189919001901



Slavia - AC Viktoria Wien
20 : 0 (? : ?) (???)

Datum: 4. březen 1900, Praha, hřiště Slavie na Letné

Utkání: přátelské

Sestavy:

Slavia:
? (???)
Viktoria:
Okorb, Fient, Kompass, Fock, Siems, Sudrich, J. Würth, Chambers (capt.), G. Würth, Grossman, Sauer

Branky: ? (???)

Průběh: Prvním tímto zápasem zahájena jarní saisona zápasů v kopané. První tento zápas »Slavie« konal se včera na Letné za poměrů valně nepříznivých. Mrazivé počasí, které v posledních dnech opět nastalo a množství nově napadlého sněhu stížilo zápas co nejvýše. Vzdor tomu byla návštěva velmi hojná a obecenstvo udržováno bylo v napjetí zajímavou hrou až do konce. Zápas skončil vítězstvím našich studentů 20:0. Velký počet branek vídeňským uštědřených přičísti dlužno tomu, že vídeňské mužstvo přijelo do Prahy značně oslabeno, neb mimo to, že hrálo se 4 náhradníky, ještě jim scházel loňský brankář osvědčený a zastupován byl hráčem, který nikdy na místě tom nehrál. Jinak dlužno uznati, že mezi vídeňskými jednotliví hráči činili se seč byli, však souhra úplně vázla. Zejména dobře hrál kapitán »Victorie« Angličan Chambers, který hrál levou spojku a byl všude, kde bylo pro mužstvo jeho nebezpečí mnohý goal na branku vídeňskou zachránil, tak že několikráte obecenstvo k hlasité pochvale strhl.
  Vedle výborného tohoto hráče i střední halfback A. Siema a back C. Compas hráli skutečně výborně.
  Oproti tomu hra »Slavie« byla velmi urovnaná a klidná, podávání míče vzdor množství sněhu přesné a vypočítané. Mužstvo toto hned při prvém matchi konalo plně svoji povinnost a jsme přesvědčení, že při trvalém a vážném traininku dodělá se i letos čestných úspěchů.
  Již příští neděli bude zkouška pro »Slavii« těžší, neb bude se měřiti s berlínským klubem »F. a Th. Helgoland«, který vzhledem ku příznivým poměrům povětrnosti v Berlíně, je již ve velmi dobré formě a dle posledního výsledku zápasu s nejlepším berlínským klubem »B. F. C. Victoria« 3:2 ku nejlepším klubům v Berlíně počítati se musí. Bude míti tedy »Slavie« konkurenta velmi nebezpečného.

Rozhodčí: M. D. Alballa z Vídeň (uvedeno ještě před utkáním)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

Článek

  Slavia za tento výkon a výsledek neobdržela pochvalu, nýbrž napomenutí, že se snižuje ke hře s nedostatečně připravenými týmy.

Pražský ilustrovaný kurýr, 4. března 1900

  „Velký zápas footballový Slavia A - A.C. Victoria Vídeň počne dnes na hřišti Slavie na Letné. Zápas vybojován bude za každého počasí. Mužstvo Victorie jest značně sesíleno proti loňsku a prodělalo přísný training pod novým kapitánem H. W. Chambersem rodilým v Lincolnu v Anglii. A. C. Victorie jest mužstvem I. třídy vídeňské a první tento zápas mezinárodní přivábí zajisté hojně obecenstva, které odmění tím snahu jediného českého football. klubu, jenž styky s cizími kluby udržuje. Slavie postaví na místě onemocnělého Rachoty Ed. Štrumpla z B-teamu a na místě C. Richtra bude Štekl (levé spojení). Sestava Slavia měla být obvyklá se třemi náhradníky.

(Pražský ilustrovaný kurýr, 4. března 1900 // Národní listy, 4. dubna 1900 // Národní listy, 5. dubna 1900)

Slavia - Berliner Th. und FC Helgoland
11 : 2 (7 : 0)

Datum: 11. března 1900, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Ženíšek - Dlouhý, Rachota - Krýž, Hrabě, Pressy - Kindl, Štekl, Zámosta, Bloomer, Baumruk (tato sestava byla uvedena v Národních listech 10. března 1900)

Branky: Kindl 1:0, Bloomer 2:0, Baumruk 3:0, Bloomer 4:0, Kindl 8:1, Zámosta 9:1, Zámosta 11:2

Průběh: Krásná jarní pohoda včerejší neděle vylákala velké množství obecenstva na letenskou pláň, kde naše mistrovské mužstvo podruhé v letošní jarní saisoně opětně skvěle zvítězilo. Tentokráte poražen berlínský klub »Helgoland« a sice opětně značným počtem branek. Jelikož klub berlínský poměrně mnohem jest silnější klubu »Viktorie«, s kterým »Slavie« v neděli týden zápasila, a který poražen 20:0, protož nyní poznati jest, že vítězství nad vídeňskou »Viktorií« docílené nebylo nahodilé, nýbrž poctivě zasloužené.
  Úderem 3 hodiny dostavila se na hříště, značně blátivé a kluzké, obě mužstva v jich barevných dressech. Berlínští, vesměs menšíc, ale zavalitých a dobře stavěných postav, již na první pohled dávali znáti divákům, že tentokráte zápas bude nad jiný zajímavým.
  A skutečně hned po započetí hry rozvířil se po hříšti zápas nejživější a nejostřejší, který kdy dosud v Praze byl viděn. Po odkopu zmocnila se »Slavie« míče a v ostrém tempu hnala jej ku svatyni »Helgolandu«. Jednou, dvakráte zadrželi berlínští backs, zejména známý z pařížského tournee Zimmermann bíločervené útočníky, ale všechno namahání bylo nadarmo, neb v malé chvíli nadšený jásot obecenstva uvítal pěkný goal, Kindlem do branky neodvratně schootnutý a brzy na to potlesk obecenstva opětně Štekla odměnil za výborný kop do goalu. V krátkých pausách následovaly pak goaly od Bloomera, Baumrucka a opětně od Bloomera. Hra, takto již dosti ostra, stávala se ostřejší a nejednou i brankář »Slavie«, osvědčený Ženíšek, musil všecky své síly napnouti, aby míč mu do jeho sítě nevletěl. Vždy urputnějším stával se zápas, brzy u té, brzy u oné branky rozvířil se boj, ale vzdor vší brillantní obraně berlínských ještě dvakráte proletěl míč brankou černobílých. Do polovice hry byl tudíž výsledek 7:0.
  S velkým napjetím očekávána druhá polovice hry, která byla ještě, možno-li, urputnější. Berlínští, kteří nijak nehráli »v rukavičkách« s napjetím všech sil a všech dovolených prostředků zmocnili se míče a po pěkné kombinaci octl se míč nezadržitelnou ranou v bráně »Slavie«. Bouřlivý potlesk byl odměnou Berlínským za jich prvý úspěch. Ale i Slaviáci nelenili, zmocnili se hned míče a krásnou kombinací předáků se zálohou usnadněno Kindlovi vyrovnávající goal a křídla do berlínské brány poslati. Brzy na to opětně Štekl pěkný goal učinil, který ale na protest berlínských soudcem neuznán. Zase rozvířil se zápas tím zuřivější, čím více Berlínští snažili se nějaký úspěch pro své barvy získati. Na obou mužstvech pozorovati jest silnou únavu, snadno těžkou půdou vysvětliti. Přes to kombinuje ještě »Slavie« dobře a odměnou jim opětný úspěch, kterého docílil Zámosta. Vždy více však nyní tlačili se Berlínští ku brance »Slavie« a Ženíšek měl v goalu plné ruce práce a plnou příležitost osvědčili svým přátelům, že po dlouhém zimním odpočinku na své obratnosti nikterak neztratil. Vzdor tomu nemohl ale zabrániti, aby opětovaným kombinovaným útokům Berlínských nepodařilo se ještě jeden goal »Slavii« uštědřiti.
  Po tomto goalu »Slavie« snažila se vyrovnati a po několika odražených kombinacích opětně Štekl neodvratným schootem prorazil řady berlínské. Ale ani tento goal soudcem neuznán. Hra blížila se ku konci a obě strany snažily se ještě v poslední chvíli úspěchu docíliti. Brzy u té, brzy u oné branky rozpoutal se tuhý boj až konečně po skvělé kombinaci trojice Pressý, Baumruk a Blomer obdržel míč Zámosta a dvakráte brankářem skvěle odražený míč po třetí neodvratně schootl do brány berlínské. Hned na to soudce p. V. Rudl odpískal konec závodu.
  Dlužno podotknouti, že těžký úřad tento zastával p. Rudl s neobyčejným klidem a vzácnou nestranností, tím více překvapilo, že jistá část obecenstva neslušným křikem chtěla výroky jeho opravovati. V zájmu hry kopané a v zájmu neobyčejně sportovní pověsti, které se těší české obecenstvo, doufáme, že po druhé se toto opakovati nebude. Připomínáme, že výrok soudce je rozhodující a že i tentokráte dlužno se mu podrobiti, byť i týž třeba se mýlil. Skvělým příkladem pro obecenstvo byli hráči, kteří bez reptání výroku soudce se podrobovali.
  Hlasitou pochvalou a potleskem odměnilo obecenstvo obě strany zápasících, které až do poslední chvílky snažily se, aby obecenstvu poskytnuta byla hra nejvýše interesantní. Berlínské mužstvo representovalo se velmi dobře a Slavia může si k novému soupeři-příteli jen gratulovati.
  Také my přejeme našim studentům v dalších snahách jejich všeho zdaru a vedle obliby širšího obecenstvo i přízeň těch kruhů naší veřejnosti, kterým záležeti má na tom, aby jediný náš klub studentský vedle výkonnosti své, kterou čest jména českého vždy skvěle hájí, mohl se representovati i jako klub dobře financovaný. Toho bohužel není, ale je to v moci naší veřejnosti. Německé kluby zdejší těší se nejvydatnější podpoře svých kruhů a náš přední klub stěží hradí nutné výdaje.
  Aspoň strhaná drátěná ohrada a »klubový domek« (?) Slavie na Letné volá až příliš hlasitě po nějakém mecenáši-sportsmann.


First Vienna - Slavia
0 : 2

Datum: 29. dubna 1900, Vídeň, Hohe Warte

Utkání: přátelské

Sestava: J. Vosátka

Poznámky: J. Vosátka si při utkání natrhl kloubní pouzdro a vymkl levý loket. Protože měl za tři dny skládat maturitní zkoušku a odjel na utkání do Vídně, vyfasoval ještě od otce výprask.


Slavia - Müegyetemi FC Budapešť
10 : 0

Datum: 1. dubna 1900, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Poznámky: Co se mužstva a hry studentů pešťských týká, sluší podotknouti, že »Müegyetemi F. C.« jest jeden z nejlepších klubů uherských. Goalmana p. Borosse předchází pověst jako nejlepšího brankáře uherského. (Národní listy, 1. dubna 1900)


Slavia - Cricket & FC Vienna
1 : 2

Datum: 8. dubna 1900, Vídeň

Utkání: přátelské

Sestava: Ženíšek - Zámosta, Bloomer, Kindl, Štekl, Baumruk, Dlouhý

Branky: ?

Průběh: S nebývalým napjetím v celém sportovním světě očekávaný zápas prvních dvou rakouských klubů vybojován byl v neděli dne 8. t. m. na Letné za okolností svrchovaně nepříznivých. Trvalý liják zničil úplně po celý týden pracně upravované hříště a proměnil je v úplné bahniště. Angličané vídeňští při objevení se na hříšti uvítáni byli potleskem obecenstva, což zřejmě hosty překvapilo. O 3/4 na čtyři dal soudce pan Ernest Schultze z Berlína znamení ku hře. Slavie měla odkop a okamžitě zmocnila se míče a po krátkém podávání octl se Bloomer před branou vídeňskou, ale jeho prudký schoot letí těsně vedle tyče. Vídeňští hned na to zmocnili se míče a po malé chvíli levé křídlo vídeňských podá jej na spojku, ale i zde letí míč těsně vedle branky. Hra se střídá, až opět levé křídlo vídeňské zmocní se míče a prohání ho kol backs, kteří příliš daleko dopředu postoupili, tak že český brankář stojí proti němu sám, bez ochrany a nemůže zameziti, aby míč podaný levé spojce, za všeobecného vzruchu neoctl se v síti »Slavie«. Úspěchem tímto povzbuzeni snaží se vídeňští tím více, kdežto »Slavie« brání se pouze houževnatým útokům Angličanů. Konečně pravá strana bíločervených proráží řady obléhatelů a v největším kvapu žene se celé pole ku bráně vídeňských. Již již zdá se, že padne vyrovnávací goal, ale míč za hlasitých projevů zklamání se strany obecenstva míjí cíl. »Slavie« pak nehýbe se od brány Cricketerů, však jich brankář hájí svou svatyni skvěle. Z opětných útoků »Slavie« vyvíjí se konečně roh v neprospěch Vídně, který sice Zámosta krásně ve vzduchu zachytí, ale opět těsně přes tyč schottuje. Tím horlivěji obléhá nyní »Slavie« branku vídeňskou a úspěch zdá se skoro jistým, avšak Kindl dotkně se míče rukou a kop z trestu v neprospěch »Slavie« přenese opět přes goal bíločervených; ale jen na chvíli. Kindl zmocní se opět míče, skvěle ho prožene, centruje, ale náhodou stíhaný tentokráte Bloomer na blátivé půdě se smekne a dobře vyměřený schoot letí opět vedle branky. Dalším útokům čelí vídeňský back Leuthe, jeden z nejlepších, kteří zde kdy hráli. Bloomer opětně míjí vídeňskou branku k velkému zklamání obecenstva. Hned na to odpíská soudce půli hry.
  V přestávce živě rokováno o neočekávaném výsledku. Na počátku druhé půle hry útočí opět »Wienna«, ale oba backs »Slavie« jsou na stráži, však po chvíli při útoku opětně postupují příliš do předu, a uvolní cestu levému křídlu vídeňskému, Shirresovi, který spolu s Hoffmannem je předběhne, a ženou na bránu »Slavie«. Ženíšek však kop odrazí. Jelikož jeden z Vídeňáků dotkl se míče rukou, ustanoví soudce trestný kop, avšak ku všeobecnému překvapení chopí se míče Angličané a než se kdo naděje, letí míč do branky červenobílých. Ženíšek na útok tento nepřipraven, zachytí sice míč, ale jen částečně, neb mu vyklouzl z ruky, ale když chce jej se země zdvihnouti, přiběhne Hoffmann a vrazí Ženíška i s míčem do branky. V obecenstvu zmáhá se nevůle, a kapitán »Slavie« protestuje, však bezvýsledně proti uznání goalu. Nyní však tvářnost hry úplně se změnila. »Slavie« v železném kruhu obstoupila bránu vídeňských a ani na chvíli nepopouští. Kutscher v goalu i oba backs Leuthe a Singer měli plné ruce práce. Ale štěstí »Slavii«tentokráte příznivo nebylo. Marně Bloomer, Zámosta, Kindl, Štekl i Baumruck střídavým podáváním s křídla na křídlo, soustředěním a přímým útokem snažili se úspěchu docíliti. Jen tři rohy docíleny, avšak z těch nepodařilo se uplatniti ani jediný. Konečně obdržel Kindl míč a podal jej do zadu Dlouhému; tím vídeňští poněkud hnou se od brány. Dlouhý chvíli čeká, pak přes hlavu vídeňských podá míč opět Kindlovi, ten nádherným spurtem žene jej ku bráně Cricketrů, schottuje - a již třepetá se míč v síti branky hostů. Bouřlivá pochvala obecenstva doprovází tento zasloužený úspěch »Slavie«. Další útoky »Slavie« nemají však výsledků: osm Cricketrů před goalem brání houževnatě svůj goal a po jednom ještě rohu ve prospěch »Slavie« ozve se zapísknutí soudce, zvěstující konec hry.
  Od doby zápasu s Oxfordem poražena »Slavie« poprvé. Ovšem, býti poražena od soupeře tak vyspělého, není zajisté nectí. Po zkušenostech minulé neděle lze se nadíti, že mužstvo »Slavie« nyní teprve úsilovně pracovati bude, aby sobě jméno prvního klubu v Rakousku uhájila. »Slavie« hraje příští neděli v Pešti. (Národní listy, 10. dubna 1900)

Poznámky: Footballový zápas »Slavia« a »Vienna Cricket and Football Club«, který dnes v neděli bude rozhodnut na letenském hříšti »Slavie«, vyvolal nebývalý rozruch v našem sportovním světě. Setkajíť se tu dva konkurrenti, kteří oba požívají značného sportovního renomé. Obě mužstva činí nejrozsáhlejší přípravy, aby vítězství strhla na svou stranu. Klub Cricketerů, jak přirozeno, napíná všecky své síly, aby ze zápasu nedělního vyšel vítězně. Vyzval nejlepší hráče, kteří pro klub jich hráli, aby proti »Slavii« se postavili. Jsou to zejména famosní back dr. Menzies, který nyní dlí v Berlíně, neodolatelný - jak listy píší - dribbler Vindett, který až z Bukurešti byl povolán, výtečný Blackey aj. Očekává tedy naše studenty v neděli ohnivý křest. - Ceny jsou v předprodeji 60 h a 1 K 20 h. Obecenstvo upozorňuje se, že přístup na upravené hříště »Slavie« jest nejpohodlnější před hříště Spolku pro pěstování her české mládeže, kde jest upravena cesta. (Národní listy, 8. dubna 1900)

Rozhodčí: Ernest Schulzte (Berlín)


Magyar Uszó Egyesület - Slavia
0 : 8

Datum: 15. dubna 1900, Budapešť

Utkání: přátelské




Budapesti Torna Club - Slavia
1 : 3 (0 : 1)

Datum: 16. dubna 1900, Rakousko-Uhersko, Budapest (Budapešť)

Utkání: přátelské

Sestavy:

Torna Club:
Erdödy, Ray, Gabrovič, Yoland, ? (???)
Slavia:
Ženíšek - Kryš, Dlouhý, Kindl, Zámosta, Bloomer, Štekl, Baumruk, C. Marteau, ? (???)

Branky: ?. Bloomer 0:1, ?. Bloomer 0:2, ?. Kindl 0:3, ?. Ray 1:3 (???)

Průběh: Ráno po prvém utkání byli studenti pozváni do českého dělnického spolku, který jest nejstarším dělnickým spolkem v Uhrách. Po občerstvení, jež jim bylo podáno, uvítal je srdečnými slovy předseda spolu pan Štěpánek, jemuž děkoval starosta »Slavie« dr. Hausmann. V přátelské zábavě setrvali tam studenti až do hodin poledních, kdy odebrali se, provázeni přáním zdaru k novým úspěchům, do hotelu, kde poobědvali ve společnosti obětavého a ochotného přítele a pešťského průvodce svého, jednatele »Sokola« o. Austa. Po krátkém odpočinku vydali se na hříště, pozdravování četnými davy obecenstva. Byla-li den předtím návštěva veliká, byla druhý den kolosální. Již dopoledne bylo všech 6000 vstupenek vyprodáno a odpoledne musilo obecenstvo, poněvadž chtělo stůj co stůj pražské hosty viděti, vpuštěno býti bez vstupenek. Do posledního místa vše bylo naplněno, nejen tribuny, ale i závodní dráha cyklistská i všechna místa až k samému hříšti byla v pravém slova smyslu natřískána. Dle odhadu pořadatelů jistě bylo přítomno 8-10.000 lidí, mimo to na stavbách kolem, improvisovaných tribunách, lešeních a návrších za ohradou hříště též nejméně 3000 až 4000 lidí.
   Když soudce pan Speidl Zoltán, kapitán Magyar Uszo Egyesületu, zapískal, nastoupila »Slavie« s náhradníkem z B. mužstva z C. Marteauem na místě Kryšově, který zaujal místo pravého backa místo nemocného I. Rachoty. Uvítána byla bouřlivým potleskem všeho obecenstva.
   Hráči Torna-Clubu jsou vesměs silné konstrukce tělesné, neobyčejně rychlí běhouni a vášniví hráči. Hráli takřka s náruživostí, rychlým během a bezohledným narážením na hráče snažili se nahraditi nedostatek kombinace tím, že ničili kombinace protivníkovy. Z mužstva vynikali levý back Erdödy a levé křídlo Ray, který dlouhá léta hrál v mužstvech švýcarských a byl vůbec toho dne nejlepším hráčem svého mužstva. Způsob hry pešťských ohromě kontrastoval se hrou našich. Dlouhé vysoké kopy bezúčelné, ve chvíli tísně bezohledné házení míče do outu, okamžité shootování do goalu z každé dálky i z každé posice a držení hráče protivné strany bez ohledu na míč charakterisují asi způsob jich hry, vedle šíleného takořka běhu a okamžitého vždycky shrnutí se všech do vlastního goalu, byl-li v nebezpečí.
   Slavie hrála svou obvyklou kombinaci ve třech, s krátkým klidným podáváním po zemi. Taktika ta vzdor náruživému způsobu obrany pešťských plně se osvědčila, ač proti zuřivému běhu, rychlosti a mrštné hbitosti soupeře zdála se a snad někdy i byla příliš zdlouhavou a pomalou. »Slavia« měla odkop a hrála proti ostrému svitu slunce a značně prudkému větru, přes to rázem octla se u branky Torna-Clubu. Delší shoot, příliš daleký, snesl vítr na out. Borci »Slavie« stojí téměř klidně, čekajíce až Kryš s Dlouhým míč Uhrům odejmou a jim podají. Pak ženou zvolna míč ku bráně peštské. Maďaři jak střely proběhnou vždy útočníky a než se kdo naděje, je jich vždy před goalem plno a maří kombinace bíločervených, až konečně Šteklovi zdá se to již trvati příliš dlouho chopiv se míče, podá jej Baumrukovi, ten prožene a centruje, Zámosta zachytí, jelikož je však obležen, podá míč na levo, kde Štekl zase podá jej na Bloomera a již třepetá se míč v síti modrobílých za živé pochvaly obecenstva. Po odkopu zmocnili se míče Maďaři, ale marně snažili se dosíci úspěchu.
   Jisté kopy Kryše a Dlouhého vždy s bezpečnou jistotou vracely míč; forwards »Slavie« útočili na bránu modrobílých, avšak až na četné rohy, marně. Erdödy a Gabrovič statečně podporovali uherského brankáře v těžké úloze jeho proti našim útočníkům a Ray na levém a Yoland na pravém křídle občas prorazili obléhající řady Slavistů. Kryš však a Dlouhý jistě zachytili vždy každý útok vzdor bouřlivé pochvale a nervosnímu takřka rozčilení obecenstva, které vášnivě sledovalo každý útok a každé proraženi bílo-modrých. Dlouho trval tento zápas a žádná strana nedocílila úspěchu dalšího, až do half time, který skončil 1:0 ve prospěch »Slavie«. Po zapískání Češi počínají opět útokem, avšak peštští jej odrazí. Vítr zatím značně se zmírnil a slunce zastřelo se oblaky, tak že očekávaný prospěch »Slavie«, že Maďaři hráti budou proti slunci a větru, značně se omezil. Klidná, poněkud sice zdlouhavá kombinace »Slavie« tříštila se o zuřivý odpor a soustředěnou obrana pešťských. Ob chvíli Yoland neb Ray obdrží míč a uhánějí s ním k bílo-červené bráně, ale osvědčení backs »Slavie« nebo konečně i Ženíšek míč vždy bezpečně odrazí. Dlouho trvá tento stav, avšak útočníci naši vždy víc a více stahují se k svatyni »Torna Clubu«, až konečně kombinovaný útok Zámosty, Bloomera a Štekla přinese míč před samou branku Maďarů. Oba backs i brankář vyběhnou proti naší trojici, ale v okamžiku, kdy zdá se, že brankář míč daleko zpět odrazí, Bloomer z malého předkopu míč chytí na hlavu a před samým brankářem i oběma jeho pomocníky hodí ho přes jich hlavy do sítě »Torna Clubu«.
  Ohromný potlesk zavzněl po tomto bravurním výkonu osvědčených forwards »Slavie«. Pešťští s tím větší horlivostí nyní snaží se vyrovnati, ale nadarmo. Opět a opět lítá míč ku bráně modrobílé, kterou celé pole nuceno je chrániti, ale ve chvíli, kdy střední borci celým polem jsou obsazeni, uvolní se Kindl, prožene míč Zámostou ze scrummage mu podaný a neodvratným shootem vrhne ho do peštské brány za nové bouřlivé pochvaly. Několikráte v zuřivém běhu octnou se modrobílí útočníci u brány »Slavie«, ale jistými kopy zadáka a obranou Ženíškovou jsou odráženi a borci »Slavie« opětují svou návštěvu u goalu Pešťských. »Slavie« bombarduje zase chvíli modrobílou bránu. Brankář vykopne míč ze samé linie; míč padne na Raye, který stojí stranou, ten zuřivě chopí se míče a žene ho ku bráně. Forvards i halves »Slavie« daleko zůstávají za ním, Kryš staví se mu v cestu, ale Rayovi podaří se obejíti ho. Ze samého rohu centruje a míč letí k samému goalu, již již zdá se, že mine se cíle, v tom vítr míč již na outu stočí a vsune jej zvolna pod samu tyč pražské branky kol napřažených rukou Ženíškových. Jásot obecenstva, který nyní nastal, nelze vylíčiti a dlouho to trvalo, než pochvala Rayovi poněkud se utišila. »Slavie« nyní soustřeďuje své útoky a opatrněji všímá si Pressý Raye. Opětně letí míč ku bílomodré bráně, ale Gabrovič vždy jistě vrací jej zpět, kdežto ostatní zřejmě snaží se jen překážeti dalším úspěchům »Slavie«. Zapísknutím soudce ukončena hra s výsledkem 3:1 ve prospěch našich. Ovace opakovaly se měrou ještě větší než dne předešlého a četné obecenstvo ještě i do hotelu hráče české provázelo.
   Po převléknutí odebrali se hráči na pozvání hraběte Szechenyia do nádherného kasina »Magyar Athletikai Clubu«, kdež uvítáni byli i v Praze známým sekretářem klubu tohoto p. Křepelkou a pohoštěni. Jemu jménem Slavie odpověděl dr. Hausmann. Pak odebrali se hráči do skvostně vypravených místností hotelu Royal, kde opět pohoštěni byli »Torna Clubem«. Odtud odvezeni byli pražští hosté do pěkných místnosti České besedy, kde vřele uvítáni byli četnou společností všech národností slovanských. Též výkvět dam, zejména slováckých, byl tu shromážděn a v okamžiku zavládla tu zábava nejsrdečnější.
   Proneseny opětně zdravice všemi zástupci různých kmenů slovanských, na které vřelou řečí odpověděl starosta Slavie. V pozdních hodinách nočních odjeli studenti do hotelu a ráno, vyprovázeni četnými sportovníky, odjeli přes Vídeň do Prahy.
   Tak skončila výprava našich studentů za Litavu. Měla nejen velmi důležitý význam sportovní, ale působila i k sesílení styků s jinými slovanskými národy, a zároveň dopomohla k utvrzení dobré sportovní pověsti našich borců v cizině, která přijala je korrektně a s pravou mezinárodní noblessou.

Rozhodčí: Zoltán Speidl, kapitán Magyar Uszo Egyesületu (Maďarsko)

Diváci: 8 - 10.000 na stadionu, 3 - 4.000 kolem stadionu

Trenér: ? (???)

Poznámky: Někteří pražští novináři dokázali brankáři červenobílých nevhodně vytýkat, že tu jedinou branku ve své síti zavinil právě on sám. Dokonce tvrdili, že ona branka nebyla hodna onoho dominantního postavení fotbalistů Slavie, jež již v té době ve střední Evropě tenkrát měli. Noviny napsaly tehdy doslova: „Vosátka ve snaze míč již z pole vracet, odvažoval se daleko z branky svého hradu...”

(Národní listy, 20. dubna 1900)



Slavia - S. C. Union Wien
10 : 0 (7 : 0)

Datum: 22. dubna 1900, Praha, Letná, hřiště Slavie

Utkání: přátelské

Sestavy:

Slavia:
Ženíšek - Strimp, Marleau, Dlouhý, Benetka, Kochte, Baumruck, Bloomer, Zámosta, Kotoul, Birbeck
Union:
Geisinger, ? (???)

Branky: 23. Bloomer 1:0, ?. Baumruck 2:0, ?. Kotoul 3:0, ?. Birbeck 4:0, ?. Baumruck 5:0, ?. ? vlastní 6:0, ?. Bloomer 7:0, ?. Bloomer 8:0, ?. Zámosta 9:0, ?. Baumruk 10:0 (???)

Průběh: Na hřišti »Slavie« na Letné odehrály se v neděli dne 22. dubna dva zajímavé zápasy, kterým četně shromážděné obecenstvo přítomno bylo. Hrála dvě mužstva »Slavie« a sice nejdříve nejmladší mužstvo C v serii zápasů o mistrovství II. třídy s pražským F. K. »Olympia«. Zápas tento skončil vítězstvím »Slavie« poměrem 5:0.
  Druhý match byl ovšem důležitější, setkalť se tu S. C. Union, nejlepší mužstvo II. třídy vídeňské s mužstvem sestaveným z A a B teamu »Slavie«.
  Dobře sestavené mužstvo »Slavie« bylo následující: Ženíšek (A) v goalu, Strimpl (B) a Marleau (B) backs, Dlouhý (A), Benetka (B) a Kochte (B) halves, Baumruck (A), Bloomer (A), Zámosta (A), Kotoul (B) a Birbeck (B) forwards. Hra sama počala hned velice prudce, zásluha to vídeňských, kteří místy přímo surově si počínali.
  »Slavii« arciť nezbývalo nic jiného, než rovné rovným opláceti. Hra počala ostrým útokem »Slavie«, který celý forward přinesl před branku »Unionu«, ale soustředěná obrana Vídeňských, zejména velmi dobrá hra vídeňského brankáře Geisingera ubránila dosti dlouho jeho svatyni. Teprve v minutě 23. dociluje Bloomer první branku ve prospěch »Slavie.« »Union« tím horlivěji hájí a jich forwards na čas ostrým tempem přinesou míč i před branku »Slavie«. Odtud však vždy backs vrací míč do »rukou« svých útočníků a pak nastane pravý déšť goalů do branky vídeňské. Bloomer v pěkném podávání s Baumruckem octne se před brankou »Unionu«, ostrý shoot jeho Geisinger sice zachytí, ale neudrží a po druhé octnul se míč ve bráně vídeňských. Za několik minut na to jsou borci »Slavie« opět u brány vídeňské. Po jednom rohu vznikne značná tíseň před goalem Vídeňských a Kotoul docílí třetího bodu pro svůj klub. Čtvrtého hned na to Birbek a pátého Baumruk. Ze samého nástupu potom Bloomer s Kotoulem v dobrém shootuje, vídeňský back zachytí míč špičkou nohy a pošle ho do vlastní brány.
  Před samým halftime prožene se ještě Birbek po samém outě, centruje bezvadně a Bloomer zachytí míč, který sám prožene soustředěnou obranou vídeňských a neodvratným shootem docílí 7. goalu.
  V druhé půli hrála »Slavie« proti slunci a větru, což zřejmě bylo pozorovati na hře. Hra byla ještě prudčí než v první půli a porážení a držení rukama bylo na denním pořádku. Tentokráte častěji octl se míč i před brankou »Slavie« a Ženíšek vyrušen ze svého klidu, opětně několika skvostnými tricky pobavil obecenstvo, které ale místy svoji nelibost projevovalo nad ne více »fair« hrou Vídeňáků. Přes to nemohli ale vídeňští zabrániti, by míč ještě třikráte (Bloomer, Zámosta, Baumruk) jich brankou neproletěl a tak zvítězila opětně »Slavie« 10:0.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Národní listy, 22. dubna 1900 // Národní listy, 23. dubna 1900)

Slavia - Akademisk Boldklub København
2 : 3

Datum: 27. května 1900, Praha

Utkání: přátelské

Poznámky:   Sportovní věstník Národních listů uvedl den před utkáním tento článek:

  Dnešní odpoledne bude pravým svátkem ve sportu českém; utká se na hřišti »Slavie« na Letné u vodárny (hřiště bude označeno vlajkou dánskou, červeno-bílým praporem s vlajkou »Slavie«) s naším mistrovským mužstvem »Slavie« »Akademisk Boldklub«, mistrovské mužstvo vysokých škol kodaňských. Již několikráte promluvili jsme o vyspělosti sportu dánského, vynikajícího v nejednom ohledu nad sport anglický; lze tedy očekávati zápas neobyčejně zajímavý. Dánové, vesměs statní lidé athletických postav, objeví se v dressech černo-bílých se znakem Kodaně. Úřad rozhodčího přijal s největší ochotou p. E. Andersen, předseda »Akademisk Bodklubu«. Obecenstvu pořadatelé dovolují si oznámiti, že příchod k hříšti »Slavie« bude i pro povozy stromořadím letenským přes hříště »spolku pro pěstování her české mládeže«. Počátek matche o půl 5. hodině.
  Večer po matchi uspořádán bude banket v Národním domě (na Král. Vinohradech), kde s nevšední ochotou slíbili účinkovati pěvecký kroužek »Tovačovský«, akademický sbor tamburašů a p. K. Březina. Vstupné pro hosty 2 K, pro studenty a členy sportovních sdružení 1 K.
  Několik slov k této zprávě klubovní; nebude od místa. Náleží k neposledním přednostem zajímavého rozruchu sportovního, jenž v poslední době také u nás zavládl, že pomáhá překonávati vzdálenosti mezi zeměmi, na že přivádí mládež různých národů do bezprostředního styku. Toť činnost dojista podpory a uznání hodná; bylo by žádoucím, aby v ní zavládl jakýsi systém, a aby navazovány byly především styky s příslušníky oněch národů, jež jsou nám bližšími z některých ohledů. A tu sluší zvláště vřele uvítati syny národa dánského při návštěvě jich v hlavním městě českém.


Dánští studenti v Praze.
  Po zajímavém a s napjetím v kruzích sportovních očekávaném footballovém zápasu mistrovského studentského klubu z Kodanš s naší Slavií, pořádán bude týž den, v neděli 27. t. m. slavnostní večer na počest těchto milých a sympatických hostů a sice v sálech Národního domu na Král. Vinohradech. Začátek o 8. hod. Vstupné a kuvert 6 K. Pro krátkost času zvláštní pozvánky se nerozesílají. Účastníci společné večeře račtež učiniti přihlášky své nejdéle do pátku dne 25. t. m. By umožněno bylo účastenství též těm, kteří na společné tabuli podílu bráti nemíní,budou večer u pokladny vydávány lístky bez kuvertu po 2 K a pro studentstvo po 1 K. O příslušný program jest postaráno. Přihlášky na kuverty přijímají pp. Mudr. Jar. Hausman, Král. Vinohrady, Korunní tř., 22, jemuž též přípitky předem oznámiti nutno a Rud. Böhm, revident Zemské banky, Praha II. Táborská ul. 1845.
  Jak se dále sděluje, bude »Akademisk Boldklub« hráti pouze se Slavií, any kluby pešťské a berlínské obávajíce se výloh, matche odřekly. Tím ovšem i výlohy »Slavie« se značně zvýší. Nicméně odhodlala se k těmto obětem doufajíc, že obecenstvo naše plnou měrou ocení její snahy. Lístky k matchi v předprodeji v cenách snížených lze obdržeti u bratří Potůčků (Žitná ul. proti kavárně Karla IV.), u firmy Blaško a Vaníček na Příkopě a v trafice »na košíku« na Václavském náměstí.
  Dánové zavítají do Prahy v sobotu o 3. hod. 10. min. odpol. na státní nádraží v Hybernské ulici, načež odeberou se do hotelu. V úterý ráno odjedou nazpět do vlasti.
  Mužstvo dánské, které se utká se Slavií, bude sestaveno takto: MUC. Jensen (goal), ThgC. Diemer - JUC. Sandholdt (backs), inž. C Forchhammer - MUC. Kirkebye - inž. C. Schäffer (halves), Gaudil (kand.) - JUC. Sörensen - JUC. Buchwaldt - PPhC. Larsen - MUC. Perch.
  Zajímavé jest, že mezi Dány bude hráti i theolog, jeden z nejepších backů dánských. Jest to poprvé, kdy v Praze zástupce stavu duchovního objeví se jako hráč. Dress dánský sestává z černých kalhot, bílého sweatru, na levo na prsou mají znak města Kodaně. Jako soudce bude fungovati p. E. Andersen, předseda Akad. Boldklubu, kterýž nabídku, aby přejal úřad rozhodčího, přijal s velkou ochotou. Na dánské hosty učinila nabídka tato neobyčejně příznivý dojem. Zároveň s mužstvem dánským zavítá do Prahy sekretář p. Ivan Lasson. (Národní listy, 24. května 1900)

  A ještě jeden článek...

  Vědělo se, že ač bylo hřiště Slavie nejlépe vybaveným v celých Čechách, bylo přece jen nedostatečně a primitivně oploceno. Výbor SK Slavia k tomuto tématu vydal v předvečer utkání s Dány tuto zprávu:
  „Ohrazení hřiště Slavie nataženými provazy naprosto nedostačuje, bývá při každém zápasu potrháno obecenstvem, které pak vstupuje do hřiště, což hráčům překáží. Nenašel by se snad mezi přáteli českého sportu nějaký mecenáš, který by věnoval na zřízení bariéry kol hřiště dostatek dříví? Nebo alespoň někdo, kdo by potřebné dříví za slušnou cenu poskytl? Finanční poměry Slavie nejsou skvělé, proto jest jen na přízeň českého obecenstva odkázána.”


Slavia - FC Zürich
2 : 0

Datum: 1900, Praha

Utkání: přátelské

Poznámky: Tento zápas mohl skončit i výsledkem 3:0, nebo se jedná o dvě různá utkání.


Slavia - Slavia B
9 : 1

Datum: 1900

Utkání: Mistrovství zemí koruny České

Průběh: Rozmary přírody neosvědčují valný účinek na naše pořadatelstva zápasů v kopané. Byť i saisona valně byla již pokročila, a ačkoliv již záhy z večera hustá, bílá mlha zahaluje prostorná zápasiště našich různých klubů a kroužků, ctítelé »kopané«, zdá se, nehodlají se ještě rozžehnati se svým válečným polem. Odpolední hodiny umožňují ostatně tuto neděli provedení celého programu footbalového.
  Tak sehrán bude na hříšti »Slavie« na Letné dnes zápas o mistrovství zemí koruny české mezi A-teamem a B-teamem »Slavie«. Po dlouhém čase setkají se obě mužstva »Slavie«, z nichž A-team representuje asxi vůbec nejlepší mužstvo české a s úspěchem hájí barvy české vůči přední konkurenci cizozemské. B-team složen jest v podzimní saisoně z mladých, dobrých sil, které jistě i zkušeným hráčům A-teamu budou tuhým a vytrvalým odpůrcem. Také B-team »Slavie« posud nebyl porážen jiným mužstvem českým. Začátek zápasu o půl 4. hod. odpolední.

Poznámky: Žádný jiný tým se do soutěže nepřihlásil. Uvádí se i 9:0


Slavia - FC Zürich
3 : 2 (2 : 0)

Datum: 30. září 1900, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Vosátka - Kindl, Zámosta, Bloomer

Branky: Zámosta, Bloomer, Kindl 3:?

Průběh: Footballový zápas Sportovního Clubu »Slavia« proti Fussball Clubu Curych, konaný dne 30. září 1900 na hříšti Slavie na Letné, přivábil na hříště velice četné obecenstvo, které s velkým zájmem hru sledovalo. Dle výsledku matche s mužstvem representačním očekávalo se, že »Slavie« s velkou převahou zvítězí. Však co nikdo neočekával, stalo se. Slavia sice zvítězila 3:2, výsledku mužstva representačního 3:0 tudíž nedosaženo. Předpověděli jsme, že při tomto matchi nasadí Švýcaři všecky páky, aby aspoň nějakého výsledku docílili a naše tušení nás nezklamalo.
  Hra sama velice ostrá, nebyla mimo to úspěšně Slavisty vedena a známý brankář Vosátka též tento den nezaznamená si za jeden z nejlepších ve svých bojích v kopané. Mimo to Kindl nebyl zcela pohromadě, tak že mužstvo Slavie znatelně oslabeno bylo.
  Za to švýcarští hosté hráli tentokráte lépe a zdá se, že teprve později do pravé formy, jich dřívějším výkonům odpovídající, přijdou. Zejména levé křídlo hostů, které již při první hře vynikalo, pomohlo zvláště k částečnému jich úspěchu, neboť oba dva goaly, které Slavii až v druhé polovici hry uštědřeným spadají na účet jeho. První polovina hry skončila vítězstvím Slavie, která dvakráte vehnala míč do sítě hostů. Branky ztečeny zvláště zásluhou Zámosty a Bloomera. V druhé půli dociluje Slavie pouze jednoho goalu, o který se Kindl přičinil, oproti dvěma goalům hostů, tak že hra skončila vítězstvím Slavie 3:2.

Rozhodčí: ?

Diváci: ?




Cricket & FC Vienna - Slavia
1 : 2 (? : ?)

Datum: 18. listopadu 1900, Rakousko-Uhersko, Wien

Utkání: přátelské

Sestavy:

Vienna:
? (???)
Slavia:
? (???)

Branky: ? (???)

Průběh: Sportovní klub »Slavia« zapíše si zajisté den 18. listopadu 1900 do knihy svých sportovních úspěchů. Zápasilať toho dne tři mužstva klubu »Slavia« a to vítězně. Nejdůležitější zápas podstoupil A team, který zápasil s »Vienna Cricket- a Football club« ve Vídni. Klub vídeňský naleží do prvé třídy a v posledním čase opět se vyšinul na prvé místo ve Vídni. »Slavia« zápasila s klubem tímto již dvakráte a zvítězila nad ním minulého roku v prosinci 2:0. Letos na jaře pak, jak známo, poražena, byla v Praze 2:1. Včerejší match konán ve Vídni a dle původní telegrafické zprávy zvítězila »Slavia« 2:1. Hra byla veskrze ostrá.

Rozhodčí: ? (???)

Diváci: ? (???)

Trenér: ? (???)

Poznámky:

(Národní listy, 20. listopadu 1900)

Slavia - Budapesti Torna Club
3 : 0

Datum: 12. listopadu 1900, Praha

Utkání: přátelské

Rozhodčí: K. Hammer

Diváci: ?

Trenér: ?

(Národní listy, 12. října 1906)

Slavia - mezinárodní výběr
11 : 0

Datum: 1900, Praha

Utkání: přátelské

Poznámky: Není mi známo, o jaký výběr se jedná.


Slavia - výběr Jižního Německa
3 : 3

Datum: 1900, Praha

Utkání: přátelské


Cricket & FC Vienna - Slavia
1 : 2

Datum: říjen 1900, Vídeň

Utkání: Amatérský pohár


Slavia - ČAFC Vinohrady
13 : 1 (8 : 0)

Datum: 21. října 1900, Praha, Letná, hřiště Slavie

Sestava: Hrabě

Branky: ?

Průběh: Footballový zápas sportovního klubu Slavia A teamu s Č. A. F. K. Král. Vinohrady o »Challenge Cup« vybojován včera dne 21. října 1900 na cvičišti Slavie. Příznivý, ale již sychravý čas, vylákal dosti četné obecenstvo na pláň letenskou, které vidělo tentokráte po delší době zápasiti naše mistrovské mužstvo s jiným českým klubem. Jak se očekávalo, zvítězila Slavia, ale že s takou převahou, toho se nikdo nenadál. Slaviáci třináctekráte prohnali míč brankou bílo-zelených a počet branek byl by býval daleko ještě větší, kdyby brankář vinohradský nebyl skvěle hájil svoji svatyni. Proti tomu vinohradští pouze jedním úspěchem chlubiti se mohou, který ale těžce zasloužen.
  Mužstvo Slavie dokázalo, že nalézá se skutečně ve velké formě a může s klidným srdcem ku rozhodnému zápasu do Vídně se odebrati. Z hráčů Slavie vynikal tentokráte známý back, který všecky útoky vinohradských bezpečně zpět vracel, takže ani brankář mnoho co dělati neměl a jen několikrát za pochvaly obecenstva do hry zasáhl. Výborně kombinovali forwards i half backs, jen novinku pokřikování hráčů jeden na druhého nelze pochváliti. Snad to památka po zápasu s curyšskými. Zejména Hrabě byl ten nešťastník, na kterého se všech stran pokřikováno.
  Mužstvo vinohradských je daleko lehčí než Slavie a již tím v nevýhodě. Myslíme zcela upřímně, že přihlášku ku „Challenge Cupu” byla ukvapena, neb dle včerejšího výsledku bylo by druhé mužstvo Slavie asi tak pravým soupeřem pro vinohradské. Že jednou mužstvo bílo zelených mužstvem prvé třídy bude, zůstane-li pohromadě, nelze pochybovati a doufáme, že neúspěch tento neodstraší mladé zápasníky. V mužstvu vinohradských nalézají se dobré síly, z nichž vyniká brankář, který chvílemi bravurní hrou trhl obecenstvo ku zasloužené pochvale.
  Harcovníci jsou vesměs velice dobří běhouni a vyniká z nich levé křídlo. Za to backs se nám méně líbili, mimo to že nehráli nijak v rukavičkách. Charakter hry byl tuze ostrý a přísný soudce nestačil by býval trestati. Se způsobem hry nelze tentokráte souhlasiti. Hry sama poskytovala velice četných zajímavých momentů a ku úplnosti naší zprávy podotýkáme, že první půle hry skončila vítězstvím Slavie 8:0, druhá půl pak 5:1, tak že celkový výsledek 13:1.

Rozhodčí: ?

Utkání: Challenge Cup, pražská skupina

Poznámky: Vinohradští byli po Slavii v té době nejagilnějším a nejlepším mužstvem Čech!
Do pražské skupiny byly zařazeny pouze Slavia a ČAFC, ve druhé, vídeňské, hrála mužstva First Vienna, Cricketa, WAC (pozdější druhý finalista a vítěz) a WFC 1898. Finále poháru se hrálo až v roce 1901.


Müegyetemi FC Budapešť - Slavia
0 : 6

Datum: 04. listopadu 1900, Budapešť

Utkání: přátelské


Slavia - First Vienna FC
6 : 0

Datum: 9. prosince 1900, Praha

Utkání: přátelské

Poznámky: Předtím, 7. prosince, hrála First Vienna se svazovým mužstvem 1:1.


First Vienna - Slavia
0 : 0

Datum: 1900

Utkání: přátelské

Poznámky: O utkání přišel do Prahy tento telegram:
  Hry přerušena po dvaceti minutách. Bláta na 30 cm, míč vodou nasáklý, velmi těžký. Hráli jsme proti větru a dešti, přesto docíleny dva rohy a šest autů. Převaha samozřejmá, vítězství za jiných okolností víc než jisté. - Horáček