal, jeho pokus k tyči ale vyrazil pozorný Berkovec na roh. V 66. minutě si zopakovali úspěšnou spolupráci z první půle Souček se Zmrhalem, Souček prostrčil míč ve vápně na Zmrhala, který ho vrátil Součkovi a ten napálil tyč! O dvě minuty později si Karviná vytvořila závary v pokutovém území Slavie, ale nakonec míč zajistil Kolář. Třetí gól hosté přidali v 75. minutě, Zmrhal nahrál Sýkorovi, kterému úplně nevyšla efektní otočka, míč se však odrazil k blízko stojícímu Olayinkovi a ten propálil Berkovce. V nastaveném čase se ještě prodral skrz slávistickou obranu Lingr, ale před prázdnou bránou nedokázal už svou šanci dotáhnout.
   Slavia díky výhře navýšila vedení v tabulce FORTUNA:LIGY už na čtyři body na druhou Plzeň. Dobrou formu bude chtít potvrdit i v dalších těžkých venkovních utkáních, která ji čekají ve čtvrtek v Bordeaux a příští pondělí ve slezské Opavě.

Rozhodčí: Pavel Franěk

Diváci: 3.612

Trenér: „Myslím, že do zápasu jsme docela dobře vstoupili, hru jsme poměrně ovládali, domácí hráli hodně z bloku. Nám se podařilo dostat do vedení, Pepa Hušbauer šel sám na bránu, měli jsme ještě několik centrů do pokutového území. Bohužel po jedné akci jsme inkasovali vlastní gól, který jsme si nešťastně vstřelili. Znervózněli jsme, ale vzápětí nás uklidnila penalta, po které jsme šli do vedení 2:1. I tak ale náš výkon ve druhé části prvního poločasu nebyl tak dobrý jako do inkasovaného gólu,“ řekl Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz)



FC Girondins de Bordeaux - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 29. listopadu 2018, Francie, Bordeaux, Matmut Atlantique

Utkání: Evropská liga, sk. C, 5. kolo
Slávisté po utkání děkují fanouškům, kteří si i před zákaz vstupu na stadión
našli cestu jak podpořit své hráče.

Sestava: Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli , Bořil – Souček, Hušbauer – Stoch (77. Škoda), Traoré (46. Sýkora), Zmrhal – Matoušek (51. Olayinka )

Branky: 49. De Préville 1:0, 90. Koundé 2:0

Průběh: Po dvou brankách ve druhém poločase podlehla Slavia 0:2 v Bordeaux a zkomplikovala si tak možný postup do další fáze Evropské ligy UEFA. Do základní sestavy se po delší době vrátil Jan Matoušek, který chtěl navázat na svůj vítězný gól z Kodaně. Do záložní řady vyběhla trojice Hušbauer, Traore a ve výborné formě hrající Tomáš Souček. V obraně trenér Jindřich Trpišovský poskládal vedle sebe Deliho, Ngadeua, Bořila a Coufala, pro něhož to byl první zápas po zranění, které si odnesl z pražského derby. V brance nechyběla slávistická jednička Ondřej Kolář.
   I na druhé straně dostal po delší přestávce šanci prokázat své kvality v základní jedenáctce urostlý střelec Andreas Cornelius, který vystřídal francouzského veterána Jimmyho Brianda. Bývalý český reprezentant Jaroslav Plašil se objevil pouze na lavici náhradníků. K prvnímu vzrušení došlo hned ve 2. minutě, kdy se po standardní situaci dostal do dobré střelecké pozice Cornelius. Nicméně, jak správně posoudil čárový rozhodčí, vzrušení bylo díky ofsajdovému postavení zbytečné, i kdyby následná střela směřovala mezi tyče. V 7. minutě pak postupoval po šikovném otočení středem hřiště Kalu, ovšem jen do chvíle, kdy byl nedovoleně zastaven Tomášem Součkem. Následná střela z přímého volného kopu Sabalymu sedla náramně a Kolář byl donucen vytasit skvělý zákrok. Začátek prvního poločasu byl z obou stran vyplněn četnými ztrátami míče a nenabídl mnoho povedeného kombinačního fotbalu. Změna mohla přijít ve 23. minutě, kdy se slávisté dostali do nebezpečného brejku, nicméně se z něj nic nepodařilo kvůli nepřesné přihrávce Stocha vytěžit.
   První velká příležitost Slavie přišla v 35. minutě, kdy se ke střele po centru Coufala dostal Stoch. Zpracování mu ovšem trvalo o trochu déle, než by si představoval, a následný střelecký pokus tak stihla zablokovat obrana. Na tuto šanci navázal o chvilku pokus Jaromíra Zmrhala, který svou střelu směřoval ovšem pouze doprostřed soupeřovy branky.
   Do druhého poločasu vstoupili slávisté s jednou změnou. Ibrahima Traoreho nahradil v záložních řadách Jan Sýkora. Začátek ovšem nezačal vůbec podle jejich představ. Po faulu Jana Bořila dostali domácí možnost přímého volného kopu, následný centr Kalua slávistická obrana neodvrátila do bezpečí a k odraženému míči se dostal De Preville, který přesnou střelou ke vzdálenější tyči poslal Bordeaux do vedení. Trenér Trpišovský na tento vývoj okamžitě reagoval střídáním Matouška, kterého na hřišti nahradil Olayinka. Následná dvacetiminutovka byla charakteristická nepřesnou hrou plnou nedovolených zákroků a bez větších šancí na obou stranách. Až v 68. minutě se do zakončení dostal Tomáš Souček po přesném centru Coufala. V těžké pozici ovšem hlavou zamířil pouze mimo bránu.
  Největší příležitost Slavie na změnu skóre přišla v 78. minutě. Zmrhal na křídle výborně uvolnil Součka, který přesným centrem našel osamoceného Sýkoru, tomu ovšem střela slabší nohou vůbec nesedla a z hranice malého vápna poslal svůj pokus jen do nohou dobíhajícího obránce. Neúspěchem pak skončil i hlavičkový pokus Petera Olayinky z 81. minuty.
   Slavia vrhla v nastavení všechny síly do útoku, z čehož pramenila otevřenější obrana. Na 2:0 mohl zvýšit již Karamoh, který šel zcela sám na gólmana, rychlonohý křídelník sice dokázal obejít Koláře, následně ale nezamířil přesně a pouze orazítkoval tyč. Domácí ovšem nemuseli smutnit. O několik málo chvil později se k zakončení dostal – již v samotném závěru nastavení – Koundé a přesnou střelou k tyči pečetil konečný výsledek 2:0.
   Vzhledem k výsledku souběžně hraného utkání mezi Zenitem a Kodaní, které skončilo vítězstvím ruského celku, by k postupu stačil Slavii i remízový výsledek, po nepříliš přesvědčivém výkonu se ovšem o případném postupu bude rozhodovat až 13. prosince v domácím duelu proti Zenitu. K jistotě postupu sešívaným stačí uhrát bod.

Rozhodčí: Fabio Verissimo (Protugalsko)

Diváci: 6.311

Trenér: „Bordeaux vyhrálo zaslouženě. Celý zápas jsme tahali za kratší konec. Soupeř nám nedovolil hrát, jak jsme zvyklí a jak potřebujeme. Od první minuty jsme běžecky zaostávali, soupeř byl rychlejší s míčem i bez míče a vyjížděl nám pak po ztrátách do brejků. A my jsme ztratili nesmyslný počet míčů. Když jsme přežili pasáž, ve které jsme hráli nejhůř, dostali jsme úplně zbytečný gól po standardní situaci. To určilo ráz zápasu, kdy soupeř o to víc vyrážel do protiútoků, se kterými jsme měli obrovské problémy,“ shrnul páté utkání ve skupině C trenér Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz // www.csfotbal.cz)



SFC Opava - Slavia
2 : 3 (1 : 1)

Datum: 3. prosince 2018, Opava, Městský stadion

Utkání: 1. liga 2018/19, 17. kolo
Zleva Coufal, Sýkora, Zmrhal, Hušbauer, Bořil, Stoch, Kúdela, Ngadeu, Souček, Kolář a Škoda.

Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu (66. Deli), Bořil – Souček, Hušbauer – Stoch, Sýkora (57. Olayinka), Zmrhal (90. Frydrych) – Škoda

Branky: 24. Zmrhal 0:1, 37. Zavadil z pen. 1:1, 53. Kuzmanović 2:1, 58. Zmrhal 2:2, 73. Souček 2:3

Průběh: Sešívaní zvládli utkání v Opavě, ačkoli prohrávali 1:2. Dvěma brankami Zmrhala a jedním gólem Součka nakonec Slavia porazila Opavu 3:2.
   Slavia vlétla do utkání aktivně, první výraznější šanci zápasu si v 10. minutě vypracoval po Coufalově přízemím centru Milan Škoda, v pádu však nezamířil mezi tři tyče. Další příležitost k otevření skóre dostal zkušený útočník chvíli poté, ale ani prudká hlavička z hranice pokutového území skóre utkání neotevřela. Sešívaní nadále obléhali soupeřovu branku a v 24. minutě se dočkali zaslouženého vedení. Autové vhazování v blízkosti pokutového území prodloužil Tomáš Souček na zadní tyč, přímo k nohám Jaromíra Zmrhala, který z voleje poslal míč za záda bezmocného Šroma - 0:1!
   Vedení červenobílých nemuselo mít příliš dlouhého trvání. Ve 28. minutě vyslal Kaymba dlouhým pasem za obranu Kuzmanoviće do samostatného úniku, domácí kapitán však tváří v tvář Kolářovi poslal balon těsně vedle pravé tyče sešívané klece. Nadále se ale hrálo především na opavské polovině. Nejprve se po pohledné kombinaci na levém křídle prosadil do zakončení aktivní Zmrhal, jehož přízemní rána z hranice pokutového území se jen těsně nevešla mezi tři tyče. Ve 35. minutě pak přišla největší šance sešívaných na zvýšení skóre. Zmrhal precizním pasem mezi dva obránce vyzval ke skórování Škodu, který ale ve vyložené šanci orazítkoval pouze tyč opavské svatyně! Lépe si nevedl ani agilní Sýkora, který odražený míč příliš zvedl a zakončil nad břevno domácí brány.
  Opavané se postupem času dostávali čím dál více do hry a v 38. minutě se jim podařilo vyrovnat. Zapalač pronikl zleva do pokutového území sešívaných, následně byl zastaven Bořilem a sudí Pechanec ukázal na penaltový puntík. Zahrání pokutového kopu se ujmul zkušený Pavel Zavadil, který prudkou ranou pod břevno nedal Kolářovi sebemenší šanci - 1:1. Do přestávky se ještě k zakončení probojoval aktivní Kuzmanović, jeho projektil ale neměl potřebnou přesnost a zamířil na tribunu opavského svatostánku. Po čtyřiceti pěti minutách tak oba týmy opustily hrací plochu za nerozhodného stavu.
   V úvodu druhého poločasu se z branky radovali domácí, po přihrávce Kayamby se trefil Tomáš Smola, gól ale nebyl pro ofsajd uznán. O dvě minuty později už ale domácí vedli. Po rychlém protiútoku se k míči dostal Nemanja Kuzmanović, který poslal Opavu do vedení 2:1. Byl to ale opět Jaromír Zmrhal, kdo si v sešívaném dresu vzal hlavní slovo. Záložník sešívaných si naběhl za obranu, kde ho našel přesnou přihrávkou Josef Hušbauer, dobře si pokryl míč a následně prostřelil brankáře Šroma – 2:2! V 69. minutě zakončoval po sklepnutí Jaromíra Zmrhala Peter Olayinka, jeho rána ale mířila pouze do středu branky.
  V 70. minutě přišel důležitý moment utkání. Tomáš Smola v přerušené hře strčil do Josefa Hušbauera, za což viděl druhou žlutou kartu, následně tedy červenou, utkání pro něj tak předčasně skončilo. 74. minuta přinesla rozhodující trefu utkání. Josef Hušbauer krásně přenesl hru na Jana Bořila, ten z první našel před odkrytou brankou Tomáše Součka, který poslal červenobílé do vedení 3:2!
   Znovu hrála roli branková konstrukce v 80. minutě, tentokrát hlavičkoval po rohu Simon Deli do tyče. Tyč zastavila také hlavičku Petera Olayinky, to se hrála už 90. minuta utkání. Nastavení pak přineslo ještě jeden zajímavý moment. Miroslav Stoch se dostal do úniku, udělal kličku brankáři Šromovi, který ho fauloval. Pokutový kop ale sám faulovaný Miňo Stoch neproměnil.
   Sešívaní tak z Opavy odvezli tři body za výhru 3:2.

Rozhodčí: Ondřej Pechanec

Diváci: 5.836

Trenér: Jindřich Trpišovský zhodnotil utkání v Opavě: „Do zápasu jsme vstoupili dobře. Hráli jsme dobře kombinačně, vytvořili jsme si nějaké možnosti, po dlouhém autu jsme dali gól. V té pasáži hry jsme hráli výborně tak, jak jsme chtěli. Dobře jsme kombinovali a otáčeli hru. Byli jsme silní na míči a byly tam hezké akce. Bohužel místo toho, abychom dali gól na 2:0, kdy tam Milan Škoda trefil tyč a pak z dorážky Jan Sýkora mířil vedle, tak vzápětí přišla chyba na naší straně, následně pokutový kop, který domácí proměnili na 1:1. Dostali se pak do tlaku a měli pasáže, kdy dominovali oni. Pak tam měli ještě břevno a šanci Kuzmanoviće, zbytek poločasu jsme strašně znervózněli. Domácí hráli výborně, hnali je lidi," hodnotil trenér první poločas.
   „Začátek druhého poločasu jsme nezachytili, přišel brejk a domácí vedli. Hodně nám pomohla situace, kdy přišla přihrávka za obranu na Jardu Zmrhala a gól na 2:2. Pak jsme měli ještě jeden nebezpečný brejk, byla ale spousta možností na obou stranách. Samozřejmě jsme chtěli hrát na vítězství, hra od nás byla otevřená. Měli jsme hodně hráčů v ofenzívě. Po krásné akci jsme dokázali vstřelit branku na 3:2. Pak jsme měli spoustu možností, které jsme neproměnili. Zápas byl divoký, pro všechny aktéry zajímavý, ať už u televize nebo na stadionu. Chtěl bych pochválit opavské diváky, kulisa tu je skvělá. Dále chci poděkovat za fantastické hřiště, které bylo na tuhle dobu skvěle připraveno pro fotbal. Pochvalu zaslouží také hráči domácích, kteří se rvali, k zápasu přistoupili velice sportovně. Přeji Opavě, aby se v lize udržela a hrála se tu liga dále, protože tu bylo skvělé hřiště a skvělý soupeř, tvrdý, neústupný, ale férový. Výborná kulisa,“ komentoval trenér druhý poločas zápasu.

Poznámky: 70. Smola (Opava)
(slavia.cz)



Slavia - FK Mladá Boleslav
3 : 2 (1 : 0)

Datum: 8. prosince 2018, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 2018/19, 18. kolo
Jan Matoušek na snímku z utkání.

Sestava: Kolář – Coufal (79. Zelený), Deli, Kúdela, Bořil – Zmrhal, Traoré, Souček (84. Matoušek), Stoch, Olayinka – Škoda (75. Mešanović)

Branky: 20. Škoda z pen. 1:0, 51. Stoch 2:0, 73. Olayinka 3:0, 87. Komličenko 3:1, 90. Komličenko z pen. 3:2

Průběh: Sešívaní přivítali v rámci 17. kola FORTUNA:LIGY tým Mladé Boleslavi. V mrazivém počasí i přes závěrečné drama zaslouženě vyhráli 3:2 po brankách Škody, Stocha a Olayinky. Oproti minulému zápasu proti Opavě se na trávníku od prvních minut objevil na křídle Peter Olayinka, v záložní řadě Ibrahim Traore a vedle Ondřeje Kúdely se ve stoperské dvojici postavil Simon Deli.
   Hned ve 2. minutě Slavia dokázala dostat míč za záda mladoboleslavského gólmana. Peter Olayinka se uvolnil ve středu hřiště a našel ve vápně Miroslava Stocha. Ten míč předložil před odkrytou branku Vladimíru Coufalovi, který úspěšně zakončil. Praporek pomezního však už byl nahoře od chvíle přihrávky na Stocha a oslavy se tak nekonaly. Další vzruch nastal v 11. minutě při rohovém kopu Slavie. Miroslav Stoch perfektním centrem našel hlavu Milana Škody. Ten ovšem prudkou hlavičku nasměroval pouze nad bránu. Skóre se mohlo přepisovat ihned o dvě minuty později ze stejné situace. Adresátem centru Miro Stocha byl tentokrát Simon Deli. Jeho hlavičku ovšem výborným reflexivním zastavil Šeda. Slávisté diktovali tempo hry a šance na změnu skóre přišla po standardní situaci, kterou zahrával Stoch. V pokutovém území byl k zemi nedovoleně stažen Simon Deli a sudí za pomocí videa po dohrání situace nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil Milan Škoda a ve 20. minutě tak otevřel dnešní gólový účet – 1:0. Zvýšení náskoku mohlo přijít ve 28. minutě. Zmrhal si po úspěšném uvolnění narazil se Škodou a na hranici vápna dostal prostor ke střele. Tu však zablokoval jeden z bránících hráčů. Mladoboleslavští byli směrem dopředu takřka bezzubí. Jediným náznakem šance byl závar v pokutovém území po rohovém kopu hostí. Slávistická obrana však nebezpečí zažehnala. Do kabin tak šli sešívaní s jednogólovým vedením. Svůj druhý gól si slávisté načasovali výtečně. Přesně ve chvíli, kdy Tribuna sever odhalila zápasové choreo, našel Ibrahim Traoré výborným pasem na pravé straně Miro Stocha a ten si tváří v tvář proti gólmanovi věděl rady a upravil skóre na 2:0. Výborně hrající Peter Olayinka se mohl zapsat mezi střelce v 56. minutě. Jeho střela se ovšem ke smůle ochozů snesla pouze na břevno soupeřovy brány. Mezi tři tyče nemířila ani dorážka Jaromíra Zmrhala. Na svůj vytoužený gól si musel počkat až do 73. minuty. Po kombinaci s Janem Bořilem na levé straně se dostal k balónu Jaromír Zmrhal a ten uvolnil k centru Miňo Stocha. Na centr slovenského reprezentanta gólman hostí nedosáhl a na zadní tyči nasměroval míč do odkryté branky Peter Olayinka – 3:0. Ke smůle domácích fanoušků se čisté konto udržet nepodařilo a Mladá Boleslav v posledních minutách zápasu dokázala vstřelit dva góly. Nejprve v 87. minutě unikl domácí obraně Komličenko a přesnou střelou vsítil první branku hostí. V nastavení navíc hosté dostali možnost pokutového kopu po faulu Ibrahima Traorého, kterou proměnil Komlichenko a upravil skóre na 3:2. Nic víc se v zápasu už však nestalo a Slavia se mohla radovat z výhry. Sešívaní díky této výhře obnovili svůj čtyřbodový náskok před druhou Plzní a upevnili pozici na čele tabulky.

Rozhodčí: Zbyněk Proske

Diváci: 9.091

Trenér: „Když odečtu posledních šest minut, byl to z naší strany výborný výkon. Hodně aktivní, s velkou kvalitou. Do 80. minuty jsem byl maximálně spokojený, pak jsme si zápas trochu zkomplikovali. Měli bychom ho dohrát jinak,“ řekl slávistický kouč Jindřich Trpišovský.
(slavia.cz // www.idnes.cz)



Slavia - FK Zenit Petrohrad
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 13. prosince 2018, Praha, Eden
Snímek z šatny vítězů.

Utkání: Evropská liga, sk. C, 6. kolo

Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu, Zelený (90. Baluta) – Hušbauer, Souček – Stoch (90. Frydrych), Olayinka, Zmrhal – Škoda (C) (85. Traoré)

Branky: 32. Zmrhal 1:0, 41. Stoch 2:0

Průběh: V závěrečném duelu skupiny Evropské ligy sešívaní porazili Zenit Petrohrad 2:0. Výhra zajistila Slavii jarní účast v evropských pohárech!
   Oproti poslednímu ligovému utkání proti Mladé Boleslavi nastoupili sešívaní k závěrečnému utkání skupiny Evropské ligy se třemi změnami v základní sestavě. Josef Hušbauer nahradil Ibrahima Traorého a Michael Ngadeu Simona Deliho. Kvůli karetnímu trestu do hry nemohl zasáhnout Jan Bořil, na levém kraji obrany ho tak nahradil Jaroslav Zelený, který si odbyl svou premiéru v sešívaném na evropské scéně. Už v páté minutě měli sešívaní velkou příležitost na otevření skóre. Miroslav Stoch našel centrem z rohového kopu přesně hlavu Michaela Ngadeua, jehož hlavičku reflexivním zákrokem zastavil brankář Keržakov. Další příležitost se vyskytla ve 23. minutě, kdy po povedené kombinaci s Jaromírem Zmrhalem centroval Jaroslav Zelený a Peter Olayinka si v obklíčení soupeřů zpracovával míč, ten mu ale obrana v poslední chvíli ukopla. Promrzlý Eden dostal důvod k oslavám ve 32. minutě. Aktivně hrající Peter Olayinka si poradil s obránci, postupoval neohroženě směrem k brance a precizní přihrávkou vybídl Josefa Hušbauera na levé straně. Ten neotálel a poslal balon okamžitě před bránu soupeře. Adresátem přihrávky byl Jaromír Zmrhal, který zachoval chladnou hlavu a střelou po zemi přivedl slávistické fanoušky do euforie – 1:0! Na další fotbalovou radost nemuseli slávisté čekat příliš dlouho. Ve 41. minutě byl Eden svědkem magie v podání slovenského kouzelníka Miňo Stocha, jako tomu bylo v této sezoně už spoustukrát. Vše začal Vladimír Coufal, který skvěle zabojoval o míč, našel Miňo Stocha, ten si míč z pravé strany navedl na střed a svoji „slabší” nohou vyprodukoval nádherný technický obstřel. Gólman hostí neměl nárok a stav poskočil na 2:0!
   Zenit vyrukoval do druhého poločasu s dvojím střídáním, obraz hry se ale nezměnil. Slavia začala druhý poločas tak, jako skončila ten první, a to atraktivním a útočným fotbalem. K ojedinělé šanci se Zenit dostal v 54. minutě, kdy míč propadl slávistickou obranou, střelecký pokus i dorážka však byly zablokovány, a tak bylo vzrušení v kotli hostů zbytečné. O pár chvil později se dostal střídající Driussi do úniku, Ondřej Kolář si však výborně načasoval svůj výběh a šanci za pomoci obránců zneškodnil. Při vyběhnutí se však srazil s argentinským útočníkem a musel tak být na ploše ošetřován. V 64. minutě se dostal ke slovu opět Miňo Stoch. Z hranice vápna vypálil na vzdálenější tyč a gólman Keržakov se jen ohlédl, Stochova dělovka ovšem ke smůle domácích fanoušků skončila pouze na břevně. Slavia hru kontrolovala a soupeře příliš nepouštěla na svou půli, Ondřej Kolář tak byl víceméně bez práce. Ve stejném duchu se odehrál i závěr zápasu a výsledné skóre tak zůstalo 2:0.
   Sešívaní tak díky výhře nad Zenitem Petrohrad potvrdili svou účast v jarních bojích Evropské ligy! Ze skupiny C postupují ze druhého místa.

Rozhodčí: Andrew Dallas (Skotsko)

Diváci: 17.748

Trenér: Jindřich Trpišovský: „Jsem šťastný, že jsme to zvládli tak, jak jsme chtěli, tedy postupově. Výsledek je o to příjemnější, vyhráli jsme 2:0. Myslím si, že i zaslouženě. Jsem rád, že jsme to před plným stadionem dotáhli tam, kam jsme si všichni přáli, tedy k postupu.“
  

Poznámky:
(slavia.cz)



FK Jablonec - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 17. prosince 2018, Jablonec nad Nisou

Utkání: 1. liga 2018/19, 19. kolo
Milan Škoda, střelec první branky utkání.

Sestava: Kolář – Coufal , Kúdela, Ngadeu , Bořil – Souček, Hušbauer – Zmrhal, Stoch (78. Sýkora), Olayinka (89. Frydrych) – Škoda (82. Mešanović)

Branky: 18. Škoda z pen. 0:1, 71. Hušbauer 0:2

Průběh: V posledním duelu v roce 2018 zvítězila Slavia v Jablonci 2:0! O výhry se svými trefami postarali Milan Škoda a Josef Hušbauer.
   Sešívaní naskočili do duelu na hřišti tradičně nepříjemného Jablonce v téměř identické sestavě jako proti Zenitu. Jedinou výjimkou byl post levého beka, kde Jaroslava Zeleného nahradil Jan Bořil, který proti Zenitu nemohl nastoupit kvůli žlutým kartám. K prvnímu vzrušení dohrávky 19. kola došlo hned ve druhé minutě. Po kolmé přihrávce se dostal do úniku Jan Chramosta, který po zaseknutí našel Jovoviče. Jeho následný pokus ale červenobílá obrana úspěšně zablokovala. O několik minut později se po rohovém kopu a závaru k dorážce dostal Chramosta, toho zastavil zákrokem až Ondřej Kolář Kolář. V úvodu utkání si Jablonec dokázal vytvořit více příležitostí, s dalším bravurním zákrokem se tak musel slávistický gólman vytasit ve 14. minutě. Tvrdá rána Chramosty na vzdálenější tyč ale narazila na skálopevnou ruku Ondry Koláře. Úvodní tlak Slavia ustála a byla za to náležitě odměněna. Po centru Jana Bořila z levé strany se k míči dostal Jaromír Zmrhal, ačkoliv byl zády k brance obklopen obránci, dokázal se protlačit ke střele. Jeho rána sice mířila pouze do spojnice branky a tyče, k odraženému míči se však dostal Peter Olayinka a ihned se pokusil vrátit míč do pokutového území. Trajektorie míče se ovšem střetla s rukou bránícího Holeše a rozhodčí nařídil pokutový kop. Penaltu chladnokrevně proměnil kapitán Milan Škoda - sešívaní vedli 1:0. Ondřej Kolář byl donucen prokázat své kvality opět v 36. minutě, kdy ho střelou mířící do šibenice prověřil Trávník. Poločas uzavřel projektil Miroslava Stocha ze střední vzdálenosti, který domácí gólman Hrubý dokázal odvrátit za roh.
   Prvním, kdo se mohl v druhém poločase radovat z branky, byl tým Jablonce, ovšem ne nadlouho. Při centru do pokutového území se snažil Ondřej Kúdela sklepnout míč Ondřejovi Kolářovi, jeho záměr ale přečetl Chramosta, který donutil Ondřeje Koláře k vyražení balónu před sebe. Odražený míč do sítě dostal pohotově Kratochvíl. Gól ale nakonec nebyl uznán, jelikož mu předcházel Chramostův faul na Ondřeje Koláře. V 66. minutě se do šance dostal Milan Škoda, který sebral na polovině hřiště odražený míč a namířil si to směre k brance Jablonce. Svou akci zakončil střelou levačkou těsně nad. Radost slávistickým fanouškům přinesla až situace ze 71. minuty. Peter Olayinka vybídl na pravé straně přihrávkou Miroslava Stocha, ten i přes skrumáž jabloneckých hráčů dokázal míč procedit před branku Hrubého. Tam se v pravý čas ocitl Josef Hušbauer a zvýšil přízemní střelou na 2:0.
   Slávisté si závěr utkání dokázali pohlídat a skóre se tak již neměnilo. Sešívaní porazili Jablonec 2:0 díky brankám Milana Škody a Josefa Hušbauera. Slavia tak přezimuje na prvním místě FORTUNA:LIGY s náskokem čtyř bodů na druhou Plzeň.

Rozhodčí: Ondřej Berka

Diváci: 3.115

Trenér: Jindřich Trpišovský: „Utkání pro nás nezačalo dobře. Jablonec byl od první minuty pohyblivější. Přehrával nás ve středu pole, měl dobrý pohyb a hodně odražených míčů. Hodně nás podržel Ondra Kolář, udržel nás v zápase. Pak se nám povedlo dát gól a přežít poločas. Ve druhém poločase se naše hra zlepšila, bylo to vyrovnanější. Celkově jsme ale tahali za kratší konec, Jablonec byl lepší, měl více nebezpečných situací. My jsme zápas zvládli vítězně. Hráči dnes potvrdili, že už trošku jsou velký tým, když dokážou vyhrát takové utkání, které se pro nás začne špatně vyvíjet. Klobouk dolů před Jabloncem. Pro nás to byl jeden z nejtěžších zápasů podzimu. Jablonec hraje výborně. Podržel nás Ondra Kolář, pak také síla vůle a bojovnost. Jsem rád, že jsme to zvládli.“

Poznámky:
(slavia.cz)