195719581959

Slavia - Slavoj Žižkov
4 : 4

Datum: 2. února 1958, Praha, hřiště Slavoje u Pensijního ústavu

Utkání: přátelské

Sestava: Hovorka, Urban, Hemele

Branky: Hovorka 2, Urban, Hemele - Zelnka, Vohanka, Zvonič, Bradáč

Průběh: Přátelský zápas skončil nečekanou remízou.

Rozhodčí: Ráž

Diváci: 2.000


Sparta - Slavia
5 : 4 (3 : 2)

Datum: 16. února 1958, Praha, Invalidovna - Čechie Karlín (v té době Spartak Karlín Dukla)

Snímek z utkání.

Utkání: O Křišťálový pohár

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Andrejkovič - Vlasák, Trnka - M. Urban, Hovorka, Hemele, Hercík, Pešek; střídání Jonák, L. Svoboda

Branky: 5. Vanžura 1:0, ?. Hovorka 1:1, 16. Trnka vlastní 2:1, 26. Hovorka 2:2, 32. Vanžura 3:2, 46. Pergl 4:2, 49. Svoboda 4:3, 55. Pešek z pen. 4:4, 65. Pazdera 5:4

Průběh: Zápas zimní fotbalové soutěže o »Křišťálový pohár« sledovalo na hřišti Spartaku Dukla Karlín na Invalidovně asi 9000 diváků. Na poměrně dobrém terénu ukázala obě mužstva rychlou a bojovnou hru. Více útočilo Dynamo, jeho akce však byly méně přesné a špatnou střelbou promarnili útočníci Dynama několik dobrých příležitostí k dosažení branek. Spartak měl lépe kombinující i rozhodnější útok. V prvém poločase hráli vítězové v sestavě: Čtvrtníček - Starý, Procházka, Macek - Hejský, Kokta - Pazdera, Pergl, Jareš, Hertl, Vanžura. Ve druhém poločase si Kokta vyměnil místo s Mackem. Dynamo nastoupilo ve složení: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Andrejkovič - Vlasák, Trnka - Urban, Hovorka, Hemele, Hercík, Pešek. Ve druhé půli místo Dolejšího hrál Jonák a za Hemeleho Svoboda. Vedení se ujal Spartak v 5. min. Vanžurou, ale Hovorka vyrovnal. V 16. min. Trnka srazil Perglovu ránu do vlastní branky a Spartak vedl 2:1, během 10 minut však Hovorka vyrovnal na 2:2. Ve 32. minutě po pěkné kombinaci dal Vanžura třetí branku Spartaku. Již v 1. min. druhé půle Pergl zvýšil na 4:2, o tři minuty později Svoboda snížil na 4:3 a v 10. minutě Pešek z pokutového kopu vyrovnal na 4:4. Ve 20. min. dal Pazdera vítěznou branku Spartaku. (Rudé právo, 17. února 1958)

Rozhodčí: Hejduk

Diváci: 8.500 (9.000 ?)

Trenér: A. Rýgr


Jiskra Liberec - Slavia
3 : 1 (1 : 0)

Datum: 23. února 1958, Liberec

Utkání: O Křišťálový pohár

Sestava: Hercík

Branky: Musil, Frejlach, Štibrányi - Hercík

Průběh: Dynamo se v letošních tréninkových zápasech nemůže rozehrát a prohrálo překvapivě i v Liberci s domácí Jiskrou, účastníkem II. ligy. Těžký terén byl pro techničtější hráče červenobílých rozhodně větší překážkou. Střelec jediné slávistické branky byl zároveň nejlepším útočníkem. (Rudé právo, 24. února 1958)

Rozhodčí: Schneider

Diváci: 2.000


Tatran Teplice - Slavia
4 : 1 (2 : 1)

Datum: 2. března 1958, Teplice

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák, Andrejkovič, Hlaváček, Hovorka, Goldschmied

Branky: Basl 2, Smetana, Hofman - Goldschmied

Průběh: Domácí se pohybovali na těžkém terénu rychleji, měli výborné hráče Smetanu, Vlka, Basla, Kadeřábka a Havlíčka. U Dynama uspokojil Jonák, Andrejkovič, Hlaváček a Hovorka.

Rozhodčí: Bernas

Diváci: 2.000


Slavia - FSV Frankfurt
5 : 2

Datum: 5. března 1958, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hildebradnt, Trnka, Hovorka, Svoboda, Hemele, Vlasák

Branky: Svoboda, Hovorka, Hemele, Vlasák, Dörr vlastní - Herrman, Buchenau

Průběh: Poslední zápas svého zájezdu do ČSR sehrálo západoněmecké mužstvo FSV Frankfurt ve středu s pražským Dynamem. Německé mužstvo i tentokrát zklamalo. Obrana hrála netakticky a mnohdy nečistě. Útok hrál dobře v poli, před brankou byl však nerozhodný.Nejlépe zahrál střední útočník Buchenau a levá spojka Herrman.
  Dynamo, i když nehrálo nejlépe, přece jen převyšovalo soupeře. Překvapující však je slabá forma Dolejšího, který byl v druhém poločase vystřídán mnohem lépe chytajícím Jonákem. V zadních řadách hrál dobře Hildebrandt a Trnka, slaběji zahrál Moravec. V útoku byl nejlepší Urban. (Rudé právo, 6. března 1958)

Rozhodčí: Sojka

Diváci: 3.000


Spartak Plzeň - Slavia
2 : 4 (1 : 2)

Datum: 9. března 1958

Utkání: přátelské

Sestava: Pešek, Hercík, Hemele

Branky: ? - Pešek 2, Hercík, Hemele

Průběh: Hosté byli technicky lepší a rychlejší.


Slavia - RH Brno
0 : 0

Datum: 15. března 1958

Útočník Slavie Hovorka se vyhýbá brněnskému brankáři Plachetovi.

Utkání: 1. liga 1957/58, 25. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Melichar, Andrejkovič - Vlasák, Trnka - Urban, Hovorka, Hemele, Svoboda, Pešek

Průběh: Pražská ouvertura k závěrečné třetině fotbalového mistrovství přinelsa nepříliš slavnou kopanou. Utkání pražského Dynama s RH Brno bylo doprovázeno všemi znaky začínajícího fotbalového jara. A ty velmi silně ovlivnily průběh celého utkání. Bezbrankový výsledek je více méně nejspravedlivějším vyjádřením skutečné úrovně utkání, úrovně nepříliš vynikající. Ani na jedné, ani na druhé straně nedokázali hráči získat tolik ze hry, aby rozhodli utkání ve svůj prospěch.
  Domácí mužstvo mělo největší slabinu ve své útočné řadě. Nenastoupil v ní mladý Hercík pro onemocnění chřipkou, jejím vedoucím byl Hemele, který však stačil hru spíše zdržovat než účinně rozvíjet akce celého útočného kvinteta. V prvém poločase dovedl jediný průbojný Hovorka rychle zaútočit, žel, málokdy dostal pěkný pas, a jestliže ho dostal, pak nejčastěji propásl vhodný okamžik ke střelbě. Dolejší měl zřídka příležitost k vyniknutí. Rudá hvězda Brno byla celistvějším mužstvem s výborným Plachetou, Navrátilem a Šonem v obranných řadách a průbojnými křídly Solajem a Hajským. Ale všechno umění útočníků jako by rovněž končilo na hranici trestného území. (Rudé právo, 18. března)

Rozhodčí: Macko

Diváci: 13.000


Dukla Praha - Slavia
1 : 1

Datum: 23. března 1958, Praha

Snímek zachycuje souboj Svobody (vlevo) s Dvořákem.

Utkání: 1. liga 1957/58, 26. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Andrejkovič - Vlasák, Melichar, Urban, Hovorka, Svoboda, Štádler, Pešek

Průběh: Něco málo přes 5000 diváků přihlíželo utkání, které bylo hráno na velmi těžkém zasněženém terénu. Z počátku střetnutí měli dynamovci více ze hry, častěji se dostávali před Pavlišovu branku, ale opět se ukázala střelecká nepohotovost jejích útočníků. Hlavně Pešek a Svoboda nedovedli proměnit ani tak zvané vyložené brankové příležitosti.
  Naopak, ke konci prvního poločasu se Dukla rozehrála, získala v poli převahu a ve 33. min. Masopustem si zajistila vedení. Ve II. poločasu Hovorka hned ve 3. minutě hlavou vyrovnal. Pak sice vojáci častěji byli před soupeřovou brankou, ale dynamovci se vždy dovedli ubránit.
  Dynamo získalo cenný bod. Nastoupilo bez zraněného Trnky, jehož nahradil Melichar, a ve středu zálohy nastoupil opět Linhart. V útoku Hemeleho vystřídal Štádler. U mužstva Dukly nastoupili oba uzdravení hráči - Dvořák a Pluskal. Nerozhodný výsledek odpovídal průběhu hry. U Dukly zahráli spolehlivě Čadek, Masopust a v útoku byl nejnebezpečnější pro branku Dolejšího Dvořák. U Dynama platil svou důrazností na útočníky soupeře Linhart, dobře hrál Andrejkovič a v útoku vynikl jediný Hovorka, který opět prokázal svou důraznost a snahu. (Rudé právo, 24. března 1958)

Rozhodčí: Galba

Diváci: 5.000


Slavia - Slovan Bratislava
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 6. dubna 1958, Praha

Na snímku je jeden z nejagilnějších obránců domácích Linhart. Svým důrazem a tvrdou hrou nejvíce platil na útočníky hostí.

Utkání: 1. liga 1957/58, 27. kolo

Sestava: Dolejší - Melichar, Linhart, Hildebrandt - Vlasák, Kolman - M. Urban, Hovorka, Svoboda, Andrejkovič, Pešek

Branky: 34. Pešek 1:0

Průběh: Počáteční nápor Slovanu a oslabení domácího mužstva v 5. min. o zraněného Melichara nedávalo Dynamu mnoho nadějí na zisk obou bodů. Tím větší bylo překvapení asi 15.000 diváků, kteří v dalším průběhu hry byli svědky obětavého výkonu dynamovců a neproduktivní hry útočné řady hostí. Mužstvo Slovanu bylo rychlejší a technicky lepší a téměř neustále zatlačovalo domácí celek do defensivy. Hráči Dynama z počátku hráli nepřesně a prohrávali většinu soubojů o míč. Často docházelo k zbytečně tvrdým zákrokům. Po odstoupení Melichara začali domácí hrát obětavěji, posílili zadní řady o Andrejkoviče a ve druhém poločase vypomáhal zadním řadám i Svoboda. V útoku zbývající tři hráči, Urban, Hovorka a Pešek, však stále zaměstnávali zadní řady Slovanu. Hosté nejčastěji útočili v sedmi a v závěru jsme nejednou před brankou Dynama napočítali devět hráčů hostí. A přece se domácí ubránili a ještě dovedli využít ve 34. min. prvního poločasu volného Peška, který po vzorné přihrávce od Urbana nezadržitelně vsítil vítěznou branku.
  Hosté s přibývajícími minutami ztráceli stále více klidu a útočníci Moravčík, Bílý a další se doslova předháněli v zahazování velmi dobrých brankových příležitostí. Dynamovci dosáhli po obětavém výkonu celého mužstva nečekaného úspěchu, který je o to významnější, že opět potvrdil známou pravdu, že bojovnost a nadšení jsou základem úspěchu. (Rudé právo, 7. dubna 1958)

Rozhodčí: ?

Diváci: 15.000


Sparta - Slavia
0 : 0

Datum: 07. dubna 1958, Praha, Letná, hřiště Sparty

Utkání: přátelské

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Kolman, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - M. Urban, Hovorka, Hemele, St. Hlaváček, L. Svoboda; střídání Jonák, Moravec

Průběh: V Praze na Letné bylo v pondělí sehráno přátelské utkání v kopané dvou starých soupeřů Spartaku Praha Sokolovo a Dynama Praha.
  Obě mužstva nastoupila s náhradníky a podala jen matné výkony. Hosté přes nedělní fysické vypětí v ligovém zápase proti Slovanu Bratislava byli v tomto střetnutí o něco málo lepší, především technicky a kombinačně. Měli nejlepší hráče v Andrejkovičovi a M. Urbanovi. Domácí hráli značně neurovnaně a nejlépe si u nich vedli Starý v obraně a Svoboda v útoku.
  Rozhodčím utkání byl Chalupa. Za chladného počasí přihlíželo zápasu asi 7000 diváků.

Rozhodčí: Chalupa

Diváci: 8.000

Trenér: A. Rýgr

Poznámky: Obě S využila ligové přestávky s reprezentačním srazem. Zápas je označen za až příliš přátelský.


Slavia - Hamburger SV
5 : 3 (1 : 1)

Datum: 12. dubna 1958, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hildebrandt, Linhart, Andrejkovič (Štádler) - Vlasák, Nedvídek (Moravec) - Urban, Hovorka, Hemele, Svoboda, Pešek

Branky: 36. Hovorka 1:0, 37. Seeler 1:1, 62. Svoboda 2:1, 75. Hildebrandt vlastní 2:2, 76. Svoboda 3:2, 83. Svoboda 4:2, 87. Hemele 5:2, ??. Seeler 5:3

Průběh: Dobrých šedesát minut bylo přední západoněmecké fotbalové mužstvo Hamburger SV v přátelském utkání ve Vršovicích s Dynamem Praha lepším celkem. Hosté hráli jednoduchou kopanou přesných přihrávek a s rychlými úniky k soupeřově brance. Ovšem, jakmile se dostali na hranci trestného území Dynama, bylo po všem, neboť útočníci hostí až na Seelera stříleli ještě hůře než stejná řada Dynama. Když potom ještě v závěru zápasu zakolísala několikrát obrana hostí a internacionál Posípal na místě středního obránce nevydržel se silami až do konce, bylo o porážce mužstva Hamburger SV rozhodnuto.
  Ovšem ani mužstvo vítězného Dynama jako celek neuspokojilo. Hlavně v prvém poločase jsme byli svědky neplodné hry domácích. Útočníci si velmi nepřesně přihrávali a většina z nich nestačila na soupeře rychlostí. Ve druhém poločase a hlavně pak v závěru utkání se hra Dynama podstatně zlepšila. Přispěl k tomu zlepšený výkon levé strany útoku a také oba krajní záložníci hráli ofensivněji než prvých 45 minut.
  Z mužstva Hamburger SV hrál v prvém poločase spolehlivě Posipal. Nejlepšími hráči však byli záložník Werner a střední útočník U. Seeler. První výborně bránil a ještě stačil neustále tlačit svůj útok dopředu, sám pak několikrát nebezpečně vystřelil. Seeler je velmi rychlý fotbalista a dobře střílí. Prvé branky svého mužstva dosáhl téměř z 30 metrů. Jako celek se západoněmečtí fotbalisté ukázali být bojovným mužstvem, v němž však zadní řady často nedosahují úrovně výkonu svého útoku.
  U Dynama měl Dolejší několik dobrých zákroků, ale oři větším postřehu mohl prvé brance hostí zabránit. V závěru vystřídal zraněného Dolejšího Jonák. V obraně Dynama hrál dobře Hildebrandt, ovšem až na vlatní branku, jíž se přičinil o vyrovnání stavu na 2:2. Andrejkovič opustil po necelé půlhodině pro zranění hřiště a byl nahrazen Štádlerem, který si vedl celkem dobře. Střední obránce Linhart nic nezkazil, avšak některé jeho zákroky jsou opravdu až příliš tvrdé. Z krajních záložníků se vedlo lépe Nedvídkovi. V útoku Dynama byl nejlepším hráčem Hovorka. Zejména v prvém poločase „táhl” většinu akcí, ovšem přílišnou zbrklostí před brankou soupeře nedovedl proměnit dvě velmi dobré příležitosti. Ve druhém poločase se zlepšili Pešek a hlavně Svoboda. Hemele a Urban patřili k nejslabším hráčům Dynama.
  Prvou branku utkání vstřelil až 9 minut před koncem prvního poločasu Hovorka, když obránci hostí ještě pomohli míči do sítě. Hned minutu nato však Seeler vyrovnal. Ve druhém poločase v 17. min. Svoboda po přihrávce od Hovorky zaznamenal druhou branku. Pak ve 30. min. Hildebrandt vlastní brankou pomohl hostům k vyrovnání, ovšem neuplynulo ani půl minuty, když domácí opět vedli, a to brankou, jejímž autorem byl Svoboda. Ve 38. min upravil Svoboda na 4:2 a ve 42. min. Hemele na 5:2. Těsně před koncem utkání byl Seeler autorem třetího úspěchu Hamburger SV. Zápas byl hrán oboustranně velmi slušně a před 11.000 diváků ho dobře řídil Karas. (Rudé právo, 16. dubna 1958)

Rozhodčí: Karas

Diváci: 11.000


Slavia - Tatran Prešov
2 : 0 (2 : 0)

Datum: 16. dubna 1958, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1957/58, 28. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Moravec - Vlasák, Nedvídek - Urban, Hovorka, Svoboda, Hercík, Pešek

Branky: 25. Hercig 1:0, 40. Pešek z pen. 2:0

Průběh: V Praze bylo ve středu na hřišti Dynama sehráno další utkání fotbalové ligy. Domácí mužstvo získalo v něm opět dva body, když si vítězství zajistilo lepší a produktivnější hrou již v prvním poločase. Autorem prvé branky Dynama byl ve 25. minutě Hercig. Ve 40. min. vstřelil Pešek z 11metrového kopu za ruku Čepčeka další branku. Zápas byl poměrně dobré úrovně.
  Ve vítězném celku podal velmi dobrý výkon obránce Hildebrandt a z útočné řady hrou v poli vynikal Svoboda, nejprůbojnějším útočníkem byl však Pešek. Hovorka se tentokrát neprosadil.
  Tatran měl velmi dobrého brankáře Javorka, z obránců si vedl nejlépe Felszegy, v záloze Semeši, útok postrádal plynulé akce a ohrožoval branku Dynama více akcemi jednotlivců. (Rudé právo, 17. dubna 1958)

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 12.000


Baník Ostrava - Slavia
3 : 1

Datum: 20. dubna 1958, Ostrava

Utkání: 1. liga 1957/58, 29. kolo

Sestava: sestava

Branky: Šindelář 2, Wiecek - Pešek z pen.

Průběh: I když ostravští nastoupili s náhradníky za své zraněné hráče Štěrbu, Ondračku a Stanczo, měli po celé utkání převahu, která se nejednou změnila v doslovný příval útoků na branku pražského Dynama. A to ještě ostravští záložníci chybovali tím, že hráli příliš hluboko, ve své polovině hřiště, místo toho, aby svůj útok, který již zahrál produktivněji než v posledních utkáních, dovedli pohotově zásobovat zpracovanými míči. Dynamo Praha ostravské diváky zklamalo. Tentokrát se neuplatnila ani jeho osvědčená zbraň - náhlé protiútoky, k nimž dostal průbojný Hovorka, který s Peškem jediný v útoku uspokojil, jen zřídka příležitost. Zadní řady Dynama bojovaly velmi obětavě, porážku však nestačily odvrátit. Tentokrát uspokojil především Dolejší v brance. Z ostravských útočníků, kteří byli z celého mužstva v největší permanenci, zahrál nejlépe Šindelář. Rozhodčí Rybecký neuznal ostravskému mužstvu čtvrtou branku, která byla dosažena po konci utkání. (Rudé právo, 21. dubna 1958)

Rozhodčí: Rybecký

Diváci: 15.000


Dukla Karviná Mír - Slavia
0 : 5 (0 : 2)

Datum: 21. dubna 1958, Karviná

Utkání: přátelské

Sestava: Pešek, Hemele, Hovorka

Branky: Pešek 2, Hemele 2, Hovorka

Průběh: Přátelské utkání v kopané, hrané v pondělí v Karviné. Ligové mužstvo Dynama Praha předvedlo proti tvrdě hrajícímu soupeři pěknou a technicky vyspělou hru. (Rudé právo, 22. dubna 1958)

Rozhodčí: Borovecký

Diváci: 3.000


Slavia - Dukla Pardubice
2 : 1 (1 : 1)

Datum: 26. dubna 1958, Praha

Utkání: 1. liga 1957/58, 30. kolo

Snímek z utkání.

Sestava: Dolejší - Vlasák, Hildebrandt, Hercík, Pešek, Hovorka, Svoboda, Linhart

Branky: Pešek 2 - Šonka

Průběh: Jistě nikdo nenamítá nic proti tomu, aby se kopaná hrála tvrdě, nevybočuje-li z mezí slušnosti, nevede ke zraněním hráčů a nežádoucím zjevům na našich hřištích. V prvém poločase sobotního ligového utkání na hřišti ve Vršovicích mezi Dynamem Praha a Duklou Pardubice však tento požadavek splněn nebyl. Způsob, jakým několikrát střední obránce Dukly Daněk zastavoval útočníky Dynama, vybočoval z mezí pravidel a také útočník Dukly Grunt bojoval nečistě. Kapitolou pro sebe je však případ středního obránce Dynama Linharta. Jeho způsob hry v prvém poločase a zejména pak hrubý zákrok na Zikána v době, kdy oba tito hráči vůbec nebyli u míče, zaslouží podle našeho názoru pozornost disciplinární komise. K samému výsledku a průběhu zápasu je třeba říci, že vítězství Dynama bylo zasloužené. Domácí hráli kolektivněji než soupeř, útočníci nechybovali zbytečným držením míče a oba záložníci dobře podporoval svůj útok.
  Sobotní střetnutí však nepřekročilo průměr. U Dynama zachytal celkem spolehlivě Dolejší, nejlepším hráčem zadních řad byl Hildebrandt, který udržel levou stranu útoku soupeře, měl jisté odkopy i přesné přihrávky. Ze záložníků byl lepší Vlasák. Poměrně dobrou hrou překvapil útok Dynama. Dobrým „tahem” se ukázalo zařazení Hercíka do jeho středu. Tento hráč má smysl pro přesnou přihrávku, dovede včas naběhnout do volného prostoru před soupeřovou brankou. Uspokojil i Svoboda, který úspěšně plnil úlohu stažené spojky. Pešek na levém křídle útoku Dynama patřil k nejlepším hráčům mužstva. Hovorkovi se tentokrát příliš nedařilo, ovšem „zásluhu” na tom má jistě i slabší hra Urbana na pravém křídle.
  Mladé mužstvo Dukly Pardubice, které v jarní sezóně až do soboty neprohrálo, bylo tentokrát nesourodým celkem. Slabina se ukázala zejména na místě levého obránce a Lálovy síly nestačily po celý zápas na to, aby hlídal levou i pravou stranu útoku dynamovců. Jinak však je nutno říci, že Lála opět zahrál spolehlivě. V záloze Dukly Pardubice uspokojil částečně Nepomucký. Nejslabší řadou Dukly však byl útok. Šonka nedovedl svou pětici stmelit, nevystihl včas, že Zikán je neustále hlídán dvěma protihráči, a snažil se stereotypně přehrávat míče na levou stranu. Lichtnégl na pravém křídle byl tentokrát jedním z nejslabších hráčů svého mužstva.
  Zápasu přihlíželo 25 tisíc diváků. Ještě je nutno věnovat poznámku k výkonu rozhodčího Tyla z Olomouce. Snažil se první půlhodinu řídit toto utkání „velkoryse”, přehlížel některé menší přestupky a pak si nevěděl rady s nežádoucími zákroky na obou stranách. Ve druhém poločase byl již značně znervózněn a udělal další chyby. Slabý výkon rozhodčího v tomto utkání přispěl ke zmíněným již nedostatkům v prvém poločase. (Rudé právo, 27. dubna 1958)

Rozhodčí: Tyl (Olomouc)

Diváci: 25.000


Spartak Trnava - Slavia
1 : 1 (1 : 0)

Datum: 1. května 1958, Trnava

Utkání: 1. liga 1957/58, 31. kolo

Sestava: Dolejší - Hovorka

Branky: 23. Jeřábek 1:0, 68. Hovorka 1:1

Průběh: Zápas přinesl jen průměrná výkony. Počáteční převaze Spartaku se hra vyrovnala a ve II. poločase mělo znatelnou převahu Dynamo, které se jen nedůrazností před brankou soupeře a nepřesnými přihrávkami připravilo o vítězství.
  V I. poločase zápasu vyrazil brankář Dynama Dolejší s největší námahou tvrdou střelu Štibrániho, umístěnou těsně pod břevno. Ve 23. min. vsítil po kopu z rohu Jeřábek hlavou vedoucí branku Spartaku. Ve II. poločase se Dynamo rozehrálo, častějšími útoky si získalo značnou převahu. Ve 23. min. překvapil Hovorka z náhlého útoku brankáře Stacha dobře umístěnou přízemní ranou. Poměr rohů byl 5:2 pro Trnavu. Zápas se vyznačoval tvrdou hrou. Nechyběly ani záludné zákroky, zejména od hráčů Spartaku (Tibenský, Pšenko). Rozhodčí Kosák se dopouštěl často chyb. (Rudé právo, 2. května 1958)

Rozhodčí: Kosák

Diváci: 9.000


Sparta - Slavia
1 : 0 (0 : 0)

Datum: 4. května 1958, Praha, Sparta

Utkání: 1. liga 1957/58

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Kolman, Andrejkovič - Vlasák, Nedvídek - M. Urban, Hovorka, L. Svoboda, Hercík, Pešek

Branka: 67. Hertl 1:0

Průběh: V neděli
Záběr z ligového utkání Sparta - Slavia.
nastoupili na stadionu Sp. Sokolovo na Letné staří soupeři. Jejich vzájemné (v pořadí již 149.) utkání vzbudilo velký zájem mezi příznivci obou oddílů. Tentokrát bylo slabým favoritem Dynamo. Vždyť v jarním kole ligy si vedlo mnohem úspěšněji než jeho soupeř. Nakonec však favorit, jak tradice těchto utkání již většinou s sebou přináší, prohrál.
  Sokolovo mělo celistvější mužstvo. Nemělo tolik viditelných slabin především v obranných řadách. Střední záložník Procházka byl oporou a dokonce se mu podařilo vykopnout v 15. min. prvního poločasu míč z prázdné branky. Také Starý, který hrál na nejlepší útočníky hostí Hercíka a Peška, se zhostil svého úkolu celkem spolehlivě. V útočné řadě to ještě hodně skřípalo. Dvojice Hertl-Kraus na levé straně byla mnohem důraznější a také z valné většiny obstarávala střelbu. Výkon Krause však nebyl natolik spolehlivý, aby stačil pro reprezentační mužstvo. Ovšem Hertl není spojkou, která by dovedla spolupracovat s křídlem.
  V mužstvu Dynama nastoupil ve středu zálohy místo potrestaného Linharta Kolman. Na těžké a poměrně nervózní utkání ještě nestačil. V záloze byl výborný Nedvídek. V útoku se Svobodovi nedařila úloha staženého středního útočníka. A když přidáme slabý výkon Hovorky, pak hlavní váha spočívala na Hercíkovi a Peškovi.
  V 5. min. druhého poločasu nedovedl Pešek proměnit pokutový kop. Jeho slabou ránu Čtvrtníček vyrazil. Jedinou branku dal po chybě obrany Dynama v 67. min. zblízka Hertl.

Rozhodčí: Charouzek

Diváci: 30.000

Trenér: A. Rýgr


Slavia - ČH Bratislava
3 : 0 (0 : 0)

Datum: 11. května 1958, Praha

Záběr z utkání. Brankář domácích Dolejší pohotově zachraňuje jednu z nebezpečných střel.

Druh zápasu: 1. liga 1957/58, 33. kolo

Sestava: Dolejší - Hovorka, Pešek, Hemele

Branky: 53. Hovorka 1:0, ??. Hemele 2:0, 88. Hemele 3:0

Průběh: Pražské Dynamo se rozloučilo s letošním ročníkem přeboru republiky opravdu dobře. Porazilo druhé mužstvo tabulky Rudou hvězdu Bratislava rozdílem tří branek a dovršila tak sérii vítězství na domácím hřišti.
  Zápas byl v prvním poločase opravdu rušný. Hosté měli mnohem více ze hry, častěji a pohotověji stříleli. Domácí obrana měla stále plné ruce práce. Že brankové konto zůstalo čisté, mohou děkovat především brankáři Dolejšímu, který se v posledních zápasech dostal do pěkné formy. Schytal hodně těžkých střel. Důležitým okamžikem byla 23. minuta. Tvrdou ránu Molnára Dolejší vyrazil, míč pohotově poslal zpět na jeho branku Scherer, ale i jeho ránu Dolejší opět vyrazil a stačil ještě krýt novou střelu Molnára. To vše bylo dílem několika vteřin.
  Ve druhém poločase získalo Dynamo mírnou převahu, když bratislavští záložníci přestali zásobovat útok přesnými míči. První branku dal v 53. minutě Hovorka po volném kopu Peška. Druhou branku dal Hemele. Pak se již Dynamo stáhlo do obrany a tak ani zesílený tlak Rudé hvězdy, kdy se nejlépe dařilo Buberníkovi a Gajdošovi, vyzněl naprázdno. Naopak, dvě minuty před koncem dal Hemele třetí branku. (Rudé právo, 12. května 1958)

Rozhodčí: Schabat (Rakousko)

Diváci: 20.000

Poznámky: „V utkání schytal Břetislav Dolejší desítky nejtvrdších střel (mnohdy i tři během tří vteřin) a dovedl vždy smýknout tělem a vymrštit dlaně v onom pomyslném bodě, kde měl strašný a svištící míč přetnout brankovou čáru. Úporně se bránící Slavia vyhrála nicméně 3:0,” uvedl Vítězslav Houška v knize Věčná Slavia. Uvádí se, že toto byl patrně nejlepší zápas Břetislava Dolejšího.


BSC Augsburg - Slavia
7 : 2 (2 : 2)

Datum: 14. května 1958, NSR, Augsburg

Druh zápasu: Zájezd do NSR

Sestava: Jonák - Pešek, Hemele, Hercík, Hildebrandt, Kolman

Branky: Blesinger, Schmid z pen. - Hemele 2, Pešek 2, Hovorka, Vlasák, Herzig

Průběh: První zápas zájezdu Dynama Praha do Německé spolkové republiky se uskutečnil ve středu večer při umělém osvětlení v Augsburgu. Před 10.000 diváky předvedli pražští fotbalisté ve druhém poločase velmi dobrou hru a jistě zvítězili. Nejlepšími hráči byli Jonák, Hildebrandt, Kolman. V prvém poločase byli Hovorka a Pešek střelci branek vítězů, za domácí skórovali Blesinger z pokutového kopu a Schmid. Po změně stran dal dvě branky Hemele, po jedné Pešek, Vlasák a Hercík. (Rudé právo, 15. května 1958)

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.000


TSV 1860 München - Slavia
5 : 3 (4 : 1)

Datum: 17. května 1958, Mnichov

Utkání: Zájezd do NSR

Sestava: Hemele, Pešek

Branky: 43. Hemele 4:1, ?. Hemele 4:2, Pešek z pen. 4:3

Průběh: Druhý zápas zájezdu do NSR sehráli fotbalisté Dynama Praha v Mnichově, kde jejich start sledovalo 12 tisíc diváků. Pražští fotbalisté nedovedli čelit mocnému náporu domácích, kteří ve 41. min. vedli 4:0. Teprve o 2 minuty později dal Hemele první branku. Po změně stran týž hráč snížil na 2:4 a Pešek z 12yardového kopu na 3:4. Domácí ale upravili na 5:3. (Rudé právo, 18. května 1958)

Rozhodčí: ?

Diváci: 12.000


Slavia - Ştiinţa Timişoara
5 : 3

Datum: 25. května 1958, Praha, Eden

Utkání: Dunajský pohár

Sestava: Pešek, Trnka, Andrejkovič, Urban, Svoboda, Hemele

Branky: Pešek, 79. Pešek 2:3, 82. Pešek 3:3, 85. Urban 4:3, 89. Urban z pen. 5:3 - Cadario, Boros, Girleanu

Průběh: Těch 10.000 diváků, kteří dali včera přednost před nedělním výletem návštěvě mezinárodního utkání v kopané na hřišti ve Vršovicích, si přišlo na své až v posledních deseti minutách zápasu. Domácí mužstvo v prvém zápase Dunajského poháru proti druhému nejlepšímu mužstvu rumunské ligy uspokojilo až v závěrečných minutách střetnutí. Ještě ve 34. minutě druhého poločasu prohrávali domácí 1:3. Do té doby hosté převyšovali domácí mužstvo především rychlejším startem na míč, hlavně pak větší chutí do hry. Útok Dynama téměř neexistoval. I když zadní řady nepodaly zvláštní výkon, přece jenom připravily útočníkům dostatek zpracovaných míčů, z kterých mohli Hemele, Svoboda, Pešek a další vytěžit alespoň jeden nebo dva úspěchy. Ale přílišná pomalost, váhavost a nerozhodnost dynamovců před brankou soupeře byly hlavními znaky jejich neproduktivní hry.
  Teprve ve 34. minutě II. poločasu, když se podařilo Peškovi vsítit druhý úspěch dynamovců, nastal ve hře od počátku utkání očekávaný obrat. Všichni hráči začali bojovat naplno a snažili se ze všech sil odvrátit blížící se porážku.
Záběr zachycuje okamžik, kdy rumunští fotbalisté dosáhli jedné ze svých branek.
Jeden útok za druhým se doslova valil na branku rumunských fotbalistů a byl to opět o tři minuty později Pešek, který vyrovnal na 3:3. Dynamovci pokračovali ve svém náporu a ve 40. min. Urban zvýšil na 4:3. Dvě minuty před koncem zápasu prošel Pešek, avšak v okamžiku, kdy se chystal vystřelit, byl nedovoleným působem sražen. Z pokutového kopu získal Urban pátý úspěch domácího mužstva.
  Hodnotíme-li hru obou mužstev, je třeba vyzvednout obětavý a nadšený výkon rumunských fotbalistů, kteří teprve v závěru utkání se nechali překvapit náporem dynamovců. Nejlepším jejich hráčem a vůbec celého utkání byl levý záložník Tainaso, který neúnavně sváděl souboje s útočníky Dynama a neustále zásoboval své hráče dobře zpracovávanými míči. Vyjma posledních deseti minut mužstvo Dynama zklamalo své příznivce. Obrat ve hře nastal příchodem Andrejkoviče do útoku, který vystřídal Svobodu. Největší podíl na vítězství má nakonec Pešek vtipnou hrou v posledních minutách zápasu. Jinak si svůj průměr v průběhu utkání udržel Urban na pravém křídle. Utkání ukázalo, že Dynamo bude mít v odvetném zápase na hřišti soupeře velmi těžký úkol, přestože získalo svoubrankový náskok. (Rudé právo, 26. května 1958)

Rozhodčí: ?

Diváci: 10.000


Ştiinţa Timişoara - Slavia
3 : 0 (2 : 0)

Datum: 1. června 1958, Temešvár, Rumunsko

Utkání: Dunajský pohár, odveta

Sestava: Pešek, Linhart, Andrejkovič, Urban, Svoboda, Hemele

Branky: 20. Gionescu 1:0, 35. Gionescu 2:0, 74. Cadarjo 3:0

Průběh: Dynamu Praha se před týdnem v Praze podařil husarský kousek. Během dvanácti minut dovedlo vyhrát rozdílem dvou branek prohrané utkání a odjíždělo do Temešváru s náskokem dvou branek. Tentokráte se mu však hra nedařila a všechny řady zahrály slabě. Mužstvo nastoupilo ve stejné sestavě jako v Praze, teda s Andrejkovičem na levé spojce, jem místo Trnky nastoupil ve středu obrany Linhart. Rumuni předvedli opět rychlou hru s dobrou střelbou. S pohyblivými útočníky si zadáci Dynama mnohdy nevěděli rady. První branku vstřelil již ve 20. min. Gionescu, ke které připojil ve 35. minutě druhou branku. Po změně stran se hra Dynama trochu zlepšila, ale útok, i když předváděl mnohdy líbivou hru, technicky se nedovedl prosadit na řízné rumunské zadáky. Branku, která rozhodla o postupu Temešváru, dal v 74. min. Cadarjo. (Rudé právo, 2. června 1958)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Slavia - Dukla Tábor
2 : 4 (0 : 3)

Datum: 2. srpna 1958, Praha, Eden

Utkání: přátelské

Sestava: Pešek, Zamazal, Jirkovský

Branky: Pešek 2 (1 z pen.) - Benz 2, Žambůrek 2

Průběh: V sobotu byl na hřišti Dynama Praha ve Vršovicích sehrán přátelský fotbalový dvojzápas, kterému přihlíželo asi 8000 diváků.
  Zápas Dynama s Duklou Praha byl hrán na kluzkém terénu a za vytrvalého deště a pro prudký liják byl ve 40. min. přerušen. Po přestávce bylo v něm pokračováno. Dynamo Praha nastoupilo s dvěma novými hráči Jirkovským ve středu útoku a Zamazalem v obraně. Nepodali však očekávaný výkon. Dukla Tábor měla obětavé a nadšeně bojující mužstvo, jehož předností byla rychlost. (Rudé právo, 3. srpna 1958)

Rozhodčí: Mentlík

Diváci: 8.000


Slavia - Spartak Radotín
5 : 1

Datum: 3. srpna 1958, Praha, Vršovice

Utkání: přátelské

Sestava: Jonák - Trnka, Hovorka, Vlasák, Štádler, Urban, Jirkovský

Branky: Vlasák, Hovorka, Štádler, Urban, Jirkovský - Ventor

Průběh: Mužstvo pražského Dynama se v nedělním zápase zlepšilo hlavně zásluhou Trnky v záloze a Hovorky v útoku. Jonák chytal spolehlivě a dodal důvěru obraně. Nejlepším hráčem Spartaku Radotín byl J. Rada. (Rudé právo, 4. srpna 1958)

Rozhodčí: Duda

Diváci: 6.500


Slavia - Spartak Ústí nad Labem
2 : 0 (1 : 0)

Datum: 9. srpna 1958, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1958/59, 1. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner, Vlasák, Trnka, Urban, Hovorka, Štádler, Svoboda, Pešek

Branky: 31. Štádler 1:0, 69. Trnka 2:0

První branka v nové ligové sezóně. Slavista Štádler prostřelil ústeckého Žejdlíka.

Průběh: Přes 20.000 diváků se přišlo v sobotu odpoledne po delší přestávce opět podívat do vršovického Edenu na ligovou kopanou. Předpokládalo se sice, že nováček ligové soutěže, ústecký Spartak, bude mít obtížnou úlohu v boji o získání prvních bodů, ale diváci odcházeli z utkání celkem spokojeni. I když úrověň nebyla nad průměr, přesto viděli zajímavé, bojovné a rušné střetnutí. Přičinili se o to především hosté, kteří překvapili domácí mužstvo mohutným náporem. První půlhodina utkání byla hrána ve velmi rychlém tempu. Teprve první úspěch Dynama, jehož autorem byl v 31. minutě Štádler, přinesl v dalších minutách hry, i když jen mírnou, přece jen převahu domácím. V závěru prvého poločasu však podnikli hosté několik velmi nebezpečných útoků, které dovedli zakončit i pohotovou a umístěnou střelbou. Jen výborné zásahy brankáře Dolejšího jim zabránily ve vyrovnání.
  Ve druhém poločase hosté houževnatě bránili. I když se tak často jako domácí útočníci nedostávali před Dolejšího branku, byly jejich akce stále nebezpečné. Jejich bojový duch nezlomil ani druhý úspěch dynamovců, jehož autorem byl ve 24. minutě Trnka. Do konce zápasu, stále ještě bohatého na četné rušné okamžiky, hlavně před brankou hostí, se však již na výsledku ničeho nezměnilo.
  Z vítězného celku na sebe upozornil velmi dobrým výkonem levý obránce Kettner, který spolu s Hildebrandtem a Dolejším patřili k oporám zadních řad. Slabě zahrál Trnka. Pokud jde o útočnou řadu, zaslouží uznání Hovorka, který byl nejnebezpečnějším útočníkem domácího mužstva. Svým typickým způsobem, neustálým měněním míst i rychlostí působil obraně hostí největší starosti. K němu se přiřadil dobrým výkonem Pešek a ani Štádler nezklamal. Mužstvo Dynama bude muset přesto dál v utkáních na soupeřově hřišti jako celek podat daleko lepší výkon.
  Mužstvo Spartaku mělo nejslabší řadu v obraně, kde zaslouží uznání jedině neúnavný Svoboda a Bílek. Útočná řada překvapila celkem rychlou a účelnou hrou, Vojta i oba Majerové si několikrát vysloužili potlesk diváků za tvrdé střely z dálky. Ústečtí napověděli, budou-li ovšem bojovat se stejným zápalem jako v tomto utkání, že na domácí půdě mohou být nebezpečným soupeřem ostatním ligovým mužstvům. (Rudé právo, 10. srpna 1958)

Diváci: 20.000

Rozhodčí: Obtulovič

Poznámky: Po letní přestávce, která se letos vzhledem k mistrovství světa poměrně protáhla, začínají dnes opět ligové boje našich fotbalistů. Píšťalka rozhodčího Obtuloviče zahájí dnes v 17 hodin ve Vršovicích utkání pražského Dynama s nováčkem nejvyšší soutěže - Spartakem Ústí. Zatímco Dynamo své hráče soustředilo v Roudnici k závěrečné přípravě, sehrálo ústecké mužstvo mezinárodní utkání se sovětskými fotbalisty Rostselmaš Rostov a předvedlo slabou hru. Ovšem boj o mistrovské body skrývá překvapení a nutí k bojovnému výkonu. (Rudé právo, 9. srpna 1958)


Sparta - Slavia
1 : 1 (1 : 1)

Datum: 20. srpna 1958, Praha, Letná, hřiště Sparty

Utkání: 1. liga 1958/59, 2. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Vlasák, Trnka - M. Urban, Hovorka, Štádler, Hercík, Pešek

Branky: 23. Hercig 1:0, 33. Hejský z pen. 1:1

Průběh: Před naplněným hledištěm stadiónu Spartaku Sokolovo bylo ve středu vybojováno další utkání fotbalové ligy mezi starými soupeři Spartakem Sokolovo a Dynamem Praha. Byl to 150. zápas obou oddílů a řekněme hned v úvodu, že se nevydařil. Pouze prvých 30 minut jsme byli svědky dobré kopané, kdy zejména mužstvo Dynama mělo několik příležitostí k dosažení branek. V této době útok Dynama dobře kombinoval, rychle pronikal před branku soupeře a hlavně jeho levá strana byla nebezpečná. Dobrá hra vynesla Dynamovcům vedení, když ve 23. minutě Hercig z dálky překonal Čtvrtníčka.
  Obrat nastal ve 33. minutě. Rozhodčí Tesař nařídil proti Dynamu správně pokutový kop za sražení Pazdery v trestném území, z něhož Hejský vyrovnal. Někteří hráči Dynama se zbytečně rozčilovali, jejich protesty však nebyly na místě. Vyneslo jim to však vyloučení Hovorky pro urážku rozhodčího. Od této chvíle mužstvo Dynama se snažilo, aby udrželo nerozhodný výsledek až do konce zápasu, a to se jeho deseti hráčům také podařilo. Největší zásluhu na tom však má neplodně hrající útok Spartaku, jehož pět hráčů přes převahu v poli ve druhém poločase nedovedlo pořádně vystřelit. V závěru zápasu jsme viděli velmi malý počet dobrých akcí a nakonec to bylo mužstvo Dynama, které v posledních deseti minutách získlao převahu a mohlo ještě zápas rozhodnout ve svůj prospěch. Dynamovci si však po střelecké stránce nevedli o nic lépe než jejich soupeř.
  Z mužstva Dynama potvrdil svou výbornou formu Dolejší, v obraně hrál spolehlivě Hildebrandt a také Linhart nic nezkazil. Kettner začal důsledně krýt Pazderu až teprve ve druhém poločase. Oba záložníci Vlasák a Trnka podali proti posledním zápasům zlepšený výkon a dobře podporovali svůj útok. V útoku Hovorka až do svého vyloučení byl jedním z nejslabších hráčů. Štádler uspokojil jen v prvém poločase, nejlepšími útočníky Dynama byli Hercík a Pešek.
  Z mužstva Spartaku Čtvrtníček chytal celkem spolehlivě, v obraně vynikal rychlý a důrazný Starý. Podrobněji je třeba zmínit se o nováčkovi mužstva Gůrovi. Nejenže svým výkonem do ligového mužstva nepatří, ale hlavně v prvém poločase „vynikal” nedovoleným zákroky. Hajský v záloze se snažil, ale nepřesně přihrával. Z útoku snesou přísnější kritiku pouze Pergl a Jahoda, velmi slabě hrál Hertl, který byl 10 minut před koncem zápasu vystřídán Klauzem. (Rudé právo, 21. srpna 1958)
  Rozhodčí Tesař byl až příliš úzkostlivý a ve druhém poločase často zbytečně hru přerušoval.

Rozhodčí: Tesař

Diváci: 30.000

Trenér: A. Rýgr

Poznámky: 150. derby Slavie se Spartou. Slavia uhrála na Spartě bod, ale mohla získat dva.


Slavia - Jednota Košice
3 : 1 (1 : 1)

Datum: 24. srpna 1958, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1958/59, 3. kolo

Sestava: Dolejší - Trnka, Hildebrandt, Vlasák, Pešek

Branky: 14. Martinček 0:1, ?. Pešek 1:1, ?. Vlasák 2:1, ?. Trnka 3:1

Průběh: Začátek utkání nevypadal pro Dynamo příliš slibně. Trnka, která nastoupil ve středu útoku, nestačil a tak Jednota Košice v prvních minutách hry převzala iniciativu a již ve 14. minutě vstřelil nejlepší útočník Martinček první branku. Po této brance přešel Trnka do zálohy a jeho místo v útoku zaujal Vlasák. Hra domácích se potom zlepšila a Pešek velmi pěknou ranou vyrovnal do poločasu na 1:1. Po změně stran získávalo Dynamo postupně převahu, protože obránci hostí zřejmě již nestačili, zejména v prvním poločase výborně hrající Samuelčík. Druhou branku Dynama vstřelil Vlasák, třetí Trnka. V utkání se projevila lepší technická i taktická připravenost pražského družstva, jehož nejepšími hráči byli Dolejší, Hildebrandt a v útoku Pešek. U hostí uspokojili brankář Hasoň, záložník Kvašňák a v útoku Martinček.

Rozhodčí: Korelus

Diváci: 13.000

Snímek zachycuje jeden z rušných okamžiků zápasu.

Slavoj Vyšehrad - Slavia
1 : 7 (0 : 3)

Datum: 4. září 1958, Praha, Vyšehrad

Utkání: přátelské

Sestava: Hercík, Pešek, Vlasák, Štádler

Branky: Šejb (?, nečitelné) - Herzig 2, Pešek 2, Vlasák 2, Štádler

Průběh: V utkání spartakiádního turnaje v kopané na Vyšehradě zvítězilo bezpečně mužstvo Dynama. (Rudé právo, 4. září 1958)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Baník Ostrava - Slavia
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 7. září 1958, Ostrava

Utkání: 1. liga 1958/59, 4. kolo

Sestava: Trnka, Hercík (Müller)

Branky: Wiecek 2, Závolský, Stančo

Průběh: Na stadionu ostravského Baníka přišlo v neděli odpoledne 16.000 diváků, kteří viděli zcela zasloužené vysoké vítězství domácího mužstva nad Dynamem. Jen prvních 20 minut byla hra vyrovnaná, obě mužstva podnikala časté útoky. Ovšem nápory hostí byly mnohem méně nebezpečné, protože všichni útočníci bez rozdílu nedovedli vystřelit. O jejich špatné mušce nejlépe svědčí to, že za celý zápas nevystřelili ani jednu ránu, při které by brankář domácích Dvořák musel zasáhnout. Po dvaceti minutách hry získávali domácí postupně převahu, která vyvrcholila ve druhém poločase. Rychlé a důrazné akce domácích nedovedli zadáci Dynama krýt. U Ostravy byli velmi dobří všichni obránci i záložníci, zejména Stančo, a v útoku vytvořili nebezpečnou dvojici Křižák a Wiecek. U Dynama uspokojil pouze Trnka v záloze, zklamáním byla hra Hercika, který musel být vystřídán Müllerem. (Rudé právo, 8. září 1958)

Rozhodčí: Dražkovič

Diváci: 16.000


Slavia - RH Brno
6 : 1

Datum: 13. září 1958, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1958/59, 5. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Trnka, Nedvídek - Urban, Nedvěd, Vlasák, Štádler, Pešek

Branky: Nedvěd 3, Štádler 2, Pešek - Koláček

Průběh: Pražské Dynamo bojovalo ve Vršovicích s RH Brno. Utkání se vyznačovalo velmi slabou úrovní. Na této skutečnosti nemění nic ani vysoké vítězství Dynama, které by mohlo vést ty, kteří utkání neviděli, k doměnce, že vítězové předvedli výbornou hru. Příčinou vysokého vítězství Dynama je především velmi slabá hra mužstva RH Brno, které dosud nezískalo ani jediný bod. Budou-li i nadále brněnští pokračovat v takovém slabém výkonu, mohli by se dočkat toho, že by nejen ztratili příliš mnoho bodů, ale že by nakonec mohli sestoupit z nejvyšší fotbalové soutěže.
  Kolektiv RH Brno působí dojmem bez zájmu hrajícího mužstva, kterému chybějí ty nejzákladnější vlastnosti, tj. bojovnost a chuť do hry. Ani Sláma, dřívější opora zadních řad, nehraje dobře. Jen Bubník ve středu útočné řady se snažil podat co nejlepší výkon. Řadu přesných přihrávek jeho spoluhráči nedovedli využít. Pokud jde o hru Dynama, zaslouží uznání především Nedvěd s Peškem v útoku, v zadních řadách s úspěchem bojovali Linhart s Hildebrandtem. Brankář Dolejší neměl příliš mnoho práce. Zvláštní kapitolou je matný výkon rozhodčího Nolla, který hromadil v průběhu utkání jednu chybu na druhou. (Rudé právo, 14. září 1958)

Rozhodčí: Noll

Diváci: ?

Snímek zachycuje záložníka domácích Nedvídka v boji se dvěma útočníky hostí.

Spartak Plzeň - Slavia
0 : 2 (0 : 0)

Datum: 19. září 1958, Plzeň

Utkání: přátelské

Sestava: Hovorka, Urban

Branky: Hovorka, Urban

Průběh: ?

Rozhodčí: ?

Diváci: 8.000


Slovan Bratislava - Slavia
0 : 0

Datum: 27. září 1958, Bratislava

Utkání: 1. liga 1958/59, 6. kolo

Sestava: Dolejší - Trnka, Pešek, Hovorka

Průběh: Prvé střetnutí VI. kola I. fotbalové ligy v sobotu na stadiónu Slovanu Bratislava přineslo hru dobré úrovně. Hosté se v prvém poločase pokoušeli udržet vyrovnanou hru, což se jim místy dařilo. Po přestávce přejalo iniciativu mužstvo Slovana, mělo velkou převahu v poli, ale nedovedlo obranu Dynama. Nejlepšími hráči domácích byli Popluhár, Vengloš a v poli útočníci Bílý, Moravčík a Andrejkovič. U hostů se vyznamenal brankář Dolejší, dobrý výkon podali i Hildebrandt s Trnkou a z útočníků při ojedinělých akcích Hovorka s Peškem. Před 15.000 diváky řídil zápas Rakušan Launecke. (Rudé právo, 28. září 1958)

Rozhodčí: Launecke (Rakousko)

Diváci: 15.000


Slavia - Dynamo Žilina
1 : 0

Datum: 3. října 1958, Praha

Utkání: 1. liga 1958/59, 7. kolo

Sestava: Dolejší - Hercík (Müller), Vlasák, Hovorka, Hildebrandt, Kettner

Branky: 10 (19 ?). Hovorka 1:0

Průběh: Přes 12.000 diváků sledovalo v pátek odpoledne v Praze ligové fotbalové utkání, ve kterém domácí Dynamo získalo oba body, tentokrát však celkem nezaslouženě. Hosté si za svůj výkon zasloužili alespoň nerozhodný výsledek. V prvém poločase udrželi otevřenou hru, ve druhém pak měli dokonce daleko více ze hry než domácí mužstvo. V závěru zápasu jen vynikající výkon brankáře Dolejšího a obětavá hra obránců Hildebrandta a Kettnera zabránily hráčům Dynama Žilina ve vyrovnání. Jedinou branku zápasu vsítil v 10. minutě (nebo v 19. ?, nečitelné) prvého poločasu Hovorka, který z bezprostřední blízkosti dopravil míč do Rufusovy branky.
  Máme-li hodnotit mužstvo Dynama Žilina po stránce výkonnostní, pak je třeba zdůraznit, že patří k nejvyrovnanějším i fyzicky nejlépe připraveným slovenským ligovým kolektivům, které jsme zatím v Praze viděli. Důrazná obrana v čele s brankářem Rufusem celkem snadno zbavovala útočníky Dynama míče. V útoku byli nejlepší Jakubčík, Marušin a Palivec. V domácím mužstvu zaslouží největší uznání brankář Dolejší, v obraně Hildebrandt s Kettnerem a v útoku Hovorka s Vlasákem. Slabě zahrál Hercík, který byl vystřídán Müllerem. Rozhodčí Růžička se dopouštěl drobnějších chyb. (Rudé právo, 4. října 1958)

Rozhodčí: Růžička

Diváci: 12.000


SV Blauw Wit - Slavia
2 : 7 (2 : 4)

Datum: 8. října 1958, Amsterdam

Utkání: Zájezd do Holandska a Anglie

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Vlasák, Trnka (46. Nedvídek) - Urban, Hovorka, Hofman, Štádler, Hercík

Branky: von der Berg, Ultermerk - Hovorka 4, Hercík 2, Hofman

Průběh: Zájezd do Holandska a Anglie zahájili fotbalisté pražského Dynama ve středu večer zápasem s předním holandským klubem Blauw Wit na olympijském stadionu v Amsterodamu. Po celý den pršelo a také večer déšť neustal. Přesto přišlo na utkání asi 8000 diváků, kterým předvedlo mužstvo Dynama velmi pěknou, hlavně technicky vyspělou hru. Dovedlo uplatnit krátké přihrání, získalo převahu, kterou také číselně vyjádřilo. Útočná řada byla vyrovnaná a uplatnil se v ní Hofman, který hru usměrňoval. V zadních řadách vedli si nejlépe Dolejší s Linhartem. Holanďané byli rychlým a tvrdým celkem, který sice dobře začal, později však polevil a jeho obrana pak již nedovedla čelit vtipným akcím útoku dynamovců. (Rudé právo, 9. října 1958)

Rozhodčí: Martena (Holandsko)

Diváci: 8.000

Poznámky: Amsterdamský klub, hráno při umělém osvětlení.


XI Haagu - Slavia
0 : 2 (0 : 1)

Datum: 1958, Den Haag

Utkání: Zájezd do Holandska a Anglie

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Vlasák, Trnka - Urban, Hovorka, Hofman, Štádler, Hercík

Branky: 31. Štádler 0:1, 60. Štádler 0:2

Průběh: Po vítězství v Amsterodamu odjelo mužstvo pražského Dynama do Haagu, kde dosáhlo ve čtvrtek večer dalšího vítězství. Kombinované mužstvo Haagu, posílené několika hráči ze Scheveningen, bylo mnohem zdatnějším odpůrcem než středeční soupeř. Zápas byl proto vyrovnanější a zajímavější. Dynamo nemohlo tentokráte zcela uplatnit kombinační hru, neboť zadní řady domácího mužstva hrály velmi takticky a vynikaly rychlým startem na míč. Nejlepšími hráči Dynama byli Dolejší, Kettner, Linhart, Štádler a až do zranění Hofman. Obě branky dal Štádler, prvou ve 31. min. a druhou v 60. min. hry. Zápas sledovalo 17.000 diváků, kteří zaplnili hlediště stadiónu do posledního místa. (Rudé právo, 10. října 1958)

Rozhodčí: ?

Diváci: 17.000


FC Sunderland - Slavia
3 : 1

Datum: 13. října 1958, Sunderland

Utkání: Zájezd do Holandska a Anglie

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hildebrandt, Hovorka

Branky: Hovorka 0:1, Gootchil 1:1, Kichenbrand 2:1, Kichenbrand 3:1

Průběh: Fotbalové mužstvo pražského Dynama po vítězstvích v Amsterodamu a v Haagu sehrálo první utkání v pondělí večer v Anglii. V Sunderlandu při umělém osvětlení prohrálo s týmem II. anglické ligy FC Sunderland. Dynamo Praha zahrálo tentokrát slaběji. Brankář Dolejší byl v prvním poločase zaněn a po přestávce byl vystřídán Jonákem. Oba chytali spolehlivě a na vstřelených brankách nemají vinu. V obraně zahrál dále dobře Hildebrandt. Vedení ujalo se Dynamo brankou Hovorky. Domácí mužstvo vyrovnalo Gootchilem. Těsně před koncem poločasu Kichenbrand vstřelil vedoucí branku Sunderlandu a tentýž hráč po přestávce upravil konečný stav na 3:1. (Rudé právo, 14. října 1958)

Rozhodčí: ?

Diváci: ?


Grimsby Town - Slavia
2 : 2 (2 : 2)

Datum: 16. října 1958, Praha

Utkání: přátelské

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Trnka, Nedvídek - Hercík, Hovorka, Vlasák, Štádler, Müller

Branky: 5. Dolejší 0:1, 6. Fell 1:1, 31. Müller 1:2, 85. Rafferty 2:2

Průběh: Ve druhém zápase v Anglii se utkalo fotbalové mužstvo pražského Dynama ve čtvrtek večer se známým Grimsby Town, který byl letos na zájezdu v ČSR. Po pěkné a zajímavé hře skončilo utkání nerozhodně. Dynamo nastoupilo k němu v sestavě: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Trnka, Nedvídek - Hercík, Hovorka, Vlasák, Štádler, Müller. Nenastoupil Hochman, jelikož je nachlazen. Dobře zahrála obrana, útok měl více příležitostí, než jich využil. U domácích si nejlépe vedl známý reprezentant Severního Irska Scott na pravém křídle, Kettner však jeho akcím dobře čelil.  Prvou branku získalo Dynamo v 5. minutě zajímavým způsobem. Dolejší míč vykopával, míč přelétl celou hrací plochu, brankář domácích jej slabě zasáhl a míč skončil v síti. O minutu později však domácí Fellem vyrovnali na 1:1, ale ve 31. minutě Müller získal Dynamu znovu vedení. Pět minut před koncem poločasu upravil Rafferty stav na 2:2, který do konce hry zůstal již nezměněn.    Zápas se hrál za pěkného počasí při umělém osvětlení. Sledovalo jej přes 8000 diváků. Rozhodčím byl Ellis, který řídil zápasy čs. reprezentačního mužstva na letošním mistrovství ve Švédsku proti NSR a Argentině. Poslední střetnutí na zájezdu do Anglie vybojuje Dynamo v pondělí 20. t. m. a střetne se s klubem I. anglické ligy Burnley. (Rudé právo, 17. října 1958)

Rozhodčí: Ellis

Diváci: 8.000


FC Burnley - Slavia
0 : 0

Datum: 20. října 1958, Burnley

Utkání: Zájezd do Holandska a Anglie

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Nedvídek, Trnka - Hercík, Hovorka, Vlasák, Štádler, Müller. Ve druhém poločase místo zraněného Müllera hrál Nedvěd

Průběh: Fotbalisté Dynama Praha sehráli v pondělí večer poslední zápas svého zájezdu do Anglie v Burnley. Remizovali s mužstvem první anglické ligy FC Burnley. V tomto střetnutí podali pražští fotbalisté dobrý výkon. Vyznamenaly se zejména obranné řady. Utkání bylo vybojováno při umělém osvětlení za nepříznivého počasí před návštěvou asi 10.000 diváků.
  Mužstvo Dynama nastoupilo v sestavě: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Nedvídek, Trnka - Hercík, Hovorka, Vlasák, Štádler, Müller. Ve druhém poločase místo zraněného Müllera hrál Nedvěd.
  V prvním poločase byla hra vyrovnaná. Po přestávce domácí mužstvo nasadilo prudké tempo a 30 minut vytrvale útočilo. Obranné řady Dynama se několikráte vyznamenaly. V závěru čs. fotbalisté udrželi otevřenou hru.
  U Dynama předvedli velmi dobrou hru zvláště obránci. Zejména Linhart zahrál velmi dobře. Z útočníků byl nejlepší Štádler a dále se líbil Hovorka. Výhodou domácího mužstva bylo, že útočilo v pěti hráčích. Dynamo mělo vysunuté jen tři útočníky. Rozhodčím byl opět Ellis. (Rudé právo, 21. října 1958)

Rozhodčí: Ellis

Diváci: 10.000


Dukla Praha - Slavia
4 : 0 (2 : 0)

Datum: 25. října 1958, Praha

Utkání: 1. liga 1958/59, 8. kolo

Sestava: Dolejší - Hildebrandt, Linhart, Kettner - Nedvídek, Trnka - Hercík, Hovorka, Vlasák, Pešek, Morávek

Snímek F. Fajka ukazuje pěkný zákrok brankáře Dukly Pavlise před dobíhajícím Hovorkou.

Branky: 20. Vacenovský 1:0, 40. Vacenovský 2:0, 51. Pluskal 3:0, 59. Pluskal 4:0

Průběh: Pražské Dynamo čekalo v jeho prvém ligovém utkání po holandském a anglickém zájezdu, v němž obstálo celkem úspěšně, nepříjemné překvapení. Nejen výrazné vítězství pražské Dukly, ale i způsob, jakým si Dynamo vedlo téměř po celé utkání, překvapil téměř 18.000 diváků. Když rozhlas oznámil před začátkem utkání sestavu vojáků, mnoho diváků dalo na jevo svůj údiv nad tím, že útok povede Pluskal. Jejich údiv se však nakonec změnil v zasloužené uznání hře, jakou útočné kvinteto Dukly předvádělo. A veliký podíl na tom má právě Pluskal a oba mladí křídelní útočníci - Vacenovský a Brumovský. Společně s Dvořákem a Borovičkou předváděli moderní útočnou hru, dobře využívající dlouhých pasů, vtipné hry křídelních hráčů, jejímž výsledkem nakonec bylo tak výrazné a překvapující vítězství. Bratislavská porážka v posledním ligovém kole byla zřejmě pro Duklu povzbuzující injekcí.
  Na vítězství vojáků mají však podíl nejen útočníci. Výborná hra obranných řad, v nichž se proti posledním utkáním přece jen zlepšil Čadek, a především obdivuhodný výkon neúnavného Šafránka, Nováka i ostatních stejně tak ovlivňovala hru.
  Dynamo s výjimkou úvodu střetnutí zklamalo. Vinu nese především navyklý systém jeho hry, podle něhož všechny útoky směřovaly středem, zbytečně mnoho driblingu a neúčelné kombinace. Křídla zůstávala nevyužita a tak nebylo divu, že takový útok nedokázal vstřelit ani jedinou branku. V záloze středního útočníka se neosvědčil ani Vlasák, ani Štádler. Také výkon zadních řad nebyl tentokrát nejlepší. Neslavnou roli hrál v závěru utání opět Linhart, zvláště pak jeho zákrok na Vacenovského v 16. minutě neměl se sportem opravdu nic společného. (Rudé právo, 26. října 1958)

Rozhodčí: Rybecký

Diváci: 18.000


Slavia - Tatran Prešov
0 : 0

Datum: 2. listopadu 1958, Praha, Eden

Rušná situace před brankou Slavie.

Utkání: 1. liga 1958/59, 9. kolo

Sestava: Dolejší - Urban, Nedvěd, Morávek, Hovorka, Pešek, Hercík

Průběh: Ligové utkání v Edenu neposkytlo divákům příliš bohatou podívanou. Domácí pokračovali ve své nepříliš úspěšné hře, a tak si hosté, kteří jsou proslavení svou přísnou obranou, směle mohli dovolit předvést i útočnou hru. Je třeba poznamenat již v úvodu, že útočili mnohem nebezpečněji než hráči pražského Dynama. Jeho útočný kvintet postrádal totiž takového hráče, který by dovedl hru celé útočné řady usměrnit, vtisknout jí systém potřebný k rychlé a útočné akci.
  Takovým hráčem nebyl ani Hovorka, který se podle ohlášené sestavy objevil ve středu útočné řady. Na úlohu vedoucího útočné řady rozhodně nestačil. Ani jediný z jeho spoluhráčů - Urban, Nedvěd, Morávek, Pešek, ani později Hercík - na tom nebyl lépe. Naopak. Bezradnost na hranici soupeřova trestného území, řídká a nedůrazná střelba, pomalost - takové asi byly hlavní „znaky” útočné hry pražského Dynama. Proto například ani závěrečný nápor, v němž domácí odsoudili svého osupeře jen k roli obránců, nemohl přinést žádoucí výsledek. A tak diváky uspokojil jen Dolejší v brance, trojice obránců, zatímco záložníci střídali dobré okamžiky se slabými.
  Prešovské mužstvo hrálo jednodušeji, útočilo mnohem nebezpečněji a dovedlo si vytvořit také několik výborných příležitostí. Laco Pavlovič byl však dobře střežen a tak útok postrádal jeh orientace i přesné mušky. I prešovským útočníkům příliš škodila váhavost ve střelbě. Kdyby té nebylo, odvážel by si Prešov z Prahy pravděpodobně oba body. Vynikající výkony podal brankář Javorek, z obránců uspokojil především Varga s Čepčekem „likvidující” levou stranu dynamovského útoku, ze záložníků neúnavný Ferjenčík. Z bojovných útočníků se několikrát blýskli vtipnými akcemi oba Pavlovičové, Petroš i Ferenc. Před 15.000 diváky řídil přesně rakouský rozhodčí Stoli. (Rudé právo, 3. listopadu 1958)

Rozhodčí: Stoli (Rakousko)

Diváci: 15.000


Spartak Trnava - Slavia
2 : 0 (0 : 0)

Datum: 9. listopadu 1958

Utkání: 1. liga 1958/59, 10. kolo

Sestava: Dolejší (83. Jonák)

Branky: 59. Šturdík 1:0, 63. Šturdík 20

Průběh: Přesto, že se utkání hrálo za stálého drobného deště na těžkém blátivém terénu, předvedla obě mužstva dobrou hru a vytvářela si před oběma brankami dobré střelecké příležitosti. A tak oba reprezentační brankáři Stacho i Dolejší měli často příležitost ukázat své umění. Dolejší se 7 minut před koncem utkání zranil a byl nahrazen Jonákem. Trnavskému mužstvu vyhrála utkání větší bojovnost a velmi šťastný tah trenéra Malatinského, který ve druhém poločase místo Bednaríka zařadil na pravé křídlo Šturdíka, jenž ve 14. min. druhého poločasu dal hlavou první branku a o čtyři minuty později druhou. (Rudé právo, 10. listopadu 1958)

Rozhodčí: Pacovský

Diváci: 4.000


Slavia - Dukla Pardubice
6 : 2 (2 : 0)

Datum: 16. listopadu 1958, Praha, Eden

Utkání: 1. liga 1958/59, 11. kolo

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hildebrandt, Linhart, Vlasák, Hovorka, Urban, Hercík, Nedvídek, Pešek

Branky: ?. Hercík 1:0, ?. Hercík 2:0, 49. Hercík 3:0, 57. Kopanický 3:1, 57. Urban 4:1, 59. Hovorka 5:1, 62. Urban 6:1, 90. Kopanický 6:2

Průběh: Po tolika zklamáních, která již útočníci pražského Dynama svým divákům připravili, chutnal příznivcům vršovického oddílu nedělní oběd asi dvojnásob. Dlouho už neviděli tolik branek v síti soupeře svého oddílu jako v nedělním dopoledni. A nejenom branky, první poločas i začátek druhého přinesl hru velmi pěkné úrovně i vrušující podívanou, s níž byl každý tentokrát spokojen. Již první poločas naznačoval, že z utkání odejdou jako vítězové domácí hráči. Útočný kvintet hrál totiž ve stejné sestavě jako před týdnem v Trnavě a postaral se o největší překvapení. Trnka přece jen vtiskl hře celé útočné řady tolik žádoucí systém, který také přinesl konečný úspěch. Dovedl pohotově přihrát vysunutým hráčům, rychlým, kolmým pasem přenést hru tam, kde byla výhodná příležitost, a když ještě ostatní byli při chuti ke střelbě, bylo o výrazné vítězství postaráno. Nelze však zapomenout, že i notnou dávku viny na tom má nedůsledné i netaktické osobní střežení pardubickými obránci i místy výkon jejich brankáře. Ten však na druhé straně několika dalším brankám zabránil.
  Spokojenost však nemůže být tak jednoznačná. Hra útočné řady nebyla po celé utkání tak produktivní a chytrá, proti soupeři, jehož obrana bude důslednější, by například Hovorkovi nepodařené přihrávky znamenaly citelnou slabinu... Z ostatních hráčů neměl Dolejší mnoho práce, v obraně vynikl Hildebrandt s Linhartem, v záloze Vlasák. Soupeřův brankář byl průměrný, z obránců uspokojil Lála a Halmo, v záloze Jarábek a z útočníků Kopanický s obětavým Šonkou. Vojáci měli chybující útok - měkký, neprůbojný, s množstvím neproduktivních přihrávek a systémem - vše zpět na Jarábka, který měl obstarávat střelbu. Ztráceli v útočných akcích klid i orientaci. Po změně stran byl v hostujícím mužstvu vyměněn Lichténgl Ctiborem a v domácím zraněný Dolejší Jonákem. Velmi dobře řídil Macko před 10.000 diváků.
  Skóre utkání zahájil po uplynutí půl hodiny v utkání dvěma brankami Hercík, když předtím Urban nastřelil z pokutového kopu tyč. Úvod druhého poločasu přinesl již ve 49. minutě třetí Hercíkovu branku, v 57. minutě sice Kopanický snížil na 3:1, v téže minutě však Urban vstřelil čtvrtou, o dvě minuty později Hovorka po Peškově přihrávce pátou branku, k níž Urban v 62. minutě připojil z Nedvídkova centru šestý úspěch domácího mužstva. Několik vteřin před koncem vstřelil Kopanický druhou branku Dukly. (Rudé právo, 17. listopadu 1958)

Rozhodčí: Macko

Diváci: 10.000


ČH Bratislava - Slavia
1 : 0 (1 : 0)

Datum: 23. listopadu 1958, Bratislava

Utkání: 1. liga 1958/59, 12. kolo

Sestava: Dolejší (Jonák) - Hersík (Müller)

Branky: 1. Molnár 1:0

Průběh: Bratislavské ligové utkání přineslo jen průměrnou kopanou. Rovnou měrou se o to zasloužila obě mužstva. Rudá hvězda měla po většinu utkání převahu. Co však to bylo platné, když ani nejideálnější přihrávky a vtipná kombinační hra neměly to, co nakonec rozhoduje - zakončení. Domácí útočníci stříleli, dokonce velmi často, ale nepřesně, velmi měkce. Pražské Dynamo pak mělo opět překvapivě slabou útočnou řadu a zhuštěnou obranu, která však obstála více méně proto, že útočné kvinteto domácích bylo s účelností svých akcí velmi na štíru.
  Rudá hvězda měla dobrého Hlavatého v brance, v obraně Tichý a Hložek předčili Mráze, oba záložníci uspokojili a z útočné řady zahrál nejlépe pohyblivý Molnár, když ostatní zkazili všechno, co dobrou hrou v poli získali. Nic nepomůže sebeefektnější kombinace, sebelepší technická vyspělost hráčů, nepřináší-li žádoucí výsledek - branky. Vtipné přihrávky, finty či všechno ostatní z bohatého technického a taktického rejstříku bratislavského mužstva tentokrát při konečném hodnocení obstálo sotva jen na dostatečnou.
  Dolejší v brance Dynama má spolu s obránci vinu na jediné brance utkání. Jinak však zadní řady pražského obstály. Útok bojoval málo účelně i úspěšně. Jedinou branku utkání vstřelil již v prvé minutě Molnár. Po změně stran nahradil zraněného Hercíka a Matláka Müller (Dynamo) a Švec (Rudá hvězda). (Rudé právo, 24. listopadu 1958)

Rozhodčí: Frýdecký

Diváci: 10.000


Slavia - Spartak Stalingrad
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 30. listopadu 1958, Praha, Eden

Snímek z utkání.

Utkání: 1. liga 1958/59, 13. kolo

Sestava: Dolejší - Morávek, Hercík, Urban (38.), Hildebrandt, Vlasák

Branky: ?. Urban 1:0, ?. Hubálek 1:1

Průběh: Vršovické ligové derby hrané na hřišti Dynama skončilo po zásluze nerozhodně. V prvém poločase se spartakovci zásluhou dobré hry zadních řad snadněji dostávali k trestnému území soupeře. Zde však celé umění útočníků Stalingradu skončilo. Menclík, který k překvapení 13.000 diváků vedl útočnou řadu, byl příliš pomalý, což se projevilo nejvýrazněji při několika pěkných střeleckých příležitostech, které mu spoluhráči, hlavně obě rychlá křídla Motl a Kaura, připravili. Menclík chyboval také tím, že často rozehrával míče dozadu a do šíře. To hodně také zpomalovalo hru a dávalo obranným řadám Dynama dostatek času, aby se zformovaly a hrozící nebezpečí odvrátily.
  Ani Dynamu se nevedlo lépe. Mělo v prvém poločase slabě hrajícího Morávka, který tentokrát nenastoupil na místě levého obránce. Motla nedokázal udržet. Teprve ve druhém poločase se Morávek zlepšil. Dynamo ve druhém poločase zahájilo velkým náporem. Při jednom z rychlých útoků, který založil po levé straně Hercík, se podařilo Urbanovi z jeho centru vsítit vedoucí branku. Pak až do konce zápasu obě mužstva po menších či delších intervalech přejímala iniciativu a při jednom takovém náporu Stalingrad vyrovnal brankou Hubálka. Ve 38. minutě vyloučil rozhodčí Vlček útočníka Dynama Urbana, který uhodil míčem do obličeje Hlaváčka ze Stalingradu.
  U Dynama snese přísnější kritiku v zadních řadách Hildebrandt s Vlasákem, v útoku byli hlavně v prvém poločase největším nebezpečím pro Houškovu branku dravý Hovorka a Hercík. U Stalingradu zahráli spolehlivě Ipser (často však hrál příliš tvrdě), dále Kos, v útoku patřili k nejlepším neúnavný Kaura a Hubálek. Motl hrál daleko lépe v prvém poločase než ve druhém. Uspokojil také Kopsa, který ve druhém poločase vystřídal Motlíka. (Rudé právo, 1. prosince 1958)

Rozhodčí: Vlček

Diváci: 13.000


Spartak Hradec Králové - Slavia
1 : 1 (0 : 0)

Datum: 14. prosince 1958

Utkání: Zimní liga

Sestava: Jonák - Jirkovský, Vlasák, Štádler

Branky: ?. Pokorný 1:0, ?. Jirkovský 1:1

Průběh: Utkání se hrálo na těžkém terénu za stálého deště. Obě mužstva podala velmi pěkný výkon. Domácí měli po celý čas více ze hry, ale jen jednou dovedli překonat výborného brankáře Jonáka, který byl nejlepším hráčem mužstva, v němž dále vynikli záložník Vlasák a útočník Štádler. U Spartaku Hradec byli nejlepší: Pičman, Černý a Malík. Vedoucí branku vstřelil Pokorný, Jirkovský z Dynama vyrovnal.

(Rudé právo, 15. prosince 1958)

Rozhodčí: Buchl

Diváci: 2.000


Slavoj Žižkov - Slavia
3 : 9 (3 : 5)

Datum: 21. prosince 1958, Praha, hřiště Slavoje Žižkov

Utkání: Zimní liga

Sestava: Dolejší (Jonák) - Zamazal, Hildebrandt, Vlasák - Kubeš, Trnka (Müller) - Hovorka, Nedvěd, Štádler, Svoboda, Müller (Jirkovský)

Branky: branky

Průběh: Zápas byl hrán v neděli dopoledne na hřišti Slavoje Žižkov před návštěvou asi 3000 diváků. Dynamo nastoupilo v sestavě: Dolejší (Jonák) - Zamazal, Hildebrandt, Vlasák - Kubeš, Trnka (Müller) - Hovorka, Nedvěd, Štádler, Svoboda, Müller (Jirkovský). Mužstvo Dynama mělo po celý zápas převahu, hráči Slavoje vystačili se silami pouze do poločasu, kdy také dokázali vstřelit tři branky. Po přestávce však Dynamo ovládlo hru a vyjádřilo svou převahu dalšími čtyřmi brankami.
  Velmi dobře zahrál u Dynama Hovorka, který byl autorem 5 branek, z nichž 1 vstřelil z pokutového kopu. Další branky Dynama vstřelil Štádler a Nedvěd po 2. U Slavoje se střelecky uplatnil Bradáč, který dal 2 branky z trestných kopů. Třetí vsítil Vyhnal.

(Rudé právo, 22. prosince 1958)

Rozhodčí: Kardaš

Diváci: 3.000

Snímek z utkání Zimní ligy

Slavia - VFR Schweningen
4 : 2

Datum: 1958

Utkání: přátelské

Poznámky: Nevím, kdo byl domácím týmem.


FSV Frankfurt - Slavia
1 : 3

Datum: 1958, Frankfurt nad Mohanem

Utkání: přátelské